Top Banner
NOVO NORDISK FONDEN : HVORFOR : HVORDAN NOVO NORDISK FONDEN 2013
60

Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

Mar 06, 2016

Download

Documents

Jesper Laursen

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NO

VO

NO

RD

ISK

FO

ND

EN

: HV

OR

FO

R : H

VO

RD

AN

NOVO NORDISK FONDEN

2013

Page 2: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

hvorforOG HVORDAN ?

Page 3: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

SÅDANVi har en ambition i Novo Nordisk Fonden: Vores virksomheder skal skabe forretningsmæs-sige resultater i verdensklasse. Dette skal ske gennem forskningsbaserede produkter og ydelser, der forbedrer bekæmpelse af sygdom- me og udnyttelse af naturens ressourcer.

Fonden bruger sine indtægter til uddelinger, der fremmer forskning inden for sundhedsvidenskab og bioteknologi ved universiteter og hospitaler. Perspektivet er langsigtet, og målet er at fortsæt-te udviklingen af et kundskabsmiljø, hvor idérige talenter kan udføre forskning af højeste kvalitet.

På den måde bidrager vi til at udvikle løsninger på morgendagens presserende udfordringer – til gavn for den enkelte og for samfundet.

DERFORVerden står over for store udfordringer, fordi befolkningstallet stiger, og befolkningen bliver ældre. Stadig flere mennesker lider af livsstils-sygdomme, naturens ressourcer svinder ind, og CO2-udledningen stiger.

Der er behov for mere forskning, så vi kan for-bedre bekæmpelsen af sygdomme og bruge naturens knappe ressourcer klogere. Derfor må Danmark – sammen med resten af Norden – gøre en særlig indsats for at bevare og udbygge sine styrkepositioner inden for biomedicinsk og bio-teknologisk forskning. Det er nødvendigt, ikke mindst fordi den internationale konkurrence tager til.

Page 4: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

4 NOVO NORDISK FONDEN

Introduktion

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to formål – et erhvervsmæssigt og et samfundsmæssigt:

1: fonden skal udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæs­sige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen, og 2: fonden skal yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Samlet er det fondens vision at yde et betydende bidrag til forsk­ning og udvikling, som forbedrer menneskers helbred og velfærd.

Fonden stræber efter at udnytte sin uafhængighed og fleksibilitet til at fremme forskning i verdensklasse ved universiteter og hospitaler. Fonden ønsker derved at sikre, at Danmark og det øvrige Norden udvikles og anerkendes som et internationalt sundhedsvidenskabe­ligt og bioteknologisk kraftcenter. Dette skal ske gennem langsigtet

støtte til udvikling af kundskabsmiljøer, hvor topforskere og idérige talenter kan udføre forskning af højeste kvalitet.

Desuden er det fondens ambition, at virksomhederne i Novo Grup­pen positionerer sig som internationalt anerkendte og betydende aktører inden for forbedring af sygdomsbekæmpelse og udnyttelse af naturens ressourcer. Alle virksomheder i Novo Gruppen har der­for forpligtet sig til at efterleve et fælles værdigrundlag, Novo Grup­pens Charter.

Organisatorisk varetages uddelingsaktiviteterne af Novo Nordisk Fonden, mens de erhvervsdrivende aktiviteter varetages af fondens helejede datterselskab, Novo A/S. Novo A/S har til formål at forvalte fondens formue samt fondens ejerskab i selskaberne Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S for derigennem at sikre fonden et tilfreds­stillende økonomisk afkast.

HvAD ER NOVO NORDISK FONDEN?

• Virksomhedens produkter og serviceydelser gør en væsentlig forskel ved at forbedre menneskers livs- og arbejdsvilkår.

• Virksomheden betragtes som fornyer med hensyn til teknologi, produkter, service- ydelser og/eller tilgang til markedet.

• Virksomheden er blandt de bedste inden for sit område og en udfordrende arbejdsplads.

• Virksomheden opnår konkurrencedygtige økonomiske resultater.

Virksomheder i Novo Gruppen forpligter sig derfor til:• Værdibaseret ledelse • Åben og ærlig dialog med sine interessenter

• Løbende udvikling af: Økonomisk ansvar lighed Miljømæssig ansvarlighed Social ansvarlighed • Rapportering i henhold til relevante, internationalt vedtagne, konventioner

NOVO GRUPPENS CHARTER

Alle virksomheder i Novo Gruppen skal gennem en målrettet indsats vise vilje og evne til at leve op til følgende kriterier:

Page 5: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 5

ERhVERVSDRIVENDE FONDE ER Et SæRKENDE FOR DANmARK OG EN uNIK mulIGhED FOR At bEVARE SuCCESFulDE VIRKSOmhEDER I lANDEt. NOVO NORDISK FONDEN øNSKER mED SIt EjERSKAb I NOVO NORDISK A/S OG NOVOzymES A/S At SIKRE, At VIGtIG VIDEN, tEKNOlOGI, pRODuKtION OG tAlENt FulDE mEDARbEjDERE FORblIVER I OG FORtSAt KAN bIDRAGE tIl uDVIKlING AF DEt DANSKE SAmFuND.

STEN SCHEIbyE, bESTyRELSESfORMANd, NOVO NORdISk fONdEN OG NOVO A/S

det stabile fundament

st tte til forskning

Page 6: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

6 NOVO NORDISK FONDEN

NOvO NORDISK FONDKONcERNEN

Novo Nordisk fonden og selskaberne i Novo Gruppen

udgør til sammen Novo Nordisk fond koncernen.

Novo Nordisk fonden modtager dividende fra

Novo A/S, hvis indtægter består af:

• Dividenderfraerhvervsvirksomheder

• Afkastaføvrigeinvesteringer

kAPITALEJERUdbyTTE

NOVO NORdISk fONdEN

NOVO A/S

NOVO NORdISk A/S NOVOzyMES A/S

kAPITALEJERUdbyTTE

Investeringer i biofarmaceutiske

og biotek-virksomheder

Uddelinger til forskning

Organisation

StenScheibyeFormand

Jørgen BoeNæstformand

BoAhrén

LarsFugger

KarstenDybvad

Ulla MorinMedarbejder-repræsentant

SørenThuesen Pedersen

Medarbejder-repræsentant

SteenRiisgaard

Stig StrøbækMedarbejder-repræsentant

StenScheibyeFormand

JørgenBoe

GöranAndo

JeppeChristiansen

Per Wold-Olsen

Henrik GürtlerCEO

BirgitteNauntofte

CEO

SteenRiisgaard

NOVO GRUPPEN

Page 7: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 7

NOvO NORDISK FONDKONcERNEN

Novo Nordisk fondens bestyrelse består af 9 medlemmer. Ud over formanden og næstformanden er der fire ved tægtsvalgte medlemmer, hvoraf to skal have læge- eller naturvidenskabelig indsigt, samt tre medarbejder-repræsentanter fra Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S.

fondens formand og næstformand er også medlemmer af Novo A/S' bestyrelse. Størstedelen af bestyrelses-medlemmerne i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S er uafhængige af Novo Nordisk fonden og Novo A/S.

StenScheibyeFormand

Jørgen BoeNæstformand

BoAhrén

LarsFugger

KarstenDybvad

Ulla MorinMedarbejder-repræsentant

SørenThuesen Pedersen

Medarbejder-repræsentant

SteenRiisgaard

Stig StrøbækMedarbejder-repræsentant

StenScheibyeFormand

JørgenBoe

GöranAndo

JeppeChristiansen

Per Wold-Olsen

Henrik GürtlerCEO

BirgitteNauntofte

CEO

SteenRiisgaard

bESTyRELSERNE

Page 8: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

8 NOVO NORDISK FONDEN

Novo Nordisk Fonden uddeler støtte til områder, der er indkredset af fondens vedtægt, og i særdeleshed til forskning. Fonden støtter gen­nem sine uddelinger forskning af højeste kvalitet. Forskerne bestem­mer selv forskningsprioriteterne og har publikationsfrihed.

Uddelingerne sker på to måder:

1: bevillinger uddelt i fri konkurrence på basis af ansøgninger ind­sendt efter opslag. Ansøgningerne bedømmes af faglige eksperter i fondens komiteer og udvalg.

2: tematiske bevillinger, hvor det overordnede tema er udpeget af fondsbestyrelsen, og hvor fagfællebedømmelsen af det indsendte projekt varetages af internationale eksperter.

Fonden vil med uddelingerne facilitere, at der opstår ny frontlinje­forskning, og at der udvikles dynamiske internationale forsknings­miljøer, som kan tiltrække og fastholde de allerbedste. Dette skal føre til forskning af højeste karat og bidrage til det vidensgrundlag, der er vigtigt for fremtidens uddannelse, innovation og vækst i Danmark og de øvrige nordiske lande.

RESPEKT FOR FORSKNINGSFRIHEDEN

fondens uddelinger

Engagement

I vores uddelinger stræber vi efter at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, som forbedrer menneskers helbred og velfærd, og vi tror på, at forskning gavner samfundets udvikling.

Professionalisme

I vores uddelinger rådfører vi os med eksperter, så den forsk ning, vi støtter, er af høj international kvalitet med det sigte at frembringe ny og dybdegående viden samt innovation.

Fondens aktive satsning på fri og uafhængig forskning skal ses som et supplement til den offentlige støtte til forskning ved vidensinsti­tutioner.

ud over at støtte forskning støtter fonden udvikling af anvendelses­orienterede forskningsfund med kommercielt potentiale. Fonden støtter også humanitære og sociale formål, herunder Steno Dia­be tes Center – dets hospitalsdrift, forskning i sundhedsfremme og internationale diabetesuddannelser. Novo Nordisk Fonden baserer sit uddelingsvirke på et værdisæt, som omfatter fire hjørnestene. Enhver der modtager en bevilling til forskning fra fonden er orienteret om disse. Endvidere tilslutter bevillingsmodtagere sig fondens standarder for god forsknings­praksis og forpligter sig dermed til at bruge støtten på ansvarlig vis.

Respekt

I vores uddelinger har vi et internationalt udsyn, vi støtter den frie og uafhængige forskning og forskernes publikations-frihed.

Tillid

I vores uddelinger har vi tillid til forskerne og deres stræben efter, at forskningens resultater kan komme så mange som muligt til gode.

HJØRNESTENE

Page 9: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

RESPEKT FOR FORSKNINGSFRIHEDEN

NOVO NORDISK FONDEN 9

VI StøttER FRI OG uAFhæNGIG FORSKNING, OG INGEN VIRKSOmhEDER I NOVO GRuppEN hAR FORtRINSREt tIl DE FORSKNINGSRESultAtER, DER SKAbES mED uDGANGSpuNKt I FONDENS uDDElINGER. EjERSKAbEt tIlFAlDER VIDENSINStItutIONERNE OG FORSKERNE, OG RESultAtERNE KAN SålEDES KOmmE hElE SAmFuNDEt tIl GAVN.

bIRGITTE NAUNTOfTE, AdM. dIREkTØR, NOVO NORdISk fONdEN

RESPEKTPROFESSIONALISME

ENGAGEMENTTillid

Page 10: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

10 NOVO NORDISK FONDEN

Fonden har sine rødder tilbage til 1920'erne og har dermed i en lang årrække, via sine videnskabelige komiteer, uddelt bevillinger til for­skere og forskningsprojekter af høj kvalitet. undervejs er der kommet flere udvalg, virkemidler og nye støtteområder til. Novo Nordisk Fon­den omfatter i dag to større komiteer, samt otte andre udvalg, som i alt tæller 45 eksperter.

Fonden modtager årligt omkring 1.000 ansøgninger efter opslag. Støtten, som uddeles på basis af den fri konkurrence, går til et stort antal forskningsprojekter, stipendieforløb og forskningslederpro­grammer. I 2012 uddelte fondens komiteer og udvalg DKK 285 mio. efter opslag.

Komiteerne og udvalgene fungerer som fondens vindue til forsknings­miljøerne. medlemmerne er eksperter på deres områder og har et værdifuldt overblik over forskningsfeltet, ofte suppleret med erfarin­ger fra medlemskab af forskningsråd/udvalg og akademiske bedøm­melsesudvalg. De forskellige komiteer og udvalg har derfor stærke forudsætninger for at vurdere projekternes kvalitet, nyhedsværdi og gennemførlighed. Dermed sikres en høj kvalitet i uddelingerne.

Det støtteområde med størst tyngde i Novo Nordisk Fonden er den sundhedsvidenskabelige forskning. på dette område uddeler fon­den under læge­ og Naturvidenskabelige Komite projektmidler og stipendier til biomedicinsk grundforskning og klinisk forskning i

Danmark. Nordisk Forskningskomite uddeler midler til forsknings­projekter, stipendier og symposier inden for forskning i eksperimen­tel fysiologi, endokrinologi og metabolisme i hele Norden. Derudover uddeles støtte til forskningsprojekter og stipendier under udvalgene for sygeplejeforskning og almen medicinsk forskning.

Det nyoprettede udvalg for Novo Nordisk Foundation laureate Re­search Grants uddeler langsigtet og substantiel støtte til internatio­nale topforskere, som vil opbygge deres forskningsgruppe i Danmark inden for biomedicin og bioteknologi.

Novo Nordisk Fonden støtter også forskning i bioteknologibaseret syntese og produktion, innovation samt forskning i kunsthistorie og kunst og har specifikke ekspertudvalg til at foretage disse uddelinger. Fonden uddeler årligt en række hæderspriser, som ikke kan søges, med det formål at belønne forskere for en enestående forsknings­indsats. Den mest prestigefulde pris er Novo Nordisk prisen, som består af en personlig hæderspris og et rådighedsbeløb til forskning inden for prismodtagerens fagområde. beslutning om tildeling af Novo Nordisk prisen træffes af fondens prisbedømmelseskomite, ligesom tildeling af jacobæus prisen sker i regi af Nordisk Forsknings­komite. øvrige priser uddeles i samarbejde med videnskabelige sel­skaber i Danmark og Norden.

fondens komiteer og udvalg

ET ÅbENT vINDuEtIl OmVERDENEN

MARIE OG AUGUST kROGH PRISEN i regi af Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber

THE NOVO NORdISk fOUNdATION LECTURE i regi af Scandinavian Society for the Study of diabetes samt fondens Nordiske forskningskomite

NOVO NORdISk fONdENS PRISER

HAGEdORN PRISEN i regi af dansk Selskab for Intern Medicin

JACObæUS PRISEN i regi af fondens Nordiske forskningskomite

NOVO NORdISk PRISEN i regi af fondens prisbedømmelseskomite

formålet med priserne er at belønne forskere for en enestående forsknings indsats.

Page 11: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOrDiSk FOrSkNiNgS

kOmite

UDValget FOr SygePleje-

FOrSkNiNg

BeDømmelSeS-UDValgetFOr maDS

øVliSeN kUNSt-StiPeNDier

UDValg FOr NOVO NOrDiSk FOUNDatiON

laUreate reSearCh graNtS

UDValget FOr kUNSthiStOriSk

FOrSkNiNg

UDValg FOr almeN meDiCiNSk

FOrSkNiNg

NOVO NOrDiSk PriSBeDømmelSeS-

kOmite

UDValg FOr FOrSkNiNg i BiOtekNOlOgi-BaSeret SyNteSe Og PrODUktiON

læge- Og NatUr-ViDeNSkaBelige

kOmite

UDValget FOrexPlOratOry

Pre-SeeD graNtS

NOVO NORDISK FONDEN 11

Page 12: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

Mød en komiteformand

12 NOVO NORDISK FONDEN

DEt ER Et pRIVIlEGIum åR EFtER åR At lODDE uDVIKlINGEN GENNEm DE pRæSENtEREDE FORSKNINGSIDEER OG VæRE mED tIl At uDStIKKE KuRSEN OG puStE VIND I SEjlENE FOR FORSKNINGEN VED At StøttE DE bEDStE pROjEKtER.

LARS fUGGER, PROfESSOR, kOMITEfORMANd I LæGE- OG NATURVIdENSkAbELIGE kOMITE OG MEdLEM Af NOVO NORdISk fONdENS bESTyRELSE

Page 13: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 13

”Den læge­ og Naturvidenskabelige Komité har i bund og grund kun ét pejlemærke, kvalitet. Vi styrer derfor målrettet mod at finde og støtte de bedste projekter inden for komitéens virkefelt. Det er sikkert en af grundene til, at en bevilling fra komitéen og fra Novo Nordisk Fonden i forskersamfundet opfattes som en blåstempling af den pågældende forsker og dennes projekt. Det mener jeg, vi kan være stolte af,” siger lars Fugger, formand for komitéen.

”Novo Nordisk Fonden har i mange år udvist stor og vedholdende ansvarlighed ved at sikre betydelige midler til forskning. jeg er glad for at kunne fremhæve, at komitéens bevillinger har været stigende gennem de sidste 10 år. Således er komitéens årlige uddelinger ste­get fra DKK 31 mio. i 2003 til DKK 82 mio. i 2012.

Denne støtte er med til at sikre, at Danmark kan fastholde et højt lægevidenskabeligt forskningsmæssigt niveau, og det vil bane vejen for bedre sundhed såvel nationalt som globalt,” siger lars Fugger.

både yngre forskere og etablerede forskere får glæde af bevillingerne fra komitéen, der fordeler sig på stipendier (DKK 32 mio.) og projekt­støtte (DKK 50 mio.).

”Som komité har vi øje for, at forskeren ofte skal gennem ukendt farvand for at nå sit mål. Derfor støtter vi gerne højrisikoprojekter af høj kvalitet – det er ofte dem, der bringer forskningen afgørende videre,” fortsætter lars Fugger.

”Et af komitéens helt store flagskibe er hallas­møller stipendiet, som giver den yngre forsker ro til at koncentrere sig om sin forskning og således yde en ekstra stor indsats. Som komité er vi hele tiden på ud­kig efter strømpile inden for forskningsmiljøerne, og det er en glæde for os at følge hallas­møller stipendiaternes imponerende fremdrift.”

”hvor hallas­møller stipendiet støtter den grundvidenskabelige forsk ­ ning, vil jeg også gerne fremhæve vores kliniske forskerstipendier. Disse stipendier har været banebrydende, fordi de har været med til at revitalisere den kliniske forskning ved landets hospitaler gennem delvis frikøb af læger fra en travl klinisk hverdag, så de får tid til forskning. Det er meget positivt at iagttage den synergi, som opstår, når man bygger bro mellem klinisk arbejde og forskning.”

”For mig personligt er det en ære at deltage i komitéarbejdet. Det betyder, at jeg kan være med til at støtte en forskning, der driver lægevidenskaben fremad. Som medlem af komitéen får man et dybdegående indblik i, hvad der rører sig i dansk lægevidenskabelig forskning. Det er et privilegium år efter år at lodde udviklingen gen­nem de præsenterede forskningsideer og være med til at udstikke kursen og puste vind i sejlene for forskningen ved at støtte de bedste projekter,” slutter lars Fugger.

vEjEN TIl KvAlITETOG blåStEmplING

Page 14: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

14 NOVO NORDISK FONDEN

Mød en bevillingsmodtager

hvordan kan man forhindre, at kræft spreder sig i kroppen?

Det er det presserende spørgsmål, som lektor janine Erler håber at kunne kaste lys over i de kommende år. Den 35­årige forsker blev i 2012 tildelt Novo Nordisk Fondens hallas­møller Stipendium.

Stipen diet er på op til DKK 11 mio. over en femårig periode. Det til­deles talentfulde, yngre forskere med selvstændig forskningsprofil, så de kan danne egen forskningsgruppe i Danmark.

Stipendiet er rettet mod forskning inden for læge­ og naturviden­skab, fortrinsvis inden for biomedicinsk grundforskning, translationel forskning og klinisk forskning.

janine Erlers projekt omhandler, hvad det er for mekanismer, der får kræft til at brede sig i kroppen. Fokus er særligt på enzymet lOXl2 (lysyl oxidase-like 2), der spiller en vigtig rolle i processen. målet er at finde en strategi for bedre behandling af kræftpatienter.

"Vores ambition er at mindske kræftpatienters lidelser og forlænge deres liv. Når kræft spreder sig i kroppen, skulle man tro, at den pri­mære tumor og sekundære tumorer ligner hinanden, men det er

langtfra tilfældet. Det gør, at det er meget kompliceret at behandle kræft, som har spredt sig. Alligevel må de forskellige typer af tumorer have noget til fælles, som vi kan gå efter at ramme for at forhindre kræften i at sprede sig og vokse," siger janine Erler, der i 2012 flyt­tede fra london til København og i dag er ansat ved biotech Research & Innovation Centre (bRIC), Københavns universitet.

"hallas­møller stipendiet muliggør, at jeg kan opbygge en forsker­gruppe her i Danmark, og at jeg kan gå i gang med spændende og vigtig forskning med henblik på at hjælpe kræftpatienter. Det fem­årige perspektiv giver mig stabilitet og sikkerhed og dermed mulig­hed for at fokusere på forskning og de langsigtede mål i stedet for at skulle bruge kræfter på at søge om pengene til det næste trin af forskningsprojektet."

"Samtidig gør det femårige perspektiv det lettere at tiltrække og rekruttere de rigtige forskerkræfter til min gruppe. At modtage et hallas­møller Stipendium er dybt motiverende for mig. jeg tror, det vil hjælpe mig til at etablere mig her i Danmark og forme en base for min fremtidige forskerkarriere."

FEm ÅRS STAbIlITETOG SIKKERHED

Page 15: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

JANINE ERLER, LEkTOR VEd bIOTECHRESEARCH & INNOVATION CENTRE (bRIC), kØbENHAVNS UNIVERSITET.

Et hAllAS­møllER StIpENDIum GIVER mIG mulIGhED FOR EN læNGERE pERIODE mED RO tIl FORDybElSE OG FORSKNING I Et KOmplEKSt OmRåDE SOm KRæFtSpREDNING.

NOVO NORDISK FONDEN 15

Page 16: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

16 NOVO NORDISK FONDEN

Mød en prismodtager

ERIk A. RICHTER, PROfESSOR, INSTITUT fOR IdRæT OG ERNæRING, kØbENHAVNS UNIVERSITET.

håNDEN på hjERtEt KENDER VI StADIGVæK IKKE REt mEGEt tIl DE GRuNDlæGGENDE mEKANISmER, DER GøR FySISK AKtIVItEt SuND. DEttE ”hVORFOR OG hVORDAN” SKAl VI SOm FORSKERE FINDE SVAREt på. VI SKAl SImpElthEN øGE VORES VIDEN OG ERKENDElSE.

Page 17: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 17

"Fysisk aktivitet har en enorm indflydelse på vores helbred og vel­være. Der er ingen grund til at vente på flere resultater fra forskernes side, før man snører traveskoene. Vi ved allerede, at det forholder sig sådan. Nu prøver vi at finde ud af, hvorfor og hvordan det sker," siger Erik A. Richter.

Den erfarne professor fra Institut for Idræt og Ernæring ved Køben­havns universitet ved, hvad han taler om. I flere end 30 år har han forsket i muskelarbejde, og sidste år modtog han Novo Nordisk prisen 2012 for sin banebrydende og mangeårige fremragende forskning inden for musklernes betydning for sukkerstofskiftet.

Erik A. Richter var den første til at påvise, at fysisk aktivitet øger virk­ningen af hormonet insulin, der hjælper kroppen med at optage suk­ker. Dermed har han været med til at forklare, hvorfor regelmæssig motion kan hjælpe patienter med type 2­diabetes – og i bedste fald gøre dem medicinfri. I dag er fysisk aktivitet sammen med kostom­lægninger en naturlig del af behandling og forebyggelse af type 2­diabetes, der er en af klodens hurtigst voksende sygdomme. Godt 330 mio. mennesker vurderes at være ramt på verdensplan.

Novo Nordisk prisen er den mest prestigefulde af Novo Nordisk Fon­dens fem årlige hæderspriser til forskere. prisen er på DKK 1,5 mio. opdelt i en forskningspris på DKK 1 mio. og en personlig hæderspris på DKK 500.000.

"Det er mig en meget stor ære og en stor glæde at modtage prisen. både på egne og på mit fags vegne. Det er en enorm anerkendelse og bekræfter en i, at det, man forsker i, er vigtigt. jeg må også sige,

at jeg er lidt benovet over at komme i så godt selskab," siger Erik A. Richter med henvisning til de 57 tidligere modtagere af Novo Nordisk prisen, der blev uddelt første gang i 1963.

Selvom Erik A. Richter gennem sin karriere allerede har gjort mange videnskabelige fund og er internationalt anerkendt for sin forsk­ningsindsats, stiller han sig ikke tilfreds.

"jeg synes, at det er fascinerende at prøve at finde ud af, hvordan kroppen fungerer. Forskningsområdet ændrer sig konstant og bringer nye udfordringer. En af mine nye hypoteser er, at musklerne kommu­nikerer til hjernen, hvilken form de er i, og at musklerne derved påvir­ker ens motivation til at bevæge sig. Om man har stor eller ringe lyst til at bevæge sig, er altså næppe kun et spørgsmål om viljestyrke."

"Som seniorforsker finder jeg det særligt vigtigt at arbejde sammen med unge, dygtige ph.d.­studerende og postdoc’ere, som hele tiden udfordrer en. Det er afgørende for at opnå forskning af højeste kva­litet."

"Vi mangler endnu at komme til bunds i to centrale spørgsmål. Dels hvordan muskelkontraktioner akut øger musklernes glukoseopta­gelse, dels hvordan muskelkontraktioner øger insulinfølsomheden efter arbejde. med molekylærbiologiens og genteknologiens hastige udvikling – og med en dynamisk forskningsgruppe – er jeg sikker på, at vi gør store fremskridt i de kommende år."

NOVO NORDISK FONDEN uDDElER åRlIGt NOVO NORDISK pRISEN, DER tIlDElES EN FORSKER SOm bEløNNING FOR ENEStåENDE læGEVIDENSKAbElIG FORSKNING EllER ANDEN FORSKNINGSINDSAtS, DER KAN KOmmE læGEVIDENSKAbEN tIl GODE.

EN EvIg SøgENEFtER SVaR

Page 18: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

18 NOVO NORDISK FONDEN

Novo Nordisk Fonden ønsker at fremme og hylde individuel excel­lence. Fonden tror på, at skelsættende forskningsresultater og inno­vation bedst opnås ved at identificere forskere med stort potentiale og give dem frie hænder til at udvikle deres ideer og projekter.

ud over at øge de beløb, som fonden uddeler gennem sine komiteer, har fondsbestyrelsen derfor de seneste år søsat flere nye substantielle programmer, der skal give exceptionelle danske såvel som udenland­ske forskere de bedst mulige betingelser for at udfolde deres poten­tiale til fulde og udføre visionær forskning i Danmark og i Norden.

I disse langsigtede programmer gives støtten personligt til en forsker, der inden for et tema godkendt af fonden frit kan opbygge en forsk­ningsgruppe og afsøge de forskningsprojekter, vedkommende øn­sker. hermed efterlades rum til det uventede, hvilket ofte er det, der i sidste ende leder til innovation og nyskabende, excellent forskning.

Det mest ambitiøse program er Novo Nordisk Foundation laureate Research Grants. Disse midler tildeles fremragende forskere inden for biomedicin og bioteknologi, som ønsker at flytte til Danmark og etablere en forskergruppe. Støtten er på DKK 40 mio. over syv år og slås op i international konkurrence. De to første stipendier blev uddelt i 2012. Et andet nyt tiltag er etableringen af et Advanced Inve­stigator Grant. Dette er på DKK 10 mio. over fem år og uddeles til en nordisk forsker på højt internationalt niveau inden for endokrinologi eller eksperimentel fysiologi.

Foruden at støtte allerede anerkendte og etablerede forskere ønsker fonden også at støtte yngre talenter og give dem mulighed for at kickstarte deres forskningslederkarriere ved opbygning af egen for­skergruppe. Overordnet håber fonden på denne måde både at faci­litere ny frontlinjeforskning samt være med til at styrke vækstlaget.

TIllID TIl DEN ENKEltE

fONdENS PROGRAMER TIL INdIVIdUELLE fORSkERE - UddELES HVERT ÅR EfTER OPSLAG, ANSØGNING OG fAGfæLLEVURdERING

Individuel excellence

Novo Nordisk Foundation laureate Research Grants

7 år (kan forlænges i yderligere 7 år)

Op til 40 biomedicinsk og bioteknologisk forskning 2

hallas­møller stipendier 5 år Op til 11 biomedicinsk grundforskning, translationel forskning og klinisk forskning 2

Advanced Investigator Grant 5 år 10 Endokrinologisk og eksperimentel fysiologisk forskning: basal, translationel og klinisk forskning

1

Novo Nordisk Fondens excellensprojekter

5 år 5 Endokrinologisk og eksperimentel fysiologisk forskning: basal, translationel og klinisk forskning

4

Kliniske forskerstipendier 5 år 2,5 biomedicinsk translationel forskning og klinisk forskning 4

mads øvlisen ph.d.­stipendier 3 år 1,5 Kunsthistorie, kunst og kuratering 2

mads øvlisen postdoc­ stipendier 2 år 1 Kunsthistorie, praksisbaseret kunst samt kunst og biovidenskab 3

postdoc­stipendier i almenmedicin 2 år 1 Almen medicinsk forskning 2

Samfinansierede postdoc­stipendier inden for sygeplejeforskning

3 år 0,5 Sygeplejeforskning 3

Samfinansierede ph.d.­stipendier inden for sygeplejeforskning

3 år 0,5 Sygeplejeforskning 3

Stipendium Varighed bevilling Område Antal (DKK mio.) per år

Page 19: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 19

TIllID TIl DEN ENKEltE

I FONDENS StøttE tIl INDIVIDuEl EXCEllENCE EFtERlADER RAmmERNE plADS tIl DEt uVENtEDE, DER I SIDStE ENDE KAN lEDE tIl NySKAbENDE, EXCEllENt FORSKNING.

STEN SCHEIbyE, bESTyRELSESfORMANd, NOVO NORdISk fONdEN.

Page 20: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

20 NOVO NORDISK FONDEN

Siden 2007 har Novo Nordisk Fonden bevilget støtte på i alt DKK 3,1 mia. til etableringen af fire store forskningscentre og en natio­nal biobank i Københavnsregionen. Centrenes forskningsområder er hhv. proteiner, stamceller, metabolisme og biobæredygtighed.

Ambitionen er at skabe en klynge af centre, som udgør et frem­ragende kundskabsmiljø med infrastruktur og forskning i verdens­klasse. Dermed gøres regionen til et internationalt fyrtårn inden for biovidenskabelig forskning. Dette skal ske ved at udvikle og styrke de videnskabelige kompetencer, tiltrække de bedste forskere og skabe grobund for at opnå banebrydende forskningsresultater. Visionen er, at centrene kan bidrage til at finde løsninger på nogle af de udfordringer, der truer den globale sundhed og velfærd, f.eks. diabetes og udtømning af naturens ressourcer.

bevillingerne til centrene strækker sig over en 10­årig periode, og dette langsigtede perspektiv kombineret med den substantielle finan siering er vigtige elementer for indfrielse af ambitionen.

Klyngen er etableret i partnerskab med offentlige vidensinstitutio­ner, der i deres ansøgning til fonden giver tilsagn om medfinansie­ring til etablering og drift. beslutningen om at bevilge støtte træffes af Novo Nordisk Fondens bestyrelse.

Centerklyngen ligger i Københavnsregionen, hvor Københavns uni­versitet, Danmarks tekniske universitet og flere universitetshospita­ler er placeret, og hvor også biofarmaceutiske og bioteknologiske virksomheder har base. Dette giver mulighed for interaktion og samarbejde.

Et mål med forskningscentrenes geografiske nærhed er, at der cen­trene imellem opstår et dynamisk, innovativt miljø, som kan skabe frugtbare samarbejder på tværs af fagområder i kraft af centre­nes nærtbeslægtede vidensområder. Resultatet er synergi i form af gensidig inspiration og vidensdeling, som hverken centrene eller de enkelte forskergrupper ville opnå hver for sig.

Som et led i strategien om at gøre København til et omdrejnings­punkt for biovidenskabelig forskning har fonden fra 2012 etableret konferencerækken Copenhagen bioscience Conferences. her skif­tes centrene til i fællesskab med fonden at arrangere inter nationale konferencer inden for deres forskningsområder. målet med kon­ferencerne er at samle topforskere og unge talenter fra hele ver­den for at udveksle ideer og viden samt opbygge internationale netværk.

forskningscentre og konferencer

PulSERENDE SyNERGI OG SuccES

Page 21: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

PulSERENDE SyNERGI OG SuccES

NOVO NORDISK FONDEN 21

FORmålEt mED DISSE mIllIARDSAtSNINGER ER At SKAbE EN KlyNGE AF FORSKNINGSCENtRE, DER KAN tIltRæKKE OG FASthOlDE VERDENS bEDStE FORSKERE OG DANNE GRuNDlAG FOR Et INtERNAtIONAlt ORIENtEREt OG INNOVAtIVt FORSKNINGSmIljø AF højEStE KVAlItEt tIl GAVN FOR AllE.

STEN SCHEIbyE, bESTyRELSESfORMANd, NOVO NORdISk fONdEN.

Page 22: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

22 NOVO NORDISK FONDEN22 NOVO NORDISK FONDEN

Mød fire ildsjæle

De mest spændende opdagelser, jeg har gjort i min forsknings-karriere, har jeg ikke kunnet forudsige – de har aldrig rigtig været planlagt. at gøre plads til det uventede, tror jeg, skaber mulighed for banebrydende forskning og innovation. Fondens langsigtede finansiering af centrene gør netop det: ved at re-ducere tidspresset på forskerne får de mulighed for at bruge tid på det uventede. i bund og grund svarer det til, at fonden siger til de videnskabelige ledere på centrene: ”Vi ved, at i er excellente videnskabsfolk. Vi giver jer midlerne til at udføre de projekter, i brænder for. ansæt de forskere i tror på, og vi har til gengæld tillid til, at i og jeres teams vil fostre nye ideer og skabe innovativ og spændende forskning.” Det tror jeg på, virkelig er med til at bringe videnskaben fremad.

AT TRO PÅ dET UVENTEdE

Romain barres, lektor,

Novo Nordisk foundation Center for

basic Metabolic Research

Vores center er meget internationalt. De ansatte kommer fra mange forskellige videnskabelige baggrunde og ofte meget konkurrenceprægede miljøer. Og selvfølgelig bringer de disse ting med sig ind i centret. men i stedet for at konkurrere med hinanden forener vi kræfterne. inden for et område som metabolic engineering, hvor den internationale konkurrence er meget hård, er samarbejde og synergi essentielt. jeg tror, det står klart for os alle sammen her på centret, at vejen frem er internationale teams med komplementære ekspertiser, multi-disciplinaritet og en tilskyndelse til at samarbejde. Som jeg ser det, har vi alle mulighederne her på centret for virkelig at skabe noget nyt inden for forskning.

AT fORENE kRæfTERNE

Ana Rute Neves, seniorforsker,

Novo Nordisk foundation Center for

biosustainability

Page 23: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 23

her i centret har vi ikke alene adgang til massespektroskopi, der gør, at vi kan lave unikke analyser af biologiske prøver. Vi har også dygtige forskere inden for bioinformatik, som kan hjælpe med at finde hoved og hale i de store mængder data, der genereres. kombineret med en god samarbejdskultur bety-der det, at vi kan udføre forskning, man ikke kan andre steder. Vi er som center også en del af et universitet, og vi bidrager i høj grad til forskeruddannelsen. For mig hører det at videre-give min viden og få de studerende til at blomstre fagligt med til at være forsker.

AT dELE SIN VIdEN

kim Hjorth-Jensen, postdoc,

Novo Nordisk foundation

Center for Protein Research

For mig var en af grundene til, at jeg valgte at blive en del af centret, det langsigtede engagement. jeg har ikke flere midler til min forskning her end i min tidligere stilling, men her er der et engagement i form af 10 års finansiering fra fonden – og det er meget, meget betydeligt. Det er mere, end man kan få noget andet sted i verden i øjeblikket. Og på 10 år kan man virkelig nå langt. en anden grund er integrationen med univer-sitetet. jeg tror, det er vigtigt at være en del af en vision, der rækker ud over finansieringsperioden. Det at centret ligger her på universitetet betyder, at man bliver en del af det fysiske og det akademiske miljø, hvilket skaber gode betingelser for inter-aktion mellem centret og fakultetet. Der er også det faktum, at den forskning, vi bedriver her, er uafhængig. jeg vælger selv, hvilke resultater jeg publicerer, og jeg samarbejder med hvem jeg har lyst til eller hvilken virksomhed jeg har lyst til. Det er meget vigtigt for mig.

AT VæLGE dEN UAfHæNGIGE fORSkNING

Anne Grapin-botton, professor i udviklingsbiologi,

Novo Nordisk foundation Section for basic Stem Cell biology,

danStem

NOVO NORDISK FONDEN 23

Page 24: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

24 NOVO NORDISK FONDEN

NOVO NORdISk fOUNdATION CENTER fOR PROTEIN RESEARCH SkAL VæRE ET fyRTÅRN fOR AVANCERET fORSkNING I PROTEINER, OG HÅbET ER, AT ALLE AMbITIØSE fORSkERE VIL ØNSkE AT bLIVE EN dEL Af CENTRET I LØbET Af dERES kARRIERE.

JIRI LUkAS, PROfESSOR OG LEdER, THE NOVO NORdISk fOUNdATION CENTER fOR PROTEIN RESEARCH

Page 25: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

KOmbINATIONEROg KONSEKvENSERNOvO NORDISK FOuNDATION CENTER FOR PROTEIN RESEARCH vED KøbENHAvNS uNIvERSITET

NOVO NORDISK FONDEN 25

at udvikle nye behandlingsmetoder til syg-domme kræver dyb indsigt i sygdomme-nes biologi. Om en celle er rask eller syg, bestemmes i høj grad af, hvilke proteiner cellen producerer, og hvordan disse protei-ner modificeres.

Visionen for Novo Nordisk Foundation Center for Protein research er at forstå de molekylære årsager bag en bred vifte af sygdomme ved brug af protein-baserede tilgange, hvilket skal bidrage til udvikling af nye behandlings strategier, herunder nye lægemidler. ambitionen er at være blandt verdens føren de forskningsmiljøer inden for området og skabe nye betydende teknologier, metoder og resultater. For at nå dertil kombineres højteknologiske studier af proteiner i syge og raske cel-ler, computer teknologi til analyse af de enorme mængder data samt forståelse af sygdomsmekanismer og proteinfunktion.

Forskningens endelige mål er at gavne mennesker ramt af alvorlige sygdomme, for hvilke der aktuelt ikke findes nogen behandling, eller hvor behandlingen er utilstrækkelig.

Centrets forskere har adskillige natio - nale og internationale samarbejder med såvel offentlige som private parter.

"Fremtidens medicin vil blive stadig mere individualiseret, og proteiner vil spille en afgørende rolle for at forstå, diag nos- ti cere og behandle sygdomme. Der findes ingen lette løsninger. Derfor er den lang-sigtede finansiering fra Novo Nordisk Fonden helt afgørende. Det tillader os at igangsætte ambitiøse – og risikable – projekter, der kan generere nye para-digmer og flytte vores viden til et højere niveau," siger centerleder, professor jiri lukas.

Novo Nordisk Foundation Center for Pro-tein research er etableret på københavns Universitet, som i 2007 fik en 10-årig bevil-ling på i alt Dkk 600 mio. fra Novo Nordisk Fonden. Centret åbnede i 2009 og har i dag 144 ansatte, hvoraf en stor del er rekrut-teret i udlandet.

Page 26: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

26 NOVO NORDISK FONDEN

Diabetes og fedme er nogle af nutidens hastigt voksende globale sundheds-problemer. godt 330 mio. mennesker på verdensplan lider i dag af type 2- diabetes, der kan forårsage skader på bl.a. øjne, nyrer, hjerte og hjerne, og tallet ventes at stige til flere end 500 mio. i 2030. i Danmark er godt 260.000 diagnosticeret med type 2-diabetes, og et tilsvarende antal vurderes at have sygdommen uden at vide det.

Novo Nordisk Foundation Center for Basic metabolic research har til formål at skabe grundlæggende ny viden om kroppens stofskifte og dermed skabe grundlag for nye tilgange til at diag-nosticere, forebygge og behandle type 2-diabetes og fedme. Centrets hoved-fokus er:

• atudviklemodellertilatidentifi-cere personer med stor risiko for at udvikle højt blodsukker, overvægt og hjerte-kar-sygdomme for at forudsige sygdommenes opståen og udvikling.

• atafdække,hvordankost,vægt-tab og fysisk aktivitet kan bidrage til forebyggelse samt behandling.

• atkarakteriseremave-tarm-kanalenshormonsystem til at udvikle bedre be-handling af type 2-diabetes og fedme.

Udforskning af metabolisme og diabe-tologi er et af Danmarks styrkeområ-der, og centret søger med sit arbejde at flytte forskning og uddannelse i metaboliske sygdomme til nye højder. ambitionen er at etablere sig som et af verdens førende centre for grund-forskning i metabolisme.

"Centret samarbejder med andre forskningsgrupper inden for feltet og har etableret forskningsalliancer med førende forskergrupper fra uni versiteter rundt om på kloden. Formålet med dette er at optimere international vidensdeling, opnå synergi og styrke vores forskning frem-adrettet," siger centrets direktør, cand.scient. torben klein.

Novo Nordisk Foundation Center for Basic metabolic research er etableret på københavns Universitet, der i 2010 fik en 10-årig bevilling på Dkk 885 mio. fra Novo Nordisk Fonden. Centret åbnede samme år og har i dag 163 ansatte.

DE gÅDEFulDElIvSSTIlSSygDOmmE NOvO NORDISK FOuNDATION CENTER FOR bASIC mETAbOlIC RESEARCH vED KøbENHAvNS uNIvERSITET

Page 27: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 27

Vi er her ikke FOr at leVere Det OrDiNære eller BekræFte Det VelkeNDte. Vi er her FOr at Være NytæNkeNDe Og SkaBe Det UVeNteDe – gerNe DeN ViDeN Der kaN reVOlUtiONere kamPeN mOD glOBale trUSler SOm FeDme Og DiaBeteS.

TORbEN kLEIN, CANd.SCIENT., dIREkTØR fOR NOVO NORdISk fOUNdATION CENTER fOR bASIC METAbOLIC RESEARCH.

NOvO NORDISK FOuNDATION CENTER FOR bASIC mETAbOlIC RESEARCH vED KøbENHAvNS uNIvERSITET

Page 28: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

28 NOVO NORDISK FONDEN

Page 29: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

Gennem årene har det danske samfund opbygget unikke, nationale registre med information om alle landets indbyggere. Samtidig har den danske sundhedssektor rutinemæssigt indsamlet biologisk ma­teriale fra et stort antal mennesker.

Den Nationale biobank ved Statens Serum Institut giver for første gang forskere et samlet overblik over og adgang til op imod 15 mio. biologiske prøver fra det danske sundhedsvæsen. Samtidig bliver det muligt at koble disse til informationen i de nationale registre. Dette giver nye muligheder for at forske i sygdommes årsager, forebyggelse og behandling.

Den Nationale biobank er et trestrenget projekt, der består af et regi­ster, en stor fysisk biobank og et koordinerende center.

I biobankens register er der detaljeret information om patientprøver fra bl.a. blod, væv og DNA. En forsker vil f.eks. kunne finde blodprø­ver fra sklerosepatienter – fra før de udviklede sklerose – og bruge prøverne til at studere markører for senere sygdomsudvikling.

Den 2.400 m2 store fysiske biobank er blandt verdens største og top­moderne med bl.a. gigantiske fryserum, hvor robotter sørger for at indsætte, genfinde og udlevere de biologiske prøver. Ansatte i bio­bankens koordinerende center er eksperter i håndtering og behand­ling af det biologiske materiale og kan rådgive og assistere forskerne i spørgsmål, der relaterer sig til brugen af biobankregisteret og bio­banken.

"Den Nationale biobank styrker dansk forskningsinfrastruktur og skaber nye perspektiver for sundhedsvidenskabelig forskning og in­ternationalt forskningssamarbejde. Forskningsprojekter vil blive vur­deret i det Videnskabsetiske Komitésystem og Datatilsynet, inden der gives adgang til at koble biologisk materiale fra et individ sammen med information fra de nationale registre," siger centerleder, profes­sor mads melbye.

Den Nationale biobank er etablereret i samarbejde med Statens Se­rum Institut, som i 2009–2010 modtog en 10­årig bevilling på i alt DKK 118 mio. fra Novo Nordisk Fonden. biobanken åbnede i 2012. ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående uddannelser og lundbeckfonden har også bidraget til etableringen af biobanken.

HER bOR HElE DENDANSKE bEFOlKNINg

bIObANKEN blIVER lANDEtS ”mODERFRySER” mED plADS tIl 15 mIO. pRøVER FRA bl.A. blOD, VæV OG DNA OG VIl SKAbE GRuNDlAGEt FOR mANGE AF FREmtIDENS VIGtIGE FORSKNINGSRESultAtER INDEN FOR bEKæmpElSE AF SyGDOmmE.

MAdS MELbyE, PROfESSOR, SEkTORdIREkTØR I STATENS SERUM INSTITUT OG LEdER Af dEN NATIONALE bIObANk.

DEN NATIONAlE bIObANK vED STATENS SERum INSTITuT

NOVO NORDISK FONDEN 29

Page 30: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

30 NOVO NORDISK FONDEN

CEllERNESSKæbNEFORTællINgER

Pluripotente stamceller kan udvikle sig til en hvilken som helst type celle i menneske-kroppen, f.eks. hjerneceller, blodceller eller hudceller. da mange alvorlige sygdomme skyldes tilstande, hvor celler mangler eller ikke fungerer, er der et stort behandlings-mæssigt potentiale, hvis forskere i labora-toriet kan forstå og efterligne udviklingen fra stamcelle til specialiseret celle.

Novo Nordisk foundation Section for basic Stem Cell biology er en af to sektioner i det danske Stamcellecenter (danStem). Sektionen står for grundforskning inden for udviklings-, stamcelle- og cancerbiologi, og forskerne undersøger bl.a., hvordan man i laboratoriet kan præge stamceller til at undergå en bestemt udvikling, samt stamcellers rolle i udvikling af kræftceller. Ambitionen er at frembringe viden, som kan danne grundlag for nye stamcellebase-rede behandlingsmetoder til bl.a. diabetes og cancer.

Sektionen består af i alt syv internationalt anerkendte forskningsgrupper – heraf tre rekrutteret fra henholdsvis Sverige, Schweiz og Skotland. Alle grupper har vel - etablerede, globale netværk og deltager aktivt i adskillige internationale forsknings-projekter.

danStems anden sektion er støttet af det Strategiske forskningsråd og har til formål at translatere lovende, nye forskningsresul-tater, så de aktivt kan indgå i udvikling af nye behandlingsmetoder.

"Vi står med en unik mulighed for at løfte grundforskningen, og for at forskningen inden for udviklings- og cancerbiologi gensidigt beriges. Centret spiller en aktiv rolle i uddannelse af næste generation af udviklings- og stamcellebiologer samt klinikere, som forhåbentlig kan udfordre de nuværende videnskabelige dogmer og udvikle sig til fremtidens ledere inden for feltet," siger centerleder, professor Henrik Semb.

Novo Nordisk foundation Section for basic Stem Cell biology er etableret på køben-havns Universitet, som i 2010 modtog en 10-årig bevilling på dkk 350 mio. fra Novo Nordisk fonden, hvoraf dkk 30 mio. er reserveret til nationalt forskningssam-arbejde. Sektionen åbnede i 2011 og har i dag 66 ansatte.

NOvO NORDISK FOuNDATION SECTION FOR bASIC STEm CEll bIOlOgy vED KøbENHAvNS uNIvERSITET

Page 31: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 31

déT, dER TILTRækkER MIG, ER dEN ENORME UdfORdRING, dET INdEbæRER AT OPbyGGE ET STAMCELLECENTER, SOM HAR ET REELT POTENTIALE TIL AT kONkURRERE MEd RESTEN Af VERdEN.

HENRIk SEMb, PROfESSOR, MANAGING dIRECTORdET dANSkE STAMCELLECENTER, kØbENHAVNS UNIVERSITET

Page 32: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

32 NOVO NOrDiSk FONDeN

bIOSuStAINAbIlIty uDGøR EN StOR SOCIO­øKONOmISK DRIVKRAFt FOR DE KOmmENDE åRtIER. DESIGN, KONStRuKtION OG OptImERING AF CEllEFAbRIKKER ER Et AFGøRENDE tEmA. CENtREt SKAl VæRE I StAND tIl huRtIGt At blIVE Et AF VERDENS FøRENDE på DEttE OmRåDE.

bERNHARd PALSSON, PROfESSOR, LEdER Af NOVO NORdISk fOUNdATION CENTER fOR bIOSUSTAINAbILITy.

novo nordisk foundation center for biosustainability ved danmarks tekniske universitet

Page 33: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

novo nordisk foundation center for biosustainability ved danmarks tekniske universitet

NOVO NOrDiSk FONDeN 33

en lang række varer, f.eks. plastik - po ser, legetøj og ingredienser til føde- varer, produceres i dag i vidt omfang af kemiske stoffer baseret på råolie eller udvundet fra planter. men dette tærer på naturens ressourcer og er ikke bæredygtigt.

Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability er verdens første tværdisciplinære forskningscenter inden for biobæredygtighed. Centret har en ambition om at udvikle ny viden og teknologi, der understøtter en transformation af den oliebaserede kemikalieindustri til en mere bære - dygtig biobaseret industri. her skal kemikalier i stedet produceres biotek-nologisk ved hjælp af mikrobielle produktionsværter – såkaldte celle-fabrikker. endvidere forskes i udvikling af robuste celle fabrikker til effektiv produktion af biologiske lægemidler.

Overordnet er centrets mål at afklare det spektrum af kemikalier, som kan fremstilles biologisk samt at accelerere design, konstruktion og optimering af cellefabrikker til brug i bioproduk-tion af kemiske stoffer og biolo giske lægemidler.

Centret samarbejder med verdens førende forskere på området og har etableret satellitter samt indgået strategiske samarbejder med univer-siteter i USa, Sverige, Sydkorea og Danmark. Desuden samarbejder centret med biotekvirksomheder og den kemiske industri for at fremme vidensudveksling og anvendelse af centrets resultater.

Centret vægter endvidere at styrke vækstlaget inden for feltet og har bl.a. taget initiativ til et nyt ph.d.-program, der skal gøre fremtidens forskere til ledere og pionerer inden for bæredyg-tig industri.

"menneskeheden er nødt til at finde en mere bæredygtig livs- stil for at bremse udtømning af naturens ressourcer. Brug af celle-fabrikker er et afgørende element i denne proces. Danmark står stærkt inden for industriel bioteknologi, og det er i sidste ende den position, vi skal fremtidssikre og føre ind i et nyt biobaseret samfund," siger center-leder, professor Bernhard Palsson.

Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability er etableret ved Danmarks tekniske Universitet, som i perioden 2010–2012 har fået bevilget i alt Dkk 1,1 mia. over ti år fra Novo Nordisk Fonden. Centret åbnede i 2011 og har i dag 125 ansatte.

ET bIObASERET vERDENSbIllEDE

Page 34: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

34 NOVO NORDISK FONDEN

Rum FORVIDENSKabElIG DEbatCopenhagen bioscience Conferences er en række af videnskabelige konferencer inden for biomedicin og bioteknologi. Konferencerne samler anerkendte topforskere og unge talenter fra hele verden for i tre dage at diskutere de nyeste videnskabelige resultater og spæn­dende ideer inden for et forskningsfelt. Formålet er at give delta­gerne mulighed for at opbygge og udbygge deres internationale netværk samt udveksle viden og ideer til at styrke deres forskning fremadrettet.

Konferencerne er åbne for forskere på alle karrierestadier. Deltagel­se sker efter ansøgning, hvor de primære kriterier er videnskabelige bedrifter og lyst til at deltage aktivt i diskussionerne og aktiviteterne under konferencen.

For at underbygge en afslappet atmosfære af tillid og åbenhed er antallet af deltagere på hver konference begrænset til 150–250

deltagere (inklusive talere). Konferencerne afholdes i Nordsjælland i omgivelser reserveret udelukkende til konferencens deltagere og uden kommercielle indslag eller aktiviteter.

Novo Nordisk Fonden er initiativtager til konferenceserien og betaler alle udgifter i forbindelse med indkvartering, transport og måltider i løbet af konferencen. Deltagere dækker deres egne rejseudgifter. Deltagere fra mindrebemidlede lande kan opnå et rejselegat efter ansøgning herom.

Centrene i Novo Nordisk Fondens klynge af forskningscentre skiftes til – i samarbejde med fonden – at arrangere og være vært for en konference. Det er de enkelte centre, der vælger temaet for kon fe­rencen, sammensætter programmet og udvælger deltagerne. Der afholdes to konferencer årligt, de to første blev afholdt i juni og december 2012.

Copenhagen bioscience Conferences

Page 35: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 35

"jeg synes, konferencen var på højeste ni - veau. Foredragene var virkelig fantastiske. Forskerne talte om deres nyeste forskning på en meget åben måde, der tillod os at tænke i nye retninger, som vi ikke havde været opmærksomme på før. til nogle konferencer, kan man føle sig hæmmet over for at tale med folk, men her har vi haft masser af tid og de rette rammer til at diskutere de nye ideer, nye data og banebrydende forskning med hinanden."

"inden konferencen havde jeg ikke et klart billede af forskningen i Danmark. Denne konference har helt sikkert udvi-det min horisont, og jeg har fundet ud af, at der er et betydeligt engagement og drive her i landet til at kunne udføre virkelig god forskning. jeg vil helt sik-kert anbefale Copenhagen Bioscience Conferences til andre."

ELLy TANAkA Professor, Technische Universität dresden, Tyskland, deltager, speaker, 1. konference

"Du føler virkelig, at selvom du ikke er ret erfaren, er der stadig plads til dig, og folk er interesseret i, hvad du har at sige. På konferencen har jeg henvendt mig til personer, der er store navne i feltet, og jeg føler, at det er ok at stille dem spørgsmål. De er kommet for at udveksle viden snarere end blot for at præsentere deres egen forskning. jeg synes, at det er lidt anderledes end ved andre konferencer."

"jeg tager nye kontakter med mig hjem, og jeg tager ideer fra forskningsledere og deres metoder med hjem. Og så føler jeg, at hvis jeg har et spørgsmål, så har jeg nu et netværk, jeg kan kontakte, og jeg vil ikke føle mig for genert til at gøre det."

ELISAbETH M. STORCk Ph.d.-studerende, Imperial College, London, deltager, 2. konference

"konferencen har været enestående for os. Ét positivt resultat var, at vi fik en masse fremragende forskning helt tæt på. et andet var, at konferencen virkelig fik sat vores center på stamcelleforsk-ningens verdenskort. Folk – heriblandt meget vigtige aktører på området – kunne se, at vi har søsat et seriøst og omfattende initiativ, og vi fik overvæl-dende positiv feedback fra konferencens deltagere og talere."

"Derudover var konferencen et frem-ragende forum med henblik på at til -trække unge gruppeledere til centret – nogle har allerede kontaktet os. endelig gjorde konferencen det muligt både at udvikle eksisterende samarbej-der og etablere en række nye med det formål at styrke vores forskning frem-adrettet."

HENRIk SEMb Leder, Novo Nordisk foundation Section for basic Stem Cell biology, københavns Universitet, vært, 1. konference

"alle de dygtige forskere, spændende spørgsmål og diskussioner her har for-stærket min lyst til at forske. min fore-trukne del af programmet var poster-sessionen. Den var virkelig dynamisk. alle forskningslederne og de studerende var til stede og diskuterede face to face. jeg mødte forskningslederne, og de talte ikke til en, som om man bare var en studerende. Vi var ligemænd, der udvekslede ideer."

"jeg er blevet meget inspireret, og jeg kan ikke vente med at komme hjem og fortsætte min forskning. jeg vil gerne vende tilbage og deltage i endnu en konference. Og så vil jeg måske ikke bare præsentere en poster, men også give et foredrag og få feedback fra alle de fremragende forskere, der er til stede, og måske et øjeblik prøve, hvor-dan det er at være en stjerne."

ANNA LISA ROMANO Ph.d.-studerende, Institut Valrose biologie, frankrig, deltager, 1. konference

Page 36: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

36 NOVO NORDISK FONDEN

Som et supplement til fondens faste, årlige, komitebestemte udde­linger har fondens bestyrelse prioriteret at bevilge støtte til en række større projekter med et bestemt tema, som fonden finder vigtigt. Disse går under betegnelsen ‘enkeltsatsninger’.

Emneområderne for projekterne spænder bredt – fra bioinformatik over kræftrehabilitering til diabetesforskning – og hvert projekt har opnået støtte for en periode på op til fem år. I flere tilfælde finder støtten sted i samarbejde med andre parter, private som offentlige.

Den hidtil største enkeltsatsning er fondens bevilling på DKK 201 mio. over fem år til etablering af Danish Diabetes Academy ved Odense universitetshospital i 2012. Akademiets ambition er at frembringe ny viden om diabetes og nye måder at forebygge og behandle syg­dommen på og således bidrage til, at patienter med type 1­ og type 2­diabetes kan opnå normal livskvalitet og livslængde. Akademiet udbyder ph.d­, postdoc­ og professorstipendier og er åbent for alle diabetesforskere i ind­ og udland. En af akademiets vigtigste opgaver er – bl.a. via kurser og konferencer – at skabe en platform for sam­arbejde på tværs af fakulteter og over landegrænser. Visionen er, at dette samarbejde vil skabe en synergieffekt, der styrker forskningen i Danmark og internationalt.

Selvom langt størstedelen af fondens uddelinger går direkte til forsk­ning, støtter fonden også aktiviteter, som ligger tidligt i forskningens fødekæde. Fonden medvirker således til at inspirere og begejstre unge og studerende i grundskolen, på gymnasieniveau og på uni­versiteterne samt at øge interessen for naturvidenskab og forskning i befolkningen generelt.

I samarbejde med Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab har fon­den søsat et initiativ, hvor nobelprismodtagere to gange årligt invite­res til at holde en festforelæsning, der er åben for offentligheden. på den måde formidles videnskab på højeste niveau til et bredt udsnit af befolkningen.

I 2012 har fonden desuden ydet støtte til initiativet 'Det Virtuelle laboratorium' fra biotech Academy, der udgiver undervisningsma­teriale til gymnasier. Det Virtuelle laboratorium er et nyt e­learning værktøj målrettet yngre forskerspirer og stilles gratis til rådighed for gymnasieelever for at give dem mulighed for på computeren at udføre avancerede laboratorieeksperimenter, som de ikke ville have adgang til i skolen.

Samlet er det kendetegnende for de enkeltsatsninger, der opnår støtte fra fonden, at de er ambitiøse og perspektivrige. tildeling af støtte sker på baggrund af indsendte ansøgninger til fonden og efter fagfællevurdering.

Enkeltsatsninger

INSPIRATION, NytæNKNING OG FORmIDlING

Page 37: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 37

Page 38: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

38 NOVO NORDISK FONDEN

Page 39: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 39

ET bEDRE lIv

Humanitære og sociale formål

Størstedelen af Novo Nordisk Fondens støtte går til sundhedsviden­skabelig forskning, men fonden støtter også driften af forsknings­hospitalet Steno Diabetes Center samt humanitære og sociale formål.

Fondens støtte på DKK 28 mio. om året til medfinansiering af driften af Steno Diabetes Center, Novo Nordisk A/S’ forskningshospital, er et af Novo Nordisk Fondens vedtægtsbestemte formål, hvilket har rødder i fondens historiske ansvar for det daværende Niels Steensens hospital.

”målet for Steno Diabetes Center er at blive verdensførende inden for behandling og translationel forskning i diabetes med fokus på forebyggelse og de tidlige stadier af sygdommen. Vi er organiseret i fire centre, der tilsammen beskæftiger sig med behandling, forsk­ning, uddannelse og forebyggelse, hvilket gør, at vi kan komme hele vejen rundt om sygdommen. Det gør Steno til et unikt sted, og giver stor international gennemslagskraft,” udtaler john Nolan, direktør for Steno Diabetes Center.

ud over selve hospitalsdriften støtter fonden også årligt forsknings­ og uddannelsesprojekter i regi af Steno Diabetes Center: Steno Cen­ter for Sundhedsfremme og StAR. hver modtog i 2012 DKK 10 mio. fra fonden.

Steno Center for Sundhedsfremme er en integreret del af Steno Dia­betes Center og arbejder under mottoet ”Involvering skaber handle­kompetence”. Centret har til opgave at adressere nogle af de største diabetesrelaterede udfordringer, nemlig livsstil og holdninger. Centret

er samfinansieret af Novo Nordisk A/S og Novo Nordisk Fonden og ledes af professor bjarne bruun jensen.

”målet med vores arbejde er at skabe et forskningsmæssigt kompe­tencecenter i verdensklasse, som – med fokus på livsstilsforandring – skaber ny viden, der dels hjælper mennesker med diabetes til at få et bedre liv med sygdommen, og dels hjælper mennesker til helt at undgå at få diabetes,” siger bjarne bruun jensen.

StAR står for Steno training and Application of Resources og er et internationalt undervisningsprojekt, som støtter læger og andet sundhedsfagligt personales uddannelse i diabetes i udviklingslande.

ulla bjerre­Christensen, der leder uddannelsesprogrammerne for StAR­kurserne, fortæller: ”Vores mission for StAR­kurserne er at for­bedre behandlingen af diabetespatienter i udviklingslande. Det gør vi gennem undervisning i teambaseret diabetesbehandling, kvalitets­vurdering af behandlingen og ved at øge kendskabet til diabetes gennem at formidle viden om den nyeste forskning.”

ud over aktiviteterne omkring Steno Diabetes Center, uddeler fon­den hvert år et mindre beløb i støtte til humanitære og sociale for­mål. Fonden sikrer sig i denne sammenhæng, at de humanitære organisationer, som den støtter, har fokus på menneskers sundhed og velfærd, at de er anerkendte, og at de fremlægger offentlige re­visionsgodkendte regnskaber. Fondens støtte til sociale formål gives til projekter, som fremmer velfærd for mennesker i Danmark. Novo Nordisk Fonden støttede disse formål med DKK 3 mio. i 2012.

I 2012 bEVILGEdE fONdEN STØTTE TIL fØLGENdE HUMANITæRE OG SOCIALE ORGANISATIONER OG fORMÅL:

Læger uden Grænser ......................................dkk 3 50.000

Tandsundhed uden Grænser .....................dkk 50.000

børns Vilkår............................................................dkk 30.000

dansk flygtningehjælp .................................dkk 350.000

kfUMs Soldatermission i danmark ......dkk 250.000

Mødrehjælpen .....................................................dkk 150.000

dIGNITy dansk Institut mod Tortur ......dkk 100.000

Ungdommens Røde kors .............................dkk 200.000

Røde kors ................................................................dkk 300.000

Maternity Worldwide .....................................dkk 250.000

Care danmark ........................... dkk 350.000

Red barnet .................................. dkk 350.000

Soldaterlegatet ....................... dkk 270.000

Page 40: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

40 NOVO NORDISK FONDEN

Den positive udvikling i de økonomiske resultater for selska-berne i Novo gruppen gør, at Novo Nordisk Fonden de kommende år vil kunne øge sine årlige udbetalinger markant.Dette til gavn for forskningen og samfundet.

i 2011 besluttede fondsbestyrelsen, at fondens samlede årlige udbetaling frem mod 2014 gradvist hæves fra de daværende Dkk 450 mio. til Dkk 850–900 mio.

Fonden vil dermed sætte sit præg på udviklingen af sam -fundet, og det ansvar tager fonden på sig ved at arbejde lang -sigtet for, at Danmark bliver et internationalt forsknings-fyrtårn inden for biomedicin og bioteknologi.

Fonden vil fortsat have fokus på hele forskningens føde kæde – fra forskeruddannelse til innovation. Succesfuld, videns-baseret innovation bygger på nybrydende grundforskning og en stærk anvendelsesorienteret forskning, som er tæt koblet til uddannelse af høj kvalitet. interessen for forskning skal vækkes, der skal skabes muligheder for at udvikle lovende forskertalenter, og de bedste skal inspireres til at forfølge en forskerkarriere.

Fonden tror på, at det langsigtede perspektiv kombineret med betydelige bevillinger giver de mest talentfulde forskere de rette vilkår for at udvikle deres potentiale til fulde. Ved at give forskerne frihed til at afprøve deres ideer, hvor risiko-fyldte de end måtte være, skabes de rette betingelser for et forskningsafkast af højeste kvalitet, som kan gøre en forskel.

Fondsbestyrelsen har i 2011 vedtaget fem overordnede stra tegiske mål for fondens uddelinger til forskning. Bestyrelsesformand Sten Scheibye siger herom:

"Støtte af forskning i offentligt regi vil fortsat være et væsentligt indsatsområde for fonden. Uddelingsniveauet vil være knyttet til styrkelse, udbygning og yderligere interna-tionalisering af forskning i biomedicin og bioteknologi inden for udvalgte områder. Nye initiativer fra klyngen af forsk-ningscentre, som Novo Nordisk Fonden allerede har støttet, vil have fondens bevågenhed, med henblik på at centrene opnår en international førerposition på hvert deres felt," siger Sten Scheibye og fortsætter:

"Også fondens komiteer har fået flere midler til uddeling, og vi har taget en række nye virkemidler i brug i 2012, som kan fortsættes, hvis de er succesfulde."

fondens uddelingsstrategi og fremtiden

DET lANgE SIgTE OG ENGaGEmENt

Page 41: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 41

FONDeNS Fem OVerOrDNeDe StrategiSke mÅl FOr UDDeliNger til FOrSkNiNg:

• Styrke den biomedicinske og bioteknologiske forskning inden for udvalgte områder.• anspore til tværdisciplinaritet.• Fremme individuel videnskabelig excellence.• Fremme opfindsomhed, inspiration og viden inden for videnskab og teknologi.• Bygge bro mellem videnskabelige opdagelser og kommerciel anvendelse.

Page 42: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

42 NOVO NORDISK FONDEN

et af Novo Nordisk Fondens strategiske mål er at bygge bro mellem de spændende biomedicinske og bioteknologiske op-dagelser, som forskerne gør, og opdagelsernes kommercielle anvendelse. Formålet er at accelerere brugen af ny forsknings-baseret viden, og på det grundlag generere merværdi gennem skabelsen af nye life-science og bioindustrielle virksomheder og dermed arbejdspladser til gavn for samfundet.

i de forskellige stadier af innovationsværdikæden er behovet for støtte forskelligt, idet de tekniske og kommercielle aktivi-teter udvikler sig gennem forløbet. Fonden støtter derfor en række initiativer – enten direkte eller via sit ejerskab af Novo a/S – og dækker dermed hele innovationsværdikæden fra forskningsfund til kommercialisering af nye diagnostiske meto-der, behandlinger, hjælpemidler og teknologier.

den innovationsdrivende fond

DyNAmOOG bRObyGGER

NOVO NORdISk fONdEN STØTTER fORSkNING

SAMARbEJdE MELLEM NOVO NORdISk fONdEN OG NOVO A/S

fORSkNING

UddELING

ExPLORATORy PRE-SEEd

UddELING

PRE-SEEd

UddELING

SEEd

INVESTERING

VENTURE

INVESTERING

2 3 4 5

NOVO A/S INVESTERER I VIRkSOMHEdER

1

Page 43: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 43 NOVO NORDISK FONDEN 43

1. fORSkNINGNovo Nordisk fonden støtter

biomedicinsk og bioteknologisk

forskning af høj kvalitet. fonden

katalyserer skabelsen af stærke

forskningsmiljøer med fokus på

nytænkning. dette skal skabe

gode betingelser for at gøre an-

vendelsesorienterede fund med

potentiale for kommercialisering.

2. ExPLORATORy PRE-SEEd I den spæde begyndelse hand-

ler det om at afprøve, om den

ide, der er opstået på basis af

forskning, holder vand og kan

kommercialiseres. det kræver

finansiering dels til at teste og

udvikle den gode ide, og dels til

at undersøge patenterings- og

markedsmulighederne. forskere

med forankring på et nordisk

universitet eller hospital kan

søge fondens udvalg for explo-

ratory pre-seed grants om en

bevilling til formålet.

3. PRE-SEEdNår de videnskabelige og kom-

mercielle muligheder er afdæk-

ket i større grad, kan forskeren

ansøge om en pre-seed bevilling

fra fonden.

fælles for de to pre-seed pro-

grammer er, at fonden i sam-

arbejde med Novo A/S støtter

innovationsmodningsprocessen

på samme vilkår, som den støtter

forskning – nemlig i form af

donationer til ansøgerne. I alt

uddeles op til dkk 25 mio. årligt

til pre-seed aktiviteter fordelt

på dkk 10 mio. til exploratory

pre-seed støtte og dkk 15 mio.

til pre-seed støtte.

4. SEEdEr ideen så bæredygtig og

lovende, at den klarer sig frem

til det næste stadie, som inde-

bærer mere omfattende tekniske

og kommercielle aktiviteter, er

der tale om egentlige investerin-

ger i en seed-stadie virksomhed.

På dette stadie får Novo A/S

indflydelse i det spirende selskab

ved medlemskab af bestyrelsen.

5. VENTUREViser det spirende selskab sig

at have et lovende kommercielt

potentiale, kan Novo A/S fore-

tage en ventureinvestering og

tilføre betydelige midler til

videreudvikling af konceptet og

selskabet. Mens der i pre-seed

og seed- sta dierne er fokus

på Norden, foretages venture -

inve steringer tillige i andre

europæiske lande og i USA.

det er specielt i de sidste stadier,

af innovationsværdikæden at

muligheden øges for, at investe-

ringerne bærer frugt i form af nye

produkter og finansielt afkast,

men det er langt fra sikkert. Også

her er der tale om et langsigtet

perspektiv.

Hverken excellent forskning eller

muligheder for finansiering af

ideudvikling fører i sig selv til

innovation. det kræver også en

innovationskultur, entreprenører

og forskere, som evner at drive

forskningsfundene og ideerne

derhen, hvor de innovative og

kommercielle potentialer kan

udfoldes. At opbygge og drive

en lille biotekvirksomhed fremad

kræver virkelyst, engagement

og tro på bæredygtigheden.

Page 44: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

Novo A/S ejes fuldt ud af Novo Nordisk Fonden og er holdingselskab for Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S. Novo A/S blev etableret i 1999 og har til opgave at forvalte fondens aktiver bedst muligt. ud over at udleve ejerskabet og opgaven som det solide fundament for den erhvervsmæssige virksomhed, der drives af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, er det Novo A/S’ opdrag at konsolidere fondens for­mue, samt at opnå afkast, som kan uddeles af fonden til forskning, forskningshospitalsdrift samt humanitære og sociale formål.

Ved etableringen af Novo A/S udgjorde fondens og Novo A/S’ for­mue, der ikke var bundet til aktiver i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, omkring DKK 600 mio. Ved udgangen af 2012 var denne for­mue vokset til omkring DKK 33 mia. og udgøres af:

• langsigtede investeringer i selskaber inden for life­science og bio­industri (ved udgangen af 2012 var der investeret omkring DKK 11,5 mia.). Disse omfatter investeringer i: Virksomheder i seed­fasen Virksomheder i venture­fasen Veldrevne, profitable virksomheder på det biomedicinske og bioindustrielle område

Holding- og investeringsselskabet

NOvO A/S Et StabIlt FuNDamENt

• Finansielleinvesteringerprimærtplaceretiaktierogobligationer(omkring DKK 19 mia.), som ved behov kan realiseres hurtigt. De fleste af midlerne er reserveret til situationer, hvor der er behov for at kunne træde til med støtte, dels hvis en af Novo Gruppens virk­somheder måtte få brug for at rejse kapital, dels til at kunne forfølge nye investeringsmuligheder. Dertil kommer, at nogle af de finansielle investeringer frigøres løbende til fondens bevilgede, men endnu ikke udbetalte uddelinger (ved udgangen af 2012 DKK 2,9 mia.).

Det er den store vækst i de løbende dividender fra Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S og i afkastet fra Novo A/S’ investeringer, der har åbnet nye perspektiver for Novo Nordisk Fondens uddelings­aktiviteter.

44 NOVO NORDISK FONDEN

Page 45: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

indsigtPROFESSIONALISME

ENGAGEMENTTillid

VI INVEStERER I SElSKAbER, DER – bASEREt på uNIK VIDENSKAb – uDVIKlER AttRAKtIVE, mARKEDS­RElEVANtE pRODuKtER, OG SOm DRIVES AF lEDElSER mED INDSIGt. VORES AKtIVE mEDEjERSKAb GIVER OS mulIGhED FOR At bRuGE VORES FINANSIEllE KApACItEt OG lANGSIGtEDE FOKuS tIl At DANNE GRObuND FOR SKAbElSE AF blIVENDE VæRDI.

HENRIk GÜRTLER,AdM. dIREkTØR, NOVO A/S

NOVO NORDISK FONDEN 45

Page 46: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

Selskaberne

DET bESTEmmENDE EjERSKabNovo A/S er forpligtet til at bevare det bestemmende ejerskab i Novo Gruppens to store børsnoterede selskaber: Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S. A­aktierne i de to selskaber er unoterede og uom­sættelige. Stemmevægten på A­aktierne er 10 gange større end på b­aktierne i såvel Novo Nordisk A/S som i Novozymes A/S.

Ved udgangen af 2012 ejede Novo A/S A­ og b­aktier i Novo Nor­disk A/S og Novozymes A/S svarende til 25,5% og havde henholdsvis 72,7% og 70,1% af stemmerne.

Den særlige aktiestruktur med stemmetunge A­aktier fungerer i praksis som et værn mod eventuelle fjendtlige overtagelsesforsøg og sikrer, at virksomhederne har mulighed for at planlægge langsigtet og forblive på danske hænder. Novo A/S’ opdrag er at administrere

den kontrollerende indflydelse til virksomhedernes bedste og i fornø­den respekt for mindretalsaktionærernes interesser.

”I vores ejerskab af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S er det vigtigt at pointere, at vi, selvom vi ejer en bestemmende majoritet, inviterer mindretalsaktionærerne indenfor. Det afspejles i, at vi sidder på et mindretal af bestyrelsesposterne i begge selskaber, hvor det naturlig­vis er den samlede bestyrelse, der er det bestemmende organ. Det er et helt bevidst valg,” siger henrik Gürtler, adm. direktør for Novo A/S.

hovedparten af formuen i Novo A/S hidrører fra aktiebesiddelserne i Novo Nordisk A/S og i Novozymes A/S. Novo A/S’ indtægter fra ejerskabet af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S modtages årligt i form af dividender og deltagelse i aktietilbagekøb.

novo nordisk

46 NOVO NORDISK FONDEN

Page 47: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORdISk A/S

Novo Nordisk er en global lægemiddelvirksomhed, som igennem 90 år har stået for innovation og lederskab inden for diabetesbehandling. Novo Nordisk har desuden en førende position inden for hæmofilibe­handling, væksthormonbehandling og hormonpræparater (hRt).

Novo Nordisk har hovedkvarter i Danmark, beskæftiger omkring 34.000 medarbejdere i 75 lande og markedsfører sine produkter i 190 lande. Novo Nordisk omsatte i 2012 for DKK 78 mia.

I den 11 personer store bestyrelse er der syv generalforsamlingsvalgte medlemmer – fire udefrakommende uafhængige medlemmer og tre, som repræsenterer Novo A/S. Dertil kommer fire medarbejdervalgte medlemmer.

NOVOzyMES A/S

Novozymes er verdens førende inden for bioinnovation. Sammen med kunder i en lang række industrier skaber Novozymes morgenda­gens industrielle, biologiske løsninger, der både forbedrer kundernes forretning og udnyttelsen af verdens ressourcer. Novozymes udvikler

og producerer industrielle enzymer, mikroorganismer og biofarma­ceutiske ingredienser. Disse produkter anvendes af andre virksomhe­der, der f.eks. producerer biobrændstoffer, vaskemidler, fødevarer og dyrefoder. Generelt set forenkler og optimerer Novozymes’ løsninger kundernes produktionsprocesser. bæredygtighed er en integreret del af Novozymes’ forretning, og virksomhedens produkter gør det muligt for kunderne at spare energi og råvarer samt at reducere af­faldsmængden. Novozymes’ kontinuerlige udforskning af naturens potentiale fremgår af de mere end 7.000 patenter, som virksomhe­den har opnået.

I 2012 var omsætningen i Novozymes DKK 11,2 mia. med hoved­kvarter i Danmark beskæftiger Novozymes over 6.000 medarbejdere i hele verden. Novozymes har mere end 700 produkter og over 40 forskellige unikke slutbrugermarkeder globalt.

I den ni personer store bestyrelse er der seks generalforsamlingsvalgte medlemmer – fem udefrakommende uafhængige medlemmer og et, som repræsenterer Novo A/S. Dertil kommer tre medarbejdervalgte medlemmer.

novozymes

NOVO NORDISK FONDEN 47

Page 48: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO SEEdS

Novo Seeds blev etableret i 2007 og har til formål at bidrage til udvik­ling af et dynamisk og succesfuldt biotekmiljø i Danmark og Skandi­navien ved at give universiteter og tidlige virksomheder mulighed for at afprøve det kommercielle potentiale i de mest lovende life­science forskningsfund.

Novo Seeds har tre vigtige fokusområder: uddeling af exploratory pre­seed og pre­seed bevillinger, samt at foretage seed­investeringer. De to pre­seed­programmer sigter mod den helt tidlige fase på vejen mod etablering af en biotekvirksomhed. I denne fase handler det om at afprøve og udvikle det kommercielle potentiale i anvendelses­

orienterede forskningsfund. Støtten tildeles på lige vilkår med fon­dens støtte til forskning – altså i form af en donation. ud over den økonomiske støtte, tilbyder Novo Seeds sparring i forbindelse med udvikling af projekterne.

Når et positivt kommercielt potentiale er tilstrækkelig afdækket, kan der blive tale om en seed­investering. Seed­investeringerne foretages på kommercielle vilkår, og bruges til etablering af en biotekvirksom­hed eller til at udvikle en nystartet biotekvirksomhed. ud over kapital fra Novo A/S bidrager Novo Seeds også med ledelsesmæssig og stra­tegisk og operationel sparring til biotekvirksomhederne. Novo Seeds foretager investeringer for op til DKK 100 mio. årligt.

GALECTO bIOTECH

Galecto biotech udvikler galectin modulatorer til behandling af alvorlige sygdomme som fibrose og kræft. Galectin- eller galectosid-bindende lectiner er en gruppe af proteiner, som har vist sig at medvirke i mange forskel-lige sygdomsprocesser. Galecto biotech har udviklet en serie galectin-modulatorer, som har vist lovende effekter i mange forskellige sygdomsmodeller, hvilket udover fibrose og kræft også omfatter betændelse. Selskabets

hovedprojekt fokuserer på en inhibitor af Galectin-3, der udvikles til behandling af fi-brose, med ideopatisk lunge fibrose som den primære indikation.

Galecto modtog et pre-seed grant fra Novo Nordisk fonden i 2010 på dkk 625.000 og senere en seed investering fra Novo Seeds som første investor, hvilket muliggjorde etab-leringen af Galecto biotech Ab i 2011. foun-dergruppen omfatter førende forskere og

biotekentreprenører fra Sverige, England og danmark. Investorkredsen er siden udvidet med 3 venture fonde, Merck Serono Ventures, Seed Capital og Sunstone Capital. Selskabet bygger på mere end 10 års forskning i galec-tiner og galectin-modulatorer, hvilket kom-bineret med en række stærke patenter giver Galecto biotech en unik platform.

Novo Seeds har i alt investeret dkk 12,4 mio. i Galecto biotech.

Investeringer i life-science

KATAlySATOR FORKOmmERcIalISERING

48 NOVO NORDISK FONDEN

Page 49: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO VENTURES

Novo Ventures blev etableret i 2000 og har til formål at investere i life­science virksomheder, der baseret på original produktudvikling har et væsentligt kommercielt potentiale. Novo Ventures har med­arbejdere i København, london og San Francisco. Efter 12 års virke er der investeret DKK 4,4 mia. i 83 virksomheder, der står bag ba­nebrydende nye produkter og teknologier, som har potentiale til at forbedre livet for tusindvis af mennesker verden over. En del af virk­somhederne er efter en udviklingsperiode solgt videre til farmaceuti­ske og medicotekniske virksomheder med et signifikant økonomisk udbytte, således at Novo Ventures i dag hører til de mest succesfulde og respekterede venture teams i branchen.

”Vores formål er at skabe afkast baseret på forskning og produkt­udvikling. Derfor udvikler vi i de enkelte life­science­selskaber ideer og projekter, der både har kommercielt potentiale, og som bibringer væsentlig ny viden. Vi ønsker at være katalysator for, at opfindelser og innovation kan kommercialiseres,” siger Søren Carlsen, managing partner i Novo Ventures. Og han fortsætter: ”Vores koncept har vist sig særdeles frugtbart takket være dygtige medarbejdere, en stærk finansiel støtte fra Novo A/S og en fleksibel tidshorisont, hvor vi kan blive og støtte virksomhederne indtil det rette tidspunkt for et vide­

resalg. I perioden hvor vi er med til at udvikle selskaberne, kan Novo Ventures’ partnere støtte virksomhederne strategisk og med vores omfattende netværk, bl.a. gennem vores bestyrelsesarbejde i virk­somhederne. Som noget nyt vil vi fremover også investere i mindre børsnoterede selskaber.”

Administrerende direktør i Novo A/S, henrik Gürtler, supplerer: ”man kan sige, at vi har været privilegeret ved, at vi i realiteten har kun­net operere vores venture­aktiviteter som en ‘Evergreen Fund’. Vi har kunnet fastholde vores investeringer og pleje dem på den helt lange bane, hvor andre blev nødt til at trække sig i utide på grund af deres finansieringsstruktur. Et særdeles nyttigt forhold, når man er i et om­råde, hvor det gerne tager 10–15 år at udvikle et lægemiddel hele vejen.”

Novo Ventures investerer årligt op til DKK 800 mio.

kARUS THERAPEUTICS

karus udvikler innovative, oralt tilgænge-lige lægemidler til behandling af kræft og inflammatoriske sygdomme. Udviklingen af sådanne oralt tilgængelige anti-inflam-matoriske lægemidler, der har en effekt og bivirkningsprofil svarende til de bedste inji-cerbare, biologiske lægemidler, repræsente-rer et stort udækket medicinsk behov, men har vist sig at være en stor udfordring for den farmaceutiske industri.

karus forhåbninger om at kunne gøre en forskel inden for dette felt bygger på sel-skabets videnskabelige ekspertise inden for epigenetik (et studie af arvelige ændringer i et gens funktion, der opstår uden ændring i dNA-sekvensen) og lipid kinase signalering (signaleringsvej der påvirker en række cel-lulære funktioner), samt på ledelsens indgå-ende forståelse af den underliggende bio-logi såvel som stor erfaring med udvikling af nye lægemidler.

karus er en semi-virtuel virksomhed, der selv udfører de vigtigste medicinalkemiske og biologiske studier, mens de samarbej-der med et internationalt netværk af aka-demiske grupper og kontraktforsknings- organisationer. firmaet rejste i 2012 en serie b finansiering med deltagelse af Novo Ven-tures, og andre ledende biotek investorer.

Novo Ventures har investeret dkk 12,4 mio. i karus Therapeutics.

VI hAR KuNNEt FASthOlDE VORES INVEStERINGER OG plEjE DEm på DEN hElt lANGE bANE, hVOR ANDRE blEV NøDt tIl At tRæKKE SIG I utIDE på GRuND AF DERES FINANSIERINGSStRuKtuR. Et SæRDElES NyttIGt FORhOlD, NåR mAN ER I Et OmRåDE, hVOR DEt GERNE tAGER 10–15 åR At uDVIKlE Et læGEmIDDEl hElE VEjEN.

HENRIk GÜRTLER,AdM. dIREkTØR, NOVO A/S

NOVO NORDISK FONDEN 49

Page 50: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

STOREINVEStERINGER

Veloxis Pharmaceuticals A/SVeloxis er en biofarmaceutisk virksomhed med fokus på udvikling af tacrolimus-produktet LCb-Tacro, som skal forhindre afstødning hos patienter, der har fået transplanteret organer. LCb-Tacro udvikles i pilleform, og har den fordel, at der kun skal indtages en dosis om dagen.Ved udgangen af 2012 havde Novo A/S investeret dkk 613 mio. i Veloxis, der har 30 ansatte i københavn og New Jersey, USA.

www.veloxis.com

Symphogen A/SSymphogen beskæftiger sig med udvikling af rekombinante humane polyklonale antistoffer. Symphogen benytter, som nogle af de første, en udviklingsmetode, hvor der på samme tid kan dannes en bred vifte af forskellige antistoffer, som alle er rettet mod det samme mål, nemlig årsagen til sygdommen eller infektionen – det være sig en bakterie, en virus eller en kræftcelle.Ved udgangen af 2012 havde Novo A/S investeret dkk 304 mio. i Symphogen,der har 90 ansatte og basis københavn.

www.symphogen.com

Chr. Hansen A/S.Chr. Hansen er en global bioscience-virk-somhed, som igennem 139 år har udviklet naturlige ingredienser til fødevare- og kosttilskudsbranchen, den farmaceutiske industri og landbrugssektoren. Produkterne er bl.a. kulturer, enzymer, probiotika og naturlige farver, og alle løsninger er baseret på stærke forsknings- og udviklingskom-petencer kombineret med betydelige investeringer i teknologi. Omsætningen i regnskabsåret 2011/12 var dkk 5,2 mia. Virksomheden er markedsførende inden for alle sine divisioner – Cultures & Enzymes, Health & Nutrition og Natural Colors og har mere end 2.450 engagerede medarbejdere i 30 lande. Investeringen i Chr. Hansen A/S på dkk 4,2 mia. er langt den største investering, Novo A/S har foretaget til dato. Med udgangen af 2012 ejede Novo A/S aktier i Chr. Hansen A/S svarende til 26,1 % af aktiekapitalen.

www.chr-hansen.com

VI IDENtIFICERER pRImæRt INVEStERINGSKANDIDAtER INDEN FOR lIFE­SCIENCE OG DEt bIO­INDuStRIEllE OmRåDE, DA DEt ER INDEN FOR DISSE OmRåDER, NOVO A/S hAR mulIGhED FOR At tIlFøRE VæRDI SOm AKtIV EjER.

EkSEMPLER PÅ dANSkE INVESTERINGER

Investeringer i life-science

ud over investeringer i seed­ og venturefasen vil Novo A/S fremover også foretage langsigtede investeringer i større, modne og veldrevne børsnoterede såvel som unoterede virksomheder. Dette skal skabe diversitet i porteføljen og sikre et attraktivt finansielt afkast på lang sigt.

”Vi identificerer primært investeringskandidater inden for life­science og det bio­industrielle område, da det er inden for disse områder, Novo

A/S har mulighed for at tilføre værdi som aktiv ejer. Virksomheder i denne kategori skal være profitable og rumme vækstmuligheder på lang sigt, hvilket betyder at aktiviteterne vil være koncentreret om et senere stadie i virksomhedernes forretningsudvikling, end det hidtil har været tilfældet. Derudover er det vigtigt at virksomhederne ikke har værdier eller aktiviteter, der er i konflikt med Charter for virksomheder i Novo Gruppen,” udtaler ulrik Spork, managing partner i Novo A/S.

50 NOVO NORDISK FONDEN

ULRIk SPORk, MANAGING PARTNER, NOVO A/S

Page 51: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 51

Novo FinanceDe midler, som ikke er investeret i virksomheder, og som endnu ikke er udbetalt fra Novo Nordisk Fonden, investeres af Novo A/S i en portefølje af veldiversificerede aktiver på værdipapirmarkedet. Såle-des er der til enhver tid et tilstrækkeligt beredskab af likvide midler til at understøtte nye behov fra virksomhederne, som Novo A/S har ejerskab i, og til at understøtte Novo Nordisk Fondens uddelinger, idet afkastene fra disse investeringer udgør et væsentligt bidrag til finansiering af fondens uddelinger.

”Vi investerer langsigtet og bekender os til ‘value princippet’, det vil sige, vi køber gerne billigt, men på betingelse af, at investeringen vurderes at have vækstmuligheder og give et godt afkast. Man kan sige, at vores investeringsfilosofi er at være konservativ, men klar til at slå til, hvis den gode mulighed opstår,” siger Thorkil Kastberg Christensen, finansdirektør i Novo A/S.

En del af de finansielle investeringer håndterer Novo A/S selv, mens en del forvaltes af nøje udvalgte investorer rundt omkring i verden, som har mandat til at investere på vegne af Novo A/S.

”Vi lægger et stort arbejde i at finde de bedste forvaltere i verden til at hjælpe os med at opbygge og vedligeholde en global aktieporte-følje. Vi sikrer os, at forvalterne kan fremvise konsistente resultater år efter år, og at de er fuldstændigt dedikerede i forhold til vores investeringer. Det er en strategi, som indtil nu har givet et bedre af-kast, end markedet som helhed kan tilbyde,” slutter Thorkil Kastberg Christensen.

Finansielle investeringer

vækstog kapital

VI INVESTERER LANGSIGTET OG BEKENDER OS TIL ‘VALUE PRINCIPPET’, DET VIL SIGE, VI KØBER GERNE BILLIGT, MEN PÅ BETINGELSE AF, AT INVESTERINGEN VURDERES AT HAVE VÆKSTMULIGHEDER OG GIVE ET GODT AFKAST.

THoRKIL KASTBERG CHRISTENSEN, FINANSDIREKTøR I NoVo A/S

Page 52: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

52 NOVO NORDISK FONDEN

I 1922 rejste professor August Krogh fra

Københavns Universitet på forelæsningsturné

til universiteterne på USA’s østkyst efter at have

modtaget Nobelprisen i medicin to år tidligere.

Det var på denne tur, at den anerkendte

danske videnskabsmand tog en afstikker

til Toronto i Canada. En afstikker, som ikke

bare kom til at ændre hans eget og

hustruen Marie Kroghs liv på afgørende vis,

men som blev startskuddet til en enestående

videnskabelig odyssé...

det startedemed en rejse

Novo Nordisk Fondens historie

vækstog kapital

Page 53: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN 57

Page 54: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

1920 22 2521 22 23August Krogh modtager Nobel-prisen i medicin/fysiologi.

August og Marie Krogh vender hjem fra Toronto med rettigheden til at producere insulin i Skandi-navien.

Den unge læge og forsker Frederick Banting, assisteret af lægestude-rende Charles Best, frem-stiller virksomt insulin fra bugspytkirtlen hos hunde på University of Toronto, Canada.

August Krogh, H.C. Hagedorn og August Kongsted enes om at danneen selvejendeinstitution, Nordisk Insulinlaboratorium. Det første danske insulin fremstilles i kælderen på Hagedorns Villa Rødsten.

Nordisk Terapeutisk Laboratorium grundlægges af brødrene Harald og Thorvald Pedersen og Insulin Novoog Novo sprøjten sendes på markedet.

August og Marie Kroghs rejse til Toronto førte til udviklingen af diabetesmedicin i verdensklasse, et efterfølgende dansk erhvervs- og eksporteventyr og opbygning af fonde, som gennem årene blev lagt sammen og i dag bærer navnet Novo Nordisk Fonden, der har doneret flere milliarder kroner til lægevidenskabelig og bioteknologisk forskning og samfundsorienterede formål.

53 NOVO NORDISK FONDEN

August og Marie Kroghs rejse til Toronto førte til udviklingen af diabetesmedicin i verdensklasse, et efterfølgende dansk er-hvervs- og eksporteventyr og opbygning af fonde, som gennem årene blev lagt sammenog i dag bærer navnet Novo Nordisk Fonden,der har doneret flere milliarder kroner til lægevidenskabelig og bioteknologisk forskning og samfundsorienterede formål.

I december 1922, da August Krogh hjem-bragte tilladelsen til at fremstille insulin til det nordiske marked efter den metode, der netop var blevet udviklet og patenteret af canadiske forskere, vidste Krogh instinktivt, at han stod med en historisk mulighed og et historisk ansvar for at ændre livet for tusinder af uhelbredeligt syge diabetikere i Danmark og det øvrige Norden. I et festskrift fra 1924 skriver han om hele forløbet med at få tilla-delserne i hus og sin egen rejse til Canada:

”Det kom hurtigt til at staa mig klart, at det vilde være af stor værdi at skaffe insulinet frem i Danmark…”

Allerede fra den spæde start var fonds-strukturen og de særlige videnskabelige og samfundsmæssige forpligtelser, der følger med at producere livsvigtig medicin, fremherskende. Eller sagt på en anden måde: videnskaben og samfundssindet var – og har lige siden været – en inte greret del af koncernens historie og beretti-gelse. Denne ånd har den dag i dag stor betydning for koncernen og dens ageren – nemlig at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, som forbedrer menneskers helbred og velfærd.

I forlængelse af at August Krogh og dia-be teslægen H.C. Hagedorn i 1922 indgik en aftale om udvikling, produktion og salg af insulin med August Kongsted og hans Løvens Kemiske Fabrik samt Løve Apote-ket, blev Nordisk Insulinlaboratorium og Nordisk Insulinfond dannet.

På den måde fik man fra starten placeret selskabet og dets forpligtelser i en fonds-struktur. Hagedorn, Krogh og Kongsted udgjorde den formelle ledelse i såvel selskab som fond, og selv om der var store personlige forskelle mellem de tre karis-ma tiske mænd, var de enige om én ting, nem lig at overskuddet fra salget af diabe-tesmedicin, ud over at drive og udvikle kerneforretnin gen på bedste vis, skulle gå til videnskabe lige og humanitære formål. Helt i overensstemmelse med den aftale August Krogh havde indgået med Insulin komiteen i Toronto.

I 1924 skete der imidlertid noget, der fik afgørende betydning for den videre historie, idet Hagedorn blev uenig med en af sine mest betroede medarbejdere, farmaceut og kemiker Thorvald Pedersen, og afskedigede ham. Broderen Harald Pedersen, der var ansat som højt skattet medarbejder under August Krogh, fulgte i loyalitet sin bror.

Page 55: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

2726

35 38 51 5526

38 42 5732

63

Nordisk Insulinfond holder konstituerende møde. Fonden skal støtte forskning i fysio-logi og endokrinologi.

Novo etablerer sin første fabriksbygning ved Fugle-bakken på Frederiksberg.Bygningen tegnes af arkitekten Arne Jacobsen.

Novo indvier Hvidøre Diabetiker Sanatorium.

Novo’s Fond stiftes med Thorvald Pedersen som bestyrelsesformand og begge brødre som livsvarige medlemmer.

Første uddelinger fra Novo’s Fond. Annoncering efter ansøgninger til projekt-støtte af lægevidenskabelig forskning.

Den første Novo Pris uddeles tilErik Warburg.

Novo vælger den helligeægyptiske apistyr som logo.

Nordisk etablerer sin første fabriksbygning i Gentofte. Nordisk Insulin-fond foretager sine første uddelinger.

Nordisk indvier Niels Steensens Hospital, hvor mindrebemidlede diabetikere kan få gratis behandling.

Nordisk Insulin-laboratorium begyn-der med videnska be-lige og humanitære uddelinger.

H.C. Jacobæus-prisen stiftes.

Niels Steensens Hospitals forsknings-laboratorium indvies.

Det blev starten på den anden vigtige gren på Novo Nordisk Fondens stamtræ, da de to brødre gik solo og dannede deres eget insulinselskab, kaldet Novo Terapeutisk Laboratorium, som siden hen kom til at hedde Novo Industri A/S.

Terningerne var således kastet til en årtier lang rivalisering mellem to selskaber, to selv billeder, to forskellige kulturer, men begge med samme overordnede mål: at producere og udvikle diabetesmedicin i verdensklasse.

Hvor Hagedorn, Krogh og Kongsted tilhørte den etablerede samfunds- og åndselite med dybe rødder i den videnskabelige verden, tankegang og patos, kunne de to brødre ikke fremvise samme imponerende genera-lieblad eller netværk. De kaldte sig derimod slet og ret for ’fabrikanterne’ og gjorde nærmest en dyd ud af, at de havde et helt andet ståsted end deres tidligere arbejds-givere.

Forskellen kunne ikke trækkes tydeligere op. Men på trods af at brødrene Pedersen i Novo-grenen i udgangspunktet hverken havde samme indgående kendskab til dia-betes, samme videnskabelige fundament at stå på, eller for den sags skyld samme viden om produktion og salg af lægemidler som Nordisk-grenen, opvejede deres iværksæt-terånd, opfindsomhed og stædighed til fulde disse mangler. Krogh måtte æde sine lettere nedladende ord. Harald og Thor-vald Pedersen kunne klare det – og mere

til. Men de gjorde det på deres måde, og tilgangen til opgaven var på afgørende vis forskellig.

De to brødre stiftede ikke i første omgang en fond magen til Nordisk Insulinfond, hvis hovedopgave var at uddele midler til viden-skaben. Først i 1951 – næsten 30 år efter Nordisk Insulinfond blev oprettet – stiftedes Novo’s Fond med Thorvald Pedersen som bestyrelsesformand og med ham og brode-ren som livsvarige medlemmer.

Fonden var først og fremmest en erhvervs-drivende fond med den klare mission at sikre selskabets (Novo Terapeutisk Laborato-rium) overlevelse og udvikling bedst muligt.Fra starten af 1960’erne begyndte man regelmæssige uddelinger. Støtteområderne: læge-, veterinær-, natur-, og handelsviden-skab blev valgt sammen med humaniora og humanitære områder, som også nævnes i fundatsen.

Det skete ifølge hovedpersonerne selv med følgende ordveksling:

August Krogh: ”Hvad vil De da?”Harald Pedersen: ”Vi vil lave insulin.”August Krogh: ”Jamen, det kan De da ikke klare.”Harald Pedersen: ”Det skal vi vise Dem...”

Page 56: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NoRDISKINSULINFoND

NoRDISKGENToFTE

NoRDISKINSULINLABoRAToRIUM

HAGEDoRNFoRSKNINGSLABoRAToRIUM

NIELS STEENSENSHoSPITAL

74 8580

65 6690

NoVo’s FoND

NoVo INDUSTRI

84

69

92Første annoncering efter ansøgninger til Nordisk Insulinfond.

Hagedorn Prisen uddeles første gang.

Nordisk Insulinlaboratorium som erhvervsdrivende fond organiseres med tre afdelinger: Nordisk Gentofte A/S, Hagedorn Forskningslabora-torium og Niels Steensens Hospital.

Novo Nordisk Fondenstiftes ved fusion af 3 fonde - Novo’s Fond, Nordisk Insulinlabora-torium og Nordisk Insulinfond. Novo Nordisk Fonden driver virksomheden og vare-tager uddelingerne.

De første kliniske forskerstipendier uddeles.

Fonden får eget sekretariat og direktør, Ulrik V. Lassen. Hvidøre Hospital og Niels Steensens Hospital lægges sammen under navnet Steno Diabetes Center.

August Krogh Prisen stiftes (i 2008 omdøbt til Marie og August Krogh Prisen).

Novo Industri A/S bliver børsnoteret.

Novo’s Fond op-retter Humaniora-udvalget som yder støtte til kunst-historiske og huma-nitære projekter.

Uddeling af første Hallas-Møller stipendium.

I 1973 fusionerede Novo Terapeutisk Labo-ratorium med Novo Industri og fik der efter det mere mundrette og internationalt kendte navn Novo Industri A/S. Året efter blev selskabet børsnoteret, men helt efter vedtægterne og ejernes ønsker bibeholdt Novo’s Fond den bestemmende indflydelse.

Hos konkurrenterne i Nordisk Insulinlabo-ratorium gik man en anden vej. I første omgang klarede man sig med egen finan-siering trods en kraftig investering i disse år i nye grunde og fabriksbygninger.

Direktionen i Nordisk-grenen omorganise-rede og fik tre enheder under sig: 1) Den erhvervsdrivende del med navnet Nordisk Gentofte A/S, 2) Niels Steensens Hospitals forskningslaboratorium (blev i samme om -bæring omdøbt til Hagedorn Forsknings-laboratorium) og 3) Niels Steensens Hospi- tal. Uddelingerne blev fortsat varetaget af Nor disk Insulinfond.

Og godt ti år efter at Novo var gået på børsen, fulgte Nordisk Gentofte efter.

Lad os tegne billedet op, som det så ud i midten af 1980’erne. Med få kilometers afstand lå to, efter danske forhold store, men i global sammenhæng små, medicinal-virksomheder. Begge med insulinproduktion som deres absolutte kerneområde. Begge på jagt efter de samme markeder, de sam-me forskere og det samme videnskabelige personale, som var en vital del af selskaber-nes fremtid og fortsatte udvikling.

I kredsen omkring de to selskaber og deres respektive fonde begyndte man i kulissen at tale om muligheden for en fusion.

De forsigtige følere førte ikke noget med sig. I hvert fald ikke i første omgang. Dertil var de historiske, kulturelle og personlige barrierer for store. August Kroghs ord til Harald Pedersen i 1924 om, at ”Det kan De da ikke klare…” og Pedersens replik: ”Det skal vi vise Dem…” stod måske ikke

længere bøjet i neon på direktionsgangen i de respektive selskaber, men stemmerne fra fortiden og den indædte konkurrence selskaberne imellem var ikke glemt.

Alligevel udsendte bestyrelserne for de to erhvervsdrivende fonde Novo’s Fond og Nordisk Insulinlaboratorium i januar 1989 en pressemeddelelse, der i den grad skabte opmærksomhed uden for de to selskaber, og som nærmest var en paladsrevolution internt.

I pressemeddelelsen stod der kort og kon tant: ”Der er truffet aftale om at fusionere de to fonde til én fond, Novo Nordisk Fon den.” Meddelelsen var ikke bare kulmi nationen på en af de største fusioner i dansk erhvervsliv; det var samtidig en af den slags begivenheder, alle ansatte i Nordisk og Novo, fra direktionsgang til lagerhal, aldrig vil glemme. Men hvad var gået forud? Hvordan var det kommet dertil? Det korte svar kan

NoVo NoRDISK FoNDEN

NoVo NoRDISK

89

Page 57: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

99 07 10 11 1296 02Fonden får eget sekretariat og direktør, Ulrik V. Lassen. Hvidøre Hospital og Niels Steensens Hospital lægges sammen under navnet Steno Diabetes Center.

Fonden stifter et 100% ejet datterselskab, Novo A/S, til at administrere fondens formue samt fondens ejerskab i selskaberne Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S.

Udvalget for Sygepleje-forskning oprettes.Fonden flytter til huset på Brogaardsvej i Gentofte.

Udvalget for Almen Medicinsk Forskning oprettesmed Professor Niels Bentzen som formand.

Fonden bevilger DKK 600 mio. til etablering af det første forskningscenter i en klynge af centre.

Fondens to formål - det erhvervs-mæssige og det samfundsmæssige - bliver samlet under et tag i domicilet på Tuborg Havnevej i Hellerup.

Fonden udpeger nye strategiske mål for uddeling-erne og beslutter at øge den årlige udbetaling fra DKK 450 mio. i 2011 til DKK 875 mio. i 2014.

Fonden uddeler sine to første Laureate Research Grants. Bevillingerne er på DKK 40 mio. over syv år.

1920, 1922, 1969 og hjemkomstfoto: Det Kongelige Bibliotek1942: Svenska Läkaresällskapet1996: Colourbox2002: Willi Hansen2007: Thomas Willads2010: Miklos SzaboØvrige billeder er fra Novo Nordisk History and Art Collection eller fondens eget arkiv

FoToS:

NOVO NORDISK FONDEN 56

sammenf attes i nogle af de samme termer, som kendetegnede Krogh, Hagedorn, Kongsted og Pedersen-brødrene, da de startede i 1920’erne: nemlig en stor grad af fremsynet hed, visioner, mod, forretnings-sans og et stærkt ønske om at fremtidssikre selskaber ne og dermed de videnskabelige og huma n itære fondsuddelinger.

Og sund fornuft kan man tilføje. For forde-lene ved en fusion var oplagte. Først og fremmest ville der komme en helt anden tyngde bag fondens ord om at ”udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed”, hvis de to parter slog sig sammen.

Der var også en klar forventning om, at man sammen kunne generere større over skud og dermed øge uddelingerne til den sundhedsvidenskabelige forskning. En anta-gelse, som i den grad kom til at holde stik.

Novo Nordisk Fonden var dermed en rea-li tet. Fusionen af fondene medførte at den

bestemmende indflydelse for begge selska-ber kunne samles i én fond, hvorved en sammenlægning af selskaberne blev mulig. Og det fusionerede selskab kom til at hedde Novo Nordisk A/S.

Der kom imidlertid til at gå det meste af tre år, før Novo Nordisk Fonden fandt sine egne ben med egen ledelse og sekretariat og blev en selvstændig aktør, som ikke bare havde hjemme i en skuffe hos selska-bets øverste direktør. Men det var først i 1999/2000, at Novo Nordisk Fonden for alvor kom ud i rampelyset. Det skyldtes, at Novo Nordisk koncernen ændrede sig på afgørende vis. Man besluttede at splitte selskabet op i to – ét for lægemidler under det hidtidige navn Novo Nordisk A/S og ét for enzymer, der fik navnet Novozymes A/S.

Som hovedaktionær og primær ejer af aktieselskaberne Novo Nordisk A/S og Novo zymes A/S fik omlægningen afgøren-de betydning for fonden. Ikke bare blev personsammenfaldet mellem fond og

selskaber udtyndet, ved at selskaberne fik særskilte bestyrelser med nye medlemmer. Fonden trådte også i karakter med stiftel-sen af et 100 procent ejet datterselskab, Novo A/S, som fik til hovedopgave at varetage fondens interesser i de to aktiesel-skaber og sikre såvel selskaber som midler til fondens fortsatte uddelinger og støt-tevirksomhed.

Så det, der startede som en håbefuld rejse til Toronto for 91 år siden, har i dag udviklet sig til et dansk erhvervseventyr. Novo Nordisk Fonden har siden sin stiftelse uddelt flere tusinde bevillinger til primært sundhedsvidenskabelig forskning, og mid-lerne til støtte stiger markant i disse år. Alene fra 2005 til udgangen af 2012 har Novo Nordisk Fonden bevilget mere end DKK 4,4 mia. og i samme periode har Novo A/S investeret DKK 11,5 mia. i biotek-virksom heder. Og fondens rejse fortsætter...

Page 58: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

” Vores vision er at yde

et betydende bidrag

til forskning og udvikling,

der forbedrer menneskers

helbred og velfærd.”Sten ScheibyeBestyrelsesformand

Novo Nordisk Fonden

Page 59: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NOVO NORDISK FONDEN HVORFOR : HVORDaN

Koncept og design: maria Elskær grafisk DesignTryk: bording pro A/S

Konceptfotos: Henrik Sørensen

Fotos side 4, 9: Ernst Tobischside 12: privatfotoside 15, 16, 22-23, 35 (3): Henrik Sørensenside 34, 35 (1,4): Christian Alsside 35 (2): privatfotoside 47, 50, 51, 52-53: jon Norddahl

©2013 Novo Nordisk Fonden

Page 60: Novo Nordisk Fonden - Hvorfor, hvordan?

NO

VO

NO

RD

ISK

FO

ND

EN

: HV

OR

FO

R : H

VO

RD

AN

Novo Nordisk foNdeNTubORg HAVNEVEj 19DK 2900 HEllERupDANmARK

TElEFON: +45 3527 6600

[email protected]

2013