Top Banner
Unitatea de învăţare 1. ROMANUL – O INTRODUCERE Cuprins 1.1. Introducere...................................................... 7 1.2. Obiectivele unităţii de învăţare................................. 7 1.3. Romanul – fundamente antropologice............................... 8 1.4. Teoreticieni celebri depre roman ............................... 9 1.!. "omple#itatea romanului $i dificultăţile teoreti%ării lui........ 11 1.&. Re%umat.......................................................... 13 1.'. Tet de autoevaluare............................................. 13 1.1. Introduere (nitatea de învăţare 1 este una introductivă, conţinând trei subcapitole dedicate prezentrării generale a noţiunii centrale a cursu conceptul de roman . ceastă specie literară, considerată de mulţ cea mai comple!ă din câmpul literar pune tot felul de prob propunem s"oe!plicăm dintr"o perspectivă poetică# de la c$estiunea fundamentării antropologice a poveştilor, la găsirea princ pentru definirea, clasificarea şi structurarea romanelor. 1.!. O"ietive#e unităţii de învăţare 1 %upă parcurgerea unităţii de &nvăţare, studenţii vor fi ca " să e!plice &n ce constă legătura dintre roman ca specie generală pentru poveste, &n viaţa de zi cu zi' " să enumere şi să prezinte &n cunoştinţă de cauză câteva mai celebre despre roman' " să arate care sunt dificultăţile pe care le &ntâmpină te să e!plice de unde provin aceste dificultăţi' Durata $edie de parur%ere a pri$ei unităţi de învăţare es
16

Poetica Romanului, Cap.1,2

Nov 05, 2015

Download

Documents

Diana Elena

curs facultate
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Unitatea de nvare 1

Unitatea de nvare 1. ROMANUL O INTRODUCERECuprins

1.1.Introducere.................................................................................................................7

1.2.Obiectivele unitii de nvare...................................................................................7

1.3.Romanul fundamente antropologice.......................................................................8

1.4.Teoreticieni celebri despre roman ............................................................................9

1.5.Complexitatea romanului i dificultile teoretizrii lui............................................11

1.6.Rezumat.......................................................................................................................13

1.7.Test de autoevaluare...................................................................................................13

1.1. Introducere

Unitatea de nvare 1 este una introductiv, coninnd trei subcapitole dedicate prezentrrii generale a noiunii centrale a cursului de fa, i anume conceptul de roman. Aceast specie literar, considerat de muli teoreticieni cea mai complex din cmpul literar pune tot felul de probleme atunci cnd ne propunem s-o explicm dintr-o perspectiv poetic: de la chestiunea fundamentrii antropologice a povetilor, la gsirea principiilor ordonatoare pentru definirea, clasificarea i structurarea romanelor.

1.2. Obiectivele unitii de nvare 1

Dup parcurgerea unitii de nvare, studenii vor fi capabili:

s explice n ce const legtura dintre roman ca specie literar i atracia general pentru poveste, n viaa de zi cu zi;

s enumere i s prezinte n cunotin de cauz cteva dintre teoriile cele mai celebre despre roman;

s arate care sunt dificultile pe care le ntmpin teoriile despre roman i s explice de unde provin aceste dificulti;

Durata medie de parcurgere a primei uniti de nvare este de 2 h.

1.3. Romanul fundamente antropologice

Romanul s-a bucurat de un succes pe care niciun alt gen literar nu l-a cunoscut i chiar dac n epoca noastr s-a vorbit sau se mai vorbete de o posibil scdere a interesului general pentru forma literar n discuie, acest lucru nu s-a ntmplat deocamdat. Publicul nu d nc semne c s-ar fi plictisit de lectura romanelor. Fascinaia pe care o exercit acest gen are ns o explicaie mai profund.

DEFINIIA 1

Orice roman are la baz o poveste (sau mai multe). Iar povestea joac un rol esenial n experiena uman, individual i/sau colectiv, constituind o dimensiune universal antropologic. Reactualizarea experienei reale din trecut cu ajutorul povetii nseamn atribuirea unui sens acesteia, iar actul narrii contribuie n mod decisiv la crearea identitilor noastre.

DEFINIIA 2

Romanul este o scriere n proz, aparinnd genului epic. Povestire imaginar, fabuloas uneori, romanul are o structur complex care d posibilitatea coexistenei nucleelor narative i a unui numr mare de personaje.Exist o aa-numit funcie simbolic ce apare la copil ntre un an i jumtate i doi ani i care se manifest prin reprezentarea a ceva cu ajutorul a altceva. Este vorba de o conduit i de o capacitate de a reprezenta n absena sa o realitate cu ajutorul unui semn care funcioneaz ca substitut Aceste conduite de simulacru au ca obiect aciunea asupra lucrurilor, persoanelor din jur i asupra propriei persoane.

De la simulacre, copilul trece, insesizabil aproape, la jocurile de ficiune propriu-zise. Dup vrsta de doi ani vine timpul jocurilor de construcie i de identificare complexe. Copilul se poate identifica cu altcineva (mama sau tata, de exemplu), iar jocul de ficiune reia scene trite. Este i vrsta la care copilul este foarte atras de povetile spuse de apropiai, graie crora nva i raporturile umane de baz i situaiile fundamentale.Psihologia social utilizeaz noiunea de rol pentru a desemna conduitele sociale ritualizate pe care le avem n diferitele activiti pe care le ndeplinim. De aceea, persoana noastr apare n unele privine ca suma diverselor personaje pe care le ncarnm n societate.

Concluzia este c atracia pe care o exercit romanul asupra noastr se explic prin o nclinaie natural a omului pentru poveste, totodat prin faptul c ne place s ne identificm cu personaje de ficiune i pentru c n viaa real ndeplinim tot felul de roluri pentru a ne adapta traiului n comun.

Dai exemple de roluri pe care le ndeplini n existena cotidian. ncercai s identificai specificul acestor roluri sau prin ce se remarc pesonajele care suntem n diferite situaii ale vieii.

Marthe Robert, pe urmele teoriilor psihanalitice, stabilete o legtur direct ntre aa-zisul roman familial pe care orice copil, la o anumit vrst l imagineaz i facinaia de mai trziu a adultului fa de ficiuni, romane. Copilul realizeaz la un moment dat c exist o diferen ntre imaginea idilic pe care i-a fcut-o despre proprii prini, pe care-i crede perfeci i realitatea existenei altor prini care i ei i iubesc copii, i protejeaz, le asigur, pe ct posibil o existen lipsit de grijicare u limbaje diverse;sa sunt personajele lui Dostoievi configurarea unei individualiti.

t n r. Rspunsul aproape instinctiv pe care un copil ntr-o situaie de criz (care se poate manifesta i printr-o banal ceart a prinilor) este imaginarea unor scenarii despre o familie ideal, diferit de cea din realitate. Aceast atracie nc din copilrie pentru poveste ar explica i atracia de mai trziu pentru lectura romanelor.

1.4. Teoreticieni celebri despre roman

Succesul la public i complexitatea genului romanesc, ce nu se compar cu niciun alt gen literar, au atras muli critici i teoreticieni care au ncercat s definesc romanul, natura sa, modul su de funcionare i structura lui narativ.

DEFINIIE

Narativitatea, care st la baza romanului, este definit de Meir Sternberg ca fondat pe trei strategii de baz: surpriza, curiozitatea i suspansul.

Grard Genette despre modurile aristoteliene i posibila lor legtur cu genul romanesc.

n anul 1979, teoreticianul francez arta c Aristotel, n tratatul su Poetica realiza o dubl distincie: a modurilor literare (narativ i dramatic) i a obiectelor (inferioare sau superioare) care apar n literatur. Din combinarea lor rezultau patru posibiliti de specii literare: tragedia, adic un mod dramatic cu obiect superior (personajele fiind nobile, cu caractere nobile);

epopeea sau mod narativ cu obiect superior (personajele sunt tot aa ca-n tragedie, alese din nalta societate);

comedia, adic mod dramatic cu obiect inferior, pentru c personajele sunt considerate inferioare;

...... corespondentul pentru modul narativ inferior nu este tratat de Aristotel.

! Genette susine c aceast csu rmas liber i va gsi mult mai trziu un ocupant legitim, este vorba despre roman!

Georg Lukacs n Teoria romanului prezint o tez ce a fost preluat de muli ali teoreticieni mai trziu. n societile antice nchise, afirma el, epopeea era modul literar favorit. Cu timpul societile s-au transformat, au devenit deschise, iar epopeea s-a schimbat n roman, acesta fiind epopeea unei lumi fr zei! Asta nseamn c romanul este motenitorul i continuatorul epopeii. Personajul romanului este un erou problematic pentru c lumea sa este lipsit de semnificaie transcendent. Ceea ce caut acum protagonistul, spre deosebire de personajul de epopee, este propria identitate i configurarea unei individualiti.

Munca teoretic a lui Mihail Bahtin a contribuit mult la nelegerea naturii i funcionrii romanelor. Astfel, el stabilea trei trsturi definitorii ale acestei specii literare:

romanul este dialogic, iar textul su e polifonic pentru c personajele (emblematice pentru teoria lui sunt personajele lui Dostoievski) reprezint voci, respectiv ideologii, opinii sau limbaje diverse care se confrunt;

romanul organizeaz spaiul i timpul ntr-o structur particular numit de teoretician cronotop;

romanul este singurul gen constituit n contact direct cu realitatea.

Comparai una din epopeile cunoscute (un bun exemplu ar fi epopeile homerice) cu romane pe care le cunoatei i stabilii care ar fi, la o prim privire, asemnrile i deosebirile ntre cele dou specii literare. ncercai s gsii argumente concrete pentru teoria lui Lukacs potrivit creia romanul este continuatorul epopeii.

S ne reamintim...

Cuvintele-cheie ale acestor dou subcapitole sunt:

poveste;

gen epic;

rol;

dialogic;

polifonic;

cronotop.

1.5. Complexitatea romanului i dificultile teoretizrii lui

De la un gen defimat, dispreuit i considerat n secolele XVII i mai ales XVIII inferior, scandalos, lipsit de orice valoare artistic, romanul ajunge ntr-un timp relativ scurt (n secolul XIX deja) la un prestigiu i o cutare inegalabile. El va domina autoritar viaa literar, chiar i azi este specia literar cea mai apreciat de public.

Expansiunea:

romanul a folosit i folosete, dac dorete, orice form de expresie literar sau orice procedeu, pentru c nu este o specie care s aib un set de tehnici ale sale i doar la acelea s apeleze; orice i poate oferi tradiia literar este un bun pe care i-l nsuete;

romanul este considerat i specia literar cea mai apropiat de realitate, pentru c de aici i ia seva i aici se ancoreaz; el exploreaz zone ale experienei umane foarte vaste, pentru c nimic nu i se interzice.

Prin urmare, romanul nu are opreliti nici cnd e vorba de literatur, nici cnd e vorba de realitate, n mersul su expansionist!Fr nicio regul:

Bahtin n celebra sa carte Estetica i teoria romanului afirma: Romanul nu posed vreun canon! Prin natura sa chiar este a-canonic. Este un gen suplu, un gen care se caut mereu, se analizeaz, reconsider toate formele sale dobndite;

clasificrile romanelor sunt aproape imposibil de realizat pentru c materia romanesc este extrem de eterogen, aa nct nu se pot stabili tipologii sau categorii cu grad de generalitate mai mare!

Reprouri i dificulti n abordarea speciei:

la nceputurile sale romanul a fost acuzat c fabuleaz i c distorsioneaz realitatea, n plus era considerat i profund imoral (discutnd de exemplu, fr reineri, despre dragostea ilicit)

prea marea libertate a romanului, nsemnnd i absena regulilor specifice sau definite, spre deosebire, de exemplu de formele literare poetice sau dramaturgice, mpiedic sondarea critic i teoretic a domeniului su pentru c acesta nu are o structur stabil;

modul n care romanul abordeaz realul creeaz confuzii: se simuleaz realitatea, dar ntr-o astfel de oper literar e vorba totdeauna de ficiune!

Concluzii: romanul s-a folosit i se folosete de literatur, dar i de realitate pentru a-i constitui materia. Tocmai aceast libertate i-a asigurat i succesul. ns pentru specialiti indeterminarea generic este descumpnitoare: romanul este prea vast, prea amorf i prea variat! Se nelege de ce a fost definit de multe ori nu n sine ci n raport cu alte genuri i de ce critica nu a putut formula legi i modele cu privire la aceast specie caracterizat prin multiplicitatea formelor.

Identificai ntr-un roman la alegere diferite forme, tehnici i modaliti literare.

Alegei spre exemplificare dou romane care s fie total diferite unul de cellalt pentru a observa ct de dificil este ncadrara n aceeai categorie de roman a unor opere neasemntoare ntre ele (eventual un roman realist i un roman postmodern...).

S ne reamintim...

specificul romanului const n libertatea de a folosi orice element literar sau mprumutat din realitate, aa cum nicio alt specie literar nu i-a permis s-o fac (date fiind normele generice respectate n literatur pn la apariia romanului);

dificultile teoretizrii romanului apar tocmi din faptul c romanul nu are reguli sau opreliti.

Exemple

Romanul folosete modaliti i tehnici literare dintre cele mai diverse luate din toate genurile i speciile literare. Iat doar cteva exemple: naraiune, descriere, dram, eseu, cronic, pasaje lirice, monolog, dialog etc.

Fa de realitate romanul adopt cele mai diverse atitudini, o poate prezenta n proporiile juste, o poate deforma, judeca, ignora, poate polemiza cu ea etc.

1.6. RezumatUnitatea de nvare 1 prezint aspecte introductive cu privire la specia att de prolific a romanului, privit i din perspectiv antropologic, dar i teoretic n aa fel nct s fie pus n eviden complexitatea acestuia. O complexitate provoactoarea pentru teoreticienii care caut s stabilesc o ordine i nite structuri logice care s explice acest tip de oper literar.

1.7. Test de autoevaluare (vezi rezolvarea n Anexa 1)1. Pledai sau infirmai (dac nu suntei de acord cu aceast teorie!) pe baz de argumente pe care s le invocai c exist (sau nu) o explicaie de ordin antropologic pentru atracia noastr fa de ficiune i roman...

2. Realizai o list a tipurilor de roman n funcie de criteriul subiectului. De pild, roman de dragoste, istoric... Continuai cu propriile exemple.

Unitatea de nvare 2. PARATEXT; INCIPIT I FINAL N ROMANCuprins

2.1.Introducere..................................................................................................................14

2.2.Obiectivele unitii de nvare...................................................................................14

2.3.Paratextul....................................................................................................................15

2.4.Incipit i final.............................................................................................................17

2.5.Rezumat......................................................................................................................20

2.1. Introducere

Unitatea de nvare 2 conine dou subcapitole dedicate elementelor care nconjoar textul propriu-zis al romanului i care sunt departe de a fi lipsite de nsemntate, cum s-ar crede la o privire superficial. Ele au fost numite de specialiti paratextuale i au contribuia lor n stabilirea naturii textului literar i a modului cum trebuie primit de ctre cititor. Pe de alt parte, n orice poetic a romanului trebuie acordat atenie nceputului i sfritului operei, ntruct ele reprezint elemente structurale. Vom ncerca s identificm chestiunile specifice care compun imaginea din perspectiv teoretic a incipit-ului i a finalului.

2.2. Obiectivele unitii de nvare 1

Dup parcurgerea unitii de nvare, studenii vor fi capabili:

s arate ce este paratextul i care e funcia sa;

s enumere elementele care fac parte din paratext;

s arate care este rolul incipit-ului i finalului n roman;

s tie care sunt cele mai frecvente toposuri de deschidere i de final n roman;

Durata medie de parcurgere a celei de-a doua uniti de nvare este de 2h.

2.3. Paratextul

Grard Genette este cel care a propus acest concept n cartea sa Seuils pentru a aduna ntr-o categorie i un concept clar ntregul set de elemente care nsoesc un text literar. Acestea nu sunt i ele texte literare, ns contribuie n mod semnificativ la oferirea de date i indicaii cu privire la carte. Cititorul va fi astfel ajutat s se plaseze n situaia de lectur adecvat i s tie c citete un roman sau o carte de factur tiinific, de exemplu.

DEFINIIEProduciile verbale (sau vizuale, n cazul ilustraiilor), precum numele de autor, titlul, prefaa i postfaa, cuprinsul, notele, numele editurii, colecia etc. reprezint discursul de escort al oricrei cri. Acest discurs este paratextul i el prelungete textul oferindu-ne lmuriri cu privire la cartea pe care urmeaz s o citim.

Indicaiile pe care textul le ofer prin paratext reprezint sugestii de lectur nc nainte de nceperea acesteia, iar cititorul cruia i se arat, de pild, c va citi un roman (indicaie pe care o gsete de cele mai multe ori chiar pe copert) va avea un anumit orizont de ateptare.

Genette prezint dou tipuri de paratext:

peritextul, situat n interiorul crii i fiind reprezentat de titlu, prefee, note i titluri de capitole;

epitextul, adic paratext din afara crii (mrturii, jurnal, coresponden ale autorului)Titlulndeplinete un rol foarte important, fiind primul element care incit la lectur. n cazul n care numele autorului nu e cunoscut, titlul poate s ne determine s citim o carte, poate strni reacii diferite: s ocheze, s surprind, s irite sau s ncnte sau dimpotriv s nu ni se par deloc atractiv, aa nct s ocolim i cartea din pricina unui titlu neinspirat.

Cteva din cele mai importante funcii ale titlului sunt:

de identificare, adic numete, desemneaz o carte i adesori devine celebru; la librrie nici nu trebuie, de exemplu, s menionm cine este autorul romanului Moromeii cnd vrem s-l cumprm, pentru c aceast carte e rapid identificat prin titlul ei;

descriptiv, manifestndu-se prin indiciile despre coninutul sau forma operei, de exemplu Rzboi i pace, de Tolstoi, n care ni se sugereaz sintetic subiectul romanului sau Decameronul lui Boccaccio, oper care prezint o suit de zece zile, respectiv zece nuvele;

de seducie, pentru c unul dintre cele mai importante roluri ale titlului este punerea n valoare a operei, seducerea publicului.

Prefaa auctorialReprezint, alturi de titlu, un element paratextual foarte important. Ea se situeaz naintea textului, cu rolul de a-l prezenta, de a-l comenta i de a crea cititorului o stare de ateptare a lecturii propriu-zise a operei, fiind o invitaie la lectur. Aadar ea poate orienta n mod semnificativ receptarea, mai ales atunci cnd scriitorul alege s-i explice cititorului cum trebuie s-i citeasc opera.

Strategia autorului trebuie s conin de obicei dou componente eseniale (fr titlu de obligativitate ns, pentru c scriitorul poate face ce dorete pentu a-i promova cartea prin prefaa pe care o scrie):

trebuie s pledeze pentru opera sa, n sensul interesului pe care l poate prezenta pentru cititor;

e bine ns ca scriitorul s nu par prea vanitos i s fie modest sau mcar s mimeze modestia cu privire la propriul talent i la ct de bun este cartea sa, pentru a nu strni iritarea cititorului.

Modaliti de punere n valoare a unei opere:

scoterea n eviden a importanei subiectului tratat i a utilitii documentare, morale, religioase, sociale, politice etc. pe care o reprezint cartea;

unii autori vorbesc despre originalitatea operei lor;

veridicitatea este o alt calitate ce poate fi subliniat de scriitori care pun pre pe legtura crii lor cu realitatea;

mai pot exista i alte trsturi pe care un autor s le considere caliti ale operei sale precum continuarea unei tradiii literare sau bogia de perspective asupra unui subiect sau unitatea operei etc.

Funcii ale prefeei auctoriale:

obinerea asentimentului cititorului c respectiva carte merit s fie citit;

orientarea cititorului n lectur.

Modalitile de care dispune scriitorul i pe care le poate folosi n prefa pentru a-i ghida cititorul:

date cu privire la geneza operei (informaii biografice, indicaii ale surselor);

precizri cu privire la contextul n care a fost scris cartea;

publicul dorit, cititorii vizai, cititorii ideali sau chiar cei nedorii;

stabilirea contractului de lectur de tipul ceea ce urmez s citii este pur ficiune;

mrturisirea inteniilor pe care le-a avut scriitorul.

Concluzia este c rostul prefeelor auctoriale este totdeauna fie de a-l incita pe cititor la lectur, fie de a orienta aceasta lectur cu ajutorul diferitelor indicaii i sugestii, fie i una i alta!

Rememorai cteva titluri de romane, spunei care v-au plcut, care nu i de ce.

Citii o prefa de roman scris de scriitorul nsui i descoperii care sunt modalitile prin care respectivul autor v ndeamn s citii opera sa, ncercnd s v conving c lectura merit fcut.

Exemple

Un titlu precum Madame Bovary (romanul lui Flaubert) ne atrage atenia asupra situaiei conjugale a eroinei sau un titlu ca Rscoala de Rebreanu ne invit pe noi cititorii s identificm un moment semnificativ din istoria noastr (eventual editorul poate alege i o copert element paratextual i el care s ilustreze dramaticul eveniment).Indicaiile pe care le d textul prin paratext, deci nainte s nceap lectura, creeaz i o ateptare a cititorului sau un pact de lectur a crui nclcare ar fi privit cu reticen de cititor. Astfel, de exemplu acceptm mori care nvie ntr-o povestire fantastic, dar nu i n una poliist. Sau executarea dictatorului Ceauescu e acceptat ntr-un roman istoric, nu i evadarea lui! n schimb ntr-un roman fantezist evadarea ar fi acceptat. Din aceste exemple deducem c romanul are conveniile sale care nu sunt explicite, dar care sunt identificate corect de ctre cititori.

Titlul are un rol major n atragerea cititorului spre a citi opera. Pentru aceasta, scriitorul are la dispoziie o gam de procedee precum sonoriti deosebite ale cuvintelor care compun respectivul titlu sau recursul la imagini insolite, concizia sau lungimea etc.

2.4. Incipit i final

IncipitDe abia la sfritul secolului XIX a nceput s se manifeste, n literatura occidental, interesul pentru tehnicile specifice folosite la nceputul unui roman. Termenul tehnic incipit desemneaz primele cuvinte dintr-un manuscris. De obicei manuscrisele medievale ncepeau cu formula Incipit liber care nsemna Aici ncepe cartea, dup care urma titlul sau identificarea operei.

Frontierele incipit-ului sunt fluide, adic ele nu pot fi bine delimitate, putnd coincide cu prima fraz a textului sau putnd s se ntind chiar pe cteva pagini.

Temporalizarea i localizarea reprezint o problem ontologic a incipit-ului ntruct fiinele i obiectele sunt situate n spaiu i timp. Referinele la coordonatele spaio-temporale sunt numite de lingviti deictice i sunt acele elemente care servesc la plasarea enunului n raport cu participanii (personajele, n cazul romanului), momentul i locul enunrii.

Schematic vorbind exist dou modaliti de a ncepe un roman:

informnd i descriind, adic cititorul este informat cu privire la personaje (mai ales cele principale), i sunt prezentate locul i timpul n care se petrece aciunea;

intrnd direct n inima aciunii, fr nicio pregtire prealabil acest mod brutal de debut al aciunii se numete in medias res.

Exemple de toposuri frecvent utilizate n deschiderea romanului:

ntlnirea dintre dou personaje (topos deja pe larg folosit n teatru);

sosirea unui personaj ntr-un loc necunoscut lui, pretext pentru autor de a descrie respectivul loc;

motivul necunoscutului naratorul se preface c nu tie nimic despre personajul su pentru a da senzaia c nu controleaz n niciun fel aciunea;

motivul dezvluirii descrierea unui tablou permite prezentarea treptat a cadrului aciunii.

Diferenele ntre modurile de a ncepe un roman se pot observa i n funcie de epoca n care a fost scris respectiva oper:

incipit-ul unui roman realist prezint de obicei date despre personaje, depre locul n care se petrece aciunea sau timpul acesteia;

incipit-ul unui roman modern ne introduce, n general, direct ntr-o situaie sau n gndirea unui personaj despre care nu tim nimic i despre care lum cunotin treptat.Finalul romanului sau nchidereaDei este de multe ori destul de greu de spus cnd ncepe finalul, aadar apare o problem de segmentare cnd e vorba de identificarea structurilor romanului, totui exist i caracteristici clare ce justific o discuie din perspectiv poetic a nchiderii.

Motive cu valoare concluziv, dar i antropologic:

maturizarea eroului sau a eroinei;

cstoria;

moartea personajului;

plecarea sau ntoarcerea;

sfritul cutrii.

Deznodmntul unei aciuni nu exclude sugestia unui nou nceput, o moarte poate fi contrabalansat printr-o natere, dup logica binar a dispariiei i a naterii care ne guverneaz existena.

Finaluri nchise, finaluri deschise:

finalurile nchise nu reprezint regula, ci doar un tip, tradiional de nchidere a unui roman;

finalurile deschise sunt folosote mai ales n literatura modern i postmodern pentru a sublinia structura ciclic a existenei i abandonarea concepiei despre timpul linear.

Alegei un roman i identificai frontierele incipit-ului i pe acelea ale finalului.

Observai dac aciunea ncepe imediat, adic in medias res sau mai ntri sunt prezentate date despre personaj sau cadru sau i un i alta. n privina finalului constatai dac acesta are valoare simbolic i antropologic, adic e vorba de o cstorie, de o moarte, de un nou nceput....

S ne reamintim...

Cuvintele-cheie ale acestor dou subcapitole sunt:

paratext;

peritext/epitext;

titlu; prefa auctorial;

incipit;

final;

toposuri.

Exemple

n romanele realiste povestea se spune de obicei la trecut, ceea ce se dorete a fi o form de autentificare a evenimentelor ce vor aprea n oper. Le fel, referirea la un loc real poate crea n contiina cititorului impresia fals (pe care o cultivau asiduu romanele realiste) c povestea s-a petrecut n realitate. Pentru simularea realitii dou tipuri de spaii erau cu deosebire utile pentru plasarea aciunii: fie localitatea mic de provincie, ce nu permite verificarea autenticitii existenei ei sau dimpotriv un ora mare care, tot aa, mpiedic un control al veridicitii spaiilor care-l compun.

n afar de nceputul romanului in medias res, adic n mijlocul aciunii", teoreticienii numesc debutul cu urmrirea aciunii nc de la nceputul ei, deci urmnd o ordine logic a desfurrii, ab ovo. Un exemplu de ncepere a aciunii in medias res este Eneida de Vergiliu n care povestea ncepe prin prezentarea furtunii care-i va arunca pe Enea i tovarii lui pe trmul necunoscut al Libiei unde protagonistul o va ntlni pe regina Didona.

Multe din incipit-urile romanelor moderne cultiv intenionat confuzia i imprecizia, oferind foarte puine date orientative i repere pentru cititor, aa sunt de pild romanele lui Kafka sau operele lui Beckett (de exemplu Molloy care ncepe cu cuvintele unui personj despre care nu aflm altceva dect c st ntr-o camer aparinndu-i mamei sale!)

2.5. RezumatUnitatea de nvare 2 prezint elementele paratextuale, insistnd n special asupra titlului i prefeei auctoriale, care ofer indicii preioase cititorului pentru orientarea acestuia nu numai n alegerea crii, dar i n lectur. Tacit se creeaz astfel un pact de lectur ntre scriitor i cititor, acesta din urm tiind nc nainte de lectur cu ce tip de text are de-a face i, eventual, de ce ar merita s citesc textul respectiv. Totodat incipit-il i finalul romanelor nu sunt niciodat ntmpltoare (chiar i mimarea neglijenei n acest sens are semnificaia sa!), tocmai de aceea o poetic a romanului nu poate face abstracie de ele, de modul n care ncepe cartea, prin descrieri sau n plin aciune i cum sfrete ea, final nchis cu semnificaie simbolic sau final deschis, sugernd continuitatea vieii i chiar a aciunii.

_1129483864.bin