Top Banner
260 261 IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA NOTES SOBRE EMIGRACIÓ A SÓLLER. COMENTARIS AL CENS DE POBLACIÓ DE 1900 Antoni Quetglas Cifre i Plàcid Pérez Pastor Resum En aquest article presentam el buidatge i anàlisi d’un document cabdal per estudiar l’emigració del nostre municipi, el Cens de població de 1900. Amb aquest article intentarem exposar el comportament migratori dels sollerics a principis del segle XX així com enumerar les persones absents aquest any. 1. Introducció L’elaboració de registres o censos per a tenir un millor coneixement de la població d’un territori, principalment amb finalitats tributàries i militars, és un pràctica comú al llarg de la història. De fet, però, no fou fins el segle XVIII quan aquests registres es tornaren més exhaustius i amb altres finalitats. Fins aleshores no es registrava a tota la població sinó solament aquella que figurava com a cap de família i, per tant tenia obligacions tributàries. Podem definir el cens de població com el conjunt d'operacions que reuneixen, elaboren i publiquen dades demogràfiques, econòmiques i socials corresponents a tots els habitants d'un territori, referits a un moment determinat o a certs períodes donats. Es tracta doncs de la principal font de dades demogràfiques per la gran quantitat d’informació que maneja i per tant una de les millors fonts primàries per elaborar estadístiques poblacionals. D’altra banda no s’ha de confondre el cens, que és una operació estadística estatal, amb el padró municipal d’habitants, que és un registre de tota la població d’un municipi i que realitzen les corporacions locals. 1 A l’Estat espanyol els censos es fan cada deu anys des de l'any 1900. Com hem dit, és a partir del segle XVIII amb el Cens d’Aranda (1768), quan es comencen a elaborar censos més exhaustius, que pretenen no sols tenir un afany tributari sinó també un millor coneixement de la població per poder aplicar polítiques estatals més efectives. Posteriorment s’elaboraren dos censos més, el de Floridablanca (1787) i el de Godoy (1797), en els quals s’anà ampliant la informació recollida (sexe, edat, estat civil, professió, etc.). 1 Abans de 1996 els padrons es realitzaven anualment, d’ença d’aquesta data es realitzen cada 5 anys. Bibliografia DIVERSOS AUTORS. A la memoria del Hijo Ilustre de Sóller D. José Rullan Pro., Sóller, Impremta de Juan Marquès, 1912. FIOL PARÍS, Cristina / MARTINEZ, José Luis: “La vessant ornitològica de J. Rullán i Mir”, a VII Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx, Sóller, Ajuntament de Sóller, 2013. QUETGLAS CIFRE, Antoni (coordinador): Fills Il·lustres de Sóller, Palma, Promomallorca edicions, 2012. QUETGLAS CIFRE, Antoni: “Mossèn Josep Rullan i Mir: la seva figura i el seu arxiu particular”, a VII Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx, Sóller, Ajuntament de Sóller, 2013.
18

Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

Apr 04, 2023

Download

Documents

Ramon Bassa
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

260 261

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

NOTES SOBRE EMIGRACIÓ A SÓLLER. COMENTARIS

AL CENS DE POBLACIÓ DE 1900Antoni Quetglas Cifre i Plàcid Pérez Pastor

ResumEn aquest article presentam el buidatge i anàlisi d’un document cabdal per

estudiar l’emigració del nostre municipi, el Cens de població de 1900. Amb aquest article intentarem exposar el comportament migratori dels sollerics a principis del segle XX així com enumerar les persones absents aquest any.

1. IntroduccióL’elaboració de registres o censos per a tenir un millor coneixement de la

població d’un territori, principalment amb finalitats tributàries i militars, és un pràctica comú al llarg de la història. De fet, però, no fou fins el segle XVIII quan aquests registres es tornaren més exhaustius i amb altres finalitats. Fins aleshores no es registrava a tota la població sinó solament aquella que figurava com a cap de família i, per tant tenia obligacions tributàries.

Podem definir el cens de població com el conjunt d'operacions que reuneixen, elaboren i publiquen dades demogràfiques, econòmiques i socials corresponents a tots els habitants d'un territori, referits a un moment determinat o a certs períodes donats. Es tracta doncs de la principal font de dades demogràfiques per la gran quantitat d’informació que maneja i per tant una de les millors fonts primàries per elaborar estadístiques poblacionals.

D’altra banda no s’ha de confondre el cens, que és una operació estadística estatal, amb el padró municipal d’habitants, que és un registre de tota la població d’un municipi i que realitzen les corporacions locals.1 A l’Estat espanyol els censos es fan cada deu anys des de l'any 1900.

Com hem dit, és a partir del segle XVIII amb el Cens d’Aranda (1768), quan es comencen a elaborar censos més exhaustius, que pretenen no sols tenir un afany tributari sinó també un millor coneixement de la població per poder aplicar polítiques estatals més efectives. Posteriorment s’elaboraren dos censos més, el de Floridablanca (1787) i el de Godoy (1797), en els quals s’anà ampliant la informació recollida (sexe, edat, estat civil, professió, etc.).

1 Abans de 1996 els padrons es realitzaven anualment, d’ença d’aquesta data es realitzen cada 5 anys.

BibliografiaDIVERSOS AUTORS. A la memoria del Hijo Ilustre de Sóller D. José

Rullan Pro., Sóller, Impremta de Juan Marquès, 1912.FIOL PARÍS, Cristina / MARTINEZ, José Luis: “La vessant ornitològica

de J. Rullán i Mir”, a VII Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx, Sóller, Ajuntament de Sóller, 2013.

QUETGLAS CIFRE, Antoni (coordinador): Fills Il·lustres de Sóller, Palma, Promomallorca edicions, 2012.

QUETGLAS CIFRE, Antoni: “Mossèn Josep Rullan i Mir: la seva figura i el seu arxiu particular”, a VII Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx, Sóller, Ajuntament de Sóller, 2013.

Page 2: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

262 263

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

Fou durant la segona meitat del segle XIX, amb l’assentament del règim liberal, quan es començaren a elaborar censos regularment. Es creà la Junta d’Estadística del Regne, que tenia com una de les principals missions elaborar el cens. Així s’elaboraren els censos de 1857 i 1860, a traves dels quals també s’obligà a actualitzar el nomenclàtor de les poblacions, a posar nom als carrers i numerar les cases, etc. S’establí que el cens s’elaboraria cada 10 anys, si bé no se’n va fer un de nou fins el 1877. L’any 1880 es promulgà una llei que establia que a partir de 1900 cap endavant els censos de població s’havien d’elaborar en els anys acabats en “0”. 2

A Sóller es conserven alguns d’aquests censos del segle XIX i principis del segle XX (cens de 1857, 1877 i 1900) els quals són una font molt valuosa per conèixer, no sols el nombre d’habitant de la nostra ciutat, sinó també les professions o els nivells d’alfabetització dels nostres avantpassats.

Nosaltres ens hem centrat en estudiar un d’aquest censos, el de 1900, i en un aspecte molt concret, l’emigració, per poder realitzar una “fotografia” de quines característiques tenia aquest fenomen històric a l’inici del segle XX. En aquest moment es va fer evident un important canvi de tendència migratòria, passant a ser el continent europeu el principal destí dels nostres emigrants. Amb aquest estudi volem fer una aportació més per entendre millor el fenomen migratori, el qual ja ha estat objecte d’estudi tant per part dels autors d’aquest article com d’altres investigadors locals com Antoni Vicens Castañer, Catalina Bernat Joy o Joan Castanyer.

2. L’emigració sollerica a principis del segle XXL’emigració de la Vall de Sóller, entesa com a fenomen històric, es va

iniciar durant la dècada de 1830, quan es té documentada la partida de Joan Marquès Marquès —Alic— a Puerto Rico, el qual sembla que fou el primer emigrant solleric. Fou a partir d’aquí, quan s’establiren les bases de l’emigració cap Amèrica. Aquesta etapa va durar fins a mitjans segle XIX, quan es va experimentar una fase de creixement de les cadenes migratòries. Així, per establir les causes de l’emigració, hauríem de distingir-ne dos grans períodes. Per una banda, una primera etapa, dels inicis de l’emigració on els motius d’aquesta foren més individualitzades a causa del reduït nombre d’emigrants, i, una segona etapa, ja a partir de la dècada de 1860, quan aquestes causes varen esdevenir conjunturals i provocaren el creixement del flux migratori. A partir de la primera dècada del segle XX, aquesta emigració va tornar-se un fenomen estructural dins la societat sollerica, entenent-se com a part del propi sistema sociodemogràfic i cultural de la Vall. Es important tenir en compte els factors d’expulsió i d’atracció (push-pull model) per considerar l’evolució

2 Des de 1945 l’organisme oficial de l’Estat encarregat de recopilar estadístiques demogràfiques, socials i econòmiques, l’Institut Nacional d’Estadística, creat aquell mateix any.

del fenomen migratori solleric. Es a dir hem de tenir en compte tant els factors internacionals que funcionen com atractiu per als emigrants com els factors interns que provoquen “l’expulsió” de grups de persones en períodes determinats.3

Podem establir diverses etapes de l’emigració dels sollerics.1. Els inicis (1830 – 1880): El principi del corrent migratori el trobam als anys trenta dels segle XIX. En aquesta dècada els investigadors es posen d’acord en situar el primer emigrant solleric a l’illa de Puerto Rico, Joan Marquès Marquès, de Can Alic. Amb ell va començar la cadena migratòria cap a l’illa del Carib. Aquest lloc fou el principal centre d’atracció d’emigrants d’aquest període. També trobam alguns residents a França i Mèxic, però amb un nombre inferior al de Puerto Rico. Allí es dedicaren principalment al comerç i al cultiu del cafè. Normalment, aquestes dues professions estaven lligades i, eren la majoria els qui tenien companyies d’exportació i importació al mateix temps que eren propietaris de plantacions de cafè i sucre. El segon lloc de destí dels emigrants és França, però el seu nombre és molt inferior al de Puerto Rico. Entre 1835 i 1879 s’estableixen 51 emigrants. Ho fan a les ciutats del sud, lligades amb el comerç de la taronja i formen part de la primerenca xarxa de distribució sollerica. Eren pràcticament patrons i mariners que ja coneixien els ports francesos. Aquesta etapa fou la dels inicis de l’emigració, afavorida per la “Malaltia dels Tarongers”, en la qual s’establiren les bases de la posterior expansió.2. L’expansió migratòria (1880-1914): Aquesta etapa és, com la defineix Astrid Cubano, la de l’auge de l’emigració dels naturals de la Vall de Sóller a Puerto Rico, però també de l’inici de la decadència.4 També començà el flux intens cap a França i els primers establiments a altres països d’Europa, pròxims a l’Estat francès, és a dir, el sud d’Alemanya, el cantó francès de Suïssa i la zona sud-est de Bèlgica, coneguda com la zona Valona o la regió francòfona. Una de les causes principals de l’emigració cap a aquests llocs és la proximitat amb França i els seus canals de distribució i de comerç. A més, cal suposar que l’idioma seria un altre factor, en aquestes zones el francès és la llengua predominant, i els sollerics cada vegada hi estaven més familiaritzats. Devers els anys vuitanta encara no s’havia superat la crisi generada a finals dels anys seixanta del mateix segle, que havia provocat l’atur de molts petits agricultors i artesans.

3 SÁNCHEZ ALONSO, Blanca, Las causas de la emigración española 1880-1930, Madrid, Alianza Editorial, 1995, pàg. 48.4 CUBANO IGUINA, Astrid, Un puente entre Mallorca y Puerto Rico: la emigración de Sóller (1830-1930), Colombres (Asturias), Colección “cruzar el charco”, Fundación Archivos Indianos, 1993.

Page 3: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

264 265

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

3. La consolidació (1914-1936): En aquesta etapa, hi va haver un augment dels establiments d’emigrants sollerics a altres països d’Europa, pròxims a l’Estat francès, mantenint-se aquest darrer com a principal lloc de destí dels emigrants sollerics. En canvi l’emigració cap Amèrica es va tornar minoritària, sols mantinguda per algunes cadenes migratòries. Segons dades facilitades per la batlia, a l’Institut Nacional d’Estadística (INE), entre els anys 1916 i 1920, es concediren 2.339 certificats de bona conducta, per poder sortir a l’estranger (incloent també els turistes). 5 En aquest període, s’ha d’esmentar el flux migratori que començà a terres del llevant peninsular (principalment a Carcaixent, Castelló o València), lligat al comerç de la taronja. Els conflictes bèl·lics i la crisi econòmica varen marcar l’evolució d’aquest període, en el qual, a mesura que avançava el segle, disminuïa el moviment migratori solleric. Es pot dir que la Primera Guerra Mundial (1914-1918) va suposar un trencament de la dinàmica migratòria. Posteriorment, durant la dècada de 1920, va canviar la política francesa envers la immigració de treballadors estrangers, que va aprovar lleis que frenaven l’arribada de nous emigrants, per afavorir la població interna; a pesar d’això, el transllat de sollerics no es va interrompre. En el decenni del 1930, la dinàmica migratòria va començar a canviar. El destí principal dels sollerics seguia essent França, però, a causa de les conseqüències de la crisi econòmica mundial, el Govern francès va començar a posar traves a l’entrada de joves treballadors estrangers. Això va provocar una forta implicació de l’Ajuntament per aconseguir que aquestes restriccions no afectessin els sollerics. Una altra causa són les diferents lleis d’amnistia pels joves que havien emigrat i que no s’havien presentat a files. No podem oblidar tampoc les obres de creixement dels molls, el que va ocasionar la disminució del tràfic de persones i mercaderies pel Port.4. La finalització del corrent migratori (1936 – 1952): Aquest període es correspon amb dos esdeveniments claus, la Guerra Civil i la Postguerra espanyola (1936-1952) i la Segona Guerra Mundial (1939- 1945). És en aquesta quarta etapa quan es produeix el final, quasi total, del fenomen migratori. Amb la Guerra Civil i la imposició del règim franquista, el flux migratori es va aturar, ja que es varen tallar les comunicacions amb l’estranger. També hi va haver problemes per contactar amb els familiars residents a fora de l’estat, tant per les dificultats d’enviar el correu, com per la falta de privacitat d’aquest, a vegades es cercaven alternatives. Es posaren traves a l’hora d’emprendre

5 ARM. Secció INE. Caixa 260.

un viatge a l’estranger, tan usual a Sóller, a causa de l’emigració. Aquesta situació es va mantenir fins ben entrada la dècada dels anys quaranta. El conflicte europeu va agreujar sobretot la situació dels emigrants residents a França. No sols pel conflicte en si mateix, sinó també per les traves que es varen posar per circular i per les restriccions en quant al capital que es podia transportar en el viatge. Això va afectar totes aquelles persones que tenien negocis a l’estat gal, quedant incomunicades amb les seves famílies i perjudicant els seus interessos.6

Després de la guerra la situació a l’estat espanyol i a Europa no era favorable a l’emigració, tant per la falta d’oportunitats com per les restriccions dels diferents països.

3. Comentaris al Cens de població de 1900En aquest cens s’hi recullen diferents dades: noms i llinatges dels habitants

de Sóller, carrers i seccions (districtes) on habiten, nombre de la casa, sexe, edat, estat civil, parentiu entre els habitants d’una mateixa casa, coneixements de lectura i escriptura, lloc de naixement (municipi i província), nacionalitat, temps de residència a la localitat, professió i si estaven absents i a on. L’any 1900 la població total de Sóller era 8.026 persones, havent-hi unes 898 persones fora. Això representava un 11,18 % del total d’habitants de la ciutat.

6 Sóller, 02-03-1946.7 Estava presidida pel batle Joan Canals Estades i formada per Antoni Palou, Pere J. Coll Estades, Pere Martí, Bartomeu Colom, Josep Morell, Antoni Ferrer, Andreu Oliver, Ramon Lizana, Pau Mayol, Ramon Coll, Joan Joy, Damià Riutort, Joan Deyà, Pere J. Santandreu, Jeroni Estades, Guillem Alcover Morell i Josep Miró Pastor.

Característiques del Cens de 1900

Tipus de document Llibre

Dates 1900-1901

Mides 32x48 cm

Material Paper

Idioma Castellà

Núm. pàgines 170

Autor Junta Municipal del Cens Electoral7

Page 4: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

266 267

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

3.1. L’emigració de l’any 1900 per zones de poblacióEn el cens, una de les caselles que s’omplia era el lloc on residien les

persones dins el terme. Aquest estava dividit en 8 seccions, les quals estaven subdividides alhora per illetes (manzanas) i carrers.

Si bé la distribució del nombre d’emigrants per aquestes zones es semblant, hi ha un nombre més elevat a les zones on la població estava més disseminada i on es concentrava bona part de la producció agrícola. El predomini de la petita propietat i una baixada de la productivitat, podrien ser dues de les principals causes de què hi hagués més emigració en aquestes zones.

Emigrants per seccions

Secció Nombre

1ª - Arraval 101

2ª - Rectoria 76

3ª - Parròquia 111

4ª - Hospici 112

5ª - Alqueria 85

6ª - Biniaraix 145

7ª - Puerto 127

8ª - Castelló 141

3.2. L’emigració de l’any 1900 per lloc d’establimentAl tombant del segle XIX l’emigració sollerica estava dirigida principalment

cap Europa. França concentrava el gruix del nombre d’emigrants, seguit de Puerto Rico i Mèxic.

Emigrants per lloc d’establiment

Lloc on es trobaven Nombre

A la mar 4

Argentina 4

Bèlgica 8

Cuba 6

EEUU 1

Espanya 37

França 727

Mèxic 26

Puerto Rico 84

Suïssa 1

Page 5: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

268 269

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

3.3. L’emigració de l’any 1900 per professionsEn el cens de població també s’especifiquen les professions dels emigrants,

si bé a vegades s’anotava la professió que realitzaven a Sóller i d’altres la que realitzaven al lloc d’emigració. Així i tot, es confirma la hipòtesi que l’emigració sollerica fou una emigració “qualitativa”, dedicada principalment al sector serveis i el comerç.8

Emigrants per professions

Professió Nombre

Agricultor 6

Cap 57

Carreter 4

Comerciant productes diversos 160

Constructor de carros 1

Desconeguda 8

Empleat 378

Estudiant 9

Ferrer 1

Fuster 6

Jornaler 12

Manobre 7

Mariner 10

Miner 1

Modista 1

Ocupació domèstica 4

Pescador 2

Picapedrer 3

Pilot 1

Propietari 8

Religiós 2

Sabater 14

Sastre 1

Servei domèstic 25

Teixidor 1

Traficant productes diversos 176

8 QUETGLAS CIFRE, Antoni, Societat, cultura i política a l’època dels moviments migratoris cap Amèrica i

Europa. El cas de la Vall de Sóller (1830-1936), (tesis doctoral no publicada), Universitat de les Illes Balears, Palma, 2013, pàg. 207

3.4. L’emigració de l’any 1900 per sexe, estat civil i edatEn aquest cas es torna a confirmar la tendència apuntada en tots els estudis

sobre emigració sollerica. La majoria d’emigrants són persones joves (entre 11 i 30 anys) solteres, bàsicament del gènere masculí. És a dir, no es tracta inicialment d’una emigració familiar, sinó d’una persona que emigra sola i que s’incorpora a una xarxa ja establerta. Una vegada establert, l’emigrant ja disposava de l’entorn per anar formant el seu propi nucli familiar, normalment d’entre el seu cercle més íntim (amics, família o coneguts de la mateixa procedència).

Emigrants per sexes

Dones 73

Homes 825

Emigrants per estat civil

Casats 194

Solters 695

Viudes 9

Page 6: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

270 271

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

4. BibliografiaBERNAT JOY, Catalina, L’anhel de tornar a Sóller. Emigrants: canvi social

i progrés econòmic, Sóller, El Gall Editor, 1999. CASTANYER SASTRE, Joan, Emigración y capital: circuitos de financiación

de la industria de Sóller y su coyuntura en el periodo 1939-1945, Palma, Trabajos de Geografía 38, Universitat de les Illes Balears, 1984.

CUBANO IGUINA, Astrid, Un puente entre Mallorca y Puerto Rico: la emigración de Sóller (1830-1930), Colombres (Asturias), Colección “cruzar el charco”, Fundación Archivos Indianos, 1993.

QUETGLAS CIFRE, Antoni / ESTADES CASTAÑER, Joan, L’emigració sollerica (1836-1936), Palma, Promomallorca Edicions S.A., 2009.

QUETGLAS CIFRE, Antoni, Societat, cultura i política a l’època dels moviments migratoris cap Amèrica i Europa. El cas de la Vall de Sóller (1830-1936), (tesis doctoral no publicada), Universitat de les Illes Balears, Palma, 2013.

SÁNCHEZ ALONSO, Blanca, Las causas de la emigración española 1880-1930, Madrid, Alianza Editorial, 1995.

VICENS CASTANYER, Antoni, Sollerics a França (1870-1940). Passions i Quimeres, Palma, El Tall, 1993.

Emigrants per edat

Menors de 10 24

11 a 20 318

21 a 30 359

31 a 40 100

Majors de 40 97

5. Fonts d’arxiuArxiu Municipal de Sóller (AMS). Secció 12: Estadística. Padrons de

veïns. Habitants i censos electorals (1830 – 1936). Cens de població 1900 Sign.: 5000

Arxiu del Regne de Mallorca (ARM). Secció INE. Censos de població (1877 – 1950). Sign.: 107 - 190

Page 7: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

272 273

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

6. Annex: emigrants de Sóller localitzats en el Cens de 1900

Car

rer

Nom

Sexe

Eda

tE

stat

Llo

c na

ixam

ent

Any

s re

sidè

ncia

Prof

essi

óL

loc

on e

s tro

baN

ació

Secc

ión

1ª -

Arr

abal

Isab

el II

1M

ique

l Cap

aró

Busq

uets

v11

sSó

ller

9D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaIs

abel

II19

Jaum

e M

ayol

Oliv

erv

44c

Esco

rca

30C

omer

cian

te fr

utos

seco

sM

arse

ille

Fran

çaIs

abel

II29

Ant

onio

Can

als D

eyá

v22

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Adj

unta

sPu

erto

Ric

oIs

abel

II33

Mar

tín E

nseñ

at P

ons

v55

cSó

ller

40C

omer

cian

tes f

ruto

s sec

osM

arse

ille

Fran

çaIs

abel

II33

Fran

cisc

a Ll

adó

Miró

h45

cSó

ller

40N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaIs

abel

II33

Ana

Ens

eñat

Lla

dóh

17s

Sólle

r15

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Isab

el II

33Ba

rtolo

Ense

ñat L

ladó

v12

sSó

ller

10D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Isab

el II

47Pe

dro

Gom

ila V

erje

lyv

7s

Val

enci

a6

Con

curr

e al

col

egio

Palm

aEs

pany

aIs

abel

II49

Luis

a Fo

rteza

For

teza

h16

sSó

ller

15N

ingu

naN

îmes

Fran

çaIs

abel

II63

Gas

par F

orte

za F

uste

rv

45c

Man

acor

7Tr

afic

ante

en

frut

osC

ham

béry

Fran

çaIs

abel

II63

José

For

teza

Miró

v17

sA

rgel

7Tr

afic

ante

en

frut

osC

ham

béry

Fran

çaIs

abel

II75

Mig

uel N

ogue

ra M

artí

v23

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cle

rmon

t-Fer

rand

Fran

çaIs

abel

II75

Gui

llerm

o N

ogue

ra M

artí

v22

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

San

Juan

Bau

tista

Méx

ico

Isab

el II

75Pe

dro

Ant

onio

Nog

uera

Mar

tív

17s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

lerm

ont-F

erra

ndFr

ança

Isab

el II

79Sa

lvad

or R

ulla

n Es

tade

sv

48c

Sólle

r16

Com

erci

ante

de

frut

osM

arse

ille

Fran

çaIs

abel

II79

Ant

onio

Rul

lan

May

olv

19s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSa

n Ju

anPu

erto

Ric

oIs

abel

II79

José

Rul

lan

May

olv

12s

Sólle

r12

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Ram

on L

lull

15Jo

sé B

auzá

Piz

áv

24s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBo

rdea

uxFr

ança

Real

2Ju

an H

orra

ch R

osel

lóv

63v

Bini

sale

m46

Con

stru

ctor

de

carr

osN

îmes

Fran

çaRe

al10

Fran

cisc

o En

seña

t May

olv

40c

Sólle

r20

Prop

ieta

rio a

gric

ulto

rLa

res

Puer

to R

ico

Real

16Pe

dro

Ant

onio

Rul

lan

Dey

áv

41c

Sólle

r18

Com

erci

ante

de

harin

asTa

basc

oM

éxic

oRe

al20

José

Pui

g Ru

llan

v33

cSó

ller

16C

omer

cian

te c

omes

tible

s y b

ebid

asH

aban

aC

uba

Real

24Pe

dro

Ant

onio

Mar

qués

Cas

tañe

rv

28s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oRe

al24

Juan

Mar

qués

Cas

tañe

rv

18s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oRe

al28

Pabl

o C

asas

nova

s Vic

ens

v25

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oRe

al28

José

Cas

asno

vas V

icen

sv

23s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Real

7Ja

ime

Can

als C

olom

v20

sSó

ller

15Za

pate

roM

arse

ille

Fran

çaRe

al7

José

Can

als C

olom

v15

sSó

ller

15Jo

rnal

ero

Mar

seill

eFr

ança

Uni

ón6

Juan

Vic

ens F

erre

rv

23s

Sólle

r?

Com

erci

ante

en

cere

ales

Taba

sco

Méx

ico

Uni

ón6

Ram

on V

icen

s Fer

rer

v21

sSó

ller

?D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Taba

sco

Méx

ico

Uni

ón6

José

Vic

ens F

erre

rv

19s

Sólle

r?

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oU

nión

6A

nton

io V

icen

s Fer

rer

v19

sSó

ller

?D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio14

José

Arb

ona

Bauz

áv

25s

Sólle

r20

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio14

Ant

onio

Arb

ona

Bauz

áv

23s

Sólle

r20

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio8

Barto

lom

é Ti

mon

er V

ives

v16

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio8

Mar

ia T

imon

er V

ives

h14

sSó

ller

14N

ingu

naM

arse

ille

Fran

ça

AM

S-50

00

Cen

s de

pobl

ació

190

0 - P

erso

nes a

bsen

ts d

e Só

ller

el 3

1/12

/190

0

Cem

ente

rio8

Fran

cisc

a Ti

mon

er V

ives

h12

sSó

ller

12N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaC

emen

terio

6M

igue

l Fra

u O

liver

v34

cSó

ller

14C

omer

cian

te te

las y

por

cela

naM

ayag

üez

Puer

to R

ico

Cem

ente

rio6

Cris

tóba

l Fra

u O

liver

v24

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

May

agüe

zPu

erto

Ric

oC

emen

terio

6A

nton

io F

rau

Oliv

erv

30s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

emen

terio

44D

omin

go R

ulla

n V

icen

sv

22s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Cem

ente

rio44

Ant

onio

Rul

lan

Vic

ens

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Nar

bona

Fran

çaC

emen

terio

40Ja

ime

Alo

rda

Mal

ondr

av

26c

Bini

sale

m4

Can

tero

Lille

Fran

çaC

emen

terio

38Ja

ime

Col

l Piz

áv

45s

Sólle

r18

Traf

ican

teA

lbi

Fran

çaC

emen

terio

36Ba

rtolo

Mar

tí M

ayol

v21

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio30

Mig

uel R

ulla

n Es

tade

sv

28s

Sólle

r20

Traf

ican

teLy

onFr

ança

Cem

ente

rio18

Dom

ingo

Rul

lan

Puig

v30

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Agu

adill

aPu

erto

Ric

oC

emen

terio

18M

igue

l Rul

lan

Puig

v28

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Agu

adill

aPu

erto

Ric

oC

emen

terio

18Ju

an R

ulla

n Pu

igv

22s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

ontp

ellie

rFr

ança

Cem

ente

rio16

Rafa

el M

arcú

sv

29c

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

emen

terio

16M

arga

rita

Rulla

n V

ives

h27

cSó

ller

20N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaC

emen

terio

16A

nton

io M

arcú

s Rul

lan

v7

sSó

ller

6N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaA

rrab

al11

Juan

Piz

á M

ayol

v36

cSó

ller

20C

omer

cian

te c

onse

rvas

alim

entic

ias

Taba

sco

Méx

ico

Arr

abal

4A

lfons

o C

asas

nova

s Cas

tañe

rv

56c

Sólle

r30

Prop

ieta

rio fi

ncas

rúst

icas

Lare

sPu

erto

Ric

oA

rrab

al4

Barto

lom

é C

asas

nova

s Can

als

v17

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oSa

n Ja

ime

2A

nton

io B

erna

t Mor

av

17s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTr

oyes

Fran

çaSa

n N

icol

ás6

Ant

onio

Alc

over

Cas

tañe

rv

20s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Past

or15

Salv

ador

Nog

uera

May

olv

18s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oFe

rmin

iFr

ança

Past

or1

Fran

cisc

o M

orag

ues E

scar

ráv

23s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

astre

sFr

ança

Real

1Sa

lvad

or F

rau

Rulla

nv

51c

Sólle

r30

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulon

Fran

çaRe

al1

Pedr

o Ju

an F

rau

Past

orv

23s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulon

Fran

çaSa

n Ja

ime

30Sa

lvad

or A

lem

any

Mar

chv

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

onta

uban

Fran

çaSa

n Ja

ime

40Fr

anci

sco

Col

l Mor

anta

v18

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaSa

n Ja

ime

50M

ateo

Ram

on A

lcov

erv

31c

Llos

eta

3D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Mor

ague

s22

Mig

uel R

eus F

rau

v22

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

?A

rgen

tina

Mor

ague

s22

Pedr

o Re

us F

rau

v19

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

?A

rgen

tina

Mor

ague

s28

Mar

iano

Vill

adom

iu F

rau

v27

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cia

les

Puer

to R

ico

Past

or41

Salv

ador

Gam

undí

May

olv

41c

Sólle

r25

Traf

ican

teC

arm

aux

Fran

çaPa

stor

35Ju

an B

alle

ster

Esc

ales

v19

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cha

mbé

ryFr

ança

Past

or35

Pedr

o Lu

cas B

alle

stge

r Esc

ales

v16

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Avi

gnon

Fran

çaPa

stor

27C

ristó

bal F

errá

Fra

uv

22s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oPo

nce

Puer

to R

ico

La C

ruz

12A

nton

io S

bert

Cañ

ella

sv

34c

Sólle

r17

Com

erci

ante

en

frut

osBo

rdea

uxFr

ança

La C

ruz

12A

nton

io L

lane

ras B

auzá

v30

sSó

ller

16C

omer

cian

te e

n fr

utos

Besa

nçon

Fran

çaLa

Cru

z16

Mig

uel C

asta

ñer M

ayol

v39

cSó

ller

15Tr

afic

ante

Tarb

esFr

ança

La P

alm

a13

Jaim

e Se

rra

Fron

tera

v27

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Age

nFr

ança

Cem

ente

rio13

Euse

bio

Mag

ro P

ons

v24

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Fige

acFr

ança

Page 8: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

274 275

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAPa

stor

20D

amiá

n Pi

zá B

isba

lv

36c

Sólle

r21

Com

erci

ante

en

café

Are

cibo

Puer

to R

ico

Past

or14

Fran

cisc

o En

seña

t May

olv

38c

Sólle

r24

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

onFr

ança

Past

or14

Ant

onia

Cas

tañe

r Gar

auh

28c

Sólle

r21

Nin

guna

Toul

onFr

ança

Past

or14

Dam

ián

Ense

ñat C

asta

ñer

v5

sSó

ller

3V

a a

la e

scue

laTo

ulon

Fran

çaPa

stor

14Es

pera

nza

Ensd

eñat

Cas

tañe

rh

2s

Sólle

r1

Nin

guna

Toul

onFr

ança

Past

or14

José

Ens

eñat

May

olv

35s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

café

Lare

sPu

erto

Ric

oPa

stor

14Ja

ime

Ense

ñat M

ayol

v26

sSó

ller

18C

omer

cian

te e

n ca

féLa

res

Puer

to R

ico

La P

alm

a4

Pedr

o M

arí F

rau

v17

sSó

ller

17D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaPa

stor

28Pe

dro

May

ol C

oll

v20

sSó

ller

15D

epen

dien

teN

ante

sFr

ança

Past

or28

José

May

ol C

oll

v16

sSó

ller

15D

epen

dien

teV

ierz

onFr

ança

San

Pedr

o4

José

Tría

s Cas

asno

vas

v20

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Nîm

esFr

ança

San

Pedr

o28

Fran

cisc

o Fe

rrer

Oliv

erv

40c

Sólle

r18

Traf

ican

teA

gde

Fran

çaSa

n Pe

dro

32Pa

scua

l Boa

das E

steb

anv

33c

Sine

u6

Traf

ican

teC

lerm

ont-F

erra

ndFr

ança

San

Pedr

o36

José

Oliv

er R

osv

45c

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osSe

rigna

nFr

ança

San

And

rés

2Jo

sé M

arqu

és R

ulla

nv

16s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Nîm

esFr

ança

Cem

ente

rio45

Juan

Mar

qués

Col

omv

28s

Sólle

r15

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio45

Rosa

Mar

qués

Col

omh

21s

Sólle

r19

Ocu

paci

ón d

omés

tica

Mar

seill

eFr

ança

Cem

ente

rio45

Ant

onio

Mar

qués

Col

omv

19s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

emen

terio

41Ba

rtolo

Alo

rda

Mal

ondr

av

25s

Bini

sale

m3

Can

tero

Toul

onFr

ança

Cem

ente

rio41

Ant

onio

Alo

rda

Mal

ondr

av

22s

Bini

sale

m3

Car

pint

ero

Toul

onFr

ança

Cem

ente

rio41

Juan

Alo

rda

Mal

ondr

av

21s

Bini

sale

m3

?M

arse

ille

Fran

çaC

emen

terio

41M

igue

l Alo

rda

Mal

ondr

av

19s

Bini

sale

m3

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

îmes

Fran

çaC

emen

terio

41Fr

anci

sco

Alo

rda

Mal

ondr

av

15s

Bini

sale

m3

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

îmes

Fran

çaC

emen

terio

33Ju

an C

olom

Alc

over

v12

sSó

ller

12Jo

rnal

ero

Bord

eaux

Fran

çaC

emen

terio

29Pe

dro

Miq

uel M

arqu

és B

erna

tv

18s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

Bord

eaux

Fran

çaSe

cció

n 2ª

- R

ecto

ría

Cas

erío

del

con

vent

oM

ateo

Vic

ens C

asta

ñer

v23

sSó

ller

15C

omer

cian

te e

n fr

utos

Bord

eaux

Fran

çaC

aser

ío d

el c

onve

nto

Ant

onio

Cas

tañe

r Arb

ona

v60

cSó

ller

52Tr

afic

ante

Bord

eaux

Fran

çaC

aser

ío d

el c

onve

nto

Ant

onia

Ozo

nas O

liver

h52

cSó

ller

49N

ingu

naBo

rdea

uxFr

ança

Cas

erío

del

con

vent

oC

atal

ina

Cas

tañe

r Ozo

nas

h19

sSó

ller

10N

ingu

naBo

rdea

uxFr

ança

Isab

el II

92Ju

an P

ons C

oll

v22

sSó

ller

15Tr

afic

ante

Buen

os A

ires

Arg

entin

aIs

abel

II92

Pabl

o Po

ns C

oll

v20

sSó

ller

16D

epen

dien

teBo

rdea

uxFr

ança

Isab

el II

92A

ndré

s Pon

s Col

lv

15s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Bord

eaux

Fran

çaIs

abel

II52

Mar

garit

a Po

ns C

asta

ñer

h49

cSó

ller

45N

ingu

naN

îmes

Fran

çaIs

abel

II52

Ant

onio

Mar

tí Po

nsv

22s

Sólle

r16

Com

erci

ante

en

frut

osN

îmes

Fran

çaO

bisp

o5

Bern

ardi

no Ig

naci

o Ll

abré

sv

18s

Senc

elle

s6

Traf

ican

teRo

chef

ort

Fran

çaO

bisp

o5

Mig

uel I

gnac

io L

labr

ésv

15s

Senc

elle

s6

Traf

ican

teRo

chef

ort

Fran

çaV

uelta

Piq

uera

7A

lfons

o C

asta

ñer O

liver

v21

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

icas

Puer

to R

ico

Plaz

a de

Elo

y4

Juan

Bau

zá C

atal

áv

18s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulou

seFr

ança

Plaz

a de

Elo

y7

Pedr

o Ru

llan

vive

sv

18s

Dei

à12

Jorn

aler

oC

astre

sFr

ança

Vue

lta P

ique

ra11

Joaq

uín

Joy

Pizá

v25

sSó

ller

15?

Cah

ors

Fran

çaV

uelta

Piq

uera

23Ju

an T

rías E

stad

esv

57c

Sólle

r20

Traf

ican

teM

onta

uban

Fran

çaRe

ctor

ía42

Seba

stiá

n M

ir Pu

igv

15s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Coc

htFr

ança

Rect

oría

34Pe

dro

Alc

over

Cas

tañe

rv

18s

Palm

a4

Estu

dian

teV

alla

dolid

Espa

nya

Rect

oría

18M

ateo

Fro

nter

a Pi

záv

23s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Taba

sco

Méx

ico

Rect

oría

18Pe

dro

Ant

onio

Fro

nter

a Pi

záv

16s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Taba

sco

Méx

ico

Rect

oría

18D

amiá

n Fr

onte

ra P

izá

v14

sSó

ller

14D

epen

dien

teTa

basc

oM

éxic

oRe

ctor

ía16

Buan

aven

tura

Dar

der M

orel

lv

25s

Sólle

r20

?M

arse

ille

Fran

çaRe

ctor

ía16

Gui

llerm

o D

arde

r Mor

ell

v19

sSó

ller

14?

Toul

onFr

ança

Rect

oría

8A

nton

ia P

uig

Cas

asno

vas

h52

vSó

ller

45Pr

opie

tario

de

rúst

ica

y ur

bana

Lyon

Fran

çaRe

ctor

ía8

Mar

ia A

rbon

a Pu

igh

27s

Sólle

r17

Nin

guna

Lyon

Fran

çaRe

ctor

ía8

Cat

alin

a A

rbon

a Pu

igh

20s

Sólle

r16

Mod

ista

Lyon

Fran

çaRe

ctor

ía8

Juan

Arb

ona

Puig

v16

sSó

ller

14C

omer

cian

te e

n fr

utos

Lyon

Fran

çaRe

ctor

ía6

Mig

uel C

oll M

ayol

v24

sSó

ller

16C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Mar

15Ju

an P

ons R

oca

v26

sSó

ller

25D

epen

dien

teN

arbo

naFr

ança

Mar

15Fr

anci

sco

Pons

Roc

av

17s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Mar

49G

uille

rmo

Can

als A

lcov

erv

24s

Sólle

r24

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaM

ar69

Buen

aven

tura

May

ol M

arqu

ésv

53c

Sólle

r33

Com

erci

ante

en

frut

osBo

rdea

uxFr

ança

Mar

69Bu

enav

entu

ra M

ayol

Laf

ugué

v21

sBo

rdea

ux16

Dep

endi

ente

Bord

eaux

Fran

çaM

ar77

Juan

Col

om M

ayol

v30

sSó

ller

20C

arpi

nter

oBo

rdea

uxFr

ança

Mar

88Jo

sé B

ujos

a Fe

rrer

v19

sSó

ller

16?

Toul

onFr

ança

Mar

66Pe

dro

Juan

May

ol O

liver

v55

cSó

ller

40Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Rom

ague

ra15

José

Rul

lan

Cas

tañe

rv

19s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Bres

tFr

ança

Bauz

á4

Ant

onio

Rot

ger F

emen

íav

16s

Selv

a8

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Bauz

á8

Lore

nzo

Bauz

á Po

nsv

63c

Sólle

r25

Com

erci

ante

en

frut

osA

gde

Fran

çaBa

uzá

8A

nton

io B

auzá

Fro

nter

av

29s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Agd

eFr

ança

Bauz

á8

Lore

nzo

Bauz

á Fr

onte

rav

25s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Agd

eFr

ança

Mar

4G

uille

rmo

Mor

a C

asta

ñer

v54

cSó

ller

54Pi

loto

Sète

Fran

çaM

ar16

Buen

aven

tura

Joy

May

olv

36s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Bord

eaux

Fran

çaRo

mag

uera

16C

ristó

bal P

ascu

al C

asas

nova

sv

20s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Ponc

ePu

erto

Ric

oRo

mag

uera

16Ju

an P

ascu

al C

asas

nova

sv

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Val

ence

Fran

çaBa

uzá

19Jo

sé F

orte

za F

uste

rv

15s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Taba

sco

Méx

ico

Can

als

6M

anue

l Pér

ez M

onto

yav

23s

Barc

elon

a1

Com

erci

ante

Barc

elon

aEs

pany

aRo

sa13

Ant

onio

Piz

á M

orel

lv

22s

Sólle

r22

Zapa

tero

Mar

seill

eFr

ança

Rosa

7Ju

an O

liver

Oliv

erv

19s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

Bord

eaux

Fran

çaC

anal

s9

Lore

nzo

Pol B

usqu

ets

v21

sSó

ller

20C

arre

tero

Nîm

esFr

ança

San

Cris

tóba

l1

Jaim

e V

icen

s Rul

lan

v40

cSó

ller

40Tr

afic

ante

Cle

rmon

t-Fer

rand

Fran

çaSa

n C

ristó

bal

5Pe

dro

Juan

Cas

asno

vas B

auzá

v54

cSó

ller

50A

lbañ

ilM

arse

ille

Fran

çaSa

n C

ristó

bal

5G

abrie

l Cas

asno

vas C

añel

las

v21

sSó

ller

16D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaSa

n C

ristó

bal

5Jo

sé C

asas

nova

s Cañ

ella

sv

19s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Page 9: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

276 277

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIASa

n C

ristó

bal

5Pe

dro

Juan

Cas

asno

vas C

añel

las

v17

sSó

ller

?D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaSa

n C

ristó

bal

5Ba

rtolo

Cas

asno

vas C

añel

las

v13

sSó

ller

?D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaSa

n C

ristó

bal

11Pa

blo

Col

l Gila

bert

v29

sA

laró

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

May

agüe

zPu

erto

Ric

oSa

n C

ristó

bal

11Ju

an C

oll G

ilabe

rtv

18s

Ala

ró14

Dep

endi

ente

Ponc

ePu

erto

Ric

oO

bisp

o2

Juan

Ant

onio

Ber

nat M

arqu

ésv

44c

Sólle

r40

Mar

iner

o?

Cub

aO

bisp

o8

Pedr

o Ju

an A

lber

tí M

ique

lv

40c

Sólle

r25

Traf

ican

teC

astre

sFr

ança

Vue

lta P

ique

ra2

Mig

uel T

rías P

alou

v21

sSó

ller

14Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Vue

lta P

ique

ra2

Ant

onio

Tría

s Pal

ouv

19s

Sólle

r14

Traf

ican

teN

ever

sFr

ança

Vue

lta P

ique

ra2

Cris

tóba

l Tría

s Pal

ouv

17s

Sólle

r14

Traf

ican

teD

ijon

Fran

çaV

uelta

Piq

uera

8Ba

rtolo

Past

or E

nseñ

atv

26s

Sólle

r17

Jorn

aler

oBé

zier

sFr

ança

Tam

any

9Jo

sé E

nseñ

at B

auzá

v21

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaTa

man

y7

Barto

lom

Fron

tera

Arb

ona

v18

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Tam

any

5D

amiá

n Ba

uzá

Col

lv

43s

Sólle

r43

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaSa

n A

nton

io9

Luca

s Col

l Oliv

erv

32c

Sólle

r30

Traf

ican

teBo

rdea

uxFr

ança

Isab

el II

28Jo

sé E

stad

es C

asta

ñer

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaIs

abel

II42

Ram

ón M

iró C

olom

v27

vSó

ller

20A

lbañ

ilM

arse

ille

Fran

çaIs

abel

II46

Ant

onio

Vic

ens S

astre

v24

sSó

ller

17Tr

afic

ante

Mon

tzBé

lgic

aIs

abel

II46

Nic

olás

Vic

ens S

astre

v22

sSó

ller

17D

epen

dien

teM

ontz

Bélg

ica

Isab

el II

46Bu

enav

entu

ra V

icen

s Sas

trev

19s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

Mon

tzBé

lgic

aIs

abel

II46

Dam

ián

Vic

ens S

astre

v17

sSó

ller

16D

epen

dien

teM

ontz

Bélg

ica

Isab

el II

46Ba

rtolo

Vic

ens S

astre

v14

sSó

ller

13D

epen

dien

teM

ontz

Bélg

ica

Isab

el II

46M

aría

Vic

ens S

astre

v21

sSó

ller

17O

cupa

ción

dom

éstic

aM

ontz

Bélg

ica

Secc

ión

3ª -

Parr

oqui

aPl

aza

Con

stitu

ción

5Fr

anci

sco

Llop

is F

emen

ías

v38

cA

mís

1 dí

a?

Am

ísEs

pany

aPr

ínci

pe22

Jaim

e O

liver

Pas

tor

v42

sSó

ller

19Tr

afic

ante

en

frut

osA

lcira

Espa

nya

Prín

cipe

22M

igue

l Oliv

er P

asto

rv

29s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

de

com

erci

oA

djun

tas

Puer

to R

ico

Vie

nto

15Ja

ime

Bern

t Pon

sv

46c

Sólle

r46

Com

erci

ante

en

frut

osSè

teFr

ança

Vie

nto

9G

aspa

r Ber

io F

rau

v27

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oV

ient

o9

Ant

onia

Ber

io F

rau

h25

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oV

ient

o9

Fran

cisc

o Be

rio F

rau

v22

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oV

ient

o7

José

For

teza

Piñ

av

40c

Sólle

r2

Com

erci

ante

en

tela

sTa

basc

oM

éxic

oC

oche

ras

4Be

rnar

do M

ir Ri

poll

v24

sSó

ller

20C

arpi

nter

oG

reno

ble

Fran

çaC

oche

ras

14Fr

anci

sco

Arb

ona

Col

lv

23s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

oche

ras

22Ba

rtolo

Ense

ñat C

olom

v33

cSó

ller

19Za

pate

roN

iort

Fran

çaC

oche

ras

15Ba

rtolo

May

ol X

umet

v36

sSó

ller

15Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

oche

ras

15Ju

an M

ayol

Xum

etv

15s

Sólle

r14

Traf

ican

te e

n fr

utos

Avi

gnon

Fran

çaC

oche

ras

7Ja

ime

May

ol C

oll

v18

sSó

ller

15Tr

afic

ante

en

frut

osBé

zier

sFr

ança

Coc

hera

s7

Barto

lom

é M

ayol

Col

lv

16s

Sólle

r14

Traf

ican

te e

n fr

utos

Lusa

nçon

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

10Jo

sé C

oll O

rell

v19

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

San

Barto

lom

é12

Juan

Ben

nass

ar G

inar

tv

23s

Alc

údia

0Tr

afic

ante

en

frut

osSa

int E

tienn

eFr

ança

San

Barto

lom

é16

Fran

cisc

o O

liver

Dey

áv

21s

Sólle

r16

Traf

ican

te e

n fr

utos

Le C

hartr

eFr

ança

San

Barto

lom

é24

Lore

nzo

Fem

enía

Xum

etv

19s

Sólle

r15

Traf

ican

te e

n fr

utos

Sum

ène

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

34Jo

sé M

iró M

orel

lv

14s

Sólle

r13

Traf

ican

te e

n fr

utos

Nîm

esFr

ança

Bata

ch36

Jaim

e Ju

an A

lcov

er Jo

yv

26s

Sólle

r16

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Bata

ch36

Gab

riel A

lcov

er Jo

yv

33c

Sólle

r16

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

San

Jaim

e13

Jaim

e Ba

rcel

ó M

ayol

v31

cSó

ller

15C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Luna

10Be

rnar

do A

guiló

Piñ

av

28s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLy

onFr

ança

Luna

6Ja

ime

Pons

May

olv

20s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oA

nver

sFr

ança

Luna

4M

igue

l Agu

iló P

omar

v24

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lyon

Fran

çaLu

na4

Nic

olás

Agu

iló P

omar

v20

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Gar

inFr

ança

Luna

4A

nton

io A

guiló

Pom

arv

15s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLy

onFr

ança

Luna

40N

icol

ás P

omar

For

teza

v44

cSó

ller

30C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

San

Juan

14A

nton

io A

rbon

a Es

tará

sv

34c

Sólle

r34

Com

erci

ante

de

tela

sTa

basc

oM

éxic

oSa

n Ju

an16

Ram

ón M

iró M

oran

tav

25s

Sólle

r16

Traf

ican

te e

n fr

utos

Nic

eFr

ança

San

Barto

lom

é27

Barto

lom

é G

amun

dí A

men

gual

v16

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Séda

nFr

ança

San

Barto

lom

é25

Práx

edes

Viz

cont

e V

ilah

30c

Dei

à7

Nin

guna

Palm

aEs

pany

aSa

n Ba

rtolo

23A

nton

io V

icen

s Dey

áv

28s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oSa

n Ba

rtolo

19G

uille

rmo

Balle

ster

Fer

ráv

18s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSè

teFr

ança

San

Barto

lom

é17

Gui

llerm

o M

arqu

és A

rbon

av

24s

Sólle

r15

Com

erci

ante

de

café

Are

cibo

Puer

to R

ico

San

Barto

lom

é17

Ant

onio

Mar

qués

Arb

ona

v19

sSó

ller

15C

omer

cian

te d

e ca

féA

reci

boPu

erto

Ric

oSa

n Ba

rtolo

15G

abrie

l Dar

der V

icen

sv

29s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

15A

nton

io D

arde

r Vic

ens

v21

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Taba

sco

Méx

ico

San

Barto

lom

é11

Jaim

e M

iró M

orel

lv

26s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

9A

nton

io C

asta

ñer A

rbon

av

15s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

9Fr

anci

sco

Cas

tañe

r Arb

ona

v12

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

San

Barto

lom

é7

José

Mar

qués

Alc

over

v31

cSó

ller

16C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

San

Barto

lom

é7

Mar

ía O

liver

May

olh

21c

Sólle

r20

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

San

Barto

lom

é7

Ant

onio

Mar

qués

Oliv

erv

1s

Sólle

r0

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

San

Barto

lom

é7

Juan

Mar

qués

Alc

over

v31

cSó

ller

16Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

7Is

abel

Rul

lan

Ense

ñat

h21

cSó

ller

20N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaSa

n Ba

rtolo

7A

nton

io M

arqu

és R

ulla

nv

1s

Mar

seill

e0

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

San

Barto

lom

é5

Ant

onio

May

ol A

lcov

erv

15s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaM

orag

ues

7A

nton

io C

olom

Pla

nas

v24

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cia

les

Puer

to R

ico

Mor

ague

s15

Mig

uel B

alle

ster

Rip

oll

v22

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oM

orag

ues

15Fr

anci

sco

Balle

ster

Rip

oll

v18

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oM

orag

ues

21M

igue

l Fro

nter

a Ri

poll

v22

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Yau

coPu

erto

Ric

oM

orag

ues

21G

abrie

l Fro

nter

a Ri

poll

v18

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Mor

ague

s27

Barto

lom

é C

olom

Fro

nter

av

13s

Sólle

r12

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBr

igno

les

Fran

çaM

orag

ues

29Jo

aquí

n M

orag

ues P

lana

sv

22s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oM

orag

ues

35N

icol

ás M

ayol

Sas

trev

24s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oU

tuad

oPu

erto

Ric

o

Page 10: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

278 279

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAM

orag

ues

35Ba

rtolo

May

ol S

astre

v22

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Utu

ado

Puer

to R

ico

Plaz

a Es

tirad

ors

4Ja

ime

Ripo

ll O

liver

v20

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

San

Pedr

o1

Ram

ón O

liver

Miró

v24

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cog

nac

Fran

çaSa

n Pe

dro

1Ro

sa O

liver

Miró

h19

sSó

ller

18Si

rvie

nta

Cog

nac

Fran

çaSa

n Pe

dro

1Ju

an O

liver

Miró

v16

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cog

nac

Fran

çaSa

n Pe

dro

9D

amiá

n A

drov

er P

lana

sv

18s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oY

auco

Puer

to R

ico

San

Pedr

o27

And

rés M

orel

l Cas

asno

vas

v19

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Nar

bonn

eFr

ança

Bata

ch3

Fran

cisc

o Be

rnat

Bau

záv

21s

Sólle

r18

Zapa

tero

Mar

seill

eFr

ança

Bata

ch17

Mat

eo B

auzá

Miró

v55

cSó

ller

40N

egoc

iant

e en

nar

anja

sM

arse

ille

Fran

çaBa

tach

17A

nton

ia C

anal

s Bau

záh

45c

Sólle

r40

Ocu

paci

ón d

omés

tica

Mar

seill

eFr

ança

Bata

ch21

Cris

tóba

l Mar

tí Be

rnat

v17

sSó

ller

17V

ende

dor d

e na

ranj

asM

arse

ille

Fran

çaPa

dre

Baró

1Pe

dro

Ant

onio

May

ol V

icen

sv

50c

Forn

alut

x20

Jorn

aler

oM

arse

ille

Fran

çaPa

dre

Baró

1M

ateo

May

ol G

amun

dív

18s

Sólle

r17

Ven

dedo

r de

nara

njas

Mar

seill

eFr

ança

Padr

e Ba

ró9b

Fran

cisc

o Ru

llan

Ripo

llv

37c

Sólle

r37

Ven

dedo

r de

nara

njas

Mar

seill

eFr

ança

Padr

e Ba

ró9

Juan

Alc

over

Bis

bal

v22

sSó

ller

12V

ende

dor d

e na

ranj

asM

arse

ille

Fran

çaPa

dre

Baró

9A

nton

io A

lcov

er B

isba

lv

16s

Sólle

r12

Ven

dedo

r de

nara

njas

Mar

seill

eFr

ança

Luna

116

Jaim

e M

iró O

liver

v47

cSó

ller

46C

omer

cian

te e

n fr

utos

Val

enci

aEs

pany

aLu

na10

2M

aría

Miró

Arb

ona

v21

sSó

ller

20N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaLu

na76

Fran

cisc

o C

olom

Mag

rane

rv

14s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Luna

140

Juan

Cas

tañe

r Bis

bal

v58

cSó

ller

56co

mer

cian

te d

e na

ranj

asLe

Hav

reFr

ança

Luna

136

Juan

Alc

over

Col

omv

16s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaLu

na13

4Jo

sé R

ipol

l Mag

rane

rv

36c

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLu

na13

4A

nton

ia R

iuto

rt Bo

rrás

h36

cSó

ller

34N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaLu

na13

2Ju

an R

ipol

l Mag

rane

rv

42v

Sólle

r42

Com

erci

ante

en

frut

osA

lcira

Espa

nya

Luna

132

Mar

ía R

ipol

l Mag

rane

rv

30s

Sólle

r30

Nin

guna

Alc

iraEs

pany

aLu

na12

8Ja

ime

Mor

ell B

erna

tv

44c

Sólle

r30

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLu

na12

8M

artín

Mor

ell R

ulla

nv

23s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulon

Fran

çaLu

na12

8G

uille

rmo

Mor

ell R

ulla

nv

21s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulon

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

4Ju

an R

eyné

s Rul

lan

v37

cSó

ller

37Jo

rnal

ero

Toul

ouse

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

4M

arga

rita

Col

om M

ayol

h28

cSó

ller

28N

ingu

naTo

ulou

seFr

ança

Alq

uería

del

Con

de4

Fran

cisc

o Re

ynés

Col

omv

3s

Sólle

r3

Nin

guna

Toul

ouse

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

4Pr

áxed

es R

eyné

s Col

omh

1s

Sólle

r1

Nin

guna

Toul

ouse

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

4Fr

anci

sco

Reyn

és R

ulla

nv

30s

Sólle

r30

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

ouse

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

8A

nton

io V

icen

s Col

omv

45c

Forn

alut

x20

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de8

Juan

Vic

ens E

nseñ

atv

18s

Sólle

r16

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de10

Juan

Est

arás

Per

icás

v44

cSó

ller

20Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

12G

uille

rmo

Vic

ens C

asta

ñer

v25

sSó

ller

16Tr

afic

ante

en

frut

osLy

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de14

Fran

cisc

o Be

rnat

Ser

rav

32c

Sólle

r19

Traf

ican

te e

n fr

utos

Val

enci

aEs

pany

aA

lque

ría d

el C

onde

16Ba

rtolo

Col

om B

eltrá

nv

20s

Palm

a8

Car

rete

roBa

rcel

ona

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

18C

ristó

bal Q

uint

ana

Nad

alv

32s

Palm

a19

Car

pint

ero

Bézi

ers

Fran

ça

Alq

uería

del

Con

de18

Mig

uel Q

uint

ana

Nad

alv

23s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBé

zier

sFr

ança

Alq

uería

del

Con

de18

bSa

lvad

or B

isba

l Vic

ens

v 60

cSó

ller

30D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de22

Juan

Ber

nat P

izá

v21

sSó

ller

21D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de30

Jaim

e Bi

sbal

Col

omv

26s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

ontp

ellie

rFr

ança

Alq

uería

del

Con

de32

Jaim

e En

seña

t Gar

cías

v40

cSó

ller

15Tr

afic

ante

en

frut

osTo

ulou

seFr

ança

Alq

uería

del

Con

de32

Ant

onia

Mª C

olom

Mor

ell

h36

cSó

ller

33N

ingu

naTo

ulou

seFr

ança

Alq

uería

del

Con

de32

Vic

ente

Ens

eñat

Col

omv

3s

Sólle

r6

mN

ingu

naTo

ulou

seFr

ança

Alq

uería

del

Con

de40

Jaim

e M

orel

l Ser

rav

26s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLy

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de48

José

Mag

rane

r Col

omv

50c

Sólle

r30

Traf

ican

te e

n fr

utos

Ver

dun

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

50M

igue

l Mag

rane

r Arb

ona

v37

cSó

ller

20Tr

afic

ante

en

frut

osTo

ulon

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

52Ba

rtolo

Col

om T

rías

v46

cSó

ller

46Tr

afic

ante

en

frut

osV

illar

eal

Espa

nya

Alq

uería

del

Con

de58

Mig

uel F

rau

Ense

ñat

v18

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Vill

aFr

ança

Alq

uería

del

Con

de66

Fran

cisc

o Fr

onte

ra M

irv

42c

Sólle

r42

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de66

Vic

ente

Fro

nter

a A

lcov

erv

13s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaSe

cció

n 4ª

- H

ospi

cio

Viv

es9

Barto

lom

é G

amun

dí A

rbon

av

59c

Sólle

r59

Traf

ican

te e

n fr

utos

Nar

bonn

eFr

ança

Viv

es9

Barto

lom

é G

amun

dí M

ayol

v19

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Salé

rans

Fran

çaSe

rra

3Ju

an C

oll R

ulla

nv

16s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulou

seFr

ança

Serr

a3

Barto

lom

é C

oll R

ulla

nv

14s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulou

seFr

ança

Serr

a11

Mig

uel B

erna

t Fer

rer

v16

sSó

ller

16Tr

afic

ante

en

frut

osSè

teFr

ança

Serr

a11

Fran

cisc

o Be

rnat

Fer

rer

v14

sSó

ller

14Tr

afic

ante

en

frut

osSè

teFr

ança

Palo

u17

Dam

ián

Can

als M

orel

lv

23s

Sólle

r17

Traf

ican

teSè

teFr

ança

Serr

a24

Am

ador

Est

ades

Alb

ertí

v20

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oSe

rra

22Ju

an P

lana

s Vila

v22

sSó

ller

22D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

onFr

ança

Serr

a20

Pedr

o A

nton

io A

lcov

er F

errá

v35

cSó

ller

20C

omer

cian

te d

e co

mes

tible

sLa

res

Puer

to R

ico

Serr

a20

Ant

onio

Alc

over

Fer

ráv

30c

Sólle

r15

Com

erci

ante

de

com

estib

les

Lare

sPu

erto

Ric

oSe

rra

20Ju

an A

lcov

er F

errá

v26

sSó

ller

17C

omer

cian

te d

e co

mes

tible

sTo

ulon

Fran

çaSe

rra

20Jo

sé A

lcov

er F

errá

v24

sSó

ller

?C

omer

cian

te d

e co

mes

tible

sLa

res

Puer

to R

ico

Serr

a20

Barto

lom

é A

lcov

er F

errá

v21

sSó

ller

?C

omer

cian

te d

e co

mes

tible

sLa

res

Puer

to R

ico

Vic

toria

21Ju

an C

asas

nova

s Miró

v59

cSó

ller

59C

omer

cian

te e

n na

ranj

asA

lcira

Espa

nya

Vic

toria

21Pe

dro

Ano

nio

Cas

asno

vas A

rbon

av

30s

Sólle

r17

Com

erci

ante

en

frut

osPo

nce

Puer

to R

ico

Vic

toria

21G

uille

rmo

Cas

asno

vas A

rbon

av

27s

Sólle

r17

Com

erci

ante

en

frut

osPo

nce

Puer

to R

ico

Palo

u11

Mar

garit

a Fr

onte

ra B

erna

th

17s

Sólle

r17

Nin

guna

Nan

tes

Fran

çaLu

na7

Joaq

uín

Borr

ás P

asto

rv

15s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oLu

na27

Jaim

e V

alls

Cor

tés

v28

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oLu

na31

Nic

olás

Pom

ar F

orte

zav

47c

Sólle

r40

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Luna

33Fr

anci

sco

Forte

za B

onní

nv

19s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaBà

litx

12Ja

ime

Can

als F

rau

v21

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Lyon

Fran

çaBà

litx

12D

amiá

n C

anal

s Fra

uv

15s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLy

onFr

ança

Bàlit

x4

Gab

riel S

ampo

l Ros

selló

v23

sSó

ller

1Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

ça

Page 11: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

280 281

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAV

icto

ria4

Pedr

o A

nton

io B

usqu

ets N

adal

v17

sFo

rnal

utx

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cam

ino

del p

ont d

els A

ses

Joaq

uín

Past

or A

rbon

av

25s

Sólle

r25

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

astre

sFr

ança

Cam

ino

del p

ont d

els A

ses

Nic

olás

Oliv

er C

olom

v16

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

onFr

ança

Vic

toria

54b

Cris

tóba

l Rip

oll F

erre

rv

22s

Sólle

r22

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

ham

béry

Fran

çaV

icto

ria54

bJu

an R

ipol

l Fer

rer

v25

sSó

ller

25D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cha

mbé

ryFr

ança

Vic

toria

52b

Ant

onio

Juan

Mor

ell T

imon

erv

28c

Sólle

r28

Traf

ican

teA

gde

Fran

çaV

icto

ria38

Barto

lom

é C

anal

s Vid

alv

28s

Sólle

r28

Car

pint

ero

Mar

seill

eFr

ança

Vic

toria

38A

nton

io C

anal

s Vid

alv

24s

Sólle

r24

Car

pint

ero

Mar

seill

eFr

ança

Bàlit

x3

Pedr

o A

nton

io R

ipol

l Vid

alv

20s

Sólle

r9

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

ayag

üez

Puer

to R

ico

Bàlit

x5

Pabl

o O

zona

s Bus

quet

sv

22s

Sólle

r22

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaBà

litx

5Ju

an O

zona

s Bus

quet

sv

17s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oA

vign

onFr

ança

Cam

ino

del p

ont d

els A

ses

41M

igue

l Ens

eñat

Col

omv

19s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Cam

ino

del p

ont d

els A

ses

43Ba

rtolo

Segu

í Cas

tañe

rv

26s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oV

alen

ceFr

ança

Cam

ino

del p

ont d

els A

ses

43D

amiá

n Se

guí C

asta

ñer

v24

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Val

ence

Fran

çaC

amin

o de

l pon

t del

s Ase

s45

Juan

Cas

tañe

r Cas

tañe

rv

21s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

ante

sFr

ança

Cam

ino

del p

ont d

els A

ses

45M

igue

l Cas

tañe

r Cas

tañe

rv

18s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

ante

sFr

ança

Luna

57A

nton

io O

liver

Bal

lest

erv

17s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSa

int E

tienn

eFr

ança

Luna

57Ja

ime

Oliv

er B

alle

ster

v13

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lyon

Fran

çaLu

na61

Dam

ián

May

ol F

rau

v28

sSó

ller

28C

arre

tero

Porr

eres

Espa

nya

Luna

61Te

resa

May

ol F

rau

h22

sSó

ller

22O

cupa

ción

dom

éstic

aPo

rrer

esEs

pany

aLu

na69

Pedr

o A

nton

io C

asas

nova

s Pas

tor

v24

sSó

ller

17C

omer

cian

te d

e fr

utos

Alc

iraEs

pany

aLu

na69

Jaim

e C

asas

nova

s Pas

tor

v17

sSó

ller

15C

omer

cian

te e

n fr

utos

Alc

iraEs

pany

aLu

na83

Ant

onio

Cas

tañe

r Ang

lada

v50

cSó

ller

20C

omer

cian

te e

n ca

féY

auco

Puer

to R

ico

Luna

85Si

món

Ozo

nas V

allé

sv

19s

Sólle

r14

Com

erci

ante

en

frut

osN

ueva

Yor

kEE

UU

Luna

87Fr

anci

sco

Arb

ona

Arb

ona

v19

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bar-

le-D

ucFr

ança

Luna

91M

igue

l Agu

iló F

orte

zav

19s

Sólle

r14

Com

erci

ante

en

frut

osTa

basc

oM

éxic

oLu

naPe

dro

Juan

Pon

s Col

lv

24s

Sólle

r18

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Luna

José

Pon

s San

tand

reu

v30

sSó

ller

30A

lbañ

il?

Fran

çaLu

naC

atal

ina

Pons

San

tand

reu

h24

sSó

ller

24Sa

stre

Palm

aEs

pany

aLu

naM

igue

l Pon

s San

tand

reu

v21

sSó

ller

21Tr

afic

ante

en

frut

os?

Fran

çaLu

naJo

sé R

osse

lló V

idal

v25

sFe

lani

tx2

Zapa

tero

Mar

seill

eFr

ança

Luna

Barto

lom

é Ro

ssel

ló V

idal

v22

sFe

lani

tx2

Zapa

tero

Mar

seill

eFr

ança

Luna

Bern

ardo

Arb

ona

Sast

rev

27c

Sólle

r20

Traf

ican

te e

n fr

utos

Nan

tes

Fran

çaLu

naPe

dro

Juan

Ber

nat M

oran

tav

40c

Sólle

r40

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Luna

Barto

lom

é C

oll M

ique

lv

40c

Sólle

r40

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

onFr

ança

Luna

99A

nton

io M

agra

ner B

erio

v20

sSó

ller

10C

omer

cian

te e

n fr

utos

Utu

ado

Puer

to R

ico

Luna

99Fr

anci

sco

Mag

rane

r Ber

iov

19s

Sólle

r16

Com

erci

ante

en

frut

osA

djun

tas

Puer

to R

ico

Luna

99Ja

ime

Mag

rane

r Ber

iov

15s

Sólle

r12

Com

erci

ante

en

frut

os?

Fran

çaLu

na10

3A

nton

io O

liver

Fro

nter

av

15s

Sólle

r15

Com

erci

ante

en

frut

osC

astre

sFr

ança

Luna

109

Mig

uel R

ipol

l Mag

rane

rv

35c

Sólle

r27

Com

erci

ante

en

frut

osLy

onFr

ança

Luna

109

Juan

Pon

s Ozo

nas

v12

sSó

ller

10V

a a

la e

scue

laC

ham

béry

Fran

çaA

lmas

1A

nton

io C

oll M

iróv

20s

Sólle

r16

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaA

lmas

16A

nton

io E

star

ás G

alla

rdv

68c

Sólle

r40

Jorn

aler

oSè

teFr

ança

Alm

as16

Ant

onio

Est

arás

Col

lv

30s

Sólle

r30

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oA

lmas

6bBa

rtolo

Mor

ell C

unill

v42

sSó

ller

32Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaA

lmas

4A

nton

io C

oll M

ique

lv

25s

Sólle

r20

Zapa

tero

Mar

seill

eFr

ança

Alm

as4

Pedr

o Ju

an C

oll M

ique

lv

24s

Sólle

r19

Zapa

tero

Mar

seill

eFr

ança

Alm

as4

José

Col

l Miq

uel

v22

sSó

ller

18Za

pate

roM

arse

ille

Fran

çaA

lmas

4M

aría

Col

l Miq

uel

h20

sSó

ller

16Jo

rnal

ero

Mar

seill

eFr

ança

Alm

as4

Cat

alin

a C

oll M

ique

lh

17s

Sólle

r14

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Alm

as4

Barto

lom

é C

oll M

ique

lv

13s

Sólle

r13

Traf

ican

te e

n fr

utos

Sète

Fran

çaA

lmas

2M

igue

l Mor

ell C

unill

v40

cSó

ller

36Tr

afic

ante

en

vino

sM

arse

ille

Fran

çaLu

na11

9M

artín

Col

l Mor

ell

v30

sSó

ller

26Tr

afic

ante

en

frut

osTo

ulon

Fran

çaLu

na12

3A

nton

io P

ons M

orel

lv

35s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

baca

lao

Taba

sco

Méx

ico

Luna

127

José

Pon

s Oliv

erv

17s

Sólle

r14

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Luna

131

Ant

onio

Ber

nat F

errá

v50

cSó

ller

40Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLu

na13

7Be

rnar

do C

asta

ñer A

lcov

erv

23s

Sólle

r17

Traf

ican

te e

n fr

utos

Bézi

ers

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

5A

nton

io M

ayol

Fra

uv

22s

Sólle

r22

Dep

endi

ente

de

com

erci

oRo

uen

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

9Fr

anci

sco

Arb

ona

Can

als

v17

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de13

Ant

onio

Vic

ens M

agra

ner

v24

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oA

lque

ría d

el C

onde

13Ju

an V

icen

s Mag

rane

rv

15s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

aen

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

15A

nton

io C

anal

s Pas

tor

v26

sSó

ller

26D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Taba

sco

Méx

ico

Alq

uería

del

Con

de17

Barto

lom

é A

ndre

u A

drov

erv

13s

Fela

nitx

2D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de21

Bern

ardo

Rey

nés A

lber

tív

23s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

érid

aM

éxic

oA

lque

ría d

el C

onde

27Fr

anci

sca

Serr

a A

lber

tíh

30s

Sólle

r30

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de27

José

Ser

ra A

lber

tív

20s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

29Jo

sé C

olom

Gom

ilav

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oA

vign

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de29

Gab

riel C

olom

Gom

ilav

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oA

vign

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de33

bBa

rtolo

Bern

at M

agra

ner

v26

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Roue

nFr

ança

Alq

uería

del

Con

de33

bJu

an B

erna

t Mag

rane

rv

20s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oRo

uen

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

33b

Ant

onio

Juan

Ber

nat M

agra

ner

v15

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Taba

sco

Méx

ico

Alq

uería

del

Con

de35

Fran

cisc

o O

liver

Fer

rer

v20

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Dig

na

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

39Be

rnar

do C

olom

Bar

celó

v45

sSó

ller

19C

omer

cian

te e

n fr

utos

Toul

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de39

Vic

ente

Col

om C

olom

v19

sSó

ller

14C

omer

cian

te e

n fr

utos

Toul

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

de39

bFr

anci

sco

Serr

a En

seña

tv

46c

Sólle

r46

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

51G

uille

rmo

Arb

ona

Can

als

v27

sSó

ller

27D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oA

lque

ría d

el C

onde

51Ja

cint

o A

rbon

a V

icen

sv

25s

Sólle

r25

Dep

endi

ente

de

com

erci

oPo

nce

Puer

to R

ico

Alq

uería

del

Con

de51

Barto

lom

é A

rbon

a V

icen

s v

23s

Sólle

r23

Dep

endi

ente

de

com

erci

oPo

nce

Puer

to R

ico

Alq

uería

del

Con

de53

Ant

onio

Fro

nter

a C

oll

v26

sSó

ller

26D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

de53

Cat

alin

a Fr

onte

ra C

oll

h18

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Page 12: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

282 283

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAA

lque

ría d

el C

onde

57Jo

sé M

orel

l May

olv

39c

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osV

ergè

zeFr

ança

Alq

uería

del

Con

de59

Jaim

e M

orel

l May

olv

28s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSa

int-M

iche

lFr

ança

Alq

uería

del

Con

de61

Seba

stiá

n C

alde

ntey

Ram

ónv

24s

Man

acor

5Jo

rnal

ero

Cub

aC

uba

Alq

uería

del

Con

de63

Jaim

e En

seña

t Joy

v24

sSó

ller

24D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Troy

esFr

ança

Alq

uería

del

Con

de67

Ant

onio

Riu

tort

Borr

ásv

35s

Sólle

r19

Com

erci

ante

en

café

Adj

unta

sPu

erto

Ric

oA

lque

ría d

el C

onde

73Ja

ime

Oliv

er R

ipol

lv

50c

Sólle

r50

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBe

lfort

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

73Ju

an O

liver

Ver

tv

13s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBe

lfort

Fran

çaSe

cció

n 5ª

- A

lque

ria

Puig

den

Ram

isJu

an A

lem

any

Fron

tera

v16

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Puig

den

Ram

isC

atal

ina

Ferr

er F

erre

rh

24s

Sólle

r20

Nin

guna

La R

oche

lleFr

ança

Puig

den

Ram

isC

ristó

bal F

erre

r Fer

rer

v21

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

La R

oche

lleFr

ança

Puig

den

Ram

isG

uille

rmo

Mar

ín B

erna

tv

18s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBo

rdea

uxFr

ança

Puig

den

Ram

isJa

ime

Mun

tane

r May

olv

40c

Sólle

r30

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Puig

den

Ram

isBe

nito

Miró

May

olv

23s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSè

teFr

ança

La T

eule

raA

nton

io C

asas

nova

s Pas

tor

v13

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Nan

tes

Fran

çaLa

Teu

lera

Jaci

nto

Barc

eló

Vic

ens

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Nan

tes

Fran

çaLa

Teu

lera

Cat

alin

a Es

tade

s Cas

tañe

rh

73v

Sólle

r73

Nin

guna

Palm

aEs

pany

aC

an L

lore

nçPe

dro

Juan

Rul

lan

Rulla

nv

21s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

May

agüe

zPu

erto

Ric

oC

an L

lore

nçJu

an R

ulla

n Ru

llan

v16

sSó

ller

15D

epen

dien

teC

arca

sson

neFr

ança

Can

Llo

renç

Jaim

e C

olom

Miró

v19

sSó

ller

13D

epen

dien

teY

auco

Puer

to R

ico

Tanq

ues d

en F

ront

era

Joaq

uín

Borr

ás B

arce

lóv

21s

Fela

nitx

7D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

ouse

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aBa

rtolo

Rulla

n O

liver

v29

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lille

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aM

ateo

Bau

zá B

isba

lv

38c

Forn

alut

x24

Traf

ican

te e

n fr

utos

Chi

non

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aFr

anci

sco

Cas

tañe

r Rey

nés

v14

sSó

ller

13D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

onFr

ança

Tanq

ues d

en F

ront

era

Jorg

e A

rbon

a Bu

sque

tsv

25s

Forn

alut

x16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aA

gust

ín F

erná

ndez

Arb

ona

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Sérig

nan

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aJa

ime

Fern

ánde

z A

rbon

av

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aIg

naci

o A

lcov

er M

unta

ner

v59

cSó

ller

43Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aPa

blo

Nog

uera

Mar

qués

v20

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oTa

nque

s den

Fro

nter

aJa

ime

Cas

tañe

r Arb

ona

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

ouse

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aBa

rtolo

Cas

tañe

r Arb

ona

v15

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

ouse

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aJu

an C

asta

ñer A

rbon

av

11s

Sólle

r10

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

arbo

nne

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aJa

ime

Borr

ás S

erra

v17

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ang

oulè

me

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aV

icen

te M

ayol

Oliv

erv

41c

Sólle

r32

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mire

poix

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aPe

dro

Ant

onio

Mun

tane

r Oliv

erv

34c

Sólle

r29

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaTa

nque

s den

Fro

nter

aD

amiá

n Ru

llan

Frau

v37

cSó

ller

31Tr

afic

ante

Toul

onFr

ança

Tanq

ues d

en F

ront

era

Mig

uel P

izá

Ferr

erv

22s

Sólle

r22

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLy

onFr

ança

Tanq

ues d

en F

ront

era

Lore

nzo

Bauz

á Ru

llan

v24

sSó

ller

18Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Tanq

ues d

en F

ront

era

Dam

ián

Bauz

á Ru

llan

v20

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Can

Car

olJo

sé S

erra

Aul

etv

66v

Sólle

r66

Prop

ieta

rioPa

lma

Espa

nya

Can

Car

olA

ndré

s Arb

ona

Arb

ona

v15

sSó

ller

13D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Can

Cap

óIs

abel

Mª P

alou

Rot

ger

h14

sSó

ller

14N

ingu

naN

ante

sFr

ança

Can

Cap

óJu

an G

omila

Col

omv

25s

Sólle

r21

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBo

rdea

uxFr

ança

Cas

Mañ

oBa

rtolo

Col

om C

resp

ív

20s

Sólle

r18

Her

rero

Palm

aEs

pany

aC

as M

año

Ram

on C

olom

Cre

spí

v14

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cas

Mañ

oJu

an C

olom

Cre

spí

v12

sSó

ller

10D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lim

oges

Fran

çaC

elle

rA

nton

io C

olom

Vic

ens

v42

cSó

ller

35Tr

afic

ante

en

frut

osC

arca

sson

neFr

ança

Cel

ler

Ant

onio

Col

om P

orta

v19

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lim

oges

Fran

çaC

elle

rM

ateo

Col

om C

anal

sv

21s

Sólle

r20

Relig

ioso

agu

stin

oLa

Vid

(Bur

gos)

Espa

nya

Cel

ler

Ant

onio

Col

om C

anal

sv

17s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBé

zier

sFr

ança

Cel

ler

Pedr

o Ju

an C

olom

Can

als

v15

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaC

elle

rA

mad

or A

lcov

er F

erre

rv

27s

Sólle

r21

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

iale

sPu

erto

Ric

oC

elle

rA

mad

or A

lcov

er N

ogue

rav

23s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBé

zier

sFr

ança

Cel

ler

Ant

onio

Col

om S

oto

v16

sLa

res

?D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lare

sPu

erto

Ric

oC

elle

rJo

sé P

izá

Mag

rane

rv

21s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

basc

oM

éxic

oC

elle

rA

nton

io L

lull

Mar

qués

v52

cSó

ller

52M

arin

ero

Val

enci

aEs

pany

aC

elle

rJa

ime

Rulla

n M

irv

29s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulou

seFr

ança

Cel

ler

Seba

stiá

n Ru

llan

Mir

v26

sSó

ller

26D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

?Pu

erto

Ric

oC

elle

rBa

rtolo

Rulla

n M

irv

25s

Sólle

r22

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulou

seFr

ança

Cel

ler

Gab

riel C

oll M

ayol

v24

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cel

ler

Pedr

o Ju

an G

alla

rt Se

rver

av

43c

Sólle

r32

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

ouse

Fran

çaC

elle

rC

atal

ina

Reyn

és C

olom

h35

cSó

ller

29N

ingu

naTo

ulou

seFr

ança

Cel

ler

Pedr

o A

nton

io M

ayol

Col

lv

23s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

elle

rBa

rtolo

Tría

s Col

omv

34c

Sólle

r25

Mar

iner

oBo

rdea

uxFr

ança

Cel

ler

Mag

dale

na M

ayol

May

olh

32c

Sólle

r28

Nin

guna

Bord

eaux

Fran

çaC

elle

rD

amiá

n A

rbon

a C

asta

ñer

v26

sSó

ller

20Tr

afic

ante

en

frut

osC

astre

sFr

ança

Cel

ler

Mig

uel V

allc

aner

as M

ascó

v22

sLa

Pue

bla

7Tr

afic

ante

en

frut

osC

lerm

ont-F

erra

ndFr

ança

Cel

ler

Juan

Val

lcan

eras

Mas

cóv

19s

La P

uebl

a7

Traf

ican

te e

n fr

utos

Cle

rmon

t-Fer

rand

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

Juan

Col

l Bal

lest

erv

38c

Sólle

r34

Alb

añil

Dijo

nFr

ança

Alq

uería

del

Con

deA

nton

io M

orel

l Col

omv

18s

Sólle

r15

Alb

añil

Toul

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

deJo

sé C

olom

Mor

ell

v29

cSó

ller

25C

ante

roSa

int-E

tienn

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

deA

nton

io P

lana

s Rot

ger

v60

cSó

ller

52A

gric

ulto

rV

alen

ceFr

ança

Alq

uería

del

Con

deJo

sé V

icen

s Col

omv

31c

Forn

alut

x3

Traf

ican

te e

n fr

utos

Nic

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

deSi

món

Col

om B

isba

lv

19s

Sólle

r13

Jorn

aler

oM

ous

Bélg

ica

Alq

uería

del

Con

deBa

rtolo

Esta

des M

ayol

v61

cSó

ller

52Te

jedo

rTo

ulon

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

Vic

ente

Ens

eñat

Gar

cía

v32

sSó

ller

25Tr

afic

ante

en

frut

osTo

ulou

seFr

ança

Torr

entó

de

can

Cre

ueta

Juan

May

ol M

orel

lv

28s

Sólle

r24

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Torr

entó

de

can

Cre

ueta

Joaq

uín

Joy

May

olv

36c

Sólle

r32

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

ouse

Fran

çaTo

rren

tó d

e ca

n C

reue

taFr

anci

sco

Nog

uera

Can

als

v36

cSó

ller

36Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaTo

rren

tó d

e ca

n C

reue

taJo

sé M

arqu

és C

anal

sv

29s

Sólle

r24

Traf

ican

te e

n fr

utos

Lyon

Fran

ça

Page 13: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

284 285

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAA

lque

ría d

el C

onde

Pedr

o Be

nito

Viv

es O

zona

sv

36c

Sólle

r27

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

onFr

ança

Alq

uería

del

Con

deFr

anci

sco

Arb

ona

Oliv

erv

20s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTr

oyes

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

Ant

onio

Ser

ra R

ipol

lv

34c

Sólle

r25

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

deBa

rtolo

Fron

tera

Mir

v45

cSó

ller

40Tr

afic

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

José

May

ol B

erna

tv

30s

Sólle

r22

Dep

endi

ente

de

com

erci

oPo

nce

Puer

to R

ico

Alq

uería

del

Con

deJo

sé C

oll O

liver

v30

cSó

ller

25Tr

afic

ante

en

frut

osFe

rmin

iFr

ança

Alq

uería

del

Con

deM

igue

l Ber

nat C

olom

v17

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bar-

le-D

ucFr

ança

Alq

uería

del

Con

deD

amiá

n Be

nnas

sar J

oyv

24s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

ever

sFr

ança

Alq

uería

del

Con

deJu

an M

ayol

Dey

áv

27s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulon

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

Ant

onio

Mag

rane

r Arb

ona

v32

sSó

ller

26Tr

afic

ante

en

frut

osRo

chef

ort

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

Gui

llerm

o M

orel

l Rey

nés

v41

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Sète

Fran

çaA

lque

ría d

el C

onde

Ant

onio

Mor

ell C

olom

v26

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Nar

bonn

eFr

ança

Alq

uería

del

Con

deBa

rtolo

Mor

ell C

olom

v23

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Tara

scon

Fran

çaSe

cció

n 6ª

- B

inia

raix

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Dam

ián

Ferr

á M

orey

v25

sV

alld

emos

sa

3D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Pabl

o C

olom

Vid

alv

66s

Sólle

r51

Traf

ican

te e

n fr

utos

Tour

sFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Juan

Col

om C

anal

sv

28s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

astre

sFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Barto

lom

é Tr

ías E

nseñ

atv

32c

Sólle

r21

Com

erci

ante

en

frut

osSa

int-A

ffriq

ueFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Mar

ía D

eyá

Llab

rés

h25

cSó

ller

23N

ingu

naSa

int-A

ffriq

ueFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Vic

ente

Ens

eñat

Col

omv

20s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

oudo

nsFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Juan

Alb

ertí

Mor

ell

v26

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Tarb

esFr

ança

Trin

idad

36A

nton

io M

ayol

Pon

sv

36c

Forn

alut

x30

Traf

ican

teFe

rmin

iFr

ança

Trin

idad

36M

aría

Cas

asno

vas M

ayol

h30

cSó

ller

25N

ingu

naFe

rmin

iFr

ança

Salv

ador

13Ju

an L

labr

és C

olom

v27

sSó

ller

18C

omer

cian

te e

n fr

utos

Ferm

ini

Fran

çaSa

lvad

or13

Nic

olás

Lla

brés

Mor

ell

v21

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ferm

ini

Fran

çaSa

lvad

or11

Ant

onio

Sol

ivel

las C

ifre

v17

sSe

lva

5A

lbañ

il?

Fran

çaSa

n G

uille

rmo

16V

icen

te E

nseñ

at M

aran

erv

24s

Sólle

r24

Dep

endi

ente

Bézi

ers

Fran

çaSa

n G

uille

rmo

14Jo

sé R

eyné

s Rey

nés

v50

cFo

rnal

utx

40Tr

afic

ante

en

frut

osTr

oyes

Fran

çaSa

n G

uille

rmo

14Ju

an R

eyné

s Col

omv

13s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

Troy

esFr

ança

San

Gui

llerm

o12

Barto

lom

é A

rbon

a Bu

sque

tsv

41c

Forn

alut

x15

Traf

ican

teTo

ulon

Fran

çaSa

n G

uille

rmo

10Jo

sé C

olom

Mag

rane

rv

20s

Sólle

r16

Moz

o de

rest

aura

ntTo

ulon

Fran

çaSa

n G

uille

rmo

10A

nton

io C

olom

Mag

rane

rv

17s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Toul

onFr

ança

San

José

13C

ristó

bal C

olom

Lla

dóv

20s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTr

oyes

Fran

çaSa

n Jo

sé11

bJo

sé S

oler

Vic

ens

v19

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

ouse

Fran

çaSa

n Jo

sé5

Juan

Arb

ona

Fron

tera

v13

sSó

ller

13D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

onFr

ança

Sant

a C

atal

ina

4Ra

fael

May

ol F

errá

v31

sSó

ller

31D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaSa

nta

Cat

alin

a4

Barto

lom

é M

ayol

Fer

ráv

14s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Salv

ador

3Ba

rtolo

Mag

rane

r Col

omv

32s

Sólle

r21

Dep

endi

ente

Cha

mbé

ryFr

ança

Salv

ador

3Ra

fael

Mag

rane

r May

olv

24s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

Cha

mbé

ryFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Luca

s Est

ades

Vic

ens

v37

cSó

ller

25M

iner

oBo

rdea

uxFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Barto

lom

é Fr

onte

ra B

auzá

v25

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Ant

onio

Fro

nter

a Ba

uzá

v22

sSó

ller

15D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Pabl

o Fr

onte

ra B

auzá

v19

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Seba

stiá

n Fr

onte

ra B

auzá

v13

sSó

ller

13D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Fran

cisc

o A

rbon

a N

ogue

rav

54c

Sólle

r40

Traf

ican

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Fran

cisc

o A

rbon

a M

arqu

ésv

25s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaA

ldea

de

Bini

arai

xV

icen

te A

rbon

a M

arqu

ésv

21s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaA

ldea

de

Bini

arai

xJo

sé F

ront

era

Busq

uets

v23

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Jaim

e Fr

onte

ra B

usqu

ets

v21

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Fran

cisc

o Fr

onte

ra B

usqu

ets

v14

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Cos

me

Tim

oner

Col

omv

22s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaA

ldea

de

Bini

arai

xJo

sé T

imon

er C

olom

v14

sSó

ller

14D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Sète

Fran

çaA

ldea

de

Bini

arai

xA

nton

io Jo

y Jo

yv

21s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSa

int-E

tienn

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Jaim

e Jo

y Jo

yv

18s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

ham

béry

Fran

çaA

ldea

de

Bini

arai

xG

abrie

l Mag

rane

r Bor

rés

v28

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Ald

ea d

e Bi

niar

aix

Barto

lom

é M

agra

ner B

orrá

sv

23s

Sólle

r16

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaA

ldea

de

Bini

arai

xLo

renz

o M

agra

ner B

orrá

sv

26s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Lare

sPu

erto

Ric

oA

ldea

de

Bini

arai

xJa

ime

Mag

rane

r Bor

rás

v24

sSó

ller

14D

epen

dien

teLa

res

Puer

to R

ico

Cam

í del

Mur

tera

rBa

rtolo

Fron

tera

May

olv

19s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

Cha

mbé

ryFr

ança

Cam

í del

Mur

tera

rPe

dro

Ant

onio

Cas

asno

vas V

icen

sv

56v

Sólle

r40

Traf

ican

teSa

int-E

tienn

eFr

ança

Cam

í del

Mur

tera

rJo

sé C

asas

nova

s Bau

záv

22s

Sólle

r17

Traf

ican

teSa

int-E

tienn

eFr

ança

Cam

í del

Mur

tera

rJu

an C

asas

nova

s Bau

záv

20s

Sólle

r17

Traf

ican

teSa

int-E

tienn

eFr

ança

Cam

í del

Mur

tera

rJa

ime

Riba

s Mir

v21

sSó

ller

17D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaC

amí d

el M

urte

rar

Jaim

e C

olom

Mor

av

21s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Cam

í del

Mur

tera

rPe

dro

Juan

Col

om M

ora

v12

sSó

ller

12D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaC

amí d

e le

s Pla

nes

Pedr

o Ju

an B

erna

t Col

omv

23s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

Toul

onFr

ança

Cam

í de

les P

lane

sJu

ana

Mª O

liver

May

olh

30s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

Ang

oulê

me

Fran

çaC

amí d

e le

s Pla

nes

Juan

Est

ades

Alb

ertí

v39

cFo

rnal

utx

10Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cam

í de

les P

lane

sBa

rtolo

Esta

des M

ayol

v8

sSó

ller

7N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaC

amí d

e le

s Pla

nes

Cat

alin

a M

ª Est

ades

May

olh

4s

Sólle

r3

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Cam

í de

les P

lane

sFr

anci

sco

Bisb

al S

erra

v19

sSó

ller

16D

epen

dien

teLy

onFr

ança

Cam

í de

les P

lane

sJo

sé F

ront

era

Mir

v40

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Nar

bonn

eFr

ança

Cam

í de

les P

lane

sBa

rtolo

May

ol O

liver

v17

sSó

ller

16D

epen

dien

teN

îmes

Fran

çaC

amí d

e le

s Pla

nes

Ram

ón C

oll O

liver

v14

sSó

ller

13D

epen

dien

teN

îmes

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Pedr

o Ju

an M

artí

Oliv

erv

24s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Bézi

ers

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

And

rés M

artí

Oliv

erv

22s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

Bézi

ers

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Ant

onio

Mar

tí O

liver

v16

sSó

ller

15D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Barto

lom

é O

liver

Fro

nter

av

47c

Sólle

r35

Traf

ican

teBo

rdea

uxFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sM

aría

Vic

ens C

asta

ñer

h44

cSó

ller

40N

ingu

naBo

rdea

uxFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sA

nton

io T

omás

Sal

váv

34c

Lluc

maj

or10

Dep

endi

ente

Toul

onFr

ança

Page 14: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

286 287

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAC

aser

ío c

als P

aner

ers

Jaim

e N

ogue

ra S

erra

v23

sSó

ller

20D

epen

dien

teTo

ulou

seFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sPa

blo

Nog

uera

Ser

rav

19s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Toul

ouse

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Ant

onio

Nog

uera

Ser

rav

17s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Toul

ouse

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Juan

May

ol R

ipol

lv

36c

Sólle

r30

Traf

ican

teSa

int-E

tienn

eFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sBe

rnar

do C

oll R

eus

v27

cLl

oset

a4

Car

rete

roBé

zier

sFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sJo

aquí

n Tr

ías A

lcov

erv

30s

Sólle

r20

Traf

ican

teBé

zier

sFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sA

ndré

s Vid

al E

nseñ

atv

36c

Sólle

r30

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Juan

Mor

ell M

oran

tav

34c

Sólle

r20

Traf

ican

teSè

teFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sO

nofr

e V

idal

Ens

eñat

v29

sSó

ller

20D

epen

dien

teLy

onFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sM

aría

Rip

oll M

agra

ner

h30

sSó

ller

26N

ingu

naD

ijon

Fran

çaC

aser

ío c

als P

aner

ers

Seba

stiá

n D

arde

r Alb

ertí

v29

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Toul

onFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sJo

sé R

ipol

l Nad

alv

20s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Cha

mbé

ryFr

ança

Cas

erío

cal

s Pan

erer

sJo

sé R

ipol

l Rip

oll

v22

sSó

ller

18Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Les F

onte

nelle

sD

amiá

n C

oll M

ayol

v26

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Con

dom

Fran

çaLe

s Fon

tene

lles

Ant

onio

Col

l May

olv

24s

Sólle

r21

Dep

endi

ente

Tarb

esFr

ança

Les F

onte

nelle

sBa

rtolo

Mas

Tot

xov

17s

Palm

a4

Dep

endi

ente

Nîm

esFr

ança

Cal

s Pan

erer

sG

uille

rmo

Pons

Fer

rer

v42

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cal

s Pan

erer

sA

nton

io P

ons F

erre

rv

16c

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Cal

s Pan

erer

sFr

anci

sco

Arb

ona

Riut

ort

v18

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Age

nFr

ança

Les F

onte

nelle

sJu

an B

autis

ta B

isba

l Alb

ertí

v29

cSó

ller

20Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Les F

onte

nelle

sPe

dro

Luca

s Vic

ens F

erre

rv

14s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Troy

esFr

ança

Les F

onte

nelle

sJu

an A

rbon

a V

icen

sv

20s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

Cas

tres

Fran

çaLe

s Fon

tene

lles

Jaim

e A

rbon

a V

icen

sv

17s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Cas

tres

Fran

çaLe

s Fon

tene

lles

Fran

cisc

o A

rbon

a V

icen

sv

14s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

Cas

tres

Fran

çaEl

Mur

tera

rG

uille

rmo

Segu

í Ber

nat

v39

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Alb

iFr

ança

El M

urte

rar

Salv

ador

Cas

tañe

r Rey

nés

v14

sSó

ller

12D

epen

dien

teLé

zign

anFr

ança

El M

urte

rar

Juan

Ant

onio

Ber

nat A

lem

any

v19

sSó

ller

16D

epen

dien

teN

ever

sFr

ança

El M

urte

rar

Gas

par B

erna

t Ale

man

yv

14s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

Séza

nne

Fran

çaEl

Mur

tera

rJo

sé B

erna

t Vic

ens

v26

sSó

ller

18D

epen

dien

teC

arm

aux

Fran

çaEl

Mur

tera

rA

nton

io B

erna

t Vic

ens

v19

sSó

ller

18D

epen

dien

teC

ham

béry

Fran

çaEl

Mur

tera

rJu

an B

erna

t Vic

ens

v16

sSó

ller

14D

epen

dien

teLy

onFr

ança

El M

urte

rar

Agu

stín

Lop

ateg

ui C

olom

v22

sSó

ller

17D

epen

dien

teBé

zier

sFr

ança

El M

urte

rar

Juan

Lop

ateg

ui C

olom

v20

sSó

ller

16D

epen

dien

teN

ever

sFr

ança

Les F

onte

nelle

sA

nton

io R

ulla

n A

rbon

av

24s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Les F

onte

nelle

sA

ndré

s Rul

lan

Arb

ona

v21

sSó

ller

16D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaLe

s Fon

tene

lles

Barto

lom

é Ru

llan

Arb

ona

v21

sSó

ller

16D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaLe

s Fon

tene

lles

Pabl

o O

liver

Fer

rer

v10

sSó

ller

10D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cha

lon

Fran

çaLe

s Fon

tene

lles

Juan

Oliv

er F

erre

rv

23s

Sólle

r15

Dep

endi

entg

eC

arca

sson

neFr

ança

Les F

onte

nelle

sM

igue

l Oliv

er F

erre

rv

15s

Sólle

r12

Dep

endi

ente

Mire

poix

Fran

çaC

amp

den

May

olFr

anci

sco

Oliv

er C

oll

v26

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Sète

Fran

ça

Cam

p de

n M

ayol

Jaim

e Se

rra

Dey

áv

23s

Sólle

r18

Traf

ican

teBo

rdea

uxFr

ança

Cam

p de

n M

ayol

Juan

Ser

ra N

ogue

rav

23s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBo

rdea

uxFr

ança

Cam

p de

n M

ayol

Pabl

o Se

rra

Nog

uera

v20

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaC

amp

den

May

olJu

an S

erra

Bis

bal

v25

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaC

amp

den

May

olJa

ime

Serr

a Bi

sbal

v20

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

onFr

ança

Cam

p de

n M

ayol

Ant

onio

Ser

ra B

isba

lv

18s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTo

ulon

Fran

çaC

amp

den

May

olM

aría

Ser

ra B

isba

lh

14s

Sólle

r13

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Cam

p de

n M

ayol

Pedr

o Ju

an P

asto

r Bis

bal

v37

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Bord

eaux

Fran

çaLe

s Mar

jade

sBe

rnar

do G

amun

dí C

oll

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

teBo

rdea

uxFr

ança

Les M

arja

des

Pedr

o A

nton

io C

oll O

liver

v28

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oLe

s Mar

jade

sFr

anci

sco

Col

l Oliv

erv

25s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

de

com

erci

oPo

nce

Puer

to R

ico

Les M

arja

des

Barto

lom

é C

oll O

liver

v22

sSó

ller

19Za

pate

roLa

Hab

ana

Cub

aLe

s Mar

jade

sA

ndré

s Col

l Oliv

erv

14s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

Hab

ana

Cub

aLe

s Mar

jade

sFr

anci

sco

Oliv

er F

erre

rv

39s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLe

s Mar

jade

sJo

rge

Oliv

er F

erre

rv

21s

Sólle

r18

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaLe

s Mar

jade

sPa

blo

Oliv

er F

erre

rv

24s

Sólle

r19

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaLe

s Mar

jade

sFr

anci

sco

Bisb

al C

anal

sv

36s

Sólle

r30

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

ever

sFr

ança

Les M

arja

des

Jaim

e O

liver

Oliv

erv

25s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oSè

teFr

ança

Les M

arja

des

Jaim

e Bi

sbal

Oliv

erv

23s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaBi

niba

ssí

Juan

Mor

ell M

irv

28s

Sólle

r21

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBr

est

Fran

çaBi

niba

ssí

Juan

May

ol O

liver

v26

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

ouse

Fran

çaBi

niba

ssí

Ant

onio

May

ol O

liver

v20

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Vill

efra

nche

Fran

çaBi

niba

ssí

Mig

uel F

ront

era

Esca

les

v19

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Bini

bass

íM

ateo

Fro

nter

a Es

cale

sv

12s

Sólle

r11

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

arca

sson

neFr

ança

Bini

bass

íJo

sé B

erna

t Piz

áv

33c

Sólle

r27

Dep

endi

ente

Lyon

Fran

çaBi

niba

ssí

Ram

ón C

olom

Ber

nat

v30

cSó

ller

25D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaBi

niba

ssí

Pedr

o Ju

an C

oll O

liver

v29

sSó

ller

22D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Nîm

esFr

ança

Bini

bass

íFr

anci

sco

Col

l Oliv

erv

25s

Sólle

r19

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

ontp

ellie

rFr

ança

Bini

bass

íJa

ime

Col

l Oliv

erv

23s

Sólle

r21

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

rasc

onFr

ança

Cos

ta d

en F

lass

ada

Lore

nzo

Col

om M

orel

lv

25s

Sólle

r20

Traf

ican

teRo

chef

ort

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aD

amiá

n C

olom

Mor

ell

v21

sSó

ller

18D

epen

dien

teRo

chef

ort

Fran

çaEl

Pra

tJu

an C

asta

ñer M

ayol

v22

sSó

ller

20D

epen

dien

teM

onté

limar

Fran

çaLe

s Arg

iles

Dam

ián

Fulla

na C

asta

ñer

v23

sSó

ller

17Tr

afic

ante

Troy

esFr

ança

Cos

ta d

en F

lass

ada

Ant

onio

Mor

ell C

asta

ñer

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cos

ta d

en F

lass

ada

Pabl

o M

orel

l Cas

tañe

rv

14s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

astre

sFr

ança

Cos

ta d

en F

lass

ada

Fran

cisc

o C

asta

ñer C

asta

ñer

v34

cSó

ller

27Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cos

ta d

en F

lass

ada

Dam

ián

May

ol P

uig

v28

sSó

ller

21D

epen

dien

teBo

rdea

uxFr

ança

Cos

ta d

en F

lass

ada

Juan

May

ol P

uig

v26

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Bord

eaux

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aBa

rtolo

May

ol P

uig

v20

sSó

ller

17D

epen

dien

teBo

rdea

uxFr

ança

Secc

ión

7ª -

Puer

to

Page 15: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

288 289

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaJu

an R

ulla

n Ro

tger

v19

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Cas

tres

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaJa

ime

Col

om G

amun

dív

27s

Sólle

r27

Traf

ican

teBo

rdea

uxFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Barto

lom

é C

alaf

at M

orel

lv

22s

Sólle

r17

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaJa

ime

Cal

afat

Mor

ell

v18

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Nîm

esFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Gab

riel C

alaf

at M

orel

lv

15s

Sólle

r14

Traf

ican

teN

îmes

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaD

amiá

n C

anal

s Fra

uv

22s

Sólle

r16

Traf

ican

teTo

ulou

seFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Rafa

el B

auzá

Mor

ell

v13

sSó

ller

13Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Cat

alin

a C

olom

Col

lh

47c

Sólle

r47

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Am

ador

Cas

tañe

r Col

omv

19s

Sólle

r19

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaM

aría

Cas

tañe

r Col

omh

16s

Sólle

r16

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Mig

uel O

liver

Rul

lan

v28

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Toul

ouse

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaM

ateo

Pon

s Cas

tañe

rv

15s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Lare

sPu

erto

Ric

oC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaM

igue

l Pon

s Cas

tañe

rv

13s

Sólle

r13

Traf

ican

teC

ham

béry

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaA

nton

ia S

oler

Mor

eyh

26s

Sólle

r26

Cria

daPa

lma

Espa

nya

Cas

erío

de

la V

illal

onga

José

Sol

er M

orey

v24

sSó

ller

16D

epen

dien

teY

auco

Puer

to R

ico

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Ant

onio

Sol

er M

orey

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

teLa

res

Puer

to R

ico

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Jaim

e So

ler M

orey

v16

sSó

ller

15D

epen

dien

teLa

res

Puer

to R

ico

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Ant

onio

Rul

lan

Oliv

erv

20s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Lare

sPu

erto

Ric

oC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaG

uille

rmo

Rulla

n O

liver

v18

sSó

ller

15D

epen

dien

teLa

res

Puer

to R

ico

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Gab

riel R

ulla

n O

liver

v16

sSó

ller

15D

epen

dien

teLa

res

Puer

to R

ico

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Pedr

o A

nton

io A

lcov

er M

orel

lv

28s

Sólle

r28

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaA

nton

io Q

uetg

las E

star

ella

sv

33s

Sólle

r25

Dep

endi

ente

Sète

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaJu

an Q

uetg

las E

star

ella

sv

22s

Sólle

r18

Traf

ican

teSè

teFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Gui

llerm

o Po

ns M

orey

v48

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Nîm

esFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Pabl

o Po

ns C

asta

ñer

v17

sSó

ller

15D

epen

dien

teN

îmes

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaJu

an V

icen

s May

olv

17s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Ant

onio

May

ol B

erna

tv

20s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Cas

tres

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaC

ristó

bal M

ayol

Ber

nat

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

teC

astre

sFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Dam

ián

May

ol P

ons

v58

sSó

ller

40Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Jaim

e M

ayol

Oliv

erv

47c

Sólle

r30

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaG

abrie

l May

ol C

resp

ív

14s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Ant

onio

May

ol M

ayol

v70

sSó

ller

70N

ingu

naPa

lma

Espa

nya

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Barto

lom

é C

asas

nova

s Col

omet

v23

sSó

ller

20D

epen

dien

teLy

onFr

ança

Cas

erío

de

la A

beur

ada

Barto

lom

é C

asas

nova

s Cas

tañe

rv

46s

Sólle

r30

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

e la

Abe

urad

aPe

dro

Luca

s Oliv

er O

liver

v50

cSó

ller

30Tr

afic

ante

Bézi

ers

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Gab

riel C

oll O

liver

v25

sSó

ller

15Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixJa

ime

Col

l Cas

asno

vas

v21

sSó

ller

17Tr

afic

ante

Sain

t-Etie

nne

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aJa

ime

Joy

Serr

av

28s

Sólle

r24

Traf

ican

teN

îmes

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aPa

blo

Cas

tañe

r Mor

ell

v15

sSó

ller

15D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aM

arga

rita

Barc

eló

Sast

reh

36s

Sólle

r30

Nin

guna

Favi

ères

Fran

ça

Cos

ta d

en F

lass

ada

Pedr

o A

nton

io V

icen

s Pal

ouv

27s

Sólle

r20

Traf

ican

teN

arbo

nne

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aA

nton

io V

icen

s Pal

ouv

19s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

Lyon

Fran

çaC

osta

den

Fla

ssad

aA

nton

io C

arbo

nell

Pere

llóv

25s

Cal

vià

17Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Les A

rgile

sM

igue

l Cas

tañe

r Cas

tañe

rv

21s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

Nîm

esFr

ança

Les A

rgile

sA

nton

io C

asta

ñer B

orrá

sv

17s

Sólle

r17

Traf

ican

teLy

onFr

ança

Les A

rgile

sJu

an C

asta

ñer P

ons

v32

cSó

ller

22Jo

rnal

ero

Mar

seill

eFr

ança

El P

uig

Mig

uel M

ayol

Ber

nat

v24

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Bord

eaux

Fran

çaEl

Pui

gPa

blo

May

ol B

erna

tv

18s

Sólle

r16

Traf

ican

teBo

rdea

uxFr

ança

El P

uig

Jaim

e M

ayol

Ber

nat

v16

sSó

ller

16Tr

afic

ante

Bord

eaux

Fran

çaEl

Pui

gD

amiá

n M

ayol

Ber

nat

v14

sSó

ller

14Tr

afic

ante

Bord

eaux

Fran

çaEl

Pui

gLo

renz

o D

eyá

May

olv

22s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

Cas

tres

Fran

çaEl

Pui

gJo

rge

Tría

s Mor

ell

v27

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Cle

rmon

t-Fer

rand

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Ram

ón C

asta

ñer B

erna

tv

18s

Sólle

r16

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Juan

Cas

tañe

r Ber

nat

v15

sSó

ller

15Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixPa

blo

Cas

tañe

r Pal

ouv

25s

Sólle

r18

Traf

ican

teTo

ulou

seFr

ança

Cas

erío

de

la V

illal

onga

Ant

onio

Ser

ra A

lber

tív

22s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Lare

sPu

erto

Ric

oC

aser

ío d

e la

Vill

alon

gaM

igue

l Ser

ra A

lber

tív

16s

Sólle

r15

Dep

endi

ente

Lare

sPu

erto

Ric

oC

aser

ío e

l Pui

gM

aría

Can

als A

rbon

ah

29s

Sólle

r25

Nin

guna

Favi

ères

Fran

çaC

aser

ío e

l Pui

gJu

an V

icen

s Esc

ales

v27

sSó

ller

15Tr

afic

ante

Nar

bonn

eFr

ança

Cas

erío

el P

uig

Fran

cisc

o C

oll O

liver

v26

sSó

ller

26Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

el P

rat

Mig

uel V

icen

s Esc

ales

v30

cSó

ller

25A

gric

ulto

rM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío e

l Pra

tD

amiá

n C

anal

s Dey

áv

17s

Sólle

r17

?To

ulou

seFr

ança

Can

Tam

any

Jaim

e Fe

rrá

Oliv

erv

16s

Sólle

r16

Dep

endi

ente

Sète

Fran

çaC

an T

aman

yBe

rnar

do G

arau

Cas

tañe

rv

26s

Sólle

r20

Traf

ican

teLy

onFr

ança

Can

Tam

any

Vic

ente

Gar

au C

asta

ñer

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

teBo

rdea

uxFr

ança

Cas

erío

del

Por

tJo

sé V

alls

Xum

etv

40c

Sólle

r28

Com

erci

ante

en

frut

osLy

onFr

ança

Cas

erío

del

Por

tJa

ime

Val

ls A

rbon

av

14s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

Lyon

Fran

çaC

aser

ío d

el P

ort

Fran

cisc

o C

arde

ll A

rbon

av

28c

Sólle

r20

Traf

ican

teLy

onFr

ança

Cas

erío

del

Por

tG

aspa

r Bis

bal O

liver

v20

sSó

ller

20D

epen

dien

teM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

el P

ort

Mig

uel G

arcí

as S

alom

v30

cSó

ller

8A

lbañ

ilA

uthu

mes

Fran

çaC

aser

ío d

el P

ort

Mar

ía M

elis

Vic

ens

h9

sSó

ller

9Si

rvie

nta

Palm

aEs

pany

aC

aser

ío d

el P

ort

Jaci

nto

Gre

gorio

Gor

rea

v36

cC

abañ

al12

Pesc

ador

Lyon

Fran

çaC

aser

ío d

el P

ort

Ant

onio

Cifr

e C

olom

v14

sPa

lma

8N

ingu

naD

ijon

Fran

çaC

aser

ío d

el P

ort

Jaim

e M

ayol

Cal

afat

v32

cSó

ller

32,5

Pesc

ador

Lyon

Fran

çaC

aser

ío d

el P

ort

Mar

garit

a Po

ns B

enna

sar

h20

cSó

ller

20N

ingu

naLy

onFr

ança

Cas

erío

del

Por

tJu

an F

rau

Col

omv

26c

Sólle

r26

Mar

iner

oA

la m

arC

aser

ío d

el P

ort

Fran

cisc

o A

rbon

a M

arqu

ésv

44c

Sólle

r44

Mar

iner

oA

la m

arC

aser

ío d

el P

ort

Salv

ador

Rip

oll R

amón

v21

sSó

ller

21M

arin

ero

A la

mar

Cas

erío

del

Por

tFr

anci

sco

Ripo

ll Ra

món

v18

sSó

ller

18M

arin

ero

A la

mar

Hue

rta d

e Ba

ixG

uille

rmo

Alc

over

Mor

ell

v50

cSó

ller

40Tr

afic

ante

Cas

tres

Fran

ça

Page 16: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

290 291

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIAH

uerta

de

Baix

Pedr

o A

nton

io A

lcov

er B

auzá

v14

sSó

ller

14D

epen

dien

teC

astre

sFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixJu

an S

astre

Far

v29

cA

laró

29Za

pate

roBo

uger

sFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixSi

món

Gar

cés A

rbós

v16

sBa

rcel

ona

10Tr

afic

ante

Mar

seill

eFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixA

nton

io M

unta

ner C

asta

ñer

v23

sSó

ller

20Tr

afic

ante

Nev

ers

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Barto

lom

é M

unta

ner C

asta

ñer

v15

sSó

ller

10Tr

afic

ante

Nev

ers

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Lore

nzo

Vid

al B

osch

v33

sSó

ller

27C

omer

cian

te e

n fr

utos

Val

ence

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Mat

eo V

idal

Bos

chv

28s

Sólle

r22

Com

erci

ante

en

frut

osLy

onFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixJo

sé M

ayol

Cas

tañe

rv

23s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osSa

int-E

tienn

eFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixSe

bast

ián

May

ol C

asta

ñer

v17

sSó

ller

17C

omer

cian

te e

n fr

utos

Sain

t-Etie

nne

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Juan

Col

omar

Fer

rer

v16

sBu

nyol

a8

Com

erci

ante

en

frut

osG

reno

ble

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Pabl

o C

asta

ñer C

olom

v16

sSó

ller

16C

omer

cian

te e

n fr

utos

Sala

lutx

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Jaim

e C

asta

ñer C

olom

v

13s

Sólle

r13

Com

erci

ante

en

frut

osSa

int-E

tienn

eFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixM

ateo

Col

l May

olv

24s

Sólle

r24

Com

erci

ante

en

frut

osFl

eury

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Gui

llerm

o C

oll M

ayol

v22

sSó

ller

22C

omer

cian

te e

n fr

utos

Brig

nole

sFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixJa

ime

Col

l May

olv

18s

Sólle

r18

Com

erci

ante

en

frut

osFl

eury

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Pedr

o A

nton

io A

lcov

er M

orey

v21

sSó

ller

18C

omer

cian

te e

n fr

utos

Tun

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Ant

onio

Rul

lan

Bisa

nez

v62

cSó

ller

62C

omer

cian

te e

n fr

utos

Cas

tres

Fran

çaH

uerta

de

Baix

Juan

Oliv

er B

alle

ster

v17

sSó

ller

17C

omer

cian

te e

n fr

utos

Con

grie

rFr

ança

Hue

rta d

e Ba

ixD

amiá

n O

liver

Bal

lest

erv

15s

Sólle

r15

Com

erci

ante

en

frut

osG

reno

ble

Fran

çaLa

Ang

lada

Fran

cisc

o C

asta

ñer A

lcov

erv

27s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLa

Ang

lada

Pedr

o A

nton

io C

asta

ñer A

lcov

erv

25s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osN

ever

sFr

ança

La A

ngla

daBa

rtolo

Cas

tañe

r Alc

over

v22

22

20C

omer

cian

te e

n fr

utos

Châ

lons

Fran

çaLa

Ang

lada

Juan

Cas

tañe

r Alc

over

v18

sSó

ller

16C

omer

cian

te e

n fr

utos

Troy

esFr

ança

La A

ngla

daJa

ime

Cas

tañe

r Alc

over

v16

sSó

ller

13C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mus

sida

nFr

ança

La A

ngla

daJu

an S

astre

Fon

tane

tv

42c

Sólle

r22

Com

erci

ante

en

frut

osSu

mèn

eFr

ança

La A

ngla

daM

aría

Sas

tre C

uart

h8

sSó

ller

8V

a a

la e

scue

laSu

mèn

eFr

ança

La A

ngla

daA

nton

io C

asta

ñer B

erna

tv

33c

Sólle

r26

Com

erci

ante

en

frut

osA

gde

Fran

çaLa

Ang

lada

Mig

uel C

asta

ñer R

ulla

nv

16s

Sólle

r14

Com

erci

ante

en

frut

osA

gde

Fran

çaLa

Ang

lada

Barto

lom

é Tr

ías E

stad

esv

50c

Sólle

r40

Com

erci

ante

en

frut

osN

ancy

Fran

çaLa

Ang

lada

Jaim

e Tr

ías N

ogue

rav

17s

Sólle

r15

Com

erci

ante

en

frut

osN

ancy

Fran

çaLa

Ang

lada

Juan

Tría

s Nog

uera

v15

sSó

ller

13C

omer

cian

te e

n fr

utos

Nan

cyFr

ança

La A

ngla

daBa

rtolo

Tría

s Nog

uera

v13

sSó

ller

13C

omer

cian

te e

n fr

utos

Nan

cyFr

ança

La A

ngla

daA

ndré

s Fio

l Cua

rtv

53c

Sólle

r13

Mar

iner

oM

arse

ille

Fran

çaLa

Ang

lada

Fran

cisc

o Fi

ol G

arcé

sv

25s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

os?

Suiz

aLa

Ang

lada

Jaim

e Fi

ol P

once

lv

19s

Sólle

r17

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLa

Ang

lada

And

rés F

iol P

once

lv

16s

Sólle

r16

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLa

Ang

lada

Barto

lom

é Fi

ol P

once

lv

11s

Sólle

r11

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaLa

Abe

urad

aJa

ime

Cas

tañe

r Arb

ona

v32

sSó

ller

29C

omer

cian

te e

n fr

utos

Nic

eFr

ança

La A

beur

ada

Ant

onio

Cas

tañe

r Arb

ona

v30

sSó

ller

27C

omer

cian

te e

n fr

utos

Ferm

iny

Fran

çaLa

Abe

urad

aJu

an C

asta

ñer A

rbon

av

28s

Sólle

r27

Com

erci

ante

en

frut

osFe

rmin

yFr

ança

La A

beur

ada

Bern

ardo

Cas

tañe

r Arb

ona

v21

sSó

ller

18C

omer

cian

te e

n fr

utos

Rom

anFr

ança

La A

ngla

daC

ristó

bal T

rías C

asas

nova

sv

24s

Sólle

r17

com

erci

ante

en

com

estib

les

Lare

sPu

erto

Ric

oLa

Ang

lada

Mig

uel T

rías C

asas

nova

sv

22s

Sólle

r18

com

erci

ante

en

com

estib

les

Bézi

ers

Fran

çaLa

Ang

lada

Ant

onio

Tría

s Cas

asno

vas

v19

sSó

ller

16co

mer

cian

te e

n co

mes

tible

s?

Bélg

ica

La A

ngla

daFr

anci

sca

Col

om C

asas

nova

sh

31s

Sólle

r30

Sirv

ient

aPa

lma

Espa

nya

La A

ngla

daA

nton

io C

olom

Cas

asno

vas

v23

sSó

ller

20de

pend

ient

e de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaLa

Ang

lada

Juan

Fon

tane

t Can

als

v67

cSó

ller

67A

gric

ulto

r?

Fran

çaSe

cció

n 8ª

- C

aste

llóC

an R

epic

Juan

Ale

man

y C

asas

nova

sv

24s

Sólle

r24

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Can

Rep

icM

igue

l Ale

man

y C

asas

novv

asv

17s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oLa

res

Puer

to R

ico

Cas

erío

del

Con

vent

oJo

sé O

liver

Est

ades

v26

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

del

Con

vent

oPe

dro

Ant

onio

Oliv

er E

stad

esv

21s

Sólle

r20

Zapa

tero

Mat

ton

Fran

çaC

an R

epic

Jaim

e C

asta

ñer G

arau

v29

sSó

ller

18C

omer

cian

te e

n ca

féLa

res

Puer

to R

ico

Can

Rep

icJu

an A

rbon

a O

liver

v30

sSó

ller

20C

omer

cian

te e

n co

mes

tible

sLa

res

Puer

to R

ico

Can

Rep

icG

uille

rmo

Arb

ona

Oliv

erv

23s

Sólle

r13

Com

erci

ante

en

com

estib

les

Lare

sPu

erto

Ric

oC

an R

epic

Fran

cisc

o Be

rnat

Mor

anta

v35

cSó

ller

35C

omer

cian

te e

n na

ranj

asM

arse

ille

Fran

çaC

an R

epic

Juan

Ale

man

y Ru

llan

v24

sSó

ller

24Si

rvie

nte

Mar

seill

eFr

ança

Can

Rep

icJu

an M

ayol

Mun

tane

rv

52c

Sólle

r40

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

an R

epic

Ant

onia

Olv

er M

orey

h46

cSó

ller

40D

omés

tica

Mar

seill

eFr

ança

Can

Rep

icA

ndré

s May

ol O

liver

v23

sSó

ller

20C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Can

Rep

icA

nton

io M

ayol

Oliv

erv

21s

Sólle

r18

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

an R

epic

José

May

ol O

liver

v19

sSó

ller

16C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Can

Rep

icJu

an M

ayol

Oliv

erv

27c

Sólle

r22

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

an R

epic

Mar

ía C

stañ

er G

arau

h25

cSó

ller

25D

omés

tica

Mar

seill

eFr

ança

Can

Rep

icN

icol

ás R

ulla

n Pu

igv

14s

Sólle

r14

Sirv

ient

eM

arse

ille

Fran

çaC

an R

epic

Juan

Ore

ll Ba

uzá

v22

sSó

ller

22Za

pate

roM

arse

ille

Fran

çaC

an C

ulle

raJu

an C

olom

Nog

uera

v23

sSó

ller

17C

omer

cian

te e

n az

úcar

Guy

anill

aPu

erto

Ric

oC

an C

ulle

raC

ristó

bal C

olom

Nog

uera

v18

sSó

ller

15Si

rvie

nte

Mar

seill

eFr

ança

Can

Cul

lera

Barto

lom

é C

olom

Nog

uera

v17

sSó

ller

15Si

rvie

nte

Mar

seill

eFr

ança

Can

Cul

lera

Jaim

e V

icen

s Jau

me

v21

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Can

Rep

icC

ristó

bal C

oll M

orel

lv

14s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

an R

epic

Seba

stiá

n Fr

onte

ra M

ique

lv

28s

Sólle

r26

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

el C

onve

nto

Fran

cisc

o Be

rnat

Mor

anta

v33

cSó

ller

30C

omer

cian

te e

n fr

utos

seco

sM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

el C

onve

nto

Jaim

e A

rbon

a Ba

uzá

v29

cSó

ller

20C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mar

seill

eFr

ança

Cas

erío

del

Con

vent

oBa

rtolo

Arb

ona

Bauz

áv

23s

Sólle

r23

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

aser

ío d

el C

onve

nto

Ram

ón L

izan

a Bo

ver

v17

sPo

llenç

a?

Com

erci

ante

en

frut

osRo

chef

ort

Fran

çaC

aser

ío d

el C

onve

nto

Juan

Llit

eras

Cur

sach

v15

sLa

Pue

bla

1C

omer

cian

te e

n fr

utos

Bloi

sFr

ança

Cas

erío

del

Con

vent

oM

aría

Llit

eras

Cur

sach

h14

sC

iuda

dela

1C

riada

Artá

Espa

nya

Cas

erío

del

Con

vent

oPe

dro

Juan

Esc

ales

Fro

nter

av

13s

Sólle

r13

Sirv

ient

eM

arse

ille

Fran

çaSo

n Ta

mbo

rJu

an F

erre

r Pal

mer

v20

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Page 17: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

292 293

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIASa

Com

eta

José

Pon

s May

olv

23s

Sólle

r25

Sirv

ient

eC

oudo

nsFr

ança

Sa C

omet

aG

abrie

l Esc

ales

Sam

pol

v22

sSó

ller

21C

riada

Cou

dons

Fran

çaD

rago

nar

Mar

iano

Sus

u Ba

llest

erv

26s

Sólle

r24

Traf

ican

teC

oudo

nsFr

ança

Dra

gona

rM

arga

rita

Pizá

Sca

rxel

lh

30s

Sólle

r30

Sirv

ient

ePa

lma

Espa

nya

Dra

gona

rM

aría

Piz

á Sc

arxe

llh

26c

Sólle

r26

Dom

éstic

aC

oudo

nsFr

ança

Dra

gona

rJu

an C

oll C

olom

v30

cSó

ller

30C

omer

cian

teC

oudo

nsFr

ança

Dra

gona

rA

nton

io M

orel

l May

olv

80v

Sólle

r80

Prop

ieta

rio fi

ncas

urb

anas

y rú

stic

asO

rléan

sFr

ança

Dra

gona

rPa

blo

Ferr

á N

ogue

rav

59c

Sólle

r50

Prop

ieta

rio fi

ncas

urb

anas

y rú

stic

asO

rléan

sFr

ança

Dra

gona

rA

nton

ia M

orel

l Oliv

erh

49c

Sólle

r48

Prop

ieta

rio fi

ncas

urb

anas

y rú

stic

asO

rléan

sFr

ança

Dra

gona

rC

ristó

bal F

errá

Mor

ell

v26

sSó

ller

22Pr

opie

tario

finc

as u

rban

as y

rúst

icas

Orlé

ans

Fran

çaD

rago

nar

Am

ador

Col

l Mar

qués

v21

sSó

ller

20Za

pate

roM

ahón

Espa

nya

Cas

erío

de

Cas

telló

Ram

ón R

ipol

l Dey

áv

7s

Dei

à5

Va

a la

esc

uela

Dey

áEs

pany

aLa

Ble

daSe

bast

ián

Col

l Rul

lan

v25

sSó

ller

25C

omer

cian

teM

arse

ille

Fran

çaLa

Ble

daIld

efon

so B

auzá

Bis

bal

v23

sSó

ller

23D

el c

ampo

Mar

seill

eFr

ança

La B

leda

Ono

fre

Bauz

á C

asta

ñer

v21

sSó

ller

21C

omer

cian

teRo

ches

Fran

çaLa

Ble

daA

nton

io B

auzá

Cas

tañe

rv

19s

Sólle

r19

Com

erci

ante

Lyon

Fran

çaC

aser

ío d

e C

aste

llóRo

sa C

oll B

erna

th

22s

Sólle

r22

Mon

jaPa

lma

Espa

nya

Cam

p de

sa M

arBa

rtolo

Cas

tañe

r Tría

sv

23s

Sólle

r20

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

amp

de sa

Mar

Mat

eo C

anal

s Ens

eñat

v34

sSó

ller

29C

omer

cian

te e

n fr

utos

Cas

tres

Fran

çaC

amp

de sa

Mar

Fran

cisc

o C

olom

Ber

nat

v27

sSó

ller

25C

omer

cian

te e

n fr

utos

Lyon

Fran

çaC

amp

de sa

Mar

Gab

riel G

arau

Ser

rav

26s

Sólle

r24

Com

erci

ante

en

frut

osM

onta

uban

Fran

çaC

amp

de sa

Mar

Jaim

e G

arau

Ser

rav

21s

Sólle

r19

Com

erci

ante

en

frut

osM

arse

ille

Fran

çaC

amp

de sa

Mar

Barto

lom

é G

arau

Ser

rav

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

astre

sFr

ança

Cam

p de

sa M

arJa

ime

Dey

á Tr

ías

v22

sSó

ller

20C

omer

cian

te e

n fr

utos

Bézi

ers

Fran

çaBi

nido

rmJa

ime

Juan

Col

om N

ogue

rav

21s

Sólle

r20

Labr

ador

Palm

aEs

pany

aBi

nido

rmBa

rtolo

Col

om N

ogue

rav

15s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaBi

nido

rmA

nton

io C

olom

Nog

uera

v12

sSó

ller

11D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Mar

seill

eFr

ança

Bini

dorm

Juan

Bau

zá R

ulla

nv

28s

Sólle

r22

Com

erci

ante

en

frut

osM

ontp

ellie

rFr

ança

Bini

dorm

Lore

nzo

Bauz

á Ru

llan

v25

sSó

ller

20C

omer

cian

te e

n fr

utos

Mon

tpel

lier

Fran

çaC

arre

ró d

en F

iga

Fran

cisc

o Ba

uzá

Fron

tera

v20

sSó

ller

18D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Cah

ors

Fran

çaC

arre

ró d

en F

iga

Juan

Cas

asno

vas E

nseñ

atv

36s

Sólle

r36

Labr

ador

Palm

aEs

pany

aC

arre

ró d

en F

iga

José

Bib

iloni

Miq

uel

v16

sSó

ller

15C

omer

cant

e en

frut

osV

oiro

nFr

ança

Car

reró

den

Fig

aFr

anci

sco

Oliv

er A

rbon

av

26c

Sólle

r26

Com

erci

ante

Tara

scon

Fran

çaC

arre

ró d

en F

iga

Lore

nzo

Barc

eló

Rulla

nv

30c

Sólle

r25

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Car

reró

den

Fig

aBa

rtolo

Bauz

á C

asas

nova

sv

13s

Sólle

r12

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Car

reró

den

Fig

aJu

an A

rbon

a Es

cale

sv

32c

Sólle

r26

Jorn

aler

oV

alen

ceFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Barto

lom

é Es

tade

s Cal

vov

15s

Sólle

r13

Traf

ican

teM

arse

ille

Fran

çaH

orta

de

Dal

tBa

rtolo

Puig

Col

lv

18s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

onté

limar

Fran

çaH

orta

de

Dal

tG

abrie

l Oliv

er M

agra

ner

v19

sSó

ller

17D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Car

mau

xFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Ant

onio

Oliv

er M

agra

ner

v17

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Toul

ouse

Fran

ça

Hor

ta d

e D

alt

Juan

a M

aría

May

ol C

asta

ñer

h53

cSó

ller

52N

ingu

naC

hâlo

nsFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Jaim

e Se

rra

May

olv

19s

Sólle

r17

Traf

ican

teC

hâlo

nsFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

José

Ser

ra M

ayol

v13

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lyon

Fran

çaH

orta

de

Dal

tJu

an F

ront

era

Rulla

nv

28s

Sólle

r20

Traf

ican

teRí

o de

la P

lata

Arg

entin

aH

orta

de

Dal

tBa

rtolo

Rotg

er B

arce

lóv

48c

Sólle

r40

Com

erci

ante

Béda

rrid

esFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Cat

alin

a O

liver

Mir

h45

cSó

ller

40D

omés

tica

Béda

rrid

esFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Isab

el M

aría

Rot

ger O

liver

h18

sSó

ller

16D

omés

tica

Béda

rrid

esFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Ant

onio

Rot

ger O

liver

v15

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Béda

rrid

esFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Fran

cisc

o Ro

tger

Oliv

erv

7s

Sólle

r6

Nin

guna

Béda

rrid

esFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Barto

lom

é Ro

tger

Oliv

erv

5s

Sólle

r4

Nin

guna

Béda

rrid

esFr

ança

Car

reró

den

Fig

aPe

dro

Vin

ent C

olom

v19

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Béda

rrid

esFr

ança

Car

reró

den

Fig

aD

amiá

n V

inen

t Col

omv

16s

Sólle

r14

Dep

endi

ente

de

com

erci

oBé

darr

ides

Fran

çaC

arre

ró d

en F

iga

Mig

uel B

auzá

Ber

nat

v21

sSó

ller

15C

omer

cian

teLa

res

Puer

to R

ico

Car

reró

den

Fig

aJu

an B

auzá

Ber

nat

v17

sSó

ller

14C

omer

cian

teLa

res

Puer

to R

ico

Cam

p Ll

arg

Gab

riel A

rbon

a C

anal

sv

22s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oA

lbi

Fran

çaC

amp

Llar

gJu

an B

auzá

Ber

nat

v48

vSó

ller

33C

omer

cian

teO

rléan

sFr

ança

Cam

p Ll

arg

Ant

onio

Bau

zá B

auzá

v16

sSó

ller

13C

omer

cian

teO

rléan

sFr

ança

Cam

p Ll

arg

Ant

onio

Bau

zá M

orel

lv

38c

Sólle

r30

Com

erci

ante

Cas

tres

Fran

çaC

amp

Llar

gA

nton

ia M

aría

Miró

Bau

záh

34c

Sólle

r32

Dom

éstic

aC

astre

sFr

ança

Cam

p Ll

arg

Ant

onio

Bau

zá M

iróv

1s

Cas

tres

2 m

Nin

guna

Cas

tres

Fran

çaC

amp

Llar

gA

nton

io P

asto

r Bal

lest

erv

28s

Sólle

r20

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cam

p Ll

arg

Fran

cisc

o Pa

stor

Bal

lest

erv

26s

Sólle

r20

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cam

p Ll

arg

Luca

s Pas

tor B

alle

ster

v21

sSó

ller

18C

omer

cian

teM

arse

ille

Fran

çaC

amp

Llar

gJa

ime

Gal

lart

Serv

era

v40

cSó

ller

30C

omer

cian

teTo

ulou

seFr

ança

Cam

p Ll

arg

Ono

fria

Miró

Col

lh

40c

Sólle

r30

Dom

éstic

aTo

ulou

seFr

ança

Cam

p Ll

arg

Cris

tóba

l Fer

rer R

ulla

nv

25s

Sólle

r20

Com

erci

ante

Toul

ouse

Fran

çaC

amp

Llar

gSe

bast

ián

Ferr

er R

ulla

nv

21s

Sólle

r18

Com

erci

ante

Toul

ouse

Fran

çaC

amp

Llar

gJu

an G

arau

Pon

sv

48c

Sólle

r40

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Cam

p Ll

arg

Ant

onio

Arb

ona

Bern

atv

15s

Sólle

r13

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTa

rbes

Fran

çaC

amp

Llar

gPe

dro

Ant

onio

Alc

over

Joy

v40

cSó

ller

30C

omer

cian

teM

arse

ille

Fran

çaC

amp

Llar

gRo

sa T

rías P

asto

rh

35c

Sólle

r31

Dom

éstic

aM

arse

ille

Fran

çaC

amp

Llar

gG

abrie

l Alc

over

Tría

sv

11s

Sólle

r10

Va

a la

esc

uela

Mar

seill

eFr

ança

Cam

p Ll

arg

Rosa

Alc

over

Tría

sh

8s

Mar

seill

e7

Va

a la

esc

uela

Mar

seill

eFr

ança

Cam

p Ll

arg

Fran

cisc

o C

asas

nova

s Fro

nter

av

41c

Sólle

r34

Com

erci

ante

Cul

lera

Espa

nya

Hor

ta d

e D

alt

Mar

ía S

agre

ra M

onse

rrat

h16

sFe

lani

tx5

Sirv

ient

ePa

lma

Espa

nya

Hor

ta d

e D

alt

Juan

Arb

ona

Col

lv

38c

Sólle

r26

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Cat

alin

a Ba

uzá

Vic

ens

h35

cSó

ller

25D

omés

tica

Mar

seill

eFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Cat

alin

a A

rbon

a Ba

uzá

h10

sSó

ller

8N

ingu

naM

arse

ille

Fran

çaH

orta

de

Dal

tG

uille

rmo

Arb

ona

Bauz

áv

7s

Sólle

r4

Nin

guna

Mar

seill

eFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Mar

ía A

rbon

a Ba

uzá

h2

sSó

ller

1N

ingu

naM

arse

ille

Fran

ça

Page 18: Notes sobre l'emigració a Sóller. Comentaris al cens de població de 1900

294 295

IX Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx HISTÒRIA

Hor

ta d

e D

alt

Mig

uel C

oll C

anal

sv

21s

Sólle

r18

Com

erci

ante

Mar

seill

eFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Barto

lom

é N

ogue

ra C

asta

ñer

v45

cSó

ller

31C

omer

cian

teBo

uges

Fran

çaH

orta

de

Dal

tBa

rtolo

Arb

ona

Pons

v40

cSó

ller

30C

omer

cian

teM

arse

ille

Fran

çaH

orta

de

Dal

tPe

dro

Ant

onio

Mag

rane

r Col

lv

22s

Sólle

r17

Va

a la

esc

uela

Palm

aEs

pany

aC

amp

Llar

gM

atía

s Est

ades

Alb

ertí

v32

sSó

ller

23Tr

afic

ante

en

frut

osTo

ulon

Fran

çaC

amp

Llar

gFr

anci

sco

Esta

des A

lber

tív

24s

Sólle

r19

Traf

ican

te e

n fr

utos

Toul

onFr

ança

Cam

p Ll

arg

Barto

lom

é Es

tade

s Alb

ertí

v23

sSó

ller

18Tr

afic

ante

en

frut

osTo

ulon

Fran

çaC

amp

Llar

gJo

sé P

asto

r Alb

ertí

v13

sSó

ller

12D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Car

cass

onne

Fran

çaC

amp

Llar

gJu

an O

liver

Sam

pol

v24

sSó

ller

19D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Bord

eaux

Fran

çaC

amp

Llar

gBa

rtolo

Oliv

er S

ampo

lv

21s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

amp

Llar

gD

amiá

n O

liver

Sam

pol

v18

sSó

ller

16D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Lille

Fran

çaPl

a de

n Bi

elet

aFr

anci

sco

Tría

s Rul

lan

v30

sSó

ller

21C

omer

cian

teN

ante

sFr

ança

Pla

den

Biel

eta

Juan

Tría

s Rul

lan

v26

cSó

ller

20C

omer

cian

teN

ante

sFr

ança

Pla

den

Biel

eta

Rosa

lía B

ibilo

ni S

ampo

lh

27c

Sólle

r20

Dom

éstic

aN

ante

sFr

ança

Pla

den

Biel

eta

José

Tría

s Bib

iloni

v2

sN

ante

s6

mN

ingu

naN

ante

sFr

ança

Pla

den

Biel

eta

Cat

alin

a Tr

ías B

ibilo

nih

1s

Nan

tes

2 m

Nin

guna

Nan

tes

Fran

çaPl

a de

n Bi

elet

aM

igue

l Bau

zá M

ayol

v22

sSó

ller

22C

omer

cian

teLa

Hab

ana

Cub

aPl

a de

n Bi

elet

aBa

rtolo

Bauz

á M

ayol

v11

sSó

ller

11D

epen

dien

teTa

rasc

onFr

ança

Hor

ta d

e D

alt

Ant

onio

Bal

lest

er C

olom

v45

cSó

ller

40M

arin

ero

Sète

Fran

çaH

orta

de

Dal

tA

mad

or P

ons M

ayol

v39

cSó

ller

30C

omer

cian

teSè

teFr

ança

Can

Moa

naA

nton

io O

liver

Rul

lan

v28

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Taba

sco

Méx

ico

Can

Moa

naJu

an O

liver

Rul

lan

v26

sSó

ller

20D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Ponc

ePu

erto

Ric

oC

an M

oana

Dam

ián

Oliv

er R

ulla

nv

19s

Sólle

r17

Dep

endi

ente

de

com

erci

oM

arse

ille

Fran

çaC

an M

oana

Pedr

o A

nton

io A

rbon

a C

oll

v57

cSó

ller

51M

arin

ero

Mar

seill

eFr

ança

Can

Moa

naPa

blo

Arb

ona

Hom

arv

22s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oTr

oyes

Fran

çaC

an M

oana

Paul

a A

rbon

a H

omar

h20

sSó

ller

18Si

rvie

nte

Palm

aEs

pany

aC

an M

oana

Juan

Arb

ona

Hom

arv

19s

Sólle

r18

Dep

endi

ente

de

com

erci

oC

lerm

ont-F

erra

ndFr

ança

Can

Moa

naA

nton

io M

unta

ner P

asto

rv

21s

Sólle

r20

Dep

endi

ente

de

com

erci

oN

arbo

nne

Fran

çaC

an M

oana

Lore

nzo

Bauz

á Ri

poll

v29

sSó

ller

21D

epen

dien

te d

e co

mer

cio

Vill

efra

nche

Fran

ça

ResumA l’any 1917 surt a la llum el primer número de la revista “En Xerrim.

Setmanari bilingüe, satíric y de bon humó”. Aquest publicació fou promoguda per l’impremta Calatayud de Sóller al moment que estava dirigida pel Sr. Josep Calatayud Jofre. El to crític, humorístic i satíric són els trets que caracteritzaran aquest breu publicació, que acaba desapareixent dos anys desprès, el 1919.

Aquest breu article pretén esser una petita aproximació a aquesta revista per tal d’analitzar la seva evolució al llarg dels seus tres anys de vida.

1. La publicacióEl cinc de gener de 1917 surt a la llum el

primer número d’En Xerrim, un “setmanari bilingüe, satíric y de bon humó”. Publicació setmanal dels dissabtes, amb seu a la impremta Calatayud de Sóller (la Impremta de Baix) ubicada al Carrer de la Lluna nº 27. En aquell moment es trobava dirigida per la figura del Sr. Josep Calatayud Jofre.

Es tracta d’una publicació auto definida com a bilingüe, tot i que més del 90% dels texts foren redactats íntegrament en català col·loquial, amb l’excepció d’alguns en castellà.

Aquest setmanari és de temàtica político-costumista, de crítica popular de l’actualitat mitjançant articles, gloses, coverbos en to satíric, etc. Un fet destacable és la mancança d’un article editorial on s’exposin els objectius i finalitat d’aquesta publicació.

Segons l’enumeració en Xerrim consta de 128 números, però físicament en són 127, ja que la revista sofreix una suspensió en el nª 55 i arranca de nou amb el nº 57.

Com hem comentat, en Xerrim neix el cinc de gener de 1917 fins la seva suspensió el 19 de gener de 1918. Un article de la mateixa redacció en aquest nº 55, titulat “Despedida”, se’ns explica que per motius econòmics causats

UNA PRIMERA APROXIMACIÓ A UN SETMANARI DEL TOT CURIÓS “EN XERRIM”

Jaume Deyà Miró