Top Banner
ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEK OKULU MİMARİ DEKORATIF SANATLAR BÖLÜMÜ İKİNCİ ÖYRETİM DERS : GÖRSEL ALGI KONU: RESİMDE KOMPOZİSYON, MEKAN,YÖN,ŞEKİL,NEDİR? ADI SOYADI: AYSEL BİLMEZ ÖYRENCİ NUMARASI : 13400305
16

RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Jan 20, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEK OKULU MİMARİ DEKORATIF SANATLAR BÖLÜMÜ İKİNCİ ÖYRETİM

DERS : GÖRSEL ALGI KONU: RESİMDE KOMPOZİSYON,

MEKAN,YÖN,ŞEKİL,NEDİR? ADI SOYADI: AYSEL BİLMEZ ÖYRENCİ NUMARASI : 13400305

Page 2: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

RESİMDE KOMPOZİSYON - KURGUSAL - DÜZENLEME

"Kompozisyon, çok çeşitliliğin içindeki

bütünlüğü bulmaktır." Platon

Page 3: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Resimde çizgi yapısında olduğu kadar, kompozisyonda geometrinin egemenliğini görürüz. Çizgi karakterlerinin çeşidi, tablonun dinamik, statik özelliğini kurar. Geometrik şekiller, tablonun genel kuruluşunu, biçimlerin bir birlerine karşı nispetlerinin ahenk ve düzenini sağlar. Çeşitli görsel elemanlarla dolu bir tablonun meydana gelişi birtakım koşullara bağlıdır. Bu koşulların başta gelenleri; desen -çizgi güzelliği ve tertipleme, düzenleme, yani "kompoze" etme- başarısıdır.

Page 4: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

TEMEL SANAT EĞİTİMİ DERSİNİN "TEMEL TASARIM" BÖLÜMÜNÜN, NOKTA, NESNE, GÖRSEL MEKAN, ÇİZGİ, ALAN, YÜZEY, İKİ VE ÜÇ BOYUTLU BİÇİMLE İLGİLİ v.b. ÇALIŞMALARINDA, KOMPOZİSYONDA GÖZ NELERİ ARAR:

Page 5: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME
Page 6: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Resimde Mekan Olgusu Resim tarihi, bir bakıma mekanın temsil edilmesine ilişkin tercihlerin tarihidir. Renk, çizgi, gölge, ışık, perspektif vb. öğeler ile arasında işlevsel bir bağ vardır. Bu öğeler zamanla değişime uğramışlar. Bu nedenle mekanın temsil edilişi de değişime uğramıştır. Mekanın görünmeyen varlığı, onun resmedilmesi sorun olmuştur. Resimden söz edilirken mekanı kimse dikkate almaz. Mekan, etkilerini kendisiyle özleştirme yolundaki eğilim ile meşruluk kazanmıştır. Mutlak boşluğun görünür kılınması ile mekanın varlığı söz konusudur. Düzenleme ilkesidir. Mekan, nesnelerin birbiriyle olan ilişkilerini belirlerken, bu süreci yönlendiren her türlü ideolojik yapı yapı hakkında bilgilendirir bizi.

Page 7: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Nesnelerin üç boyutlu temsil edilmeleri halinde resimsel mekana ilişkin önemli bir sorunun aşıldığını söylemek mümkün değildir, en azından bizim için belirleyici nokta resimsel mekanda öncelikle süreklilik sisteminin geçerli olmasıdır (Ergüven 1992:45-46).

Page 8: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Empresyonizm’de Mekan Olgusu 19. yy.da oluşan süreçte fotoğrafın bulunması, figür ve çevresinin resimsel yorumuna yepyeni boyutlar kazandıracakSanata bilimsel açıdan bakılarak yapılan gözlemlerde, “perspektif”e dayalı “ölçülebilen ve içinde var olunabilen mekan” kavramının Rönesans düşüncesine ilişkin bir keşif olduğunu biliyoruz. Konu üzerine yapılan araştırmalar Mekan kavrama düzeylerinin farklılaşmasına yol açmış, düşünce ve bilinç dünyasındaki gelişmelere koşut bir kapsam büyümesi olmuştur. Örnekse; Cézanne ile büyük ivme kazanan modern resim düşüncesi izlenimcilerle başlayan yüzeysel etkideki mekan algılamasını resim düzlemindeki parçalanma eğilimi ile sonraki dönüşümlere hazırlamıştır (Sağlam 1995:56-57).

Page 9: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

İki boyutlu resim üzerinde ağırlık merkezinin hesaplanabilmesi için öncelikle vücuttaki her uzuvun uzunluğu hesaplanmalıdır. Bunu hesaplayabilmek için bu projede Ganalizi programı ile uzuvların eklem noktalarının koordinatları hesaplanmıştır. Aşağıda Tablo 1'de Ganalizi programından elde edilmiş koordinatlar bulunmaktadır. (Tablodaki koordinat değerleri pixel değeri üzerindendir.)

Page 10: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Belli bir noktaya göre olan yer, taraf.Bir şeyin belli bir noktaya baktığı yan, veçhe.Bir yere gitmek için izlenen yol, cihet, istikamet.Tutulacak, izlenecek yol.Dansçının gövdesininyönü. yön

Page 11: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME

Resimde Fonksiyon - Form İlişkisi : Canlı cansız her nesne ,yaptığı işe göre biçim(form) ve pozisyon alır. Örneğin, yumruk yapılmış bir el ile çiçek tutan bir el ; halat çeken bir adam ile yük taşıyan bir adam farklı biçimlerde görünecektir. Öyleyse yapılan işe göre alınan biçimi ve pozisyon, ancak Fonksiyon - Form İlişkisi kurularak doğru çizilebilir.

Page 12: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME
Page 13: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME
Page 14: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME
Page 15: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME
Page 16: RESIMDE KOMPOZISYON KURGUSAL DUZENLEME