Top Banner
En overvekt av leietakerne vil til Oslo sentrum, der det er dyrest. Dyrt er populært når leietakere jakter nye lokaler. Dyrt og populært Analytikerne i Malling har loggført samtlige leiesøk fra 2009 til juni 2012 i Stor-Oslo. Kartleggingen inkluderer alle segmenter (kontor, handel, lager, kombinasjonslokaler) og totalt 480 søk i perioden. Søkene omfatter alt som er publisert fra de store søkemeglerne, det vil si aktører som Realia, DTZ, Malling & Co og CB Richard Ellis. Disse aktørene bistår leietakere i jakten på nye lokaler, som bidrar til å profesjonalisere søkeprosessen. Det er kun rene leiesøk som er kartlagt, kjøp og salg er rensket ut. Malling & Co registrerer søkene kontinuerlig, og de legges derfor fortløpende inn i en database. – Vi systematiserer hvert eneste søk, som hvem som er megler, størrelsen på de ønskede lokalene og området leietakerne søker seg til. Det er et visst skjønn om vi kategoriserer i den ene eller andre kategorien, eksempelvis er ikke alle de ønskede geografiske områdene klart definert i søkene, forteller analytiker Haakon Ødegaard i Malling & Co til NæringsEiendom. Sammen med kollega Lars Lund er han ansvarlig for undersøkelsen. Offentlige størst Malling & Co registrerte en økning i antall leiesøk fra 2009 til 2010, som var toppåret, mens det var et betydelig fall i søkene i 2011. Nå ligger antall leiesøk i Stor- Oslo på 160–170 i året, og nivået i år ser ut til å bli på høyde med fjoråret. Det er i hovedsak kontorlokaler det søkes etter. Andelen kontorsøk har imidlertid falt fra 89,5 prosent i 2009 til 62 prosent i 2012, som indi- kerer at søkemeglerne øker innsatsen mot andre segmenter. 36 Nyheter NE0812 www.ne.no www.nenyheter.no
3

NE Artikkel 0812

Mar 25, 2016

Download

Documents

En overvekt av leietakerne vil til Oslo sentrum, der det er dyrest. Dyrt er populært når leietakere jakter nye lokaler.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: NE Artikkel 0812

En overvekt av leietakerne vil til Oslo sentrum, der det er dyrest. Dyrt er populært når leietakere jakter nye lokaler.

Dyrt og populært

Analytikerne i Malling har loggført samtlige leiesøk fra 2009 til juni 2012 i Stor-Oslo. Kartleggingen inkluderer alle segmenter (kontor, handel, lager, kombinasjonslokaler) og totalt 480 søk i perioden. Søkene omfatter alt som er publisert fra de store søke meglerne, det vil si aktører som Realia, DTZ, Malling & Co og CB Richard Ellis. Disse aktørene bistår leietakere i jakten på nye lokaler, som bidrar til å profesjonalisere søkeprosessen.

Det er kun rene leiesøk som er kartlagt, kjøp og salg er rensket ut. Malling & Co registrerer søkene

kontinuerlig, og de legges derfor fortløpende inn i en database.

– Vi systematiserer hvert eneste søk, som hvem som er megler, størrelsen på de ønskede lokalene og området leietakerne søker seg til. Det er et visst skjønn om vi kategoriserer i den ene eller andre kategorien, eksempelvis er ikke alle de ønskede geo grafiske områdene klart definert i søkene, forteller analytiker Haakon Ødegaard i Malling & Co til NæringsEiendom. Sammen med kollega Lars Lund er han ansvarlig for undersøkelsen.

Offentlige størstMalling & Co registrerte en økning i antall leiesøk fra 2009 til 2010, som var toppåret, mens det var et betydelig fall i søkene i 2011. Nå ligger antall leiesøk i Stor-Oslo på 160–170 i året, og nivået i år ser ut til å bli på høyde med fjoråret.

Det er i hovedsak kontorlokaler det søkes etter. Andelen kontorsøk har imidlertid falt fra 89,5 prosent i 2009 til 62 prosent i 2012, som indi-kerer at søkemeglerne øker innsatsen mot andre segmenter.

36

Nyh

eter

NE

08

12

ww

w.n

e.n

o

ww

w.n

enyh

eter

.no

Page 2: NE Artikkel 0812

– Hvilke typer virksomheter bruker søkemeglere?– Vi registrerer at det offentlige er en stor søker-

gruppe, mens IT/Tele kom er en annen stor søkergruppe. Bransjer som advokatfirmaer, revisjon og økonomi er deri mot under representert i forhold til den størrelsen disse bedriftene utgjør i markedet, svarer Haakon Ødegaard.

Et interessant tema er hvor lang tid det tar fra søket er lagt ut i markedet til innflytting skjer. Her viser under-søkelsen at 26 prosent av søkerne flytter inn i nye lokaler samme år som søket ble offentliggjort. 28 prosent flytter inn etter ett år, 21 prosent etter to år. Noen bedrifter bruker helt opp til fire år fra søke fasen til innflytting. I gjennom snitt tar det to år fra søket er ute i markedet til innflytting skjer.

Store er tidlig ute– Det er en sterk sammenheng mellom størrelsen på søket og hvor tidlig bedriftene er ute i søkeprosessen. Det er en overvekt av store søkere som er tidlig ute i markedet. Mange leietakere er imidlertid ikke profesjonelle og

Thiisgården er en av Vikas mest kjente og mest sentrale eiendommer. Eiendommen har en meget attraktiv beliggenhet i ett av Oslo`s absolutte forretnings-, fi nans-, og kulturmiljø. Alle former for offentlig kommunikasjon er tilgjengelige i umiddelbar nærhet, på og rundt Nationaltheatret stasjon.

Med eget parkeringsanlegg er bruk av bil meget bekvemt i kombinasjon med den gode adkomsten til hovedveinettet. Overtagelse etter nærmere avtale

FANTASTISK MULIGHET I

THIISGÅRDEN

671 M² KONTOR TIL LEIE

Kontakt: Hans Petter GjerdeTelefon direkte: 23 11 38 08 Mobil: 920 910 [email protected]

ThiisgårdenHaakon VII´s gate nr.1 ANSPb.1679 Vika0120 Oslo

Leietakere på flyttefot foretrekker Oslo sen­trum. (Foto: Martine R. Ibenholt)

37

Page 3: NE Artikkel 0812

under vurderer tiden det tar å finne nye lokaler, sier Lars Lund.

Analytikerne i Malling & Co mener derfor at det blir for snevert å definere arealledighet som antall kvadratmeter som er ledige i markedet innenfor 3–6 måneder. Store deler av etterspørselssiden begynner planleggingen flere år i for-veien. Lund sier at da går man glipp av markedsdynamikken.

Så hvor søker de fleste leie takerne seg til? Mange søk inneholder flere ønskede områder, men Oslo sentrum er ikke overraskende mest populært med 62 prosent. Dette området har også flest lokaler. 50 prosent kunne tenke seg å havne i prestisjeområdet CBD (Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen), mens 42 prosent svarer Skøyen. De dyreste områdene i Oslo er altså de mest populære. 35 prosent av søkerne har Bjørvika som et alternativ, 31 prosent Nydalen, 25 prosent Lysaker/Fornebu, 22 prosent Bryn/Helsfyr og 21 prosent Økern og omegn.

– Vi registrerer hvilke andre områder bedriftene søker seg til i tillegg til CBD. Sentrumsnære områder er verdsatt i økende grad de seneste årene. Det kan både ha med kollektiv transport å gjøre og miljø.

Og så er det jo slik at det er lett å komme fra utkanten inn til sentrum, men ikke fra én utkant til en annen, kommenterer Haakon Ødegaard.

43 prosent av søkerne blir væ-rende i området de er etter flytting, mens 57 prosent flytter til andre områder i Oslo-regionen. Det er en tendens til at større leietakere flytter oftere til nye bygg.

Fallende volumerEn klar trend er at søkevolumene har gått ned etter finanskrisen, fra totalt 470 000 kvadratmeter med søkte arealer i 2010 til 370 000 kvadratmeter i 2011. Per 30. juni har Malling & Co i år registrert søk på nesten 200 000 kvadrat meter, slik at volumene i 2012 kan bli noe høyere enn fjorårs volumene. Kontorsøkene utgjorde i årets seks første måneder 120 000 kvadratmeter, mot 270 000 kvadrat meter i fjor.

En annen klar trend fra 2009 er at gjennomsnittsøket har gått ned, men det betyr ikke nødvendigvis at leie takerne etterspør mindre lokaler.

– Nei, en intern undersøkelse viser riktig nok at nesten alle søkene endte opp med færre antall kvadrat-meter per hode, som tyder på areal-

effektivisering. Men søkemeglerne er en bransje i vekst, det er flere søk i markedet nå som følge av at antall søkemeglere har økt, sier Lars Lund. Med andre ord arbeider meglerne mot stadig mindre leietakere for å skaffe seg oppdrag og inntjening.

Lund sier kartleggingen er en brikke i det store puslespillet i leie-markedet og et viktig analyseverktøy ved nye leiesøk og annet rådgivnings-arbeid.

– Undersøkelsen avdekker potensiell ledighet i de fraflyttede byggene og områder hvor det kan oppstå et hull i markedet. Og så bruker vi internt undersøkelsen til å støtte andre avdelinger, sier han.

Press i sentrum– Hva tror dere om kontormarkedet fremover i Oslo-regionen?

– Vi ser et press i prestisje området og sentrum og på Skøyen. Det har vært en ganske sterk oppgang i leieprisene for de beste byggene etter finanskrisen, fordi de beste byg-gene begynner å få liten ledighet. De fleste nybyggene kommer imidlertid utenfor sentrum, som legger demper på prisnivået her. Det er fortsatt mye ledig kapasitet i randsonene. Et annet trekk er økende kvalitetskrav blant leietakerne, svarer Lars Lund. Tekst Jan Revfem • e-post [email protected]

Ifølge analytiker Haakon Ødegaard i Eiendomshuset Malling vil leie­takerne til de dyreste områdene.

Analytiker Lars Lund i Eiendomshuset Malling forteller at leietakerne har et økende kvalitetskrav når de søker nye lokaler.

38

Nyh

eter

NE

08

12

ww

w.n

e.n

o

ww

w.n

enyh

eter

.no