Top Banner
1 MONITOR! MER’ STUD.MUSICAE KAN KONSERVATORIEMILJØET TILBYDE MERE END BARE UNDERVISNING OG TEORI I LANGE BANER? AF JESPER ASP S.12-14 BIZZ-CRUNCH: 2012 – DE 9 BUD... AF KENNETH MADSEN S. 8-9 13 FEB/MARTS/APR 2012 DA JEG FIK NOK AF AT VÆRE UNDERGRUND AF STEFFEN RASMUSSEN S. 4-5 + EN WEEKEND MED BLÅT BLOD OG SORT METAL + DU ER IKKE ALENE... + KILLERS KLUMME M.M.
16

Mer' Monitor! 13

Mar 09, 2016

Download

Documents

Vækstlagsmagasinet Mer' Monitor! er tilbage med ny inspiration til den hårdtarbejdende musiker på vej.. Læs med når Steffen Rasmussen forsøger at hæve sit band op af undergrunden til de etableredes verden, læs om kunstnerne Autofiction og Sofie Karoline og deres baggrund på rytme kons, læs Bizzcrunch: om hvad der kommer til at støje i musikbizz i 2012 og meget mere
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Mer' Monitor! 13

1

MONITOR!MER

STud.MuSIcae kaN kONSeRvaTORIeMIljøeT TIlbyde MeRe eNd baRe uNdeRvISNINg Og TeORI I laNge baNeR? af jeSpeR aSp S.12-14

bIZZ-cRuNcH: 2012 – de 9 bud...af keNNeTH MadSeN S. 8-9

13

Feb/MARTS/APR 2012

da jeg fIk NOk af aT vÆRe uNdeRgRuNd af STeffeN RaSMuSSeN S. 4-5

+ EN WEEKEND MED BLÅT BLOD OG SORT METAL+ du eR Ikke aleNe...+ kIlleRS kluMMe M.M.

Page 2: Mer' Monitor! 13

2

ORDETRedakTIONeN HaR

MeR’ MONITOR! Årgang 4, første udgave (13. udgivelse) Februar 2012

Ricco Andie Jensen

Striben: Michael Eg Madsen / oakwork.dk

Oplag: 800

Layout:Caroline Jessen

Annoncer:Annoncer: Kontakt MONO på Tlf: 86121444 eller [email protected]

Ansvarshavende redaktør:Ricco Andie Jensen

Forsidefoto : Sofie KarolineFotograf: Jørgen Bentzen

Skribenter:Steffen Rasmussen Kenneth Madsen Erik ArentJesper Asp Jesper Krüger Morten BagerMartin W. Hansen

Mer’ Monitor! © Eftertryk tilladt med angivelse af kilde.

Bemærk: Alle artikler er udtryk for skribenternes

egne holdninger

Udgives af:

Musikforeningen MONO,

Tomsagervej 25 8230 ÅbyhøjTlf: 86121444 SE: 26125308

[email protected]

Støttet af ORA og Statens Kunstråd

Som vækstlagsmusiker, organisation eller forening har du mulighed for at blive en del af Mer’ Monitor! Skriv til Mer’ Monitor! på [email protected] og fortæl om din idè eller send materiale.

.

Læs bladet i musik- og øvelokaleforeninger over hele landet. Læs bladet online på mono.dk og ORA.dk

1

MER’ MO iTOR! MAJ 2010

Bandprofilen:FØRSTE BAND PÅ

MÅNEN!07

Bizz-Crunch:

Show us the MONEY…DAGBOG FRA:

METAL ROYALE FEST 2010Og meget mere......

1

SEP/OkT 2010

MER’ MO iTOR!

BizzChrunch: Et kig i KRYSTALKUGLENS BAKSPEJL Klub Husfred - en scene til undergrunden

KISS KISS KISS - viser vejen til succes!08

Promus er klar til musiklivet

UNDERGROUND MUSIC AWARDS

1

NOV/DEC 2010

MER’ MO iTOR!

09

TEMA: PÅ VEJ MOD SPOT 2011Bliv klar til SPOT med Gunnar Madsen, leder af ROSA-Dansk Rock Samråd, side 6-8

FRYGTENS ANSIGT ER EN KRUKKET FORSANGER Af Martin Byrialsen, forsanger i Lis Er Stille, side 4-5

SCHOOL ROCKS 2010ORA har sat rock på skemaet i folkeskolen, side 10-11

BIZZ-CRUNCH Kan ikke leveres: Dagens enogtyvende nyhedsopdatering, side 14-15

1

maj/juni 2011

TJEKKETHED, TAKNEMMELIGHED & TILFÆLDIGHED OM NOGET-FOR-NOGET RELATIONEN AF PETER MATHIASEN (AVALYN) SIDE 4-5

BRUG DE SOCIALE MEDIER BEDREAf SNÆVAR ALBERTSSON (MIMAS & DADROCKS) SIDE 6-7

BLUESPOT – CITY CLASH DEN 26. MAJEN GADE, SEKS BYER OG EN MASSE BANDS AF MOSES O. LUXHØJ, SIDE 7-8

MER’ MO iTOR!

BIZZCHRUNCH: BUSINESS, BANDS & BRANDSAF KENNETH MADSEN, SIDE 14-15DEN SMUKKESTE LIVE CAMP OG MEGET MERE.. 11

Mer’ Monitor! er tilbage fra en kort pause, klar til at stille skarpt på det danske vækstlag, og forhåbentlig give dig et par gode historier, lidt inspira-tion og muligheden for at tappe ind på andres erfaringer i den store grumme musikbranche.

Og hvorfor ikke starte i hælene på den altid rastløse Steffen Rasmussen. Du kender ham fra et af hans utallige projekter for og med ny dansk musik: Strange Ears, Vækstlagsrådgivningen, Det Nye Sort, for bare at nævne et par stykker. Ved siden af al den aktivitet, har Steffen faktisk sit eget band, Sky Architects, et band der kalder sige en hybrid af post-rock, metal, indie og pop. Vigtigst af alt gælder dog at Steffen nu er træt af at være undergrund! Med alle hans opsparede erfaringer fra musikbranchen, vil han i den kommende tid forsøge at hæve sit band op fra undergrunden, fra små tætte spillesteder, til de store scener og altså op i musikkens superliga. Følg hans bestræbelser i Mer’ Monitor! 13 og 14, du starter på side 4.

Udgangspunktet for en musikkarriere er næsten så mangfoldig som der er bands og solister, men to elementer er dog ens for alle: Formår du at lave musik andre end du og din familie vil høre på, og evner du at få den ud til en større lytterskare, ja så er du godt på vej. For nogle starter musikkarrieren

på de danske musikkonservatorier, i manges øjne nok musikkens sorte skole, hvor unge slider deres fingre til blods i skalaræs, foran støvede parti-turer. Men sådan er det ikke nødven-digvis. Læs fra side 12 og bliv klogere på hvad to unge musikere, Autofiction og Sofie Karoline, får med fra rytme-kons.

Amatørmusikernes organisation ORA var på landevejen i efteråret 2011 for at samle en række lokale musikaktører under titlen ’Get Togethers’. Det han-dlede om at samle op på relationerne mellem de ildsjæle der forsøger at sk-abe arrangementer for den nye musik, med fokus på at skabe nye relationer og dermed nye tiltag. Jesper Krüger fra ORA holder status på side 6.

Og så er BizzCrunch tilbage.. hurra! Og hvad er bedre her hvor året stadig er ungt, end at tage en top.. tjaa skal vi sige ni, over hvad der kommer til at støje i musikbranchen i løbet af 2012. På bagsiden er Hr. Killer blevet mavesur, men hva’ faen.. han bliver jo også ældre.

.. Og Moe er naturligvis med igen… Nooooooooo!

Fra og med 13. udgave støttes Mer’ Monitor! af Kunstrådet – vi takker og bukker.

1

MONITOR!

MER

MADE IN ESBJER

G

En voksende vækstlagsfestival i det sydvestjyske

Af Sune Rasmussen s.6-7

FINDES DER ET MELLEMBRUD?

Af Thomas Emil Sørensen s. 8-1012

OKT/NOV2011

FESTIVALER MED PLADS

TIL VÆKSTLAGET

Af Ricco Andie Jensen s.12-13

PÅ JOB I BERLIN MED ORA, BIG BUSINESS

MøDER UPcOMING ScENEN, KILLERS KLUMME MM.

Page 3: Mer' Monitor! 13

3

MeR’ MONITOR! Årgang 4, første udgave (13. udgivelse) Februar 2012

Mer’ Monitor! © Eftertryk tilladt med angivelse af kilde.

Page 4: Mer' Monitor! 13

4

Det er lidt ironisk. (Det er titlen i øvrigt også, for jeg får aldrig nok af undergrund). Mit hjerte brænder for vækst-laget, og siden jeg begyndte med musikken har min kamp været at få det bedste af det ukendte frem i verden.

Det er ingen hemmelighed at jeg aldrig har været fan af musikbranchen, dens

præmisser og størstedelen af den etablerede musik. Men for et år siden beslut-tede jeg mig for at et par år ude i fremtiden skulle mit band være etableret. Sådan rigtigt etableret. Og så kom det store spørgsmål; Hvor-dan fanden får jeg etableret mit band, uden at skulle sælge ud af værdier, og uden at mit band syntes at vi giver tab på os selv, i en genreblanding som

ikke ligefrem er radio-venlig, og som Gaffa ´s demoanmelder tidligere har udråbt som noget der minder om af-føring, hvis vi skal være helt ærlige.

Det var starten på en ret omfattende plan som jeg isolerede mig i nogle dage for at få sat sammen, for senere at præsentere for bandet. Mit band var således modige nok til at komme med deres kommentarer og ellers sætte deres tillid til at jeg kunne udføre de ting jeg lovede. Grunden til jeg ønsker at dele overvej-

Af Steffen Rasmussen

Foto: Morten Rygaard

UNDERGRUNDda jeg

fIk N

Ok a

f aT vÆRe

MIN fORTÆllINg fOR aT få MIT baNd fReM I lySeT.

Page 5: Mer' Monitor! 13

5

elserne er, at jeg i kraft at mit arbejde med vækstlagsrådgivningen ved hvor mange bands der indspiller en plade, uden at tænke længere end det. Og jeg bliver rent faktisk enormt irriteret over gang på gang at se fantastiske bands og sangskrivere spilde deres gode sange, fordi de ikke har tål-modigheden eller viljen til at sætte sig ordentligt ind i sagerne.

TROEN PÅ ENS MUSIKEn dag sad vi sammen og tog snakken om hvad vores individuelle drømme og målsætninger for bandet var. Det er faktisk ret interessant at vide hvad hver enkelt bandmedlem drømmer om. For en var det at spille en masse jobs, for en anden var det at prøve at spille i udlandet, og for en tredje var det at spille på en stor udendørs fes-tival. For mig var det hele lidt ”større”; Jeg vil have et band som sælger mange plader, som spiller Voxhall-lignende venues i hele Europa og som oplever at spille side om side med de store bands jeg elsker, etc. Herefter fulgte hele snakken om real-isme kontra drømme, osv.

Men jeg syntes ikke jeg er urealistisk. For jeg har det vigtigste man skal have når man spiller musik, hvis det skal give mening: troen på at de toner vi la-ver, er vigtige og relevante, troen på at nogen mennesker kan påvirkes posi-tivt af at lytte til vores musik, og troen på at vi kan klare det uden airplay, tv, etc. Men simpelthen blive hørt fordi verden har brug for at høre os. Ikke for at blive kendte, tjene penge, eller lign. Den del har aldrig været spæn-dende. Men det at vide at der er folk som drømmer, forelsker sig, snakker, græder, griner og tager stilling til livet mens de hører vores musik.

MUSIKKEN SOM PRODUKT – HVAD ER PLANEN?Og her kommer så balancen. At få det som kan defineres som en slags drømmeri eller måske endda ideal-isme, til at blive til virkelighed. Så skal man tænke sin plade som et

produkt. Ligesom når et tøjfirma lan-cerer et nyt mærke. Så jeg planlagde det jeg kalder ”den store lancering”.Udgangspunktet: Et excel-ark hvor der er taget stilling til mere eller mindre alt omkring udgivelsen. Men hvor starter man? Ved det vi alle ved: det koster kas-sen at lave en plade, og promotion koster endnu mere. Så jeg satte mig for at finde ansøgningsfristerne på alle

støttepuljerne. Og da de ikke støtter udgifter der allerede er afholdt, måtte jeg lægge udgivelsesdatoen på en dato som passede med at jeg kunne få søgt samtlige puljer. Resultat: Udgivelse d. 5. Maj.

Så langt så godt. Det fører videre til en række overvejelser, som alle skal ind i excel-arket hvor jeg havde mit overblik:

For hvordan hænger tidsplanen sammen?- Hvornår skal anmelderne have pladen, så de har tid til at høre, skrive og trykke?- Og hvornår skal pladen så være fær-dig fra trykken?- Hvornår skal den så rent faktisk i tryk-ken?- Og hvornår skal vi så i studiet, og hvor lang tid skal vi bruge?- Og hov: Hvornår skal trackliste og cover så være klar?- Hvem skal udgive den? Og hvornår skal de så have den?

Men én ting er selve pladen. Vi skal jo også sikre at nogen hører den.- Så hvornår skal plakater i trykken? Og hvem skal designe?- Hvornår skal der laves musikvideo? Og hvornår skal den sendes ud?- Hvornår skal singlerne ramme for at der er tid til at kende os før pladen kommer?- Skal der laves noget lækkert til vores websites? Og hvem? Hvornår?- Hvornår skal pressemeddelelsen sendes ud? Hvem skriver?

Og nu er vi jo nok mere relevante for udlandet end Danmark, så:- Hvilke lande skal vi fokusere på? Én ting er jo distributionen, men hvis ingen ved den er der, køber de den vel ikke.

Foto: Morten Rygaard

“Men det at vide, der er folk som drømmer, forelsker sig, snakker, græde, griner og tager stilling til livet mens de hører vores musik”

- Hvad kan vi lave af promotion i ud-landet? Og hvornår?

Og vi vil jo også gerne spille live:- Hvornår og hvor er det bedst at spille live i forhold til vores brand, og i forhold til folk gerne skulle have hørt pladen inden vi spiller live?- Hvornår skal vi spille i udlandet? Hvem har kontakterne? - Hvor lang tid i forvejen skal spillest-ederne kontaktes? - og hvilke slags steder vil vi helst spille?

Og selvfølgelig det økonomiske:- Har vi råd?- Hvad hvis vi ikke får støtte?- Hvad med banken?

HVEM ARBEJDER VI MED?Da alle de ting var overvejet, havde vi et excel-ark hvor der stod mere eller mindre alt. Det er faktisk, modsat hvad man skulle tro, ikke stressende. For pludselig er der overblik, og man ved hvornår man skal gøre hvad. Så intet overrasker én.

Herudover kommer så de væsentlige tanker:

Hvem ville være fede at arbejde med? For værdierne skulle jo gerne passe, de skal forstå den musik vi laver, og det skal være ordentlige mennesker. Ergo sender vi ikke ud til hvem som helst, men vælger i stedet for dem vi helst vil arbejde med, tager kontakten og siger ”Hey, vi har det her produkt og den her plan – vi er fandme klar! Er i?”. Og hvis musikken og planen er på plads, så vil der som regel altid være nogen der er klar på at løfte opgaven. Man skal bare lige forhøre sig om rygte og historie, for man vil jo helst ikke tages i røven.

Følg med i næste udgave af Mer’ Monitor! hvor du får 2. del om pladen, udgivelsen og brancheræset. Indtil da kan du finde ud af mere om Steffen Rasmussen og bandet Sky Architects på nedenstående adresser:

www.væ[email protected]

Bandet:www.facebook.com/skyarchitectswww.myspace.com/skyarchitectswww.soundcloud.com/skyarchitects

Page 6: Mer' Monitor! 13

6

Et af kendetegnene ved den danske musikbranche er, at den indeholder en hulens masse ildsjæle, der brænder for at arbejde med og for det rytmiske vækstlag. Faktisk er det sådan, at størstedelen af spillestederne, øvelo-kaleforeningerne, musikforeningerne, osv. slet ikke ville være her, hvis ikke der for eksempel fandtes de tusind-vis af frivillige, der pga. kærlighed til musikken yder en stor indsats. Uge efter uge ser vi hvordan bookingen, markedsføringen, planlægningen og afviklingen af landets mange vækst-lagskoncerter er afhængig af ild-sjælene.Det er fantastisk at være vidne til den glæde og entusiasme der udvises i arbejdet med musikken, og disse per-soner gør et fantastisk stykke arbejde.

Get Together2011 var EUs frivillighedsår. Dette valgte ORA at benytte til at sætte fokus på ildsjælene igennem en række Get Togethers-arrangementer over hele landet. Som ordene antyder, var der tale om en række ”kom-sammen-er”. På de forskellige Get Togethers samledes en række folk fra spilleste-derne, øvelokalerne, kommunerne, DMF, ligesom der var musikere og helt almindelige frivillige til stede.Arrangementerne var startskuddet på etableringen af en række netværk rundt omkring i landet, hvor mange

forskellige personer indenfor vækst-laget kan mødes og netværke, videns-dele, arrangere aktiviteter, m.m..Formålet har altså været at skabe et sted/en platform, hvor helt almindelige frivillige kan mødes med spillesteds- og øvelokaleforeningsfolk og med folk fra f.eks. DMF, kommunernes kultur-

afdelinger, osv.. På den måde kan de frivillige finde ligesindede og udveksle erfaringer, ligesom f.eks. kommunens kulturfolk kan søge inspiration og få direkte kontakt til de folk der arbejder med musikken. Tilsvarende kan spillested-erne indgå tættere samarbejde med musikforeningerne og øvelokalerne, hvilket også må forventes at kunne styrke vækstlaget.

Fastholde erfaringerDisse vækstlagsnetværk har dog også til formål at bakke op om de uheldige ildsjæle, der ikke føler, de får

opbakningen lokalt. Vi ser desværre jævnligt, at der er et stor udskiftning blandt ildsjælene, og det betyder, at der er rigtig megen erfaring og viden, der hele tiden går tabt. Ved at give folk mulighed for at mødes med andre i samme båd, og snakke om relevante udfordringer og ønsker, er håbet, at

udskiftningen vil kunne være knap så stor fremover, da folk bliver moti-verede til at fortsætte deres engage-ment. Der vil selvfølgelig altid være udskiftning på grund af flytning, rejser, og lignende, men når nu der findes så mange dygtige og entusiastiske folk, så er det da en skam, når de stopper af de ’forkerte årsager’.

Forskelligt fokus De fem Get Togethers, der blev afholdt inden årsskiftet i alle landets regioner, var som sagt kun første skridt mod at få etableret de ønskede vækstlagsnet-værk. Men bare dette første møde i

Af Jesper Krüger

“Formålet har altså været at skabe et sted/en platform, hvor helt almindelige frivillige kan mødes med spillesteds- og øvelokaleforeningsfolk og med folk fra f.eks. DMF, kommunernes kultur-afdelinger, osv..”

”du eR Ikke aleNe…”

Page 7: Mer' Monitor! 13

7

Af Jesper Krüger

Bandudvekslingsprojektet Plekter har efter-hånden nogle år på bagen, og i 2011 blev der afholdt et rekordstort antal vækstlagskon-certer. Hele 55 koncerter blev det til over hele landet, fortrinsvis i efteråret.Med Plekter arbejder ORA for at hjælpe en lang række af landets talentfulde vækstlags-bands, og vha. udveksling med bands fra andre byer får de deltagende bands opbygget netværk og personligt kendskab til andre spil-lesteder end de lokale, hvor man normalt har sine koncerter – udover at bandet selvfølgelig også får øget sin liveerfaring.Plekter fortsætter naturligvis i 2012, så hold øje med www.ora.dk og tilmeld dig nyheds-brevet, så du er med, når ansøgningsfrister og vilkår annonceres.

Plekter er støttes primært af Kunstrådet og Roskilde Festival.

hver region afslørede ganske tydeligt, at der ikke er det samme behov alle steder i landet. I én region var der fokus på nogle konkrete aktiviteter, som straks blev sat i søen, mens der i andre regioner var enighed om, at der mere var behov for at diskutere nogle mere overordnede problemstillinger indenfor vækstlaget.Dermed er der lagt op til, at de 5 vækstlagsnetværk, der nu er blevet oprettet på landsplan, både vil have en masse ting til fælles og en masse særegne ting, der måske er mest ken-detegnende for netop dén region. Men i det store hele drejer det sig jo om det samme – nemlig vækstlagsmusik-ken – og derfor vil der være masser af emner og viden, som vil blive udveks-let mellem regionerne.

Hvis du er interesseret i at vide mere om netværket i din region, så kan du se mere på www.gettogethers.dk eller finde dit netværk på Facebook, hvor de hedder hhv. ”Vækstlag Syd”, Vækstlag Hovedstaden”, ”Vækstlag Nord”, ”Vækstlag Midt” og ”Vækstlag Sjælland”

Du kan også sende en mail til ORAs sekretariat på [email protected], så kommer du med på mailinglisten fremover, når der er møder eller sker noget andet relevant i din region.

plekTeR

2012

Page 8: Mer' Monitor! 13

8

9Hvis vi ser tilbage på, hvad vi skrev i nærværende sprøjte for præcist et år siden – og hvad der så rent faktisk er hændt vores kære musikverden, så kan vi tørt konstatere, at der ikke er ro på – whatso-ever! Der bliver stadig tænkt i hvordan den efterhånden ikke særligt nye medieverden på den ene side kan skabe grobund for business – og på den anden side, hvordan nye kanaler åbner musikken op for de, der vil den! Sagen er, at hvis man vil ha musik i dag – så får man det! Og - hvis man vil leve af den – så er det sværere end nogensinde...

Men hvad venter der os i 2012? Her er 9 udvalgte bud på, hvad der kommer til at støje lidt i det kommende år...

1Musik i stride strømme: Lad os få den lukket. Den gamle bullshit-bingo-frase ”fra ejerskab til medle-mskab” er nu en realitet.

Streaming abonnementer er ikke nyt. MEN det er nyt, at de i dén grad nu er vejen og adgangen til musik – bredt helt ud til selv de forbrugere der ikke investerer meget i musik. 2012 bliver året hvor det definitivt bliver alle bek-endt, at man ikke længere har brug for lagerplads – musikken er der. Og den er overalt, hvor du bevæger dig. Her-hjemme sætter PLAY, Wimp og Spotify standarden – og det holder! “Music companies must look beyond down-load and ownership for digital revenue growth” sagde en klog m/k engang....Han/hun fik ret.

2Og speaking of it... Sku vi så aldrig ha nogle gysser for det dér streaming? De verserende sager om lat-terligt få penge fra Spotify

til fx kunstnere om Lady Gaga har skabt røre. MEN – hold nu op. Der er naturligvis mere til de sager end det, man læser i dagsmedierne. Spotify gir ikke kasse, men det ku jo være, der skulle skrues op for de 0,000088 britiske pence, som een stream giver i baglommen? Men i stedet for at snakke cash up front...Ska man så ikke se streaming services som en PR-kanal på lige fod med alle andre?

bIZZ-cRuNcH:

Salg af enheder er slut. Glem den tankegang. Pengene ligger i adgangen til musik – live som digital og i at involv-ere dine fans i oplevelsen omkring din musik. Lyder let? Nope – men sårn ært...

3Og til noget ganske andet... Google... igen? Stop nu Google! Kommer Google Music og Google+ til at rykke på nogle balancer ift

Facebook og den efterhånden mas-sive musik-kanal, det er blevet. Og MySpace kan vi vel stadig nævne? Mere end 150 mio. brugere her ca. 7 mdr. efter launch. Sådan set godkendt. MEN... er alle aktive? De fleste tvivler på det faktum. Det samme gør redak-tionen. Så... ro på – ingen panik. Bare lad Google være Google.

4Kortfattethed i realtid – Twitter: Well, vi må nok indrømme, at vi har givet Twitter nogle heavy beat-ings i en del udgaver af

denne Crunch, men i takt med at me-diebilledet konsolideres og indholds-løsningerne integreres mere og mere i de ”nye” platforme, så sker der ting. Twitter viser sig igen og igen som et markant strategisk værktøj, hvor der kan drives høj fan-engagement og det der er værre! Og vi spår Twitter til at blive heftige i musikken i 2012, hvor de lancerer brand pages og mulighed

Af Kenneth Madsen

2012 – de bud...

Page 9: Mer' Monitor! 13

9

9bIZZ-cRuNcH:

for embedding. Så... opdyrk noget social indflydelse med dette essens-tunge, kortfattede medie i 2012!

5Apps? Jammen hov – dén var ikke med for et år siden. Og det var en fejl... Betalings-apps til Android og Apple, hvor

man får adgang til indhold, fx musik, spås i følge analysevirksomheden Canalys at ramme 14,1 Mia. dollars i 2012... en slat. De spår at de vil være spredt ud på 419 mio. smartphones og 44 mio. tablets i 2012. Andre er mere selvsikre i det - App-producenten Get-Jar har brugt kassen på en rapport, der fortæller, AT salget af mobil-apps vil overgå salget af cd’er. Bom! Vil det sige, at cd’ens første virkelige defeat blev til apps i stedet for egentlig salg af digital musik?? Mon dog...Vi kan snakkes ved om 12 mdr...

6Men vent nu lidt... Som forventet er folk ikke enige derude. I følge den seneste Global Recorded Music Market Forecast

report, så BLIVER 2012 faktisk året, hvor den får den flade, cd’en. Salget af digital musik vil i følge denne overgå cd-salget med sølle 0,1 mia dollar. Sikke en sejr. (Og ro på nu – vi elsker fysiske medier på redaktionen...). Helt konkret 2,8 mia. i mod 2,7 mia. til cd’en. Men det er jo USA – lad os

se hvor den havner. Det er en gammel diskussion, men vi skal nævne den...

7Indies vs. de tre store. Her snakker vi ikke for, at ”de tre store” for en hver pris skal slagtes og dø – men lad os konstatere, at deres

indflydelse bliver mindre og mindre. I dag kommer man helvedes langt uden et label – og præcist indie-labels, NYE labels, som slet ikke ligner det klas-siske pladeselskab, vil vinde frem. Vi ryster posen med alskens entrepre-neur-discipliner og vil se konstella-tioner af doers fra meget forskellige hverv og brancher komme til at drive musikken i 2012... Naturligvis med frontløbere med hjertet på rette sted: i musikken! (Skel lige til hvad Promus har kørende i dén sammenhæng.). Men vær ikke bange den dag John fra Marketing hos Fiat ringer for at signe dit fede indieband...

8LIVE! Den store cash gen-erator left in the business. 2011 var året, hvor de nye trådte til. Ok, mange var ikke så nye igen, MEN for

første gang nogensinde var mere end 50 % af de bedst-tjenende tour-produktioner på den internationale live-scene IKKE med legacy-artister (ikoner, giganter mv). Live er under transformation – både produceret tourvirksomhed og festivalpræsenta-

tion af musik. Der er stadig masser af følsomhed ift. prissætning især i disse så grumme tider, men ovendt bliver der satset benhårdt på at udvide liveoplevelsen. Totalt. Du slipper altså ikke med en flad billet og en god koncert. Du skal involveres! Før-under-efter selve eventen.

9Mikrobetaling. Vi bragte en lille feature om em-net i Mer’ Monitor! for ikke så længe siden, og tendensen omkring

crowd-funding rører mere og mere på sig. Flere og flere etablerede såvel som uprøvede acts prøver sig ud i at bede fanbaserne om hjælp til den næste indspilning... og guess what? Det har vist sig, at crowd-funding ikke kun er penge-drevet. (duh...) Dine fans ”investerer” sig selv på mere end et monetært plan i dit projekt – de mikrosmå betalinger kan sgu drive loyalitet og engagement! For pludselig ejer i projektet sammen. Vupti! Men, hvor det før var umuligt at drive fornuftigt, har banker og andre instanser åbnet op, så der nu vælter løsninger frem. OG det bliver drevet i retningen af mobil-app’s i 2012. Så hav din ene dollar klar – og kast den efter dit yndlings-debut band. Eller dig selv.

Godt nytår!Kenneth Madsen, januar 2012.

2012 – de bud...

Page 10: Mer' Monitor! 13

10

eN weekeNd Med blOd

& SORT MeTal Af Morten Bager, Formand for Foreningen Metal Royale

Den femte udgave af Royal Metal Fest afholdes på VoxHall med udgangen af marts. Aarhus’ største årlige metalevent, som præsenterer et bredt udpluk af metalkulturens mange subgenrer, afholdes d. 30-31. marts af foreningen Metal Royale - under sloganet; ’fordi vi elsker hegn’!

Der tilføjes stadig navne til program-met, men allerede nu byder RMF på alternativ blackmetal, med norske Keep of Kalessin, samt melodisk metal af den progressive slags med svenske Evergrey. Skal det derimod være mere ekvilibristisk og brutalt, er svenske

AEON eller belgiske Aborted et solidt bud. Den danske scene repræsenteres i år af Wacken Metal Battle Denmark vinderne fra By the Patient, albumdeb-utanterne Mordax og den legendariske doommetal-gruppe Saturnus.

Begge dages åbningsnavne sætter særligt fokus på vækstlaget. Hele festivalens åbningsnavn blev fundet ved en bandbattle, som foregik på spillestedet V58 d. 4. februar. Her præsenterede foreningen fire demo-bands, som på samme vilkår gav koncert, hvorefter gæsterne stemte på deres favorit. Musikerne havde frit slag til at promovere deres deltagelse – og publikum kunne således give deres

direkte besyv med til årets line-up.

Vinderes af Bandbattle – RMF warmup’12 blev Pariah Syndicate fra Århus – og de åbner altså festivalen fredag aften! Lørdagens åbningsnavn er ligeledes et demoband, som er Metal Royales eget bud på ’det nye sorte’ fra vækstlaget; nemlig den aar-husianske gruppe Diamond Drive .

Hos en forening som er baseret på sponsorater og frivillig arbejdskraft, kan krisen i dén grad mærkes, derfor håber Metal Royale på stor lokal op-bakning, især når partoutbilletter kun koster 350 kroner. Læs mere på metalroyale.dk

bIllede fRa MeTalROyal

feSTIvaleR Med pladS TIl vÆkSTlageTAf Redaktionen

Vejen for nye bands til sommerens store festivaler går i stor stil over en række musikkonkurrencer over hele landet. Nibe Festival finder de nye bands gennem Way Up North og Rock Nord Prisen, Pavillon Junior på Roskilde Festival har lige afsluttet muligheden for anbefalinger af nye bands, og Quasar Rock, som giver adgang til Jelling Festivalen, er godt i

gang med de indledende runder.

Der er dog et par steder du stadig kan være med, bl.a. Skive Festival Band Battle 2012. Her søges bands til at deltage i løbet af hele foråret. Tilmeld dig ved at skrive en mail til [email protected] med oplysninger om dit band, og hvilke fredage i perioden du IKKE har mulighed for at spille.

Derudover vender Blue SPOT til-bage torsdagen før SPOT Festivalen, og så venter vi på hvad Danmarks Smukkeste Festival byder på i år, men mon ikke succesen fra sidste år, Live Camp, får en chance mere.Følg med på festivalernes hjemme-sider for at holde dig opdateret.

Af Morten Bager, formand Foreningen Metal Royale

Page 11: Mer' Monitor! 13

11

live

Meld dig ind nu!www.grobund.net

bandakademiet

ROCK CITY STRENGE TIl

HALV PRIS!Du kan altså få 4 sæt strenge for kun kr. 80,00

Gl. Munkegade 6, 8000 Århus C • 86127522www.rockcity.dk

Medbring annoncen og køb max 4 sæt Rock City elguitarstrenge pr. kunde til halv pris.Normalpris kr. 40,00/sæt. Fås i størrelsen 009-042 og 010-046.

Rock City strenge er US made.

GøR BANDET TIL

MILLIONæR!Se her, om du kan blive deltager i Hvem vil være millionær?

Er du en del af et band, en duo, der brænder for jeres musik? Hvad enten det er heavy, jazz, hip-hop, RnB etc. Så er det måske jer, der får chancen for at vinde en million danske kro-ner! Skriv til os på [email protected] og fortæl om jeres liv med musikken, og hvordan pengene skal bruges.

Er det mere tid i øvelokalet, den første musikvideo eller noget helt tredje, I drømmer om? I skal være mellem 18-25 år og I må ikke have en pladekontrakt. Hvis I kommer op i de varme stole,vil vi meget gerne høre en prøve på jeres musik!

Vi ser frem til at modtage jeres ansøgninger senest onsdag den 29. februar 2012. Husk navn, adresse, mobilnummer og foto!Men gerne asap idet der foregår en casting forud for opta-gelserne.

Hvem vil være millionær?-optagelserne finder sted i vores studier på Jenagade, Amager i maj 2012

Page 12: Mer' Monitor! 13

12

Nogle ser en konserva-torieuddannelse som et kørekort til et liv som udøv-ende musiker. Andre ser det som unødvendigt tidsspilde. Faktum er, at pladserne til det 5-årige uddannelsesfor-løb på de danske konserva-torier med efterfølgende ret til at kalde sig cand.musicae, stadig er ganske eftertragt-ede. Måske kan konservato-riemiljøet tilbyde mere end bare undervisning og teori i lange baner?

Mer’ Monitor har bedt to studerende fra Syddansk Musikkonservatorium i Es-bjerg om at forklare hvorfor de har valgt en videregående uddannelse i stedet for ’bare at spille’.

”Man kan sagtens blive musiker uden at tage en såkaldt ”rigtig” musikerud-dannelse, men for mit vedkommende valgte jeg at søge ind på konservato-riet, fordi en uddannelse med kompe-tent hovedfagsundervisning og spæn-dende bifag lokkede mig, og jeg kunne ikke finde den samme motivation for noget andet”, fortæller 24-årige Sofie Karoline, der er ved at færdiggøre sin bacheloruddannelse som rytmisk musiker med sang som hovedfag.

”Undervisningen giver mig inspira-tion og værktøjer til det, jeg egentlig brænder for – mit primære projekt ”Sofie Karoline”, som jeg bruger meget tid og energi på at udvikle ved siden af studierne”, fortæller sangerin-den, som i øjeblikket er i studiet for at indspille demo. ”De bundne opgaver på konservatoriet giver min kreative tankevirksomhed en dejlig og spæn-dende afveksling, som jeg kan mærke er til stor gavn for mig. Og ved siden af opgaverne er der stadig tid til at prøve ting af i forskellige konstellationer med

andre medstuderende, hvilket jeg tror, er vigtigt og rigtig sundt. Der bliver især en større frihed senere i uddan-nelsesforløbet, når man har afsluttet bifagene de første år. Så personligt bruger jeg meget tiden på konserva-toriet til at finde min identitet i musik-ken.”

Kirstine Fogh Vindelev, som er ophavskvinde til det elektroniske musikprojekt ”Autofiction” sup-plerer: ”Kons er bare en retning ud af mange - det hele afhænger af hvad du vil og hvad du har brug for, for at nå der til. Kons er en god ramme. Fem års fordybelse med SU og gode lærere. Men den fede musik opstår ikke nødvendigvis her. Kons kan give dig redskaberne, men du skal selv brænde indeni”.

”I starten bruger man tid på at lære forskellige teknikker, men når de så småt begynder at rodfæste sig, bliver opgaverne mere og mere musikalske og levende i stedet for bare at være ren opgaveløsning. At eksperimentere og få konstruktiv kritik, er for mig at se rigtig vigtigt for ens egen musikalske udvikling, som jo er en tidskrævende proces. Men jeg føler at konservatoriet levner plads til det. Og efterhånden synes jeg næsten ikke man kan undgå, at arbejdet i skolen smitter af på de sideløbende projekter man har og om-vendt - for mig er kombinationen med konservatorieuddannelse og side-løbende projekter et plus”, forklarer Sofie Karoline.

At de studerendes egne projekter i høj grad finder vej ind i selve uddan-nelsesforløbet, som dermed mere eller mindre smelter sammen med den enkelte studerendes kunstneriske udgangspunkt, er der også masser af eksempler på. Kirstine Fogh Vindelev fortæller om sine erfaringer som stu-derende på konservatoriets elektroni-ske projektuddannelse ”Tonespace”:

”På min uddannelsesretning er der hele tiden sammenhæng mel-lem private musikalske projekter og

konservatoriefagene. Man søger ind med sine egne projekter og fortsætter med at udvikle egne ideer og udtryk. Det giver en enorm stor frihed, som man skal være klar til at tage ansvar for. Min fornemmelse er den samme for de rytmiske studerende. Hvis de vil arbejde med egne kompositioner, er der plads til det”.Sofie Karoline bekræfter at studie-forløbet mere eller mindre kan smelte sammen med den studerendes egen kunstneriske profil: ”Jeg har som en del af mit bachelorprojekt (eksa-mensprojekt der afslutter de første 3 år, red.), valgt at tage en uge i studiet for at indspille tre af mine egne numre til en demo. Mit projekt ”Sofie Karo-line” har efterhånden fundet en stabil retning, som jeg kan mærke jeg føler mig tilpas i. Jeg vælger bl.a. min egen musik, fordi jeg gerne vil vise, at min søgen efter en kunstnerisk identitet endelig er ved at være på rette spor, men også fordi jeg elsker at op-træde med det. Selvom jeg ikke har de samme holdninger til musik som mine lærere, kan jeg tydeligt mærke at der er stor opbakning fra dem og det er fedt at opleve. Det betyder at jeg tør tage større chancer op til min eksamen, og jeg er gradvist begyndt at stole mere på min egen intuition – det skal man jo også lære.”, fortæller Sofie, som netop er blevet udtaget til Esbjergs årlige showcase ”Made in Esbjerg” med netop projektet ”Sofie Karoline”.

Men ikke kun den skemalagte un-dervisning og de mange hel- eller halvprofessionnelle kunstnere, der udgør konservatoriets lærerstab har indflydelse på hvordan konservatori-estudiet udvikler sig. Miljøet omkring konservatoriet og at det have sin dag-lige gang i en uddannelsesinstitution, der også rummer andre udtryksformer end ens egen, spiller en væsentlig rolle. Sofie Karoline fortæller: ”I løbet af et studieår er der mange klassiske koncerter i koncertsalen, og jeg har med tiden erfaret at det for mig er en god investering at holde en pause fra øvningen og tage til koncerter i stedet

Af Ricco Andie Jensen

Stud.MusicaeAf Jesper Asp

Page 13: Mer' Monitor! 13

13

for. Det kan sætte tankerne i gang på en helt anden måde. Det er interessant at mærke og observere, hvordan de klassiske fortolker musikken, for deres tilgangsvinkel er ganske anderledes og så er man sommetider heldig at høre nogle ubegribeligt smukke styk-ker musik, som man måske ikke selv var stødt på.

For nylig har jeg skrevet et lille stykke for akkordeon og klaver, fordi jeg fik lyst til at arbejde sammen med en akkordeonist, efter at have hørt hende spille. Det er motiverende og udfor-drende at muligheden for at kunne arbejde sammen med de klassiske er der. Mit indtryk er også, at de synes det er meget underholdende at prøve

at arbejde sammen med de rytmiske, da vores arbejdsmetoder er så forskel-lige.Jeg ved også at der er mange ryt-miske, der er gået sammen med Tonespace-studerende - en oplagt kombination – hvilket i hvert fald også har kastet nogle spændende resultater af sig.

“Kons kan give dig redskaberne, men du skal selv brænde indeni”

Foto: Jørgen Bentzen

Page 14: Mer' Monitor! 13

14

Og så er det jo bare meget anven-deligt at have en bred vifte af folk, man kan spørge til råds, konstaterer Sofie Karoline.

”Når man er blandt folk med helt an-dre udtryk og tænkemåder er det med til at tydeliggøre, hvorfor man gør det man gør. Jeg har både samarbejdet med klassiske og rytmiske studerende og det har været meget givende. Man finder musikalske sjælepartnere. Vi laver mange samarbejdsprojekter og på den måde finder man virkelig ud af hvem man kan arbejde med og hvem der er god til dit og dat. Det forestiller jeg mig er en kostbar skat, den dag man står ude i den virkelige verden”, slutter Kirstine Fogh Vindelev.

Sofie Karoline Uddannelsesretning: Rytmisk musiker (sang)Sofies musikalske projekt: Sofie Karoline

Sofie Karoline er et seks mand stort orkester, der spiller originalmusik skre-vet af 24-årige Sofie Karoline. Musik-ken er gennemarbejdet, arrangeret og orkestreret og komplementerer de mange små historier, der er at finde i teksterne. Kompositionerne har en opsigtsvækkende instrumentering, hvor trompeten spil-ler en vigtig rolle, og den karismatiske stemme sniger sig ind på lytteren med en indfølt ægthed.

facebook.dk/sofiekarolinesoundcloud.som/sofiekaroline myspace.com/sofiekaroline

Kirstine Fogh VindelevUddannelsesretning: Tonespace (elektronisk projektuddannelse)Kirstines musikalske projekt: Autofiction

Når man skal beskrive et kunstnerisk udtryk opererer man som regel med veldefinerede genrer som ”musik”,” teater”, ”film”, etc. Sådan forholder det sig imidlertid ikke med Autofiction. Selvom der skabes musik, er termen “musik” langt fra dækkende. En rejse ind i det musikalske univers, hensæt-ter lytteren i en anden verden, der lige så godt kunne stamme fra en film eller en teaterforestilling med en mørk og melankolsk side, som dyrkes i et elektronisk lydunivers.

Autofiction har udgivet EP’en ”number 1” på Trechoma Recordssoundcloud.com/autofictionfacebook.com/AutofictionFAKTA:

Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole (SMKS) består af konserva-torierne i Odense og Esbjerg og Skuespillerskolen i Odense. Ved en fusion i 2010 blev Danmarks eneste videregående uddannelsesinstitution med kombinationen musik og scenekunst en realitet. SMKS har ca. 300 studerende, 45 fastansatte undervisere og godt 200 timelærere hvoraf en stor del er toneangivende kunst-nere i det danske og internationale kulturliv. Se mere på www.smks.dk

SuNde MadpakkeR eR Ikke ROck ’N’ ROllAf ORADer er gode råd om alt fra, hvordan man som musiker undgår eller kommer ud af et misbrug over pausegymnastik til tips om et sundere backstageliv.Dansk Musiker Forbunds medlemsblad ’Musikeren’ har i de seneste måneder haft fokus på musikernes sundhed, fordi undersøgelser har vist, at netop musikere har langt flere arbejdsrelat-erede skavanker end andre faggrupper.I medlemsbladet og på DMFs hjem-meside forsøger fagforeningen at give gode råd, der kan hjælpe musikerne, inden det går galt. I den forbindelse har medlemsbladet talt med Rikke Boisen, der sammen med sin kollega Rikke Storm har lavet

pilotprojektet ’Musik og Sundhed’, hvor godt 100 rytmiske musikere har deltaget i en spørgeundersøgelse.Projektet havde fem fokusområder ud fra Sundhedsstyrelsens KRAM-model, der drejer sig om kost, rygning, alkohol, motion og stress.På kostsiden fortæller musikerne, at Cocio, kaffe, hotdogs og slik er en stor del af turnelivet, mens en sund, energi-rigtig madpakke ikke er noget man har med, ligesom maden backstage heller ikke er specielt ernærende.”I undersøgelsen svarer 59 procent, at de altid spiser backstage-sortimentet, og at lige så mange af musikerne rent faktisk er utilfredse med den catering,

spillestederne serverer,” fortæller Rikke Boisen til Musikeren.Samme billede tegner sig, når spørgsmålene drejer sig om rygning, alkohol, motion og stress. ”Pilotundersøgelsen viste, at 30,2 procent er rygere, og 39,5 drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger,” afslører Rikke Boisen.Hun kan desuden fortælle, at 79,9 procent af musikerne gerne ville være mere fysisk aktive, og 46 procent betegner usikkerhed omkring jobsitua-tion og indtægt som en høj stresskilde.Læs temanummer om musikerens sundhed på www.musikeren.dk

Page 15: Mer' Monitor! 13

15

DMF HJÆLPER DIG MED AT UDGIVE DIN MUSIK Gateway er DMF’s eget distributionsselskab som udgiver og distribuerer både cd’er og downloads.

DMF HJÆLPER DIG MED DINE KONTRAKTER Pladekontrakt, managementaftale, publishing/forlagskontrakt osv.

DMF HJÆLPER DIG MED REGNSKABER, SELVANGIVELSE OG SKAT Bandregnskab, royaltyafregninger, årsopgørelse, selvangivelse osv.

DMF HAR SIT EGET FORSIKRINGSSELSKAB Instrumentforsikring, ansvarsforsikring, rejseforsikring osv.

DMF TILBYDER HJÆLP, STØTTE OG KURSER Tilskud til cd-udgivelse, bandcoach, specialkurser for musikere.

DMF TILBYDER UNGDOMSKONTINGENT TIL MUSIKERE UNDER 23 ÅR 3 måneder gratis derefter 100 kr. pr. måned.

DMF Dansk Musiker Forbund Sankt Hans Torv 26 2200 København N tlf. 35 240 240 · fax. 35 240 250 · [email protected]

Læs mere på www.dmf.dk

Dansk Musiker Forbund

022.217 Annonce til Target Magazine.indd 1 17/06/09 14.58

daNSke dReaMjOckey på HåRde OpgaveR

Det danske band DreamJockey fik gennem ORA og bandudvekslingspro-grammet Exite muligheden for at spille på to udenlandske festivaler - ’Freeze Festival’ i Holland og ’Play Festival’ i Belgien.”Vi var vildt beærede og taknemmelige over at blive udvalgt. Det var et stort skulderklap til os, og vi fik et par store oplevelser ud af det,” fortæller Kristian B. Harting fra bandet.DreamJockeys første job var på Freeze-festivalen i Holland, hvor ban-det skulle spille lørdag nat.”Vi fløj derned om formiddagen, med instrumenterne som håndbagage, og tog toget fra Amsterdam til festivalen. Det var ret sjovt at flyve til et job, det havde ingen af os prøvet før, så vi følte os temmelig på toppen,” afslører musikeren.Bandet skulle spille i en sal med plads

til omkring 500 mennesker, hvor to scener på skift blev brugt. Inden danskerne gik på, spillede et populært hollandsk band for en fuld sal.”De spillede sådan noget 80’er Kate Bush-Grace Jones-agtigt noget. Da de så stoppede, og vi skulle på, gik alle menneskene, og salen var stort set tom, inden vi gik i gang,” forklarer Kristian B. Harting og uddyber.”Det var sgu en rimelig hård en. Vi skulle jo spille og gik hurtigt i gang, så jeg lukkede øjnene og fokuserede på at spille godt. Da jeg turde åbne dem igen, var der så småt begyndt at komme mennesker.”Da DreamJockey gik af scenen, var salen en tredjedel fyldt.”Selvfølgelig er det en udfordring at skulle spille for en næsten tom sal, men det er oplevelser som den, der giver noget vigtig erfaring, Dream-

Jockey kan tage med videre. Derfor er det vitalt, at de danske vækstlags-bands får en masse live-erfaring i både Danmark og udlandet,” forklarer ORAs organisationsleder Jesper Krüger.En uge senere gik turen til Bel-gien, hvor bandet skulle åbne en af scenerne lørdag eftermiddag på Play-festivalen. Normalt er DreamJockey vant til at spille på små spillesteder for 50 mennesker frem for halvstore sale som på de to festivaler, derfor var det en noget anderledes oplevelse. Det danske band fik på begge festivaler en masse erfaringer og oplevelser, som de kan tage med videre.

Se mere på DreamJockey.com, Freezefestival.nl og PlayFestival.be

Af ORA

SuNde MadpakkeR eR Ikke ROck ’N’ ROll

Page 16: Mer' Monitor! 13

16

KiLLeRS luMME

Så er det nye år over os, og der er udsigt til noget seriøs larm i de kom-mende ca. 11 måneder.Apropos larm så holdt jeg min fød-selsdag i selskab med solid tråd og den århusianske metalklan på Train. Alt i alt et godt billede på hvad der er godt og skidt på metalscenen. Lad os starte med lidt sløjt - ”koncerten starter kl 20” - det er jo ikk særlig met-al, især hvis jeg ankommer 20:45, og derfor misser det første band! Trom-mer – hvorfor i **** er lydmænd i Århus så glade for trommer? De ligger altid alt for langt fremme i mixet i salen, og selv om der generelt spilles rigtig godt så er jeg kommet for at høre metal, ikke percussion. Og metal, det betyder

riffs, og riffs spilles på guitar og bas! Lav nu den guitarlyd ordentlig og giv den gas i mixet – hvis du ikke kan få trommer nok så forlang trommesolo under lydprøven. Det er bare røv at stå til en koncert og høre trommerne mens guitarer og bas mudres sammen til en summen. Det er en permanent ommer!

Og så til det gode: merchandise til rimelige priser! T-shirts skal sælges, ikke hænge i shoppen. Det opnår man med et rimeligt prisniveau og det var i spil denne aften. Gratis cd – selv om jeg ikke altid synes at musik skal være gratis, så er det klart en fordel at have gratis cd’er/demoer med til større koncerter. De fleste snupper en og smider den i spilleren på et tidspunkt – og så kommer man ud til andre end die-hard fans. Jeg har nærlyttet Dia-mond Drives disk og der er både godt og mindre godt. Generelt spilles der godt, der synges godt, og artworket er i orden. Men når man nu har en sanger der kan synge, så giv da manden mere plads i mixet! Og så er problemet

med Diamond Drive det samme som med stort set resten af metalscenen – både her og internationalt. Der spilles rigtig godt teknisk, men jeg savner hook-lines der gør numrene specielle, relevante og giver identitet. Hvis man ikke har noget problem med at spille ”generisk” metal, så fint nok – go ahead, men vil man gerne skille sig ud fra resten af scenen, så find det der

gør netop jer specielle. For Diamond Drive kunne det være at udvikle vokalen mere – altså give den plads i lydbilledet og arbejde mere med det melodiske.

Uenig? Giv lyd på [email protected] ;-)

Af Eik Killer

“Hvis man ikke har noget problem med at spille ”generisk” metal, så fint nok – go ahead, men vil man gerne skille sig ud fra resten af scenen, så find det der gør netop jer specielle”

FOTO: Mortenrygaard.com