Top Banner
Înveliți în natură Autor: Ana-Maria Fugaciu, studentă 1 |6
6

Rom , Ana-Maria Fugaciu

Jan 11, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Rom , Ana-Maria Fugaciu

Înveliți în natură

Autor: Ana-Maria Fugaciu, studentă

1 |6

Page 2: Rom , Ana-Maria Fugaciu

Scurt rezumat

Lucrarea urmărește înțelegerea diferitelor sensuri ale verbului ”a acoperi”, pornind de la primul moment în care a fost folosit, urmând ca, pe parcurs, să facă diferite legături între forma inițială și forma actuală. Acoperirea ca nevoie psihologică,înainte de acoperirea ca nevoie fizică. Prima oprire este la spațiul acoperit, unde se caută relația dintre natură și locuire. Apoi, vedem importanța naturii în viața noastră și felul în care ne protejează, urmând o scurtă prezentare despre acoperișurile verzi și care ar fi avantajele și dezavantajele lor, în secolul XXI. În încheiere,un sens diferit pentru”acoperiș”

Cuvinte cheie : pământ, natură, acoperiș,

2 |6

Page 3: Rom , Ana-Maria Fugaciu

”Nu vom fi niciodată destul de recunoscători față de pământul care ne-a dat totul.”

Constantin Brâncuși

1.Introducere

Am ales sa încep întorcându-mă la Vechiul Testament deoarece îmi doresc să existe un sens puternic în spatele fiecărui lucru făcut. Acoperirea apare dintr-o nevoie psihică, nu dintr-o nevoie fizică. Ea este, la origine, o nevoie psiho-afectivă care apare după recunoașterea binelui și răului. Nevoia de a te ascunde. Adam și Eva, mâncând din pomul cunoștinței binelui si răului, au descoperit că erau goi și s-au rușinat. ”Atunci li s-au deschis ochii la amândoi și au cunoscut că erau goi și au cusut frunze de smochin și și-au făcut acoperăminte.” 1 Acoperirea, aici, este sentimentul de frică ce vine din conștiința păcatului. Nevoia fizică de acoperire vine după izgonirea din Rai când Adam și Eva sunt nevoiți să se adăpostească. Primul adăpost pe care și-l fac este cu ajutorul naturii. S-au folosit de ce aveau la îndemână, crengi, frunze. Practic, coliba, primul acoperiș cunoscut făcut de mâna omului,este un acoperiș verde.

1 Vechiul Testament, Facerea, 3,7.

3 |6

Page 4: Rom , Ana-Maria Fugaciu

2.Spatiu acoperit

Conducând o mașină, simți odată cu ea fiecare piatră care sare și o lovește, ploia care cade, grindina, orice drum cu probleme. Mașina devine o parte integrantă din tine. Ea împrumută simțurile tale și în același timp îți împrumută din simțurile ei. La fel ca o casă, în mod particular un acoperiș. El te protejează, primește lovituri în locul tău.Este un fel de ”piele”. Îndură ploi, vânturi, zăpezi, tunete, fulere, soare foarte puternic. Îți oferă comfortul și siguranța fizică și psihică, factori determinanți în relația cu mediul înconjurător.

Modul prin care poti ajuta acoperișul să se apere de extremele meteorologice este opunându-i naturii ceva ce îi este propice,cum ar fi pământul, nu ceva care să s-ar chinui să reziste cum sunt materialele contemporane folosite pentru acoperișuri. De aici gândul la acoperișurile verzi. Natura ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim. În natură redescoperi firea lucrurilor, te regăsești. Sfinții, se retrăgeau în natură, reușind să se integreze, fără să intervină asupra ei. Natura îi protejează. Poate de aceea și noi trebuie să ne protejăm cu natura, să o includem în casa noastră, nu să o excludem. Să facem astfel încât să fim înăuntru, nefiind în afara naturii. Primul instinct prin care ne protejăm este cel de a ne acoperi. Însăși scoarța terestră este acoperită de un strat de pământ ceea ce mă duce cu gândul la faptul că natura este singura care se poate opune fenomenelor meteorologice extreme.

4 |6

Page 5: Rom , Ana-Maria Fugaciu

Acasă, sub acoperiș, putem să fim noi înșine, ne dăm măștile jos, ne simțim cel mai în largul nostru. Protejați, lăsăm la intrare toate problemele din ziua ce a trecut și intrăm în sanctuarul nostru. La muncă, sub acoperiș, simțim același comfort al lui înăuntru, însă limitele pe care le păstrăm și ni le impunem sunt naturale,este nevoie de ele și țin de fiecare dintre noi. Însă acoperișul își îndeplinește la fel de bine rolul său protector.

Acoperișul, fiind o parte integrantă a casei este relevant din punct de vedere al locuirii. Felul în care locuiești este un mod prin care comunici cu ceilalți, într-o vreme în care comunicarea este esențială.

3.Acoperișuri verzi –avantaje si dezavantaje

Acoperișul verde este cel mai interesant mod prin care tehnologia și avangardismul se regăsesc în valorile tradiționale. Este în spiritul ecologic atât din punct de vedere al aportului de oxigen, prin procesul de fotosinteză, cât și prin micșorarea cantității de energie necesare unei case, din punct de vedere termic, odată cu izolația foarte bună adusă de acest tip de acoperiș.

În cazul unei locuințe la țară, el poate asigura cantitatea de apă necesară într-o gospodărie, prin instalarea unor filtre –parte intrgrantă a acoperișului. În cazul unei locuințe la oraș, o terasă verde nu este un spațiu deloc neglijabil, în condițiile spațiilor mici accesibile pentru o construcție. Costurile necesare unui astfel de acoperiș, fiind ridicate, constituie un dezavantaj.

4. Concluzii

Când vine vorba despre arhitectură eu mă gândesc la lucruri mărunte care insă fac locuirea mai frumoasă : la papucii de lânga patul din dormitor, la perdelele de la geam, la mese lungi care adună mulți oameni, la miros de prăjituri... În același timp, mă gândesc și la spiritul locului, la spațiu, la materialele folosite, însă singurul lucru care pare să aibă sens este că orice lucru pe care îl faci trebuie întâi să I-l inchini lui Dumnezeu. Fă totul ”ca pentru Dumnezeu”2.

Nevoia de a se acoperi s-a născut odată cu căderea în păcat, cu neascultarea. Din cauza imperfecțiunii lumii acesteia avem nevoie de un acoperiș. Adam și Eva, primii locuitori ai Pământului și-au făcut adăpost apelând la natură. Dupa părerea mea, cea mai evoluată casă ar trebui să fie cea în care ești inclus în natură, cel puțin până când vom ajunge din nou, acolo, în lumea în care nu vom mai avea nevoie de acoperiș...

2 Sfinții Părinți

5 |6

Page 6: Rom , Ana-Maria Fugaciu

”De câte ori călcăm pe pământ, pământul ne sărută tălpile. E fericit că nu-l părăsim.”

Lucian Blaga

Bibliografie:

Vechiul Testament, ed. Institutului Biblic și de misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

Blaga L,”Aforisme” , ed. Humanitas,București, 2008.

6 |6