Top Banner
ÅPEN CAMPUS 2010 18. MARS - NYE CAMPUS GRIMSTAD 18. mars kl. 1300-1800 www.uia.no Kl 1300: Elever og lærere fra videre- gående skoler i Agder blir kjent med UiAs studieprogrammer og studenter Kl 1500 - 1800: Karrieredagen 2010 i vrimlehallen på nye Campus Grimstad • NHOs administrerende direktør John G. Bernander • NHO Agders region- direktør Siri Mathiesen • J. B. Ugland Eiendoms direktør Bjørn Vedal • Fredrik Hären, anerkjent svensk foredragsholder PLENUMSÅPNING AV KARRIEREDAGEN – INNLEGG VED: PROGRAM ÅPEN CAMPUS UIA GRIMSTAD 18. MARS Kl 1400 - 1500: ”Smartere Vekst”: NHO Agders årskonferanse 2010
60

Open Campus 2010

Mar 07, 2016

Download

Documents

Presentasjonsavis for arrangementet Karrieredagen 2010 ved nye Campus Grimstad 18. mars 2010
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Open Campus 2010

ÅPEN CAMPUS 2010

18. MARS - NYE CAM

PUS GRIMSTAD

18. mars kl. 1300-1800www.uia.no

Kl 1300: Elever og lærere fra videre-gående skoler i Agder blir kjent med UiAs studieprogrammer og studenter

Kl 1500 - 1800:Karrieredagen 2010 i vrimlehallen på nye Campus Grimstad

• NHOs administrerende direktør John G. Bernander

• NHO Agders region- direktør Siri Mathiesen

• J. B. Ugland Eiendoms direktør Bjørn Vedal

• Fredrik Hären, anerkjent svensk foredragsholder

PLENUMSÅPNING AV KARRIEREDAGEN – INNLEGG VED:

PROGRAM ÅPEN CAMPUS UIA GRIMSTAD 18. MARS Kl 1400 - 1500: ”Smartere Vekst”: NHO Agders årskonferanse 2010

Page 2: Open Campus 2010

UIA 20102 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 3

ANSVARLIG UTGIVER: Universitetet i Agder ved formidlingsavdelingen

REDAKSJON: Indøk Sør, Mercurius, Kjell Tybring Andresen, Dag G. Aasland, Atle Slotnes og Pål Grandal

REDAKSJONELLE BIDRAGSYTERE: Ordkraft AS

OPPLAG: 80.000LAYOUT: Guribye DesignTRYKK: Agderposten Trykk ASFORSIDE: Illustrasjon, Morten Mørland

Velkommen 18. mars

På vegne av masterstudentenes linjefore-ninger Indøk Sør og Mercurius, ønsker jeg velkommen til en ny karrieredag i Grim-stad 18. mars. Det er første gang at mas-terstudentene i Grimstad og Kristiansand samarbeider om å skape Sørlandets viktig-ste møteplass mellom akademia, nærings-liv og folk flest. I år er det også første gang at Karrieredagen inngår som en del av et større arrangement kalt ”Åpen Campus”. NHO Agder har vært med i planleggings-fasen av arrangementet helt fra begynnel-sen i fjor høst og ser frem til å avholde sin årskonferanse sammen med Karrieredagen på Universitetets nye campus i Grimstad. Som det fremgår av programmet, vil NHOs toppsjef John G. Bernander returnere til skolebygget snaue to år etter han overvar Grunnsten-nedleggelsen i 2008. Det blir nok et spennende gjensyn for både ham og publikummet han trollbandt fra scenen som fremragende konferansier den gang.

Et arrangement som Karrieredagen er en stor oppgave å administrere. At master-studentene på to campuser håndterer hele prosjektet samtidig som vi fullfører mas-teroppgavene våre, er i seg selv en presta-sjon og en dokumentasjon på UiA-studen-tenes arbeidskapasitet og stå-på-vilje. Dere bedrifter som er på vei til Karrieredagen 18. mars er med andre ord kommet til rik-tig rekrutteringsarena – nok en gang!

Foruten å være en rekrutteringsarena er Karrieredagen i Grimstad også blitt møte-plassen der man rett og slett treffer ”gamle” kjente, tidligere og nye kolleger. Vi gleder oss til å vise dere ny campus i Grimstad og vi ser frem til å knytte kontakter og finne drømmejobben, for nå er studietiden over for mange av oss. Og vi er klare til dyst for nettopp din bedrift!

På tampen vil jeg på vegne av pro-sjektgruppa takke Ugland Eiendoms pro-sjektleder Helge Nilsen for godt samar-beid rundt praktisk tilrettelegging. Oss UiA-alumni-ingeniører imellom: vår nye universitetscampus er et imponerende of-fentlig/privat samarbeidsprosjekt ledet av den beste!

Marius Salthaug, prosjektleder

Karrieredagen 2010

AV PÅL GRANDAL OG JANE MØRLAND (FOTO)

Hvem bedre til å lage Campus Grimstads signaturbilde enn Tromøyas prisbelønte karikaturtegner i London-avisen The Ti-mes. Morten Mørland var snar om å la seg inspirere da han fikk muligheten til å etterlate seg et lite avtrykk på hjemlige trakter.

FEEL GOOD PÅ CAMPUS– Hovedtanken min er å gjøre det til en le-ken, litt surrealistisk affære, hvor "ånden" er viktigere enn for eksempel størrelses-forhold, innleder Morten.

- Det første man kanskje legger merke til er at det er et digert jentehode øverst i midten. Tanken bak er å vise at det er et studiested. Samtidig er det en gutt nederst til høyre som har lagt merke til henne på vei inn på campus. Jeg ønsket å få til et lite feel-good moment dem imellom; på cam-pus hvor alt skjer, forklarer illustratøren.

CAMPUS – EN VERDEN I SEG SELVMorten legger til at hele settet er bygd på

sirkler for å forsterke det surrealistiske, og for å oppnå mer dybde.

- Jordkloden i bakgrunnen visuali-serer det internasjonale elementet, og for å skape inntrykk av at en campus på mange måter er en verden i seg selv. Morten Mørland refererer ellers til en blanding av generelt campusliv og de ulike profesjonsutdanningene som skal høre hjemme på Campus.

- Det er et par studenter som bærer på en diger eletronisk brikke og en an-nen student (helt til høyre) som sitter på en benk sammen med en dukke fra sykepleierkurset. En venn tar bilde av dem med mobilen. I hovedbygget er plutselig et av vinduene mye større enn de andre og du ser aktivitet inne, bla. en som foreleser, forklarer han.

- Jeg har også tatt med Bluebox med gitarspillende student på toppen. Dess-uten fant jeg frem til Sky Bar; et herlig bygg å ha med og en fantastisk kul idé, mener Mørland.

Morten Mørland (30) foreviget i sitt rette element; ved tegnebrettet hjemme i London idet han sluttfører Campus Grimstads signaturbilde.

Rajeev Lehar leder Karrieredagen 2011Det er avgjørende for landsdelen og verts-kommunene at Universitetet i Agder lyk-kes i å utvikle seg som forsknings- og ut-danningsinstitusjon. Med godt renommé, gode studier samt nasjonalt og internasjo-nalt anerkjente forskningsmiljøer, vil Uni-versitetet være kraftsentra med stor verdi og tiltrekningskraft på regionens arbeids-, kultur- og samfunnsliv.

Universitetets nye lokalisering i Cam-pus Grimstad, med umiddelbar nærhet til eksisterende høykompetansebedrifter, vil skape ytterligere trykk og synergief-fekter mellom forskning/utdanning og arbeidsliv; som vil resultere i spennende

innovasjon, knoppskyting og etablering av næringsstrukturer og kompetansevirksom-heter, ikke bare innenfor Campus Grim-stad, men fremfor alt i regionen Agder.

Det er kjent at kompetansebedrifter øn-sker å etablere seg i umiddelbar nærhet til forsknings- og studiemiljøer; nettopp for å sikre bedriftens konkurransedyktighet mht produktutvikling, generell verdiska-ping og rekruttering på kort og lang sikt. Universitetet i Agder og regionens verdi-skaping vil med andre ord oppnå gjensi-dig vekst og utvikling ved å legge til rette for en ekspansiv campusutvikling. Derfor bør den videre utvikling av universitetets

to campuser vies stor oppmerksomhet og bli gitt optimale fysiske rammebetingel-ser.

ÅPEN CAMPUS – NASJONALE OG INTERNASJONALE MØTEPLASSERUniversitetet i Agder etablerte i fjor høst ”Åpen Campus”, et prosjekt som har som formål å legge premissene for en offensiv tilnærming til utviklingsarbeidet av våre to campuser. Campusene i Grimstad og Kristiansand er sentrale deler av de to uni-versitetsbyenes identitet. Prosjektet har primært et overordnet strategisk fokus å ivareta, men vil også initiere operative til-

- Agders nye kraftsentrum

Med etablering av to nye og moderne campuser det siste tiåret er Universitetet i Agder svært godt rustet for å møte fremtiden og den økende konkurransen om studenter og ansatte.

tak som bidrar til å realisere visjonen om en reell åpen campus. Selve visjonen om en ”Åpen Campus” hviler mye på samar-beidende aktørers felles bidrag til å utvi-kle gode og relevante møteplasser mellom arbeidsliv, akademia og folk flest. En slik møteplass er bla. Universitets årlige Kar-rieredager; arrangementer som gjenspei-ler Universitets utstrakte samarbeid med regionens arbeidsliv. Universitetet i Agder og campusene har store ambisjoner om å bli nasjonale og internasjonale aktører på en global arena, så ”Åpen Campus” inn-befatter også møteplasser av både nasjo-nalt og internasjonalt format.

TAKK TIL UGLAND EIENDOMUniversitetets årlige karrieredag og NHO Agders årskonferanse går i år av stabelen som et samarbeidsarrangement helt i tråd med visjonen om en ”Åpen Campus”. Vi ønsker aktører fra arbeidsliv, akademia og ikke minst folk flest velkommen til en

sniktitt på ny campus under fellesbenev-nelsen ”Åpen Campus”. Arrangementet hadde ikke vært mulig uten bidrag og støtte fra et bredt næringsliv på Agder. Og spesielt retter vi en stor takk til Ugland Ei-endom for enestående innsats, velvilje og tilrettelegging i forbindelse med det første ”Åpen Campus”-arrangementet i Agders nye storstue. Fem måneder før innflytting og studiestart har Universitetet fått mulig-heten til å ta i bruk det spektakulære vrim-leområdet i hjertet av Campus Grimstad for å imøtekomme høye forventninger og nysgjerrighet fra studenter, ansatte og folk flest i regionen vår.

Vi ønsker vel møtt til Åpen Campus i Grimstad 18. mars fra kl 1300.

Kjell Tybring AndresenFormidlingsdirektør, Universitetet i Agder

Pål GrandalProsjektleder, Åpen Campus

Campus signert Morten - Å tegne signaturbildet for UiAs nye Campus Grimstad har vært inspirerende og artig for meg, forteller en av Englands fremste karikaturtegnere Morten Mørland.

Høyprofilert Indøk-student Rajeev Lehar tar over stafettpinnen fra årets eminente prosjektleder Marius Salthaug vel viten om at blir som å ”hoppe etter Wirkola”. Men den sprudlende og høyt ladete fly-ingeniøren fra Drammen elsker den type utfordringer og lover en karrieredag i ja-nuar 2011 som når nye høyder.

Neste år legger vi Karrieredagen til-bake til slutten av januar slik som har vært tilfellet i de fem foregående årene. Og jeg garanterer flere bedrifter fra både privat og offentlig sektor, flere jobbsult-ne studenter fra alle våre studieretninger og en møteplass med fart og spenning!!

Foto

: Tor

Erik

Sch

røde

r

F.v: Marius Salthaug (Indøk), Knut Håkon Jord-heim (Mercurius), Haakon Brudeseth (Mercu-rius), Erfan Mohammadi (Mercurius) og Jostein Solberg (Indøk)

ÅPEN CAMPUS ÅPEN CAMPUS

Page 3: Open Campus 2010

UIA 20102 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 3

ANSVARLIG UTGIVER: Universitetet i Agder ved formidlingsavdelingen

REDAKSJON: Indøk Sør, Mercurius, Kjell Tybring Andresen, Dag G. Aasland, Atle Slotnes og Pål Grandal

REDAKSJONELLE BIDRAGSYTERE: Ordkraft AS

OPPLAG: 80.000LAYOUT: Guribye DesignTRYKK: Agderposten Trykk ASFORSIDE: Illustrasjon, Morten Mørland

Velkommen 18. mars

På vegne av masterstudentenes linjefore-ninger Indøk Sør og Mercurius, ønsker jeg velkommen til en ny karrieredag i Grim-stad 18. mars. Det er første gang at mas-terstudentene i Grimstad og Kristiansand samarbeider om å skape Sørlandets viktig-ste møteplass mellom akademia, nærings-liv og folk flest. I år er det også første gang at Karrieredagen inngår som en del av et større arrangement kalt ”Åpen Campus”. NHO Agder har vært med i planleggings-fasen av arrangementet helt fra begynnel-sen i fjor høst og ser frem til å avholde sin årskonferanse sammen med Karrieredagen på Universitetets nye campus i Grimstad. Som det fremgår av programmet, vil NHOs toppsjef John G. Bernander returnere til skolebygget snaue to år etter han overvar Grunnsten-nedleggelsen i 2008. Det blir nok et spennende gjensyn for både ham og publikummet han trollbandt fra scenen som fremragende konferansier den gang.

Et arrangement som Karrieredagen er en stor oppgave å administrere. At master-studentene på to campuser håndterer hele prosjektet samtidig som vi fullfører mas-teroppgavene våre, er i seg selv en presta-sjon og en dokumentasjon på UiA-studen-tenes arbeidskapasitet og stå-på-vilje. Dere bedrifter som er på vei til Karrieredagen 18. mars er med andre ord kommet til rik-tig rekrutteringsarena – nok en gang!

Foruten å være en rekrutteringsarena er Karrieredagen i Grimstad også blitt møte-plassen der man rett og slett treffer ”gamle” kjente, tidligere og nye kolleger. Vi gleder oss til å vise dere ny campus i Grimstad og vi ser frem til å knytte kontakter og finne drømmejobben, for nå er studietiden over for mange av oss. Og vi er klare til dyst for nettopp din bedrift!

På tampen vil jeg på vegne av pro-sjektgruppa takke Ugland Eiendoms pro-sjektleder Helge Nilsen for godt samar-beid rundt praktisk tilrettelegging. Oss UiA-alumni-ingeniører imellom: vår nye universitetscampus er et imponerende of-fentlig/privat samarbeidsprosjekt ledet av den beste!

Marius Salthaug, prosjektleder

Karrieredagen 2010

AV PÅL GRANDAL OG JANE MØRLAND (FOTO)

Hvem bedre til å lage Campus Grimstads signaturbilde enn Tromøyas prisbelønte karikaturtegner i London-avisen The Ti-mes. Morten Mørland var snar om å la seg inspirere da han fikk muligheten til å etterlate seg et lite avtrykk på hjemlige trakter.

FEEL GOOD PÅ CAMPUS– Hovedtanken min er å gjøre det til en le-ken, litt surrealistisk affære, hvor "ånden" er viktigere enn for eksempel størrelses-forhold, innleder Morten.

- Det første man kanskje legger merke til er at det er et digert jentehode øverst i midten. Tanken bak er å vise at det er et studiested. Samtidig er det en gutt nederst til høyre som har lagt merke til henne på vei inn på campus. Jeg ønsket å få til et lite feel-good moment dem imellom; på cam-pus hvor alt skjer, forklarer illustratøren.

CAMPUS – EN VERDEN I SEG SELVMorten legger til at hele settet er bygd på

sirkler for å forsterke det surrealistiske, og for å oppnå mer dybde.

- Jordkloden i bakgrunnen visuali-serer det internasjonale elementet, og for å skape inntrykk av at en campus på mange måter er en verden i seg selv. Morten Mørland refererer ellers til en blanding av generelt campusliv og de ulike profesjonsutdanningene som skal høre hjemme på Campus.

- Det er et par studenter som bærer på en diger eletronisk brikke og en an-nen student (helt til høyre) som sitter på en benk sammen med en dukke fra sykepleierkurset. En venn tar bilde av dem med mobilen. I hovedbygget er plutselig et av vinduene mye større enn de andre og du ser aktivitet inne, bla. en som foreleser, forklarer han.

- Jeg har også tatt med Bluebox med gitarspillende student på toppen. Dess-uten fant jeg frem til Sky Bar; et herlig bygg å ha med og en fantastisk kul idé, mener Mørland.

Morten Mørland (30) foreviget i sitt rette element; ved tegnebrettet hjemme i London idet han sluttfører Campus Grimstads signaturbilde.

Rajeev Lehar leder Karrieredagen 2011Det er avgjørende for landsdelen og verts-kommunene at Universitetet i Agder lyk-kes i å utvikle seg som forsknings- og ut-danningsinstitusjon. Med godt renommé, gode studier samt nasjonalt og internasjo-nalt anerkjente forskningsmiljøer, vil Uni-versitetet være kraftsentra med stor verdi og tiltrekningskraft på regionens arbeids-, kultur- og samfunnsliv.

Universitetets nye lokalisering i Cam-pus Grimstad, med umiddelbar nærhet til eksisterende høykompetansebedrifter, vil skape ytterligere trykk og synergief-fekter mellom forskning/utdanning og arbeidsliv; som vil resultere i spennende

innovasjon, knoppskyting og etablering av næringsstrukturer og kompetansevirksom-heter, ikke bare innenfor Campus Grim-stad, men fremfor alt i regionen Agder.

Det er kjent at kompetansebedrifter øn-sker å etablere seg i umiddelbar nærhet til forsknings- og studiemiljøer; nettopp for å sikre bedriftens konkurransedyktighet mht produktutvikling, generell verdiska-ping og rekruttering på kort og lang sikt. Universitetet i Agder og regionens verdi-skaping vil med andre ord oppnå gjensi-dig vekst og utvikling ved å legge til rette for en ekspansiv campusutvikling. Derfor bør den videre utvikling av universitetets

to campuser vies stor oppmerksomhet og bli gitt optimale fysiske rammebetingel-ser.

ÅPEN CAMPUS – NASJONALE OG INTERNASJONALE MØTEPLASSERUniversitetet i Agder etablerte i fjor høst ”Åpen Campus”, et prosjekt som har som formål å legge premissene for en offensiv tilnærming til utviklingsarbeidet av våre to campuser. Campusene i Grimstad og Kristiansand er sentrale deler av de to uni-versitetsbyenes identitet. Prosjektet har primært et overordnet strategisk fokus å ivareta, men vil også initiere operative til-

- Agders nye kraftsentrum

Med etablering av to nye og moderne campuser det siste tiåret er Universitetet i Agder svært godt rustet for å møte fremtiden og den økende konkurransen om studenter og ansatte.

tak som bidrar til å realisere visjonen om en reell åpen campus. Selve visjonen om en ”Åpen Campus” hviler mye på samar-beidende aktørers felles bidrag til å utvi-kle gode og relevante møteplasser mellom arbeidsliv, akademia og folk flest. En slik møteplass er bla. Universitets årlige Kar-rieredager; arrangementer som gjenspei-ler Universitets utstrakte samarbeid med regionens arbeidsliv. Universitetet i Agder og campusene har store ambisjoner om å bli nasjonale og internasjonale aktører på en global arena, så ”Åpen Campus” inn-befatter også møteplasser av både nasjo-nalt og internasjonalt format.

TAKK TIL UGLAND EIENDOMUniversitetets årlige karrieredag og NHO Agders årskonferanse går i år av stabelen som et samarbeidsarrangement helt i tråd med visjonen om en ”Åpen Campus”. Vi ønsker aktører fra arbeidsliv, akademia og ikke minst folk flest velkommen til en

sniktitt på ny campus under fellesbenev-nelsen ”Åpen Campus”. Arrangementet hadde ikke vært mulig uten bidrag og støtte fra et bredt næringsliv på Agder. Og spesielt retter vi en stor takk til Ugland Ei-endom for enestående innsats, velvilje og tilrettelegging i forbindelse med det første ”Åpen Campus”-arrangementet i Agders nye storstue. Fem måneder før innflytting og studiestart har Universitetet fått mulig-heten til å ta i bruk det spektakulære vrim-leområdet i hjertet av Campus Grimstad for å imøtekomme høye forventninger og nysgjerrighet fra studenter, ansatte og folk flest i regionen vår.

Vi ønsker vel møtt til Åpen Campus i Grimstad 18. mars fra kl 1300.

Kjell Tybring AndresenFormidlingsdirektør, Universitetet i Agder

Pål GrandalProsjektleder, Åpen Campus

Campus signert Morten - Å tegne signaturbildet for UiAs nye Campus Grimstad har vært inspirerende og artig for meg, forteller en av Englands fremste karikaturtegnere Morten Mørland.

Høyprofilert Indøk-student Rajeev Lehar tar over stafettpinnen fra årets eminente prosjektleder Marius Salthaug vel viten om at blir som å ”hoppe etter Wirkola”. Men den sprudlende og høyt ladete fly-ingeniøren fra Drammen elsker den type utfordringer og lover en karrieredag i ja-nuar 2011 som når nye høyder.

Neste år legger vi Karrieredagen til-bake til slutten av januar slik som har vært tilfellet i de fem foregående årene. Og jeg garanterer flere bedrifter fra både privat og offentlig sektor, flere jobbsult-ne studenter fra alle våre studieretninger og en møteplass med fart og spenning!!

Foto

: Tor

Erik

Sch

røde

r

F.v: Marius Salthaug (Indøk), Knut Håkon Jord-heim (Mercurius), Haakon Brudeseth (Mercu-rius), Erfan Mohammadi (Mercurius) og Jostein Solberg (Indøk)

ÅPEN CAMPUS ÅPEN CAMPUS

Page 4: Open Campus 2010

UIA 20104 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 5

Campus Grimstad26.300 m2

2.500 studenter400 hybler300 ansatteStudier innen teknologi, helse, økonomi og lærerutdanning

> Fakta

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

Prosjektlederen har ansvaret for byggingen for nye Campus Grimstad er på nok en om-visning i det praktfulle skolebygget.

- Rett utenfor hovedinngangen til uni-versitetet ligger Bluebox. Studentenes eget hus med konsertlokale, kafé, klubbrom osv. Nå som miksen blir enda bedre av gutter og jenter må de jo ha et godt studenthus for å treffes!

Helge Nilsen fra Nedenes vet av egen erfaring hvor overrepresentert gutter har

vært i Grimstad, for han gikk selv ut av ingeniørskolen her i 1990. Etter det ble det mange års jobbing for Skanska Norge før han startet i J. B Ugland Eiendom for fire år siden med ansvar for nettopp dette prosjektet. Men Helge vil ikke fortelle om hvorfor nettopp han ble valgt ut til å lede den største private byggingen i Aust-Agder noensinne.

- Nei, det er ikke så mye å fortelle. Det må vel være erfaringen som kaptein på Øy-estad Fotballklubb som har gitt meg tyng-den. Forresten så er igrunn hele byggingen

litt som å være kaptein. Fordelene med at vi leder prosjektet selv er at vi kan velge de beste folkene og har full kontroll på alle prosessene.

Helge har ansvaret for omtrent 70 un-derleverandører, og det er et stort og kom-plisert arbeid med å koordinere byggingen.

- Vi har effektivisert en del prosesser un-derveis, men samarbeidet med universitetet har vært svært godt, forteller Helge.

Helge peker videre på materialvalgene som er gjort, og forteller om alt fra fliser til belysning som er nøye vurdert. Det er van-skelig å ikke la seg rive med når han viser fram detaljer og forteller om alle hensyn som er ivaretatt.

- I prosessen har antallet studenter som skal ha plass her økt på få år, men jeg er ikke bekymret for at det skal bli for liten plass. Nå har Campus et stort område å vokse på, og Studentsamskipnaden i Agder stiller også opp med 265 nye boliger.

- Hele Campusen innbyr til samarbeid

mellom kompetanse og næringsliv, og med denne etableringen vil også antallet arbeidsplasser øke. Slik kan Grimstad fort-sette på det vi er så gode på – offentlig og privat samarbeid, avslutter han.

J. B. Ugland Eiendom er allerede i gang med å utvide teknologiparken for å romme arbeidsplasser, og planer for ytterligere ut-videlser ligger klare.

Campus Grimstad åpner offisielt dørene 1. august 2010.

Prosjektleder Helge Nilsen viser rundt i Campus Grimstad, og ser fram til ferdigstillelse. Byggene er omgitt av en gate med tak, og skal fungere som et vrimleområde.

- Samarbeid er Grimstads styrke

- Dette blir landets mest moderne, mest kompakte og mest solide universitetsbygg! Byggene skal legge til rette for kontakt mennesker imellom, og derfor har arkitekten jobbet godt for å få effektive vrimleareal, forteller Helge Nilsen.

«Vi har effektivisert en del prosesser underveis, men samarbeidet med universitetet har vært svært godt»

CAMPUSPROFILEN

NHO Agder arbeider for høyere kompetanse i våre 1150 medlemsbedrifter. Samarbeidet med Universitetet i Agder er ualminnelig viktig for næringslivet på Sørlandet. Det er med stor glede vi er medarrangør av Åpen Campus 18. mars 2010 sammen med engasjerte studenter og ansatte ved UiA ny Campus Grimstad.

John G. Bernander, administrerende direktør i NHO og NHO Agders regiondirektør Siri Mathiesen ønsker deg velkommen til nye Campus Grimstad

18. mars kl 1400 – 1500.(Deretter fortsetter Karrieredagen med studenter og øvrig publikum som besøkende til over 60 utstillere fra næringslivet.)

NHO Agders Årskonferanse

SMARTERE VEKST arrangeres 18. mars 2010 på UiA ny Campus Grimstad

Les mer på www.nho.no/agder

AGDER

Page 5: Open Campus 2010

UIA 20104 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 5

Campus Grimstad26.300 m2

2.500 studenter400 hybler300 ansatteStudier innen teknologi, helse, økonomi og lærerutdanning

> Fakta

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

Prosjektlederen har ansvaret for byggingen for nye Campus Grimstad er på nok en om-visning i det praktfulle skolebygget.

- Rett utenfor hovedinngangen til uni-versitetet ligger Bluebox. Studentenes eget hus med konsertlokale, kafé, klubbrom osv. Nå som miksen blir enda bedre av gutter og jenter må de jo ha et godt studenthus for å treffes!

Helge Nilsen fra Nedenes vet av egen erfaring hvor overrepresentert gutter har

vært i Grimstad, for han gikk selv ut av ingeniørskolen her i 1990. Etter det ble det mange års jobbing for Skanska Norge før han startet i J. B Ugland Eiendom for fire år siden med ansvar for nettopp dette prosjektet. Men Helge vil ikke fortelle om hvorfor nettopp han ble valgt ut til å lede den største private byggingen i Aust-Agder noensinne.

- Nei, det er ikke så mye å fortelle. Det må vel være erfaringen som kaptein på Øy-estad Fotballklubb som har gitt meg tyng-den. Forresten så er igrunn hele byggingen

litt som å være kaptein. Fordelene med at vi leder prosjektet selv er at vi kan velge de beste folkene og har full kontroll på alle prosessene.

Helge har ansvaret for omtrent 70 un-derleverandører, og det er et stort og kom-plisert arbeid med å koordinere byggingen.

- Vi har effektivisert en del prosesser un-derveis, men samarbeidet med universitetet har vært svært godt, forteller Helge.

Helge peker videre på materialvalgene som er gjort, og forteller om alt fra fliser til belysning som er nøye vurdert. Det er van-skelig å ikke la seg rive med når han viser fram detaljer og forteller om alle hensyn som er ivaretatt.

- I prosessen har antallet studenter som skal ha plass her økt på få år, men jeg er ikke bekymret for at det skal bli for liten plass. Nå har Campus et stort område å vokse på, og Studentsamskipnaden i Agder stiller også opp med 265 nye boliger.

- Hele Campusen innbyr til samarbeid

mellom kompetanse og næringsliv, og med denne etableringen vil også antallet arbeidsplasser øke. Slik kan Grimstad fort-sette på det vi er så gode på – offentlig og privat samarbeid, avslutter han.

J. B. Ugland Eiendom er allerede i gang med å utvide teknologiparken for å romme arbeidsplasser, og planer for ytterligere ut-videlser ligger klare.

Campus Grimstad åpner offisielt dørene 1. august 2010.

Prosjektleder Helge Nilsen viser rundt i Campus Grimstad, og ser fram til ferdigstillelse. Byggene er omgitt av en gate med tak, og skal fungere som et vrimleområde.

- Samarbeid er Grimstads styrke

- Dette blir landets mest moderne, mest kompakte og mest solide universitetsbygg! Byggene skal legge til rette for kontakt mennesker imellom, og derfor har arkitekten jobbet godt for å få effektive vrimleareal, forteller Helge Nilsen.

«Vi har effektivisert en del prosesser underveis, men samarbeidet med universitetet har vært svært godt»

CAMPUSPROFILEN

NHO Agder arbeider for høyere kompetanse i våre 1150 medlemsbedrifter. Samarbeidet med Universitetet i Agder er ualminnelig viktig for næringslivet på Sørlandet. Det er med stor glede vi er medarrangør av Åpen Campus 18. mars 2010 sammen med engasjerte studenter og ansatte ved UiA ny Campus Grimstad.

John G. Bernander, administrerende direktør i NHO og NHO Agders regiondirektør Siri Mathiesen ønsker deg velkommen til nye Campus Grimstad

18. mars kl 1400 – 1500.(Deretter fortsetter Karrieredagen med studenter og øvrig publikum som besøkende til over 60 utstillere fra næringslivet.)

NHO Agders Årskonferanse

SMARTERE VEKST arrangeres 18. mars 2010 på UiA ny Campus Grimstad

Les mer på www.nho.no/agder

AGDER

Page 6: Open Campus 2010

UIA 2010 www.uia.no – 7

- Mens tilsvarende bygg ofte har et år-lig energiforbruk på mer enn 300 kilo-wattimer per kvadratmeter, er vårt mål å komme ned i 80 kilowattimer per kvadratmeter, sier Per Åge Vik, daglig leder i Agder Energi Eiendom og intern prosjektleder for hovedkontoret.

OMFATTENDE LØSNINGERI det nye hovedkontoret er det blant annet valgt økt isolasjon og tetthet, su-perisolerte vinduer, gode løsninger for tekniske fag, behovsstyrt ventilasjon, riktig solavskjerming samt utstrakt bruk av solvarme og solceller. Solcel-leanlegget som plasseres på byggets tak kan bli det største i sitt slag i Norge.

- Strømmen som genereres ut fra disse skal selges til datterselskapet

LOS til markedspris. Deretter sendes strømmen ut på nettet i Kristiansand til glede for forbrukerne. Bygget styres og overvåkes av et sentralt driftskontrolll-anlegg der driftspersonalet til enhver tid har full kontroll over status på ener-giforbruk, temperaturer og så videre, forklarer Per Åge.

SKRYT FRA ENOVAAgder Energis nye hovedkontor trekkes frem som et forbildeprosjekt fra Enova. Statsforetaket er eid av Olje- og energi-departementet og skal være en pådriver for en miljøvennlig energiomlegging av private og offentlige virksomheter. Målet er at Norge på best mulig måte skal møte energi- og klimautfordrin-gene vi vil stå overfor i fremtiden.

1. SOMMERJOBBFlere selskaper i Agder Energi er på jakt etter dyktige studenter som kan vi-kariere i sommermånedene. Konsernet tilbyr et godt faglig og sosialt opplegg for sommerjobberne. Å ha sommerjobb i Agder Energi er en gylden mulighet til å skaffe kontakter og å bli kjent i kon-sernet. Les mer på aejobb.no.

2. BACHELOR- OG MASTEROPPGAVERFlere nyutdannede har fått tilbud om jobb hos oss etter å ha skrevet oppgaver tilknyttet virksomheten. Vi har en rekke ulike problemstillinger vi ønsker hjelp fra studenter til å løse – også for studie-retninger utover ingeniørfaget. Oppga-vetekstene presenteres på aejobb.no.

3. REGISTRER CV PÅ AEJOBB.NO. Vår database sjekkes ukentlig. Kanskje er det nettopp deg vi ser etter neste gang?

- Konsernet var svært synlig i studiehver-dagen og gjorde valget av arbeidsplass naturlig. De holdt foredrag og sponset ulike utflukter for oss studenter slik at vi fikk se nye energikilder og kraftstasjo-ner. Å skrive bacheloroppgave for Agder

Energi var et taktisk valg for å få jobb et-ter studiene, sier han.

EN VANLIG DAG PÅ JOBBENLars Eiriks jobb handler om å styre og drifte strømnettet. En viktig del av arbei-

det er såkalt feilanalyse. - Når det oppstår feil, analyserer jeg

dem og setter opp tiltak for at det ikke skal skje igjen, forteller han.

Arbeidet som blir lagt ned når det opp-står feil er omfattende. Lars Eirik synes det er spesielt motiverende når tiltakene teamet på Nettstyring foreslår i analyser, hjelper mot at feil oppstår på nytt. Som Rådgiver driftsanalyse har han også vak-ter på nettsentralen for å sikre at strøm-nettet til enhver tid fungerer.

UTFORDRENDE HVERDAG Et spennende konsern som setter fornybar energi i fokus, er en suksessoppskrift for å trekke de beste medarbeiderne til Agder Energi mener han.

- Vi må fortsette å satse på fornybar kraft og kommunisere dette ut. Per i dag gir Agder Energi Nett meg mange utfor-dringer, og jeg ser for meg at jeg er her om 10 år også. Da kan jeg jobben min, er flink, tar utfordringer lett og lærer nye ting fort, sier Lars Eirik.

Lars Eirik Nilssen (27) er utdannet ingeniør og har fagbrev i serviceelektronikk. Han jobber som rådgiver driftsanalyse i Agder Energi Nett og har vært vår kollega siden 2008. (Foto: Arild Danielsen for Agder Energi)

- Et naturlig

valg

Lars Eirik Nilssen skrev bacheloroppgave under stu-diene i Energi- og elkraftteknikk ved Universitetet i Agder. Han fikk fast jobb i Agder Energi.

Satser på lavenergibyggEtter sommeren flytter 600 Agder Energi-ansatte inn på Kjøita i Kristiansand.

InngangsbilletterKunne du tenke deg å jobbe i et av landets mest spen-nende energikonsern etter endt utdannelse? Det fin-nes flere veier inn til drømmejobben.

I Agder Energi kan du være med på å gjøre verden litt bedre. Ikke bare mene eller tro. Gjøre. Vi trenger deg som har evnen og viljen til å arbeide med klima- vennlige energiløsninger. Nysgjerrig? Gå inn på aejobb.no og bli kjent med naturtalenter i Agder Energi.

Kira (32), Ingeniør

aejobb.no

Agder Energi Nett bygger ut, drifter og vedlikeholder nettet som forsyner Sørlandet med strøm. Hovedkontoret ligger i Arendal, og selskapet har oppmøtested i de fleste sørlandsbyene. Agder Energi Nett har 140 ansatte.

> Agder Energi Nett

KARRIERE

Page 7: Open Campus 2010

UIA 2010 www.uia.no – 7

- Mens tilsvarende bygg ofte har et år-lig energiforbruk på mer enn 300 kilo-wattimer per kvadratmeter, er vårt mål å komme ned i 80 kilowattimer per kvadratmeter, sier Per Åge Vik, daglig leder i Agder Energi Eiendom og intern prosjektleder for hovedkontoret.

OMFATTENDE LØSNINGERI det nye hovedkontoret er det blant annet valgt økt isolasjon og tetthet, su-perisolerte vinduer, gode løsninger for tekniske fag, behovsstyrt ventilasjon, riktig solavskjerming samt utstrakt bruk av solvarme og solceller. Solcel-leanlegget som plasseres på byggets tak kan bli det største i sitt slag i Norge.

- Strømmen som genereres ut fra disse skal selges til datterselskapet

LOS til markedspris. Deretter sendes strømmen ut på nettet i Kristiansand til glede for forbrukerne. Bygget styres og overvåkes av et sentralt driftskontrolll-anlegg der driftspersonalet til enhver tid har full kontroll over status på ener-giforbruk, temperaturer og så videre, forklarer Per Åge.

SKRYT FRA ENOVAAgder Energis nye hovedkontor trekkes frem som et forbildeprosjekt fra Enova. Statsforetaket er eid av Olje- og energi-departementet og skal være en pådriver for en miljøvennlig energiomlegging av private og offentlige virksomheter. Målet er at Norge på best mulig måte skal møte energi- og klimautfordrin-gene vi vil stå overfor i fremtiden.

1. SOMMERJOBBFlere selskaper i Agder Energi er på jakt etter dyktige studenter som kan vi-kariere i sommermånedene. Konsernet tilbyr et godt faglig og sosialt opplegg for sommerjobberne. Å ha sommerjobb i Agder Energi er en gylden mulighet til å skaffe kontakter og å bli kjent i kon-sernet. Les mer på aejobb.no.

2. BACHELOR- OG MASTEROPPGAVERFlere nyutdannede har fått tilbud om jobb hos oss etter å ha skrevet oppgaver tilknyttet virksomheten. Vi har en rekke ulike problemstillinger vi ønsker hjelp fra studenter til å løse – også for studie-retninger utover ingeniørfaget. Oppga-vetekstene presenteres på aejobb.no.

3. REGISTRER CV PÅ AEJOBB.NO. Vår database sjekkes ukentlig. Kanskje er det nettopp deg vi ser etter neste gang?

- Konsernet var svært synlig i studiehver-dagen og gjorde valget av arbeidsplass naturlig. De holdt foredrag og sponset ulike utflukter for oss studenter slik at vi fikk se nye energikilder og kraftstasjo-ner. Å skrive bacheloroppgave for Agder

Energi var et taktisk valg for å få jobb et-ter studiene, sier han.

EN VANLIG DAG PÅ JOBBENLars Eiriks jobb handler om å styre og drifte strømnettet. En viktig del av arbei-

det er såkalt feilanalyse. - Når det oppstår feil, analyserer jeg

dem og setter opp tiltak for at det ikke skal skje igjen, forteller han.

Arbeidet som blir lagt ned når det opp-står feil er omfattende. Lars Eirik synes det er spesielt motiverende når tiltakene teamet på Nettstyring foreslår i analyser, hjelper mot at feil oppstår på nytt. Som Rådgiver driftsanalyse har han også vak-ter på nettsentralen for å sikre at strøm-nettet til enhver tid fungerer.

UTFORDRENDE HVERDAG Et spennende konsern som setter fornybar energi i fokus, er en suksessoppskrift for å trekke de beste medarbeiderne til Agder Energi mener han.

- Vi må fortsette å satse på fornybar kraft og kommunisere dette ut. Per i dag gir Agder Energi Nett meg mange utfor-dringer, og jeg ser for meg at jeg er her om 10 år også. Da kan jeg jobben min, er flink, tar utfordringer lett og lærer nye ting fort, sier Lars Eirik.

Lars Eirik Nilssen (27) er utdannet ingeniør og har fagbrev i serviceelektronikk. Han jobber som rådgiver driftsanalyse i Agder Energi Nett og har vært vår kollega siden 2008. (Foto: Arild Danielsen for Agder Energi)

- Et naturlig

valg

Lars Eirik Nilssen skrev bacheloroppgave under stu-diene i Energi- og elkraftteknikk ved Universitetet i Agder. Han fikk fast jobb i Agder Energi.

Satser på lavenergibyggEtter sommeren flytter 600 Agder Energi-ansatte inn på Kjøita i Kristiansand.

InngangsbilletterKunne du tenke deg å jobbe i et av landets mest spen-nende energikonsern etter endt utdannelse? Det fin-nes flere veier inn til drømmejobben.

I Agder Energi kan du være med på å gjøre verden litt bedre. Ikke bare mene eller tro. Gjøre. Vi trenger deg som har evnen og viljen til å arbeide med klima- vennlige energiløsninger. Nysgjerrig? Gå inn på aejobb.no og bli kjent med naturtalenter i Agder Energi.

Kira (32), Ingeniør

aejobb.no

Agder Energi Nett bygger ut, drifter og vedlikeholder nettet som forsyner Sørlandet med strøm. Hovedkontoret ligger i Arendal, og selskapet har oppmøtested i de fleste sørlandsbyene. Agder Energi Nett har 140 ansatte.

> Agder Energi Nett

KARRIERE

Page 8: Open Campus 2010

UIA 20108 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 9

med RajeevTake-off

Med en helt ny type fly samles kunnskap i og utenfor universitets-miljøet. Et unikt samar-beidsprosjekt mellom flymiljøene skal danne grunnlaget for produk-sjon av et amfibiefly – med elektrisk motor og linjer hentet fra naturen.

TEKST: PETTER NATANAEL TOLDNÆSFOTO: EQUATOR AIRCRAFT OG PÅL GRANDAL

Med bakgrunn fra forsvaret og flyingeni-ørutdanning fra landets ledende miljø på området, Campusen i Grimstad, har Ra-jeev Lehar (28) forutsetningene som skal til for å få flyet realisert.

Flyinteressen kom tidlig for Rajeev som har en far som jobbet som funksjo-nær i SAS og en bror som er trafikkflyger for Cathay Pacific. Allerede som 15-åring hadde Rajeev tatt seilflylappen sammen med kameraten Tomas Brødreskift. Etter endt utdannelse møtte de hverandre igjen, og da var Tomas i gang med sin diplom-oppgave ved Arkitektur- og designhøg-skolen i Oslo. De skulle lage interiør til et flyprosjekt, og dette ville flyingeniø-ren Rajeev være med på å videreutvikle. Sammen gikk de inn i Equator Aircraft.

- Det norske flymiljøet har manglet et sted man kan samle all den kunnskapen og erfaringen vi faktisk har her i landet, og jeg håper at vi skal klare nettopp det.

- Flyprosjektet skal gi enda flere inter-esse for flyvning. Dette samarbeidet skal gi en plattform vi kan bygge videre på. Nå spenner vi allerede over fagfeltene design, mekatronikk, IKT, multimedieteknologi og -design, fornybar energi, data, byggde-sign og industriell økonomi og informa-sjonsledelse forteller Rajeev.

Et samarbeid på tvers av linjer, fakultet

og institusjoner er ganske unikt. I tillegg til UiA er også NTNU og Arkitekturhøg-skolen involvert. Rajeev er selv veileder for fire studenter som skriver hovedopp-gave om prosjektet.

- Målet er at ny teknologi og nye ideer skal være en del av flyet. Vi skal gjøre ting folk ikke har gjort før, og vi skal tenke an-nerledes.

FLYSIMULATOR PÅ UIADen første flysimulatoren bygd rundt dette flyet er allerede på plass, og den kan testes ut på nye Campus den 18. mars.

Nå tilbyr universitetet snart flere typer utdanninger innen sivil luftfart, enten det går på den tekniske eller operasjonelle si-den, og Lehar har nå stiftet en linjefore-ning kalt Flying UiA.

- UiA er det eneste stedet i Norge som nå tilbyr flyingeniørutdanning. Med sam-arbeidet med Kjevik får vi et kjempeløft, og jeg tror alle deler av luftfartssatsingen vil styrke hverandre. Jeg ser fram til å få nytt utstyr med design datostemplet i 2010, sier Rajeev.

Rajeev har fått med seg Universitetet i Agder, Østereng og Benestad og Sørkomp AS til å være med på å finansiere flysi-

mulator og skalamodell av prototypen, og han håper flere investorer blir med på sikt.

- De bør helst være norske, for jeg vil være med å skape et norsk flyeventyr.

Og hvor lenge er det til vi får se flyet i lufta?

- Ja, jeg håper prototypen skal ta av om noen år. Jeg skrev hovedoppgave for flyhavarikommisjonen, så jeg vet at det er et enormt antall kvalifiseringer vi skal gjennom før vi får signal om take-off fra luftfartsmyndighetene.

Flyingeniøren Rajeev Lehar jobber intenst med flyprosjektet, men skal samtidig jobbe med masteropp-gave i industriell økonomi.

Rajeev mobiliserer ivrige studenter og ansatte i arbeidet med å få simulatoren ferdig til Karrieredagen 18. mars.

«Målet er at ny teknologi og nye ideer skal være en del av flyet. Vi skal gjøre ting folk ikke har gjort før, og vi skal tenke annerledes.»

Slik skal flyet til Equator Aircraft se ut (illustrasjon).

5CAMILLA ELLEFSEN, FORNYBAR ENERGI Jeg har vært på omvisning, og jeg er sikker på at universitetsfølelsen blir bedre på nye Campus! Et bedre studentunivers med flere studenter og bedre plass til studier.

ØYVIND PETTERSEN, REALFAG Jeg ser fram til å få en lys og trive-lig kantine og et bedre innemiljø. Og så flere jenter da, selvsagt!

SINDRE GJERTSEN, MEKATRONIKK Arbeidsmiljøet blir bedre, og det vil være bedre tilrette-lagt for mindre arbeidsplass, som gruppe-rom blant an-net. Og så tror jeg systemet blir bedre!

KALE KAZM, FORKURSHåper på mulighet for mange grupperom og at skolen er tilgjen-gelig til enhver tid. Så ønsker jeg masse plass, bla. i Bluebox. Håper dessuten at det ikke bare blir kon-serter i Bluebox!

RUBEN HODNEBROG, FORNYBAR ENERGI Y-VEIENJeg ser frem til nytt utstyr på labene og mulighet for mer lab-arbeid. Flere grupperom og tettere studiemiljø med faglærere i umid-delbar nærhet til labene.

Rajeev tester ut simulatoren som til slutt skal kobles til cockpiten.

FAKULTET FOR TEKNOLOGI OG REALFAG FAKULTET FOR TEKNOLOGI OG REALFAG

om Campus

Page 9: Open Campus 2010

UIA 20108 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 9

med RajeevTake-off

Med en helt ny type fly samles kunnskap i og utenfor universitets-miljøet. Et unikt samar-beidsprosjekt mellom flymiljøene skal danne grunnlaget for produk-sjon av et amfibiefly – med elektrisk motor og linjer hentet fra naturen.

TEKST: PETTER NATANAEL TOLDNÆSFOTO: EQUATOR AIRCRAFT OG PÅL GRANDAL

Med bakgrunn fra forsvaret og flyingeni-ørutdanning fra landets ledende miljø på området, Campusen i Grimstad, har Ra-jeev Lehar (28) forutsetningene som skal til for å få flyet realisert.

Flyinteressen kom tidlig for Rajeev som har en far som jobbet som funksjo-nær i SAS og en bror som er trafikkflyger for Cathay Pacific. Allerede som 15-åring hadde Rajeev tatt seilflylappen sammen med kameraten Tomas Brødreskift. Etter endt utdannelse møtte de hverandre igjen, og da var Tomas i gang med sin diplom-oppgave ved Arkitektur- og designhøg-skolen i Oslo. De skulle lage interiør til et flyprosjekt, og dette ville flyingeniø-ren Rajeev være med på å videreutvikle. Sammen gikk de inn i Equator Aircraft.

- Det norske flymiljøet har manglet et sted man kan samle all den kunnskapen og erfaringen vi faktisk har her i landet, og jeg håper at vi skal klare nettopp det.

- Flyprosjektet skal gi enda flere inter-esse for flyvning. Dette samarbeidet skal gi en plattform vi kan bygge videre på. Nå spenner vi allerede over fagfeltene design, mekatronikk, IKT, multimedieteknologi og -design, fornybar energi, data, byggde-sign og industriell økonomi og informa-sjonsledelse forteller Rajeev.

Et samarbeid på tvers av linjer, fakultet

og institusjoner er ganske unikt. I tillegg til UiA er også NTNU og Arkitekturhøg-skolen involvert. Rajeev er selv veileder for fire studenter som skriver hovedopp-gave om prosjektet.

- Målet er at ny teknologi og nye ideer skal være en del av flyet. Vi skal gjøre ting folk ikke har gjort før, og vi skal tenke an-nerledes.

FLYSIMULATOR PÅ UIADen første flysimulatoren bygd rundt dette flyet er allerede på plass, og den kan testes ut på nye Campus den 18. mars.

Nå tilbyr universitetet snart flere typer utdanninger innen sivil luftfart, enten det går på den tekniske eller operasjonelle si-den, og Lehar har nå stiftet en linjefore-ning kalt Flying UiA.

- UiA er det eneste stedet i Norge som nå tilbyr flyingeniørutdanning. Med sam-arbeidet med Kjevik får vi et kjempeløft, og jeg tror alle deler av luftfartssatsingen vil styrke hverandre. Jeg ser fram til å få nytt utstyr med design datostemplet i 2010, sier Rajeev.

Rajeev har fått med seg Universitetet i Agder, Østereng og Benestad og Sørkomp AS til å være med på å finansiere flysi-

mulator og skalamodell av prototypen, og han håper flere investorer blir med på sikt.

- De bør helst være norske, for jeg vil være med å skape et norsk flyeventyr.

Og hvor lenge er det til vi får se flyet i lufta?

- Ja, jeg håper prototypen skal ta av om noen år. Jeg skrev hovedoppgave for flyhavarikommisjonen, så jeg vet at det er et enormt antall kvalifiseringer vi skal gjennom før vi får signal om take-off fra luftfartsmyndighetene.

Flyingeniøren Rajeev Lehar jobber intenst med flyprosjektet, men skal samtidig jobbe med masteropp-gave i industriell økonomi.

Rajeev mobiliserer ivrige studenter og ansatte i arbeidet med å få simulatoren ferdig til Karrieredagen 18. mars.

«Målet er at ny teknologi og nye ideer skal være en del av flyet. Vi skal gjøre ting folk ikke har gjort før, og vi skal tenke annerledes.»

Slik skal flyet til Equator Aircraft se ut (illustrasjon).

5CAMILLA ELLEFSEN, FORNYBAR ENERGI Jeg har vært på omvisning, og jeg er sikker på at universitetsfølelsen blir bedre på nye Campus! Et bedre studentunivers med flere studenter og bedre plass til studier.

ØYVIND PETTERSEN, REALFAG Jeg ser fram til å få en lys og trive-lig kantine og et bedre innemiljø. Og så flere jenter da, selvsagt!

SINDRE GJERTSEN, MEKATRONIKK Arbeidsmiljøet blir bedre, og det vil være bedre tilrette-lagt for mindre arbeidsplass, som gruppe-rom blant an-net. Og så tror jeg systemet blir bedre!

KALE KAZM, FORKURSHåper på mulighet for mange grupperom og at skolen er tilgjen-gelig til enhver tid. Så ønsker jeg masse plass, bla. i Bluebox. Håper dessuten at det ikke bare blir kon-serter i Bluebox!

RUBEN HODNEBROG, FORNYBAR ENERGI Y-VEIENJeg ser frem til nytt utstyr på labene og mulighet for mer lab-arbeid. Flere grupperom og tettere studiemiljø med faglærere i umid-delbar nærhet til labene.

Rajeev tester ut simulatoren som til slutt skal kobles til cockpiten.

FAKULTET FOR TEKNOLOGI OG REALFAG FAKULTET FOR TEKNOLOGI OG REALFAG

om Campus

Page 10: Open Campus 2010

UIA 201010 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 11

Bernt Andre Husby var sanitetssoldat da han fant ut at han ville bli sykepleier.AV ATLE SLOTNES

Bernt Andre var 18 måneder i Afghanistan som sanitetssoldat, såkalt ”medic”. Her kom han tett innpå de ulike medisinske profesjo-nene, og ble motivert til å bli sykepleier.

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, og det mener jeg er en forutset-ning for å bli sykepleier. Mange i familien og slekten jobber også i helsevesenet, og det har nok hatt betydning for studievalget mitt. Jeg kunne nok ikke jobbet på et kon-tor. Jeg ønsker å møte mennesker, og være ”der det skjer”.

– Så langt synes jeg studiet har vært svært bra. Interessante fag og dyktige fore-lesere. Det betyr jo mye! Studentene er

dessuten utadvendte og lett å bli kjent med. Her er det et tett miljø hvor vi blir tatt godt vare på. Det gjør at vi trives, noe som er viktig for motivasjonen.

Bernt Andre mener det er utfordrende å studere sykepleie.

– De ulike fagene kan være vanskelige, men det er motiverende å ikke bare ”seile gjennom”. At en må stå på, skaper dyktige sykepleiere, mener han.

– Det er nyttig med praksis, som er en

vesentlig del av utdanningen. Studiet blir mer levende når en får oppleve hvordan det er. Det er veldig bra å få noen ”smakebiter på virkeligheten” som gjør at man får bedre forståelse av teorifagene.

Bernt Andre er ennå ikke helt sikker på hva han skal gjøre når han er ferdig utdan-net, men han tror det kan være interessant å arbeide på en akuttavdeling. Han har også tenkt på Forsvaret som en mulig yrkesvei – kanskje også Afghanistan på nytt.

Når helsefagene flyttes fra Arendal til Grimstad er en 90 år gammel utdanningstradisjon over. Alle ansatte blir invitert til å gå fra dagens lokaler til de nye, og dersom helsa ikke tillater det, er det muligheter

for å bli dyttet i både rullestol og seng.

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

Marsjen er en del av den fysiske flyttin-gen, men det å flytte aktiviteten betyr også et skifte hvor man både ser bakover og framover. Fakultetet for helse- og

idrettsfag har derfor tatt initiativet til å få skrevet en bok som skal fortelle om utdanningen i et historisk perspektiv, og som også ser på hvilken betydning hel-sefagene har hatt for samfunnet rundt og hvordan fagene har endret betydning.

Boka er klar til sommeren, og vil presenteres når fakultetet tar farvel med Arendal.

Helsesektoren har ikke hengt med i utviklingen, så nå sat-ses det på å utvikle smarte løsninger på tvers av helse-, teknologi- og økonomifag. Ny og eksisterende teknologi kan løse mange av helseutfordrin-gene vi står overfor.

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

- At teknologien får en større plass i hel-sefaget, betyr ikke fremmedgjøring eller mindre menneskelig kontakt. Tvert imot så kan teknologien utnyttes til å bruke tiden bedre når man først har en kon-sultasjon. Tida hos fastlegen kan brukes på dialog, framfor å fylle inn skjemaer sammen, forteller Rune Fensli.

Fensli er førsteamanuensis ved Insti-tutt for informasjons- og kommunika-sjonsteknologi i Grimstad, og han ser fram til åpningen av nye Campus hvor det etableres et mini-sykehus med mo-derne teknologi. Han mener bestemt at teknologi kan være med på å styrke kon-takten mellom pasienter og helseperso-nell.

- Stadig flere har tilgang og kompe-tanse på å fylle inn skjemaer og booke avtaler via internett. Kommende genera-

sjoner eldre forventer effektive løsninger, og det må også helsevesenet ta innover seg.

Samhandlingsreformen peker på ut-fordringene vi har og som kommer. Pleie skal foregå hjemme lengst mulig, og sy-kehuset skal delvis desentraliseres ut til kommunene.

- Vi har jo nye løsninger som hjem-medialyse og hjemmerespirator som gjør at flere kan være hjemme. Det viktigste vi må ivareta, er tryggheten, fortsetter Fensli.

Det finnes ingen gode løsninger for deling av helseinformasjon i dag. Dette stiller svært høye krav til sikkerhet, men det er viktig å få etablert dette dersom vi skal kunne sende informasjon elektro-nisk til fastlege og sykehus.

- Vi deler ukritisk mye privat informa-sjon i sosiale medier, men da velger vi selv hva vi vil gå ut med. Helseopplys-ninger er noe man ikke vil dele uansett. Men når private aktører klarer å lage gode og sikre løsninger for vektklubber og lignende, må vi også klare å få laget gode løsningen i helsevesenet, avslutter Fensli.

I august står minisykehuset på Cam-pus Grimstad klar med alt det siste innen moderne sykehusdrift, og med studenter som ønsker å kaste seg over de store hel-seutfordringene vi står overfor.

Fra Afghanistan til sykepleierstudier

Det nye minisykehuset tar i bruk teknologí i langt større grad enn hva som er tilfellet i dag. Foto: Lærdal Medical

Flytting markeres med marsj og bok

Smarte løsninger gir godt helsetilbud

«Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, og det mener jeg er en forutsetning for å bli sykepleier.»

5om Campus

LINN TØNNESEN, SYKEPLEIEUTD. Nå går jeg snart ut herfra og jeg har trivdes godt i Arendal, men det blir bra med nye og større lokaler og flere studenter.

KRISTINA EIDE OLSEN, INTENSIVSYKEPLEIEUTD. Selv kom-mer jeg til å være mye ute i praksis det neste halv-året, men det betyr mye å få et fellesskap med flere studenter for å lage et større miljø rundt studiene.

IDA MAGDALENE BYKLUM, SYKEPLEIERUTD. Et større miljø gir oss følelsen av å faktisk gå på et universitet. Bedre kantine, større lokaler og kortere reisevei betyr mye for meg.

CARINA M. LUND, SYKEPLEIERUTD. Endelig får vi alt samlet! Nå blir det enklere å pendle, alt er nytt og det blir mer likt Campus i Kristiansand.

NASTASJA ROBSTAD, SYKEPLEIERUTDSelv er jeg mest i Kristiansand, men klart det blir bra! Større loka-ler, større tilbud og flere studenter vil gi en bedre universitetsfølelse.

Sykepleiersudent Bernt Andre Husby kan godt tenke seg å arbeide på akutten når han er ferdig utdannet.

FAKULTET FOR HELSE- OG IDRETTSFAG FAKULTET FOR HELSE- OG IDRETTSFAG

Page 11: Open Campus 2010

UIA 201010 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 11

Bernt Andre Husby var sanitetssoldat da han fant ut at han ville bli sykepleier.AV ATLE SLOTNES

Bernt Andre var 18 måneder i Afghanistan som sanitetssoldat, såkalt ”medic”. Her kom han tett innpå de ulike medisinske profesjo-nene, og ble motivert til å bli sykepleier.

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, og det mener jeg er en forutset-ning for å bli sykepleier. Mange i familien og slekten jobber også i helsevesenet, og det har nok hatt betydning for studievalget mitt. Jeg kunne nok ikke jobbet på et kon-tor. Jeg ønsker å møte mennesker, og være ”der det skjer”.

– Så langt synes jeg studiet har vært svært bra. Interessante fag og dyktige fore-lesere. Det betyr jo mye! Studentene er

dessuten utadvendte og lett å bli kjent med. Her er det et tett miljø hvor vi blir tatt godt vare på. Det gjør at vi trives, noe som er viktig for motivasjonen.

Bernt Andre mener det er utfordrende å studere sykepleie.

– De ulike fagene kan være vanskelige, men det er motiverende å ikke bare ”seile gjennom”. At en må stå på, skaper dyktige sykepleiere, mener han.

– Det er nyttig med praksis, som er en

vesentlig del av utdanningen. Studiet blir mer levende når en får oppleve hvordan det er. Det er veldig bra å få noen ”smakebiter på virkeligheten” som gjør at man får bedre forståelse av teorifagene.

Bernt Andre er ennå ikke helt sikker på hva han skal gjøre når han er ferdig utdan-net, men han tror det kan være interessant å arbeide på en akuttavdeling. Han har også tenkt på Forsvaret som en mulig yrkesvei – kanskje også Afghanistan på nytt.

Når helsefagene flyttes fra Arendal til Grimstad er en 90 år gammel utdanningstradisjon over. Alle ansatte blir invitert til å gå fra dagens lokaler til de nye, og dersom helsa ikke tillater det, er det muligheter

for å bli dyttet i både rullestol og seng.

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

Marsjen er en del av den fysiske flyttin-gen, men det å flytte aktiviteten betyr også et skifte hvor man både ser bakover og framover. Fakultetet for helse- og

idrettsfag har derfor tatt initiativet til å få skrevet en bok som skal fortelle om utdanningen i et historisk perspektiv, og som også ser på hvilken betydning hel-sefagene har hatt for samfunnet rundt og hvordan fagene har endret betydning.

Boka er klar til sommeren, og vil presenteres når fakultetet tar farvel med Arendal.

Helsesektoren har ikke hengt med i utviklingen, så nå sat-ses det på å utvikle smarte løsninger på tvers av helse-, teknologi- og økonomifag. Ny og eksisterende teknologi kan løse mange av helseutfordrin-gene vi står overfor.

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

- At teknologien får en større plass i hel-sefaget, betyr ikke fremmedgjøring eller mindre menneskelig kontakt. Tvert imot så kan teknologien utnyttes til å bruke tiden bedre når man først har en kon-sultasjon. Tida hos fastlegen kan brukes på dialog, framfor å fylle inn skjemaer sammen, forteller Rune Fensli.

Fensli er førsteamanuensis ved Insti-tutt for informasjons- og kommunika-sjonsteknologi i Grimstad, og han ser fram til åpningen av nye Campus hvor det etableres et mini-sykehus med mo-derne teknologi. Han mener bestemt at teknologi kan være med på å styrke kon-takten mellom pasienter og helseperso-nell.

- Stadig flere har tilgang og kompe-tanse på å fylle inn skjemaer og booke avtaler via internett. Kommende genera-

sjoner eldre forventer effektive løsninger, og det må også helsevesenet ta innover seg.

Samhandlingsreformen peker på ut-fordringene vi har og som kommer. Pleie skal foregå hjemme lengst mulig, og sy-kehuset skal delvis desentraliseres ut til kommunene.

- Vi har jo nye løsninger som hjem-medialyse og hjemmerespirator som gjør at flere kan være hjemme. Det viktigste vi må ivareta, er tryggheten, fortsetter Fensli.

Det finnes ingen gode løsninger for deling av helseinformasjon i dag. Dette stiller svært høye krav til sikkerhet, men det er viktig å få etablert dette dersom vi skal kunne sende informasjon elektro-nisk til fastlege og sykehus.

- Vi deler ukritisk mye privat informa-sjon i sosiale medier, men da velger vi selv hva vi vil gå ut med. Helseopplys-ninger er noe man ikke vil dele uansett. Men når private aktører klarer å lage gode og sikre løsninger for vektklubber og lignende, må vi også klare å få laget gode løsningen i helsevesenet, avslutter Fensli.

I august står minisykehuset på Cam-pus Grimstad klar med alt det siste innen moderne sykehusdrift, og med studenter som ønsker å kaste seg over de store hel-seutfordringene vi står overfor.

Fra Afghanistan til sykepleierstudier

Det nye minisykehuset tar i bruk teknologí i langt større grad enn hva som er tilfellet i dag. Foto: Lærdal Medical

Flytting markeres med marsj og bok

Smarte løsninger gir godt helsetilbud

«Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, og det mener jeg er en forutsetning for å bli sykepleier.»

5om Campus

LINN TØNNESEN, SYKEPLEIEUTD. Nå går jeg snart ut herfra og jeg har trivdes godt i Arendal, men det blir bra med nye og større lokaler og flere studenter.

KRISTINA EIDE OLSEN, INTENSIVSYKEPLEIEUTD. Selv kom-mer jeg til å være mye ute i praksis det neste halv-året, men det betyr mye å få et fellesskap med flere studenter for å lage et større miljø rundt studiene.

IDA MAGDALENE BYKLUM, SYKEPLEIERUTD. Et større miljø gir oss følelsen av å faktisk gå på et universitet. Bedre kantine, større lokaler og kortere reisevei betyr mye for meg.

CARINA M. LUND, SYKEPLEIERUTD. Endelig får vi alt samlet! Nå blir det enklere å pendle, alt er nytt og det blir mer likt Campus i Kristiansand.

NASTASJA ROBSTAD, SYKEPLEIERUTDSelv er jeg mest i Kristiansand, men klart det blir bra! Større loka-ler, større tilbud og flere studenter vil gi en bedre universitetsfølelse.

Sykepleiersudent Bernt Andre Husby kan godt tenke seg å arbeide på akutten når han er ferdig utdannet.

FAKULTET FOR HELSE- OG IDRETTSFAG FAKULTET FOR HELSE- OG IDRETTSFAG

Page 12: Open Campus 2010

UIA 201012 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 13

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

Anna Karin Thorell, Human Resource Manager og Kjersti Fosse, Manager In-

ternal Services, og har lang og god erfa-ring med å ta imot praksisstudenter fra Universitetet i Agder (UiA) til BW Off-

shores APL-divisjon på Hisøya i Aren-dal.

- Studentene som kommer hit, lærer ikke bare mye av oss, men vi får også tilført nyttig og oppdatert kunnskap. Vi jobber tett med studentene, men de får også stor frihet under ansvar. Viser man interesse i ord og handling, får man også tillit, sier Anna Karin.

Kjersti forteller om en variert arbeids-dag med store og små arbeidsoppgaver.

- De to siste studentene som har vært her nå, har jobbet med forhandling av treningsavtaler, gjort tidkrevende forbe-redelser og systematisering og har også vært involvert i gjennomføring av kom-pliserte strategiprosesser.

Praksis gir verdifull innsikt i data-verktøy, referanser på relevant arbeid og mulighet til anvende teoretisk kunnskap.

Praksisstudentene fra dette studiet jobber fire uker av gangen i tre perioder

Fra høsten 2011 tilbyr Uni-versitetet i Agder ny master-grad i ledelse med to spe-sialiseringer: Den ene er en oppgradering av det allerede eksisterende studiet i perso-nalledelse og kompetanseut-vikling (PK), mens den andre er et helt nytt studium i inno-vasjon og samfunnsendring. AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

– Målet med dette siste er at studentene skal forstå rekkevidden av ny samhandlingsre-form, forstå hvorfor regional utvikling blir viktigere og kunne forstå at samfunnsutvik-ling er integrerte prosesser.

Professor Hans Christian Garmann Johnsen forteller at det ikke bare er offent-lige organisasjoner som er i endring, men også næringslivet.

- Framover kreves det at bedrifter også tar større sosialt ansvar. Før eide man en ressurs som et fossefall og hadde kontrol-len over det, men nå er stadig flere bedrifter avhengig av kunnskapen til de ansatte. Den eier ikke bedriften!

De kjente næringsklyngene på Sørlan-det, Eyde- og Node-nettverket, er bare star-ten på et stadig tettere samarbeid bedrifter imellom.

- Bedriftene utvikler seg ikke på egne ressurser, og må derfor se seg om etter be-drifter i lignende bransjer innenfor egen re-gion for å utvikle seg videre, forklarer Hans Christian.

I offentlig forvaltning vil konsekvensene

av regionalisering bli enda større. Kommu-nene får økonomiske fordeler av tett sam-arbeid på regionalt nivå, men det vil også skape forskjeller regionene imellom.

- Fylkessammenslåingsdebatten i Agder-fylkene er bare starten på en lang rekke lignende debatter. Det vil tvinge seg fram overalt for å best kunne løse de store oppga-vene som venter regionene og kommunene. Mange oppgaver er for lokale og kompli-serte til å løse på statlig nivå, mens kom-munene er for små.

Det er spesielt Nord-Europa som utmer-ker seg med sterk utvikling i retning av de-sentralisering og regionalisering, men også utenfor vårt hjørne av verden er interessen stor.

- Frankrike har tradisjonelt hatt en sterk stat. I USA er samarbeid ofte i sterkere grad tuftet på markedets premisser og i deler av Asia på neo-konfusianske idéer. Uansett så selger lærebøker om regionalisering og klyngetenkning svært godt også her, så dette er kompetanse som er tiltrengt i hele verden.

- Det er ikke noen ordentlig gode spesia-lister på dette feltet, og vi trenger noen som kan se innovasjon i et samfunnsperspektiv. I debatten om for eksempel sykefravær er dette viktig kompetanse for å forklare sam-menhenger, sier Hans Christian.

Den nye mastergraden er trolig den eneste i sitt slag i Norge. Det er en rekke ut-danningsinstitusjoner som tilbyr utdannelse innen innovasjon, men de er mer knyttet opp til bedriftsinterne perspektiver, entre-prenørskap og teknologiledelse. Våre kand-itater vil utmerke seg ved også å kunne mye om virksomheten i et samfunnsperspektiv.

Søkere må ha en bachelorgrad i økonomi eller samfunnsfag, eller en tilsvarende bak-grunn, for å komme i betraktning.

Professor Hans Christian Garmann Johnsen ser fram til å tilby studenter mastergrad i innovasjon og samfunnsendring.

verdifullt nettverk Praksis gir

med undervisning på fredager.- Jeg tror at vi lettere beholder kom-

petansen på Sørlandet ved å knytte til oss studenter på denne måten, og samti-dig får vi muligheten til å rekruttere på en god måte, avslutter Anna Karin.

BW Offshore i Arendal har 165 an-satte, og de tar imot to til tre studenter årlig.

Erfaring med praksis i bedrifter gir ikke bare studenter nyttig kunnskap og nye kontakter, men er også verdifullt for bedrifter i en stadig hardere kamp om kompetent arbeidskraft.

Anna Karin Thorell og Kjersti Fosse ser fram til å motta flere studenter til Arendal og BW Offshore.

Ny utdanning innen regionalisering og endring

«Framover kreves det at bedrifter også tar større sosialt ansvar»

HELENE GLIDDI, ØKONOMIFAGJeg ser fram til å få flere stikkontak-ter til laptoper, også blir det selv-sagt generelt et løft når alt er nytt.

ANTONINA SONGEDAL, ØKONOMIFAGNå får vi flere uttak til ledninger, og for min del håper jeg at parkerings-situasjonen blir mye bedre enn den er i dag.

KRISTOFFER HURV, ØKONOMIFAGDet blir fint med nye lokaler. Nå får vi et flott bygg til å fortsette studi-ene i, og vi får et mye bedre tilbud til alle studentene.

SINDRE HANSEN, ØKONOMIFAGJeg ser fram til bedre tekniske løs-ninger og mer bruk av PC i skoleda-gen. Nytt bygg gir et større studie-miljø og mange flere studenter.

BASIL DALEQ, ØKONOMIFAGDet blir bra med nytt bygg og nytt utstyr! Jeg tror også student-miløet blir bedre, og jeg ser fram til åpningen av nytt studenthus.

5FAKULTET FOR ØKONOMI OG SAMFUNNSVITENSKAP FAKULTET FOR ØKONOMI OG SAMFUNNSVITENSKAP

om Campus

Page 13: Open Campus 2010

UIA 201012 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 13

AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

Anna Karin Thorell, Human Resource Manager og Kjersti Fosse, Manager In-

ternal Services, og har lang og god erfa-ring med å ta imot praksisstudenter fra Universitetet i Agder (UiA) til BW Off-

shores APL-divisjon på Hisøya i Aren-dal.

- Studentene som kommer hit, lærer ikke bare mye av oss, men vi får også tilført nyttig og oppdatert kunnskap. Vi jobber tett med studentene, men de får også stor frihet under ansvar. Viser man interesse i ord og handling, får man også tillit, sier Anna Karin.

Kjersti forteller om en variert arbeids-dag med store og små arbeidsoppgaver.

- De to siste studentene som har vært her nå, har jobbet med forhandling av treningsavtaler, gjort tidkrevende forbe-redelser og systematisering og har også vært involvert i gjennomføring av kom-pliserte strategiprosesser.

Praksis gir verdifull innsikt i data-verktøy, referanser på relevant arbeid og mulighet til anvende teoretisk kunnskap.

Praksisstudentene fra dette studiet jobber fire uker av gangen i tre perioder

Fra høsten 2011 tilbyr Uni-versitetet i Agder ny master-grad i ledelse med to spe-sialiseringer: Den ene er en oppgradering av det allerede eksisterende studiet i perso-nalledelse og kompetanseut-vikling (PK), mens den andre er et helt nytt studium i inno-vasjon og samfunnsendring. AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

– Målet med dette siste er at studentene skal forstå rekkevidden av ny samhandlingsre-form, forstå hvorfor regional utvikling blir viktigere og kunne forstå at samfunnsutvik-ling er integrerte prosesser.

Professor Hans Christian Garmann Johnsen forteller at det ikke bare er offent-lige organisasjoner som er i endring, men også næringslivet.

- Framover kreves det at bedrifter også tar større sosialt ansvar. Før eide man en ressurs som et fossefall og hadde kontrol-len over det, men nå er stadig flere bedrifter avhengig av kunnskapen til de ansatte. Den eier ikke bedriften!

De kjente næringsklyngene på Sørlan-det, Eyde- og Node-nettverket, er bare star-ten på et stadig tettere samarbeid bedrifter imellom.

- Bedriftene utvikler seg ikke på egne ressurser, og må derfor se seg om etter be-drifter i lignende bransjer innenfor egen re-gion for å utvikle seg videre, forklarer Hans Christian.

I offentlig forvaltning vil konsekvensene

av regionalisering bli enda større. Kommu-nene får økonomiske fordeler av tett sam-arbeid på regionalt nivå, men det vil også skape forskjeller regionene imellom.

- Fylkessammenslåingsdebatten i Agder-fylkene er bare starten på en lang rekke lignende debatter. Det vil tvinge seg fram overalt for å best kunne løse de store oppga-vene som venter regionene og kommunene. Mange oppgaver er for lokale og kompli-serte til å løse på statlig nivå, mens kom-munene er for små.

Det er spesielt Nord-Europa som utmer-ker seg med sterk utvikling i retning av de-sentralisering og regionalisering, men også utenfor vårt hjørne av verden er interessen stor.

- Frankrike har tradisjonelt hatt en sterk stat. I USA er samarbeid ofte i sterkere grad tuftet på markedets premisser og i deler av Asia på neo-konfusianske idéer. Uansett så selger lærebøker om regionalisering og klyngetenkning svært godt også her, så dette er kompetanse som er tiltrengt i hele verden.

- Det er ikke noen ordentlig gode spesia-lister på dette feltet, og vi trenger noen som kan se innovasjon i et samfunnsperspektiv. I debatten om for eksempel sykefravær er dette viktig kompetanse for å forklare sam-menhenger, sier Hans Christian.

Den nye mastergraden er trolig den eneste i sitt slag i Norge. Det er en rekke ut-danningsinstitusjoner som tilbyr utdannelse innen innovasjon, men de er mer knyttet opp til bedriftsinterne perspektiver, entre-prenørskap og teknologiledelse. Våre kand-itater vil utmerke seg ved også å kunne mye om virksomheten i et samfunnsperspektiv.

Søkere må ha en bachelorgrad i økonomi eller samfunnsfag, eller en tilsvarende bak-grunn, for å komme i betraktning.

Professor Hans Christian Garmann Johnsen ser fram til å tilby studenter mastergrad i innovasjon og samfunnsendring.

verdifullt nettverk Praksis gir

med undervisning på fredager.- Jeg tror at vi lettere beholder kom-

petansen på Sørlandet ved å knytte til oss studenter på denne måten, og samti-dig får vi muligheten til å rekruttere på en god måte, avslutter Anna Karin.

BW Offshore i Arendal har 165 an-satte, og de tar imot to til tre studenter årlig.

Erfaring med praksis i bedrifter gir ikke bare studenter nyttig kunnskap og nye kontakter, men er også verdifullt for bedrifter i en stadig hardere kamp om kompetent arbeidskraft.

Anna Karin Thorell og Kjersti Fosse ser fram til å motta flere studenter til Arendal og BW Offshore.

Ny utdanning innen regionalisering og endring

«Framover kreves det at bedrifter også tar større sosialt ansvar»

HELENE GLIDDI, ØKONOMIFAGJeg ser fram til å få flere stikkontak-ter til laptoper, også blir det selv-sagt generelt et løft når alt er nytt.

ANTONINA SONGEDAL, ØKONOMIFAGNå får vi flere uttak til ledninger, og for min del håper jeg at parkerings-situasjonen blir mye bedre enn den er i dag.

KRISTOFFER HURV, ØKONOMIFAGDet blir fint med nye lokaler. Nå får vi et flott bygg til å fortsette studi-ene i, og vi får et mye bedre tilbud til alle studentene.

SINDRE HANSEN, ØKONOMIFAGJeg ser fram til bedre tekniske løs-ninger og mer bruk av PC i skoleda-gen. Nytt bygg gir et større studie-miljø og mange flere studenter.

BASIL DALEQ, ØKONOMIFAGDet blir bra med nytt bygg og nytt utstyr! Jeg tror også student-miløet blir bedre, og jeg ser fram til åpningen av nytt studenthus.

5FAKULTET FOR ØKONOMI OG SAMFUNNSVITENSKAP FAKULTET FOR ØKONOMI OG SAMFUNNSVITENSKAP

om Campus

Page 14: Open Campus 2010

UIA 201014 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 15

Karrieresenteret ved UiA er i gang med sin første kan-didatundersøkelse; for å kartlegge tidligere studen-ters karrierevalg.

- Vi kontakter tidligere studenter som har avlagt en grad i årene 2007, 2008 og 2009, kan leder ved Karrieresenteret Gerd Reidun Helmikstøl fortelle.

Målet er at undersøkelsen skal gi UiA svar på hvor studentene har fått jobb, om jobben er relevant i forhold til utdanning, om de har tatt arbeid her i re-gionen og om utdanningen har gitt dem nødvendige kompetansen for å mestre oppgavene de nå er satt til å løse.

- Alt dette er verdifull informasjon for Universitetet og Karrieresenteret, med tanke på å være bindeleddet mel-lom Universitet og arbeidsliv, forklarer Helmikstøl.

- Dataene vi samler inn fra kandida-tundersøkelsen gir oss dessuten svært verdifull informasjon om alt fra stu-dienes relevans til UiAs kontinuerlige profilerings- og rekrutteringsarbeid, som for øvrig er viktig kunnskap for ar-beidslivet vi er forankret i også, mener Helmikstøl.

KARRIERESENTERET – FOR STUDENTER OG ARBEIDSLIVSpørsmål som Hva kan jeg? Hva vil jeg bli? Hvor finnes mine karrieremulighe-ter?

kan det være vanskelig å finne svar på alene, og her kan Karrieresenteret bidra.

- Vi tilbyr våre tjenester både til deg som er i ferd med å avslutte studiene dine, og til deg som står overfor noen veivalg du ønsker å drøfte med noen underveis i studieforløpet ditt. Vi tilbyr kurs i jobbsøking, intervjutrening og in-dividuell karriereveiledning. Ta kontakt med oss, så vil vi sammen forsøke å fin-ne svar på spørsmålene dine, oppfordrer lederen ved Karrieresenteret.

KOMPETANSETORGETHelmikstøl ønsker også henvise alle be-drifter og virksomheter som angår oss til Kompetansetorget, et nettsted for formidling av prosjektoppgaver og del-tidsjobber fra arbeidslivet til studenter ved UiA.

- Her oppfordrer jeg bedrifter legge ut forslag til prosjektoppgaver som de ønsker utført av studenter, og studen-tene kan registrere seg i som jobbsøkere i jobbdatabasen. AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

- Hittil har vi kun hatt studentene her de to første årene, men nå kan vi tilby de tre første årene her på nye Campus til de som ønsker matematikk og naturfag, forteller koordinator Anne Birte Brekke ved lærer-utdanningen.

- Det blir spennende å se hvor mange

som ønsker seg til Grimstad, for dette er nytt av året.

Lærerutdanningen er lagt opp med to fag i semesteret, og i hvert semester har man fire uker praksis i grunnskolene uni-versitetet samarbeider med.

Eivind Andre Tunsberg er førsteårs læ-rerstudent, og han stor nytte av å være ute og jobbe med skolebarn.

Karrieresenteret i gang med kartlegging av studenter

TA KONTAKT!Du finner Karrieresenteret på begge campusene:Kristiansand: I Servicetorget i første etasje på Campus KristiansandGrimstad: På Campus i Grooseveien frem til august.E- post: [email protected] - Internett: www.uia.no/karrieresenteret

Grunnskoleutdanning med

naturfaglig fokusAllmennlærerutdanning blir historie fra høsten av, og studentene må nå velge mellom grunnskolelæ-rerutdanning for 1. – 7. klasse eller 5. – 10. klasse. I Grimstad får lærerstudentene naturfaglig fokus, og det betyr at naturfag kommer fort inn i studiet.

- Praksisen gjør det vi studerer mer vir-kelighetsnært, og vi får muligheten til å se sammenhengen mellom teori og praksis.

I dag er omtrent 25% av allmennlærer-studentene og 15% av førskolelærerstu-dentene gutter. Med styrket lærerutdan-ning og mer spesialisering håper Anne Birte at dette endres.

- En bedre balanse er bra for student-miljøet, men det er aller viktigst for rekrut-teringen til læreryrket. Arbeidsmiljøet blir bedre, og vi vet at rollemodeller av begge kjønn er viktig for barn. I Grimstad har vi klart å få flere jenter til å studere teknologi, og nå er det på tide å jobbe målrettet for å få flere gutter til læreryrket.

Selv har Eivind allerede merket at det er et visst konkurransefortrinn å være gutt.

- Da jeg søkte på jobb i barnehage for

å få mer kunnskap om læreryrket, danket jeg ut en bunch med jenter, og jeg merker allerede at det er lett å få jobb som vikar i grunnskolen, forteller Eivind.

Stefan Matych studerer for å bli før-skolelærer, og han tror forklaringen er ganske enkel på at han har så få mannlige kolleger.

- Vi menn undervurderer yrket! Det er svært inspirerende å være med på å på-virke barns oppvekst positivt. Selv om jeg har en dårlig morgen, er det ingenting som er så inspirerende som å treffe barn når en kommer på jobb.

- For meg er dette et perfekt yrkesvalg. Jeg hadde selv ikke vurdert yrket tidli-gere, men jeg ser mer og mer fram til å komme i gang med å jobbe. Jeg har al-lerede fått erfare at ingen dager er like, og

så har vi store muligheter til å lage egne opplegg. Det gjør hverdagen utfordrende og inspirerende, forklarer Stefan.

Lærerutdanningen er nå inne i sitt siste semester på Dømmesmoen, og forandrin-gen blir stor når man går fra et lite miljø hvor alle kjenner alle til en stor Campus med flere tusen studenter.

- Det å bli en tettere del av et større fagmiljø vil unektelig gi oss større faglig utbytte, forteller Anne Birte ved lærerut-danningen.

Ved Campus Grimstad kan man ta to av de fire årene av generell grunnskoleut-danning for 1. – 7. klasse eller tre av fire år hvis man tar grunnskoleutdanning med naturfaglig fokus.

TINA WIDGREN, FØRSKOLELÆRERUTD. Jeg er veldig fornøyd og har trivdes svært godt på Dømmesmoen. Men det er positivt at man har mulighe-ten til å treffe flere folk!

LINDA MARI JOHANSEN, FØRSKOLELÆRERUTD. Endelig blir alle samlet, men det er veldig fint på Dømmes-moen. På ny Campus vil det bli lettere å bli kjent med flere og mange gode studentakti-viteter.

KAIA BOGENES, ALLMENNLÆRERUTD. Jeg har igrunn fått lite informa-sjon om hva som skal skje, men et større studentmiljø er jo veldig bra.

HENRIK SCHAU FRANDSEN, ALLMENNLÆRERUTD. Nå kommer vi sammen med andre studenter, og selv kjenner jeg jo mange på andre fakulteter. Men på Dømmesmoen har vi det intimt og har god kontakt studentene imellom.

MARIE RANNEKLEIV, ALLMENNLÆRERUTD. Det er jo litt smått på Dømmes-moen, så med ny Campus får vi et større fellesskap. Vi blir bedre kjent med flere, og vi får tilgang til mange flere aktiviteter.

5LÆRERUTDANNINGENE LÆRERUTDANNINGENE

Stefan Matych (fra venstre), førskolelærerstu-dent, Eivind Andre Tunsberg, allmennlærerstu-dent, og Anne Birte Brekke, koordinator ved lærerutdanningen er omkranset av jenter, men håper at flere gutter søker seg til lærerutdannin-gen i Grimstad.

om Campus

Page 15: Open Campus 2010

UIA 201014 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 15

Karrieresenteret ved UiA er i gang med sin første kan-didatundersøkelse; for å kartlegge tidligere studen-ters karrierevalg.

- Vi kontakter tidligere studenter som har avlagt en grad i årene 2007, 2008 og 2009, kan leder ved Karrieresenteret Gerd Reidun Helmikstøl fortelle.

Målet er at undersøkelsen skal gi UiA svar på hvor studentene har fått jobb, om jobben er relevant i forhold til utdanning, om de har tatt arbeid her i re-gionen og om utdanningen har gitt dem nødvendige kompetansen for å mestre oppgavene de nå er satt til å løse.

- Alt dette er verdifull informasjon for Universitetet og Karrieresenteret, med tanke på å være bindeleddet mel-lom Universitet og arbeidsliv, forklarer Helmikstøl.

- Dataene vi samler inn fra kandida-tundersøkelsen gir oss dessuten svært verdifull informasjon om alt fra stu-dienes relevans til UiAs kontinuerlige profilerings- og rekrutteringsarbeid, som for øvrig er viktig kunnskap for ar-beidslivet vi er forankret i også, mener Helmikstøl.

KARRIERESENTERET – FOR STUDENTER OG ARBEIDSLIVSpørsmål som Hva kan jeg? Hva vil jeg bli? Hvor finnes mine karrieremulighe-ter?

kan det være vanskelig å finne svar på alene, og her kan Karrieresenteret bidra.

- Vi tilbyr våre tjenester både til deg som er i ferd med å avslutte studiene dine, og til deg som står overfor noen veivalg du ønsker å drøfte med noen underveis i studieforløpet ditt. Vi tilbyr kurs i jobbsøking, intervjutrening og in-dividuell karriereveiledning. Ta kontakt med oss, så vil vi sammen forsøke å fin-ne svar på spørsmålene dine, oppfordrer lederen ved Karrieresenteret.

KOMPETANSETORGETHelmikstøl ønsker også henvise alle be-drifter og virksomheter som angår oss til Kompetansetorget, et nettsted for formidling av prosjektoppgaver og del-tidsjobber fra arbeidslivet til studenter ved UiA.

- Her oppfordrer jeg bedrifter legge ut forslag til prosjektoppgaver som de ønsker utført av studenter, og studen-tene kan registrere seg i som jobbsøkere i jobbdatabasen. AV PETTER NATANAEL TOLDNÆS

- Hittil har vi kun hatt studentene her de to første årene, men nå kan vi tilby de tre første årene her på nye Campus til de som ønsker matematikk og naturfag, forteller koordinator Anne Birte Brekke ved lærer-utdanningen.

- Det blir spennende å se hvor mange

som ønsker seg til Grimstad, for dette er nytt av året.

Lærerutdanningen er lagt opp med to fag i semesteret, og i hvert semester har man fire uker praksis i grunnskolene uni-versitetet samarbeider med.

Eivind Andre Tunsberg er førsteårs læ-rerstudent, og han stor nytte av å være ute og jobbe med skolebarn.

Karrieresenteret i gang med kartlegging av studenter

TA KONTAKT!Du finner Karrieresenteret på begge campusene:Kristiansand: I Servicetorget i første etasje på Campus KristiansandGrimstad: På Campus i Grooseveien frem til august.E- post: [email protected] - Internett: www.uia.no/karrieresenteret

Grunnskoleutdanning med

naturfaglig fokusAllmennlærerutdanning blir historie fra høsten av, og studentene må nå velge mellom grunnskolelæ-rerutdanning for 1. – 7. klasse eller 5. – 10. klasse. I Grimstad får lærerstudentene naturfaglig fokus, og det betyr at naturfag kommer fort inn i studiet.

- Praksisen gjør det vi studerer mer vir-kelighetsnært, og vi får muligheten til å se sammenhengen mellom teori og praksis.

I dag er omtrent 25% av allmennlærer-studentene og 15% av førskolelærerstu-dentene gutter. Med styrket lærerutdan-ning og mer spesialisering håper Anne Birte at dette endres.

- En bedre balanse er bra for student-miljøet, men det er aller viktigst for rekrut-teringen til læreryrket. Arbeidsmiljøet blir bedre, og vi vet at rollemodeller av begge kjønn er viktig for barn. I Grimstad har vi klart å få flere jenter til å studere teknologi, og nå er det på tide å jobbe målrettet for å få flere gutter til læreryrket.

Selv har Eivind allerede merket at det er et visst konkurransefortrinn å være gutt.

- Da jeg søkte på jobb i barnehage for

å få mer kunnskap om læreryrket, danket jeg ut en bunch med jenter, og jeg merker allerede at det er lett å få jobb som vikar i grunnskolen, forteller Eivind.

Stefan Matych studerer for å bli før-skolelærer, og han tror forklaringen er ganske enkel på at han har så få mannlige kolleger.

- Vi menn undervurderer yrket! Det er svært inspirerende å være med på å på-virke barns oppvekst positivt. Selv om jeg har en dårlig morgen, er det ingenting som er så inspirerende som å treffe barn når en kommer på jobb.

- For meg er dette et perfekt yrkesvalg. Jeg hadde selv ikke vurdert yrket tidli-gere, men jeg ser mer og mer fram til å komme i gang med å jobbe. Jeg har al-lerede fått erfare at ingen dager er like, og

så har vi store muligheter til å lage egne opplegg. Det gjør hverdagen utfordrende og inspirerende, forklarer Stefan.

Lærerutdanningen er nå inne i sitt siste semester på Dømmesmoen, og forandrin-gen blir stor når man går fra et lite miljø hvor alle kjenner alle til en stor Campus med flere tusen studenter.

- Det å bli en tettere del av et større fagmiljø vil unektelig gi oss større faglig utbytte, forteller Anne Birte ved lærerut-danningen.

Ved Campus Grimstad kan man ta to av de fire årene av generell grunnskoleut-danning for 1. – 7. klasse eller tre av fire år hvis man tar grunnskoleutdanning med naturfaglig fokus.

TINA WIDGREN, FØRSKOLELÆRERUTD. Jeg er veldig fornøyd og har trivdes svært godt på Dømmesmoen. Men det er positivt at man har mulighe-ten til å treffe flere folk!

LINDA MARI JOHANSEN, FØRSKOLELÆRERUTD. Endelig blir alle samlet, men det er veldig fint på Dømmes-moen. På ny Campus vil det bli lettere å bli kjent med flere og mange gode studentakti-viteter.

KAIA BOGENES, ALLMENNLÆRERUTD. Jeg har igrunn fått lite informa-sjon om hva som skal skje, men et større studentmiljø er jo veldig bra.

HENRIK SCHAU FRANDSEN, ALLMENNLÆRERUTD. Nå kommer vi sammen med andre studenter, og selv kjenner jeg jo mange på andre fakulteter. Men på Dømmesmoen har vi det intimt og har god kontakt studentene imellom.

MARIE RANNEKLEIV, ALLMENNLÆRERUTD. Det er jo litt smått på Dømmes-moen, så med ny Campus får vi et større fellesskap. Vi blir bedre kjent med flere, og vi får tilgang til mange flere aktiviteter.

5LÆRERUTDANNINGENE LÆRERUTDANNINGENE

Stefan Matych (fra venstre), førskolelærerstu-dent, Eivind Andre Tunsberg, allmennlærerstu-dent, og Anne Birte Brekke, koordinator ved lærerutdanningen er omkranset av jenter, men håper at flere gutter søker seg til lærerutdannin-gen i Grimstad.

om Campus

Page 16: Open Campus 2010

UIA 201016 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 17

En ingeniørs rituelle

jomfruturAV PÅL GRANDAL OG HELEN G. PETTERSEN (FOTO)

- På sjøen har man alltid en seremoni når man krysser ekvator, innleder Helen.

- Pollywogs kalles de som aldri før har krysset ekvator til sjøs – men blir en shell-back etter seremonien, fortsetter hun ener-gisk.

- Man må sette seg ned i et kar fylt med gamle matrester og fiskeolje. Etter det noe spesielle karbadet må man krabbe over til ”The baby” den tjukkeste mannen på båten. Han har sjokolade på magen som du må slikke av. Den neste i rekken av fornedrig-heter er Kong Neptun, som sprøyter sennep i munnen på deg. Til slutt slår ”The Sea Hag” på gongongen og bekrefter at du er shellback – med påfølgende høytidelig di-plomoverrekkelse fra kapteinen, forklarer Helen med stor innlevelse.

SERVICEINGENIØR OVER HELE VERDENHelen mønstra på i Durban i desember i fjor. Fem ukers reise mellom Durban og Mexico-gulfen lå foran henne om bord ”Discoverer Inspiration”, et amerikansk-eid boreskip med Modular Derrick Drilling Machine utviklet av Aker Solutions i sam-arbeid med det amerikanske offshoreselska-pet Transocean.

- Jeg ble faktisk ikke sjøsjyk, selv om vi hadde to dager midt i turen med litt sjø. Da vi kom inn i Mexico-gulfen ble det riktig-nok litt kaldt pga nordlige halvkules vinter, flirer mekatronikkingeniøren.

Som serviceingeniør i Aker Solutions MH har hun de neste to kalenderårene plan-lagt til minste detalj. Rotasjoner på fire uker gir henne all verdens muligheter til å reise verden over, enten hun skal ut på jobb på offshoreinstallasjoner i Nordsjøen eller på boreskip i Indiske hav. Men hun ser også frem til fire ukers friperioder.

- Å ja, utbryter Helen!- Jeg planlegger å besøke venner her og

der nå som jeg har mulighet til det. Har ven-ninner i Italia og København som vil kunne vente besøk om ikke så altfor lenge, lover hun.

- Og når Aker Solutions betaler godt, så jeg kommer ikke til å lide noen nød de ukene jeg er hjemme på land heller.

SAVNET GRIMSTADHelen er opprinnelig fra Bergen, men kom til Grimstad som mekatronikkstudent for tre og et halvt år siden. Da hun fikk jobb i fjor høst, flyttet hun til Kristiansand.

- Det var greit i Kristiansand, men jeg fant etter en stund ut at jeg hadde hele nett-

verket mitt i Grimstad, så jeg flyttet tilbake til Grimstad da jeg kom hjem fra ”jomfrutu-ren” på nyåret, forklarer Helen.

Hun er ikke fremmed for å flytte fra Grimstad igjen, men kanskje ikke med det første.

- Jobben tilrettelegger for at man kan bo i f.eks. Singapore, og det skal bli mye aktivitet i Kina etter hvert også, så det kan jo være man blir tilbudt noe der etter hvert, håper Helen.

YDMYK INGENIØR23-åringen fra Bergen er veldig ydmyk

overfor yrket og karrieren hun har påbegynt hos Aker Solutions MH, men hun har pla-nene klare for egen del.

- Som serviceingeniør får man kunnskap om hvordan maskinene virker, som er helt nødvendig grunnkompetanse for senere å kunne jobbe innen utvikling, antyder Helen.

- Men for øyeblikket vil jeg jobbe ”hands on” med maskiner. Jeg har masse å lære i lang tid fremover på MDDM-boremaskinen jeg har fått opplæring på, og jeg gleder meg som en unge til neste tur, avslutter den ener-giske serviceingeniøren som endelig er blitt Shellback!

Helen G. Pettersen har helt siden ungdomsskolen visst at hun skulle jobbe offshore. Da hun fikk jobb som serviceingeniør hos Aker Solutions etter endt utdannelse i 2009, visste Helen at hun hadde landa drømmejobben. Det som ventet henne på jomfruturen før jul kom riktignok litt uventet!

Aker Solutions utvikler og leverer Modular Derrick Drilling Maschines (MDDM-er) til avanserte boreskip. Den innovative teknologien bak MDDM gir maksimal oppetid, ekstremt god drift, forbedret sikkerhet og effektivitet.

Helen krysser ekvator og må ifølge tradisjonen pent ta turen oppi dette karet fylt med gamle matrester og fiskeolje. Dette var opprinnelig et rituale som erfarne sjømenn brukte for å teste sjødyktigheten til førestereisguttene.

Helens jobb går mye på å sjekke kabler og tilkoblingspunkter. Mens andre jobber hydraulisk og mekanisk jobber Helen med det elektriske.

Helens arbeidsplass på den fem uker lange ferden fra det Indiske hav

til Mexico-gulfen i desember i fjor.

ALUMNIPROFILEN ALUMNIPROFILEN

Page 17: Open Campus 2010

UIA 201016 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 17

En ingeniørs rituelle

jomfruturAV PÅL GRANDAL OG HELEN G. PETTERSEN (FOTO)

- På sjøen har man alltid en seremoni når man krysser ekvator, innleder Helen.

- Pollywogs kalles de som aldri før har krysset ekvator til sjøs – men blir en shell-back etter seremonien, fortsetter hun ener-gisk.

- Man må sette seg ned i et kar fylt med gamle matrester og fiskeolje. Etter det noe spesielle karbadet må man krabbe over til ”The baby” den tjukkeste mannen på båten. Han har sjokolade på magen som du må slikke av. Den neste i rekken av fornedrig-heter er Kong Neptun, som sprøyter sennep i munnen på deg. Til slutt slår ”The Sea Hag” på gongongen og bekrefter at du er shellback – med påfølgende høytidelig di-plomoverrekkelse fra kapteinen, forklarer Helen med stor innlevelse.

SERVICEINGENIØR OVER HELE VERDENHelen mønstra på i Durban i desember i fjor. Fem ukers reise mellom Durban og Mexico-gulfen lå foran henne om bord ”Discoverer Inspiration”, et amerikansk-eid boreskip med Modular Derrick Drilling Machine utviklet av Aker Solutions i sam-arbeid med det amerikanske offshoreselska-pet Transocean.

- Jeg ble faktisk ikke sjøsjyk, selv om vi hadde to dager midt i turen med litt sjø. Da vi kom inn i Mexico-gulfen ble det riktig-nok litt kaldt pga nordlige halvkules vinter, flirer mekatronikkingeniøren.

Som serviceingeniør i Aker Solutions MH har hun de neste to kalenderårene plan-lagt til minste detalj. Rotasjoner på fire uker gir henne all verdens muligheter til å reise verden over, enten hun skal ut på jobb på offshoreinstallasjoner i Nordsjøen eller på boreskip i Indiske hav. Men hun ser også frem til fire ukers friperioder.

- Å ja, utbryter Helen!- Jeg planlegger å besøke venner her og

der nå som jeg har mulighet til det. Har ven-ninner i Italia og København som vil kunne vente besøk om ikke så altfor lenge, lover hun.

- Og når Aker Solutions betaler godt, så jeg kommer ikke til å lide noen nød de ukene jeg er hjemme på land heller.

SAVNET GRIMSTADHelen er opprinnelig fra Bergen, men kom til Grimstad som mekatronikkstudent for tre og et halvt år siden. Da hun fikk jobb i fjor høst, flyttet hun til Kristiansand.

- Det var greit i Kristiansand, men jeg fant etter en stund ut at jeg hadde hele nett-

verket mitt i Grimstad, så jeg flyttet tilbake til Grimstad da jeg kom hjem fra ”jomfrutu-ren” på nyåret, forklarer Helen.

Hun er ikke fremmed for å flytte fra Grimstad igjen, men kanskje ikke med det første.

- Jobben tilrettelegger for at man kan bo i f.eks. Singapore, og det skal bli mye aktivitet i Kina etter hvert også, så det kan jo være man blir tilbudt noe der etter hvert, håper Helen.

YDMYK INGENIØR23-åringen fra Bergen er veldig ydmyk

overfor yrket og karrieren hun har påbegynt hos Aker Solutions MH, men hun har pla-nene klare for egen del.

- Som serviceingeniør får man kunnskap om hvordan maskinene virker, som er helt nødvendig grunnkompetanse for senere å kunne jobbe innen utvikling, antyder Helen.

- Men for øyeblikket vil jeg jobbe ”hands on” med maskiner. Jeg har masse å lære i lang tid fremover på MDDM-boremaskinen jeg har fått opplæring på, og jeg gleder meg som en unge til neste tur, avslutter den ener-giske serviceingeniøren som endelig er blitt Shellback!

Helen G. Pettersen har helt siden ungdomsskolen visst at hun skulle jobbe offshore. Da hun fikk jobb som serviceingeniør hos Aker Solutions etter endt utdannelse i 2009, visste Helen at hun hadde landa drømmejobben. Det som ventet henne på jomfruturen før jul kom riktignok litt uventet!

Aker Solutions utvikler og leverer Modular Derrick Drilling Maschines (MDDM-er) til avanserte boreskip. Den innovative teknologien bak MDDM gir maksimal oppetid, ekstremt god drift, forbedret sikkerhet og effektivitet.

Helen krysser ekvator og må ifølge tradisjonen pent ta turen oppi dette karet fylt med gamle matrester og fiskeolje. Dette var opprinnelig et rituale som erfarne sjømenn brukte for å teste sjødyktigheten til førestereisguttene.

Helens jobb går mye på å sjekke kabler og tilkoblingspunkter. Mens andre jobber hydraulisk og mekanisk jobber Helen med det elektriske.

Helens arbeidsplass på den fem uker lange ferden fra det Indiske hav

til Mexico-gulfen i desember i fjor.

ALUMNIPROFILEN ALUMNIPROFILEN

Page 18: Open Campus 2010

UIA 201018 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 19

AV PÅL GRANDAL OG ELINE REITAN KNUDSEN (FOTO)

- Ja, utvekslingsoppholdet i Sør-Afrika har i grunn handlet om å hoppe uti det. På flere måter enn én, filosoferer hun, trygt hjemme på Sørlandet.

Det første møtet med Sør-Afrika har de-finitivt rørt noe ved henne. Få uker etter sin hjemkomst lengter hun tilbake til ”Rain-bow Nation”.

- Ja, jeg er blitt fullstendig forgapt i Afrika, avslører Eline.

- Det er mange grunner til det, men jeg vil nok aller best huske alle de onsda-gene jeg jobbet frivillig som lærer for en sjette klasse i Khayelitsha, en av de stør-ste townshipene i Sør-Afrika. Å bli kjent med menneskeskjebnene i slike omgivelser

var mektig, understreker Eline og føyer til.

- Å bli kjent forskjellige men-nesker i Sør-Afrika er dessuten den beste måten å lære om Apartheid-tiden på også, og gir et helt annet inntrykk enn å lese seg til kunnskap, poengterer Eline.

Etter et halvt år i Sør-Afrika er hun in-teressert i å lære mer.

- Ja visst, Afrika er et interessant konti-nent, og Sør-Afrika har alt; en urovekkende historie, mange ulike kulturer, elleve språk, et utall religioner, forskjellige levestandar-der, vakker natur. Jeg kan drive med opp-ramsing til du blir lei av å høre på meg, sier Eline og legger kjapt til med et smil:

- Så må vi jo ikke glemme det rike dyre-livet, de vennlige menneskene, musikken, dansen og tilbud av aktiviteter for alle og enhver.

MYE SKOLEARBEIDElines hovedfokus under oppholdet var naturligvis studier ved University Of Cape Town. Byggstudenten i Grimstad fikk et alle tiders opphold på et universitet som imponerte henne.

- Selve UCT campus er naturligvis stør-re enn i Grimstad; med byliv og forskjellige spisesteder overalt, forklarer Eline.

- Men man må forberede seg på å bruke en del tid på skolearbeid i form av mange obligatoriske forelesninger, tutorials, dis-kusjonsseminar/øvinger, innleveringer av essay og prosjekter. Litt andre studievaner enn vi er vant til i Norge, mener byggstu-denten fra Arendal.

- Men foreleserne var veldig flinke, og UCT er et bra universitet som jeg absolutt vil anbefale.

IMPONERENDE HØY SERVICEGRADEline husker godt sitt første møte med UCT på e-post for snart ett år siden.

- Vennlige og hjelpsomme ansatte ved

internasjonalt kontor, som svarte fort på e-postene, er det jeg husker aller best fra den tidlige fasen i prosessen. Det var riktig-nok ingenting mot den servicegraden som møtte oss på informasjonsmøtet første da-gen, forteller Eline.

- Internasjonalt kontor ved UCT hadde ordnet et stort hus for oss internasjonale studenter, og sammen med ni andre ut-vekslingsstudenter fra Norge, Tyskland, Frankrike og USA ble jeg fraktet med bil til vårt nye hjem, sier byggstudenten tydelig imponert.

I tillegg til svømmebasseng med koselig "braai area”, opplevde hun også en dimen-sjon med Afrika som nok er uvant for van-lige nordmenn.

- Ja, vi hadde jo hushjelp, innleder Eline. - Jeg forsto etter hvert at det er vanlig

med hushjelp der, men må innrømme at jeg i begynnelsen følte litt ubehag i starten å ha en eldre svart dame som vasket for oss ”bortskjemte” hvite studenter, medgir hun.

GØY OG KOSElines helger og kvelder bød på gøy og kos i Sør-Afrika. Med bolig vegg i vegg med Baxter Theatre, som tilbyr mange ulike forestillinger, Stellenbosch med vingårder og vinsmaking bare ca 45 min unna, stren-der overalt rundt Cape Town, så behøver man ikke reise langt for hverdagsopplevel-sene. Cape Towns berømte ”Long Street” midt i byen med utallige stilige sørafrikan-ske designerbutikker, surfebutikker, alle typer kafeer, restauranter og utesteder var forlokkende adspredelse for en travel ut-vekslingsstudent.

- Alt dette var krydder i hverdagen og har nok gjort meg bortskjemt i så måte, tror Eline, som også vil minnes restauranten Mzoli`s i Gugulethu, en township på utsi-den av Cape Town.

- Maken til spisested, atmosfære og spennende folk vil jeg nok aldri oppleve igjen, og jeg hadde nok aldri havnet der hadde det ikke vært for mine lokale ikke studerende venner, alle kjempehygge-lige og morsomme ”capetowniere”å være sammen med, fastslår Eline.

HOPPET UTI DET!Cape Town har i det hele tatt utrolig mye å tilby, det er alltid noe å gjøre for enhver smak. Og det er mange fine helgeturer å ta; slik som hvalfestival i Hermanus, for ikke å snakke om en tur langs Garden Route med endestasjon Bloukrans Bridge. Ver-dens mest kjente bru for vågale strikkhop-pere stod i all sin prakt og utfordret Eline til virkelig hoppe uti det.

- Jeg bare måtte hoppe, avslutter Eline og gliser fra øre til øre!

University of Cape Towns flotte campus. Eline reiste mye i sørlige Afrika. Her på et marked i Maputo, Mozambique.

Cape Town er en fargerik by på alle måter. Eline møtte også hverdagslivet i en sørafrikansk township.

Eline på ridetur i Lesotho, der hun møtte disse barna i en liten landsby. Cape Town sett fra Table Mountain rett før solnedgang.

Da byggstudent Eline Reitan Knudsen (23) bestemte seg for å reise til University Of Cape Town på utveksling, hoppet hun uti det på flere måter enn én.

Take The Plunge!

Verdens høyeste strikkhopping fra bru. Eline satset alt fra den 216 meter høye Bloukrans River-brua, i nærheten av Plettenberg Bay i Western Cape, Sør-Afrika.

INTERNASJONALISERING INTERNASJONALISERING

Page 19: Open Campus 2010

UIA 201018 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 19

AV PÅL GRANDAL OG ELINE REITAN KNUDSEN (FOTO)

- Ja, utvekslingsoppholdet i Sør-Afrika har i grunn handlet om å hoppe uti det. På flere måter enn én, filosoferer hun, trygt hjemme på Sørlandet.

Det første møtet med Sør-Afrika har de-finitivt rørt noe ved henne. Få uker etter sin hjemkomst lengter hun tilbake til ”Rain-bow Nation”.

- Ja, jeg er blitt fullstendig forgapt i Afrika, avslører Eline.

- Det er mange grunner til det, men jeg vil nok aller best huske alle de onsda-gene jeg jobbet frivillig som lærer for en sjette klasse i Khayelitsha, en av de stør-ste townshipene i Sør-Afrika. Å bli kjent med menneskeskjebnene i slike omgivelser

var mektig, understreker Eline og føyer til.

- Å bli kjent forskjellige men-nesker i Sør-Afrika er dessuten den beste måten å lære om Apartheid-tiden på også, og gir et helt annet inntrykk enn å lese seg til kunnskap, poengterer Eline.

Etter et halvt år i Sør-Afrika er hun in-teressert i å lære mer.

- Ja visst, Afrika er et interessant konti-nent, og Sør-Afrika har alt; en urovekkende historie, mange ulike kulturer, elleve språk, et utall religioner, forskjellige levestandar-der, vakker natur. Jeg kan drive med opp-ramsing til du blir lei av å høre på meg, sier Eline og legger kjapt til med et smil:

- Så må vi jo ikke glemme det rike dyre-livet, de vennlige menneskene, musikken, dansen og tilbud av aktiviteter for alle og enhver.

MYE SKOLEARBEIDElines hovedfokus under oppholdet var naturligvis studier ved University Of Cape Town. Byggstudenten i Grimstad fikk et alle tiders opphold på et universitet som imponerte henne.

- Selve UCT campus er naturligvis stør-re enn i Grimstad; med byliv og forskjellige spisesteder overalt, forklarer Eline.

- Men man må forberede seg på å bruke en del tid på skolearbeid i form av mange obligatoriske forelesninger, tutorials, dis-kusjonsseminar/øvinger, innleveringer av essay og prosjekter. Litt andre studievaner enn vi er vant til i Norge, mener byggstu-denten fra Arendal.

- Men foreleserne var veldig flinke, og UCT er et bra universitet som jeg absolutt vil anbefale.

IMPONERENDE HØY SERVICEGRADEline husker godt sitt første møte med UCT på e-post for snart ett år siden.

- Vennlige og hjelpsomme ansatte ved

internasjonalt kontor, som svarte fort på e-postene, er det jeg husker aller best fra den tidlige fasen i prosessen. Det var riktig-nok ingenting mot den servicegraden som møtte oss på informasjonsmøtet første da-gen, forteller Eline.

- Internasjonalt kontor ved UCT hadde ordnet et stort hus for oss internasjonale studenter, og sammen med ni andre ut-vekslingsstudenter fra Norge, Tyskland, Frankrike og USA ble jeg fraktet med bil til vårt nye hjem, sier byggstudenten tydelig imponert.

I tillegg til svømmebasseng med koselig "braai area”, opplevde hun også en dimen-sjon med Afrika som nok er uvant for van-lige nordmenn.

- Ja, vi hadde jo hushjelp, innleder Eline. - Jeg forsto etter hvert at det er vanlig

med hushjelp der, men må innrømme at jeg i begynnelsen følte litt ubehag i starten å ha en eldre svart dame som vasket for oss ”bortskjemte” hvite studenter, medgir hun.

GØY OG KOSElines helger og kvelder bød på gøy og kos i Sør-Afrika. Med bolig vegg i vegg med Baxter Theatre, som tilbyr mange ulike forestillinger, Stellenbosch med vingårder og vinsmaking bare ca 45 min unna, stren-der overalt rundt Cape Town, så behøver man ikke reise langt for hverdagsopplevel-sene. Cape Towns berømte ”Long Street” midt i byen med utallige stilige sørafrikan-ske designerbutikker, surfebutikker, alle typer kafeer, restauranter og utesteder var forlokkende adspredelse for en travel ut-vekslingsstudent.

- Alt dette var krydder i hverdagen og har nok gjort meg bortskjemt i så måte, tror Eline, som også vil minnes restauranten Mzoli`s i Gugulethu, en township på utsi-den av Cape Town.

- Maken til spisested, atmosfære og spennende folk vil jeg nok aldri oppleve igjen, og jeg hadde nok aldri havnet der hadde det ikke vært for mine lokale ikke studerende venner, alle kjempehygge-lige og morsomme ”capetowniere”å være sammen med, fastslår Eline.

HOPPET UTI DET!Cape Town har i det hele tatt utrolig mye å tilby, det er alltid noe å gjøre for enhver smak. Og det er mange fine helgeturer å ta; slik som hvalfestival i Hermanus, for ikke å snakke om en tur langs Garden Route med endestasjon Bloukrans Bridge. Ver-dens mest kjente bru for vågale strikkhop-pere stod i all sin prakt og utfordret Eline til virkelig hoppe uti det.

- Jeg bare måtte hoppe, avslutter Eline og gliser fra øre til øre!

University of Cape Towns flotte campus. Eline reiste mye i sørlige Afrika. Her på et marked i Maputo, Mozambique.

Cape Town er en fargerik by på alle måter. Eline møtte også hverdagslivet i en sørafrikansk township.

Eline på ridetur i Lesotho, der hun møtte disse barna i en liten landsby. Cape Town sett fra Table Mountain rett før solnedgang.

Da byggstudent Eline Reitan Knudsen (23) bestemte seg for å reise til University Of Cape Town på utveksling, hoppet hun uti det på flere måter enn én.

Take The Plunge!

Verdens høyeste strikkhopping fra bru. Eline satset alt fra den 216 meter høye Bloukrans River-brua, i nærheten av Plettenberg Bay i Western Cape, Sør-Afrika.

INTERNASJONALISERING INTERNASJONALISERING

Page 20: Open Campus 2010

UIA 201020 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 21

AV PÅL GRANDAL OG MORTEN SØRENSEN (FOTO)

Opprinnelig ønsket Morten seg til Flo-rida i USA, og i likhet med svært mange andre norske studenter på utveksling i utlandet, søkte han et opphold i sydlige strøk.

- Jeg legger ikke skjul på at det var var-men som trakk meg, sier Morten ærlig.

- Og så ville jeg til en plass der de snakka engelsk, føyer han til.

At det ble QUT i Brisbane var litt tilfeldig, for det er ett av tilbudene vi Indøk-studenter får via internasjonal av-

deling på UiA. Men Australia viste seg å være helt perfekt, skryter han.

BLITT BEDRE KANDIDAT FOR AR-BEIDSLIVETMorten er tilbake på UiA og er godt i gang med den avsluttende mastseroppgaven

sin. Nå står jobbsøking for tur, og master-kandidaten med sans for tall, konsekvens-analyser og risikovurderinger måtte langt hjemmefra for å innse at han egentlig liker å prøve noe nytt. Etter et meget vellykka semester ved Queensland University Of Technology i Brisbane på Australias øst-kyst er han sikker på at oppholdet har gjort ham til en bedre kandidat for sørlandske arbeidsgivere kun måneder unna uteksa-minering.

- Jeg er blitt mer utadvendt og mindre redd for å prøve nye ting, mener Morten.

- Jeg opplevde å måtte gi mer av meg

Indøk-student Morten Sørensen (25) kan bekrefte at et studieopphold i Austra-lia er et liv på solsiden. Riktignok akademisk og hektisk, men likevel masse tid til sinnssyke naturopplevelser.

selv der nede, for det var mer småprating overalt, forteller han og innrømmer at aust-raliere er mer utadvendt enn nordmenn.

- Og generelt høfligere, påstår Morten.- Man måtte snakke med alle man kom

i kontakt med, fra smilende og snakkesa-lige bussjåfører til ekspeditører i banken. Og jeg må innrømme at jeg begynte å like det, forklarer 25-åringen fra Kristiansand.

”SINNSSYK” NATUROPPLEVELSEDen dykkerinteresserte kristiansanderen ankom 4. juli og tilbrakte de første to må-nedene iført bukser og jakke i sur vind.

Men fra september måned begynte varme-gradene å snike seg innpå og i november var det ”grisevarmt”, kan Morten fortelle.

- Vi reiste ganske mye, brukte helgene godt; Byron Bay ligger to timer sør for Brisbane, typisk backpackersted med av-slappa stemning – litt Grimstad nesten, forklarer Morten og smiler.

- Så tilbrakte vi høstferien oppe i Cairns, ved The Great Barrier Rief, var på båt i tre dager og dykka fire ganger om dagen. kl 05.30 på 25-årsdagen dykka vi med hai og all verdens vakre fisk; en ”sinnssyk” na-turopplevelse, smiler Morten.

VELDIG AKADEMISK QUTs campus i Brisbane har ca 25 000 studenter innenfor fagområdene ingeniør og business, og Morten hadde ingen pro-blemer med å finne seg til rette med nye rutiner og nye fag.

- Det var mye fokus på det formelle ved QUT, mener Morten.

- Og så var det veldig akademisk. Hadde du skrivefeil fikk du høre det, sukker han.

Morten hadde tre fag ved QUT; Inter-national Logistics, Global Business Ope-rations, Business in Asia – allmennfaglig bra. Jeg synes det var knall, for det er type

fag som ikke tilbys hjemme. Pensum var veldig vidt, og du måtte favne bredt og vise at du hadde oversikt over hva som var publisert i diverse emner; og deretter tolke og være kritisk til det, forklarer Morten.

- Det var ekstremt viktig å balansere argumentasjonen, erfarte Morten.

- Professorene var svært dyktige, og selv om Skandinavia og Sverige kunne dukke opp i forelesningene fra tid til an-nen, la jeg merke til at Norge aldri ble nevnt, som om Norge ikke engang fan-tes. En virkelig ”eye-opener”, mener Morten.

sinnssykt!– Hektisk og helt

Frihetsfølelse på Great Barrier Reef. Tradisjonsrik grilling hver fredag ettermiddag. Morten med stålkontroll på pølseklypa!

Hilser på Skippy i Currumbin Wildlife Sanctuary Kristine, også Indøk-student ved UiA, leser logistikk i hengekøya. Nemo var like fascinerende i virkeligheten som på film. Utrolig morsom og knøttliten fisk.

Brisbane River deler byen i to, og de har lagt sin stolthet i å pryde byen med vakre bruer. Her under Riverfire, et årlig arrangement som begynner med

overflyvning av jagerfly etterfulgt av et halvtime langt fyrverkerishow som bør oppleves.

INTERNASJONALISERING INTERNASJONALISERING

Page 21: Open Campus 2010

UIA 201020 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 21

AV PÅL GRANDAL OG MORTEN SØRENSEN (FOTO)

Opprinnelig ønsket Morten seg til Flo-rida i USA, og i likhet med svært mange andre norske studenter på utveksling i utlandet, søkte han et opphold i sydlige strøk.

- Jeg legger ikke skjul på at det var var-men som trakk meg, sier Morten ærlig.

- Og så ville jeg til en plass der de snakka engelsk, føyer han til.

At det ble QUT i Brisbane var litt tilfeldig, for det er ett av tilbudene vi Indøk-studenter får via internasjonal av-

deling på UiA. Men Australia viste seg å være helt perfekt, skryter han.

BLITT BEDRE KANDIDAT FOR AR-BEIDSLIVETMorten er tilbake på UiA og er godt i gang med den avsluttende mastseroppgaven

sin. Nå står jobbsøking for tur, og master-kandidaten med sans for tall, konsekvens-analyser og risikovurderinger måtte langt hjemmefra for å innse at han egentlig liker å prøve noe nytt. Etter et meget vellykka semester ved Queensland University Of Technology i Brisbane på Australias øst-kyst er han sikker på at oppholdet har gjort ham til en bedre kandidat for sørlandske arbeidsgivere kun måneder unna uteksa-minering.

- Jeg er blitt mer utadvendt og mindre redd for å prøve nye ting, mener Morten.

- Jeg opplevde å måtte gi mer av meg

Indøk-student Morten Sørensen (25) kan bekrefte at et studieopphold i Austra-lia er et liv på solsiden. Riktignok akademisk og hektisk, men likevel masse tid til sinnssyke naturopplevelser.

selv der nede, for det var mer småprating overalt, forteller han og innrømmer at aust-raliere er mer utadvendt enn nordmenn.

- Og generelt høfligere, påstår Morten.- Man måtte snakke med alle man kom

i kontakt med, fra smilende og snakkesa-lige bussjåfører til ekspeditører i banken. Og jeg må innrømme at jeg begynte å like det, forklarer 25-åringen fra Kristiansand.

”SINNSSYK” NATUROPPLEVELSEDen dykkerinteresserte kristiansanderen ankom 4. juli og tilbrakte de første to må-nedene iført bukser og jakke i sur vind.

Men fra september måned begynte varme-gradene å snike seg innpå og i november var det ”grisevarmt”, kan Morten fortelle.

- Vi reiste ganske mye, brukte helgene godt; Byron Bay ligger to timer sør for Brisbane, typisk backpackersted med av-slappa stemning – litt Grimstad nesten, forklarer Morten og smiler.

- Så tilbrakte vi høstferien oppe i Cairns, ved The Great Barrier Rief, var på båt i tre dager og dykka fire ganger om dagen. kl 05.30 på 25-årsdagen dykka vi med hai og all verdens vakre fisk; en ”sinnssyk” na-turopplevelse, smiler Morten.

VELDIG AKADEMISK QUTs campus i Brisbane har ca 25 000 studenter innenfor fagområdene ingeniør og business, og Morten hadde ingen pro-blemer med å finne seg til rette med nye rutiner og nye fag.

- Det var mye fokus på det formelle ved QUT, mener Morten.

- Og så var det veldig akademisk. Hadde du skrivefeil fikk du høre det, sukker han.

Morten hadde tre fag ved QUT; Inter-national Logistics, Global Business Ope-rations, Business in Asia – allmennfaglig bra. Jeg synes det var knall, for det er type

fag som ikke tilbys hjemme. Pensum var veldig vidt, og du måtte favne bredt og vise at du hadde oversikt over hva som var publisert i diverse emner; og deretter tolke og være kritisk til det, forklarer Morten.

- Det var ekstremt viktig å balansere argumentasjonen, erfarte Morten.

- Professorene var svært dyktige, og selv om Skandinavia og Sverige kunne dukke opp i forelesningene fra tid til an-nen, la jeg merke til at Norge aldri ble nevnt, som om Norge ikke engang fan-tes. En virkelig ”eye-opener”, mener Morten.

sinnssykt!– Hektisk og helt

Frihetsfølelse på Great Barrier Reef. Tradisjonsrik grilling hver fredag ettermiddag. Morten med stålkontroll på pølseklypa!

Hilser på Skippy i Currumbin Wildlife Sanctuary Kristine, også Indøk-student ved UiA, leser logistikk i hengekøya. Nemo var like fascinerende i virkeligheten som på film. Utrolig morsom og knøttliten fisk.

Brisbane River deler byen i to, og de har lagt sin stolthet i å pryde byen med vakre bruer. Her under Riverfire, et årlig arrangement som begynner med

overflyvning av jagerfly etterfulgt av et halvtime langt fyrverkerishow som bør oppleves.

INTERNASJONALISERING INTERNASJONALISERING

Page 22: Open Campus 2010

UIA 201022 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 23

Metallkraft er altså et utpreget teknologisk miljø, og det er naturlig å begynne med å spørre hvordan i all verden en trøndersk jente med økonomiutdanning havner i en teknologibedrift i Kristiansand?

Kamilla forklarer: - Jeg valgte å studere i Kristiansand fordi UiA var ett av de få studiestedene som hadde den spesialise-ringen jeg hadde lyst på, og fordi jeg har familie her. Jeg studerte prosjektledelse – noe som er svært relevant for den job-ben jeg nå gjør i Metallkraft. Jeg ønsket å jobbe et sted der tallene gir mening, og jeg kan ikke tenke meg en bedrift som oppfyl-ler det bedre enn Metallkraft.

Hun legger til: - De fleste ansatte hos oss har teknologisk bakgrunn, men inge-niørene og forskerne må jo ha noen som ”holder dem i øra”. – Det er min oppgave å sørge for at det er sunn holdning til forbruk av kostnader, enten de er små eller store.

INTERNASJONAL BEDRIFT INNEN-FOR SOLCELLEINDUSTRIENMetallkraft er en internasjonal bedrift innenfor solcelleindustrien med hovedsete i Kristiansand. De har utviklet unik tekno-logi for å gjenvinne sagavfall fra kutting av såkalt wafere (dvs de grå platene i solcel-lepaneler). Fabrikkene tar imot avfall fra solcelleprodusentene, resirkulerer dette og selger det tilbake til kunden. Man trenger silisiumskarbid og glykol for å kutte wafe-re, noe som er veldig kostbart å kjøpe nytt. Med Metallkrafts teknologi blir solenergi mer kostnadseffektivt og miljøvennlig.

Det er ikke unaturlig å spørre: - Men solcelleindustri i Norge, er ikke det litt pussig?

Jo, for så vidt. Det største markedet og veksten i solcelleindustrien er i Asia. Me-tallkraft har derfor valgt å bygge fabrikker der. Vi åpnet vår første fabrikk i Asia våren 2009. Den ligger i Yangzhou i Kina og er plassert midt i et ”vepsebol” av store sol-celleprodusenter. Vi holder nå på å ferdig-

stille ny fabrikk i Singapore, som bygges i tilknytning til REC sin solcellefabrikk.

Jeg gir meg ikke: – Hvorfor er Me-tallkraft etablert i Kristiansand – vel er vi ”Solkysten” i Norge, men det er vel ikke så mye produksjon av elektrisitet fra sol-celler her?

Kamilla forklarer: - Jo, i forhold til markedet er ikke Metallkraft avhengig av geografisk beliggenhet. Men det er den unike teknologien som er grunnlaget for bedriften, og den er utviklet her. Gründer av bedriften, Knut Henriksen, tidligere forskningsdirektør på Elkem, valgte natur-lig å starte virksomheten i Kristiansand. Rent geografisk er det ikke veldig viktig hvor fabrikken vår ligger. Hovedkunden vår i Norge er NorSun, som ligger i Årdal.

DEL AV ET VIKTIG KOMPETANSE-MILJØ PÅ SØRLANDET: EYDE-NETT-VERKETMetallkraft er en del av det store kompe-tansemiljøet innenfor prosessindustrien som Eyde-nettverket representerer. Be-driftene arbeider sammen om å utvikle sin kompetanse og sine konkurransefortrinn slik at de kan utvikle seg videre i regionen. Kamilla understreker at ingen av bedrifte-ne i Eyde-nettverket driver med det samme som Metallkraft, men det er likevel mye å hente på å samarbeide om videre utvikling.

Som økonom og kvinne synes Kamilla det er spennende å få være med på å ut-vikle en mannsdominert og teknologitung industri, og uttrykker klart at kjønn, alder og utdannelse slett ikke er noen hindring - heller tvert imot:

- Siden jeg begynte her for halvannet år siden, har jeg fått prøve meg innenfor mange av bedriftens områder. Mitt hoved-ansvar er i Finans- og regnskapsavdelin-gen, hvor jeg jobber med rapportering og regnskapsoppfølging for våre tre fabrik-

ker i hhv Kristiansand, Kina og nå snart i Singapore. Siden vi er en internasjonalt konsern, er det naturlig ar det meste går på engelsk. Jeg har fått følge oppbyggingen av de to fabrikkene i Kina og Singapore på den tiden jeg har vært her. Det er utro-lig spennende å følge de i prosjektfasen og til de går over til regulær drift. I tillegg jobber jeg med Personal og HR og noe på Salg- og markedsavdelingen. Her er det alt fra salgsrapporter til messedeltagelse.

STORE MULIGHETER I DET GLOBALE MARKEDET FOR FORNYBAR ENERGIDet er naturlig å spørre om det føles utrygt å jobbe i såpass konkurranseutsatt indus-tri? – Vi leser jo stadig i avisen at indus-trien sliter – Hvordan er det å jobbe så tett på verdensmarkedet?

- Jeg opplever at det er noe av det mest spennende med jobben. Jeg har allerede fått reist til Kina og Singapore flere gan-ger – og får tatt pulsen på hva som skjer. Ca 80 % av solcellemarkedet er i Asia, og der satses det stort på fornybar energi. Det blir stadig mer og mer fokus på å bruke solenergi og Metallkraft er godt plassert for å utvikle denne industrien videre glo-balt. Det er tydelig at Metallkraft blir lagt merke til – både internasjonalt og i Norge. Da Tronds Giske nylig var i Kina, brukte han en hel dag på vår fabrikk.

- Så du vil anbefale industri som ar-beidsplass for andre?

- Ja – det er veldig spennende å jobbe i en kompetansetung bedrift som produserer noe som er nyttig, og bra for miljøet. Vi skal som sagt snart ansette flere, og jeg håper på nye hyggelige og kolleger som vil være med på dette eventyret.

Marie ønsket å jobbe med produksjon for å ha mulighet til å bli kjent med produk-sjonsutstyret direkte, og ikke bare i en prosjekteringsfase. I januar 2007 kunne Marie endelig ta fatt på sin stilling som avdelingsingeniør ved Lindesnes største fabrikkanlegg - GE Healthcare AS.

OVERGANGEN TIL ARBEIDSLIVETEn veletablert fadderordning ved fabrikken ivaretar alle nytilsatte ved GE Healthcare. I tillegg må alle nytilsatte ta en del obligato-riske kurs ved bedriften. Fordi Marie skulle jobbe direkte med produksjon, tilbrakte hun også to uker sammen med operatørene for å lære produk-sjonsprosessen.

- Til tross for at jeg hadde en viss kjennskap til ar-beidsplassen i for-kant, følte jeg meg likevel litt ”grønn” i begynnelsen, min-nes Marie.

- Det var mange nye systemer å sette seg inn i, og det tok tid å lære hele pro-duksjonsprosessen ved fabrikken, men erfaringene kom etter hvert som jeg ble bedre kjent med prosessen, forteller hun.

- Man lærer ikke ordentlig før man jobber aktivt med det. Teoribakgrun-nen skal kobles til den praktiske biten - og akkurat det kan være en utfordring, under-streker Marie.

ET SLUTTPRODUKT SOM SKAL SPRØYTES INN I KROPPEN Ved GE Healthcare arbeider Marie med selve driften ved produksjonsavdelingen på mellomprodukter. Produksjonsprosessen består av tre trinn, hvor Marie aktivt deltar i de to første produksjonstrinnene.

- Produksjonen ved fabrikken foregår batchvis, og går i hovedsak ut på å inkor-porere jod i et større molekyl, for deretter å rense produktet. Rensingen foregår blant annet gjennom krystallisering, forklarer Marie.

- Etter at grunnsubstansen er ferdig dan-net, sendes den videre til sekundæranlegg i Oslo, Cork (Irland) eller Shanghai (Kina). Her løses det opp, steriliseres og tappes på

brukervennlige flasker. Det ferdige opp-løste produktet er ikke farlig å sprøyte inn i menneskekroppen, hvor jod skaper en kon-trast på røntgenbilder.

LÆRER NOE NYTT HELE VEIENMarie liker spesielt å jobbe med ulike pro-sjekter som skal effektivisere produksjo-nen. Her kan hun aktivt være med i planleg-gingen fra starten av, og hun liker å kunne påvirke. Maries arbeid består blant annet av å se på konsekvenser i driften på stor skala. Noe som innebærer en del samarbeid med alt fra operatører og programmerere til ut-viklingsavdelingen ved fabrikken.

- Jeg høster er-faringer hele veien og det dukker stadig opp nye problemstil-linger som jeg må sette meg inn i, for-klarer Marie.

- Det er som regel et kompleks problem som ligger til grunn, noe som er krevende å sette seg inn i, men dette bidrar til stadig nye utfordringer. En går ikke lei, og jeg lærer noe nytt hele veien, forteller Ma-rie ivrig.

TID TIL ETTERTANKEMarie føler at store deler av hennes ut-dannelse er relevant i forhold til hennes

arbeidsoppgaver. De prosessfagene hun har gjennomført ved NTNU handlet nett-opp om enhetsoperasjoner, termodynamikk og krystalliseringsteori, noe som hun i dag aktivt bruker i jobbsammenheng. Spesielt masteroppgaven var relevant, noe som før-te til en gradvis innføring til ny jobb.

- Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke tok faget prosessregulering i løpet av stu-dietiden, for det hadde vært nyttig, under-streker Marie i etterpåklokskapens ånd.

TANKER OM FREMTIDENMarie har jobbet hos GE Healthcare i et par år nå og føler at hun er på riktig ”hylle”, men samtidig trenger ikke dette å bety at hun skal være i den samme job-ben i 30 år. Fremtiden kan by på nye ut-fordringer, både internt i bedriften, eller eksternt - og dette ønsker Marie å være våken på.

Ut i arbeidDa Marie Bragdø Smith var ferdig utdannet som sivilingeniør, søkte hun totalt syv jobber - og fikk innkalling til hele seks intervjuer.

Stortrives som Metallkrafts første traineeKamilla Hovd var den første traineen som ble ansatt i Metallkraft, og hun stortrives i et selskap der ingenting står stille. Siden hun startet i 2008 har Metallkraft vokst fra 30 til 140 ansatte, har åpnet en fabrikk i Kina, og skal snart starte opp en ny i Singapore. Nå skal bedriften ansette flere ingeniører i Kris-tiansand, også med mulig-het for jobbing i Singapore. Metallkraft skal fortsette sitt trainee-program, og ansetter derfor en ingeniør-trainee i løpet av kommende måned.

«Man lærer ikke ordentlig før man jobber aktivt med det.

Teoribakgrunnen skal kobles til den praktiske

biten»

Etablert i 1999 av tidligere forskningsdirektør i Elkem, Knut Henriksen.Utviklet teknologi for gjenvinning av glykol og silisiumskarbid fra saging av wafere.Har fabrikk i Kristiansand, Kina og Singapore.

> Metallkraft, Kristiansand

Kamilla Hovd, 27 årFra: TrondheimUtdannelse: Siviløkonom fra UiA (2008)Stilling: Trainee Finance and Acco-unting i Metallkraft fra 2008

> Kamilla Hovd

NÆRINGSLIV NÆRINGSLIV

Page 23: Open Campus 2010

UIA 201022 – www.uia.no UIA 2010 www.uia.no – 23

Metallkraft er altså et utpreget teknologisk miljø, og det er naturlig å begynne med å spørre hvordan i all verden en trøndersk jente med økonomiutdanning havner i en teknologibedrift i Kristiansand?

Kamilla forklarer: - Jeg valgte å studere i Kristiansand fordi UiA var ett av de få studiestedene som hadde den spesialise-ringen jeg hadde lyst på, og fordi jeg har familie her. Jeg studerte prosjektledelse – noe som er svært relevant for den job-ben jeg nå gjør i Metallkraft. Jeg ønsket å jobbe et sted der tallene gir mening, og jeg kan ikke tenke meg en bedrift som oppfyl-ler det bedre enn Metallkraft.

Hun legger til: - De fleste ansatte hos oss har teknologisk bakgrunn, men inge-niørene og forskerne må jo ha noen som ”holder dem i øra”. – Det er min oppgave å sørge for at det er sunn holdning til forbruk av kostnader, enten de er små eller store.

INTERNASJONAL BEDRIFT INNEN-FOR SOLCELLEINDUSTRIENMetallkraft er en internasjonal bedrift innenfor solcelleindustrien med hovedsete i Kristiansand. De har utviklet unik tekno-logi for å gjenvinne sagavfall fra kutting av såkalt wafere (dvs de grå platene i solcel-lepaneler). Fabrikkene tar imot avfall fra solcelleprodusentene, resirkulerer dette og selger det tilbake til kunden. Man trenger silisiumskarbid og glykol for å kutte wafe-re, noe som er veldig kostbart å kjøpe nytt. Med Metallkrafts teknologi blir solenergi mer kostnadseffektivt og miljøvennlig.

Det er ikke unaturlig å spørre: - Men solcelleindustri i Norge, er ikke det litt pussig?

Jo, for så vidt. Det største markedet og veksten i solcelleindustrien er i Asia. Me-tallkraft har derfor valgt å bygge fabrikker der. Vi åpnet vår første fabrikk i Asia våren 2009. Den ligger i Yangzhou i Kina og er plassert midt i et ”vepsebol” av store sol-celleprodusenter. Vi holder nå på å ferdig-

stille ny fabrikk i Singapore, som bygges i tilknytning til REC sin solcellefabrikk.

Jeg gir meg ikke: – Hvorfor er Me-tallkraft etablert i Kristiansand – vel er vi ”Solkysten” i Norge, men det er vel ikke så mye produksjon av elektrisitet fra sol-celler her?

Kamilla forklarer: - Jo, i forhold til markedet er ikke Metallkraft avhengig av geografisk beliggenhet. Men det er den unike teknologien som er grunnlaget for bedriften, og den er utviklet her. Gründer av bedriften, Knut Henriksen, tidligere forskningsdirektør på Elkem, valgte natur-lig å starte virksomheten i Kristiansand. Rent geografisk er det ikke veldig viktig hvor fabrikken vår ligger. Hovedkunden vår i Norge er NorSun, som ligger i Årdal.

DEL AV ET VIKTIG KOMPETANSE-MILJØ PÅ SØRLANDET: EYDE-NETT-VERKETMetallkraft er en del av det store kompe-tansemiljøet innenfor prosessindustrien som Eyde-nettverket representerer. Be-driftene arbeider sammen om å utvikle sin kompetanse og sine konkurransefortrinn slik at de kan utvikle seg videre i regionen. Kamilla understreker at ingen av bedrifte-ne i Eyde-nettverket driver med det samme som Metallkraft, men det er likevel mye å hente på å samarbeide om videre utvikling.

Som økonom og kvinne synes Kamilla det er spennende å få være med på å ut-vikle en mannsdominert og teknologitung industri, og uttrykker klart at kjønn, alder og utdannelse slett ikke er noen hindring - heller tvert imot:

- Siden jeg begynte her for halvannet år siden, har jeg fått prøve meg innenfor mange av bedriftens områder. Mitt hoved-ansvar er i Finans- og regnskapsavdelin-gen, hvor jeg jobber med rapportering og regnskapsoppfølging for våre tre fabrik-

ker i hhv Kristiansand, Kina og nå snart i Singapore. Siden vi er en internasjonalt konsern, er det naturlig ar det meste går på engelsk. Jeg har fått følge oppbyggingen av de to fabrikkene i Kina og Singapore på den tiden jeg har vært her. Det er utro-lig spennende å følge de i prosjektfasen og til de går over til regulær drift. I tillegg jobber jeg med Personal og HR og noe på Salg- og markedsavdelingen. Her er det alt fra salgsrapporter til messedeltagelse.

STORE MULIGHETER I DET GLOBALE MARKEDET FOR FORNYBAR ENERGIDet er naturlig å spørre om det føles utrygt å jobbe i såpass konkurranseutsatt indus-tri? – Vi leser jo stadig i avisen at indus-trien sliter – Hvordan er det å jobbe så tett på verdensmarkedet?

- Jeg opplever at det er noe av det mest spennende med jobben. Jeg har allerede fått reist til Kina og Singapore flere gan-ger – og får tatt pulsen på hva som skjer. Ca 80 % av solcellemarkedet er i Asia, og der satses det stort på fornybar energi. Det blir stadig mer og mer fokus på å bruke solenergi og Metallkraft er godt plassert for å utvikle denne industrien videre glo-balt. Det er tydelig at Metallkraft blir lagt merke til – både internasjonalt og i Norge. Da Tronds Giske nylig var i Kina, brukte han en hel dag på vår fabrikk.

- Så du vil anbefale industri som ar-beidsplass for andre?

- Ja – det er veldig spennende å jobbe i en kompetansetung bedrift som produserer noe som er nyttig, og bra for miljøet. Vi skal som sagt snart ansette flere, og jeg håper på nye hyggelige og kolleger som vil være med på dette eventyret.

Marie ønsket å jobbe med produksjon for å ha mulighet til å bli kjent med produk-sjonsutstyret direkte, og ikke bare i en prosjekteringsfase. I januar 2007 kunne Marie endelig ta fatt på sin stilling som avdelingsingeniør ved Lindesnes største fabrikkanlegg - GE Healthcare AS.

OVERGANGEN TIL ARBEIDSLIVETEn veletablert fadderordning ved fabrikken ivaretar alle nytilsatte ved GE Healthcare. I tillegg må alle nytilsatte ta en del obligato-riske kurs ved bedriften. Fordi Marie skulle jobbe direkte med produksjon, tilbrakte hun også to uker sammen med operatørene for å lære produk-sjonsprosessen.

- Til tross for at jeg hadde en viss kjennskap til ar-beidsplassen i for-kant, følte jeg meg likevel litt ”grønn” i begynnelsen, min-nes Marie.

- Det var mange nye systemer å sette seg inn i, og det tok tid å lære hele pro-duksjonsprosessen ved fabrikken, men erfaringene kom etter hvert som jeg ble bedre kjent med prosessen, forteller hun.

- Man lærer ikke ordentlig før man jobber aktivt med det. Teoribakgrun-nen skal kobles til den praktiske biten - og akkurat det kan være en utfordring, under-streker Marie.

ET SLUTTPRODUKT SOM SKAL SPRØYTES INN I KROPPEN Ved GE Healthcare arbeider Marie med selve driften ved produksjonsavdelingen på mellomprodukter. Produksjonsprosessen består av tre trinn, hvor Marie aktivt deltar i de to første produksjonstrinnene.

- Produksjonen ved fabrikken foregår batchvis, og går i hovedsak ut på å inkor-porere jod i et større molekyl, for deretter å rense produktet. Rensingen foregår blant annet gjennom krystallisering, forklarer Marie.

- Etter at grunnsubstansen er ferdig dan-net, sendes den videre til sekundæranlegg i Oslo, Cork (Irland) eller Shanghai (Kina). Her løses det opp, steriliseres og tappes på

brukervennlige flasker. Det ferdige opp-løste produktet er ikke farlig å sprøyte inn i menneskekroppen, hvor jod skaper en kon-trast på røntgenbilder.

LÆRER NOE NYTT HELE VEIENMarie liker spesielt å jobbe med ulike pro-sjekter som skal effektivisere produksjo-nen. Her kan hun aktivt være med i planleg-gingen fra starten av, og hun liker å kunne påvirke. Maries arbeid består blant annet av å se på konsekvenser i driften på stor skala. Noe som innebærer en del samarbeid med alt fra operatører og programmerere til ut-viklingsavdelingen ved fabrikken.

- Jeg høster er-faringer hele veien og det dukker stadig opp nye problemstil-linger som jeg må sette meg inn i, for-klarer Marie.

- Det er som regel et kompleks problem som ligger til grunn, noe som er krevende å sette seg inn i, men dette bidrar til stadig nye utfordringer. En går ikke lei, og jeg lærer noe nytt hele veien, forteller Ma-rie ivrig.

TID TIL ETTERTANKEMarie føler at store deler av hennes ut-dannelse er relevant i forhold til hennes

arbeidsoppgaver. De prosessfagene hun har gjennomført ved NTNU handlet nett-opp om enhetsoperasjoner, termodynamikk og krystalliseringsteori, noe som hun i dag aktivt bruker i jobbsammenheng. Spesielt masteroppgaven var relevant, noe som før-te til en gradvis innføring til ny jobb.

- Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke tok faget prosessregulering i løpet av stu-dietiden, for det hadde vært nyttig, under-streker Marie i etterpåklokskapens ånd.

TANKER OM FREMTIDENMarie har jobbet hos GE Healthcare i et par år nå og føler at hun er på riktig ”hylle”, men samtidig trenger ikke dette å bety at hun skal være i den samme job-ben i 30 år. Fremtiden kan by på nye ut-fordringer, både internt i bedriften, eller eksternt - og dette ønsker Marie å være våken på.

Ut i arbeidDa Marie Bragdø Smith var ferdig utdannet som sivilingeniør, søkte hun totalt syv jobber - og fikk innkalling til hele seks intervjuer.

Stortrives som Metallkrafts første traineeKamilla Hovd var den første traineen som ble ansatt i Metallkraft, og hun stortrives i et selskap der ingenting står stille. Siden hun startet i 2008 har Metallkraft vokst fra 30 til 140 ansatte, har åpnet en fabrikk i Kina, og skal snart starte opp en ny i Singapore. Nå skal bedriften ansette flere ingeniører i Kris-tiansand, også med mulig-het for jobbing i Singapore. Metallkraft skal fortsette sitt trainee-program, og ansetter derfor en ingeniør-trainee i løpet av kommende måned.

«Man lærer ikke ordentlig før man jobber aktivt med det.

Teoribakgrunnen skal kobles til den praktiske

biten»

Etablert i 1999 av tidligere forskningsdirektør i Elkem, Knut Henriksen.Utviklet teknologi for gjenvinning av glykol og silisiumskarbid fra saging av wafere.Har fabrikk i Kristiansand, Kina og Singapore.

> Metallkraft, Kristiansand

Kamilla Hovd, 27 årFra: TrondheimUtdannelse: Siviløkonom fra UiA (2008)Stilling: Trainee Finance and Acco-unting i Metallkraft fra 2008

> Kamilla Hovd

NÆRINGSLIV NÆRINGSLIV

Page 24: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201024 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 25

Oppskriften til denne suksess-historien er rekruttering og utvikling av kompetanse- fors-kning - og systematisk utdan-ning av ansatte og ikke minst

delegering av ansvar og opp-gaver. Dette gir et utfordrende læringsmiljø og enestående mu-ligheter for å realisere egne am-bisjoner.

Alle yrkesgrupperSå vel ingeniører, prosessope-ratører, mekanikere, laboranter og doktoringeniører danner et tett og innovativt læringsmiljø.

Bedriften har opparbeidet seg et godt omdømme på opplæring og utdanning og bedriftskultu-ren er lagt til rette for dem som har ønsker og ambisjoner.

FOUEgenutviklet teknologi er nøk-kelen til industrisuksessen i Kristiansand. I motsetning til mye prosessindustri i Norge, er teknologien på Nikkelverket utviklet av lokale entreprenø-rer, forskere og ingeniører. Vårt forsknings og utviklingsmiljø har svært høyt omdømme og vi legger inn store ressurser for å befeste og utvikle vår posisjon som ledende i bransjen innen-for forskning og utvikling.

Mennesker, miljø og teknologiSamspillet mellom mennesker og miljø i en krevende global konkurransesituasjon har ut-løst både kreativitet, stayervilje og selvtillit. Siden etableringen i 1910 har Nikkelverket gradvis

vokst seg til å bli et av verdens største og mest kostnadseffek-tive nikkelraffi nerier. Nikkel-verket har i 100 år spilt en bety-delig industriell, økonomisk og kulturell rolle i landsdelen. Og i dag fremstår vi mer enn noen-sinne, som en svært produktiv produsent og eksportør av høy-foredlet nikkel, kopper, kobolt og edle metaller, med knappe 500 høyt kvalifi serte ansatte.

Jeg lærer altså er jegNår bedriftskulturen er åpen og imøtekommende for ny læring, nye metoder og nye mennesker oppstår en særegen dynamikk. Det er i slike miljøer nye ideer og metoder oppstår og kan prø-ves. Derfor samarbeider Xstrata også nært med Universitetet i Agder, Teknisk Fagskole, BI og andre eksterne kompetanse-miljøer. Xstrata Nikkelverk vil stadig bestrebe seg på å utvikle et læremiljø der den enkelte får ivaretatt sine evner og talenter.

XSTRATA NIKKELVERK – Kompetanse, utvikling og teknologiSørlandet og Kristiansand har utviklet enestående tek-nologi for produksjon av ren høyverdig nikkel, kobber og kobolt. Både miljø, energi og annen prosessteknologi har gjort Nikkelverket bærekraftig og attraktiv for et av de mest krevende og kapitalsterke gruve og industriselska-pene i verden: Xstrata.

FAKTA

Xstrata plc: 65 000 ansatte i 19 land.Xstrata Nikkelverk: 500 ansatte.Verdens 5te største leverandør av nikkel.Produksjonskapasitet 92. 000 tonn.Nikkel brukes i utstyr for produksjon av vindkraft, vannkraft, solkraft og moderne batterier. 60 % av all nikkel benyttes til rustfritt stå[email protected]

ANNONSE

ANNONSE

KOM OG SE HVOR FLOTT DET BLIR

Campus Grimstad – i begivenhetenes sentrumNå blir det gøy å være student i Grimstad! Når studieåret 2010 starter opp i august, kan nye og gamle studenter boltre seg på det 25 000 kvadratmeter store, og flunkende nye, universitetsområdet Campus Grimstad. Flytt inn på en av våre studenthybler, la barna fryde seg på Hokus Pokus barnehage, kjøp bøkene du trenger til studiene på Sørbok, spis deg mett på Kafé Kampus, gå på konsert på kulturhuset Bluebox – alt på samme sted! Med slike rammer rundt studiene, er vi trygge på at du vil ha det aller beste utgangspunkt for å lykkes både faglig og sosialt. Vi ønsker deg velkommen til fargerike studentdager ved UiA Grimstad! Se www.sia.no for mer informasjon.

Page 25: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201024 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 25

Oppskriften til denne suksess-historien er rekruttering og utvikling av kompetanse- fors-kning - og systematisk utdan-ning av ansatte og ikke minst

delegering av ansvar og opp-gaver. Dette gir et utfordrende læringsmiljø og enestående mu-ligheter for å realisere egne am-bisjoner.

Alle yrkesgrupperSå vel ingeniører, prosessope-ratører, mekanikere, laboranter og doktoringeniører danner et tett og innovativt læringsmiljø.

Bedriften har opparbeidet seg et godt omdømme på opplæring og utdanning og bedriftskultu-ren er lagt til rette for dem som har ønsker og ambisjoner.

FOUEgenutviklet teknologi er nøk-kelen til industrisuksessen i Kristiansand. I motsetning til mye prosessindustri i Norge, er teknologien på Nikkelverket utviklet av lokale entreprenø-rer, forskere og ingeniører. Vårt forsknings og utviklingsmiljø har svært høyt omdømme og vi legger inn store ressurser for å befeste og utvikle vår posisjon som ledende i bransjen innen-for forskning og utvikling.

Mennesker, miljø og teknologiSamspillet mellom mennesker og miljø i en krevende global konkurransesituasjon har ut-løst både kreativitet, stayervilje og selvtillit. Siden etableringen i 1910 har Nikkelverket gradvis

vokst seg til å bli et av verdens største og mest kostnadseffek-tive nikkelraffi nerier. Nikkel-verket har i 100 år spilt en bety-delig industriell, økonomisk og kulturell rolle i landsdelen. Og i dag fremstår vi mer enn noen-sinne, som en svært produktiv produsent og eksportør av høy-foredlet nikkel, kopper, kobolt og edle metaller, med knappe 500 høyt kvalifi serte ansatte.

Jeg lærer altså er jegNår bedriftskulturen er åpen og imøtekommende for ny læring, nye metoder og nye mennesker oppstår en særegen dynamikk. Det er i slike miljøer nye ideer og metoder oppstår og kan prø-ves. Derfor samarbeider Xstrata også nært med Universitetet i Agder, Teknisk Fagskole, BI og andre eksterne kompetanse-miljøer. Xstrata Nikkelverk vil stadig bestrebe seg på å utvikle et læremiljø der den enkelte får ivaretatt sine evner og talenter.

XSTRATA NIKKELVERK – Kompetanse, utvikling og teknologiSørlandet og Kristiansand har utviklet enestående tek-nologi for produksjon av ren høyverdig nikkel, kobber og kobolt. Både miljø, energi og annen prosessteknologi har gjort Nikkelverket bærekraftig og attraktiv for et av de mest krevende og kapitalsterke gruve og industriselska-pene i verden: Xstrata.

FAKTA

Xstrata plc: 65 000 ansatte i 19 land.Xstrata Nikkelverk: 500 ansatte.Verdens 5te største leverandør av nikkel.Produksjonskapasitet 92. 000 tonn.Nikkel brukes i utstyr for produksjon av vindkraft, vannkraft, solkraft og moderne batterier. 60 % av all nikkel benyttes til rustfritt stå[email protected]

ANNONSE

ANNONSE

KOM OG SE HVOR FLOTT DET BLIR

Campus Grimstad – i begivenhetenes sentrumNå blir det gøy å være student i Grimstad! Når studieåret 2010 starter opp i august, kan nye og gamle studenter boltre seg på det 25 000 kvadratmeter store, og flunkende nye, universitetsområdet Campus Grimstad. Flytt inn på en av våre studenthybler, la barna fryde seg på Hokus Pokus barnehage, kjøp bøkene du trenger til studiene på Sørbok, spis deg mett på Kafé Kampus, gå på konsert på kulturhuset Bluebox – alt på samme sted! Med slike rammer rundt studiene, er vi trygge på at du vil ha det aller beste utgangspunkt for å lykkes både faglig og sosialt. Vi ønsker deg velkommen til fargerike studentdager ved UiA Grimstad! Se www.sia.no for mer informasjon.

Page 26: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201026 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 27

Gjennom våre forretningsområder bistår vi virksomheter med å rekruttere, beholde og utvikle menneskene i organisasjonen.

Vi er stolte over å ha levert tjenester til små og store virksomheter, og over å ha laget program som får talenter til å blomstre, kvinner til å bli synlige og ledergrupper til å bli gode lag som sammen skaper suksess.

Besøk oss på vår stand på karrieredagen, eller kom innom vårt kontor i Grimstad eller Kristiansand.

Se www.activepeople.no for mer informasjon, eller ring oss på 48 24 50 00.

Activepeople et anerkjent rådgivnings- og bemanningsselskap.

Bygg din CV i studietiden!

Arbeidserfaring - uansett type stilling -

teller mye i jakten på drømmejobben!

Gode referanser fra Norges største bemanningsselskap

kan åpne dører for utallige andre jobbmuligheter -

både i inn- og utland.

Adecco i Aust-Agder har stadig ledige jobber,

både heltid og deltid hele året.

Ta kontakt med oss i dag!

Interessert i å høre om dine muligheter? Ring Adecco tlf. 37 07 60 30 eller besøk oss i

Østregate 10 Arendal.

adecco.no

Adecco er verdens største aktør innen bemanning. I Norge er vi ledende med mer enn 70 kontorer og avdelinger, som hver dag formidler jobb til over 12.000 personer. Vi tilbyr midlertidige og faste stillinger i norsk næringsliv og offentlig sektor. Vi har også spisskompetanse på rekruttering av ledere og spesialister til faste stillinger, outsourcing og rådgivning i omstillingsprosesser.

Recruiting newly graduated students now in Bergen, Trondheim, Stavanger and Fredrikstad

We need your expertiseAGR Field Operations, one of the Group’s three business units, offers a variety of valuable products and services needed for managing the inspection, operation and maintenance of oil and gas wells and associated infrastructures through the entire life of the field. With our pipeline inspection techniques and state-of-the-art technologies, which are among the most advanced in the industry, we respond to the needs of oil and gas operators for planned inspection, cleaning and maintenance of installations. AGR Field Operations has offices located in Norway, Sweden, UK, Malaysia, Singapore, USA, Brazil and Australia.

Please visit our web site for further information.

www.agr.com/careers/

Dale+B

ang

APL er et av Sørlandets stolte industrieventyr. Med vår innovative teknologi er vi i dag blitt et av verdens ledende selskaper innen fortøying og lasteoverføring av olje og gass til havs. I tillegg er vårt selskap, BW Offshore, en av verdens ledende operatører av flytende produksjonsskip. Med dette som solid springbrett, jobber vi hver dag med å videreutvikle

APLs globale virksomhet og gode historie fra vår hovedbase på bryggekanten i Kolbjørnsvik, Arendal. Velkommen til www.apl.no

Et globalt eventyr fra bryggekanten

www.apl.no

SINGAPORENORWAY USA UK FRANCE BRAZIL MALAYSIA CHINA

Page 27: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201026 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 27

Gjennom våre forretningsområder bistår vi virksomheter med å rekruttere, beholde og utvikle menneskene i organisasjonen.

Vi er stolte over å ha levert tjenester til små og store virksomheter, og over å ha laget program som får talenter til å blomstre, kvinner til å bli synlige og ledergrupper til å bli gode lag som sammen skaper suksess.

Besøk oss på vår stand på karrieredagen, eller kom innom vårt kontor i Grimstad eller Kristiansand.

Se www.activepeople.no for mer informasjon, eller ring oss på 48 24 50 00.

Activepeople et anerkjent rådgivnings- og bemanningsselskap.

Bygg din CV i studietiden!

Arbeidserfaring - uansett type stilling -

teller mye i jakten på drømmejobben!

Gode referanser fra Norges største bemanningsselskap

kan åpne dører for utallige andre jobbmuligheter -

både i inn- og utland.

Adecco i Aust-Agder har stadig ledige jobber,

både heltid og deltid hele året.

Ta kontakt med oss i dag!

Interessert i å høre om dine muligheter? Ring Adecco tlf. 37 07 60 30 eller besøk oss i

Østregate 10 Arendal.

adecco.no

Adecco er verdens største aktør innen bemanning. I Norge er vi ledende med mer enn 70 kontorer og avdelinger, som hver dag formidler jobb til over 12.000 personer. Vi tilbyr midlertidige og faste stillinger i norsk næringsliv og offentlig sektor. Vi har også spisskompetanse på rekruttering av ledere og spesialister til faste stillinger, outsourcing og rådgivning i omstillingsprosesser.

Recruiting newly graduated students now in Bergen, Trondheim, Stavanger and Fredrikstad

We need your expertiseAGR Field Operations, one of the Group’s three business units, offers a variety of valuable products and services needed for managing the inspection, operation and maintenance of oil and gas wells and associated infrastructures through the entire life of the field. With our pipeline inspection techniques and state-of-the-art technologies, which are among the most advanced in the industry, we respond to the needs of oil and gas operators for planned inspection, cleaning and maintenance of installations. AGR Field Operations has offices located in Norway, Sweden, UK, Malaysia, Singapore, USA, Brazil and Australia.

Please visit our web site for further information.

www.agr.com/careers/

Dale+B

ang

APL er et av Sørlandets stolte industrieventyr. Med vår innovative teknologi er vi i dag blitt et av verdens ledende selskaper innen fortøying og lasteoverføring av olje og gass til havs. I tillegg er vårt selskap, BW Offshore, en av verdens ledende operatører av flytende produksjonsskip. Med dette som solid springbrett, jobber vi hver dag med å videreutvikle

APLs globale virksomhet og gode historie fra vår hovedbase på bryggekanten i Kolbjørnsvik, Arendal. Velkommen til www.apl.no

Et globalt eventyr fra bryggekanten

www.apl.no

SINGAPORENORWAY USA UK FRANCE BRAZIL MALAYSIA CHINA

Page 28: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201028 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 29

Innovative and dedicated people who believe that nothing is impossible have solved tomorrow’s challenges for over 150 years.

Attitude is everythingsince 1841

www.akersolutions.com

Aker Solutions ASA, through its subsidiaries and affiliates (”Aker Solutions”), is a leading global provider of engineering and construction services, technology products and integrated solutions. Aker Solutions’ business serves several industries, including oil & gas, refining & chemicals, mining & metals and power generation. The Aker Solutions group is organised in a number of separate legal entities. Aker Solutions is used as the common brand/trademark for most of these entities. Aker Solutions’ parent company is Aker Solutions ASA. Aker Solutions has aggregated annual revenues of approximately NOK 58 billion and employs approximately 22 000 people in about 30 countries.

Are you ready to roll up your sleeves?We have offices in more than 30 countries worldwide and global headquarters in Norway. We can offer a dynamic project environment in one of Norway’s leading engineering companies. If you are motivated by challenges and would like to work in an international team, we offer many opportunities. Our business language is English.

For further details and to apply online see www.akersolutions.com. When applying, please include a copy of your CV and certificates.

We look forward to seeing you at our stand.

Passion

Avanade er en global allianse mellom Microsoft og Accenture. Vår styrke er dyp innsikt i Microsofts produkter, kombinert med omfattende leveranseerfaring.

Avanade har kontorer i 46 lokasjoner med over 9600 ansatte. Avanade ble etablert i Norden med den 1. september 2005. I 2010 har vi vokst til over 260 ansatte

Avanade Norway er i sterk vekst og søker etter nyutdannede som er lidenskapelig opptatt av teknologi, og som trives i et utfordrende og dynamisk miljø.

Som nyansatt i Avanade jobber du fortrinnsvis som løsningsutvikler. Du designer og utvikler forret­nings løsninger ved bruk av det siste innen Microsoft teknologi. Løsningsutviklere er MCSD teknikere og har gode kunnskaper i .NET– løsninger og Windows arkitektur. Våre mer erfarne utviklere påtar seg etter hvert arkitektroller og bidrar til kvalitetssikring og videreutvikling.

Avanade har i tillegg stor fokus på infrastruktur og det er mulig å jobbe som systemtekniker. Våre eksperter på infrastruktur hjelper bedrifter med å effektivisere sine forretningssystemer.

Fakta om bedriftenAntall ansatte i Norge: 260Gjennomsnittsalder: 28Avdelinger i Norge: OsloAvdelinger i utlandet: 46Kvinneandel: 30 %

Send oss gjerne din CV og karakter­utskrift til [email protected], [email protected] eller lever den på vår stand på karrieredagen 2010

Page 29: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201028 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 29

Innovative and dedicated people who believe that nothing is impossible have solved tomorrow’s challenges for over 150 years.

Attitude is everythingsince 1841

www.akersolutions.com

Aker Solutions ASA, through its subsidiaries and affiliates (”Aker Solutions”), is a leading global provider of engineering and construction services, technology products and integrated solutions. Aker Solutions’ business serves several industries, including oil & gas, refining & chemicals, mining & metals and power generation. The Aker Solutions group is organised in a number of separate legal entities. Aker Solutions is used as the common brand/trademark for most of these entities. Aker Solutions’ parent company is Aker Solutions ASA. Aker Solutions has aggregated annual revenues of approximately NOK 58 billion and employs approximately 22 000 people in about 30 countries.

Are you ready to roll up your sleeves?We have offices in more than 30 countries worldwide and global headquarters in Norway. We can offer a dynamic project environment in one of Norway’s leading engineering companies. If you are motivated by challenges and would like to work in an international team, we offer many opportunities. Our business language is English.

For further details and to apply online see www.akersolutions.com. When applying, please include a copy of your CV and certificates.

We look forward to seeing you at our stand.

Passion

Avanade er en global allianse mellom Microsoft og Accenture. Vår styrke er dyp innsikt i Microsofts produkter, kombinert med omfattende leveranseerfaring.

Avanade har kontorer i 46 lokasjoner med over 9600 ansatte. Avanade ble etablert i Norden med den 1. september 2005. I 2010 har vi vokst til over 260 ansatte

Avanade Norway er i sterk vekst og søker etter nyutdannede som er lidenskapelig opptatt av teknologi, og som trives i et utfordrende og dynamisk miljø.

Som nyansatt i Avanade jobber du fortrinnsvis som løsningsutvikler. Du designer og utvikler forret­nings løsninger ved bruk av det siste innen Microsoft teknologi. Løsningsutviklere er MCSD teknikere og har gode kunnskaper i .NET– løsninger og Windows arkitektur. Våre mer erfarne utviklere påtar seg etter hvert arkitektroller og bidrar til kvalitetssikring og videreutvikling.

Avanade har i tillegg stor fokus på infrastruktur og det er mulig å jobbe som systemtekniker. Våre eksperter på infrastruktur hjelper bedrifter med å effektivisere sine forretningssystemer.

Fakta om bedriftenAntall ansatte i Norge: 260Gjennomsnittsalder: 28Avdelinger i Norge: OsloAvdelinger i utlandet: 46Kvinneandel: 30 %

Send oss gjerne din CV og karakter­utskrift til [email protected], [email protected] eller lever den på vår stand på karrieredagen 2010

Page 30: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201030 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 31

Basefarm er en av Nordens ledende aktører innen applikasjons- og internettdrift. Vår spesialitet er effektiv drift av tjenester med høy trafikk og kompleksitet, som for eksempel portaler, nettaviser, streaming-tjenester, søketjenester samt e-handelsløsninger. Våre kunder har høye kvalitetskrav, forventer vekst og ønsker en god utviklingstakt.

Driftssenteret er hjertet i det meste som skjer i Basefarm, og her jobber drifts-konsulenter som har en unik mulighet til å lære noe nytt hver eneste dag. De får grundig opplæring, og arbeidsoppgaver tilpasset sitt kunnskapsnivå. Idag jobber det ca 30 gutter og jenter mellom 25 og 35 år på Driftssenteret. De fleste begynte hos oss etter fullført IT-utdannelse.

Utviklingsmulighetene i Basefarm er store, og nesten alle som slutter på Drifts-senteret går videre til mer spesialiserte stillinger internt. Driftskonsulentjobben gir deg en oversikt over ulike fagfelt innenfor IT, og kan hjelpe deg å velge "hva du vil bli når du blir stor".

Har du lyst til å bli en del av teamet vårt? Send oss en søknad da vel! Mailadressen er [email protected].

Vi rekrutterer de fremste talentene

Registrer din CV på Bemanningsbyraaet.no

w: bemanningsbyraaet.no t: 482 73 000

utvikler kjernevirksomhet

CIBER leverer IT-løsninger og rådgivning for selskaper og virksomheter i offentlig og privat sektor. Høy integritet, kvalitet og leveringsevne kjen-netegner CIBER - et veletablert konsulentselskap i hjertet av Oslo.

CIBER fokuserer på systemløsninger som berører kjernen i virksomhetene. Vi utvikler på flere platt-former og implementerer smarte løsninger på flere konkrete fagområder. CIBER vektlegger grunn-leggende forståelse for de bransjer og virksomheter løsningen skal benyttes i. Vi lykkes ved å kombinere teknikk med forretningsforståelse, bransjekunns-kap og engasjement. Målet er alltid å skape lønnsomhet og konkurransekraft for våre kunder.

Vi er stadig på jakt etter unge talenter innen system-utvikling, SAP, Java og .NET. I tillegg kan vi tilby spennende muligheter for unge rådgivere innen prosjektledelse, testledelse, kravspesifisering, m.m.

Kontakt oss på vår stand på Karrieredagen ved UiAeller se på www.ciber.no

Page 31: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201030 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 31

Basefarm er en av Nordens ledende aktører innen applikasjons- og internettdrift. Vår spesialitet er effektiv drift av tjenester med høy trafikk og kompleksitet, som for eksempel portaler, nettaviser, streaming-tjenester, søketjenester samt e-handelsløsninger. Våre kunder har høye kvalitetskrav, forventer vekst og ønsker en god utviklingstakt.

Driftssenteret er hjertet i det meste som skjer i Basefarm, og her jobber drifts-konsulenter som har en unik mulighet til å lære noe nytt hver eneste dag. De får grundig opplæring, og arbeidsoppgaver tilpasset sitt kunnskapsnivå. Idag jobber det ca 30 gutter og jenter mellom 25 og 35 år på Driftssenteret. De fleste begynte hos oss etter fullført IT-utdannelse.

Utviklingsmulighetene i Basefarm er store, og nesten alle som slutter på Drifts-senteret går videre til mer spesialiserte stillinger internt. Driftskonsulentjobben gir deg en oversikt over ulike fagfelt innenfor IT, og kan hjelpe deg å velge "hva du vil bli når du blir stor".

Har du lyst til å bli en del av teamet vårt? Send oss en søknad da vel! Mailadressen er [email protected].

Vi rekrutterer de fremste talentene

Registrer din CV på Bemanningsbyraaet.no

w: bemanningsbyraaet.no t: 482 73 000

utvikler kjernevirksomhet

CIBER leverer IT-løsninger og rådgivning for selskaper og virksomheter i offentlig og privat sektor. Høy integritet, kvalitet og leveringsevne kjen-netegner CIBER - et veletablert konsulentselskap i hjertet av Oslo.

CIBER fokuserer på systemløsninger som berører kjernen i virksomhetene. Vi utvikler på flere platt-former og implementerer smarte løsninger på flere konkrete fagområder. CIBER vektlegger grunn-leggende forståelse for de bransjer og virksomheter løsningen skal benyttes i. Vi lykkes ved å kombinere teknikk med forretningsforståelse, bransjekunns-kap og engasjement. Målet er alltid å skape lønnsomhet og konkurransekraft for våre kunder.

Vi er stadig på jakt etter unge talenter innen system-utvikling, SAP, Java og .NET. I tillegg kan vi tilby spennende muligheter for unge rådgivere innen prosjektledelse, testledelse, kravspesifisering, m.m.

Kontakt oss på vår stand på Karrieredagen ved UiAeller se på www.ciber.no

Page 32: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201032 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 33

• En kunnskapsbedrift med ca 90 ansatte• Ekspertsenter innen IKT• Sektorer: telecom, olje&gass, energi,

sikkerhet og helse• Kontorer i Grimstad og Kristiansand• Eies av Devoteam gruppen som til sammen

har 4500 ansatte i 24 land.

T E L E C O MT E L E C O M

Vi søker etter konsulenter for følgende arbeidsoppgaver:• Rådgivning rundt strategi, prosessorientering og arkitektur med fokus på kontinuerlig

forbedring av kundens prosesser.• Rådgivning til kunder rundt plattformvalg, arkitektur-evalueringer og prosjektdefi nering.• Arbeid med virksomhetsarkitektur, integrasjon og tjenesteorientering • Utarbeide, lede og følge opp arkitekturarbeid internt og hos våre kunder.• Arkitekturmålbilde, løsningsarkitektur, kravspesifi kasjon samt utvikling og oppfølging i

realiseringsfasen

For stillingene ser vi etter deg som har høyere teknisk utdannelse eller tilsvarende. Relevante sertifi seringer er en fordel. Du må i tillegg ha erfaring med rammeverk ala TOGAF og Zachmann, erfaring med forretningsanalyse og løsningarkitektur design, samt god forståelse for metodikk, teknikker og ”best practices”.

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og kompetanseutvikling i et internasjonalt miljø.

Kortfattet søknad og CV med kopier av vitnemål sendes snarest til [email protected].

Spørsmål? Kontakt Ann-Elisabeth Ludvigsen, tlf 91537782, HR Director eller Line Bakkeby, tlf 95937443, Practice Area Leader – Solution Architecture

Vi søker etter konsulenter for følgende arbeidsoppgaver:• Rådgivning rundt strategi, prosessorientering,kvalitetssystemer og systemvalg med

fokus på kundens forretningsprosesser.• Utarbeide, lede og følge opp prosess- og kvalitetsarbeid hos våre kunder.

For stillingene ser vi etter deg som har utdannelse på masternivå. Manglende formell utdanning kan kompenseres med solid erfaring. Du bør i tillegg ha minimum 5 års erfaring og minimum 2 års erfaring som leder (prosjekt, gruppe-, avdelingsleder eller lignende).

Stillingene krever at du er serviceorientert, strukturert, kreativ og har gode kommunikasjonsevner.

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og kompetanseutvikling i et internasjonalt miljø.

Kortfattet søknad og CV med kopier av vitnemål sendes snarest til [email protected].

Spørsmål?Kontakt Ann-Elisabeth Ludvigsen, tlf 91537782, HR Director eller Per-Oddvar Osland, tlf. 99286861, Practice Area Leader – Process Advisory

Televeien 1,4898 GrimstadTelefon: 378 00 000www.devoteam.no

Virksomhets-/løsningsarkitekter

Prosessrådgivere Senior Prosjektledere

Kan du tenke deg en karriere innen virksomhetsarkitektur, SOA arkitektur, prosess-inte-grasjon og systemutvikling? Ønsker du i tillegg å jobbe i spennende prosjekter som er kritiske for våre kunder samt å jobbe med forretningssiden og være en brobygger til IT?

Kan du tenke deg en karriere innen rådgivning for forretningsprosesser, prosessintegras-jon eller kvalitetssystemer? Ønsker du i tillegg å jobbe i spennende prosjekter som er kritiske for våre kunder samt å jobbe med forretningssiden og være en brobygger til IT?

Vi søker etter Senior Prosjektledere med minimum 5 års erfaring med prosjektledelse innen integrasjon-, utvikling-, leveranse- eller utrullings-prosjekter. Personer med konsu-lenterfaring er ønsket.

Vi ser etter deg som i tillegg har følgende profi l:• God forretnings og markedskompetanse• Strukturert, velorganisert og løsningsorientert• Gode kommunikasjonsevner både skriftlig og muntlig på norsk og engelsk• Kvalitetsbevisst og resultatorientert• Initiativrik og proaktiv holdning• Fleksibel og tilpasningsdyktig• Fleksibel ift arbeidsted.

For stillingene ser vi etter deg som har Master grad engineering,/IT/Business and Administration eller lignende. Sertifi seringer innen PMI, IPMA, Prince 2 eller lignende er en fordel. Dokumenterte resultater kreves. Gjerne erfaring fra olje og gass-, telecom-, energi- eller sikkerhets- bransje.

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og kompetanseutvikling i et internasjonalt miljø.

Kortfattet søknad og CV med kopier av vitnemål sendes snarest til [email protected].

Spørsmål?Kontakt Ann Elisabeth Ludvigsen, tlf 91537782, HR Director ellerGisle Stavland, tlf 90548313, Practice Area Leader - Project Management

Fot

o: S

igve

Asp

elun

d Ti

nage

nt

Er du kunde hos oss, har du banken i lomma. Nå kan du utføre banktjenester med mobilen, uansett hvor i verden du befinner deg. Du kan sende penger til familie og venner, sjekke saldoen eller overføre mellom egne kontoer.

Kom i gang du også. Send kodeord START til 04800, se dnbnor.no eller kom innom.

Andreas Thorkildsenspydkastersender penger

Page 33: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201032 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 33

• En kunnskapsbedrift med ca 90 ansatte• Ekspertsenter innen IKT• Sektorer: telecom, olje&gass, energi,

sikkerhet og helse• Kontorer i Grimstad og Kristiansand• Eies av Devoteam gruppen som til sammen

har 4500 ansatte i 24 land.

T E L E C O MT E L E C O M

Vi søker etter konsulenter for følgende arbeidsoppgaver:• Rådgivning rundt strategi, prosessorientering og arkitektur med fokus på kontinuerlig

forbedring av kundens prosesser.• Rådgivning til kunder rundt plattformvalg, arkitektur-evalueringer og prosjektdefi nering.• Arbeid med virksomhetsarkitektur, integrasjon og tjenesteorientering • Utarbeide, lede og følge opp arkitekturarbeid internt og hos våre kunder.• Arkitekturmålbilde, løsningsarkitektur, kravspesifi kasjon samt utvikling og oppfølging i

realiseringsfasen

For stillingene ser vi etter deg som har høyere teknisk utdannelse eller tilsvarende. Relevante sertifi seringer er en fordel. Du må i tillegg ha erfaring med rammeverk ala TOGAF og Zachmann, erfaring med forretningsanalyse og løsningarkitektur design, samt god forståelse for metodikk, teknikker og ”best practices”.

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og kompetanseutvikling i et internasjonalt miljø.

Kortfattet søknad og CV med kopier av vitnemål sendes snarest til [email protected].

Spørsmål? Kontakt Ann-Elisabeth Ludvigsen, tlf 91537782, HR Director eller Line Bakkeby, tlf 95937443, Practice Area Leader – Solution Architecture

Vi søker etter konsulenter for følgende arbeidsoppgaver:• Rådgivning rundt strategi, prosessorientering,kvalitetssystemer og systemvalg med

fokus på kundens forretningsprosesser.• Utarbeide, lede og følge opp prosess- og kvalitetsarbeid hos våre kunder.

For stillingene ser vi etter deg som har utdannelse på masternivå. Manglende formell utdanning kan kompenseres med solid erfaring. Du bør i tillegg ha minimum 5 års erfaring og minimum 2 års erfaring som leder (prosjekt, gruppe-, avdelingsleder eller lignende).

Stillingene krever at du er serviceorientert, strukturert, kreativ og har gode kommunikasjonsevner.

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og kompetanseutvikling i et internasjonalt miljø.

Kortfattet søknad og CV med kopier av vitnemål sendes snarest til [email protected].

Spørsmål?Kontakt Ann-Elisabeth Ludvigsen, tlf 91537782, HR Director eller Per-Oddvar Osland, tlf. 99286861, Practice Area Leader – Process Advisory

Televeien 1,4898 GrimstadTelefon: 378 00 000www.devoteam.no

Virksomhets-/løsningsarkitekter

Prosessrådgivere Senior Prosjektledere

Kan du tenke deg en karriere innen virksomhetsarkitektur, SOA arkitektur, prosess-inte-grasjon og systemutvikling? Ønsker du i tillegg å jobbe i spennende prosjekter som er kritiske for våre kunder samt å jobbe med forretningssiden og være en brobygger til IT?

Kan du tenke deg en karriere innen rådgivning for forretningsprosesser, prosessintegras-jon eller kvalitetssystemer? Ønsker du i tillegg å jobbe i spennende prosjekter som er kritiske for våre kunder samt å jobbe med forretningssiden og være en brobygger til IT?

Vi søker etter Senior Prosjektledere med minimum 5 års erfaring med prosjektledelse innen integrasjon-, utvikling-, leveranse- eller utrullings-prosjekter. Personer med konsu-lenterfaring er ønsket.

Vi ser etter deg som i tillegg har følgende profi l:• God forretnings og markedskompetanse• Strukturert, velorganisert og løsningsorientert• Gode kommunikasjonsevner både skriftlig og muntlig på norsk og engelsk• Kvalitetsbevisst og resultatorientert• Initiativrik og proaktiv holdning• Fleksibel og tilpasningsdyktig• Fleksibel ift arbeidsted.

For stillingene ser vi etter deg som har Master grad engineering,/IT/Business and Administration eller lignende. Sertifi seringer innen PMI, IPMA, Prince 2 eller lignende er en fordel. Dokumenterte resultater kreves. Gjerne erfaring fra olje og gass-, telecom-, energi- eller sikkerhets- bransje.

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og kompetanseutvikling i et internasjonalt miljø.

Kortfattet søknad og CV med kopier av vitnemål sendes snarest til [email protected].

Spørsmål?Kontakt Ann Elisabeth Ludvigsen, tlf 91537782, HR Director ellerGisle Stavland, tlf 90548313, Practice Area Leader - Project Management

Fot

o: S

igve

Asp

elun

d Ti

nage

nt

Er du kunde hos oss, har du banken i lomma. Nå kan du utføre banktjenester med mobilen, uansett hvor i verden du befinner deg. Du kan sende penger til familie og venner, sjekke saldoen eller overføre mellom egne kontoer.

Kom i gang du også. Send kodeord START til 04800, se dnbnor.no eller kom innom.

Andreas Thorkildsenspydkastersender penger

Page 34: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201034 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 35

At DNV, shaping things to come

happens every day.

We’re independent, so we answer to society, not shareholders. And wecan commit more of our resourcesto finding better ways to safeguardlife, property and the environment.Businesses and governments in over100 countries rely on us for expertisethey can base their decisions on.

We know you have higher standards.Why not put them to work at DNV?

Hold the world to a higher standard

På få år har Origo blitt en ledende teknologibedrift innen olje og gass, kraftkrevende industri og miljø-teknologi. Vi er EPCI-leverandør av sikkerhet, prosess-teknologi, elektro-, instrument- og automasjonssys-temer. Origo er kjent for kreative, robuste løsninger, solid dokumentasjon og høy grad av tilgjengelighet. Selskapet er inne i en god vekstperiode, og er stadig på jakt etter nye, dyktige medarbeidere.

Nå er vi godkjent som totalleverandør til Statoil*. Det betyr at vi kan ta oppdrag i alle områder av Statoils virksomhet. Det sier seg selv at en slik status krever kompetanse helt i front, men også evne til å tenke etikk, miljø og ikke minst være en dyktig og engasjert samtalepartner.

Besøk vår hjemmeside: www.origo-e.com

MAKIN

G S

AFE S

OLUTIO

NS

Origo Engineering ASAndøyfaret 7, 4623 KristiansandPostboks 8336 Vågsbygd, 4676 KristiansandTlf. 38 00 34 80 - Faks: 38 00 34 81

Origo Control ASFabrikkveien 27, 4033 StavangerTlf. 40 00 69 28 - Faks: 51 83 00 51

Vi forstår hva du mener Vi konstruerer det du trenger *Origos rammeavtale med Statoil gir oss EPCI-status (Engineering, Procurement, Construction and Installation) og vi er dermed

klarert for leveranser av alle typer engineering-arbeid, innkjøp, produksjonsansvar, installasjon og leverandøroppfølging.

KUNDER : FSO/FPSO: BW OFFSHORE, TEEKAY, PETROJARL, AKER FLOATING PRODUCTION - OLJE-/GASSPRODUKSJON: STATOIL, NORSK HYDRO, MAERSK OIL & GAS - KRAFTKREVENDE INDUSTRI: ELKEM, ERAMET, FALCONBRIDGE, ELKEM SOLAR - ANDRE: AKER KVÆRNER, VETCO AIBEL, VETCO GRAY, NATIONAL OILWELL VARCO, GRENLAND FRAMNES, UMOE-MANDAL - PARTNERE : GE-FANUC AUTOMATION, ABB

Meningsfullemuligheter!

www.grimstad.kommune.no

Voks med oss!

We move the industry that moves the world. Heli-One, a division

of CHC Helicopter Corporation, is the world’s largest independent

helicopter support company. With over fi fty years experience

Heli-One’s solutions are aimed at minimizing aircraft downtime,

decreasing costs and increasing operational agility. From Repair

and Overhaul, Design and Engineering to Integrated Logistics

Support, Heli-One does it all. We support aircraft that operate

on every continent.

We are continually looking for people passionate to create the future of total helicopter support. If you thrive on challenge and providing quality service, Heli-One is looking for you to join our dynamic work environ-ment. Heli-One offers you an experience unlike any other.

There are a variety of career paths available at Heli-One. The future is bright and the opportunities in a variety of functions and locations are endless.

Give your career a vertical lift!

tel: 51 94 14 00 / www.heli-one.ca/career-working.php

Besøksadresse:Lundevaagen S4550 FarsundNorge

Postadresse: P.O. Box 158N-4552 Farsund,NorwayTel.: +47 38 38 90 00Fax: +47 38 38 91 00

Foto: Toro Andersen

Page 35: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201034 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 35

At DNV, shaping things to come

happens every day.

We’re independent, so we answer to society, not shareholders. And wecan commit more of our resourcesto finding better ways to safeguardlife, property and the environment.Businesses and governments in over100 countries rely on us for expertisethey can base their decisions on.

We know you have higher standards.Why not put them to work at DNV?

Hold the world to a higher standard

På få år har Origo blitt en ledende teknologibedrift innen olje og gass, kraftkrevende industri og miljø-teknologi. Vi er EPCI-leverandør av sikkerhet, prosess-teknologi, elektro-, instrument- og automasjonssys-temer. Origo er kjent for kreative, robuste løsninger, solid dokumentasjon og høy grad av tilgjengelighet. Selskapet er inne i en god vekstperiode, og er stadig på jakt etter nye, dyktige medarbeidere.

Nå er vi godkjent som totalleverandør til Statoil*. Det betyr at vi kan ta oppdrag i alle områder av Statoils virksomhet. Det sier seg selv at en slik status krever kompetanse helt i front, men også evne til å tenke etikk, miljø og ikke minst være en dyktig og engasjert samtalepartner.

Besøk vår hjemmeside: www.origo-e.com

MAKIN

G S

AFE S

OLUTIO

NS

Origo Engineering ASAndøyfaret 7, 4623 KristiansandPostboks 8336 Vågsbygd, 4676 KristiansandTlf. 38 00 34 80 - Faks: 38 00 34 81

Origo Control ASFabrikkveien 27, 4033 StavangerTlf. 40 00 69 28 - Faks: 51 83 00 51

Vi forstår hva du mener Vi konstruerer det du trenger *Origos rammeavtale med Statoil gir oss EPCI-status (Engineering, Procurement, Construction and Installation) og vi er dermed

klarert for leveranser av alle typer engineering-arbeid, innkjøp, produksjonsansvar, installasjon og leverandøroppfølging.

KUNDER : FSO/FPSO: BW OFFSHORE, TEEKAY, PETROJARL, AKER FLOATING PRODUCTION - OLJE-/GASSPRODUKSJON: STATOIL, NORSK HYDRO, MAERSK OIL & GAS - KRAFTKREVENDE INDUSTRI: ELKEM, ERAMET, FALCONBRIDGE, ELKEM SOLAR - ANDRE: AKER KVÆRNER, VETCO AIBEL, VETCO GRAY, NATIONAL OILWELL VARCO, GRENLAND FRAMNES, UMOE-MANDAL - PARTNERE : GE-FANUC AUTOMATION, ABB

Meningsfullemuligheter!

www.grimstad.kommune.no

Voks med oss!

We move the industry that moves the world. Heli-One, a division

of CHC Helicopter Corporation, is the world’s largest independent

helicopter support company. With over fi fty years experience

Heli-One’s solutions are aimed at minimizing aircraft downtime,

decreasing costs and increasing operational agility. From Repair

and Overhaul, Design and Engineering to Integrated Logistics

Support, Heli-One does it all. We support aircraft that operate

on every continent.

We are continually looking for people passionate to create the future of total helicopter support. If you thrive on challenge and providing quality service, Heli-One is looking for you to join our dynamic work environ-ment. Heli-One offers you an experience unlike any other.

There are a variety of career paths available at Heli-One. The future is bright and the opportunities in a variety of functions and locations are endless.

Give your career a vertical lift!

tel: 51 94 14 00 / www.heli-one.ca/career-working.php

Besøksadresse:Lundevaagen S4550 FarsundNorge

Postadresse: P.O. Box 158N-4552 Farsund,NorwayTel.: +47 38 38 90 00Fax: +47 38 38 91 00

Foto: Toro Andersen

Page 36: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201036 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 37

Velger du å utdannedeg innen helsefag,

er du sikret jobb!

uia.no/studierHusk søknadsfristen 15. april

STUDIETILBUD VED FAKULTET FOR HELSE- OG IDRETTSVITENSKAP

MASTERPROGRAM> Psykisk helsearbeid> Helse- og sosialinformatikk> Folkehelsevitenskap> Helsefag> Idrettsvitenskap

BACHELORPROGRAM> Sykepleie> Vernepleie> Folkehelsearbeid> Idrett> Ernæring, mat og kultur

ÅRSSTUDIER> Idrett> Friluftsliv og naturguiding> Ernæring, mat og kultur

HALVÅRSSTUDIER> Utefag> Idrett/kroppsøving, påbygging> Mat og helse 1 og 2> Kroppsøving 1 og 2> Helse- og fitnesstrening

VIDEREUTDANNINGER> Psykisk helsearbeid (deltid)> Psykososialt arbeid med barn og

unge (deltid)> Anestesisykepleie> Intensivsykepleie> Operasjonssykepleie> Barnesykepleie

> Trenerutdanninger (deltid/betalingstudier)

Sommeren 2010 flytter sykepleie- og vernepleie-utdanningen i Arendal til nyeCampus Grimstad der all aktiviteti Aust-Agder samles. Universitetet i Agder vil da hasykepleieutdanning både i Grimstad og Kristiansand.

CAMPUS GRIMSTAD CAMPUS KRISTIANSAND

EYDE

Farsund

KVINESDAL

LINDESNES

LILLESAND

Kristiansand

ARENDAL

INDUSTRIELL SKAPERKRAFT PÅ SØRLANDET

Bedriftene i Eyde-nettverket

Bedrift Lokalisering Produkter3B-Fibreglass Norway Birkeland Glassfiber

Alcoa Lista Farsund Aluminium

Eramet Norway Kvinesdal Silicomanganese til stålindustri

Elkem Solar Kristiansand Silisium

Farsund Aluminium Casting Farsund Bildeler i aluminium

GE Healthcare Lindesnes Fabrikker Lindesnes Røntgenkontrastmiddel

Metallkraft Kristiansand Gjenvinning til solcelleindustrien

Saint-Gobain Ceramic Materials Lillesand, Arendal Silisiumkarbid til solcelleindustri og dieselpartikkelfilter

Vestas Casting Kristiansand Komponenter til vindmøller

Xstrata Nikkelverk Kristiansand Nikkel og andre metaller

Sørlendingen og industrigründeren Sam Eyde la grunnlaget for mer enn 100 år siden. I dag representerer Eyde-nettverket prosessindustri-bedrifter på Sørlandet, som samarbeider for å befeste sin verdensledende posisjon.

Utvikling av ny teknologi og prosesser gjennom et samspill mellom høyt utdannede teknologer og erfarne operatører har gitt resultater. Eyde-nettverkets målsetning er å utvikle næringen ytterligere gjennom et tett samarbeid med de ulike forskningsmiljøene på Sørlandet.

Fremtidsutsiktene er gode. Verden trenger våre løsninger!

www.eyde-nettverket.no

Page 37: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201036 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 37

Velger du å utdannedeg innen helsefag,

er du sikret jobb!

uia.no/studierHusk søknadsfristen 15. april

STUDIETILBUD VED FAKULTET FOR HELSE- OG IDRETTSVITENSKAP

MASTERPROGRAM> Psykisk helsearbeid> Helse- og sosialinformatikk> Folkehelsevitenskap> Helsefag> Idrettsvitenskap

BACHELORPROGRAM> Sykepleie> Vernepleie> Folkehelsearbeid> Idrett> Ernæring, mat og kultur

ÅRSSTUDIER> Idrett> Friluftsliv og naturguiding> Ernæring, mat og kultur

HALVÅRSSTUDIER> Utefag> Idrett/kroppsøving, påbygging> Mat og helse 1 og 2> Kroppsøving 1 og 2> Helse- og fitnesstrening

VIDEREUTDANNINGER> Psykisk helsearbeid (deltid)> Psykososialt arbeid med barn og

unge (deltid)> Anestesisykepleie> Intensivsykepleie> Operasjonssykepleie> Barnesykepleie

> Trenerutdanninger (deltid/betalingstudier)

Sommeren 2010 flytter sykepleie- og vernepleie-utdanningen i Arendal til nyeCampus Grimstad der all aktiviteti Aust-Agder samles. Universitetet i Agder vil da hasykepleieutdanning både i Grimstad og Kristiansand.

CAMPUS GRIMSTAD CAMPUS KRISTIANSAND

EYDE

Farsund

KVINESDAL

LINDESNES

LILLESAND

Kristiansand

ARENDAL

INDUSTRIELL SKAPERKRAFT PÅ SØRLANDET

Bedriftene i Eyde-nettverket

Bedrift Lokalisering Produkter3B-Fibreglass Norway Birkeland Glassfiber

Alcoa Lista Farsund Aluminium

Eramet Norway Kvinesdal Silicomanganese til stålindustri

Elkem Solar Kristiansand Silisium

Farsund Aluminium Casting Farsund Bildeler i aluminium

GE Healthcare Lindesnes Fabrikker Lindesnes Røntgenkontrastmiddel

Metallkraft Kristiansand Gjenvinning til solcelleindustrien

Saint-Gobain Ceramic Materials Lillesand, Arendal Silisiumkarbid til solcelleindustri og dieselpartikkelfilter

Vestas Casting Kristiansand Komponenter til vindmøller

Xstrata Nikkelverk Kristiansand Nikkel og andre metaller

Sørlendingen og industrigründeren Sam Eyde la grunnlaget for mer enn 100 år siden. I dag representerer Eyde-nettverket prosessindustri-bedrifter på Sørlandet, som samarbeider for å befeste sin verdensledende posisjon.

Utvikling av ny teknologi og prosesser gjennom et samspill mellom høyt utdannede teknologer og erfarne operatører har gitt resultater. Eyde-nettverkets målsetning er å utvikle næringen ytterligere gjennom et tett samarbeid med de ulike forskningsmiljøene på Sørlandet.

Fremtidsutsiktene er gode. Verden trenger våre løsninger!

www.eyde-nettverket.no

Page 38: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201038 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 39

Drømmer?

Andreas Thorkildsen og Christina Vukicevic er sponset av Jobzone. Jobzone er hovedsponsor og DnB NOR Generalsponsor for Norges Fri-idrettsforbund.

Tjen penger til hva du vil! Jobber fi nner du på nett.

www.jobzone.noMuligheterJobzone gir deg som arbeidssøker jobbmuligheter over hele landet, enten før, under eller etter studietiden! Om oss

Vi jobber tett mot kunder og vikarer innenfor de fl este yrkesområder, både i privat og offentlig sektor. Jobzone er det største norskeide bemannings-selskapet med over 40 lokale kontorer

Jobzone Grimstad Danykogården Tønnevoldsgate 29 4877 Grimstad

Bransjens beste arbeidsgiverVi i Jobzone har en visjon om å være bransjens beste arbeidsgiver, noe vi streber etter til enhver tid. Fornøyde kunder og vikarer er vår overordnede målsetning.

Anna Maria Malmstrøm Personalkonsulent 474 69 [email protected]

Sigrun Arnardottir Daglig leder 913 33 558 [email protected]

Gi karrieren din en flying start!

Kitron er et av Skandinavias ledende selskaper innenutvikling, industrialisering og produksjon for kunder imarkedssegmentene Forsvar/Marine, Data/Telekommu-nikasjon, Medisinsk utstyr og Industri. Konsernet harvirksomhet i Norge, Sverige, Litauen og Kina. Kitronomsatte i 2009 for 1.730 mill. NOK og har om lag1.100 ansatte, hvorav 600 i Arendal.

www.kitron.com

Vi ønsker gode hoder velkommen til en av fylkets mestspennende arbeidsplasser! Velg mellom ledige stillinger innen fagfeltene: • Utvikling • Logistikk • Innkjøp • Produksjonsteknikk.

Vår visjon: Våre løsninger gir suksess!

tver

s.no

·fo

to: a

rild

de la

nge

niel

sen

·ani

mid

as

Fra jagerfly til medisinsk utstyr. Og alt i mellom.

Kitron_Gi_karrieren_2010_original:Layout 1 2/23/10 11:41 AM Page 1

www.kongsberg.com

Kongsberg Gruppen er et internasjonalt og kunnskapsbasert

teknologikonsern med over 5 200 ansatte i mer enn 25 land.

Konsernet leverer høyteknologiske systemer og løsninger til

kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar

og romfart. Kongsberg Gruppen er notert på Oslo Børs og

hadde driftsinntekter på 11 milliarder kroner i 2008.

WORLD CLASS – through people, technology and dedication

KONGSBERG - from deep sea to outer space

Det betyr flere tusen kilometer med utfordringer... For å løse disse trenger vi medarbeidere som er lidenskapelig opptatt av

teknologi. Vil du vite mer om hva KONGSBERG kan tilby? Besøk vår stand på karrieredagen eller gå inn på våre nettsider:

www.kongsberg.com/careers

Visste du at KONGSBERG utvikler systemer som skal kunne operere fra 11 000 meter under havoverflaten til 36 000 km ute i verdensrommet?

Page 39: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201038 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 39

Drømmer?

Andreas Thorkildsen og Christina Vukicevic er sponset av Jobzone. Jobzone er hovedsponsor og DnB NOR Generalsponsor for Norges Fri-idrettsforbund.

Tjen penger til hva du vil! Jobber fi nner du på nett.

www.jobzone.noMuligheterJobzone gir deg som arbeidssøker jobbmuligheter over hele landet, enten før, under eller etter studietiden! Om oss

Vi jobber tett mot kunder og vikarer innenfor de fl este yrkesområder, både i privat og offentlig sektor. Jobzone er det største norskeide bemannings-selskapet med over 40 lokale kontorer

Jobzone Grimstad Danykogården Tønnevoldsgate 29 4877 Grimstad

Bransjens beste arbeidsgiverVi i Jobzone har en visjon om å være bransjens beste arbeidsgiver, noe vi streber etter til enhver tid. Fornøyde kunder og vikarer er vår overordnede målsetning.

Anna Maria Malmstrøm Personalkonsulent 474 69 [email protected]

Sigrun Arnardottir Daglig leder 913 33 558 [email protected]

Gi karrieren din en flying start!

Kitron er et av Skandinavias ledende selskaper innenutvikling, industrialisering og produksjon for kunder imarkedssegmentene Forsvar/Marine, Data/Telekommu-nikasjon, Medisinsk utstyr og Industri. Konsernet harvirksomhet i Norge, Sverige, Litauen og Kina. Kitronomsatte i 2009 for 1.730 mill. NOK og har om lag1.100 ansatte, hvorav 600 i Arendal.

www.kitron.com

Vi ønsker gode hoder velkommen til en av fylkets mestspennende arbeidsplasser! Velg mellom ledige stillinger innen fagfeltene: • Utvikling • Logistikk • Innkjøp • Produksjonsteknikk.

Vår visjon: Våre løsninger gir suksess!

tver

s.no

·fo

to: a

rild

de la

nge

niel

sen

·ani

mid

as

Fra jagerfly til medisinsk utstyr. Og alt i mellom.

Kitron_Gi_karrieren_2010_original:Layout 1 2/23/10 11:41 AM Page 1

www.kongsberg.com

Kongsberg Gruppen er et internasjonalt og kunnskapsbasert

teknologikonsern med over 5 200 ansatte i mer enn 25 land.

Konsernet leverer høyteknologiske systemer og løsninger til

kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar

og romfart. Kongsberg Gruppen er notert på Oslo Børs og

hadde driftsinntekter på 11 milliarder kroner i 2008.

WORLD CLASS – through people, technology and dedication

KONGSBERG - from deep sea to outer space

Det betyr flere tusen kilometer med utfordringer... For å løse disse trenger vi medarbeidere som er lidenskapelig opptatt av

teknologi. Vil du vite mer om hva KONGSBERG kan tilby? Besøk vår stand på karrieredagen eller gå inn på våre nettsider:

www.kongsberg.com/careers

Visste du at KONGSBERG utvikler systemer som skal kunne operere fra 11 000 meter under havoverflaten til 36 000 km ute i verdensrommet?

Page 40: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201040 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 41

© 2010 KPMG AS, a Norwegian member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

kpmg.no/karriere

Voks med oss

I KPMG gir vi mye av oss selv og satser på det viktigste vi har; våre ansatte. Du besitter kompetanse, energi og en personlig interesse i egen utvikling og karriere. Du er snart ferdig med utdannelsen og skal ta en viktig avgjørelse som handler om hvilken arbeidsgiver som gir deg de beste mulighetene. Vi er fremtidens organisasjon. Vil du vite mer? Besøk våre karrieresider:

TEKNISK

VIL DU BLI EN DEL AV FRAMTIDSBYEN KRISTIANSAND?Kristiansand kommune ønsker å skape en åpen, moderne og miljøvennlig by med internasjonalt mangfold. En by som positivt møter de stadig større kravene som stilles til en by i vekst, og som ser utfordringer i stedet for problemer – ikke minst knyttet til forpliktelsen vi har inngått som deltager i Framtidens byer. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom staten og de 13 største byene i Norge om å redusere klimagassutslippene og gjøre byene bedre å bo i. Vi mener dette er fullt mulig.Men vi er avhengige av folk som deler våre visjoner og folk som ønsker å bidra til at Kristiansand skal være et godt sted å bo, leve og arbeide.

TEKNISK SEKTOR BESTÅR AV: • Plan- og bygningsetaten• Ingeniørvesenet• Miljøvernenheten• Kristiansand Eiendom• Oppmålingsvesenet• Parkvesenet• Servicebutikken• Teknisk direktør med plan- og utredningsstab

Har du lyst på en fremtidsrettet arbeidsplass med faglige og miljømessige ambisjoner? Se www.kristiansand.kommune.no for å bli oppdatert på ledige stillinger eller besøk vår stand på Karrieredagen, UiA i Grimstad 18. mars 2010.

Teknisk sektor www.framtidensbyer.nowww.dcnoise.eu/no

Bli med å skape framtidens samfunnKS søker hvert år høyt utdannede personer som er utviklingsorientert

og har interesse for å jobbe i kommunal sektor. KS tilbyr et 18 måneder

traineeprogram med kombinasjon av teori og praksis. Som trainee vil du

få unike muligheter til å lære mange sider av virksomheten å kjenne. Du

kan spesialisere deg innen et fagfelt eller rette deg mot en leder-

karriere hvor det arbeides i bredden med flere sektorer. Hver trainee får

faglig veiledning og egen mentor gjennom hele perioden. Kommunesektorens Traineeprogram

Les mer om programmet www.ks.no/trainee

TraineeTraineene får jobbe med:• innovasjon og nytenkning

• nye teknologiske løsninger

• kommunenes samfunnsansvar

• utvikling av livskraftige kommuner

• kommunen som fremste velferdsleverandør

Page 41: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201040 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 41

© 2010 KPMG AS, a Norwegian member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

kpmg.no/karriere

Voks med oss

I KPMG gir vi mye av oss selv og satser på det viktigste vi har; våre ansatte. Du besitter kompetanse, energi og en personlig interesse i egen utvikling og karriere. Du er snart ferdig med utdannelsen og skal ta en viktig avgjørelse som handler om hvilken arbeidsgiver som gir deg de beste mulighetene. Vi er fremtidens organisasjon. Vil du vite mer? Besøk våre karrieresider:

TEKNISK

VIL DU BLI EN DEL AV FRAMTIDSBYEN KRISTIANSAND?Kristiansand kommune ønsker å skape en åpen, moderne og miljøvennlig by med internasjonalt mangfold. En by som positivt møter de stadig større kravene som stilles til en by i vekst, og som ser utfordringer i stedet for problemer – ikke minst knyttet til forpliktelsen vi har inngått som deltager i Framtidens byer. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom staten og de 13 største byene i Norge om å redusere klimagassutslippene og gjøre byene bedre å bo i. Vi mener dette er fullt mulig.Men vi er avhengige av folk som deler våre visjoner og folk som ønsker å bidra til at Kristiansand skal være et godt sted å bo, leve og arbeide.

TEKNISK SEKTOR BESTÅR AV: • Plan- og bygningsetaten• Ingeniørvesenet• Miljøvernenheten• Kristiansand Eiendom• Oppmålingsvesenet• Parkvesenet• Servicebutikken• Teknisk direktør med plan- og utredningsstab

Har du lyst på en fremtidsrettet arbeidsplass med faglige og miljømessige ambisjoner? Se www.kristiansand.kommune.no for å bli oppdatert på ledige stillinger eller besøk vår stand på Karrieredagen, UiA i Grimstad 18. mars 2010.

Teknisk sektor www.framtidensbyer.nowww.dcnoise.eu/no

Bli med å skape framtidens samfunnKS søker hvert år høyt utdannede personer som er utviklingsorientert

og har interesse for å jobbe i kommunal sektor. KS tilbyr et 18 måneder

traineeprogram med kombinasjon av teori og praksis. Som trainee vil du

få unike muligheter til å lære mange sider av virksomheten å kjenne. Du

kan spesialisere deg innen et fagfelt eller rette deg mot en leder-

karriere hvor det arbeides i bredden med flere sektorer. Hver trainee får

faglig veiledning og egen mentor gjennom hele perioden. Kommunesektorens Traineeprogram

Les mer om programmet www.ks.no/trainee

TraineeTraineene får jobbe med:• innovasjon og nytenkning

• nye teknologiske løsninger

• kommunenes samfunnsansvar

• utvikling av livskraftige kommuner

• kommunen som fremste velferdsleverandør

Page 42: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201042 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 43

CV?Bygge

Kontakt Manpower når du trengerjobb ved siden av studiene. Vi hjelperdeg med å bygge opp CV-en din etterendt utdannelse.

Send gjerne din CV til Manpower ved [email protected], eller til Manpower Professional Engineering ved: [email protected]

www.manpower.no www.manpowerprofessional.no

Med MCP er du online når du er offshore

Våre satelittbaserte løsninger lar deg bruke din egen mobiltelefon for å holde kontakt med familie, venner eller jobb, enten du befinner deg på en ferje til Danmark eller på cruise i Karibien.

MCP er verdensledende i sin del av telekombransjen og er en av Sørlandets mest spennende arbeidsplasser med sitt utpregede internasjonale forretningsfokus.

Og nå vet du at når det står MCP på telefonen din neste gang du tar danskebåten, så er det vi som gir deg dekning…

Velkommen om bord på MCP-standen på Karrieredagen!

Your ships. Our service. Shared success.

MCP - Maritime Communications Partner - er en ledende global mobiltelefon-operatør spesielt rettet mot maritim sektor.Våre satelittbaserte løsninger blir brukt ombord i alt fra cruiseskip til ferjer og handelsfartøy. Vi er et heleid Telenor-selskap med hovedkontor i Arendal hvor vi er 50 toppkvalifiserte medarbeidere.Vi har også et landskontor i Miami for USA.

www.mcp.com

Metallkraft AS, Setesdalsveien 110, 4617 Kristiansand, Norway

www.meta l lkra f t .no

Locations:

Metallkraft Norway

Metallkraft Yangzhou, China

Metallkraft SingaporeReady for production in 2010.Serving REC`s new wafer factory.

Starting up February 2009.

Factory and Research Department in Kristiansand.

Serving the solar industry worldwide.Metallkraft AS offers advanced SiC slurry recovery solutions based on a non-polluting and cost efficient technology developed in Norway.

For further information please contact:

Jens Ove [email protected]: +47 915 70 901

Yangzhou, China

NO WASTE

NO POLLUTION

LOW ENERGY CONSUMPTION

We are always searching for new co-workers.

Visit our web site to learn more about us and look for employmentopportunities.

Tenk

Vi gjør det hver dag. Det har gjort oss ledende innen rådgiving og prosjektering, med store oppdrag både nasjonalt og internasjonalt.

engasjement

ansvarlagspill

BYGG OG EIENDOM · INDUSTRI · OLJE OG GASS · SAMFERDSEL OG INFRASTRUKTUR · ENERGI · MILJØ OG NATURRESSURSER

Muliconsults forretningsområder: www.multiconsult.no

Page 43: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201042 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 43

CV?Bygge

Kontakt Manpower når du trengerjobb ved siden av studiene. Vi hjelperdeg med å bygge opp CV-en din etterendt utdannelse.

Send gjerne din CV til Manpower ved [email protected], eller til Manpower Professional Engineering ved: [email protected]

www.manpower.no www.manpowerprofessional.no

Med MCP er du online når du er offshore

Våre satelittbaserte løsninger lar deg bruke din egen mobiltelefon for å holde kontakt med familie, venner eller jobb, enten du befinner deg på en ferje til Danmark eller på cruise i Karibien.

MCP er verdensledende i sin del av telekombransjen og er en av Sørlandets mest spennende arbeidsplasser med sitt utpregede internasjonale forretningsfokus.

Og nå vet du at når det står MCP på telefonen din neste gang du tar danskebåten, så er det vi som gir deg dekning…

Velkommen om bord på MCP-standen på Karrieredagen!

Your ships. Our service. Shared success.

MCP - Maritime Communications Partner - er en ledende global mobiltelefon-operatør spesielt rettet mot maritim sektor.Våre satelittbaserte løsninger blir brukt ombord i alt fra cruiseskip til ferjer og handelsfartøy. Vi er et heleid Telenor-selskap med hovedkontor i Arendal hvor vi er 50 toppkvalifiserte medarbeidere.Vi har også et landskontor i Miami for USA.

www.mcp.com

Metallkraft AS, Setesdalsveien 110, 4617 Kristiansand, Norway

www.meta l lkra f t .no

Locations:

Metallkraft Norway

Metallkraft Yangzhou, China

Metallkraft SingaporeReady for production in 2010.Serving REC`s new wafer factory.

Starting up February 2009.

Factory and Research Department in Kristiansand.

Serving the solar industry worldwide.Metallkraft AS offers advanced SiC slurry recovery solutions based on a non-polluting and cost efficient technology developed in Norway.

For further information please contact:

Jens Ove [email protected]: +47 915 70 901

Yangzhou, China

NO WASTE

NO POLLUTION

LOW ENERGY CONSUMPTION

We are always searching for new co-workers.

Visit our web site to learn more about us and look for employmentopportunities.

Tenk

Vi gjør det hver dag. Det har gjort oss ledende innen rådgiving og prosjektering, med store oppdrag både nasjonalt og internasjonalt.

engasjement

ansvarlagspill

BYGG OG EIENDOM · INDUSTRI · OLJE OG GASS · SAMFERDSEL OG INFRASTRUKTUR · ENERGI · MILJØ OG NATURRESSURSER

Muliconsults forretningsområder: www.multiconsult.no

Page 44: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201044 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 45

Tenk deg en fiskestangTenk deg at fiskestangen er ombord i en båt At det er 10 meter høye bølgerDu slipper ut snøret og ser fiskekroken forsvinne i dypetTenk deg at fiskekroken veier 400 tonnOg at det er 3000 meter til bunnen

Tenk deg at du skal treffe et punkt der nedeEt punkt på størrelse med et kronestykkeHusk at det er 10 meter høye bølgerFra alle kanterTenk deg at du trefferDu treffer med millimeterpresisjon

One company . . . Unlimited solutions

National Oilwell Norway AS er et heleid datterselskap av National Oilwell Varco Inc., som har hovedkontor i Houston, Texas. National Oilwell Varco er globalt ledende innen salg, design, fabrikasjon og ferdigstillelse av systemer og produkter til olje- og gassindustrien. National Oilwell Varco er en internasjonalt anerkjent leverandør av innovative, høyteknologiske løsninger og har mer enn 38 000 ansatte, fordelt på over 50 land. National Oilwell Varco har i dag 2700 medarbeidere i Norge, med hoved-kontor i Kristiansand, avdelingskontor i Stavanger, Molde og Asker og underavdelinger i Tønsberg og Trondheim. Se jobbmuligheter på ww.nov-norway.no

NOV 246x181 utf..indd 1 17-02-10 10:00:10

Norge og resten av verden trenger kreative ingeniører som kan oppdage løsningene som enda ikke eksisterer. Er du nysgjerrig på hvordan ting henger sammen og har lyst til å skape noe nytt? Bli ingeniør!

Hvorfor bli ingeniør?n Det er lett å få jobb og lønnen er godn Behovet for ingeniører er stort n Ingeniøryrket gir mange muligheter både innenlands og utenlands n Som ingeniør får man brukt sine kreative evner n Du jobber sammen med mennesker fra mange kulturer og fagretninger

Hovedretningene innen ingeniørutdanning er maskin, elektro, kjemi, bygg og data. Bioingeniørutdanning er også en mulighet for deg som ønsker en kombinasjon av ingeniør- og helsefag.

Uansett hvilken linje du velger, vil du få en utdanning som gir deg viktig kompetanse som verden har bruk for.

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer. Vi jobber aktivt for at du skal få enfremtidsrettet ingeniørutdanning med høy kvalitet.

www.nito.no/utdanning

Vil du være med på å redde verden?

Vi er i stadig vekst og søker gjerne nyutdannede:

Sivilingeniører IKT / IndøkVår ambisjon er høy: «Vi skal være Norges mest fremragende strategiske partner innen forskning, utvikling og innovasjon»

Vi ønsker at dine ambisjoner matcher våre, at du stiller høye krav til deg selv og at du er god til å kommunisere!

For spørsmål om stillingen kontakt:Thomas Haslestad - Chief Project Manager ICT - tel 32 22 10 35/ mob 97 08 20 34Nina F. Green – HR & Project Manager tlf 32 22 10 34/ mob 971 40242

Besøk oss på stand på Karrieredagen UiA, Grimstad 18. mars 2010- eller les gjerne mer om oss på www.nofas.no

Hvorfor velge Nofas?• Vi er 27 dyktige ansatte og i god vekst• Vi har et ungt, men sterkt faglig miljø• Du møter utfordringer som vil utvikle deg hele tiden• Meget gode betingelser og godt arbeidsmiljø

SONDRE SÆTRANG25 år, M.Sc. Ingeniørvitenskap og IKT fra NTNUStartet i Nofas i juni 09 rett etter studier

MADS DANEVIK27 år, M.Sc. Industriell økonomi , UiAStartet i Nofas i juni 07 - rett etter studier

THOMAS HASLESTAD35 år, M.Eng. Elektronikk og reguleringsteknikk Startet i Nofas høsten 09 – etter 10 år i Telenor FoU

Jeg valgte Nofas på grunn av de varierte arbeidsoppgavene, et ung og profesjonelt arbeidsmiljø og ikke minst mulighetene for verdifull innsikt i Norges små og storeinnovasjonsbedrifter.

Av alle de teknologi bedriftene jeg har vært ute og besøkt de siste 3 årene, finner jeg fortsatt Nofas som den mest attraktive.

Etter 10 år med dybdefokus i en tung teknologisk bedrift, ga Nofas meg muligheten til å være med i et energisk og dynamisk miljø hvor man føler pulsen på norsk næringslivs forskningsfront og blir utfordret på kontinuerlig kompetanseutvikling

«MAKING RESEARCH AND INNOVATION HAPPEN»

Check-in – fordeler for deg som er 18-28 årCheck-in er et eget kundeprogram tilpasset de somer 18-28 år. Meld deg inn i programmet idag og fåen rekke fordeler, enten du studerer eller jobber.

For mer informasjon og innmelding, ta kontakt medet av våre bankkontorer, ring Telefonbanken ellerbesøk www.nordea.no/check-in

Gjør det mulig

Tlf.: 06001nordea.no

Page 45: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201044 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 45

Tenk deg en fiskestangTenk deg at fiskestangen er ombord i en båt At det er 10 meter høye bølgerDu slipper ut snøret og ser fiskekroken forsvinne i dypetTenk deg at fiskekroken veier 400 tonnOg at det er 3000 meter til bunnen

Tenk deg at du skal treffe et punkt der nedeEt punkt på størrelse med et kronestykkeHusk at det er 10 meter høye bølgerFra alle kanterTenk deg at du trefferDu treffer med millimeterpresisjon

One company . . . Unlimited solutions

National Oilwell Norway AS er et heleid datterselskap av National Oilwell Varco Inc., som har hovedkontor i Houston, Texas. National Oilwell Varco er globalt ledende innen salg, design, fabrikasjon og ferdigstillelse av systemer og produkter til olje- og gassindustrien. National Oilwell Varco er en internasjonalt anerkjent leverandør av innovative, høyteknologiske løsninger og har mer enn 38 000 ansatte, fordelt på over 50 land. National Oilwell Varco har i dag 2700 medarbeidere i Norge, med hoved-kontor i Kristiansand, avdelingskontor i Stavanger, Molde og Asker og underavdelinger i Tønsberg og Trondheim. Se jobbmuligheter på ww.nov-norway.no

NOV 246x181 utf..indd 1 17-02-10 10:00:10

Norge og resten av verden trenger kreative ingeniører som kan oppdage løsningene som enda ikke eksisterer. Er du nysgjerrig på hvordan ting henger sammen og har lyst til å skape noe nytt? Bli ingeniør!

Hvorfor bli ingeniør?n Det er lett å få jobb og lønnen er godn Behovet for ingeniører er stort n Ingeniøryrket gir mange muligheter både innenlands og utenlands n Som ingeniør får man brukt sine kreative evner n Du jobber sammen med mennesker fra mange kulturer og fagretninger

Hovedretningene innen ingeniørutdanning er maskin, elektro, kjemi, bygg og data. Bioingeniørutdanning er også en mulighet for deg som ønsker en kombinasjon av ingeniør- og helsefag.

Uansett hvilken linje du velger, vil du få en utdanning som gir deg viktig kompetanse som verden har bruk for.

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer. Vi jobber aktivt for at du skal få enfremtidsrettet ingeniørutdanning med høy kvalitet.

www.nito.no/utdanning

Vil du være med på å redde verden?

Vi er i stadig vekst og søker gjerne nyutdannede:

Sivilingeniører IKT / IndøkVår ambisjon er høy: «Vi skal være Norges mest fremragende strategiske partner innen forskning, utvikling og innovasjon»

Vi ønsker at dine ambisjoner matcher våre, at du stiller høye krav til deg selv og at du er god til å kommunisere!

For spørsmål om stillingen kontakt:Thomas Haslestad - Chief Project Manager ICT - tel 32 22 10 35/ mob 97 08 20 34Nina F. Green – HR & Project Manager tlf 32 22 10 34/ mob 971 40242

Besøk oss på stand på Karrieredagen UiA, Grimstad 18. mars 2010- eller les gjerne mer om oss på www.nofas.no

Hvorfor velge Nofas?• Vi er 27 dyktige ansatte og i god vekst• Vi har et ungt, men sterkt faglig miljø• Du møter utfordringer som vil utvikle deg hele tiden• Meget gode betingelser og godt arbeidsmiljø

SONDRE SÆTRANG25 år, M.Sc. Ingeniørvitenskap og IKT fra NTNUStartet i Nofas i juni 09 rett etter studier

MADS DANEVIK27 år, M.Sc. Industriell økonomi , UiAStartet i Nofas i juni 07 - rett etter studier

THOMAS HASLESTAD35 år, M.Eng. Elektronikk og reguleringsteknikk Startet i Nofas høsten 09 – etter 10 år i Telenor FoU

Jeg valgte Nofas på grunn av de varierte arbeidsoppgavene, et ung og profesjonelt arbeidsmiljø og ikke minst mulighetene for verdifull innsikt i Norges små og storeinnovasjonsbedrifter.

Av alle de teknologi bedriftene jeg har vært ute og besøkt de siste 3 årene, finner jeg fortsatt Nofas som den mest attraktive.

Etter 10 år med dybdefokus i en tung teknologisk bedrift, ga Nofas meg muligheten til å være med i et energisk og dynamisk miljø hvor man føler pulsen på norsk næringslivs forskningsfront og blir utfordret på kontinuerlig kompetanseutvikling

«MAKING RESEARCH AND INNOVATION HAPPEN»

Check-in – fordeler for deg som er 18-28 årCheck-in er et eget kundeprogram tilpasset de somer 18-28 år. Meld deg inn i programmet idag og fåen rekke fordeler, enten du studerer eller jobber.

For mer informasjon og innmelding, ta kontakt medet av våre bankkontorer, ring Telefonbanken ellerbesøk www.nordea.no/check-in

Gjør det mulig

Tlf.: 06001nordea.no

Page 46: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201046 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 47

Nymo utvikler ideene, utformer dem og leverer sluttproduktet.

Derfor fårvåre ingeniører en helhetlig dyp faglig innsikt og bred

erfaring. Dette tilbyr vi til deg som ønsker en sjanse til å følge

konstruksjon fra design til produktet – rett utenfor kontordøra.

Hos oss får du spennende og varierte arbeids-oppgaver, ledere

som ser deg – som utfordrer deg og som løfter deg frem.

A.S. Nymo, PB. 113, 4891 Grimstad Tel. 37 29 23 00, [email protected], www.nymo.no

IN

NO

VE

NT

I -

12/2

008

Vi løfter deg frem

Nymo er en internasjonal leverandør av høyteknologiske produkter til olje- og

gassindustrien. Vi er et J.J.Ugland selskap, og har 330 ansatte fordelt mellom

hovedkontoret i Vikkilen i Grimstad og avdelingene i Fjære og Eydehavn.

MENING MULIGHETER MANGFOLD

www.ledigestillinger.oslo.kommune.no

Over 40 000 menneskerjobber allerede i Oslo kommune.Bli med du også! Du får • bruke din kompetanse til meningsfylte samfunnsoppgaver• mulighet til karriereløp hos en av landets største arbeidsgivere• samarbeide med engasjerte kolleger i alle aldre og med ulik bakgrunn

HELSEFAGSAMFUNNSFAGSAMFUNNSFAGJUS MATEMATIKKLEDELSEMEDIEFAGINFORMATIKKMEDIEFAGINFORMATIKKMEDIEFAGLITTERATURJUSLITTERATURJUS HISTORIEMATEMATIKKHISTORIEMATEMATIKK

ØKONOMI

STATSVITENSKAPORGANISASJONSUTVIKLINGMEDISIN

PEDAGOGIKKSPRÅKKULTURPEDAGOGIKKKULTURPEDAGOGIKKPSYKOLOGI BARNEHAGE

JUSBARNEHAGE

JUS

huse

t.no

6480

/021

0

We are always looking for quali- ed developers to be a part of our Research & Development team. Our goal is to be the world leader in interactive TV and hotel systems. With your help we can win.

If you are a team player and want to work in beautiful surroundings on Tromøy, then you may be the perfect match for us.

For further information pleasecontact Per Ivar Pedersen, [email protected]

www.otrum.com

IN-ROOM TECHNOLOGY THAT GOES WAY BEYOND THE ROOM

OTRUM is a leading provider of interactive TV solutions and content to the hospitality industry. The company develops and supplies total solutions, consisting of hardware, software, TV channels, lms and Internet access. OTRUM has partnerships with leading LCD vendors, to ensure full integration of in-room services, and powerful deploy-ments of digital signage applications.

OTRUM’s solutions are primarily based on open source technologies. Our technology stack includes Enterprise Java, Maven 2, JBoss Seam and Application Server, Hibernate, Eclipse, Embedded Linux, C/C++, DVB/MPEG, 2D Graphics, HDMI and more. We apply Scrum, pair pro-gramming and test driven development.

Page 47: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201046 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 47

Nymo utvikler ideene, utformer dem og leverer sluttproduktet.

Derfor fårvåre ingeniører en helhetlig dyp faglig innsikt og bred

erfaring. Dette tilbyr vi til deg som ønsker en sjanse til å følge

konstruksjon fra design til produktet – rett utenfor kontordøra.

Hos oss får du spennende og varierte arbeids-oppgaver, ledere

som ser deg – som utfordrer deg og som løfter deg frem.

A.S. Nymo, PB. 113, 4891 Grimstad Tel. 37 29 23 00, [email protected], www.nymo.no

IN

NO

VE

NT

I -

12/2

008

Vi løfter deg frem

Nymo er en internasjonal leverandør av høyteknologiske produkter til olje- og

gassindustrien. Vi er et J.J.Ugland selskap, og har 330 ansatte fordelt mellom

hovedkontoret i Vikkilen i Grimstad og avdelingene i Fjære og Eydehavn.

MENING MULIGHETER MANGFOLD

www.ledigestillinger.oslo.kommune.no

Over 40 000 menneskerjobber allerede i Oslo kommune.Bli med du også! Du får • bruke din kompetanse til meningsfylte samfunnsoppgaver• mulighet til karriereløp hos en av landets største arbeidsgivere• samarbeide med engasjerte kolleger i alle aldre og med ulik bakgrunn

HELSEFAGSAMFUNNSFAGSAMFUNNSFAGJUS MATEMATIKKLEDELSEMEDIEFAGINFORMATIKKMEDIEFAGINFORMATIKKMEDIEFAGLITTERATURJUSLITTERATURJUS HISTORIEMATEMATIKKHISTORIEMATEMATIKK

ØKONOMI

STATSVITENSKAPORGANISASJONSUTVIKLINGMEDISIN

PEDAGOGIKKSPRÅKKULTURPEDAGOGIKKKULTURPEDAGOGIKKPSYKOLOGI BARNEHAGE

JUSBARNEHAGE

JUS

huse

t.no

6480

/021

0

We are always looking for quali- ed developers to be a part of our Research & Development team. Our goal is to be the world leader in interactive TV and hotel systems. With your help we can win.

If you are a team player and want to work in beautiful surroundings on Tromøy, then you may be the perfect match for us.

For further information pleasecontact Per Ivar Pedersen, [email protected]

www.otrum.com

IN-ROOM TECHNOLOGY THAT GOES WAY BEYOND THE ROOM

OTRUM is a leading provider of interactive TV solutions and content to the hospitality industry. The company develops and supplies total solutions, consisting of hardware, software, TV channels, lms and Internet access. OTRUM has partnerships with leading LCD vendors, to ensure full integration of in-room services, and powerful deploy-ments of digital signage applications.

OTRUM’s solutions are primarily based on open source technologies. Our technology stack includes Enterprise Java, Maven 2, JBoss Seam and Application Server, Hibernate, Eclipse, Embedded Linux, C/C++, DVB/MPEG, 2D Graphics, HDMI and more. We apply Scrum, pair pro-gramming and test driven development.

Page 48: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201048 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 49

www.personalhuset.no

Kontakt ISS Personalhuset avdeling ArendalBryggeriveien 6b, 4848 [email protected] / tlf 98 29 52 79knut.handeland@personalhuset no / tlf 98 29 52 78

Kontakt ISS Personalhuset avdeling KristiansandMarkensgate 9, 4610 Kristiansand Tlf. 982 952 70, e-post: [email protected]

ISS Personalhuset er et av de ledende rekrutterings- og bemannings-selskapene i Norge med lang erfaring i utleie og rekruttering.

Bli kjent med oss - det lønner seg!

Har du behov for flere medarbeidere?

LØSNINGERFOR LIVET

Nordens ledende kunnskapsleverandør innen plan, design og teknikk.

www.ramboll.no

www.sor.no

Din lokale sparebankBruk en bank som kjenner lokalmiljøet og støtter opp om det lokale kulturlivet,til beste for landsdelen og oss som bor her.

Page 49: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201048 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 49

www.personalhuset.no

Kontakt ISS Personalhuset avdeling ArendalBryggeriveien 6b, 4848 [email protected] / tlf 98 29 52 79knut.handeland@personalhuset no / tlf 98 29 52 78

Kontakt ISS Personalhuset avdeling KristiansandMarkensgate 9, 4610 Kristiansand Tlf. 982 952 70, e-post: [email protected]

ISS Personalhuset er et av de ledende rekrutterings- og bemannings-selskapene i Norge med lang erfaring i utleie og rekruttering.

Bli kjent med oss - det lønner seg!

Har du behov for flere medarbeidere?

LØSNINGERFOR LIVET

Nordens ledende kunnskapsleverandør innen plan, design og teknikk.

www.ramboll.no

www.sor.no

Din lokale sparebankBruk en bank som kjenner lokalmiljøet og støtter opp om det lokale kulturlivet,til beste for landsdelen og oss som bor her.

Page 50: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201050 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 51

Skanska har til enhver tid 500 pågående prosjekter i Norge. Vi er del av et globalt selskap, men like stolte av å være en lokal aktør. Som ansatt i Skanska får du mulighet til å ta del i begge deler.

www.skanska.no

Muligheter

- en helt naturlig tiltrekning

Universitetet i Agder og sørlandsk industri ønsker fl ere jenter!

www.jentemagnet.no

Jenter og teknologi

Et samarbeidsprosjekt mellom:

Takket være mangeårig rekrutteringssamarbeid med NITO, NHO, TEKNA, NAV og VRI AGDER er teknologiutdanningene på UiA blitt en jentemagnet.

Totalt ant. jenter 2004 100 Totalt ant. jenter 2008 250 Totalt ant. jenter 2009 338

Totalt antall 1004 Total antall 1257 Total antall 2009 1208

Jenteandel: 10% 20% 28%

AGDER

Page 51: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201050 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 51

Skanska har til enhver tid 500 pågående prosjekter i Norge. Vi er del av et globalt selskap, men like stolte av å være en lokal aktør. Som ansatt i Skanska får du mulighet til å ta del i begge deler.

www.skanska.no

Muligheter

- en helt naturlig tiltrekning

Universitetet i Agder og sørlandsk industri ønsker fl ere jenter!

www.jentemagnet.no

Jenter og teknologi

Et samarbeidsprosjekt mellom:

Takket være mangeårig rekrutteringssamarbeid med NITO, NHO, TEKNA, NAV og VRI AGDER er teknologiutdanningene på UiA blitt en jentemagnet.

Totalt ant. jenter 2004 100 Totalt ant. jenter 2008 250 Totalt ant. jenter 2009 338

Totalt antall 1004 Total antall 1257 Total antall 2009 1208

Jenteandel: 10% 20% 28%

AGDER

Page 52: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201052 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 53

Profesjonell • Nytenkende • Imøtekommende

Jobb i Skatteetaten?• Vi bidrar til å sikre finansieringen av velferdssamfunnet• Vår visjon er et samfunn der alle vil gjøre opp for seg• Vi skal bekjempe skattekriminalitet og svart økonomi• Vårt mål er at det skal være enkelt å handle riktig• For mer informasjon om jobb i Skatteetaten, se skatteetaten.no/jobb

DD

B O

SLO

KF20 Foto

: Sigve A

spelund

Vi binder Norge sammen

Statnett sitt oppdrag er å gjøre strømmen tilgjengelig,uansett hvor i dette langstrakte landet du bor. Det er vi som bygger og drifter ”riksveiene” i norsk strømforsyning.Gjennom vårt landsdekkende nett sørger vi for en sikker fordeling av strøm mellom nord, sør, øst og vest.

Strømmen produseres ofte langt fra der den skal brukes.

Page 53: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201052 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 53

Profesjonell • Nytenkende • Imøtekommende

Jobb i Skatteetaten?• Vi bidrar til å sikre finansieringen av velferdssamfunnet• Vår visjon er et samfunn der alle vil gjøre opp for seg• Vi skal bekjempe skattekriminalitet og svart økonomi• Vårt mål er at det skal være enkelt å handle riktig• For mer informasjon om jobb i Skatteetaten, se skatteetaten.no/jobb

DD

B O

SLO

KF20 Foto

: Sigve A

spelund

Vi binder Norge sammen

Statnett sitt oppdrag er å gjøre strømmen tilgjengelig,uansett hvor i dette langstrakte landet du bor. Det er vi som bygger og drifter ”riksveiene” i norsk strømforsyning.Gjennom vårt landsdekkende nett sørger vi for en sikker fordeling av strøm mellom nord, sør, øst og vest.

Strømmen produseres ofte langt fra der den skal brukes.

Page 54: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201054 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 55

www.sweco.no

KARRIEREMULIGHETER

PÅ VÅR MÅTE

Sweco: Ægirsvei 10b, 4632 Kristiansand, tlf 38 17 86 66 Foged Heibergs gt 31, 4514 Mandal, tlf 38 27 22 22

www.sweco.no

Vi jakter hele tiden på nye og bedre løsninger for våre kunder. Miljøvennlige løsninger. Langsiktige løsninger. Effektive løsninger. Lønnsomme løsninger. Eller som vi kaller det: Bærekraftige løsninger. Som rådgivere vil vi vise at god økonomi og god kvalitet i prosjektene kan forenes med en bærekraftig samfunnsutvikling.

Sweco i Norge har 840 ansatte og 25 kontorsteder fra nord til sør. Vi tilbyr flerfagelige råd giv ningstjenester innen; bygg og konstruksjoner, energi, vann og miljø, areal og transport, tekniske installasjoner, prosjektledelse og prosjektadministrasjon.

Er du utdannet innen ingeniør- eller miljøfag? Liker du å jobbe på tvers av fagområder? Er du nysgjerrig? Noe av det som kjennetegner arbeidsmiljøet i Sweco er at vi er en stolt gjeng som sammen har bygget opp et etterspurt fagmiljø. Vi har respekt for hverandre og trives med å jobbe tett på samfunnet i en åpen organisasjon.

Bli kjent med hvem vi er og hva vi gjør på www.sweco.no, eller ta en prat med oss.

Sweco sin visjon er å bli Europas mest respekterte kunnskapsbedrift innen teknikk, miljø og arkitektur. Som et av landets ledende rådgiverselskap skal vi sette nye standarder i bransjen og videreutvikle løsninger på tvers av fagområdene.

Som studentmedlem får du tilgang til kurs, aktiviteter og nyttige nettverk som gir stort personlig og faglig utbytte. Tekna er en organisasjon for deg som planlegger en master innen teknisk-naturvitenskapelige fag. For kun 150 kroner per semester får du blant annet:

• Gratis forsikring. Velg mellom PC, ulykke eller innbo med sykkel. • Kurs, aktiviteter og nyttige nettverk • Hjelp når du søker jobb eller sommerjobb • Teknisk Ukeblad og Magasinet Tekna

For mer informasjon eller medlemskap, send sms med TEKNA til 1908 eller se vår hjemmeside www.tekna.no

Medlemskap i Tekna lønner seg lenge før din første jobb

www.tekna.no

T

Bor det en forsker i deg?Hvordan blir man forsker?

Hva gjør en forsker?Er du interessert i teknologifag?

Teknova AS er en av Sørlandets mest spennende arbeidsplasser. Vi utfører oppdragsforskning for blant annet:

Olje/gassnæringen – prosessindustrien – fornybar energi

Kom innom oss på Karrieredagen og slå av en prat, kanskje vil du se karrieremuligheter du ikke visste fi nnes.

www.teknova.no

Page 55: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201054 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 55

www.sweco.no

KARRIEREMULIGHETER

PÅ VÅR MÅTE

Sweco: Ægirsvei 10b, 4632 Kristiansand, tlf 38 17 86 66 Foged Heibergs gt 31, 4514 Mandal, tlf 38 27 22 22

www.sweco.no

Vi jakter hele tiden på nye og bedre løsninger for våre kunder. Miljøvennlige løsninger. Langsiktige løsninger. Effektive løsninger. Lønnsomme løsninger. Eller som vi kaller det: Bærekraftige løsninger. Som rådgivere vil vi vise at god økonomi og god kvalitet i prosjektene kan forenes med en bærekraftig samfunnsutvikling.

Sweco i Norge har 840 ansatte og 25 kontorsteder fra nord til sør. Vi tilbyr flerfagelige råd giv ningstjenester innen; bygg og konstruksjoner, energi, vann og miljø, areal og transport, tekniske installasjoner, prosjektledelse og prosjektadministrasjon.

Er du utdannet innen ingeniør- eller miljøfag? Liker du å jobbe på tvers av fagområder? Er du nysgjerrig? Noe av det som kjennetegner arbeidsmiljøet i Sweco er at vi er en stolt gjeng som sammen har bygget opp et etterspurt fagmiljø. Vi har respekt for hverandre og trives med å jobbe tett på samfunnet i en åpen organisasjon.

Bli kjent med hvem vi er og hva vi gjør på www.sweco.no, eller ta en prat med oss.

Sweco sin visjon er å bli Europas mest respekterte kunnskapsbedrift innen teknikk, miljø og arkitektur. Som et av landets ledende rådgiverselskap skal vi sette nye standarder i bransjen og videreutvikle løsninger på tvers av fagområdene.

Som studentmedlem får du tilgang til kurs, aktiviteter og nyttige nettverk som gir stort personlig og faglig utbytte. Tekna er en organisasjon for deg som planlegger en master innen teknisk-naturvitenskapelige fag. For kun 150 kroner per semester får du blant annet:

• Gratis forsikring. Velg mellom PC, ulykke eller innbo med sykkel. • Kurs, aktiviteter og nyttige nettverk • Hjelp når du søker jobb eller sommerjobb • Teknisk Ukeblad og Magasinet Tekna

For mer informasjon eller medlemskap, send sms med TEKNA til 1908 eller se vår hjemmeside www.tekna.no

Medlemskap i Tekna lønner seg lenge før din første jobb

www.tekna.no

T

Bor det en forsker i deg?Hvordan blir man forsker?

Hva gjør en forsker?Er du interessert i teknologifag?

Teknova AS er en av Sørlandets mest spennende arbeidsplasser. Vi utfører oppdragsforskning for blant annet:

Olje/gassnæringen – prosessindustrien – fornybar energi

Kom innom oss på Karrieredagen og slå av en prat, kanskje vil du se karrieremuligheter du ikke visste fi nnes.

www.teknova.no

Page 56: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201056 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 57

DET HANDLER OM MER ENN FAGLIGE KVALIFIKASJONER

TRENGER DU FLERE DYKTIGE MEDARBEIDERE......men ønsker å unngå risiko for feilansettelse? Top Temp bemanninghar ekspertise og erfaring som sparer deg for både tid og penger. Top Temp har i 20 år funnet riktig medarbeider, mellomleder og topp-leder til arbeidsgivere i privat og offentlig sektor.

VI KAN ANSETTELSERVåre sertifiserte rådgivere har solid erfaring fra bransjen, og kan vise tilmange vellykkede ansettelser på landsbasis! Vi tilbyr rekruttering ogpersonalutleie innen alle fagområder og bransjer.

Vårt fokus er kompetanse, rådgivning og oppfølging, slik at du somkunde føler deg prioritert og ivaretatt under hele ansettelsesprosessen!

Kontakt oss på telefon 38 12 28 50 for nærmere informasjon eller se vårnettside www.toptemp.no.

VI BEMANNER FREMTIDEN

TOP TEMP BEMANNING, GYLDENLØVESGATE 1, 4611 KRISTIANSAND,TELEFON: 38 12 28 50, MAIL: [email protected]

Karrieredagen246x181:Layout 1 16-02-10 13:04 Side 1

En unik start

En unik mulighet for verdifull arbeidserfaring på Sørlandetwww.traineesor.no

Trainee Sør tilbyr deg et regionalt trainee-program som gir deg mulighet til å arbeide i spennende bedrifter på hele Agder.

Du har, eller ønsker å ha en tilknytning til Sørlandet

Du har utdanning på mastergradsnivå eller tilsvarende

Du får variert arbeidserfaring fra forskjellige bedrifter på Agder

Du får relasjoner og kontakter i næringslivet som gir deg et nettverk på Sørlandet

Du får personlig mentor som følger deg i hele perioden.

Du får delta på internasjonale studieturer

Du får gode jobbmuligheter etter trainee-perioden

Which talentdo you have?

TTS Energy delivers high performance drilling equipment, multifunctional rigs, handling equipment and world class control systems to the international energy industry. Competence, drive and experiencemake us a strong partner, providing unique solutions and advanced technologies.

For more information see www.tts-sense.com or contactVibeke Zernichow on e-mail: [email protected] or telephone: +47 916 639 68

TTS Sense ASwww.tts-sense.com

Vfpc009_246_181_Karrieredager_NY.indd 2 10-03-01 17.28.52

Page 57: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201056 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 57

DET HANDLER OM MER ENN FAGLIGE KVALIFIKASJONER

TRENGER DU FLERE DYKTIGE MEDARBEIDERE......men ønsker å unngå risiko for feilansettelse? Top Temp bemanninghar ekspertise og erfaring som sparer deg for både tid og penger. Top Temp har i 20 år funnet riktig medarbeider, mellomleder og topp-leder til arbeidsgivere i privat og offentlig sektor.

VI KAN ANSETTELSERVåre sertifiserte rådgivere har solid erfaring fra bransjen, og kan vise tilmange vellykkede ansettelser på landsbasis! Vi tilbyr rekruttering ogpersonalutleie innen alle fagområder og bransjer.

Vårt fokus er kompetanse, rådgivning og oppfølging, slik at du somkunde føler deg prioritert og ivaretatt under hele ansettelsesprosessen!

Kontakt oss på telefon 38 12 28 50 for nærmere informasjon eller se vårnettside www.toptemp.no.

VI BEMANNER FREMTIDEN

TOP TEMP BEMANNING, GYLDENLØVESGATE 1, 4611 KRISTIANSAND,TELEFON: 38 12 28 50, MAIL: [email protected]

Karrieredagen246x181:Layout 1 16-02-10 13:04 Side 1

En unik start

En unik mulighet for verdifull arbeidserfaring på Sørlandetwww.traineesor.no

Trainee Sør tilbyr deg et regionalt trainee-program som gir deg mulighet til å arbeide i spennende bedrifter på hele Agder.

Du har, eller ønsker å ha en tilknytning til Sørlandet

Du har utdanning på mastergradsnivå eller tilsvarende

Du får variert arbeidserfaring fra forskjellige bedrifter på Agder

Du får relasjoner og kontakter i næringslivet som gir deg et nettverk på Sørlandet

Du får personlig mentor som følger deg i hele perioden.

Du får delta på internasjonale studieturer

Du får gode jobbmuligheter etter trainee-perioden

Which talentdo you have?

TTS Energy delivers high performance drilling equipment, multifunctional rigs, handling equipment and world class control systems to the international energy industry. Competence, drive and experiencemake us a strong partner, providing unique solutions and advanced technologies.

For more information see www.tts-sense.com or contactVibeke Zernichow on e-mail: [email protected] or telephone: +47 916 639 68

TTS Sense ASwww.tts-sense.com

Vfpc009_246_181_Karrieredager_NY.indd 2 10-03-01 17.28.52

Page 58: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201058 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 59

Garasje - Takstoler - Byggelement

UGLANDINDUSTRIER

UGLANDINDUSTRIER

UGLANDINDUSTRIER

Ugland industrier består av:

• Grimstad Garasjene

• Ugland Takstoler

• Ugland Byggelement

Ugland industrier AS utvikler, produserer og leverer byggprodukter

av høy kvalitet. Gjennom J B Ugland Holding AS har vi en solid

og langsiktig eier. Vår felles visjon er stolthet i å utvikle. For oss

betyr det at vi skal vokse videre og investere i moderne teknologisk

produksjonsutstyr. Vi bygger vår virksomhet på våre verdier,

pålitelighet, mot, involvere og entusiasme, som skal prege vår

organisasjon og våre ansatte i alt vi gjør. Vi holder til i Grimstad og

er 110 ansatte.

Vi tar selv hånd om alle ledd i verdikjeden. Salg og anbudsregning,

prosjektering, produksjon med nytt, teknologisk utstyr, logistikk,

drift og økonomi.

Ugland Industrier AS Tlf: +47 37 25 75 75

Reddalsveien 47, 4886 Grimstad Fax: +47 37 25 75 70

www.ui.no Email: [email protected]

StillingledigsomDriftsingeniør!

Vilduværemedåindustrialiserevårbedrift?

Harduutdannelseinnenforetavfølgendefagfelt:mekatronikk,

maskinellerelektro,ogkunnetenkedegåbidratilåutviklenye

produksjonslinjerhosUglandIndustrier?

Vi søker en nytenkende og løsningsorientert bachelor /teknikker

med god praktisk sans og gode IT-kunnskaper. Du må kunne jobbe

selvstendig, men det er også viktig for oss at du trives i team.

Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen så ta kontakt med

Janicke Gjestad, leder HumanKapital, [email protected] eller

Lars Magne Jensen, leder Produksjon, [email protected]

Samspill

Kamerat-skap

Frihet

Veidekke er Norges største

entreprenør

Veidekke har 6.250 ansatteog omsetter for

nærmere 20 milliarder kroner

(2008)

Veidekke er med i et riksdekkende

nettverk innen avfall og gjenvinning

Synlige resultater

Br. Reme er en av Sørlandets største

og mest tradisjonsrike entreprenørbedrifter

Nyteknologi

Involve-ring

Br. Reme har 230 ansatte og en omsetning på ca. 600 millioner

www.reme.nowww.veidekke-jobb.no

Bygg deg en framtid!

Kompetente ogfaglig kvalifiserte

medarbeidere er vår styrke

Page 59: Open Campus 2010

KARRIEREDAGEN 201058 – www.uia.no KARRIEREDAGEN 2010 www.uia.no – 59

Garasje - Takstoler - Byggelement

UGLANDINDUSTRIER

UGLANDINDUSTRIER

UGLANDINDUSTRIER

Ugland industrier består av:

• Grimstad Garasjene

• Ugland Takstoler

• Ugland Byggelement

Ugland industrier AS utvikler, produserer og leverer byggprodukter

av høy kvalitet. Gjennom J B Ugland Holding AS har vi en solid

og langsiktig eier. Vår felles visjon er stolthet i å utvikle. For oss

betyr det at vi skal vokse videre og investere i moderne teknologisk

produksjonsutstyr. Vi bygger vår virksomhet på våre verdier,

pålitelighet, mot, involvere og entusiasme, som skal prege vår

organisasjon og våre ansatte i alt vi gjør. Vi holder til i Grimstad og

er 110 ansatte.

Vi tar selv hånd om alle ledd i verdikjeden. Salg og anbudsregning,

prosjektering, produksjon med nytt, teknologisk utstyr, logistikk,

drift og økonomi.

Ugland Industrier AS Tlf: +47 37 25 75 75

Reddalsveien 47, 4886 Grimstad Fax: +47 37 25 75 70

www.ui.no Email: [email protected]

StillingledigsomDriftsingeniør!

Vilduværemedåindustrialiserevårbedrift?

Harduutdannelseinnenforetavfølgendefagfelt:mekatronikk,

maskinellerelektro,ogkunnetenkedegåbidratilåutviklenye

produksjonslinjerhosUglandIndustrier?

Vi søker en nytenkende og løsningsorientert bachelor /teknikker

med god praktisk sans og gode IT-kunnskaper. Du må kunne jobbe

selvstendig, men det er også viktig for oss at du trives i team.

Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen så ta kontakt med

Janicke Gjestad, leder HumanKapital, [email protected] eller

Lars Magne Jensen, leder Produksjon, [email protected]

Samspill

Kamerat-skap

Frihet

Veidekke er Norges største

entreprenør

Veidekke har 6.250 ansatteog omsetter for

nærmere 20 milliarder kroner

(2008)

Veidekke er med i et riksdekkende

nettverk innen avfall og gjenvinning

Synlige resultater

Br. Reme er en av Sørlandets største

og mest tradisjonsrike entreprenørbedrifter

Nyteknologi

Involve-ring

Br. Reme har 230 ansatte og en omsetning på ca. 600 millioner

www.reme.nowww.veidekke-jobb.no

Bygg deg en framtid!

Kompetente ogfaglig kvalifiserte

medarbeidere er vår styrke

Page 60: Open Campus 2010

www.jbu.no www.ugland-eiendom.no www.kampus.no

Campus GrimstadVi ønsker ansatte og studenter velkommen til Campus Grimstad i august 2010.

J.B.Ugland Eiendom AS er stolte over å ha bygget nye