Top Banner
vikingnyt | SEPTEMBER 2018 Avl og økonomi går hånd i hånd hos Risholm Simherd på besøg hos Moesgaard Magasinet for kvægavl og reproduktion { NR 03 | SEPTEMBER 2018 } Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime
48

Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Nov 04, 2019

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

vik

ing

ny

t | S

EP

TE

MB

ER

2018

Avl og økonomi går hånd i hånd hos Risholm

Simherd på besøg hos Moesgaard

Magasinet for kvægavl og reproduktion

{ NR 03 | SEPTEMBER 2018 }

Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime

Page 2: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Ligger du inde med en god historie fra din bedrift, eller har du ideer til fremtidige artikler i Vikingnyt? Har du ris eller ros? Så tag fat i os. Skriv til kommunikationsmedarbejder Lea Foustad Harbo på [email protected].

Kontakt redaktionen

vikingnyt | SEPTEMBER 20182

Dansk kvægbrug befinder sig i en turbulent tid. Manglen på godt grovfoder kan mærkes hos de fleste, så der er et behov for at skrue på alle

knapper i forhold til bundlinjen. Viking kan bidrage med en god pris på den bedste

genetik og reproduktionsservice. I det første halve år af 2018 har den gennemsnitlige sædpris for alt sæd inklusiv en stor andel af kønssorteret sæd ligget på 96 kroner pr. dose. Den gennemsnitlige pris for kønssor-teret sæd har ligget på 180 kroner pr. dose, og vi kan nu levere af de bedste tyre. En sikker afprøvet kød-kvægstyr koster 75 kroner pr. dose. Så betaler du mere i gennemsnit, er her et område, der er værd at se nærmere på.

Afsætning af overskudsdyr er også et væsentligt fo-kuspunkt hos mange mælkeproducenter. Her er Vi-kingLivestock kommet godt i gang på markeder uden for EU, og vi forventer at kunne afsætte en stigende mængde af både køer og kvier til bedst mulige priser.

Endelig kan du overveje, om du udnytter Vikings medlemsfordele optimalt? Viking er sat i verden for at bidrage mest muligt til din bundlinje, og vi har derfor en række fordelagtige indkøbsaftaler, som du kan læse mere om på vores hjemmeside.

Med ønsket om et godt efterår,

Af Hans Peter Bay, adm. direktør

Den bedste genetik til den bedste pris

Page 3: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

3SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Risholm: Avl og økonomi går hånd i hånd Hos Risholm er intet overladt til tilfældig-hederne, når det kommer til avlen. Men det gælder ikke blot om at lave flotte dyr – avlen skal også smitte af på bundlinjen. SIDE 4

MAGASIN NR. 03 | SEPTEMBER 2018 | 11. ÅRGANG

Indh ld

4 10 16

LAYOUT OG PRODUKTION: vahle+ nikolaisen

FOTOS: Elly Geverink, Alex Arkink, Viking medarbejdere m.fl.

FORSIDE: VJ Libero datter fra Juulsgaard, Niels Ulrik Andersen, Nr. Aaby.

ISSN: 1903-6531

Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime Hos Mjallerup Vestergård har man haft Heatime i mange år og været glade for det. Nu er tiden kommet til en opgradering – og det skal være SenseTime. SIDE 10

Mød en Viking:Carsten Vest Hansen

Carsten Vest Hansen er til daglig en del af Vikings SenseTime Team.

SIDE 16

Avlschefen uddyber... 6SimHerd på besøg hos Moesgaard 8 Vikings reproklumme 11Around the VikingWorld 12”Det er ikke så anderledes at være mælkeproducent på Bornholm” 13Højere NTM resulterer i større livstidsproduktion for Jersey køer 14Nyt fra VikShop 18

Kort nyt 19Carsten har knækket koden til den gode reproduktion 52

RacesiderneHOLSTEIN 20 RØD HOLSTEIN 30JERSEY 31VIKINGRED 37KØDKVÆG 42

3SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Page 4: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

4 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Hos Risholm er intet overladt til tilfældighederne, når det kommer til avlen. Men det gælder ikke blot om at lave

flotte dyr – avlen skal også smitte af på bundlinjen.

RISHOLM PÅ BORNHOLM

AVL OG ØKONOMI

går hånd i hånd

AF LEA FOUSTAD HARBO

De hvide bygninger er næsten skarpe at se på, og varmen ban-ker ned fra oven, da Viking slår

et smut forbi Risholm. Den bornholmske bedrift huser 165 Jersey køer og var ind-til for et år siden ejet af Henning og Jørn Ambrosen i et I/S. I dag er det måske kun Jørns navn, der står på skødet, men Henning har stadig en finger med i spil-let. Særligt, når det drejer sig om avlen:

”Jeg har altid gået meget op i avl, for-di det er så spændende – og vigtigt. I 2006, da jeg gik fra bindestald til den nye stald med robotter, var det slet ikke nødvendigt at udsætte nogen køer, fordi jeg havde haft fokus på yvere i 30 år. Så avlen kan betyde meget for arbejdet og økonomien,” fortæller Henning.

I 2015 fik de lavet en malkestald, da der var for meget bøvl med robotterne, og samtidig fik køerne sand i sengebåse-ne i stedet for madrasser. Det gav hele besætningen et løft. Ydelsen steg med 1.700 kg EKM, og yverbetændelserne var efter skiftet forsvindende få.

KVIER PÅ ”SKYLLE-TUR” TIL JYLLANDDer er ingen ET-dyrlæger på Bornholm endnu, så når Henning og Jørn har kvi-

er, der skal skylles, må dyrene en tur til Risbak i Jylland, hvor de bliver skyllet to-tre gange, inden de kommer retur. Far og søn har haft fire afsted, og Viking har købt to tyre efter skylningerne. Risholm har tidligere haft en enkelt tyr på brugs-planen, men det er længe siden, så der-for krydses der fingre for, at det kunne lykkes igen.

På Risholm har man hånd i hanke med avlen, og når avlsrådgiveren kom-mer på besøg, kigger de tre sammen på, om der skal justeres lidt i avlsmålene.

Rådgiver, Palle Larsen sammensætter en insemineringsplan, men Henning og Jørn slipper ikke helt tøjlerne:

”Mange tager altid 1. forslag, men jeg kan godt lide at læse lidt om tyrene først,” siger Henning, som har haft en helt særlig favorit blandt tyrene:

”Zuma. Ham brugte vi i ti år, men det er også for længe. Det er da bedre at få nyt blod ind, men han gav bare nogle helt fantastiske dyr, så det var svært at lade være,” griner han.

Jørn er sjette generation på Risholm

Nyt liv i stalden hos Risholm.

Page 5: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

5SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

RISHOLM PÅ BORNHOLM

Jørn og Henning Ambrosen i stalden.

og ikke nær så ”nørdet” med avlen som sin far. Alligevel medgiver han, at den er vigtig:

”Avl er en langsigtet affære, og i dag har vi nogle super gode produktionsdyr, fordi vi netop har haft fokus på yver, ben og ydelse i lang tid, så man må ikke underkende vigtigheden af et fornuftigt avlsarbejde,” siger han.

REPROMESTRE AD FLERE OMGANGEReproduktionsarbejdet er sat i system på Risholm, og de har et godt samarbej-de med deres inseminør, Dorthe, som drægtighedsundersøger og inseminerer dyrene:

”Hun er dygtig og går op i sit arbejde, og det betyder meget, for reproduktions-delen er så vigtig,” siger Henning.

Henning og Jørn er repromestre ad flere omgange, og det er ikke så mærke-ligt, når man har en reproduktionseffek-tivitet på 0,35 hos køerne og 0,50 hos kvierne. De har haft Heatime siden 2015 og er glade for den tid, det har frigivet:

”Før brugte vi en masse tid på at kig-ge efter brunst, men nu kan vi spare de kræfter og bruge dem på noget andet. Det er dejligt,” siger Jørn.

Han har overblikket over sine 165 køer og ingen nuværende ønsker om fle-re – for som han siger:

”Vi er rigtig godt tilfredse med det, vi har.”

Risholm Mælkeproducent

nær Hasle på Bornholm165 Jersey køer

Ydelse: 10.200 kg EKM

Her er to køer, som Henning er særligt stolt af – 2479 prøver at gemme sig i en sengebås, men det har hun nu ikke grund til, for hun er kåret 90 for yver, og 2177 i forgrunden har malket 47 kilo mælk. De er begge pollede dyr.

5SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Page 6: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

6 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

NTM JUSTERING VEDTAGETGennem det seneste års tid har vi arbejdet hårdt på at få revideret vores total in-deks, NTM, så det i endnu højere grad giver jer mælkeproducenter de køer, som I ønsker. Processen er blevet ledt i fæl-lesskab af NAV og de enkelte racer, og der har været flere møder og workshops både lokalt og i nordisk regi for at sikre, at alle ønsker er blevet hørt og konse-kvenserne evalueret.

Det har været spændende at følge pro-cessen, og det er rigtig glædeligt, at vi nu for alle tre malkeracer; Rød, Holstein og Jersey har fået vedtaget et nyt sæt af øko-nomiske vægte i enighed mellem Dan-mark, Sverige og Finland. Og hvad bety-der de nye vægte så?

For alle tre racer gælder, at vi fremover lægger mere vægt på koncentreret mælk – specielt fedt. Der vil desuden være en øget vægt på ydelse generelt – uden at vi glemmer sundhedsegenskaberne. Så det er et endnu stærkere NTM, der introduce-res i november 2018 til gavn for vores mælkeproducenter.

KØNSSORTERET SÆDFørst på sommeren fik vi installeret vores nye maskiner til kønssortering af sæd, så vi har nu rigtig stor kapacitet. Med de nye maskiner forventer vi at kunne opfylde vores efterspørgsel med 24/5 produktion og er også klædt godt på, hvis efterspørgs-len igen kræver, at vi går et gear op og be-gynder at producere 24/7.

AVLSCHEFEN UDDYBER

AF LARS NIELSEN

Vi arbejder i øjeblikket på de sidste detaljer,

før VikingJersey fremover også står for Jersey avlsprogrammet

i den store franske kvægavlsforening,

Evolution

LARS NIELSEN

Page 7: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

7SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

GENETISKE EGENSKABERGenetiske egenskaber er et udtryk, der dækker over arvelige egenskaber såsom polledhed, proteintyper samt forskellige arvelige lidelser, herunder CVM, BLAD og BY. Som vi tidligere har omtalt er geno misk selektion et meget stærkt red-skab til at identificere genetiske egenska-ber, som vi ellers ikke havde fundet. Vi får derfor løbende viden om nye egenska-ber, som vi skal tage stilling til, og den nye viden er en stor gevinst for kvæg-sektoren.Mange af de genetiske egenskaber har væ-ret til stede i flere årtier, uden vi har kendt til dem. For de arvelige lidelsers vedkom-mende har mange af dem blot ført til tidli-ge uidentificerede aborter, som folk har fundet via en sen geninseminering.

I den nærmeste fremtid vil en række ”nye” lidelser blive publiceret på kvæg-databasen og også angivet for vores inse-mineringstyre. Informationen vil desuden være tilgængelig på DMS for genomisk tes tede hundyr. Det er vigtigt, at man ikke overreagerer på den nye information. Hvis vi markedsfører en tyr, der er bærer en bestemt genetisk arvelig lidelse, er det fordi, risikoen er minimal – og at gevin-sten ved at bruge tyren langt overstiger ri-sikoen. Så følg med på vores hjemmeside i den kommende periode, hvor vi vil for-tælle mere om, hvordan vi bedst bruger vores viden.

JERSEY PÅ FRANSKVi arbejder i øjeblikket på de sidste detal-jer, før VikingJersey fremover også står for

Jersey avlsprogrammet i den store franske kvægavlsforening, Evolution. En meget spændende opgave, som vi ser frem til. Det er endnu et skridt på vejen til at fast-slå og videreudvikle VikingJerseys leden-de position i Europa – men også i den øv-rige verden. På den netop gennemførte verdenskonference for Jersey, der blev af-holdt i USA, var der indlæg fra fem pris-vindere fra hele verden, som gjorde noget specielt for Jersey. Fire af disse fremhæve-de VikingJersey positivt i deres præsenta-tioner. Vi skal udnytte positionen, og vi er godt rustet til at tage næste skridt med vo-res Jersey program.

BEGEJSTRING FRA UDENLANDSKE GÆSTERVi er selv meget bevidste om vores høje niveau på både genetik og management i

de danske og øvrige nordiske mælkepro-duktioner. Det er derfor også altid en stor glæde at tage udenlandske gæster med ud i danske besætninger for at se vores gene-tik arbejde i det virkelige liv.

Foråret og dagene op til Landsskuet i Her-ning er ofte travle perioder, når det gæl-der udenlandske gæster – og 2018 var in-gen undtagelse. Igen i år skal der lyde en stor tak til jer, der åbner dørene. Folk er dybt imponerede over, hvordan vi kan kombinere top-produktion med rigtig godt funktionelt eksteriør og flotte sund-heds- og reproduktionsresultater. Denne cocktail overbeviser og bekræfter gang på gang internationale mælkeproducenter i, at den nordiske avlsprofil er den rigtige, når man satser på god økonomi med re-spekt for dyrevelfærd.

Genetiske egenskaber er et udtryk, der dækker over arvelige egenskaber som for eksempel polledhed. Her ses den pollede toptyr, VH Monty P.

Page 8: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

8 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

I sommer besøgte avlsrådgiver, Henrik Schøler og jeg – Jehan Ettema fra SimHerd – folkene bag bedriften, Moesgaard nær Randers for

at se på potentialet for brug af kødkvægssæd og X-Vik.

SIMHERD PÅ BESØG hos Lene og Flemming Jensen

MOESGAARD NÆR RANDERS

Lene og Flemming Jensen.

vikingnyt | SEPTEMBER 20188

I et møde med Flemming, Lene og fo-dermester, Maria diskuterede vi blandt andet den optimale kombina-

tion af X-Vik og kødkvægssæd samt den bedste alder for salg af krydsningskalve.

Flemming og Lene har 230 Holstein køer, som går i en sandstald, hvor de malkes af fire robotter. Alle krydsnings-kalve opfedes på gården til Dansk Kalv, mens Holstein tyrekalvene sælges til vi-dere opfedning. Ydelsen er på 12.500 kg EKM, udskiftningsprocenten er på 40 %, og køernes og kviernes reprodukti-

Flemming mener, at salg af kvier til eksport er for risikabelt, da pris og af-tagning ikke kan garanteres. På bag-grund af SEGES’ slagtekalvebudget, må det konkluderes, at DB pr. krydsningsty-rekalv er 700 kr. højere, når kalven sæl-ges som ungtyr 1 år gammel (2.600 kr. pr. kalv) i forhold til Dansk Kalv 10 mdr. gammel (1.900 kr. pr. kalv). Når DB udregnes pr. dag, ligger de to produkti-onssystemer begge på cirka 7,50 kr. pr. dag, så det er ”huslejen”, der afgør, hvad der er mest attraktivt. Udover hus-lejen er foderomkostninger og arbejds-rutiner afgørende for, om opfedning er interessant for mælkeproducenter.

SimHerd organiserer i efteråret en række ERFA-møder, hvor potentialerne af forskellige strategier for udnyttelse af ungdyrpladser i specifikke besætninger belyses.

GODT PÅ VEJ TIL AT OPNÅ POTENTIALETSimHerd-beregningens stigning i DB på 113.000 kr. er såfremt, der hverken bru-ges X-Vik eller kødkvægssæd. Bedriften bruger i dag allerede X-Vik på 20 % af kvierne og kødkvægssæd på 35 % af kø-erne, hvorved de er på omkring 60 % af potentialet på 113.000 kr. SimHerd mo-dellen kan netop bruges til at beregne, hvad den optimale strategi er, og hvor meget man kan tjene ved at føre den ud i

onseffektivitet ligger på henholdsvis 0,25 og 0,34.

MULIG STIGNING I DBSimHerd viste, at det årlige DB er 113.000 kr. højere, hvis der bruges X-Vik på 80 % af kvierne og 40 % af 1. kalvs køerne kombineret med kødkvægssæd på 50 % af køerne. Denne strategi giver i alt 185 årskvier og 84 fødte krydsnings-kalve. Flemmings erfaringer med opfed-ning af kalvene er gode. For det første formår han at fodre kalvene billigt, og for det andet oplever kalvene ikke en ned-gang i tilvækst som følge af blandingen med andre kalve fra andre besætninger. Flemming og Lene synes, at driftsgrenen styrker hele virksomheden, da produkti-onsapparatet anvendes til både mælke-produktion og slagtekalveproduktion.

AF JEHAN ETTEMA, SIMHERD A/S

Page 9: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

9SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

MOESGAARD NÆR RANDERS

SimHerd møde på Moesgaard. Fra

venstre mod højre ses fodermester, Maria sammen

med Flemming, Lene og Viking

avlsrådgiver, Henrik Schøler.

Foto: Jehan Ettema

En af bedriftens krydsninger – Holstein x Dansk Blåkvæg.

livet. Efter mødet blev insemineringspla-nen tilpasset, så nu er kursen lagt hen imod at få det optimale ud af køerne.

VÆRDIEN AF KØERNES DRÆGTIG-HEDSPROCENT OG KVIERNES SPILDPROCENT SimHerd kan også dokumentere værdi-en af en forbedret reproduktion; besæt-ningen har i de sidste seks måneder øget drægtighedsraten fra 35 til 40 %. Denne stigning af drægtighedsraten øger det årlige DB med 71.000 kr. Kalvedøde-ligheden er med 4 % på et fint niveau,

men den samlede spildprocent blandt kvierne er med 20 % på gennemsnitsni-veau. Nedsætter Flemming andelen af kvier, som slagtes på grund af reproduk-tion fra 16 % til 11 %, giver det 31.000 kr. ekstra i DB om året.

VÆRDIEN AF SPECIFIKKE TYREMed SimHerd kan man også få lavet en analyse, som viser værdien af specifikke

tyre for ens egen besætning. Værdien af en tyr med et rigtigt højt indeks for ung-dyroverlevelse er lavere i en besætning med lav kalvedødelighed end i en be-sætning med høj kalvedødelighed. Ana-lysen kan give et værdifuldt input til diskussionen om tyrevalg og priorite-ring af egenskaber.

Andel af køerne insemineret med kødkvægssæd

DB

PR

. Å

R (

X 1

00

0 K

R.)

20% 30% 40% 50% 60%

150

0

50

100

43 42

74

96113

104

75

100

119113

FIGUR: Stigning i årlig DB ved brug af kødkvægsæd på 20-60 % af køerne i forhold til 0 % i kombination med brug af X-Vik på 80 % af kvierne og 40 % af køerne. De grå søjler viser desuden, at genomisk selektion (GS) har en merværdi, hvis den øgede sikkerhed om køernes avlsmæssige potentiale kombineres med intensiv brug af kødkvægssæd på de avlsmæssigt ringeste.

Resultat Uden GS Med GS

Page 10: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

10 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

SENSETIME

Poul og Jørgen Jørgensen har sam-men drevet bedriften, Mjallerup Vestergård I/S siden 2003. Her har

de 200 Jersey køer, der i mange år er ble-vet overvåget af Heatime for at finde de-res brunst. I påsken fik brødrene opgrade-ret systemet til SenseTime:

”Omkring juletid 2017 snakkede vi med Viking om at få et nyt Heatime an-læg, men fandt ud af, at det var bedre at vente lidt, for så kunne vi få det nye Sen-seTime – og det ville vi hellere have. Sen-seTime er fremtiden og det system, der bliver udviklet på,” siger Poul, da Viking møder ham på en af sommerens mange varme dage.

Mjallerup Vestergård benyttede sig af muligheden for at bytte deres gamle Hea-time til SenseTime for en favorabel bytte-pris. Med det nye system får de en lang række muligheder, de ikke havde før. Dengang drejede det sig kun om at finde Jersey køernes brunst, men nu kan brød-rene også blive klogere på dyrenes velbe-findende – og det forpligter, mener Poul:

”Efter sommerferien får vi besøg af Ivan fra Vikings SenseTime Team, og så skal vi til at lære mere om, hvad systemet egentlig kan, og hvordan vi skal bruge det. Min for-ventning er, at vi forhåbentlig fanger flere af de skrantende køer i opløbet med den daglige sundhedsrapport,” siger Poul.

Transponderne i SenseTime registrerer flere af køernes aktiviteter, herunder drøvtygning, ædetid og drikketid og kom-mer med en alarm, når en ko falder i akti-vitet. På den måde bidrager SenseTime

til, at man hurtigt finder de køer, der ikke har det så godt – af den ene eller den an-den årsag.

Hos Mjallerup Vestergård har man i forvejen fokus på sundhed i avlsmålet, og køerne ligger i sengebåse med gyllefiber i kummerne. De insemineres 150 dage efter kælvning, for brødrene har ikke brug for så mange kalve:

”Der kan sagtens være ti køer, der vi-ser tegn på brunst, men kun en enkelt vi skal have insemineret. Det havde været træls at holde styr på med blok og pen, så her er SenseTime en klar fordel – på sam-me måde som Heatime har været det i mange år.”

AF LEA FOUSTAD HARBO

Hos Mjallerup Vestergård har man haft Heatime i mange år og været glade for det. Nu er tiden kommet til en opgradering – og det skal være SenseTime.

Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med

SENSETIME

Poul Jørgensen, som her har fået selskab af både sin dreng og hund i stalden.

MJALLERUP VESTERGÅRD I/S

Poul og Jørgen Jørgensen, mælkeproducenter nær Løgstør

Køerne har et celletal på 151.000

200 Jersey køer

Ydelse: 10.800 kg EKM

TO MEDARBEJDERE

Driver 120 ha til grovfoder og korn

Page 11: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

11SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

heden kan vedligeholdes. Det, vi ser i praksis er, at koen løber om på dag 21 el-ler 42, selv om insemineringen faktisk re-sulterede i en drægtighed i første omgang.

Opgørelser over drægtighedsprocenter i varme perioder i lande som USA og Israel viser, at de højtydende køer i gennemsnit kommer ned under 20 % - i nogle under-søgelser endda endnu længere ned. Det ef-terlader landmanden med en pukkel af omløbere, der skal håndteres i sensomme-ren og hen over efteråret med risiko for en ujævn kælvningsfordeling til følge.

Har man mulighed for at sælge kvier eller slagte køer, kan man prøve at fore-bygge, at denne pukkel ”bider sig fast” i besætningen og tynde ud i dyrene, som skal kælve, herfra. Med andre ord: Prøvel-serne ved sommerens hedebølge er ikke ovre endnu, og vi kan bruge de koldere måneder til at planlægge, hvordan varme-stress kan forebygges til næste år.

I år har det været varmt. Rigtig varmt. Ikke kun på strandene og alle de ste-der, hvor det giver god mening. De

danske stalde har haft varmegrader, de færreste danske køer kender til, og det har været hårdt. Køerne prøver at kompense-re for temperaturen ved at æde mindre og stå mere op for derved nemmere at kunne komme af med varmen. Reduceret ligge-tid og energioptagelse er en rigtig ærgerlig cocktail for vores malkekøer, og det gør hverken noget godt for ydelsen eller re-produktionen. Der opstår langsigtede konsekvenser, eftersom æggene i koens æggestok påvirkes negativt af kronisk stress og negativ energibalance. Det bety-der, at de har dårlig kvalitet, når de er klar til brug hen over de næste par måneder.

De mest kritiske køer i denne kategori er faktisk højdrægtige goldkøer og nykælve-re, for de bærer på de æg, der skal bruges inden for de næste to måneder. Derfor vil vi kunne forvente en nedsat drægtigheds-procent et godt stykke ind i efteråret hos de køer, der har oplevet varmestress i sommermånederne.

De kortsigtede følger af varmestress er, at køernes brunsttegn bliver sværere at se. Dyrene er nødt til at holde aktiviteten på et lavere niveau for ikke at overophede. Men selv om koen bliver opdaget og inse-mineret, giver varmen stadig en nedsat chance for at etablere en drægtighed. Det befrugtede æg vil dele sig langsommere i en varmestesset ko, og mange embryoner når ikke at blive store nok til, at drægtig-

11SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Vikings reproklumme

EN HED SOMMER får konsekvenser for reproduktionenI år har vi haft en rekordvarm sommer, som har haft store konsekvenser

– ikke mindst for vores køer, som har levet med varmestress i en meget lang periode. Og det påvirker reproduktionsarbejdet.

AF LINE FRUERGAARD-ROED, VIKING KVÆGFAGDYRLÆGE OG REPRODUKTIONSSPECIALIST

Page 12: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

12 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

AROUND THE VIKINGWORLD

På programmet var de nyeste resultater af forskning inden for fodereffektivitet, og Les Hansen, en kvægspecialist fra Universitetet i

Minnesota, USA, gav en præsentation, hvor han fortalte, at ProCROSS køer er bedre til at omsætte foder til mælk end andre renracede dyr. I studiet har de testet ProCROSS køer over for renracede Holstein dyr.

Under konferencen blev der også tid til et besætnings-besøg hos Casal de Quintanelas, hvor ejeren, Antonio Castanheria tog imod gæsterne. Bedriften har 360 ProCROSS køer, der producerer 11.566 kg mælk med 4,21 % fedt og 3,44 % protein.

ProCROSS er et krydsningsprogram, hvor der krydses med Vikingred, Montbéliarde og VikingHolstein. Det bli-ver brugt af mælkeproducenter i hele verden, herunder USA, Italien, Holland, Spanien og Tyskland.

I juli løb den årlige ProCROSS konference af stablen, og denne gang samlede man

mere end 130 mælkeproducenter i Portugal.

SPÆNDENDE ProCROSS konference

i Portugal

VikingWorld

AROUND THE

Jeff Bosma bor i Oregon og har brugt VikingJersey i besætningen i mange år. Han har 3.000 køer, og heri-blandt går mange dyr efter Vikingtyre som VJ Husky,

DJ Zuma, VJ Hihl, VJ Hilario og VJ Lukowa. Han er meget til-freds med VikingJersey, da det giver ham effektive køer med høj ydelse og god reproduk tion. Han har lige nu planer om at etable-re endnu en bedrift med lige så mange køer, og her skal dyrene malkes med robotter, så fremover bliver det vigtigt med en god patteplacering, malke hastighed samt korrekt yverdybde, når in-semineringsplanen skal sammensættes.

POSTKORT fra USA

Familien Veldhuis i Wash ington har 15.000 køer, og de har brugt

Viking Jersey, siden de besøgte Danmark for et år siden. De benyt-ter sig af kønssorteret sæd, og kal-vehytterne er ved at være godt fyldt op med Viking- afkom. De har valgt Viking Jersey til deres bedrift, da de efterspørger fedt og protein samt den gode frugtbarhed blandt køer og kvier.

Page 13: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

13SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

AF LEA FOUSTAD HARBO

Der er lidt med prisen, når det kommer til slagtedyr, foder og maskinstation. Ellers minder livet som mælkeproducent på Bornholm meget om det, vi kender fra resten af landet. Det

mener Carsten og Kim Nielsen, der har 410 Holstein køer nær landsbyen, Klemensker.

”Det er ikke så anderledes at være

MÆLKEPRODUCENT PÅ BORNHOLM”

CARSTEN OG KIM NIELSEN I/S

• Mælkeproducenter nær Klemensker på Bornholm

• 410 Holstein køer

• Ydelse: 11.500 kg EKM

• To medarbejdere

• Driver 430 ha (deler mark og maskiner med Kims bror, som har planteavl ved siden af)

Carsten og Kim Nielsen i skyggen på en meget varm dag i juli.

Carsten Nielsen er vokset op på en kvægbedrift nær Gudhjem, og i 1976 købte han Østre Pilegård i

Klemensker – en gård uden besætning. Carsten fik sig et hold malkekøer og har løbende udvidet til de godt 400 køer, der er på bedriften i dag. Sønnen, Kim har været med som en del af et I/S siden 2012 og været en del af planlægningen af det seneste byggeri; en kostald med mal-kecenter. Far og søn har nok at se til på den bornholmske bedrift, og livet med køer er ikke så anderledes her, som no-gen måske tror:

”Maskinstationen er lidt dyrere, fordi der mangler konkurrence, så det tager vi gerne imod, hvis det skulle komme,” si-ger Carsten med et smil.

Desuden koster foderet lidt mere på grund af fragten, og mulighederne for bi-produkter er ikke så gode som andre ste-der. Når dyrene skal slagtes, skal de kryd-se Østersøen, da øens lille slagteri ikke slagter malkekvæg.

HAR NOGLE AF LANDETS HØJEST TESTEDE KVIER Ligesom resten af landet er Bornholm knastør på den dag i juli, hvor Viking er på besøg i Klemensker. Siden 12. april har de kun fået i omegnen af 40 mm, og det er alt, alt for lidt. Der er hedt på gårds-pladsen, og majsene bevæger sig kun gan-ske lidt i brisen. Som alle andre danske landmænd er Carsten og Kim optaget af vejret, og hvornår det vender. Også sol-skinsøen har fået rigeligt med solskin.

I staldene har far og søn ikke færre end 500 ungdyr, der prøver at holde varmen på

afstand. Antallet af ungdyr skal skæres ned, og derfor er Carsten og Kim glade for, at de begyndte at genteste for halvandet år siden. Det giver dem et bedre grundlag for at vælge dyr fra til eksport og samtidig se, hvem der skal satses på i avlen. Her på ste-det har de nogle af landets højest testede kvier, så de skal blive på bedriften.

Dyrene overvåges med HeatimeRumi-nact, og det er en investering, Carsten og Kim ikke fortryder:

”Vi kører 100 % efter det, og det er guld værd. Det sparer os for en masse tid, for vi kigger aldrig efter brunst mere,” si-ger Kim.

Bedriften har 196 HeatimeRuminact transpondere og 50 styk til kvierne med blot Heatime. Transponderne bliver sat på

køerne ved goldning og tages først af, når koen er erklæret drægtig for at udnytte Ruminact-delen optimalt under goldperi-oden og i tiden efter kælvning.

Insemineringer og drægtighedsunder-søgelser klarer Vikings inseminør, Dorthe, og bedriftens avlsrådgiver kigger forbi en eller to gange om året.

Og her kan vi da lige tilføje, at Vikings service på Bornholm ikke er dyrere end i resten af landet.

ØSTRE PILEGÅRD PÅ BORNHOLM

Page 14: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

14 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

NTM Nordic Total Merit er avlsmålet for Jersey køerne i de nordiske lande (Danmark, Sverige og Finland). Selektion på basis af NTM giver landmanden de mest produk-tionsøkonomiske køer gennem en balan-ceret fremgang for produktion, frugtbar-hed, sundhed og holdbarhed. I denne ar-tikel vil vi vise effekten af NTM for køer født fra 2007 til 2010. Køerne opdeles i en øvre og nedre halvdel for NTM af-stamningsindekset indenfor besætning.

STØRRE PRODUKTION OG TENDENS TIL BEDRE YVERSUNDHEDJersey køerne med det højeste NTM var 7,6 indeksenheder bedre end den ringe-

Den bedste halvdel af Jersey køer - målt på NTM - producerede 230 kg fedt + protein samt 2.144 kg mælk mere i levetiden end den ringeste halvdel.

SEGES LIVSYDELSE

HØJERE NTM resulterer i større livstidsproduktion

for Jersey køer

ste halvdel – se tabellen. 305-dags ydel-serne var hhv. 11 og 21 kg fedt + protein samt 82 og 180 kg mælk højere i første og anden laktation i gruppen med højt NTM end i gruppen med lavt NTM. Gruppen med det bedste NTM havde et genetisk niveau for ydelse, der var seks indeksenheder bedre end den nedre NTM gruppe, hvilket afspejles i den bedre fænotypiske performance.

Samtidig med, at ydelsen i den bed-ste NTM gruppe var højere, var masti-tis-frekvensen også lavere, hhv. 1,8 og 0,4 %-enheder lavere i henholdsvis før-ste og anden laktation. Dette betyder i første laktation, at ud af 100 køer er der to køer færre, som får yverbetændelse i

den bedste NTM gruppe sammenlignet med den dårligste gruppe. Det er et godt eksempel på, styrken ved NTM er, at man kan få fremgang for både syg-domsresistens og ydelse, til trods for at egenskaberne har en ugunstig genetisk sammenhæng.

FORVENTET EFFEKT PÅ FRUGTBARHEDKvierne i den høje NTM gruppe blev in-semineret to dage tidligere end kvier i den lave NTM gruppe. For de andre frugtbarhedsegenskaber var der ikke for-skelle mellem NTM grupperne. Det var forventet, at der ikke var forskel for frugtbarhedsegenskaberne, fordi ydelse har betydelig større vægt i NTM end

AF RASMUS S. STEPHANSEN OG ANDERS FOGH, SEGES

14 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Page 15: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

15SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

frugtbarhed, og fordi de samtidig er ugunstigt genetisk korreleret. Forskelle-ne i genetisk niveau mellem grupper var også væsentligt mindre for frugtbarhed (1,6 indeksenheder) end eksempelvis ydelse (6,1 indeksenheder).

BEDRE HOLDBARHED OG LIVSTIDSPRODUKTIONKøerne i den høje NTM gruppe levede i gennemsnit 1,7 måned længere fra første kælvning til udsætning. Desuden producerede Jersey køerne med højt NTM hhv. 230 kg fedt + protein og 2.144 kg mælk mere end Jersey køerne med lavt NTM. Dermed genererede Jer-sey køerne i den høje NTM gruppe om-kring 7.000 kr. mere i mælkeindtægter i deres levetid end køerne med lavt NTM. Endvidere var Jersey køerne med det bedste NTM kåret 0,3 til 0,4 point højere for krop, malkeorganer og helhed.

FAKTA OM UNDERSØGELSENDer indgik Jersey besætninger med mi-nimum 30 køer født inden for årgangene 2007-2008 og 2009-2010. Resultaterne i tabellen er et gennemsnit af de to årgan-ge. Dyrene var inden for besætning ran-geret i halvdele baseret på NTM baseret på afstamningsindeks. Vi sammenligne-de den bedste og ringeste halvdel. De beregnede økonomiske effekter for mæl-keindtægter er baseret på Arlas konven-tionelle notering for juli 2018 og fedt og protein % på hhv. 5,98 og 4,2.

SEGES LIVSYDELSE

1. lakt. 2. lakt.

NTM 7,6*

Mælkeproduktion, n1 354 345

Mælk, kg 82* 180*

Fedt, kg 6* 12*

Protein, kg 5* 9*

Frugtbarhed kvier, n1 313

Fødsel til første ins., dage -1,7

Første til sidste ins., dage 0,0

Antal ins. 0,0

Frugtbarhed køer, n1 351 350

Kælvning til første ins., dage -0,2 0,4

Første til sidste ins., dage 0,7 1

Antal ins. 0,0 0,0

Yversundhed, n1 341 338

Mastitis, %-enhed -1,8 -0,4

Holdbarhed, n1 317

Første kælvning til udsætning, måneder 1,7*

Livstids mælkeproduktion, kg 2.144*

Livstids fedt + protein produktion, kg 230*

Eksteriør 241

Krop, kåringsskala 0,3*

Lemmer, kåringsskala 0,1

Yver, kåringsskala 0,4*

Helhed, kåringsskala 0,3*

Indekser

Y-indekset 6,1*

Frugtbarhed 1,6*

Yversundhed 2,8*

Generel sundhed 2,9*

Holdbarhed 2,4*

Malkeorganer 2,0*

1Antal besætninger i beregningerne * P <0,05 (signifikante resultater)

TABEL: Fænotypiske forskelle i performance for Jersey køer født fra 2007-2010 i Danmark, mellem den bedste og ringeste halvdel for NTM.

15SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Page 16: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

16 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

HVOR LÆNGE HAR DU ARBEJDET HOS VIKING?”Jeg har været inseminør i 25 år – et job, som jeg har været utrolig glad for. Jeg er stadig inseminør, men arbejdet med SenseTime fylder mere og mere, og det er jeg godt tilfreds med. Som inseminør har jeg kæmpet for at få sat reproduktio-nen i system hos landmændene, så de fik mest muligt ud af deres køer. Jeg har altid haft deres bundlinje for øje for også selv at føle, at jeg er lykkedes med min indsats. I dag kan jeg gøre en større forskel inden for samme felt med fokus på SenseTime – for det handler i sidste ende om det samme; at landmanden får mest muligt ud af systemet og dermed sine køer.”

HVORDAN ARBEJDER DU MED SENSETIME?”Mine dage er meget varierede. I dag har jeg haft et salgsmøde først på dagen, hvor jeg talte med landmand, Villy Kri-

Mød en Viking

AF LEA FOUSTAD HARBO

CARSTEN VEST HANSEN

Carsten Vest får en rundtur på ejendommen hos landmand, Villy Kristensen for at vurdere, hvor-dan han bedst muligt kan få gavn af SenseTime.

Page 17: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

17SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

stensen om mulighederne med SenseTi-me, og hvordan det kan give mening og værdi for ham. Vi har været en tur rundt på ejendommen for at se, hvor-dan det eventuelt skal sættes op og der-på fået en snak om funktioner og priser. Senere skal jeg et smut til Silkeborg, hvor jeg skal skifte en strømforsyning, så SenseTime igen kommer op at køre. Så jeg har mange forskellige opgaver. Jeg kommer også ud og reparerer, hvis der er behov for det, eller jeg kan hjæl-pe folk med at komme videre, hvis der er funktioner, de endnu ikke har taget i brug.”

HVAD ER EN GOD ARBEJDSDAG FOR DIG?”En god arbejdsdag kan sammensættes af meget forskelligt, men for eksempel havde jeg en kanon god dag på Sjæl-land i går, hvor jeg startede et nyt sy-stem op og samtidig var vidne til, hvor-dan landmandsparret fik en masse posi-tive aha-oplevelser undervejs. Det var fedt. Desuden er det rigtig dejligt at være med til at løse udfordringer for landmanden, når han kører sur i noget. Måske ringer han og bander det hele langt væk, men når vi så har kigget på det sammen, er han glad og kørende igen – det kan gøre mig helt høj! Land-manden skal have det bedste ud af sin investering, og jeg kan stå 100 % inde for SenseTime – jeg ville slet ikke kun-ne sælge det, hvis jeg ikke mente, at det var et super system.”

HVORDAN ER DET AT ARBEJDE HOS VIKING?”I Viking er der plads til personlig ud-vikling, og det har været vigtigt for mig. Jeg er utrolig glad for at være en del af SenseTime Team’et i dag – et team, som komplimenterer hinanden godt og sam-arbejder på tværs af landet.”

Carsten demonstrerer mulighederne med SenseTime.

Carsten Vest Hansen

Inseminør og en del af Vikings SenseTime Team

Uddannet landmand med grønt diplom fra Dalum Landbrugsskole52 år

Gift med Gitte og har to børnBor i Nr. Aaby på Fyn

Page 18: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

18

Efteråret står for døren…

18 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

VALIANT BARRIER – et 2-komponent produkt, som indeholder mælkesyre og Chloridioxid.

Modsat andre produkter, der skal blandes dagligt, er Valiant Barrier virk-somt i 14 dage, efter katalysatoren er til-sat. Valiant Barrier har en effektiv anti-bakteriel effekt samt en god effekt over for vira såsom falske kokopper. De hud-plejende egenskaber er udviklet i samar-bejde med kosmetikproducenten Schwarz kopf, og den variable viskositet bevirker, at Valiant Barrier trænger ind i samtlige små sprækker på koens patter - uden at produktet drypper af .

Fås også som pattespray – Valiant Versataile

VELOUCID DYP – et tyktflydende olieba-seret pattedypningsmiddel med en sær-deles god plejevirkning. Veloucid har et velafbalanceret og optimeret indhold af PVP jod samt kosmetisk plejende og fug-tighedsbevarende lotion, som giver en blødgørende behandling ved sårdannel-se. Veloucid danner et beskyttende lag på patterne, som forebygger mastitis og sik-rer en lettere og bedre rengøring.

Veloucid fås både som Dyp og Spray

VIKING UDDER TREAT-MINT – en stærk blanding af æteriske og vegetabil-ske olier, som med en dybdevirkende ef-fekt fremmer og bevarer et godt og sundt

yver, specielt lige før og efter kælvning. Viking Udder Treat-Mint er ikke en patte-spray, men sprayes direkte på yveret.

Og husk nu kalvene…

AQUABLEND KALVE START – en miks-tur af opløste mineraler og vitaminer. De opløste mineraler absorberes og optages effektivt gennem tarmvæggen. AquaB-lend Kalve Start tilsættes mælken og modvirker hoste og diarré samtidig med, at det giver kalvene en god appetit samt en flot og skinnende pels.

Det er altid vigtigt at have fokus på yverpleje, men efterårets ustadige vejr stiller ofte særligt store krav til, at det yverplejende produkt har den optimale sammensætning af antibakteriel- og hudplejende effekt. I VikShop har vi et bredt udvalg af yverplejende dyp- og spraymidler, men især tre produkter skiller sig ud som gode ”problemløsere”.

Page 19: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

19SEPTEMBER 2018 | vikingnyt 19SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

KORT NYT

Hen over sommeren er 1.350 kvier sendt afsted til Rusland med VikingLivestock. Dyrene skal bidrage til mælkeprodukti-onen på store russiske bedrifter, som udvider og har brug for flere dyr. Forventningen er, at dette kun er begyndelsen på et længerevarende samarbejde om levering af dyr, og ambitionen er samtidig at kunne tilbyde russerne både sæd og rådgivning samt reproduktionsservice. Som vi for eksem-pel allerede gør i Polen. Her er vi lykkedes med at sende dyr afsted til landmændene sammen med en insemine-ringsplan. Det er sket i et tæt samarbejde med Konrad, vo-res lokale distributør. I øjeblikket har vi ugentlige leverancer af dyr til Polen, hvor landmændene for alvor har fået øjne-ne op for den gode danske genetik.

RUSLAND EFTERSPØRGER DANSK

Hos TransEmbryo i Tirsvad er man godt i gang med Ovum Pick Up (OPU), og det er med flotte resultater i hus – nemlig to-tre befrugtede æg pr. ægudsugning. Elisabeth Ravnevand og Søren Ernst Madsen er fol-kene bag TransEmbryo, som samarbejder med blandt andre Viking på forskningspro-jektet, EliteOva, der skal gøre os klogere på mulighederne med Ovum Pick Up i praksis.

Indtil nu er det bedste resultat en drægtig Rød Holstein tyremor, som gav 15 umodne æg ved en OPU-session og deraf efterføl-gende ti befrugtede æg, som resulterede i syv drægtigheder. I modsætning til almin-delige skylninger, tager man æggene fra æggestokken, inden de er modne og be-frugtede, og de kan således tages fra me-get unge samt drægtige dyr.

OVUM PICK UP (OPU) – drægtigheder på vej

genetik og levedyr

Page 20: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Martin Byskov Jeppesen har 900 køer på bedriften i Karup, hvor profit findes i mere end ydelse.

Manden bag VH Gade:

”HER ER YDELSE IKKE ALT”

AF LEA FOUSTAD HARBO

MARTIN BYSKOV JEPPESEN:

• Mælkeproducent, Karup

• 900 Holstein køer

• Ydelse: 11.400 kg EKM

• 11 ansatte

• Heatime til både køer og kvier

• Alle kvier insemineres med X-Vik

• Sælger 100-150 levedyr om året

20 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

VH Gade med NTM +29 er ny tyr på brugsplanen, og han kommer fra Martin Byskov Jeppesens

bedrift. En bedrift, der huser 900 køer, men hvor det egentlig ikke har været et mål i sig selv at blive så stor. Med en udvidelse i 2006 gik man fra 320 til 650 køer, og senere gav det bare rigtig god økonomisk mening at blive større, så i 2016 nåede Martin op på det nuværende koantal, men nu er det også slut; bedriften skal ikke være større.

Martin har 11 ansatte, og til daglig har han ikke meget med køerne at gøre. Insemineringsplanen klarer Vikings avlsrådgiver, Thomas Lind, men Martin vil gerne være med, når strategien lægges

– og her har han særligt fokus på én ting:”Sundhed, sundhed, sundhed. Køer skal

præstere rigtig meget i dag, og de kan nemt slås ud af kurs, hvis de ikke er robuste – derfor er sundhed et meget vigtigt parameter for mig i avlsplanlægningen. Og her nedprioriterer jeg gerne ydelse til fordel for sundere køer,” siger han.

Ydelsen har taget et lille nøk nedad, og det er der flere grunde til. På grund af den seneste udvidelse har Martin et stort antal unge køer i stalden, og de giver som bekendt ikke helt så meget mælk som de ældre køer. Desuden har han skiftet kløvergræs ud med almindeligt græs i foderet, og det har ikke været en gevinst, så kløvergræs skal tilbage på menuen. Den seneste udvidelse blev i øvrigt foretaget med renovering af nuværende staldanlæg – det vil sige, at køerne gik op og ned ad arbejdet, og det har givet lidt stress. Til gengæld har alle dyrene nu sand i

sengebåsene, og det skulle gerne påvirke ydelsen positivt.

BEDRE SLAGTEPRISERMartin slagter først en ko, når den kommer under 20 liter i ydelse og ikke som mange andre allerede, når den ryger under 30 li-ter. Det giver en bedre slagtepris. Martin beholder også tyrekalvene lidt længere tid på bedriften end de fleste – nemlig til de er omkring fire uger gamle.

For Martin er det hele en balancegang – en god ydelse er godt, men er der penge at hente på andre parametre, som måske på-virker ydelsen en anelse negativt, kan han sagtens leve med det. Og han stoler på sine ansatte, der til dagligt er dem, der tager be-slutningerne i stalden. Desuden har han et rigtig godt samarbejde med Vikings inse-minør, Jens Høgh:

”Han er virkelig engageret i sit arbejde, han er fagligt kompetent og en stor hjælp her på stedet. Er der noget, der halter med reproduktionsarbejdet, tager han direkte kontakt til de medarbejdere, der har med det at gøre, og så løser de det sammen,” fortæller Martin.

Han købte stedet i 1989 med blot 100 køer i staldene, og selvom det ikke var et mål i sig selv, er bedriften nu blevet en stor historie.

Page 21: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

21SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

I perioden fra 2001 til 2016 er tyrenes gennemsnitlige NTM pr. fødselsår steget med 50 NTM enheder, og tabellen her viser, hvor avlsfremgangen kommer fra. Vigtige egenskaber som ydelse, malkeorganer, hunlig frugtbarhed og

yversundhed har genetisk set forbedret sig mest, og det er tydeligt, at klovsundheden endnu ikke er forbedret i så stor grad, hvilket skyldes, at det kun har haft en økonomisk vægtning i NTM siden 2011. Egenskaben, som har haft størst fremgang er holdbarhed med 34. En højt producerende sund VikingHolstein ko har potentiale til stor livstidsproduktion.

Egenskab VikingHolstein 2016 Avlsmæssig fremgang i indeksenheder 2001-2016

Ydelse 114 22

Hunlig frugtbarhed 107 19

Kælvningsevne 108 15

Holdbarhed 115 34

Klovsundhed 106 12

Yversundhed 109 20

Generel sundhed 106 17

Malkeorganer 114 28

50 NTM ENHEDER PÅ 15 ÅR

Sådan er henholdsvis 87,9 og 79,1% af registreringen på ko- og kvie kælvningerne i Danmark. En egenskab, som i høj grad er blevet forbedret på VikingHolstein køerne, og i dag overlever 93,1% af kalvene ved fødsel.

En sammenligning med de tilsvarende tal fra USA kan ses i tabellen.

Første kalvs Danmark USA

Let uden hjælp 79,1% 63,0%

Let med hjælp 18,1% 29,0%

Vanskelig uden dyrlæge 2,5% 5,0%

Vanskelig med dyrlæge 0,4% 3,0%

Senere kælvninger Danmark USA

Let uden hjælp 87,9% 80,0%

Let med hjælp 10,5% 17,0%

Vanskelig uden dyrlæge 1,1% 2,0%

Vanskelig med dyrlæge 0,5% 1,0%

LETTE KÆLVNINGER uden hjælp

Kilde: SEGES Danmark (2017) & Holstein Association USA

Der er de seneste måneder blevet indrapporteret nogle VH Chacca kal-ve, som i større eller mindre grad har fysiske problemer. Problemerne ses som skæve forben, de står på yderklov og har en meget bred benstilling. In-gen af de observerede kalve er født med afvigelserne, men udvikler dem med tiden. Nogle er så hårdt ramt, at de er blevet slagtet.

GENETISK DEFEKT?Vi er lige nu i gang med at undersøge, om dette er en genetisk defekt – det er der meget, der tyder på, idet sympto-merne er ens på dyr i forskellige be-sætninger og kun set på VH Chacca af-kom. Derfor har vi naturligvis stoppet alt salg af tyren.

DEFEKTE VH CHACCA KALVE

REGISTRERET KÆLVNINGSFORLØB VED FØRSTE - OG SENERE KÆLVNINGER I DANMARK OG USA

Page 22: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

22 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Hvor stor skal Holstein koen være?

I Viking avler vi efter, at Holstein koen hverken skal være større eller mindre. Den optimale størrelse, som udtrykkes i avlsmå-let, er 148 cm, og racens gennemsnit er lige nu 148,6 cm for 1.

kalvskøerne. I tabellen ses de syv egenskaber, som indgår i krops-kapaciteten, deres økonomiske optimum samt racens gennemsnit. Alle tallene, undtagen størrelse, vises på den skala, som anvendes ved kåring. En skala, som går fra 1-9. Tabellen viser, at VikingHol-stein koen i dag – i gennemsnit – ligger tæt på det økonomiske op-timum – det, som vi vil betegne som en middelstor ko.

DEN MIDDELSTORE KO ER DEN MEST ØKONOMISKEDer er gode argumenter for at avle efter den middelstore ko, da hun er en mere økonomisk ko. Hun har en længere produktiv levetid, færre sygdomme som klovproblemer, og hun bruger mindre til at vedligeholde sig selv.

Et argument for den store ko er, at hun kan omsætte en masse grovfoder og har en større slagteværdi. Der er desuden en positiv sammenhæng mellem en stor ko og ydelse, men det er stadig den middelstore ko, som er den mest økonomiske - færre omkostnin-

Egenskab Økonomisk optimum

Racegennemsnit = indeks 100

Størrelse, cm 148 147.6

Kropsdybde 6.0 5.7

Brystbredde 5.0 4.9

Malkepræg 6.0 4.8

Overlinje 7.0 6.5

Krydsbredde 5.5 5.0

Krydsretning 5.0 5.0

ØKONOMISK OPTIMUM OG RACEGENNEMSNIT FOR EGENSKABER, SOM INDGÅR I INDEKSET FOR KROPSKAPACITET

ger og længere levetid og i sin helhed en mere effektiv ko. Og det er grunden til, at vi ikke ønsker at avle Holstein koen større.

Læs mere om emnet på Vikings hjemmeside.

Der er mange meninger om, hvor stor Holstein koen skal være. Nogen mener, at hun bør være mindre, mens andre gerne ser, at hun bliver større endnu. Endelig er der dem, der mener, at gruppen af dyr skal være ensartet og middelstore.

Mor til Monty P

Måske har du bemærket, at VH Monty P (Milford P x Balisto) er taget af brugsplanen. Det skyldes ikke, at han er faldet i indekser, for han ligger sta-dig med flotte NTM +33 og er blandt de bedste pollede tyre inden for racen. Han er på nuværende tidspunkt anvendt til mere end 50.000 inseminerin-ger i Danmark, Sverige og Finland, og det er derfor, han tages af planen. Hvis du fortsat ønsker at anvende ham, kan det naturligvis lade sige gøre, men sæden skal i så fald bestilles på dit besætningsnummer.

Husk, at du nu selv skal registrere, om dine dyr er pollede. Der kommer flere og flere dyr uden horn i kraft af, at der nu i to år konstant har været pollede tyre på brugsplanerne. Så få dig en rutine omkring for eksempel af-horning til at få det registreret. Det er til gavn for din egen inseminerings-plan og naturligvis også for racen generelt, da det bliver muligt at lade den-ne information indgå i selektionen, som foretages hos Viking.

VH Monty P

Page 23: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

23SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Holstein BRUGSPLANEN

NYE BRUGSTYREDen højeste nyhed på brugsplanen er VH Barista (VH Broback x VH Gizmo) med NTM +35. Han er en finsk født tyr tillagt hos Mika Tuikunen. Tyren giver køer, hvor reproduktionen er helt i top, og de er hurtigt malkende og med rigtig gode procenter i mælken. Kælvningsevne på 115, hunlig frugtbarhed på 112 og fødselsindeks på 114 sammen med indekser for procenter i mæl-ken på henholdsvis 119 (fedt%) og 125 (protein%).

VH Bueno (VH Bolus x VH Barkhol) med NTM +33 er tillagt hos Gårdsted Højgaard I/S ved Løgstør. Hans bidrag er en høj pro-duktion i kraft af rigtig gode procenter, og samtidig giver han mid-delstore køer med stærke klove, et roligt temperament og en hur-tig malketid. Hans Y-indeks er på hele 123, klovsundheden på 117 og malketid og temperament på henholdsvis 114 og 116. Hans far, VH Bolus har de første malkende døtre, og hans mor er en VH Barkhol (VH Byrial) ko, der har en gennemsnitlig produkti-on på 11.900 kg mælk og er kåret 87 i helhed.

VH Ginger (VH Goleen x Vitesse) med NTM +33 er første tyr på brugsplanen, som er lavet i Vikings eget embryonprogram, Vi-kingEmbryo. Vitesse moderen blev købt hos Vagn Kristensen i Stoholm og skyllet på Vikings skyllestation. Hun er i dag tilbage i Stoholm, producerer flot og er kåret VG89. VH Ginger er en af ty-rene på brugsplanen, som har anderledes afstamning – mormoren er en Maserati datter, også noget vi ikke finder i andre tyre. VH Ginger henvender sig specielt til dig, som gerne vil forbedre sund-heden på dine køer og samtidig ikke gå på kompromis med ydel-sen. Yversundhed på 118, generel sundhed på 116 og klovsund-hed på 116 samt en ydelse på 117 med gode procenter.

VH Snake (Sniper x Commander) med NTM +33 er tillagt hos Anderstrup Holstein i Skørping. Han er en af de tyre, som du også

kan se i Beauty-boxen på side 29, så her er en tyr, som avler fanta-stisk eksteriør. Desuden giver han sunde køer med god kælvnings-evne og god ydelse. Yversundhed på 120 og klovsundhed på 114 sammen med en kælvningsevne på 109 og ydelse på 116. Han er tilmed en super sædproducent og derfor allerede med på X-Vik planen. Hans mor har på 1,1 år en gennemsnitlig produktion på 15.400 kg mælk med næsten 1.100 kg værdistof og er samtidig kå-ret VG88. Hendes mor, en VH Bynke datter, er om muligt endnu mere imponerende med 18.200 kg mælk i gennemsnit og kåret VG87.

VH Smoodie (VH Skipper x VH Miguel) med NTM +33 er en svensk født tyr tillagt hos Sven-Åke Mood. Han giver lidt mindre køer, som har en stærk sundhed, reproduktion og ydelse med gode procenter. Yversundhed og klovsundhed ligger på henholds-vis 117 og 115, alle reproduktionsegenskaber fra 108 og op, og fedt- og proteinprocent indeks på 121 og 110. De stærke procenter finder vi også i kofamilien, hvor VH Miguel datteren har en første laktation med knap 10.000 kg. mælk med 4,83 i fedt% og 3,70 i protein%. Hendes mor er en D Limbo datter med tilsvarende pro-center.

VH Benaro (VH Brook x VH Gant) med NTM +32 er tillagt hos Morten Hansen i Vrå. VH Benaro er racens ”verdensmester” i procenter i mælken – fedt% indeks på 139 og protein% indeks på 133. Derudover er han en ganske komplet tyr med stærk sundhed og reproduktion og godt balanceret eksteriør. Kofamili-en er velkendt for også at have leveret tyre som VH River (NTM+37), VH Rozwell (NTM +34) og VH Okore (NTM +32), som du finder på tyrefarlisten og ikke mindst næste tyr i rækken her, nemlig VH Beluga.

23SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Page 24: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

24 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

VH Barista. VH Bueno.

VH Beluga (VH Broback x VH Clement) med NTM +32 er som VH Benaro tillagt hos Morten Hansen i Vrå. VH Clement moderen har en gennemsnitlig produktion på 11.700 kg mælk med mere end 1.000 kg værdistof. Hun er kåret VG86 og har fortsat et NTM på +26. VH Beluga giver super procenter i mælken og samtidig god balance i eksteriøret samt fremgang for alle sundheds- og re-produktionsegenskaber. Indekser for fedt% og protein% ligger på henholdsvis 138 og 126, og du finder ham også på X-Vik planen.

VH Deco RC (VH Dent RC x Commander) med NTM +32 er til-lagt hos I/S Hedelund ved Ålestrup. Som navnet antyder, er han rød bærer og en særdeles spændende tyr. Han avler stærk sund-hed og reproduktion, en god ydelse, et super eksteriør og køer med gode brugsegenskaber. Han er tillagt på en VG89 mor, som i første laktation har et gennemsnit på mere end 11.000 kg. mælk med gode procenter. Hendes mor, en Beacon ko, er VG88 og har givet mere end 13.000 kg. i gennemsnit, og længere tilbage ligger en D Sammy datter kåret VG89. Han er også på X-Vik planen og har dermed kønssorterede doser hos din inseminør.

VH Sublime (VH Skipper x Balisto) med NTM +31 er tillagt hos Lene og Bjarne Gravesen i Struer. Har du i din avlsstrategi vægt på høj ydelse og samtidig positiv sundhed, er han tyren for dig. Han avler en rigtig høj produktion med Y-indeks på 127 med 115 i mælk og positive procenter. Sundhedsegenskaberne er på trods af den høje ydelse i orden og ligger fra 107 til 110. Hos hans mor genfinder vi samme profil med masser af mælk med et gennemsnit over

13.000 kg og mere end 1.000 kg værdistof. Hun er kåret 84 i helhed.VH Gade (VH Gofeet x Massey) med NTM +30 er tillagt hos

Martin Byskov Jeppesen i Karup. Du kan læse en artikel om netop opdrætteren bag VH Gade på side 20. VH Gade kan forbedre hun-lig frugtbarhed, give højere procenter, og køerne bliver af middel størrelse. Han er tyren, der formår at reducere omkostningerne i din besætning. Hans mor har produceret i 5,4 år med 13.000 kg mælk i gennemsnit og er kåret VG87.

VH Beyers (Burner x Balisto) med NTM +29 er tillagt hos Ro-land Oosterink i Skjern. Han giver høj produktion og store køer med gode lemmer og malkeorganer. Et Y-indeks på 124 med mas-ser af mælk. Det er interessant, at han samtidig formår at avle 109 i yversundhed og 107 i generel sundhed.

VH Boscoe (Bub x Balisto) med NTM +29 er tillagt hos Henrik Haugaard i Ålestrup. Han giver køer, der malker godt med gode procenter i mælken, og som har et godt balanceret eksteriør og gode brugsegenskaber. Hans Y-indeks er på 124, og han har 117 og 120 for henholdsvis fedt% indeks og protein% indeks. Han avler et rigtig tiltalende eksteriør med gennemsnitlig størrelse, god styr-ke og yvere med god foryvertilhæftning. Malketiden er på 110 og temperamentet roligt med 106. Han er brugsplanens duks, hvad angår indeks for holdbarhed med hele 126. Hans mor har en god ydelse med 10.800 kg. mælk i gennemsnit med 4,54 i fedt% og 3,87 i protein%. Hendes mor er en VH Dykker (D Dundee) ko med mere end 14.000 kg mælk i gennemsnit.

EN TYREMOR SKAL VÆRE EN GOD KO – også eksteriørmæssigt

Der skal en velfungerende ko til for at blive tyremor i Viking, og hendes eksteriør er væsentlig informa-tion i selektionen. Den gennemsnitlige kåring på

mødrene til tyrene på den nuværende brugsplan er vist i tabellen. Et særdeles flot niveau, som viser, at også dette skal være i orden for at nå gennem nåleøjet og lave en tyr til Viking.

Krop Lemmer Malkeorganer

84 85 85

GENNEMSNITLIG KÅRING PÅ MØDRENE TIL TYRENE PÅ BRUGSPLANEN

Page 25: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

25SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

VH Cosmo datter fra Vagn Petersen, Hobro. VH Cosmo datter fra Svend Hestbæk, Aalestrup.

Der er en stor grad af stabilitet blandt de bedste døtreafprøvede tyre. Den højeste er fortsat VH Cosmo (VH Clark x Router) med NTM +30, og han fortsætter

derfor på brugsplanen. VH Cosmo har nu mere end 1.600 malkende døtre og stiger ved indeksberegningen i væsentlige

Døtreafprøvede tyre

TOP 10 DØTREAFPRØVEDE TYRE MED SÆDLAGER

Tyrenavn Far Morfar NTM Y-indeks Frugtbarhed Yversundhed Malkeorganer

VH Cosmo VH Clark Router +30 121 115 98 109

VH Scipio Sterling Bowser +27 113 107 104 129

VH Clark D Cole T Lambada +26 107 132 100 105

VH Booth Beacon Planet +25 128 99 98 94

VH Justus D Jul Rakuuna +24 112 90 105 110

VH Esset VH Edvin D Jul +24 119 105 114 99

VH Gustav G-Force D Ole +23 106 119 111 104

VH Proud Predestine D Rom +22 104 108 113 99

VH Sparky VH Suarez VH Salomon +21 111 110 108 120

VH Merit VH Meno D Onside +21 110 100 116 107

egenskaber som klovsundhed og malketid. Han er tillagt hos Michael Jensen i Hammel.

Listen indeholder tyre med sædlager, så hvis du ønsker at bruge nogle af tyrene, kan doserne bestilles. Doserne efter VH Cosmo er tilgængelig hos inseminøren.

Page 26: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

26 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

TYRE MED X-VIK SÆD HOS INSEMINØRERNE

Navn Far Morfar NTM Y-indeks Frugtbarhed Yversundhed Malkeorganer Pris

VH Badger VH Bruce VH Booth +35 128 103 115 103 217

VH Snake Sniper Commander +33 116 100 120 122 217

VH Beluga VH Broback VH Clement +32 121 105 107 122 165

VH Deco RC VH Dent RC Commander +32 119 108 109 116 165

VH Recruit VH Radium Boss +32 117 103 109 125 165

VH Bliet RC VH Bosman Fageno +30 116 110 107 114 165

VH Kilmer VH Kasi RC Fageno +30 110 111 116 131 165

VH Burash Brentano Sargeant +29 115 107 111 119 165

VH Panache VH Pogba P VH Gant +28 127 98 108 104 135

Anvendelsen af X-Vik sæd er stigende og udgør pt. 12 % af Holstein insemineringerne i Danmark. Der er nøjagtigt samme gennemsnitlige NTM på de anvendte

konventionelle- og X-Vik doser, nemlig NTM +30. Det er lykkedes at få de yngste tyre i gang med X-Vik produktionen, og derved har vi sikret en høj avlsmæssig fremgang i din besætning, idet de bedste tyre får lavet mange kvier hjemme hos dig.

NYE TYREPå den nye X-Vik plan har vi ni tyre, hvoraf de fem er nyheder, nemlig VH Snake, VH Beluga, VH Deco RC, VH Recruit og VH Panache. De første fire er også at finde på den konventionelle brugsplan og bliver derfor ikke beskrevet yderligere her.

VH Panache (VH Pogba P x VH Gant) med NTM +28 er til-lagt hos Rasmus Kildal i Grenå. Han har imponerende 127 i Y-indeks, og samtidig avler han fremgang for yversundheden med indeks 108. VH Gant moderen har pt. malket i 260 dage med 8.500 kg mælk og 5,13 i fedt% og 3,67 i protein%. Hun er som kvie skyllet tre gange og kommer fra en familie, som tidli-gere har givet gode tyre til Viking, blandt andet VH Goleen (VH Grace), hvor en super D Rødding ko er mormor til både VH Pa-nache og VH Goleen. VH Panache er desværre ikke bærer af det pollede gen, selvom hans far er det.

X-Vik sæd hos inseminørerne

Listen med de ni tyre, som er på X-Vik planen, ses her i ta-bellen. Tyrene er hos din inseminør og kan bestilles fra dag til dag. Desuden kan du også hos din inseminør finde doser af de tyre, som netop er taget af listen, så længe lager haves. Det er blandt andet VH Brook (NTM +35), VH Sylvest (NTM +30), VH Gombo (NTM +29), VH Leyton (NTM +28) og VH Python (NTM +26).

Mormor til VH Panache.

Page 27: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

27SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Nyt om importtyre

Indeksrunden i august er altid noget særligt, eftersom Nordisk Avlsværdi Vurdering (NAV) genberegner indekser for både de Nordiske tyre og alle

internationale tyre fra Interbull. Runden bød på en række spændende nyheder med højt NTM og nye afstamninger. Samtidig holdt de nyere tyre deres indekser flot. Det giver en fin pallet af gode importtyre til rådighed.

NY IMPORTTYREn ny spændende tyr er den tyske tyr; Felix (Federal x Montross) NTM +36. Tyren er uden Balisto i afstamningen og giver døtre med en rigtig god ydelse og gode procenter i

UDVALGTE UDENLANDSKE TYRE. SE DEN FULDE LISTE PÅ HJEMMESIDEN.

Navn Far MorfarAnbefales til HI-dyr

NTM Y-indeksFrugt-barhed

Yver-sundhed

Make-organer

Pris

Hotspot P Superhero Powerball +37 132 106 94 116 250

Felix Federal Montross Ja +36 129 111 102 117 150

Review Regard Balisto +36 123 98 112 123 119

Norland Fimme Ponder Ja +35 123 103 103 120 150

Gonzales R Great Brekem Ja +35 127 98 112 124 150

Baku Battlecry Boss +34 109 116 118 139 119

Mitzuki Koning Balisto Ja +33 129 103 104 114 119

Kemal Kerrigan Balisto +33 127 94 112 123 150

Aragon Araxis Racer +33 123 110 108 117 119

Louxor Iznogoud BG ET +32 120 107 113 127 119

Casino Charley Mardi Gras +31 123 99 104 110 130

Montreal Heisenberg Tango +31 116 103 113 127 175

Multicast Doorsopen Jabir +30 113 104 118 131 175

Kaluscho Kingpin Mogul +28 114 100 106 130 130

Bali P Battlecry Jacey +28 104 110 115 132 119

mælken kombineret med gode malkeorganer samt en fin kælvningsevne og frugtbarhed.

Gonzales R (Great x Brekem) NTM +35 er det seneste ek-sempel på, at der findes Rød Holstein tyre med meget højt NTM, som kan begå sig blandt de sortbrogede Holstein tyre. Fra Vikings egne rækker er det pt tyren VH Don Red med NTM +37. Gonzales R er en international tyr med et dansk islæt, for han er tysk ejet, men opdrættet i Danmark hos Sø-ren Ernst Madsen i Tirsvad. Hans mor er et embryon fra en canadisk ko, som blev købt i Tyskland i 2015 og importeret til Danmark. Gonzales R har en anderledes afstamning og kan derfor bruges bredt blandt sortbroget Holstein. Han giver en

DER ER FLERE GODE IMPORTTYRE TIL MEGET

FORNUFTIGE PRISER.

Page 28: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

28 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

god ydelse med rigtig gode procenter. Desuden har døtrene gode lemmer og malkeorganer samt en god yversundhed og kælvningsevne.

Kemal NTM +33 er i Tyskland nok mest kendt for sin mors familie, da moren i 2018 var den højest ydende ko i Tyskland. Derudover er mosteren blevet solgt for 70.000 USD. Kemal giver en god ydelse med gode procenter. Des-uden får hans døtre gode lemmer og malkeorganer kombine-ret med en god yversundhed og holdbarhed.

Casino (Charley x Mardi Gras) NTM +31 kan bryste sig af at være ud af den utrolige Broeks Betty familie. Broeks Betty blev solgt for ikke mindre end 200.000 USD. Casino giver en fornuftig ydelse kombineret med god kælvningsevne, tempe-rament og holdbarhed.

Aragon (Arexis x Racer) avler køer med særdeles veltil-hæftede malkeorganer. Tyren avler velbyggede køer med en stærk kropsstyrke. Ydelsespotentialet er godt med gode pro-center og et Y- indeks på 123. Aragon er kvietyr.

AKTUELLE POLLED TYRE Hotspot P (Superhero x Powerball) NTM +37 er både en af toptyrene og den bedste polled tyr lige nu. Hotspot P giver en rigtig god ydelse med 132 i Y-indeks, og det kommer fra gode procenter i mælken og er kombineret med gode lemmer og malkeorganer samt en hurtig malketid og god holdbarhed.

Bali P (Battlecry x Jacey) NTM +28 får sit polled gen fra oldefaren, der er Colt P. Da det polled gen ligger længere til-bage i hans afstamning, er han aktuel til rigtig mange af kvi-erne med polled fædre. Bali P kombinerer et højt NTM, det polled gen, gode eksteriøregenskaber, god frugtbarhed, yver-sundhed samt holdbarhed.

ANDRE AKTUELLE TYRENorland (Fimme x Ponder) NTM +35 er toptyren fra Frank-rig – en god outcross tyr. Norland giver en god ydelse med en især god fedtprocent i mælken. Det er kombineret med en super kælvningsevne, gode malkeorganer samt et roligt tem-perament.

Mitzuki (Koning x Balisto) NTM +33 er endnu en fransk tyr. Mitzuki er en rigtig ydelsestyr med gode procenter i mælken, men modsat mange andre tyre med høj ydelse, er han positiv for både frugtbarhed og yversundhed og samtidig med gode malkeorganer. Desuden giver han en hurtig malke-tid og en god holdbarhed.

Montreal (Heisenberg x Tango) NTM +31 er en fransk-ejet tyr med amerikansk familie. Montreal giver døtre med en god fedtprocent i mælken. Det er kombineret med en god yversundhed, kælvningsevne, malketid samt rigtig gode mal-keorganer.

Multicast (Doorsopen x Jabir) NTM +30 er født som fransk tyr, men er ud af en amerikansk familie, og ligesom Montreal er faren og morfaren brugt begrænset i Danmark. Multicast giver en god yversundhed og nogle holdbare, roli-ge køer kombineret med et godt eksteriør, hvor malkeorga-nerne skal fremhæves.

I tabellen kan du se et udvalg af de mest interessante im-porttyre. Tyrene Hotspot P og Kemal har endnu ikke fået markeringen til at være tyrefædre, idet der i skrivende stund ikke er helt klarhed over, hvornår sæddoserne kan være klar til udlevering og i hvilket omfang. Når sæden er her, vil de blive føjet til tyrefarlisten.

På Vikings hjemmeside kan du finde mere information om andre spændende importtyre. Har du ønsker til specifikke importtyre, kan du kontakte en af Vikings avlsrådgivere.

Mormor til Josie. Hotspot P.

Page 29: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

29SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Beauty-boxenNavn Far Morfar Krop Lemmer Malkeorg. NTM Pris

VH Baylor Battlecry G-Force 107 120 114 +35 119

VH Karibik Kingman Beladi 119 108 131 +34 119

Kemal Kerrigan Balisto 110 110 123 +33 150

Mitzuki Koning Balisto 119 103 114 +33 119

VH Snake Sniper Commander 119 117 122 +33 119

VH Deco RC VH Dent RC Commander 109 110 116 +32 90

VH Recruit VH Radium Boss 119 112 125 +32 90

Louxor Iznogoud BG ET 125 111 127 +32 119

VH Hotman VH Highway VH Boogie 109 112 117 +30 90

VH Kilmer VH Kasi RC Fageno 124 121 131 +30 90

Multicast Doorsopen Jabir 123 110 131 +30 175

Kaluscho Kingpin Mogul 113 120 130 +28 130

Lockstar Kingboy Mogul 136 110 130 +23 130

Carter Kingpin Headliner 136 100 135 +22 175

History DGDoberman Gain 132 100 137 +16 160

Army RC* Octane Mogul 160

Capture* Solomon Numero Uno 160

Chill HighOctane Numero Uno 160

For yderligere information om tyrene se www.vikingdanmark.dk

Mor til VH Baylor. VH Snake.

Mor til NH Marilyn. Mor til Jaguar.

*Udenlandske indekser. Graf kan ses under Holstein importtyre på web.

Page 30: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

30 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Udvalget af Røde Holstein tyre har aldrig været bedre, og for første gang er Holstein racens bedste tyr en Rød Holstein - nemlig VH Don Red.

Brugsplanen har denne gang to nyheder, nemlig VH Don Red og El Toro R. VH Don Red (VH Dent RC x Fageno) med NTM +37 er tillagt hos Kim Fagerlin i Tjele. Han er virkelig overlegen på NTM og kommer med sin sundheds- og reproduktionsprofil, høje ydelse og gode holdbarhed til at give afkom med høj livstidsproduktion. Fageno koen var den første dansk fødte kvie til at indgå i Vikings embryonprogram, VikingEmbryo, og hun er i dag en virkelig højt producerende ko med et gennemsnit på 15.000 kg mælk med 1.200 kg værdistof og kåret VG89.

Den anden nyhed er den tysk fødte tyr El Toro R (Eloped x Racer) med NTM +24. Han er et rigtig godt supplement til planen med en god ydelse og sundhed, stærke malkeorganer samt hurtig malketid.

Disse to nyheder, sammen med Pace Red, BretanRed, Effektiv R og VH BassRed, udgør en rigtig stærk liste, som også bliver suppleret med de to røde bærere, VH Bliet RC og VH Deco RC. De otte tyre er tilgængelige hos din inseminør.

TYREFÆDRE

Navn Far Morfar NTM Y-indeks Frugtbarhed Yversundhed Malkeorganer Pris

VH Don Red VH Dent RC Fageno +37 124 111 114 116 119

Gonzales R Great Brekem +35 127 98 112 124 150

VH Deco RC VH Dent RC Commander +32 119 108 109 116 90

VH BlietRC VH Bosman Fageno +30 116 110 107 114 90

El Toro R Eloped Red Racer +24 123 100 97 121 119

Atomic R PP Apoll P Fageno +20 111 104 104 121 130

Nuntius Red og Effizienz R forlader planen.

NY TYREFARGonzales R (Great x Brekem) NTM +35 er en tysk ejet tyr, men han er opdrættet hos Søren Ernst Madsen i Tirsvad. Med hans høje NTM er han naturligvis en særdeles spændende tyr at anvende på HI-dyrene i racen. Han er beskrevet yderligere i afsnittet om importtyre på side 27.

Tyrene, som i det kommende kvartal vil blive anvendt på HI-dyrene, er vist i tabellen.

X-VIKDer er i skrivende stund X-Vik doser på lager efter disse tyre: VH Deco RC, VH BlietRC, VH Kasi RC, VH Cap Red, VH Fray RC og VH BassRed. Vi forsøger naturligvis at få X-Vik doser efter VH Don Red, så følg med på hjemmesiden. Hvis du har interesse for en specifik udenlandsk rød Holstein tyr, så forhør dig hos din rådgiver, og vi vil forsøge at få doser hjem til dig.

Brugsplanen Farveregistreringen af dine dyr er vigtig for at insemineringsplanen kan bliver så god som mulig. Er du i tvivl om hvordan du registrerer farven på dine dyr, så kontakt din rådgiver, som kan vise dig, hvordan det skal gøres.

VH Don Red.

30 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Page 31: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

31SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

AF LEA FOUSTAD HARBO

Bent Olesen har overtaget roret i Dansk Jersey og VikingJersey efter Anders Levring, men han er på in-

gen måde grøn i den sammenhæng. Bent har siddet i Jersey bestyrelsen siden 2007 og været næstformand siden 2011. Allige-vel er det lidt noget andet nu at stå i spid-sen, mener han:

”Det er en rigtig spændende udfor-dring, men det er også et stort ansvar. Det har stor betydning, at vi får truffet de rig-tige beslutninger, og at vi når de mål, vi har sat os.”

Bents ambition er at forfølge de 2025 mål, som allerede er fastsat for racen, og det er vigtigt med konkrete mål, siger han. Især inden for bæredygtighed, som han ser som et af de helt store temaer i årene, der kom-mer. Og her har Jersey koen sine fordele:

”Vores ko har de egenskaber, der skal til i en verden, hvor der kommer stadig mere fokus på bæredygtighed. Jersey koen giver koncentreret mælk og vejer mindre end de store racer, og samtidig er forvent-ningen, at den er bedre til at omsætte foder til mælk. Det giver en mindre miljøpåvirk-ning, så det skal vi slå på,” siger Bent.

Desuden fremhæver han, at Jersey koen er en effektiv og holdbar ko med en god produktion og frugtbarhed. Den har sunde klove og passer godt ind i store ma-nagement systemer:

For nylig kiggede Viking forbi Bent Olesen i Brønderslev til en snak om avl, Jerseykoen og rollen som ny formand for Dansk Jersey og VikingJersey.

”Det er egenskaber, der er eftertragtet – ikke mindst på de rigtig store bedrifter i udlandet, og derfor er vores eksport af både sæd og levedyr også rigtig god,” si-ger Bent.

JERSEY I BLODETBent Olesen driver et I/S sammen med sin bror Lars i Brønderslev. Her har de 450 Jersey køer, og den gule race har hu-seret i staldene her siden 1927. Lars tager sig af markerne, mens Bent har ansvaret for arbejdet i stalden. Brødrene har delt sig efter interesse, og Bent er glad for at få lov at dyrke sin helt store passion hver dag, nemlig avlen:

”Min interesse for kvægavl startede, da jeg var helt ung, og jeg havde meget tidligt styr på, hvilken ko der havde fået hvilken kalv. Desuden var det en festdag, når der kom ydelseskontrol,” fortæller Bent.

Og det fornemmer man lidt, at det sta-dig er. Bent ynder i hvert fald at følge hver en ko tæt – og det formår han stadig efter udvidelsen med en ny stald i februar 2017, hvor han gik fra 300 til 450 køer. Her hjælper teknologien ham heldigvis, så når han ikke er i stalden en dag, kan han stadig ”tjekke ind” og se, hvordan det står til. Og intet overlades til tilfældighe-derne. Bent avler efter NTM og får alle sine hundyr testet genomisk. Udover ydelse har han fokus på malkeorganer, lemmer og frugtbarhed, og så skyller han enkelte af de bedste kvier. Brunst opdages med øjnene, men han vil ikke afvise, at SenseTime kunne blive en del af bedrif-tens teknologi i fremtiden. Og apropos fremtiden – Bent har p.t. ikke drømme at få endnu flere køer, for som han siger:

”Nu venter optimeringsprocessen, hvor jeg skal have det allerbedste ud af det, jeg har.”

MØD DEN NYE JERSEY FORMAND - på besøg hos Bent Olesen

BENT OLESEN – ALSTRUP I/S

• Ny formand for Dansk Jersey og VikingJersey

• Mælkeproducent sammen med bror, Lars Olesen, nær Brøndeslev

• 39 år

• 450 Jersey køer

• Ydelse: 10.800 kg EKM

• Fire medarbejdere plus Lars’ børn, der giver et nap med

• Driver knap 300 ha

Page 32: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

32 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Det formaliserede avls-samarbejde med Evo-lution (Fransk Jersey)

er kommet godt i gang. Jersey er i stærk fremgang i Frank-rig, men man har ikke avls-værdier på dyrene. Derfor har vi i samarbejde med fransk-mændene lavet første screening af den franske Jer-seybestand, som viser, at de har en del interessante dyr, som forventes at ligge på et NTM niveau mellem 15 og 20, og mange af disse vil bli-ve genomisk testet hen over efteråret. Vi håber på kort sigt at kunne identificere tyre-mor-emner og købe de første tyre i Frankrig. Vi har netop udvalgt to danske højindekskvier, som er ekspor-teret til Frankrig for at blive solgt på auktion i september. De to kvier skal skyl-les og være med til at starte et Jersey ET program. Vi diskuterer et lignende samarbejde med to andre nationale Jerseyforeninger i Europa, og på et møde i Europæisk Jersey Forum i slutningen af september vil det europæiske Jersey avlssamarbejde være på dagsordenen.

I juni blev de første ni ET kalve efter VikingJersey embryoner født hos Sexing Technologies i USA, og samtidig blev de næste 14 dansk producerede embryoner sendt til Erik Silva, Sunset Canyon, Oregon. Begge dele er et led i en strategi om at etablere et mindre tyrehold i USA. Generelt er samarbejdet verden over med et mål om at styrke og øge vores avlsprogram og øge vores markedsandele på de på-gældende markeder.

Avlssamarbejde

E fter genberegning af de enkelte egenskabers økonomiske værdier, har Jersey racekomiteen diskuteret, om egenskaberne i NTM skal vægtes anderledes end tidligere. Konklusionen er blevet, at vægt-

ningen af fedt og protein i Y-indekset fremover bliver ens, og beslutnin-gen er taget på baggrund af, at afregningsmodellen forventes at prissætte fedt højere end tidligere - også højere end protein i perioder.

Vægtningen af øvrige egenskaber i NTM følger egenskabernes økono-miske værdi, bortset fra at Jersey fortsat ikke lægger vægt på kødprodukti-on og på kropskapacitet. Man har diskuteret at lægge negativ vægt på høj-de for at bremse den uønskede størrelsesudvikling. Indtil videre afventer vi dog effekten af at inddrage effektivitet i NTM, hvilket forventes at ”straffe” meget store køer. Ændringerne træder i kraft til november.

Fedt og protein får samme vægt i fremtidigt Y-indeks

Første VikingJersey ET tyrekalv født i USA.

I FOKUS

I starten af August blev der af-holdt årsmøde for Svensk Jer-sey nær Oslo i Norge. Dansk

Jersey var repræsenteret med se-kretær Pernille Jensen, som bidrog med det faglige indlæg i forbindel-se med formiddagsmødet den 1. august. Traditionen og udbredel-sen af Jersey i Sverige er noget ganske andet end i Danmark, men interessen og potentialet for mar-kant øget Jerseyudbredelse er helt bestemt til stede.

Genomisk test anvendes i sti-gende grad i Sverige, hvor enkelte tyre og kvier er blevet købt af Vi-king. Blandt andet en af de højt rangerende VJ Quintana sønner. I de fleste besætninger med Jer-seykøer udgør Jersey dog typisk mellem 20-40 % af køerne, men in-teressen er stor – særligt for kon-centrationen i mælken.

Svensk Jerseys årsmøde

Page 33: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

33SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Kongressen bød på faglige møder og indlæg, hvor specielt indlæg-get fra Jørn Rind Thomasen om

registrering af foderoptagelse og metanud-ledning (til brug for beregning af køernes effektivitet) vakte stor interesse og viste, at vi ligger i ”førerfeltet” internationalt set, hvad denne forskning angår.

JX tyre (tyre, som har genetik fra anden race i afstamningen) blev diskuteret en del, da næsten alle unge Jerseytyre fra USA ef-terhånden kommer i denne kategori og ikke kan anvendes i lande, hvor man har skrappe krav til renracethed (som i Dan-mark og til dels i EU). Der er udarbejdet anbefalinger vedr. markedsføring og an-vendelse af JX tyre, og man erkender, at JX tyres avlsværdier p.t. generelt er overvur-derede på grund af effekten af gener fra an-dre racer (primært Holstein).

JERSEY VERDENSKONGRES

Under kongressen var der blandt an-det besøg hos Select Sires og Sexing Technologies i deres recipient-besætning med 5.800 dyr. Begge besøg viste, at vi også her ligger i ”førerfeltet”, hvad angår

avlsmæssig udvikling. Select Sires sælger stadig 50 % afprøvede tyre - de er først ved at starte en donorbesætning op nu og har endnu ikke haft succes med at teste

embryoner genomisk. Men de sælger sæd – hele 1,6 mio. doser Jerseysæd i løbet af det seneste år.

Jerseys formand, Bent Olesen holdt indlæg sammen med fire andre, som hver især repræsenterede deres kontinent. Alle var tildelt legat (kongresdeltagelse) fra WJCB, og fire ud af de fem anvender vo-res tyre (Diego fra Colombia, Pieter fra Sydafrika, Patrick fra Canada og naturlig-vis Bent).

Fire unge danskere havde fået tildelt et legat fra Jerseys rejsefond og deltog i Ungdomskongressen under Verdenskon-gressen. De unge mennesker var meget aktive under turen; i møder, diskussioner, m.v. og gjorde god reklame for Viking og vores genetik. På Jerseys Årsmøde d. 7. september vil de unge mennesker give et kort indlæg om deres oplevelser i USA.

Deltagere i Jerseys ungdomskongres i USA. De danske deltagere bagerst tv og med den afgående WJCB præsident Derrick Frigot yderst th.

I juni løb Jersey verdenskongres af stablen i USA. På kongressen blev Steve Le Fevre fra Jerseyøen valgt som ny præsident for WJCB efter Derrick Frigot, og som vicepræsident for Europa faldt valget på Benoit Guioullier fra Frankrig, da Anders Levrings valgperiode udløb.

Begge besøg viste, at vi også her ligger i

”førerfeltet”, hvad angår avlsmæssig udvikling

Page 34: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

34 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Hos John Trædholm i Gelsted på Fyn modtog man en dag et op-kald fra Viking med meldingen

om, at der var en VJ Hihl kvie i besæt-ningen, de skulle holde særligt øje med – nemlig hende, der senere blev mor til VJ Hodja. Hun havde fantastisk fine tal, og derfor købte Viking kvien og skylle-de hende intensivt. En af gangene – i

august 2016 – var der blandt embryo-nerne et enkelt uden skal. Embryonet måtte ikke forlade besætningen på skyllestationen, Risbak og havde des-uden kun lave drægtighedschancer. Til-fældigvis var der en passende recipient på stedet, og embryonet blev lagt i hen-de. I dag er ”knæk-ægget” fra Risbak blevet til den suveræne toptyr, VJ Hod-ja – og moren, ja hun startede som sagt livet hos John Trædholm på Fyn.

I VJ HODJAS FODSPOR TIL USAI sommer var John Trædholm med

på Jersey verdenskongres, der blev af-

VJ Hodja

AF LEA FOUSTAD HARBO

Historien om VJ Hodja er historien om et æg, der skulle have været kasseret – men som alligevel fik en chance.

JOHN TRÆDHOLM:

• Mælkeproducent i Gelsted på Fyn

• 230 Jersey køer

• Ydelse: 7.500 kg EKM

- toptyr ved et tilfælde

holdt i Ohio, USA. Ved samme lejlig-hed fik han mulighed for at se kalve efter VJ Hodja derovre, og det var en spændende oplevelse:

”Det var da enormt interessant at se dyrene, og det skal blive spænden-de at se, hvordan embryonerne vil klare sig derovre,” siger John.

Han vil ikke lægge skjul på, at det er stort at have været med til at fre-mavle en ny Jersey toptyr:

”Jeg er da utrolig stolt over, at vi har kunnet producere sådan en god tyr. Jeg håber virkelig, at han bliver populær i udlandet, og at han kan bi-drage positivt til Jersey avlen.”

John Trædholm har 230 køer på be-driften i Gelsted. Stedet købte han og Birthe i 1981, da der blot var 40 køer på gården. Siden har han udvidet lø-bende og gik fra bindestald til løs-driftsstald i 2000. Han har fokus på holdbarhed og ydelse og overlader ar-bejdet med insemineringsplanen til sin avlsrådgiver. John tester alle sine dyr genomisk og sælger omkring 50 kvier om året til eksport.

John om samarbejdet med inseminør, Erik Madsen: ”Det er guld værd at have en god inseminør.”

John Trædholm i stalden.

Mormor til VJ Hodja.

Page 35: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

35SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Brugsplanen

VJ Hodja (VJ Hjorri x VJ Hihl) er tillagt i Vikings kerneavlsbe-sætning på en VJ Hihl kvie købt hos John Trædholm, Gelsted, og han er den første tyr fra kerneavlsbesætningen, som kommer på brugsplanen, men mange flere er på vej. VJ Hodja avler høj ydelse af værdistoffer og høje proteinprocenter. Samtidig avler han også god frugtbarhed, yversundhed og holdbarhed. VJ Hod-ja er en af racens bedste tyre for lemmer med en avlsværdi på 120, og han avler også gode makeorganer. Bemærk specielt pat-testørrelse, og at bagpatteplaceringen er ideel (trukket lidt fra hinanden).

VJ Hamlet (VJ Huus x VJ Hickey) er tillagt hos Ole Sørensen, Ravninggaard, Ribe. Tyren er første søn efter VJ Huzar sønnen, VJ Huus. VJ Hamlet avler høj ydelse af koncentreret mælk, og yversundheden ligger på 112, men også frugtbarhed og hold-barhed er meget positive. Døtrene forventes at blive godt mid-delstore og med gode malkeorganer. Specielt foryver, bagyver-højde og -bredde samt yverdybde er helt i top.

VJ Garant (VJ Gislev x VJ Janko) er tillagt hos Palle Agerdal, Øster-Vrå. VJ Garant skal specielt fremhæves for den gode frugtbarhed og yversundhed (begge 110) og for den flotte ekste-riørprofil. Døtrene forventes at blive meget høje og med god kropskapacitet. Super klovhældning og prima malkeorganer. Yvertilhæftning er helt i top, og VJ Garant er blandt racens bed-ste tyre for yverdybde – hele 127.

VJ Jocko (VJ Lobo x VJ Janko) er tillagt hos Cornelis Jan Bar-singerhorn, Hostrup v. Tønder. VJ Jocko er en fantastisk god sundheds- og eksteriørtyr. Yversundhed og klovsundhed på hhv. 118 og 116. Kropskapacitet på 109, lemmer på 113 og mal-keorganer på hele 124. Både for- og bagyvere er ekstremt godt tilhæftede, yverbåndet er stærkt, og yverne højt ansatte. Rigtig god pattestørrelse med patter tykkere end gennemsnittet og god patteplacering.

VJ Nibali (VJ Hitman x VJ Link) er tillagt hos Chr. H. Olesen, Balslev. VJ Nibali er brugsplanens første VJ Hitman søn og en tyr uden DJ Hulk i afstamningen. VJ Nibali avler høje procenter, og frugtbarhed samt yversundhed er på et højt niveau med hhv. 114 og 105. Døtrene forventes at blive høje med gode lemmer (113) og gode malkeorganer (116), hvor specielt de højt ansatte yvere og den korrekte placering af bagpatterne skal bemærkes.

X-VIK BRUGSPLANENX-Vik brugsplanen består af fem tyre; VJ Powell, VJ Choko, VJ Lasky, VJ Gates og VJ Pele. X-Vik planen omfatter de tyre, vi har sæd nok efter til alle inseminører. Herudover er de små lag-re efter VJ Hawk, VJ Gutz, VJ Hirts og VJ Heavy naturligvis også til rådighed på VikShop/bestilling. Bemærk også, at der ligger sæd efter følgende tyre hos nogle inseminører: VJ Quintana, VJ Lutter, VJ James, VJ Huzar, VJ Samson og VJ Asure. Spørg efter dem!

VJ Hodja topper brugsplanen med NTM +31, og VJ Higher ligger øverst på tyrefarlisten med NTM +33. Brugstyrenes gennemsnitlige NTM er nu rekordhøjt og har nået +27,6.

VJ Hodja.

Page 36: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

vikingnyt | SEPTEMBER 201836

Vi kæmper forsat for at få produceret X-Vik efter de helt unge tyre. Desværre skal tyrene være lidt ældre og mere ud-viklede, inden sæden kvalificerer. Med den store interesse og anvendelse af X-Vik hos Jersey (nu over 40%) håber vi at fin-de løsninger på at få X-Vik produktion tidligere i gang, så for-skellen mellem konventionel brugsplan og X-Vik plan kan mi-nimeres. Se liste over X-Vik til rådighed på hjemmesiden og VikShop.

TYREFÆDRE De nye genomiske tyre på brugsplanen bruges som tyrefædre. Derudover er der frigivet sæd til brug til tyremødre efter VJ Higher, VJ Leica og VJ Lobster. Følg løbende med i hvilke tyre der anbefales, inden du inseminerer højindeksdyr. Spørg din rådgiver til råds, hvis du har brug for sæd efter de nyeste tyre-fædre til skylning.

UNGE GENOMISKE TYREPt. har vi 20 tyre efter 12 forskellige fædre, som lige er kommet på brugsplanen, eller som er i gang med sædproduktion, med gNTM på +24 eller derover. Heraf ligger fire tyre på +30 eller derover, og det lover særdeles godt for fremtiden. Blandt de unge tyre, som topper listen, og som endnu ikke er klar til brugsplanen, finder vi de første sønner efter VJ Dau, VJ Hiwe, VJ Hilo og VJ Haare med NTM +24 til +28.

DØTREAFPRØVEDE TYREVJ Huzar, VJ Janko og VJ Hian har fået følgeskab af endnu en rigtig god døtreafprøvet tyr – VJ Hazard. VJ Hazard har et NTM på +22 og et Y-indeks på 121. Cirka 400 døtre malker p.t., og 96 er kåret. Han er blandt andet far til VJ Hero, som stadig ligger med et NTM på +27. VJ Hazard lever og har sæd til rådighed. Han vil blive et stort aktiv på eksportmarkederne.

VJ Hazard datter fra Sv. Otto Søgaard, Tastum.

VJ Garant.

Page 37: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

37SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

VR BEST – tyren fra Sørvad

Peter Hoffmann i Sørvad har 240 køer – halvdelen er røde køer og den anden halvdel Holstein. Peter er vokset op med røde køer, men inden han overtog fa-

rens røde besætning, arbejdede han på en bedrift med de sortbrogede, og siden han selv tog over, har han både tilkøbt

VR Best er tillagt af Peter Hoffmann i Sørvad, og moren til tyren er ”svær at sige noget dårligt om.”

AF LEA FOUSTAD HARBO

røde køer og Holstein køer til gården. Peter ser fordele ved begge racer og lægger mere vægt på at få gode køer end en bestemt race.

GOD OG STABIL TYREMORPeter har solgt flere tyre til Viking og synes, det er spænden-de at kunne bidrage til avlen. Mor til VR Best er en R Fanfare datter – ko nr. 2793, og hende er Peter glad for:

”Hun er stabil og passer sig selv, og så malker hun godt. Hun er svær at sige noget dårligt om,” siger han.

Før i tiden gik Peter selv meget op i at vælge tyre ud, men i dag lader han avlsrådgiveren om det meste. Der kommer nye tyre hele tiden, så ”nørderiet” bruger han ikke så meget tid på længere. Dog sætter Peter pris på rådgivningsmøderne, hvor strategien for bedriften bliver lagt:

”Vi har haft udfordringer med køernes klove, så vi skal have sat ind på klovsundheden. Ellers fokuserer vi på ydel-se, gode lemmer og at få en holdbar ko,” siger han.

På bedriften eksporterer de levedyr og bruger 30 % kød-kvæg til køerne. 20 % af kvierne insemineres med kønssor-teret sæd, og alle hundyr bliver gentestet.

VR Best.

Fra venstre ses Peter Hoffmann, fodermester Henry Hoffmann samt medarbejder, Niklas Pilgaard.

PETER HOFFMANN

• Mælkeproducent i Sørvad

• 240 køer – 50 % RDM og 50 % Holstein

• Ydelse: 10.700 kg EKM

• Tre medarbejder

Page 38: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

VR Up.

V ikingRed’s X-Vik brugsplan er igen i dette kvartal på et højt niveau, og de fem tyre har et NTM, der spæn-der fra +27 til +24. Brugstyren VR Hipster er ny tyr på

planen, mens brugstyren VR Foreca fortsætter. Derudover er de tidligere brugstyre VR Hopkins NTM +27, VR Hashtag NTM +26 og VR Bourne NTM +24 forsat på X-Vik planen. Der er stadig sæd ved nogle inseminører efter de tidligere brugsty-re VR Filur NTM +28, VR Viktor NTM +26, VR Viljar NTM +26 og VR Abraham NTM +23.

Det er også lykkedes at få produceret X-Vik efter brugstyre-ne VR Guidett +30, VR Up NTM +27 og VR Hiphop NTM +25 samt af tyrefaren, VR Volvo P NTM +20. X-Vik efter disse tyre kan bestilles på VikShop eller ved din avlsrådgiver.

Viking forsøger at producere X-Vik fra brugstyrene VR Best, VR Bebob og VR Elektro, så de nye tyre kan blive mulige kandidater til planen i november. Desuden forsøger vi fortsat med de kommende toptyre, så vi krydser fingre for VR Wild og VR Fanof P, der begge er begyndt at producere konventio-nel sæd. På Vikings hjemmeside kan du finde flere tyre med

Nyt om X-Vik

X-Vik til rådighed samt følge med i, hvornår der frigives X-Vik efter nye tyre.

vikingnyt | SEPTEMBER 201838

Årsmøde 2018

Har du husket at melde dig til

årsmødet? Hvis ikke, er det sidste

udkald. Kontakt Gerda Hansen

på tlf. 2147 3896

Page 39: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

39SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

VR Volvo P.

P å den nuværende tyrefarliste har vi to polled tyrefæd-re, nemlig VR Volvo P (VR Vind P x VR Tornado) NTM +20 og VR Heroo P (VR Hel P x VR Retro) NTM +20.

VR Volvo P er stærk på ydelse, malketid og eksteriøregenska-berne. Ydelsen kommer ikke fra fremmed side, da hans fami-

Pollede VR tyrelie har meget høje procenter, og oldemor havde over fire år en fedtprocent på 6,28 med 13.600 kg mælk. Et år var hun Dan-marks højest ydende ko på tværs af alle racer. VR Heroo P er stærk på procenterne i mælken, og så giver han en god yver-sundhed, gode lemmer og super malkeorganer. Desuden er VR Horne P NTM +21, VR Hobo P NTM +17 og VR High P NTM +17 budgettyre.

Der er også gode muligheder for at få kønssorteret sæd ef-ter polled tyre. Der er stadig X-Vik doser efter de tidligere pol-led brugsplanstyre, VR Luke P NTM +20 og VR Flake P NTM +22 ved inseminørerne. Derudover er det muligt at bestille X-Vik efter VR Volvo P samt VR Horne P.

Den nærmeste fremtid ser rigtig spændende ud i forhold til polled genetik. Der er de to VR Flake P sønner; VR Fitbit P og VR Fanof P, som ligger meget højt i NTM. VR Fanof P er ra-cens bedste tyr, og han er oven i købet polled. VR Fanof P har i skrivende stund lavet tre spring, som er godkendt, så vi kan snart begynde at skylle med ham. Forhåbentlig er han klar med en større mængde sæd til november. VR FitbitP har sprunget i et stykke tid, men desværre er hans sæd ikke helt udviklet endnu. Har du kvier, som er polled, må du meget gerne indberette dem i DMS, så vi kan finde de gode polled dyr, som vi kan arbejde videre med.

Alm. Brands

Sundhedspris 2018

I forbindelse med RDM’s vinterskue tirsdag den

27. november på Agromek uddeles Alm. Brands

Sundhedspris. Prisen gives til den ko, der kom-

binerer sundhed, frugtbarhed, kælvningsevne,

ydelse og eksteriør bedst. Hvem vil ikke

gerne vinde 25.000 kroner? Hold øje

med Vikings hjemmeside for

mere info.

Vind

25.000 kr.

Page 40: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Nyt om VR tyre

VR Urbin – ny tyr på brugsplanen.VR Best – ny tyr på brugsplanen.

40 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

VR Hobbit (VR Hielke x VR Fimbe) NTM +30 er en tyr med en god pro-duktion og med en rigtig høj protein-procent. Han er samtidig positiv i alle sundhedsegenskaberne, giver en hurtig malketid og rigtig gode malkeorganer. VR Hobbit er den bedste VR Hielke søn, og moren har i gennemsnit på 2,3 år givet 1.000 kg værdistof. Opdrætter Søren Eskildsen, Allingåbro, er med VR Hobbit stoppet på toppen, da be-driften er solgt til sønnen.

VR Best (VR Birka x R Fanfare) NTM +28 er en rigtig god holdbarheds-tyr med indeks 120. VR Best giver des-uden en god ydelse kombineret med god kælvningsevne og gode lemmer. Tyren var den bedste VR tyr på NTM, da han blev købt, deraf navnet. Han er i dag stadig en af de bedste tyre, som har sæd til rådighed. Hans mor er en

Brugsplanen består af tyre med et rigtig højt og flot NTM niveau, og her er profiler for enhver smag. Der er denne gang seks nyheder på listen, og alle tyrene er at finde i inseminørernes spande.

stærk ko, som i 4. laktation gav 1.080 kg værdistof på 305 dage. Opdrætter er Peter Hoffman, Sørvad.

VR Up (VR Unto x VR Ejstrup) NTM +27 er den eneste søn efter VR Unto. Morens stærke side er hendes procenter i mælken med 5,1 i fedt og 4,0 i prote-in. VR Up giver døtre, der har en super kælvningsevne og god yversundhed, holdbarhed, ungdyroverlevelse samt gode malkeorganer. Opdrættere er Chri-sten og Lars Dissing, Tårs.

VR Bebob (VR Birka x VR Viro) NTM +26 giver god frugtbarhed, lette kælv-ninger, super holdbarhed, god malke-tid, og det er kombineret med rigtig gode lemmer og malkeorganer. VR Be-bob er ud af en stærk familie, hvor hun-dyrene alle er blevet skyllet de seneste tre generationer, og hver generation har solgt to tyre til Viking. Mormoren har

også givet tre kvier, som har Viking skyllekontrakter. Oldemoren er mor til VR Crone, som i dag er afprøvet og har +19 i NTM. Mange af de unge køer til Landsskuet i Herning var efter VR Cro-ne. Opdrætter er Assendrup, Haslev.

VR Elektro (VR Edison x VR Boxer) NTM +26 giver lette kælvninger og rig-tig god klovsundhed. Han er også en god kvietyr og giver gode procenter i mælken, en god holdbarhed samt fine malkeorganer. Moren har været på Vi-kings skyllestation i Finland og har gi-vet ikke mindre end 32 embryoner – og en af dem førte altså til VR Elektro. Op-drætter er Milkkivei Oy, Finland.

VR Urbin (VR Ultra x VR Vimpula) NTM +24 giver en god krop, gode lem-mer samt malkeorganer og en høj mæl-kemængde. Han er desuden brugspla-nenes bedste tyr på vækst, og så giver

Page 41: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

VR Elektro – ny tyr på brugsplanen. Mor til VR Elektro.

41SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

han en rigtig god ungdyroverlevelse samt en god holdbarhed. Mormoren til VR Urbin blev skyllet med VR Vim-pula, og det gav tre rigtig gode kvier. Alle tre kvier er skyllet og har givet gode afkom, hvoraf VR Urbin er en af dem. Der er flere kvier med Viking skyllekontrakter i familien, hvorfra der er solgt to tyre til Viking. Opdrætter er Torben Clausen, Føvling.

Fem tyre fortsætter på brugsplanen: VR Guidett +30, VR Foreca +27, VR

Hipster +26, VR Hiphop +25 og VR Go-ran +25. Såfremt du ønsker et bredere udvalg eller tyre med en lidt anden profil, er der masser af gode tyrefædre, som du kan bestille sæd efter i Vikshop eller ved din avlsrådgiver.

TYREFÆDREVR har et stort og bredt udvalg på 19 tyrefædre. Der er mange forskellige af-stamninger og profiler, så der er helt sikkert noget for alle. Fra brugsplanen er tyrefædrene: VR Hobbit, VR Best, VR Up, VR Bebob, VR Elektro og VR Urbin.

VR Upturn, VR Trond, VR Ballet, VR Hohio, VR Vorgard, VR Hayday, VR Heroo P samt VR Volvo P fortsætter som tyrefædre, mens nye tyrefædre er: VR Funder, VR Fentti, VR Velux, VR Versus og VR Sunring.

Tyrefædrene, VR Upturn NTM +26 og VR Ballet NTM +24 bør fremhæves. VR Upturn giver god ydelse med gode

procenter og god yversundhed, malke-tid, holdbarhed, temperament og ung-dyroverlevelse. VR Ballet giver gode procenter i mælken, en super kælv-ningsevne, god yversundhed og generel sundhed samt gode lemmer.

Læs mere på Vikings hjemmeside for nærmere info om VR tyrefædrene samt alle de andre gode VR tyre.

AFPRØVET TYRØnsker du en tyr med høj sikkerhed, og vil du gerne bruge en afprøvet tyr, så er VR Thiago (VR Tuomi x R Haslev) et godt bud. Han har nu over 200 døtre i hans afprøvning, hans NTM steg ni en-heder til +33, og ydelse er hans stærke side med 123 i Y-indeks. Desuden giver han super kælvningsevne, klovsund-hed, ungdyroverlevelse og lemmer samtidig med, at han er en god kvietyr. Han skal imidlertid beskyttes i malke-tid på 79.

Fem tyre forsætter på brugspalen: VR Guidett +30, VR Foreca +27, VR Hipster +26, VR Hiphop +25 og VR Goran +25

Page 42: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Jupiter - Blåkvæg.

VB Vibbe.

Nyt om kødkvæg til krydsningsbrug

BLÅKVÆGJupiter s. 78319 er en dansk tyr, som har meget fine indekser for såvel fodereffek-tivitet som fødsels- og produktionsegen-skaber.

Hitman s. 78306 ligger stadig godt for alle egenskaber. Sæd kommer løbende hjem, men i begrænsede mængder.

Islay s. 78323 har udmærkede tal for fødselsegenskaber. Produktion omkring middel.

Hawk s. 78326 ligger meget fint for fødselsforløb og omkring middel for livs-kraft. Samtidig er produktionsegenska-berne i top.

Daniels s. 78350 har fine tal for både fødsels- og produktionsegenskaberne.

Jimbo, s. ligger særdeles fint for fød-selsegenskaber, og samtidig er produkti-onsindekserne udmærkede.

Peintre s. 78311 er meget positiv for alle krydsningsindekserne. Der findes restlager hos inseminørerne.

VB Maskot, VB Morgan og VB No 1 er danske ungtyre, som udleveres hen over de kommende tre måneder. Ved ud-vælgelsen af ungtyrene er der lagt stor vægt på fødselsegenskaberne.

Kato s. 78332 sælges som tilbudstyr.

CHAROLAISFabio s. 72043 er en dansk tyr, som nu er godkendt til krydsningsbrug. Tyren har et meget højt indeks for livskraft og ligger samtidig fint for fødselsforløb.

Eperon s. 72075 er en fransk tyr, som er afprøvet i Danmark. Tyren bærer ge-net for dobbeltmuskulatur. Indekset for fødselsforløb er meget højt, mens livs-kraft og slagteform ligger fint. Vækst er lidt under middel.

Viril s. 72045 er en fransk tyr, som er afprøvet i Danmark. Tyren har særdeles fine indekser for livskraft og fødselsfor-løb. Både vækst og slagteform er positive.

Den danske, velafprøvede Ami s.

72005 er udleveret fra basislageret, men der findes sæd hos nogle inseminører.

Icare s. 72081 er en dansk individaf-prøvet tyr, som tilby-des som ungtyr.

Farenne s. 72090 er en fransk tyr fra Evolutions program for Charolais med dobbeltmuskulatur. Tyrens franske in-deks for fødsel ligger fint.

LIMOUSINEVB Get It s. 76026 er afprøvet i Danmark, og indekserne for livskraft, tilvækst og slagteform er positi-ve. Fødselsforløb lig-ger på middel ni-veau.

Flamme s. 76017 er afprøvet i Dan-mark, og tyren ligger på knapt middel for fødselsegenskaber, mens indeks for tilvækst er positivt.

VB Kevin s. 76057 er en dansk ung-tyr, som har et meget højt indeks for fo-dereffektivitet.

VB King s. 76069 er en dansk ungtyr, som ligger pænt med fodereffektivitet og produktionsegenskaber.

BLONDE Gexan s. 68308 er en fransk Blonde-tyr, som har pæne tal for fødsel og vækst, mens indekset for muskulatur er højt.

Glacon s. 68312 er en fransk Blon-de-tyr med udmærket indeks for fødsel. Indeks for produktion ligger også over middel.

ANGUSVB Vibbe s. 58918 er en svensk individ-afprøvet ungtyr.

SIMMENTALVB Testo PP s. 50763 er en svensk af-prøvet tyr, som anbefales til malkerace-krydsning i hjemlandet.

HEREFORDHerefordtyren Elton s. 65604 ligger rig-tigt fint med fødselsegenskaber.

INRA95Hyper er en krydsningstyr fra det fran-ske INRA95-program er. Der er ikke Blå-kvæg i tyren.

42 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Page 43: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Viking krydsningsbrugsplan

Race Stb. Nr. Navn Livskraft Forløb Fodereff. Vækst Slagtform Pris

BLK 78319 Jupiter 106 117 107 119 108 75

BLK 78306 Hitman 112 117 108 107 Kan leveres i begrænset mængde 75

BLK 78323 Islay 105 109 98 105 75

BLK 78326 Hawk 104 114 117 115 75

BLK 78350 Daniels 112 112 114 117 75

BLK 78341 Jimbo 112 120 107 110 75

CHA 72043 Fabio 111 109 98 108 98 75

CHA 72075 Eperon 106 128 90 109 Dobbelt muskulatur. 75

CHA 72045 Viril 113 127 106 103 75

CHA 72005 Ami 116 113 102 122 100 Restlager hos nogle inseminører 75

LIM 76026 VB Get It 103 100 94 110 103 75

LIM 76017 Flamme 96 101 100 106 96 48

ANBEFALEDE KØDRACETYRE TIL KRYDSNING - MED KRYDSNINGSINDEKS

Race Stb. Nr. Navn Fødselsindeks Fodereff. Vækst Slagtform Pris

AAN 58918 VB Vibbe Svensk individafprøvet ungtyr 48

BAQ 68308 Gexan 106 113 116 Franske indekser 48

BAQ 68312 Glacon 111 106 122 Franske indekser 75

BLÅ 78397 VB Maskot 113 97 101 109 Dansk ungtyr. Individprøveindekser 48

BLÅ 78396 VB Morgan 105 99 102 96 Dansk ungtyr. Individprøveindekser 48

BLÅ 78395 VB No1 116 99 99 98 Dansk ungtyr. Individprøveindekser 48

CHA 72081 Icare 104 105 102 126 Dansk ungtyr. Individprøveindekser 75

HER 65604 Elton 110 99 120 103 Danske renavlsindekser 48

LIM 76057 VB Kevin 107 115 103 100 Dansk ungtyr. Individprøveindekser 48

LIM 76069 VB King 100 109 107 109 Dansk ungtyr. Individprøveindekser 48

SIM 50763 VB Testo 100 Svensk afprøvet tyr. Svensk indeks 90

INRA 88054 Hyper Sæd til rådighed fra primo sep. 90

INRA 88052 Hercule Restlager hos inseminørerne. 90

ANBEFALEDE KØDRACETYRE TIL KRYDSNING - UDEN KRYDSNINGSINDEKS

Race Stb. Nr. Navn Livskraft Forløb Fodereff. Vækst Slagtform Bemærkninger Pris

BLÅ 78332 Kato 100 111 122 115 Dansk bestillingstyr 48

KØDRACETYRE TIL KRYDSNING - BESTILLINGSTYRE

Race Stb. Nr. Navn Fødselsindeks Vækst Slagtform Bemærkninger Pris

CHA 72090 Farenne 115 104 110 Fransk tyr. Franske indekser. Dobb. muskulatur 48

KØDRACETYRE TIL KRYDSNING - BESTILLINGSTYRE UDEN KRYDSNINGSINDEKS

43SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Page 44: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Bru

gspla

n –

ren

race

t kø

dkv

æg

Augu

st -

nove

mber

2018

Er

du

i t

vivl

om

, h

vorv

idt

din

in

sem

inø

r h

ar

sæd

eft

er

den

tyr,

du

øn

sker,

så k

on

takt

ham

gern

e

min

imu

m 1

4 d

age f

ør,

du

skal

bru

ge d

et.

Rac

eSt

b.n

r.N

avn

Ho

s in

s.T-

ta

lTi

lv.

U-

tal

A-

real

FEF

FE/

kgPr

o-

du

k.V

æks

tSl

agt.

Fun

k.Fø

ds.

lkK

ælv

.Fr

gt.

Ekst

.K

rop

Mu

sk.

Lem

-m

erS- ind

.Si

k.

hed

Far

Nav

nM

F N

avn

Pris

SIM

5068

0Em

il PP

101

1993

101

83.3

103

4.47

119

116

116

118

106

9612

310

013

211

313

810

112

879

Cam

pari

PPA

tlant

is P

119

SIM

5074

8V

B La

sse

P#

9920

2910

587

.598

5.19

120

102

134

118

122

114

100

110

112

107

109

119

128

23Ti

set

Hub

ert

P.A

tlant

is P

119

SIM

5070

7V

B G

uide

P10

623

9310

185

.110

04.

4512

411

712

399

9310

410

789

118

115

120

9412

177

H U

nite

d P

D N

ero

75

SIM

5070

6V

B G

ener

alA

105

2314

109

96.7

994.

6712

611

912

491

9892

8512

412

512

011

913

512

086

Atla

ntis

PC

ENTU

RY11

9

SIM

5075

5La

ncel

ot P

#10

824

3610

279

.010

04.

7911

912

510

586

7110

410

510

712

611

512

711

111

126

Rock

Atla

ntis

P11

9

SIM

5076

3V

B Te

stoP

P#

00

00

00

00

00

00

00

Pest

o av

G

amle

gård

enK

onsu

lt av

Fo

rsby

90

SHK

5404

0RG

M S

OFU

S#

106

1078

9776

.310

05.

4710

793

118

127

101

129

108

114

9710

486

104

118

56RÅ

STED

GL.

M

ØLL

E BR

IAN

CN

OC

BU

IDH

E A

F SK

OV

L26

9

SHK

5404

9C

oinn

each

#10

410

4510

710

35.

2511

811

211

710

992

103

104

131

8882

9994

110

50So

mer

led

of

Kill

ochr

ies

Coi

nnea

ch o

f Po

llok

269

DEX

5603

7Ju

lius

#12

210

212

410

099

8311

197

113

102

9112

611

037

Baun

elys

Fe

rdin

and

Møl

lens

Gor

-do

n26

9

DEX

5603

8I.

Vin

cent

#10

511

789

9396

6911

587

120

9913

612

095

55V

ERD

ENS

END

E O

SKA

RD

orth

ealy

st

Mad

Max

269/

650

DEX

5602

8L

Rasm

us#

114

9612

184

103

8583

111

118

125

112

107

9059

RUD

OLF

OLU

NA

S M

ARK

194

DEX

5604

8A

lbæ

k G

ås#

113

110

106

7787

8693

112

122

127

109

113

8325

Mill

enni

umL

Rasm

us26

9

SAL

5700

8D

S D

reyf

us#

104

1877

9680

.510

85.

1484

124

6194

127

6911

710

611

714

210

399

9269

LOTH

ARD

BOLI

DE

90

SAL

5701

7S

Vis

ti#

108

1695

9782

.710

05.

4097

127

7594

7598

133

9691

114

8959

9269

HER

O V

ON

K

LATH

OEL

DO

RAD

O75

SAL

5701

9To

rney

PS

#91

101

9010

469

119

9711

285

9883

8388

58TH

Y P

OLL

ET

CH

AP

/ Jes

per

Dol

f90

AN

G58

810

Adv

anta

ge#

105

2164

106

82.5

995.

0212

312

611

811

693

109

121

105

110

114

108

100

125

66A

dvan

tage

Red

Lcc

Hea

ven

or B

usst

100

0B75

AN

G58

765

Søre

n*

106

2201

101

985.

5611

711

811

410

912

696

9511

812

511

514

211

111

984

Høg

sgår

d Fl

exEl

ixir

100

119

AN

G58

784

Editi

on*

103

1903

102

985.

8511

411

311

211

088

125

9811

611

611

512

110

611

664

Hof

f Li

mite

d Ed

ition

S C

59

4

Abe

ran

DM

M

Dec

isio

n 26

H11

9

AN

G58

906

ML

Pers

h#

101

1686

105

75.6

102

4.67

111

107

110

8662

110

100

9811

311

410

811

410

514

Pers

hore

ML

Impr

ove-

men

t 67

590

AN

G58

726

Hed

ebo

222

*10

618

8310

282

.098

5.79

9710

696

100

110

8910

299

104

108

102

9698

79SR

V H

edeb

o St

ockm

an E

TH

OFF

VA

LED

IC-

TORI

AN

119

Bru

gspla

n

A

Find

es h

os a

lle in

sem

inør

er*

Rest

lage

r fin

des

kun

i ins

emin

øren

s be

hold

er!

# Sk

al f

orud

best

illes

CH

R nr

.

44 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Page 45: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Er

du

i t

vivl

om

, h

vorv

idt

din

in

sem

inø

r h

ar

sæd

eft

er

den

tyr,

du

øn

sker,

så k

on

takt

ham

gern

e

min

imu

m 1

4 d

age f

ør,

du

skal

bru

ge d

et.

Rac

eSt

b.n

r.N

avn

Ho

s in

s.T-

ta

lTi

lv.

U-

tal

A-

real

FEF

FE/

kgPr

o-

du

k.V

æks

tSl

agt.

Fun

k.Fø

ds.

lkK

ælv

.Fr

gt.

Ekst

.K

rop

Mu

sk.

Lem

-m

erS- ind

.Si

k.

hed

Far

Nav

nM

F N

avn

Pris

HER

6567

4K

ristia

n#

103

1957

105

84.8

102

4.29

141

110

144

104

110

102

9310

010

099

9910

513

124

Hed

elun

d G

orm

Pion

er90

HER

6564

5H

anni

bal

A10

419

7110

487

.799

4.77

112

118

105

132

119

106

119

102

108

117

105

101

127

54Ei

kRo

ost

1 Bi

ba11

9

HER

6565

9N

Ken

an#

9619

0010

588

.810

34.

2810

910

111

011

812

410

891

9899

9699

103

116

40Ro

senk

ær

Gol

d M

edal

sar

90

HER

6553

3Pi

lot

#12

412

811

597

9311

688

9910

210

396

114

115

83R

KEY

NO

TEH

BA

R C

PZ

STRE

TCH

511

9

HER

6558

9M

andi

x#

9817

4795

975.

3110

311

597

118

8312

412

676

115

112

118

102

115

59La

ndlo

rdSt

anda

rd 6

56

Lad

ET 5

H11

9

PIE

6742

8Sa

mur

ai#

9492

105

9689

105

105

9910

510

310

410

890

16O

timar

Latt

e16

4

BAQ

6827

9D

ragu

eur

*10

610

510

512

210

310

810

911

775

8771

5810

867

Aar

onO

rion

119

BAQ

6823

6N

yg T

yson

*10

919

9410

194

.910

44.

8710

510

410

591

9611

284

114

105

106

100

115

103

68Li

evre

EVER

EST

119

BAQ

6831

4En

g Lo

uisP

#10

710

910

085

8399

102

9510

210

510

179

102

21A

rmen

darit

Atla

s90

KO

R69

102

Jelz

in#

102

1793

107

79.9

975.

1611

710

812

211

910

311

711

511

812

112

011

612

012

360

Vla

dim

ir H

ever

FREJ

LEV

IDEA

L90

KO

R69

105

Fire

Fox

#11

310

911

189

8098

115

105

110

112

106

106

108

26C

hape

lton

Cov

enan

ter

1302

1

Dun

syre

Mer

-ce

nary

164

KO

R69

077

Klin

Erik

#10

216

0494

72.7

965.

7592

9887

123

113

9810

612

811

411

911

278

101

56FR

EJLE

V F

ER-

DIN

AN

DBY

TU

RBO

90

KO

R69

063

PARA

DI J

OK

#99

1209

9369

.110

16.

2589

8896

9810

310

186

104

8792

8781

8963

FREJ

LEV

FE

RD'N

AN

DU

PPER

MIL

L C

OBL

EY90

CH

A72

005

Am

i*

109

2260

103

103

4.40

112

123

8511

499

116

120

103

9080

9494

119

91JU

MPE

RH

EDEG

AA

RD

PIPE

R75

CH

A72

081

Icar

e10

720

9310

793

.810

64.

1611

510

212

610

410

410

310

495

102

103

104

9211

633

Fais

ceau

HED

EGA

ARD

U

LBER

G75

CH

A72

082

LIST

ON

101

2014

103

85.3

103

3.89

110

113

9910

911

393

105

8911

111

411

010

911

535

Barit

onC

andy

man

rup

75

CH

A72

043

Fabi

oA

102

1986

103

86.7

100

4.73

114

113

107

9110

810

266

103

9810

695

9410

873

CA

SABL

AN

KA

A

V B

AC

K-

RDEN

Net

o75

CH

A72

069

Gus

tav

#A

kron

Av

Back

gård

enRa

mbo

Av

Gud

mun

dslu

nd11

9

CH

A72

094

Uni

taire

#0

00

00

00

00

00

00

0N

atur

IMPA

IR11

9

Bru

gspla

n

A

Find

es h

os a

lle in

sem

inør

er*

Rest

lage

r fin

des

kun

i ins

emin

øren

s be

hold

er!

# Sk

al f

orud

best

illes

CH

R nr

.

Bru

gspla

n –

ren

race

t kø

dkv

æg

Augu

st -

nove

mber

2018

45SEPTEMBER 2018 | vikingnyt

Page 46: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

Bru

gspla

n –

ren

race

t kø

dkv

æg

Augu

st -

nove

mber

2018

Skotsk Højlandskvæg.Rac

eSt

b.n

r.N

avn

Ho

s in

s.T-

ta

lTi

lv.

U-

tal

A-

real

FEF

FE/

kgPr

o-

du

k.V

æks

tSl

agt.

Fun

k.Fø

ds.

lkK

ælv

.Fr

gt.

Ekst

.K

rop

Mu

sk.

Lem

-m

erS- ind

.Si

k.

hed

Far

Nav

nM

F N

avn

Pris

LIM

7602

6V

B G

et it

A10

822

4310

091

.293

4.90

125

125

114

126

113

110

123

8812

011

512

696

133

76A

EDE

PLU

TO75

/216

LIM

7596

6A

tleA

9517

4798

103

4.74

119

117

112

119

9610

611

712

812

111

612

511

412

688

Ø T

orK

jeld

gaar

d Sh

erif

119

LIM

7605

7V

B K

evin

102

1893

100

87.5

116

3.24

119

119

111

115

107

108

107

105

114

114

114

103

123

45Ba

vard

age

PARI

SIEN

48

LIM

7598

7C

lark

103

1974

105

103

4.39

113

107

114

123

101

138

9912

311

010

811

310

012

277

Vim

mer

Fiel

shau

ge

Pigg

i11

9

LIM

7608

3M

axim

um#

111

2164

105

89.4

104

3.90

130

130

118

102

104

101

9810

011

210

911

510

312

223

Gag

arin

e26

9

LIM

7597

4Be

ndix

107

1727

101

955.

8410

911

697

119

9412

012

210

211

911

811

910

311

974

MIC

MA

C M

NRE

FSTR

UP

MA

NU

AR

119

LIM

7602

0Fr

ey10

218

9310

492

.397

4.89

103

106

9812

010

112

011

011

412

411

912

512

911

874

Sulli

van

SL P

erfe

kt11

9

LIM

7605

6V

B K

alle

P10

521

5010

087

.110

83.

3912

112

910

210

186

121

102

106

112

110

116

9811

642

Ø T

orU

ranu

s P

75

LIM

7603

9V

B H

ugoe

119

2414

103

90.1

974.

5512

513

610

193

107

8486

111

116

110

122

105

115

65A

LCA

PON

E90

WA

G61

1022

Kiy

oshi

#0

00

00

00

00

00

00

0K

itagu

ni J

R FB

2422

Sanj

irou

FB

2501

194

BLK

7831

9Ju

pite

r10

315

4310

590

.010

84.

2010

811

010

210

810

695

108

103

108

110

105

103

113

42Su

mo

Torn

ado

75

BLK

7832

6H

awk

113

113

110

9797

9410

295

108

108

108

100

109

35Tw

ynin

g A

sh

Wor

cest

erRi

dge

Dea

n Ph

ysic

al75

BLK

7830

6H

itman

101

101

101

101

103

8610

095

104

101

106

9910

241

Mou

ntjo

y U

topi

aPa

rk O

rgan

iser

75

BLK

7832

3Is

lay

9492

9896

9585

104

9610

710

511

095

9135

Tam

horn

Et

han

Serie

ux D

e Fo

oz75

MRG

6115

11A

dvan

ce#

Gno

leda

A

dvan

ceTe

nnys

o Pa

rk

Edw

ard

269

MRG

6115

15K

udos

#Ey

lwar

ra

Sand

s Fa

lcon

F3

3W

illal

ooka

269

Bru

gspla

n

A

Find

es h

os a

lle in

sem

inør

er*

Rest

lage

r fin

des

kun

i ins

emin

øren

s be

hold

er!

# Sk

al f

orud

best

illes

CH

R nr

.

46 vikingnyt | SEPTEMBER 2018

Renavl

Der er ikke sket de store ændringer siden sidste udgave af Vikingnyt. De forskellige racers tyre kan ses

i tabellen s. 48-50, hvor du også kan se, hvilke tyre der skal forudbestilles

på CHR-nummer.

Page 47: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

HovedkontorAsmildklostervej 118800 ViborgT: 8728 [email protected]: vikingdanmark.dk

AfdelingskontorSdr. Tingvej 66630 Rødding

VikingDanmark ledelse

Adm. direktør Hans Peter BayM: 2171 [email protected]

Vicedirektør Lisbet HolmM: 4018 [email protected]

Afdelingschef Lars KlosterM: 4080 [email protected]

VikingLivestockHielke WiersmaProjektlederM: 4044 11 [email protected]

VikShopM: 3038 [email protected]

SædbestillingKontakt din avlsrådgiver eller ring på tlf. 8728 [email protected]

Online sædbestilling:vikshop.dk

Sædbilerne:Peder KirialM: 3038 7042

Jan PetersenM: 3038 7043

Steen JensenM: 3038 7044

Ivan Bom Rasmussen

Peter WeinkouffM: 2034 [email protected]

Arne HansenInseminør og regionsleder SydM: 4031 [email protected]

Niels Haulrik Kristiansen(Vikar for Nanna Hammershøj)M: 9272 [email protected]

Steen ThalundM: 4080 [email protected]

Peter SmeengeM: 2147 [email protected]

Jørgen Buur PedersenM: 2147 [email protected]

Torben NørremarkRegionsleder Midt-/VestjyllandM: 4044 [email protected]

AvlsrådgivereBettina Ørnhøj HansenM: 2367 [email protected]

Rene AndersenM: 2159 [email protected]

Henrik Schøler NielsenM: 2332 [email protected]

Thomas LindRegionsleder NV + ØSTJM: 2129 [email protected]

Palle J. LarsenM: 4015 [email protected]

Bjarke Werner KudahlRegionsleder NØM: 4026 [email protected]

Søren Kjær JohannesenRegionsleder ØerneM: 2116 [email protected]

Sara PetersenM: 2976 [email protected]

Sophie Van VlietM: 4084 [email protected]

Pernille Hougaard JensenM: 2033 [email protected]

Jan HinrichsenM: 2498 [email protected]

Mads FjordsideRegionsleder VestjyllandM: 4074 [email protected]

Nanna Hammershøj (Barsel)M: 2177 [email protected]

Kristina V. BrødbækM: 2498 [email protected]

Tine Petersen

SenseTime support

Salg/service: tlf. 3038 7090

Jens Erik Nielsen

Carsten Vest Hansen

Dorthe Kok Madsen

BEMÆRK

Tlf. nr.:

3038 7090

Page 48: Mjallerup Vestergård går fremtiden i møde med SenseTime ...viewer.webproof.com/pageflip/386/204591/files/VikingNyt-03-2018.pdf · købt to tyre efter skylningerne. Risholm har

vik

ing

ny

t | S

EP

TE

MB

ER

2018

Siden 2012 har C arsten Gammel-gaard haft en reproduktionsef-fektivitet, der har ligget mellem

0,44 og 0,60 hos kvierne. Lige nu er den på 0,57. Et flot tal, men det er ikke kommet af sig selv. Hos Carsten Gammelgaard er tingene sat i system – også dyrenes reproduktion. Kvierne går på en anden ejendom, og hverken Carsten eller medarbejderne bruger mange minutter i den stald til daglig. Til gengæld er kvierne udstyret med Heatime, som hele tiden holder øje med, hvem der er i brunst og skal insemineres:

”Jeg havde ikke opnået denne reproduk-tionseffektivitet uden Heatime. I gamle dage skulle vi konstant have et øje på dyre-ne, men nu kan vi slappe af, for Heatime sender mig en sms og holder mig opdate-ret,” siger Carsten.

FÅ KVIERNE TIDLIGT I GANG Carsten mener selv, at den væsentligste år-sag til de flotte resultater er, at han konse-kvent sætter en Heatime transponder på kvierne, når de er 13 måneder gamle og in-seminerer ved først kommende brunst:

”Det er en helt afgørende faktor at få kvierne tidligt i gang. Her kælver de i

gennemsnit, når de er 23,5 måneder gamle, og de klarer sig rigtig godt i mælkeproduktionen efterfølgende,” for-tæller Carsten.

Desuden fremhæver han, at dyrene først drægtighedsundersøges efter 42 dage for at være helt sikker på, om kvien er med kalv. Det er ærgerligt at tage en kvie fra for blot senere at konstatere, at hun ikke var drægtig alligevel. Så er tiden spildt.

Carsten Gammelgaard har 280 Hol-stein køer, som leverer 11.700 kg til mejeri.

Carsten har knækket koden til

DEN GODE REPRODUKTIONHeatime og tidlig inseminering har vist sig at være vejen frem hos Carsten

Gammelgaard i Gram. Kviernes reproduktionseffektivitet ligger på 0,57.

Af Lea Foustad Harbo