Top Banner
vækst NYT FRA CENTROVICE / NO. 05 - 2011 • Forårsarrangementer i planteavl • Selvfinansiering • PK Møde • Etablerings-/ iværksætterkonto • Skab den gode arbejdsplads INDHOLD Af Lykke Pilegaard, miljøkonsulent En ændring af husdyrgødningsbekendtgørelsen trådte i kraft den 15. februar 2011 og kravene skal være opfyldt senest den 1. januar 2012. Bekendtgørelsen har betydning for gyllebeholdere be- liggende inden for ét af følgende tre områder: - Mindre end 100 m fra vandløb eller søer med et areal der er større end 100 m2 (uanset terræn hældning). - Risikoområde, hvor terrænet skråner med en gen- nemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra be- holderen mod vandløb eller søer med et areal der er større end 100 m2 (uanset afstand til vandløb). - Mindre end 100 m fra vandløb eller sø og terrænet samtidigt skråner med en gennemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra beholderen mod vandløb eller søer med et areal der er større end 100 m2. Læs mere om vilkårene for de enkelte områder på Cen- trovices hjemmeside eller kontakt miljøafdelingen. Gyllebarriere og alarmer inden 1. januar 2012
8

nr 05-maj-2011

Mar 22, 2016

Download

Documents

Centrovice

Gyllebarriere og alarmer inden 1. januar 2012 NYT FRA CENTROVICE / NO. 05 - 2011 En ændring af husdyrgødningsbekendtgørelsen trådte i kraft den 15. februar 2011 og kravene skal være opfyldt senest den 1. januar 2012. Bekendtgørelsen har betydning for gyllebeholdere be- liggende inden for ét af følgende tre områder: Læs mere om vilkårene for de enkelte områder på Cen- trovices hjemmeside eller kontakt miljøafdelingen. Af Lykke Pilegaard, miljøkonsulent
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: nr 05-maj-2011

vækstNYT FRA CENTROVICE / NO. 05 - 201 1

• Forårsarrangementer i planteavl • Selvfinansiering • PK Møde • Etablerings-/iværksætterkonto • Skab den gode arbejdsplads

INDHOLD

Af Lykke Pilegaard, miljøkonsulent

En ændring af husdyrgødningsbekendtgørelsen trådte i kraft den 15. februar 2011 og kravene skal være opfyldt senest den 1. januar 2012.

Bekendtgørelsen har betydning for gyllebeholdere be-liggende inden for ét af følgende tre områder:

- Mindre end 100 m fra vandløb eller søer med et areal der er større end 100 m2 (uanset terræn hældning).

- Risikoområde, hvor terrænet skråner med en gen-nemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra be-holderen mod vandløb eller søer med et areal der er større end 100 m2 (uanset afstand til vandløb).

- Mindre end 100 m fra vandløb eller sø og terrænet samtidigt skråner med en gennemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra beholderen mod vandløb eller søer med et areal der er større end 100 m2.

Læs mere om vilkårene for de enkelte områder på Cen-trovices hjemmeside eller kontakt miljøafdelingen.

Gyllebarriere og alarmer inden 1. januar 2012

Page 2: nr 05-maj-2011

2 / NO. 05 / vækst maj 2011

BESTYRELSENGert ElbækBestyrelsesmedlem

Efter en kold lang vinter kom foråret endelig, og sikke et forår.

Sol og tørvejr til såmaskine og gyllevogn, stille vejr til sprøjten. Så kører det og alt burde være godt, hvis det ikke lige var for vandplanerne.

Vi ved alle, hvordan det er med en lort, jo mere man pæ-rer i den, jo mere stinker den. Sådan er det også med vandplanerne, jo dybere man trænger ned i stoffet, jo mere horribelt forekommer det én.

Der er for mig ikke længere tvivl om, at den miljømafia, der i sin tid sad i de gamle amter, bevidst har udpeget ki-lometervis af vandløb forkert. Man har simpelthen tænkt;

”Hvis vi udpeger alle kunstigt gravede og modificerede vandløb som naturlige vandløb, så gør vi nok naturen en tjeneste.”

Helt galt går det så, når man lader disse forkerte udpeg-ninger danne grundlag for de vandplaner, som skal op-fylde EU`s vandrammedirektiv.

Gennemfører man planerne i den form de har haft hid-til, på trods af advarsler og et enormt antal høringssvar fra erhvervet, kommer det til at koste enorme summer for vort samfund samtidig med, at man forsumper store arealer til skade for vores fødevareproduktion.

Det er derfor afgørende, at vore politikere indser nød-vendigheden af at ændre udpegningerne, så de bliver opnåelige.

Så må vi alle sammen gøre, hvad der skal til for at sikre god økologisk tilstand i vore kunstige og modificerede vandløb, nemlig holde op med at hælde lokumsvand i dem.

Vandplanerne

Debatmøde om økonomi

Bestyrelsen ønsker at styrke nærheden mellem landmand og Centrovice. Derfor invite-rer økonomiafdelingen til orienterings-/debatmøde om økonomi generelt.

Fredag den 13. maj 2011 kl. 15.00Sted:Centrovice, Damsbovej 11, 5492 Vissenbjerg

Vi byder på:1. Hotte økonomiske emner v/egen konsulent (ECB rente forhøjelse + bidragssatser)2. Debat om økonomiske muligheder.3. Dine ønsker og forventninger til økonomi rådgivningen.4. Fredags øl

Velmødt

Kristian Hedeager Nielsen, Per Brems og Lau Hvid Hansen.

VI SES TIL

Page 3: nr 05-maj-2011

NO. 05 / vækst maj 2011 / 3

Forårsarrangementer i planteavlsafdelingen 2011

PLANTEAVLLeif HagelskjærRådgivningschef planteavl

Planteavlsafdelingen arrangerer i år seks bedriftsbesøg, hvor vi udover en markvandring på bedriften, tager em-ner op, som er aktuelle på den pågældende bedrift.

Vi har valgt at lægge besøgene i sidste halvdel af maj og i begyndelsen af juni, hvor der er mest at se på i marken, og hvor der stadig er ukrudt, sygdomme og skadedyr, der skal bekæmpes.

Til alle bedriftsbesøgene kan du møde planteavlskonsu-lenter fra Centrovice.

Vi starter alle besøg kl. 19.00 og slutter ca. kl. 21.30. Centrovice er vært ved en øl/vand og en sandwich/grill-pølser e.l.

Tilmelding er ikke nødvendig.

Dato Område Vært Produktion EmnerTirsdag d. 17. majkl. 19.00

Nordfyn Anders BechAagaarde Landbrug, Møllegyden 19, 5471 Søndersø

670 ha med korn, raps, frø-græs, majs til modenhed, hestebønner og hvidkål.600 søer og 13.000 slag-tesvin

Egen foderproduktion. Majs til modenhed. Heste-bønner. Hvidkål til daloon. Reduceret jordbehandling

Mandag d. 23. majkl. 19.00

Sydvestfyn TH Agro A/SMødested: Å Strandvej 54, 5631 Ebberup

960 ha med korn og raps. 1.400 søer og 18.000 slagtesvin

Integreret plantebeskyt-telse (IPM) Bedriften er demonstrationsejendom for IPM

Torsdag d. 26. majkl. 19.00

Langeland Erik Pilegård Peter-sen, Langøvej 4, 5932 Humble

125 ha med korn og raps. 4.000 slagtesvin

Switchgrassprojekt. Bjarne Møller Petersen fra CEBI deltager

Tirsdag d. 31. majkl. 19.00

Østfyn Hans Sørensen, Over Kærbyvej 111, 5300 Kerteminde

500 ha med korn, raps, spinat og frøgræs. 9.000 slagtesvin

Frøgræs, spinatfrø, tørring af korn og frø.

I juni inviterer vi dig på besøg i vores nye forsøgsmark i Nr. Søby. Mere herom i næste nummer af vækst

Page 4: nr 05-maj-2011

4 / NO. 05 / vækst maj 2011

Et selskab må normalt ikke yde lån til sine aktionærer. Imidlertid er der med virkning fra 1. marts 2011 kommet en ændring i selskabsloven.

Selskaber må nu gerne yde lån til deres aktionærer, når blot lånet anvendes til køb af aktier i selskabet. Bestem-melsen kaldes lovlig selvfinansiering.

De nye regler omfatter ikke kun egentlige lån, men også sikkerhedsstillelse for lån. Der stilles imidlertid en række formkrav til lånet:

• Lånet eller sikkerhedsstillelsen skal godkendes på en generalforsamling

• Der skal udarbejdes en redegørelse med oplysninger om bl.a. den pris, der betales for aktierne og om bag-grunden for den økonomiske bistand til køberen

• Lånet eller sikkerhedsstillelsen skal ydes på mar-kedsvilkår dvs. på samme vilkår som et pengeinstitut vil kræve

• Lånet må ikke overstige selskabets frie reserver

Hvis selskabet senere skulle lide tab på udlånet, vil der være skattemæssigt fradrag for tabet, med mindre det er omfattet af en særlig koncernregel.

Det betyder, at tab på et lån til et holdingselskab, der kø-ber mere end halvdelen af selskabets aktier, således ikke vil være fradragsberettiget.

Derimod vil tab på et lån til et selskab, der køber en min-dre aktiepost i selskabet, såvel som tab på lån ydet til en personlig investor være fradragsberettiget for selskabet.

Den største forhindring ved overdragelse af en virksom-hed består for øjeblikket i, at køberne, hvad enten det er ejerens børn, en medarbejder eller fremmede, ikke kan skaffe finansiering til købet eller stille sikkerhed for de nødvendige lån.

De fleste pengeinstitutter vil gerne yde lån, men der stil-les så store krav til sikkerhedsstillelsen, at lånemulighe-derne i praksis bliver noget eller stærkt begrænsede.

Dette problem kan nu afhjælpes med de nye regler, og det virker da også helt oplagt, at pengeinstitutterne flittigt vil henvise til denne mulighed.

Den nye lånemulighed vurderer vi, vil få stor praktisk be-tydning ved mange generationsskifter. Ikke fordi ret man-ge selskaber har en stor pengekasse som de kan låne ud af, men fordi de til gengæld vil kunne stille deres aktiver til sikkerhed for et lån.

Er et generationsskifte således aktuelt eller planlagt bør man derfor kontakte sin rådgiver, som kan vejlede om mulighederne for lån hos selskabet, hvis pengeinstitut-terne ikke vil yde den nødvendige finansiering.

Selvfinansiering

ØKONOMINiels BoldsenSkattekonsulent

MILJØEjler PetersenChefkonsulent miljø

Ændring af Husdyrloven er nu endelig på plads.

Hovedpunkterne er: - Indførelse af anmeldeordninger - Ny ammoniakvurdering i forhold til ammoniak-følsom

natur - Generelle ammoniakreduktionskrav hæves fra 25 til

30 % - Ændring af udnyttelsesfrist for miljøtilladelser og

godkendelser - Indførelse af krav om miljøtilladelse for pelsdyr fra 3

DE

- Nye gylletanke må ikke placeres nærmere end 100 m fra vandløb og søer der er større end 100 m2.

Emnerne er nærmere belyst i artikler på Centrovice.dk under ”Miljørådgivning”.

Ændring af Husdyrlov

Er de nye anmeldeordninger relevante for dig?Kontakt miljøafdelingen for en afklaring.

INFO

Page 5: nr 05-maj-2011

NO. 05 / vækst maj 2011 / 5

Kom til et spændende møde hos Søfælde I/S, hvor der bliver sat fokus på høst og ensilering af græs.

Mandag den 9. maj 2011 kl. 10.00

Sted: Søfælde I/S, Søfældevej 1, Krarup, 5750 Ringe

Emnerne på mødet vil bl.a. være:• Græsblandinger• Fastsættelse af slættidspunkt i græs • Græskvalitet• Slætprognosen• Ensileringsteknik

Der bliver også mulighed for at diskutere ukrudtsbe-handling i majsmarken.

Vi slutter senest kl. 12.00 med en sandwich og øl/vand.

Fra Centrovice deltager både

Årets første Marken efter fyraften kommer til at foregå på vores ny forsøgsareal, i Nr. Søby.

Her kan vi, mens vi ser de forskellige sorter af vinterbyg, -hvede, - triticale og – rug, gennemgå aktuelt i marken. Som noget nyt er der også mulighed for at se vinterhavre.

Endvidere vil vi kigge på et par af de anlagte forsøg.

Vi mødes i Nr. Søby:

Tirsdag den 10. maj 2011 kl. 19.00

Sted: Røjlevej 4B, Nr. Søby, 5792 Årslev

Kvægnøgle og regnskabsresultater 2010

Tirsdag den 10. maj 2011 kl. 19.30

Program:• Mødet starter præcis med velkomst kl. 19.30• Præsentation og analyse af Kvægnøgleresulta-

ter v. Ulla Hansen, kvægkonsulent Fokus på sundhed og velfærd. Hvordan påvirker det produktionsresultatet. Hvad gør de bedste bedre. Hvad kendetegner Top 5 besætningerne.

• Præsentation af regnskabsresultater v. Torben Aa. Sørensen, driftsøkonomikonsulent

• Kåring af højdespringer 2010• Kaffe• Hvem skaber værdierne i fremtidens danske

mælkeproduktion? v. Henning Otte Hansen, se-niorrådgiver, Fødevareøkonomisk Institut. Sker værditilvæksten ved landmanden eller i Arla? Er mælkeproducentens pengebinding i Arla pen-gene værd? Er det en god idé at sælge Arla? Er de danske mælkeproducenter kollegaer eller konkurrenter?

• Afslutning

Der god tid til en snak med dine kollegaer efter mødet, hvor der serveres sandwich, øl og vand.

Mødet henvender sig til alle med interesse for dansk mælkeproduktion.

Græsmarksmøde

VI SES TIL

Marken efter fyraften

PK-møde

Planteavls-konsulent Hans Erik Larsen

Kvæg-konsulent Ulla Hansen

Page 6: nr 05-maj-2011

6 / NO. 05 / vækst maj 2011

Nye forbedrede regler for indkomståret 2010

Folketinget har i marts 2011 vedtaget at forbedre mulig-hederne for at indskyde penge på etablerings- og iværk-sætterkonto.

Forbedringerne gælder med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at personer der har til hensigt at etablere sig som selvstændige, kan nå at benytte de gunstige ind-skudsregler.

Husk at indskuddet skal være foretaget senest fre-dag 13. maj 2011, hvis man vil have fradrag for 2010.

Alle fuldt skattepligtige personer, der i indkomståret har haft lønindtægt, eller som indtil 5 år efter etablering har haft lønindtægt eller overskud af virksomhed, kan fore-tage indskud på etableringskonto eller iværksætterkon-to. Der er dog en aldersgrænse på 66 år.

De ændrede regler indebærer, at der nu kan indskydes op til 60 % af lønnen eller erhvervsoverskuddet. Man kan altid indskyde 250.000 kr., dog ikke større beløb end løn-indtægten eller erhvervsoverskuddet.

Indskudsmidlerne kan anbringes i pengeinstitut på kon-tant konto eller igen fra 15. marts 2011 i obligationer.Er virksomheden etableret inden 15. maj 2011, kan ind-skuddet foretages uden binding.

Indskud kan anvendes i forbindelse med etablering af selvstændig virksomhed i Danmark eller i udlandet.

Den økonomiske grænse for etablering af selvstændig virksomhed er nedsat til 80.000 kr. Der stilles fortsat krav om en vis arbejdsindsats i virksomheden.

Virksomheden kan drives af skatteyderen eller dennes ægtefælle eller af begge ægtefæller.

Midler på etablerings- eller iværksætterkonti skal an-vendes til forlods afskrivning på maskiner, bygninger el-ler goodwill.

Indskudsmidler kan fortsat anvendes til køb af aktier ved etablering af virksomhed i selskabsform. Det er her et krav, at der ejes min. 25 % af kapitalen. Fra 2010 kan indskudsmidler også anvendes til betaling af visse drifts-udgifter.

Der er ganske gode skattebesparelser ved optimal an-vendelse af ordningerne. Det samlede indskud kan frit fordeles imellem de to ordninger, der skattemæssigt er ret forskellige.

Indskud på etableringskonto fratrækkes som et lignings-mæssigt fradrag. Fradragsværdien i 2010 er på ca. 33 %. Ved frigivelse anses 50 % af beløbet forbrugt til forlods afskrivning.

Vi anbefaler etableringskonto, hvor den personlige ind-komst marginalt er omfattet af bundskat, og hvor afskriv-ningsgrundlaget er den begrænsende faktor.

Indskud på iværksætterkonto fratrækkes i den personli-ge indkomst med en fradragsværdi på 37 – 52 %. Ved fri-givelse anses 100 % af beløbet frigivet til forlods afskriv-ning. Hvor der betales topskat kan det være fordelagtigt at anvende iværksætterkonto.

Det er vigtigt at søge sagkyndig bistand hos økonomi-konsulent/ skatterådgiver inden man indskyder.

Etablerings – iværksætterkonto

ØKONOMITove KlausenØkonomikonsulent

Gode skattebesparelser ved optimal anvendelseForbedrede regler for indkomståret 2010Indskud hævet fra 40 til 60 % eller 250.000 kr.

Frist for indskud er fredag den 13. maj 2011

INFO

Page 7: nr 05-maj-2011

NO. 05 / vækst maj 2011 / 7

Vi holder kursus med fokus på arbejdspladsvurdering og arbejdsmiljødrøftelser, som en forlængelse af vores arti-kelserie i vækst.

På kurset kommer vi ind på forskellige værktøjer til ud-arbejdelse af APV og sikring af din virksomheds sociale kapital.

APV – hvad skal vi med den? Hvordan kan vi bruge den optimalt til at skabe et godt arbejdsklima, der afspejler sig på bundlinjen? Med ud-gangspunkt i din hverdag - den virkelige verden, vil der på kurset være indlæg og oplæg til gruppedrøftelser!

”Skab den gode arbejdsplads – Arbejdspladsvurde-ring og arbejdsmiljødrøftelse”Hvordan sikrer du dig, at dine medarbejdere er tilfredse, at de har færre sygedage, og at de bliver hos dig, så du undgår dyre udskiftninger / nyansættelser?

Kom og lær hvordan:

Onsdag den 15. juni kl. 10:00 – 15:00

Se program og tilmeld dig på hjemmesiden www.centro-vice.dk/aktiviteter eller kontakt én af konsulenterne her til højre senest torsdag den 10. juni 2011:

Sylvia FredenslundCoach, Social- og familiekonsulent Tlf. 63 407 206Mobil 51 269 [email protected]

Laurits RasmussenKvægbrugs- og ArbejdsmiljøkonsulentTlf. 63 407 164Mobil 40 402 [email protected]

Finn RasmussenSvinebrugs- og ArbejdsmiljøkonsulentTlf. 63 621 683Mobil 20 233 [email protected]

Jens Skov RasmussenRådgiver HR-teamTlf. 63 407 152Mobil 30 519 [email protected]

Kursusdag for dig med ansatte eller personaleansvar

HR & LEDELSESRÅDGIVNINGJens Skov RasmussenRådgiver HR-Team

25 års Jubilæum6. juni 2011Jan Brochstedt Olsen, chefkonsulent svin

PERSONALENYT

Page 8: nr 05-maj-2011

www.centrovice.dk

CentroviceDamsbovej 115492 Vissenbjerg

Afdelinger i:Ringe * Ærøskøbing

Telefon 70 159 [email protected]

RedaktionPia Kragh BuffoonHanne Høxbro HoltAnette Pinholt

Foto:Agrofoto.dkCentroviceIstock.comNaturnet.dk

TrykFormula Tryxager

DistributionPost Danmark

Oplag2.200

TANK VIDEN

MAJ 2011

GræsmarksmødeMandag den 9. maj kl. 10.00Søfældevej 1, Krarup, 5750 Ringe

Marken efter fyraftenTirsdag den 10. maj kl. 19.00Røjlevej 4B, Nr. Søby, 5792 Årslev

PK MødeTirsdag den 10. maj kl. 19.30Damsbovej 11, 5792 Vissenbjerg

Debatmøde om økonomiFredag den 13. maj kl. 15.00Damsbovej 11, 5792 Vissenbjerg

4 aftener med bedriftsbesøg:

Hos Anders BechTirsdag den 17. maj kl. 19.00Møllegyden 19, 5471 Søndersø

Hos TH Agro A/SMandag den 23. maj kl. 19.00Å Strandvej 54, 5631 Ebberup

Hos Erik Pilegård PetersenTorsdag den 26. maj kl. 19.00Langøvej 4, 5932 Humble

Hos Hans SørensenTirsdag den 31. maj kl. 19.00Over Kærbyvej 111, 5300 Kerteminde

JUNI 2011

Skab den gode arbejdsplads (APV+AMD)Onsdag den 15. juni kl. 10.00Damsbovej 11, 5492 Vissenbjerg

Læs mere om de enkelte arrangementer på www.centrovice.dk, hvor tilmelding også er mulig.