Top Banner
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİMSİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MUHASEBE FİNANSMAN CARİ HESAPLAR ANKARA 2008
55

Microsoft Word - Cari Hesap _ETAWIN_.doc

Mar 28, 2016

Download

Documents

KOD 344MV0029 ALAN Muhasebe Finansman DAL/MESLEK Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı MODÜLÜN ADI Cari Hesap MODÜLÜN TANIMI Cari hesap işlemlerinin muhasebe paket programıyla yapabildiği öğrenme materyalidir. Muhasebe programları piyasasında, çok sayıda cari hesap programı bulunmaktadır. Piyasada kullanılan paket programlar çok çeşitlidir. Ancak işleyiş açısından bir birine benzemektedir.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

T.C.MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

MEGEP(MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

PROJESİ)

MUHASEBE FİNANSMAN

CARİ HESAPLAR

ANKARA 2008

Page 2: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2006 tarih ve 269 sayılı Kararı ileonaylanan, Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarında kademeli olarakyaygınlaştırılan 42 alan ve 192 dala ait çerçeve öğretim programlarındaamaçlanan mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik geliştirilmiş öğretimmateryalleridir (Ders Notlarıdır).

Modüller, bireylere mesleki yeterlik kazandırmak ve bireysel öğrenmeyerehberlik etmek amacıyla öğrenme materyali olarak hazırlanmış, denenmek vegeliştirilmek üzere Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarındauygulanmaya başlanmıştır.

Modüller teknolojik gelişmelere paralel olarak, amaçlanan yeterliğikazandırmak koşulu ile eğitim öğretim sırasında geliştirilebilir ve yapılmasıönerilen değişiklikler Bakanlıkta ilgili birime bildirilir.

Örgün ve yaygın eğitim kurumları, işletmeler ve kendi kendine mesleki yeterlikkazanmak isteyen bireyler modüllere internet üzerinden ulaşabilirler.

Basılmış modüller, eğitim kurumlarında öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılır.

Modüller hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz ve ücret karşılığındasatılamaz.

Page 3: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

i

AÇIKLAMALAR ...............................................................................................................iiGİRİŞ .......................................................................................................................................1ÖĞRENME FAALİYETİ-1 .....................................................................................................31. CARİ HESAPLAR...............................................................................................................3

1.1. Cari Hesap İşlemleri......................................................................................................31.2. Cari Hesap Hareketi ......................................................................................................41.3. Cari Hesap Takibi .........................................................................................................51.4. Cari Hesap Belgeleri .....................................................................................................51.5. Cari Hesap Uygulaması ................................................................................................ 6UYGULAMA FAALİYETİ .............................................................................................. 12ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME .................................................................................... 13

ÖĞRENME FAALİYETİ-2 ...................................................................................................182. CARİ MODÜLÜ KULLANMA ........................................................................................ 18

2.1. Cari Hesap Programları............................................................................................... 182.2. Cari Paket Programına Giriş ....................................................................................... 192.3.Cari Hesap Kartı Açma ................................................................................................ 222.4. Cari Hareket Listesi ....................................................................................................282.5. Bakiye Listesi..............................................................................................................292.6. Cari Kodu Değiştirme .................................................................................................302.7. Yanlış İşlem Hareketlerinin Düzeltilmesi ...................................................................37

2.7.1. Kart Bilgilerindeki Yanlışların Düzeltilmesi ....................................................... 382.7.2. Cari Hesap Kodlarının Değiştirilmesi..................................................................39

UYGULAMA FAALİYETİ .............................................................................................. 40ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME .................................................................................... 41

MODÜL DEĞERLENDİRME .............................................................................................. 45CEVAP ANAHTARLARI .....................................................................................................48KAYNAKÇA......................................................................................................................... 51

İÇİNDEKİLER

Page 4: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

ii

AÇIKLAMALARKOD 344MV0029ALAN Muhasebe Finansman

DAL/MESLEK Bilgisayarlı Muhasebe ElemanıMODÜLÜN ADI Cari HesapMODÜLÜN TANIMI Cari hesap işlemlerinin muhasebe paket programıyla

yapabildiği öğrenme materyalidir.

SÜRE 40/24

ÖN KOŞUL Bilgisayar kullanımıProgram Yükleme modülüTicari Belgeler modülünü almış olmak

YETERLİK Cari Hesap İşlemleri Yapmak

MODÜLÜN AMACI

Genel Amaç: Cari hesap işlemlerini bilgisayardakaydedebileceksiniz.

Amaçlar:

Bilgisayarda cari hesap işlemlerini kaydedebileceksiniz.

1. Cari hesap işlemlerine ait raporları bilgisayardanalabileceksiniz. Bilgisayarda cari hesap işlemlerinikaydedebileceksiniz.

2. Cari hesap işlemlerine ait raporları bilgisayardanalabileceksiniz.

EĞİTİM ÖĞRETİMORTAMLARI VEDONANIMLARI

Bilgisayar laboratuarı, Muhasebe paket programları, İnternet.Projeksiyon, Tepegöz, ETA Demo cd,

ÖLÇME VEDEĞERLENDİRME

Her öğrenme faaliyeti sonunda modülde verilen ölçme araçlarıile ulaştığınız bilgi düzeyinizi kendi kendinizedeğerlendirebileceksiniz.Modül sonunda ise, kazandığınız bilgi ve becerileri belirlemekamacıyla öğretmeniniz tarafından hazırlanacak bir ölçmearacıyla değerlendirileceksiniz.

AÇIKLAMALAR

Page 5: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

1

GİRİŞ

Sevgili Öğrenci,

Borçlarımızı, alacaklarımızı bilgisayar ile takip edebilmek için, cari hesap programlarıkullanılır. Cari hesap işlemleri borç veya alacak olarak tanımlanır. Cari hesap işlemleri içinçeşitli ticari belgeler kullanılır.

Cari hesap ile ilgili belgeler muhasebe kurallarına göre hesaplara işlenir.

Bugün birçok insan değişik firmalarda sadece cari hesap hareketlerinin kaydedilmesi,izlenmesi, raporlarının alınması işiyle ilgilenmekte ve ekmek parasını kazanmaktadır.

Muhasebe programları piyasasında, çok sayıda cari hesap programı bulunmaktadır.Piyasada kullanılan paket programlar çok çeşitlidir. Ancak işleyiş açısından bir birinebenzemektedir.

Bu modül sizlere; Cari hesap kartı açmasını, borç ve alacak işlemlerinin cari hesaplaraişlenmesini, yanlış kart ve hareket bilgilerinin düzeltilmesini, cari hesap raporlarınınalınmasını öğretecektir.

GİRİŞ

Page 6: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

2

Page 7: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

3

ÖĞRENME FAALİYETİ-1

Bu öğrenme faaliyeti ile; bilgisayarda cari hesap işlemlerini kaydedebileceksiniz.

Sevgili öğrenciler, bu öğrenme faaliyeti öncesinde yapmanız gereken araştırmalarşunlardır:

Yakın çevrenizdeki işletmelerden, Cari hesap işlemlerin neler olduğunuaraştırınız.

Ülkemizde kullanılan cari hesap programlarını internetten araştırınız.

1. CARİ HESAPLAR

Ticari hayatta işletmeler arasında sürekli bir hareket söz konusudur. Satıcı firmalarmal ve hizmetlerini alıcı firmalara sunarlar. Alıcılar faydalandıkları mal veya hizmetinbedelini çeşitli ödeme biçimleriyle öder.

Mal bedeli peşin olarak ödenmiş ise bir borç veya alacak ortaya çıkmaz. Fakat herzaman alıcılar peşin ödeme yapma gücüne sahip değildir.

Birbirini tanıyan, karşılıklı olarak güven duyan firmalar arasında kullanılan bir ödemebiçimi de cari hesaptır.

1.1. Cari Hesap İşlemleri

İşletmeler arasında cari hesap işlemlerinin yapılabilmesi için, sözlü veya yazılı biranlaşma olmalıdır. Satıcı firma cari hesap ile mal veya hizmet satabilmek için, alıcı firmadanteminat alabilir, kefil veya referans isteyebilir. Firmalar başlangıçta birbirlerini tanıyıncayakadar peşin işlem yaparlar. Güven kazanıldıkça, ticaretin hacmine göre karşılıklı olarak carihesap işlemleri de artar. Satıcının mal veya hizmeti bedelini daha sonra tahsil etmek kaydıylayaptığı satış ile cari hesap işlemleri başlamış olur.

Alınan mal veya hizmetin bedeli taraflar arasındaki anlaşmaya göre ödenir. Alıcıborcunu nakit para, çek, senet vererek ödeyebilir. Satıcının banka hesabına para yatırabilir.Havale yapabilir. Bütün işlemlerde bir taraf alacaklı olurken diğer taraf borçlu olur.

ÖĞRENME FAALİYETİ-1

AMAÇ

ARAŞTIRMA

Page 8: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

4

1.2. Cari Hesap Hareketi

Cari hesap hareketi borç veya alacak olarak iki türlüdür. Bedeli daha sonra ödenecekbir satış yapıldığında, satılan malın bedeli kadar alıcı borçlu, satıcı alacaklı olur. Burada alıcıalan, satıcı veren kişidir. Genel kural olarak cari hesap hareketi alan işletmenin hesabınaborç, veren firmanın hesabına alacak yazılır.

Mal veya hizmetibedelini daha sonraödemek üzere satınalan alıcı satıcıya karşıborçludur.

ALICI SATICI

alanborçluveren

alacaklı Mal veya hizmetikarşılığını daha

sonra almaküzere satan

satıcı alıcıdanalacaklıdır.

Alacağına karşılıkolarak alıcısından

para alan satıcı

alıcıya karşıborçludur.

SATICI ALICI

alanborçluveren

alacaklı Satıcıya olanborcunu ödemek

için satıcıya

para verenalıcı

alacaklıdır

Page 9: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

5

1.3. Cari Hesap Takibi

Cari hesap çalıştığımız işletmelerle ilgili hareketler, her işletme için ayrı ayrı kayıtedilmelidir.

Bilgisayar uygarlığı öncesinde cari hesap işlemleri kart veya defterlere yazılırdı. Hermüşteri için bir kart düzenlenir ya da defterin yeterli sayfası ayrılırdı. Cari hesap çalışılan herişletmeye ayrı bir numara veya kod verilebilir.

İşletmeler çeşitli kriterlere göre sınıflandırılıp, özel kodlar verilebilir. Borçlarınızamanında ödeyenler, çok fazla miktarda alım yapanlar, ödemelerini aksatanlar, bir dahamal satılmayacak olanlar gibi.

Cari hesap kayıtları düzenli olarak incelenir, raporlar düzenlenir. Bu raporlarişletmeden işletmeye farklılık gösterir. Genel olarak, Müşteri Listesi, Satıcı Listesi, Borçalacak raporları, Bakiye listesi, Küçük alacaklar listesi, Kara liste, Adres listesi gibi.

Cari hesabın son durumu belli aralıklarla veya yıl sonunda, karşı firmaya bildirilir.Karşı firma ile firmamızın kayıtlarının birbirini doğrulayıp doğrulamadığına bakılır. Bunamutabakat sağlama denir. Kayıtlar arasında farklar varsa sebebi araştırılır. Düzeltme yapılır.

Bir cari hesaba ait işlemleri gösteren listeye hesap özeti, ekstre denir. Kredi kartınızvarsa, bankanız size her ay yaptığınız işlemlerin listesini gösteren bir mektup gönderir. Bumektup da aynı zamanda bir cari hesap listesidir.

1.4. Cari Hesap Belgeleri

Cari hesap işlemleri ticari belgeler ile belgelendirilir. Cari hesap işlemlerindekullanılan ticari belgeler, fatura, para makbuzu, çek, senet, dekont, banka havale belgeleridir.

Fatura: Satış belgesidir. Cari hesaba işleniş açısından açık fatura, kapalı faturaolarak ikiye ayrılır. Açık fatura bedeli daha sonra alınacak faturadır. Kapalı faturabedeli tahsil edilmiş faturadır.

Genellikle açık faturalar cari hesapların konusudur. Açık fatura ile satış yapılınca bumüşterinin cari hesabına borç olarak yazılır. Müşteri ise alış faturasını satıcının hesabınaalacak yazar. Bazı işletmeler müşterisinin iş hacmini (cirosunu) görebilmek için kapalıfaturaları da cari hesaba işlemektedir. Bu tür faturalar cari hesaba hem borç hem alacakyazılır.

Makbuz: Para teslimini belgelendirmek için kullanılır. Makbuz parayı alan içintahsil makbuzu, parayı veren için tediye makbuzu sayılır. Bazı işletmelerde ayrıcatediye makbuzu da kullanılmaktadır.

Tahsil makbuzu tutarı, parayı veren alıcının hesabına alacak yazılır. Alıcı ise makbuztutarını satıcının hesabına borç yazar.

Senet: Senet bir ödeme aracıdır. Senedi ödeyecek olan işletme için borç senedi,senedin bedelini alacak olan işletme için alacak senedi sayılır. Senetler ciro yoluile piyasada dolaşır. Alacaklı olduğumuz işletmeden senet alabiliriz. Aldığımızsenetleri borçlu olduğumuz firmalara ciro edebiliriz.

Page 10: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

6

Alıcılardan aldığımız senetleri alıcıların hesabına alacak yazarız. Satıcılara kendisenetlerimizi veya alıcılardan aldığımız senetleri verdiğimizde, satıcıların cari hesaplarınaborç yazılır.

Çek: Günümüzde senet den daha yaygın olarak kullanılan bir ödeme aracıdır.Alıcılardan alacağımıza karşılık çek alabiliriz. Alınan çekler alıcının hesabınaalacak yazılır. Aldığımız çekleri veya kendi çeklerimizi borçlu olduğumuzişletmelere verdiğimizde cari hesaplarına borç yazılır.

Dekont: Ticari işletmeler arasındaki borç alacak işlemlerini gösterir. Hesaplararası aktarma, takas işlemlerini belgelendirir. Dekont borç dekontu veya alacakdekontu olarak ikiye ayrılır.

1.5. Cari Hesap Uygulaması

Cari hesap takibini bir örnekle açıklamak size daha faydalı olacaktır.

Örnek: KORU ÇİÇEKÇİLİK işletmesi bahçe ve ev bitkileri alıp satmaktadır. Satışlarıtoptandır. Müşterisi Yasemin Çiçekçilik ile cari hesap çalışmaktadır. İki işletme arasındaaşağıdaki işlemler yapılmıştır.

1- 5 Ocak, Yasemin Çiçekçilik işletmesine 600 liralık çiçek satılmıştır. Açık faturaile. Fatura numarası 55.

2- 15 Ocak, Yasemin Çiçekçilik işletmesinden 100 lira para alınmıştır. Tahsilatmakbuzu. Makbuz numarası 1

3- 20 Ocak, Yasemin Çiçekçilikten 200 liralık çek alınmıştır. Çek numarası 45678

4- 26 Ocak, Yasemin Çiçekçilik banka hesabımıza 300 lira yatırmıştır.

KORU ÇİÇEKÇİLİK işletmesi müşterisi YASEMİN ÇİÇEKÇİLİK için bir kartaçmış, yukardaki işlemleri aşağıdaki gibi işlemiştir. İnceleyiniz.

KORUÇİÇEKÇİLİK

CARİ HESAPKARTLARI

Kodu: Y05Ad Soyad/Unvan: Yasemin ÇiçekçilikAdres:Vergi Dairesi/Hesap no:

No

Tarih Açıklama BORCU ALACAĞI KALANBORÇ

KALANALACAK

1 5 Ocak 55. ft ile satış 600.- - 600.-2 15 Ocak 1. mak. Para alındı 100.- 500.-3 20 Ocak 45678 nolu çek alın 200.- 300.-4 26 Ocak Hesaba yatırılan 300.- 0

Toplamlar 600.- 600.-

Page 11: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

7

YASEMİN ÇİÇEKÇİLİK işletmesi satıcısı KORU ÇİÇEKÇİLİK için bir kart açmış,yukardaki işlemleri aşağıdaki gibi işlemiştir. İnceleyiniz.

YASEMİN ÇİÇEKÇİLİK CARİ HESAP KARTLARI

Kodu: K01Ad Soyad/Unvan: Koru ÇiçekçilikAdres:Vergi Dairesi/Hesap no:

No Tarih Açıklama BORCU ALACAĞI

KALANBORÇ

KALANALACAK

1 5 Ocak 55. ft ile alış _ 600.- 600.-2 15 Ocak 1. mak. Para verildi 100.- 500.-3 20 Ocak 45678 nolu çek ver 200.- 300.-4 26 Ocak Hesaba yatan 300.- 0

Toplamlar 600.- 600.-

Alan borçlu, veren alacaklı kuralına göre işlemleri inceleyiniz. İşlemlerin karşılıklı yapıldığına dikkat ediniz. Borç ve alacak toplamları eşitlenince hesabın kapandığını görünüz.

Aşağıdaki örnek soruyu uygulayınız.

KORU ÇİÇEKÇİLİK Müşterisi Tomurcuk Tarım İşletmesi ile cari hesapçalışmaktadır. İki işletme arasında aşağıdaki işlemler yapılmıştır.

1- 6 Ocak, Tomurcuk Tarım işletmesine 700 liralık çiçek satılmıştır. Açık fatura ile.Fatura numarası 56.

2- 15 Ocak, Tomurcuk Tarım işletmesinden 100 lira para alınmıştır. Tahsilatmakbuzu. Makbuz numarası 2

3- 21 Ocak, Tomurcuk Tarım işletmesinden 300 liralık çek alınmıştır. Çek no:689500

4- 25 Ocak, Tomurcuk Tarım işletmesi banka hesabımıza 200 lira yatırmıştır.

Page 12: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

8

KORU

ÇİÇEKÇİLİK

CARİ HESAP

KARTLARI

Kodu: T02

Ad Soyad/Unvan: Tomurcuk Tarım

Adres:

Vergi Dairesi/Hesap no:

N

o

Tarih Açıklama BORCU ALACAĞI KALAN

BORÇ

KALAN

ALACAK

Koru çiçekçilik ay sonunda müşterilerine ait borç-alacak durumunu gösteren bir rapordüzenliyor. Aşağıdaki raporu inceleyiniz. Tomurcuk Tarım işletmesi ile Yasemin Çiçekçilikişletmesine ait bilgileri kartlardan bakarak yazınız.

KORU ÇİÇEKÇİLİK

CARİ HESAP BORÇ ALACAK RAPORU

30. Ocak

Kod Ünvan Borcu Alacağı K. Borcu K. Alacağı

A01 Akasya Bahçe Bitkileri 300 50 250

T02 Tomurcuk Tarım

Y05 Yasemin Çiçekçilik

Page 13: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

9

Örnek: Destan Kumaşçılık işletmesi kumaş alım satımı yapmaktadır. Siz buişletmede cari hesaplardan sorumlu muhasebe elemanı olarak çalışıyorsunuz. Cari hesapkartlarını ve borç alacak raporunu düzenleyiniz.

İşlemler:

1. 4 Nisan, AS GİYİM firmasına 800 liralık satış yapılmış, satış bedeli As Giyimfirmasının hesabına borç yazılmıştır.

2. 6 Nisan, AS GİYİM firmasına 1 200 liralık satış yapılmıştır. Bedeli cari hesabayazılmıştır.

3. 10 Nisan, AS GİYİM firmasından cari hesabına mahsuben 500 lira tahsil edilmiştir.4. 12 Nisan, ÇİZGİ KUMAŞÇILIK işletmesine 750 liralık satış yapılmıştır. Satış

bedeli daha sonra tahsil edilecektir.5. 15 Nisan, AS GİYİM firmasından 750 liralık çek alınmış, işletmenin cari hesabına

alacak yazılmıştır.6. 20 Nisan ÇİZGİ KUMAŞÇILIK işletmesinden 250 liralık çek alınmış, işletmenin

hesabına yazılmıştır.7. 25 Nisan, AS GİYİM’den 250 liralık senet alınmıştır.8. 26 Nisan, ÇİZGİ KUMAŞÇILIK işletmesinden 200 lira para alınmıştır.

Page 14: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

10

CARİ HESAP KARTINO......: 01

KODU:

Adı Soyadı (Unvanı): ..................................................

Adresi.....................: .......................................................

Vergi Dairesi: ...........................

Vergi Sicil no: ..........................

Telefon: ..........................

..................................................

S.

N.

TARİH

GÜN/AY AÇIKLAMA BORCU ALACAĞI KALAN

BORCU

KALAN

ALACAĞI

1

2

3

4

5

6

7

8

Page 15: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

11

CARİ HESAP KARTINO......: 02KODU:

Adı Soyadı (Unvanı): ..................................................

Adresi.....................: .......................................................

Vergi Dairesi: ...........................Vergi Sicil no: ..........................Telefon: ............................................................................

S.N.

TARİHGÜN/AY AÇIKLAMA BORCU ALACAĞI KALAN

BORCUKALAN

ALACAĞI

1

2

3

4

5

6

7

8

BORÇ/ALACAK RAPORU

Kod Ünvan Borcu Alacağı K. Borcu K. Alacağı

Page 16: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

12

UYGULAMA FAALİYETİ

İşlem Basamakları Öneriler

Cari hesap hareketlerini sınıflandırınız. Cari hesap hareketi ne zaman borç, ne

zaman alacak olur dikkat ediniz.

Cari hesap takibi yapınız. Cari hesap kartı çiziniz. Hayali firma isimlerine cari hesap kartı

açınız. Borç ve alacak işlemlerini karta

kaydediniz.

Cari hesap belgelerini kaydediniz. Tahsilat belgelerini alacak yazınız. Tediye belgelerini borç yazınız. Borç ve alacak dekontlarını kaydediniz.

Cari hesap raporları düzenleyiniz Bakiye listesi düzenleyiniz. Hesap ekstresi düzenleyiniz.

UYGULAMA FAALİYETİ

Page 17: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

13

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Bu faaliyet sonucunda hangi bilgileri kazandığınızı değerlendirmek için, aşağıdakisoruları cevaplayınız. Soruların sadece bir doğru cevabı vardır.

1. Aşağıdaki işlemlerden hangisi bir cari hesap hareketi oluşturmaz?

A) Açık fatura ile müşteriye satış yapılmasıB) Kapalı fatura ile satıcıdan mal alınmasıC) Açık fatura ile satıcıdan mal alınmasıD) Müşterimizden alacağımızı tahsil edilmesi

2. Aşağıdaki yanlışlardan hangisi, cari hesap sonuçlarını etkilemez?

A) İşlemin başkasının kartına işlenmesiB) Borç yazılacak işlemin, alacak yazılmasıC) Alacak yazılacak işlemin borç yazılmasıD) İşlem tarihinin yanlış yazılması

3. Alıcımızdan aldığımız parayı cari hesabına nasıl yazarız?

A) Alıcının cari hesabına borç yazarız.B) Alıcının cari hesabına hem borç hem alacak yazarız.C) Alıcının cari hesabına alacak yazarız.D) Para alıcının cari hesabına yazılmaz.

4. Satıcıdan açık fatura ile alınan mal satıcının hesabına nasıl işlenir?

A) Alacak yazılır.B) Borç yazılır.C) Hem borç hem de alacak yazılırD) Yazılmaz.

5. Kapalı satış faturası, cari hesaba işlenirse nasıl yazılır?

A) Alacak yazılır.B) Borç yazılır.C) Hem borç hem de alacak yazılırD) Yazılmaz.

6. Cari hesap kodu ile ilgili hangi cümle yanlıştır?

A) Cari kod hesabın özelliklerini taşımalıdır.B) Aynı kod çok sayıda müşteriye verilebilmelidir.C) Her cari hesap sahibinin kodu ayrı olmalıdır.D) D) İşletmelerin sınıflandırılmasında özel kodlar kullanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Page 18: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

14

7. İki işletmenin cari hesaplarını karşılaştırıp, eşitlik sağlamasına ne denir?

A) EKSTRE C) CARİ HESAPB) BAKİYE LİSTESİ D) MUTABAKAT

8. Aşağıdakilerden hangi cümle yanlıştır?

A) Satıcımızın bizden olan alacağı, bizdeki kartında borç gözükür.B) Satıcımızın bizden olan alacağı, bizdeki kartında alacak gözükür.C) Alıcımızın bizden olan alacağı, bizdeki kartında alacak gözükür.D) Alıcımızın bize olan borcu, bizdeki kartında borç gözükür.

9. Hangi belge cari hesap işlemlerine ait değildir?

A) MAKBUZ C) İRSALİYEB) DEKONT D) FATURA

10. Aşağıdakilerden hangi cümle yanlıştır?

A) Açık alış veya satış faturaları bir cari hesap hareketine aittir.B) Makbuz parayı alan için tahsil, veren için tediye makbuzudur.C) Dekont cari hesaba yazılan borç veya alacak işlemini bildirir.D) Satıcıya verdiğimiz senet her zaman borç senedimizdir.

DEĞERLENDİRME

Cevaplarınızı modülün sonundaki cevap anahtarı ile karşılaştırınız. Doğru cevapsayınızı belirleyerek kendinizi değerlendiriniz. Yanlış cevap verdiğiniz ya da cevap verirkentereddüt yaşadığınız sorularla ilgili konuları faaliyete geri dönerek tekrar inceleyiniz

Tüm sorulara doğru cevap verdiyseniz diğer faaliyete geçiniz.

Page 19: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

15

PERFORMANS TESTİ

Destan Kumaşçılık işletmesi kumaş alım satımı yapmaktadır. Siz bu işletmede carihesaplardan sorumlu muhasebe elemanı olarak çalışıyorsunuz.

Cari hesap kartlarını düzenleyiniz. Borç alacak raporunu düzenleyiniz.

İşlemler:

1. 5 Mayıs, KALE KUMAŞ firmasına 900 liralık satış yapılmış, hesabına borçyazılmıştır.

2. 7 Mayıs, YAPRAK KUMAŞ firmasından 1 850 liralık kumaş alınmış, bedeli carihesaba yazılmıştır.

3. 11 Mayıs, KALE KUMAŞ firmasından cari hesabına mahsuben 100 lira tahsiledilmiştir.

4. 14 Mayıs, YAPRAK KUMAŞ işletmesine 400 lira para verilmiştir.5. 15 Mayıs, KALE KUMAŞ firması bize olan borcuna karşılık, satıcımız YAPRAK

KUMAŞ firmasına 200 lira ödemiş, durumu bize dekont ile bildirmiştir. Dekont heriki firmanın hesabına da işlenmiştir.

6. 20 Mayıs, KALE KUMAŞ işletmesinden 700 liralık çek alınmış, işletmeninhesabına yazılmıştır.

7. 21 Mayıs, YAPRAK KUMAŞ işletmesine 700 liralık çek ciro edilmiştir.8. 22 Mayıs, KALE KUMAŞ işletmesine 500 liralık satış yapılmıştır.9. 30 Mayıs, YAPRAK KUMAŞ işletmesine bizden olan alacağı tutarında bir çek

yazılıp verilmiştir.

CARİ HESAP KARTINO......:KODU:

Adı Soyadı (Unvanı): ..................................................

Adresi.....................: .......................................................

Vergi Dairesi: ...........................Vergi Sicil no: ..........................Telefon: ..........................

S.N.

TARİHGÜN/AY AÇIKLAMA BORCU ALACAĞI KALAN

BORCUKALAN

ALACAĞI

1

2

3

4

5

Page 20: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

16

CARİ HESAP KARTINO......:KODU:

Adı Soyadı (Unvanı): ..................................................

Adresi.....................: .......................................................

Vergi Dairesi: ...........................Vergi Sicil no: ..........................Telefon: ............................................................................

S.N.

TARİHGÜN/AY AÇIKLAMA BORCU ALACAĞI KALAN

BORCUKALAN

ALACAĞI

1

2

3

4

5

BORÇ/ALACAK RAPORUKod Ünvan Borcu Alacağı K. Borcu K. Alacağı

DEĞERLENDİRME

Cevaplarınızı modülün sonundaki cevap anahtarı ile karşılaştırınız. Doğru cevapsayınızı belirleyerek kendinizi değerlendiriniz. Yanlış cevap verdiğiniz ya da cevap verirkentereddüt yaşadığınız sorularla ilgili konuları faaliyete geri dönerek tekrar inceleyiniz

Page 21: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

17

UYGULAMALI TEST

Yapılan değerlendirme sonucunda hayır şeklindeki cevaplarınızı bir daha gözdengeçiriniz. Kendinizi yeterli görmüyorsanız öğrenme faaliyetini tekrar ediniz. Cevaplarınızıntamamı evet ise bir sonraki faaliyete geçiniz.

Değerlendirme Ölçütleri Evet Hayır

1) Cari hesap kartının neden düzenlendiğini açıklayabilir misiniz?2) Cari hesap hareketlerinde alıcının kim olduğunu açıklayabiliyor

musunuz?3) Cari hesap hareketlerinde satıcının kim olduğunu

açıklayabiliyor musunuz?4) Cari hesap belgelerinin neler olduğunu sayabiliyor musunuz?5) Cari hesap ile ilgili işlemleri karta yazabiliyor musunuz?6) Cari hesap hareketlerinde borç tarafına yazılacak işlemleri

biliyor musunuz?7) Cari hesap hareketlerinde alacak tarafına yazılacak işlemleri

biliyor musunuz?8) Borç - alacak raporu düzenleyebilir misiniz?9) Cari hesap ekstrelerini karşılaştırabilir misiniz?10) Müşteri ile satıcının farkını ayırt edebiliyor musunuz?

DEĞERLENDİRME

Uygulama faaliyetinde kazandığınız davranışlarda işaretlediğiniz “Evet”lerkazandığınız becerileri ortaya koyuyor. ”Hayır”larınız için ilgili faaliyetleri tekrarlayınız.Hepsi “Evet” ise bir sonraki öğrenim faaliyetine geçiniz.

Page 22: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

18

ÖĞRENME FAALİYETİ-2

Bu öğrenme faaliyeti ile; cari hesap işlemlerine ait bilgileri bilgisayara kaydedebilecekve raporlarını alabileceksiniz.

Sevgili öğrenciler, bu öğrenme faaliyeti öncesinde yapmanız gereken araştırmalarşunlardır:

Bir firmayı ziyaret ederek cari hesap işlemlerinin neden izlediklerini sorunuz.

Cari hesap kartı raporlarını internetten indirerek inceleyiniz.

2. CARİ MODÜLÜ KULLANMACari işlemler, bilgisayar ortamında tutulmadığından, kullanıcı hatası olan toplama,

çıkarma işlem yanlışlarının olması olasılıklıdır. Bilgisayar ortamında kayıtların daha doğruve güvenilir tutulabilmesi mümkündür. Kartlar üzerinde değişiklik yapmak, işlemi iptaletmek ve çok sayıda cari kart izlemek bilgisayarda daha kolay ve güvenilirdir.

2.1. Cari Hesap Programları

Cari hesap işlemleri günümüzde bilgisayar ile yapılmaktadır. Yazılım dünyasında çoksayıda CARİ HESAP programı mevcuttur. Programların hepsi cari hesap işlemlerinin temelkurallarına uyar. Cari hesap tekniğini bilenler, bir cari hesap programını kullananlar diğerprogramları kolaylıkla kullanabilir.

Cari hesap programlarının genel özellikleri:1. Bilgisayar kayıt ortamında (hard disk) cari hesap bilgileri için yer ayrılır.2. Tanımlamalar yapılır.3. Cari hesap kartları düzenlenir.4. Cari hesap hareketleri kayıt edilir.5. Raporlar düzenlenir.6. Sene sonunda yeni yıla devir yapılır.

Cari hesap kartları düzenlenirken her karta bir kod verilir. Cari hesap sayısı az isenumara da kullanılabilir. Cari hesap kodu, cari hesap sahibinin özelliklerini taşımalı, carihesaba kolayca ulaşmayı sağlamalıdır. Örneğin; cari hesap kodunda müşterinin bulunduğuşehri görmek istersek il kodunu kullanabiliriz. İstanbullu müşteri için 34.A01 Aydın Ticaretgibi bir kod kullanabilir.

ÖĞRENME FAALİYETİ-2

AMAÇ

ARAŞTIRMA

Page 23: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

19

Cari hesap programları tek başına kullanabilir. Fakat bu kullanım şekli yaygındeğildir. Cari programı fatura, çek, senet, muhasebe gibi diğer programlarla birlikte dekullanılır. Birden fazla programın bir arada kullanımında belgeler birinci dereceden ilgiliolduğu programa girilir. Diğer programlara bilgisayar kayıt eder. Böyle bir uygulamadafatura, fatura programına girilir, stok, cari, muhasebe programlarına kaydını bilgisayar yapar.

2.2. Cari Paket Programına Giriş

Programa giriş iki şekilde olur, birincisi aşağıdaki şekilde cari modülüne çifttıklayarak CARİ modülünün çalışması sağlanır.

İkinci yöntem ise CARİ modülünün üzerine bir defa tıkladıktan sonra

tıklanarak da modül çalıştırılabilir.

Program çalıştırıldığında aşağıdaki ekran gelecektir.

Page 24: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

20

Programın ana menüsünde aşağıdaki butonlarla işlemler yapılır. Programda kullanılankomut butonlarının görevleri aşağıdaki gibidir.

Programdaki ilk ayar menü çubuğundaki SERVİS bölümünden yapılır.

Servis bölümünden SabitTanımlar Parametreler den gerekliayarlamalar yapılır.

Standart bir işletme içintanımlanabilecek ayarlar aşağıdakişekilde görüldüğü gibi ayarlanabilir.

Page 25: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

21

Parametre ayarları yapıldıktan sonra butonuna tıklanarak işlemlertamamlanır.

Yukarıdaki pencerede yer alan parametreler ve görevleri şunlardır:

İskonto, Muafiyet, Kredi/Risk Limiti, Aylık Faiz: Bu hanelere verilecek değerleryeni cari hesap kartı açılırken default değerler olarak ekrana gelecektir.

C.Har.Ödendi?: Cari kartında ve kredi risk analizinde risk grubuna girençek/senetlerin hesaplanarak risk analizinin çıkartılmasına yardımcı olur. Bu parametre boşbırakılırsa her kayıt sırasında yeni kayıtta bulunan ÖDENDİ Mİ? sorusu default olarak boşgelir.

Evrak No: Borç veya Alacak Evrak No kaçtan itibaren başlayacaksa o rakam yazılır.Her hareket kaydında burada belirtilen Evrak No otomatik olarak arttırılarak yazılacaktır.

Etiket Sıra-Kolon No: Buradaki parametreler yan yana yer alan iki etiketteki benzeriki noktanın sıra ve kolon cinsinden arasındaki mesafeyi ifade etmektedir.

Muhasebe Kaydı Yap?: Cari hareketin muhasebe entegrasyonunun yapılıpyapılmayacağını veya kayıt esnasında isteğe bağlı olmak üzere muhasebe entegrasyonununyapılıp yapılmamasını sağlar.

Risk Analizi Ödendi mi?: Bu parametre ÖDENDİ Mİ? hanesine veya vade ve sistemtarihlerine bakarak risk analizi yapar.

Tahsilatta İşlem: İŞLEM hanesinin default olarak çek veya senet gelmesini sağlar.

Page 26: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

22

Fatura Kapama: Cari hareketlerinde hangi faturaya karşılık işlem yapıldığınısağlamak için kullanılır. Bu parametre “H” olursa fatura kapama işleme girmez, hareketsırasında F5-FATURA KAPAMA kullanılmak istenirse “SERVİS BÖLÜMÜNDE FATURAKAPAMA BELİRTİLMEMİŞ” mesajı verir.

Muafiyet Uygula: Bu parametreye “evet” verilirse cari hareket girişinde kod veyatarih sahalarında bilgi yazılıp enter tuşuna basıldığında vade sahası kendiliğindenhesaplanarak doldurulur. Vade tarihi, işlem tarihine ilgili cari kartında belirtilen muafiyetgünü eklenerek bulunur. Bu parametreye “hayır” verilirse otomatik vade hesaplama işlemiyapılmaz.

Vade Farkı Bilgileri: Bu başlık altındaki sahalara vade farkı hesaplamalarındakullanılan muhtelif değerler ve parametreler yazılır. VADE FARKI ORANI sahasınaişlemlerde kullanılacak aylık veya yıllık oran yazılır, kullanıcı isterse işlem öncesinde buoranı geçici olarak değiştirebilir. VADE FARKI SÜRESİ parametresi yazılan oranınaylık/yıllık olduğunu belirtir. VADE FARKI TİPİ parametresi vade farkı hesaplanırkenkullanılacak yöntemi belirler, yine işlem öncesinde bu parametre geçici olarakdeğiştirilebilir. YILLIK GÜN SAYISI sahasına hesaplamalara esas teşkil edecek olan yıldakigün sayısı yazılır, normal olarak 360 veya 365 değerlerinden birisini almalıdır, boşbırakılırsa 360 kabul edilir.

Son Kay.Cari Kart Kodu ve Ünvanı: Cari kart dosyasına herhangi bir kart ilavesiyapıldığı zaman kaydedilen kartın kod ve ünvanı bu sahaya atılır. Bu bilgiye programınmuhtelif yerlerinden Ctrl-F9 tuşuna basılarak ulaşılır. Bu tuşun çalıştığı yerler aşağıdasıralanmıştır.

Cari kart kaydı Tekli/Toplu cari hareket kaydı Çek/Senet toplu giriş/çıkış/diğer işlemler ekranları Fatura-İrsaliye-Sipariş gibi cariye kayıt yapılan yerler Her türlü çerçeve içinden cari kart kaydı

2.3.Cari Hesap Kartı Açma

Cari modülünün ayarları bittikten sonra, müşterilerin her biriiçin açılacak olan ve müşterilerin işlemlerinin takip edileceği YENİCARİ KART oluşturma işlemine başlanacaktır. Cari Kartımenüsünden Yeni Kart seçilerek müşterinin temel bilgileriningirileceği ekran karşımız gelecektir.

Page 27: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

23

Uygulamalarda 3 adet müşteri ile çalışılacak olup bunlar;Bizim Market, Akasya Market, Günay Market’dir.

Cari kartlar oluşturulduktan sonra müşterilerle ilgili yapılacaksatış ve müşterilerin yapacağı ödemelerin izlenmesi gereken bölümCari Hareketler’den Yeni Hareket’dir.

Yeni Hareket penceresinde cari hareketle ilgili olarak, Müşteri Bizim Market SahibiNevin Börekçi 01/01/2008 tarihinde 600 YTL lik mal satın almış ve bu işlem müşterininhesabına borç kaydedilmiştir.

Hesap Kodu F6 tuşuna basılarak aşağıdaki ekrandan seçilebileceği gibi doğrudan dagirilebilir.

Page 28: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

24

Müşteri kodu girildiğinde söz konusu işlem o müşterinin cari kartına işlenecektir.

Müşteri ve işlemle ilgili bilgiler girildikten sonra butonuna tıklanarak veya F2fonksiyon tuşuna basılarak kayıt edilir. Kayıt işleminden sonra başka bir hareketkaydedilecekse SHİFT+ F2 kombinasyonu kullanılarak seri kayıt yapılır.

Page 29: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

25

Müşterilerin satın aldıkları her işlemdeborçlandırılıp ödeme yaptıklarında alacalandırılarak carikayıtları takip edilir.

Yukarıdaki 3 müşteriye ait cari hesaplarincelendiğinde aşağıdaki hesap bilgilerine ulaşılacaktır.Müşterilerin hesap durumlarını görmek için Cari

Hareket-Hareket Listesi-Cari Hareket Listesi seçilerek görüntülenir.

Page 30: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

26

Müşterilerin Ocak 2008 dönemine ait aşağıdaki işlemlerin cari kartlara işlenmesi şuşekildedir:

16/01/2008:Günay Market Sahibi Meryem Doğan borcunun tamamın (750 YTl)ödemiştir.

16/01/2008:Akasya Market sahibi Nalan Sungurhan borcunun 400 YTL Likkısmını nakit ödemiştir.

İşlem 1: 15/01/2008: Bizim Market sahibi Nevin Börekçi borcunun 300 YTl Likkısmını nakit ödemiştir.

Page 31: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

27

İşlem 2: 16/01/2008: Günay Market Sahibi Meryem Doğan borcunun tamamını (750YTL) ödemiştir.

İşlem 3: 16/01/2008: Akasya Market sahibi Nalan Sungurhan borcunun 400 YTL Likkısmını nakit ödemiştir.

Page 32: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

28

2.4. Cari Hareket Listesi

Müşterilerin cari kayıtlarını genel listeolarak almak müşterilerin borç ve alacaklarınıgörmek için Cari Hareket listesinden Raporalındığında son durum görüntülenir.

Page 33: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

29

2.5. Bakiye Listesi

Müşterilerin hesaplarını borç/ alacak bakiye durumlarını görüntülemek için aşağıdakiişlemlerin yapılması gerekir.

Bu bölümde hesap kodu ilk değer ve son değere aynı müşterinin hesap kodugirildiğinde sadece o müşterinin borç alacak durumu görüntülenir.

İlk değer ve son değere 1-200 yazdıktan sonra “Görüntüle” ikonunu tıklayarak BizimMarket sahibi Nevin Börekçinin Cari kart bakiye listesi raporlanır.

Müşterilerin hesap kodlarına butonuna tıklayarak ulaşabilir.

Bizim Market müşterisinin bakiye listesine göre toplam 600 YTL’lik borcunun 300YTL’lik kısmını ödediği geriye 300 YTL’lik borcunun kaldığı anlaşılmaktadır.

Müşterilerle ilgili bakiye listelerini yazıcıdan almak için butonuna tıklanır

Karşımıza gelen penceredeki “YAZICIYI HAZIRLAYIP HERHANGİ BİRTUŞA BASINIZ” ifadesi geldikten sonra ENTER ile rapor yazdırılır.

Genel olarak yapılacak işlemler CARİ MODÜL’ünde müşterilerin hesap durumlarınıyani İşletmeye Borçlarını /Alacaklarını takip etmek için kullanılır. Karşılaşabilecekolağanüstü durumlar da programın diğer özelliklerinden yararlanarak kayıtlar doğru birşekilde sonuçlandırabilir.

Page 34: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

30

2.6. Cari Kodu Değiştirme

Müşterilerin sayısı arttıkça hesap kodları karmaşık hale gelecektir. Bu durumuönceden tahmin etmeden müşterilere cari kartlar oluşturulurken rastgele verilen kodlar dahasonra değiştirilmek suretiyle düzenlenebilir. Örneğin; daha önceki müşteri hesap kodlarındasistematik hale getirmek için;

1-2001-2012-100kodlarından 2-100 müşteri kodunu 1-202 olarak değiştirmek için,

yolunu izleyerek işlemyapabilir.

Kod değiştirme penceresindeönce eski kod olarak 2-100yazılıp daha sonra yeni kodyazıldıktan sonra

Komutuna ileişlem başlatılır,

gelen pencereden “Evet”seçilir. Karşımıza çıkacakdoğrulama sorularına uyguncevap verilerek işlemsonlandırılır.

Uygulama 1:

Müşteri Gönül Kahveci, Kahveci Market unvanı ile Silifke Caddesi No:33 33040Mersin Tlf 324 325 0618, 324 2351806 Adresinde, Liman vergi dairesi 2660111747 vergi noile faaliyetini sürdürmektedir. Firmanın ocak 2008 dönemi cari işlemleri şöyledir;

1. 05/01/2008 Kahveci Markete 616 nolu Açık fatura ile 6.000 YTL’lik malsatılmıştır.

2. 10/01/2008 Müşteri Gönül Kahveci borcuna karşılık 2.000 YTL tahsil makbuzuile ödeme yapmıştır.

3. 14/01/2008 Müşterimiz Gönül Kahveci İş Bankası Uray şubesindeki hesabımıza1.500 YTL yatırmıştır.

4. 19/01/2008 Müşterimiz Gönül Kahveci kalan borcunun 2.000 YTL lik kısmıiçin 15/02/2008 vadeli için çek vermiştir.

Page 35: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

31

İşlem 1. İçin; Cari hesap kartı açma,

Her müşteri için firma yeni bir kart açmak zorundadır. Çoğuzaman yeni kart açılışı bir işlemle başlar. Örneğimizde önce müşteritanımlamaları yapıp daha sonra yapacakları her işlemi göstermek içinbir “Uygulama 1.” deki örnekler üzerinde işlem yapılacaktır.

Müşteri Cari Kartı açmak için Cari Kartı menüsünden Yeni Kart komutu ile Cari Kartıpenceresinde müşteri ile ilgili Cari Kartı 1 ve Cari Kartı 2 ekranlarındaki bilgiler ayrı ayrı

doldurulduktan sonra komutu ile bilgiler kaydedilir. Ekrana gelen uyarı komutlarınauygun cevaplar verilerek kart açma işlemi tamamlanır. İstenildiği durumlarda müşterilerinresimlerini Bilgi Giriş İşlemleri –Resim İşlemleri—Resim Ekle menüsünden eklenebilir.

Tediye makbuzunu kaydı

Müşterilerin işlemleri Cari Hareket menüsünden yeni hareketkomutu ile yapılmaktadır. 05/01/2008 tarihinde yapılan işleminkaydı aşağıdaki gibi olmalıdır.

Page 36: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

32

Yapılan işlemin muhatabı müşterinin hesap kartına işlemesi için Hesap Kodu yazılarakhesap kodu bilinmiyorsa F6 komutu ile müşteri listeleri görüntülenip bunların arasındaseçim yapılır. Müşteriye açık fatura ile yapılan satıştan daha sonra tahsil edilecek olan 6000

YTL müşterinin hesabına borç kaydedilir. Bilgiler yazıldıktan sonra komutunatıklanarak yada F2 ile işlem kaydedilir. Seri kayıt yapılacaksa SHİFT+ F2 ile ekrandaki verikaydedilip yeni cari hareket ekranı açılabilir.

İşlem 2 için;

Tahsilat makbuzu kaydı

10/01/2008: Müşteri Gönül Kahveci borcuna karşılık 2.000 YTL tahsil makbuzu ileödeme yapmıştır.

Cari programında yapılan her işlemin Cari Hareket—Yeni Hareket komutu ile aynıekranda yapılıp sadece işlem cinsi türünün doğru seçilmesi gerekmektedir.

Page 37: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

33

Müşterinden nakit tahsili yapıldığı için müşterinin alacağına kayıt yapılır. İşlem Cinsiolarak da tahsilat nakit yapıldığı için Nakit seçilir. İşlemleri yazdıktan sonra kaydet komutuile bilgiler kaydedilir.

İşlem 3. İçin;

Banka makbuzunu kaydı

13/01/2008:Müşterimiz Gönül Kahveci İş Bankası Uray şubesindeki hesabımıza 1500YTL yatırmıştır.

Müşterinin bankadaki hesabımıza yatırdığı para bankanın verdiği dekont veyabankadan alınan hesap ekstresi ile anlaşılmaktadır.

Müşterinin bankaya yatırdığı paranın Cari Hareket Kartına işlenmesi diğer işlemlerdenfarklı olarak aşağıdaki ekranda banka bilgilerinin yer aldığı ekrandaki işlemlerin deyapılması gerekir.

Eğer entegrasyon kullanılıyorsa bankalar hesabının kontrolünü yapmak mümkündür.

Örneğimizde entegrasyon yapılmamış olarak işlem yapmak için direkt olarakkomutu ile bilgiler kaydedilir.

Page 38: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

34

İşlem 4. İçin;Alacak dekontunu kaydıCari programında sadece müşterilerimizin değil bize mal yada hizmet satanların da

cari kartları tutulabilir. Bu durumda satıcı için bir kart açılıp işlem buraya kaydedilir.Satıcıların bize sattığı ürünler için bizim borcumuzu BORÇ bölümüne kaydetmemiz gerekir.

Çek verilmesi yoluyla borcun ödenmesi kaydı19/01/2008: Müşterimiz Gönül Kahveci kalan borcunun 2.000 YTL lik kısmı için

15/02/2008 vadeli için çek vermiştir.

Bakiye listesi alma

Müşterilerin ay sonunda veya herhangibir tarihte borç/alacak durumlarınıgörüntülemek için rapor alınır.

Bakiye listesi müşterinin borç ve alacakdökümünü özet olarak vermektedir, yanisadece borç tutarı, alacak tutarı ve bakiyetutarı görüntülenir.

Page 39: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

35

Tek müşterinin Bakiye Listesi alınmak istenirse 1. Değer ve 2. Değer kısımlarını

müşteri kodu yazılıp komutuna tıklanarak Bakiye Listesi alınır. Müşteri

hesap kodu hatırlanamıyorsa F6 komutu veya komutuna tıklanarak müşteriseçilir.

Eğer 1. Değer ve 2. Değer bölümlerine ilk ve son müşteri kodu yazılırsa bütünmüşterilerin bakiyesi görüntülenir. Mevcut müşteri listesi aşağıdaki gibi oluşacaktır.

Page 40: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

36

Cari hesap ekstralarını almaMüşterilerin borç/alacak hareketlerini

görüntülemek için Hareket Ekstreleri almakiçin Raporlar bölümünden Ekstre komutunatıklanır. Ekrana gelen pencerede listelemearalıklarını (tarih, hesap kodu…..) girdiktensonra müşterinin hesap hareketleri ile ilgilirapor ulaşılmış olur.

Page 41: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

37

Listeleme aralıklarını girdikten sonra ekranda görüldüğü gibi birçok kriter seçilerek delisteleme yapılabilir.

2.7. Yanlış İşlem Hareketlerinin Düzeltilmesi

Normal şartlar altında hatalıkayıtlar eski hareket fişlerine girilerekdüzeltildikten sonra kaydedilir. Bununyanında hatalı kayıtlar Servis—DosyaBakımı—Kayıt Düzeltme seçeneğikullanılarak da yapılabilir.

Page 42: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

38

Hesap kodu girilen müşterinin bilgileri ekranda görüntülendiğinde yapılacak düzeltme

manüel olarak yazılıp komutu ile kaydedilir.

2.7.1. Kart Bilgilerindeki Yanlışların Düzeltilmesi

Kart bilgilerini düzeltmek için yukarıdaki şekilde görüntülen yol izlenerek işlemyapılabilir. İyi bir planlama ile başlayan işlemlerde böyle bir işleme gerek kalmayacaktır.

Page 43: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

39

2.7.2. Cari Hesap Kodlarının Değiştirilmesi

Müşteri cari kartlarında kullanılan kodlartoplu olarak değiştirilebilir. Örneğin GK01 kodlumüşterimizn hesap kodunu GK001 olarakdeğiştirmek için Eski Kod ve Yeni Kod girildikten

sonra komutuna tıklanarak işlemtamamlanır.

Page 44: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

40

UYGULAMA FAALİYETİ

İşlem Basamakları Öneriler

Program bağlantı ve ayarlarınıyapınız.

Program açıklamalarını dikkatle okuyunuz.Açıklamalara göre ayarları yapınız.

Cari hesap kartlarını açınız. Cari hesap kodunu, unvan ve adres bilgilerini

yazınız.

Tahsil, tediye, dekontlarıkaydediniz.

Cari hesap hareketleri bölümüne gidiniz. Tahsil belgelerini alacak kaydediniz. Tediye belgelerini borç yazınız. Dekontları işlerken hangi firmanın hesabına

borç, hangi firmanın hesabına alacakyazacağınıza dikkat ediniz.

Cari kart raporları alınız. Programın raporlar bölümündeki bütün

raporları ekrana çıkartmayı deneyiniz. Bakiye listesi düzenleyiniz. Cari hesap ekstrelerini düzenleyiniz.

Cari kartlardaki yanlışlarıdüzeltiniz.

Kaydedilmiş kartı ekrana getiriniz. Yanlış bilgileri düzeltiniz.

İşlem yanlışlarını düzeltiniz. İşlem kayıtlarını ekrana getiriniz. Yanlış bilgileri düzeltiniz.

Kod değiştirme işlemlerinibilgisayarda deneyerek yapınız.

Yeni kodu belirleyiniz. Kayıtlı kartın kodunu yeni kod ile değiştiriniz.

UYGULAMA FAALİYETİ

Page 45: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

41

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Bu faaliyet sonucunda hangi bilgileri kazandığınızı değerlendirmek için, aşağıdakisoruları cevaplayınız. Soruların sadece bir doğru cevabı vardır.

1. Cari paket programda entegrasyon bağlantısı yapmadığımızda ne olur?

A) Entegrasyon bağlantısı yok uyarısı alırız.B) Hareketleri kaydedemeyiz.C) Cari programını kullanamayız.D) A, B, C şıklarının hepsi de doğrudur.

2. Aşağıdaki cümlelerin cari paket programa göre doğru sıralamasını bulunuz.?

1. Cari programlı şirket açılır. programa girilir.2. Raporlar bölümünden istenilen raporlar alınır.3. Cari hareket bölümünden hareketler girilir.4. Entegrasyon bağlantısı yapılır.

A) 1, 4, 3, 2B) 4, 1, 2, 3C) 3, 2, 1, 4D) Hiçbiri

3. Cari hesap kartları ile ilgili olarak hangi cümle yanlıştır?

A) Kartları, Cari Kartı, Yeni Kart bölümünden açabiliriz.B) Kartları, Cari Hareket, Yeni Kayıt bölümünden açabiliriz.C) Kartları, Cari Raporlar, Hareket Raporları bölümünden açabiliriz.D) Her Cari Hesap kartına ayrı bir kod verilir.

4. Paket programda kayıt ve listeleme için kullanılan fonksiyon tuşu hangisidir?

A) F1B) F2C) F3D) F4

5. İşlem kodu N olan, cari hesabın alacağına yazılan belge hangisidir?

A) SenetB) Tahsilat makbuzuC) Tediye MakbuzuD) Çek

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Page 46: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

42

6. Cari paket programı aşağıdaki amaçlardan hangisi için kullanılmaz?

A) Hangi mallardan ne miktarda varB) Kimlerden ne kadar alacağımız var.C) Hangi firmalara ne kadar borcumuz var.D) Borç ve alacak dökümü alalım.

7. Cari hesapta unvan yanlış yazılmışsa nasıl düzeltilir?

A) DüzeltilemezB) Cari hareket, eski kayıttan düzeltilir.C) Raporlar, bakiye listesinden düzeltilir.D) Cari kartı, eski karttan düzeltilir.

8. Yanlış hareketler nasıl düzeltilir?

A) DüzeltilemezB) Cari kartı, eski karttan düzeltilir.C) Cari hareket, eski kayıttan düzeltilir.D) Raporlar bakiye listesinden düzeltilir.

9. Yanlış cümleyi bulunuz?

A) Alıcımızın satıcıya yaptığı ödeme için işlem kodu D yani dekonttur.B) Alıcımızın bize yaptığı ödeme için işlem kodu N yani nakit makbuzudur.C) Aldığımız paranın tahsilat makbuzu için işlem kodu M yani makbuzdur.D) Müşteri ve firma çeklerini cari programına girersek, işlem kodu C dir.

10. Cari programında 5 aydır kullanılan satıcı kodunu beğenmedik, ne yaparız?

A) Yeni kart açarız.B) Kartı İptal ederiz.C) Satıcımızı değiştiririz.D) Kod değiştiririz.

DEĞERLENDİRME

Cevaplarınızı cevap anahtarı ile karşılaştırınız, cevaplarınız doğru değilse faaliyetitekrar gözden geçiriniz. Doğru cevaplar verdiyseniz bir sonraki öğrenme faaliyetinegeçebilirsiniz.

Page 47: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

43

PERFORMANS TESTİ

Aşağıdaki işlemleri bilgisayar başında paket program kullanarak yapınız. Sonuçlarımodül sonundaki cevap anahtarları ile karşılaştırınız. Yapamadığınız işlemler veyanlışlarınız varsa öğrenme faaliyeti 2 yi tekrar ediniz.

1- Gerekli tanım ve ayarlamaları yapınız. Şirket veya firma açınız.

2- Aşağıdaki CARİ HESAP KARTI’nı kaydediniz.

HESAP KODU: AG ÜNVANI: ANA GIDA YETKİLİ KİŞİ: NURAN ANAİŞ ADR.: RAMİ KURUGIDA SİTESİ C/33 G.O.PAŞA İSTANBULVERGİ DAİRESİ: G.O.PAŞA VERGİ HESAP NO: 320 011 00 20DEVİR ALACAĞI: 3 250

3- Aşağıdaki CARİ HESAP KARTI’nı kaydediniz.

HESAP KODU: OG ÜNVANI: OVA GIDA YETKİLİ KİŞİ: OSMAN OVAİŞ ADR.: İNCİRLİ CAD. NO: 8 BAKIRKÖY İSTANBULVERGİ DAİRESİ: BAKIRKÖY VERGİ HESAP NO: 303 030 00 04DEVİR BORCU: 2 845

4- Alıcımız OVA GIDA dan 8 Şubat da 15. tahsilat makbuzu ile 845 lira para alındı.

5- İş Bankasındaki hesaba 345 lira para yatırıldı. 14 Şubat. Makbuz numarası 651

6- 17 Şubat Alıcımız Ova Gıda 11. dekont ile, bize olan borcuna karşılık Ana Gıdafirmasına 250 lira ödendiğini bildirdi.

7- 24 Şubat Alıcımız Ova Gıda 12. dekont ile, bankadaki hesabımıza 500 yatırdığınıbildirdi.

8- 25 Şubat, İş bankasından ANA GIDA firmasına 400 lira havale yapıldı. Dekont no 92

Bakiye listesini ekrana çıkartınız. Sonuçları modül sonundaki liste ile karşılaştırınız..

Page 48: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

44

UYGULAMALI TEST

Yapılan değerlendirme sonucunda hayır şeklindeki cevaplarınızı bir daha gözdengeçiriniz. Kendinizi yeterli görmüyorsanız öğrenme faaliyetini tekrar ediniz. Cevaplarınızıntamamı evet ise bir sonraki faaliyete geçiniz

Değerlendirme Ölçütleri Evet Hayır

1. Şirket veya firma açabiliyor musunuz?

2. Nakit tahsilat makbuzu kayıt edebiliyor musunuz?

3. Nakit ödeme makbuzu kayıt edebiliyor musunuz?

4. Borç dekontu kayıt edebiliyor musunuz?

5. Alacak dekontu kayıt edebiliyor musunuz?

6. Banka işlemlerini kayıt edebiliyor musunuz?

7. Cari hesap ekstrelerini görebiliyor musunuz?

8. Borç/Alacak listesini görebiliyor musunuz?

DEĞERLENDİRME

Uygulama faaliyetinde kazandığınız davranışlarda işaretlediğiniz “Evet”lerkazandığınız becerileri ortaya koyuyor. ”Hayır”larınız için ilgili faaliyetleri tekrarlayınız.Hepsi “Evet” ise bir sonraki öğrenim faaliyetine geçiniz.

Page 49: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

45

MODÜL DEĞERLENDİRME

Bu modül sonunda hangi bilgileri kazandığınızı değerlendirmek için, aşağıdakisoruları cevaplayınız. Soruların sadece bir doğru cevabı vardır.

1. Cari paket programlar niçin kullanılır?

A) Kimlere borcumuz var bilmek için.B) Kimlerden alacağımız var bilmek için.C) Cari hesapları kontrol etmek için.D) Hepsi de doğrudur.

2. Borcumuzu gösteren cari hesabı kapatmak için hangi işlem yapılır?

A) Borç ödenir.B) Alacaklıdan tahsilat yapılır.C) Cari hesap kartı silinir.D) Hiçbiri

3. Satıcıya yaptığımız ödemenin makbuzu cari hesaba ne olarak yazılır?

A) Makbuz yazılmaz.B) Alacak yazılırC) Borç yazılırD) Hiçbiri

4. Aşağıdakilerden hangisi cari hesaba işlenir?

A) Açık faturalarB) Çek-Senet BordrolarıC) Borç ve alacak dekontlarıD) Hepsi de işlenir.

5. Yeni çalışmaya başladığımız alıcının cari kartını açarken hangisi yapılmaz?

A) İsim adres bilgileri yazılırB) Devir borcu yazılırC) Özel kod verilirD) Hiçbiri

6. Hangisi yanlış yazılırsa sonuçları etkilemez?

A) Cari hesap koduB) Alacak tutarıC) AçıklamaD) Borç tutarı

MODÜL DEĞERLENDİRME

Page 50: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

46

7. Aşağıdaki ifadelerden yanlış olanı bulunuz?

A) Alıcımızın banka hesabımıza yaptığı havale hesabına borç yazılırB) Satıcımızın tahsilat makbuzu bizim için tediye makbuzudur.C) Alıcımızın tediye makbuzu bizim için tahsilat makbuzudur.D) Alıcımızın banka hesabımıza yaptığı havale hesabına alacak yazılır.

8. Cari programları ile ilgili olarak hangi cümle yanlıştır?

A) Her cari hesap çeşidi için bir kart açılır.B) Alınan malların bedeli satıcının cari hesabına borç işlenir.C) Alınan malların bedeli satıcının cari hesabına alacak işlenir.D) Satışlar alıcının cari hesabına borç işlenir.

9. Bir firma ile yapılan bütün cari hesap işlemlerini görmek için ne yaparsınız?

A) Borç/Alacak listesi çıkartırız. C) Cari ekstresi çıkartırız.B) Bakiye listesi çıkartırız. D) Hiçbiri

10. Borçlu ve alacaklı olduğumuz işletmeleri görmek için ne yapılır?

A) Borç/Alacak listesi çıkartırız.B) Bakiye listesi çıkartırız.C) Cari ekstresi çıkartırız.D) Hiçbiri

11. Yanlış cümleyi belirleyiniz?

A) Bakiye listesi cari hesap sahiplerinin borç ve alacaklarını gösterir.B) Unvan, Adres gibi bilgi yanlışlıkları cari kartına gidilip düzeltilir.C) Hesap sahibine ait bütün hareketleri ekstreden görebiliriz.D) Yanlış hareketler rapor menüsünden düzeltilir.

12. Alıcımızın cari kayıtları ile bizim kayıtlarımız tutmazsa hangi işlemi yaparız?

A) Alıcıdan hesap ekstresi isteriz.B) Alıcının ekstresi ile bizimkini karşılaştırırız.C) Alıcıya ait belgeleri kayıtlarla karşılaştırırız.D) Devir değerlerini değiştiririz.

DEĞERLENDİRME

Sorulara verdiğiniz yanıtları modül sonundaki cevap anahtarıyla karşılaştırınız.

Bu faaliyet kapsamında hangi bilgileri kazandığınızı belirleyiniz.

Yanlış cevaplandırdığınız sorularla ilgili konuları tekrar inceleyip öğrenmeyeçalışınız.

Page 51: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

47

UYGULAMALI TEST

Aşağıda belirtilen ölçütlere göre kendinizi değerlendiriniz..

Değerlendirme Ölçütleri Evet Hayır

1. Cari hesapların neden kullanıldığını açıklayabilir misiniz?

2. Bilgisayarda şirket veya firma açabiliyor musunuz?

3. Cari hesap kartı açabilir misiniz?

4. Cari hesap bilgilerini değiştirebilir misiniz?

5. Nakit tahsilatları cari programına işleyebilir misiniz?

6. Nakit ödemeleri cari programına işleyebilir misiniz?

7. Borç dekontlarını cari programa işleyebilir misiniz?

8. Alacak dekontlarını cari programa işleyebilir misiniz?

9. Bankaya yatırılan çekilen paraları işleyebilir misiniz?

10. Borç alacak raporu düzenleyebilir misiniz?

11. Cari hesap hareketi yanlışlarını düzeltebiliyor musunuz?

12. Cari hesap ekstresi düzenleyebilir misiniz?

DEĞERLENDİRME

Uygulama faaliyetinde kazandığınız davranışlarda işaretlediğiniz “Evet”lerkazandığınız becerileri ortaya koyuyor. ”Hayır”larınız için ilgili faaliyetleri tekrarlayınız.Hepsi “Evet” ise bir sonraki modüle geçiniz.

Page 52: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

48

CEVAP ANAHTARLARI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 CEVAP ANAHTARI

Soru Cevap1 B2 D3 C4 A5 C6 B7 D8 A9 C

10 D

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 CEVAP ANAHTARIPERFORMANS TESTİ

CARİ HESAP KARTINO......:KODU:

Adı Soyadı (Unvanı): .KALE KUMAŞ......................

Adresi.....................: .......................................................

Vergi Dairesi: ...........................Vergi Sicil no: ..........................Telefon: ..........................

S.N.

TARİHGÜN/AY AÇIKLAMA BORCU ALACAĞI KALAN

BORCUKALAN

ALACAĞI

1 5 Mayıs Satış 900 - 9002 11 May Tahsil 100 8003 15 May Yaprak Kumaşa öd. 200 6004 20 May Alınan çek 700 1005 22 May Satış 500 400

CEVAP ANAHTARLARI

Page 53: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

49

CARİ HESAP KARTINO......:KODU:

Adı Soyadı (Unvanı): .YAPRAK KUMAŞ..................

Adresi.....................: .......................................................

Vergi Dairesi: ...........................Vergi Sicil no: ..........................Telefon: ..........................

S.N.

TARİHGÜN/AY AÇIKLAMA BORCU ALACAĞI KALAN

BORCUKALAN

ALACAĞI

1 7 Mayıs Alış 1850 18502 14 May Ödeme 400 14503 15 May Kale Kumaştan

tahsil200 1250

4 21 May Çek cirosu 700 5505 30 May Çek keşidesi 550

BORÇ/ALACAK RAPORUKod Ünvan Borcu Alacağı K. Borcu K. Alacağı

KALE KUMAŞ 1 400 1 000 400YAPRAK KUMAŞ 1 850 1 850

3 250 2 850 400

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 CEVAP ANAHTARI

Soru Cevap1 D2 A3 C4 B5 C6 A7 D8 C9 C

10 D

Page 54: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

50

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 CEVAP ANAHTARIPERFORMANS TESTİ

BAKİYE LİSTESİ

HESAP KODU ÜNVANI BORÇ ALACAKIB İŞBANKASI 445AG ANA GIDA 2 600OG OVA GIDA 1 250TOPLAM: 1 695 2 600LİSTELENEN: 3 ADET

MODÜL DEĞERLENDİRME TESTİ CEVAP ANAHTARI

Soru Cevap

1 D2 A3 C4 D5 B6 C7 A8 B9 C

10 A11 D12 B

Page 55: Microsoft Word - Cari Hesap  _ETAWIN_.doc

51

KAYNAKÇA

GENÇ, Hakkı, Muhasebe Programları, Gözen Yayınevi, İstanbul, 2006.

ETA FOR WİNDOWS program Kılavuzları

www.eta.com.tr

www.logo.com.tr

KAYNAKÇA