Top Banner
www.paikkaoppi.fi PaikkaOppi
15

PaikkaOppi - LUMA-päivien powerpoint

Feb 13, 2017

Download

Education

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

PowerPoint-esitys

www.paikkaoppi.fiPaikkaOppi

Useita kouluaineita ja niiden integrointia tukeva paikkatiedon verkkopohjainen oppimisymprist.

Kartta-aineistot, pedagogiset tykalut ja oppimateriaalit ovat kaikille kyttjille maksuttomia. Nin oppilaitoksilla tasavertaiset mahdollisuudet niiden hydyntmiseen.

Koulujen ei tarvitse investoida erillisiin paikkatieto-ohjelmiin ja karttoihin.

Suomalainen innovaatio, jolla ei ole ollut esikuvia muualla maailmassa.

Suomessa koulutuksen kehittmistavoitteina mm. oppiaineiden integroiminen ja digitaalisten oppimisympristjen kytn edistminen. PaikkaOppi on erinomainen tykalu thn.2

Matematiikassa kuvataan symmetrioita luonnossa ja viedn kuvat kartalle. lMaantiedossa ja kotitaloudessa lhiruokaprojekti. Kotitaloudessa tutkitaan ruoka-ainesten alkuper ja valmistetaan ateria lhiruoasta. Maantiedossa merkitn lhituottajat kartalle ja keskustellaan ruoantuotantotapojen vaikutuksista ihmiseen ja ympristn. idinkieless, historiassa kertn oman alueen perinnetietoa esim. videohaastattelemalla vanhempia ihmisi. Videot kootaan kartta-alustalle yhteiseksi karttaesitykseksi ja jaetaan vanhemmille..

Biologia, ympristoppi mobiilikasvioKasvien kuvat kartta-alustalle mobiilikasvioksi.Kemiassa ja maantieteess vesisttutkimus: verrataan ja visualisoidaan lhivesistjen vesinytteit (esim. pH, sameus). Mist erot johtuvat?

Matematiikassa ja maantieteess arvioidaan geometrisi muotoja lhiympristss. Lasketaan kartalla reittien havainnoitujen alueiden pinta-alat. Lhiympristst kertty tieto voidaan esitt kartta-alustalla

PaikkaOpissa voi

Kartta-alustan kytn harjoitteluun.Sopii kaiken ikisille koululaisille.Lyhyit tehtvi oppitunnin piristykseksi.Ulkona oppimista ja oman lhiympristn havainnointia ja tutkimista.

Pieni projekteja eri aiheistaluokkatyskentelyyn.Tehtvmalleja eri oppiaineisiin ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin

Esimerkkej uusista monialaisista tehtvmalleista PaikkaOpissa

Integroidaan idinkielt, ympristoppia, englantia ja saksaa. Oppilaat kuvaavat lempipaikkoja kotipaikkakunnalla. Kuvat ja tekstit kolmella kielell viedn kartta-alustalle. Kartta jaetaan muiden koulujen kanssa.

Mallin kehittminen ja testaus: luokanopettajat Sirkku Alin ja Kati AndersenTurun Puolalan koulu, luokat 4b ja c

Luokkaretkikartat

Integroidaan fysiikan, maantieteen ja historian oppiaineita.Tutkitaan fysikaalisia suureita ty ja teho sek havainnoidaan oman lhiympristn portaiden ymprist, maastoa ja muita erityispiirteit.Kertyt havainnot kirjataan yls ja ne ksitelln oppitunnilla, jonka jlkeen ne tuodaan PaikkaOpin kartta-alustalle.

Mallin kehittminen ja testaus: matemaattisten aineiden lehtorit Kimmo Lehtinen ja Johanna Halttunenturkulainen Luostarivuoren koulu, 7 lkLhiympristn portaat

Alkuopetuksentehtv yhdist ympristoppia, liikuntaa ja kuvaamataitoa. Tehtvss opiskellaan erilaisia talventrrttjlajeja, elimi jotka kyttvt kasveja ravintonaan talvella, aiheeseen liittyvi liikuntaleikkej, trrttjien piirtmist.

Mallin kehittminen ja testaus:luokanopettaja Maritta TammioPiispanlhteen koulun 2b, Kaarina

Sopii maantiedon ja kemian monialaiseksi tehtvksi. Oppilaiden eri vesistist ottamista nytteist analysoidaanveden pH, sameutta, shknjohtokyky ja hapen kyllstymisastetta.Tulokset viedn PaikkaOpin kartta-alustalle.

Mallin kehittminen ja testaus: Biologian ja maantieteen opettajat Ari Kalske, Minna Hmlinen ja Turun yliopiston MobiLuma -hankeLuostarinvuoren koulun 9 lk, TurkuVesisttutkimusTalventrrttjt

http://www.paikkaoppi.fi/luonnonhyodyt/Jakaudutaan ryhmiin. Jokaiselle ryhmlle tabletti tai lppri. Tablettiryhm etsii itselleen lppriryhm -parin. Kaikki tutustuvat ekosysteemipalvelu -ksitteeseen:http://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/ekosysteemipalvelut

Tablettiryhmt kokeilevat, ett verkon jakaminen onnistuu tablettiin.Tablettiryhmt lhtevt kuvaamaan ulos yht valitsemaansa ekosysteemipalvelua. Kohteen tallennus: Kohteen nimi: esim. koivut koulun seinustalla. Kategoria: Luonnontieteellinen tutkimusLuokka: valitse parhaiten sopiva Muista jakaa koko ryhmlle!Lppriryhmt seuraavat sisll kartalta kun kumppanin symboli ilmestyy kartalle.Lppriryhmt muokkaavat parinsa tallentamaa kohdetta kirjoittamalla kuvauskenttn, mik ekosysteemipalvelu on kyseess ja mihin luokkaan se kuuluu.

Luonnon hydyt -tehtv

AlakoululaisilleTutkitaan mit hyty luonnosta on ihmiselle. Kuvataan PaikkaOpin mobiilisovelluksella erilaisia luonnon tarjoamia palveluita ja keskustellaan yhdess niiden merkityksest oppilaille itselleen.

Ympristoppi: Luonnonvarojen kestv kytt, oman toiminnan vaikutukset luontoon ja kaupunkia, rakennettua ymprist kasvien ja elinten elinympristn.

Yhteiskuntaoppi: Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen.

Lhteit:Biotalous: http://www.biotalous.fi/Suomen luonnonsuojeluliitto, ekosysteemipalvelut: Ekosysteemipalvelut. http://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/ekosysteemipalvelut

Ylkoululaisille ja lukiolaisille1) Pohditaan mit oppilaat itse voisivat tehd tukeakseen ekosysteemipalveluiden silymist omassa lhiympristss. 2) Toteutetaan yhdess valittu ekoteko, esim. tehdn yhdess lhiruoka-ateria tai toteutetaan video ekosysteemipalvelun merkityksest ihmisille ja jaetaan se kummiluokalle, vanhemmille, paikallismediaan3) Suunnitellaan millaista kestv liiketoimintaa voisi luonnonpalveluista kehitt.Yhteiskuntaoppi: Aktiivinen kansalaisuus: Harjoitellaan yhteiskunnallisessa osallistumisessa, tyelmss ja taloudellisessa toiminnassa tarvittavia taitoja luomalla aitoja tilaisuuksia koulun arjessa aktiiviselle, vastuulliselle ja rakentavalle yhteistylle ja vaikuttamiselle mys yhteistyss koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Talous: Tarkastellaan taloutta kestvn kehityksen nkkulmasta. Biologia: Pohditaan luonnonvarojen kestvn kytn ekologisia, sosiaalisia, taloudellisia ja eettisi periaatteita sek kestv ravinnontuotantoa.Ksitelln biotalouden ja ekosysteemipalveluiden mahdollisuuksia kestvn tulevaisuuden kannalta.Maastotyskentelyss havainnoidaan ja arvioidaan ymprist ja siin tapahtuvia muutoksia sek ihmisen vaikutusta niihin.

Tehtv tukee uuden perusopetuksen opsin tavoitteita:

Biologia, perusopetuksen ops 7-9 lk

S6 Kohti kestv tulevaisuuttaSisllt liittyvt luonnon monimuotoisuuden silyttmiseen, ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen kestvn kyttn ja muutoksiin lhiympristss. Pohditaan luonnonvarojen kestvn kytn ekologisia, sosiaalisia, taloudellisia ja eettisi periaatteita, kestv ravinnontuotantoa sek elinten hyvinvointia. Ksitelln biotalouden ja ekosysteemipalveluiden mahdollisuuksia kestvn tulevaisuuden kannalta. Tutustutaan luonnonsuojelun tavoitteisiin, keinoihin ja saavutuksiin.S2 Tutkimusretki luontoon ja lhiympristnSisltj valittaessa painotetaan vastuullista luonnossa liikkumista, lajintuntemusta sek metsn ja muiden ekosysteemien tutkimista ja vertailua. Maastotyskentelyss havainnoidaan ja arvioidaan ymprist ja siin tapahtuvia muutoksia sek ihmisen vaikutusta niihin.

Yhteiskuntaoppi, perusopetuksen ops 7-9 lk

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminenTutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanaviin ja keinoihin. Harjoitellaan yhteiskunnallisessa osallistumisessa, tyelmss ja taloudellisessa toiminnassa tarvittavia taitoja luomalla aitoja tilaisuuksia koulun arjessa aktiiviselle, vastuulliselle ja rakentavalle yhteistylle ja vaikuttamiselle mys yhteistyss koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. S4 Taloudellinen toimintaPerehdytn talouden perusksitteisiin, ilmiihin ja keskeisiin toimijoihin sek tarkastellaan taloutta mys kestvn kehityksen ja erilaisten taloudellisten toimijoiden nkkulmasta. Lisksi perehdytn talouden ja hyvinvoinnin kysymyksiin muun muassa tyn, ammattien ja yrittjyyden kautta. Talouden ilmiiden tarkastelussa huomioidaan paikalliset ja globaalit nkkulmat.

Ohjeet kartta-alustan kyttn ja kyttjnhallintaan:

www.paikkaoppi.fi -> PaikkaOppi -> Oppimisympristn kytt Huom! sivun alareunassa linkki ohjevideoihin

www.paikkaoppi.fiwww.facebook.com/paikkaoppi/www.instagram.com/paikkaoppi/projektikoordinaattori [email protected]

Koulutukset koko Suomi, elokuu 2016-joulukuu 2017 Tilaa: urly.fi/Bj2infotilaisuuksina sivistystoimen johdolle ja rehtoreille.workshopeina opettajille palvelun kyttnottamisesta ja kytst eri oppiaineissa tai monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.luokka- tai kenttopetuksena oppilaille palvelun peruskytst, valmiista tehtvist tai omasta projektista.

Yhteystiedot ja tuleva koulutusPysy kartalla!