Top Banner
Nyhedsbrev Foråret 2016 Folkeskolerne i Odder Kommune Oversigt over aktiviteter og centrale indsatser i 2016/17 1
12

Nyhedsbrev maj 2016

Jul 30, 2016

Download

Documents

Folkeskolerne i Odder Kommune
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Nyhedsbrev maj 2016

Nyhedsbrev Foråret 2016

Folkeskolerne i Odder Kommune Oversigt over aktiviteter og centrale indsatser i 2016/17

1

Page 2: Nyhedsbrev maj 2016

Indholdsfortegnelse

Digitale læringsmiljøer 3

Digital læringsplatform 3

Digitale læringsmiljøer – Odder Kommunes iPad projekt 3

Elevcentrerede, digitale læringsmiljøer 5 Sprog og differentiering 6 Digitale læringsmaterialer og aktiviteter i PLC 7

Digitale læringsmaterialer 7

Pædagogisklæringscenters årshjul 8

Kompetenceudvikling for pædagoger og lærere 9

Diplommodul i Pædagogfaglighed og læreprocesser 9

Kompetenceudvikling i undervisningsfagene 10

2

Page 3: Nyhedsbrev maj 2016

Digitale læringsmiljøer Digital læringsplatform

Der arbejdes fortsat på at finde en egnet digital læringsplatform til skolerne som understøtter vores arbejde med elevcentrerede læringsmiljøer, mål og feedback samt eleven som producent. I juni tester vi to nye platforme; MoMo samt Canvas/Elevtavlen i indskoling, mellemtrin, udskoling og specialklasser. Hvis alt går forventeligt træffer arbejdsgruppen i sensommeren 2016 beslutning om, hvilken læringsplatform-skolerne i Odder skal anvende fremadrettet. I forlængelse heraf vil alle medarbejdere tilbydes kompetenceudviklings-kurser, der skal understøtte det videre arbejde ude i klasserne.

Digitale læringsmiljøer – Odder Kommunes iPad-projekt

Da alle skoler i indeværende skoleår har lagt et stort arbejde i udvikling af mål, evaluering og feedback, besluttede udviklingsgruppen omkring digitale læringsmiljøer at vente

3

Page 4: Nyhedsbrev maj 2016

med et digitalt boost af iPad-projektet til det nye skoleår 16/17. Udviklingsgruppen ønsker, at skolerne fortsat skal have et didaktiske fokus på "eleven som producent og formidler", men at det kræver opmærksomhed på og udvikling af det pædagogiske personales understøttelse af elevernes valg og begrundelser af egnede læringsstrategiert - altså hvordan lærer vi eleverne at lære. I det nye skoleår vil vi derfor samle en flok digitale didaktikere (både pædagoger og lærere) fra alle kommunens skoler, der ikke nødvendigvis behersker iPad’en på højt teknisk niveau, men som er nysgerrige på det didaktiske fokus, hvor it giver merværdi i undervisningen. De skal udvikle digitale didaktiske principper med konkrete læringsstrategier, apps og evalueringskriterier, som skal understøtte kommunens pædagogiske personales arbejde med digital didaktik i klasserne. Der vil blive tilbudt kompetenceudviklingskurser i den forbindelse. Skolernes 5.-6. klasser og deres lærere inviteres herefter til at afprøve og finjustere de udviklede læringsstrategier med hjælp fra de digitale didaktikere. Som afslutning deltager elevgrupper i en Kommunal Toolcamp i januar 2017, hvor eleverne konkurrerer i valg og begrundelse af lærings-strategier, og hvor det pædagogiske personale bliver skarpe på, hvordan sådanne bløde kompetencer kan vurderes. De heldige vindere skal til København og deltage i den nationale toolcamp på Danmarks Læringsfestival i marts.

4

Page 5: Nyhedsbrev maj 2016

Elevcentrerede, digitale læringsmiljøer

Formål og evaluering Indsatsområdet elevcentrerede læringsmiljøer er tre-årigt.

Formålet med projektet er: • at øge elevernes faglige kompetencer

• at øge elevernes viden om og deltagelse i egen læring

• at styrke de pædagogiske medarbejderes didaktiske kompetencer i forhold til at skabe læringsmiljøer, hvor såvel medarbejdere som elever er vidende om og har redskaber til at arbejde med den enkelte elevs progression

• at etablere en kultur blandt lærere, pædagoger, elever og ledere, hvor alle anvender data til at kvalificere elevernes læring, og hvor mål og feedback er naturlige elementer i arbejdet med progression

• at de pædagogiske medarbejdere anvender IT til at understøtte arbejdet med mål og feedback

Første år evalueres projektet med en spørgeskemaunder-søgelse for alle medarbejdere I slutningen af maj.

5

Page 6: Nyhedsbrev maj 2016

Sprog og differentiering i elevcentrerede digitale læringsmiljøer

I Odder Kommunes fælles læringsprojekt om elevcentrerede læringsmiljøer er mål og feedback en læringsstrategi, som anvendes til at gøre læringen synlig for elev, lærer og pædagog. Mål og feedback skal bidrage til at udvikle elevernes evne til at involvere sig i og reflektere over egen læring.

Arbejdet med synlig læring som læringsstrategier har stor indflydelse på alle elevers læring. Både de, som er dygtige, og de som er fagligt og socialt udfordrede. Det giver derfor mening, at have et særligt fokus på, hvordan vi arbejder med mål og feedback på i forhold til børn med særlig udfordringer: læsning, sprog, overblik mm..

Tiltaget ’sprog og differentiering i elevcentrerede digitale læringsmiljøer’ bygger videre på de kompetenceudviklings-tiltag som det fælles skolevæsen har arbejdet med de sidste 8 år jf. nedenstående illustration.

Digitale læringsmiljøer

Eleven som aktør, systemisk tænkning og konstruktivistisk læringssyn

LP Social inklusion

Eleven som producent

Elev-centrerede lærings-miljøer

Sprog og differentiering i elevcentrerede læringsmiljøer

6

Page 7: Nyhedsbrev maj 2016

Digitale læringsmaterialer og aktiviteter i pædagogisk læringscenter

Digitale læringsmaterialer

Skolerne har gennem 4 år haft et bredt udvalg af digitale læremidler. I takt med at abonnementerne udløber, er vi pga. Skoleområdets økonomiske situation også her nødt til at indskrænke de fælles indkøb. I 2016 er følgende abonnementer fornyet:

• LærIT (Skoletube, Skoleblogs, Vejledninger)

• Ordbogen.com

• WizKids (Google Apps for Education, AppWriter, EduLife og Google Apps)

På Fællesnettet ligger en opdateret liste over de digitale læremidler.

De pædagogisklæringsvejledere er omdrejningspunktet på skolerne for samarbejde, vurdering og videreformidling omkring digitale læremidler. På PLC-netværksmøder med skolekonsulenten samarbejdes der om, hvornår og hvordan faglige ressourcepersoner på skolerne inddrages i det fortsatte arbejde med digitale læremidler - herunder vurdering, evaluering og kriterier for lokale og centrale indkøb.

7

Page 8: Nyhedsbrev maj 2016

Ministeriets pulje for digitale læremidler anvendes til centralt indkøbte læremidler og puljen administreres af skolekonsulenten for digitale læremidler.

Pædagogisklæringscenters årshjul

Skolernes pædagogisklæringsvejledere har sammen udarbejdet et årshjul for kommende skoleårs PLC-aktiviteter - både de fælles og de lokale. Dette årshjul vil indgå i skolernes arbejde med egne årsplaner. På netværksmøderne i kommende skoleår er der ud over digitale læremidler et særligt fokus på det tværfaglige samarbejde omkring Kulturby 2017, en kulturel læseplan samt overgangen til et nyt fælles bibliotekssystem.

8

Page 9: Nyhedsbrev maj 2016

Kompetenceudvikling for pædagoger og lærere 2016/2017

Modul i Pædagogfaglighed og læreprocesser

Odder Skolevæsen har fået 34 pladser i KL og BUPLs lands-dækkende kompetenceudviklingsprojekt målrettet pædago-ger med virke i folkeskolen.

Forvaltningen er i øjeblikket i gang med at planlægge det konkrete uddannelsesforløb og toning ift. elevcentrede læringsmiljøer. Dette kommer til at ske i samarbejde med skoleledere, udvalgte pædagoger og VIA UC,

der står for uddannelsen. Kompetenceudviklingsforløbet starter januar 2017 og løber frem til juni. Konkret vil afsætte være modulet ”Pædagogfaglighed og læreprocesser”. Udannelsesforløbet vil have en vekselvirkning mellem undervisning og opgaveløsning i egen praksis – dette for at sikre varig ændring af den pædagogiske praksis. Uddannelsesforløbet afsluttes med en portfolie eksamen.

9

Page 10: Nyhedsbrev maj 2016

Undervisningen vil bl.a. indeholde: Didaktisk teori, læringsteori og dannelsesteori; Inklusion og trivsel; Målstyret læring; Læringsledelse; En varieret skoledag og Differentieret forældresamarbejde.

Kompetenceudvikling i undervisningsfagene I det fortløbende år har en række medarbejder afsluttet uddannelsesforløbet i tysk og matematik. Til sommer afslutter de sidste lærere, fra første runde af kompetenceudvikling i undervisningsfagene, deres uddannelsesforløb i matematik og dansk 1.-6. klasse.

I det kommende skoleår fortsættes indsatsen. Der vil fortsat være lærere, der deltager i kompetenceudvikling i undervisningsfagene dansk, matematik og tysk, disse forløb vil i det kommende skoleår foregår hos VIA UC i Aarhus.

Derudover udbydes der kompetenceudvikling i undervisnings-fagen:

• Natur/teknologi Modul 1 og 2, Aqua Silkeborg • Håndværk og design Modul 2, VIA UC Aarhus • Engelsk 1.-6. klasse Modul 1 og 2, VIA UC Silkeborg

Forvaltningen har på baggrund af tilbagemeldinger fra skolelederne tilmeldt en række lærere uddannelsesforløbene. Ved tilmeldingen bliver lærerne oprettet på VIAs studienet og vil herigennem få al information om datoer for undervisning, læseplaner, undervisningslokaler, studiegrupper etc..

10

Page 11: Nyhedsbrev maj 2016

11

Page 12: Nyhedsbrev maj 2016

Skoleudviklingskoordinator Lise Gammelby

[email protected]

Elevcentrerede læringsmiljøer og sprog og differentiering

Skole-IT Konsulent Maja Holdorf

[email protected]

Digitale Læringsmiljøer og iPad-projekt

Skolekonsulent Helle Thygesen

[email protected]

Digitale lærermidler og pædagogisk læringscenter

Projektmedarbejder Anne Gaarde Fisker

[email protected]

Kompetenceudvikling af pædagoger og lærere

12