Top Banner
16

Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

Apr 07, 2016

Download

Documents

Mészáros Évi

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015
Page 2: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

2

Köszöntő

Régi hagyomány szerint idén is megrendezésre kerül - immár 17. alkalommal - az Óbudai Egyetem Állásbörze. Ezen nagymúltú rendezvény február 17-18-án várja az érdeklődőket, akik álláskeresési, vagy éppen csak információszerzési céllal jelennek meg. A rendezvény előkészítése végett ismét megrendezzük a Felkészítő Napokat, mely február 10-11-én a Bánki karon, február 12-én pedig az egyetem óbudai telephelyén lesz látogatható.

Napjainkban a folyamatos versenyhelyzet nem engedi, hogy felkészületlenül vágjunk bele az álláskeresésbe, ugyanis annak sikeressége számos apró részleten állhat vagy bukhat. Egy rossz időzítés, egy hibás önéletrajz, egy helytelenül megfogalmazott mondat miatt egy csapásra füstbe mehet a tökéletes állás lehetősége.

Ennek elkerülése érdekében rendezzük a Felkészítő Napokat, melynek célja, hogy a hallgatók naprakész információkat kapjanak a jelenlegi piaci helyzetről, valamint több olyan téren segítséget nyújtunk, mely szükséges lehet egy állás megszerzéséhez. Rendezvényünkön kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fiatal álláskeresők ismereteit, mind formai követelmények terén, mind idegen nyelv terén fejlesszük. Lehetőséget biztosítunk idegen nyelvű próbanyelvvizsgán való részvételre is.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt programjainkra, akik szeretnék tudásukat megújítani, illetve bővíteni. Tapasztalt előadóink nem csak az álláskeresés, hanem az élet többi területén is hasznos tanácsokat nyújthatnak, melyek segítségével könnyebb lehet az elhelyezkedés, helytállás.

Csippán Árpád

Page 3: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

3

Programok, időpontok

Programok a Népszínház utca 8-ban252-es teremFebruár 10. (kedd)

8:55-9:40 - Előzd meg a jövőt - karrier építés okosan - munkaköri trend-változások és profi álláskeresési technikákSchall Krisztina, senior HR professional, Evosoft Hungary Kft

9:50-10:35 - Do you speak business? Miért tegyél üzleti középfokú nyelvvizsgát?Bálint Anikó, az angoltrening.com trénere

10:45-12:00 - A kommunikáció, ami elad tégedBartha Andrea, fotós és Somogyi Mária, a nyelvitrening.com ügyvezetője 12.00-tól 14.00-ig LCCI írásbeli mini próbanyelvvizsga angol nyelven, középfok és felsőfok szinten

A délutáni mini próbanyelvvizsgára előregisztráció szükséges. A próbanyelvvizsgán angol kétnyelvű nyomtatott szótár használata megengedett, melyről a próbanyelvvizsgázó gondoskodik.

Előregisztráció: előzetesen emailben 2015 február 8-ig [email protected] címen. Az előregisztrációnál kérjük megjelölni a vizsga szintjét (középfok vagy felsőfok).

Február 11. (szerda)

8:55-10:35 - A mérnök és/vagy értelmiségi Humán műveltség a mérnöki szerepben Dr. Suplicz Sándor 10:45-12:45 - Üzleti tárgyalástecnika- kifejezetten műszakiaknak ! - MÉRNÖK:- ez büszkén hangzikDr. Kőrösi Mária

13:00-15:00 - Dióhéjban a grafológiárólHajnácsiné Fábián Éva - Duktus Kft.

Programok a Bécsi út 96/b-benF09-es teremFebruár 12. (csütörtök)

8:55-9:40 - Előzd meg a jövőt - karrier építés okosan - munkaköri trend-változások és profi álláskeresési technikákSchall Krisztina, senior HR professional, Evosoft Hungary Kft

9:50-10:35 - Do you speak business? Miért tegyél üzleti középfokú nyelvvizsgát?Godsave Krisztina, az LCCI Magyarországi Vizsgaközpont ügyvezetője

10:45-12:00 - A kommunikáció, ami elad tégedSomogyi Mária, a nyelvitrening.com ügyvezetője

12:15-13:45 - Útmutató önéletrajz íráshoz Bogárdi-Mészöly Andrea és Kocsis Anita

Page 4: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

Belefáradt a nyelvtanfolyamokba?

Végre használható nyelvtudásra van szüksége?

Eredménytelen a hagyományos nyelvtanulási módszer?

®®

célorientált és üzleti

Tanulj nyelvet tréning módszerrel!Tanulj nyelvet tréning módszerrel!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 5: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015
Page 6: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

6

Page 7: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

7

Page 8: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

8

Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az első kapcsolatfelvétel a leendő munkáltatóval, fontos tehát, hogy már az első olvasásnál felkeltsük a potenciális munkaadó figyelmét, és elérjük, hogy behívjanak bennünket felvételi beszélgetésre. Rengeteg hiba elkövetésére van esélyünk, ezek elkerülése érdekében összegyűjtöttünk néhány szempontot, mely fontos az önéletrajz megírása folyamán.

Formai követelményekNe használjunk rikító színű papírt az önéletrajz benyújtásakor, de próbáljunk

eredetiségünkkel előnyt szerezni a többi jelölttel szemben. Legyünk lényegre törőek és tömörek, próbáljuk meg egy oldalra leírni a szükséges adatokat. Előfordulhat azonban, hogy több oldalas lesz CV-nk, ez esetben mindenképp törekedjünk arra, hogy munkatapasztalatunk az első oldalon szerepeljen.

Milyen pontokat kell tartalmazniaSzemélyes adatok: ide tartozik a név, lakcím, elérhetőség (mobilszám, e-mail cím).

Fontos hogy ezt a rész megfelelően töltsük ki, hiszen önéletrajzunk első oldalának tetején ez a blokk afféle „névjegykártyaként” is szolgál.

Rövid bemutatkozás: itt írhatjuk le nagyjából (lehetőleg rövid mondatokban) eddigi tudásbázisunkat, elvárásainkat és reményeinket a megpályázott állással kapcsolatban.

Tanulmányok: elvégzett iskoláinkat szedjük itt pontokba, kronológiailag visszafelé haladva. Mivel az önéletrajzunkat olvasó személy figyelme folyamatosan lankadhat, ezért fontos, hogy a mostanában elért eredményeink, illetve elvégzett iskoláink legyenek legfelül.

Munkatapasztalat: hasonlóan a tanulmányokhoz itt is pontokba szedve és időben visszafelé haladva írjuk le tapasztalatainkat. Minden munkahelyhez, betöltött munkakörhöz leírhatjuk általános feladatainkat, valamint főbb elért eredményeinket.

Nyelv- és számítógépes ismeret: ebben a pontban kerülnek tételesen felsorolásra a nyelvek, a nyelvvizsgák és az esetleges gyakorlati ismeretek.

Leggyakoribb hibák• Túl hosszú - két oldalnál hosszabb CV esetén háttérbeszorulunk a többi

pályázóhoz képest• Túlrészletezett - szükségtelen olyan feladatköröket is feltüntetni, amelyekkel

alig foglalkoztunk, kevés róluk az ismeretünk. Elkerülendő a túlságosan személyes jellegű információk közlése is.

• Fontos hogy nagyon ügyeljünk a helyesírási hibákra! Ezek jelenléte felvételünk ellen szóló érvek!

Forrás: job-center.hu

Hogyan írjunk önéletrajzot?

Page 9: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

9

Page 10: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

10

Az önéletrajz és az interjúztatás ma már nem elegendő eszköz a megfelelő jelölt kiválasztásához. Korábban egy állásra való jelentkezéshez önéletrajz szükségeltetett, ma már szinte minden álláshirdetésben motivációs levelet is kérnek a jelentkezőktől. A kiválasztás folyamatát még hatékonyabbá teszi, ha a motivációs levelet kézzel kell megírni (ezáltal munkát adva a grafológusoknak).

A motivációs levél több célt is szolgál, legfőbb célja az összefoglalás és a figyelemfelkeltés. Itt tudjuk leírni az önéletrajzban csak vázlatosan említett szakmai pályafutásunkat. Figyelemkeltő jellege abban nyilvánul meg, hogy egy jó motivációs levél ösztönzi az olvasóját az önéletrajz újabb, esetleg részletesebb áttanulmányozására. Itt világíthatunk rá a megpályázott pozíció szempontjából hangsúlyos dolgokra, mutathatunk valamit személyiségünkből, céljainkból, elért eredményeinkből.

A motivációs levél részei• A pályázatot elbíráló cég és személy neve • Megszólítás• Jelentkezés tárgya a munkakör pontos megnevezésével• Jelentkezés rövid megindokolása• A pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalatok és információk

ismertetése• Rövid önjellemzés, a munkakör betöltéséhez szükséges személyes tulajdonságok

ismertetése• Személyes találkozásba és tárgyalásba vetett bizalom kifejezése• Dátum, elköszönés

A motivációs levél legyen személyes. Az önéletrajz többnyire a száraz tények gyűjteménye, a motivációs levél lehet közvetlenebb. Ha van rá mód, derítsük ki, hogy ki fogja megkapni levelünket és szólítsuk meg személyesen (Kedves Hölgyem/Uram helyett Kedves és a név). Továbbá érdemes a belső motivációra is utalást tenni (Szeretnék egy piacvezető / az iparágban elismert cégnél dolgozni.)

Hiba szokott lenni, hogy a jelentkezők sok esetben a jól bevált közhelyekkel töltik ki motivációs levelüket. („Szeretem a kihívásokat, jó csapatjátékos vagyok, kreatív vagyok.”) Ezen készségek és képességek száraz felsorolása helyett törekedjünk arra, hogy valós példákkal, előző munkahelyünkön elért eredményekkel támasszuk alá jelentkezésünket.

A levél stílusa legyen világos, tömör és lényegre törő! Azt kell sugallnia, képesek vagyunk ellátni a meghirdetett poszttal járó feladatokat. Keltsünk pozitív benyomást. A levélnek sugallnia kell, hogy kizárólag a szóban forgó álláshirdetés kapcsán született. Ezért is fontos, hogy mindig ellenőrizzük a keltezést a végén, hogy naprakész legyen!

Hogyan írjunk motivációs levelet?

Page 11: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

11

Minta Ferenc Ügyvezető Cég Bt.

Tisztelt Minta Ferenc Úr!

Ezúton szeretnék pályázni az Internetes honlapjukon meghirdetetett TZ-001 hivatkozási számú „logisztikai asszisztens” pozícióra.

2013-ban végeztem az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági karán, műszaki menedzser szakon. Közben felsőfokú irodavezetői képesítést szereztem 2014-ben. Az első munkahelyemen, gyakornokként irodai asszisztensként dolgoztam a cég megszűnéséig, majd logisztikai területen helyezkedtem el. Bár meg vagyok elégedve jelenlegi feladataimmal, a nyelvtudásomat sajnos nem tudom használni.

A jövőben olyan munkahelyen szeretnék dolgozni, ahol támogatják logisztikai tanulmányaimat és hasznosíthatom angol nyelvismeretemet. Logisztikai munkatársként bebizonyosodott, hogy nagyon jó a kommunikációs készségem, számos vállalattal régóta sikeres és eredményes kapcsolatot tudok fenntartani, elégedettek az ügyfelek, akik forgalmát bonyolítom.

Remélem, a fentiek felkeltették érdeklődését, és személyesen is találkozhatunk a jövőben!

Tisztelettel: Nagy Paula1999 Budapest, Hosszú u. 3.(10) 123-4567 Budapest2015. január 6.

Page 12: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

12

Állásbörze kerül megrendezésre az Óbudai Egyetemen február 17-én és 18-án a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének szervezésében. A budapesti rendezvényen számos kiállító jelenik meg az egyetem képzési profiljához igazodó állásajánlatokkal.

Az Óbudai Egyetem Állásbörze az egyetemek, főiskolák diákjait – az alsóbb éveseket és a végzősöket egyaránt – hozzásegíti ahhoz, hogy átfogó képet kapjanak a vállalatok által nyújtott lehetőségekről, a hazai munkaerőpiac elvárásairól és a gazdasági élet sokszínűségéről. Ugyanakkor a vállalatok is információt szerezhetnek a soron következő generáció felkészültségéről, munkahellyel szembeni elvárásairól, a gyakorlati tapasztalatok szerzését segítő kooperatív képzésről.

A rendezvényen nemcsak az Óbudai Egyetem több ezer hallgatója vehet részt, hanem az ország bármely más műszaki jellegű felsőoktatási intézményéből is várják a rendezők a végzős, illetve alsóbb éves hallgatókat. A korábbi tapasztalatok rámutattak arra, hogy az állásbörzék mind a cégek, mind a hallgatók körében igen népszerűek.

Az előző évhez hasonlóan, az álláskeresők munkáját megkönnyítendően ismét üzembe állítottuk online önéletrajz-kezelő rendszerünket. Ez lényegesen megkönnyíti, mind az álláskereső, mind a munkaadó tevékenységét, hiszen elég megmondani a feltöltéskor megadott e-mail címet, és máris hozzáférhetővé válik a cég számára az önéletrajz. (Az oldal elérése: http://allasborze.uni-obuda.hu/cvupload)

Az Állásbörze idén is két helyszínen, két egymást követő napon kerül megrendezésre: február 17-én a Tavaszmező utcai G épületben (1084 Budapest, Tavaszmező u. 17.), míg február 18-án Óbudán a Bécsi úti Neumann János épületben (1034 Budapest, Bécsi út 96/b.).

Az első napot a gépész-, a villamos- (gyengeáramú), a mechatronikai, a biztonságtechnikai mérnöki és a menedzser, a második napot az informatikai-, könnyűipari-, valamint villamosmérnöki (erősáramú) gyakorlatokat, állásokat keresőknek ajánljuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt programunkra, akik szeretnék tudásukat megújítani, illetve bővíteni. Tapasztalt szervezői gárdánk és a résztvevő cégek felkészülten várják a kérdéseket és szívesen segítenek a problémák orvoslásában.

További információ a folytonos frissítés alatt álló http://allasborze.uni-obuda.hu/ weboldalon érhető el.

Page 13: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

13

Mindenkiben felmerülhet egy állásra jelentkezés közben, hogy vajon ő mivel tud többet nyújtani a cégnek, mint a többi jelentkező. Sajnos néha hiábavaló a hatalmas lelkesedés és eltökéltség, ha egy másik pályázó több munkatapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik. Ez természetesen lehangoló lehet, de nem szabad elkeseredni, meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, amely gyakorlatszerzéssel kecsegtet.

Ha egy kis plusz kell…

Sokat nyom a latban, ha önéletrajzunkba beleírhatunk külföldi szakmai gyakorlatcsere programot. Ebben segíti a diákságot az IAESTE, mely egy nemzetközi, non-profit, politikamentes szervezet. Célja, hogy a műszaki és természettudományi felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára fizetett szakmai gyakorlatot biztosít külföldön.

Az alapítástól eltelt idő alatt a kezdeményezés világszervezetté nőtte ki magát, ami 83 tagországgal és évi több ezer megvalósult gyakorlattal büszkélkedhet, ennek köszönhetően a legtöbb mérnök-hallgatót foglalkoztató, külföldi szakmai gyakorlatot lebonyolító szervezetnek nevezhetjük magunkat.

Magyarországon 1983 óta vagyunk jelen több műszaki felsőoktatási intézményben. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a Szent István Egyetem több karán is, több ezer diákot érünk el programjainkkal.

A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program lehetőséget biztosít magyar hallgatók szakmai fejlődésére, értékes tapasztalat szerzésére, valamint ezzel egy időben a magyarországi cégek is hozzájuthatnak olcsó, képzett munkaerőhöz. A visszaérkező magyar diákok jó nyelvtudással rendelkeznek, ami hasznos lehet a későbbi munkavállalás és elhelyezkedés során.

Ha kérésed, vagy kérdésed van programunkkal kapcsolatban, bővebb információt találhatsz aw w w.iaestehungar yexchange.com weboldalon, valamint naprakész információkért látogass el Facebook oldalunkra, mely az alábbi címen érhető el: www.facebook.com/iaeste.hungary

Page 14: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

14

Mondj néhány olyan dolgot magadról, amely az önéletrajzodból nem derült ki!Ne csak azt ismételgesd, ami a szakmai önéletrajzodban szerepel. Mondd el néhány

olyan tulajdonságodat, képességedet, amely illeszkedik az eddigi pályafutásodba és mégis újdonság, elárul valamit a személyiségedről, tapasztalataidról. Az önéletrajzba csak a nagyon fontos dolgokat kell beleírni, ezért itt elő tudsz rukkolni kevésbé fontos, ám érdekes dolgokkal.

Ha már voltak előző munkahelyeid, mi az oka a váltásnak?Ügyelj rá, hogy ne jöjj zavarba! Légy nyílt és őszinte, akkor nem tud semmi olyan

kiderülni, ami később félreérthető, illetve kellemetlen lehet. Szóval légy őszinte, az mindig beválik!

Mondj olyan példát, amikor kreativitásoddal oldottál meg egy problémát!Itt arra kell koncentrálnod, hogy hogyan oldottál meg egy problémát a munkatársaid

segítségével, vagy eredeti ötleteddel. Mondd el, hogy milyen másokétól eltérő módon közelítetted meg a problémát, amely végül sikerre vezetett.

Mi motivál téged?Érdemes a fejlődésre helyezni a hangsúlyt, nem feltétlenül kell megpályázni a

vezérigazgató székét. A szakmai fejlődés nem feltétlenül jár kéz a kézben a karrierlétrán való felfelé jutással. Tehát ne azzal indítsunk, hogy „kb. fél év és én leszek a főnök“, valamint a pénz említése is kínos lehet: ha mégis szóba kerül, emeld ki, hogy nem a pénz az elsődleges motivációd.

Hol látod magad 3 év múlva?Ennek a kérdésnek az a célja, hogy megnézzék, mennyire lehet Veled hosszú távon

számolni, illetve mennyi benned az előrejutási vágy. Korántsem biztos, hogy a pozíció emelkedése, előrelépés a ranglétrán a megfelelő válasz, sok esetben jóval többet ér a szakmai tudás bővítése, elmélyítése.

Miért vagy jó választás a cégnek?Itt már érdemes minden ismérvedet összefoglalnod: azokat, amelyek szükségesek az

adott pozíció ellátásához és, hogy miért Te vagy a legmegfelelőbb szakember az állásra. Természetesen a határozottság itt is elengedhetetlen.

Gyakran Ismételt Kérdésekegy állásinterjún

Page 15: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015

15

Az IAESTE Hungary 1983 óta van jelen Magyarországon. Fennállásunk 32 éve során tevékenységi körünk jelentősen bővült, a Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Programon kívül különböző karrierprogramokat, szakmai konferenciákat, előadásokat, kiállításokat, kirándulásokat és versenyeket szerveztünk.

Egyesületünk fő célja, hogy áthidalja a hallgatók és a cégek közötti szakadékot, ezzel segítve nemzetünk mérnök társadalmának fejlődését, és hogy javítsa a hallgatók elhelyezkedési lehetőségét.

MérnökfutamEgy olyan, a felsőoktatásban

hallgatóknak szóló versenyt indítottunk el 2013 őszén, ahol minden évben két szakterületet felölelő témakörben mérettethetik meg magukat a diákok.

A megrendezésre került versenyen az informatika, a gépész- és a villamosmérnök területeken tanuló hallgatók közül háromfős csapatok tették próbára tudásukat.

Az októberi online forduló alatt a hallgatók egy, az Óbudai Egyetem tanszékei által összeállított feladatsorral birkóztak meg. Az élő forduló az Óbudai Egyetemen került megrendezésre, ahol a hallgatók a támogató cégek által adott feladatokon keresztül mérték össze tudásukat.

A verseny összdíjazása több, mint 1 millió forint volt.

Nemzetközi Online ÁllásbörzeMinden félévben, idén már 3.

alkalommal kerül megrendezésre az IAESTE közép-európai tagszervezetei által létrehozott Online Career Fair, mely egy online felületen zajló interaktív állásbörze.

Hasonlóan egy hagyományos börzéhez, a résztvevő cégeknek lehetősége nyílik felmérni műszaki vagy természettudományi területen frissen végzett, vagy tanulmányaik vége felé járó hallgatók szakmai felkészültségét, tapasztalatát és a munkahellyel szemben támasztott elvárásaikat.

A rendezvény egy egyedülálló, online felületen keresztül zajlik, melyen a cégek saját profil oldallal rendelkeznek, tevékenységüket prezentációkkal, videókkal színesebbé téve.

Page 16: Óbudai Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2015