Top Banner
Hoe voer je de Omgevingswet slim in? Ons aanbod
4

Omgevingswet aanbod Hiemstra & De Vries

Apr 12, 2017

Download

Kevin Noels
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Omgevingswet aanbod Hiemstra & De Vries

Hoe voer je de Omgevingswet slim in?

Ons aanbod

Page 2: Omgevingswet aanbod Hiemstra & De Vries

De afgelopen jaren bleek in het sociaal domein hoe goed gemeenten en provincies in staat zijn grote opgaven te verwerken. Met de invoering van de Omgevingswet in 2019 staan jullie wederom voor zo’n grote opgave. Ook hier worden professionals uitgedaagd tot een nieuwe manier van werken.

De Omgevingswet krijgt steeds meer vorm. Het is inmiddels duidelijk hoe het er in grote lijnen uit gaat zien. Wij zien dat de impact van dit nieuwe stelsel per organisatie verschilt, er is geen blauwdruk voor de implementatie te geven. Werken met een uitgebreid meerjarig implementatieplan lijkt ons dan ook niet verstandig. De vraag is: hoe ga je dan wel aan de slag? Het helpt om gericht en klein te beginnen met het uitvoeren van de wet en gaandeweg te leren in de praktijk. En daarmee de impact van de Omgevingswet in beeld te brengen. Dat dit goed werkt, zien wij in onze dagelijkse adviespraktijk. Wij ondersteunen organisaties en professionals in het leren en bijstellen en op die manier de belangrijkste keuzes te maken voor de implementatie van de wet.

Wij ondersteunen overheden op verschillende manieren bij de implementatie van de Omgevingswet:

I. Ondersteunen bij het nieuwe instrumentariumSamen met de organisatie werken we aan het nieuwe instrumentarium (omgevingsplan of -visie). Wij zorgen dat er een kwalitatief goed product ligt en zorgen er tegelijkertijd voor dat de professionals en organisatie leren van het totstandkomingsproces. Dat doen wij door:1. De verantwoordelijkheid te nemen voor het

proces en het product. Wij zorgen ervoor dat er tempo wordt gemaakt en kennis en inzichten op elkaar worden afgestemd.

2. In het proces te reflecteren op het werk van de mensen in relatie tot wat de Omgevingswet van hun vraagt (integraliteit, scheiden van hoofd- van bijzaken, participatie, benutten van ruimte van de wet).

Wij stellen voor om eerst een pilot op te starten gericht op een deelvisie of een -plan. Een pilot biedt ruimte voor het experimenteren met nieuwe werkwijzen die de Omgevingswet vraagt. Juist door het plan of visie mét de professionals op te stellen, voelen zij waar ze tegenaan lopen en weten zij hoe zij er straks mee moeten werken. De ervaring en het kennismaken met de Omgevingswet (van de gehele organisatie!) vinden wij op dit moment net zo belangrijk als het product. De leerervaring nemen we vervolgens mee in het verbreden naar meerdere wijken/gebieden.

Op dit moment ondersteunen wij al steden bij het opstellen van een (deel)visie en het maken van een omgevingsplan. Dat doen we aan de hand van eenaanpak gebaseerd op scrum. Wij kiezen voor Scrum,omdat er in deze manier van werken veel aandacht is voor reflectie en leren: wat ging goed, wat gingminder en wat betekent dit voor organisatie?

II. Een ontwikkelagenda voor de invoeringDe voorgaande aanpak is een manier om gaande de weg inzicht te krijgen in de impact op de organisatie. Soms is het prettig om eerder een compleet beeld van de consequenties van de invoering te hebben. We kunnen dan een impactanalyse uitvoeren en deze verwerken in een ontwikkelagenda. In de impactanalyse geven we antwoord op drie vragen:1. Wat zijn de juridische, beleidsmatige en

bestuurlijke implicaties van de invoering van de wet?

2. Wat vraagt het van de organisatie en professionals (in termen van sturing, werkwijzen en competenties van medewerkers)?

3. Wat moet er georganiseerd worden om de digitaliseringsopgave die de Omgevingswet met zich meebrengt te managen?

Om inzicht te krijgen in deze punten bevragen we de mensen in de organisatie. Daarnaast zorgen we in workshops dat verschillende medewerkers met elkaar in gesprek gaan en daarmee gezamenlijk de analyse verder brengen. Dat gesprek alleen al zorgt voor reflectie en beweging en levert dus winst op, voordat de ontwikkelagenda op papier staat. Op basis van de uitkomsten uit deze analyse maken we een ontwikkelagenda waarmee het management en bestuur helder krijgen wat de transitie vraagt en voor welke keuzes zij staan.

Ons aanbod invoering Omgevingswet

Page 3: Omgevingswet aanbod Hiemstra & De Vries

III. Leergang OmgevingsprofessionalMet het leertraject de ‘Omgevingsprofessional’ helpen wij professionals in gemeenten en provincies om de gewenste competenties te ontwikkelen en te leren werken met de principes van de Omgevingswet. De Omgevingsprofessional is een professional die doelen en resultaten samen met de stad bereikt, de ruimte van de wet benut en integraal denkt en werkt (de Omgevingswet gaat over de gehele fysieke leefomgeving en niet alleen om RO).

Het leertraject bestaat uit praktijkgericht (casuïstiek) leren in de vorm van intervisie/actieleren en individuele verdieping in het persoonlijke profiel en functioneren. Het leertraject leidt professionals op om de Omgevingswet goed uit te voeren.

IV. Handen aan de ploegOp interim basis leveren wij adviseurs die bij jullie aan de slag kunnen om de Omgevingswet te implementeren. Onze aanpak richt zich op het ontwikkelen van het instrumentarium, de professionals & organisatie en informatiehuishouding. Wij werken binnen in uw organisatie om adequate oplossingen te vinden voor vraagstukken die oppoppen, gaandeweg met professionals te reflecteren op bestaande werkwijzen en zorgen ervoor dat medewerkers en stad efficiënt met elkaar samenwerken.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de implementatie van de Omgevingswet niet alleen een proces van de ambtelijke organisatie is, maar ook van de politiek. Ook van hen wordt straks een andere rolinvulling verwacht. Denk maar eens aan het omgaan met de bestuurlijke afwegingsruimte en de grotere rol van de samenleving. In onze (proces)aanpak betrekken wij het bestuur in een vroeg stadium. Dat doen wij door bijvoorbeeld een informele raadswerkgroep op te zetten (mogelijk met afvaardiging van college), om samen na te denken over de betekenis van de wet voor de rol van het bestuur.

Resultaat van onze inzet is versnelling en een kwaliteitsimpuls op de implementatie van de wet op weg naar 2019.

Tot slotHierboven schetsen we vier verschillende manieren om met de invoering van de Omgevingswet aan de slag te gaan. In onze praktijk werken we bij overheden vaak in een mix van deze aanpakken aan de invoering. Zo koppelen we het ontwikkelen van een Omgevingsvisie aan een leertraject. Een combinatie is dus mogelijk, en vaak ook gewenst. Onze ervaring is dat dit leidt tot een krachtige aanpak voor de invoering van de Omgevingswet. Wij gaan graag in gesprek over wat past bij jullie organisatie.

Een aantal van de elementen uit ons bovenstaande aanbod voeren wij ook uit voor waterschappen. Wij kennen de wereld van de waterschappen goed.

Ons aanbod invoering Omgevingswet

Page 4: Omgevingswet aanbod Hiemstra & De Vries

Ramstraat 273581 HD UtrechtE: [email protected]: 030 252 37 77

Omgevingswet

Sten [email protected]

06 – 22 15 7503

Meer weten?

Ward [email protected]

06 – 12 0404 68