Top Banner
RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEO 2012 Toimintakertomus
12

Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

Mar 10, 2016

Download

Documents

RHL Data

Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEO 2012Toimintakertomus

Page 2: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

Sisällysluettelo:

RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEO 2012 Toimintakertomus ....................................... 1YLEISTÄ TOIMINNASTA ................................. 1KOKOELMAT .................................................. 2 Esinekokoelmat .......................................... 2 Asiakirja-arkisto .......................................... 2 Valokuva-arkisto ......................................... 2 Kirjasto ....................................................... 2NÄYTTELYT .................................................... 3 Teemanäyttelyt ........................................... 3 Muut näyttelyt ............................................. 4MUSEON NÄKYVYYS .................................... 5HANKKEET ..................................................... 5KOKOELMATILOJEN HANKESELVITYS ....... 6YHTEISTYÖ .................................................... 6MUU TOIMINTA ............................................... 7MYYNTIPISTE ................................................ 8MARTTOJEN KESÄKAHVILA PESUTUPA ..... 8HALLINTO, TALOUS JA HENKILÖKUNTA ..... 9 Tilapäinen työvoima ................................... 9LAHJOITTAJAT 2012 ...................................... 9

Page 3: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEO 2012ToimintakertomusKaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen paikallismuseo, jonka tehtävänä on tallentaa, tut-kia ja esitellä Riihimäen aineellista kulttuuriperintöä. Museolla on oma osasto myös luovute-tun Karjalan Antrean pitäjän kulttuuriperinnölle. Riihimäki oli yksi antrealaisten viidestä sijoi-tuspaikkakunnasta vuonna 1944.

Kaupunginmuseo sijaitsee yhdessä Riihimäen vanhimmista rakennuksista, ns. ratainsi-nöörin talossa kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Rautatienpuistossa. Vuonna 1858 raken-netussa puutalossa on ollut esimerkiksi asemapäällikön asunto, lennätin ja lipputoimisto. Museo on toiminut rakennuksessa vuodesta 1970 lähtien.

YLEISTÄ TOIMINNASTAVuonna 2012 museossa esiteltiin perusnäyttelyn Riihimäkeläisen tarina lisäksi kaksi teema-näyttelyä, pikkunäyttelyjä sekä järjestettiin erilaisia tapahtumia. Museon toiminnassa painot-

tui yhteistyö monien julkisien tahojen ja yksityishenkilöiden kanssa. Lisäksi museossa kiinnitettiin yhä enemmän huomiota kokoelmatoi-minnan avoimuuteen ja selkeyteen.

Keskeistä toiminnassa on ollut myös tietopalvelutoiminta. Museo on toiminut matalan kynnyksen tiedonhakupaikkana. Museo on vas-tannut lukuisiin julkisyhteisöjen, yhdistysten ja yksityisten henkilöi-den tekemiin kyselyihin.

Museo oli avoinna sunnuntaisin ja keskiviikkoisin 12–18 sekäsopimuksen mukaan. Vuoden aikana museossa asioitiin yhteensä 196 päivänä (niistä 111 oli varsinaisia aukiolopäiviä).

1

Riihimäen Seudun Osuuspankin historia-teoksessa käytettiin museon valokuvia

Page 4: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

KOKOELMATKokoelmatoiminnassa kiinnitettiin erityistä huomiota toiminnan laatuun ja tallennusperiaat-teisiin. Vuonna 2012 kartuntaa pyrittiin tietoisesti rajoittamaan tila- ja resurssipulan vuoksi. Ostoja ei ole tehty ollenkaan ja lahjoituksia on otettu vastaan vain tarkoin harkiten. Jo mu-seolle vastaanotetut esineet on saatava järjestykseen ennen kuin kokoelmia voidaan kartut-taa. Luetteloimattomasta aineistosta tehtiin vuonna 2012 poistoja, jos esineestä ei ole ollut tiedossa kontekstitietoja.

EsinekokoelmatRiihimäen kokoelmiin kuuluu noin 19.938 museoesinettä. Museo-kokoelmat karttuivat vuoden aikana noin 73 esineellä. Viimeinen diaarinumero on 11.340. Sähköiseen muotoon on luetteloi-tu yhteensä 9.750 esinettä. Antrean kokoelmaan kuuluu arviolta 585 esinettä. Viimeinen diaarinumero on 521. Sähköisessä muodossa on 556 esinettä.

Asiakirja-arkistoLuetteloitua Riihimäkeä ja Antreaa koskevaa arkistomateriaalia säilytetään kaupun-gintalon keskusarkistossa. Antrean arkisto on suurimmaksi osaksi järjestetty ja luetteloitu.

Riihimäen veteraaniarkistoa sekä Väinö Salosen ja Erkylän kartanon arkistokokonai-suutta säilytetään kaupunginmuseon rakennuksessa, jotta ne olisivat helpommin asiakkai-den saavutettavissa.

Tammikuussa siirrettiin Riihimäen Iltanäyttelijöiden, Riihimäen Nuorisoseuran, Riihimä-en käsityö- ja tehdasyhdistyksen sekä Lions Club Riihimäki/Uramon arkistot säilytettäväksi Hämeenlinnan maakunta-arkistoon.

Valokuva-arkistoMuseolla on huomattava valokuva- ja negatiivikokoelma, arviolta noin 175.203 kpl. Valta-osan näistä muodostavat valokuvaamo Ilmolan (perustettu v. 1915) negatiivit ja raakakopiot. Valokuvakokoelma lisääntyi vuoden aikana 203 valokuvalla.

Riihimäki-kokoelman kuvia on luetteloitu 21.506, mutta tietokantatallennus on kuvien osalta vasta alussa. Antrean valokuvia on luetteloitu 2423, joista sähköisesti 2344 kuvaa.

KirjastoMuseon kokoelmissa on sekä käsikirjastoon kuuluvia kirjoja että museoesineisiin verrattavia vanhoja kirjoja. Kaikkiaan kirjoja on noin 5.733, joista luetteloituja on 2705 teosta. Kirjoista 872 on sähköisesti luetteloitu. Antreaan liittyviä kirjoja on luetteloitu 78, joista sähköisessä

2

Kaupunki elementissään –näyttelyn rakentamisen yhteydessä museon ko-koelmat karttuivat aihee-seen liittyvillä esineillä

Page 5: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

muodossa on 55. Kokonaisnidemäärä on suurempi sillä joitakin kirjoja museolla on useita kappaleita. Kokoelma on karttunut lahjoituksina sekä muutamina ostoina.

NÄYTTELYTMuseon perusnäyttely ’Riihimäkeläisen tarina’ kertoo elämästä Riihimäen seudulla kivikau-desta nykypäivään. Vuonna 2011 päivitetty perusnäyttely esittelee mm. riihimäkeläisyyden syntyä, arkea ja työntekoa sekä harrastustoimintaa. Perusnäyttelyhuoneissa olevat yleis-tekstit ovat helpottaneet informaation saantia ja teemat tulevat selkeästi esiin. Perusnäytte-ly myös tukee museon vaihtuvia näyttelyitä rikkaalla paikallisuuden kontekstillaan. Kulunee-na vuonna toteutettiin kaksi vaihtuvaa näyttelyä, jotka esittelivät riihimäkeläistä kulttuuripe-rintöä hyvin erilaisista näkökulmista. Laajasti aihettaan esittelevät näyttelyt houkuttelivat mu-seoon myös uusia kävijöitä.

Teemanäyttelyt–26.4.2012 Telefoneerataan! 120 vuotta puhelintoimintaa Riihimäellä.

18.5.–22.8.2012 Soiton ja tanssin hurmaa! Tanssiorkestereita, soittokuntia ja tanssipaikkoja Riihimäellä.

Kaupunginmuseon aulassa tutustuttiin riihimäkeläisiin soittokuntiin, näyttelysalissa oli va-lokuvia paikallisista tanssiorkestereista ja lasikuistilla kerrottiin lavatanssikulttuurista. Näyt-teillä oli soittokunnilta ja muusikoilta lainaksi saatuja valokuvia, soittimia sekä keikkajulistei-ta eri aikakausilta.

Suuren suosion saaneen näyttelyn yhteydessä järjestettiin monia oheistapahtumia, ku-ten päivätansseja ja muisteluiltoja. Ensimmäinen muisteluilta ’Mennään taas kartsalle’ järjes-tettiin yhdessä Riihimäki-Seuran kanssa jo ennen näyttelyn alkua 31.3 Rity-talossa. Kuvamateri-aalia kerättiin yhteistyössä Riihi-mäki-Seuran ja riihimäkeläisten tanssiorkestereiden kanssa. Päi-vätansseissa esiintyi paikallisia näyttelystä tuttuja tanssiyhtyeitä ja museon pihaan rakennetulla lavalla tanssittiin ahkerasti. Lisäk-si koululais- ja vanhustenryhmille järjestettiin kaupungin liikuntayk-sikön kanssa tanssituokioita.

3

Page 6: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

9.9.–22.4.2013 Kaupunki elementissään! Modernimpaa kaupunkikuvaa 1960-luvulta.

Näyttelyssä tutustuttiin Riihimäen rakennuskannan muutoksiin 1960-luvulla. Näyttelyssä esillä ollut runsas valokuva-aineisto esitteli riihi-mäkeläisen rakennusyrityksen Teräskiila Oy:n sekä sen tytäryhtiöi-den Teräspalkki Oy:n ja Peruskiila Oy:n rakentamia yli 60 kohdetta Riihimäellä. Aulassa kävijää tervehti elementtirakentamisen syrjäyt-tämä entisajan muurari, joka seisoi ajan henkeen katetun harjakais-pöydän edessä.

Näyttelysalissa oli esillä valokuvia ja lehtiartikkeleita rakennus-kohteista niiden rakennus- ja val-mistumisvaiheista. Lisäksi näytte-lykansioista saattoi lukea Teräs-

kiilan entisten rakennusmestareiden muisteluita. Näytte-ly herätti suuresti kiinnostusta ja siihen liittyen järjestet-tiin mm. teemaopastuksia ja kävelykierroksia. Näyttelyn oheistoimintana museo ideoi kaupungin liikuntayksikön kanssa liikunnan ja kulttuurin yhdistävää kaupunkisuun-nistusta, jota suunnattiin erilaisille ryhmille.

Kahden näyttelyn lisäksi toteutettiin pienempiä näyt-telyitä.

Muut näyttelyt11.1.–29.4. Kotiaskareista ammattitöihin. Riihimäen kansalaisopiston kuvanveistoryhmän näyttely.

1.10.–28.10. Kaupunki elementissään. Vitriininäyttely Riihimäen kaupunginkirjastolla.

Lisäksi Kaupunki elementissään –näyttelyn yhtey-teen aseteltiin joulukuun ajaksi riihimäkeläisten ta-hojen tekemiä piparkakkutaloja. Kaupunki piparis-ta –joulunäyttelyssä piparkakkutalot saivat inspi-raationsa oikeista riihimäkeläisistä rakennuksista.

4

Page 7: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

MUSEON NÄKYVYYSVuoden aikana museossa vieraili 6983 henkilöä (2011 kävijöitä oli 5853) ja 78 ryhmää (kou-lulaisryhmiä 33). Telefoneerataan –näyttelyssä kävi vuoden 2012 puolella 2531 kävijää. Ke-sänäyttelyn Soiton ja tanssin hurmaa aikana museossa vieraili 2123 kävijää. Syksyllä Kau-punki elementissään –näyttelyn aikana vuoden loppuun mennessä museolla kävi 2044 kävi-jää. Teemanäyttelyiden ulkopuolisena aikana museoon tutustui 142 kävijää.

Museo näkyi kuluneen vuoden aikana hyvin mediassa. Soiton ja tanssin hurmaa –näyt-telyn päivätanssit huomioitiin hyvin alueen lehdissä. Teemanäyttelyistä kirjoitettiin mm. Aa-mupostissa, Hämeen Sanomissa sekä seutukunnan ilmaisjakelulehdissä. Myös YLE Radio Häme on uutisoi museon toiminnasta. Museon toiminta vilkastui myös sosiaalisessa me-diassa. Lisäksi museo tiedotti toiminnastaan kesällä Juhlavuoden Museomarkkinoilla Hä-meenlinnassa sekä syksyllä ikäihmisten messuilla Riihimäen urheilutalolla.

HANKKEETKaupunginmuseo osallistui vuoden aikana TAKO –hankkeen seminaareihin. TAKO on vuon-na 2009 alkunsa saanut museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyötä koordinoiva ammatil-listen museoiden yhteenliittymä, jossa tarkoituksena on kehittää kokoelmanhallintaa ja koor-dinoida työnjakoa. Tavoitteena on tallennusvastuiden jakaminen museoiden kesken sekä ns. Suomi-kokoelman luominen. Tämä museoiden yhteinen Suomi-kokoelma on tarkoitus saada kaikkien saataville sähköiseen muotoon. Pääpaino Suomi-kokoelman kartunnalla on museoiden yhteisillä nykydokumentointihankkeilla. Kaupunginmuseon tallennusvastuualu-eita Suomi-kokoelmassa ovat riihimäkeläinen teknokemianteollisuus sekä Antrean evak-kojen kulttuuriperintö. Kaupunginmuseo jatkaa Suomi-kokoelman kartunnan lisäksi myös muun museokokoelmansa kartuntaa.

”Teräskiilalaiset” tutustuivat Kaupunki elementissään -näyttelyyn

5

Page 8: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

KOKOELMATILOJEN HANKESELVITYSEsinekonservaattori, FM Emilia Haavisto teki museologian harjoitustyönä kaupunginmuseon kokoelmatilojen hankeselvityksen kesällä 2012. Hän selvitti siinä säilytystilojen nykytilanteen ja kartoitti mahdollisia vaihtoehtoisia museoesi-neiden säilytysratkaisuja.

YHTEISTYÖ Museo teki yhteistyötä lukuisten eri tahojen kanssa teemanäyttelyiden ja muun museotoi-minnan osalta. Yhteistyökumppaneita olivat mm. Työväentalomuseo, Riihimäen Työväenyh-distyksen Soittokunta, Riihimäen Rautatieläis-ten Soittokunta sekä lukuisat paikalliset muusikot, Riihimäki Seura ry., Riihimäen kaupungin liikuntayksikkö, katu- ja puistoyksikkö, kaavoitusyksikkö, kartta- ja tonttiyksikkö, rakennus-valvontayksikkö, Riihimäen kaupunginkirjasto, Riihimäen Martat ry., Riihimäen rakennus-mestarit ja -insinöörit AMK ry., Teräskiila Oy:n entiset rakennusmestarit, Kantasäästöpan-kin Riihimäen konttori, Kiinteistömaailma Asuntopalvelu Sainio Oy, Kopiopaja Oy, Kiinteis-tö Oy Riihitori, Merkos Isännöinti Oy, Riihimäen Seudun Osuuspankki, Riihimäen Sähkö-Te-ho Oy, RTV-Yhtymä Oy, Suomen Kerta Oy/ Havin tehdas, Autiotalot, Kierrätyskeskus, Pom-poti ja Vihreä talo.

Lisäksi yhteistyötä tehtiin kaupungin muiden museoiden kanssa mm. museoiden yössä 18.5. Museoiden kokoelmia ja arkistoja hyödynnettiin kuluneena vuonna yksityisten tahojen tutkimuskäytössä. Esimerkkinä tästä on vuonna 2012 julkaistu Riihimäen Seudun Osuus-

pankin 90-vuotishistoriikki.

6

Kaupunginmuseon ja liikuntayksikön yhteistyö tehostui vuoden aikana. Kuvasuunnistusryhmä alkuverrytte-lyssä 18.11.2012Kuva: Kari-Veli Lehtonen

Page 9: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

MUU TOIMINTA Vaihtuvien näyttelyiden oheis-tapahtumien lisäksi kaupungin-museolla oli myös muuta toi-mintaa. Perinteisiä suosittuja ta-pahtumia olivat Kansainvälinen museopäivä sekä museoiden yö, pääsiäistapahtuma, asema-tapahtuma sekä Riihimäkipäi-vä. Kaupunginmuseo oli myös mukana viettämässä Satupäi-vää sekä koululaisille suunnat-tua Mennään museoon viikkoa. Näiden lisäksi Kaupunginmuseo ja Riihimäen taidemuseo järjes-tivät yhteisen joulutapahtuman.

31.3. Mennään taas kartsalle muisteluilta Rity-talossa7.–8.4. Riihimäen pääsiäistapahtuma18.5. Kansainvälinen museopäivä ja museoiden yö9.6. Museomarkkinat Linnanniemellä Hämeenlinnassa13.6. Soiton ja tanssin hurmaa muisteluilta, tanssilavat14.6. Rautatieläisten Soittokunnan konsertti17.6. Samuli Parosen seuran runotuokio20.6. Soiton ja tanssin hurmaa muisteluilta, tanssiorkesterit1.7. Soiton ja tanssin hurmaa päivätanssit29.7. Soiton ja tanssin hurmaa päivätanssit15.8. Soiton ja tanssin hurmaa elotanssit 9.9. Asematapahtuma11.9. Riihimäki-päivä9.10. Esitelmä Inkilänhovissa10.10. Ikäihmisten messut Riihimäen Urheilutalolla17.10. Kaupunki elementissään opastuskierros kaupungilla18.10. Satupäivä18 & 27.11. Kaupunki elementissään kuvasuunnistustapahtuma2.12. Riihimäen kaupungin museoyksikön joulutapahtuma9.12. Kaupunki elementissään opastuskierros

Pääsiäisenä museon lasikuistilla järjestettiin sanomalehti- punonnan työpaja

7

Page 10: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

MYYNTIPISTEMuseon myyntipisteessä on ollut myynnissä mm. kirjo-ja ja muita julkaisuja, postikortteja, pinssejä, saviesinei-tä sekä julisteita. Kaupunki elementissään –näyttelyn yhteydessä julkaistiin siihen liittyvä katalogi ja kart-ta. Omien tuotteiden lisäksi museon myyntipistees-sä myytiin myös Riihimäen taidemuseon, Riihimäki-Seuran ja Riihimäen postimerkkeilijöiden tuotteita.

MARTTOJEN KESÄKAHVILA PESUTUPARiihimäen Martat ry:n kesäkahvila oli avoinna sunnuntaisin 12–16 sekä tapahtumien aikaan museon piharakennuksessa entisessä saunan pesutuvan tiloissa 18.5.–9.9. välisenä aika-na. Kahvilasta sai ostaa mm. kahvia, virvokkeita, leivonnaisia ja lahjatavaraa. Martat järjesti-vät kesäkauden aikana myös tapahtumia ja neuvontapäiviä. Marttojen Pesutupa oli avoinna myös koko yksikön Joulukauden avajaistapahtuman yhteydessä 2.12.

8

Page 11: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

HALLINTO, TALOUS JA HENKILÖKUNTARiihimäen kaupunginmuseo ja Riihimäen taidemuseo yhdessä muodostavat kulttuuri- ja va-paa-aikalautakunnan alaisen Riihimäen kaupungin museot –yksikön., jonka päällikkönä toi-mii johtava intendentti Helena Lindstén. Museoamanuenssi Päivi Yli-Karhulan perhe- ja vanhempainvapaan aikana (14.6. lähtien) amanuenssin tehtäviä hoiti Markus Neulaniemi.

Tilapäinen työvoimaHarjoittelija Hennariikka Simola 9.1.–9.5.Työllistetty järjestelyapulainen Jaana Rantalainen 2.4.–1.9. Museologian harjoittelija Emilia Haavisto 6.6.–3.7.Harjoittelija Jari Rosti 14.6.–28.10.Siviilipalvelumies Eetu Mattila 29.10–Museoassistentti Jaana Rantalainen 19.11.– 31.12.Harjoittelija Satu Rahnasto 27.12.–

LAHJOITTAJAT 2012Ahonen KaukoAla-Outinen HannuArho-Tiensuu AnneliElomaa MarjaHapponen SeppoHeikkinen JarmoHeikkinen Sirkka-LiisaHelsingin humanistiyhdistys ry, Heta SaxellKaavoitusyksikkö, Merja PellikkaKansalaisopistoKaupungin kanslia, Tarja ManninenLahti InkeriLaurikainen MikkoKoisti VeijoKoskinen JuhaKotilainen RitvaKuparsaaren nuorisoseura ry, Seppo KuparinenKylmälä Merja Nokireki RistoOittinen TyttiPaajanen EskoPaunila Maija

Pitkänen RaimoPääläinen ReijoPöhö PekkaRahkonen AnttiRasimus EdvartRiihimäen kaupunki, HallintokeskusRiihimäen rakennusmestarit ja –insinöörit AMK, Riina KoskinenRiihimäen Seudun Osuuspankki, Toimitusjohtaja Seppo RunsamoRiihimäen SeurakuntaRTV-Yhtymä Oy, Ulla LindblomSaarinen KariSamuelsson JormaSyrjälä JormaTamminen EeroTutkamieskilta ry, Heikki E. HeinonenTuomela TaunoViestimuseo, Marjatta KarjalainenVäisänen Pikkis

9

Page 12: Riihimäen kaupunginmuseon toimintakertomus 2012

RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEOÖllerinkatu 3, 11130 Riihimäki

p. 019 758 4115, 019 758 4117www.riihimaki.fi/kaupunginmuseo

Avoinna ke ja su 12–18, muulloin sopimuksen mukaan

Karttapiirros: Sarjakuvataiteilija Ville Pynnönen 2012