Top Banner
55

Postür

May 25, 2015

Download

Documents

Mehmet Göktepe
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Postür
Page 2: Postür

POSTÜR

Postür ; sinir, kas ve iskelet sisteminin dik pozisyona karşı mekanik ölçütüdür.

Postür ;vücudun her kısmının kendisine bitişik segmente ve bütün vücuda oranla en uygun pozisyonda yerleştirilmesidir.

Vücut , kas aktivitesi sırasında bağların desteği ile dengeyi sağlamak veya bir harekete temel teşkil etmek için, bir çok kasın uyumlu çalışması sonucunda düzgün bir duruş elde eder. Bu düzgün duruşun sağlanmasında kuşkusuz ki bireyin ekstremitelerinin , iskelet yapısının ve buna dayanarak da ağırlık merkezinin önemi vardır.Ayrıca postür kas kuvvet dengesine de bağlıdır ve durağan postüral pozisyonlar sağlanan dengeye göre değişiklik gösterir.

Page 3: Postür

BALANS ;

Vücudu etkileyen karşıt kuvvetler arasında bir düzen oluştuğundaki durumdur.

Postür ve Balans Kavramının ilişkisi ;Doğru postürün her bir vücut kısmının diğer kısımlarıyla ilgili balansı sonucu oluşmasıdır.

POSTÜR VE BALANSIN ÖNEMİ

Doğru postür organ sistemlerinin fonksiyonlarını yeterli düzeyde yapabilmelerine olanak sağlar.Kötü postür dolaşım, solunum, beslenme ve atılım işlevlerini zorlaştırır.

Doğru postür vücudun destek yapılarının (kaslar,bağlar, tendonlarve kemikler) zedelenmesini , gerilmesini, fazla yüklenmesini önler.

Doğru postür kişinin cazibesini ve fikirlerini etkileyerek psikolojik bir anlam kazanır.

Hareket kavramından ayrılamaz ve hareketlerin ortaya konulması boyunca postural ayarlama esaslı bir rol oynamaktadır.

Page 4: Postür

POSTÜR ŞEKİLLERİ Aktif postür ;Birçok kasın uyumlu çalışmasını

gerektiren yürüme , oturma , dik durma gibi pozisyonlarda sağlanılan postürdür. İnaktif postür ise dinlenirken veya uyurken edinilen postürdür.

Aktif postür ise ; hareket ve hareketsizliğe göre statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır.

Statik Postür ; Hareketsiz bir postürdür. Kaslar eklemleri dengeleyebilmek için izometrik olarak kasılırlar ve yerçekimine karşı koyarlar.

Dinamik postür ise; Herhangi bir hareket söz konusu olduğunda, hareketin sonucunda değişen çevresel şartlara göre uyum sağlamaya çalışan aktif postürdür.

Page 5: Postür

POSTÜRAL MEKANİZMA Statik ve dinamik postürlerin oluşabilmesi için vücut

kaslarının belirli oranlarda kasılmaları ve kuvvet oluşturmaları gerekir. Bu kuvvette postürün hangi tip olduğuna ve kişinin fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterir. Gerekli olan kas grupları, yer çekiminin etkisine karşı koyarlar ve vücudu dik pozisyonda tutarlar.Bunlara antigravite kasları denir ve genellikle ekstansiyon yaptırırlar.

Bu kasların temel özelliği hızdan çok kuvvet açığa

çıkarmaları ve uzun süre yorulmadan kasılabilmeleridir. Ayrıca postürün oluşmasında eklemler de kas grupları kadar etkindir. Her eklemin pozisyonunun diğer eklemlerin pozisyonları üzerinde önemli etkileri vardır. Doğru bir postür de iskelet öğeleri , vücudun destek yapılarını zedeleme ve biçim bozukluğundan koruyacak şekilde düzgün dizilmiştir ve eklemlere en az derecede yük binmektedir. Bu koordinasyon sayesinde vücut, kaslar çabuk yorulmaksızın uzun süre konumunu korur ve postürü muhafaza eder. İnsan postürü kas ve iskelet sistemlerinin hemen her parçasının uyumunu ve kontrolünü gerektirir.Eğer bu sistemin bir veya daha fazla öğesinde sorun olursa postür bozulabilir.

Page 6: Postür

DOĞRU POSTÜR VEYA KÖTÜ POSTÜR KAVRAMLARI

Doğru postür (Standart postür);Minimum çaba ile , vücutta

maksimum yeterliliği sağlayan duruştur. Eklemlerdeki zorlanma azdır, vücut iç organlarının düzgün çalışabilmesi için gevşektir ve en az kas aktivitesi ile sağlanan postürdür. İyi bir postürde bireyin dış görünüşü güzel , duruş orantılı ve dengededir.

İnsan vücudunun ağırlık merkezi;

* Çevresinde vücudun her yönde serbestçe dönebildiği noktadır,

* Çevresinde vücut ağırlığının zıt yönlerde eşit olarak dağıldığı noktadır,

* Üç ana vücut düzleminin ( sagittal, frontal, transvers) kesiştiği noktadır.

Page 7: Postür

Kötü postür kavramı

Standart postürün tam tersi bir durum söz konusudur ve vücudun bölümleri hatalı etkileşim içindedir. Kötü postür de kaslar gereksiz yere kasılarak hareketi engelleyici etki yaparlar. Buda duruşu ve sağlığı olumsuz etkiler.( Örnek olarak, kalça fleksör kaslarının kısalmasına bağlı olarak kalça hareketliliği azalır, bel bölgesi hiperekstansiyona getirilerek vücut ağırlığı yine ayaklara aktarılmaya çalışılır ve lordoz oluşur). Fiziksel rahatsızlıklar, lokalize sertlikler, ağrılar, halsizlik ve kas yorgunluğunun yanı sıra , kişi görünüşünü beğenmediğinden psikolojik olarak da etkilenecektir. Eğer bu postür devam edecek olursa kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir.

Page 8: Postür

Standart postürün önden, arkadan ve yandan görünümü.

Page 9: Postür

İdeal ayakta duruş postürünün lateral ve posteriordan görünümü

Page 10: Postür

A) İdeal yatış postürü için önerilen pozisyonu

B) İdeal yatış pozisyonu için kaçınılması gereken pozisyonlar

Page 11: Postür

a) Doğru oturma için önerilen pozisyonlar.

b) Doğru oturma için kaçınılması gereken pozisyonlar

Page 12: Postür

2.POSTÜRÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Morfolojik vücut tipleri, Doğumdaki ligament uzunlukları, ağrı,

hareket genişliği ve fleksibilitedeki azalma, kas dengesizlikleri, değişmiş eklem biyomekaniği, kötü postür ve çevreye adaptasyon, psikolojik durum gibi faktörler ve kişinin boyuda postürü etkilemektedir.

Kısa boylular çok dik durarak , uzun boylularda sırt ve boyunda abartılı eğimler oluşturarak ortalama boya yaklaşmaya çalışırlar. Sportif uğraşlarda (dans, jimnastik, dalma, eskrim vb. ) nispeten rijid postüre katkıda bulunur.Uzun mesafe koşusu, yüzme, güreş ve boks hafif kambur bir postüre eğilim yaratmaktadır. İş şartları da postürü etkiler. Uzun süre masa başı çalışma yuvarlak omuz ve başın ileri doğru eğikliğine eğilim yaratır. Psikolojik anlamda postür ise, çekingen ve içine kapanık çocuklar için kendilerini saklamak istercesine fleksörlerin hakim olduğu bir postür sergilerken, agresif kişiler oldukça dik ve rijid bir postür sergilerler. Bacak uzunlukları ise, 1 cm. kadar az olsa bile anlamlı bir postüral bozukluğa ve eğrilik miktarında artmaya neden olmaktadır.

Page 13: Postür

3.OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA POSTÜR BOZUKLUKLARI

I.OKUL ÇAĞI (7 – 10 YAŞ) ÇOCUKLUK DÖNEMİNİN FİZİKEL BAZI ÖZELLİKLERİ

• Küçük Kasların gelişimi hızlanmıştır.• Sinir, kas ve eklem koordinasyonu sağlanmaya başlamıştır.• Büyüme hızlanmıştır.• Kas ve organ gücü gelişimi arasında uyum sağlanmıştır.• Erkekler kızlara oranla biraz daha dayanıklı ve kuvvetlidir.

Page 14: Postür

II. OKUL ÇAĞI ÇOCUKLUK DÖNEMİNİN FİZİKSEL BAZI ÖZELLİKLERİ

• Organlar ve sistemler arasında uyum sağlanmıştır.• Hareketleri doğru ve çabuk kavrar. Sportif etkinliklerde verim

dönemidir.• Büyüme hızı artar ve vücutta değişiklikler başlar.Kollar ve bacaklar

hızlı ve vücudun diğer bölümlerine göre oransız bir büyüme içindedir. Oransız gelişen bu organları kullanmakta zorlanırlar.

• Bazen çok hareketli bazen çok tembeldirler ve kolay yorulurlar.• Kız çocuklarındaki büyüme, erkek çocuklara oranla bir yıl öndedir.

Page 15: Postür

Kötü postür; Çocuklarda genellikle aşağıda belirtilen etkenlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır:

• Kaza, yaralanma ve düşmeler,• Hatalı oturma, ayakta durma ve uyuma alışkanlıkları,• Okulda ve evde çalışma ortamının çocuğun vücut

yapısına uygun olmaması,• Yatağın kötü yada uygunsuz olması,• Çocuğun aşırı kilolu olması,• Ruhsal sorunlar(taciz gibi.),• Olumsuz benlik duygusu, kendine güven eksikliği,• Görme bozuklukları,• Parmak emme, tırnak yeme,• Burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes

alma,• Kardiopulmonel sorunlar,• Zeka geriliği,• Ayak problemler yada kötü ayakkabı giyme,• Okulda yaşanan gerilimler.

Page 16: Postür

Özellikle küçük çocuklarda görülen duruş pozisyonları

A) Standart duruş, B, C ve D yanlış postürlerdir.

Page 17: Postür

Çocuklarda günlük alışkanlıklar sonucu oluşan Postural Deviasyonlar

Page 18: Postür

POSTÜR BOZUKLUKLARI

Skolyoz Kifoz Lordoz Kifo-lordoz Sway back Flat back

Page 19: Postür

MEDULLA SPİNALİS ;

Cervical 8

Thorosic 12

Lumbar 5

Sakral 5

Cocygeal 1

Page 20: Postür

SKOLYOZ Omurganın thoracic (göğüs) veya lumbal (bel) bölgelerinde

görülebilen, yana doğru olan üç boyutlu eğimidir ve en sık rastlanan deformitelerden bir tanesidir. Skolyoz esas olarak büyüme çağında görülen bir problemdir.Ayrıca, on dört yaşından önce anlaşılmaktadır.

Skolyoz , eğriliğin yer aldığı bölgeye göre

adlandırılır.Eğrilikte en çok rotasyona uğrayan vertebraya apikal vertebra denir.Buna göre apeksi C1 -C6 arasında olan eğriliklere servikal, C7 -T1 arasında olanlara servikotorasic , T2 – T11 arasında olanlara toracal, T12 – L1 arasında olanlara toracalomber, L2 – L4 arasında olanlara lomber ve L5 ve aşağısında olanlara da lumbasakral eğrilik adı verilir.

Page 21: Postür
Page 22: Postür

BULGULAR

Skolyozun en çok görülen bulgularından birisi sağ tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısıdır. Bir omuz diğerinden daha yüksek olabilir ve çocuk bir tarafa eğilmeye eğilimlidir.Omuz ve kalça kemikleri simetrik olmayabilir ve biri diğerinden daha yüksekmiş gibi görünür.Skolyozun ilk belirtilerinden birisi daha önce giyilen giysilerin olmamasıdır.Bu kızlarda eteğin veya giysinin çizgilerinin asimetrik olması ile belirginleşir.En çarpıcı bulgulardan birisi skolyozlu bir çocuğun öne eğilmesi ile ortaya çıkan costa çıkıntısının ortaya çıkması, yorgunluk ve nefes darlığıdır.

Page 23: Postür

  Skolyozun Erken Tespiti İçin Basit Ev Testi : Evet Hayır

Bir omuz diğerinden yukarıda mı?    

Kürek kemiklerinden biri diğerinden belirgin mi?    

Kalça kemiklerinde asimetri var mı?    

Kollar yavaşça öne sarkıtıldığında, bir taraf diğer tarafla karşılaştırıldığında kol ve vücut arasında daha fazla mesafe mi mevcut?

   

Çocukta abartılı bir artmış bel öne eğimi mevcut mu?    

Çocukta abartılı bir sırt kamburu mevcut mu?    

Belin bir tarafında diğer tarafa nazaran daha büyük bir doku kıvrımı  mevcut mu?    

Çocuk bir tarafa doğru eğik mi görülüyor?    

Page 24: Postür

Skolyoz Tedavisi

Skolyozun başlangıcını önleyebilecek ve cerrahi yöntemlerle tedavi edebilecek bir yöntem mevcut değildir.Eğer erken teşhis edilirse, büyük eğilimler önlenebilmektedir ve hafif yani 30 dereceden az eğriliklerde, gövde kaslarını kuvvetlendirici egzersizler, eğriliğin artmasını önlemede yardımcı olabilir.

40 derece veya üzerindeki skolyozlarda, eğrilik kemik büyümesi durduktan sonrada artmaya devam edeceği için öncelikle korse tedavileri ve ardından operasyon ile düzeltme yapılmaktadır.Cerrahi yöntemlerden biri, eğriliğin artmasını önleyen, ancak omurganın hareketliliğini de kısıtlayan metal bir çubuk yerleştirilmesidir.Egzersizle ilgili tedavisine ise bir sonraki bölümde anlatılacaktır.

Page 25: Postür

KİFOZ (KYPHOZİS)

Sırt omurlarının olması gerektiğinden daha çok dışa kıvrımlı olmasıyla ifade edilen lokalize şekil bozukluğudur.Bazen bu biçim bozukluğu belirsizdir.

Lomber kifozlu çocuklarda oturma ve sırtüstü yatma olanaksız hale gelebilir. Daha büyük çocuklarda solunum ve beslenme güçlükleri de meydana çıkarak çocuğun büyüme ve gelişmesini bozabilir.

Page 26: Postür

Lomber Kifozun iki tipi vardır :

Geniş açılı C Kifoz

Page 27: Postür

S Kifoz

Page 28: Postür

Lomber Kifozun neden olduğu sorunlar:

• Oturma dengesinin sağlanamaması• Sırtüstü yatma güçlüğü• Toraks hacminin azalması nedeni ile

solunum güçlüğü• Abdomen hacminin azalması ile sindirim

güçlüğü• Psikomotor gelişme bozukluğu.

Page 29: Postür

Nedenleri

4/3 ü çocukluk çağında fark edilen olguların nedeni kesin olarak bilinmemektedir.Çocuk felci kifoza neden olmaktadır.Çocuk felcinin göğsün bir yanındaki kasları eritmesi sonucu, bir yandaki kaslar gelişemezken ötekilerin normal gelişimlerini sürdürmeleri , omurgada eğrilikler yapabilir.

Ayrıca, çocuğun vücut gelişimini kompanse etmek, ağır yük taşımak, yanlış duruş ve oturuş gibi nedenlerle de kifoz gelişebilir.

Page 30: Postür

Bulgular

Solunum güçlüğü Ağrı Yorgunluk Kırıklar İlerleyen durumlarda spinal cord baskısından dolayı parapleji

oluşturabilen bir deformitedir.

Page 31: Postür

Tedavisi

Solunum kaslarını çalıştıran yüzme ve koşma gibi egzersizler çok yararlıdır.

Eğer tanı ve tedavi erken yapılamazsa psiko sosyal sorunların oluşması kaçınılmazdır.Bu sonuçlar doğrultusunda erken tanı her zaman için önem kazanmaktadır.

Page 32: Postür

LORDOZ

Lumbal Vertebraların olması gerektiğinden daha fazla abdomene doğru olmasından kaynaklanan bir postural bozukluktur.Bel fazlaca çukurdur.

Nedeni; Diz arkası kasların çok fazla çalışmasına karşılık, zayıflayan gluteal kaslar güçlü değillerdir; bu yüzden de kalça ekstansiyonu zayıflar ve lumbal vertebra da şekil bozukluğu (lordoz) gözlenir.

Page 33: Postür

KİFO-LORDOZ ( KYPHOLORDOTİK )

Lumbal ve thorocal vertebraların olması gerektiğinden, daha fazla kıvrım yapmaları sonucu ortaya çıkan yani kifozla lordozun bir arada bulunduğu durumdur. Scapula dışarıya doğru çıkıktır.Trapezus kaslarının orta ve alt fibrilleri zayıf, üst fibrilleri ve pectoralis kasının majör ve minörleri ise kısa ve güçlüdür.

Kypholordotik Postürde;

• Baş ve çene öne doğru çıkık • Scapula , abdüksüyonda• Thorocal Vertebralar ; Fleksiyonu artmış(kifoz)• Lumbal Vertebralar ;Hiperekstansiyonda (Lordoz)• Cervical Vertebralar ; Hiperekstansiyonda• Kalça eklemi ; Fleksiyonda • Diz eklemi ; hafif hiperekstansiyonda• Ayak bileği ; hafif fleksiyondadır.

Page 34: Postür

SWAY BACK (YUVARLAK SIRT)

Gevşek postür anlamına da gelen sway backte omurganın büyük bir kısmı arkaya doğru yuvarlaklaşmıştır. Baş öne doğru çıkıktır. Böylece referans çizgisi orta hattan geçmemekte ve vertekste sonlanmamaktadır.Thorocal bölgede kifoz gözlenir ancak lumbal dorsazis düz durumdadır.Bunun sonucu da kalça eklemleri normal postüre göre öndedir.Bunun sonucu olarak , kalça eklemleri standart postüre göre önde yer almaktadır.

Page 35: Postür

FLAT BACK

Adındanda anlaşılacağı gibi burada thoracal vertebraların düzleşmesi, kıvrımını yitirmesi söz konusudur.Ayrıca lumbal vertebralar da kıvrımlarını yitirmiş ve düzleşmişlerir. Erectör omurga hafifçe uzamaya yol açmış fakat buna karşılık abdominal kaslar güçlenmiştir.Birey ayakta durduğunda kalça, diz eklemleri ve baş, üst Thoracal spinanın aşırı fleksiyonu yüzünden vücudun anterirunda yer alır. Düz sırt durumunda, gövdenin sırt bölgesindeki normal konvekslik kaybolmuş, omurga düz bir görünüm almıştır.Baş öne doğru çıkıktır.

Page 36: Postür

Postür bozukluklarının yandan görünümü

Page 37: Postür

DÜZGÜN POSTÜR İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Çocuğunuzun düzgün bir postür kazanması için yatma, oturma, çalışma, ayakta durma gibi aktivitelerinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Çocuğunuza düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırarak, kaslarının hem güçlü hem de esnek olmasını sağlamalısınız. Ayakta dururken başı dik, çenesi yere paralel, omuzları geride, göğsü dışarıda ve karnı içe çekik olmalıdır.

Oturma düzenine dikkat etmelisiniz. Çalışma masasının yüksekliği de önemlidir. Çocuk

dirseklerini 90 derece kadar bükerek oturduğunda, masa dirsek hizasından 3-5 cm. yukarıda ve 20 derece kadar

öne doğru eğimli olmalıdır. Çocuğunuzun yatağına ve uyuma pozisyona da dikkat

etmelisiniz

Page 38: Postür

Sırt Çantası Kullanırken… • Doğru Seçim Yapın: Çantanın boyutlarının, çocuğun vücut ölçülerine

uygun olmasına dikkat edin. Çantanın alt kenarı, belden yukarıda olmalıdır.

• Doğru Yerleştirin: Çantanın içine sadece gereksinim duyulan malzemeleri koyun, çantanın ağırlığı vücut ağırlığının %15‘ ini geçmemelidir. Çantayı taşırken çocuğunuz öne doğru eğilme gereksinimi duyuyorsa ağırlık fazla demektir.

• Doğru Kaldırın: Çantayı doğru kaldırmak çok önemlidir. Çantayı vücudun tam önünde yere koyun. Dizleri bükerek yere çömelin, iki elinizle çantayı tutun, doğrulduktan sonra çantayı sırtınıza takın.

• Doğru Taşıyın: Çantayı asla tek omuzda taşımayın. • Doğru Ayarlayın: Omuz askıları gevşek yada çok sıkı olmamalıdır.

Çantanın bel kemeri varsa, mutlaka bağlanmalıdır.

Page 39: Postür

POSTÜR ANALİZİ

Postür analiz testinde şu kriterler dikkate alınmaktadır.

• Vücut tipi• Vücut dengesi• Vücut kısımlarının düzeni• Kas kısalığı testleri• Bacak uzunluğu ölçümü önem taşımaktadır.

Page 40: Postür

POSTÜR BOZUKLUKLARINDA EGZERSİZLE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Egzersizin Hedefleri:

• Solunumun derinleştirilmesi ve düzenleştirilmesi,• Gövde kaslarının düzenli ve güçlü bir hale

getirilmesi,• Tüm hareketler ve duruşun harmonize bir hale

getirilmesi,• Bazı durumlarda; Kontrakte eklemlerin

gevşetilmesi ( Örneğin, M. pectoralisin kifoz ve lordozu olanlarda gerilmesi, pelviş duruş bozukluğunda kalça fleksörlerinin gerilmesi gibi).

• Egzersiz süresi en az 30 dk. olmalı ve ortalama haftada 3 gün, 6 hafta süre devam edecek şekilde yapılmalı.

Page 41: Postür

EGZERSİZ PLANI.

I. Genel Isınma:

Koşma, yürüme ile ısınma gerçekleştirilir.

II. Başlangıç Pozisyonu: Bank duruşu

1. Tüm omurgaya sıra ile hiperkifozite ve hiperlordozite pozisyonları verilir

Page 42: Postür

2. Sağ diz ve baş, gövde önünde birbirlerine yaklaştırılır. Ardından sağ bacağa hiperekstansiyon yaptırılır.Onunla birlikte sol kol da öne uzatılır. Sonra sol bacak ve sağ kolla aynı hareket yaptırılır.

Page 43: Postür

3. Dizler karna değecek şekilde bükülür. Her iki kol öne uzatılır.Ellerle yerde bir sağ yana doğru, bir sol

yana doğru dolaştırılır.

Page 44: Postür

III. Başlangıç Pozisyonu: Sırt üstü dizler hafif bükük,

4. Diz ve dirsekler çapraz olarak, göbek hizasında birbirlerine değdirilmeye çalışılır.

5.Yukarıdaki aynı egzersiz, fakat aynı anda dört ekstremitenin de

katılması ile,

Page 45: Postür

6. Eller ve kollar ayaklara doğru uzatılırken, diğer taraftan hafif abdüksiyondaki bacaklar da hiper ekstansiyona getirilip havaya kaldırılır(zor bir hareket)

7.Sırt üstü vaziyette, her iki kol başın yanlarında yukarı doğru uzatılmış iken, yan pozisyona dönülüp denge korunmaya çalışılır. Tüm ağırlık bir düz çizgi üzerinde toplanmalıdır.

Page 46: Postür

Sırt fizyolojik kifozitenin artmış olması hali (duruş zaafiyeti)

I. Koşma, yürüme ile ısınma gerçekleştirilir.

II. Başlangıç Pozisyonu: Sırtüstü

1. Kollar ve bacaklar açılmış vaziyette (el ve ayakların birbirlerinden mesafesi 80 cm. kadar).

2. Ayak ve bacaklar, gövdeye göre biraz yükseltilmiş vaziyette bir tabure vasıtası ile olabilir.Tüm vücut gerilerek, omuz kavsi ile zemine temas edecek şekilde kaldırılır.

Page 47: Postür

3. Sırt üstü pozisyondan hızla oturuşa geçip, ellerle bacaklar dizaltı hizasından tutulmaya çalışılır. Sonra, mümkün olduğunca sırtı düz tutmaya çalışarak, yavaş bir şekilde tekrar sırt üstü pozisyona geri dönülür.

III. Başlangıç pozisyonu: Yüzü koyun, ince sert bir yastık karın

altındadır.

Page 48: Postür

4.Birbirinin tersi taraftaki bir alt ve bir üst ekstremite hiperekstansiyona getirilip, zeminden 5 - 10 cm. yukarı kaldırılır. Bu arada boyun da uzatılır. Ama baş yere bakar vaziyette tutulur.Aynı şey diğer ekstremite ile de tekrarlanır.

5.Eller ve kollar ileri uzatılarak önce eller, sonra ayaklar birbirine vurulur.Daha sonra bacak ve kollar hafif abdüksiyonda, vücut zemine bırakılır.

Page 49: Postür

6. Eller birleştirilmiş vaziyette, baş arkasında, kollar yanlara doğru.Bacaklar bitişik, yan yatış pozisyonuna geçilir. Bu arada omuz ve kalça kavsinin aynı anda yana dönmesine dikkat etmelidir. Yan pozisyonda, bir anda üstte kalan kol ve bacak abdüksiyona getirilir.Amaç, üzerinde denge kurulmaya çalışılan alanın olabildiğine küçültülmesidir.

7. Ayakta ve yürüyüş halinde. Parmak uçları üzerinde, eller daireler çizerken,

geriye gitmeye çalışılır. Baş, yüksekteki bir hedefe değdirilmeye çalışılarak yürünür.Buna leylek yürüyüşü de denir.

Page 50: Postür

IV. Başlangıç pozisyonu : Sırtüstü, baş altında küçük yastık. Kalça ve diz hafif fleksiyonda (15 derece kadar),bacaklar hafif açık.

1.Sıra ile sağ ve sol bacak, diz ve kalçadan bükülerek karna çekilir. Aynı anda karşı taraf eli ile, ayak tabanı iç yanı tutulur.Baş bu sırada hafifçe kaldırılır.

2.Ayaklara dorsal fleksiyon yaptırılır. Bu sırada baş hafif kaldırılır.Ellerle yumruk yapılarak, kollar bacak yönüne doğru, bir dirence karşı yapılıyormuş gibi, itilir.

Page 51: Postür

3.Kollar başın yanlarına doğru hafif açılmış vaziyette uzatılır. Eller, başparmak ve avuç içleri yere bakar pozisyonda.Sağ el yumruk yapılır,Dirsek bükülür ve sol diz de bükülerek, her ikisinin göbek hizasında birbirine değdirilmeye çalışılır.Baş da hafif kaldırılmıştır.

V. Başlangıç pozisyonu: Taburede oturma

1.Taburede, bacaklar hafif açık otururken, ayaklar, kuvvetle zemine bastırılır.Pelvisi kontrol ederek (nötr pozisyonda), gövde belden öne eğilir.Aynı şekilde pelvis kontrolü ile birlikte, omurgaya lateral fleksiyon yaptırılır.(Hareketler yavaş bir şekilde yaptırılmalıdır).

Page 52: Postür

Uygun spor türleri :

• Her türlü yüzme stili (sırtüstü yüzme en çok tavsiye edilenidir),

• Voleybol, basketbol vb,• Barfikste çalışmak,• Jimnastik (halkalarla)• Yavaş tempo yürüyüş,• Kürek (Oxford stili:oturulan yer hareketli, yavaş gezinti

şeklinde),• Ata binme (eğer rahatsızlıktan önce yapılıyor idiyse).• Dans etmek

Page 53: Postür

POSTÜRAL BOZUKLUKLARIN PSİKOLOJİK VE SOSYOLOJİK BOYUTU

Omurganın statik gelişiminde bebeklik ve ilk çocukluk çağları, önemli bir devredir.Bu devrede omurga üzerine yük binmeye başlamıştır.İkinci önemli devre ise, okula başlamadır.Bu sırada, fizik yük yanında, psişik ve sosyal çevre faktörleri de etkilidir. Üçüncü devre ise, pubertedir.Bu sırada hormonal dengenin değişimi yanı sıra, postür ve bozuklukları üzerine büyük etkisi vardır.

Kas ve iskelet sistemini harekete geçiren davranışlar, kişilerin duygu ve düşüncelerini olumlu yada olumsuz etkilemektedir.Mesala; çocuğun suçlanması ve çeşitli sebeplerle (sakatlıklar, yoksulluk, yetim olma vb.)

Bu durum ilk olarak kalça ve omurgada öne eğilmeye yol açmaktadır.Buna

suçlu çocuk duruşu da denmektedir.Bu sürerse, çocuğun normal kabul ettiği duruş biçimi haline gelir. Buna da yetim çocuk duruşu denir. Kaslar bu şekilde dengesiz bir postürde devamlı çalıştıklarında, yorgunluk, bitkinlik ve rahatsızlıklar ortaya çıkar. Hissettiğimiz biçimde durur, yahut hareket ederiz. Postürümüz veya davranışlarımız, o anki iç dünyamızı çevremizdekilere ayna gibi aksettirir. Hareket tarzımız, çevremiz ve dostlarımız hakkında düşündüklerimizi açıkça belli eder. Başka bir ifadeyle, duruş bütün yönleri ile vücudun dilidir. Kalıcı postür bozukluğunu tedavi etmek, çok zordur. Çocuklukta verilen doğru oturma, yürüme eğitimleri, ileride oluşacak duruş bozukluklarını engelleyebilir.

Page 54: Postür

KAYNAKLAR

• Akın, G., Somotoloji Ders Notları,Ankara,2000.• Arıcı, H., Okullarda beden Eğitimi, Spor Kitabevi, Ankara,1999.• Arman,İ.M, Çeşitli hastalıklarda Fizik Tedavisi Egzersiz

Programları,Arkadaş Kitabevi, Antalya,1984.• Badford, DS.,Junenile Kyphozis, In: Winter, Lanstein, Bradford DS,

Ogilvie ed Moe’es Textbook of Scoliosis and Other Spinal Deformities,Philadelphia,1995.

• Beyazova,M.,Gökçe,Y.,Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, Gönen Kitabevi,Ankara,2000.(1. ve 2. cilt).

• Caillet, R., Scoliosis,F.A Davis Company, Philadelphia, 1986.• Dickson, RA.,The Etiology of Spinal Deformities ,Newyork,1988.• Farsetti P,Tudisco C, Caterini R,Ippolitoz E. Juvenile and İdiopattic

Kyphozis.,Longterm follow –up of 20 cases, Arch Orthop Trauma Surg,1991.

• Freeman, BL., Scoliosis and Kyphosis , In: Canale ST, ed, Campbell’s Operative Orthopaedics,St Louis, Mosby-Year Book, Inc,1998.

• Hungerfold DS., Spinal deformitity in Adolescence, Early Detection and nonoperative management,Medclin North Am, 1985.

Page 55: Postür

• Howe, T, Old Ham J, Posture and Balance,Trew M.Everett, Human movement,Churchill Livingstone, Newyork,1997.

• Jensen, CR, Schultz GW, Bangerter BL(Ed): Applied kinesiology and Biomechanic ,Mc Graw-hill Bock Company, Newyork,1993.

• Kayhan, Ö.,Yumuşak Doku Ağrıları ve fonksiyon kaybı, Nobel yayınevi,İstanbul,1987.

• Negri, V, Marenghi P.Juvenile Kyphosis,Spine,1982.• Nicola, J.Petty, Ann P.Moore,Neuromusculoskeletal Examination and

Assessment,Printed in Great Britain By the bath Pres,Newyork,1998.• Otman, A.S., Demirel,H., Sade,A.,Tedavi hareketlerinde Temel değerlendirme

prensipleri,Hacettepe Yayınları, No:16, Ankara,1996.• Robert D.D’ambrosia, Musculoskeletal Disordes,2. Edıtıon,Sıdney,1998.• Torsten B, Möller E.R., Pocket Atlas of Radiographic Positining, Georg Thime

Verlag,Stuttgart-Newyork,1997.• Tuna,Necdet, Fizik tedavi rehabilitasyon El Kitabı,Nobel Tıp, İstanbul,1988.• Zorer, G., Pediatrik ortopedinin Temelleri,Nobel Tıp Kitabevi,İstanbul,1998.• Weber, PC:, Cass SP, Clinial Assesment of postural stability, Am J

Otology,1993.• www.colukcocuk.com.tr.• www.hastarehberi.com.tr.• www.hekimce.com.tr.