Top Banner
REKLAMEAVIS: Nytt firma i Hammerfest Bjarne Hansen: Starter opp takstfirma
8

Mester Nord AS

Apr 08, 2016

Download

Documents

bjegi-j

Nyoppstartet firma i Hammerfest.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Mester Nord AS

REKLAMEAVIS:

Nytt firma iHammerfest

Bjarne Hansen:

Starter opp takstfirma

Page 2: Mester Nord AS

– En takst skal gjenspeile det boligen er verd, forteller takstmann Bjarne Hansen, mens han gjør seg klar for å ta mot kunder på det nye kontoret sitt.

Reklameavis

MANGE BRUKSOMRÅDER

– En takstmann jobber innen-for flere ulike fagfelt, er bort i mange fagområder og skal

kunne litt om alt i en bygning, forteller takstmann Bjarne Hansen.

Han treffer kunder som er glade og lykkelige, og som skal selge huset sitt. Til kunder som er fortvilet, og som har fått ødelagt hus og hjem eller er påført store skader.

Nøytral part uten bindinger– En takstmann må også være litt psykolog og forstå folk. Samtidig er vi forsikringssel-skapenes øyne på et skadested, men vi er en nøytral part, sier takstmann Bjarne Hansen og påpeker:

– Vi skal ikke ha bindinger til verken forsikringsselskapet,

huseier eller meglere.– Samtidig jobber vi i et

skjæringspunkt for å finne takst for å reparere en skade - ikke renovere et hus. For du får ikke pusset opp en byg-ningsdel, men reparert etter en skade, forklarer takstmannen, som kan møte utfordrende for-ventninger etter en skade.

Skilsmisse og dødsbo– Felles for alle oppdrag er at man må ha respekt for at man kommer inn i andre sine hjem, påpeker takstmannen, som all-tid har det i tankene når han trår over dørstokken til kunden.

– En takst brukes på mange forskjellige områder. Takst er mest vanlig i forbindelse med salg av boliger, og forsikrings-oppgjør, forklarer takstmann Bjarne Hansen, men en takst-mann har også andre kunde-grupper.

– Noen tar takst når sam-boere eller ektepar går fra hverandre for å bli enige om verdien på en bolig. Andre tar takst for å finne fram til ver-dien på et dødsbo. En takst kan brukes til hva som helst, og skal gjenspeile det boligen er verdt på markedet, sier han.

Kan få bedre rente i bankenI de tilfellene hvor skilte ekte-

par eller arvinger ikke greier å komme fram til enighet om verdien på en bolig. Kan det være greit å bruke en nøytral og uhildet part.

Andre områder en takst kan gjøre god nytte er for å få bedre lånebetingelser i banken. Spesielt i de tilfellene hvor boligen er kjøpt for noen år siden, og/eller er blitt pusset betydelig opp siden den gang.

– Her snakker vi en verdi-vurdering. I mange tilfeller kan kunden tjene dette inn igjen på et par måneder som følge av bedre lånebetingelser og rente fra banken sin, forklarer takst-mann Bjarne Hansen.

Fagkunnskapene gir deg trygghet

Takstmann Bjarne Hansen er medlem i Norges Takse-ringsforbund, har Mesterbrev, og er personlig sertifisert for boligsalgsrapportering.

DNV GL-sertifisering skal sikre boligselgere og kjøpere en nøytral og riktig vurdering av salgsobjektet.

Sertifisering av takstmenn for boligsalgsrapportering kom i 2006. Målet er å gi mer konsis-tente boligrapporter, og der-med redusere risikoen for kon-flikter mellom kjøper og selg-er.

Initiativtagerne til sertifise-ringsordningen var Norges Eiendomsmeglerforbund, Huseiernes Landsforbund, Eiendomsmeglerforetakenes

Forening, Norges Takserings-forbund og NITO Takst. Disse, i tillegg til Forbruker-rådet og FNO, sitter også i se-rtifiseringsrådet for Takstpe-rsonell i Norge (SETA). SETA har det faglige ansvaret for opprettholdelse og utvik-lingen av ordningen.

Bakgrunnen for etablering-en av en sertifiseringsordning for takstmenn, var bransjens egen erkjennelse av ujevne ta-kstresultater og konflikter mel-lom boligkjøpere og -selgere. For å avverge fremtidige kon-flikter og skape økt trygghet både for kjøper og selger, må

boligtakstene gi en så enhetlig og korrekt rapportering som mulig.

Blant midlene for å nå dette målet er både å sikre høy kom-petanse og sørge for at alle har sammenlignbar kompetanse. At en takstmann blir sertifisert av DNV GL skal være med på å sikre at selgere og kjøpere får en nøytral og riktig vurdering av salgsobjektet.

Sertifiseringen omfatter takstmenn som utfører boligsalgsrapportering. Det utstedes et personlig sertifikat som et objektivt bevis på at en takstmann har bestått sertifise-

ringsprosessen. Det stilles en rekke krav for å bli sertifisert, og takstmennene må vedlike-holde sin kompetanse under-veis, for å opprettholde sertifi-

katet og DNV GL overvåker denne prosessen.

Les om takstmann Bjarne Hansens kompetanse og papi-rer på side 4 og 5.

Boligsalgsrapport, verdi- og låne-takst, og skade-/naturtakst

En takst kan brukes til mangt. Alt fra å finne riktig forsikringsopp-gjør etter en skade, til ansettelse av markeds-verdien på en bolig som skal selges. Taksten kan også være med på å bedre lånevilkårene dine hos banken.

Page 3: Mester Nord AS

Takstmann Bjarne Hansen har de siste årene jobbet iherdig for å kunne realisere sin drøm om å starte for seg selv.

Starter sitt eget firma

Takstmann Bjarne Hansen leier kontor i fellesskap med flere bedrifter nede på Fuglenes ved siden av Posten og i bygget nedenfor Hammerfest Trafikkstasjon (biltilsynet) og H. Sjøgren.

Å jobbe for seg selv og å drive eget takstfirma har vært Bjarne Hansens drøm i mange år. Nå står han klar med takstfirmaet Mester Nord AS.

Reklameavis

Fra 1. mars 2015 driver ham-merfestingen firmaet sitt fra et leid kontor i det tidligere «Mack-bygget» nede ved kaia på Fuglenes. Kontoret er bare på 11 kvadratmeter, men stort nok i begynnelsen for et ny-startet firma.

Fra snekker til mesterbrev¬– Jeg hadde tenkt å starte opp med hjemmekontor, men det er greit å ha jobb og hjem fra-skilt, sier takstmannen, som de siste årene har jobbet iherdig for å realisere sin drøm.

Takstmann Bjarne Hansen kan vise til flere års erfaring som snekker. Svennebrevet fikk han i 2009. Deretter har han skaffet seg papirer på byg-geledelse fra både trinn 1 og trinn 2. Det vil si merkantile

fag som går på økonomi, mar-kedsføring, personalledelse, prosjektering, kontrahering og gjennomføring av byggepro-sjekter. Og han har mester-brevet.

Har papirene i ordenHan har også papirene i orden for verditaksering av bygning-er og tilstandsanalyse av boli-ger, og er sertifisert av Det Norske Veritas. En ordning som er basert på regelverket fra The European Group of Vaulers' Association (TEGo-VA).

Det vil si at han er sertifisert for å utføre boligsalgsrappo-rteringer, og har fått utstedt et personlig sertifikat og ID-kort som beviser at sertifiseri-ngsprosessen er bestått.

Page 4: Mester Nord AS

4

Velger du å bruke takstmann Bjarne Hansen skal du vite at han har alle papirene i orden.

Viktige papirerMesterbrev, verditaksering, taksering av naturskader, boligsalgsrapportering, boligtaksering og byggeledelse. Snart henger de viktige papirene på veggen.

Reklameavis

– Sommeren 2014 fikk jeg Mesterbrevet godkjent, fortel-ler takstmannen, som er faglig godt rustet for å starte sitt eget takstfirma.

Mesterbrevet er en lovbe-skyttet tittel på en håndverks-mester, og høyeste utdannelse i håndverksfagene og henger høyt.

Ifølge det offisielle Mester-registeret er det til sammenlig-ning per i dag bare ti andre bygg- og tømrermestere med adresse i Hammerfest.

Nytt og spennende å starte firma– Hvorfor fant du på å starte eget firma?

– Det er det som har vært målet hele tiden. Jeg har drømt om dette lenge. For det første

så trives jeg veldig med jobben som takstmann, svarer takst-mannen, som er forberedt på hektiske og spennende måned-er og år.

– Å drive eget firma har jeg alltid hatt lyst til. Det trigger også å prøve noe som er nytt, og det gir spenning, smiler takstmannen, som altså mål-rettet har skaffet seg viktige papirer for å få de godkjen-ninger som trenges for å starte et takstfirma. Pluss litt til.

Klar for kunder fra 1. marsAlle de viktige diplomene har han enda ikke rukket å henge opp på veggen. Så foreløpig ligger de godt beskyttet mel-lom hard papp i en skuff, men de skal i glass og ramme og opp på kontorveggen.

Prosessen fram til oppstart har også krevd planlegging og mye papirarbeid, og familien har blitt tatt med på råd både for å finne navn og logo.

– Familierådet er viktig å ta med i en slik prosess. Både kona og ungene har for ek-sempel vært med på å diskutere firmanavn, forteller takstmann Bjarne Hansen, som fra 1. mars er klar for å ta mot sine første kunder.

Markedsføring er viktig– Det er også mange formelle ting som må på plass når man starter bedrift. Alt fra å regist-rere firmaet i Brønnøysund til det å opprette hjemmesider og markedsføre bedriften må også på plass, fortsetter Bjarne Hansen, som har brukt tida

Page 5: Mester Nord AS

5

VERDITAKSERING AV BOLIGER. TAKSERING AV NATURSKADER.

Boligsalgsrapportering. Boligtaksering.

Byggeledelse. Byggeledelse trinn 2.

Reklameavis

godt til å planlegge.Han har fått uniformert

bilen med logo, firmanavn og telefonnummer. Det samme har han fått trykket på klær og annet materiell. I tillegg til å få laget seg sin egen reklameavis.

– Markedsføring er viktig, fastslår takstmannen, som mener kundebehandling og det å skaffe seg nye kunder og oppdrag er like viktig som å mestre selve takstfaget.

– Men regnskapet har jeg valgt å sette til regnskapsfører. For jeg får mer enn nok å gjøre uansett, slår han fast.

Page 6: Mester Nord AS

6

Da hammerfestingen satte seg på flyet i januar 2012 var han leid ut til et firma i Tromsø, som var et av flere takstfirma over hele landet som sendte takstmenn til Vestlandet for å registrere de enorme skadene uværet hadde forårsaket.

Private boliger, forret-ningsbygg og offentlig infra-struktur i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøn-delag var påført skader. For takstmennene ble det lange dager og kvelder.

Brukte flere måneder der nede– Jeg ble der nede hele januar, og vi jobbet til sene kvelder. Det var så mange og omfat-tende skader at registrerings-arbeidet etterpå tok flere må-neder, forteller takstmann Bjarne Hansen, som altså

hadde heltidsjobb bare med «Dagmar» helt fram til som-meren 2012.

– Faktisk i flere måneder etter det jobbet jeg med «Dagmar-skader», smiler Hansen, som fikk utdelt ei lis-te med navn da han kom til Vestlandet etter uværet. De ble hans ansvar.

– Dette var kunder som hadde meldt fra om skader, og som vi takstmenn kontaktet og måtte følge opp de neste månedene. Hvor mange hus-ker jeg ikke, men det var mange, fastslår han.

Registrert vindkast på 58 m/sSelv om han er fra Finnmark har han aldri før, og aldri etter, har han sett så mange store omfattende skader hos så mange mennesker sam-

tidig.– Vi ble møtt av omfat-

tende skader. Uværet hadde skadet alt fra små skur, boli-ger, hotell og næringsbygg. Noen steder i kombinasjon av både storm og stormflo på steder hvor sjøen hadde kom-met langt opp på land, minnes takstmannen.

I ettertid kan man lese i avisene at det på enkelte ste-der ble det målt vind opp mot 46 m/s med vindkast på 58 m/s (Kråkenes fyr), og bølger opp mot 15-17 meter utenfor Sogn og Fjordane. Det vil si langt over orkan styrke.

Langt mer enn ei bygning tålerSelv langt inn i landet merket man uværet «Dagmar». Ifølge opplysninger som gikk ut ble det i Juvvasshøi i Oppland

Julaften 2011 gikk det ut e

I januar reiste takst-menn fra hele landet

dit for å registrere ska-dene etter uværet

«Dagmar».

Reklameavis

Verst rammet ble kommuner i Sogn og Fjordane. Takstmennene jobbet i flere må-neder etterpå med å registrere de enorme ødeleggelsene. En av dem var takstmann Bjarne Hansen fra Hammerfest.

Page 7: Mester Nord AS

7

målt middelvind på 44 m/s med vindkast oppe i 65 m/s.

Den kraftige vinden førte til stengte veier, strømbrudd, båt og fergeruter ble innstilt, og flyvende gjenstander førte til skader på biler og bygning-er.

– «Dagmar» kom med vindstyrke langt over hva ei bygning skal tåle, forklarer takstmann Bjarne Hansen, men forteller at andre typiske skader under uvær er forårsa-ket av flyvende gjenstander. Slike stormskader opplever man også i Finnmark fra tid til annen.

Ikke helt skadefri i Finn-markVindstyrker med gjennom-snittlig vindhastighet på 20,8 m/s er grensa som er satt for at skaden kan regnes som en

naturskade. Dette er en grense vindmålerne i Finn-mark ikke så sjeldent passerer. Selv om man ikke så ofte hø-rer om store ødeleggelser hos oss.

– Vi snakker ikke om vind-kast på denne styrken, påpe-ker takstmannen, som mener finnmarkinger i uværsperi-oder stort sett er flinke til å passe på sine verdier og til å ta inn gjenstander som kan flyge rundt og forårsake skader på hus og biler i nabolaget.

– Men vi har ikke gått helt skadefri de siste uværsperi-odene vi har hatt. Det har gått noen takplater og sånt også her, smiler Hansen, som altså har sine verste minner fra Vestlandet:

– Ja der var det alle typer skader. Skader fra alt hvor bare grunnmurene sto igjen.

ekstremvarsel på Vestlandet

– Jeg ble der nede på Vestlandet hele januar, og vi jobbet til sene kvelder. Det var så mange og mye skader at registrerings-arbeidet etterpå tok flere måneder.

Reklameavis

Page 8: Mester Nord AS

Vi har Norsk Naturska-depool, Statens naturska-defond og forsikringsord-ninger som kan hjelpe oss etter naturulykker.

Alle skadeforsikringsselskapene i Norge er medlem i Norsk Natur-skadepool, og vi har Statens na-turskadefond som stiller opp etter en naturulykke.I Norsk Naturskadepool er det

lik egenandel over hele landet, og alle bygninger og løsøre som er forsikret mot brannskader blir automatisk forsikret mot natur-skade. Dette følger av naturskade-forsikringsloven.

Dette inngår ikkeDenne ordningen administreres av Norsk Naturskadepool og sik-rer deg erstatning ved naturska-der, men du kan ha en videre dek-ning gjennom ditt eget forsik-ringsselskap. Det er derfor lurt å ta kontakt med sitt forsikringssel-skap for å sjekke hva som gjelder.Naturskadeforsikringsloven

omfatter ikke motorvogn, små-båter, skip og endel andre objek-ter. Erstatning for disse avhenger av din ordinære forsikringsdek-ning.Erstatning på verdier som ikke

kan brannforsikres dekkes gjen-nom Statens naturskadefond. Dette er det offentlige organet som erstatter naturskader. Slike skader er for eksempel skade på dyrka mark og bruer. Du kan lese mer på naturskade.no.

Offentlig erstatningStatens naturskadefond dekker skade på objekter det ikke er mu-lig å forsikre mot naturskade gjennom alminnelig privat forsik-ringsordning. Det avgjørende er om objektet kunne forsikres, ikke om det faktisk var forsikret.Eksempel på skadeobjekter

som kan erstattes etter den stat-lige ordningen er veier og bruer i privat eie, frittstående murer/-forbygningsanlegg, iaier/moloer som småbåthavneanlegg av mur/-stein i privat eie, gjerder det ikke er adgang til å forsikre, jordbruks- og skogsbruksareal og utmark ved skade på grunnen (Stormskader på skog dekkes ikke), ifølge nett-sidene til Landbruksdirektoratet, som administrerer og behandler sakene i styret for Statens natur-skadefond.Typiske skadeårsak kan være

storm, stormflo, flom, skred og jordskjelv. Altså skader som di-rekte skyldes naturulykker.

Naturskadeforsikringsloven om-fatter ikke motorvogn, småbåter, skip og en del andre objekter.

Reklameavis

Reklameavis:Denne publikasjonen er produsert for Mester Nord AS.Produksjon, tekst, foto og layout:Bjørn Egil Jakobsen, 9610 RYPEFJORD.E-post: [email protected]: +47 91 63 19 43

PRESSEMELDING FRA NORGES TAKSERINGSFORBUND:

Kan avdekke langt flere boligfeil

Ottar M. Skare er president hos Norges Takseringforbund (NTF). Pressefoto: NTF

Innfasingen av mer omfattende takster vil bety at langt flere boligfeil oppdages, ifølge en ny under-søkelse. Ofte dreier det seg om mangler som påfører kjøper snarlige utgifter.

Hensikten er trygghetHensikten med en grundigere takst er å skape større trygghet for både kjøper og selger.

Boligsalgsrapporten skal gjøre det lettere å gjøre seg kjent med de viktigste forholdene ved boligen. Den har et sammendrag der hovedpunktene gjen-nomgås, og en hoveddel der det redegjøres for alle kontrollpunkter.– Rapporten baseres på

spesifikasjoner definert i Norsk Standard, med be-tegnelsen NS 3600. Den gir mer og bedre informa-sjon om forhold som tra-disjonelt skaper mange konflikter i ettertid. Det vil gi færre boligkrangler, sier administrerende direktør i NTF, Are Andenæs Huser i en pres-semelding.

Grundigere takstGjennomgangen av vå-trom, kjøkken og kjeller er grundigere enn ved en vanlig takst. Det gis også en forenklet vurdering av el-anlegg og det brann-tekniske.– Takstmannen benyt-

ter tilstandsgrader for å angi eventuelle byggetek-niske svekkelser. Dermed er det enkelt å skaffe seg oversikt over alle avvik, og hvor alvorlige de even-

tuelt er, sier Are Andenæs Huser.I en måling utført av

YouGov for Norges Tak-seringsforbund topper kjøp av brukt bolig listen over situasjoner nord-menn forbinder med fare for dyre tabber. 36 pro-sent svarer brukt bolig som størst fare, deretter følger investeringsprodu-kt (32 prosent) og brukt-bil (27 prosent).

Uforutsette utgifter– Dårlige bruktbiler og uheldige kapitalplasser-inger kan selvsagt svi øko-nomisk, men konsekven-sene av feilvurderinger ved boligkjøp kan ofte bli så mye større, så det er ikke rart at dette alternati-vet topper listen, sier Are Andenæs Huser, admini-strerende direktør i NTF.Hans råd til boligku-

ndene er å etterspørre mest mulig informasjon, og om nødvendig gjøre egne undersøkelser.Huser peker også på at

reservekapitalen til mange huskjøpere til uforutsette reparasjons- og vedlike-holdsutgifter jevnt over er liten.I undersøkelsen oppgir

37 prosent at de enten har null eller bare inntil en månedslønn i bakhånd.– Da kommer man ikke

langt hvis det viser seg at badet må pusses opp, sier Huser.

Takstmann Bjarne Hansen hos nystartede Mester Nord AS i Ham-merfest er rustet for Boligsalgsrapporten, som i Norsk Standard er definert med betegnelsen NS 3600.

Natur-skader ogforsikring

I en fersk undersøkelse gjort blant boligtakstmenn i Norges Takseringsforbund (NTF) svarer 74 prosent at den nye og grundigere boligsalgsrappo-rten ofte eller svært ofte vil av-dekke feil og mangler som en vanlig takst ikke ville fanget opp.

Betydning for vedlikeholds-budsjettet– Basert på erfaringer fra både enkle og mer omfattende ta-ksttyper har boligtakstmenn gode forutsetninger for å anslå hva som kan oppnås med nye rapporten. Svarene viser at den vil få stor, konfliktdempende betydning, sier Ottar M. Skare, president i NTF.Forholdene som kan avdek-

kes vil i mange tilfeller få be-tydning for vedlikeholdsbud-sjettet.– Mer enn tre fjerdedeler av

de spurte mener feilene ofte eller svært ofte vil være av en type som påfører kjøper snar-lige utgifter, sier Skare.

Færre boligkonflikterFra årsskiftet startet innfasing-en av den nye tilstandsrappor-ten, som er basert på spesifika-sjoner definert i Norsk Stan-dard og gir mer informasjon enn en vanlig takst.Rapportene bygger blant

annet på en grundigere gjen-nomgang av våtrom, kjøkken og kjeller. Det gis også en for-enklet vurdering av el-anlegg og det branntekniske. Takst-mannen benytter tilstandsgra-der for å angi eventuelle byg-getekniske svekkelser.– Boligsalgsrapporten er re-

sultat av et bredt bransjesamar-beid, der hovedhensikten har vært å dempe konfliktnivået

knyttet til boligsalg. Jo vanli-gere det blir å bruke den nye rapporten, desto bedre vil vi trolig lykkes i dette, sier Skare.

Mange ringer takstmannenRapporten er fra og med inne-værende år ment å være den normale standard for boligdokumentasjon, i første omgang ved salg av eneboliger, rekkehus samt to- og fire-mannsboliger.I undersøkelsen Norges

Takseringsforbund har utført blant medlemmene er det også kartlagt hvor vanlig det er at mulige kjøpere ringer takst-mannen for å orientere seg nærmere om forhold ved boli-gen.– 90 prosent av boligspesia-

listene våre får slike henven-delser. Hver sjette takstmann svarer at dette skjer i tilknyt-ning til mer enn 25 prosent av takstene.

Boligsalgsrapport er bestTre av ti takstmenn oppgir at unge og antatt førstegangs-kjøpere er noe overrepresent-ert blant dem som tar kontakt.– Det er hyggelig at mange

regner takstmannen som en ressurs, men en boligsalgsrap-port er allikevel det beste grunnlag for beslutningen. Da vil kjøper slippe å være av-hengig av å nå frem til takst-mannen i den korte tiden mel-lom visning og budrunde, sier Ottar M. Skare.Basert på den typen spørs-

mål de får i dag mener rundt to tredjedeler av takstmennene at behovet for slike konsultasjon-er vil reduseres ved bruk av bo-ligsalgsrapport, ifølge presse-meldingen fra Norges Takse-ringsforbund som kom 2. mars.