Top Banner
TURISMI TEEMALEHT 15. VEEBRUAR 2011 20. rahvusvaheline turismimess Tourest 2011 toimub 18.–20. veebruarini Eesti Näituste messikeskuses Tallinnas (Pirita tee 28). Tourest 2011 korraldajaks on Eesti Turismifirmade Liit. Loe lähemalt internetist aadressil www.tourest.eu
12

Puhkuse teemaleht Tourest 2011

Mar 15, 2016

Download

Documents

Postimees

Tourest 2011 ametlik väljaanne
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

turismi teemaleht 15. veebruar 2011

20. rahvusvaheline turismimess Tourest 2011 toimub 18.–20. veebruarini Eesti Näituste messikeskuses Tallinnas (Pirita tee 28). Tourest 2011 korraldajaks on Eesti Turismifirmade Liit. Loe lähemalt internetist aadressil www.tourest.eu

Page 2: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 20112

Argo TAurMTÜ Reisibüroode Liit juhatuse liige

Annan mõned näpunäi-ted, mille järgimisel on võimalik suuremaid ap-sakaid vältida ning pla-

neeritud puhkust maksimaalselt ja muretult nautida.

1) Sihtkoha valikEnne reisi algust tee selgeks,

kas soovid omapäi sihtkohas ringi liikuda või on vajalik ka eestikeel-se reisiesindaja abi. Tüüpilisi pa-kettreise eestikeelse esindajaga soovitan just algajatele reisijatele, kellel puudub endal vajalik koge-mustepagas, enesekindlus võõras keskkonnas hakkama saamiseks ja samuti võõrkeelte piisav oskus. Levinumad riigid, kuhu sarnaseid reise Eestist pakutakse on Egiptus, Hispaania, Türgi, Kreeta, Iisrael ja Bulgaaria.

2) ootuSed valitud Sihtkoha SuhteS

Sihtkoha valikul tuleks kind-lasti arvestada kogu reisiseltskon-na huvide ja soovidega, et kõigil oleks valitud sihtkohas piisavalt meelepärast tegevust – võimalus nii aktiivselt puhata kui kohaliku eluga tutvust teha, aga ka lihtsalt rannapuhkust nautida.

Oma lemmikhobidega tegele-mine on samuti paljudes sihtkoh-tades võimalik ja sellekohane info on enamasti enne reisi kättesaa-dav. Seega – mida rohkem ise uurid või oma reisibüroost küsid, seda meeldivamaks puhkus kuju-neb.

3) kodutöö enne reiSi

Eelnev kodutöö reisijate endi poolt on kindlasti soovitav, et oleks selge, milliseid võimalusi mingi

10 RUSIKAREEGLIT REISI PLANEERIMISEL. Enne reisi planeerima asudes mõtle kindlasti selgeks, mida eelseisvalt reisilt üldse ootad. See on vajalik, et juba reisil olles arusaamatusi, ootamatusi ja ebameeldivusi vältida.

Õnnestunud puhkus on meie endi kätespõhjal siis endale sobilik valik te-ha.

Tähtis on ka meeles pidada, et reisibürood EI LISA reisikorraldaja hindadele teenustasusid, vaid müü-vad reise samade reeglite ja hinda-dega nagu reisikorraldaja ise.

6) hotellide valik ja vaStavuS tärnidele

Arvestada tasub eelkõige selle-ga, milline on planeeritava puhku-se iseloom. Kas selleks on pelgalt rannapuhkus või soov pigem koha-liku eluoluga tutvust teha?

Hotellide tase on riigiti väga erinev ja mida soojema sihtkohaga on tegu, seda tugevamalt viimane tärn hotellide ametlikus kategoo-rias logiseb. Ainsa erinevusena võiks välja tuua Dubai ja Tai, kus majutuse kvaliteedile on rohkem rõhku pandud ja teenuse tase see-ga tavapärasest kõrgem.

Ka Kreetale reisijaid ootab üld-juhul ees pigem pisut lihtsam ja as-keetlikum majutus, kuid sellele vaatamata on meeldiva ja õnnestu-nud puhkuse tarvis kõik vajalik ning elementaarne seal olemas.

7) kindluStuSÕnnetus ei hüüa tulles ja päris

kindlasti kehtib see ka reisil olles. Võta südameasjaks, et keegi ilma kindlustuseta reisile ei läheks.

Ka kõige pisema probleemi korral on kindlustusest äärmiselt suur abi ning teenus on tasuta. Il-ma kindlustuseta tuleb aga kõik kulutused endal kanda ning arves-tada suhteliselt kopsaka väljami-nekuga.

8) kehtivad reiSidokumendid ja viiSad

Enne reisi tasub aegsasti üle kontrollida ka oma passi kehtivus-aeg. Tihti selgub kurb tõsiasi, et pass kehtib lubatust vähem, alles lennujaamas ning seega jääb pla-neeritud reisile lendamata. Üldju-hul peab reisidokument sõltuvalt

Teemalehe toimetaja: rain [email protected] | tel 666 2194

Reklaami tellimine Postimehe järgmistesse turismi­teemalistesse erilehtedesse ilmumisega aprill/mai 2011:• Puhkus ja vaba aeg• Puhkus lätisProjektijuht: eve [email protected] | tel 666 2383

Küljendus: andres didrik Makett: andrus rebaneVastutav toimetaja: kuldar [email protected] | 666 2258Väljaandja: aS Postimees | maakri 23a, tallinntel 666 2202 | faks 666 2301

KonTaKTid

sihtkoht pakub ja millised on siht-kohariigi eripärad. Näiteks Kérkyra (Korfu) ja Madeira on küll maalili-selt ilusad ja romantilised, kuid ei sobi väga hästi väikeste lastega pe-redele ja liikumispuudega inimes-tele, kuna on väga mägised ja hotel-lides on tihtilugu palju treppe.

Siinkohal ongi hea kasutada reisibüroode abi, kes on sellistes as-jades piisavalt kogenud ja oskavad anda asjalikku nõu, mis põhineb nii enda kogemustel kui ka klienti-de usaldusväärsel tagasisidel.

4) kohalikud kombed ja tavad

Et puhkus ilma tõrgeteta su-juks, tasuks enne reisi tutvuda ka kohalike kommete ja tavadega – tee selgeks, mis on lubatud ja mida üldjuhul heaks tooniks ei peeta. Eriti oluline on see just islamimaa-des, kus kohalike tavade järgimine lihtsustab kindlasti suhtlemist sealsete elanikega ja hoiab ära ka võimalikud ebameeldivused.

5) reiSibüroo valikKui sul puuduvad varasemad

kogemused reisimise osas, tekib õi-gustatult küsimus, et kelle käest siiski oma reis osta ja keda usalda-da? Nagu paljud asjad elus, tasub antud valiku tegemisel usaldada nii enda sisetunnet kui ka tuttava-te ja sõprade soovitusi.

Reisibüroo või -korraldaja vali-kul tuleks kindlasti kontrollida sea-dusega nõutud tagatisrahade ole-masolu (http://mtr.mkm.ee/de-fault.aspx?s=otsi), aga ka krediidi-info andmeid.

Ära aja segi reisibürood ja rei-sikorraldajat – esmapilgul näivad nad sarnased, ent ometi on täiesti erinevad. Reisikorraldajad paku-vad vaid enda poolt korraldatavaid reise ja teevad ka valiku enda ho-tellide seast.

Reisibüroo vahendusel saad aga alati parima ülevaate kõigi rei-sikorraldajate võimalikest pakku-mistest soovitud sihtkohta, mille

riigist kehtima ka pärast reisi veel 3-6 kuud. Praegu saavad Eesti ko-danikud küll paljudesse riikidesse reisida ID-kaardiga, kuid tasuks silmas pidada ka üksikuid eran-deid, näiteks Türgi.

Türgi on eestlastele küll juba mõnda aega viisavaba, kuid riiki pääseb siiski vaid kehtiva passi alu-sel. Samuti tasuks alati üle kontrol-lida või küsida infot viisade kohta.

Kui tekib väikseimgi kahtlus, kas viisa saab ikka piirilt või peaks see ehk enne reisi algust passis ole-ma, oleks targem oma reisibüroost see kindluse mõttes üle küsida.

9) reiSimeditSiinEnamik tavasihtkohtadest, ku-

hu Eesti reisikorraldajad inimesi puhkama lennutavad, on turvali-sed ja mingeid erilisi nõudeid reisi-meditsiini osas inimestele ei seata. Siiski viivad reisikihk ja seiklusja-nu inimesi Egiptusest, Kreetast ja Türgist ka märksa kaugemale.

Sellisel juhul tuleb teha kõik endast olenev, et oma tervist kaits-ta. Eksootiliste maade külastamise eel tasuks kindlasti reisinõusta-

miskabinetti külastada, kus siis vastava ala spetsialist vajalikke nõuandeid ja soovitusi jagab.

10) reiSifirmade tagatiSed

Enne reisi tellimist tasub kind-lasti uurida ka kasutatava reisifir-ma tausta.

Loomulikult võib seda teha ka erinevate reisifoorumite vahendu-sel, kuid kõige adekvaatsemat ja kindlamat infot annab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriu-mi koduleht, kus on kirjas kõigi tu-rismiga tegelevate firmade tagati-sed.

Kui firmal puudub nõutud ta-gatis, on see esmane märk sellest, et reisi ostmine sellest firmast pole turvaline. Samuti tasub jälgida rei-sifirmade kohustusi ja võlgu teiste firmade ees, mis on samuti üsna kõnekas fakt.

Kui nõutud tagatised on ole-mas ja vastavuses seadustega ning ka firma maksekäitumine on kor-rektne, võib üsna kindel olla, et oled puhkuse usaldanud oma ala parimate asjatundjate hoolde.

FOTO

: Sc

AN

PIx

/cO

RB

IS

Üheskoos puhkusereisiks plaane tehes ja sihtpunktiga vara-kult tutvudes võid kindel olla, et ükski oluline detail ei jää tähele panemata ning puhkust naudivad mõlemad.

Page 3: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 2011 3

LõputuJurmala

TSOONIDE KIRJELDUSED

Tavaliselt arvatakse, et lõputu saab suvi olla ainult soojal maal. Puh-kust on võimalik nautida aga ka seal, kus päike paistab ainult 150 päeva aastas ja talvel on mõnikord

30 kraadi külma. Väljas võib olla vihm, lumi või tuul, aga sees on kõik nii nagu troopilises kuurordis ja seda isegi talvel — Livu veepargis Jurmalas.

Esimene asi, mida kõik Riia poolt tulijad Jurmalale lähenedes näevad, on Lielupe jõe kaldal asuv veider ehitis. Ka Riia rahvusvahelisest lennujaamast õh-kutõusvatest lennukitest avaneb vaade kokkupunutud kirevate torude keerukale võrgustikule, mis moodustab tähelepa-nuväärse arhitektoonilise kuju. Mõnedele meenutab see mitmetasandiliste teede ristumiskohta, teistele tuhandeid kordi suurendatud traadipundart. Tegelikult on tegemist aga paljude inimeste kaasaegse lemmikpuhkekohaga — Livu veepargiga.

Livu veepark on Põhja-Euroopa suurim ja avatud aastaringselt. Veepargi kolmel korrusel on 40 erinevat atrakt-siooni. Suvel on neid veelgi rohkem ja li-saks ka välisrand. Veepargi kaasaegsed keerukad seadmed on tellitud Kana-dast, Saksamaalt ja Rootsist. Ohutuse tagamiseks ja suurepärase puhkuse garanteerimiseks on veepargis ametis noored inimesed, kes on alati valmis selgitama teile sisekorraeeskirju või tagama, et kõik neid järgiksid. Unus-tada võite ka paela otsas rippuvad võtmed — igale külastajale antakse

piletiostul kiibiga käevõru. Sellega saate

lukustada kapi ning tasuda lahkumisel veepargis ostetud toitude, jookide, mas-saaži ja paljude muude lisateenuste eest. Kõik muu on arvestatud piletihinna sisse.

Veepuhkus ahvatleb inimesi alati ja eriti siis, kui vesi on soe ja puhas. Livu veepark paikneb peaaegu hektari suuru-sel alal ning on jagatud kolmeks tsooniks erinevas vanuses ja temperamendiga inimestele.

Ekstreemsemad lõbustused nagu liu-torud ja lehtrid asuvad veepargi ülemistel korrustel. Seal asub ka Tornado Lasens liutoru, mis oma suuruselt on kolmas maailmas ja ainus selletaoline Euroo-pas. Vähesed jõukate riikide veepargid suudavad pakkuda oma külastajatele kahtkümmet erineva keerukusastmega viisi liutorust alla sõitmiseks paadiga või paadita, mis meeldib eriti ekstreemspordi huvilistele ja lastele.

Livu veepargi keskel on lainetavas basseinis paradiisirand. Selle ühel küljel paikneb Kapten Kidi lastemaa ja teisel küljel spaakuurort lõõgastuda soovijatele.

Pole kahtlustki, et Livu veepargis muutub tuju ruttu heaks. Minnes kas üksi või koos laste või sõpradega sellesse lõputu suve kuningriiki, pakute oma lähedastele kahtlemata suurepärase puhkuse.

See täidab teid optimismi, enesekind-luse ja elujõuga, mida meil igapäevaelus sageli napib.

Ärge jätke kasutamata võimalust külastada Livu veeparki! Lätis ei lõpe suvi isegi talvel.

Kapten Kidi maa See on lastele tõeline paradiis. Pea-mine tõmbenumber on piraadilaeva muljetavaldav koopia koos veekahu-rite ja liutorudega. Seal on Sidrunisild, Banaanisild ja rippuv Köissild. Maad ümbritsevas koopas voolab aeglaselt

Orinoco jõgi. Suvel on jõgi kaks korda pikem ja voolab õue. Iga kahe minuti tagant uhub lastemaad ja jõge hiiglas-lik viie meetri kõrgune veejuga.

Paradiisirand Püüdke unustada, kuidas te siia

jõudsite, ja kujutlege, et

puhkate luksuslikus hotellipargis kaugel ookeanisaarel. Peaaegu kogu paradiisirand on lainetega bassein. Kunstlike lainete tekitamise süsteem on suuteline esile kutsuma isegi torme, kus lainekõrgus võib tõusta kuni 1,5 meetrini. Basseini põrand on kallakuga. Seal tehakse vesiaeroobi-kat. Basseini üle kõrgub tuletorn. Sin-

na üles ronides avaneb suurepärane vaade kogu veepargi territooriumile.

Spaakuurort See on mõeldud eelkõige lõõgastava puhkuse nautijatele. Keset Bahama basseini asub baar, millest võite veest väljumata jooke osta. Basseini üks osa

paikneb veepargis ja teine lahtise tae-va all ning nii aastaringselt. Need on kontrastseid veeprotseduure armas-tavate fännide tõelised maiuspalad. Siin on kõik olemas — massaaživann ning aroomisaunad. Teie keha hellita-vad üllatusdušid ning basseini põhjas ja külgedel paiknevad võimsa survega massaažiotsikud.

LIVU VEEPARK 24 Viestura St., Jurmala, Läti Tel: +371 67755636 www.akvaparks.lv

suvi Tavaliselt arvatakse, et lõputu saab suvi olla ainult soojal maal. Puhkust on võimalik nautida aga ka seal, kus päike paistab ainult 150 päeva aastas ja talvel on mõnikord 30 kraadi külma. Väljas võib olla vihm, lumi või tuul, aga sees on kõik nii nagu troopilises kuurordis ja seda isegi talvel — Livu veepargis Jurmalas.

Page 4: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 20114

olukord ja otsustada, kas vajate uut või saate kelleltki ehk kohvri sel korral laenuks küsida.

Samuti peaks reisilisel olema päevane kott asjade kaasaskand-miseks, reisiapteek ja sobilikes pa-kendites hügieenitarbed. Võib-olla vajate magamiskotti või pleedi transiittsoonis puhkamiseks, elekt-riseadmeid (eriharuline pistik, kee-duspiraal) või söögiriistu?

Veel on mõistlik varakult üle vaadata, millises olukorras on jala-nõud ja vajalikud rõivad. Kui ees on ootamas pikad päevad täis jalu-tamist, tuleks uhiuued jalanõud eelnevalt kodus sisse kanda.

Teadmised sellest, millised on kohalike riietumistavad ja ootused väliskülalistele, annavad kindlus-tunde, mida reisikotti pakkida. Loomulikult saab puuduva eseme ka kohapealt osta, kuid alati on mugavam ja ka soodsam, kui kõik vajalik on kaasas või varakult eel-arvesse planeeritud.

kontrolli kurSSiNüüd, kui meie oma raha on

euro, kaob eurotsoonis reisides va-jadus kahekordseks valuutavahe-tuseks. Sellega säästame nii raha kui aega. See kehtib ka mõnede rii-kide kohta, kus euro on kasutuse-le võetud omal initsiatiivil – näi-teks mõned aastad tagasi iseseis-vunud väikeriik Montenegro.

Paljud populaarsed turismi-sihtkohad pakuvad eurotsoonist tulijale võimalust ka omas rahas arveldada, et nii turisti elu muga-vamaks teha. Siiski tuleb sel puhul olla ettevaatlik – hinnad eurodes võivad olla suuremad kui kohali-kus rahas makstes.

Esineb aga ka vastupidist – lei-dub riike, kus näiteks ekskursioo-nide eest on soodsam tasuda koha-liku vääringu asemel eurodes. Igal juhul tasuks eelnevalt internetist uurida, kas kasulikum on tasuda kohalikus valuutas, eurodes või ehk hoopis dollarites.

Reisides riikidesse, kus kohali-kud võtavad vastu nii eurosid kui dollareid (näiteks Türgi ja Egiptus), tasub enne reisi vaadata ka euro ja dollari omavahelist kurssi. Kui dol-lar on parajasti euro suhtes odav-nenud, võib olla kasulikum arvel-dada dollarites.

Riikides, kus euro makseva-hendina ei kehti ja kus vajate see-tõttu kindlasti ka kohalikku valuu-tat, on eurosid võimalik kõikjal va-hetada.

Soovitatav on rahavahetuseks kasutada panku või valuutavahe-tuspunkte, kus kurss on soodsam kui lennujaamades või hotellides. Paljusid valuutasid saab küll ka Eestist kaasa osta, kuid eksootilis-te riikide raha vahetuskurss võib siin pakutust olla kohapeal märki-misväärselt soodsam.

Alati tekitab küsimusi, palju sularaha reisile kaasa võtta? Õige vastus on, et mitte rohkem, kui rei-sikava ja kulutuste prognoosi ko-haselt vajate, et maksta väiksema-tes poodides ja söögikohtades, kus kaardiga ilmselt tasuda ei saa.

Rahakoti kadumisel või vargu-se korral saate pangakaardi sulge-da, kuid sularahast olete suure tõe-näosusega ilma. Sularaha vajadus on kindlasti väiksem suurlinnas, kus enamikus kohtades saab maks-ta kaardiga ning vajadusel panga-automaadist raha juurde võtta.

Maakohas ja looduses rännates tuleb aga tõenäoliselt tasuda pea-miselt sularahas ning soovitav on omada piisavas koguses väikse-maid kupüüre, et ei tekiks problee-me vahetusrahaga.

Igal juhul on turvalisem ja liht-sam maksta reisides võimalikult palju pangakaardiga. Lisaks tava-pärasele deebetkaardile kulub rei-sil marjaks ära ka krediitkaart, mis tõendab maksevõimet hotellis või autot rentides ning millega saab va-jadusel tasuda teenuste eest ka in-ternetis, näiteks siselennu piletit soetades.

Krediitkaardi limiit peaks kat-ma ka tehtavad broneeringud – näiteks võidakse auto rentimisel broneerida ajutiselt omavastutuse summa, mis võib olla sada või enam eurot.

Krediitkaarte on erinevaid, kuid reisimisel on mugav kasutada kaarti, kuhu saab limiidi suuren-damiseks arvelduskontolt raha juurde kanda. Krediitkaardi kasu-tamisel välismaal tuleb olla väga hoolikas ning kasutada seda maks-miseks kohtades, mille usaldus-väärsuses olete kindel, et mitte sat-tuda pettuse ohvriks.

PireT SuiTSuSwedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhataja

olles juba poolteist kuud kasutanud euroraha, mõistame nüüd ka ker-gemini, palju tuleb ta-

suda hotelli eest või milliseks ku-junevad transpordikulud. Samu-ti on lihtsam võrrelda bensiini-hinda kodus ja võõrsil või ka liht-salt hindu toidupoes või kohvi-kus.

Siiski ei kehti euro paraku kõi-gis reisisihtkohtades. Sellegipoo-lest saame arvestada teadmisega,

et enamikus maailma populaarse-mates puhkusesihtpunktides tut-vustatakse hotellides-poodides-söögikohtades hindu ka eurodes – on ju arvestatav osa maksujõulis-test turistidest pärit just eurotsoo-nist. Selle võrra on eestlaste elu edaspidi ka väljaspool eurotsooni reisides lihtsam.

Internetti kasutades saame sihtkohas kehtivate eurohindade kohta infot kiiresti ja piisavalt. Nii saab vähese vaevaga koostada ju-ba varakult üsna täpse kuluplaani, mis võimaldab reisi tarbeks aeg-sasti raha kõrvale panna, et puh-kus pere eelarvet kreeni ei ajaks.

Reisi varajasel planeerimisel on lisaks raha kogumise võimalu-sele ka muid plusse – aegsasti pla-neeritud reisile saab broneerida soodsamaid reisipakette, sõidu- ja ööbimispakkumisi ning kokkuvõt-tes veeta nii mõnus puhkus mada-lamate kuludega.

tee Põhjalik eelarvePuhkuseks eelarvet koostades

tuleb arvesse võtta kõiki kulusid, sest sõltuvalt riigist võib sõit siht-punkti olla kallim, kuid elamine kodusest elust soodsam või vastu-pidi – taskukohaste lennupiletite omanikku võib tabada üllatus üp-ris kopsakate elamiskulude näol.

Päevaraha suurus sõltub enne-kõike sellest, palju tuleb kohapeal tasuda ööbimise ja söögi eest. Ka siis, kui hommikusöök on ööbimi-se hinna sees, tasub uurida, kas pakutav on piisav.

Kui teil pole plaanis kogu puh-kust hotellibasseini ääres veeta, tu-leb planeerida täiendavaid kulusid

ka kohalikule transpordile või eks-kursioonidele.

Teinekord on mõistlik siselen-nu või laevasõidu abil külastada mõnda põnevat reisisihti, mis jääb algsest sihtpunktist vaid paari sõi-dutunni kaugusele. Auto või moto-rolleri rentimine annab aga võima-luse oma aega ise planeerida, kü-lastades näiteks mõnda linnakest või küla, kust leiab teinekord hoo-pis elamusterohkemaid hetki kui hinnatud turismimekadest.

Kodutöö käigus saab interneti abiga selgeks teha ka selle, millised on huvipakkuvad vaatamisväärsu-sed sihtkohas ja kui palju maksa-vad pääsmed. Samuti leiab hulga-nisti infot selle kohta, kuhu on pi-let mõistlik internetist ette osta, et vältida kohapealset kõrgemat hin-da või kilomeetripikkust ootejärje-korda.

Sageli kujunevad lisakatsumu-seks ostud, mis planeerimisel ka-he silma vahele jäid. Seega tasub aegsasti teha selgeks reisikottide

EUROGA REISILE. Kümned erinevad reisisihid on tänu Eesti liitumisele euroalaga nüüd palju lähemal – lihtsam on planeerida ka kulusid ja teha reisieelarvet. Siiski nõuab uue rahaga maailma avastamine ka uusi teadmisi ja ettevaatlikkust.

Euroraha kasutamine reisil nõuab harjumist

Tasub Meelde jäTTa!

• EuroeioleautomaatseltkehtivkõikidesEuroopaLiiduliikmesriikides,näiteks inglismaal, taanis ja rootsis on käibel oma valuuta.

• Majanduslikudprobleemideimõjutaeuroväärtustjakurssi.Näitekskreeka eurod on samaväärsed Saksamaal väljastatutega.

• Suuredkupüürid,näiteks200ja500eurot,eioletavaringluseslevinudjanendegatasumiselvõibtekkidaprobleeme–paljudesteenindusasutusteseiaktsepteeritaneidturvalisusekaalutlustelüldse.

• Erisustestmaksetevastuvõtmisel(näitekskaardimaksedteatudsummast alates, lisanduv teenustasu välismaise kaardi teenindamisel või1-2euromüntidemitteaktsepteerimisel)peavadteenindusasutusedtarbijaid vastava sildiga eelnevalt teavitama.

• Riikides,kuslisakskohalikulevaluutalevõetaksemeelsastivastukaeurosid ja dollareid, käsitlevad kohalikud sageli eurosid ja dollareid võrdsekursiga,misoneurodesmaksjalekahjulik.Selliseolukorravältimiseksonkasulikvahetadadollareidpangasvõivaluutavahetuspunktis ametliku kursiga.

• Soovitatavonalatihoidavarukspisutsularaha,millegatasudaväiksematesostu-jasöögikohtades,kuspangakaartivastueivõetavõikus teenindusasutus ei tundu kaardiga maksmiseks piisavalt usaldusväärsena.

• Niimõneskiriigisvõibjuhtuda,ethinnadonväljasilmakäibemaksuta,mishiljemmaksmiselarvelelisatakse(levinudnäiteksUSAs).

• Meenemündidonvalmistatudväärismetallist,jäädvustamaksolulisiisikuidjasündmusiningeiolemõeldudringlusselaskmiseks–meenemündidkehtivadseaduslikumaksevahendinavaidneedemiteerinud riigis.

Allikas: Eraisikute Rahaasjade Teabekeskus, autor

Page 5: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 2011 5

KOHTUME

TURISMIMESSIL

18.-20.2.2011

Kohapeal ootavad teidjärgmised head pakkumised:

MERITON

WELLNESS

MERITON

HOTELLID

MERITON

KOHVIKUD

MERITON

RESTORANID

MERITON

SPORDIKLUBI

MERITON

VEEKESKUS

Täpsed messipakkumised jamessikutse leiad meie koduleheltwww.meritonhotels.com/tourest

-Meriton Spordiklubi

-Meriton Wellness Spaa päevapaketid

-Majutuspaketid

-Meriton toidumaailm(restoranid, kohvikud)

-Meriton vee- ja saunakeskus

KAdri KAuKSiTarbijakaitseameti pressiesindaja

Puhkuse saabudes mõl-gub paljude mõtteis mõ-nus reis – olgu selleks siis nädal lumelaual, päi-

kesepuhkus kuurordis, kultuuri-nautimine mõnes Euroopa pea-linnas või loodusretk safaril. Ko-gu ettevõtmist ise korraldades on ju võimalik koostada iseenda ja oma kaaslaste maitsest lähtuv unikaalne reis. Siinkohal tuleb appi internet, kust on üsna kerge saada kiire ülevaade sobivatest lennuliinidest, majutusvõimalus-test, teiste reisijate soovitustest ja hinnangutest.

Siiski tasub alati meeles pida-da näpunäited, mida reisi pla-neerimisel järgida, et korralda-tud puhkusest ikka võimalikult head mälestused jääksid.

Ülevaate internetis reisi pla-neerimisel tekkivatest ohtudest ja võimalustest leiad kõrval ole-vast tabelist.

Omal käel reisi korraldades on soovitav soetada ka reisi-kindlustus. Enamik Eesti kind-lustusettevõtteid müüb reisi-kindlustust ka e-teenusena, mil-le saab samuti läbi neti vaid mõ-ne minutiga soetada nii endale kui tervele reisiseltskonnale/-kaaslastele.

kindluStuSlePing loe hoolega läbi

Kindlustust ostes tuleks läbi mõelda, milliste olukordade vas-tu end kindlustada soovite – rei-sitõrge, pagas, meditsiiniabi või midagi muud. Samuti tuleb enne kindlustuse sõlmimist lugeda hoolikalt läbi leping, et vältida olukorda, kus see, et kindlustus ei katagi soovitud kahjunõudeid, selgub alles pärast kahju tekki-mist.

Näiteks kui lennu tühistami-se on tinginud erakorralised as-jaolud (halvad ilmastikutingimu-sed, tehniline rike või muu sar-nane põhjus), on lennuettevõtja hüvitise maksmise kohustusest vabastatud ning reisija ainsaks riskikaitseks on eelnevalt sõlmi-tud reisitõrke kindlustus.

uuri büroo uSalduSväärSuSt

Juhul kui puhkust planeeri-takse interneti teel reisibüroo või reisikorraldaja kaudu, tasuks eelnevalt uurida ettevõtte tausta. Infot võib otsida erinevatest rei-sifoorumitest või otsingumooto-ritest, kasutades märksõnana et-tevõtte nime.

Kõik reisi korraldamisega seotud dokumendid, arved ja

krediitkaardimakse kviitungid on soovitav kuni reisi lõpuni al-les hoida – need aitavad sind hi-lisemate võimalike pretensiooni-de lahendamisel.

Kui hoolimata tublist planee-rimistööst satud olukorda, kus soetatud või broneeritud teenus

ei vasta tellitule, tasub esitada kirjalik kaebus otse teenusepak-kujale.

Kui ostad aga kõik reisiteenu-sed (sõidu, majutuse jms) reisibü-roo kaudu, vaata täpsemalt, mil-lised õigused kehtivad tarbijale pakettreiside puhul.

PUHKUSEREISI PLANEERIMINE INTERNETIS. Puhkusereisi planeerimisel saab küll kasutada kohalike reisikorraldajate ja -agentuuride abi, kuid üha enam inimesi on otsustanud oma puhkuseplaanid ja sellega seonduva organiseerida ise ja internetti kasutades. Mida seejuures tähele panna ja meeles pidada?

Kuidas internetis edukalt oma puhkusereisi korraldada?

FOTO

: Sc

AN

PIx

/cO

RB

IS

Lendamine

• Iseomalkäelpuhkusereisikorraldaminenõuabkogemusijateadmisi.Paljud reisijad ostavad oma lennupiletid iseseisvalt otse teenusepakkujalt, saades nii teinekord lausa märkimisväärselt soodsama hinnaga piletid. Suuremate lennufirmade kodulehed pakuvadheadülevaadetlennuliinidest,soovikorralkajätkulendudestjalisateenustest.Broneeringusaabtehakiirestijalihtsalt–vajaonsaadavaid kinnitus ja teha makse.

• Erinevaidpakkumisivõrreldestasubuurida,kaskõikvõimalikudlisatasudja-maksudonlennupiletihinnasees(sobilikpagasihulk,lennujaamamaksud, eritingimused).

• Erinevatelennufirmadepiletitehinnadvõivadvarieeruda–sagelieipruugisoodsamavariandihinnaarvestuseskajastudapagasi-võimõnimuu oluline lisatasu.

• Lõplikpiletihindpeabhõlmamalennureisigaotseseltseotudkõikvõimalikkelisatasusid.

• Odavlennufirmadestpileteidostestasubtähelepanelikultlugedalennufirmade veotingimusi. ümberistumisi sisaldavate reiside puhul müüvadodavlennufirmadüldjuhulreisijalekakseraldiseisvatpiletitehkühepiletivahemaandumiseniningsealtedasiteisepiletilõppsihtkohta.

• Enamikneistlennufirmadesteipakukaühenduslendusidningigabroneeritud jätkulendu käsitletakse kui eraldi lendu. juhul kui esimene lendhilineb,mistõttureisijajääbmahajätkulennust,peabreisijalõppsihtkohtalendamiseksleidmaiseuuevõimalusejasedaomalkulul.

• Samutituleksmeelespidada,etodavatehindadegabroneeritavatelpiletitelpuudubtihtimuutmis-jatühistamisõigus,misvõtabkliendiltäravõimaluseomareisimarsruutijaajakavavajaduselvõisoovikorralhiljem muuta.

• Lennupileteidbroneeridestuleksollatähelepanelikomaisikuandmeteedastamisel,etnimivastakstäpseltisikuttõendavaldokumendilkirjutatule.

• E-piletigakoossaadavadlennufirmadpostkastikareisitingimused,mistuleb kindlasti läbi lugeda ja nendest kinni pidada. erinevatel lennufirmadel on erinevad reeglid nii pagasi kui pardale registreerimise

korrakohtaningodavlennufirmadereeglidonsageliüsnapaindumatud.

• Infottasubotsidakalennufirmadekodulehelt,kusonkirjasantudlennufirmapooltkehtestatudreeglidjatingimused(nterimõõdulinepagas, lubatud pagasikilod, reisimine lemmikloomadega jms).

Mida tasub majutusteenust ostes silmas pidada?

• Kuigiinternetispakutavadmajutusvõimalusedkonkreetseshotellisvõikülalistemajasvõivadtundudaüsnasoodsad,tasubsiiskihindotseteenusepakkujaltüleküsida.

• Soovitavonuuridamajutusettevõttetausta.Taustauuringutegemiseksvõikskasutadaerinevaidfoorumeidjaportaalenaguwww.trip.eejawww.tripadvisor.com,kusjagataksesoovitusijanõuandeidningkogemusi nii majutusteenuste, transpordi kui ka sihtkoha kohta üldisemalt.Tegemistpoleküllülima«tõega»,sestmaitsed,eelistusedjakogemused on erinevad. Seega tasub läbi lugeda mitmeid kommentaare ja nendest lähtuvalt oma isiklik arvamus kujundada.

• Majutusteenustiseseisvaltbroneeridestasube-postiteelüleküsidapeamised olulised tingimused ning paluda nende kohta kirjalikku kinnitust.

• Kuigihotellejakülalistemajuonvõimalikbroneeridakaläbiinternetikeskkondade,misvahendavaderinevaidmajutusvõimalusi,tasuksteenusepakkujaendagaühendustvõtta,etkinnitadaülebroneering ning selle vastavus soovitule.

• Sihtpunktijõudesoleksalatiheaennemajutusteenuseeestlõplikulttasumisttutvudakohapealtoaga(korteri,majaga)javeenduda,etseevastab kirjeldatule. juhul kui näidatud tuba pole see, mis interneti teel broneerides lubatud, saab paluda teenusepakkujal leida alternatiiv vastavalt broneeringule.

Rohkeminfottarbijaõigustekohtareisimiselleiadaadressilt www.tarbijakaitseamet.eevõiTarbijakaitseametiinfotelefonilt1330.

Allikas: Tarbijakaitseamet

inTeRneTis Reisi PlaneeRides ja soeTades ole TeadliK VõiMaliKesT ohTudesT!

Oma puhkuse- või ärireisi planeerimine omapäi ja läbi interneti on lihtne ja mugav, kuid nõuab teadlikkust võimalikest ohtudest.

Page 6: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 20116

A13

D2

Siss

epää

s/En

tran

ce

Siss

epää

s„P

uhka

Ees

tis

halli

/En

tran

ce t

o th

e„H

olid

ay in

Est

onia

“ ha

ll

A1

A2

A3

A4

A5

A6

A7

A8

A9

A10

A11

A14

A15

A16

A17

A18

D1

D3

LAV

A/

STA

GE

L6L7L9

L10

L8

L5L4

L2 L1L3

K1

K2

K3

J5J7

J9 J8J6

J4 I2I3

I1

J3J1J2 H1

H2

H3

H4

H5

H6

H7

H8

H9

G4

G3

G2

F4 F3F5

F2F1G

1

E5 E4E3

E6

B4

B5

B3

B2

B1

E1E2

C1

C2

C3

C4

C5

C6C7

C8

C9

C10C11

D4

J10

J11

J12

J13

J14

J15

K4

K5

K6

K7

L11

A12

J13 16 € HOSTEL / KUUSTEIST EUROT OÜ EESTID-HaLL a. H. TaMMSaaRE MUUSEUM VaRGaMÄEL EESTIK3 aBC REISID EESTIJ13 aCaDEMIC HOSTEL EESTIK2 aIR BaLTIC CORPORaTION LÄTID-HaLL aJaKESKUS WITTENSTEIN Sa EESTID-HaLL aLaR SIKU MaTKaKLUBI EESTIJ2 aLBION REISID OÜ EESTID-HaLL aLEKSaNDRI HOTELL EESTIJ11 aLFa-TOUR OÜ EESTID-HaLL aLTMÕISa KÜLaLISTEMaJa EESTIJ5 aLVISa REISIBÜROO EESTIE2 aNDaLUCIa HISPaaNIaD-HaLL aNGLa TUULIKUMÄGI MTÜ EESTID-HaLL aNIJa MÕIS / Sa aNIJa MÕISa HaLDUS EESTID-HaLL aNTONIUSE GILD MTÜ EESTIC4 aQVa HOTEL & SPa EESTID-HaLL aRTUR Ja CaTERING OÜ EESTII3 aSaP TRaVEL OÜ EESTIK5 aSSOCIaTION OF HOTELS aND RESTaURaNTS OF LaTVIa LÄTID-HaLL aTLa MÕIS Ja MÕISaKERaaMIKa EESTIC2, F5 aURINKOMaTKaT OY - SUNTOURS LTD aB SOOMED-HaLL aUSTRVEGR SELTS MTÜ EESTII3 aVES TRaVEL aS EESTIa13, I3 BaLT TRaVEL aGENCY OÜ EESTIG3 BaLTIC TOURS aS EESTIK3 BaLTIC TRaVEL REISID OÜ EESTIa3 BEST OF TRaVEL TŠEHHI VaBaRIIKD-HaLL BIRGITTa FESTIVaL / TaLLINNa FILHaRMOONIa EESTI BLUE1 SOOMED-HaLL BLUEWEST OÜ / UJUV TÜNNISaUN EESTIH1 BRaZILIaN EMBaSSY BRaSIILIaJ2 BUDO CLUB MITSUBaCHI EESTID-HaLL CaNTERVILLa LOSSI MÕISa KÖÖK / RELVO SPORT MOTELL OÜ EESTIJ14 CaRIOCa TRaVEL BRaSIILIaI3 CLUBS TRaVEL OÜ EESTIF2 COMMa GROUP OY SOOMEL8 CONCORD TRaVEL LTD GRUUSIaJ7 CROaTIaN NaTIONaL TOURIST BOaRD / KROaTISKa TURISTBYRaN HORVaaTIaa3 CSa CZECH aIRLINES aS EESTI FILIaaL TŠEHHI VaBaRIIKa3 CZECH TOURISM PRaHa TŠEHHI VaBaRIIKJ1 CYPRUS TOURISM ORGaNISaTION KÜPROSK3, I3 DIaMOND TRaVEL OÜ EESTIa1 DIRECCaO REGIONaL DE TURISMO / MaDEIRa TOURISM BOaRD MaDEIRa/PORTUGaLD-HaLL DORPaT HOTELL EESTID-HaLL DR. FR. R. KREUTZWaLDI MEMORIaaLMUUSEUM / VÕRUMaa MUUSEUM / MÕNISTE MUUSEUM EESTIE5 DUBaI DEPaRTMENT OF TOURISM aND COMMERCE MaRKETING aRaaBIa ÜHENDEMIRaaDID/DUBaID-HaLL EaS TURISMIaRENDUSKESKUS EESTIF3 ECKERÖ LINE SOOMEE6 EDELaRaUDTEE aS EESTID-HaLL EESTI FOTOTURISMI KESKUS EESTIL3 EESTI HOTELLI- Ja TURISMIKÕRGKOOL EESTID3 EESTI KÄMPING - KaRaVaN MTÜ EESTID-HaLL EESTI LaNGEVaRJUKLUBI MTÜ EESTID-HaLL EESTI LENNUNDUSMUUSEUM EESTIC8 EESTI MaaNTEEMUUSEUM EESTID-HaLL EESTI MaaTURISM MTÜ EESTID-HaLL EESTI MaaÜLIKOOL EESTID-HaLL EESTI MUUSEUMRaUDTEE LaVaSSaaRES EESTIJ13 EESTI NOORTE HOSTELITE ÜHENDUS / ESTONIaN YOUTH HOSTEL aSSOCIaTION EESTID-HaLL EESTI PIIMaNDUSMUUSEUM EESTID-HaLL EESTI PÕLLUMaJaNDUSMUUSEUM EESTID-HaLL EESTI PÄRIMUSMUUSIKa KESKUS EESTID-HaLL EESTI RINGHÄÄLINGUMUUSEUM EESTIC6 EF EESTI EESTID-HaLL EIVERE MÕIS / EIVERE ESTaTE OÜ EESTII3 EKSPRESSREISID TaRTU OÜ EESTID-HaLL ELVa PUHKEPIIRKOND - ELVa TURISMIINFOPUNKT EESTID-HaLL EMaJÕE LODJaSELTS MTÜ EESTIJ2 EMBaSSY OF JaPaN JaaPaND-HaLL ENERGIa TaLU EESTIF2 ESPOO CONVENTION & MaRKETING SOOMEJ2 ESTONIa - JaPaN aSSOCIaTION EESTID-HaLL ESTONIa SPa EESTIG2 ESTONIaN aIR EESTI ESTONIaN aSSOCIaTION OF TRaVEL aGENTS EESTIJ2 ESTONIaN JUDO aSSOCIaTION EESTID-HaLL ESTONIaN NaTURE TOURS EESTII1 ESTOUR OÜ EESTIC2, F5 ESTRaVEL aS EESTIa3 EURO TOUCH BY BOHEMIa TRaVEL SYSTEM TŠEHHI VaBaRIIKF2 EUROHOSTEL SOOMEL7 EUROVESKI OÜ EESTIK3, I3 FaNTaaSIa REISID OÜ EESTIG1 FaNTaSIa DELUXE HOTEL / KEMER / 5* TÜRGIL11 FIE aRUT aRUTYUNYaN EESTIH5 FIJI - TRaVEL aLMa TOUR GROUP EESTI/BULGaaRIaF4 FINNaIR OYJ EESTI FILIaaL SOOMEC2, F5 FINNMaTKaT OY SOOMEK3 FORTEST REISID OÜ EESTIH2 FRa MaRE THaLaSSO SPa EESTIL8 GEORGIaN NaTIONaL TOURISM aGENCY GRUUSIaB1, J2 GERMaLO REISID EESTI GLaXOSMITHKLINE EESTI OÜ EESTIE6 GO REISIaJaKIRI EESTII3 GOaDVENTURE OÜ EESTIB5 GOBUS aS EESTI GOGO COFEE EESTIE6 GOHOTELS OÜ EESTIE6 GORaIL aS EESTIF2 GOTaMPERE SOOMEE6 GOTRaVEL aS EESTID-HaLL GRaND HOTEL VILJaNDI EESTIE4 GREEK NaTIONaL TOURISM ORGaNIZaTION KREEKaL10 GRENaDER GRUPP OÜ EESTIa18 GSMVaLVE OÜ EESTI

D-HaLL HaaPSaLU PIISKOPILINNUS Sa EESTID-HaLL HaGERI MUUSEUM EESTIC1 HaNSaBUSS EESTID-HaLL HaRJU MaaVaLITSUS EESTID-HaLL HaTIKU PUHKEMaJa EESTID-HaLL HELENa PUHKEMaJa EESTID-HaLL HELGI PÕLLO FIE EESTID-HaLL HELTERMaa HOTELL / aRDORaN OÜ EESTIF2 HEUREKa, THE FINNISH SCIENCE CENTRE SOOMED-HaLL HIIU VILL OÜ / VaEMLa VILLaVaBRIK EESTID-HaLL HIIUMaa TURISMILIIT MTÜ EESTID-HaLL HILDa VILLa EESTID-HaLL HIRVEMÄE PUHKEKESKUS EESTIB3 HORIZON TRaVEL OÜ EESTIF2 HOSTELLING FINLaND SOOMEK5 HOTEL JURMaLa SPa LÄTIK5 HOTEL PEGaSa PILS LÄTID-HaLL HOTELL aSTRa EESTID-HaLL HOTELL Ja RESTORaN HaNSaLINN EESTID-HaLL HOTELL Ja RESTORaN KING EESTID-HaLL HOTELL LEGEND EESTID-HaLL HOTELL PÄRNU EESTID-HaLL HOTELL RÄPINa / KIUDOSKI RESTORaaN / RÄPINa REISID OÜ EESTID-HaLL HOTELL STaREST EESTID-HaLL IDa-VIRU ETTEVÕTLUSKESKUS Sa EESTID-HaLL ILMaTSaLU MOTELL OÜ EESTIC9 INFOSYS OÜ EESTID-HaLL INGE VILLa EESTID-HaLL INGER HOTELL Ja RESTORaN SaLVaDORE EESTIB2 ISRaEL GOVERNMENT TOURIST OFFICE IISRaELD-HaLL JaaNIRaOTU LINNUPaRK EESTIJ14 JOURNEY TRaVEL COMPaNY PERUUK5 JURMaLa CITY COUNCIL LÄTID-HaLL JUURIMaa TaLL EESTID-HaLL JÕE KÜLaLISTEMaJa EESTID-HaLL JÕGEVa LINNaVaLITSUS EESTID-HaLL JÕGEVa MC MTÜ EESTID-HaLL JÕGEVaMaa aRENDUS- Ja ETTEVÕTLUSKESKUS Sa EESTID-HaLL JÕHVI VaLD EESTID-HaLL JÄRVa aRENGU PaRTNERID MTÜ EESTID-HaLL JÄRVaKaNDI KLaaSIMUUSEUM Ja KLaaSIKODa EESTID-HaLL JÄRVaMaa aRENDUSKESKUS Sa EESTID-HaLL JÄRVaMaa MUUSEUM EESTID-HaLL JÄRVEÄÄRE PUHKEKESKUS; JÄRVEÄÄRE OÜ EESTID-HaLL JÜRI SaaRE BUSSID EESTID-HaLL KaBaLa VILLaVESKI EESTID-HaLL KaGUREIS HOTELL PESa EESTID-HaLL KaLaNa PUHKEKÜLa / EWENT OÜ EESTID-HaLL KaLDa PUHKETaLU / SEIVaNGER OÜ EESTID-HaLL KaLEVIPOJa KODa Sa EESTID-HaLL KaLEVITE KaNGE RaHVaS MTÜ EESTID-HaLL KaNUUTaJa EESTIJ2 KaRaTE CLUB TENGU EESTIC3 KaREPa KaLaME TaLUMUUSEUM EESTID-HaLL KaRITSa JaHISPORDI- Ja PUHKEBaaS EESTID-HaLL KaRUKOOBaS / MaIE KaRU FIE EESTID-HaLL KaRUPESa HOTELL EESTID-HaLL KaSSaRI RaTSaMaTKaD OÜ EESTID-HaLL KaTI SÖÖGITUBa / KaTRES OÜ EESTID-HaLL KaTRI KÜLaLISTEMaJa EESTID-HaLL KaUKSI PUHKEMaJaD / KaUKSI MOTELL OÜ EESTID-HaLL KaUSTE PUHKEMaJaD OÜ EESTID-HaLL KERTEL PUHKEMaJa EESTID2 KESKKONNaMINISTEERIUM EESTID-HaLL KIHNURaND aS EESTID-HaLL KILPLaSTE KÜLa EESTILaSTEHaLL KILPLaSTE TEEMaPaRK EESTID-HaLL KIMaLaSE METSaMaJa EESTID-HaLL KIVISaaRE RaTSaTaLU OÜ EESTID-HaLL KOHILa SILLaOTSa VESKI BaaR Ja VESIVESKI MUUSEUM EESTID-HaLL KOHTLa-JÄRVE PÕLEVKIVIMUUSEUM EESTID-HaLL KOIDU KODU EESTID-HaLL KOIGI MÕIS EESTID-HaLL KONSE MOTELL & KaRaVaN KÄMPING EESTID-HaLL KONUVERE MÕIS EESTID-HaLL KOOSTÖÖVÕRGUSTIK EHEDaD ELaMUSED LaHEMaaL EESTIF2 KOUVOLa TOURIST OFFICE / TYKKIMÄKI aMUSEMENT PaRK SOOMED-HaLL KRaNTSI KÕRTS EESTIG4 KRUIISIKESKUS / KaLEVa TRaVEL aS EESTID-HaLL KUBIJa HOTELL-LOODUSSPaa / HaaNJaMEHE TaLU EESTID-HaLL KUKRUSE POLaaRMÕIS EESTIK6 KURESSaaRE TURISMIINFOKESKUS EESTIJ15 KURZEME TOURISM aSSOCIaTION LÄTID-HaLL KÕRVEMaa MaTKa- Ja SUUSaKESKUS / SPORTLaND EESTI aS EESTID-HaLL KÜLaLISTEMaJa VaNa TaLL / aS VÄÄTSa aGRO EESTIL6 LaITSE GRaNIITVILLa MTÜ EESTID-HaLL LaMMaSMÄE PUHKEKESKUS OÜ EESTID-HaLL LaSERSPORT / TaRGET SM OÜ EESTID-HaLL LEPaNINa HOTELL EESTIG1 LIMaK HOTELS / 5* TÜRGIa15 LINDaLIINI aS EESTID-HaLL LINNUMÄE PUHKEKESKUS EESTIK3 LIVEHOUSE REISID / Ka & Ka PROJEKT OÜ EESTIJ10, I3 LJUNa TOURS OÜ EESTID-HaLL LOOTUUR OÜ EESTIa5 LOT POLISH aIRLINES POOLaD-HaLL LUHTRE TURISMITaLU EESTID-HaLL LÄÄNE-VIRU TURISM MTÜ EESTID-HaLL LÄÄNEMaa MUUSEUM EESTID-HaLL LÄÄNEMaa TURISM MTÜ EESTID-HaLL MaaRJa-MaGDaLEENa GILD EESTIJ13 MaHTRa HOSTEL EESTID-HaLL MaHTRa TaLURaHVaMUUSEUM EESTID-HaLL MaIDLa MÕIS EESTID-HaLL MaINEGRUPP OÜ EESTIG1 MaRDaN PaLaCE HOTEL / KUNDU / 5* TÜRGID3 MaTKaSUVILaD.EE / HEIDENLINE OÜ EESTID-HaLL MaTSaLU RaHVUSPaRK / KESKKONNaaMET EESTID-HaLL MaTSURI KOHVIK, CaTERING HILLIS EESTI

K5 MEMBER OF HOSTELLING INTERNaTIONaL «RIGa BEaCH HOSTEL» LÄTID-HaLL MEREMÄE KULTUURIÜHING EESTID1 MERESUU SPa & HOTEL EESTIa11 MERITON HOTELS EESTILaSTEHaLL MESIPUU TaLU EESTILaSTEHaLL METSaNURME MTÜ EESTID-HaLL METSIKU PIISONI SaLOON EESTIF2 MOOMINWORLD SOOMED-HaLL MOOSTE MÕISa KÜLaLISTEMaJa / MOOSTE LINaKODa OÜ EESTIG1 MUKaRNaS HOTEL / aLaNYa / 5* TÜRGID-HaLL MULGI REISID aS EESTID-HaLL MULGIMaa aRENDUSKODa EESTID-HaLL MUSTa NOOLE VENNaSKOND / RYTBERGI OÜ EESTID-HaLL MÕISaKOHa OÜ EESTID-HaLL MÄEOTSa TaLU SUVEMaJa / MaRGIT KÄÄRaMEES FIE EESTIF2 NaaNTaLI SPa HOTEL SOOMED-HaLL NaRVa HOTELL / OÜ GENEVa EESTID-HaLL NaRVa LINNa aRENDUSE Ja ÖKONOOMIKa aMET EESTID-HaLL NaRVa MUUSEUM EESTIH6 NaRVa-JÕESUU SaNaTOORIUM aS EESTID-HaLL NINa TaLU PUHKEMaJa / NINaTaLU OÜ EESTID-HaLL NOPRI TaLUMEIEREI EESTID-HaLL NORDTOODER KÜLaLISTEMaJa EESTIG1 NOVaTOURS OÜ EESTID-HaLL NÕMME KÕRTS EESTID-HaLL NÕMME PUHKEMaJa EESTID-HaLL OBINITSa SETO MUUSEUMITaRÕ EESTID-HaLL OBINITSa SETO SELTSIMaJa EESTIJ4 OIKUMENa OÜ EESTID-HaLL OLUSTVERE MÕIS EESTIJ6 ORION REISID OÜ EESTID-HaLL ORU TURISMITaLU EESTID-HaLL OXFORELL OÜ EESTID-HaLL PaDU HOTELL OÜ EESTID-HaLL PaIDE KULTUURIKESKUS EESTID-HaLL PaIDE LINNaVaLITSUS EESTID-HaLL PaIDE SPORDI- Ja TERVISEKESKUS Sa EESTID-HaLL PaIDE TURISMIINFOKESKUS EESTID-HaLL PaLaMUSE O.LUTSU KIHELKONNaKOOLIMUUSEUM EESTIC3 PaLMSE MÕIS EESTIC3 PaLMSE MÕIS / RaKVERE LINNUS / RaKVERE NÄITUSTE MaJa EESTIK4 PaNDa TRaVEL EESTID-HaLL PaNDIVERE PaETEE EESTID-HaLL PaRVEMaTKaD OÜ EESTID-HaLL PaUKa PUHKEMaJaD / HIIU JORN OÜ EESTID-HaLL PEEDU PUHKEMaJa / VIIVI PEEDU FIE EESTID-HaLL PEIPSIMaa KÜLaSTUSKESKUS EESTID-HaLL PIDULa FORELL / SaaREPUHKUS OÜ EESTID-HaLL PIHLa TURISMITaLU / PIHLaMaRI OÜ EESTID-HaLL PIKSEPINI TURISMITaLU EESTID-HaLL PIUSa KÜLaSTUSKESKUS EESTID-HaLL PIUSa ÜRGORU PUHKEMaJa EESTIL7 POKUMaa SIHTaSUTUS EESTIa5 POOLa VaBaRIIGI SUURSaaTKOND TaLLINNaS POOLaD-HaLL POSTITEE MTÜ EESTID-HaLL PROJEKTROKINa EESTID-HaLL PULLI VILLa EESTID-HaLL PUNaNE TORN EESTID-HaLL PUNK LaULUPIDU EESTID-HaLL PURaVIKU TUULEVESKI SEPIKODa EESTID-HaLL PUULaIU MaTKaMaJa OÜ EESTID-HaLL PUUNa ÖÖMaJa EESTID-HaLL PÕLTSaMaa LOSSI Sa EESTID-HaLL PÕLVaMaa aRENDUSKESKUS Sa EESTID-HaLL PÄHKLI ÜRGTaREKE / KaLLE TaLVI FIE EESTID-HaLL PÄRNU JaHTKLUBI EESTID-HaLL PÄRNU LaHE PaRTNERLUSKOGU EESTID-HaLL PÄRNU LINNaVaLITSUSE aRENGUOSaKOND EESTID-HaLL PÄRNUMaa TURISM Sa EESTIH7 PÜHaJÄRVE PUHKEKODU aS EESTID-HaLL RaEK RaPLa TURISMIINFOKESKUS EESTIC3 RaKVERE LINNUS EESTID-HaLL RaKVERE MaRaTON MTÜ EESTID-HaLL RaKVERE TEaTER EESTID-HaLL RaNNaPaaRGU KOHVIK / RaNNaKaS OÜ EESTID-HaLL RaNNaRaHVa MUUSEUM Ja VIIMSI VaBaÕHUMUUSEUM EESTID-HaLL RaPLaMaa aRENDUS- Ja ETTEVÕTLUSKESKUS EESTID-HaLL RaUDSILLa MaTKaKOMPLEKS EESTID-HaLL REIMaNN RETKED OÜ EESTIG1 REISIBÜROO aNHEL TOURS aS EESTIa7 REISIBÜROO KaROL EESTID-HaLL REISIBÜROO KONTaKTID OÜ EESTIJ8 REISIBÜROO TRaVIBEST EESTIK3 REISIBÜROODE LIIT MTÜ EESTIF1 REISIEKSPERT EESTIL5 REISIMaaILM EESTID-HaLL RESTORaN CaSTELL / OÜ GENEVa EESTID-HaLL RIKKa IVVaNI TaLU EESTID-HaLL ROBIN HOOD MaNaGEMENT / RHM NORD OÜ EESTIK3, I3 ROBINSON REISID OÜ EESTID-HaLL ROHELISE JÕEMaa KOOSTÖÖKOGU EESTID-HaLL ROOSE PUHKEMaJa / LaNDLESS UÜ EESTID-HaLL ROOSNa-aLLIKU MÕIS EESTIC2, F5 ROYaL CaRIBBEaN CRUISE LINE aS NORRaD-HaLL SaaREMaa MUUSEUM EESTID-HaLL SaaRTE TURISMIaRENDUSKESKUS MTÜ EESTID-HaLL SaDaMa PUHKEaLa EESTID-HaLL SaGaDI MÕIS EESTIJ2 SaKU RURaL MUNICIPaLITY EESTID-HaLL SaLINÕMME PUHKEKESKUS EESTIB4 SaLVa KINDLUSTUSE aS EESTIJ3 SEB ELU- Ja PENSIONIKINDLUSTUS aS EESTID-HaLL SEIDLa TUULEVESKI EESTID-HaLL SEIKLE VaBaKS MaTKaD EESTID-HaLL SETO aTELJEE GaLERII EESTID-HaLL SETO TaLUMUUSEUM EESTID-HaLL SETOMaa TURISM MTÜ EESTID-HaLL SETOMaa TURISMITaLO EESTIJ9 SIa KaNDaGaR TOUR UKRaINaD-HaLL SIBULaTEE MTÜ EESTI

C11 SIGULDa DISTRICT TOURISM INFORMaTION CENTRE LÄTID-HaLL SILLaOTSa TaLUMUUSEUM EESTID-HaLL SINIMa PUHKEKÜLa / MERETUULE TUBa OÜ EESTIK3, I3 SINU REISIBÜROO aB MaTKaPUNKT TRaVELTOP aS EESTIa14 SKY TRaVEL / SLK COMPaNY OÜ EESTID-HaLL SOERa TaLUMUUSEUM / ÕIE LaKSBERG FIE EESTIC2, F5 SOKOS HOTELS / SOKOTEL OY SOOMED-HaLL SOOMaa.COM EESTIC5 SPa-HOTELL VIIKING / TaaSTUSRaVIKESKUS VIIKING aS EESTID-HaLL SPa HOTELL LaINE EESTIE2 SPaNISH TOURIST OFFICE HISPaaNIaJ12 SPINNaKER OÜ EESTIJ6 SPUTNIK OÜ EESTIH3, D-HaLL STRaND SPa & KONVERENTSIHOTELL EESTIL9 SUPER SEGWaY OÜ EESTIJ2 SUSHIPRO OÜ EESTID-HaLL SUURE-JaaNI KOHVIK KÜLaLISTEMaJa EESTII3 SV TOURS / a & B DESIGN GROUP OÜ EESTID-HaLL SWEDEST MOTEL GROUP aS / ROOSTa PUHKEKÜLa EESTID-HaLL SÕNaJaLa HOTELL aS EESTID-HaLL SÖESaUNa TaLU MTÜ EESTID-HaLL SÜVaHaVVa VILLaVaBRIK-MUUSEUM EESTILaSTEHaLL TaEVaSKOJa SaLaMaa EESTID-HaLL TaEVaSKOJa TURISMI- Ja PUHKEKESKUS aS EESTIF2 TaHKO SPa OY SOOMEF2 TaHKOCOM LTD SOOMEE1 TaLLINK GRUPP aS EESTIJ2 TaLLINN aIKIDO CLUB TaIKIKaI EESTIJ13 TaLLINN BaCKPaCKERS OÜ EESTIL4 TaLLINNa KUNSTKERaaMIKa TEHaS OÜ EESTIa12 TaLLINNTOUR OÜ EESTIK6 TaLSI REGION TOURIST INFORMaTION CENTRE LÄTIH1 TaM aIRLINES BRaSIILIaa4 TaRBIJaKaITSEaMET / EL TaRBIJa NÕUSTaMISKESKUS EESTIa16 TaRTU LaSTE TUGIKESKUS MTÜ EESTID-HaLL TaRTU MÄNGUaSJaMUUSEUM EESTID-HaLL TaRTU ÜLIKOOLI aJaLOO MUUSEUM EESTID-HaLL TaRTU ÜLIKOOLI BOTaaNIKaaED EESTID-HaLL TaRTUMaa TURISM Sa EESTID-HaLL TEaDUSKESKUS aHHaa Sa EESTIa8, J2 TENSI-REISID aS EESTIH8 TERVIS RaVISPaaHOTELL EESTIH8 TERVISE PaRaDIIS SPaa-HOTELL & VEEKESKUS EESTID-HaLL TESMaSaN OÜ EESTII2 TEZ TOUR OÜ EESTIF2 THE BaLTIC GUIDE SOOMEa6 THE EMBaSSY OF THE REPUBLIC OF INDONESIa INDONEESIaD-HaLL TIIGI MaJUTUS / TENNO TELVIK FIE EESTIa9, D-HaLL TIIT REISID OÜ EESTIH9 TOILa SaNaTOORIUM aS EESTID-HaLL TOILa VaLLaVaLITSUS EESTID-HaLL TOOSIKaNNU PUHKEKESKUS EESTIL8 TOURISM aGENCY OF a.R. OF aJaRa GRUUSIaa10 TOURISM aUTHORITY OF THaILaND TaIL8 TRaVEL COMPaNY «TRaVELSHOP» BY SC TRaVEL GRUUSIaF2 TRaVEL MaRKETING OULU LTD SOOMEC2, F5 TUI / TUI ÖSTERREICH GMBH aUSTRIaC10 TURISMIWEB.EE / HaNSaLEVI OÜ EESTIK1 TURKISH EMBaSSY INFORMaTION COUNSELOR´S OFFICE TÜRGIF2 TURKU aRCHIPELaGO SOOMEF2 TURKU TOURING SOUTHWEST FINLaND TOURIST aND CONVENTION BUREaU SOOMED-HaLL TÜ aRSTITEaDUSKONNa MEDITSIINIKOLLEKTSIOONID EESTID-HaLL TÜRI MUUSEUM EESTID-HaLL TÜRI VaLD EESTIa2 UaB SCaNDLINES LEEDUL7 UHTJÄRVE ÜRGORU NÕIaRIIK OÜ EESTID-HaLL UNDIULGUS OÜ EESTIa17, I3 UNION TRaVEL aGENCY OÜ EESTIL2 UPTRaVEL OÜ EESTID-HaLL URMaS SELIRaND (HIIUMaa MUUSEUM) EESTID-HaLL URVE MERENDI FIE EESTID-HaLL VaHTRaORU TaLU EESTID-HaLL VaIVaRa HUVIKESKUS / VaIVaRa SINIMÄGEDE MUUSEUM EESTID-HaLL VaLGaMaa aRENGUaGENTUUR Sa EESTID-HaLL VaLGEHOBUSEMÄE SUUSa- Ja PUHKEKESKUS EESTID-HaLL VaLTU SPORDIMaJa Ja PaLUKÜLa PUHKE- Ja SPORDIKESKUS EESTID-HaLL VaNa-TaMME PUHKEMaJa / VT PUHKEMaJa OÜ EESTID-HaLL VaNaÕUE PUHKEKESKUS EESTID-HaLL VaRJULa KÜLaLISTEMaJa EESTIK6 VENTSPILS TOURISM INFORMaTION CENTRE LÄTID-HaLL VETSI TaLL OÜ EESTIK7 VIDZEME TOURISM aSSOCIaTION LÄTID-HaLL VIHULa MaNOR COUNTRY CLUB & SPa EESTID-HaLL VIIKINGITE KÜLa EESTID-HaLL VIIMSI PEOKESKUS, RESTORaN IL COCCODRILLO / VIIMSI MÕIS OÜ EESTIL1 VIIMSI TERVIS SPa HOTELL EESTID-HaLL VIINaKÖÖK KÜLaLISTEMaJa / EXO TRaDE aS EESTID-HaLL VIITNa KÕRTS OÜ EESTIE3 VIKING LINE SOOMED-HaLL VILJaNDI TURISMIINFOKESKUS EESTID-HaLL VILJaNDIMaa OMaVaLITSUSTE LIIT EESTID-HaLL VILLa WESSET EESTID-HaLL VILLaMaa PUHKEKÜLa / HM PUIDUKaUBaNDUS OÜ EESTIJ2 VINICOM TRaDE OÜ EESTID-HaLL VIRU FOLK MTÜ EESTID-HaLL VOORE TaLLID OÜ EESTID-HaLL VORMSI SaaR EESTIC2, F5 VR LTD, FINNISH RaILWaYS SOOMEH4 WRIS REISIBÜROO EESTID-HaLL VUDILa MÄNGUMaa OÜ EESTID-HaLL VÕERaHaNSU KODUMUUSEUM Ja PUHKEMaJaD EESTID-HaLL VÕRUMaa aRENGUaGENTUUR Sa EESTID-HaLL VÕRUMaa TURISMIINFOKESKUS EESTID-HaLL VÕRUMaa TURISMILIIT MTÜ EESTID-HaLL VÄE TURISMITaLU / OÜ aNaKaLYPSE EESTID-HaLL VÄIKE-MaaRJa TURISM EESTIC7 VÄLISMINISTEERIUM EESTID-HaLL VÄRSKa KÜLaLISTEMaJa EESTID-HaLL VÄRSKa SaNaTOORIUM Ja VÄRSKa VEEPaRaDIIS EESTI

D-HaLL ("Puhka Eestis" hall)

C-HaLL (Peahall)

Kallid TOUREST 2011 külastajad!Eesti ainus ning Baltimaade vanim ja suurim turismi-mess TOUREST toimub nüüdseks 20. korda. Kui taas-iseseisvunud Balti riikide esimesel rahvusvahelisel tu-rismimessil TOUREST 1.–3. novembrini 1991 Tallinnas osales 82 eksponenti kaheksast riigist, siis tänavune, kahekümnes TOUREST toob kokku 435 eksponenti 25 riigist: Araabia Ühendemiraadid (Dubai), Austria, Bra-siilia, Bulgaaria, Eesti, Gruusia, Hispaania, Horvaatia, Iisrael, Indoneesia, Jaapan, Kreeka, Küpros, Leedu, Läti, Norra, Peruu, Poola, Portugal, Soome, Tai, Tšeh-hi, Türgi, Ukraina ja Valgevene.

Messi külastama ootame üle 23 000 külastaja. Pea-hallis on eripakkumistega väljas kõik Eesti suuremad reisikorraldajad, kõik laevafirmad, mitmed lennu- ja bussifirmad, reisibürood, spaad, muuseumid jpt.

Puhka Eestis hallis tutvustavad kõik Eesti maa-konnad koos ettevõtjatega oma piirkonna eripära, kul-tuuriüritusi ja turismitooteid. Lastehallis ootab lapsi taas aga tore eriprogramm.

Messi avab reedel, 18. veebruaril kell 12 vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Samas kuulutatakse välja ka Eesti Turismifirmade Liidu aastaauhindade saa-jad – Parim turismiedendaja ja Parim turismiobjekt.

Tere tulemast meie messile TOUREST 2011!Eesti Turismifirmade Liit

Page 7: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 2011 7

PROGRaMM PEaHaLLIS (C-HaLL) PROGRaMM PUHKa EESTIS (D-HaLL)REEDE, 18.02.201110:00 Mess avatud spetsialistidele12:00 Messi ametlik avamine. Messi avab Eesti Vabariigi

president Toomas Hendrik Ilves Eesti Turismifirmade Liidu aastaauhindade

väljakuulutamine: Parim turismiedendaja aastal 2010 Parim turismiobjekt aastal 201014:00 Mess avatud linnarahvale14:05 Tartumaa esitleb: Arte Flamenco14:30 Pärnumaa esitleb: Jääfestivali tutvustus15:00 Oksjonid alghinnaga 1 euro* Estonian Air lennupiletid kahele Berliini* Hansabuss City Tour 24 h pakett neljale inimesele

Tallinnas, piletid kehtivad kasutamiseks kuni 31. mai 2011* Hansabuss Business Line edasi-tagasi pilet Tallinn–

Riia–Tallinn kahe inimese pakett Tourist Lux salongis, paketti saab kasutada sõitudeks kuni 30. aprillini 2011

15:30 Pildimäng Viking Line auhindadele16:00 Maanteemuuseumi esitlus: alkoprillidega simuleeritud

joobeseisundis toimetuleku kontroll, loosiratta auhindade loosimine

16:30 Jaapani võitlusviiside demonstratsioonesinemine: Karate, klubi Tengu

17:00 Teatri- ja muusikaviktoriin: Teater NO99, Pärnu Teater Endla, Eesti Kontsert, Teine Tants. Auhinnaks vabapääsmed

17:30 Go Hotels ja Go Rail intervjuu ja "+ Kaardi" presentatsioon, viktoriin

18:00 Messipäeva lõpp

EKSPONENTIDE BOKSIDES:Estonian Air (G2). Reisiklubi. Intervjuud tuntud Eesti inimestega

kl 15:30-16:00, 16:30-17:00Tallink (E1) Kuumad Kuuba rütmid ansamblilt CubaRitmo ning

tantsijate etteasted: kl 10:40-11:00, 13:40-14:00, 14:50-15:10, 16:10-16:30. Lapsi lõbustab Lotte

Novatours (G1) HAPPY HOURS! 13:00-14:00 ja 16:00-17:00! Erinevad loosimised – päeva lõpus.

Jaapan (J2)11:00 Origamide voltimine12:00 Saku Valla ja Jaapani Saku City suhteid tutvustab Saku

vallavanem Kuno Rooba13:00 Jaapani kalligraafia14:00-15:30 Sushi valmistamine ja ploomiveini degusteerimine16:00-16:30 Jaapani teetseremoonia16:30-18:00 Jaapani reisi tutvustab Pille-Riin Rimmel Tensi-Reisidest

LaUPÄEV, 19.02.2011 10:00 Mess avatud10:30 Go reisiajakirja "Aastaseiklus 2010" võitja

väljakuulutamine10:45 Go reisiraamatu esitlus: Tiit ja Reet Made "Reisimise

kirg"11:00 Oksjonid alghinnaga 1 euro* Hansabuss City Tour 24 h pakett neljale inimesele

Tallinnas, piletid kehtivad kasutamiseks kuni 31. mai 2011* Lot Polish Airlines – 2 lennupiletit Tallinn–Varssavi–

Tallinn11:15 Teatriviktoriin: RO Estonia, Kuressaare Linnateater,

Vene Teater, Von Krahli Teater. Auhinnaks vabapääsmed.11:30 Tartumaa esitleb: Iiri tantsutrupp Solas12:00 Lääne-Virumaa esitleb: pungikoor Rakverest12:30 Jaapani võitlusviiside demonstratsioonesinemine:

Kobujutsu ja Iaido, klubi Mitsuhachi13:00 Oksjonid alghinnaga 1 euro* Pärnu Strand & Spa Hotelli pakett "Puhkus Pärnus",

majutus kahele 1 öö Admirali sviidis, rikkalik hommikusöök, spaa-keskuse kasutamine, sissepääs ööklubisse Str&

* Hansabuss Business Line edasi-tagasi pilet Tallinn–Riia–Tallinn kahele Tourist Lux salongis, paketti saab kasutada sõitudeks kuni 30. aprillini 2011

* Oxforelli saunapakett 15 inimesele – Jahimehesaun uues kuues (al 1.04). Paketis uue sauna kasutus, majutus, kümblustünn, suupisted ja hommikusöök. Paketti saab kasutada esmaspäevast neljapäevani, kehtib kuni 30. septembrini 2011

* Tallinki Rootsi kruiis kahele lukskajutis koos hommikusöögiga

13:30 Go Traveli ümbermaailmareisi esitlus14:00 Edelaraudtee viktoriin14:15 Setomaa esitleb: leelokoor Siidisõsarõ14:30 Jaapani võitlusviiside demonstratsioonesinemine:

Judo, klubi Ookami15:00 Jõgevahe pere naistantsurühm

15:30 Viktoriin Tarbijakaitseameti auhindadele16:00 Maanteemuuseumi esitlus: alkoprillidega simuleeritud

joobeseisundis toimetuleku kontroll, loosiratta auhindade loosimine

16:30 Viktoriin Meriton Hotels auhindadele17:00 Teatriviktoriin: Tallinna Linnateater, Eesti Nuku- ja

Noorsooteater, Ugala Teater, Eesti Teatri Festival. Auhinnaks vabapääsmed.

17:30 Oxforelli viktoriin erinevatele auhindadele17:45 Lääne-Virumaa suur auhinnaloos! Täida loosikupong

Lääne-Virumaa stendil ja võida toredaid auhindu.18:00 Messipäeva lõpp EKSPONENTIDE BOKSIDES:Estonian Air (G2). Reisiklubi. Intervjuud tuntud Eesti inimestega

kl 11:30-12:30, 14:30-15:00, 16:30-17:00Viking Line (E3) igal täistunnil kl 11:00-17:00 Viking Line'i messiboksis

võimalus pääseda keerutama õnneratast. Peaauhinnaks laevareis Soome!

Tallink (E1) Kuumad Kuuba rütmid ansamblilt CubaRitmo ning tantsijate etteasted: kl 11:00-11:30, 12:40-13:00, 13:50-14:10, 15:10-15:30, 16:40-17:00. Lapsi lõbustab Lotte

Go Travel (E6) Pärast pealava raamatuesitlust jagavad autogramme reisiraamatute autorid: kl 11:00 Olev Remsu. Lisainfot ümbermaailmareisi kohta saab kl 14:00-16:00

Novatours (G1) HAPPY HOURS! 13:00-14:00 ja 16:00-17:00! Erinevad loosimised – päeva lõpus.

Baltic Tours (G3) kl 12:00, 14:00 ja 16:00 TalvemängudJaapan (J2)10:00-11:30 Sushi valmistamine ja ploomiveini degusteerimine11:30-12:30 Ikebana seadmine12:30-14:00 Jaapani reisi tutvustab Pille-Riin Rimmel Tensi-Reisidest14:00-14:30 Taikotrummimäng15:00 Jaapani kalligraafia16:30 Origamide voltimine

PÜHaPÄEV, 20.02.201110:00 Mess avatud10:30 Go reisiraamatu "Purpur paradiisioru veerul" esitlus,

autor õigeusu preester Isa Sakarias Jutustus elust õigeusu kloostris Küprosel"

11:00 Oksjonid alghinnaga 1 euro* Hansabuss City Tour 24 h pakett neljale inimesele

Tallinnas, piletid kehtivad kuni 31. maini 2011* Hansabuss Business Line edasi-tagasi pilet Tallinn–

Riia–Tallinn kahele Tourist Lux salongis, paketti saab kasutada sõitudeks kuni 30. aprillini 2011

* Puuna Öömaja saunapakett – saunaõhtu koos majutusega kuni 12-le, saun 3 h, majutus ja hommikusöök, kehtib kuni 15. maini 2011

11:30 Birgitta Festivali esitlus. Piletiloos12:00 Go Traveli ümbermaailmareisi esitlus12:30 Tartumaa esitleb: Vene naisansambel Sudarushki13:00 Teatriviktoriin: Teater Vanemuine, Rakvere Teatrimaja,

R.A.A.A.M. Auhinnaks vabapääsmed13:30 Jaapani võitlusviiside demonstratsioonesinemine:

Aikido, klubi Taikikai14:00 Facebooki suur auhinnaloos!14:15 Lääne-Virumaa esitleb: Rakvere Teater laulab!14:30 Tallinki laevade võistlus erinevatele auhindadele15:00 Edelaraudtee viktoriin15:45 Messi ametlik lõpetamine EKSPONENTIDE BOKSIDES:Estonian Air (G2). Reisiklubi. Intervjuud tuntud Eesti inimestega

kl 11:30-12:00, 14:30-15:00,Viking Line (E3) igal täistunnil kl 11:00-15:00 Viking Line'i messiboksis

võimalus pääseda keerutama õnneratast. Peaauhinnaks laevareis Soome!

Tallink (E1) Kuumad Kuuba rütmid ansamblilt CubaRitmo ning tantsijate etteasted: kl 11:00-11:30, 12:40-13:00, 13:40-14:00, 15:10-15:30. Lapsi lõbustab Lotte.

Go Travel (E6) Pärast pealava raamatuesitlust jagab autogramme reisiraamatu autor. Lisainfot ümbermaailmareisi kohta saab kl 12:30-14:30

Novatours (G1) HAPPY HOURS! 13:00-14:00! Erinevad loosimised – päeva lõpus.

Baltic Tours (G3) kl 12:00 ja 14:00 TalvemängudJaapan (J2)11:00 Ikebana seadmine12-13:30 Sushi valmistamine ja ploomiveini degusteerimine14:00 Taikotrummimäng14:30 Jaapani kalligraafia16:00 Origamide voltimine

NB! Korraldaja jätab endale õiguse teha programmis muudatusi!

LaSTEHaLLI PROGRaMMLaupäev, 19.02.201110:30 TOUREST 20 sünnipäeva kaardi meisterdamine, võistlused

ja mängud11:00-12:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS 11:00-12:00 Busside ja rongide joonistamise võistlus koos Potsataja ja

Genaga. (Võitja kuulutatakse välja kell 13:00 Lastehalli laval!)

12:00-14:00 Skulptuuride modelleerimine Tauno Kangro juhendamisel 12:30 "Reis ümber maakera" maskide meisterdamine.13:00-14:00 Busside ja rongide joonistamise võistlus koos Potsataja ja

Genaga. (Võitja kuulutatakse välja kell 15:00 Lastehalli laval!)

13:00-14:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS13:30 Lastekaraoke 14:00 Teatrietendus "Punamütsike"14:30 Film: Rehepapi seitse ametit15:00-16:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS15:00-16:00 Busside ja rongide joonistamise võistlus koos Potsataja ja

Genaga. (Võitja kuulutatakse välja kell 17:00 Lastehalli laval!)

15:30 TOUREST 20 sünnipäevatordi meisterdamise võistlus 16:00 Teatrietendus "Talvelugu"17:00:18:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS17:00 TOUREST 20 sünnipäeva kaardi meisterdamine, võistlused

ja mängud

Lisaks: batuudid ja legolauad! Laastumaalimine, meelakkumine, munade veeretamine, lambavilla kraasimine, viltimine, võtmehoidjate meisterdamine, sõbrapaela punumine, portselani maalimine, voolimine, voltimine, puslede võistlused, metsamuinasjutud jne. Laupäeval saab vaadata känguru Martat ja teisi väiksemaid koduloomi. Ja palju muud põnevat!

Pühapäev, 20.02.201110:30 TOUREST 20 sünnipäevatordi meisterdamise võistlus11:00-12:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS11:00-12:00 Busside ja rongide joonistamise võistlus koos Potsataja ja

Genaga. (Võitja kuulutatakse välja kell 13:00 Lastehalli laval!)

12:00-14:00 Skulptuuride modelleerimine Tauno Kangro juhendamisel12:00 Film: Rehepapi seitse ametit12:30 TOUREST 20 sünnipäeva kaardi meisterdamine, võistlused

ja mängud 13:00-14:00 Busside ja rongide joonistamise võistlus koos Potsataja ja

Genaga. (Võitja kuulutatakse välja kell 15:00 Lastehalli laval!)

13:00 Mustkunstniku show13:00-14:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS13:30 "Reis ümber maakera" maskide meisterdamine14:00 Lastekaraoke14:30 võistlused ja mängud 15:00 Mustkunstniku show15:00-16:00 Võistlusmängud Maanteemuuseumi LIIKLUSLINNAS15:30 TOUREST 20 sünnipäeva kaardi meisterdamine, võistlused

ja mängud

Lisaks: batuudid ja legolauad! Laastumaalimine, meelakkumine, munade veeretamine, lambavilla kraasimine, viltimine, võtmehoidjate meisterdamine, sõbrapaela punumine, portselani maalimine, voolimine, voltimine, puslede võistlused, metsamuinasujutud ja palju muud põnevat!

NB! Korraldaja jätab endale õiguse teha programmis muudatusi!

REEDE, 18.02.201111:30 TARTUMAA. Lõõtsamuusik Asso12:00-14:00 NARVA. Hotellide esindajad katavad lauda.12:30 TARTUMAA. Lõõtsamuusik Asso13:30 TARTUMAA. Arte Flamenco13:30 PÄRNUMAA. Esinevad Kihnu muusikud14:00-16:00 NARVA. Narva-teemaline viktoriin ja auhindade loosimine. Loosimine kell 16.00! 15:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Punklaulupeo ja ööjooksu tutvustus. Esineb punkkoor! Täida loosikupong Lääne-Virumaa stendis ja võida toredaid

auhindu. Toimub suur auhinnamäng Sagadi ja Vihula mõisa, Rakvere ööjooksu, Punklaulupeo, Lammasmäe Puhkekeskuse, Viru Folgi, Pandivere Paetee, Väike-Maarja turismi, Metsiku Piisoni Salooni, Viitna Kõrtsi, Rakvere Teatri auhindadele ja koostöövõrgustiku Ehedad Elamused Lahemaal auhindadele.

15:00-17:00 VÕRU-, VALGA- ja PÕLVAMAA. Kagu-Eesti kutsub – Läämi´sanna, läämi savvusanna! Eestimaa kagunurga eriliste saunade ja saunaürituste tutvustamine, kohaliku toidu mekkimine.

15:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Rakvere teater15:30 TARTUMAA. Arte Flamenco16:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Viru Folk esitleb: Margus Kala ja Tiia Paist erinevatel pillidel16:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Degusteerimine ja võistlusmäng emadele-isadele Võhu Veini auhindadele16:30 TARTUMAA. Lõõtsamuusik Asso17:30 PÄRNUMAA. Esinevad Kihnu muusikud

Igal täistunnil HIIUMAA. Väike Iiukala bänd (kitarr, kontrabass, trumm)Kogu päev LÄÄNEMAA. Karlsson möllab lastega. Meisterdamine, voltimine, mõistatused, trikid, lohed koos KARLSSONIGA ILONI IMEDEMAALT.Kogu päev eri aegadel VILJANDIMAA. Õnneloos – iga loos võidab päeva jooksul rahva soovi kohaselt seni, kuni loose jätkub. Tule proovima Vanaõue

lambakintsu, Suure-Jaani Kohviku ja Külalistemaja trühvleid, Energia talu ravimteed, Viiratsi lihatööstuse vorste ja Olustvere lihaleiba.Kogu päev PÄRNUMAA. Täida Pärnumaa-teemaline ristsõna ja tule loosimisele kell 17.15! Tule vaata, kuidas valmivad klaasvitraažist ehted ja talulapse

mänguasjad ning proovi kätt õnneloosis. Võid kohata ka Lottet!Kogu päev VÕRU-, VALGA- ja PÕLVAMAA. Saunateemaline viktoriin-auhinnamäng. Degusteerimised. Kubija Hotell-loodusspaa auhinnamäng

Savisviidi paketile.Kogu päev TARTUMAA. Lisaks esinejatele pakub Tartumaa boks hulgaliselt muid tegevusi: huvilised saavad keharasva protsenti mõõta, sibulavanikuid

osta, maailma läbi mikroskoobi vaadata või akvaariumikalu uudistada. Tugevama närviga külastajatele näidatakse inimkeha preparaate, käelise tegevuse harrastajad saavad õppida kõrrepilli valmistamist, punuda meremeheköit, voolida laevu, erinevat näputööd ise teha või osta. Kui kõht tühjaks läheb, pakume teile ahjusooja leiba. Niisama uudistajad saavad teha meeleoluka fotojäädvustuse Europeade’i kaunitari Ingridiga või tutvuda Peipsimaa maskoti Rändur Rääbisega. Tulge proovige õnne ja pange oma teadmised proovile ka õnneratta mängus!

LaUPÄEV, 19.02.2011 10:00-12:00 NARVA. Narva-teemaline viktoriin ja auhindade loosimine kell 12.00! 11:00 VILJANDIMAA. Mulgimaa arenduskoda pakub mulgi putru, koduleiba, kama ja kamapalle11:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Viru Folk esitleb: Margus Kala ja Tiia Paist erinevatel pillidel11:30 TARTUMAA. Lõõtsamuusik Asso11:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Nuputamised paekivi teemal. Ella Vikk Porkunist12:00-14:00 NARVA. Kohal on Preobrazenski Polk, soovijad võivad teha koos polguga pilte12:00 VILJANDIMAA. Viljandi maavanem Lembit Kruuse pakub rahvale Liiwi Heliisi spordijooke, Viiratsi lihatööstuse vorsti ja Olustvere

lihaleiba12:00-14:00 VÕRU-, VALGA- ja PÕLVAMAA. Kagu-Eesti kutsub – Läämi´sanna, läämi´savvusanna! Eestimaa kagunurga eriliste saunade ja saunaürituste

tutvustamine, kohaliku toidu mekkimine.12:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Punklaulupidu Rakveres – kõlavad pungikoorilaulud 12:30 TARTUMAA. Iiri tantsutrupp Solas13:00 HIIUMAA. Hiiumaa rahvariiete demonstratsioon13:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Võistlusmäng lastele Mõmmi limonaadi auhindadele13:30 PÄRNUMAA. Esinevad Kihnu muusikud13:30 TARTUMAA. Lõõtsamuusik Asso13:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Rakvere teater14:00-16:00 NARVA. Narva-teemaline viktoriin ja auhindade loosimine. Loosimine kell 16.00! 14:00-16:00 SETOMAA. Siidisõsarõ leelokoor14:00 HIIUMAA. Hiiumaa rahvariiete demonstratsioon14:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Viru Folk esitleb: Margus Kala ja Tiia Pais erinevatel pillidel14:30 TARTUMAA. Iiri tantsutrupp Solas14:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Degusteerimine ja võistlusmäng emadele-isadele Võhu Veini auhindadele15:00 HIIUMAA. Hiiumaa rahvariiete demonstratsioon15:30 IDA-VIRUMAA. Ida-Viru maakonna turismiobjekti ja sündmuse 2010 väljakuulutamine15:30 TARTUMAA. Lõõtsamuusik Asso16:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Viru Folk esitleb: Margus Kala ja Tiia Paist erinevatel pillidel16:30 TARTUMAA. Iiri tantsutrupp Solas17:30 PÄRNUMAA. Esinevad Kihnu muusikud

Igal täistunnil HIIUMAA. Väike Iiukala bänd (kitarr, kontrabass, trumm)Kogu päev PÄRNUMAA. Täida Pärnumaa-teemaline ristsõna ja tule loosimisele kell 17.15!Kogu päev LÄÄNEMAA. Karlsson möllab lastega. Meisterdamine, voltimine, mõistatused, trikid, lohed koos KARLSSONIGA ILONI IMEDEMAALT.Kogu päev eri aegadel VILJANDIMAA. Õnneloos – iga loos võidab päeva jooksul rahva soovi kohaselt seni, kuni loose jätkub. Pärimusmuusik Cätlin

Jaago mängib parmupilli, väikest lõõtsa ja torupilli. Tule ka proovima Vanaõue lambakintsu, Suure-Jaani Kohviku ja Külalistemaja trühvleid ja Energia Talu ravimteed.

Kogu päev PÄRNUMAA. Tule ja vaata, kuidas valmivad klaasvitraažist ehted ja talulapse mänguasjad ning proovi kätt õnneloosis. Võid kohata ka Lottet!

Kogu päev VÕRU-, VALGA- ja PÕLVAMAA. Saunateemaline viktoriin-auhinnamäng. Degusteerimised. Kubija Hotell-loodusspaa auhinnamäng Savisviidi paketile.

Kogu päev TARTUMAA. Lisaks esinejatele pakub Tartumaa boks hulgaliselt muid tegevusi: huvilised saavad keharasva protsenti mõõta, sibulavanikuid osta, maailma läbi mikroskoobi vaadata või akvaariumikalu uudistada. Tugevama närviga külastajatele näidatakse inimkeha preparaate, käelise tegevuse harrastajad saavad õppida kõrrepilli valmistamist, punuda meremeheköit, voolida laevu, erinevat näputööd ise teha või osta. Kui kõht tühjaks läheb, pakume teile ahjusooja leiba. Niisama uudistajad saavad teha meeleoluka fotojäädvustuse Europeade’i kaunitari Ingridiga või tutvuda Peipsimaa maskoti Rändur Rääbisega. Tulge proovige õnne ja pange oma teadmised proovile ka õnneratta mängus!

PÜHaPÄEV, 20.02.201111:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Nuputamised paekivi teemal. Ella Vikk Porkunist11:30 TARTUMAA. Vene naisansambel Sudarushki12:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Võistlusmäng lastele mõmmi limonaadi auhindadele12:00-14:00 SETOMAA. Kostab Seto muusikat12:00-14:00 VÕRU-, VALGA- ja PÕLVAMAA. Kagu-Eesti kutsub – Läämi´sanna, läämi´savvusanna! Eestimaa kagunurga eriliste saunade ja saunaürituste

tutvustamine, kohaliku toidu mekkimine.13:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Degusteerimine ja võistlusmäng emadele-isadele Viru Õlu auhindadele13:30 PÄRNUMAA. Esinevad Kihnu muusikud13:30 ja 14:30 TARTUMAA. Vene naisansambel Sudarushki14:00 LÄÄNE-VIRUMAA. Suur auhinnaloosimine! Täida loosikupong Lääne-Virumaa stendis ja võida toredaid auhindu. Toimub suur auhinnamäng

Sagadi ja Vihula mõisa, Rakvere ööjooksu, Punklaulupeo, Lammasmäe Puhkekeskuse, Viru Folgi, Pandivere Paetee, Väike-Maarja turismi, Metsiku Piisoni Salooni, Viitna Kõrtsi, Rakvere Teatri ja koostöövõrgustiku Ehedad Elamused Lahemaal auhindadele.

14:30 LÄÄNE-VIRUMAA. Degusteerimine ja võistlusmäng emadele-isadele Viru Õlu auhindadele

Igal täistunnil HIIUMAA. Väike Iiukala bänd (kitarr, kontrabass, trumm)Kogu päev LÄÄNEMAA. Karlsson möllab lastega. Meisterdamine, voltimine, mõistatused, trikid, lohed koos KARLSSONIGA ILONI IMEDEMAALT.Kogu päev, eri aegadel VILJANDIMAA. Õnneloos – iga loos võidab päeva jooksul rahva soovi kohaselt seni, kuni loose jätkub. Pärimusmuusik Cätlin

Jaago mängib parmupilli, väikest lõõtsa ja torupilli. Tule proovi ka Vanaõue lambakintsu, Suure-Jaani Kohviku ja Külalistemaja trühvleid ja Energia talu ravimteed

Kogu päev PÄRNUMAA. Täida Pärnumaa-teemaline ristsõna ja tule loosimisele kell 15.15!Kogu päev VÕRU-, VALGA- ja PÕLVAMAA. Saunateemaline viktoriin-auhinnamäng. Degusteerimised. Kubija Hotell-loodusspaa auhinnamäng

Savisviidi paketile.Kogu päev TARTUMAA. Lisaks esinejatele pakub Tartumaa boks hulgaliselt muid tegevusi: huvilised saavad keharasva protsenti mõõta, sibulavanikuid

osta, maailma läbi mikroskoobi vaadata või akvaariumikalu uudistada. Tugevama närviga külastajatele näidatakse inimkeha preparaate, käelise tegevuse harrastajad saavad õppida kõrrepilli valmistamist, punuda meremeheköit, voolida laevu, erinevat näputööd ise teha või osta. Kui kõht tühjaks läheb, pakume teile ahjusooja leiba. Niisama uudistajad saavad teha meeleoluka fotojäädvustuse Europeade’i kaunitari Ingridiga või tutvuda Peipsimaa maskoti Rändur Rääbisega. Tulge proovige õnne ja pange oma teadmised proovile ka õnneratta mängus!

NB! Korraldaja jätab endale õiguse teha programmis muudatusi! Jälgige Tourest 2011 programmi www.tourest.eu

Page 8: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 20118

kruiisikeskus.ee

Kutsume Sind

KRUIISIMATOURESTILE18.-20. veebruar

470€HIN

D A

LA

TE

S:470€

645€HIN

D A

LA

TE

S:

645€HIN

D A

LA

TE

S:

495€

HIN

D A

LA

TE

S:

Uued ja ahvatlevad kruiisipakkumised ootavad Sind Kaleva Traveli ja Kruiisikeskuse messiboksis ning alates 11. veebruarist ka Kruiisikeskuse kodulehel.

Kariibi meri ( 7 ööd)

Vahemeri( 7 ööd)

Singapur, Vietnam,

Hongkong, Hiina( 9 ööd)

www.facebook.com/kruiisikeskus

MAlle rooMeldiTartu Laste Tugikeskuse psühhoterapeut

Kui näiteks 2006. aastal arvati olevat maailmas 846 miljonit rahvusva-helist turisti ja neli mil-

jardit kodumaist turisti, siis 2020. aastaks prognoositakse juba 1,56 miljardit rahvusvahelist turisti üle maailma.

Turismil on üldiselt väga posi-tiivne kuvand, kuna reisimine ja uue avastamine pakub inimestele rõõmu, eneseteostust ja rahuldust. Turismitööstuse varjuküljel peidab end aga laste seksuaalne kuritarvi-tamine inimeste poolt, kes reisivad oma kodukandist või kodumaalt kaugemale.

Laste seksuaalne ekspluateeri-mine turismis tunnistati suureks probleemiks Lõuna-Aasias juba eelmise sajandi 80ndatel. Sellega võitlemiseks loodi 90ndatel rah-vusvaheline organisatsioon EcPAT (End Child Prostitution, Child Por-nography and Trafficking of Child-

ren for Sexual Purposes) peakorte-riga Bangkokis.

Aastatega on aga selgunud, et probleem on palju laialdasem, haa-rates peaaegu kõiki maailma maid.

kaugena tunduv Probleem ilmutab end ka Siinmail

Lasteseksiturismi n-ö klassika-lised sihtkohariigid on EcPATi andmeil Tai, Filipiinid, Brasiilia, uuemad sihtkohariigid aga Mehhi-ko, costa Rica, Guatemala, Hondu-ras, Kamerun, Senegal, Gambia, Keenia, Lõuna-Aafrika, Kambod-ža, Bali, Loode-Venemaa, aga ka mitmed Lõuna- ja Kagu-Euroopa riigid.

Eestis on kõige enam kõmu te-kitanud juhtum soome turisti Ant-ti Ilmari Puustineniga kümme-kond aastat tagasi. Ta elas mõnda aega Eestis eesmärgiga kirjutada raamat pedofiiliast, kuid hiljem selgus, et «kirjanik» ise oli pedo-fiilsete kalduvustega ja kuritarvi-tas siinseid lapsi.

Olles Soomes oma karistuse ära kandnud, pöördus ta muude-tud nime all Eestisse tagasi. Üle-eelmise aasta märtsis mõisteti Puustinen lasteporno omamise eest meie kohtusüsteemis uuesti süüdi.

Teine tuntum juhtum on pärit 2006. aastast, kui Saksamaa koda-nik Hans-Joachim Fred Pylinski mõisteti Eestis süüdi väikeste pois-te käperdamise pärast. Ajakirjan-duses on ilmunud ka teateid eesti pedofiilidest, kes meie lastega koos välismaale reisivad.

Nähtus, kui meie koolitüdru-kud internetis seksuaalteenuseid pakuvad ja välismaalased või meie oma riigi kodanikud mõnest teisest maakonnast seetõttu kohale sõida-vad, et neid ära kasutada, on samu-ti lasteseksiturism.

Sarnastest juhtumitest oma koolis rääkisid mulle ka 2010. aas-ta veebruaris Tallinnas rahvusva-helise turismimessi ajal kolm 14-15aastast pealinna koolinoort.

laSteSekSituriStide lai Skaala

Kui palju meil aga tegelikult lasteseksiturismi esineb, on raske väita, sest politseistatistikasse jõuab sedalaadi kuritegudest vaid väike osa.

Kui tavaliselt peetakse laste-seksiturismi riskirühma kuuluva-teks vaestest perekondadest pärit või väärkoheldud ja hooletusse jäe-tud, samuti vähese haridusega ja düsfunktsionaalsetest peredest pä-rit lapsi, siis järjest rohkem näeme lasteseksiturismi ohvrite seas ka

keskklassi taustaga lapsi ja noori, kes on mõjutatud materialismist ja tarbijalikkusest (sageli eakaaslas-te survel) ning pole teadlikud sek-suaalse väärkohtlemise rasketest tagajärgedest ja ohtudest.

Kes siis ikkagi on need inime-sed, kes turismireisil olles lapsi seksuaalselt ära kasutavad?

Nad võivad olla abielus või val-lalised, mees- või naissoost, välis-maalased või kohalikud, jõukad inimesed või odavreiside kasuta-jad, nii eduka kui ka kehva sot-siaalmajandusliku taustaga.

Suurima osa lasteseksituristi-dest moodustavad olukorda ära ka-sutavad seksituristid – inimesed, kes ei reisi küll sihiga lapsi ära ka-sutada, kuid «libastuvad» olukor-ras, kus lapsed on tehtud väga kät-tesaadavaks.

Olles reisinud kodust kaugele, eemale tavapärastest sotsiaalsetest normidest, lasevad nad end kerge-mini mõjutada olukordadest, kus valitseb anonüümsus ja puudub sotsiaalne kontroll.

Teise, esimesest väiksema gru-pi moodustavad inimesed, kes eelistavad küll seksuaalvahekorda lapseealistega, kuid tunnevad sek-suaalset tõmmet ka täiskasvanute suhtes. Nende ohvriteks on tavali-selt murdeikka jõudvad või nooru-kieas lapsed.

Kolmandasse gruppi kuuluvad aga pedofiilid ehk isikud, kes sek-suaalpartneritena kasutavad ai-nult lapsi – reeglina eelpubertee-diealisi poisse ja tüdrukuid. Neid leidub lasteseksituristide seas kõi-ge vähem.

TURISMI VARJUKÜLG. Turism on suurim ja kiiresti arenev tööstusharu paljudes riikides, eriti arengumaades, kus turistide arv aasta-aastalt aina suureneb. Turismiga võivad kaasneda aga ka negatiivsed nähtused – üheks selliseks on laste seksuaalne ekspluateerimine turismis ehk lasteseksiturism.

VõiTlus lasTeseKsiTuRisMiga

Eestisonaastaidpööratudtõsisttähelepanuinimkaubanduseprobleemile. inimkaubandus ja lasteseksiturism on omavahel tihedalt seotud nähtused. Sellega seoses osalevad viie euroopa riigi eCPati esindusorganisatsioonid(EestistTartuLasteTugikeskus)EuroopaLiidupoolt toetatavas projektis, mille eesmärgiks on ennetada ja teavitada lasteseksiturismi probleemidest elanikkonda, turismiorganisatsioone ja turiste(vtwww.tugikeskus.org).

Projektiraamesonväljatöötatude-õppelühikursus,midakõiksoovijadsaavadtugikeskusekoduleheküljel(www.tugikeskus.org.ee)tasutaläbida.

Mida saavad lasteseksiturismi vastu võitlemisel teha ära turismiorganisatsioonid?

Ühinedarahvusvaheliseinitsiatiiviga«Käitumiskoodekslastekaitsmiseksseksuaalseekspluateerimiseeestturismis».

loe lisaks: www.ecpat.net/EI/Publications/CST/Code_of_Conduct_ENG.pdf

Mida saavad lasteseksiturismi takistamiseks teha ära turistid ise?

2010.aastaalguseskuulutasHollandijustiitsministerErnstHirschBallinvälja lasteseksiturismi­vastase kampaania. ta soovitas hollandi turistidel ollareisideltähelepanelikumadjateatadakohalikelevõimudelevõilastekaitseorganisatsioonidelevõikojusaabudesomamaapolitseilekaasmaalaste toime pandud laste väärkohtlemise juhtumitest.

SamasoovitameEestituristidele:tundkekaedaspidirõõmureisimisestningpuhkusest,agatehkesedaavatudsilmadejasüdamega!

Allikas: Malle Roomeldi, Tartu Laste Tugikeskus

Lasteseksiturismiga peab võitlema

FOTO

: Sc

AN

PIx

/cO

RB

IS

Page 9: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 2011 9

linn, mida valvab näkineid

Poolat kutsutakse hellitavalt Euroopa roheliseks aiaks ja kultuu-ri varalaekaks. Pole ka ime, sest tervelt 19 objekti on UNEScO kuu-lutanud Poolas maailmapärandi nimekirja kandmise vääriliseks ja ainuüksi vanalinnu on selles nime-kirjas neli: Varssavi, Kraków, Zamosž ja Torun.

Läbi sajandite on Poolal olnud kandev roll Euroopa vaimukultuu-ri, religiooni ja teaduse vallas. Poo-lal on riigina ette näidata ligi tu-handeaastane ajalugu (sõltumatu Poola riigi rajas kuningas Bolesław 1025. aastal). Poola on Euroopa Lii-dus territooriumi poolest suuruselt üheksas ja 38,9 miljoni elanikuga kuues riik.

Isegi ajaloolased ei tea tegeli-kult täpselt, millal Varssavi sünni-päeva tähistada, kuid esimesed teated Wisła kaldal asunud kind-luskülast viivad enam kui tuhande aasta taha.

Nime sai linn endale Masooviat (nii seda piirkonda kunagi kutsuti) valitsenud rüütli Warzi järgi. Kuid kulus terve aastasada, enne kui Varssavist sai piirkonna tähtsaim linn. Pealinna tiitlit tuli Varssavil aga kannatlikult oodata koguni mi-tusada aastat – alles 1596. aastal toodi kuninga aujärg ja seega ka võimukeskus Krakówist praegu-sesse pealinna üle.

Pealinna sümboliks pole aga mitte mõõka käes hoidev rüütel, vaid hoopis õrnema soo esindaja – habras näkineid. Legendi kohaselt on ta Kopenhaageni näkineiu va-nem õde, kes uut elupaika otsides mööda Wisłat ujudes Varssavini jõudis, kuid õnnetul kombel kala-meeste võrku sattus.

Oma elu eest hardalt paludes lubas näkk linlasi alati aidata, kui nood hädas on. Paraku on nii linn kui linlased ajaloo vältel näinud palju raskeid aegu.

Pargid, Paabulinnud ja ChoPin

Varssavi on üks Euroopa rohe-lisemaid pealinnu ja tegelikult ei saagi sellest linnast õiget pilti, kui te pole veetnud kas või poolt päeva

mõnes selle lugematutest ja ime-kaunitest parkidest.

Ajalooliste parkide ja haljas-alade küllus ongi see, miks nii ko-halikud kui ka turistid end siin üli-mõnusalt tunnevad. Kujutan juba ette, kui vaimustavad saavad ole-ma teie jalutuskäigud kuninglike lossidega Wilanówi, Saxonia ja Łazienki parkidesse.

Nende suurejoonelisus, seal ringi jalutavad paabulinnu-pered, peost sööma tulevad oravad, ku-ninglike suvelosside võlu ja luksus, pargikohvikutes mõnulemine ja chopini muusika… Mis sa hing veel ihkad! Kuigi teistmoodi, on äärmi-selt veetlev ka uuele elule ärganud endine tööstusrajoon Praga, kus elab valdavalt kunstirahvas ning mis on täis pikitud ateljeesid ja mõ-nusaid söögikohti.

Sellest linnast ei väsi iial ära ning see on ka hea põhjendus, miks Varssavi ideaalselt just perepuhku-seks sobib. Kuid esimest korda Poo-la pealinna sattunule jääks muu-seumidest, kirikutest, lossidest ja parkidest kindlasti väheseks, kui sellega ei käiks kaasas äraütlema-ta mõnus atmosfäär ning suurepä-raseid Poola köögi hõrgutisi pak-kuvate restoranide ja kohvikute rohkus ning vastutulelikud pealin-lased.

Poolakas ütleb: «Külaline ta-res, Jumal ise kohal.» Ja see tõde kehtib tõepoolest.

armaStuS käib kõhu kaudu

Kuna tuntud tõde kõlab, et ar-mastus käib kõhu kaudu, tuleb ka poolakate paremaks mõistmiseks ja sõpruse tsementeerimiseks maitsta nende rahvusroogi. Poola köök on külluslik, mõjutatud pal-jude ümbritsevate riikide ja Poola enda territooriumil elanud rahvas-te paabeli traditsioonidest ja köögi-kultuurist.

Külastage Varssavis kindlasti just Poola rahvusköögil põhine-vaid söögikohti ja unustage kogu see Michelini tärnide lugemine! Määrige julgelt mustale rukkileiva-le rammusat smalec’it (praetud ras-vakõrned koos sibulaga), sööge bigos’it (hapukapsas ploomide ja seentega) ja hõrku hanerinda;

proovige magushaput suppi zurek’it ja kapsarulle (gołabki) ning ilmakuulsaid täidetud Poola «pel-meene» (pierogi).

Õige söögikoha leidmisega ras-kusi ei teki, sest kõik Poola kööki esindavad paigad on dekoreeritud värskete ja hiiglaslikesse purkides-se vekitud värviküllaste aedvilja-de, lillede ja vanikutega nii uhkelt, et te lihtsalt ei saa neilt pilku ega pääse neist ka mööda!

Külluslikkus ja hubasus jätku-vad ka sees ning enamik neist res-toranidest meenutavadki üht suurt ja õdusat kodust söögituba, mille seinal vanavanemate pildid, kelle-gi koltunud pruudikimp ning kus kelner otsekui muuseas tõstab lauale perekonna lauahõbeda ja parima portselani...

Avasta maailmaLOT Polish Airlines’iga!

Otselennud Tallinnast Varssavisse iga päev.Edasi-tagasi hinnad Tallinnast**:

** kohtade arv piiratud, muutmisel ja tagastamisel kehtivad piirangud, lennufirma jätab endale õiguse hinnamuudatusteks

* hinnad kehtivad ostmiseks kuni 22. veebruar 2011 ning lennuks 1. märts - 31. mai 2011

Lenda LOT’iga ja kogu punkte Miles & More programmi! [email protected], 66 81 008

Hanoi EUR555

Larnaca EUR299

Kairo EUR377

Krakow* EUR177

New York* EUR544

Pariis EUR244

Thbilisi EUR255

Gdansk* EUR177Varssavi* EUR144

Toronto EUR666

Brüssel EUR244

308344-Ogl-Postimes-Estonia-142x189.indd 1 11-02-04 09:42

riinA [email protected]

Paljud eestlased võivad kätt südamele pannes väita, et on Poolas käi-nud, jättes aga seejuures

targu mainimata, et on sealt vaid autoga läbi kihutanud või Varssa-vi lennujaamas vahemaandumi-se teinud. Poola kaunis pealinn väärib aga enamat tähelepanu.

Üks põhjus, miks eestlased Poola ja selle pealinna vastu veidi-gi rohkem huvi võiksid tunda, tu-

REISISOOVITUS: VARSSAVI. Millal te viimati Varssavis käisite, või kas olete seal üldse kunagi käinud? Poola, ja eriti Varssavi väärivad märksa enamat kui lihtsalt teadmist, et nad üldse kusagil olemas on. avastamisrõõmu ja mõnusat äraolemist pakub Poola pealinn Varssavi igal sammul ja igal aastaajal.

Varssavi on võluv igal aastaajal

Tasub Teada!

• PealinnVarssavi

• Pindala312683km²

• Elanikke38,192mln

• Ühendus:TallinnajaVarssavivahel toimuvad loti regulaarsed otselennud. autoga on eestist Poola piirini umbes 400 km

• Hinnatase:madalamkuiEestis,kehtibpoolazlott(1euro=3,82Pln)

Allikas: autor, Poola ametlik turismiinfokeskus

väike valik häid kohvikuid­restorane varssavis

• AlaGloria

• FabrykaTrzcny

• Fukier

• KlasykaPolska

• Rycerska

• Bazyliczek

• UBarssa

• PrzyZamku

Allikas: autor

leneb otseselt ajaloost: 1600. aastal kuulus Eesti (tõsi küll, napilt kaks kuud) Poola-Leedu kuningriigi koosseisu ning meie esiisade üle valitses Rootsi-Poola juurtega ku-ningas Sigmund II Vasa. Miks siis mitte kaeda, kuidas meie kunagise kuningriigi pealinn välja näeb?

Poola kuninga John III Sobieski poolt 17. sajandi lõpul rajatud barokne Wilanówi loss ja imeline park (vasakul) on üle elanud kõik suured sõjad ning seetõttu on autentsel moel säilinud nii selle siseruumid kui ka kogu hoonetekompleks. See on üks Varssavi enim külastatud paiku ja kuulub Poola kultuuri tähtsaimate objektide hulka.

FOTOD: POOLA TURISMIAMET

Page 10: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 201110

rAin uuSenSibiu-Bukarest, Rumeenia

legendid kurikuulsast Ru-meeniast on tegelikkuse kiuste laia maailma ja kuulujutte salgava eestla-

segi õelale õuele jõudnud. Lohu-tuseks võib aga euroliidu rahuga kohe väita, et suurimad Rumee-nia pätid on pärast piiride avane-mist ammu Lääne-Euroopasse tuuldunud ja jätnud otsapidi Musta mereni ulatuvasse Rumee-niasse maha rahumeelse ja abi-valmi rahva.

Peab küll olema rumal, kes Eesti kerkivate eurohindade eest nädalaks-paariks juba praegu va-rakevadet nautivasse Rumeenias-se ei pageks, et ahmida endasse Dracula verdnaljatlevate lugude kõrval (hinnanguliselt toitub pea

pool Rumeenia turismitööstusest just Dracula-legendist) ka tõsist kultuuri, et seejärel pitseerida kõik see kogutud teadmine sport-likmägiste lõbustustega Karpaa-tides.

Kui kõige selle peale aga kõht tühjaks läheb – ja ilmselgelt lä-heb –, ei jää rumeenlased sinu kostitamisega sugugi hätta. Ko-haliku köögi kõhulembus üllatab kohvikust kohvikusse ja restora-nist restorani, pakkudes laia va-likut kohalikku kulinaariat, aga ka maailmaköögi paremikku.

Sibiu – värav tranSilvaaniaSSe

Pealinnast Bukarestist 315 raudteekilomeetri (ja pea seits-metunnise rongisõidu) kaugusel, teisel pool Lõuna-Karpaate asuv Sibiu (www.sibiu.ro, suure saksa-

keelse kogukonna tõttu tuntakse ka kui Hermannstadt’i) sai suu-remale hulgale turistidest tun-tuks 2007. aasta Euroopa kultuu-ripealinnana – tiitel, millest sai Transilvaania ühe olulisema lin-na jaoks tõeline hüppelaud turis-tide südamesse.

Kel poole päeva pikkune ron-gisõit pea valutama paneb, võib poolel teel Brasovis (www.brasov.ro) maha hüpata ja järgmisel-üle-järgmisel päeval teise poole tee-konnast ette võtta. Sibius on ole-mas ka rahvusvaheline lennu-jaam (www.sibiuairport.ro), mille kaudu saabuvad külalised näi-teks Münchenist, Madridist, Vii-nist, Stuttgardist ja kahel korral päevas ka Bukarestist.

Veel praegugi meenutavad aga sibiulased (ka transilvaanla-sed) aastat 2008, mil kultuurilin-na järelmõjuna kogu piirkonda rekordarv turiste (üle 200 000) külastas. Kui Euroopa tihedama transpordivõrgustikuga riike vaid vajalike renoveerimisteni jõuaks, leiaks siin juba käinud ja siia alles teed otsivad rännulised teeotsa ehk lihtsamini üles. Si-biu, Brasov ja kogu Transilvaania oma maagilise looduse ning kul-tuurieluga on meie tähelepanu ja aega igati väärt.

Justkui tõestades, et Sibiu on ka nüüd, aastaid pärast kultuuri-linnaks olemist jätkuvalt valmis maailmarändureid harima, lõ-bustama ja võõrustama, leiab Si-biu linnasüdamest eest mitmete maailma suuremate hotelliketti-de esindused – ühtekokku paku-takse ööaset korraga rohkem kui neljale tuhandele külalisele.

Kes tahab Sibius peatudes ko-geda aga personaalsemat teenin-dust, võib hotellikettide asemel otsida peavarju hoopis kohali-kest külalistemajadest.

Sibiu esimeses, Saksa raha-dega näidisrenoveeritud ajalooli-ses hoones asub nüüd kolmetär-niline casa Baciu (www.casa-baciu.com, 9 Mai Str. 29, Sibiu). Kuni Teise maailmasõja lõpuni töötas hoones rätsepakoda. Baciu perekond asus kauni sisehooviga maja pärast 1990ndaid hoolega renoveerima, et olla eeskujuks ka linna teistele ajalooväärtuslikele hoonetele. Ja õnneks on paljud kinnisvaraomanikud seda eesku-ju ka järgida võtnud.

Sibiut võib veidi ehk Tallinna-gagi võrrelda, sest ka seal on ole-mas vanalinn oma «Toompea» (mis asub merepinnast küll oluli-selt kõrgemal kui meie Suure Mu-namäge tipp) ja all-linnaga, üks suur peatänav ning moodsam city selle vahetus läheduses. Nä-

ha võib fragmente linnamüürist ja kaitsetornidest.

Nii nagu Tallinnaski, ei kulu Sibius linnaga tutvumiseks üle ühe-kahe päeva, kuid Sibiu tõeli-ne väärtus avaldub alles siis, kui loodusrikka piirkonna enda või kogu Rumeeniaga tutvuma asu-da. Sibiu asub Rumeenia geo-graafilises keskpunktis, olles suurepäraseks peatuspaigaks nii konverentsituristidele kui ka nei-le, kes mägedes sportlikke tege-vusi või ümberkaudsetes külades kultuurimälestusi kogumas käi-vad. Vajadusel jõuad ööseks ikka tagasi.

Põnev, läbi rahvuste-riikide põimuv ajalugu, (ekstreem)spor-divõimalused ja loodus käsikäes kultuuripäranditega ongi Rumee-nia turismitööstuse põhilisteks veduriteks.

Kel kiire, saavad kohalike tu-rismiagentide ja giidide abil te-ha Rumeeniale viie päevaga rin-gi peale, kinnitab Alexandru

Ujupan reisibüroost carpathian Travel center. Samas soovitab ta siiski rahulikumalt võtta ja ainu-üksi Sibiu ning seda ümbritseva-te piirkondade avastamiseks ter-ve nädala jagu puhkust kasuta-da. «Siis näeb loodust, jõuab ra-hulikult piirkonna autentse kul-tuurieluga tutvuda ning ajaloos ja mütoloogias orienteeruma õp-pida,» soovitab Ujupan, kes tih-ti ka ise külalisi mägedesse ja lossidesse saadab. «Küüslauk peab alati kaasas olema,» tule-tab ta meelde, endal nägu mui-gel.

«Üks korralik ajalooekskur-sioon võiks siinkandis ikkagi sa-ma korralikult kosutava ja virgu-tava spordialaga tipneda,» jääb ta oma ala fänniks ja meelitab – «Siin on ennegi eestlasi näh-tud!»

Tõsi ta on – sai kindluse mõt-tes järelegi kontrollitud, sest mi-ne sa seda giidide loba tea –, et maailma ühelt karmimalt moo-

Kultuuri? Pidu? Ekstreemi? Rumeeniast saab kõikeREISISOOVITUS: RUMEENIA. Kõige kurja ja isegi et veidi üleoleva vastu, mida me arvame Rumeeniast ja rumeenlastest teadvat, pakub mägede poolt kolmeks kistud kultuuri- ja teadustööstusriik meile vastupidi hoopiski eeskuju, kultuuri-, kulinaaria- ja religiooniküllast avastamismõnu, aasta ringi sportlikku meelelahutust või, kui endale seda lubate – kõike seda korraga.

Läheb sõiduks?Nõu reisiküsimustes saad

Tarbijakaitseameti boksist A4.

www.tarbijakaitseamet.ee

Nõuandetelefon 1330

Turismiteemalised erilehed aprillis ja mais

• Puhkus ja vaba aeg• Puhkus Lätis

Lisainfo reklaamiklientidele ning reklaami tellimine:Eve Kruuse, tel 666 2383, 517 5798,e-post: [email protected]

Kui veel arenemisjärgus koletänavaid vältida, avaneb Bukarest külalise ees kauni ja mitmeta-hulise suurlinnana.

FOTO

D: R

AIN

UU

SEN

Rumeenia parlamendi kodu, Euroopa suurim administratiiv-hoone ehitati algselt kommunistlikule parteile.

Page 11: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 2011 11

1 KüsiMus

Millele pöörata tähelepanu hotelli valimisel, et ei tekiks ebameeldivaid üllatusi?

Helbe rubenTez-Tour Eesti arendusjuht

Eelkõige pange kirja kaks tähtsat kriteeriumit: kui suur on teie reisi eelarve ja mida te oma rei-silt ootate.

Hotelli valik on väga tähtis, sest sellest saab ju puhkuse ajaks teie ajutine kodu. Samuti ei tohiks unustada söögiplaani valikut. Kindlasti soovitan uurida, millised on hotelli söögiplaani võimalikud variandid ja mida need konkreetses hotellis sisal-davad, sest hotelliti võivad need olla väga erine-vad. Eriti oluline on see lastega reisijaile või näi-teks toidu suhtes allergilistele inimestele.

Täheühendid AI, HB või UAI võivad nii mõne-legi esmapilgul hiina keelena tunduda. Aga need on vaid ingliskeelsed lühendid söögiplaani varian-tidest ja valiku tegemisel on oluline neid teada.

Need tähendavad järgmist: AI – «kõik hinnas», HB – «poolpansion», UAI – «vägagi kõik hinnas», FB – «täispansion», BB – «hommikusöögiga».

Kui olete veendunud, et soovite proovida ko-halikes söögikohtades rahvuslikke roogi, on teie jaoks õige valik poolpansion või ainult hommiku-söögiga variant. Lastega reisides soovitan siiski «kõik hinnas» või «vägagi kõik hinnas» teenust, kuna see teeb teie puhkuse kindlasti mugava-maks.

Tähtis on teada, et riigiti antakse hotellidele tärne väga erinevalt. Viis tärni ühes riigis ei pruu-gi tagada samal tasemel teenust teise riigi viietär-nihotellis. Kindlasti soovitan lugeda eelnevalt ho-tellikirjeldusi ja tutvuda reisikorraldaja soovitus-tega.

Samuti saab hotellide kohta lugeda arvamusi reisiportaalidest, kus inimesed, kes juba reisil on käinud, oma kogemusi ja teeninduse kvaliteeti kir-jeldavad.

Kui peaks aga juhtuma, et sihtriiki jõudes sel-gub, et hotell, mille tellisite, ei saa teile majutust pakkuda, tuleb kindlasti kontakteeruda kohaliku reisiesindajaga. Samuti tasub arvestada, et teid võib ümber majutada vaid sama või kõrgema ka-tegooria hotelli.

Selleks, et raha kokku hoida, ei pea tingimata peatuma madalamate tärnidega hotellis või veel hullem – ootama viimase hetke pakkumist. Selli-sed pakkumised on mõeldud pigem seiklushimu-listele noortele, kel huvi omal käel sihtkohta avas-tada, kuid samas ööbida mingis kindlas kohas.

Kokkuhoiu mõttes soovitan planeerida reisi va-rakult – siis, kui kehtivad nn varajase tellija soo-dustused.

torrattarallilt Romaniacs leiab osalejate hulgast ka eestlasi.

Mägedes saab aega veeta ka jalgsi või rahulikumatel ratastel, talvel suuskadel-kelkudel matka-tes – soovi korral võib aga muu-tuda ekstreemsemaks, lubab Uju-pan.

Turisti pilgu läbi võib 22 mil-joni elanikuga Rumeenia jagada ülevaatlikult neljaks põhiliseks turismipiirkonnaks – kunagi un-garlastele kuulunud Transilvaa-nia, Moldova piirkond, Musta me-re äärne kuurordiala (ja loodus-turistidele lisaks sealsamas Doo-nau delta oma pelikanidega) ning Lõuna-Rumeenia koos pealinna Bukarestiga.

äri- ja PeokeSkuS bukareSt

Rumeenia aastaid tuhmunu-na püsinud pärl, kahe miljoni elanikuga pealinn Bukarest (www.romaniatourism.com/buc-harest.html) saab aasta-aastalt lihvi ja uut sära, mistõttu tasub suurlinnas veel leiduvaid koletä-navaid pigem ettevaatlikkust eel-dava turismiatraktsioonina võt-ta. Küllap ka linnatsivilisatsioo-ni poolt hüljatud alad euroinves-teeringute toel peagi taas elule tärkavad.

Suurem osa Bukarestist näeb tegelikkuses välja aga pariisimai-gulise suurlinnana, täis kauneid

katedraale, võimsalt uhkeldava arhitektuuriga valitsusasutusi ning teisi kauneid igapäevahoo-neid nii sajandite tagant kui täna-päevast.

Euroopa suurim (330 000 m2) ja maailma suuruselt teine (Pen-tagoni järel) administratiivhoone asub just Bukarestis. Aastatel 1984 kuni 1989 kommunistlikule parteile ehitatud hoone andis tööd pea 20 000 töölisele. Valmi-nud 12 korrust ja üle tuhande toa pakuvad nüüd peavarju Rumee-nia parlamendile.

Kes Pariisis käinud, võib Bu-karestis segadussegi sattuda – ka siit leiab triumfikaare, rahulikult kulgeva jõe keset linna, viiteid punasele veskile ja palju kauneid linnaparke. Kui selle kõige avas-tamiseks ja Pariisiga sarnasuste või erinevuste otsimiseks-leidmi-seks pole tahtmist linnakaardilt pidevalt näpuga järge ajada, võib naljaviluks «ära eksida» ja, nina maas, hoopis Bukaresti tänava-tele maalitud rohelisi jalajälgi mööda kulgeda. Sai seda isegi tehtud ja enamik kaunimatest paikadest nii ära nähtud.

Kui rohelised jäljed või intuit-sioon väga üksikule kõrvaltäna-vale juhatavad, soovitavad koha-likud sellest siiski hoiduda. Iga-üks seletab «Bukaresti turvali-sust» isemoodi, aga mõistlikku-sele oma käitumises ja inimliku-

le ohutundele rõhuvad ometi kõik.

Öösel ära pidusena tüli nori-ma hakka, üksi kõrvaltänavaid pidi otseteid ära ööpimeduses avasta ja takso palu võimalusel alati kas hotelli vastuvõtust või restoranis kelneril tellida – lolli ja end kergelt kätte andvat turisti röövitakse Bukarestis samamoo-di nagu igas teises suurlinnas.

Kui aga tavapäraseid turisti-lõkse vältida, võib Bukarestis la-hedalt linnapuhkust veeta nii päeval kui öösel. Õlu on pubis odav ning klubides toimub «pide-valt midagi põnevat», nagu väi-dab kohalik tarkvaramüügimees, kahekümnendates Tudor cosaceanu. Turismi alal haridu-se omandanud, soovitab ta noor-tel oma peoplaanid siiski pikale nädalavahetusele suunata, kuigi väidab, et tegelikult leiab Buka-restist tegevust nädala igal päe-val. «Eks see sõltub suuresti sel-lest, mida otsid ja kuivõrd (üle) rahvastatud paikades tahad oma aega veeta,» annab ta vihje, et ko-halikelt tasub alati soovitusi lu-nida.

Näiteks sai lõunasöögiks ära proovitud Pizza Hut’i kohalik res-toran (19 Bulevardul Regina Elisa-beta, pizzahut.ro), mis lööb oma professionaalse, multikeelse ja sõbraliku teenindusega silmad ette ka meie viietärnilistele eine-

latele, on aga hinnatasemelt ja pakutava toidu kvaliteedilt igati mõnus ja nauditav ka laisemaks varaõhtuks.

Linna peamise raudteejaama (Gara de Nord) vahetus lähedu-ses, metroopeatuse külje all pa-kub kahetärniline Hello Hotels (www.hellohotels.ro) põneva kont-septsiooniga soodsat majutust – veebruaris saab näiteks toa eri-hinnaga 33 eurot/öö.

Minimalistlikult ja trendikalt sisustet avaratest tubadest leiab avatud planeeringuga vannitoa, LcD-teleri, konditsioneeri ja tasu-ta internetiühenduse läbi kaabli (viimane tasub siiski igaks ju-huks juba kodust kaasa haara-ta).

Finnair lendab Tallinnast lä-bi Helsingi Bukaresti esmaspäe-viti ja neljapäeviti hommikul (8.25–12.20), reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti aga pärastlõunal, saabumisega Bukaresti kell 19.30 (lendu opereerib Finncomm). Su-vel lennuplaan veidi muutub.

Postimeest võõrustas Sibius ja Bukarestis kohalik reisibü-roo Carpathian Travel Center (carpathian-travel-center.com, Piata Mare 12, Sibiu, +40 269 211 344). Loo valmimisel osutas lennuabi Finnair.

Rumeenia kultuurikeskuse Sibiu «Toompeal» ühendavad kahte linnaplatsi valgustatud passaažid.

Sibiu linnatänavail jalutades leiab mitmeid hubaseid ja põnevaid kohvikuid, kuhu puhkehetkeks ja kosutavaks koh-viks sisse põigata.

Page 12: Puhkuse teemaleht Tourest 2011

15. veebruar 201112

Tulekahju vastu aitavad ohutunne ja teadmised tuleohutusest, täiendavaks abimeheks on aga loomulikult enda vara kindlustamine.

Müügiperiood 18.–25. veebruar 2011. Reisiperioodid: Cancun 26. veebruar–31. märts 2011; New York, Chicago, Miami, Orlando, Boston, Los Angeles, San Francisco ja Seattle 26. veebruar–31. mai 2011; Singapur 30. mai–31. august 2011; Bali 30. mai–31. juuli 2011; Kõik teised sihtkohad 26. veebruar–31. juuli 2011. Hinnad sisaldavad edasi-tagasi lennupiletit algusega Tallinnast ja kõiki makse. Piletid pole muudetavad ega tühistatavad. Kohtade arv on piiratud. Minimaalne sihtkohtades viibimise aeg 7 ööpäeva või L/P vaheline öö reisiperioodi jooksul. Maksimaalselt 1 kuu reisiperioodi jooksul. Broneeri piletid www.finnair.ee või oma reisibüroost.

FINNAIRTOUREST 2011ERIPAKKUMISED!

S I N G A P U R 6 9 9 S I N G A P U R 6 9 9 S I N G A P U R 6 9 9 H O N G K O N G 5 4 9 H O N G K O N G 5 4 9 H O N G K O N G 5 4 9 S S S ŎŎŎ U L 5 9 9 U L 5 9 9 U L 5 9 9 B A L I 8 4 9 B A L I 8 4 9 B A L I 8 4 9 S Y D N E Y 9 4 9 S Y D N E Y 9 4 9 S Y D N E Y 9 4 9 M E L B O U R N E 9 4 9 M E L B O U R N E 9 4 9 M E L B O U R N E 9 4 9 A U C K L A N D 8 9 9 A U C K L A N D 8 9 9 A U C K L A N D 8 9 9M A N I L A 8 9 9M A N I L A 8 9 9M A N I L A 8 9 9 T A I P E I 8 9 9 T A I P E I 8 9 9 T A I P E I 8 9 9 H O C H I M I N H 7 9 9 H O C H I M I N H 7 9 9 H O C H I M I N H 7 9 9 H A N O I 7 9 9H A N O I 7 9 9H A N O I 7 9 9N E W Y O R K 4 6 9 N E W Y O R K 4 6 9 N E W Y O R K 4 6 9 C H I C A G O 5 4 9 C H I C A G O 5 4 9 C H I C A G O 5 4 9 M I A M I 5 4 9 M I A M I 5 4 9 M I A M I 5 4 9 L O S A N G E L E S 6 4 9 L O S A N G E L E S 6 4 9 L O S A N G E L E S 6 4 9 S A N F R A N C I S C O 6 4 9 S A N F R A N C I S C O 6 4 9 S A N F R A N C I S C O 6 4 9 S E A T T L E 6 4 9 S E A T T L E 6 4 9 S E A T T L E 6 4 9 C A N C U N 6 4 9 C A N C U N 6 4 9 C A N C U N 6 4 9