Top Banner
1 Venstre i Jammerbugt Kommune Medlemsblad 2012
16

Medlemsblad 2012

Mar 12, 2016

Download

Documents

Hugo Holmelin

Kommuneforeningens medlemsblad 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Medlemsblad 2012

1

Venstre i Jammerbugt Kommune Medlemsblad 2012

Page 2: Medlemsblad 2012

2

Medlemsbladets redaktion:Ib Nellemann: 98 24 28 86, formandHugo Holmelin: 98 24 47 49, fotografDorte Krogh: 98 22 50 86, lay outPrint: Fjerritslev TrykForsidebillede: Mads Godiksen

Generalforsamlinger 2012:Jammerbugt Kommuneorganisation den 19. marts kl. 19.00 i Brovst Hallen.

Brovst Venstrevælgerforening den 14. februar kl. 19.30 i Brovst Hallen.

Aabybro Venstrevælgerforening den 29. februar kl. 19.00 på Gjøl Kro.

Jammerbugt Venstre Nord-Pandrup den 28. februar kl. 19.00 på Nordstjernen i Blokhus.

Fjerritslev Venstrevælgerforening den 27. februar klokken 19.00 på Højgården, Slettestrand.

Redaktionen udtaler:Redaktionen vil gerne sige tak til skribenterne for deres indlæg. De har alle været igang med skriveriet i forbindelse med julen.

Forsidebilledet er fra sidste år, men vi skulle jo gerne få lidt sne igen i år.

Vi ønsker alle god læselyst!

Møder og aktiviteter findes på: www.jammerbugt.venstre.dk

Indhold:Midtvejsevaluering af Venstres ValgprogramPlanstrategi Danmark har brug for et stærkt erhvervslivVU Jammerbugt en utraditionel lokalforeningSpørg løs - udnyt momentumVenstres landsmøde 2011Ny folkeoplysningspolitik i Jammerbugt Kom.Spil dansk dagen - når alt spiller sammenÅrets ildsjæl 2011

Der udgives 1100 stk. medlemsnyt i Jammerbugt Kommune. Pr. år koster 1/8 side 500 kr. 1/4 side 900 kr. 1/2 side 1.650 kr. 1/1 side 3.100 kr.

Annoncepriser:

Medlemsblad nr. 10 - 2012

Page 3: Medlemsblad 2012

3

Midtvejsevaluering af Venstres Valgprogramv. Birgitte NielsenFormand for Venstre i Jammerbugt Kommune

Vi skriver 2012, og allerede til næste år er der igen kommunevalg - KV13. Halvdelen af den nuværende valgperiode er gået, og derfor har vi i kommuneforeningen valgt at igangsætte en proces, hvor vi vurderer Venstres resultater de to forgangne år samt fokusere på de områder, hvor der skal gøres en indsats de kommende to år.Op til kommunevalget i 2009 havde Venstre en lang og grundig proces i udarbejdelsen af det politiske program, som Venstre gik til valg på i Jammerbugt Kommune. Et program, som blev udarbejdet i meget tæt samarbejde mellem de opstillede kandidater og organisationens repræsentanter. En ting er gode hensigter, noget andet er at få ens politikker realiseret. Venstres byråds politikere har den forgangne måned gennemarbejdet vores valgprogram - hvad har vi gennemført, og hvad mangler vi? Så simpelt er det ikke at arbejde med politik, og der findes ikke en afkrydsningsliste. Alligevel er det vigtigt at gøre status og endnu vigtigere at anvende denne status til at blive præcis på vore politiske ønsker de kommende to år. Derfor vil vi gerne invitere alle Venstres medlemmer i Jammerbugt Kommune til midtvejsevaluering, hvor vi sammen med jer vil drøfte vores resultater og sammen præcisere,

hvilke opgaver der er vigtige og fortjener særlig opmærksomhed den sidste del af denne byrådsperiode. Vi har inviteret Flemming Jansen, tidligere borgmester i Pandrup Kommune, til at komme med sine personlige betragtninger. Vi lægger op til en direkte og åben dialog, hvor vi håber på godt engagement, således vi endnu en gang sikrer vores solide fundament til næste valg. Rent praktisk er vi vært ved lidt sandwich, derfor er det nødvendigt med tilmelding. I kommuneforeningens bestyrelse vil vores arbejde den kommende tid være fokuseret på to opgaver. Diskussionerne på baggrund af midtvejs-evalueringen skal gerne danne grundlaget for opstarten af et valgprogram til KV13. Den anden opgave er hele den praktiske planlægning af de organisatoriske opgaver op til et valg. Det er nu, der tages vigtige beslutninger, derfor håber vi på et stort fremmøde.Inden jeg ønsker jer rigtig god læselyst, vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke alle, både politikere og organisationsfolk for den indsats, I hver især har ydet i det forgangne år. Særligt velkommen til et friskt VU i Jammerbugt og til vores nye Erhvervspartnere - to nye initiativer, som I kan læse om inde i bladet.Rigtig god læselyst

Midtvejsevaluering af Venstres Valgprogram

Page 4: Medlemsblad 2012

4

Jammerbugt Kommunes Planstrategi 2011 og Budget 2012

Kommunalbestyrelsen vedtog den 16. december 2011 Jammerbugt Kommunes anden planstrategi. Den første blev vedtaget i 2007.

Hvorfor skal vi egentlig have en planstrategi for Jammerbugt Kommune – det korte svar er, at det står i loven. Det lidt længere svar er – det er for at Kommunalbestyrelsen kan have et styreredskab i forhold til den fremtidige udvikling.En planstrategi skal indeholde nogle visioner – nogle mål og nogle oplæg til konkret handling – der sikrer, at vi når vore mål.I denne forbindelse er det godt at huske den korte sætning: Handling slår alt – Venstres slogan fra valget i 2009.

Visionerne i Planstrategien er beskrevet i 4 sætninger:1. Jammerbugt Kommune skal være et godt sted at leve og være.2. Jammerbugt Kommune er et sted, hvor vi både benytter og beskytter vores enestående natur.3. Jammerbugt Kommune er et sted, hvor vi hæver uddannelses- og kompetenceniveauet.4. Jammerbugt Kommune er en kommune, hvor klima og Agenda 21 er på dagsordenen.

Jammerbugt Kommunes planstrategi skal i princippet via visioner og mål efterfulgt af konkret handling give svar på 4 essentielle spørgsmål for Jammerbugt Kommune:- Hvordan bliver vi flere indbyggere ?- Hvordan får vi flere gæster ?- Hvordan får vi flere arbejdspladser ? - Og endelig

- Hvordan holder vi liv i lokalsamfundene.

Vi ønsker alle at give en god service såvel til borgere som erhvervsliv. For at kunne opfylde dette mål, tror jeg, det er nødvendigt med succes på alle 4 nøgleområder: Øget bosætning – flere arbejdspladser – øget turisme og fortsat liv i lokalsamfundene.

Jammerbugt Kommunes planstrategi er derfor et afgørende signal både til os selv og omverdenen om vigtige fremtidige indsatsområder i bestræ- belserne på at sikre Jammerbugt Kommune og os, der bor her, en fornuftig fremtid.

Vi kunne godt stille spørgsmålet – hvad skal vi profilere os på?Vi skal vælge nogle indsatsområder – nogle overskrifter som ikke blot i ord – men også i efterfølgende handling giver svaret på:Sådan er det i Jammerbugten – det vil vi være kendt for. Når alt kommer til alt, er det et to-sidet projekt – både målrettet omverdenen – men også målrettet os selv.Kommunalbestyrelsen vil i løbet af første kvartal 2012 fastlægge nogle konkrete indsatsområder for at gøre planstrategien levende i form af et handlingskatalog. Dette handlingskatalog vil blive præsenteret på et borgermøde i marts.

Jammerbugt Kommune fik i 2010 et rekordregnskab med 60 millioner kroner i driftsoverskud...

Page 5: Medlemsblad 2012

5

Budget 2012 og Jammerbugt Kommunes økomomi:Budgettet for 2012 blev ligesom sidste år vedtaget af en enstemmig kommunalbestyrelse. Det er et godt signal til såvel borgere som ansatte, at en samlet kommunalbestyrelse tager ansvar for såvel økonomien som de udviklingsmuligheder, en fornuftig økonomi giver. Her tænker jeg både i relation til konkrete initiativer til realisering af ovennævnte planstrategi og andre investeringer.

Jammerbugt Kommune fik i 2010 et rekordregn- skab med 60 millioner kr. i driftsoverskud – et lignende er på vej for 2011. Vores likviditet har været stigende gennem længere tid. Vi er stadigvæk blandt de 10 kommuner i Danmark, der har den laveste langfristede gæld pr. indbygger – så jo de økonomiske nøgletal ser fornuftige ud.

Det er nødvendigt med pæne løbende overskud, så der fortsat vil være midler til at vedligeholde og renovere veje, fortove, børnehaver og skoler m.m.

Det er også nødvendigt med overskud til store anlægsinvesteringer – som f.eks. følgende, som er gennemførte i Jammerbugt Kommunes tid: 55 millioner kr. på Brovst Skole – 12-14 millioner kr. på Biersted Skole – 25-30 millioner kr. på Fjerritslev Skole.

Fremadrettet gælder det bl.a. store investeringer på Aabybro Skole og hal m.m.Orden i økonomien giver handlefrihed – Jammerbugt Kommune er ikke en sparekasse, derfor investerer vi også i fysiske rammer, fordi vi ved, at gode fysiske rammer også har stor betydning for brugerne og de ansatte.

Borgmester Mogens Gade

Page 6: Medlemsblad 2012

6

Danmark har brug for et stærkt erhvervsliv, hvor vi kan klare os i den internationale konkurrence. Med den internationale gældskrise og deraf følgende skrantende økonomier bliver konkurrencesituationen skærptet, og konkurrencen sker i højere og højere grad på pris. Desværre har den nye regering ikke taget alvoren til sig, hvilket ses af den økonomiske politik, regeringen fører.

De offentlige udgifter til f.eks. overførselsind- komster får lov at stige, mens man rammer almindelige danskeres indtægt med nye skatter og afgifter. Særligt hårdt rammes danske arbejdspladser, hvilket ses med mere end ønskelig tydelighed i f.eks. sagen om Nox-afgifter, hvor flere nordjyske virksomheder rammes - eksempelvis Portland, som er blevet præsentereret for en reging på 40 mio. kr.

Vi arbejder i Venstre på højtryk for at mobilisere alle gode kræfter i kampen mod disse ødelæggende tiltag, som koster forskning, vidensudvikling, jobs og indtjening i Nordjylland og i hele landet. Samlet betyder regeringens finanslov færre arbejdspladser, hvilket er stik i- mod, hvad vores land har brug for.Yderligere rammer regeringen også landbruget igen og forudsigeligt. Regeringen har netop offentliggjort vandplanerene, og det er dårlige nyheder. Ikke blot for den enkelte landmand eller ansatte i fødevareerhvervene,  men for hele Nordjylland og ikke mindst Jammerbugten.

Op mod 12.000 arbejdspladser og vores eksport bringes i fare. Værst er det dog, at der i høj grad kan stilles spørgsmålstegn ved, om den tvungne indsats vil bære frugt. Vandplanerne vil betyde oversvømmelse og forsumpning af betydelige dyrkningsarealer, men også bebyggelse og andre anlæg vil blive ødelagt eller tabe værdi. De øvrige tiltag i planerne vil endvidere koste indtjening i

et for os så vigtigt erhverv, at det uundgåeligt vil få betydning for den lokale økonomi og affødte effekter på kommunerne.

I valgkampen inviterede jeg Venstres næst- formand Kristian Jensen til drøftelser med landbruget i Jammerbugten, ligesom jeg har haft tæt dialog forud for valget. Venstre havde slået fast, at vi ville arbejde for metodefrihed og udsætte kravene for at sikre parallel indfasning af EU-kravene i Danmark og de øvrige lande. Det kan undre, at mens man i andre lande søger at hjælpe det nationale landbrug, har vi fået en regering, som modvirker positiv udvikling af et af vores vigtigste erhverv.  Lokalt arbejder Venstre på et konstruktivt samarbejde med det lokale erhvervsliv, og Venstre har f.eks. etableret en erhvervsklub, som sørger for kontakt mellem det politiske og private. Det vil jeg gerne takke borgmester Mogens Gade og organisationen for.

Der er brug for, at alle gode kræfter arbejder sammen om at værne om vores private arbejdspladser og indtjening. Danskerne kan ikke leve af højere skatter, afgifter og offentlig forsørgelse, vi skal kunne konkurrere, derfor en opfordring til alle om at påvirke, hvor man kan, så vi også i fremtiden gennem sunde stærke virksomheder inden for industri, fiskeri og landbrug kan skabe velstand i vores samfund.

Danmark har brug for et stærkt erhvervsliv

Tina Nedergaard MF for

Venstre.

Page 7: Medlemsblad 2012

7

Venstres Ungdom i Jammerbugt er vågnet op på ny. Op til Folketingsvalget blev der taget initiativ til at få liv i foreningen igen med stor opbakning fra borgmester Mogens Gade samt MF’er Tina Nedergaard. Med god hjælp fra VU Aalborg fik vi stablet en ekstraordinær generalforsamling på benene.

Via Facebook fik vi inviteret til denne begivenhed, og det blev et meget succesfuldt møde med knap 20 deltagende og et oplæg fra Tina Nedergaard. Vi fik valgt en formand samt bestyrelse, og efterfølgende var der pizza og drikkelse til de fremmødte. Alt i alt en meget positiv start på den nye forening.

Vi har efterfølgende fået konstitueret os i bestyrelsen og til et møde også haft besøg af formand for Venstre i Jammerbugt Birgitte Nielsen, der kom med sine input til, hvad vi kan få ud af vores forening. 3 ud af 4 i bestyrelsen har ikke tidligere været medlem af Venstres Ungdom, så vi er stort set alle startet fra ny. Derfor har vi også besluttet, at vi vil drage så meget nytte af VU Aalborg som muligt her i starten. Vi har allerede skabt en rigtig god forbindelse til dem ved at have deltaget i nogle af deres møder samt nogle af deres fester.

Da størstedelen af bestyrelsen ikke før har været med i en ungdomspolitisk forening, har vi med VU Jammerbugt mulighed for at skabe en forening, der har vores helt eget præg. Vi ønsker at være en utraditionel forening, der vil lægge meget vægt på det sociale. Vi vil gerne gøre folk bevidste om, at politisk ungdom ikke blot er politisk debat og lange møder tilsat en masse kaffe og småkager.

Vi planlægger i fremtiden at arrangere festlige sammenkomster, hvor det først og fremmest er det sociale, der er i højsædet frem for det politiske. Dermed ikke sagt, at vi ikke vil have

fokus på politik. Vi vil selvfølgelig også afholde nogle arrangementer, hvor der er politik på dagsordenen. Det kan bl.a. være i form af oplæg fra relevante personer, eller vi kan tage på besøg hos nogle fremtrædende virksomheder i Jammerbugt Kommune.

Alt, hvad vi arrangerer eller deltager i, vil blive nævnt på vores Facebook side; Venstres Ungdom Jammerbugt. Her har vi i skrivende stund 34 medlemmer, der følger med i, hvad der sker i foreningen. Med et medlemskab af Venstres Ungdom har man også mulighed for at deltage i kurser og landsdækkende arrangementer. Det vil vi fra bestyrelsens side deltage så meget som muligt i for at promovere vores lokalforening, og vi vil opfordre vores medlemmer til at gøre det samme. Formand, Venstres Ungdom Jammerbugt: Anders Jungersen, 28254691, [email protected]æstformand:Frederik Rom, 30709725, [email protected]:Marianne Godiksen, 42232704, [email protected]:Anne-Sophie Holm Nørgaard, 22365147, [email protected]

VU Jammerbugt - en utraditionel lokalforening

Anders Jungersen

Page 8: Medlemsblad 2012

8

Spørg løs – udnyt momentumHjælp os med at udnytte den opbakning, som Venstre netop nu oplever. Spørg dine venner, kolleger og naboer, om de vil være medlem. Bare spørg løs, lyder opfordringen fra Venstres partisekretær

Den 15. september satte 948.291 danskere deres kryds ud for Venstre og styrkede dermed vores parti. Valget sikrede Venstre et ekstra mandat i Folketinget, og vi er nu Danmarks største parti. Det er et flot resultat, som vi kan være stolte af, og det bygger på en fantastisk indsats fra kandidater, organisationsfolk, frivillige, medarbejdere og VU’ere i hele Venstres organisation. Alle fortjener tak og ros for en flot valgkamp.

Siden valget har Venstre oplevet stor opbakning fra danskere, som gerne havde set et fortsat borgerligt-liberalt Danmark. Vi har derfor lanceret en hvervekampagne, hvor man kan blive medlem af Venstre for 100 kr. for resten af 2011. Det kan ske på www.venstre.dk eller via SMS, hvor teksten bliv medlem sendes til 1220.

Jeg vil gerne bede om din hjælp til at udnytte det momentum og den opbakning, som Venstre oplever netop nu. Kender du en ven, en nabo eller en kollega, der vil bakke op om Venstre, så kan

han eller hun nu blive medlem for kun 100 kr. De fleste af Venstres medlemmer er blevet medlem, fordi de er blevet spurgt. Så min opfordring til dig lyder: Spørg løs!

Leder af oppositionenI Venstre har vi talt åbent om de udfordringer, som Danmark står overfor. Vi lavede et grundigt kasseeftersyn og gav konkrete svar på, hvordan balancen i økonomien kunne genoprettes. Vælgerne kvitterede for denne ærlighed, og der er fortsat et bredt politisk flertal bag de reformer, som blev aftalt før sommer.

Venstre vil bruge sin styrke som Danmarks største parti og dermed naturlig leder af oppositionen til at holde den nye regering fast på at gennemføre de aftalte reformer, og vi vil kæmpe imod skatte- og afgiftsstigninger, der forringer Danmarks konkurrenceevne og skaber utryghed i familierne.

Nye valg venterSom medlem af Venstre kan du bidrage ved at tegne nye medlemmer. Men du kan også bidrage til det politiske arbejde, som nu skal løftes på alle niveauer i Venstre. I 2013 er der f.eks. igen valg til kommunalbestyrelserne. Dette valg skal vi vinde, så vi lokalt kan sætte en liberal dagsorden i endnu flere kommuner. Har du lyst til at give et besyv med? Så kontakt din lokale formand.

Venstres partisekretær, Jens Skipper Rasmussen, glæder sig over de mange nye medlemmer, som Venstre har fået siden folketings-

valget i september. Men der er plads til mange flere. Foto Jens Astrup.

Page 9: Medlemsblad 2012

9

En arbejdsgruppe har arbejdet på etablering af ErhvervsPartnere Jammerbugt, - som nu er en realitet, - og hvad er så det?

Bag etablering af ErhvervsPartnere Jammerbugt står Venstre i Jammerbugt Kommune.

ErhvervsPartnere Jammerbugt er tænkt som et forum, hvor repræsentanter for Jammerbugt Kommunes virksomheder, institutioner og enkeltpersoner kan mødes uformelt med Venstres politikere i byrådet, regionsrådet, folketinget og europaparlementet.

Netværk er alfa og omega i både politik og erhvervsliv, og ErhvervsPartnere Jammerbugt har til formål at udvikle en sammenhængende strategi for sammenhængskraft mellem personer, virksomheder og institutioner med henblik på et gensidigt samarbejde og respektfuldt kendskab mellem medlemmerne til gavn for alle parter.

ErhvervsPartnere Jammerbugt vil hvert år uddele en pris til en person, virksomhed eller institution i Jammerbugt Kommune, der har gjort en usædvanlig indsats.

Vi har afholdt første arrangement på Hotel Søparken den 21-11-2011. Initiativgruppen kunne med glæde konstatere, at 40 havde taget imod indbydelsen, og et stort antal af de fremmødte valgte at tegne medlemskab i ErhvervsPartnere Jammerbugt.

Til første møde var inviteret Morten Løkkegaard og Birgitte Josefsen, som desværre begge måtte melde afbud i sidste øjeblik. De øvrige gæster bidrog til et spændende program.

Mogens Gade, Tina Nedergaard og Ane Halsboe-Larsen, nyvalgt socialdemokrat, fik gang i dialogen, og flere ønskede ordet for drøftelse af aktuelle emner, inden aftenens foredragsholder Lufthavnsdirektør Søren Svendsen, Aalborg Lufthavn leverede et meget inspirerende og spændende foredrag.Der var stor spørgelyst efter de spændende indlæg, hvorefter initiativgruppen bød på lidt godt at spise.

Til alle møder vil der være deltagelse af politikere fra byråd/region, samt folketing og EU, og selvfølgelig en spændende gæst.

Næste arrangement er den 16. april 2012 kl. 17.00 til 19.00.

ErhvervsPartnere Jammerbugt er nu en realitet...

John Hedelund,

Page 10: Medlemsblad 2012

10

Venstres Landsmøde - 2011

Det er tidlig morgen. Min søn på 14 år og jeg er på vej til Venstres Landsmøde i Odense. Vi havde begge store forventninger til landsmødet. Min søn havde før valgkampen ikke vist synderlig interesse for politik, men det var som om, et eller andet fangede ham i løbet af valgkampen. Han begyndte at stille meget kritiske spørgsmål om Rød Bloks politik. Efter valget blev interessen kun skærpet yderligere, da han fandt ud af, at de ting, Rød Blok havde sagt i valgkampen, og som han godt kunne gennemskue, ikke kunne realiseres og heller ikke blev realiseret. Rød Blok løb fra deres valgløfter. Det blev han meget fortørnet over og spurgte, om han ikke måtte deltage i Venstres Landsmøde, for her måtte der gøres noget.

Første gang man deltager i Venstres Landsmøde, er det altid en storslået oplevelse. Så jeg var lidt spændt på, hvordan han ville reagere, når han fandt ud af, hvor mange engagerede venstrefolk, der ville være på et landsmøde. Reaktionen udeblev ikke. Man kunne tydelig se, at han tænk- te:: Det her, det er stort. Det blev kun endnu større, da han hilste på Lars Løkke Rasmussen, som spurgte ind til hans interesse for Venstre.

Vi var mange fra Jammerbugt, der havde taget turen til Odense, blandt andre vores borgmester, der havde taget sin datter med, så ungdommen var rigt repræsenteret. Vi var alle meget spændte på, hvad Lars Løkke havde af politiske tiltag. For med den optimistiske og gode stemning, der var på landsmødet, var der ligesom lagt op til gode taler med konstruktivt politisk indhold.

Vi blev heller ikke skuffet, for der blev lagt ud med 5 sigtelinjer. I Venstre ved vi nemlig, hvad vi vil med Danmark. Vi ved, at Danmark er mulighedernes land. Men med en placering som nummer 130 ud af 142 lande er Danmark et af de lande, der har det højeste skattetryk. Det er indlysende for næsten alle, at det ikke kan blive ved med at gå. Et højt skattetryk er en væsentlig faktor i, at konkurrenceevnen bliver forringet. Derfor er det nødvendigt som det første atlave: Reformer for velfærden.

Den offentlige sektor er stor, og den bliver større og større og dyrere og dyrere år for år. Aldrig har den offentlige sektor været dyrere. Vi gør det godt, men ikke godt nok. For mange falder stadig igennem sikkerhedsnettet. Frihed, lighed og ansvar er det, der skal til for at justere den

Page 11: Medlemsblad 2012

11

offentlige sektor. Derfor er næste sigtelinje: Velfærd med frihed.

Den private sektor skal fylde relativt mere, og den offentlige sektor skal fylde relativt mindre. Vi skal have bedre velfærd, men ikke dyrere velfærd.

Den tredje sigtelinje: Flere skal med. Danmark skal være et samfund, der holder de svage oppe uden at holde de stærke nede. Vi har allesammen gløden om at være herre i vores eget liv og om at kunne skabe sin egen tilværelse. Derfor er det vigtigt, at vi puster til denne glød og stiller større krav til dem, der kan, og giver større rygstød til dem, der gerne vil. Det bedste rygstød er at være del af et stærkt fællesskab.

Den fjerde sigtelinje er: Et konkurrenceklart samfund. Vi er en del af verden, og vi skal være åbne over for verden, men hvis vi gør det svært at drive virksomhed i Danmark, så flytter virksomhederne. Vi bliver ikke rigere af at beskatte vores store arbejdspladser ud af landet. Det skal også være lettere at komme til Danmark for at arbejde. Det er nemlig en nødvendighed, hvis vi i fremtiden skal kunne skaffe arbejdskraft til at finansiere vores velfærd.

Den femte sigtelinje er: Et aktivt Danmark i Verden. Vores udsendte gør en kæmpe forskel ved at give håb til mennesker, der er i en svær situation. Menneskers håb og frihed er en rigtig stærk kraft, som kan trække lande ud af armod og krig.

Det største, et menneske kan gøre, er at hjælpe et andet menneske til håbet. Og det er det, Danmarks udsendte gør.De fem sigtelinjer er ikke færdige endnu, men det bliver de. Danmark har nemlig krav på en plan. I Venstre ved vi, hvad vi vil. Vi stoler på danskerne, og danskerne kan stole på os. Vi siger ikke ét før et valg og mener noget andet efter.

Et meget vellykket landsmøde, som gav grobund for en livlig debat mellem min søn og mig på vej hjem i bilen, og jeg er sikker på, at landsmødet også vil være grobund for en positiv debat i Venstre i Jammerbugt Kommune. Det glæder jeg mig meget til.

Ib Nellemann, kandidatbestyrelsesformand i Brønderslevkredsen

LL TransportLEIF NIELSEN · TRANEKÆR

TLF. 98 24 52 75 · MOBIL 40 52 10 79

Kørsel med:• 4-akslet lastbil• Maskinanhænger m/ slisker• Containeranhænger• Kærre

KRANSERVICE & CONTAINERUDLEJNING

LEVERING AF ALT VEJ- OG STØBEMATERIALE

Page 12: Medlemsblad 2012

12

Folketinget vedtog i foråret en ny lov på folkeoplysningsområdet. En konsekvens af dette er bla., at vi skal have udarbejdet en politik på folkeoplysningsområdet i Jammerbugt Kommune.

I Kultur- Fritids- og Landdistriksudvalget (KFL-udvalget) har vi lagt en plan således, at politikken kan vedtages inden sommerferien 2012. Vi ønsker så stor grad af brugerindflydelse som muligt. Derfor udarbejder vi et oplæg i et tæt samarbejde med Folkeoplysningsudvalget. Når oplægget er færdigt, indbyder vi interessenter til et møde, ligesom den færdige politik sendes i høring.

Det er folkeoplysningens kerneopgave at give mennesker redskaber til at være aktive deltagere i den tid og det samfund, vi lever i. Folkeoplysningen skal bidrage til demokrati og aktivt medborgerskab, sammenhængskraft, dannelse og myndiggørelse af borgerne.

Hvor og hvordan får vi så det til at ske? Helt overordnet sker det i mødet med andre mennesker. Det sker i foreningsarbejdet, det sker gennem fysisk aktivitet, det sker i dialogen med andre mennesker, hvor din viden udvides ,og du udfordres på dine holdninger.

Lovgivningen lægger op til følgende 6 hoved- områder, som den ny politik skal forholde sig til:1. Målsætning for borgernes deltagelse i den folkeoplysende voksenundervisning og det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde.

Her skal vi ind og diskutere, f.eks. hvor stor en andel af borgerne i Jammerbugt Kommune, vi ønsker, der skal være aktive i det folkeoplysende arbejde. Hvordan kan politikken være med til at sætte fokus på sundhed? – er der specielle grup-per, vi ønsker at gøre en ekstra indsats for?2. Rammer for den folkeoplysende voksen-

Ny folkeoplysningspolitik i Jammerbugt Kommune

Motionscenteret i Thorup-Klim Hallen bruges bl. a. af overvægtige børn og voksne under kyndig instruktion.

Page 13: Medlemsblad 2012

13

undervisning og det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde, herunder de fysiske rammer.

Det handler meget om økonomi – hvilke økonomiske rammer stiller vi til rådighed for folkeoplysningsområdet. Hvorledes yder vi tilskud til aktiviteterne, og hvilke fysiske rammer ønsker vi at stille til rådighed?

3. Samspil og sammenhæng mellem den støtteberettigede folkeoplysningsvirksomhed og selvorganiserede grupper og aktiviteter, herunder også de økonomiske rammer for det folkeoplysende udviklingsarbejde.

En større og større del af befolkningen dyrker idræt udenfor de etablerede foreninger – det er f.eks. løb, cykling m.m. Hvorledes får vi idrætsudøverne i tale, og hvorledes får de adgang til udviklingsmidlerne? Hvad ønsker vi at prioritere via udviklingsmidlerne?

4. Samspil mellem den folkeoplysende virk- somhed og øvrige politikområder, herunder muligheder for indgåelse af partnerskaber om løsning af konkrete opgaver.

Kan vi inddrage ressourcerne i foreningerne i et samarbejde med f.eks. socialområdet og løsningen af konkrete problemstillinger indenfor socialområdet – unge der har svært ved at komme videre i livet – kan de via foreningsarbejdet få oparbejdet en selvtillid/et selvværd, der kan bruges i et uddannelsesforløb eller på arbejdsmarkedet?

5. Afgrænsning af aktiviteter indenfor den folkeoplysende virksomhed i forhold til andre tilgrænsende aktiviteter.Her skal vi ind og diskutere foreningernes arbejde i forhold til kommercielle aktører som f.eks.

Ny folkeoplysningspolitik i Jammerbugt Kommune

Jens Jungersen, medlem af Beskæftigelsesudvalget og

Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvaalget

fitnesscentre. Hvordan afgrænser vi Kulturskolens tilbud i forhold til de tilbud, foreningerne giver?.

6. Omfanget og karakteren af brugerinddragelse af den folkeoplysende virksomhed i kommunen.

Her skal vi tage stilling til, hvordan Folke- oplysningsudvalget skal sammensættes i frem- tiden og hvilke kompetencer, vi vil lægge i udvalget.

Det bliver en rigtig spændende proces. Jeg håber, at vi får udarbejdet en meget aktiv og handlingsorienteret politik på området. Politikken skal gerne være med til at understøtte vores ønske om, at Jammerbugt Kommune er et attraktivt sted at leve og bo, ligesom mulige tilflyttere via politikken kan få et klart billede af Jammerbugt Kommunens prioriteringer indenfor det folkeoplysende område.

Page 14: Medlemsblad 2012

14

Af Sonia Luther NielsenTorsdag den 27. oktober 2011 var der Spil Dansk dag – et landsdækkende arrangement, som der også bliver støttet op om mange steder i Jammerbugt Kommune. Jeg fik glæden af at være tilhører til et arrangement på Klim Ældrecenter.

På Klim Ældrecenter er der en frivilliggruppe, der sørger for lidt ekstra aktiviteter for de ældre beboere på plejecentret og for de hjemmeboende ældre i Klim. Frivilliggruppen havde i samarbejde med Kulturskolen (tidl. Musikskole) i Jammerbugt Kommune fået stillet et arrangement på benene. Det var et arrangement med 7 elever fra Klim Friskole, som alle har været elever i Kulturskolen i et par år.

Det blev til en hyggelig eftermiddag med en blanding af fællessang og musik, spillet af de unge. De ældre nød, at der er liv i huset samt mulighed for at synge med på gode ”gamle” melodier. Det kan nemlig være svært at synge i hverdagen, når stemmen ikke er helt, som den har været, eller at synet ikke er godt længere, men når de unge så bidrager både med kor-sang og musik, ja, så kan de ældre sagtens synge med. Der blev sunget sange som f.eks. ”Jeg er havren…”, ”Nu falmer

skoven…”, ”Sensommervisen” og ”Det lysner over agres felt…”

Derudover optrådte de unge med en del musikalske numre – nogle som de ældre kender rigtig godt og andre mere ukendte. De unge mennesker spillede på hver deres instrument – en klarinet, en tværfløjte samt tre på saxofon – hertil blev der spillet klaver og guitar, et fantastisk orkester, og de unge høstede mange klapsalver og anerkendelse.

Det var med en vis stolthed, de unge kunne tage hjem, efter der var serveret hjemmebag og sodavand på Klim Ældrecenter. De var stolte over at kunne glæde de ældre, men også at få lov til at optræde for et publikum. Det sker ikke så ofte i hverdagen, hvor de hver især går til undervisning. Men at kunne løfte i flok, giver en meget større oplevelse og glæde ved at spille musik.Jeg var en glad mor, der tog mine børn med hjem den dag – meget opløftet over, hvor fantastiske de unge er, og hvor meget glæde de spreder med deres musik. Så den dag spillede alt sammen – de frivillige og det kommunale – de unge og de ældre, Ja, det er noget, der luner i en politikers hjerte.

Spil Dansk dagen - når alt spiller sammen

Page 15: Medlemsblad 2012

15

• Døre/vinduer• Reparationer• Ombygninger

• Tilbygninger• Landbrugs-

byggeri

• Køkkener

/ 40 71 34 70

Sonia Luther Nielsen har skrevet om ”Spil dansk dagen”

MidtvejsevalueringsmødeVenstres Valgprogram

Onsdag den 1. februar kl. 18.00i Brovst Sport- og KulturcenterTilmelding til [email protected] senest den 23. januarYderligere oplysninger på: www.jammerbugt.venstre.dk

Page 16: Medlemsblad 2012

16

Velkommen til uddeling af årets ildsjælepris 2011.

En pris, som vi startede med i Jammerbugt Kom- mune forrige år, men hvis ikke vi skulle ha´ en sådan pris i vores kommune, hvor skulle man så?Jammerbugt Kommune summer af liv og virkelyst, og her er ildsjælene overalt i vores kommune en afgørende faktor. Projekter bliver sat i gang, og de bliver fuldført. Engagement og handling er nøgleord for vores mange ihærdige og utrættelige ildsjæle.

Til årets pris var der indstillet 12 personer, og jeg vil medgive, at det har været et meget svært valg, for om det er store ting eller små ting, man har udrettet, ja så gør det jo en forskel for ens medmennesker, og det er jo netop det, der er det afgørende i det at være ildsjæl – ligegyldigt på hvilket område det drejer sig om – netop at gøre en forskel.

En forskel, der er afgørende for hele vores kom- mune. Jeg tror ikke på, at vi kunne være den ak-tive kommune, som vi jo er, uden aktive og engagerede ildsjæle. Ildsjæle, der på ufattelig mange områder gør en forskel hver eneste dag.Og hvad er en ildsjæl så: Ja, det er jo så moderne at google et ord, og under ildsjæle kommer der flere hundrede tusinde hits frem!

Vi skal jo også hjem i dag, så jeg har valgt at nøjes med et lille udsnit:- Dem der arbejder vedholdende og ikke giver op.- Dem der ikke går hjem, når man har fri.- Dem der får ideerne og forsøger at søsætte dem.- Og til sidst nok et af dem, der rammer den ild- sjæl, vi skal udnævne i dag:- En ildsjæl er en person, som ofte ulønnet, ar- bejder begejstret og ivrigt for en sag, eller sagt med andre ord en person, der brænder for en sag.

Mange arbejder i ”det skjulte”, og nogle er mere fremme i front. Dagens ildsjæl gør begge dele.Hun arbejder med arkivarbejde bag disken, er engageret i et utal af bestyrelser, men er så sandelig også udadvendt, og det til glæde og gavn for mange.Jeg synes, det lader til, at Ellen Helvind herfra Bryggergaarden i Fjerritslev altid har lyst, altid er et rivejern og dermed en ægte ildsjæl og et fund for kommunen, og derfor er det mig en meget stor glæde på hele udvalgets vegne at udnævne dig til årets ildsjæl i Jammerbugt Kommune 2011.Prisen er, efter min mening, en rigtig flot skulptur, fremstillet af Bent Pristed i Ingstrup, samt et diplomTusind tak for din store indsats.

Kommunalbestyrelsesmedlem Helle Bak Andreasens tale til prismodtageren Ellen Helvind