Top Banner
Partiota vaaroilta lakeuksille 6/2012 Ratiritiralla! s. 16-17 Poliittinen partiolainen? s. 4-5 Kurkistus Myötä- päivien ohjelmaan s.10-11
20

Pohjan Puhuri 6/2012

Mar 16, 2016

Download

Documents

Piirilehti Pohjan Puhurin numero 6/2012.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Pohjan Puhuri 6/2012

Partiota vaaroilta lakeuksille 6/2012

Ratiritiralla!s. 16-17

Poliittinenpartiolainen?

s. 4-5

Kurkistus Myötä-päivien ohjelmaan

s.10-11

Page 2: Pohjan Puhuri 6/2012

2 Pohjan Puhuri

Pääkirjoitus

Tuliko partiopuvusta mainospaikkaToimituskuntaPäätoimittaja: Kimmo Leiviskä [email protected]

Toimitussihteeri: Iina Leppäaho [email protected]

Taittaja: Meeri Rasivirta

Toimittajat:Sini Konstari, Meeri Rasivirta, Suvi Takala, Minna Sorvala, Essi Mäyrä

Kuvittaja: Meeri Rasivirta

Valokuvaajat:Janne Seppänen, Jenna Simula

Toimituskunnan sähköposti: [email protected]

Toimituskunnan jäsenten henkilökohtaiset sähköpostit ovat muotoa [email protected]

AineistoAineisto toimitetaan suoraan päätoimit-tajalle tai osoitteeseen [email protected] deadlineen mennessä.

Vuoden 2012 aineiston deadlinet:

1/2012 27.1. 2/2012 16.3. 3/2012 18.5. 4/2012 31.8. 5/2012 5.10. 6/2012 23.11.

Lehti ilmestyy kahden viikon kuluttua deadlinesta.

JulkaisijaPohjanmaan Partiolaiset ry

Ilmestyminen: 6 numeroa vuodessaLevikki: 5000 kplPainopaikka: Laatupaino Oy, VihantiISSN: 1796-3699

KannessaLuminen kuusi, kuvaaja Meeri Rasivirta

Joulupallo, kuvaaja Meeri Rasivirta

Piirin yhteystiedotPohjanmaan Partiolaisten [email protected]

Ylivieskan toimipaikka044 - 716 9301Koulukatu 5 as. 4, 84100 Ylivieska

Vaasan toimipaikka044 - 716 9302

Rauhankatu 8, 65100 Vaasa

Oulun toimipaikka044 - 037 5779Hallituskatu 35 A 5, 90100 Oulu (3 krs.)www.pohjanmaa.partio.fi

Jännittävä ja juhlallinen itsenäisyyspäivän ilta. Seuraan televisiosta kiinnostu-neena linnan juhlien vastaanottoa. Häpeäksi kuulen selostaja Jaakko Selinin kommentoivan Suomen Partiolaisten puheenjohtajan juhlamekkoa: ”Oliko-han tämä mainos nyt kovin sopiva tähän tilaisuuteen?” Myöhemmin samalla viikolla Taloussanomat ja muutamat muut julkaisut kirjoittelevat siitä, tuliko juhlapuvusta näin mainospaikka.

Niin, oliko kyseessä mainos? Wikipedian mukaan mainonta on aina makset-tua, kohdistuu suureen joukkoon ja tähtää myynnin edistämiseen joko heti tai myöhemmin.

Ensi-istumalta olin shokeerautunut puvusta. Asiaa pohdittuani kuitenkin tajusin, että omaa lippuansa juhlissa kantoivat kuitenkin niin papisto, pelastus-laitos, poliisi kuin upseeristokin eikä kukaan järkyttynyt heidän kantamistaan julkisista mainoksista.

Ehkä partiota tai järjestösektoria yleensä ei vielä tunnuste-ta kiinteäksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa, tai sitten se koettiin uhkaavana oman ideologian esilletyöntä-jänä. Se koetaan vieraana valtakunnan ykkösjuhlissa. Siis juuri niissä joihin kutsu saadaan kovin usein juuri edustamaan jotain tahoa. Mikä meni vikaan?

Hämmästyn kuitenkin, miten tällaiseen edustus-tilaisuuteen ei kenties löydy partion puolesta virallista ohjeistusta. Millaisessa asustuk-sessa on suotavaa esiintyä valtakunnalli-sissa juhlallisuuksissa? Pikainen googlaus tuotti tulosta vain partion kuvitusohjeista ja niihin liittyvistä kuvausluvista, joissa par-tiohuivia ei suosita sovellettavan esimerkiksi eläinten päälle. Voisimme kenties tarkentaa puku- ja merkkiohjesääntöä täydentämällä ohjeistuksen presidentin juhlavastaanotolla, mikäli kutsu tulee järjestön nimissä.

Ohjeistusta voitaisiin laajentaa myös koske-maan partion tuotesijoittelua, sillä muistan historiasta kovinkin villejä sponsorisopimuk-sia partion kanssa. Valtakunnallinen yhteis-työ Poutun kanssa taisi olla yksi esimerkki tällaisesta. Saiko silloin syödä HK:n sinistä lippukuntaleirillä vai ei? Mietitään siis tule-vaisuudessa tuotesijoittelun rajoja ja mah-dollisuuksia.

Kimmo

Page 3: Pohjan Puhuri 6/2012

3Pohjan Puhuri

Viimeiset neljä vuotta Pohjanmaan Partiolaiset ja minä olemme olleet liki erottamattomia. Voinee sanoa, että partio ja piirinjohtaminen on ollut osaltani liki päivittäistä. Nyt kirjoitan viimeistä Puhurin Pijon palstaa, ja pestiäni on jäljellä noin kuukausi. Miltä nyt tuntuu?

Haikealta, helpottuneelta, kiitolli-selta.

Neljän vuoden aikana olen saanut partiosta paljon uusia ystäviä, käy-nyt hienoja keskusteluita, kokenut huippuhetkiä ja kasvanut ihmisenä montamontamonta senttiä. Toisaal-ta rupeama on ollut pitkä ja aika rankka. Välillä rinnalta on puuttu-nut toinen johtaja ja välillä on ollut vaikeita asioita, joita ei edes olisi ku-vitellut hoitavansa elämänsä aikana. Mutta olen kiitollinen. Hienoa, että

minulle on luotettu tällainen tehtävä ja hienoa, että olen saanut tehdä sitä mahtavien tyyppien kanssa ja kokea uskomattomia juttuja.

Mitä mieleeni jää? Piirin suurtapah-tumat, Tuulevat yhdessä luottisten kanssa ja siellä uusien piirin luot-tisten Termiikki, Hehkujen lippu-kuntakohtaamiset ja kokoukset pii-rihallituksen kanssa. Se innostunut fiilis, että meillä on sama päämäärä ja keinot päästä siihen – yhteinen te-keminen ja onnistuminen. Toisaalta myös tilanteet, joissa kaikki ei ole mennyt ”ihan putkeen”, mutta silti olemme pärjänneet ja myös oppi-neet epäonnistumisista.

Pohjanmaan Partiolaiset jatka-vat nyt matkaansa todella hyvässä myötätuulessa ja ohjauksessa. Heli ja Aake ovat ottaneet ison vastuun

jo tämän syksyn aikana. Innos-tuneen ja kokeneen johtajakak-sikon huomassa piiri jatkaa Mainiota Menoaan. Se onkin seuraavan kahden vuoden pääteema. Partiota tehdään ja koetaan Pohjanmaalla Maini-ossa Menossa ja niin, että yhä useampi pääse osaksi huip-pujuttujamme.

Oma partiopolkuni vie nyt taukotupaan hengäh-tämään. Tosin kollega on luvannut tuoda huivini ja nappulani joululomalla Suomesta, joten ei tiedä, mitä täällä Arabian niemi-maalla vielä keksin!

Lämmin kiitos kaikille!

Laura

Suomen Partiolaiset vaatii julkises-sa kannanotossaan 18.11.2012, että nuorisovaltuusto on saatava pakol-liseksi jokaiseen Suomen kuntaan. Nuorisovaltuustojen liiton puheen-johtaja Senni Raunio on ehdotto-masti samaa mieltä ja perustelee kantaansa seuraavasti: ”Jokaisella kuntalaisella on oltava keino osallis-tua päätöksentekoon, ja nuorilla näi-tä keinoja ei hirveästi ole. Nuoriso-valtuusto on kokemuksen mukaan paras tapa kuulla nuoria. Kun kuul-laan nuoria, kuullaan tulevaisuutta, koska nuoret ovat niitä, jotka elävät tulevien päätösten kanssa.”

Senni Raunio aloitti vaikut-tamisen vuonna 2008 silloi-sen kotikaupunkinsa Seinäjoen nuorisovaltuustossa.”Silloin ym-märsin, että asioihin voi vaikuttaa, ja kipinä valtakunnallisen tason vaikuttamiseen syttyi”, hän kertoo. Senni oli pari vuotta jäsenenä Nuva ry:ssä, minkä jälkeen hän päätti ha-kea vuoden 2009 liittokokouksessa yhdistyksen hallitukseen, jossa toimi vuoden 2010. Sen jälkeen vuonna 2011 Senni toimi Nuva ry:n vara-puheenjohtajana, ja nyt hän on yh-

distyksen puheenjohtaja.

Senni kertoo kuluneen vuoden puheenjohtajana olleen sekä rank-ka että antoisa. Raskas siksi, koska vastuu työntekijöistä, rahoista, rek-rytoinnista ja monesta muusta asias-ta on ollut hänen harteillaan, mutta toisaalta vuosi on myös antanut pal-jon. ”Todella hauskaa ja palkitsevaa! Harva esimerkiksi pääsee kahvipöy-tään presidentti Saulin ja kuningatar Silvian kanssa”, Senni kuvailee. Hän kertoo puheenjohtajana toimimisen opettaneen myös paljon esimiestai-toja, taloudellista osaamista, tietoa yhdistyslainsäädännöstä ja antaneen puhumiskokemusta.

Sennin ei tarvitse kahta kertaa miet-tiä vastausta kysymykseen, onko partiotaustasta ollut hyötyä hänen poliittisella urallaan: ”On ehdotto-masti ollut! Partio on paikka, jossa olen oppinut tiimityötä, yhteisölli-syyttä ja varsinkin sitkeyttä”, Senni kertoo. Partioharrastuksensa hän aloitti 9-vuotiaana, jolloin hän oli toiminnassa mukana kolmisen vuotta. Sen jälkeen hänellä oli pitkä tauko ilman partiota, kunnes vuon-

na 2007 hyvät ystävät houkuttelivat liitty-mään uudelleen parti-oon. Senni on toimi-nut partiossa muun muassa laumanjohta-jana sekä hallituksen jäsenenä. Tällä het-kellä hän asuu Hel-singissä, missä hän ei ole vielä liittynyt partioon, mutta on vakavasti harkinnut asiaa viime aikoina.

Parhaaksi partio-muistokseen Senni mainitsee usko-mattomat leirikokemukset, joista ykköseksi nousee vuoden 2009 Flamboree Belgiassa. Belgian lei-ristä hänen mieleensä on erityisesti jäänyt massiivinen game day, jossa laskettiin vesiliukumäestä vaatteet päällä, heitettiin pallomeren palloja ja vietiin ihmisiä kumiveneillä ih-mismassan yli.

Sennin puheenjohtajavuosi on lo-puillaan, mutta hän kertoo jättävän-sä järjestön mielellään parhaan ystä-

vänsä johdettavaksi. Naisen tulevaisuu-densuunnitelmat ovat vielä osittain avoinna, mutta hän haluaa ainakin matkustella, tehdä tavallisia töitä, hakea korkeakouluun ja ehkä ke-sätöihin ulkomaille. Lopuksi Senni haluaa lähettää kaikille Puhurin lu-kijoille seuraavat terveiset: ”Osallis-tukaa ja vaikuttakaa! Jos vähänkin siltä tuntuu, lähtekää mukaan järjes-tötoimintaan, koska siitä oppii niin paljon, ja siitä saa korvaamattomia verkostoja!”

Piirinjohtajan palsta

Valokeilassa Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Senni Raunio

Kiitosten aika!Piirinjohtaja Laura Ritola

Teksti: Suvi Takala

”Kun kuullaan nuoria, kuullaan tulevaisuutta”

Page 4: Pohjan Puhuri 6/2012

4 Pohjan Puhuri

Teksti:Essi MäyräKuva:Kirsti Avela

Vaikuttamisen ei tarvitse olla poliittises-ti sitoutunutta, vaan partion asemaa voi muutenkin tuoda esiin: esimerkiksi yleisesti puuttumalla nuorten oloihin kunnassa tai lippukunnan puutteellisiin toimitiloihin. Nämäkin ovat vaikuttamista. Jokainen voi etsiä itselleen sopivan keinon tuoda partiota näkyvämmäksi osaksi yhteiskuntaa.

Kysyimme kunnallispolitiikassa mukana ole-valta pitkänlinjan partiolaiselta, miten partio ja vaikuttaminen sopivat yhteen.

Miksi halusit lähteä kuntavaaleihin eh-dolle?

Eläkkeelle jäätyäni ajattelin, että minulla on

aikaa vielä paremmin paneutua kunnolla yh-teiskunnallisiin asioihin. Olen kokenut val-tuustotyöskentelyn niin tärkeäksi, että päätin ruveta ehdokkaaksi tulevalle kaudellekin. Mitä partiotausta on antanut sinulle vai-kuttajana?

Partiotausta on minulle erittäin tärkeä vai-kuttaja. Pitkäjännitteinen työ lasten ja nuor-ten parissa on todella antoisaa - onhan var-sinainen leipätyönikin ollut nuorten parissa. Partiotoiminnassahan yhteistyön ja yhtei-söllisyyden merkitys on tärkeä. Partioaate kulkee koko ajan mukana.

Pitäisikö partion olla enemmän näkyvil-lä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa? Miksi?

Positiivista on se, että myös partioliikkeessä kannustetaan ryhtymään kunnallisvaalieh-dokkaiksi. Vaikka partio on poliittisesti si-toutumaton järjestö, se ei mielestäni sulje pois yksittäisten partiolaisten poliittista toi-mintaa. Sehän on ainut mahdollisuus päästä vaikuttamaan asioihin kunnallisella tasolla. On kuitenkin muistettava, että jo toiminta partiossa sinällään on yhteiskunnallista vai-kuttamista. Partiotoiminnan merkitys koros-tuu tälläkin hetkellä, kun puhutaan lasten ja nuorten syrjäytymisestä.

Partio on tunnetusti poliittisesti sitoutumaton. Voiko partiolai-nen siis olla mukana politiikassa? Ainakin Suomen Partiolaisten 2020 -strategiassa partion yhteiskunnallinen asema on nostettu esiin: tavoitteena on, että partio olisi Suomen vaikuttavin nuori-soliike, jonka asema tunnustettaisiin yhteiskunnassa.

Voiko partiolainen vaikuttaa?

Page 5: Pohjan Puhuri 6/2012

5Pohjan Puhuri

Suomen Partiolaiset 2020 -strategiassa määritellään yhdeksi painopisteeksi yh-teiskunta: ”Partio on Suomen vaikutta-vin nuorisojärjestö, jolla on tunnustettu asema suomalaisessa yhteiskunnassa”. Miten tähän päästään?

Strategian pitääkin olla optimistinen. Kos-ka partiolla on aina ollut tunnustettu ase-ma yhteiskunnassa, uskon, että se jatkuu. Mutta töitä ja työntekijöitä siihen tarvitaan. Lippukunnat tarvitsevat tukea ja koulutusta pystyäkseen toteuttamaan ohjelman laaduk-kaasti ja houkuttelevasti. Kasvuhan lähtee lippukunnista. Tänä päivänä on olemassa paljon vaihtoehtoja partion lisäksi. Onneksi partioaate kulkee hyvin paljon "perintönä". Tärkeää on saada jäsenet pysymään toimin-nassa pitkään. Aikuisten ja perheiden mer-kitys on suuri. Tiedätkö jotain tilannetta, jossa parti-olaiset olisivat päässeet vaikuttamaan kotikuntansa asioihin?

Ehkä varsinaisia konkreettisia tilanteita ei voi mainita. Mutta sen voi sanoa pitkällä koke-muksella, että Oulaisissa partiotoiminta on sekä kaupungin että seurakunnan taholta arvostettua. Mihin konkreettisiin asioihin partiolai-silla voisi olla mahdollisuus vaikuttaa?

Mielestäni jo se, että partiossa tehdään erin-omaista lapsi- ja nuorisotyötä, on konkreet-tista vaikuttamista. Mitä vinkkejä antaisit niille partiolaisil-le, jotka haluaisivat päästä vaikuttamaan asioihin?

Mielestäni nuorisovaltuustot ovat erinomai-nen kanava tutustua yhteiskunnalliseen vai-kuttamiseen. Toivoisin, että nuoret käyttäi-sivät mahdollisuutta hyväkseen. Tavoitteena on saada nuoret kiinnostumaan yhteisten asioiden hoitamisesta, saada nuorten ääni kuulumaan kunnallisessa päätöksenteossa sekä edistää nuorten viihtyvyyttä kunnassa.

Oulaisissa partiolaiset ovatkin olleet jäseninä nuorisovaltuustoissa. Miten nuoria saataisiin kiinnostumaan vaikuttamisesta enemmän?

Tähän on vaikea antaa mitään reseptiä. Voi-siko ajatella, että kunnassa järjestettäisiin niin sanottuja kuntakuulemisia, jotka on kohdennettu nuorille. Ehkäpä jostain täl-laisesta saattaisi kipinä syttymään. Tällaisen aloitteen voisi juuri nuorisovaltuusto tehdä. Jotain muuta, mitä haluat sanoa Puhurin lukijoille…

Kannustukseksi Puhurin lukijoille voisin sanoa, etten vaihtaisi päivääkään pois 36 vuoden partiourasta partiolippukunta Poh-jan Ilveksen pestissä. Tänä aikana on aina löytynyt ihania, reippaita uusia toimijoita, joiden kanssa on ollut ilo tehdä töitä. Tämä on myös kannuste siihen, että Suomen Par-tiolaiset 2020 -strategian toteutuminen on oikeastaan aika lähellä - vain 8 vuotta.

PARTIOTAUSTAINEN

VAIKUTTAJA

Kuka? Kirsti Avela Oulaisista.

Mitä tekee? Työurallaan toiminut leh-torina, nyt eläkkeellä.

Partiossa? Ollut mukana 36 vuotta Oulaisten Pohjan Ilveksessä. On toiminut lippukunnanjohtajana, sihteerinä, rahastonhoitajana ja hal-lituksen jäsenenä.

Politiikassa? Kunnallispolitiikassa vuo-sien varrella lautakuntien jäsenenä, lisäksi toiminut Oulaisten seurakun-nan kirkkoneuvoston ja –valtuuston jäsenenä. Nyt valittu toiselle val-tuustokaudelle.

Page 6: Pohjan Puhuri 6/2012

6 Pohjan Puhuri

PuutisetPartioneuvosto jatkaa pohjalaisjohdossa

Partiopiirien edustajat valitsivat Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n hallitukselle puheen-johtajan ja varapuheenjohtajan kaudelle 2013–2014 Kouvolas-sa 17.–18.11.2012 järjestetyssä jäsenkokouksessaan. Yhdistyk-sen uudeksi puheenjohtajaksi äänestettiin Harri Länsipuro, 48, (Harjun Pojat, Hämeen Par-tiopiiri) ja varapuheenjohtajaksi Niina Johansson, 35, (Meritäh-

det, Pääkaupunkiseudun Parti-olaiset). Puheenjohtajan valinta tehtiin ensimmäisellä kierroksel-la ja varapuheenjohtajan toisella äänestyskierroksella. Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja toimivat samalla yhdistyksen puheenjoh-tajana ja varapuheenjohtajana. Samalla valittiin myös uuden partioneuvoston puheenjoh-

tajan seuraavaksi kaksivuotis-kaudeksi. Kaudella 2013–2014 partioneuvoston puheenjohta-jana toimii Valtteri Karhu, 31, (Vaasan Metsäveikot, Pohjan-maan Partiolaiset). Partioneu-voston 2012 päättyvän kauden puheenjohtajana on toiminut Petteri Juusola (Pohjan Veikot, Pohjanmaan Partiolaiset).

Jäsenkokouksessa käsiteltiin

myös muun muassa sääntö-muutosesitystä, joista merkittä-vin muutos on partioneuvoston koon kasvaminen nykyisestä 11 jäsenestä 20:een. Lisäksi sekä neuvoston puheenjohtaja et-tä jäsen voivat olla kerrallaan neuvostossa korkeintaan kolme kautta eli kuusi vuotta.

Pohjanmaan Partiolaisten jäsenkokousdelegaatio 2012. Kuva: Petra Valkonen

Page 7: Pohjan Puhuri 6/2012

7Pohjan Puhuri

PartiouutisetPuutiset

7Pohjan Puhuri

Pohjanmaan Partiolaisten Suomi-Weikot lippukunnan partiopersoo-na Nanna Katavisto sai olla otta-massa vastaan hopeajoutsen ansio-merkkiä Kouvolan jäsenkokoukses-sa. Hopeajoutsen voidaan myöntää naispuoliselle partiojohtajalle, joka on vähintään 15–25 vuoden ajan toiminut vastuullisissa partiojoh-tajatehtävissä keskusjärjestössä tai partiopiirissä ja lippukunnassa ja on saavuttanut arvoaseman laajalti tun-nettuna partiopersoonana. Saaja on omalla poikkeuksellisen suurella pa-noksella positiivisesti ja rakentavasti vienyt partiotoimintaa eteenpäin ja lisännyt partioliikkeen tunnettuutta. Lisäksi merkin saajalta odotetaan, että hänen tekemänsä partiotyö on partioliikettä kehittävää ja aatteelli-sesti erittäin vahvaa. Onnea Nanna!

Partiolaisten pottiin maailman köyhimmissä oloissa elävien lasten hyväksi lahjoitettu summa kohosi lähes 13 000 euroon! Netti- ja teks-tarilahjoituksia kertyi 5 181, lippai-siin lahjoitettiin 7082 ja Nenäpäivä-huutokaupasta kilisi 540,18 euroa. Nenäpäivä-kampanjaan osallistu-neiden tiimien kokonaistulos keik-kuu tällä hetkellä jo lähellä kahta ja puolta miljoonaa, kun viime vuonna keräys tuotti yhteensä 2,2 miljoo-naa euroa. Partiolaisten keräämällä 12 803,18 euron lahjoitussummalla saadaan esimerkiksi koulutettua 320 kyläkätilöä tai lahjoitettua siemeniä ja työkaluja yli 250 maanviljelijäper-heelle. Keräys jatkuu vuoden lop-puun asti, ja lahjoituksen voi tehdä nettimaksulla tai tekstarilla partion Nenäpäivä-tiimin sivulla. Kiitos kaikille Nenäpäivä-keräykseen osal-listuneille!

Pohjanmaan Partiolaisten piirihal-litus on perustanut menneen kuu-kauden aikana oman sivunsa Face-bookiin. Tavoitteena on avata halli-tuksen päätöksiä sekä saada aikaan keskustelua ajankohtaisista asioista, joita partion kentällä liikkuu. Tule mukaan keskustelemaan asiaa, www.facebook.com/PPhallitus.

Tiedätkö jo, millaisia suunnitelmia ja hyviä juttuja on tulossa toiminta-kaudella 2013–2014? Jos et ole sel-villä piirin tulevista suunnitelmista ja tapahtumista, kannattaa surffata verkkoon ja tutustua niihin. Tapah-tumakalenteri 2013 löytyy Toimin-ta-sivun alta, toimintasuunnitelma

7Pohjan Puhuri

Partioneuvosto kutsui Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n Jäsenkokouksessa Kouvo-lassa 17.11.2012 Doris Stock-mannin järjestön kunniapar-tiolaiseksi. Kunniapartiolaisiksi kutsutaan partiotoiminnassa ansioituneita henkilöitä. Sivii-lissä Akateemisen Kirjakaupan johtajana, partiossa muun mu-assa Suomen Partiolaisten ja partiotyttöjen maailmanliiton WAGGGSin puheenjohtaja-na toiminut Stockmann aloitti partion vuonna 1946 luokkaka-verinsa isosiskon innostamana. Yli puoli vuosisataa jatkuneen partiopolun varrelle mahtuu

kovan luokan johtopestien li-säksi partiomatkoja Suomeen ja ulkomaille. Vuonna 1972 Stockmann oli myös mukana mahdollistamassa yhtä par-tiohistoriamme merkittävintä virstanpylvästä – yhdistämässä Suomen Partiotyttö- ja Partio-poikajärjestöt yhdeksi Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry -järjestöksi. Stockmann toi-mi ennen uudistusta Finlands Svenska Flickförbundetin pu-heenjohtajana ja oli sitä kautta mukana valmistelemassa liitosta.

Kunniapartiolaiset edustavat partiota mahdollisuuksien mu-

kaan partion ulkopuolisissa ti-laisuuksissa sekä osallistuvat ja käyttävät puheenvuoroja Suo-men Partiolaisten tilaisuuksissa. Suomen Partiolaisten kunnia-partiolaisiksi on aikaisemmin kutsuttu vuonna 2002 metsä-neuvos Kata Jouhki ja ministe-ri Helvi Sipilä. Aikaisemmissa partiojärjestöissä kutsun ovat saaneet presidentit C.G.E. Mannerheim, Pehr Evind Svin-hufvud ja Juho Kusti Paasikivi, partioylijohtajat Anni Collan, Verneri Louhivuori ja Sven E. Donner sekä presidentin puoli-so Alli Paasikivi.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n jäsenkokous haluaa nostaa suomalaiset nuoret uu-sien kuntapäättäjien huomion keskipisteeksi tulevalla valtuus-tokaudella. Suomen Partiolaiset edellyttää kuntapäättäjiltä aitoa keskustelua nuorten kanssa ja heidän ottamistaan mukaan päätöksentekoon, ei vain heidän kuulemistaan.

Suomen Partiolaiset vaatii edustuksellisia nuorisovaltuus-toja jokaiseen Suomen kuntaan. Uusista valtuutetuista vain viisi prosenttia on nuoria, kun ää-nioikeutetuista nuoria oli vajaa 19 prosenttia. Harvat valituiksi tulleet nuoret eivät kykene yksin tuomaan nuorten ääntä kuulu-ville päätöksenteossa. Nuorten kuuleminen toteutuu kunnissa tällä hetkellä vaihtelevasti - jos toteutuu. Nuorisolain 8 §:n ja

sen täyttämättä jättämistä kat-sotaan useassa kunnassa läpi sormien. Kuntien nuoriso-valtuustoilla tulee olla oikeus osallistua kaikkien lautakuntien kokouksiin, ja nuorten kanssa tulee aidosti keskustella. Nuo-risovaltuustoilla tulee olla to-dellinen mahdollisuus vaikuttaa nuoria koskeviin asioihin ja päätösvaltaa varojen käytöstä, esimerkiksi nuorten harrastus-mahdollisuuksiin liittyen.

Vaatimus esitettiin jäsenkoko-uksen yhteydessä ja se välitettiin tiedoksi myös lehdistölle. Lue li-sää www.partio.fi -uutisista.

Jäsenkokous vaatii nuorisovaltuustoja kaikkiin kuntiin

Doris Stockmann kutsuttiin kunniapartiolaiseksi

Page 8: Pohjan Puhuri 6/2012

8 Pohjan Puhuri

Koonnut: Laura Kuoppala, Vaasan Partiotytöt

Lokakuussa tarpojille ja heidän johtajilleen järjestettiin suoranainen taitopläjäys. Tämän kaksipäiväisen taitopäivän ensimmäisessä osassa seikkailtiin rasteilla ympäri Vaasan keskustaa, minkä jälkeen suurin osa poru-kasta matkasi yöksi metsään oppimaan myös uusia erätaitoja. Tavoitteena siis oli toteuttaa tarpojien ohjelmasta niitä haastavampia osia. Näytti siltä että reilulla viidelläkymmenellä osallistujalla oli oikein hauskaa!

Vaasan Partiotyttöjen pitämällä rastilla pääs-tiin tutustumaan valokuvaavien toimittajien työhön ja tehtiin haastatteluja. Sisätiloissa nuoret perehdytettiin hiukan aiheeseen, minkä jälkeen porukat jaettiin noin neljän hengen ryhmiin jotka sitten jalkautettiin kes-kelle Vaasan toria. Tarpojat pääsivät haas-tattelemaan itse valitsemiaan ihmisiä näiden partiotaustasta ja -tietämyksestä, sekä ku-vauttamaan itsensä haastateltaviensa kans-sa. Vilkasta keskustelua tarpojien kesken

herättivät ihmisiltä saadut vastaukset. Ihan kaikkia historiallisia viittauksia ei aina ollut ymmärretty, mikä ei sitten onneksi ollut itse haastattelutahtia hidastanut. Ajan puutteen vuoksi jokainen ryhmä joutui valitsemaan te-kemistään haastatteluista ainoastaan yhden, joka sitten kirjoitettiin tietokoneella ryh-mäläisten mielestä julkaistavaan muotoon. Tässä päivän satoa!

Valokuvaavat toimittajatTARPOJIEN TAITOPÄIVÄ VAASASSA 27.-28.10.2012

Oletko ollut partiossa?

-Olen ollut. Aloitin noin 8-vuotiaana ja ryhmäni nimi oli Kosken-poijjat Langinkoskella Kotkassa.

Mikä oli ikimuistoisin leirimuistosi?

-Muistan sen, kun eräällä leirillä löin kirveellä sääreeni. Siitä on vieläkin arpi muistona. Myös teltassa yöpymiset metsässä olivat mieleenpainuvia.

Voisitko vielä ajatella liittyväsi partioon?

-Olen jo mielestäni liian vanha liittymään partioon, ehkä jos olisin hieman nuorempi, voisin liittyä partioon. Suosittelen sitäkuitenkin kaikille nuorille ja retkeilystä innostuneille.

Haastateltavat Eeva ja Mikko Ristimäki + pikkulapsi

Oletteko olleet partiossa? -En koskaan.

Tunnetteko partiolaisia?-Joitakin kavereita ja sukulaisia.

Mikä mielikuva teillä on partiosta?-Nuorten reippailua luonnossa ja taitojen opettelua.

Voisitteko kuvitella liittyvänne partioon?-Ei tällä iällä.

Haastattelijoina: Marianne Ylänen, Ninni Hakanen, Aleksander Ehrn-rooth ja Sanni Jyllilä

Page 9: Pohjan Puhuri 6/2012

9Pohjan Puhuri

Me partiolaiset, Mia-Maria Isomäki, Jani-na Luhtala, Emmi Syrjälä ja Henri Tammi menimme Vaasan torille haastattelemaan. Päädyimme mukavan näköisen naisen luok-se, joka kertoi nimekseen Raila Smedman. Hän kertoi, ettei ole koskaan ollut partiossa, mutta olisi halunnut liittyä, mutta ei voinut, koska hän asui kylässä, jossa ei ollut partio-toimintaa.

Kysyimme häneltä tunteeko hän partiolai-sia ja hän kertoi työkaverinsa lapsien olleen partiossa. Hänen mielestään partiolaiset ovat hyvällä asialla ja että partio opettaa nuoria. Kun kysyimme häneltä, että voisiko hän ku-vitella liittyvänsä partioon nyt, hän vastasi naurahtaen olevansa jo liian vanha, mutta hän seuraa silti partiotoimintaa ja liittyminen voisi olla mielenkiintoista.

Kiertelimme Vaasan torilla haastattele-massa ihmisiä. Päätimme haastatella erästä torimyyjää, Raila Smedmania. Kyselimme häneltä partiosta.

-En ole harrastanut partiota, sillä olen ko-toisin pienestä kylästä ja siellä ei ollut mah-dollisuutta harrastaa partiota, kertoo Raila. Railalla on kuitenkin hyviä mielikuvia parti-osta: - Uskon, että teillä on hyvä kuri, opete-taan järjestelmällistä elämää ja hyviä tapoja, kuten kaikkien huomioon ottamista. Raila ei kuitenkaan enää liittyisi partioon, vaikka hän on kyllä aikonut. Hän kokee olevansa liian vanha liittymään partioon.

Haastattelijoina Jussi Kahilampi, Anni Myl-läri, Teemu Niemelä ja Sofia Hakala

Tehtävänämme oli haastatella Vaasan kes-kustassa jotain vastaantulevaa henkilöä. Meitä vastaan käveli reippaan ja hyväntuu-lisen oloinen Liisa Koskiniemi. Liisa ei ole koskaan ennen ollut partiossa, mutta nuo-rempana kyllä oli harkinnut aloittamista. Hä-nen mielestään partiossa lapset harrastavat kaikkea hyödyllistä, esim. oppivat suunnista-maan pois metsästä, jos siellä eksyy. Sanasta partiolainen Liisalle tulee mieleen partioasu ja reilu ja rehti luonne.

Haastattelijoina toimi Hilda Lintala, Minna Ala-Penttilä, Juulia Järvinen ja Netta Aho-nen Vaasan Partiotytöistä.

Page 10: Pohjan Puhuri 6/2012

10 Pohjan Puhuri

Teksti: Sanni Mäkinen

Myötäpäivillä luvassa

ohjelmaa kaikille

ikäkausille

Vaasassa 8.-9. kesä-kuuta järjestettävien Myötäpäivien järjes-telyt etenevät, ja myös ilmoittautuminen lä-hestyy.

Ilmoittautuminen Myötäpäiville tapahtuu oman lippukunnan Myötäpäivä-yhteyshen-kilön kautta, ilmoittautumisaikaa on 25.3 asti. Ensimmäisiä paljastuksia ohjelmasta on myös kulkeutunut Myötäviestinnän korviin. Kantavana teemana on tietenkin tuuli, sillä sitä ei Vaasassa ollessa voi unohtaa.

Lauantaita vietetään oman ikäkauden ohjel-massa. Sudenpennut kokoontuvat Bragen ulkomuseossa, ja seikkailijatkin pysyttelevät Myötäpäivien majoitus- ja ruokailupaikko-jen läheisyydessä. Seikkailijoiden ohjelma-mestarina toimiva Aila Niemonen kertoo ohjelman sisältävän paljon kädentaitoja ja näppäryyttä. Seikkailijoiden ohjelmassa ku-kaan ei jää seisoskelemaan kädet taskussa vaan ohjelmaa riittää. Meren läheisyys on myös huomioitu, sillä yksi seikkailija-aktivi-teeteistä sijaitsee rannalla.

Illalla sudenpennut ja seikkailijat kokoon-tuvat viettämään iltaohjelmaa Kaarlen ken-tällä, tosin kummatkin omilla vuoroillaan,

sillä lauantai-iltana vietetään aikaa omalla porukalla.

Sudenpentujen tuulilaakso sijaitsee Bragen ulkoilmamuseossa

Sudenpennut kokoontuvat omassa ohjel-massaan Bragen ulkomuseoon kauniille merenranta-alueelle. Monista muista ikä-kausiohjelmista poiketen sudenpentuohjel-ma järjestetään yhdessä paikassa tällä mu-seoalueella, joka on rakennettu 1700-luvun pohjanmaata mukaillen.

Bragen museoalueella on 24 rakennusta, joista osa on vanhan rakennustavan mukai-sesti koottu nelikulmaisesti pihan ympärille. Rakennuksia museopihalle on tuotu Harfin tilalta Närpiöstä. Alueella on myös teemaan sopivasti hieno vanhanaikainen tuulimylly. Museoalueella järjestetään kesäisin näytte-lyitä ja teematapahtumia.

Sudenpentuohjelman mestari Atte Martikai-nen kertoo sudenpentujen ohjelmassa ole-van paljon askartelua. Sudenpennut pääsevät kiertelemään tuulilaaksossa eri rastipaikoil-la. Rasteilla puuhaillaan ainakin leijoja sekä maalataan yhdessä. Tuulilaakson kahvilassa sudenpennut pääsevät myös hieman herkut-telemaan.

Luvassa on varmasti yksi sudenpentuajan unohtumattomista seikkailuista. Osallistu-malla tuulilaakson aktiviteetteihin pääsee tapaamaan myös tietenkin Bragen kylän asukkaita, jotka järjestävät erilaisia askarte-luja sudenpennuille.

Ohjelmamestarin toiveissa on hyvää säätä ja aurinkoa. ”Ohjelma on suunniteltu niin, että jos alkaa sataa tai tuulee liian kovaa, niin joitain rasteja ei valitettavasti pystytä järjes-tämään”, Atte kertoo.

Page 11: Pohjan Puhuri 6/2012

11Pohjan Puhuri

Tarpojat syöksyvät Vaasan kaduilleMyötäpäivien nettisivuilla luvataan tarpojien pääsevän mukaan ” kesän kovatuulisimpaan pyörteeseen”. Luvassa onkin rastirata ym-päri Vaasan katuja, joissa varmasti pieni tai vähän suurempikin tuulenvire puhaltelee. Ohjelmamestari Tiia Tuhkasaari paljastaa, että ohjelman edetessä pääsee kokeilemaan muutamia täysin uudenlaisia aktiviteettejä.

Kaikkea ei kuitenkaan saa tietää heti kättelys-sä, vaan rastien sijainnit selvitetään matkan edetessä. Ohjelmassa tarvitaan partiouran varrella karttuneita taitoja, tietoja sekä hyvää yhteishenkeä. Illalla tarpojat kokoontuvat vielä omaan iltatapahtumaansa.

Kaupunki tuo uusia mahdollisuuksia myös samoajille ja vaeltajille

Se että Myötäpäivät järjestetään kaupun-kiympäristössä, tuo ohjelmaan vain lisää mahdollisuuksia. ”Mitään ei tarvitse raken-taa, tarvitsee vain valita mitä kaupunkiolo-suhteiden tuomia mahdollisuuksia haluam-me hyödyntää”, samoajien ohjelmamestari Mikko Sillander toteaa. Mikko huomauttaa myös, että ikäkauden mukaisesti samoajien ohjelma on tietenkin K-15.

Illalla samoajat pääsevät ainakin nauttimaan DJ:n musikaalisesta myötähengestä. ”Koska paikalle odotetaan tulevan noin 200 samoajaa, niin et näe missään yhtä paljon

partiokavereita samaan aikaan, varsinkaan näin hienoissa olosuhteissa”, Mikko heh-kuttaa.

Vaeltajat voivat oman ohjelman ohessa toimia erilaisissa ohjelman ja huollon pes-teissä sekä nuorempien ikäkausien luotsei-na. Ohjelmamestareiden taholta kuuluukin toive, että mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan omalle ikäkaudelle suunnatusta ohjelmasta, ja lippukunnat saisivat mukaan aikuisia, jotka huolehtisivat nuoremmista partiolaisista.

Sunnuntaina koko piiri on yhdessäSunnuntaina pyyhitään pölyt partiopaidois-ta, puetaan ykköset ylle ja hiljennytään ju-malanpalvelukseen. Sen jälkeen asetutaan suoriin riveihin ja asetetaan vaasalaisten korvat koetukselle, kun marssitaan paraa-tissa huudot kaikuen.

Page 12: Pohjan Puhuri 6/2012

12 Pohjan Puhuri

Rekrytointi-ilmoitukset

ALUEEtsitään - alueohjaajia alueille 1 (Oulun ympäristö), 4 (Raahen ympäris-tö), 5 (Nivalan ympäristö), 7 (Ku-rikan ympäristö) ja 10 (Seinäjoen ympäristö) sekä vahvistusta alu-eelle 2 (Oulun kaupunki), www.pohjanmaa.partio.fi/lippukun-nat/aluejako- lippukuntajaoston puheenjoh-tajaa ja jäseniä eri puolilta piiriä- aikuisuusryhmän jäseniä eri puolilta piiriäAlueohjaajana toimit lippukunnan-johtajan tukena sekä viestin välittäjä-nä lippukunnan ja piirin välillä. Tar-joamme koulutusta (15.–17.2.2013), tukea ja kannustusta pestiin. Pestien aikatauluista voit päättää itsenäisesti tai projektiryhmäsi kanssa. Lippukuntajaosto toimii projekti-luonteisesti tukien hiipuvia lippukun-tia. Pestit sopivat mainiosti lippukun-nanjohtajille, jotka ovat jättämässä tai ovat jättäneet lippukunnanjohtajan pestin tai johtajille, jotka muuten ovat olleet mukana lippukunnan toi-minnassa.

Aikuisuusryhmä pyrkii toiminnal-laan löytämään keinoja aikuisten saamiseksi mukaan sekä pysymiseksi

mukana partiotoimintaan/partiotoi-minnassa.

Lisätietoja alueministeri Raisa Lin-demanilta, [email protected].

OHJELMAEtsitään - seikkailijaohjelmaohjaaja sekä ohjelmavastaavia ikäkausille

Piirin ohjelmaryhmä etsii ohjelma-ohjaajaa seikkailijoille sekä ohjelma-vastaavia jokaiselle ikäkaudelle ohjel-maohjaajien aisapareiksi. Tehtävänä on huolehtia, että piirissämme on tarjolla kiinnostavia tapahtumia kai-kille ikäkausille. Kiinnostaisiko sinua sudenpentujen, seikkailijoiden, tar-pojien, samoajien tai vaeltajien toi-minnan suunnittelu tai organisointi? Ilmoita itsesi mukaan tai vihjaa meille hyvät tyypit ja innokkaat tekijät.

Suomen Partiolaiset järjestävät oh-jelmaohjaajakoulutusta, jonne on mahdollisuus lähteä mukaan. Pestin vastaanottavien koulutuksen maksaa piiri. Myös piiri tarjoaa koulutusta ja hauskanpitoa pestin vastaanottajalle vuosittain mm. Tuulevilla. Ota yh-teyttä Päivi Kennilään, [email protected].

- jäseniä hengelliseen jaostoon

Tehtäviin kuuluu hengellisten tapah-tumien järjestäminen piirissä sekä apuna ja tukena toimiminen muiden jaostojen tapahtumissa hengellisten osuuksien osalta. Nyt on oiva tilai-suus päästä kehittämään piirimme hengellistä toimintaa ja tapahtumia, joten jos pesti kiinnostaa, otathan yh-teyttä Elina Viiperiin, [email protected].

- jäseniä kv-jaostoon

Kansainvälisyysjaosto etsii jäseniä! Jaosto suunnittelee ja toteuttaa kan-sainvälisyyspainotteista ohjelmaa ja projekteja. Tekemistä riittää ja ideoi-ta kaivataan! Eli jos kansainvälisyys, monikulttuurisuus, kehitysyhteistyö-projektit ja muut aiheeseen liittyvät teemat kiinnostavat ja haluat olla mukana luomassa piirillemme uusia suuntia ja näkökulmia niihin liittyen, tule mukaan! Ota rohkeasti yhteyttä ja pestaudu tai kysele lisää! Jokaisel-le löytyy sopivankokoinen pesti ja mielenkiintoista tekemistä! Jos pes-ti kiinnostaa, ota yhteys kv-jaoston puheenjohtajaan Janne Tervaskan-toon, [email protected]

Page 13: Pohjan Puhuri 6/2012

13Pohjan Puhuri

Rekrytointi-ilmoitukset

KOULUTUS

Etsitään- kouluttajia partiojohtajan perus-kursseille

Oletko partiojohtaja? Kokemusta ta-kataskussa? Intoa löytyy myös? Tah-dotko olla jakamassa tietoa ja taitoa - sekä päästä jälleen mukaan yhdel-le partion hienoimmista kursseista, partiojohtajan peruskurssille? Pys-tytkö kouluttamaan monipuolisesti ja oletko valmis kehittämään itseäsi? Piiri tarjoaa pestiin tukea ja koulu-tusta. Tavoitteena on luoda matala kynnys lähteä mukaan kouluttamaan. Sitoutumiset kouluttajaksi sovitaan kursseittain. Ilmianna itsesi Timo Tuoviselle, [email protected].

VIESTINTÄ

Etsitään- päätoimittajaa, toimitussihtee-riä, toimittajia ja kansikuvavalo-kuvaajia Pohjan Puhuriin.

Puhurin toimittajat vastaavat mie-lenkiintoisten artikkelien kirjoitta-misesta ja osallistuvat lehden suun-nitteluun. Toimittajana pääset vaikut-

tamaan piirimme polttaviin puheen-aiheisiin ja nostamaan sinua kiinnos-tavia asioita julkisen sanan keskiöön. Toimittajien pestit ovat kaksivuotisia ja aloittaa voi vaikka heti. Lisätietoja päätoimittajalta Kimmo Leiviskältä, [email protected].

- sisällöntuottajia eli Tuulihauk-koja web-jaostoon

Pohjanmaan Partiolaisten verkko-sivusto etsii nyt web-jaostoonsa si-sällöntuottajia, joiden pestiin kuu-luu sisällön tuottaminen sivustolle ja sivuston tarjoamien palveluiden kehittäminen eteenpäin. Pesti tarjo-aa leikkikentän ja sopii hyvin myös kakkospestiksi. Ajatuksena on lisä-tä webuutisia piirin alueelta ja myös kehittää audiovisuaalista viestintää web-uutisoinnissa.

Lisätietoja webjaoston puheenjohta-ja Sanni Aholta, [email protected], 040 - 766 3455.

HALLINTO

Etsitään- 2-3 jäsentä ansiomerkkitoimi-kuntaan

Ansiomerkkitoimikunnan tehtävä on ylläpitää ja kehittää Pohjanmaan Partiolaiset ry:n ansiomerkkijärjes-telmää. Toimikunta käsittelee ansio-merkkiehdotukset neljästi vuodessa. Edellytyksenä toimikuntatyöskente-lylle on osallistuminen yhteen vuo-sittaiseen kokoukseen marraskuun haun yhteydessä. Toimikuntaan etsi-tään nyt jäseniä erityisesti piirin etelä- ja keskiosista.

Lisätietoja ansiomerkkitoimikunnan puheenjohtajalta, Minna Kolistaja, [email protected], 050 - 405 5731.

Piirihallituksessa on tammikuun ylimääräisen kokouksen vaaleissa avoinna seuraavat tehtävät:

- koulutusryhmän puheenjohtaja- talousryhmän puheenjohtaja- projektiryhmän puheenjohtajaKiinnostuitko tai tiedätkö hyvän tyy-pin hoitamaan näitä tehtäviä? Ota yh-teyttä [email protected]. Heiltä saat myös lisätietoja avoinna olevista tehtävistä.

Page 14: Pohjan Puhuri 6/2012

14 Pohjan PuhuriPohjan Puhuri

Teksti: Sini Liukkonen

Saduista inspiraatiota tehtäviin

Jurvan Saloveikot ja Kauhajoen Kytöveikot lähtivät rakentamaan Olipa kerran -kisojaan tarinoiden pohjalta. Inspiroivimmat tarinat pääsivät tehtävien aiheiksi loppuvuoden aikana. Suunnittelukokouksissa on sekä jaettu apua tarvitseville että oltu huolissaan kisakeskuksessa sattuneesta vesivahingos-ta, jonka takia reitti on siirrettävä uuteen maastoon lyhyellä varoitusajalla. Kilpailuis-sa tukeudutaan perinteisiin satuihin, mutta kertaa rumat ankanpoikasesi äläkä ylenkatso mielleyhtymiä tutkaillessasi tehtäväluetteloa vartiosi kanssa.

Talvikilpailut ovat perinteisesti olleet haasta-van tapahtuman maineessa, mutta järjestäjät halusivat tulla vastaan niiden heikkenevän suosion kohdalla. Jotta siniseen ja punaiseen sarjaan uskaltautuisi mukaan useampia var-tioita, on näille nuoremmille yösarjalaisille järjestetty lämmin yö kamiinallisissa teltois-sa, vinkataan huollosta.

Seitsemän veljeksen hengessä

Lakeuden Eräpartio Seinäjoelta on pureutu-nut perinteisiin ja he toteuttavat etelän kevät-kilpailut Seitsemän veljeksen tunnelmissa. Järjestäjät kävivät syksyllä rastipäällikkö- ja järjestelytoimikuntakurssilla hakemassa laaja-alaisen teoriapohjan sekä lukevat nyt kukin omilla tahoillaan sääntöjä lävitse. "Ja tietysti sitä Seitsemää veljestä! Suunnittelu on ollut mielenkiintoista ja innostunutta eikä

ongelmia ole ollut, kun hyvissä ajoin ja po-rukalla tehdään", lippukunnasta kerrotaan. Muutoksena aikaisempiin vuosiin piirin kil-pailujaosto on suunnittelemassa uutta sään-tömuutoskokeilua kevään ikärajoihin, jotta samoaja-ikäinenkin johtaja voisi kilpailla luonnollisen vartionsa mukana.

Uutuutena kisoissa rentosarja

Tapahtumien keskipisteessä järjestetään myös toiset kisat samana vuonna: Syksyl-lä tryskätään tapahtumien tahtiin, kun rata kuljettaa vanhempiakin sarjoja pitkin Seinä-jokea. Tasangon Talvikit ovat lähteneet liik-keelle festariteemalla, tavoitteena sekoittaa perinteisiä kilpailutehtäviä uuteen konteks-tiin, hyödyntää sekä kaupunkia että maaseu-tua ideoinnissa ja vältellä ”Kuinka monta asukasta/hehtaaria/lehmää on maakunnan alueella?” -paperitehtäviä. Seinäjokiset ovat ajoissa liikkeellä ja järjestelytoimikunta on kokoontunut jo kahdesti, jotta kisamaastoa ja rasteja joudetaan jalostamaan rauhassa ennen kiireisen kevään tuloa.

Syyskisoihin lippukunta päätti ottavansa mukaan Leon Lenkillä ja Hilkan Kilvassa käytetyn vaaleanpunaisen rentosarjan, jonka ovat voineet valita yli 18-vuotiaiden vartiot ruskean ja harmaan sarjan sijasta. Tehtävien vaikeus on SI/PU-sarjojen tasoa, reitti on ly-hyempi ja yöstä varattu enemmän aikaa nuk-kumiselle, eli kyseessä on täydellisen sopiva sarja ottaa pehmeä ensikosketus kilpailuihin kypsemmälläkin iällä.

Partiotaitokilpailujen takana innokkaita

järjestäjiäPartiotaitokilpailut ovat yksi niistä tapahtumista, joita jopa vanhemmat partiolaiset jaksavat fiilistellä useamman kuukau-den verran ennen varsinaista lähtölaukausta. Suosionsa takia tapahtuman järjestämisessä on omat haasteensa, kokonsa ja odotuksensa, eikä tuloksia synny ilman suurta työpanosta. Vuo-den 2013 järjestelyvuoroja on useampi piirin eteläpään lippu-kunnilla, joiden työntekoa saamme vilkaista hyvissä ajoin ennen varsinaisia kisoja.

POHJANMAANPARTIOLAISET r y

Oikaisu edelliseen numeroon

Edellisessä Puhurin numerossa (5/2012) Olipa kerran -talvikiso-jen mainoksessa kerrottiin, että Pohjanmaan Partiolaisten vuo-den 2012 talvikisoissa oranssin sarjan olisi voittanut Pesukarhut-vartio Vaasan Partiotytöistä. Ky-seisissä kisoissa oranssin sarjan voitti kuitenkin Kettu-vartio Poh-jan Veikoista. Puhuri pahoittelee virhettä!

Olisiko rentosarja sinun juttusi?

Page 15: Pohjan Puhuri 6/2012

15Pohjan Puhuri

Page 16: Pohjan Puhuri 6/2012

16 Pohjan Puhuri

Talvileirinjohtaja Riti Ralla, 2015, miksi lähdit mukaan suunnittelemaan leiriä?

Olen aina pitänyt talvesta kaikkein eniten. Muut vuodenajat ovat yliarvostettuja kau-niin ja raikkaan talven jäädessä näyttelemään sivuosaa. Luonto on kauneimmillaan talvel-la, se haastaa ihmisen selviytymään kanssaan lumeen ja pakkaseen. Mikäpä olisi sen mu-kavampaa kuin lähteä talvileirille uusien ja vanhojen partioystävien kanssa kerrankin vähän suuremmalla joukolla!

Millaisia talvileirikokemuksia sinulla on?

Retkeilen ja vaellan joka talvi. Teen vuo-sittain hiihtovaelluksen Lapissa, jylhissä maastoissa, kaamoksen keskellä. Pidempiä vaelluksia ei ole mahdollista tehdä monta, siksipä hyödynnän myös talvisia viikonlop-puja retkeillen ja leireillen lyhyempiä reissuja. Yksi mieleenpainuvimmista pidemmistä tal-vileireistäni järjestettiin kunnon pakkastal-vena ja majoituimme puolijoukkuetelttoihin järven jäälle, joka oli terästä. Leiriytyminen jäällä, metsän keskellä, tähtitaivaan alla oli yksi hienoimpia kokemuksiani.

Mitä lupaat, että vuoden 2015 talvileirille tulija saa kokea?

Ainakin mahtavan kokemuksen talvisen luonnon keskellä elämisestä. Leirillä yövy-tään teltoissa kamiinoiden kanssa. Jokainen tulee varmasti saamaan itsensä ylittämisen tuntoja pienten talvisten kokemusten avulla.Millaista ohjelmaa on suunnitteilla leirille? No, tässä vaiheessa voitaneen paljastaa, että tulossa on ainakin talveen sopivia aktiviteet-teja. Telttayöpymisten lisäksi tullaan ainakin oppimaan selviytymistä talvisissa oloissa elä-misestä ja varustautumisesta. Kenties opim-me rakentamaan jonkin talvisen majoitteen lumesta tai muotoilemaan jäätä. Suunnitel-mat ovat alussa, mutta ulkona ollaan var-masti ja nautitaan yhdessäolosta ja uuden oppimisesta. Hauskoja lumileikkejä ainakin on ohjelmassa varmasti!

Missä leiri pidetään?

Paikkaa etsitään vielä. Lyhyesti voidaan sanoa, että talvessa ja jos halutaan ilmais-ta runollisemmin, niin talven ihmemaassa (naurahtaa).

Millaisia talviterveisiä lähetät Pohjan Puhurin lukijoille?

Koska Pohjanmaan Partiolaisten piirileiriin on vielä muutama talvi aikaa, kannattaa se hyödyntää ja lähteä talviretkelle tai -leirille jo nyt keräämään kokemusta isommalle leirille. Talvisen retken tai leirin voi järjestää ihan vaikka sen oman tarpojajoukkueen tai alueen lippukuntien kanssa – yhdessä vähän pelot-tavakin talvileiri on helppo järjestää. Talvea ja kylmää ei tule paeta sisään, vaan tulee läh-teä ulos nauttimaan talven kauneudesta ja raikkaasta ilmasta, joka haastaa erilaiseen te-kemiseen kuin tuttu kesä. Samat asiat saavat talvella uudenlaisen merkityksen ja tunnel-man – nuotio tähtitaivaan alla, yöpyminen kaminateltassa, pieni päiväretki lippukunnan majalle. Kaikki on jotenkin hiljaisempaa ja hienompaa talvella, kun vain malttaa antaa kaikelle aikaa ja kuunnella luontoa ja itseään. Riittävästi vain oikeanlaista vaatetta päälle ja iloinen mieli mukaan, niin talvessa on kivaa kaikilla!

Pohjanmaan Partiolaiset leireilevät talven

ihmemaassa 2015

Puhurin toimituskunta päätti haastatella vielä kuvitteel-lista talvileirinjohtajaa. Lue ja innostu tulemaan mukaan leirin järjestämiseen alusta saakka! Talvileirinjohtaja Riti Ralla raottaa lukijoille talvi-leireilyn ihanuutta.

Teksti: Sanna Nygård

Page 17: Pohjan Puhuri 6/2012

17Pohjan Puhuri

Pohjanmaan Partiolaisten talvimestaruuskilpailut Kauhajoella 9.–10.2.2013

Tehtäväluettelo Or/Vi Si/Pu Ru/HaKätevyysSatu meni saunaan 7 7 -Köyhä puunhakkaaja 7 7 7Aladdinin taikalamppu - - 8Kaunotar ja Hirviö - 4 5Hauen leukaluu - 6 8LiikuntaSaapasjalkakissa 5 5 5Hannu ja Kerttu 8 8 8Sisukas sammakko 4 4 4Tiedot ja taidotHiiri kissalle merkkejä ompeli 4 4 4Sen pituinen se - - 4Suomen ympäri 80 sekunnissa 5 5 5Mikä-Mikä maa 5 5 5LeiriytyminenKaunotar ja Kulkuri 6 6 8Lihapullakuuroja - 6 8Vaahteramäen Eemeli 4 4 4Makuulle –mars! - - 4EräRuma ankanpoikanen 5 5 5Varokaa heikkoa jäätä 6 6 6S.O.S - 4 4YllätysLaituri 9 ¾ 3 3 3Labyrintti - - 4Kerro, kerro kuvastin 4 4 4Taru Sormusten herrasta 4 4 4Hamelnin pillipiipari 3 3 3

80 100 120

REKRYTOINTI-ILMOITUSPohjanmaan Partiolaisten ensimmäinen talvileiri järjestetään vuonna 2015. Nyt etsitään leirille tekijöitä sekä leirinjohtajaa. Leiri ajoittuu kevättalvelle 2015 ja sen kohderyhmänä ovat tarpojat ja sitä van-hemmat ikäkaudet. Leiripaikkana on oikea talvi, mistä sellainen sitten löytyykään.

Mikäli sinua kiinnostaa olla mukana järjestämässä tai kenties jopa johtamassa Pohjanmaan Partiolaisten ensimmäistä talvileiriä, ilmoit-taudu mukaan tekijäjoukkoon piirihallitukselle ([email protected]) vaikka heti!

Page 18: Pohjan Puhuri 6/2012

18 Pohjan Puhuri

Johtajakoulutukset

Partiojohtajan peruskurssi #15

28.3.–1.4. ÄhtäriKohderyhmä: Vuoden 2013 aikana 18 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat partiolaisetHinta: 80€Järjestäjä: Staabin johtajaneuvostoLisätietoja: Timo Tuovinen, [email protected]: 29.2. (Huom! erillinen VIP)

Partiojohtajan peruskurssi #16

29.7.–3.8. TaivalkoskiErityistä: Kurssi tukee ryhmänohjaajakurssien jär-jestämistä lippukunnissa (koulutus+materiaalia). Kurssille on kutsuttu myös Lapin ja Järvi-Suo-men Partiolaiset.Kohderyhmä: Vuoden 2013 aikana 18 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat partiolaisetHinta: 80€Järjestäjä: StaabinjohtajaneuvostoLisätietoja: Timo Tuovinen, [email protected]: 15.5. (Huom! erillinen VIP)

Koulutusvastaavakoulutus

23.3. OuluKohderyhmä: Lippukuntien koulutusvastaavatHinta:0€Järjestäjät:KoulutusryhmäLisätietoa: Mari Appelgren, [email protected]:15.3.

Partiokouluttajakurssi

17.–19.5. Taitokoulutuspainotus, Kuopio30.8.–1.9. ROK-painotus, ToivakkaKurssi järjestetään yhteistyössä Järvi-Suomen Partiolaisten kanssa.Kohderyhmä: Lippukunnan ja piirin kouluttajat tai sellaiseksi haluavatHinta:49€ (JSP:n kurssihinnat)Järjestäjät:KoulutusryhmäLisätietoa: Jukka-Pekka Pietilä, [email protected] 15.3. toukokuun kurssiinelokuun kurssin VIP ilmoitetaan myöhemmin

Tilauskurssina kursseja partiojohta-jille

Partiojohtajan jatkokoulutustason koulutuskoko-naisuuksien kohdalla on siirrytty tilauspohjaisuu-teen. Kursseja pyritään toteuttamaan siellä, missä niitä tarvitaan ja silloin kun niitä tarvitaan.

Tilattavia koulutuskokonaisuuksia ovat koulutus-vastaava- (KoVa), ikäkausivastaava-, lippukunnanjohtamis- ja partiokouluttajakurssit (PKK). Myös muita johtajakoulutuksia voi ky-sellä.

Näistä koulutusvastaavakokonaisuutta tarjotaan toistaiseksi myös piirin kokousten yhteydessä. Partiokouluttajakokonaisuutta tarjotaan kerran

vuodessa myös kalenteriin merkittynä kurssina. Tilauskurssi vaatii tilaajalta hieman enemmän ponnistelua kuin perinteinen koulutus. Tilaavan lippukunnan odotetaan hoitavan tilat, ruuat, ma-joitukset ja riittävän määrän kurssilaisia. Koulu-tusryhmä pyrkii järjestämään koulutuksen.

Lisätietoja: Jarmo Komulainen, [email protected]

Partiotaito- ja ohjelmakoulutukset

Tuulevat

11.–13.1. YlivieskaKohderyhmä: Piirin luottamushenkilöt ja sel-laiseksi haluavat.Lisätietoja: Heli Nygård, [email protected]: 2.1.

Erätaito 2

15.–17.2. TaivalkoskiKohderyhmä: yli 15-vuotiaat ET-1 kurssin suo-rittaneet tai vastaavat taidot hallitseva.Hinta: 40€Järjestäjä: ErätaitojaostoLisätietoja: Toni Pulkkinen - [email protected]: 15.1.

Erätaito I – K22

19.–21.4. KokkolaKohderyhmä: 22 vuotta täyttäneet aikuisetHinta: 40€Järjestäjä: ErätaitojaostoLisätietoja: Esko Sipola, [email protected]: 15.3.

Ensiapukurssi 1

23.–24.2. Ylikiiminki13.–14.4. SeinäjokiKohderyhmä: 13 vuotta täyttäneet partiolaisetHinta: 50€Järjestäjä:OhjelmaryhmäLisätietoja: Olli Hasari, [email protected]:15.1. Ylikiimingin kurssille15.3. Seinäjoen kurssille

Websivu- ja lippukuntalehtikurssi

26.–27.1. Paikka määrittyy osanottajien mu-kaanKohderyhmä: Lippukuntalehtien toimituskun-ta, websivujen (tulevat) ylläpitäjätHinta:40€Järjestäjä: ViestintäryhmäLisätieto: Arttu Tanner, [email protected]: 2.1.

Lippukunnan websivutyöpaja

23.3. Oulu (kevätkokouksen yhteydessä)Kohderyhmä: websivujen (tulevat) ylläpitäjätHinta: 0€

Järjestäjä: ViestintäryhmäLisätieto: Arttu Tanner, [email protected]: 15.3.

Vinkkejä ulkoiseen viestintään

23.3. Oulu (kevätkokouksen yhteydessä)Kohderyhmä: yli 15-vuotiaat partiolaisetHinta: 0€Järjestäjä: ViestintäryhmäLisätieto: Satu Salo-Jouppila, [email protected]: 15.3.

Hengelliset laulu- ja hartausvihjarit

22.–23.3. OuluKohderyhmä: Kaikki hengellisistä asioista kiin-nostuneetHinta: 20€Järjestäjä: Hengellinen jaostoLisätietoja: Elina Viiperi, [email protected]: 15.3.

Partiotaitokilpailujen järjestämis-kurssi

5.-7.4.Kurssilla tarjotaan kaksi vaihtoehtoista kou-lutuskokonaisuutta, järjestelytoimikuntakurssi (perjantai-sunnuntai) ja rastipäällikkökurssi (lau-antai-sunnuntai).Kohderyhmä: Vuosien 2013 ja 2014 kilpailujen järjestäjät ja muut kilpailuista kiinnostuneetHinta: 20€Järjestäjä: KilpailujaostoLisätietoja: [email protected]:15.3

Kimppa (Ikäkausimoduulit & nuotio-mestarikurssi)

27.–28.4. PietarsaariViikonlopun aikana on tarjolla ikäkausiohjel-mamoduuleita ja nuotiomestarikoulutusta. Voit ilmoittautua joko sudenpentu- tai seikkailijaohjel-mamoduuliin (lauantaiaamu), nuotiomestarikurs-sille (lauantai-sunnuntai) tai näiden yhdistelmälle. Kohderyhmä: samoajat, vaeltajat ja aikuiset par-tiolaisetHinta: 10–40€Järjestäjä: IkäkausijaostoLisätietoja: Suvi Lempiäinen, [email protected]: 15.3.

Ohjelmatapahtumat

Olipa kerran – piirin talvimestaruus-kilpailu

9.-10.2. KauhajokiKohderyhmä: Oranssin, vihreän, sinisen, punai-sen, ruskean tai harmaan sarjan kilpailijatHinta:Or/Vi 45€ / vartio, muut sarjat 60€ / vartioJärjestäjä: Kauhajoen Kytöveikot ja Jurvan Salopartio, Satu-Maria Keskinen,

Koulutus- ja ohjelmatapahtumat

Page 19: Pohjan Puhuri 6/2012

19Pohjan Puhuri

KUTSU YLIMÄÄRÄISEEN KOKOUKSEENPohjanmaan Partiolaiset ry:n ylimääräinen kokous jär-jestetään sunnuntaina 13.1.2013 kello 14.00 Törmälän leirikeskuksessa, Löytyntie 457, Ylivieska. Ylimääräisessä kokouksessa täydennetään piirihallitusta talous-, projekti- ja koulutusryhmän puheenjohtajien osalta.

Valtakirjojen tarkistus alkaa kello 13.00. Kokousmateriaali lähetetään lippukunnille ja se lisätään piirin sivuille osoit-teeseen www.pohjanmaa.partio.fi/piiri/kokoukset.

Tervetuloa!

Pohjanmaan Partiolaiset ry:n hallitus

Häjyt tryskööt 2013

- vuoden kovimmat festarit!

Lähde mukaan piirin syyskisoihin 14.-15.9.2013 Seinäjoen seesteisiin maisemiin. Mukana myös vaaleanpunainen rentosarja niille, joiden mielestä on mukava ottaa välillä vähän rennommin! Luvassa on vuoden kovimmat festarit, joten merkkaa aika jo valmiiksi kalenteriisi ja pysy kuulolla - lisäinfoa tulossa myöhemmin!

Pestaudu! seuraavin pesteihin:

SEURAKUNTAMESTARI SISUMESTARI

REITTIMESTARI KAPELLIMESTARI RYHTIMESTARI

TALOUSMESTARI

www.myotapaivat.fi

Yleiset pestitiedustelut:

puh.0408311005 [email protected]

[email protected]:18.1.

Talvi-Hehku 2013 - lippukunnanjoh-tajiston tapaaminen

23.–24.3. MuhosKohderyhmä: Lippukuntien johtajisto (2hlöä/lpk)Hinta: 0€Järjestäjät: AlueryhmäLisätietoja: [email protected]: 28.2.

VAELTAJIEN PIIRIVISIO

19.–21.4. Oulu Kohderyhmä: 18-22-vuotiaat vaeltajatHinta: 40€Järjestäjät: Vaeltajien vastuuvartio sekä ohjel-maryhmäLisätietoja: Ville Yrjänä, [email protected]: 15.3.

Partiotaidon kevätkilpailut

27.4. Seinäjoki27.4. PohjoinenKohderyhmä:12–15-vuotiaat tarpojatHinta:45€ / vartioJärjestäjät: Seinäjoen kilpailun järjestää Lakeu-den Eräpartio

Sudenpentu, Seikkailija ja

sisu -kilpailut

18.5. paikka ei varmistunut18.5. Haukipudas25.5. VähäkyröHinta: 30€ / laumaJärjestäjät: Lippukunnat ja kilpailujaos-to Lisätietoja: [email protected]

Myötäpäivät 2013

8.-9.6. VaasaKohderyhmä: KaikkiHinta: 40€Järjestäjä: Pohjanmaan PartiolaisetVIP: 25.3.

Ko-Gi-tapaaminen Myötäpäivien yh-teydessä

8.6. VaasaKaikki linnut liitelevät hyvässä myötätuulessa Vaasaan ja tapaavat toisia lintuja olivat he sitten juuri pesästä kuoriutuneita untuvikkoja tai sitten pitkän lintu-uran tehneitä.

Järjestäjä: KoulutusryhmäLisätietoja Raku Hautamäki, [email protected] Partiolaisten kursseja ja tapahtumia

Kolmiapila-Gilwell-kurssit (partiojoh-tajan jatkokurssit)

Kurssit vuonna 2013Ko-Gi 110, 16. – 21.7. (johdanto + lyhyt leiri Evolla) Ko-Gi 111, 6. – 14.7. (pitkä leiri Evolla) Ko-Gi 112, 11. – 17.8. (johdanto + vaellus) Johdanto (kursseille 110 ja 112): 5. – 7.4.Seminaari kaikille kursseille: 1. – 3.11.VIP: 31.1.Lisätietoa: [email protected] tai Jarmo Komulainen [email protected]

Meripartiokurssit 2013

Kipparikurssin pääsykoe 9.2. (ilmoittautumi-nen auki 5.11.2012–3.2.2013)Kipparikurssin teoria I 22.–24.3.Kipparikurssin teoria II 12.–14.4.Kipparikurssin käytännön osa 19.–22.9.

Meripartiojohtajapäivät 22.–24.2. (ilmoittautu-minen auki 5.11.2012–24.02.2013)Saaristokipparikurssi 18.–20.10. (ilmoittautu-minen auki 5.11.2012–11.10.2013)Meripartio-ohjaajien tapaaminen 25.–27.10. (ilmoittautuminen auki 5.11.2012–18.10.2013)Pelastautumiskurssi 22.–24.11. (ilmoittautumi-nen auki 5.11.2012–15.11.2013)

POHJANMAANPARTIOLAISET r y

Koulutus- ja ohjelmatapahtumat Koulutus- ja ohjelmatapahtumat

Page 20: Pohjan Puhuri 6/2012

Toimintakalenteri

OSOITEREKISTERI: Pohjanmaan Partiolaiset ry. Oulun toimipaikka. Lehteä postitetaan 1 kpl / partiotalous.

Tammikuu7.1. Navakka 1/2013 DL 11.–13.1. Tuulevat Ylivieska13.1. Ylimääräinen kokous Ylivieska15.1. Ansiomerkkiehdotukset piiritoimistoon 19.–21.1. Vaeltajaviikonloppu 25.1. Pohjan Puhuri 1/2013 DL 26.–27.1. Websivu- ja lehtikurssi paikka määräytyy osallistujien mukaan

Helmikuu1.2. Navakka 2/2013 DL 9.-10.2. Partiotaitojen talvikilpailutViikko 8 Pohjan Puhuri 1/2013 ilmestyy

Tammi-helmikuu Aluetapaamiset alueittain