Top Banner
1 DECEMBRIE, ZIUA NA}IONAL~ A ROM@NIEI DECORAT CU ORDINUL „MERITUL CULTURAL” ÎN GRAD DE CAVALER Observatorul militar FONDAT LA 23 IULIE 1859 ANUL XXII NR. 47 (1234) 4 – 10 DECEMBRIE 2013 24 PAGINI 1,20 LEI EDITOR: MINISTERUL AP~R~RII NA}IONALE OBSERVATORULMILITAR www.presamil.ro MAPN.RO Pagina14 Pagina 24 INTERVIU LUMEA DE AZI DE LA ESEURI {I PANSEURI LA FILB 6 www.mapn.ro ANIVERSARE 150 DE ANI DE LA NA{TEREA GENERALULUI EREMIA GRIGORESCU Pagina 12 1 DECEMBRIE, ZIUA NA}IONAL~ A ROM@NIEI Paginile 2-5 EUROPA, |NTRE VILNIUS {I GENEVA OANA BOCA ST~NESCU FOTO: VALENTIN CIOB|RC~
24

Observatorul militar nr 47

Mar 19, 2016

Download

Documents

În acest număr al Observatorului Militar puteți citi articole referitoare la Ziua Națională a României, la activități desfășurate de militari în teatrele de operații, la exerciții, misiuni precum și alte subiecte de interes.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Observatorul militar nr 47

1 DECEMBRIE,ZIUA NA}IONAL~ A ROM@NIEI

DECORAT CU ORDINUL „MERITUL CULTURAL” ÎN GRAD DE CAVALER

Observatorul militarFONDAT LA 23 IULIE 1859

ANUL XXII NR. 47 (1234) 4 – 10 DECEMBRIE 2013 24 PAGINI 1,20 LEI

EDITOR:MINISTERUL AP~R~RII NA}IONALEOBSERVATORULMILITAR

www.presamil.ro

MAPN.RO

Pagina14Pagina 24

INTERVIU LUMEA DE AZI

DE LA ESEURI{I PANSEURI LA FILB 6

www.mapn.ro

ANIVERSARE

150 DE ANI DE LA NA{TEREAGENERALULUI

EREMIA GRIGORESCUPagina 12

1 DECEMBRIE,ZIUA NA}IONAL~ A ROM@NIEI

Paginile 2-5

EUROPA,|NTRE VILNIUS

{I GENEVA

OANA BOCA ST~NESCU

FOTO: VALENTIN CIOB|RC~

Page 2: Observatorul militar nr 47

2 EVENIMENT Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

Parada a fost condus` de generalul de brigad` Tomi]`-C`t`lin Tomescu, loc]iitorul [efului Direc]iei Instruc]ie [iDoctrin` din Statul Major General, structura organizatoare.Comandantul a fost urmat, la trecerea pe sub Arcul de Triumf,de purt`torii steagurilor de identificare ale categoriilor de for]e[i apoi ale unit`]ilor participante la misiunile din teatrele deopera]ii. Au urmat, în ordine, blocurile de parad`: Batalionul 2Infanterie „C`lug`reni”, care a s`rb`torit anul acesta 20 deani de la înfiin]are, fiind prima unitate din armat` încadrat` cumilitari profesioni[ti; Batalionul 485 Infanterie „C`pitan {tefan{overth”, majoritatea militarilor din aceast` unitate fiindbreveta]i ca para[uti[ti [i scafandri de lupt`; Batalionul 630Para[uti[ti „Smaranda Br`escu”, care face parte dincomunitatea de elit` a for]elor pentru opera]ii speciale;Batalionul 17 Vân`tori de Munte „Drago[ Vod`”, care aconstituit primul deta[ament românesc de ap`rare apropiat`a bazei aeriene Kandahar; Brigada de Informa]ii Militare„Mare[al Alexandru Averescu”, ai c`rei militari au fost printreprimii participan]i români la misiuni în teatrele de opera]ii;Brigada 6 Opera]ii Speciale „Mihai Viteazul”, ai c`rei lupt`torinu mai au nevoie de prezentare; poli]ia militar` a fostreprezentat` de un deta[ament din cadrul Batalionului 265Poli]ie Militar`; pentru For]ele Aeriene, blocul de parad` a fostalc`tuit din militari din Brigada 1 Rachete Sol-Aer „GeneralNicolae D`sc`lescu”, a c`ror misiune este ap`rarea aerian` aBucure[tiului; cele dou` deta[amente ale For]elor Navale, celal Flotei [i cel al Batalionului 307 Infanterie Marin` au fostconduse de comandorul Marinic` Muste]ea, comandantulfregatei „Regele Ferdinand”. Dup` unit`]ile combatante auurmat deta[amentele Academiilor militare, deschidereaapar]inând Academiei Tehnice Militare. La parad` au defilatdeta[amentele {colii Militare de Mai[tri Militari [i Subofi]eri aFor]elor Terestre „Basarab I” [i Colegiului Militar Liceal„Dimitrie Cantemir”. Defilarea unit`]ilor din MApN a fosturmat` de cea a structurilor celorlalte institu]ii din sistemulde ap`rare [i ordine public` [i de grupul Asocia]iei Tradi]iaMilitar`.

Blocul de parad` a tehnicii MApN a fost precedat deforma]iile aeriene constituite din elicopterele IAR-330, IAR-330 Puma, IAR-330 Puma Naval, din avioanele IAK-52, IAR-99[i IAR-99 {oim, C-130 Hercules, C-27J Spartan, zborulaeronavelor fiind încheiat de dou` forma]ii a câte trei MiG-21LanceR.

Blocul de parad` a tehnicii militare a fost condus decolonelul Gheorghi]` Vlad, din cadrul ComponenteiOpera]ionale a For]elor Terestre [i a inclus: vehicule UROVAMTAC, transportoare Piranha [i TAB B 33 Zimbru, ma[inide lupt` a infanteriei MLI 84 M Jderul, sistemul de artilerieLAROM, complexul antiaerian Oerlikon, Gepard-ul, vehiculeHUMVEE, autospeciale EOD [i CBRN [i, pentru prima dat`,un vehicul Dacia Duster echipat special. For]ele Aeriene auadus la parad` sistemul de rachete sol-aer Hawk [i radarulmobil TPS-79R, iar For]ele Navale au fost reprezentate deambarca]iuni RHIB [i Fulgerul, dar [i de Instala]iile Mobile deLansare a Rachetelor. În încheierea blocului de parad` atehnicii MApN, au trecut vehiculele Comandamentului LogisticÎntrunit, URO VAMTAC, Panhard [i Dacia Duster, la care s-aad`ugat platforma multifunc]ional` SAUR 2.

O echip` de drill a Regimentului 30 Gard` „Mihai Viteazul”a executat un exerci]iu demonstrativ, iar MuzicaReprezentativ` a MApN [i Muzica Militar` a aceluia[i regimentau prezentat onorul. O spectaculoas` retragere cu tor]e aîncheiat, în Bucure[ti, seria evenimentelor dedicates`rb`toririi Zilei Na]ionale a României. Mii de oameni au venits` asiste la ceremonia organizat` de militarii Regimentului 30Gard` „Mihai Viteazul”, procesiunea retragerii cu tor]edesf`[urându-se pe principalele artere rutiere ale Capitalei, dela Cercul Militar Na]ional pe Bulevardele Regina Elisabeta,Iuliu Maniu, Vasile Milea [i Timi[oara.

Peste 2.000 de militari din MinisterulAp`r`rii Na]ionale, Ministerul

Afacerilor Interne, Serviciul Român deInforma]ii, Serviciul de Protec]ie [i Paz [i140 de militari din Fran]a, Polonia, Turcia [iSUA au luat parte la parada militar`organizat` la Bucure[ti, la 1 Decembrie, cuocazia Zilei Na]ionale a României. Au fostprezen]i pre[edintele României, TraianB`sescu, prim-ministrul Victor Ponta,membri ai Guvernului României [i al]idemnitari, reprezentan]i diplomatici [iata[a]i militari acredita]i la Bucure[ti,veterani de r`zboi [i militari în rezerv` [iretragere, un numeros public. Cu acest prilej,s-au aflat la Bucure[ti [i au fost invita]i s`asiste la parada militar` pre[edinteleRepublicii Moldova, Nicolae Timofti, [iministrul ap`r`rii al Republicii Moldova,Vitalie Marinu]a.

1 DECEMBRIE,PAGINI REALIZATE DE C~PITANUL BOGDAN OPROIU

FOTO: MIHAI EUGEN, PETRIC~ MIHALACHE {I VALENTIN CIOBÎRC~

Comandantul paradei militare dinacest an, general de brigad`Tomi]`-C`t`lin Tomescu.

Elicoptere ale For]elor Aeriene Române au survolat Arcul de

Deta[ament al For]elor Navale.{i în acest an a salutat publicul câinele ciob`nescgerman Max, sprijin de n`dejde al speciali[tilor EOD.

Deta[amentul For]elor pentru Opera]ii Speciale.

Complexul antiaerianautopropulsat GEPARD.

Autovehicule HUMVEE folositeîn teatrele de opera]ii.

Page 3: Observatorul militar nr 47

3Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.roEVENIMENT

ZIUA NA}IONAL~ A ROM@NIEI

Pre[edintele României, Traian B`sescu, a avutduminic`, 1 decembrie a.c., cu ocazia Zilei

Na]ionale a României, o videoconferin]` cu militariiromâni afla]i în teatrele de opera]ii din Afganistan,Kosovo [i Bosnia [i Her]egovina. La videoconferin]` auparticipat, printre al]ii, ministrul ap`r`rii na]ionale,Mircea Du[a, [i [eful Statului Major General, general-locotenent {tefan D`nil`. Militarii au prezentat situa]iadin teatrele de opera]ii unde se afl` în misiune [i autransmis ur`ri de s`n`tate românilor din ]ar` cu ocaziaZilei Na]ionale a României.

Pre[edintele Traian B`sescu le-a mul]umitmilitarilor pentru modul în care î[i îndeplinesc misiunea,spunând c` în fiecare an a ]inut s` aib` o astfel de întâlnirecu militarii români afla]i în misiune peste hotare pentrua le transmite recuno[tin]a românilor de acas` [irespectul s`u. „Am acelea[i gânduri bune pentrufiecare militar aflat în misiune în afara grani]elor ]`rii [ipentru familiile dumneavoastr`. La mul]i ani de ZiuaNa]ional`! Succes în îndeplinirea misiunilor pe care leave]i! S` ne vedem cu bine acas`!”, a mai spus la finalulvideoconferin]ei pre[edintele B`sescu.

VIDEOCONFERIN}E CU MILITARIIDIN TEATRELE DE OPERA}II

Ministrul ap`r`rii na]ionale, Mircea Du[a, asus]inut, în diminea]a zilei de duminic`, 1 Decembrie, ovideoconferin]` cu militarii români din deta[amenteledislocate în teatrele de opera]ii din Afganistan, Kosovo,Bosnia [i Her]egovina. „Am ]inut s` v` felicit ast`zi, deZiua Na]ional`, pentru c` sunte]i for]e de elit` aleArmatei României [i apreciem eforturile pe care fiecaredintre dumneavoastr` le face pentru ]ar`, acolo undeeste dislocat”, a spus ministrul Du[a.

Ministrul ap`r`rii na]ionale le-a mai transmismilitarilor care î[i îndeplinesc misiunile în teatrele deopera]ii c` este cu sufletul [i cu gândul al`turi de ei [i i-afelicitat pentru rezultatele ob]inute în îndeplinireamisiunilor încredin]ate [i pentru profesionalismul [icurajul de care dau dovad`.

Comandan]ii deta[amentelor române[ti din teatrelede opera]ii au raportat conducerii Ministerului Ap`r`riiNa]ionale c` militarii români î[i desf`[oar` misiunile cuseriozitate [i responsabilitate, c` ac]ioneaz` cu disciplin`[i corectitudine în rela]iile de cooperare cu alia]ii [ipartenerii.

Triumf, marcând pe cerul Capitalei drapelul na]ional.

Ceremonie de depunere a unor coroane de flori laMonumentul eroilor militari români c`zu]i la datorie.

Coroane de flori la Mormântul Eroului Necunoscut.

Parada militar` din acest an a fost onorat` de militari din armateleamerican`, francez`, polonez` [i turc`. În fotografie, momentulîn care militarii americani trec pe sub Arcul de Triumf.

Videoconferin]a de la sediul MApN.

Page 4: Observatorul militar nr 47

4 Observatorul militar Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)EVENIMENT www.facebook.com/OBSERVATORULMILITARwww.presamil.ro

ZIUA NA}IONAL~, S~RB~TORIT~ |N }AR~Mii de militari au fost prezen]ide 1 Decembrie, Ziua Na]io-

nal` a României, la ceremoniile mi-litare [i religioase organizate de auto-rit`]ile locale în ]ar`. Drapelul na]io-nal a fost arborat în toate institu]iilemilitare, iar la bordul navelor mari-time [i fluviale militare a fost ridicatMarele Pavoaz.

La Alba Iulia, manifest`rile oficialededicate împlinirii a 95 de ani de la MareaUnire au început sâmb`t , 30 noiembrie, prinridicarea drapelului na]ional pe catargul dinCetate. Programul solemn desf`[urat îndiminea]a zilei de 1 Decembrie a debutat cudepuneri de coroane la statuile lui I.C.Br`tianu, Iuliu Maniu, Reginei Maria [i RegeluiFerdinand. Mai apoi, a avut loc o ceremoniemilitar [i religioas la statuia lui Mihai Viteazul,urmat de defilarea a [ase subunit`]i formatedin elevi ai Colegiului Militar Mihai Viteazul dinAlba Iulia, militari de la Batalionul 811 DragoniiTransilvani Dej [i de la Batalionul 26 Vân`toride Munte Avram Iancu Brad, precum [i dincadre apar]inând Ministerului AfacerilorInterne. La orele prânzului, la Sala Unirii s-aderulat momentul primirii soliilor din cet`]ile descaun, iar la Catedrala Ortodox a fostorganizat un Te Deum. Ziua a continuat cutururi ghidate ale Cet`]ii Alba Iulia, spectacolede muzic popular , defilare cu steaguritricolore de mari dimensiuni [i lansare delampioane, 95, câte unul pentru fiecare an,toate aceste atrac]ii fiind preg`tite deorganizatori în cadrul Festivalului de România.Târziu în noapte, atmosfera de s`rb`toare a fostîntregit de concertelepop-rock ale unor forma]ii renumitedin ]ar [i de spectacolul extraordinar deartificii în culorile drapelului na]ional.

Duminic , 1 Decembrie, în Pia]a Centraldin Bistri]a, la statuia poetului AndreiMure[anu, a avut loc o ceremonie militar [ireligioas de depuneri de coroane [i jerbe deflori la care au participat reprezentan]i aiinstitu]iilor statului, ai autorit`]ilor publicelocale, militari din unit`]ile garnizoanei Bistri]a,precum [i numero[i locuitori ai municipiului.Festivitatea s-a încheiat cu o parad militar lacare au participat militari [i tehnic din cadrulBrig`zii 81 Mecanizat General Grigore B`lan,cât [i din institu]iile sistemului de ap`rare,ordine public [i siguran] na]ional alejude]ului Bistri]a – N`s`ud. Seara, militari aibrig`zii au participat la retragerea cu tor]e.S`rb`torirea Zilei Na]ionale a Românieia avut loc [i în unit`]ile subordonatebrig`zii din garnizoaneleTurda, Dej [i Prundu-Bârg`ului.

S`rb`toarea împlinirii a 95 de ani de laînf`ptuirea Marii Uniri de la 1918 a fost unacum de mult nu s-a mai v`zut în Sibiu. Peste20 de mii de sibieni au îmbr`cat în ro[u, galben[i albastru Bulevardul Corneliu Coposu pentrua tr i [i sim]i române[te. Cel mai a[teptatmoment al zilei a fost, bineîn]eles, paradamilitar . Rând pe rând, au dat onoruloficialit`]ilor prezente elevi ai Colegiului MilitarLiceal Mihai Viteazul din Alba Iulia, efective aleAcademiei For]elor Terestre Nicolae B`lcescu,{colii de Aplica]ie pentru Unit`]i Sprijin deLupt General Eremia Grigorescu, Centrului deInstruire pentru Artilerie Terestr [i ArtilerieAntiaerian Ioan Vod [i Centrului de Instruirepentru Comunica]ii [i Informatic Decebal. Eiau fost urma]i de reprezentan]ii Inspectoratuluide Jandarmi Jude]ean Sibiu, General de brigad`Dimitrie Rasty, ai Centrului Chinologic Dr.Aurel Greblea [i ai Inspectoratului pentruSitua]ii de Urgen] C`pitan Dumitru Croitoru.Partea a doua a defil rii a fost alocat tehniciimilitare [i de interven]ie din dotareastructurilor locale, care au stârnit admira]ia [iaplauzele celor prezen]i. În partea a doua a zilei,festivit`]ile s-au mutat la Sala Polivalent`Transilvania, unde a avut loc tradi]ionalulspectacol folcloric Noi suntem români.

Pia]a Victoriei din T\rgu Mure[ s-a doveditneînc`p`toare pentru cei aproximativ 12 mii demure[eni care au asistat la ceremonia militar`[i la parada tehnicii militare. În deschidereaceremoniei, a avut loc un moment foartespectaculos. Drapelul na]ional a fost adus de unpara[utist. Sergentul-major Gabriel Pop,campion al României la para[utism, a executatun salt de precizie de la 1.000 de metri [i aaterizat în fa]a asisten]ei la ceremonie, înaplauzele acesteia. În mod simbolic, drapelul afost înmânat prefectului jude]ului Mure[, dr.Corneliu Grosu. De consemnat este faptul c ,pentru prima dat în ultimii 15 ani, la T\rguMure[ s-a desf`[urat ceremonia retragerii cutor]e, în organizarea Brig`zii Opera]ii SpecialeMihai Viteazul. Mii de mure[eni au înso]it încântec pe tot traseul de deplasare cei peste 200de militari participan]i la ceremonie.

În cinstea s`rb`toririi Zilei Na]ionale aRomâniei, în For]ele Navale Române s-audesf`[urat mai multe activit`]i aniversare.Astfel, Cercul Militar Constan]a în colaborarecu Muzeul Marinei Române au organizat joi, 28noiembrie, un simpozion dedicat importan]eiactului unirii –1 Decembrie 1918. În aceea[i zi aavut loc [i vernisajul expozi]iei de pictur`grafic [i goblen a Careului Artelor AMFORA,al Cercului Militar Constan]a, intitulat Salonulde iarn – Datini române[ti. Alte simpozioanededicate Marii Uniri s-au desf`[urat la {coalade Aplica]ie a For]elor Navale, Cercul MilitarTulcea [i {coala Militar de Mai[tri de Marin`a For]elor Navale. Ziua Na]ional a României afost s`rb`torit prin ceremonii militare [ireligioase în toate garnizoanele de marin`duminic , 1 Decembrie. Cu acest prilej au fostdepuse coroane de flori la monumentele eroilor

din Constan]a, Mangalia, Tulcea[i Babadag. Mai mult, în garnizoanaBabadag a avut loc [i o parad` militar`.

Cu prilejul Zilei Na]ionale a României,dou` deta[amente de elevi ai ColegiuluiMilitar Liceal {tefan cel Mare au participatla ceremonia militar` organizat` la Suceava.De asemenea, elevii [i personalul colegiuluiau participat la ceremonia militar` [ireligioas` de la Cimitirul Eroilor dinCâmpulung Moldovenesc.

Activit`]i similare au avut loc [i laTimi[oara, Cluj-Napoca, Pite[ti, Vaslui,Bârlad, Buz`u, Bra[ov, precum [i în altegarnizoane din ]ar`.

LA REALIZAREA GRUPAJULUI AU CONTRIBUIT:LOCOTENEN}I-COLONEII FLORIN AP~F~IAN,

DOREL DANCIU, CORNELIU PAVEL{I C~PITANUL ALEXANDRU GEANGU

ALBA IULIA

SIBIU

TULCEA

FO

TO

: D

RA

GO

{ S

UC

IU

FO

TO

: C

OS

MIN

RO

MA

N

FO

TO

: G

RU

PU

L M

AS

S-M

ED

IA A

L F

OR

}E

LO

R N

AV

AL

E

Page 5: Observatorul militar nr 47

Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR 5Observatorul militar

www.presamil.roEVENIMENT

Suntem în zi de s`rb`toare, la 95 ani de la MareaUnire!

E soare la Bruxelles [i sentimentele noastre, ale milita-rilor afla]i în misiune în Belgia, sunt în`l]`toare. Neîntoarcem sufletul spre ]ara noastr` frumoas` [i bogat` [iîi transmitem toat` dragostea [i recuno[tin]a noastr`.Suntem în parad` [i tr`im, al`turi de to]i militarii dinArmata României, emo]ia momentului. Toat` f`pturanoastr` este îmbibat` cu vibra]ia minunat` [i în`l]`toarea ]`rii.

E important s` fii al`turi de neamul, de poporul t`uacum când putem spune c` sacrificiul înainta[ilor nu afost în zadar. Actul istoric de 1 Decembrie 1918, de laAlba Iulia, este un moment fundamental al istoriei mo-derne a României care a permis afirmarea ]`rii în rândulna]iunilor progresiste ale lumii. Armata a fost [i este unuldin garan]ii statului na]ional unitar, iar sacrificiul osta[ilorcare [i-au dat via]a pe câmpurile de lupt` ale R`zboiuluide Întregire a fost r`spl`tit de izbânda Marii Uniri.

Energiile, for]a [i sentimentele puse în slujba ]`riiatunci, în decembrie 1918, se transmit peste ani, dingenera]ie în genera]ie. Suntem în Europa, suntem aici [imerit`m un loc de frunte în istoria contemporan`.

{i lucrurile nu se opresc aici. Armata este în avan-garda luptei, suntem pe frontul comun al p`cii. Peste1.200 de militari români se afl` departe de ]ar`, în misiunisub egida ONU, NATO sau a UE. Nu uit`m nici sacri-ficiul militarilor din Afganistan [i din Irak, [i le cinstimmemoria odat` cu omagiul adus tuturor românilor depretutindeni.

Putem spune c` ne tragem for]a din r`d`cinile ]`rii,din seva ei. Cinstim sacrificiul înainta[ilor [i ducem maideparte stindardul, drapelul, simbolul unei na]iuni carea fost, este [i va fi aici, în arcul Carpa]ilor.

UN GÂND DE S~RB~TOARELOCOTENENT-COLONEL LIVIU ANI}A

BRUXELLES

Am anticipat momentul [i s`rb`toarea a început în 26noiembrie cu Autumn Party, în joint cu Bulgaria [i Turcia;am continuat cu recep]ia oferit` de c`tre Delega]ia Perma-nent` a României la NATO [i Reprezentan]a Militar`, lacare Excelen]a Sa, domnul ambasador Stelian Stoian,al`turi de generalul-locotenent {tefan Oprea, [eful RMR,au transmis oficialit`]ilor continuarea angajamentuluiRomâniei în efortul comun al alian]ei.

Am mers mai departe [i, în 28 noiembrie, ne-am ar`tatEuropei a[a cum suntem, ospitalieri, competen]i [i hot`râ]iîn a fi aici, printre cei mai buni, s`rb`torind la sediul UE [ila Ambasada României.

Mesajul transmis de militarii de la Bruxelles ]`rii [ipoporului român este simplu, sincer [i din tot sufletulrom#nesc:

LA MUL}I ANI, ROMÂNIA! LA MUL}I ANI, POPORROMÂN!

{I LA BRUXELLES

Baza 95 Aerian`Bac`u împreun` cu

Asocia]ia Român` pentruPropaganda [i IstoriaAeronauticii Militare,

filiala Bac`u, au reeditatevenimentul din 23

noiembrie 1918, cândautorit`]ile de la Ia[i au

transmis primele mesajelegate de Unire c`tre

românii din Transilvania.La Monumentul Eroilordin comuna M`rgineni,

s-a adus un omagiueroului aviator

locotenent VasileNiculescu, cel care aefectuat zborul peste

Carpa]i, de la Bac`u laBlaj [i retur, cu un avion

militar Farman 40.Simbolic, un pilot echipatspecific acelei perioade, a

primit mesajulautorit`]ilor locale [i a

efectuat un survoldeasupra Monumentului

Eroilor, cu un avionultrau[or, marcând astfel

Zborul Marii Uniri.

ZBORUL MARII UNIRI –95 DE ANI DE ISTORIE!

SUCEAVA

T|RGU MURE{

BAC~U

BISTRI}A

FOC{ANI

FO

TO

: M

IHA

I T

UR

C

FO

TO

: B

OG

DA

N T

OD

IRA

{C

U

FO

TO

: D

AN

IEL

P~

LT

INU

{

FO

TO

: P

LU

TO

NIE

R-M

AJO

R D

AN

BO

BA

N

Page 6: Observatorul militar nr 47

6 AGENDA S~PT~M@NII Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

Astfel, pre[edintele Traian B`sescu a conferitOrdinul „Virtutea Militar`” – în grad de Ofi]er, cu

însemn pentru militari, coloneilor Ion Alexe, Romic`Dragomir [i locotenent-colonelului Liviu-GheorghePopescu; Ordinul „Virtutea Militar`” – în grad de Cavaler,cu însemn pentru militari, coloneilor C`t`lin-Lauren]iuGeorgescu, Dumitru L`udatu, Stelian Moise, DumitruPufu, Adrian Vasiliu, comandorului Ionel-Puiu Mihai,locotenen]i-coloneilor Iulian Daniliuc [i Nicolae-GabrielOros; Ordinul „Virtutea Aeronautic`” – în grad de Ofi]er,cu însemn pentru militari, comandorului Marian Petru[;Ordinul „Virtutea Maritim`” – în grad de Ofi]er, cu însemnpentru militari, comandorului Victor Gîdiu]`; CruceaNa]ional` „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemnpentru civili: Ana-Maria Chisega-Negril`, GheorgheNegril` [i Nicolae Zamfir; Medalia Na]ional` „ServiciulCredincios” clasa a II-a, cu însemn pentru militari,maistrului militar principal Ion Dinc` [i plutonierului{tefan-Marius }`ranu; Medalia Na]ional` „ServiciulCredincios” clasa a III-a, cu însemn pentru militari,plutonierului-adjutant Ovidiu-Adrian Constantin; MedaliaNa]ional` „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemnpentru civili: Zinica Ciupitu, Olimpia Dumitru, NicoletaMatei, Laura-Mihaela Mîndrican [i Marian-D`nu] Popa;Medalia Na]ional` „Pentru Merit” clasa a III-a, cu însemnpentru militari, plutonierului-adjutant principal GheorgheMatei [i plutonierului-adjutant Dumitru-Gabriel Drug`;Medalia Na]ional` „Pentru Merit” clasa a III-a, cu însemnpentru civili: Viorel Bercaru, Simona-Daniela Buciu,Alexandru-Victor Mizileanu, Marina Nae, Elena-Nu]aPetric`, Adriana Rî[noveanu, Irina Rus [i Adrian Sorescu;Medalia „Virtutea Militar`” clasa I, cu însemn pentrumilitari, plutonierilor-adjutan]i principali Mariana Cîrstea,Florin Anghel, Marian {tefan [i plutonierului-adjutantZoltan Borbely; Medalia „Virtutea Militar`” clasa a II-a,cu însemn pentru militari, plutonierilor-adjutan]i principaliIoan Acatrinei, Vasile Mure[ian, plutonierilor-adjutan]iMarius-Mihai Ciucanu, Florin-Marius Ionescu, Gheorghe-Cristian Oprea, plutonierilor-majori Ervin-R`svan Oros [iMarian Panduru.

De asemenea, pre[edintele României, TraianB`sescu, a conferit Medalia „Virtutea Militar`”

clasa a III-a, cu însemn pentru militari, plutonierilor-adjutan]i principali Aurelia Doroban]u, CorneliaGrigorean, plutonierului-adjutant Marius Popescu,plutonierilor-majori Viorica-Florica Mihale, Radu-SorinPalade, Ioana Popa, Vasile Zbânc`, plutonierilorMagdalena-Daniela {oav`, Ionu]-Iulian Tronaru [isergentului Angel-Paul Ilovan; Medalia „Virtutea Militar`”clasa a III-a, cu însemn pentru civili: Magdalena Hristescu[i Ioan Ifrim; Medalia „Virtutea Aeronautic`” clasa I, cuînsemn pentru militari, plutonierului-adjutant principalConstantin Tei[anu; Medalia „Virtutea Aeronautic`” clasaa II-a, cu însemn pentru militari, maistrului militar principalMarian Sp`t`relu, mai[trilor militari clasa I Daniel-Constantin Iag`r, Aurelian Nedelea [i maistrului militarclasa a II-a Paul-Daniel {imon; Medalia „VirtuteaAeronautic`” clasa a III-a, cu însemn pentru militari,maistrului militar principal Florin Radu [i maistrului militarclasa I Marian R`ducu; Medalia „Virtutea Maritim`” clasaa III-a, cu însemn pentru militari, mai[trilor militari clasa IPalade Zenove [i Gheorghe-Daniel Pu]anu, maistruluimilitar clasa a III-a Cristian-Constantin Nedelcu; Medalia„Virtutea Maritim`” clasa a III-a, cu însemn pentru civili:Ilie Anghel.

Decor`rile au fost f`cute la propunerea ministruluiap`r`rii na]ionale, Mircea Du[a.

PRE{EDINTELE ROMÂNIEI,TRAIAN B~SESCU,

A SEMNAT DECRETULDE DECORARE

A MAI MULTOR MILITARI

Luni, 2 decembrie, pre[edinteleRomâniei, Traian B`sescu, a semnat

decretul de decorare a mai multor militari,în semn de apreciere pentru rezultateleremarcabile [i înaltul profesionalismdovedite în executarea misiunilor încredin-]ate de-a lungul timpului, potrivit unuicomunicat al Administra]iei Preziden]iale.

La eveniment au fostprezen]i [eful Statului

Major General, general-loco-tenent {tefan D`nil`, pre-[edintele Consiliului Jude]eanDâmbovi]a, Adrian }u]uianu,precum [i numero[i reprezen-tan]i ai Statului Major al For]elorAeriene.

Construc]ia de la Otopeni

INAUGURARE LA BAZA 90 TRANSPORT AERIANMinistrul ap`r`riina]ionale, MirceaDu[a, a participat

mar]i, 3 decembrie,la ceremonia de

inaugurare ahangarului de

mentenan]` pentruaeronavele C-130

Hercules, de la Baza90 Transport Aerian

Otopeni.

este una modern`, de]ine [i un spa]iu pentru simulator dezbor, unul dintre cele mai moderne din lume în momentul defa]`. Construc]ia hangarului de mentenan]` aeronave C-130Hercules în cazarma din Otopeni era o obliga]ie aadministra]iei jude]ene din D#mbovi]a dup` ce a primit laschimb amplasamentul de la Titu (Boteni), unde s-a construitCentrul Tehnologic Renault. Cu acest prilej, Adrian }u]uianu

a precizat c` valoarea total` a investi]iei este de 18,133milioane de lei, din care Ministerul Ap`r`rii Na]ionale a alocat2,278 milioane de lei, iar Consiliul Jude]ean Dâmbovi]a 15.855milioane de lei, cu precizarea c` cea mai mare parte a sumei,respectiv 15 milioane de lei, a fost ob]inut` prin Hot`râri deGuvern. Inaugurând acest obiectiv, Consiliul Jude]ean Dâmbovi]a[i-a îndeplinit obliga]ia asumat`, a spus }u]uianu.

Funda]ia „Mare[al Alexandru Averescu” a organizat,cu sprijinul Consiliului Jude]ean Buz`u, edi]ia a V-a

a concursului de istorie 1 Decembrie – Ziua Na]ional` a României,la care au participat nou` institu]ii de înv`]`mânt preuniversitardin jude]. Câte trei elevi au format echipele care au reprezentat

CONCURS DE ISTORIE LA BUZ~ULOCOTENENT-COLONEL ROMEO FERARU colegii na]ionale [i licee din municipiile Buz`u [i Râmnicu S`rat

[i din ora[ul P`târlagele. Competi]ia, desf`[urat` în sala de conferin]e „General

{tefan Gu[`” a Diviziei 2 Infanterie „Getica” a avut dou` probe,întemeiate pe lucrarea academicianului Florin Constantiniu„O istorie sincer` a poporului român”. Juriul, compus dinlocotenent-colonel dr. Florin {perlea, redactor-[ef la„Observatorul militar”, dr. Manuel St`nescu, revista Historia,[i profesor Sorin Turturic`, muzeograf la Muzeul Na]ional alAvia]iei Române, a desemnat câ[tig`toare echipele LiceuluiTeoretic „Radu Vl`descu” din P`târlagele [i Colegiului Na]ional„B.P. Hasdeu” (Buz`u), premiul al II-lea revenind elevilor dela Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” (Buz`u),iar locul al III-lea elevilor de la Colegiul Na]ional „AlexandruVlahu]`” (Râmnicu S`rat).

Participan]ii au primit diplome, num`rul 14 al revisteifunda]iei – „Str`jer în calea furtunilor” – c`r]i de specialitateoferite de Funda]ia „General {tefan Gu[`”, ultimul num`ral Revistei Historia, iar Revista Magazin istoric a oferitpremian]ilor abonamente print [i abonamente onlinetuturor participan]ilor.

Câ[tig`torii au fost premia]i în cadrul ceremonieidesf`[urate cu ocazia s`rb`toririi Zilei Na]ionale a României,la 1 Decembrie, pe platoul din fa]a Prefecturii, de CristinelBîgiu, pre[edintele Consiliului Jude]ean Buz`u, [i general-maior Nicolae Ciuc`, pre[edintele Funda]iei „Mare[alAlexandru Averescu”.

Prin organizarea acestui concurs, ajuns la edi]ia a V-a,Funda]ia „Mare[al Alexandru Averescu” [i-a propus s`men]in` treaz interesul adolescen]ilor pentru cunoa[tereaistoriei na]ionale, a semnifica]iei m`re]ului act de la 1Decembrie 1918 [i s` dezvolte spiritul de echip` [i decompeti]ie între institu]iile de înv`]`mânt.

Asocia]ia Na]ional` Cultul Eroilor Regina Maria, în colaborare cuAsocia]ia Na]ional` a Pensionarilor [i Funda]ia Cre[tin` Sf.

Arhanghel Mihail, a organizat, pe 28 noiembrie, la Cercul Militar Na]ional,un spectacol omagial dedicat împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire [iZilei Na]ionale a României.

{i-au dat concursul: orchestra [i soli[ti ai Ansamblului Doina alArmatei, sub bagheta lui Stelian Ungureanu; actorii Florin Nan, JeanLemnea, Afrodita Andone; violonistul V. Albe[teanu, acompaniat de V.Cucu; soli[tii Cornelia Stancu, Elisabeta Dobrat; grupul vocal-instrumental Presto condus de profesoarele Lumini]a [i Simina Renea;forma]ia Gr`dini]ei din {oseaua Vergului nr. 189.

Publicul spectator s-a bucurat de o atmosfer` s`rb`toreasc` menit`s` poten]eze sentimentele patriotice.

SPECTACOL OMAGIALDEDICAT ZILEI NA}IONALE

GRIGORE BUCIU

CURS DE SPECIALIZAREÎN DOMENIUL

LEC}IILOR ÎNV~}ATE

Recent, în cadrul Universit`]ii Na]ionalede Ap`rare „Carol I”, s-a desf`[urat

primul curs de specializare în domeniul Lec]iilorÎnv`]ate din armata României. Cursul a aprofundatetapele referitoare la colectarea, analiza,implementarea [i diseminarea observa]iilor lec]iiloridentificate [i înv`]ate pe timpul procesului Lec]iilorÎnv`]ate. Acest eveniment, organizat de Direc]iainstruc]ie [i doctrin` din cadrul Statului MajorGeneral, a fost sprijinit de o echip Joint AssistanceTraining Team-JATT din cadrul Centrului NATOpentru analiz` [i lec]ii înv`]ate din Lisabona,Portugalia.

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” [ipre[edintele Funda]iei „Mare[al AlexandruAverescu”, general-maior Nicolae Ciuc`,premiaz` pe unul dintre c#[tig`torii concursului.

COLONEL D~NU} V~CARIU

FO

TO

: P

ET

RIC

~ M

IHA

LA

CH

E

Page 7: Observatorul militar nr 47

7Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.roAGENDA S~PT~M@NII

Semnarea acordului privind protec]ia reciproc` ainforma]iilor militare clasificate reprezint` un pasimportant în dezvoltarea rela]iilor militare bilaterale.Acordul respect` prevederile legisla]iei române[ti îndomeniul protec]iei informa]iilor clasificate, a spusministrul Mircea Du[a.

Referitor la protocolul privind cooperarea în domeniulînv`]`mântului militar, mini[trii au precizat c`documentul con]ine noi reglement`ri ale condi]iilor încare se desf`[oar` preg`tirea personalului MinisteruluiAp`r`rii din Republica Moldova în institu]ii militare deînv`]`mânt române[ti.

ACORDURI SEMNATE ÎNTRE MINI{TRII ROMÂN{I MOLDOVEAN AI AP~R~RII

Mini[trii român [imoldovean ai ap`r`rii,

Mircea Du[a [i VitalieMarinu]a, au semnat luni,

2 decembrie, Acordul întreMinisterul Ap`r`rii

Na]ionale din România [iMinisterul Ap`r`rii

Na]ionale din RepublicaMoldova privind protec]iainforma]iilor clasificate în

domeniul militar [iProtocolul între cele dou`

ministere privindcolaborarea în domeniul

înv`]`mântului militar.

De asemenea, ministrul Mircea Du[a a f`cutcunoscut c` România sprijin` o angajare mai activ` aRepublicii Moldova în activit`]ile [i ac]iunile sub egidaPoliticii de Securitate [i Ap`rare Comun` a UniuniiEuropene, ca parte a procesului de integrare european`.

La rândul s`u, ministrul Vitalie Marinu]a amul]umit pentru sprijinirea eforturilor RepubliciiMoldova de intensificare a rela]iilor cu UniuneaEuropean` [i cu NATO [i a apreciat c` cele dou`documente oficiale semnate vor contribui lamodernizarea armatei moldovene.

Miercuri, 27 noiembrie, comandorul Viorel Pan`, loc]iitorulcomandantului Bazei 90 Transport Aerian, c`pitan-comandorul

Takacs Adrian [i locotenent-comandorul Ni]` Sorin, pilo]i militari, au primitîn semn de recuno[tin]` pentru implicarea în sprijinirea cona]ionalilorno[tri afecta]i de tragicul accident din Muntenegru, o plachet` oferit`, înnumele Guvernului României, de premierul Victor Ponta.

GEST DE RECUNO{TIN}~PENTRU INTERVEN}IA

DIN MUNTENEGRU

{EFUL STATULUI MAJOR GENERAL APRIMIT ORDINUL LEGIUNII DE ONOARE

Generalului-locotenent {tefan D`nil`,[eful Statului Major General, i s-a

acordat luni, 2 decembrie, gradul de ofi]er alOrdinului Legiunii de Onoare din parteapre[edintelui Fran]ei, Francois Hollande, laAmbasada Fran]ei la Bucure[ti.

Cu acest prilej, [eful Statului Major General amul]umit pentru onoarea f`cut` de a primi ceamai înalt` distinc]ie civil` [i militar` francez` [i areliefat principalele domenii de colaboraremilitar` cu armata francez` din perspectivastatutului de membri în NATO [i UE.

Totodat`, generalul-locotenent {tefan D`nil`i-a felicitat pe cei 30 de militari din cadrulregimentului de artilerie, condu[i de locotenent-colonelul Raphael Bernard, care au trecut pe subArcul de Triumf de Ziua Na]ional` a României.

Ministrul ap`r`rii na]ionale, Mircea Du[a, a deschis miercuri, 27 noiembrie,la Palatul Cercului Militar Na]ional din Bucure[ti, lucr`rile celei de-a

treia edi]ii a sesiunii de comunic`ri [tiin]ifice Tehnologiile mileniului al III-lea [iviitorul activit ]ii de informa]ii, organizat de Direc]ia general de informa]ii a ap`r`rii.

În cuvântul de deschidere, ministrul Du[a a subliniat c` efortul constant alMinisterului Ap`r`rii Na]ionale pentru integrarea deplin` a Armatei Românieiîntr-o societate bazat` pe cunoa[tere, valoare, performan]` [i competen]`, ai c`reipiloni principali sunt înv`]`mântul superior [i cercetarea [tiin]ific`, sus]inând,totodat`, rolul deosebit al activit`]ii de informa]ii pentru ap`rare în toate domeniile,de la comanda-controlul sistemului ap`r`rii na]ionale [i pân` la asigurareainformativ` a deciziilor strategice vizând securitatea na]ional`.

Sesiunea a oferit un bun prilej de manifestare al speciali[tilor din cadrulComunit`]ii Na]ionale de Informa]ii din România, în vederea dezvolt`riiteoriei [i practicii în domeniu [i aplicabilit`]ii tehnologiilor moderne înactivitatea de informa]ii.

TEHNOLOGIILE MILENIULUI AL III-LEA{I VIITORUL ACTIVIT~}II DE INFORMA}II

În vârst` de 29 de ani, Ana Maria a fost desemnat` deFedera]ia Interna]ional` de Scrim` drept cea mai bun`

spadasin` din lume în acest an, dup` ce s-a clasat pe prima pozi]ieîn clasamentul Cupei Mondiale [i a câ[tigat medalia de aur laCampionatul European.

S`rb`torind 100 de ani de la înfiin]are, federa]ia i-a invitat laParis pe cei mai buni scrimeri din acest an, între care s-a aflat [ispadasina de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Ceilal]i sportivipremia]i au fost: Rubén Limardo Gascón (Venezuela) – spad`masculin; Arianna Errigo (Italia) – floret` feminin; Andrea Cassara(Italia) – floret` masculin; Olga Kharlan (Ucraina) – sabie feminin;Veniamin Reshetnikov (Rusia) – sabie masculin. (C.P.)

ANA MARIA BRÂNZ~,CEA MAI BUN~ SPADASIN~ DIN LUME ÎN 2013

Steli[tii, antrena]i de Marin Mo], auevoluat, pe stadionul din ComplexulGhencea, într-un echipament nou,bleumarin cu stele [i jambiere ro[ii. Partidaa fost dominat` de ro[-alba[tri, care auF

OT

O:

SU

PE

R-L

IGA

.RO

Echipa de rugby a CSA Steauaa câ[tigat Cupa României,

dup ce a învins în final pe CSM{tiin]a Baia Mare (17-10).

PRIMUL TROFEU DUP~ PATRU ANIcondus la pauz` cu 3-0, în urmaunei penalit`]i semnate de Vlaicu,au dus scorul, dup` o evolu]ieconsistent`, la 10-0 [i 17-5, [i au tr`itfinalul de partid` cu certitudineaprimului trofeu dup` patru ani de„secet`”. B`im`renii au profitat desuperioritatea numeric` conturat`în urma unui cartona[ galbenprimit de stelistul Ioni]`, au înscrisun eseu, dar era prea târziu. Steaua,

cea mai titrat` echip` de rugby dinRomânia, cu 25 de titluri na]ionaleîn palmares, a câ[tigat pentru a 14-aoar` trofeul Cupa României. Ultimultrofeu fusese câ[tigat în anul 2009,tot Cupa României, dup` o final`împotriva Farului din Constan]a.Între timp, steli[tii au pierdut dou`finale de cup` (chiar împotriva celordin Baia Mare) [i au ajuns de dou`ori în finala campionatului (C.P.)

ADUNARE A VETERANILOR

Joi, 28 noiembrie, a avut loc o consf`tuire a Asocia]iei Na]ionale a Veteranilorde R`zboi, la Palatul Cercului Militar Na]ional.

La evenimentul ce a avut loc în Sala Bizantin` au participat [eful StatuluiMajor General, general-locotenent {tefan D`nil`, consilierul de stat la Cancelariaprim-ministrului Victor Ponta, Sorin Encu]escu, pre[edin]ii filialelor din toat`]ara, precum [i alte personalit`]i ale vie]ii [tiin]ifice, culturale [i militare.

Sunte]i simbolul celor care au luptat pentru libertatea na]ional`, independen]`,suveranitate [i demnitate, iar din p`cate sunte]i din ce în ce mai pu]ini în fiecarean. Reprezenta]i valoarea na]ional`, iar noi trebuie s` ne tragem seva de ladumneavoastr`, s` urm`m valorile [i s` le pre]uim, s` avem patriotismul [i d`ruireape care le-a]i avut în timpul celui de Al Doilea R`zboi Mondial, a spus [eful SMG.

De asemenea, Sorin Encu]escu a transmis mesajul prim-ministrului VictorPonta, care a dorit s` confirme faptul c` problemele semnalate de veteranii der`zboi au fost luate în considerare [i se caut` o rezolvare. Ata[amentul fa]` de]ar`, sentimentul datoriei [i onoarei militare, puterea [i curajul sunt valorile pe carele-a]i ap`rat pe câmpul de lupt` [i afirmat cu t`rie decenii la rând. V` asigur c`toate problemele dumneavoastr` se afl` sub o atent` analiz` [i vom face tot posibiluls` venim în sprijin cu solu]ii concrete, pentru c` trebuie s` fim al`turi de cei care s-au sacrificat de-a lungul timpului pentru idealurile na]ionale, a transmis prim-ministrul în mesajul s`u.

La rândul s`u, generalul de armat` (r) Marin Dragnea a afirmat: A[a cum ne-am f`cut datoria pe câmpul de lupt`, cu dragoste fa]` de neam [i ]ar`, [i în prezentnutrim acelea[i sentimente, încrez`tori în viitorul m`re] al României. De aceea nuputem fi indiferen]i fa]` de distrugerea valorilor materiale [i morale ale ]`rii. Dorims` l`s`m copiilor [i nepo]ilor no[tri, bazele unei vie]i mai bune, mai prospere [icivilizate. (C.L.)

FO

TO

: E

UG

EN

MIH

AI

FO

TO

: E

UG

EN

MIH

AI

FO

TO

: E

UG

EN

MIH

AI

Page 8: Observatorul militar nr 47

8 LINIA |NT@I Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

PURT~TORII TRICOLORULUI ROMÂNESC

ZABUL. Ziua Na]ional aRomâniei ne-a g`sit în acest an penoi, militarii Batalionului 151Infanterie, în cea de-a treia misiune aLupilor Negri în aceast parte a lumii.Încetul cu încetul, zi dup zi, amajuns în cea de-a cincea lun amisiunii noastre, dup o perioad deefort maxim al fiec`rui militar dinbatalion. În aceast zi special , ne-amgândit cu respect la tot ceea ce aurealizat înainta[ii no[tri, la eroismul,la sacrificiul, la faptele lor. Ne-amgândit la marele act al Unirii de la1918, la ceea ce înseamn acesteveniment pentru istoria românilor.1 Decembrie este, în acela[i timp, unmoment de mândrie na]ional , debucurie [i de s`rb`toare. Am dorit s`strângem aici, în teatrul de opera]ii,toate aceste în]elesuri, într-os`pt`mân care s stea sub semnulmândriei de a fi român.

În baza de opera]ii înaintat`Apache, militarii români [i ceiamericani s-au întrecut în cadrulMegathlonului, o competi]iemultidisciplinar ce a combinattragerile cu armamentul din dotarecu probele de for] [i cu cele deîndemânare. Dincolo de clasamentulpropriu-zis, pe primul loc s-au situatcamaraderia [i buna dispozi]ie.Întreceri sportive, sub aceea[i egid`a fairplay-ului [i a prieteniei auorganizat [i militarii Batalionului 151Infanterie disloca]i în baza de opera]iiînaintat Mescall.

În programul zilei de1 Decembrie nu putea lipsimomentul solemn al celebr`rii Zilei

La mii de kilometri distan]` de cas`, în teatrul de opera]ii din Afganistan,militarii români au s`rb`torit Ziua Na]ional` a României prin organi-

zarea de ceremonii militare [i prin desf`[urarea de activit`]i culturale [i sportive.

Statului Major General, conferit degeneralul-locotenent {tefan D`nil ,în semn de apreciere pentru sprijinulconstant [i profesionist acordatmilitarilor români în planificarea [iexecutarea misiunilor încredin]ate înteatrul de opera]ii Afganistan.

militarilor c`zu]i la datorie. Deasemenea, trebuie s` vorbim cumândrie despre faptele de arme alemilitarilor de ast`zi [i despre efortullor în toate misiunile primite, apunctat, în discursul s`u,locotenent-colonelul Mungiu.

În baza de opera]ii înaintat`Mescall, militarii Batalionului 151Infanterie au s`rb`torit 1 Decembrieprintr-o ceremonie la care au fostprezen]i [i partenerii afgani [iamericani. Loc]iitorul comandantuluiLupilor Negri, locotenent-colonelGabriel Turcule], a înmânatcertificate de apreciere celor maibuni militari [i diplome câ[tig`torilorcompeti]iilor sportive. Guvernatoruldistrictului Tarnak Wa Jaldak, AbdulKhaliq Ayoubi, a apreciat, într-undiscurs adresat asisten]ei prezente laceremonie, activitatea militarilorromâni în district.

KANDAHAR. La ceremoniadesf`[urat în campul românesc dinBaza Aerian Militar Kandahar auluat parte toate structurile militareromâne[ti dislocate aici [i un publicnumeros reprezentat de membriireprezentan]ei diplomatice aRomâniei la Kabul, al turi demembri ai for]elor de coali]ie.

Festivitatea a început cuintonarea Imnului na]ional alRomâniei, urmat` de citireamesajului [efului Statului MajorGeneral. Ambasadorul Românieiîn Afganistan, Excelen]a SaAdrian Kozjacski, a dat citiremesajului ministrului afacerilorexterne adresat românilor cuocazia zilei de 1 Decembrie.

Comandantul ComandamentuluiRegional de Sud, general-maior PaulLaCamera, prezent la ceremonie, aapreciat în discursul s`u sacrificiul [isprijinul constant acordat înmen]inerea [i extinderea colabor`riidintre cele dou state, respectiv

armate. Am dorit s` vorbesc ast`zipentru a v mul]umi pentruparteneriatul vostru [i prieteniacontinu . Apreciem foarte multrela]iile dintre ]`rile noastre. Înt`rimaceast prietenie prin lupt în fiecarezi. Nu m` pot gândi la un loc mai bunpentru a s`rb`tori ziua Marii Uniridecât într-o zon` de conflict. Româniaa fost un partener fantastic atât înIrak, cât [i în Afganistan. Ne-amantrenat împreun`, am luptatîmpreun` [i ne-am v`rsat sângeleîmpreun`. Un num`r de 22 deromâni [i-au dat via]a în Afganistan,cel mai recent în septembrie, anulacesta. România [i Statele Unite autrecut prin situa]ii foarte dificileîmpreun` [i înc` mai avem foartemulte de f`cut. V` mul]umesc pentruserviciul [i sacrificiul vostru. Este oonoare s` servesc al`turi de voi. Fieca Dumnezeu s` binecuvântezeRomânia [i oamenii ei. La Mul]iAni, România!, a spus generalulLaCamera.

Ceremonia a continuat cuînmânarea Emblemei de Onoare aStatului Major General generaluluiPaul LaCamera [i altor doi militariamericani. Onorurile au fost f`cutede colonelul Gheorghe Badea,reprezentantul na]ional superior înteatrul de opera]ii din Afganistan.

În acela[i cadru, militarilorcompaniei Kandahar Airfield –

Ground Defence Area, afla]i sprefinalul misiunii, le-au fost înmânatemedaliile NATO Non Article 5, pentruparticiparea la opera]iile în sprijinulISAF sub conducerea NATO.

MAIOR ADRIAN GÎTMANC~PITAN CRISTIAN MAGDICI

Na]ionale. Militarii români [ipartenerii americani au participat la oceremonie militar ce a debutat cuintonarea imnurilor celor dou ]`ri [icu un moment de reculegere înmemoria eroilor c`zu]i la datorie.Audien]a a putut viziona apoi un clipde prezentare a României. În cadrulceremoniei au primit trei militariamericani Emblema de Onoare a

{eful SMG a mai conferit unui militaramerican, cu ocazia Zilei Na]ionale aRomâniei, Emblema de Merit„Partener pentru Ap`rare”,clasa a II-a. Programul ceremoniei acontinuat cu alocu]iunilecomandan]ilor Batalionului 151Infanterie, locotenent-colonel SergiuMungiu, [i al Combined Task ForceDuke, colonel William Ostlund.Festivitatea a mai cuprinsrecompensarea cu certificate deapreciere a celor mai buni militari [is-a încheiat cu vizionarea uneiexpozi]ii de carte româneasc , înlimba englez , la care oaspe]iiamericani au fost invita]i s aleag`un cadou dintre exponateleprezentate.

În acest an, noi, Lupii Negri,s`rb`torim Ziua noastr` Na]ional`aici, în Afganistan. Suntem mândris` ne facem datoria fa]` de ]ar` [i s`îndeplinim angajamentele ei încadrul For]ei Interna]ionale pentruAsisten]` [i Securitate dinAfganistan. Suntem onora]i s`lupt`m al`turi de militari atât deexperimenta]i cum sunt cei aiCombined Task Force Duke.În aceast` zi special`, trebuie s` neaducem aminte de sacrificiul tuturor

FOB Mescall

Kandahar

FOB Apache

Page 9: Observatorul militar nr 47

CU C-27J SPARTAN PE DEASUPRA ARCULUI DE TRIUMF

Repeti]iaeste esen]ial` pentruun succes garantat

Am fost al`turi de aviatorii de laBaza 90 Transport Aerian la orepeti]ie pentru parada de 1Decembrie, Ziua Na]ional` aRomâniei. Trebuie s` recunosc c`emo]iile erau mari la început, cândam v`zut 25 de aeronave gata dezbor. Prin spiritul lor, personalulbazei m-a f`cut s m simt unul de-al

PLUTONIER-ADJUTANT LUCIAN [email protected]

Anul acesta, la parada militar` de Ziua Na]ional`a României, o forma]ie de trei avioane C-27J

Spartan a trecut la verticala Arcului de Triumf.Aviatorii care zboar` cu aceste avioane ne-auîmp`rt`[it câteva gânduri din aceast` experien]`emo]ionant`.

Alexandru Trandafir. Preg`tireaacestei ac]iuni este o provocarepentru to]i. Pilo]ii trebuie s`demonstreze toate capacit`]ile lor.Pentru aceasta, selec]ion`m cei maibuni pilo]i din For]ele AerieneRomâne.

Activitatea aviatorilor la1 Decembrie a avut multecaracteristici. Zborurile depreg`tire [i cel oficial au fostmisiuni grele. S-au desf`[urat încondi]ii meteo dificile, plafoanejoase de nori, vizibilitate redus`, pe

Este o onoare s` zboride 1 Decembrie!

Comandorul Viorel Pan` esteloc]iitorul comandantului Bazei 90Transport Aerian. Are aproximativ400 de ore de zbor pe C-27JSpartan. Este unul dintre cei maiexperimenta]i pilo]i români [i foartecunoscut publicului larg, mai alesprin misiunile grele pe care le-aexecutat. Pentru ultima, cea dinMuntenegru, a fost decorat

C`pitan-comandorul Ion St`iculescu are peste1.200 de ore de zbor pe Spartan. Este unul dintrecei mai experimenta]i pilo]i militari. {tim c`întotdeauna este a[teptat` aceast` demonstra]ieaerian` a pilo]ilor români. Din 1999 pân` acum amratat doar o singur` parad`, din cauza condi]iilormeteo, a declarat pilotul. Anul acesta este unulspecial pentru mine. Am o emo]ie în plus! Eu zborpe deasupra Arcului de Trimf, iar fiul meu, studentla Academia For]elor Aeriene, defileaz` cu forma]ia.O s` încerce s` fac` un schimb de genera]ii. A[teptmomentul când o s` fim împreun` la man[`. Înfamilia noastr`, avia]ia este o tradi]ie. Unchiul meua fost pilot în avia]ia militar`. El mi-a predat [tafetaacum mul]i ani, tot aici pe Otopeni. O s` vin` timpuls` o predau [i eu fiului meu, a încheiat c`pitan-comandorul Ion St`iculescu.

lor. Am cules câteva gânduri de laaviatori, din carlinga avionului C-27JSpartan, despre ce înseamn` unzbor pe deasupra Arcului de Triumf,la o a[a zi de s`rb`toare.

Comandorul AlexandruTrandafir este [ef serviciu instruc]ieîn Statul Major al For]elor Aeriene [ia fost responsabil cu preg`tireaparadei de 1 Decembrie din parteaacestei structuri. Ofi]erul, pilot [i el,este cunoscut prin modul în careorganizeaz` diferite show-uriaviatice [i pentru fotografiilerealizate cu MiG-21 LanceR. Esteuna din cele mai importanteactivit`]i ale anului atât prin prismapreg`tirii, cât [i a resurselor ce suntalocate, a declarat comandorul

deasupra ora[ului Bucure[ti, înforma]ie de trei aeronave mari.Altitudinea de zbor a variat între100 [i 250 de metri. Coordonarea afost perfect`. Echipajele care auzburat cu avioanele C-27J Spartanau fost: capul de forma]ie cucomandorul Viorel Pan`,locotenent-comandorul FlorinIanculescu, maistrul militarprincipal Iulian Chifan; coechipierstânga cu c`pitan-comandorul EmilTecuceanu, c`pitan OvidiuDragomir [i maistrul militar clasa aIV-a Ovidiu Lupu; coechipierdreapta cu c`pitan-comandorul IonSt`iculescu, c`pitanul Romeo Gârz[i maistrul militar clasa a IV-aMaftei }ebrean.

s`pt`mâna trecut`. Experien]elemele cu ocazia zilei de 1 Decembries-au limitat pân` acum doar laC-130 Hercules, a spus comandorulPan`. Este pentru prima dat` cândzbor cu Spartan-ul pe deasupraArcului de Triumf. Am condusforma]ia de trei avioane Spartan.Este o experien]` nou`, chiar lavârsta [i anii mei. Emo]iile evidente,dar pozitive, nu fac decât s` nemobilizeze. Când treci pe deasupramonumentului nu ai timp s` tegânde[ti la cei de jos. E[ti concentratla maxim, iar aten]ia este dedicat`exclusiv forma]iei [i p`str`riisiguran]ei zborului.

Locotenent-comandorul FlorinIanculescu este pilot instructor pe

aeronava C-27J Spartan [i areaproape 1.000 de ore de zbor laactiv pe acest tip de avion. A zburatîn Afganistan, Bosnia [iHer]egovina, Kosovo, Libia. Zborulde 1 Decembrie este o onoare pentruorice pilot, pentru c` este ZiuaNa]ional` a României [i ne

al`turi de aceasta [i fiul lor foartetârziu. Dore[te s`-i transmit` [i prinintermediul ziarului: La mul]i ani,iubito! M` gândesc la voi tot timpul,chiar dac` sunt în zbor.

C`pitanul Romeo Gârz estepilot secund. Este prima parad` lacare particip` ca [i pilot pe acest tip

Maistru militar clasa a IV-aMaftei }ebrean

C`pitan Romeo Gârz

mândrim cuaceasta, a afirmatpilotul. Deasemenea, este [i omândrie interioar`,pentru c` suntempu]ini care facemasta. Echipeletehnice muncesc dingreu. Preg`tescavioanele foartebine. Pentrulocotenent-comandorul FlorinIanculescu,1 Decembriereprezint` [i altceva. Este ziuaso]iei sale. În fiecare an, ajunge

de avion. Aceste repeti]ii înseamn`pentru mine un antrenament în

plus, a declarat Romeo. Elesunt necesare, indiferent decâte zboruri facem.

Maistru militar clasa aIV-a Maftei }ebrean arepeste 1.000 de ore de zborpe C-27J Spartan. Aparticipat la toate defil`rilecu acest tip de avion de 1Decembrie. Are grij` deaeronav` la fel ca dema[ina sau casa personal`.Sunt tân`r, a[ dori s` zboraceast` aeronav` pân` lapensie, a spus Maftei. Cum oîngrijim, a[a o vom avea.1 Decembrie este oîncununare a eforturilor depeste an. A[a s`rb`torim noi,printr-un zbor al`turi deceilal]i colegi. În aceast` zide s`rb`toare pot s` spun c`încheiem, în mare, un an demunc`. Trebuie s` recunoscc` sunt mândru c` zbor pecea mai nou` aeronav` aFor]elor Aeriene Române!

FO

TO

: P

LU

TO

NIE

R-A

DJU

TA

NT

LU

CIA

N I

RIM

IA

Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR 9Observatorul militar

www.presamil.roINSTRUC}IE

Page 10: Observatorul militar nr 47

10 INSTRUC}IE Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

TUNETUL 13PLUTONIER-ADJUTANT LUCIAN IRIMIA

[email protected]

În perioada 18-22 noiembrie,

militarii Batalionului 83

LAROM Bogdan I au fost verifica]i

de o comisie a Statului Major al

For]elor Terestre, conform perio-

dicit`]ii evalu`rii structurilor

puse la dispozi]ia NATO afirmate.

Evaluarea opera]ional` ascos în eviden]` capacitateanoastr` operativ` de areac]iona într-un timp foartescurt, cu precizie maxim`.Acest exerci]iu este cea maiimportant` activitate pe carestructura a executat-o în acestan. Este evident c` fiecaredintre subordona]ii mei [i eu,ca [i comandant, am dorit caaceast ac]iune s oglindeas-c realitatea, s scoat în eviden] faptul c tot efortul pe carel-am depus are o finalitate a[teptat [i conform cu misiuneade instruire stabilit` la începutul anului.

LOCOTENENT-COLONELVASILE MUNTEAN,COMANDANTUL BATALIONULUI 83 LAROM

’’

Trecerea instala]iei LAROM \n pozi]ie de lupt`.

Caporal R`zvan Timofte

Plutonier Ionel Scora

FO

TO

: P

LU

TO

NIE

R-A

DJU

TA

NT

LU

CIA

N I

RIM

IA

Statul major al batalionului lucreaz` intensla planificarea misiunilor.

O structur` NATO

Batalionul 83 LAROMBogdan I este una din unit`]ilepuse de armata român` ladispozi]ia NATO, începând cuanul 2004. O dat` la trei ani,aceste structuri sunt evaluatepentru a face parte din for]a der`spuns a NATO (NRF).Activit`]ile sunt importante atâtpentru militarii evalua]i, cât [ipentru e[aloanele superioare.Anul trecut, unitatea a f`cutparte din NRF 18.

Perioada 18-22 noiembrie afost una plin` pentru artileri[tiibârl`deni. Tunetul 13 a fost un

exerci]iu tactic cu trupe în teren,planificat [i coordonat de o echip`a Brig`zii 8 LAROM, condus` deloc]iitorul comandantului, colonelMihai {omâtc`. De asemenea,batalionul a fost evaluat static [iac]ional de o comisie din cadrulStatului Major al For]elorTerestre. Batalionul a avutmisiunea de a planifica [i executasprijinul prin foc la nivelul grup`riide For]e Terestre.

Bateriile dotate cu instala]iiLAROM au fost desf`[urate rândpe rând în câmpul tactic. Militarii[i tehnica au avut de înfruntatdiferite incidente pe timpulderul`rii exerci]iului. Vremea avrut [i ea s` fie un adversarredutabil. S-au verificat proceduristandard de operare, modul deac]iune, timpii de reac]ie aituturor celor implica]i.Tot timpul s-a avut învedere compatibilitateabatalionului cu structurile NATO,pe care acesta le va sprijinicu foc în caz de nevoie.

Statul major al unit`]ii adesf`[urat procesul de planificarea opera]iei, astfel încât s` executela ordinul e[alonului superiormisiuni de foc planificate [ineplanificate, a afirmat [eful

opera]iilor, maior GeorgeOdobe[teanu. În cadrulexerci]iului, efortul a fost sus]inutatât de statul major albatalionului, cât [i de subunit`]i.Evaluarea a fost un bunprilej de a ne demonstracapabilit`]ile opera]ionale.

Implicarea militarilor a fostexemplar`. Totul a fost planificat[i organizat foarte bine. Seauzeau doar comenzi scurte,urmate de execu]ii precise. Esteadev`rat c` [i tehnica a r`spunspe m`sur`. Lupta cu secundele afost dur`, dar instruc]ia de pestean [i experien]a tragerilor dinpoligon [i-au spus cuvântul.Al`turi de artileri[tii bârl`deniam avut tot timpul impresia c`imediat va urma s` v`d o tragerecu sistemul LAROM.

Permanent\n priz`

Plutonierul Ionel Scor]a estecomandant instala]ie. Estemândru de arma sa, artileria,mai ales de complexul LAROM. Aparticipat inclusiv la test`rileacestui sistem de artilerie.

Nu a pierdut nicio aplica]ie sautragere de când este în unitate.Anul acesta a câ[tigat competi]iaSubofi]erul Anului pe batalion.Consider` c` o misiune extern`ar fi o încununare a preg`tiriisale. L-am observat cum î[iconducea subordona]ii [i cum

aplica ordinele primite. Sigur peel, folosea cu priceperecapabilit`]ile instala]iei.Preg`tirea sa î[i spunea cuvântulîn lupta cu baremele.

To]i trebuie s` fim foartepreg`ti]i, a spus Ionel. {i aici, întimpul exerci]iului, [i acolo, înpoligon, avem aceea[i stare despirit. To]i suntem concentra]i laceea ce avem de f`cut. Cele maifrumoase momente r`mân, îns`,tragerile reale, mai ales când pleac`prima lovitur`. Aceste particip`rila for]a de r`spuns a NATO ne ]inîn priz` permanent [i ne men]in laun nivel foarte bun de preg`tire.

Caporalul R`zvan Timofteeste servant la o instala]ieLAROM. Din 2007 a participat latoate tragerile de lupt` pe carele-a executat batalionul. Ar doris` ajung` în rândulsubofi]erilor. Este o onoare s`particip la astfel de activit`]i, aspus caporalul Timofte. Oricepreg`tire în plus, orice aplica]ieeste un mare pas înainte. Fiecareverificare î[i are rolul ei [i nearat` realitatea preg`tiriinoastre. Merit` tot efortul depusîn aceast` s`pt`mân`. Ne-aminstruit [i sper`m s` ob]inemrezultate bune.

Page 11: Observatorul militar nr 47

O bun` organizare

De gestionareaechipamentelor, acombustibilului sau desprijinul logistic pentrucomandamentul Diviziei 4Infanterie Gemina are grij`plutonierul-major Lauren]iuGhi]ulescu, subofi]er de statmajor al Batalionului 400Sprijin Feleacu, care î[idesf`[oar` activitatea încompartimentul planificarelogistic`. Nu este o meseriegrea, dar trebuie s` fii foarteatent la corectitudineaîntocmirii actelor [i trebuie s`îi în[tiin]ezi pe militari dac`le po]i oferi ce-]i cer sau, încazul în care r`spunsul estenegativ, trebuie s` le dai [iexplica]iile aferente.

În 1992, România treceaprin mari schimb`ri, iarLauren]iu a considerat c` eramomentul ca [i în via]a lui s` seproduc` o modificare esen]ial`.{i-a spus c` o carier` în armat`ar fi exact ce i-ar fi trebuit. Aîncercat s` devin` ofi]er, darexamenele l-au împiedicat.Împins de la spate de ambi]ie, aîncercat [i la subofi]eri, astfel

FRUNTA{ CRISTIAN [email protected]

CUM SE C@{TIG~ RESPECTUL

40 de ani, lucrurile nu maistau la fel, spune Lauren]iu,chiar dac` înaintez în vârst`,nu simt anii. M` simt la fel detân`r ca atunci când am ie[itde pe b`ncile [colii.

Are doi copii, o fat` de 11ani [i un b`iat de 7 ani. Cel maimic vrea s` devin` [efulmilitarilor. De ce? Din acela[imotiv pentru care tat`l s`udorea, în copil`rie, s` devin`directorul combinatului chimicdin Craiova. Vrea s` fie [efulp`rin]ilor s`i [i s` nu îl maipun` întotdeauna la teme. Pede alt` parte, întreaga familie i-asim]it lipsa lui Lauren]iu când aplecat în cele dou` misiuni dinteatrele de opera]ii.

Prima a fost în 2005, înAfganistan, al`turi de un plutonde poli]ie militar`. Trebuia s`asigure sprijinul logistic [icondi]ii bune de trai pentrucolegi. Chiar dac` nu am fostîntr-o misiune de lupt`, astanu a însemnat c` am fost feritde probleme, men]ioneaz`Lauren]iu. Trebuia s` ies înafara bazei, chiar dac` era celmai mare cod de alert`. Luamma[ini blindate, armeînc`rcate [i mergeam s`

militari din na]iuni diferite suntpu[i s` lucreze împreun`, s` seîn]eleag` [i s`-[i ating` scopulcomun, acela ca trupele s`duc` la bun sfâr[it misiunile.Na]ionalitatea nu a fost oproblem`, iar când aveacineva nevoie de ajutor, nesus]ineam unii pe al]ii cu totce puteam. Lauren]iu a sosit înAfganistan într-o perioad` careavea s` arate o nou` fa]` aterorismului. Abia ce seîntorseser` de la aeroport,unde conduseser` pe ministrulap`r`rii na]ionale din aceaperioad`, [i s-a auzit o explozieundeva în afara taberei în carese aflau [i unde era un spa]iudestinat preg`tirii armateiafgane. Un motociclist,îmbr`cat în haine militare, aintrat între autobuzele care sepreg`teau s` transporte afganiispre case [i s-a detonat. Au fost18 deceda]i [i foarte mul]ir`ni]i. Cam acela a fostînceputul atentatelor cu bomb`din Afganistan, î[i aminte[tesubofi]erul.

Cea de-a doua misiune(2011, Kosovo) a fost maiu[oar` [i f`r` incidente. Amfost [eful unui atelier pentrucompania transport [i aveamca responsabilitate \ntre]inerea[i repararea a aproximativ250 de ma[ini, iar cu multedintre ele mergeam în diferite

Militari ai Batalionului 400 Sprijin Feleacu\ntocmesc documente, au grij` de mentenan]a

tehnicii, precum [i de armament [i muni]ie.

Afganistanul este locul în care cu to]iiar trebui s` mergem cel pu]in o dat`pentru a vedea cum este dura realitateîn care al]ii se zbat aproape toat` via]a.

PLUTONIER-MAJOR BOGDAN SILAV

’’

Un motociclist, îmbr`cat în haine militare, a intrat întreautobuzele care se preg`teau s` transporte afganii sprecase [i s-a detonat. Au fost 18 deceda]i [i foarte mul]ir`ni]i. Cam acela a fost începutul atentatelor cu bomb`din Afganistan.

PLUTONIER-MAJOR LAUREN}IU GHI}ULESCU

’’

c`, dup` numai doi ani, aînceput s` poarte cu mândrieuniforma militar`.

Când am ie[it din [coalamilitar`, aveam ca superiorun plutonier de 48 de ani.Vedeam acea vârst` ca pe unaînaintat`. Ei bine, acum, la

ducem hainele la sp`l`torie [is` aprovizion`m alte structuri.Cu toate acestea, este dep`rere c` armata, în adev`ratulsens al cuvântului, este înteatrul de opera]ii dinAfganistan. Le-am ar`tattuturor c` suntem inteligen]i,

de f`cut. Militarii pe care-i are însubordine nu sunt mul]i, darsunt profesioni[ti [i fiecareocup` câte un rol: mecanici,electricieni auto, chiar [iarmurieri. Este o meserie în carese cere responsabilitate, pentruc` nu putem s` punem \nprimejdie vie]ile oamenilor. Nuputem risca s` avem nici m`caraccidente minore.

M`rturise[te c` aici estelocul în care a cunoscut multe

realiz`ri suflete[ti. Sunt bucuross` am al`turi de mine o echip`profesionist`, cu care s` m`completez perfect, spune Cornel.În ultimul an, aceast` echip` s-am`rit cu înc` doi militari dornicis` înve]e în cel mai scurt timptoate me[te[ugurile.

O alt` func]ie care necesit`,de asemenea, aten]ie sporit`este cea de [ef depozitarmament, muni]ie [i elementede muni]ie, pe care o ocup`plutonierul-major Bogdan Silav.Misiunea sa este s` depoziteze[i s` distribuie în siguran]` toatematerialele pe care le are pemân`. Este o meserie în care nuai voie s` ai lipsuri, motivpentru care accesul în depoziteste restric]ionat. Pentrusiguran]`, execut des controale[i inventare.

O misiune extern` spune c`l-ar atrage, chiar dac` cei doicopii ai s`i împreun` cu so]ia i-arsim]i lipsa foarte tare, mai ales c`în garnizoana Cluj-Napoca numai au pe nimeni, Bogdan fiinddin Vâlcea, iar so]ia din Boto[ani.Afganistanul este locul în carecu to]ii ar trebui s` mergem celpu]in o dat` pentru a vedeacum este dura realitate în careal]ii se zbat aproape toat` via]a.

Pân` când aceast` misiune vadeveni o realitate, are grij` dedepozitul s`u cu armament [imuni]ie, de între]inerea acestuia,de inventarele pe care trebuie s`le fac` [i de oamenii dinsubordine.

B`iatul s`u, în vârst` de 11ani, î[i dore[te foarte mult s`-icalce pe urme. Armata are unfan înfocat, îi place [i m` bucurc` nu l-am împins niciodat`, af`cut totul din propria ini]iativ`.A fost odat` la o expozi]ie cutehnic` militar` la muzeu [i deatunci s-a trezit cu aceast`dragoste pentru armat`. Dejami-a spus c` se gânde[te serioss` urmeze un liceu militar [i s`vad` ce îi poate oferi via]a-ncontinuare.

Este o meserie în care se cere responsabilitate, pentruc` nu putem s` punem \n primejdie vie]ile oamenilor. Nuputem risca s` avem nici m`car accidente minore.

PLUTONIER-MAJOR CORNEL PAPUC

’’

SUBOFI}ERI 11Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

iar ei au trecut peste ideilepreconcepute pe care le aveaudespre români. Am luptatal`turi de ei [i de foarte multeori ne-am dovedit iste]imea [idib`cia. A[a ne-am câ[tigatrespectul.

Lauren]iu a descoperit [i oparte frumoas` aAfganistanului. Faptul c`

zone ale ora[ului. În aceamisiune, s-a împrietenit cu unmilitar olandez, care ini]ial nuavea o p`rere foarte bun`despre români, dar a ajuns s`viziteze România, de unde aplecat cu o impresie excelent`.Mi-a spus c` p`rerile sunt încontinuare împ`r]ite [i c` a[acum g`sim militari buni pestetot în lume, la fel de u[or

putem s` g`sim [ipe al]ii care au oatitudine care las`de dorit indiferentde na]ionalitate.

Func]iicuresponsabilitate

Colegul luiLauren]iu dinplutonulmentenan]`,plutonier-majorCornel Papuc seocup` îndeosebi detehnica auto.Suntem aten]i, \nprimul r#nd, lasistemele dedirec]ie [i frânare,acestea fiind celemai speciale, daravem grij` [i demotoare, suspensiietc. Este în armat`din acela[i an caLauren]iu [i [tiefoarte bine ce are

Page 12: Observatorul militar nr 47

12 CORESPONDEN}E Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

FIBULADE LA SUSENI

LOCOTENENT-COLONEL DOREL DANCIU

Un moment inedit în cadrul manifest`rilor organizate la TîrguMure[ de Ziua Na]ional` a României l-a constituit acordareadistinc]iei Fibula de la Suseni colonelului Mircea-Dan {uta,

loc]iitor al comandantului Brig`zii Opera]ii Speciale Mihai Viteazul.Instituit` prin ordin al prefectului în anul 2001, Fibula de la Suseni este

cea mai important` dinstinc]ie a jude]ului Mure[ [i este acordat` anualunor oameni cu merite deosebite, personalit`]i mure[ene de excep]ie dindomeniul [tiin]ei, culturii, sportului [i vie]ii sociale.

În cazul colonelului Mircea {uta, distinc]ia vine s` încununeze ocarier` militar` de excep]ie, cu merite deosebite la înfiin]area [iopera]ionalizarea primelor structuri ac]ionale de for]e pentru opera]iispeciale. Ofi]erul a participat la trei misiuni interna]ionale, în una dintremisiuni îndeplinind [i func]ia de Senior Na]ional pentru Teatrul de Opera]iiAfganistan.

150 DE ANI DE LANA{TEREA GENERALULUI

DE CORP DE ARMAT~EREMIA GRIGORESCU

C~PITAN ALEXANDRU GEANGU

În fiecare an, sfâr[itul lunii

noiembrie s`de[te unsentiment aparte în

sufletul artileri[tilorcare [i-au legat desti-

nele de cea mai repre-zentativ` institu]ie

militar` de înv`]`mântde artilerie,

{coala de Aplica]iepentru Unit`]i Sprijin

de Lupt` GeneralEremia Grigorescu.

Acest sentiment izvor`[te dinata[amentul fa]` de cel care a datdenumirea institu]iei, generalulEremia Grigorescu, eroul de laM`r`[e[ti.

Anul acesta, la 28 noiembrie, aufost aniversa]i 150 de ani de la na[-terea generalului-erou EremiaGrigorescu, eveniment aflat în strân-s` corela]ie cu marea s`rb`toare aromânilor, Ziua Marii Uniri.

Pentru a s`rb`tori acest deosebiteveniment, joi, 28 noiembrie, la sediul{colii de Aplica]ie pentru Unit ]i Sprijinde Lupt General Eremia Grigorescu s-adesf [urat simpozionul [tiin]ific cu tema150 de ani de la na[terea generalului decorp de armat Eremia Grigorescu – eroulde la M r [e[ti.

Simpozionul a debutat cu cuvân-tul de deschidere al comandantului{colii de Aplica]ie pentru Unit`]iSprijin de Lupt` General EremiaGrigorescu, colonel prof. univ. dr.Alexandru Rizescu, care a deschisseria comunic`rilor care au tratat atâtpersonalitatea generalului-erou, cât[i perioada istoric` a Primului R`zboiMondial, cu materialul Personalit`]iale artileriei care au înnobilat armataromân`, generalul Eremia Grigorescu,str jerul de la Poarta Moldovei. A ur-mat expunerea prof. univ. dr. Dumitru

Acu, pre[edintele Asocia]iei ASTRA, acolonelului (r) Alexandru Babo[,fost rector al Academiei For]elorTerestre [i a colonelului (r) prof. univ.dr. Gheorghe Bichiceanu, rectorulUniversit`]ii Româno-Germane.

În finalul simpozionului, locote-nent-colonelul Doru Pogoreanu aprezentat un tablou al generalului-erou, iar locotenent-colonelul (r)Gheorghe Popa a înmânat coman-dantului [colii dou` efigii omagiale.

Festivitatea a continuat cu unmoment de mare înc`rc`tur` emo-]ional`, ceremonia de dezvelire astatuii generalului-erou EremiaGrigorescu, la care a luat parte pre-fectul jude]ului Sibiu, Ioan OvidiuSitterli, Mitropolitul Ardealului, ÎPSdr. Lauren]iu Streza, care a oficiatun serviciu religios, [i pre[edinteleConsiliului Jude]ean Sibiu, IoanCindrea. Cu aceast` ocazie, au fostrostite discursuri omagiale [i au fostdepuse coroane de flori din parteainstitu]iilor publice locale, din partea[colii, a Centrului de Instruire pentruArtilerie Terestr` [i Artilerie Anti-aerian` Ioan Vod` [i din parteaAsocia]iei Absolven]ilor de Artilerie.La finalul activit`]ii, un deta[amental [colii a dat onorul participan]ilor.

Trebuie men]ionat faptul c` înplanificarea [i organizarea activit`-]ilor de realizare a acestei statui aufost implicate cadre militare active,foste cadre militare [i persoane civile,c`rora le mul]umim, înc` o dat`, peaceast` cale. În derularea acestuiproiect, Asocia]ia Absolven]ilor deArtilerie a ini]iat demersurile, por-nind de la planul de amplasare [idetaliile privind construc]ia piedes-talului [i a soclului statuii elaboratede arhitectul Lucian AlexandruG`vozdea. Bustul a fost restaurat despeciali[ti ai Muzeului Na]ionalBrukenthal, cu sprijinul directoruluigeneral, prof. univ. dr. Sabin AdrianLuca, iar tabloul generalului EremiaGrigorescu a fost realizat de loco-tenent-colonelul Doru Pogoreanu.

CUTREMUR LA GALA}IC~PITAN IONU} PINTILIE

Recent, 25de militari

apar]inândBatalionului 284

Tancuri Cuza Vod`[i Batalionului 300Infanterie Mecani-zat` Sf. Andrei auparticipat, al`turi

de for]e ale Inspec-toratului pentru

Situa]ii de Urgen]`al jude]ului Gala]i,

la un amplu exer-ci]iu de interven]ieîn caz de dezastre.

Scenariul exerci]iului a avut la baz` producerea unui cutremur de 7,6 grade pescara Richter, în zona Vrancea, care a afectat grav ora[ul Gala]i. Autorit`]ile au fostanun]ate c` 10 cl`diri f`r` etaj, dispuse între bulevardul George Co[buc [i stradaUnirii, în zona Liceului CFR, s-au pr`bu[it [i mai mul]i cet`]eni au fost surprin[i subd`râm`turi. Imediat a fost dat` alarm` de cod ro[u [i, în scurt timp, pompierii,salv`rile [i SMURD-ul au ajuns în zon` [i au început opera]iile de salvare.

Pentru a fi cât mai aproape de realitate, din scenariu a f`cut parte o explozie,urmat` de un incendiu ca urmare a ruperii conductelor de gaze. În timpulopera]iilor, a avut loc o replic` de 6,5 grade pe scara Richter a cutremurului, înurma c`reia s-a distrus magistrala de transport al apei de pe Bulevardul GeorgeCo[buc.

La scurt timp, au intervenit [i militarii din garnizoana Gala]i, care au ac]ionatprompt în sprijinul autorit`]ilor pentru evacuarea r`ni]ilor.

Ac]iunea s-a dovedit a fi un succes, toate for]ele implicate primind felicit`ri atâtdin partea audien]ei, cât [i de la [efii structurilor implicate în acest exerci]iu.

FOTO: ION STANCIU

FOTO: MIHAI TURC

FOTO: ION STANCIU

Page 13: Observatorul militar nr 47

13CERCETARENr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR Observatorul militar

www.presamil.ro

O STRUCTUR~ UNICATÎN CERCETAREA {TIIN}IFIC~

IRINA-MIHAELA [email protected]

Centrul de Cercet`ri {tiin]ifice Medico-Mili- tare (CCSMM) a fost înfiin]at în 1968, în con-

textul tensiunilor în cadrul blocului militar alTratatului de Var[ovia, când ap`ruse riscul uneiposibile interven]ii pe teritoriul ]`rii noastre [i/sau a unor posibile atacuri cu arme de distrugereîn mas`. Astfel, Centrul de Radiobiologie [i Bio-logie Molecular` a fost preluat de la Ministerul

S`n`t`]ii [i trecut în subordinea Ministerului For]elor Armate,începând cu 1 Decembrie 1968. Centrul de Radiobiologie, cum a fostdenumit, avea ca obiectiv cercetarea [tiin]ific` în domeniul pro-tec]iei medicale împotriva efectelor armei nucleare. Ulterior, înanul 1969, atribu]iile i-au fost extinse [i la celelalte componente alearmelor de distrugere în mas`, iar titulatura a devenit cea actual`.

Centrul de Cercet`ri {tiin]ificeMedico-Militare, subordonatnemijlocit Direc]iei medicale a

MApN, are ca misiune de baz efectuarea decercet`ri [tiin]ifice în vederea cre[terii capacit`]iide protec]ie medical a personalului militar [i apopula]iei civile fa] de agresiunile cu agen]iCBRN (chimici, biologici, radiologici [i nucleari),misiune concordant cu Strategia Na]ional deAp`rare [i cu Doctrina ap`r`rii CBRN în ArmataRomâniei. Din 2008, unitatea este atestat cainstitu]ie de cercetare [tiin]ific de Agen]iaNa]ional pentru Cercetare {tiin]ific .

Activitatea de cercetare [tiin]ific`desf`[urat` de speciali[tii institu]iei vizeaz`cre[terea nivelului de protec]ie medical` îndomeniul agen]ilor CBRN, prin elaborareaunor metodologii de diagnostic precoce [ischeme terapeutice [i de profilaxie specifice,realizarea interoperabilit`]ii cu structuri aleMApN [i Ministerului S`n`t`]ii [i, nu înultimul rând, cre[terea vizibilit`]ii CCSMM cainstitu]ie de cercetare, ne-a precizat coloneluldr. Lauren]iu-Cristian R`du], împuternicit lacomanda centrului din luna noiembrie aacestui an. Structura organizatoric`, bazamaterial` [i competen]ele personalului dincadrul microstructurilor componente permitabordarea unor domenii de cercetare [tiin]ific`medical` cu specific CBRN, precum protec]iamedical` antiinfec]ioas`, protec]ia împotrivaefectelor radia]iilor ionizante [i contamin`riiradioactive, împotriva efectelor substan]elortoxice de lupt` [i altor toxice. De asemenea, esteabordat domeniul neuropsihofarmacologiei [istudiul factorilor de stres posttraumatic.

Un capitol aparte în activitateacentrului îl constituie formareaprofesional a medicilor. În

decursul existen]ei sale, unitatea a contribuitsemnificativ la formarea de speciali[ti în

domenii mai pu]in cunoscute în activitateamedical` curent`: toxicologi experimentatori [iclinicieni, radiobiologi, radiochimi[ti, speciali[tiîn domeniul bacteriologiei [i virusologiei,neuropsiho-farmacologiei, dar [i în înv`]`mân-tul universitar medical, prin fondarea Catedreide farmacologie, toxicologie [i psihofarmaco-logie, sub coordonarea academicianului VictorVoicu [i a prof. univ. dr. Radu Macovei,printr-un parteneriat cu UMF Carol Davila [iSpitalul Clinic de Urgen] Floreasca. Îndomeniul protec]iei medicale împotrivaefectelor agen]ilor CBRN, cadrele didacticecercet`tori au contribuit [i la preg`tireaprofesional a studen]ilor [i tinerilor medicimilitari din cadrul Institutului Medico-Militar.

Pentru a avea un contact direct cu via]asociet`]ii române[ti s-a înfiin]at, prin colaborarecu institu]ii ale Ministerului S`n`t`]ii, o serie defacilit`]i clinice [i de laborator. Astfel, la SpitalulClinic de Urgen] Floreasca, s-a constituit Sec]iade toxicologie clinic`, structur` unicat la nivelna]ional, în care lucreaz` mai mul]i cercet`torimilitari [i civili din CCSMM, care s-auspecializat la un înalt nivel în diagnosticul [itratamentul intoxica]iilor acute grave la om.Sec]ia de toxicologie clinic` func]ioneaz` cuplatcu un laborator de toxicologie analitic`, esen]ialpentru diagnosticul rapid [i de certitudine alintoxica]iilor acute, fiind un centru de referin]`în domeniu. De asemenea, la Institutul ClinicFundeni, func]ioneaz` o sec]ie care studiaz`efectele radia]iilor ionizante asupra s`n`t`]ii,având competen]e în diagnosticul bolii deiradiere [i în radioterapia tumorilor maligne,sec]ie în care î[i desf`[oar` activitateacercet`tori militari [i civili cu specializare înaceste domenii [i care are ca principal`atribu]ie interven]ia, împreun` cu altestructuri specializate ale MApN [i IGSU, în cazde accident nuclear.

Pentru a r`spunde exigen]elor actuale îndomeniul protec]iei medicale împotrivaefectelor agen]ilor CBRN, în afara activit`]ii decercetare [tiin]ific` desf`[urat` în laboratoare,personalul centrului a participat activ laexerci]ii na]ionale [i interna]ionale, precum celede la Bra[ov [i Câmpulung Muscel, din 2008,Tulcea, 2009, Chi[in`u, 2010.

men]ioneaz` implementarea proiectuluiCre[terea capacit`]ii administrative prinintegrarea sistemului de management alactivit`]ii de Cercetare-Dezvoltare cumanagementul activit`]ii în situa]ii de criz`,în anii 2010-2011.

Pentru perioada imediat urm`toare,speciali[tii din cadrul CCSMM consider` c`obiectivul prioritar este înfiin]area unui

Antidoturi [i produse medicamentoase sau decontaminante, brevetate, reali- zate de cercet`torii din CCSMM: Dostirav, antidotul preventiv oral utilizat

pentru dotarea trupelor participante la misiuni în teatrele de opera]ii, fiindcomparabil cu preparatul Duphar folosit de ]`ri membre NATO; produsulmedicamentos cu ac]iune antistres, antiuzur` [i cu efecte sinergice polivalentede revitalizare neuropsihobiologic`; deriva]i de aminofenone în toxicologie; decontaminant polivalent pentru piele [i mucoase (DCPM), sinteza unui analogde HI-6, utilizat în intoxica]ia cu substan]e toxice de lupt`, antidot complexpentru combaterea intoxica]iilor cu STL organofosforice.

sector de microproduc]ie pentru prepararea[i condi]ionarea unor materiale specifice delaborator – antidoturi, protectoare,decontaminante [i alte medicamente orfane –pentru situa]ii de criz`. O asemeneastructur` reprezint` [i solu]ia strategic`,inclus` în Concep]ia de reorganizare asistemului medical militar, elaborat` de

Confirmarea diagnosticului prin tehnici de biologie molecular`,\n laboratorul specializat.

Centrul de Cercet`ri {tiin]ifice Medico-Militare

Ac]iuni [i interven]ii în cadrul reac]iilor de r`spuns la amenin]`ri cu agen]iCBRN pe teritoriul ]`rii la care personalul specializat al centrului a participat

direct: monitorizarea unor grupe de popula]ie, dup` accidentul nuclear de laCernobîl; supravegherea epidemiologic` [i interven]ia cu scop diagnostic înfocare de holer` pe teritoriul României; interven]ia în accidentul toxicologiccolectiv (contaminarea personalului cu hidrogen sulfurat), monitorizareatoxicologic` ulterioar` [i diminuarea efectelor la Fabrica de ap` grea Halânga; precizarea cauzei epidemiei de meningo-encefalit` cu virus West Nile,valorificând expertiza în arboviroze (1996, în colaborare cu Institutul Cantacuzinodin Bucure[ti, diagnostic confirmat de Institutul Pasteur de la Paris [i de c`treun grup de cercet`tori din cadrul Centrului pentru controlul bolilor din Atlanta,Fort Collins - SUA); expertiza medico-militar` în epidemiile de antrax (2000 [i2005); identificarea virusului gripei aviare în ]ara noastr (laboratorul de biologiemolecular` a fost primul care a identificat agentul viral, utilizând analizorulgenetic de diagnostic ABI PRISM 310, diagnostic confirmat la Londra); asigurarea cu metodologii [i mijloace de identificare, diagnostic rapid [itratament pe timpul desf`[ur`rii Summit-ului NATO, Bucure[ti 2008; sprijinacordat Spitalului Jude]ean Tulcea, prin interven]ia în cazul intoxica]ieiaccidentale colective cu semin]e de porumb; expertiza [i diagnosticul etiologicîn epidemiile la nivel na]ional cu suspiciune de bioterorism: antrax, encefalitade c`pu[`, meningoencefalita West Nile, Yersinioze, virsul AH1Nl.

Direc]ia Medical`, aprobat` de ConsiliulSuprem de Ap`rare a }`rii, în anul 2007.Activitatea de cercetare [tiin]ific` în domeniu,cu resurse umane [i echipament adecvat,r`mâne una dintre condi]iile sine qua non aleexisten]ei unui sistem medical performant,capabil s` fac` fa]` amenin]`rilor prezente. Nutrebuie omis faptul c , în condi]ii speciale –pandemie sau epidemii la nivel na]ional,accidente/incidente sau agresiuni specificeCBRN – activitatea de produc]ie de vaccinuri,seruri sau antidoturi cap`t` valen]e deosebite.În astfel de situa]ii, necesarul nu poate fiasigurat prin importuri, produc]ia mondial`fiind redus , iar pre]ul, excesiv. Pe de alt parte,Organiza]ia Mondial` a S`n`t`]ii recomand`statelor lumii s -[i asigure, prin m`suri proprii [ieficiente, necesarul de antidoturi, medicamenteorfane, vaccinuri atât pentru consumul curent,cât [i pentru situa]ii de criz .

În decursul celor 45 de ani de istorie, uniifoarte dificili, în special, din cauzarestructur`rilor, CCSMM a r`mas o

institu]ie matur`, cu un nucleu valoros decercet`tori (medici, biologi, chimi[ti, ingineri,personal didactic etc), cu expertiza necesar`asigur`rii protec]iei medicale împotrivaefectelor agen]ilor CBRN, ne asigur` coloneluldr. Lauren]iu-Cristian R`du]. De asemenea,dispune de echipamente medicale specificepentru efectuarea în bune condi]ii a activit`]ii.Este esen]ial îns` ca o astfel de institu]ie s` fieprotejat` în cursul procesului de redimensio-nare a structurilor militare, iar expertizaprotec]iei medicale în domeniul CBRN s` fieconservat` prin asigurarea, pentru viitor, aresurselor umane [i financiare, în corela]iedirect` cu misiunile [i a[tept`rile de la o astfelde structur` de cercetare medical`.

Un capitol aparte în cercetarea[tiin]ific` îl reprezint` diseminarearezultatelor prin participarea la

manifest`ri [tiin]ifice (congrese na]ionale [iinterna]ionale, conferin]e, târguri inter-na]ionale de inven]ii, simpozioane [i grupuride lucru) [i prin publicarea de articole [istudii în reviste [tiin]ifice de prestigiu din]ar` [i din str`in`tate.

Loc]iitorul comandantului, colonelul dr.Gabriel Popescu, spune c` asupra activit`]ii[tiin]ifice [i-a pus amprenta domnul general-maior (ret) academician Victor Voicu,membru titular al Academiei Române,membru al Academiei de {tiin]e Medicale [i almultor foruri [tiin]ifice interna]ionale.Activitatea [tiin]ific` a domniei sale îndomeniul protec]iei medicale contra agen]ilorCBRN s-a concretizat, în ultimii 30 de ani,prin lucr`ri [i articole [tiin]ifice publicate înreviste prestigioase interna]ionale, citate înWeb of Knowledge – Thomson-Reuters (numaiîn ultimii cinci ani a publicat peste 20 delucr`ri în reviste de mare impact).

Pe lâng` activitatea [tiin]ific`, personalulcentrului a depus eforturi deosebite în sensulmoderniz`rii unui laborator de microbiologieînalt securizat, necesar pentru diagnosticulin vitro [i pentru cercetarea agen]ilorbiologici, precum [i a unei biobaze cu utilitateatât în cercetare, cât [i în identificarea [idiagnosticul in vivo al agen]ilor biologicipatogeni. Moderniz`rile s-au realizatprintr-un proiect de investi]ie, în valoare deaproximativ un milion de euro, finan]at deANCS [i derulat în perioada 2007-2009. Totla capitolul realiz`ri, economistul Lumini]aHorhot`, contabilul [ef al centrului,

Page 14: Observatorul militar nr 47

14 Observatorul militar Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)LUMEA DE AZI www.facebook.com/OBSERVATORULMILITARwww.presamil.ro

GENERAL-LOCOTENENT (R) DR. ALEXANDRU GRUMAZ

EUROPA,ÎNTRE VILNIUS {I GENEVA

Iranul î[i va limita activit`]ile nucleare,ini]ial pentru [ase luni, în schimbulunei relax`ri a sanc]iunilor

economice impuse. La Vilnius, Georgia [iRepublica Moldova au reintrat în sfera deinfluen]` european`, spre bucuria actualeiComisii Europene care-[i încheie mandatul laînceputul lui 2014 cu o victorie, de[i, pentruunii, ea nu este de mare r`sunet. De ce?Pentru c` ne devoaleaz` o revenire în for]` aMoscovei în prim-planul vie]ii interna]ionale.Rusia îi va l`sa probabil pe liderii georgieni [imoldoveni s` se bucure de succesul de laVilnius. Moscova nu vrea animozit`]iinterna]ionale înaintea Olimpiadei de Iarn`de la Soci. Îns` e greu de crezut c` vaabandona cele dou` state în bra]eleeuropenilor. Mai devreme sau mai târziu o s`apar` [i presiunile economice. Europatrebuie s` fie preg`tit`, iar România trebuies` aib` un plan pentru a men]ine RepublicaMoldova pe orbita european` (sprijin pentruliberalizarea vizelor, schimburi comerciale,gazoductul început de actualul guvern etc.).Urmeaz` vizita secretarului de stat american,John Kerry, la Chi[in`u, care se înscrie încadrul unui turneu important în OrientulMijlociu, cu o prim escal la Bruxelles. Vizita,ce se va desf`[ura la câteva zile de la semnareade c`tre Moldova a Acordului de Asociere cuUE, demonstreaz interesul Washingtonuluipentru zona dintre Prut [i Nistru. UniuneaEuropean a pierdut Ucraina, îns Rusia aconferit Uniunii un statut moral [i a creat oposibil baz pentru cre[terea influen]eieuropene în aceast regiune.

K ievul este în fierbere, iar pân` când vin... minerii din Dombas, fieful actualului pre[edinte,

situa]ia poate degenera. Rusia nu poateinterveni militar acum, înainte de JocurileOlimpice.

Oare a fost recenta decizie a Ucrainei de anu semna un acord major de asociere cu UEun e[ec major al politicii externe a UniuniiEuropene? Nu, pentru c` europenii au avutmulte de câ[tigat în disputele diplomatice dinultimele [ase luni, iar Rusia a reu[it cu success` transforme Parteneriatul Estic dintr-unproiect de cooperare de tip tehnocrat într-ocompeti]ie geopolitic`. În actuala ecua]ie al`rgirii Estului, singurul competitor a c`ruivoce este ascultat` la Moscova a r`masGermania. Statutul Germaniei de statmembru al NATO [i unul dintre cele maiimportante state membre ale UniuniiEuropene se afl` în contrast cu interesul s`uîntr-o rela]ie bilateral` puternic` cu Rusia.Noul guvern de la Berlin, în afar` de acordulasupra unor noi politici interne, cum ar fiintroducerea unui salariu minim, prezint`priorit`]ile de politic` extern` ale p`r]ilor. Ca[i în trecut, una dintre aceste priorit`]i estede a extinde colaborarea cu Rusia. În anul2014 este pu]in probabil s` vedem oschimbare drastic` în rela]ia bilateral`. Cutoate acestea, în afar` de men]inereacoeziunii Uniunii Europene, principalaprovocare pentru politica extern` aGermaniei va fi gestionarea rela]iei sale cuRusia, într-un moment de sl`biciunestructural` european` [i de rena[tereruseasc`. Implicarea tot mai mare a Rusiei înEuropa Central` [i de Est va intra, la un

Cu cât aceste ]`ri (ex-sovietice) se vor apropia mai mult deEuropa, cu atât Rusia le va vedea îndep`rtându-se [i mai mult

de Rusia. UE [i Germania trebuie s` vorbeasc` cu Rusia. R`zboiul Reces-a terminat, a spus cancelarul Angela Merkel, citat` de EuObserver.Dou` evenimente importante în configura]ia geostrategic` viitoare,la nivel global, s-au derulat numai într-o lun`. {i amândou` în Europa.Unul la Vilnius, cel`lalt la Geneva. Teheranul [i cele [ase mari puteri(SUA, Rusia, China, Fran]a, Marea Britanie [i Germania) au ajuns laun acord pe tema programului nuclear iranian. Summitul de la Vilniusa adus mai aproape de UE dou` state: Georgia [i Republica Moldova.Au fost sau nu cele dou` evenimente un succes? Da [i nu.

moment dat, în conflict cu aspira]iileGermaniei de coeziune european`. În primulrând, Germania are un interes în asigurarea[i extinderea sferei sale de influen]` pecontinent. Berlinul a îmbun`t`]it integrareaeconomic` cu Europa Central` [i de Est, prinaderarea acestor ]`ri în UE la mijlocul anilor2000, când Rusia era în curs de refacere dinsl`biciunea datorat` colapsului statuluisovietic. Acum, Rusia este din nou o putererelativ stabil`, devenind o amenin]are laadresa intereselor Germaniei în regiune. Înal doilea rând, Germania are o cerere marepentru aprovizionarea cu energie din Rusia,mai ales c` Berlinul a renun]at la producereatreptat` a energiei cu ajutorul centralelornucleare. Importul de energie prinintermediul infrastructurii existente este maiviabil economic decât alternativele (Berlinulare alimentare direct` prin gazoductul NorthStream). {i, nu în ultimul rând, Berlinul vaîncerca s` impun` o politic` unitar` a UE fa]`de Rusia, introducând în acest dialog

Polonia. Prins` între Germania [i Rusia,Polonia este deosebit de sensibil` ladezvoltarea rela]iei Berlinului cu Moscova.Men]ionarea Poloniei în acordul de coali]ie alnoului guvern german sugereaz` c` Berlinuleste con[tient de preocup`rile ]`rilor dinEuropa Central` [i de Est, în ceea ce prive[teRusia, ren`scut` [i datorit` sl`biciunilorstructurale ale UE. }`rile din EuropaCentral` [i de Est sunt din ce în ce maiîngrijorate de rela]ia de parteneriat politic [ieconomic dintre Germania [i Rusia [i deaceea nu se bazeaz` pe Germania în vedereaasigur`rii securit`]ii lor na]ionale, calitatealor de membru NATO [i leg`turile bilateralecu Statele Unite, prin intermediul scutuluibalistic de ap`rare antirachet` sau aparteneriatelor strategice, sunt v`zute dreptgaran]ii importante de securitate. Exist` [ifa]a cealalt` a monedei prin care aceste ]`ricaut` un sprijin german în ap`rareaintereselor lor în rela]iile energetice cu Rusia.Analizând efortul Moscovei de a opri o l`rgirea UE în fostul s`u spa]iu de influen]`,personal cred c` ceea ce s-a discutat laMalta, între Bush [i Gorbaciov, s-a îndeplinitca plan de etap`. La Summitul de la Malta nuau fost semnate acorduri între cele dou`puteri. Scopul principal a fost de a oferi celordou`, SUA [i Uniunea Sovietic` (denumireade la acea vreme), o oportunitate de adiscuta schimb`rile rapide care aveau loc înEuropa, odat` cu ridicarea Cortinei de Fier.Summitul a fost privit de unii observatori cafiind sfâr[itul oficial al R`zboiului Rece. Defapt, el a marcat o sl`bire a tensiunilor dindeceniile ce au urmat încheierii celui de AlDoilea R`zboi Mondial [i a însemnat unpunct de cotitur` în rela]iile dintre Rusia [iOccident. De atunci, am avut o pace relativ`de 30 de ani, pân` în 2008. Summitul NATOde la Bucure[ti a divizat Occidentul din nou.

Germania s-a opus ader`rii Ucrainei [iGeorgiei la NATO. Câteva luni mai târziu,între Rusia [i Georgia a izbucnit un conflictarmat. Odat` consolidat` putereapre[edintelui Putin, venit la Kremlin în 1999,acesta a oprit mar[ul triumfal al UE c`tre Est.Îns` divizarea dintre Noua Europ` (recenteliberatele state din Europa de Est, termenfolosit ini]ial de fostul secretar al ap`r`rii alSUA, Donald Rumsfeld) [i Vechea Europ`(în special, Fran]a [i Germania) este vizibil`de mult timp. Astfel, faptul c` centrul degreutate al influen]ei americane în Europas-a schimbat c`tre Est, spre ]`rile de dincolode fosta cortin` de fier, nu este o întâmplare.În 2003, la a doua interven]ie american` înIrak, unitatea Occidentului din 1991 a fostprofund zdruncinat`. Alia]i europeni atât deimportan]i, cum sunt Fran]a [i Germania, aurefuzat s` participe la eventualele opera]iimilitare, afirmând c` ar putea interveninumai dac` exist` un mandat precis în acestsens din partea ONU. Singurul lider al unei]`ri a Uniunii Europene care s-a declarat dela bun început gata s` ia parte la opera]iuni afost britanicul Tony Blair. Din Est, Polonia [iRomânia au fost gata de participare cu trupe.Un sistem unipolar ce a luat na[tere în 1990,având în centrul s`u Statele Unite, a fostprovocat de voin]a Fran]ei, aflat` în centrulunui bloc al opozi]iei, format din Germania,Rusia, China [i alte state, provocând politicaamerican` [i, implicit, hegemonia american`.

{i totu[i, lumea nu a devenit bipolar`.Dar tocmai atunci am fost martorii primeibre[e a unipolarit`]ii de dup` R`zboiul Rece,care nu a fost orchestrat`, a[a dup` cum sea[teptau mul]i, de Rusia sau China, ci de

Fran]a. Fran]a încearc` s` devin` nu numaiputerea conduc`toare în Europa, ci [i lider alunui nou pol al puterii mondiale care seopune superputerii americane. Acum,francezii s-au gr`bit s` semneze cuTeheranul acorduri privind livrarea dema[ini Peugeot [i Renault în Iran, din 2014.Fran]a se reîntoarce în zon` mai repededecât al]i europeni.

Cum este privit acest pact de]`rile importante din Orient?Arabia Saudit` este profund

nemul]umit`, iar nemul]umirea ei este dedinainte de acest acord de la Geneva.Tensiunile dintre Statele Unite [i ArabiaSaudit` au ajuns la cel mai înalt punct înultimele decenii. Riadul î[i exprim`nemul]umirea fa]` de managerierea situa]ieidin Orientul Mijlociu de administra]iapre[edintelui Obama. Trei lucruri suntimportante de [tiut despre ruptura în rela]iaSUA – Arabia. Tensiunile în cre[tere: Saudi]iiau fost sup`ra]i pe decizia SUA de a nusus]ine pre[edintele egiptean HosniMubarak, în 2011, apoi a fost renun]areaSUA de a interveni militar în Siria, iar în finalîncheierea cu un acord a negocierilornucleare cu Teheranul. Interese opuse:saudi]ii v`d Orientul Mijlociu ca un cazan încare se desf`[oar` un conflict între [ii]i [isuni]i, în timp ce SUA are alia]i [i adversari înambele tabere ale Islamului. Saudi]ii vor ca[ii]ii s` fie disloca]i de peste tot, din zonele deconducere administrativ`, iar americanii aualte interese. De asemenea, sc`dereaimportan]ei SUA în Orientul Mijlociu:aceasta este datorat` reducerii dependen]eide petrolul saudit, dependen]` ce a fost piatrade temelie a prieteniei celor dou` ]`ri. ArabiaSaudit` a fost sub protec]ie britanic` [i maitârziu american`, înc` de la crearea sa, dup`

Primul R`zboi Mondial. Sub conducereadinastiei Saud, a devenit un juc`torimportant în sistemul global pentru un motivesen]ial: a fost cel mai important produc`torde petrol. De asemenea, a fost protectorullocurilor religioase Mecca [i Medina. StateleUnite au protejat saudi]ii de sociali[tii arabiradicali, care amenin]au s` r`stoarnemonarhiile din Peninsula Arabic`, iar maitârziu de Saddam Hussein, dup` ce acesta ainvadat Kuweitul. De asemenea, SUA aprotejat Arabia Saudit` de Iran. Absen]aStatele Unite din Golful Persic, ar fi f`cut dinIran cea mai mare putere militar` regional`.În plus, saudi]ii au o minoritate [iit`concentrat` în zonele estice bogate în petrolcare este un permanent pericol la securitateainstala]iilor. {ii]ii din Iran [i Arabia Saudit` sepot coaliza pentru destabilizarea celei de-adoua, precum suni]ii din provinciile Sistan [iBelucistan care pot coaliza împotrivaadministra]iei de la Teheran. Arabia Saudit`finan]eaz` lupt`torii suni]ii din întregulOrient Mijlociu. Apoi trebuie avut în vederec` orice acord al americanilor de a respectainteresele iraniene în Irak ar reprezenta oamenin]are pentru Arabia Saudit`. În cazulîn care SUA [i Iranul cad de acord asupraprogramului nuclear, iar Teheranul respect`în totalitate cele stabilite, atunci problemelede baz` sunt decontate. Companiilepetroliere americane doresc s` investeasc` înIran, la fel ca alte întreprinderi din SUA.Problema de baz` care separ` cele dou` ]`rise dizolv` [i rela]iile economice se deschid,un pas care aproape prin defini]ie va faceparte dintr-un acord final unde vor ap`reainterese reciproce.

Mul]i observatori au trecut cuvederea unele dintreconsecin]ele regionale auxiliare

ale acordului SUA-Iran, [i anumeAfganistanul. Pre[edintele afgan HamidKarzai se opune semn`rii acordul bilateral desecuritate cu SUA, acord care ar autoriza ofor]` rezidual` american` în Afganistan dup`2014. Disputa va fi de scurt` durat`, Karzaidorind s` r`mân` în c`r]i [i dup` alegerilepreziden]iale din prim`var`, când nu mai aredrept de a participa. În lumina acorduluiSUA-Iran, luptele vor continua s` aib` loc înAfganistan, dar combatan]ii vor fi doi rivaliistorici, Arabia Saudit` [i Iran, amândou`]`rile fiind acum gata s` joace un rol f`r`precedent în regiune. Aceast` lupt`geopolitic` se joac` de-a lungul frontierei denord a Orientul Mijlociu [i pe flancul de vest alIranului. Arabia Saudit` a devenit îngrijorat`de ascensiunea Iranului atunci când StateleUnite au invadat Irakul, în 2003, iar acumRiadul se teme c` Teheranul va deveni [i maiputernic, comportându-se nu ca un actorimprevizibil ce urm`re[te o agend` de politic`extern` radical`, ci ca un membru reabilitat alcomunit`]ii interna]ionale. În ecua]ie intervine[i Pakistanul care are o rela]ie bun` cu Riadul.Deja, saudi]ii coopereaz` cu pakistaneziipentru a sprijini rebelii suni]i în Siria. AcordulSUA-Iran este înc` în faza ini]ial` [i este supusla numeroase obstacole [i complica]ii în lunileurm`toare. Exist` o mare diferen]` întrerelaxarea, condi]ionat` de SUA, a unorsanc]iuni asupra Iranului [i recunoa[tereaoficial` c` Iranul nu mai reprezint` oamenin]are militar` a Statelor Unite sau aalia]ilor s`i europeni. Mai mult decât atât,Washingtonul a avut grij` s` lini[teasc` stateledin Europa Central` c` acestea nu suntabandonate, ca urmare a discu]iilor cu Iranul[i a negocierilor de înso]ire cu Rusia. Laînceputul acestei luni, într-o vizit` în Polonia,secretarul de stat american, John Kerry, adeclarat c` desf`[urarea scutului antirachet`nu este condi]ionat` de problema Iranului.Indiferent de asigur`rile Washingtonului,Moscova va continua ofensiva atât în Europa,cât [i în Orientul Mijlociu. Aceast` ofensiv` aadus Ucraina în pragul unui conflict civil [i nua unei Revolu]ii portocalii pa[nice!

Page 15: Observatorul militar nr 47

Pagina „Lumea de azi” utilizeaz` informa]ii preluate de la agen]ii de pres`[i din publica]ii de specialitate care apar \n \ntreaga lume.

PAGIN~ REALIZAT~ DE SILVIA MIRCEA

15Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.roLUMEA DE AZI

DISPUT~ PRIVIND GIBRALTARULRecent, negociatorii Uniunii Europene [i-au in-

tensificat eforturile diplomatice pentru mediereadisputei dintre Spania [i Marea Britanie asupra Gibral-tarului. În ultimele câteva luni, disputa dintre celedou` state a ajuns la punctul de fierbere. R`zboiuldeclara]iilor a acaparat aten]ia primului-ministru spa-niol, Mariano Rajoy, [i a celui britanic, David Cameron,care a f`cut chiar o paralel` cu disputa dintre MareaBritanie [i Argentina asupra insulelor Falkland,escaladat` pân` la conflict armat. Spre nemul]umireaLondrei, Spania sus]ine revendicarea insulelor deArgentina. Având în vedere c` Marea Britanie acâ[tigat r`zboiul cu Argentina, consilierii premieruluibritanic îl încurajeaz` s` adopte o pozi]ie mai dur` fa]` de Spania în cazul Gibraltarului.

Niciunul dintre cei doi premieri nu par a fi dispu[i s` cedeze în aceast` disput`, ceea cerestrânge canalele diplomatice. În septembrie, inspectorii UE au vizitat Gibraltarul pentru ainvestiga disputele din zona grani]ei cu Spania. Oficialii britanici s-au plâns c` autorit`]ile spanioleau impus controale prea stricte la grani]`, iar cei spanioli spun c` acestea sunt necesare pentrua preveni traficul ilegal, în special cu ]ig`ri, dinspre Gibraltar.

Tensiunile au izbucnit în luna august, când Spania a acuzat construirea de Gibraltar a unuirecif artificial care bloca vasele de pescuit spaniole. Ca urmare, Spania a impus condi]ii mai asprela frontiera comun` [i chiar a vehiculat ideea unei noi taxe de trecere a frontierei, precum [i aunei interdic]ii de survol pentru avioanele care se îndreptau c`tre Gibraltar. De altfel, Gibraltarula fost o surs` de tensiune între cele dou` state înc` de la cedarea acestui teritoriu de c`tre SpaniaMarii Britanii, prin Tratatul de la Utrecht, acum fix 300 de ani.

UN NOU SATELIT MILITAR PE ORBIT~Rusia a lansat cu succes, la mijlocul lunii noiembrie,

de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, o rachet`de tip Proton-M care avea la bord un satelit militar,potrivit unei [tiri de pres difuzat de AFP.

Rusia a reluat lans`rile rachetelor în luna septembrieanul acesta, dup o perioad de pauz necesar pentruinvestigarea unui incident petrecut la o lansare din lunaiulie care a dus la explozia unei rachete Proton. Acest tipde rachet este cel mai utilizat pentru lans`rile sateli]ilorcomerciali. {eful Agen]iei Spa]iale Ruse Roscosmos,

Vladimir Popovkin, a fost demis din func]ie în octombrie. M`sura pare s` fie în leg`tur` cunemul]umirile primului-ministru rus, Dmitri Medvedev, pe care acesta le-a exprimat în leg`tur cuactivitatea agen]iei în ultimii doi ani [i jum`tate.

TRANSFORM~RI ÎN ARMATA CHINEZ~China î[i va optimiza dimensiunile [i structura for]elor armate, va îmbun`t`]i propor]iile

dintre diferitele categorii de for]e [i î[i va reduce institu]iile [i personalul noncombatant, potrivitunei decizii recente a Partidului Comunist Chinez, citat` de agen]ia Xinhua. Aceast` deciziesolicit` inovarea teoriei militare, înt`rirea leadership-ului, armonizarea strategiei militare cu noulcontext interna]ional de securitate [i construirea unui sistem de putere militar` modern cucaracteristici chineze.

Sistemul de conducere al armatei va fi reformat,începând cu Comisia Militar` Central`. Deciziavizeaz`, de asemenea, [i accelerarea dezvolt`rii pu-terii de lupt`, reformarea colegiilor militare, mana-gementul resurselor umane atât militare, cât [i non-militare. Totodat`, întregul sistem de cercetare,produc]ie [i achizi]ii de echipamente militare va firegândit, pe m`sur` ce anumite întreprinderi priva-te se vor putea al`tura industriei de ap`rare.

AVIOANE DE LUPT~ PENTRU COREEA DE SUDCoreea de Sud a decis recent s` achizi]ioneze 40 de avioane de lupt` F-35, ca form` de

r`spuns la amenin]`rile nucleare [i cu rachete venite din partea Coreei de Nord, potrivit unuicomunicat al statului major general.

Ini]ial, inten]iile au fost pentru cump`rarea a 60 de avioane, dar guvernul sud-coreean aanun]at c` restul de 20 de avioane ar putea fi de alt tip. În septembrie, agen]ia de achizi]ii dinCoreea de Sud a refuzat o ofert` de 60 de avioane F-15 Silent Eagle din partea Boeing pentru c`acestea nu erau dotate cu tehnologie stealth, care le f`cea invizibile în fa]a radarelor inamice.

Coreea de Sud a dezvoltat un sistem de ap`rare denumit kill chain care este utilizat pentrudetectarea [i lovirea preventiv` a principalelor ]inte din Coreea de Nord, utilizând fie avioane de

lupt`, fie rachete, în cazul în care Coreea de Norddemonstreaz` c` vrea s` lanseze atacuri asuprasudului. Avem nevoie de avioane de lupt` de ultim`genera]ie pentru a putea penetra la nevoie,nedetecta]i, spa]iul aerian al nordului [i pentru alovi ]intele-cheie. Prin procurarea acestor avioaneputem descuraja mai eficient provoc`rile Coreei deNord, potrivit unui purt`tor de cuvânt al armateisud-coreene. Avioanele urmeaz` s` fie livratec`tre For]ele Aeriene din Coreea de Sud înperioada 2018-2021, în cazul în care anul viitor seva semna un contract ferm.

VALORIFICAREALEC}IILOR ÎNV~}ATE

Potrivit unui recent studiu al RAND Corporation, politicienii [icomandan]ii militari ar trebui s` utilizeze lec]iile înv`]ate

derivate din ultimii ani ai implic`rii americane în Irak, cu scopul dea-[i fundamenta deciziile [i termenele stabilite pentru încheierea cusucces a opera]iilor militare de anvergur`, inclusiv cea din Afganistan.

Aproximativ doi ani i-au trebuit armatei ame-ricane s` finalizeze opera]iile de amploarena]ional din Irak care au presupus, la momentulmaxim, 170.000 de militari disloca]i în teren, unnum`r egal de contractori civili [i peste 500 debaze militare. Una dintre concluziile-cheie alestudiului institu]iei americane este [i aceea c`aproape nimic din ce fusese planificat în materie

de tranzi]ie a responsabilit`]ilor c`tre irakieni nua mers conform planului, în principal pentru c`planificarea american` s-a bazat pe supozi]ii [ievalu`ri de performan]e supraoptimiste. Procesulde tranzi]ie a mai fost de asemenea afectat [i dedinamica provoc`rilor de securitate interne careau necesitat reorient`ri [i modific`ri în obiectivelepropuse [i în termenele stabilite.

În ciuda problemelor politice, opera]ionale,birocratice [i fiscale generate de ambele p`r]i,SUA au f`cut foarte bine câteva lucruri. De exem-plu, au continuat s instruiasc militarii irakienipân la finele misiunii, construind rela]ii profesio-nale solide. Americanii au l sat în Irak o armat`competent` [i profesionist`. Apoi, în lipsa unui

POTEN}IALE CONSECIN}E ALECONFLICTULUI DIN SIRIA

Asasinarea unui cleric sunnit care sprijinea Hezbollahul la Tripoli,un ora[ din nordul Libanului, unde grupuri rivale s-au luptat timp

de mai multe s`pt`mâni sub influen]a conflictului din Siria, a in-tensificat pasiunile sectare în aceast` ]ar`, potrivit unei informa]ii depres` UPI.

Acest eveniment a reînviat temerile extinderiiconflictului din Siria [i în Liban, ]ar înc nevin-decat dup propriul r`zboi civil (1975-1990) în careSiria a jucat un rol important. Aceste îngrijor`ricresc [i din cauza faptului c luptele din Siria audevenit un conflict care vizeaz mai pu]in r`stur-narea de la putere a unui regim brutal, fiind din ceîn ce mai mult o confruntare între sunni]i (sprijini]ide Arabia Saudit ) [i [ii]i (sprijini]i de c tre Iran).

Convingerea general în Liban este c liderulreligios sunnit a fost ucis din cauza sus]inerii salepentru Hezbollah, mi[care ce domin` din ce în cemai mult Libanul [i amenin] puterea de]inut de

acord de a men]ine for]e reziduale în Irak, SUA[i-au onorat angajamentele [i au retras toate for]eledin ]ar pân la finele anului 2011, condi]ie crucialpentru rela]iile ulterioare dintre SUA [i Irak.

Ca un înv`]`mânt, pentru viitoarele misiuniaflate la final, politicienii [i comandan]ii ar trebuis` reziste tenta]iei de a amâna deciziile pân` lapunctul în care s-ar produce o retragere rapid`

care ar crea un vid de putereîn regiunea respectiv`. Oretragere gradual` a trupe-lor, contractorilor [i echipa-mentelor ar fi mai u[or degestionat logistic [i ar con-tribui la o mai mare stabilitatepolitic` în zona respectiv`.Trebuie stabilite obiectivelestrategice pentru perioada dedup tranzi]ie [i abia apoi luateîn considerare înfiin]areaunor reprezentan]e condusede civili, gen ambasade.

Autorii studiului averti-zeaz asupra faptului c , de[i unele lec]ii înv`]atedin experien]a din Irak ar putea fi utilizate înAfganistan, nu exist [abloane universale [i nicisolu]ii general valabile. Studiul RAND, intitulatThe End of the Iraq War Offers Lessons forWithdrawal from Afghanistan, acoper ultimele 15luni ale opera]iei New Dawn care s-a finalizat curetragerea trupelor americane din Irak [i descrietotodat` [i evenimentele care s-au petrecut înprimele 12 luni dup` plecarea americanilor.Documentele care au stat la baza studiului au fostsurse primare, inclusiv sec]iunile neclasificate aleplanurilor de opera]ii, rapoarte, evalu`ri saubriefinguri elaborate de militarii for]elor americanedin Irak.

sunni]i înc` de la câ[tigarea independen]ei ]`riifa] de Fran]a, în 1943. La îndemnul sponsorilor dela Teheran, Hezbollahul a trimis mii de lupt tori înSiria s lupte în sprijinul regimului Assad, care faceparte dintr-o minoritate religioas`, Alawaite, oramur a islamismului [iit.

Libanul este în deriv` din martie, de cândHezbollahul a r`sturnat guvernul de la putere. Ora[ulTripoli, din nordul Libanului, a devenit un fel debarometru al rivalit ]ilor religioase [i locul unde auloc confrunt ri persistente între adep]ii Alawaite,care sus]in regimul Assad [i reprezentan]ii majo-rit ]ii sunnite care vor c`derea guvernului sirian.Totodat , regiunea grani]ei de nord-est a Libanuluieste teren de confruntare permanent , având învedere c ambele tabere utilizeaz c ile de comu-nica]ii din zon pentru trimiterea de ajutoare c trefac]iunile combatante din Siria. Realitatea este c`Siria începe s arate tot mai mult ca Libanul, adic`fragmentat` [i condus` de diferite grupuri peregiuni, dar este posibil ca acest gen de tranzi]ie aSiriei c`tre modelul libanez s` poat` distrugeabilitatea Libanului de a-[i men]ine propriulechilibru.

Page 16: Observatorul militar nr 47

16 Observatorul militar Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)AZIMUT www.facebook.com/OBSERVATORULMILITARwww.presamil.ro

MEREU ÎN INIMA {I SUFLETUL VETERANILOR

F iliala ANVR a sectorului 2Bucure[ti poart` numele unuia

dintre vesti]ii mare[ali ai României,Constantin Prezan.

În cei peste 23 de ani de existen]`,s-a situat constant în elita structurilorAsocia]iei Na]ionale. Mai întâi prinmodul în care s-a str`duit s` solu]ionezeproblemele privind primirea în rândurilesale a celor îndrept`]i]i, potrivitprevederilor legale: veterani [i invalizidin cele dou` conflagra]ii mondiale,v`duve de r`zboi [i, apoi, so]iilesupravie]uitoare ale fo[tilor lupt`tori.Cu tot ce impuneau întocmireadosarelor, prin procurarea [i verificareaactelor doveditoare, îndrumareasolicitan]ilor, sprijinirea celorneajutora]i etc. Astfel s-a ajuns ca, înanul 1995, filiala s` numere 9.328membri.

A urmat o activitate sus]inut` zi de zipentru asigurarea primirii drepturilor [ifacilit`]ilor acordate acestora,întemeind, în acest scop, o permanent`leg`tur` cu autorit`]ile administra]iei destat. {i, un alt merit aparte: crearea unuisistem viabil de îndeplinire aobiectivelor statutare ale Asocia]ieiNa]ionale a Veteranilor de R`zboi departicipare la via]a social-cultural` [ieconomic` a ]`rii, la educarea tinereigenera]ii în spiritul dragostei [idevotamentului fa]` de patrie,cunoa[terii trecutului glorios de lupt` alarmatei române, cultivarea tradi]iilor [ivirtu]ilor ost`[e[ti, respectareamemoriei eroilor. Toate acestea au fost[i sunt permanent în inima [i sufletulveteranilor.

L a baza împlinirilor ce au dus laprestigiul de care se bucur`

filiala sectorului 2, nu numai la nivelulmunicipiului Bucure[ti, ci [i în planna]ional, st`, în primul rând,con[tiinciozitatea, d`ruirea, competen]acu care Biroul Executiv, în frunte cudinamicul s`u pre[edinte, generalul debrigad` (ret) Alexandru Tudora, [i-af`cut [i î[i face datoria.

Liderul acestui segment social denotorietate în sector, care acum mainum`r` circa 3.200 de membri, provinedintr-o familie de eroi. Ambii bunici, atâtdin partea tat`lui, cât [i a mamei, auluptat la baionet` în celebra b`t`lie de laPlevna, în R`zboiul de Independen]`.

Tat`l, Ion Tudora, s-a remarcat pecâmpul însângerat de la M`r`[e[ti, undea fost r`nit, fiind decorat de regeleFerdinand I cu medalia „VirtuteaMilitar`” clasa a II-a. Cei patru fii ai s`i –Constantin, Vasile, Alexandru, Nicolae –s-au aflat sub arme în cel de Al DoileaR`zboi Mondial. Constantin, cu gradul desergent-major, a luptat atât în campaniadin Est, cât [i în cea din Vest, în mun]iiTatra fiind grav r`nit. A fost decorat cumedalia „Crucea Serviciul Credincios”.Vasile, luat prizonier în b`t`lia Moldovei,la Ruginoasa, a pierit în trenul care îiducea în Siberia. Nicolae era copil detrup` la un regiment din Divizia 9, iarAlexandru, de[i r`nit în infernul de laOarba de Mure[, a continuat s` fie în

linia întâi [i în luptele duse pentrueliberarea Ungariei [i Cehoslovaciei. Afost distins cu multe ordine [i medalii întimpul r`zboiului, dar [i dup` terminareaacestuia. În octombrie, când a împlinit 90de ani, pre[edintele Asocia]iei Na]ionale aVeteranilor de R`zboi, generalul (r) MarinBadea Dragnea, i-a evocat, în frumoase [ibinemeritate cuvinte, bogata-i activitate.

Din filial` au f`cut sau fac partepersonalit`]i militare de referin]` din toatearmele, cavaleri ai celui mai înalt ordinmilitar de r`zboi din toate timpurile „Mihai

ata[at militar în Germania [i Elve]ia, apoi în]`rile baltice [i nordice, i-a informat pe rege[i Marele Stat Major despre iminentaizbucnire a celui de Al Doilea R`zboiMondial, ca [i despre planurile UniuniiSovietice de r`pire a str`vechilor ]inuturiromâne[ti. A tr`it 105 ani.

Faptele lui din timpul r`zboiului, ca [iale altor generali: Ioan Di Cesare, fostulpre[edinte al Ligii Aeronautice, Ion [iPetre Iliescu, cavaleri ai ordinului „MihaiViteazul”, Victor Atanasiu, mul]i aniprofesor [i [ef al catedrei de istoria arteimilitare la Academia Militar`, ulteriorpre[edinte al Comisiei de memorialistic`a ANVR, viceamiral Victor Bogdan, fostpre[edinte al Ligii Navale Române [.a.,se reg`sesc în volumele dememorialistic` „Veteranii pe drumulonoarei [i jertfei”, editate de ANVR, dar[i în lucrarea „Mesaj pentru posteritate”,publicat` de filial`, în dou` edi]ii, cusprijinul Prim`riei sectorului 2.

A c]iunile veteranilor sunt oglindite[i în paginile revistei „Foi[orul

de foc”, ce apare prin grija Consiliuluilocal. Prim`ria poate fi un exemplu înîntreaga ]ar`, pentru modul în care îisprijin` pe b`trânii din acest segment.Le-a asigurat birouri de lucru chiar însediul ei, sunt cuprin[i în majoritateaobiectivelor ce se deruleaz`,pre[edintele filialei participând la toate[edin]ele consiliului, ajutorul material [ispiritual sunt permanen]e demne deadmirat. În diverse situa]ii: zileaniversare din istoria ]`rii [i a armatei, lamarile s`rb`tori cre[tine, dar [i ale lor,personale. Cu ocazia efectu`rii unorvizite în ]ar` [i în str`in`tate, prin grijaprim`riei au putut merge în grup laM`r`[e[ti, M`r`[ti, Oituz, Bran,Dragoslavele, Oarba de Mure[, dar [i înmulte alte localit`]i unde au avut locb`t`lii [i lupte celebre.

Veteranii, invalizii, v`duvele de r`zboi

GENERAL DE FLOTIL~ AERIAN~ (R) PETRE BÂN~

[i so]iile supravie]uitoare ale celortrecu]i în ve[nicie sunt cuprin[i înprogramele-pilot pe care le deruleaz`prim`ria, cei cu posibilit`]i materialeprecare fiind în aten]ia Direc]iei sociale,a celorlalte departamente, care intervincu promptitudine în rezolvarea situa]ieiacestora.

Atunci când structurile din cadrulprim`riei, conducerea filialei nu potsolu]iona dolean]ele membrilorsegmentului, se intervine la organelesuperioare ale administra]iei de stat învederea ob]inerii îndrept`]itelor cereri.

Filiala, prin Biroul ei Executiv,men]ine o leg`tur` [i o colaborarestrâns` [i benefic` cu Centrul Militar alsectorului, cu filiala Asocia]ieiNa]ionale a Cadrelor Militare înRezerv` [i în Retragere.

Un loc aparte, de frunte, înîmplinirile filialei îl are zi de zi primarulNeculai On]anu, general-maior (r) [ipre[edinte de onoare al filialei, aflatmereu în linia întâi în zbaterile acesteiapentru dobândirea drepturilorcuvenite.

F ie c` particip` la activit`]ile„Clubului În]elep]ilor”, al c`rui

membru fondator este pre[edintelefilialei, la celelalte activit`]i ob[te[ti,veteranii [i invalizii de r`zboi dinsectorul 2 sunt prezen]e memorabile în[coli [i licee unde, în cooperare cuInspectoratul [colar, realizeaz`emo]ionante lec]ii de istorie, în careeviden]iaz` faptele de arme [i vitejies`vâr[ite pe câmpurile de lupt` de eroiineamului românesc, de ei [i fo[tiicamarazi care, pe tot timpul vie]ii, auavut mereu în inim` [i suflet slujireanecondi]ionat`, chiar [i cu pre]ulsacrificiului suprem, a patriei, sentimentpe care fo[tii combatan]i se str`duiesc,la cei peste 90 de ani ai lor, s`-linoculeze [i tinerilor de azi.

Viteazul”, dar [i ai altor mari distinc]iiromâne[ti [i str`ine. Îl reamintim, mai întâi,pe vrednicul de pomenire general (ret)Titus Gârbea, veteran al celor dou`r`zboaie mondiale, str`lucit absolvent al{colii Militare de artilerie de laFontainebleau, al {colii Superioare deR`zboi [i al Facult`]ii de drept, totodat` undiplomat de excep]ie care, în timp ce era

General-maior (ret) AlexandruTudora, pre[edintele filialei ANVRsector 2.

Page 17: Observatorul militar nr 47

17V~ INTERESEAZ~!Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

PAGIN~ REALIZAT~ DE IRINA-MIHAELA NEDELCU

Din mesajele sosite pe adresa redac]iei, am ales dou` întreb`ri, astfel c` public`m informa]iireferitoare la înfiin]area asocia]iilor [i funda]iilor [i la sistemul pensiilor administrate privat.

Sistemul pensiiloradministrate privat

(pilonul II)

Referitor la virarea contri-bu]iilor la sistemul pensiiloradministrate privat, directorulCasei de pensii sectoriale aMinisterului Ap`r`rii Na]io-nale, colonel Constantin Luca,face urm`toarele preciz`ri:

La 22.11.2011, a intrat în vigoare OUGnr. 98/2011 pentru modificarea Legiinr. 411/2004 privind fondurile de pensiiadministrate privat, precum [i pentrustabilirea unor m`suri în domeniul pen-siilor administrate privat. Aceasta prevedeobligativitatea particip`rii personalului militarîn activitate (a cadrelor militare în activitate[i a solda]ilor [i grada]ilor profesioni[ti înactivitate), care nu a împlinit vârsta de 35 deani, la un fond de pensii administrat privat, întermen de 7 luni de la intrarea în vigoare aordonan]ei. De asemenea, personalul militarcare nu împlinise vârsta de 45 de ani la aceadat` avea ([i are în continuare) posibilitateas` adere voluntar la un fond de pensiiadministrat privat.

Datorit` greut`]ilor întâmpinate înimplementarea informatic`, la nivelul caselorde pensii sectoriale, a actelor normative carereglementeaz` sistemul unitar de pensiipublice [i domeniul eviden]ei contribuabililor[i a contribu]iilor datorate, precum [i apro-b`rii cu întârziere a modific`rii normelor deaplicare a Legii nr. 411/2004 privind fon-durile de pensii administrate privat,precum [i pentru stabilirea unor m`suriîn domeniul pensiilor administrate privat,termenul de 7 luni stabilit ini]ial a fost prorogatpân` la data de 31.12.2012.

În vederea evit`rii dublei valid`ri a partici-pan]ilor, Casa de pensii sectorial` a Ministe-rului Ap`r`rii Na]ionale a preluat din eviden]aCasei Na]ionale de Pensii Publice personalulmilitar în activitate care a aderat la un fondde pensii administrat privat anterior intr`riiîn vigoare a legisla]iei aplicabile acesteicategorii de personal.

În perioada 28.05.-14.06.2013, Casa depensii sectorial` a efectuat, retroactiv, vali-darea actelor individuale de aderare, transfe-rurile participan]ilor, precum [i prima repar-tizare aleatorie a persoanelor eligibile carenu au aderat din proprie ini]iativ` la un fondde pensii administrat privat. Validarea cuîntârziere a participan]ilor a fost cauzat` deprelungirea negocierilor purtate cu admi-nistratorii fondurilor de pensii administrateprivat în ceea ce prive[te p`strarea confi-den]ialit`]ii datelor personale apar]inândpersonalului militar.

Facem men]iunea c`, în luna noiembrie2013, Casa de pensii sectorial` a MApN, cusprijinul organelor de specialitate dinMinisterul Finan]elor Publice, a reu[it s` efec-tueze primele viramente c`tre fondurile depensii administrate privat pentru personalulmilitar în activitate, corespunz`toare venitu-rilor ob]inute în luna septembrie 2013.

Constituirea,înscrierea [i organizarea

unei asocia]ii

Asocia]ia este subiectul de dreptconstituit de trei sau mai multe persoanecare, pe baza unei în]elegeri, pun în comun[i f`r` drept de restituire contribu]iamaterial`, cuno[tin]ele sau aportul lor înmunc` pentru realizarea unor activit`]i îninteres general, al unor colectivit`]i sau,dup` caz, în interesul lor personalnepatrimonial. Asocia]ia dobânde[tepersonalitate juridic` prin înscrierea înRegistrul asocia]iilor [i funda]iilor aflat lagrefa judec`toriei în a c`rei circumscrip]ieteritorial` î[i are sediul. În vedereadobândirii personalit`]ii juridice, membriiasocia]i încheie actul constitutiv [i statutulasocia]iei.

Actul constitutiv cuprinde, subsanc]iunea nulit`]ii absolute: a) datele deidentificare a membrilor asocia]i: numelesau denumirea [i, dup` caz, domiciliul sausediul acestora; b) exprimarea voin]ei deasociere [i precizarea scopului propus; c)denumirea asocia]iei; d) sediul asocia]iei;e) durata de func]ionare a asocia]iei - petermen determinat, cu indicarea expres` atermenului, sau, dup` caz, pe termennedeterminat; f) patrimoniul ini]ial alasocia]iei; activul patrimonial, în valoare decel pu]in un salariu minim brut peeconomie, la data constituirii asocia]iei,este alc`tuit din aportul în natur` [i/sau înbani al asocia]ilor. În cazul aportului înnatur`, forma autentic` a actuluiconstitutiv [i a statutului este obligatorie;g) componen]a nominal` a celor dintâiorgane de conducere, administrare [icontrol ale asocia]iei; h) persoana sau,dup` caz, persoanele împuternicite s`desf`[oare procedura de dobândire apersonalit`]ii juridice; i) semn`turilemembrilor asocia]i.

Statutul cuprinde, sub sanc]iuneanulit`]ii absolute: a) elementele prev`zutemai sus, cu excep]ia celor precizate lalit. g) [i h); b) precizarea scopului [i aobiectivelor asocia]iei; c) modul dedobândire [i de pierdere a calit`]ii deasociat; d) drepturile [i obliga]iileasocia]ilor; e) categoriile de resursepatrimoniale ale asocia]iei; f) atribu]iileorganelor de conducere, administrare [icontrol ale asocia]iei; g) destina]iabunurilor, în cazul dizolv`rii asocia]iei.

La cererea de înscriere se vor ata[a:actul constitutiv; statutul; acteledoveditoare ale sediului [i patrimoniuluiini]ial; dovada disponibilit`]ii denumiriieliberat` de Ministerul Justi]iei sau, dup`caz, refuzul motivat al eliber`rii acesteia.

Actul normativ care cuprinde prevederi referitoare la consti-tuirea [i func]ionarea asocia]iilor [i funda]iilor este OG nr. 26

din 30 ianuarie 2000, aprobat` cu modific`ri [i complet`ri prin Legeanr. 246/2005. De la intrarea în vigoare, ordonan]a a fost în mai multerânduri modificat`. Conform art. 1 al acesteia, pot constitui asocia]iiori funda]ii persoanele fizice [i persoanele juridice care urm`rescdesf`[urarea unor activit`]i de interes general sau în interesul unorcolectivit`]i ori, dup` caz, în interesul lor personal nepatrimonial.

Este interzis` utilizarea în denumireaasocia]iei a unor sintagme sau cuvintesusceptibile s` creeze confuzie cudenumirea unor autorit`]i sau institu]iipublice de interes na]ional ori local,precum: „comisariat”, „inspectorat”,„gard`”, „academie”, „autoritate”,„consiliu”, „agen]ie” sau derivateleacestora. Înscrierea unei asocia]ii folosindîn denumirea sa cuvintele „na]ional” sau„român” ori derivatele acestora serealizeaz` numai cu acordul prealabil alSecretariatului General al Guvernului.

Organele asocia]iei sunt: a) adunareageneral`; b) consiliul director; c) cenzorulsau, dup` caz, comisia de cenzori.Hot`rârile luate de adunarea general` înlimitele legii, ale actului constitutiv [i alestatutului sunt obligatorii chiar [i pentrumembrii asocia]i care nu au luat parte laadunarea general` sau au votat împotriv`.Consiliul director asigur` punerea înexecutare a hot`rârilor adun`rii generale.

Prin hot`râri ale adun`rii generale,asocia]ia î[i poate constitui filiale [isucursale. Filialele sunt structuriteritoriale, cu personalitate juridic`, cu unnum`r minim de trei membri, organe deconducere proprii [i un patrimoniu distinctde cel al asocia]iei. Ele pot încheia actejuridice de dispozi]ie, în numele [i peseama asocia]iei, numai pe baza hot`râriiprealabile a consiliului director al acesteia.Sucursalele sunt structuri teritoriale f`r`personalitate juridic`, ce desf`[oar`activit`]ile stabilite de asocia]ie.

Constituirea,înscrierea [i organizarea

unei funda]ii

Funda]ia este subiectul de dreptînfiin]at de una sau mai multe persoanecare, pe baza unui act juridic între vii ori

pentru cauz` de moarte, constituie unpatrimoniu afectat, în mod permanent [iirevocabil, realiz`rii unui scop de interesgeneral sau, dup` caz, al unor colectivit`]i.Mo[tenitorii [i creditorii personali aifondatorilor au fa]` de funda]ie acelea[idrepturi ca [i în cazul oric`rei alteliberalit`]i f`cute de fondator.

Activul patrimonial ini]ial al funda]ieitrebuie s` includ` bunuri în natur` sau înnumerar, a c`ror valoare total` s` fie de celpu]in 100 de ori salariul minim brut peeconomie, la data constituirii funda]iei. Încazul funda]iilor al c`ror scop exclusiv, subsanc]iunea dizolv`rii pe calejudec`toreasc`, este efectuareaopera]iunilor de colectare de fonduri cares` fie puse la dispozi]ia altor asocia]ii saufunda]ii, în vederea realiz`rii de programede c`tre acestea din urm`, activulpatrimonial ini]ial poate avea o valoaretotal` de cel pu]in 20 de ori salariul minimbrut pe economie.

În vederea dobândirii personalit`]iijuridice, fondatorul sau, dup` caz,fondatorii încheie actul constitutiv [istatutul funda]iei.

Actul constitutiv al funda]iei cuprinde,sub sanc]iunea nulit`]ii absolute: a) datelede identificare a fondatorului sau, dup`caz, ale fondatorilor: numele saudenumirea [i, dup` caz, domiciliul sausediul acestora; b) scopul funda]iei; c)denumirea funda]iei; d) sediul funda]iei;e) durata de func]ionare a funda]iei - petermen determinat, cu indicarea expres` atermenului sau, dup` caz, pe termennedeterminat; f) patrimoniul ini]ial alfunda]iei; g) componen]a nominal` a celordintâi organe de conducere, administrare[i control ale funda]iei ori regulile pentrudesemnarea membrilor acestor organe;h) persoana sau persoanele împuternicites` desf`[oare procedura de dobândire apersonalit`]ii juridice; i) semn`turilefondatorului sau, dup` caz, ale fondatorilor.

Statutul cuprinde, sub sanc]iunea nulit`]iiabsolute: a) elementele men]ionate mai sus,cu excep]ia celor de la lit. g) [i h); b)explicitarea scopului [i a obiectivelor funda]iei;c) categoriile de resurse patrimoniale alefunda]iei; d) atribu]iile organelor deconducere, administrare [i control alefunda]iei; e) procedura de desemnare [i demodificare a componen]ei organelor deconducere, administrare [i control, peparcursul existen]ei funda]iei; f) destina]iabunurilor, în cazul dizolv`rii funda]iei.

Funda]ia dobânde[te personalitatejuridic` prin înscrierea în Registrulasocia]iilor [i funda]iilor aflat la grefajudec`toriei în a c`rei circumscrip]ieteritorial` î[i are sediul. Cererea deînscriere va fi înso]it` de acelea[idocumente ca în cazul asocia]iei. Dup`înscrierea în registru, nici fondatorii [i nicimo[tenitorii lor nu pot revoca actulconstitutiv care nu mai poate fi atacat nicide c`tre creditorii personali ai fondatorilor.

Organele funda]iei sunt: a) consiliuldirector; b) cenzorul sau, dup` caz, comisiade cenzori. Consiliul director este organulde conducere [i de administrare [i asigur`realizarea scopului [i obiectivelor funda]iei.Acesta se compune din cel pu]in treimembri desemna]i de fondator sau, dup`caz, de fondatori, la momentul constituiriifunda]iei. Organizarea [i func]ionareaconsiliului director se stabilesc prin statut.Schimbarea scopului funda]iei se facenumai de c`tre fondator sau de majoritateafondatorilor în via]`. Dac` niciunul dintrefondatori nu mai este în via]`, schimbareascopului funda]iei se face numai cuîntrunirea votului a patru cincimi dinnum`rul membrilor consiliului director.

Funda]ia î[i poate constitui filiale, castructuri teritoriale, pe baza hot`râriiconsiliului director, prin care le este alocatpatrimoniul.

PO{TA REDAC}IEI

Page 18: Observatorul militar nr 47

AURELIA [email protected]

18 Observatorul militar Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)CULTUR~ www.facebook.com/OBSERVATORULMILITARwww.presamil.ro

Limba românq este patria mea.Limba românq este patria mea.Limba românq este patria mea.Limba românq este patria mea.Limba românq este patria mea. NICHITA ST~NESCU

Locotenent-colonelSTEREA COSTESCU,

Din carnetul unui c`pitan.Însemn`ri [i amintiri din

R`sboiul pentruîntregirea neamului

(1 august 1916 –1 aprilie 1917),

Foc[ani, 1927, p. 206-207.

C~PITAN CONSTANTIN PI{[email protected]

CERCUL MILITAR NA}IONALINTERFEREN}E

CULTURALE –

Joi, 5 decembrie a.c.,ora 17.15, Sala de Cinema.Expunere cu tema În pelerinaj la

ieslea din Bethleem din cadrul programului culturalCulturi [i civiliza]ii, sus]inut` de istoricul de art`Victor Simion: În preajma s`rb`torilor de Cr`ciun, abradului [i a colindelor, un popas în locul unde, cu2000 de ani în urm`, o stea anun]a na[terea Mân-tuitorului. Expunerea este înso]it` de prezentareaunui fim documentar de art`.

Intrarea este liber`.

EXPOZI}IIGaleria Artelor.

Expozi]ia de pictur aartistei plastice Geor-geta Grabovschi. Ar-tista este membr` aUniunii Arti[tilor Plas-tici din România, aabsolvit Facultatea deIstorie - Filosofie aUniversit`]ii Bucu-re[ti [i {coala supe-rioar` de arte plasticeFrançoise Conte dinParis. A ob]inut Mare-le premiu al Salonu-lui Interna]ional alCulturii [i Artelor,

Cannes 2012. Artista a debutat cu prima expozi]iepersonal` în anul 1990, la Cercul Militar Na]ional.

Tudor Octavian, autorul albumului de art GeorgetaGrabovschi, scrie despre pictura artistei: Tablourile artisteiofer` o mare noutate în tehnologia imaginii de tip ulei pepânz`. Pictorii lucreaz`, îndeob[te, cu un set de pensule [ide cu]ite de tip [paclu, adaptate lucrului cu past colorat .Artista utilizeaz un tip aparte de mistrie asem`n`toarecelei de zidar, care a deschis o cale neb`nuit spre alte inter-pret`ri ale formelor. O lucrare de Georgeta Grabovschi areo presta]ie simfonic sesizabil , dar nu una de filarmonic .E mult` muzic` din baroc [i din al`muri, din sufl`toricare-i asigur` un tip de jubila]ie, de strigare victorioas`,astfel c` imaginea induce în privitor o anume exaltare [istare de eliberare a unor tr`iri reprimate. Efectul vine de lageometriile îndulcite de sfericit`]i ale compozi]iilor [i, prinaceste geometrii [i rime interioare, de la substan]a lordecorativ . Instinctul arhitectural e slujit cum nu se poatemai bine de setul unic de cu]ite [i mistrii. Artista, chiar s`vrea, nu poate m`run]i imaginea. Tehnica o oblig` lamajestate, la construc]ie.

Expozi]ia a fost vernisat` luni, 2 decembrie a.c., decriticul de art` Tudor Octavian. Expozi]ia este deschis`în perioada 2-19 decembrie a.c.

Sala Rond`. Expozi]ia de pictur` a artistei NanaDecu. Expozi]ia este deschis` în perioada 25 noiembrie– 8 decembrie a.c.

Sala Foaier. Expozi]ia de pictur` [i grafic` Ferestrespre lume a artistei Claudia Popescu, membr` a UniuniiArti[tilor Plastici din România. Expozi]ia este deschis`în perioada 25 noiembrie – 8 decembrie a.c.

Expozi]iile pot fi vizitate zilnic, între orele 10.00-18.00.

Unele neologisme sunt, din cauza inutilit`]ii, apari]iiactuale firave, dar au r`d`cini istorice îndelungate. Înlatina folosit` de primii cre[tini, apropiat` latinei

comune, cu tr`s`turi populare, con]inând numeroase cuvintepreluate din greac [i expresii care reflectau influen]ele Bibliei, aap`rut verbul „deliberare”, derivat al clasicului „liberare”, ambelecu în]elesul „a elibera”. Peste timp, s-a reg`sit, în limba francez asecolelor al XI-lea [i al XII-lea, cu acela[i în]eles, dar însemnând [i„a na[te”. În franceza actual`, „délivrer” a r`mas sinonim cu„accoucher” („a na[te”), având în plus semnifica]ia „a scoate dincaptivitate, din starea de dependen]`” (cnrtl.fr/definition,larousse.fr/encyclopedie/divers/littérature_latine).

În secolul al XIII-lea, în limba englez se folosea verbul „todeliver”, reprezentând forma în care fusese preluat francezul„delivrer” [i care, în prezent, înseamn „a spune (ceva) oficial/public”, „a elibera”, „a izb`vi”, de pild : „deliver us from evil” („neizb`ve[te de Cel-R`u” – Matei 6:13). „To deliver” înseamn totodat`„a preda”, „a produce/a da na[tere un/unui discurs sau cântec”,„a furniza”, „a livra”, „a trimite”, „a transmite”, „a ob]ine/a atingerezultatul/performan]a dorit`/promis`”.

ÎNC~ UN NEO-NEOLOGISM

Din familia acestui verb englez fac parte adjectivul „deliverable”(„care poate fi furnizat”, „care poate fi transmis”) [i substantivul„deliverability” („furnizare”, „transmitere”). Acestea au fost preluateîntr-un jargon român legat mai ales de informatic , în unele cazuricu substantivizarea adjectivului: „calitatea produselor delivrabile”(chimiepitesti.licee.edu.ro); „s-a ob]inut un delivrabil real sub form`

scris`” (sites.google.com/ site/ proiectcolectiv); „ar trebui urmateforme noi de delivrabile” (securitatea-informatica.ro); „delivra-bilitatea mesajului t`u este compromis`" (whiteimage.net/ro/resurse/); „garanteaz o rat crescut a delivrabilit`]ii emailului”(blog.mailagent.ro); „acest delivrabil se bazeaz` pe rapoarteleevaluative locale” (biogasin.org).

Unii socotesc c ar fi mai [ic s disting jargonul politic de celcomercial, înlocuind verbul „a livra” cu inutilul „a delivra”: „a[teapt`s delivreze marfa în interesul […] lor” (contributors.ro).

Al]ii nu doresc s preia cuvântul din englez , se mul]umesc cu„livrabil”, despre care [tiu c este echivalent cu „delivrable”: „Un

livrabil/deliverable este orice rezultat tangibil produs în cadrulproiectului” (clodel.com/facultate/Anul_III_2006_2007/). Voca-bula, un substantiv ob]inut prin schimonosirea unui adjectiv, serefer în general la orice produs sau efect, rezultat dintr-o activitateoarecare, preg`tit pentru a fi oferit sau furnizat în conformitate cuo obliga]ie stabilit printr-o promisiune înscris eventual într-uncontract. Altminteri, de livrat, se livreaz imobile, m`rfuri, de toate:„vor s livreze […] înc 1.600 locuin]e” (economica.net); „cel maimare parc fotovoltaic din ]ar` a început s` livreze energie”(stirileprotv.ro); „combustibil turboreactor livrabil direct înrezervoarele elicopterelor” (licitatiipublice.clubafaceri.ro); „aranja-mente de flori livrabile în orice ora[“ (florarie.com).

Exist îns [i persoane care, pentru a l sa, f`r temei, impresiadistinc]iei dobândite prin utilizarea unui jargon recent înjghebat,„livreaz`” orice: „s creeze un sistem guvernamental care s livrezerezultate” (curentul.ro); „va trebui s` livra]i o nou` versiune adiagramei” (sites.google.com); „factorii care influen]eaz livrareaemailului” (blog.mailagent.ro).

P entru a deveni erou nu trebuie neap`rat s`-]i dai ob[tescul sfâr[it pe nu [tiu care teatru de r`zboi”, spun autorii la începutul acestui volum, care omagiaz` [i, în acela[i timp, încearc` s` aduc` un plus de imagine

eroilor transmisioni[ti.În acela[i timp, prin numeroasele considera]ii personale, autorii, diplomatul

militar de justi]ie Grigore Stamate [i profesorul cu peste „35 de ani de directorate[colare” Teodor Petre, încearc` s` restaureze „onoarea înjosit` a militarilor activi,în rezerv` ori în retragere”. Paralela pare pu]in for]at` [i tr`deaz` fr`mânt`riprezente: se vorbe[te despre situa]ia din ultimii ani a pensionarilor militari înrela]ie cu povestea dur` a generalului Gherm`nescu, lupt`tor pe fronturile ambelorr`zboaie mondiale, închis în 1949 la Jilava pentru vina de a nu fi denun]at „oorganiza]ie ]`r`nist subversiv`”. Mai mult de atât, la eliberare, în 1951, un ofi]erde comisariat propune ca fostul general s` fie trecut „în cadrul trupei, cu gradulde soldat”. Umilin]a este incredibil`, la fel [i verticalitatea lui Doroftei Gherm`nescu,mereu pe pozi]ii, „falnic, solid [i bonom, un exemplu pentru oricine”, a[a cum [i-laminte[te fiica unui preot din Gruiu, locul copil`riei sale.

UN EROUTRECUT

LA INDEX

Valoroas` la acest volum este experien]a de via]` a generalului, cu note dememorii care ating ambele conflagra]ii mondiale. Sunt chiar înduio[`toaremen]iunile scrise pe front, cu referire la cea de-a doua so]ie (prima murise lacâ]iva ani dup` decesul unicului s`u copil): „De diminea]`, pe nea[teptate, amob]inut leg`tura cu Bucure[tiul [i am putut vorbi cu M`rioara care era în culmeafericirii c` mi-a auzit glasul. De data aceasta sunt [i eu mai mul]umit c`ci am aflatc` este mai bine.” De asemenea, încânt`toare amintirile celor care l-au cunoscutpe Doroftei Gherm`nescu: acea fiic` de preot, un fost pilot, un vecin, to]i contribuiela imaginea unui militar deosebit, prigonit dup` r`zboi [i nevoit s` se retrag`, civil,în „câmpul muncii”, pentru c`, nerecunosc`toare [i vopsit` în ro[u, patria îi trecuseeroismul la index. De pild`, la 23 de ani, înc` elev plutonier, Doroftei Gherm`nescunota urm`toarele: „Nu voi uita niciodat` clipele acelea în care ne-am avântat înofensiv` în defileul de la Predeal. Ne vibrau piepturile de cântecul în`l]`tor devitejie intitulat Trece]i, batalioane române, Carpa]ii!”.

O carte bun`, care ar mai fi trebuit trecut` prin sit`, pentru c` are pagini înplus, cum sunt cele deja amintite, despre statutul prezent al militarilor, dar [i,interesant, dar scos din context, un episod tr`it de unul dintre autori al`turi defostul portar al Stelei de la Sevilla, Helmut Duckadam. Altfel, cine vrea s`-l cunoasc`pe Doroftei Gherm`nescu, fost comandant de transmisiuni în cadrul Armateia 4-a, are în aceast` carte elemente suficiente pentru a-[i face o imaginecorespunz`toare.

GRIGORE STAMATE,TEODOR PETRE,

„Generalul de brigad` DorofteiGherm`nescu,

un transmisionist de geniu”,Editura Axioma Print, 2013

„(Ianuarie 1917)

R u[ii trimit întruna noi trupe. Zilnic trec prin ora[ unit`]i de tot felul. Sunt bine

echipa]i pentru iarn`. Solda]ii no[tri, rebegi]i de frig,fac jind, uitându-se mai ales la cizmele lor de pâsl`, încare, desigur, e cald ca-n cuptor. Ca figuri, sunt to]ib`lani [i ro[ii de frig [i s`n`tate.

La trecerea prin ora[, cânt`-n cor ni[te mar[urit`r`g`nate, care dau o caden]` foarte frumoas`. Dealtminteri, e [tiut c` slavii, în general, sunt buni cân-t`re]i. Lumea iese pe la por]i [i ferestre spre a-i privi.

Dac` ne[ansa face s` cantoneze pe aici, ofi]eriilor se apuc` seara de chefuri [i scandaluri. Aino[tri au luat obiceiul a se r`sti la ei, alungându-i, întocmai cum faci cu orice om r`u. C` la chefuri

OBICEIURIRUSE{TI

beau de-[i pierd min]ile, o [tie toat` lumea. Încamerele unde sunt cantona]i, apa de colonietrebuie ascuns` cu îngrijire, c`ci altfel cu siguran]`dispare pe gâtlejurile lor. Vinul, spirtul, asemenease ascund, când nu sunt v`rsate pe gârl`, c`ci a[asunt ordinele, tot din cauza lor.

E o jale pe bie]ii locuitori s` vad` c` li sevars` butoaie întregi din cauza acestor alia]i cuburete-n stomac. Unii, în glum`, spun c` trebuieumblat cu chibriturile aprinse cu mult` aten]iepe lâng` gura lor, s` nu ia cumva foc, c`ci gurarusului exal` numai vapori de spirt...

Page 19: Observatorul militar nr 47

19Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.roARMA CONDEIULUI

GENERAL- MAIOR (R)MARICEL D. POPA

PE LOC, REPAUS!

DREPTUL LA ZÂMBETDESEN DE CRISTI VECERDEA-CRIV

„Pentru cei care pierdtimpul, m`surarea luieste o activitateinutil`.

C~PITAN CONSTANTIN PI{TEA

[email protected]

Pe sear`, citim o postare, Indiaa trimis o sond` spa]ial` c`treplaneta Marte, [i b`nuim c` [ila ei Internetul se umple la fel.

SUNTEM TOT ACOLO

ZIUA TUTUROR

Oameni dragi, v` rog s` v` tr`i]i via]a, meditând la un singur lucru:ea este irepetabil`! Este un fapt pe care îl cunoa[tem foarte bine, dar

pe care îl ignor`m total. • Având în vedere ritmul alert al evolu]iei [itransform`rilor care au loc în lume, desuetul de mâine nu mai reprezint`ceea ce era ieri în vog`, ci ceea ce ast`zi se afl` în aceast` situa]ie. • Omuleste singurul reprezentant al zoologiei care face lucruri inutile, doar pentrua dovedi c` le poate face [i pentru a se mândri cu asta. • Chiar înainte calumea s` cunoasc` cine e[ti, tu asum`-]i riscul de a fi tu însu]i. • Într-osocietate oarecare, un om poate fi ajutat mai pu]in de c`tre cei care îi vorbinele [i mai mult de c`tre cei care nu-i vor r`ul. • Nevoia de a cunoa[teeste imens`. Dincolo de natura noastr` biologic`, natura uman` este dat`de nivelul nostru de cunoa[tere. De aceea, trebuie s` cunoa[tem. {i vomcunoa[te. • Portul bijuteriilor poate avea efecte variate [i interesante: unora,le poate aduce un spor de valoare; altora, le-o poate diminua [i pe cea pecare o au. • Sunt dou` categorii de obiective, în via]`: unele, la care, odat`ajuns, trebuie s` r`mâi acolo, pentru ca, eventual, s` po]i pleca mai departe;[i altele, de unde, odat` ajuns, trebuie s` faci calea întoars`. • Via]a! Iat`superba ecua]ie, prin care matematica se identific`, în mod plenar, cuexisten]a. • Nedreptatea social` începe acolo [i atunci când sunt destul demul]i cei care culeg roadele, f`r` ca ei s` fi pus semin]e în brazd` sau f`r`ca s` fi asudat pe lungul drum care duce la culesul roadelor respective.• M-am întrebat, de multe ori, ce-i face pe muzicienii de geniu s` fie caatare. {i am în]eles c`, la ei, virtuozitatea nu este un scop în sine. • Onor,onoare, onorabil, onorific, onorariu... În func]ie de op]iuni sau de atitudinipersonale, ele determin` [i clarific`ri asumate [i cunoscute de cei din jur,chiar dac` unele se doresc ascunse.• Degeaba ai un munte de aur, dac`pe el nu poate s` creasc` m`car un fir de iarb`... • Stimate domnulegeneral Sun Tzu, v` rog s`-mi permite]i s` lansez provocarea proiect`riiunei noi Arte a r`zboiului, adecvat` unui viitor enigmatic, imprevizibil [icare, temporal, a început s` ]in` foarte pu]in!... • Am îmb`trânit, dar cevadin mine a r`mas copil. Asta ar fi [i o explica]ie simpl` a faptului c`, uneori,mai fac [i gre[eli copil`re[ti. • Se spune c` via]a e o lupt`. Dar, [i aici, estedup` cum s-a împ`r]it norocul: în timp ce unii duc o lupt` grea, pentrusupravie]uire, al]ii duc o parodie de lupt` cu s`bii de lemn... • Dup` victorie,num`rul prietenilor înving`torului va fi în cre[tere; cel învins r`mâne cuprietenii adev`ra]i, cei pe care i-a avut [i înainte. • Ce înseamn` sacrificiileaduse pe altarul evolu]iei, p`cii [i progresului [i dac` ele ar putea ficompensate în vreun fel?! E greu de explicat, dar s` ne imagin`m c , într-ozi, le-am restitui pomilor fructiferi fructele pe care le-am cules de la ei... Amîndrepta ceva prin asta?! • Important nu este s` vorbe[ti foarte mult. Ci s`spui ceea ce este necesar de cunoscut [i s` fii în]eles. Pân` la urm`, chiarasta este comunicarea. • Con[tiin]a uman` a r`mas [i cu ceva reflexe dinperioada de început a istoriei sale, cea din pe[teri. De exemplu, înconvoiereacoloanei vertebrale. • Punctul culminant al t`cerii este, de fapt, tot unstrig`t. Chiar dac` el nu poate fi perceput decât de cei care în]eleg t`cerile,u[or [i repede. • Din actualitatea clasicilor, Constantin Brâncu[i: S` vezipân` departe este una, s` mergi pân` departe este alta. • {i Dumnezeu arebucuriile [i triste]ile lui. Spre norocul nostru, noi, oamenii, sim]im doar câtepu]in din toate acestea. • Una dintre cele mai mari gre[eli, pentru unmanager, este atunci când el las` ca problemele minore s`-i abat` aten]iade la realizarea problemelor mari. • Du[manii ! Ei reprezint` o clasificaresocial` interesant`, care nu va fi niciodat` pe cale de dispari]ie. • Pentrucei care pierd timpul, m`surarea lui este o activitate inutil`. • Este adev`ratc` vulturul nu prinde mu[te. Dar nu sf`tuiesc nicio musc` s`-l [icaneze.• Ce ]i-e [i cu roata istoriei! Pentru unii, ea a avut cam multe col]uri!... De Ziua Na]ional`, Internetul e plin de patrio]i.

Sunt h`r]i cu România [i Basarabia, iarromânii se îmbrac` în drapele tricolore. Unulsemnaleaz` c`, de[i e dezlegare la pe[te, se m`nânc`mul]i cârna]i îmb`ta]i în fasole, iar altul zice c` n-ar fir`u s` cump`r`m, m`car azi, de ziua ]`ri[oarei, maimulte c`r]i scrise de autori români. Sigur, e scriitor [iorice moment care-ar putea atrage un cititor în plusnu stric`. Cineva ureaz`, peste mun]i [i m`ri, „Lamul]i ani, Mam`!”, unde mama este, fire[te, România,]ara-n care cineva, familiarizat cu posibilit`]ile re]eleide socializare, spune c` se simte minunat („feelingwonderful”).

Sfinxul tace, st` acolo, coco]at, poate are ro[u-ngât, poate n-are taste, n-are net, n-are cum s` spun`,[i el, ceva. Cineva i-a pus drapelul ca un fular [i, cine[tie, poate ajunge la el [i unul din cele 100 de papioanepe care o târgovi[tean` le-a realizat în ro[u, galben [ialbastru.

O zi sublim`. Nu se claxoneaz`, se posteaz`, sedau flash-uri de mul]umire. Concordie. La TV, suntcampanii cu „oameni care ne fac mândri c` suntemromâni”, se cânt` [i se danseaz`, se aprind instala]iilede iarn`, i se scrie ceva frumos lui Mo[ Cr`ciun, iarîntr-un ora[ mare se m`nânc` 7.500 de sarmale. Cinele-o fi num`rat?

Un r`ut`cios, deh, n-are ce face, arat` fotografiicu câini vagabonzi. „{i noi locuim aici.” Ce s` spun?!Oameni f`r` sim] practic. Ei nu [tiu c` azi e ZiuaNoastr`? Nu e cazul [i nici momentul s` d`m cevanegativ, chiar dac`, ia te uit`, au tras tunurile [i-ac`zut un pomi[or la câ]iva metri de Arcul de Triumf.Totu[i, românii se bucur`, copiii râd, se aud caii,motoarele, uimirile [i scorpionii. Oamenii se cocoa]`-ncopaci, flutur` stegule]e [i-[i fac poze peste poze, gigade poze, s` le stocheze [i s` le trimit` peste Sfinx,pân` la rudele din Japonia, care s` dea like, share, s`vad` toat` lumea c` e s`rb`toare [i c` românul s-ade[teptat „din somnul cel de moarte”.

Tr`im frumos aceast` zi, facem albume, ne sun`m[i ne ur`m, dar când se las` seara, c`ut`m s` vedemdac` nu cumva s-a desprins drapelul acela, pe care-llipisem cu folie de pervaz. L-a cam b`tut vântul, i-o fifost frig... Îl desprindem [i-l ducem în c`mar`, lâng`bradul artificial, iar diminea]a ne trezim lanormalitate. Afl`m c` [i ieri „s-au produs” accidenterutiere, c` oamenii au continuat s` moar` [i c` –asta da „noutate” – unii au mâncat [i au b`ut înexces. Suntem tot acolo. Mai conteaz` c` fumuleliberat de un elicopter nu a fost chiar ro[u? Pe sear`,citim o postare, „India a trimis o sond` spa]ial` c`treplaneta Marte”, [i b`nuim c` [i la ei Internetul seumple la fel. Dar ei n-au nici cârna]ii no[tri [i nicis`rm`lu]ele noastre.

Este bine s` nu uit`m c`, da, 1 Decembrieeste „Ziua tuturor”, adic` [i a noastr`, acelor s`n`to[i prin mila lui Dumnezeu, dar[i a celor care au fost r`ni]i la datorie [i c`,da, se fac multe pentru ace[ti eroi în via]`,dar totu[i mult mai pu]in decât este nevoie!

LOCOTENENT-COLONELCRISTIAN DUMITRA{CU

[email protected]

Locotenent-colonelulCristian Dumitra[cu este redactor-[ef

adjunct în redac]ia militar de radio.

Cu atât mai mult, de ZiuaNa]ional`, când

sentimentele de bine ne daughes, cu atât mai mult se cuvines` ne amintim de ei, s`-i cinstimpe cei pleca]i, jertfi]i, iar pe ceicare sunt pe aici în suferin]`, s`-ic`ut`m [i s` le d`m o mân` deajutor s` se ridice, pentru calumea s`-i vad` [i s`-i aplaude.

Dou` imagini i-au emo]ionatpe românii de pretutindeni laParada Militar` din Bucure[ti,dar [i la defilarea de la Alba Iulia,ambele evenimentele fiindprogramate concomitent, îndiminea]a zilei de 1 Decembrie.Acolo, în ora[ul Reîntregirii, întreSala Unirii [i statuia lui MihaiViteazul, vân`torii de munte,elevii Colegiului Militar Liceal dinAlba Iulia, pompierii [i jandarmiiau defilat prin mijlocul unuiculoar format într-o mare de lumetricolor`. Doi români din asisten]`au fost a[eza]i la loc de cinste,ie[i]i din rând, în centru, în fa]aoficialit`]ilor: un b`trân colonel,veteran de r`zboi, în vârst` de 86de ani, [i un tân`r de aproximativ10 ani, ambii în scaun cu rotile,ambii purtând pe ei cu aceea[imândrie, cu acela[i firesc, culorileDrapelului Na]ional.

Colonelul în retragere IonCorodeanu este pre[edinteleAsocia]iei Veteranilor de R`zboi– Filiala Ministerului AfacerilorInterne din jude]ul Alba. Unb`rbat falnic, care i-a uimit peto]i ziari[tii strân[i în jurulDomniei Sale, prin for]adiscursului, a[a cum st`tea înscaunul comandat electric! S-adefectat camionul plin cumuni]ie, iarna, pe un gern`praznic, sus, în Mun]ii Tatra,în Campania din apus din ’44-’45,unde a stat în z`pad` toat`noaptea s` p`zeasc` înc`rc`tura

pân` au sosit ajutoare... Atunci i-audegerat picioarele, iar pe dreptull-a pierdut dup` o vreme.

Cam la aceea[i or`, laBucure[ti, tot în fa]a tribuneioficiale, sergentul-major DanielPorumb, invalid de gradul I înurma particip`rii la o misiune înteatrul de opera]ii din Irak, în2007, a fost în centrul aten]iei [i înprim-planul camerelor de luatvederi care transmiteau în directdefilarea de la Arcul de Triumf.Faptul c` Daniel Porumb particip`la Ziua Na]ional`, chiar [i înscaunul cu rotile, este aproape unmiracol, început cât se poate de

p`mântean de fostul ministru alap`r`rii na]ionale, Gabriel Oprea(cel care a înlesnit transportarealui pentru [edin]e prelungite deacupunctur` în China), [icontinuat de eforturile absolutremarcabile ale personaluluimedico-sanitar din Spitalul Militarbucure[tean, precum [i aleAsocia]iei Camarazii, care, lun` delun`, pl`te[te facturi importantepentru ca Daniel s` beneficieze deînso]itor permanent, pat medical„inteligent” cu ac]ionare electric`,precum [i de alte dispozitivemedicale absolut indispensabile.

Este bine s` nu uit`m c`, da,1 Decembrie este „Ziua tuturor”,adic` [i a noastr`, a celors`n`to[i prin mila lui Dumnezeu,dar [i a celor care au fost r`ni]i ladatorie [i c`, da, se fac multepentru ace[ti eroi în via]`, dartotu[i mult mai pu]in decât estenevoie! {i c` ar fi bine ca, înprimul rând, noi, militarii, apoiopinia public` s` con[tientiz`mc`, dincolo de 1 Decembrie,mai sunt celelalte 364 de ziledin an.

Page 20: Observatorul militar nr 47

DECESE

20 Observatorul militar Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)IMPACT www.facebook.com/OBSERVATORULMILITARwww.presamil.ro

Sunt caporalul Ciprian-Dorin {uteu încadrat la UM 01607 Cluj-Napoca, domiciliatîn localitatea Morlaca (comuna Poieni) [i adresez rug`mintea de a fi ajutat în ob]inereaunor fonduri financiare necesare fiului meu, în vârst de doar zece luni, pentru efectuareaurgent a unui transplant de ficat. Fiul meu, Daniel-Gabriel {uteu, este diagnosticat cuciroz hepatic decompensat parenchimatos [i vascular, starea sa actual fiind foarteagravat , necesitând urgent un transplant hepatic cu donator viu înrudit genetic. Costurileestimative sunt de 125.000 de euro, dac tratamentul este ales în func]ie de taxelegenerale ale spitalului, sau 165.000 de euro, dac tratamentul ales include tratamentulrealizat de directorul clinicii. Men]ionez c împreun cu familia, colegii sau cercul rela]ionalla care am apelat nu pot sus]ine financiar salvarea vie]ii copilului. Plata trebuie realizatînainte de începerea tratamentului prin depunerea sumei mai sus men]ionate, în contulspitalului. Numele b`ncii: Sparkasse Regensburg; Cont nr. 780010500; BLZ: 75050000;IBAN: DE52750500000780 010500; Swift-BIC: Byladem1RBG.

Cei care doresc pot sprijini demersul umanitar prin dona]ii [i în conturile bancare alesubsemnatului, deschise la Banca Transilvania, astfel: în lei: RO 47BTRL01301201A08237XX; în euro: RO 09 BTRLEURCRT 00A0823701. Persoan`de contact: maior Cristian Dumitru, tel. 0722 579 019, STAR 2343/179. Asocia]ia de Caritate din Armata României Camarazii a ini]iat o campanie de

colectare de fonduri pentru a-l sprijini pe Robert-Sebastian Ursache, fiul maistrului militarIoan-Corneliu Ursache, încadrat la UM 02154 Constan]a.

Fiul maistrului militar, în vârst de 18 ani, este diagnosticat cu cancer hepatic [iurmeaz s efectueze o interven]ie chirurgical de extirpare a lobului stâng al ficatului, lao clinic din Regensburg (Germania). Opera]ia propriu-zis , estimat la 15.000 de euro,este suportat de Casa Na]ional a Asigur rilor de S`n tate, iar suma de 5.000 de euro îieste necesar pentru transport, cazare, traduceri, analize extraspitalice[ti [i alte opera]iuniaferente interven]iei chirurgicale.

Men]ion`m c Asocia]ia de Caritate din Armata României Camarazii a acordat atât înanul 2012, cât [i în 2013, suma maxim prev zut în Regulamentul de Organizare [iFunc]ionare al Asocia]iei de 20.000 lei, iar familia nu are posibilit ]ile materiale suport riiinterven]iei din str in tate.

Cei care doresc pot sprijini demersul umanitar prin dona]ii în conturile bancare aleasocia]iei, deschise la Banca Comercial Român , sucursala Izvor – Bucure[ti, cu men]iuneaPentru Robert, astfel: în lei – RO79RNCB0081101381270005, în euro –RO63RNCB0081101381270002, în USD – RO36RNCB 0081101381270003. St înputerile noastre s d`m unui tân r speran]e de via] .

Pentru mai multe detalii, ne pute]i contacta la numerele de telefon 021.319.58.58 int.2692 sau 2690 sau în re]eaua RNMC – 971018/2692 sau 2690. Colectivul UM 01041 P Predeal solicit ajutor umanitar pentru sprijinirea colegului

lor, plutonier Petre Ionescu, a c rui feti] , Raisa-Maria Ionescu, în vârst de 10 luni, suferde o tumoare pe coloan (tumoare pelvian presacrat retrorectal – teratom matursacrococcigian [i vezic neurogen ), tumor ce trebuie extirpat de urgen] (maximumo lun ) [i are nevoie de o interven]ie chirurgical la spitalul de pediatrie din Viena, Austria.În scopul de a strânge fondurile necesare tratamentului [i interven]iei chirurgicale, circa20.000 de euro, oricine dore[te [i îl poate ajuta, cu orice sum , oricât de mic ar fi ea, opoate face în conturile bancare deschise pe numele mamei, Ionescu Liliana, la RaiffeisenBank: Cont în lei: RO17RZBR0000060007866302. Cont în euro: RO60 RZBR0000060015572857. Pentru informa]ii suplimentare, pute]i contacta familia la numerelede telefon 0721875779 [i 0724081761.

ANUN}URI UMANITARE

SEMNAL

ANIVERS~RI Consiliul Director al ACMRRATIREureaz mult s n tate, via] lung [imulte satisfac]ii, al turi de familie [i ceidragi, urm torilor membri ai asocia]ieicare, în cursul lunii decembrie 2013 [iianuarie 2014, împlinesc frumoasevârste, dup cum urmeaz : generalul-locotenent Chi]acu Anton, generaliide brigad Geampalia F. Ioan, FloreaM. Victor Vasile, coloneii ing. S vu-lescu Romulus, Bucur C. Mircea, colo-neii Tudose Emil, Bleoju Ion,Marfievici Silviu, T nase Mihai, Vi[oiuGheorghe, Stoica Aurel, CristescuMarian, Stamate Emilian, Matei Ion,Bozg Victor, locotenent-colonelulGhinea I. Ion, maistrul militar pr. RaduNicolaie, plutonierul-adjutant pr. Cu[Gheorghe. Transmitem acelea[i ur ri[i membrilor asocia]iei care, în lunadecembrie 2013 [i ianuarie 2014, î[iserbeaz` ziua onomastic` de Sf.Nicolae, Sf. {tefan, Sf. Vasile cel Mare,Sf. Ioan. Consiliul Director al ACMRRATIRE ureaz , de asemenea, tuturormembrilor asocia]iei s n tate, prosperi-tate [i împlinirea tuturor dorin]elor cuocazia s rb torii Na[terii Domnului [ia Noului An.

Consiliul de conducere al ADMRRAlexandru Ioan Cuza ureaz urm to-rilor membri ai asocia]iei care, în lunadecembrie 2013, î[i serbeaz ziuade na[tere, generalii (r) Dumitru Miu,Ion Tutoveanu, coloneii/comandorii(r) {tefan Brum , Ioan Ciulei, IoanCom[a, Miu Georgian, Auric Gui-nea, Gheorghe Lep dat, ConstantinMoisa, Constantin Moldoveanu,Vasile Munteanu, Dumitru Popa,Gheorghe Porojan, Ioan Rujoiu,Nicolae Stan, Ioan Zeicu, locotenen]i-coloneii (r) Daniel Ion, Marian EugenMateescu [i maior (r) Miron mults n tate, via] lung , multe bucurii [isatisfac]ii al turi de cei dragi [i apropia]i.Acelea[i ur ri de suflet le transmitemtuturor celor care î[i serbeaz zileleonomastice. La mul]i ani!

Sfâr[it de an, început de sezonhibernal. Prilej de cuvinte încurajatoare[i pline de speran]e de mai bine, des n tate [i via] îndelungat adresatede pre[edintele Filialei Mihai ViteazulDolj a ANCMRR, comandorul (r) Octa-vian Cococeanu, cadrelor militare în re-zerv [i în retragere din marea familiedoljean , ce-[i s rb toresc cu bucurie,al turi de cei dragi, ziua de na[tere [ionomastica de Sfin]ii Nicolae [i {tefan.Cu profund recuno[tin] [i sfântvenera]ie sunt aminti]i [i cei care în ultimavreme au trecut la cele ve[nice [i alec ror suflete curate ne privesc acum dinceruri. Al tur m [i noi ur rile noastre,de pace [i lini[te l untric bravilorcamarazi de toate armele, dup cumurmeaz : coloneii/comandorii (r) {tefanAndreescu, Nicolae Be]iu, {tefanGrigore, Costel Georgescu, StelianIonescu, Ion Merfu, {tefan Neac[u,{tefan P`l`rie, Ion Petre, {tefanSmarandache, Napoleon Vl descu,Dumitru V`duva, Marin Popa, loco-tenen]i-coloneii (r) Petre Briceag, Nico-lae Ionescu, {tefan Lâja, CristianaMladin, {tefan Pavel, Mariana Petrovici,[tefan Pondil , maiorii (r) AlexandruCoteanu, Cristian Nicolaescu, Constan-tin Neagoie, {tefan Sbârlea, c pitanii (r)Ioan Chelmu[, Gheorghe Grigore,{tefan Militaru, mai[trii militari prin-cipali/plutonierii-adjutan]i (r) NicolaeAnghel, Teodor Albu, Nicolae Ar mitu,Lucian B cal , Radu Bica, GheorgheBudelici, Florea Boab , {tefan B lu] ,Ironim Cândea, Nicolae D rac, MarinDumitru, Mih i] Ghinea, {tefan Io-nescu, {efan Moraru, George Ne[tian,Gheorghe R`doi, Dumitru Stepanov,{tefan Udi] , Mircea Udric , {tefanV caru, Grigore Zenogeanu. La mul]iani, stima]i camarazi!

Filiala ANCMRR sector 6 Bucure[titransmite tuturor membrilor s i care î[ianiverseaz în luna decembrie 2013ziua de na[tere [i ziua onomastic de Sf.Nicolae cele mai calde ur ri de s n tate,fericire, bucurii, împlinirea tuturordorin]elor [i un c lduros La mul]i ani!Amintim pe colegii no[tri: generalii de

FUNC}II SCOASELA CONCURS

Cei peste o mie de membri ai FilialeiMihai Viteazul Dolj a ANCMRR cu maredurere au aflat de destinul colegului lor,general de brigad (r) P~STAE ION,care s-a întrerupt brusc [i nemilos, dupo suferin] nemeritat , l sând în urm`îndurera]i, camarazi, familie (mam`suferind ), so]ie [i doi copii, rude [inumero[i prieteni. Om de o rar ]inutmoral , iubitor de adev r [i de viitor mereuîn devenire, a fost un exemplu de d ruire,cu o deosebit noble]e sufleteasc , mo-dest [i decent, omenos [i respectuos,caracter sociabil, la nevoie de un realfolos pentru colegii s i afla]i la vârstasenectu]ii. A[a îl cunosc [i i-au sim]itapropierea, mai bine de un deceniu,colegii de filial , câ[tigându-le merituosrespectul [i iubirea curat , camarade-reasc . Repere de o moral incan-descent ce le vor lumina ve[nic memoriacu chipul p trunz tor al nepre]uituluigeneral de brigad în rezerv P stae Ion.Dumnezeu s -l odihneasc în veci!

Universitatea Na]ional` deAp rare Carol I anun] scoaterea laconcurs a urm toarelor posturi didacticevacante: Facultatea de Comand [i StatMajor: Departamentul For]e Terestre instructor avansat, pozi]ia 15, discipli-nele: Art militar – For]e Terestre. Tacticagenurilor de arm – ofi]er (arma Geniu).Facultatea de Securitate [i Ap rare –Departamentul Opera]ii Întrunite, StudiiStrategice [i de Securitate instructorsuperior, pozi]ia 32, disciplina: Politici [istrategii NATO – ofi]er. DepartamentulSisteme Informa]ionale Militare [i Infor-ma]ii pentru Ap rare instructor superior,pozi]ia 19, disciplina: R zboi electronic –ofi]er. Condi]ii generale pentru înscriereala concurs a candida]ilor: s fie licen]ia]i îndomeniul {tiin]e militare, informa]ii [i

V` semnal`m apari]ia num`rului 154/2013 alziarului Orizont militar, editat de Divizia 4 InfanterieGemina din Cluj-Napoca, edi]ie care vine, ca de obicei,cu [tiri [i materiale din actualitatea cazon`transilv`nean`. Impresionant interviul realizat desergent-major Ovidiu Sfâriac cu c`pitanul Flaviu Balea,comandant de companie în Batalionul 317 CercetareVl`deasa (unitate de elit` a armatei române), centrulde greutate al batalionului.

În paginile sale ve]i putea citi articole interesantelegate de s`rb`torirea a 90 de ani de la înfiin]areaBatalionului 7 Arunc`toare Proiectile ReactiveGeneral Vasile Danacu, unitate de tradi]ie a artilerieiromâne, precum [i a 94 de ani de existen]` aColegiului Militar Liceal Mihai Viteazul. Dincolo derubricile consacrate deja printre cititorii fideli, ne-aatras aten]ia articolul România cre[tin`: Sfântul ApostolAndrei, sub semn`tura lui Traian Stoi]a. (E.D.)

Colonelul D`nu] C`ld`raru, ofi]er în biroulînv`]`mânt superior din Direc]ia mana-

gement resurse umane, a sus]inut s`pt`mânatrecut` teza de doctorat cu tema „{coala în ecua]iadezvolt`rii comunitare [i a politicilor publice”, laFacultatea de Psihologie [i {tiin]ele Comunic`rii -Universitatea din Bucure[ti. Cum demersul a fostînso]it de succes [i cum viitorul de]in`tor al titluluide doctor în [tiin]ele educa]iei este un vechicombatant pe frontul presei militare (a scris, printrealtele, la „Curierul armatei” [i „Observatorulmilitar”), îl felicit`m [i-i dorim spor în activitateapublicistic` [i de cercetare viitoare. (C.P.)

Conducerea Brig`zii 2 InfanterieRovine din Craiova este al turi de familiaP stae la marea durere pricinuit de tre-cerea în nefiin] a celui care a fost generalulde brigad (r) P~STAE ION, fost coman-dant al Corpului 3 Armat din Craiova.Ne exprim`m întreaga noastr com-pasiune pentru pierderea suferit .Dumnezeu s îl odihneasc în pace!

Generalul-maior Nicolae Ciuc î[iexprim profundul regret la aflarea tragiceive[ti privind trecerea în nefiin] a celuicare a fost generalul de brigad (r)P~STAE ION [i î[i exprim întreagacompasiune pentru familia îndurerat dincauza pierderii suferite. Dumnezeu s îlodihneasc în pace!

Colectivul Direc]iei domenii [i infra-structuri [i al unit ]ilor militare subor-donate anun] cu profund regret [i cuinimile îndoliate c , la data de 29.11.2013,s-a stins din via] generalul de brigad (r)ing. TÂRZIORU MIRCEA, fost loc]iitoral [efului Direc]iei domenii [i infrastruc-turi, în perioada 1973-1982. În lunga saactivitate de specialist militar în construc]iia dat dovad de pricepere, profesiona-lism, d ruire [i devotament, punând maipresus de orice datoria fa] de meseriaaleas , realizând al turi de ofi]eri, subofi]eri[i civili lucr ri deosebite pentru obiectivede importan] social , cultural , de înv ] -mânt [i s n tate. Suntem al turi de familiaîndoliat , c reia îi transmitem sincere con-dolean]e [i întreaga noastr compasiune.Dumnezeu s -l odihneasc în pace!

La numai 60 de ani, ne-a p r sit PETCUDANIELA, pre[edintele SCMD Sector5 Bucure[ti. Dumnezeu s-o odihneascîn pace!

Colectivul Direc]iei opera]ii esteal turi de familia locotenent-coman-dorului Lucian B rbuceanu în greauasuferin]` pricinuit` de trecerea înnefiin]` a bunicului s`u. Sincerecondolean]e familiei îndurerate!Dumnezeu s -l odihneasc în pace!

Comitetul Executiv al Organiza]ieiJude]ene a Cadrelor Militare în Rezerv[i în Retragere Aurel Vlaicu Prahova

Plutonierul-major Claudiu Hermeneanu, din U.M. 01375 Constan]a, a fostdiagnosticat cu adenocarcinom de colon descendent stadiul II cu colonostam (cancer decolon cu afectarea altor organe interne), actualmente fiind internat la Institutul de OncologieFundeni pentru noi investiga]ii [i interven]ii chirurgicale. Subofi]erul a mai avut o interven]iechirurgical la 14 mai 2013, la Spitalul Militar de Urgen] Constan]a. So]ia sa nu are loc demunc [i a n scut un b ie]el la 13 iunie 2013. Cei doi so]i de]in împreun o locuin]achizi]ionat prin credit ipotecar ce va fi scadent în anul 2040. Cei care doresc s ajutefinanciar pentru continuarea tratamentului pot depune orice sum de bani în contul luiClaudiu Hermeneanu: RO46RZBR0000060001911920 Raiffeisen Bank. V rug`m s ne ajuta]i pentru a reda speran]a unui copila[. Alexandru-Mihai

Plugariu este din Bucure[ti, are nou ani [i este diagnosticat cu osteogenez imperfect(maladia Lobstein-boala oaselor de sticl ). Pân în momentul de fa] , a avut 30 fracturi,majoritatea la membrele inferioare (femururi) [i antebra]. Toate fracturile survenite înperioada de sugar au fost imobilizate cu desou-uri de vat , iar odat cu cre[terea sa, a fostimobilizat cu ghips. Alexandru are nevoie, urgent, de dou tije telescopice pentrufemururi, care cost circa 4.000 de euro/bucat . Mai multe detalii despre Alexandrupute]i g`si la adresa de web: http://plugariualexandru.wordpress.com/, la email:[email protected] sau sunând la num rul de telefon 0720.394.186. Cei caredoresc, pot sprijini demersul umanitar prin dona]ii în conturile bancare, pe numelePlugariu Floren]a, deschise la Banca Transilvania din Bucure[ti, Sucursala MihaiBravu, astfel: în lei-RO32BTRL04301201 C17354XX; în euro – RO07BTRL04304201-C17354XX. La numai 29 de ani, caporalul Octavian-Ionu] Barbu, din cadrul Companiei Poli]ie

Militar [i Protec]ia For]ei a UM 02211 Bucure[ti, a trecut printr-o grea cump n . A fostdiagnosticat cu tumor de trunchi cerebral infiltrativ , care, în aproximativ opt luni, a evoluatprogresiv, provocându-i tulbur ri de degluti]ie [i pareze. La 10 ianuarie a.c., a fost operatîn Spitalul Universitar de Urgen] Militar Central Dr. Carol Davila.

Octavian-Ionu] este unul dintre cei mai vechi militari profesioni[ti din UM 02211.Colegii s i spun c mereu s-a eviden]iat prin grija fa] de ceilal]i [i prin dedica]ia de care adat dovad în rezolvarea misiunilor în care a fost angrenat. Acum, spun ei, este momentuls -i întoarc faptele bune [i, de aceea, i-au fost [i îi sunt al turi în clipele de încercare. Dar,pe lâng sprijinul moral, Octavian-Ionu] are nevoie [i de un sprijin material, iar colegii facun apel, în acest sens, c tre camarazii din alte unit ]i. Aceia care doresc s îl ajute o pot faceprin dona]ii în contul RO88BRDE441SV63424244410. Colectivul U.M. 02490 F Bucure[ti solicit ajutor umanitar pentru sprijinirea colonelului

(r) Ion P un, autor al programului sintetic de contabilitate [i salarizare, versiunile Cobol [iWindows, care a fost diagnosticat cu cancer la colon. În scopul de a strânge fondurilenecesare tratamentului foarte costisitor (4.200 de euro o [edin] ), dup opera]ia efectuat înTurcia, oricine dore[te [i îl poate ajuta (în special cei care s-au folosit [i înc se mai folosescde programele dumnealui), cu orice sum , oricât de mic ar fi ea, o pot face în contul bancardeschis la Banca Pireus Bank, pe numele P`un Ion, cont în lei:RO06PIRB4201353364001000. Pentru informa]ii suplimentare, îl pute]i contacta la num rulde telefon 0722 774 362. Colectivul UM 01294 Br ila solicit ajutor umanitar pentru sprijinirea fostului

coleg, sergent-major (r) IONU} BÂTC~, diagnosticat la vârsta de 31 ani cu encefalopatiepost-anoxic [i tetraparez spastic . Pentru continuarea tratamentului în sum de aproximativ16.000 lei, oricine dore[te [i îl poate ajuta, o poate face în contul IBANRO19RNCB0048137801880001, deschis la Banca Comercial Român , având ca titularASOCIA}IA IONU} BÂTC~. Pentru informa]ii suplimentare, familia militarului poate ficontactat la nr. de tel. 0771 265 533.

anun] cu regret trecerea în nefiin] acelui care a fost colonelul (r) COST~-CHESCU COSTACHE. A încetat smai bat o inim generoas , ne-a p r situn spirit viu [i înalt, un militar cu voca]ie,specialist în arma artilerie terestr , unom de o probitate moral impecabil .Ofi]er din promo]ia 1949 a servit patriacu credin] [i devotament sub rigorileJur mântului militar peste 38 de ani,îndeplinind diferite func]ii în unit ]imilitare operative ale armatei române,inclusiv cea de [ef de curs la Centrul dePreg tire a Cadrelor de Artilerie Teres-tr (U.M. 01591) Ploie[ti. Trecând decurând în ve[nicie, a l sat un gol îninimile celor care i-au cunoscut d ruirea,camaraderia [i sufletul m re]. Sincerecondolean]e familiei îndoliate! Dum-nezeu s -l odihneasc în pace!

Membrii Filialei sector 6, ANCMRR,colegii, prietenii, camarazii apropia]i î[iexprim profundul regret pentrutrecerea în nefiin] a colonelului (r)(RAA) MAIOR GHEORGHE VIO-REAN, dup o lung [i grea suferin] .Om cu o înalt preg tire profesional [icu calit ]i etice [i morale deosebite,apropiat, stimat [i respectat de to]i ceicare l-au cunoscut, membru fondator alfilialei, colonelul (r) (RAA) MaiorGheorghe Viorean reprezint o pier-dere important pentru filiala noastr .Condolean]e familiei îndoliate! Dum-nezeu s -l odihneasc în pace!

Colegii din cadrul Direc]iei personal[i mobilizare sunt al turi de locotenent-colonelul Cristian Cebuc în încercareagrea prin care trece ca urmare a decesu-lui mamei sale. Sincere condolean]efamiliei îndurerate!

Colectivul Comandamentului comu-nica]iilor [i informaticii [i al unit ]ilormilitare subordonate î[i exprim întreagacompasiune [i este al turi de colonelulDumitru Lungu în aceste momente degrea încercare pricinuite de pierdereasocrului s u, POLHAC GHEORGHE.Transmitem sincere condolean]efamiliei îndoliate! Dumnezeu s -lodihneasc în pace!

ordine public sau într-un domeniu în-rudit cu profilul postului pentru carecandideaz ; s fac dovada capacit ]iide comunicare în limbile oficialeNATO; s fie aprecia]i în ultimii trei anicu cel pu]in calificativul Foarte bun.Candida]ii la concurs vor depune, pân`la data de 6.01.2014, rapoartele departicipare la concurs, înso]ite dedocumentele precizate în Ordinulministrului ap r rii na]ionale nr. M58/2013, la sediul institu]iei din Bucure[ti,{os. Panduri, nr. 68-72, sector 5. Con-cursul se va desf [ura în conformitatecu Ordinul ministrului ap r rii na]ionalenr. M58/2013 [i Metodologia deconcurs pentru ocuparea posturilor di-dactice [i cercetare vacante din UNAp.Participarea la concurs a personaluluimilitar este condi]ionat de avizareaacestuia de comisiile de selec]ie, în conf-ormitate cu Ordinul ministrului ap r riina]ionale nr. M 22/2010. Informa]iila tel. 021 319 48 80, int. 0121, 0136.

brigad (r) Nicolae G l ]eanu, NicolaeCorduneanu, Nicolae Ilie, Nicolae Matei;comandorul (r) Titus Voicu [i coloneii (r)Vasile Gu[u, Nicolae Lungu, NicolaeCiortea, Neculai Viera[u, Nicolae R scanu,Nicolae Lupovici, Nicoli] Cercelaru,Nicolae Gui, Nicolae R dulescu.

Consiliul Director al Asocia]iei Caseide Ajutor Reciproc a Pensionarilor Mili-tari din municipiul Bucure[ti [i jude]elelimitrofe ureaz mult s n tate, via]lung [i satisfac]ii al turi de familie [i ceidragi, membrilor asocia]iei care, încursul lunii decembrie 2013, î[i aniver-seaz ziua de na[tere sau î[i serbeazziua onomastic de Sf. Nicolae. Men]io-n m colegii no[tri dup cum urmeaz :general-maior (r) Emilian Ursu, coloneii(r) Dumitru Nicolicea, Vasile Gu[u,Vasile Aioanei, Nicolae Lupovici, NicolaeGui, Nicoli] Cercelaru, Nicolae Mu[uroi,Nicolae Rot ri]a, Nicolae R`c`sanu,Nicolae Scrieciu [i Nicolae Cana, precum[i comandorul (r) Titus Voicu [ilocotenent-colonelul (r) Nicolae Neac[u.Tuturor le dorim fericire, bucurii [iîmplinirea tuturor dorin]elor. La mul]i ani!

Page 21: Observatorul militar nr 47

ÎN LUMINAASTRELOR

21CALEIDOSCOPNr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

PLUTONIER ELENA-IRINA [email protected]

COLONEL (R) TEODOR AMZOICRIPTOGRAFIE

ILARION BARBU

Dezlegare la careulREBUS

din Observatorul militar nr. 46/2013

POPULAR~

Dezlegare la criptografiaEROI (6,3,4,1 - 2,7,2,5,10,4,6,7,2,6)

din Observatorul militar nr. 46/2013:

PROTEC}IE (2,6,5,6,2,9,6)

FOTO

: RO

ME

O F

RA

RU

’’

{TIA}I C~...

COGITO

Sfîntul Mucenic Dasius, amintit încalendarul nostru la 3 decembrie, a fostosta[ cre[tin din Axiopolis. Refuz#nd s`participe la Saturnalii, a fost decapitat înanul 304.

Sfîntul Mucenic Mercurie a fost osta[de origine scitic` în timpul lui Decius. Într-olupt` \mpotriva barbarilor i s-a ar`tat îngerulDomnului. Invitat s` aduc` jertfe zeilor, arefuzat. Împ`ratul a poruncit s` fie omor#t.Biserica noastr` îl pr`znuie[te pe 8decembrie. Sf#ntul Mucenic Dasius

ORIZONTAL: 1) Prezint` emisiu-nea O dat`-n via]` (pren.) – Postav!2) {tiin]a frumosului. 3) O ie[ire în lume,odat` în via]` – C`]el! 4) Uniune preo-]easc` – Dorin]`. 5) Unu este cui! – Techeam` la vorb` – Perioad` istoric`.6) Ins – Ne ofer` flori (pl.) 7) A facecaneluri – Soare egiptean. 8) Cu el dai labil` – Are leg`turi sus puse. 9)Lovitur`militar` – Sprijinul viilor (pl.) 10) Pericoleposibile – Marea Britanie pe autoturism.

VERTICAL: 1) ... Jianu, haiduc ol-tean – Vedet`. 2) Li se îndeplinesc toatedorin]ele. 3) Numele unui cânt`re] demuzic` popular` – Meseria lui Cupidon.4) Autorul volumului Ciulinii B`r`ga-nului (pren.) – Cepar! 5) Fire – Acut!6) Sup`rat – La distan]`. 7) F`r` credin]`– Gre[eli. 8) Dup` apusul soarelui.9) Document – Nota muzical` – Elec-trocardiogram` (abr.) 10) O pies` deinim` – Casa din pom.

... Micul stat european Andorra din Mun]ii Pirinei este autonom din 1278?

... Oceania num`r` nu mai pu]in de 10.000 de insule?

... Gibraltar este celmai mic teritoriu aservitde pe P`mânt - 6,5 km2?Apar]inând de MareaBritanie [i situat pe openinsul` stâncoas` însudul Peninsulei Ibe-rice, Gibraltar desparteEuropa de Africa [i areo lungime de 14 km.

... Singurele statedin lume urbanizate întotalitate sunt: Guadelupa, Nauru, Monaco, Singapore, Bermuda [i Gibraltar?

... Neavând leg`tur` cu Oceanul Planetar, Marea Caspic` este cel mai mare lacde pe Glob - 371.800 km2?

... Indonezia este cel mai mare arhipelag al lumii (peste 13.799 de insule) ? Sedesf`[oar` pe 5.500 de km, de la vest la est.

... Sarea din salinele din România este suficient` încât s` hr`neasc` 20 de aniîntreg globul?

... Crocodilul nou-n`scut e de trei ori mai lung decât oul din care abia a ie[it?

... Unele specii de bambus pot cre[te [i cu un metru pe zi?

COLONEL (R) TEODOR AMZOI

Patria nu e p`mântul pe care tr`im din întâmplare, ci e p`mântul pl`m`dit cusângele [i înt`rit cu oasele înainta[ilor no[tri.

BARBU {TEF~NESCU DELAVRANCEA

TRANSANTA, IADA, ICAR,PRAPAD, RI, L, PIVOTA, AUT,

AMAGI, CARNAVAL, CITIT, ANA,AS, GAINAR, IAPA, NETA.

Berbec (21 martie-20 aprilie): Traversa]i o perioad`favorabil` acumul`rii de cuno[tin]e pe mai multe planuri. Sunte]i

hot`rât s` face]i schimb`ri radicale la nivel emo]ional [i s` pune]ipunct unei leg`turi care dureaz` de ani buni.

Taur (21 aprilie-20 mai): Lucrurile se precipit` mai ales înrela]ia cu o rud`. Suprasolicitarea din ultima vreme v` afecteaz`

sistemul imunitar [i v` sim]i]i sl`bit. Ave]i mai mult` grij` la ceea cemânca]i [i v` hot`râ]i chiar s` ]ine]i o diet` impus` de medic.

Gemeni (21 mai-21 iunie): Neîncrederea în for]ele propriiv` taie elanul [i merge]i pe ideea c` trebuie pentru moment s`

v` mul]umi]i cu rezultate mici. La serviciu ave]i unele probleme dincauza unui coleg care v-a transferat o parte din lucr`rile lui.

Rac (22 iunie-22 iulie): Încuraj`rile prietenilor v` sunt utile[i v` ofer` un plus de încredere în realizarea unui plan de b`taie,

spre a atrage sponsori, care doresc s` investeasc` în ideile [i proiectelepe care le demara]i.

Leu (23 iulie-22 august): V` feri]i s` v` expune]i p`rerile [is` v` ar`ta]i nemul]umirile. Problemele de acas` v` afecteaz`

activitatea profesional`, unde face]i mici gre[eli.Fecioar` (23 august-22 septembrie): Reu[i]i s` enerva]iun superior prin abordarea tran[ant` a unei probleme de natur`

financiar`. Trebuie s` l`sa]i garda jos ca s` atrage]i oamenii de careave]i nevoie, pentru a v` oferi solu]ii eficiente [i realiste la neclarit`]ilede ordin birocratic.

Persoanele n`scute pe data de10 ale lunii îmbin` armoniostalentul comunic`rii la nivel

psihologic cu m`iestria de a fibuni lideri. Înc`p`]ânarea, dar[i r`bdarea îi fac adversari detemut. Nu cedeaz` pân` nu-[iduc la îndeplinire planurile [i

î[i cunosc bine interesele.Aparent sensibili, sunt de

regul` stâlpul unei rela]ii saual unei familii.

Balan]` (23 septembrie-22 octombrie): G`si]i mai multevariante de oferte la achizi]ionarea unui produs costisitor pe care îl

c`uta]i de mai multe luni. Tensiunile din rela]ia cu persoana iubit v fac mairadical [i c`uta]i singur tatea pentru a v pune ordine în gânduri [i priorit ]i.

Scorpion (23 octombrie-21 noiembrie): Graba stric`treaba întotdeauna [i sunte]i tras de mânec` de un om drag

dumneavoastr`, care reu[e[te s` v` pondereze impulsurile.S`get`tor (22 noiembrie-20 decembrie): Ave]i nevoies` c`p`ta]i mai mult` încredere în oamenii apropia]i pentru ca

ace[tia s` se poat` deschide cu u[urin]` în fa]a dumneavoastr`.C`ut`rile pe plan profesional continu`, deoarece mereu se ive[te cevacare s` nu v` satisfac` cerin]ele.

Capricorn (21 decembrie-19 ianuarie): Înv`]a]i dingre[elile celorlal]i [i sunte]i atent la reac]iile acestora. Drumurile

pe care le ave]i de f`cut în interes familial v` aduc [i ve[ti care v` vorschimba planurile.

V`rs`tor (20 ianuarie-18 februarie): Felul în care adopta]iexperien]ele prin care trece]i îi fac pe cei din jur s`-[i schimbe

p`rerea despre dumneavoastr`. V` ar`ta]i compasiunea fa]` de oameniiafla]i în suferin]` [i încerca]i în limita posibilului s`-i ajuta]i.

Pe[ti (19 februarie-20 martie): C`l`tori]i des în acestezile, dar pe distan]e scurte. Inten]iona]i s` petrece]i mai mult

timp în sânul familiei [i s` da]i curs activit`]ilor sportive sau care v`solicit` fizic.

SFIN}I MILITARI

DINTRE CEI CARE S-AU DISTINS ÎN LUPT~,RECUCERIND PRIN JERTFÃ RESPECT CU ONOARE.

ARRD U CCCCCA

Gibraltar

D

Page 22: Observatorul militar nr 47

Radar economicPAGIN~ REALIZAT~ DE LOCOTENENT-COLONEL GHEORGHE VI{AN

22 FINANCIAR Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

Guvernul a aprobat normele deaplicare a Programului de garantare acreditelor pentru IMM-uri. În [edin]a des`pt`mâna trecut`, Executivul a aprobatprintr-o hot`râre Normele metodologice deaplicare a Ordonan]ei de urgen]` privindProgramul de garantare a creditelor pentruîntreprinderi mici [i mijlocii (IMM).Programul const` în acordarea unei linii decredit, în valoare maxim` de cinci milioanede lei/IMM, pe o perioad` de maxim 24 deluni, [i garantarea creditului de stat, înprocent de cel mult 50% din valoareafinan]`rii. Normele metodologice aprobatestipuleaz` faptul c` tragerile din linia decredit se pot efectua integral sau par]ial, darsumele trase pot fi utilizate exclusiv pentrufinan]area capitalului de lucru. De asemenea,actul normativ detaliaz` activit`]ile care nupot fi finan]ate din lina de credit. Hidroelectrica a decis s` vând`

alte 14 microhidrocentrale. AdunareaGeneral` a Ac]ionarilor Hidroelectrica aaprobat, de curând, a doua etap` a strategiei

de valorificare a unor centrale hidroelectricede mic` putere (CHEMP), potrivit unuicomunicat al companiei. Astfel, în zilele de 23[i 24 ianuarie 2014, vor fi scoase la vânzare,prin licita]ie public` deschis` cu strigare, 14microhidrocentrale grupate în [apte pachetede active, pre]ul total de pornire a licita]iilorfiind de 46,2 milioane lei (circa 10,4 milioanede euro). În prima etap`, la licita]ia din iunie2013, Hidroelectrica a vândut, cu 46,8milioane lei (aproximativ 10,5 milioane euro),

14 CHEMP-uri cu o putereinstalat` de 9,4 MW. Restan]ele

românilor la crediteleîn lei, în cre[tere.Conform unui raport alB`ncii Na]ionale aRomâniei, în octombrie,comparativ cu luna anterioar`, valoareatotal` a creditelor în lei restante ale popula]iei[i firmelor a crescut cu 1,24%, la circa 13,487miliarde de lei. Restan]ele la creditele învalut` se ridicau la 20,134 miliarde de lei(echivalent), în sc`dere cu 0,8%. Totalulcreditelor în lei atingeau, în octombrie,86,261 miliarde lei (+0,5% fa]` de lunaprecedent`), din care 34,512 miliarde de leicontractate de popula]ie, restul fiindîmprumuturi luate de agen]ii economici.Creditele în valut` totalizau 136,401 miliardede lei (-2,1%), din care 68,899 miliarde lei(echivalent) contractate de popula]ie, iardiferen]a de agen]ii economici. ZTE va investi 100 de milioane

de euro în România. Unul dintre cei maimari produc`tori mondiali deechipamente telecom, grupul chinez ZTE,va derula în urm`torii doi ani un programde investi]ii de circa 100 de milioane deeuro în ]ara noastr`. Anun]ul a fost f`cutrecent de [eful ZTE România, LorianVintil`, care a mai ar`tat c` banii vor fialoca]i pentru înfiin]area a dou` centre deservicii [i a unei linii de produc]ie deechipamente telecom. Din 2014, Polonia va începe

exploatarea gazelor de [ist. Ministruladjunct al mediului din Polonia, PiotrWozniak, a declarat c` exploatareacomercial` a gazelor de [ist în aceast` ]ar`va începe de anul viitor, transmite AFP.Declara]ia a fost f`cut` dup` ce firma SanLeon Energy a publicat primele rezultate -foarte bune, în opinia lui Wozniak- ale unorfor`ri efectuate în nordul Poloniei. Extrac]iaexperimental` fusese lansat` în iulie.Guvernul prevede investirea a 12,5 miliardede euro, pân` în 2020, pentru exploatareaacestor z`c`minte.

România [i China au semnat mai multe acorduri de colaborare în domeniileenergiei (nuclear`, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial,societ`]ii informa]ionale [i al culturii, cu ocazia vizitei efectuate de premieruluichinez Li Keqiang în ]ara noastr`, în perioada 25-28 noiembrie.

Astfel, Departamentul pentru Energie [i Administra]ia Na]ional` din Chinapentru Energie au încheiat un memorandum de în]elegere pentru cooperareîn domeniul proiectelor nucleare. De asemenea, conducerea Nuclearelectricaa semnat cu pre[edintele companiei China General Nuclear Power Corporationo scrisoare de inten]ie pentru colaborare, directorul Complexului EnergeticOltenia a încheiat cu pre[edintele companiei China Huadian Corporation unacord de inten]ie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric dela Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cupre[edintele companiei China National Electric Engineering o în]elegere pentrureabilitarea grupurilor 3 [i 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorulcompaniei de proiect pentru construc]ia hidrocentralei Tarni]a-L`pu[te[ti(jude]ul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepre[edinteleexecutiv al Sinohydro Corporation.

Un contract important a fost semnat între compania chinez` Ming YangWind Power Group [i Romanian P`unescu Corporation. Potrivit acestuia,partea chinez` va investi peste 400 de milioane de dolari în centrale eoliene [iechipamente de export. Totodat`, a fost semnat [i memorandumul deîn]elegere pentru sprijinirea companiei de telecomunica]ii Huawei Technologiesîn vederea înfiin]`rii unui centru regional la Bucure[ti. Reprezentan]iiguvernelor român [i chinez au convenit [i un program cultural pentru perioada2013 – 2016, un acord de înfiin]are [i func]ionare a Institutului Cultural Românde la Beijing [i a Centrului Cultural Chinez de la Bucure[ti [i un memorandumde în]elegere privind promovarea cooper`rii investi]ionale. Alte acordurideosebit de importante pentru cele dou` state vizeaz` înfiin]area în comun aunui parc tehnologic [i reluarea exportului de bovine pentru reproduc]ie [icarne de porc c`tre China.

Referitor la proiectele parafate, primul-ministru Victor Ponta a afirmat c`acestea dep`[esc cinci miliarde de euro, anun]ând, totodat`, c` va urm`ripersonal implementarea acestora.

CHINA VA INVESTI MASIVÎN ROM@NIA

Valoarea investi]iilor chineze rezultate în urmavizitei oficiale a premierului Consiliului de Stat

al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, la Bucure[tidep`[e[te cinci miliarde de euro, a anun]at, joia trecut`,primul-ministru Victor Ponta.

SPOR DE 100% PENTRUPERSONALUL SANITAR CARE

LUCREAZ~ SUPLIMENTAR

S`pt`mâna trecut`, Guvernula adoptat trei documente îndomeniul s`n`t`]ii. Astfel, printr-unmemorandum, au fost deblocate1.124 de posturi vacante dinunit`]ile sanitare în vedereaocup`rii lor prin concurs/examen. Majoritatea posturilor serefer`, în special, la personal

De anul viitor, personalul care lucreaz` în sistemulpublic de s`n`tate va beneficia de un spor de 100% dinsalariul de baz` al func]iei îndeplinite pentru muncaprestat` în afara orelor normale de lucru.

medical - medici de toatespecialit`]ile, asisten]i medicali,moa[e, infirmiere. De asemenea,printr-o hot`râre, s-a decissuplimentarea bugetuluiMinisterului S`n`t`]ii cu 200 demilioane de lei din Fondul derezerv` bugetar` la dispozi]iaGuvernului, pentru decontarea la

spitale a serviciilormedicale efectuate,astfel încât, lasfâr[itul anului, s`nu mai existearierate în sistemulsanitar.

Al treileadocument aprobatde Executiv este onot` privindformularea unuiamendament laOUG 103/2013privind salarizareapersonalului pl`titdin fonduri publiceîn anul 2014, princare se vaintroduce un noualineat ce prevede

ca, în vederea asigur`riicontinuit`]ii activit`]ii dinsistemul sanitar, munca depus` înzilele de repaus s`pt`mânal, des`rb`tori legale [i în celelalte zileîn care, în conformitate cureglement`rile în vigoare, nu selucreaz` în cadrul schimbuluinormal de lucru se pl`te[te cu unspor de 100% din salariul de baz`al func]iei îndeplinite. Muncaastfel prestat` [i pl`tit` nu secompenseaz` [i cu timp libercorespunz`tor. Credem c` prinacest amendament vom rezolvaproblema de interpretare diferit` amai multor angajatori sau aorganelor de control [i astfel venimîn întâmpinarea cererilororganiza]iilor sindicale, a precizatministrul s`n`t`]ii, EugenNicol`escu.

MONEDA NA}IONAL~, ÎN APRECIERE

Moneda na]ional acâ[tigat teren atât înraport cu euro [i dolarulamerican, cât [i cu franculelve]ian [i lira sterlin`.Vineri, 29 noiembrie,francul elve]ian valora3,6071 lei, iar lira sterlin`5,3281 lei, în sc`deres`pt`mânal` cu 1,06 bani,respectiv cu 0,89 bani.Pe pie]ele valutareexterne, euro s-a apreciatfa]` de dolar [i yenuljaponez, ca urmare afaptului c AngelaMerkel, cancelarulGermaniei, a ajuns la unacord cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentruformarea unui guvern decoali]ie. Astfel, la sfâr[ituls`pt`mânii trecute, uneuro era cotat la 1,36dolari, respectiv 139,2yeni japonezi (cel mairidicat curs din ultimiipatru ani). Tot vinereatrecut , paritatea lir`sterlin`/dolar dep`[eanivelul de 1,6380 (celmai ridicat curs dinaugust 2011 pân` înprezent), dup` apari]iadatelor privind cre[tereaaprob`rilor pentrucredite ipotecare înMarea Britanie, înoctombrie, la cel mairidicat nivel din ultimii[ase ani, [i al avansuluipre]urilor locuin]elor.

Ultima s`pt`mân` a lunii noiembrie a fost una favorabil` leului,care s-a înt`rit fa]` de principalele valute, tendin]` care ar puteas` se p`streze pân` la sfâr[itul acestui an.

Page 23: Observatorul militar nr 47

RELIGIE 23Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

6 DECEMBRIE - POMENIREA SFÂNTULUI NICOLAE,ARHIEPISCOPUL MIRELOR LICHIEI, F~C~TORUL DE MINUNI

Tradi]ia bisericeasc` istorise[te c`pruncul a supt numai de la sânul

drept al mamei sale, pentru luare-aminte c`va fi pomenit în rândul drep]ilor, darniciodat` în zilele de miercuri [i vineri depeste s`pt`mân`, ceea ce dovedea c` sfântulde mai târziu avea s` fie un mare postitor.

Înc` din primii ani ai vie]ii sale, SfântulNicolae s-a l`sat cuprins de o mil`pustiitoare fa]` de aproapele s`u, fie copil, fievârstnic. Într-o diminea]`, plecând Nicolaeîn cetate de mân` cu mama sa, cei doi aunimerit într-o îmbulzeal` de oameni, pe ostr`du]` îngust`, pavat` cu piatr`. O feti]`c`zuse pe fereastr` [i se zdrobise pecaldarâm. Chipul ei frumos [i palid erabr`zdat de un fir de sânge. Al`turi,îngenuncheat, plângea amarnic tat`l copilei,cuprins de o jale f`r` de margini. MiculNicolae s-a aplecat asupra feti]ei [i a s`rutat-osub privirile tuturor celor din jur. Copila adeschis ochii, clipind des, apoi s-a ridicat,sculându-se din moarte, ca [i când s-ar fitrezit din somn. Întrebat fiind de tat`l feti]eicine este, copilul i-a r`spuns c`-l cheam`Nicolae. Atunci când tat`l i-a mul]umit,Sfântul Nicolae i-a r`spuns c` nu lui trebuies`-i mul]umeasc`, ci lui Dumnezeu, iarmul]umirea nu o poate face altfel decâtbotezându-se cre[tin, împreun` cu familia sa.

La pu]in timp dup` aceast` minune,într-o duminic`, Nicolae [i p`rin]ii s`i aumers la singura biseric` din cetate pentrua participa la slujb`. Dup` terminareaSfintei Liturghii, la ie[irea din biseric`, ceitrei au v`zut un alai de copii s`rmani carese rugau de un negustor s` le dea depoman` câteva bomboane din cele pe carele transporta. Lipsa de milostivire anegustorului l-a înduplecat pe tat`lSfântului Nicolae s`-i pl`teasc` o pung` debomboane, pe care a d`ruit-o copiilor. Îns`bomboanele nu au fost suficiente pentruto]i copii, astfel încât, cei r`ma[i f`r`, auînceput s` plâng`. Micu]ul Nicolae s-aîntristat de mila lor. Dup` întoarcereaacas`, a îngenuncheat în fa]a icoaneiMântuitorului, în camera lui, [i s-a rugattoat` dup`-amiaza [i seara, pân` laculcare, cu lacrimile [iroindu-i pe obraz,f`r` s` m`nânce [i f`r` a fi întrerupt dep`rin]i. A doua zi, s-a aflat de faptul c`avusese loc cea mai mare minune dinistoria cet`]ii Patara. Dis-de-diminea]`, întoate casele cre[tinilor, copiii au g`sitînc`l]`rile pline cu dulciuri [i felii decozonac.

Sfântul Nicolae a deprins vie]uireacea duhovniceasc` de la unchiul

s`u, Nicolae, care era Episcop al Patarelor, [ia fost uns monah în M`n`stirea Noului Sion,întemeiat` de unchiul s`u. Prin urmare,v`zând sârguin]a [i credin]a nepotului, l-achemat la slujirea preo]easc`. Atâta râvn` [isfin]enie vedea unchiul în nepot, încât, pestecâ]iva ani, l-a hirotonit preot. Sfântul Nicolaea f`cut multe minuni în timpul p`storirii saleca preot, încât a ajuns cunoscut în toat`Cappadocia. El s-a f`cut vestit pentru

În fiecare an, în ziua de 6 decembrie, Biserica Ortodox` îlpr`znuie[te pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor

Lichiei. În cetatea Patara, din provincia Lichia, pe p`mântul sfântal Cappadociei bizantine, vedea lumina zilei pruncul Nicolae, încel de-al treilea veac al primului mileniu cre[tin, cânddreptcredincio[ii înc` tr`iau pe vremea prigoanei împotrivaînv`]`turilor lui Hristos. P`rin]ii s`i, Teofan [i Nona, l-au botezatcu acest nume, care se tâlcuie[te biruitor de popor.

În aceea[i perioad` [i în aceea[i provincie se n`[teau al]i doistr`luci]i teologi [i P`rin]i ai Bisericii, Sfântul Vasile cel Mare [iSfântul Ioan Gur` de Aur.

milostivirea sa, cu toate c` î[i t`inuia cugrij` faptele milosteniei, împlinind poruncaMântuitorului: S` nu [tie stânga ta ce facedreapta ta (Matei 6, 3). Când a voit s` apucecalea vie]uirii pustnice[ti, gândind s`petreac` astfel pân` la moarte, a auzit unglas dintru în`l]ime, care i-a zis: Nicolae,nevoie[te-te a sluji în mijlocul norodului, dac`voie[ti s` fii încununat de Mine.

La moartea p`rin]ilor s`i, Sfântul, ajunsepiscop, a mo[tenit o avere considerabil`,pe care a împ`r]it-o s`racilor din cetatea sanatal`, dup` care a plecat în pelerinaj laLocurile Sfinte, f`r` a se mai întoarcevreodat` în cetatea Patara.

În c`l`toria ce a urmat, SfântulNicolae a s`vâr[it una dintre cele mai

bun turmei sale. În vremea prigoniriicre[tinilor din timpul lui Diocle]ian [iMaximian, el a fost aruncat în temni]`, dar[i de acolo pov`]uia norodul în Legea luiDumnezeu.

Sfântul Nicolae a fost unul dintreierarhii participan]i la întâiul Sinod

Ecumenic de la Niceea, din anul 325, [i, dinrâvna sa cea mare pentru adev`r, l-a lovit cumâna sa pe ereticul Arie. Pentru faptaaceasta, el a fost alungat din Sinod [i de laslujirea arhiepiscopal`, pân` ce însu[iHristos Domnul S-a ar`tat împreun` cuPreasfânta N`sc`toare de Dumnezeu maimultor ierarhi de frunte, vestindu-le c` faptasfântului a fost pl`cut` lui Dumnezeu. Fiindaprig ap`r`tor al adev`rului dumnezeiesc,sfântul acesta minunat a fost înc` [i maiaprig ap`r`tor al drept`]ii în mijloculnorodului. În dou` rânduri, el a izb`vit de lamoarte trei oameni ce fuseser` osândi]i penedrept. Milostiv, cinstit [i iubitor dedreptate, el umbla printre oameni ca unînger al lui Dumnezeu. Oamenii l-au socotitsfânt înc` din timpul vie]ii, cerându-iajutorul în primejdii [i în nevoi. El s-a ar`tat[i în vedenii [i aievea celor ce-1 chemau cucredin]`, ajutându-i degrab`, fie c` se aflauaproape, fie c` se aflau departe de el. Fa]a luistr`lucea ca a lui Moise, iar atunci când erade fa]` aducea mângâiere, pace [ibun`voire între oameni.

Ajuns la adânci b`trâne]i, SfântulNicolae a bolit pu]in` vreme, dup` care s-a

Aceasta are o îndoit` însemn`tateistoric`: închipuie mai întâi chemareaSfântului Nicolae la slujirea arhiereasc`, iarmai pe urm` ridicarea osândei pe care aprimit-o în urma înfrunt`rii lui Arie.

Sfântul Metodie, PatriarhulConstantinopolului, scria: Într-o noapte,Sfântul Nicolae L-a v`zut pe Mântuitorulnostru întru slav`, stând lâng` dânsul [iîntinzându-i Evanghelia, împodobit` cu aur[i m`rg`ritare. De cealalt` parte, a v`zut-o peN`sc`toarea de Dumnezeu, care i-a a[ezat peumeri ve[mântul arhieresc.

La pu]in` vreme dup` vedenia aceasta,Ioan, Arhiepiscop al Mirelor, a murit, iar înlocul s`u a fost pus Arhiepiscop SfântulNicolae. Aceasta a fost prima minune. Iarcea de a doua s-a f`cut în vremea întâiuluiSinod Ecumenic de la Niceea.

Neputându-1 opri cu graiurile saleîn]elepte pe Arie de la propov`duirea huleicelei f`r` de minte împotriva Fiului luiDumnezeu [i a Preasfintei Maicii Sale,Sfântul Nicolae l-a lovit cu mâna peste fa]`.Sfin]ii P`rin]i aduna]i la Sinod, osândind oastfel de fapt`, l-au izgonit pe Nicolae dinSobor [i l-au lipsit [i de însemnele slujiriiarhiere[ti.

În noaptea aceea, mai mul]i Sfin]i P`rin]iau avut aceea[i vedenie: au v`zut peMântuitorul Hristos [i pe PreasfântaN`sc`toare de Dumnezeu stând lâng`Sfântul Nicolae, de o parte Mântuitorul [iEvanghelia, iar de cealalt` parte PreasfântaN`sc`toare de Dumnezeu luând omoforularhieresc [i dându-i înapoi sfântuluiînsemnele arhiere[ti care fuseser` luate dela dânsul. V`zând aceasta, p`rin]ii au fostcuprin[i de uimire [i i-au înapoiat [i eisfântului cele luate de la dânsul. De atunciau început s`-l cinsteasc` ca pe un marepl`cut al lui Dumnezeu [i au cunoscut c`lovirea lui Arie nu a pornit din mânia ceaf`r` de socoteal`, ci din râvna cea mare aSfântului Nicolae pentru adev`rul celdumnezeiesc.

Sfântul Ierarh Nicolae nu a fostînmormântat niciodat`, deoarece

atât de mari se dovedeau sfin]eniamoa[telor sale [i minunile pe care les`vâr[eau, încât cre[tinii nici nu auîndr`znit s`-i îngroape trupul.

La pu]in timp dup` mutarea sa laDomnul, Sfântul Nicolae a fost canonizat, iarast`zi el este pr`znuit atât de BisericaOrtodox`, cât [i de Biserica Romano-Catolic`. N`v`lirile p`gâne de mai târziu auprofanat moa[tele sfântului, sfârtecându-itrupul.

În anul 1600, Mihai Viteazul a primitîn dar de la Cardinalul din Bari, cu doarcâteva luni înainte de uciderea sa, mânadreapt` a Sfântului Nicolae. Domnitorul ad`ruit-o cu evlavie Bisericii SfântulGheorghe Nou, care pe atunci era cea maimare m`n`stire din târgul Bucure[tilor.

De patru sute de ani, aceast` p`rticic`din moa[tele sfântului odihne[te în acela[iloc, s`vâr[ind nenum`rate minuni. Altep`r]i din sfintele moa[te ale SfântuluiNicolae se afl` risipite prin catedralele dinGrecia, Italia [i Fran]a, dar sufletul s`u seroag`, în Împ`r`]ia lui Dumnezeu, pentrucre[tinii din întreaga lume.

Cre[tinii au mare evlavie la SfântulIerarh Nicolae, aducându-i cinstire atâtprin citirea Acatistului închinat lui, cât[i prin troparul care se cânt` la slujbaVecerniei [i a Utreniei din ziua de 6decembrie: Îndrept`tor credin]ei [i chipblânde]ilor, înv`]`tor înfrân`rii te-aiar`tat pe tine, turmei tale, adev`rullucrurilor. Pentru aceasta ai câ[tigat cusmerenia cele înalte, cu s`r`cia celebogate. P`rinte Ierarhe Nicolae, roag` peHristos Dumnezeu s` mântuiasc` sufletelenoastre.

PREOT MILITAR RADU BOGDAN,BRIGADA 18 INFANTERIE BANAT

mari minuni din îndelungata sa via]`.Înainte de a ajunge în portul Alexandria,corabia, în care se aflau mai mul]ioameni, a fost lovit` de o puternic`furtun`. În fa]a cre[tinilor însp`imânta]i,sfântul a îngenuncheat pe punte [i s-arugat, dup` care a vorbit cu glas tarestihiei. Spre uimirea tuturor, furtuna s-adomolit, a[a cum f`cuse alt`dat`Mântuitorul Hristos.

Dup` aceea, prin minunata purtare degrij` dumnezeiasc`, el a fost alesArhiepiscop al Mirelor Lichiei. Milostiv,în]elept [i neînfricat, Nicolae a fost p`stor

s`vâr[it întru Domnul, dup` o via]` plin` deosteneli [i de roade. Iar acum vesele[teve[nic întru împ`r`]ia Cerurilor, ajutându-ica [i mai înainte pe credincio[i, spre slavaDumnezeului s`u. Sfântul Nicolae s-as`vâr[it în pace în ziua de 6 decembrie aanului 343.

În icoanele ce-1 înf`]i[eaz` pe SfântulNicolae, de o parte a sa este zugr`vit

Mântuitorul ]inând în mâini Evanghelia, iarde cealalt` parte, Preasfânta Fecioar` deDumnezeu N`sc`toarea ]inând în mâini unomofor arhieresc.

Page 24: Observatorul militar nr 47

© Ministerul Ap`r`rii Na]ionale„Reproducerea de scurte extra-se este permis` \n condi]iileprev`zute de art. 33 din Legeanr. 8/1996 privind dreptul deautor [i drepturile conexe.”

|nchidereaedi]iei – luni,

ora 12.00

REDACTOR-{EF ADJUNCT:locotenent-colonel Gheorghe Vi[an, tel. 021/322.82.87 int. 120 [i REDACTOR-{EF ADJUNCT PERIODICE:locotenent-colonel George Cosmin Lum\n`roiu, tel. 021/322.82.87 int. 108. SECRETAR DE REDAC}IE: maior Viorel Amz`rescu, tel. 021/322.82.87 int. 124. REDACTORI: c`pitan Constantin Pi[tea, c`pitan Bogdan Oproiu, locotenent Andreea Cristian, plutonier-adjutant Lucian Irimia, Irina-Mihaela Nedelcu, Silvia Mircea, Elena David.

ISSN1223-3641.144

C.1794/2013Taxele po[tale – achitate conform

aprob`rii D.G.P.T.C nr.137/8598-1980.Tiparul executat la GRUPUL DE PRES~ ROM@N

[email protected] de Pres` al Ministerului Ap`r`rii Na]ionale

TEHNOREDACTARE COMPUTERIZAT~:Corneliu Popa, Maria-Ioana Gal.CORECTUR~: Oprina Melcioiu, Elena Potoroac .FOTOREPORTAJ: plutonier-adjutant Eugen Mihai,plutonier-major C`t`lin Ovreiu, Petric` Mihalache.DIFUZARE: plutonier-adjutant Rodica Dinc`, Ionel Tudor,Costel B lan, tel. 021/322.82.87 int. 160.

ABONAMENTE la tel.: 021.322.82.87 int. 160Cont: RO56TREZ70320360150XXXXX

ADRESA REDAC}IEI:Bucure[ti, Bulevardul Unirii nr. 57, bloc E4, sector 3,

O.P. 4, C.P. 4-159, Cod 741382. Tel./fax 021/322.83.88

Responsabil de num`r: c`pitan Constantin Pi[tea

www.presamil.ro www.facebook.com/[email protected]: COLONEL ION CIONTEA

REDACTOR-{EFLocotenent-colonel Florin {perlea

tel. 021/322.66.34, e-mail: [email protected]

24 INTERVIU Nr. 47 (4 – 10 decembrie 2013)www.facebook.com/OBSERVATORULMILITAR

Observatorul militarwww.presamil.ro

DE LA ESEURI {I PANSEURI LA FILB 6

INTERVIU REALIZAT DEC~PITAN CONSTANTIN PI{TEA

Cine a fost cu ini]iativa FestivaluluiInterna]ional de Literatur` de laBucure[ti (FILB)?

S-a întâmplat simplu: trei colegi [i prieteniam mers în 2008 în concediul de var` la

Sulina. Adic` eu, Bogdan (n.m. AlexandruSt`nescu, so]ul Oanei) [i Vasile (n.m. Ernu). Catot omul cu job, duceam cu noi în bagaj [i o sum`de griji proaspete de la birou, iar acestea ]ineaude faptul c` publicaser`m în Biblioteca „Polirom”mul]i scriitori din zona Europei centrale [i de sud-est: Attila Barti[, György Dragomán, WojciechKuczok, Juli Zeh, o sum` de autori tineri, cu carescriitorii români ar fi avut ce gânduri s` împart`, [ipe care nu [tiam cum s`-i promov`m mai eficient.Promovarea c`r]ilor lor s-ar fi întâmplat oricum,fiec`rui titlu i se întâmpla o schem` clasic` depromovare, a[a era când eu lucram la „Polirom”:trimi]i exemplare de pres`, dai comunicate, a[ezicartea în catalogul de nout`]i, o postezi pe site, daiîn avanpremier` fragmente, încerci ni[te interviurietc. Totu[i, am observat c`, în cazul scriitorilor deni[`, formula asta nu valorifica faptul c` ei aupreocup`ri comune cu scriitorii români. Ei bine,ideea ne-a venit atunci, la Sulina, discutând. Pentruc` a[a e: în primele zile ale concediului discu]inumai chestiuni de serviciu. A[a am proiectatFILB, care atunci se dorea doar un evenimentpunctual, prin care s`-i punem pe ace[ti scriitoristr`ini fa] în fa] cu scriitorii români. Am tot c`utatteme, [i într-un final, am decis s`-i spunem„Re-writing the map of Europe”.

L-a]i vrut de la început public? Putea]is` face]i întâlniri private întrescriitori...

Am vrut un eveniment pentru public. Nis-a p`rut c` a[a îi expunem [i-i valorific`m

mai bine.

Din câte [tiu, din grupul men]ionat,to]i aveau s` vin` la Bucure[ti.

Da, sigur. Cum spuneam, nu ne-am gânditla un eveniment repetitiv, pentru c` aveam

de rezolvat o problem` punctual`: s`-i promov`mmai eficient pe acei autori. Ne-am apucat detreab`. Vasile era la birou, eu eram în concediude maternitate [i Bogdan, la Frankfurt. Uimitor,simultan ne-a venit ideea de a-l face un evenimentrepetitiv, un festival, iar „Re-writing the map ofEurope” s` fie sloganul. Ne-am gândit câtevasecunde dac` aveam s-o scoatem la cap`t [i înanul urm`tor, dar ne-a trecut repede [i ne-amhot`rât s`-i spunem Festivalul Interna]ional deLiteratur` de la Bucure[ti, edi]ia întâi.

De unde a]i avut bani la început?

Dar de unde avem acum? (râde) Efortulnostru este acela de a pune în leg`tur` ni[te

institu]ii care se implic` pu]in în sens financiar. Laprima edi]ie, cred c` i-am convins pe cei de laCentrul Cultural Maghiar s` ne ajute cu biletele deavion pentru cei doi scriitori maghiari. Pe cei de laInstitutul Polonez, dac` îmi amintesc bine, i-amconvins s` ne dea [i bilete [i cazare. Fiecareinstitu]ie ofer` câte pu]in. Anul acesta, de exemplu,vin doi scriitori din Israel, iar Ambasada Israeluluideconteaz` unul dintre biletele de avion. A[a,adunând câte pu]in de la câteva institu]ii,reu[im s` punem lucrurile în mi[care.

Ne vedem, în mansarda unei libr`rii din centrul Bucure[tiului,de ziua lui Jean Bart (28 noiembrie). „Cel care a a[ezat

Sulina pe harta literar` a României, Sulina fiind [i locul unde ne-avenit ideea FILB-ului”, spune Oana. Cine sunt acei „noi”, ce esteFILB-ul [i cum a ajuns o [ef` de promo]ie de la Jurnalism s` lucrezeîn Rela]ii Publice (PR) au fost trei dintre subiectele unei discu]iirelaxate, la o ciocolat` cald`.

{tii, pentru c`-mi place festivalul,nu-mi convine c` nu spune]i niciodat`c` edi]ia urm`toare se ]ine sigur.

Poate c` la sfâr[itul acestei edi]ii o s`spunem lucrul acesta. De ce nu avem înc`

siguran]`? Pentru c` nu s-a hot`rât niciuncet`]ean, nicio institu]ie sau firm` privat` s` spun`c` preia „juc`ria” asta. Dac` îl a[ezi pe hârtie,FILB-ul înseamn` între 10 [i 15 mii de euro.

V-a]i asocia cu orice nume? Exist`precedentul numit Premiul „AugustinFr`]il`”, asociat cu o firm`produc`toare de ]ig`ri.

Sigur, avem printre noi [i oameni c`rora nule plac ]ig`rile, dar sigur c` ar putea

func]iona [i în cazul nostru ca sponsor compania

amintit` de tine. E înc` „viu” cli[eul care spune c`scriitorul fumeaz` [i bea cafea. Revenind lasubiect, nu muncim un an la cele trei zile defestival, dar dou`-trei luni tot purt`m cu noi ni[teco[maruri, c` n-am rezolvat una sau alta. Tot timpulne-am aruncat cu capul înainte [i-am zis c` o s` ias`[i edi]ia respectiv`. Dar la un moment dat ar puteachiar s` nu ias`. Nu spun lucrurile acestea dinperspectiva omului care st` comod la birou [i segânde[te: vai, nici azi nu m-a sunat niciun sponsor.Am scris [i am produs PowerPoint-uripersonalizate pentru diverse institu]ii [i chiarcampanii de promovare personalizate. Am muncit,dar pân` anul acesta n-a reac]ionat nimeni. Dinfericire, la aceast` edi]ie, avem doi sponsori.

Ce v` mul]ume[te, ca organizatori?

Uite, de asta nici nu renun]`m [i poate c`sun` patetic, dar î]i spun cu toat` sinceritatea:

cuvintele celor care vin la FILB, feedback-ul lor,practic asta ne ]ine în via]`. Dincolo de asta, suntmesajele pe care le primim de la scriitorii invita]i,dup` ce se termin` festivalul.

Parc` pe la edi]ia a treia spuneai c`-]idore[ti s` se lege o rela]ie între unscriitor str`in [i unul român.

Astfel de lucruri s-au întâmplat. Uite, la oedi]ie a venit scriitorul Roman Simic, din

Croa]ia, care se ocup` [i de un festival de proz`

scurt`, Short Story, în Zagreb. Roman ne-a pus înleg`tur` cu cineva de la ministerul lor de cultur`[i anul acesta s-a întâmplat un schimb „oficial” descriitori: ei [i-au asumat venirea a doi scriitoriromâni în Croa]ia (R`zvan Petrescu [i Radu PavelGheo; noi am f`cut selec]ia), iar ei ne trimit laFILB doi scriitori croa]i, Robert Perisic [iMarinko Koscec. {i, desigur, dincolo de asta, maiputem contabiliza [i alte întâmpl`ri. Aaa... darpovestea e mai lung`, de fapt. Philip O’Ceallaigha fost în Croa]ia, el ni l-a recomandat pe Simic, iarpovestea a continuat cum ]i-am spus.

Care este pulsul festivalului în afaraorelor deschise publicului?

Scriitorii se întâlnesc la prânzurile pe carele organiz`m, iar dup` festival, în primele

dou` seri, avem cine cu to]i invita]ii. Momentecând scriitorii socializeaz`, se cunosc mai bine,r`mân în leg`tur`. Iar în ultima sear`, r`mânem laMuzeul }`ranului Român [i mai discut`m.

Ai fost [ef` de promo]ie la Facultateade Litere, la Jurnalism [i {tiin]eleComunic`rii, dar ai ajuns s` lucrezi înPR. Cum?

Simplu. Am dat la facultatea aceea pentru c`eram a[a, o fat` mai romantic`, scriam

eseuri, panseuri [i alte cele, [i mi se p`rea c`dac` scriam, trebuia s` merg la o facultate la careoamenii scriu, adic` la Jurnalism. Pân` aici afunc]ionat logica mea, atunci când am datadmitere. O logic` deplasat`, care nu avea nimicde-a face cu ceea ce înseamn` meseria dejurnalist. M-am trezit pe b`ncile facult`]ii ne[tiindce s` fac cu mine, c` nu eram în regul`. Eram înalt film. M-am gândit ce puteam face, cum s`-mig`sesc o solu]ie de supravie]uire. {i am g`sit:cum jurnalismul func]ioneaz` sub „p`l`ria” maimare a [tiin]elor comunic`rii, mi-am zis c` a[putea face jurnalism cultural sau ceva de genulacesta. Am mai [tiut c` în anii aceia nu voiam s`lucrez. Am profitat de acei ani, [i sunt bucuroas`pentru acea decizie, pentru c` în felul acesta amcitit foarte mult [i am avut nervi s` m` cunosc pemine mai bine, s`-mi fac prieteni – din acei patruani, am cele mai bune trei prietene de care nu os` m` despart niciodat`. Totu[i, îmi trebuiau [ini[te bani, pentru c` nu provin dintr-o familiebogat`. Am tr`it în facultate din pensia de urma[dup` mama, care fusese profesoar`. Nu m-a ]inutcineva în bra]e, cu BMW [i apartament. Îmitrebuia bursa, a[a c` a trebuit s` iau note mari.{i-n final, a r`mas în urm` o perioad` foartefrumoas`, în care am înv`]at multe, am cunoscutcei mai dragi oameni [i care m-a l`sat cu datoriade a rosti discursuri oficiale la revederilepromo]iei.

Cum ai ajuns la „Polirom”?

La finalul facult`]ii, am avut u[ile deschise latrei institu]ii: TVR Ia[i, Ziarul de Ia[i [i

„Polirom”. În anul al treilea, am urmat un op]ionalcu Silviu Lupescu, se chema „Introducere însistemul editorial”, fapt pentru care am ales s`merg la „Polirom”. Am fost redactor, corector,dup` care am trecut la departamentul depromovare, unde am crescut în trepte, de laredactor, [ef de departament pân` la director deimagine. Perioada „Polirom” e una esen]ial` învia]a mea profesional`. Practic, acolo m-am format[i, dac` exist` câteva elemente de remarcat învia]a mea profesional`, asta se datoreaz`„Poliromului” [i întâlnirii cu Silviu Lupescu. Eomul pe care nu mi-ar pl`cea s`-l dezam`gescniciodat`. A avut nervi s` m` formeze. Sunt foartepu]ine edituri unde directorul general are chef s`stea s` predea lec]ii unei am`râte de la PR.

În perioada „Polirom”, ai organizat totfelul de campanii neconven]ionale depromovare a c`r]ilor, pe messenger,într-o închisoare sau printr-unspectacol de mod` [.a. Cum î]iveneau ideile? Te uitai în afar` sauerau, pur [i simplu, n`scociripersonale?

{i n`scocirile astea... Nu stai cu ochii-ntavan [i-]i vin. M` inspir` foarte mult

inclusiv c`r]ile de marketing. Ideile î]i vin totdinspre teorie [i dinspre ce au f`cut ceilal]i. Pân`la întâmpl`rile din afar`, cred c` e bine s` te ui]i lace fac ceilal]i din domeniu, aici, în România.Oamenii de comunicare [i PR au scris, totu[i, oistorie a domeniului. Eu [tiu [i ce fac cei din zonadetergen]ilor sau a ma[inilor, de exemplu. Dinp`cate, am r`mas singurul om din PR-ul editorialcare a aplicat [i a câ[tigat un premiu la PR Award.Sunt, de felul meu, un om foarte muncitor, dar amnevoie, din când în când, s` fac altceva. Amnevoie de motiva]ie din când în când, s` [tiu c`am f`cut ceva care mi-a adus satisfac]ie, m-abucurat. De aceea, am înscris acea campaniepentru romanul „Firmin” la PR Award.

De ce acel [oricel care roade c`r]i [inu altceva?

Multe lucruri din via]a mea suntpsihanalizabile. Cred c` eram la vreo

jum`tate de an dup` ce n`scusem [i intrasemîntr-o anumit` rutin`, care m` d`duse peste cap.Ceva din mine c`uta un motiv s` ies din rutin`.Întors de la Frankfurt, Bogdan a adus titlul acesta,care se remarcase la târgul de acolo. Mi s-a p`ruto carte excelent` pentru o campanie decomunicare, romanul e o pledoarie pentrulectur`, mi-a pl`cut. Am mers la contabilitate [i amcerut un buget, pentru c` orice promovarepresupune [i o cheltuial`, mai ales dac` vrei ocampanie u[or atipic`. Colegul de la contabilitatemi-a dat 100 de euro [i cu ace[ti 100 de euro amf`cut campania. Sau au fost dolari? Nu mai [tiu...

A r`mas un moment de referin]`.Cum a fost [i venirea lui SalmanRushdie în România...

Sunt multe momente de referin] . Afectiv, nu[tiu cum s le a[ez, dar este evident c`

momentul Rushdie r`mâne unul din cele maiimportante. Cânt re[te enorm în cartea de vizit . Suntmulte pove[ti care r`mân în spatele cortinei, [i e binec r`mân acolo, dar jur c n-a fost deloc simplu.

Oana Boca St`nescuOana Boca St`nescuOana Boca St`nescuOana Boca St`nescuOana Boca St`nescu este absolvent`,ca [ef` de promo]ie, a Facult`]ii de Litere

din cadrul Universit`]ii „Alexandru IoanCuza” (Ia[i), Sec]ia Jurnalism [i {tiin]eleComunic`rii (1999-2003). Dup` nou` aniîn cadrul Editurii „Polirom”, cu o bogat`

experien]` în domeniile comunicareeditorial` [i promovare de carte, a fondatagen]ia Headsome Communication, care

a ini]iat proiectul „Bun de Tipar. GalaIndustriei de Carte din România”. Este co-

fondatoare [i vicepre[edinte alFestivalului Interna]ional de Literatur` de

la Bucure[ti (FILB), cel mai importantfestival independent [i interna]ional de

literatur` din România, ajuns la a VI-aedi]ie.

v

v v