Top Banner
  1 Relaţii cu investitorii şi organizarea de evenimente 1. Relaţii cu investitorii 2. Organizarea de evenimente în contextul RP
24

Relatii Cu Investitorii Si Evenimente

Oct 05, 2015

Download

Documents

FiodorRuxanda

prezentare
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Relaii cu investitorii i organizarea de evenimenteRelaii cu investitoriiOrganizarea de evenimente n contextul RP

  • Relaii cu investitoriiImportana relaiilor i a comunicrii cu investitorii a fost contientizat n anii 1990 la nivel de top-management n companiile americane.Publicul financiar este constituit din: analiti economici,investitori instituionali i individuali, jurnaliti specializai pe probleme de finane.Relaiile cu aceast categorie de public susin procesul de planificare, poziionare, optimizare a percepiilor despre companie, comunic valoarea aciunilor pentru publicul financiar i investitori n parte.

  • Scopul major al specialitilor n relaii cu investitorii este asigurarea unui pre corespunztor de pia pentru aciunile companiei.Specialistul n RP al unei companii industriale britanice a remarcat: produsul nostru este preul aciunii.n vederea organizrii relaiilor cu investitorii trebuie elaborat un program de comunicare. n organizaiile cu profil de activitate n domeniul financiar, aceast activitate ine de directorul de relaii cu investitorii.

  • Programul de comunicare trebuie axat spre toat comunitatea din domeniul finanelor (prin mesaje personalizate):

    Analiti financiari,care recomand investitorilor s cumpere sau s vnd aciuni,Brokerilor, specializai pe aciunile unor corporaii sau persoane n parte,Mass-media,Angajai, etc.Programul va conine nu doar scopuri i strategii, dar i un plan calendaristic de realizare a comunicrii cu destinatarii.

  • Analitii financiari i mass-mediaAnalitii financiari sunt un public deosebit de influent asupra investitorilor, motiv din care ei au nevoie de informaii veridice de la prima surs.n scopul unei mai bune informri i stabilirii de relaii, ntreprinderile pot organiza briefinguri, ntlni neformale cu analitii financiari, sponsorizri a unor conferine n domeniu.Analitii financiari pot promova ntreprinderea sau pot fi o surs credibil de informaii pentru ntreprindere n momentul plasrii hrtiilor de valoare i cumprrii pachetului majoritar de aciuni de la alte companii.

  • Presa financiar i mass-media la general este sursa de transmitere a informaiilor ctre acionari. Companiile mici au nevoie de nite eforturi separate pentru a se scoate n eviden pe piaa financiar.O plasare bine gndit a unui articol despre inovare tehnologic sau strategii de succes implementate de o companie ar putea s sporeasc interesul analitilor, brokerilor i managerilor pe portofolii de investiii.O tehnic eficient ar fi i plasarea unor tiri n pres, radio, tv care au un profil corespunztor.

  • Instrumente de comunicare financiar n corporaiiRaportul anual de activitate instrument cheie n comunicarea cu publicul financiar.n SUA companiile cheltuie anual circa 5 mlrd. dolari pentru elaborarea i publicarea rapoartelor anuale; un exemplar cost 3,5 dolari, conine 44 p. i are un tiraj de circa 129 mii exemplare pentru o companie.Un raport anual trebuie s conin:

    Descrierea companiei denumire, adres, sfere de activitate i rezultate ale activitii la general n form de aprecieri i cifre.Scrisoare ctre acionari, ce include: raport privind rezultatele din anul precedent, analiza mediului de afaceri, strategiile de dezvoltare, filosofia de lucru pe viitor, planuri de inovare i utilizare a capitalului.

  • Analiza financiar pe ultimii ani la vnzri, cheltuieli de producere, consumul capitalului, impozite, venituri nete, mijloace mprumutate, rata rentabilitii, etc.Explicaiile i analizele completeaz informaiile exprimate prin cifre i date.Sarcinile managementului / marketingului, incluznd profilul, caracteristica succint a principalelor piee i produse, activitile sociale.Graficele, desenele i fotografiile completeaz cu succes expunerea informaiilor (mai ales pentru cei ce nu au timp s citeasc integral).

  • Adunarea anual a acionarilorO edin bine organizat este un mijloc eficient de comunicare cu publicul financiar.Factorii de organizare a unei adunri anuale de succes:Discursurile managerilor, care dau ton ntlnirii.Votarea. n avans se transmite poziia managerilor privind procesul de selectare / votare a consiliului de directori, auditori.Sesiunea de ntrebri i rspunsuri. Bineneles c pentru a asigura aceti factori, se ntreprind msuri de organizare i pregtire a edinei, de la anunarea invitailor / participanilor, la pregtirea slii i a discursurilor.

  • Mijloace speciale de comunicare cu publicul financiar:

    Brouri cu descrierea tendinelor i a statisticilor ntreprinderii, utile pentru analiti i investitori;Brouri-ghid pentru investitori, cu informaii necesare n cazul adoptrii unor decizii investiionale.Video pachete utile managerilor pe portofoliu investiional, n care sunt prezentai top-managerii companiei.Expedierea unor informaii utile acionarilor n pachet cu dividendele.Publicarea n mass-media a rapoartelor financiare / bilanului contabil, pentru a le aduce la cunotina publicului larg.Organizarea unor evenimente n companie.Publicarea periodic / selectiv a coninutului ziarelor interne n mass-media.

  • Principiile unei comunicri eficiente cu investitoriiActivism pn la agresivitate. Manifestarea unei insistene sporite, pentru a fi remarcat.Promovarea succesului. Accentuarea rezultatelor activitii, explicarea lor.Proiectare. Loialitatea investitorilor se ctig n perioade bune,de succes, mai puin n situaii de criz.Consecutivitate. Relaiile cu investitorii trebuie meninute continuu, nu doar ca evenimente excepionale.Meninerea comunicrii i pentru tiri nefavorabile. Dac exist probleme,se vor comunicare reformele realizate de manageri ca soluie.Iniiativa de comunicare va veni din partea companiei. Comerul cu aciuni la etapa actual n comunicare a devenit cel de al 24 proces cu efect global, motiv din care dezvoltarea afacerilor nu este posibil prin neglijarea publicului financiar.

  • Organizarea de evenimenteEvenimentele speciale se organizeaz cu scopul de a atrage atenia publicului fa de companie, activitatea i produsele ei. Evenimentele necesit o pregtire minuioas a:scenariului, pornind de la scop, identificarea participanilor i a rolului acestora, lista invitailor, planificarea n timp,previziunea unor posibile abateri de la scenariu.

    La evenimentele care au o importan mai mare pentru un public larg, se vor invita jurnaliti, care au nevoie de condiii speciale de lucru.

  • Ceremonii de deschidereCeremoniile de deschidere semnific o nou etap n activitatea companiei un nou sediu, reprezentan, sector de producere, instalarea unei noi linii tehnologice.Acest eveniment ridic moralul i fidelitatea angajailor, consolideaz relaiile cu administraia local, sporete interesul consumatorilor i a publicului larg.O problem aparte ine de invitai i de persoana care va deschide evenimentul politicieni, sportivi, vedete. Criterii de selecie importana, accesibilitatea, interesul i preul.Trebuie determinat eventual o persoan ce poate nlocui vedeta.Cu ct statutul celor invitai este mai mare, cu att vor crete costurile de organizare.Pot fi anunate dou date de deschidere: pentru publicul larg i pentru invitai de onoare, oficialiti.Evenimentul se pregtete prin mesaje n mass-media ca press-realis-uri, backgrounder despre noul produs, sediu, companie.Este necesar de angajat / invitat un fotograf profesionist

  • Recepie Recepia este una din formele de comunicare pe probleme de politic intern i extern. Recepii se organizeaz cu ocazia:

    Unor jubilee, date rotunde,Vizitei unei persoane oficiale, parteneri strini,Unor evenimente anuale organizate.Scopul recepiilor este: extinderea comunicrii privind activitatea companiei, obinerea de informaii valoroase, consolidarea imaginii.Recepiile pot fi: de zi i de sear, cu locuri rezervate sau fr, formale i neformale.

  • Recepii de zi: un pahar de ampanie, un pahar de vin, dejun. Ora organizrii: 12.00 cu durata 1 1,5 ore. inuta neoficial.Dejunul difer de prnz printr-un numr mai mic de bucate servite.Recepiile de sear sunt mai oficiale i n rndul lor se nscriu: cocteiluri, fourchette, prnz, prnz-bufet, ceai, cin.Cocteilul se organizeaz ntre ora 17-18, cu durata pn la dou ore. Se servesc buturi, gustri reci, mai rar calde.

  • Fourchette se organizeaz la aceleai ore, ambele evenimente presupun micarea liber a invitailor cu scop de comunicare. La final poate fi vizionat un film sau concert. inuta special se indic n invitaie.Prnzul ncepe la orele 17-19 i dureaz 2-3 ore i mai mult. Timp de o or se ia masa ntr-o sal, dup care invitaii se mut ntr-o alt sal sau zon unde se discut, se servete cafea, desert. inuta - oficial, fiecare invitat are loc rezervat. Prnz-bufet se organizeaz dup conferin, concert, vizionarea unui film i este mai puin oficial. Meniul este ca la Fourchette, invitaii avnd la dispoziie mese de 4-6 persoane unde se pot aeza, mnca i discuta.

  • Ceai se organizeaz, de regul, pentru doamne ntre orele 16-18.Cina se organizeaz asemeni prnzului, doar c la ore mai trzii.Pregtirea unei recepii presupune:

    Stabilirea scopului,Alegerea formei de organizare,Stabilirea listei participanilor,Elaborarea scenariului,Expedierea invitaiilor,Planul de amplasare la mese,Elaborarea meniului,Aranjarea meselor i servirea invitailor,Pregtirea toastelor i a discursurilor.Locurile se mpart n: speciale / de onoare mai aproape de superiori i mai puin, la distan mai mare. Lista amplasrii invitailor se afieaz la intrare.Sunt posibile i recepii neplanificate / neformale, motiv din care responsabilii trebuie s aib mereu la ndemn anumite produse / buturi.

  • Prezentri Prezentrile pot fi organizate mpreun cu o recepie. Prezentrile se organizeaz cu scopul deschiderii companiei, de prezentare a noilor realizri, n caz de lansare pe noi piee. Astfel, demersul logic este:Stabilirea scopului,Ideea de baz a prezentrii, locul, lista participanilor i invitailor, termeni de realizare, buget estimativ.n invitaii se va indica scopul, care trebuie s motiveze prezena.

    La nceput moderatorul i va prezenta pe cei mai importani invitai / participani, dup care se va viziona un film de 7-12 minute, reprezentanii firmei n 2-5minute fiecare completeaz informaiile prezentate, se rspunde la ntrebri i se ascult comentariile celor prezeni. La final invitailor li se dau suveniruri, materiale promoionale i se pot invita la recepie.

  • ConferineConferinele dau posibilitate s se promoveze anumite idei, produse, ntreprinderi prin rapoartele prezentate de participani. Conferinele pot fi:Interne / cu participare din exteriortiinifice / aplicative / politice sau de sintez

    De regul, denumirea contureaz scopul conferinei.Pentru a spori importana evenimentului, pot fi invitai cercettori, oameni cu renume n domeniu, politicieni, manageri de nivel superior.

  • Ziua uilor deschide se organizeaz pentru a permite accesul diferitor categorii de public n organizaie. n acest scop se fac anunuri n pres, iar compania pregtete primirea publicului n interior.Mese rotunde. Sunt evenimente ce permit discutarea ntr-o prezen mai larg (un moderat, 6-14 participani) a unor probleme importante de ordin economico-social n ntreprindere i care poate fi reflectat n pres prin press-realise sau alt form.Expoziii i trguri. Sunt evenimente care au devenit astzi un puternic instrument de RP.

  • Sponsorizare i fandreisingUn proiect de sponsorizare este o posibilitate de a contribui cu ajutor, dar i de a aduce un mesaj anume ctre auditoriul-int.Asemenea aciuni creeaz un mediu benefic pentru companie i i confirm statul pe pia, reflect politica de responsabilitate social.n cazul concretizrii domeniului / aciunii se va estima efectul sponsorizrii pentru segmentele:Mass-media,Consumatorii finali,Liderii de opinie,Angajaii.

  • Cel mai puternic impact l are mass-media prin transmiterea evenimentelor sportive, culturale, sociale. Pentru a intra n cadru se vor amplasa panouri cu reclama, logotipul, culorile corporative ale companiei.Pentru zona unde se dau interviuri, se fac panouri unde se scriu logotipule sponsorilor. Sponsorul principal este menionat n mod aparte prin mesaje verbale n public i pe alte suporturi.Adugtor pot fi organizate aciuni pentru jurnaliti ca concursuri, tombole, care le-ar atrage atenia n mod aparte i i-ar stimula s scrie mai mult de bine.

  • Consumatorii finali sunt un alt public care este informat, astfel nct se vor selecta evenimente cu numr maxim de participani.Liderii de opinii / Blogherii sunt personaliti a cror prezen atrage n mod deosebit presa i publicul la general.Angajaii trebuie implicai n organizare, dar i ca invitai la anumite evenimente, fapt ce ridic moralul lor i imaginea.

  • Fandreisingul este o activitate de atragere a resurselor pentru un proiect de RP de amploare.Surse posibile:Fondurile statului i sociale, organizaii internaionale,Structurile comerciale.