Top Banner
ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA Vägen till förstahands- kontrakt HSB Göteborg Nu testas framtidens boende n Sidan 10 famil j er 3 Hitta ditt nästa dröm- boende! n Sidan 12 – så skapar vi drömboendet n Sidan 4 n Sidan 3 Juicen som piggar upp hösten n Sidan 6
7

n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

Jul 31, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

Vägen till förstahands-

kontrakt

HSB Göteborg

Nu testas framtidens boenden Sidan 10

familjer3

Hitta ditt nästa dröm-

boende!n Sidan 12

– så skapar vi drömboendet n Sidan 4

n Sidan 3

Juicen som piggar upp höstenn Sidan 6

Page 2: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

2 3

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDAANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

”Gör upp med lånekulturen”

En egen bostad är för de flesta livets största affär. Men få sparar ihop pengarna som behövs. – Allt fler bosparar, vilket såklart är positivt. Men så länge staten premierar en lånekultur istället för en sparandekultur är det svårt för människor att prioritera bosparandet, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

Produktion: Welcom, på uppdrag av HSB Göteborg. Skribenter: Catja Björklund, Adam Wladis, Peter Wennö, Anders Goliger, Niclas Hallgren. Fotografer: Krister Engström, Jonatan Fernström, Carina Gran, Sören Håkanlind, Kristin Lidell, Industriromantik och HSBs arkiv. Kontakt: HSB Göteborg, Sven Hultins Plats 2, Box 311 11, 400 32 Göteborg. Telefon: 010-442 20 00, E-post: [email protected] Ansvarig utgivare: Lars Göran Andersson.

Vi har uppfyllt drömmar sedan 1925

Lars Göran Andersson, VD HSB Göteborg

n Först blir du medlem i HSB. Sedan öppnar du ett bosparkonto. Här väljer du den sparform som passar dig bäst: bosparkonto, fasträntekonto eller sparande i etiska fonder. Sedan kan du enkelt följa ditt sparande på nätet. Som bosparare i HSB har du dubbla förturer: dels till alla HSBs nybyggda bostäder, dels till HSBs cirka 25 000 hyresrätter i hela Sverige. Sparandet kan överlåtas till en eller flera närstående. Gå in på hsb.se/bospar och kom igång redan idag!

HSB Bospar – så funkar det:

Elias fick välja först av alla

Det ska ju egentligen inte gå så lätt. Och det unga paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så föreslog Amandas mamma att de skulle kolla lite extra på HSB-lägenheter. Föräldrarna hade nämligen bosparat sedan Amanda var tolv år.

– De bodde i en HSB-lägenhet och hade läst om bosparande. De tänkte på mig och började bospara, förmodligen anade de väl hur svårt det skulle bli för oss att få en lägenhet i framtiden, säger Amanda.

Sagt och gjort. En lägenhet som föll Amanda och Victor i smaken låg på Träkilsgatan i Björkekärr. Hyreshuset ligger bredvid tre likadana bostadsrättshus byggda av HSB 2013. De grå fasaderna är helt i harmoni med den omgivande naturen och klipphällarna. Läget

kändes perfekt. Amanda och Victor är ett aktivt par och här skulle de ha såväl terrängspåren i Delsjö- reservatet som natur och bad i Härlanda tjärn alldeles inpå knuten.

– När vi såg lägenheten på Boplats visste vi direkt att vi ville ha den, säger Victor.

Kruxet var att de inte var ensamma om att vilja komma åt den nära på nybyggda och superfräscha två- rummaren på 51 väldisponerade kvadratmeter. De 281 bosparpoängen räckte långt, men två andra intresserade stod på tur, och de hade fem dagars betänketid.

– Vi ringde varje dag och frågade hur det gick, vi ville så himla gärna ha den här lägenheten. Till sist fick vi beskedet: “den är er om ni vill ha den“, säger Amanda, som då sände extra många goda tankar till sina föräldrar. n

Bosparandet gav drömlägenhet

Ett förstahandskontrakt kan vara snudd på omöjligt att få. Tack vare bosparande i HSB gick Amandas och Victors dröm i uppfyllelse.

Amanda Walter Söderbergs föräldrar bosparade i HSB. Tack vare det fick hon och hennes pojkvän förtur till en nybyggd hyresrätt i Björkekärr.

Amanda Walter SöderbergÅlder: 23 Bor: Björkekärr Gör: Pluggar samhälls veten - skapligt miljöprogram vid Göteborgs universitet.

Victor SjöströmÅlder: 23 Bor: Björkekärr Gör: Pluggar till processingenjör på Teknikhögskolan i Göteborg.

Elias GöranssonÅlder: 29 Bor: I lägenhet på Eriksberg hos mamma Helga Jonsdottir. Flyttar i november in i en sprillans ny lägenhet i HSB brf Umbra i Kvillebäcken. Gör: Arbetar som 3D-designer.

Nu bjuder HSB Göteborg in till en öppen föreläsning med Glada Hudik- teaterns grundare Pär Johansson. – Jag lovar att ingen kommer att lämnas oberörd, säger Monika Luzynska, event- och utbildningskoordinator på HSB Göteborg.

Som ledare och initiativtagare till Glada Hudik-teatern, vet Pär Johansson att

varje människa måste bli sedd och uppskattad för att kunna växa.

Teatern utgörs av utvecklings-störda och normalstörda skådespelare, där alla får göra det de är bra på. Föredraget handlar om att tänja på grän-serna. Med exempel från sitt

arbete berättar Pär Johansson hur fördomar och rädslor har

övergått i vänskap och förståelse. Föreläsningen passar alla målgrupper,

åldrar och yrkesområden.

VAR: Clarion Hotel Post, Drottningtorget, Göteborg.

NÄR: 14 oktober kl 18.30–20.00, fika serveras från klockan 18.00.

ANMÄLAN: Föranmälan krävs. Anmäl dig på www.hsb.se/goteborg/90 eller ring 010-442 20 00. Anmälan är öppen för alla. Begränsat antal platser, först till kvarn!

Eventet är ett samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och är kostnadsfritt.

Inspirerande föreläsning med Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson

Här kommer årets andra GP-bilaga från HSB Göteborg. Vi firar 90-års-

jubileum hela 2015 och har helt enkelt mer att berätta! Det är inte så konstigt med tanke på att vi jobbar för cirka 64 000 medlemmar som vill se framgångsrika resultat. I form av långsiktiga investeringar där vinster går till med-lemmarnas drömboende istället för i någon annans ficka.

Jo, jag vet. Drömboende låter kanske svåruppnåeligt. Och vad betyder det egentligen? Kan det inte innebära olika saker för olika människor? Mitt svar är att drömmarna skiftar men att vi inom HSB har engagemanget och kompe-tensen att leverera. Vare sig drömmen handlar om snygg och smart arkitektur i attraktiva lägen, ett brett utbud av utbildningar och förvaltning som borgar för välskötta bostadsrättsföreningar eller sköna guldkanter på tillvaron – som simbassäng på gården och bubbelpool på taket.

Sedan 1925 har HSB Göteborg byggt cirka 270 bostads- rättsföreningar i vår region. Design, material och planlös-ningar har förändrats med åren, men vi har alltid hållit oss i framkant. Inte minst när det gäller tekniska innovationer, miljötänkande och trivsamma gemensamma ytor.

Att allt HSB byggt fortfarande står kvar är dessutom ett levande bevis för en trygg, genomtänkt och effektiv förvaltning. På följande sidor kan du läsa om unga som fått sin dröm om bostad förverkligad via bosparande, studenter som drömmer om att få bo i den innovativa testarenan HSB Living Lab och om tre familjer som skapat sina boende-drömmar med hjälp av trygg social gemenskap. Bland mycket annat.

Olika behov, olika utgångspunkter, olika prioriteringar. Men med en självklar gemensam koppling till oss som vital bostadskooperativ 90-åring!

Anmäldig nu!

Varsågod.

TEMA: BOSPARA I HSB

När Elias Göransson var klar med universitetsstudierna i Luleå flyttade han hem till Göteborg. Närmare bestämt till mamma Helga. Jakten på en egen lägenhet startade. Men den tuffa hyresmarknaden fick Elias att börja räkna på vad det skulle kosta att köpa en lägenhet.

– Jag insåg att det faktiskt inte behöver bli högre månadskostnad än för en hyreslägenhet, säger han.

Ett citynära läge och ett fast överkomligt pris var det som gjorde att Elias föll för HSB brf Umbra i Kvillebäcken.

– Eftersom jag köper nytt får jag lägenheten precis så som jag vill ha den.

Elias mamma har genom åren varit bosparare i HSB. När Elias började intressera sig för brf Umbra valde hon att överlåta sparandet till honom, något som gav Elias stora fördelar. Förutom ett sparande till ett framtida boende får bosparare också förtur till både HSBs hyresrätter och nya bostadsrätter.

– Jag är supernöjd! Det blev en 1,5:a på 40 kvadrat med stor balkong. Det bästa med den här lägenheten är planlösningen, jag gillar när det är öppet. n

För några år sedan räknade många bostadsköpare med att kunna låna hela beloppet till sin villa eller bostadsrätt. Sedan dess har pendeln svängt. Idag talar allt för att tiden när bostadsköpare kunde låna hela beloppet kommer att betraktas som en historisk parentes.

Nu är det istället amorteringskrav, slopat ränte- avdrag och det redan införda bolånetaket som dominerar debatten. I framtiden måste köpare vara beredda att betala en större del av bostaden kontant.

Norsk förebild – Bostadsbristen är akut i Sveriges tre största städer. Det är en allvarlig situation vi har när internationella företag väljer bort Sverige just för att det inte finns bostäder att tillgå för människor som söker arbete. Att kunna köpa sig sin bostad är en garant för in- dividens trygghet och för hela samhällets utveck-ling. Idag har unga människor räknat bort denna möjlighet. HSB byggde Sverige ur bostadskrisen för 90 år sedan och nu driver vi opinion för införandet av subventionerat bosparande för unga. En spar-form som liknar den som finns i Norge och som visar på mycket gott resultat. Att äga sitt boende är de ungas dröm och detta vill vi på HSB skapa ännu bättre möjligheter för att kunna förverkliga, säger Lars Göran Andersson.

Genom att bospara i HSB får de unga förtur till ett eftertraktat hyreskontrakt i väntan på att bospar- kapitalet är tillräckligt för att köpa en bostadsrätt.

– Det som gör HSBs bosparande unikt är just detta med dubbel förtur. Den som sparar i HSB köar automatiskt till en hyresrätt i HSBs bestånd. Dessutom har spararna förtur till nybyggda HSB-bostadsrätter. HSB-modellen har alltså uppenbara fördelar jämfört med annat sparande, säger Lars Göran Andersson. n

Vill du också flytta till Göteborgs kanske skönaste, nya bostadsområde? Senare i höst startar försäljningen av

HSBs sista nyproduktionsprojekt i Kvillebäcken, brf Cinnober!

Läs mer och anmäl ditt intresse på www.hsb.se

Page 3: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

4 5

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDAANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

Så skapar vi vårt drömboende

3. Boendemiljön – med hamnen inpå knuten

2. Gården – som en egen värld för barnen

”Att ha goda grannar som man kan umgås och ha roligt tillsammans med, det är fantastiskt .”

örren står öppen när vi kommer hem till familjen Arborgh i Änggården i centrala Göteborg. Jiro,

Jenny, Leon och Love har precis ätit middag och barnen har gått ner i källaren med surfplattan. – Vi begränsar tiden, men just idag har de skärmtid, berättar Jiro och Jenny. Familjen bor mitt emellan Botaniska trädgården och Slottsskogen i en vit länga med bostadsrätter. På baksidan öppnas lägenheterna ut mot en stor och grön gård. Där springer katter och barn om varandra i ett lätt duggregn. Och det är den gemensamma gården som står i centrum

D

D

P

P

1. Grannarna – fann varandra i köketet puttrar och fräser i Mathawis Raksaphom kök. Dofter av thailändsk basilika, curry och wokade

räkor möter besökaren redan i hallen. Men den bästa ingrediensen ligger inte i grytan, för det är grannarna. En avspänd och hjärtlig stämning råder, det är svårt att tro att de två paren bara har känt varandra ett knappt halvår. Maten är alldeles strax klar. Till matbordet bärs in: en rykande het Tom Yum laxsoppa, friskt doftande av citrongräs och koriander. Ett fat med mustig paneng- curry med nötkött. Sist, men sannerligen inte minst, en gigantisk riskokare. Hjalmar Eek och Marie Corneliusson är bjudna till grannarna våningen under, värdparet Mathawi Raksaphom och Göran Börjesson. Mathawi sköter ruljangsen och Hjalmar assisterar med glädje och vetgirig entusiasm.

Vad är viktigast för att skapa ett drömboende? – Att ha goda grannar som man kan umgås och ha roligt tillsammans med, att vi har fått nya vänner, det är fantastiskt, säger Mathawi och de andra nickar instämmande.

– Att träffas och laga mat och sedan äta tillsammans är ett jättebra sätt att umgås med grannarna, säger Marie, och tar en frasigt friterad aptitretare i form av ett wontonknyte med fläskfärs som de alla suttit och vikt tidigare. De bor i ett trivsamt HSB-område i Hisings-Kärra. Hjalmar och hans kärlek till thailändsk mat fick honom att en dag i hissen fråga sin granne Mathawi om hon möjligen kunde tänka sig att lära ut lite tips om thai- ländsk matlagning till en granne? Det kunde hon, mer än gärna. – Jag älskar mitt gamla hemlands mat och tycker det är jätteroligt att lära ut hur man gör. Att det var en granne som frågade var extra roligt, säger Mathawi.

Vilken är er favoritplats? – Köket! Umgänget blir så avslappnat, oavsett om man bara är sällskap eller om man lagar maten är det ett otvunget sätt att umgås på, och vi skrattar mycket när vi ses på de här middagarna, säger Göran.

Gemenskap i köket: Grannarna Marie, Göran, Mathawi och Hjalmar brukar träffas och laga mat tillsammans. Mathawis kunskap om thailändsk matlagning ledde till vänskap.

”Här är det vattnet som är grejen.”

lötsligt dyker Stenabåten upp under Eriksbergskranen. Solen lyser och småbåtarna guppar i dockan. Det är

hög vykortsfaktor hemma hos Gunnar Numeus och Roland Kjellander i HSB-föreningen Ängön på Eriksberg. – Ja, vi brukar sätta gästerna här vid bordet, framme vid fönstret. Då ser de alltihop; hamnen, båtarna. Gunnar och Roland har bott i den toppmoderna trean på 84 kvadratmeter sedan huset byggdes 2013. En stor L-formad balkong löper runt hörnet och erbjuder härlig utsikt över Eriksbergsdockan, kranen och innergården – där HSB har byggt en pool.

när paret berättar om sitt boende. –Vi flyttade hit på våren och kände oss direkt välkomna i den här världen. Det är gemytligt, man flyter fritt på innergården. Det som kan uppfattas som en liten lägenhet blir snabbt ett stort boende, när dörren mot gården står öppen under hela sommarhalvåret. Familjen Arborgh har inga mor- eller farföräldrar i närheten och känner därför en stor trygghet i gemenskapen med grannarna. Om något kör ihop sig akut kan de lämna barnen hos grannen en stund. Barnens bästisar finns alltid i närheten.

–Här ute sitter vi och läser eller äter. Lägenheten är en trea, men vi brukar säga att vi har en femma, eftersom den inglasade altanen är som två extra rum, säger Gunnar. I området pågår fortfarande byggarbete på flera håll, husen växer upp runtomkring. Det är tydligt att Eriksberg är ett område i stark utveckling. Gunnar och Roland bodde tidigare i Linnéstan. Lagom till pensionen bestämde de sig för att byta miljö, slippa tänka på stamrenoveringar och få lite lugnare närmiljö – men samtidigt behålla närheten till stan. För dem blev Eriksberg den perfekta platsen.

Plats för bus: Leon och Love kan leka fritt och tryggt på gården. Göteborgsprofil: Kvällstid är dockan i Eriksberg upplyst och lite extra magisk. Utsikten är central i Gunnar och Rolands lägenhet.

Grannarna, gården och

boendemiljön ger trygghet och

trivsel.Vad får dig att trivas hemma? Hur skapar man sitt drömboende? Vi frågade tre göteborgsfamiljer på olika håll i stan. Svaren handlade om alltifrån recept till klätterträd.

Vad är viktigast för att skapa ett drömboende?– Att barnen trivs. Här funkar allt – särskilt med gården, men också allt runtomkring som skola och vänner. Det är nog viktigast för oss att känna att vi är i en gemenskap, att inte vara isolerade, säger Jiro och Jenny.

Vilken är er favoritplats?– Gården på sommaren. Jag ser den öppna dörren framför mig, då kan man andas, säger Jiro.

Vad är viktigast för att skapa ett drömboende? – Det är boendemiljön, hur lägenheten ser ut, balkongen och sedan omgivningarna utanför. Här är det ju vattnet som är grejen, med dockan, alla kajerna och båtarna. Och dockan är minst sagt iögonfallande. Stora trädäck trappar ner mot vattnet. Utanför tronar den karaktäristiska Eriksbergskranen, vackert upplyst på kvällarna.

Vilken är er favoritplats? –Altanen, att sitta därute, se folklivet runt dockan och båtarna som kommer och går. När vi har gäster så brukar alla dra sig ditåt, säger Roland och Gunnar glatt.

Page 4: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

6 7

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDAANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

När hösten bjuder på kallare dagar kan det vara gott att värma kropp och själ med en risotto. Det är inte svårt att laga, det enda man ska tänka på är att inte överkoka risotton, den ska vara krämig men ha lite tuggmotstånd. Och att använda sig av riktigt god olivolja och riktig parmesan. Här är ett recept på en härligt höstgul saffransrisotto som räcker till fyra personer. Smaklig spis!

Saffransrisotto

INGREDIENSER:1 gul lök1 st vitlöksklyfta5 msk olivolja 4 dl risottoris2 dl torrt vitt vin1 liter varm grönsaksbuljong1 pkt (0,5g) saffran2,5 dl riven parmesanSalt och nymalen svartpepparNågra blad basilika

Släpp loss fantasin i barnrummetBarnens rum ska vara glatt och lekfullt. Framförallt ska det vara till för barnen. Så låt dem vara med och inreda sitt rum. Gör det till ett gemensamt projekt!

När du ska inreda barnens rum, för-sök att se rummet med deras ögon. När det till exempel gäller väggarna, se till att hyllor och krokar sitter i passande höjd, så att de själva både kan ta fram och ställa tillbaka sina leksaker. Låt också barnen vara med och välja sin tapet. Ett annat tips för att använda väggarna mer utan att rum-met känns belamrat är att använda tavellister för böcker och småprylar.

Börja lågt ner och sätt upp fler tavel- lister i takt med att barnet växer. Till slut har det blivit en snygg hyll-vägg med gott om plats för både leksaker och fotoramar. Vill du förvandla barnrummet och göra det mer fantasifullt i ett kick? Sätt upp en fondtapet i form av en djungel, ett hav med ett piratskepp eller varför inte en skog full av blå- sippor? Är du konstnärligt lagd kan du ju måla själv direkt på väggen, men glöm inte att skissa i blyerts. Du kan också inspirera och uppmuntra barnens kreativa sidor genom att måla en del av väggen med griffel- färg så att de små kan släppa lös fantasin ordentligt.

Energi- spartips i köketSå här enkelt kan du både värna om miljön och samtidigt spara en slant:

• Kontrollera med en termome-ter att din kyl och frys håller rätt temperatur. Frysen bör hålla -18 och kylen +5 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvänd-ningen med cirka 5 procent.

• Kör inte en halvfull diskmaskin, vänta hellre tills maskinen är fylld innan du startar.

• Använd diskhon istället för att diska under rinnande vatten. Och skölj alltid disken med kallvatten.

• Ställ kranen i kallvattenläge när du är klar, så att varmvattnet inte används i onödan.

• Om du bara ska värma en kopp vatten eller en liten portion mat är det mer lämpligt att använda mikrovågsugnen än spisen.

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp buljongen på valfri buljong- tärning. När buljongtärningen har löst upp sig, tillsätt saffran och rör runt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs löken i 4 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och blanda det väl med löken. Häll sen på vinet och låt det ånga bort helt. Därefter häller du i den varma buljongen, ett par deciliter i taget, under ständig om-rörning. Låt risotton koka på svag värme utan lock cirka 30 minuter.

2. När du tycker att riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Ta risotton av värmen och rör ner parmesanosten samt den sista matskeden olivolja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar.

3. Vill du ha den ännu matigare kan du steka upp lite svamp, som till exempel King Oyster Mushrooms. Toppa med nyklippt basilika eller persilja!

Källa Energimyndigheten. Kika gärna på energimyndigheten.se för fler energispartips!

TIPS från stylistenInredaren Sarah Widman, känd från SVT:s Go’kväll, tipsar om hur du en-kelt skapar en mysig och ombonad känsla hemma i höst. Följ Sarah på Instagram för mer inspiration och fler tips: @sarahwidman.

Sprid ljus i mörkret När det är mörkt och ruggigt ute behöver man extra många ljuskällor. Genom att placera ut massor av små lyktor och ljuskoppar med värmeljus

på bord och bänkar får du snabbt en mysig känsla hemma. Våga blanda ljuslyktor i olika former och färger. För bäst resultat, mixa stilar och hitta dina ljuslyktor i allt från designbutiker till på loppisar. Tänk på att använda ljus som är gjorda av stearin och inte paraffin, det är bättre för både dig och naturen. Låt gärna något av ljusen vara ett doftljus så ökar du den mysiga känslan ännu lite mer.

Släpp in naturenIstället för att stänga ute hösten, släpp in den! I blomsterbutikerna finns det nu många alternativ till de vanliga snittblommorna. Alltifrån kvistar

med blad och bär i höstfärger, till granris och barrväxter. De små minigranarna som blev så populära förra året är fortfarande fina och passar i de flesta hem. Köp gärna hem snittblommor eller kvistar styckvis av några olika sorter och gruppera i mindre vaser och glas med olika höjd. Ställ dem tillsammans på en bricka så har du fixat en bordsdekoration för middagsbjudningen.

Gör vardagen mjukareGenom att byta ut textilier kan du snabbt skapa en annan känsla hemma. Nu när hösten är här kan väder och vind göra att livet känns lite hårt. Då kan man behöva

göra hemmet mjukare. Att bara byta mattor, gardiner och kuddarna i soffan gör större skillnad än man kan tro! Lägg en riktigt gosig pläd på soffan, sätt små fårskinnsdynor på köksstolarna och lägg en hög med större kuddar i höstfärger på golvet jämte soffbordet.

HÖSTINSPIRATION

2013 års julklapp, råsaftscentrifugen, är fortfarande en av de bättre maskinerna att ha hemma. Med den kan du enkelt skapa känslan av en lyxig hotellfrukost eller boosta dig själv med vitaminer och fylla på med ny energi. Om du inte fick någon av Tomten finns de nu att köpa till ett överkomligt pris, så här ett par år efter hypen. Du hittar dem i vitvarubutiker såväl som på stormarknaden. Testa att blanda de frukter och grönsaker som du gillar. Skär ner dem i mindre bitar, kör dem igenom maskinen och servera direkt!

INGREDIENSER TILL EN HÖSTIG JUICE:

2 personer

• 200 g grönkål

• 2 gurkor

• 1 ananas

• 1 kruka basilika

• 1 lime

Margrethe-skålen är uppkallad efter prinsens systerdotter, idag Danmarks drottning, och har sålts över hela världen i över 40 miljoner exemplar och otaliga färger. Den formgavs i Bernadottes designstudio – men faktiskt inte av prinsen själv.

Bänkskivan Virrvarr är en designklassiker från 1958 som finns i många kök, gamla som nya. Här kan man snacka hållbarhet, både ur design- och kvalitetsvinkel. Mönstret formgavs av Sigvard Bernadotte, internationellt hyllad formgivare, illustratör och industridesigner samt farbror till vår kung. Hans design kan beskrivas som stram och funktionell och han ritade allt från entreprenadmaskiner till konservöppnare. Men mest känd och älskad är han för sina bruksföremål, främst köksprylar. Man kan nästan säga att han formgav det svenska folkhemmet. Bernadottes designklassiker kan du hitta både i butik och på loppisar.

Grunden till Bernadottes termoskanna Bernadotte form-gavs redan 1938, men den första versionen var en kanna.

I den nyproducerade varianten av termosen har originalfor-men bevarats och kombinerats med användbar design.

Styla köket med Bernadottes klassiker

Bra förbåde miljön &

plånboken!

Juice it up!

KLAR PÅ45 minuter.

Per

Mag

nus

Pers

son/

John

ér

Page 5: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

Slottsskogen

Göteborg

Partille

Mölndal

Olskroken

ÖrgryteEriksberg

Lindholmen

Majorna

Västra Frölunda

Johanneberg

Kvillebäcken

Tuve

Torslanda

Fiskebäck

Näset

Pixbo

Skatås

Kallebäck

Gamlestaden

Kortedala

Änggårdsbergensnaturreservat

Delsjöområdetsnaturreservat

Hisingsparken

S.A. Hedlundspark

E20

E45

E6ERIKSBERG

8 9

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDAANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

90år i det goda boendets tjänst

BRF BACKADALEN (1972)

HSB Göteborgs största förening, med 967 lägenheter. Till föreningen hör samlingslokal, motionshallar, bastu och hobbylokaler. Mycket sol i lägenheterna ansågs viktigt. Många fick en oerhörd standardhöjning när de kom från Majorna eller Haga och fick moderna bekvämligheter i varje lägenhet. HSB Kök 70 gjorde entré och nu fick köparen själv välja färg på inredning och i vissa fall golv.

BRF ÄNGÖN (2013)

Sedan 1990-talet har en ny stad vuxit fram i de gamla varvs- och industrimiljöerna på Norra Älvstranden, och HSB var först att bygga här. På senare år har HSB byggt Brf Ängön, två lamellhus precis vid kajen på Eriksberg, med den uppvärmda poolen på innergården som mittpunkt. Stora balkonger var viktigt, många lägenheter fick två – och villaägarna gavs ett alternativ i staden.

BRF VÖRTEN (1989)

Det gula teglet är karaktär- istiskt för Prippska tomten vid Stampen, där HSB byggde fem nya bostadsrättsföreningar. Man anar den klassiska postmodern- istiska stil som var populär vid denna tidsepok. Man satte på pelare eller pilastrar, som dekoration. Det slutna kvarteret gjorde comeback efter 70-talets lamellhus. Balkongerna började växa, en trend som har fortsatt in i vår tid.

BRF JOHANNEBERG (1936)

Ett omtalat hus när det byggdes – här tog framtiden form! Funkisen med den putsade fasaden, de stora fönstren, det välvda taket, en takterrass med trädgård och dagisverksamhet. HSB var en av de djärvaste aktörerna, och tog sig an boendet med modern arkitektur på ett nytt sätt. Samma årtionde uppfann HSB sopnedkastet och Göteborgs första daghem.

BRF SKYTTESKOGEN (1942)

Tvåvånings trähus. Under kriget var importen av byggmaterial begränsad, man tog vad som fanns. Tegel, putsade fasader, enkla sadeltak. Sällan betong. Detta lade grunden till det som kom att

bli nordisk arkitektur – och som blev en föregångare internationellt under 40- och

50-talet. HSB lanserade ”Ett bostadsprogram för freden” som slog fast att tre rum och kök bör

vara framtidens standard för barnfamiljer.

BRF TRIANGELN (1963)

Sju tolvvåningshus i Västra Frölunda som blev de högsta hus som HSB dittills hade byggt. Punkthus var vanliga, ofta med fina lägenheter

utrustade med ljusa snickerier och rejält tilltagna kylskåp och skafferier.

Stark påverkan av den öppna stadens tänkande, husen skulle ligga som i en park

och det var bilfritt mellan husen.

BRF GRÅBERGET (1952) Lamellhus och punkthus utplacerade med hänsyn till naturen. Punkthus passar bra i bergsmiljö, då ytan blir mindre på marken. På det eleganta 50-talet stod Sverige på

topp rent arkitektoniskt. Fina detaljer som står sig bra än idag: fiskbensparkett och

marmorbänkar i fönstren.

BRF MASTEN (2009) Detta hus på Norra Älvstranden byggdes med en helt ny planeringsprocess där HSB lät mjuka värden få en tydligare roll. HSB planerade för en miljö där naturliga möten främjades, och huset blev Årets HSB-projekt 2009. En rymlig och ljus foajé skapades samt en stor gemensam terrass med utsikt över hamninloppet.

BRF HERKULES (1990)

HSB Göteborg fick en framträdande roll när östra delen av Haga renoverades. Kakelugnar och stuckaturer bevarades. Huset på bilden är inte byggt på 90-talet, men ombyggt då, eftersom Haga skulle räddas, ett fenomen som låg i tiden då rivnings-hysterin lagt sig.

HSB Göteborg har alltid prioriterat kvalitet, gemenskap och innovationer. Men stilideal och arkitektur har skiftat genom åren. Här bjuder vi på en resa i tiden med nio bostadsrättsföreningar som är typiska för just sitt decennium.

GÖSTA BERLINGS GATA 32, HISINGS BACKA

OSTINDIEFARAREN 19–31, GÖTEBORG

BARNHUS- GATAN 11

EKLANDAGATAN 65

SKYTTESKOGSGATAN 27

GITARRGATAN 1–3

VANTGATAN 3

ÖSTRA ERIKSBERGSGATAN 73

HAGA NYGATA 24–38

K L I P PA N

K L I P PA N

1960-talet

1950-talet

2000-talet

1970-talet

2010-talet

1980-talet

1990-talet

1930-talet

1940-talet

Page 6: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

10

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDAANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

Framtidens boende är en gåta. För att lösa den bygger HSB ett hus tillsammans med de två andra huvudägarna Chalmers och Johanneberg Science Park. – HSB Living Lab är världsunikt. Här kommer forskningen att flytta in i människors hem, säger Emma Sarin, projektledare på HSB.

Under de 90 år som HSB Göteborg har funnits har det skett enorma tekniska och digitala framsteg som helt har förändrat hur vi lever. I många fall har HSB legat i framkant och introducerat innovationer som gjort det goda livet lite mer tillgängligt. Hoppa in i tidsmaskinen på en resa genom tekniska landvinningar som påverkat hemmet – från 1920-talets elspis till dagens surfplatta. Självklart bjuds du även på en spaning in i framtiden.

”Man blir ju lite av ett försöksdjur, någon har ett finger med i ens vardag.”

1920-talGasspisen börjar ersättas med elspisar och radion får sitt genombrott i Sverige som navet för informationsspridning.

1980-talMikrovågsugnen slår igenom under andra halvan av årtiondet, efter att som många andra innovationer varit standard i restaurangvärlden ett bra tag. 1984 introdu-cerades en revolutionerande apparat där datortekniken görs tillgänglig även för de som varken har lust eller tid att lära sig att programmera. Det ska dock dröja till 1990-talet innan internet och mail gör sitt intåg på arbetsplatser och i hushåll.

2000-tal… och 2004 använder hela 93 procent av Sveriges befolkning mobiltelefon. Utvecklingen av e-handel tar fart, och nyheter börjar allt mer konsumeras digitalt i takt med att bredbandet blir vanligare. Fildelning över internet förändrar i grunden förutsättningarna för distribution av film och musik.

1970-talSpisfläkt och stor frys börjar bli standard i många lägenheter, till exempel när HSB lanserar sitt Kök 70-koncept som också innebär att köparen själv får välja färg på inredning och golv. 1971 kommer förresten också genombrottet för kassettbandet, för inspelning av musik.

2010-talDetta årtionde har de flesta gått över till smarta mobil-telefoner och en stor del av vår mediekonsumtion, som tidningsläsning, tv-tittande och musiklyssning, sker på mobila enheter. 2010 blir surfplattan årets julklapp. 2013 blir dock råsaft- centrifugen årets julklapp…

I Deltaparken, på Chalmersområdet i Johanneberg, är byggandet i full gång. Husgrunden lades i september och till våren 2016 ska huset vara redo för inflyttning. Under hösten sker rekrytering av de studenter, forskare, sambos och familjer som kommer att få hyreskontrakt. Paret Elisabeth Freij Ödvall och Patrik Larsson har anmält sitt intresse för att bli hyresgäster.

– Vi vet inte så mycket om projektet men magkänslan säger att det här blir spännande, säger Patrik Larsson, som studerar till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers.

HSB Living Lab är unikt. Aldrig tidigare har människor studerats i sina hem på det här sättet. Här kommer fors-kare från olika områden att undersöka hur framtidens boende kan se ut. Uppfinningar, idéer, teorier och tekniker. Allt kan testas i det ständigt föränderliga huset.

Över 2 000 sensorerForskarna vill också undersöka sociala konstruktioner. Till exempel om människor kan bo på mindre ytor, där de i större utsträckning delar kök, badrum och vardagsrum med sina grannar. – Vi kommer att forska kring tvättstugan som en social plats, om IT i hemmet, fasadmaterial och vi kommer absolut att undersöka yteffektivitet, säger projektledare Emma Sarin. Huset kommer att ha över 2 000 sensorer utplacerade. Dessa mäter bland annat materialbeteenden, hur nya säkerhetslösningar fungerar och energiförbrukning.

Olika tekniker och metoder för att göra människor mer resursmedvetna i sin vardag kommer att under-sökas. Vilket kan ge svar på hur vi i framtiden kan leva på ett mer ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Något som Patrik Larsson tycker låter väldigt spännan-de att få delta i. – Jag tror att huset kan hjälpa oss att förstå hur energi slösas, vilket bidrar till en ökad medvetenhet, säger han. Huset kommer att genomgå en stor förändring under de tio år som det ska stå på Chalmers tomt. Fasaderna är utbytbara, väggarna går att flytta och det finns många nya idéer som ska testas.

Lite som försöksdjurElisabeth Freij Ödvall och Patrik Larsson tror att det är både jobbigt och spännande att inte själva ha kontroll över sitt boende. – Det är ju något helt annat än att själv göra om och till exempel måla en vägg hemma, säger Elisabeth Freij Ödvall som läser till socionom på Göteborgs universitet. Sambon Patrik Larsson håller med och tillägger, – Man blir ju lite av ett försöksdjur, någon har ett finger med i ens vardag. Det finns säkert många utmaningar men vi tror båda att det är en spännande upplevelse att få bo i huset. Emma Sarin avslutar: –Är man ute efter att bo i en spännande och dynamisk miljö så kommer man att trivas i HSB Living Lab! n

Fakta: HSB Living LabHSB Living Lab är en forskningsarena som byggs upp på Chalmers campus i Johanneberg. Under tio år ska idéer och uppfinningar testas, därefter monteras byggnaden isär och flyttas. Projektet är ett samarbete mellan huvudägarna HSB, Chalmers tekniska högskola och Johanneberg Science Park. Även flera andra företag deltar. Huset består av 29 lägenheter för 30–35 boende. Rekrytering till huset sker under hösten via Chalmers studentbostäders hemsida. Som student gäller samma villkor och hyror som i de vanliga student-boendena. Studenten får bo där i max sex år.

De vill flytta in i framtiden

Från sopnedkast till smarta kylskåpInnovationer som byggt det goda boendet

Redan idag går det att fjärrstyra en hel del

tekniska prylar i hemmet – och det kommer troligtvis att bli standard inom en snar framtid. Med

hjälp av en app i mobilen kommer du att tända lampor, tappa upp ett bad och kanske sätta igång matlagningen. Vitvaror och andra prylar fortsätter att utvecklas. Och det så kallade ”Internet of Things” innebär att allt fler saker i

hemmet utrustas med datachip eller sensorer för att kunna ”tala med varandra” genom uppkoppling mot ett nätverk.

Recept programmeras in, kylskåpet beställer själv det som behövs från matbutiken på internet och berättar sedan för spisen vad den ska göra.

Snart kanske du kan sitta på jobbet och med en knapptryckning sätta

igång kvällens middag.

2020-tal och vidare

120§

1940-talTvättmaskinen syns oftare efter andra världskrigets slut, men ännu ska det dröja innan flertalet kan säga adjö till byktvätt. Redan i början av 1920-talet såg den moderna dammsugaren dagens ljus, men det är först på 40-talet som den blir vanlig i svenska hem och får oss att kasta ut kvast och mattpiskare. Det lanseras hushållsapparater med designinspiration från flygindustrin. En klassiker är född.

1950-talKylskåpet gör på allvar entré i folkhemmet och HSB intro- ducerar treglasfönster, vilket gjorde inomhusmiljön mindre bullrig. Trots att radioapparat- erna nu blir mindre och flytt-bara tack vare uppfinningen transistorn, är det en annan apparat som vi främst förknip-par med detta decennium: TV:n. Den får sitt genombrott i samband med fotbolls-VM i Sverige 1958, som bland annat spelas på Ullevi i Göteborg.

1990-tal1991 blir cd-spelaren årets julklapp. Före-gångaren till internet må ha funnits redan i slutet av 1960-talet inom den amerikanska militärmakten, men det är alltså först under detta årtionde som World Wide Web blir en global succé. Sverige är ett av de länder där befolkningen tidigt anammar den nya tekniken och påverkan på vardagslivet kan inte underskattas. Under detta årtionde slår även mobiltelefonin igenom på allvar.

1960-talCentralvärmen hade introducerats i början av sekel- skiftet men det är nu som den börjar få riktigt bred täckning i hemmen. 1960 lanseras också den första helautomatiska diskmaskinen för hushållsbruk, även om den elektriska diskmaskinen hade existerat under flera decennier.

1930-talDetta årtionde bjuder på några riktiga höjdare på innovations- området. Elmotorn möjliggör sådant som rinnande vatten, vattenburen värme och vattentoalett. Och i Stockholm utvecklar chefsarkitekt tillika en av HSBs grundare, Sven Wallander, sopnedkastet. Det är också först nu som det blir någorlunda vanligt att ha mer än en lampa i varje rum.

Page 7: n Sidan 3 n Sidan 12 - HSB.se · paret Amanda Walter Söderberg och Victor Sjöström hade för all del letat lägenhet ett tag, bland annat genom att stå i kö på Boplats. Så

ANNONSSIDA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN HSB GÖTEBORG ANNONSSIDA

A: Stadspuls eller B: Naturnära

A: Gratis övernattningslägenhet eller B: Mysig innergård med grill- för långväga gäster plats och odlingsmöjlighet

A: Droppkaffe på trendig kaffebar eller B: Kaffetermos i skogen

A: Cykeln eller B: Kollektivtrafik

A: Stor flott takterrass eller B: Balkong med vacker utsikt

A: Närhet till Hisingsparken eller B: Närhet till Gunnebo Slott

A: Dr Martens eller B: Vandringskängor

A: Slokhatt eller B: Sportig mössa

A: Dumplings eller B: Husmanskost

A: Två veckor i Vietnam eller B: Charter till Mallis

A: 10 min till Kungsportsplatsen eller B: 10 min till badplats

A: Joel Alme eller B: Bo Kaspers Orkester

A: Restauranghäng med vänner eller B: Middagsbjudning hemma

Vilket hem väljer du?

Kika på www.hsb.se om du vill se allt som finns – inflyttningsklart eller framtida spännande bostadsrättsföreningar!

Pssst!

Vill du bo närmare vatten?Kolla in våra kommande projekt.

HSB BRF ESPLANADEN, NYA HOVÅS – Urbant, unikt och personligt

Vi planerar nu för etapp 2 där cirka 70 lägenheter kommer att byggas vid den fina Krogabäcken. Husen kommer få en stark egen identitet där deras material, höjd och stil varierar. Här bor du nära havet men med kaféer och shopping runt hörnet.

HSB BRF SKAFTÖ, VÄSTRA ERIKSBERG – Första parkett på Eriksberg

Under 2016 planeras säljstarten för brf Skaftö. Här blir det cirka 45 lägenheter fördelade i två hus på en tomt i söderläge på kajen. Räkna med fantastiska boendekvaliteter med utsikt över älv som möter hav och närhet till kajliv och natur.

LINDHOLMSHAMNEN, LINDHOLMEN – Unik och spännande miljö

På ett fantastiskt vattennära läge på Lindholmen planerar vi att bygga cirka 100 lägenheter i flerfamiljshus. Här bor du modernt med närhet till kommunikationer, skolor och service.

HSB BRF CINNOBER, KVILLEBÄCKEN – Citystråk och takterrasserVi bygger cirka 90 lägenheter där du bor modernt med massor av bekvämligheter på taket.

På åttonde våningen ligger den gemensamma takterrassen, en vacker rogivande oas, där

du kan sola, äta släktmiddag eller bara vara. Delar av den är dessutom inglasad, som ett

stort växthus, så att du kan njuta av takterrassen året om.

DU SKULLE TRIVAS UTMÄRKT I BRF CINNOBER

Gör snabb-testet!

HSB BRF ROSENDAHL, MÖLNDAL – Gröna takterrasser och drömbalkonger I närheten av den spektakulära forsen planerar vi att bygga totalt 150 bostadsrättslägenheter

i två etapper, där brf Rosendahl är först ut med cirka 80 lägenheter. Här har du utsikt över

både stad och natur. Närheten till naturupplevelser, shopping och service ger livskvalitet.

DU BORDE KIKA NÄRMARE PÅ BRF ROSENDAHL

Flest

A

Flest

B

HSB har alltid många nya bostadsprojekt på gång men två av dem känns lite extra spännande just nu. Frågan är vilket som passar dig bäst? Gör vårt test så vet du strax åt vilket håll det lutar.