Top Banner
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo
9

Missä kaupunki X?

Feb 13, 2017

Download

Education

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Missä kaupunki X?

Missä kaupunki X?Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa

tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan

toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo

Page 2: Missä kaupunki X?

Tehtävän idea:

• Kokeillaan PaikkaOpin toimintoja ensimmäisen kerran. • Harjoitellaan sijoittamaan Suomen kaupunkeja kartalle. Oppilaat

voivat itse tarkastaa kuinka lähelle omat arviot osuivat kaupunkien todellisia sijainteja tai kaikkien arviot kaupunkien sijainneista voidaan katsoa myös yhdessä. Valmis esitys tallennetaan työtilana.

Page 3: Missä kaupunki X?

Vaihe A. Kirjaudutaan sisään ja avataan kartta-alusta

Kirjaudu sisään PaikkaOppiin palvelun etusivun vasemmasta laidasta klikkaamalla Kirjaudu -painiketta,kirjoittamalla käyttäjätunnuksesi sekä salasanasi ja painamalla alla olevaa Kirjaudu -painiketta.

Kartta-alustalle pääset napauttamalla Avaa kartta-alusta -painiketta karttakuvan alareunasta. Jos palvelu kysyy uudelleen käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, anna ne ja paina Login.

Tämän jälkeen alla olevan näköinen kartta-alusta avautuu.

Page 4: Missä kaupunki X?

Vaihe B. Valitaan taustakartta ja merkitään kaupunki pistekohteena kartalle

1. Kartta-aineistoista kaikki valitsevat taustakartaksi pohjakartan.

2. Missä Turku sijaitsee? Oppilaat merkitsevät pistekohteena Turun sijainnin kartta-alustalle oman käsityksensä mukaan.

Työkaluvalikosta klikataan salamasymbolia (luo kohteita) ja valitaan avautuvasta alasvetovalikosta kynän kuva (lisää pistekohde).

Page 5: Missä kaupunki X?

4. Ominaisuustietoikkunaan määritetään kohteen tiedot. • Kaikki tallentavat pistekohteet samaan kategoriaan ja

luokkaan, esimerkiksi Omat paikat (kategoria), Muu oma paikka (luokka).

• Kaikki antavat kohteelle nimeksi Turku. • Lopuksi jokainen jakaa kohteen saman kurssin jäsenille ja

painaa ”Tallenna”

3. Oppilaat täppäävät hiirillä siihen kohtaan kartoillaan, missä ajattelevat valitun kaupungin sijaitsevan.

Samalla ominaisuustietoikkuna avautuu.

Page 6: Missä kaupunki X?

Vaihe C, vaihtoehto 1. Oppilas tarkastaa itse: pohjakartta vaihdetaan peruskarttaan.

5. Oppilas voi itse tarkastaa kuinka lähelle oma arvio kaupungin sijainnista osui.

Oppilas vaihtaa vasemmalta Kartta-aineistoista Taustakartta -teemasta Peruskartan auki Pohjakartan sijaan. Tällöin sekä tallennettu kohde että kaupungin oikea sijainti peruskartalla näkyvät samaan aikaan.

Page 7: Missä kaupunki X?

Vaihe C, vaihtoehto 2. Katsotaan yhdessä oppilaiden luomat pistekohteet

6. Oppilaiden tallentamat pistekohteet voidaan tarkastaa myös yhdessä. Opettaja valitsee Kohteet -välilehdeltä oikean kurssin hakukentästä ja rastittaa sen luokan, jonne kohteet on tallennettu. Kaikki oppilaiden luomat kohteet näkyvät nyt kartalla. Opettaja vaihtaa Peruskartan Pohjakartan sijaan Kartta-aineistoista (ks. kuva edellinen slide). Näin saadaan Turun oikea sijainti näkyviin.

Valitse oikea kurssi

Kohteet -välilehti

Rastita Muu oma paikka

-luokka Omat paikat

-kategoriassa

Vinkki! Voit valita näkyviin kohteetkategorian kaikista luokista klikkaamalla kategorian edessä oleva laatikkoa. Voit myös valita vain yhden tai muutaman luokan klikkaamalla laatikoita luokkien edessä. Tällöin kategoria -rasti jää pois.

Page 8: Missä kaupunki X?

Vaihe D. Tarkastellaan kohteiden ominaisuustietoja

7. Opettaja ja oppilaat voivat tarkastella tallennettuja kohteita klikkaamalla niitä kerran, jolloin ominaisuustiedot -ikkuna avautuu. Ikkunassa ovat kohteen koordinaatit, kategoria ja luokka, mahdollinen itse kirjoitettu kuvaus kohteesta sekä tieto siitä kuka kohteen on luonut.

Page 9: Missä kaupunki X?

Vaihe E. Tallennetaan karttanäkymä työtilana

8. Opettaja voi halutessaan tallentaa tunnin lopuksi karttanäkymän työtilana. • Klikkaa disketin kuvaa työkaluvalikosta. • Valitse Tallenna karttanäkymä työtilaksi. Tallennusikkuna avautuu, jonne määritetään työtilan nimi ja kuvaus. Jos haluat, että muut löytävät työtilasi, rastita Näytä työtila -ruutu ja valitse kenelle haluat jakaa työtilan.

Työtilan avulla sama karttanäkymä löytyy helposti tarvittaessa. Tehtävää voidaan esim. tarvittaessa jatkaa samasta näkymästä seuraavalla tunnilla (Avataan työkaluvalikosta disketin kuvasta) tai karttaa voidaan jakaa linkin avulla muille.

Huom! Näkymän tallennusta työtilana ei tarvitse välttämättä tehdä, koska jokainen kohde (tässä kaupungit) on jo tallennettu kerran. Kohteet löytyvät joka tapauksessa kartalta kirjautuessasi seuraavan kerran sisään ja valitessasi saman kurssin. Työtila on siis ainoastaan pikalinkki kyseiseen näkymään (tietty paikka ja mittakaava sekä tallennetut kohteet).

Vinkki: Muistathan, että jos haluat jakaa karttaa esimerkiksi oppilaiden vanhemmille, kaikki kohteet ja työtila täytyy merkitä julkisesti jaetuksi tallennusvaiheessa. Näin vanhempien ei tarvitse rekisteröityä PaikkaOppiin katsoakseen karttaa.