Top Banner
ДОБРОДОШЛИ У ГРАД САВЕ ШУМАНОВИЋА ШИД
8

Moj grad - Sid

Apr 15, 2017

Download

Education

jelenavukelic
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Moj grad - Sid

ДОБРОДОШЛИ У ГРАД САВЕ ШУМАНОВИЋА

ШИД

Page 2: Moj grad - Sid

Историја Није познато када је Шид

формиран као насеље, постоје само разне претпоставке. Почетком 18. века Шид је био једно од највећих насеља између Винковаца, Вуковара и Сремске Митровице. За процене о величини и значају Шида постоје писмени подаци. Најранији помен из тога времена је податак да је у Шиду умро Лука Наталис 1702. године, викар апостолског посланства.

Page 3: Moj grad - Sid

Географија Надморска висина је 104 m. То је седиште

најзападније општине Срема, а налази се између реке Дунав и обронака Фрушке горе на северу и реке Саве на југу. Област на којој је изграђен Шид је воћарско виноградарски крај, са великим винским подрумом. У склопу пољопривреде развијена је и прехрамбена индустрија, посебно прерада жита, савремена индустријска кланица (која је затворена као и већина великих предузећа после демократских промена 2000'те) и фабрика за производњу јестивог уља, као и текстилна индустрија и трикотажа (такође затворена после демократских промена 2000'те). У граду се налази спомен кућа и галерија познатог сликара Саве Шумановића.

Page 4: Moj grad - Sid

Људи Ово насеље је

углавном насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пораст у броју становника.

Page 5: Moj grad - Sid

Обичаји На дан Лазареве суботе се у православним храмовима у

поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови ластари, тек улистали. Пошто се врба освети, свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима. Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе.

Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата а венчићи на главу. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила.

Са овим празником почињу велики Васкршњи празници.

Page 6: Moj grad - Sid

ВолимЦрква Светог Николаја

Page 7: Moj grad - Sid

Не волимБацање смећа поред потока,Загађенаоколина

Page 8: Moj grad - Sid

И још У граду налази се

такозвани Руски двор, бивши летњиковац гркокатоличких епископа из 18. века.