Top Banner
Newsletter No. 1 - 1. jul 2018. DISTRIKT 2483-DG VLADIMIR MATIĆ VLADIMIR MATIĆ Governor 2018 - 19
12

Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

Oct 25, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

DISTRIKT 2483-DG VLADIMIR MATIĆ

VLADIMIR MATIĆ Governor 2018 - 19

Page 2: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

Reč Guvernera Dragi moji prijatelji u Rotariju, pred nama je nova 2018/19. rotarijanska godina u kojoj se od nas očekuje da sledimo ovogodišnji moto predsednika RI Barry Rassina “BE THE INSPIRATION” i moj moto “B-Active”. Prva polovina ove kalendarske godine protekla je u pripremama članova Lideršip tima, predsednika i sekretara naših klubova, kako bi stečena znanja mogli da što bolje prenesemo svojim članovima i da ih motivišemo za ispunjenje klupskih i distriktnih ciljeva. Kao i svake godine, sa pripremom je prvi počeo dolazeći Guverner. Prisustvovao sam obuci u San Dijegu od 14. do 20. januara 2018. godine. Izvanredna organizacija District Assembly i odlična predavanja uz prisustvo preko petstotiona guvernera iz čitavog sveta doprineli su da se iz San Dijega vratim sa mnogo više znanja o Rotariju i željom da to svoje znanje i iskustvo prenesem svima vama.

Guverner za 2018/19. Vladimir Matić sa suprugom Jadrankom Preko 500 guvernera na District Assembly i predsednikom RI Barry Rassinom i njegovom suprugom Esther

Izuzetno dobro osmišljene radionice o najvažnijim strateškim ciljevima i prioritetima u Rotariju

Page 3: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

DTTS-Seminar za Lideršip tim-Srebrno jezero, 17. i 18. mart 2018. Edukacija je nastavljena organizovanjem seminara za članove Lideršip tima 17. i 18. marta 2018.godine na Srebrnom jezeru. Na DTTS-u su za 80-ak učesnika organizovane 4 sesije o najvažnijim oblastima u Rotariju: članstvo, fondacija, public image i mladi. Po prvi put u našem Distriktu drugog dana seminara su organizovane radionice koje su dale odlične rezultate zahvaljujući aktivnom doprinosu gotovo svih učesnika. Na kraju seminara posadili smo 100 stabala u Viminacijumu i poklonili još 900. Pored DLT Council koji će najviše sarađivati sa Guvernerom formirao sam i veliki broj Komiteta i komisija sa članovima iz gotovo svih naših klubova u želji da što više rotarijanaca bude uključeno u rad Distrikta.

Page 4: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

PETS/SETS-14 i 15. april 2018.godine, Palić-Subotica Obavezan seminar za dolazeće predsednike i sekretare klubova organizovan je na Paliću 14. i 15. aprila 2018.godine. Izvanredni predavači o najvažnijim oblastima u Rotariju preneli su svoja iskustva našim dolazećim predsednicima i sekretarima, a rad po radionicama na teme članstvo, fondacija, public image i mladi ocenjen je kao veoma uspešan. Na PETS-u su potpisana i dva Memoranduma o saradnji i to sa organizacijom “UNICEF” i sa “Delta Fondacijom” radi zajedničke realizacije projekta “Stazama humanosti”. Učesnici seminara su u subotu prisustvovali proslavi 20 godina RC Subotica.

Po završetku seminara učesnici i rotarijanci iz RC Subotica posadili su 40 stabala na “Majkinom salašu”

Page 5: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

DTA – Distriktna Skupština na Zlatiboru 2. i 3. jun 2018. godine Na Zlatiboru je 2. i 3. juna 2018.godine održana po prvi put zajedno Distriktna Konferencija i Distriktna Skupština u prisustvu oko 250 rotarijanaca i prijatelja. Specijalni gosti su nam bili PDG Bjarne Eilsøe-Jørgensen D1461-Danska, predstavnik predsednika RI i Jamil Mouawad, DRFC D2452-Liban, koji je održao izuzetno predavanje o Rotari Fondaciji. Organizovali smo i tri radionice a u radnom delu Skupštine jednoglasno je usvojen budžet Distrikta za 2018/19. godinu.

Page 6: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

“ROTARI DAN”-Skupština Grada Beograda, 16. jun 2018.godine U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 16. juna 2018. godine, u prisustvu blizu 300 rotarijanaca, prijatelja i učesnika programa organizovana je manifestacija “ROTARI DAN” - PODRŠKA MLADIM TALENTIMA tokom koje je obavljena ceremonija primopredaje guvernerske dužnosti između dosadašnjeg Guvernera Branislava Ranđelovića i dolazećeg Guvernera Vladimira Matića. Tom prilikom izvršena je i svečana primopredaja dužnosti između predsednika desetak Interakt i Rotarakt klubova i dvadeset dva Rotari klluba u našem Distriktu. DG Branislav Ranđelović uručio je PHF priznanja članovima Rotari klubova Pančevo i Pančevo Mihajlo Pupin za uspešno realizovan Global Grant “Da se rodim zdrava” a DGE Vladimir Matić je prezentovao rezultate projekta “100 za 100” koji je uspešno završen. Prihod sa manifestacije je iskorišćen za sponzorisanje boravka na letnjem kampu za 11 mladih naučnika-osvajača medalja na nedavno završenom svetskom prvenstvu. Muzički program u fantastičnom izvođenju Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” upotpunio je svečanu atmosferu.

Page 7: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.
Page 8: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

Početak rotarijanske 2018/19. godine Na početku rotarijanske 2018/19. godine treba da imamo važne informacije o našim klubovima i Distriktu. Naime, ovu rotarijansku godinu počinjemo sa 1243 članova i 66 klubova među kojima su i dva nova kluba (RC Beograd Global i RC Knjaževac). Nažalost, Rotari klub Jagodina je terminiran, a moguće je da to isto zadesi još jedan ili dva kluba zbog neplaćanja obaveza prema RI. I broj Rotarakt (Ruma) i Interakt klubova (Vranje) raste i tu tendenciju moramo nastaviti i u našoj rotarijanskoj godini. Odnos prema Rotari Fonaciji se menja na bolje što se vidi iz vrlo uspešne akcije PHF ++ koja omogućuje da dva rotarijanca sa po 250 dolara uz pomoć matičnog kluba od 250 dolara i Distrikta od 250 dolara obezbede dva PHF priznanja. Ovaj projekat nastavljamo i u ovoj rotarijanskoj godini. Takođe, jedan Global Grant - “Da se rodim zdrava” je uspešno završen, drugi “100 za 100” za nabavku 500 računara je odobren a za treći (Poljoprivredna škola) je podneta aplikacija. Public Image Rotarija u našem Distriktu je znatno poboljšan u poslednje vreme što se vidi i iz odličnog praćenja medija tokom dve poslednje manifestacije (uručenje 4D ultrazvuka Opštoj bolnici u Pančevu i “Rotari dan”-pomoć mladim talentima). Posebno ohrabruje veliki broj projekata koje klubovi realizuju u svojim lokalnim zajednicama što se najbolje ogleda kroz upravo završeni projekat “100 za 100”-100 projekata za 100 škola u Distriktu.

Page 9: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

Predstojeće aktivnosti u 2018/19. godini Svesni da smo nasledili sasvim dobru podlogu za uspešan rad u našem Distriktu treba da se okrenemo realizaciji usvojenih strateških prioriteta i ciljeva Distrikta 2483 i realizaciji planova klubova. Svaki klub treba da razradi 10 strateških prioriteta Distrikta prema svojim mogućnostima i potrebama. Pri tome, veoma je važno da svaki predsednik ima dobar Upravni odbor i predsednike svih 5 Komiteta jer će samo kao tim uspeti da realizuju postavljene ciljeve. Uobičajenu “letnju šemu” treba iskoristiti za druženja i sa rotarijancima iz drugih klubova i poželjno je da organizujemo što više zajedničkih sastanaka. Iskoristiću letnje mesece da posetim nekoliko klubova već na početku mandata (Kikinda, Beograd, Senta) a krajem jula planiram da posetim klubove Bijelo Polje i Pljevlja i naravno da učestvujem na nezaboravnom raftingu na Tari. U avgustu planiram da prisustvujem obeležavanju Nacionalnog dana Rotarija Crne Gore u Budvi pa ću tih dana nastojati da posetim i druge klubove u Crnoj Gori. Septembar i oktobar mesec 2018.godine je planiran za zvaničnu posetu Guvernera velikom broju klubova u Distriktu sa posebnim programom posete i UPITNIKOM koje ću dostaviti svakom klubu najmanje 15 dana pre posete. Guvernersku posetu treba iskoristiti da kroz predloženi program (dodela računara i stipendija, projekcija filma i promocija knjige o maratoncu Goranu Nikoliću, sastanak sa predsednikom lokalne samouprave i istaknutim privrednicima i dr.) klub postigne još veću vidljivost u svojoj lokalnoj zajednici što će mu doneti nove članove ili formiranje Rotarakt i Interakt kluba.

Režija: Marko Novaković

Produkcija: Delta Fondacija

Trajanje: 42 minuta

Prikazan na Festivalu autorskog filma

Titlovan (za osobe sa oštećenim sluhom)

Knjiga

MARATONProdukcija:

Delta Fondacija

Mesto: Čikago

Podrška: Srpska pravoslavna

crkva

77

Dragi prijatelji u Rotariju, počnimo novu rotarijansku godinu u duhu naša dva slogana!

Vladimir Matić

Guverner Distrikta 2483

Page 10: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

REČ SEKRETARA

Pred vama se nalazi prvi broj našeg Newslettera, informatora o radu našeg

Distrikta, ali i svakog Rotari kluba. Njega treba da doživite kao prostor za

sopstveno predstavljanje svih postignuća rotarijanaca, naših klubova i Distrikta u

celini. Svi čitaoci su pozvani da predlažu ili kreiraju sadržaje.

Plan je da svaki Rotari klub u Srbiji i Crnoj Gori bude predstavljen bar jednom

tokom ove godine. Svojom akcijom, svojom istorijom, postignućima samih

članova...

Potrudićemo se da dosegnemo svaki kutak našeg Distrikta kako bi svim

rotarijancima, ali i široj javnosti, predstavili šta to naši klubovi rade, ali i šta

rotarijance čini posebnim i šta ih motiviše na lepe stvari koje čine.

Kroz tekstove o projektima, o važnim jubilejima, o važnim pojedinicima, ali i kroz razgovore sa rotarijancima,

funkcionerima klubova i Distrikta, putem dobrih fotografija, pratićemo život našeg Distrikta u narednih godinu

dana. Na kraju ćemo za istoriju ostaviti sećanje na ovaj period, hroniku rotarijanskog života na ovim prostorima

u ovoj rotarijanskoj godini.

Molim sve klubove da nam pošalju najave za svoje događaje čim ih isplaniraju, kako bismo sve ostale u

Distriktu obavestili o njima putem naše stranice na Facebook, i putem web sajta.

Sa druge strane treba imati na umu da su događaji koje organizujemo uspešno završeni tek kada o njihovim

rezultatima obavestimo ceo naš Distrikt, ali i najširu javnost. Zbog toga preporučujem da se uloži malo

dodatnog napora i da se nakon akcije ili nekog događaja sastavi izveštaj sa osnovnim informacijama, i naravno

fotografijama.

Distrikt će pokušati da sve važne aktivnosti svih naših klubova budu dostavljene medijima, pored objavljivanja

na sajtu Distrikta i društvenim medijima.

Ovaj prvi broj Newslettera je mala mešavina Guvernerskog pisma i Newslettera, jer smo na početku

Rotarijanske 2018/19. godine želeli da predstavimo najvažnije aktivnosti iz pripremnog perioda, kao i da

najavimo ono što je pred nama.

Ubuduće svakog 1. u mesecu možete očekivati pismo Guvernera sa najavama za taj mesec, a 15. u mesecu

Newsletter sa pregledom realizovanih aktivnosti klubova i Distrikta.

Pored toga od mene kao sekretara Distrikta ćete početkom svake nedelje dobijati informacije koje su važne za

tu i narednu nedelju. Pored toga potrudiću se i da vam prenesem neke savete iz sveta Rotarija, ali i važna

dešavanja u Rotari Internacionalu.

Sve najave za vaša dešavanja i izveštaje sa vaših akcija možete dostavljati na email adresu sekretarijata Distrikta

2483: [email protected].

Radujem se zajedničkom druženju i služenju u predstojećoj godini.

Nikola Božić,

sekretar Distrikta 2483

Page 11: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.

Za sva pitanja možete se direktno obratiti i članovima najužeg Distriktnog tima:

Page 12: Newsletter No. 1 - 1. jul 2018.