Top Banner
Poluarea Apei Elev:Dima Flavia Clasa:a VIII-a A 2010-2011
15

Poluarea Apei

Nov 24, 2015

Download

Documents

dima_Flavia

s
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Poluarea Apei Elev:Dima Flavia

    Clasa:a VIII-a A

    2010-2011

  • Poluarea ApeiPoluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate solide, lichide, gazoase, radioactive apele sufera modificari fizice, chimice sau biologice, susceptibile de a le face improprii sau periculoase pentru sanatatea publica, pentru viata acvatica, pentru pescuitul industrial, pentru industrie si turism.

  • Poluarea apei datorita agentilor biologici (microorganisme si materii organice fermentescibile) duce la o contaminare puternica, bacteriologica a apei, care are drept urmare raspandirea unor afectiuni cum sunt colibacilozele sau hepatitele vitale, febra tifoida.

  • Poluarea chimica rezulta din deversarea in ape a diversilor compusi ca : nitrati, fosfati si alte substante folosite in agricultura, a unor reziduuri si deseuri provenite din industrie sau din activitati care contin plumb, cupru, zinc, crom, nichel, mercur sau cadmiu.

  • Poluarea apei cu substante organice de sinteza este datorata in principal, detergentilor si pesticidelor. In S.U.A., de exemplu, s-a evaluat la 13,1 % proportia de dermatoze (afectiuni ale pielii) provocate de detergenti.

  • Poluarea apei datorita agentilor fizici apare ca urmare a evacuarii in apa a materialelor solide, minerale, insolubile, cum este de pilda deversarea in cursurile de apa a reziduurilor de la exploatarea carierelor sau minelor.

  • O problema speciala o reprezinta poluarea radioactiva a apelor care poate sa apara in urma unor caderi de materiale radioactive din atmosfera sau, mai ales, ca urmare a incorectei degajari a reziduurilor radioactive lichide sau solide de la industriile care folosesc energie atomica sau de la cercetarile nucleare.

  • SITUAIA APELOR DIN ROMNIA DIN PUNCT DE VEDERE AL POLURII

    Starea actual a factorilor de mediu n ara noastr, deosebit de critic, n special, n zonele afectate de activiti antropice, necesit ample aciuni pentru reducerea substanial a potenialului poluant i pentru refacerea ecosistemelor afectate.

  • Oltul este, se spune, o ap moart. Brsa l sufoc, aducndu-i substanele deversate de Fabrica de celuloz i hrtie din Zrneti. Alt afluent, Vulcnia, aduce otrav scurs de la Colorom Codlea. Combinatele chimice de la Victoria i Govora contribuie srguincioase cu substane organo-clorurate, la fel de toxice.

  • Rul Mure, coloana vertebral a Transilvaniei, este ameninat s se rup sub apsarea nemiloas a industrializrii. n aval de oraul Reghin se deverseaz cca 250 l/sec. ap uzat.

  • Rul Trnava, victim pe termen lung a polurii de aici, este de mult abiotic. Courile celor dou uzine domin cerul nu att cu nlimea lor, ct mai ales cu negru de fum i noxele ce le degaj continuu.

  • Recent (dup 1989) s-au instalat circa 8000 de electrofiltre, saci filtrani cu garanie calitativ, staii de epurare a apelor uzate la instalaia furnal-aglomerare. Costul amenajrilor antipoluante este foarte mare.

  • Dunrea este bolnav, spunea comandantul Cousteau, aflat n vizit la Bucureti i nu este de mirare, cci adun tot rul de la munii Pdurea Neagr ncoace. Iar noi sporim sinistra zestre. n judeul Mehedini, pe parcursul a 179km, fluviul primete 11600 tone suspensii i 1600 tone substane biodegradabile pe care le duce spre mare.

    Substanele ucigtoare se vars, toate, n Dunre.

  • Apele din interiorul rii noastre sunt foarte poluate i prin urmare procesul natural de autoepurare nu reuete s menin calitatea de la intrarea Dunrii pe teritoriul romnesc. O dovedesc indicii de calitate de la seciunea Bazia comparativ cu indicii de la nitrai, nitrii, fenoli, mai recent i la metalele grele i produsele petroliere. Ultimele depind de 20 pn la 50 de ori limitele admise.

  • Marea Neagr, ca mare seminchis i unicat hidrogeologic, a fcut, nc de la nceputul secolului obiectul cercetrii tiinifice.Marea Neagr prezint particularitatea de a avea la suprafa un strat de ap oxigenat, iar n adnc un altul cu hidrogen sulfurat, care nu permite dect existena ctorva specii microbiologice.Scade dramatic biodiversitatea. Stridii nu mai exist demult n dreptul litoralului nostru, midiile aproape au disprut, petele s-a mpuinat dramatic.