Top Banner
kuriren FOTO: Frederic Täckström Byföreningens tidskrift nr 3 2010
44

Möllekuriren 2010 nummer 3

Apr 05, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Möllekuriren 2010 nummer 3

kurirenFO

TO: F

rede

ric T

äcks

tröm

Byföreningens tidskrift • nr 3 2010

Page 2: Möllekuriren 2010 nummer 3

BYFÖRENINGENS PROGRAMOktober

25/10 kl. 18.00 Vinprovning i Stationshuset.Anmälan: Christina Twengström 0708-13 14 61

November22/11 kl 18.00 Vinprovning i StationshusetAnmälan: se ovan

December6/12 kl 18.00 Vinprovning i StationshusetAnmälan: se ovan

STYRELSENChatarina Lindgren, ordförande Christina Twengström, v. ordförandeKlas Jörgensen, kassörChristina Carlsson, sekreterareKarin Eriksson, ledamotÅke Järnblad, ledamotKlas Andersson, ersättareIngemar Bengtsson, ersättareMats Eriksson, ersättare.

BYFÖRENINGENS KALENDER 2011I Byföreningen planeras för en Möllekalender 2011 med bildbidrag från medlemmarna. Har du bilder av natur, händelser och människor tagna i Mölle/Kullaberg som du vill dela med andra, sänd in ditt bildbidrag till Byföreningen. Berätta var och eventuellt i vilket sammanhang bilden är tagen samt namn och telefon där du kan nås. Ditt bidrag önskar vi senast 15 oktober som e-post till [email protected] eller som CD till Mölle Byförening, Mölle Hamnallé 2, 260 42 Mölle.

FOTO

: Fre

deric

Täc

kstr

ömTELEFON

till Mölle Byförening 0708-34 75 29 dit man ringer för att hyra lokaler eller för att

komma i kontakt med styrelsen.

UNGDOMSREDAKTÖRER SÖKES TILL MÖLLEKURIRENRedaktionen för Möllekuriren består idag av Möl-leboende och arbetspendlare i olika åldrar – men vi saknar ungdomar som skribenter. Detta vill vi nu råda bot på. Möllekurirens redaktion önskar därför ungdomsredaktörer som kan skriva om det som ungdomar vill läsa och rapportera om. Sänd din intresseanmälan och dina kontaktuppgifter som SMS till Christina Carlsson – 0706-32 12 90.

Ansvarig utgivare: Chatarina Lindgren • Redaktion: Byföreningens styrelse • E-post: [email protected]

Hemsida: www.molle.se • Adress: Mölle Byförening, Mölle Hamnallé 2, 260 42 Mölle • Telefon: 0708-34 75 29

Annonser: John Albertsen, 0730-89 03 10

Layout, redigering: Stilbildarna i Mölle/Frederic Täckström (www.sbmolle.com) • Tryckning: City-Tryck, Helsingborg

Nästa nummer utkommer sista veckan i november 2010. Inlämning av material senast den 1 november 2010 till

Byföreningens styrelse

2

MEDLEMMARNA ÄR BYFÖRENINGENFöreningen för dig och mig, för alla som vill värna om vår by. Är du inte medlem eller har du varit medlem – nu är det dags för alla som verkligen månar om Mölle – historia, nutid och framtid – att gå med i Byföreningen. Varmt välkomna!

Medlemsavgift: 150 kronor/person för 2010. Porto tillkommer om tidningen skickas utanför Mölle.Plusgiro: 51 52 01-2 • Bankgiro: 5617-3883.

HEMSIDAN www.molle.seHär kan ni följa det mesta som händer i Mölle.

!TÄVLINGENAtt placera rätt bild på rätt adress var inte så lättförstår vi av inskickade svar, men ett svar med 13 av 14 rätt fick vi från Lisbeth Malmström som därmed får boken ”Det vackra huset i Möllebergs-backen”. Grattis!

GRANNSAMVERKAN ÄR VIKTIG – vi fick information om fotografering av hus och bi-lar där personen inte verkade vara intresse-rad av att bli ”sedd”. Kanske är det helt i sin ordning, men att hålla uppsikt skadar inte!

Page 3: Möllekuriren 2010 nummer 3

3

Vilken fantastisk sommar vi har haft! Sent kom den, men sen gav den verkligen allt – sol, värme och ljuvliga kvällar. Augusti

blev mera dramatisk med regn, åska och gäss på vattnet, men nog är det väl detta med omväxling-arna som gör att vi alltid har vädret att prata om?

För oss alla i Mölle har det varit mycket att fira – några har fyllt år, gift sig, kanske blivit mamma/pappa eller far- och morföräldrar? Några 100-års-jubilarer ska vi absolut nämna – Ingeborg Höber, som blev årets Möllebo, och Stationshuset, som firades med tal och festligheter!

Några av alla dessa tilldragelser kan ni läsa mera om i våra artiklar, men har ni något som vi inte skri-vit om, som vi inte kanske ens vet om? Ring oss så fattar vi pennan och tar in det i ett senare nummer.

Vi hoppas också att ni tycker det är roligt, trevligt och intressant att titta på alla våra bilder!

Någon ni känner? Något som ni ler åt? Något som är bara så mycket Mölle?

Mycket kan fångas med en kamera och det blir minnen som man gläds åt, saknar eller kanske ser fram emot att få uppleva igen.

Alla som vill får gärna bidra med egna bilder, hågkomster eller funderingar – stort eller litet är inte viktigast utan att det berör den som ser bilden eller läser texten.

Att sommaren varit intensiv kommer ni att märka när ni bläddrar vidare i denna tidskrift. Vi hop-pas också att läsningen ska förgylla höstens mörka kvällar.

TREVLIG LÄSNINGStyrelsen Mölle Byförening

kuriren

foto

: fre

deric

täc

kstr

öm

Byföreningens tidskrift • nr 3 2010

kuriren

höstnumret

U R I N N E H Å L L E T

10

6

16

MEDARBETARE TILL REDAKTIONEN SÖKESÄr du intresserad, har erfarenhet av

eller känner lust till lite stilistiska utmaningar?Du är efterlängtad och behövd! Kontakta gärna Chatarina Lindgren.

Tel. 0708-83 96 19

Page 4: Möllekuriren 2010 nummer 3

4

• SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE •

MidsommarfirandetMidsommar infaller som vi vet i anslutning till som-marsolståndet då natten är som kortast. Människor har i alla tider firat den här typen av brytningstider – vilket bidragit till att midsommar brukar förknip-pas med tidpunkten ”då det vänder vädermässigt”.

I år visade sig Mölle från sin bästa sida då By-föreningen anordnade årets midsommarfirande på lekplatsen. I strålande eftermiddagssol slöt drygt 300 barn och vuxna upp för att fira traditionsenlig midsommar. Efter att midsommarstången hade rests tog dansen vid under ledning av Klas Jörgensen och med dragspelsmusik av Lennart Kvistberg. Barnen fick efter lekarna – som exempelvis ”hoppa säck” glädjen att djupdyka i den stora godisskålen (för vilken vi tackar godisdamen). De minsta först var regeln som gällde.

Byföreningens lotter gick åt som ”smör i solsken” alltmedan raden av saft- och kaffesugna midsom-

marfirare växte. Kön förde det goda med sig att Byföreningen för framtida aktiviteter investerade i en kaffebryggare med snabbare genombryggning. De populära lot-terivinsterna togs tacksamt emot av vinnarna som i år bestod av både barn och vuxna, Mölleboende som tillresande gäster.

Ett speciellt tack vill vi rikta till våra sponsorer (Brunnby Boställe, Feskeboa, Krapperups Café, KullaLamm, Mölle Fiskrökeri, Oldsbergs Ost och Vikens tomater). Hur blev det då med ”vädret som vänder vid midsommar”? Med facit i hand fick vi uppleva en julimånad med sol och värme utöver det vanliga samt flera tropiska nätter. Vi fick alltså ”finväder till midsommar” – och just detta kommenterades på Pohlmans blogg med orden: ”En midsommar utan sol är som kaffe utan grädde eller kärlek utan kyssar”…!

Dessa sidor kommer vi att använda till att hålla er alla uppdaterade på vad som hänt, vad som kommer att hända eller vad som ni tycker vi ska skriva om! Återigen alltså en uppmaning till att delta i Möllekuriren – till glädje och nytta för oss alla!

FOTO

: Mat

s E

rikss

on

FOTO

: Fre

deric

Täc

kstr

öm

FOTO: Mats Eriksson

Byföreningens aktiviteter

Lennart Kvistberg spelade upp till dans.

Text: Christina Carlsson och Chatarina Lindgren

Page 5: Möllekuriren 2010 nummer 3

5

• SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE • SENASTE NYTT I MÖLLE •

SOMMAR I MÖLLE

FOTO

: Chr

istin

a C

arls

son

TorgdagarnaSå äntligen var det dags – 3 juli kl 8.00 började tälten resas för säsongens första torgdag. Borden kom på plats och bilar fullastade med frukt och grönt, ost och bröd, kryddor och must, honung, silver med mera rullade in på hamnplanen.

Vädret var strålande och redan innan klockan sla-git 10 började torghandelns första kunder dyka upp.

Att gå från stånd till stånd – titta, handla och växla några ord – så ska det vara på en riktig torg-handel! Lördagen därpå följde samma procedur. Dock såg ståndens innehåll lite olika ut, men det är väl det som är charmen!

Tredje och sista torgdagen blev helt annorlunda. Vi bytte plats från hamnplanen till grönytan bakom Stationshuset. Flera spännande försäljningsstånd kom till. Solen sken ikapp med alla torgbesökar-naStämningen var i topp och kommersen slog nog nya rekord. Även om vi i Byföreningen brukar vara modesta, vågar vi skriva att det blev en riktig succé! Mysigt, kul och roligt var orden vi hörde från både besökare och handlare. Kanske, eventuellt, måhända kan detta bli en ny tradition?

100-årsjubileetSe särskild artikel (sidorna 6–9).

SommarmötetVi märkte nog att solen sken och temperaturen mera inbjöd till baden eller bersån än att bege sig till Grand Hotel. Ändå var vi cirka 50 personer,

som gärna ville höra vad föreningarna By, Hamn och Väg hade att förtälja. Vägföreningen fick flera frågor, både muntligt och på papper. En del kunde besvaras direkt och resterande återkommer Vägför-eningen med svar på.

Hamnföreningen har, som vi tidigare skrivit om, tagit fram ett preliminärt underlag för vidare diskussioner om hur hamnområdet kan utveck-las. Här har vi säkert anledning till fortlöpande information för största möjliga delaktighet av alla intresserade.

Byföreningen tog upp den grundläggande frågan för en förening – dess medlemsstöd. Vad är den vik-tigaste anledningen till att vara medlem? Vad gör att man väljer att inte vara med i vår Byförening? Båda skälen är mycket viktiga att få reda på – annars kan-ske vi väljer att arbeta med fel saker. Är t.ex. Valborg/Midsommarfirande och Möllekuriren värdefulla för Mölle? Ska vi lägga ner väldigt mycket arbete på att få konstnärer till utställningarna? Vad är intressant för dig, dina gäster eller andra besökare?

Möllebornas engagemang och medlems-avgifter är viktiga för Byföreningen. De som inte är medlemmar, skulle de verk-ligen inte sakna Byföreningens in-satser?

Årets Möllebo blev i år Inge-borg Höber. Valet var lätt ur flera aspekter. Många års arbete i och för Mölle. Både som företagare och ideellt arbetande. Kvinna denna gång och fyllande 100 år just detta jubileumsår.

Ingeborg Höber på 1930-talet.

Kommersen i full gång på hamnplanen för tredje året.

Page 6: Möllekuriren 2010 nummer 3

6

• SENASTE NYTT I MÖLLE •

GalleriernaSe särskild artikel (sidorna 13–14).

KommunkontakterUnder denna rubrik kommer ni i fortsättningen att få information om vad som händer och sker i kontakten med kommunen. Vad diskuteras och vad blir resultatet? Framför allt vill vi att ni hör av er om det är något som vi ska ta upp eller kommenterar vad vi skriver. Under senaste byvandringen kom det upp flera förslag på åtgärder. Konkret lagades dörrar och balkong samt sprickor på Stations huset. Flagg-stänger som svajat lite på sned togs bort, men nya kommer att sättas upp. Bänkar kom upp på fäladen till glädje för vandrare som vill vila eller njuta lite extra av havet och naturen. En lite oförutsedd följd-verkan vi fått är att kommunen vill återställa den ursprungliga färgen på Stationshuset och Annexet. Detta kommer vi säkert att ha anledning att skriva mycket om framöver. Beträffande baden så har vi också skickat in förslag på åtgärder, som vi hoppas kunna få gehör för före nästa säsong. Vi återkommer i nästa nummer med mer information om de beslut som kommunen tagit i alla våra förslag och frågor.

DiverseI första hand är det naturligtvis vi i Byföreningens styrelse, som med all vår energi och vilja ska agera för Mölles bästa. Men utan er alla, som ställer upp som resurspersoner (fint ord för alla som inte kän-ner för styrelsearbete, men gärna jobbar med speci-fika uppgifter) hade det definitivt inte gått. Tack till alla som tippat grenar till Valborg, vakat vid brasan, skänkt godis till Katten ur tunnan, plockat blommar och blader, klätt midsommarstång, burit och släpat med tält och pinnar, kämpat med kyldisk, varit torg-madammer, fixat anslagstavla och klippt gräs, burit ut Möllekuriren, sålt lotter med mera med mera. Roligt har det varit och är det! Så nu gäller det att förmedla denna tillfredsställande känsla till många, som säkert skulle vilja vara med och dra sitt strå till stacken (tror och hoppas vi) – ni vet var vi finns!

Byföreningens aktiviteter

Stämningen på topp när stationen fyllde 100Firandet av Stationens 100-årsjubileum blev en riktig folkfest.

Page 7: Möllekuriren 2010 nummer 3

7

SOMMAR I MÖLLE

För 100 år sedan invigdes Mölle Stationshus och järnvägen Höganäs-Mölle, och detta firades den 17–23 juli med pompa och ståt. Invigningsdagen bjöd på strålande sol, och Byföreningen hade an-ordnat torghandel bakom Stationshuset, utställ-ning, tipspromenad m.m.

Husarsextetten spelade iförda sina tidstypiska uniformer och kommunal rådet Péter Kovács in-vigningstalade. Fina vinster till lotterier och tips-promenad hade skänkts av Mölles näringsidkare m. fl. Mölle Bouleklubb hade anordnat en jubi-leumstävling som vanns av Per Wahlund. Cirka 2 000 personer infann sig invignings dagen. Dagen avslutades med en jubileumsfest där cirka 100 per-soner deltog. Det serverades grillbuffé från Bäcka-

farm och Ackordcentralen spelade. Dansen tråddes av gammal och ung och stämningen var på topp.

Utställningen pågick hela veckan och besöktes under resten av veckan av över 1 000 personer. Intresset var stort för Hans-Otto Pyks fantastiska bildsamling som införskaffats av Byföreningen. Bengt Nordlander lånade ut ett släktalbum och Björn Samuelsson visade invigningsdagen sina Kullavykort.

I Annexet hade Gunnar Gunnarson visning av sin och Berndt Månssons film ”Sista tåget till Mölle”. Gunnar visade vilken fin berättare han är när han fick ta över speakerrollen när tekniken strejkade.

Ett stort tack till alla som bidrog till att göra detta jubileum så lyckat och minnesvärt! Vi tackar

Stämningen på topp när stationen fyllde 100

SOMMAR I MÖLLE

Text: Christina Twengström • Foto: Mats Eriksson

Page 8: Möllekuriren 2010 nummer 3

8

Ellens CaféFeskeboaGrand HotelHotel KullabergHöganäs KommunIngela Bröllop & FestKerstin Tillberg, keramikerKnafves CaféKrapperups CaféKullens FyrserveringKullagårdens Wärdshus

MöllebåtenNaturum KullabergMölles VåffelcaféMölle Hamnkiosk & KökMölle Krukmakeri & CaféMölle LoppisRestaurang BrygganHotel och Restaurant ProvenceSeaclub – Hotel KullabergStrandgården Bed & BreakfastSystrarna på Piren

BYFÖRENINGEN TACKAR ALLA SINA SPONSORER

Husarsextetten underhöll de cirka 2 000 gästerna som besökte utställningen och torgförsäljningen vid Stationen.

särskilt Hans-Otto Pyk, Bengt Norlander, Gunnar Gunnarson, Erik Magnusson, Bengt Samuelson och alla övriga, som gjort det möjligt för oss att genomföra detta jubileum!

Till sist en hälsning från Ulf Åström som skickat in Mölle-snutten (sjungs till hutten) som sjöngs under jubileumsfesten:

Mel. ”Sex laxar i en laxask”, andra hälften.

Nu sjunger vi allaAtt kunde vi fallaVi fölleFör MölleOch skål för det!

Page 9: Möllekuriren 2010 nummer 3

9

SOMMAR I MÖLLE

Kommunalrådet Péter Kóvacs och Byföreningens ord-förande Chatarina Lindgren.

Kid Johansson från Feskeboa serverade korv i långa banor.

Aina Svensson från Kapellföreningen ser-verade kaffe, saft och bullar.

Många njöt på grillfesten i den sköna sommarkvällen.

Ackordcentralen bjöd på medryckande toner.

En äkta (Robert Andersson, t.v.) och en oäkta (John Albertsen) stins.

Ett gäng glada Mölledamer.

Page 10: Möllekuriren 2010 nummer 3

10

”Förutom Grands personal fanns sex bröllops-koordinatorer, fyra vakter, fyra chaufförer, åtta blomsterfixare, fyra ljud- och ljustekniker, tre de-koratörer på plats. Alla dessa skulle också inkvarte-ras och utspisas. Huvudansvarig för planeringen av själva bröllopet var firman ”Tager du”, men brud-paret själva visste ju hur de ville ha det och många förslag kom från Emma själv. Det blev en hel del möten med koordinatorer, vakter, dekoratörer m.fl. Vi fick naturligtvis också kalla in extrapersonal.

Emma älskar frukt och en person fick hela ti-den se till att det fanns färsk frukt överallt. Det skulle också vara nedbäddat i alla rum på kvällen.

Den 23 juli gifte sig Emma Andersson och hockey-proffset Henrik ”Zäta” Zetterberg i Brunnby kyrka. Bröllopet firades i Mölle under tre dagar och av-slutades med en storslagen fest på Grand Hotel.Möllekuriren träffade Eva Dahlberg på Grand för att få en liten inblick i förberedelser och firande.

”Vi anordnar cirka 30 bröllop per år så vi är ju ganska vana, men detta var naturligtvis speciellt. Det var ett stort arrangemang som var planerat i minsta detalj. Inte minst Emma själv är väldigt noga med detaljerna. Hela hotellet var abonnerat av bröllopsparet med gäster.”

”Hur många var inblandade i arrangemanget?”

Emma och Zäta fick var andra i MölleText: Christina Twengström • Foto: Klas Jörgensen

Page 11: Möllekuriren 2010 nummer 3

11

SOMMAR I MÖLLE

Att organisera allt och synka all personal krävde en hel del.

Temat för bröllopet skulle vara 1920-tal och alla gäster fick ett gammalt kort på Grand och Mölle med inbjudningarna. Emma och Henrik vill ha kvalitet på allting och ville att Mölle och Kullen skulle vara i fokus. De bor ju i Skäret och känner mycket för bygden. De 132 gästerna anlände på torsdagen och då var ett besök på Ransvik inplanerat. Där poserade hela sällskapet i de klassiska randiga baddräkterna. Efter badet blev det lunch på Ellens café.

”Var fick ni tag i så många baddräkter?””De hade beställts från Coola Anna i Bå-

stad som lät sy upp dem i Turkiet. På ons-dagens eftermiddag anlände de, och när vi packade upp visade det sig att det fattades 70 stycken. Panik! De skulle ju användas på torsdag förmiddag. Jag ringde Kirsten Knavfe och hon ryckte in och lyckades skaka fram 35 stycken. Vi kontaktade ett tyg-företag som sydde hela natten. Så allt ord-nade sig till slut. Det är sådant man måste vara beredd på!”

”Vad gjorde gästerna sen på fredagen före bröllopet?”

”Efter frukosten var det sightseeing. Joakim på

Specialsportskolan hade ordnat en del arrangemang och det var också fritt fram att besöka Mölle på egen hand. Lunchen serverade vi nere i hamnen.”

”Det gällde verkligen att allt klaffade och att logistiken fungerade. ”

”Ja, när gästerna sen kom tillbaka från kyr-kan kl. 16.30 gällde det att hålla tidsschemat. Kl. 18.00 skulle gästerna sitta ner. Maten bestod bl.a. av svenska specialiteter och kyparna presen-terade den på svenska och engelska. Det fanns också en ryss bland gästerna, och han hedrades inte bara med att vi hissat den ryska flaggan utan också med att maten presenterades även på ryska! Kl. 23.00 skulle taffeln brytas och då serverades

Emma och Zäta fick var andra i MölleGlada bröllopsgäster: hockeyspelarna Nicklas Lidström och Tomas Holmström.

MENYSvenska delikatesser

Skånsk Limousinkalv med primörer från Kullabygden & dragonskyVaniljglass med färska jordgubbar, Citroncurd & glömd maräng

VINER2007 Soave Tamellini, Garganega, Veneto, Italien2008 Prisoner, Orin Swift Cellars, Kalifornien, USA

Château de Beaulon, Pineau de Charentes, Frankrike

FOTO

: Chr

istin

a Tw

engs

tröm

Page 12: Möllekuriren 2010 nummer 3

12

champagne, en Cuvée Prestige från Gobillard & Fils, och alla kunde njuta av det fantastiska fyr-verkeriet. Sen var det kaffe med vaniljhjärta från Flickorna Lundgren och dans natten lång!”

På lördagen avslutades det storslagna bröllopet med brunch med klassisk skånsk äggakaka och rökt renstek med pepparrot. Det serverades Bloody Mary, Virgin Mary och de som behövde en ”pick up” fick Red Bull.

”Inträffade det några speciella incidenter förutom den med baddräkterna?”

”Ja, två timmar innan dansen skulle börja var det stekhett i danssalen. Luftkonditioneringen hade lagt av. Vi fick ringa till Kyltekniks jour som kom hit och lagade den. Stora kylen pajade också, men det ordnade de genom att komma hit

med en kylbil. Och på lördagen, när alla skulle åka hem, hade en av gästerna blivit av med en fram-tand. Han hade lagt den på frukostbordet och sen var den försvunnen. Hur vi än letade var och för-blev den borta.

Men det gör inget, sa han, för jag har fem-sex till hemma!”

”Och sen kunde ni pusta ut?””Ja, personalen gjorde verkligen ett kanonjobb!

Men det var ju en del omdisponeringar att återställa. Man hade till exempel byggt om hela södra salen för dansen. Alla plantor ute på serveringen hade tagits bort och ersatts av andra, och en fastgjuten brevlåda hade tagits bort.”

Och brudparet själv? Slank ut bakvägen hem till Skäret för att slippa all uppståndelse!

Alla de 132 gästerna skulle få plats på Grands trappa.

6

Page 13: Möllekuriren 2010 nummer 3

13

SOMMAR I MÖLLE

Till sommarens aktiviteter hör absolut konstutställningarna. Möllekuriren tit-tade in på Mölles sommargallerier på olika utställningar med vatten som ge-mensam nämnare.

StationshusetDen 10–16 juli ställde Björn Ivarsson, Birgit Lenk-ler-Sunesson och Ivan Ivarsson ut i Stationshuset. Björn och Birgit är gamla barndomskamrater (de träffades första gången när Birgit var sex månader gammal) och Ivan är Björns son och dessutom svär-son till Gunvor och Christer Elfversson i Mölle.

Björn är autodidakt och målar i akryl. Hans bil-der är abstrakta men kan samtidigt tolkas mycket konkret. Allt beror på vad betraktaren själv lägger in i bilden. Målningarna är kraftfulla och färgrika. Inspirationen kommer framför allt från Kandinsky och dansken Asger Jorn.

Ivan är utbildad konstnär och grafiker. De gra-fiska elementen är påtagliga, speciellt i vissa bilder som nästan är som kalligrafi. Ivan vill hela tiden förflytta sig och söka nya uttrycksformer. Trots att hans målningar skiljer sig mycket från Björns är fadern ändå hans främsta inspirationskälla.

Gallerierna blomstrari Sommarmölle

KONST

Text och foto: Christina Twengström

Målning av Björn Ivarsson.

Målning av Ivan Ivarsson.

Page 14: Möllekuriren 2010 nummer 3

14

Birgit Lenkler-Sunesson arbetar med keramik i olika spännande tekniker. En stor, men samtidigt lätt, skål med underbar blå glasyr har en dekor som formats av eucalyptuskottar. Det finns tungt salt-glaserat gods och rakubränt med sin karakteristiska krackelerade yta. Här märks tydligt inspiration från tiden i Hongkong. Birgit jobbar hela tiden med att utveckla teknik och form och tittar inte så mycket på andra keramiker. Vatten är en sammanhållande länk mellan de tre utställarna. Vattnets rörelser kan man skönja i såväl Björns och Ivans målningar som i Birgits keramik.

AnnexetFörra året ställde Carl E Blomberg ut sina Möllebil-der i Annexet. Temat i år är vatten och miljöaspekten finns med hela tiden. Vad händer om vattnet stiger dramatiskt? Den frågan ställer han i sina vackra bilder av hus under vatten. Han ser också regnet ur olika perspektiv. Turisten i husvagnen väntar på vackert väder. Men är vackert väder samma sak för honom som för bonden som väntar på regn?

Carl E Blomberg ställer även i år ut tillsammans med Jan Haellquist som också inspireras av vatten

och hav för sina kraftfulla smidesskulpturer av bå-tar och ”fula” fiskar.

MöllegårdenHavet och naturen är också inspirationskälla för Frederic Täckström. Frederic är välkänd för Möl-leborna och ställde i år ut sina fotografier på duk på Möllegården den 23 – 31 juli. Sören Sommelius skriver i HD: ”Många miljöer är lätta att identi-fiera, att vandra in i med ögat, Ransvik, hamnen i Mölle, platser där Kullaberg möter havet. Som naturfotograf är Frederic Täckström fascinerad av havet, stranden, skogen… Ändå är den inre upp-levelsen viktigare än yttre.”

Frederic kallar sin utställning ”Ljus och mörker” och man stannar till inför hans bilder med en ljus-strimma över ett mörkt hav och solljus i en dunkel skog. Det finns ytterst få människor i bilderna men jag stannar upp inför ett foto av fiskmåsar. Är de inte nästan mänskliga? Alla har sina egna uttryck och visst pratar de med varandra!

möllekuriren återvänder till Möllegården för att titta på underbara textila bilder av den norska konstnären Elisabeth Kalvenes-Skallsjö. Hon är född i Oslo men bor nu i Lund. Elisabeth är ut-bildad i Sverige, Indien och Kina och har ställt ut både i Sverige och utomlands.

Elisabeth Kalvenes-Skallsjö skapar i fritt broderi och bildväv där hon har hittat sitt speciella uttrycks-sätt i form och färg.

Hon ställer ut tillsammans med Arildskonstnä-ren Lida Glave, målningar i blandteknik, Eva Tibe, silversmide och Lotta & Bengt, skulptur och före-mål i rost och silver.Carl E Blomberg (t.v.) och Jan Haellquist.

Keramik av Birgit Lenkler-Sunesson.

Foto på duk av Frederic Täckström.

FOTO

: Fre

deric

Täc

kstr

öm

Page 15: Möllekuriren 2010 nummer 3

15

bryggan, småbåtshamnen 16 b, se-263 39 hÖganÄs. tel 042-340 360. www.hoganasbrygga.se

hÖganÄs ligger också by the sea.

och där, på hamnpromenaden hittar du oss! med samma hav som fond erbjuder vi alla möjligheter för en lyckad sammankomst – i baren, i restaurangen, på konferens eller på fest. bravo – då är det bara att ta sig hit!

SILLENS DAG – KOMMERS OCH FOLKVIMMEL

Knallar, strosande marknads-besökare och barn i karusel-lerna! I tältet spelades det mu-sik och serverades sill.

SOMMAR I MÖLLE

Foto:Mats Eriksson

Page 16: Möllekuriren 2010 nummer 3

16

Janne gick till sjöss när han var 17 år gammal. Då mönstrade han på en tankbåt från Donsö som förde honom ut i världen. Så småningom hamnade han på Ostasiatiska som förde honom till Fjärran Öst-ern, där han blev speciellt förtjust i Thailand. Efter ytterligare ett antal år på sjön såldes och ”flaggades” den båt Janne jobbade på ut och Janne for hem till Lilla Edet med avmönstringslönen på fickan.

Efter att varit hemma ett tag tänkte han göra en semesterresa till Thailand på tre till fyra veckor – det blev fem år!

I Pattaya trivdes Janne så bra att han ville stanna och då gällde det att försörja sig. Det gick bra med allt från uthyrning av motorcyklar till turister till att bli delägare i krogen Mermaids Rest i Pattaya. Som om detta inte var nog startade han också en

Matrosen som hamnadei Mölle – och blev kaptenJanne Olsson håller styr på gästbåtarna i Mölle hamn

Hur kvalificerar man sig för att bli hamnkapten? Möllekuriren fångade hamnkap-ten Janne Olsson en dag när han som vanligt hastade runt iförd sin Elfsborgskeps (Elfsborg är favoritlaget sedan barndomen).

En fördel kan vara att han vuxit upp i Bohuslän, att ha förtöjningskunskaper från lång tid till sjöss och att i allmänhet ha en brokig och spännande bakgrund.

Text: Åke Järnblad • Foto: Frederic Täckström

Janne Olsson – en hamnkapten som alltid är på språng.

Page 17: Möllekuriren 2010 nummer 3

17

byrå som arrangerade sightseeing runt om kring Pattaya. Det blev mycket jobb och han säger själv att han startade vid 23 års ålder, hade imperium vid 25 och var utarbetad vid 28, varför han, med sin thailändska fru och son, återvände till Sverige och Lilla Edet.

För försörjningens skull gick Janne åter till sjöss – nu på modernare båtar och ofta med långa ”törnar”. Under en period gav han sig in i travbranschen med egna travhästar som dock visade högst varierande framgångar på travbanorna. Travhästarna, parat med mer framgångsrikt spel på Jägersro, blev så hans försörjning under några år.

Lärde känna Kid i FeskeboaUnder travtiden vistades Janne mycket i Helsing-borg där han lärde känna Kid i Feskeboa, så under de senaste sju åren har han ”sommarjobbat” där. När så förra hamnkaptenen sa upp sig efter förra säsongen blev Janne tillfrågad och tackade ja. Ku-riosa är att han under alla sina år på sjön endast varit sjösjuk en enda gång och det var utanför Kul-len – av alla ställen på världshaven!

Det är många olika saker som krävs för att vara en bra hamnkapten, men Janne tror att erfaren-heterna som matros till sjöss är en tillgång, även om serviceanda och ett socialt sätt är väl så viktiga.

– Så vad gör en hamnkapten om dagarna?Säsongen börjar i princip vid pingsthelgen, men

jobbet för hamnkaptenen börjar redan i mars då alla lokaler och övriga anläggningar skall ställas i

ordning och trasiga grejor lagas eller bytas ut. Det kan också hända, om det är fina helger, att gäst-båtar kommer även tidigare och då skall de tas om hand och inte minst betala! Säsongen varar, återigen om det är fint väder, till mitten av september och därefter är det några veckors jobb med att ”stänga ner” verksamheten.

En typisk dag för Janne börjar vid fyra/femtiden på morgonen med att gå ”ronden” och kolla så att allt fungerar, speciellt duschar och toaletter. Sedan är det dags för ”morgonpasset” med betalningar och hjälp åt gäster som behöver ett handtag. Hamn-kontoret är vid högsäsong öppet mellan klockan sju och nio på morgonen men passet avslutas inte förrän vid 12–13-tiden. Mitt på dagen är det pri-vattid för Janne, bortsett från ”inspektionsronder” varannan timma, fram till klockan 17–18 då efter-middagspasset tar vid.

Hektiskt när det kommer många båtarUnder högsäsong är hamnkontoret öppet till klock-an 20.00. Den här tiden är relativt hektisk, speci-ellt när det kommer många gästbåtar. Man måste se till att de lägger sig rätt så att man kan få in så många båtar som möjligt och naturligtvis vara till pass för betalning, diverse frågor och upplysningar.

Dessutom är hamnkontoret populärt att besöka även av Möllebor som vill växla ett ord eller bara hälsa. Detta fick Möllekuriren erfara under inter-vjun som hölls före ”kontorstid”, men i och med att Janne fanns på plats så blev det ständiga avbrott

Köpmansgatan 13 i Höganäs.Tel 042-34 01 97. Öppettider: måndag–fredag 10–18, lördagar 10–15.

Vi har boken!...utöver de drygt 3.000 titlar vi alltid har i lager, alltså. Och så papper och kontorsmaterial för-stås – i sortiment som täcker såväl privata som professionella behov. Varmt välkommen – till en riktig bokhandel.

VÄLKOMMEN TILL

Kullabergsvägen, Mölle (vid kapellet)

Tidsbeställning tel. 042-34 73 71

Page 18: Möllekuriren 2010 nummer 3

18

av både båtgäster och Möllebor som Janne med sin positiva attityd inte ville avfärda.

Trivs bra med jobbetJanne trivs med jobbet som hamnkapten – han gillar det sociala och trivs väldigt bra med Hamn-föreningen. Janne skall nu, efter att bara varit som-marboende i Mölle, bli ”åretruntare” och det ser han fram emot. Han tycker att Mölle är en pärla på jorden, och på sommaren påminner det om Thai-land – vackert, varmt och mycket jobb!

– Hur har sommaren i hamnen varit?

74 båtar på en dag rekordPå grund av det dåliga försommarvädret var det en trög start, och i juni låg man efter tidigare år i anta-let besökare. Men i juli har det verkligen tagit fart, och den 23:e hade man den tusende besöksbåten. Speciellt vecka 29 var hektisk med ett besöksrekord en dag med 74 båtar!

Då gäller det verkligen att ”packa ihop” båtarna utanpå varandra. Ända upp till åtta stycken ank-rade upp utanför ”staketet”! Inför nästa år är Janne förhoppningsfull och tror att det nya ”staketet” gjort hamnen mycket lugnare vilket också borde öka antalet gästbåtar.

Hotell Brunnby Gård Bränneslyckevägen 40 260 41 Nyhamnsläge Kullaberg Bokning telefon: 042-35 30 00 www.zamzam.se [email protected]

Aladdins dörrar har öppnats till en värld i vatten, värme, och avkoppling. Unna dig en stunds vila och kroppsvård.

Vi har öppet Fredagar kl. 14-20 och Lördagar kl. 12-20

Ni vet väl att ni kan njuta av god mat i vår mysiga restaurang?För önskat besök, ring 042-35 30 00

Välkommen till oss, vi tar hand om Er.

upptäck en ny spa-upplevelse i kullaberg!

Tummen upp – för Elfsborg då – får man förmoda.

Page 19: Möllekuriren 2010 nummer 3

Mölle Målarna Utöver det traditionella måleriet utför vi även: - fönsterrenovering - algborttagning med hetvatten - målning med äkta svensk linoljefärg - äldre målningsteknik samt dekorationsmåleri - konsultering Vi har även försäljning av: - rostfria och varmgalvade fönster– och dörrgångjärn - algtvättmedel - linoljefärg

Per-Johan Holmbeck Aukt. Fönsterunderhåll Norra Strandvägen 40 260 42 Mölle Tel/fax: +46(0)42-34 76 31 Bil: 070-334 74 94 Fd. medlem i Målaremästarnas Riksförening

Konstkeramiker

KERSTIN TILLBERG

Unikt Handgjort & handmålat

Stengods

Garngränd 6, 260 42 Mölle tel. 070-160 01 30

För nyheter och information, välkommen in på www.kerstintillberg.com

Implantat –Från förlorade tänder till god tandhälsa

AllmäntandvårdVälkomna!

Krogen på berget

telefon 042-34 74 20

Page 20: Möllekuriren 2010 nummer 3

101 års gästfrihet 1909–2010HÖST PÅ GRAND!

ÖppetFre 18–21 • Lör 12–21 • Sön 12–17

SMÅ RÄTTER – SMÅ PRISERTel. 042-36 22 30

Besök vår hemsida för mer information: www.grand-molle.seSe också www.kullen.se

Där människor mötsDär affärer görs.

Telefon: 042-490 29 30 | Storgatan 77 A

Välkommen till Sparbanken Gripen i Höganäs!

Per BromanRegionchef

Pär ArvidssonPrivatrådg.

Ingalill WinnerljungPrivatrådg.

Emma UngerKundrådg.

Jessica SjövallKundrådg.

Gunilla FridlundKundrådg.

Lena EliassonPrivatrådg.

Karl G NilssonFöretagsrådg.

Page 21: Möllekuriren 2010 nummer 3

21

Naturreservatets dag välbesökt arrangemang

Före detta Möllebon Ingeborg Höber har ut-setts till Årets Möllebo. Byföreningens mo-tivering lyder ”För många års betydelsefulla insatser i kvinno-, kapell- och byföreningarna i Mölle. 100 år av kvinnokraft”.

Vi hälsade på Ingeborg på Nyhamnsgården och lämnade över diplom och blommor. Bordet var re-dan dukat och kaffet bryggt när vi anlände. Och visst blev Ingeborg glad även om hon inte tyckte att det var så mycket att prata om.

Men när tårtan kom på bordet då var dagen räddad (tur Katja att du tar upp din fasters tårt-tradition)! Hundra år fyller Ingeborg snart. Mycket har Ingeborg fått uppleva, sett hur stora och små förändringar skett, men så är det här i livet.

Vi lämnar en trött, men hoppas vi, nöjd dam,

som säkert kommer att dra sig till minnes hur det nu var i kvinno- eller kapellföreningen så där i början.

Text: Chatarina Lindgren

100-årig eldsjäl blev Årets Möllebo

Ingeborg Höber har alltid varit i farten. Fotot taget nå-gon gång i början på 1930-talet.

En lördag i slutet av augusti anordnade Läns-styrelsen och naturum Kullaberg en välbesökt ”Naturreservatets dag”. Flera av Kullabygdens föreningar hade program på schemat. Idrottsföreningen Kullens Oriente-ringsklubb anordnade barnorientering och en li-ten kompasskola, Kullabygdens Naturskyddsför-ening tipspromenad, Ornitologiska föreningen hade handledning vid tubkikarna och Kullabygdens Klättersektion lät besökaren träna nerfirning vid Kullamannens dörr.

Kullens fyr hade information av Radioamatö-rerna, och Geologiska klubben i Helsingborg in-formerade om sten, vittring och mineraler.

Text och bild: Christina CarlssonKullabygdens Ornitologiska Förening: (från vänster) Kaj Möller och Thomas Svanberg.

Intresserad av Mölle och Kullabygden? – Köp mina filmer och bildspel!

Fantastiska foton från Kullaberg av fotokonstnären Frederic Täckström

Kullabergav fotokonstnären Frederic Täckström

Fantastiska foton från

Bildspel med 200 foton från Skånes naturskönaste traktBildspiel mit 200 photos aus der schönsten Natur SchonensPicture show with 200 photos from Scania’s most beautiful region

Alla foton på denna skiva kan även köpas separati digital form eller utskrivna på papper alt. canvas. Kontakta mig eller gå in på min hemsida!

mölle • skåne • swedenLAT. 56° nLOnG. 12° O

produktionSTILBILDARNA I MÖLLE042-34 72 52 • 0707-26 48 54 • [email protected] • sbmolle.com

Omslag bildspel Kullaberg 2010_Bildspel 2010-05-09 08.20 Sida 1

KRÖNIKA2006

KRÖNIKA2006

KR

ÖN

IKA

20

06

ND

ELSER I M

ÖLLE

H Ä N D E L S E R � I � M Ö L L E

januarifebruarimarsaprilmajjunijuliaugustiseptemberoktobernovemberdecember

januarifebruarimarsaprilmajjunijuliaugustiseptemberoktobernovemberdecember

Katten�ur�tunnan,�fiske,�Valborg,�storm,�restaurangbrand,�väder,�vind�och�en�del�annat

EN F ILM AV FREDERIC TÄCKSTRÖM

Speltid: 45 minuter OMSLAGSDESIGN: FREDERIC TÄCKSTRÖM

KRÖNIKA2007

H Ä N D E L S E R I M Ö L L E

KR

ÖN

IKA

20

07

ND

ELSER I M

ÖLLE

Ny badbrygga, bodbygge, filminspelning, fisketur, badolycka, natur och mycket mer

EN F ILM AV FREDERIC TÄCKSTRÖM

speltid: 1 tim. 17 min.format: 4:3omslagsdesign: Frederic Täckströmkontakt: [email protected]

från LERAtill KRUS

Möten med nio nordvästskånska keramiker

en film av FrederiC tÄCkstrÖm och Veikko saarinen

Keramiktillverkningen har enmångtusen årig tradition i Nordväst-skåne. Den här filmen tar sin ut-gångspunkt i stenålders keramikenoch fortsätter via Höganäsbolagetoch Saltglaserat fram till dagensverksamma keramiker. Vi har besöktnio kera miker från Hovs Hallar, Äng-elholm, Nyhamnsläge och Mölle inorr över Höganäs och Ingelsträdener till Wall åkra Stenkärlsfabrik.Dessa ypper liga konstnärer berättarom och visar hur de arbetar med den

mångmiljonåriga leran i inbördes olikatekniker. Välkomna till Sveriges kera-miska centrum med dess mångtusen -åriga traditioner!

anders Johansson lisa Wohlfahrt

kerstin Åberg klas-göran klaesson

Harry oxenblå Bissa segerson

Åsa ormell

Claes thell peter nilsson

om

sl

ag

sd

es

ign

Fred

eric täckströ

m

Den mångkunnige Berne Liljegren berättar om keramiken från 1700-taletoch framåt. Han berättar om den indu-striella keramiktillverkningen på Höga-näsbolaget och tar oss med tillSaltglaserat där viss verksamhet fortfa-rande finns kvar.

produktion stilbildarna i mölle sbmolle.com • vexed produktion vexed.nu • speltid 1 tim. 07 min.

frånLERA

tillKRUSM

öte med nio nordvästskånska keram

iker

All kopiering, redigering, uthyrning, utlåning, offentlig visning, spridning och/eller utsändning av denna dvd eller delar därav är strängt förbjudet.

Omslag Från lera till krusNY_Layout 1 2010-08-26 18.38 Sida 1

Kontakta mig!Telefon: 34 72 52 el. 0707-26 48 54

E-post: [email protected]

Hemsida: www.sbmolle.com

Frederic Täckström

Page 22: Möllekuriren 2010 nummer 3

22

en paddock för hästarna. Men barnen växte upp och jag satte spaden i gräset och grävde upp de första 350 kvadratmeterna.”

”Men”, inflikade jag, ” visste du direkt hur du skulle göra?”

”Jag hade länge varit trädgårdsintresserad, läst trädgårdsböcker, gjort trädgårdsresor och drömt

om en egen trädgård. På vintern ritade jag upp exakt hur jag ville ha det, det

är mycket viktigt att börja med en plan. Jag hade då bott här i

12 år, häckarna var uppväxta och jag kände till vindförhål-

landena. Färgerna bestämde jag också från början. Till exempel ville jag inte ha gult eftersom den färgen förtar andra färger. Jag bestämde mig för mil-da färger som blått, vitt

och blekrosa. Jag

bestämde också höjden på blommorna. Nor-malt sett brukar man ha höga växter längst bak och lägre framför, men eftersom jag ville att man skulle kunna gå runt i trädgården och se växterna från olika håll fick jag tänka på ett annat sätt.

Först ritade jag stengången som snirklar runt i trädgården. En sida gjorde jag rak för pergolan. Sen bestämde jag växterna utifrån

de färger och höjder jag kommit fram till. Jag

En vacker julidag sitter jag i skuggan i Sylvias trädgård på Möllehässle Bed&Breakfast. Fåglarnas kvittrande, doften av rosor, porlandet från dammen, allt får mig att fyllas av glädje och ro. Jag känner mig som tju-

ren Ferdinand under korkeken.Jag hittade Sylvia Wihlborgs trädgård under trädgårdsrundan i början av juni

och blev betagen. Men en del växter missade jag på grund av den sena våren. Till exempel fick jag inte se den underbara orientaliska vallmon eller den överdådiga clematisen vid husväggen. Men nu sitter jag här, blir serverad kaffe och wiener-bröd av Sylvias man, Lars-Erik Andersson, och ber Sylvia berätta.

”Jag har bott här i 23 år och när barnen var små fanns bara en gräsmatta och

I Möllehässle, på väg upp mot Himmelstorp på Fornåkersvägen, gömmer sig en oas. Här härskar blomsterdrottningen Sylvia Wihl-borg i sin prunkande trädgård.

Text: Christina Twengström

Foto: Mats Eriksson

Här härskar blomsterdrottningen SylviaI hennes prunkande trädgård är det lätt att fyllas av glädje och ro

(Fortsätt läsa högst upp!)

Page 23: Möllekuriren 2010 nummer 3

23

en paddock för hästarna. Men barnen växte upp och jag satte spaden i gräset och grävde upp de första 350 kvadratmeterna.”

”Men”, inflikade jag, ” visste du direkt hur du skulle göra?”

”Jag hade länge varit trädgårdsintresserad, läst trädgårdsböcker, gjort trädgårdsresor och drömt

om en egen trädgård. På vintern ritade jag upp exakt hur jag ville ha det, det

är mycket viktigt att börja med en plan. Jag hade då bott här i

12 år, häckarna var uppväxta och jag kände till vindförhål-

landena. Färgerna bestämde jag också från början. Till exempel ville jag inte ha gult eftersom den färgen förtar andra färger. Jag bestämde mig för mil-da färger som blått, vitt

och blekrosa. Jag

bestämde också höjden på blommorna. Nor-malt sett brukar man ha höga växter längst bak och lägre framför, men eftersom jag ville att man skulle kunna gå runt i trädgården och se växterna från olika håll fick jag tänka på ett annat sätt.

Först ritade jag stengången som snirklar runt i trädgården. En sida gjorde jag rak för pergolan. Sen bestämde jag växterna utifrån

de färger och höjder jag kommit fram till. Jag

Här härskar blomsterdrottningen SylviaI hennes prunkande trädgård är det lätt att fyllas av glädje och ro Stora bilden:

Sylvia Wihlborg omgi-ven av rosen Celestial.

Längst upp till vänster:Digitalis.

Längst upp till höger:Borstnejlika.

Därunder:Näckrosdammen.

Till höger:Vit mjölkört och riddar-sporre.

(Fortsätt läsa högst upp!)

Page 24: Möllekuriren 2010 nummer 3

24

ville ha lite gammaldags blommor som riddar-sporre, mjölkklocka och rosor. I början satte jag engelska Austinrosor, men de trivdes inte med den lätta jorden här så de flesta fick jag efter hand byta ut. Sen pioner som den härligt doftande White Wings och blekrosa Sarah Bernard. Riddarsporre, mjölkklocka, nävor, stormhatt och aklejor som får sprida sig måttligt. Jag sår också in sommarblom-mor som fyller upp. Det gäller att pröva sig fram och det som inte fungerar åker bort!

Det är väldigt viktigt att också tänka in hur man vill använda sin trädgård. Vilka sittplatser behöver man för sol och skugga? Vill man ha ett växthus?

Hysteriskt blommigEfter fyra år ville jag ha mer plats. Då klippte jag häcken mot den gamla gruspaddocken och gjorde en portal. Den första delen blev hysteriskt blom-mig, så här ville jag ha ett lugnare område med sten och singel, men ändå mjukt. Centrum i denna del är den 25 kvm stora njurformade dammen med näckrosor och guldfiskar. För att skapa olika bra miljöer byggde jag upp den med fyra avsatser. Den

djupaste delen är 140 cm för näckrosornas skull och mycket grund i andra änden för att fåglarna ska kunna bada. Vattnet recirkulerar och ett filter och UV-ljus tar bort algerna. Näckrosorna hjälper också till.

I Sylvia Wihlborgs fantastiska trädgård frodas mängder av växter.

Röda liljor, hortensia endless summer och riddarsporre.

Page 25: Möllekuriren 2010 nummer 3

25

Jag har inga våtväxter runt dammen för det är för torrt, men väl Astilbe i olika nyanser, bambu, gräs och Afrikas blå lilja i stora krukor. Den över-vintrar i växthuset tillsammans med olivträd och en del annat. I gruset mellan gångarna gjorde jag stora rundlar för att det inte skulle bli för tråkigt. Här står rosor, Sveriges olivträd, silverpäronet, med sina vackra grågröna blad och en vacker teaksoffa inköpt på Auktionskammaren i Helsingborg. En Bonsai-alm klarar sig från almsjukan eftersom den är under en meter hög.

Men blåsten från väster var besvärande så vi bygg-de en mur av engelskt snitt av gammalt handslaget

Höganästegel. De slingrande gångarna är också av tegel från en gammal skorsten från familjeföretaget.

I den här delen har jag också vågat mig på en rabatt i rött, gult och orange. Det blev bättre än jag trodde! När kvällssolen lyser glöder hela rabat-ten. Så nu tänker jag mycket på olika spännande färgkombinationer: rosa och rött, blekgult tillsam-mans med knallila eller intensivt blått.

Rosor lockar inte mördarsniglarSen var det dags att gå vidare. Nu hade också pro-blemet mördarsniglar kommit in i trädgården. Det fick bli en rosenträdgård eftersom rosor inte är sniglarnas favoritföda. Här är det gräs på marken med utgrävda rundlar för olika rosor i lila, rosa och vinrött, både remontanter och andra. Favoriterna är bl.a. albarosen Celestial, Dark Lady, Austinrosen Sharifa Asma. En lärkhäck skyddar mot vinden.

Sylvia är ingen grönsaksodlare. Men lite ätbart finns. En rostig rundel, 80 cm hög, rymmer jord-gubbsplantor. Här kommer inte mördarsniglarna åt dem. Blåbärsplantor, som vill ha rhododendronjord (ett tufft jobb att byta så mycket jord), och belgiska körsbär som inte finns i Sverige. En sort heter Sylvia!

Sylvia har skapat sin trädgård med kreativitet, säker smak och hårt arbete. ”Har du verkligen gjort allt själv?” undrar jag full av beundran. Jag får veta att hon fått hjälp med en del tungt arbete, och gång-arna har Claes Svensson i Smedstorp lagt. Och att hon gör en ordentlig ogräsrensning vår och höst.

”Vad är det som driver dig?” vill jag veta. ”Att skapa, att bygga upp en trädgård och bestämma allt alldeles själv!” Till sist frågar jag Lars-Erik vad han tycker bäst om i trädgården. ”Att sitta här vid dammen, lyssna på porlet och titta på fiskarna och fåglarna som badar!”

Sylvia Wihlborgs trädgård hittar du på Fornåkersvägen i Möllehässle. Du kan t.ex. se trädgården på den årliga Trädgårdsrun-dan i början av juni. Sylvia driver också Möl-lehässle Bed&Breakfast, speciellt inriktad på trädgårdsälskare.

Sylvias favoriter: Rosen Sharifa Asma (David Austin), liljor, dagliljor.

Tips och råd: Var inte rädd för att prova nya kombinationer. Prova dig fram och ge bort det som inte blir bra hos dig.

Vattenbad från Höganäs Saltglaserat, rosen Astrid Lindgren, digitalis och näva.

Page 26: Möllekuriren 2010 nummer 3

26

Den kallades först Villa Olympia, därefter Hotell Olympia. Numera går byggnaden under namnet Grand Hôtel Olympia och utgör ett annex med 23 hotellrum till Grand Hôtel Dahlberg.

Trots att byggnaden flera gånger ändrat karaktär är Olympia ett av de badhotell vid Kullaberg som har mest kvar av sin ursprungliga glans och som starkt påminner om Mölles storhetstid som internatio-nell badort.

Villa Olympia uppfördes för drygt hundra år sedan, antagligen 1907 eller 1908, som ett pen-

sionat med stark hemkänsla. Ägaren Martin Jo-hansson var en välbärgad Möllebo som skapade ett

slags Villa Villekulla med åtskilliga vinklar och vrår och som lät pryda sitt villatak med två takkupor och ett högt koppartorn.

Villan byggdes i 2,5 plan. Källar-våningen hade full takhöjd, vinds-

våningen två-tre resanderum. Villan hade plats för ett 15-tal gäster, som alla kunde njuta av en bedå-rande utsikt från husets rymliga terrass och bal-konger. Det fanns ännu inga träd som störde de fria vyerna från en av Bökebolets bästa utsiktsplatser.

Möllehotellen förr och nuErik Magnusson kommer att skriva en serie artiklar om hotellen i Mölle. Han vill gärna ha hjälp av Möl-lekurirens läsare med fakta (namn på ägare, gäster och personal) och material (fotografier, matsedlar, broschyrer, prislistor, hotelliggare). Skicka det till Erik Magnusson: Kullabergsvägen 23, 26042 Mölle eller [email protected]

MÖLLEHOTELLENSHISTORIA

En artikelserie av

Erik Magnusson

OLYMPIA – hotellet som minnerom Mölles storhetstid som badort

Hotell Olympia byggdes troligen 1907 eller 1908 och dess ursprungliga namn var Villa Olympia.

Page 27: Möllekuriren 2010 nummer 3

27

Stilen var en blandning av nordisk national-romantik och grekisk klassicism. Villan fick nam-net Olympia i en tid då de olympiska spelen i Aten (1896 och 1906), Paris (1900), Saint Louis (1904) och London (1908) väckt stor uppmärksamhet. Med OS i Stockholm skulle svenskarnas intresse för Olympia bli närmast hysteriskt.

Martin Johanssons hotellrörelse gynnades av tu-rismens kraftiga tillväxt under 1910-talet. Under olympiadåret 1912 satsade han på en rejäl tillbygg-nad. Mölleturismen stod inför en stark och mång-årig uppgång. Det var i alla fall vad alla trodde.

Turisterna strömmade till Kullen som aldrig förr – med den nya järnvägen, med nya moderna ång-båtar från Köpenhamn och i de helt nya automo-bilerna och omnibussarna.

”Mölle och dess befolkning hyser de bästa för-hoppningar om att samhället skall för all framtid bevara sin rang som Sveriges och kanske Nord-europas populäraste badort”, rapporterade Höganäs Tidning under påskhelgen 1913.

Idag heter hotellet Grand Hôtel Olympia och utgör med sina 23 rum ett annex till Grand Hôtel Dahlberg.

Mölles första tennisbana anlades här 1934.

FOTO

: Fre

deric

Täc

kstr

öm

Page 28: Möllekuriren 2010 nummer 3

28

Samtidigt började omfattningen av Martin Jo-hanssons tillbyggnader bli klara för var och en som passerade Villa Olympia. Därför ägnade Höganäs Tidning hotellet några rader i en större artikel om Mölles pågående byggboom:

”Å Bökebolet göres en mycket omfattande till-byggnad till Villa Olympia, som nu omskapas till ett förstklassigt pensionat. Byggnaden uppföres i två våningar utom rymlig källarvåning och vinds-våning. Herr Martin Johansson vill synbarligen här skapa ett hotelliknande pensionat med moderna och komfortabla anordningar.”

Träveranda med havsutsiktPensionatsvillan döptes om till Hotell Olympia. Hotellet fick ett vitputsat och stadsmässigt annex i fyra våningar, prytt av ett myller av tegelinramning-ar, balkonger och markiser. Hotellet fick dessutom en rymlig inglasad träveranda med bästa havsutsikt

mot Kattegatt och Kullaberg. På samma sätt som för andra Möllehotell blev det ursprungliga sten-huset en verandaklädd hotellfastighet.

Priset för en helpension sattes till 3 kronor per person och dygn, något lägre än på Hotell Mölle-berg, men dyrare än på Hotell Lindström nere i byn.

Hotell Olympia klarade sig bra genom första världskrigets vedermödor eftersom källarmästare Martin Johansson gjorde hotellets danskvällar till en mötespunkt där inkallade soldater kom i kon-takt med danska och svenska badgäster. Samtidigt blev Martin Johansson en av de hotellägare som via en styrelseplats i Mölle elektricitetsbolag såg till att byns alla fastigheter elektrifierades. Under 1920- talet arrenderade Martin Johansson ut hotell-rörelsen till Anna Lindstedt. Hotellet kunde under flera år stoltsera med Mölles bästa havsutsikt, något som noga poängterades i annonser och broschyrer.

”Högt beläget invid berget, närmast badplatserna, med härlig utsikt över Sundet. Alla rum försedda

FOTO

: Fre

deric

Täc

kstr

öm

Damerna med parasoll är sedan länge borta, men atmosfären av mondänt badhotell lever kvar på Grand Hôtel Olympia.

Page 29: Möllekuriren 2010 nummer 3

29

med balkonger”, hette det i Hotell Olympias an-nonser under 1920-talet.

Pensionatspriset hade nu stigit till 5 kronor vid fem dagars vistelse. Fru Lindstedt bjöd in till dans varje lördag och söndag. Kapellmästare Bengt Berg-stedts solisttrio stod för musiken. Hotellets bil stod till gästernas förfogande. Hotellets bensinpump och garage lockade bilburna gäster.

Mölles första tennisbanaMölles första tennisbana stod klar vid hotellet 1934. Den utmärkta grusplanen blev en samlingspunkt för badgäster och infödda Möllebor som ville mäta sina krafter i stentuffa tennismatcher och turneringar. När tennisbanan bebyggdes på 1960-talet blev den Mölles överlägset jämnaste villatomt.

Hotell Olympia råkade i obestånd när de tys-ka besökarna svek Mölle efter nazisternas makt-övertagande i Berlin på 1930-talet. Hotellet såldes för en struntsumma på exekutiv auktion sedan det misslyckats att omvandla Olympia till kom-binerad hotell- och biograffastighet. Under en tid på 1930-talet fanns det en biograf i huset, som drevs av Aschan, Möl-les ende kinesiske bybo, som trots sin härkomst kallades för ”Jap-pen”. Han drev även en restaurang vid Kulla-bergsvägen, Café Cen-trum, tillsammans med Elna Mårtensson.

Hotellet hamnade 1943 i samma bolag som Grand Hotell sedan Mölles dåvarande hotell-drottning Lalla Olinsson inkorporerat hotellet i sitt lokala hotellimperium. Lalla Olinsson drev under de avslutande krigsåren Hotell Olympia som en av flera flyktingförläggningar i Mölle.

Räddades undan rivningFru Olinsson sålde visserligen av de båda hotellen, men kopplingen till Grand bestod och räddade Olympia undan den rivningsvåg som under 1960-, 70- och 80-talet drabbade andra badhotell i Mölle.

Hotellfastigheten utgör idag annex till Grand Hotel under namnet Grand Hôtel Olympia. Här erbjuder Grand billigare och enklare rum än i hu-vudbyggnaden och på Turisthotellet.

Enligt Grands egna annonser erbjuder Grand Hôtel Olympia ”en stilla och rofylld miljö med vackra Kullaberg i bakgrunden”.

Olympia ligger 200 meter norr om Grands hu-vudbyggnad. De flesta rum har balkong och stor-slagen utsikt mot havet och Kullaberg.

Där man på den tiden det begav sig hade en mysig uteservering finns idag en parkeringsplats.

FOTO

: Fre

deric

Täc

kstr

öm

FOTO: Gunnar Gunnarson

Page 30: Möllekuriren 2010 nummer 3

Storgatan 65B, Box 133, 263 22 Höganäs. Tel: 042-38 64 40.

Fax/GSM: 042-38 64 49. E-post: [email protected]

Internet: www.handelsbanken.se/hoganas

Välkommen till oss i Höganäs!

Hotel &Restaurant

Provence�ykrogen

mitt i �ölle�

Njut av sensommaren i vår härliga uteservering!Hela hösten har vi temakvällar med fondue, poesi, kräftor och luta!

Möllelägevägen 6, 260 42 Mölle. Tel 042 - 35 39 30. www.hotelprovence.se

Page 31: Möllekuriren 2010 nummer 3

Valvet Mäklarfirma Bygatan 28, Viken/Fågelsångsgatan 4, Helsingborg Telefon 042 12 16 16 Fax 042 12 16 03 E-post [email protected]

Ett hem är ingenting du får. Det är någonting du skapar. Ibland tillsammans med familjen. Ibland på egen hand. Gemensamt, är tillfredsställelsen av att komma hem till en plats där du kan vara dig själv. En plats där du hör hemma. På Valvet Mäklarfirma förmedlar vi inte bara en bostad. Vi hittar rätt läge. Och rätt känsla.

Vår erfarenhet tar dig dit. Vi lyssnar på dina önskemål, och kan med van hand guida dig igenom en av de stora affärerna i ditt liv. Tryggt, säkert och engagerat. Vi finns på Bygatan 28 i Viken. Det ger dig som redan bor eller vill bo i Kullabygden, fördelar vi gärna berättar mer om. Kom in till oss, besök vår hemsida eller slå oss en signal.

Håkan Wærnér Patrick Engström Reg fastighetsmäklare Reg fastighetsmäklareTfn: 042-28 75 82/0708-50 16 17 Tfn: 042-28 75 76/ 0708-27 16 16

ValVEt.sE

KunsKaP ansVar EnGaGEManG

Håkan Wærnér Patrick Engström

BEsÖK

Producerat nära dig!Hängmörat nötkött samt kött av utegris från egen produktion,

grönsaker, chark, inläggningar m.m.

Webbutik – www.brunnbybostalle.se/webbutikAvhämtning eller hemleverans inom 4 mils radie från gårdsbutiken!

Catering till liten såväl som större tillställning.

ÖppettiderOnsdag–fredag 12–18, lördagar 10–16

042-34 66 02 eller 0709-68 56 66www.brunnbybostalle.se

Page 32: Möllekuriren 2010 nummer 3

32

Om vi skriver Bertil Svensson kanske inte alla skulle veta vem vi har träffat denna gång. Om vi berät-tar att det är Bobs som nu är ”föremålet” för vår intervju, då vet nog många vem det är.

Bobs vet inte riktigt varför det blev Bobs. Kanske fick han överta det när förre Bobs flyttat från Mölle och man behövde skilja de många ”Bertilarna” åt. Dock har han alltid funnits i Mölle som fast eller sommarboende. Född på Tvärvägen 1 som num-mer fem i en barnaskara på sju. Efter skolan blev skogen första arbetsplatsen och där såddes nog fröet

till hela yrkeslivet kan man tänka. Båtarna byggdes ju av trä under den här tiden. Bygga båtar hade farfar gjort och det gjorde far, så att Bobs också skulle få gå i denna lära var nog lite förutbestämt. Än idag är det detta Bobs känner väldigt mycket för – träbåtar alltså! Mölles båtar var dessutom mycket viktiga för turistnäringen. Bobs följde med fadern i båten, som tog gästerna runt Kullen. Såg du några kändisar frågar dagens reporter. Äsch – det var inte nåt som var uppfunnet då (klart för-stås att några såg man). Att arbeta med trä, att få

MÖLLEKURIREN MÖTER Bertil Svensson MÖLLEKURIREN MÖTER • MÖLLEKURIREN MÖTER •

FOTO: Frederic Täckström

Text: Chatarina Lindgren Foto: Mats Eriksson

Bertil ”Bobs” Svensson är mannen som ofta ses på cykel på väg till eller från hamnen.

Bobs – dansant cyklist som älskar Mölle, träbåtar och att läsa böcker

Page 33: Möllekuriren 2010 nummer 3

33

allt att passa, att se ett bra resultat är något av ett signum för Bobs. Fortsättningen blev nämligen arbetet som byggnadssnickare. Och inte i Mölle, men det berodde inte bara på arbetstillfällen utan på den stora kärleken! Eva-Lena bodde i Malmö och säg den unge man som inte bryter upp för att kunna bilda familj med sin käresta?

Bodde i Malmö i 27 årMalmö var bostadsort i 27 år med arbete som lagbas för byggnadssnickarna på många byggen.

Mölle övergavs definitivt inte – alla somrar till-bringade familjen här. När Bobs undervisade lär-lingar kunde till och med ett helt långt sommarlov tillbringas i Mölle.

När så möjligheten till tidig pension sammanföll med att en dotter behövde hjälp med barnpassning, då blev det Mölle hela året igen.

Vad som gjorde att dagens intervjuperson blev just Bobs var kanske att man oftast ser honom på cykel på väg till hamnen eller kanske till bouleba-nan. Han tittar alltid lite ”extra” om ni förstår vad jag menar. Lite fundersamt, intresserat men avvak-tande. Och det väckte förstås reporterns nyfiken-

het. Detta är absolut Bobs – intresserad av mycket, funderar på många saker och ting, men skulle nog aldrig tränga sig på.

Vad gjorde då Bobs och Eva-Lena när de så åter-vänt? Ja, säg det de inte gjort, deltagit i eller varit med om att arrangera. Till exempel ”Piraterna”, som startades, var Optimistjolleklubben (Bobs var förste ordförande) med kurser och tävlingar, bygga om och till huset (och jollar i källaren), vara med i föreningar. Aktiva, engagerade och ansvarstagande är nog epitet som passar väl in på både Bobs och Eva-Lena.

Just detta är något som vi alla kan vara mycket tacksamma för – att värna om sitt Mölle och att se möjligheterna så att Mölle kan förbli just en oas för alla som bor i eller besöker Mölle.

Läsning ett stort intresseNu har vi suttit och fikat. Smakat på egenodlade physalis, tomater, björnbär och vi mår så bra i lust-huset – då nämner Bobs att han läser mycket.

– Vad läser du?På sommaren först och främst thrillers. Därför

att de oftast tar upp intressanta samhällsfrågor!

MÖLLEKURIREN MÖTER Bertil Svensson MÖLLEKURIREN MÖTER • MÖLLEKURIREN MÖTER •

Fadern Gunnar Svensson, t.h., med sönerna Sven-Gunnar, längst t.v. och Bertil, t.h. om honom. Fotot ta-get på 1950-talet av Anders W. Mölleryd.

Sven-Gunnar, t.v., och Bertil, t.h. om honom vid båtens akter. Fotot taget på 1950-talet av Anders W. Mölleryd.

Page 34: Möllekuriren 2010 nummer 3

34

Det där med röda tråden får man på köpet. Sen är historia och geografi mycket intressanta äm-nen, tycker Bobs. Man måste försöka förstå vad som hänt, varför det blev som det blev och var det hände. Klok man detta!

Ingen introvert herreNu förstår jag också varför den gode vän, som gick bort nyligen, betydde mycket för Bobs. De hade långa diskussioner och mycken klokskap fanns hos denne man. Saknaden märks.

Men är nu detta en introvert herre jag har framför mig – ingalunda. Säg DANS så kommer ett stort leende, och man kan riktigt se hur roligt det är att dansa. Visste ni att herr och fru Svensson blev rik-

MÖLLEKURIREN MÖTER • MÖLLEKURIREN MÖTERtiga dansproffs och golvet tömdes för att paret skulle få visa upp sin dans-konst i Torrevieja?

Nähä, då har vi något att se fram emot här i Mölle igen. För dansglädjen den startade i Mölle. På den tiden (när Bobs var lite yngre) så dansades det alla dagar utom på måndagarna här i byn.

Så kul, vad gjorde ni mera? Åter-igen kikar Bobs så där lite finurligt och erkänner att flickjakt var väl det som sysselsatta de flesta unga män. Som man säger, inget förändras under solen.

Nu är det så att denna pratstund ska avrundas och så vad tycker Bobs är bäst med Mölle? Vi har allt runt omkring oss – vatten, berg och grönska. Nära till små och stora orter. Men, sä-ger Bobs, vi måste hålla Mölle levande 12 månader om året. Husen användes förr oftast för uthyrning på sommaren och ägarna flyttade ner i källaren el-ler uthusen, men på vintern flyttade man upp/in och det lyste i varje hus. Idag är husen ofta tomma stora delar av året så nu gäller det att få fler och då gärna yngre familjer att flytta in. Nu säger byggnads-snickaren sitt: Nya hus till rimligt pris ska det vara!

Tack för besöket – nu glömde reportern något vik-tigt: Vi har ju 100-årstemat. Var passar Bobs då in?

Huset där familjen Svensson bor, kära läsare, fyller 100 år i år och där bodde tidigare järnvägs-personalen!

Page 35: Möllekuriren 2010 nummer 3

35

I april kom ett e-postmeddelande till Byföreningen med en förfrågan om att delta i en förstudie om en Kullaled – ett så kallat ”Leaderprojekt”. Vad är då ett leaderprojekt? Leader är ett EU initiativ (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling) och är en del av Sveriges Landsbygdsprogram. Målet är att stödja en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling på landsbygden. Ett leaderprojekt bygger på ”trepartnerskap”, som innebär att den ideella, den privata och den offentliga sektorn samarbetar för att tillsammans åstadkomma utveckling – alla kan således vara med och påverka. Skåne är in-delat i åtta Leaderområden, Höganäs tillhör Skåne

Nordväst – södra tillsammans med Helsingborg, Landskrona och delar av Svalöv.

Kullaledsprojektet handlar om hur man ska kunna skapa en sammanhängande vandringsled runt Kullabygdens kust – från Norra Häljaröd till Gråläge. I ett längre perspektiv är tanken att leden ska kunna knytas ihop med angränsande kommu-ner. Målet är också att leden ska kunna bli en del av Skåneleden. Initiativtagarna till Kullaledspro-jektet är Ros-Mari Paulsson, Britt-Marie Andrén och Göran Aldén. Projektägare för Kullaleden är Höganäs kommun. Projektet bedrivs i detta ske-de som en förstudie med Ros-Mari Paulsson som

Text och foto: Christina Carlsson

Solig vandring i juli (från vänster): Erik Frederiksen, Ros-Mari Paulsson, Jan Björklund, Ann-Sofie Hans-son, Göran Oldén, Klas Jörgensen och Lars Göte Nilsson.

Kullabygden kan få en egen vandringsled

Page 36: Möllekuriren 2010 nummer 3

36

projektledare. I projektinformationen poängteras betydelsen av ledens harmoni med naturen och att så liten inverkan på naturen som möjligt görs. En vandringsled med organiserade natur- och kultur-upplevelser kan värna om dessa miljöer och under-lätta för markägare där också de lokala näringarna kan få ett tillskott. Ambitionen är att Kullaleden ska kunna bli en av de första vandringslederna i landet kompletterad med digital teknik.

Viktigt att kunna påverkaMen där är vi inte än. Just nu handlar Kullaledspro-jektet om en förstudie som ska vara klar i november. Vandringar ska göras och projektgrupper med re-presentanter för bygdens sammanslutningar (såsom Byföreningar) och personer med specialkunskaper (såsom natur och kultur) ska diskutera och lämna synpunkter på exempelvis sträckningar, kartlägga hinder och föreslå lösningar av problem etc.

Just möjligheten att kunna påverka och vara del-aktiga gjorde att Mölle Byförenings styrelse valde

att involvera sig i förstudien. Många har idag ett ökat intresse för natur- och kulturupplevelser och tydliga trender finns om människors lust och behov att uppleva och utforska sin närmiljö. Medlemmar från Mölle Byförening har tillsammans med repre-sentanter för Jonstorps, Arilds, och Nyhamnsläges Byföreningar och projektledaren Ros-Mari Pauls-son genomfört två vandringar inom ramen för förstudien. Sträckan Himmelstorp – Kullens fyr genomfördes en klar julikväll och sträckan Kullens Fyr – Mölle i hällande regn. Den sista vandringen för vår del, sträckan Mölle–Strandbaden, är nu också genomförd.

På vandringarna har vi vänt och vridit på kartan, diskuterat passagers svårighetsgrad och säkerhet (exempelvis nedgångar till grottorna), väckt idéer om intressanta platser ur olika perspektiv. Vi har också upptäckt att det saknas information för be-sökaren. Det är lätt att gå vilse bland den uppsjö av stigar som trampats upp under åren, vilka inte alltid finns med på kartan. Vi tror inte heller be-sökaren, som på olika ställen inleder sin vandring på Kullaberg, är helt klar över faror som finns och inte heller vad färgmarkeringarna innebär. Den röda markerar stig längs södra Kullaberg, den blå för den norra, den gröna markeringen innebär att du måste gå tillbaka samma väg som du kom och den gula markeringen innebär att om du följer denna kommer du förr eller senare fram till den röda eller blå leden.

Markägare ska kontaktas efter att förslaget på sträckningen har lagts fram. Öppen dialog i för-studien är viktigt liksom deltagandet i kommande

Sommar teater på Krapperup i Tivolihuset

Lördagen den 25 september kl. 1900

Medverkande: Amelie Nörgaard, Sara Kihl-man, Joel Berg, Pon-tus Lundin, Jens Ols-son, Hanna Roth m.fl.

Vi bjuder på musik, sång, poesi, improvisationsteater och mycket mer!

Biljetter köpes på www.sommarteaterpakrapperup.se eller via Höganäs bibliotek Pris 200kr

Kvällens konferencier

Marika Lagercrantz

Page 37: Möllekuriren 2010 nummer 3

37

Är du nöjd med din bank?Funderar du på att byta bank så kontakta oss! Viberättar gärna vad Nordeakan erbjuda just dig. Kanske är det betydligt mer ändin nuvarande bank?

Nor

dea

Ban

k A

B (p

ubl)

Gör det möjligt

Köpmansgatan 7GHöganäs042-34 07 05nordea.se

042-33 06 70070-248 48 85

Eleshultsv. 33, 260 41 NYHAMNSLÄGEwww.obvvs.com

Välkomna till vår butik!

Värmepumpstankar eller VVS-arbeten,då går man till!

Spara inte på värmen, spara på utgifterna!

Installera en CTC luft/vatten värmepump och få pengar över till annat.

Ingen kan mer om värmepumpar än vi!

Måndag-fredag 08.00-16.30Lördag- söndag stängt

inÅramaDin inramningsbutikCentralgatan 43, Höganäs

042-35 20 80

ÖNSKAS HYRAGarage med plats för en normalstor bil önskas hyra i Mölle under vinter-

månaderna (dec.–mars).Svar till:

Stefan Oebiuse-post: [email protected]

Tel. 0705-94 18 02Tönnes väg 8, Mölle

Page 38: Möllekuriren 2010 nummer 3

38

arbetsgrupper. Vi välkomnar därför intresse och synpunkter till Byföreningen som e-post ([email protected]) eller på telefon (0708-34 75 29).

Nu är det ju så att markera leder på Kullaberg inte är någon ny före-teelse. ”Arilds vänner” (som bestod av som-marboende) markerade tidigt en vandringsled från Arild till Him-melstorp. Inför och efter våra vandringar för Kullaledsprojektet har Byföreningen sam-talat med Hans-Otto Pyk för att höra om hans erfarenheter och inte minst att få inspi-ration och kunskaper av denne man som är insatt i så mycket (ett utförligare reportage om Hans-Otto Pyks insatser för Kullabygden finns i Möl-lekuriren 2009:3).

Jo då, Hans-Otto har lett guidade turer redan på 1960-70-talet i både egen regi och Turistbyråns. På frågan om vem som slöt upp på vandringarna svarar Hans-Otto att det ”var gamla skolkamra-ter – som var nyfikna”, men att skaran under åren bestod av många turister med natur- och kultur-intresse från hela Sverige är väl känt. Vandringarna annonserades exempelvis i Helsingborgs Dagblad och affischering hos Turistbyrån i Mölle. Som tack

för guidningen fick Hans-Otto ofta välja saker av keramik från Turistbyrån.

Markering av leder var också med på aktivitets-schemat för Hans-Otto. Han beskriver med ett le-ende på läpparna hur han med en sprayflaska med

vit färg gjorde ringar på träden i båda rikt-ningarna och ibland la stenhögar för att komma ihåg hur han tänkt sig leden. Spe-ciellt noga var han att markera lederna till grottorna med tanke på att de som tog sig ner skulle kunna ta sig upp igen!

Walkie-talkie an-vändes i säkerhets-

arbetet – om det nu är någon som kommer ihåg denna kommunikationsradio där en knapp måste hållas inne för att prata och bara en i taget kunde säga något. Så på klippavsatsen fick Hans-Ottos hustru Margareta stå och ha kontakt med sin man på väg ner/upp eller inne i grottan.

Vi talar också om framkomligheten på Kullaberg förr i tiden. Stigarna, som då bestod av ortsbefolk-ningens upptrampade stigar och inte minst tullarnas stigar på norrsidan som patrullerades regelbundet för att komma åt smugglare. Några stigar har till-kommit av speciell anledning, som exempelvis ”He-likopterstigen”. Den tillkom för att kunna ta ner en

Hans-Otto Pyk kan ”allt” om Kullaberg.

Varmt tack för en fantastisk sommar– den bästa vi haft!

Kika gärna in och smaka på vår nya höstmeny i BistronMåndag – fredag serverar vi dessutom alltid 2-rätters

AffärslunchVi har en del överraskningar inför hösten – hör av Dig så berättar vi mer

Psst… Det är hög tid att boka Årets Julbordmed massor av hemlagad sill m.m.

Restaurang * Hotel * Konferens042–34 70 00 www.hotelkullaberg.se

Page 39: Möllekuriren 2010 nummer 3

39

helikopter (i delar) efter att den fått en snedlandning och havererat på Håkull. Hans-Otto kan ”sitt” Kul-laberg. Med pekfingret på kartan (och ibland med hjälp av förstoringsglaset) berättar han om platser på ett så medryckande sätt att man tycker sig se naturen och utsikten framför sig – och önskar att man fått vara med på 1960–70-talets vandringar.

Sällsynt och fridlyst månviolHans-Otto upplyser också om att vi har den fridlysta och sällsynta månviolen på Kullaberg. Till och med har han upptäckt ett fel i Klara Wijkanders karta och beskrivning från 1957. Nu vid 88 års ålder har han en gångstig, som han själv aldrig har gått – det är sträckan mellan Djupadal och Josefinelust.

I inledningen till ett av Hans-Otto Pyks många särtryck från Kullabygd om Kullabergs grottor står: ”Grottor har väl i alla tider haft ett trolskt sagoskimmer över sig.” De är fantasi eggande för både ung och gammal. Det är med en återhållen avvaktande spänning man går in i en grotta, speciellt om man inte varit i den tidigare. Kanske lite rädd för att den ska rasa över en; det ekar i den när man talar; det droppar kanske från taket och dropparnas ljud förstoras med ekot; det kan vara glatt och slipprigt därinne och det blir mörkare och mörkare ju längre in man kommer. Men upptäckarglädjen finns kvar hos varje pojke eller flicka.”

Den glädjen återfinns hos Hans-Otto än idag när han uppmanas att redovisa sin ”egen tio i topp-lista” om sevärdheter på Kullaberg – som då nästan uteslutande blir grottor. Grottorna som han undersökt från alla håll och kanter, gjort beräkningar av lutningar och så vidare får vi anledning att återkomma till i kommande nummer av

KULLAPRAKTIKEN Doktor

SVEN-GÖRAN BLANCK Centralgatan 35, Höganäs

tel 042-33 08 60

Spec. Allmän Medicin Akutmottagning och tidsbeställning

ETT VARMT TACK till er alla som var med oss vid Ingas begravningsgudstjänst och minnes-stund.

Tack för vackra blommor, bidrag till Mölle Kapellförening och olika hjälporganisationer.

Vi kommer alltid att minnas denna dag med tacksamhet och värme.

Familjen

Möllekuriren. Av grottorna nämns Kaprifoliegrottan och Valdemarsgrottan som uppskattas rymma upp mot 100 personer och som är den största. Söftin-gsgrottan beskrivs som den djupaste och vackraste. Den liknar Hans-Otto vid Kölnerdomens stora portal. Därefter följer Oskarsgrottan och Visitgrot-tan, Silvergrottan och Lahibiagrottan. Den minsta (Barakullsgrottan) är den högst belägna och som många inte vet hur man kommer till. Jungfrukam-maren är den mest svåråtkomliga och inga grottor ska besökas vid regnväder (eller isbildning) påpekar Hans-Otto och speciellt inte Silvergrottan. Dessa upplysningar visar hur mycket Hans-Otto har en-gagerat sig i just säkerhetsinformation. Nåväl, också andra sevärdheter än grottor finns med på listan som Djupadal, Josefinlust och Ablaham. Tio i topp-listan blev snabbt mer än tio.

Vi vill från Mölle Byföreningen tacka Hans-Otto Pyk för all kunskap och erfarenhet som han

Page 40: Möllekuriren 2010 nummer 3

40

delger oss! Vi kommer att återkomma till honom regelbundet med våra frågor och funderingar. Möl-

lekuriren kommer också fortlöpande att rapportera om Leaderprojektet-Kullaleden.

en tidig sommarmorgon går jag ner till Få-gelviken för att ta mitt morgondopp.

Allt är lugnt och stilla.Ni vet så där som det kan kännas. Man tror

att alla sover och att det bara är jag som är vaken.Nere vid bryggan ser jag en man och en liten

pojke. Det visar sig vara en stolt morfar och de har varit nere en god stund. Pojken ler och visar krabborna de fångat. När jag går hem tänker jag på hur Mölle förändras under sommaren.

Många av oss åretruntboende som har möjlighet njuter av dessa lugna morgnar. Lång frukost, tända ljus, hinner läsa hela tidningen. Tittar i almanackan – vad var det jag skulle göra idag? Kanske göra en köttfärslimpa? Spela bridge? Gå en skön golfrunda?

Då… ringer telefonen och ett sen länge sedan utflyttat barn säger – i sommar vill vi gärna komma 3 veckor i juli.

Jag ler och gläds. Lägger på luren.Juli närmar sig.Först ska en underbart liten busig 1½-åring

komma. Alla fönsterbräden töms och prydnads-saker plockas bort. Undrar varför man har alla dessa saker?

Hur ska man tänka när det gäller mat?Ett äldre barnbarn vill endast äta Per i Vikens

prinskorv. Köttbullar, mormors egna – förstås.Fiskfärs kanske? Men vad kan man göra i stället

för hummersås till de små? Vilka grönsaksrätter?

Det är ju så nyttigt tycker jag som mormor.Stuvade morötter, vitkål, blomkål med skinksås

och en massa persilja hör sommaren till tycker jag men hur gör man för att föra den traditionen vidare?

Vad finns det för spännande att göra i närheten?Oj, det har öppnats en pannkakslada – det måste

undersökas! Vårt fantastiska naturum uppe vid fy-ren, knattegolf, segling, ridning, ja listan är oändlig.

När barnbarnen kommer så vänds allt upp och ner och man njuter av varje sekund

Av alla saker är ändå krabbfisket det bästa.En stor del av sommaren spenderas – i alla vä-

der – vid Fågelviken.Laura 9 år sa till mig: ”Det är ju samma krabbor

som åker upp och ner hela tiden.” När hon en dag hade 18 stycken i sin hink bar hon iväg den och hällde i dem långt bort och sa: De behöver precis som vi SEMESTER!

Text och foto: Susanne Nauckhoff

När barnbarnen kommer vänds allt upp och ner

TIPSLeader Skåne http://www.leaderskane.se

Sverige uppmärksammar 2010 som ett år för Bio-logisk mångfald. Naturum Kullaberg 2010 visar utställningar och aktiviteter för stora och små. Bio-logisk mångfald är livet på jorden i sin helhet och i alla dess former och vill betona värdet av varia-tionsrikedomen hos det levande. Nivåerna av detta handlar om mångfalden av arter och samspelet dem emellan, genetisk (ärftlig) variation inom, mellan

enskilda bestånd och populationer och mångfald av ekosystem och naturtyper som skog, sjöar och vattendrag, odlad mark och vattendrag.

BÖCKERVandra i Kullabygden! Höganäs Bokhandel & Förlag och Gunnel Wounsch (2010).

Kullabergs grottor. Kristina Jennbert. Acta Ar-Acta Ar-chaeologica Lundensia Series Altera IN 8, NO 59 (2009).

Page 41: Möllekuriren 2010 nummer 3

41

IngelaBröllop , Fest &Hårsalong

Välkommen!

Ingela Kindberg • www.ingelabrud.seTelefon: 042-68499Turisthotellet i Mölle

Kullabergsvägen 32, 260 42 Mölle

 

Passa på att utnyttja ROT-avdraget!

Vi utför allt inom el, tele och data.070-33 888 33

ELEKTRIKER

www.totalelit.se

Köpmansgatan 19, 263 38 HöganäsVxl. 042-33 12 20, Fax. 042-33 12 26

10 åri branchen!

kullabergs pensionärsföreningSPF är en politiskt och religiöst obun-den organisation. Inflytande, valfri-het och livskvalitet sammanfattar vad SPF arbetar med. Totalt har SPF cirka 260 0000 medlemmar, varav ca 230 finns i Kullabergsföreningen. Vi kan bli fler!Är du intresserad av att bli medlem

så kontakta någon av oss i styrelsen.Förutom månadsmöten gör vi stu-

diebesök och har konstkurser.Välkommen till våra aktiviteter.

Höstens program:Månadsmöten i Stationshuset kl. 14.00.22 sept. Jean-Baptiste Bernadotte, fredsfursten som inledde Sveriges snart 200-åriga fredsperiod.20 okt. Höstens böcker.17 nov. Från beredskapsåren ”När kriget kom till byn”.

Konstkurser i Stationshuset kl. 14.00.16 sept. Avslutning av vårens konst-kurs.30 sept. ”Bokstaven i konsten” från medeltid till våra dagar.14 okt. ”En mamsell i tiden” – om Ulrika, Fredrika Pasch.10 nov. Besök och guidning i Brunnby kyrka.

Den 14 september åker vi till Klippan. Vi får en guidad visning av S:t Petri kyrka. Därefter åker vi till Klippans yl-lefabrik och besöker deras fabriksbod.Den 8 december äter vi julbord på Tunneberga Gästgifvaregård.

Styrelsen:Anne Cronström 34 51 43Siv Dreiwitz 34 76 85Per Delshammar 34 73 43Britt Gudmundson 34 79 04Inga-Britt Hammar 34 73 79Nils Mathiasson 34 73 23

• FÖRENINGSSIDORNA

Page 42: Möllekuriren 2010 nummer 3

42

mölle tennisklubbVi har en stor tävling i juli varje sommar som vi kallar för Möllespelen. Det är en open-tävling, vilket innebär att även medlemmar i andra klub-bar får vara med. Klubbens egna spelare får då en chans att mäta sig med andra. En annan fördel är att vi får impulser utifrån och tips på vad vi kan förbättra hemmavid. Av sammanlagt 96 deltagare var det i år inte mindre än 32 spelare som inte kom från Mölle TK.

Herrsingelvinnare i år blev William Ellström, Helsingborgs Tennisklubb, efter att han hade slagit Sam Knobe i finalen. Även om Sam Knobe fick ge sig i singelfinalen lyckades han väl i flera andra klasser. Han vann bland annat herrdubbeln till-sammans med Erik Nordblom. I klass 10, pojkar äldre, hade Sam och Erik en spännande uppgörelse i finalen. Sam vann till slut i tiebreak trots att Erik dessförinnan hade haft flera matchbollar.

Två spelare från Arilds Tennisklubb, Wolmar Boris-Möller och Knut Brundin, spelade fin ten-nis. De vann knattedubbeln tillsammans, och Knut tog dessutom hem knatteklassen i konkurrens med tolv tävlande.

På damsidan utmärkte sig Berit Nilsson och Maud Wahlund genom att vinna damdubbeln. Berit segrade också i mixedfinalen med Ludde Wahlund som partner. Lotta Leuckfeld vann Oldgirlsklassen med klara siffror.

Finalen i generationsdubbeln blev spännande. Olivia och PO Boija, Vikens Tennisklubb, var fa-vorittippade, men Lenny och Peter Hallberg spe-lade lugnt och säkert och vann den täta matchen med 6–3, 6–3.

Möllespelen innehåller även fyra handicapklas-ser. Spelare med efternamnet Zaar dominerade i år i flera av dessa klasser. Karl vann herrsingeln mot Michael Liversedge, och mamma/dotter-paret Cilla och Lisa segrade i damdubbeln mot Eva Bergman och Maud Wahlund.

Men tennisklubben i Mölle är inte bara tävlings-matcher som drar många åskådare. Tennisskolan har en stor betydelse, och den ökar år för år.

mölle bouleklubbSå får vi betrakta sommarsäsongen som avslutad, men klubbaktiviteterna ligger absolut inte nere för det. Det återstår en del tävlingar och inte minst fortsätter träningen tisdagar–torsdagar.

Klubben har utökats med 13 nya medlemmar under året och matrikeln omfattar nu 139 boulare. Aktiviteterna under träningsdagarna har intensifie-rats i takt med detta.

I juli prövade vi ett nytt grepp med en kombi-tävling golf/boule vilket blev en succé och kom-mer att upprepas nästa år. Dagen avslutades med en härlig picnic-kväll i Fågelviken.

I samband med Byföreningens arrangemang runt firandet av Stationshuset passade vi på med en ex-tra inlagd tävling med ett mycket stort deltagande. Samtidigt erbjöds ”pröva på”-boule som lockade en del att känna på kloten för första gången.

Vår traditionella Sommarfest – den 21:a i ord-ningen – hölls 14 augusti. En minnesvärd dag på många sätt. Samtliga banor upptogs av kämpande medlemmar och när alla därefter intagit sina plat-ser i partytältet öppnades himmelen, blixtar och dunder, men vem märkte detta efter en stund. Det blev en härlig kväll som alltid.

Efter tävlingarna blev det en stor grillfest med många glada barn och vuxna. I centrum ses Maud Wahlund, framgångsrik i Möllespelen detta år.

• FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA •

Page 43: Möllekuriren 2010 nummer 3

43

mölle golfklubbGolfeliten kommer till Mölle Golfklubb den 15–17 september!

Tävlingen är en deltävling på NORDEA MAS-TER för damer, och kommer att omfatta max 78 spelare. Den näst sista tävlingen för året spelas på Mölle Gk, Mölle Masters hosted by Golfland. Täv-lingen spelas på onsdag, torsdag, och på fredagen spelar de 30 bästa.

Det börjar dra ihop sig till finalen och tourens bästa spelare kommer att finnas med i startfältet. Från Mölle Gk kommer vår Pro Johanna Pyk- Jar-gård att spela. Missa inte chansen att se toppgolf live! (Gratis inträde.)

Tävlingar kvar i år9 sept. Bunkalaget 4-mannalag PB2 okt. Per i Viken chark Mixed A,B – PB24 okt. Gåsagolf A,B – SL, C – PB (spelas den 23 okt. på Arild och fortsätter den 24 okt. på Mölle)7 nov. Cross Country, 2- manna scramble SL

• FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA • FÖRENINGSSIDORNA •

mölle bibliotekNy bokcirkel startar på biblioteket i Mölle under september. Kom och var med – minst 60 nyut-komna böcker brukar det bli i cirkeln.

250 kronor kostar det och du anmäler dig på biblioteket på torsdagar klockan 16–18. Vill du veta mer, besök biblioteket eller kontakta Lena Strandmark på telefon 34 79 10 eller via e-post [email protected].

Leif Persson, välkänd profil på biblioteket, slutar efter många års ideellt arbete. Leif var med redan i början på 90-talet, då kommunen fortfarande an-svarade för biblioteket. Nu kan Leif dra sig tillbaka med gott samvete och han lämnar över stafettpin-nen till Britt Gudmundson. Vi övriga i ”biblioteks-personalen” och Mölle Byförening tackar Leif varmt för allt arbete han lagt ner på vårt fina bibliotek. Vi hälsar Britt välkommen i gänget och hoppas hon ska trivas med bibliotekssysslan.

Mölle Byförenings styrelseMölle bibliotek med Siv, Gunn, Mona, Britt och Lena

mölle kapellföreningKonserter (samtliga kl. 18.00):31 okt. ”Hela kapellet sjunger”. Körledare Agneta Weber-Sjöholm och körsångare i Ad Libitum.21 nov. Vittra spelar musik från flera olika musik-stilar och tidsepoker mest folkmusik, visor och eget material. Entrávgift 80 kr.16 jan. The Sound og Gospel. One Nation med Jonas Engström. Entréavgift 80 kr.

Öppet hus på stationen: Torsdagarna 23 sept., 7 okt., 21 okt., 4 nov. och 18 nov. klockan 14.30–16.30.

Sopplunch på stationen: Onsdagarna 6 okt. och 3 nov. klockan 12.00.

Jullunch på stationen: Onsdagen 1 dec. klockan 12.00.FO

TO: F

rede

ric T

äcks

tröm

FOTO

: Gun

nar

Eds

tröm

Page 44: Möllekuriren 2010 nummer 3

44

Småbåtshamnen 18 A 263 39 Höganästel 042-33 08 09

www.lansbergs.se

LÄNSBERGS

På Kullahalvön ligger guldkornen och pärlorna tätt. Bokskogstäckta

kullar, dramatiska klippbranter, vindskyddade picknicklundar och de

charmiga byarna som smyckar halvöns kust. Allt fler söker sig till

denna vackra bygd och på Länsbergs har vi lång erfarenhet av

fastighetsförmedling och ett stort antal intressenter i vårt register.

Titta in på vår nya inspirerande hemsida där vi presenterar

Kullabygdens charmiga byar och berättar om de objekt vi nyligen

sålt och de vi har till försäljning. Är det dags för dig att sälja din

ögonsten i Kullabygden? Varmt välkommen att kontakta oss för ett

förutsättningslöst möte!

Dags a†† sälja din ögonsten i Kullabygden?