Top Banner
Sweden Sport Academy Millas Mirakel Barnidrott går på export till Finland Caféägaren som vågar tänka annorlunda Kursprogrammet våren 2010 Från starta eget-kurser till utvecklingsprogram Prata  affärer KUNDTIDNINGEN FRÅN ALMI FÖRETAGSPARTNER KRONOBERG AB FÖR DIG SOM VILL DRIVA FÖRETAG FRAMGÅNGSRIKT VÅREN 2010
16

Prata Affarer

Mar 22, 2016

Download

Documents

ALMIs kundtidning
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Prata Affarer

Sweden Sport Academy

Millas Mirakel

Barnidrott går på export till Finland

Caféägaren som vågar tänka annorlunda

Kursprogrammet våren 2010 Från starta eget-kurser till utvecklingsprogram

Prata affärerKUNDTIDNINGEN FRÅN ALMI FÖRETAGSPARTNER KRONOBERG AB

FÖR DIG SOM VILL DRIVA FÖRETAG FRAMGÅNGSRIKT

VÅREN 2010

Page 2: Prata Affarer

Dags att tänka nytt och framåt!aaut sit Att vår värld är global har blivit uppenbart för oss de senaste åren. 2009 blev ett tufft år för många företag även i Kronobergs län. Men ändå slår det mig vilken styrka det är att finnas i en region som domineras av ett differentierat näringsliv med många småföretag. Det ger minskad sårbarhet och styrka i tuffa tider.

Kanske är det precis just nu ni företagare ska greppa tillfället i flykten! Vilken ny verklighet lever vi i idag? Hur kan just vårt företag tänka nytt, förändra, byta väg för att dra nytta av den förändring som har skett? Utmaningen är att tänka nytt på många områden – att våga förändra och utveckla. Uppfinna en ny produkt. Utveckla en bästsäljare. Hitta den internationella marknaden. Göra det vi gör fast på ett annat sätt än tidigare.

På ALMI handlade 2009 mycket om finansiering – utlåningen tredubblades mot föregående år. Finanskrisen var en anledning, men många valde också att investera i nya lokaler eller nya pro-dukter. Allt fler företag generationsskiftade. Och mest positivt av allt – många nya företag med starka affärsidéer och höga ambitioner såg dagens ljus.

Nu står vi inför ett nytt decennium. Min önskan är att det blir ett decennium som präglas av entreprenörskap och modiga satsningar. Gott nytt 2010-tal!

Catharina Värendh BosonVD ALMI Företagspartner Kronoberg AB

Han träffas på tel. 0470-230 40. Eller via e-post [email protected]

ALMI utvecklar företag genom finansiering och rådgivning.

BeStå – satsar på en etablerad bransch.

Millas Home & Coffee Nyföretagare med tydligt koncept och klara visioner.

7. Notiser. Ska du åka till Shanghai?

8. Enterprise Europe Network. Söker företag med internationella planer.

12. Kursprogram våren 2010.

14 4

Prata affärer

Innehåll

10 Sweden Sport Academy. Exporterar barnidrott till Finland och fler länder är på gång.

2

Page 3: Prata Affarer

Cecilia Oscarson är 26 år och en av dem som nyligen startat företag. Hon är hudterapeut och driver sedan oktober sitt företag. Det var lite av en slump att hon startade företag just nu.

–Jag flyttade till Växjö från Malmö i augusti och sökte jobb. Då träffade jag på Helén som driver Mionova på Sandgärdsgatan. Hon ville gärna ta in en terapeut till, men var mer intresserad av en egen företagare än av att anställa. Jag har alltid velat driva eget någon gång i framtiden, nu blev det bara lite tidigare än planerat, säger Cecilia.

Cecilia har tidigare arbetat på en liten salong i Köpen-hamn, men även på ett Spa i norra Danmark.

– Det var verkligen stressigt. Självklart måste man jobba mycket när man är sin egen, men det finns en helt annan frihet. Jag jobbar gärna hårt, bara jag får jobba hårt åt mig själv, säger Cecilia bestämt.

Cecilia berättar att hon ser ljust på framtiden för branschen, och ångrar absolut inte att hon startade eget även om hon ibland oroar sig lite för ekonomin.

– ALMI hjälpte mig med finansieringen i uppstarten, det var viktigt både ekonomiskt och mentalt. Jag kände att det fanns någon som trodde på mig. Nu är det upp till mig att visa att jag klarar att driva ett lönsamt företag.

Hela 2400 kriterier tas hänsyn till när Soliditet kreditrankar landets företag. Topprestationer inom alla områden under två decennier krävs, och 96 av 300 000 aktiebolag lyckas få högsta bedömningen. Sex av dem finns i Kronoberg.

Anton Svenssons Söner AB är ett av dem. På frågan om hur man bygger ett så välskött företag svarar VD Helge Antonsson:

– Vi har både hållit koll på ekonomin och satsat mycket på automatisering av produktionen. Idag är vi mycket rationella och kostnadseffektiva. Vi har också haft lojala och duktiga medarbe-tare ända sedan min farfar startade företaget. Övriga företag i Kronoberg med högst ranking är Markaryds Metallarmatur AB, IKEA AB, IKEA of Sweden, Nibe AB samt Svetruck AB.

Kronoberg ligger i toppligan vad gäller ungdomar som startar företag. Siffrorna som har kom-mit gäller 2008, och visar att hela 30% av de nystartade företagen drevs av personer under 30 år. Bara Jönköping låg högre med 31%. Med tanke på den stora del av företagare som tillhör den äldre åldersgruppen, är det extra positivt att ungdomarna visar att de vill driva företag. AV LILL ANDREASSON Foto Mats Samuelsson

Populärt att vara ung företagare

Cecilia är en av de många unga som satsade på eget företag i vårt län.

Välskötta företag i Kronoberg

3

Page 4: Prata Affarer

Många drömmer om att starta företag. Och väldigt många drömmer om att starta just café. Det lätt romantiska skimmer som finns runt att driva den typen av verksamhet försvinner ofta samtidigt som ekonomirapporterna börjar trilla in. Millas är

ett tydligt undantag, men det är heller inget vanligt café. Camilla – som är det namn som alla använder – har alltid

velat driva företag. Hon startade en enskild firma när hon var i tjugoårsåldern, och i tio år sålde hon skönhetsprodukter vid sidan om sitt vanliga jobb. Det ordinarie jobbet fanns i bank-världen, som kändes svårt att lämna för en osäker framtid som caféägare.

Passionerad godisgrisCafédrömmarna började för länge sedan, och bygger på en stark passion för kakor, bakverk och desserter. Under mäng-der av år har hon fotat bakverk i smyg, tiggt till sig recept och sparat allt i en speciell pärm. Men det är inte bara själva

kakorna hon har varit uppmärksam på – även miljön på fik runtom i världen har spanats in.För fem år sedan fick hennes man jobb i Oslo, och familjen flyttade dit. Det blev lite av en mental start för hennes café.

– Att komma till en storstad efter att ha bott i lilla Växjö ger nya erfarenheter. Där fanns mängder av mysiga caféer i helt annorlunda miljöer, och jag började snabbt identifiera vad som saknades i Växjö. Man kan säga att jag hade gott om tid att planera min verksamhet under mina tre år i Oslo, säger Camilla.

När familjen flyttade tillbaka till Växjö hade Camilla inget jobb, och då kände hon att det var då eller aldrig.

– ALMI hjälpte mig med finansiering och rådgivning. När jag väl hittade den lokal jag ville ha, tog det nästan ett halvår innan jag fick tillgång till den. Under tiden formulerade jag mitt koncept som hade funnits i bakhuvudet rätt länge, berättar hon.

Inget vanligt caféEn äkta urkraft i en lång och gänglig kropp med busigt hår och pigga ögon är mitt första intryck av Camilla Wårlind Myhrberg. För ett år sedan slog hon upp portarna till Millas Home and Coffee på Klostergatan i Växjö. Hon har knappt kunnat stänga dem sedan dess. AV LILL ANDREASSON Foto Mats Samuelsson

Millas har en egen andaNere i Millas källarlokal lockas man gärna av de smarriga bakverken på menyn.

Prata

star

ta e

get

4

ALMI hjälper till med finansiering av företagande i alla stadier. Nyföre-tagande, utveckling, innovationer, exportfinansiering. Affärsidé och kom-petens väger tyngst i vår bedömning.

➔ BEHÖVER DU LÅNA PENGAR?

Page 5: Prata Affarer

”Det är helt otänkbart för mig att ta in en svensk räkmacka i sortimentet, den platsar inte.”

5

Page 6: Prata Affarer

Camillas råd för att skapa koncept:

1. Tänk annorlunda – tänk utanför ramarna.

2. Nischa dig – gör det som inte finns.

3. Håll fast vid det som du bestämt dig för.

”Ibland när jag går på stan kan jag höra folk som säger till varandra, ja, då ses vi på Millas! Då kan jag tänka att det är ju hos mig!”

Om du har ett företag som är yngre än fem år har du möjlighet att få en företagscoach. Coachen hjälper dig med att förverkliga den plan eller målbild som du har. Coachen arbe-tar med ett coachande förhållnings-sätt, vilket innebär att det är du som företagsledare som styr inriktning och beslut.

➔ FÖRETAGSCOACH

På sina bara knänFörutom bakverk är inredning Camillas stora intresse, och därför var det självklart för henne att skapa ett koncept kring dessa områdena. Café med inredningsbutik är grunden, där tanken är att kunden kanske vill köpa med sig temuggen hem eller varför inte bordet man precis suttit vid? Men koncept-tanken upphör inte vid att kombinera två olika inriktningar – det är bara början av affärsidén. I Oslo hade hon sett hur populär New England-stilen hade blivit. En ljus inredningsmiljö med mycket marina inslag och färger i vitt, blått och rött. Amerikanska bakverk var redan en favorit för Camilla, och det blev naturligt att göra det till den röda tråden. USA och New Englandstilen fungerar bra ihop, och nästa steg blev att hitta sortimentet.

– Ingen kan nog fatta hur mycket jag har slitit, tjatat, tiggt och bett för att få in det sortiment av kakor som jag har idag. Vissa kakor har så speciella ingredienser att de inte går att få tag på i Sverige, och därför importerar jag via en agent från USA, säger Camilla.

Hon ville gärna hitta någon form av lunchalternativ, så det enda avsteget som finns från den röda tråden, är italienska mackor. Men då har det också blivit en röd tråd.

– Det är helt otänkbart för mig att ta in en svensk räkmacka i sortimentet, den platsar inte, säger hon. När jag plockar in en ny macka, så måste det vara med italienska råvaror.

Skapat Milla-andanFörutom den röda tråden är kvalitet något som hon håller stenhårt på. Något som märks inte minst på kaffet.

– Bryggkaffet är gjort på hela bönor – Gevalias lyxvariant som ingen annan i stan serverade. Och en kanna kaffe står aldrig på värmeplattan mer än trettio minuter, sedan slänger jag ut det. Men espresson är självklart italiensk. Jag gillar hantverket kring att göra espresso – det ger tid att prata med kunderna, och det är något rofyllt med själva ritualen, säger hon.

Camilla vet vad hon vill, men också vad hon inte vill. Varje dag ringer det leverantörer som försöker få henne att lägga till något i utbudet som hon inte känner stämmer in. Och hon vet också exakt vilken känsla kunden ska bemötas med.

– Jag har faktiskt myntat begreppet Milla-andan, för att min personal ska förstå vad jag pratar om. Det handlar om att upplevelsen här ska vara personlig och avslappnad, att man

ska känna att det är genomtänkt utan att vara pretentiöst. Och det som gör mödan värd är att nästan varje kund går härifrån med en berömmande kommentar, om kakorna eller om miljön. Det är ju det man lever för.

Tänker redan störrePersonalstyrkan är uppe i nio personer, även om många är timanställda. Och för Camilla är det viktigt att hennes ”Milla-anda” finns genomgående även hos personalen.

– Jag tjatar om den hela tiden när jag är här, de börjar nog bli lite trötta på mig, skrattar hon.

Vad är det då som gör att hon har lyckats med sitt café?– Envishet är självklart en bidragande faktor. För att få tag

på utrustning åkte jag runt med bil och släp i hela södra Sve-rige och skruvade ner maskiner från konkursbon. Att investera i nya grejer hade varit helt otänkbart. Att drivkraften är en pas-sion är också en del. Att jag dessutom hade tid att verkligen planera innan jag öppnade har hjälpt mig mycket, och så tror jag att jag är bra på att tänka minst ett steg framåt.

Något som är lätt att förstå när hon berättar att hon redan har planer på att öppna upp i andra städer. Efter att ha varit igång ett år är Millas Home & Coffee redan på väg att bli en kedja!

– Men det är många saker som ska falla på plats. Rätt lokal i rätt stad, och så måste jag ha rätt person som driver det där, säger hon bestämt.

Personligt namnNamnet på caféet är något hon från början var tveksam till. Hon hade en lång lista med olika namn, och sist på den listan stod Millas. För att hitta rätt fick hon hjälp av en varumärkes-expert.

– Han tittade snabbt på listan, och pekade direkt på Millas, berättar Camilla. Där har du namnet, sa han. Jag var väldigt tveksam till en början, men han menade att jag skulle dra nytta av min personlighet, som jag vill förmedla.

Nu har Millas redan hunnit bli ett begrepp, även om Camilla själv har svårt att vänja sig vid det.

– Ibland när jag går på stan kan jag höra folk som säger till varandra, ja, då ses vi på Millas! Då kan jag tänka att det är ju hos mig! Jag har nog inte riktigt fattat att jag faktiskt har ett café än, säger hon med ett leende.

6

Page 7: Prata Affarer

Aktuellt!

Affärsrådgivaren:

Vilket råd skulle jag ge mig själv?Anette Blomqvist är idag affärsrådgivare på ALMI Kronoberg. 1991 startade hon tillsammans med fyra kompanjoner Svenskt PA Forum AB, som var ett kon-sultbolag inom personal och ledarskap. Femton år senare såldes företaget.Vilket råd skulle du ge dig själv idag så här efteråt?-– Att tänka igenom ägarfrågorna innan man drar igång. Vilka vill man ha som delägare? Hur ställer man sig till att ta in riskkapitalister som delägare, eller anställda? Vi hade kompanjonavtal, men vi borde ha funderat mer på vilka konse-kvenser det får att låta anställda köpa in sig i företaget. Så mitt råd skulle bli att ta sig tid till lite djupare diskussioner.

Kronobergs län kommer att finnas med som utställare på världsutställningen i Shanghai under fyra dagar i oktober 2010. En fantastiskt möjlighet för regionens företag att knyta internationella

kontakter för framtiden. 200 länder och organisationer förväntas delta. Världsutställningen öppnar i maj 2010.

Bror duktig goes wild and crazy Vem vill inte gå ett par steg extra

för att få kasta sitt godispapper i sådana här färggranna och roliga gubbar? Design kan definitivt förstär-ka funktionen, inte minst när tråkiga måsten blir till kul upplevelser. Kanske en tanke som går att omsätta i din verksamhet?

Gustav Oscarson och Anders Andersson har samlat 400 smarta tips och råd

om att driva företag i boken som heter just ”Driva Företag”. Ring och beställ den direkt från ALMI.

Ska du till Shanghai?

400 smarta tips!

Var hämtar du dina trender?Trender, omvärldsanalyser och nya innovationer – här är tre konkreta tips för att ha koll!1. www.interesting.org – bra hemsida när man behöver nya insikter.2. www.si.se – Svenska Institutet ger insyn i hur Sverige och svenskarna uppfattas internationellt. 3. Gå utanför dina ramar! Läs facktidningar och gå på mässor som normalt inte speglar din bransch. Det ger inspiration som dina konkurrenter kanske inte tar del av.

Kika på Kina!

FORSKNING KRING DEN DOLDE LEDAREN

Tack vare en donation kan Linnéuniversitetet nu dra igång forskning kring den dolda ledaren i familje-företag. Bakom begreppet den dolda ledaren döljer sig exempelvis en fru eller en sambo. Henrietta

Nilsson heter doktoranden som kommer att forska på området.7

Formgivare: Agneta Tigerströmwww.thelittlegreentiger.com

Page 8: Prata Affarer

Prata

inte

rnat

ione

lla a

ffäre

r

Peder Bylander och Cajsa Augustzén hjälper företag att hitta rätt internationella kontakter.

8

Page 9: Prata Affarer

Enterprise Europe Network har ALMI som värdorga-nisation och finns också på Kungsgatan i Växjö. Vi träffar Cajsa för att få veta lite mer om vad Enterprise Europe Network kan hjälpa till med. – Vi hjälper företag som redan arbetar med interna-

tionell handel eller som vill göra det i framtiden. Det kan med andra ord både handla om import och export, men också om samarbete av olika slag, förklarar Cajsa.

Matchar företag med varandraStyrkan i Enterprise Europe Network är att nätverket finns repre-senterat i fler än 40 länder, främst i Europa men även i andra länder som exempelvis Chile och USA. Cajsa berättar att Enterprise Europe Network egentligen arbetar med tre olika delar.

– På det regionala planet arbetar vi med information av olika slag. Det kan vara seminarier om ett speciellt ämne som exem-pelvis e-handel eller offentlig upphandling, säger Cajsa.

Den andra delen handlar om matchmaking och studiebesök. Matchmaking är något som många företag fortfarande är ganska ovana vid.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att få ut mer av att delta i en mässa, förklarar Cajsa. Redan innan du åker dit kan du förbe-

reda vilka du vill träffa. Det innebär att du kan läsa på om deras företag och anpassa din egen presentation efter just den du ska träffa. Varje möte brukar vara i 25 minuter.

Arena för behov och lösningarDen tredje delen är två olika databaser, där man kan söka både affärskontakter och ny teknik.

– Den ena databasen är en affärsdatabas, där agenter, leverantörer och samarbetspartner av olika slag söker varandra. Den andra är en teknikdatabas, där behov och lösningar möts. Där finns företag som söker en teknisk lösning till sitt företag, men där finns också företag som har uppfunnit en ny teknik och nu letar efter någon som kan använda den.

Till Cajsa, Ulla och Peder vänder sig både små och medel-stora företag, nystartade och etablerade. Den gemensamma nämnaren är att man vill utveckla den internationella delen på något sätt, och vill ha hjälp att skapa kontakter.

– Tack vare vårt nätverk kan vi hitta väldigt mycket, men det vi gör är att förmedla kontakten och komma med information om hur saker och ting fungerar i just det landet. Vi är inte delaktiga i själva affärsprocessen, förtydligar Cajsa.

Här är exempel på två företag i regionen som har fått hjälp av Enterprise Europe Network. Kanske något att inspireras av!

På 15 platser i Sverige finns Enterprise Europe Network representerat. Ett nätverk som hjälper företag med kontakter och information kring internationell handel. I Växjö hittar vi Cajsa Augustzén, Ulla Rolf och Peder Bylander. AV LILL ANDREASSON Foto Mats Samuelsson

Söker företag med internationella planer

Enterprise Europe Network

Patrik Östangård är ägare och VD för företaget, och vet att man har en tydlig nisch i branschen. Men vill man växa måste man hitta nya vägar, eftersom företaget redan har den marknad som finns.

– Vi exporterar visserligen ett par procent, men jag ser inte tillväxt-möjlighet på det området. I andra länder finns företag som gör det vi gör, och dessutom anpassat till varje lands speciella system. Det finns ingen anledning för oss att gå in där, menar Patrik.

Däremot kan han vara intresserad av andra samarbeten. Och det var något som Ulla Rolf tänkte på när hon träffade ett polskt företag som sökte en svensk tillverkare av radiatorer på en mässa i Kalmar.

Rädd om varumärket– Ulla ringde mig och jag hoppade i bilen direkt, berättar Patrik. Det var ett företag som jag dessutom kände till lite sedan innan, så då var det

extra intressant. De båda företagen träffades, och intresse väcktes. Kanske kunde man skapa någon form av samarbete framöver?

– För oss kan det vara intressant att ta in en produkt som vi kan vida-reförädla här i Lenhovda, säger Patrik. Vi är rädda om vårt varumärke, och är inte särskilt intresserade av att bara köpa in och sälja vidare. Lenhovda är ett kvalitetsmärke i branschen, och det måste vi värna om.

Patrik tror på att vara öppen för nya kontakter och eventuella sam-arbeten, men säger samtidigt att det är mer än produkten i sig som måste fungera.

– Man måste känna att man har samma sätt att arbeta på och samma värderingar, annars kan det bli svårt. Hur det blir med det polska företa-get återstår att se. Vi kommer i alla fall att följa upp kontakten, avslutar Patrik.

Provar nya vägar för att växaLenhovda Radiatorfabrik har funnits sedan 1936, och är det enda företaget i Sverige som tillverkar vattenradiatorer. Nu blickar man utanför Sveriges gränser för att hitta nya samarbeten.

9

Page 10: Prata Affarer

Företaget startades 2004 med affärsidén att driva idrottsläger under somrarna för ungdomar. 2008 utö-kade man med ett speciellt program för barn mellan 5 och 10 år där de provar på en idrott i veckan under en termin. De finns redan på 41 orter i Sverige, och

sedan hösten 2009 även i Finland. Det var när Finland lockade som de tog kontakt med Enterprise Europe Network för att få hjälp.

– Vi bestämde oss för Finland eftersom de har ungefär samma strukturer med idrottsföreningar som vi har i Sverige. Och så kändes det som ett land som liknar oss, säger Maria Gustavsson som nu är delägare och verksamhetsansvarig för Sweden Sport Academy. Problemet var att hitta någon som kunde bygga upp verksam-heten i Finland. Kontakter med arbetsförmedlingen i Finland gav inget napp, så Ulla Rolf på Enterprise Europe Network blev den naturliga att ta kontakt med.

Nästa erövring på gång– Ulla såg frågeställningen på ett helt nytt sätt, och tänkte

i andra banor. Hon hade också bra kontakter och bara på någon dag hade vi fått kontakt med en studentorganisation

Kontakten med EEN gav samarbete med finsk sportentreprenörSweden Sport Academy är ett företag som har växt och utvecklats med ljusets hastighet. Tack vare Enterprise Europe Network får de nu barn att testa på olika idrotter även i Finland.AV LILL ANDREASSON Foto Mats Samuelsson

Hundratals ledare i Sverige och Finland ser till att barnen får testa på olika idrotter under en termin.

10

Page 11: Prata Affarer

Kontakten med EEN gav samarbete med finsk sportentreprenör

Miljarder möjligheterForskningsanläggningar som byggs runt om i Europa skapar stora möjligheter för många leverantörer. Ett exempel är ESS och MAX-IV som byggs i Lund kommande år. Här är några handfasta råd för intresserade företag:• Var ute i mycket god tid – ta reda på vad de behöver köpa in om 2-5 år.• Undersök via hemsidor vad de normalt sett köper in.• Etablera kontakt med svenskar vid forskningsanläggningar. De är ofta intresserade av svensk teknik.• Besvara inköpsförfrågningar så detaljerat och korrekt som möjligt.ALMI planerar ytterligare aktiviteter om detta område under 2010. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Peder Bylander.

KARIN HALLQVISTBoutique Madame, Åseda

Var hittar du inspiration?Både i media, som teve och tidningar, och från branschorganisa-tioner.Varför är trender viktiga i din bransch?Klädhandeln styrs väldigt hårt av trender, och märks i varje sä-songs kollektioner.Är det svårt att lokalt hänga med i internationella trender?Nej, det är det inte. Jag drivs av ett starkt intresse, och media är mitt sätt att uppdatera mig.

MATHIAS GAUNITZGusto, Växjö

Var hittar du inspiration?Via nätet, men mest i samtal med människor runt omkring mig.Varför är trender viktiga i din bransch?Hela kaffebranschen är en enda stor trend. Tyvärr har många caféer och restauranger inte förstått vad det är som gör kaffe trendigt.Är det svårt att lokalt hänga med i internationella trender?Nej, men trots att de internationella trenderna ofta kommer från Skandinavien, så är svårigheterna faktiskt att få de svenska aktörerna att förstå dem.

NotisEEN

JARKKO KAISLAPUROSalong Gränslös, Växjö

Var hittar du inspiration?På utbildningar utomlands och via modemagasin och sajter.Varför är trender viktiga i din bransch?Trenderna förändras hela tiden och vi måste kunna anpassa dem individuellt till varje kund.Är det svårt att lokalt hänga med i internationella trender?Ja, man måste lägga eget engagemang och själv se sig om i världen.

Nytt maskindirektivFrån och med den 29 december 2009 gäller ett nytt maskindirektiv, bland annat är utformningen av ”EG-försäkran om överensstämmelse” förändrad. Vill du veta mer? Läs på www.enterpriseeurope.se eller kontakta Pontus Sannéus.

MatchmakingKorta, intensiva möten med målet att skapa en första kontakt med ett annat företag. Ett allt vanligare sätt att bygga relationer på mässor och liknande evenemang. Enterprise Europe Network hjälper dig med att registrera ditt företags profil, och redan före mässan kan du förbereda dig på vilka du ska träffa.Per-Erik Magnusson IV-Produkt åkte med Enterprise Europe Network till en mässa med matchmaking i Stuttgart.– Det var väldigt smidigt med enkla förberedelser och intressanta kontakter. Ett effektivt och enkelt sätt att knyta internationella kontakter. Jag rekommenderar verkligen andra att göra samma sak.

Hur hänger du med i trenderna?

på ett universitet som har en idrottsutbildning i Jyväskylä i mellersta Finland.

På så sätt fick man tag i en idrottsstuderande man vid namn Olle, som dessutom drev ett eget företag. Det här var våren 2009, och redan i september startade alltså verksam-heten.

– Att ha en finländare som driver det är ovärderligt, det är väldigt mycket som är annorlunda i Finland, inte minst när det gäller hur man får tag på rätt information, säger Maria.

Byråkrati och regelverk skiljer sig också, och här har Enterprise Europe Network varit till stor hjälp.

– Det uppstår väldigt många frågor när man först ska starta verksamhet i ett annat land, och sedan som vi, även ett finskt företag, säger Maria. Ulla har hela tiden kommit med tips och råd som har hjälpt oss vidare.

Sweden Sport Academy har redan planer på att utvidga och funderar i dagsläget på vilket land som är nästa att erövras.

– Vi går igenom olika alternativ med Ulla och undersöker var det är smidigt och var det är mer problematiskt att starta den här typen av verksamhet. Mycket av förarbetet kan man ju faktiskt få hjälp med, säger Maria.

Maria Gustavsson tror att deras affärsidé har potential även i övriga Europa.

Det är klart att man vill bli idrottsstjärna när man blir stor, men först måste man ju bestämma i vilken idrott!

11

Page 12: Prata Affarer

12

? För dig som funderar på, eller just har startat eget.

För dig som driver eget och vill utvecklas vidare.

För dig som söker internationella kontakter eller mer kunskap om internationell handel

För dig som jobbar med innovationer och produkt- och tjänsteutveckling.

Våra seminarier för dig som är företagare, nyföretagare och innovatör. Håll utkik efter symbolen. De flesta seminarier är kostnadsfria.

Business & Breakfast 17 februari & 21 april i Växjö

FEBRUARI 2010

11 februari 18.00-20.00Växjö

? Starta eget-information Våra starta eget-infor-mationer ger dig en översiktlig information om vad det innebär att starta och driva företag. Vi vill inspirera dig att starta företag, men också ge dig insikt i nödvändiga förberedelser.

17 februari 07.30-09.00 Växjö

Business & Breakfast är vårt frukostnätverk för dig som driver företag. Vi tar upp aktuella och viktiga ämnen för dig som företagare.

17 februari 12:00-13:30 Strömsnäsbruk

Raggmunk och lönsamhet - För dig som vill påverka lönsamheten. Vi bjuder på raggmunk och du får kunskap på köpet.

18 februari 17.00-20.00 Växjö

? Bokföring Lämplig för dig som vill ha inblick i bokföringens grunder.

MARS 2010

2 mars 18:00-21:00 Växjö

? Har du koll? En kväll för företagare inom detaljhandeln och service om vad som händer i omvärl-den inom bl a mode, mat och e-handel.

15 mars 18.00-20.00 Åseda

? Starta eget-information Våra starta eget-infor-mationer ger dig en översiktlig information om vad det innebär att starta och driva företag. Vi vill inspirera dig att starta företag, men också ge dig insikt i nödvändiga förberedelser.

16 mars 17.00-20.00 Växjö

? Rätt försäkrad? Som företagare ansvarar du själv för att du är rätt försäkrad. Vad gäller för dig?

19 mars 12:00-13:30 I11, Växjö

Raggmunk och lönsamhet - för dig som vill påverka lönsamheten. Vi bjuder på raggmunk och du får kunskap på köpet.

23 mars 17.00-20.00 Växjö

? Att köpa företag Vad ska du tänka på när du värderar eller köper företag?

APRIL 2010

12 april 18.00-20.00 Markaryd

? Starta eget-information Våra starta eget-infor-mationer ger dig en översiktlig information om vad det innebär att starta och driva företag. Vi vill inspirera dig att starta företag, men också ge dig insikt i nödvändiga förberedelser.

21 april 07.30-09.00 Växjö

Business & Breakfast är vårt frukostnätverk för dig som driver företag. Vi tar upp aktuella och viktiga ämnen för dig som företagare.

22 april 18.00-20.00 Lessebo

? Starta eget-information Våra starta eget-infor-mationer ger dig en översiktlig information om vad det innebär att starta och driva företag. Vi vill inspirera dig att starta företag, men också ge dig insikt i nödvändiga förberedelser.

28 april 17.00-20.00 Växjö

? Bokföring Lämplig för dig som vill ha inblick i bokföringens grunder.

29 april12.00-13.30Videum Science Park, Växjö

Raggmunk och lönsamhet - för dig som vill påverka lönsamheten. Vi bjuder på raggmunk och du får kunskap på köpet.

MAJ 2010

3 maj 18.00-20.00 Ljungby

? Starta eget-information Våra starta eget-infor-mationer ger dig en översiktlig information om vad det innebär att starta och driva företag. Vi vill inspirera dig att starta företag, men också ge dig insikt i nödvändiga förberedelser.

3 maj 17.00-20.00 Växjö

? Import, export och agentur För dig som funderar på att göra internationella affärer.

11 maj 18.00-20.00 Växjö

? Starta eget-information Våra starta eget-infor-mationer ger dig en översiktlig information om vad det innebär att starta och driva företag. Vi vill inspirera dig att starta företag, men också ge dig insikt i nödvändiga förberedelser.

5 maj 10:00-15:00 Lammhult

Framtidens möbler Nya tankar, sam-arbeten och utvecklingsidéer.

KURSPROGRAM VÅREN 2010 SEMINARIER, PROGRAM & KURSER ETC.

Har du koll?En kväll om trender i omvärlden. 2 mars.

= Delfinansieras av EU. En investering för framtiden.

Page 13: Prata Affarer

29 - 30 maj Klevshult

Kvinna med företagsdrömmar? ? Köp ett företag! Vad ska du tänka på när du ska överta ett företag? Vi ger dig verktygen som hjälper dig på rätt väg. Tvådagars helginternat.

19 - 20 maj Heldagar Växjö

Företagarskolan intensiv ? Företagarskolan ger dig en bra grund för att planera, starta och utveckla ditt företag och riktar sig till dig som förebereder företags-start. Kursen kostar 300 kr per deltagare. Innehåll: 1. Företaget och företagaren 2. Marknadsfö-ring 3. Kalkylering och budgetering 4. Företagets juridik 5. Företagets administration

Under våren På företagen

Vill du vara med i en ERFA-grupp? Varje erfagrupp består av 8–12 företagare. Vi träffas hos en företagare åt gången och den får då presentera sitt företag och ett problem som hon/han har. Övriga deltagare ger sedan sin syn på hur man kan lösa pro-blemet. Diskussionerna leds av en processledare som dokumenterar samtalet åt frågeställaren. Alla deltagare skriver på sekretessavtal för att säkerställa öppenhet i gruppen. Detta är en mycket uppskattad och effektiv metod för problemlösning.

Start 15 mars Måndagar18.00-21.30Växjö

Till er tjänst – för företag inom handeln ? Ett affärs utvecklingsprogram för dig som driver företag inom handeln. Dessutom ingår 2 timmars individuell coaching för att göra en affärs-/marknadsplan samt 2 timmars enskild ekonomisk konsultation.

13

PÅ R

ÄTT

KURS

MO

T FR

AMTI

DEN

!

ALMI driver olika utvecklingsprogram och kurser för dig som vill fördjupa dig inom ett visst område. Programmen delfinansieras ofta av t ex EU, Tillväxtverket eller Länsstyrelsen vilket gör att deltagaravgiften blir låg.

Till er tjänst! Start 15 mars.

Läs mer om ALMIs aktiviteter och anmäl dig på

Eller ring 0470-230 40 för anmälan och mer information.

www.kronoberg.almi.se

19 jan - 16 feb5 tisdagar17.00-20.00Växjö

3 mars - 31 mars 5 onsdagar17.00-20.00Ljungby

6 april - 4 maj5 tisdagar17.00-20.00Tingsryd

Företagarskolan ? Företagarskolan ger dig en bra grund för att planera, starta och utveckla ditt företag och riktar sig till dig som förebereder företagsstart. Kursen kostar 300 kr per deltagare.

Innehåll: 1. Företaget och företagaren 2. Marknadsföring 3. Kalkylering och budgetering 4. Företagets juridik 5. Företagets administration

4 mars25 mars15 april20 maj12.00-17.00Växjö

Vägen mot lönsam internationell handel Ett program med fyra träffar där vi tar dig och ditt företag närmare en internationell satsning. Passar företag som vill utveckla sitt företag och börja exportera, impor-tera eller personer som vill bli agenter, distributörer. En fortsättning på miniseminariet Import, export och agentur. Under kursen får man också möjlighet att få en internationell mentor.

Start marsVäxjö & Gotland

Vill du veta mer om företagande och byta erfarenheter med andra företag? För slöjd-, hantverks- och konsthantverksföretag i utveckling.

8 mars - 10 mars HeldagarVäxjö

Starta Eget-kurs för invandrare ? Grundläggande kurs för dig som funderar på att starta, eller just har startat företag.

Start 23 mars 13.00-17.00Växjö

Sälj mer till fler! Vill du utveckla företagets konkurrenskraft? Under kursen arbetar du fram företa-gets marknadsplan. Vi träffas fyra gånger med tid för individuell coaching mellan gångerna.

Prel. start mars5 träffarVäxjö

Affärsutveckling för landsbygdsföretag För dig som driver företag utanför tätorterna (Växjö, Alvesta, Älmhult, Ljungby).

24 - 25 april2 juni Sävsjö

Affärsutvecklingsprogram för kvinnor ? Tvådagars helginternat samt uppföljningsdag.

Start 27 april Växjö

Ledarutvecklingsprogram för övertagare ? Kurs för dig som ska eller just har tagit över eller köpt ett företag.

Vägen mot lönsam internationell handel.Start 4 mars.

Ledarutvecklingsprogram för övertagare.Start 27 april.

Page 14: Prata Affarer

Philip, Igor och Ted arbetade tillsammans på ett betongföretag när de började prata lite löst om att starta eget. Visst kunde de göra det där själva, kanske till och med bättre, och framför allt skulle det kännas bra att ha insyn i hela processen.

– Det är svårt att veta när vi började mena allvar med våra diskussioner, men under semestern 2008 presenterade vi vår idé för banken, och så fick vi erbjudande om lokalen, berättar Igor.

– Det som fick oss att våga var att så många trodde på oss. Och när både banken och ALMI beviljade våra lån – ja, då

var det inte mycket att tveka på, fyller Philip i. Hösten 2008 började de tre på ALMI:s företagarskola, en

fjärde kollega Alexander anslöt sig till planerna och de tras-kade gemensamt upp till chefen och sade upp sig.

Bollplank med erfarenhetALMI:s Företagarskola gick de en kväll i veckan.

– Man var ju rätt less på företagsekonomi när man gick i skolan, säger Igor, men nu var det helt plötsligt jätteintres-sant. Jag ville bara lära mig mer hela tiden.

De tycker alla att det bästa med kursen var det stöd man

Att bli företagare är som att flytta hemifrån

Philip, Igor, Alexander och Ted. Fyra män i en enorm industri-lokal i utkanten av Markaryd. Här hittar man dem tillsammans med gjuteriformar, armerings-mattor, betong – och mängder av tillförsikt. Det här är killar som bygger ett företag för framtiden. Möt BeStå AB!I lite drygt ett år har de fyra varit företagare. Ett epitet som de precis har börjat vänja sig vid. AV LILL ANDREASSON Foto Mats Samuelsson

Företagarskolan gav en bra start

Prata

före

taga

rsko

lan

14

Företag: BeStå ABFinns i: MarkarydVerksamhet: BeStå tillverkar prefabricerade betong-element men arbetar även med stålkonstruktioner och plåtarbeten. Kunder är såväl företag, lantbrukare och kommuner som privatpersoner. Affärsidén är att genom flexibilitet och hög kvalitet tillgodose varje enskild kunds önskemål.

Företagarskolan hjälper dig att planera och utveckla ditt företag, och innehåller momenten Företaget och företagaren, Marknadsföring, Kalkylering och budgetering, Juridik samt Administration.

➔ FÖRETAGARSKOLA

Page 15: Prata Affarer

Att bli företagare är som att flytta hemifrån

fick och så var det kul att träffa andra som var i samma fas. – Man fick bättre självförtroende, och vågade vara lite kaxigare,

säger Igor, och det behövs när man ska starta eget. Likaså var det väldigt intressant att träffa personer som var på gång att starta inom helt andra branscher, det lärde man sig mycket på.

Något annat som de också upplevde som riktigt bra var att det vid flera tillfällen kom in olika bollplank – företagare med lång erfarenhet som delade med sig av sin kunskap.

– Vi fick möjlighet att presentera våra idéer för dem, och de gav ärliga svar om huruvida de trodde på idén eller inte. Det stärkte oss också, att etablerade entreprenörer trodde på oss, berättar Philip.

Mentor nästa stegTed fyller i att det var viktigt att de var flera som gick utbildningen.

– Vi är ju alla nybörjare på det här, och vill bli så bra företagare som möjligt. Så att få en gemensam start på det här sättet var riktigt bra.

Vad nästa steg är i deras utveckling är redan klart. ALMI håller på att ta fram en mentor till dem, och det är något de verkligen ser fram emot.

Det är först nu – drygt ett år efter starten – som de faktiskt har börjat känna sig som företagare. Men vad betyder det för dem att de är företagare?

– För mig betyder det att man är någon. Man är något mer än en vanlig Svensson, säger Ted.

– Jag tycker att det är lite som att flytta hemifrån, tycker Philip. Som att man äntligen har blivit vuxen på riktigt. När jag var anställd kändes det som att cheferna var lite av ens föräldrar – det var de som såg till att man försörjde sig. Som företagare tar jag hela ansvaret själv – jag har blivit vuxen på riktigt.

Betong och StålTrots en del svårigheter på vägen är de på det klara med att de har gjort det rätta.

– Friheten att styra själv. Att inte ha någon som tittar över axeln på en eller att känna sig som en skurk om man stannar tio minuter extra när man lämnar ungarna på dagis. Och känslan att vara företagare. Det är värt en hel del av det man kallar trygghet, säger de i munnen på varandra.

BeStå AB, som i Betong och Stål AB. Men också som i att betong och stål är beständiga material. Och att deras syn på fö-retaget är beständighet. Klart är att de gör ett bestående intryck. I synnerhet med kommentaren de fäller när jag är på väg att resa mig efter intervjun:

– Det mesta löser sig, bara man har jobb att göra.Visdomsord från sanna entreprenörer!

Företagarskolan gav en bra start

Hyresvärden, ALMI och banken – alla trodde de på affärsidén. - Nu står man på egna ben, säger Philip.

Kunderna finns bland både företag som bygger till eller bygger nytt och privatpersoner. Även bönder är en stark kundkategori.

15

”Det mesta löser

sig, bara man har

jobb att göra.”

Page 16: Prata Affarer

ALMI Företagspartner Kronoberg ABKungsgatan 10 • Box 1501 • 351 15 Växjö

Telefon växel 0470-230 40 • fax 0470-279 37www.kronoberg.almi.se

Begränsad eftersändning. Vid definitiv eftersändning återsänds försändelsen med den nya adressen på baksidan.

ALMI Kronoberg hittar du även på Facebook, MSN och andra sociala medier. På www.kronoberg.almi.se hittar du mer information.

Är ditt företag på väg in i en ny fas? Ni kanske ska ta fram en ny produkt? Eller ge er ut på den internationella marknaden? Eller är du en av alla som funderar på att starta företag, men är osäker på hur du ska lösa finansie-ringen?ALMI lånar inte bara ut pengar, vi pratar pengar också. Finansierings-lösningen blir en del av rådgivningen, där vi kommer fram till den bästa vägen för just ditt företag. Välkommen till oss när du vill prata pengar.

Ett litet axplock ur ALMIS tjänster!

Vill du prata pengar?

TRÄFFA ALMI PÅ FACEBOOK!

ERFA står för erfarenhet, och är just det! 8-12 personer i ungefär samma situation men i olika branscher träffas regelbundet för att hjälpas åt att lösa varandras problem och bolla frågeställningar. Självklart skriver alla delta-gare på ett sekretessavtal. Under 2010 planeras flera olika ERFA-grupper att starta. Anmäl ditt intresse redan idag.

Är du intresserad av en lönsamhetsanalys?ALMI har tagit fram en modell för hur man arbetar med att förbättra lönsamheten. Den sker i tre steg:

1 Nulägesbeskrivning och analys – vi analy-serar hela företaget och identifierar vilka

delar som företaget kan åtgärda.

2 Förbättringsområden och simulering – tack vare en simuleringsmodell kan

företaget enkelt se vilken effekt olika för-bättringsförslag har på lönsamheten.

3Handlingsplan – tillsammans gör vi en handlingsplan där vi listar

de viktigaste åtgärderna för att öka företagets lönsamhet.

Ska du åka på internationell mässa?Vi kan hjälpa dig att skapa kontakter och förbereda ditt mässbesök så att du får ut mesta möjliga av det. Du kanske också är intresserad av matchmaking, att förboka möten med intressanta företag där du får möjlighet att presentera vad du har att erbjuda. Kontakta Ulla Rolf, Cajsa Augustzén eller Peder Bylander på Enterprise Europe Network, tel 0470-230 40.

Vill du vara med i en ERFA-grupp?

Den 23 april är det åter dags för en gyllene afton där länets mest fram-gångsrika företag och företagare på olika sätt uppmärksammas. Plocka fram snyggslipsen, damma av glittertoppen, putsa finskorna och kom och fira med oss! Information om kvällen och biljettköp hittar du på www.aurumgalan.se.

Aurumgalan 2010

Go

od

race

Co

mm

un

icat

ion

AB