Top Banner
T.C. SAYI TAY BA KANLI I Kültür Bakanlıına Ba lı Müzelerin Faaliyetlerinin ncelenmesi ANKARA / Temmuz 1998
90

øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

Aug 07, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

T.C. SAYI TAY BA KANLI I

Kültür Bakanlı ına Ba lı

Müzelerin Faaliyetlerinin

ncelenmesi

ANKARA / Temmuz 1998

Page 2: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

çindekiler

Sayfa

Özet

Bölüm:1 Giri

Genel Bilgiler 1

Ele Alınan Konular ve Yakla ım 9

Bölüm:2 Elde Edilen Bulgular

Mevzuattaki Bo luk ve Yetersizlikler 13

dari ve Mali Yapıdaki Yetersizlikler 15

leti im ve Personel Politikasındaki Yetersizlikler 17

Kaçakçılı ın Önlenmesindeki Yetersizlikler 18

Müzelerin Faaliyetleriyle lgili Yetersizlikler 20

Eser Elde Etme 21

Depolama 21

Bakım Ve Koruma 22

Güvenlik 22

Sergileme 23

Kayıt, Envanter Ve Sayım 24

Bölüm:3 Uygulama Ve Çözüm Planı

Önerilerimiz ve Bakanlı ın Çözüm Planı 25

Genel De erlendirme 40

Ekler

EK 1 Te kilat emaları 42

EK 2 Müzelerde Yapılan Denetimlerde Elde Edilen Bulgular 46

Page 3: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

1

Özet

1. Ça lar boyunca pekçok uygarlı ın be i i olmu ülkemiz co rafyası, zengin bir kültür vetarih mirasına sahip bulunmaktadır. Böylesine de erli bir mirasın varisi olmamız, hemulusal ve hem de evrensel boyutları olan bir sorumlulu u da beraberinde getirmektedir. Bunedenle, söz konusu kültür varlıkları zenginli inin açı a çıkarılması, toplumun ve insanlı ınhizmetine sunulması, korunması ve gelecek ku aklara ta ınması için gerekenin yapılıpyapılmadı ının ve bunda ne derece ba arılı olundu unun saptanması büyük önemarzetmektedir.

2. Anayasamız ve 832 sayılı Sayı tay Kanunu, devletin gelir ve giderleri kadar mallarının daT.B.M.M adına denetlenmesi görevini Sayı tay'a vermi tir. Kültür varlıklarının, di erdevlet mallarından farklı olarak kayıp ve hasarlarının telafi edilememe ve paha biçilememeözelli i, bu eserleri korumakla yükümlü kurulu ların faaliyetlerinin denetlenmesini dahaönemli hale getirmektedir.

3. Ancak ülkemizdeki ta ınır ve ta ınmaz kültür ve tabiat varlıkları çok yüksek sayılarda vebirden çok kurumun görev ve yetki alanını ilgilendiren da ılımda bulundu undan,tamamının inceleme kapsamına alınması mümkün olamamı tır. Bu nedenle, çalı mamızyalnızca Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü üne ba lı müzelerin faaliyetleri ile bunlarınsahip oldukları ta ınır eserlerle sınırlı tutulmu tur.

4. Kamuoyu, Parlamento ve medyanın konuya olan ilgisinin giderek artmakta olu u dagözönüne alınarak, belirtilen sınırlılıklar dahilinde, müzecilik faaliyetlerine ili kinolumsuzluklar ile sorunların çözümüne yönelik önerileri saptamak, bu raporun temel amacıolarak belirlenmi tir.

5. Söz konusu amaca yönelik olarak belirlenen çalı ma hedefleri ise; Genel Müdürlük ve müzeleri ilgilendiren genel ve özel nitelikteki kural ve

prosedürlerin yeterlili inin tesbiti; Genel Müdürlük ve müzeler arasındaki ileti imin ve Genel Müdürlü ün gözetim

prosedürlerinin de erlendirilmesi; Müzelerde eserlerin elde edilmesi, depolanması ve korunması, bakımı, güvenli i,

sergilenmesi, kayıt, envanter ve sayımı faaliyetleri ilgili zafiyetlerin belirlenmesidir.

Page 4: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

2

Temel Bulgular

6. Genel Müdürlük ve Müzeleri lgilendiren Kurallar ile Prosedürlerin Yeterlili i

Yasada, eski eserlerin devlet malı olma niteli iyle çeli en düzenlemeler mevcuttur.

Mevzuatta yer alan arkeolojik eser-etno rafik eser ve envanterlik eser-etüdlük esertanımları yeterince net olmadı ından uygulama farklılıklarına yol açılmaktadır.

Zor alım konusu olan eserlerin güvenli inin sa lanması ile ilgili düzenlemeleryetersizdir.

Yurtdı ına eser çıkarma yasa ı ile ilgili düzenlemeler amacı tam olarakkar ılayamamaktadır.

Te kilatın hiyerar ik yapısıyla ilgili düzenlemeler etkili hizmet açısından elveri lide ildir.

Gelirleri büyük ölçüde müze giri ücretlerinden olu an DÖS M'in idaresiyle ilgilimevzuat hükümleri, müzelerin bu kaynaklardan gerekti i biçimde yararlanmasınısa layamamaktadır.

Eski eserlerin hesap-kayıt i leyi ve sorumlulu uyla ilgili düzenlemeler yetersizdir.

Müze uzman personelinin özlük haklarına ili kin olarak hakkaniyete aykırı ve e itsizlikdo uran hükümler mevcuttur.

Kaçak kazı, kanuna aykırı define avcılı ı ile ikramiye ve cezaları düzenleyenmevzuat hükümleri yeterince etkili de ildir.

Yüksek ö retim mevzuatında müzecilik e itimi öngörülmemi olup, müzepersonelinin hizmet öncesi ve hizmetiçi e itimine ili kin uygulamalar yetersizdir.

7. Genel Müdürlük ile Müzeler Arasındaki leti im Prosedürlerinin Yeterlili i

Müzelerin faaliyetleriyle ilgili olarak, Genel Müdürlükçe bütün müzeleri ba layıcı veyönlendirici politikalar ve standartlar olu turulmamı tır.

Page 5: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

3

Kaçakçılık olaylarıyla ilgili kar ılıklı bilgilendirme ve de erlendirme faaliyetleriyetersizdir.

Müzelerde yapılan iç denetim yeterli kapsam ve sıklıkta de ildir.

Özellikle uzman personelin uzun süreli geçici görevlendirmelerinde müzelerin görü üalınmamaktadır.

8. Müzelerin Faaliyetleriyle lgili Zafiyet ve Yetersizlikler

Eser satın alınması için tahsis edilen ödenekler yetersiz oldu undan satıcılarınbazıları müzeler dı ındaki alıcılara yönelmektedirler.

Eski eser kaçakçılı ıyla ilgili olarak açılan davalara konu olan eserlere, davanındevamı süresince gerekli özenin gösterilmesi sa lanamamakta ve ilgili müzeler davakonusu eserler hakkında yeterli bilgi edinememektedirler.

Depolar büyüklük, uygun ısı, ı ık ve nem ko ulları açısından yetersizdir.

Müzelerde eserlerin kaybolması ve hasara u raması durumlarıyla ilgili sorumlulukdüzeyleri açık ve net olarak belirlenmemi tir.

Eserlerin bakım ve korunmasına ili kin politika ve standartlar olu turulamamı tır.

Müzelerin ço unda, güvenlikle ilgili geli mi kontrol sistemleri ve gerekli teknikdonanım mevcut de ildir.

Pek çok müzede yangın ve afet durumuna ili kin afet planları bulunmamaktadır.

Müzelerin büyük ço unlu unda orta ve uzun vadeli sergileme planları mevcutde ildir.

Birçok müzede, kayıtlardan sergi alanındaki eserlere veya tersine ula ımıkolayla tıracak te hir planları hazırlanmamı tır.

Bütün müzelerde ortak olarak tutulması gereken kayıt, defter ve belgeler için standartnormlar olu turulmamı tır.

Müzelerin bir kısmında, özellikle sikkelerden olu an önemli miktarlarda envantersizeser bulunmaktadır.

Page 6: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

4

Müzelerin ço unda periodik fiili sayım uygulanamamakta, zorunlu yıllık sayımcetvelleri mevcut kayıtlar esas alınarak itibari olarak düzenlenmektedir.

Varılan Sonuçlar

9. Mevcut mevzuat hükümleri, verimli ve etkili biçimde faaliyette bulunmanın gereklerini tamolarak kar ılayamamakta ve bazı çeli kili uygulamalara yol açmaktadır.

10. Bürokratik ve hiyerar ik yapı, verimli ve etkili bir i leyi ve uygulama için yeterli de ildir.

11. Genel Müdürlükçe, müzeler ve ilgili di er kurum ve kurulu lar arasında etkili bir ileti imkurulamamı tır.

12. Personel politikasıyla ilgili politika ve prosedürler gereken düzeyde de ildir. Nicel ve nitelaçıdan zaten yetersiz olan insan kaynaklarının yönetiminde bazı zafiyetler sözkonusudur.

13. Kaçakçılı a kar ı alınan tedbirler istenen düzeyde de ildir.

14. Eser elde etme, depolama, güvenlik, sergileme ve kayıt, envanter ve sayım faaliyetleriyleilgili politika ve prosedürler yetersizdir.

15. Bakım ve koruma politika ve standartları mevcut de ildir.

16. Raporumuzun son bölümünde yer alan “Uygulama ve Çözüm Planı”nında ayrıntılı olarakgösterildi i üzere, ula ılan bu sonuçlar hakkında gerekli önerilerde bulunulmu , Bakanlıkyetkililerinin konular hakkındaki görü ve de erlendirmelerine yer verilmi tir. Uygulama veçözüme ili kin hususların bazıları kaynak veya ödenek, bazıları ise kanun ya da idaridüzenleme konusudur. Bunun dı ında, Bakanlıkça veya müzelerce do rudanuygulanabilecek ve çözüme kavu turulabilecek hususların yerine getirilmesinin izlenmesigerekmektedir.

Page 7: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

5

Bölüm 1: Giri

Genel Bilgiler

1.1 Kültür Bakanlı ı ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ü ve ba lı müzelerin görev, yetki vesorumlulukları bu bölümde ele alınmı , idari, mali ve hukuki yapı hakkında genel bilgilerverilmi tir.

1.2 Genel Müdürlükçe 99 adet müze müdürlü ü tesis edilmi tir. Bunların sadece 4'ü müdürlükkadrosu olarak korunmakta olup, faaliyet gösteremez durumdadır. Söz konusu 95 müzemüdürlü üne ba lı müzelerle birlikte, müze sayısı 180’e ula maktadır. Ayrıca yakla ık 100adeti paralı olmak üzere 470 civarında ören yeri mevcuttur.

Kültür Bakanlı ı ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ünün Görev, Yetki veSorumlulukları

1.3 Kültür Bakanlı ının Te kilat ve Görevlerini belirleyen 354 sayılı Kanun HükmündeKararnamede bakanlı ın görevleri;

Milli, manevi, tarihi ve kültürel de erleri ara tırmak, geli tirmek, korumak,ya atmak, de erlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek,

Kültür konuları ile ilgili kamu kurum ve kurulu larını yönlendirmek ve i birli indebulunmak,

Kültürel varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek olarak belirtilmi tir.

1.4 Aynı Kararnamenin “Sorumluluk ve Yetkiler” bölümünde, bakanlık, merkez, ta ra, yurtdı ıte kilatı ile ba lı kurulu ların faaliyet ve hizmetlerinin, Bakanlık emir ve talimatlarıdo rultusunda, mevzuata, plan ve programlara uygun olarak düzenlenece i ve yürütülece iöngörülmü tür.

1.5 2863 sayılı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”nda ise, Devlet Malı niteli inita ıyan korunması gerekli ta ınır kültür ve tabiat varlıklarının Devlet elinde ve müzelerdebulundurulmasının ve bunların korunup de erlendirilmesinin Devlete ait oldu uvurgulanmı tır.

Page 8: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

6

1.6 Bahsi geçen Kararnamenin 10. maddesinde ise Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ününgörevleri;

Korunması gerekli ta ınır ve ta ınmaz kültür ve tabiat varlıklarını tespit etmek,açı a çıkarmak, bunların korunmasını ve de erlendirilmesini sa lamak,

Gerekli görülen yerlerde müzeler, rölöve ve anıtlar müdürlükleri, restorasyon vekonservasyon laboratuvarları kurulmasını teklif etmek ve bunların idaresiniyürütmek ve kontrol etmek,lmi faaliyetleri yansıtan yayınlar yapmak, müzeleri geli tirmek, kültür ve tabiatvarlıklarının bakım ve restorasyonu konularında gerekli tedbirleri almak veuygulamak olarak sayılmı tır.

dari ve Mali Yapı

1.7 Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ü, Kültür Bakanlı ına ba lı ana hizmet birimleri içindeyer alan 7 adet Genel Müdürlükten biri olarak görev yapmaktadır. Bakanlık, GenelMüdürlük ve Müze Müdürlükleri te kilat emaları ek (I)’de gösterilmi tir.

1.8 Müzelere, genel bütçeden Bakanlı a ayrılan pay üzerinden ihtiyaçlarına göre ödenek tahsisedilmektedir. Kültür Bakanlı ının süre gelen yıllar itibariyle bütçe payları %0,7-0,5seviyesinde azalan bir trend göstermektedir. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ününBakanlık bütçesi içindeki payı ise çe itli yıllar içinde yakla ık % 15 oranını a mamaktadır.

1.9 Müzelerin mali durumu incelenirken, Kültür Bakanlı ı Döner Sermaye Te kilatından da sözetmek gerekmektedir. 2252 sayılı Kültür Bakanlı ı Döner Sermaye Kanununda, Bakanlı aayrılan döner sermayenin, eski eserler, anıtlar, müzeler, kütüphanecilik, bibliyografya,dokümantasyon, enformasyon, yayın, tanıtma, güzel sanatlar, sahne sanatları, ar iv,folklor, el sanatları, sinema sanatı, festival düzenleme, kültür merkezleri ve bunlar gibi malveya hizmet üretim ve satı ını içeren i letme alanlarıyla, döner sermaye i lerindeçalı tırılan personelin giderleri için kullanılaca ı öngörülmü tür.

1.10Döner Sermaye Te kilatını olu turan Döner Sermaye letmesi Merkez Müdürlü ü(DÖS M) ile buna ba lı Döner Sermaye letmelerinin gelirleri a a ıdaki kalemlerdenolu maktadır;

Yapılan i ve hizmetlerden elde edilen gelirler, Müzeler ve ören yerlerinin giri ücretleri, Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri

kültür faaliyetlerindeki giri ücretleri, Her çe it mal, hizmet, sanat eseri, kültür malzemesi, yayın ve benzeri satı

gelirleri, Ta ınmaz malların ve tesislerin sergi, yeme, içme, dinlenme yerleri ile salon, büfe

ve otoparkların i letme ve kira gelirleri, Depozito gelirleri, Telif hakları gelirleri,

Page 9: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

7

1.11Harcama yetkilerinin düzenlenmesi ve ilgili birimlerin döner sermayeden yapılmasınıistedikleri ayrıntılı i ve hizmet teklif ve projelerinin incelenerek karara ba lanması yönetimkuruluna aittir. Yönetim Kurulu; Bakanın görevlendirece i Müste ar Yardımcısıba kanlı ında, Döner Sermaye letmesi Merkez Müdürü, Döner Sermaye letmesiMerkez Saymanlık Müdürü ve teklifi görü ülen Birim Ba kanından olu maktadır.

1.12DÖS M gelirlerinin tamamına yakını, müze giri ücretlerinden sa lanmasına ra men,müzelere harcanan tutarlar yok denecek kadar azdır. Ayrıca, 2464 sayılı Belediye GelirleriKanununa göre, müze giri ücretlerinin % 40’ı müzenin bulundu u yer belediyesineaktarılmak zorundadır.

Genel Müdürlü e Ba lı Müzelerin Görev ve Sorumlulukları

1.132863 sayılı Kanunda kültür ve tabiat varlıklarının bulundurulaca ı müzelerin kurulması vegeli tirilmesinin Kültür Bakanlı ına ait oldu u belirtilmi tir. Gerçekten de, korunması gereklikültür ve tabiat varlıklarının toplandı ı ve bulunduruldu u yerler, esas olarak müzelerdir.Sözü edilen Kanunun çe itli hükümleriyle, bu gibi varlıklardan gerçek ve tüzel ki ilerinellerinde bulunanların de erleri ödenerek Bakanlıkça satınalınabilece i, bunları bulanların,malik olanların veya kullandıkları arazinin içinde oldu unu bilenlerin en yakın müzemüdürlü üne bildirmek zorunda oldukları ve bunlardan Bakanlıkça devlet müzelerindebulunması gerekli görülenlerin usulüne uygun olarak müzelere alınaca ı öngörülmü tür.Aynı Kanunun bir ba ka maddesiyle, kazılarda meydana çıkan bütün ta ınır kültür ve tabiatvarlıklarının, kazı yapan heyet ve kurumlar tarafından her yıl yapılan kazı sonunda KültürBakanlı ının gösterece i devlet müzelerine nakledilmesi hüküm altına alınmı tır.

1.14Müzelerdeki, ziyaretçi sayıları, gelir durumu, eser sayıları a a ıdaki gibidir:

MÜZELER N Z YARETÇ SAYISI VE GEL R TOPLAMI (1996)

Z YARETÇ /GEL R MÜZELER ÖREN YERLER

Ziyaretçi Sayısı 9.280.412 8.107.224

Gelir Durumu (TL) 998.714.569.250.- 821.815.009.950.-Kaynak: Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ü.

Page 10: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

8

MÜZELER N ESER TOPLAMI (1996)

ESERTÜRLER

ENVANTERLESER SAYISI

ENVANTERS ZESER SAYISI

TOPLAM ESERSAYISI

Arkeolojik 576.443 8.042 584.485

Etno rafik 280.657 1.691 282.348

Sikke 1.297.546 108.006 1.405.552

Tablet 99.680 16.924 116.604

Elyazması, Kitap 24.529 3 24.532

Mühür, Baskı 20.847 296 21.143

Ar iv Vesikası 12.097 973 13.070

Di erleri 203 285 488

Toplam Eserler 2.312.002 136.220 2.448.222

Kaynak: Anıtlar Ve Müzeler Genel Müdürlü ü.

1.15 Müzeler ç Hizmet Yönetmeli inde müzeler; kültür varlıklarını tespit eden, ilmi metodlarlaaçı a çıkaran, inceleyen, de erlendiren, koruyan, tanıtan, sürekli ve geçici olaraksergileyen, halkın kültür ve tabiat varlıkları konusundaki e itimini, bedii zevkini yükseltenve dünya görü ünü geli tirmede tesirli olan daimi kurulu lar olarak tanımlanmı tır. Benzerbir tanımlama, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) tüzü üne uygun olarak kabul edilenülkemizin de üyesi bulundu u ICOM Türkiye Milli Komitesi yönetmeli inde deyeralmaktadır.

1.16 Yönetmelikte müzelerin faaliyetleri; Eserleri kronolojik sistem içinde te hir etmek, Eserleri korumak, depoları ilmi çalı malara imkan verecek ekilde düzenlemek,

lmi ara tırmalar ve tanıtım yapmak, Müzede ve müze dı ındaki e itici kurslar, konferanslar, geziler düzenlemek, eski

eser sevgisinin uyandırılmasını sa lamak, kaçakçılık, tahrip ve gizli kazılarlayurdun milli de erlerini yok edici faaliyetleri önlemek,

2863 sayılı Kanun kapsamına giren ta ınır kültür varlıklarının müzelerekazandırılması ve de erlendirilmesi için gerekli tedbirleri almak,

olarak sıralanmı tır.

Page 11: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

9

Ele Alınan Konular ve Yakla ım

Raporun Amacı

1.17 Kültür varlıkları dı ındaki devlet mallarıyla ilgili kayıp ve hasarlar, bedellerininsorumlularına ödettirilmesi suretiyle telafi edilebilir ise de, eski eserler sözkonusuoldu unda, bunların paha biçilmezli i ve yerine konulamazlı ı kar ısında aynı eymümkün de ildir. Bu nedenle, sahip oldu umuz eski eserlerin idaresinin mevzuata, genelkabul görmü kural ve standartlara uygun olup olmadı ının, ve bu uygunlu u sa lamak içinöngörülen mali, idari i leyi ve düzenlemelerin ne derece yeterli oldu unun tesbit edilerekrapor edilmesi gerekmektedir.

Çalı manın Hedefleri

1.18 Çalı manın hedefleri a a ıda ana hatlarıyla belirtilmi tir. Genel Müdürlük ve müzeleri ilgilendiren genel kural ve prosedürlerin yeterlili inin

tesbiti. Eserlerin elde edilmesi, depolanması ve korunması, bakımı, güvenli i,

sergilenmesi, kayıt, envanter ve sayımıyla ilgili özel kural ve prosedürlerinyeterlili inin tesbiti.

Genel Müdürlük ile müzeler arasındaki ileti imin ve Genel Müdürlü ün gözetimprosedürlerinin de erlendirilmesi.ncelenmesine karar verilen müzelerde;

-Genel ve özel kural ve prosedürlere ne derece uyuldu unun incelenmesi,-Kural ve düzenlemelerde bo luk veya yetersizlik bulunması halinde ortayaçıkan zafiyetlerin saptanması,-Elde etme, depolama, bakım ve koruma, güvenlik, sergileme, kayıt,envanter ve sayım faaliyetleriyle ilgili di er risklerin te his edilmesi.

Denetim Yöntemi / Metodoloji

1.19 lgili konular hakkında sa lıklı ve geçerli sonuçlara ula abilmek için Genel Müdürlükyetkilileriyle çe itli konular görü ülerek tartı ılmı , müzelerde bulunan kayıt ve belgelerayrıntılı olarak incelenmi tir. Bütünü en iyi ekilde temsil etti i dü ünülen 12 adet müzeziyaret edilmi tir. Söz konusu örnekleme seçimi a a ıda belirtilen objektif kriterleredayandırılmı tır;

Müzenin bulundu u co rafi bölge, Müzenin kurulu tarihi, Müzede bulundurulan ve toplanan eserlerin türü (etno rafik, arkeolojik,

karma, di er),

Page 12: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

10

Müzenin toplam eser sayısı, Yıllık eser giri i yo unlu u, Müzedeki eserlerin çalınması, kaybedilmesi gibi olayların sıklı ı, Müzeye ba lı kazılar (yabancı kazı, yerli kazı, kaçak kazı, kurtarma kazısı), Müzeye ba lı ören yerleri sayısı, Müze ziyaretçisi sayısı, Müzenin elde etti i gelir miktarı, Müzenin bina durumu (hazine tahsisli, vakıf kira, ahıs kira, kendi malı,

kamula tırma v.b.)

1.20 Bu kriterlerin gözönünde bulundurulması suretiyle incelemeye alınmasına karar verilenmüzelerle ilgili özet bilgiler de a a ıda gösterilmi tir.

Page 13: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

11

ÖRNEK SEÇ LEN MÜZELER HAKKINDA B LG

Bursa MüzesiArkeolojik eserler veTürk- slam eserleribulunmaktadır.Bulundu u bina müzeolarak in a edilmi tir.Müzenin bulundu ubölgede kazı sayısıfazladır

st. Arkeoloji M.Müze binası olarak in a edilenilk yapıdır. Arkeoloji Müzesi,Eski ark Eserleri Müzesi, ÇinliKö k Müzesi olmak üzere üçayrı yapıda yer alan eski vebüyük bir müzedir.

st. Türk- sl. Eserl. M.Türkiye’de açılan ilk Türk-slam Eserleri müzesidir.

Çe itli Türk ve slamuygarlıklarına ait çok sayıdaetno rafik eserlere sahiptir.

Kastamonu MüzesiEski fakat küçük bir müzedir.Arkeolojik ve etno rafik eserlere it a ırlıktadır. Atatürk’ün ilkziyaret anıları ve apka inkılâbı ileilgili eserler sergilen-mektedir.

Sinop MüzesiBinası müze olarak in a edilmiolan küçük bir müzedir.Arkeolojik ve etno rafik eserlermevcuttur. 19. yüzyıl konalarısergilenmektedir.

Bergama MüzesiÇandarlı-Pitane, Myrina kazı-larıbuluntuları ile BergamaAkrepolünden getirilmi ar-keolojik eserler a ırlıktadır.Küçük bir müzedir.

Bodrum Sualtı Ark. M.Tarihi bir kalede yer alan teksualtı müzesidir. Kalede de i ikmekanlarda, sualtı kazılarındançıkarılan eserler, eski Tunç,Miken, Arkaik, Klasik,Hellenistik, Roma ve Bizansdönemi eserleri sergilenmektedir.

Antalya MüzesiDaha ziyade arkeolojikeserler mevcuttur.Türkiyenin eski ve büyükmüzelerinden biridir.Görev alanındaki ören yerlerive kazıların en fazla oldu umüzelerden biridir.Bulundu u bina müze olarakin a edilmi tir

Ankara A.M.M.Daha ziyade arkeolojik eserlermevcuttur.De i ik tarihi ça lara veuygarlıklara ait çok sayıda eseresahip eski bir müzedir.Ziyaretçi sayısı ve elde etti i geliritibariyle önde gelen müzelerdenbiridir.

Ank.Etno rafya M.Eserlerin büyük ço unlu uetno rafiktir. Eski bir müzedir.

Adana Ark. MüzesiBüyük ölçüde arkeolojikeserlere sahiptir.Müzede eser çalınma,kaybolma gibi olaylar di ermüzelere nazaran fazladır.Çe itli ça lara ve uygarlıklara aiteserlere sahip eski bir müzedir.

Van MüzesiYeni binasında yeralan küçükbir müzedir.Arkeolojik eserler arasındaUrartu Uygarlı ına ait eser-lerdikkati çekmektedir.Etno rafik eserler yöreninözelliklerini yansıtmaktadır.

Page 14: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

12

1.21 Çalı manın ilk a amasında, denetim alanını tanımak ve taramak için gerek GenelMüdürlük ve gerekse ilgili di er kurum ve kurulu ların (Maliye Bakanlı ı, GümrükMüste arlı ı, akademik çevreler ve bazı dernekler gibi) yetkilileriyle görü melerdebulunulmu ve iki müzede ön çalı ma yapılmı tır. Bu görü melerde elde edilen bilgilerinde erlendirilmesi ve söz konusu iki müzede yapılan denetimlerde ortaya çıkan bulgularını ı ında tam çalı ma yapılmasına karar verilmi tir.

1.22 Tam çalı ma a amasında, örnek olarak seçilen on adet müze ziyaret edilerek, görevlilerlegeçmi yıl faaliyetleri üzerinde görü meler yapılmı , fiziki gözlemlerde bulunulmu , ilgilidefter, kayıt, belge, cetvel ve liste gibi dökümanlar incelenmi ve çe itli test ve kontrolleryapılmı tır.

Page 15: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

13

Bölüm 2:Elde Edilen Bulgular

Mevzuattaki Bo luk ve Yetersizlikler

Eski Eserlerin Devlet Malı Olma Niteli iyle Çeli en Hüküm ve UygulamalarMevcuttur.

2.1 2863 sayılı Kanunun 5. maddesinde; “Devlete, kamu kurum ve kurulu larına aitta ınmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzel ki ilerin mülkiyetinde bulunanta ınmazlarda varlı ı bilinen veya ileride meydana çıkacak olan korunması gerekli ta ınırve ta ınmaz kültür ve tabiat varlıkları Devlet Malı niteli indedir” denilmektedir.

2.2 Oysa, aynı Kanunun 23, 24, 25, 26 ve 27. maddeleri ve bunlara dayanılarak çıkarılanyönetmeliklerde, korunması gerekli ta ınır kültür varlıklarının alınıp satılmasına, gerçek vetüzel ki ilerce özel müze kurulmasına ve kolleksiyonculuk yapılmasına izin verendüzenlemeler yer almaktadır. Bu hükümlerle, eski eserlerin devlet malı olma niteli ineistisna getirilme amacı a ılmı , bu niteli i ortadan kaldıran ve çeli en uygulamalara imkanverilmi tir. Zira bu düzenlemelerle, bazı ki i ve kurulu lara devlet malını elinde bulundurmave de erlendirme imkanından çok, mülkiyetini elde etme ve tasarufta bulunma yetkisitanınmı olmaktadır.

Mevzuatta Yer Alan Arkeolojik Eser, Etno rafik Eser Tanımları YeterinceAçık Yapılmamı tır.

2.3 “Korunması Gerekli Ta ınır Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tasnifi, Tescili ve MüzelereAlınmaları Hakkında Yönetmelik”te Arkeolojik Eser, “Jeolojik devirlerden itibarenzamanımıza kadar intikal eden ve genellikle kazı ve benzeri çalı malarla bulunan, sanat veestetik de erleri veya eskilik ölçüleri bakımından korunması gerekli olan insan yapısıta ınırlardır”; Etno rafik Eser ise, “Halkın hayat tarzını, kültürünü temsil eden araç vegereçler dahil bilim, kültür, din ve mihaniki sanatlarla ilgili, belge de eri bakımındankorunması gerekli insan yapısı ta ınırlardır” eklinde tanımlanmı tır. Etno rafik eserlerleilgili benzer bir tanımlama, “Etno rafik Nitelikteki Ta ınır Kültür Varlıkları HakkındaYönetmelik” te de yer almı tır.

2.4 Türleri ve faaliyet alanları itibariyle bazı müzeler özellikle arkeolojik, bazıları ise etno rafikeserlerin edinilmesine yönelmi durumdadırlar. Ayrıca, arkeolojik ve etno rafik eserler

Page 16: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

14

müzelerden farklı yerlerde bulundurulmakta, kaydedilmekte ve sergilenmektedir. Öteyandan, bir kısım etno rafik eserlerin mevzuatta öngörülen belli artlar dahilinde özelki ilerce alınıp satılmasına izin verilmi tir. Yukarıdaki tanımlamaların net olmaması vebenzer ölçütler içermesi nedeniyle, bu eserler birbirinden kolayca ayırtedilememekte vedolayısıyla bu hususların uygulanmasında güçlüklerle kar ıla ılmaktadır.

2.5 2863 sayılı Kanunun 23/a maddesinde ve yine “Etno rafik Nitelikteki Ta ınır KültürVarlıkları Hakkında Yönetmelik”in 3. maddesinde, Osmanlı Padi ahlarından Abdülmecit,Abdülaziz, V.Murat, II.Abdülhamit, V.Mehmet Re at ve Vahidettin’e ait ve aynı ça dakisikkelerin tescile tabi olmaksızın yurtiçinde alınıp satılabilece i öngörülmü tür. Hangisikkelerin alım satımının serbest olaca ının belirlenmesinde önceden saptanmı bir süreyiöngören sabit bir kriterin esas alınması, ileriki yıllar içinde yasa koyucunun amacıylaçeli en bir uygulamaya yol açma tehlikesini ta ımaktadır.

Envanterlik Eser, Etüdlük Eser Kavramları Uygulama Farklılıklarına YolAçmaktadır.

2.6 2863 sayılı Kanunun 25. maddesinin son fıkrasında ve ilgili yönetmeliklerde, tasnif vetescil dı ı bırakılan ve müzelere alınması gerekli görülmeyen eserlerin sahiplerine birbelge ile iade olunaca ı ve bunlar üzerinde sahiplerince her türlü tasarufta bulunabilece i,bir yıl içinde sahiplerince satın alınmayanların müzelerde saklanabilece i veya Devletçesatılabilece i öngörülmü tür.

2.7 ç Yönetmelikte ise, “müzelik de erde olmaması nedeniyle envanter edilmemi , etüdlükolarak korunmaya alınmı eserler de, müzeye geli ekli, yeri ve zamanını gösterenetiketleriyle tasnif edilmi olarak depolanır” denilmi tir.

2.8 Uygulamada, daha ziyade kazılardan çıkan eserlerin, kazı heyetleri veya müzeyetkililerince hangi ölçülere göre etüdlük olarak ayrılaca ı, ne ekilde saklanaca ı vede erlendirilece i konusunda farklı i lemler yapılabilmektedir.

Zoralım Konusu Olan Eserlerin Güvenli inin Sa lanması ile lgiliDüzenlemeler Yetersizdir.

2.9 Eski eser kaçakçılarının yakalanması ve yargılanması sırasında, bu eserlerinkaydedilmesini, tanımlanıp foto raflanmasını ve adliye emanetinde, emniyette veyabilirki ide bulundurmak yerine, mümkün olan en kısa sürede ilgili müzeye naklini vemüzenin mahkeme safahatıyla ilgili gerekli bilgileri edinmesini sa lıyacak kural vei leyi leri öngören düzenlemeler mevcut de ildir.

Page 17: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

15

Yurtdı ına Eser Çıkarmayı Yasaklayan Düzenlemeler Yetersizdir.

2.10 2863 sayılı Kanunun 24. maddesinde, korunması gerekli ta ınır kültür varlıklarının devletelinde ve müzelerde bulundurulaca ı belirtildikten sonra, bunlardan her ne suretle olursaolsun yurtdı ına çıkarılacakların kontrolu, Bakanlı a ba lı müzelerce yapılabilece i gibibazı gümrük kapılarında bulundurulacak ihtisas elemanlarınca da yapılabilece i, yapılankontrol sonunda bu tip eserlerden yurtdı ına çıkmasında sakınca görülenlerinde erlendirilmeleri yurtiçinde yapılmak artıyla sahiplerine geri verilmesi öngörülmü tür.

2.11 Aynı yasanın 32. maddesinde ise, korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarınınyurtdı ına çıkarılamıyaca ı vurgulanmakta, devamında bunların yurtdı ında geçici olaraksergilenme ko ul ve prosedürleri belirtilmektedir. Aynı Kanunun 68. maddesinde de,kanuna aykırı olarak yurtdı ına eser çıkaranlarla ilgili cezalar ve sözkonusu eserlere vekullanılan e ya ve araçlara el konması gibi tedbirler yer almı tır.

2.12 Ancak uygulamada, sınır kapılarında yurtdı ına çıkarılması mümkün olmayan eserlerinyakalanması durumunda açılan davalar sonucunda, yukarıda de inilen 24. maddeuyarınca bunların sahiplerine geri verildi i saptanmı tır. Bu madde hükmüyle amaçlanan,yurtdı ına çıkarılması dü ünülen eserlerin önceden müzeye veya gümrü e beyanedilmesini sa lamaktır. Oysa bu gereklili e uyulmadı ı hallerde de sınır kapılarındayakalanan yurtdı ına çıkarılmayacak eserlerin sahiplerine geri verilebildi i görülmü tür.

dari ve Mali Yapıdaki Yetersizlikler

Te kilatın Hiyerar ik Yapısı Bazı Faaliyetlerin Etkin Biçimde Yürütülmesiçin Elveri li De ildir.

2.13 Genel Müdürlük - Valilik - l Kültür Müdürlü ü - Müze Müdürlü ü eklindeki hiyerar ik yapıileti imin hızını azaltmakta, ço unlu u meslekten olmayan ve sorunlara bürokratik bakan lKültür Müdürlükleri bilginin ula tırılması ve gere inin yapılması yönünden etkiliolamamaktadırlar.

Müzelerde Yapılan ç Denetim Yetersizdir.

2.14 Müzelerde iç denetimi sa lıyacak yegane birim olan Bakanlık Tefti Kurulu Elemanları,yo unluk arzeden di er görevleri ve müzecilik mesle inde uzman olmamaları nedeniyle

Page 18: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

16

düzenli ve etkili iç denetim yapamamaktadırlar. Nitekim, pek çok müzenin uzun yıllariçinde nadiren denetlenebildi i saptanmı tır.

Koruma Genel Müdürlü ü ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü ünün Yetkive Görevleri Arasında Çatı ma Sözkonusudur.

2.15 Koruma Genel Müdürlü ünün yetki alanı içinde olan arazide ta ınır kültür varlı ı çıkmasıhalinde ilgili müzenin nasıl müdahale edece i ya da müzenin faaliyet alanı içinde bulunantümülüs veya höyüklerin civarında korunma kurulunca tescilli ta ınmaz kültür varlı ıolması durumunda sorunlar ya andı ı saptanmı tır. Aslında, kurul yapısı biçimindeörgütlenme, korunması gerekli ta ınmaz eserler için gerekli görülüyor ise, bunun müzecilikfaaliyetleri için de geçerli olması gerekir. Bu durum, Genel Müdürlük yetkililerince de kabuledilmi ve bu ekildeki bir idari bölünmenin yapay oldu u ileri sürülmü tür.

Müzeler, DÖS M ve Belediye Kaynaklarından Yararlanamamaktadır.

2.16 Giri bölümü 1.10. paragrafında açıklandı ı üzere, DÖS M’in gelirleri büyük ölçüde müzegiri ücretlerinden olu tu u halde, müzelerin faaliyetlerinde kullanılmak için tahsis edilentutarlar yok denecek azdır. Bunun sonucu olarak, ziyaretçi sayısı çok olan büyük müzeler,müze bünyesi içinde olu turdukları derneklerin gelirlerini kullanma gibi ikame bir yolaba vurmaktadırlar. Bu ise, aslında müzelerce yürütülmesi gereken bazı faaliyetlerinDerne e maledilerek gelir sa lanması, ziyaretçi sayısı fazla olmayan müzelerin dernekkurma olanakları bulunmadı ından e itsizlik do ması ve derneklerin etkili biçimdedenetlenememesi nedeniyle gelir ve giderlerin kullanımının izlenememesi gibiolumsuzluklara yol açmaktadır. Ayrıca, bilet ücretleri tutarının % 40 gibi büyük bir oranınınilgili belediyelere tahsis edilmesine ra men, bu belediyelerce müzelere herhangi bir katkıve yardım yapılması sözkonusu de ildir.

Devlet Ayniyatı Olarak Eski Eserlerin Hesap, Kayıt, leyi veSorumlulu uyla lgili Düzenlemeler Yetersizdir.

2.17 Müzelerdeki eski eserler, ayniyat hesabı içinde di er demirba lar gibi addedilerekkayıtları kültür müdürlü ü ayniyat saymanına ba lı sayman mutemedi durumundaki ambarmemurlarınca tutulmaktadır. Oysa, demirba malzemelerle tarihi eserlerin nitelikleribirbirinden çok farklı oldu undan, bunlarla ilgili sorumlulukları da farklı olarak düzenlemekgerekmektedir. Ayrıca bu eserler ço u kez hem müze uzmanının ve hem de ayniyatsaymanının sorumlulu unda oldu undan, bu konuda kapsam ve yetki karga asıdo abilmektedir.

leti im ve Personel Politikalarındaki Yetersizlikler

Page 19: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

17

Genel Müdürlük ile Müzeler Arasında Etkili Bir leti im Kurulamamı tır.

2.18 leti im yetersizliklerine ili kin hususlar a a ıda belirtilmi tir:

Müzelerin eser elde etme, depolama, bakım ve koruma, güvenlik, sergileme vekayıt- envanter - sayım faaliyetleriyle ilgili olarak, Genel Müdürlükçe politikalar vestandartlar olu turularak müzelere bildirilmemi tir.

Müzelerce gönderilen “üç aylık uygulama ve izleme sonuçları” müzelerin taleplerinindile getirilmesi eklinde algılandı ından, sonuçları bir belgeye veya raporaba lanarak de erlendirilmekten ziyade, ilgili birimlere havale edilerek mümkün olantaleplerin yerine getirilmeye çalı ılması eklinde bir uygulama sözkonusudur.

Eserlerle ilgili sorumluluk ve zimmetleme i lemlerine ili kin kural ve prosedürler netolarak belirlenmemi tir.

Kaçakçılık olaylarıyla ilgili kar ılıklı bilgilendirme ve de erlendirme faaliyetleriyetersizdir.

Müzelerde yapılan iç denetim yeterli de ildir.

Personel Politikasıyla lgili Politika ve Prosedürler Gereken DüzeydeDe ildir.

2.19 Bu konuyla ilgili sorunlar a a ıdaki gibi sıralanabilir; Müzelerde görevli personel sayısı (özellikle güvenlik personeli ve bekçi) ihtiyacı

kar ılamamakta; mevcut personel de gereken yerlere rasyonel olarakda ıtılmamaktadır.

MÜZELER N PERSONEL DURUMU (1996)

KADROÜNVANLARI

MEVCUT KADRO DURUMU HDASI STENENKADROLAR

Dolu Bo Toplam (Ta ra Te kilatı)Arkeolog 270 67 337 65Restoratör 7 2 9 19Kor. Güv. Gör. 159 12 171 848Bekçi 851 192 1043 306

Kaynak: Anıtlar Ve Müzeler Genel Müdürlü ü.

Page 20: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

18

Müze uzman personelinin özlük haklarına ili kin olarak hakkaniyete aykırı vee itsizlik do urucu bazı sorunlar vardır. Örne in, arkeologlar teknik hizmetlersınıfında yer aldı ından, aynı i i yapıyor olmalarına ra men di er uzman personelenazaran daha fazla tazminat almaktadırlar. Ayrıca, personeli te vik edici veödüllendirici düzenlemeler mevcut de ildir.

Müze personelinin hizmet öncesi ve hizmetiçi e itimi yetersizdir. Müzecilik e itimiverilen okul mevcut olmadı ından görev alacak personel müzecilik prati ine yabancıolarak yeti mektedir.

Özellikle uzman personelin geçici görevlendirilmelerine ili kin politika ve prosedürleryetersizdir. Uzun süreli geçici görevlendirmelerde müzelerin görü ü alınmamaktadır.Belirli yerlerde, ihtiyacın üzerinde yı ılma olabilmektedir. Genel Müdürlükte veAnkara’daki müzelerde geçici olarak görev yapmakta olan uzman personel sayısınınihtiyacın üzerinde oldu u saptanmı tır.

Kaçakçılı ın Önlenmesindeki Yetersizlikler

Eser Alımı çin Tahsis Edilen Ödenekler Yetersizdir.

2.20 Ödeneklerin yetersizli i, eserlerin müzeler yerine kolleksiyonculara, antikacılara vekaçakçılara yönelmesine sebep olmaktadır. Hangi yörede ve ne tür müzelere ne kadarödenek tahsis edilece ine ili kin tutarlı ve objektif ölçüler mevcut de ildir.

MÜZELER N PERSONEL DURUMU

171

337

9

1019

1349

402

28

1043

0

200

400

600

800

1000

1200

1400

1600

KORUMA VEGÜVENLiKGÖREVL S

BEKÇ ARKEOLOG RESTORATOR

KADRO ÜNVANLARI

PER

SON

EL S

AY

ILA

RI

MEVCUT KADROOLMASI GEREKEN

Page 21: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

19

Müzelerde, Güvenlik Alarm Sistemleri, Güvenlik Görevlileri ve BekçilerNicelik ve Nitelik Olarak Yetersizdir.

2.21 Gerek müzelerde ve gerekse ören yerleri, tümülüs ve höyüklerin bulundu u arazidegüvenlik sistemi ve personeli nicelik ve nitelik olarak yetersiz oldu undan, özellikle sonyıllarda müzelere yönelik hırsızlık olaylarının arttı ı gözlenmi tir. Öte yandan, kaynaklarınhangi bölge ve müzelere öncelikle kullandırılaca ı konusunda dikkate alınacak hususlarınönceden belirlenmedi i görülmü tür.

Mevzuattaki Bo luk ve Yetersizlikler Giderilememi tir.

2.22 “Elde Edilen Bulgular” bölümünün 2.1 ve 2.12. paragraflarında ayrıntılı olarak de inilenmevzuattaki bo luk ve yetersizlikler, kaçakçılı a kar ı etkili önlemler alınmasınıgüçle tirmektedir. (Arkeolojik eser - Etno rafik eser, envanterlik eser, etüdlük eser, tasnifve tescil içi ve dı ı eser, eski eserlerin ticaret konusu olması, yurtdı ına eser çıkarma v.s.gibi kavramların tanımlanma ve düzenlenmeleri yetersizdir.)

Kurum çi ve Kurum Dı ı E itim Çalı maları Yetersizdir.

2.23 Mali, idari ve fiziki yetersizlikler nedeniyle, müzecilerin düzenli ve planlı bir hizmetiçie itime tabi tutulmaları mümkün olamamaktadır. Ayrıca, kaçakçılıkla mücadele, büyükölçüde kamuoyunun eski eser sevgi ve bilincinin artırılmasına ve ilgili di er kurum vekurulu ların yardım ve i birli ine de ba lı oldu u halde; konuyla ilgili olarak yöre halkına,(özellikle ö rencilere) mülki idare görevlilerine, güvenlik kuvvetleri mensuplarına, dı i lerimeslek mensuplarına, gümrük personeline, turizm rehberlerine, bazı dernek yöneticilerineyönelik yeterli düzeyde e itim çalı maları yapılamamaktadır.

Yurtiçinde lgili Di er Kamu Kurum ve Kurulu ları ve UluslararasıKurulu larla leti im ve birli i Yetersizdir.

2.24 Kaçakçılı ın önlenmesinde, bakanlık dı ındaki kurulu ların yardım, i birli i vebilgilendirmeleri büyük önem arzetmesine ra men, bakanlık, müzeler, mahalli idareler,güvenlik kurulu ları, gümrük te kilatı gibi idarelerle etkili bir ileti im ve i birli isa lanamamı tır.

2.25 Nitekim, Bakanlı ın te kilat ve görevlerini belirleyen kanun hükmünde kararnamede de,Bakanlı ın ana hizmet ve görevleriyle ilgili konularda di er bakanlıkların, kamu kurum vekurulu larının uyacakları esasları belirliyece i, gerekli danı ma, i birli i ve koordinasyonusa layaca ı belirtilmi tir.

Page 22: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

20

2.26 Gerek kaçakçılı ın önlenmesi ve gerekse kaçırılan eserlerin yurda geri getirilmesiaçısından, uluslararası kurulu lar ve yargı organları nezdinde etkili olunmasını sa layacakbir anlayı ve politika geli tirilememi tir.

Kaçak Kazı ve Kanuna Aykırı Define Avcılı ıyla Etkili Biçimde MücadeleEdilememektedir.

2.27 Di er bölümlerde de inildi i üzere, idari ve mali yapıdaki yetersizlikler, güvenlik personelive bekçi sayısındaki noksanlık, mevzuat bo lukları, kolleksiyoncuların yeterincedenetlenememesi ve ilgili di er kurulu larla yeterli i birli i ve koordinasyon kurulamamasıgibi nedenlerle kaçak kazı ve kanunsuz define avcılı ı gibi faaliyetler önlenememektedir.

Öngürülen kramiye ve Cezalar Etkili De ildir.

2.28 Yakalayanlara ve ihbar edenlere verilen ikramiyeler yetersiz, suçlulara verilen cezalar isecaydırıcı olmaktan uzaktır.

Kolleksiyoncuların Faaliyetleri Yeterince znelenememekte veDenetlenememektedir.

2.29 Kolleksiyoncuların faaliyetleri etkili biçimde izlenememekte ve denetlenemekte, sahipoldukları eserlerin kayna ı ara tırılamamakta, kendilerinin ibraz etti i listelerinonaylanmasıyla yetinilmektedir.

Müzelerin Faaliyetleriyle lgili Yetersizlikler

Müzelerin faaliyet ve i lemleriyle ilgili öneriler geli tirebilmek amacıyla, bu bölümdeyalnızca yetersizlikler ve olumsuzluklar üzerinde durulmu tur. Oysa denetlenenmüzelerde elde edilen bulguları gösteren ek (II)'de ayrıntılı olarak açıklandı ı üzere, pekçok konuda yeterli ve olumlu i leyi ler de sözkonusudur. Hatta bazı faaliyet alanlarındastandartların üzerinde ve iyi uygulama örne i te kil edebilecek performanssergileyebilen müzeler de vardır. (Örne in, incelemeye alınan müzelerden BodrumSualtı Arkeoloji Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Türk- slam EserleriMüzesi, stanbul Arkeoloji Müzesi ve Antalya Müzesi gibi.) Ancak bu sonuç mevzuatın,idari yapının ve ileti im sisteminin elveri li olmasına ba lı olmayıp, bu müzelerinyöneticilerinin yurtdı ı kurulu larla etkili ili kiler kurmak suretiyle dünya standartlarınıkavrayabilmesi ya da ziyaretçi sayısının çoklu una ba lı olarak dernekleri vasıtasıylaönemli miktarlarda gelir elde edebilmelerinden kaynaklanmaktadır.

Page 23: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

21

Eser Elde Etme ile lgili Politika ve Prosedürlerde Yetersizlikler Vardır.

2.30 Eser satın alınması için tahsis edilen ödenekler yetersiz oldu undan ve ödemelerzamanında yapılamadı ından, satıcılar ba ka alıcılara (antikacılara, kolleksiyonculara vehatta kaçakçılara) yönelebilmektedirler.

2.31 Mevcut mevzuat hükümleriyle, müzelerin türüne, faaliyet alanına veya bulundu u yöreyegöre hangi eserleri kabul edece i ya da hangilerine öncelik tanıyaca ı konusundaöngörülmü net ve genel bir politika mevcut de ildir. Eser edinmede, estetik, teknik,tarihsellik, belgesellik, mevcut kolleksiyonu tamamlayıcılık, fiziki durum, yöre ve uygarlıkmen ei gibi kriterler gözönünde bulundurulamadı ından, her müze farklı inisiyatiflerkullanabilmektedir.

2.32 Eser giri yo unlu una ve çe itlili ine göre gerekli sayıda uzman personelin bulunmamasınedeniyle, bazı müzelerde de erlendirme komisyonu olu turmakta güçlük çekilmektedir.

2.33 Eski eser kaçakçılı ıyla ilgili olarak açılan davalara konu olan eserlere, davanın devamısüresince gerekli özenin gösterilmesi sa lanamamakta ve ilgili müzeler dava konusu olaneserler hakkında yeterli bilgi edinememektedirler. Oysa, kaçakçılarda yakalanan eserlerinemniyet, adliye emaneti ve bilirki ilerde durması yerine, müsadere anından itibaren bir anönce ilgili müzeye nakledilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu eserlerin nitelikleri, bulunduklarıyerler ve sanıkların kimlikleri hakkında ilgili müzenin bilgi sahibi olması önem ta ımaktadır.

Depolama Faaliyetlerine li kin Prosedürler Yetersizdir.

2.34 Genel Müdürlükçe, depolar ve depolama konusunda uyulacak politika ve standartlarolu turulmamı tır.

2.35 Müzelerin depoları, büyüklük, uygun ısı, ı ık, nem ko ulları ve geni letilebilirlik açılarındanyetersizdir.

2.36 Müzelerin ço unda, “Depo Giri Defteri” ve “Depo Yardımcı Defteri” (Listeleri)tutulmasında ve uygulamasında düzensizlik ve yetersizlikler vardır.

2.37 Bazı müzelerde, eserlerin bulunma kolaylı ını sa lıyacak ekilde düzenlenmedi i ve tasnifedilmedi i saptanmı tır.

Page 24: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

22

2.38 Müzelerde, müdür, uzmanlar ve sayman mutemedi yönünden eserlerin kaybolması vehasara u raması durumlarıyla ilgili sorumluluk düzeyleri açık ve net olarakbelirlenmemi tir. Sorumluluk uygulaması, eserlerin uzmanlara zimmetlenmesi biçimindeolmakta ise de, aynı mekanda birden fazla ki iye zimmetli eserlerin bulunması, deposorumlulu u ile sergi alanı sorumlulu unun ayrılmamı olması ve zimmetleme ekil veusullerinde farklı uygulamalara rastlanması gibi zafiyetler sözkonusudur.

Eserlerin Bakım ve Korunmasına Yönelik Politika ve Uygulamalar MevcutDe ildir.

2.39 Genel Müdürlükçe, eserlerin bakım ve korunmasına ili kin politika ve standartlarolu turulmadı ı gibi, müzelerin ço unda kendi bünyelerinde uygulanan bakım ve korumapolitikası da mevcut de ildir.

2.40 Bakım politikası olmaması, bilimsel teknik ve standartların izlenememesi ve gereklilaboratuvar, uzman personel, araç-gereç ve malzemelerin bulunmaması ya da noksanolması nedeniyle, basit temizlik ve ilaçlama uygulamaları dı ında bakım çalı malarıyapılamamaktadır.

2.41 Bu nedenlerle, müzelerin ço unda bakım gerektiren önemli miktarda eser bulunmaktadır.

Güvenlikle lgili Politika ve Prosedürler Yetersizdir

2.42 Müzelerin ço unda, güvenlikle ilgili geli kin kontrol sistemleri ve teknik cihazlarınbulunmadı ı, olanların bir kısmının ise yetersiz oldu u görülmü tür. Ayrıca güvenlikgörevlileri ve bekçilerin sayıları ve vasıfları istenen düzeyde de ildir.

2.43 Müzelerin büyük ço unlu unda, yangın ve afet durumuna ili kin afet planı ve kurtarmaöncelikleri güncelle tirilmemi oldu undan ihtiyacı kar ılayamamaktadır. Ayrıca, herhangibir afet durumunda, müze yönetimi, polis, itfaiye ve mülki makamlar arasında öncedenbelirlenmi bir koordinasyon ve i birli i yoktur.

2.44 Bazı müzelerde, mevcut hükümlere uyulmadı ı ya da öngörülenden farklı uygulamalardabulunuldu u saptanmı tır. Bunlardan bazıları a a ıda sıralanmı tır:

Müzeye ara tırma yapmak için gelen ahısların uymak zorunda oldu u kurallaraçısından farklı uygulamalar sözkonusudur.

Müzelerdeki yapım ve onarım faaliyetleri sırasında, müzeye giren ve çıkanki ilerin kimliklerine ve i e ba lama ve biti tarihlerine ili kin bilgilerin saklanmasıve gözetimine ili kin önlemler yetersizdir.

Page 25: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

23

Birkaç müzede elektrik tesisatı eski olup belli periodlarla gözdengeçirilmemekte, bazılarında ise yangın alarmı bulunmamaktadır.

Müzelerin bir kısmında çalı ma saatleri sonunda müzenin teslimine vevardiyalarda görev devir teslimine ili kin ciltli ve tasdikli nöbet defterlerindetutulacak tutanaklar yerine, dosyalara ili tirilen günlük çizelgeler kullanılmaktadır.

Müzelerin ço unda, nöbet cetvellerinin ilan tahtasına asılmasıyla yetinilmekte,ilgili personele imzalatmak suretiyle tebli edilmemektedir.

Anahtarların saklandı ı kasanın sorumluluk ve kullanılı biçimi yönünden farklıuygulamalar sözkonusudur.

Bekçi kontrol saatlerinin kullanılması ve kontrol kayıtlarının izlenmesinde de i ikyöntemler kullanılmaktadır.

Sergileme Faaliyetleriyle lgili Politika ve Prosedürler Yeterli De ildir.

2.45 Müzelerin büyük ço unlu unda orta ve uzun vadeli bir sergileme planı mevcut de ildir.

2.46 Kazılardan gelmesi beklenen eserler için önceden sergileme planları hazırlanmasısözkonusu de ildir.

2.47 Sergilemenin bir mesajı olması ve çe itli ziyaretçi kesimlerine azami doyum sa lamasıiçin gerekli ayrıntılı çalı malar yapılamamaktadır.

2.48 Sergi alanları, eser-konu uyumu, giri -çıkı rahatlı ı, vitrin tasarımı, renk, aydınlatma,i aret, etiket, panolar gibi unsurlar gözönünde bulundurularak rasyonel biçimdedüzenlenmemektedir.

2.49 Pek çok müzede sergi alanlarıyla ilgili te hir planları mevcut de ildir. Oysa bu husus,kayıtlardan sergi alanındaki eserlere veya tersine ula ımın kolayla tırılması yönündenönem arzetmektedir.

2.50 Bazı müzelerde sergileme faaliyetlerini olumsuz olarak etkileyen münferit durumlara a ıda belirtilmi tir.

Bir iki müzedeki sergi salonlarında çatıda veya yan duvarda ı ık yönündensakıncalı olan cam yapı bulundu u görülmü tür.

Birkaç müzede güvenlik artlarının yetersizli i nedeniyle bazı bölümlerdekieserler ve özellikle sikkeler sergilenememektedir.

Bazı müzelerin sergi salonlarında ısı, ı ık ve nem artları yerinde de ildir. Bir kısım müzede, sergilenen eserleri tanıtan ve ziyaretçiyi bilgilendiren yazı,

levha, i aret, sembol, pano ve açıklamalar yetersizdir.

Page 26: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

24

Müzelerdeki Kayıt, Envanter ve Sayım Faaliyetleriyle lgili Politika veProsedürler Yetersizdir.

2.51 Bütün müzelerce tutulması gereken defterler ve belgeler için standart normlarolu turulmadı ından farklı uygulamalar sözkonusudur.

2.52 Müzelerin bir kısmında, uzman personel noksanlı ı nedeniyle özellikle sikkelerden olu anönemli miktarlarda envantersiz eser bulunmaktadır.

2.53 Eski envanter kayıtlarına ili kin olarak geriye dönük güncelle tirme çalı malarıyapılamamaktadır. Bu konuda eski kayıtların muhafaza edilmesi, bunların yeni defterlerenakledilmesi, her iki defterin kullanılmasına devam edilmesi gibi farklı uygulamalaryapıldı ı görülmü tür.

2.54 Müzelerin pek ço unda envanter defterlerinin ikinci nüshaları (yedekleri) bulunmamaktadır.Eserlere ait gerekli bilgileri ta ıyan ve kanıtlayan belgelerin kendilerinin iyi korunması çokönemli oldu undan, bu defterlerin tek olu u büyük bir risk kayna ıdır.

2.55 Envanter defterlerindeki kayıtlarda de i iklik ve ilaveler yapılmasının ekil ve artlarıbelirlenmemi tir.

2.56 Müzelerin ço unda periodik fiili sayım uygulanamamakta, zorunlu yıllık sayım cetvellerimevcut kayıtlar esas alınarak itibari olarak düzenlenmektedir.

2.57 Stüdyo, teknik personel ve ödenek yetersizli i nedeniyle, envanterlerinfoto raflandırılması çalı maları yetersiz durumdadır.

2.58 Müzelerde eserlerin geçici hareketlilikleri (depo, sergi alanı, laboratuvar, foto rafhane,ara tırma bölümleri, yurtiçi ve yurtdı ı sergiler arasında) kalıcı kayıtlarlaizlenememektedir. Bu gereklilik ilgili kayıtlara geçici notlar dü ülmek suretiyle yerinegetirilmeye çalı ılmaktadır.

Page 27: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

25

Bölüm 3:Uygulama ve Çözüm Planı

Önerilerimiz ve Bakanlı ın Görü leri

3.1 Mevzuat Hükümleri

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Ta ınır kültür varlıklarıyla ilgili olarak 2863sayılı Kanunda yeralan ve bir taraftanbunların Devlet malı niteli inde oldu unuöngören, di er taraftan da alınıpsatılmasına, özel müze kurulmasına,definecilik ve kolleksiyonculuk yapılmasınaizin vermek suretiyle istisna getirmektenöte mülkiyetini elde etmeye ve tasarruftabulunmaya olanak sa layan hükümlerinçeli kilerinin giderilmesi gerekmektedir.

“Arkeolojik Eser”, “Etno rafik Eser”tanımları, bunların birbirinden kolaycaayırdedilmesini, hangi eserin hangiprosedüre tabi olaca ının bilinmesini veticaret konusu olup olamıyaca ının netolarak anla ılmasını sa lıyacak biçimdedüzenlenmelidir.

Aynı ekilde, tasnif – tescil içi ve dı ı veyaenvanterlik ve etüdlük eser tanımları ilebunların hangi i lemlere tabi olaca ı netolarak belirlenmelidir.

Bu maddeler ile ilgili görü ve önerilerdikkate alınarak, halen devam eden “2863sayılı Kanun” çalı malarında, söz konusuöneriler göz önünde bulundurulacaktır.

Eski eser kaçakçılarının yargılanmasısırasında, zor alım konusu olan eserlerinderhal ilgili müzeye teslim edilerekbunların kaydedilmesini, tanımlanıp,foto raflanmasını ve müzenin mahkemesafahatına ait bilgileri edinmesinisa lıyacak kural ve i leyi leri öngörendüzenlemeler yapılmalıdır.

Yeddiemin olarak eserlerin müzelerdesaklanması hususunda genelge çıkartılacakya da mevcut genelgeler yeniden yazılacak(eski eser kaçakçılı ında, zoralımdurumlarında).

Page 28: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

26

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Ta ınır ve Ta ınmaz Kültür Varlıkları ileilgili mahkeme safahatının l KültürMüdürlüklerince takip edilmesi,Mahkemenin Muhakemet Müdürlü üavukatlarınca takip edilmesi ve mahkemesonucundan da Müze Müdürlü üne de bilgiverilmesi sa lanacak; Zor alım sonucuMüze Müdürlüklerine getirilen eserler içinayrı bir envanter defteri yapılacak; Budeftere, eserlerin foto rafları ve kısaenvanter bilgileri kaydedilecek. Tümmüzelerde, bu defterlerde birliksa lanacaktır.

Yurtdı ına çıkarılmasında sakınca olaneserlerin, önceden müzeye veya gümrükyetkililerine beyan edilmeksizin ve kontrolettirilmeksizin, yurtdı ına çıkarılmakistenirken yakalanması halinde de,sahiplerine geri verilmesi ve cezauygulanmamasını gerektirdi i eklindekihatalı yorumlara yol açabilecek hükümlergözden geçirilmelidir.

“2863 sayılı Kanun” üzerinde devam edençalı malarda öneri dikkate alınacak, yeniçıkarılacak kanun hükümlerinde, önerilerinhayata geçirilmesi yolunda çalı malaryapılacaktır.

Page 29: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

27

3.2 dari ve Mali Yapı

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Genel Müdürlük - Valilik - l KültürMüdürlü ü - Müze eklindeki hiyerar ikyapı ileti imin hızını azaltmakta, KorumaGenel Müdürlü ü ve Anıtlar ve MüzelerGenel Müdürlü ü eklindeki yapay idaribölünme ise, görev ve yetki çatı malarınayol açmaktadır. Bu nedenle, hem ta ınmazve hem de ta ınır kültür ve tabiatvarlıklarına ili kin hizmetlerin etkili biçimdeyürütülebilmesi için, belli ölçüde idariözerkli e sahip, yeni bir yapılanmayısa layacak düzenlemelere gidilmelidir.

Bu konu hakkında “Kültür Bakanlı ı’nınKurulu u Hakkında” Kanun HükmündeKararname mevcuttur. Ancak, KültürBakanlı ı Kurulu Kanunu hazırlanmasıdurumunda, konu de erlendirmeyealınacaktır.

Ayrıca, büyük müzeleri merkezeba layacak ekilde yasa düzenlemesiyapılması gerekmektedir.

DÖS M gelirlerinin neredeyse tamanınınmüze giri ücretlerinden olu ması ve genelbütçeden tahsis edilen ödeneklerinsınırlılı ı kar ısında, DÖS M gelirtoplamının belirli bir oranının, sahip oldu ueser sayısı, ziyaretçi sayısı gibi ölçütlergöz önünde bulundurulmak suretiyle zorunluolarak müzelere da ıtılmasını öngören birdüzenleme getirilmesi, ayrıca GenelMüdürlü ün görevlendirece i bir müzemüdürünün de yönetim kuruluna dahiledilmesi sa lanmalıdır. Ayrıca, müze giriücretlerinden belediyelere ayrılan %40oranı yeniden gözden geçirilmeli ve ilgilibelediyeler bu pay kar ılı ında belirlihizmet, katkı ve kolaylık sa lamak zorundaolmalıdır.

Bu bir kanun meselesidir. Müze gelirlerininhizmet olarak geri dönmesi gerekmektedir.Müzelerin çevre düzenlemesi, bahçeçalı maları, yakıt giderleri, su parası v.b.gibi hizmetler %40 oranı nisbetindeBelediyelerce yapılması gerekmektedir.Müze örenyeri gelirlerinin tümününBakanlı ımıza dönmesi hususunda l Özeldareleri Kanununda ve Belediye Gelirleri

Kanununda de i iklik yapılması gereklidir.

Müzelerde bulunan ta ınır kültürvarlıklarının bunlardan fiilen sorumlu olanuzmanlarca tutulan ayrı bir ayniyat hesabıiçinde izlenmesini ve Sayı tay’a hesapverilmesini öngören bir düzenlemeyapılmalıdır.

Müzelerimizde her yıl ayniyat talimatnamesihükümleri do rultusunda eserlersayılmakta, müze envanter defterine bueserler usulüne uygun olarakkaydedilmekte ve istatistiki bilgileristenmektedir. Bu istatistiki bilgilerBakanlı ımıza ula tıktan sonra bir örne ide, Devlet istatistik Enstitüsünegönderilmektedir.

Page 30: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

28

3.3 Genel Müdürlük, Müzeler ve lgili Kurulu lar Arasında leti im

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Genel Müdürlükçe, müzelerin eser eldeetme, depolama, bakım, koruma güvenlik,sergileme ve kayıt - envanter - sayımfaaliyetleriyle ilgili olarak, uluslararasıça da uygulamalara paralel politika vestandartlar olu turularak müzeyönetimlerine empoze edilmelidir.

“Müzecinin El Kitabı” diye bir kitaphazırlanacak. Bu kitabın yanısıra müzeçalı anları, “Hizmet çi E itim” faaliyetleriile daha verimli hale getirilecek. Müzelerde,depolama, bakım, eser elde etme, koruma,güvenlik, sergileme, te hir-tanzim, kayıt,envanter ve sayım i lerinin pratik halegetirilmesi için Ankara Etno rafya, KurtuluSava ı ve Cumhuriyet Müzeleri Müdürlü ü,Anadolu Medeniyetleri Müzesi, stanbulArkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi,Divan Edebiyatı Müzesi, stanbul Türk-slam Eserleri Müzesi, Antalya Müzesi,

Konya Mevlana Müzesi, zmir Müzesi,Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ileRestorasyon ve Yapı leri DairesiBa kanlı ının konu ile ilgili görü lerialınacak ve bu görü ler do rultusunda konuile ilgili i ve i lemler yerine getirilecektir.

Müzelerce gönderilmekte olan “üç aylıkuygulama ve izleme sonuçları” bir raporaveya benzeri bir belgeye ba lanarakde erlendirilmelidir.

Üç Aylık Çalı ma raporlarının GenelMüdürlü e gönderilmesine gerek olmadı ı,ancak yıl sonunda yapılan i lerle, yılba ında yapılacak i lerin bildirilmesininyeterli olması ve bu i lemlerin 1998 yılındauygulamaya konulması gerekmektedir.

Müzelerdeki eski eserlerle ilgili sorumlulukve zimmetleme i lemlerine ili kin kural,prosedür ve uygulamalar açık olarakbelirlenmelidir.

Müzelerimizdeki eski eserlerle ilgilisorumluluk ve zimmetleme i lemlerihususunda genelgemiz yeniden yazılacak,Ayniyat Mutemedi devir-teslim yapmadangörevinden ayrılmayacaktır.

Page 31: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

29

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Kaçakçılık olaylarıyla ilgili olarak kurulu larve birimler arası kar ılıklı bilgilendirme vede erlendirme faaliyetlerini belirleyeni leyi ler kurulmalıdır.

Konu K HB tarafından de erlendirilmekteve ilgili kurulu larla koordineli çalı malaradevam edilmektedir.

Genel Müdürlü ün bünyesinde özel birdenetim birimi olu turularak, müzelerdeuygulanan iç denetimler daha sık ve etkilihale getirilmelidir.

Genel Müdürlü ümüzle ilgili, Hukukikonuların daha yakından takibi için, GenelMüdürlü ümüze ba lı bir Hukuk Mü aviriolmasında fayda görülmektedir. AyrıcaTefti tüzü ünün de i tirilerek müzeuzmanlarının da müfetti olmasına imkansa lanması için mevzuat de i ikli iyapılması gerekmektedir.

Genel Müdürlük içerisinde, bir ubeniniçerisinde ya da mevcut ubelerden birininismi de i tirilerek, e itim faaliyetleriningerçekle tirilmesini sa layacak bir biriminivedilikle faaliyete geçmesinin sa lanmasıoldukça gerekli ve faydalı görülmektedir.

Page 32: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

30

3.4 Personel Politikası

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde, müzecilike itimi veren birimler ihdas edilmeli, müzepersonelinin hizmet öncesi ve hizmet içie itimi yeterli hale getirilmelidir.

Müzecilik e itimi veren birimlerin ihdasedilmesi için Üniversitelere ve YÖK’e teklifgötürülmelidir. YÖK tarafından uygungörülürse, müfredat programının GenelMüdürlü ümüzle birlikte hazırlanmasıyararlı görülmektedir.

Müze Müdürlükleri, e itim faaliyetlerinea ırlık vermeli, kendi hizmet konularında,yılda en az iki defa olmak üzerekonferanslar düzenlenmelidir. Konu ile ilgiliolarak, Anadolu Medeniyetleri Müzesidenetiminde, “Hacı Tu rul” bir kazı,ara tırma ve e itim merkezi olarakaçılmalıdır. (Genel Müdürlükçe parasal vepersonel destek sa lanmak kaydıyla).

Müze uzman personeli arasında, özlükhaklarına ili kin e itsizlikler giderilmeli,personeli özendiren ve ödüllendirendüzenlemeler getirilmelidir.

Bakanlı ımız merkez ve ta ra te kilatındaçalı an özellikle Arkeologlar ile MüzeAra tırmacıları arasındaki özlük haklarınaili kin e itsizlikler ivedilikle giderilmelidir. 17Eylül 1987 tarihli ve 87/12018 sayılıBakanlar Kurulu Kararına ek bir BakanlarKurulu Kararı alınması ile çözülecektir.

Özellikle yurtiçinde ve yurtdı ındaba arılarıyla öne çıkan ve di er müzeleriçin iyi uygulama örne i te kil edenmüzelerin yöneticileri desteklenmeli, uzmanpersonelin atama, yer de i tirme veyükselmelerinde, kariyer ve liyakatı esasalan düzenlemeler yapılmalıdır.

Konu ile ilgili olarak kriterlerin belirlenmesive iyile tirme çalı malarının hızlandırılmasıiçin bir çalı ma grubu olu turulması faydalıgörülmektedir. Halen atıl durumda olanKültür Bakanlı ı uzman personelyönetmeli i ile atama ve yer de i tirmeyönetmeli i yürürlü e konulmalıdır.

Page 33: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

31

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Müzelerin ihtiyacı olan personel (özelliklegüvenlik görevlisi ve bekçi) kar ılanmalı vebunların gerekli müzelere ihtiyaçlargözönünde bulundurularak rasyonel olarakda ıtılması sa lanmalıdır.

Ekli çizelgelerde gösterildi i üzere, bokadrolar doldurulmalı, ihtiyaç duyulan yenikadrolar ihdas edilmelidir.

Özellikle uzman personelin uzun süreligeçici görevlendirilmeleri, ihtiyaçlar ve ilgilimüzelerin talepleri gözönündebulundurularak yapılmalıdır.

Uzun süren geçici görevlendirmelerde, ilgiliMüze Müdürlü ü’nün görü ü alınmalıdır.

3.5 Kaçakçılı ın Önlenmesine ili kin Tedbirler

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Müzelerin, eser satınalabilmesi için yeterlimiktarlarda ödenek tahsis edilerek, bunlarıelinde bulunduranların kolleksiyonculara vehatta kaçakçılara yönelmeleriengellenmelidir.

lgili harcama kaleminden (870’den)ödene in arttırılması gerekmektedir. Konuile ilgili olarak her yıl Maliye Bakanlı ından,özellikle bütçe görü meleri sırasında,ödenek talep edilmesine ra men, alınanödenekler sembolik denecek seviyedeolmaktadır.

Gerek müzelerde ve gerekse örenyerlerinde, höyük ve tümülüslerin bulundu ubölgelerde, güvenlik sistemi ve personelinicel ve nitel olarak yeterli halegetirilmelidir.

Bu konu ile ilgili olarak sürekli MaliyeBakanlı ından kadro talep edilmektedir.Özellikle Güvenlik görevlisi ve bekçikadroları müteaddit defalar MaliyeBakanlı ından talep edilmesine ra menolumlu sonuç alınamamı tır. MaliyeBakanlı ından alınacak kadrolar veBakanlı ımıza ayrılan bütçenin arttırılmasıile bu problemler büyük ölçüdeçözülecektir.

Page 34: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

32

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

“Elde Edilen Bulgular” Bölümünde ayrıntılıolarak de inilen ve kaçakçılı a kar ı etkiliönlemler alınmasını güçle tiren mevzuatbo lukları ve yetersizlikleri giderilmelidir.

Devam eden mevzuat çalı malarındadikkate alınarak de erlendirilecektir.

Kaçak kazılar ve kanuna aykırı defineavcılı ıyla ilgili olarak, emniyet, gümrükte kilatı, mahalli idareler, mülki amirlikler,çe itli dernekler gibi kurum ve kurulu larlayakın i birli i ve koordinasyonolu turulmalıdır.

Konu ile ilgili koordineli çalı malar devametmektedir. Koordineli çalı malara daha dahız verilecektir.

Koleksiyonerlerin faaliyetleri ve sahipoldukları eserlerin izlenmesi vedenetlenmesi prosedürleri yeterliolmadı ından, bunların kayna ını dasoru turan daha etkili düzenlemelergetirilmelidir.

Her nekadar koleksiyonerler denetlen-mekte ise de, koleksiyonerlerin aldıklarıeserlerin kayna ının tespiti için yasalçalı malar devam etmektedir. Her esere birbelge verilmesi çalı maları devametmektedir. Ayrıca di er taraftan usulüneuygun olmayacak ekilde koleksiyonerlikyapanların belgeleri iptal edilmektedir.Ülkemizdeki tüm koleksiyonerlerin kayıtlarıBakanlı ımızda mevcuttur.

Page 35: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

33

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Kamuoyunda eski eser sevgisi ve bilincininartırılması için yöre halkı, (özellikleö renciler) mülki idare görevlileri, güvenlikgüçleri, gümrük personeli, turizm rehberleri,mahalli idareler personeli ve bazı dernekmensuplarıyla olumlu ili kiler kurulmalı, buamaçla çe itli toplantılar ve e itimçalı maları düzenlenmelidir.

Bakanlı ımız talimatı ile bütün müzelerkonu ile ilgili seminerler düzenlemektedirler.Bu seminerlere ilgili kurulu lar gerekli ilgiyigöstermemektedir. Öte yandan her yıl 18-24 Mayıs tarihlerinde kutlanmakta olanMüzeler Haftasında eski eserlerimizinhalkımıza sevdirilmesi yolunda, tüm müzemüdürlüklerimiz ciddi çalı malaryapmaktadırlar. Konunun köktençözümlenmesi için Milli E itim MüfredatProgramına “müzeoloji” dersleri konulmalıve bu derslerin Müze Uzmanları tarafındanverilerek, Ayrıca Medya aracılı ı ileKültürel Programlar altında konu halkai lenmelidir. Müze müdürleri bu konuda,mesleki ve teknik konularda yetkilikılınmalıdır.

Kaçakçıları yakalayanlara ve ihbaredenlere verilen ikramiyeler artırılmalı,suçlulara verilen cezalar caydırıcı halegetirilmelidir.

Mevzuat çalı maları sırasında konuüzerinde düzenlemeler yapılmaktadır.

Kaçakçılı ın önlenmesi ve kaçırılaneserlerin yurda geri getirilmesi için,uluslararası kurulu lar ve yargı organlarınezdinde daha etkili çalı malar yapılmasınısa layacak bir politika ve anlayıgeli tirilmelidir.

Konu ile ilgili olarak UNESCO, ICOM,ICOMOS, ICAMT, URIDROIT, ICCROMnezdinde toplantılara katılınmakta,ülkemizin görü leri bu toplantılardaanlatılmaktadır. Ayrıca yasa dı ı yollarlayurtdı ına çıkmı eserlerimiz içinINTERPOL aracılı ı ile giri imlerdebulunulmakta ve olumlu sonuçlaralınmaktadır.

Page 36: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

34

3.6 Eser Elde Etme Politika ve Prosedürleri

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Eser satın alınması için tahsis edilenödenekler yeterli hale getirilmeli ve serbestbırakılmalarının zamanında yapılmasısa lanmalıdır.

870 harcama kaleminin, maaödemelerinde oldu u gibi, (sadece MüzelikEserlerin alınması için) ödenek olmaksızınödeme kolaylı ı sa layacak ekildeyeniden düzenlenmesi (kısa vadeli).

Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlü üneayrılan 870 Harcama Kaleminden, müzemüdürlüklerine ayrılan kısmınınödenmesinde, müze müdürüne do rudanödeme yapma yetkisinin verilmesi,ödeneklerin Ziraat Bankasına yatırılması vemüze müdürünün tek ba ına yetkili olarakburadan ödeme yaptırılmasının sa lanması(uzun vadeli olarak).

Mevzuata uygun olarak, müzelerin türüne,faaliyet alanına veya bulundu u yöreyegöre, hangi eserleri kabul edip etmiyece iya da öncelik tanıyaca ı konusunda genelbir politika olu turulmalıdır.

2863 Sayılı Kanun Kapsamına giren tümeserlere aynı i lem yapılması zorunlulu uvardır. Ancak, Bakanlı ımızın izni ilemüzeler arası eser devri mümkündür.

Her müze’de, de erlendirme komisyonuolu turabilecek kadar uzman personelbulundurulması sa lanmalıdır.

Her müzede, “de er takdir komisyonu”olu turmak için 3 uzman bulunmasıgerekiyor. Ayrıca büyük müzeler gözönüne alındı ında uzman sayısının yeterliolmadı ı açıktır. Bu kadroların ihdası içinMaliye Bakanlı ı ile devamlı giri imlerde(yazılı ya da ikili görü meler halinde)bulunulmasına ra men bir sonuçalınamamı tır.

Page 37: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

35

3.7 Depolama Faaliyetleriyle lgili Politika ve Prosedürler

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Genel Müdürlükçe, depolar ve depolamakonusunda uyulması gereken politika vestandartlar olu turularak müzelerebildirilmelidir.

Belli ba lı müze müdürlüklerinin görü lerialınarak müzelerimizin depoları vedepolama konularında bir standartbelirlenecek ve bu standartlar hazırlanacakolan “Müzecinin El Kitabı”nda yer alacaktır.

Müzelerin depoları, büyüklük, ısı, ı ık, nemve geni letilebilirlik açılarından yeterli halegetirilmelidir.

Müzelerimizdeki küçük onarımlar,geni leme faaliyetleri, depolardaki ısı, ı ıknem gibi problemleri halletmek için bütçeyeyeterli ödenek konulması gerekmektedir.Hangilerine öncelik tanınaca ı konusurestorasyon uzmanlarınca tespit edilecektir.Bakım ve onarım esnasında binalarınkontrolü teknik elemanlarca iyi yapılmalıdır.

Depolardaki eserlerin kaybolması,çalınması ve hasara u raması durumlarıylailgili olarak personelin sorumluluk düzeyleriaçık olarak belirlenmelidir.

Konu ile ilgili olarak genelgelerimiz vardır.Bu genelgeler, yasa ve yönetmeliklerdedikkate alınarak, yenilenecektir.

Depolama için, ideal bir tip projenin ortayaçıkarılması için müzelerden görü alınacak,gelen görü ler Restorasyon veKonservasyon Laboratuvarı ileRestorasyon ve Yapı leri DairesiBa kanlı ı, Müzeler ve Kazılar DairesiBa kanlı ınca de erlendirildikten sonrabelli standartları içeren proje ortayaçıkarılması gerekmektedir.

Page 38: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

36

3.8 Müzelerin Sahip Oldukları Eserlerin Bakım ve Korunması

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Sahip olunan kültür ve tabiat varlıklarınınkapalı mekanlarda saklanması vegüvenli inin sa lanması kadar, binlerce yılöncesinden devralınan bu zenginli inmümkün olan en uzun süreyle insanlı ın vegelecek ku akların hizmetinde olmasınısa layacak bir politika ve anlayıgeli tirilmelidir.

Bu konunun çözümü için müze müdürlükleribünyesinde müzenin eser durumuna göreher müze’de restorasyon üniteleri kurulmalıve bunlar için gerekli araç, gereç vemalzeme sa lanmalıdır. Büyük çaptakirestorasyon ve konservasyon i leri içinRestorasyon ve KonservasyonMüdürlüklerinin kurulması sa lanmalıdır.Ayrıca Bölge Restorasyon veKonservasyon Laboratuvarından dahabüyük kapsamlı i ler için stanbul, Ankara,Trabzon, zmir, Erzurum, Diyarbakır, Van,Kayseri, Adana gibi illerde MerkezRestorasyon Laboratuvarlarıkurulmaktadır. Bu konunun gerçekle mesiiçin kadro, ödenek, araç ve gereçsa lanmalıdır.

Bu amaçla, her müze için basit eserbakımını sa lamaya yeterli, restoratör,konservatör ve gerekli araç-gereçledonatılmı bakım üniteleri kurulmalı,sözkonusu bakım ünitelerinin yetersizkalabilece i daha büyük çaptakiçalı maları üstlenmek ve müze bakımfaaliyetlerini her yönüyle koordine ederek,bilgi ileti imini ve geli imini gerçekle tirmeküzere, bölge bakım ve konservasyonüniteleri olu turulmalıdır.

Bakım politikası bulunmaması, bilimsel veteknik standartların izlenememesi, gereklibakım ünitesi, laboratuvar, uzmanpersonel, araç- gereç ve malzemelerinolmaması nedeniyle kötü durumda olanbütün eserler, zaman geçirilmeksizin bellibir program dahilinde bakım ve korumayaalınmalıdır.

Müze ve örenyerlerindeki giri lerde, giribiletlerinin kesimini bekçi ve güvenlikgörevlileri yapmamalı, müze ve örenyeri ileilgili bilgiler bu görevlilerce verilmemelidir.

Page 39: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

37

3.9 Güvenlikle lgili Politika ve Prosedürler

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Müzelerde noksan olan güvenlikle ilgilielektronik kontrol sistemleri ve teknikcihazlar tamamlanmalı, güvenlik görevlilerive bekçilerin sayıları ve vasıfları gerekendüzeye çıkarılmalıdır.

Personel ve mali imkanlar sa landı ında,bir plan ve program çerçevesinde budurumlar geli tirilecektir. Özellikle, güvenlikve koruma görevlileri ile bekçilerin e itiminea ırlık verilmeli, yeni alınacak bekçilerinö retim durumlarının en az lise mezunuolmaları sa lanmalıdır.

Müzelerde, yangın ve afet durumuna ili kinafet planı ve kurtarma öncelikleribelirlenmeli, bir afet durumunda müzeyönetimi, polis, itfaiye ve mülki makamlararasında önceden belirlenen koordinasyonve i birli i sa lanmalıdır.

lgili koordinasyon l Kültür Müdürlü ünceyapılmalıdır.

Müzelerde ara tırma yapmak için ba vuranahısların uymak zorunda oldu u kurallar

net olarak belirlenmeli ve bunlara uyulmasıtitizlikle izlenmeli, yapım ve onarımfaaliyetleri süresince, müzeye giren çıkanki ilere ili kin bilgilerin saklanmasına ve buki ilerin gözetimine özen gösterilmelidir.

lgili yönetmelik çerçevesinde müzemüdürlüklerinin belirleyece i artlarauyulması kaydıyla bu çalı malarsürdürülmelidir.

Müzelerde çalı ma saatleri sonunda,müzenin teslimine ve vardiyalarda görevdevir-teslimine ili kin ciltli ve tasdikli nöbetdefterinde tutanak tutulmasına özengösterilmeli, nöbet cetvelleri ilgili personeleimzalatılarak tebli edilmelidir.

Anahtarların saklandı ı kasanın sorumlulukve kullanılı biçimi açık olarak belirlenmeli,bekçi kontrol saatlerinin kullanılması vekontrol kayıtlarının izlenmesiyle ilgiliuygulamalara özen gösterilmelidir.

Bu konularda genelgelerimiz mevcuttur.Gerekli görüldü ünde bu genelgeleryeniden gözden geçirilerek, tazelenebilir.

Page 40: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

38

3.10 Te hir Faaliyetleriyle lgili Politika ve Prosedürler

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Müzelerde kısa (yıllık) orta ve uzunvadeli sergileme planları olu turulmalıdır.

Te hirin ziyaretçiye azami doyumsa laması için iletilmek istenen mesajayönelik ça da tekniklerin kullanılması,eser-konu uyumu, giri -çıkı rahatlı ı,vitrin tasarımı, renk, aydınlatma, i aret,etiket, bilgilendirici panolar gibi unsurlargöz önünde bulundurulmalıdır.

Kayıtlar ile sergi alanındaki eserlerarasında ula ımı kolayla tıran te hirplanları olu turulmalıdır.

Bazı müzelerde rastlanan sergialanlarındaki olumsuz ısı, ı ık ve nemartları giderilmeli, sergi alanlarındaki

eserleri a ırı ı ı a ve yangın tehlikesinemaruz bırakan cam yapı ve ah apdekorlara kar ı gerekli önlemleralınmalıdır.

Müzelerde kısa (yıllık), orta ve uzun vadelisergileme planlarının olu turulmasındakonular de erlendirilmektedir. Her müzedekendine özgü sergilemelerin oldu u vebunun kalıcı oldu u, di er sergilerin isemüze müdürlü ü insiyatifindede i tirilebilece i dü ünülmektedir.

mkanlar ölçüsünde müze müdürlüklerincegerekli çalı malar yapılmaktadır. Canlıte hirlerin yapılabilmesi, ödeme ko ullarınınde i tirilmesi için ilgili mevzuatınde i tirilmesi gerekiyor.

Öngörülen hususlar, Te hir Planlarınaeserlerin i lenmesi ve kontrolünü sa lamadayararlı görülmektedir.

stanbul Restorasyon ve KonservasyonMerkez Laboratuvarından alınacak bilgilerı ı ında, Restorasyon ve Yapı leri DairesiBa kanlı ı ile mü tereken yapılacakçalı malar sonucunda konude erlendirilmektedir.

Page 41: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

39

3.11 Kayıt, Envanter, Sayım Faaliyetleriyle ilgili Politika ve Prosedürler

Öneriler Bakanlı ın De erlendirmeleri

Bütün müzelerce tutulması gereken defter,belge ve kayıtlar için standart normlarolu turularak birbirinden farklıuygulamaların ortadan kaldırılmasısa lanmalıdır.

Bütün Müzelerde tutulması gereken defterlerestandartlar getirilmelidir.

Envantersiz eserlerin envantere alınmasısa lanmalı, geriye dönük güncelle tirmeçalı maları ise ayrıntılı esasları genelmüdürlükçe belirlenmek suretiyletamamlanmalıdır.

Envanter çalı malarının tamamlanması içintekrar genelge yapılacaktır. Envanterde,sikkeler için mm. di erleri için de cm.Kullanılmalıdır.

Envanter defterlerinin ikinci nüshaları(yedekleri) olu turulmalı ve bunlar farklıyerlerde saklanmalı, genel müdürlü ü vemüzeleri içine alan bir bilgisayar a ıolu turulmalıdır.

Uygulama açısından, iki defterin tutulmasımümkün de ildir. Eser envanter kartlarıtutulmaktadır.

Bakanlık Te kilat emasına, Bilgi lemMerkezi ya da Ünitesi konulmalıdır. Bilgisayarsistemleri kurulmadan önce ilgili kadrolarınihdası gerekmektedir.

Eserlerin fiili sayımı için uygun periodlarbelirlenmeli ve buna uyulması izlenerek,kayıtlar üzerinden itibari sayım sonuçlarıelde edilmesine son verilmelidir.

Büyük müzelerde eserlerin fiili sayımlarınınyapılması mümkün de ildir. Seksiyon ve deposorumlularının de i mesi halinde fiili sayımyapılmaktadır.

Envanterlerin foto raflandırılmasınısa lamak için gerekli olan stüdyo, teknikpersonel, ödenek ve araç-gereçlerin teminedilmesine çalı ılmalıdır.

Ödenek ve personelle alakalı bir konudur.Stüdyo kurulmasına gerek bulunmamaktadır.Ödenek ve personel sa lanması halinde bukonular de erlendirilecektir.

Müzelerdeki eserlerin, depo, sergi alanı,laboratuvar, foto rafhane, ara tırmabölümleri, yurtiçi ve yurtdı ı sergilerarasındaki geçici hareketliliklerinin, kalıcıkayıtlarla izlenmesini sa layacak bir i leyikurulmalıdır.

Bu konudaki çalı malar devam etmektedir.

Page 42: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

KÜLTÜR BAKANLI INA BA LIMÜZELER N FAAL YETLER N N NCELENMES

40

Genel De erlendirme

3.12 Kurum faaliyetlerine ili kin olarak saptanan olumsuzluk ve yetersizliklerin giderilmesinedönük önerilerimizin tamamına yakını hakkında Bakanlık ile raporumuzun temelamaçlarıyla uyumlu bir mutabakat sa lanmı tır. Bazı önerilerimizin yerine getirilmesiyönünde çalı malara ba landı ı belirtilmi tir.

3.13 Ancak, raporumuzun “Önerilerimiz ve Bakanlı ın Görü leri” bölümünde ayrıntılarıgörülece i üzere bazı önerilerimizin uygulanması ise Bakanlı ın görev ve yetkilerini a anboyutta olup, yasama organının çalı ma sahasını ilgilendirmektedir. Öneri bazındasa lanan uyum do rultusunda, Bakanlı ın bu konularda da üzerine dü en giri imlerdebulunması beklenmektedir.

3.14 Esas olarak bir konudaki önerimiz uygulanabilir görülmemi tir. Kayıt, envanter ve sayımfaaliyetleriyle ilgili politika ve prosedürler bölümündeki “Eserlerin fiili sayımı için uygunperiyodlar belirlenmeli ve buna uyulması izlenerek, kayıtlar üzerinden itibari sayımsonuçları elde edilmesine son verilmelidir” eklindeki önerimiz, Bakanlıkça; “Büyükmüzelerde eserlerin fiili sayımlarınının yapılması mümkün de ildir. Seksiyon ve deposorumlularının de i mesi halinde fiili sayım yapılmaktadır” yolunda de erlendirilmi tir.

3.15 Özellikle eser sayısının çok fazla oldu u müzelerde fiili sayımın güçlüklerine katılmaklabirlikte, sayım gibi, eserlerin korunması ve müzenin eserlerine egemen olmasınısa lamaya dönük böylesine hayati bir i lemin sadece “sorumluların de i mesi haline”indirgenmesinin uygun olmadı ı kanısındayız.

3.16 Sorumluların de i iminde her artta fiili sayımın gerçekle tirilmesi, ancak böyle birde i im söz konusu olmadı ı taktirde, kurumca saptanacak uygun azami sürelerde fiilisayımın gerçekle tirilmesinin gereklili i yolunda bir hukuki düzenleme yapılmasının, bazımüzelerde uzun yıllar eserlerin hiç sayılmaması gibi kabul edilemeyecek bir duruma kar ıgüvence olu turaca ı görü ündeyiz.

Page 43: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

EK - I

Te kilat emaları

Page 44: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

42

LTÜ

R B

AK

AN

LII

MER

KEZ

TE

KLA

T EM

ASI

DEN

ETM

VE

DA

NI

MA

BR

MLE

R

BA

KA

N

REK

L

KU

RU

LLA

R

TEF

T K

UR

ULU

BA

KA

NLI

I

BA

KA

NLI

K M

ÜA

VR

LER

M

LL K

ÜLT

ÜR

U

RA

SI

A.P

.K. K

UR

ULU

BA

KA

NLI

I

STE

AR

HU

KU

KM

ÜA

VR

LM

ÜS

TE

AR

YA

RD

IMC

ILA

RI

BA

SIN

VE

HA

LKLA

LK

LER

AV

R

AN

A H

ZMET

BR

MLE

R

ZEL

SAN

ATL

.G

N. M

D.

AN

ITLA

R ve

ZEL.

GN

. MD

.K

ÜLT

. VE T

AB.

V.

KO

R. G

N. M

D.

TÜPH

AN

EL.

GN

. MD

. T

ELF

HA

KLA

RI

VE

S

N. G

N. M

D.

HA

LK K

ÜL.

AR.

GEL

. GN

. MD

.

DI

.VE

A

V. T

OP.

K

OO

R. G

N. M

D.

MLL

TPH

N.

BK

.LI

I K

ÜLT

ÜR

MRK

L. D

A. B

K.L

II

YA

YIM

LAR

DA

. BK

.LI

I

Y

AR

DIM

CI B

RM

LER

Ö

ZEL

KA

LEM

M

ÜD

ÜRL

ÜÜ

PERS

ON

EL D

A. B

K.L

II

ET

M D

A. B

K.L

II

DA

R V

E M

AL

L. D

A. B

K.L

II

SAV

UN

MA

SEK

RETE

RL

BA

LI V

E LG

L K

URU

LULA

R

DEV

LET

TY

ATR

OLA

RI

G

N. M

D.

DEV

LET

OPE

RA V

E BA

LES

GN

. MD

.

NER

SER

MA

YE

L.

M

ERK

EZ M

D.

YU

RT

Ç V

E D

II

KU

RU

LULA

R

TA

RA

KU

RU

LULA

RI

YU

RT

DI

I KU

RU

LULA

R

Page 45: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

44

ZE M

ÜD

ÜR

KL

ER

NN

T

EK

LA

TI

VA

L

L K

ÜLT

ÜR

M

ÜD

ÜR

Ü

ZE

MZ.

R Y

AR

DIM

CIS

I

ZE U

ZMA

NI

(M

üze

ara

tırm

acısı

ve

ar

keol

og k

adro

larınd

a

göre

vli )

TÜPH

AN

EC F

OTO

RA

FÇI

VE

AR

V U

ZMA

NI

Ç H

ZMET

LER

EF

G

ÜV

ENL

K

REV

LLE

R

BEK

ÇLE

R

YA

RD

IMC

I

HZM

ETL

LER

M

EMU

R

Page 46: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

43

AN

ITL

AR

VE

ZEL

ER

GE

NE

L M

ÜD

ÜR

Ü M

ER

KE

Z TE

KL

ATI

Müz

eler

ve

Kazıla

rD

aire

si B

aka

nlıı

Kül

türe

l Faa

liyet

ler v

e

Yayın

lar D

aire

si B

aka

nlıı

Res

tora

syon

ve

Yapı

leri

Dai

resi

Ba

kanlıı

Özl

ük v

e da

ri le

rD

aire

si B

aka

nlıı

Müz

eler

ub

esi

Kazıla

r ub

esi

Kaç

akçı

lıkub

esi

Kül

türe

l Faa

liyet

ler

ubes

i

Yayın

lar

ubes

i

Ar

ivle

r ve

Koo

rdin

asyo

n ub

esi

TA

RA

M

üzel

er v

e Ö

ren

Ye

rleri

Yatırı

mub

esi

Etü

t - P

roje

ub

esi

ncel

eme

ve D

eer

l.ub

esi

Fon

Yön

etic

ilii

TE

KL

AT

I

R

ölev

e ve

Anı

tlar

M

üdür

lükl

eri

Pers

onel

ub

esi

Bütç

e ve

Mal

i le

r ub

esi

dari

ler

ubes

i

GE

NE

L M

ÜD

ÜR

GE

NE

L M

ÜD

ÜR

YA

RD

IMC

ISI

GE

NE

L M

ÜD

ÜR

YA

RD

IMC

ISI

Page 47: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

EK - II

Müzelerde Yapılan DenetimlerdeElde Edilen Bulgular

Page 48: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

46

ZE:1

AN

KA

RA

AN

AD

OL

U M

ED

EN

YE

TLE

R M

ÜZE

S

(

1996

Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jikZi

yare

tçi S

ayısı

:36

5.59

1E

ser

Sayı

sı:1

75.5

91U

zman

Per

sone

l Sayısı

:

2

9

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

ede

eser

rleri

açısı

ndan

ye

terli

sa

yıda

uz

man

pe

rson

elbu

lund

uun

dan

satın

alın

an e

serle

rin f

iyat

tak

dirle

ri sa

lıklı

olar

akyü

rütü

lebi

lmek

tedi

r.

*Müz

enin

G

enel

M

üdür

lükç

e ön

cede

n be

lirle

nmi

hede

fler

doru

ltusu

nda

belir

li es

erle

ri el

de e

tme

biçi

min

de b

ir ko

leks

iyon

polit

ikası y

oktu

r.En

yakın

müz

eye

götü

rülm

esi

gere

ken

eser

ler,

bede

lleri

nin

daha

yüks

ek o

lara

k alın

abile

cei

düün

cesi

yle

Müz

eye

getir

ilmek

te;

Müz

e yö

netim

ince

de

yasa

l zo

runl

uluk

old

uu

gere

kçes

iyle

kab

uled

ilmek

tedi

r.

*Ese

r satın

alın

ması i

çin

veril

en ö

dene

kler

yet

erli

deild

ir.Be

lirli

mik

tarı

n al

tında

ka

lan

ödem

eler

M

üze

dern

ein

ceya

pılm

akta

dır.

*Müs

ader

e ed

ilen

eser

lerin

ya

rgıla

ma

süre

cind

eki

konu

mla

rına

iliki

n, i

lgili

kur

ulu

lar

(Kül

tür

Müd

ürlü

ü, A

dliy

e, E

mni

yet

veJa

ndar

ma)

ar

asın

da

gere

kli

ileti

imi

sala

yaca

k hu

kuki

ze

min

yokt

ur.

Page 49: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

47

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Dep

olar

uyg

un ısı,ıı

k ve

nem

art

ların

a sa

hipt

ir.M

üze

eski

ve

ta

bi

naya

sa

hip

olup

, dü

zenl

i ne

m

ölçü

mle

riya

pılm

akta

ve

nem

çek

me

ciha

zları k

ulla

nılm

akta

dır.

*Gen

el M

üdür

lük,

yön

etm

elik

ve

gene

lgel

erle

dep

olar

ve

depo

lam

ako

nusu

nda

stan

dart

lar o

lutu

rmamıtır.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Dep

olar

da h

er e

ser

grub

una

ait

soru

mlu

lukl

ar n

et b

ir bi

çim

debe

lirle

nmit

ir.D

epo

alan

ları

lünm

ek

sure

tiyle

ki

isel

so

rum

lulu

klar

netle

tirilm

itir

.

*Dep

olar

daki

ese

rlerin

tas

nifi

ve y

erle

imi

eser

leri

bulm

a ko

laylıı

sala

yaca

k bi

çim

de d

üzen

lenm

itir.

Göz

lem

lene

n de

pola

rda

kayı

t-lar

dan

eser

lere

ve

es

erle

rden

kayı

tlara

ulaılm

ası k

olay

lıkla

ger

çekl

em

itir

.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

e yö

netim

inin

yet

erli

bir b

akım

pol

itika

sı m

evcu

ttur

.M

üzed

e ye

terl

i ara

ç, g

ereç

ve

uzm

anla

don

atılmı

bir

lab

orat

uvar

ve b

akımı

yapı

lan

eser

leri

n du

rum

ları

izle

yen

kayı

t si

stem

ibu

lunm

akta

dır.

*Gen

el M

üdür

lükç

e es

erle

rin c

insle

rine

göre

, dü

nya

stan

dart

ların

auy

gun

bakı

m p

oliti

kası

ve te

knik

leri

belir

lenm

emit

ir.G

enel

Müd

ürlü

ün b

u al

anda

bir

düz

enle

mes

i bul

unm

amak

tadı

r.

*Ser

gi a

lanı

ndak

i ola

andıı yıp

ranm

a ve

esk

imel

eri g

özle

mek

üze

repe

riyod

ik b

akım

kayıtl

arı t

utul

mam

akta

ve

rapo

rlanm

amak

tadı

r.Bu

ko

nuda

, ya

lnız

ca

serg

i so

rum

lusu

nun

gözl

emle

ri

vebi

limad

amla

rını

n uy

arıla

rı il

e ye

tinilm

ekte

dir.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ese

rlerin

ser

gile

nmek

am

acıy

la y

urtdıı

na g

önde

rilm

esin

e ili

kin

pros

edür

lere

uyu

lmak

tadı

r.*O

rta

ve u

zun

vade

li bi

r ser

gile

me

planı m

evcu

t de

ildir.

Dep

olar

da s

ergi

lene

bilir

pek

çok

ese

r ol

masın

a ra

men

, m

evcu

tes

erle

rin

çok

küçü

k bi

r böl

ümü

(%2’

si) s

ergi

lene

bilm

ekte

dir.

*Ser

gile

nen

eser

lerin

ye

rlerin

i (b

ölüm

, vi

trin

v.

s.)

ve

enva

nter

num

aral

arını g

öste

rir b

ir te

hir p

lanı

yok

tur.

Page 50: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

48

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Ser

gi a

lanı

nın

bir

bölü

mün

deki

ese

rler

olum

suz ıı

k ko

ulla

rının

altın

dadı

r.Se

rgi

alanı

üzer

inde

olu

turu

lan

uzay

çatı

yapı

sııık

yön

ünde

nsa

kınc

a taım

akta

dır.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Ese

r gü

venl

iin

i sa

lam

aya

yöne

lik g

elik

in b

ir el

ektr

onik

güv

enlik

siste

mi m

evcu

ttur

.G

üven

lik s

iste

mi,

24 a

det k

amer

a ile

gec

e ve

gün

düz

süre

kli o

lara

kge

rçek

letir

ilen

görü

ntül

ü iz

lem

e,

depo

al

arm

si

stem

leri

ve

elek

tron

ik b

ekçi

saat

leri

nden

olu

mak

tadı

r.

*Yan

gın

ve a

fet p

lanl

arı g

ünce

lletir

ilmem

itir.

Hal

en 1

991

yılın

daki

müz

e pe

rson

eli

dikk

ate

alın

arak

düz

enle

nen

talim

atla

r yür

ürlü

kted

ir.

*Ser

gi a

lanı

ndak

i ese

rlere

ilik

in so

rum

lulu

k ne

t de

ildir.

Serg

i al

anın

da s

orum

lu u

zman

lar,

günl

ük n

öbet

çi u

zman

lar

vegü

venl

ik g

örev

liler

inin

yet

ki v

e so

rum

lulu

kları b

irbi

rine

karı

abili

rni

telik

tedi

r.

*Güv

enlik

le i

lgili

gen

elge

lerin

bazı

hükü

mle

rinin

uyg

ulan

masın

daye

ters

izlik

ler s

öz k

onus

udur

.D

epol

ara

giri

ve

çıkı

lard

a dü

zenl

i ola

rak

tuta

nak

tutu

lmam

akta

,pe

rson

ele

güve

nlik

le

ilgili

ta

limat

lar

yalnız

ca

ilan

taht

asın

aasılm

ak su

retiy

le d

uyur

ulm

akta

dır.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

FAA

LYE

TLER

LELG

LD

ÜZE

NLE

ME

VE

PRO

SED

ÜR

LER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

ede

geli

kin

bir

nega

tif f

oto

raf

ve s

layt

ar

ivi

ile u

zman

pers

onel

i bul

unan

foto

rafh

ane

vardır.

*Gen

el

Müd

ürlü

kçe,

ge

lim

i ül

kele

rin

müz

ecili

k st

anda

rtla

rına

uygu

n ge

nel v

e m

erke

zi b

ir en

vant

er-k

ayıt

siste

mi ö

ngör

ülm

emit

ir.Es

erle

rin

müz

eye

giri

inde

n, e

nvan

ter

kayı

tları

yapıla

na k

adar

geçe

n sü

reçt

e ku

llanı

lan

belg

eler

ve

defte

rler

in (e

ser

giri

fii,

eser

eman

et

fii,

ayni

yat

tese

llüm

m

akbu

zu

v.b.

) bi

çim

ve

eri

iko

nusu

nda

stan

dart

olu

turu

lmamı

tır.

Page 51: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

49

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Müz

edek

i es

erle

rin

tüm

ü en

vant

erle

nmed

ii

gibi

ge

riye

dönü

k en

vant

er ç

alım

aları d

a ya

pıla

mam

akta

dır.

1995

yılı

son

u iti

bari

yle

müz

edek

i to

plam

ese

r sa

yısı

nın

1/6’

sı(s

ikke

ve

tabl

etle

r) e

nvan

ters

izdi

r.

*Müz

ede

periy

odik

ve

fiili

sayı

m y

apıla

mam

akta

dır.

Müz

ede

her

yılın

son

u iti

bari

yle

sayı

m c

etve

lleri

ve

tuta

nakl

ardü

zenl

enm

ekte

yse

de,

söz

konu

su

kayı

tlar

itiba

ri

bir

nite

liktaım

akta

dır.

*Env

ante

r de

fter

lerin

in ik

inci

nüs

hası

(yed

ei)

ve b

u do

küm

anla

rındı

etk

ilerd

en k

orun

masın

a yö

nelik

önl

emle

r bul

unm

amak

tadı

r.

*Ese

rlerin

m

üze

için

deki

ha

reke

tlilik

leri

kalıcı

kayı

tlarla

izle

nmem

ekte

dir.

Eser

leri

n ye

r de

iim

leri

re

pert

uar

defte

rine

ya

zılıp

si

linm

eksu

retiy

le iz

lenm

ekte

dir.

Page 52: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

50

ZE: 2

AN

KA

RA

ETN

OR

AFY

A M

ÜZE

S(1

996

Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Etn

ora

fikZi

yare

tçi S

ayısı

:59

.201

Ese

r Sa

yısı

: 25.

355

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:

2

0

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

enin

önc

eden

bel

irlen

mi

hede

fler

doru

ltusu

nda

belir

li es

er y

ada

ese

r gr

upla

rını

elde

etm

eye

çalı

ması

eklin

de b

ir po

litik

ası

yokt

ur.

Geç

mi

yıll

arda

ese

r alın

ması,

müz

eye

getir

ilen

eser

lerl

e ve

satın

alm

aya

yetk

ili

olan

ları

n ki

isel

be

eni

ve

ilgi

alan

ları

yla

sını

rlanır

ken,

son

bir

kaç

yıld

a öd

enek

sizl

ik n

eden

iyle

ese

r alımı

durm

a no

ktasın

a ge

lmi

tir.

*Ese

r satın

alın

ması i

çin

tahs

is ed

ilen

öden

ekle

r yet

ersiz

dir.

1995

yılı

nda

tek

bir e

ser a

lınab

ilmi

tir.

*Müs

ader

e ed

ilen

eser

lerin

yar

gıla

ma

süre

cind

eki k

onum

ların

a ili

kin

olar

ak il

gili

kuru

lula

r ar

asın

da g

erek

li ile

tiim

i sa

laya

cak

huku

kize

min

yok

tur.

Page 53: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

51

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Ese

r dep

oları a

lan

olar

ak y

eter

sizdi

r.Ay

nı r

af y

a da

dol

apla

ra yııla

n es

erle

r, de

po s

orum

lusu

nun

eser

üzer

inde

ki h

akim

iyet

ini a

zalttıı g

ibi,

yıpr

anm

aya

ve b

ozul

mayı d

ako

layl

atırıy

or.

*Dep

o gi

ri -

çıkı

tuta

nakl

arı d

üzen

li ol

arak

tutu

lmam

akta

dır.

Bazı

dep

olar

içi

n tu

tana

k dü

zenl

enir

ken,

bazı

depo

lard

a, t

utan

akdü

zenl

emey

e ar

a ve

rilm

i d

urum

dadı

r.

*Dep

olar

a ili

kin

soru

mlu

luk

payl

aımı n

et d

eild

ir.Ay

depo

lard

a,

fark

lı uz

man

ları

n so

rum

lulu

unda

es

erle

rin

bulu

nması y

etki

ve

soru

mlu

luk

payl

aımını e

tkis

izle

tirm

ekte

dir.

*Dep

o al

anla

rının

gen

ilet

ilmes

i müm

kün

deild

ir.M

üze

bina

sını

n ta

rihi

öze

llii

nede

niyl

e, y

eni

alan

lar

yara

tılm

ası

güçt

ür.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ese

rlerin

bakımını s

ala

yaca

k al

t yapı y

oktu

r.M

üzed

e, la

bora

tuva

r ve

bakım

ve

kons

erva

syon

uzm

anı

yok.

Müz

ede

bakım

a m

uhta

ç ço

k sa

yıda

ese

r bul

unup

öze

llikl

e ta

rika

t ese

rler

ide

posu

ndak

i ese

rler

, tah

rip

olm

a no

ktasın

dadı

r.

Page 54: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

52

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Etn

ora

fik e

serle

rin s

ergi

lenm

esin

de, e

serin

yör

esin

e ve

nite

liin

egö

re a

yrım

lar

yapı

lmasıısı

-ıık

fak

törle

rinin

göz

önün

e alın

ması

olum

ludu

r.Pe

ncer

eler

den

gele

n ıık

, ona

rım

la a

zaltı

lmı

, vitr

inle

rdek

i ıık

lara

filtr

eli c

am ta

kılmı

tır.

*Ser

gile

mey

e dö

nük

kısa

, or

ta

ve

uzun

va

deli

plan

lam

aya

pılm

amak

tadı

r. M

üze

bu

yönü

yle

stat

ik

bir

kuru

m

olm

aöz

elli

inde

dir.

De

iim

ler i

stis

nai v

e pl

ansı

zdır

. Mev

cut e

ser s

ayısının

yak

laık

%10

’u se

rgile

nmi

tir.

*Ser

gile

nen

eser

lerin

yer

lerin

i ve

enva

nter

num

aral

arını g

öste

ren

bir

tehi

r pla

nı b

ulun

mam

akta

dır.

Tehi

rdek

i es

erle

r, an

cak

uzm

anla

rın

depo

lis

tele

rind

ebe

lirtil

enle

rin

bir

aray

a ge

tirilm

esi

duru

mun

da

tesb

ited

ilebi

lmek

tedi

r.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

e de

nöb

et d

üzen

i uyg

un i

leyi

de o

lup,

bu

konu

daki

gen

elge

ler

titiz

likle

uyg

ulan

mak

tadı

r.Nö

bet

defte

rler

i tu

tulm

akta

, m

üze

açılı

ve

kapa

nı s

aatle

rind

etu

tana

klı d

evir

-tesl

imle

r ya

pılm

akta

nöb

et ç

izel

gele

ri a

ylık

ola

rak

düze

nlen

ip, p

erso

nele

imza

lata

rak

duyu

rulm

akta

dır.

*Ziy

aret

çile

re il

ikin

önl

emle

r tat

min

edi

cidi

r.Ya

pılm

aması

gere

ken

davr

anı

lara

ait

uyarıla

r tit

izlik

le y

erin

ege

tirilm

ekte

, ziy

aret

çi y

oun

luu

kont

rol

edile

rek,

aynı

anda

aynı

bölü

mle

rde

güve

nli

i te

hlik

eye

düür

ecek

sayıd

a ki

i bu

lunm

ası

enge

llenm

ekte

dir.

*Müz

e ge

liki

n bi

r ele

ktro

nik

kont

rol s

istem

ine

sahi

p de

ildir.

En y

akın

kar

akol

a ba

lı al

arm

sis

tem

i, ya

pıldıın

dan

bu y

ana

arız

alıdır

.

*Güv

enlik

per

sone

li e

itim

li de

ildir.

Müz

e ile

güv

enlik

kur

ulu

ları

ara

sınd

a bu

anl

amda

bir

ibi

rli

i ve

koor

dina

syon

bul

unm

amak

tadı

r.

*Sor

umlu

luk

payl

aımı n

et d

eild

ir.Tü

m e

serl

erde

n, tü

m p

erso

nel s

orum

ludu

r.

*Afe

t ve

yangın

a ili

kin

plan

lar g

ünce

lletir

ilmem

itir.

Pers

onel

böy

le b

ir d

urum

da ü

stle

nece

i gör

evi b

ilmem

ekte

dir.

Page 55: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

53

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

enin

tüm

ese

rleri

enva

nter

lidir.

Yen

i ge

len

eser

ler

derh

alen

vant

erle

nmek

tedi

r.

*Env

ante

r def

terle

ri gü

venl

i biç

imde

kor

unm

akta

dır.

Enva

nter

def

terl

eri ç

elik

dol

apla

rda

sakl

anm

akta

dır.

*Müz

e bu

foto

rafh

aney

e ve

foto

rafçıy

a sa

hip

deild

ir.Dı

arıd

an

foto

raf

çalı

ması

da

mad

di

nede

nler

le

müm

kün

olm

adıın

dan

eser

env

ante

rler

i fot

ora

fsız

dır.

*Per

iyod

ik, f

iili e

ser s

ayımı y

apıla

mam

akta

dır.

En s

on 1

0 yı

l ön

ce f

iili

sayı

m y

apılmı

tır.

Gen

el M

üdür

lüe

gönd

erile

n is

tatis

tikle

rde

gönd

erile

n es

er

sayı

ları

iti

bari

nite

likte

dir

*Ese

rlerin

geç

ici y

er d

eii

klik

leri

kalıcı k

ayıtl

arla

izle

nme-

mek

tedi

r.Bu

tür

den

eser

har

eket

lilik

leri

, dep

o ye

r bi

ldir

im d

efte

ri v

e de

polis

tele

rine

erh

kon

ulup

silin

mes

i yön

tem

iyle

izle

nmek

tedi

r.

Page 56: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

54

ZE: 3

KA

STA

MO

NU

ZES

(199

6 Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Et

nora

fik

Ziy

aret

çi S

ayısı

:24

.463

Ese

r Sa

yısı

: 58.

695

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:4

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Ese

r satın

alın

ması i

çin

gönd

erile

n öd

enek

ler y

eter

sizdi

r.Es

er s

atın

alın

ması

için

gön

deri

len

öden

ekle

r, ta

lep

edile

nin

çok

altın

dadı

r ve

ödem

eler

de g

ecik

mey

e ne

den

olun

mak

tadı

r.

*Müz

enin

, Gen

el M

üdür

lükç

e ön

cede

n be

lirle

nmi

hede

f ve

krite

rler

ııın

da b

elirl

i es

er

grup

larını

elde

et

me

biçi

min

de

kole

ksiy

onol

utu

rma

polit

ikası y

oktu

r.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

enin

dep

oları a

lan

olar

ak y

eter

sizdi

r.D

epol

ar i

ki k

üçük

böl

ümde

n ol

uuy

or.

Eser

ler

sıkıık

bir

ek

ilde

istif

lenm

i

duru

mda

dır.

Müz

e,

anıt

nite

liin

de

bir

bina

dabu

lund

uun

dan

geni

letm

e im

kanı

yok

.

*Dep

o ya

rdım

cı d

efte

rleri

(list

eler

i) il

evin

i ger

çekl

etir

ecek

nite

likte

deild

ir.Be

lirli

bir t

arih

ten

sonr

a ka

yıtla

r tut

ulm

amı

tır.

*Dep

olar

dan,

ese

r bul

mak

son

dere

ce g

üçtü

r.G

ünce

l de

po l

iste

leri

olm

adıı

gibi

ese

rler

in e

tiket

num

aral

arı

silin

mi

ve

yıpr

anmı

tır.

Page 57: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

55

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Dep

o uy

gun

olm

ayan

ısı,ıı

k ve

nem

ar

tların

dadı

r ve

son

der

ece

tozl

u, k

irli d

üzen

sizdi

r.D

epod

a sa

klan

an s

ikke

leri

n bi

r kı

smı t

orba

lar

veya

kut

ular

için

debi

rbir

ine

tem

as h

alin

dedi

r.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ese

r cin

slerin

e gö

re, s

tand

artla

ra u

ygun

bakım

ve

koru

ma

tekn

ikle

riG

enel

Müd

ürlü

kçe

öngö

rülm

emit

ir.

*Müz

e ba

kım

ve

ko

nser

vasy

ona

iliki

n bi

r fa

aliy

etgö

ster

emem

ekte

dir.

Labo

ratu

var v

e ko

nser

vasy

on u

zmanı y

oktu

r.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Gel

ece

e dö

nük

herh

angi

bir

serg

ilem

e pl

anı

yokt

ur.

Dur

aan

bir

serg

ilem

e sö

zkon

usud

ur.

Mev

cut

eser

leri

n ya

klaık

%

3’

ü se

rgile

nmek

te

ve

nadi

ren

dei

iklik

yapılm

akta

dır.

*Te

hir p

lanı

ile

vi g

erçe

kle

tireb

ilece

k bi

r düz

enle

me

yokt

ur.

Gün

cel o

lmay

an b

ir li

ste

mev

cuttu

r.

*Ser

gi a

lanı

nınısı

,ıık

ve

nem

art

ları

uygu

n de

ildir.

Etno

rafik

es

erle

rin

büyü

k bö

lüm

ü ne

m

nede

niyl

e se

rgile

-ne

mem

ekte

dir.

Nem

çek

me

ciha

zı y

oktu

r.

*Müz

e zi

yare

tçisi

nin,

zi

yare

tini

kola

yla

tırıcı

hizm

etve

rilem

emek

tedi

r.Bu

anl

amda

per

sone

l az

lıı

sözk

onus

u ol

mak

la b

irlik

te,

eser

leri

tanı

tan

ve z

iyar

etçi

yi b

ilgile

ndir

en y

azı

ve l

evha

lar

yok

ya

daye

ters

izdi

r.

Page 58: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

56

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

e de

güv

enlik

le i

lgili

ele

ktro

nik

kont

rol

siste

mi

veya

ala

rmsis

tem

i yok

tur.

*Ger

ek d

epol

ar, g

erek

se s

ergi

sal

onla

rı iç

in s

orum

lulu

k dü

zeni

net

deild

ir.An

ahta

rların

müz

e m

üdür

ünde

, so

rum

lulu

k is

e ilg

iliuz

man

lard

adır

.

*Yan

gın

ve a

fet h

alle

ri iç

in ö

zel b

ir pl

an y

oktu

r.H

er

kam

u ku

rulu

unda

bu

luna

n bi

r ya

ngın

ta

limatı

duva

rda

asılı

dır.

*Vitr

in c

am v

e ka

pakl

arı g

üven

li de

ildir.

Vitr

in k

apak

ları

müh

ürlü

ol

masın

a ka

rın

ki

litle

r so

n de

rece

salık

sızdır

. Ni

teki

m v

itrin

den,

yakın

dön

emde

bir

hır

sızlık

ola

yıge

rçek

lem

itir

.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Gen

el M

üdür

lük,

müz

eler

de t

utul

ması g

erek

en d

efte

r ve

kayıtl

ariç

in st

anda

rt n

orm

lar ö

ngör

mem

itir.

*Müz

edek

i ese

rlerin

tüm

ü en

vant

erli

deild

ir.To

plam

58.

332

eser

in 2

4.80

1’i (

sikk

eler

) env

ante

rsiz

dir.

*Per

iyod

ik fi

ili e

ser s

ayımı y

apılm

amak

tadı

r.M

üzed

e he

r yı

l so

nu i

tibar

iyle

sayım

cet

velle

ri v

e tu

tana

klar

mev

cut

ise

de,

bu

sayı

mla

r ka

yden

ol

up,

fiili

sayı

mya

pıla

mam

akta

dır.

*Env

ante

r de

fter

i ve

sair

önem

li ev

rakı

n ko

runm

aların

a ili

kin

özel

önle

mle

r yok

tur v

e ye

dekl

eri b

ulun

mam

akta

dır.

*Ese

r har

eket

lilik

lerin

i izl

eyen

öze

l bir

kayı

t sist

emi m

evcu

t de

ildir.

*Müz

e es

erle

rini

içer

en a

yniy

at h

esabının

hazırl

anıp

ver

ilmes

ine

iliki

n he

rhan

gi b

ir ka

yıt t

utul

mam

akta

dır.

Page 59: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

57

ZE: 4

SN

OP

ZES

(199

6 Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Et

nora

fik

Ziy

aret

çi S

ayısı

:15

.057

Ese

r Sa

yısı

:9.

641

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:

3

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Eld

e et

me

ile

ilgili

il

emle

r yö

netm

elik

ve

G

enel

M

üdür

lük

gene

lgel

eriy

le u

yum

için

dedi

r.Es

erin

müz

eye

giri

inde

n ka

bulü

ne k

adar

ola

n sü

reçt

eki

kayı

t ve

düze

nlem

eler

olu

mlu

dur.

*Ba

ka m

üzel

ere

eser

gön

de-r

ilmes

i pro

sedü

rleri

gene

lgel

erle

uyu

miç

inde

dir.

*Müz

enin

G

enel

M

üdür

lükç

e ön

cede

n be

lirle

nmi

hede

fler

doru

ltusu

nda

belir

li es

erle

ri el

de e

tme

biçi

min

de b

ir ko

leks

iyon

polit

ikası y

oktu

r.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Dep

olar

daki

ese

rlerin

tas

nif

ve y

erle

imi

eser

leri

bulm

a ko

laylıı

sala

yaca

k bi

çim

de d

üzen

lenm

itir.

Göz

lem

ya

pıla

n de

pola

rda

kayı

tlard

an

eser

lere

ve

es

erle

rden

kayı

tlara

ulaılm

ası k

olay

lıkla

ger

çekl

em

itir

.

*Dep

olar

daki

ese

rlerle

ilg

ili s

orum

lulu

k ko

nusu

ras

yone

l o

lara

kdü

zenl

enm

itir.

*Dep

olar

a gi

ri v

e çı

kı tu

tana

kları d

üzen

lidir.

*Gen

el M

üdür

lük,

yön

etm

elik

ve

gene

lgel

erle

dep

olar

ve

depo

lam

ako

nusu

nda

stan

dart

olu

turm

amıtır.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

*Dep

onun

ısı,ıı

k ve

nem

ar

tları

yete

rli d

üzey

de o

lmayıp

, m

üze

bina

sı ge

nile

mey

e el

veri

li de

ildir.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Gen

el M

üdür

lükç

e ba

kım

ve

koru

ma

konu

sund

a bi

r po

litik

a ve

stan

dart

lar g

elit

irilm

emit

ir.G

enel

Müd

ürlü

ün b

u al

anda

düz

enle

mes

i bul

unm

amak

tadı

r.

Page 60: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

58

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Müz

e yö

netim

inin

bakım

ve

koru

ma

konu

sund

a bi

r pol

itika

sı yo

ktur

.M

üzed

e bi

r la

bora

tuva

r bu

lunm

amak

tadı

r. Es

erle

rin

bakı

-mı

için

gere

kli a

raç,

ger

eç v

e ba

kım

uzm

anı y

oktu

r.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ser

gi a

lanl

arıy

la il

gili

bir t

ehi

r pla

nı v

ardı

r.*M

üzen

in o

rta

ve u

zun

vade

li bi

r ser

gile

me

planı m

evcu

t de

ildir.

Mev

cut

eser

leri

n ço

k kü

çük

bir

bölü

(%2’

si)

serg

ilene

bilm

ek-

tedi

r.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

e gü

venl

ii i

le il

gili

uygu

lam

alar

Gen

el M

üdür

lük

gene

lgel

eri i

leuy

um h

alin

dedi

r.M

üzen

in n

öbet

düz

eni,

depo

ları

n gü

venl

ii

ile i

lgili

faa

liyet

ler

pros

edür

lere

uyg

undu

r..

*Müz

e ge

liki

n bi

r ele

ktro

nik

kont

rol s

istem

ine

sahi

p de

ildir.

Müz

e po

lis k

arak

olun

a ba

lı al

arm

tert

ibatı i

le y

etin

mek

tedi

r.

*Yan

gın

ve a

fet g

ibi d

urum

lara

karı p

lanl

ar h

azırl

anmıtır.

Bu g

ibi

duru

mla

r iç

in

kurt

arm

a ön

celik

leri

be

lirle

nmi

ol

up,

göre

vlile

r ara

sınd

a i

birl

ii o

lutu

rulm

utu

r.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

ede

bulu

nan

eser

lerin

tüm

ü en

vant

erli

ve fo

tora

flıdı

r.

*Env

ante

r def

terle

ri ko

rum

aya

uygu

n ko

ulla

rda

sakl

anm

akta

dır.

*Müz

ede

enva

nter

def

terle

rinin

ikin

ci n

üsha

sı (y

ede

i) yo

ktur

.

*Ese

rlerin

müz

e iç

inde

ki y

er d

eii

mle

rini

izle

yebi

lmek

içi

n ka

lıcı

özel

bir

kayı

t sist

emi m

evcu

t de

ildir.

Eser

leri

n ye

r de

iim

leri

def

ter

ve k

ayıtl

ara

erh

konu

lup

silin

me

gibi

salık

sız y

önte

mle

izle

nmek

tedi

r.

Page 61: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

59

ZE: 5

BE

RG

AM

A M

ÜZE

S(1

996

Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Et

nora

fik

Ziy

aret

çi S

ayısı

: 40.

474

Ese

r Sa

yısı

: 14.

838

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:

3

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Eld

e et

me

ile

ilgili

il

emle

r yö

netm

elik

ve

G

enel

M

üdür

lük

gene

lgel

eriy

le u

yum

için

dedi

r.Es

erin

müz

eye

giri

inde

n ka

bulü

ne k

adar

ola

n sü

reçt

eki

kayı

t ve

düze

nlem

eler

olu

mlu

dur.

*Müz

e uz

man

ları,

müz

eye

eser

get

irilm

esi k

onus

unda

yör

e ha

lkı i

leiy

i ili

kile

r kur

mu

lardır.

Öre

ncile

re k

onfe

rans

lar

veri

lmes

i gi

bi e

itici

faa

liyet

ler

eski

eser

lere

ola

n ilg

i ve

bilin

ci a

rttır

mak

tadı

r.

*Müz

enin

Gen

el M

üdür

lükç

e b

elirl

enm

i he

defle

re g

öre

bir

elde

etm

e po

litik

ası y

oktu

r.Es

er

bede

lleri

nin

öden

mes

inde

ki

kola

ylık

lar

nede

niyl

e ba

kam

üzel

ere

götü

rülm

esi g

erek

en e

serl

er b

u m

üzey

e ge

tirilm

ekte

dir.

*Müz

enin

ese

r satın

alın

ması i

çin

ayıra

n öd

enek

ler y

eter

sizdi

r.Ö

dene

kler

in y

eter

sizl

ii

ve

üçer

aylık

dön

emle

r iti

bari

yle

gön-

deri

lmes

i, m

üzey

e es

er g

eli

ini a

zaltm

akta

dır.

*Müs

ader

e ed

ilen

ve y

argı

lam

a ko

nusu

ola

n es

erle

r da

vanı

n se

yri

süre

since

güv

enlik

te d

eill

er.

Bu

konu

ile

ilg

ili

olar

ak

düze

nlen

mi

öz

el

kura

llar

usul

huku

kum

uzda

yok

tur.

*Etn

ora

fik

eser

leri

deer

lend

irebi

lece

k uz

man

pe

rson

elbu

lunm

amak

tadı

r.M

üzed

e gö

revl

i uzm

anla

rın

tüm

ü ar

keol

ogtu

r.

Page 62: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

60

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Sik

kele

rin m

uhaf

azası

için

öze

l ra

f sis

tem

li ka

sala

rın k

ulla

nılm

ası

olum

ludu

r.

*Dev

ir te

slim

sıra

sında

ese

rlerin

uzm

anla

ra z

imm

etle

nmes

i ile

mle

risa

lıklıdır.

Zim

met

lem

e i

lem

leri

kom

isyo

n m

arife

tiyle

ve

kaym

akam

lık g

örev

onayıy

la y

apılm

akta

dır.

*Gen

el M

üdür

lükç

e es

erle

rin ö

zelli

kler

ine

göre

dep

olam

a yö

ntem

leri

ve k

oul

ların

a ili

kin

stan

dart

lar ö

ngör

ülm

emit

ir.G

enel

Müd

ürlü

ün b

u al

anda

düz

enle

mes

i bul

unm

amak

tadı

r.

*Dep

olar

nem

açı

sında

n uy

gun

koul

lara

sahi

p de

ildir.

Dep

olar

daki

ese

rler

nem

den

dola

yı o

lum

suz e

tki a

ltınd

adır

.

*Dep

o ye

r bild

irim

list

eler

i eks

ik v

e dü

zens

izdi

r.D

epol

arda

ki e

serl

erin

tehi

si v

e es

erle

re u

laılm

asın

da g

üçlü

kler

leka

rılaılm

akta

dır.

Kayı

tları

n ye

nile

nmes

i ve

dep

oların

taın

ması

çalı

mal

arı

nede

niyl

e,

soru

mlu

ları

n es

erle

re

kayı

tlard

anul

am

aları a

ksamı

dur

umda

dır.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Bazı

eser

lerin

ko

runm

asın

a ili

kin

ilaçl

ama

ve

hava

landırm

ail

emle

ri dü

zenl

i ola

rak

uygu

lanm

akta

dır.

*Gen

el M

üdür

lükç

e es

erle

rin ö

zelli

kler

ine

ve

mad

desin

e uy

gun

bakı

m v

e ko

rum

a te

knik

leri

ve u

ygul

amal

arı ö

ngör

ülm

emit

ir.G

enel

Müd

ürlü

ün b

u al

anda

düz

enle

mes

i bul

unm

amak

tadı

r.

*Müz

ede

bakı

ma

muh

taç

çok

sayı

da e

ser

olup

, ta

hrip

ola

n es

erle

rka

yıtt

an d

üül

mem

itir.

*Ser

gi a

lanı

ndak

i ol

aan

dıı

yıp

ranm

aya

ve e

skim

eler

i gö

zlem

eküz

ere

periy

odik

ba

kım

ka

yıtla

rı tu

tulm

amak

ta

ve

rapo

red

ilmem

ekte

dir.

*Lab

orat

uvar

da k

onse

rvas

yon

uzm

anı,

tekn

isyen

ve

yete

rli a

raç-

gere

ç bu

lunm

amak

tadı

r.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ark

eolo

jik e

serle

r vi

trin

lerd

e be

lirli

bir

düze

n ve

kro

nolo

jik sıra

ile

yerle

tirilm

itir.

*Te

hird

eki e

serle

rin y

erle

rini v

e en

vant

er n

umar

alarını g

öste

ren

bir

tehi

r pla

nı y

oktu

r.

Page 63: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

61

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

ede

hiçb

ir el

ektr

onik

güv

enlik

mek

aniz

ması

bulu

nmam

akta

olup

, gü

venl

ikle

ilg

ili p

erso

nel

sayı

ca y

eter

siz v

e öz

el e

itim

den

yoks

undu

r.M

üzed

eki

topl

am 1

1 ad

et b

ekçi

ve

güve

nlik

gör

evlis

i he

m m

üze

bina

sı h

em d

e ör

en y

erle

rind

e gö

revl

endi

rilm

esi g

üven

lik a

çısı

ndan

risk

olu

turm

akta

dır.

*Yan

gın

sel,

depr

em g

ibi d

urum

lara

ilik

in o

lara

k he

rhan

gi b

ir af

etpl

anla

ması y

oktu

r.Pe

rson

el,

böyl

e bi

r du

rum

da n

e tü

r bi

r fo

nksi

yon

üstle

nece

ini

bilm

emek

tedi

r. Bu

dur

umla

rda

müz

e ye

tkili

leri

, em

niye

t ve

itfa

iye

kuru

lula

rıyl

a ön

cede

n be

lirle

nmi

anl

am

a ve

pla

nlar

mev

cut

deild

ir.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Esk

i ta

rihle

rde

yapı

lmı

enva

nter

ka

yıtla

rı es

erle

ri ye

terin

ceta

nım

lam

akta

n uz

aktır

. B

azı

eser

lerin

env

ante

rli o

lup

olm

adıı

belir

lene

mem

ekte

dir.

Etno

rafik

ese

rler

le

ilgili

uz

man

pe

rson

el

olm

aması

enva

nter

kayı

tları

nın

gere

ken

biçi

mde

yapılm

asını e

ngel

lem

ekte

dir.

*Env

ante

r de

fter

leri

ve

dier

ön

emli

belg

eler

ka

ybol

ma

veyı

pran

mayı ö

nley

ici k

oul

lard

a sa

klan

mam

akta

dır.

Belg

eler

, oda

lard

a gö

rünü

r yer

lerd

e tu

tulm

akta

dır.

*Env

ante

rlerin

foto

rafla

nma

çalı

mal

arı y

eter

li de

ildir.

Müz

ede

foto

rafçı

kadr

osu

bulu

nmam

ası

nede

niyl

e fo

to-r

afla

ma

çalı

mal

arı

iste

nile

n dü

zeyd

e de

ildir

. En

vant

er

yeni

-lem

eça

lım

aların

da d

a ha

zır f

oto

rafla

r def

terl

ere

yapı

tırılm

amı

tır.

Page 64: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

62

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Ese

rlerin

m

üze

için

deki

ge

çici

ha

reke

tlilik

leri

kalıcı

kayı

tlarla

izle

nmem

ekte

dir.

Eser

leri

n ye

r de

iim

leri

, env

ante

r de

fteri

ve

depo

list

eler

ine

erh

konu

lması v

e si

linm

esi g

ibi s

alık

sız y

önte

mle

izle

nmek

tedi

r.

*Müz

ede

periy

odik

ve

fiili

sayı

m u

ygul

anm

amak

tadı

r.Es

erle

rin

uzm

anla

ra z

imm

etle

nmes

i dıın

da, m

üzed

e en

son

han

gita

riht

e fii

li bi

r sa

yım

yapıldıı

belir

sizd

ir.

Bu a

nlam

da s

ayım

itiba

ri n

itelik

tedi

r.

Page 65: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

63

ZE: 6

BO

DR

UM

SU

AL

TI A

RK

EO

LO

J M

ÜZE

S

Müz

enin

Tür

ü: A

rkeo

lojik

(S

ualtı

Ark

eolo

jisi)

(19

96 Yılı

)Zi

yare

tçi S

ayısı

: 266

.000

Ese

r Sa

yısı

:15

.259

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:

8

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Gen

el M

üdür

lüün

bu

konu

da m

üzel

ere

empo

ze e

tti

i po

litik

alar

bulu

nmam

asın

a ka

rın

, m

üze

belir

li es

erle

ri el

de e

tme

biçi

min

de,

güçl

ü bi

r kol

leks

iyon

pol

itika

sı ol

utu

rmu

tur.

Müz

e, y

öre

sual

tı ar

keol

ojis

i ala

nınd

a uz

man

lamı

tır. B

u al

ana

ait

ve y

ine

yöre

ye a

it et

nora

fik e

serl

er s

iste

mat

ik b

ir b

içim

de e

lde

edilm

eye

çalıılı

yor.

Bunl

arın

dıın

daki

ese

rler

ve

müz

ede

çok

sayı

da

bulu

nan

eser

rler

i alın

mıy

or.

Baı

lard

a se

çici

davr

anılı

yor.

*Etn

ora

fik e

serle

r kon

usun

da u

zman

bul

unm

amak

tadı

r.Et

nora

fik e

ser

alımın

da d

eer

tes

biti,

ese

r en

vant

eri

ve b

akımı

konu

ları

nda

güçl

ükle

r var

dır.

*Ese

r satın

alm

a öd

enek

leri

yete

rsiz

dir.

Bazı

öde

mel

er d

erne

kçe

karıla

nıyo

r.

*Mev

zuat

ta,

zor

alım

ko

nusu

es

erle

rin

yargıla

ma

süre

cind

eki

duru

mun

a ili

kin

özel

hük

ümle

r bu

lunm

amasın

a ka

rın

, Em

niye

t,Ja

ndar

ma

ve

yargı

kuru

lula

rıyla

ge

litir

ilen

olum

lu

ibirl

ii

çerç

eves

inde

, ese

rlerin

bu

süre

çtek

i güv

enli

i sa

lanm

akta

dır.

2- D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Gen

el

Müd

ürlü

ün,

depo

lam

a ko

nusu

nda

stan

dart

lar

olu

turm

amasın

a ka

rın

, m

üze

yöne

timi,

uygu

n ve

sa

lıklı

iley

enbi

r dep

olam

a sis

tem

i kur

mu

tur.

Eser

ler,

cins

leri

ne, m

üzey

e ge

li t

arih

leri

ne g

öre

grup

landırılmı

,de

pola

rın

yöne

timi

konu

sund

a ya

zılı

kura

llar

olu

turu

lmu

20

yıl

sonr

asın

a ai

t de

po

alan

ları

nın

hazı

rlık

ve

pl

anla

yapı

lmı

,so

rum

lulu

klar

net

ola

rak

belir

lenm

itir

.

Page 66: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

64

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Dep

olar

a, u

zman

ların

ve

eser

giri

-çıkıl

arının

tut

anak

larla

titi

z ve

düze

nli

bir

ekild

e ka

yded

ildi

i “o

lgu

izle

me

deft

erle

ri”

iyi

uygu

lam

a ör

nei n

iteli

inde

dir.

Bu d

efte

re, d

epol

arın

açı

lı v

e ka

panı

ları

ile

eser

gir

i v

e çı

kıla

rıka

lıcı o

lara

k ka

yded

iliyo

r.

*Dep

olar

da b

ulun

an e

serle

r “t

ehi

r” t

itizl

iin

de d

üzen

li ve

tas

nifli

,bu

lma

kola

ylıı

sala

yaca

k bi

çim

de

yerle

tirilm

i ol

up,

eser

ler

üzer

inde

uzm

anla

rın h

akim

iyet

i olu

mlu

dur.

*Dep

oların

ısı

ve

nem

ko

ulla

rı,

eser

ci

nsle

rine

göre

uy

gun

duru

mda

dır.

Müz

e de

pola

rı t

a d

uvar

lı in

a ed

ilmi

. G

erek

dep

olar

, ge

reks

ete

hir s

alon

ları

nın

yöre

iklim

ko

ulla

rı n

eden

iyle

yük

sek

olan

ısı v

ene

m ö

lçül

eri,

nem

çek

me

ciha

zları

ve k

limal

arla

ide

al ö

lçül

ere

getir

ilmek

tedi

r.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NN

CEL

ENM

ES.

*Ese

rlerin

bakım

ger

eksin

imle

ri dü

zenl

i ola

rak

kont

rol e

dilm

ekte

ve

eser

ba

kım

-kon

serv

asyo

nu

ulus

lara

rası

liter

atür

deki

ge

lim

eler

izle

nmek

sure

tiyle

uyg

un a

rtla

rda

sala

nmak

tadı

r.La

bora

tuva

r ba

kım

kar

tları

na b

akım

a ge

len

eser

lerl

e ilg

ili h

ertü

rlü

bilg

i, es

erin

dur

umu,

yapıla

n i

lem

ler

kulla

nıla

n m

adde

ler,

tesl

im a

lma

ve ia

deyl

e ilg

ili g

erek

li açık

lam

alar

kay

dedi

lmek

tedi

r.La

bora

tuva

rda,

ge

çici

revl

e Bo

drum

’da

bulu

nan

yaba

ncı

uzm

anla

r gö

rev

yapı

yor.

Müz

e es

erle

rini

n ba

kımı

yanı

nda

baka

müz

eler

den

gele

n ba

kım

tal

eple

ri v

e pe

rson

el e

itim

tal

eple

ri d

eka

rıla

nmay

a ça

lıılı

yor.

Labo

ratu

var,

bakı

m

çalı

mal

arı

için

yete

rli d

onanım

dadı

r.

*Gen

el M

üdür

lükç

e ba

kım

ve

koru

ma

konu

sund

a bi

r po

litik

a ve

stan

dart

lar g

elit

irilm

emit

ir.G

enel

Müd

ürlü

ün b

u al

anda

düz

enle

mes

i bul

unm

amak

tadı

r.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

e, p

lanlı b

ir se

rgile

me

anla

yıın

a sa

hipt

ir.M

üzen

in y

aklaık

15

yıl

önce

sind

en b

ala

yıp

günü

müz

e ka

dar

uzan

an g

erçe

kle

tirilm

i p

roje

leri

yanın

da,

kısa

, or

ta v

e uz

unva

deli

plan

ve

pr

ojel

eri

ha

zır

duru

mda

ol

up,

uygu

lam

aya

konu

lmak

tadı

r. H

azır

lıkla

rı t

amam

lanm

ak ü

zere

ola

n D

ou

Rom

aG

emi

Batıı

serg

ilem

esin

in 1

996

yılı

için

de z

iyar

ete

açılm

ası

plan

lanm

akta

dır.

Page 67: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

65

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Ese

rlerin

be

lirli

bir

bütü

nlük

ve

ko

mpo

zisy

on

içer

isind

ese

rgile

nere

k ya

ayan

müz

e ka

vramının

hay

ata

geçi

rilm

esi,

çada

müz

ecili

k an

layıının

örn

ek b

ir uy

gula

masıdır.

*Müz

e, d

etay

lı bi

r te

hir p

lanı

na sa

hipt

ir.Te

hir

plan

ları

, se

rgile

nen

eser

leri

n en

vant

er

num

aral

arını,

çizi

mle

rini

, fot

ora

fları

nı g

erek

en d

ier

det

ayla

rı iç

erm

ekte

ve

fiili

duru

ma

uygu

n bu

lunm

akta

dır.

*Ziy

aret

çile

rin,

müz

e ve

ese

rler

bakı

mın

dan

ayrın

tılı

olar

ak b

ilgi-

lend

irilm

esi,

ziya

reti

verim

li ve

doy

umlu

kılm

akta

dır.

Eser

ve

kolle

ksiy

onla

ra a

it ya

yını

, br

oür

ve

tanı

tım f

aaliy

etle

riya

nınd

a te

hir

salo

nlarının

gi

riin

de

yazı

lı ve

rünt

ülü

bilg

ilend

irm

e bö

lüm

leri

var

dır.

Ziya

retç

inin

müz

e tu

rları,

deta

ylı

iar

et v

e ya

zıla

rla

kola

yla

tırılmı

tır.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Güv

enli

e ili

kin

mev

zuat

ve

G

enel

M

üdür

lük

talim

atla

rına

uyul

mak

ta v

e bu

hus

usla

r m

üze

yöne

timin

ce,

hass

as b

ir ek

ilde

izle

nmek

te o

lup,

ça

da y

aklaım

larla

gel

itiri

lmek

tedi

r.D

ört k

iid

en o

luan

siv

il gü

venl

ik e

kibi

, ziy

aret

çi g

örün

ümün

de v

ezi

yare

tçile

ri t

edir

gin

etm

eyen

bir

yak

laım

la m

üze

güve

nli

ine

katkıd

a bu

lunm

akta

dır.

*Ger

ekli

tehi

r sa

lonl

arın

da z

iyar

etçi

yo

unlu

u ko

ntro

l al

tında

tutu

lmak

tadı

r.Bu

sal

onla

rda

aynı

and

a bu

luna

bile

cek

ziya

retç

i sayısı t

esbi

t edi

lere

kku

ral

halin

e ge

tirilm

i v

e gü

venl

ik g

örev

liler

i ta

rafın

dan

kont

rol

edilm

ekte

dir.

*Müz

e,

kapa

lı de

vre

TV

siste

mi

gibi

ça

da

bir

güve

nlik

dona

nımın

dan

yoks

undu

r.

*Gen

i bi

r al

anda

yayıla

n Bo

drum

Kal

esi i

çeris

inde

yapıla

nan

müz

eiç

in g

üven

lik g

örev

lisi v

e be

kçi s

ayısı

yet

ersiz

dir.

*Ala

rm si

stem

inin

arız

alı o

luu

güve

nlik

bakımın

dan

eksik

liktir

.

*Yan

gına

ve

dier

ola

anüs

tü h

alle

re il

ikin

ola

rak

alın

an ö

nlem

ler,

müz

e gü

venl

ii i

çin

etki

n uy

gula

mal

ardı

r.Ay

rıntılı

, gü

ncel

pla

n ve

tal

imat

lar

var.

Pers

onel

bu

plan

ve

talim

atla

rın

gere

ktir

dii

göre

vlen

dirm

eler

den

habe

rdar

. lg

iliku

rulu

larl

a i

birl

ii o

lum

lu v

e or

tak

tatb

ikat

lar y

apılm

akta

dır.

Page 68: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

66

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Her

de

po

ve

tehi

r sa

lonu

in

net

bir

soru

mlu

luk

payl

aımı

sözk

onus

udur

.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

edek

i tü

m e

serle

rin e

nvan

terli

olm

ası,

deft

er v

e ka

yıtla

rıngü

venl

i or

tam

lard

a m

uhaf

aza

edilm

esi,

eser

har

eket

lerin

in k

alıcı

kayı

tlard

a iz

lenm

esi,

düze

nli b

ir ar

ive

sahi

p ol

unm

ası o

lum

ludu

r.

*Müz

enin

foto

rafçı p

erso

nele

ger

eksin

imi v

ardı

r.Fo

tora

flam

a ça

lım

aları,

foto

rafçı

pers

onel

in a

yrılm

ası

sonu

cudu

rmu

tur.

Ger

ek o

ldu

unda

, piy

asad

an k

arıla

nmay

a ça

lıılı

yor.

Page 69: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

67

ZE: 7

STA

NB

UL

AR

KE

OL

OJ

ZES

(199

6 Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jikZi

yare

tçi S

ayısı

:15

8.67

8E

ser

Sayı

sı: 6

87.3

45U

zman

Per

sone

l Sayısı

:

4

0

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Kaç

ak k

ültü

r va

rlıkl

arının

müs

ader

esin

den,

dav

a so

nuçl

anın

caya

kada

r ol

an

süre

çdek

i hu

kuki

zenl

eme

bolu

unun

, m

üze

yöne

timin

in i

nsiy

atif

kulla

nmak

ve

Emni

yet

Yargı

kuru

lula

rı ile

ibirl

ii i

çind

e ol

mak

sure

tiyle

dol

duru

lmu

olm

ası o

lum

ludu

r.Em

niye

t M

üdür

lüü

eski

es

er

yaka

ladıın

da

en

kısa

rede

(gen

ellik

le a

ynı

gün)

müz

eye

gönd

eriy

or.

Bilir

kii

ince

lem

eler

im

üzed

e ya

pılıy

or. D

ava

sonu

çlanın

caya

kad

ar e

ser m

üzed

e ka

lıyor

.

*Müz

enin

ger

eksin

imi o

lan

dalla

rda

yete

rli s

ayıd

a uz

man

per

sone

lesa

hip

olm

ayıı

, yet

erli

uzm

an p

erso

nelin

bul

undu

u da

llard

a ise

son

yılla

rda

yeni

pe

rson

el

alın

mayısı

, ge

lece

k iç

in

tehd

itol

utu

rmak

tadı

r.M

üze

eser

leri

nin

yarı

sınd

an

fazl

asını

olu

tura

n si

kkel

erko

nusu

nda,

kon

usun

a ha

kim

yet

im

i i

ki u

zman

bul

unm

akta

dır.

Sözk

onus

u ki

iler

emek

li ol

du-

unda

ci

ddi

soru

nla

karılaıla

caktır

.

*Ese

r alımı

için

ayrıla

n öd

enek

lerin

yet

ersiz

lii,

eser

leri

müz

e dıı

alıcıla

ra y

önel

tici b

oyut

tadı

r.Ö

nem

li sa

yıda

ese

r m

üze

dern

ei

katkısıy

la a

lınıy

or. E

ski

yılla

ragö

re, b

u te

rtip

ten

gönd

erile

n öd

enek

aza

lma

göst

eriy

or.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Dep

o so

rum

lulu

klarının

lüm

uz

man

larının

mün

e ya

ygın

-la

tırılmı

olm

ası,

soru

mlu

luk

anla

yıı b

akımın

dan

uygu

n de

ildir.

Dep

olar

da fa

rklı

cins

te e

serl

er v

ar. H

er e

ser

grub

unun

sor

umlu

sufa

rklı.

Dol

ayısıy

la d

epo

soru

mlu

luu

deil,

ese

r so

rum

lulu

u sö

zko

nusu

dur.

Page 70: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

68

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Müz

e de

pola

rının

birç

ou

olum

suz

nem

ko

ulla

rı al

tında

dır.

Müz

e de

pola

rını

n ço

unlu

u yü

ksek

or

anda

ve

de

ike

n ne

mso

runu

ile

karı k

arıy

adır

.

*Ark

eolo

ji m

üzel

erin

in

tam

anın

da

depo

larla

id

ari

mek

anla

r ne

tol

arak

ayrılm

amıtır.

ark

eser

leri

ve

sikk

eler

in b

ulun

duu

depo

lar

aynı

zam

anda

bür

ool

arak

kul

lanı

lıyor

.

*Ese

r sa

yısının

ço

klu

u ka

rısı

nda

depo

al

anla

rı ye

ters

izka

lmak

tadı

r.Ye

ni d

epo

alan

ları

mev

cut.

Anca

k ba

kım

ve

onarımının

yapı-

lam

aması n

eden

iyle

atıl

dur

umda

dır.

(Çin

ili K

ök’

ün a

lt ka

tı gi

bi.)

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ese

r bakım

ve

kons

erva

syon

faal

iyet

leri

yete

rli d

üzey

de d

eild

ir.M

üze

eser

leri

nin

bakı

m v

e ko

nser

vasy

onu,

Gen

el M

üdür

lüe

balı

tüm

müz

eler

e hi

zmet

ver

mey

e ça

lıan

Res

tora

syon

ve

Kons

erva

syon

Mer

kez

Labo

ratu

varı

M

üdür

lüü

büny

esin

de

gerç

ekle

tirili

yor.

Müz

e uz

man

ları

da

mev

cut i

yük

ünün

aır

lıı k

arısın

da b

asit

eser

bakı

m ç

alı

mal

arını g

erçe

kle

tirem

iyor

.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Kla

sik a

rkeo

loji

bölü

mün

de p

lanlı b

ir se

rgile

me

anla

yıı h

akim

dir.

Yakı

n dö

nem

de, “

Çala

r Bo

yu s

tanb

ul”

ve Ç

ocuk

Ser

gisi

” açılmı

“Tra

kya,

Biti

nya

ve B

izan

s” s

ergi

sine

ili

kin

olar

ak d

a 2-

3 yı

lsü

ren

hazı

rlık

çalı

mal

arı,

büyü

k öl

çüde

tam

amla

nmı

tır.

*Esk

i ar

k Es

erle

ri ve

Ç

inili

K

ök

tehi

rleri

uzun

llardır

yeni

lenm

emi

olup

, uyg

un k

oul

lard

a de

ildir.

*Yen

i ne

sille

rde,

es

ki

eser

bi

linç

ve

sevg

isini

uy

andı

rmayı

dahe

defle

yen

bir s

ergi

lem

e an

layıı v

ardı

r.Se

rgi s

alon

unun

bir

böl

ümü

çocu

k m

üzes

i hal

ine

getir

ilmi

tir.

*Kla

sik a

rkeo

loji

bölü

için

det

aylı

tehi

r pla

nları d

üzen

lenm

itir.

Page 71: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

69

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Müz

enin

, se

rgile

me

faal

iyet

lerin

de,

spon

sor

kuru

lula

rın d

este

ini

sala

ma

yolu

yla,

mad

di k

ayna

k so

runu

nu a

mad

a gö

ster

dii ç

abal

ar,

iyi u

ygul

ama

örne

i ola

rak

deer

lend

irilm

itir.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Güv

enli

e ili

kin

mev

zuat

ve

Gen

el M

üdür

lük

talim

atla

rına

uyum

ile b

u ko

nuda

ki y

önet

im v

e iz

lem

e ol

umlu

dur.

*Güv

enlik

gör

evlis

i sayısı

yet

ersiz

dir.

Arke

oloj

i m

üzel

erin

in

tehi

r sa

lonl

arı

güve

nlik

pe

rson

eli

yete

rsiz

lii

nede

niyl

e,

dönü

ümlü

ol

arak

zi

yare

te

açılı

yor.

Dol

ayısıy

la, z

iyar

etçi

aynı g

ünde

müz

enin

tam

amını g

örem

iyor

.

*Müz

e ça

da b

ir el

ektr

onik

güv

enlik

don

anımın

a sa

hip

deild

ir.Es

ki

ark

Eser

leri

Böl

ümü

ve Ç

inili

k’de

, el

ektr

onik

güv

enlik

dona

nımı y

ok. K

lasi

k Ar

keol

ojid

e, k

apalı d

evre

TV

sist

emi o

lmasın

aka

rın

, mon

itör s

ayısı y

eter

siz

ve m

üzen

in dı

aydın

latm

ası y

eter

siz

oldu

unda

n ge

ce dı

izle

me

yapı

lamıy

or.

*Kol

leks

iyon

er d

enet

imi t

am o

lara

k ge

rçek

letir

ilem

emek

tedi

r.M

üze

uzm

anla

rını

n sa

yıca

yet

ersi

z ol

uu.

müz

e iç

i ve

dıı

göre

vyü

künü

n aır

lıı

ve k

olek

siyo

ner

sayı

sını

n ço

klu

u ne

denl

eriy

le,

müz

eye

balı

300

civa

rınd

aki

kolle

ksiy

oner

in

anca

k %

10’u

dene

tlene

biliy

or.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Kla

sik A

rkeo

loji

bölü

mün

de e

ser

file

rine

uygu

lana

n ta

snif,

ese

rbi

lgisi

ne k

olay

ca u

lam

ayı s

ala

yan,

örn

ek b

ir uy

gula

madır.

Eser

fi

leri

nin

enva

nter

num

aral

arı

itiba

rıyl

e ta

snifi

nin

yanı

nda,

eser

leri

n ko

nula

rına

ve

bulu

ntu

yerl

erin

e gö

re d

e ay

rıca

tas

nifi

yapı

lmı

tır.

*Def

ter,

belg

e ve

ka

yıt

siste

min

e ili

kin

stan

dart

no

rmla

rge

litir

ilmem

itir

Enva

nter

num

aral

arı a

ynı s

iste

mle

ver

ilmiy

or. E

ser

giri

file

rini

n,gi

ri i

lem

inin

yapıldıı

serv

iste

kal

an n

üsha

sına

ese

r en

vant

erno

su y

azılmıy

or.

*Ese

r yer

de

iikl

ikle

ri, k

alıcı k

ayıtl

arla

izle

nmiy

or.

Eser

yer

de

iim

leri

rep

ertu

ar d

efte

rine

yazılı

p si

linm

ek s

uret

iyle

gerç

ekle

tirili

yor.

Page 72: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

70

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*300

.000

civ

arın

da si

kken

in e

nvan

teri

henü

z ya

pıla

mamıtır.

Bu b

ölüm

deki

uzm

an p

erso

nel s

ayısı y

eter

sizd

ir. G

eçm

i yıll

arda

nge

len

önem

li bi

riki

m m

evcu

ttur.

*Per

iyod

ik, f

iili s

ayım

uyg

ulan

amam

akta

dır.

1989

yılı

nda,

müf

etti

tal

ebiy

le y

apıla

n ge

nel

sayı

mda

çok

sayıd

aes

er

bulu

nam

amı

. Fi

ili

sayı

m

eser

zi

mm

et

devi

rler

inde

yapı

labi

liyor

.

Page 73: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

71

ZE: 8

STA

NB

UL

RK

- SL

AM

ESE

RL

ER

ZES

Müz

enin

Tür

ü: T

ürk-

slam

(199

6 Yılı

)Zi

yare

tçi S

ayısı

: 109

.837

Ese

r Sa

yısı

: 3

0.34

1U

zman

Per

sone

l Sayısı

:8

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Gen

el M

üdür

lüün

önc

eden

bel

irlen

mi

hede

fler

doru

ltusu

nda

eser

elde

etm

e po

litik

ası o

lmam

asın

a ra

men

, müz

e be

lirli

eser

leri

elde

etm

e bi

çim

inde

kol

eksiy

on p

oliti

kası

olu

turm

utu

r.Ku

rulu

unda

n bu

yan

a sa

nat e

seri

nite

lii t

aıy

an S

elçu

klu

ve e

rken

Osm

anlı

eser

leri

top

lamı

tır. Y

azm

a es

erle

r ve

halıla

r ko

nusu

nda

ihtis

as m

üzes

idir

.

*Ese

r satın

alın

masın

a ay

rılan

öde

nekl

er y

eter

sizdi

r.M

üze

1995

yılı

nda

3 es

er sa

tın a

labi

lmi

tir.

*Müz

enin

gel

ece

e yö

nelik

ola

rak

yeni

uzm

an p

erso

nel

eksik

lii

sözk

onus

udur

.M

üze

konu

sund

a ye

terl

i ve

yetk

in u

zman

ları

nın

bilg

i bi

riki

mle

rini

akta

racaı g

enç

uzm

an p

erso

nele

ihtiy

aç d

uym

akta

dır.

*Müz

enin

ese

r el

de e

tme

konu

sund

a te

vik

edic

i uyg

ulam

aları ö

rnek

nite

liin

dedi

r.G

erek

Etn

ora

fya

saha

çalı

ması

yapı

lması,

gere

kse

müz

eye

eser

baı

laya

nların

ese

rler

inin

ser

gile

nmes

i fa

aliy

etle

ri i

yi u

ygul

ama

örne

kler

idir

.

*Müs

ader

e ed

ilen

eser

lerin

yar

gıla

ma

süre

cind

eki k

onum

ların

a ili

kin

olar

ak,

ilgili

kur

ulu

lar

(Kül

tür

Müd

ürlü

ü, A

dliy

e, E

mni

yet

veJa

ndar

ma)

ar

asın

da

gere

kli

ileti

imi

sala

yaca

k hu

kuki

ze

min

yokt

ur.

Bu k

onu

ile il

gili

olar

ak d

üzen

lenm

i ö

zel u

sul k

ural

ları

yok

tur.

Page 74: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

72

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Dep

olar

uyg

un ısı,ıı

k ve

nem

ko

ulla

rına

sahi

ptir.

Dep

olarınıı

a ka

yalıtılm

ası,

nem

çek

me

ciha

zlarının

kul

-la

nılm

ası o

lum

ludu

r.

*Dep

olar

da e

ser

grup

ların

a ai

t so

rum

lulu

klar

net

biç

imde

bel

ir-le

nmit

ir.D

ar d

epo

alan

ları

ray

lı do

lap

sist

emi

ile b

ölün

erek

uzm

anla

rın

kiis

el so

rum

lulu

kları n

etle

tirilm

itir

*Gen

el M

üdür

lük

yöne

tmel

ik v

e ge

nelg

eler

le d

epol

ar v

e de

pola

ma

konu

sund

a st

anda

rtla

r olu

turm

amıtır.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

*Dep

o al

anla

rı m

üzen

in e

ser k

apas

itesin

e gö

re y

eter

sizdi

r.

*Dep

olar

daki

ese

rlerin

tas

nifi

ve y

erle

imi

eser

leri

bulm

a ko

laylıı

sala

yaca

k bi

çim

de d

üzen

lenm

itir.

Göz

lem

lene

n de

pola

rda

kayı

tlard

an

eser

lere

ve

es

erle

rden

kayı

tlara

ulaılm

ası k

olay

lıkla

ger

çekl

em

ekte

dir.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Gen

el M

üdür

lükç

e ba

kım

pol

itika

sı ol

utu

rulm

amasın

a ra

men

,M

üze

yöne

timin

in u

zman

lık a

lanı

ola

n ha

lı, k

ilim

gib

i es

erle

r iç

inye

terli

bakım

pol

itika

sı va

rdır.

Halı,

kilim

yık

ama

ve r

esto

rasy

on a

tely

esi k

urul

ması,

yurt

dıın

daki

müz

eler

ile

ibi

rli

i ya

pıla

rak

uzm

an y

eti

tirilm

esi

ve

bakı

yapı

lan

eser

leri

n la

bora

tuva

r ka

yıtla

rını

n tu

tulm

ası

örne

kuy

gula

mal

ardı

r.

*Halı,

kilim

dıı

ndak

i ese

rlere

ilik

in b

akım

pol

itika

sı yo

ktur

.M

üzed

e ha

lı,

kilim

dıın

da

bakı

ma

muh

taç

pek

çok

eser

bulu

nmak

tadı

r.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

enin

ser

gile

me

faal

iyet

leri

ile i

lgili

kısa

, or

ta v

adel

i pl

anla

rıva

rdır.

Müz

e 15

yıld

an b

u ya

na y

urtiç

i ve

yurt

dıı m

üzel

erle

karılı

klı b

ilgi

ve k

ültü

r alı

veri

i ile

bir

çok

som

ut p

roje

ve

plan

hazır

lanmı

tır.

*Ser

gile

nen

eser

lerin

ye

rlerin

i (b

ölüm

, vi

trin

v.

s.)

ve

enva

nter

num

aral

arını g

öste

ren

bir t

ehi

r pla

nı y

oktu

r.U

zman

lar s

ergi

lene

n es

erle

ri li

stel

erin

den

izle

mek

tedi

rler

.

*Müz

enin

se

rgile

me

faal

iyet

leri

eser

leri

tanı

tan

kato

lola

r ve

ziya

retç

iyi b

ilgile

ndire

n açık

lam

alar

la o

lum

lu d

üzey

dedi

r.Es

erle

rin

belir

li bi

r te

ma

için

de

serg

ilenm

esi

ve

serg

iko

leks

iyon

una

iliki

n ka

tolo

g ve

tanıtı

m f

aaliy

etle

rind

e sp

onso

rku

rulu

larl

a i

birl

ii

yapı

lması

iyi

uygu

lam

a ör

nekl

eri

olu

turm

akta

dır.

Page 75: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

73

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

e gü

venl

ii i

le il

gili

uygu

lam

alar

Gen

el M

üdür

lük

gene

lgel

eri i

leuy

um h

alin

dedi

r.G

üven

lik il

e ilg

ili s

orum

lulu

kların

açı

k ve

yazılı

biç

imde

per

sone

ledu

yuru

lması,

müz

enin

tes

limin

e ili

kin

tesl

im t

utan

akla

rı,

depo

giri

-çıkı

tuta

nakl

arı g

ibi u

ygul

amal

ar y

eter

lidir

.

*Müz

enin

güv

enlik

per

sone

li ve

bek

çi sa

yısı

yete

rsiz

dir.

*Mev

cut

yangın

ve

hırsız

lık a

larm

sist

emle

rinin

çalımıy

or o

lması

güve

nlik

açı

sında

n ris

k ol

utu

rmak

tadı

r.

*Kur

ulm

aya

çalııla

n el

ektr

onik

venl

ik

siste

mi

yete

rsiz

likle

riç

erm

ekte

dir.

Mev

cut k

amer

a si

stem

inin

tüm

müz

e al

anın

a ya

ygın

latırıl-

mam

ası,

otom

atik

mon

itör

tara

ma

sist

emin

in ç

alı

mam

ası

ve v

ideo

-ban

tka

yıt

sist

emin

in

olm

aması

bu

elek

tron

ik

dona

nımın

ra

syon

elku

llanı

mını e

ngel

lem

ekte

dir.

*Yan

gın

duru

mun

da y

ürüt

ülec

ek ç

alım

alar

a ili

kin

müz

e ye

tkili

leri,

Emni

yet v

e tf

aiye

kur

umla

rı ar

asın

da ö

nced

en b

elirl

enm

i an

lam

ave

pla

nlar

yok

tur.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

edek

i tü

m e

serle

rin e

nvan

terli

olm

ası,

deft

er v

e ka

yıtla

rıngü

venl

i ort

amla

rda

muh

afaz

a ed

ilmes

i olu

mlu

dur.

*Ese

r fi

lerin

de y

eter

siz e

nvan

ter

bilg

ilerin

in t

amam

lanm

ası,

geriy

edö

nük

enva

nter

ve

foto

raf ç

alım

ası y

apılm

ası o

lum

ludu

r.

*Gen

el

Müd

ürlü

kçe

geli

mi

ülke

lerin

m

üzec

ilik

stan

dart

ların

auy

gun

gene

l ve

mer

kezi

bir

kayı

t sist

emi ö

ngör

ülm

emit

ir.G

iri

ka

yıtla

sıra

sınd

a m

erke

zi

bir

enva

nter

nu

mar

ası

veri

lmem

esi,

(env

ante

r num

aral

arının

sek

siyo

nlar

ca a

yrı v

erilm

esi)

müz

ede

aynı

nu

mar

alı

taıy

an

bird

en

fazl

a es

er

bulu

nması

sonu

cunu

do

urm

akta

dır.

*Per

iyod

ik fi

ili e

ser s

ayımı y

apılm

amak

tadı

r.M

üze

de h

er yıl

sonu

itib

ariy

le s

ayım

cet

velle

ri v

e tu

tana

klar

mev

cut

ise

de,

bu

sayı

mla

r ka

yden

ol

up,

fiili

sayı

mya

pıla

mam

akta

dır.

*Ese

rlerin

müz

e iç

inde

ki g

eçic

i ha

reke

tlilik

leri

kalıcı

bir

kayı

tlaiz

lenm

emek

tedi

r.Es

erle

rin

yer

dei

imle

ri

depo

ya

rdım

defte

rler

ine

kur

unka

lem

le

erh

konu

lup

silin

mes

i gi

bi

salık

sız

bir

yönt

emle

izle

nmek

tedi

r.

*Müz

ede

foto

rafh

ane

ve m

ikro

film

çek

imi

için

ger

ekli

ciha

zlar

bulu

nmam

akta

dır.

Page 76: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

74

ZE: 9

AN

TAL

YA

ZES

(199

6 Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Et

nora

fik

Ziy

aret

çi S

ayısı

:12

8.31

3E

ser

Sayı

sı:

45.7

44U

zman

Per

sone

l Sayısı :

18

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Kaç

ak k

ültü

r va

rlıkl

arının

müs

ader

esin

den,

dav

a so

nuçl

anın

caya

kada

r ol

an s

üreç

deki

huk

uki d

üzen

lem

e bo

luu,

müz

e yö

netim

inin

Emni

yet,

Jand

arm

a ve

yar

gı k

urul

ula

rıyla

tem

in e

tti

i ol

umlu

ibirl

ii

anla

yııy

la d

oldu

rula

rak,

söz

konu

su s

üreç

ese

r gü

venl

ii

sala

yaca

k ek

le d

önü

türü

lmü

tür.

Müs

ader

e a

amasın

da

müz

e gö

revl

isi

bulu

nuyo

r. Es

erfo

tora

flanı

yor v

e he

men

müz

e de

posu

na g

etir

ilip

orad

a ko

runu

yor.

*Ese

r sa

tın a

lmay

a ili

kin

harc

ama

kale

min

deki

öde

nekl

erin

ger

ekm

ikta

r ol

arak

az

olu

u, g

erek

se i

dare

nin

kulla

nımın

a ha

zır

hale

getir

iliin

deki

gec

ikm

eler

, elin

de e

ski e

ser b

ulun

dura

n ki

ileri,

müz

edıı s

atın

alm

a ka

ynak

ların

a yö

nelm

eye

tevi

k ed

ici n

itelik

tedi

r.19

96 yılı

ese

r sa

tın a

lma

öden

ei

500

mily

on T

L.sı

dır

ve 3

-4 a

yön

ce g

etir

ilen

eser

leri

n pa

rası

öde

nem

emi

tir.

*Müz

enin

, Gen

el M

üdür

lükç

e ön

cede

n be

lirle

nmi

hede

f ve

krite

rler

ııın

da b

elirl

i es

er g

rupl

arını

elde

etm

e bi

çim

inde

, ko

leks

iyon

olu

turm

a po

litik

ası y

oktu

r.Sa

dece

etn

ora

fik e

serl

er iç

in y

öres

el o

lma

ve m

üzed

e ay

nı e

serd

enbu

lunu

p bu

lunm

ama

krite

rler

iyle

seçi

ci d

avra

nılıy

or.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Dep

o açılı

ve

ka

panı

ları

uygu

n ve

venl

i bi

r il

eyi

göst

erm

ekte

dir.

Dep

o açılı

ve

kapa

nıla

rı c

iltli

depo

def

teri

ne i

mza

lı, s

aatli

ve

gere

kçel

i tu

tana

klar

la k

ayde

dilm

esi

ve

bu

kayı

tları

n si

gort

ası

nite

liin

de,

giri

-çıkı

ları

n ha

ngi

saat

te

ve

kim

ta

rafın

dan

yapı

ldıını k

ayde

den

ifrel

i ala

rm si

stem

inin

kul

lanı

lması ö

rnek

bir

uygu

lam

adır

.

*Dep

olar

da, ı

sı ve

nem

i sab

it tu

tucu

aygıtl

arın

bul

unm

aması (

yöre

deki

yüks

ek ısı

ve

ne

m

de

dikk

ate

alınırs

a)

eser

sa

lıını

tehd

itet

mek

tedi

r.

*Gen

el M

üdür

lük,

yön

etm

elik

ve

gene

lgel

erde

dep

olar

ve

depo

lam

ako

nusu

nda

stan

dart

olu

turm

amıtır.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

Page 77: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

75

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Dep

olar

daki

ese

rlerin

ta

snif

ve

yerle

tirilm

esi

kayı

t sis

tem

iyle

birli

kte,

bir

bütü

n ol

arak

bul

unm

a ko

laylıı s

ala

yaca

k bi

çim

dedi

r.D

epol

ar i

çin,

ese

rler

in a

dı,

cins

i, en

vant

er n

o’su

ve

depo

daki

yeri

nin

göst

erild

ii,

günc

el

bilg

isay

ar

çıkı

lı de

po

liste

leri

düze

nlen

mi

tir.

*Dep

olar

ve

es

er

grup

ları

için

ne

t (m

ülki

id

are

amiri

on

aylı)

soru

mlu

lukl

ar g

etiri

lmit

ir.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

enin

sa

hip

oldu

u la

bora

tuva

r et

kili

bir

bakı

m

polit

ikası

yürü

tmey

e uy

gun

koul

lard

a de

ildir.

Kons

erva

syon

uzm

an v

eya

tekn

isye

ni i

le y

eter

li ar

aç-g

ereç

ve

bakı

m m

alze

mes

i yok

tur.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

enin

, yö

rede

ki ç

ok s

ayıd

aki

kazı

lard

an g

elen

ese

rleri

deer

-le

ndire

rek

tehi

rini s

ürek

li ye

nile

me

ve g

enil

etm

e yo

lund

aki p

lanlı

çaba

ları,

müz

eye

dina

mik

bir

kuru

m ö

zelli

ini k

azan

-dırm

akta

dır.

1982

yılı

nda

tehi

r tüm

üyle

yen

ilend

i. 19

85’d

e vi

trin

de

iik

-likl

eri

yapı

ldı.

1987

’de

Elm

alı

Tüm

ülüs

leri

böl

ümü

düze

nlen

di.

1988

’de

Bölg

e Ku

rtar

ma

kazı

ları

ndan

gel

en e

serl

erle

vitr

inle

r ye

nile

ndi.

3yı

l ön

ce P

erge

te

hiri

içi

n pr

oje

ve i

hale

çalı

mal

arı

bala

tıldı

.Pe

rge

tehi

rini

n, y

eni

hizm

ete

soku

laca

k sa

lond

a 19

97 yılı

nda

açılm

ası p

lanl

anıy

or.

*Müz

enin

tehi

r pla

nları ö

rnek

bir

anla

yıla

düz

enle

nmit

ir.Te

hir

salo

nlarının

büt

ünün

den,

tek

tek

ese

rler

e ka

dem

eli

olar

akul

aan

, ko

lay

anlaılı

r, fo

tora

flı,

fiili

duru

ma

uygu

n ve

bir

erör

nein

in

de

nöbe

tçi

uzm

anda

bu

lund

uu

tehi

r pl

anla

rıdü

zenl

enm

itir

.

*Yur

tiçi

ve y

urtdıı

ser

gile

r iç

in m

üzed

en g

önde

rilec

ek e

serle

rinse

çim

inde

, Gen

el M

üdür

lük-

Müz

e ib

irli

i yet

ersiz

dir.

Gön

deri

lmes

i pla

nlan

an e

serl

erin

, kon

düsy

onu,

nak

liye

koul

ları

nauy

umu,

vb.

öze

llikl

eri

konu

sund

a, i

lgili

müz

e yö

netim

ve

soru

mlu

uzm

anla

rını

n gö

rüle

rine

, bu

es

erle

rin

tesb

iti

aam

asın

daba

vuru

lmuy

or.

*Yur

tdıı

ser

gile

re e

ser

gönd

erilm

esin

de, e

serle

rin y

urtiç

i to

plan

ma

mer

kezl

erin

e ge

tirili

i ve

ser

gi s

onra

sı daıtı

uygu

n ko

ulla

rda

gerç

ekle

mem

ekte

dir.

Eser

leri

n to

plan

ma

mer

kezl

erin

e ge

lii v

e ge

ri g

etir

iliin

de, s

igor

tayo

k.

Bu

aam

a iç

in

Gen

el

Müd

ürlü

k ta

limat

ları

va

r is

e de

orga

niza

syon

ve

dene

tim sa

lanm

adıın

dan,

bu

süre

ç m

üze

insi

yatif

ve o

lana

kları

ile ç

özül

mek

dur

umun

da k

alıy

or.

Bu n

eden

le e

ser

güve

nli

i sa

lana

mıy

or.

*Te

hir

anla

yıı,

yeni

ne

sille

rde

eski

es

er

bilin

ci

ve

sevg

isini

uyan

dıra

cak

nite

likle

re s

ahip

tir.

Tehi

r sal

onla

rını

n bi

r böl

ümün

de ç

ocuk

müz

esi o

lutu

rulm

utu

r.

Page 78: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

76

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Güv

enli

e ili

kin

mev

zuat

ve

Gen

el M

üdür

lük

talim

atla

rına

uyum

ile b

u ko

nuda

ki y

önet

im v

e iz

lem

e ör

nek

nite

likte

dir.

Pers

onel

e du

yuru

lan

nöbe

t lis

tele

ri

ekin

de,

müz

e yö

netim

inin

olu

turd

uu

talim

atla

rla

pers

onel

, gü

venl

ik

ve

nöbe

t hi

zmet

iko

nusu

nda

aydı

nlatılı

yor.

Aylık

to

plan

tılar

da

bu

konu

daki

eksi

klik

ler v

e uy

gula

ma

tartıılı

yor.

*Ese

r gü

venl

ii

geli

kin

elek

tron

ik g

üven

lik s

istem

leriy

le,

tatm

ined

ici b

ir ek

ilde

sala

nmak

tadı

r.Es

er

bulu

nan

mek

anla

rın

kapı

ları

in

san

unsu

ru

ile

sala

nan

güve

nlik

önl

emle

ri y

anın

da,

ifrel

i al

arm

sis

tem

iyle

don

atılmı

duru

mda

dır.

Ayrı

ca, b

u m

ekan

lard

a ısı v

e ha

reke

tle d

uyar

lı al

arm

sist

emi m

evcu

ttur.

ifrel

i ala

rm s

iste

mi,

balı

oldu

u bi

lgis

ayar

a,bu

mek

anla

ra g

iri

ve

çıkı

ları

müm

kün

olan

sor

umlu

ları

n sa

hip

oldu

u fa

rklı

ifrel

eri n

eden

iyle

, han

gi s

aatte

kim

in g

irip

-çık

tıını

kayd

ediy

or.

Bu

yazı

lımla

r sa

klanıy

or

ve

depo

gi

ri

çıkı

tuta

nakl

arının

da

test

edi

lmes

ini s

alıy

or.

*Kaç

akçı

lık v

b. k

onul

arda

, m

üze

yöne

timin

in E

mni

yet,

Jand

arm

a,G

ümrü

k te

kila

tlarıy

la y

aptıı i

birli

i olu

mlu

dur.

Bu k

urul

ula

rla,

bel

irli

peri

yodl

arla

ort

ak s

emin

erle

r dü

zenl

eniy

or.

Emni

yet

teki

latı,

venl

ik

pers

onel

inin

e

itim

ine

katkıd

abu

lunu

yor.

*Ayrın

tılı

isim

lend

irilm

i ve

gün

cel

yangın

, sa

bota

j ta

limat

larının

olu

turu

lması,

itfai

ye

teki

latı

ile

orta

k ça

lım

alar

ya

pılm

ası

olum

ludu

r.Sö

zkon

usu

plan

ve

talim

atla

r, pe

rson

el ta

rafın

dan

bilin

iyor

. tfa

iye

teki

latı

ile p

eriy

odik

tat

bika

tlar,

ayrı

ca s

ivil

savu

nma

plan

ları

çerç

eves

inde

ilg

ili

kuru

lula

rla

orta

k ça

lım

a ve

ta

tbik

atla

rya

pılıy

or.

Page 79: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

77

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

edek

i tüm

ese

rler

enva

nter

lidir.

(Öze

llikl

e ya

z ay

ların

daki

izin

ve g

eçic

i gör

ev ç

alım

aları n

eden

iyle

olu

an kısa

sür

eli g

ecik

mel

erha

riç.)

*Ese

rlere

ait

tüm

bilg

iler,

bu b

ilgile

rden

her

hang

i bi

riyle

ese

reul

aımı s

ala

yan

iyi p

rogr

amla

nmı

bir b

ilgisa

yara

kayıtlıdır.

Bilg

isay

ar k

ayıtl

arı

prat

ik i

leyi

i sa

lıyor

ve

eser

ler

hakkın

daki

tüm

bilg

i ve

belg

eler

in y

ede

ini d

e ol

utu

ruyo

r.

*Müz

eler

deki

her

tür

den

ilem

ve

kayı

tlar

için

Gen

el M

üdür

lükç

est

anda

rt o

lutu

rulm

amıtır.

Sikk

e bö

lüm

ü ile

di

er b

ölüm

leri

n en

vant

er n

umar

ası s

iste

mi f

arklı.

Bunu

n dıın

daki

bel

ge v

e i

lem

düz

eni m

üzed

e bi

rlik

için

de. A

ncak

,di

er m

üzel

erle

far

klılı

k gö

ster

iyor

. (E

man

et e

ser

defte

ri)

Gir

ika

yıtla

rı a

rası

nda

ileti

im g

üçlü

kle

sala

nıyo

r. Ay

niya

t te

sellü

mm

akbu

zları e

serl

e fii

li baı o

lmay

an a

ma

ayni

yat

talim

atna

mes

ine

göre

sor

umlu

luu

bulu

nan

amba

r m

emur

unca

imza

lanı

yor.

Eman

etde

fteri

nde

eser

tesl

imle

ri im

za il

e ka

yıtlı

de

ildir

.

*Ark

eolo

jik,

etno

graf

ik,

müz

elik

, et

üdlü

k es

er

kavr

amla

rı,uz

man

larc

a fa

rklı

anlaıla

bilm

ekte

dir.

Sözk

onus

u ta

nım

lar i

çin

uzm

anla

r, ün

iver

site

öre

tim ü

yele

ri, y

argı

kuru

lula

rı g

örü

ve

kara

rları

kend

i iç

leri

nde

ve

dier

leri

yle

uyum

lu o

lmayıp

, m

evzu

atta

öng

örül

en h

usus

lard

a, f

arklı

ekild

ede

erle

ndir

ilebi

lmek

tedi

r.

*Ese

rlerin

müz

e iç

i ve

dıı g

eçic

i yer

de

iikl

ikle

ri, k

alıcı k

ayıtl

arla

izle

nmiy

or.

Bu

hare

ketle

r re

pert

uvar

de

fteri

nde

yazı

lıp,

silin

en

notla

rla

izle

niyo

r. D

olayısıy

la sa

dece

son

duru

m g

örül

ebili

yor.

*Müz

enin

foto

rafçı p

erso

nele

ger

eksin

imi v

ardı

r.M

üzen

in f

oto

rafh

anes

i va

r. an

cak

foto

rafçısı

olm

adıın

dan

her

uzm

an k

endi

sini

n so

rum

lulu

unda

ki e

serl

erin

fot

ora

fını

çeki

yor.

Dol

ayısıy

la b

elir

li bi

r sor

umlu

ve

de a

riv

düz

eni y

ok.

Page 80: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

78

ZE:1

0B

UR

SA M

ÜZE

S(1

996

Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Tü

rk-

slam

Z

iyar

etçi

Sayısı

: 52.

104

Ese

r Sa

yısı

:23.

770

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

: 8

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

ede

fark

lı ni

telik

te e

serle

rin fi

yat t

akdi

rini y

apm

aya

yetk

iliuz

man

kad

rosu

bul

unm

akta

dır.

Uzm

anla

r ze

rind

e an

latık

ları

ya

zılı

olm

ayan

pr

ensi

pler

geli

tirm

ile

rdir.

*Ba

ka

müz

eler

e gö

nder

ilen

eser

lerin

en

vant

er

kayı

tların

dan

düül

mes

ine

iliki

n uy

gula

ma

ve i

lem

ler

gene

l m

üdür

lük

gene

l-ge

leriy

le u

yum

için

dedi

r.Ye

ni

açıla

n bi

r m

üzey

e gö

nder

ilen

85

adet

es

erin

en

vant

erka

yıtla

rı d

üzen

li ve

huk

uki p

rose

dürl

ere

uygu

ndur

.

*Müz

enin

G

enel

M

üdür

lükç

e ön

cede

n be

lirle

nmi

hede

fler

doru

ltusu

nda

belir

li es

erle

ri el

de e

tme

biçi

min

de b

ir ko

leks

iyon

polit

ikası y

oktu

r.Tü

rkiy

e’ni

n ne

resi

nden

gel

irse

gel

sin

her e

ser s

atın

alın

mak

tadı

r.

*Ese

r satın

alın

ması i

çin

veril

en ö

dene

kler

yet

erli

deild

ir.Be

lirli

mik

tarı

n al

tında

ka

lan

ödem

eler

M

üze

dern

ein

ceya

pılm

akta

dır.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Dep

olar

da

her

eser

gr

ubun

a ai

t so

rum

lulu

klar

ne

t bi

çim

debe

lirle

nmit

ir.19

96 yılı

nda

yapı

lan

yeni

gör

evle

ndir

mel

er il

e uz

man

ları

n de

pola

rıve

soru

mlu

luk

alan

ları

net

biç

imde

ayı

rılmı

tır.

*Dep

olar

daki

es

erle

rin

tasn

if ve

ye

rletir

ilmes

i bu

lma

kola

ylıı

sala

yaca

k bi

çim

de d

üzen

lenm

itir.

Dep

o so

rum

lula

rınc

a tu

tula

n de

po

yardım

liste

leri

nden

,(r

eper

tuar

de

fteri

) es

erle

re,

eser

lerd

en

kayı

tlara

ul

aılm

ası

kola

ylık

la g

erçe

kle

mek

tedi

r.

*Ger

ek m

üze

bina

sı ol

arak

yen

i ya

pılmı

olan

ark

eolo

jik e

serle

rinbu

lund

uu

bina

, ge

reks

e Tü

rk-

slâm

ese

rlerin

in s

ergi

lend

ii

vede

pola

ndıı t

arih

i bin

a ıı

k ve

nem

açı

sında

n uy

gun

deild

ir.Ye

ni b

inanın

ser

gi a

lanı

çok

gen

i o

lup,

büy

ük c

amla

rı d

olayısıy

lagü

ne a

lmak

tadı

r. Es

ki b

inanın

dep

oların

da %

70 o

ranı

nda

nem

vardır

. Nem

çek

me

ciha

zı b

ulun

mam

akta

dır.

*Bin

alar

ye

ni

depo

al

anla

rı aç

mak

üz

ere

tadi

lat

yapm

aya

vege

nile

mey

e el

veri

li de

ildir.

Eski

bin

anın

yen

i ya

pıla

n de

pola

rınd

a %

90 o

ranı

nda

nem

var

dır.

Dep

o gi

rile

ri b

ina

dıın

da y

apmı

old

uun

dan,

güv

enlik

açı

sınd

anda

risk

taıdıın

dan,

bu

depo

lar k

ulla

nıla

mam

akta

dır.

Page 81: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

79

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Dep

olar

a gi

ri v

e çı

kıın

izle

ndi

i “D

epo

Giri

Def

teri”

yet

ersiz

dir.

Dep

olar

a gi

ri -

çıkı

lar

cilt

ve m

ühür

lü d

efte

r ye

rine

, ha

reke

tlisa

yfalı t

utun

akla

rla

salık

sız b

içim

de iz

lenm

ekte

dir.

*Dep

oların

ala

nları,

eser

sayısı

ve

eser

lerin

cin

s ve

büy

üklü

kler

ine

göre

yet

ersiz

dir.

Mez

ar st

elle

rini

n bu

lund

uu

depo

da e

serl

ere

ulaıla

bilm

esi z

ordu

r.H

alı-k

ilim

gib

i ese

rler

rulo

hal

inde

üst

üst

e ko

nulm

utu

r.

*Müz

e ç

Hiz

met

Yön

etm

eli

i ge

rein

ce t

utul

ması

gere

ken

Dep

oYa

rdım

cı L

istel

eri y

eter

sizdi

r.D

epo

soru

mlu

luk

düze

ni y

eni

dei

mi

old

uun

dan,

yen

i de

poso

rum

lula

rını

n,

kend

i de

po

ve

soru

mlu

luk

alan

ları

na

iliki

nlis

tele

ri h

azır

de

ildir

.

*Gen

el M

üdür

lükç

e es

erle

rin c

insle

rine

göre

dep

olar

ve

depo

lam

ako

nusu

nda

stan

dart

lar o

lutu

rulm

amıtır.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

-TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

e yö

netim

inin

ba

eser

lerin

ko

nser

vasy

onu

için

, ilg

iliku

rulu

larla

ibi

rlii y

apm

ası o

lum

ludu

r.Ba

eser

ler,

bakı

m

için

st

anbu

l Ko

nser

vasy

on

Mer

kezi

ile

Süle

yman

iye

Kütü

phan

esin

e gö

nder

ilmi

tir.

*Gen

el M

üdür

lüü

için

bakım

ve

koru

ma

polit

ikası

ve s

tand

artla

rıyo

ktur

.G

enel

Müd

ürlü

ün b

u al

anda

düz

enle

mes

i bul

unm

amak

tadı

r.

*Müz

e yö

netim

inin

bakım

ve

koru

ma

konu

sund

a bi

r pol

itika

sı yo

ktur

.M

üzed

e bi

r la

bora

tuva

r bu

lunm

amak

tadı

r. Es

erle

rin

bakı

için

araç

ve

gere

ç ile

ger

ekli

bakı

m u

zmanı/

tekn

isye

ni y

oktu

r.

*Müz

ede

bakı

m g

erek

tiren

çok

sayıd

a es

er b

ulun

mak

tadı

r. Ba

kım

gere

ktire

n es

erle

rden

tahr

ip o

lanl

ar v

ardı

r.D

epol

arda

tah

rip

olm

u e

serl

erin

lis

tele

rini

n ha

zırl

anm

ası

vebu

nların

ka

yıtla

rda

düül

mes

i iç

in

çalı

mal

ara

da

henü

zba

lanı

lmamı

tır. T

a v

e pi

mi

ese

rler

den

27 a

det

tahr

ip o

luna

nes

er;

etno

graf

ik e

serl

erde

n de

Ken

an Ö

zbel

’in m

üzey

e baı

ladıı

kole

ksiy

onda

n 7

adet

ese

rin

tahr

ip o

ldu

u gö

rülm

ütü

r.

Page 82: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

80

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Müz

enin

se

rgi

alanın

da

ola

an

dıı

yıpr

anm

a ve

es

kim

eler

igö

zley

ebilm

ek iç

in p

eriy

odik

bakım

-kayıt

ve r

apor

sist

emi m

evcu

tde

ildir.

Bu

konu

da

vitr

inle

r açıldıın

da

yapı

lan

gözl

emle

rle

yetin

ilmek

tedi

r.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ser

gile

mey

e dö

nük

kısa

, ort

a ve

uzu

n va

deli

plan

yok

tur.

Müz

enin

ser

gi d

üzen

i 3

yıld

an b

eri

dei

tirilm

emi

tir.

Mev

cut

eser

leri

n ço

k azı

serg

ilenm

ekte

ol

up,

iki

ana

bina

daki

si

kke

tehi

rler

i, öd

enek

yet

ersi

zli

inde

n ye

nile

mem

itir

.

*Ser

gile

nen

eser

lerin

ye

rlerin

i (b

ölüm

, vi

trin

v.

s.)

ve

enva

nter

num

aral

arını g

öste

rir b

ir te

hir p

lanı

yok

tur.

Uzm

anla

r se

rgi

alanın

da b

ulun

an e

serl

eri

yalnız

ca l

iste

lerd

eniz

lem

ekle

yet

inm

ekte

dirl

er.

*Ser

gile

nen

eser

lerd

en b

azıla

rı ol

umsu

z ıı

k ve

hav

a ko

ulla

rının

etki

si al

tında

dır.

Türk

-sl

âm e

serl

erin

in b

ulun

duu

bina

da a

çıkt

a se

rgile

nen

72 a

det

eser

olu

msu

z ne

m k

oul

ları

ndan

etk

ilenm

ekte

dir.

Gen

e ar

keol

ojik

eser

lerd

en b

ahçe

de s

ergi

lene

n es

erle

r ha

va k

irlil

iin

in o

lum

suz

etki

leri

ne

açık

tır.

El

yazm

ası

eser

ler

için

ku

llanı

lan ıık

lar

(am

pulle

r) d

a bu

ese

rler

i olu

msu

z etk

ileye

bilm

ekte

dir.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

ede

bulu

nan

bekç

i ve

güve

nlik

per

sone

linin

yet

ersiz

lii g

üven

likaçısı

ndan

risk

olu

turm

akta

dır.

Müz

enin

iki a

na b

inası (

Arke

oloj

i ve

Türk

-sl

âm E

serl

eri)

ile b

alı

biri

mle

rini

n (A

tatü

rk E

vi, O

sman

lı Ev

i, em

aki E

vi, M

ütar

eke

Evi)

birb

irin

den

uzak

m

ekan

lar

olm

ası,

ayrı

ca

Vakı

flar

Gen

elM

üdür

lüü

mül

kiye

tinde

ola

n, a

ncak

güv

enli

i müz

eye

ait o

lan

çok

sayı

da t

ürbe

bul

unm

ası,

yete

rsiz

per

sone

lle (

topl

am 3

5 be

kçi

vegü

venl

ik g

örev

lisi)

güve

nlik

sa

lanm

asını e

ngel

lem

ekte

dir.

Nite

kim

1992

ve

1996

yıll

arın

da hır

sızlık

lar o

lmu

tur.

Page 83: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

81

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Güv

enlik

le

ilgili

ge

nelg

eler

in

bazı

küm

lerin

in

uygu

lam

asın

daye

ters

izlik

ler s

özko

nusu

dur.

Haf

talık

ve

günl

ük o

lara

k nö

bet

devr

i ve

müz

e te

slim

ine

iliki

nol

arak

düz

enle

nen

tuta

nakl

ar, c

iltli

ve ta

sdik

li nö

bet d

efte

ri y

erin

e,do

syay

a ta

kıla

n ha

reke

tli s

ayfa

lar

biçi

min

de s

alık

sız

bir

yönt

emle

izle

nmek

tedi

r. Be

kçi

kont

rol

saat

leri

nin

kulla

nımın

a ili

kin

göre

vlen

dirm

eler

açı

k ve

yazılı

ola

rak

pers

onel

e du

yuru

lmamı

tır.

*Ser

gile

nen

eser

lerin

ge

nel

güve

nli

i ve

ko

runm

ası

konu

sund

aso

rum

lulu

klar

açı

k ve

net

ola

rak

düze

nlen

mem

itir.

Arke

oloj

i bi

nası

se

rgi

salo

nu

için

betç

i gü

venl

ik

göre

vlis

ibe

lirle

nmem

itir

. Tü

rk-

slâm

Es

erle

rini

n se

rgile

ndi

i bi

nada

güve

nlik

gör

evlil

erin

in h

angi

salo

nlar

da g

örev

li ol

dukl

arın

a ili

kin

göre

vlen

dirm

e ya

pılm

amak

tadı

r.

*Müz

eye

balı

kole

ksiy

oncu

ların

den

etim

leri

yete

rsiz

dir.

1996

yılı

kol

eksi

yonc

u de

netim

leri

, müz

e uz

man

ları

nın

müz

e iç

i ve

dıı

göre

v yü

nede

niyl

e ta

mam

lana

mamı

ol

duu

gibi

,ko

leks

iyon

cu b

elge

leri

nin

ipta

li ko

nusu

nda

yasa

l bo

luk

nede

niyl

ebi

r ile

m y

apılm

amı

tır.

*Müz

e bi

nala

rında

ya

ngın

ve

rsız

lıkla

ilg

ili

alar

m

siste

mi

bulu

nmam

akta

dır.

*Yan

gın

ve

afet

du

rum

ların

a ili

kin

olar

ak

hazı

rlana

n pl

anla

rye

ters

izdi

r.Ya

ngın

dur

umun

da y

ürüt

ülec

ek ç

alı

mal

ara

iliki

n m

üze

yetk

ilile

ri,

Emni

yet

ve

tfaiy

e ku

rulu

ları

ar

asın

da

önce

den

belir

lenm

ian

lam

a ve

pla

nlar

mev

cut d

eild

ir. P

erso

nel b

öyle

bir

dur

umda

ne

tür b

ir g

örev

üst

lene

cein

e da

ir u

ygul

amalı b

ilgile

rden

yok

sund

ur.

Page 84: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

82

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

ede

bulu

nan

bütü

n es

erle

r en

vant

erli

olup

, env

ante

r de

fter

leri

ve k

ayıtl

arı g

üven

li or

tam

lard

a m

uhaf

aza

edilm

ekte

dir.

*Müz

ede

salık

lı ve

fiili

bir

sayı

m y

apılm

ası o

lum

ludu

r.M

üzed

e 19

96

yılın

da

depo

ve

se

rgi

soru

mlu

ları

nın

yaygın

-la

tırılm

asın

a dö

nük

göre

vlen

dirm

eler

sonu

cu y

apıla

n de

vir-

tesl

imi

lem

leri

, fiil

i sayım

yapılm

asını s

ala

yabi

lmi

tir.

*Gen

el

Müd

ürlü

kçe

geli

mi

ülke

lerin

m

üzec

ilik

stan

dart

ların

auy

gun

gene

l ve

mer

kezi

bir

kayı

t sist

emi ö

ngör

ülm

emit

ir.

*Müz

ede

bir f

oto

rafh

ane

ve fo

tora

fçı k

adro

su b

ulun

mam

akta

dır.

Enva

nter

de

fterl

erin

de

foto

rafı

olm

ayan

ço

k sa

yıda

es

erbu

lunm

akta

dır.

Bu d

urum

, ça

lınan

ese

rler

in b

elge

lend

irilm

emes

iso

nucu

nu d

our

mak

tadı

r.

*Env

ante

r de

fter

lerin

deki

ka

yıtla

rda

deii

klik

ve

ek

lem

eler

yapı

labi

lmes

inin

ko

ul v

e pr

osed

ürle

ri be

lirle

nmem

itir.

Müz

e uz

man

ları

, en

vant

er d

efte

rler

inde

sili

nti,

kazı

ntı

yolu

y-la

dei

iklik

ler

yapa

bilm

ekte

dir.

Bu tü

r ça

lım

aları ö

nley

ici t

edbi

r ve

düze

nlem

eler

get

irilm

emi

tir.

*Ese

rlerin

müz

e iç

inde

ki g

eçic

i ha

reke

tlilik

leri

kalıcı

bir

kayı

tlaiz

lenm

emek

tedi

r.Es

erle

rin

yer

dei

imle

ri d

epo

yardım

cı d

efte

rler

ine

(Rep

ertu

arD

efte

rler

i) ku

run

kal

emle

er

h ko

nulu

p si

linm

esi g

ibi s

alık

sız

bir

yönt

emle

izle

nmek

tedi

r.

*Env

ante

r def

terle

rinin

ikin

ci n

üsha

sı (y

ede

i) yo

ktur

.

*Esk

i tar

ihle

rde

yapı

lan

enva

nter

kayıtl

arı e

serle

ri ye

terin

ce t

anım

-la

mam

akta

dır.

Bu e

serl

er k

ayıtl

arı i

le il

gili

geri

ye d

önük

env

ante

r ve

foto

rafla

ma

çalı

mal

arın

a dü

zenl

i ve

prog

ram

lı bi

r biç

imde

ba

lanı

lam

amı

tır.

Page 85: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

83

ZE: 1

1A

DA

NA

ZES

(199

6 Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Et

nora

fik

Ziy

aret

çi S

ayısı

:9.

524

Ese

r Sa

yısı

:45.

323

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:

7

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müs

ader

e ed

ilen

ve y

argı

lam

a ko

nusu

ola

n es

erle

r iç

in ö

zel b

ir us

ülhu

kuku

huku

k dü

zeni

miz

de

yer

alm

amasın

a ra

men

, m

üze

yöne

timi

emni

yet

ve y

argı

kur

ulu

ları

ile hız

lı ve

olu

mlu

ili

kile

rge

litir

mes

i sur

etiy

le e

lde

edile

n es

erle

rin g

üven

liin

i sa

lamıtır.

*Müz

enin

G

enel

M

üdür

lükç

e ön

cede

n be

lirle

nmi

hede

fler

doru

ltusu

nda

belir

li es

erle

ri el

de

etm

e bi

çim

inde

ko

leks

iyon

olu

turm

a po

litik

ası y

oktu

r.Es

erle

r sa

tın a

lınır

ken,

bel

li bi

r co

rafy

anın

vey

a dö

nem

in o

lması

gibi

bir

öze

llik

aran

mam

akta

dır.

*Müz

e çe

itli

eser

gru

plarını

deer

lend

irebi

lece

k ye

terli

uz

man

pers

onel

e sa

hip

deild

ir.M

üzed

e,

müd

ürle

bi

rlik

te

fiile

n to

plam

4

uzm

an

pers

onel

bulu

nmak

tadı

r.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Gen

el M

üdür

lük,

yön

etm

elik

ve

gene

lgel

erle

dep

olar

ve

depo

lam

ako

nusu

nda

stan

dart

olu

turm

amıtır.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

*Dep

olar

uyg

un ısı,ıı

k ve

nem

ko

ulla

rına

sahi

p de

ildir.

Müz

e bi

nası

su

kana

lının

yakının

da y

apılmı

old

uun

dan

depo

lar

deva

mlı

su a

lmak

tadı

r.

Page 86: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

84

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Dep

olar

da b

ulun

an

eser

ler

bulm

a ko

laylıı

sala

yaca

k bi

çim

dedü

zenl

i ve

tasn

ifli d

eild

ir.G

özle

m

yapı

lan

müz

eler

de

kayı

tlard

an

eser

lere

ve

es

erle

rden

kayı

tlara

salık

lı bi

çim

de u

laılm

ası m

ümkü

n ol

mamı

tır.

*Dep

o ta

snifl

erin

e gö

re e

serle

rin y

erle

rini g

öste

ren

Dep

o Ya

rdım

cıD

efte

ri ve

ya y

er b

ildiri

m li

stel

eri t

utul

mam

akta

dır.

Müz

ede

ilk

gir

i k

ayıtl

arının

yer

aldıı

defte

rden

ba

ka d

efte

rku

llanı

lmam

akta

dır.

Bu

defte

rde

de

eser

leri

n ye

rler

igö

ster

ilmem

ekte

dir.

Eser

ler,

grup

nu

mar

ası

ile

bulu

nmay

aça

lıılm

akta

dır.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Gen

el M

üdür

lükç

e es

erle

rin c

insle

rine

göre

dün

ya s

tand

artla

rına

uygu

n ba

kım

pol

itika

sı ve

tekn

ikle

ri be

lirle

nmem

itir.

Gen

el M

üdür

lüün

bu

alan

da b

ir d

üzen

lem

esi b

ulun

mam

akta

dır.

*Müz

e yö

netim

inin

yet

erli

bir b

akım

pol

itika

sı m

evcu

t de

ildir.

Müz

ede

ile

vsel

bir

labo

ratu

var,

ve k

onse

rvas

yon

uzm

anı o

lmam

ası

nede

niyl

e, b

akım

ve

koru

ma

çalı

mal

arı y

apıla

mam

akta

dır.

*Ser

gi a

lanı

ndak

i ola

andıı yıp

ranm

a ve

esk

imel

eri g

özle

mek

üze

repe

riyod

ik b

akım

kayıtl

arı t

utul

mam

akta

dır.

Serg

i ala

nınd

aki e

yala

rın

bakı

mı y

apılm

amak

tadı

r.

*Müz

ede

bakı

m g

erek

tiren

çok

sayı

da e

ser b

ulun

mak

tadı

r.M

üzed

e,

peri

yodi

k ol

arak

uy

gula

nması

gere

ken

ilaçl

ama,

hava

landır

ma

gibi

bas

it ba

kım

ile

mle

ri d

e ya

pıla

mam

akta

dır.

Page 87: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

85

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ser

gile

nen

eser

lerin

yer

lerin

i ve

enva

nter

num

aral

arını g

öste

ren

bir

tehi

r pla

nı v

ardı

r.*M

üzen

in o

rta

ve u

zun

vade

li se

rgile

me

planı m

evcu

t de

ildir.

Serg

i al

anı

uzun

bir

sür

edir

de

itir

ilmem

itir

. M

evcu

t es

erle

rin

pek

azı s

ergi

lenm

ekte

dir.

*Ser

gi

alanı

serg

ilem

e fa

aliy

etle

rini

olum

suz

etki

leye

n ko

ulla

ral

tında

dır.

Tehi

r sa

lonu

nda

tava

n ve

pen

cere

ler

arasın

da a

çıklık

ned

eniy

lees

erle

r toz

lanm

a ve

kir

lenm

eye

mar

uzdu

r.

*Ser

gile

nen

eser

leri

tanı

tan

ve z

iyar

etçi

yi b

ilgile

ndire

n ya

zı, l

evha

ve

açık

lam

alar

yet

ersiz

dir.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

ede

güve

nlik

gör

evlil

eri s

ayıc

a y

eter

sizdi

r.G

üven

lik g

örev

lisi v

e be

kçi o

lara

k to

plam

13

pers

onel

, sa

lam

akta

yete

rsiz

kal

mak

tadı

rlar

.

*Yan

gın

ve a

fetle

ilgi

li pl

anla

r gün

cel d

eili

r.Ya

ngın

dur

umun

da y

ürüt

ülec

ek ç

alı

mal

ara

iliki

n ol

arak

müz

eye

tkili

leri

, em

niye

t ara

sınd

a ko

ordi

neli

ve ö

nced

en p

lanl

anmı

bir

plan

olm

adıı

gibi

, ba

kanlı

a gö

nder

ilmi

afe

t pl

anı

2 yı

ldır

onay

lanm

amı

tır.

*Güv

enlik

le

ilgili

ge

nelg

eler

in

uygu

lanm

asın

da

yete

rsiz

likle

rsö

zkon

usud

ur.

Müz

ede

yapı

lan

onarım

lar

sıra

sınd

a m

üzey

e gi

ren

müt

eahh

it ve

içi

lere

ili

kin

gene

lge

hükü

mle

ri

uygu

lanm

amak

tadı

r. D

evle

tm

üzel

erin

de b

ulun

duru

lmasın

a ge

rek

görü

lmey

erek

iad

e ol

unan

eser

ler

için

fo

tora

flı

ve

deta

ylı

enva

nter

bi

lgile

rini

eren

herh

angi

bir

bel

ge d

üzen

lenm

emek

tedi

r.

Page 88: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

86

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Gen

el M

üdür

lükç

e ge

lim

i m

üzel

erin

m

üzec

ilik

stan

dart

ların

auy

gun

gene

l ve

mer

kezi

bir

kayı

t sist

emi ö

ngör

ülm

emit

ir.Es

erle

rin

üzer

inde

env

ante

r nu

mar

alarının

olm

ası,

bazı

ları

nda

bird

en f

azla

num

ara

olm

ası

ya d

a ay

nı n

umar

anın

bir

den

fazl

aes

ere

veri

lmi

olm

ası e

serl

erin

izle

nmes

inde

güç

lük

dour

mak

tadı

r.*M

üzed

e ön

emli

mik

tard

a en

vant

ersiz

ese

r bul

unm

akta

dır.

Öze

llikl

e ar

keol

ojik

ese

rler

de 1

974

yılın

dan

bu y

ana

foto

raflı

enva

nter

kayıtl

arı t

utul

mam

akta

dır.

*Ese

rlerin

m

üze

için

deki

ha

reke

tlilik

leri

kalıcı

kayı

tlarla

izle

nmem

ekte

dir.

Eser

leri

n m

üze

içi v

e dıı y

er d

ei

tirm

eler

i ilk

kayıt

ya d

a en

vant

erde

fteri

ne y

azılı

p, si

linm

ek su

retiy

le iz

lenm

esi s

alık

sızdır

.

*Ese

rlerin

env

ante

rlerin

in fo

tora

flam

a ça

lım

ası y

eter

li de

ildir.

Müz

ede

ile

vsel

bir

foto

rafh

ane

ve fo

tora

fçı k

adro

su y

oktu

r.

*Müz

ede

fiili

sayı

m y

apılm

amak

tadı

r.En

vant

er k

ayıtl

arının

tam

olm

ayıı

ve d

ier

kayıtl

arın

da

salık

lıol

mam

ası

(gir

i k

ayıtl

arı)

sonu

cu y

apıla

n sa

yım

lar

itiba

ri n

itelik

taım

akta

dır.

Page 89: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

87

ZE:1

2V

AN

ZES

(199

6 Yılı

)M

üzen

in T

ürü:

Ark

eolo

jik v

e Et

nora

fik

Ziy

aret

çi S

ayısı

:9.

979

Ese

r Sa

yısı

:37

.030

Uzm

an P

erso

nel S

ayısı

:2

T E

M E

L B

U L

G U

L A

R

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

1-EL

DE

ETM

EFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Kazıla

rdan

eld

e ed

ilen

eser

lerin

müz

eye

intik

alin

de y

apıla

n ça

lı-

mal

ar

Gen

el

Müd

ürlü

k ge

nelg

e ve

netm

elik

leriy

le

uyum

halin

dedi

r.

*Müz

ede

yete

rli s

ayıd

a uz

man

per

sone

l bu

lunm

ası

nede

niyl

e es

ersa

tın a

lınm

ası

sırasın

da d

eer

tak

dir

kom

isyon

u ol

utu

rmasın

dagü

çlük

çek

ilmek

tedi

r.M

üzed

e ik

i uz

man

bu

lunm

akta

ol

up,

fiyat

ta

kdir

ko

mis

yonu

olu

turu

lam

amak

tadı

r.

*Müs

ader

e ed

ilen

eser

lerin

ya

rgıla

ma

süre

cind

eki

konu

mla

-rın

aili

kin

olar

ak il

gili

kuru

lula

r (K

ültü

r M

üdür

lüü,

Adl

iye,

Em

niye

tve

Jan

darm

a) a

rasın

da g

erek

li ile

tiim

i sa

laya

cak

huku

ki z

emin

yokt

ur.

Müs

ader

e a

amasın

da y

argı

lam

a sü

reci

nin

tam

amla

nmasın

a ka

dar

eser

leri

n ne

rede

muh

afaz

a ed

ilece

ine

iliki

n dü

zenl

emel

er u

sul

huku

kum

uzda

bul

unm

amak

tadı

r.

2-D

EPO

LAM

AFA

AL

YETL

ERLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

e bi

nası

yeni

dep

o al

anla

rı aç

mak

üze

re ta

dila

t ve

gen

ilem

eye

elve

rilid

ir. M

üze

bina

sı b

itii

inde

ki a

lan,

müz

e ek

bin

ası i

çin

plan

lanmı

tır.

*Dep

olar

a gi

ri

ve

çıkı

ların

iz

lend

ii

“Dep

o G

iri

Def

teri”

tutu

lmam

akta

dır.

*Müz

edek

i ese

rler,

bulm

a ko

laylıı s

ala

yaca

k bi

çim

de d

ü-ze

nli

veta

snifl

i de

ildir.

Etno

rafik

ese

rler

dep

oda

üst ü

ste

ve ç

uval

lara

dol

duru

lmu

hal

dede

pola

nmı

tır.

Page 90: øncelenmesi...x Tiyatro, opera, konser, sinema, seminer, sempozyum, festival, kongre ve benzeri kültür faaliyetlerindeki giriú ücretleri, x Her çeúit mal, hizmet, sanat eseri,

88

HE

DE

FLE

R:

YE

TER

LL

KL

ER

:Y

ETE

RS

ZLK

LE

R:

*Müz

ede

eser

lerin

ye

rlerin

i gö

ster

en

depo

ya

rdım

deft

eri

kulla

nılm

amak

tadı

r.

3-BA

KIM

LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Halı,

kilim

gib

i etn

ora

fik e

serle

rin yıld

a ik

i kez

ilaç

lanm

ası,

bakı

mça

lım

aları a

çısın

dan

olum

ludu

r.*M

üze

yöne

timin

in b

akım

ve

koru

ma

ile il

gili

polit

ikası y

oktu

r.M

üzen

in l

abor

atuv

arı,

eman

et d

epos

u ol

arak

kul

lanı

lmak

ta o

lup,

eser

leri

n ba

kımı

için

ger

ekli

araç

- ge

reç

ve

uzm

an

pers

onel

bulu

nmam

akta

dır.

4-SE

RG

LEM

E LE

LGL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Ser

gi a

lanı

ndak

i es

erle

rin y

erle

rini

göst

eren

te

hir

planı

olm

ası

olum

ludu

r.*S

ergi

salo

nund

a ısı

,ıık

ve

nem

art

ları

uygu

n de

ildir.

*Müz

enin

ort

a ve

uzu

n va

deli

planı y

oktu

r.M

üzed

eki

eser

leri

n ya

rısı

nı o

lutu

ran

sikk

eler

ser

gi a

lanı

nda

yer

alm

amak

tadı

r. Ka

zıda

n ge

len

eser

ler

dıın

da s

ergi

ye ç

ok a

z ye

nies

er k

onul

mak

tadı

r.

5-G

ÜV

ENL

KLE

LGL

ZEN

LEM

E V

EPR

OSE

RLE

RN

YETE

RL

LN

NN

CEL

ENM

ES.

*Müz

e gü

venl

ii i

le il

gili

uygu

lam

alar

Gen

el M

üdür

lük

gene

lgel

eri i

leuy

um h

alin

dedi

r.M

üzed

e pe

rson

ele

soru

mlu

lukl

arının

açık

ve

ya

zılı

olar

akdu

yuru

lması,

müz

e te

slim

ine

iliki

n tu

tana

klar

, nö

bet

sist

emi

veal

arm

tert

ibatının

çalııy

or o

lması o

lum

lu d

eer

lend

irilm

itir

.

*Yan

gın

ve b

enze

ri af

etle

rde

yürü

tüle

cek

çalı

mal

ara

iliki

n ol

arak

müz

e yö

netim

i ile

itf

aiye

, em

niye

t ku

rulu

ları

ile

önce

den

belir

lenm

i an

lam

a ve

pla

nlar

yok

tur.

6-EN

VA

NTE

R, K

AYI

TV

E SA

YIM

LA L

GL

FAA

LYE

TLER

NYE

TER

LL

NN

NC

ELEN

MES

.

*Müz

ede

enva

nter

siz e

ser b

ulun

mam

ası o

lum

ludu

r.

*Yıllık

sayı

mla

r düz

enli

olar

ak y

apılm

akta

dır.

*Ese

rlerin

m

üzey

e gi

riin

den,

en

vant

er

kayı

tları

yapı

lana

de

kku

llanı

lan

belg

eler

ve

de

fter

lerin

bi

çim

ve

eri

i ko

nusu

nda

stan

dart

olu

turu

lmamıtır.

Müz

eye

getir

ilen

eser

lere

ili

kin

ile

mle

rin

sıra

num

aral

arı

vedi

pkoç

anlı

mat

bu

bir

defte

r ye

rine

kaıtl

ara

kayd

edili

pdo

syal

anm

ası,

enva

nter

de

fteri

nin

sayf

a nu

mar

alarının

ve

müh

ürle

rini

n bu

lunm

aması s

akın

calıdır

.

*Müz

enin

sor

umlu

luk

saha

sı iç

inde

ki t

aın

abili

r kü

ltür

varlı

kların

aili

kin

foto

raflı

env

ante

r çalım

ası y

apılm

amak

tadı

r.