Top Banner
Institut for Business to Government
12

OPsamling 2012

Mar 31, 2016

Download

Documents

COK

Inspiration, indlæg og fotos fra OPexecutive 2012 den 5. november.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: OPsamling 2012

Institut forBusiness to Government

Page 2: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

01

Kan ressourcerne bruges bedre? Ja, me-ner Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI og Anker Boye, borgmester i Odense Kommune og medlem af KL’s bestyrelse. Begge deltager i dagens første paneldebat, hvor Mai Zeilund fra Børsen undersøger, om ressourcerne kan bruges bedre.

Mest værdi for alle parterDebattørerne pointerede vigtigheden af, at den offentlige og private sektor samar-bejder: ”Et samarbejde er afgørende for at kunne håndtere de udfordringer, den offentlige sektor står over for netop nu. Den offentlige sektor er presset”, siger Anker Boye og fortsætter: ”Kommunerne skal simpelthen være bedre til at doku-mentere, hvad det er, der skaber værdi i den offentlige sektor. Der skal fokuseres på ressourcerne, så de bruges rigtigt. Vi skal finde det samarbejde, som giver mest værdi for alle parter”.

Mere for mindre motivererDet er afgørende, at der også kommer fokus på produktiviteten i den offentlige sektor, mener Karsten Dybvad: ”Vi kom-mer ikke uden om, at den offentlige sek-tor lægger beslag på mange ressourcer. Den største barriere for et samarbejde

er nok, at den offentlige sektor ikke er konkurrenceorienteret. Ser vi på den pri-vate sektor, er produktiviteten størst i de virksomheder, der opererer på et marked med stor konkurrence”, siger Karsten Dybvad. Anker Boye er enig og mener derfor også, at situationen lige nu, hvor kommunerne skal spare og levere de samme ydelser for færre penge, kan være en driver for at påbegynde nye samarbej-der med den private sektor.

Ifølge Anker Boye er de mange regler og bestemmelser i den offentlige sektor også en stor barriere. “Der er alt for mange komplicerede regler. Vi skal have mere åbne spilleregler.”

Samarbejde er fremtidenHvad er prognosen for det fremtidige samarbejde mellem de to sektorer? An-ker Boye og Karsten Dybvad er enige om, at langt flere kommuner vil samarbejde med den private sektor. Mange kommun-er kan ikke løfte udfordringen alene, og derfor er det afgørende, at kommunerne også formår at opbygge et samarbejde og lære af hinanden”, slutter Anker Boye.

OPEXECUTIVE 2012: RESSOURCERNE KAN BRUGES BEDRE

Anker Boye og Karsten Dybvad diskuterer det offentliges brug af ressourcer. Det kan gøres bedre, det er de enige om!

PROFESSIONEL KOORDINERINGInterview med Aase Skov, direktør i Kursuscentre.dk

Kursuscentre.dk leverer kursus- og kon-ferencefaciliteter til både offentlige og private kunder. Det dækker over alt fra lokaler og overnatning til teknisk udstyr.

Hvad er den vigtigste trend på jeres område lige nu?”Vi oplever især, at vores kunder vil have meget mere ud af en konference eller et kursus end blot at se det indvendige af et mødelokale. De vil gerne have de sociale aspekter med, og de vil gerne kombinere indendørs rammer med naturen og udendørsaktiviteter. Det er en voksende trend – især blandt vores offentlige kunder, der er rigtig glade for at bruge naturen til at afholde kursusak-tiviteter. Derfor har vi blandt andet lavet en diskussionssti, så man kan tage sit grupperum med ud i naturen.

Stien fører kursisterne langs vandet og gennem bøgeskove, og når de kommer tilbage, har de forhåbentlig fundet en masse gode løsninger – i værste fald et blåt øje,” siger Aase Skov med et smil på læben og henviser til Kursuscentre.dk’s kampagne, hvor de værst tænkelige udfald af en tur på diskussionsstien er afbilledet.

Hvad er afgørende for, at samarbejdet med det offentlige fungerer optimalt?”De vigtigste forudsætninger for et godt samarbejde med det offentlige er, at man følger det offentliges standarder og udfører en professionel koordi- nering. Og så skal man selvfølgelig levere et kvalitetsprodukt. Hvis man gør det, har man fundamentet for et rigtig godt samarbejde med den offentlige sektor.”

Hvad kan den offentlige sektor for-vente af Kursuscentre.dk i fremtiden? ”Det offentlige kan forvente, at vi bliver ved med at levere en professionel ydelse af høj kvalitet. Og mon ikke også vi finder på nogle nye produkter hen ad vejen”, afslutter Aase Skov med et hem-melighedsfuldt blik i øjnene.

Page 3: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

02

Det er det offentliges opgave at sikre velfærdssamfundet. Det offentlige skal sætte niveauet for de offentlige serviceopgaver, men skal de også være udførende? Jeff Gravenhorst, CEO i ISS, sætter spørgsmålstegn ved kom-munernes evne til at løse alle opgaver selv og kommer med anbefalinger til, hvordan det offentlige kan sikre et fokus på kerneopgaven og lade private virk-somheder være udførende.

“Private virksomheder skal være effektive. Vi kan ikke bare sætte priserne op, for vores kunder stemmer med fødderne. Men i det offentlige er det faktisk muligt at finansiere effektivitet via skattebil-letten”, siger Jeff Gravenhorst i en op-summering af de væsentligste forskelle mellem det private og det offentlige. En anden væsentlig forskel er, at effektivitet i det offentlige oftest er lig med servicefor-ringelser, mens det private aldrig effektiv-iserer uden også at forbedre den ydelse, de leverer. Endelig fokuserer Jeff Graven-horst på, at man i det offentlige oftest sætter lighedstegn mellem effektivisering og udlicitering, selvom det ikke altid er tilfældet. Det handler i stedet om at gøre det, man er bedst til.

Hvad er jeres kernekompetencer?Effektivitet handler om at definere sin egen kernekompetence. Som virksom-hed, uanset om man er i det offentlige eller det private, bør man finde de ting,

man er bedst til og fokusere på dem, og så lade andre eksperter tage sig af resten. I England har man fx fokuseret på pleje og ladet ISS stå for alle servicerelaterede opgaver på en lang række sygehuse. Hos-pitalet og ISS fokuserer på hver deres kerneopgaver, og det er der kommet store besparelser ud af.

Men hvordan vurderer man om en opgave er en del af kernekompetencen? Jeff Gravenhorst præsenterer tre simple spørgsmål, der kan hjælpe såvel of-fentlige som private virksomheder til at træffe beslutninger:

1. Hvis vi startede forfra i dag, ville vi så bygge denne opgave op fra bunden?

2. Er vi så gode til denne opgave, at vi ville kunne sælge vores koncept til andre?

3. Kan vi skabe karrierer på baggrund af denne opgave?

Er svaret nej, vil andre virksomheder helt sikkert svare ja. Effektivitet handler om at finde disse virksomheder.

Outputfokus giver størst kvalitetVurderingen af effektivitet kommer meget ofte til at handle om sammenhængen mellem pris og tid. Udbudsmaterialet fokuserer på input, men hvis det offent-lige ikke er verdensmestre i rengøring, hvor bliver kvalitetssikringen så af?

Jeff Gravenhorst anbefaler et fokusskifte fra inputbaserede til outputbaserede udbud, hvor man i stedet for at fokusere på mængde, priser og tider fokuserer på, hvem der samlet set kan levere det bed-ste resultat. Funktionsbaserede kontrak-ter giver nemlig ikke bare det offentlige en garanti for, at kvaliteten er i orden. Som udfører vil virksomheder som ISS også i langt højere grad være villige til at lave løbende investeringer i forbindelse med kontrakten.

Man skal vurdere, om en opgave er en del af organisationens kernekompetence. Er den ikke, skal man lade andre om det.

GøR DET I ER BEDST TIL!

PRISEN BøR KUN FYLDE 50%Interview med Mark Laursen, marked-schef Vest i Kinnarps

Kinnarps leverer totalløsninger inden for kontor, skolemøbler og plejeindretning til den offentlige sektor.

Hvad er den vigtigste trend på jeres område lige nu?På kontormarkedet er den største trend lige nu next office, som er en ny måde at tænke kontorindretning på og spare de fysiske arbejdspladser. Hverdagen fungerer anderledes med fx Ipads og smartphones, og vi har udviklet et test-spil, der – ved at spille med medarbej-dere i kontoret – synliggør, hvor mange arbejdspladser man egentlig har brug for. På skolemarkedet fokuserer vi på

fremtidens klasserum, hvor vi indretter til og for eleverne, fordi alle elever lærer forskelligt. På ældreområdet kigger vi på, hvordan dagligdagen på plejehjem og sygehuse fungerer, og hvordan man kan få det optimale ud af indretningen.

Hvad er afgørende for, at samarbejdet med det offentlige fungerer optimalt?Udbuddet skal laves rigtigt – så skal vi nok også levere til den rigtige pris. Det er problematisk, at der er så meget fokus på laveste pris. Vi vil gerne have, at løsning og kvalitet vægter mere, og at prisen kun fylder 50 procent.

Hvad kan den offentlige sektor for-vente af jer i fremtiden? Vi har 75 år på bagen og fortsætter med

at være en stabil samarbejdspartner for det offentlige. Vi vil fortsat yde en professionel indsats –til tiden. Samti-dig kigger vi hele tiden frem mod nye indretningsmuligheder. Vi forsøger hele tiden at udfordre ”plejer” og finde nye udfordringer.

Page 4: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

03

Vil du have bøf, må du selv slagte de hellige køer. Det var det overordnede budskab, da Claus Nordahl-Petersen, adm. direktør i Institut for Business to Government fortalte leverandørerne, hvordan de skal få det offentlige til at fokusere på total cost of ownership i stedet for laveste stykpris.

”Hvor mange synes, at det er uden problemer at handle med det offentlige?” Sådan startede Claus Nordahl-Petersen, adm. direktør i Institut for Business to Government, sit oplæg til leverandørerne på spor 5. Og det var ikke ligefrem en skov af hænder, der rejste sig i salen.

“Private virksomheder oplever det som et problem, at det offentlige kun fokuserer på laveste stykpris og ikke på totalom-kostninger.” Heller ikke her var der store protester fra salen. Og der var heller ikke den store uenighed at spore, da Claus Nordahl-Petersen påpegede, at hverken

de offentlige kunder eller de private leverandører får store gevinster ud af laveste stykpris.

Timing er altMen hvad kan man gøre ved det? ”Først og fremmest er timing alt,” under-stregede Claus Nordahl-Petersen. ”Når først udbuddet kommer, er det for sent at ændre ved udbudskriterierne.” Hans hovedbudskab til leverandørerne var, at de er nødt til at gå i dialog med det offentlige om, hvilke behov de har, og hvad leverandøren kan hjælpe med. ”Det værste, der kan ske, er ikke, at jeres konkurrenter påvirker udbuddet. Nej det værste er faktisk, at det offentlige selv laver udbuddet!”

Claus Nordahl-Petersens pointe er, at det offentlige sjældent har de fornødne kompetencer til at tilvejebringe totalom-kostningsbetragtninger. Og hvis leve-randørernes innovative løsninger ikke

kommer i spil, bliver laveste pris i reglen udgangspunktet. Eller sagt på en anden måde: Hvis du vil have bøf, må du selv slagte nogle hellige køer.

OFFENTLIGT TCO-FOKUS KRÆVER DIALOG

Claus Nordahl-Petersen om forståelses-kløften mellem offentlig og privat.

Hvad sker der, når en kommune over-lader driften af et stort plejecenter til en privat aktør? Det ved Jørgen Andersen en masse om. Som direktør for ældre, sundhedsfremme, social- og beskæf-tigelsesområdet i Syddjurs Kommune har han nemlig stået i spidsen for en stor udbudsproces med særlig fokus på læringsgevinster.

Udbuddet af et plejecenter til en pri-vat aktør var et politisk opdrag, men i Syddjurs Kommune brugte man muligheden til at undersøge, om man gennem udliciteringsprocessen kunne skabe udvikling på området. Man arbej-dede med udgangspunkt i en servicepart-nerskabsmodel, hvor man fokuserede på nærhed i plejen, udvikling på ældreområ-det og gode synergier mellem det private plejecenter og kommunens øvrige centre. Man har fra starten valgt at lægge fokus på effekten, nemlig at de ældre skal have god og velkvalificeret pleje, ligesom man har lagt vægt på, at leverandøren og kommunen skal opnå gensidig læring gennem forløbet.

Bød selvSom en del af udbudsprocessen bød Syddjurs Kommune selv på opgaven. Processen tjente både som en omkost-ningsberegner i den forstand, at kom-munen blev klogere på forventninger

og krav til den økonomiske del, og som en kvalitetstjekker, hvor kommunen gennem beskrivelse af de effekter, de selv ville lægge vægt på, også blev klogere på deres egne forventninger til lev-erandøren.

Læring, samarbejde og udviklingAlt i alt har udbudsprocessen af Søhus-parken vist sig at være en kilde til drivkraft i kommunen. “Vi har fået lavet en beskrivelse af den faktiske kvalitet, vi har perspektiveret udviklingsmu-lighederne, og så har vi fået et bud på effektiv ressourceudnyttelse”, fortæller Jørgen Andersen. Projektet har været i drift siden 1. februar 2012, og de har oplevet en ukompliceret overdragelse. Ressourcefordelingsmodellen er udviklet i tæt samarbejde mellem kommunen og Forenede Care, og fremover vil de i fæl-lesskab arbejde med udvikling, fx inden for det velfærdsteknologiske område.

Forenede Care driver i forvejen mere end 50 plejecentre i Danmark og Sverige og har stor erfaring på området. Direktør Thomas Nistrup fortæller, at ældreområ-det er økonomisk presset og lidt fastlåst i gamle metoder og rutiner. Samarbejdet mellem private aktører og kommuner kan være med til at skabe en meget nødv-endig drivkraft, så leverandørerne bliver, hvis ikke billigere så i hvert fald bedre.

Først afmystificering, derefter innova-tion og udviklingMen kan man overhovedet udlicitere varme hænder? Ifølge Thomas Nistrup er det muligt, fordi både kommune og virksomhed har interesse i at udvikle ældreomsorgen. Alle beslutninger sker med borgeren i centrum, og det er helt afgørende for projektets succes. Medar-bejderne vil opleve, at kvalitetskrav, tilsyn og borgerkontakt stadig følger kommu-nens politikker, og derefter bliver det for alvor muligt at sætte fokus på udvikling og innovation, afslutter Thomas Nistrup.

Kan man uDlICItErE varmE hænDEr?

Dialog er den vigtigste faktor i samarbej-det mellem Forenede Care og Syddjurs.

Page 5: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

04

DEDIKatIOn OG DIalOG Er vEJEn tIl SuCCES

Interview med Claus Nordahl-Petersen, adm. direktør i Institut for Business to Government

Vi hjælper virksomheder, som vil skabe vækst i deres forretning med den offen-tlige sektor. Det gør vi blandt andet ved, at vi driver det stærkeste danske videns-netværk for virksomheder, der sælger til det offentlige. Udover medlemskab af instituttet leverer vi individuel strategi-rådgivning og consulting.

Hvad er den vigtigste trend på jeres område lige nu?De nemme besparelser er taget, og vindervirksomhederne er dem, der hjælper det offentlige med at tage de svære beslutninger. Der er omsider ved at ske et opgør med det overdrevne fokus på anskaffelsespris. De største udgifter i det offentlige er medarbej-dere og bygninger. Hvis en løsning kan spare på disse ressourcer, er det langt vigtigere end en lille procentbesparelse

på indkøbet.

Hvad er afgørende for, at samarbejdet med det offentlige fungerer optimalt?Det afgørende er dedikation og dialog. Ingen virksomhed har succes på dette marked uden at være dedikeret. Og ingen får succes, hvis de ikke taler med deres kunder.

Hvad kan den offentlige sektor for-vente af jer i fremtiden? Vi vil løbende bidrage til en bedre dialog mellem de offentlige ledere og deres leverandører. Det er baggrunden for, at vi sammen med DI, KL og COK har taget initiativ til et arrangement som OPexecutive. Lige nu samarbejder vi med en række myndigheder og erhvervsorganisationer om at styrke lokale virksomheders evner til at byde ind. Og endeligt vil vi fortsætte med at hjælpe individuelle virksomheder med at skabe en bedre forretning med den offentlige sektor.

SmC:BIlEr SatSEr PÅ GrØnnE KØrEtØJErInterview med Brian Have, Key Account Manager, Skandinavisk Motor Co. A/S, VW.

SMC:BILER leverer et bredt udvalg af køretøjer til det offentlige. Det gælder alt fra standard-puljekøretøjer til Forsvaret over nøglefærdige patruljekøretøjer til Rigshospitalet til færdigbyggede akutlægeambulancer til Region Hoved-staden. Hvad er den nyeste trend på jeres om-råde i forhold til det offentlige?“Flere og flere efterspørger en grøn profil, og forespørgslen på alternativ drivkraft i form af CNG/gasbiler og el-biler er stødt stigende. Det er meget in-teressant, og vi har med succes allerede leveret 14 CNG-biler til NGF”, fortæller Brian Have og fortsætter: ”Vi stiller os derfor også undrende over for den nuværende SKI-aftale, der efter vores mening hylder de forkerte principper ved at vælge laveste pris som kriterium, når nu fokus er på miljøet.”

Hvad er afgørende for, at samarbejdet med det offentlige fungerer optimalt?En personlig og tæt dialog om behov og løsninger. Dernæst er timing, kommu-nikation og opfølgning mellem udbuds-runder, også kaldet presale, afgørende for at sikre, at løsningen i sidste ende bliver som udbyder rent faktisk ønsker. Sidst men ikke mindst er en forståelse for EU’s udbudslovning også vigtig, hvis samarbejdet skal blive en realitet og efterfølgende en succes.

Hvad kan den offentlige sektor for-vente af jer i fremtiden? Vi kan allerede nu levere flere model-ler inden for CNG-biler og meget snart også elbiler. Vi fokuserer så meget på dette område, at vi har valgt at ansætte en e-mobility-konsulent i Skandinavisk Motor Co. til udelukkende at dyrke den alternative mobilitet inden for hele Volk-swagen Group.

I takt med at vi leverer flere og flere CNG-biler og elbiler, har vi også udarbejdet en udviklingsplan for vores forhandlernet og servicepartnere, der udmønter sig i uddannelse af vores

teknikere og indkøbere. Vi ved, at frem-tiden findes i de produkter, der udgør et alternativ til benzin og diesel.

Page 6: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

05

Dialog med offentlige ledere er helt afgørende for COK. Det er gennem dialogen, at vi undersøger behovene i den offentlige sektor, og det er på baggrund af vores tætte samarbejde, at vi udvikler vores kurser, uddannelser og konsulentydelser. Lige nu oplever vi fx et stigende behov for konsulentydelser målrettet det komplekse samarbejde mel-lem offentlig og privat.

POUL ERIK HANSENMarkedschefCOK – Center for Offentlig Kompetenceudvikling

I fremtiden vil HMN Gashandel være en aktiv deltager i de-batten omkring og løsningen af den fremtidige energiforsy-ning. Vi vil være en aktiv spiller i løsninger omkring biogas og gas i transportsektoren – områder, som vi tror, kommer til at spille en væsentlig rolle i overgangen til det mere fos-silfri samfund.

OLE MARTHEDALKey Account Manager HMN Gashandel A/S

Gennem dialog med de offentlige ledere opnår vi en for-ståelse for deres udfordringer, den struktur der hersker og en indsigt i, hvor vi kan gøre gavn som firma og som enkeltper-son.

HENRIK HJORT ENGST Key Account Manager, stat, region og kommuneJobindex

Vi vil til stadighed tilpasse og målrette vores produkter, så det giver mening i praksis og gør hverdagen bedre og lettere for kommunerne og borgerne.

MARIANNE HVID IndehaverGuide2Know

Gennem dialog med det offentlige bliver vi udfordret og inspireret. Vi vil være innovative. Den offentlige sektor kan forvente skræddersyede betalingsløsninger fra os.

JACOB STORGAARD Key Account ManagerEurocard

Igennem de seneste år har vi udviklet vores selvbetjenings-løsning til hospitaler og kommuner. Løsningen gør det muligt for borgerne at gå ind og se deres aftaler med det offentlige og evt. ændre dem. I løbet af det næste år vil vi udvide denne løsning til en mere målrettet kommunikations-løsning, der gør det muligt at samle alle oplysninger om borgerne.

HENRIK KAMPMANN-LASSEN IndkøbschefCapgemini

Vi kan levere et fremtidssikret rekrutteringssystem. Vores ambition er at være den største leverandør til det offentlige marked.

STEFFEN IVERSEN SalgschefeConscribi

Page 7: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

06

Den største gevinst ved offentlig-privat samarbejde er den store specialviden, den private aktør kan tilføre. Vi kan ikke som offentlig virksomhed sidde med alle kompetencer selv. Derfor går det offentlig-private samarbejde rigtig meget på, at vi vil købe know-how og viden fra det private.

CHARLOTTE CASTENSCHIOLDOmrådechef, Jura og IndkøbTeknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune

De private har nogle helt specielle kernekompetencer inden for det offentlige, og gennem partnerskaber har de mulighed for at hjælpe os på den rigtigste måde. Den nytænkning, de har inkorporeret i deres virksomhed, kan komme os til gode.

LINDA STEENGAARDIndkøbskonsulentFrederikshavn Kommune

De største gevinster ved offentlig-privat samarbejde er mu-ligheden for at effektivisere og rationalisere og få et produkt, som er bedre for slutbrugeren.

SUSANNE KONGENSGAARD VRDLOVCUdviklingskonsulentOdense Kommune

Den vigtigste del af et udbud er den dialog, vi har med leverandørerne, før vi går i gang. Jeg går gerne i dialog med de leverandører, der er i markedet. Det smitter af på det endelige udbudsmateriale, hvor det tit viser sig, at der kan være detaljer som fx prisreguleringsklausuler, der gør, at man får en meget bedre pris, fordi man har været i stand til at imødekomme deres behov.

HELENE BANG LIEBSTUdbuds- og indkøbskonsulentSolrød Kommune

De største gevinster er uden tvivl, at man fokuserer på at være innovativ. Der kan fx udvikles nye måder at servicere ældre på. Man kan også have mere fokus på effektivitet. Det er klart, at når man konkurrenceudsætter opgaver, så vil der være fokus på pris. Det har vi også behov for, fordi den offentlige sektor fylder så meget i det danske samfund.

TINE ROEDDirektør Dansk Industri

Page 8: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

07

Der er ikke meget nytænkning over udbuddets genstand – indkøb af bleer til inkontinente. ”Men blikket for to-talomkostninger i udbuddet viser vejen fremad”, siger Jørgen Lindegaard, der på vegne af FOPS uddeler årets OPS-pris til Odense Kommune.

Odense Kommunes indkøbsafdeling er lykkedes med et udbudsmateriale, der ikke bare fokuserer på slutpris, men tager højde for de totale omkostninger for-bundet med produktet. En indtænkning af fx bleens holdbarhed, omkostninger ved uddannelse af borgere og perso-nale og ergonomiske forhold betyder, at kommunen ikke blot sparer penge på det driftsøkonomiske budget, men også høster langsigtede økonomiske gevinster i form af ændrede arbejdsgange.

Odense Kommune køber dyrere, men færre bleer end før aftalens indgåelse i maj. Allerede nu ses besparelserne i form af færre indkøbte bleer, så der er store forventninger til de kommende fire år, hvor kontrakten løber.

Kompetent indkøbsafdelingIfølge Rikke Thorlund Haahr, medlem af FOPS’ bestyrelse, er Odense Kom-munes indkøbsafdeling desuden et godt eksempel på, at det kan betale sig at investere i en stor indkøbsafdeling: “De har prioriteret at have en forholdsvis stor indkøbsafdeling, men alle 22 medarbej-dere tjener deres løn ind mange gange hvert år ved at indgå gode aftaler, som

sparer kommunen for millioner”, siger Rikke Thorlund Haahr.

Mange aspekter i udbuddet Det er udbudskonsulent Jesper Hoff-mann fra Odense Kommune, som har stået for udbuddet: “Wauv, det havde jeg ikke regnet med for halvandet år siden, da jeg blev færdig på universitetet”, sagde en meget beæret Jesper Hoff-mann. “Vi prøvede at være nytænkende med fokus på effektivitet, transaktions-omkostninger og bedre arbejdsgange. Vi prøvede at få rigtig mange aspekter med”, siger han, inden han går videre til de Hollywoodinspirerede takketaler, blandt andet rettet mod hans chef, Helle Holst Hansen, faggruppen fra ældrefor-valtningen og SCA.

Odense Kommunes indkøbsafdeling løb med prisen, mens tre andre udbud indtog 2. pladsen som finalister. Syddjurs Kommune var med i opløbet for vanebry-dende tænkning i forbindelse med udbud af plejecenterdrift til private aktører, og både BaneDanmark og Rigspolitiet blev rost for deres proces i forbindelse med to meget store udbud af hhv. lyssignaler på fjernbanen og facility management på 240 lokaliteter.

De fire nominerede blev præsenteret med videohilsener, og vinderne modtog både diplomer og statuette under det festlige indslag.

OPS-prisen skaber positiv opmærksom-hed ”Med denne pris håber jeg, at der kan skabes positiv opmærksomhed omkring de mange gode udbud, der gennemføres hver dag i Danmark. Forhåbentligt kan prisen være med til at starte en proces, hvor man vil mere og tør mere med sine udbud. Den positive opmærksomhed kan bidrage til en bedre udbudskultur i Danmark”, siger Jørgen Lindegaard. Erfaringerne fra Odense Kommunes udbudsproces vil fremover indgå som erfaringsartikel på www.udbudsportalen.dk, så andre leverandører og ordregivere kan drage inspiration fra processen.

SCA VANDT OPGAVEN – ODENSE KOMMUNE VANDT OPS-PRISEN

Jesper Hoffmann tager imod OPS-prisen på vegne af Odense Kommune.

BOOST DIT SALG TIL DEN OFFENTLIGE SEKTORSom mediepartner på OPexecutive havde Børsen stillet en scene til rå-dighed, hvor der i løbet af dagen både var interviews og Speaker’s Corner. På Speaker’s Corner kunne udstillere gribe muligheden og mikrofonen og levere deres budskab til de nysgerrige tilhørere.

Den mulighed benyttede Sanne With Sørensen, Senior Business Consultant i Udbudsvagten. Udbudsvagten kan via databaser sikre, at virksomheder får adgang til viden om en specifik kom-mune og derved komme tidligere ind i udbudsprocessen. At komme tidligt ind i udbusprocessen kan ifølge Sanne With

Sørensen i sidste ende være det, der afgør, om en virksomhed vinder udbud-det. ”Det kan jo fx i forbindelse med et specifikt udbud være afgørende for virksomheden at vide, hvilken politisk agenda kommunen har. Har kommunen eksempelvis en grøn profil?”, fortæller Sanne With Sørensen.

Foruden Udbudsvagten kunne man bl.a. opleve Dansk Standard og De Forenede Dampvaskerier. Speaker’s Corner blev faciliteret af Thomas Bernt Henriksen, økonomisk redaktør på Børsen.

Speaker’s Corner kort før Sanne With Sørensen fra Udbudsvagten indtager scenen.

Page 9: OPsamling 2012

BORGERNE SKAL VÆRE I CENTRUM Interview med Jens Lunn, adm. direktør,

Falck Hjælpemidler

Falck leverer primært præhospitale ydel-ser (inkl. ambulancetjeneste), brand-slukning, forbyggende sundhedsydelser, hjælpemidler, jobservice og hjemme-pleje. Hvad er den nyeste trend på jeres om-råde i forhold til det offentlige?Vi har udviklet en række telemedicin-ske ydelser, der kort sagt handler om at udnytte teknologien til gavn for borgerne. Vi har blandt andet udviklet en række teknologier, der gør det muligt for borgerne at blive boende længere i deres eget hjem. Hos demente in-stallerer vi fx overvågning, så vi kan hol-de øje med, hvor de er. Til KOL-patienter har vi udviklet et apparat, der kan måle deres udånding hjemme, så de slipper for at skulle på sygehuset hele tiden.

Et andet eksempel på telemedicinske ydelser er vores elektroniske patientjour-naler i ambulancer, der gør det muligt hurtigt at få kendskab til en patient. Hvis en person falder om, kan det være afgørende, at ambulanceredderne inden ankomst ved, hvad personen fx har af kroniske sygdomme.

Hvad er afgørende for, at samarbejdet med det offentlige fungerer optimalt?Vi skal have borgerne i centrum. Det er afgørende, og det er derfor også vigtigt, at tingene ikke bliver for rigide. Der skal være plads til udvikling.

Hvad kan den offentlige sektor for-vente af jer i fremtiden?Vi vil fortsat være en troværdig og kom-petent samarbejdspartner. Og så skal vi være innovative, hvis vi vil fastholde vores position. Og det vil vi.

DEn lIllE hJælPEr I OFFEntlIG-PrIvat SamarBEJDEInterview med Jacob Leerhøj, salgschef i Dansk Standard

Dansk Standard leverer rådgivning baseret på internationalt anerkendte standarder.

Typisk er det ledelsesstandarder, vi tager udgangspunkt i. Fx den gammelkendte ISO 9001, som i virkeligheden er en måde at styre en proces på fra nogle kunde- og omverdensforventninger frem til en leverance målt på kvalitet og udbytte. De hovedområder, vi særligt rådgiver indenfor, er kvalitet, miljø, energi og arbejdsmiljø. Derudover går vi også ind og kigger på mere specifikke områder som eksempelvis rengøring-skvalitet og infektionshygiejne, hvor standarder kan bidrage til at regulere. Hvad er den vigtigste trend på jeres område lige nu?I forhold til offentlig-privat samarbejde er der rigtig mange, der efterspørger nogle standarder, der kan regulere kontraktforholdet mellem leverandør og offentlig kunde. Man kan lave en kontrakt på 200 sider, men oftest vil

det være meget bedre at tage udgangs-punkt i nogle fælles standarder, som man aftaler at følge og referere til. Det giver et smidigere samarbejdsforhold samtidig med, at man baserer sig på international best practice. Det betyder også, at man kan få en uvildig part til at certificere ydelsen. Det er noget, det offentlige efterspørger, fordi det giver overblik og kvalitet.

Hvad er afgørende for, at samarbejdet med det offentlige fungerer optimalt?Det afgørende er, at der er klarhed, og at man taler det samme sprog. Man skal forstå hinandens udgangspunkt, og så er det vigtigt at tage højde for eventuelle udefrakommende hændelser og forvent-ninger i kontrakten. Det giver en bedre kontrakt og nogle bedre rammer for samarbejdet. Her kan Dansk Standard agere djævlens advokat og identificere de områder, der er dårligt belyst, så man har det optimale udgangspunkt for samarbejdet.

Hvad kan den offentlige sektor for-vente af jer i fremtiden?Som erhvervsdrivende fond er vi sat

i verden for at bidrage med vækst og kvalitet. Det kan vi bedst ved at agere lille hjælper i offentlig-private samar-bejder reguleret via nogle anerkendte standarder.

08

Page 10: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

09

Er det realistisk at sænke omkost-ningerne og samtidig bevare service-niveauet på fire år? Sådan lød et af spørgsmålene til eftermiddagens paneldeltagere; Rikke Vestergaard, kommunaldirektør i Kolding Kommune, Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, Johnny Hansen, adm. direk-tør i Better Place og Jørgen Lindegaard, formand for Udbudsrådet.

Vanerne skal udfordres”Vi kan ikke løse denne udfordring ved kun at indgå samarbejder med den private sektor. Vi skal også kigge ind-ad. Vores vaner skal udfordres. Det er afgørende, at vi kan levere innovative velfærdsydelser”, mener Rikke Vester-gaard, kommunaldirektør i Kolding Kommune.

Borgerne skal føle sig tryggeJacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, er ligesom Rikke Vestergaard enig i, at kommunerne skal fokusere på at skabe en innovationskultur. Jacob Bundsgaard mener også, at eksekverin-gen skal ske hurtigere, men samtidig i et tempo, så borgerne føler sig trygge. ”Vi har en brændende platform og et

eksekveringstempo, der gør, at vi kan nå i mål. Men det bliver svært på fire år.”

Skær ind til kernenOgså Johnny Hansen, adm. direktør i Better Place, ser den brændende platform som en mulighed for at skabe forandring i den offentlige sektor. ”Vi har savnet en brændende platform. Den er der nu. Der er ingen penge i kassen. Den brændende platform skal simpelthen udnyttes”, mener Johnny Hansen, som pointerer, at der bruges for mange penge på forvaltning; ”Hvis den offentlige for-valtning stopper med at lave det, der ikke giver værdi for borgerne, er vi næsten i mål.” (med at sænke omkostningerne, red.). ”Den offentlige sektor skal ligesom den private skære ind til kernen og stille sig selv spørgsmålet: Hvad er vores kerneydelser?”

Hvad er et højt serviceniveau?Jørgen Lindegaard, formand for Ud-budsrådet, mener, at det bliver svært at sænke omkostningerne, uden at det giver nogle konsekvenser for serviceniveauet. Han sætter samtidig spørgsmålstegn ved, hvad der kendetegner et højt service-niveau. ”Er serviceniveauet højt, når det

er kommunens egne folk, der kender rådhuset og medarbejderne, som gør rent. Eller er serviceniveauet højt, når ISS med al sandsynlighed kan gøre rent med færre ressourcer?”

Dette og flere andre emner var genstand for debat, inden paneldeltagerne plud-selig blev afbrudt af en helt anden type eksperter…

UDNYT DEN BRÆNDENDE PLATFORM

Jørgen Lindegaard og Johnny Hansen.

Hvad har au pairs, rødvin og Seychellerne til fælles med offentlig-privat samarbejde? Ifølge snobberne Fritz og Poul fra Rytteriet er det nogle af svarene på, hvordan den offentlige sektor skal indrettes i fremtiden.

Klokken 16 var paneldebatten stadig i fuld gang, men den tog hurtigt en noget uventet drejning. Med de karakteristiske pastelfarvede pullovers og et glas rødvin i hånden indtog snob-berne Fritz og Poul fra Rytteriet nemlig salen med kommen-taren ”Hvor ser I dejligt liderlige ud”. Så var tonen ligesom lagt, og de næste tyve minutter fik alle deltagere et noget alternativt, men også meget innovativt bud på, hvordan offentlig-privat samarbejde kan tænkes. Fritz og Poul havde nemlig seks meget konkrete bud.

Første råd var belært af egen bitter erfaring fra en au pair-kon-ference i Manila, hvor Fritz og Poul havde valgt de billigste au pair-piger. Ikke en succes. Derfor skal man aldrig købe det bil-ligste! Det andet råd var en visdom direkte hentet fra Buddha – nemlig at alt det du giver, får du igen. Derfor skal det offentlige

bruge mange flere penge og altid vælge det dyreste produkt.

Fritz og Pouls tredje gode råd var nok sød musik i de fleste offentlige ansattes øre. ”Rejs! Tag til Seychellerne minimum fem gange om året. Sådan en to ugers ferie bliver man sgu så dejligt afslappet af.”

Med en noget alternativ fortolkning af udbudsdirektivet var den fjerde anbefaling fra Fritz og Poul, at kommunerne skulle nøjes med at købe ind i deres egen kommune – så bliver alle så glade, og pengene bliver i kommunen.

Det femte råd frembragte nok en del dybe panderynker hos de offentlige medarbejdere. Hvorfor bruge så mange penge på lønninger, når en au pair kun koster 3.300 kr. om måneden og ikke skal have pensionsopsparing, var Fritz og Pouls skarpsin-dige pointe. Den sidste anbefaling var såre simpel: Mere rødvin! Ud med coaches og mindfullness-rådgivere i det offentlige og brug pen-gene på rødvin i stedet – resultatet bliver det samme.

mErE rØDvIn tIl OFFEntlIGE mEDarBEJDErE

Page 11: OPsamling 2012

OPexecutive • 5. november 2012 • Odense Congress Center

10

Page 12: OPsamling 2012

OPexecutive 2012Stram økonomi og demografisk mod-vind ændrer i disse år agendaen for offentlig-privat samarbejde fra mulighed til økonomisk og politisk nødvendighed. Samarbejde er en uundgåelig kompo-nent i det næste årtis nytænkning af offentlige ydelser, så der fortsat kan leveres mest mulig service for pengene.

indkøb for 300 milliarderMed knap 300 milliarder kroner udgør det offentliges indkøb af varer og tjenesteydelser den næststørste post på finansloven. På en og samme tid er samarbejdet en udgift såvel som et effektiviseringsinstrument. De færreste offentlige ledere kan sidde udfordrin-gen overhørig. Og få private ledere kan ignorere mulighederne for vækst og innovation på det offentlige marked i Danmark og internationalt.

På OPexecutive vitaliserer vi dialogen om en nødvendig agenda mellem den offentlige sektors og erhvervslivets ledere. OPexecutive er både en konference og en messedag, hvor du får mulighed for at møde virksomheder med nye relevante tilbud til det offen-tlige. KOntaKtHenrik DalsgaardPartner, b2gT: 7070 2350E: [email protected]

SLiDeS OG FOtOSFind oplægsholdernes præsentationer og billeder fra dagen på www.opexecutive.dk.

ReDaKtiOn Louise Thinesen Bendtsen, COKDorthe Bach Andersen, COKKarina Tegtmeier Olsen, b2g

FOtOMatthias Dreve, COK

LaYOutLouise Thinesen Bendtsen, COK