Top Banner
în biblioteci Earth Speakr este o operă de artă inițiată de Olafur Eliasson. Aceasta îi invită pe copii să vorbească în numele planetei și pe adulți să asculte. Scanează codul QR pentru a descărca aplicația și a participa la opera de artă! Pentru mai multe informații vizitează: www.earthspeakr.art/ro Bibliotecile au început să introducă Earth Speakr în programă ca să amplifice vocile copiilor. Distribuie experiența ta cu #earthspeakr #earthspeakrinlibraries te rugăm să reciclezi materialele tipărite
11

în biblioteci - datocms-assets.com

Nov 30, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: în biblioteci - datocms-assets.com

în biblioteciEarth Speakr este o operă de artă inițiată de Olafur Eliasson. Aceasta îi invită pe copii să vorbească în numele planetei și pe adulți să asculte.

Scanează codul QR pentru a descărca aplicația și a participa la opera de artă!

Pentru mai multe informații vizitează: www.earthspeakr.art/ro

Bibliotecile au început să introducă Earth Speakr în programă ca să amplifice vocile copiilor. Distribuie experiența ta cu #earthspeakr#earthspeakrinlibraries

te rugăm să reciclezi materialele tipărite

Page 2: în biblioteci - datocms-assets.com

2/8

Integrează Earth Speakr în programa ta curentă!

Folosește kiturile de instrumente Earth Speakr ca ghiduri pentru a introduce în programă această operă de artă în moduri amuzante și flexibile - atât în spații închise, cât și în aer liber! Cu Earth Speakr poți să-ți implici comunitatea locală într-un dialog despre viitorul planetei noastre, într-un mod unic, dincolo de granițe. Adăugarea Earth Speakr la evenimentele tale poate completa discuțiile despre artă, climă, mediu, acțiune socială și despre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, furnizând copiilor o plat-formă unde să creeze conținuturi noi și să-și împărtășească ideile. Amplifică vocile copiilor și învață din perspectivele lor unice.

Interpretările tale creative sunt binevenite! Activitățile de exemplu din toate kiturile de instrumente pot fi folosite ca inspirație și combinate sau adaptate în funcție de preferințele tale. Și familiile pot folosi kiturile de instrumente.

Ce este Earth Speakr?Earth Speakr este o operă de artă colectivă ce îi invită pe copii să fie artiști. Ceea ce va deveni Earth Speakr depinde de cei care vor vorbi în numele Pământului – de creativitatea și imaginația lor. Op-era de artă este realizată din gândurile și viziunea lor, din lucrurile care îi preocupă și speranțele lor. Ceea ce vor alege ei să creeze poate fi jucăuș și amuzant, serios sau poetic. Nu există conceptul de corect sau greșit și este ușor pentru toată lumea să participe. Earth Speakr îi invită pe copii să pună în cuvinte ceea ce gândesc și ce au în suflet și să participe la modelarea lumii noastre și a planetei, atât astăzi, cât și în viitor.

Viața pe Pământ presupune ca oamenii, animalele, plantele și ecosistemele să coexiste. Trebuie să recunoaștem această coexistență și să luăm măsurile potrivite pentru a o susține. În dezbater-ile curente despre schimbările climatice, este vital ca vocile generației următoare să fie auzite cu tărie și claritate, pentru că ei sunt cei ce vor trăi în viitorul pe care noi îl modelăm acum. Opera mea Earth Speakr îi invită pe copii să vorbească despre climă, cu îngrijorare sau cu speranță. Cu ajutorul aplicației Earth Speakr, ei se pot exprima prin orice element aleg din jurul lor. Această operă de artă aduce vocile lor laolaltă și amplifică mesajele pe care ei doresc să le transmită. Noi – adulții, deci-denții și politicienii – trebuie să auzim mesajele creative ale copiilor și să le luăm în serios.

– Olafur Eliasson, artist

Similar multor opere de artă ale lui Eliasson, Earth Speakr abordează felul în care percepem lumea. Îi invită pe copii să mediteze la lucrurile pe care le văd și la cum le văd – la ce simt și ce gândesc – și oferă deschidere către împărtășirea experiențelor dincolo de granițele fizice și culturale.

Cum se poate implica biblioteca?

Fotografii: Lars Borges, 2020

Page 3: în biblioteci - datocms-assets.com

3/8

Cine a creat acest kit de instrumente?Acest kit de instrumente a fost creat de Studio Olafur Eliasson în parteneriat cu Dokk1, Aarhus Public Libraries, din Danemarca, ca resursă pentru a integra opera de artă Earth Speakr în cadrul unei biblioteci, unde se întâlnesc diferite viziuni și voci într-un context local.

Introdu Earth Speakr în bibliotecă

Motivează vizitatorii să se implice prin transmiterea în streaming a unei selecții de mesaje Earth Speakr pe ecranele de afișare existente sau pe computere, folosind mesajele Earth Speakr din filmul lunii: www.earthspeakr.art/ro/streaming

Alege un ecran digital mare, un stand de bibliotecă sau o zonă cu pupitre agreată de copii și familii, unde este permis sunetul. Site-ul web Earth Speakr poate fi prezentat și pe o tabletă sau pe un computer. Deschide-l pur și simplu pe www.earthspeakr.art/ro și setează ca pagină de pornire sau semn de carte. Sfat util: Activează localizarea astfel încât harta să se deschidă direct la mesajele din comunitatea ta.

Creează un stand temporar și transmite în streaming Earth Speakr

Copiii trebuie să aibă un cont personal și permisiunea de a crea mesaje cu Earth Speakr. Dacă nu au cont, biblioteca ta le poate permite copiilor să exploreze opera de artă pe site-ul web sau din aplicație pe un dispozitiv smart în comun, fără să creeze mesaje. Pentru mai multe informații consultă indicațiile de mai jos despre utilizarea aparaturii în comun.

PENTRU FAMILII ȘI TOATE VÂRSTELE

Tabletă cu prezentare Earth Speakr

Smartphone pentru a lăsa mesajeFișă cu informații despre amplificarea mesajelor copiilor

Cărți cu accent pe mediu

Caută simbolul pentru activități adecvate pentru studiu online/de acasă/la distanță.

Earth Speakr folosește realitatea augmentată (AR) și include o aplicație gratuită – disponibilă în App Store și Google Play – și un site web interactiv în 25 de limbi. Kiturile de instrumente – pentru lecții în clasă, biblioteci și muzee – pot fi descărcate gratuit în secțiunea „Implicați-vă” de pe pagina web. Vizitează pagina web în limba ta pentru actualizări: www.earthspeakr.art/ro/implicati-va

Page 4: în biblioteci - datocms-assets.com

4/8

Animează-ți creațiile! Activități de bricolaj pentru familii + Earth SpeakrEarth Speakr îi invită pe copii să animeze lumea din jurul și să folosească obiecte obișnuite sau propriile lor creații pentru a-și amplifica mesajele. Instituția din care faci parte poate prezenta Earth Speakr în cadrul unei activități legate de mediu care este deja prezentă în programă. De asemenea, poți pune în evidență una dintre temele incluse în calendarul Earth Speakr, cum ar fi Ziua mondială a curățeniei.

Adaugă Earth Speakr la o activitate de familie cum ar fi crearea de personaje de „reutilizat și reciclat” din obiecte obișnuite. Copiii pot crea împreună cu părinții un obiect 3D, un colaj sau un desen. Apoi copii pot da voce obiectului respectiv prin aplicație, împărtășindu-și propriile idei și îngrijorări în privința lumii.

Poți să colectezi toate obiectele pe un display, să creezi și să distribui un Loud Speakr cu toate mesajele din ziua respectivă. Consultă instrucțiunile de mai jos.

VÂRSTĂ 7-12 / ÎN GRUP

Dă voce cărților! În căutarea mesajelor Earth SpeakrProvoacă-i pe copii să găsească în bibliotecă o carte ilustrată pe o temă din natură sau cu alt subiect. Dintr-o carte la alegere pot crea un mesaj Earth Speakr animând o imagine, o fotografie, o ilustrație sau o reprezentare grafică din carte. Adună apoi toți copiii ca să-și distribuie între ei și familiilor ceea ce au creat.

Ca alternativă, copiii pot căuta mesaje create în apropiere de alți vizitatori ai bibliotecii și pot răspunde cu mesaj nou, pornind o conversație pe același subiect. Pentru idei legate de teme, explorează comunitățile Earth Speakr de pe site-ul web.

VÂRSTA 7-17

Pune în evidență problemele locale cu ajutorul reporterilor Earth SpeakrÎncurajează copiii să folosească Earth Speakr pentru a expune un aspect din comunitatea locală pe care doresc să îl schimbe. Pornește o discuție despre modalitățile prin care poate fi îmbunătățit mediul comunității lor, cum ar fi o cantitate mai mică de gunoi, o persoană care face curățenie în apropierea râului, sau provoacă-i să-și imagineze cum o parcare ar putea deveni un parc. După ce au identificat un aspect la care țin, copiii pot să meargă în locul pe care doresc să-l schimbe și să creeze mesaje pentru a scoate în evidență problema și a milita pentru mai bine.

Dacă ai putea să vorbești în numele comunității tale sau în numele naturii și climei, cu cine ai vrea să vorbești? Ce le-ai spune? Cum ți-ai reinventa orașul? Imaginează-ți că mesajul tău Speakr este o pancartă pe care o ții pentru a-ți demonstra punctul de vedere!

Bibliotecile pot distribui aceste mesaje Speakr primarului local și celor direct răspunzători pentru aceste aspecte, solicitând ca ideile copiilor să fie tratate cu seriozitate.

VÂRSTĂ 10–17 / ÎN GRUP

Page 5: în biblioteci - datocms-assets.com

5/8

Creează un Loud Speakr pentru biblioteca ta

Loud Speakrs sunt colecții de mesaje distribuite în lume pe harta Earth Speakr. Sunt poziționate într-o locație geografică specifică pentru a fi experimentate în realitate augmentată (AR) în viața reală. Un Loud Speakr poate fi creat cu ușurință pe site-ul web Earth Speakr pentru a pune în evidență mesajele Earth Speakr și a încuraja mai multe persoane să asculte și ele.

Copiii și adulții care au aplicația pot vedea Loud Speakrs pe harta lor și în AR. Loud Speakrs pot fi vizualizate și pe site-ul web, fără a călători la locația fizică a acestora. Un Loud Speakr local poate fi sursă de inspirație pentru copiii care participă pentru prima dată la opera de artă.

Explorează mesajele de pe pagina web filtrându-le după o anumită comunitate Earth Speakr - Animale, Oraș, Reciclare, Invenții, Apă, Plastic, Poluare, Plante. Fă o selecție pentru a forma un Loud Speakr. De ce le alegi pe acestea? Poți face o legătură între subiectul pe care îl alegi și locația pe care o alegi pent-ru a plasa colecția ta Loud Speakr? Oferă mai multe perspective asupra unui subiect? Cum pot coexista mai multe perspective în cadrul unui grup?

TOATĂ LUMEA

Găzduiește online un eveniment sau workshopTOATĂ LUMEA

Caută simbolul pentru activități adecvate în special pentru studiu online/de acasă/la distanță.

Copiii pot asculta (alături de familiile lor) și un responsabil al workshopului poate prezenta online numeroasele aspecte ale Earth Speakr. Responsabilii activităților îi pot încuraja pe copii să exploreze și să se implice în subiecte legate de mediu în mediul lor imediat - în spații închise și în aer liber - plasând mesaje, de exemplu, pe obiecte din sfera ambalajelor și reciclării, a consumului de apă, sau pe produse alimentare și deșeuri. Distribuirea mesajelor Earth Speakr pe diverse platforme ajută la deschiderea discuției. În cazul în care copiii doresc, pot descărca propriile mesaje Speakrs și pot trimite fișiere video originale la un responsabil al activităților pentru a le compila împreună.

La finalul unui workshop, copiii își pot publica și eticheta mesajele folosind o combinație de etichete ale comunității, inspirate de evenimentul tău. Mesajele pot fi găsite apoi pe harta interactivă utilizând funcția de filtrare și pot fi transformate într-un Loud Speakr care demonstrează vizual participarea colectivă. Distribuie Loud Speakr participanților, prietenilor, familiei sau chiar politicienilor și decidenților din zona ta

Page 6: în biblioteci - datocms-assets.com

6/8

Creează-ți propria activitate Earth SpeakrTOATĂ LUMEA

Fii inventiv! Nu ezita să introduci Earth Speakr în programa ta curentă pentru a evidenția cum pot vorbi copiii în numele planetei. Dacă ai o idee nouă, ne-ar face plăcere să o cunoaștem!

Utilizează modelul de poster furnizat ca să creezi un poster pentru un eveniment personalizat care direcționează copiii și familiile să participe la evenimentul tău și să descarce aplicația: www.earthspeakr.art/ro/implicati-va

Pentru a distribui ideile tale, trimite un e-mail la adresa getinvolved@earthspeakr.art cu textul „#earth-speakrinlibraries” în linia de subiect.

Alătură-te unei rețele în creștere cu #earthspeakrinlibraries

Ne-ar plăcea să auzim și să vedem Earth Speakr în acțiune. Publică imagini pe rețelele sociale cu #earthspeakrinlibraries.

Pentru a-ți promova activitatea Earth Speakr pe calendarul cu evenimente de pe site-ul web, completează un scurt formular în secțiunea „Implicați-vă” de pe pagina web: www.surveymonkey.de/r/EarthSpeakrEvent

Indicații generale pentru a integra Earth Speakr în programăNu uita că Earth Speakr înseamnă amuzament!

Promovează participarea voluntară a copiilor și lasă-i să identifice singuri chestiunile de interes. Adulții pot să faciliteze discuția, mai degrabă decât să o conducă. Alimentează curiozitatea copiilor cu privire la mediu, întreține discuția despre sustenabilitate și încurajează colaborarea. Nu există răspunsuri corecte sau greșite!

Lasă copii să conducă!

Ia în considerare activități potrivite vârstei. Activitățile pot fi întocmite pentru muncă/explorare individuală sau adaptate pentru perechi sau grupuri. Pentru copiii sub 12 ani, grupurile mai mici (până la 10 copii) funcționează cel mai bine.

Categorii de vârstă

Page 7: în biblioteci - datocms-assets.com

7/8

Pentru a explora colectiv elementele digitale ale operei de artă vei avea nevoie de:O tablă interactivă, sau un ecran de proiecție, sau computer(e), tabletă(e) cu acces la internet pentru a utiliza site-ul interactiv: www.earthspeakr.art/ro

Pentru a explora funcțiile aplicației, vei avea nevoie de: Cel puțin un smartphone cu aplicația Earth Speakr preinstalată. Pentru a controla ce dispozitive smartphone pot fi utilizate, consultă specificațiile de compatibilitate aici: www.earthspeakr.art/ro/descarca-aplicatia

Este important să reții că mesajele copiilor sub 16 ani nu pot fi publicate fără acordul parental sau al tutorelui, care este oferit prin intermediul funcțiilor integrate din aplicație prima oară când un mesaj este finalizat și publicat pe hartă. Cine folosește un singur dispozitiv pentru mai mulți copii este răspunzător pentru orice conținut creat în contul dispozitivului respectiv și trebuie, așadar, să primească anticipat acordul parental pentru toți utilizatorii.

Din acest motiv, cel mai bine este dacă aplicația Earth Speakr este folosită când copiii au propriul lor cont pe dispozitivul personal. Pentru a efectua accesul de pe un alt dispozitiv copiii trebuie să aibă la îndemână adresa de e-mail asociată cu utilizatorul și parola. Dacă nu au cont, copiii pot oricum să participe ascultând mesaje Speakrs în aplicație și pe site-ul web și creând Loud Speakrs pe site-ul web.

Te rugăm să respecți măsurile adecvate de prevenție COVID-19 în vigoare în zona ta. Pentru aparatura utilizată în comun, reține că majoritatea dispozitivelor smartphone și a tabletelor se pot curăța cu un șervețel dezinfectant sau cu alcool izopropilic 70%. Consultă producătorii dispozitivelor pentru verificarea compatibilității.

Utilizarea aparaturii în comun

Pentru elevii care au propriul smartphone, se pot desfășura activități în care toți participanții folosesc dispozitive individuale. Amintește-le elevilor să-și aducă dispozitivul personal cu aplicația Earth Speakr instalată și cu acordul parental primit deja. Doar copiii care au primit în prealabil acordul parental vor putea publica mesaje.

Utilizarea aparaturii individuale

Earth Speakr se poate prezenta înaintea unei activități în care copiii sunt invitați să descarce aplicația acasă și să o încerce cu familia. Dacă știu ce este Earth Speakr înainte de activitatea respectivă, acest lucru poate ajuta la percepția experienței, dar este amuzant și dacă descoperiți împreună opera de artă.

Dotare tehnică

Fotografii: Lars Borges, 2020

Page 8: în biblioteci - datocms-assets.com

8/8

Aplicația/pagina web Earth Speakr este accesibilă persoanelor cu dizabilități?

Earth Speakr încurajează în esență participarea. Dacă ai o dizabilitate, poți face echipă cu cineva, având astfel posibilitatea de a participa la toate aspectele operei de artă – înregistrarea și capturarea mesajelor, explorarea mesajelor existente și distribuirea lor altor persoane. Aplicația este compatibilă atât cu caracteristicile de accesibilitate încorporate în iOS, cât și în Android, iar site-ul web a fost dezvoltat în conformitate cu Standardele de Accesibilitate Web W3C.

Te rugăm să împărtășești cu noi orice activități care consideri că sunt adecvate în mod special pentru îmbunătățirea accesibilității. Ne-ar face plăcere să le prezentăm în actualizările acestui kit de instrumente.

Cum sunt protejați copiii când folosesc aplicația?

Earth Speakr a fost conceput să încurajeze creativitatea unică a copiilor, ascunzând, în același timp, trăsăturile de identificare, pentru a le proteja identitatea și confidențialitatea. Când se creează un me-saj, aplicația colectează un fișier audio și un videoclip care este format din mișcările animate ale gurii și ochilor; nu înregistrează nicio informație referitoare la aspectul fizic al unui copil. Un mesaj este făcut public pe site-ul web și în aplicație doar dacă este confirmat ca fiind finalizat. Toți copiii care creează un mesaj rămân proprietari ai operei lor de artă. Ei sunt coautori ai operei de artă.

Opera de artă respectă în totalitate GDPR. Citiți politicile juridice integrale în vigoare aici.

Indicațiile comunității subliniază și faptul că nu este permis să se distribuie niciun fel de informații de identificare. Dacă un mesaj nu respectă Indicațiile Comunității, acesta poate fi raportat de oricine în vederea eliminării.

Petru alte întrebări frecvente și instrucțiuni de utilizare referitoare la opera de artă, te rugăm să con-sulți: www.earthspeakr.art/ro/intrebari-frecvente

© Olafur Eliasson,

Earth Speakr, 2020

Earth Speakr este creat de

Olafur Eliasson împreună

cu studioul său, cu copiii,

partenerii de creație și

un grup de cercetători și

experți și este fondat de

Federal Foreign Office

cu ocazia Președinției

germane a Consiliului

Uniunii Europene 2020 și

realizat în cooperare cu

Institutul Goethe.

Olafur Eliasson (născut în 1967) este un artist vizual care se ocupă de sculptură, pictură, fotografie, film, instalații și digital media. Studioul său se află în Berlin.

www.olafureliasson.netsoe.tv

Actualizat pe 26.08.2020

Fotografii: Lars Borges, 2020

Page 9: în biblioteci - datocms-assets.com

Before we startIntroduction

www.earthspeakr.art

The following best practices are recommended:

1. Devices to use Kids should be invited to bring their personal devices to the Earth Speakr workshop. Kids and parents should first check if their personal device supports the Earth Speakr app, using the provided Supported Device List on the next page.

2. Renting DevicesThe workshop leader should ensure that there is a minimum of approximately one device for every three kids in attendance. Referencing the Supported Devices list below, workshop leaders should evaluate how many devices should be rented for the workshop. For rental devices, we suggest the following:

Android: Samsung Galaxy S9 iOS: iPhone X or newer Tablet: iPad – 5th generation or newer

3. Operating systemsAndroid devices used in the workshop are recommended to run Android 9 or newer. iPhones or iPads used in the workshop are recommended to run iOS 13 or newer.

4. Wifi Connection A good wifi connection is required for the workshop. A 4G internet connection offers the optimal experience. The app also runs well on 3G internet connection. However, a slower connection leads to a slower experience.

Page 10: în biblioteci - datocms-assets.com

www.earthspeakr.art

5. Advance download of the app All rented devices should have the app pre-installed and tested by the workshop leader (please see attached Guide or attend an Earth Speakr webinar). If kids arrive without the app downloaded on their personal devices, they will need their smart phone or tablet password to unlock the device, and will need their Google Play (Android) or their App Store (Mac) account information in order to download the app.

6.Parental Consent All kids under the age of 16 making messages in Earth Speakr require parental consent. For personal devices, this can be done in advance using the built-in functions in the app or using the online sign-up (please see attached Guide). Kids with personal devices should have their Earth Speakr account email and password, in case needed for verification (e.g. if their account is accidentally signed out during the workshop). For shared devices, no personal log-in is necessary. For shared devices, please see the provided parental consent forms.

7. Tips for face tracking Face tracking does not work in the dark; make sure to be in a light space for optimal performance. Also make sure the kid is looking into the screen when recording the message.

Now you should be ready to get started. :-)

Page 11: în biblioteci - datocms-assets.com

Introduction Supported Devices

The Earth Speakr app uses advanced technologies, such as face tracking and Augmented Reality. For these features to work well, they require a device with a strong processor and good front and back cameras.

This list consist of devices that are recommended for the best experience.

iOS

iPhone 11 ProiPhone 11iPhone XSiPhone XRiPhone XiPhone 8iPad ProiPad - 5th gen. and upiPad Air - 3rd. geniPad mini - 5th gen. and up

* = Sticky mode not very responsive, so manual mode is prefered option

Android

Google Pixel 3Google Pixel 4OnePlus 7OnePlus 7 TOnePlus 8Samsung Galaxy S9Samsung Galaxy S10Samsung Galaxy A20s*Samsung Galaxy A50*Xiaomi Redmi Note 8*

www.earthspeakr.art

The following list features devices that are technically supported, but could potentially not provide the best experience due to the systems and technical specifications.

Before the workshop: Workshop leaders should pre-install the app on all rented devices and test the app before the workshop begins.

Please see the attached ‘How-To guides’ for using the app.

iOS

iPhone 11 Pro MaxiPhone XS MaxiPhone 8 PlusiPhone 7iPhone 7 PlusiPhone 6siPhone 6s PlusiPhone SE

Android

Google Pixel 2Google Pixel 3aGoogle Pixel 4One Plus 6TOne Plus 7 ProOne Plus 7T ProOne Plus 8 Pro