Top Banner
1 ØSTFOLD FYLKESKOMMUNE Årsrapport 2011
60

Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

Mar 11, 2016

Download

Documents

Tone Langvik

Årsrapport for Opplevelsesnæring 2011, Østfold Fylkeskommune.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

1

ØSTFOLD FYLKESKOMMUNE

Årsrapport 2011

Page 2: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

2

InnholdOPPLEVELSESNÆRINGEN I ØSTFOLD 6 Felles strategidokument 2009 – 2014 6 Årsrapporten 7 Hovedstyret for Opplevelsesnæring 9 Økonomi 10 Status 2009-2010 10 Status økonomi 12 Status tiltak i ”Opplevelsesnæringer i Østfold – felles strategidokument 2009-2014”12 Tiltak Reiseliv 13 Tiltak Kultur og næring15 Prosjekt-/tiltaksportefølje 15 Prosjekter bevilget av Hovedstyret for Opplevelsesnæring16 Prosjekter/Tiltak bevilget av fylkestinget, Reiselivs- og Kultur- og næringsprogrammene

Page 3: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

3

InnholdOPPLEVELSESNÆRINGEN I ØSTFOLD 6 Felles strategidokument 2009 – 2014 6 Årsrapporten 7 Hovedstyret for Opplevelsesnæring 9 Økonomi 10 Status 2009-2010 10 Status økonomi 12 Status tiltak i ”Opplevelsesnæringer i Østfold – felles strategidokument 2009-2014”12 Tiltak Reiseliv 13 Tiltak Kultur og næring15 Prosjekt-/tiltaksportefølje 15 Prosjekter bevilget av Hovedstyret for Opplevelsesnæring16 Prosjekter/Tiltak bevilget av fylkestinget, Reiselivs- og Kultur- og næringsprogrammene

PROSJEKTER18 Østfold Reiseliv19 Økonomi20 Norwegian Travel Workshop (NTW) 2012 24 Produktutvikling og pakking, forberedelser til NTW 2012 26 VisitOslofjord.no – Felles internettplattform for reiselivet i Østfold28 Reiselivsforum Østfold28 Arena Magica 30 FRAM Magica31 Megafon 32 Opplevelseskonferansen33 Destinasjonsutvikling Østfold – Fyrbodal (DOFT)33 Internasjonalt arbeid - Nordsjøkommisjonens Kultur og Turismegruppe34 Opplevelser i Grenseland 201135 Regionalpark Haldenkanalen - forprosjekt40 Oslofjordprosjektet42 Grønt reiseliv og lokal mat i Østfold – En reise i smakfulle landskap44 Fagforum Mat og drikke – Østfold46 Opplev Østfold – Ungt Entreprenørskap og økt satsning på bruk av lokale ressurser49 En bit av Norge – New Scandinavian cooking50 Rekreative Ruter51 IKON – Interregionalt Kulturopplevelsesnettverk55 Tilgjengelig Friluftsliv 56 Hafengeburststag Hamburg 201158 Kreative Allianser i Arbeidslivet - KIA

Page 4: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

4

Page 5: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

5

Opplevelsesnæringene omfattes av film/TV/ foto, design, arkitektur, kunst, litteratur, musikk, media, opple-velsesbasert reiseliv, kulturvern, scenekunst, mote, mat, opplevelsesbasert læring, digital innholdsproduksjon/spill/e-læring og sportsbransjen.

Opplevelsesnæringene står for litt i overkant av 3,5 % av sysselsettingen og litt i underkant av 3,5 % av BNP i Norge. Verdiskapingen står for 33,6 milliarder kroner (Kilde: ØF-Rapport nr 10/2004). Dette er over dob-belt så høyt som bruttoproduktet og sysselsettingen i jordbruk og skogbruk og det er over tre ganger så høyt som fiske, fangst og fiskeoppdrett. Det er høyere enn nærings- og nytelsesmiddelindustrien, og det er nes-ten like høyt som for verkstedsindustrien. Næringene sysselsetter ca 76.000 personer. Dette er litt flere enn i jord- og skogbruk, over fem ganger så mange som i fiske, og betydelig flere enn i nærings- og nytelsesmid-delindustrien. Næringene domineres av små bedrifter – ofte enkeltmannsforetak, og er gjerne attraktive for unge mennesker. Bedriftene er svært innovative og framstiller ofte produkter som gjennom sine egenskaper kan bidra til å øke verdien av andre produkter ved å gjøre dem mer attraktive for kundene.

DEFINISJONER:

Kulturnæring Kulturaktiviteter som har inntekter fra publikum, og som benytter betalt arbeidskraft m.v. Næringer som fremstiller kommersialiserte uttykk som kommuniserer gjennom estetiske symboler, tegn, bilder, farger, bevegelser, former, lyder og fortellinger.

Kulturbasert næring Bedrifter og aktiviteter som indirekte har økonomisk gevinst av kulturaktivitet.

Kreativ næring Virksomheter som benytter kulturelle uttrykk i sine produksjoner.

ReiselivReiselivet omfatter personers reise og opphold utenfor det geografiske området hvor de vanligvis ferdes, og hvor hovedformålet med reisen ikke er å få lønnet arbeid på det stedet de besøker.

OPPLEVELSESNÆRINGEN I ØSTFOLDOpplevelsesnæringene i Østfold er fremtidsrettede vekstnæringer og er i dag blant de næringer som vokser sterkest på verdensbasis. Kultur- og reiseliv er en strategisk viktig faktor i by-, steds-, og destinasjonsutvikling. Dessuten er kunst og kultur ofte en kilde til innovasjon og kreativitet i næringslivet i fylket.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 6: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

6

1. Målet for reiselivet er 150 000 nye påvirkbare, kom-mersielle gjestedøgn i perioden 2009-2014. Per år gir dette i gjennomsnitt 25 000 nye gjestedøgn, med en svakere vekst i begynnelsen av planperioden og en ster-kere vekst fra midten og mot slutten av perioden.

2. Vekst i antall dagsturister. Måling av volum i dag og fastsettelse av konkret mål gjøres i løpet av sommer/høst 2009

3. Reiselivsrelatert omsetning er måleparametre som omfatter all reiselivsrelatert aktivitet i Østfold. Også for dette måleparameteret må det gjennomføres en analyse i 2009 som grunnlag for utforming av kvalitative mål for perioden.

4. Hovedmålet for kultur og næringsdelen av fellessat-singen, er å styrke verdiskapningen innenfor kulturnæ-ringer og kulturbaserte næringer i Østfold, og dermed skape økonomiske ringvirkninger overfor fylkets øvrige næringsliv og befolkning.

Delmålene er:1. Økonomisk vekst og konkurransekraft i Østfolds kulturnæringer og kulturbaserte næringer.

2. Kulturtilbud og attraksjoner som styrker Østfold som reiselivsdestinasjon

3. Et kulturliv med økt kvalitet, styrket posisjon og betyd-ning for Østfolds innbyggere og gjester.

Hovedstrategien for utvikling av reiselivet i Østfold i 2009-2014 er å gjøre reiselivsopplevelsene i Østfold

bedre kjent gjennom styrket fellesmarkedsføring, bedre informasjon og distribusjon til potensielle gjester. Fellesmarkedsføringen av Østfold skal bygge på de tre hovedpilarene Kultur/Kulturarv, Naturbaserte aktiviteter og Småbyopplevelser.

Strategiområdene for kultur og næring er i perioden 2009-2014 kommersialisering, kompetanseheving og innovasjon. Begrepet kommersialisering forstås som økt omsetning av produkter gjennom strategisk markeds-tilpasning. Det er et uttrykt behov for økt kompetanse innenfor felt som kommunikasjon, salg, markedstil-pasning og økonomistyring. Kreative prosesser er en forutsetning for å framstille attraktive kulturprodukter, og dette har stor overføringsverdi til andre virksomheter, både innenfor kulturlivets egne verdikjeder og andre deler av næringslivet.

Tiltakene som beskrives i denne fellesplanen er delvis videreføring av allerede påbegynte tiltak, men også en rekke nye tiltak og innsatsområder.

Midlene til satsing på opplevelsesnæringene i Østfold kommer fra Regionalt utviklingsfond. Ønskede årlige rammer for perioden 2009-2014 er kr. 7.335.000.

ÅrsrapportenÅrsrapporten gir et bilde av aktiviteten til Hovedstyret for Opplevelsesnæring og Østfold fylkeskommune innenfor opplevelsesnæring i 2011. Rapporten tjener som Hovedstyret for Opplevelsesnærings årsberetning.

Felles strategidokument 2009 – 2014MåLSETTINGENE FOR PERIODEN FREM TIL 2014 ER:

Page 7: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

7

Felles strategidokument 2009 – 2014

Styret har hatt 3 møter og behandlet 19 saker.

Hovedstyret for OpplevelsesnæringEtter kommunestyrevalget og fylkestingsvalget 12. september 2011, ble flere av medlemmene i Hovedstyret for Opplevelsesnæring byttet ut. Det ny Hovedstyre for Opplevelsesnæring ble oppnevnt 27. oktober 2011, og hadde sitt første møte 12. januar 2012. Styret har i 2011 bestått av:

Navn Funksjon Representerer Varamedlem Representerer

Helge Kolstad Leder Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Siv Henriette Jacobsen Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Ståle Solberg Nestleder Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Anne-Kari Holm Medlem Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Hilde Borger Medlem Fellesliste Frp, H og V Monica Gåsvatn Fellesliste Frp, H og V

Bente Frederikke Stensrød

Medlem Fellesliste Frp, H og V

Linda Iren Karlsen Duffy

Medlem Regionrådet for Nedre Glomma

Odd Jan Skriubakken Regionrådet for Nedre Glomma

Trygve Westgaard Medlem Regionrådet for Indre Østfold

Svein Olav Agnalt Regionrådet for Indre Østfold

Per- Kristian Dahl Medlem Regionrådet for Haldenregionen

John Østensvig Regionrådet for Haldenregionen

Inger-Lise Skartlien

Medlem Regionrådet for Mosseregionen c/o Moss kommune

Kjell Løkke Regionrådet for Mosseregionen c/o Moss kommune

Anita Vik Medlem Regionrådet for Nedre Glomma

Eivind N. Borge Regionrådet for Nedre Glomma

Grethe Thøgersen Observatør Innovasjon Norge

Thor Bjønnes Observatør Fylkesmannen i Østfold

Lisa Skaret Observatør LO Østfold

Stine Ferguson Observatør NHO Østfold Ole Petter Garberg NHO Østfold

Børre Berglund Observatør Østfold Reiseliv

Page 8: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

8

Det nye styret består av:

Navn Funksjon Representerer Varamedlem Representerer

Siv Henriette Jacobsen

Leder Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Helge Kolstad/Olav Moe

Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Britt Egeland Gulbrandsen

Nestleder Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Elin Tvete/Cecilie Agnalt

Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Åsmund Møll Frengstad

Medlem Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Mai Berntsen Fellesgruppe Ap, KrF, Sp, SV

Eirik Milde Medlem Fellesliste Frp, H og V Per M. F. Sandsmark/Bjørn Gitle Hauge

Fellesliste Frp, H og V

Bente Frederikke Stensrød

Medlem Fellesliste Frp, H og V Leif Willy Eriksen/Monica Gåsvatn

Fellesliste Frp, H og V

Kari Agerup Medlem Regionrådet for Nedre Glomma

Eivind N. Borge Regionrådet for Nedre Glomma

Trygve Westgaard Medlem Regionrådet for Indre Østfold

Thor Edquist Medlem Regionrådet for Haldenregionen

Lena Karlsen Regionrådet for Haldenregionen

Reidar Kaabbel Medlem Regionrådet for Mosseregionen

Tage Pettersen Regionrådet for Mosseregionen

Linda Engsmyr Medlem Regionrådet for Nedre Glomma

Elsie Brenne Regionrådet for Nedre Glomma

Grethe Thøgersen Observatør Innovasjon Norge Ann-Mari Skinne Innovasjon Norge

Thor Bjønnes Observatør Fylkesmannen i Østfold

Trude Tinnlund Johansen

Observatør LO Østfold Lisa Skaret LO Østfold

Bjørn Arnesen Observatør NHO Østfold

Børre Berglund Observatør Østfold Reiseliv

Page 9: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

9

Hovedstyret for Opplevelsesnærings aktiviteter finansierers av Østfold fylkeskommune. Midlene bevilges fra fylkes-kommunens eget regionale utviklingsfond. I 2011 ble Hovedstyret for Opplevelsesnæring tilført kr. 2.000.000,-

Med noen unntak er prosjektene som støttes også delfinansiert med andre offentlige eller private bidrag.

Det ble bevilget totalt kr. 4.427.000,- til tiltak og prosjekter i 2011.

Prosjektnavn Prosjekteier Bevilgning

Opplevelseskonferansen 2011 Østfold fylkeskommune 300 000

Årsrapport Østfold fylkeskommune 100 000

Opplevelser i Grenseland 2011 Grenserådet for Rømskog, Marker og Aremark

170 000

FRAM Magica Østfold fylkeskommune 500 000

Norwegian Travel Workshop 2012 Østfold Reiseliv 650 000

Felles internettplattform for reiselivet i Østfold Østfold Reiseliv 1 000 000

Oslofjordprosjektet - videreføring Akershus reiselivsråd 125 000

Oslofjordsamarbeid mat og reiseliv 2011 - 2016 Opplev Larvik 45 000

Grønt reiseliv og lokal mat i Østfold – En reise i smakfulle landskap

Østfold Bondelag 600 000

En Bit av Norge/New Scandinavian Cooking Tellus Works 100 000

Opplev Østfold – Ungt Entreprenørskap og økt satsing på bruk av lokale ressurser

Ungt Entreprenørskap Østfold 267 000

Fagforum for mat og drikke i Østfold Fylkesmannen i Østfold 40 000

Produktutvikling og pakking, forberedelser Norwegian Travel Workshop 2012

Østfold Reiseliv 500 000

Nye bevilgninger i 2011:

Økonomi

Page 10: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

10

STaTuS ØKONOMI

FinansieringI 2009 sto det kr. 139.653,- igjen på regionalfondet fra kultur- og næringsprogrammet. I 2009 bevilget fylkes-tinget kr. 5.000.000,- til regionalfondet for næringsutvikling av opplevelsesnæring, og i 2010 ble bevilgningen kr. 4.500.000,-. og i 2011 ble bevilgningen kr. 2.000.000,-. Totalt gir dette kr. 11.639.653,- i avsatte midler til næringsutvikling av opplevelsesnæring i regionalfondet. Når Hovedstyret for opplevelsesnæring startet sitt arbeid i 2009 med ”Opplevelsesnæringer i Østfold – felles strategidokument 2009-2014”, er det disse midlene de har disponert.

Vedtak i Hovedstyret for OpplevelsesnæringI 2009 vedtok Hovedstyret for Opplevelsesnæring 10 vedtak og bevilget til sammen kr. 1.965.000,- til prosjekter og tiltak. I 2010 ble det vedtatt 13 vedtak og bevilget til sammen kr. 3.325.000,-. I 2011 ble det vedtatt 11 vedtak og bevilget til sammen kr. 3.777.000,-. Det gir en total på kr. 9.067.000,-.

Status 2009-2011

Finansiering

Gjenstående etter kultur- og næringsprogrammet 139 653

Bevilgning 2009 5 000 000

Bevilgning 2010 4 500 000

Bevilgning 2011 2 000 000

Sum 11 639 653

Vedtak i Hovedstyret for Opplevelsesnæring

2009 - 10 vedtak 1 965 000

2010 - 13 vedtak 3 325 000

2011 - 11 vedtak 3 777 000

Sum 9 067 000

Page 11: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

11

Status 2009-2011Forpliktelser for Østfold fylkeskommuneGjennom vedtatte tiltak i Østfold fylkeskommunes sats-ning på opplevelsesnæring, har en del av vedtakene medført en langsiktig forpliktelse. I forpliktelsene ligger det lønn og administrasjonskostnader, reise- og opp-holdskostnader, møtekostnader, videreutviklingskostna-der for VisitOslofjord.no og driftskostnader til Østfold Reiseliv. Lønn og administrasjonskostnader består av totalt kr. 908.458,- og gjelder fra august 2009 for saks-behandler. Fra 2011 er lønn og administrasjonskostna-der lagt inn i driftsbudsjettet til nærings- og klimaseksjo-nen. Reise- og oppholdskostnader består av anslagsvis kr. 100.000,- pr år. Møtekostnader består av anslagsvis kr. 20.000,- pr år fra 2010. Disse går med til å dekke møtene til Hovedstyret for Opplevelsesnæring. Fra 2011 er det budsjettert med kr. 100.000,- pr år for videreut-vikling av VisitOslofjord.no. Østfold fylkeskommune har signert en fem-årig samarbeidsavtale med Østfold Rei-seliv hvor Østfold fylkeskommune har forpliktet seg til å finansiere driften av organisasjonen i 5 år fra 2010 med inntil kr. 500.000,-. Fra 2012 er drift av Østfold Reiseliv lagt inn i driftsbudsjettet til nærings- og klimaseksjonen.

Forpliktelser

2009 371 458

2010 1 257 000

2011 720 000

2012 220 000

2013 220 000

2014 220 000

Sum 3 008 458

Tilgjengelige midler i 2011 2009 2010 2011 Totalt

Finansiering 5 139 653 4 500 000 2 000 000 11 639 653

Vedtak -1 965 000 -3 325 000 -3 777 000 -9 067 000

Forpliktelser -371 458 -1 257 000 -720 000 -2 348 458

Gjenstår 2 803 194 -82 000 -2 497 000 224 194

Forpliktelser 2012 -220 000

Gjenstår for beslutning i 2012 4 194

Tilgjengelige midler for bevilgning i 2012

Page 12: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

12

Den overordnede vekststrategien for utvikling av reiseli-vet i Østfold i planperioden 2009-14 er å styrke mar-kedsføringen av etablerte produkter i etablerte marke-der. Dette tar utgangspunkt i at reiselivsproduktene og opplevelsene i Østfold er tilfredsstillende og at det ikke er behov for en tyngre, felles innsats på produktutvi-klingssiden. Hovedutfordringen er å gjøre eksisterende reiselivsprodukter, opplevelser, attraksjoner, reisemål, arrangementer og byer/steder i fylket bedre kjent i det norske markedet. 60 % av alle tilgjengelige private og offentlige ressurser skal derfor settes inn i aktiviteter som øker markedsadgangen. Dette innenfor områdene markedsføring, informasjon, distribusjon og salg.

Bearbeiding av nye markeder eller markedsutvikling er nest mest prioriterte vekststrategi. Dette betyr at eta-blerte reiselivsprodukter og opplevelser i Østfold også skal markedsføres tyngre i nye markeder. En tenker her på utenlandsmarkedene og spesielt nærmarkedene. 25 % av alle tilgjengelige private og offentlige ressurser skal derfor settes inn i aktiviteter som åpner nye marke-der for de etablerte reiselivsproduktene i Østfold.Produktutvikling er siste ledd i den overordnede vekst-strategien og 15 % av tilgjengelige offentlige og private ressurser bør medgå til å utvikle helt nye produkter og opplevelser i Østfold.

Hovedstrategien for utvikling av reiselivet i Østfold i 2009-2014 er å gjøre reiselivsopplevelsene i Østfold bedre kjent gjennom styrket fellesmarkedsføring, bedre informasjon og distribusjon til potensielle gjester. Fel-lesmarkedsføringen av Østfold skal bygge på de tre hovedpilarene Kultur/Kulturarv, Naturbaserte aktiviteter og Småbyopplevelser.

Konsekvensene av hovedstrategien er at mesteparten av alle tilgjengelige ressurser for utvikling av reiseli-vet i Østfold skal benyttes til markedsføring som har målsetting om å bygge kjennskap, kunnskap og skape preferanser for reiselivsprodukter/opplevelser i Østfold. Videre styrke informasjon om tilbudene i fylket slik at de som planlegger en reise til og i Østfold, har tilgang til et effektivt nettbasert planleggingsverktøy. Distribusjon av reiselivsproduktene i fylket skal forbedres ved at disse finnes i de kanaler aktuelle kunder til enhver tid benytter for kjøp og en online bookingløsning skal utredes.

Hovedstyret for opplevelsesnæring gir hvert år en bestil-ling i form av en markedsplan til Østfold Reiseliv. For 2011 bevilget Hovedstyret for opplevelsesnæring kr. 1.500.000,- til markedsplanen 2010, under forutsetnin-gen om at næringen selv bidro med kr. 610.000,-.

Produktpakking og kommersialisering:I tillegg til at Østfold Reiseliv jobber med dette, fikk Østfold fylkeskommune i samarbeid med Akershus, Buskerud og Vestfold fylkeskommune midler fra Næ-rings- og handelsdepartementet til et pilotprosjekt om produktpakking rundt Oslofjorden. Prosjektet har gjen-nomført en testmarkedsføring av produktpakker og har lansert en nettbasert opplevelsesplanlegger hvor man kan planlegge og booke ferier rundt Oslofjorden. Opp-levelsesplanleggeren vil bli tilgjengelig på VisitOslofjord. Arbeidet med videreutvikling av denne planleggeren er nå igangsatt. Østfold Reiseliv søkte og fikk godkjent å gjennomføre Norwegian Travel Workshop (NTW) 2012 i Sarpsborg og Fredrikstad. Målsettingen er å gjen-nomføre NTW 2012 med en kvalitet som posisjonerer Østfold som et attraktivt reisemål overfor internasjonale turoperatører. NTW blir gjennomført 23.-25. april 2012.

Infrastruktur:Det er flere prosjekter som jobber med reiselivets

Status tiltak i ”Opplevelses-næringer i Østfold – felles strategidokument 2009-2014”:

1 Umodne markeder er definert som prioriterte utenlandsmarkeder og deler av det norske markedet

TILTaK REISELIV:

Organisering, fellesmarkedsføring, produktpak-king og kommersialisering, reisemålsutvikling, distribusjon av reiselivsprodukter og produkt-utvikling på tvers av destinasjonene:

Page 13: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

13

infrastruktur. Interreg-prosjektet Rekreative Ruter, job-ber med vandring og sykkelstiene i fylket, og Interreg-prosjektet Tilgjengelig friluftsliv jobber med universell utforming av enkelte av stiene. Det er også satt i gang arbeid med å etablere en regionalpark rundt Haldenka-nalen, hvor infrastrukturen er et av temaene. At Solberg-tårnet er på plass og opprutningen av kulturminnene rundt oldtidsruten er godt i gang, har gjort oldtidsruten bedre tilgjengelig for lokalbefolkningen og turister. Ar-beidet med skilting av oldtidsruten er også godt i gang. Østfold Reiseliv har satt i gang arbeidet med å få på plass en felles internettplattform for reiselivet i Østfold. Målet er å samle alle destinasjonene i Østfold på en fel-les plattform som skal lanseres like før Norwegian Travel Workshop i slutten april 2012.

Kvalitet og kompetanseutvikling:For å ta vare på mulighetene Norwegian Travel Workshop (NTW) gir har Østfold Reiseliv satt i gang et prosjekt for å rektrutere og forberede reiselivsbedrifter fra Østfold til å delta på NTW. 14 reiselivsbedrifter del-tar i prosjektet og de får bistand og kompetanseheving i hvordan NTW gjennomføres, produktpakking, markeds-informasjon, kompetanse om de internasjonale turopera-tørene, kulturforskjeller, forhandlingsteknikk og praktiske tips. Ungt Entreprenørskap Østfold har startet et pro-sjekt om entreprenørskap som tar utgangspunkt i bruk av de lokale ressursene i Østfold. Fokus for prosjektet er utdanningsprogrammene naturbruk, restaurant og matfag, musikk/dans/drama og service og samferdsel. Etter initiativ fra NHO-reiseliv, Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Østfold er det dannet et fagforum for mat og drikke i Østfold. Formålet med forumet er å vise at Østfold har stor matproduksjon i norgessammenheng og er viktige som næring i eget fylke under visjonen ”Østfold skal være det mangfoldige matfylket – fra jord til bord”.

Produktutvikling:Østfold bondelag har satt i gang et prosjekt med en grønn reiselivssatsing i landbruket i Østfold. Prosjektet skal gjennom denne satsingen bidra til økt verdiskaping og bedriftsøkonomisk lønnsomhet for landbruket i Øst-fold, gjennom å utvikle lønnsomme reiselivsprodukter basert på mat, kultur, natur og aktivitetsbaserte opple-velser.

TILTaK KuLTuR OG NÆRING:

Verdiskaping gjennom nettverk og andre samarbeidsformer:Etter å ha vært gjennom to søknadsrunder ble Arena Magica et av fire klyngeprosjekter som ble tildelt Arena-status i 2010. Arenaprogrammet er støttet av Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet og har som målsetting å bidra til næringsutvikling ved å styrke samarbeidet mellom næring, forskning- og offentlige aktører. Arena Magica er derfor ikke et ”offentlig kulturtiltak” men et prosjekt fokusert på å utløse og akselerere potensialet for kulturbasert næring. Østfoldforskning AS har vurdert den samlede næringsverdien i klyngen til 500 millioner kroner.

Arena Magica er et 3-årig prosjekt med en samlet budsjettramme på 16 millioner kroner. Så langt er vi rundt 30 næringsaktører innenfor scene, musikk, design og film, samt et knippe utdannings- og forskningsinstan-ser og offentlige utviklingsaktører. Hovedtyngden av aktørene befinner seg geografisk i Fredrikstad, Halden, Sarpsborg og Moss, men klyngen favner hele Østfold fylket.

Arena Magica skal utvikle kulturbasert næring i Øst-fold ved gjennomføring av tiltak som er rettet vertikalt (rekruttering, kompetanseheving) og horisontalt (sam-arbeidsprosjekter) for å sikre et bred og stimulerende næringsgrunnlag.

Page 14: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

14

Arena Magica er derfor ikke tenkt som et rent ”distrikts-prosjekt” men må vise til resultater for næringsvekst, og vil derfor også øremerke ressurser og tiltak for de næ-ringsaktørene som har vist størst interesse for prosjek-tet og/eller som har størst vekstpotensial i både inn og utland. Grunntanken er at ved å gi utløsende drahjelp til noen ”lokomotiv” vil skape positive ringvirkninger for resten av kulturnæringen i Østfold. Prosjektet er nå inne i andre driftsår og er nå inne i en fase hvor aktørsammensetningen er etablert. Det er etablert gode forbindelser og sterke konstellasjoner mellom bedriftene innenfor de enkelte bransjene, men også tverrfaglig.

Kreative allianser:Interreg-prosjektet KIA går ut på å utvikle innovasjonsal-lianser mellom kunstnere/kulturaktører og arbeidslivet, og gjennom dette å utvikle innovasjonsevnen i regio-nens næringsliv og på den måten bedre konkurranse-kraften og bidra til økonomisk vekst i KASK-området (Kattegat/Skagerrak). I tillegg til Østfold fylkeskommune og Fredrikstad kommune, deltar Aust-Agder og Vest-Ag-der fylkeskommuner, Nord-Jylland og Vestre Götaland i prosjektet.

Kompetanseheving:FRAM er Innovasjon Norges ledelsesprogram for små og mellomstore bedrifter. Programmet er et kompetan-setilbud innen bedriftsutvikling, ledelse og strategi, hvor bedriftene får lære en metodikk som skal sikre varig kompetanseoverføring, styrket konkurransekraft og bedret lønnsomhet. Arena Magica har satt igang FRAM-Magica. 10 bedrifter i bedriftsklyngen deltar i FRAM Magica. Det har blitt gjennomført en Megafonsamling; ”lær å fly”. Samlingen ble gjennomført i samarbeid med Arena Magica og var et miniseminar om praktisk krea-tivitet, hvordan mennesker skal motiveres, og hva som skal til for å sette nye ideer ut i livet.

årlig Opplevelseskonferanse:Opplevelseskonferansen har att en utvikling fra 170 del-takere i 2007 til 261 deltakere i 2011. Temaet for 2011 konferansen var «kulturnæring som reiselivsprodukt» og gjennomførte for første gang OpplevelsesKafeen. Opp-levelsesKafeen var konferansen treffsted hvor aktører i opplevelsesnæringen i Østfold kunne vise frem sine produkter og tjenester for deltakerne på konferansen. Konferansen fikk en strålende tilbakemelding og eva-lueringen viste at 85% var fornøyd eller svært fornøyd med konferansen. Det viser at konferansen har befestet sin stilling som en viktig møteplass for å oppdatere seg på hva om skjer innen opplevelsesnæringene, og for å få innspill til nye aktiviteter og prosjekter. Den har også

blitt en betydningsfull inspirasjonskilde for de nærings-drivende, og dermed også blitt et viktig verktøy for utviklingen av opplevelsesnæringen i Østfold.

Page 15: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

15

Prosjekt-/tiltaksporteføljen for 2011 består av totalt 23 prosjekt/tiltak. 15 av disse er finansiert gjennom Hovedstyret for opplevelsesnæring og 8 er finansiert av fylkestinget eller de tidligere Reiseliv- og Kultur- og næringsprogrammene.

Prosjekter bevilget av Hovedstyret for Opplevelsesnæring

Prosjekt-/tiltaksportefølje

Prosjekt/Tiltak Gjennomførende organisasjon Bevilgning Bevilgningsår

Østfold Reiseliv - Drift Østfold fylkeskommune 500 000 2010

Østfold Reiseliv - Markedsplan 2011 Østfold reiseliv 1 500 000 2010

Opplevelseskonferansen 2011 Østfold fylkeskommune 300 000 2010

Norwegian Travel Workshop 2012 Østfold reiseliv 650 000 2011

Megafon Østfold fylkeskommune 200 000 2010

Opplevelser i Grenseland 2011 Grenserådet for Rømskog, Marker og Aremark

200 000 2011

FRAM Magica Østfold fylkeskommune 500 000 2011

Felles internettplattform for reiselivet i Østfold

Østfold reiseliv 1 000 000 2011

Oslofjordprosjektet - videreføring Akershus reiselivsråd 125 000 2011

Oslofjordsamarbeid mat og reiseliv 2011-2016

Opplev Larvik 45 000 2011

Grønt reiseliv og lokalmat i Østfold – En reise i smakfulle landskap

Østfold Bondelag 600 000 2010

En Bit av Norge/New Scandinavian Cooking

Tellus Works 100 000 2011

Interreg Sverige-Noreg – Forprosjekt - Destinasjonsutvikling Østfold-Fyrbodal (DOFT)

Østfold fylkeskommune og Vest-Svenska Turistbyrån

100 000 2010

Opplev Østfold - Ungt Entrepre-nørskap og økt satsing på bruk av lokale ressurser

Ungt Entreprenørskap Østfold 267 000 2011

Fagforum for mat og drikke i Østfold Fylkesmannen i Østfold 40 000 2011

Nordsjøkommisjonens kultur- og turismegruppe

Østfold fylkeskommune 80 000 2010

Page 16: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

16

Prosjekter/Tiltak bevilget av fylkestinget, Reiselivs- og Kultur- og næringsprogrammene.

Prosjekt/Tiltak Gjennomførende organisasjon Bevilgning Bevilgningsår

Arena Magica Østfold fylkeskommune og 30 bedrifter innen film, musikk, scene og media

2 000 000 2009

Interreg IV ØKS - Rekreative Ruter Østfold fylkeskommune og Regiona Nord-Jylland

1 050 000 2009

Interreg IV KASK – Interregionalt Kulturopplevelsesnettverk (IKON)

Fredrikstad kommune og Munkedal kommun

450 000 2008

Interreg Sverige-Norge - Tilgjengelig friluftsliv

Østfold fylkeskommune og Väst Götalandsregionen

244 020 2009

Produktutvikling og pakking, forberedelser Norwegian Travel Workshop 2012

Østfold Reiseliv 500 000 2011

Regionalpark Haldenkanalen - forprosjekt

Regionalpark-rådet 180 000 2011

Interreg IV KASK - Kreative Allianser i Arbeidslivet KIA

Fredrikstad kommune og Aalborg universitet

1 000 000 2009

Hafengeburtstag Hamburg 2011 Østlandssamarbeidet 200 000 2010

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 17: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

17

PROSJEKTER

Page 18: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

18

Når det gjelder utvikling av påvirkbare kommersielle gjestedøgn (alle SSB registrerte gjestedøgn sett bort fra hotellovernattinger med formål yrkestrafikk) er målet i hht ”Reiselivsstrategi for Østfold 2009-14” å tilføre fylket over 150 000 nye påvirkbare kommersielle gjeste-døgn i perioden 2009-14. Per år gir dette i gjennomsnitt 25 000 nye gjestedøgn, med en svakere vekst i begyn-nelsen av planperioden og en sterkere vekst fra midten og mot slutten av perioden. Dette begrunnet i aktuelle usikre økonomiske situasjon i hovedmarkedene og at de virkemidler som skal benyttes for en positiv utvikling av reiselivet i Østfold, først vil ha full effekt etter 2-3 års tid. Når vi ser på status for 2011 er det oppløftende tall å lese. Det er en vekst i totale kommersielle gjestedøgn i fylket i perioden jan-okt 2011 sml med samme periode i 2010 på 5,2 % eller 36 635 gjestedøgn. Veksten for-deler seg med en økning i 31 266 norske gjestedøgn (+ 5,1 %) og 5 369 internasjonale gjestedøgn (+ 6,0 %) Det er ingen vekst i hotellgjestedøgn i perioden, vek-sten er i de enklere overnattingsformene som camping og hytteutleie. Målsettingen revideres til 175 000 nye påvirkbare kommersielle gjestedøgn i perioden 2009-14 hvorav de første 100 000 nås i 2011 (basert på prog-nose) og med mål om å tilføre nye 25 000 gjestedøgn hvert år i 2012, 2013 og 2014.

Det er flere andre mål som er aktuelle for måling og eva-luering av utviklingen av reiselivet i Østfold. Utfordringen er at det i flere tilfeller ikke er tilfredsstillende rappor-teringssystemer for disse. Østfold Reiseliv er avhengig av å kunne rapportere mer enn utvikling av påvirkbare gjestedøgn og en vil i løpet av 2012 initiere samlet rapportering på:• Besøk på attraksjoner og solgte billetter til

attraksjoner • Solgte billetter til årlige og gjentagende

arrangementer

Målgrupper er:

• Barnefamilier som kommer til fylket i bil og med fly. Familier med barn 0-7 år og 8-12 år (Nord-Norge, Trøndelag og Vestlandet, Vest-Sverige. Oslo-Øst-landet)

• Publikum til større arrangementer i Østfold som konserter, andre kulturarrangementer, arrangemen-ter og forestillinger (Norge)

• Kurs- og konferanse-arrangører med dagsarrange-ment, en overnatting og to overnattinger (Norge)

• Par og mindre grupper (Tyskland og Storbritannia)• Par alene eller i mindre grupper, familier og venne-

gjenger (Tyskland og Storbritannia)

For 2011 er det utviklet en Markedsplan for Østfold Reiseliv. Denne omfatter felles markedstiltak for Østfold og har en ramme på kr. 2.110.000,- hvorav kr. 1.500.000,- er offentlig finansiering

Markedsplan 2011 har hatt seks forskjellige tiltak:

1. Kampanje mot barnefamilier og par: Denne ble gjennomført våren 2011. Kampan-jen ble gjennomført på Østfolds reiselivspor-tal www.visitoslofjord.no, Facebook og www.finn.no.

2. Kurs- og konferanseprosjekt: Prosjektet er et 3-årig prosjekt med målsetting om å gjøre Østfold bedre kjent som et kurs- og konferanse fylke. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med hotellene og opplevelses-bedrifter i Østfold.

3. Tysklandprosjekt: Prosjektet er et 3-årig prosjekt med målsetting om å profilere Øst-fold som en destinasjon for utvalget målgrup-per i Tyskland. Prosjektet gjennomføres i sam-arbeid med Innovasjon Norge, Hamburg.

4. Kampanje Storbritannia og Tyskland: Kampanjen er gjennomført i samarbeid med Moss Lufthavn Rygge (MLR) og Innovasjon Norges utenlandskontorer i Storbritannia og Tyskland.

5. Distribusjon av www.VisitOslofjord.no: Det jobbes kontinuerlig med synligheten til VisitOslofjord.no, blant annet med søke- motoroptimalisering.

6. Presse og visningsturer: Det har vært gjennomført visningsturer i forbindelse med Kurs- og konferanseprosjektet.

ØSTFOLD REISELIVØstfold Reiseliv ble etablert i april 2010 og arbeider hovedsakelig med markedsføring av reise-livsopplevelser i Østfold, produktutvikling på tvers av destinasjonene og informasjon til potensielle besøkende. Østfold Reiseliv arbeider med utgangspunkt i Reiselivsstrategi for Østfold 2009-14.

Page 19: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

19

Tiltak Marked Vedtatt 10.12 Østfold fk Næring

Kurs- og konferanseprosjekt Norge 370 000 250 000 120 000

Annonsekampanje sommer, familer m/barn

Norge/Sverige 325 000 220 000 105 000

Annonsekampanje par Norge/Internasjonalt 290 000 200 000 90 000

Storbrittania og Tyskland, MLR UK og DE 800 000 560 000 240 000

Utviklingsprosjekt Tyskland Tyskland 140 000 140 000 0

Distribusjon av www.visitoslo-fjord.com

Alle 90 000 50 000 40 000

Felles presse- og visningsturer Alle 45 000 30 000 15 000

Uforutsette tiltak Alle 25 000 25 000 0

Evaluering og målinger Alle 25 000 25 000 0

Sum 2 110 000 1 500 000 610 000

Økonomi:

Page 20: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

20

Hovedmålet med prosjektet er å gjennomføre NTW 2012 med en kvalitet som posisjonerer Fredrikstad/Sarpsborg og resten av Østfold som attraktive reisemål ovenfor internasjonale turo-peratører og som for alle NTW-deltakere gjør arrangementet til det beste NTW gjennom tidene. Overordnet strategisk mål for prosjektet er å gjennomføre NTW 2012 med gjennomgående høy kvalitet slik at selgere, kjøpere og ansvarlig arrangør blir fornøyd. Dette med utgangspunkt i te-matikken ”Historien om fremtiden”. Kvalitativt mål er å styrke reiselivet i regionen sin posisjon hos internasjonale turoperatører samt å posisjonere Fredrikstad/Sarpsborg som profesjonelle arran-gører i den norske reiselivsnæringen. Kvantitative mål for prosjektet er at over 65 % av deltakerne på NTW 2012 ut fra et helhetsinntrykk skal gi arrangementet en 1-er på en skala fra 1 (svært tilfredsstillende) til 4 (ikke tilfredsstillende). Målgruppe er internasjonale turoperatører og norske reiselivsbedrifter (totalt 700) som besøker Østfold ifm NTW 2012.

NORWEGIaN TRaVEL WORKSHOP (NTW) 2012

Ha 1, uNDERHOLDNING OG BESPISNING

Bakgrunn: I forbindelse med gjennomføringen av NTW er det flere muligheter for den lokale arrangøren å sette et lokalt/regionalt preg på arrangementet. Dette innenfor rammen av at publikummet er inter-nasjonalt og svært sammensatt. Vi har valgt ”His-torien om fremtiden” som tema for NTW 2012. De viktigste arrangementene i denne sammenhengen er Åpningsarrangementet (mandag kveld) og lunsjer sammen med kveldsarrangementer (tirsdag og onsdag).

Tiltak: Kjøp av underholdningstjenester til Åpningsarran-gement og middager tirsdag og onsdag. Bruk av lokal mat/lokale kokker på åpningsarrangement og ifm snack onsdag i hallen.

Budsjett: Kr 525 000

Ha 2, aKTIVITETER

Bakgrunn:Onsdag ettermiddag inviteres alle NTW deltakere til aktiviteter og opplevelser på/ut fra arrangør-stedet. Det produseres i alt 10-12 ulike aktiviteter som NTW deltakerne melder seg på. Varighet på aktivitetene er inntil 4 timer og det forutsettes at disse kan tilbys også utenom dette spesielle arrangementet.

Tiltak: Produsere inntil 12 ulike aktiviteter hvor transfer og bespisning samt presentasjon av pakkene er inkludert.

Budsjett: Kr 300 000

Hovedaktiviteter:

Page 21: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

21

Ha 3, PROSJEKTLEDELSE

Bakgrunn:Gjennomføring av NTW arrangementet med over 7 000 avtaler, transport/logistikk, overnatting, bespisning, underholdning for over 700 gjester over fire dager, er krevende. Det stilles krav til en kompetent og erfaren prosjektledelse.

Tiltak: Avlønning av prosjektansvarlig og prosjektleder for planlegging, gjennomføring og etterarbeid av NTW 2012.

Budsjett: Kr 525 000

Ha 4, PROFIL OG INFORMaSJON

Bakgrunn: I forbindelse med arrangementet er god skilting på arrangementsstedene, dekor i hall og utvikling av egnet materiell og give aways, svært viktig. Vi vektlegger særpreg og enhetlig profil på dette, samt gjenbruk ved senere anledninger.

Tiltak: Produksjon av skilting, bilder til dekor/annet dekormateriell, give aways og informasjons-materiell.

Budsjett: Kr 350 000

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 22: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

22

Tid TIltak ansvarlig Rapporterer til

Innen 1.6 Styringsgruppe etablert PA Prosjekteier

Innen 20.6 Planleggingsmøte med IN PA Styringsgruppe

Innen 10.8 Arbeidsgrupper etablert PA Styringsgruppe

Innen 25.8 Informasjonsplan og finansiering PA Styringsgruppe

Innen 15.9 Forslag implementering av tema PA Styringsgruppe

Innen 10.10 Mat – servering, forslag PL IN

Innen 10.10 Kultur – aktiviteter, forslag PL IN

Innen 20.10 Transportplan, logistikk PL IN

Innen 10.11 Beslutning profilering – give aways PL Styringsgruppe

Innen 15.11 Forslag til involvering av Østfold PA Styringsgruppe

Innen 20.11 Kompetansetiltak, invitasjon PL PA

Plan for aktivitetsproduksjon besluttes PL Styringsgruppe

Innen 15.12 Økonomi og statusrapportering PA Prosjekteier

Innen 25.1 Kick-off, Innovasjon Norge p-org PA Styringsgruppe

Innen 10.2 Detaljert kjøreplan, inklusive bemanning under arrangementet

PL PA

Innen 20.3 Kick-off, lokal prosjektorganisasjon PL/PA Styringsgruppe

Innen 20.4 Må alt være på plass…… Alle IN

Milepæler:

Forberedelsene er i sluttfasen, 12. April 2012 er dato for siste gjennomgang med Innovasjon Norge.

Page 23: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

23

Kostnader (eks mva) antall Pris Sum

Underholdning, Åpningsarrangement 1 150 000 150 000

Lyd/Lys, Åpningsarrangement 1 50 000 50 000

Bespisning, Åpningsarrangement 700 200 140 000

Underholdning, tirsd/onsd middag 1 115 000 115 000

Bespisning, onsdag snack kl 1100 700 100 70 000

Sum, underholdning og bespisning 525 000

Produksjon av aktiviteter, onsdag e m 500 400 200 000

Transfers 500 200 100 000

Sum, aktiviteter 300 000

Prosjektansvarlig (205 t) 1 175 000 175 000

Lokal prosjektleder (720 t) 1 325 000 325 000

Reiser, prosjektledelse 1 25 000 25 000

Sum, Prosjektledelse 525 000

Skilting, profilering og dekor 1 150 000 125 000

Giveaways 700 200 140 000

Infomateriell og bekledning, arrangør 1 75 000 85 000

Sum, Profil og informasjon 350 000

Sum totalt, eks. mva. 1 700 000

Sum totalt, inkl. mva. 2 125 000

Økonomi:Overordnet budsjett pr år for hele prosjektet

Page 24: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

24

Innovasjon Norge, NTW 320 000

Innovasjon Norge, Østfold 300 000

Østfold fylkeskommune 650 000

Sarpsborg og Fredrikstad kommune 650 000

Fylkesmannen i Østfold 210 000

Sum 2 130 000

Budsjettert resultat 5 000

Finansieringsplan:

Prisene fra Innovasjon Norge for deltakelse på work-shopen er som følger:

•1/2stand(énperson):NOK19.000,-/NOK16.000•1/1stand(énperson):NOK29.500,-/NOK26.500•1/1stand(topersoner):NOK38.000,-/NOK32.000

Det er en målsetting at når NTW arrangeres i Østfold skal 20 bedrifter fra fylket delta på workshopen. Effek-ten av dette skal være:

Å etablere kontakt og senere dialog med minimum 100 potensielle internasjonale distributører for salg av reise-livsprodukter i Østfold.

Innsalg i forbindelse med NTW til en bruttoverdi for næ-ringslivet i Østfold tilsvarende kr 10 000 000 basert på 10 000 nye internasjonale gjester til fylket i en tre-års periode etter arrangementet.

Hovedaktiviteter

• Dekning av kostnader for fellesprofilering ved deltakelsen på NTW

• Dekning av deler av deltakeravgift for deltakerne • Bistand til utvikling av relevante og attraktive pro-

dukter og produktpakker, samt beskrivelse av disse i form av produktark oversatt til engelsk og tysk

• Kurs for deltakere på NTW 2012 som forberedelse til workshopen med gjennomgang av arrangemen-tet, markedsinformasjon, informasjon om turope-ratørene, kulturforskjeller, forhandlingsteknikk og praktiske tips

• Prosjektledelse

StatusFørste produktpakke workshop er gjennomført, neste er planlagt til 30.3.12. 14 stk bedrifter har meldt seg på som deltakere på NTW 2012:

PRODuKTuTVIKLING OG PaKKING, FORBEREDELSER TIL NTW 2012

På NTW er det kun bookbare produkter med priser og betingelser, beskrevet på engelsk og tyske som er interessant for kjøperne å få presentert. Deltakelse på workshopen krever at deltakerne er godt forberedt gjennom å ha med seg pakketerte tilbud/tilpassede produkter, kjenner markedene og har forhåndskunnskap om de turoperatørene som kommer. Det er en stor fordel at alle delta-kerne fra Østfold har sine stands i samme område med en felles profil.

Page 25: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

25

Kostnad Dekkes av tilskudd

10 stand, 2 pers/bedrifter per stand 400 000 200 000

Felles profilering/dekor/bilder standområdet 65 000

Produktpakking-tilrettelegging Tre workshop, møterom-mat Innleid konsulent, tre workshops Oversetting/produksjon av produktark (40)

30 00075 00050 000

Deltakeravgift NTW-kurs/eget kurs 10 000

Prosjektledelse 70 000

Sum 500 000

Økonomi

• Quality Hotel & Resort Sarpsborg• Inspiria, Reiseliv Indre Østfold• Rudskogen Motorpark• Visit Fredrikstad og Hvaler• Thon Hotel Halden• Visit Moss• Tall Ships Races

• Fredrikstad 2014• Fiskeland• Visit Sarpsborg• Hvaler hele året• Moss Rygge Lufthavn• Hankø Hotell• Tusenårsjubileet for Sarpsborg.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 26: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

26

Vi ligger godt an til å nå målene. Betaversjon er lansert. Visit Oslo sin ide er å samle alle fylkene på Østlandet, dele på kildekoder og plattformer, og samtidig videre-utvikle nettsidene og spleise på utviklingsbudsjetter. Til sammen skal kr 800 000 pløyes inn i webbene hvert år i videreutvikling. Vi vet at web er det viktigste markeds-føringsredskapet reiselivet har i dag, og vi vet også at det kreves store ressurser til innhold, personalressurser og utvikling. Ideen om et samarbeid med Visit Oslo kom akkurat i riktig tid, og deling av teknologi synes å være den riktige måten å arbeide på fremover. ”Det blir ikke mindre teknologi av å dele på den, tvert om - det blir mer teknologi ved å øke budsjettene ved samarbeid”.

Hovedaktiviteter:Første workshop sammen med Visit Oslo var i oktober 2011, og vi er stolte av å allerede ha lansert en beta-versjon av nye nettsider, hvor brukeren kan navigere sømløst mellom alle destinasjonene. Destinasjonssel-

skapene fremstår nå som en enhet, men har beholdt sitt eget særpreg ved at de selv har ansvar for sine egne områder, som de oppdaterer og fyller med eget innhold.

Teknologivalg:• Episerver publiseringsløsning• TellUs databaseløsning• City Break Bookingløsning

StatusArbeidet i perioden fokuseres på innhold med fokus på bookbare produkter (hoteller, guiding, pakker osv), artikler, bilder, filmer og kobling til sosiale medier.

Kommende planer er mobile teknologier i form av applikasjoner (apps) for Iphone og Android, samt skreddersydde sosiale medier-sider med egne strategier. Dessuten fokus på kompetansetiltak.

VISITOSLOFJORD.NO – FELLES INTERNETTPLaTTFORM FOR REISELIVET I ØSTFOLD

Målet med videreutvikling av visitoslofjord.no er å samle alle destinasjoner i Østfold på en felles plattform. Resultatmål er å lansere en fullversjon like før NTW i slutten av april. Vi mener at felles webløsning vil gjøre både destinasjonene og regionen mer slagkraftig og være et nyttig redskap for både turister og lokalbefolkningen. Løsningen vi har gått inn på, er en samarbeidsavtale med Visit Oslo om bruk av samme teknisk plattform, felles databaseverktøy og publiseringsløsninger og felles bookingsystem. Dette vil i slutteffekt bety mer effektiv markedsføring og salg av reiselivs-produkter- og destinasjoner i fylket.

Page 27: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

27

Investering og utvikling Leverandør Kr

Implementeringskostnad VisitOslo 140 000

Utviklingskostnader VisitOslo 211 333

Felles pers. kostn., utvikling VisitOslo 216 405

Sum 567 739

Billedbank, system Flickr 1 000

Bilder og filmer ? 150 000

Design Provinsen 25 000

Innholdsproduksjon - kvalitetssikring ? 100 000

Uforutsett ? 125 000

Sum 401 000

Totalsum, investering og utvikling 968 739

Drift av løsning 25 mnd. Leverandør Kr

Lisenser VisitOslo 145 820

Support VisitOslo 54 101

Vedlikehold VisitOslo 91 296

Sum 291 217

Pr mnd 11 649

Per web / per mnd 1 941

Per web / per år 23 297

Per web / avtaleperioden 48 536

Økonomi

Page 28: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

28

REISELIVSFORuM ØSTFOLD

Østfold Reiseliv tok i 2010 initiativet til å etablere en møtearena for utvikling av reiselivet i fylket; Reise-livsforum Østfold. Hensikten med dette er gjensidig informasjonsutveksling, koordinering av tiltak og deri-gjennom en forsterket effekt av tiltak for utvikling av reiselivsnæringen i Østfold. De som blir invitert er

Innovasjon Norge – Østfold, NHO Østfold, Fylkesman-nen i Østfold, Norges Bondelag – Østfold, Inspiria og Moss Lufthavn Rygge. Reiselivsforum Østfold vil holdes tre-fire ganger i året. I 2011 overtok Østfold fylkeskom-mune gjennomføringsansvaret av forumet, og det har i 2011 blitt avholdt 3 møter.

Mål, resultatmål og målgruppe. Arena Magica har som målsetting å utløse og styrke samarbeid og samhandling mellom kommersielle aktø-rer innenfor kreative næringer i Østfold. Dette skjer ved å utvikle et regionalt partnerskapsbasert innovasjons-system. Prosjektet er nå i en fase hvor aktørsammensetningen er etablert. Det er etablert gode forbindelser og sterke konstellasjoner mellom bedriftene innenfor de enkelte bransjene, men også tverrfaglig. Det er lagt planer og igangsatt en rekke prosjekter om utvikling av nye løs-ninger og produkter, i tillegg til samarbeid om konkrete leveranser.

Hovedaktiviteter / Strategiområder1. Møteplasser som utløser og styrker samarbeid.2. Kompetanseheving og samspill med FoU.3. Styrke utveksling av ressurser og kompetanse blant bedriftene i klyngen.4. Innovasjon og utviklingsprosjekter. 5. Internasjonalisering.

Det har vært gjennomført en rekke bransjetreff og andre aktiviteter for å styrke nettverk og dialog mellom aktø-rene. Flere studieturer og felles kompetansehevende aktiviteter har også bidratt til dette, ved siden av faglig utvikling. Det er initiert forberedelser til flere innova-sjonsprosjekter og en felles scenarie- /foresightprosess for aktørene.

Det største enkeltprosjektet i 2011 var ”Veikart for internasjonal lansering av film og TV-produksjon”, med blant annet møter med bransjerepresentanter og faglig ekspertise i Storbritannia og Frankrike.

Viktige milepæler Innovasjon: Arena Magica utvikler et innovasjonsprosjekt som skal skape nye kommunikasjonsløsninger for energibransjen, med fokus på energidistribusjon. Involverer alle fagfelt som er representert i klyngen.

Internasjonalisering: 1. Arena Magica har arrangert en omfattende seminar-

serie om internasjonal filmlansering, med samlinger også i London og Paris, og utstrakt nettverksbygging med internasjonale aktører og miljøer.2. Arena Magica har arrangert studieturer til Sverige, Siggraph-messen i Vancouver i Canada, Advance- konferansen i Köln og Zollverein i Essen i Tyskland.3. Arena Magica er involvert i interregprosjektet

GrensEraser, og utvikler gjennom dette relasjoner mellom kreative næringer i Østfold og Trollhättan.

4. Prosjektet forbereder et nytt interregprosjekt i sam-arbeid med Innovatum Teknikpark i Trollhättan.

5. Arena Magica har arrangert et bransjetreff for norske og utenlandsk film og animasjonsbransje under Fredrikstad Animation Festival.

Kompetanseutvikling: 1. Vi har også sikret et skreddersydd næringsutviklings program; FRAM Magica, for 10 deltagere, eksklusivt for Arena Magica for 2011-12. 2. Vi har hatt en fagdag om design og merkevare- bygging.3. Vi har arrangert 6 bransjetreff med faglig innhold.4. Vi har initiert en prosess for utvikling av markedsrettet samarbeid mellom teateraktørene i klyngen.5. Vi har tilbudt deltakerne deltakelse på en rekke andre fagseminarer.

Arena Magica ligger per 31.12.2011 a jour i forhold til fremdriftsplan.

aRENa MaGICa

Page 29: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

29

Regnskapssammendrag 2011Økonomi

Revidert budsjett Regnskap

Prosjektledelse 1 200 000 1 082 216

Analyse og strategiprosesser 400 000 0

Nettverksbygging og møteplasser 925 000 848 032

Samarbeidsbaserte innovasjonsprosjekter 1 325 000 1 224 910

Totalt 5 400 000 4 137 724

Kommentar:Underforbruk skyldes at budsjettert Foresight-prosess og analysearbeid er utsatt til første halvår 2012.

Page 30: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

30

FRaM MaGICa

ProsjektperiodeSeptember 2011 – Desember 2012

Mål, resultatmål og målgruppe Næringsklyngen for kreative næringer i Østfold, Arena Magica, har initiert et eget Fram-program for aktørene i denne klyngen. Fram er et bedriftsutviklingsprogram i regi av Innovasjon Norge med fokus på strategi- og lederutvikling.

Fram anses for å være et velprøvd og effektivt virkemid-del for ledere av virksomheter med ambisjoner. Pro-grammet varer i 16 måneder hvor 10 utvalgte bedrifter deltar på til sammen 5 felles samlinger. Disse samlin-gene skal gi viktig faglig innsikt, verdifull erfaringsut-veksling og relasjonsbygging med andre deltakere. I tillegg får hver bedrift 65 timer individuell oppfølging av en erfaren bedriftsrådgiver. Rådgiveren vil være en viktig diskusjonspartner og en faglig veileder omkring den enkelte bedrifts konkrete utfordringer. Ved siden av

å bearbeide konkrete temaer legges det også vekt på strategi, internasjonalisering, positiv forandringsledelse og god problemhåndtering.

Hovedaktiviteter 1. Situasjonsanalyse. 2. Rådgiving og veiledning.3. Faglige samlinger.

Viktige milepæler1. Gjennomført situasjonsanalyse for de 10 deltakende

bedriftene.2. Initiert individuell rådgiving og veiledning tilpasset

hver enkelt bedrifts behov.3. Gjennomført den første av totalt 5 felles faglige

samlinger, 5. – 6. oktober 2011.

Fram Magica ligger per 31.12.2010 à jour i forhold til fremdriftsplan.

Budsjett hele prosjektperioden

Felles samlinger 5 dager 200 000

Foredragsholdere og veiledere 200 000

Rådgivere 10 bedrifter x 65 timer 600 000

Reiseutgifter 100 000

Sum 1 100 000

Økonomi

Finansiering hele prosjektperioden

Innovasjon Norge 500 000

Østfold fylkeskommune 500 000

Deltakeravgift 10 bedrifter x 10 000 100 000

Sum 1 100 000

Page 31: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

31

MEGaFON

Det har blitt gjennomført en Megafonsamling i 2011. Samlingen ble gjennomført i samarbeid med Arena Magica. Formålet med arrangementet var å rette fokus på hvordan individer og organisasjoner kan utvikles gjennom å våge å sette store mål, innta et kreativt perspektivoggåfraidétilhandling.”Læråfly”varetminiseminar om praktisk kreativitet, hvordan mennesker skal motiveres, og hva som skal til for å sette nye ideer ut i livet. Stig Haug fra firma Stig og Stein ledet semi-naret. Han ble valgt på bakgrunn av hans lange erfaring medidéutviklingsprosesseroggodeformidlingsevne,og han snakket om:

• Hvorfor lyst og motivasjon er avgjørende for at nye ideer skal ha en sjanse.

• Eksempler på hva motiverte mennesker har trodd på og fått til.

• Hvordan du gjennom holdninger og tro på deg selv kan bli flinkere til å se muligheter

• Hva fremmer kreativitet og nyskaping?• Hva kan vi lære av barna våre? De er både lekne og

idérike.

59 deltakere fra privat og offentlige virksomheter deltok på seminaret.

Page 32: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

32

OPPLEVELSESKONFERaNSEN

I det politiske vedtatte dokumentet ”Opplevelsesnærin-ger i Østfold – felles strategidokument 2009-2014” sies det følgende under overskriften ”Årlig opplevelseskonfe-ranse”: ”Opplevelseskonferansen skal arrangeres årlig i september/oktober. Konferansen skal være en dagskon-feranse. Innholdet skal preges av aktuelle tema for opplevelsesnæringen i fylket og en skal tilrettelegge for få med flere næringsaktører på konferansen. Formålet med konferansen er å stimulere til innovative prosesser, skape en attraktiv møteplass og legge grunnlaget for kompetanseutvikling hos den enkelte deltaker. Konfe-ransen skal også gjennom nyhetsdekning sette fokus på utvikling av opplevelsesnæringene i Østfold og de positive muligheter næringen har.”

Opplevelseskonferansen har ahtt en utvikling fra 170 deltakere i 2007 til 261 deltakere i 2011. Konferansen 2011 ble gjennomført 1. november på Quality Resort & Hotell Sarpsborg. Konferansier var Alexander Her-mansen og Dennis Storhøi, og tema var kulturnæring som reiselivsprodukt. I motsetning til tidligere år hadde konferansen en deltakeravgift på kr. 300,- og arrangerte forførstegangOpplevelsesKaféen.OpplevelsesKaféenvar konferansens treffsted hvor aktørere i opplevelses-næringen i Østfold kunne vise frem sine produkter og tjenester for deltakerne på konferansen. Her fikk også deltakerne nyte spennende smaksopplevelser fra Østfold til en god kopp kaffe. Aktørene betalte kr. 1.200,-forådeltapåKaféen.Med37deltakendeaktø-rer, finansierte dette selv merkostnaden til konferansen. Den økonomiske rammen var på kr. 540.000,-, fordelt på kr. 300.00,- fra fylkeskommunen, kr. 100.000,- fra Innovasjon Norge, kr. 35.000,- fra Fylkesmannen, kr. 75.000,- som egenandel og kr. 30.000,- for deltakelse påOpplevelsesKaféen.

Programmet til konferansen var:

• OpplevelsesKafé og registrering• Underholding av elever fra

Greåker videregåendeskole• Velkommen v/Helge Kolstad• Introduksjon

v/Alexander Hermansen og Dennis Storhøi• Stavangerregionen skaper opplevelser for framti-

den, kultur og reiseliv – verdiskaping og attraktivitet v/Heidi Jeanette Nygård

• OpplevelsesKafé• Underholdning av Sinnakæll’n• Østfold går foran – ny bruk av kulturarenaer

v/Maya Nielsen, Ingar Guttormsen, Ingrid Solberg Sætre, Espen Holtan og Magne Rekstad

• Haldenkanalen – en utviklingsorientert region v/Børre Berglund

• Arena Magica – hvem er vi og hva kan vi tilby v/Kjetil Haugbro

• Bygdeutviklingsprisen v/Ivar G. Karlsen, styreleder i Innovasjon Norge

• Lunsj• Underholding av Sinnakæll’n• Derfor satser vi på Opplevelsesnæring

v/Fylkesordfører Ole Haabeth• Østfold selger Norge – Norwegian Travel Workshop

(NTW) v/Maya Nielsen og Bente K. Jæger• Sosiale medier – lønnsom tidsbruk?

v/Christian Brosstad• Spennende og fartsfylte opplevelser i Indre Østfold

– Rudskogen Motor Festival 24. – 26. august 2012 v/Egil Storaas

• OpplevelsesKafé• Underholdning v/Annsofi Pettersen• Hvordan kan opplevelsesnæringen i Østfold vinne

i konkurransen om oppmerksomheten v/Ingebrigt Steen Jensen

• OpplevelsesKafé

Det ble gjennomført en evaluering av konferansen. Konferansen fikk strålende tilbakemeldinger hvor 85% svarte at de var fornøyd eller svært fornøyd.

Illustrasjon: Provinsen

Page 33: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

33

MålÅ ha prøvd ut markedspotensialet for ”Two countries - one coast” og identifisert modenheten for eksport hos næringslivet i Østfold og Fyrbodal innen 31 des. 2011, innenfor en ramme på NOK/SEK 500.000,-

Partnere• Västsvenska Turistbyrået• Østfold fylkeskommune• Østfold Reiseliv

aktiviteter• Innsalg av bedrifter til markedskampanje• Markedskampanje• Planlegging av hovedprosjekt• Oppfølgning og evaluering• Rapportering

Det meste av gruppens arbeid har gått med til Nord-sjøkommisjonens arbeid med ”The North Sea Region 2020 Strategy”, som er Nordsjøkommisjonens strategi fram til 2020. Strategien ble vedtatt på generalfor-samlingen i 2011. Etter dette har man jobbet med en

DESTINaSJONSuTVIKLING ØSTFOLD – FYRBODaL (DOFT)

Forprosjektet skal se på muligheter til samarbeid mellom Moss Lufthavn Rygge og City Airport Göteborg. Her skal man markedsføre pakker hvor man lander på den ene flyplassen og drar fra den andre.

INTERNaSJONaLT aRBEID - NORDSJØKOMMISJONENS KuLTuR OG TuRISMEGRuPPE

Siden 2010 har to valgte representanter fra Hovedstyret for Opplevelsesnæring sammen med en representant fra administrasjonen deltatt i Nordsjøkommisjonens kultur og turismegruppe. Frederikke Stensrød har blitt valgt til Vice Chair i gruppen. Man har også deltatt på EUs turismedag i 2010 og 2011.

StatusProsjektet startet sent i november 2011. Produktgrup-pen som ble valgt var Koster på svensk side og Hvaler og Fredrikstad på norsk side. Det ble laget en kampanje som med fokus på vår/sommer produkter i samarbeid med Ryanair og fokus på incoming trafikk fra Storbritan-nia og Tyskland. Kampanjen blir gjennomført i februar 2012. Prosjektet har også jobbet med å planlegge et hovedprosjekt. Dette prosjektet vil bli søkt Interreg Sverige-Norge programmet i 2012.

handlingsplan (Action plan) for gruppen. I juni arranger-te Østfold en av arbeidsgruppe-møtene. 15 deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Skottland og England deltok på møtet.

Page 34: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

34

Målsettingen er• økt trafikk/flere besøkende til regionen• større omsetning innen handel og reiselivsrelatert

virksomhet• nye og salgbare produkter

Prosjektet har følgende vinkling:HA1 – Aktiviteter som øker kanalens attraksjonsevne• Publikumsslusing i Ørje• Passasjerbåter i Brekke og nord for Ørje• Dampbåtturer på Øymarkssjøen• Økt tilgjengelighet for båter – transport og utset-

ting, bl.a fra Halden til Tistedal• Skilting/info og øvrig tilrettelegging for besøkende

HA2 – Aktiviteter knyttet til Stubbefolket• Stubbefolket, ambulerende teater (på kulturhus

rundt om i Norge i vinter og vår)• Stubbefolket – nyoppføring av sommerteateret i

Strømsfoss• Gråtass – sommerteater på Hallesby i Aremark• Aktiviteter i Barnas Grenseland

HA3 – Markedsføring og produktutvikling• Produktutvikling• Skilting/info• Pakking og salg av opplevelser• Markedsføring

ResultatPublikumslusing i Ørje og i Brekke Hver dag mellom kl. 12.00 og 18.00, i perioden 28. juni til 7. august har man hatt tilbud om ¾ times båttur på Rødenessjøen og slusing i Ørje. Det samme tilbudet har man hatt i tilknytning til Brekke sluser i Halden i perio-den 1. til 31. juli, alle dager kl. 10.00, 14.00 og 17.00 Pris voksne kr 50.- og barn kr 30.-

Resultat:Ørje: 83 turer, 338 passasjerer og 920 tilskuere Brekke: 23 turer, 123 passasjerer Arrangør: Haldenvassdragets Kanalselskap

Båttransport til og fra Haldenkanalen Målsettingen har vært å få flere båter til kanalen, ved å gjøre tilgjengeligheten bedre. Innkjøp av 2 stk trans-porthengere for båter inntil 2,8 tonn og utsettingsram-per og brygger i tilknytning til dette.Pris kr 500.- pr transport, kr 200 rundt Ørje Sluser

Resultat: en henger med leiebil stasjonert i Halden – for transport mellom Halden Havn og Femsjøen; 9 transporter. En henger stasjonert på Ørje for transport rundt stengte Ørje Sluser, Ørje- Töcksfors og Ørje-Otteid, Ørje Sandstangen; 10 transporter Arrangør: Haldenvassdragets Kanalselskap

OPPLEVELSER I GRENSELaND 2011Å utvikle og forankre et system for steds- og næringsutvikling langs Haldenkanalen i samarbeid med politisk nivå, næringsliv og befolkning.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 35: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

35

Resultat: 11 forestillinger ble gjennomført i perioden, ca 2.000 besøkende, 2 aktører stod for servering og salg av mat, 4 aktører bemannet boder med ulike hånd-verksprodukter, dyr og grønnsaker.Marker Speiderforening hadde aktiviteter for barna Bøensætre Husmannsplass var til stede ponniridning og bueskyting Arrangør: Regionen sammen med FantasiFabrikken og Barnas Grenseland

Sommerteater med Gråtass Oppfølging av årets kinofilm som er spilt inn i Marker og Aremark: Sommerteater med Gråtass på Hallesby Gård, Aremark i perioden 2.-23. juli 15 forestillinger planlagt i tillegg, samt salg av lokal mat og aktiviteter for barna. Pris kr 200.- pr billett.

Resultat: 15 forestillinger ble gjennomført i perioden, ca 8.000 besøkende, lokale aktører stod for servering og salg av mat.Arrangør: FantasiFabrikken i samarbeid med regionen, spesielt Aremark kommune.

Historiske båtturer med DS Engebret Soot og veteranbuss I perioden 14. juni til 4. august ble det satt opp 10 turer mellom Ørje og Skulerud i Aurskog-Høland. Turene inkluderte båttur, veteranbuss, servering og omvisning, pris kr 400.- pr person

Resultat: Med unntak av tur 2 og 3, var alle avganger utsolgt på forhånd Det var venteliste for å få billetter Arrangør: Haldenvassdragets Kanalselskap, Aurskog-Høland reiselivsslag og Reiseliv Indre Østfold

underholdning i slusene i Ørje KL 13.00 hver lørdag i perioden juni til august, har det vært ulik underholdning i slusene i Ørje. Arrangementet har vært gratis.

Resultat: Ca 1.500 besøkende til disse arrangemen-tene, ikke medregnet øvrig besøkende til Slusefestival og Kanallekene. Arrangør: Arne Dehli, Haldenvassdragets Kanalselskap, Kanalmuseet, Marker teaterselskap og Marker kommune

Lørdag 4. juni: Åpning av slusene sommeren 2011. Ø-JAZZ

Lørdag 11. juni: Barnegospel og Slusejazz Lørdag 18. juni: Sangkoret Marcanto Lørdag 25. juni: Slusefestival (eget program) Lørdag 2. juli: Visesangeren Erik Hageler Lørdag 9. juli: Viser og prat om folk og følge ved

Svein Baraas Lørdag 16. juli: Marker Bondelag Lørdag 23. juli: Avlyst, flyttet til 27. august Lørdag 30. juli: To trekkspill og allsang med Ragnar

og Steinar Lørdag 6. august: Kanallekene - UKH med teater-

stykket “Tre syke søstre” Lørdag 13. august: Allsang over Kjölen Lørdag 20. august: Viseklubben Lars Lørdag 27. august: Dialekter i Marker, Kjell Klerud og

Hans Kr. Buer Sommerteater med Stubbefolket Oppfølging av fjorårets teaterforestilling og innspilling av TV-serie. Sommerteater med Stubbefolket i Strøms-foss, Aremark i perioden 16.-31. juli 12 forestillinger planlagt i tillegg et lite marked, samt aktiviteter spesielt for barna, før og etter hver forestilling. Pris kr 200.- pr billett. Besøk i området før og etter forestilling gratis.

Foto: Fantasifabrikken

Page 36: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

36

Turistinformasjon for Indre Østfold på Kanalmuseet Sommeråpen turistinformasjon i perioden 23. juni til 15. august, hver dag mellom kl. 11.00 og 17.00 – mandager stengt. Reiseliv Indre Østfold har tidligere år ikke hatt noen åpen turistinformasjon tilgjengelig for gjester/pu-blikum. Med hensyn til all aktivitet som var planlagt i og langs hele Haldenkanalen sommeren 2011, mente man at det var viktig å tilby slik informasjon til regionens gjester.

Resultat: autorisasjon fra NHO Reiseliv gitt om sommer-åpen turistinformasjon på Ørje. RIØ samarbeidet med Kanalmuseet om bemanning av turistinformasjonen. Arrangør; Regionen, Reiseliv Indre Østfold og Halden-vassdragets Kanalmuseum

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 37: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

37

Kostnader 2011

aktiviteter på og i kanalen

Publikumsslusing Ørje 150 000

Passasjerbåter i Brekke og nord for Ørje 150 000

Dampbåtturer 50 000

Tilgjengelighet og transport, Halden 150 000

Kano/båtutleie 100 000

Sum aktivitet 600 000

Markedsføring, produktutvikling

Prosjektleder 250 000

Markedsføring 200 000

Studieturer

Produktutvikling 100 000

Stedsutvikling 50 000

Sum aktivitet 600 000

Annet 100 000

SuM TOTaLT 1 800 000

Barnas Grenseland

Ambulerende teater, Stubbefolket 100 000

Sommerteater, Stubbefolket 300 000

Sommerteater, Gråtass

Sommeraktiviteter, sykkel/vandring/kano 100 000

Sum aktivitet 500 000

Økonomi

Page 38: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

38

Finansiering Budsjett år 1

Kommunene

Utviklingsavtalen 500 000

Halden kommune 50 000

Aurskog-Høland kommune 50 000

Sum kommunene 600 000

Fylkeskommunene

Østfold fylkeskommune 300 000

Akershus fylkeskommune 100 000

Sum fylkeskommunene 400 000

Direktoratet for naturforvaltning 200 000

Innovasjon Norge 400 000

Fylkesmannen 200 000

Sum annen finansiering 800 000

Næringslivet

Egeninnsats

Egne midler

Sum næringsliv

SuM TOTaLT 1 800 000

Page 39: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

39

MålSamordne innsatsene i vassdraget og initiere nye, for å oppnå bærekraftig nærings- og stedsutvikling.

• Delmål 1: Beslutte arbeidsmetodikk for samordning av innsatsene langs Haldenkanalen, og iverksette denne.

• Delmål 2: Utarbeide forslag til samarbeidsavtale (charter) for en periode på 10 år

• Delmål 3: Få aksept for samarbeidsavtalen i beslut-tende organer i berørte kommuner og fylkeskom-muner

• Delmål 4: Få planlagt finansiering på plass• Delmål 5: Etablere styrende organer for samarbei-

det• Delmål 6: etablere handlingsplan for første driftsår,

basert på samarbeidsavtalen• (Delmål 7: Iverksette handlingsplanen – egentlig

første del av prosjektfasen)

MålgruppeBefolkning, besøkende og næringsliv langs Haldenka-nalen

Status• Delmål 1: I valg mellom reisemålsutvikling i regi av

Innovasjon Norge og Regionalpark-konseptet i regi av KRD, har prosjektorganisasjonen besluttet å gå for regionalpark-konseptet

REGIONaLPaRK HaLDENKaNaLEN - FORPROSJEKT

• Delmål 2: Forslag til samarbeidsavtale (charter) for 10 år er utarbeidet og anbefalt av prosjektorganisa-sjonen

• Delmål 3: Alle 5 kommuner og 2 fylkeskommuner (partnerne) har sluttet seg til prinsippene i samar-beidsavtalen. Disse er: Aurskog-Høland, Rømskog, Marker, Aremark, Halden, Akershus og Østfold.

• Delmål 4: Alle partnerne, foreløpig med unntak av Halden har vedtatt finansiering for minst 3 år i avtaleperioden. Det arbeides nå med en løsning som gjør at alle partnerne bidrar i henhold til finan-sieringsplanen.

• Delmål 5: Alle partnere unntatt Akershus, Rømskog og Halden har fremmet forslag til medlemmer av regionalparkrådet.

• Delmål 6: Forslag til handlingsplan 2012 er utarbei-det og skal vedtas på konstituerende møte i regio-nalparkrådet 17. april 2012.

• Delmål 7: Iverksettes etter stiftelsesmøtet.

Videre fremdriftHandlingsplanen skal vedtas og iverksettes, dette innebærer bl.a.:• Prosjektlederstilling skal besettes• Forankringsarbeid fortsetter• Steds- og landskapsanalyse skal gjennomføres• Løpende tiltak skal videreføres og nye skal initieres

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 40: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

40

OSLOFJORDPROSJEKTET

Samarbeidsprosjektet ”Helhetlige tilbud rundt Oslofjor-den” hadde som målsetting å utvikle attraktive produkt-pakker rundt Oslofjorden for å øke tilstrømmingen av turister. Området rundt Oslofjorden bygger i reiselivs-sammenheng på to ulike attraksjoner, fjorden og hoved-staden. Gjennom prosjektet har elleve destinasjoner etablert en ny samarbeidsplattform. Prosjektet nådde sin første og største milepæl ved at reiseplanleggeren og booking nettstedet www.opplevelsesplanleggeren.com ble lansert 25. juni 2010. Prosjektet har i rekord-fart utviklet og implementert en nettbasert tjeneste for reiseplanlegging og booking. Samarbeidet har medført at reiselivsprodukter rundt Oslofjorden er tilgjengelig på nett i det norske og internasjonale markedet.

Reiselivsaktørene har ved pilotprosjektets avslutning gjort opp status og med basis i denne er det behov for videreføring av fellesprosjektet. Behovet knytter ser i første omgang til videreutvikling av løsningen (både planlegging og booking), mer og bedre produktinnhold, kompetanseheving og kurs for næringsaktørene, analy-ser av egen løsning, kampanjemoduler og en dedikert ressursperson som pådriver i prosjektet.

Prosjektets første fase avdekket destinasjonenes behov for en fremtidsrettet bookingløsning, i tillegg til opple-velsesplanleggeren, som muliggjør salg av reiselivspro-dukter på destinasjonenes egne sider i tillegg til på den nye nasjonale bookingløsningen, Book Norway. Dette er en oppgave få av destinasjonsselskapene vil kunne løse effektivt på egenhånd.

FormålFormålet med prosjektet er å styrke konkurranseevnen til bredden av reiselivsbedrifter tilknyttet Oslofjorden, samt å øke attraksjonskraften for de ulke reisemålene ved å tilgjengeliggjøre produkter og opplevelser for sømløs planlegging og brukertilpasset booking på nett.

MålOverordnet strategisk mål for prosjektet er gjennom samarbeid rundt Oslofjorden å løse utfordringer som hver enkelt destinasjon og aktør ikke har anledning å løse på egen hånd. Det kvalitative målet er å styrke tilgjengeligheten for bredden av reiselivsprodukter til-knyttet Oslofjorden samt å gi kundene et spennende og effektivt planleggings- og booking verktøy.

DeltakereDe elleve destinasjonene som har deltatt i pilotprosjek-tet, vil også delta i videreføringen:Opplev Fredrikstad, Halden Turist, Visit Sarpsborg, Visit Moss, VisitFollo, VisitOslo, Drammensregionen og Tu-ristkontorene i Horten, Tønsberg, Sandefjord og Larvik.

I tillegg til nevnte destinasjoner vil Reiseliv Indre Østfold og VisitRomerike delta i prosjektet fra og med 2011, slik at hele Østfold og Akershus er med fremover. En ytterli-gere utvidelse vil kunne bli vurdert i prosjektperioden.

OrganiseringProsjektet planlegges gjennomført over 3 år med opp-start juni 2011 og avslutning august 2014. Prosjektet gjennomføres i regi av Opplev Fredrikstad, med daglig leder Maya Nielsen som prosjektleder. Prosjektansvarlig er Akershus Reiselivsråd med Knut Aandal som kontakt-person.

Det vil bli etablert en styringsgruppe for prosjektet be-stående av representanter fra destinasjoner i alle fylker, samt med medlemmer fra finansiører (etter ønske).

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 41: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

41

Kostnader 2011 2012 2013 Sum

Videreutvikling av Opplevelsesplanleggeren

175 000 300 000 150 000 625 000

Produktinnhold 125 000 600 000 500 000 1 225 000

Kompetansetiltak 250 000 700 000 400 000 1 350 000

Analyse og teknologiutvikling 150 000 700 000 350 000 1 200 000

Prosjektledelse og administrasjon 300 000 700 000 600 000 1 600 000

Totale kostnader 1 000 000 3 000 000 2 000 000 6 000 000

Finansiering 2011 2012 2013 Sum

Østfold fylkeskommune 125 000 300 000 250 000 675 000

Akershus fylkeskommune 125 000 300 000 250 000 675 000

Vestfold fylkeskommune 125 000 300 000 250 000 675 000

Buskerud fylkeskommune 125 000 300 000 250 000 675 000

Fylkesmannens Landbruksavdelinger

100 000 250 000 200 000 550 000

Innovasjon Norge 200 000 600 000 400 000 1 200 000

Aktørene 200 000 950 000 400 000 1 550 000

Total finansiering 1 000 000 3 000 000

Økonomi

Page 42: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

42

Objektmål: • Gjennom satsing på grønt reiseliv skal bedrifter ha

fått tilhørighet og arbeidslag som fører til en økt produktutvikling.

• Gjennom nettverkstiltak og arbeidslag skal reiselivs-bedrifter utvikle eksisterende og få nye markedstil-passede tilbud innenfor grønt reiseliv.

• Klare å få bedriftene ut i de rette salgskanaler, og som igjen sikrer økt profesjonalisering og inntjening.

• Økt fokus på lokale råvarer og matspesialiteter som en del av helhetsopplevelsen på besøket og derfor skal føre til økt etterspørsel fra forbruker og benyt-telse hos det tradisjonelle reiselivet.

Effektmål: Fase 1: Etablering av minst 5 lokale eller regionale levedyktige arbeidslag, gjerne tilknyttet destinasjonssel-skapene, som skal sikre god gjennomføring av målset-tingene i prosjektet.

Deltakerne har fått kunnskap om markedssituasjonen gjennom samlinger, kartlegging og egen markeds- og produktanalyse.

Fase 2: Det skal gjennomføres kompetansehevende aktiviteter med 50 deltakere. Dette vil gjøres gjennom skreddersydde og allerede eksisterende kurs og enkelt-veiledning.

Minst 5 nye produkter og opplevelser innenfor det grønne reiselivet skal være utviklet, testet og tilgjenge-liggjort gjennom relevante salgskanaler, også nasjonale kampanjer og virale medier.

Målgruppen for prosjektet er først og fremst gårdsbruk som har tenkt, eller er i gang med tilbud innenfor grønt reiseliv. I tillegg ønsker også prosjektet å innlemme lokalmat produsenter og det tradisjonelle reiselivet.

GRØNT REISELIV OG LOKaL MaT I ØSTFOLD – EN REISE I SMaKFuLLE LaNDSKaP

Status• Prosjektet har brukt tid på å finne sin form og

komme i gang, men nå er mye kommet på plass.• Prosjekt team er på plass i et samarbeid mellom

Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold Bonde-lag

• De 5 arbeidslagene er under arbeid;• Sarpsborg er på plass – pilot i 2011• Indre Østfold – gjennomført 1 møte• Mosseregionen – gjennomført 1 møte• Kompetansehevende tiltak er i gang. Det ble gjen-

nomført kurs i grønt reiseliv på Landbrukshelga i januar med 12 deltagere, og flere fagkvelder er gjennomført.

FramdriftVi jobber med oppdatering av handlingsplan i forhold til ressurser og budsjett. Styringsgruppe og arbeids-gruppe vil komme på plass før sommeren. Vi ligger etter opprinnelige datoer, men fremdriften i prosjektet nå er god.

Milepæler• Studietur er under planlegging og vil bli gjennomført

sist i mai.• Kartlegging av markedsmuligheter vil bli igangsatt• Det jobbes med å få opp nettverk i hele fylket. Fred-

rikstad og Hvaler står for tur i mai.

Økonomi• Prosjektet har fått tildelt mindre midler enn om-

søkt. Dette har ført til en redusering i antall timer hos prosjektkoordinatorer, en omlegging i forhold til første plan på organisering av arbeidslag, og at prosjektet vil bidra til at prosjektdeltakerne søker midler for gjennomføring av kompetansehevende tiltak i en fase 2.

• Budsjettet som ligger vedlagt er justert med henhold på dette, og vil bli lagt frem for styrings-gruppa for endelig godkjenning.

HovedmålGrønt reiseliv skal bidra til økt verdiskaping og bedriftsøkonomisk lønnsomhet for landbruket i Østfold gjennom utvikling av lønnsomme reiselivsprodukter basert på mat, natur, kultur og aktivitetsbaserte opplevelser.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Page 43: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

43

Page 44: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

44

arbeidsgruppen har fungert som pådrivere og bestått av:

FaGFORuM MaT OG DRIKKE – ØSTFOLDDet har vært en diskusjon i flere kretser om å få til et fagforum for mat og drikke i Østfold. I den anledning har Norges Hovedorganisasjon (NHO) – reiseliv Østlandet, Innovasjon Norge Østfold og Fylkesmannens landbruksavdeling organisert en dialog/referansegruppe og en arbeidsgruppe for å finne ut om interessen og grunnlaget er tilstede i Østfold blant næringen for å danne et fag-forum for mat og drikke i Østfold. Næringen er alle bedrifter og organisasjoner som arbeider med og for mat i Østfold

Mat fra Østfold har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Sammen ønsker vi å bli ennå sterkere og mer synlig, samt bygge identitet som beste matfylke i Norge. Vi vil vise at Østfold har stor matproduksjon i norges-sammenheng og er viktige som næring i eget fylke. Viktige bidragsytrer innen sysselsetting og arbeidskraft i næringsmiddelindustrien, serveringsbransjen og land-bruket. Maten er også viktige bidragsytere til reiseliv, re-kruttering, kompetanse og å skape identitet og utvikling for maten i fylket.

Mat er et vidt begrep. Når det gjelder Forumet for mat og drikke er markedsmålet:

Fagforum skal fremstå som et dynamisk, samstemt og sterkt forum for mat og drikke.

Fagforumet skal jobbe for følgende mål:1. Synliggjøring2. Rekruttering og nettverk3. Kunnskap og kompetanse4. Utvikling og samhandling5. Opplevelse – og serveringsnæringen

Visjonen er: ”Østfold skal være det mangfoldige matfylket!”

Fagforumet satser på å bli et fagforum fra ”Jord til bord” hvor arbeidsmålene er:1. Et godt samarbeid mellom fylkets mataktører2. Bevisstgjøring om ressursene som finnes i fylket3. Danne felles front – stå sammen om å løse fylkets

utfordringer4. Økt tilrettelegging i industri/storhusholdning for mer

bruk av mat fra Østfold og sikre arbeidsplasser5. Lage gode historier om Østfoldmaten

Det har i inneværende år vært:6 arbeidsmøter2 dialogmøter5 møter som har bestått i å lage en markedsstrategi, se vedlegg

Forumet hadde siste møte med dialoggruppen 17.11.2011 hvor arbeidsgruppa la frem markeds-strategien. Mandatet videre fra dialoggruppa var:

Per Engen Markedsdirektør ASKO Norge

Morten Hoff Daglig leder Norsk matraps AS

Ida Marie Ruud Prosjektleder Østfold Landbruks-selskap

Bård Greni Kokk og eier i Urban Food, styre-medlem i Regional Matkultur

Ole Forsethlund Styreleder Grønt Pakkeri AS

Asle H. Bertsen Kvalitetssjef, Stabburet AS

Ann Kristin Andreassen

Rådgiver, fylkesmannen i Østfold

Page 45: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

45

1. Spisse budskapet ennå mer rettet mot bedriftene og vise hva bedriftene får igjen for å være med

2. Lobbe interessen blant bedrifter, i det offentlige og for politikere

Ser vi på mulighetene og arbeidsområdene til fylkes-kommunen og fylkesmannen samfaller de på flere områder. Spesielt utdanning og næringsutvikling. Større samkjøring må til for å få Østfold på mattoppen i Norge. Områdene fylket bør samkjøre er:

1. Kompetanse i alle ledd fra ”jord til bord” innefor matproduksjon

2. Rekruttering i alle utdanningsløp for mat og de nær-liggende nødvendige utdanninger for å få flere til å satse på maten som yrke og e muligheten.

3. Mat reiseliv/opplevelsesnæringer med festivaler hvor mat er tema

4. Næringsmiddelbedrifter spesielt og næringsutvik-ling generelt.

Arbeiderpartiet tok initiativet til et møte i januar 2012 i den politiske administrasjon hvor tittelen var:”Hvordan skal Østfold bli beste matfylke i Norge?”

I etterkant har Arbeiderpartiet, fylkeskommunen og fylkesmannen hatt et oppsummeringsmøte hvor sam-handling var tema. Fagforumet ble diskutert som et mulig overordnet organ som kan koordinere, synliggjøre og markedsføre Østfold som matfylke lik målene i Fag-forumets markedsstrategi.

Videre arbeid:• Lobbyvirksomheten foregår i det politiske system og

offentlige etater• 2. mai skal nye bedrifter med høy status rekrutteres

inn i en utvidet arbeidsgruppe for å spisse budska-pet i markedsstrategi, samt at bedriftens person vil bli brukt som profiler for å lobbe inn ideen om et fagforum i mat og drikke i Østfold

• 2. mai skal arbeidsgruppen møte Harald Osa for tips og råd. Osa har vært med på å stifte Gastro-nomisk Institutt i Stavanger og bidratt sterkt til at Stavanger har fått til Måltidetshus. Måltidetshus er et resultat av 25 års arbeid i Rogalands eget fagfo-rum for mat og drikke. Osa driver nå stiftelsen Norsk Matkultur og er en viktig resursperson innenfor matsatsingen i Norge

• 22. mai skal den utvidede arbeidsgruppen diskutere om Østfold er tjent med et Fagforum for mat og drikke eller ikke

Page 46: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

46

UE viser også gode resultater. Undersøkelser viser at 50 % av ungdomsbedriftselevene kan tenke seg å starte egen bedrift i framtiden. Forskning viser også at hele 26,6 % faktisk gjør det. Flere enn halvparten mener at de blitt bedre på å samarbeide og på problemløs-ning. Undersøkelser viser også at så mange som 92 % av elevene anbefaler ungdomsbedriftskonseptet til kommende elever og 75 % av elevene sier også at ung-domsbedrift bidratt til å gjøre skolehverdagen mer inter-essant og spennende. Hele 90 % av lærerne mener at

UB har styrket elevens egenskaper til problemløsing og at det betyr mye for elevenes samarbeidsevner. Dette er forskning som viser at entreprenørskap i utdanningen er meget viktig for næringsutvikling og et fremtidig sterkt næringsliv i Østfold.

Entreprenørskap i er en viktig del i kunnskapsløftet innenfor læreplanene i naturbruk, restaurant og matfag og service og samferdsel.

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell organisasjon som ønsker å sette entreprenørskap og kreativitet i fokus. Et av våre konsepter er ungdomsbedrifter. Gjennom et skoleår starter, utvikler, driver og avvikler elever i videregående skole en egen bedrift, som fungerer som en virkelig bedrift. Underveis lærer de en rekke tematiske forhold innen bedriftsetablering, innovasjon, samarbeid, konfliktløsing og nettverksbygging. I de siste to årene har over 1400 ungdommer i Østfold drevet en ungdomsbedrift og tallet er voksende. Det som kjennetegner ungdommene er en fantastisk kreativitet og et flott pågangsmot!

OPPLEV ØSTFOLD – uNGT ENTREPRENØRSKaP OG ØKT SaTSNING På BRuK aV LOKaLE RESSuRSER

Page 47: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

47

Opplev ØstfoldI prosjektet ”Opplev Østfold” er det spesielt fokus på entreprenørskap og etablering av ungdomsbedrifter innenfor utdanningsprogrammene naturbruk, restaurant og matfag, musikk/ dans/ drama og service og samferd-sel.

Mål1. Målet er at elevene skal bruke lokale ressurser i

arbeidet med sine ungdomsbedrifter. 2. Etablere ungdomsbedrifter innenfor nevnte utdan-

ningsprogrammer3. Gjennomføre Gründercamp på alle utdanningspro-

grammene4. Ungdomsbedriftene presenterer seg på fylkesmes-

sen for ungdomsbedrifter i Østfold5. Arrangere konkurransene ”Gastronomiprisen” og

”Kulturprisen” på fylkesmessen. 6. Årlig nominere vinnerne i disse konkurransene til

Nasjonal messe for ungdoms-bedrifter. 7. Skape en tradisjon for entreprenørskap innenfor

disse utdanningsprogrammene.

MålgruppeMålgrupper er elever og lærere på utdanningsprogram-mene restaurant og matfag, naturbruk, musikk/dans/drama og service og samferdsel i Østfold samt rele-vante aktører innenfor lokalt næringsliv.

I oppstarten av dette prosjektet har vi vært i kontakt med Kirkeparken, Glemmen, Kalnes, Halden, St. Olav og Mysen vgs. Det er gjennomført innsalgsmøter og møter med lærerne og skolene har stilt seg positive til tilbudet. Flere av utdanningsprogrammene på disse sko-lene har kommet i gang med drømmecamper og opp-start av UB, og vi har også gjort avtaler om Gründer-camper og oppstart av ungdomsbedrifter med skolene etter jul. På Mysen og Kirkeparken er flere i gang med ungdomsbedrifter allerede.

Konkretisering av aktivitetene i prosjektet Ved oppstart av en ungdomsbedrift er den kreative fasen en viktig del, men det har også en sentral plass i prosjektarbeidet i skolen generelt. De unge skal selv taframenegenidésomskalvidereutviklestilen

Page 48: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

48

forretningsidé.Selveideenerenmotivasjonsfaktorgjennom hele skoleåret. Gjennom å arrangere gründer-camper med fokus på bruk av lokale ressurser, ønsker vi å sette fokus på den kreative fasen for å se muligheter i lokalmiljøet og for å få fram bedre og mer levedyktige og innovative ideer.

Prosjektet vil fokusere på teknikker rundt kreativt arbeid, gjennomføring, oppfølgning og bruk av nettverk.

Alle ungdomsbedrifter skal ha minst en mentor fra lokalt næringsliv. Gjennom å koble sammen kunnskapen i næ-ringslivet og ungdommelig kreativitet, ønsker vi å styrke kvaliteten i prosjektene og skape en vinn/vinn situasjon. I dette arbeidet skapes også alternative læringsarenaer, og elevene blir aktive i å søke kunnskap utenfor skolen.

Status og fremdrift videreMysen (Restaurant- og matfag, reiseliv): Har hatt møte med lærere og fagledere på Service og Samferdsel. De vil se på mulighetene for Gründercamp og ungdomsbedrift med et kortere løp etter jul. På Restaurant og matfag er de allerede i gang med ung-domsbedrifter.

Kirkeparken i Moss (SS, Dans og Drama, Restaurant og matfag): På Salg og Service har de vært gjennom kursing, drømmecamp og oppstart av ungdomsbedrift. Elevene har registrert sine ungdomsbedrifter og er godt i gang med driften. Vi har også holdt kurs for lærerne på Restaurant og matfag, og elevene har gjennomført drømmecamp, hvor det kom fram mange gode ideer og et godt grunnlag for oppstart av ungdomsbedrifter. I uke 7 startet de opp ungdomsbedrift på restaurant og matfag, og de er i gang med oppstart, registrering og drift av bedrift. Det skal arrangeres Gründercamp med oppdrag rettet mot lokal mat i mai for VG1. Etter sommeren vil VG2 sette i gang Ungdomsbedrift for trinnet. På Dans og drama-linja har vi hatt et motivasjons og in-formasjonsmøte med lærerne. Lærerne vil gjerne kurses og komme mer inn i UB som læringsstrategi. Arbeidet skal i gang etter på våren.

Kalnes (naturbruk): Her er det gjennomført møter for å se på mulighetene sammen med rektor og entreprenøransvarlig på skolen, spesielt innenfor naturbruk, men alle studieretninger ble inkludert. I januar ble det holdt kurs for 70 lærere i entreprenørskap og ungdomsbedrift.

St. Olav (reiseliv): Vi har vært i møte med lærerne på SS og spesielt reise-liv hvor vi så på muligheter for å drive ungdomsbedrift fagrettet mot reiseliv. De har drevet UB i år, men ikke spesielt rettet mot reiselivsbransjen. De vil ha fokus på dette neste skoleår og UE vil hjelpe og tilrettelegge for dette. Vi har også hatt et møte med rektor og fagleder på SS som ønsker å kurse flere lærere som skal inn og ha allmennfagene på reiseliv. På denne måten blir det en mer helhetlig tenking og samarbeid rundt ungdoms-bedriftsarbeidet. Det er planlagt kurs i juni, evt. august for aktuelle lærere.

Glemmen (Restaurant- og matfag): I januar ble det holdt en gründercamp rettet mot indus-triell produksjon av mat. Vi hadde med oss Bård Greni fra Urban Food som oppdragsgiver og jurymedlem. Halden (Restaurant- og matfag): Her har UE vært i møte. Og tilbakemeldingene fra skolen er at dette er en gruppe med svake elever, en spesiell gruppe, og de ser seg ikke muligheten til å gjennomføre UB her.

Tomb: 13. juni holder UE et informasjonsmøte på Tomb Videregående hvor det er fokus på lokal mat og lokale ressurser. Torsdag 6. september blir det Gründercamp på Tomb

Planer videre i prosjektet: Vi ønsker å følge opp grunnlaget som er lagt dette sko-leåret, neste skoleår. Vi får flere ungdomsbedrifter innen prosjektet og kan lage to nye priser på neste års fylkes-messe; Gastronomiprisen og kulturprisen. I tillegg er det ønske om mer aktivitet i forhold til Gründercamper, i tillegg til at vi har en tverrfaglig Gründercamp hvor målet er å mikse elever fra de ulike studieretningene. Målet med denne Gründercampen er å få et helhetlig produkt i forhold til ”Opplev Østfold”.

ØkonomiHer er en oversikt over kostnader i prosjektet til og med 31.12.2011. Viser til budsjett for 2012 for prognoser for 2012.

Personal- og indirekte kostnader 102 866

Arrangementskostnader 12 018

Andre driftskostnader 8 266

Totalsum for prosjektet 123 150

Page 49: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

49

Selskapet Tellus Works har produsert suksess konsep-tet Scandinavian Cooking i fem sesonger med kjendis-kokkene Tina Nordstrøm (Sverige), Andreas Viestad (Norge) og Claus Meyer (Danmark). Serien er vist i mer enn 100 land og enkeltepisoder ruller fremdeles verden over. Første sesong av serien hadde premiere i USA i september 2008.

Målet med New Scandinavian cooking er å rette fokus mot nordiske produkter, og å skape reiselyst for nordis-ke reisemål. Dette gjøres gjennom spektakulær filming, lekre bilder og smakfulle opplevelser, og skaper således utstillingsvindu for opplevelsesnæring i de destinasjo-nene som vises. Den norske programlederen, kokken og skribenten i Dagbladet, Andreas Viestad, har også opparbeidet seg en viss amerikansk kjendisstatus gjen-nom sin faste matspalte i ”Washington Post”.

New Scandinavian cooking produseres på engelsk for et internasjonalt publikum, og i en versjon på de nordis-ke språkene for et skandinavisk publikum. Hver sesong av serien omfatter 13 episoder á 30 minutter.

I 2010 ble to av episodene produsert i Østfold. Stedene som ble vist fram var Haldenkanalen og Ekeby gård i Moss. Denne sesongen ble episodene også filmet på norsk. Årsaken er at serien ble sendt på TV2 i 2011 under navnet «En bit av Norge». I 2011 ble en av episo-dene produsert i Østfold. Fokuset i denne episoden er Hvaler og Gamlebyen i Fredrikstad. Serien vil bli vist på TV2 våren 2012.

New Scandinavian Cooking betegnes som et av de mest vellykkede tv-program som er laget i Norge. På verdensbasis er det kun OL-sendingene som kan vise til høyere seertall for norske program

EN BIT aV NORGE – NEW SCaNDINaVIaN COOKING

Foto: Erik Roed

Page 50: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

50

REKREaTIVE RuTER

MålDet overordnede formål er å bidra til å øke antallet av besøkende i Øresund-Kattegat-Skagerrak-regionen ved i fellesskap å øke områdets synlighet og attraktivitet for potensielle besøkende og virksomheter innenfor opplevelsesøkonomi.

Partnere• Leadpartner – Region Nord-Jyland• Norsk prosjekteier – Østfold fylkeskommune• 68 partnere

arbeidspakker• Inventering og analyse• Konseptuvikling av næringsdrevne gateways• Kvalitetssikring og komplettering av stier• Innovativ produksjon• Markedsføring og informasjon

Status Prosjektet er nå inne i en fase med god fremdrift. Midt-veisseminaret ble gjennomført på Brygga Kultursal og Thon Hotell Halden. Innholdet i seminaret hadde fokus på status i prosjektet, og ca 150 deltok på seminaret. Halden har lansert sin gateway og det jobbes med å få lansert en gatway i Moss, en på Moss Lufthavn Rygge og en på Solbergtårnet. Disse vil bli lansert i 2012. Det har vært jobbet mye med kvaltietsikring og komplette-ring av stier. Innenfor innovativ produksjon er det jobbet med å få fram en applikasjon for Iphone og Android mobiltelefoner. Det er ikke opprettet en egen database for dette, men det er inngått en avtale med Tellus som brukes av destinasjonsselskapene i Norge. Det jobbes nå å skritte opp vandrings- og sykkelrutene med GPS, slik at disse kan legges inn i Tellus. Lanseringen av applikasjonen vil være i 2012.

Page 51: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

51

Prosjektets mål og ambisjon har vært å ”trekke flere besøkere til våre arenaer gjennom kunnskapsbaserte opplevelser. Ved hjelp av ny teknologi, fortellerteknikk og erfaring fra opplevelsesindustrien og musikk-/tea-terscenen, ønsker vi å formidle historien på en ny måte. Gjennom å tilgjengeliggjøre, levendegjøre og utvikle våre kulturmiljøer, ønsker vi å skape helårsturisme og opplevelsesøkonomi med utgangspunkt i vår felles nordiske kulturarv.” Måloppnåelse både på nordisk og lokalt nivå har en utvikling i hht. ambisjonsnivå.

Hovedaktiviteter• På de tre arenaene Elingaard, Isegran og

Kongsten som vi har jobbet med i prosjektperio-den, har vi fått opp en rekke nye aktiviteter, det er gjort grunnleggende endringer i driftsform, det er utført en del mindre investeringer, og arenaenes attraksjonskraft synes å ha økt betraktelig i prosjekt-perioden.

• Utleiefrekvens har økt, prosjektaktivitetene har gitt nå over 200 presse-/mediaoppslag, og våre arran-

gementer merker økende besøk.• Arenaene ble også grundig presentert på nasjonal

TV i forbindelse med høstens 71gr Nord på TV-Norge hvor både Isegran, Gamlebyen og Kongsten Fort var involvert.

• Ved Kongsten fort reforhandler vi nå leiekontrakt med Urban Food / Greni Gourmet, de merker økende frekvens av bestillinger for sesongen 2012, og ønsker å videreføre driftingen av Kongsten med kortreist/økologisk/historisk restaurant/event-arena.

• Scenen og amfiet på Kongsten har blitt flittig brukt i prosjektperioden, og Urban Food er nå i planleg-gingsfasen for sommerkonserter på fortet somme-ren 2012. Vi er også i dialog med Månefestivalen om evnt å benytte Kongsten i tillegg til Gamlebyen sommeren 2012.

• Gjennom prosjektet har vi blåst nytt liv i Cafe Galei-en på Isegran ved drivere Siri og Tom Gottfredsen. De har etter et prøveår et sterkt ønske om å drive videre,ogvireforhandlernåleiekontrakt.Caféen

IKON – INTERREGIONaLT KuLTuROPPLEVELSESNETTVERKProsjektet er nå inne i en evalueringsfase frem mot sluttrapportering. Det gjenstår i skrivende stund drøyt 4 måneder av prosjektet, og vi er av den oppfatning at prosjektet gjennomgående har vært vellykket.

Page 52: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

52

har fått veldig positiv omtale i pressen, de har også skaptenviktigkultursceneitilleggtilregulærcafé-drift. Stor suksess med juleforestilling i desember. De ønsker å utvide virksomheten med sommersel-skapslokaler/showscene i Båthuset på Isegran, og overta utleiedelen av overnatting for enkel bed and breakfast i sommersesongen.

• En annen satsning på Isegran gjennom prosjektet er Orlogstasjonen Isegran 1684 har ambisjoner om videreutvikling av en historisk familiepark på Isegran i samarbeid med Østfoldmuseene, Fredrikstad Museum. Har gjennomført en rekke mindre tiltak allerede, de er etablert med kontor på Isegran, og jobber nå med en langsiktig utviklingsplan.

• Det tradisjonsrike arrangementet ”Kongen Kommer” som Tambourafdelingen av 1704 står bak, vil i pin-sen 2012 legge deler av sitt arrangement til Isegran, som et ledd i IKON-satsningen på Isegran.

• Elingaard Herregård har gjennom IKON-pro-sjektet fått en stor oppblomstring. Satsningen på kammermusikk og litteratur har gitt gode resultater. Besøkstallene på Herregården har fått en kraftig økning, gjennom det nordiske nettverket i prosjek-tet har vi fått utviklet en ny dramatisert visning som forteller Herregårdens historie på en ny, publikums-vennlig måte, og disse visningene hadde meget

gode publikumstall sommeren 2011. Vi åpnet også sesongen2011ensommercafé,oghagenblegjortmer publikumsvennlig for småbarnsfamilier gjen-nom bl.a. en huskepark. Sommerutstillingen i den nyrestaurerte østfløyen (kombinert konsertlokale og galleri) med fajanse/keramikk utlånt fra Huitfeldt-familien var også populær, særlig i sammenheng med foredragsserien med bla. Toppen Beck og Finn Schjøll.

• Soveromsfløyen på Herregården har gjennom prosjektet blitt pusset opp, og er nå tilrettelagt for større grupper for utleie/overnatting.

• Delprosjektet Gamlebyen, Fredrikstad har vært ledet av Mette Bakken ved Nasjonale Festningsver-ker, og der har oppgaven vært å rydde grunnen for en ny samarbeidsmodell og bedre dialog mellom de ulike aktører i gamlebyen. Delprosjektet har hatt medlemmer fra Nasjonale Festningsverker, Fred-rikstad Kommune, Gamlebyen Gårdeierforening, Gamlebyen Handelsorening og Fredrikstad Muse-um. Arbeidet har endt i en rapport med konkrete en-dringsforslag som nå er til behandling i Fredrikstad kommune. Kommunen v/rådmann har signalisert at dette vil danne grunnlag for kommunens arbeid med organiseringsendringer for Gamlebyen.

Page 53: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

53

• Våren 2012 vil i hovedsak være viet fokus på vide-reføring og sluttrapportering, men det planlegges også konkrete arrangementer denne sesongen: 3 litterære salonger på Elingaard i samarbeid med Litteraturfestivalen Ord i Grenseland, vi nevner spe-sielt 25. April hvor Karsten Alnæs kommer for å for-telle om Victor Hugo, og dagen etter 26 april hvor Heidi Gjermundsen Broch, Erik André Hvidsten og Kari Stokke tar oss med på en reise ”I Kjølvan-net av Les Miserables” med sanger fra musicalen og musikk fra Piaf, Aznavour et c.Her knytter vi da sammen de to overordnede satsningene på Elin-gaard, kammermusikk og litteratur.

• ”En Barokk Opplevelse” på Elingaard (musikktea-terforestillingen til Brit Lossius som ble utviklet til Kongsten i forbindelse med IKON-prosjektet, og som senere har blitt vist på bla. Hafslund Hoved-gård og ved åpningen av Østfold Teaters nye lokaler på Værste)

• Sail Isegran / Kongen Kommer i pinsen.• Utover dette kommer Fredrikstad Museums omfat-

tende vårprogram for sesongen som sluttføres i disse dager. Det er lagt mye arbeid siste halvår i å integrere nytenkningen gjennom IKON-prosjektet inn i museets daglige drift, og det er derfor ikke lenger noe klart skille mellom hva som er direkte ”IKON-initierte” aktiviteter og ”regulære museumsi-nitierte” aktiviteter.

ØkonomiPå nordisk nivå er prosjektet i hht budsjett per 31.12.2011.For Fredrikstad følger en excel-oversikt som viser at vi styrer mot et 0-resultat ved prosjektslutt, altså i hht. budsjett. Restbeløp per 1.1.12 er disponert.

Page 54: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

54

Oversikt IKON 2009-2012 Budsjett Restbeløp til disp.

Prosjektansatt personale

Prosjektledelse 1 550 000 27 1254

Isegran - Prosjekt Ku16 Havet som forener

Egne timer (egeninnsats) 569 149 92 118

Kjøp eksterne tjenester 700 000 133 749

Reiser 97 205 34 416

Møter 32 000 4 095

Informasjon/trykk 110 000 62 812

Investeringer 91 000 35 000

Øvr. Kostn/adm 65 480 32 994

Tot Isegran 1 664 834 32 994

Elingaard/Kongsten - Prosjekt Ku19 Festninger, slott og herregårder.

Egne timer (egeninnsats) 78 9 853 111 735

Kjøp eksterne tjenester 1 775 000 164 459

Reiser 170 000 22 353

Møter 65 000 7 241

Informasjon/trykk 216 400 70 010

Investeringer 39 2018 0

Øvr. Kostn/adm 105 800 52 388

Tot Isegran/Kongsten 3 514 071 428 187

Totalt 6 728 905 1 094 625

Page 55: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

55

StatusProsjektet er nå inne i en fase med god fremdrift i de fleste kommunene. Mange av de fysiske tilpasningene er gjennomført. Kvalitetssikring gjennom brukertester og informasjonstilgjengelighet er diskutert i ekspertgrup-pen, og anbefalinger til prosjektet er gitt. Tre moduler for innlegging i tilgjengelighetsdatabasen er bestilt og levert; Badeplass, Brygge og Vandringsleder. Modulene blir også oversatt til norsk. Flere kontakter med brukere er igangsatt (ungdomsgrupper).

PartnereØstfold fylkeskommune Uddevalla kommun

aktiviteter•Organisering•Planlegging•Tilgjengeliggjøringavrekreasjonsmiljøer•Kursitilgjengelighetsdatabasen•Informasjonogmarkedsføring•Forvaltningogframtidigløsning•Kart

TILGJENGELIG FRILuFTSLIV

MålEn modell for å skape og teste tilgjenglighetsløsninger i et utvalg av varierende rekreasjonsmiljøer til nytte for friluftsliv og reislivsnæringen, via våre vandringsleder og et utvalg av naturreservat og friluftsområder.

Foto: Jon Klasbu

Page 56: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

56

HAFENGEBURTSTAG HAMBURG gjennomføres hvert år i mai og starter på en fredag med en stor innløpspa-rade av seil- og motordrevne skip og avsluttes søndag. I tillegg arrangeres det en ballett med slepebåter og en dragebåtfestival. Innløpsparaden hilses velkommen av borgermesteren i Hamburg og inviterte gjester fra seilskipet Rickmer Rickmers. På land langs havnen finner folkefesten sted med ca. 500 salgsboder, un-derholdning og bevertning. Luftprogrammet består av flyoppvisninger, ballongturer, fallskjermhopping og ulike oppvisninger.

HAFENGEBURTSTAG HAMBURG er en folkefest for innbyggere i Hamburg og omland (Nord-Tyskland). I tillegg kommer tilreisende fra hele Tyskland samt turister til Hamburg i denne perioden. Ca. 5 cruiseskip anløper Hamburg havn daglig i perioden og mange av passasje-rene besøker havnefestivalen.

I de siste årene har HAFENGEBURTSTAG HAMBURG knyttet til seg et partnerland samt en havneby/-region i vedkommende land. Tidligere samarbeidsland har vært England, Estland, Finland, Japan, Korea og Sveits. I 2011 var Norge partnerland og Østlandssamarbeidet samarbeidsregion på norsk side. Som partnerland har Norge og Østlandet (Osloregio-nen) hatt muligheten for profilering direkte overfor et stort antall besøkende innen områder som kultur, reise-liv, gastronomi og næringsliv for øvrig. Det det ble en

betydelig pressedekning i Nord-Tyskland i forbindelse med arrangementet.

Den 822 HAFENGEBURTSTAG HAMBURG fant sted 6. – 8. mai 2011. Den norske markeringen hadde som hovedelement en stor Norgespresentasjon i havneom-rådet – på Kehrwiederspitze. I tillegg satte Norge preg på ulike deler av arrangementet – bl.a. i tilknytningen til den økumeniske gudstjenesten som innleder arrange-mentet, under den offisielle åpningen, i innseilings- og utseilingsparaden, mv. Den offisielle åpningen av utstil-lingen på Kehrwiederspitze fant sted kl. 17:30 fredag 6. mai med deltakelse fra myndighetene i Hamburg by og representanter fra Norge. Kronprins Håkon vi foretok åpningen.

På standområdet ga man en smakebit av det Norge og Osloregionen har å by på samt norske produkt rette mot det tyske markedet. Det var mulighet til å kjøpe norsk mat og drikke, å få kjennskap til reiselivsopplevelser, lokale mattradisjoner, kultur og håndverk samt anledning til å kjøpe norske produkter fra bedrifter som deltok på utstillingen.

De åtte fylkeskommunene i Østlandssamarbeidet – Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Tele-mark, Vestfold og Østfold - var hovedsamarbeidspart for norske myndigheter i forbindelse med 822. HAFEN-GEBURTSTAG HAMBURG 2011. Den norske general-konsulen i Hamburg var prosjektansvarlig. Den norske

HaFENGEBuRSTSTaG HaMBuRG 2011

HAFENGEBURTSTAG HAMBURG oppgir å være verdens største havnefest og har århundrelange tradisjoner (www.hafengeburtstag.de). Årlig kommer ca. 1,5 millioner besøkende til Elbe i løpet av de 3 dagene festen varer. Festen har et vann-, land- og luftprogram.

Page 57: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

57

ambassaden i Berlin og Innovasjon Norges kontor i Hamburg var med i arbeidet. På hjemmebane i Norge koordinertes arbeidet av Østlandssamarbeidets sekre-tariat.

Samarbeidspartnere var: Color Line, Hurtigruten, TINE, Arcus, Bergans of Norway, Posten Norge og Deutsche Post, Ekornes, Pilgrimsleden, Innovasjon Norge og den norske sjømannskirka i Hamburg

Fylkeskommunene i Østlandssamarbeidet bidro med en helhetlig profilering av landsdelen – fra Oslofjor-den via hovedstaden og byene til landsbygda og opp i fjellområdene – under vignetten ”DIE OSLO REGION RÜCKT NÄHER”. Videre la fylkeskommunene opp til et kulturprogram på utstillingsområdet med bl.a. musikk og fanfarer, dans og teater. Norsk mat og drikke ble tilbudt i en egen restaurant på standområdet drevet av Kenneth Gjærud, som driver restauranten Munchs Hus i Berlin. Tine og Arcus bidro med norske smaker, Sjømannskirka med vafler og på Osloregionens stand hadde man smaksopplevelser av tradisjonsmat fra regio-nen. En vikinglandsby ble en del av den norske standen og teatergruppa Stella Polaris, Tamburavdelingen fra Gamle Fredrikstad og Telemark Messingkvintett bidro med innslag gjennom helga. Oslo Domkor sang under den økumeniske gudstjenesten og hadde i tillegg egne konserter.

I tillegg til weekenden 6 – 8. mai med selve 822. HA-

FENGEBURTSTAG HAMBURG 2011 gjennomførtes det ytterligere arrangement og aktiviteter i Hamburg før og etter – som en del av Norgefestivalen. Disse arran-gementene var næringslivsrelaterte møter/seminar, ulike utstillinger og kulturarrangement. Det ble gjennomført en egen markedskampanje i samarbeid med Innovasjon Norge rettet mot Hamburg-området våren 2011 – koblet mot deltakelsen på 822. HAFENGEBURTSTAG HAM-BURG.

Arbeidet på norsk side ble ledet av en politisk styrings-gruppe med en representant fra hver av fylkeskom-munene i Østlandssamarbeidet. Hamburg by stilte en koordinator til rådighet for planlegging og tilrettelegging av arrangementet i mai 2011.

Det ble en storslått og bred markering av Norge og Osloregionen som et nært og lett tilgjenglig reisemål for befolkningen i Hamburg og Nord-Tyskland hele året. For mer informasjon se Østlandssamarbeidets hjemme-sider:

http://www.ostsam.no/Default.asp?WCI=DisplayGroup&WCE=341&DGI=341

Page 58: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

58

Status KIA-prosjektene i Østfold følger handlingsplaner og i hovedsak tidsplanen som opprinnelig vedtat. Hoved-momentene for denne fasen har bestått av følgende:

• Kreative interaksjoner• Løpende analyse av alliansene• Gjennomføring av midtveiskonferanse• Gjennomføring av planer: workshops/seminarer,

gruppeoppgaver, prosjektmøter, modellutvikling, visninger, ekskursjoner og publisering/PR etc.

Partnere•Leadpartner–Aalborguniversitet•Norskprosjekteier–Fredrikstadkommune•7partnere

arbeidspakker•2.faseavAllianseprosjektene,gjennomføringav kunstprosjektene i virksomhetene•Operatørgruppensfellesoppgaver,fellesmøter, midtkonferanse•PR,WEBogkunstnerpool.

KREaTIVE aLLIaNSER I aRBEIDSLIVET - KIaMålet er å etablere 28-30 separate innovasjonsallianser mellom foretak og kunstnere i Danmark, Norge og Sverige samt å utvikle metoder for å måle effektene av alliansene.

Page 59: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

59

Page 60: Opplevelsesnæring Årsrapport 2011

60

Foto omslag

: Terje Rakke/N

ordic Life. Design: P

rovinsen