Top Banner
Lokalmat er populært som aldri før, og det er spennende å se at det spirer og gror av små og store lokalmatinitiativer! Det er også positivt at mange godt etablerte lokalmatprodusenter lykkes med sin verdiskaping – ofte i samarbeid med andre lokalmatprodusenter eller serveringssteder! Kompetansenettverket har som hovedoppgave å bidra med kompetansepåfyll og sparring på matfaglige problem- stillinger. Kompetansebehovene kan variere fra det helt grunnleggende til det mer avanserte. Noen ganger er en telefonsamtale med den riktige fagpersonen nok til å løse en utfordring, andre ganger kan et kurs eller en skreddersydd besøksord- ning være til stor hjelp! Det ligger også et stort læringsutbytte i erfaringsutveks- ling med andre produsenter, noe vi ofte får tilbakemelding på fra kursdeltagere. Nyhetsbrevet «Østlandet på menyen» sendes ut til Kompetansenettverket i region øst. Det informerer om aktuelle saker og kommende kursaktiviteter. Vi jobber etter en årlig handlingsplan som er basert på ønsker og behov i mål- gruppen. Ta en ekstra titt på våre planlagte aktiviteter i 2014. Vi gleder oss til å møte deg på kurs, fagdager eller lignende arrangementer i år! Husk - SMAK 2014 og Mat og emballasje, 4. – 6. februar 2014, www.messe.no/smak - Studietur om ost, Frankrike, 16. - 22. mars 2014, www.norskgardsost.blogspot.no Tilbudet fra Kompetansenettverket Vårt tilbud av kurs, seminarer og nettverk gjennom Kompetansenettverket er skreddersydd for målgruppen lokalmatprodusenter og serveringssteder med lokalmat på menyen. Vi samarbeider ofte med ulike aktører i ditt lokale miljø for å nå bredt ut med vårt tilbud. Vi samarbeider også med Innovasjon Norge, Fylkesmannens landbruksavdeling, Fylkeskommunen, Matmerk m.fl. for å tilby kompetanseheving innen relevante områder. Vi tilbyr også en Besøksordning der du kan få råd og hjelp fra en aktuell fagperson innen dine utfordringer og tilpasset dine behov. For nærmere informasjon om tilbudet fra Kompetansenettverket kan det være lurt å følge med på hjemmesiden www.nofima.no (under Næring eller Arrangement) eller ta kontakt med [email protected], tlf 64 97 03 20. Med hilsen Stine Alm Hersleth Prosjektleder for Region Øst Nyhetsbrev, februar 2014 Kompetansenettverket for lokalmat- produksjon er en del av Innovasjon Norges program Lokalmat og grønt reiseliv. Små matbedrifter eller serveringssteder med lokal matprofil kan få tilbud om kompetanseheving og rådgivning for å lykkes med verdiskapning i sin bedrift. Nofima Ås, er kontaktsted for Kompetansenettverket i Region Øst. Region Øst favner følgende fylker: • Hedmark • Oppland • Oslo • Akershus • Østfold • Vestfold • Buskerud • Telemark Nyhetsbrev, februar 2014 KOMPETANSENETTVERKET FOR LOKALMATPRODUKSJON REGION ØST l NOFIMA AS M enyen ØSTLANDET Illustrasjonsfoto: Laks og rogn med Nyr - Marte Garmann Illustrasjonsfoto: Eplekake med Nyr - Marte Garmann
10

Omslag Februar 2014 Østlandet på Menyen - Nofimafor nærmere tre milliarder per år. Østlandet på Menyen Reportasje 2014 Nyhetsbrev, februar 2014 Mats satt i juryen for SM (Svenska

Feb 03, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Lokalmat er populært som aldri før, og det er spennende å se at det spirer og grorav små og store lokalmatinitiativer! Det er også positivt at mange godt etablertelokalmatprodusenter lykkes med sin verdiskaping – ofte i samarbeid med andrelokalmatprodusenter eller serveringssteder! Kompetansenettverket har somhovedoppgave å bidra med kompetansepåfyll og sparring på matfaglige problem-stillinger. Kompetansebehovene kan variere fra det helt grunnleggende til det meravanserte. Noen ganger er en telefonsamtale med den riktige fagpersonen nok tilå løse en utfordring, andre ganger kan et kurs eller en skreddersydd besøksord-ning være til stor hjelp! Det ligger også et stort læringsutbytte i erfaringsutveks-ling med andre produsenter, noe vi ofte får tilbakemelding på fra kursdeltagere.Nyhetsbrevet «Østlandet på menyen» sendes ut til Kompetansenettverket iregion øst. Det informerer om aktuelle saker og kommende kursaktiviteter. Vijobber etter en årlig handlingsplan som er basert på ønsker og behov i mål-gruppen. Ta en ekstra titt på våre planlagte aktiviteter i 2014. Vi gleder oss til å møte deg på kurs, fagdager eller lignende arrangementer i år!

    Husk

    - SMAK 2014 og Mat og emballasje, 4. – 6. februar 2014, www.messe.no/smak- Studietur om ost, Frankrike, 16. - 22. mars 2014, www.norskgardsost.blogspot.no

    Tilbudet fra Kompetansenettverket

    Vårt tilbud av kurs, seminarer og nettverk gjennom Kompetansenettverket erskreddersydd for målgruppen lokalmatprodusenter og serveringssteder med lokalmat på menyen. Vi samarbeider ofte med ulike aktører i ditt lokale miljø for å nå bredt ut med vårt tilbud. Vi samarbeider også med Innovasjon Norge,Fylkesmannens landbruksavdeling, Fylkeskommunen, Matmerk m.fl. for å tilbykompetanseheving innen relevante områder. Vi tilbyr også en Besøksordning der du kan få råd og hjelp fra en aktuell fagperson innen dine utfordringer og tilpasset dine behov. For nærmere informasjon om tilbudet fra Kompetansenettverket kan det være lurt å følge med på hjemmesiden www.nofima.no (under Næring eller Arrangement) eller ta kontakt med [email protected], tlf 64 97 03 20.

    Med hilsen Stine Alm Hersleth Prosjektleder for Region Øst

    Nyhetsbrev, februar 2014

    Kompetansenettverket for lokalmat-produksjon er en del av Innovasjon Norgesprogram Lokalmat og grønt reiseliv. Små matbedrifter eller serveringsstedermed lokal matprofil kan få tilbud om kompetanseheving og rådgivning for å lykkes med verdiskapning i sin bedrift. Nofima Ås, er kontaktsted forKompetansenettverket i Region Øst.Region Øst favner følgende fylker:

    • Hedmark• Oppland• Oslo• Akershus• Østfold• Vestfold• Buskerud• Telemark

    Nyhetsbrev, februar 2014

    K O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    MenyenpåØSTLANDET

    Illustrasjonsfoto: Laks og rogn med Nyr - Marte Garmann

    Illustrasjonsfoto: Eplekake med Nyr - Marte Garmann

  • Østlandet på Menyen Reportasje 2014

    Nyhetsbrev, februar 2014

    I følge AC Nielsen har omsetningen i dettevaresegmentet økt med 22 prosent siden 2010. Dagligvarekjedene opplever at lokalmat har blittviktigere for kundene, og derfor er de også mer interessert i å ha slike varer i sortimentet. I tillegg tilsalg i dagligvare selges mye lokalmat direkte pågårdsutsalg, via nett og Bondens marked, samt hosspesialbutikker og serveringssteder.

    Vi har snakket med noen eksperter for å høre hva de mener lokalmatprodusenter bør legge vekt på.Les rådene fra pølsemakermesteren, sensorikerenog Nyr-produsenten Hans Arild Grøndahl.

    Pølsemakermesterens råd

    Smak er et særdeles viktig kriterium for å velge lokalmat, og alle matkonkurranser med respekt forseg selv legger større vekt på smaken enn på noenandre kriterier.

    Nofimas pølsemakermester, Tom Johannessen, har hjulpet atskillige lokalmatprodusenter med såvel produkt- som kompetanseutvikling. Han sitter dessuten i juryen i mange matkonkurranser, deri-blant NM i Kjøttprodukter, og har følgende råd til lokalmatprodusenter:

    - Smaken er naturlig nok viktigst. Den skal gjen-speile produktet, være ærlig og balansert. Med ærlig mener jeg at det skal være lett å kjenne igjenuthevede ingredienser. Står det at lammesadelen erkryddermarinert med hvitløk, skal du kunne kjennehvitløksmaken. Er det spekepølse med einerbær,skal einerbærsmaken være tydelig. Jeg, og mangemed meg, blir skuffet når vi ikke gjenkjenner angittesmaker, sier Tom.

    Han legger til at det samtidig er viktig at smakene er balanserte, ikke overdrevne. Og, hvis et produkthar en uvanlig ingrediens og smak, bør dettekomme tydelig frem på emballasjen.

    – Julepølse, for eksempel, er tradisjonelt uten løk de fleste steder i landet vårt. Er det løk i julepølsabør det angis tydelig på forpakningen, ellers blir det kræsj mellom smaksforventning og smaksopp-levelse, og det er sjelden positivt, forklarer pølse-makermesteren.

    God råvarekvalitet er viktig, og for mer enn baresmaken. Det er viktig at produsentene kan hånd-verket sitt og gjør en god jobb med produktet.

    – For eksempel, for å unngå brusk i pølser måråvaren være tilskåret på en god måte. Råvare-kvaliteten påvirker også utseende, konsistens ogsaftighet. Komposisjonen er viktig. Et eksempel: Ribbestykker bør ha en balansert fordeling av svor,fettrand, kjøtt og bein, sier Tom.

    Sensorikerens erfaringer og råd

    Prosjektleder Mats Carlehög er sensoriker i Nofima.Det vil si at han beskriver produkter ut fra smak, ut-seende, lukt, konsistens og lyd. Til sin hjelp har hanNofimas sensoriske dommerpanel som gir objektivebeskrivelser av produktene.

    LOKALMAT:

    Lokalmat - ærlig og ekte smak

    Foto: Kjell J. Merok / Nofima

    Det finnes over 1500 lokalmatprodusenter i Norge, og i norske butikker selges det lokalmat for nærmere tre milliarder per år.

  • Østlandet på Menyen Reportasje 2014

    Nyhetsbrev, februar 2014

    Mats satt i juryen for SM (Svenska Mästerskapen) iMathantverk, som ble arrangert i Östersund i oktober2013. Han forteller at de bedømte maten ut fra deulike sensoriske egenskapene; lukt, utseende, farge,smak og konsistens.

    – Under SM i Mathantverk var det store forskjeller ismak, og et par produkter smakte vi ikke engang på,fordi lukten indikerte dårlig kvalitet. Jeg hadde troddat produsentene hadde mer kontroll på matproduk-sjonen, men i følge dommere som hadde vært medtidligere år, var ikke dette uvanlig, sier Mats.

    Smakfulle produkter med særpreg er et viktig salgsargument for lokalmat. Et annet forsprang er at lokalmatprodusentene kjenner produktene sine, og historien bak. Å fortelle at for eksempel ostenkommer fra melken til kua Agda som har beitet påfrodige enger i Drangedal gir en merverdi forproduktet og kunden. Men hvis smaken ikke leveropp til forventningene, vil ikke forbrukeren kjøpeproduktet igjen.

    – For å skape gode matvarer trengs råvarer av godkvalitet. Dårlig råstoff i starten gir et dårlig slutt-produkt. Det at lokalmatprodusenter gjerne kjennersine råvarer og ofte har kontroll gjennom hele pro-sessen, gir de beste mulighetene til å skape nettoppsmakfulle særegne produkter, påpeker sensorikeren.

    Verdien av særpreget smak

    Hans Arild Grøndahl fra Grøndalen Gårdsmeieri harfått gjort en produktvurdering med kulinarisk beskriv-else av Nyr - meieriets ferskost. En slik vurdering giren oversikt over de viktigste egenskapene som be-skriver den sensoriske oppfattelsen av et produkt.Denne informasjonen kombineres med en vurderingav produktets kulinariske potensiale gjort av an-erkjente kokker, og består av blant annet forslag tiloppskrifter og velegnede bruksområder.

    Vurderingen fortalte Hans Arild en del han visste frafør, som at Nyr er syrlig og har en god konsistens.

    – I tillegg fikk jeg en ny smaksegenskap festet til ferskosten; astringent som kan beskrives som denstikkende smaken du får innerst på tunga som når du drikker god rødvin, forteller han.

    Disse tre egenskapene; syrlig, astringent og god konsistens, bruker Hans Arild når han beskriver Nyr.For som han sier. Han er blitt sikrere på beskrivelseneav smak etter at han fikk den sensoriske vurderingen.

    – Det sensoriske dommerpanelets bedømmelse ersom en garanti for egenskapene, og sammen medoppskriftene vi har både på hjemmesiden og facebook-siden vår er de nyttige i markedsføringen av Nyr, avslutter Hans Arild.

    Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Nofima

    Foto: Grøndalen Gårdsmeieri

  • Østlandet på Menyen Fakta om Kompetansenettverket

    Små matbedrifter med inntil 10 ansatte kan få tilbud omhjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping.Norge er delt inn i fem Kompetansenav som utarbeidertilbud om kurs, seminarer, nettverk, studieturer, hospiteringog besøkordning som er tilpasset bedriftenes behov. I til-legg til disse fem regionale Kompetansenavene, tilbyr ogsåMatmerk kompetanse innen markedstjenester for sammemålgruppe.

    Hvilket fylke du bor i avgjør hvilket Kompetansenav dutilhører og som det er mest naturlig å ta kontakt med.Tilbudene er imidlertid tilgjengelig for alle uavhengig avhvor du holder til.

    BesøksordningenGjennom Besøksordningen kan du få tilbud om et gratisbesøk av en aktuell rådgiver inn i din egen virksomhet. Detkan være en person fra et matfaglig miljø eller annetbasert på det behovet du måtte ha. I løpet av besøket kandet utføres noe konkret arbeid i tillegg til rådgivning og enenkel analyse for å kartlegge dagens situasjon, potensialetog behov. Rådgiveren skal også kunne vise vei til andrekompetansemiljøer og mulige offentlige virkemidler basertpå ditt behov.

    Vi har mange gode eksempler på små matprodusentersom har fått verdifull bistand innenfor områder som:• Produkt- og prosessutvikling• Testproduksjon • HACCP, holdbarhet og hygiene• Regelverkskrav og kundekrav• Markedsføring og merkevarebygging• Design• Distribusjon og priskalkulasjon• Bedriftsutvikling og strategier

    Enkelte virksomheter kan også få tilbud om videreprosjektfinansiering gjennom Innovasjon Norge.

    Kompetansenettverket er en del av Innovasjon Norges Utviklingsprogram for lokale matspesialiteter fra norsklandbruk. Dette er en politisk satsing for å stimulere tillønnsomhet ved mangfold av landbruksprodukter med høykvalitet og en merverdi i markedet.

    Dette er Kompetansenettverket

    Nyhetsbrev, februar 2014

    De fem Kompetansenavene

    Bioforsk Nord Holt Navet i Nord-Norge (Finnmark, Troms og Nordland)Postboks 2284, 9269 TromsøKontakt: Hilde Halland, tlf. 92 07 10 [email protected]/matnett

    Mære LandbruksskoleNavet i Midt-Norge (Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal)7710 SparbuKontakt: Rita Backer Natvig, tlf. 99 41 09 87E-post: [email protected]

    Sogn Jord og Hagebruksskule Navet i Vest-Norge (Hordaland og Sogn og Fjordane)5745 AurlandKontakt: Aud Slettehaug, tlf. 47 37 57 [email protected]

    NofimaNavet i Øst-Norge (Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus, Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark)Nofima, Postboks 210, Osloveien 1, 1431 ÅsKontakt: Stine Alm Hersleth, tlf. 64 97 03 [email protected] www.nofima.no

    NofimaNavet i Sør-Norge (Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland)Nofima, Postboks 8034, 4068 StavangerKontakt: Aase Vorre Skuland tlf. 51 84 46 [email protected]

    MatmerkJan Sverre Nordstad,tlf. 906 00 560 eller 24 14 83 [email protected]

    Nasjonal koordinator for Kompetansenettverket og kontaktperson hosInnovasjon Norge: Silje Marie Lesjø,[email protected]

    Foto: Kent Andree Svensson / Nofima

  • Nettverk - november 2013

    Et tilbud til bedrifter fra Kompetansenettverket for lokal-matproduksjon - navet i øst.

    MÅLET MED NETTVERKET

    Øke forståelsen for vilt som råvare og hvordan man gjen-nom foredling kan øke verdi og mangfold i verdikjeden forvilt. Nettverket vil ha fokus på råvarekvalitet, praktiskproduksjon i pølsemakeriet og optimal utnyttelse av råvarenfra helt slakt til ferdig produkt.

    MÅLGRUPPE

    Hjorteoppdrettere, viltslakterier og andre lokalmat-produsenter som bruker vilt i sin produksjon. Mindre kjøtt-bedrifter i regionen som samarbeider med viltoppdrettere.Bedriftene som deltar må ha under 10 ansatte.

    GJENNOMFØRING

    Nisjenettverket består av to samlinger og gjennomføresførste halvår 2014.

    Samling 1 har fokus på produksjon og foredlingsprosesser ogfinner sted i pølsemakeriet på Nofima, Ås. Denne samlingengjennomføres som en to-dagers samling.

    Samling 2 har fokus på mangfold og verdiskaping og vil bliplanlagt i samarbeid med deltagerne på nettverket. Det kanvære aktuelt å legge samling 2 til utlandet for å observereandre markeder og lære av produsenter i et annet land.

    I etterkant av nettverket vil det bli gitt tilbud om en erfaringssamling i løpet av høsten 2014.

    TEMAER

    l Optimal nedskjæring for økt verdi

    l Optimal utnyttelse av vilt som råvare

    l Produksjonsmetoder og prosesser

    l Resepter og reseptoptimalisering

    l Praktisk produksjon av ulike produkter (farseprodukter og spekevarer mm)

    l Rett produkt til rett pris og tid

    l Hva vil samarbeid gi av «merverdi» for den enkelte bedrift

    l Lære av andre markeder (studietur)

    TID OG STED FOR SAMLINGENE

    1. samling: 5. - 6. mars (Oppstart kl 10.00 dag 1).

    Sted: No ma på Ås.

    PRIS

    Prisen er kr 3000,- + mva. pr bedrift. Deltageravgiftendekker kursmateriell, kaffe/te og lunsj på samlingene.

    Reise og overnattingsutgifter i forbindelse med samlingene,samt eventuell studietur til utlandet dekkes av den enkeltedeltager.

    ANSVARLIG FOR NETTVERKET

    Pølsemakermester Tom Chr. Johannessen, Nofima, mob: 901 58 7 83. [email protected]

    Senior prosjektleder Stine Alm Hersleth,

    Nofima, mob: 975 41 669

    [email protected]

    PÅMELDING innen 10. februar 2014, til Lily Rømcke, telefon 64 97 02 47e-post: [email protected]

    NETTVERK:

    Hjort og vilt - et foredlingsnettverk for verdiskaping og økt mangfold

    MenyenpåØSTLANDETK O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    Illustrasjonsfoto: Tom Chr. Johannesen / Nofima

  • Kursinvitasjon, februar 2014

    K O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    For alle som håndterer mat profesjonelt er det heltavgjørende at maten ikke påfører sykdom til demsom spiser den. Kunnskap om risiko ved egenproduksjon sammen med god tilrettelegging avhygiene ved produksjon er nødvendig for å sikrematen. Ved bruk av metoden Hazard Analysis andCritical Control Point (HACCP) kan man på en sys-tematisk måte vurdere risiko og forebygge at noegår galt. Hygieneregelverk setter krav om HACCP tilalle som produserer mat, med unntak av reneprimærprodusenter. Kurset gir innsikt i hvordan mankan vurdere risiko og få HACCP på plass i egetsystem samtidig som man får nyttig dialog og er-faringsutveksling med andre mindre aktører. Kursettilrettelegges etter deltakerne og vil passe formindre matbedrifter.

    TID OG STED 3. april 2014 kl. 09.30 - 16.00 hos Nofima, Osloveien 1, 1430 Ås.

    KURSINNHOLDMålet med kurset er at deltagerne skal få kunnskapsom gjør dem i stand til å vurdere risiko og benytteHACCP som metode i egen virksomhet.Kurset består av noe teori og en del enkle øvelser.Med kunnskapen deltagerne får i kurset, er detmulighet for å starte arbeidet med HACCP i egen bedrift, som du i etterkant av kurset skal kunneferdigstille. Det er en fordel om IK-Mat er på plass,men det er ikke et krav.

    DELTAGERAVGIFT

    Pris pr person: kr 950,- (inkl. kursmateriell, kaffe/te og lunsj).

    Bindende påmelding.Kurset krever minst 8 deltakere for at det kan gjen-nomføres, og det kan maksimalt være 12 deltagere.

    KURSANSVARLIG

    Therese Hagtvedt, Nofima ASwww.nofima.noSpørsmål om kurset kan rettes til:Therese Hagtvedt,[email protected], Tlf 64 97 03 31 / 950 85 774

    ARRANGEMENTKurset holdes i regi av Kompetansenettverk for lokalmat, Øst, som er en del av Innovasjon Norgessatsning på lokalmat og grønt reiseliv.

    1-dags kurs:

    Mattrygghet og HACCP

    Påmelding:

    Innen 25. mars 2014, www.nofima.no/arrangementeller til Lily Rømcke, Nofima, tlf: 64 97 01 47,[email protected]

    MenyenpåØSTLANDET

    Illustrasjonsfoto: Nofima

  • Kursinvitasjon, februar 2014

    K O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    To-dagers praktisk kurs i brødbaking med spennendebakverk, bruk av lokale melsorter og ulike prosesser.Teori vil danne grunnlag for større forståelse av ba-keprosessen og hva som er mulig å få til med ulikemetoder.

    TID OG STED 9. og 10. april 2014 kl 10.00 – 16.00 (innregistreringmed kaffe fra kl 09.00 på Nofima, Osloveien 1, på Ås).

    MÅLGi deltakerne grunnleggende forståelse av bake-prosessen, slik at de selv er i stand til å velge rett teknikk til rett produkt.

    MÅLGRUPPELokale produsenter som har brød på sortimentet.

    KURSINNHOLDl Teori om melets bestanddeler og hvordan disse virker sammenl Forskjellige elteprinsipper i praksisrl Surdeigsbaking i praksisl Wienerbakst i praksis

    PRAKTISK INFORMASJON

    Vi skal være store deler av tiden i bakeriet så ta medbaketøy eller forklær og gode sko.

    ARRANGEMENT

    Kurset holdes i regi av Kompetansenettverk for lokal-mat, Øst, som er en del av Innovasjon Norges satsningpå lokalmat og grønt reiseliv.

    DELTAGERAVGIFTPris pr person kr 2100,- (inkl. kursmateriell, lunsj ogkaffe/te). Bindende påmelding.

    KURSANSVARLIG

    Baker André Løvaas, Nofima e-post: [email protected], tlf: 92 09 79 76.

    Invitasjon til kurs:

    Bakekurs - Elteteknikker, surdeig og wienerdeig

    Påmelding:

    Påmelding innen 21. mars til Lily Rømcke, e-post:[email protected], tlf: 64 97 02 47

    NB! Antall deltakere settes til maks 10 personer.

    MenyenpåØSTLANDET

    Illustrasjonsfoto: Nofima

  • Kursinvitasjon, februar 2014

    K O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    Farseprodukter er viktig for å sikre god råvareutnyttelseog økonomi for lokalmat-produsenter. På dette kursetvil vi legge til rette for å produsere et mangfold av pro-dukter samt gjennomgang av viktige parametere ireseptoppbygningen for å oppnå optimale produkter.Fokus på trygge farseprodukter av god kvalitet er heltnødvendig for å få fornøyde kunder og gjenkjøp avprodukter. Dette oppnår vi ved å ha kunnskap om in-gredienser, prosesser og resepter i tillegg til kunnskapom det markedet man ønsker å omsette sine lokalespesialiteter i.Nofima har oppgradert sitt pølsemakeri med mye nyttog aktuelt utstyr som vi skal bruke under kurset. Dettevil gi deltagerne et godt grunnlag for å kunne investerei utstyr i forhold til aktuelle produkter de ønsker åprodusere.

    TID OG STED 1.- 2. april 2014 på Nofima, Osloveien 1, 1430 Ås.

    MÅLl Kvalitetssikre farse-/pølseproduksjonen for å møte dagens krav til kvalitet og pris.l Utnytte råvarer på en best mulig måte for å sikre en økonomisk drift

    MÅLGRUPPEKjøttprodusenter og kjøttforedlingsbedrifter innen lokalmat, som driver egen kjøttproduksjon eller tenker på å starte opp egen virksomhet.

    KURSINNHOLDl Råvare og råvarekvalitetl Hjelpe- og tilsetningsstofferl Produksjonsmetodikk og utstyrl Røykingl Resept- og prosessoptimaliseringl Næringsinnhold og deklarasjon på produkterl Produktevaluering – ta med egne produkter Det meste av tiden kommer til å foregå i Nofimaspølsemakeri - ta med egnet arbeidstøy om mulig.

    KURSANSVARLIG Tom Chr. Johannessen, Nofima tlf: 90158783, e-post: [email protected]

    DELTAGERAVGIFTPris per person kr 2400,- (inkl lunsj/kaffe/te og annet kursmateriell).

    Invitasjon til kurs:

    Praktisk kjøttproduksjonskurs Pølser, kaker, posteier, puddinger og spekepølse

    Påmelding:

    Påmelding innen 15. mars 2014 til Lily S. Rømcke, tlf: 64 97 02 47, e-post: [email protected]

    MenyenpåØSTLANDET

    Illustrasjonsfoto: Kjell J. Merok / Nofima

  • Kursinvitasjon, februar 2014

    K O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    Interessen for lokalmat er stadig økende, og bådenorsk og nordisk mat er i vinden! Lokalmat er blittunderholdning gjennom kåring av det norske mål-tidet og flere andre TV-serier. I tillegg kåres årlig debeste lokalmatproduktene i mange kategorier bådelokalt og i nasjonale mesterskap. Dette bidrar til åsette søkelyset på smaken av lokale matspesialiteterog gir en unik mulighet til å utnytte god omtale imarkedsføring og salgsfremming!

    Men - for å lykkes, må man vite med sikkerhet atmatspesialitetene holder det de lover. God smak eren forutsetning for fornøyde kunder og jevn kvalitetover tid er avgjørende. Vi ønsker derfor med dennefagdagen å sette søkelyset på smaksegenskaper ogsensorikk, og å bidra til at flere kan utnyttepotensialet som ligger i smak og smaksopplevelser.Kom og bli inspirert til å ta tak i lokalmatens smaks-fortrinn!

    TID OG STED 19. mars 2014 kl 10.00 – 15.00, hos Kulinarisk Akademi,Maridalsveien 87 bygning 7, 0461 Oslo

    PROGRAM

    Registrering og kaffe fra kl. 09.3010.00 Oppstartl Velkommen v/Stine Alm Hersleth, Kompetansenettverket Østl Ny nordisk mat og nordiske smaker v/Einar Risvik, Nofimal Lær mer om sensoriske produktegenskaper v/Marit Rødbotten, Nofima l Erfaringer fra en lokalmatprodusentLunsj og kaffe/tel Smaksvurdering med sensorisk panel v/Kristine Myhrer, Nofimal Menyutvikling med utgangspunkt i smak og spesialiteter v/kokk fra Kulinarisk Akademil Oppsummering og videre muligheter gjennom Kompetansenettverket for lokalmat

    15.00 Slutt

    PRISPris pr person kr 600,- (inkl. lunsj, kaffe/te)

    FAGANSVARLIG

    Stine Alm Hersleth, Kompetansenettverket Øst, telefon: 64 97 03 20, e-post: [email protected]

    Fagdag:

    Den viktige smaken - fagdag med fokus på smak, smaksopplevelse og lokalmat

    PÅMELDING:innen 10. mars 2014 til Lily Rømcke, telefon 64 97 02 47, e-post: [email protected]

    MenyenpåØSTLANDET

    Kompetansenettverket i region øst inviterer lokalmatprodusenter, serveringssteder med lokalmat,bransjeorganisasjoner og alle støttespillere i det offentlige virkemiddelapparatet til fagdag medfokus på smak og den gode smaksopplevelsen.

  • Kursinvitasjon, februar 2014

    K O M P E T A N S E N E T T V E R K E T F O R L O K A L M A T P R O D U K S J O N R E G I O N Ø S T l N O F I M A A S

    Kurs:

    Økonomikurs- Kalkulering og prisfastsettelse, forutsetninger for lønnsom drift

    MenyenpåØSTLANDET

    Små produsenter har gode muligheter i markedet,men også flere utfordringer. Mange driver med småmarginer, og det er viktig å ha full oversikt over økonomien slik at man kan sette inn konkrete tiltakfor å bedre den. På dette kurset har vi fokus på deøkonomiske sammenhenger - med en praktisktilnærming og øvingsoppgaver. Da blir det enklereetterpå å finne forbedringsmuligheter og gjen-nomføre nødvendige tiltak for å styrke bedriftenskonkurranseevne.

    TID OG STED 26. – 27. mai 2014. Kurset holdes på Rica Park hotell, Drammen.Kurset gjennomføres fra lunsj til lunsj. Ta med egen PC og kostnadsoversikt (underlag til kalkylearbeidet), siste års regnskap og eventuelt bud-sjetter til kurset for å kunne jobbe med eget produkt.

    MÅLET MED KURSETl Lære økonomiske begrep og sammenhengerl Kunne sette opp kalkyler for å sikre lønnsom driftl Kommersiell anvendelse av økonomiske sammenhenger og kalkyler

    KURSINNHOLDl Økonomisk styring og lønnsomhetsutviklingl Produktets mulige merverdil Kalkyler – en sentral del av økonomisystemetl Oppbygging av kalkyler m Gjennomgang av utvalgte eksempler

    m Prisfastsettelse med utgangspunkt i kostnader og markedsbetraktningerl Budsjetterl Valg av salgskanal - fra gårdsutsalg til supermarked. Hvor skal du stoppe?l Kundelønnsomhet - tjener du penger på alle kunder? Pris- og rabattforhandlinger med kunderl Gruppearbeid – hva bør inngå i en kalkyle? Utgangs punkt i egne produkterl Erfaringsutveksling - beste praksis

    MÅLGRUPPEDaglig ledelse og økonomimedarbeidere hos mindrematprodusenter av lokalmat.

    DELTAGERAVGIFTPris pr. person er kr 1500,- (inkl. kursmateriell, lunsj og kaffe/te). NB bindende påmelding!

    KURSANSVARLIG

    Frode Kristensen, Matmerk, tlf: 928 88 834, e-post: [email protected]

    Viggo Johannessen, Teknologisk Institutt, tlf: 922 28 840, e-post:[email protected]

    PÅMELDING:Innen 6. mai 2014, www.nofima.no/arrangementeller ta kontakt med Lily S. Rømcke, e-post: [email protected] eller tlf: 64 97 02 47NB! Maks 15 deltakere.

    Illustrasjonsfoto: Kjell J. Merok / Nofima

    Kurset arrangeres i samarbeidmed Matmerk og støttes avMatmerks markedstjenester.

    I L A N D B RU K

    E T

    KVAL

    ITETSSYSTEM

    /ColorImageDict > /JPEG2000ColorACSImageDict > /JPEG2000ColorImageDict > /AntiAliasGrayImages false /CropGrayImages true /GrayImageMinResolution 300 /GrayImageMinResolutionPolicy /OK /DownsampleGrayImages true /GrayImageDownsampleType /Bicubic /GrayImageResolution 300 /GrayImageDepth -1 /GrayImageMinDownsampleDepth 2 /GrayImageDownsampleThreshold 1.50000 /EncodeGrayImages true /GrayImageFilter /DCTEncode /AutoFilterGrayImages true /GrayImageAutoFilterStrategy /JPEG /GrayACSImageDict > /GrayImageDict > /JPEG2000GrayACSImageDict > /JPEG2000GrayImageDict > /AntiAliasMonoImages false /CropMonoImages true /MonoImageMinResolution 1200 /MonoImageMinResolutionPolicy /OK /DownsampleMonoImages true /MonoImageDownsampleType /Bicubic /MonoImageResolution 1200 /MonoImageDepth -1 /MonoImageDownsampleThreshold 1.50000 /EncodeMonoImages true /MonoImageFilter /CCITTFaxEncode /MonoImageDict > /AllowPSXObjects false /CheckCompliance [ /None ] /PDFX1aCheck false /PDFX3Check false /PDFXCompliantPDFOnly false /PDFXNoTrimBoxError true /PDFXTrimBoxToMediaBoxOffset [ 0.00000 0.00000 0.00000 0.00000 ] /PDFXSetBleedBoxToMediaBox true /PDFXBleedBoxToTrimBoxOffset [ 0.00000 0.00000 0.00000 0.00000 ] /PDFXOutputIntentProfile () /PDFXOutputConditionIdentifier () /PDFXOutputCondition () /PDFXRegistryName () /PDFXTrapped /False

    /CreateJDFFile false /Description > /Namespace [ (Adobe) (Common) (1.0) ] /OtherNamespaces [ > /FormElements false /GenerateStructure false /IncludeBookmarks false /IncludeHyperlinks false /IncludeInteractive false /IncludeLayers false /IncludeProfiles false /MultimediaHandling /UseObjectSettings /Namespace [ (Adobe) (CreativeSuite) (2.0) ] /PDFXOutputIntentProfileSelector /DocumentCMYK /PreserveEditing true /UntaggedCMYKHandling /LeaveUntagged /UntaggedRGBHandling /UseDocumentProfile /UseDocumentBleed false >> ]>> setdistillerparams> setpagedevice