Top Banner
ORGANIZAREA UNITĂŢII ŞCOLARE CA INSTITUŢIE Şcoala ca: ORGANIZAŢIE Patru atribute caracterizeaza o organizatie: 1. FORTA - La ce este buna o organizatie? Care este componenta ei definitorie ? Oferta ei este competitiva? Este recunoscuta public ? Forta, puterea ei ar putea consta in munca desfasurata in cadrul organizatiei dintr-o scoala, in relatiile ei cu, comunitatea locala. 2. PUNCTE SLABE – de ce nu este buna o organizatie? Sunt capacitatile ei invechite ? Este vulnerabila din diferite puncte de vedere ? Puncte slabe tipice ar putea fi: practici de lucru invechite, echipamente vechi, dotare invechita. 3. OPORTUNITATI – ce oportunitati exista in mediu ? Factorii externi sunt favorabili ? 4. AMENINTARI – ce amenintari exista in mediu ? Economia ? A scazut potentialul de diversificare ? Incapacitatea de a face schimbarii ? Toate aceste atribute reprezinta o analiza numita SWOT derivat de la initialele fiecaruia in limba engleza – STRENGTHS, WEAKNESS, OPPORTUNITIES, THREATS. Secretul este permanenta schimbare interna, astfel incat punctele forte sa poata actiona in sensul minimizarii amenintarilor si maximizarii oportunitatilor. Puncte slabe vor exista intotdeauna, de aceea vor trebui depuse eforturi constante pentru a le depasi. Din cele relatate anterior reiese ca scoala nu trebuie perceputa doar ca o institutie organizata in care trebuie sa functioneze un Consiliu de administratie, profesoral, pentru curriculum, al clasei – (vezi Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar), ci ca o organizatie in care trebuie sa se produca schimbari.
72

Organizarea unitatii scolare ca institutie

May 01, 2023

Download

Documents

Antonescu Diana
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Organizarea unitatii scolare ca institutie

ORGANIZAREA UNITĂŢII ŞCOLARE CA INSTITUŢIEŞcoala ca: ORGANIZAŢIEPatru atribute caracterizeaza o organizatie: 1. FORTA - La ce este buna o organizatie?

Care este componenta ei definitorie ? Oferta ei este competitiva? Este recunoscuta public ?

Forta, puterea ei ar putea consta in munca desfasuratain cadrul organizatiei dintr-o scoala, in relatiile eicu, comunitatea locala.

2. PUNCTE SLABE – de ce nu este buna o organizatie? Suntcapacitatile ei invechite ? Este vulnerabila din diferitepuncte de vedere ?Puncte slabe tipice ar putea fi: practici de lucru invechite,echipamente vechi, dotare invechita. 3. OPORTUNITATI – ce oportunitati exista in mediu ? Factorii externi sunt favorabili ?

4. AMENINTARI – ce amenintari exista in mediu ?Economia ? A scazut potentialul de diversificare ?Incapacitatea de a face schimbarii ?

Toate aceste atribute reprezinta o analiza numita SWOT –derivat de la initialele fiecaruia in limba engleza –STRENGTHS, WEAKNESS, OPPORTUNITIES, THREATS. Secretul este permanenta schimbare interna, astfel incatpunctele forte sa poata actiona in sensul minimizariiamenintarilor si maximizarii oportunitatilor. Puncte slabe vor exista intotdeauna, de aceea vor trebuidepuse eforturi constante pentru a le depasi.

Din cele relatate anterior reiese ca scoala nu trebuieperceputa doar ca o institutie organizata in care trebuie safunctioneze un Consiliu de administratie, profesoral, pentrucurriculum, al clasei – (vezi Regulamentul de organizare sifunctionare a invatamantului preuniversitar), ci ca oorganizatie in care trebuie sa se produca schimbari.

Page 2: Organizarea unitatii scolare ca institutie

Initiatorii unei schimbari ORGANIZATIONALE, care sunt decele mai multe ori directorii pot tine seama de urmatoarelesfaturi :

- VALORIZATI PERSOANELE cu care lucrati si promovatidezvoltarea lor profesionala ;

- EXPRIMATI deschis ceea ce considerati ca esteVALABIL ;

- Promovati colaborarea cu subordonatii sipartenerii ;

- CONCEPETI alternative si oferiti posibilitati deoptiune – nu numai « TRAIECTE UNICE » ;

- REALIZATI CONEXIUNI CU MEDIUL COMUNITAR apropiatsi departat.

Nu ne propunem sa concluzionam, ci sa reflectam asupra modului in care trebuie privita « scoala ca organizatie ». Rolul educatorului se poate transforma din « rezervor de informatie » in analist al fenomenului de interactiune colectiva, promotor al cooperarii, realizator de proiecte concern, consultant, asistent,consilier in probleme de organizare. Este nevoie deci de un efort comun, planificat si continuupentru a privi scoala ca organizatie, pentru a o schimba. Organizatia care cauta sa se schimbe, recurge la o serie detehnici specifice. Patru tehnici sunt cunoscute in dezvoltareaunei organizatii :1. Formarea spiritului de echipa – prin care se urmareste cresterea

eficientei muncii in echipa prin concentrarea atentiei asupraproceselor interpersonale, clarificarii obiectivelor incalitatea produselor sau serviciilor ;

2. Feed-bcak-ul sondajelor – care ofera membrilor organizatiei bazapentru schimbare ;

3. Managementul calitatii totale – care vizeaza obtinerea uneiimbunatatiri continue in actul educational;

4. Reproiectarea radicala a proceselor organizationale pentru a realizaimbunatatiri majore in timp, calitate.

Activitate

Page 3: Organizarea unitatii scolare ca institutie

- Formati 5 grupe de cate 4 (5) astfel incat in fiecare grupa sa existe formabili care vin din acelasi tip de scoli.- Realizati in echipa un poster in care sa demonstrati ca scoala DVS. este o organizatie.- Timp de lucru:

- lucru efectiv in echipa : 15-20 min.- prezentare poster: 5 min. pentru fiecare echipa

Organigrama unitãţii şcolare se cere a fi adaptata la specificulfiecărei unităţi şcolare .

1. Activitatile (actiunile ) proiectate in cadrul procesului de planificare devin operationale in urma unordecizii (colective sau individuale), prin care se stabiliste „cine” actioneaza, „cum” anume si „cu ce” mijloace, cine cu cine coopereaza, cine raspunde si pe cine controleaza etc.;

2. Cu alte cuvinte, executarea prevederilor diverselor planuri se realizeaza in mod organizat si sistematic;

Prima conditie a reusitei intr-o organizatie scolara este ca fiecare sa stie precis ceare de facut, cu alte cuvinte, care-i sunt atributiile.

PUNCTE DE SPRIJIN PENTRU ELABORAREAUNEI ORGANIGRAME

Pentru elaborarea unei organigrame managerii trebuie sa puna si sa afle raspunsul la urmatoarele intrebari:ÎNTREBĂRI CARE SOLICITA RĂSPUNS :

- Care sunt compartimentele de activitate ale unităţii pe

care o conduc ?

- Cine este conducătorul fiecăruia dintre compartimente ?

- Ce categorii profesionale are in subordine fiecare dintre

aceştia ?

- Care sunt elementele esenţiale specifice ale

Page 4: Organizarea unitatii scolare ca institutie

activităţii din fiecare compartiment de activitate ? -Care este relaţia funcţionala dintre compartimente , pe orizontala si peverticala ?

ATENŢIE ! Aceasta relaţie trebuie sa fie reliefata in organigrama.

-. Care este componenta legala a Consiliului deAdministraţie ?ATENTIE ! Pentru o activitate eficienta a acestui consiliu , de care depinde in mare măsura calitatea vieţii şcolare în ansamblul ei , membrii consiliului de administraţie trebuie :- sa reprezinte o adevărata autoritate profesionala;- sa aiba capacitate de analiza obiectiva si de decizie

responsabila;- sa se bucure de prestigiu in rândul colectivului

instituţiei;- sa fie compatibili intre ei, pentru a se asigura convergenta finala de opinie si acţiune. Importanta este conştientizarea necesităţii acceptării părerilor argumentate solid.- Care sunt relaţiile instituţiei cu exteriorul:

• cu ce fel de instituţii • de ce natura este relaţia (subordonare , colaborare ,

supraordonare);• prin care dintre compartimentele interne se realizează

prioritar relaţia ?-Care este compartimentul de decizie şi, respectiv, cel de execuţie in instituţia pe care o conduc ?ACTIVITATESARCINA : in echipele constituite anterior, elaboraţi o organigrama si stabiliţi pe colective de personal:

• sarcinile de indeplinit si cerinţele postului(pregătirea profesionala, experienţa);• răspunderea in munca ;• legaturile dintre compartimente • legaturile de serviciu cu alte persoane .

E1 : Scoală cu invatamant primar si preşcolar;

Page 5: Organizarea unitatii scolare ca institutie

E2: Scoală cu invatamant gimnazial in mediul urban ;

E3: Scoală cu invatamant gimnazial in mediul rural;

E4 : Scoală cu invatamant liceal tehnic (grup şcolar);

E5: Scoală cu invatamant liceal teoretic .Timp de elaborare si realizăre a posterului: - 30'. Timp de performare : 5' pentru fiecare echipa. Evaluare : 2' / echipa

REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARA

Acest document este esenţial pentru funcţionarea concreta a unitarii şcolare . Elaborarea sa are la baza

- Regulamentul de organizare si funcţionare a unitarilor de invatamantpreuniversitare - scoli generale , unitati liceale , grupuri şcolare etc. , document corelatLegii invatamantului si cu valoare de direcţionare generala a activităţii: - Condiţiile concrete de funcţionare a propriei unităţi şcolare analizate la început de ciclu managerial.(resurse materiale si financiare ; resurse umane: cadre didactice (titulari , suplinitori calificaţi sau necalificati); calificative anterioare;elevi (număr si nivel de pregătire);cadre auxiliare si ajutătoare (număr si calitatea prestaţiei activităţii in ciclul anterior);

1. resurse contextuale (aspecte specifice ale funcţionarii unităţii in contextul socio-

economico-politic-religios etc.);2. alţi parametri care se impun a fi luaţi in consideraţie .

Analiza acestora se va face in corelaţie cu resursele pedagogice : planuri de invatamant , programele şcolare ,

Page 6: Organizarea unitatii scolare ca institutie

manualele si concepţia despre evaluare , in special cea docimologica.STRUCTURA R.O.I. respecta compartimentele de activitate reliefate in organigrama si detaliază relaţiile dintre acestea precum si specificul defuncţionare a fiecăruia in parte.EXEMPLU DE R.O.IRegulamentul de ordine interioară (ROI) REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ PENTRU ANUL ŞCOLAR 2011 - 2012  Acest regulament intern s-a realizat pe baza REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A UNITATILOR DE INVATAMANT PREUNIVERSITAR (ROFUIP) in baza Ordinului M.Ed.C. nr. 4925/08.09.2005 de către angajator – directorul unităţii de învăţământ.  CAPITOLUL I Organizarea unităţii de învăţământ 1. Respectarea regulamentului intern este obligatorie pentru totpersonalul salariat al unităţii de învăţământ, pentru elevii şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. 2. Anul şcolar începe la 1 septembrie şi se încheie la 31 augustdin anul calendaristic următor, iar  structura anului şcolar, respectiv perioadele de desfăşurare a cursurilor, a vacanţelor şi a sesiunilor de examene se stabilesc prin ordin al Ministrului Educaţiei şi Cercetării. 3. Pentru clasele I - IV, ora de curs este de 40 de minute, din cauza lucrărilor la corpul A şi pauză de 10 minute; după a doua oră de curs este o pauză de 15 minute. 4. Pentru clasele din învăţământul gimnazial, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 5 minute după prima a treia şi a cincia oră; după a doua oră de curs este o pauză de 20 minute; după a patra oră este o pauză de 10 minute.

Page 7: Organizarea unitatii scolare ca institutie

 5. Structura organizatorică a unităţii de învăţământ este după cum urmează:  CAPITOLUL IIConducerea unităţii de învăţământ Directorul 1. Activitatea directorului unităţii şcolare se desfăşoară in calitate de:a) conducător executivb) angajatorc) ordonator de credited) evaluator a) Directorul in calitate de conducător executiv:-          exercită conducerea executivă a unităţii de învăţământ, în conformitate cu atribuţiile conferite de lege, cuhotărârile Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, precum şi cu alte reglementări legale-          coordonează elaborarea proiectului de dezvoltare a şcolii, prin care se stabileşte politica educaţională a acesteia-          este preşedintele Consiliului profesoral şi al Consiliului de administraţie, în faţa cărora prezintă rapoarte semestriale şi anuale-          stabileşte atribuţiile directorului/directorilor adjuncţi, ai şefilor catedrelor şi ai comisiilor metodice, ai colectivelor pe domenii, precum şi responsabilităţile membrilor Consiliului de administraţie -          emite decizii şi note de serviciu care vizează realizarea obiectivelor politicii educaţionale şi de dezvoltare instituţională -          numeşte învăţătorii / diriginţii la clase şi coordonatorul pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare, care este şi şeful comisiei diriginţilor, în urma consultării şefilor de catedră/ ai comisiilor metodice, cu respectarea principiului continuităţii şi al performanţei

Page 8: Organizarea unitatii scolare ca institutie

-          în baza propunerilor primite, numeşte şefii catedrelor şi ai comisiilor metodice, comisia pentru curriculum,comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii, şefii compartimentelor funcţionale, ai comisiilor şi colectivelor pe domenii şi solicită avizul consiliului profesoral cu privire la programele de activitate ale acestora-          poate propune consiliului profesoral, spre aprobare, cadre didactice care să facă parte din Consiliul de administraţie, Consiliului reprezentativ al părinţilor şi, după caz, Consiliului local, desemnarea reprezentanţilor lor în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ-          reprezintă unitatea de învăţământ în relaţiile cu terţe persoane fizice şi juridice, în limitele competenţelor prevăzute de lege-          trebuie să manifeste loialitate faţă de unitatea de învăţământ, credibilitate şi responsabilitate în deciziile sale,încredere în capacităţile angajaţilor, să încurajeze şi să susţină colegii, în vederea motivării pentru formare continuă şipentru crearea în unitate a unui climat optim desfăşurării procesului de învăţământ-          răspunde de întocmirea, eliberarea, reconstituirea, anularea, completarea, modificarea, rectificarea şi gestionarea documentelor de evidenţă şcolară-          răspunde de asigurarea manualelor şcolare pentru elevii din învăţământul obligatoriu, conform prevederilor Legii învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; asigură personalului didactic condiţiile necesare pentru studierea şi alegerea manualelor pentru elevi-          asigură, prin diriginţi/învăţători, distribuirea carnetelor pentru plata alocaţiei de stat pentru copii şi răspunde de stabilirea necesarului de burse şcolare şi a altor facilităţi la nivelul unităţii de învăţământ, conform legislaţiei în vigoare-          răspunde de respectarea condiţiilor şi a exigenţelor privind normele de igienă şcolară, de protecţie a muncii, de protecţie civilă şi de pază contra incendiilor, în unitatea de învăţământ-          răspunde de realizarea, utilizarea, păstrarea,

Page 9: Organizarea unitatii scolare ca institutie

completarea şi modernizarea bazei materiale şi sportive a unităţii de învăţământ, coordonează activitatea din internat şi de la cantină-          supune, spre aprobare, consiliului reprezentativ al părinţilor o listă de priorităţi care vizează conservarea patrimoniului, completarea şi modernizarea bazei materiale şi sportive, reparaţii, îmbogăţirea fondului de carte al bibliotecii, stimularea elevilor capabili de performanţe şcolare, precum şi a celor cu situaţie materială precară, din fondurile gestionate de consiliul reprezentativ al părinţilor-          se preocupă de atragerea de resurse extrabugetare, curespectarea prevederilor legale-          aplică sancţiuni pentru abaterile disciplinare săvârşite de personalul unităţii de învăţământ, în limita prevederilor legale în vigoare-          aplică sancţiunile prevăzute de prezentul regulament şi de regulamentul intern, pentru abaterile disciplinare săvârşite de elevi            b) Directorul in calitate de angajator:-  încheie contracte individuale de muncă cu personalul angajat şi aprobă concediile de odihnă ale personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, pe baza solicitărilor scrise ale acestora, conform codului muncii şi contractului colectiv demuncă aplicabil- vizează fişele posturilor pentru personalul din subordine, conform legii şi contractului colectiv de muncă- aprobă concediu fără plată şi zilele libere plătite, conform prevederilor legale şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil, pentru întreg personalul, în condiţiile asigurării suplinirii activităţii acestora- consemnează zilnic, în condica de prezenţă, absenţele şi întârzierile de la orele de curs ale personalului didactic de predare şi de instruire practică, precum şi ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic, de la programul de lucru- atribuie, prin decizie internă, personalului didactic titular,personalului asociat sau cadrelor didactice pensionate, în regimde cumul sau plată cu ora, orele de curs rămase neocupate- numeşte şi eliberează din funcţie personalul didactic auxiliar

Page 10: Organizarea unitatii scolare ca institutie

şi nedidactic, conform legislaţiei în vigoare- coordonează comisia de salarizare şi aprobă trecerea personalului salariat al unităţii de învăţământ, de la o gradaţie salarială la alta, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare- numeşte şi controlează personalul care răspunde de sigiliul unităţii de învăţământ şi de completarea carnetelor de muncă- răspunde de întocmirea, eliberarea, reconstituirea, anularea, completarea şi gestionarea actelor de studii- răspunde de corectitudinea încadrării personalului şi de întocmirea, la termen, a statelor lunare de plată a drepturilor salariale- aplică sancţiuni pentru abaterile disciplinare săvârşite de personalul unităţii de învăţământ, în limita prevederilor legaleîn vigoare Directorul in calitate ordonator de credite:-          reprezintă unitatea de învăţământ în relaţiile cu terţe persoane fizice şi juridice, în limitele competenţelor prevăzute de lege-          coordonează direct compartimentul financiar-contabil prin care se realizează evidenţa contabilă sintetică şi analitică, precum şi execuţia bugetară-          elaborează proiectul de buget propriu-          urmăreşte modul de încasare a veniturilor-          urmăreşte angajarea şi utilizarea creditelor bugetare, în limita şi cu destinaţia aprobate prin bugetul propriu-          urmăreşte integritatea şi buna funcţionare a bunurilor aflate în administrare-          urmăreşte organizarea şi ţinerea la zi a contabilităţii şi prezentarea la termen a bilanţurilor contabileşi a conturilor de execuţie bugetară Directorul in calitate de evaluator:-          are drept de îndrumare şi control asupra activităţii întregului personal salariat al unităţii de învăţământ-          elaborează un raport general privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea şcolară pe care o conduce.

Page 11: Organizarea unitatii scolare ca institutie

Raportul general privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea şcolară este prezentat în consiliul profesoral şi în Consiliul reprezentativ al părinţilor. Un rezumat al acestuia, conţinând principalele constatări, va fi făcut public, inclusiv prin afişare clasică sau electronică-          informează inspectoratul şcolar cu privire la rezultatele de excepţie ale personalului didactic, pe care îl propune pentru conferirea distincţiilor şi premiilor, conform prevederilor Legii nr. 128/1997, privind statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare-          apreciază personalul didactic de predare şi de instruire practică, la inspecţiile pentru obţinerea gradelor didactice, precum şi pentru acordarea salariului de  merit şi a gradaţiilor de merit 2. Directorul este coordonatorul Comisiei de evaluare şi asigurare a calităţii.3. Directorul este responsabilul Comisiei de prevenire şi combatere a violenţei. 4. Directorul adjunct îşi desfăşoară activitatea în subordinea directorului, care îi elaborează fişa postului, în concordanţă cu atribuţiile stabilite prin prezentul regulament şi prin regulamentul intern, îi evaluează activitatea şi îi acordă calificativul anual; acesta răspunde în faţa directorului, a consiliului profesoral, a consiliului de administraţie şi a organelor de îndrumare, evaluare şi control, pentru activitatea proprie, conform fişei postului. 5. Directorul adjunct are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) În absenta directorului, va îndruma întreaga activitate în şcoală, preluând atribuţiile acestuia în sensul răspunderii, verificării, controlului;b) Sprijină directorul în conducerea coerentă a unităţii de învăţământ bazându-se pe Consiliul de Administraţie, Consiliul Profesoral; contribuie la organizarea şi monitorizarea activităţii şcolare şi extraşcolare;c)  Elaborează şi propune Consiliului Profesoral spre validare, Programul activităţilor educative şcolare şi extraşcolare;

Page 12: Organizarea unitatii scolare ca institutie

d)  Monitorizează şi evaluează activităţile şcolare şi extraşcolare; verifică încheierea proceselor-verbale în registrul cu această destinaţie – registrul este însoţit de un CD cu imagini din timpul acestor activităţi; e) Coordonează activitatea Comisiei pentru curriculum;f) Întocmeşte lista opţionalelor/ pachetelor de opţionale (avizate de inspectoratul şcolar), pe baza propunerilor fiecăreicatedre şi o supune Consiliului Profesoral spre validare;g)  Monitorizează aplicarea ofertei educaţionale (a CDS), în funcţie de opţiunile părinţilor şi elevilor; h)  Asigură organizarea şi desfăşurarea examenelor de corigenţă şi de încheiere a situaţiilor şcolare potrivit regulamentelor elaborate de MECTS şi ROFUIP;i) Reactualizează baza de date privind activitatea de perfecţionare a personalului didactic şi didactic auxiliar;j) Întocmeşte baza de date privind disciplina şi comportamentul în şcoală, absenteismul, abandonul şcolar;n)  Monitorizează şi evaluează efectuarea serviciului pe şcoală;verifică încheierea proceselor-verbale în registrul cu această destinaţie;o)  Coordonează activitatea Comisiei Consiliul claseip) Asigură armonizarea cerinţelor educative ale şcolii cu solicitările elevilor şi părinţilor; asigură armonizarea volumului temelor pentru acasă şi ia măsuri de corelare a acestora între diferitele discipline;r) Verifică modul cum se desfăşoară programul de pregătire la disciplinele de examen precum şi programul de remediere şcolară – şcoala de după amiază;s) Realizează raportul de analiză semestrială şi anuală a progresului şcolar şi comportamentul elevilorş) Coordonează activitatea Comisiei de alocare a burselor;t) Întocmeşte tabelul cu elevii cu probleme social-economice dinunitatea şcolară;ţ) Coordonează activitatea Comisia Consiliere şi orientare /diriginţilor   Consiliul profesoral 

Page 13: Organizarea unitatii scolare ca institutie

1. Consiliul profesoral este alcătuit din totalitatea personalului didactic de predare şi de instruire practică, cu norma de bază în unitatea de învăţământ respectivă, titular şi suplinitor şi are rol de decizie în domeniul instructiv-educativ. Personalul didactic auxiliar al unităţii de învăţământeste obligat să participe la şedinţele consiliului profesoral, atunci când se discută probleme referitoare la activitatea acestuia şi atunci când este invitat, absenţele nemotivate constituindu-se în abateri disciplinare.2. La şedinţele consiliului profesoral, directorul invită, în funcţie de tematica dezbătută, reprezentanţi desemnaţi ai părinţilor, ai consiliului elevilor, ai autorităţilor locale şi ai partenerilor sociali.3. Consiliul profesoral se întruneşte la începutul şi la sfârşitul fiecărui semestru. De asemenea, acesta se întruneşte în următoarele situaţii: când directorul consideră necesar, la solicitarea a 2/3 din membrii Consiliului elevilor, a jumătate plus unu din membrii Consiliului reprezentativ /Asociaţiei părinţilor sau la solicitarea a 2/3 din membrii Consiliul de administraţie.4. Consiliul profesoral poate fi convocat în şedinţă extraordinară şi la cererea a minimum o treime din numărul membrilor săi.5. Participarea la şedinţele consiliului profesoral este obligatorie pentru cadrele didactice; absenţa nemotivată de la aceste şedinţe se consideră abatere disciplinară. 6. Directorul unităţii de învăţământ numeşte, prin decizie, secretarul consiliului profesoral, care are atribuţia de a redacta lizibil şi inteligibil procesele-verbale ale şedinţelor consiliului profesoral.7. La sfârşitul fiecărei şedinţe a consiliului profesoral, toţi membrii şi invitaţii, în funcţie de situaţie, au obligaţia să semneze procesul-verbal, încheiat cu această ocazie. Directorul unităţii de învăţământ răspunde de acest lucru. Lipsa cvorumuluide semnături anulează valabilitatea punerii în aplicare a hotărârilor şedinţei respective.         8. Procesele-verbale se scriu în „Registrul de procese-verbale al consiliului profesoral” care se înregistrează în unitatea de învăţământ pentru a deveni document oficial, se leagă şi se

Page 14: Organizarea unitatii scolare ca institutie

numerotează. Pe ultima foaie, directorul unităţii de învăţământ ştampilează şi semnează, pentru autentificarea numărului paginilor şi a registrului.9. Registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, este însoţit, în mod obligatoriu, de dosarul care conţine anexele proceselor-verbale (rapoarte, programe, informări, tabele, liste, solicitări, memorii, sesizări etc.). Cele două documente oficiale, registrul şi dosarul, se păstrează într-un fişet securizat, ale cărui chei se găsesc la secretarul şi la directorul unităţii de învăţământ. 10. Consiliul profesoral are următoarele atribuţii:            a) analizează şi dezbate raportul de evaluare internă privind calitatea educaţiei şi raportul general privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea şcolară;b) dezbate, avizează şi propune Consiliului de administraţie, spre aprobare, planul de dezvoltare a şcolii;c) dezbate şi aprobă rapoartele de activitate, programele semestriale, planul anual de activitate precum şi eventuale completări sau modificări ale acestora ;d) alege cadrele didactice care fac parte din Consiliul de administraţie şi actualizează, dacă este cazul, componenţa acestuia; e) aprobă componenţa nominală a comisiilor/catedrelor metodice din unitatea de învăţământ;f) validează raportul privind situaţia şcolară semestrială şi anuală prezentată de fiecare învăţător/diriginte, precum şi situaţia şcolară după încheierea sesiunii de amânări, diferenţe şi corigenţe;g) numeşte comisiile de cercetare a faptelor care constituie abateri disciplinare, săvârşite de personalul salariat al unităţii de învăţământ, conform legislaţiei în vigoare;h) stabileşte sancţiuni disciplinare, pe baza raportului comisiei de cercetare, conform prevederilor legale în vigoare, ale prezentului regulament şi ale regulamentului intern;            i) decide asupra tipului de sancţiune disciplinară aplicată elevilor care săvârşesc abateri; j) decide asupra acordării recompenselor pentru elevi şi pentru personalul salariat al unităţii de învăţământ, conform reglementărilor în vigoare;

Page 15: Organizarea unitatii scolare ca institutie

k) validează notele la purtare mai mici de 7, precum si calificativele la purtare mai mici de „bine”, pentru clasele I-IV;l) validează oferta de discipline opţionale pentru anul şcolar în curs;m) avizează proiectul planului de şcolarizare;n) formulează aprecieri sintetice privind activitatea personalului de instruire practică şi de predare, care solicită acordarea salariului de merit, a gradaţiei de merit sau a altor distincţii şi premii, potrivit legii, pe baza raportului de autoevaluare a activităţii desfăşurate de acesta;o) dezbate şi avizează regulamentul intern al unităţii de învăţământ, în şedinţă la care participă cel puţin 2/3 din personalul salariat al unităţii de învăţământ;p) dezbate, la solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,a inspectoratului şcolar sau din proprie iniţiativă, proiecte delegi sau de acte normative, care reglementează activitatea instructiv-educativă şi transmite inspectoratului şcolar propuneri de modificare sau de completare;q) dezbate probleme legate de conţinutul sau organizarea activităţii instructiv-educative din unitatea de învăţământ.11.  Şedinţele consiliului profesoral al unităţii de învăţământ se constituie legal în prezenţa a 2/3 din numărul total al membrilor.12.  Hotărârile se iau prin vot deschis sau secret, în funcţie de opţiunea membrilor, cu cel puţin jumătate plus unu din numărul total al acestora şi sunt obligatorii pentru întregul personal salariat al unităţii de învăţământ.  Consiliul de administraţie 1. Consiliul de administraţie funcţionează conform prevederilor Legii învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, ale Legii nr. 128/1997, privind Statutul personalului didactic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentului regulament.2.  Consiliul de administraţie are rol de decizie în domeniul organizatoric şi administrativ.

Page 16: Organizarea unitatii scolare ca institutie

3.  Atribuţiile consiliului de administraţie sunt:a) asigură respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, ale actelor normative emise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şiale deciziilor inspectorului şcolar general;            b) administrează, prin delegare din partea consiliului local, terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar şiprin preluare de la vechiul consiliu de administraţie, celelaltecomponente ale bazei materiale-mijloace fixe, obiecte de inventar, materiale care sunt de drept proprietatea unităţii de învăţământ.c) aprobă planul de dezvoltare a şcolii, elaborat de un grup de lucru desemnat de director, după dezbaterea şi avizarea sa în consiliul profesoral;d) aprobă regulamentul intern al unităţii de învăţământ, după cea fost dezbătut în Consiliul profesoral şi în comisia paritară;e) elaborează, prin consultare cu sindicatele, fişele şi criteriile de evaluare specifice unităţii de învăţământ, pentru personalul nedidactic, în vederea acordării calificativelor anuale, primelor lunare şi salariilor de merit;            f) acordă calificative anuale pentru întreg personalul salariat, pe baza propunerilor rezultate din raportulgeneral privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea şcolară, a analizei şefilor catedrelor/comisiilor metodice, a celorlalte compartimente funcţionale;                     g) aprobă, la propunerea directorului, acordarea salariului de merit pentru toate categoriile de salariaţi din unitatea de învăţământ. Pentru personalul didactic de predare şide instruire practică, aprobarea se acordă pe baza aprecierilor sintetice ale consiliului profesoral şi cu respectarea metodologiei specifice;            h) stabileşte acordarea premiilor lunare pentru personalul unităţii de învăţământ;i) stabileşte perioadele concediului de odihnă, pe baza cererilor individuale scrise ale tuturor salariaţilor unităţii de învăţământ, a propunerilor directorului şi în urma consultării sindicatelor;j) stabileşte componenţa şi atribuţiile comisiilor de lucru din unitatea de învăţământ;

Page 17: Organizarea unitatii scolare ca institutie

k) controlează periodic parcurgerea materiei şi evaluarea ritmică a elevilor, solicitând rapoarte sintetice din partea şefilor de catedre/comisii metodice;l) aprobă acordarea burselor şcolare, conform legislaţiei în vigoare;m) avizează şi propune consiliului local, spre aprobare, proiectul planului anual de venituri şi cheltuieli, întocmit de director şi contabilul şef, pe baza solicitărilor şefilor catedrelor/comisiilor metodice şi ale compartimentelor funcţionale;n) hotărăşte strategia de realizare şi gestionare a resurselor financiare extrabugetare, conform legislaţiei în vigoare;o) acordă avizul consultativ pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct;p) propune nivelul indemnizaţiei de conducere a directorului;q) avizează proiectele de plan anual de şcolarizare, de state defuncţii şi de buget ale unităţii de învăţământ;r) stabileşte structura şi numărul posturilor pentru personalul didactic auxiliar, pe baza criteriilor de normare elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru fiecare categorie de personal;s) aprobă strategia de dezvoltare a resurselor umane la nivelul unităţii şcolare;t) validează raportul general privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea şcolară şi promovează măsuri ameliorative, conform normelor legale în vigoare4.  Membrii consiliului de administraţie coordonează şi răspund de domenii de activitate, pe baza delegării de sarcini stabilitede preşedintele consiliului, prin decizie.5. Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ este format, potrivit legii, din 9-15 membri, între care:a) directorul unităţii de învăţământ;             b) directorii adjuncţi;             c) 1-5 reprezentanţi ai cadrelor didactice, aleşi de consiliul profesoral;             d) contabil / contabil şef, dacă există la nivelul unităţii şcolare;             e) reprezentanţi ai autorităţii publice locale, ai asociaţiei de părinţi, ai elevilor din clasele a IX –a – a XII-a

Page 18: Organizarea unitatii scolare ca institutie

/a XIII-a, ai agenţilor economici (obligatoriu pentru învăţământul profesional şi tehnic), precum şi ai instituţiilor şi organizaţiilor comunităţii locale;  (f) în mediul rural se va avea în vedere ca, în consiliile de administraţie, să fie reprezentate corespunzător structurile şcolare din satele care aparţin localităţilor respective; reprezentarea poate fi asigurată de către cadrul didactic coordonator al structurii şcolare;6. Personalul didactic de predare şi de instruire practică, careface parte din consiliul de administraţie, este ales de consiliul profesoral, la propunerea directorului sau a celorlalţi membri ai acestuia, dintre cadrele didactice care au calităţi manageriale şi performanţe profesionale deosebite.7.  Preşedintele consiliului de administraţie este directorul unităţii de învăţământ.8.  La şedinţele consiliului de administraţie participă, fără drept de vot, cu statut de observator/ observatori, liderul sindical / liderii sindicali din unitatea de învăţământ. Punctulde vedere al liderului sindical se menţionează în procesul-verbal al şedinţei.9.  Preşedintele consiliului de administraţie invită în scris, cu 48 de ore înainte de data şedinţei, membrii consiliului de administraţie şi observatorii, care nu fac parte din personalul şcolii.10. Preşedintele consiliului de administraţie numeşte, prin decizie, secretarul consiliului de administraţie, care are atribuţia de a redacta lizibil şi inteligibil procesele-verbale ale şedinţelor consiliului de administraţie.11. La sfârşitul fiecărei şedinţe a consiliului de administraţie, toţi membrii şi invitaţii, dacă există, au obligaţia să semneze procesul-verbal, încheiat cu această ocazie. Preşedintele consiliului răspunde de acest lucru. Lipsa cvorumului de semnături anulează valabilitatea punerii în aplicare a hotărârilor şedinţei respective.12. Procesele-verbale se scriu în „Registrul de procese-verbale ale consiliului de administraţie”, care se înregistrează în unitatea de învăţământ pentru a deveni document oficial, se leagă şi se numerotează. Pe ultima foaie, preşedintele ştampilează şi semnează, pentru autentificarea numărului

Page 19: Organizarea unitatii scolare ca institutie

paginilor şi a registrului.13. Registrul de procese-verbale ale consiliului de administraţie este însoţit, în mod obligatoriu, de dosarul care conţine anexele proceselor-verbale (rapoarte, programe, informări, tabele, liste, solicitări, memorii, sesizări etc.). Cele două documente oficiale, registrul şi dosarul, se păstreazăîn biroul directorului, într-un fişet securizat, ale cărui chei se găsesc la preşedintele şi la secretarul consiliului.14. Consiliul de administraţie se întruneşte lunar, precum şi ori de câte ori consideră necesar directorul sau o treime din membrii acestuia şi este legal constituit în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul membrilor săi. Consiliul de administraţie este convocat şi la solicitarea a 2/3 din membrii consiliului elevilor, sau a jumătate plus unu din membrii consiliului reprezentativ al părinţilor/asociaţiei de părinţi.15. Hotărârile consiliului de administraţie se iau prin vot, cu jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi.  Catedrele/comisiile metodice 1) La nivelul centrului financiar se organizează următoarele comisii metodice:a) Comisia pentru curriculumb) Comisia Educatori, Învăţători c) Comisia Limbă şi comunicared) Comisia Om şi societate, Arte, Educaţie fizicăe) Comisia Matematică, Ştiinţe, Educaţie tehnologicăf)  Comisia Consiliere şi orientare /diriginţilorg) Comisia Consiliul clasei2. Responsabilul comisiei metodice are următoarele responsabilităţi:a) Coordonează şi răspunde permanent de întreaga activitate a catedrei, de buna desfăşurare a întregii activităţi curriculare şi extracurriculare în cadrul comisiei;b)  Participa la şedinţele Consiliului de Administraţie în calitate de membri;c)  Realizează dosarul comisiei;d)  Stabileşte atribuţiile fiecărui membru al comisiei;

Page 20: Organizarea unitatii scolare ca institutie

e)  Elaborează programe de activităţi semestriale şi anuale;f)  Monitorizează parcurgerea materiei la disciplinele din cadrul comisiei;g) Monitorizează notarea ritmică la disciplinele din cadrul comisiei;h)  Analizează periodic performanţele elevilor pe baza rapoartelor alcătuite de şefii de catedre sau cadrele didactice din cadrul comisiei;i)  Elaborează un raport de activitate la sfârşitul semestrului,pe baza materialelor realizate de către şefii de catedre sau cadrele didactice, în vederea realizării raportului semestrial privind starea învăţământului. 3) La nivelul centrului financiar se organizează următoarele comisii organizate pe domeniu de activitate:a) Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii;b) Comisia de inventariere anuală a patrimoniului;c) Comisia de selecţionare a documentelor ce urmează a fi eliminate sau arhivate;d) Comisia de acordare a burselor şi a ajutoarelor ocazionale;e) Comisia tehnică de prevenire şi stingere a incendiilor;f) Comisia de cercetare a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare;g) Comisia de prevenire şi combatere a violenţei.4. Responsabilul comisiei are următoarele responsabilităţi:a) Proiectează, organizează coordonează şi evaluează şi răspundepermanent de întreaga activitate a comisiei, de buna desfăşurarea întregii activităţi curriculare şi extracurriculare în cadrul comisiei;b)  Participă la şedinţele Consiliului de Administraţie în calitate de membru;c)  Realizează dosarul comisiei; d)  Stabileşte atribuţiile fiecărui membru al comisiei;e)  Întocmeşte procese verbale, realizează rapoarte şi materialede analiză în legătură cu activitatea comisiei, ce vor fi introduse în dosarul comisiei şi vor fi prezentate pentru controlul periodic, unităţii şcolare;f) Elaborează un raport de activitate al comisiei, la sfârşitul semestrului, pe baza materialelor realizate de către şefii de catedre sau cadre didactice, în vederea realizării raportului

Page 21: Organizarea unitatii scolare ca institutie

semestrial privind starea învăţământului. 5. La nivelul centrului financiar se organizează următoarele catedre:a) Catedra de Limba şi literatura română;b) Catedra de Limbi străine (moderne);c) Catedra de Matematicăd) Catedra de Educaţie fizică6. Responsabilii de catedră au următoarele responsabilităţi:a) Proiectează, organizează coordonează şi evaluează şi răspundepermanent de întreaga activitate a catedrei, de buna desfăşurarea întregii activităţi curriculare şi extracurriculare în cadrul catedrei; b)  Consiliază cadrele didactice din cadrul catedrei în procesulde elaborare a proiectarii didactice şi a planificărilor semestriale; c)  Sprijină şi verifică (în cadrul catedrei), activitatea de perfecţionare şi formare continuă contribuind concret la îndrumarea profesorilor tineri debuţanti; d)  Stabileşte atribuţiile fiecărui membru al catedrei;e)  Organizează acţiuni specifice unităţii de învăţământ: lecţiidemonstrative, schimburi de experienţă, etc.;e)  Efectuează împreuna cu directorul şcolii asistenţe la lecţiile personalului didactic din cadrul catedrei f) Îndrumă alcătuirea programelor pentru curricula opţională în specialitatea catedrei; g)  Coordonează activitatea de evaluare, propune şi urmăreşte îndeplinirea unor criterii de evaluare în cadrul catedrei prin promovarea formelor neconvenţionale: proiecte, portofolii, reviste, tematica, etc.; h) Monitorizează parcurgerea materiei şi raportează şefului comisiei din care acesta face parte; i)  Monitorizează notarea ritmică, atrage atenţia cadrului didactic în cauză şi dacă acesta nu reacţionează, raportează directorului adjunct;j)  Verifică şi coordonează selecţia şi pregătirea elevilor pentru participarea la olimpiade şi concursuri şcolare, urmărindperformanţele elevilor în cadrul specialităţii; k)  Facilitează realizarea unor teme crosscurriculare (în acest sens, identifică şi evidenţiază potenţialul valoric existent în

Page 22: Organizarea unitatii scolare ca institutie

catedră); l) Evaluează eficienţa opţionalului în specialitate şi raportează rezultatele sefului comisiei;m)  Evaluează activitatea profesorilor în cadrul catedrei şi prezintă concluziile sale responsabilului de comisie, pentru acordarea calificativelor anuale, a premiilor, a salariaţilor de merit, a gradaţiilor de merit, etc.;                                                                                                                                                                                                                                           n) Răspunde în faţa directorului şi a inspectorului de specialitate de activitatea profesională a membrilor catedrei;o)  Întocmeşte procese verbale, realizează rapoarte şi materialede analiză în legătură cu activitatea catedrei, ce vor fi introduse în dosarul comisiei şi vor fi prezentate pentru controlul periodic, unităţii şcolare;  Capitolul III Comisia pentru evaluarea si asigurarea calităţiiDispoziţii generale 1) Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii în Şcoala cuclasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului , denumit în continuare CEAC, este înfiinţat în temeiul Ordonanţei de Urgenţăa Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei modificată prin legea: 87/2006.2) (1) Misiunea CEAC este de a efectua evaluarea internă a calităţii educaţiei oferită de instituţia de învăţământ preuniversitar Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului cu scopul de : a)      a cuantifica capacitatea organizaţiei furnizoare de educaţie de a satisface aşteptările beneficiarilor şi standardele de calitate, prin activităţi de evaluare şi acreditare ;b)      b) a asigura protecţia beneficiarilor direcţi şi indirecţi de programare de studiu de nivelul învăţământului

Page 23: Organizarea unitatii scolare ca institutie

preuniversitar prin producerea şi diseminarea de informaţii sistematice, coerente şi credibile, public accesibile despre calitatea educaţiei  din Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului;c)       a contribui la dezvoltarea unei culturi instituţionale a calităţii în instituţia Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului;d)      a răspunde cerinţelor ARACIP propuse Ministerului Educaţiei şi Cercetării politicii şi strategiei de permanentă ameliorare a calităţii învăţământului preuniversitar.(2) În temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 modificată prin legea 87/2006 privind asigurarea calităţii, înţelegem:      a) Educaţia se referă la programele şi activităţile ciclului preşcolar, primar şi secundar inferior /gimnazial existente în cadrul Şcolii cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului şi a structurilor aparţinătoare unităţii.     b) Organizaţia furnizoare de educaţie este  Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului – Locaţia 1 şi structurile aparţinătoare: Şcoala cu clasele I-VIII Gheorghe Zaharia Brădet –  Locaţia 2; Şcoala cu clasele I-IV Floroaia Mare – Locaţia 3; Şcoala cu clasele I-IV- Floroaia Mică – Locaţia 4; Şcoala cu clasele I-IV – Scrădoasa.     c) Programele de studii concretizează oferta educaţională aunei organizaţii furnizoare de educaţii.     d) Beneficiarii direcţi ai educaţiei sunt copiii de vârstă preşcolară şi şcolară cuprinşi într-o formă de educaţie.      e) Beneficiarii indirecţi ai educaţiei sunt, familiile beneficiarilor direcţi, comunitatea locală, într-un sens larg, întreaga societate.      f) Cadrul naţional al calificărilor cuprinde în mod progresiv şi corelat diplomele sau certificatele de studiu care atestă nivelul de şcolarizare, exprimare în termenii rezultatelor de învăţare.      g) ARACIP reprezintă Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.      h) Calitatea educaţiei este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin care sunt îndeplinite aşteptările beneficiarilor, precum şi

Page 24: Organizarea unitatii scolare ca institutie

standardele de calitate.      i) Evaluarea Calităţii educaţiei constă în examinarea multicriterială a măsurii în care o organizaţie furnizoare de educaţie şi programele acesteia îndeplinesc standardele şi standardele de referinţă. Atunci când evaluarea calităţii este efectuată de însăşi organizaţia furnizoare de educaţie, aceasta ia forma evaluării interne. Atunci când evaluarea calităţii esteefectuată de o agenţie naţională sau internaţională specializată, aceasta ia forma evaluării externe.      j) Asigurarea calităţii educaţiei se realizează printr-un ansamblu de acţiuni de dezvoltare a capacităţii instituţionale de elaborare, planificare şi implementare de programe de studiu , prin care se formează încrederea beneficiarilor că organizaţia de educaţie îndeplineşte standardele de calitate. Asigurarea calităţii exprimă capacitatea unei organizaţii furnizoare de a oferi programe de educaţie , în conformitate cu standardele anunţate. Ea este astfel promovată încât să conducă la îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei.     k) Controlul calităţii educaţiei în instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi secundar inferior/ gimnazial , presupune activităţi şi tehnici cu caracter operaţional, aplicate sistematic de o autoritate de inspecţie desemnata pentru a verifica respectarea standardelor prestabilite.     l) Îmbunătăţirea calităţii educaţiei presupune evaluare, analiză şi acţiune corectivă continuă din partea organizaţiei furnizoare de educaţie, bazată pe selectarea şi adoptarea celor mai potrivite proceduri, precum şi pe alegerea şi aplicarea celor mai relevante standarde de referinţă.    m) Acreditarea este acea modalitate de asigurare a calităţiiprin care se certifică respectarea standardelor, pentru funcţionarea organizaţiilor furnizoare de educaţie şi a programelor lor de studii.    n) Criteriul se referă la un aspect fundamental de organizare şi funcţionare a unei organizaţii furnizoare de educaţie.    o) Standardul reprezintă descrierea cerinţelor formulate în termeni de reguli sau rezultate , care definesc nivelul minim obligatoriu de realizare a unei activităţi în educaţie.    p) Standardul de referinţă reprezintă descrierea cerinţelor

Page 25: Organizarea unitatii scolare ca institutie

care definesc un nivel optimal de realizare a unei activităţi decătre o organizaţie furnizoare de educaţie, pe baza bunelor practici existente la nivel naţional , european sau mondial.    q) Indicatorul de performanţă reprezintă un instrument de măsurare a gradului  de realizare a unei activităţi desfăşurate de o  organizaţie furnizoare de educaţie prin raportare la standarde, respectiv la standarde de referinţă.    r) Calificarea este rezultatul învăţării, diploma de studii obţinută prin absolvirea nivelului de învăţământ secundar inferior/ gimnaziu.  Structura de organizare a CEAC 1. (1) Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii se înfiinţează la nivelul organizaţiei furnizoare  de educaţie la începutul fiecărui an şcolar în conformitate cu prevederile legale.            (2) Conducerea ei operativă este asigurată de conducătorul organizaţiei sau de un coordonator desemnat de aceasta doar în situaţii excepţionale.            (3) Componenţa Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii în unităţile din învăţământul preuniversitar cuprinde :            a) 3 reprezentanţi ai corpului profesoral, aleşi prin vot secret de către Consiliul Profesoral;b) un reprezentant al sindicatului reprezentativ, desemnat de acesta;c) un reprezentant al Consiliului reprezentativ al părinţilor;d) un reprezentant al Consiliului Local;(3) Membrii Comisiei nu pot îndeplini funcţii de conducere în instituţia de învăţământ, cu excepţia persoanei care asigură conducerea ei operativă. 2. Atribuţiile Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţiisunt :a) Coordonează aplicarea procedurilor şi activităţilor de evaluare şi asigurarea a calităţii, aprobate de conducerea organizaţiei furnizoare de educaţie, conform domeniilor şi

Page 26: Organizarea unitatii scolare ca institutie

criteriilor:            A. Capacitatea instituţională, care rezultă din organizarea internă din infrastructura disponibilă, definită prin următoarele criterii:a) structurile instituţionale, administrative şi manageriale;b) baza materială;c) resursele umane;B. Eficacitatea educaţională, care constă în mobilizarea de resurse cu scopul de a obţine rezultatele aşteptate ale învăţării, concretizată prin următoarele criterii:a) conţinutul programelor de studiu ;b) rezultatele învăţării;c) activitatea de cercetare ştiinţifică şi metodică ;d) activitatea financiară a organizaţiei;C. Managementul calităţii, care se concretizează prin următoarele criterii:a) strategii şi proceduri pentru asigurarea calităţii;b) proceduri privind  iniţierea, monitorizarea şi revizuirea periodică a programelor şi activităţilor desfăşurate;c) proceduri obiective şi transparente de evaluare a rezultatelor învăţării;d) proceduri de evaluare periodică a calităţii corpului profesoral;e) accesibilitatea resurselor adecvate învăţării;f) baza de date actualizată sistematic cu referire la asigurareainternă a calităţii;g) transparenţa informaţiilor de interes public;h) funcţionalitatea structurilor de asigurare a calităţii educaţiei, conform legii;b) Elaborează anual un raport de evaluare internă a calităţii educaţiei în organizaţia respectivă. Raportul este adus la cunoştinţa tuturor beneficiarilor prin afişare sau publicare.c) Formulează propuneri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei.           (2) În funcţie de activitatea derulată în cadrul CEACse pot constitui şi alte grupuri de lucru (formate din profesoride specialitate, responsabili de comisie metodică) care să aplice programul de îmbunătăţire. Responsabilităţile grupurilor de lucru vor fi stabilite prin hotărâre a CEAC şi nu pot depăşi nivelul de competenţă al CEAC.

Page 27: Organizarea unitatii scolare ca institutie

 Funcţionarea CEAC 1. (1) CEAC este alcătuită din 8 membri, după cum urmează:a)   secretar CEAC;b)       membrii CEAC;c)       conducătorul operativ al CEAC;(2) Persoanele nominalizate la alin. (1) lit. a) şi b) sunt membre de drept ai CEAC şi sunt numite conform art. 3, alin. (3)din prezentul regulament, pe o perioadă de 1 an.(3) CEAC este condusă de conducătorul organizaţiei. În situaţii excepţionale, conducătorul organizaţiei poate desemna un coordonator. Secretarul comisiei este desemnat de coordonatorul CEAC dintre membrii comisiei în prima şedinţă a comisiei. (4) Atribuţiile cadru ale fiecărui membru al comisiei vor fi delegate în scris de coordonatorul CEAC cu respectarea art. 4 alin. (1) din prezentul regulament.(5) Comisia se întruneşte în şedinţă lunar, conform graficului, respectiv în şedinţă extraordinară, ori de câte ori este cazul, la cererea coordonatorului CEAC, sau a două treimi din numărul membrilor săi. Şedinţele CEAC sunt statutar constituite în cazulîntrunirii a cel puţin două treimi din totalul membrilor prezenţi.(6) În îndeplinirea atribuţiilor sale, CEAC, adoptă hotărâri prin votul a două treimi din numărul membrilor săi prezenţi. Hotărârile CEAC se fac publice prin panoul CEAC din cancelarii, la  afişierul din holul şcolii de la parter.(7) CEAC îndeplineşte următoarele atribuţii principale:a) în conformitate cu prevederile legale, analizează şi aprobă proiectele de strategie instituţională;b) evaluează modul de aplicare a standardelor de referinţă, indicatorilor de performanţă pentru evaluarea şi asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar precum şi standardele de acreditare, specifice fiecărei etape a procesului de acreditare, în conformitate cu notele de probleme transmise de evaluatorii externi;c) aplică şi respectă metodologia de evaluare instituţională şi de acreditare a organizaţiilor furnizoare de educaţie;d) membrii CEAC respectă Codul de etică profesională în

Page 28: Organizarea unitatii scolare ca institutie

evaluare;e) întocmeşte şi publică rapoartele de autorizare, de acreditare, respectiv de evaluare internă a calităţii;f) aplică fişele de observare şi evaluare internă a calităţii şiface propuneri în vederea eliminării disfuncţiilor existente;g) îşi îndrumă activitatea bazându-se pe ghidurile de bune practici publicate pe site-ul ARACIP;h) aduce la îndeplinire propunerile venite din partea I.S.J Covasna, M.E.C.T. sau/şi ARACIP, măsurile de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii în învăţământul preuniversitar.(8) Membrii CEAC pot fi revocaţi din funcţie prin decizia coordonatorului CEAC  (în cazul în care coordonatorul CEAC este conducătorul organizaţiei) în urma consultării Consiliului Profesoral:a) dacă se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile, din diverse motive pe o perioadă mai mare de 60 zile;b) ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor delegate de coordonator;c) ca urmare a încălcării Codului de etică profesională în evaluare;d) la săvârşirea oricăror fapte de natură să atragă răspundere disciplinară, cu repercusiuni asupra prestigiului  Şcolii cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului,  I.S.J. Covasna, MECTS şi/ sau a ARACIP, după caz.   Atribuţiile coordonatorului              1.  (1) Coordonatorul CEAC asigură conducerea operativă a comisiei. În conformitate cu legislaţia în vigoare, această funcţie este echivalentă cu cea de Responsabil cu Asigurarea Calităţii pe instituţie.            (2) În îndeplinirea atribuţiilor sale, coordonatorulemite hotărâri, note de sarcini, semnează documentele, adresele,comunicările care urmăresc îndeplinirea sarcinilor de asigurare a calităţii.            (3)  Coordonatorul CEAC are următoarele atribuţii

Page 29: Organizarea unitatii scolare ca institutie

principale:a) reprezintă CEAC în raporturile cu ISJ Covasna, MECTS, ARACIP,cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele fizice  sau juridice din ţară şi din străinătate, cu orice instituţie, organism etc., interesat în domeniul de activitate al comisiei cu respectarea prevederilor legale în acest sens;b) numeşte secretarul comisiei, în condiţiile prezentului regulament;c) stabileşte sarcinile membrilor comisiei;d) elaborează graficul anual de efectuare a monitorizărilor şi evaluării în unitatea de învăţământ;e) realizează informări privind monitorizarea, consilierea şi îndrumarea unităţilor din învăţământul preuniversitar din reţeaua învăţământului preuniversitar de pe raza judeţului respectiv;f) informează ISJ Covasna, MECTS, ARACIP, privind monitorizărileefectuate la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pe baza standardelor de referinţă, precum şi a standardelor proprii, specifice unităţii de învăţământ preuniversitar respective şi propun măsuri ameliorative;g) elaborează rapoartele anuale de autoevaluare ale unităţii de învăţământ preuniversitar şi ale activităţilor desfăşurate prin inspecţiile şcolare şi de evaluare instituţională de către ISJ, pe care le înaintează atât Consiliului de Administraţie, Consiliului Profesoral, ISJ Covasna, direcţiilor de specialitatedin cadrul MECTS cât şi ARACIP;h) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite în sarcina sa de către ISJ Covasna, ARACIP şi MECTS.  Comisia pentru situaţii de urgenţă Responsabilul Comisiei pentru situaţii de urgenţă va avea în vedere ca în permanenţă căile de evacuare să fie libere, pentru a se putea asigura evacuarea în cazul procedurii unei situaţii de urgenţă. Căile se vor marca cu săgeţi standardizate.Responsabilul Comisiei pentru situaţii de urgenţă va avea în vedere întocmirea / reactualizarea planurilor de protecţie (evacuare, depozitare, de intervenţie) ori de cate ori situaţia

Page 30: Organizarea unitatii scolare ca institutie

o impune, conform anexelor O.M.A.I. nr. 163/2007. De asemenea vaîntocmi lista cu substanţe periculoase.Responsabilul Comisiei pentru situaţii de urgenţă va păstra, conform art. 18 din O.M.A.I. 163/2007, următoarele: -          lit. H) registrul pentru evidenta permiselor de lucrucu focul-          lit. L) evidenţa exerciţiilor de evacuare a personalului propriu/utilizatorilor construcţiei-          lit. Q) grafice de întreţinere si verificare, conforminstrucţiunilor producătorilor/furnizorilor, pentru diferite categorii de utilaje, instalaţii si sisteme, care pot genera incendii sau care se utilizează in caz de incendiu.Fiecare salariat din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului are obligaţia de a-şi însuşi şi respecta regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor.Fiecare angajat sau elev are obligaţia de a informa imediat şefii nemijlociţi/persoanele cu atribuţii de conducere şi supraveghere a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, despre defecţiunile sesizate la mijloacele tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor din dotarea locurilor de muncă, precumşi asupra defecţiunilor şi avariilor tehnice care pot constitui cauze parţiale de producere a unei situaţii de urgenţă.În cazul producerii unor situaţii de urgenţa fiecare salariat are obligaţia de a asigura evacuarea elevilor, de a încerca limitarea urmărilor pe cât posibil fără să îşi pună viaţa în pericol.Fiecare profesor va prezenta în orele de dirigenţie, educaţie civică, etc. Modul de comportare în cazul producerii situaţiilorde urgenţă, semnalul de alarmă şi periodic va răspunde de modul cum elevii reacţionează pe timpul exerciţiilor de evacuare.Atribuţiile personalului desemnat privind intervenţia la locul de muncă:-          alarmarea imediată a personalului de la locul de muncă prin:-          sonerie-          anunţarea prin telefon a incendiului la: - forţele de intervenţie - telefon 112             - forţele de cooperare (Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii)

Page 31: Organizarea unitatii scolare ca institutie

             - administratorul locului de muncă - întreruperea alimentării cu energie electrică a consumatorilor - acţionarea asupra focarului de incendiu cu mijloacele tehnicedin dotare: stingătoare, lopeţi, hidranţi interiori - verificarea amănunţită a locurilor în care se poate propaga incendiul şi unde pot apărea focare noi, acţionându-se pentru stingerea acestora - înlăturarea dărâmăturilor şi crearea căilor de acces şi de evacuare - evacuarea rapidă a persoanelor, animalelor şi a bunurilor materiale spre zonele de siguranţă.  Comisia de sănătate şi securitate în muncă Instrucţiuni proprii generale de securitate a muncii pentru personalul şcolii 1.       Deplasarea angajaţilor de la domiciliu la locul de muncă şi invers, se va face cu mare atenţie, pe căile de acces normale de circulaţie, luând toate măsurile de prevenire şi evitare a accidentelor şi deci, a incapacităţii de muncă.2.       Urcarea şi coborârea scărilor se va face cu mare atenţie, cu sprijin pe balustrada de protecţie, la pas normal. Se va folosi o încălţăminte adecvată, care să nu provoace agăţarea, alunecarea sau căderea personalului.3.       Amenajarea locului de muncă trebuie astfel realizată, încât să ofere utilizatorului confort şi libertate de mişcare. Se va evita îngreunarea circulaţiei prin aşezarea necorespunzătoare a meselor şi scaunelor. Dulapurile vor fi dispuse spre pereţi şi vor avea rafturi suficient de rezistente.4.       Se interzice utilizarea mobilierului deteriorat, cu posibilităţi de cădere sau cu părţi ascuţite sau tăioase.5.       Pardoseala încăperilor va fi în stare bună, fără denivelări sau materiale aşezate pe jos, precum şi fără să aibă suprafeţe alunecoase.6.       Mobilierul de lucru trebuie conceput şi realizat în funcţie de caracteristicile funcţionale ale utilizatorului şi de

Page 32: Organizarea unitatii scolare ca institutie

caracteristicile sarcinii de lucru, astfel încât să asigure acestuia libertatea de mişcare, o poziţie de lucru corectă şi confortabilă.7.       Iluminatul încăperilor de lucru va fi astfel realizat încât să corespundă sarcinilor de muncă şi cerinţelor vizuale ale utilizatorilor.8.       Amenajarea birourilor se va face astfel încât să se asigure accesul uşor şi rapid al personalului de întreţinere, latoate echipamentele din dotare, la poziţiile cablurilor şi la prizele electrice, fără întreruperea activităţii în desfăşurare sau cu o întrerupere minimă.9.       Se interzice conectarea echipamentelor de calcul la prize defecte sau fără legătură la pământ.10.    Conductorii electrici şi cablurile trebuie să fie în bunăstare, să nu prezinte risc de electrocutare la trecerea pe planul de lucru sau pe sol. Cablurile trebuie sa aibă o lungime suficientă pentru a se adapta nevoilor de lucru din încăpere. Conductorii electrici nu vor traversa căile de acces fără a fi protejaţi împotriva deteriorării mecanice.11.    Activitatea de prelucrare automată a datelor va fi astfelplanificată şi organizată, încât lucrul zilnic în faţa ecranuluisă alterneze cu alte activităţi.12.    Punerea sub tensiune a calculatorului se va face numai după constatarea bunei stări a tuturor echipamentelor de lucru (tablou electric, prize, ştechere, cordon de alimentare, grup stabilizator, instalaţie de climatizare)13.    Reglarea ecranelor de vizualizare se va face în raport cucerinţele sarcinii de muncă, condiţiile de mediu şi cu caracteristicile psiho-fiziologice individuale, pentru a realizaoptim:-          luminanţa ecranului, contrastul între caractere şi fond, poziţia ecranului (înălţime, orientare, înclinare)-          înălţimea şi înclinarea suportului pentru documente-          înălţimea mesei de lucru (dacă este reglabilă)-          înălţimea suprafeţei de şedere a scaunului, înclinarea şi înălţimea scaunului.14.    Se interzice personalului neautorizat să intervină la panouri electrice, prize, ştechere, cordoane de alimentare sau orice alte instalaţii şi aparatură specifică. Intervenţiile pe

Page 33: Organizarea unitatii scolare ca institutie

linie electrică se vor face numai de către electricianul autorizat.15.    La încheierea programului de lucru se vor lua măsuri de deconectare a tuturor instalaţiilor electrice, iluminat, scoaterea din priză a aparaturii utilizate (maşini de calcul, reşouri, fierbătoare, veioze). Se vor face verificări asupra lichidării oricăror surse de foc. Această operaţiune revine ultimului lucrător care părăseşte încăperea.16.    În laboratoare trebuie afişate clar instrucţiuni scrise şi subliniate regulile de securitate, substanţele periculoase trebuie să fie depozitate în siguranţă pentru a împiedica utilizarea neautorizată. Echipamentele ştiinţifice din laboratoare trebuie să fie întreţinute regulat.17.    În laboratorul de informatică:-          se asigură buna funcţionare a instalaţiei electrice, fiind interzise improvizaţiile-          intrarea în laborator se va face numai în prezenţa cadrului didactic sau a laborantului-          dotarea cu mobilier din materiale incombustibile sau greu combustibile-          se interzice folosirea reşourilor sau a radiatoarelorelectrice-          se interzice depozitarea lichidelor inflamabile-          operaţiile de întreţinere, revizie şi reparaţie se fac numai de către personalul autorizat-          la terminarea programului de lucru se vor deconecta de la reţea toate echipamentele de calcul electronic18.   În laboratorul de chimie:-          elevii poartă halat-          citesc cu atenţie modul de efectuare a experimentelorşi lucrează numai cu aparatele şi ustensilele indicate în instrucţiuni-          folosesc numai substanţele indicate de profesoară saude modul de lucru, nu miros direct, nu gustă substanţele chimice, şi nu ating cu mâna substanţele, folosesc spatule, pensete, eprubete şi pipete, sita metalică, cleşte pentru eprubete-          la identificarea substanţelor pentru experimente se citeşte cu atenţie eticheta; nu este permisă păstrarea

Page 34: Organizarea unitatii scolare ca institutie

substanţelor în vase neetichetate-          nu este permisă înstrăinarea substanţelor din laborator-          la plecarea din laborator, chiar şi pentru scurt timp, este interzis să se lase aprins becuri de gaz, lămpi cu spirt sau alte aparate de încălzire19.   În laboratorul de fizică:-          experimentele la care se utilizează curent electric, la tensiuni ce pot fi periculoase, vor fi efectuate numai de profesorul de specialitate-          pardoseala din jurul locului unde se desfăşoară experimentele trebuie să fie uscată sau acoperită cu un covor izolant, iar masa de lucru trebuie să fie suficient de mare pentru a permite plasarea în bune condiţii a întregului aparataj-          alimentarea de la reţea se va face de la un tablou cusiguranţe fuzibile calibrate sau întrerupătoare automate; în cazul în care se foloseşte o priză, aceasta va fi în prealabil verificată şi asigurată prin siguranţe fuzibile-          părţile metalice ale aparatelor care ar putea intra accidental sub tensiune, vor fi legate la pământ; racordurile dintre părţile componente ale montajului se vor face prin cordoane în bună stare, perfect izolate şi corespunzătoare tensiunilor folosite în experimentul respectiv. Uneltele de lucru vor fi prevăzute cu mânere izolante, rezistente la tensiunile care se află în instalaţie.  CAPITOLUL IVPărinţiiDispoziţii generale1. (1) Părinţii/tutorii legali au dreptul şi obligaţia de a colabora cu unitatea de învăţământ, în vederea realizării obiectivelor educaţionale.(2) Părinţii/tutorii legali au obligaţia ca, cel puţin o dată pelună, să ia legătura  cu învăţătorul/dirigintele pentru a cunoaşte evoluţia copilului lor.(3) Părintele, tutorele legal instituit sau susţinătorul legal sunt obligaţi, conform legii, să asigure frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu.

Page 35: Organizarea unitatii scolare ca institutie

  Comitetul de părinţi al clasei 1.  (1) Comitetul de părinţi al clasei se alege în fiecare an înadunarea generală a părinţilor elevilor clasei, convocată de învăţător/ diriginte, care prezidează şedinţa.          (2) Convocarea adunării generale pentru alegerea comitetului de părinţi al clasei are loc în primele 30 zile de la începerea cursurilor anului şcolar.          (3) Comitetul de părinţi al clasei se compune din treipersoane: un preşedinte şi doi membri;           (4) Dirigintele/învăţătorul clasei convoacă adunarea generală a părinţilor la începutul fiecărui semestru şi la încheierea anului şcolar. De asemenea, dirigintele/ învăţătorul sau preşedintele comitetului de părinţi al clasei pot convoca adunarea generală a părinţilor ori de câte ori este necesar.          (5) Comitetul de părinţi al clasei reprezintă interesele părinţilor elevilor clasei în adunarea generală a părinţilor la nivelul şcolii, în consiliul reprezentativ al părinţilor, în consiliul profesoral şi în consiliul clasei.2. Comitetul de părinţi al clasei are următoarele atribuţii:          a) ajută învăţătorii/diriginţii în activitatea de cuprindere în învăţământul obligatoriu a tuturor copiilor de vârstă şcolară şi de îmbunătăţire a frecvenţei acestora;          b) sprijină unitatea de învăţământ şi dirigintele în activitatea de consiliere şi de orientare socio-profesională saude integrare socială a absolvenţilor;          c) sprijină dirigintele/învăţătorul în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi extraşcolare;          d) are iniţiative şi se implică în îmbunătăţirea condiţiilor de studiu pentru elevii clasei;          e) atrage persoane fizice sau juridice care, prin contribuţii financiare sau materiale, susţin programe de modernizare a activităţii educative şi a bazei materiale din clasă şi din şcoală.          f) sprijină conducerea unităţii de învăţământ şi dirigintele/învăţătorul în întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei şi a unităţii de

Page 36: Organizarea unitatii scolare ca institutie

învăţământ.3. (1) Comitetul de părinţi al clasei ţine legătura cu unitatea de învăţământ, prin dirigintele/ învăţătorul clasei.          (2) Comitetul de părinţi al clasei poate propune, în adunarea generală, dacă se consideră necesar, o sumă minimă princare părinţii elevilor clasei să contribuie la întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei sau a unităţii de învăţământ.          (3) Contribuţia prevăzută la alin. (2) nu este obligatorie, iar neachitarea acesteia nu poate limita, în nici un caz, exercitarea de către elevi a drepturilor prevăzute de prezentul regulament şi de prevederile legale în vigoare. Informarea celor implicaţi cu privire la conţinutul acestui articol este obligatorie.          (4) Contribuţia prevăzută la alin. (2) se colectează şi se administrează numai de către comitetul de părinţi, fără implicarea cadrelor didactice.          (5) Este interzisă implicarea elevilor în strângerea fondurilor.          (6) Dirigintelui/învăţătorului îi este interzis să opereze cu aceste fonduri.          (7) Fondurile băneşti ale comitetului de părinţi se cheltuiesc la iniţiativa acestuia sau ca urmare a propunerii dirigintelui/ învăţătorului sau a directorului, însuşite de către comitet.          (8) Sponsorizarea clasei sau a unităţii de învăţământ nu atrage după sine drepturi în plus pentru anumiţi elevi.          (9) Se interzice iniţierea, de către şcoală sau de către părinţi, a oricărei discuţii cu elevii în vederea colectării şi administrării fondurilor comitetului de părinţi.  Consiliul reprezentativ al părinţilor  1.  La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ funcţionează Consiliul reprezentativ al părinţilor. 2.  (1) Consiliul reprezentativ al părinţilor din unitatea de învăţământ este compus din preşedinţii comitetelor de părinţi aifiecărei clase.

Page 37: Organizarea unitatii scolare ca institutie

(2) Consiliul reprezentativ al părinţilor prevăzut la alin. (1) îşi desemnează reprezentanţii săi în organismele de conducere ale şcolii. 3. (1) Consiliul reprezentativ al părinţilor poate decide constituirea sa în asociaţie cu personalitate juridică, conform reglementărilor în vigoare. 4. Consiliul reprezentativ al părinţilor are următoarele atribuţii: a)      susţine unitatea de învăţământ în activitatea de consiliere şi orientare socio-profesională sau de integrare socială a absolvenţilor;b)      propune măsuri pentru şcolarizarea elevilor din învăţământul obligatoriu şi încadrarea în muncă a absolvenţilor;c)       propune unităţilor de învăţământ discipline şi domenii care să se studieze prin curriculumul la decizia şcolii;d)      identifică surse de finanţare extrabugetară şi propune Consiliului de administraţie al unităţii, la nivelul căreia se constituie, modul de folosire a acestora;e)      sprijină parteneriatele educaţionale dintre unităţile deînvăţământ şi instituţiile cu rol educativ în plan local;f)        susţine unităţile de învăţământ în derularea programelor de prevenire şi de combatere a abandonului şcolar;g)      se preocupă de conservarea, promovarea şi cunoaşterea tradiţiilor culturale specifice minorităţilor în plan local, de dezvoltare a multiculturalităţii şi a dialogului cultural;h)      susţine unitatea de învăţământ în organizarea şi desfăşurarea festivităţilor anuale;i)        susţine conducerea unităţii şcolare în  organizarea şiîn desfăşurarea consultaţiilor cu părinţii, pe teme educaţionale;j)        conlucrează cu comisiile de ocrotirea a minorilor, cu organele de autoritate tutelară sau cu organizaţiile nonguvernamentale cu atribuţii în acest sens, în vederea soluţionării situaţiei elevilor care au nevoie de ocrotire;k)       sprijină conducerea unităţii de învăţământ în întreţinerea şi modernizarea bazei materiale;l)        are iniţiative şi se implică în îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a activităţii elevilor, în internate şi în cantine.

Page 38: Organizarea unitatii scolare ca institutie

5. (1) Comitetele de părinţi ale claselor /Consiliul reprezentativ al părinţilor pot atrage resurse financiare extrabugetare, constând în contribuţii, donaţii, sponsorizări etc., venite din partea unor persoane fizice sau juridice din ţară şi străinătate, care vor fi utilizate pentru:         a) modernizarea şi întreţinerea patrimoniului unităţii de învăţământ, a bazei materiale şi sportive;          b) acordarea de premii şi de burse elevilor;          c) sprijinirea financiară a unor activităţi extraşcolare;          d) acordarea de sprijin financiar sau material copiilor care provin din familii cu situaţie materială precară;          e) alte activităţi care privesc bunul mers al unităţiide învăţământ sau care sunt aprobate de adunarea generală a părinţilor.(2) Personalul didactic nu operează cu aceste fonduri.(3) Fondurile colectate în condiţiile aliniatului (1) se cheltuiesc numai prin decizia organizaţiilor părinţilor, din proprie iniţiativă, sau în urma consultării consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.6.  (1) Colectarea şi administrarea sumelor destinate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a unităţii de învăţământ, reprezentând o cotă-parte din contribuţia prevăzută la art. 3 din subcapitolul Comitetul de părinţi al clasei  se face numai de către consiliul reprezentativ al părinţilor.             (2) Personalul didactic nu operează cu aceste fonduri.             (3) Fondurile colectate de consiliul reprezentativ al părinţilor se cheltuiesc numai prin decizia acestuia, din propria iniţiativă sau în urma consultării consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ..            (4) Consiliul reprezentativ al părinţilor stabileştesuma de bani care poate să fie folosită pentru situaţii urgente,la solicitarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.  CAPITOLUL V

Page 39: Organizarea unitatii scolare ca institutie

Evaluarea Evaluarea rezultatelor elevilor 1. Evaluarea rezultatelor la învăţătură se realizează în mod ritmic, pe parcursul semestrelor sau în vacanţele şcolare, conform prevederilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării.2. Fiecare semestru cuprinde şi perioade de consolidare şi de evaluare a competenţelor dobândite de elevi. În aceste perioade se urmăreşte:a) ameliorarea rezultatelor procesului de predare-învăţare;b) fixarea şi sistematizarea cunoştinţelor;c) stimularea elevilor cu ritm lent de învăţare sau cu alte dificultăţi în dobândirea cunoştinţelor, deprinderilor şi atitudinilor;d) stimularea pregătirii elevilor capabili de performanţă.3. Instrumentele de evaluare se stabilesc în funcţie de vârsta şi de particularităţile psiho-pedagogice ale elevilor şi de specificul fiecărei discipline. Acestea pot fi:a) lucrări scrise;b) activităţi practice;c) referate şi proiecte;d) interviuri;e) portofolii;f) alte instrumente stabilite de catedrele/comisiile metodice şiaprobate de director sau elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării ori de inspectoratul şcolar. 4.  În învăţământul preuniversitar, evaluările se concretizează,de regulă, prin note de la 10 la 1.5.  În clasele din învăţământul primar, aprecierea rezultatelor elevilor se face prin calificative sau prin alte forme de apreciere, respectând reglementările Ministerului Educaţiei şi Cercetării.6.  Notele/calificativele acordate se comunică, în mod obligatoriu, elevilor, se trec în catalog şi în carnetul de elev, de către profesorul/învăţătorul care le acordă şi se comentează cu părinţii.7.  Numărul de note acordate fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, exclusiv nota de la teză, trebuie să fie

Page 40: Organizarea unitatii scolare ca institutie

cel puţin egal cu numărul săptămânal de ore de curs prevăzut în planul de învăţământ. Fac excepţie disciplinele cu o oră de curspe săptămână, la care numărul minim de note/calificative este dedouă.8. Elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin o notă/ un calificativ în plus faţă de numărul de note/calificative prevăzut la alin. (4) al prezentului articol, ultima notă/ultimul calificativ fiind acordat, de regulă, în ultimele două săptămâni ale semestrului.9. Disciplinele la care se susţin teze se stabilesc de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului. În învăţământul postliceal, la unele specializări, tezele pot fi înlocuite cu elaborarea unor microproiecte.10. Tezele se susţin începând cu a doua jumătate a semestrului.11. Notele la teze, cu o pondere de 25% din media semestrială, se analizează cu elevii într-o oră şcolară special destinată şi se trec în catalog cu cel puţin două săptămâni înaintea încheierii semestrului.12. Tezele se păstrează în şcoală până la sfârşitul anului şcolar şi pot fi consultate de părinţii elevilor, în prezenţa profesorului care predă disciplina de studiu respectivă şi care a acordat nota. Încheierea situaţiei şcolare 1. La sfârşitul fiecărui semestru şi la încheierea anului şcolar, învăţătorii şi profesorii au obligaţia să încheie situaţia şcolară a elevilor care nu intră sub incidenţa Art. 18 din prezentul subcapitol.2. La sfârşitul fiecărui semestru, învăţătorul/dirigintele consultă consiliul clasei pentru elaborarea aprecierii asupra situaţiei şcolare a fiecărui elev. 3. La fiecare disciplină de studiu, media semestrială se consideră legal constituită dacă este calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament.4. Media la evaluarea periodică este media aritmetică a notelor înscrise în catalog, cu excepţia notei de la teză, medie calculată cu două zecimale exacte, fără rotunjire.5.  La disciplinele de studiu, la care nu se susţine teză, media

Page 41: Organizarea unitatii scolare ca institutie

semestrială se obţine prin rotunjirea mediei de la evaluarea periodică la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.6.  La disciplinele de studiu, la care se susţine teză, media semestrială se calculează astfel: ,,media semestrială=(3M+T)/4”,unde ,,M” reprezintă media la evaluarea periodică, iar ,,T” reprezintă nota obţinută la teză. Nota astfel obţinută se rotunjeşte la cel mai apropiat număr întreg; la o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului. 7.  Media anuală la fiecare disciplină este dată de media aritmetică a celor două medii semestriale, calculată cu două zecimale exacte. Aceasta nu se rotunjeşte. La disciplina de învăţământ educaţie fizică şi sport, media anuală/calificativul se poate încheia şi cu media/calificativul de pe un singur semestru, dacă elevul a fost scutit medical pe celălalt semestru.  8.  În cazul în care curriculumul este organizat modular, fiecare modul se dezvoltă ca o unitate autonomă de instruire. Media unui modul se calculează ca medie aritmetică a notelor obţinute pe parcursul desfăşurării modulului, calculată cu două zecimale exacte, fără rotunjire. Încheierea mediei unui modul care se finalizează pe parcursul anului se face, în mod obligatoriu, în momentul finalizării acestuia, nefiind condiţionată de sfârşitul semestrului. Aceasta este considerată media anuală a modulului. Media unui modul este similară cu media anuală a unei discipline, neîncheindu-se medie semestrială. 9. Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, fărărotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele.10.  La clasele I-a IV-a se stabilesc calificative semestriale şi anuale la fiecare disciplină de studiu.11. Pentru clasele menţionate la alin. (10), calificativul semestrial la fiecare disciplină se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare, acordate în timpul semestrului, după care, în perioadele de recapitulare şi de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluaresumativă, cadrul didactic optează pentru unul dintre cele două calificative.12. Pentru clasele menţionate la alin. (10), calificativul anual

Page 42: Organizarea unitatii scolare ca institutie

la fiecare disciplină este dat de unul dintre calificativele semestriale stabilite de către cadrul didactic în baza următoarelor criterii:           a) progresul sau regresul  performanţei elevului;          b) raportul efort-performanţă realizată;          c) creşterea sau descreşterea motivaţiei elevului;          d) realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de către cadrul didactic şi care au fost aduse la cunoştinţa părintelui.13. Mediile/calificativele semestriale şi anuale la fiecare disciplină de studiu se consemnează în catalog de către cadrul didactic care a predat disciplina respectivă, iar mediile/calificativele la purtare de către diriginţi/învăţători.14. Elevii scutiţi de efort fizic au obligaţia de a fi prezenţi la orele de educaţie fizică şi sport. Acestor elevi nu li se acordă note şi nu li se încheie media la această disciplină, în semestrul sau în anul în care sunt scutiţi medical.15. Pentru elevii scutiţi medical, profesorul de educaţie fizicăşi sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, „scutit medical în semestrul” sau „scutit medical în anul şcolar”, specificându-se documentul medical, numărul şi data eliberării acestuia.16.  Elevii scutiţi medical, semestrial sau anual, nu sunt obligaţi să vină în echipament sportiv la orele de educaţie fizică şi sport, având însă încălţăminte adecvată pentru sălile de sport. Absenţele lor de la aceste ore se consemnează în catalog şi generează efectele prevăzute de legislaţia în vigoare. 17.  În timpul orei de educaţie fizică şi sport, elevilor scutiţi medical, pentru o firească integrare în colectiv, cadruldidactic le poate atribui sarcini organizatorice: arbitraj, cronometrare, măsurare, supraveghere, înregistrarea unor elemente tehnice, ţinerea scorului, distribuirea şi recuperarea de material didactic, montarea şi demontarea instalaţiilor sportive uşoare etc.18. Sunt declaraţi amânaţi, semestrial sau anual, elevii cărora nu li se poate definitiva situaţia şcolară la una sau la mai multe discipline de studiu/module din următoarele motive:a) au absentat, motivat sau nemotivat, la cel puţin 50% din

Page 43: Organizarea unitatii scolare ca institutie

numărul de ore de curs prevăzut într-un semestru la disciplinelerespective. Consiliul clasei, cu acordul profesorului care predădisciplina respectivă, poate decide încheierea situaţiei şcolarea elevilor care absentează motivat, din cauza unor afecţiuni grave, menţionate ca atare în documente medicale, sau din alte cauze, pe care consiliul clasei le apreciază ca fiind justificate, cu condiţia ca, după revenirea la şcoală, aceştia să participe regulat la cursuri şi să poată fi evaluaţi. Deciziile luate în aceste cazuri se menţionează într-un proces-verbal, care rămâne la dosarul care conţine anexele proceselor-verbale ale consiliului profesoral;b) au urmat studiile, pentru o perioadă determinată de timp, în alte ţări.19. Elevii declaraţi amânaţi pe semestrul I îşi vor încheia situaţia şcolară în primele patru săptămâni de la revenirea la şcoală, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.20.  Încheierea situaţiei şcolare a elevilor amânaţi pe semestrul al doilea sau amânaţi anual se face într-o perioadă stabilită de conducerea unităţii de învăţământ, înaintea sesiunii de corigenţe. Elevii amânaţi, care nu promovează la unasau două discipline de studiu, în sesiunea de încheiere a situaţiei şcolare, se pot prezenta la sesiunea de corigenţe.21.  Sunt declaraţi corigenţi elevii care obţin medii anuale sub5,00/calificativul „insuficient” la cel mult două discipline de studiu, precum şi elevii amânaţi care nu promovează examenul de încheiere a situaţiei şcolare la cel mult două discipline de studiu.22. Pentru elevii corigenţi, se organizează, anual, o singură sesiune de examene, într-o perioadă stabilită de Ministerul Educaţiei Cercetării,Tineretului şi Sportului.23.  În cazul în care curriculumul este organizat modular, sunt declaraţi corigenţi:- elevii care obţin medii sub 5,00 la modulele ce se finalizeazăpe parcursul anului şcolar, indiferent de numărul modulelor nepromovate;- elevii care obţin medii sub 5,00 la modulele ce se finalizeazăla sfârşitul anului şcolar, precum şi elevii amânaţi care nu promovează examenul de încheiere a situaţiei şcolare. 24.  Sunt declaraţi repetenţi:

Page 44: Organizarea unitatii scolare ca institutie

a) elevii care au obţinut medii anuale sub 5,00/calificativul „insuficient” la mai mult de două discipline de învăţământ;b) elevii care au obţinut la purtare media anuală mai mică de 6,00/calificativul ”insuficient”, respectiv mai mică de 7,00, încazul liceelor pedagogice şi teologice, indiferent de mediile obţinute la disciplinele de studiu;c) elevii corigenţi care nu se prezintă la examen sau care nu promovează examenul la cel puţin o disciplină;d) elevii amânaţi care nu se prezintă la sesiunea de încheiere asituaţiei şcolare, la cel puţin o disciplină;e) elevii exmatriculaţi, cu drept de reînscriere; acestora li seînscrie în documentele şcolare „repetent prin exmatriculare cu drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ sau în alta”.25. În învăţământul primar, repetenţia apare numai după finalizarea ciclului de achiziţii fundamentale (clasa a II-a). Elevii care, la încheierea clasei I, se găsesc în situaţia de laaliniatul 1, vor rămâne în colectivele în care au învăţat în clasa I şi vor intra într-un program de remediere/recuperare şcolară, realizat de învăţătorul clasei, împreună cu un specialist de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.26. Elevii declaraţi repetenţi se pot înscrie în anul şcolar următor în clasa pe care o repetă, la aceeaşi unitate de învăţământ sau la alta, în limita efectivului de 30 de elevi/clasă. În situaţia în care formaţiunile de studiu sunt constituite la limita maximă prevăzută de lege şi şcolarizarea nu se poate realiza cu respectarea limitei de 30 de elevi la clasă, efectivul maxim poate fi depăşit cu 1 – 2 elevi/ clasă.27. Elevul care nu frecventează cursurile de zi ale unei clase din învăţământul obligatoriu, depăşind cu mai mult de doi ani vârsta clasei respective, se află în situaţia de abandon şcolar.Elevul aflat în situaţia de abandon şcolar poate fi înscris, la cerere, în forme de învăţământ seral, cu frecvenţă redusă sau ladistanţă, pentru care se constituie formaţiuni aparte.28. Tinerii care au depăşit vârsta şcolară cu mai mult de 4 ani îşi pot completa educaţia de bază, prin parcurgerea unor programe de tip „A doua şansă”, conform metodologiei Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului. 29. Elevii care au urmat cursurile într-o unitate de învăţământ

Page 45: Organizarea unitatii scolare ca institutie

din altă ţară, pot dobândi calitatea de elev în România, numai după echivalarea de către Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului a studiilor urmate în străinătate şi după susţinereaexamenelor de diferenţe, în perioada stabilită de directorul unităţii de învăţământ de stat sau particular. 30. Elevii din învăţământul obligatoriu, prevăzuţi la alin. (1),care nu au acte de studii, vor fi evaluaţi la o unitate de învăţământ nominalizată de inspectoratul şcolar, după care se stabileşte clasa în care pot fi înscrişi, potrivit rezultatelor evaluării şi vârstei.31.  Examenele de diferenţe şi clarificarea situaţiei şcolare auloc în cel mult 60 de zile de la data înapoierii în ţară. Până la promovarea examenelor de diferenţe, elevii menţionaţi la alin. (1) pot audia cursurile, fără a fi înscrişi în catalog.32. După promovarea tuturor examenelor de diferenţă, elevul esteînscris în clasa pentru care a susţinut examenele.33.  Dacă elevul nu promovează cel puţin două examene de diferenţă, acesta este evaluat pentru o clasă inferioară. Dacă elevul nu promovează un singur examen de diferenţă, se acordă o singură reexaminare. În cazul în care nu promovează nici la reexaminare, elevul este evaluat pentru o clasă inferioară.34. Copiilor lucrătorilor migranţi li se aplică prevederile legale în vigoare privind accesul la învăţământul obligatoriu din România al copiilor lucrătorilor migranţi proveniţi din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi cele ale alin. (2) din prezentul articol.35. Elevilor străini (cetăţeni străini de origine română, cetăţeni romani cu domiciliul în străinătate şi cetăţeni străinicare nu sunt de origine română), li se aplica precizările MECTS privind şcolarizarea elevilor străini in învăţământul preuniversitar din România.36. Elevilor înscrişi în unitatea de învăţământ, care urmează săcontinue studiile în alte ţări, pentru o perioadă determinată detimp, li se rezervă locul.37. Încheierea situaţiei şcolare a acestei categorii de elevi, declaraţi amânaţi, se face, după revenirea în ţară, la disciplinele de învăţământ neechivalate de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, în conformitate cu prevederile Art. 8din prezentul subcapitol.

Page 46: Organizarea unitatii scolare ca institutie

38. Consiliul profesoral din unitatea de învăţământ validează situaţia şcolară a elevilor, pe clase,  în şedinţa de încheiere a cursurilor semestriale şi anuale, iar secretarul consiliului oconsemnează, în procesul-verbal, menţionându-se numele celor promovaţi, corigenţi, repetenţi, amânaţi, exmatriculaţi, precum şi numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7,00.39. Situaţia şcolară a elevilor corigenţi, amânaţi sau repetenţise comunică, în scris, părinţilor/ tutorilor legali, de către diriginte/învăţător, în cel mult 10 zile de la încheierea fiecărui semestru/an şcolar.40.  Pentru elevii amânaţi sau corigenţi, învăţătorul/dirigintele comunică părinţilor/tutorilor legali, înscris, programul de desfăşurare a examenelor de corigenţă şi perioada de încheiere a situaţiei şcolare.41. Situaţia şcolară anuală a tuturor elevilor, cu specificarea mediei generale, se afişează la avizierul unităţii de învăţământ, în termen de 3 zile de la încheierea cursurilor.42.  În alte situaţii decât cele prevăzute în prezentul regulament, nici un document şcolar nu poate fi făcut public fără acordul elevului/absolventului, dacă este major, sau al părintelui/tutorelui legal, cu respectarea art. 83 din Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Examenele organizate de unităţile de învăţământ 1.  Examenele organizate de unităţile de învăţământ sunt:            a) examen de corigenţă, pentru elevii declaraţi corigenţi la încheierea cursurilor anuale şi pentru elevii declaraţi corigenţi după susţinerea examenelor din sesiunea pentru elevii amânaţi;            b) examen de încheiere a situaţiei şcolare, pentru elevii declaraţi amânaţi pe semestrul al doilea sau anual;             c) examen de diferenţe, pentru elevii a căror înscriere în unitatea de învăţământ este condiţionată de promovarea unor astfel de examene.2.  Se interzice organizarea unor examinări, în vederea înscrierii elevilor în clasa I, respectiv a V-a,. Organizarea unor forme de testare este acceptabilă în următoarele situaţii particulare:

Page 47: Organizarea unitatii scolare ca institutie

a) pentru formarea unor clase cu studiul intensiv de limbi străine. În acest caz, testările vor viza verificarea nivelului de stăpânire a limbii străine;b) pentru unităţi de învăţământ care au în structura lor clase gimnaziale, dar nu şi clase primare, iar numărul candidaţilor care solicită înscrierea în clasa a V-a depăşeşte numărul de locuri;c) pentru unităţi de învăţământ care au în structura lor atât clase gimnaziale, cât şi clase primare, dar numărul de locuri alocate clasei a V-a este mai mic decât numărul absolvenţilor clasei a IV-a.3. Ministerul Educaţiei şi Cercetării stabileşte perioadele de desfăşurare a examenelor de corigenţă.4.  Directorul unităţii de învăţământ stabileşte perioada de desfăşurare a examenelor, pentru elevii declaraţi amânaţi pe semestrul al doilea sau anual. Aceste examene se desfăşoară înaintea examenelor de corigenţă.5.   Desfăşurarea examenelor de diferenţă, în urma transferării de la o unitate de învăţământ la alta, are loc, de regulă, în vacanţele şcolare.6. Perioadele pentru celelalte examene de diferenţă sunt precizate în Art. 12 din subcapitolul Încheierea situaţiei şcolare din prezentul regulament.7.  La examenele de diferenţă pentru elevii care solicită transferul de la o unitate de învăţământ la alta, nu se acordă reexaminare.8.  După încheierea sesiunii de corigenţă, elevii care nu au promovat la o singură disciplină de învăţământ/un singur modul au dreptul să solicite reexaminare. Aceasta se acordă de către director, în cazuri justificate, o singură dată, după consultarea învăţătorului sau a profesorului şi la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui legal. Cererea de reexaminare se depune în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor examenului de corigenţă. Reexaminarea se desfăşoarăîn termen de 2 zile de la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de data deschiderii cursurilor noului an şcolar. Comisia de reexaminare se numeşte de către director.9. Beneficiază de reexaminare şi elevii migranţi care se află într-o situaţie identică cu cea prevăzută la art. 29 din

Page 48: Organizarea unitatii scolare ca institutie

prezentul regulament.10.  Toate examenele se desfăşoară după aceeaşi metodologie.11.  Pentru elevii declaraţi corigenţi sau amânaţi anual, examinarea se face din toată materia studiată de elevi în anul şcolar, conform programei şcolare a clasei sau grupei respective.12. Pentru elevii amânaţi pe un semestru, examinarea se face numai din materia acelui semestru.13. Pentru elevii care susţin examene de diferenţe, examinarea se face din toată materia studiată în anul şcolar sau dintr-o parte a acesteia, în funcţie de situaţie.14. Disciplinele la care se dau examene de diferenţă sunt cele prevăzute în trunchiul comun al specializării clasei şi care nu au fost studiate de candidat. Se dă examen, separat, pentru fiecare an de studiu.15.  Nu se susţin examene de diferenţă pentru disciplinele din curriculumul la decizia şcolii.16. În cazul elevilor transferaţi, aceştia preiau disciplinele opţionale ale clasei în care se transferă. La disciplinele opţionale în curs de desfăşurare, părintele/tutorele legal al elevului care nu a împlinit 18 ani îşi asumă responsabilitatea însuşirii de către elev a conţinutului programei şcolare parcurse până în momentul transferului. În foaia matricolă, se trec mediile obţinute la opţionalele studiate la unitatea de învăţământ de la care se transferă.17.  Pentru desfăşurarea examenelor, există trei tipuri de probe: scrise, orale şi practice. La toate examenele se susţin, de regulă, două din cele trei probe, proba scrisă şi proba orală.18.  Pentru disciplinele de studiu la care, datorită profilului sau/şi specializării, este necesară şi proba practică, modalităţile de susţinere a acesteia şi cea de-a doua probă de examen sunt stabilite de directorul unităţii de învăţământ, împreună cu membrii catedrei de specialitate.19.  Proba practică se susţine la disciplinele care au, preponderent, astfel de activităţi.20. Directorul unităţii de învăţământ stabileşte, prin decizie internă, componenţa comisiilor şi datele de desfăşurare a examenelor. Fiecare comisie are un preşedinte şi doi profesori

Page 49: Organizarea unitatii scolare ca institutie

examinatori.21. La toate examenele, evaluarea elevilor se face de către doi profesori/învăţători de aceeaşi specialitate sau de specialităţiînrudite.22. Pentru examinarea elevilor corigenţi, unul dintre profesori/învăţători este cel care a predat elevului disciplina de învăţământ în timpul anului şcolar. În absenţa temeinic motivatăa acestuia, examinarea se face de către un alt profesor de specialitate/învăţător din şcoală, numit de directorul unităţii de învăţământ, sau de către un profesor/învăţător de la o altă unitate de învăţământ, numit de inspectorul şcolar general, la solicitarea întemeiată a directorului unităţii de învăţământ. Dacă directorul unităţii de învăţământ apreciază că între elev şi profesor există un conflict care ar putea vicia rezultatul evaluării, examinarea poate fi făcută de o comisie stabilita de director si avizata de inspectorul de specialitate.23. Proba scrisă a examenelor are o durată de 45 de minute pentru învăţământul primar şi de 90 de minute pentru învăţământul secundar şi postliceal, din momentul transcrierii subiectelor pe tablă sau al primirii de către elev a foii cu subiecte. Proba scrisă conţine două variante de subiecte, din care elevul tratează o singură variantă, la alegere.24. Proba orală a examenelor se desfăşoară prin dialog profesor-elev, pe bază de bilete de examen. Numărul biletelor de examen este de două ori mai mare decât numărul elevilor care susţin examenul la disciplina respectivă. Fiecare bilet conţine două subiecte. Elevul poate schimba de cel mult două ori biletul de examen. Fiecare schimbare atrage scăderea notei acordate de către fiecare examinator, cu câte un punct.25. Fiecare profesor examinator acordă elevului cate o notă la fiecare probă susţinută de acesta. Notele de la probele orale sau practice sunt întregi. Notele de la probele scrise pot fi fracţionare. Media aritmetică a notelor acordate la cele două probe, rotunjită la nota întreagă cea mai apropiată, reprezintă nota finală la examenul de corigenţă, acordată de profesorul/ învăţătorul examinator; fracţiunile de 50 sutimi se rotunjesc înfavoarea elevului.26. Media obţinută de către elev la examenul de corigenţă este media aritmetică, nerotunjită, a notelor finale acordate de cei

Page 50: Organizarea unitatii scolare ca institutie

doi examinatori. Între notele finale, acordate de cei doi examinatori, nu se acceptă o diferenţă mai mare de un punct. În caz contrar, medierea o face preşedintele comisiei.27. La clasele la care evaluarea cunoştinţelor se face prin calificative, se procedează astfel: după corectarea lucrărilor scrise şi după susţinerea examenului oral, fiecare examinator acordă calificativul său, global; calificativul final al elevului la examenul de corigenţă se stabileşte de comun acord între cei doi examinatori. În cazul unei neconcordanţe, preşedintele are drept de decizie, pentru stabilirea calificativului final al elevului la acest examen.28. Elevul corigent este declarat promovat la disciplina de examen, dacă obţine cel puţin media 5,00/calificativul suficient.29. Sunt declaraţi promovaţi anual, elevii care obţin la fiecaredisciplină la care susţin examenul de corigenţă cel puţin media 5,00/calificativul suficient.30.  La examenul de corigenţă, la cel de încheiere a situaţiei şcolare pentru elevii amânaţi anual şi la examenul de diferenţă care echivalează o disciplină studiată un an şcolar complet, media obţinută constituie media anuală a disciplinei respective şi intră în calculul mediei generale anuale.31. La examenul de încheiere a situaţiei şcolare pentru elevii amânaţi pe semestrul al doilea sau la examenul de diferenţă careechivalează o disciplină numai pe intervalul unui semestru, media obţinută constituie media semestrială a elevului la disciplina respectivă.32. Elevii corigenţi sau amânaţi, care nu se pot prezenta la examene din motive temeinice, dovedite cu acte, în cel mult cinci zile lucrătoare de la data examenului, sunt examinaţi la odată ulterioară, stabilită de director, dar nu mai târziu de începutul noului an şcolar. În situaţii excepţionale, respectiv internări în spital, imobilizări la pat etc., dovedite cu acte, inspectoratul şcolar poate aproba susţinerea examenului şi după începerea cursurilor noului an şcolar.33. Rezultatele obţinute la examenele de încheiere a situaţiei, la examenele pentru elevii amânaţi şi la examenele de corigenţă,inclusiv la cele de reexaminare, se consemnează în catalogul de examen de către profesorii/ învăţătorii examinatori şi se trec

Page 51: Organizarea unitatii scolare ca institutie

în catalogul clasei de către secretariatul şcolii, în termen de maximum cinci zile de la afişarea rezultatelor, dar nu mai târziu de data începerii cursurilor noului an şcolar.34. Rezultatele obţinute de elevi la examenele de diferenţă se consemnează în catalogul de examen, de către examinatori, iar înregistrul matricol şi, în catalogul clasei, de către secretarul şcolii.35. În catalogul de examen, se consemnează notele/calificativeleacordate la fiecare probă, nota finală acordată de fiecare profesor examinator sau calificativul global, precum şi media obţinută de elev la examen, respectiv calificativul final. Catalogul de examen se semnează de către examinatori şi de cătrepreşedintele comisiei, imediat după terminarea examenului.36. Preşedintele comisiei predă secretarului unităţii de învăţământ toate documentele specifice acestor examene, cum ar fi: cataloage de examen, lucrările scrise şi însemnările elevilor la proba orală/practică etc. Aceste documente se predauimediat după finalizarea examenelor, dar nu mai târziu de data începerii cursurilor anului şcolar.37. Rezultatul la examenele de corigenţă şi la examenele de încheiere a situaţiei pentru elevii amânaţi, precum şi situaţia şcolară anuală a elevilor se afişează a doua zi după încheierea sesiunii de examen şi se consemnează în procesul-verbal al consiliului profesoral de la începutul anului şcolar.38. După terminarea sesiunii de examen, de încheiere a situaţiei, de corigenţă sau de reexaminare, învăţătorul/dirigintele consemnează în catalog situaţia şcolară a elevilor care au participat la aceste examene.39. Lucrările scrise şi foile cu însemnările elevului la proba orală a examenului se păstrează în arhiva unităţii de învăţământ, timp de un an.  CAPITOLUL VIEleviiDobândirea calităţii de elev 1. Orice persoană, indiferent de sex, rasă, naţionalitate, apartenenţă politică sau religioasă, care este înscrisă în

Page 52: Organizarea unitatii scolare ca institutie

unitatea de învăţământ şi participă la activităţile organizate de aceasta, are calitatea de elev.2. În învăţământul primar (clasele I-a IV-a) şi în ciclul gimnazial al învăţământului secundar inferior (clasele a V-a – aVIII-a), calitatea de elev se dobândeşte în urma solicitării scrise adresate de părinţi sau tutori legali către unitatea de învăţământ de stat sau particular. Părintele sau tutorele legal are dreptul de a alege forma de învăţământ şi felul educaţiei copilului minor.3.  Elevii promovaţi vor fi înscrişi de drept în anul următor destudiu, dacă nu există prevederi specifice de admitere în anul respectiv. 5.  Elevii repetenţi sau retraşi se pot reînmatricula, la cerere, la acelaşi nivel, în următorii doi ani consecutivi, redobândind calitatea de elev.  Exercitarea calităţii de elev 1.  Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor şi prin participarea la toate activităţile existente în programul fiecărei unităţi de învăţământ.2.  Evidenţa prezenţei elevilor se face la fiecare oră de curs de către învăţător/profesor, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă.3.  Absenţele datorate îmbolnăvirii elevilor, bolilor contagioase din familie sau altor cazuri de forţă majoră, dovedite cu acte legale, sunt considerate motivate.4.   Motivarea absenţelor se efectuează pe baza următoarelor acte:a) adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar sau de medicul de familie şi avizată de medicul şcolar (dacă există);b) adeverinţă sau certificat medical eliberat de unitatea sanitară, în cazul în care elevul a fost internat în spital, avizat(ă) de medicul şcolar (dacă există);c) cererea scrisă a părintelui/tutorelui legal al elevului, adresată directorului unităţii de învăţământ şi aprobată de acesta, în urma consultării cu dirigintele/învăţătorul clasei.5.  Motivarea absenţelor se face de către învăţător sau diriginte, în ziua prezentării actelor justificative.

Page 53: Organizarea unitatii scolare ca institutie

6.  În cazul elevilor minori, părintele/tutorele legal are obligaţia de a prezenta, personal, dirigintelui actele justificative pentru absenţele copilului lor.7.    Actele pe baza cărora se face motivarea absenţelor vor fi prezentate în termen de maxim 7 zile de la reluarea activităţii elevului şi vor fi păstrate de către învăţător/diriginte pe tot parcursul anului şcolar.8. Toate adeverinţele medicale trebuie să aibă viza cabinetului,care are în evidenţă fişele medicale/carnetele de sănătate ale elevilor.9.  Nerespectarea termenului prevăzut la alin. 8 din prezentul articol atrage, de regulă, declararea absenţelor ca nemotivate. 10.  La cererea scrisă a unităţilor de învăţământ în care este organizat învăţământ sportiv, a structurilor naţionale sportive,directorul poate aproba motivarea absenţelor elevilor care participă la cantonamente şi la competiţii de nivel local, naţional şi internaţional, cu condiţia recuperării materiei, în vederea încheierii situaţiei şcolare.11. Elevii din învăţământul obligatoriu cu handicap fizic, nedeplasabili, cu boli cronice grave, pot fi scutiţi parţial sautotal de frecvenţă, beneficiind de îndrumarea unităţii de învăţământ. Scutirea se acordă, la cerere, de director, pe baza actelor medicale doveditoare şi a recomandării exprese a compartimentului de igienă şcolară din cadrul direcţiei de sănătate publică a judeţului Covasna.12.  Elevii şi elevele aflaţi în situaţii speciale (căsătorie, naşterea unui copil, persoane existente în îngrijirea elevului, detenţie etc.) vor fi sprijiniţi să finalizeze ciclul de învăţământ. Drepturile elevilor 1.  Elevii din învăţământul de stat şi particular se bucură de toate drepturile constituţionale. Elevii din învăţământul de stat şi particular acreditat se bucură de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de elev. 2. Nici o activitate organizată în unitatea de învăţământ nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor.3.  Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal, are dreptul

Page 54: Organizarea unitatii scolare ca institutie

de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţiase adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectivă.4.  Elevii din unitatea şcolară beneficiază de învăţământ gratuit.5.  Elevii pot beneficia de burse sau de alte forme de sprijin material şi financiar pentru studii, acordate de bănci, în condiţiile legii.  Şcoala îi sprijină material, cu precădere pe elevii care obţin performanţe, rezultate foarte bune la învăţătură sau la activităţi artistice şi sportive, precum şi pecei cu situaţie materială precară.6. Elevii pot beneficia de suport financiar şi din sursele extrabugetare ale unităţii de învăţământ.7.  Conducerea unităţii de învăţământ este obligată să pună, gratuit, la dispoziţia elevilor, bazele materiale şi bazele sportive pentru pregătirea organizată a acestora. 8. În timpul şcolarizării, elevii beneficiază de asistenţă psihopedagogică şi medicală gratuită. De asemenea, ei au dreptulla bilete cu preţuri reduse, la spectacole, muzee, manifestări cultural-sportive şi la transportul în comun, pe baza carnetuluide elev, vizat la zi.9. Elevii din unitatea de învăţământ au dreptul să fie evidenţiaţi şi să primească premii şi recompense, pentru rezultate deosebite obţinute la activităţile şcolare şi extraşcolare, precum şi pentru atitudine civică exemplară.10. Elevii din unitatea de învăţământ primesc gratuit manuale şcolare. 11. Dreptul de a opta pentru cursul opţional cuprins în oferta curriculară a şcolii se exercită de către părinţii/ tutorii legali ai copiilor.12.  Elevii au dreptul să participe la activităţile extraşcolareorganizate de unitatea de învăţământ, precum şi la cele care se desfăşoară în palatele şi în cluburile elevilor, în bazele sportive şi de agrement, în taberele şi în unităţile conexe

Page 55: Organizarea unitatii scolare ca institutie

inspectoratelor şcolare, în cluburile şi în asociaţiile sportive, cu respectarea prevederilor regulamentelor de funcţionare ale acestora.13. Elevilor din unitatea şcolară le este garantată, conform legii, libertatea de asociere în cercuri şi în asociaţii ştiinţifice, culturale, artistice, sportive sau civice, care se organizează şi funcţionează pe baza unui statut propriu, aprobatde directorul unităţii de învăţământ. 14. Exercitarea dreptului la reuniune, conform art.15 alin. (2) din Convenţia cu privire la drepturile copilului, nu poate fi supusă decât acelor limitări care sunt prevăzute de lege şi caresunt necesare într-o societate democratică, în interesul siguranţei naţionale, al ordinii publice, pentru a proteja sănătatea şi moralitatea publică sau drepturile şi libertăţile altora.15. Dreptul la reuniune se exercită în afara orarului zilnic, iar activităţile pot fi susţinute în unitatea de învăţământ, la cererea grupului de iniţiativă, numai cu aprobarea directorului.Aprobarea pentru desfăşurarea acestor acţiuni va fi condiţionatăde acordarea de garanţii scrise, oficiale privind asigurarea, decătre organizatori, a securităţii persoanelor şi a bunurilor.16.  În cazul în care conţinutul activităţilor care se desfăşoară în unitatea de învăţământ de stat şi particular contravine principiilor susmenţionate, directorul unităţii de învăţământ poate suspenda sau interzice desfăşurarea acestor activităţi.17.  În unitatea de învăţământ, conform legii, libertatea elevilor de a redacta şi difuza reviste/ publicaţii şcolare proprii, este garantată.18.  În cazul în care aceste reviste/ publicaţii conţin elementecare afectează siguranţa naţională, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sau prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de ordine interioară al unităţii de învăţământ, directorul va suspenda editarea şi difuzarea acestora.19.  Elevii cu aptitudini şi performanţe şcolare excepţionale, pot promova 2 ani într-un an şcolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei  Cercetării şi Tineretului. 

Page 56: Organizarea unitatii scolare ca institutie

Îndatoririle elevilor1. Elevii sunt obligaţi să cunoască şi sa respecte toate prevederile Regulamentului intern, să respecte toate legile statului.2. Elevii au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregati la fiecare disciplina de studiu, de a-si insusi cunostintele prevazute de programele scolare.3. Elevii trebuie sa aiba o comportare civilizata si o tinuta decenta atat in scoala, cat si in afara ei.4. Accesul spre salile de curs se face exclusiv pe scarile destinate urcării şi respectiv coborârii, confom marcajelor realizate în formă de săgeată galbenă. 5. Pe parcursul programului scolar si in incinta scolii este obligatorie purtarea ecusonului.6. Accesul la aparatura de specialitate se face numai sub supravegherea persoanelor autorizate.7. In cazul deteriorarii unor bunuri, acestea vor fi inlocuite pe cheltuiala celui care a comis fapta sau daca nu se stabilestevinovatul, pe cheltuiala colectivului clasei care a utilizat respectivul obiect; manualele gratuite distribuite elevilor si nereturnate sau deteriorate de catre acestia vor fi platite de elevi la un pret stabilit de conducerea scolii.8. In situatii deosebite elevii pot solicita invoiri numai de laprofesorul diriginte sau in lipsa acestuia de la profesorul de serviciu pe scoala. Profesorii vor consemna absentele in catalogsi vor fi motivate pe baza cererii unuia dintre parinti.9. Motivarea absentelor se face de catre diriginte in ziua prezentarii actelor justificative care pot fi:a) adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar sau de medicul de familie aceasta din urma fiind vizata de medicul scolar;b) adeverinta sau certificat medical eliberat de unitatea sanitara, in cazul in care elevul a fost internat in spital;c) cererea scrisa a parintelui/tutorelui legal al elevului, adresata directorului unitatii de invatamant si aprobata de acesta, in urma consultarii cu dirigintele clasei.10. In cazul elevilor minori parintele are obligatia de a prezenta personal dirigintelui actele justificative pentru absentele copilului lor.

Page 57: Organizarea unitatii scolare ca institutie

11. Este interzisa, in timpul programului, deplasarea in afara incintei scolare.12. Elevii sunt obligati sa anunte de urgenta, pe primul angajatal scolii pe care il gaseste despre:a) existenta unei situatii deosebite (conflict, agresiune etc.);b) prezenta in cladiri sau in curtea unitatii scolare a unor persoane suspecte sau aflate in situatia de a produce evenimentenedorite;c) existenta unor pachete, bagaje sau alte obiecte suspecte sau lasate fara supraveghere.13. Se interzice aducerea in incinta scolii a unor persoane straine care pot tulbura activitatea unitatii scolare.14. Este interzis elevilor:a) să distruga documente scolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole etc.;b) să deterioreze bunurile din patrimoniul unitatii de invatamant;c) să aducă si sa difuzeze in unitatea de invatamant materiale care, prin continutul lor, atenteaza la independenta, suveranitatea si integritatea nationala a tarii, care cultiva violenta si intoleranta;d) să blocheze caile de acces in spatiile de invatamant;e) să deţină şi să consume in perimetrul unitatii de invatamant si in afara ei droguri, bauturi alcoolice, tigari si sa participe la jocuri de noroc;f) să introducă în perimetrul unitatii de invatamant orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum munitie, petarde, pocnitori etc., care prin actiunea lor pot afecta integritatea fizica si psihica a colectivului de elevi si a personalului unitatii de invatamant;g) să posede si sa difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic;h) să utilizeze telefoanele celulare in timpul orelor de curs, aexamenelor si a concursurilor;i) să inregistreze audio sau video activitatile din scoala fara acordul profesorilor sau al conducerii scolii:j) să lanseze anunturi false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile in perimetrul unitatii de invatamant;k) să aduca jigniri si sa manifeste agresivitate in limbaj si in

Page 58: Organizarea unitatii scolare ca institutie

comportament fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamant;l) să frecventeze barurile şi să practice jocurile de noroc;m) să stea pe holuri dupa ce s-a sunat de intrare;n) să deranjeze desfăşurarea activităţilor din şcoală.15. Frecventa elevilor la cursuri este obligatorie. Intrarea in scoala se face cu cel puţin 10 minute inaintea primei ore, numaipe baza de legitimatie sau carnet de elev, vizate de conducerea scolii. 16. Parintele/tutorele legal al elevului poate solicita invoireaacestuia 5 zile pe parcursul unui an scolar. Cererile scrise se prezinta personal de catre parinte profesorului diriginte, se inregistraza la secretariat si se vizeaza de catre conducerea scolii. 17. Nu este permisa invoirea elevilor de la ore cu exceptia cazurilor de participare la diverse activitati cu specific scolar (olimpiade, concursuri, festivaluri etc.). In aceste situatii invoirea se realizeaza de catre conducerea scolii la solicitarea profesorilor care indruma elevii respectivi. 18. Indiferent de momentul si locul unde se afla, elevii trebuiesa aiba un comportament civilizat, corect, dovedind prin aceastaca sunt elevi si respecta numele şcolii in care invata.19.  Este interzis oricarui elev sa aduca in clasa sau in scoalapersoane straine, sa fie asteptati de alte persoane (cu exceptiamembrilor familiei) in scoala sau in curtea scolii.20. Elevii nu au voie sa aduca in scoala si sa foloseasca nici un fel de spray-uri lacrimogene/paralizante si orice alte materiale pirotehnice sau de alta natura care ar putea pune in pericol integritatea fizica a celor din jur.21. Relatiile dintre elevi in general, dintre fete si baieti in special, trebuie sa se bazeze pe respect reciproc, sa se foloseasca un limbaj civilizat si adecvat varstei, sa nu se recurga la gesturi intime indecente.22. Se interzice cu desavarsire fumatul, consumul de bauturi alcoolice si droguri.23. Se interzice introducerea in scoala a materialelor vizuale/auditive care atenteaza la bunele moravuri.24. Se interzice introducerea si utilizarea in cladirea scolii askateboard-urilor, patinelor cu rotile, cartilor de joc,

Page 59: Organizarea unitatii scolare ca institutie

tablelor.25. Se interzice utilizarea telefonului mobil in timpul orelor de curs, precum si mentinerea acestuia in stare de activare.26. Se interzice elevilor sa posede sau sa foloseasca orice fel de arme si sa se implice in acte de violenta sau intimidare.27. Elevilor la este interzis sa-si insuseasca bunuri, obiecte sau bani care nu le apartin.28. Se interzice elevilor sa organizeze in scoala activitati politice si/sau de propaganda politica, activitati de prozelitism religios sau ocult.29. Este obligatoriu ca elevii sa aiba o tinuta decentă, curată şi îngrijita. Este interzisa purtarea unor articole vestimentareindecente si a accesoriilor care nu se preteaza mediului scolar.30. Baietilor nu le este permisa purtarea parului lung; este interzisa purtarea cerceilor, bratarilor, inelelor, pierce-urilor. 31. Fetelor le este interzisa purtarea pierce-urilor, a fustelorscurte, indecente, sau a bluzelor decoltate sau prea scurte, precum si utilizarea produselor de machiaj.32. Profesorul care in timpul orelor constată la unul sau mai multi elevi o tinuta neconforma cu prevederile actualului Regulament, are dreptul de  a-l propune spre a fi sanctionat prin prestarea unei activitati in folosul comunitatii scolare, in afara orelor de curs.33. Este interzis elevilor sa foloseasca insemne si sa poarte imbracaminte neadecvata varstei si calitatii de elev, specifica gruparilor rock, sataniste etc.34. Mobilierul din salile de clasa, din laboratoare si cabinete,din sala de sport si terenul de sport, materialul didactic aflatin dotarea scolii trebuie folosite cu simt de raspundere, sa fieconservate, reparate si imbogatite.35. Elevii care produc stricaciuni sau deterioreaza bunurile dindotarea scolii au obligatia sa repare sau sa inlocuiasca (dupa caz) obiectele deteriorate sau sa achite contravaloarea pagubelor produse. In cazul in care vinovatul nu a fost identificat răspunderea revine colectivului care a folosit sala sau echipamentul/materialul respectiv. In cazul repetării producerii de daune elevul/elevii vor fi sancţionaţi prin prestarea unei activităţi in folosul scolii (munca in folosul

Page 60: Organizarea unitatii scolare ca institutie

comunităţii), activitate care se va desfăşura in afara orelor decurs.36. Elevii au obligatia de a mentine curatenia in salile de clasa, laboratoare, cabinete, sala de educatie fizica, holuri, grupuri sanitare precum si pe terenul de sport si in curtea scolii.37. Elevii care intarzie returnarea cartilor imprumutate de la biblioteca scolii peste termenul legal de 12 zile lucratoare, auobligatia de a achizitiona si de a dona bibliotecii o carte din lista recomandata la nivelul comisiilor metodice ale şcolii si afisata la biblioteca.38. Prin rotatie, elevii fiecarei clase fac de serviciu in clasaavand urmatoarele atributii:a) preiau spatiul scolar cu 10 minute inainte de inceperea programului si semnaleaza profesorului de serviciu orice deficienta sau lucru suspect;b) asigura conditii optime de desfasurare a lectiilor (ordine, curatenie, creta, tabla stearsa);c) comunica la fiecare ora absentele;d) pleaca ultimii din clasa, predand personalului de serviciu, in buna stare, spatiul scolar;e) asigura securitatea clasei in orele in care activitatea se desfasoara in alte spatii scolare. Recompensarea elevilor 1. Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extraşcolară şi se disting prin comportare exemplară pot primi următoarele recompense:a) evidenţiere în faţa colegilor clasei;b) evidenţiere, de către director, în faţa colegilor de şcoală sau în faţa consiliului profesoral;c) comunicare verbală sau scrisă adresată părinţilor, cu menţiunea faptelor deosebite pentru care elevul este evidenţiat;d) burse de merit, de studiu sau alte recompense materiale acordate de stat, de agenţi economici sau de sponsori;e) premii, diplome, medalii;f) recomandare pentru trimiterea, cu prioritate, în excursii sauîn tabere de profil din  ţară şi din străinătate;

Page 61: Organizarea unitatii scolare ca institutie

g) premiul de onoare al unităţii de învăţământ.2.  Acordarea premiilor elevilor la sfârşitul anului şcolar se face la nivelul unităţii de învăţământ, la propunerea dirigintelui, a consiliului clasei, a directorului şcolii.(2) Se pot acorda premii elevilor care:               a) au obţinut primele trei medii generale pe clasă, dar nu mai mici de 9.00; pentru următoarele trei medii sepot acorda menţiuni;              b) s-au distins la una sau mai multe discipline destudiu;      c) au obţinut performanţe la concursuri, festivaluri, expoziţii şi la alte activităţi extraşcolare desfăşurate la nivel local, judeţean, naţional sau internaţional;      d) s-au remarcat prin fapte de înaltă ţinută morală şi civică;      e) au avut, la nivelul clasei, cea mai bună frecvenţă pe parcursul anului şcolar.3. Se pot acorda premii şi pentru alte situaţii prevăzute de regulamentul intern al unităţii de învăţământ.4.  Unitatea de învăţământ şi alţi factori pot stimula activităţile de performanţă ale elevilor la nivel local, naţional şi internaţional, prin alocarea unor premii, burse, dinpartea consiliului reprezentativ al părinţilor, a agenţilor economici, a fundaţiilor ştiinţifice şi culturale, a comunităţiilocale etc.  Sancţiunile aplicate elevilor 1. Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiilelegale in vigoare, inclusiv Regulamentul de organizare si funcţionare a instituţiilor de învăţământ preuniversitar si Regulamentul de ordine interioara, vor fi sancţionaţi în funcţiede gravitatea acestora si de repetabilitatea lor.2. Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele:a) observaţia individuala;b) mustrarea in fata clasei si/sau in fata consiliului clasei sau a consiliului profesoral;c) mustrarea scrisa;

Page 62: Organizarea unitatii scolare ca institutie

d) retragerea temporara sau definitiva a bursei;e) eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile;f) mutarea disciplinara la o clasa paralela;g) preavizul de exmatriculare;h) exmatricularea cu drept de reînscriere in anul următor in aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu;i) exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ;j) exmatricularea din toate unităţile de învăţământ fără drept de reînscriere pentru o perioada de timp.3. Sanctiunile prevazute la art. 2, aliniatele b,c,d,e,f,g,h,i,jvor fi comunicate in scris parintilor, sunt insotite de scadereanotei la purtare si de contributii în munca in folosul scolii intre 4-6 ore.4. Sanctiunile prevazute la art. 2, aliniatele c,d,e,f,g,h,i,j se inregistreaza in catalogul clasei, precizandu-se numarul documentului.5. Elevii care primesc sanctiuni prevăzute la art. 2, aliniateleb,c,d,e,f,g,h,ei,j, precum si faptele savarsite, vor fi facute cunoscute tuturor elevilor, in careu.6. Incalcarea repetata a prevederilor legale duce la aplicarea unor sanctiuni mai aspre.7. Acumularea absentelor nemotivate se sanctioneaza astfel: la 20 absente nemotivate sau 15% din totalul orelor la o singura disciplina se scade câte un punct la purtare;8. Se sanctioneaza cu mustrare in fata clasei si/sau in fata consiliului profesoral insotita de contributii pentru dotarea scolii in valoare de 500.000 lei sau 6 ore de munca in folosul scolii, incalcarea repetata a prevederilor articolelor cuprinse in art. 1 – 14 din Îndatoririle elevilor. 9. Elevii care, intentionat, distrug bunurile din şcolă pierd bursa sau dreptul de a primi bursa.10. Se sanctioneaza cu eliminare de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile, insotita de munca zilnica in folosul scolii pe aceastaperioada sau  cu mutare disciplinara la o alta clasa pentru incalcarea repetata a articolelor prevazute în Îndatoririle elevilor.Transferul elevilor 

Page 63: Organizarea unitatii scolare ca institutie

1. Elevii au dreptul să se transfere de la o unitate la alta, dela o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului intern al unităţii de învăţământ de la şi la care se face transferul. Aprobările pentru transfer se dau de către consiliile de administraţie ale celor două unităţi de învăţământ.2. În învăţământul primar (clasele I-a IV-a) şi în ciclul gimnazial al învăţământului secundar inferior (clasele a V-a – aVIII-a), elevii se pot transfera, după cum urmează:             a) în aceeaşi unitate de învăţământ, de la o clasă la alta, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă;b) de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă. 3. În învăţământul profesional (şcoală de arte şi meserii şi anul de completare) elevii se pot transfera, după cum urmează:a) în aceeaşi unitate de învăţământ, de la o clasă la alta, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă;b) de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă. În cazul schimbării domeniului de pregătire/calificării profesionale, se susţin examene de diferenţă.4. Gemenii se pot transfera în clasa celui cu media mai mare, sau invers, la cererea acestora.5.  Nepromovarea unuia dintre examenele de diferenţă anulează dreptul la transfer. Şcoala de la care elevul a solicitat transferul este obligată să-l reprimească.6.  Transferurile în care se păstrează forma de învăţământ se pot efectua numai în perioada intersemestrială sau a vacanţei devară; regulamentul intern al unităţii de învăţământ poate prevedea şi condiţii speciale de transfer.7.  Transferul elevilor în timpul anului şcolar se poate efectua, în mod excepţional, cu respectarea prevederilor art. 2 – 5, în următoarele situaţii:          a) la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate;          b) la recomandarea de transfer, eliberată pe baza uneiexpertize medicale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică;

Page 64: Organizarea unitatii scolare ca institutie

          c) la / de la învăţământul de artă sau sportiv;8. După aprobarea transferului, şcoala primitoare este obligată să solicite situaţia şcolară a elevului în termen de 5 zile. Şcoala de la care se transferă elevul este obligată să trimită, la şcoala primitoare, situaţia şcolară a celui transferat, în termen de 10 zile. Elevul nu este înscris în catalog până la primirea situaţiei şcolare de către şcoala la care s-a transferat.  Încetarea calităţii de elev 1. Calitatea de elev încetează în următoarele situaţii:          a) la absolvirea studiilor învăţământului obligatoriu;          b) în cazul abandonului şcolar repetat;          c) în cazul în care elevul a rămas repetent de trei ori consecutiv. Transportul elevilor 1. Transportul elevilor cu microbuzul oferit de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului şi de administraţia locală este gratuit. Cu acest mijloc de transport pot călători, fără plată, şi cadrele didactice care însoţesc elevii în deplasări. 2.  50 de elevii care au domiciliul în Floroaia Mare beneficiazăzilnic de mijlocul de transport, începând cu elevul cu domiciliul cel mai îndepărtat de sediul şcolii.3.  Elevii sunt obligaţi să nu distrugă bunurile din mijlocul detransport. În caz contrar, răspund disciplinar şi material pentru prejudiciile create.4.  Elevilor care distrug componente ale mijlocului de transport, li se interzice deplasarea cu acest mijloc pe o perioadă determinată de timp  CAPITOLUL VIIAsigurarea securităţii elevilor1. Pentru asigurarea siguranţei elevilor în şcoală şi în curtea şcolii, cadrele didactice vor efectua serviciul pe şcoală,

Page 65: Organizarea unitatii scolare ca institutie

conform organizării realizate la nivel de şcoală.2. Serviciul pe şcoală se desfăşoară în timpul pauzelor şi va asigura comportamentul civilizat al elevilor în sălile de clasă,deplasarea lor în holurile şcolii, pe casa scării.3. În timpul serviciului, cadrele didactice asigură siguranţa elevilor în holurile şcolii, respectiv în curtea şcolii, având un perimetru de supraveghere bine definit.4. În timpul serviciului, cadrele didactice asigură siguranţa elevilor şi în sălile de clasă care corespund perimetrului lor desemnat.5. În timpul serviciului, cadrele didactice asigură siguranţa elevilor în curtea şcolii având un perimetru de supraveghere bine definit.6. Pentru asigurarea siguranţei elevilor în vecinătatea şcolii cadrele didactice de serviciu în curtea şcolii vor supraveghea părăsirea şcolii de către elevi în intervalele 12.00-12.10, 13.00-13.10, 14.00-14.10.7. Serviciul pe şcoală va începe serviciului la ora 07.30 şi se va încheia la ora 14.10, vizând în special intervalul de timp din timpul pauzelor.   8. Cadrele didactice de serviciu vor completa registrul cu procese verbale ale serviciului pe şcoală.  9. Cadrele didactice de serviciu sunt direct responsabile de evenimentele care vor avea loc în perimetul destinat lor, în timpul zilelor repartizate lor conform organizării realizate la nivel de şcoală.  CAPITOLUL VIIIPersonalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic1. Legea Învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificărileşi completările ulterioare şi Legea nr. 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, cu modificările şi completările ulterioare reglementează funcţiile, competenţele, responsabilităţile, drepturile şi obligaţiile personalului didactic de predare şi de instruire practică şi ale personaluluididactic auxiliar.2.  În sistemul naţional de învăţământ funcţionează personal didactic de predare şi de instruire practică, personal didactic

Page 66: Organizarea unitatii scolare ca institutie

auxiliar şi nedidactic cu calităţi morale, apt din punct de vedere medical, capabil să relaţioneze corespunzător cu elevii, părinţii şi colegii. 3. Personalul din învăţământ are obligaţia de a participa la programe de formare continuă, în conformitate cu specificul activităţii şi cu reglementările în vigoare, pentru fiecare categorie. 4. Personalul din învăţământ trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile educaţionale pe care  le transmite elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil. 5. Personalul din învăţământ are obligaţia să sesizeze, la nevoie, instituţiile publice de asistenţă socială/educaţională specializată, Direcţia de protecţie a copilului, în legătură cu aspecte care afectează demnitatea, integritatea fizică şi psihică a elevului/copilului.6.  Personalul din învăţământ trebuie să dovedească respect şi consideraţie în relaţiile cu elevii, părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.7.  Personalului din învăţământ îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţaintimă, privată şi familială a acestuia.8. Personalului din învăţământ îi este interzisă aplicarea de pedepse corporale, precum şi agresarea verbală sau fizică a elevilor şi/sau a colegilor.9.  Se interzice personalului didactic să condiţioneze evaluareaelevilor sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de  obţinerea oricărui tip de avantaje, de la elevi sau de la părinţii/ aparţinătorii/reprezentanţii legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite, se sancţionează cu excluderea din învăţământ. 10. Personalul didactic este obligat să prezinte, conform legii,rezultatele analizelor medicale solicitate, efectuate conform Legii nr. 128/1997, privind Statutul Personalului Didactic, cu modificările şi completările ulterioare, Acordului comun, încheiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi cu Casa de Asigurări: avizul pentru examenul clinic, eliberat de către medicul de familie, examenul pulmonar, suportat de către Consiliul Local, examenul

Page 67: Organizarea unitatii scolare ca institutie

psihologic, realizat de către personalul de specialitate din Centrele de Asistenţă psihopedagogică din cadrul sistemului de învăţământ judeţean.11. Personalul didactic de predare şi de instruire practică din învăţământul preuniversitar are drepturile şi obligaţiile prevăzute în Legea nr. 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, cu modificările şi completările ulterioare. La nivelulfiecărei unităţi de învăţământ, prin regulamentul de ordine interioară, se pot stabili drepturi şi obligaţii specifice, cu consultarea reprezentantului/ reprezentanţilor organizaţiei/ organizaţiilor sindicale din unitate.1. Responsabilul compartimentului secretariat şi arhivă are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) Asigură aplicarea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea învăţământului,încadrarea optimă, corectă şi transparentă – încadrarea şcolii, având în vedere:• Realizarea încadrărilor cadrelor didactice;• Realizarea tuturor documentelor şcolare solicitate de ISJ, MECTS; • Redactarea corespondenţei;• Întocmirea deciziilor de angajare şi salarizare a personaluluişi a contractelor de muncă ale persoanelor nou angajate;• Evidenţa personal – date statistice;• Completarea şi păstrarea dosarelor personale ale personalului;• Operarea in Carnetele de Muncă;• Realizarea foii de prezenţă (pontaj);• Întocmirea statelor de plată ale personalului;• Eliberarea de adeverinţe;b) Asigură şcolarizarea tuturor elevilor conform metodologiei actuale privind evidenta elevilor la nivel de şcoala, având în vedere:• Înscrierea elevilor şi completarea Registrului Matricol;• Evidenţa elevi – date statistice;• Completarea foilor matricole pentru elevii din anul terminal;• Mişcarea elevilor – cereri de transfer;• Eliberarea actelor de studii pentru elevii din anul terminal;c) Asigură respectarea metodologiei actuale de acordare a drepturilor elevilor având în vedere:

Page 68: Organizarea unitatii scolare ca institutie

• Întocmirea statelor de plată, a burselor şcolare;• EURO 200 – ajutor pentru achiziţionarea unui calculator (în cadrul comisiei).d) Asigură realizarea unei baze de date cu privire la sistemul de învăţământ din România în ceea ce priveşte resursele umane, având în vedere:• Situaţii specifice începutului de an şcolar: actualizare evidenţe elevi şi profesori, contracte de muncă, cărţi de muncă,dosare personale, situaţii statistice elevi şi profesori, completare, eliberare adeverinţe;• Studierea programului DCC şi a manualului de utilizare;• Colectare de date de la centrele financiare şi şcolile arondate;• Introducere informatizata în baza de date a elevilor;• Crearea formaţiunilor de studiu aferente fiecărui centru financiar;• Arondarea elevilor la formaţiunile de studiu;• Introducerea cadrelor în baza de date;• Încadrarea personalului didactic;• Verificarea şi corectarea datelor introduse;• Arhivarea datelor;• Pregătirea programului pentru actualizarea bazei de date.e) Asigură realizarea lucrărilor de arhivare, în colaborare cu Direcţia Judeţeană Covasna a Arhivelor Naţionale având în vedere:-          selecţionarea documentelor din arhiva şcolii, propusede Direcţia Judeţeană Covasna a Arhivelor Naţionale pentru a fi transferate;-          predarea documentelor selecţionate la Arhiva Naţională Judeţeană Covasna; Legarea şi îndosarierea actelor anuale de la compartimente; -          întocmirea Nomenclatorului din centrul financiar bugetar Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului. 2. Responsabilul compartimentului contabilitate are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) Asigură necesarul desfăşurării activităţii în şcoală, având în vedere:

Page 69: Organizarea unitatii scolare ca institutie

• Repartizarea pe baza de referat de necesitate a materialelor necesare a se procura pe luna următoare pentru bunul mers al activităţii în şcoală şi a structurilor arondate centrului nostru financiar;• Efectuarea demersurilor pentru fondurile necesare plăţii furnizorilor şi alte cheltuieli;Întocmirea situaţiilor de închidere a lunii precedente (pt. ISJ Covasna, Consiliul Judeţean, Primărie);• Urmărirea încadrării stricte a creditelor aprobate şi alocate pe categorii de cheltuieli: personale, materiale, burse;• Verificarea, întocmirea documentelor privind închiderea lunii (întocmirea notelor contabile, efectuarea operaţiilor contabile,înregistrarea sumelor în fişele de cont, întocmirea balanţei de verificare);• Întocmirea centralizatoarelor privind actele de bancă şi actele de casă în vederea întocmirii notelor contabile cu sumelerespective care urmează a fi înregistrate in fişele contabile;• Constituirea contractelor de garanţii pentru gestionari, reţinerea sumelor şi depunerea lor la bancă, definitivarea sumelor de reţinut pentru întocmirea statelor de salarii, verificarea statelor de plată, statul de burse pentru elevi, concedii, etc.;• Întocmirea centralizatoarelor, a ordinelor de plată şi depunerea lor la trezorerie;• Verificarea întocmirii formelor de închiriere pentru spaţiile temporar disponibile precum şi încasarea sumelor datorate de chiriaşi;• Întocmirea balanţei de verificare, sintetică şi analitică;• Întocmirea trimestrială a situaţiilor financiare (închiderea contului de execuţie bugetară, situaţia fluxurilor de trezorerie, execuţia programelor finanţate de la bugetul local şi bugetul de stat) – toate întocmite pe natura cheltuielilor şidefalcate pe capitole, subcapitole, titlu, articol, aliniat bugetar;• Întocmirea bilanţului contabil cu toate anexele prevăzute;• Întocmirea anexelor bugetare privind plăţile efectuate pe tipuri de cheltuieli medii (urban şi rural) şi nivele de învăţământ;• Întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli pe capitole de

Page 70: Organizarea unitatii scolare ca institutie

învăţământ, natura cheltuielii (de personal, materiale) pe articole, alienate, capitole;• Întocmirea planul de inventariere a patrimoniului centrului financiar, instruirea comisiilor de modul de desfăşurare al inventarierii; • Valorificarea inventarelor;• Verificarea zilnică a plaţilor şi veniturilor după extras de cont şi registru de casă;• Întocmirea altor situaţii şi adrese care apar ocazional.3. Responsabilul compartimentului administrativ are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) Asigură buna funcţionare a clădirilor şi spaţiilor de activitate; asigură starea de funcţionalitate a locaţiilor avândîn vedere:-          Realizarea lucrărilor de reabilitare, reparaţii şi construcţii la locaţiile centrului financiar bugetar.b) Asigură starea de funcţionalitate a sălilor de clasă, holurilor şi grupurilor sanitare având în vedere:-          Zugrăvirea şi vopsirea soclului în sălile de clasă, holurilor şi grupurilor sanitare la locaţiile centrului financiar bugetar;-          Curăţenia şi igienizarea sălilor de clasă, holurilor şi grupurilor sanitare la locaţiile centrului financiar bugetar.c) Asigură starea de funcţionalitate a mobilierului şcolar avândîn vedere:-          Repararea mobilierului la locaţiile centrului financiar bugetar.d) Asigură starea de funcţionalitate a mijloacelor de încălzire a spaţiilor de activitate având în vedere-          Realizarea lucrărilor de verificare a instalaţiei de încălzire la locaţiile centrului financiar bugetar;-          Realizarea lucrărilor de menţinere a instalaţiei de încălzire la locaţiile centrului financiar bugetar;-          Aprovizionarea cu lemne.e) Asigură starea de funcţionalitate a reţelei de apă având în vedere:-          Realizarea lucrărilor de menţinere a instalaţiei de apă la locaţiile centrului financiar bugetar.f) Asigură starea de funcţionalitate a reţelei electrice având

Page 71: Organizarea unitatii scolare ca institutie

în vedere:-          Realizarea lucrărilor de menţinere a instalaţiei electrice la locaţiile centrului financiar bugetar.g) Asigură funcţionalitatea şi dotarea laboratoarelor şi cabinetelor.4 . Responsabilul compartimentului Centrul de Documentare şi Informare are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) Asigură cadrul necesar pentru funcţionarea bibliotecii în regim de CDI; organizează activităţii educative pentru formarea de abilităţi la elevi de folosire a cărţii având în vedere:  • Iniţierea elevilor în tehnicile de cercetare documentară;• Formarea la elevi a deprinderilor de a folosi mijloacele de documentare (cărţi, enciclopedii specializate, dicţionare, reviste de specialitate, internet) în vederea realizării unor referate şi proiecte pe obiecte de învăţământ;• Evidenţierea rolului lecturii în petrecerea timpului liber; Cartea de specialitate: Noutăţi editoriale;• Popularizarea fondul documentar şi a activităţii CDI-ului prin:-          Expoziţii de carte, expoziţii de produse ale muncii elevilor în cadrul proiectului Comenius şi alte activităţi educative; -          Panouri de afişaj: Lecturile suplimentare pe clase;-          Listele cu noutăţile editoriale;-          Liste bibliografice pe discipline;• Organizarea activităţii de învăţare şi a celor educative organizate cu elevii• Organizarea unor activităţi prilejuite de diferite evenimente• Organizarea concursurilor tematice • Organizarea susţinerii lucrărilor metodico-ştiinţifice pentru obţinerea gradului didactic I;• Asigurarea prezentării unor lucrări de specialitate de către cadrele didactice, cu ocazia cercurilor pedagogice, etc..b) Realizează evidenţa fondului de carte având în vedere:-          efectuarea inventarului la biblioteca şcolii;-          îmbogăţirea fondul de carte prin achiziţionarea de cărţi necesare completării fondului de carte.  

Page 72: Organizarea unitatii scolare ca institutie