Top Banner
44

MD07

Jul 25, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: MD07
Page 2: MD07

07

Page 3: MD07

03

05

11

13

15

17

19

21

23

25

Η λογική των φανατικών Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ελληνική διπλωματία

Η Χαμάς στα χνάρια της ΧεζμπολάχCharles Recknagel

Τουρκία: Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Δύσης Daniel Pipes

Η νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή:Στρατηγικοί στόχοι και τακτικισμοίΜανώλης Γεωργαντάς

Εξηγώντας τον ρόλο της Κίνας στηνΑφρική Ιωάννης Μαντζίκος

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης παύει Βένη Μουζακιάρη

ΑμερικανοΡωσικές σχέσεις: Με τον Πούτιν θα είναι πιο δύσκολαRobert Coalson

Ο κόσμος το 2050: Μικρές αλλαγές-μεγάλες προκλήσεις Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Η ελευθερία του τύπου δεν είναι δε-δομένη

Αγορά εργασίας: Πως θα συμβάλλειστην οικονομική ανάπτυξη; Αλίκη Γεωργιάδη

Φως στις σκοτεινές γωνίες του χρη-ματοπιστωτικού συστήματος

Οι προκλήσεις της εμπορίας ρύπων

Έρευνα: Οι αγοραστικές τάσεις τωνΕυρωπαίων καταναλωτών τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο Βασιλική Παυλάκη

Μια οικονομική πραγματικότηταπέρα από κάθε πρόβλεψη Δημήτρης Κυριακάκης

Southeast Europe Business Forum

Η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει πο-ρεία Γιώργος Λαζαρίδης

Διαχείριση κινδύνων και ρευστότητα Σοφία Μάρκου

Τουρισμός

Η Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. βραβεύε-ται ως Όμιλος - Ηγέτης

Αφρός και Φυσαλλίδες

Golden Award 2012 στο NanaBeach Hotel

27

29

30

32

35

37

38

39

42

Page 4: MD07
Page 5: MD07

μΜετά από οκτώ ημέρες συγκρούσεων, η εύθραυστη εκεχειρία που επε-τεύχθη μετά τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύ-πτου, σήμανε τη λήξη των εχθροπραξιών που στοίχισαν τη ζωή σε 162Παλαιστίνιους –ανάμεσά τους 37 παιδιά και 11 γυναίκες, καθώς και σε5 Ισραηλινούς. Η Μέση Ανατολή έχει τη δική της λογική και δεν μπο-ρούμε να την κατανοήσουμε με τον δυτικό τρόπο σκέψης. Οι ρόλοιεναλλάσσονται με ταχύτητα: εχθροί και φίλοι, θύτες και θύματα. Τηνώρα που ο δυτικός κόσμος παρακολουθούσε μια αιματοχυσία, οι ίδιοιοι πρωταγωνιστές την αντιλαμβάνονταν ως ένα πολιτικό παιχνίδι επι-κράτησης. Η εκεχειρία, δίνει τη δυνατότητα μετά την καταμέτρηση τωνθυμάτων, να ανασύρουμε κάτω από τα συντρίμμια τα πολιτικά κέρδηκαι τις απώλειες των δυο πλευρών, που αμφότερες υποστηρίζουν πωςνίκησαν.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις δεί-χνουν μια σαφή δεξιά και μιλιταριστική στροφή του εκλογικού σώματος.Η αμείλικτη στάση του Νετανιάχου και τα σκληρά αντίποινα για τις ρου-κέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς, εξυπηρετούν την προεκλογική του καμ-πάνια που τον εμφανίζουν ως τον υπερασπιστή του Ισραήλ, που–σύμφωνα με δήλωσή του- κρατά γερά το «σπαθί του Δαυίδ». Αν καιέπραξε το αυτονόητο, με τη γνώριμη Ισραηλινή υπερβολή, δεν κατά-φερε τον φαινομενικά πρωταρχικό του στόχο, δηλαδή την καταστροφήτου αναβαθμισμένου οπλοστασίου της Χαμάς. Το πιο ανησυχητικόόμως ήταν η απομυθοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας, του γνω-στού Iron Dome, που κατάφερε να αναχαιτίσει μόλις το 40% των εχθρι-κών ρουκετών. Αυτό πρέπει να προβλημάτισε ιδιαίτερα την ισραηλινήστρατιωτική ηγεσία, καθώς αυτή την αδυναμία την κατέγραψε σίγουρακαι το Ιράν.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Νετανιάχου γνωρίζει πως τα περιθώρια στενεύουνκαι θέλει να αποφύγει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τονηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Για τον Ισραηλινόπρωθυπουργό, είναι αδιανόητο να διαπραγματευτεί ζητήματα όπως τοπροσφυγικό, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, πολύ περισσότερονα δεχθεί υποχωρήσεις σε κάποιο από αυτά, από πολιτική, ιδεολογική,στρατιωτική ακόμα και θρησκευτική οπτική. Οι πρόσφατες δηλώσειςτου Αμπάς, που άφηναν να εννοηθεί πως είναι διατεθειμένος να κάνειυποχωρήσεις στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων, σε συνδυα-σμό με την επικείμενη υποβολή του αιτήματος προς τα Ηνωμένα Έθνηγια την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε Κράτος Παρατηρητή, θέτουνένα ασφυκτικό πλαίσιο για το Ισραήλ, από το οποίο προσπαθεί να ξε-φύγει.

Η σύγκρουση με τη Χαμάς αποδυνάμωσε τον Αμπάς και έστρεψε τη διε-θνή προβολή πάνω στην ισλαμιστική οργάνωση, που απέκτησε νέουςυποστηρικτές. Δεν είναι κράτη – παρίες, αλλά καλοί φίλοι της Δύσης:Αίγυπτος, Κατάρ, Τουρκία. Στα μάτια των Παλαιστινίων, η Χαμάς αντι-στέκεται και με τις μικρές της «ηθικές νίκες» κερδίζει τη συμπάθεια καιτην εκτίμησή τους, διευρύνοντας το πολιτικό της ακροατήριο. Κάθε νίκητης Χαμάς είναι και μια ήττα για τη Φατάχ και τον Αμπάς προσωπικά.

Το Ισραήλ ελπίζει στην περαιτέρω απομόνωση του ηγέτη της Παλαιστι-νιακής Αρχής, ακόμα και στην ανατροπή του και όσο και αν ακούγεταιπαράδοξο, Νετανιάχου και Χανίγιε έχουν κοινό στόχο. Οι φανατικοί καιτων δυο πλευρών μιλούν και καταλαβαίνουν την ίδια γλώσσα, αυτήντης ισχύος και καθώς δεν επιζητούν τίποτα λιγότερο από την πλήρη εξα-φάνιση του «εχθρού», μπορούν και συνεννοούνται. Αν για τον Νετανιά-χου είναι αδιανόητο να διαπραγματευτεί ορισμένα κομβικά ζητήματα,για τη Χαμάς είναι αδιανόητο να διαπραγματευτεί γενικώς, δηλαδή ηεγγυημένη διαιώνιση του προβλήματος.

“Το Ισραήλ ελπίζει στην περαιτέρω απομό-νωση του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής,ακόμα και στην ανατροπή του και όσο και ανακούγεται παράδοξο, Νετανιάχου και Χανίγιεέχουν κοινό στόχο

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι δημοσιογράφος,

εκδότης του Modern Diplomacy

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

04

Page 6: MD07

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αρα-βικών Εμιράτων, Abdelhadi Abdelwahid Alkhajah

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέ-σεων και η αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών για ενίσχυση της διμε-ρούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σεπολιτικό και οικονομικό επίπεδο και ο εμπλουτισμός του διμερούς συμ-βατικού πλαισίου.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε το μεγάλοενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών με τηνΕλλάδα, αναφερόμενος στην παραδοσιακή σχέση φιλίας και αλληλοσε-βασμού μεταξύ των δύο λαών. Με γνώμονα την περαιτέρω προώθησητης διμερούς συνεργασίας, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων και τοσυντονισμό για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη ΒόρειαΑφρική, ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στονομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah binZayed bin Sultan Al Nahyan να επισκεφθεί τη χώρα μας σε χρόνο πουθα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

Η Ελληνική Πολιτεία είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δι-καιωμάτων

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην ΥπουργικήΔιάσκεψη του ΟΙΣ προκάλεσαν την απάντηση του Ελληνικού υπουρ-γείου εξωτερικών: Το ενδιαφέρον του κ. Νταβούτογλου για τα ανθρώ-πινα δικαιώματα είναι πολύ όψιμο. Εάν η Τουρκία επεδείκνυε το ίδιοενδιαφέρον απέναντι στις εκεί εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες,οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σβήσει, σήμερα η κατάσταση θαήταν πολύ διαφορετική στην ευαίσθητη γειτονιά μας.

Ευτυχώς που οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στη Ρόδο και την Κω και η μου-σουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν συμμερίζονται τις απόψεις τουκ. Νταβούτογλου. Αυτοί γνωρίζουν ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι πρό-τυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζουν αρμονικά μετους Χριστιανούς συμπολίτες τους. Ρητορικές εντυπωσιασμού και χωρίςουσία, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλού κλίματοςκαι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

29 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στηνΚύπρο

Είκοσι εννέα χρόνια συνεχιζόμενης προσβολής του Οργανισμού Ηνω-μένων Εθνών και της διεθνούς έννομης τάξης συνιστά η μονομερήςανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τον τουρκικόστρατό τμήμα της Κύπρου, που παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαίααποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος και έχει οδηγήσει τηντουρκοκυπριακή κοινότητα σε διεθνή απομόνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ρητά καταδικάσει την νομικάάκυρη αυτή ενέργεια και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρί-σουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν τηναποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία τηςΒόρειας Κύπρου».

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία, δυστυχώς, εξακολουθεί να περιφρονεί τιςΑποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και να επιδιώκειτην διεθνή αναβάθμιση του παράνομου αποσχιστικού μορφώματος.

Ματαίως, διότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, δεν πρόκειται ποτέ νααποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Κα-λούμε την Τουρκία να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι οι Αποφάσεις του Συμ-βουλίου Ασφαλείας και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ωςκράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης προσδιορίζουν την βάση καιτο περιεχόμενο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

MODERN DIPLOMACY

Page 7: MD07

Ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερι-κών ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου

Η κρίση που επηρεάζει συνολικά τη Μέση Ανατολή, έφερε πιο κοντά σεαυτή την περιοχή την Ευρώπη, με μια σειρά από πρωτοβουλίες, κορυ-φαία εκ των οποίων είναι η συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου με τηνΕυρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Τα θέματα πουμέχρι στιγμής έχουμε συζητήσει, όπως το Παλαιστινιακό και η κρίσηστη Συρία, είναι υψίστης σημασίας.

Είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε τους κινδύνους, που μπορεί ναπροκαλέσει η παρατεταμένη κρίση στη Συρία και το ενδεχόμενο διάχυ-σης των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Το ανησυχητικό είναιότι παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει,δεν έχει σταματήσει, ο αλληλοσκοτωμός που έχει δυστυχώς προκαλέσειτεράστιες απώλειες μεταξύ των άμαχων, χιλιάδες θύματα, μικρά παιδιά.Διαλύει οικογένειες και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας.

Στην Αίγυπτο προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσειςκαι όλα δείχνουν ότι αυτή η χώρα, χάρη και στη συνετή ηγεσία του Προ-έδρου Μόρσι, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Το Παλαιστινιακό αυτή τη στιγμή περνάει επίσης μια δύσκολη περίοδο.Εμείς τονίσαμε τις πάγιες και σταθερές μας θέσεις ότι θέλουμε και συμ-βάλλουμε στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών, όπου Ισ-ραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τουςστη ζωή, αρμονικά, δίνοντας τέλος στη σημερινή κατάσταση. Ξεκαθα-ρίσαμε επίσης ότι είμαστε ενάντια σε κάθε τι που δίνει δύναμη και εμ-πεδώνει την παρουσία των εποικισμών στην κατεχόμενη περιοχή.

Η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τις πόρτες της στον Αραβικό κόσμο. Οι επαφέςπου είχα στο πλαίσιο της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΑραβικούΣυνδέσμου ήσαν πολλές. Σύντομα θα αρχίσουν και πολλές διμερείς επα-φές και επισκέψεις σε σημαντικές χώρες, οι οποίες αυτό τον καιρό επι-δεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Αλλά όχιμόνο για αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες της, διαδραματίζει ένα ρόλο σταθερόκαι σταθεροποιητικό, που της αναλογεί από το γεγονός ότι είναι μιαχώρα φιλειρηνική, που ασκεί πάντοτε πολιτική, η οποία αποβλέπει στηνεμπέδωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και είναι πλή-ρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.

Με μια σειρά από και παρεμβάσεις, αναδείξαμε το σημαντικό ρόλο πουδιαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, μιας και όπως είναιγνωστό, και έχει να κάνει με τον αραβικό κόσμο, είμαστε μια από τις πιοαγαπητές και πιο φιλικές χώρες σε όλους τους λαούς της ευρύτερης πε-ριοχής. Αυτό μας καθιστά αξιόπιστους και μας επιτρέπει να αναλαμβά-νουμε πρωτοβουλίες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

06

Page 8: MD07

Συνάντηση με τους Αντιπροσώπους του Παγκοσμίου ΣυμβουλίουΕκκλησιών Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους Αντι-προσώπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και το ΣυμβούλιοΕυρωπαϊκών Εκκλησιών ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Τσιάρας. Ιδιαί-τερη αναφορά έγινε στα προβλήματα των Χριστιανών της Συρίας, εκτι-μώντας όλες τις παραμέτρους βοήθειας που οι Εκκλησίες μπορούν ναπροσφέρουν, ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες ανθρωπιστικήςβοήθειας στο συγκεκριμένο πληθυσμό, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό κυριάρ-χησε στη συζήτηση και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός:«Ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον των Αντιπροσώπων να μάθουν τί ακριβώςσυμβαίνει στη χώρα μας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη με-γάλη οικονομική κρίση. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να τους ευχαρι-στήσω γι’ αυτή τη συνάντηση και να εκφράσω το μεγάλο ενδιαφέρονκαι πολύ περισσότερο τη στήριξη σε αυτό, που το Παγκόσμιο Συμβού-λιο Εκκλησιών προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή να αναδείξειτις αρχές και τις αξίες της χριστιανικής πίστης, αλλά κυρίως να δώσει τιςδυνατότητες στήριξης σε πληθυσμιακές ομάδες που το έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Γαλλίας εξέφρασε τη συμπαρά-σταση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην προσπάθεια πουκαταβάλλει η Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως η οικονομική κρίση δεν είναιελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Επίσκεψη Κ. Τσιάρα σε Ν. Αφρική

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ν. Αφρική, ο Υφυπουργός Εξω-τερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας υπέγραψε διμερή Συμφωνία Οικονομι-κής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ν. Αφρικής σχετικά με τηνενίσχυση και τη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύοχωρών, την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ οικονομικών παρα-γόντων και την προώθηση των επενδύσεων.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχεσυνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών του Gauteng Mandla Nkomfeκαι την Πρωθυπουργό του Western Kape Helen Zille. Tέλος, ο κ. Τσιάραςπαρακάθησε σε δείπνο παρουσία του πρώην Πρόεδρου της Ν. ΑφρικήςFrederik de Klerk.

Εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για τον Γ. Πα-πανικολάου

Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από το θάνατο του Γεωργίου Ν. Πα-πανικολάου (1883-1962), και μέσα στα πλαίσια τον εορτασμών από τηνUNESCO, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το ΕλληνικόΊδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της υπουργού Υγείας και Ανθρωπί-νων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Σεμπέλιους, παρου-σιάζουν ειδική έκθεση, με θέμα: «Γεώργιος Παπανικολάου: Πρωτοπόροςστην ιατρική έρευνα».

Κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο πρέσβης της Ελλάδας στιςΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στο «σημαντικό ιατρικόέργο» του Έλληνα επιστήμονα και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.Την κ. Σεμπέλιους εκπροσώπησε η δρ. Νάνσι Λι, βοηθός υφυπουργόςΥγείας σε θέματα Υγείας των Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στα ιατρικάεπιτεύγματα του Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μή-τρας. Η δρ. Λι υπογράμμισε την «τεράστια συμβολή» του Έλληνα για-τρού-ερευνητή στον τομέα της πρόληψης, με αποτέλεσμα να υπάρξειδραματική μείωση του αριθμού των θανάτων σε γυναίκες.

Επίσης, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι το 1990, αναγνωρί-ζοντας τη σημασία του τεστ Παπανικολάου, το Κογκρέσο ενέκρινε νόμογια την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος πρόληψης και καταπολέμη-σης καρκίνων του μαστού και τραχήλου της μήτρας. Έτσι, εκατομμύριαφτωχές γυναίκες μπόρεσαν και έκαναν το «Παπ-τεστ», με αποτέλεσμανα διαγνωστούν έγκαιρα με καρκίνο και να προχωρήσουν στις απαιτού-μενες θεραπείες.

Για τον Γεώργιο Παπανικολάου μίλησαν επίσης οι διακεκριμένοι επιστή-μονες δρ Γιώργος Παυλάκης (διευθυντής τμήματος στο Εθνικό Ινστι-τούτο Καρκίνου), ο δρ Μαρκ Σέρμαν (Ανώτερος Κλινικός στο ΕθνικόΙνστιτούτο Καρκίνου) και ο Γεώργιος Παπαγιάννης (στέλεχος της UN-ESCO στη Νέα Υόρκη).

Η ψηφιακή αυτή έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές καιάλλα έγγραφα σχετικά με τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου. Πα-ράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, όπως: συ-ζητήσεις και παρουσιάσεις που σχετίζονται με την έρευνα και τιςσύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης διαφόρων μορφών καρ-κίνου στις γυναίκες. Επίσης, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, θα προβληθείτο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γεώργιος Παπανικολάου:.Παπ-τεστ».

MODERN DIPLOMACY

Page 9: MD07

08

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Repo(we)rGreece διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση, με αφορμή της συμπλήρωσηενός έτους από την ίδρυση της διεθνούς εκστρατείας δημόσιας διπλω-ματίας Repo(we)r Greece, με κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρη-ματικού χώρου και επίσημο προσκεκλημένο τον Πρέσβη ΔημήτριοΜαράντη, US Trade Representative, Executive Office of the Presidentαπό την Ουάσινγκτον.

Στόχος της συζήτησης ήταν να αναζητηθούν εργαλεία και πρακτικέςενίσχυσης της ανάπτυξης που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα μέρη τουκόσμου, από την Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία και να το-νιστεί ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το εμπόριο καιη επιχειρηματικότητα ως μοχλοί ενίσχυσης των αλλαγών.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο από την συζήτηση ήταν η ανάγκη για μίαισχυρή και ειλικρινή συμμαχία μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέαώστε να ξεπεραστούν τα πολύπλευρα προβλήματα και εμπόδια που αν-τιμετωπίζουμε είτε σε σχέση με τις εξαγωγές, τις επενδύσεις ή απλά τοεπιχειρείν και να κεφαλαιοποιηθούν σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτή-ματα της χώρας μας όπως η γεωστρατηγική της θέση, τα εξαιρετικάπροϊόντα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η διασπορά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ Daniel Smith, ο Πρό-εδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, ο Αλέξανδρος Κωστό-πουλος, ιδρυτής του Repo(we)rGreece και ο Βασίλης ΑντωνιάδηςΠρόεδρος της Boston Consulting Group, ενώ παραβρέθηκαν ανώταταστελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι οργανισμών.

H διεθνής εκστρατεία δημόσιας διπλωματίας Repo(we)r Greece, έχειστόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας στη διεθνήκοινότητα και την ανάδειξη της Ελλάδας με άξονα όχι τις αποτυχίες ήτα συμφέροντα λίγων, αλλά τιςικανότητες, τα ταλέντα και τα επι-τεύγματα των πολλών. Αποτελείμη-κερδοσκοπικό οργανισμό μεέδρα τη Νέα Υόρκη, και υποστη-ρίζεται από κορυφαίους επιχειρη-ματικούς και ακαδημαϊκούςοργανισμούς από την Ελλάδα καιτο Εξωτερικό – όπως το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο πουφέτος συμπληρώνει 80 χρόνιαχρήσιμης συνεισφοράς στην οι-κονομία και την επιχειρηματικό-τητα της χώρας μας.

Ο Πρέσβης Δημήτριος Μαράντης Υπεύθυνος Εμπορικών Σχέσεων των ΗΠΑμε την Ασία και την Αφρική, στην Αθήνα

Page 10: MD07
Page 11: MD07
Page 12: MD07
Page 13: MD07

τΤο Ισραήλ συγκρούεται ακόμα μια φορά με τη Χαμάς, η οποία είναισαφές πως έχει εξοπλιστεί και είναι ισχυρότερη από τον τελευταίο πό-λεμο το χειμώνα του 2008-09. Η Χαμάς για πρώτη φορά χρησιμοποιείπυραύλους που μπορούν να φθάνουν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.Οι ιρανικής κατασκευής Fajr-5 έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές απόοποιονδήποτε πύραυλο χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, φέρεται να έχει αποκτήσει μεγάλα αποθέματα όπλωνπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χερσαίες επιχειρήσεις, εάνο πόλεμος κλιμακωθεί σε μια ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.Πολλά από αυτά τα όπλα πιστεύεται πως έφτασαν στη Γάζα κατά τηδιάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης και του χάους που ακο-λούθησε στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Ο Yossi Mekelman αναλυτής του Chatham House, υποστηρίζει πως οιπύραυλοι Fajr-5 ήρθαν λαθραία από το Ιράν μέσω της χερσονήσου τουΣινά. «Υποθέτουμε πως χρησιμοποιήθηκαν τα τούνελ στη Γάζα μέσωτης χερσονήσου του Σινά –όπως γνωρίζετε μετά το τέλος του καθεστώ-τος Μουμπάρακ, τα σύνορα στη Ράφα δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο.Σημειώστε επίσης την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σε εργοστάσιοόπλων στο Σουδάν πριν δυο εβδομάδες. Η υποτιθέμενη διαδρομή απότο Ιράν περνά στο Σουδάν και από εκεί στη χερσόνησο του Σινά, που ηΑιγυπτιακή κυβέρνηση δεν ελέγχει, με αποτέλεσμα την εισροή τωνπλέον εξελιγμένων όπλων στη Γάζα. Ο αποτελεσματικός έλεγχος στοΣινά που υπήρχε την εποχή του Μουμπάρακ, δεν υπάρχει πλέον και τονέο καθεστώς του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι έχει αποδειχθεί ανίκανοή απρόθυμο να το διατηρήσει».

Η ανατροπή του Καντάφι δημιούργησε νέες ευκαιρίες εξοπλισμούκαθώς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου δεκάδες αποθήκες λεηλατήθη-καν και μεγάλες ποσότητες όπλων χάθηκαν. Ο Mekelman υποστηρίζειπως πολλά από αυτά κατέληξαν στη Γάζα.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χαμάς αξιοποίησε αυτές τις ευκαι-ρίες για να εξοπλιστεί, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναδια-μόρφωσης των δυνατοτήτων της στα πρότυπα της Χεζμπολάχ. Ηεπιτυχής αντίσταση της Λιβανέζικης οργάνωσης το 2006, βασίστηκε σεένα συνδυασμό πυραυλικών επιθέσεων και ισχυρής αντίστασης στιςχερσαίες επιχειρήσεις. Μια άλλη στρατηγική της Χεζμπολάχ είναι η δη-μιουργία εκτεταμένων δικτύων τούνελ που προσφέρουν καταφύγιο γιατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και επιτρέπουν στους μαχητές ναβγαίνουν και να χτυπούν από απροσδόκητες θέσεις. Μια στρατηγικήπου όπως όλα δείχνουν έχει επίσης υιοθετήσει η Χαμάς.

Το ερώτημα για το Ισραήλ είναι το πώς θα αντιμετωπίσει έναν ισχυρο-ποιημένο εχθρό. Υπάρχει η αντιπυραυλική ασπίδα, το γνωστό irondome και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατηγικών σημείων τηςΧαμάς, όπως κεντρικά κτίρια και κέντρα επικοινωνίας. Στις 14 Νοεμ-βρίου, χτύπησε με πύραυλο και σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη τηςΧαμάς Ahmed Jabari στο αυτοκίνητό του. Αν όμως οι αεροπορικές επι-δρομές δεν αποδειχθούν αρκετές για να σταματήσουν τις πυραυλικέςεπιθέσεις της Χαμάς, ο μόνος τρόπος θα ήταν μια χερσαία επιχείρησηστη Γάζα. Το Ισραήλ έχει ήδη κινητοποιήσει 16.000 έφεδρους και έχειπαρατάξει τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα στα πλαίσια της προ-ετοιμασίας του για μια τέτοια ενέργεια, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον Riad Kahwaji, αναλυτή του Ινστιτούτου Inegma, ηΧαμάς έχει πλέον ουσιαστικές στρατιωτικές ικανότητες για μια ασύμμε-τρη σύγκρουση που θα μπορούσε να αποτρέψει το Ισραήλ από την ει-σβολή. «Από το αντίποινα της Χαμάς έχει καταστεί προφανές ότιδιαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων διαφόρων διαμετρημά-των,» λέει ο Kahwaji. «Γι 'αυτό δεν θα είναι μια εύκολη επιχείρηση γιατους Ισραηλινούς».

Σημειώνει πως το Ισραήλ δεν θα έχει μόνο να σταθμίσει πιθανές στρα-τιωτικές απώλειες, αλλά και τις απώλειες αμάχων και στις δύο πλευρές,καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις για τον αριθμό των θυμάτων. Κατάτη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2008-09, έχασαν τη ζωή τους 13Ισραηλινοί και περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως για το Ισραήλ μια εισβολή στη Λω-ρίδα της Γάζας αντιμετωπίζεται μόνο ως έσχατη λύση. Ο Natan Sachsαναλυτής του Ινστιτούτου Brookings υποστηρίζει πως το Ισραήλ θαακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική, καθώς δεν περιμένει να φέ-ρουν αποτέλεσμα οι αεροπορικές επιδρομές. Η δολοφονία του Jabariδείχνει πως θα προσπαθήσουν να καταστήσουν σαφές πως η συνέχισητων συγκρούσεων θα στοχοποιήσει όλα τα κορυφαία στελέχη τηςΧαμάς.

Μέχρι στιγμής όμως, η δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού ηγέτητης Χαμάς δείχνει να επιτυγχάνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Χαμάς υπο-στηρίζει πως η δολοφονία έχει «ανοίξει τις πύλες της κόλασης» για τοΙσραήλ, ενώ το Ισραήλ προειδοποίησε για μια "σημαντική διεύρυνση"των επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η ΧΑΜΑΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧCHARLES RECKNAGEL

“Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ηΧαμάς αξιοποίησε αυτές τις ευκαιρίες γιανα εξοπλιστεί, ως μέρος μιας ευρύτερηςστρατηγικής αναδιαμόρφωσης των δυνα-τοτήτων της στα πρότυπα της Χεζμπολάχ

12

Διεθνής συνεργασία Modern Diplomacy -RFE/RL Copyright (c) 2012

Page 14: MD07
Page 15: MD07

εΕίναι έτοιμη η Τουρκία, με το μέγεθος, την οικονομία, την ισλαμιστικήιδεολογία και τη γεωγραφική της θέση, να γίνει το μεγαλύτερο πρό-βλημα της Δύσης στη Μέση Ανατολή;Έχει συμπληρωθεί μια ταραχώδης δεκαετία από τότε που το Κόμμα Δι-καιοσύνης και Ανάπτυξης ανέβηκε στην εξουσία και σχεδόν απαρατή-ρητα η χώρα βγήκε από την φιλοδυτική εποχή που εγκαινίασε οΜουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ξεκίνησε η αντιδυτική εποχή του Ρε-τζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά από εναλλαγές αδύναμων κεντροαριστερώνκαι κεντροδεξιών κυβερνήσεων, ακόμα και την άνοδο στην εξουσία τουπρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού Νεχμετίν Ερμπακάν – ο οποίος κα-θαιρέθηκε μέσω ενός «ήπιου» στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1997,εκείνη τη δεκαετία σηματοδότησε ο θάνατος του Οζάλ και η άνοδοςστην εξουσία του Ερντογάν.

Ήταν μια εποχή χαμένων πολιτικών ευκαιριών, οικονομικής κακοδιαχεί-ρισης και διαφθοράς, μια περίοδος που σφραγίστηκε από το σκάνδαλο«Σουσουρλούκ» το 1996, στο οποίο ένα τροχαίο ατύχημα οδήγησε σεαποκαλύψεις που συνέδεσαν την κυβέρνηση με τη μαφία και πληρω-μένα συμβόλαια θανάτου. Συμπληρωματικά, ο σεισμός του 1999 απο-κάλυψε την ανικανότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμούνα ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει την κρίση.Όλα αυτά οδήγησαν το εκλογικό σώμα να στραφεί στο νέο κόμμα Δι-καιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όχι για την ισλαμική του ιδεολογία αλλάγια τις υποσχέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερη δη-μοκρατία και ατομικές ελευθερίες. Υποβοηθούμενο από ένα εκκεντρικόεκλογικό νόμο που θέτει ως όριο εισόδου στη βουλή το 10%, το 2002το ΑΚΡ κέρδισε το 34% των ψήφων και απέκτησε το 66% των εδρών. Το εκλογικό σώμα έμεινε προφανώς ικανοποιημένο, ιδιαίτερα με τις με-ταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη και αντάμειψε το ΑΚΡ με το47% το 2007 και το 50% το 2011. Η υψηλή δημοτικότητα του Ερντογάνεδραίωσε τον ίδιο, το κόμμα και την ιδεολογία του («οι μιναρέδες είναιοι ξιφολόγχες μας, οι τρούλοι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μαςκαι οι πιστοί ο στρατός μας»). Όμως το πιο σημαντικό ήταν η περιθω-ριοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου, το οποίο είχε ισχυρή πολι-τική εξουσία από την εποχή του Ατατούρκ, καθώς και το λεγόμενο βαθύκράτος με τις μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα. Το ΑΚΡ αντέ-στρεψε την κληρονομιά του Ατατούρκ που ήθελε την Τουρκία να στρέ-φεται προς τη Δύση αναζητώντας έμπνευση και συμμαχίες.

Το πιο εκπληκτικό που συνέβη αυτή τη δεκαετία, ήταν η σχεδόν πλήρηςκατάρρευση των αντι-ισλαμικών δυνάμεων, Κεμαλιστών, σοσιαλιστών,φιλοευρωπαϊστών, στρατιωτικών και άλλων. Οι ηγέτες της αντιπολίτευ-σης έκαναν πολύ λίγα για να αντιπαρατεθούν με το ΑΚΡ, ενώ σε ορισμέ-νες περιπτώσεις υιοθέτησαν ακόμα πιο ακραίες θέσεις –όπως ηπροώθηση της συνεργασίας με τη Συρία και η φιλο-ιρανική πολιτική.Ομοίως, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, δια-μαρτυρήθηκαν χλιαρά, όμως δεν κατάφεραν να προτείνουν ένα εναλ-λακτικό, μη-ισλαμικό όραμα για τη χώρα.Έτσι, το ΑΚΡ εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία στην εξουσία με τον Ερν-τογάν να επαίρεται κάνοντας λόγο για μια «ιστορική αρχή» κυριαρχών-τας στη χώρα όπως κανένας άλλος Τούρκος πολιτικός μετά τονΑτατούρκ.

Η πρωταρχική πρόκληση που αντιμετωπίζει, είναι απλά να συγκρατηθεί,όμως όλα δείχνουν πως κάνει ακριβώς το αντίθετο: Απομονώνει τις μησουνιτικές και μη τουρκόφωνες μειονότητες, δανείζεται υπερβολικά,τροποποιεί το Σύνταγμα, προσπαθεί να επιβάλλει το νόμο της Σαρία καιυπονομεύει τον στρατό φυλακίζοντας την ηγεσία του. Σε διεθνές επί-πεδο φλερτάρει με έναν αντιδημοφιλή πόλεμο με τη Συρία και ανεβάζειδιαρκώς τις εντάσεις με το Ιράν, το Ιράκ και την Κύπρο. Η κάποτε ακ-μάζουσα συμμαχία με το Ισραήλ έχει εξαφανιστεί.Μόλις πριν ένα χρόνο, η Τουρκία εμφανιζόταν στα διεθνή ΜΜΕ ως η«νέα υπερδύναμη» της Μέσης Ανατολής με τις υπερβολικές φιλοδοξίεςτου Ερντογάν να φτάνουν ακόμα και στην ανάκτηση της δύναμης καιτου κύρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό ίσως ήταν αρκετόγια να εκθέσει τα πραγματικά όρια της Τουρκικής επιρροής.

Σήμερα, έχει αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζει μεγάλαεσωτερικά προβλήματα, ενώ περιβάλλεται από πολλές ανταγωνιστικέςχώρες. Η Άγκυρα είναι απομονωμένη και το όνειρο της υπερδύναμης,πολύ μακριά. Αν ο Ερντογάν χάσει την εκλογική του δύναμη, να περιμένετε πως θαυιοθετήσει αντιδημοκρατικά μέσα για να παραμείνει στην εξουσία. Μιαπολύ γνωστή φράση του –πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός- δηλώνει τιςπροθέσεις του: «η δημοκρατία είναι σαν το τραμ. ανεβαίνεις σ’ αυτό γιανα πας κάπου κι όταν φτάσεις στον προορισμό σου το εγκαταλείπεις».Αυτή η προδικτατορική νοοτροπία την έχουμε ήδη δει με την αμφισβή-τηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την υιοθέτηση παράλογων θε-ωριών συνομωσίας και τη φυλάκιση των αντιπάλων του, τις αμέτρητεςφυλακίσεις δημοσιογράφων και τα εξοντωτικά πρόστιμα σε εχθρικάΜέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο αυταρχισμός αυξάνεται με την πάροδοτου χρόνου.

Μετά από μια δεκαετία στα πλαίσια ενός δημοκρατικού κράτους, οι επι-κείμενες κρίσεις (η οικονομική, η κουρδική μειονότητα και η κρίση μετη Συρία), μπορεί να σηματοδοτήσουν την έξοδο του Ερντογάν από τοτραμ της δημοκρατίας. Καθώς το AKP θα δείχνει τα δόντια του, να περι-μένετε πως η Τουρκία θα απορρίψει περαιτέρω τη Δύση και θα γίνει ένααπό τα κατασταλτικά, στάσιμα και εχθρικά καθεστώτα που χαρακτηρί-ζουν τη μουσουλμανική Μέση Ανατολή. Τότε θα πρέπει να δούμε αν οιδυτικοί ηγέτες αντιληφθούν έγκαιρα τις αλλαγές και θα ενεργήσουναναλόγως, ή θα συνεχίσουν να έχουν το όραμα της χώρας του Ατα-τούρκ, που πλέον δεν υφίσταται.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣDANIEL PIPES

14

Ο Daniel Pipes είναι πρόεδρος του Middle East Forum

© 2012 by Daniel Pipes

“Αν ο Ερντογάν χάσει την εκλογική του δύ-ναμη, να περιμένετε πως θα υιοθετήσει αντιδημοκρατικά μέσα για να παραμείνειστην εξουσία

Page 16: MD07

ηΗ τελευταία σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι σε εξέλιξη τηνώρα που γράφεται αυτό το άρθρο και η επιχείρηση των Ισραηλινών Ενό-πλων Δυνάμεων Pillar of Defense βρίσκεται ήδη στην τρίτη ημέρα αν-ταλλαγής πυρών. Οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων στηΛωρίδα της Γάζας αποβλέπουν όχι μόνο στην καταστροφή των εγκατα-στάσεων ρουκετών και διοικητικών υποδομών της Χαμάς, αλλά και στηφυσική εξουδετέρωση ηγετών της Παλαιστινιακής οργάνωσης. Η επα-νάληψη επιχειρήσεων με εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα,όπως είχε συμβεί το 2008 με την επιχείρηση Cast Lead, είναι πολύ πι-θανή, και η θέση σε κατάσταση ετοιμότητας 75.000 εφέδρων των Ισ-ραηλινών Δυνάμεων είναι ένδειξη ότι σχεδιάζονται χερσαίεςεκκαθαριστικές επιχειρήσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναμφισβήτητα η Ισραηλινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένειαδρανής μπροστά στις συνεχιζόμενες βολές και εκτοξεύσεις ρουκετώναδιακρίτως εναντίον αμάχων σε οικισμούς και γειτονιές του Ισραηλινούεδάφους. Ακόμη περισσότερο τώρα που δυο μήνες πριν τις Ισραηλινέςεκλογές οποιοδήποτε πλήγμα με θύματα πολίτες μέσα στο Ισραήλ προ-καλεί από μόνο του απροσδιόριστες πολιτικές συνέπειες. Όμως η επι-λογή του συγκεκριμένου χρόνου για τη νέα έκρηξη εχθροπραξιών δενείναι τυχαία και φαίνεται ότι συμφέρει και τις δύο πλευρές.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ Η ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Page 17: MD07

Οι εκλογές στο Ισραήλ και η ζητούμενη αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής

Δύο στοιχεία για τα οποία συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές πρέπεινα ληφθούν υπόψη.

Πρώτο, οι επικείμενες εκλογές στις 22 Ιανουαρίου 2013 στο Ισραήλ. Ηεπίδειξη αποφασιστικής πυγμής εκ μέρους της Ισραηλινής Κυβέρνησηςσίγουρα βοηθάει την παράταξη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και τοτελευταίο που θα μπορούσε να επιλέξει η τελευταία στη φάση αυτή θαήταν ο δισταγμός και η απραξία απέναντι στην αυξημένη στρατιωτικήδραστηριότητα της άλλης πλευράς που καθημερινά απειλεί ζωές απλώνπολιτών μέσα στο Ισραηλινό έδαφος.

Δεύτερο στοιχείο είναι η επικείμενη επίσημη υποβολή στον ΟΗΕ απότην Παλαιστινιακή Αρχή του αιτήματος αναβάθμισης της Παλαιστίνηςσε Κράτος Παρατηρητή (observer status). Η γενική συνέλευση του Ορ-γανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα θέσει το αίτημα αυτό ο Πρό-εδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, έχει ορισθεί για τις29 Νοεμβρίου. Η ενδεχόμενη αναγνώριση και αναβάθμιση της Παλαι-στινιακής Αρχής σε Κράτος-Παρατηρητή μέσα στον Διεθνή Οργανισμόδεν συμφέρει βέβαια το Ισραήλ, αλλά ακόμη περισσότερο δεν συμφέρειτην Οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και θεωρεί τονΠρόεδρο της Παλαιστίνης αντίπαλο στους σχεδιασμούς της για έλεγχοκαι επικράτηση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι καπνοί πολέμου που θολώ-νουν και πάλι το τοπίο είναι βέβαιο ότι δεν βελτιώνουν τις πιθανότητεςγια την αναγνώριση που επιδιώκει η Παλαιστίνη.

Η απειλή από τα Fajr-5

Υπάρχει όμως και μια τρίτη παράμετρος που ίσως ερμηνεύει καλύτερατην επίσπευση στρατιωτικής δράσης από τους Ισραηλινούς εναντίοντης Χαμάς. Αφορά τις Ιρανικής κατασκευής ρουκέτες Fajr-5 που έχουνμεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τις ρουκέτες που μέχρι τώρα εκτο-ξεύονται από τη Γάζα και μπορούν να πλήττουν πλέον περιοχές μέσαστην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. Το σύστημα αποτροπής (Iron Dome)που έχει εγκαταστήσει το Ισραήλ προσφέρει μια ομπρέλα προστασίαςαπό τις επιθέσεις με ρουκέτες, αλλά η αποτελεσματικότητα του δεν είναιαπόλυτη και πάντα ένας αριθμός ρουκετών καταφέρνει να διεισδύσειστις προστατευόμενες περιοχές και να πλήξει στόχους. Οι Fajr-5 με βε-ληνεκές 75 χλμ. αλλάζουν τους κανόνες του αιματηρού παιχνιδιού πουεδώ και μερικά χρόνια παίζεται με θύματα αμάχους. Φαίνεται ότι το Ισ-ραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς έχει αποκτήσει ικανό αριθμό ρουκετών Fajr-5 και συνιστά μόνιμη και σοβαρή απειλή για τα μεγάλα αστικά κέντρα.Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη από τηστρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Σχετική με την απειλή αυτήπρέπει να είναι και η αεροπορική επιδρομή στις 23 Οκτωβρίου εναντίονεγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων στη Σουδανική πρωτεύουσα Χαρ-τούμ που θεωρείται ότι σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από την Ισραη-λινή Αεροπορία. Οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν λέγεται ότι μεταξύάλλων είχαν αποθηκευμένες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς τύπου Fajr-5 που προοριζόταν για τους εκτοξευτήρες της Χαμάς. Είχε προηγηθείτον Ιανουάριο του 2009 η αεροπορική επίθεση ΒΔ του Πορτ Σουδάνεναντίον πομπής οχημάτων που μετέφεραν ρουκέτες Fajr-5 με προορι-σμό της Γάζα.

. . και μια νέα απειλή

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι το Ισραηλινό σύστημα αναχαίτισηςκαι αποτροπής (Iron Dome) απέκρουσε στην περιοχή του Τελ Αβίβ ρου-κέτα που δεν ανήκε στην κατηγορία Fajr-5, αλλά εικάζεται ότι ήταν κα-τασκευασμένη τοπικά στις εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Γάζα. Αν αυτόαληθεύει, η επέμβαση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας αποκτάακόμη πιο επείγουσα μορφή. Η ενδεχόμενη δυνατότητα να έχει απο-κτήσει η Χαμάς τεχνογνωσία κατασκευής όπλων που μπορούν να πλή-ξουν τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, δεν αφήνει πολλάπεριθώρια ελιγμών στην Κυβέρνηση Νετανιάχου. Ακόμη περισσότεροόταν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ρουκετών που έχουν κατασκευα-σθεί, ή που μπορούν να κατασκευασθούν το επόμενο διάστημα.

Όποιος παρατηρεί τις εξελίξεις στην περιοχή θα έχει διαπιστώσει ότιαπό τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η Ισραηλινή Κυβέρνηση προ-ετοιμάζει την κοινή γνώμη για μια νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στηΛωρίδα της Γάζας. Αν το Ισραήλ πιστεύει ότι στη Γάζα έχει αποθηκευθείμεγάλος αριθμός Ιρανικής κατασκευής ρουκετών Fajr-5, είναι βέβαιοότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εκκαθαριστική επιχείρηση πουστην συγκεκριμένη συγκυρία εξυπηρετεί όχι μόνο στρατιωτικούς, αλλάκαι πολιτικούς σχεδιασμούς.

Για την ώρα πάντως είναι ενδιαφέρον να τονισθεί ότι μια στρατιωτικήυποβάθμιση της Χαμάς ύστερα από ενδεχόμενη Ισραηλινή εκκαθαρι-στική επιχείρηση στη Γάζα, ευνοεί και αναβαθμίζει στον Παλαιστινιακόπληθυσμό μιαν άλλη συνιστώσα παράμετρο: την οργάνωση ΙσλαμικήΤζιχάντ που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν, και βέβαια ας θυ-μόμαστε ότι στο βάθος πάντα τα γεράκια καιροφυλακτούν και υπάρχειη εφιαλτική απειλή που υποβόσκει για μια γενικότερη ανάφλεξη στηνπεριοχή.

“Η ενδεχόμενη δυνατότητα να έχει αποκτήσειη Χαμάς τεχνογνωσία κατασκευής όπλωνπου μπορούν να πλήξουν τις μεγάλες πόλειςΤελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, δεν αφήνει πολλάπεριθώρια ελιγμών στην Κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο Μανώλης Γεωργαντάςείναι ερευνητής στους τομείς του

Information & Cyber security

16

Page 18: MD07

π«Πρέπει να προσαρμοστούμε προς την Αφρική και δεν πρέπει πάντα ναπεριμένουμε την Αφρική να προσαρμοστεί σε μας» είναι αυτό που μουέμεινε στην συζήτηση με τον Zhong Jianhua, τον Κινέζο ειδικό εκπρό-σωπο για θέματα Αφρικής. Ο Zhong είναι ένας έμπειρος διπλωμάτηςκαι ο άνθρωπος του Πεκίνου σε μια περίπλοκη περιοχή. Κάθε φορά πουφουντώνουν οι εντάσεις στην Αφρική, αποστέλλεται για να αξιολογήσειτις συνέπειες για την Κίνα και συμβουλεύει τους κινέζους ηγέτες για τοπώς θα πρέπει να ανταποκριθούν. Ακόμα κι αν βρίσκονται μπροστά μαςπολλές προκλήσεις, ενθαρρύνεται από μια νέα γενιά έξυπνων αφρικα-νών ηγετών και τις ισχυρότερες περιφερειακές οργανώσεις. Φαίνεταιόμως να υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη στην προοπτική συνεργασίαςμε την Ευρώπη για αφρικανικές υποθέσεις. Ο απεσταλμένος τονίζει πωςθα πρέπει πρώτα η ίδια η Ευρώπη να επανεξετάσει την δική της πολιτικήγια την Αφρική. "Αν η Ευρώπη θέλει να συμβάλει, θα πρέπει να αλλάξειτη στάση της ως θεράποντα ιατρού της Αφρικής και να μετατραπεί σεσυνεργάτη."

ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ

Ο Ιωάννης Μαντζίκοςείναι υποψήφιος διδάκτορας

στο King’s College του Λονδίνου

Page 19: MD07

Η αραβική άνοιξη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Κίνα. Σε πολ-λές χώρες, οι νέοι των αστικών κέντρων αμφισβήτησαν τις πολιτι-κές ελίτ. Επηρέασε την πολιτική της Κίνας έναντι της περιοχής; είναιμια από της ερωτήσεις που του απευθύναμε.

Η Αραβική Άνοιξη δεν έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ όπως πολλοί άνθρω-ποι ανέμεναν και η κατάσταση στις πληγείσες χώρες διαφέρει από χώρασε χώρα. Γι 'αυτό και δεν πιστεύω ότι οι εντάσεις μεταξύ των αστικώνκυβερνήσεων και των νέων ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες της Αφρι-κής. Εκτός από εγχώριους παράγοντες, θα πρέπει επίσης να εξεταστείκαι το διεθνές πλαίσιο, η Αίγυπτος, για παράδειγμα, είναι σε μια πολύκρίσιμη και ευαίσθητη γεωπολιτική θέση. Γι 'αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείεςσυνεχίζουν να δίνουν τόσο πολύ προσοχή σε αυτό. Με τόσους πολλούςπαίκτες να κάνουν πράγματα σε αυτή τη χώρα, η κατάσταση είναι πολύπερίπλοκη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Η Αφρική αναπτύσσεται, αλλά αυτό πρόκειται να διαρκέσει;

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα στοιχεία της ανά-πτυξης. Δεν αντανακλούν πάντοτε την πραγματικότητα επί του εδά-φους. Έχουμε αφρικανικές χώρες με ένα ραγδαία αναπτυσσόμενοτομέα των πρώτων υλών που πάνε καλά, αλλά και μερικές επίσης πουδεν καταφέρνουν να μετατρέπουν τους φυσικούς πόρους σε ανάπτυξη.Υπάρχουν, επίσης, χώρες που δεν έχουν πόρους και εξακολουθούν νακινούνται προς τα εμπρός. Η πρόκληση, επομένως, δεν είναι μόνο στηνπαρουσία των πόρων. Η διαχείριση αυτών των πόρων είναι ακόμη πιοσημαντική. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι Αφρική πρέπει να επικεν-τρωθεί στην καλλιέργεια και να επεκτείνει την κλίμακα της γεωργίαςτης. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες. Πολλά εξαρ-τώνται από το πόσο οι αφρικανικές χώρες μπορούν να μάθουν από τονυπόλοιπο κόσμο. Συχνά, έχουν δοθεί κακές συμβουλές.

Η πολιτική είναι ως εκ τούτου κλειδί. Αλλά μπορεί να έχουμε εμπι-στοσύνη στην πολιτική σταθερότητα της περιοχής;

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί μια χώρα. Τετρακόσια χρόνια πριν, οιαφρικανικές χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν κάποια πολιτικά μοντέλα,αλλά η διαδικασία αυτή σταμάτησε ξαφνικά από την αποικιοκρατία.Εκτός από την ιστορία, οι αφρικανοί ηγέτες αντιμετωπίζουν εθνικές πε-ριπλοκές. Οι ηγέτες συχνά δεν γίνονται αποδεκτοί από ένα τμήμα τηςκοινωνίας μόνο και μόνο λόγω της εθνικότητας τους. Η σχέση μεταξύτων αφρικανικών κοινωνιών και της πολιτικής είναι επίσης διαφορετική.Μεγάλα τμήματα του αφρικανικού λαού δεν συνδέονται με την πολι-τική. Το γεγονός αυτό καθιστά μερικές φορές δύσκολο για τους αφρι-κανούς ηγέτες να γίνουν κατανοητοί από τους ανθρώπους τους..Θαχρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα άλλη μια γενιά ή δύο για να προχωρή-σουμε προς μια πιο σταθερή πολιτική, αλλά οι αφρικανοί ηγέτες μαθαί-νουν γρήγορα. Βλέπω μια μεγάλη πρόοδο.

Η Δυτική Αφρική είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη σήμερα. Πώςβλέπετε την κατάσταση;

Ακολουθούμε την κατάσταση στο Μάλι στενά. Πρόσφατα πήγα στηχώρα να μιλήσω με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργόΕξωτερικών. Θα πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και ναέχει την υποστήριξη της ECOWAS. Ο κίνδυνος της εξάπλωσης της ανα-σφάλειας είναι πραγματικός και η τρομοκρατία θα μπορούσε να έχει τε-λικά συνέπειες για την Ευρώπη. Η καταστολή από μόνη της δεν μπορείνα είναι η μόνη λύση. Συζήτησα το θέμα αυτό με την κυρία NkosazanaDlamini Zuma, την πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης. Συμφώνησε ότιη βασική αιτία είναι η υπανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένημέθοδο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε την υπανάπτυξη.

Ποια είναι τα κύρια συμφέροντα που επιδιώκει η Κίνα στην Αφρική;

Όλα ξεκινούν με την επίγνωση ότι χρειαζόμαστε την Αφρική για να μαςβοηθήσει να αναπτυχθούμε. Δημιουργούμε ευκαιρίες για την Αφρικήγια την ανάπτυξη, αλλά η Αφρική δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για εμάς.Μοιραζόμαστε το μέλλον μας. Ως διπλωμάτες, ένα βασικό μέλημα είναι,φυσικά, η ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων μας. Αυτό είναιπολύ ευαίσθητο θέμα για την Κίνα. Πρόκειται για την εικόνα και τηναξιοπιστία της χώρας μας. Γι 'αυτό είναι το κλειδί για να κάνουμε καλήδουλειά εδώ και απαιτεί από εμάς να συνεργάζεται στενά με τις χώρεςτης Αφρικής. Η Αφρική παραμένει μια πρόκληση για μας τους Κινέζουςδιπλωμάτες. Δίνουμε τώρα πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις people-to-people ανταλλαγές και την αμοιβαία κατανόηση.

Τι σημαίνει Αφρική για τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις;

Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα την Αφρική ωςισότιμο εταίρο, όχι ως την πίσω αυλή του και το μικρό αδελφό. Είναι κα-λύτερα να σταματήσει τονίζοντας πως συνέβαλε στην Αφρική, και νααναγνωρίσει οτι η Αφρική συνέβαλε εξίσου στην ανάπτυξη της Ευρώ-πης. Η άνιση στάση εμποδίζει την Ευρώπη για την οικοδόμηση εμπι-στοσύνης στην Αφρική. Απαιτεί πραγματικά μια αλλαγή νοοτροπίας γιακάποιους στην Ευρώπη. Στην τριγωνική σχέση, η εμπιστοσύνη μας, σεσυνεργασία με την Ευρώπη εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που έχει ηΑφρική στην Ευρώπη.

(*) Jonathan Holslag και Ιωάννης Μαντζίκος στα πλαίσια της εκδήλωσηςγια τις Σινό-Ευρωπαϊκές Σχέσεις και την Αφρική στο Brussels Institute ofContemporary African Studies

“Πρέπει να προσαρμοστούμε προς τηνΑφρική και δεν πρέπει πάντα να περιμέ-νουμε την Αφρική να προσαρμοστεί σε μας

18

Page 20: MD07
Page 21: MD07

εΕάν και πολλοί θα διαφωνήσουν, η αλλαγή των δημοσιονομικών και τωνεργασιακών σχέσεων είναι μια γενναία απόφαση. Από την αρχή της οι-κοδόμησης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα οι πολιτικοί κινούνταναπό τη μια να δίνονται οι παροχές στο κοινωνικό σύνολο και να διευ-κολύνεται η απασχόληση των Ελλήνων στο δημόσιο τομέα και από τηνάλλη να περιορίζονται μισθοί και συντάξεις όταν τα οικονομικά εκτρο-χιάζονταν λόγω μεγάλων ελλειμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι η κοινωνίανα μυούνταν σε εποχές και πρακτικές δημοσιοκεντρικές την περίοδοτων μεγάλων παροχών και να επιβαρύνονταν την περίοδο των περικο-πών.

Όποτε μια πολιτική δύναμη υπόσχονταν χρήματα και εποχές εύκολεςκέρδιζε τις εκλογές, όποτε περιέκοπτε δαπάνες έχανε τις εκλογές. Ακό-λουθο της παραπάνω πολιτικής πρακτικής ήταν να μην διευκολυνθεί,εάν όχι να εμποδιστεί, η ενηλικίωση και ωριμότητα της κοινωνίας. Τοπαράδειγμα ενός παιδιού που παρακαλούσε για ένα παραπάνω παγωτόή παιχνίδι ίσως και να ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή της σχέσηςτου Έλληνα και της πολιτικής. Η Ελλάδα που φτιάχτηκε με τη μεταπολί-τευση, έχοντας βιώσει πόνο και ανελευθερία, στηρίχτηκε αρχικά σε με-ταρρυθμίσεις, έντονο εκβιομηχανισμό, εδραίωση της δημοκρατίας καιτων δικαιωμάτων και έπειτα, με διακοπές την περίοδο διακυβέρνησηςΜητσοτάκη και τις προθέσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, σε μια παρο-χολογία ως επιχείρημα επικράτησης σε εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό που ουσιαστικά ξεκίνησε ως ανάγκη εξισορρόπησης των ταξικώνανισοτήτων και της φτώχιας, δηλαδή οι παροχές και ένα πολύ μεγάλοκοινωνικό κράτος, συνεχίστηκε και όταν οι ανισότητες και η φτώχια έπα-ψαν. Συνεχίστηκε μέχρι σήμερα με έναν ακατάσχετο ρυθμό παρ’ όλοπου τα οικονομικά δεδομένα αποδείκνυαν τον εκτροχιασμό της εθνικήςοικονομίας. Υπήρξε λοιπόν γενναία απόφαση να αλλάξουν τα πράγ-ματα.

Μέρος της κριτικής στον όρο γενναία ίσως να αφορά το γεγονός πωςεπιλέχτηκαν διεθνείς παράγοντες ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Σεμια κοινωνία, όμως, που απέφευγε να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγ-κες του νοικοκυριού και την οικονομική δύναμη της χώρας και συνέχιζενα ζει ως ένας άλλος λίγο πιο ανατολίτης Ελβετός, δεν υπήρχε εναλλα-κτική.

Πολλοί θα πιστέψουν πως ενώ οι νόμοι ψηφίστηκαν και μια νέα εργα-σιακή ζωή ξεκινά, ίσως οι συνήθεις εγχώριοι ανατολίτες Ελβετοί, δεναπαγκιστρωθούν από τις παράνομες ή έστω ημί-παράνομες συνήθειέςτους. Εάν, όμως, εστιάσουμε σε αυτό, τότε θα χαθεί η συνειδητοποίησητης νέας ζωής που ξεκινά. Δεν μπορεί κανένας να εμποδίσει κάποιον ναπαρανομήσει, ούτε ασφαλώς και ο φόβος της ισχύς του νόμου, καθώςη αποθεσμοποίηση του Έλληνα δεν συμβάλλει προς το φόβο και τηνεπίγνωση του φόβου αυτού. Το νομοθετικό πλαίσιο, όμως, που θα ορίζειεξ αρχής τις εργασιακές σχέσεις θα υφίσταται. Και αυτό δεν μπορεί ναανατραπεί ούτε από την πρόθεση παρανομίας αλλά ούτε και από τηνπρόθεση της αντιπολίτευσης να ενισχύσει την παρανομία αυτή.

Οι υπέρμαχοι των νέων πραγμάτων έχουν την ελπίδα ενός καλύτερουμέλλοντος με επίκεντρο να συνειδητοποιήσει ο Έλληνας τις ανάγκες τουκαι την οικονομική πραγματικότητα της χώρας του σε περίπτωση πουτο δέλεαρ του δημόσιο τομέα συνεχίζει. Στον ιδιωτικό τομέα ο Έλληναςοφείλει να εργαστεί σκληρά ώστε να αποδώσει. Σε κανένα άλλο προ-ηγμένο κράτος του κόσμου ο πλούτος εφευρίσκεται.

Η νέα εποχή ξεκινά με εντάσεις και άρνηση της πραγματικότητας, ίσωςασφαλώς και με αδικίες λόγω της έντασης των μέτρων αλλά και της ορι-ζόντιας εφαρμογής τους. Εκείνο που παλαιότερα σε περίοδο περικοπώνδεν παρατηρούσαμε και είναι αναγκαίο τώρα να γίνει είναι ένα δομη-μένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα αμβλύνει τις αδικίες και θα δώσεικαι μια προοπτική αισιόδοξης αλλαγής. Παλαιότερα στα κυβερνητικάεπιτελεία ήταν αυτονόητο πως οι περικοπές δε θα ήταν μόνιμες. Απο-τελούσαν ένα πρόσκαιρο τέχνασμα ώστε η έκθεση που θα αποστέλ-λονταν σε διεθνή φόρα να μην εκθέτει τη χώρα. Στην επόμενη εκλογικήαναμέτρηση οι μισθοί επανέρχονταν και οι προσλήψεις στο δημόσιοτομέα επιτυγχάνονταν. Οι πολιτικοί δεν παγίωναν την αλλαγή στις ερ-γασιακές σχέσεις με μεταρρυθμίσεις γιατί γνώριζαν πως η εκλογική τουςδύναμη θα χάνονταν εξ ολοκλήρου.

Σήμερα, όμως, οι αλλαγές οφείλουν να παγιωθούν. Όχι επειδή είναιπρωτοφανής η κρίση καθώς η ίδια κρίση διαιωνίζεται για δεκαετίες,αλλά επειδή έχει ληφθεί η απόφαση η κατάσταση να αλλάξει.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΑΥΕΙ

“Όποτε μια πολιτική δύναμη υπόσχοντανχρήματα και εποχές εύκολες κέρδιζε τιςεκλογές, όποτε περιέκοπτε δαπάνες έχανετις εκλογές. Ακόλουθο της παραπάνω πολι-τικής πρακτικής ήταν να μην διευκολυνθεί,εάν όχι να εμποδιστεί, η ενηλικίωση και ωριμότητα της κοινωνίας

20

Η Βένη Μουζακιάρηείναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ

ΒΕΝΗ ΜΟΥΖΑΚΙΑΡΗ

Page 22: MD07
Page 23: MD07

μΜια δεύτερη θητεία δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη επανάληψη της πρώτης.Στο Κρεμλίνο ήθελαν νικητή των προεδρικών εκλογών τον Μπαράκ Ομ-πάμα καθώς ο αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ είχε δηλώσει κατά τη διάρκειατης προεκλογικής του εκστρατείας πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος«γεωπολιτικός εχθρός» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αναλυτές θεωρούν πως για τον Πούτιν είναι πιο οικείος ο Ομπάμακαθώς είναι προβλέψιμος. «Μιλώντας στη Μόσχα με πολλά κυβερνητικάστελέχη αλλά και με διάφορους αναλυτές που εργάζονται στον τομέατης εξωτερικής πολιτικής, είναι διάχυτη η επιθυμία της νίκης του Ομ-πάμα γιατί από την δική τους οπτική γωνία, είναι ο διάβολος που γνω-ρίζουν» λέει ο Charles Grant, διευθυντής του Κέντρου για τηνΕυρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο. «Δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα,άλλωστε έχουν πολλά προβλήματα με τα σχέδιά του σε ορισμένους το-μείς όπως η αντιπυραυλική ασπίδα, όμως τον γνωρίζουν και όπως μουείπε ένα μέλος της Ρωσικής Δούμας, Ο Ομπάμα καταλαβαίνει ότι ζούμεσε έναν πολυπολικό κόσμο». Το Κρεμλίνο μπορεί να έχει μια θετικήοπτική, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι πιθανή μια επιστροφή στοθετικό κλίμα και το “reset” του 2009. «Αυτή η στενή επαναπροσέγγισηπου πέτυχε ο Ομπάμα με τον Μεντβέντεφ τελειώνει, και η τρίτη θητείατου Πούτιν σηματοδοτεί ένα ψυχρότερο κλίμα μεταξύ τους, παρά τηνίκη του Ομπάμα».

Κατά τη διάρκεια αυτής της προσέγγισης, Ουάσιγκτον και Μόσχα, υπέ-γραψαν τη συνθήκη START, συμφώνησαν σε τέσσερις γύρους κυρώ-σεων κατά του Ιράν και γενικά κατάφεραν να μειώσουν τις διμερείςεντάσεις που είχαν εκτοξευθεί στο τέλος της προεδρίας του ΤζορτζΜπους. Τώρα όμως υπάρχουν πιο δύσκολα ανοιχτά ζητήματα, όπως ηαποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τα αμερικα-νικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα και το ζήτημα της Συρίας. Ει-δικά το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας αναμένεται να βρεθεί στοεπίκεντρο καθώς ο πρόεδρος Πούτιν το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό.

Παρά το γεγονός πως οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν είναι στην κορυφή τηςατζέντας της νέας κυβέρνησης Ομπάμα, ο Andrew Kuchins, διευθυντήςτου Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, προ-βλέπει την επαναξιολόγηση των πολιτικών του παρελθόντος και ένανέο οδικό χάρτη για τις διμερείς σχέσεις. «Οι Αμερικανορωσικές σχέσειςπέρασαν μια δύσκολη περίοδο και αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο διά-στημα» λέει ο Kuchins. «Νομίζω πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα επανε-ξετάσει τη Ρωσική πολιτική των τελευταίων δυο χρόνων σε αρκετάζητήματα για να καταλήξει σε νέα συμπεράσματα». Εννοώντας τις δια-φορές στην αντιπυραυλική ασπίδα, τη Ρωσική στάση απέναντι στηνΑραβική Άνοιξη και ειδικά τη Συρία, καθώς και τις Ρωσικές εκλογές το2011 και 2012 που προβλήθηκαν στη Δύση ως αντιδημοκρατικές.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας για την ασφάλεια στο Αφγανι-στάν κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, όμως η αναμενόμενη από-συρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και τα ζητήματα που θα προκύψουν,μπορεί να επηρεάσουν και αυτό τον τομέα. «Οι Ρώσοι υποστηρίζουντην προσπάθεια στο Αφγανιστάν, αλλά όπως πολλοί άλλοι, ακόμα καιμέσα στις ΗΠΑ, έχουν απορίες σχετικά με την αμερικανική στρατηγικήμετά το 2014, τις δυνάμεις ασφαλείας που θα παραμείνουν στη χώρακαι γενικότερα στην περιοχή και φυσικά αυτό μπορεί να αποτελέσει ένανέο σημείο τριβής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας».

Ακόμα ένα θέμα που μπορεί να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσειςμε την Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες, είναι η αντίθεση της Μόσχαςσε νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Για τον Charles Grant οι αμερικανορωσικές σχέσεις καθορίζονται τόσοαπό αυτόν που βρίσκεται στο Κρεμλίνο, όσο και από αυτόν που βρίσκε-ται στον Λευκό Οίκο. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν τους τελευταίους μήνες έχειμετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα αινιγματικό πρόσωπο για τους αμερικα-νούς. «Η στάση του είναι κατά κάποιο τρόπο αντιφατική: Στο Μεξικόστα πλαίσια της G20, υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Ομ-πάμα και δήλωσε πως επιθυμεί να συνεργαστεί, όμως η δημόσια ρητο-ρική του στα Ρωσικά ΜΜΕ είναι έντονα αντιαμερικανική. Αξίζει νασημειώσουμε πως η Ρωσική τηλεόραση παρουσιάζει τις Ηνωμένες Πο-λιτείες συνεχώς με αρνητικό τρόπο».

Για τον Kuchins, ο Ομπάμα είναι ρεαλιστής και θα προσπαθήσει να συ-νεργαστεί με όσους πιστεύει πως θα μπορέσει να καταλήξει σε κάποιασυμφωνία. Αυτό μπορούσε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια με τονΜεντβέντεφ, όμως οι πιθανότητες να συνεχιστεί και με τον Πούτιν στοΚρεμλίνο, είναι πολύ λίγες.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ

“Αυτή η στενή επαναπροσέγγιση που πέτυχεο Ομπάμα με τον Μεντβέντεφ τελειώνει, καιη τρίτη θητεία του Πούτιν σηματοδοτεί έναψυχρότερο κλίμα μεταξύ τους, παρά τη νίκητου Ομπάμα

22

ROBERT COALSON

Διεθνής συνεργασία Modern Diplomacy -RFE/RL Copyright (c) 2012

Page 24: MD07
Page 25: MD07

ο«Όλοι θα είμαστε πιο πλούσιοι και πιο υγιείς το 2050», διαμήνυσε με βε-βαιότητα κόντρα στο κλίμα των ημερών ο John Andrews, συγγραφέαςτου βιβλίου Ο κόσμος το 2050: Μεγάλες αλλαγές – Μεγάλες προκλήσειςμαζί με τον έτερο συντάκτη του The Economist, Daniel Franklin. Ο κ. An-drews δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή συγκυρία για την Ελ-λάδα, παρατηρώντας ότι οι Γερμανοί επιχειρούν να πλάσουν τουςΈλληνες κατ’ εικόνα και ομοίωση. «Γιατί όμως; Η κάθε κουλτούρα έχειτη δική της δυναμική, αρκεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της»,συμπλήρωσε, για να τονίσει με νόημα πως όλες οι κρίσεις κάποτε τελει-ώνουν. Δήλωσε πάντως ανήμπορος σήμερα να εκτιμήσει από ποιουςκαι πότε θα συμβεί αυτό στην ελληνική περίπτωση.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Andrews αναφορικά με τις παγκόσμιεςτάσεις, το 2050 ο πληθυσμός θα έχει πολλαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 9δις και κατά 1/3 θα αποτελείται από ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι άν-θρωποι θα ζουν σε πόλεις, γεγονός που θα συνδεθεί με αντίστοιχες αλ-λαγές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 2050 οι νέοι θα περνούν περισσότερο χρόνο στις σχολικές αίθουσεςκαι ο χρόνος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα έχει αυξηθεί σε τουλάχι-στον 12 έτη (μόλις 6 σήμερα στην Ινδία). Όσον αφορά στον καίριο τομέατης τεχνολογίας, η Ευρώπη θα πάψει να αποτελεί τη σημερινή μεγάληδύναμη και θα δώσει τη σκυτάλη στις χώρες της Ασίας.«Όταν έχεις ισχυρή οικονομία διαθέτεις και μεγάλο στρατό», σημείωσεχαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι από το 2020 η Κίνα θα αρχίσει να ξο-δεύει περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες απ’ ό,τι οι ΗΠΑ. Το γεγονός ότι το βιβλίο των συντακτών του Economist εκπέμπει αυτο-πεποίθηση και αισιοδοξία, «σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται στηνΕλλάδα, όπου το θετικό δεν πουλάει», επισήμανε χαρακτηριστικά ουπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως είπε, βρήκε ενδιαφέρουσα τη λογική παρατηρήσεων του συγ-γράμματος, σύμφωνα με τις οποίες «τα καλά νέα δεν μαθαίνονται ποτέ»και «όσο λιγότερες οι προβλέψεις, τόσο μεγαλύτερη η πρόοδος». Ο κ.Στυλιανίδης στάθηκε στις δυσκολίες, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει τηνεοελληνική ιστορία για να τονίσει την πρόοδο την οποία έχει επιτύχειέως σήμερα η χώρα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίρνεις αποφάσειςμε μια κοινωνία που βρίσκεται απέναντι», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα γιατη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξοςγια τις μελλοντικές εξελίξεις: «Εγώ βλέπω το ποτήριο μισογεμάτο».

Με αποκορύφωμα το 2009, ο εύκολος δανεισμός διατηρούσε επί χρόνιατο «πάρτι» στην Ελλάδα, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος εργασίας,διαπίστωσε ο Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Lon-don Business School Μιχάλης Ιακωβίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με έμ-φαση σε στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς. Ο ίδιος στάθηκε στησημασία της αλλαγής κινήτρων στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τονκ. Ιακωβίδη, «το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι πο-λίτες των ευρωπαϊκών χωρών, που πλέον διακρατούν το ελληνικό δη-μόσιο χρέος, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο εγχείρημα της ΕΕ».

Περιγράφοντας πτυχές της σημερινής παγκόσμιας πραγματικότητας,παρατήρησε ότι η Κίνα παράγει σε υψηλούς ρυθμούς, δημιουργώνταςαποθεματικά με τα οποία χρηματοδοτεί τα δάνεια των ανεπτυγμένωνχωρών: «εκείνες πιστεύουν ότι είναι πλούσιες και καταναλώνουν, αλλάαυτό θα σταματήσει όταν δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν αυτά τα δά-νεια».

Τη μεγάλη δυναμική των ψηφιακών τεχνολογιών περιέγραψε από τηνπλευρά του ο γενικός διευθυντής της Google Ελλάς Στέφανος Λουκά-κος, ο οποίος προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια το ίντερνετ θα είναιπλέον προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες του καθενός και οιχώροι κοινωνικής δικτύωσης θα επεκταθούν σημαντικά. Κατά μέσοόρο, το 2020 ο άνθρωπος θα αφιερώνει 50 ώρες την εβδομάδα μπρο-στά σε μία οθόνη (30 ώρες το 2012). Τα επόμενα 3 χρόνια όλα τα κινητάτηλέφωνα θα είναι smartphones.

Σήμερα: 2 δις χρήστες internet (πάνω από 5 δις το 2020) - 1 δις εγγε-γραμμένοι στο Facebook - 2 δις video views στο Youtube κάθε 24 ώρες. «Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται (σ.σ. το βιβλίο) ελάχιστα στην Ελλάδα,με βοήθησε να αντιληφθώ τις αιτίες των προβλημάτων και κυρίως μουέδωσε τη σιγουριά ότι αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, ξεπερνώντας ταταμπού των προηγούμενων ετών, μπορούμε να χτίσουμε μία νέα Ελ-λάδα», ανέφερε ο επικεφαλής των εκδόσεων Μίνωας Γιάννης Κωνσταν-ταρόπουλος, ο οποίος εντόπισε τις ελληνικές αδυναμίες κυρίως στοπεδίο εφαρμογής των νόμων. «Μάλλον θα βγούμε ωφελημένοι από τιςσημερινές δυσκολίες», συμπέρανε, αφού ευχαρίστησε τους κ.κ. An-drews και Franklin, όπως και τις ομάδες τους, που εμπνεύστηκαν τηνιδέα συγγραφής του βιβλίου Ο κόσμος το 2050: Μεγάλες αλλαγές – Με-γάλες Προκλήσεις

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος της Καθημερινήςκαι του ΣΚΑΪ Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος άλλωστε επιμελήθηκετο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου: «Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη, επι-διώκοντας να διασώσουν όσα έχουν υπέροχα έχουν πετύχει, θα κάνουνορθότερες επιλογές σε έναν πιο αισιόδοξο πενηντακοετή ορίζοντα».

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ–ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣΟ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2050

24

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλοςείναι δημοσιογράφος

Page 26: MD07

δ"Δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο να μην υπάρχεικίνδυνος περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου", ήταν ένα μόνο απότα σχόλια που ακούσθηκαν σε ειδική ημερίδα για το θέμα που οργανώ-θηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν όψει της κατάθεσης έκθεσης γιατην ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη από τη Renate Weber.

Ετοιμάζοντας την έκθεση, "ανακαλύψαμε ότι τα προβλήματα που αντι-μετωπίζουν τα ΜΜΕ σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη είναι παρόμοια", ση-μείωσε η εισηγήτρια, Ρουμάνα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων,Renate Weber. Στην έκθεσή της πρόκειται να εντάξει σειρά κριτηρίωνκαι προτάσεων για το θέμα αλλά όπως τονίζει, στόχος της δεν είναι "νακατονομάσει συγκεκριμένες χώρες αλλά να θέσει αρχές, τι πρέπει και τιδεν πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν την ελευθε-ρία του Τύπου".

"Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι κάτι δεδομένο, ούτε καν εδώ στην ΕΕ"σημείωσε εκ μέρους της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου τηςΈνωσης, η κ. Ελεονώρα Γαβριηλίδη. Από την πλευρά του, ο διευθυντήςτου γραφείου της επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Croes, κ.Anthony Wheelan δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει κι ένας ευρύτερος διά-λογος για το πώς μπορούν να αποφευχθούν "απρόοπτα" κατά τη σύν-ταξη ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κανόνων που θα είχαν ως συνέπεια ναεπιβαρυνθούν υπερβολικά τα ίδια τα ΜΜΕ.

Τέλος, από την πλευρά του ΟΟΣΑ, η Εκπρόσωπος για την Ελευθερία τουΤύπου, Dunja Mijatovic, τόνισε ότι αν πολλές χώρες υπογράφουν συμ-βάσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, πολλές είναι και αυτέςπου στη συνέχεια δεν το πράττουν, μεταξύ αυτών και κράτη μέλη τηςΕΕ.

Τα προβλήματα

Όπως ανέφεραν ορισμένοι από τους ομιλητές, η κατάσταση στην ΕΕέχει αρχίσει να επιδεινώνεται από το 2008, και "δεν υπάρχει ούτε ένακράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο να μην υπάρχει κίνδυνος περιορισμούτης ελευθερίας του Τύπου", όπως εξήγησε μιλώντας εκ μέρους των Ρε-πόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο Olivier Basille, με άλλους ομιλητές να σημει-ώνουν πώς η κρίση έχει φέρει τους δημοσιογράφους σε εξαιρετικάδύσκολη θέση αδυναμίας έναντι της εργοδοσίας αλλά και τα ίδια ταΜΜΕ σε θέση αδυναμίας έναντι κυβερνήσεων και διαφημιστών, σε ότιαφορά την κάλυψη της ειδησεογραφίας.

Άλλα ζητήματα που ετέθησαν ήταν η συγκέντρωση στο χώρο της ενη-μέρωσης και η αυξανόμενη αδιαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος,,αλλά και η ίδια η νομοθεσία, λόγω κατάχρησης κανόνων για τη δυσφή-μηση ή ακόμα τη βλασφημία.

Μάλιστα οι Marius Dragomir και Magda Walter της ΜΚΟ Open SocietyFoundation, ανέφεραν μεγάλη έρευνα που έγινε σε 60 χώρες παγκο-σμίως και έδειξε πως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει οΤύπος με την άνοδο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης έχει σαν αποτέλε-σμα να παραμεληθεί, ως υπερβολικά δαπανηρή η πραγματική ερευνη-τική δημοσιογραφία.

Τι μπορεί να γίνει;

Κατόπιν αυτών ορισμένοι μίλησαν στην ημερίδα για την ανάγκη να θε-σπισθούν νομοθετικά ελάχιστα κριτήρια διαφύλαξης της ανεξαρτησίαςτου Τύπου στα κράτη μέλη της Ένωσης, με συγκεκριμένο στόχο την αν-τιμετώπιση των πολιτικών πιέσεων και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στοιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

Προειδοποίησε ωστόσο στο σημείο αυτό ο Ivar Rusdal της ευρωπαϊκήςένωσης εκδοτών Τύπου, ότι και με τις καλύτερες προθέσεις, η επιβολήευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιου είδους μπορεί να απειλήσει την ανε-ξαρτησία της ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου σε εθνικό, πια,επίπεδο.

Προτείνεται έτσι και από την έκθεση, να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Επι-τροπή την ελευθερία της ενημέρωσης και του πλουραλισμού, στην αξιο-λόγηση νέας νομοθεσίας όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, αλλά και ναασκεί συνεχή πίεση για την ελευθερία του Τύπου το ΕΚ και μάλιστα με"πολιτικό" και όχι γραφειοκρατικό τρόπο.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

MODERN DIPLOMACY

Page 27: MD07

Advanced Technology Systems

ENVIRONMENTALRadiation Meteorological Seismological Geophysical Water Monitoring

INDUSTRIALCalibration & Testing Quality Control

IFIPCOGroup of Companies

www.ifipco.gr

Page 28: MD07

οΟ στόχος της γρηγορότερης βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας απαιτεί τησυμμετοχή όλων στον προβληματισμό και τον σχεδιασμό της επόμενηςημέρας, και η δημιουργία –έστω αργοπορημένα- ενός ξεκάθαρου στρα-τηγικού σχεδίου για τα επόμενα 5 χρόνια, είναι το μήνυμα που προ-έκυψε από το 2ο ετήσιο συνέδριο LABOR & INSURANCE «ΑγοράΕργασίας: Πώς θα Συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη;», που διορ-γάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Υπουργός, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ΙωάννηςΒούρτσης, χαιρέτησε το συνέδριο τονίζοντας ότι με τη συστράτευσηόλων μας, ο στόχος για μια παραγωγική Ελλάδα, μια Ελλάδα με την αρ-μόζουσα θέση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μια Ελλάδα της απασχόλησηςκαι της κοινωνικής συνοχής, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Συγκερ-κιμένα, ο Υπουργός ανέφερε τις σημαντικότερες νέες θεσμικές ρυθμί-σεις για την αγορά εργασίας:

1. Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι και το τέλος τουμεσοπρόθεσμου προγράμματος. Παράλληλα, δημιουργείται νέος μη-χανισμός καθορισμού κατώτατου μισθού για όλη την οικονομία, με απο-φασιστικότερο το ρόλο του κράτους και πάντοτε ύστερα απόδιαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους. Στον κατώτατο μισθό διατη-ρούνται οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας.

2. Από εκεί και πέρα, οι κοινωνικοί εταίροι σε κλαδικό, επαγγελματικόή επιχειρησιακό επίπεδο, μπορούν να συμφωνούν και να «χτίζουν»ελεύθερα υψηλότερους μισθούς. Η ΕΓΣΣΕ μπορεί να διαπραγματεύεταιελεύθερα κάθε κανονιστικό όρο, μισθολογικό ή μη, ανεξάρτητα καιπάνω από τους ελάχιστους νομοθετημένους μισθούς. Η ΕΓΣΣΕ διατηρείτη γενικότητα και την καθολική ισχύ της, ακόμη και για όσους εργοδότεςδεν είναι μέλη της, για όλα τα θεσμικά ζητήματα (άδειες, ωράρια, πρω-τοβουλίες κοινωνικών εταίρων κ.λπ.) που προσδιορίζουν το επίπεδοποιότητας της εργασίας.

3. Το επίπεδο αποζημιώσεων απόλυσης προσαρμόστηκε κοντά στονκοινοτικό μέσο όρο εξασφαλίζοντας, όμως, ταυτόχρονα την προστασίαόλων των σημερινών εργαζομένων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών πουέχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

4. Κατοχυρώθηκε με σαφή και ρητό τρόπο η 40ωρη εβδομαδιαία ερ-γασία, με σκοπό την καλύτερη και πιο ευέλικτη οργάνωση του χρόνουεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η διευθέτηση χρόνου εργασίας δεν θαγίνεται με ατομική συμφωνία και διευθυντικό δικαίωμα, αλλά μόνο μεεπιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις, όπως δηλαδή προβλέπονταν ήδηαπό το 2011.

Ο Βουλευτής-Συντονιστής της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥ-ΡΙΖΑ, Δημήρης Στρατούλης, ανέφερε στο χαιρετισμό του: «Η Τρόικα καιη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες απότο Μάιο του 2010, που η χώρα μας εντάχτηκε σε μνημόνια, έχουν προ-χωρήσει σε πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σε δρα-στικές μειώσεις των μισθών στους εργαζόμενους του δημοσίου και τουιδιωτικού τομέα, και συνεχίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να φτά-σουν στα επίπεδα μισθών των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολι-κής Ευρώπης. Τις συνεχείς μειώσεις μισθών των εργαζομένων τουδημοσίου τομέα, όπως και όλων των συντάξεων, τις δικαιολογούν στοόνομα του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Τις μειώσεις μισθών και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων στονιδιωτικό τομέα τις δικαιολογούν στο όνομα της βελτίωσης της «αντα-γωνιστικότητας» των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Για τη χαμηλή «ανταγω-νιστικότητα» ευθύνονται οι χαμηλοί ρυθμοί εισαγωγής και αξιοποίησηςτων νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μορφών οργάνωσης της παρα-γωγικής διαδικασίας, οι συρρικνωμένες επενδύσεις στην έρευνα, στιςκαινοτομίες και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, οι υψηλέςτιμές των προϊόντων στις οποίες ενσωματώνονται τεράστια επιχειρη-ματικά κέρδη, καθώς και το υπερτιμημένο σε σχέση με τις παραγωγικέςδυνατότητες της χώρας μας ευρώ από το 2000 που η χώρα μας εντά-χτηκε σε αυτό μέχρι και σήμερα.»

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάν-νος Γραμματίδης, τόνισε το ενδιαφέρον και την αγωνία της κοινωνίαςγια την αυξανόμενη μάστιγα της ανεργίας που ξεπερνά πλέον το 25%σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού και το 54% στούς νέους ανθρώπους

MODERN DIPLOMACY

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Page 29: MD07

και την ανάγκη δημιουργικής αναζήτησης μιας νέας μόνιμης λύσης πούνα ξεπερνά τήν ανάγκη μείωσης της ανεργίας και να αντιμετωπίζει τηνεργασία σαν βασικό πυλώνα μιας νέας μορφής βιώσιμης ανάπτυξης πουθα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.Υπο-γράμμισε πως στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητήσει λύσεις εξόδουαπό την ανεργία, λυσεις που να απελευθερώνουν απο τα δεσμά τουςτις παραγωγικές δυνάμεις και να τις καθιστούν μοχλούς ανάπτυξης στοπλαίσιο ενός νέου σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου που θα οδηγή-σει τη χώρα από την εσωστρεφεια στην εξωστρέφεια.

Τέλος, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που όλες αυτές οι θέσεις που δια-μορφωνονται από την Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμά-των του Ελληνο-Αμερικανικου Εμπορικού Επιμελητηριου, έχουνιδιαίτερη απήχηση στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασιας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας όπως σε μεγάλο βαθμό αποτελούνκαι μέρος της φιλοσοφίας τόσο των κομμάτων που στηρίζουν την κυ-βέρνηση όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί, η οργάνωσηκαι προστασία της εργασίας πρέπει να αποτελεί εθνική υπόθεση αφούμαζί με την παιδεία είναι οι βάσεις της ανάπτυξης κάθε οικονομίας, κάθεκοινωνίας.»

Ο DR Duncan Campbell, Director for Policy Planning in Employment,International Labor Organization (ILO), στην ομιλία του υπογράμμισε τογεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές καλές δουλειές στον κόσμο και ότιη τεχνολογική ανάπτυξη μειώνει συνεχώς τις υπάρχουσες ανάγκες γιαανθρώπινο εργατικό δυναμικό, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη εξεύ-ρεσης νέων πηγών και πόρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργα-σίας.

Σε ότι, αφορά τις συνεργασίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,τόνισε ότι θα πρέπει να παρέχουν στους νέους ευκαιρίες για την από-κτηση εργασιακής εμπειρίας και αμοιβώμενης απασχόλησης ορισμένηςχρονικής διάρκειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής του ILO για την Ελευθερίατου Συνεταιρίζεσθαι, μέρος της οποίας επικοινώνησε στην Εκδήλωσηο Dr Campbell: “Η Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση οποιωνδήποτεπρόσθετων μετατροπών στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τρόικα θαγίνει με την πλήρη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών εταίρων. ΗΕπιτροπή ζήτησε μόνιμο και εντατικό κοινωνικό διάλογο, με στόχο τηνανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, κοινού οράματος για τις εργασιακέςσχέσεις, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ελευθερίας του συνε-ταιρίζεσθαι, καθώς και την ουσιαστική αναγνώριση των συλλογικώνδιαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη για παροχή βοή-θειας από τον ILO προκειμένου αυτός ο στόχος να επιτευχθεί».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτωντου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού του Επιμελητηρίου, ΚωνσταντίνοςΚρεμαλής και η Δρ Βενετία Κουσία, Επικεφαλής της Ομάδας Απασχόλη-σης συνόψισαν επί σκηνής τα αποτελέσματα του Συνεδρίου λέγοντας:«Τα εργασιακά και η ανεργία στην Ελλάδα του σήμερα αποτελούν την

προτεραιότητα του σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό είναιλάθος! Το θέμα της απασχόλησης θα έπρεπε ν’ αποτελέσει την κυ-ρίαρχη προτεραιότητα του μακρο-οικονομικού σχεδιασμού της χώρας.Η σκέψη αυτή του Dr Duncan Campbell (ILO) επικρατούσε και στη δικήμας λογική όταν αποφασίσαμε για το θέμα και τον τρόπο παρουσίασηςτου Συνεδρίου.

Όλοι -ΟΑΕΔ, Υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας και Απασχόλησης, Ακαδη-μαϊκή κοινότητα, Μη Κερδοσκοπικοί Φορείς, Περιφέρεια, εκπρόσωποινέων, Συνδικάτα εργοδοτών και εργαζομένων – πρέπει να συμμετέ-χουμε στον προβληματισμό και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας,με στόχο τη γρηγορότερη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.Το πετύχαμε άραγε αυτό στο συγκεκριμένο Συνέδριο; Η αρχή είναι τοήμισυ του παντός. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η φωνή όλων πρέπει να εκ-φραστεί, όλοι πρέπει ν’ ακούσουμε με προσοχή ώστε να κατανοήσουμετην άλλη πλευρά, ν’ αποσαφηνίσουμε τι είναι επιτυχία για τον κάθε συμ-μετέχοντα, να φτιάξουμε –έστω αργοπορημένα- ένα ξεκάθαρο στρα-τηγικό σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια, το οποίο θααναθεωρούμε και θα αξιολογούμε στην πορεία του, κάνοντας διορθω-τικές κινήσεις, ώστε να παραμένουμε μέσα στο παιχνίδι, με κοινωνικήσυνοχή και σταθερότητα.

Σ’ ένα χρόνο θα κάνουμε τον απολογισμό και θα φανεί το κατά πόσοεννοούσαμε όλοι αυτά που είπαμε. Η ευθύνη για την επιτυχία του συλ-λογικού αποτελέσματος είναι ατομική».

Η Αλίκη Γεωργιάδηείναι οικονομολόγος

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

28

Page 30: MD07

εΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

MODERN DIPLOMACY

Ένα ολόκληρο οικοσύστημα "εξωτικών" αλλά νόμιμων χρηματοπιστω-τικών εργαλείων και επιχειρήσεων που εργάζονται σαν τράπεζες όμωςδεν είναι ακριβώς τράπεζες αποτελεί το "σκιώδες" τραπεζικό σύστηματου πλανήτη που γεννά καινοτομία, παραγωγικότητα και ανταγωνισμό,όμως παράλληλα εκτρέφει ποικίλες απειλές για την εν γένει οικονομικήσταθερότητα. Έκθεση για το θέμα συζητείται σήμερα Δευτέρα στηνολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στον πολύ περιορισμένο έλεγχο που του ασκεί-ται και τώρα το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμα με το οποίο τοποθετείταιέναντι "Πράσινης Βίβλου" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζεται να ζη-τήσει περισσότερη διαφάνεια.

Το "σκιώδες" τραπεζικό σύστημα ("Shadow Banking") αποτελείται απόHedge Funds, ειδικά επενδυτικά σχήματα, ρέπο και άλλα είδη συναλ-λαγών όπως τα περίφημα CDS. Παράγει χρήμα και διευκολύνει σαφώςτην κυκλοφορία του. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΚ, συνολικά πρόκει-ται για έναν "κόσμο" αξίας 51 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 (έναντι21 τρισεκατομμυρίων το 2002).

Γιατί η διαφάνεια;

Η κρίση εν πολλοίς πήγασε και από την υπερβολική έκθεση των τραπε-ζών στο "σκιώδες" σύστημα και τα προϊόντα του αλλά παρά τους νό-μους που έχουν δημιουργηθεί εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές θεωρούνπως υπάρχουν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι. Σύμφωνα με τον συντάκτη τηςμη νομοθετικού χαρακτήρα έκθεσης και ψηφίσματος που εξετάζει τοΕΚ, Βέλγο Σοσιαλιστή Saïd El Khadraoui, ο "σκιώδης" τομέας μπορεί ναείναι ιδιαίτερα επωφελής για την οικονομία αρκεί να... φύγουν οι σκιέςκαι να λειτουργήσει με διαφάνεια και καλή εποπτεία.

Τα μέτρα

Στην έκθεσή του, στηρίζει έτσι τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδο-μένων της ΕΕ, πιθανόν από την ΕΚΤ, που θα καταγράφει όλες τις συναλ-λαγές ρέπος σε κάθε νόμισμα για να υπάρχει πλήρης εικόνα της αγοράςτων ρέπος. Παράλληλα προτείνει τη δημιουργία κεντρικού αρχείου κάθεμίας τραπεζικής συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των αγοραπωλη-σιών παραγώγων για να είναι γνωστό και δη σε πραγματικό χρόνο,ποιός αγοράζει τι από ποιόν και τι κίνδυνο αγόρασε ή πούλησε...Πέραν αυτών, η έκθεση προτείνει την επιβολή ανωτάτου ορίου έκθεσηςτων τραπεζών σε μη ελεγχόμενα προϊόντα στο 25% των ιδίων κεφα-λαίων τους, με παράλληλη εγγραφή κάθε "σκιώδους" οντότητας με τηνοποία σχετίζεται η τράπεζα στον ισολογισμό της. Προτείνεται επίσηςπεριορισμός στο πόσες φορές μπορεί αν τιτλοποιηθεί ένα χρηματοπι-στωτικό προϊόν ενώ θέτει και το παλαιό ζήτημα του ενδεχόμενου δια-χωρισμού των τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές.

Page 31: MD07

μΜε πλεόνασμα 1,4 δισεκατομμυρίων αδειών και τις τιμές να πέφτουνκατακόρυφα συμπαρασύροντας και τις προσδοκώμενες επενδύσεις σε«καθαρές» τεχνολογίες, το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων αντι-μετωπίζει, είναι προφανές, σοβαρότατες προκλήσεις, λίγο μόνο καιρόπριν από την εναρξη της τρίτης φάσης του συστήματος την 1η Ιανουα-ρίου. Τη Δευτέρα, η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίουσυζήτησε την κατάσταση με την επίτροπο Ενέργειας, Κόνι Χέντεγκαρντ,την κυπριακή προεδρία και εμπειρογνώμονες.

Το σύστημα εμπορίας ρύπων, βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις αγορά-ζουν και πωλούν «δικαιώματα» εκπομπής συγκεκριμένων ποσοτήτωνρύπων, άρα θεωρητικά έχουν το κίνητρο να μειώσουν τη ρύπανση πουπροκαλούν, πρόκειται, με την Τρίτη φάση, να μεταβληθεί για να προ-σεγγίσει περισσότερο τις πραγματικότητες της αγοράς. Μεταξύ άλλωνπροβλέπεται η επιβολή πανευρωπαϊκών ορίων στους ρύπους και η ει-σαγωγή της δημοπράτησης των αδειών ως βασικού μοχλού της εμπο-ρίας των αδειών.

Τι συμβαίνει

Η κρίση, που έχει μειώσει την παραγωγή, παράλληλα με την υπερπρο-σφορά αδειών που χαρακτηρίζει σήμερα το σύστημα, έχει σαν αποτέ-λεσμα η τιμή κάθε δικαιώματος να έχει καταρρεύσει από 30 ευρώ το2008 σε 8,46 ευρώ σήμερα.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θέλει να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας τωνρύπων, χωρίς να αλλάξει τον συνολικό αριθμό των δικαιωμάτων πουκυκλοφορούν ώστε σε πρώτη φάση να πιέσει αυξητικά τις τιμές πρινπροχωρήσει, σε δεύτερη φάση, στη ριζική αναθεώρηση του συστήμα-τος. Την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος σκοπεύει να επιτύχει με ειδικήτροπολογία στην οδηγία για την εμπορία ρύπων που θα της επιτρέψεινα αναθεωρήσει τον κανονισμό περί δημοπράτησης. Όπως το έθεσεστη συνάντηση η Επίτροπος Χέντεγκαρντ, «πρέπει να σταματήσουμενα φορτώνουμε με άδειες μια ήδη υπερφορτωμένη αγορά». Ο πρό-εδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου και ειση-γητής του για το θέμα, Γερμανός Σοσιαλιστής Matthias Groote,σημείωσε και εκείνος ότι η πρόταση είναι σχεδιασμένη ως προσωρινή,εν αναμονή μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο αρκετοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις, ειδικά σε ότιαφορά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και τη δυνατότητα που αποκτάνα αλλάζει τους κανόνες με μια απλή τροπολογία. «Είναι κάτι που θέτεισε κίνδυνο τη νομική βεβαιότητα», σημείωσε η Eija-Riita Korhola (ΕΛΚ,Φινλανδία) συμπληρώνοντας ότι «ήδη το σύστημα έχει βλάψει αρκετάτο επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, γιατί να αυξήσουμε το κόστος πα-ραγωγής κι άλλο σε μια περίοδο κατά την οποία αναζητούμε την ανά-πτυξη»;

Ο Tadeusz Cymański, της ομάδας ΕΕΔ (Πολωνία) συμφώνησε, διερωτώ-μενος κατά πόσον «τους κανόνες θα τους ορίζουν οι αγορές ή οι πολι-τικοί», ενώ ο Βρετανός Chris Davies των Φιλελευθέρων κατηγόρησε τηνεπιτροπή για τη στάση της. Άλλα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντοςζήτησαν τη λήψη ριζοσπαστικότερων μέτρων άμεσα, με τον Ολλανδόευρωβουλευτή των Πρασίνων, Bas Eickhout, να ζητά «πραγματικήδράση». Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμ-φώνησαν και εκείνοι πως το σύστημα απαιτεί ουσιαστική παρέμβαση,ενώ από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της βιομηχανίας σημείωσαν ότιη αλλαγή των κανόνων στην ουσία τιμωρεί, με αύξηση του κόστους, τιςεπιχειρήσεις εκείνες που έκαναν τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε «καθα-ρές» τεχνολογίες

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΡΥΠΩΝ

30

Page 32: MD07

μΜε την οικονομία να παραμένει αβέβαιη, στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοικαταναλωτές εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι – άλλοι λιγότερο καιάλλοι περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνά της Deloitte στην οποίαπαρουσιάζονται οι αγοραστικές τάσεις των Ευρωπαίων καταναλωτώνγια την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2012. Πρόκειταιγια τη 15η κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρία και φέτοςκαλύπτει 18 Ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων για τρίτη φοράφέτος και η Ελλάδα – καθώς και τη Νότια Αφρική. Η έρευνα πραγματο-ποιήθηκε τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οπότετέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλω-τών (18.587 άτομα) ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, προκειμένου να κατα-γραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, φαγητά και ποτά γιατα γιορτινά γεύματα αλλά και για τη διασκέδαση.

Η Ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται και τα διάφορα μέτρα που έχουν λάβειοι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτωνθα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό των καταναλωτών.Το 2012, ωστόσο, λιγότεροι καταναλωτές έχουν αρνητική εικόνα για τηνοικονομία της χώρας τους, με μόνο το 55% να δηλώνει ότι η κατάστασητης οικονομίας της χώρας του είναι κακή, σε σύγκριση με το 63% το2011.

Σχεδόν το ήμισυ των Ευρωπαίων (49%) πιστεύει ότι η οικονομία θα είναισε ύφεση το 2013. Η απαισιοδοξία κερδίζει έδαφος στην Πολωνία, τοΛουξεμβούργο, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική και τη Σλοβα-κία, με το δείκτη εμπιστοσύνης να μειώνεται από 1% στο 13% στιςχώρες αυτές. Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική σε Γαλλία, Βέλγιο,Ελβετία, Γερμανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία,Ρωσία, Ουκρανία και Ολλανδία, όπου οι καταναλωτές αισθάνονται λι-γότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον και ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξά-νεται από 4% έως 31% .

Για πρώτη φορά από τότε που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχεπληγεί το 2008, οι καταναλωτές αισθάνονται ότι η αγοραστική τους δύ-ναμη μειώνεται. Αυτή η τάση παρατηρείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τηΦινλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική, και είναι ιδιαί-τερα έντονη στην Ισπανία (όπου το 53% των ερωτηθέντων δηλώνουνότι έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν σε σύγκριση με το 38% το2011), στην Πορτογαλία (68% το 2012 σε σύγκριση με 62% το 2011) καιστην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου το 80% και το 60% αντίστοιχα τωνερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν.

Οι Ευρωπαίοι επίσης ανησυχούν για την αγοραστική τους δύναμη καιγια το 2013, με το 34% να αναμένει ότι θα μειωθεί και μόνο το 19% ναπιστεύει ότι θα ενισχυθεί. Οι ανησυχίες για το μέλλον έχουν ενταθεί στοΒέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τηνΤσεχία. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία καιτο Λουξεμβούργο, οι οποίες διήνυσαν μια περίοδο ανησυχίας αναφο-ρικά με την αγοραστική τους δύναμη πέρυσι, οι άνθρωποι είναι λιγό-τερο ανήσυχοι για το μέλλον. Άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική, ηΟυκρανία, η Ρωσία, η Φινλανδία και η Ελβετία εξακολουθούν να είναικάπως αισιόδοξες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Head of ConsumerBusiness της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε. δήλωσε:«Δεδομένης της ανησυχίας για το μέλλον, οι καταναλωτές αναλογίζονταιτις αγοραστικές τους αποφάσεις πιο προσεκτικά και η τιμή γίνεται ο κύ-ριος παράγοντας των αποφάσεών τους. Παρά το γεγονός ότι εξακολου-θεί να υπάρχει έντονη η επιθυμία των καταναλωτών να απολαύσουν τιςγιορτές των Χριστουγέννων, παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στοπώς ξοδεύουν τα χρήματά τους.»

Οι Έλληνες γενικώς δεν επιθυμούν να δανειστούν για να χρηματοδοτή-σουν τις δαπάνες των Χριστουγέννων, αντιθέτως προτιμούν να χρησι-μοποιούν τις αποταμιεύσεις τους και πόντους από προγράμματαανταμοιβής τους οποίους έχουν κερδίσει καταναλώνοντας. Είναι πράγ-ματι αρκετά ανήσυχοι για το μέλλον και θα μπορούσαν να περιορίσουντις δαπάνες των Χριστουγέννων ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδο-μάδες, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίζει να εξασθενεί (57%).

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι είναι πρόθυ-μοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να απολαύσουν τις αγο-ρές των εορτών και για να ξεχάσουν τα οικονομικά προβλήματα (53%).Η προώθηση των πωλήσεων θα δελεάσει το 54% αυτών των κατανα-λωτών, για τους οποίους η εύρεση της καλύτερης δυνατής τιμής εξακο-λουθεί να είναι πολύ σημαντική.

Οι αποφάσεις για την αγορά δώρων λαμβάνονται με κριτήρια κυ-ρίως τη χρησιμότητα και την τιμή

Οι Έλληνες θα προτιμούσαν να λάβουν μετρητά και βιβλία ως δώρααλλά τελικά θα λάβουν βιβλία, ρούχα και καλλυντικά. Τα βιβλία είναι ηπροτιμώμενη επιλογή σε πολλές χώρες για το έτος αυτό.

MODERN DIPLOMACY

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΥΛΑΚΗ

Page 33: MD07

Παρά το γεγονός ότι τα ταξίδια, οι υπολογιστές και τα smartphones ανή-κουν στα κορυφαία 10 πιο επιθυμητά δώρα για τους περισσότερους Ευ-ρωπαίους, αυτά δεν περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη λίστα τωνδώρων που τελικά προσφέρονται. Αυτό το χάσμα έχει διευρυνθεί κυ-ρίως για τους υπολογιστές tablet και τα smartphones, που οι κατανα-λωτές επιθυμούν να λαμβάνουν 5 έως 6 φορές περισσότερο από ό, τιστην πραγματικότητα προσφέρονται, σε σύγκριση με το 2011 όπου ηαναλογία ήταν 2 προς 1.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από το 64% των Ευρωπαίων καταναλωτώνπου υποστηρίζουν ότι η μάθηση είναι το κύριο μέλημά τους όταν αγο-ράζουν ένα παιχνίδι, επιτραπέζιο, παζλ ή ένα βιβλίο για τα παιδιά. Πολ-λοί γονείς αισθάνονται ότι ενθαρρύνοντας τα παιδιά στη μάθηση θα ταβοηθήσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αντιξοότητεςτης ζωής.Όπως συνέβη και πέρυσι, τα πιο δημοφιλή δώρα για εφήβους είναι ταβιντεοπαιχνίδια, τα μετρητά και τα βιβλία.

Παρ’ όλο που οι δωροεπιταγές είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 προσφε-ρόμενων δώρων, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές παρατηρούν ότι τελικά δενείναι τόσο πρακτικές επιλογές, καθώς επισημαίνουν ότι μερικές φορέςξεχνάνε να τις χρησιμοποιήσουν ή ότι δεν τους επιτρέπεται να επιλέ-ξουν ό,τι θα ήθελαν. Ωστόσο, το μειονέκτημα των δωροεπιταγών πουαφορά την περίοδο ισχύος αναφέρεται λιγότερο συχνά.

Ο καθοριστικός ρόλος της τιμής

Από το 2008 η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλά-ξει σημαντικά δίνοντας σαφή προτεραιότητα στην εξεύρεση χρήσιμωνδώρων στην καλύτερη δυνατή τιμή. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται το2012, με την τιμή να γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Παρά το γεγονός ότι το 87% των Ευρωπαίων καταναλωτών πιστεύει ότιη χρηστικότητα ενός δώρου είναι πολύ σημαντική, η τιμή έχει καταστείκαθοριστική για το 92%.

Για παράδειγμα:

•Το 84% των Ευρωπαίων θα αναζητήσει προϊόντα σε έκπτωση, σε σύγ-κριση με το μόλις 65% το 2011. Το 77% θα έχει επίσης την τάση να προ-τιμάει τα λιγότερο ακριβά δώρα (έναντι 57% πέρυσι) και το 78%,φυσικά, θα έχει την τάση να ψωνίζει σε καταστήματα τα οποία θεωρείπιο οικονομικά.•Περισσότεροι καταναλωτές θα επηρεαστούν από την προώθηση τωνπωλήσεων στην Ιρλανδία (44%), τη Γαλλία (35%), την Ισπανία (36%), τηνΠορτογαλία (46%), την Ελλάδα (63%), το Βέλγιο (33%), την Ολλανδία (41%) και τη Νότια Αφρική (42%).•Η ζήτηση για πιο οικονομικά δώρα θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελ-λάδα (57%), την Ισπανία και την Ιρλανδία (30%), και την Ολλανδία (33%).•Οι καταναλωτές θα έχουν την τάση να ψωνίζουν περισσότερο από κα-ταστήματα που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο ακριβά, στην Ελλάδα(57%), στην Πορτογαλία (37%) και στην Ολλανδία (33%).•Το 77% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι κατά προτίμηση θα αγοράσουνπροϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και εκπτωτικά προϊόντα, σε σύγκριση με το55% πέρυσι. Η τάση αυτή είναι διαδεδομένη στις χώρες που συμμετεί-χαν στην έρευνα.•Ορισμένες αποταμιευτικές στρατηγικές μπορεί να περιοριστούν, δεδο-μένου ότι το 18% των Ευρωπαίων τείνει περισσότερο στην προσφοράλιγότερων δώρων (έναντι 21% το 2011), το 14% σχεδιάζει να κάνει πε-ρισσότερες ομαδικές αγορές (έναντι 16% πέρυσι) και το 8% θα αγορά-σει περισσότερα μεταχειρισμένα προϊόντα.•Το 64% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι θα ήθελε να αγοράσει προϊόνταεγχώριας παραγωγής (έναντι 60% το 2011).

Περισσότερες ανακατανομές δαπανών

Όπως συνέβη και το 2011, για να διατηρήσουν τον Χριστουγεννιάτικοπροϋπολογισμό τους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα ξοδέψουν λιγότερασε ψυχαγωγία και διασκέδαση (το 33% των ερωτηθέντων), διακοπές(29%) και είδη ένδυσης (33%). Αυτή η αλλαγή στις δαπάνες θα έχει τηντάση να ποικίλει στην ένταση και στη φύση μεταξύ των χωρών, με:

•Λιγότερες δαπάνες για τα περισσότερα είδη του προϋπολογισμού, στηνΙρλανδία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

* Οι Έλληνες παραμένουν ανάμεσα στους πιο απαι-σιόδοξους Ευρωπαίους καταναλωτές τόσο για την οι-κονομία της χώρας όσο και για την αγοραστική τουςδύναμη.

* Με αξιοσημείωτη ευαισθησία στις τιμές οι κατανα-λωτές θα αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίεςπριν από τις αγορές τους, κυρίως μέσω διαδικτύου καιθα συνδυάσουν διαφορετικά κανάλια αγορών προ-κειμένου να βρουν το καλύτερο δώρο στην καλύτερητιμή

* Πολλοί καταναλωτές θα διατηρήσουν και φέτος τηνπροτίμησή τους στα χρήσιμα και τα εκπαιδευτικάδώρα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

32

Page 34: MD07

•Λιγότερες δαπάνες σε ορισμένα είδη για την αύξηση των δαπανών σεάλλα, στην Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία καιτην Τσεχία.

•Καμία αλλαγή στις δαπάνες για τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πο-λωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν λιγότεραχρήματα για δυο είδη του προϋπολογισμού το 2013: τα multimedia (δια-δίκτυο, καλωδιακή τηλεόραση, τηλεπικοινωνίες, κ.λπ.) και τις καθημε-ρινές δαπάνες (φαγητό, μεταφορικά μέσα, εφημερίδες, κλπ.)

•Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τηνΙσπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική, όπου πάνω από το70% των καταναλωτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δαπανήσουν λιγό-τερα χρήματα για αυτά τα είδη.

•Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί καταναλωτές δεν αλλάζουν ακόμα ση-μαντικά τις συνήθειες στις δαπάνες τους, σχεδιάζουν να κάνουν ευρύ-τερες περικοπές το 2013, ακολουθώντας την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τηνΙσπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσεινα αποταμιεύουν περισσότερο.

•Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές από την Πολωνία, την Σλοβακία,την Ουκρανία και την Νότια Αφρική εξακολουθούν να είναι σίγουροιγια το 2012, είναι επιφυλακτικοί για το 2013 και σκέφτονται να δαπανή-σουν λιγότερο για τα προαναφερθέντα είδη.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συνεχίζουν να συνδυάζουν διαδίκτυοκαι καταστήματα για τις αγορές τους

Πάνω από το 40% των Ευρωπαίων καταναλωτών χρησιμοποιούν τόσοδιαδίκτυο όσο και τα καταστήματα για να βρουν και να συγκρίνουν προ-ϊόντα. Το 33% των καταναλωτών θα αγοράσει δώρα μέσω διαδικτύου.Οι περισσότεροι ωστόσο θα συνεχίσουν να αγοράζουν από καταστή-ματα.

Αυτό που αρέσει στους καταναλωτές σχετικά με την «διακαναλική εμ-πειρία» είναι κυρίως ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τα αντίστοιχα πλεο-νεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου και των καταστημάτων για ναβελτιστοποιήσουν τις αγορές τους:

•Στο διαδίκτυο βρίσκουν πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες στα κα-ταστήματα, όπως σχόλια και απόψεις άλλων καταναλωτών, κάνουν τιςαγορές τους όποτε θέλουν, και συγκρίνουν τα προϊόντα και τις τιμές. Θαπρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 5 κορυφαίων πλεονεκτημάτων τωνδιαδικτυακών αγορών για φέτος είναι οι χαμηλές διαθέσιμες τιμές, οιοποίες αντανακλούν για άλλη μια φορά την προτεραιότητα που δίνεταιστην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής τιμής.

•Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των καταστημάτων παραμένει η δυνατό-τητα αλλαγής προϊόντων και ακολουθούν οι υπηρεσίες μετά την πώ-ληση, αλλά και η ασφάλεια των πληρωμών, η οποία για άλλη μια φοράανέβηκε στη λίστα των κορυφαίων πλεονεκτημάτων των καταστημά-των. Αναφέρθηκαν επίσης οι συμβουλές και οι πληροφορίες που παρέ-χονται από το προσωπικό των πωλήσεων καθώς και η ευχαρίστησηκατά τη διάρκεια των αγορών στα καταστήματα.

Για να βρουν και να συγκρίνουν τα προϊόντα απευθείας μέσω διαδι-κτύου, οι καταναλωτές επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των σημείων λια-νικής πώλησης, μηχανές αναζήτησης και τις ιστοσελίδες τωνκατασκευαστών, με τη συγκεκριμένη σειρά προτίμησης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσόπουλο, Head of Consumer Businessτης Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., «Αυτό το οποίοαρέσει στους καταναλωτές όσον αφορά στη «διακαναλική εμπειρία»είναι κυρίως ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τα αντίστοιχα πλεονεκτή-ματα του ηλεκτρονικού εμπορίου και των καταστημάτων για να βελτι-στοποιήσουν τις αγορές τους. Η εφαρμογή μιας πραγματικάδιακαναλικής στρατηγικής που θα βασίζεται στην ολοκληρωμένη σχέσημε τον πελάτη θα δώσει στους εμπόρους λιανικής πώλησης το καθορι-στικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

MODERN DIPLOMACY

Η Βασιλική Παυλάκηείναι δημοσιογράφος

Page 35: MD07
Page 36: MD07
Page 37: MD07

μΜε την ύφεση να κυριαρχεί στα συμπεράσματα, παρουσιάστηκε η ετή-σια έκθεση του ελληνικού εμπορίου από την ΕΣΕΕ. H Έκθεση, η οποίααποτελεί πλέον θεσμό για τον εμπορικό κόσμο, εκδίδεται για δωδέκατηχρονιά και αποτυπώνει τις εξελίξεις και τις διαφοροποιήσεις που έχουνλάβει χώρο στο κλάδο του εμπορίου συνολικά εξετάζοντας ιδιαίτερατις εξελίξεις στις Μικρές και Μεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις. Παράλ-ληλα, η Έκθεση, επιχειρεί να αναλύσει τις διαχρονικές μεταβολές πουυφίστανται βασικές παράμετροι-συνιστώσες του κλάδου όπως η απα-σχόληση, η κερδοφορία, η ρευστότητα, οι πωλήσεις των επιχειρήσεωνκ.α.

Τα Βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα δυσμενή σεόλα τα πεδία στα οποία αναφέρεται η Έκθεση. Η ύφεση στο σύνολο τουκλάδου καταγράφεται σημαντική και μάλιστα ανεξάρτητα του μεγέθουςεπιχείρησης.

Η βαθιά οικονομική ύφεση έπληξε την εμπορική δραστηριότητα σε όλητης την έκταση. Κύρια χαρακτηριστικά, η νέα πτώση στον κύκλο εργα-σιών, η επιδείνωση της κερδοφορίας και η συρρίκνωση της κεφαλαιου-χικής βάσης του εμπορίου.

Είναι προφανές ότι το εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον έχεισοβαρές επιπτώσεις και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Για πρώτηφορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ – ΕΠΕ ενώεπενδυτική άπνοια επέδειξαν περίπου 9 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ τη διετία2010-2011.

Τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγ-κεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικόότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000θέσεις για πρώτη φορά από το 1999. Οι μικρές επιχειρήσεις επιδεικνύονμεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ σε θέματα μείωσηςτου προσωπικού τους, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητακαθώς περίπου το 80% εξ αυτών δεν προέβησαν στην εύκολη λύση τηςαποψίλωσης του εργατικού τους δυναμικού αλλά επέλεξαν να διατη-ρήσουν ανέγγιχτο το απασχολούμενο προσωπικό τους.

Λουκέτα και αναγκαστική «στάση πληρωμών»

Η πιθανότητα λουκέτου μέσα στο 2012 φαίνεται να μην είναι πολύ με-γάλη για τις κεφαλαιουχικές μία εικόνα που είναι πολύ χειρότερη για τιςπροσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις καθώς 1 στις 5 επιχειρήσεις θε-ωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο έτος. Η«στάση πληρωμών», αποτελεί πλέον ένα πραγματικό ενδεχόμενο αφού3/5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρε-ώσεις τους.

Αναγκαία στροφή στα ελληνικά προϊόντα: Μία νέα δυναμική;

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις,σε ποσοστό 55,5% επιδεικνύουν την προτίμησή τους στη διάθεση εγ-χωρίως παραγομένων προϊόντων, μία τάση η οποία είναι αντιστρόφωςανάλογη για τις ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια μείωσης τηςεμπιστοσύνης τους στα εντός των συνόρων παραγόμενα προϊόντα Βε-βαίως η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ μπορεί να αποδοθεί κατάκύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγήεμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές εξαιτίας της οικονομικής κρί-σης που πλήττει τη χώρα. Παρ όλα αυτά, η παραπάνω έστω και κατανάγκη τάση που παρατηρείται μπορεί να ενισχύσει την εσωτερικήαγορά και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Ρευστότητα: Το μείζον πρόβλημα

Η ρευστότητα, ένα από τα βασικότερα επιχειρηματικά εργαλεία, όπωςήταν αναμενόμενο υπέστη μία τρομερή επιδείνωση σε σύγκριση με τοπροηγούμενο έτος, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά στην «ασφυ-ξία» του εμπορίου.

Τόσο στις πωλήσεις, όσο και στο κύκλο εργασιών, οι περσινές προβλέ-ψεις των επιχειρήσεων για το 2012 απέχουν από τις φετινές εκτιμήσειςγια το ίδιο έτος. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικάμεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπανπέρσι. Οι φετινές τους προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφο-μοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο αφού 7 στις 10επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερ-δών τους.

36

ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο Δημήτρης Κυριακάκης είναι δημοσιογράφος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

Page 38: MD07

πΠερισσότεροι από 350 φορείς και επαγγελματίες από την Τουρκία καιτα Βαλκάνια θα συγκεντρωθούν στο συνέδριο «Southeast Europe Busi-ness Forum (SEEBF)». Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο«Istanbul Congress Center», στην Τουρκία στις 22-23 Νοεμβρίου 2012.Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενθαρρύνει την επαγγελματική δι-κτύωση ανάμεσα σε εταιρείες των Βαλκανίων.

Η εκδήλωση αποτελεί κοινή πρωτοβουλία σημαντικών φορέων από τηνΑλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Μαυ-ροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Οκτώ παράλληλες συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκειατου συνεδρίου. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε 5 βασικές ενότητες:

•Ενέργεια και φυσικοί πόροι•Δίκτυο Μεταφορών•Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες•Πράσινες Επιχειρήσεις•Εφοδιαστική Αλυσίδα Γεωργικών Προϊόντων

Κορυφαίοι επενδυτές και διευθυντικά στελέχη Εθνικών Φορέων Προ-ώθησης Επενδύσεων θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση γύρω από την«Επιχειρηματική Δραστηριότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη - Απότην σκοπιά των επενδυτών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νο-εμβρίου 2012 μετά την έναρξη της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα στις 23 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει με τη συνεδρία «Γνωρί-στε τις Τουρκικές Επιχειρήσεις στα Βαλκάνια» στις 08.30.π.μ.

Ήδη οι συμμετέχοντες του συνεδρίου ξεπερνούν τους 200, ενώ κατά τηδιάρκεια της εκδήλωσης όλες οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα ναπραγματοποιούν συναντήσεις.

Ανάμεσα στους επισήμους που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τουςστο συνέδριο είναι ο κ. Taner Yıldız, Υπουργός Ενέργειας και ΦυσικώνΠόρων της Τουρκίας, ο κ. Nickolay Mladenov, Υπουργός Εξωτερικώντης Βουλγαρίας; η κα. Liliyana Pavlova, Υπουργός Ανάπτυξης και Δημο-σίων Έργων της Βουλγαρίας, ο κ. Ivaylo Moskovski, Υπουργός Μεταφο-ρών, Πληροφοριακών Συστημάτων και Επικοινωνιώντης Βουλγαρίας, ηκα. Evgenia Haritonova, Υφυπουργός Οικονομικών, Ενέργειας και Του-ρισμού της Βουλγαρίας, ο κ. Octavian Calmic, Υφυπουργός Οικονομικώντης Μολδαβίας.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους φορείς που θα συμμετάσχουν στιςσυνεδρίες που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του συνεδρίου είναι: Πρα-κτορεία προώθησης επενδύσεων από τη Βουλγαρία και την Ερζεγοβίνη,τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, Heidelberg Cement Group (Βοσνία και Ερ-ζεγοβίνη), Jeanci Group (Σερβία), Road Infrastructure Agency (Βουλγα-ρία), Communications Regulation Commission (Βουλγαρία), Agency forElectronic Communication and Postal Services (Μαυροβούνιο), DutchBoard of Agro Logistics (Ολλανδία), Mirabaud &CIE (Ελβετία), GlobalPorts Holding (Τουρκία), Dunapack Rodina JSC (Βουλγαρία), ParaflowCommunication (Βουλγαρία), καθώς και πολλές άλλες επιχειρήσεις καιφορείς.

MODERN DIPLOMACY

SOUTHEAST EUROPE BUSINESS FORUM

Page 39: MD07

μΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Thessaloniki Tax Forum2012, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριοστη Θεσσαλονίκη. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγά-νης, μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσειστις αναγκαίες ρυθμίσεις μέχρι τέλους, ώστε να προκύψει ένα καλύτεροαποτέλεσμα για τη χώρα. Παράλληλα, επισήμανε ότι επέρχονται σημαν-τικές μεταβολές τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και στη φορο-λογική διοίκηση. Ο Υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τηνκατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη βουλή εντός των επό-μενων ημερών, ενώ για τη φορολογία στα ακίνητα τόνισε ότι οι αλλαγέςπου προωθούνται θα γίνουν με γνώμονα τους οικονομικά ασθενέστε-ρους και τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ.Γιάννος Γραμματίδης, μετέφερε την αισιοδοξία που πηγάζει από τη στα-θερή συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και το νέο μήνυμα που έχει περά-σει στη διεθνή κοινότητα, το μήνυμα ότι η Ελλάδα προσπαθεί αξιόπιστακαι συστηματικά να αλλάξει πορεία και να ξαναενταχθεί στη παγκόσμιαοικονομική κοινότητα σαν ισότιμος συνέταιρος. Στη συνέχεια ο κ. Γραμ-ματίδης τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμιστικών δραστηριοτήτωνστη φορολογία λέγοντας συγκεκριμένα: «Σας θυμίζω ότι η φορολογία,τόσο από την πλευρά τού ύψους των φορολογικών συντελεστών, όσοκι από την πλευρά της λειτουργίας των μηχανισμών της, αποτελεί έναναπό τούς μόνιμους δείκτες μέτρησης της ανταγωνιστικότητας μιας οι-κονομίας. Χρειάζεται μια νέα, πιο ριζική προσέγγιση στη φορολογία,χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ιδιαίτερα στηνσημερινή ευάλωτη συγκυρία της διεθνούς κρίσης και της αδυναμίαςεκτέλεσης του Προϋπολογισμού.»

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίουκαι Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, κ. Νικόλαος Μπακατσέ-λος, δήλωσε ότι η ποιότητα του φορολογικού συστήματος και η αξιο-πιστία της εφαρμογής του είναι στοιχείο του πολιτισμού κάθε χώραςπου θέλει να προχωρήσει συντεταγμένα το δρόμο της προόδου και συ-νέχισε επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις αποτυχίες που είχε η Ελλάδα,τον τομέα αυτό μέχρι τώρα, η εμπειρία της κρίσης μπορεί να αποδειχθείπολύτιμος οδηγός για μια νέα αρχή.

Συμπεράσματα

•απαιτείται πλέον η στρατηγική κατάστρωση ενός ανάλογου οδικούχάρτη, που θα μας οδηγήσει σύντομα και εκ του ασφαλούς στον επιθυ-μητό στόχο•η ορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να περιλάβει ευρηματικές πολιτικέςγια το άνοιγμα της οικονομίας προς την εξωστρέφεια•το ανταγωνιστικό εθνικό φορολογικό image μπορεί να βοηθήσει στουςστόχους προσέλκυσης τουρισμού και ξένων επενδύσεων αλλά και ανά-δειξης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων•η ψηφιακή πρόοδος και η εξ αυτής εξασφάλιση της ηλεκτρονικής δια-σταύρωσης, ισχυρότατο όπλο στο οπλοστάσιο για την πάταξη της φο-ροδιαφυγής και της παραοικονομίας•αναγκαία κρίνεται η εξισορρόπηση ριζοσπαστικών φορολογικών αλ-λαγών και τυφλής εφαρμογής επώδυνων μέτρων λιτότητας για τηνάρση αρνητικών επιπτώσεων στους πολλαπλασιαστές της οικονομίαςεν μέσω οικονομικής κρίσης•πρόσθετο δύσκολο εμπόδιο στη έξοδο από την κρίση και την ανά-πτυξη είναι η αναντιστοιχία μεταξύ ισχυρής πολιτικής βούλησης και τηςανάγκης ευρηματικής αντιμετώπισης των συστημικών αδυναμιών τουφορολογικού μας συστήματος•καταλυτικός ο ρόλος της δίκαιης φορολογίας στην εξασφάλιση αμοι-βαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων, αλλά καικοινωνικής συνοχής σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης•είναι θετικό και αναμένεται ανάλογη βελτίωση από το γεγονός ότι τοκομμάτι της φορολογίας βρίσκεται σε καλά χέρια

Ο Γιώργος Λαζαρίδηςείναι δημοσιογράφος

38

Thessaloniki Tax Forum 2012Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΡΕΙΑΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Page 40: MD07

γΓια να πετύχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι πίστωση. Για να διασφαλίσεις πί-στωση, οφείλεις να περιορίσεις το ρίσκο, τόνισε χαρακτηριστικά ο JohnAndrews, ανοίγοντας το συνέδριο του Economist για τη διαχείριση τωνκινδύνων και τη ρευστότητα. Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο διαχείρισηςτης πιο δεινής κρίσης την οποία έχει αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, οφείλεινα επισημάνει κανείς ότι δεν βοηθάς τον ασθενή με το να τον κάνεις ναλιμοκτονεί.

Οι δανειστές ξεχνούν ότι συνεχίζοντας αυτήν την πίεση προς την Ελ-λάδα και επιμένοντας να μην αναγνωρίζουν τα βήματα τα οποία έχεικάνει η χώρα, καταστρέφουν το οικονομικό κλίμα, δήλωσε ο Πρόεδροςτης Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. Σημείωσε, παράλ-ληλα, ότι έχουμε προβεί στα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής καιτης ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρεί πως όσο είμαστεπροσηλωμένοι στην εφαρμογή του προγράμματος, δεν θα μείνουμεαπό ρευστότητα. Επίσης επεσήμανε πως το υψηλό πιστωτικό ρίσκο,μέσω της κλιμακούμενης αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων, αυξά-νει το ιδιωτικό χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επαγρυπνούνως προς την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, σημείωσε ο Πρό-εδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην περίπτωση που η δανειακή δόση καθυστερούσε για ένα μικρό διά-στημα και το κράτος δεν είχε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, τότεη ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιούσε την πραγματική κατάστασηκαι θα έκλεινε τα αφτιά της σε εκείνους που μιλούν για εύκολες λύσεις,είπε ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Πα-ναγιώτης Θωμόπουλος.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ παρέχει το 40%-50% της ρευστότητας του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Το κεφάλαιο τουEFSF ανέρχεται σε περίπου 50 δις (έχει εκταμιευτεί το 50% και αναμένε-ται το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).Εκτιμά ότι τα 50 δις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κεφαλαιουχι-κών αναγκών των τραπεζών, αν δεν σημειωθεί μεγαλύτερη ύφεση απότην αναμενόμενη (4,5% του ΑΕΠ το 2013),. Εκεί θα δούμε και το ζενίθτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ο κ. Θωμόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε επί-σης ότι είμαστε αισιόδοξοι πως το 2014 μπορεί να σηματοδοτήσει τηναλλαγή του κλίματος, με ένα ακόμη καλύτερα προετοιμασμένο τραπε-ζικό σύστημα. Η κατάρρευση της ζήτησης για κατανάλωση και επενδύ-σεις δημιουργεί νέες συνθήκες για το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισεο Κάτοχος της έδρας Sir Donald Gordon για την επιχειρηματικότητα καιτην καινοτομία του London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης. Πρέπεινα θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε πίστωση παρέχουν οι ελληνικές τράπε-ζες δεν προέρχεται από τις ίδιες αλλά από την ΕΚΤ, ανέφερε χαρακτη-ριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι από τις 198 εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρη-ματιστήριο, μόνο οι 65 παράγουν κέρδος, ενώ ότι οι πιστώσεις είναιπτωτικές εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπεισύντομα να καταστήσουμε διαχειρίσιμο το χρέος για να αλλάξει τοκλίμα, πρότεινε ο κ. Ιακωβίδης. Απαιτείται μία γενναία διοικητική μεταρ-ρύθμιση, στην οποία φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν έχουν το θάρρος ναπροχωρήσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του London Busi-ness School.

Οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια, διότι δεν ζητούνται νέα δάνεια,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πει-ραιώς και Ανώτερος Οικονομολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.Σημείωσε ακόμα ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη μία τριπλή κρίση: Χρέους (με αφετηρία την Ελλάδα), Πραγματικής οικονομίας (λόγω πτώ-σης της ανταγωνιστικότητας), Ευρώπης (εξαιτίας των χειρισμών που«έφεραν» μία τραπεζική κρίση) Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι Ευρωπαίοιηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ακολουθούν τις αγορές, οιοποίες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ορίζοντα από τους πολιτικούς.Σχετικά με την Κύπρο είπε ότι ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, ενώτόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αρκεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Πρέπει να δια-σφαλίσει και οικονομίες με σχεδόν ίδια διάρθρωση. Ακόμα, θεωρεί απα-ραίτητη την τραπεζική ένωση, παρόλες τις αντιδράσεις των Βρετανώνκαι των Γερμανών.

Είναι σχετική η βιωσιμότητα ενός χρέους. Ένα χρέος είναι βιώσιμο, απότη στιγμή που αποπληρώνονται οι τόκοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδούβελης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα πρέπεινα μειωθεί αλλά όχι απότομα. Κρίνει ότι οφείλει να μεσολαβήσει η εν-δυνάμωση των επενδύσεων και των εξαγωγών (οι τελευταίες κινδυ-νεύουν να μην αυξηθούν περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας).Αναφορικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011 ο κ. Χαρ-δούβελης ανέφερε ότι αυτές κυμάνθηκαν στο 11% από 18,6% τα προ-ηγούμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά1/3, η χορήγηση των δανείων περιορίστηκε κατά 7%, λόγω της χρημα-τοδότησης ύψους 130 δις από την ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.Ωστόσο, τα 100 από αυτά τα 130 δις τα δανειζόμαστε με επιτόκιο υψη-λότερο κατά 2% (πολύ περιοριστική η ΕΚΤ). Να σηκώσουμε τα μανίκιακαι να φτιάξουμε το κράτος μας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουνλεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά οκ.Χαρδούβελης.

Απαιτείται ένα κοκτέιλ φαρμάκων για τα θέματα ρευστότητας, ανέφερεο Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τραπέζης Αν-δρέας Αθανασόπουλος. Σημαντική παράμετρο θεωρεί τη μεγάλη συμ-μετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 900.000) σε όλουςτους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε ακόμα χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος ότι η λύση περ-νάει μέσα από τα πέντε «Ε»:Επιχορηγήσεις επενδύσεων, Επιδοτήσεις επι-τοκίου των επιχειρήσεων, Εγγυήσεις πιστώσεων, Εξωστρέφεια, ΕΤΕπκαι το μαγικό «Α» (Αλλαγή προτύπου)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Page 41: MD07

Αν κάνουμε ό,τι πρέπει, μέσα σε 3-4 μήνες μπορούμε να δούμε μια άλληπροοπτική για το ζήτημα της ρευστότητας, προσέθεσε ο εκπρόσωποςτης Εθνικής Τραπέζης.

Το 30% των αιτήσεων δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεωναπορρίπτεται (15% στη Ευρωζώνη) ανέφερε ο Υποδιευθυντής και επι-κεφαλής της περιφερειακής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊ-κού Ταμείου Επενδύσεων, Hubert Cottogni. Προσέθεσε ακόμη ότι οχρόνος αποδέσμευσης των χρημάτων κυμαίνεται στις 120-170 μέρεςμετά την έγκριση (μικρότερος στην Ευρωζώνη). Επίσης, επεσήμανε ότιτο κόστος δανεισμού στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί στο μισό.

Οι επιχορηγήσεις είναι ό,τι χειρότερο από τη σκοπιά στήριξης της και-νοτομίας, είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.Έχουμε 6 συμβόλαια με αντίστοιχο αριθμό τραπεζών στην Ελλάδα,ύψους 2,3 δις, ωστόσο, στηρίζουμε παλιά προγράμματα, από το 2006,προσέθεσε ο κ. Cottogni.

Εσωστρεφείς οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναιαντιμέτωπες με μία δύσκολη σύνθεση υποχρεώσεων, σύμφωνα με τονΔιευθύνοντα Σύμβουλο της Lead Finance Χάρης Σταμούλη, ενώ επεσή-μανε πως είναι σοβαρά τα προβλήματα ρευστότητας, ενώ προσέθεσεπως χρειάζεται ισορροπία στη σχέση προσφοράς και αξίας. Να βρούμεεταιρείες οι οποίες μεγαλώνοντας μπορούν να αξιοποιήσουν τις αγορέςπου τις περικλείουν, δήλωσε ο κ. Σταμούλης.

Ακόμη και μετά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, θα χρειαστεί πολύ πε-ρισσότερος χρόνος απ’ ό,τι φανταζόμαστε, εκτίμησε ο εκπρόσωπος τουΟμίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Βασίλης Τζώρτζης. Να δημιουργή-σουμε βιώσιμες πληρωμές, περισσότερο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα,ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τόσο ο Προϋπολογισμός για το 2013 που συζητείται αυτές τις ημέρεςστο Κοινοβούλιο, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ΔημοσιονομικήςΣτρατηγικής για την περίοδο 2013 – 2016 που πρόσφατα ψηφίστηκε,συνιστούν τα δύο πρώτα σημαντικά βήματα για να εισέλθει η χώρα σεμία μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μπορεί να πο-ρεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες» ανέφερε ο Αναπλη-ρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Άμεσος στόχος, επισημαίνω εθνικός στόχος, είναι η επίτευξη πρωτο-γενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξηςυψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το2016», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Προσέθεσε ακόμα ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, αναναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επι-δόματα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της ΓενικήςΚυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ακόμα ότι η προσφυγή στοΜηχανισμό Στήριξης εδώ και 2,5 χρόνια περιορίζει εκ των πραγμάτωντους βαθμούς ελευθερίας. «Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμωντους Κράτους είναι οριακή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες“ασφυξίας” στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Η Σοφία Μάρκουείναι οικονομολόγος

Page 42: MD07

Δυναμική παρουσία της Airfasttickets στο Λονδίνο

Με περίπτερο 60 τμ στο Global Village, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρογια τις εταιρίες τεχνολογίας και τους Online Travel Agents, η ελληνικήτουριστική εταιρία Airfasttickets έδωσε το «παρών» στη Διεθνή ΈκθεσηΤουρισμού World Travel Market 2012 που πραγματοποιήθηκε στο Λον-δίνο την περασμένη εβδομάδα. Στόχος της Airfasttickets ήταν η ενημέ-ρωση των επαγγελματιών του τουρισμού για την επέκταση της εταιρίαςδιεθνώς, την ανάπτυξη συνεργασιών σε όλο τον κόσμο, και τις τεχνο-λογικές της καινοτομίες. Δίπλα στα μεγαθήρια του ηλεκτρονικού του-ρισμού, όπως η Expedia, και το TripAdvisor, η Airfasttickets στάθηκεεπάξια προβάλλοντας τις καλύτερες τιμές που μπορεί να βρει κάποιοςγια διακοπές τις οποίες εξασφαλίζει μέσα από παγκόσμιες συνεργασίες.

Η Airfasttickets κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης προσκαλούσετους επαγγελματίες επισκέπτες να λάβουν μέρος στην κλήρωσή της γιαμια δωρεάν επιστροφή από την έκθεση στο σπίτι τους με το παραδο-σιακό βρετανικό ταξί που κυκλοφορεί στους δρόμους του Λονδίνουεδώ και καιρό βαμμένο στα χρώματα της Airfasttickets.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο πρόεδρος της Airfastitickets κ. Νίκος Κο-κλώνης με τον νικητή κ. Dylan Baxendale της εταιρίας Mighty Deals. Οκ. Κοκλώνης σχετικά με την έκθεση WTM και την ελληνική αγορά τόνισεότι «το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα μας είναι πολύ αυξημένοσε σχέση με άλλες χρονιές.

Η παγκόσμια τουριστική οικογένεια θα στηρίξει φέτος την Ελλάδα, ανα-γνωρίζοντας το γεγονός ότι πολλοί προμηθευτές τουριστικών υπηρε-σιών πραγματικά προσφέρουν καταπληκτικές τιμές. Εμείς ως διεθνήςεταιρία προσφέρουμε διακοπές σε όλο τον κόσμο, αλλά επειδή πολλοίαπό τους επισκέπτες στο περίπτερο μας ήξεραν ότι η Airfasttickets,πάνω από όλα είναι ελληνική εταιρία, μας εξέφραζαν το ενδιαφέροντους για την Ελλάδα. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον τουρισμό μας το2013 και εμείς ως Airfasttickets θα στηρίξουμε αυτή την εθνική προ-σπάθεια συνεχίζοντας να προσφέρουμε καταπληκτικές τιμές και μονα-δικές ευκαιρίες για διακοπές στην Ελλάδα σε όλους τους πελάτες μας,ιδίως στη Νέα Υόρκη που πρόσφατα ανοίξαμε το γραφείο μας.»

Υπενθυμίζουμε ότι η Airfastttickets έχει γραφεία στον Πειραιά, το Λον-δίνο, το Βερολίνο, και πρόσφατα άνοιξε το γραφείο στη Νέα Υόρκη. Επό-μενος σταθμός της επέκτασης της είναι η Βαρσοβία στην Πολωνία.

Η Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. βραβεύεται ως Όμιλος - Ηγέτης

Ο Όμιλος Εταιρειών Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. συμπληρώνειφέτος 48 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ως ένας από τουςπλέον πολυσχιδείς Ομίλους στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτε-ρικό, όπου δραστηριοποιείται στις Κατασκευές, τον Τουρισμό,την Ανάπτυξη Ακινήτων, την Κατασκευή και Διαχείριση Μα-ρίνων, την Αγροτική Παραγωγή και Οινοπαραγωγή.

Η ICAP Group, αναγνωρισμένη ως Rating Agency από την Επι-τροπή Κεφαλαιαγοράς και την European Securities and Mar-kets Authority (ESMA), βράβευσε την Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.ως έναν από τους ομίλους – ηγέτες βασιζόμενη σε τέσσερα

μετρήσιμα κριτήρια με δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Ειδικότερα και μέσα από ένα σύνολο 24.000 επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, μόνον 19 Όμιλοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουνκαι να διακριθούν ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στα εξής:Συμπεριλαμβάνονται στους 200 πιο κερδοφόρους Ομίλους για το 2011, με βάση τα στοιχεία της έκδοσης Business Leadersin Greece (κριτήριο κατάταξης το EBITDA, όπου η Τεχνική Ολυμπιακή με κέρδη 6,1 εκατομμύρια ευρώ, κατέλαβε την 119ηθέση)Συγκαταλέγονται στους 200 Ομίλους με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και έχουν αυξήσει το προσωπικό τους από το2010 στο 2011, με βάση τα στοιχεία της έκδοσης Leading Employers in Greece 2012, με την Τεχνική Ολυμπιακή να κατα-λαμβάνει την 148η θέση, με αύξηση προσωπικού 23%.Οι Εταιρείες ή οι κύριες εταιρείες του Ομίλου έχουν υψηλό ICAP Credit Score (αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας πουκυμαίνονται από Β2 έως Α1).Βρίσκονται στις 10 κορυφαίες θέσεις του Κλάδου τους (με βάση τον τζίρο)Το βραβείο παρέλαβε ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Κωνσταντίνος Στέγγος, ενώ η λαμπρή τελετή έλαβε χώρα υπότην Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, με την παρουσία 330Ανωτάτων Στελεχών της Ελληνικής αγοράς.

MODERN DIPLOMACY

Page 43: MD07

Άλλη μια σημαντική διάκριση έρχεται να προστεθεί στο roster βραβεύ-σεων του Nana Beach με την απονομή του Golden Award 2012 από τηνTUI UK & Ireland. Η συγκεκριμένη διάκριση βασίζεται στην αποτύπωσητης γνώμης των επισκεπτών που έχουν φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο καικαλούνται να συμπληρώσουν εμπιστευτικά ερωτηματολόγια που αξιο-λογούν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που παρέχονται κατά τη διαμονή

τους στο Nana Beach, αλλά και συνολικές εντυπώσεις από την εμπειρίατης φιλοξενίας στο πολυβραβευμένο resort της Χερσονήσου.Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη τηςτουριστικής περιόδου 2013 στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου απότον Area Manager του οργανισμού.

Με αφορμή την ανακοίνωση της διάκρισης η κυρία Μαρίτα Καράτζηδήλωσε: “Το βραβείο αυτό δίνεται από τους πελάτες μας και σε αυτή τηβάση αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή για μας, καθώς πιστοποιεί με τον πλέοναξιόπιστο τρόπο το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε στουςεπισκέπτες του Nana Beach. Δεσμευόμαστε ότι το Golden Award τηςTUI UK & Ireland για το 2012 θα γίνει για μας αφορμή για να γίνουμεακόμα καλύτεροι”.

Έφτασε και φέτος η στιγμή που με λαχτάρα πε-ριμένουν οι οινόφιλοι της πρωτεύουσας. Πρόκει-ται για την εκδήλωση γευστικής δοκιμήςαφρωδών οίνων «Αφρός και Φυσαλλίδες» ηοποία, πιστή στο ραντεβού της, οργανώνεται για6η χρονιά, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, τοΣάββατο 24 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας13:00 - 20:00.

Η εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες» είναι μιαμοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν αφρώδειςοίνοι της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πολλοί έλ-ληνες και ξένοι παραγωγοί, αυτοπροσώπως ή διατων αντιπροσώπων τους, θα δώσουν το παρόν,με αφρώδη κρασιά από τις πιο σπουδαίες οινο-παραγωγικές περιοχές του κόσμου, όπως το Astiτης Ιταλίας, την Καμπανία της Γαλλίας, την Κατα-λονία της Ισπανίας και, βέβαια, την Ελλάδα.

Λευκά, ερυθρωπά και κόκκινα κρασιά διαφόρων επιπέδων γλυκύτητας, απόεντελώς ξηρά έως πολύ γλυκά, πάντα όμως με αφρό και εκρηκτικές φυσαλ-λίδες, θα αναμένουν να δοκιμαστούν και να αναζωογονήσουν τις αισθήσεις.Ανάμεσά τους θα βρίσκονται σπάνιες και ακριβές ετικέτες κορυφαίων οίκωντης Καμπανίας, που στο συγκεκριμένο αντικείμενο συνεχίζει να είναι το ση-μείο αναφοράς.

Στη χώρα μας αφρώδεις οίνοι παράγονται παραδοσιακά κυρίως στη ΒόρειαΕλλάδα (περιοχές Αμυνταίου και Ζίτσας), στην Αρκαδία και στη Ρόδο.Ωστόσο, πολλοί είναι πλέον οι έλληνες οινοποιοί σε όλη τη χώρα που εκτι-μούν ότι η τάση προς τα αφρώδη κρασιά είναι αυξητική και γι’ αυτό επεν-δύουν στο προϊόν αυτό με ιδιαίτερη επιτυχία. Φέτος λοιπόν στην «Αφρόςκαι Φυσαλλίδες» θα παρουσιαστούν αρκετά νέα αφρώδη κρασιά. Άλλωστε,οι αφρώδεις οίνοι είναι μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες κατηγορίεςκρασιών παγκοσμίως. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως τα ελληνικά αφρώδηκρασιά έχουν βρει σημαντική διέξοδο στο εξωτερικό, ακόμα και σε αγορέςμε μεγάλη παράδοση στην κατανάλωση τέτοιων κρασιών, όπως είναι η Γερ-μανία.

Αφρός και Φυσαλλίδες

Golden Award 2012 στο Nana Beach Hotel

42

Page 44: MD07