Top Banner
En tidning för alla nya Karlskronabor Följ Karlskrona kommun i sociala medier NY i nflyttad 2013–2014 i Karlskrona hinner du njuta av livet
16

Nyinflyttad i Karlskrona 2013

Mar 12, 2016

Download

Documents

En tidning för alla nya Karlskronabor
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

En tidning för alla nya Karlskronabor

Följ Karlskrona kommun i sociala medier

NYinflyttad2013–2014

i Karlskrona hinnerdu njuta av livet

Page 2: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

2

InflyttandeserviceOm du behöver råd, tips eller undraröver något så finns inflyttandeservicehär för att hjälpa dig.

Inflyttandeservice är din länk in mot kommu-nen och alla dess olika verksamhetsområden. Allinformation finns på karlskrona.se, men som nyi kommunen är du också välkommen att kon-takta Christina Malmström på inflyttande -service, antingen via telefon eller genom attskicka ett e-postmeddelande.

Telefon: 0455-30 30 41E-post: [email protected] Webb: www.karlskrona.se/nyinflyttad

Nyinflyttad.Utgivare: Tidningshuset Storstadspress AB. Bolaget grundat 1898.Ansvarig utgivare: Lars Berggren.Annonschef: Beatrice Berggren.Annonsavd.: Nicolas Johansson.Adress: Box 140, 182 12 Danderyd.Telefon: 08-505 929 00. Telefax: 08-505 929 11. E-post: [email protected] Hemsida: www.storstadspress.se

Nyinflyttad är resultatet av ett samarbete mellan Karlskrona kommun och Storstadspress ABText: Karlskrona kommun, samordning genom kommunikationsavdelningen.Foto: Karlskrona kommuns bildarkiv.Denna tidning går att få inläst på kassett. Kontakta Karlskrona kommuns Inläsningstjänst 0455-30 35 35.Nyinflyttad distribueras till samtliga nyinflyttade över 16 år veckovisunder perioden november 2013 – oktober 2014 i Karlskrona kommun.Grafisk form: Tidningshuset Storstadspress AB.Tryck: V-TAB, Norrtälje 2013, Miljöcertifierat enligt ISO 14001, cert.nr: 1410718 Posttidning nr 55

MEDLEMSBEVIS

www.safetrade.se

Lev gott i Karlskrona!

Välkommen till Karlskrona. Vi vill blifler och vi är stolta och glada för varjeinflyttande som kommer hit och blir endel av vår härliga stad.

Vi talar gärna om hur fint vi har det.Med örlogsstadens unika världsarvs -miljö, med våra vackra slätter och skogar, med vår underbara skärgård ochmed fantastiska möjligheter till ett riktfritidsliv. Det är också lätt att hitta finaboendemiljöer runt om i kommunen.Med närhet till skolor, barn- och äldre-omsorg och annan service som är viktigför att få vardagen att fungera.

För oss som leder Karlskrona är detviktigt att våga tänka nytt och att drivapå utvecklingen. Vi vill att Karlskronaska vara en kommun där alla kännerframtidstro och delaktighet. Här mötsnäringsliv, högskola och kommun föratt samverka och utveckla en god arbetsmarknad som skapar fler jobboch en god sysselsättning.

Vi ser en spännande utvecklingframöver med en ny science park inomTelecomCity, en utökad trafik för passa-gerare och gods över Östersjön och ettnäringsliv som satsar i Karlskrona.

Vi arbetar också ständigt för att utveckla kommunens egna verksam -heter så att vi kan erbjuda bättre serviceoch kvalitet till Karlskronaborna.

Jag hoppas att du som just flyttat tillKarlskrona känner dig väl mottagenoch att du kommer att trivas här.

Camilla BrunsbergKommunstyrelsens ordförande

Båttur för nyinflyttadeKarlskrona har en skärgård som består av 1 650 öar, kobbar och skär. Karlskrona kommun bjuderalla nyinflyttade på en guidad båttur i Karlskronas vackra skärgård. Representanter från kommu-nens olika verksamheter finns på plats ombord på båten för att svara på frågor.

Skärgårdsturerna sker i juni och i september. Håll utkik efter nästa båttur på vår hemsidawww.karlskrona.se/nyinflyttad.

Anmäl dig genom att maila eller ringa: [email protected] 30 41

Karlskrona kommun– öppet dygnet runt

Självservice – gör det själv på webbenKarlskrona kommun satsar på att skapa flersjälvservicetjänster så att du själv kan bestämmanär du vill göra dina ärenden hos kommunen.Redan idag finns det flera självservicetjänster attanvända, alltifrån bibliotekstjänster, via anmälantill barnomsorg till att köpa ditt parkeringskortpå webben eller betala för parkeringen med dinsmartphone.

Flera självservicetjänster tillkommer hela tiden och du hittar dem på www.karlskrona.se,direkt på förstasidan.

Vi vill veta vad du tyckerPå karlskrona.se kan du alltid höra av dig medfrågor, beröm, förslag eller klagomål som gällerkommunens verksamheter. Du kan också delta ikommunens diskussionsforum tillsammansmed andra kommunmedborgare. Du hittarockså Karlskrona kommun på både Facebookoch Twitter.

Vill du lämna medborgarförslag direkt tillpolitikerna i kommunfullmäktige kan du göradet genom en självservicetjänst på karlskrona.se.

Vill du skicka e-post till kommunen så hittardu kontaktinformationen på www.karlskrona.se/kontakt.

Är du osäker på vem du ska kontakta kan dualltid använda e-postadressen [email protected]. Du kan också ringa kommunen på 0455 30 30 00.

Det ska vara lätt att nå Karlskrona kommun, därför jobbar vi mycket med vår hemsida www.karlskrona.se. Du ska inte bara hitta den information du söker där,du ska också kunna komma i kontakt med kommunen och utföra de vanligastetjänsterna själv, på tider då det passar dig.

Ett exempel på en praktisk självservicetjänst ärparkeringsappen. Scanna QR-koden eller häm-ta den i Appstore, Google Play eller WindowsStore så kan du betala din parkering direkt viadin smartphone eller surfplatta..

Page 3: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

3

På Pottholmen, alldeles norr om Karls -krona centrum, kommer en helt nystadsdel att byggas de närmaste åren.

Pottholmen har med vatten på två sidor ochpromenadavstånd till såväl centrum sombadplatser ett fantastiskt läge. På Pottholmenska bostäder, företag och service samsas i ett lägedär det blir svårt att undvika havsutsikt.

– Utvecklingen av Pottholmen är spännandeoch viktig för staden, säger Hans Juhlin som ärstadsarkitekt. Stadens centrum växer på ett naturligt sätt in mot land och binder ihop Trossö med Pantarholmen och naturområdenapå Bryggareberget. Som närmaste granne fårPottholmen den nya stadsmarinan som hållerpå att växa fram och nu kan vi på allvar börja sevad vi kan göra med Hattholmen när olje -cisternerna försvunnit.

Pottholmen ska bland annat rymma cirka500 bostäder, rekreationsstråk utmed vattnet,en park, World Trade Center, servicefunktioneroch en konferensanläggning.

– Det blir en ny stadsdel som jag tror kom-mer att göra avtryck i stadens historia, sägerHans Juhlin.

Även i själva stadskärnan, på Trossö, pågårett utvecklingsarbete. Man har börjat ta ett helhetsgrepp för att skapa ett tillgängligt och attraktivt centrum där det finns gott om olikasorters mötesplatser.

– Det som hittills gjorts på Borgmästare -gatan, Fisktorget och med Hoglands park är

bara början. Vi ska skapa en attraktiv stadsmiljösom bygger vidare på det kulturarv vi har.

Det är 150 år sedan Hoglands park fick sittnuvarande utseende. Det är då även lika mångaår sedan vattnet slutade komma på pråmar tillTrossö utan började forsa i tryckvattenledningaristället. Samma framåtanda som bör ha funnitsi Karlskrona då finns kvar idag och visar sig iform av planer för att utveckla såväl stad somlandsbygd inom Karlskrona kommun.

– Vår ambition är att skapa ett brett boen-deutbud där det finns många olika sorters bostäder på olika platser. Men vi jobbar ocksåför att göra fler handelsetableringar möjliga ochskapa fler arbetstillfällen. I Karlskrona finns både skärgårdsmiljö, landsbygd och stadsliv.Här finns stora värden att bevara, både kul - turella och mycket natur. Vi måste förädla och utveckla det unika vi har, säger Hans Juhlin.

Pottholmen – en ny stadsdel i en historisk stad

Page 4: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

4

Karlskrona finns i en region som underåren vuxit sig stark i fråga om utvecklingav det regionala och lokala näringslivet.

Högteknologisk industri och IT- och telekom-sektorn har starkt bidragit till tillväxten i Karls -krona. Turism- och besöksnäringen växer nu bland annat med bygget av världens andra U-båts museum inomhus (klart 2014).

Under de 20 senaste åren har förändringarskett i det blekingska näringslivet. IT och tele-komföretag har etablerats liksom Blekinge Tek-niska Högskola, BTH, som är en framståendeoch högt rankad högskola med tydlig profil mottillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt.Vi arbetar nu med att skapa en Science Park somska ge all sorts näringsliv nya möjligheter avseen-de forskning och labb samt en god service.

TelecomCityTelecomCity arbetar för tillväxt inom ICT (Information Communication Technology). TelecomCity Science Park i Karlskrona blir enkreativ mötesplats med fokus på tillväxt. IKarlskrona grundades bland annat Europolitan,en av de första och största mobiloperatörernasom var med och utvecklade den svenska mobilmarknaden. Idag består klustret Telecom-City av ett 50-tal medlemmar och partners,bland andra Ericsson, Telenor m.fl.

Företagen i TelecomCity arbetar med att utveckla produkter, tjänster och lösningar someffektiviserar företag och förenklar människorsvardag sedan början av 90-talet och är ledandeinom flera områden. Att vara del i TelecomCityär att vara en del i utvecklingen av alla och ensjälv. Tillväxt eftersträvas genom ett gemensamtarbete inom kompetens, affärsutveckling, inno-vation, forskning och utbildning.

Blomstrande näringsliv Även handeln har ett brett utbud i Karlskronamed såväl centrumhandel som externa alterna-tiv. Det pågår ett ständigt arbete med att för-ändra och förnya handelsstråk, handelsytor ochutbud även om de flesta kedjor idag finns repre-senterade i Karlskrona.

Karlskrona har ett varierat näringsliv och flera offentliga verksamheter, vilket ger möjlig-heter till arbetstillfällen för en mängd olika yrkesgrupper.

Industrin växer bland såväl stora som småföretag där ABB High Voltage Cables investe-

ringar får utgöra det stora exemplet. På ön Verköinvesterar ABB nu i fördubblad produktions -kapacitet, vilket ger flera hundra nya arbetstill-fällen på sikt. Företag som ThyssenKrupp, AuraLight, Roxtec, Procordia Food och Dynapac utvecklar nya produkter och tryggar därmed arbetstillfällen. Här finns också många och duktiga underleverantörer och entreprenörer.

Flera verksamheter står dessutom inför gene-rationsväxling vilket gäller t ex ThyssenKrupp,Landstinget, Karlskrona kommun med flera.Bland offentliga verksamheter i Karlskrona kanvi nämna, Boverket, Kustbevakningens centralaledning Sveriges Marinbas, Länsstyrelsen, Blekinge Tekniska Högskola, Landstinget medflera.

Du kan lätt nå Europa från Karlskrona genom att transportera dig och familjen eller dittföretags produkter med Stena Line. Stena Linetrafikerar linjen mellan Karlskrona och Gdynia iPolen med flertalet dagliga avgångar per dag.

För kommande, befintliga och nya företaga-re ställer vi självklart upp med all den service enkommun kan erbjuda. Vår uppgift är solklar, attbidra till att skapa så många arbetstillfällen ochföretag som möjligt. På det viset kan kommu-nen ge allt mer och bättre service!

i Karlskrona ABi Karlskrona AB är ett kommunalt bolag somjobbar med utveckling av besöksnäring och näringsliv. Vi skapar attraktionskraft för attlocka nya företag, invånare, konferensgäster ochturister till Karlskrona. Vi stimulerar samtidigtdet befintliga företagsklimatet och utbudet avaktiviteter och evenemang.

Under vårt varumärke ryms flera organisa-tioner. TelecomCity är vårt IT- och telekom-kluster av företag i samverkan med kommunenoch Blekinge Tekniska Högskola. Blekinge Health Arena är vår satsning på hälsofrämjandeföretagsamhet knutet till Sveriges modernastetestmiljö. Bolaget marknadsför Karlskrona sombesöksmål i ett antal kanaler genom varumärketVisit Karlskrona. Karlskrona Turistbyrå tar sedan hand om besökarna och hjälper till medinformation, bokningar och tips på sevärdheteroch utflykter.

Tillsammans gör vi Karlskrona till en platssom man både vill bo, verka i och besöka.

Välkommen att höra av dig på 0455- 30 3041 eller till [email protected]älkommen till Karlskrona!

Karlskrona har ettdynamiskt näringsliv

TelecomCity – En av Sveriges äldsta och nyaste innovationsmiljöerTelecomCity är en innovationsmiljö medfokus på näringslivsutveckling, innova-tion och tillväxt. Det är också ett nät-verk som arbetar för ökad samverkanmellan näringsliv, högre utbildning ochoffentliga aktörer.

Nätverket, som idag består av ett 50-tal organi-sationer, bildades i början av nittiotalet i sam-band med att allt fler företag och utbildningarinom IT- och telekombranschen etableradeverksamhet i regionen. Ericsson upprättade tillexempel ett av sina utvecklingskontor här ochdet var också här som Europolitan, en av de första och sedermera största mobiloperatörerna,grundades. Blekinge Tekniska Högskola var ettav de första lärosätena i landet att erbjuda utbildning i programvaruteknik och Hyper Islands utbildning i online-utveckling och nyamedier examinerade studenter som efterfråga-des internationellt.

IT-utvecklingen var en av de snabbaste i landet och snart arbetade cirka 20 procent av

arbetskraften i Karlskrona inom IT och tele-kombranschen. Företagen i nätverket tog tidigten ledande roll inom mobila tjänster och tilläm-pad IT framför allt inom machine to machine(även kallat M2M eller Internet of Things) ochmobila betal- och säkerhetslösningar.

Sedan några år tillbaka har TelecomCity arbetat aktivt för att utveckla innovationsmiljönytterligare och främja utveckling över bransch -gränser. Detta har lett till att man i oktober2013 uppgraderade företagsparken på CampusGräsvik strax utanför Karlskrona centrum till enScience Park och kommer framåt att arbeta föratt detta ska utvecklas till en blomstrande utvecklingsmiljö.

På Gräsviksområdet finns en stor mängd lokala IT-företag samt Blekinge Tekniska Hög-skola som numera är utsedd till en av världenssex främsta inom programvaruteknik och håll-bar utveckling. Här återfinns också flera verk-samheter och projekt som arbetar för att stöttanäringslivsutveckling i regionen, till exempelBTH Innovation, Blekinge Business Incubator,Almi och Region Blekinge. Lokalerna rymmerockså inkubatorns nystartsföretag.

TelecomCity är helt enkelt en plats där män-niskor och företag växer.

Välkommen till oss med din idé, ditt ut-vecklingsprojekt eller om du söker rätt samar-betspartners. Läs mer om vår verksamhet på www.telecomcity.se.

TelecomCityCampus Gräsvik 2 371 75 Karlskrona [email protected], www.telecomcity.sewww.facebook.com/telecomcity

Karlskrona satsarpå evenemang!Under de senaste åren har Karlskrona verk - ligen hamnat på kartan som en stad som lock-ar stora artister och evenemang. Inte mindreän tre gånger har Karlskrona varit värdstad fördeltävlingar i Melodifestivalen. Utöver dettahar Karlskrona också stått värd för till exem-pel badminton-EM 2012, ett antal VM- ochEM-kvalmatcher i handboll, landskamper i ishockey med mera. Lägg därtill att alla störrenationella artister och konserter allt som oftasthar Karls krona med på sina turnéplaner.

Under 2013 var det premiär för Karls -

kronas nya skärgårdsfest. Det blev en fest sominvolverade hela kommunen med aktiviteterbåde i stad, skärgård och på landsbygden.Skärgårdsfesten genomfördes tillsammansmed det lokala näringslivet och blev en succé.I Karlskrona finns flera företag som arbetarmed evenemang och detta gör att du kan räkna med att det kommer att fortsätta händamycket i Karlskrona även framöver.

På www.visitkarlskrona.se hittar du allt som ärpå gång just nu.

Page 5: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

5

Stadsbiblioteket finner du vid Stortorget påTrossö. Stadsbiblioteket är öppet måndag–lördag och här kan du, förutom att låna böcker,bland annat läsa dagstidningar och tidskrifter,hyra film på DVD, låna tv-spel och CD-skivorsamt använda internet kostnadsfritt.

Dessutom finns det tio biblioteksfilialer iFridlevstad, Hasslö, Holmsjö, Jämjö, Kungs-marken, Lycke by, Nättraby, Rödeby, Torhamnoch Sturkö.

Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek är enbibliotekssamling från 1700-talet och det bib-lioteket hittar du i Nordenskjöldska gården medadress Amiralitetstorget 27. Carlskrona Läsesäll-skaps Bibliothek tar emot besök efter överens-kommelse på telefon 0455-30 34 42.Öppettider och kontaktinformationfinns på www.karlskrona.se/bibliotek Telefon 0455-30 34 60.

Bli låntagareLånekort ordnas enkelt vid besök på något avvåra bibliotek. Du behöver endast ha med digen giltig fotolegitimation.

Med lånekort och pin-kod kan du lånaböcker och annan media samt boka biblioteketsdatorer.

Dessutom kan du använda ditt lånekort till

en mängd tjänster som finns tillgängliga viahemsidan http://bibliotek.karlskrona.se underrubriken Vi erbjuder – E-tjänster.

Barnens bibliotekBarn i alla åldrar ska ha böcker i mängd – förlust och nyfikenhet. Vi satsar mycket på riktadverksamhet för att nå barn och föräldrar. Till exempel bjuds föräldragrupper från BVC in, alla treåringar får en bok (inklusive treårskalas!).Vi har boklek för förskoleklasserna, en rad läslustaktiviteter, Sång & Saga och andra sago -stunder för förskolebarnen, bokcirklar ochBloggspanare för mellanåldrarna och tonåring-arna.

Vi samarbetar mycket med förskolan genombokombud, boklådor och vårt uppskattade pro-jekt Världens bästa väska.För mer information: 0455-30 34 60 [email protected]

Bibliotek för allaOm du tycker det är svårt att läsa vanlig text eller har svårt att själv ta dig till biblioteket finnsflera olika alternativ:Storstilsböcker: böcker med extra stor textLättlästa böcker: Omarbetade böcker somfinns i tre olika svårighetsgrader

Talböcker: Inlästa böcker, tillgängliga för densom har något läshinder. Kan läsas/spelas i deflesta spelare som hanterar mp3-formatet.Egen nedladdning: Du laddar själv ner dinatalböcker från internet, cirka 90 000 titlar. Bokatid på ditt närmaste bibliotek så får du instruk-tioner och inloggningsuppgifter.Boken kommer: Om du har svårt att själv tadig till biblioteket kan vi skicka hem en bok påsemed ett urval böcker efter dina egna önskemål.

Böcker på många språkBiblioteket har böcker på många olika språk.Det finns också lexikon, ordböcker och språk-kurser att låna hem. Tidningsdatabasen LibraryPressDisplay ger dig tillgång till cirka 900 dags-tidningar på 40 språk från 80 länder. LibraryPressDisplay finns tillgänglig på datorn i Stads-bibliotekets entré samt som e-tjänst hemifrån.

ProgramverksamhetI Stadsbibliotekets hörsal genomförs regelbun-det föredrag, författarbesök och musikarrange-mang, ibland i samarbete med olika föreningar.

Aktuell information om biblioteket och programverksamhet finns på hemsidanhttp://bibliotek.karlskrona.se under rubrikenPå gång.

Kulturen i KarlskronaKulturlivet i Karlskrona erbjuder ett brettutbud av utställningar, konst, musik,dans och teater för både stora och små.Bibliotek finns i centrum och runt om ikommunen.

InformationPå vår hemsida finns alltid uppdaterad information om det som är på gång, på www.karls krona.se/seochgora hittar man alltinom kultur området.

Dessutom görs en folder varje månad, ”Kul-tur Karlskrona”, som finns på alla bibliotek ochpå turistbyrån. Teater och musikföreställningarför barn arrangeras regelbundet, biljetter och information finns på hemsidan.

Kulturföreningarna välkomnar nya medlem-mar, exempelvis Karlskrona konstförening,Karlskrona Riksteaterförening, BiblioteketsVänner med flera.

MuseumPå Blekinge museum och Marinmuseum hittardu vägen till historien! Blekinge museum visarutställningar om Blekinges spännande och dramatiska historia. Vill du göra en djupdyk-ning i svenska marinens historia är det

Marinmuseum som gäller. Ta med barnen tillBlekinge museums lekplats Grevagrundet somgår i skärgårdens tecken och låt dem sedan kastaloss på Dunders däck på Marinmuseum! Bådamuseerna ligger centralt i Karlskrona i vackeroch inspirerande miljö och erbjuder utställning-ar och aktiviteter för barn och vuxna året om.

MusikMusiklivet blomstrar i Karlskrona. Under helaåret arrangeras det många konserter och musik-arrangemang. Både lokala artister och stora väl-kända namn får plats på Karlskronas musikscen.Marinens musikkår ger regelbundet konserteroch marscher. Under sommarsäsongen kommerstora artister och medverkar på Lyckå Kammar-musikfestival, Chamber Music festival, operaoch andra gästspel. För mer information: 0455-30 34 38 eller 0455-30 34 22.

Lokaler för teater och musikVåra hus för musik och teaterupplevelser ärSparresalen, Konserthusteatern och Salongen iKarlskrona konsthall. Hit kommer regelbundetgästspel av stora artister och ensembler. Spar re-salen rymmer cirka 250 personer, Konserthus-

teatern är en a-klassad scen med plats för 750personer och Salongen en multifunktionslokalför stora och små event. Lokalerna går att hyraför konferenser och liknande. För mer information: 0455-30 34 82 eller 0455-30 34 24.

Ofta förekommer olika arrangemang iStadsbibliotekets hörsal med plats för 75 personer.För mer information: 0455-30 34 41.

Bibliotek

Page 6: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

Idrott och hälsa i fokusI Karlskrona finns alla möjligheter till friluftsliv i form av slingor och bad - platser, till idrott på våra olika arenor.Här finns också fritidsgårdar och andra mötesplatser.

Det är här det händerPå våra arenor, i lokaler och anläggningar finnsmöjlighet att både titta på och medverka i roligaaktiviteter. Utförsåkning, konserter, körsång,handboll, ridning, konståkning, badminton ochsimning är bara några exempel på vad du kanvälja mellan på din fritid. Här finns såväl storasom små, privata och kommunala anläggningar.För allmänheten finns tillgång till bad/simningoch skridskoåkning på tider som du hittar påhemsidan.

Hälsans StigI Karlskrona finns Hälsans stig, en sju kilometerlång slinga som går runt de centrala delarna avstaden.

Hälsans stig är en idé som kommer från irländska Hjärtfonden och grundtanken är attfrämja motion för personer i alla åldrar och skapa en bra hälsa.

Unga mötsFritidsgården är en av många mötesplatser förunga i Karlskrona. Unga ska känna delaktighetoch inflytande. På fritidsgården finns möjlighetatt diskutera ämnen som känns angelägna förungdomarna. Fritidsgårdarna arbetar aktivt tillsammans med föreningar med att ge ung - domar ett drogfritt utbud av arrangemang ochaktiviteter.

FöreningslivetI Karlskrona finns ett mycket rikt föreningslivmed över 500 föreningar inom alla intresseom-råden, på de olika orterna i kommunen. Påwww.karlskrona.se hittar du vårt föreningsregis-ter. Där kan du söka efter den förening som passar dig bland alla våra föreningar. Hittar duingen där – ring oss!

För mer informationTelefon: 0455 – 30 34 40www.karlskrona.se/fritidwww.visitkarlskrona.se

Här finns:• 531 föreningar• 4 fritidsgårdar • 10-talet andra mötesplatser

• mer än 20 samlings- och föreningslokaler • cirka 10 idrottshallar• 22 skolgymnastiksalar• 28 fotbollsplaner på gräs• 10 sjumanna planer på gräs• 8 grusplaner, fullmått• 2 konstgräsplaner • 1 bowlinghall• 22 tennisbanor• 3 beachvolleyplaner• 2 simhallar och 1 varmbadhus• 42 olika slingor för motion, promenader,

löpning och cykling

Telenor Arena KarlskronaEn av våra största anläggningar är Telenor ArenaKarlskrona.

Där finns:• Badmintonhall• Boulehall• Evenemangshall• Gymnastikanläggning• Ishallar• Konstgräsplan• Tennisbanor, grus och gräs• Tennishall• Utomhusgym

Läs mer om alla våra anläggningar påwww.karlskrona.se/fritid

Blekinge Health ArenaSom nyinflyttad i Karlskrona har du tagit ettstort steg och försändrat din livssituation genom att flytta till en ny bostadsort. Är detockså dags att ändra din livsstil?

Blekinge Health Arena kan, i samarbetemed företag och idrottsrörelsen, erbjuda flera olika tjänster för företag och privatper-soner. Här finns allt från kom-igångpro-gram, kroppsscanning, kiropraktik, massa-ge, floating, löpträning, stabilitetsträningmed Redcord till maximala konditionstesterplus mycket mer.

Mer information finns på www.blekingehealtharena.se

Page 7: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

7

KULTURSKOLAN erbjuder barn och ungdomar allt från undervisning i enskilda instrument eller till att medverka ikörer, orkestrar, rockband, spela trummor, slagverk, brass, träblås, cello, violin, piano, solosång,blockflöjt, tvärflöjt, stråkrock, medverka i teater, dans, bild, skulptur och keramik. Välkommen med din ansökan.

För mer information: 0455-30 35 82 eller www.karlskrona.se/kulturskolan.

KARLSKRONA.

SHOPPING.

SKÄRGÅRD.

Besök oss gärna på www.wachtmeistergalleria.se

Vill du regelbundet få senaste nytt om Wachtmeister

Galleria, delta i tävlingar och få reda på

när vi har event? Anmäl dig till vår sms-

tjänst och kolla även in oss på facebook.

Det ska vara gott att bo

och att leva

ACCENT · APOTEKET · BIKBOK · CAFÈ 1344

CHOCOLATTE · CITYHALLENS SPEL & TOBAK

COOKIE & I · CUBUS · DAG & NATT · DIN SKO

DRESSMANN · ENKLA · FIRST HOTEL JA

FLASH · FLÜGGER FÄRG · GAME · GEORGES

GLITTER · ICA SUPERMARKET CITYHALLEN

INDISKA · INTERSPORT · JC · SPECSAVERS

OPTIK · SUMO SUSHI · SWEDBANK · SYNOPTIK

S Y S T E M B O L A G E T · THE BODY SHOP

WACHTMEISTER SKO & NYCKELSERVICE

CA Fastigheter hittar du på sju orter runt om

i södra Sverige. I Karlskrona har vi ett stort

engagemang för förädling och vidareutveck-

ling av stadskärnan. Vår inriktning är främst

centralt belägna fastigheter. Som vår hyres-

gäst vill vi ge dig bästa tänkbara service.

Besök vår hemsida www.cafastigheter.se

för att lära känna oss mer och för att anmäla

ditt intresse för någon av våra lediga bostä-

der eller lokaler.

Just nu skapar vi dessutom unika boende-

miljöer i Trummenäs – ute i Blekinges östra

skärgård. Här kan du bo granne med havet.

Med närhet till golfbana och skärgård erbju-

der vi tomter med utsikt och fantastisk natur.

Du är välkommen att anmäla ditt intresse via

www.trummenäsudde.se

www.cafastigheter.se

Page 8: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

8

Gymnasieskolorna i KarlskronaI Karlskrona ligger nästan alla gymnasieskolorna centralt på Trossö, såväl kommunala som friskolor. Vi erbjuder samtliga nationella program och vi har ett brett spektrum av spännandeoch kreativa program för alla smaker. Gå in på respektive skolas hemsida om ni önskar läsa merom våra utbildningar.

Bland de kommunala skolorna hittar du af Chapmangymnasiet med filialen Östersjö -skolan, Ehrensvärdska gymnasiet, Fischerströmska gymnasiet och Törnströmska gymna-siet med filialen Rosenholm och gymnasiesärskola. De fristående gymnasieskolorna är AsperoIdrottsgymnasium, Mikael Elias teoretiska gymnasium och Praktiska.

Välkommen till gymnasiet!

För mer information:Telefon: 0455-30 40 61 eller 0455-30 40 71www.karlskrona.se/gymnasiet

Förskoleklass – skola – fritidshem I Karlskrona kommun finns 36 grund-skolor, kommunala och fristående, medcirka 7 000 elever. Förskoleklassernafinns i anslutning till respektive skola,som är geografiskt indelade i fem områ-den – Trossö, Lyckeby, Rödeby, Jämjöoch Västra området.

Vi profilerar oss i olika omfattning mot exem-pelvis science, miljö, entreprenörskap, media,kultur, idrott, ledarskap, hälsa och livsstil. Vihar även skolor som har Grön Flagg och skolorsom använder montessoripedagogik.

Vi arbetar aktivt med att integrera grund -särskolan i våra grundskolor. Några skolor harbåde grundskola och grundsärskola där grund-särskolans elever ges möjlighet att följa sin stu-dieplan på sin hemskola.

Fritidshem finns i anslutning till skolornaför barn från och med förskoleklassen till ochmed vårterminen det år barnet fyller 13 år.

Starka och framgångsrika skolor – på lands-bygden och i staden – är vår ledstjärna. Det innebär att vi vill utveckla några av våra skolortill kunskapscentra för verksamhet i förskole -klass till och med årskurs 9. Därtill kommer ettstort antal mindre enheter att finnas, som skages förutsättningar att klara uppdraget att ge alla elever en skola på lika villkor.

Vi har påbörjat ett målinriktat arbete för attskapa en ännu bättre skola i Karlskrona och vigör det med fokus på innehållet i skolans upp-

Förskola och pedagogisk omsorgI Karlskrona finns det förskolor i bådekommunal och fristående regi – lokali-serade över hela kommunen. I någraområden kan vi erbjuda pedagogisk omsorg i form av familjedaghem – ävendetta i såväl kommunal som fristående regi.

Förskolorna har olika inriktningar som exempelvis miljö och natur, och flera är ReggioEmilia-inspirerade.

Två kommunala uteför skolor finns – denena i Nättraby och den andra i Spandelstorp. IJämjö och på Trossö finns avdelningar för aller-giska barn och på Trossö finns en dygnet -runtöppen avdelning för barn vars föräldrar arbetar kvällar, nätter och helger.

Vill du veta mer om förskolan i Karlskrona,kontakta barn- och ungdomsförvaltningen, telefon 0455-30 36 25 eller besök vår webbplatspå www.karlskrona.se där du också kan anmäladitt barn via våra e-tjänster.

drag. I arbetet ska forskning och beprövad erfarenhet vara vägledande och med det som utgångspunkt kan vi låta oss inspireras och lära

av goda exempel i vår omvärld.Vill du veta mer om grundskolan i Karlskro-

na, kontakta barn- och ungdomsförvaltningen,

telefon 0455-30 36 25 eller besök vår webbplatspå www.karlskrona.se där du också finner merinformation om skolval via våra e-tjänster.

Page 9: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

9

Teknik och miljötänkande i skön föreningBlekinge Tekniska Högskola, BTH, är enav landets tydligast profilerade högsko-lor med inriktning mot tillämpad IT ochinnovation för hållbar tillväxt. Alla utbild-ningar vid BTH ska påtagligt tillämpaoch vidareutveckla IT.

Därför finns IT med som en naturlig ingrediensi alla BTH:s utbildningar. Våra internationellasamarbeten ger dessutom studenterna möjlighetatt studera utomlands under studietiden.

Vid BTH fokuserar vi inte bara på vad som

händer under utbildningen utan även vad somhänder efter den. Vi har täta kontakter med näringslivet och vi samarbetar med andra universitet och högskolor. På det sättet får vårastudenter, redan under studietiden, en inblick idet framtida yrket samt kontakt med närings -livet och möjliga framtida arbetsgivare.

Forskningen vid BTH sträcker sig över ettbrett fält, från teknik och samhällsbyggnad tillekonomi och vårdvetenskap. Sammanhållandeför forskningen är fokus på tillämpad IT ochhållbar utveckling av näringsliv och samhälle.

För BTH är samverkan viktig. Vi samverkaraktivt med näringsliv och samhälle och BTH:sutveckling har bidragit till regionens starka om-vandling till ett nationellt och internationelltkluster för IT och telekommunikation.

• Cirka 28 utbildningar leder till examen pågrundnivå

• Cirka 20 utbildningar leder till examen påavancerad nivå

• Drygt 7 000 registrerade studenter• Cirka 500 internationella studenter

• Cirka 41 % av studenterna är kvinnor• Drygt 2/3 av verksamheten är grundutbild-

ning• Cirka 1/3 är forskning och forskarutbildning• Cirka 500 av verksamheten anställda

Vill du veta mer om BTH? Kontakta gärna informationschef MargaretaAhlström på telefon 0455-38 50 91 eller via e-post: [email protected] information finns även på www.bth.se.

Tankarna inför gymnasievalet kan ibland pendla mellan ytterlig-heterna. Vi vill ge dig information om våra skolor, så att du kan göra ett tryggt och bra gymnasieval och hitta vägen till just ditt drömyrke!

- Hör av dig så skickar vi vår programkatalog till dig. [email protected] eller ring 0455-30 40 61, för den otålige; gå i på vår hemsida www.karlskrona.se/gymna-sieval och du, glöm inte att bli vän med oss på Facebook!

Page 10: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

10

Vuxenutbildningen i KarlskronaVälkommen till Vuxenutbildningen iKarlskrona och alla våra olika utbild-ningar.

Utifrån dina önskemål försöker vi inom kom-vux tillgodose ditt behov av utbildning pågrundskolenivå och teoretiska- eller yrkes-kurser på gymnasial nivå.

Tillsammans med studie- och yrkesväg -ledaren planerar du vilken utbildning sompassar just dig.

Vi kan erbjuda dig möjlighet att läsa dagtid eller på distans. I vår kurs katalog ser du vilka utbildningar och kurser vi kan erbju-da hos oss. Vi har också ett samar bete med länets kommuner som ytterligare breddar utbudet.

Du har dessutom chans att träffa och lärakänna människor från andra länder och kultu-rer eftersom vi också bedriver undervisning isvenska för invandrare (sfi). Antagning görskontinuerligt och undervisningen bedrivs under hela året med uppehåll för semester under juli månad. Du ansöker till sfi antingenvia Vuxenutbildningens hemsida eller genomatt komma till Vuxenutbildningen och fylla i ansökan på plats.

Det finns även olika särvuxkurser för dig

som vill komplettera din utbildning inomgrund- eller gymnasiesärskola.

Vi finns i nya fräscha lokaler mitt i Karls -krona centrum.

För mer information:Ring vår vägledare Pelle Hansson, 0455-30 42 10 eller maila till [email protected] för att planera din utbildning inom komvux.

Vi har även vägledning för dig som läser på sfi(undervisning i svenska för invandrare) ochsärskild utbildning för vuxna. Kontakta väg -ledare Monica Nilsson, 0455-30 32 85 ellermaila [email protected].

Har du allmänna frågor om vuxenut -bildningen kan du gå in på vår hemsidawww.karlskrona.se/vuxenutbildningen ellerkontakta skolassistenterna Petra Svensson (sfioch särvux), 0455-30 41 94 alternativt MarieSölvelid (komvux), 0455-30 41 93.

Vi lovar att utifrån våra möjligheter göradet bästa för just dig och dina studieplaner.

Välkommen till oss!

Utbildning som ger kunskap över gränserna

På allmän kurs läser du bland annat svenska,engelska, matematik, historia, religion ochsamhälls- och naturkunskap. Som en extrakrydda finns det Östersjökunskap inbakat idessa ämnen.

På båtbyggarlinjen lär du dig traditionellatekniker i båtbyggeri: genom att bygga till exempel en allmoge- eller veteranbåt. Ett even-tuellt fördjupningsår kan ge dig ytterligare färdigheter i modernt båtbyggeri.Framtid i uniform och socialt arbete – Villdu hjälpa människor i vårt samhälle?Är du intresserad och nyfiken på hur det är attarbeta inom uniformsrelaterade yrken? Syftetmed kursen är att ge dig en möjlighet att självkunna bedöma lämplighet och förmåga att utföra och trivas med uniformsrelaterade yrken och socialt arbete.Digitala seniorer är en nybörjarkurs för digsom är nyfiken att få prova på surfplattor ochgöra dig bekant med de digitala möjligheter-na. Det behövs inga förkunskaper utan baranyfikenhet och entusiasm!Östersjöpärlor: Vill du resa – i fantasin ochi verkligheten?Syftet med kursen är att ge dig möjlighet attstudera resmål i Östersjöregionen och om duså vill, följa med på en resa. Vi undersöker till-sammans olika resmål. Sedan presenterar,

diskuterar och argumenterar vi kring dessa resmål. Målet är att enas om ett område vi villbesöka. När vi bestämt detta planerar och organiserar vi resan tillsammans.

KonstkursLär dig att behärska olika tekniker i måleri ochteckning och få grundkunskaper i konst - historia, färglära, komposition och design. Dukan utveckla dina nuvarande kunskaper ochfärdigheter, öva mer i de konstområden du vill eller att börja från början med professionellkursledare!Halvfartskursen Vetgiriga seniorer är enkurs för dig som prioriterar allmänbildningoch vill uppleva gemenskap.

Vi erbjuder även olika sommarkurser.Närmare information hittar du på vår hem - sida.

Företag, myndigheter och andra organisa-tioner kan vi erbjuda uppdragsutbildning.Våra lärare har hög kompetens och skolan harlång erfarenhet av att bedriva internationellaprojekt. Utifrån de behov som finns i organi-sationen anordnar vi allt ifrån enstaka föreläs-ningar till längre utbildningar. På så sätt får niprecis den kompetenshöjning ni behöver.Läs mer på www.litorina.fhsk.se eller ring:0455-36 76 00.

Litorina folkhögskola i Karlskrona är till för dig som vill skaffa behörighet till hög-skolan, bättra på dina meriter i arbetslivet eller vidga dina vyer. Vår profil utgörSveriges grannländer kring Östersjön och vi lär oss om deras samhällen, kulturoch historia. Varje år ordnar vi en studieresa till ett av Östersjöländerna. Vi ärstolta över att vara en internationell folkhögskola med studerande från ett trettio-tal länder.

Starta eget?Drömmer du någon gång om ett egetföretag? Har du ställt dig frågan, ”omjag ändå skulle starta eget”?

Ett fyrtiotal elever på högskolan i Karlskronafick frågan om hur många som hade funderatöver att starta eget som alternativ till anställ-ning. Ingen räckte upp handen. Men efter enstund sa en student att han funderat över det,men… Det finns många ”men”; regelsystem,administrativa förpliktelser, attityder hosmyndigheter, finansieringsfrågor, att våga...

I Karlskrona finns många goda förebilder.Mikael Blomqvist som har byggt upp det internationella Roxtec, Förlags AB Albinsson& Sjöberg som har sitt huvudkontor i Karls -krona- och en rad tjänsteföretag inom IT- ochtelekom som stadigt växer.

Vill du starta eget eller ta reda på mer information så finns det många vägar att gåför att få hjälp. NyföretagarCentrum Karls -krona hjälper med personlig kostnadsfri,

konfidentiell och objektiv rådgivning i allafrågor i startprocessen. Almi företagspartner iBlekinge är ett annat alternativ. Blekinge Business Incubator, BBI, hjälper studenter attutvärdera affärsidéer till nya företag och serom det finns möjlighet att få finansiering.Om svaret blir ja bidrar BBI med olika formerav stöd, däribland affärsutveckling och affärs-coachning, kapitalanskaffning, lokaler och juridisk rådgivning.

i Karlskrona AB, som arbetar med närings -livs- och besöksnäringsfrågor, står till tjänstmed information och kontaktvägar om var dukan hitta mark och lokaler eller annat du behöver för att starta ditt företag. Du är alltidvälkommen att höra av dig så ser vi till att duhamnar rätt.För mer informationwww.karlskrona.se/naringslivwww.nyforetagarcentrum.se/karlskronawww.blekinge.almi.sewww.b-b-i.se

VAD VILL DU BLI BRA PÅ?Ny stad, nya upplevelser!

Ung eller gammal vi har något för alla!

Välkommen till våra kurser!

www.folkuniversitetet.se/karlskrona0455-36 78 70

Centerpartiet den Gröna Rösten i Karlskronapolitiken

Välkommen att höra av dej. Tel 070-816 02 64www.centerpartiet.se/karlskrona

Jau, jau dö…Språket i Karlskrona kan te sig lite udda för en besökare. Vi har nämligen en förmåga att lägga tillett ”u” efter bokstaven ”a”. Men vi drar också gärna ut på bokstaven ”o” om det skulle behövas.Ibland slopar vi dessutom ett och annat ”r” om det inte skulle kännas helt nödvändigt. Det innebäratt vi gärna kallar vår egen stad för Kaulskroona. Vi är förmodligen också de enda i Sverige som kanuttala ordet kaustiksoda exakt som det stavas.

Precis som romarna en gång gjorde kallar vi vår stad för stan – eller rättare sagt staun. De som bor i stan kallas helt logiskt för staubo. Staubona är skamlöst stolta över sin lilla plats på

jorden. Framförallt vill många hävda att Stortorget i Karlskrona är norra Europas största stenlagdatorg. Om det är sant eller inte har ifrågasatts av personer med oklara motiv, men alla som släpat sigöver torgets kullerstenar efter en sen utekväll kan i alla fall skriva under på att det är stort så deträcker.

Page 11: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

11

Karlskronas skärgårdoch landsbygdJust nu händer mycket som rör lands-bygden och skärgården i vår kommun.Det pågår flera spännande projekt sam-tidigt som utvecklingsprogram och lång-siktiga planer tas fram.

En fördjupad översiktsplan för skärgården hållerpå att tas fram där syftet är att skapa möjlig heterför livskraftiga samhällen i skärgården med braservice och goda möjligheter för både boendeoch företag.

Utvecklingsprogrammet för Karlskronalandsbygd håller på att revideras. Syftet medprogrammet är att skapa förutsättningar för enpositiv utveckling samt stimulera kommunensförvaltningar och bolag att kraftsamla för lands-bygdsutveckling.

En aktivitet i utvecklingsprogrammet är attårligen arrangera ett landsbygdsforum där aktu-ella frågor lyfts fram och diskuteras.

Under åren har ett flertal nätverk etableratspå landsbygden och skärgården. Nätverken

består av både företag och föreningar som till-sammans vill utveckla och synliggöra sin bygd.

Landsbygdsutvecklare Ann-Marie Nord-ström driver bland annat ett projekt som kallas”360 grader kultur” som vill medverka till attstärka tillfälliga evenemang till att bli kultur -upplevelser hela året. I projektet deltar flera avnätverken. Kustvägen, från Kristianopel till Torhamn, och Skogstokig i norra kommun -delen är två framgångsrika nätverk som arrange-rar olika evenemang. Kontakta Ann-MarieNordström på telefon 0455-30 30 52 om duvill veta mer om utvecklingsprogrammet ochprojekten.

Det pågår även ett projekt för utveckling avvåra skärgårdshamnar. Projektledare är Ing-MarieSöderblom på telefonnummer 0455-30 31 61.

Flera naturvårdsprojekt är också igång för attförsköna och utveckla våra boende- och kultur-miljöer på landsbygden.

Kontakta Justyna Wajda-Koseda på telefon0455-30 33 67 om du vill veta mer.

KommunikationerTågMed Öresundståg reser du snabbt och enkeltgenom hela Blekinge – från Karlskrona i öst viaRonneby, Bräkne-Hoby, Karlshamn och Mör-rum till Sölvesborg i väst går tåget varje timme.Öresundståg forsätter söderut och tar dig tilloch från Skåne och stopp som Kristianstad,Hässleholm och Malmö innan tåget fortsättervidare mot Kastrup och Köpenhamn.

Från och med 15 december 2013 åker duKrösatåg till Emmaboda anpassat till byte förvidare resa mot Växjö, Kalmar, Göteborg ochStockholm. Ska du resa mot Stockholm åker dumed tåg till Alvesta för vidare byte.www.blekingetrafiken.se, telefon: 0455-569 00

FlygFrån Ronneby flygplats, som ligger 30 minuterbort ifrån Karlskrona centrum, kan du flyga tillStockholm/Arlanda och Stockholm/Bromma.www.sas.se, telefon: 0770-727 727www.blekingeflyg.se, telefon: 0457-62 99 99

ExpressbussarDet går expressbussar till Malmö och Stock-holm.www.svenskabuss.se, telefon: 0771-67 67 67www.swebus.se, telefon: 0200-218 218

FärjorKarlskrona har en av landets mest trafikeradefärjelinjer, med dagliga avgångar till och frånGdynia i Polen.www.stenaline.se, telefon: 0455-36 63 00

SkärgårdstrafikKarlskrona har en levande skärgård som är flitigt trafikerad med både person- och bilfärjor.Året runt finns det till exempel linjetrafik frånYttre Park till Östra skärgården – och undersommarsäsongen utökas trafiken med flera tureroch destinationer från Fisktorget mitt i centralaKarlskrona.www.blekingetrafiken.se, telefon: 0455-569 00www.affarsverken.se, telefon: 0455-783 30

BussI Karlskrona tar du dig enkelt fram med buss.Det finns en väl utbyggd stadstrafik med tätaturer på linje 1–12, samt nattbussen på linje 19.Mellan centrala Karlskrona och tätorterna ikommunen finns landsbygdsbussar, och mellanBlekinges centralorter finns bekväma express-bussar.

www.blekingetrafiken.se, telefon: 0455-569 00

Med reservation för ändringar.

Blekinge ligger i Sveriges sydöstra hörn men de goda kommunikationerna ger ossen central plats – inte minst ur ett europeiskt perspektiv.

Norra Smedjegatan 53, 371 23 Karlskrona. Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

VälkommenVi är ett lokalt företag som ansvarar för

elnätet, levererar el och fjärrvärme och

digitala tjänster via Stadsnätet. Vi tar

hand om dina sopor och driver båttrafiken

i Karlskronas skärgård.

Tveka inte att höra av dig till oss om du

har några frågor eller behöver hjälp för att

komma till rätta i ditt nya boende. Du hittar

oss på Norra Smedjegatan 53 eller på telefon

0455-783 75.

På www.affarsverken.se kan du teckna

elavtal, hyra container och mycket mer.

Page 12: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

12

Att bo bra är viktigt för oss alla. I Karls -krona är det nära till natur och härligaomgivningar. Det är också nära till da-gis, skola och jobb. Karlskrona växeroch nya bostadsområden kommer påflera håll i kommunen.

Vi kan bidra med en livsmiljö som få kommu-ner kan konkurrera med. Därför fortsätter vi attskapa attraktiva förutsättningar för boende ochverksamheter. Karlskrona har under det senasteåret ökat insatserna för att skapa flera hundranya bostäder i form av tomter och lägenheter.Samtidigt driver många privata aktörer olikabyggprojekt runt om i kommunen. Några villa-tomtsområden finns på Hasslö, Jämjö, Rödeby,Trummenäs, Gullberna Park, Bastasjö/Hässle-gården, Norra Ringö och Kättilsmåla. Dessu-tom utvecklas även områden i Nättraby, Span-delstorp och på Aspö. Vill man ha möjlighet tillen ny lägenhet så finns färdigställda på Saltö. Viplanerar även för att bygga fler lägenheter påbland annat Pottholmen, Blå Port, GullbernaPark och flera andra attraktiva platser i kommu-nen.

Anmälan till kommunal tomtköOm du vill få erbjudanden om kommunalatomter för eget byggande anmäler du dig tilltomtkön. Tomterna fördelas i turordning efterregistreringsdatum.

Privata tomterPå vår hemsida www.karlskrona.se finns ensammanställning över aktuella områden ochlänkar till de privata exploatörernas webbplatser.

Hyra eller köpa lägenhetHyresrätter kan man dels hitta genom Karls -kronahem, www.karlskronahem.se, dels genom

en rad privata fastighetsägare. Du hittar de fles-ta kontakterna på kommunens hemsida.

FastighetsmäklareDet finns ett 20-tal aktiva fastighetsmäklare iKarlskrona. Dessa hittar du till exempel påwww.eniro.se. På bland annat www.hemnet.sekan du se en del av det utbud av villor, bostads-rätter och andra fastigheter som finns till salu iKarlskrona.

Mer information om kommunala tomter,bygglov, kostnader, blanketter till tomtkön medmera hittar du på www.karlskrona.se. Du ärockså välkommen att ta kontakt med Leena Jo-hansson på samhällsbyggnadsförvaltningen –telefon 0455-30 31 19, e-post: [email protected].

Välkommen tillKarlskronahem Oavsett om du är nyinflyttad i kommuneneller om du redan är Karlskronabo är duvarmt välkommen till oss!

Hos Karlskronahem bor du med utsiktöver hav eller skog, mitt i centrum eller näranaturen. Kanske är önskemålet en egen altaneller service runt hörnet. Hur du än vill hadet så är chansen stor att hitta just dittdrömboende bland Karlskronahems cirka3 900 lägenheter.

Kom in till vår bobutik på Norra Smed-jegatan 12, så hjälper vi dig att hitta en bostad, lokal eller parkeringsplats, som passar just dig. Du kan också ringa oss på0455-30 49 00 eller besöka www.karlskronahem.se.

Bygga & Bo

RenhållningI Karlskrona kan villaägare välja mellantre olika alternativ för avfallshantering;sorterat avfall, hemkompostering ellerosorterat.

Bor du i flerfamiljshus med lägenheter så är detoftast fastighetsägaren som väljer sorterings -alternativ och informerar dig om hur och var dusorterar ditt avfall.

ÅtervinningscentralerGrovavfall (större avfall än vad som får plats isoppåsen) och farligt avfall lämnas på någon avvåra återvinningscentraler. På återvinnings -centraler lämnas också elavfall och farligt avfall.Centralerna är bemannade och har särskilda öppettider. Information om öppettider finns påhemsidan. Du kan också ringa oss så berättar vi.Vi ansvarar även för att slamtömning av enskil-da avlopp utförs.

För farligt avfall finns även en miljöstationvid Preem Blå Port.

ÅtervinningsstationerPå över 60 återvinningsstationer i Karlskronakan du lämna förpackningar av papper, plast,glas, metall och tidningar/ trycksaker. Här finnsäven batteriholkar för små batterier.

Undrar du hur avfallet ska sorteras, kontaktaoss!

Vi har även en sorteringsguide på hemsidanmed en lista från A–Ö.

Välkommen!

Önskar VA/Renhållningsavdelningen på tek niska förvaltningenTelefon 0455-30 32 00E-post: [email protected]: http://www.karlskrona.se/renhallning

Telefon 0455-569 00 | www.blekingetrafiken.se

Du får ett ResekortSom nyinflyttad bjuder vi dig på ett Resekort laddat med 50 kr i reskassa. Resekortet använder du för att betala resor med både buss och tåg. Med Resekortet reskassa får du alltid minst 20% rabatt på biljettpriset.

Så här gör duMaila [email protected] så skickar vi erbjudandet till dig. Kom ihåg att uppge din nya adress. (Max 2 st per hushåll)

Varsågod! Prova-på-erbjudande till dig som nyinflyttad.

Annonsera i Nyinflyttad tel. 08-505 929 00

Page 13: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

13

”Meet the TelecomCity network” Affärsverken, All Binary, Avalon Innovation, Appcorn, Ballou, Blekinge Business Incubator, Blekinge Tekniska Högskola,

Capgemini, CGI, City Network, Compuverde, Cogitel, Contribe, CSC, Cybercom, Densitet, EC Konsult, EOO Sweden, Ericsson, EviDos, Fujitsu, HiQ, Hyper Island, Inquso,

Jayway, Karlskrona kommun, LanGate, Leissner data, Malvacom, Metallapan, Molybden, M&B Portal Solutions, Nicon, Noisy Cricket, OG Group, Rapparna, Raviteq,

Remit, Sendero Consulting, Social factory, Softhouse, Spirius, Storegate, Swedbank, Techinova, Telenor, ToolAware, 12 O’clock Studios, Visual Units, WIP

Välkommen till TelecomCity där människor och företag växerOavsett om du drömmer om att förverkliga en idé eller söker efter nya perspektiv för att utveckla ditt befintliga företag så gör du rätt i att vända dig till oss i TelecomCity. Vi har arbetat för att främja utveckling och tillväxt i näringslivet i mer än 20 år.

TelecomCity startade som ett projekt för att stödja IT- och telekomutvecklingen i Karlskrona och vår region blev tidigt en av landets främsta inom framför allt tillämpad IT och mobila tjänster. Idag sträcker sig ambitionen långt utanför regionen, över såväl bransch- som landsgränser.

Du hittar oss på högskoleområdet Campus Gräsvik strax utanför Karlskrona, där vi tillsammans med olika samarbetspartners inom näringsliv, offentlig sektor, forskning och högre utbildning, samverkar för att utveckla en kreativ och blomstrande Science Park.

Läs mer på www.telecomcity.se och på www.facebook.com/telecomcity

Page 14: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

14

ÄldreomsorgI 2000-talets Karlskrona ska äldreom-sorgen präglas av valfrihet. Alla ska kunna åldras i trygghet med värdighet.

Här ska de äldre känna att de blir individuelltbemötta och att de själva ska kunna påverka sinegen situation för att skapa en god livskvalité.

HemtjänstOm du vill och kan bo kvar hemma finns möj-

lighet till olika typer av hjälp. Äldreförvaltning-en har flera träffpunkter dit alla är välkomna attäta och umgås.

Du som är beviljad hemtjänst kan själv väljaom det är kommunen eller ett privat företagsom ska utföra hemtjänsten.

Särskilt boendeKlarar du inte av att bo kvar hemma finns möj-lighet att söka till särskilt boende.

Vilken hjälp kan jag få?Tala med biståndshandläggare som nås på äldre-förvaltningen telefonnummer 0455-30 30 00.

Stöd tillfunktions-nedsattaHandikappförvaltningen vill ge bra stödoch service, som ger förutsättningarför varje person med funktionsnedsätt-ning att forma sitt eget liv i en kom-mun tillgänglig för alla.

Bo hemmaFör att du ska ha möjlighet att bo kvar hem-ma kan du ansöka om olika insatser av stödoch service. Det kan vara bostadsanpassning,hemtjänst eller stöd från något av våra mobilateam som ger dig stöd i ditt hem.

Särskilt boendeBehöver du ett mer omfattande stöd kan duansöka om ett särskilt boende. Det kan till exempel vara ett gruppboende som består avflera egna lägenheter med ett gemensamt ut-rymme för samvaro, eller en servicelägenhet,båda med tillgång till personal som kan ge olika former av stöd utifrån ditt behov.

Daglig verksamhet och sysselsättningDu som har en intellektuell funktionsnedsätt-ning kan ha rätt att få komma till daglig verk-samhet om du inte arbetar eller går i skolan.Daglig verksamhet kan se olika ut, det finnsgruppverksamhet eller individuell verksamhetoch innehåller många olika typer av aktivi -teter.

Den dagliga sysselsättningen vänder sig tilldig med psykisk funktionsnedsättning som

inte arbetar eller går i skolan. Den dagliga sysselsättningen utformas efter dina behov ochger dig möjlighet att göra något under dagenoch att umgås med andra.

AnhörigstödOm du vårdar eller stödjer en närstående somhar en funktionsnedsättning eller är långvarigtsjuk kan vi erbjuda stöd. Det kan vara samtal,enskilt eller i grupp, men även informationoch föreläsningar eller något annat som duönskar. Det viktiga är att det blir dina behovoch den livssituation du befinner dig i somstyr.

Vilket stöd kan jag få?Detta är några av de insatser som finns. Föratt få mer information är du välkommen attkontakta någon av våra biståndshandläggarepå handikappförvaltningen på telefon 0455-30 30 00.

Du kan också gå in på Karlskrona kom-muns hemsida på www.karlskrona.se/omsorgoch hitta mer information.

Social-förvaltningenSocialförvaltningens uppgift är bland annat attge råd, stöd och insatser till barn, ungdomaroch deras familjer. Vi ger också stöd åt männi-skor med beroendeproblematik och det är visom beslutar om ekonomiskt bistånd (social -bidrag). Socialförvaltningen handlägger ocksåserveringstillstånd enligt alkohollagen.

Kommunen driver olika former av kostnads-fri rådgivning, däribland familjerådgivning isamverkan med Familjerådgivningen MenteaAB. Nedan finner du en lista med viktiga tele-fonnummer till förvaltningen. Söker du infor-mation om ekonomiskt bistånd (socialbidrag),ring 0455-30 43 44. Om du är 24 år eller yng-re kan du ringa 0455-30 43 47.

Du kan också få information om socialför-valtningens verksamheter på kommunens hem-sida www.karlskrona.se.

KostnadsfrirådgivningVill du ha hjälp och stöd eller vill du anmälaatt ett barn misstänks fara illa? Ring familj- och ungdomssektionen på telefon0455-30 43 09.

Behöver du familjerådgivning?Ring till familjerådgivningen på telefon 0770-33 06 16.

Har du som vuxen missbruks- eller beroen-deproblem och behöver hjälp?Ring alkohol- och drogsektionen på telefon0455-30 43 90.

Behöver du budgetrådgivning eller hjälpmed skuldsanering?Ring budget- och skuldrådgivningen på telefon0455-30 43 75.

Välkommen till Blekinge

För att få tid för tandvård

för dig eller ditt barn

rekommenderas du kontakta

valfri tandklinik.

Distriktstandvården inom folktandvården

når du på följande nummer:

Folktandvården Jämjö 73 65 30

Folktandvården Karlskrona 73 64 50

Folktandvården Lyckeby 73 64 85

Folktandvården Nättraby 73 65 61

Folktandvården Rödeby 73 65 50

Page 15: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

15

VI HÄLSAR DIG VÄLKOMMEN! Museum för Rörligt KustartilleriVisar upp en unik samling av det rörliga

kustartilleriets förbandsmateriel.

Gör ett besök – få en upplevelse utöver det vanliga!

[email protected]

BLEKINGE MUSEUMutställningar, lekplats

och upplevelser för alla åldrar!

www.blekingemuseum.se

konst/artwww.karlskrona.se/konsthall

evenemang/eventwww.karlskrona.se/salongenBorgmästareg. 17. Fri entré tis-fre 12-17, lör-sön 12-16. Tel 0455-303422Karlskrona konsthall ingår i Karlskrona kommuns verksamhet.

I KARLSKRONA

Tandläkare Blom, UlrikaVästra Vittusgatan 1371 34 KARLSKRONA

0455-171 70 www.leenden.nu

– TRYGGHET OCH KVALITÉ –HOS DIN PRIVATA TANDLÄKARE

Välkommen till

Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona (FAS) bildades 1995 och

har nu ca 750 medlemmar.Hemsida:

www.karlskrona.aktivaseniorer.com

Föreningen ingår i Förbundet Aktiva Seniorer med ca 19 000 medlemmar i ca 60 föreningar.

Hemsida: www.aktivaseniorer.com

Ordförande i FAS Karlskrona är Lars Haller, [email protected]

Tfn 0455-243 07

Karlskrona Djurklinik AB

Carlandravägen 1

371 62 Lyckeby

Tel: 0455-230 65

www.karlskronadjurklinik.se

Ann´s Frisyr KlippNya Skeppsbrogatan 11371 33 KarlskronaAnnTel 0455-811 51Välkommen!

Salong PernillaLandbrogatan 7371 24 KarlskronaTel 0455-108 55Öppet: tis–fre 9–18, lör 9–13Tidsbeställning o. Drop inHårologi. Vi testar hår.Välkommen!

Smartare utbildning – rätt jobb!Läs en utbildning hos oss! Läs mer på www.hermods.se/karlskrona

Är du intresseradav politik?

Vill du påverka?

Vill du träffa nya vänner?

Vill du göra en insats i valet?

Hej, och välkommen till Karlskrona kommun!Vår uppgift är att göra Karlskrona kommun till en bättre kommun för alla. Vill du vara medoch påverka framtiden? Ring 0939-100 30 00 och bli medlem du med. Som medlemfår du också göra din röst hörd.

www.karlskrona.moderat.seTelefon 0455-100 17

www.blekingesmadjursklinik.se • Handelsvägen 8, vid E22, i Nättraby • Telefon 0455-499 10

VÄLUTRUSTAD KLINIK FÖR MEDICINSK OCH KIRURGISK BEHANDLING AV DINA DJUR

Välkomna alla fyrfotingar!Den förebyggande vården kan innehålla allt från kloklippning till kostrådgivning och vaccinationer.Behöver ditt djur sjukvård har vi möjlighet till både medicinsk och kirurgisk behandling. Vi har kvällsöppet måndagar och torsdagar 8-20 och övriga vardagar 8-17.

Välkommen önskar Karin Råberg med personal

Ta med matte eller husse till Blekinge Smådjursklinik– vi erbjuder både sjukvård och friskvård!

Mot uppvisande av denna annons bjuder vi på tre fria träningstillfällen! För information om våra öppettider eller bokning av pass, kontakta

receptionen 0455-230 70

Välkommen till Lok & Motion -Karlskronas ledande träningscenter

Vi erbjuder en modern anläggning med träningsmöjligheter för alla!

1 2 3

Blekingegatan 11, 371 34 Karlskrona www.lokomotion.se [email protected]

Karlskrona RiksteaterföreningRådhusgatan 6, 371 34 KARLSKRONATel. 0455-30 34 83Fax. 0455-169 69E-post: [email protected]: www.karlskrona.riksteatern.se

Annonsera i Nyinflyttad tel. 08-505 929 00

Page 16: Nyinflyttad i Karlskrona 2013

Karlskrona – mitt i skärgårdenSol, vind och salta bad, är det något för dig? IKarlskrona är vi nämligen bortskämda med det!Här finns Sveriges sydligaste skärgård med1 650 öar, kobbar och skär som inbjuder tillfantastiska upplevelser för stora och små.

Karlskrona är en av Sveriges soligaste städeroch återfinns i toppen av solligan varje år. Dukan lugnt räkna med att solen skiner omkring2 000 timmar varje år i Karlskrona.

I Karlskrona händer det något 365 dagar om åretMissa inte ”Karlskronas nationaldag” – Löv-marknaden, alltid dagen före midsommarafton.Njut av skönklingande musik på Lyckå Kam-marmusikfestival, Carlscrona Chamber MusicFestival och konserter med Marinens musikkår

– alla unika i sitt slag. Karlskrona erbjuder fleratrevliga evenemang vid havet, såsom KarlskronaSkärgårdsfest, med aktiviteter och musikunder-hållning för hela familjen! Njut av fantastiskauppträdanden eller heja fram era favoritlag påTelenor Arena Karlskrona. Fler evenemangstipsfinner ni på www.visitkarlskrona.se.

Det duggar tätt mellan besöksmålen i KarlskronaI Karlskrona är det korta avstånd mellan sevärd-heterna. Stadskärnan har ett unikt läge, sex kilo-meter ut i skärgården, på ön Trossö. Här hittardu spännande besöksmål, trevlig shopping, mysiga caféer och restauranger – och havet ärständigt närvarande.

Upptäck nya öar varje dag. Åk skärgårdsbåt

och utforska spännande platser tillsammans.Karlskrona med omnejd erbjuder många

intressanta och roliga besöksmål, Marin -museum på Stumholmen tillhör ett av de mestvälbesökta. Wämöparken, belägen strax utanförcentrum är en oas för barn med minizoo, spän-nande natur och roliga lekplatser. Längs kust -vägen lockar ”Rosornas by” Kristianopel, Torhamn och de kända hällristningarna iMöckleryd. Fina motionsspår och vandrings -leder i avkopplande natur finns det gott om ikommunen.

Kulinariska upplevelserI Karlskrona, som en gång i tiden var krogtätasti landet, får du inte missa de lokala delikatesser-na. Exempel på sådana är, blekingska kropp -

kakor, en sillamacka på grovt bröd eller varförinte en rågskorpa! Även fikakulturen är väl rotad här, hitta ditt eget favoritställe bland allasmå mysiga konditorier och caféer! Det finnsockså ett rikt urval av världens mat.

I Karlskrona med omnejd kan du äta gottmed havet som kuliss.

För dig som vill veta mer, kontakta oss gärna på det sätt som passar dig bäst.

Fot

o: M

atz

Arn

strö

mF

oto:

Joa

kim

Joh

anss

on

Karlskrona TuristbyråTel/Phone: +46 455-30 34 90

Stortorget 2, SE-371 34 KarlskronaE-mail: [email protected]

www.visitkarlskrona.se

Följ Visit Karlskrona på:

Nyfiken? Häng med på en flygtur!

Världsarvsstaden KarlskronaDet är lätt att förstå varför UNESCO utsettKarlskrona till världsarv – i över 300 år har densvenska flottan präglat både vår stad och skärgård.Världsarvet ”Örlogsstaden Karlskrona” består avyttre och inre befästningar, örlogsvarvet med örlogshamnen, den militära och den civila stadensamt anläggningar i omgivningen, som haft bety-delse för örlogsbasens försörjning.

Sedan år 1998 finns Örlogsstaden Karlskronauppförd på Unescos lista över omistliga världsarv.Totalt finns fler än 900 objekt av olika slag på världs-arvslistan: kinesiska muren, Venedig, Versailles, TajMahal, Damaskus historiska centrum, Stora barriär-revet är några exempel på andra världsarv.

Nyckeln till utnämningen är planeringen av staden, som började anläggas år 1680 enligt kungKarl XI:s vilja och visioner.

Mer om världsarvet hittar du på:http://www.orlogsstadenkarlskrona.se/