Top Banner
KTO SA STANE PODNIKATEĽKOU SLOVENSKA 2013? September 2013 V PODNIKANÍ PLATIA JASNÉ PRAVIDLÁ KLUBU KVAPKA POMOHLA MIKROPÔŽIČKA POSTAVIŤ BAZÉNY OZNAMOVACIE POVINNOSTI NOVOZALOŽENEJ SPOLOČNOSTI
35

MP l 09/2013

Mar 25, 2016

Download

Documents

Časopis pre tých, ktorí sa rozhodli ísť vlastnou cestou. Vydáva NARMSP www.mesacnikpodnikanie.sk www.nadsme.sk
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: MP l 09/2013

KTO SA STANEPODNIKATEĽKOUSLOVENSKA 2013?

September 2013

V PODNIKANÍ PLATIA JASNÉ PRAVIDLÁ

KLUBU KVAPKAPOMOHLA MIKROPÔŽIČKAPOSTAVIŤ BAZÉNY

OZNAMOVACIE POVINNOSTI NOVOZALOŽENEJ SPOLOČNOSTI

Page 2: MP l 09/2013

2

elektronický časopis o všetkom, čo potrebuje vedieť malý a stredný podnikateľ

ročník 7

ADRESA REDAKCIE:

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania Miletičova 23 821 09 Bratislava 2 heslo: „podnikanie“

KONTAKTY:

tel.: +421-2-50 24 45 09fax: +421-2-50 24 45 [email protected]

www.nadsme.sk www.msponline.skwww.obchodnypartner.sk www.podnikatelkaslovenska.sk www.ambasadorka.sk

ŠÉFREDAKTORKA: Jana Katreniaková

GRAFICKÁ ÚPRAVA: Andrej Lančarič

PRÍJEM INZERCIE: [email protected] NARMSP vznikla v roku 1993 za účelom podpory a rozvoja malého a stredného podnikania na Slovensku.

Nevyžiadané rukopisy a obrazový materiál nevraciame. Kopírovanie, znovupublikovanie alebo rozširovanie ktorejkoľvek časti časopisu sa povoľuje výhradne so súhlasom vydavateľa. NARMSP ©

OBSAH

20

AKO SA DELÍ ZISK V AKCIOVÝCH SPOLOČNOSTIACH

3

NARMSP PREDSEDÁPRACOVNEJSKUPINE PRE SBA

OZNAMOVACIE POVINNOSTI NOVOZALOŽENEJ SPOLOČNOSTI

22

DOHODÁRI MAJÚ NÁROK NA ÚRAZOVÝ PRÍPLATOK

6

V PODNIKANÍ PLATIA JASNÉ PRAVIDLÁ10

UPLATNENIE PAUŠÁLNYCH VÝDAVKOV NA PHM A DPH12

HĽADÁME PODNIKATEĽKU SLOVENSKA 21038

KLUBU KVAPKAPOMOHLA MIKROPÔŽIČKAPOSTAVIŤ BAZÉNY

16

Page 3: MP l 09/2013

3

Čo sa týka deľby zisku v akciovej spoločnosti, tak tu platí nasledovné:

Podľa ustanovení § 178 Obchodného zákonníkaAkcionár má právo na podiel zo zisku spoločnosti (dividendu), ktorý valné zhromaždenie podľa výsledku hospodárenia určilo na rozdelenie. Pokiaľ z ustanovení stanov týkajúcich sa akcií s odlišným nárokom na podiel zo zisku nevyplýva niečo iné, určuje sa tento podiel pomerom menovitej hodnoty jeho akcií k menovitej hodnote akcií všetkých akcionárov. Spoločnosť môže akcionárom vyplácať dividendu len pri splnení podmienok ustanovených v § 179 ods. 3 až 5 Obchodného zákonníka.

Podiel členov predstavenstva a členov dozornej rady na zisku (tantiému) môže určiť valné zhromaždenie zo zisku určeného na rozdelenie.

Pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak, môžu sa zamestnanci spoločnosti v zhode so stanovami podieľať na rozdelení zisku. Stanovy alebo valné zhromaždenie môže určiť, že tento podiel na zisku možno použiť na získanie akcií zamestnancami spoločnosti.

Ďalej platí, že do zrušenia spoločnosti môže byť medzi akcionárov rozdelený vždy len čistý zisk

a) znížený o prídely do rezervného fondu, prípadne ďalších fondov, ktoré spoločnosť vytvára podľa zákona, a o neuhradenú stratu z minulých období,

b) zvýšený o nerozdelený zisk z minulých období a fondy vytvorené zo zisku, ktorých použitie nie je v zákone ustanovené.

Spoločnosť nemôže rozdeliť medzi akcionárov čistý zisk alebo iné vlastné zdroje spoločnosti, ak vlastné imanie zistené podľa schválenej riadnej účtovnej závierky je alebo by bolo v dôsledku rozdelenia zisku nižšie ako hodnota základného imania spolu s rezervným fondom (§ 217 Obchodného zákonníka), prípadne ďalšími fondmi vytváranými spoločnosťou, ktoré sa podľa zákona alebo stanov nesmú použiť na plnenie akcionárom, znížená o hodnotu nesplateného základného imania, ak táto hodnota ešte nie je zahrnutá v aktívach uvedených v súvahe podľa osobitného zákona.

Je potrebné tiež upozorniť, že akciová spoločnosť nesmie vyplácať akcionárom najmä úroky z vkladov do spoločnosti a preddavky na dividendu.

Teda o rozdelení zisku rozhoduje valné zhromaždenie akciovej spoločnosti tvorené akcionármi.

BIZ TIP

AKO SA DELÍ ZISK V AKCIOVÝCH SPOLOČNOSTIACH

Page 4: MP l 09/2013

4

Page 5: MP l 09/2013

5

„Najdôležitejšou prísadou receptov na úspech je umenie vychádzať s ľuďmi.“

Theodore Roosevelt

Page 6: MP l 09/2013

6

SZČO – DOBROVOĽNÉ POISTENIE NEZANIKNE PO VZNIKU POVINNÉHO POISTENIA

Sociálna poisťovňa upozorňuje samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ale aj umelcov s aktívnymi príjmami, ktorí sa od júla 2013 stali povinne poistenými osobami a zároveň im trvá dobrovoľné poistenie, že toto dobrovoľné poistenie v Sociálnej poisťovni im automaticky nezaniká. Častou chybou SZČO, ak sú dobrovoľne poistené a vznikne im povinné poistenie je, že prestanú platiť dobrovoľné poistenie, pričom sa z neho neodhlásia.

Upozorňujeme, že dobrovoľné poistenie nezaniká vznikom povinného poistenia, ale až podaním odhlášky z dobrovoľného poistenia v Sociálnej poisťovni, a to najskôr odo dňa podania odhlášky. V prípade, že tak SZČO neurobia a chcú zostať dobrovoľne poistení, naďalej uhrádzajú platby za dobrovoľné poistenie a k 8. augustu 2013 začali platiť aj poistné z povinného poistenia SZČO.

SOCPOIST

DOHODÁRI MAJÚ NÁROK NA ÚRAZOVÝ PRÍPLATOK

SOCIÁLNA POISŤOVŇA UPOZORŇUJE NA MOŽNOSŤ DOBROVOĽNÉHO DÔCHODKOVÉHO POISTENIA

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnancov pracujúcich na dohodu, že v prípade, ak im vznikne dočasná pracovná neschopnosť v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, budú mať nárok na úrazový príplatok. Tento príplatok im bude vyplatený za dni, v ktorých budú mať nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti a nárok na výplatu nemocenského.

Nárok na úrazový príplatok vzniká od prvého dňa uznanej dočasnej pracovnej neschopnosti a vypláca sa za kalendárne dni, počas ktorých dočasná

pracovná neschopnosť trvá. Výška úrazového príplatku je 55 % denného vymeriavacieho základu od prvého do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti a od štvrtého dňa je to 25 % denného vymeriavacieho základu.

O úrazový príplatok musí poškodený, čiže dohodár, ktorý je dočasne práceneschopný v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, požiadať predložením tlačiva Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti – diel II. v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa upozorňuje na riziko, že v budúcnosti narastie skupina tzv. chudobných dôchodcov, ktorí môžu poberať nízke dôchodky. Vyplýva to zo skutočnosti, že takmer 90 % samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) platí povinné sociálne poistenie z minimálnych vymeriavacích základov, preto Sociálna poisťovňa upozorňuje najmä živnostníkov na možnosť využitia dobrovoľného dôchodkového poistenia.

Vo všeobecnosti totiž platí, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým je vyššia aj suma budúceho dôchodku.

Napríklad, ak si SZČO od roku 1991 (odkedy je stanovená minimálna suma, z ktorej sa platilo poistné na dôchodkové poistenie) platila poistné na dôchodkové poistenie iba z minimálneho vymeriavacieho základu, tak v súčasnosti poberá

www.socpoist.sk

www.socpoist.sk

Page 7: MP l 09/2013

7

www.socpoist.sk

SOCPOIST

Zaregistrujte sa na stránke

a zadajte kód NADSME

dôchodok približne v sume 200 - 220 eur mesačne, čo nedosahuje ani sumu priemerného dôchodku v SR, ktorá je v súčasnosti 389,06 eur.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie si môže platiť každý, kto sa rozhodne takýmto spôsobom si zvýšiť svoj budúci dôchodok, a teda aj svoju životnú úroveň v starobe. Dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba môže byť každá osoba, ktorá dovŕšila vek 16 rokov, má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt a nemá priznaný predčasný starobný dôchodok. Toto poistenie vzniká dňom prihlásenia sa (najskôr dňom podania prihlášky) a zaniká dňom odhlásenia sa (najskôr dňom podania odhlášky). Prihlásiť sa možno v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Ak sa naň občan prihlási, bude jeho

povinnosťou platiť riadne a včas poistné: 18% na starobné poistenie, 6% na invalidné poistenie a 4,75% na rezervný fond solidarity z vymeriavacieho základu, ktorý si sám určí, najmenej však z minimálneho vymeriavacieho základu. Ak sa teda poistenec rozhodne platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý v súčasnosti je 393 eur, mesačná platba bude predstavovať 112,98 eur (18% na starobné poistenie – 70,74 eur; 6% na invalidné poistenie – 23,58 eur a 4,75% do rezervného fondu solidarity – 18,66 eur).

Ďalšou možnosťou zvýšenia svojho budúceho dôchodku je výkon dvoch a viac zamestnaní, či výkon zamestnania a samostatnej zárobkovej činnosti.

Page 8: MP l 09/2013

8© Tatiana Figurová

Page 9: MP l 09/2013

9

Hľadáme novú podnikateľku Slovenska. Šancu má každá. Od drobných živnostníčok až po tie, ktoré vlastnia väčší podnik. Zaujíma nás hlavne VÁŠ príbeh.

Daj o sebe vedieť.

Je to jednoduché

1. Pozri sa, či spadáš do niektorej z nasledujúcich kategórií:

Vynikajúca podnikateľka• podniká 3 a viac rokov, je obchodnou

spoločnosťou alebo živnostníčkou (ktorá zamestnáva 3 a viacerých zamestnancov)

Začínajúca podnikateľka• podniká viac ako 12 mesiacov, max. však 3

roky, je obchodnou spoločnosťou alebo živnostníčkou

Úspešná podnikateľka• je živnostníčkou, ktorá podniká viac ako 3 roky

a zamestnáva max. 2 zamestnancov

2. Klikni na „PRIHLÁŠKA“

3. Vyplň prihlášku.

Tá môže byť doručená osobne, zaslaná poštou na túto adresu (rozhoduje dátum podania na pošte) alebo vyplnená online.

4. Prihlášky akceptujeme až do konca septembra (30.9.2013).

5. V prípade, že nie ste podnikateľka, ale nejakú šikovnú poznáte, spravte za ňu kroky 1. - 3.

Slovenské podnikateľky stoja za to.

Prihlás sa do najprestížnejšej súťaže Slovenska určenej pre ženy - podnikateľky. Okrem ocenenia práce, ktorú robíš, môžeš vyhrať aj osobný automobil a mnoho ďalších cien.

Tešíme sa na každú prihlášku!

Choď na web www.podnikatelkaslovenska.sk

Page 10: MP l 09/2013

10

V PODNIKANÍ PLATIA JASNÉ PRAVIDLÁ

Myslíte si, že ženský prístup k podnikaniu sa od toho mužského líši? V čom vidíte najväčšie rozdiely?

Podnikanie nie je disciplína, kde sa rozdeľujeme na dve kategórie. Podnikanie je rovnako náročné v každom segmente, každý deň a každý podnikateľ vie, že úspešné podnikanie je takmer bez časového ohraničenia. V živote som sa ako podnikateľ stretával prevažne s mužmi - podnikateľmi, pretože išlo o biznis, ktorý bol v energetike a s tým súvisiace aj iné činnosti. Poznám však niekoľko veľmi úspešných žien, ktoré obetovali veľa na to, aby boli úspešné a obstáli aj v možno nerovnocennom boji s mužmi. Rozdiel možno vidím v segmente, v ktorom je podnikanie mužov a žien. Rozhodne však nie je žiadny rozdiel v tom, že by ženy či

muži podnikatelia pracovali menej, alebo by mali v živote plnom konkurencie nejaké zvýhodnenia, alebo by bola ich náročnosť výrazná. Pre úspešný obchod, biznis treba vždy a za každých okolností spraviť maximum.

Akým spôsobom podporuje MH SR v súčasnej dobe podnikanie žien? Má pripravené nejaké nástroje na jeho aktívnu podporu do budúcna?

Tak, ako som už uviedol, takáto kategória nie je rozdelená. Nie je možné nastaviť pravidlá tak, aby boli diskriminačné. Kto sa rozhodne podnikať má jeden cieľ: byť úspešný. Od úspechu sa odvíja celá rada faktov a jedným z nich je svoje zaopatrenie, zaopatrenie rodiny a tvorba zisku. A to je jedno či podniká muž, alebo žena.

Mojim cieľom je, aby ako podnikateľ, ktorý poukazoval na možnosti zlepšenia podnikateľského prostredia, niečo pre to spravil. Teraz, keď mám na to mandát, veľakrát vidím, že to nie je také ľahké. No tak, ako som vedel byť cieľavedomý v podnikaní, chcem ísť aj teraz cestou, kedy postupne do tohto procesu zapojím aj mojich kolegov ministrov a celú vládu. Tvorba pozitívnejšieho a ľahšieho podnikania je mojim cieľom. Odstraňovanie nezmyselných bariér a prekážok, ale aj koncepčné riešenia musia byť citeľné pre každého, kto poctivo podniká a tvorí hodnoty, čo štát v tejto dobe veľmi potrebuje.

Akú radu by ste dali žene, ktorá sa rozhoduje začať podnikať na Slovensku?

Ženy, v prevažnej väčšine, sú práve tým článkom v spoločenstve, ktoré sa starajú o domáce pohodlie, majú oveľa viac povinností. Ak sa žena rozhodne podnikať, musí mať jednoznačne na pamäti to, že úsilie, ktoré vynaloží v podnikaní,

ROZHOVOR

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský nerozdeľuje biznis prostredie a ani príležitosti v ňom na mužské a ženské. Berie podnikanie ako celok a odlišnosti vidí len v sektoroch, ku ktorým inklinujú viac muži a viac ženy. Ženám, ktoré sa prihlásia do súťaže Podnikateľka Slovenska 2013 odkazuje, že nezáleží na veľkosti úspechu. Nech je však taký, ktorý ich dokáže posunúť dopredu. Minister hospodárstva bude tento rok v komisii, ktorá bude vyberať najlepšiu podnikateľku Slovenska za rok 2013 a preto sme sa na neho obrátili s prosbou o rozhovor.

Page 11: MP l 09/2013

11

môže čiastočne niekde chýbať. Toto je moment, kedy aj úspech, ktorý má byť na konci snaženia, si vyberá svoju daň. Vždy si treba veľmi dobre premyslieť a zvážiť všetky okolnosti a hlavne tie, ktoré treba obetovať ak sa rozhodneme podnikať. U žien to myslím platí dvojnásobne. Ako chlap sa teším, že máme úspešné ženy a ako chlap podnikateľ veľmi rád vidím šikovnejšiu partnerku v podnikaní ženu. Aj keď v podnikaní platia jasné pravidlá a dôležitý je vždy úspech.

Podľa štatistík NARMSP, je Slovensko na chvoste v počte žien podnikateliek. Myslíte si, že Slovenky nemajú záujem podnikať?

Myslím si, že po boku úspešného podnikateľa musí stáť oveľa silnejšia žena, ktorá zvláda a musí nahrádzať vo veľkej miere v domácnosti aj toho muža. Ak toto klape, tak vtedy to vnímam ako väčší úspech, ako keď sa v podnikaní borí žena

s množstvom prekážok a konkurenciou a nie vždy má doma po práci ten komfort, ktorý jej dokáže vytvoriť muž, ktorý preberá isté povinnosti v domácnosti. Podnikanie žien je prevažne v službách, ktoré možno ani nevedia veľa krát dosiahnuť také obraty, alebo také finančné zabezpečenie, aby dostatočne zaopatrilo celú rodinu. Jasné, že sú aj výnimky a to je presne ten malý počet, o ktorom sa bavíme. Rozhodne si myslím, že isté služby musia a vždy budú vykonávať ženy a preto sú ženy v biznise vždy potrebné.

Čo by ste odkázali tohtoročným súťažiacim, ktoré a zapoja do Podnikateľky Slovenska?

Už to, že sa nájde priestor na ich ocenenie a to, že vnímame, že tu máme úspešné ženy je úspech. Preto okrem môjho obdivu, mojej úcty k nim môžem ako muž, ako podnikateľ odkázať len jedno: nemusí byť úspech jeden a veľký, ale nech je úspech taký, ktorý vás

vždy dokáže posunúť dopredu. Vnukne vám nové a nové inšpirácie a vždy nech každé kroky sprevádza triezvy úsudok a miera využitia vlastného potenciálu a síl. Som rád, že to môžem povedať a úprimne blahoželám k oceneniam, lebo sú zaslúžené.

© T

atia

na F

igur

ová

Page 12: MP l 09/2013

12

UPLATNENIE PAUŠÁLNYCH VÝDAVKOV NA PHM A DPH

PORADŇA

Zákonom č. 60/2009 Z.z. sa s účinnosťou od 1. marca 2009 menil a doplnil zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov a okrem iných zmien rozšíril aj spôsoby uplatňovania spotrebovaných pohonných látok do daňových výdavkov v znení neskorších predpisov.

3 SPÔSOBY ZARADENIA VÝDAVKOV

Podľa súčasne platnej legislatívy je možné do daňových výdavkov zaradiť výdavky na spotrebované pohonné hmoty týmito tromi spôsobmi:

• podľa cien platných v čase ich nákupu, prepočítané podľa spotreby uvedenej v osvedčení o evidencii alebo v technickom preukaze. Ak sa táto spotreba v osvedčení o evidencii alebo v technickom preukaze nezhoduje so skutočnou spotrebou pohonných látok alebo sa tam neuvádza, vychádza sa zo spotreby preukázanej dokladom vydaným osobou, ktorej bolo udelené oprávnenie autorizácie podľa osobitného predpisu, alebo doplňujúcimi údajmi výrobcu alebo predajcu preukazujúce inú spotrebu pohonných látok. Ak ide o nákladné automobily alebo pracovné mechanizmy, pri ktorých sa táto spotreba v osvedčení o evidencii alebo

v technickom preukaze nezhoduje so skutočnou spotrebou pohonných látok alebo sa tam neuvádza, určuje sa podľa preukázanej spotreby vrátane spotreby preukázanej vlastným vnútorným aktom riadenia, ktorý preukázateľným spôsobom určuje a odôvodňuje spôsob výpočtu spotreby pohonných látok

• na základe dokladov o nákupe pohonných látok najviac do výšky vykázanej z prístrojov satelitného systému sledovania prevádzky vozidiel

• vo forme paušálnych výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok za príslušné zdaňovacie obdobie primeraného počtu najazdených kilometrov podľa stavu tachometra na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia pre každé motorové vozidlo samostatne

Daňovník, fyzická osoba alebo právnická osoba, si môže sám určiť, ako bude uplatňovať preukázateľne vynaložené výdavky na spotrebované pohonné hmoty, t.j. vyberie si jeden z možných spôsobov zákona o dani z príjmov. Všetky tieto tri spôsoby platia pre motorové vozidlá zaradené v obchodnom majetku, teda nie pre súkromné vozidlá používané na podnikanie alebo pracovné cesty.

Pokiaľ si daňovník zvolí jeden z týchto spôsobov musí ho dodržať počas celého zdaňovacieho obdobia, teda počas celého roka.

SLEDUJTE TACHOMETER

Zákon o dani z príjmov definíciu pojmu primeraný počet najazdených kilometrov neobsahuje. Ak sa daňovník rozhodne uplatniť výdavky na spotrebované PHL vo forme paušálnych výdavkov je povinný vychádzať z počtu najazdených kilometrov za príslušný rok, ktoré sa zistia zo stavu tachometra na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia pre každé motorové vozidlo samostatne.

Celkový počet najazdených kilometrov (ktorý vyplýva zo stavu záznamu tachometra na začiatku a na konci zdaňovacieho obdobia) musí byť primeraný. Správca dane má možnosť preveriť správnosť takto vykazovanej spotreby pohonných hmôt daňovníka, napr. môže skúmať, či vozidlo najazdilo taký počet kilometrov, ktorý po prepočte zodpovedá nákupu pohonných hmôt, ktorý deklaroval daňovník, prípadne bude skúmať počet najazdených kilometrov primerane k podnikateľskej činnosti daňovníka v nadväznosti na spotrebu vykazovanú v minulých zdaňovacích obdobiach a pod.

Page 13: MP l 09/2013

13

VIAC ÁUT – VIAC SPÔSOBOV

Ak má daňovník viac motorových vozidiel, môže pri jednotlivých motorových vozidlách uplatňovať výdavky na spotrebované pohonné hmoty rôznym spôsobom (napr. u jedného vozidla uplatní výdavky na spotrebované pohonné hmoty prepočítavané podľa spotreby v osvedčení o evidencii alebo v technickom preukaze, pri ďalšom vozidle spotrebu pohonných hmôt paušálnym spôsobom, pri ďalšom, ak je vybavené satelitným systémom sledovania prevádzky vozidla, do výšky vykázanej z prístrojov satelitného systému).

Pri spôsobe preukazovania spotreby pohonných hmôt vo forme paušálnych výdavkov nie je potrebné viesť knihu jázd.

AKÚ SUMU SI MÔŽETE ODPOČÍTAŤ

Všetky doteraz vyššie uvedené skutočnosti sa týkali uplatňovania

paušálnych výdavkov na pohonné hmoty z hľadiska zákona o dani z príjmov. Čo však hovorí zákon o dani z pridanej hodnoty v prípade, ak takýto spôsob použije platiteľ dane z pridanej hodnoty?

Podľa § 49 ods.5 novelizovaného znenia zákona o DPH platného od 1.1.2010, ak platiteľ dane uplatňuje výdavky (náklady) na spotrebované pohonné hmoty vo forme paušálnych výdavkov a nemôže preukázať rozsah použitia pohonných hmôt na účely svojho podnikania a na iný účel ako na podnikanie, môže odpočítať daň z pridanej hodnoty z kúpy pohonných hmôt do výšky paušálnych výdavkov podľa osobitných predpisov.

To znamená, ak platiteľ dane nevie preukázať rozsah použitia pohonných hmôt na účely svojho podnikania a na iný účel, môže odpočítať daň z pridanej hodnoty z kúpy pohonných hmôt len do výšky paušálnych

výdavkov, ktoré si uplatňuje podľa zákona o dani z príjmov.

Ak však platiteľ dane vie preukázať rozsah použitia pohonných hmôt na účely podnikania napr. evidenciou jázd alebo inou evidenciou o vykonaných cestách, môže si uplatniť odpočítanie dane z pridanej hodnoty v plnom rozsahu pri splnení ďalších podmienok uvedených v § 49 až § 51 zákona o DPH, pričom jednou z podmienok je, že platiteľ musí mať doklad o nákupe pohonných hmôt a to v obidvoch prípadoch.

PORADŇA

Page 14: MP l 09/2013

14

MIKROPÔŽIČKA

Podnikateľ, ktorý:

je registrovaný a sídliaci na Slovensku (FO, PO) spĺňa definíciu mikro a malého podniku (zamestnáva menej ako 10 zamestnancov s ročným obratom a / alebo celkovou ročnou súvahou nepresahujúcou 2 000 000 eur alebo ide o malý podnik, ktorý zamestnáva menej ako 50 osôb s ročným obratom a / alebo celkovou ročnou súvahou nepresahujúcou 10 000 000 eur) preukázal bezúhonnosť doložením výpisu z registra trestov

KTO MÔŽE ŽIADAŤO MIKROPÔŽIČKU

www.nadsme.sk/mikropozicky

Fond fondov

Ing. Richard NovákTrnavská cesta 100821 01 Bratislava02 / 3810 24400917 519 013

[email protected]

Hlavným cieľom mikropôžičkového programu je sprístupniť finančné prostriedky podnikateľom formou úveru za zvýhodnených podmienok.

RPICDunajská

StredaIng. Juraj FeketeKukučínova 459/18

929 01 Dunajská Streda031 / 55035010907 818 838

[email protected]

KDE ŽIADAŤO MIKROPÔŽIČKU

Page 15: MP l 09/2013

15

1 ÚVODNÝ POHOVOR

4 ROZHODOVANIE O POSKYTNUTÍ ÚVERU

2 PREDLOŽENIE ŽIADOSTI O ÚVER

3 POSUDZOVANIE ŽIADOSTI O ÚVER

minimálnavýška úveru 6 mesiacov 4 roky

maximálnavýška úveru

2 500 eur 50 000 eur

ZA AKÝ ÚROK BUDEM PÔŽIČKU SPLÁCAŤ

ÚČELÚVERU

AKO SA DOSTANEM K ÚVERU

VÝŠKA ÚVERU AKO DLHO BUDEM SPLÁCAŤ ÚVER

Zároveň sa poskytuje možnosť odkladu splátok istiny maximálne o 6 mesiacov.

Úroková sadzba je poskytovaná na úrovni referenčnej sadzby.

Výška referenčnej sadzby sa stanovuje ako súčet základnej sadzby a marže.

základná sadzba - je určená pre jednotlivé členské štáty Európskou Komisiou, ktorá ju uverejňuje na svojej webovej stránke marža - je závislá od ratingu príslušného záujemcu a od úrovne ponúknutého zabezpečenia

Výsledná úroková sadzba je od 1,26 % do 9,16 %.Úroková sadzba je platná od 1. 3. 2013

Záujemca získa základné informácie o možnostiach poskytnutia úveru u spolupracujúcej inštitúcie.

Vyplní sa predpísaný formulár žiadosti o úver, ku ktorému sa doložia potrebné prílohy (napr. výpis zo živnostenského alebo obchodného registra, výpis z registra trestov, podnikateľský plán, atď.).

Riadne predložená žiadosť je následne posudzovaná spolupracujúcou inštitúciou a mikropôžičkovým výborom. Posudzuje sa predovšetkým reálnosť predpokladov podnikateľského plánu, ekonomická efektívnosť projektu, návratnosti úveru ako aj navrhované zabezpečenie úveru.

Na základe podpísanej zmluvy o úver budú žiadateľovi poukázané finančné prostriedky na jeho bankový účet.

NARMSP prehodnotí úverovú históriu žiadateľa, reálnosť jeho podnikateľského plánu ako aj splnenie požadovanej miery zabezpečenia úveru. Na základe kladného posúdenia NARMSP vydá záverečné rozhodnutie o poskytnutí úveru.

Poskytnutý úver môže podnikateľ použiť na:

nákup hnuteľného a nehnuteľného investičného majetku potrebného na podnikanie rekonštrukciu a opravu prevádzkových priestorov a technológií nákup zásob materiálu, surovín, tovaru úhradu nákladov na nákup vstupov na zabezpečenie technologických procesov vo výrobe alebo v službách iné investičné projekty schválené vykonávateľom

5 POSKYTNUTIE FINANČNÝCH PROSTRIEDKOV

SCHVÁLENÉ

1,26ÚROK

www.nadsme.sk/mikropozicky

Page 16: MP l 09/2013

16

ÚSPEŠNÉ PRÍBEHY

KLUBU KVAPKAPOMOHLA MIKROPÔŽIČKA

POSTAVIŤ BAZÉNY

Aj n

ašej firme pomohla

MIKROPÔŽIČKA

www.nadsme.sk

Aj mne pomohla

MIKROPÔŽIČKA

www.nadsme.sk

Page 17: MP l 09/2013

17

Malí a strední podnikatelia často narážajú v komerčných bankách na ťažko prístupné úverové zdroje na financovanie podnikateľských zámerov. Mikropôžičkový program je oproti podmienkam v banke nastavený tak, aby sa k nemu dostalo čo najviac podnikateľov. Prostredníctvom takejto podpory sa zvyšuje miera prežitia malých podnikov a vytvárajú sa podmienky na udržanie zamestnanosti ako aj tvorby nových pracovných miest v regiónoch Slovenska.

Úver čerpal aj podnikateľ z Trnavy, ktorý je spolumajiteľom Klubu Kvapka. Spoločnosť začínala pred 8 rokmi ako priekopník plávania dojčiat a batoliat v Trnave. Dnes je Klub Kvapka so svojimi dvoma prevádzkami na Kopánke lídrom v detskom plávaní na Slovensku a rozširuje svoju činnosť na pohybové aktivity detí a AquaPrenatal.

Pre tieto činnosti spĺňa požiadavky normy ISO 9001:2008. Z iniciatívy Klubu Kvapka vznikla Asociácia priateľov pohybových činností detí

vo vodnom prostredí - Vodné deti.

Úver spoločnosť potrebovala na financovanie výstavby

bazénov. “V čase našich začiatkov podnikania

sme potrebovali úver, aby sme mohli postaviť bazény pre detské plávanie. Bankový úver by sme v tom čase z komerčnej banky nedostali.

Mikropôžicku od Národnej agentúry

pre rozvoj malého a stredného podnikania

sme čerpali dva krát. Vďaka tomu sme mohli

otvoriť obe prevádzky podľa plánu a vzhľadom k priateľským

podmienkam úveru ho aj včas splatiť,“ hovorí spolumajiteľ Klubu Kvapka, Ing. Peter Krajčovič.

Page 18: MP l 09/2013

18

MENTORINAĎALEJ POMÁHAJÚZAČÍNAJÚCIM PODNIKATEĽKÁM

Úspešný projekt Guardian Angels for Female Entrepreneurs sa stretol s veľkým záujmom a pozitívnou odozvou. Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania pripravila jeho voľné pokračovanie. Svojho mentora si začínajúca podnikateľka ešte stále môže nájsť.

KONTAKTY NA AKTÍVNYCH MENTOROV

NARMSP poskytuje platformu na zverejňovanie profilov aktívnych mentorov/mentoriek. Doplnený emailový kontakt v profile je pre začínajúcu podnikateľku signálom, že mentorka/mentor pokračujú v mentorovaní. Prostredníctvom neho sa môžu skontaktovať a zvoliť si formu mentoringu (osobné stretnutie, email, Skype, telefonické stretnutia), frekvenciu, dĺžku a obsah stretnutí.

HĽADAJÚ SA MENTORI Rady mentoriek/mentorov môže záujemca rozšíriť vyplnením online formulár s názvom Chcem pôsobiť ako mentor/ka. Prispeje tak k podpore podnikania žien na Slovensku. Noví mentori musia spĺňať vopred stanovené kritéria a prejsť cez evaluačný proces, ktorý zastreší NARMSP.

O PROJEKTE

Pilotným mentoringovým projektom Guardian Angels for Female Entrepreneurs vznikla sieť mentoriek a mentorov na Slovensku s cieľom pomôcť začínajúcim podnikateľkám prekonávať situácie a problémy spojené so začiatkom podnikania. Do projektu sa doteraz aktívne zapojilo 24 mentorov a mentoriek z radov úspešných podnikateliek a podnikateľov Slovenska, ktorí chcú byť nápomocní pri hľadaní a nachádzaní vlastnej cesty začínajúcej podnikateľky.

* Od 1. augusta 2013 sú všetky aktivity vykonávané výlučne na báze dobrovoľnosti. Zo strany NARMSP nevyplývajú voči mentorom/mentorkám a začínajúcim podnikateľkám žiadne osobitné povinnosti. NARMSP taktiež nezodpovedá za sprostredkovanie kontaktu medzi mentormi/mentorkami a začínajúcimi podnikateľkami, a ani za priebeh a formu mentoringových stretnutí. Všetky aktivity zo strany mentorov/mentoriek, ako aj potenciálnych mentorovaných podnikateliek, vrátane plánovaných a zrealizovaných mentoringových stretnutí sú v plnej miere na zodpovednosti mentorov/mentoriek a mentorovaných podnikateliek.

PROJEKTY

for Female EntrepreneursGuardian

www.ambasadorka.sk

Page 19: MP l 09/2013

19

PROJEKT GUARDIAN ANGELS FOR FEMALE ENTREPRENEURS ZÍSKAL NOMINÁCIU EEPAProjekt Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, Guardian Angels for Female Entrepreneurs, získal nomináciu v kategórii Podpora podnikateľského ducha v súťaži Európska cena za podporu podnikania (European Enterprise Promotion Awards, EEPA). To, či získa aj ocenenie, bude známe na slávnostnom vyhlásení výsledkov počas konferencie o malých a stredných podnikoch 25. – 26. novembra 2013 vo Vilniuse, Litva.

Do súťaže sa zapojilo vyše 100 projektov, ktoré boli vybrané z národných súťaží so šancou postúpiť a konkurovať na európskej úrovni. Tri projekty vzbudili pozornosť poroty, medzi nimi aj Guardian Angels:

1. Mládežnícke podnikanie, Poľsko

V Poľsku bol projekt iniciatívou Magistrátu mesta Vroclavi. Išlo o vývoj hry s názvom „Rozprávka o Jankovi, podnikateľ a jeho hlúpi bratia.“ Ide o prvý vzdelávací nástroj v Poľsku vo forme divadelného predstavenia, ktorý ukazuje podnikanie žiakom základných škôl. Predstavenie si má možnosť pozrieť online 60 000 žiakov z 720 škôl po celej krajine.

2. Ženské podnikanie, Slovenská republika

Skutočnosť, že ženy tvoria iba 34,4 % samostatne zárobkovo činných v Európe naznačuje, že potrebujú viac povzbudenia, aby sa stali podnikateľmi. V slovenskom projekte Guardian Angels for Female Entrepreneurs mentori, ako strážni anjeli, vedú prvé kroky začínajúcim podnikateľkám a pomáhajú im pri riešení počiatočných problémov pri podnikaní. V projekte pomáhalo 33 podnikateľkám 14 mentorov.

3. Zelené trhy a účinnosť zdrojov, Cyprus

Zo 40 miliárd ton odpadu ročne sa v Európskej únii recykluje len asi 40 %. Na Cypre začala spoločnosť Green Dot v roku 2007 so zberom recyklačného odpadu v domácnostiach a odvtedy toto číslo vzrástlo na 85 %. Cyperčania pozitívne zareagovali na projekt a celková miera recyklácie sa od roku 2006 zdvojnásobila. Organizácia vytvorila viac než 200 nových zelených pracovných miest a umožnila miestnym recyklačným spoločnostiam rast.Vyhlasovateľom súťaže je Európska komisia a národným koordinátorom na území SR je NARMSP. Súťaž Európska cena za podporu podnikania je vyjadrením uznania a odmenou za iniciatívy, politiky či projekty, ktoré podporujú podnikateľské aktivity na regionálnej úrovni.

VIACINFORMÁCIÍ

Page 20: MP l 09/2013

20

NARMSPPREDSEDÁ PRACOVNEJSKUPINE PRE SBAV auguste tohto roku iniciovala NARMSP vznik Pracovnej skupiny pre problematiku SBA (Small Business Act) pod patronátom Ministerstva hospodárstva SR. V nadväznosti na jednotlivé princípy SBA je pôsobnosť pracovnej skupiny zameraná na prípravu a zavádzanie zásadných opatrení a politík v oblasti podpory malých a stredných podnikov (MSP), prerokúvanie úloh a odporúčaní EÚ a prípravu opatrení podporujúcich rozvoj MSP s cieľom zabezpečiť udržateľný rast MSP a zvýšiť regionálnu zamestnanosť. NARMSP sa týmto spôsobom bude podieľať na úprave podmienok pre MSP, podpore hospodárstva a riešení najväčších problémov, ktorým musia malí podnikatelia čeliť. Či už ide o administratívne zaťaženie, častú zmenu legislatívnych podmienok, dostupnosť kapitálu, rovnakú šancu vo verejných tendroch, bariéry pri zavádzaní inovácií a pod.

Pracovnú skupinu vedie generálny riaditeľ NARMSP, Ing. Branislav Šafárik, ktorý je súčasne Vyslancom pre MSP a zastupuje Slovenskú republiku v celoeurópskej sieti, ktorú zriadila Európska komisia. Jeho primárnou úlohou je z toho titulu monitorovať a dohliadať na implementáciu SBA v SR.

Členmi Pracovnej skupiny sú zástupcovia NARMSP a deviatich ministerstiev, do ktorých pôsobnosti patria opatrenia realizované v rámci jednotlivých princípov SBA. Pracovná skupina pre problematiku SBA vznikla v súlade s pripravovanou Stratégiou rozvoja MSP v Slovenskej republike s dôrazom na zvýšenie regionálnej zamestnanosti, prostredníctvom ktorej chce NARMSP vytvoriť Centrum pre implementáciu SBA na Slovensku.

1. Vytvoriť prostredie, v ktorom môžu podnikatelia a rodinné podniky rásť a byť odmeňovaní za svoje podnikateľské úsilie.

2. Zabezpečiť, aby čestní podnikatelia, ktorí zbankrotovali, mohli rýchlo dostať druhú šancu. 3. Vytvárať pravidlá podľa zásady „najskôr myslieť v malom“.4. Zariadiť, aby orgány verejnej správy reagovali na potreby MSP.

5. Prispôsobiť nástroje verejnej politiky potrebám MSP: uľahčiť MSP účasť na verejnom obstarávaní a lepšie využiť prostriedky štátnej pomoci pre MSP.

6. Uľahčiť MSP prístup k financiám a vytvoriť právne a podnikateľské prostredie, ktoré bude podporovať včasné úhrady obchodných transakcií.

7. Nabádať MSP na lepšie využívanie príležitostí, ktoré ponúka jednotný trh. 8. Podporovať zvyšovanie zručností v MSP a všetky formy inovácií.9. Umožniť MSP premieňať environmentálne výzvy na príležitosti. 10. Povzbudzovať a podporovať MSP tak, aby mohli ťažiť z rastúcich trhov.

Small Business Act for Europe, resp. Zákon o malých a stredných podnikoch je vlajkovou iniciatívou politiky EÚ na podporu malých a stredných podnikov. Implementácia SBA predstavuje pre Európsku úniu a jej jednotlivé členské štáty kľúčovú výzvu v rámci podpory malého a stredného podnikania a vytvárania vhodného podnikateľského prostredia aj pre tie najmenšie podniky, keďže typickými podnikmi v EÚ sú mikropodniky, tvoriace až 91,8 % zo všetkých malých a stredných podnikov. SBA v sebe zahŕňa všetky doterajšie parciálne kroky a iniciatívy EÚ, čím vytvára priestor pre reflektovanie relatívne rozsiahlej škály potrieb MSP. Zákon o malých a stredných podnikoch tvorí súbor 10 princípov. Vo všeobecnosti predstavuje východisko pre realizáciu politík, ktoré sú nevyhnutné na vytvorenie rovnakých podmienok pre všetky malé a stredné podniky v EÚ. Zároveň zahŕňa aj nástroje pre zlepšenie administratívneho a regulačného prostredia, ktoré MSP umožnia využiť svoj potenciál na vytváranie pracovných príležitostí a zabezpečenie rastu.

Základné princípy Zákona o malých a stredných podnikoch

Page 21: MP l 09/2013

21

AK KÚPITE AUTOV INOM ŠTÁTE EÚ,MUSÍTE TO OZNÁMIŤ DAŇOVÉMU

Podľa § 70 ods. 6 a 7 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, sa od 1.10.2012 ustanovila pre platiteľov dane povinnosť viesť a doručiť záznamy o každom pozemnom motorovom vozidle kúpenom v inom členskom štáte EÚ, ktoré je alebo bolo vedené v evidencii vozidiel v inom členskom štáte, od zdaniteľnej osoby identifikovanej pre DPH v inom členskom štáte na účely jeho ďalšieho predaja, ak pozemné motorové vozidlo je odoslané alebo prepravené do tuzemska.

Uvedená povinnosť sa týka pozemných motorových vozidiel uvedených v § 11 ods. 11 písm. a) zákona o DPH (nových aj ojazdených motorových vozidiel) a vzťahuje sa nielen na platiteľov dane, ktorí prevádzkujú autobazár, ale aj na platiteľov dane, ktorí príležitostne kúpia pozemné motorové vozidlo v inom členskom štáte od zdaniteľnej osoby identifikovanej pre daň v inom členskom štáte s cieľom jeho ďalšieho predaja.

Záznamy o každom kúpenom pozemnom motorovom vozidle musia obsahovať:

a) meno a priezvisko predávajúceho alebo názov predávajúceho a adresu jeho sídla, miesta podnikania, prevádzkarne, bydliska alebo miesta, kde sa obvykle zdržiava, a jeho identifikačné číslo pre daň pridelené v inom členskom štáte,

b) hodnotu tovaru (pozemného motorového vozidla),

c) identifikačné číslo vozidla VIN,

d) počet najazdených kilometrov,

e) dátum prvého uvedenia tovaru do prevádzky,

f) dátum vyhotovenia faktúry,

g) dátum nadobudnutia tovaru,

h) údaj, ktorý je povinný predávajúci uviesť vo faktúre podľa zákona platného v členskom štáte, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru začala, či tovar bol dodaný s oslobodením od dane alebo predávajúci uplatnil osobitnú úpravu uplatňovania dane pri predaji použitého tovaru.

Finančné riaditeľstvo SR vypracovalo odporúčaný vzor záznamov podľa § 70 ods. 6 zákona o DPH, ktorý nájdete TU.

Záznamy je potrebné doručiť daňovému úradu v lehote na podanie daňového priznania za každé zdaňovacie obdobie, v ktorom platiteľ kúpil vyššie uvedené pozemné motorové vozidlo. Ak platiteľ nedoručí záznamy daňovému úradu, doručí záznamy oneskorene alebo uvedie v záznamoch nepravdivé údaje, daňový úrad uloží platiteľovi pokutu do výšky 10 000 eur.

www.drsr.sk

DR SR

Page 22: MP l 09/2013

22

OZNAMOVACIE POVINNOSTI NOVOZALOŽENEJ SPOLOČNOSTI

Založením obchodnej spoločnosti povinnosti podnikateľa nekončia. Tu treba poznamenať, že aj novozaložená spoločnosť má určité oznamovacie povinnosti. Zároveň aj pri podstatných zmenách v spoločnosti, akými sú napríklad zmena štatutárneho orgánu, zmena sídla, predmetov podnikania, je často potrebné zmeny oznámiť príslušným úradom.

Po založení obchodnej spoločnosti je potrebné splniť viacero povinností. Základnými povinnosťami sú povinnosti voči daňovému úradu, zdravotnej poisťovni a sociálnej povinnosti. POVINNOSTI VOČI DAŇOVÉMU ÚRADU

Z hľadiska dane z príjmov je právnická osoba, ktorá na území SR získa povolenie alebo oprávnenie na podnikanie povinná požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu do 30 dní od získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie. Môže o to však požiadať už aj jednotné kontaktné miesto pri zakladaní spoločnosti. Na účely zákona o dani z príjmov sa za deň získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň, keď je fyzická osoba alebo právnická osoba podľa osobitných zákonov oprávnená začať podnikať na území Slovenskej republiky. V prípade novozaloženej obchodnej spoločnosti sa za deň získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň zápisu obchodnej spoločnosti do obchodného registra.

Čo sa týka povinnosti registrácie platiteľa DPH, tak tá vzniká až v prípade, ak zdaniteľná osoba dosiahla za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat 49 790 eur. Okrem tejto povinnej registrácie pre DPH, zdaniteľná osoba sa môže registrovať pre daň z pridanej hodnoty aj dobrovoľne, aj v prípade,

ak nedosiahla obrat podľa predchádzajúcej vety. Tu je potrebné upozorniť na možnosť uloženia povinnosti zložiť zábezpeku v sume 1 000 eur až 500 000 eur.

Taktiež po založení účtu je potrebné toto číslo účtu oznámiť daňovému úradu. Spravidla totiž dochádza k založeniu účtu až po založení obchodnej spoločnosti.

POVINNOSTI VOČI SOCIÁLNEJ POISŤOVNI

Ak sa obchodná spoločnosť po svojom vzniku stane zamestnávateľom, musí si splniť povinnosť a prihlásiť sa do registra zamestnávateľov vedeného príslušnou pobočkou sociálnej povinnosti. Túto povinnosť je potrebné splniť do 8 dní odo dňa, v ktorom začala spoločnosť zamestnávať aspoň jedného zamestnanca. Odhlásiť sa z tohto registra je zamestnávateľ povinný do 8 dní odo dňa, v ktorom nezamestnáva už žiadneho zamestnanca. Samozrejme je potrebné prihlásiť aj jednotlivých zamestnancov.

POVINNOSTI VOČI ZDRAVOTNEJ POISŤOVNI

Obchodná spoločnosť, ktorá sa po svojom vzniku stala zamestnávateľom, je povinná obdobne ako pri povinnosti voči sociálnej poisťovni, najneskôr v lehote ôsmych dní oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni vznik platiteľa poistného, pričom príslušnou zdravotnou poisťovňou je zdravotná poisťovňa zamestnanca, resp. zamestnancov obchodnej spoločnosti (teda môže byť zdravotných poisťovní aj viac).

OSTATNÉ POVINNOSTI

Ďalšie povinnosti súvisia so zmenami v obchodnej spoločnosti a oznamovaním týchto skutočností

PORADŇA

Page 23: MP l 09/2013

23

príslušným úradom. Ak dôjde k zmene údajov, ktoré sa povinne zapisujú do obchodného registra, obchodná spoločnosť má viacero oznamovacích povinností voči určitým orgánom štátu. Obchodná spoločnosť je medzi inými povinná oznámiť správcovi dane zmenu údajov zapisovaných do obchodného registra, a to názov, sídlo, identifikačné číslo (IČO), organizačné jednotky, štatutárny orgán a iné osoby, ktoré sú za obchodnú spoločnosť oprávnené konať. Okrem údajov zapisovaných do obchodného registra je potrebné oznamovať aj ďalšie skutočnosti, ktoré sa síce nezapisujú do obchodného registra, ale oznamujú sa správcovi dane. Medzi tieto patria medzi inými čísla účtov v bankových ústavoch, ktoré sú používané pre podnikanie. Lehota na oznámenie zmien je stanovená na 30 dní.

Ďalej je povinná obchodná spoločnosť oznámiť sociálnej poisťovni zmenu názvu a sídla obchodnej spoločnosti a dňa určeného na výplatu príjmov, ktoré sú vymeriavacím základom zamestnanca, a to do ôsmich dní od tejto zmeny. Smerom k zdravotným poisťovniam je platiteľ poistného, ktorý je zamestnávateľom alebo samostatne zárobkovo činnou osobou povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni zmenu svojho názvu, sídla, bydliska, identifikačného čísla (IČO), čísla bankového účtu a zmenu dňa, ktorý je určený na výplatu príjmov, a to v lehote do ôsmich dní od tejto zmeny.

Pri zmene údajov je potrebné tieto nahlásiť aj príslušnému živnostenskému úradu (obvodný úrad, odbor živnostenský). Tomuto je potrebné oznámiť všetky zmeny a doplnky týkajúce sa údajov a dokladov ustanovených na ohlásenie živnosti a predložiť o nich doklady do 15 dní od vzniku týchto zmien. Oznámenie nového predmetu podnikania nie je zmenou údajov uvedených v ohlásení, ale novým ohlásením. Na základe

oznámenia podľa predchádzajúceho odseku živnostenský úrad potvrdí podnikateľovi oznámenie zmien a doplnkov, alebo podľa okolností prípadu rozhodne o pozastavení prevádzkovania živnosti, alebo o zrušení živnostenského oprávnenia. Potvrdenie zmien vyznačí na osvedčení o živnostenskom oprávnení.

Mgr. Dávid Štefanka

PORADŇA

Page 24: MP l 09/2013

24

Súťaž Byrokratický nezmysel 2013 má desať horúcich kandidátov na víťaza. Minulý rok sa prostredníctvom nej podarilo zrušiť polovicu nominovaných administratívnych nonsensov. Zapojte sa do hlasovania a donúťte vládu k ďalším rušeniam.

Kedysi ste zápis novej firmy alebo prevod podielu vybavili elektronicky. Dnes si musíte ísť osobne vyžiadať súhlas na daňový úrad. Niektorých to zdrží aj niekoľko dní, ak musia cestovať do miesta trvalého bydliska. Súhlas správcu dane je jedným z nominovaných úradníckych nezmyslov, za ktoré môžete hlasovať.

1. Zavedenie nového tlačiva pre účely platenia Sociálnej a zdravotnej poisťovni

Obsahuje nové informácie, ktoré súvisia s novými zdaniteľnými plneniami. Zavedenie nových daňových povinností tak prináša aj nové administratívne zaťaženie.

2. Každoročné hlásenie bankám, či musí mať firma účtovnú závierku overenú audítorom

Do 15 dní po účtovnom období, za ktoré firma zostavuje závierku, musí nahlásiť všetkým bankám, v ktorých má účty, či má alebo nemá mať účtovnú závierku overenú audítorom.

3.Súhlas správcu dane s prevodom obchodného majetku

Vyžaduje sa nielen od nadobúdateľa, ale aj prevodcu. Povinnosť predlžuje čas potrebný na prevod a vytvára priamu administratívnu záťaž, ktorá v minulosti nebola.

4.Ročný výkaz o pracovných podmienkach a nákladoch na podnikovú sociálnu politiku 

Komplikovaný takmer 200 položkový dotazník zaťažujúci zamestnávateľov, ktorí reportujú štatistickému úradu, napr. či poskytli v rámci sociálnej politiky aj „nákup do tašky“ a podobné fakty.

5.Nesplniteľné termíny štatistov

Štatistický úrad od vybraných podnikateľov požaduje štvrťročne výkaz produkčných odvetví v malých podnikoch. Výkaz obsahuje účtovné údaje a termín predloženia je do 12. dňa po skončení štvrťroka, napriek tomu, že napr. zákon o DPH umožňuje vystaviť faktúru za predošlé obdobie do 15. dňa. Ročné štatistické výkazy požaduje úrad do 31. marca, kedy majú podnikatelia termín aj na podanie daňových priznaní.

6.Neustále prihlasovanie a odhlasovanie dohodárov v zdravotnej poisťovni

Firmy majú povinnosť prihlasovať a odhlasovať dohodárov len na tie dni, ktoré u zamestnávateľa reálne pracujú. Ide o neprimeranú záťaž. Podľa mnohých je zákon aj nejednoznačný.

POMÔŽTE RUŠIŤ OPATRENIA, KTORÉ BRZDIA PODNIKANIE

10 KANDIDÁTOV NA BYROKRATICKÝ NEZMYSEL 2013

Page 25: MP l 09/2013

25

7.Registrácia na colnom úrade

Drevári nemôžu kúpiť olej vo väčšej nádobe ako 210 litrov bez povolenia (v 1000-litrovej nádobe je o 40 % lacnejší). Pri žiadosti musí podnikateľ predložiť viacero vyhlásení, napríklad „tlačivo pre tlačivo“ – pre pobočku colného úradu od nadriadeného colného úradu.

8.Dodatočné daňové priznanie a neaktualizácia odvodov do Sociálnej poisťovne

Sociálka síce akceptuje dodatočné daňové priznanie, ale výšku odvodov upraví živnostníkovi až od 1. dňa v mesiaci po podaní dodatočného priznania (daniari i zdravotná poisťovňa vrátia preplatok a upravia preddavky aj spätne).

9.Duplicitné zasielanie vymeriavacích základov k nemocenskému Sociálnej poisťovni

Firmy musia mesačne zasielať Sociálke vymeriavací základ každého poistenca, no ak ten nastúpi

na PN, firma musí opäť predložiť sumár jeho vymeriavacích základov za 12 mesiacov.

10.Revízia elektrospotrebičov 

Kvôli bezpečnosti elektrozariadení musí každý majiteľ, resp. prevádzkovateľ elektrického zariadenia robiť ich periodické revízie. Napríklad IT firmy, ktoré majú programátorov na notebookoch (elektrické zariadenia), majú predpísanú kontrolu každých 6 a revíziu každých 24 mesiacov.

2. ročník súťaže Byrokratický nezmysel 2013 spoluorganizujú HN, Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, Združenie mladých podnikateľov Slovenska a Republiková únia zamestnávateľov.

100 000 eur pripravila Európska komisia pre víťazku ceny „Ženy inovátorky 2014“. Chce tak upriamiť pozornosť na podnikateľky, ktoré prinášajú na trh zaujímavé inovácie.

Na to, aby ste sa prihlásili musíte spĺňať nasledovné kritériá:

■ byť zakladateľkou alebo spoluzakladateľkou fungujúcej firmy

■ byť občiankou EÚ■ firma musí byť založená pred 1. januárom 2011■ získali ste alebo získavate dotácie z EÚ

Európska komisia sa týmto spôsobom snaží zvýšiť povedomie verejnosti o potrebe väčšieho množstva inovácií, ale aj žien podnikateliek. Prvou cenou je 100 000 eur, druhou 50 000 eur a treťou 25 000 eur.

AKO SA PRIHLÁSIŤ?

Súťažiace môžu predkladať svoje žiadosti elektronicky, a to vyplnením formulára, ktorý nájdete aj na stránke súťaže. Uzávierka prihlášok je 15. októbra 2013 o 17:00 h.

Pravidlá súťaže sú stanovené a zverejnené komisiou. Odmenené budú tri ženy, ktoré dosiahli vynikajúce inovácie a priviedli ich na trh.Viac info, vrátane videí víťaziek z roku 2011.

STAŇTE SA INOVÁTORKOU ROKU 2014

Page 26: MP l 09/2013

26

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je samostatný územný samosprávny a správny celok Slovenskej republiky. Pozostáva zo siedmich okresov: Trnava, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Skalica, Senica. TTSK hraničí s troma štátmi, čo vytvára priaznivé podmienky aj na rozvoj cezhraničnej spolupráce. TTSK je síce najmenším krajom Slovenska, ale patrí medzi najproduktívnejšie regióny v oblasti priemyslu a poľnohospodárstva. Navyše, ako jediný z našich krajov, získal ocenenie Podnikateľský región roka od Výboru regiónov EK. Tento titul mu bol udelený za rozvoj podnikania, školstva a vzdelávacích programov, ďalej za rozvoj (medzi) regionálnej politiky (klastre), ako aj za využitie štrukturálnych fondov EÚ a iných verejných prostriedkov a za podporovanie foriem partnerstiev medzi verejným a súkromným sektorom. Ambíciou celoeurópskej iniciatívy Podnikateľský región roka je nájsť a oceniť regióny EÚ s výnimočnou víziou a plánom na zlepšenie podnikateľského prostredia. Trnavský samosprávny kraj bol zaradený medzi 10 najatraktívnejších regiónov na podnikanie spomedzi ďalších 1034 európskych oblastí.

V záujme neustáleho zlepšovania a podpory podnikateľského prostredia nadviazali TTSK a Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) užšiu spoluprácu, ktorá sa bude týkať:• podpory medzinárodnej spolupráce firiem na trhu

EÚ, ako aj trhoch tretích krajín,• inovácií, transfer know-how a technológií,• podpory účasti firiem v národných

a medzinárodných programoch rozvojovej pomoci,• presadzovania podnikateľských ambícií v oblasti

exportu, vývozu kapitálu, vytvárania kooperačných väzieb a zakladania spoločných podnikov,

• zvyšovania povedomia o politikách a legislatíve EÚ.

Konkrétne pôjde o kooperáciu pri organizovaní podujatí a informačných seminárov, výmenu informácií, tvorbu a implementáciu spoločných projektov zameraných a rozvoj MSP a inovácií, tvorbu spoločných analýz s dôrazom na regionálne podnikateľské prostredie, vzájomnú spoluprácou pri príprave strategických a koncepčných materiálov týkajúcich sa formovania podnikateľského prostredia a propagáciu aktivít TTSK a NARMSP súvisiacich s malým a stredným podnikaním.

www.trnava-vuc.sk/sk

PARTNERSKÁ ORGANIZÁCIA NARMSP

Page 27: MP l 09/2013

27

NA PREVÁDZKOVÝCH NÁKLADOCHSA DÁ UŠETRIŤ AŽ 20 000 EUR

Slovenské firmy môžu ušetriť až 20 000 eur ročne tým, že sa začnú správať ekologicky. Dopomôcť im k tomu chce projekt EKOprofit Bratislava, ktorý poskytuje bezplatné individuálne konzultácie zamerané na zníženie prevádzkových nákladov.

Posledná skúsenosť projektu EKOprofit v meste Novi Sad, Srbsko, ukázala, že 10 spoločností dokázalo v priebehu 1 roku (2011-2012) ušetriť priemerne 21 000 eur vďaka poklesu:

• spotreby elektriny o 180.000 kWh,• spotreby tepelnej energie o 440.000 KWh,• spotreby vody o viac ako 10.000 m³,• tvorby zmiešaného odpadu o 50 ton,• tvorby emisií CO2 o približne 600 ton.

Takúto možnosť majú v týchto dňoch aj firmy z Trnavského a Bratislavského kraja vďaka EÚ fondom. Registráciou na stránke www.ekoprofitbratislava.eu sa môžu zapojiť do projektu a spolu s odborníkmi na túto oblasť hľadať úsporné riešenia pre svoj typ podnikania. Cez projekt dostanú bezplatné individuálne konzultácie, zamerané na zhodnotenie využitia

energií (elektrickej, tepelnej), surovín, tvorbu odpadov, logistiku a organizáciu procesov. Výsledkom budú reálne ušetrené operatívne náklady a pozitívny prístup k životnému prostrediu.

„Z dlhoročných skúseností s týmto projektom vieme, že stredne veľká spoločnosť môže priemerne ušetriť približne 20 000 eur ročne. K značným úsporám však dochádza aj v malých firmách, pričom nie je podstatné, či sa spoločnosť zaoberá výrobou, obchodom, či poskytovaním služieb,“ hovorí senior konzultant Peter Rakovský z firmy Denkstatt a dodáva: „Projekt EKOprofit hľadá riešenia individuálne „šité na mieru“ pre každý typ podnikania.“

Projekt EKOprofit Bratislava ponúka pomoc malým a stredným podnikov z Bratislavského a Trnavského kraja bezplatne - vďaka podpore z Programu Cezhraničnej spolupráce Slovensko-Rakúsko 2007-2013.

www.ekoprofitbratislava.eu

Page 28: MP l 09/2013

28

KOOPERAČNÉ PODUJATIEKONTAKT – KONTRAKT 2013

Na podujatí môžete získať nové kontakty a prostredníctvom bilaterálnych stretnutí objaviť nových obchodných partnerov, klientov, dodávateľov. Momentálne je už zaregistrovaných 243 účastníkov z Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Litvy, Poľska, Ruskej federácie či Anglicka.

Účasťou na Kontakt-Kontrakt si zaručíte prezentáciu v online i tlačenom katalógu, voľný vstup na veľtrh a zľavu na poplatku v rámci pripravovaných seminárov a workshopov.

Registračný poplatok vystavovateľ 20 eur + DPH; návštevník 40 eur + DPH

KontaktOľga NemethováNARMSP02/502 44 [email protected]

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania v spolupráci s partnermi siete Enterprise Europe Network Brno si Vás dovoľujú pozvať na

počas 55. Medzinárodného strojárskeho veľtrhu – MSV 2013 8. - 9. október 2013, BVV, Veletrhy Brno, Česká republika

Online registráciaINFO

Page 29: MP l 09/2013

29

KOOPERAČNÉ PODUJATIE POLAGRA FOOD FAIR 2013

NARMSP vás v spolupráci s poľským partnerom Enterprise Europe Network - Poľskou agentúrou pre rozvoj podnikania – pozýva na kooperačné podujatie POLAGRA FOOD Fair 2013. Môžete si na ňom hľadať nových obchodných a technologických partnerov, vymieňať skúsenosti a posilňovať obchodné vzťahy.

Polagra FOOD je potravinársky veľtrh, ktorý je jedným z najväčších veľtrhov pre potravinársky sektor v strednej a východnej Európe (vystavovatelia z Poľska a 30 ďalších krajín, 45 000 odborných návštevníkov každý rok).

Kedy: 24.- 25. september 2013Kde: Poznan International Fair Sektorové zameranie ■ potraviny a nápoje■ technológie na spracovanie potravín■ balenie potravín■ zariadenia na uskladnenie potravín■ logistika Viac informácii o podujatí.

Kontakt:

Oľga Némethová, NARMSP02/501 44 [email protected]

REGISTRÁCIA

Page 30: MP l 09/2013

30

KOOPERAČNÉ PODUJATIE

B2B WOMEN ENTREPRENEURS IN PROGRESS

Pre ženy podnikajúce v poľnohospodárstve, potravinárstve, IKT, textile, vzdelávaní a poradenstve, ponúkame príležitosť na networking s európskymi podnikateľkami. Kooperačné podujatie sa bude konať 27. septembra v srbskom meste Niš a registrácia je otvorená aj pre mužov - podnikateľov.Podujatie ponúka priestor na:■ výmenu kontaktov a skúseností■ medzinárodnú spoluprácu■ spojenie podnikateliek od severu až po juh

Európy 

Dôležité dátumy■ registrácia online do 17. septembra 2013■ výber partnerov online: 17.-24. septembra 2013■ bilaterálne stretnutia: 27. septembra 2013, od

9.00h v Hoteli Tami Residence, Niš

  

Kooperačné podujatie je sprievodnou akciou medzinárodnej konferencie zameranej na podporu podnikania žien, ktorú organizuje Združenie podnikanie žien v Srbsku. „Women entrepreneurs of new age: New Opportunities for Regional Economic Revival“,

26. - 27. septembra 2013, Niš, Srbsko Na konferencii sa bude diskutovať aj o podpore podnikania žien v regiónoch zo strany štátu.  

Kontaktná osoba z NARMSP:Oľga Némethová02/502 44 [email protected]

PROGRAM PROGRAMREGISTRÁCIA REGISTRÁCIA

Page 31: MP l 09/2013

31

KOOPERAČNÉ PODUJATIE ÖKOINDUSTRIA

V spolupráci s partnerom siete EEN – Hungarian Investment and Trade Agency vás pozývame 27. septembra do Maďarska (Budapešť, SYMA Sport and Event Centre) na kooperačné podujatie ÖKOINDUSTRIA.

Podujatie je zamerané na obnoviteľné zdroje energie, energetickú účinnosť, úpravu vody, pôdy, druhotné suroviny a výrobu z odpadu. 

Sektorové zameranieobnoviteľné zdroje energieenergetická účinnosťekologické budovyochrana klímy, prevenciaodpady, druhotné suroviny a výroba z odpaduúprava vody, pôdybiotechnológie

KontaktSára [email protected]/en

Page 32: MP l 09/2013

32

Americká obchodná komora na Slovensku v spolupráci s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania pripravila prieskum, ktorý je zameraný za zisťovanie potrieb malých a stredných podnikateľov. V rámci prieskumu zameriava špeciálnu pozornosť sa skutočné problémy, ktoré trápia malé podniky na Slovensku. Cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie pre všetkých - či už sú to miestne spoločnosti, zahraniční investori, veľké alebo malé podniky.

Vzhľadom na to, že zlepšovanie podnikateľského prostredia pre MSP je neustály proces, chce opätovne zmonitorovať situáciu na trhu. Informácie z tohto prieskumu poskytnú ucelený pohľad na momentálny stav MSP podnikateľského prostredia a budú slúžiť ako podklad pre ďalší dialóg so Slovenskou Vládou.

VÁŠ NÁZOR JE DÔLEŽITÝ!

A preto sa obraciame na Vás. Vytvorili sme online formulár „Za lepšie podnikateľské prostredie na Slovensku, prostredníctvom ktorého Vás chceme požiadať o návrhy, čo by sa v tomto smere malo urobiť, zmeniť alebo zlepšiť. Prieskum bude otvorený do 1. októbra 2013. Jeho výsledky budú prezentované členom AmCham-u ako aj Slovenskej Vláde na plánovanej MSP Konferencii v decembri tohto roku.

Ako poďakovanie za Vašu ochotu podeliť sa o Vaše názory ponúkame možnosť vyhrať dva lístky na Gala večer organizovaný Americkou obchodnou komorou pri príležitosti Dňa vďakyvzdania alebo jednostranové interview o Vašej firme, ktoré bude

uverejnené v časopise Connection, ktorý vydáva komora (výherca bude vybraný náhodne zo zoznamu všetkých prijatých odpovedí).

PRE VŠETKY MALÉ A STREDNÉ PODNIKY

Táto iniciatíva je zameraná špeciálne na všetky MSP: súkromní podnikatelia, mikro, malé a stredné podniky s počtom zamestnancov do 250.

Ak ste väčší podnik, ale máte partnerov, ktorí sa riadia do kategórie MSP a mohli by nám poskytnúť podnetné názory a návrhy, budeme Vám vďační, ak im link na prieskum prepošlete. Každý názor je vítaný! Samozrejme, že o výsledkoch prieskumu a nasledujúcich krokoch vás budeme informovať.

www.amcham.sk

Page 33: MP l 09/2013

33

MARKETING DAYT H E B E S T P R A C T I C E S O F M A R K E T I N G

4. ročník

18. september 2013

... bližšie k úspechu

Marketing Day je biznis klub zameraný na good practices a  diskusiu manažérov z  oblasti riadenia, marketingu a obchodu.

Podporuje výmenu skúseností všetkých, ktorí sa potrebujú orientovať v problematike trhu, a  pre ktorých je orientácia v  marketingu nevyhnutnou požiadavkou efektívneho riadenia a zvyšovania konkurencieschopnosti firiem.

Vytvára priestor na získavanie nových kontaktov a  informácií, rozvoj manažérov a  špe-cialistov. Na klube sa  stretávajú aj absolventi certifikovaných kurzov Marketing CIMA, ktorí  prezentujú svoje projekty úspešne realizované v praxi.

Komu je určený manažérom, ktorí ovplyvňujú efektívnosť a konkurencieschopnosť firiem, špecialistom z oblasti marketingu, obchodu, predaja, manažérom malých a stredných firiem, absolventom certifikovaných kurzov Marketing CIMA, a Sales CIMA konzultantom, poradcom, lektorom z oblasti riadenia, marketingu a obchodu.

Program13:30 – 16:00 Biznis klub l. – Sociálne siete a reklamné systémy na podporu biznisu

Nákupné rozhodovanie spotrebiteľa v digitálnej dobe Július Filo, Technology Sector Leader CZ&SK, Gfk Slovakia, s.r.o.

Marketing vs. Distribúcia v reklamných systémoch Google Dušan Vavrek, Industry Manager, Google Slovakia, s.r.o.

Čo je možné zistiť ( a čo zisťujeme) o partneroch na sociálnych sieťach Vojtěch Bednář, odborný konzultant, portál Firemní Sociolog, ČR

Ako Tesco využíva sociálne siete v komunikácii s konečným zákazníkom Michal Dyttert, hovorca, TESCO STORES SR, a.s.

Zmeny postojov zákazníkov za posledných 5 rokov Filip Brodan, Managing Director, ColourMind, ČR

16.00 – 18.00 Biznis klub ll. – Bowlingový turnaj

[email protected] , tel./fax 02/ 682 86 574, infolinka 0907 133 500viac informácií www.intenziva.sk

Page 34: MP l 09/2013

34

... bližšie k úspechu

MARKETING DAYT H E B E S T P R A C T I C E S O F M A R K E T I N G

4. ročník

18. september 2013

Hlavný partner Odborný partner

Špeciálny partner

Reklamný partner

Mediálny partner

Miesto a čas konaniaBowlingové národné centrum, Turbínová 1, Bratislava, čas 13.30 – 18.00 hod.Vložné 50/30 € + DPH (zľava špecifikovaná v prihláške)

[email protected] , tel./fax 02/ 682 86 574, infolinka 0907 133 500

viac informácií www.intenziva.sk

E GOODWILL

Page 35: MP l 09/2013

35 AUGUST 2013