Top Banner
Kirkeblad for Øyer og Tretten Nr. 5 November 2014 67. årgang Øyer kirke. Foto: Gunvor Jutulstad Vangen.
11

Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

May 04, 2018

Download

Documents

lykhanh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

Kirkeblad for Øyer og Tretten

Nr. 5

November 201467. årgang

Øyer kirke. Foto: Gunvor Jutulstad Vangen.

Page 2: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G

2 3

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014NOVEMBER 2014

Kirkeblad for Øyer og TrettenUtgiver:

Øyer og Tretten kirkelige råd

Redaksjon: Alma Bø, Jo Lagethon, Gunvor Jutulstad

Vangen og Øyvind Sagedal

Kasserer: Anders Kvisberg tlf 975 15 815Epost: [email protected]

Grafisk produksjon: Dale-Gudbrands Trykkeri AS

Gaver til bladet kan gis på bankkonto 2002 63 15086

Leder for Øyer og Tretten kirkelige råd:Alma H. Bø Telefon: 975 38 154

Øyer kirkekontor:Adresse: Øyer kirkekontor, Kongsvegen 325, 2636 Øyer Telefon: 61 26 82 20 E-post: [email protected]

Kontortid:Mandag – fredag kl. 09.00 – 12.00.

Sogneprest Øyvind Sagedal:Kontor: 61 26 82 21Mobil: 95 02 38 48E-post: [email protected]

Kirkeverge Berit Sundli:Kontor: 61 26 82 24 Mobil: 97 60 10 55 E-post: [email protected] Kari Irene Lien:Kontor: 61 26 82 22 Mobil: 92 82 05 34 E-post: [email protected]:Trond Klaape, Mobil: 412 13 168E-post: [email protected] Tretten Morten Brendløkken:Mobil: 97 53 31 45Kirketjener Øyer Jørn Haug:Mobil: 48 25 89 25

Hjemmesider på Internett: www.kirken.oyer.no KIRKENS SOS: Tlf. 815 33 300 - DØGNÅPENT

Hverdager fra kl. 17.00 til kl. 08.00 neste dag.Fredager fra kl. 17.00 til kl. 08.00 påfølgende mandag.

Prestenes beredskapstelefon tlf: 954 37 613Neste nummer kommer ca. 5. desember 2014.

Siste frist for innlevering av stoff er20. november 2014.

Det er fint om stoff som sendes innkan sendes på e-post til:[email protected]

Men selvsagt kan også maskin- eller håndskrevne manus leveres.

Fra lederEt nytt nummer av Klokkeklang foreligger. På vegne av redaksjonen takker jeg så mye for bidrag til stoff, og håper alle finner noe av interesse denne gangen også. Vi er helt avhengige av våre faste og sikre bidragsytere!

Vi synes også det er fint at lag og foreninger bruker Klokkeklang til å fortelle om sine aktiviteter, men vi tar ikke betaling for det (noen har nemlig lurt på det). Hele Klokkeklang er basert på frivillige gaver (se regnskap i forrige nummer) og frivillig arbeid; både redaksjonsar-beid og utkjøring skjer på dugnad.

I dette nummeret ligger det med en giro, og vi håper på rause gaver! Økonomien er stadig en utfordring!

Vi minner om at all slags stoff sendes på e-post til [email protected] eller håndskrevet / maskin-skrevet i

posten til kirkekontoret innen den fristen som står nederst på side 2. Vi tar også imot tips om stoff.

Vi er nå i den situasjonen at redaktøren vår, Håkon Tande, har sagt opp jobben som redaktør for Klokkeklang. Han skriver:

ADRESSEENDRINGER!Ved adresseendring, meld fra til Klokkeklang på mail:

[email protected] eller ring oss.

UTKJØRING AV KLOKKEKLANG!Vi trenger av og til vikarer for våre trofaste utkjørere, og søker etter frivillige vi kan spørre om å være med å få Klokkeklang ut i bygda. Vedkommende må disponere egen bil, enkelte steder er det en fordel med firehjulstrekk. Interesserte bes ta kontakt med

kirkekontoret, tlf. 61 26 82 20.

Oppsigelse. Meddeler med dette, Øyer og Tretten kirkelige råd, om at jeg med dette sier opp mitt verv som Redaktør i menighetsbladet Klokkeklang. Fra 06.10.2014. Takker for samarbeidet.

Med hilsen Håkon Karstein Tande

Dette må vi bare ta til etterretning, men vi skulle gjerne hatt Håkon med videre. Selv om han nå er ute av redaksjonen, håper vi han fortsetter å sende inn bidrag, særlig gammelt historisk stoff som han har så mye å ta av. Tusen takk til det arbeidet du har lagt ned, Håkon, det var veldig viktig for oss å få en som tok på seg redaktøransvaret da Ole Johs gav seg.

Men det betyr at vi er på utkikk etter en ny person som kan være redaktør for menighetsbladet vårt. Inntil videre må vi i redaksjonen, suplert med Øyvind prest, gjøre så godt vi kan, og vi håper på fortsatt tilsendt stoff både fra de faste og de nye medarbeiderne.

Alma H. Bø

Hovedpersonen Kari Irene Lien, foran sogneprest Øyvind Sagedal, biskop Solveig Fiske og fungerende

prost Anita Dalehavn.

Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. Kantoren har ansvar for all sang og musikk i forbindelse med gudstjenester, tidebønner og andre kirkelige handlinger. Kari har fått i stand og leder litur-gisk kor både i Øyer og Tretten kirker, og Scola Grego-riana Øyer som er tidebønngruppa i Øyer og Tretten menigheter. Tidebønnene er åpne for alle.

Kantoren vår, Kari Irene Lien, vigsla av biskop Solveig Fiske

INNSKRIVING AV KONFIRMANTER

Innskriving av dem som skal konfirmeres i september 2015 skjer i Tretten kirke tirsdag 18.november kl.19.00, og i Øyer kirke torsdag 20.november kl.19.00. Det er viktig at foreldre/foresatte blir med på innskrivingen, da det vil bli gitt en del viktig informasjon om konfirmasjonstiden.

Det er fint om de som er døpt annet sted enn i Øyer eller på Tretten kan ta med dåpsattest. Også de som eventuelt ikke er døpt, er velkomne til innskrivingen. For dem vil det bli ordnet med dåp på det tidspunktet som måtte passe før konfirmasjonen.

Øyvind Sagedal

Lagsmøter LHL Øyer-Tretten 2014-15

Møtene holdes på Skarsmoen Gård kl. 18.30. Møtene er åpne for alle.

Velkommen!

Onsdag 19.11.14Fredag 12.12.14 – JulebordOnsdag 21.01.15

Fredag 13.02.15 – Årsmøte

Onsdag 18.03.15

Etter vigslingsgudstjenesten inviterte ØTKR til kvelds mat i Prestegården der ca 90 møtte fram. Mange benytta da anledningen til å komme med hyggelige hilsninger til Kari i form av gaver, blomster og gode ord.

Page 3: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

4 5

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

ha Klokkeklang og bor utenbygds, må betale en kontingent på 200 kr. Det legges giro inn i de to neste numrene av Klokkeklangog både privatpersoner, bedrifter og næringsliv oppfordres til å gi en gave.

Skille stat – kirke. HøringDenne høringen handlet mest om prestenes arbeids-forhold, og vi opplever det vanskelig å se hvilke konsekvenser dette skillet får for vårt nivå.

Neste møte i ØTKR er onsdag 26.november.

I 2016 skal planen for trosopplæring i Øyer og Tretten menigheter leverast Hamar biskop for godkjenning. I utviklinga av tiltak, opplæringstilbod og samværsare-naer, er den lokale forankringa ei viktig rettesnor: kva er det som kjenneteiknar vår eigenart, historie og levesett? Trusopplæringsutvalget og ungdomsutvalget spelar ei sentral rolle i denne prosessen. Den kontinuerlege dialo-gen mellom stab og friviljuge medarbeidarar er drivhju-let som gjer at vi saman «skundar oss langsamt».

Konfirmantane er, og skal framleis vere, ei viktig mål-gruppe i arbeidet vårt. Når planen for trusopplæring skal førast i pennen, utgjer konfirmantundervisinga 60 av dei totalt 315 timane vi skal tilby for aldersgruppa 0-18 år. Utvikling av tiltak for tida etter konfirmasjonen, er eit viktig satsingsområde i tida framover. Innan Sør-Gud-brandsdal prosti kan vi trekke vekslar på ei rekke erfarin-gar frå ungdomsarbeid i kyrkjeleg regi. I samarbeid med kristne barne- og ungdomsorganisasjonar kan vi utvikle og la oss inspirere til felles innsats for ungdommane si deltaking i det lokale kyrkje- og gudstenestelivet. Kan vi i større grad enn pr. i dag gjere oss nytte av pilegrims-leia som går gjennom Øyer og Tretten? Kom gjerne med innspel og tankar om korleis dette kan gjerast i praksis!

I september inviterte vi 6-åringane i begge sokna til felles skulestartgudstenesta i Øyer kyrkje. Gjennom lys-tenning, dåpspåminning, nattverd og salmesong, fekk dei innblikk i viktige element ved gudstenestefeiringa. Vi planlegg å gjere skulestartgudstenesta til ei årleg hen-ding, og ynskjer å vidareutvikle det gode samarbeidet vi har med skulane i kommunen vår. Når 8. trinn ved Øyer ungdomsskole besøker Øyer kyrkje i oktober, vil kyrkja si rolle i mirakelåret 1814 bli via særleg merksemd. Gjen-

nom sentrale ord som likskap, rettferd og brorskap, skal vi saman reflektere over kyrkja si rolle i prosessen som førte fram til grunnlovsvedtaket på Eidsvoll. Samtidig skal elevane bli kjende med eit utval av fedrelandsson-gane og deira viktige rolle som lim og bindemiddel i nasjonsbygginga.

Trusopplæring er eit spennande og viktig arbeids-område. Ein viktig suksessfaktor finn vi i prinsippet om å ta utgangspunkt i den verksemda og dei tilboda som allereie eksisterer. Utdeling av 4-årsboka er eit av fleire eksempel på tiltak som har eksistert i mange år. Når 4-åringane og deira familiar om kort tid kjem til kyrkjene våre, har vi eit felles ansvar for å ta imot dei på ein måte som inviterer til nye kyrkjebesøk. Trusopplæring handlar om å byggje relasjonar og fellesskap i trygge og rause rom, der barn og unge blir inviterte til å dele tru og und-ring i ei kyrkje som tek Jesu ord og eksempel på alvor: Lat småborna koma til meg og hindra dei ikkje! For Guds rike høyrer slike til (Mark 10,14).

Trond Klaape, menighetspedagog

Barn og unge i Øyer og Tretten menigheter

ADVENTSSAMLINGER FOR 4-ÅRINGERbarn født 2010

4-årsboka blir delt ut på familiegudstjenesteni Øyer søndag 30.nov. kl. 11.00, og

på Tretten søndag 7.desember kl.11.00

Forut for disse gudstjenestene blir det samlinger for både 4-åringer og deres foreldre på Tretten og i

Øyer. Dere får egen invitasjon!

NYTT FRA ØYER OG TRETTEN KIRKELIGE RÅD

Høstens første møte i ØTKR var den 27.august, både faste medlemmer og varamedlemmer var innkalt da vi ville evaluere både arbeidet som er gjort dette første året samt organisering og arbeidsmengde i utvalgene.

Siden sist− Kirke- og kirkegårdsutvalget har hatt befaring på

begge kirkene og kirkegårdene og satt opp en del punkt de ønsker utført. De skal sette opp priorite-ringsliste med kostnadsoversyn så langt det lar seg gjøre.

− Diakoniutvalget er kommet i gang med formiddags-treffene både på sjukehjemmet og på Bakketun.

− Ungdomsutvalget er i gang med forberedelser til fest for konfirmanter og foreldre, og opplegg for selve konfirmasjondagen

− Trosopplæringsutvalget har sine oppgaver ventende utover høsten.

− I løpet av sommeren har det vært pinsevesper, friluftsmesse, fjellmesser, gudstjeneste i Garmokirka på Maihaugen St.Hans-aften, Olsoknatt i Hamardo-men i tillegg til gudstjenester i kirkene våre

På trosveien i Øyer og Tretten Menighetspedagog Trond Klaape orienterteTrosopplæring er for alle i aldersgruppene fra 0-18 årHan la fram tanker om bl.a. å bruke Pilegrimsleden og nærmiljøet til trosopplæringstiltakHan vil kontakte skoler og barnehagerDet skal etter hvert utarbeides lokal plan for hele trosopplæringsarbeidet. Vi har mange aktiviteter i Øyer og Tretten allerede, og her er ei oversikt:0 år: Dåpsamtalen og dåpen2 og 3 år: Utsending av kort etter dåpen4 år: Adventsamlinger og 4-årsbok6 år: Påskesamlinger, våronnmesse, 6-årsbok,

planlegger nå gudstjeneste etter skole-start

9 år: Tårnagenthelg11 år: Lys våken planlegges for første gang i år15 år: Konfirmasjonsforberedelser og

konfirmasjon 16, 17, 18 år Planlegger årlig fellessamling5, 7, 8, 12, 13 og 14 år: Har ikke tilbud

IT-løsninger for ØTKRI dag har vi drift av e-post og filserver hos Ikomm, mens fagprogrammene LabOra driftes hos Kirkedata. Det medfører stor ekstrakostnad å få tilgang til alle tjenester LabOra har i si base. Ved å gå over til Kirke-data med drift og filserver, vil vi kostnadsfritt kunne benytte disse tjenestene. Det vil gjøre noe av vårt arbeid enklere. Kostnadsmessig vil vi få en gevinst på ca 10.000,- pr år. Overgangen skjer 1.1.2015

Evaluering av 1. år i ØTKR.1. Utvalg og rådsstruktur2. Kirkevertens oppgaverAlle uttalte seg i evalueringsrunden. Det er positiv oppfatning av at det er en god fordeling av oppgaver og arbeidsmengde. Positiv opplevelse med å være kirkevert, men det er viktig å få god informasjon på forhånd. Klokkeklang. Regnskap. Jørn Haug la fram revidert regnskap for 2013. Det viser et overskudd på ca kr 30.000.Bodil Marie Høibakken har sagt ja til 2 nye år som revisor for Klokkeklang. Jan Erik Nordlien har sagt fra seg revisoroppgaven. Jørn Haug utnevnes som revisor for 2 år. (Regnskapet stod i septembernummeret av Klokkeklang)

Eventuelt- Kirkekaffe 19. oktober i prestegården i forbindelse

med ordinasjonen av kantor Kari Irene Lien - Kirkekaffe 2. november, allehelgens søndag, begge

sogn: Diakoniutvalget er ansvarlig - Rådet bevilger en gave til kantoren til innkjøp av

stola i de liturgiske farger- Tretten kirke har fått tilskudd fra Norsk kulturmin-

nefond på kr 200 000,- til tårnarbeid- Regnskap pr august er innenfor budsjett

Nytt møte i ØTKR 15.oktober

Siden sist Det har vært konfirmasjoner, konfirmasjonsfester og konfirmantjubileer. Konfirmasjonskapper er blitt vasket, likeså kirkene. Utvalgene for trosopplæring og kirkemusikk har hatt planleggingsmøter.

Evaluering av Åpen kirke Kirkene våre var åpne kl 15-18 torsdager og fredager i juli. Besøket var heller dårlig, men det oppfattes som viktig og koselig for dem som kommer. Enighet om å fortsette neste år og.En stor takk til dem som stiller opp som vakter på dette opplegget.

KlokkeklangHåkon Tande har sagt opp som redaktør, noe vi beklager, men tar til etterretning. Øyvind prest går inn i redaksjonen, men på sikt må vi se oss om etter ny redaktør.Økonomien tilsier at noen grep må tas. Det koster f.eks. 33000 å trykke et nummer med 28 sider, og det brukes ca 4500 kr på porto pr. nummer. Vi forandrer nå ordningen med adressert post, slik at de som vil

Fra kirkevergenStatus og framdrift for renovering Tretten kirkeDet nye tårnet vil bli 2 til 2,5 meter høyere enn det som er der i dag og får en takvinkel på 55 grader, likt med takvinkel på Brurhuset

Det er planlagt hvilke stokker som må skiftes ut i den eksisterende konstruksjonen. Tømmeret er hug-get og ligger på Botterudsaga. Det skal sages med det første. Tilrigging og forberedelser på byggeplass starter i mars 2015. Det er et ønske at kirken kan vær åpen i påsken, og vi håper kirkerommet kan brukes til konfirmasjon sept. 2015. Kirken kommer til å bli stengt i denne perioden. Vi kommer tilbake til hvor vi har kirkelige handlinger i denne perioden.

Det blir en fase med kurs og opplæring i gamle håndverkstradisjoner, i første del av restaureringen, frem til kledning av vegger og taktekking.

Overflatebehandling av kledning kan også være utgangspunkt i et kurs om å lage til / koke maling etter gammel metode for påføring.,

Utvendig arbeider kan ikke ferdigstilles innen september 2015, men fortsette i 2016.

Øyer Pensjonistlag Velkommen til medlemsmøter på Hafjell Hotell og Appartement, kl. 11.00.

3.november Kari Skanche underholder17.desember Julemiddag kl.18.00 Øyer trekkspill-

klubb underholder5.januar Juletrefest Øyvind Sagedal og

Kari Lien deltar2.februar Årsmøte Bingo

Page 4: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

6 7

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

Mitt salmevalgHerre Gud ditt dyre navn og ære

Denne salmen står som nr 1 i den nye salmeboka, men jeg husker den best som nr 25 i Landstads reviderte. Det var den vi brukte da jeg var lærer og startet sko-ledagen med salmesang. Teksten er gammelmodig , men budskapet er likevel lett å få med seg. Den norske folketonen passer fint til teksten og gjør salmen lett å synge. Derfor er den mitt salmevalg. For noen år siden hadde min klasse fra lærersko-len et gjensynstreff på Sør-Helgeland. Der besøkte vi Alstadhaug kirke hvor dikterpresten Petter Dass hadde holdt sine prekener omkring år 1700. Da stilte 20 gamle lærere seg opp foran prekestolen og sang hans kjente salme. Det var en spesiell opplevelse og ble et fint minne for oss alle.

Av Geir Korslund

Herre Gud, ditt dyre navn og æreover verden høyt i akt skal være,og alle sjele,de trette træle,alt som har mæle,de skal fortelledin ære.

Gud er Gud, om alle land lå øde,Gud er Gud, om alle mann var døde.Om slekter svimler -blant stjernestimleri høye himlerutallig vrimlerGuds grøde.

Høye hall og dype dal skal vike,jord og himmel falle skal tillike,hvert fjell, hver tindeskal brått forsvinne,men opp skal rinne,som solen skinne,Guds rike!

Advent på TabernakletDet nærmer seg adventstid, og dermed er vi med tilhø-righet til Tabernaklet i Øyer, i full gang med å forbe-rede den årlige julemessa.

Bedrifter og forretninger i bygda har allerede hatt besøk av noen av oss, som tigger gevinster.

Kanskje vil du spørre hvorfor vi holder på med dette år etter år. Grunnen er at vi på Tabernaklet har noen søsterkirker i både Sør-Afrika og Kenya, som vi støtter det sosiale arbeidet til. I Sør-Afrika går midlene til Elin Nordbys arbeid blant foreldreløse barn og unge i en vanskelig livssituasjon. I Kenya er det skolegutter med tilknytning til Gatebarnsenteret, som får hjelp. Sente-ret, som Margrethe og Svein Nystrøm startet, drives i dag av de nasjonale.

Kanskje er ditt neste spørsmål om dette har noe for seg. Ja, vi kan bekrefte at det nytter. Vi har hørt gladmeldinger om barn og unge som har kommet seg utav elendigheta, og som har fått ei ny tro på livet og ei framtid gjennom skole og utdanning. For ikke lenge siden hørte vi om en tidligere gategutt, som hadde

fått utdanning innen økonomi, og som nå er tilbake på Gatebarnsenteret som økonom ansvarlig. Han får skussmål for å være en av de mest ansvarsbevisste arbeiderne.

Vi vil få rette en stor takk til alle som støtter oss ved å gi gevinster eller ta lodd. I fjor ga julemessa 58.700 kr til de to prosjektene i Afrika.

Det blir loddsalg i butikkene i Øyer den 14. og 21. november.

Årets julemesse blir arrangert på Tabernaklet 28. – 30. november. Det vil bli forskjellig program alle dagene; sang, musikk, juleverksted og mye, mye mer. Annonsering av programmet vil du finne både i GD og ellers på plakater rundt i bygda. Årets taler blir Svein Robert Solberg fra Hamar. Han er bl.a. kjent som igangsetter av HalloVenn – Norges største vennefest, et positivt alternativ til Halloween. Ellers er han leder for barne- og ungdomsarbeidet i menigheten sin.

Vårt motto er som det pleier: Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Litt av hvert

Flere nettpresterSjømannskirkens døgnåpne nettkirke øker beman-ningen. I fjor hadde de fire faste nettprestene 3230 samtaler via epost og chat. Det var 21 prosent flere enn i 2012. For å imøtekomme den store pågangen, får Nettkirken nå hjelp fra flere "gjesteprester" tilknyttet den norske kirke, melder Sjømannskirkens organ "Budog Hilsen". Nettprest Knut Nåtedal sier at mange opp-fatter Nettkirken som en moderne skriftestol.

(Fra avisen "Vårt Land").

Finske utsendinger dreptTo kvinner fra den finske misjonsorganisasjonen Folk-missionen, ble nylig drept i Afghanistan. Dette var svært erfarne utsendinger. De hadde vært i Afghanis-tan siden slutten av 1900 tallet. Kvinnene var i en drosje da de ble skutt og drept i provinshovedstaden Herat. Begge var tilknyttet den internasjonale organisasjonen International Assistance Mission.

(Fra misjonsbladet "Utsyn").

Misjonsforbundet økerEtter mange år med stagnasjon og det en kan kalle "krise", kan nå Misjonsforbundet nå vise til positive tall. Tall viser at antall gudstjenestebesøkende har økt med 15 prosent. Personer i smågrupper økte med 25 prosent. Faste frivillige sted med 33 prosent, og antall barn og unge som benytter et fast tilbud har gått opp med 25 prosent. I 2010 ble visjonen "Vekst 2020" ved-tatt. Gjennom menighetsplanting, menighetsutvikling, lederutvikling og arbeid for barn og unge, skulle det doble antall menighetsaktive. Det er dette vi nå ser resultatet av, sier generalsekretær Øyvind Haraldseid.

(Fra Kirkebladet "Korsets Seier").

Gjenreiste bibelbutikkI fjor ble bibelbutikken i byen Asyut i Egypt brent ned under uroligheter. I juli i år kunne butikken gjenåpne i nye lokaler. Asyut som ligger sør for Kairo, var en gang en kristen bastion. Tallet på kristne i byen har i den senere tid dessverre sunket radikalt. Likevel er det en sterk kristen minoritet igjen, og mange av disse var med da den høytidelige gjenåpningen av butikken fant sted 9. juli. Det norske Misjonsselskap var med på spleiselaget for den nye butikken.

(Fra avisen "Vårt Land").

Rekordmange på ferie med Frelsesarmeen.I år søkte 183 barnefamilier om å få bli med på Frelses-armeens ferietilbud, melder bladet "Krigsropet". Fami-liene omfatter til sammen 646 voksne og barn. I tillegg er 420 sikret plass i den såkalte "sommeruka". Det er ellevte gang at familier Frelsesarmeen har kontakt med, får en uke med baqing, båttur, fellesskap, grilling og gårdsbesøk. Frelsesarmeen sier at søkertallene for-teller noe om skjult fattigdolll og behov for nettverk.. Familiene er rekruttert gjennom Frelsesarmeens sosi-altjeneste og det diakonale arbeidet i Frelsesarmeens lokale korps.

(Fra "Vårt Land").

Paven ba pinsevenner om tilgivelsePave Frans besøkte nylig "Forsoningens" evangeliske kirke i byen Caserta i det sørlige Italia. Dette skal være første gang en pave besøker en pinsekirke ifølge infor-merte kilder. Foran de om lag 350 forsamlingsmed-lemmene som var samlet i kirken, ba pave Frants om tilgivelse for den katolske forfølgelsen av pinsevenner som skjedde under det facistiske styret i landet. "Blant dem som forfulgte og fordømte pinsevenner, var det også katolikker. Jeg er katolikkenes leder og jeg ber om tilgivelse for de katolske brødre og søstre som ikke skjønte og som ble fristet av djevelen", sa paven. "Dette er bibelsk og det gjenspeiler Jesu budskap", sier leder for Verdens evangeliske Alliance, Geoffrey Tunnicliffe.

(Fra "Vårt Land").

Redigert av Leiv Tore Briseid

TAKK FOR GAVENERedaksjonen takker hjertelig for gaven som ble gitt til Klokkeklang ved Gunvor

Svegårdens gravferd.

Øyer og Tretten kirkelige råd takker hjertelig for gaver gitt til innvendig restaurering

og utstyr til Tretten kirkeved Iver Offigstads begravelse den 30.09.

ved Bjørn Bergs begravelse den 07.10.

Det kom inn kr. 7.820,- ved ofringen i Øyer kirke søndag 19. oktober til TV-aksjonen

Kirkens Nødhjelp. Tusen takk!

Page 5: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

8 9

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014K L O K K E K L A N G

Konfirmanter i Øyer kirke 2014

Konfirmanter i Tretten kirke 2014

1.rad f.v.: Jenny Løvlund Cuthbert, Ida Emilie Moastuen, Elise Løken, Adelen Kruke, Mia Madelen Vesteraas, Prest Øyvind Sagedal, Emilie Bakkestuen, Nora Lerkerød Alnes, Turid Løken, Marthe Stenersen, Mari Huslænde

2.rad f.v.: Hallstein Søderholm, Stian Håveødegård, Erik Øverli Antonsen, Sander Berget, Vebjørn Romfog, Morten Bjørnson Hermansen, Solan Gretland, Trine Lysbakken, Emma Braathen Buenget, Nora Thelma Jevne, Edvard Wiker Lyseng, Edvard Kruke,

Morten Milovanovic, Henrik Sandheim Kalløkkebakken, Sander Roterud Klemetsdal, Andreas Madsbakken Bryhn, Håkon Rybakken

3.rad f.v.: Lars Lie Gillebo, Brynjar Johan Strand, Mathias Iversen Gundelsby, Odd Alexander Høvik, Jørgen Thorvaldsen, Kristoffer Taije Lie

1.rad f.v.: Ingrid Vasrud, Anna Kråbøl Hagesveen, Vanja Stensrud, Prest Øyvind Sagedal, Kine Nymoen Harjo, Ida Broberg, Emilie Charleen Graven

2.rad f.v: Johanne Nordgård, Hanne Steinslien, Rino Nymoen Hansveen, Scott Rokker Sanden, Jan Vidar Bakken Neråsen, Frida Asdøl Midtmageli, Emma Øverhaug Sagheim.

FOTOGRAF LIND

FOTOGRAF LIND

Kjære dykk som arbeider i kyrkja, og kjære dykk som er arrangørar av dette treffet.

Det var ein gong. Slik tek alle soger til. Og det var verkeleg ein gong. Ein gong for 50 år sidan. Ein sundag i Øyer kyrkje då vi sto som kvitkledde konfirmantar. Som unge menneskje med voner og draumar. Som ung-domar på veg til å ta dei fyrste stega inn i den ukjende vaksne verda.

Kven er det som greier å tenkje framover så lenge som 50 år? Om lag ingen, vil eg seie!

Men å tenkje attende - tenkje attende 50 år - er kanskje noko lettare, jamvel om heller ikkje det er heilt enkelt. Men likevel lettare då alle åra har passert og ein liksom har vore med på laupet.

Men om nokon skulle fortalt meg for 50 år sidan at vi ville møtast her i dag, ja, da hadde eg nok tenkt at det var om lag like lenge til som til æva! Men det er nok mykje, mykje lengre til æva. Sjølv om vi som 13-14-årin-gar kunne tenkje at år 2014 høyrde til det som lå langt bakom tida….

Eg har sett fram til dette lenge. Kona mi har òg sett fram til å få vera med. Eg har vore fyld av von og glede. Det er spanande og rørande å få møte att gamle kjen-ningar, kameratar og vener. Mange har eg ikkje sett på fleire tiår. Nå er dagen her, og eg kjenner glede og takksemd. Glede og takksemd over å vera 50 - årskon-firmant og Øyværing att.

Det var gildt å vekse opp i Øyerbygda! Denne vakre bygda som fint seg bøyer sør i Gudbrandsdalen. Her gjer Lågen seg blid. Det var ei trygg tid. Øyer var liksom vår verd. Dersom tankane skulle fare litt av stad, gjekk dei mest ikkje lenger enn til hovudstaden. Røtene våre og identiteten vår var rotfesta til bygda. Det meste var trygt og pårekneleg. Og Turtumen styrte på Vidarheim kvar einaste dag.

Kyrkja og trua var eit solid fundament for mange. I skulen song vi salmer og lærte bibelsoge, og vi hadde ikkje noko om KRL-faget. Det var òg heilt naturleg at alle ungdomar gjekk for presten. Ein spurde ikkje om einkvan skulle gå for presten, men når kvar og ein skulle gå for presten. Det var lett å ikkje ha så mange val. Vi gjekk dei opptråkka løypene og kjende oss trygge ved det. Vi hadde mange utvegar, men ikkje så mange som nå til dags. Vi hadde òg våre utfordringar, men ikkje så mange trugslar som nå. Mykje er endra.

Det som ikkje er endra er ei djup kjensle av tilknyting og røter til bygda, og ei takksemd over å ha eit solid ankerfeste og det å høyre til i ei historisk samkjensle. Ein gong øyværing, alltid øyværing.

Nokre av dykk har blitt buande i bygda, nokre av oss har fóre frå bygda. Liva våre har sikkert arta seg litt ulikt og kan ha vore krevjande for mange. Det har nå likevel sikkert vore mange gode dagar òg. Og Øyer-bygda vår er som eit slags Soria Moria i hugen, ho lyser og gjev gode minne.

Tankane våre går òg til mor og far, til skule og kyrkje, og til alle som gjorde at det var godt å vera øyværing. Vi har prøvd å vera sterke og hugheilte - og ta i etter dei som har gått føre.

I dag lyt eg særskilt nemne at eg minnast med glede attende til den delen av oppveksten som handla om konfirmasjonstida. Til den bolken i livet som gjer at vi er samla her på Nermo i dag. Vi minnast sira Finn som med mildskap, klokskap og røynsle lærte oss om Han som syner oss sanningsvegen klår.

Vår tid utfordrar som aldri før oppfatninga av kva den kristne trua er og korleis trua kan praktiserast i samfunnet. Gjennom tusen år har den kristne bodska-pen gjennomsyra vår kultur. Kyrkje og samfunn har vore eitt prosjekt og Bibelen har vore referanse for kul-tur og lovgivnad. I løpet av dei siste tiåra har ikkje desto mindre skanse etter skanse falle.

Nokre kaller utviklinga avkristing, andre humani-sering og frigjering. Uansett tolking er endringa dra-matisk. Endringa dreiar seg om langt meir enn antal timar kristendom i skulen eller sundagsopne butikkar. Ho dreiar seg om korleis menneskja av i dag forstår seg sjølve og med det tilhøvet til Gud.

Som moderne menneskje er vi herre over liv og død, og herre i vårt eige liv.

Kristentrua har vore i endring gjennom heile soga og svart på dei utfordringane samtida har gjeve. Det er ein illusjon at kristentru har same form i ulike sogebolkar.

Nå er trua vorte privat og mange treng knapt inga kyrkje. Det er det autonome menneskjet si tru.

Det er lett å tenkje at ein privat og kyrkjelaus kris-tendom vil bli trua sin bane i vår kultur. Ein slik kristen-dom kan vel ikkje førast vidare gjennom generasjonar? Men om vi snur perspektivet: Sekulariseringa i samtida utfordrar mange truande til nytenking og fordjuping i kva den kristne trua er.

Den tyske teologen Karl Rahner sa det slik: «Framti-das kristen vil vera ein mystikar, eller ikkje kristen i det heile». Eg trur han vil få rett, og eg trur moderne men-neskje vil søkje seg til kyrkja sin mystiske tradisjon som ein vegvisar i vår tid.

Til slutt vil eg takke. Takk for at kyrkja la til rette for ei fin konfirmasjonstid for 50 år sidan. Takk for at kyrkja følgjer opp ved å laga ei så fin ramme rundt 50-årsjubileet. Det har eg satt stor pris på! Takk til dykk som har stelt i stand dette fine og tylege treffet.

Sjåkværen Jan-Magus Bruheim, som vart fødd for 100 år sidan, har skreve dette diktet. For alle ting råder Vårherre, stille og storm og stridtAldri du bad um berre medbør i livet ditt.

Du berre bed um den styrken som trengst til å bera ei bør.Med mildskapen møte hatet som rispar med sine klør

Du kjenner at livet har røter både i himmel og hel.Alt godt eller vondt du møter, er med til å mogne ei sjel.

Stein-Øyvind Jørstad

Kjære konfirmantar og kjære dykk som er med som følgje

Page 6: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

10 11

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

Konfirmantjubileum i Tretten kirke4. oktober 2014

50 års konfirmanter 4. oktober 1964

60 års konfirmanter 3. oktober 1954

70 års konfirmanter 16. april 1944

Foran f.v.: Solvor Gudrun Eide f. Moen, Randi Seielstadsveen f.Bjørnhaug, Torill Kjellborg Ringstad f. Høibakken, Liv Elisabeth Aasen f. Bjerke, Karin Gerd Skjellerud f. Klevahaugen og Eli Oftedal f.Sandbakken.

Bak f.v.: Per Olav Kleiven, Terje Halvor Hansen, Jens Otto Mæhlum, Fredrik Haug, Oddvar Johan Hanssveen, Bakerst f.v.: Arild Tjernsli, Arne Skjellhaugen, Jens Nordgård og Magne Fossum.

Foran f.v.: Liv Halstenstad f. Hylen, Jorunn Løken f.Moheim, Randi Else Blomberg Olsen, Ragna Åssveen og

Astrid Høyesveen f. Thoresgård.Bak f.v.: Arve Bjerklund, Magnar Andor Skjellhaugen,

Hans Musdalslien og Øyvind Granli.Fra v.: Karen Øvergård Rybakken, Johanne Forrestad

f. Glømmen, Paul Granskogen og Frøydis Ragna Homb f.Haug.

Alle foto: PUTTEN AS v/H. Hanslin

Konfirmantjubileum i Øyer kirke5. oktober 2014

50 års konfirmanter 11. oktober 1964

60 års konfirmanter 10. oktober 1954

70 års konfirmanter 23. april 1944

Foran f.v.: Anne Margrethe (Lie) Steinsli, Jorun Lisa (Tostrup) Lunheim, Arnlaug (Høgberg) Heggelund, Gerd Inger Nordby, Berit (Ødegård)Abell, Guri (Bræin) Svegården og Karin (Lysbakken) Vennestrøm,

Bak f.v.: Bjørn Bratt, Stein Øyvind Jørstad, Magnar Vedum, Eivind Sveen, Odd Jarle Rybakken, Helge Egil Tostrup, Per Amund Steinsli, Sjur Morten Lunke og Sokneprest Øyvind Sagdal.

Foran f.v.: Åse Berit Nermo Leer, Marta (Bergum) Holm, Kjell-frid Oline (Mæhlum) Svisdal, Karin (Sandheim) Flatstulen,

Anne Marie (Svegården) Ødegaard og Anne Marit (Hindrum) Jeremic.

Bak f.v.: Bjørn Kruke, Trygve Kruke og Kristen Brekke.Asgeir Rognstad, Johan Rybakken, Aslaug Kristine

(Amundsen) Bergheim og Teodor Rybakken.

Alle foto: PUTTEN AS v/H. Hanslin

Page 7: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

12 13

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

KIRKENS SOS 1974–2014 – 40 ÅR I KRISENS TJENESTEHva er egentlig en krise? Når arbeidskonflikten eskalerer på jobben, når kjæresten ikke ringer, når ekteskapet revner, når fysisk eller psykisk sykdom rammer eller når familiemedlem-mer dør? Bruker vi ordet krise også ved mindre alvorlige hendelser ? Svarene er nok like mange som det er lesere. Kirkens SOS har i 40 år tatt i mot henvendelser om store og små kriser fra mange ulike mennesker. Uendelig mange fak-torer spiller inn når mennesker kontakter Kirkens SOS. Og mange gjør det: 184.000 henvendelser ble besvart i fjor. Det gjør oss til landets desidert største krisetjeneste, mer enn dobbelt så stor som andre sammenlignbare telefontjenester til sammen.

Vi er takknemlige for tilliten fra brukere av våre tjenester telefon, chat og e-post. Vi synes det er modig at mennesker som har det vanskelig har mot til å dele sitt innerste med en fremmed via telefon, chat eller e-post. En stor takk skal rettes til alle de frivillige som gjennom årene har deltatt på våre omfattende inntakskurs og fått opplæring i det å snakke med alle slags mennesker i store og små kriser Det er stort at så mange stiller opp med sin tid, kunnskap og livser-faring for å være en samtalepartner for sine medmennesker til alle døgnets tider. Det er i dag ca 1000 frivillige over hele landet som stiller opp og gir ca 10 timer av sin tid pr. måned. Ved vårt lokale senter (vaktrommene på Lillehammer, Gjøvik og Hamar) har vi nå nesten 90 frivillige medarbeidere, men trenger stadig flere pga stor pågang, vi holder kurs hver vår og høst.

Vi utvikler våre tjenester: De siste årene har Kirkens SOS i Norge startet chat som flere av de 13 sentrene i landet betje-ner foreløpig mandag til fredagskvelder. Der har vi økt fokus på å avdekke og hjelpe de som sliter med selvmordstanker. Spesielt unge mennesker benytter seg av denne tjenesten.

Også vårt senter i Hedmark og Oppland starter denne høs-ten med sos-chat for å avhjelpe de lange køene vi opplever på chatte-kveldene. Oppland Fylkeskommunes folkehel-sesatsning «Opplagt i Oppland» støtter dette arbeidet med økonomiske midler. Vi er svært glad for denne støtten fra Fylkeskommunen som gjør det mulig å videreutvikle vår tjeneste.

Et lokalt tiltak: Krisetjenesten har et felles telefonnummer for hele landet. Å logge seg inn for å sende e-post og chat kan man selvsagt gjøre fra hvor som helst. Derfor et dette et svært lokalt tilbud til alle innbyggere i alle kommuner i Norge. Vi vet med sikkerhet at vi på denne måte avhjelper den offentlige helsetjenesten, spesielt innen psykisk helse.

Selvmordsforebyggende: Vårt mål er å utforske selv-mordsfare i alle henvendelser. Hvorfor? Fordi de færreste tørr å snakke med hverandre om selvmordstanker. Mellom 500- 600 mennesker tar livet sitt hvert år i Norge og mange, mange flere går rundt med et ønske om ikke å leve lenger. Tallene har dessverre vært relativt stabile i mange år. Bak tallene ligger en enorm smerte, skam og skyld for de direkte berørte.

For Kirkens SOS er det viktig å spørre en gang for mye enn én gang for lite. Man kan ikke inspirere folk til å ta livet sitt gjennom å spørre om det. Det er dessverre en seiglivet myte. Det er helt andre krefter som må til for å drive et men-neske mot selvmord. Man kan si at alt det vi gjør har et selv-mordsforebyggende fokus. Vi er med over hele spektret fra å snakke om den tilsynelatende «lille» krisen til å være med mennesker som befinner seg i akutt og reell selvmordsfare.

Det skal ikke være noen terskel for å ta kontakt med Kirkens SOS selv om vi skjønner at noen som har det vanske-lig kan synes det. Alle er velkomne; om du har et religiøst ståsted eller ikke, uansett hvilken livshistorie du har, om du har rus- eller psykiske problemer, bekymring for deg selv eller dine nærmeste, tanker om din seksuelle legning eller om livet generelt. Ingen tema er for små eller for store. Våre medarbeidere er kurset og trent i å være en samtalepartner med fokus på å møte mennesker med respekt, støtte og åpenhet. Anonymitet og taushetsplikt er en selvfølge for oss.

Behovet for å dele sorger og gleder med hverandre vil anta-gelig alltid være til stede. Mange er ikke helt i takt med høye krav og jag som mennesker kan oppleve i dag. Samtidig kan det virke som om det blir det færre arenaer for å snakke om det som virkelig betyr noe i livene våre. Vellykketheten vises frem, det kan også være bra, men medaljens bakside må for all del skjules. Hvis vi er modige nok til å lære oss å snakke sammen, også om vanskelige ting, kan ting blir bedre. Man kan starte med å kontakte Kirkens SOS og dele både små og store kriser.

Vi fortsetter å være tilgjengelig hele døgnet, hele året for de som trenger noen å snakke med. Det tenker vi å fortsette med i minst 40 år til!

Med hilsen Kristin Berget

konst. daglig lederKirkens SOS Hedmark og Oppland

Neste år skal det igjen velges nye menighetsråd og nytt bispedømmeråd. Ved kirkevalg kan folk bruke stem-men sin til å få den kirken de ønsker seg. Det er de som stemmer ved kirkevalg som bestemmer hvil-ken retning kirken skal ta de neste fire årene.

Du har mulighet til å påvirke menighetsrådsval-get allerede i nominasjonsprosessen ved å foreslå kandidater for nominasjonkomiteen. Dersom du ikke er fornøyd med nominasjonskomiteens liste kan du foreslå alternativ kandidatliste. Denne regelen om forholdstallsvalg er nytt ved kirkevalget i 2015. Dette gir velgerne stor innflytelse over valgalternativene.

Du har også mulighet til å påvirke bispedøm-merådsvalget i nominasjonsprosessen. Valg av bispedømmeråd er også et valg av nytt Kirkemøte. Kirkemøtet består hovedsaklig av de 11 valgte bispe-dømmeråd. Viktige kirkepolitiske spørsmål avgjøres av Kirkemøtet, og velgernes mulighet til å påvirke Kirkemøtets beslutninger går gjennom valg av bisp-dømmeråd. Nominasjonskomiteen som prioriterer kandidatlisten, har derfor en viktig rolle. Menighets-rådet kan ta i mot forslag på kandidater til nytt bispedømmeråd, og innen 15. januar 2015 foreslå inntil fire kandidater som er spurt, og har sagt seg vil-lig til å motta valg. Dersom du ikke er fornøyd med nominasjonskomiteens liste, kan du fremme nye kan-

didater enten gjennom supplerende nominasjon eller med alternativ kandidatliste.

Kandidatlistene skal være prioriterte med minst 40% representasjon fra hvert kjønn og minst 20 % representasjon av kandidater under 30 år. Det skal oppnevnes nominasjonskomiteer som innen 1. mai presenterer kandidatlistene for nye menighetsråd, og innen 1. mars kandidatlisten for nytt bispedømmeråd.

Presentasjon av kandidatene og hva de mener om kirkeaktuelle spørsmål er viktig for å skape engasje-ment hos velgerne. God informasjon lokalt må priorite-res, samtidig som Kirkerådet vil komme med landsdek-kende informasjon om at det er kirkevalg.

Stemmerett har den som er medlem av Den norske kirke, som bor i soknet og som senest i det år det stem-mes vil ha fylt 15 år.

Valgbar er den som har stemmerett ved valget, og som senest i det år det stemmes vil ha fylt 18 år.

Kirkevalgene skjer samtidig med og i lokaler i umid-delbar nærhet av valg til kommunestyrer og fylkesting den 14. september. Dersom kommunen holder valg også 13. september, holdes det også kirkevalg denne dagen. Det er forhåndsstemming fra 10. august.

Bispedømmekontoret har nedsatt et valgteam som arbeider med kirkevalget 2015. For eventuelle spørsmål er alle velkommen til å ta kontakt på telefon 62550350 – eller sende en e-post til [email protected]

Vel møtt til samarbeid om kirkevalget !Hilsen fra valgteamet ved Hamar bispedømmekontor

KRISETELEFON: 815 33 300www.kirkens-sos.no eller gå direkte til:

CHAT: https://www.soschat.noÅpen chatte-tjeneste mandag til fredag 1830-2230

E-POST: https://www.kirkens-sos.no/meldingere-post: du får svar innen 24 timer

KURS: Innføringskurs for nye medarbeidere hver vår og høst ! Ta kontakt for en prat, fortløpende inntak. Vi holder også «god å snakke med-kurs» for foreninger, bedrifter, offentlige etater mm. http://godåsnakkemed.no

LOKAL KONTAKT: [email protected]

tlf. 90017535 - 61269511

BRECHTKONSERT MED LIV ODDVEIG MIDTMAGELILørdag 15. november kl.19.00 inviterer Kirkeakademiet til Brecht-konsert i prestegården. Trettens operastjerne, Liv Oddveig Midtmageli, vil hovedsakelig synge Brecht-tekster akkompagnert av sin tyske pianist Ingo Schauser. Liv Oddveig har sin utdannelse både fra Norge, Sverige, Danmark og Italia, og hun har sunget i mange operaoppsetninger, først og fremst i Danmark, men også i Sverige og Norge. Dessuten har hun sunget ved en lang rekke konserter med sin faste pianist. Konserten i prestegården blir en form for kafekonsert, der publikum sitter ved småbord. Det vil også bli mulighet til å kjøpe mineralvann eller et glass vin.

Alle er hjertelig velkommen.

Inngang kr.250,-

Page 8: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

14 15

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

ELMA LANDGÅRD skrev ned minner fra skoletia først på 1900-tallet.Hun var født på Nedre Stalsberg på Sør-Tretten 27. mars 1900, og bodde hele sitt voksne liv på Landgård.

Storparten av Sør- Tretten hørte til Solberg skulekrets. Fra 1915 vart det Aurvoll skulekrets. E tok til på skulen i 1907. Lærer på skulen da, eller Klukkegarn som den mest vart kalt, hette Erland P. Fossberg. Kommunen hadde bygd opp dette bruket med skulehus der klukkeren skulle bo. Det hørte med til klukkerlønna å få bo og drive der. Dette varte fra 1872- 1915, da skulen vart fløtt til Aurvoll.

Erland P. Fossberg var lærer og klukker da. Han var født i Lom og Jørgine, kona has, var fra Dovre. Hva slag seminar han hadde gått på vet e itte, men han gikk ut som nr. 1.

Mor mi Elise Stalsberg var født i Bådstø i 1870 og gikk hele skuletia hos Fossberg.

De første 2 åran e gikk på skulen var vi på salen i 2. etage på stuggubygningen på garden Fonstad, som lå rett ovenfor Klukkergarn. Lærer der var Valborg, datter åt Erland P. Fossberg.

Skulen var delt med 1., 2., 3., og 4. kl. på Fonstad, og 5., 6., og 7. kl. på Klukkergarn.

Valborg Fossberg var også lærer annahår dag på småskulen i Engelund på Nord-Tretten.

På Fonstad var det et stort rom med glas mot vest, så der var det lyst og trivelig. I ei rekke midt på golvet stod det 4 – 5 lange pulter. Der satt vi 5 elever på hver benk. Jentene på de fremste pultene og guttan bak. På øvre veggen var kate-teret, bak der tavla og noen kart. Vi møtte opp kl. 8. Til innledning ba læreren ei bønn. Etterpå sang vi : ” Lover Herren han er nær”. Så var det religion: Katekisme og Bibelen. Men for de minste var det sjølsagt ABC – boka som kom fyst, og så lærte vi å skrive. Da brukte vi steintavle og griffel. Seinere vart det kladdebok og blyant. Til sist skrivebok og penn og blekk. I hele mi skuletid måtte vi holde oss med bøk og skrivesaker sjøl. E tru itte det var så ” gali” for da lærte vi å passe

på tingan våre. Men det var itte greit å få penger åt alt denne tia.

Vi hadde bare tu friminutt, et stutt ved 10. 30 tia og et matfriminutt. Da vi slutta for dagen sang vi ”Lov og takk og evig ære”. Og læreren les Fadervår. Så fikk vi klean på og ransel på ryggen, og stilte oss opp i rekker og bukka og neide pent for læreren. Deretter gikk vi stille ned trappa. Valborg hadde god disiplin på ungan og vi fikk en god leksjon i oppførsel, som itte er lite vert når en skal ut i livet.

Etter de tu åran i småskulen, 1. – 4. kl, kom vi ned på Klukkergarn. Der var det en stor ovn som vi brenna ved og kol i. Her fikk vi snart nye pulter , med benker som satt fast i pulten. Det var plass til tre rekker. Erland P. Fossberg var lærer hele vikua. Vi fikk etter hårt ” Forklaringa” og ” Bibelhistorie”. Lærerbok i geografi, norgeshisto-rie og naturfag, og i skriving fikk vi skjønnskrift og gjenfortelling og en del stil. Grammatikk- bok fikk vi au. I regning gikk vi igjennom flere regne-bøk. Siste vinteren fikk e og et par andre jenter regnebok for Framhaldsskulen som vi regna uttur, og hadde egen fasit i. Det var fryktelig artig for e likte så godt å regne.

Familien Fossberg bodde i nordre del av huset, der det var kjøkken, kammers og stuggu. Døm hadde et par kyr og dreiv gardsbruk på gammel-dags vis. Det vesle kornet de avla, vart treska med tust. E synes enda e høre de taktfaste slagan fra låven når vi kom i den mørke vintermorgenen. Når en tryska med tust, la en kornbandan i ei rad på låvegolvet. Så daska døm og slo med tusten til kornet løsna fra halmen. Tusten var en stutt stokk, festa i en king, som var festa i et langt skaft.

Dette er innsendt av Eldri Landgård, datter av Elma.

Fra gamle dagerDen 31. august kunne Sjømannskirken/ Norsk kirke i utlandet feire sin 150 års dag. Da kunne organisasjo-nen se tilbake på en spennende historie i tjeneste for nordmenn i utlandet. Det begynte som et arbeid for sjøfolk, men er senere utvidet til å gjelde alle katego-rier nordmenn utenfor Norges grenser.

Utallige er så historiene om hvordan mennesker gjennom årene fikk hjelp og støtte fra ”kjærka”. Den ble rett og slett redningen for mange.

Det ble den også for meg og kameratene mine for-teller Kristian Storsveen fra Fåberg. Det hele begynte i 1954. Kristian var medlem av Fåberg Idrettslag og her hadde han to gode kamerater fra Øyer, nemlig Ole Viken og Jørgen Nysveen. Disse to kom til Kristian en dag og fortalte at de hadde fått lyst til å emigrere til Canada. De hadde rett og slett lyst til å se mer av ver-den enn bare Fåberg og Øyer. Hadde Kristian lyst til å bli med? Han gikk og tenkte på dette en stund og så bestemte han seg for å slå følge.

På båten over til Halifax i Canada ble de kjent med en krigsseiler fra Risør.

Han skulle også til Canada og søke arbeid. Han hadde hørt at slusene i Saint Lawrencecanalen skulle utvides og her ville det bli bruk for arbeidsfolk.

Torleif Sandvik som krigsseileren hette, hadde seilt til sjøs i mange år og var vant med å ta seg frem over alt. Det skulle vise seg å være en god hjelp for Kristian Storsveen og kameratene hans. Båten de reiste med, kom omsider til Halifax. Derfra bar det med jernbane til storbyen Montreal. Dit kom de sent en kveld. Hva så? Hva gjør en i en fremmed storby når en ikke kan verken engelsk eller fransk som er språkene som benyt-tes her. ”Jo”, sa Torleif Sandvik. ”Vi går bort på Y M C A herberget. Der får vi nok overnatte. Y M C A er det samme som K F U M i Norge. Dette stemte. Neste dag tok Sandvik dem med ned på sjømannskirken. Her ble ønsket velkommen av sjømannsprest Arthur Styker og assistent Birger Wexelsen Freihow. Så var det spørsmål om arbeid da. Det viste seg å være vanskelig. Det var ikke på langt nær det behovet for arbeidskraft som guttene hadde blitt fortalt. Til å begynne med fikk de jobb i en grønnsakfarm.

Her skulle de luke ugras i svære grønsaksenger. Det var et arbeid de ikke likte og kom seg derfra ganske snart. Torleif Sandvik tok av og til guttene med på vandring langs kaiene. Her traff de norske skip og det hendte de ble budne ombord på middag. Etter som tiden gikk, fant guttene ut at Canada rett og slett ikke var noe blivende sted for dem. Da ble ”kjærka” rednin-gen. Gjennom kontaktene den hadde, sørget den for at Ole Viken og Jørgen Nysveen fikk arbeide seg tilbake til Europa med norske skip. Kristian Storsveen derimot, fikk lyst til å se mer av verden. Så sørget ”kjærka” gjen-nom generalkonsulatet for at han fikk mønstre på som

dekksgutt på et norsk skip som gikk i fast fart mellom Canada og sør Amerika. Det var stykkgodslast ene veien og bauxitt tilbake til Canada.

Bauxitt er råstoffet i aluminiumsindustrien. I et år seilte Kristian i denne farten og opplevde utrolig mye spennende. Da et år var gått, fikk han brev hjemmefra.

Det var fra ei jente som var så glad i han og gikk og lengtet etter han. Da bestemte Kristian seg for at nå var det på tide å reise hjem. Igjen var ”kjærka” den reddende engel. Den hjalp til slik at han fikk mønstre på som salonggutt på en båt som hette ”Grenanger” og skulle til Europa. I Antwerpen i Belgia ble han kjent med en norsk ungdom som nettopp hadde kjøpt seg bil og skulle kjøre hjem til Norge. Sammen fikk de fin tur hjemover.

Når Kristian Storsveen nå ser tilbake på alt som skjedde, er han full av takknemlighet for alt sjømanns-kirken gjorde for ham.” Den viste meg at det er noe som heter kristen tro i hverdagen,” sier Kristian. Noe som skaper håp og glede.

Leiv Tore Briseid.

Sjømannskirken fyller 150 år”Hvor nordmenn farer, går kirken med”

Den første norske sjømannskirke. Bygget i Leith i Skottland i 1868.

Page 9: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

16 17

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

AKTIVITETER PÅ BAKKETUN Trim hver onsdag kl 11.00 med fysioterapeut Silja.

Bingo i kafeteriaen hver onsdag etter trimmen, og en kaffetår!

Biblioteket besøker oss onsdag 12. november. Da kan vi låne bøker som er forhåndsbestilt. Ring biblioteket selv eller snakk med aktivitør.

Spill og hyggekveld onsdag 12.november, 26.november og 10.desember kl. 18.00. Her spilles det kort og drikkes litt kaffe. Vi ønsker nye og gamle spillere velkommen!

Syng med oss tirsdag 4.november og 2.desember kl 11.00-12.30. Det er Historielaget som arrangerer med Hjørdis Grimsrud, Jens Pettersen og senior-kormedlemmer.

Elever fra Solvang skole synger mandag 17.november og mandag 15.desember kl 11.00.

Øyer Sanitetsforenings arbeidsgrupper bytter på å serverer kaffe en lørdag i måneden.

Formiddagstreff torsdag 27. november kl. 11.00. Seniorkoret underholder. Diakoniutvalget arrangerer.

Bakketuns venner arrangerer Julebord for bebo-ere på Bakketun og brukere av dagtilbud, torsdag 11.desember. De har også vaffelsteking av og til for beboerne .

Go-foten Seniordans Øyer kommer og danser for oss, og vi deltar på sittedans med god musikk. Tirsdag 18.november.

Elever fra kulturskolen kommer til oss og under-holder torsdag 20.november.

Seniorkorets medlemmer kommer hver tirsdag og synger med oss og deltar der det er behov for noe sosialt. Flott tiltak mot musikkprosjektet vårt!

Tunfaret Vel har julegrantenning ute i Livets hage søndag 30.november.

Demensforeningen: Prøysenstund blir det lørdag 8.november kl 16.00

Vel møtt til Bakketun til hygge og sosialt samvær!

Rustberg Camping 500 AH Stein og Skiferhaandverk 1 500 Engen Maksinservice DA 500 Åsletten Pensjonat og hytter 1 000 Øyer Landbruksverksted 500 Mageli Camping og Hytter AS 500 Rustberg Camping 500 Skogvang installasjonsf. AS 750 Norgesski AS 2 000 Quality Hotell Hafjell AS 1 500

S & B Stenersen AS 1 000 Nustad AS 500 Lillehammer Begravelsesbyrå AS 2 000 Tretten Kro og Motell AS 500 Nordby Snekkerverksted AS 1 000 Hafjell Maskin AS 1 000 Dale-Gudbrands Trykkeri AS 1 000 Gudbrandsdal Steinindustri AS 1 500

Sum 17 750

Bedriftsgaver 2014

Gaveliste - august – 10. oktober - gaver til Klokkeklang

Magnhild Moshus 200 Berit Rønningen Bjerke 500 Jan Langvik 200 Kåre Bøhle 200 Ingrid Fuglehaug 200

Helga Nysveen 100 Åshild Andresen 200 Grethe Hanne Aspebakken 200 Bergljot Storsveen 200 Gunvor Lindskog 500

Else Hjelmstad 500 3 000

Tusen takk for rause gaver

Presten Bjarne Norheim (1905-1991)

Bjarne Norheim rann meg i minne. Ein gong sist på trettitalet hadde han «oppbyggelse» her på Ihlhauga. Han var ein djuptenkt mann.

Nokre opplysingar om Norheim: • Fødd i Norheim på Espa 9. desember 1905. Vaks opp på Stangeland i Stange. Faren var lokomotivførar.

Mora hadde vore lærarinne.

• Student i 1926, cand teol i 1934, prostiprest i Sør-Gudbrandsdal i 1936, personleg hjelpeprest i Eidsskog i 1939, vikarprest i Hamar bispedømme i 1941, fengselsprest Ilseng, Sandbakken og Trysil fangeleirar 1947, hjelpeprest i Ringebu (Fåvang) 1948, sokneprest i Sollia 1952, sokneprest Vestre Slidre 1958-1971.

• I 1947 vart Bjarne Norheim gift med Ågåt Nyjordet (1916-1996). Ho var fødd i Døsgrenda i Vingrom. Dei to budde der frå 1971, da han vart pensjonist. Ho tok da opp att yrket som sjukepleiar. Ågåt vaks opp på Fredly ungdomsskole i Trondheim, der faren var lærar. Barn: Åsta Norheim, fødd 17. april 1948 på Ilseng. Olav Norheim, fødd 13. oktober i 1951 i Fåvang. Jørgen Norheim, fødd 25. november 1952 i Sollia.

Notiser i Klokkeklang mai og juni 1972: Sokneprest Bjarne Norheim vikarierer for sokneprest Finn Kvarving frå først i mai til Finn kommer tilbake 12. juni. April 1973: Bjarne Norheim forretter skjærtorsdag og langfredag. I den nye Norsk salmebok 2013 har Bjarne Norheim omsett fem salmar. Det er to frå tysk, to frå dansk og ein frå svensk:Nr. 17. Det langt på natt mun vera. Omsett frå tysk 1963/1983.Nr. 74. Fader, som frå allmakts sete … Frå tysk 1962.Nr. 283. Gjev meg, Gud, eit salmemæle. 1960. Frå dansk, tekst Grundtvig 1836.Nr. 463. Til kven skal eg gå med mi sorg og mi sut. 1964. Frå dansk, før 1584.Nr. 610. Du opnar, vår evige Fader, i Kristus din famn. Frå svensk 1959. Norheim er forfattar av ein salme i Nos 1985, nr. 250: «Kom, ven, lat oss vandre på innvigde jord.»Bj. N. omsett salme 23 i bibelen. Omsetjinga lyder slik:

Alt frå Kristi andlets ljos fekk i hjartet skine,vantar det meg ingen ting; for han vaktar sine.Kristus, fridd frå skam og last eg di miskunn priser!Frodig beite, stad til rast, du meg kjærleg viser. Med din nådes dogg du titt gjer meg sterk og fegen,leier meg til djupe brunn, tér meg rette vegen.Gjekk eg nyst i angst og ve, redd eg døden møtte,gav du hjartet trøyst og fred, du min stav, mi støtte. Kvar ein morgon har du fest styrkebeltet på meg,bede meg til bords som gjest teke otten frå meg.Løne deg finst ikkje råd! For di hand meg førerheilt til eg ditt hus får sjå med dei opne dører.

Bjarne Norheim gav ut tre hefte som alle hadde undertittel Omsette salmar og eigne vers.Mi lampe. 1978Ved livsens å. 1980På flyttefot. 1985

Ågot og Bjarne Norheim.

Page 10: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

18 19

K L O K K E K L A N G NOVEMBER 2014

Kirkelige handlinger

TRETTEN SOGNVIELSER:

30.08. Liv Hagen Eggereide og Eirik Magnus Drogseth (viet på Kjørkjehaugen)

06.09. Kristin Weiseth og Henning Brattrud Bruvang

GRAVFERD:26.09. Knut Steinar Skogheim30.09. Iver Offigstad03.10. Steinar Johannessen07.10. Bjørn Berg14.10. Erling Heimkollen17.10. Gerd Oddrun Musdalslien

ØYER SOGNDÅP:

06.09. Agnes Kvandalsvoll Ørjasæter21.09. Mathias Svedberg Odden05.10. Håkon Høydalsvik Nylund Brage Bjørnsveen Olsen Elias Stensheim Grimsrud11.10. Synne Mæhlum

VIELSER:11.10. Mona Kristin Aamodt og Rune Amundsen11.10. Riko Takata og Thorstein Wedum

GRAVFERD:04.09. Bjarte Hansen11.09. Trygve Lisløkken12.09. Johs Fossum10.10. Gunvor Svegården16.10. Arne Steinslien16.10. Stian Einerkjær f. Nordby

Klokkene kaller til messeNOVEMBER:02.11 Allehelgens dag – hvit11.00 Øyer kirke Kirkekaffe i Prestegården Ofring til menighetene

02.11 Allehelgens dag – hvit19.00 Tretten kirke Kirkekaffe i Kapellet Ofring til menighetene

09.11 22. søndag i treenighetstiden – grønn 11.00 Tretten kirke. Ofring til Frelsesarmeen

16.11 23. søndag i treenighetstiden – grønn 11.00 Øyer kirke. Ofring til Frelsesarmeen

23.11 Kristi Kongefest - grønn11.00 Tretten kirke Folkemusikkmesse Ofring til Frivilligsentralen

30.11 1. søndag i advent - fiolett11.00 Øyer kirke Familiegudstjeneste. Bok til 4-åringer Ofring til Kirkens bymisjon

DESEMBER:07.12 2. søndag i advent - fiolett11.00 Tretten kirke Familiegudstjeneste. Bok til 4-åringer Syngegjengen Ofring til Redd barna

14.12 3. søndag i advent - fiolett11.00 Øyer kirke Ofring til Menighetene

21.12 4. søndag i advent - fiolett11.00 Tretten kirke Ofring til Menighetene

TIDEBØNNER29. oktober Tretten kirke kl. 18.30 Aftensang 5. november Øyer kirke kl. 07.30 Morgensang12. november Øyer kirke kl. 21.30 Kveldsbønn19. november Øyer kirke kl. 07.30 Morgensang26. november Tretten kirke kl. 18.30 Aftensang 3. desember Øyer kirke kl. 07.30 Morgensang10. desember Øyer kirke kl. 21.30 Kveldsbønn17. desember Øyer kirke kl. 07.30 Morgensang

Tretten sjukeheim kl 10.3005.11. Sangstund19.11. Messe03.12. Sangstund17.12. Messe

Allehelgenssøndag 2. november er det gudstjeneste i Øyer kirke kl.11

og i Tretten kirke kl. 19.00.

Alle som har mista en av sine kjære siste år, er spesielt invitert til kirken og til kirkekaffen som holdes etterpå, henholdsvis i Prestegården og i kapellet.

SYMBOLIKK – GRAVFERDSTRADISJONER – TEKSTEREtter messen i Øyer kirke Allehelgensdag inviterer Kirkeakademiet til en vandring fra kirken og bort til Bruvin gravlund. Der vil arkitekt Arne Thorsrud for-telle om utformingen og symbolikken. Deretter drar vi tilbake til prestegården der det blir servert kaffe og biteti. Så vil konservator ved Maihaugen Kåre Hosar holde foredrag om gamle gravferdsskikker. Dessuten får vi besøk av skuespiller Morten Jostad, som vil fremføre noen tekster knyttet til temaet.Gratis inngang, men med mulighet til å legge igjen kaffepenger.

Øyer Sanitetsforeninginviterer til

Førjulskveldpå Bakketun

Tirsdag 9. desemberKl. 18.00

Underholdning, loddsalgog traktering

Hjertelig velkommen!

Med forbehold om feil og endringer. Se annonsering i GD.

KONSERTERMINNEKONSERT FOR JOHAN BÅSTØ OVER JUL

På nyåret vil seniorkoret, Tretten sangkor og Tretten musikkforeningen holde en minnekonsert for Johan. Dato kommer senere.

Med vennlig hilsen aktørene.

3. dags konserten i år blir med Trettens nye operastjerne, Mikkel Skorpen, og hans akkompagnatør Dorina Komani.

MØTEPLAN 2014:Torsdag 13.november: Er det HYGGEKVELD med trekning av lotteriet, på Bakketun kl.19.00. ØYER SENIORKOR kommer å underholder, det blir også servering av kaffe og kaker. Du er velkommen!

Torsdag 4. desember: Julemøte kl.18.30 med god mat og drikke, underholdning og hyggelig samvær. Det har blitt en tradisjon for styret i ØTRF å arrangere julemøte for våre medlemmer. Det planlegger vi også i år. Meld deg på til Gerd Marit Viken på tlf.nr 48 05 53 37, e-mail: [email protected] eller tilReidun Synnøve Brustuen tlf.nr.: 41 64 26 69 / 612 78 637 e-mail: [email protected] Påmelding senest 27.november

Alle er velkomne!

ØYER – TRETTEN REVMATIKERFORENING

Øyer Tretten Revmatikerforening tilbyr også Likemannskaffe / hobbykveld, på Bakketun • 13.nov. kl.18.30. Tema: Strikke, brodere, dekorere. • Aktuelle datoer blir avtalt etter hver samling.

OBS: Det er også anledning til, en mot en samtale, om du har noe på hjerte. ”Den gode samtalen.”

Page 11: Nr. 5 November 2014 - kirken.oyer.no · Søndag den 19.oktober ble kantor Kari vigsla i Øyer kirke i nærvær av ca 140 bygdefolk, familie, venner og geistlige. ... og Scola Grego-

Returadresse: Kirkekontoret i Øyer, Kongsvegen 325, 2636 Øyer

Høstsalme Mel: Kom la oss kjærlig vandre.

Innhøstingen er ferdig, all avling berget inn.På ny har vi fått kjenne, Guds signing varer enn.Han er til stede her! Han lever midt iblant oss, Hans kjærlighet er virksom – Hans navn høgt lovet vær.

Hans godhet fikk vi merke i all vår virksomhet.Om vi vår skaper glemte, så var Han alltid med.Han hjalp og støttet oss – om vi fra Gud oss fjernet,Han oss mot mørket vernet og ga oss hjertets fred.

Vår bønn mot deg vi vender, trofaste Gud og Far.I sykdom, nød og fare, vi ber deg oss bevar.Velsign vår øvrighet og alle som oss styrer,at de ditt navn høgt ærer og vi kan bo med fred.

På deg vårt håp vi grunner, Gud Fader, Sønn og Ånd.Gi oss rett å forvalte hver gave fra din hånd.Så dine gaver rett, må brukes til din ære,til hjelp og nytte være, din godhets hånd bli sett.

Leif Tore Briseid