Top Banner
Foto: Ambrož MANDRAČ JE LAHKO LEPO DARILO Še vedno je čas za lepo in praktično darilo vašim najbližnjim. Naročite jih na Mandrač in darilo bodo prejeli vsak četrtek. Zavrtite 040 211 434/05 64 00 010 ali pišite na [email protected] Dokaj zaskrbljeni optimist Vlada pravi, da je kriza, bivša vlada pravi, da bomo oktobra postali Ciper, občina ne dobi kreditov, podjetja ne dobijo dela, država ne pobere davkov, zdravniki ne dobijo zdravil, šol- niki ne dobijo odpravnin, časopisi pa ne dobijo bralcev. In je krog revščine sklenjen. (Mef)Mandračevci moramo potrka- ti po lesu. V dvajsetih letih rednega tedenskega izhajanja smo število naročnikov nenehno povečevali. Počasi, za odstotek ali dva, pa ven- darle, tudi v teh težkih časih, ko se človek in inštitucije moramo odreči nekaterih stvari, ker denarja za vse pač ni. Česa se ne moremo odreči? Smrti, naprimer. Ta strošek nas čaka pa naj hočemo ali ne. Tudi hrana je še kar potrebna in zanjo žrtvujemo oble- ko, čevlje, kino, pivo ali sladoled. Predvsem pa se ne moremo odreči države. Državo prav malo briga, če nimamo, če ni od kje vzeti. Kot pre- gnan dingo preži za vogalom in ko- maj čaka, da dobi kaj za pod zob. Zakon o uravnoteženju financ je vsem funkcionarjem vseh mogočih inštitucij, ki se napajajo iz državne in občinskih blagajn naložil nalogo, ki precej spominja na nekdanje roč- no pobiranje koloradskega hrošča po krompirjevih njivah. Kdor bo več privarčeval je boljši manager. To je bistvo takšnega zakona. In funkcionarji so se lotili dela. Naj- prej so preverili kako je s toaletnim papirjem, potem kako je papirjem za fotokopiranje, pa papirnate brisače in robčki, skratka, vsi so se spravili na ta ubogi papir, kot da bi bil kriv za vse težave te naše mlade države. In ni bilo treba dolgo časa čakati, da odkrijejo, kje se skriva največ nedo- nosnega papirja. V časopisih. In so začeli odjavljati vse časopise po vrsti. Najprej najbolj vzorni funkcio- narji - tisti na ministrstvih. Odrekli so se vseh papirnatih zlodejev, od revij do dnevnikov. Odslej bomo brali le še na spletu, so vzklikali ob tem. In medtem, ko se na Mandrača naro- čajo mladi iskalci zaposlitve, bralci srednjih let, ki ne vedo kako bodo zložili mesec z mesecem, upoko- jenci, ki obrnejo vsak cent, časopise odpovedujejo: Ustavno sodišče, Mi- nistrstvo za okolje in prostor, ZZZS, Durs, Turistica in še kdo. Mi te mož- nosti nimamo. Ne moremo se odpo- vedati davkariji in ministrstvom, la- hko pa se posmehujemo Ustavnemu sodišču in ne gremo na počitnice. Itak. Izjava tedna: Cilj opravičuje sredstva. Cilj je, da se pogoreli objekt na obvozni- ci odstrani, sredstva pa so pravni postopki. Igor Kolenc, župan Občine Izola ČETRTEK, 28. MAREC 2013 / ŠTEVILKA 1000, LETO XIX / POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 6310 IZOLA - ISOLA / CENA: 1,20 EUR Torek, 2.4. 2013 ob 19.00 Gostilna Jasna rezervacije 041 615 658 Red je red Eden ni nobeden, dva se že pozna, za tri pa, brez dovoljenja, fešte, vsaj uradno, ni!
16

mandrac 1000

Mar 29, 2016

Download

Documents

local news
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: mandrac 1000

AVTOPRALNICA

SERVIS, PRODAJA IN OBNOVA AVTOGUM

Ind. Cesta 4, Izola / Tel.: 05/ 641 53 65SERVIZIO, VENDITA E RICOSTRUZIONE PNEUMATICI

AUTOLAVAGGIOSamo pri nas strežemo pravo kavo

VEČ KOT KAVAOljka, Dantejeva 2, Izola

Urnik: od 9.00 - 12.00 in od 15.30 - 19.00

Urnik: od 9.00 - 12.00 in od 15.30 - 19.00

Smaregljeva 1 ob hotelu Marinatel.: 040 777 786

Odprto vsak dan (razen nedelje) od 9.00 do 19.00 ure

CASUALE DENIM - VRHUNSKA CASUAL OBLAČILA,KI SI JIH LAHKO PRIVOŠČITE

Vabimo Vas na sre-čanje članov stranke Izola je naša, pod-pornikov stranke in

prijateljev. Prednovoletna zabava in klepet ob kozarčku, bo 21.12. 2007 v diskoteki The Club na Belverderju, v Izoli.

Lepe praznike ter veliko uspehov,sodelovanja in predvsem strpnosti vprihajajočem letu 2008 Vam želi,

Vaš župan,dr. Tomislav Klokočovnik

Buone feste e sinceri auguri per un 2008coronato da successi, spirito di

collaborazione e tolleranza,

Il vostro sindaco,dott. Tomislav Klokočovnik

Mandrač je tednikwww.mandrac.sipa je izolski spletni dnevnikNaj vsako jutro tudi pri vas doma zadiši po svežih novicah, zanimivostih in napovedih, brez katerih ni moč biti pravi Izolan.

Prišlo je poletje in prišlo je polletje S poletjem pride vročina, s polletjem pa položnice za naročnino

do konca leta. Poletje bo vroče, polletje pa zanimivo.

greje in hladi

bottegamATEJA pAULETIC

NOVO V IZOLItrgovina z indijskim blagom

DWEEP of DEEPsvetlobni otok

Ljubljanska ulica - blizu tržniceodprto vsak dan od 9. do 12. in 17. do 22. ure

Prvi maj v Izoli: Ena redkih delavskih zastav

Foto

: Am

brož

TrgovinaSANATALjubljanska 15 041 618 988Parfumeria

BELLA

URNIK:vsak dan, tudi v sredo:

8.00 - 12.00 in 16.00 - 19.00sobota:

8.00 - 12.00

Razs

tava

xxxx

xx v

Sonč

ni d

vora

ni/F

otog

rafij

a ni

pov

ezan

a s t

ekst

om

Foto

: Prim

Foto

: Duš

an A

mbr

Foto

: Prim

Trgovina Delamaris nudi poleg ribjih izdelkov Delamaris ter pakirane sveže in zamrznjene ribe, odslej tudi pakirano sveže perutninsko

meso in izdelke Pivka.

Obišèite nas v Izoli, Tovarniška 13, ob delavnikih do 18.30 in v soboto do 12.30 ure.

Tel.: 05 6605864. Vabljeni!

Nova IZOKARTICA - že 51 možnosti za popust

Naslednja številka Mandrača izide4. avgusta 2009

Nič ne bo od dopusta

Ilust

racij

a: M

artin

a Lju

bič

Foto

: Prim

Foto

: Kom

pare

Pizzeria GUŠTDrevored 1.maja 031 60 60 40

PLACERLjubljanska32 05/ 641 47 08

Okrepčevalnica »Nanos«tople malice od 3,70 € dalje indnevna ponudba po ugodnih cenahtelefon: 05 922 31 32

Darilo za vse naše naročnike nov album Vlada Jeremiča Rižana, Romanca na svetilniku

in še 11 pesmi o Izoli

MANDRAČ JE LAHKO LEPO DARILO

Ste že prejeli IZOkartico?Če je še niste prejeli pokličite v ured-

PRVENSTVENA TEKMA 3. SLOVENSKE LIGE

MNK IZOLA : NK CALCIT KAMNIK

18.3.2012 ob 15.00MESTNI STADION IZOLA

PRVENSTVENA TEKMA 3. SLOVENSKE LIGE

MNK IZOLA : NK CALCIT KAMNIK

18.3.2012 ob 15.00MESTNI STADION IZOLA

Prišla je pomlad,učakal sem jo rad

Teden pedočev in špargljev

Čestitka

ZELIMO VAM VESELE PRAZNIKE V

Konec tropske vročine?Po skoraj dveh tednih tropske vro-čine bo danes pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo proti večeru ponehale. Nekoliko se

Foto

: Prim

Dve, povsem različni podobi Izole in obe sta delo narave.

Foto

: Silv

an K

ompa

re

Še vedno je čas za lepo in praktično darilo vašim najbližnjim. Naročite jih na Mandrač in darilo bodo prejeli vsak četrtek. Zavrtite 040 211 434/05 64 00 010 ali pišite na [email protected]

Dokaj zaskrbljeni optimistVlada pravi, da je kriza, bivša vlada pravi, da bomo oktobra postali Ciper, občina ne dobi kreditov, podjetja ne dobijo dela, država ne pobere davkov, zdravniki ne dobijo zdravil, šol-niki ne dobijo odpravnin, časopisi pa ne dobijo bralcev. In je krog revščine sklenjen.(Mef)Mandračevci moramo potrka-ti po lesu. V dvajsetih letih rednega tedenskega izhajanja smo število naročnikov nenehno povečevali. Počasi, za odstotek ali dva, pa ven-darle, tudi v teh težkih časih, ko se človek in inštitucije moramo odreči nekaterih stvari, ker denarja za vse pač ni.Česa se ne moremo odreči? Smrti, naprimer. Ta strošek nas čaka pa naj hočemo ali ne. Tudi hrana je še kar potrebna in zanjo žrtvujemo oble-ko, čevlje, kino, pivo ali sladoled. Predvsem pa se ne moremo odreči države. Državo prav malo briga, če nimamo, če ni od kje vzeti. Kot pre-gnan dingo preži za vogalom in ko-maj čaka, da dobi kaj za pod zob.

Zakon o uravnoteženju financ je vsem funkcionarjem vseh mogočih inštitucij, ki se napajajo iz državne in občinskih blagajn naložil nalogo, ki precej spominja na nekdanje roč-no pobiranje koloradskega hrošča po krompirjevih njivah. Kdor bo več privarčeval je boljši manager. To je bistvo takšnega zakona.In funkcionarji so se lotili dela. Naj-prej so preverili kako je s toaletnim papirjem, potem kako je papirjem za fotokopiranje, pa papirnate brisače in robčki, skratka, vsi so se spravili na ta ubogi papir, kot da bi bil kriv za vse težave te naše mlade države. In ni bilo treba dolgo časa čakati, da odkrijejo, kje se skriva največ nedo-nosnega papirja. V časopisih.

In so začeli odjavljati vse časopise po vrsti. Najprej najbolj vzorni funkcio-narji - tisti na ministrstvih. Odrekli so se vseh papirnatih zlodejev, od revij do dnevnikov. Odslej bomo brali le še na spletu, so vzklikali ob tem.In medtem, ko se na Mandrača naro-čajo mladi iskalci zaposlitve, bralci srednjih let, ki ne vedo kako bodo zložili mesec z mesecem, upoko-jenci, ki obrnejo vsak cent, časopise odpovedujejo: Ustavno sodišče, Mi-nistrstvo za okolje in prostor, ZZZS, Durs, Turistica in še kdo. Mi te mož-nosti nimamo. Ne moremo se odpo-vedati davkariji in ministrstvom, la-hko pa se posmehujemo Ustavnemu sodišču in ne gremo na počitnice. Itak.

Foto

: Kom

pare

Torek, 2.10. 2012 ob 19.30SGTŠ IzolaUlica Prekomorskih brigad 7, Izola 041 639 216

Knjiga in koncertPonatis knjige Faraoni 1967 - 1992, ki smo ga pripravili ob 45 letnici ustanovitve te legendarne izolske skupine je pospremilo še eno zanimivo odkritje. Med sta-rimi avdio kasetami smo namreč našli tudi posnetek koncerta, ki smo ga ob 25 letnici skupine pri-pravili na svetilniku. Gre, seveda za dokumentarne glasbene posnetke z zanimivimi napovedmi in pogovori. Knjigo in CD lahko naročite na tel.: 040 211 434.

Otok na vodiIzolski vodotoki in vodnjakiTe dni končujemo pisanje brošure, skoraj knjige o izolskih vodotokih, v o d -n j a -k i h , š p i -n a h , vodnih zbiralnikih in drugih zani-mivih fenomenih povezanih z vodo-vodno oskrbo naše občine. Dobili smo že nekaj obvestil o vod-nih virih ki jih nismo poznali pa tudi nekaj zanimivih pripovedi. Te dni smo izkoristili za še zadnje foto-grafske obiske nekaterih vodotokov, tako da bomo imeli dovolj kvalitet-no fotografsko gradivo, dokler je na-rava še vedno vsa v barvah. Seveda bomo veseli še kakšnega va-šega namiga in nasveta ali zgolj opo-zorila, kje je kdaj stal kakšen vod-

Foto

: Kom

pare

Gotovo že poznate naše jedi z žara,zdaj pa pripravljamo tudi

bogate MALICE4,00 € - 5,00 €okusna KOSILA

7,00 € prava nedeljska KOSILA

7,5 €

Saj veste kje? Med parkom in Lonko.

Okrepčevalnica

Malice / Kosilatel: 041 858 473

Saj veste kje? Med parkom in Lonko.

Izjava tega tednaGlede na dosedanje obnašanje predsednika vlade je jasno, da bo je papež odstopil prej kot predsednik vlade, Janez Janša.

slovenski blogar

Izjava tedna:Cilj opravičuje sredstva. Cilj je, da se pogoreli objekt na obvozni-ci odstrani, sredstva pa so pravni postopki.

Igor Kolenc, župan Občine Izola

Izjava tedna:V preteklosti se je z območjem Škvera ravnalo kot svinja z mehom in zdaj je čas da ga za-ščitimo.Aleksej Skok, tretji mandat ob-

činski svetnik SD

Še ta številka do 1000Imeli smo časa 20 let, na koncu pa se nam spet mudi in spet zamujamo z organizacijo vsega, kar bi radi pripra-vili ob tisoči številki Mandrača. Pišemo sporočila, pošiljamo vabila, organiziramo tehniko in še marsikaj zraven. Da bo le čimprej mimo in bomo spet normalno delali.

Torek, 5.3. 2013 ob 19.00Restavracija Riverarezervacije 041 639 216

Preprosto kot pasulj !Nikoli nisem razumel globjega pomena te primerjave, ki jo na Balkanu uporabljamo, kadar hočemo povedati, da je nekaj zelo preprosto in vsem razumljivo. Če pa pomislim, kako težko je skuhati pravi pasulj, je to daleč od preprostosti. Danes nič več ni preprosto..(Mef) Pasulj ni čisto nič kriv, razen, da so ga zlorabili pri tej sarkastični prispodobi o preprostosti. Lepo vas prosim, kako je lahko preprosto

nekaj kar ima najmanj 12 različnih sestavin v točno določenem razmerju in je treba kuhati vsaj uro in pol.

Tudi življenje že dolgo ni več pre-prosto. Sestavlja ga cela vrsta od-nosov, spoznanj, usod in dogodkov, ki jih prekuhavamo od rojstva do smrti. Politika pa nam pri tem ni v pomoč. Prej bi rekli, da je nevarna začimba, ki jo je treba uporabljati v zelo premišljeni količini.Preprostost je preprosto izginila iz našega sveta. Že rojstvo ni prepro-sto, čeprav se ljudje rojevamo že

več kot 2 milijona let, potem pa se problemi le še kopičijo, od vrtca do šole, od otroštva do pubertete, od službe do stanovanja, od družine do pokojnine, na koncu pa še umreti ni več preprosto, kot nekoč. Med vse te težave pa prileti še politi-ka, ki se nekaterih srečnežev komaj dotakne, oziroma se tega niti ne za-vedajo, drugi pa postanejo njeni od-visniki, manjšina v prvi, večina pa v tretji osebi.Zadnje čase sem nekajkrat že slišal o tem, da ne pišem več tako preprosto kot nekoč in pripomba je na mestu.

Frizerski salon CREATIFFPrešernova 51 059 217 017

Cvetličarna MIMIDrevored 1.maja 4 05/ 641 33 34

999http://www.mandrac.si, [email protected] tednikČETRTEK, 21. MAREC 2013 / ŠTEVILKA 999, LETO XIX / POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 6310 IZOLA - ISOLA / CENA: 1,20 EUR

ČETRTEK, 28. MAREC 2013 / ŠTEVILKA 1000, LETO XIX / POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 6310 IZOLA - ISOLA / CENA: 1,20 EUR

Torek, 2.4. 2013 ob 19.00Gostilna Jasnarezervacije 041 615 658

Torek, 2.4. 2013 ob 19.00Gostilna Jasnarezervacije 041 615 658

Red je redEden ni nobeden,dva se že pozna,

za tri pa, brez dovoljenja,fešte, vsaj uradno, ni!

Page 2: mandrac 1000

2 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000STRAN ZA OGREVANJE

NOVINARJI IN OSTALE SVINJEDoživeti tisoč je skoraj eno življenje. Še Metuzalem je doživel 900. In ni razloga za slavlje. Ko bo deset tisoč, bo razlog za proslavljanje. V tem času, od prve do tisoče številke Mandrača, se je rodilo in prenehalo informirati ali zavajati bralce veliko časopisov. Tudi veliko novinarjev se je rodilo, pisalo in umrlo. Novinarji in njihovi časopisi? In njihovi bralci. Že dolgo tega je ko so v nekem nečloveškem režimu ubili beograjsko Borbo, rojeno kot glasilo zvezne konference SZDL. Njen urednik je bil plemeniti Staša Marinković. Umrl je, ko je Borba umirala, triumfiral pa urednik Politike Žika Minović, ljubljenec Mire in Slobodana Miloševića. Danes, v današnji Srbiji, Politika umira tako, kakor je zaradi širjenja sovraštva in zlobe z obličja medijskega globusa izginila Ekspres Politika, zaradi poslušništva in podložništva Tudj-manovem režimu zagrebški Vjesnik. Pred tem je bila ubita Borba, v Splitu je režim finančno uničil Feral Tribun, ki je edini imel dovolj hrabrosti, da piše o drugi strani hrvaške stvarnosti. Skozi vse to se ponuja odgovor na vprašanje: Kdo pa so in kakšni so to novi-narji in uredniki, ki delajo take časopise? Za novinarje je odgovor jasen tudi danes - v novinarstvu so tisti, ki nikjer drugje niso mogli dobiti službe, pa so imeli tete, strice, atije in mamice na pravi poziciji, potem tisti, za katere je novinarstvo odskočna deska za bodočo politično pozicijo in tretji so taki, ki samo to hočejo biti in to živeti. In samo ti tretji so lahko naredili take časopise kakšni so bili Stašina Borba in Feral Viktorja Ivančiča in Borisa Dežulovića. Kakršni novinarji, taki so bili tudi uredniki: eden je bil Staša, drugi je bil Žika Minović, kot primer. Ko so na koncu osemdesetih let na Brdu organizirali sestanek vseh glavnih in odgovornih urednikov, z namenom, da se prekine z medijsko vojno, je bil seznam prisotnih impresiven: Božo Kovač - Delo, Kemal Kurspahić Oslo-bodjenje, Staša Marinković- Borba, Žika Minović- Politika, kdo je bil glavni Vjesnikov in Nove Makedonije, se ne spomnim, tudi titograjske Pobede ne, pa Slobodna Dalmacija in legendarni Joško Kulušić, ki je umrl s pomočjo Tudjmana. In so zasedali na Brdu, ko pa so jih zvečer pripeljali vozniki pred Cankarja, me je eden od voznikov vprašal kaj naj naredi z njimi. »Plačam ti koliko hočeš, le povozi jih in naredil boš največjo uslugo jugo-slovanskem novinarstvu,« sem se zadrl. Staša se je držal za trebuh od sme-ha, Joško je povabil na pijačo, vsi drugi so grdo gledali. Prav kot v članku urednika Der Spiegla, Rudolfa Augsteina »Novinarji in ostale svinje.« O eni podvrsti novinarstva, ki dobro in lagodno živij, ker ubogajo in je njihova življenska doba enaka življenski dobi tistih, ki jim omogočajo dobro in la-godno življenje, dokler ubogajo svoje politične pokrovitelje. Drugi so ru-darji in cestni delavci, iskalci novic in informacij in edini kriterij je ali je to pomembno za javnost in posameznega bralca ali ni. Eni so v funkciji oblasti in ubogljivo poslušajo oblastnike, drugi delajo za bralce in samo v interesu javnosti. In samo taki so obsojeni na številko (deset) tisoč.

Prvi se potapljajo v mandraču. Drugi ga delajo. In zato je razlog za slavje. Ne tisoča ali desettisoča številka, ampak vsaka, ki pride vsak teden, vsaka posamezna - tisoč prva, pa druga, pa dokler gre. Pa tudi Mujo si ne bi razbi-jal glave o tem koliko tisoč je hiljadarka, ali koliko hiljada spraviš v tisoč.Kolumna je novinarska zvrst s katero avtor izraža svoja osebna stališča in mnenja, ki so včasih lahko tudi stališča in mnenja uredništva.

Pisma iz metropoleVsak resen regijski časopis ima dopisnika v glavnem mestu. In ga imamo tudi mi. Že res, da je vsak vikend “doma” v Izoli a vendarle. Zoran Odič je upokojeni a ne odpisani novinar z veliko začetnico. Tisti, starega kova. Vsakih 14 dni za Mandrač razmišlja o življenju tam in o življenju nasploh, o dogodkih v glav-nem mestu in o posledicah teh dogodkov za naše kraje in ljudi. Pazljivo branje vam želimoAvtor kolumne izraža svoje mnenje, ki ni nujno enako mnenju uredništva.

Opera Metropolitanapiše: Zoran Odič (za Izolane Zoki)

Hamburgerji iz hriba (začasno) odhajajoOkrožno sodišče v Kopru je konec marca 2012 izdalo sodbo, s katero je odločilo, da je Hil Ham d.o.o. dolžna Občini Izola izročiti zemljišče, pro-sto vseh začasnih objektov. Sodba ni postala pravnomočna, saj se je tožena stranka zoper odločitev sodišča pritožila.Podjetje Hil Ham d.o.o. je imelo z Občino Izola sklenjeno najemno pogod-bo za čas od 01.01.2008 do 31.12.2008, v kateri je bilo določeno, da mora stranka najkasneje 15 dni pred potekom najemnega obdobja podati vlogo za podaljšanje najemne pogodbe, česar pa najemnik ni storil; vlogo za podalj-šanje je Hil Ham d.o.o. podal šele 06.02.2009, po tem, ko je dne 30.01.2009 od Občine Izola prejel dopis, da je najemna pogodba potekla, ter da mora nepremičnino, prosto vseh začasnih objektov, izročiti Občini Izola. Podjetje Hil Ham d.o.o. je tako štiri leta zasedalo zemljišče v lasti Občine Izola brez pravne podlage, od tega pa občina kot lastnica ni imela nobenih prihodkov.Lani je objekt tudi pogorel in kazil izgled ob cesti iz Izole proti Strunjanu. Občina do pravnomočne odločitve sodišča v prostor in začasni objekt ni posegala, ker bi s tem tvegala tožbo za motenje posesti.Konec februarja 2013 so na Občino prejeli sodbo, s katero je višje sodišče zavrnilo pritožbo Hil Hama in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.Občina je lastnika pozvala, da skladno s sodbo odstrani začasni objekt do konca marca, sicer bo sledila izvršba. V torek, 26. marca je lastnik začel z rušitve-nimi deli začasnega objekta. Občina bo v prihodnje objavila javni razpis za podobno dejavnost kot je bila na tem območju do sedaj. Na razpis se torej lahko prijavi tudi podjetje, ki je imelo objekt v lasti do sedaj. SZJ, AM

Pospravljanje podstrešjaNe prav dobesedno, čeprav so bili občutki prav takšni. Namreč, ko smo med pospravljanjem uredništva odkrili kartonasto škatlo s fotografskimi posnetki iz začletka devetdesetih, ko je nastajal tudi današnji Mandrač, se je čas kar ustavil in vsaka od fotografij je obudila lepe spomine na tista leta. Nismo delali nobenega tematskega izbora, niti nismo izbirali najpomemb-nejših dogodkih. Izbrali smo tiste ob katerih smo se najdlje zadržali, ker so bili pač povezani z neko zgodbo. Poglejte jih tudi vi.

Snemanje filma Železni križec leta 1989

Page 3: mandrac 1000

DANES SEJA OBČINSKEGA SVETA

ŽUPAN – IL SINDACO

Vse občane in občanke vljudno vabim na slovesno prireditev

ob Dnevu samostojnosti,ki bo

v sredo, 26. decembra 2007 ob 17. uriv parku Pietro Coppo v Izoli.

Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000 3

S POL ODSTOTKA LAHKO SPREMENITE ŽIVLJENJEnamenite 0,5% vaše dohodnine za Rdeči križ Izola dav. štev. 73557501Do konca letošnjega leta kot davčni zavezanci lahko v skladu z Zakonom o dohodnini do 0,5% dohodnine, odmerjene od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, namenite za financiranje splošno-koristnih namenov.Vaša odločitev lahko usodno pomaga iz stiske družinam in posameznikom z nizkimi prejemki, brezposelnim, bolnim in ostarelim. Kako lahko name-nite 0,5% dohodnine Rdečemu križu Izola?- s sistemom e-Davki na spletni strani http./edavki.durs.si - ustno, z zahtevo na zapisnik pri davčnem organu (Izola Plenčičeva ul.)- z izpolnjenim obrazcem, ki je priložen tej številki Mandrača.

Rdeči križ Izola

VPIS V 1. RAZRED OSNOVNE ŠOLE ZA ŠOLSKO LETO 2009/2010ISCRIZIONE ALLA PRIMA CLASSE PER L’ANNO SCOLASTICO 2009/2010

Osnovne šole v občini Izola obveščajo vse starše otrok, rojenih od 1.1.2003 do 31.12.2003, da bo vpis v 1. razred potekal po naslednjem razporedu:Le tre scuole elementari di Isola avvisano tutti i genitori dei bambini nati dal 1/1/2003 al 31/12/2003 che le iscrizioni alla prima classe si svolgeranno come segue:

OŠ LIVADE PON/LUN 9.2.2009 8.00-12.00 TOR/MAR 10.2.2009 8.00-17.00

OŠ VOJKE PON/LUN 9.2.2009 8.00-12.00ŠMUC TOR/MAR 10.2.2009 11.00-18.00 SRE/MER 11.2.2009 8.00-12.00

SE DANTE PON/LUN 9.2.2009 11.00-13.30ALIGHIERI TOR/MAR 10.2.2009 16.00-17.00

Za vpis zunaj šolskega okoliša starši vpišejo otroka v šolo v svojem šolskem okolišu in vložijo pri šoli, v katero želijo vpisati otroka, vlogo za prepis. V OŠ DANTE ALIGHIERI se vpisujejo otroci iz obeh okolišev.Per iscrivere i propri figli fuori dal distretto scolastico i genitori devono iscri-vere il proprio figlio nella scuola del proprio distretto e inoltrare richiesta pre-sso la scuola in cui intendono iscriverlo. Alla SE DANTE ALIGHIERI vengono iscritti i bambini provenienti da entrambi i distretti.

Za dodatne informacije lahko pokličete /Per informazioni aggiuntive pote-te chiamare: OŠ LIVADE: 6625-566, OŠ VOJKE ŠMUC: 6621-157, SE DANTE ALIGHIERI: 6625-244

Po uspešni otvoritvi festivala smo v soboto, 29. avgusta, v Izolski Beseng-hijevi palači prisluhnili odličnemu koncertu dveh brazilskih glasbenikov. Violinistka Fernanda Krug in pianist Antonio de Arruda Ribeiro sta par tudi zasebno, skupaj pa igrata že 14 let, kar se nedvomno pozna na neverjetni glasbeni ubranosti. Občinstvu, med katerim so bili tudi brazilska veleposla-

OBČINA IZOLA – COMUNE DI ISOLARiva del Sole, 8, 6310 Isola

A V V I S Osulla pubblicazione delle condizioni per l’acquisizione

del diritto all’utilizzo delle unita’ di affi ssione dei manifesti durante la campagna referendaria

Il giorno 11 maggio 2010 il Sindaco del Comune di Isola ha reso pubbliche, tramite il sito uffi ciale del Comune (http://www.izola.si/), le condizioni per l’acquisizione del diritto all’utilizzo delle unita’ di affi ssione di manifesti durante la campagna referendaria. Il referendum, indetto per il 6 giugno 2010, ha come oggetto la Legge sulla ratifi ca dell’Accordo d’arbitrato concluso tra il Governo della Repubblica di Slovenia e il Governo della Repubblica di Croazia. Si avvisano gli organizzatori delle iniziative nell’ambito della campagna referendaria che tutte le richieste devono pervenire all’Uffi cio protocollo del Comune di Isola entro e non oltre le ore 10.00 di giovedi 20 maggio 2010.

Uffi cio per il consiglio comunale e gli affari generali

OBČINA IZOLA-COMUNE DI ISOLASončno nabrežje 8, 6310 Izola

O B V E S T I L Oo objavljenih pogojih za pridobitev pravice do uporabe plakatnih mest v času referendumske

kampanjeŽupan Občine Izola je, dne 11.5.2010, objavil na uradni spletni strani Občine Izola (http://www.izola.si/) pogoje za pridobitev pravice do uporabe plakatnih mest v času referendumske kampanje za referendum o Zakonu o ratifi kaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki bo 6. junija 2010.Vloge organizatorjev referendumske kampanje morajo prispeti v glavno pisarno Občine Izola, najkasneje do četrtka, 20. 5. 2010 do 10.00 ure.

Služba za občinski svet in splošne zadeve

ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB - IZOLAASSOCIAZIONE COMBATTENTI PER I VALORI DELLA LPL - ISOLA

VabiloV počastitev občinskega praznika in

65. obletnice zmage nad nacifašizmom,vas vljudno vabimo na tradicionalno srečanje članov in

prijateljev naše organizacije. Srečanje bov nedeljo, dne 11.julija ob 19.00 uri

v hotelu “Riviera” v Izoli.Slavnostni gost in govornik bo

pesnik in akademik Ciril Zlobec.

InvitoIn occasione della festa comunale e

del65 anniversario della vittoria sul na-

zi-fascismosiete gentilmente invitati all`incontro

tradizionaledei membri e degli amici della nostra associazione.

L´incontro si terràdomenica11 luglio 2010 alle ore 19.00

presso l´albergo “Riviera” di Isola.

L´ospite d´onore dell´incontro sarà ilpoeta sloveno ed accademico Ciril Zlobec

Urejajo dom za mačke

Se vrača prodaja rib z barke?

MANDRAČ je tednik IzolanovNaslov: Veliki trg 1, 6310 Izola, TRR: 1010 0002 9046 354tel. 05/ 640 00 10, fax. 05/ 640 00 15, elektronski naslov: http://www.mandrac.si; e mail: [email protected] urednik: Aljoša MislejUredništvo: Aljoša Mislej, Darjan Gorela, Boštjan Mejak, Žarko Kovačič, Drago Mislej, Marjan Motoh (karikaturist), Saša Stepanov (foto), Edvard Dečman (foto)tehnični urednik: Davorin Marc e mail: sektor.tehnika@ mandrac.si Tednik izhaja v nakladi 2000 izvodov, cena 1,20 EUR. / Polletna naročnina: 29 EURO.Založnik: GRAFFIT LINE d.o.o., Izola; tel.05/ 640 0010 / Prelom: Graffit LineVpis v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS, pod zaporedno številko 522.

Župan vsem ne verjameV Bermudskem izginjajo ladje, v izolskem trikotniku pa izginjajo lastniki oziroma se menjujejo, propadajo ali si ga med seboj prodajajo..

Katere urade in službe najdemo na Sončnem nabrežju

Pravila tednika Mandrač za spremljanje volitev v

državni zbor 2011Po zakonu o volilni in referen-dumski kampanji bomo v ted-niku Mandrač parlamentarne volitve 2011 spremljali, o njih poročali in jih komentirali po la-stni presoji in v obsegu, pod po-goji in na način, ki je v skladu z uveljavljeno uredniško politiko neodvisnega časopisa. Organizatorjem volilne kampa-nje ne bomo ponudili brezplač-nih predstavitev ne kandidatov za poslance ne strankarskih programov, prav tako ne bomo objavljali brezplačnih sporočil, za katera bomo presodili, da imajo predvsem propagandni namen v volilni kampanji. Jav-nost tudi prosimo, naj za pro-pagandne namene ne zlorablja oblik prispevkov, ki jih moramo objavljati po zakonu o medijih. Oglasna sporočila bodo pod enakimi pogoji dostopna vsem organizatorjem volilne kampa-nje. Cenik je objavljen na splet-ni strani (http://www.mandrac.si). Oglasna sporočila ki bodo del volilne kampanje bodo jasno označena kot propagandno spo-ročilo z navedbo naročnika.

Uredništvo

Foto

: Mar

ino M

aurel Fo

to: P

rimož

Foto

: Duš

an Am

brož

OBČINA IZOLA - COMUNE DI ISOLAOBVESTILO O OBJAVI JAVNEGA RAZPISAObčina Izola obvešča, da je na spletni strani občine Izola www.izola.si (pod rubriko za občana - oglasna deska) objavljeno Javno zbi-ranje ponudb za oddajo prodajnih mest za leto 2012 v najem. Razpisna dokumentacija je dosegljiva na spletni strani ter v vložišču Občine. Več informacij o razpisu lahko dobite po tel 05/6600103 ali po el. pošti na [email protected]

AVVISO SULLA PUBBLICAZIONEDEL BANDO DI CONCORSO

Si informa il pubblico che sul sito web uffi ciale del Comune di Isola www.izola.si (rubrica: Per il cittadino - Albo) è stato pubbli-cato il Bando di sollecitazione pubblica di offerte per l’assegnazione in affi tto di punti vendita nel 2012. La documentazione riferita al bando è disponibile sul sito web o pre-sso l’Uffi cio protocollo del Comune di Isola. Per ulteriori informa-zioni riguardo al bando gli interessati possono chiamare il numero 05/66-00-103 oppure scrivere per posta elettronica all’indirizzo: [email protected] .

Povod za sklic izredne seje je ne-transparentnost v postopkih pri-prave najpomembnejšega občin-skega razvojnega dokumenta, ki nastaja v ozkem krogu takoime-novane županove koalicije, med-tem pa druga polovica občinskih svetnikov, strank in list o doku-mentu ne ve skoraj nič.Javno pobudo za sklic izredne seje Občinskega sveta Občine Izola, na kateri bi obravnava-li postopke in vsebino osnutka tega razvojnega dokumenta so pripravili v svetniški skupini stranke Izola je naša. V utemelji-tvi pobude so zapisali:“Stranka IJN že dalj časa opaža, da Župan in občinsko vodstvo ne odgovarjajo na pobude posame-znih svetnikov iz vrst opozicijskih strank, da bi Občinski svet, pred tem pa Odbor za okolje in pro-stor, seznanil o stanju priprav za sprejemanje glavnega prostorske-ga akta Občine Izola Občinskega prosrorskega načrta (OPN).Nekateri člani Odbora za okolje in prostor so na sejah odbora večkrat predlagali, da bi odbor obravna-val tematiko že v času nastajanja

OBČINA IZOLA - COMUNE DI ISOLAOBČINSKI SVETKOMISIJA ZA MANDATNA VPRAŠANJA, VOLITVE IN IMENOVANJASončno nabrežje 8, 6310 Izola

O B V E S T I L O o objavljenem javnem razpisu za podelitev priznanj in

nagrade Občine Izola v letu 2012

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja obvešča vse zainteresirane, da je dne 26. 4. 2012, na spletni strani Občine Izola www.izola.si, objavila razpis za podelitev priznanj in nagrade Občine Izola v letu 2012. Vse dodatne informacije v zvezi z razpisom dobijo zainteresirani po telefonu 05/66 00 104, oziroma e-pošti: [email protected].

Predsednik komisije Aleksej S K O K, l.r.

CONSIGLIO COMUNALECOMMISSIONE PER LE QUESTIONI DEI MANDATI, LE ELEZIONI E LE NOMINE

Riva del Sole n. 8, 6310 Isola

A V V I S Osulla pubblicazione

del bando di concorso per il

conferimento dei riconoscimenti e del premio del Comune

di Isola per l’anno 2012

L a Commissione per le questioni dei mandati, le elezioni e le nomine informa il pubblico interessato che il giorno 26. 4. 2012 è stato pubblicato sul sito web del Comune di Isola (www.izola.si) il bando di concorso per il conferimento dei riconoscimenti e del premio del Comune di Isola per l’anno 2012.

Dom za mačkeNeuradno smo izvedeli, da v Izoli urejamo dom za potepuške mač-ke. Govorice je potrdila tudi odgo-vorna za stike z javnostjo Občine Izola Martina Miklavčič-Šuman-ski, ki pravi, da je postavitev zave-tišča v vsaki občini tudi zakonsko določena. Zaenkrat je sicer v načr-tu postavitev začasnega, oziroma prehodnega doma za mačke, kako pa bo problematika rešena v bližji prihodnosti, pa bo jasno, ko se bodo sestali odgovorni vseh treh Obalnih občin in našli sku-pno rešitev. Dejstvo je, da zavetišče v Kopru zadošča skoraj izključno pasji populaciji, mačke pa so prepušče-ne same sebi, ulici in tisti peščici prostovoljcev, ki z lastnimi močmi skrbijo zanje. Prehodni dom za mačke, oziroma mačja hiša, pa bo dobrodošla za vse tiste potepuš-ke mačke, ki ne najdejo toplega doma. Da bi preprečili naval na dom lokacije zaenkrat ne objavlja-mo. Z Občine pa so nam tudi po-vedali, da postavitev prehodnega doma ne bo obremenilo občinske blagajne. AM

JAVNO PISMO ŽUPANU

Preprečimo, dokler je še mogočeSpoštovani g. Kolenc ! Na vas se obračam kot zaskrbljena mati dveh otrok. Eden obiskuje OŠ Vojke Šmuc, drugi pa VVZ Mavrica enota Školjka. Kakor vsako jutro, sem tudi danes peljala svojega 3 letnika v vrtec in ko sva prispela do vhoda na igrišče enote Školjka, so se iz jaškov meteorne vode valili roji tigrastih komarjev. Glede na to, da sta, tako šola kot vrtec, ki ga obisku-

Center bo pozitiven če bankrotirajo klubiČlani odbora za družbene dejavnosti izolskega občinskega sveta so se v torek popoldne žrtvovali za vse občinske svetnike in “v njihovem imenu” poslušali poročila vseh javnih zavodov s področja družbenih dejavnosti, katerih ustanovitelj je Občina Izola. Predstavile so se vse tri osnovne šole, oba vrtca, knjižnica, glasbena šola in Center za kulturo, šport in prireditve.

RezervaRibiška barka kot vsaka druga, neurejen pomol kot vsak drugi, skratka, vse bi bilo kot doslej, če ni bi bila ribiška ladja privezana drugače kot smo bili vajeni doslej. Ena lastovka sicer še ne prinese pomladi, toda, ko bodo las-tniki te ladje dobili bistveno nižjo ceno kot tisti, ki “parkirajo” po dolgem, se bo še kdo zamislil. Uradno pravijo temu četverovez, neuradno pa konec trmarjenja.

Domače zelenjaveVeljalo je, da domače sadje in zelenjavo lahko dobimo samo, če jih sami pridelamo, oziroma, če poznamo pridelovalca. Prav vsem okus v celofan ovite solate in radiča, ali zimzelene mlade čebule pač kilometer nič.

OBČINA IZOLA - COMUNE DI ISOLAURAD ZA UPRAVLJANJE Z OBČINSKIM PREMOŽENJEM UFFICIO GESTIONE PATRIMONIO DEL COMUNESončno nabrežje 8, 6310 Izola

Vse zainteresirane obveščamo, da je v Uradnem list RS št. 4/2013 z dne 18.1.2013, na spletnih straneh Občine Izola (www.izola.si) (pod rubriko za občana - razpisi) ter na oglasni deski Občine Izola objavljen javni razpis za oddajo poslovnih prostorov v lasti Občine Izola.

Si informa il pubblico interessato che sulla Gazetta Uffi ciale della RS n. 4/2013 del 18.1.2013, sul sito web uffi ciale del Comune di Isola (www.izola.si) (nel riquadro Per il cittadino - Concorsi pubblici) e sull'Albo pretorio è stato pubblicato il bando di concorso per l'assegnazione in affi tto di locali

d'esercizio di proprietà del Comune di Isola.

Upokojenci za spremembo volilnega sistemaNa tiskovni konferenci , ki je bila pretekli teden, so strokovnjaki Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) seznanili javnost s

Kaj pa bodo galebi jedli?Drugi dan zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo so ministri po dolgotrajnih nočnih pogajanjih dosegli dogovor o najpomembnej-ši politični prioriteti reforme Skupne ribiške politike (SRP), uveljavitvi obveznosti popolnega iztovora vsega ulova. S tem novim ukrepom na-

REAKTOR

Jože Bolje, lastnik zemljišča v ZN Marina

V Mandraču z dne 28. februar 2013 je pod naslovom „Nekoč pa je bilo vse naše“ in s podnaslovom „Lastniki zemljišč v ZN Marina“ napisano tudi moje ime. Zakaj samo moje, saj nas je najmanj de-set (10) sosedov, ki smo lastniki hiš, stanovanj in zemljišč v istem ZN Marina? Morda zaradi tega, ker sva s prvim sosedom Mirandom Lovrečičem, verjetno edina, ki sva hiši kupila leta 1972, neposredno od dedičev pokojnega Erazma Be-sostri, ki je leta 1928 zgradil hišo s št. 15, takrat počitniško vilo z betonskim valobranom in hišo s številko 13, za skrbnika. Hiši sta bili zgrajeni na parceli št. 446/3, velikosti cca. 3.700 m2. Nekaj podrobnosti.Leta 1955 sem bilo prvi slovenski učitelj matematike in fizike na Nižji gimnaziji v Izoli, takrat še v Gregorčičevi ulici. V sedanjo hišo sem z družino prišel 1. julija 1957 na podlagi zamenjave stanovanj. Hiša je bila brez vodovoda in brez elektrike. Leta 1960 me je Zaro Gi-ovanni, zastopnik vdove Besostri, takrat že poročene z bratom po-kojnega Erazma, seznanil z željo lastnikov, da bi prodali obe hiši in zemljišče. Tudi onadva sta umrla v naslednjih letih in ker nista imela otrok sem leta 1968 čel iskati de-diče, kot nove lastnike. Dobil sem 11 dedičev, ki so, po sklepu sodi-šča v Piranu, skupaj imeli 97/120 lastnine in so jo bili pripravljeni meni tudi prodati, ter 3 dediče, ki so imeli preostalo 23/120, ki pa je niso hoteli prodati. 30. 12. 1972 sva z Mirandom Lo-vrečičem, vsak s svojo kupopro-dajno pogodbo, kupila hiši št. 13 in 15. Prodajalci so meni dali tudi posebno pooblastilo o razpolaga-nju z ostalim zemljiščem na par-celi št. 446/3, ki sem ga plačal, čeprav je bilo nacionalizirano.24. 1. 1980 sva, oba, z Mirandom Lovrečičem, na javni dražbi, kupi-la preostalih 23/120.Za vse navedeno imam originalne dokumente in če jih kdo želi videti naj me pokliče po telefonu za vse morebitne informacije.

Jože Bolje

pojasnilo uredništva: Podatek o lastnini omenjene parcele smo prebrali v gradivu občinskih stro-kovnih služb, ki je odgovor na svetniško pobudo Alojza Zorka. Podatkov o drugih lastnikih par-cel, v omenjenem poročilu, ni.

Prav v zvezi s poslovanjem in progra-mom Centra je bilo največ razprave. Nekaj zato, ker je bil prvi na vrsti, drugič pa zato, ker Center vendarle združuje največ članov različnih dru-štev in klubov s področja kulture in športa v občini.

Člane odbora in nekatere prisotne svetnike je najprej zbodla ocena direktorja, Andreja Bertoka, ki je napovedal, da bo center v letu 2013 zabeležil nekaj čez 120 ti-sočakov izgube, ki je pravzaprav posledica dejstva, da Center klu-bom ne zaračunava osnovnega vzdrževanja objektov, saj bi to za večino klubov pomenilo bankrot. Nekateri člani odbora so sicer me-nili, da so časi zdaj drugačni kot v nekem prejšnjem obdobju in da se bo treba navaditi na to, da nič ni več zastonj, podobno kot se že dogaja na drugi strani meje, ven-dar je bilo slišati tudi odgovore, da si izolski otroci in družine tega ne morejo privoščiti.

Rekreacijski park namesto športnih klubovNa vprašanje glede obveznosti občine, da pokriva izgubo svojih javnih zavodov pa je bilo slišati pojasnilo, da je to dolžna storiti le v primeru, če sama ne izpolnjuje svojih obveznosti, zato so člani odbora sklenili predlagati županu naj poišče možnosti za kritje teh stroškov, tako da bi klubi lahko ži-veli, Center pa ne bi imel izgube. Ena od možnosti bi lahko bil za-mik gradnje rekreacijskega parka pri Osnovni šoli Livade, nekakšne izolske Bonifike, ki so ga sinoči menda že predstavili zainteresi-ranim krajanom Livad. Kdo so bili ti krajani oziroma koga so vabili in kako pa nismo uspeli izvedeti. Neposredni sosedje o tem namreč niso nič vedeli.

Bo Kino Otok reševal Odeon?Med zanimivejšimi informacijami je bila tudi ta po kateri se zasebni zavod Kino Otok menda zanima za prevzem art kina Odeon, ki že zdaj dobro sodeluje s tem zavo-dom pri organizaciji festivala in celoletnih programih. Seveda gre za zanimivo zgodbo zasebnega zavoda, ki bo tudi le-tos od Občine Izola prejel skoraj 60.000 Eur za organizacijo petd-nevnega filmskega festivala, tako da bi dejansko, tudi z občinskimi sredstvi lahko vzdrževal ustano-vo, ki je občina ne more vzdrže-vati zaradi preskromnih občinskih sredstev. Seveda ob tem ne gre spregledati, da bo Občina še pred tem temeljito posodobila kino Odeon, ga opremila z digitalnim projektorjem in ustrezno zvočno opremo. Sicer pa direktor Centra o teh namerah ni bil seznanjen.Kaj bo s Kortami?Ravnateljice vseh treh osnovnih šol so predstavile programe: Na OŠ Vojke Šmuc razmišljajo o ruše-nju stare in gradnji nove telovad-nice, na OŠ Livade morajo, med drugim, popraviti sreho na telo-vadnici, poseben problem pa je slab vpis na podružnični šoli Kor-te, kjer bodo vpisali le 3 učence.

POJASNILO: KOSOVNI ODPADKI PO NOVEM

Kosovni odpadki so odpadki, ki zaradi svoje velikosti, oblike ali teže niso primerni za odlaganje v zabojnike za mešane komunalne odpadke ali v za-bojnike za ločeno zbiranje odpadkov. V letošnjem letu nismo ukinili akcije zbiranja kosovnih odpadkov, tem-več pristopili k drugačnemu načinu zbiranja le teh, ki je prijaznejši za uporabnike in za okolje. Sistem temelji na individualnem naročanju odvoza kosovnih odpadkov in to takrat, ko ga gospodinjstvo najbolj po-trebuje. Za drugačen način zbiranja smo se odločili, saj so akcije zbiranja kosovnih odpadkov s postavitvijo zabojnikov na zbirnih točkah postajale prava črna odlagališča, kar je kvarilo izgled občine Izola ter negativno vplivalo na okolje in ljudi. Kosovni odpadki so predstavljali le še kup sme-ti, ki smo ga morali pospraviti in odpeljati na odlagališče. Z novim nači-nom zbiranja jih bomo lahko oddali kot odpadne surovine in le minimalni odstotek jih bo končalo na odlagališču.Nov sistem zbiranja kosovnih odpadkov je prijaznejši za okolje ter upo-rabnike, saj vsako gospodinjstvo ima v letu 2013 možnost dvakratnega brezplačnega naročanja zabojnika velikosti 5m3 za odlaganje kosovnih odpadkov. Zabojnik dostavimo po predhodnem naročilu na želeno lokacijo naročnika. Z dobro organizacijo lahko po novem sistemu zbiranja uporab-niki naročijo dosti več zabojnikov kot v preteklih letih. Organizacijo naroča-nja zabojnika za 5m3 zabojnike lahko prevzame tudi krajevna skupnost in sicer za gospodinjstva, ki spadajo v le-to. Čeprav je nov način zbiranja ko-sovnih odpadkov vpeljan le tri mesece, smo kljub nekaterim nevšečnostim in nerazumevanju dosegli veliko. S starim načinom zbiranja kosovnih odpadkov je bilo v letu 2012 razmerje med koristnimi in nekoristnimi kosovnimi odpadki 10:90, sedaj je obratno. Sedaj 90 odstotkov tako zbra-nih odpadkov lahko predamo v nadaljnjo predelavo, kar je tudi smisel akcij zbiranja kosovnih odpadkov. Za dodatna pojasnila in sodelovanje smo vam z veseljem na voljo. Kosovne odpadke sicer lahko brezplačno (z zadnjim odrezkom potrdila o plačilu) dostavite tudi na zbirni center.JP Komunala, d.o.o.

Matična knjižnica bo EMatična knjižnica Izola tokrat ni napovedovala nujnosti selitve v večje prostore preprosto zato, ker realno vedo, da za kaj takega ta trenutek ni nobene možnosti. Napovedujejo sicer skromnej-ši nakup novih knjig, razen če bodo dobili dobili soglasje ob-čine, da sredstva, ki jim jih je namenila za digitalizacijo knjig, uporabijo v te namene. Lastne-mu projektu digitalne knjige, za katerega je občina nameni-la 20.000 eur se bodo namreč odrekli, saj bo že jeseni začela delovati e - knjižnica, ki jo orga-nizira Študentska založba.Glasbena šola rabi oknaGlasbena šola je sicer zadovolj-na s pogoji dela v Izoli, vendar pa se srečujejo s problemom za-makanja skozi okna Besenghije-ve palače, ki naj bi jih s sredstv i občine letos le zatesnili.

Večo Kuko častni župan Ljubljanske ulice leta 1992

Morje je cvetelo leta 1993Posledice lebiča leta 1992

Page 4: mandrac 1000

Malija in Nožed kot Romeo in Julija

Kdaj je čas za intervencijo?Zadnje časi se je zvrstila vrsta dogodkov ob katerih se je zastavilo vpra-šanje, kdo je tisti, ki lahko objektivno oceni, kdaj je potrebna intervenci-ja reševalcev in zdravnikov in kdaj ne. V Izoli smo doživeli dva.

Tudi staro mesto bo imelo hostel

OBČINA IZOLA – COMUNE DI ISOLA Občina Izola na podlagi določil Pravilnika o oddajanju poslovnih stavb in poslovnih prostorov v najem (Urad-ne objave št. 13/95 ), Pravilnika o spremembah in do-polnitvah pravilnika o oddajanju poslovnih stavb in poslovnih prostorov v najem (Uradne objave št.14/98) in sklepa komisije za oddajanje poslovnih prostorov v najem objavlja

JAVNI RAZPISza zbiranje pisnih ponudb

za oddajo poslovnih prostorovv najem v Izoli:

PREDMET RAZPISA JE ODDAJA PRAZNIH POSLOVNIH PROSTOROV

- LJUBLJANSKA 40 – velikosti 26,75 m2 Izklicna cena mesečne najemnine 135,60 Eur Namen: trgovina z neživili, ali druga storitvena dejav-nost- KOPRSKA 20 – velikosti 84,57 m2

Izklicna cena mesečne najemnine je 539,88 Eur Namen: trgovina z neživili, ali druga storitvena dejav-nost (poslovni prostor je potrebno prenoviti)- SMAREGLIJEVA 10 – velikosti 24,60 m2

Izklicna cena mesečne najemnine 152,83 Eur Namen: storitvena dejavnost – pisarna- LJUBLJANSKA 32 – velikosti 8,80 m2

Izklicna cena mesečne najemnine 30,65 Eur Namen: skladišče

I. RAZPISNI POGOJI

1. Najemna pogodba bo v obliki notarskega zapisa sklenjena z izbranim najemnikom za nedoločen čas po končani usposobitvi prostora. Stroške notarske-ga zapisa plača najemnik. (Izlicitirana najemnina se usklajuje z rastjo drobno prodajnih cen.)

4 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000

IZRAČUN CENE VODARINE IN KANALŠČINE

predmet mera vrednost 1 m3 2 m3 3 m3 4m3 5 m3 10 m3 15 m3 20 m3 22 m3 VODARINA: Voda m3 0,885 � 0,8854 1,7708 4,427 8,854 13,281 17,708 Povračilo - taksa m3 0,1000 � 0,000 0,000 0,300 0,400 0,500 1,000 1,500 2,000 2,200 Vzdrževalnina dan 0,121 � 3,621 3,6210 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 5,5918 8,548 13,475 18,402 23,329 KANALIZACIJA Odvajanje m3 4,668 9,336 14,004 18,672 Čiščenje m3 1,123 2,246 5,615 11,230 12,353 Taksa m3 0,058 0,058 0,115 0,173 0,230 0,288 0,575 0,867 1,150 1,265 Omrežnina-odvajanje števec Omrežnina-čiščenje števec 16,258 24,021 31,789 39,547 POGOJI OBRAČUNA: VODARINA: voda, taksa v �/m3, vzdrževalnina v �/dan; vse z DDV, KANALŠČINA odvajanje, čiščenje taksa v �/m3; omrežnina v � na števec; vse z DDV. V TABELI JE ZARAČUNAN 30-dnevni ciklus t.j. ( 0,1207� x 30 dni = 3,6210 � / 30 dni) Ta podatek je iz računa za vodarino za stanovanje Mislej v računu za stan. blok Nazorjeva 13 pa je vzdrževalnina obračunana v višini 0,4825 � na dan z DDV.

Foto

: Prim

Temni oblaki nad Obrtno zbornicoPotem ko je prejšnja vlada pritrdila ukinitvi obveznega članstva v Gospodarski zbornici, je aktualna vlada pripravila predlog ukinitve obveznega članstva Obrtne zbornice. Članstvo je podobne predloge imelo že pred letom dni.

Če odmislimo povsem zgrešene napovedi iz vseh anket (ko zgrešiš zma-govalca si zgrešil vse) so nedeljske volitve specifične tudi zato, ker so se volivci tokrat večinsko odločali le med nosilci posameznih strank in list, lokalni kandidati pa so bili povsem v ozadju tega boja. Prepričan sem, da če vprašamo povprečnega izolskega volivca, kdo je bila, naprimer, kandidatka Liste Gregorja Viranta v izolskem volilnem okraju, bo to ve-del le malokdo, pa je vseeno dobila skoraj toliko glasov kot kandidat De-susa, izolski podžupan in direktor hotela Delfin. Ali pa kandidatka TRS, ki je ne pozna dejansko nihče pa je prejela skoraj dvakrat več glasov kot dosedanji poslanec stranke Zares, ki ga poznamo vsi.

Rada bi bila politik in zdravnikNedeljske državnozborske volitve so Izoli prinesle enega poslanca oziroma poslanko. Po političnih “veteranih” bo v parlamentu tokrat pediatrinja Lejla Hercegovac, ki je v politiki zares nov obraz.

- Najprej naj vam čestitamo za izvolitev v parlament. Ste to priča-kovali ali vas je tako močna pod-pora presenetila?- Takšne podpore resnično nisem pričakovala. Naj izkoristim to pri-ložnost, da se volivkam in volivcem zahvalim. Res sem presenečena nad tako visokim odzivom, kar ni ravno običajno za Izolo, kar pomeni, da so ljudje znali prepoznati program pozitivne Slovenije in tudi dali glas za nekoga, za katerega verjamejo, da je do zdaj s svojim trdim delom pokazal, da ima moralna in etična načela.- Za razliko od nekaterih kandi-datov, ki so bolj vajeni lokalnega političnega boja, vi skorajda niste imela kampanje.- Res je. Odločila sem se za tiho kampanjo, ker sem imela občutek, da ljudi ni potrebno bombardirati z nobeno informacijo, saj so dovolj pametni, da vedo, kaj čutijo in kaj želijo, kot tudi sami vedo, komu bodo dali glas, tako da velika kam-panja ni bila sploh potrebna. Ljudje berejo, so informirani in kot ste opa-zili, so bile moje slike na plakatnih

V času splošne razprave lahko s predlogi k proračunu sodelujejo: župan, svetniški klubi, delovna telesa občinskega sveta, italijanska samoupravna narodna skupnost in krajevne skupnosti na območju občine Izola. Vsak predlagatelj lahko najkasneje sedem dni pred zaključkom splošne razprave (najkasneje do 12. januarja 2012) predloži županu pisne pripombe in predloge. Predlogi za povečanje izdatkov proračuna morajo, seveda, obsegati predloge za povečanje prejemkov proračuna ali za zmanjšanje drugih izdatkov proračuna v isti višini.

Predlagatelji verjamejo, da bodo v naslednjem letu ustvarili za nekaj manj kot 23 milijonov prihodkov (22.951.575), od tega naj bi skoraj 5 milijonov dobili s prodajo zemljišč in osnovnih sredstev (4.829.360), še 2.728.961 Eurov pa naj bi dobili iz državnih in evropskih skladov. Za slab milijon več (23.758.696) naj bi bilo odhodkov, od tega naj bi bilo investicijskih odhodkov za 8.630.749 Eurov. Načrtovanje tako visokih prihodkov je zelo pogumno dejanje, saj smo leta 2010 (ko še ni bilo tako krizno leto) ustvarili le za dobrih 16 milijonov prihodkov, v letošnjem letu, ko smo jih načrtovali za slabih 22 milijonov pa jih bomo težko ustvarili več kot 17 milijonov. Glede na splošno stanje v državi in glede na krizo nepremičninskega trga, je težko verjeti, da bi v naslednjem letu zaslužili bistveno več kot letos, najbolj na udaru pa bodo gotovo predvideni prihodki od prodaje zemljišč in morda celo zmanjšanje financiranja občin s strani države. Zakaj takšno slepomišljenje s številkami vedo predlagatelji in izdelovalci proračuna, gotovo pa je povezano tudi z določanjem kreditne sposobnosti občine.Več iz Evrope in na račun kazniMed prihodki posebej izstopajo bistveno višji prihodki iz računa sofinanciranja projektov iz evropskih skladov, kjer bomo naslednje leto prejeli slaba dva milijona (1.787.761) evropskega denarja, zelo pogumna pa je tudi napoved bistveno višjih prihodkov na račun glob in drugih denarnih kazni. Leta 2010 smo jih dobili za 73.846 Eur, za letos načrtujejo 250.000, za prihodnje leto pa kar 446.500 Eurov, kar je gotovo zaskrbljujoč podatek za občane. Zanimivo je, da se ta podatek pojavlja v dokumentu, ki se imenuje Splošni del proračuna, medtem ko je v obrazložitvi zapisano, da prihodke iz naslova denarnih kazni za leto 2012 načrtujejo v višini 230.000 EUR. Iz sredstev državnega proračuna načrtujejo financiranje dvojezičnosti v občini v višini 328.072 EUR, za investicije pa naj bi iz državnega proračuna prejeli 525.000 EUR. Iz sredstev proračuna Evropske unije so načrtovana sredstva v skupni višini 1.787.761 EUR za projekte pristaniške infrastrukture (nekaj čez 1,5 milijona), Revitas v Ljubljanski ulici 17 (208 tisočakov), medtem ko naj bi za 0035Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema obale dobili malo manj kot 2,2 milijona Eurov. Tudi ta seštevek ni povsem jasen a je treba prizanti, da se črpanje evropskih sredstev vendarle izboljšuje.

Koliko stane demokracijaSejnine svetnikov so planirane v skladu s Pravilnikom o plačilu za opravljanje funkcije članov občinskega sveta, o nagradah članom nadzornega odbora, članom komisij in odborom občinskega sveta ter članov delovnih skupin organov občine po katerem pripadajo svetnikom za prisotnost na sejah občinskega sveta sejnine v višini 9,6% osnovne plače, ki jo prejema župan, kar pomeni bruto 326,78 EUR. Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana.Ob predvidenih 10 sejah pomeni na letni ravni 65.500,00 EUR, prišteti je treba še sejnine za delovna telesa občinskega sveta, ki so planirane na letni ravni v višini 26.500,00 EUR. Politične stranke dobijo iz proračuna 19.238,40 Eur, kar je manj od zakonsko dopustnega, za delovanje svetniških klubov pa je planiranih nekaj manj kot 13 tisočakov.

Protokol bo cvetelZanimive proračunske postavke so pojavijo v poglavju obveščanje domače in tuje javnosti, kjer postavka raznih objav (npr. praznične čestitke, splošno informiranje javnosti), zajema tudi izdelavo, tiskanje in razpoši-ljanje občinskega glasila Bobnič - La Crida v višini 44.300 Eur, kljub temu pa se posebno povečanje pojavi na naslednji proračunski postavki Izvedba protokolarnih dogodkov, kjer je načrtovana poraba v višini 44.500 Eur (lani 4.600 Eur) kar predstavlja indeks 967 in to predvsem na račun pisarniškega materiala in storitev. V obrazložitvi so zapisali, da so tu zajeti stroški, ki nastajajo ob aktivnostih na področju povezovanj, obiskov ter drugih stikov, ki jih ima občinska uprava. Iz omenjenega konta se financirajo tudi izdelava občinskih vizitk, kuvert in dopisov, ter sprejemi prvošolcev, odličnjakov, odličnih športnikov in podobni dogodki, kjer je udeležen kabinet župana.

Dom zaščite in reševanjaV poglavju varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je predvidena poraba v višini 461.970 Eur, ob tem pa so predlagatelji zapisali, da sledijo ideji, kako bi vsem operativnim enotam v sestavi prostovoljnih društev omogočili bivanje pod isto streho. Te težnje sovpadajo z idejo o gradnji novega gasilskega doma, ki je v predvidenem zazidalnem načrtu ob novem vstopnem krožišču iz hitre ceste na Industrijsko cesto, predviden tik ob hudourniku Morer. S pridobitvijo bi dosegli več »muh na en mah«, saj bi postavili Dom zaščite in reševanja, kjer bi domovale operativne enote PGD Izola, enote za logistiko – taborniki RJS Izola, skladišče radio klub Izola, operativni prostori reševalne enote na morju, bazni - štabni prostori Gasilske zveze Izola ter manjše skladišče za potrebe Rdečega Križa – OO Izola in enote za prvo pomoč. Investicija bi se v večini pokrila z odprodajo trenutnega gasilskega doma Izola. V letih 2012-2013 naj bi se, ob predvideni prodaji sedanjih prostorov PGD Izola in CZ, pričela gradnja novega doma.

Kino Odeon bo digitalniMed investicijskimi transferji javnim kulturnim zavodom velja opozoriti na investicijo v Kinu Odeon v višini 125.000 Eur, kar je približno 100 tisoč več kot letos. Sredstav so namenjena tehnološki nadgradnji Art kina Odeon Izola, kjer imajo še klasični kinoprojektor, vendar že zelo prevladujejo formati z digitalnimi zapisi, zato bo Kino Odeon dobil digitalni projektor s serverjem, predvajalnike za DigiBeta kasete, HDcam kasete in Blu-ray nadgradili pa bodo tudi audio opremo. V programu je tudi nakup in montaža regulatorjev reflektorjev, obnova odra in nabava dodatnih električnih instalacij. V primeru objave razpisa Filmskega centra Slovenije za sofinanciranje uvajanja digitalizacije v letu 2012 predvidevajo pridobitev sorazmernega deleža sredstev za sofinanciranje nakupa opreme v višini do 50.000 EUR.

Srečanje upokojencev na MašunuDruštvo upokojencev Izola vabi člane na srečanje upoko-jencev severne in južne pri-morske na MAŠUNU, v petek 20.7.2012. Prijave zbiramo na sedežu društva do 04.07.2012, v pon. 9.-11. ure, v sredo od 15.-17. ure ali po tel. 6419-737.

Predsednik: Alojz Pečan

Lonka bo teden dni rokometna

-++

Zgodovina vodooskbe Slovenske Istredo 19.stoletja: oskrba iz zaseb-nih in javnih vodnjakov,druga polovica 19. stoletja: lokalni vodovodi v starih me-stnih jedrih Kopra, Izole in Pirana, z zajetjem manjših lo-kalnih virov,1935: zgrajen prvi vodovodni sistem z zajetjem izvira Riža-ne,1963: prvo povečanje odjema iz Rižane na 150 l/s,1965: vključitev vodnih virov Bužini in Gabrijeli v Sečovljah (100 l/s),1970: začetek intenzivne grad-nje omrežij na višinskem vodo-vodu,1971: vključitev dobav vode iz sistema Gradole1980: začetek sistematičnih hidrogeoloških raziskav za ugotovitev podzemnih zalog in vplivnega območja izvira Rižane,1986: določeno vplivno ob-močje in varstveni pasovi izvi-ra Rižane,1987: zajetje podtalnice za izvirom Rižane (vodnjaška čr-pališča), povečava odjema na 240 l/s; povečanje zmogljivosti čistilne naprave Rižana na 200 l/s,1989 do 1997: izvajanje progra-ma vodo oskrbe v petih fazah.

PIVOL V pobudi za zaščito doline Pivola so v Civilni iniciativi za Izolo že leta 2005 zapisali: Dolina potoka Pivol se naha-ja na severovzhodnem obrobju Izole (pod Splošno bolnico Izola in v zaledju trgovskega kompleksa Ruda (Merkur, Eurospin...). Ta majhna dolina, dolga približno 2km, je izredna po svojih na-ravnih danostih, saj je odlično zaščitena proti burji, je za naše razmere bogata z

Regata jadralskih old timerjev

Pripeljite vendar ljudi v naše mesto!Turizem je najbolj odvisen od ljudi. Od tistih, ki pridejo kot turisti, kot tistih, ki za turiste poskrbijo. Zato je neposreden stik vseh, ki sodelujejo v tem procesu, še kako pomemben. V soboto so v Izolo povabili predstavnike turističnih agencij, ki počnejo ravno to: Pripeljejo ljudi k ljudem.

Protesti tudi v IzoliPOMLAD

Oddaja poslovnih prostorovObčina Izola obvešča, da je bilo 17. decembra objavljeno javno zbiranje ponudb za oddajo devetih poslovnih prostorov v lasti Občine Izola. Sedem poslovnih prostorov je na-menjenih trgovini z neživili oziro-ma drugim storitvenim dejavnostim in sicer na Gregorčičevi ulici 29 in 34, Muzčevi ulici 2, Gorkijevi ulici 2, Koprski ulici 34, Postojnski uli-ci 7 in Alietovi ulici 2. Poleg tega sta predmet oddaje tudi dva prostora primerna za pisarniško dejavnost na Smrekarjevi ulici 21 in na Sončnem nabrežju 4. Prijavitelji lahko vloge oddajo do 7. januarja 2013, javno odpiranje po-nudb bo 9. januarja prihodnje leto. Razpisna dokumentacija je objavlje-na na spletnih straneh Občine Izola www.izola.si (pod rubriko za obča-na – razpisi).

A

Škode zaradi pozebe še ni mogoče napovedatiTako stroka kot kmetje še vedno ne morejo izračunati škode, ki bo nastala zaradi spomladanske žledi. Oljke menda ne bodo pretirano občutile “ledene dobe”, drugače pa bo z breskvami in marelicami. Tu bo izpad pridelka največji.

Kriza, Evropska unija, Ciper, ban-ke, ministri, ki odstopajo še preden se nam za prav predstavijo očitno niso dovolj. Karma je ugotovila, da majhni, za veliko večino sveta pov-sem nepomembni podalpski deže-lici še malo zagodi in je kot Fructal, torej v sodelovanju z naravo, posla-la nad naše kraje spomladansko žled. Takšno, kot je nismo imeli v zadnjih petdesetih letih.

Žled je presenetila v ponedeljek in prvi, ki so urno odreagirali, so bili seveda fotografi, kot je to očitno že po številu fotografij, ki so pre-plavile splet. Nato, ko se je igra svetlobe nekoliko umaknila, so pršili na vrsto kmetje, ki pa se jim ni pretirano mudilo. Odreagirati namreč ni mogoče, pa tudi škode zankrat še ni možno napovedati.Kot nam je povedal Davor Mrzlič s koprske Kmetijsko svetovalne službe, bo za oceno škode treba počakati še kakšen teden, a zaen-krat gojijo skriti optimizem. „Po informacijah, ki smo jih dobili

od nekaterih oljkarjev, je glav-na težava v polomljenih vejah, predvsem na višjih legah. Koliko je teh vej in kako so velike pa še ne vemo“, pravi Mrzlič. Se je pa žled hitro stopila in glede na to, da mraz ni bil tako ekstremen, bo morda škoda manjša, kot bi oceni-li na prvi pogled. „Mislim, da ne bo pozeblo, saj bi se za to mora-la temperatura gibati med -5 in -7 stopinj celzija, a svoje naredi

tudi veter. Nevarno je predvsem na bolj izpostavljenih legah.Osebno pa mislim, da bo največ škode prav zaradi teh polomlje-nih vej“, je še povedal in izrazil nekaj zaskrbljenosti kar se tiče breskev in marelic.

Katastrofa za breskve in marelice„Tukaj je zadeva nekoliko drugačna. Nevarno je pred-vsem za bolj zgodnje sorte in zna priti do večje škode.

Je pa odvisno od moči pozebe, tako da tudi v tem primeru bo treba počakati še kakšen teden ali dva.“V primerjavi z lansko pozebo bi morala biti letošnja milejša, če-prav je bolj „efektna“. Razlog pa je predvsem v burji, ki je lani tiste najbolj izpostavljene lege povsem opustošila.

Oljke bodo šle vendarle “lišo” skoziPredsednica DOSI-ja, društva olj-karjev slovenske Istre, Mirjana Klodič je po prvem pregledu olj-čnikov ugotovila, da hujše škode vendarle ni bilo, saj veje niso bile tako hudo obtežene. Je pa svoje dodala še burja. “Zaradi burje so zaledeneli listi drsali in tudi od-padli. Teh je kar veliko, tako da nekaj škode bo, a mislim, da ne bo prehudo. Vsekakor manj kot lani, ko so bile temperature dlje časa nizke, ob tem pa je dolgo časa divjala burja.”Klodičeva meni tudi, da večje ško-de ne bo pri češnjah, ki večinoma še ne cvetijo, drugače pa ej z ma-relicami in breskvami. “Breskve in marelice so že cvetele, kar po-meni, da se plod ne bo razvil za-radi ledu. Ni nemogoče, da bodo zaradi tega nekateri ob celoten pridelek.”

AM

100 rož za lepše mesto leta 1993 Jošt na poti na Severni tečaj leta 2000

Page 5: mandrac 1000

Neodvisnost je zelo dragaV ponedeljek je Mandrač otvoril proslavljanje 1000. številke s pogovorom o neodvisnosti novinarjev na lokalni ravni, ki je potekal v galeriji Insula. Na pogovor so bili povabljeni novinar Ervin Hladnik-Milharčič, urednica Neda Pagon in strokovnjakinja za medije Sandra Bašič-Hrvatin.Fo

togr

a� je

: Prim

Občina Izola – Comune di Isola, Sončno nabrežje 8, 6310 Izola, ki jo zasto-pa dr. Tomislav Klokočovnik, v skladu z 21. členom Zakona o stvarnem pre-moženju države, pokrajin in občin (Uradni list RS, št. 14/07; v nadaljevanju ZSPDPO), Uredbo o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin (Uradni list RS, št. 84/07, 94/2007 in 100/2009; v nadaljevanju: uredba), Pravilnikom o oddajanju nepremičnega premoženja v najem (Uradne objave Občine Izola, št. 24/09, v nadaljevanju pravilnik) in posamičnem programom ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Izola, objavlja

JAVNO ZBIRANJE PONUDBza oddajo nepremičnin Občine Izola

I. PREDMET ODDAJEPredmet oddaje z javnim zbiranjem ponudb so naslednji poslovni prostori:- MANZIOLIJEV TRG ŠT. 6 – velikosti 49,00 m2

Izklicna cena mesečne najemnine je 392,00 EUR Namen:trgovina z neživili ali druga storitvena dejavnost

- ALIETOVA ULICA ŠT. 2 – velikosti 65,00 m2

Izklicna cena mesečne najemnine je 469,30 EUR Namen: trgovina z neživili ali druga storitvena dejavnost

- MALIJA ŠT. 62 – velikosti 83,00 m2

Izklicna cena mesečne najemnine je 456,50 EUR Namen: trgovina z živili ali druga storitvena dejavnost

Izklicna cena v razpisnem postopku je bila določena na podlagi opravljene cenitve s strani sodnega cenilca in izvedenca za gradbeno stroko.

II. RAZPISNI POGOJINajemna pogodba bo v obliki notarskega zapisa sklenjena z izbranim 1. najemnikom za določen čas za dobo 5 let, po končani usposobitvi pro-stora. Stroške notarskega zapisa in cenitev za predmetno nepremičnino plača najemnik. (Izlicitirana najemnina se usklajuje z rastjo drobno pro-dajnih cen.)Na razpis se lahko prijavijo pravne in fizične osebe.2. Ponudnik mora v odprtem razpisnem roku vplačati varščino v višini treh 3. mesečnih izklicnih cen najemnine upoštevaje izbrano namembno de-javnost. Varščino je treba vplačati na naslov Stavbenik, Servisne storitve d.o.o. TRR. 10100 0034770033 s pripisom »vplačilo varščine« in nepre-mičnino na katero se varščina nanaša.Izbranemu ponudniku se bo varščina poračunala z najemnino, ostalim 4. pa bo vrnjena v 14 dneh po opravljeni izbiri. Izbranemu ponudniku se bo v primeru podražitev najema varščina do izrabe revalorizirala za enak odstotek.

V primeru, da izbrani najemnik odstopi od najema ali v določenem roku ne podpiše najemne pogodbe varščina zapade v korist Občine Izola. V tem primeru je izbrani najemnik dolžan poravnati tudi stroške projektiranja.

Rok za oddajo ponudb je 15 dni od dneva objave.5. Ponudnik, ki ima ob prijavi na razpis do Občine Izola neporavnane obve-6. znosti, do koncesionarja pa nima poravnanih vseh obveznosti iz naslova najemnin že najetih prostorov, bo izločen iz postopka izbire za najem po tem razpisu.Ponudnik mora predložiti program dejavnosti, ki ga bo izvajal ter navesti 7. višino najemnine, ki jo ponuja in jo je pripravljen plačevati na način in pod pogoji določenimi z najemno pogodbo.Prednost pri izbiri ima tisti ponudnik, ki ponudi najzanimivejši zahtevani 8. program dejavnosti (namen).Komisija si pridržuje pravico, da ne izbere nobenega od prejetih ponudb 9. in nima obveznosti do plačila ponudniku za izvedbo ponudbe.

III. DOKAZILA Ponudnik mora v ponudbi za najem prostora priložiti:

potrdilo o vplačani varščini,• izpisek iz registra podjetij, samostojni podjetnik potrdilo,• fizične osebe morajo priložiti potrdilo o državljanstvu,• izjavo, da ima plačane vse obveznosti do Občine Izola,• izjavo, da ima poravnane obveznosti iz naslova najemnin do koncesionar-• ja, Stavbenik, Servisne storitve d.o.o., oz. izjavo, da ni najemnik občinskih poslovnih prostorov in stanovanj in da nima neporavnanih obveznosti.

Nepopolne ponudbe ne bodo upoštevane!

IV. DOSTAVA PONUDBEPonudbo z dokazili je potrebno dostaviti v razpisnem roku v zaprti kuverti na naslov Stavbenik, Servisne storitve d.o.o., Polje 9a, Izola z oznako»javni razpis – ne odpiraj«Morebitne informacije je možno dobiti na tel. 6626-820 pri ga. Slavici Kovače-vič, s katero si prostor lahko ogledate.O izbiri bodo ponudniki obveščeni v 15 dneh po opravljeni izbiri.

V. DATUM ODPIRANJA PONUDBOdpiranje ponudb bo javno. Prispele prijave bo obravnavala strokovna komi-sija imenovana s sklepom župana št. 011-5/2010.

Javno odpiranje ponudb se bo opravilo dne 23. 6. 2010 od 15.00 ure dalje v sejni sobi Občine Izola, Postojnska 3, Izola.

VI. NEGATIVNA POGODBENA KLAVZULAObčina Izola lahko kadarkoli ustavi postopek oddaje nepremičnin in skleni-tve pravnega posla, pri čemer ponudnikom povrne dokazljive stroške v po-stopku javnega razpisa.

Župan:dr. Tomislav Klokočovnik lr.

Rok za prijavo na javno zbiranje ponudb prične teči z objavo v Uradnem listu RS, in sicer v petek dne 4. 6. 2010.

Lepota in privlačnost sta odsev zdravega telesa. Lepota in zdravje sta pogoj za zadovoljstvo in dobro počutje

Jesensko - zimska ponudba Salona Venus• Nega telesa in obraza• Pedikura in depilacija• Masaže•

Lasersko trajno odstranjevanje dlak• Kavitacija•

NOVOST!!!!Radiofrekvenca z green irf – radiofrekvenca daje izredne re-zultate tako pri tretmajih obraza kakor tudi pri preoblikovanju telesaIdealna je za:

Oblikovanje obraza, vratu, dekolteja• Napenjanje ovele kože• Odpravljanje gub• Za sijoč obraz• Oblikovanje telesa• Odpravljanje celulita•

Radi poskrbimo za vaše popolno ugodje,ker si to zaslužite

Naročila sprejemamo po tel: 05 6416 665 aligsm 041 557 663 Sodelujemo v akciji IZOkartica

salon z 20 – letno tradicijo

OBČINA IZOLA – COMUNE DI ISOLAOBČINSKI SVET – CONSIGLIO COMUNALE / KOMISIJA ZA MANDATNA VPRAŠANJA, VOLITVE IN IMENOVANJA - COMMISSIONE PER LE QUESTIONI DEI MANDATI, LE ELEZIONI E LE NOMINE

Na podlagi 10. člena Odloka o priznanjih in nagradah Občine Izola (Uradne objave, št. 9/96 in 21/2000), Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja objavlja

RAZPIS ZA ZBIRANJE PRIJAVza podelitev:

Naziva častni občan občine Izola,1. Priznanja občine Izola v obliki plakete z zlatim grbom občine Izola in 2. ustrezne listine inNagrade občine Izola z ustrezno listino.3.

Pogoji:Ad1: Naziv častni občan občine Izola se podeli osebam, ki so z izjemnim delovanjem in

stvaritvami na posameznih področjih družbenega življenja in dela prispevali k ugledu in napredku občine ter širše skupnosti.

Ad2:Priznanje občine Izola v obliki plakete z zlatim grbom in ustrezne listine se podeli občanom za njihovo življenjsko delo na področju družbenih, političnih gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, umetniških in drugih dejavnosti, kakor tudi za izkazano veliko požrtvovalnost in pogum ob izjemnih dogodkih.

Ad3:Nagrado občine Izola z ustrezno listino se podeli posameznem občanu ali skupini občanov za njihovo ustvarjalno delo oz. inovatorstvo ter uspehe na področju gospodarstva, znanstveno – raziskovalne dejavnosti, vzgoje in izobraževanja, kulture, telesne kulture, zdravstva, socialnega varstva in delovanja lokalne samouprave v občini Izola.V letu 2009 bo denarna nagrada podeljena v višini 2.100,00 € bruto.Od nagrade se obračuna dohodnina in ostale dajatve.

Utemeljene predloge za podelitev zgoraj navedenega naziva, priznanja ali nagrade lahko podajo: župan, skupina občanov, gospodarske družbe, javni zavodi, politične stranke, društva, državni organi, krajevne skupnosti in druge organizacije ter skupnosti.Vsi predlogi morajo biti podani v pisni obliki in obrazloženi tako, da je iz njih jasno razvidno za katero izmed nagrad oz. priznanj se predlaga, razvidna mora biti dejavnost, kot tudi doseženi uspehi tistih, ki so predlagani za dobitnike. Predloge dostavite:

po pošti kot priporočeno pošiljko najkasneje do - 18. 5. 2009, na naslov Občina Izola, Občinski svet, Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, Sončno nabrežje 8, 6310 Izola ali osebno v vložišče Občine Izola, Sončno nabrežje 8, 6310 Izola, najkasneje do - 18. 5. 2009 do 12. ure

s pripisom » Razpis priznanj in nagrade«.Nepravočasne prispele predloge Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ne bo upoštevala.

P r e d s e d n i k k o m i s i j eDarko G R A D ,l.r.

In virtu’ dell’art. 10 del Decreto sui riconoscimenti ed i premi del Comune di Isola (Boll. Uff. nn. 9/96 e 21/2000), la Commissione per le questioni dei mandati, le elezioni e le nomine pubblica ilBANDO DI CONCORSO ALLA PRESENTAZIONE DELLE PROPOSTE

per il conferimento del:Titolo di Cittadino onorario del Comune di Isola,1. Riconoscimento del Comune di Isola sotto forma di targa con stemma d’oro 2. del Comune di Isola ed apposito documento ePremio del Comune di Isola con diploma adeguato.3.

Condizioni:Ad1:Il titolo di »cittadino onorario del Comune di Isola« si conferisce a persone che con il

proprio operato o le proprie creazioni si sono distinte in qualsiasi settore della vita sociale, contribuendo all'affermazione ed allo sviluppo del comune e dell'intera comunita’.

Ad2:Il riconoscimento del Comune di Isola viene conferito sotto forma di targa con stemma d'oro ed apposito documento a cittadini per il loro operato pluriennale nei campi sociale, politico, economico, culturale, scientifi co, artistico ed altri, e per spirito di sacrifi cio e grande coraggio dimostrati in circostanze straordinarie.

Ad3:Il premio del Comune di Isola con diploma adeguato viene conferito a singole persone o a gruppi di cittadini per il loro lavoro creativo, le innovazioni ed i meriti nei campi economico, della ricerca scientifi ca, educativo-istruttivo, culturale, della cultura fi sica, sanitario, previdenziale ed in quello dell'autonomia locale nel Comune di Isola.Nell'anno 2009 verra’ conferito il premio in denaro nell'importo di 2.100,00 € al lordo.Sull’importo del premio vengono calcolate l’imposta sul reddito e le altre tasse.

Possono essere proponenti del conferimento del succitato titolo, riconoscimento o premio il sindaco, gruppi di cittadini, societa’ economiche, enti pubblici, partiti politici, associazioni, organi statali, comunita’ locali ed altre organizzazioni e comunita’.Le proposte devono essere presentate per iscritto e motivate in modo da specifi care di quale premio ovv. riconoscimento si tratti, indicanti chiaramente sia l'attivita’ esercitata che i successi conseguiti dal candidato proposto.Le proposte vanno presentate:

per posta, con lettera raccomandata, entro il - 18. 5. 2009, all’indirizzo Comune di Isola, Consiglio comunale, Commissione per le questioni dei mandati, le elezioni e le nomine, Riva del Sole n. 8, 6310 Isola odi persona all’Uffi cio Protocollo del Comune di Isola, Riva del Sole n. 8, 6310 Isola, - entro le ore 12.00 del giorno 18. 5. 2009

con sulla busta riportata la scritta »Bando riconoscimenti e premio«.La Commissione per le questioni dei mandati, le elezioni e le nomine non terra’ conto delle proposte incomplete e di quelle non presentate in termine utile.

I l P r e s i d e n t e d e l l a C o m m i s s i o n eDarko G R A D, m.p.

MANDRAČ je tednik IzolanovNaslov: Veliki trg 1, 6310 Izola, TRR: 1010 0002 9046 354tel. 05/ 640 00 10, fax. 05/ 640 00 15, elektronski naslov: http://www.mandrac.si; e mail: [email protected] urednik: Aljoša MislejUredništvo: Aljoša Mislej, Marjan Motoh (karikaturist) Drago Mislej, Davorin Marc, Primož Mislej (foto)tehnični urednik: Davorin Marc e mail: sektor.tehnika@ mandrac.si Tednik izhaja v nakladi 2000 izvodov, cena 1,20 EUR. / Polletna naročnina: 29 EURO.Založnik: GRAFFIT LINE d.o.o., Izola; tel.05/ 640 0010 / Prelom: Graffit LineVpis v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS, pod zaporedno številko 522.

Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000 5

VABILO / INVITOMinister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan in poslanka v Državnem zboru RS, Breda Pečan vabita na pogovor o morskem ribištvu in kmetijstvu.

Srečanje bo v sredo, 26. oktobra 2011,ob 18.30v Srednji gostinski in turistični šoli Izola.

Il ministro dell’agricoltura, delle foreste e dell’alimentazione mag. Dejan Židan e il deputato della Camera di Stato Breda Pečan hanno il piacere di invitarvi all’incontro sul tema della pesca di mare e dell’agricoltura.

L’incontro avrà luogo mercoledì 26 ottobre 2011, alle ore 18,30, presso la Scuola media alberghiera e turistica di Isola.

Štiri dni in tri noči v igralniciHazarderstvo je bolezen, odvisnost, zelo podobna tistim povezanim z dro-gami, alkoholom ali tabletami. Pravzaprav se včasih celo križa in povezuje z njimi, zdravljenje te bolezni pa je vse prej kot lahko.Z izolskim upokojencem, ki se je s to boleznijo srečal že pred več kot dese-timi leti, smo se pogovarjali o življenju hazarderja, ki enostavno ne more brez igralnih avtomatov, rulete in drugih iger na srečo. - Enostavno te odnese tja. Lahko si govoriš in zavestno dopoveduješ, da ne smeš tja, da te tam čakajo nove bolečine, novi stresi in kup zelo konkretnih finančnih težav, vendar si ne moreš pomagati in greš. Šel sem skoraj vsak dan, včasih kaj dobil a tudi takoj vse izgubil. Enkrat sem bil v igralnici štiri dni in tri noči in še zdaj ne vem, kako sem vzdržal vse to. To je enostavno svet v katerem ti je na videz lepo, čeprav v resnici tam na nek način trpiš. Trpijo pa tudi vsi okoli tebe. Jaz sem zaradi tega izgubil družino, izgubil sem delo, svoj ponos, samozavest in tudi veliko denarja. Pravzaprav bi ga izgubil še več, če ne bi moji najbližji poskrbeli za to, da nisem mogel več razpolagati z ničemer. Njim se moram zahvaliti, da so me ustavili, mi pre-prečili posegati v lastnino, kar sem je še imel, me poslali na zdravljenje in mi na nek način pomagajo še danes, čeprav ne živimo več skupaj. Še danes, pet let potem, ko sem zadnjič prestopil vrata igralnice, nisem pre-pričan, da me ne bi zvabilo tja. Hodil sem tudi na sestanke skupine zdrav-ljenih hazarderjev v Koper, a mnogi obiskovalci niso vzdržali in so se vrnili na stara pota. Tako se dogaja, da nas je na srečanjih enostavno premalo s tega konca in morajo skupino širiti s “pacienti” iz notranjosti. To je nena-vadno, glede na to, da je hazarderstvo na obali vendarle zelo razširjeno. Verjamem, da bi bili presenečeni, če bi vam povedal koliko oziroma kateri Izolani redno obiskujejo igralnice. Pa niso med njimi le zidarji ampak tudi nekateri javnosti dobro znani ljudje iz naše soseščine. Nekateri so discipli-nirani, grejo v igralnico z 20 Euri in ko jih izgubijo grejo domov. Žal takšni niso v večini. Nekateri so v preteklosti izgubljali cele hiše.

RezervaAli občina z razpisom misli resno ali zgolj taktizira zato, da bo lahko oddala lokal “svojemu” najemniku.

V treh dneh do znanja računalništvaNa Ljudski univerzi Koper bodo v marcu in aprilu 2012 v Kopru izvedli zelo ugodne tečaje računalništva. Pripravili so 12–urne tečaje za učenje teh vsebin: Word 2010 (začetni tečaj urejanja besedil), Excel 2010 (začetni tečaj za delo s tabelami), Power-Point 2010 (začetni tečaj za predstavitve) in Excel+ 2010 (napredni tečaj za delo s tabelami). Cena za posamezen tečaj znaša 128 Eur (plačljivo v dveh obrokih). Z vključitvijo v enega od tečajev dobite še lahko do 14 ur brezplačnega učenja drugih računalniških vsebin in video predstavitev osnovnih operacij z orodji Word, Excel in PowerPoint. Za čiste začetnike bodo pred tečajem (v februarju) izvedli individualno učenje. Info in prijave: Ljudska univerza Koper, 05/ 612 80 00, [email protected]

Španci bi vodili hotele v ViližanuMegalomanski projekt Urbana prenova Izola se kljub nenaklonjenosti javnost počasi uresničuje. Prehitro je seveda govoriti, kaj bo na tem območju nastalo, a prvi potencialni tuji investitorji so že prispeli v Izolo.

AKCIJA ZBIRANJANEVARNIH ODPADKOV

IZ GOSPODINJSTEVS PREMI NO ZBIRALNICO

11. in 12. MAJ 2012

AKCIJA ZBIRANJANEVARNIH ODPADKOV

IZ GOSPODINJSTEVS PREMI NO ZBIRALNICO

11. in 12. MAJ 2012Spoštovane občanke in spoštovani občani!Obveščamo vas, da bo 11. in 12. maja 2012 potekala akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev s premično zbiralnico.

STARA ZDRAVILA IN KOZMETIKA, UPORABLJENO JEDILNO OLJE, ODSLUŽENA SVETILA, RAZNE KEMIKALIJE, BARVE, LAKI, SPREJI, TOPILA IN DRUGE NEVARNE ODPADKE,

ki jih hranite doma, oddajte v POSEBNO DOSTAVNO VOZILO NA ZBIRNIH TO KAH:

v petek, 11. maja 2012od 12.00 do 14.00 Šared parkirišče nad „Lino”od 14.00 do 16.00 Malija avtobusna postajaod 16.00 do 19.00 Korte pri zadružnem domu

v soboto, 12. maj 2012od 8.00 do 10.00 Veliki trg pri Ribiču od 10.00 do 12.00 Veluščkova – Partizanska ulicaod 12.00 do 14.00 Ulica Proletarskih brigad, Jagodjeod 14.00 do 17.00 Ulica Oktobrske revolucije, pred blokom št. 27/a in 28/b

Telefonska številka 05/66 34 950 ali 05/66 34 936 vam je na voljo za dodatna pojasnila o akciji zbiranja nevarnih odpadkov.

Vabimo vas, da se akcije udeležite. Na ta način se bomo skupaj znebili črnih odlagališč in kopičenja odpadkov na naših domovih. S tem bomo skupaj prispevali k bolj čistemu in urejenemu okolju.

INIZIATIVA DI RACCOLTA DEIRIFIUTI DOMESTICI

PERICOLOSICON IL RACCOGLITORE CIRCOLANTE

11 E 12 MAGGIO 2012

INIZIATIVA DI RACCOLTA DEIRIFIUTI DOMESTICI

PERICOLOSICON IL RACCOGLITORE CIRCOLANTE

11 E 12 MAGGIO 2012Gentili cittadine e cittadini!Vi ricordiamo che l’11 e il 12 maggio 2012 sarà organizzata a Isola la raccolta dei rifi uti domestici pericolosi per mezzo dell’apposito raccoglitore circolante.

MEDICINALI E COSMETICI SCADU-TI, OLIO COMMESTIBILE USATO, APPARECCHI E MEZZI PER L`ILLUMI-NAZIONE, ARTIFICIALI IN DISUSO, VARI PRODOTTI CHIMICI, COLORI, VERNICI, SPRAY, SOLVENTI E ALTRI RIFIUTI PERICOLOSI,

vi invitiamo a depositare i ri uti pericolosi accumulati nelle vostre case nell` apposito veicolo, nei seguenti punti di raccolta:

venerdì, 11 maggio 2012dalle ore 12.00 alle ore 14.00: Šared parcheggio sopra „Lina”dalle ore 14.00 alle ore 16.00: Malija, stazione d` autobusdalle ore 16.00 alle ore 19.00: Korte presso la casa cooperativa

sabato, 12 maggio 2012dalle ore 8.00 alle ore 10.00: Piazza Grande presso la trattoria Ribičdalle ore 10.00 alle ore 12.00: Via Velušček, Via dei Partigianidalle ore 12.00 alle ore 14.00: Via Brigate Proletarie, Jagodjedalle ore 14.00 alle ore 17.00: Via Rivoluzine d`Ottobre, parcheggio davanti al palazzo n. 27/a e n. 27/b

Per ulteriori informazioni sull’iniziativa chiamare i numeri 05/66 34 950 o 05/66 34 936.

Invitiamo tutti i cittadini a prendere parte all’iniziativa in questo modo sarà eliminata qualche discarica abusiva ed eviteremo che i ri uti si accumulino nelle nostre case. Questo sarà il nostro contributo ad un ambiente più pulito e più ordinato.

-+

-++

LOKALNI MEDIJ

Pamet ni nalezljiva (nevednost pa delno)piše: Marjan Miklošič

Še o bonitetnih in drugih aferahVedno bolj sem prepričan, da so bonitetne agencije postavljene predvsem za to, da dvigajo bankam možnost višjih profitov. Nič me ne cenijo v EU, saj sem v Mandraču predlagal vodstu EU, da ustanovi svoje agencije. Če gradi-jo svojo bonitetno oceno na zlatem pravilu, imam zanje tri predloge:1.da najprej ocenijo boniteto bank, predvsem ali so sploh še zmožne fi-nansirati proizvodni del gospodarstva ali samo še virtualne posle.2.naj preberejo članek » O ustavi in zlatem fiskalnem pravilu«. Napisal ga je dr. Lojze Ude, v Delu, dne 18. Avgusta.3.Koncept naj čimprej spremenijo, kajti zdaj gulijo tiste, ki so jim njiho-vi kolegi vsiljevali kredite, namesto, da bi jim z zmanjševanjem obresti omogočili vračanje..., kot da bi zdravniki bolnim dajali strup, namesto zdravil. Ljudem v svetu jasno kažejo apetit na profit.Tudi v vodstvu EU izkoriščajo krizo za ustavno uveljavitev neoliberalizma. Zelo zamerim Krugmanu in Sorosu, ker stavita na propad Evra. Za Sorosa, bi bila v moji agenciji že druga negativna ocena – prva je dobil že ob pred leti, ob devalvaciji funta, ko ni samo stavil, temveč tudi ukrepal. Krugmana pa v ZDA poznajo kot vojnega dobičkarja. Upam, da danes nima podobnih namenov. Staviti na pogreb evra, mi pomeni odkritio nagovarjanje neolibe-ralističnih špekulantov, da že ukrepajo – oni že vedo kako. Jaz pa stavim na Evro. Ta stava danes sicer ne bo veliko zalegla, toda dolgoročno bomo vsi na enakem.Na vrsti je nov predlog pokojninskega zakona. Opozarjam vse, ki jih te-matika zanima, še posebej pa stranko SDS, nekdanje člane opozicije in sin-dikate, ki so odločilno prispevali k padcu prvega, naj natančno presodijo ali je morda imel premalo šok - varčevalnih ukrepov, ali je šlo zgolj za rušitev prejšnje vlade. Gre namreč predvsem za renome sedanje vlade in njenega predsednika

RezervaOb letošnjem svetovnem dnevu turizma, dne 27. septembra 2012, Turistični informativni center (Tic) vabi na brezplačen ogled Izole.Zbirno mesto je v prostorih Tic-a, na Ljubljanski ulica 17, ogledi pa bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.Voden ogled v slovenskem jeziku se bo začel ob 12.00 uri, v angleš-kem jeziku pa ob 14.00 uri. Izolo vam bodo predstavili v eni uri in pol, vabijo pa vse, ki jih zanima vedeti kaj več o mestu, v katerem živimo.10. obletnica NLB Poslovalnice Izola

V NLB Poslovalnici Izola si že deseto leto prizadevamo vzpostaviti in ohranjati dobre ter dolgoro~ne odnose s strankami, ki temeljijo na medsebojnem zaupanju, zanesljivosti in odgovornosti. Dogodek že-limo obeležiti skupaj z našimi zvestimi strankami in se na ta na~in zahvaliti za dosedanje sodelovanje.

Vabilo na

Dan odprtih vratVabimo vas, da se nam pridružite v torek, 6. novembra 2012, na Dnevu odprtih vrat NLB Poslovalnice Izola. Poslovalnica bo odprta neprekinje-no od 8. do 17. ure in za vas se bomo še posebej potrudili.

Najmlajši bodo praznovali s Toli in TolinoNajmlajši var~evalci, otroci Vrtca VIZ Mavrica in prvošolci treh izolskih osnovnih šol, si bodo ob tej priložnosti lahko ogledali predstavo Toli in To-lina. Predstava bo v Kulturnem domu Izola ob 10.30.

Vljudno vabljene vse naše zveste stranke in vsi, ki bi to radi postali.

Ekipa poslovalnice Izola

Za blizu ali dalec? OBOJE!ˇ

PROGRESIVNOSTEKLO* SAMO

Prešernova cesta 55, Izola

69€LENTI PROGRESSIVE*SOLO

Očala nosi veliko ljudi. Nekateri za bližino, drugi za daleč, tretji za daleč in blizu. So ljudje, ki brez očal ne morejo preživeti niti nekaj minut in drugi, ki jih kmalu odložijo odložijo v kot in počasi pozabijo nanje, vse dokler...... vse dokler se v njih ne prebudi želja po boljšem vidu. Vedeti je namreč treba, da z vidom pridobimo v vsakem trenutku približno tri četrine vseh informacij iz okolja.Kdo si ne želi, da bi bile le-te čimbolj natačna odslikava resničnega stanja? Zato se pojavi vprašanje - zakaj pravzaprav rabim očala, kaj naredijo z mojim vidom?

Očala so pripomoček za vid, ki nepravovidnemu očesu povrne ostrino. Med nepravovidnosti, ali napake vida, štejemo krat-kovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostno daljnovidnost.Kratkovidnost (Myopia)Žarki se v očesu premočno lomijo in slika iz daljave se na mrežnici našega očesa nariše neostro. Predmet ki ga opazuje-modobro vidimo šele tedaj, ko se približamo na razdaljo, ki ustreza naši kratkovidnosti. Pri kratkovidnosti za korekcijo uporabimo »minus« stekla, ki sliko v daljavi naredijo spet ostro.Daljnovidnost (Hypermetropia)Žarki se v očesu lomijo prešibko in takšno oko vidi slabo na vse razdalje, saj žarkov, ki bi padali vanj pod ugodnim kotom, v naravi ni. Oko ima možnost s prilagajanjem očesne leče, t.i. Akomodacijo, do neke mere prikriti to napako - še najlaže pri gledanju na večjo razdaljo. S približevanjem predmeta pa to ni več mogoče, slika se zamegli.Izraz daljnovidnost torej izvira iz dejstva, da daljnovidno oko relativno bolje vidi na daleč. Pri daljnovidnosti se za korekcijo vida uporabi »plus« stekla, ki izostrijo sliko v daljavi, sprostijo oko akomodacije na daljavo in mu omogočajo, da jo uporabi za gledanje na blizu.Astigmatizem (Astygmatismus)Ne glede na kratko- ali daljnovidnost je lahko oko tudi astigmatično. To pomeni, da se slika, ki pada v oko v posameznih presekih, različno lomi in se tako razpotegne. Slike z »običajnimi« stekli ne moremo izostriti na nobeni razdalji. Za to napa-ko je običajno kriva neenakomerna ukrivljenost sprednjega dela očesa, roženice, korigiramo pa jo s »cilindričnimi« stekli.

Starostna daljnovidnost (Presbyopia)Po približno 45. letu starosti ima naše oko z »akomodacijo« – prilagajanjem na blizu – vedno večje težave. Glavni razlog za to je spremenjena sestava očesne leče in nekoliko drugačni odnosi v očesu ob spreminjanju njene oblike, pojav pa imenujemo »starostna daljnovidnost« ali presbyopia. Zmanjšani akomodaciji pomagamo s »plus« stekli. To stanje se precej konstantno poslabšuje do obdobja, ko se očesna lečka skorajda ne prilagaja več, kar se zgodi po približno šestdesetem letu starosti. Te spremembe so fiziološke in se jim ne moremo ogniti.Ljudje, ki so zmerno kratkovidni, morajo tedaj pri branju sneti očala za daleč, saj se z njimi oko ne bo moglo prilagoditi bližini. Njihova kratkovidnost jim omogoča branje brez očal v relativno visoki starosti. Pri močnejših kratkovidnostih bi morali ob branju brez očal čtivo tako močno približati, da to ne bi bilo več udobno - v tem primeru so za branje potrebna očala z nižjo minus dioptrijo, kot za daljavo (šibkejša minus očala). Vsi daljnovidni, morajo svojo manjkajočo akomodacijo nadomestiti z dodatnimi »plus« dioptrijami, ki se prištevajo k vrednostim za daljavo. Pri teh ljudeh imajo bralna očala višjo »plus« dioptrijo, kot tista za daleč.

Ali nošenje očal vpliva nadaljnje spreminjanje napake vida?To je zelo pogosto vprašanje. Vedeti moramo, da imajo očala terapevtski učinek samo pri otrocih, ko se vid še razvija oz. vzpostavlja. V kasnejših življenskih obdobjih nam očala omogočajo jasen in sproščen vid. Na spreminjanje refrakcijske motnje (»dioptrije«) očesa imajo le neznaten vpliv. Nekatere spremembe dioptrij so za določena starostna obdobja tipične in jih ne smemo pripisovati vplivom očal. Mnoge nove uporabnike očal skrbi, da se jim bodo oči »razvadile« in zato ne bodo več hoteli gledati brez njih oz., da bodo brez očal potem slabše videli, »dioptrija« pa se jim bo poslabšala. V resnici se ljudje na nekaj boljšega takoj navadimo in to v najkrajšem času jemljemo kot samo po sebi umevno. Oči se prav tako hitro privadijo boljše slike in vid brez očal se nam lahko zdi slabši kot prej. Tu gre skoraj izključno za psihološki učinek; če bi očala odložili za nekaj dni, bi videli zopet kot prej.

Sebastijan Žuraj, dr. med.; specialist oftalmolog; FEBO

Progresivna stekla / očala

Zadnjih nekaj deset let je tehnologija proizvodnje stekel za očala toliko napre-dovala, da danes lahko naredimo tako imenaovana progresivna stekla.

Že dolgo – približno sto let- znamo narediti stekla, pri katerih je zgornji del namenjen gledanju na daljavo, spodnji del pa je namenjen pa je namenjen bližinskemu delu ( branju, pisanju, risanju, ročnim opravilom). To so bifo-kalna stekla, pri katerih se vidi meja – ravna črta med večjim zgornjim delom za daljavo in manjšim spodnjim za bližino. Ljudje z bifokali imajo lahko brez težav kvaliteten vid na daleč in blizu. S takimi očali so lahko ljudje ostro videli na bralni razdalji ( približno 40 cm od oči) ter na daleč. Kako pa je bilo pri teh očalih z vidom na vmesne razdalje – tiste med 50 in 100 centimetri? Na te razdalje, s takimi očali nismo mogli dovolj jasno videti.

Katera stekla pa omogočajo poleg gledanja na daleč in blizu tudi na srednje razdalje?Pred približno petdesetimi leti so naredili prva takozvana progresivna ste-kla.Pri progresivnih steklih dioptrija postopno narašča od tiste, ki je v zgornjem delu stekla in je namenjena gledanju na daleč, do tiste, ki je namenjena bra-nju drobnih tekstov in finim/drobnim ročnim opravilom. Torej so pri progre-sivnih steklih še vmesne dioptrije, ki omogočajo uporabniku gledanje tudi na srednje razdalje - na oddaljenosti predmetov 50 do 100 cm od oči. To pa je ravno tista razdalja, ki je zadnja leta izredno pomembna.Zakaj so srednje razdalje dandanašnji tako pomembne?Predvsem zaradi vedno širše uporabe računalnikov oz. monitorjev, ki so obi-čajno ravno na takšnih razdaljah od oči. Torej lahko oseba le s takšnimi – pro-gresivnimi - stekli, dobro vidi na vseh funkcionalno uporabnih razdaljah.

Je pa zaradi tehnologije proizvodnje progresivnih stekel potrebno vedeti, da imajo tudi takšna stekla nekaj pomanjkljivosti. Največja in najpomembnejša je to, da iz širokega zgornjega dela za daleč za vid uporabni del stekla preide v ožji kanal, v katerem dioptrija postopoma narašča do tiste končne za bližino. Dolžina kanala je odvisna od dodatka (addicije) dioptrije, ki je potrebna za dober vid na blizu. Večji kot je doddatek, ožji in daljši je kanal. Potrebno je tudi vedeti, da se na progrevisna stekla ljudje navajajo nekoliko dlje, za oster vid na različne razdalje, pa je bistveno, da izberemo pravilen kot pogleda.

barvni

05 6400 010

040 432 943

OBČINA IZOLA - COMUNE DI ISOLAURAD ZA UPRAVLJANJE Z OBČINSKIM PREMOŽENJEM UFFICIO GESTIONE PATRIMONIO DEL COMUNESončno nabrežje 8 – Riva del Sole 8 / Izola – Isola

JAVNI RAZPIS ZA ODDAJO ZAČASNIH PRODAJNIH MEST V NAJEM-2013

Vse zainteresirane obveščamo, da je na spletni strani (www.izola.si) in na oglasni deski Občine Izola od 01.02.2013 objavljen javni razpis za oddajo začasnih prodajnih mest v najem 2013.

CONCORSO PUBBLICO PER L’ASSEGNAZIONE IN AFFITTO DI PUNTI VENDITA TEMPORANEI – 2013

Si informa il pubblico interessato che in data 01. 02. 2013 sul sito web uffi ciale del Comune di Isola (www.izola.si) e sull’Albo pretorio è stato pubblicato il bando di concorso per l’assegnazione in affi tto di punti vendita temporanei 2013.

Ekonomija ni ekologijapiše: Franc Krajnc

Kljub krizi skokovito naraščanje števila medijevUtopično bi bilo govoriti o neodvisnih medijih, ker takih preprosto ni. Če so lokalni mediji odvisni od lokalne politike in tudi od dobre ali sla-be volje županov, so ostali vseslovenski v veliki meri odvisni od naklo-njenosti politike, vsi pa (morda z izjemo RTV) od kapitala!Zanimivo bi bilo vprašanje ali ekonomski interesi v resnici presegajo politične, če morda ni nasprotno? Kaj pomeni objava, na primer urad-nih objav ali drugih sporočil lokalne skupnosti v lokalnem mediju. Je to pomoč lokalnemu mediju, od katerega se pričakuje lojalnost, če že ne popolna vdanost lokalni politiki, ali pa je to plačana objava kot vse ostale. Neizpodbitno dejstvo je, da je lokalni medij najboljši glasnik in informator na svojem lokalnem območju.V lokalnih časopisih smo že leta 1990 doživeli velikanski, tudi statusni preobrat, kajti morali smo se preoblikovati in se podati na tržišče.Za današnji zelo slab ekonomski položaj tiskanih medijev, ki mu botru-je tudi padanje naklade, velja kar nekaj ugotovitev. Ko so se v Sloveniji jeseni leta 2008 začeli kazati prvi resni znaki gospodarske in finančne krize, so to stanje v prvi vrsti občutili tudi tiskani mediji. Vsaj trije ti-skani mediji; Delo, Večer in Primorske novice so dobili nove lastnika, za katere bi lahko trdili, da se s to dejavnostjo nikoli niso ukvarjali. V želji, da bi preprečili padanje naklade so v nekaterih uredništvih za-čeli uveljavljati tezo: »najslabša novica, najboljša novica«, pri tem pa opuščali že zdavnaj zapisane vrednote o novinarski etiki, iskanju resni-ce ter jasne ločitve plačane od novinarske informacije. Nastanek bre-zplačnikov, ko je nekatere s kratkim vekom podpirala tudi politika, je za nekaj časa na medijskem tržišču naredilo pravo zmedo, a se zadeve že izboljšujejo.Zakonom o javnih glasilih (UL štev. 18/1994) smo v Sloveniji na široko odprli vrata ustanavljanju medijev. Tako tudi ni bilo več toliko pomemb-no, kdo je lahko novinar in mediji so se v nekaj letih namnožili! Tako smo leta 1997 prvič zaznali preveliko zasičenost medijskega prostora. Zakon o medijih (UL štev. 35/2001) je zadeve v medijskem prostoru ne-koliko »uravnovesil«, a število medijev je še naprej skokovito naraščalo. Zgodil se je paradoks: večja kot je kriza, več je medijev.Leta 1997 je bilo v Sloveniji 715 tiskanih, v letu 2013 jih je že 1.120!Če so v letu 1990 izhajali trije dnevniki in sedem pokrajinskih časopi-sov, o lokalnih časopisih pa skoraj ni bilo govora, je bilo stanje v letu 1997 že popolnoma drugačno. V omenjenem letu je bilo vpisanih v ra-zvid medijev pri Ministrstvu za kulturo že 715 tiskanih medijev, od tega 308 javnih glasil ter 58 lokalnih in pokrajinskih časopisov.Stanje marca 2013:Tiskani mediji vseh vrst: 1.120Radijske postaje: 111TV postaje: 101Elektronski mediji (spletne strani): 302Potrebna bo prevetritevV sektorju za medije pri Ministrstvu za kulturo pravijo, da je v zadnjem času celo več novih vpisov kot izbrisov iz razvida medijev, številni vpi-sani v razvidu pa menda niti ne izhajajo.

Kolumna je novinarska zvrst v kateri avtor izraža svoje osebno mnenje, ki je lahko tudi enako mnenju redakcije.

Foto

: Zdr

avko

Prim

ožič

Pogovor o neodvisnosti novinarjev na lokalni ravni je potekal pričako-vano: pogovor je stekel v več sme-ri, tudi naenkrat, osrednja tema pa je predvsem povezovala diskusije o tem, kaj novinarstvo sploh je. In ker ultimativnega odgovora na vpra-šanje, če je neodvisno novinarstvo sploh možno na lokalni ravni, bomo raje objavili nekaj zanimivih misli udeležencev pogovora.Deago Mislej - Mef o neodvisnosti: “Neodvisnost je zelo draga.”Sandra Bašič Hrvatin o ceni neod-visnosti: “Mandrač je primer tega, kar mora obstajati v lokalnem časo-pisju. Lokalni medij, ki ga delajo lo-kalni ljudje za svojo lokalno publiko z informacijami, ki so iz lokalnega okolja in ki živi zato, ker ima pod-poro bralcev. Je pa res, da je na ta način težko preživeti.”Sandra Bašič Hrvatin o tem, kako je možno rešiti kapitalizem s soci-alističnimi prijemi: “Ni samo pro-blem z lokalnimi mediji. Dogaja se z enim od največjih slovenskih za-ložnikov, Mladinsko knjigo, ki je v cerkveni lasti. Ob polomu bi ostalo 1100 ljudi brez službe, v igri pa je še veliko kulturnih programov javnega pomeni. Ena od idej je, da bi zapo-sleni in ostali zainteresirani Mladin-sko knjigo odkupiti kot zadrugo.

Za to se zavzemam tudi na medijskem področju, da bi se naredile takšne oblike zadrug, kjer bi na lokalni rav-ni, pa tudi državljani na državni ravni rešili določene projekte, ki bodo, če ne bo interesa, sicer propadli.”Neda Pagon o razmišljanju: “Če se spomnite tistega slogana: misli glo-balno, deluj lokalno. Tako zagnani in naivni, kot smo, smo mislili, da to nekaj velja. A pokazalo se je, da ni nikogar, ki bi mislil. Ki bi sploh mislil, kaj šele globalno.”Neda Pagon o filozofiji: “Dosti je bilo s spreminjanjem sveta. Treba ga je začeti razumeti.”Drago Mislej - Mef o centralizaciji in prioritetah v novinarstvu: “Da o tej razstavi v galeriji Insula po-roča osrednji medij je potrebnega bistveno več napora, kot za vse ga-lerije v Ljubljani. Konec koncev na POP TV-ju niso pokazali nobenega zanimanja niti za to okroglo mizo, niti za jubilej Mandrača, če pa bi za-gorelo uredništvo pa bi bili vsekakor tukaj.”Ervin Hladnik - Milharčič o neod-visnem rasizmu: “Sebe ne razumem kot medij, ampak kot novinarja, pa tudi časopise razumem kot izdelek novinarjev in sem ob tem tudi rasist. Ne gledam, o čem piše članek am-pak kdo ga je napisal. AMNadaljevanje prihodnjič

Večo Kuko častni župan Ljubljanske ulice leta 1992 Mandračeva fešta leta 1994

Page 6: mandrac 1000

6 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000

Spoštovani prijatelji, občani in občanke Izole,kandidati in kandidatke za poslance v DZ RS 2011,

ter vsi ljudje dobre volje!

V tednu Karitasa, ki nosi naslov »Srce, ki vidi« pomagajmo h krepitvi humanitarnega čuta in združimo moči, da se pomaga pomoči potrebnim.

Vabim vas na krvodajalsko akcijo ki bov četrtek, 23. novembra 2011 s pričetkom ob 9. uri

Vljudno vabljeni!Bojan Zadel, kandidat na listi SLS Radovana Žerjava. Na

ročn

ik: S

LS

1000

Kje pa se kopamo Izolani?Brez sramu pred večjimi pomorskimi narodi se lahko pohvalimo z bogato zgodovino pomorstva, ribištva in ladjedelništva. Velik del te zgodovine je zbran v pomorskem muzeju, Izola pa si že dolgo prizadeva za ureditev ribiškega muzeja. Odkup ribiške ladje Biser je pomemben del tega muzejskega projekta.

Društvo upokojencev Izola

Tarok in ex - temporeV okviru prireditev ob tednu starejših občanov in ob 60. obletnici društva upokojencev Izola vabimo vse ljubitelje TAROKA na med-generacijski turnir, ki bo v ponedeljek 15.10.2012 v hotelu Delfin.Prijave in žreb ob 15,45 uri, pričetek tekmovanja pa ob 16,00 uri.Tekmovali bomo 3 kola po 15 iger po pravilih TARS. V primeru, da število igralcev ni deljivo s 3, se bo igralo tudi na mizi s štirimi igralci s tem, da mešalec kart ne igra, razen v primeru ko je klop, takrat igra s talonom. Štartnina se plača ob prijavi, pred žrebanjem nasprotnikov.Prav tako vas vabimo na turnir v BRIŠKOLI, ki bo v torek 16.10.2012 ob 10,00 uri na sedežu društva, Plenčičeva 3.Prijave in žreb ob 9,45 uri.Pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje MORJE Izola organiziramo SLIKARSKI (tema - Izola – morje) in FOTOGRAFSKI (tema – Izola, ulice starega mesta), EXTEMPORE.Prijave bomo sprejemali v ponedeljek 15.10.2012 od 10. do 12. ure na sedežu univerze Izola, Verdijeva 1.

Predsednik društva, Alojz Pečan

Otvoritev v Kulturnem domu - ponedeljek, 15. oktobra ob 10,00za ljubitelje kulture in umetnostiEXTEMPORE – FOTOGRAFSKI IN SLIKARSKI, nastop gledališke skupine iz Centra dnevnih aktivnosti Koper, koncert pevskih zborovza kartašeHotel Delfin – odprti turnir TAROKA, DU – Odprt turnir v BRIŠKOLIza rekreativceTelovadba na SVETILNIKU, vodi Maja Lorbek, balinarski turnirpredavanjaDom upokojencev, Alberto Pucar: Oljka in oljčno olje, SGTŠ Dejavniki tveganja za srčno žilna obolenja, (Primož Praček, dr. med., spec.). Hotel Delfin – Starejši za starejše – prostovoljstvo v Izoli, predava Vanda HlajZdravjeMerjenje krvnega pritiska krvnega sladkorja in holesterola na sedežu RK Po trgatvi pa dol s trtami

Chardonnay v slovenski Istri še ni povsem domač, v Vinakoper pa so mu namenili odlično lego Ricorvo, kjer se običajno zgodi tudi prva trgatev v Slovenski Istri. Prav zato bo zanimivo izvedeti, zakaj so se v tem vinogradu lotili odstranjevanja dela nasadov te vrhunske trte. Po neuradnih informacijah gre za rutnsko obnavljanje nasada Ricorvo

REAGIRANJE

Nismo vsi enakiBil je lep sončen dan. Nameravala sem skočiti v ZD po nekaj papirjev, potem pa cel dan v naravo, s prijate-ljem in psom. S skuterjem sem se, v dvigalu, povzpela v prvo nadstro-pje, kjer sem po odprtju vrat le-tega, zagledala ostarelo ženičko, ki je s

NLB povabila otroke v gledališče

Nerazumljivo ravnanje RKSDruštvo Sožitje je napovedalo za danes, ob 12.30, tiskovno konferenco, na kateri bodo povedali, kako jim vodstvo Rdečega križa Slovenije ne dovoli gradnje Centra na Debelem rtiču, za katerega so sami društvu ponu-dili zemljišče. Skoraj neverjetno pa je, da bo tiskovna konferenca kje drugje, kot na na sedežu izolskega RK.

Cerkev še nič ne gradi!Prof. dr. dr. h. c. Timi Ećimović je profesor in predstojnik katedre za okolj-ske vede na Ansted Univerzi, BVI. Od upokojitve 2004 leta je častni doživ-ljenski predsednik SEG Inštituta za klimatske spremembe. Bil je ustano-vitelj in prvi predsednik svetovnega foruma mislecev in je aktivni član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Za znanstveno raziskovalno delo je bil štirikrat nominiran za Nobelovo nagrado: prvič leta 2002 za 2003 – sistem klimatskih sprememb, drugič leta 2006 za 2007 - informacij-ska teorija narave, tretjič leta 2009 za 2010 - okoljska teorija narave in leta 2011 za leto 2012 za osnove narave, za nagrado iz fizike. 25 septembra 2011 je na svečani konferenci v Xiamenu na Kitajskem pred-stavil deklaracijo »Platforma svetovnih mislecev o trajnostni sonaravni prihodnosti človeštva«, ki je osnova za uresničevanje družbene metodolo-gije in tehnologije trajnostne sonaravne prihodnosti človeštva. To pomembno mednarodno priznanje podeljujejo za različna področja in ima za ta del sveta podoben pomen kot Nobelove ali Pulitzerjeva na-grada na zahodni polobli.Svečanost ob podelitvi nagrad, ki bo v sredo, dne 28. novembra med 09.00 in 13.00 uro po našem času bo prenašalo 36 TV postaj po vsem svetu, naša televizija te svečanosti seveda ne bo prenašala, prenos pa bo tudi na spletu: http://gusipeaceprizeinternati-onal.org/. Prenos si bo mogoče v živo ogledati tudi v prostorih izolske Mestne knjižnice.

Sonaravne trajnostna prihodnost človeštvaSistem klimatskih sprememb lahko povzroči, da se življenski pogoji spre-menijo toliko, da ne bo mogoč obstoj ljudi v biosferi. To se je že dogodilo v preteklosti – ledene dobe itd. Zato sem predstavil sistem klimatskih spre-

V občinah Koper, Izola in Piran se starši otrok z motnjo v duševnem razvoju (OMDR) že vrsto let trudijo, da bi omogočili ustrezno strokovno obravnavo in ustrezne bivalne pogoje v neposredni bližini njihovega doma in predvsem za tiste svoje odrasle otroke, ki so jih bili prisiljeni vključiti v različne slovenske institucije, odda-ljene od Obale.

Že leta 2000 je bila na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poslana prva pobuda za ustanovitev bivalne enote za odrasle z motnja-mi v telesnem in duševnem razvoju na Obali. Starši so ugotavljali, da v

Prihajajo kazni iz “predala”Lepo število Izolanov, ki so v preteklosti prejeli večje število kazni zaradi napačnega parkiranja, je te dni prejelo opomine ali pa že sklepe o izvršbah za neplačane kazni. Nekaterim je Carinska uprava, ki je zadolžena za izterjavo, že blokirala transakcijske račune, če na njih ni denarja pa jim na vrata lahko potrkajo izvršitelji.

“Novinar mora biti radoveden in zvedav, vendar si mora znati vzeti čas za premislek o videnem, sliša-nem, prebranem ali povedanem”, je razmišljal Zvonko Grahek in se spomnil, da je bil naklonjen Man-draču že takrat, ko je nastal kot gla-silo krajevne skupnosti Staro mesto. Tega, da je napisal uvodnik za prvo številko pa se ne spomni več, vendar pa se spomni številnih dogodkov, ki jih brez Mandrača ne bi bilo.

“Mandrač je in še vedno daje dušo temu mestu” nas je pohvalil, tudi zato, ker je znal biti vedno dovolj blizu ljudem in dovolj daleč od strankarske politike in tudi od lo-kalne oblasti. Saj ne, da bi vas hvalil ampak treba je vedeti, da se dobro blago samo hvali. Dobra roba se otipa, se čuti pod prsti. V časih, ko je v Izoli še bil aktiven Piciga, ki je bil vse, od policaja do babice, je prepovedal tipanje sadja na tržni-ci in je znal tudi zaračunati kazen, če je kdo to počel. Enkrat je tako dal kazen ženski, ki se sadja še ni dotaknila pa ji je zabrusil: Basta la mossa in ji je dal kazen. Ženska je odprla denarnico in mu pokazala denar, ko pa ga je hotel vzeti pa mu je zabrusila: Basta la mossa. Tudi v novinarstvu je tako. Včasih je dovolj že pokazati na problem. Jaz sem naročnik Mandrača od za-četka do danes in vsak četrtek pride k meni vnuk in ga prebere. Pa mu rečem, naj naroči svojega a mi pravi, da je tu pri meni lepše. Da je tukaj pravo mesto za branje Mandrača.

O strategiji in taktiki odpora neoliberalizmuSituacija pri nas in v Uniji je tako resna, da moramo dati prednost pred-vsem obveznostim, kako spremeniti razmere, ne samo opisovati, kaj je vse narobe. Sicer pa, gradiva o tem, kaj vse je zgrešeno in kako eksplozivna je

Pamet ni nalezljiva (nevednost pa delno)piše: Marjan Miklošič

Z Mandračem od začetkaNa eni izmed zadnjih seji občinskega sveta je bilo slišati pobudo svetnik Izola je naša Alojza Zorka, naj strokovne službe pregledajo pogodbo med Občino in Univerzo na Primorskem s katero je Občina Izola leta 2006 Univerzi podarila zemljišče v Livadah. Namen seveda ni samo pregled, temveč ukrepanje.

Ekonomija ni ekologijapiše: Franc Krajnc

Za apartmaje kar olimpijski bazenV piranski občini je na dlani kar nekaj novih projektov; Center Lucija, Kampolin terase, Vodni in gozdni park Vinjole, Vile Bernardin z novim olimpijskim baze-nom, Termalna riviera in razširitev Marine za priveze večjih plovil. Vse skupaj v vrednosti okoli 250rnilijonov evrov. O tem so se v Marini Portorož 21. februarja pogovarjali tudi člani podjetniškega in okoljskega foruma SD s predstavnico Ob-čine Piran dr. Manco Plazar in direktorjem Marine Portorož Sebastjanom Sela-nom. Glede projekta Kampolin terase (Odlok mora na referendum 24. marca, ker je civilna iniciativa zbrala več kot 800 podpisov proti) so člani dali pobudo, da župan Peter Bossman napiše pismo občankam in občanom z ustrezno obra-zložitvijo in jih poskuša prepričati zakaj je projekt ureditve zanikrne grape v Luciji dober in da se splača zanj glasovati. Organizirane bodo tudi razprave po KS. Direktor Marine Portorož je glede novega urbanega središča Lucije dejal, da bo investitor zaradi pripomb Sveta KS Lucija - in tudi nekaterih drugih na javni obravnavi - načrt Center Lucija nekoliko prilagodil njihovim zahtevam - znižal stanovanjske objekte in zmanjšal število stanovanj. Investicija v urbano središče Lucija in termalno riviero na opuščenih lucijskih solinah je vredna okoli 100 milijonov evrov.Občini Piran za gradnjo novega urbanega središča v Luciji (novi zdravstveni dom, nova knjižnica z lekarno ter železniška hiška Parenzana) nima sredstev, zato ji bo investitor Marina Portorož, ki je v 100-odstotni lasti Term Čatež, poma-gal. „Podaril“ ji bo nov ZD, knjižnico in lekarno. Sliši se enkratno! Veliko darilo kapitala Občini v vrednosti 4-5 milijonov evrov!Marina narnreč ob tem želi zgraditi in prodati nekaj čez 100 stanovanj (za kritje stroškov), na opuščenih lucijskih solinah pa namerava zgraditi termalno riviero, pozneje pa še razširiti Marino za priveze večjih plovil, saj se s priključitvijo so-sednje Hrvaške k EU (1. julija 2013) na področju navtike obeta močan konkuren-čni boj. Člani dveh forumov so se posebej ustavili pri dopolnjenem projektu Vile Bernardin (prejšnji na občinskem svetu Piran ni dobil podpore), ki ga je v imenu investitorja Rogulus d.o.o. predstavil Luciano Milok, sicer član SD. Po vzoru Marine Portorož ponuja podjetje Rogulus d.o.o. Občini Piran na Bernardninu (v neposredni bližini bodočega Doma vodnih športov) parkirišče, nekaj garažnih mest, ureditev plaže in park. Podjetje želi na območju sedanje gluhonemnice na vhodu v Bernardin zgraditi tudi apartmaje, na sedanjem parkirišču pred Ber-nardinom pa naj bi zrasli kar trije bazeni; dva manjša in prvi pravi 50-metrski olimpijski bazen na obali!Presenečenje je enkratno. Investicijsko obubožane občine se danes srečujejo s ponudbo kapitala. Ta isti kapital seveda želi tudi nekaj za svojo korist, župani pa se znajdejo v dilemi ali podpreti projekte ali ne. Dejstvo pač je, da piranska občina nima na voljo dovolj investicijskih sredstev. Sredstev nima niti piransko gostinstvo in hotelirstvo. ki je v letu 2011 pridelalo kar 24,835 milijona evrov neto čiste izgube, sama Občina pa ima 9,6 milijona evrov dolgoročnih dolgov! Tudi zato je menda tuji kapital dobrodoše1. Toda ves čas je v zraku bojazen: kaj če se vse to dogaja zgolj zato, da bodo investitorji lahko gradili stanovanja in z njihovo prodajo morda zgradili tudi ostalo.

Kolumna je novinarska zvrst v kateri avtor izraža svoje osebno mnenje, ki je lahko tudi enako mnenju redakcije.

Novinar mora biti krava !Prvi trenutek sem malo čudno pogledal, potem pa mi je uvodničar prve številke Mandrača, Zvonko Grahek, prvi predsednik izolske občinske skupščine, ki smo ga že naslavljali z županom, čeprav to po sedanji dikciji še ni bil, pojasnil, da mora biti novinar prežvekovalec. Mora si vzeti čas in vsako vest prežvečiti.

dr. Mario Gasparini: Oba z Mandračem sva bila začetnikaTako je začel pripoved prvi izolski “pravi” župan, dr. Mario Gasparini, ki je bil prepričljivo izvojen za žu-pana, čeprav ni imel prav nobenih izkušenj v politiki.

“Mandrač je takrat šele postajal pravi časopis, jaz pa sem se počasi privajal na delo župana, a moram priznati, da nikoli nisem imel po-sebnih težav v odnosu z urednikom ali novinarji. morda tudi zato, ker nisem bil tipični politik in ker smo takrat še imeli neko kulturo dialoga. Če primerjam državni zbor danes in tistega iz mojega obdobja, je bilo ta-krat vse skupaj bolj na nivoju. Tudi spletk in afer ni bilo toliko kot da-nes, morda tudi zato, ker takrat nad-zor ni bil tako natančen kot danes,

vendar smo tudi takrat morali dajati vsako leto

poročila o tem, kaj imamo, kaj smo zaslužili in podobno. Takrat sem moral zapustiti županski sedež, ker sem bil izvoljen za poslanca in mi-slim, da je prav tako, da ne moreš biti eno in drugo, tako kot ne moreš biti hkrati vrhunski zdravnik in žu-pan ali poslanec. Prav tako sem pre-pričan, da župan mora biti domačin, pa ne le po rodu ampak, da mora ži-veti v tem kraju in s tem krajem. Jaz ne obsojam tistih, ki so bili izvoljeni v našo občino, krivi smo mi, Izolani, ker jih izvolimo.

Zaradi tega prihaja do nesporazu-mov, tudi z lokalnim časopisom, saj vsi ti ljudje, po končanem delu, grejo domov, Izolani in izolski ča-sopis, pa ostajamo tukaj. To povem zato, ker nas, nekdanjih vodilnih ljudi te občine, aktualna oblast še povoha ne, kaj šele, da bi nas morda vprašali za kakšen nasvet. Saj ne, da smo bolj pametni kot oni, morda pa imamo kakšno informacijo, ki je ne poznamo ali pa kakšno izkušnjo, ki je še nimajo. Tudi v zvezi z ureja-njem odnosov z marino ali pa glede trikotnika.”

Igor Kolenc: Od vas je odvisno če boste obstaliMnenja sem, da je vsak neodvisni medij, ki je pri svojih objavah korek-ten in vsebuje tudi konstruktivno kritiko, več kot dobrodošel v vsaki demokratični družbi. Tisti medi-ji, ki bodo delali in delovali po teh načelih, bodo imeli bralce in s tem posredno zagotovljen tudi svoj ob-stoj. Pompozno pisanje in iskanje senzacionalizma pa gotovo nista do-bra popotnica za dolgotrajni obstoj in razvoj kateregakoli medija. Ali bomo videli 2000. številko Mandra-ča je odvisno od novinarjev in ured-ništva Mandrača. ur

Hvala Rosana za čestitke in dobrote iz Kort

Večo Kuko častni župan Ljubljanske ulice leta 1992

Protest delavcev Mehana leta 1994 Štrajkali so tudi v Delamarisu leta 1994

Page 7: mandrac 1000

Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000 7

BIOTERAPIJE PO METODIZDENKA DOMANČIĆA

Zdraviteljstvo z bioenergijo popravlja posame-znikom vse vrste težav in obolenj.

Najboljši učinek se dosega v povezavi s klasičnimi oblikami zdravljenja, saj preprečuje in odpravlja motnje in bolezni (preventiva in kurativa). To velja celo pri obo-lenjih, ki jih imamo za neozdravljive, saj tudi pri teh daje vidne pozitivne rezultate.

Za bioterapijo ne obstajajo lažje in težje bolezni, am-pak le posamezniki, ki potrebujejo posebno zdravljenje.

Tak pristop pokriva najširši spekter obolenj, kot so stres, depresije, obolenja ščitnice, kardiovaskularne teža-ve, razna vnetja (išias, hernia, …), migrene, obolenja pro-state, maternice, itd.

Skupina izkušenih terapevtov izvaja program šti-ridnevnih terapij v KULTURNEM DOMU IZOLA,

ulica Oktobrske revolucije 1, Izola.

terapije se bodo izvajale v terminih:od 11. 01. 2010 do 14. 01. 2010• od 18. 01. 2010 do 21. 01. 2010• od 25. 01. 2010 do 28. 01. 2010• s pričetkom ob 18.30 uri.

Za dodatne informacije in prijave pokličite na040-668-916 (Tamara Grbavac).

Razstava ilustracij Roka Kleve Ivančiča V prostorih Borze znanja in Središča za samostojno učenje so

postavljene na ogled ilustracije Roka Kleve Ivančiča.

Razstava ilustracij Roka Kleve Ivančiča V prostorih Borze znanja in Središča za samostojno učenje so

postavljene na ogled ilustracije Roka Kleve Ivančiča.

Se želite posvetiti predvsem svojemu poklicu?· Se želite povsem prepustiti svojemu ustvarjalnemu elanu?· Ste med tistimi, ki jih utruja neprestana skrb za · administracijo, poročila, statistiko�?Tudi vas težijo obveznosti povezane z administracijo, · računovodstvom in davčnimi zahtevami?

Se želite razbremeniti administrativno - računovodskih skrbi?

Računovodstvo ASEKs sedežem v Izoli vam zagotavlja kvalitetne in strokovne rešitve vaših skrbi.

NUDIMO CELOVITO OSKRBO NA PODROČJU ADMINISTRACIJE, RAČUNOVODSTVA, PODJETNIŠKEGA IN DAVČNEGA SVETOVANJA (tudi na sedežu vaše dejavnosti ali po internetu)

Samostojnim podjetnikom, gospodarskim družbam,· javnim in zasebnim zavodom,· zdravstvenim delavcem, · kulturnim ustvarjalcem,· športnikom in · društvom. ·

Veseli bomo vašega odziva: Računovodstvo ASEK, Kajuhova 28, IZOLATel: 64 00 684 ali mbt: 041 716 933 (Almira) [email protected]

Računovodstvo ASEK, Kajuhova 28, IZOLATel: 64 00 684 ali mbt: 041 716 933 (Almira) [email protected]

Almira Samotorèan univ.dipl.oec.Kajuhova 24, Izola 6310 • tel.: 05/ 64 00 684 • fax: 05/ 64 00 685

GSM 041-716-933 • [email protected] • SI12850039

Računovodstvo ASEKKajuhova 28, IZOLATel: 64 00 684 ali mbt: 041 716 933 (Almira) [email protected]

RezervaV časniku Finance so 23. januarja zapisali, da Dars, sicer neuradno, zahteva gradnjo dveh novih daljnovodov do napajalnih postaj predora Markovec. Dars pa je novico demantiral.

OBVESTILO O OBJAVI POZIVAza predloge kandidatov za sodnike porotnike

Okrožnega sodišča v KopruObveščamo vas, da je Okrožno sodišče v Kopru objavilo poziv v Uradnem listu RS, št. 88 z dne 5.11.2010, s katerim pozivajo predstavniške organe občin in druge pristojne predlagatelje na območju Okrožnega sodišča v Kopru, da predlagajo kandidate za sodnike porotnike Okrožnega sodišča v Kopru. Na občino Izola odpade 19 sodnikov porotnikov. Natančnejše informacije je mogoče dobiti na spletni strani Občine Izola (www.izola.si) in na občinskih oglasnih deskah. Obrazec za evidentiranje kandidatov je dosegljiv na omenjeni spletni strani ali ga zainteresirani lahko dvignejo v glavni pisarni Občine Izola ter na sedežih krajevnih skupnosti.

Služba za občinski svet in splošne zadeve

AVVISO SULLA PUBBLICAZIONE DELL’APPELLOa presentare le proposte di candidati a giudici

popolari del Tribunale distrettuale di CapodistriaVi informiamo che nella Gazzetta Uffi ciale RS n. 88, datata 5.11.2010, il Tribunale distrettuale di Capodistria ha pubblicato l’appello con il quale invita gli organi rappresentativi del comune e gli altri proponenti competenti del comprensorio del Tribunale distrettuale di Capodistria a presentare le rispettive proposte di candidati a giudici popolari del Tribunale distrettuale di Capodistria. Al Comune di Isola spetta di nominare 19 giudici popolari. Informazioni più dettagliate sono disponibili sul sito web del Comune di Isola (www.izola.si) e sugli albi comunali. Il modulo di candidatura è reperibile sul sito web indicato in precedenza, presso l’Uffi cio protocollo del Comune di Isola e presso le sedi delle comunità locali.

Servizio consiliare e affari generali

Rezerva

Obvestila za člane Društva invalidov Izola

Člane Društva invalidov Izola vljudno vabimo na ZBOR ČLA-NOV dne 5. februarja 2011 ob 16.uri. Prijave zbiramo na sedežu društva vsako sredo od 15. ure do 17. ure.Vabimo vas tudi ob ponedeljkih od 11. ure do 12. ure na razgibavanje težje po-kretnih oseb, ob četrtkih od 17. ure do 19. ure na delavnice ročnih spretnosti inob petkih od 17. ure do 19. ure na športne in miselne igre. Za vse aktivnosti je potrebna predhodna prijava na sedežu društva.

PRIDRUŽITE SE NAM, VESELI BOMO VAŠEGA OBISKA.

Vida Orbanič, podpredsednica DI Izola

NAGRADNA AKCIJA ELTE IN MANDRAČA

Televizor gre k xxxxxxxxxxIzolski kabelski distributer Elta praznuje 20 letnico poslovanja v naši občini in ob tej priložnosti so pripravili kar nekaj zanimivih ak-cij in ponudb, v sodelovanju z Mandračem pa tudi nagradno akcijo v kateri je prva nagrada televizor.Ob objavi prvega vprašanja smo hitro ugotovili, da smo bili preza-htevni, saj niti člani uredništva niso poznali vseh odgovorov, zato smo v naslednjih številkah zastavili še dve vprašanji, ki sta bili to-krat nekoliko lažji in tako smo skupaj zbrali dovolj pravilnih od-govorov za normalno žrebanje. Upoštevali smo seveda vse pravilne odgovore iz vseh treh vprašanj in žreb, ki ga je opravil direktor Elte, xxxx Kabanica, je nov televizor namenilxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx iz xxxxxxxxxNagrajenki čestitamo in jo vabimo, naj se oglasi v prostorih Elte, kjer ji bodo povedali, kje lahko prevzame nagrado.

Bralkam in bralcem, Izolankam in Izolanomčestitamo

ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, želimo vesele božične praznike in voščimo Srečno novo leto 2012

Uredništvo Mandrača

KI ČE NAM ČA ČA ČE NAM KIRubrika je namenjena aktivnim bralcem, ki želijo svoja razmišljanja in ocene aktualnega dogajanja v Izoli in širše deliti z bralci Mandrača in Izolani nasploh, pri tem pa spoštujejo temeljno novinarsko etiko in so hkrati zanimivi za širše bralstvo.

RezervaTudi na OŠ Livade smo se lotili projekta EKO SLOVENIJA ; na nižji stopnji so ustvarjali v ‘’ razvejanih ‘’ delavnicah. Lotili so se izdelkov iz odpadnega materiala in čiščenja igrišča. Nekateri so poskrbeli za osveščenost o ločenem zbiranju odpadkov, saj so v ta namen izdelo-vali koše za ločevanje odpadkov. Spet drugi so vneto čistili okolico šole. Potekala je tudi zbiralna akcija papirja in dejavnost v zvezi z ohranitvijo gozdov. Od 6. – 9. razreda pa smo pripravili naslednje dejavnosti; šesti ra-zredi vključno s 7. b razredom smo se preizkusili v oblikovanju PVC

Foto

: Kom

pare

Družine so se spet igraleDruštvo prijateljev mladine je pod streho speljalo že sedme tradicionalne Družinske igre. Zmagali so vsi, ki so se jih udeležili.

Časopis, ki je nastal zaradi hecaNo ja, ni bilo čisto tako. Nastal je, ker je bil za to pravi čas, ker so bile želje po informacijah in želje po njihovem oblikovanju v prave, časopisu in ne v nekakšnem biltenu krajevne skupnosti. Rezultat je pred nami.

V soboto je Društvo prijateljev mladine organiziralo že sedme Dru-žinske igre, nekakšne igre brez meja, na katerih nastopajo otroci z družinami in kjer so zmagovalci prav vsi. Letos so bile igre oboga-tene še za devetnajst varovancev društva Sožitje, ki so ravno v tem času letovali v Izoli. Na povabilo organizatorja so se odzvali z nav-dušenjem in ob sodelovanju mentorjev tudi opravili z vsemi nalo-gami. Teh je bilo letos kar nekaj, od tradicionalnega orientacijskega pohoda, pa do "tavhanja" za pobarvanim kamnom, veslanjem okoli zasidranega delfina, prenašanjem ping pong žogice in streljanjem taiste žogice s starševe glave, v Viljam Telovskem slogu, z vodno pištolo. Seveda je marsikateri otrok to igro izkoristil, da je z vodnim curkom raje zadel starša, kot žogico.Na Družinskih igrah, kot rečeno, so zmagovalci vsi, varovanci druš-tva Sožitje pa so se že prijavili za naslednje leto.

Pogled naprejTako smo poimenovali rubriko v kateri bomo nekaj naslednjih tednov predstavljali tiste izolske firme, podjetnike in obrtnike, ki so se pogumno soočili z gospo-darsko krizo in ohranjajo raven poslovanja ali jo celo povečujejo, ohranjajo delovna mesta ali jih celo odpirajo in niso ne pesimisti ne optimisti ampak realisti s po-gledom naprej.Rubriko sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kultu-ro in šport RSPredloge za predstavitev uspeš-nih sprejemamo na [email protected] ali tel. 05 64 00 010.

Družinski hotel bo zares družinskiŽe nekaj let se govori o tem, da si Občina želi postavitev družinskega hotela v razpadajočem objektu nad gostilno Ribič. Na prvi razpis za najem objekta za dobo 99 let se je prijavil samo en investitor, pa še ta menda ni izpolnil razpisnih pogojev. A to je že stara zgodba.

V prejšnjem Mandraču smo pisa-li o težavah tistih Izolanov, ki so pred časom, posebej pa koncem leta 2010, naenkrat prejeli večje število kazni Občinskega redar-stva zaradi napačnega parkiranja, zaradi najrazličnejših razlogov pa teh kazni niso poravnali in zdaj jih želi od njih, po naročilu Obči-ne Izola, izterjati Carinska uprava Murska Sobota, ki je zadolžena za izterjave s tega dela Slovenije.Prav gotovo so tisti, ki so, zaradi nerednega pošiljanja položnic s strani Občinske inšpekcije, naen-krat dobili par deset položnic za plačilo kazni, upravičeno jezni, saj se na ta način izgubi smisel kaznovanja, ki naj bi storilca opo-zarjalo, da je nekaj naredil narobe. Za večino prekrškov namreč niso niti vedeli, da so jih storili, čeprav so na redarstvu imeli fotografske dokaze o napačnem parkiranju. Glede na to, da velja praksa, da se na kazen lahko pritožiš takrat, ko prejmeš odločbo in ne obvestilo o prekršku, so mnogi čakali tako dolgo, da so zamudili vse roke za pritožbe. Nekateri zavestno, drugi zaradi neznanja. In zdajk je za ve-čino že prepozno, saj so izterjave že v rokah Carinske uprave in jih menda ni moč nikakor odpisati.

Srečno in zdravo novo leto ti želim, je bil pogost stavek te dni. Stisk roke, nasmeh, poljub, dobre in iskrene želje. Lepo se počutiš, ko ti sorodniki, prijatelji, znanci povejo kaj spodbudnega. Nasploh so dnevi pred, za in po novem letu izpolnjeni z nevsakdanjimi rečmi: darila, voščila, sms sporočila, obiski dragih oseb, povabila na pijačo in koncerte zastonj. Nakupovanja v praznično okrašenih trgovinah in nakupovalnih centrih, množice ljudi, pa še lepo vreme, ki smo ga imeli te dneve, te kar spravijo v dobro voljo, napolnijo z pozitivno energijo, boljšim razpoloženjem in se ti zdi, da ta svet, ki ga prikazujejo v medijih kot nekaj groznega, neprimernega in nedemokratičnega za navadnega državljana Slovenije, le ni tako slab.Po mojem globokem prepričanju, branje časopisov, polnih negativnih novic ter gledanje TV oddaj, kjer se pogosto nekorektno in kot po teko-čem traku podajajo same nespodbudne novice in poročila, sta, poleg še drugih pomembnih dejavnikov, eden od glavnih razlogov za tako razmi-šljanje in stanje duha pri nas.Poslušajte, koga ne prizadene, ko sliši glas lačnega otroka, vidi solzne oči matere samohranilke, porušeno hiško v katero še brezdomec ne bi hotel živeti, številne družine brez osnovnih virov dohodka?? Ja, kruta je ta naša stvarnost in vsakdan - vsaj tako jo dnevno pošiljajo v eter.Velikokrat sem poklicala po telefonu, da bi darovala kakšen evro za take družine. Par krat na leto nakažem denar Karitasu ali Unicefu. Sodelu-jem pri akcijah zbiranja pri naravnih nesrečah.Včasih se počutim kriva, da dobivam pokojnino, da sem med tistimi srečneži, ki jo še dobivamo in celo lahko preživimo z njo. Je to prav, da se tako počutim? Saj sem pošteno delala 36 let. Odpovedala sem se svojemu državljanstvu, svoji domovini, svojemu jeziku.Kot mnogi v takratni Jugoslaviji, sem tudi sama odšla »s trebuhom za kruhom« in prišla v Slovenijo. Ni mi bilo postlano z rožicami, a kot tudi ostale osebe moje generacije, sem z vztrajnostjo, delavnostjo, zagnano-stjo in poštenostjo prišla do načrtovanih ciljev in nekaj dobrega ustva-rila.Žal je čas praznikov mimo. Spet se podajam v stare tire vsakdanjosti. Spet bom prižgala televizijo in gledala samo slabe novice. Spet bom brala časopise, ki samo kritizirajo. Spet bom videla obraze znanih in manj znanih politikov, ki resnično postajajo zoprni s svojimi izjavami in utemeljitvami zakaj je tako pri nas. Spet bom gledala naše poslance in njihove žolčne razprave in obrazložitve o zadevah, ki so na dnevnem redu parlamentarnih zasedanj.Spet bom gledala demonstracije in proteste nezadovoljnih ljudi, dobiva-la po elektronski pošti odprta in zaprta pisma posameznikov JJ, ki je - tako pravijo – kriv za 99% slabega v Sloveniji in mora biti gotof čim prej. In potem, kdo bo prišel? Bolj demokratičen politik? Bolj delaven? Bolj toleranten do drugače mislečih? Bolj pošten? Bolj iznajdljiv? Bolj rdeč ali bel? Bolj razumevajoči za stiske malega človeka? Prva bom volila za takega, če ga poznate.Tudi stavek: »Vsi politiki so enaki«, ne bo držal. Eni so celo slabši, drugi malo boljši. Ampak nobeden od danes nam znanih in predlaganih, po mojem mnenju, ni ta pravi.

Želela bi, da bodo v letu 2013 gotofi samo tisti zares slabi in neodgovor-ni in to brez nasilnih demonstracij in granitnih kock, ki te lahko samo resno telesno poškodujejo, rešijo pa ničesar.. Držimo se in ne obupaj-mo. Vsaj vreme nam je lepo.

Kolumna je novinarska zvrst v kateri avtor izraža svoj pogled na dogajanja in ljudi v skupnosti. Njegova stališča niso obvezno tudi stališča uredništva.

Zapisi iz KajuhoveAleksandra Krejči Bole

Bomo le dobili glasbeni klub?Že velikokrat smo pisali o skromnem koncertnem dogajanju v Izoli. Nekoč, pred davnimi leti, je bil Arrigoni, kasneje sta v stari šoli v Gregorčičevi ulici delovala kar dva kluba, Muki in Mik, kjer je obalno koncertno poslušalstvo lahko bolj ali manj redno spremljajo glasbeno dogajanje. Nato je nekaj časa taiste navdušence sprejemal Eko klub, pri nekdanji Mali opremi, nazadnje pa je to poslanstvo pripadlo zdaj že pol desetletja pokojnemu Shoto klubu. Od zaprtja edinega plažnega alternativnega kluba na tem delu sveta pa Izola, z izjemo poletnih rednih koncertnih prizorišč, ni svojim glasbenim navdušencem mogla ponuditi nič. Vsaj klubskega dogajanja ne.To je opazil tudi dolgoletni mariborski glasbeni aktivist Bojan Horvat, ki se je pred leti z družino, s trebuhom za kruhom, preselil v naše mesto. Najprej se je posvetil svojemu poklicu v gostinstvu, zdaj pa se je odločil, da je čas, da, kot sam pravi, še zadnji del eksistence, posveti sanjam. “Od vedno sem sanjal, da bi živel na obali in imel svoj Rock Cafe. No, zdaj sem tem sanjam zelo blizu”, je povedal Bojan, ki je pred nekaj tedni, v prostorih nekdanjega Black Outa, odprl Malibu Klub. Kot sam pravi, so ga k tej odločitvi gnale predvsem sanje in entuziazem, bolj kot pa racionalno razmišljanje. Predvsem pa je v teh nekaj letih življenja v Izoli pogrešal redno koncertno dogajanje. “Pred leti, ko sem še odraščal v Mariboru, se spomnim, kako so povsod, v parkih, pa na raznih vogalih, skratka, povsod so bili glasbeniki. V Izoli in na Obali pa to strašno pogrešam. Zaradi tega sem se odločil, da odprem ta lokal, za katerega upam, da bo postal neke vrste Satchmo, torej nekakšen jazz, ali rock klub, kjer bi zrelo občinstvo lahko uživalo ob glasbi in družbi.”Kot je Bojan Horvat povedal takoj na začetku, ne cilja na masovne alkoholne zabave. Ravno obratno. “V Malibu klubu bi hotel vspostaviti prijetno, pozi-tivno vzdušje, v katerem bi lahko ljudje sproščeno uživali. Zaradi tega sem se zavestno odpovedal podzemnemu, ali pa alternativnemu dogajanju, v korist jazzu, soft rocku, kantavtorjem in podobnim glasbenim zvrstem.”Malibu klub še nima pripravljenega rednega glasbenega programa, čeprav se je nekaj koncertov že zgodilo. Predvsem pa je prostor primeren za resno po-slušanje glasbe, saj sta točilni pult in koncertno prizorišče na dveh ločenih nadstropjih. “Imamo pa že vse pripravljeno za to, da zares zaženemo delo-vanje. Čakamo le še potrditev urnika, a birokracija na občinskem nivoju je strašno počasna, na žalost.”Malibu klub bo koncertno aktiven, po besedah Bojana Horvata, takorekoč čez ves teden. Ko bo priložnost, se bo dogajalo. Kar je tudi v duhu podobnih prizorišč. Pametno poslušanje glasbe pač ne sodi samo ob konce tedna. A.M.

Goran Filipi Je postal akademikProfesor puljskega vseučilišča Jurija Dobrile, Izolan, Goran Filipi, ki je sicer redni predavaltelj na Univerzi na Primorskem, je bil imenovan za rednega člana Hrvaške akademije znanosti in umetnosti s področja fi-loloških znanosti. Rodil se je leta 1954 v Zadru, osnovno šolo je obiskoval v Izoli, srednjo pa

Kako smo izgubili občinsko zemljoSvetniško vprašanje Alojza Zorka ni bilo enostavno. Zanimalo ga je, kdo je zdaj lastnik zemljišč, ki jih je pred davnimi leti v uporabo dobila izolska marina. Občina od te odločitve doslej ni imela prav nič, izgubila pa je cel kup zemljišč, ki so bila nekoč njena.

Obvestila članom društva invalidovPraznovanje dneva žena Člane Društva invalidov obveščamo, da bomo v soboto 9. marca, z začet-kom ob 18.00 uri, praznovali Dan žena ob prijetni glasbi in dobri hra-ni v restavraciji Srednje gostinske in turistične šole. Z vpisovanjem priče-njamo danes, v četrtek, 7. februarja na sedežu društva.Za 7 dni v Terme Zreče Člani in podporni člani, obvešča-mo vas, da bomo v ponedeljek 14.01.2013 pričeli z vpisovanjen za 7. dnevno ohranjevanje zdravja v termah Zreče.Odhod: 16.03.2013Prihod: 23.03.2013.Razpis kapacitet ZDIS Člane Društva invalidopv Izola ob-veščamo, da podaljšujemo prijave članov za kapacitete ZDIS za leto 2013, do 28.02.2013.

Predsednik: Franc Poropat

1000

PROGRAMPonedeljek, 25. marecUredništvo Mandrača ob 10.30Predstavitev spletne straniGalerija Insula ob 11.00: posvet na temo: Neodvisnost lokalnih medijev

Četrtek, 28. marecNeznana lokacija:Srečanje MandračevcevPetek, 29. marecLjubljanska ulica ob 17.00: Odprtje arhitekturne razstave Vsadki starega mestaManziolijeva palača ob 20.00:Koncert Dejan Semolič & guestsSobota, 30 marecManziolijev trg ob 10.00: Razstava karikatur Marjana Mo-toha in 1.000 številk MandračaManziolijeva palača ob 20.00:Koncert: Emilia & Marina Mar-tensson Trio (v sodelovanju s festivalom Ethnoinsula)

Dolgo je že od tega, vendar v spominu ostaja topel julijski dan, pred kolektivnim dopu-stom Mehanotehnike, ko se je v Krajevni skupnosti Izola staro mesto, takoj po delu oglasila Zorka Sosič (predsednica sveta KS). Kot vedno sva pregledala aktivnosti dela KS. Običajno je bilo pred poletjem neko zatiš-je, zato je verjetno bolj za šalo, kot zares vprašala: «Kaj bomo pa zdaj delali?« Verjetno v istem smislu sem ji odgovori: »Časopis bomo izdali.« In iz tega »heca« je sledilo vabilo na mrzlo pivo v senco kostanjev pri Dorotu. Heca pa je bilo takoj konec, ko so Izolski novinarji (Drago Mislej-Mef, Neva Zajc, Vla-do Ostrouška, Mirjam Muženič, Andrej Šumenjak, Nataša Benčič pa še Vlado iz Biriografike Bori) vzeli zadevo zelo resno. V debati pri izbiri imena (Izolan, časopis KS Izola staro mesto, Pun-ta….) je bila obrazložitev, da se ri-

biči pogovarjajo v mandraču in da je to kraj in vir vseh informacij…. Mandrač nam je zelo hitro zle-zel pod kožo in tu je bila že prva številka – oziroma nulta (št. 0). Z uvodnikom predstavitve, kratki-mi informacijami, sponzorstvom čevljarstva Južnič in JIK banke. Seveda je bila naklada za vsa gos-podinjstva v KS Izola staro mesto – 1.200 izvodov brezplačna.

Redakcija je potekala v sozvočju Izolskih novinarjev, kjer so lokal-ne teme zelo dobro profesionalno predstavili ob tem pa z Mislejevo svobodo, enostavnostjo in ljudem dostopno besedo povečali zani-manje za medij, do te mere, da je bilo kar hudo, ko smo kašen me-sec za dan ali dva zamudili z izda-jo. Še veš negodovanja pa je bilo v drugih delih občine in iz tega je zrasla zahteva, da se časopis tiska za celo občino. S tem se je na-klada povečala na 5.200 izvodov, povečal se je obseg prispevkov in bralnost.

To so bili časi, ko si uspel z ogla-ševanjem pokrivati stroške tiska in distribucije brezplačnika. Novinarji in urednik so v vsem tem času svoje delo opravljali volontersko – vendar odgovorno profesionalno. Predvsem mi je še danes hudo, ko sem zbrane članke prinašal v redak-cijo beri Mefovo spalnico (večkrat sem ga zbujal, nevedoč, da je morda prišel še pred kratkim s kakšnega nastopa ali poti), kjer je potem z Atarijem vse skupaj postavil za tisk. Z dostopnostjo mesečnika je bila v takratni skupščini sprejeta odlo-čitev, da se začnejo uradne objave prilagati v Mandarču. Z povečanjem obsega dela so na Mandrač priha-jali novi obrazi, redakcija se je širi-la, kot se je širil ponos, da imamo Izolani čisto svoj časopis. Vzor smo bili tudi drugim lokalnim medijem, ki so nastajali po vzoru Mandrača ( npr. Portorožan). Vendar je bil Man-drač v prednosti, ki je bila v pripad-nosti profesionalnih novinarjev (ti so imeli nemalokrat težave v svojih službah-konkurenčnost) in ekipi, ki je tehnično ustvarjala časopis. Da je Mandrač nastal »iz heca«, je morda res, vendar je ta hec zapol-nil informacijsko vrzel, ki je veliki niso znali ali zmogli, lokalne teme so bile predstavljene o njih smo Izolani govorili in si ustvarjali mne-nja. Tako kot ribiči v mandraču, ki še vedno kljubujejo zatonu in ima-jo voljo obujat spomine in graditi upanja, verjamem, da bo pristnost Mandrača odpirala razprave in me-nja o temah, ki so čisto Izolske, pa ne zaradi »heca«. Danilo Markočič

V Mandraču smo postavljali tudi tržaški humoristični časopis TČ

Bralec Mandrača nas je obvestil o nenavadni najdbi. Ko je zakopal z lopato v na novo najeto zemljo, na katero je hotel postaviti štalo in pašnik, je naletel na hladilnik. Nadaljeval je s kopanjem, in izkopal sedežno garnituro, nato še en hladilnik, pohištvo itd... Vse to le lučaj od mesta. Vsak komentar je odveč.

Leta 1993 so stavkali tudi učitelji Vrnitev jadralcev iz Amerike leta 1994

Julio stari peškadorvozi barko in ne vapor,ker se zobarja boji, ga zob za zobom zapusti.

Preveč na zobek ga je dal,večkrat za mizo je zaspal.brez zob ni mogel jestiin sram ga je bilo na cesti.

Ko sila bila je velika,on šel je do zdravnika.Rekel mu je, naj se ne zeza,da ga reši le še proteza.

Zdaj je kot šinjorinona račun svežih brancinov.Zdaj lahko žveči in gricka,a za plačati nima ficka.

Plete mrežo, sam jo šiva,v luknjo iglo poriva.Ko vse skup to povežev morje spusti svoje mreže.

Če ulovi se kak brancin,v gostilno hitro mora z njim,da zasluži za bencin,če prej ne izprazni takvin.

Ker pa v gostilni tanka,mu prej denarja zmanjka.Zapravil je ves drobiž,suh je kot cerkvena miš.

Med ribiči je drocanje stara na-vada, zato se je Julio Šinkovič strinjal, da pesem, ki mu jo je na-pisal Ernest Cah, objavimo tudi v Mandraču. Več jih bo slišati v ponedeljek zvečer v galeriji Rex

JULIO (ĐULIO)

Page 8: mandrac 1000

8 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000

Izolske kegljačice brez porazaROKOMET

Krško mora pastiRK Sviš Iv. Gorica : Istrabenz plini Izola 30:25 (13:11)Istrabenz Plini Izola: Ti. Poni-kvar, Kevič, Jurič 4, Dolenc 1, Kojić 1, Bubnič1, Čosić 1, Koš-tric, Smolnik 8, To. Ponikvar 1, Rončević, Slobodnik, Redžič, Fi-del, Zavrtanik, Slobodnik. Tre-ner: Borut Hren.V Ivančni Gorici se je ponovila tekma z letošnjega prvega gosto-vanja pri Svišu, o sami tekmi pa ni kaj dosti povedati. V prvem polčasu so naši fantje še držali korak z domačini, v drugem pa je prisotnost bolezni in posledic le-te prišla do izraza in vplivala na to, da našim igra ni stekla. To je bil tudi razlog, da je Elvin Čosić tokrat igral le nekaj minut, pa tudi Amel Redžič ni nabral veliko minutaže. V obrambi so Izolani še delovali kompaktno, v napadu pa igra ni stekla, kot bi morala. V ekipi ni bilo Jana Go-rele kot tudi Jureta Jelovčana, strelci pa so bili z izjemo Smo-lnika in Božiča, pa tudi Juriča, bolj skromni. Dodatno težavo sta predstavljala razpoložena vratarja Sviša, ki sta pobrala kar veliko strelov Izolanov. Prvi del je prikazal zelo enako-vreden nastop obeh ekip, kar se je poznalo tudi v večkrat izena-čenem rezultatu. V 21. minuti so naši celo povedli pri 8:9, a je žal to bilo edino vodstvo Izole. V drugem polčasu so igralci Sviša izkoristili stanje v izolski vrsti in povečali svoj naskok. Plinarji so sicer skušali nadoknaditi zaosta-nek, vendar jim to ni uspevalo, tako da so na koncu morali pri-znati premoč domačinov. Pohva-la gre Ribarom za obisk tekme in navijanje. Ker je Sevnica doma izgubila z Ormožem, mesto Izole v tem krogu ni bilo ogroženo in je

stanje na lestvici nespremenje-no: vodi Ribnica pred Svišem (oba po 20) in Ormožem (16) in Izolo (14) ter Sevnico (10) in Krškim (5). Zdaj si bodo spričo prvenstvega odmora rokometaši nekoliko oddahnili. Prva tekma Izole bo v sredo, 10. aprila doma s Krškim. V končnici je Izola še brez točk, zato Krško mora pa-sti!

Mladi rokometaši zelo odlični na MadžarskemNa mednarodnem rokometnem turnirju v Gyoru so na sporedu zaključni boji. Vse tri izolske ekipe so igrale v polfinalu. Vsto-pnico za veliki finale jutri ob 14.30 (v glavni mestni dvorani, kjer trenirajo in igrajo tekme lige prvakinj rokometašice Gyora) so si zagotovili ml. dečki A, med-tem ko bodo ostali v jutranjih urah lovili bron. Na eni strani ve-liko veselje, na drugi tudi nekaj solz. Kot vselej v športu… Pred-vsem pa prava “izolska fešta” v vseh dvoranah; glasno navijanje, smeh in dobra volja. Zanimivo in lepo je spremljati naše najmlajše rokometaše… kako jim ta čudo-vita igra vsak dan bolj “leze pod kožo”! Pa saj se ve… Izolani radi igramo rokomet… Že več kot 55 let…

ODBOJKA

Bravo punce!Tako bi na kratko čestitali našim odbojkaricam za tretje mesto na lestvici. V zadnjem krogu so s 1:3 v gosteh premagale ekipo Kostak Elmont (26:28,25:21,19:25,12:25) in se tako po točkah in številu zmag izenačile z drugouvrščeno Žirovnico. Slednja je imela en iz-gubljeni niz manj kot Izola in je zato druga za zmagovalno ekipo Calcit Volleyball iz Kamnika. Vsekakor odličen dosežek Izo-lank!

NOGOMET

3 SNL - zahod 15. krog 23.03.13Tolmin : Tabor Sežana 1:0 (1:0Jadran Dekani : Brda 1:2 (1:0)Adria : Calcit Kamnik 3:0 (0:0)Rudar Tr. : Iv. Gorica 2:0 (1:0)Izola : Zagorje 1:0 (0:0)AH Mas Tech : Zarica Kr. 0:2 (0:0)Izola - Zagorje 1:0 (0:0)Piran, , gledalcev 50Izola: Rupnik Anže, Vatovec Rok, Pijalič Ernest, Mehić Almir. Bur-kić Emir, Podgajski Bostian (71’ Mikac Gregor), Zafred Mitja, Ju-kan Amer (58’ Peroša Matej), Ze-mljak Matej (81’ Kremenović Dar-ko), Tadić Željko, Božič MarkStrelci: 1:0 - Zemljak Matej (51’)

KEGLJANJE

Izolske kegljašice kot kot rekordnoTudi v zadnjem krogu ligaškega tekmovanja Izolanom v gosteh ni uspelo iztržiti več kot poraz. Pomla-jena ekipa s tremi najstniki in vete-ranom Kumarjem je izgubila 3056 oziroma 6:2. Na težkem kegljišču v Kranju je bilo po dveh parih 2:2 in dostojna negativna razlika v kegljih vendar se zadnji izolski par ni do-stojno uprl domačinom in rezultat tega je deveti poraz v gosteh. V 1.A ligo napreduje ekipa Gorice iz Nove Gorice, izolani so zasedli 7.mesto, nazadujeta koroška kluba Korotan in Fužinar v ligo pa prihajata ekipi Kočevja in Impola iz Sl.Bistrice. Siliko Kranj 3186 : 3056 Izola 6 : 2Lestvica 1.B liga moški 18. krog: 1. Gorica 31, 2. Radenska 26, 3. Pivka 22, 4. Škofja Loka 21, 5. Rudar 19, 6. Siliko 16 7. Izola 14, 8. Hidro 13, 9. Fužinar 9, 10. Korotan 9 točk;

Izolska dekleta so sezono zaključila rekordno, saj so napredovala v 1.B ligo brez izgubljene točke.Tudi na zadnjem gostovanju v Cer-knici so čeprav brez Ugrin Tine in Zotič Rozi zmagale z rezultatom 3157 : 3080 oziroma 6:2. Zopet so zaigrale dokaj izenačeno, kar je bilo dovolj za visoko zmago.Brest II: 3080 : 3157 Izola 2 : 6Lestvica 2.liga zahod ženske 14.krog:1. Izola 28, 2. Pivka 20, 3. Novo mesto 18, 4. Kočevje 16, 5. Medvo-de 10, 6 Slavija 10, 7. Brest II 8, 8. Trebnje II. brez točk;Po ligaških tekmah so na vrsti pr-venstva v vseh kategorijah posame-znikov in parov. Tako bo v sredo in četrtek na kegljišču v Izoli in Kopru prvenstvo obale za posamezno za članice in člane. Na državno pr-venstvo se med članicami uvrstijo prve štiri tekmovalke med katerimi ima že zagotovljeno mesto glede na lanske rezultate igralka Adrie Samec Nives, pri članih pa napredujeta prva dva tekmovalca. (Gorazd)

Zlata leta izolskega nogometa 1995 Izolski veslači na meritvah v Avstriji leta 1995 Navijaš

Page 9: mandrac 1000

9Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000

DRUŠTVO BOLNIKOV Z OSTEOPOROZODruštvo bolnikov z osteoporozo Izola vabi svoje redne in tudi nove članice k redni rekreativni vadbi (telovadbi).Mesečni prispevek je 15 eur.Informacije in prijave na tel. št.: 040/270 040 ali 05/641 45 63.

DRUŠTVO INVALIDOV OBČINE IZOLATelovadbaČlane in podporne člane obveščamo, da imamo telovadbo vsak po-nedeljek ob 10:30 uri. Vljudno vas vabimo k telovadbi!

Predsednik DI Izola: Franc Poropat

DRUŠTVA SPOROČAJO

JADRANJE

Orel in Poljšak zmagovalca Koper Cup-a 2013V zimskih razmerah se je končala letošnja druga tridnevna regata, ki šteje za kriterijsko lestvico v razredu optimist. Po sončnem in toplem pet-ku je regatni odbor, kljub večkratnim poskusom, v soboto moral jadralce zaradi pomanjkanja vetra poslati na obalo brez odjadranih plovov.85 jadralcev iz Slovenije, Italije in Madžarske (tudi za jadralce z Mad-žarske je Koper Cup štel kot kriterij-ska regata) se je ob 10. uri odpravilo na morje. Ne premočna burja, sicer osvežena z nekaj kapljami dežja in kakšno stopinjo premalo za ta letni čas, je regatnemu odboru omogoči-la izpeljavo dveh dodatnih plovov. Tako se je Koper Cup zaključil z petimi veljavnimi plovi, na podlagi katerih so rezultati sledeči:Absolutno: 1. Liam Orel – JK Jadro Koper, 2. Lara Poljšak – JK Pirat Por-torož, 3. Rok Verderber – JK Pirat Portorož, 4. Taš Kolman – JK Burja Izola, 5. Klemen Semelbauer – JK Pirat PortorožDeklice: 1. Lara Poljšak - JK Pirat, 2. Mara Turin – JK Izola, 3. Jana Ger-mani - JK IzolaDečki: 1. Liam Orel – JK Jadro, 2. Rok Verderber – JK Pirat, 3. Taš Kol-man – JK Burja

JZS ima novo vodstvo»Z veseljem vas obveščam, da sta sprti strani Jadralne zveze Sloveni-je le zmogli korak naprej in dose-gli kompromis, ki bo gotovo obrnil nov list v slovenskem jadranju. Ob izteku mandata trenutnemu vod-stvu JZS sta namreč za prihajajočo izredno skupščino oblikovali skupno kandidatno listo, ki bo pomirila ne-mirne duhove in omogočila nadalj-njo rast slovenskega jadranja. Želim si, da bi se skupščine udeležili v čim večjem številu in s svojim glasom ak-tivno prispevali k umiritvi razmer,« je pred nekaj dnevi k udeležbi na da-našnji skupščini in glasu podpore za novo vodstvo pozval zdaj že nekdanji predsednik, sedaj pa podpredsednik JZS dr. Gregor Veselko.

Skupščine se je udeležilo 37 pred-stavnikov klubov, ki so sprejeli vse točke dnevnega reda in obe poročili, poročilo o porabi sredstev-finančno poročilo za leto 2012 ter poročilo o delu JZS za leto 2012.Sledilo je glasovanje o novem vod-stvu Jadralne zveze Slovenije. Kot dogovorjeno je bila predlagana lista kandidatov, ki jo je predlagalo Ja-dralno društvo J-24; za predsednika je bil predlagan Aljoša Tomaž, za podpredsednika dr. Gregor Veselko in Stanislav Žbogar, za člane iz-vršnega odbora Uroš Žvan, Arman Koritnik, Jure Orel, Emil Mesarič, Borut Verderber in Tomaž Virnik, za predsednika nadzornega odbora Viljem Orel ter za člane Peter Vid-mar, Karmen Pahor, Primož Perne in Igor Kraševac. Za disciplinskega sodnika je bil predlagan Borut Pod-goršek. Lista je bila izglasovana s 30 glasovi podpore.Novi predsednik Aljoša Tomaž: »Najprej bi se rad zahvalil za za-upanje, ki pomeni seveda tudi kar nekaj obveznosti in dolžnosti. Rad bi se zahvalil tudi mojemu pred-hodniku in zdaj sodelavcu za zelo plodno in razumno sodelovanje pri iskanji kompromisa. Še posebej pa bi se rad zahvalil klubom, ki so v teh trenutkih izkazali modrost, da niso merili moči med seboj, ampak so te moči združili za razvoj slo-venskega jadralnega športa. Vlogo izvršnega odbora vidim predvsem v sodelovanju s klubi, kajti brez tega najbrž razvoja ni. Od mene in upam tudi od vseh organov zveze lahko v bodoče pričakujete veliko dela, predvsem pa veliko sodelova-nja.«

KICKBOXING

Izolani najuspešnejši med članiMinulo soboto se je v Ormožu odvil drugi turnir letošnjega državnega prvenstva v kickboxingu, na kate-rem je sodelovalo 300 tekmovalcev iz 22 slovenskih klubov. Med njimi tudi 14 predstavnikov in predstav-nic izolskega kickboxing kluba KiT Izola, ki so se s konkurenco pome-rili v disciplini point fighting, pri čemer so bili s petimi prvimi mesti

še uspešnejši kot na prvem turnirju - med člani so bili celo najuspešnejši klub. Turnir je za Izolane zaznamoval izredno uspešen »come back« Ad-mirja Sinanbegovića in Tadeja Cotiča, ki sta prepričljivo opravila s konkurenco med »težkaši«; prvi je slavil zmago v kategorijo do 94 kg, drugi pa v absolutni nad 94 kg. Brez prave konkurence je bil aktualni mladinski svetovni prvak Jaka Hu-dales, ki je v kategoriji do 74 kg sla-vil tako med mladinci kot med člani. S tem je bil KiT Izola tudi najuspeš-nejši klub v članski konkurenci. Na najvišjo stopničko je v Ormožu sto-pil tudi Matija Gregorič v kategoriji starejših kadetih do 52 kilogramov, ki je v svojih borbah pokazal veliko mero srčnosti in zrelosti.Seveda pa so v KiT Izola najbolj ponosni na svoje najmlajše, ki so se vsi po vrsti izkazali s pogumom in prizadevnostjo, zahvala pa gre tudi staršem za pomoč pri vodenju obetavnih mladih borcev. Izolani so tako v Ormožu dosegli 5 prvih, 10 drugih in 6 tretjih mest.Zaključni turnir letošnjega držav-nega prvenstva v kickboxingu, kjer imajo Izolani kar nekaj adutov za končno zmago, bo konec maja na Ptuju. Pa vendar v KiT Izola do ta-krat ne mislijo stati križem rok. Starejši borci se bodo sredi aprila udeležili močnega mednarodnega turnirja »Yokoso Dutch Open 2013« v Amsterdamu, medtem ko bodo najmlajši v začetku maja dodatne izkušnje pridobivali na turnirju v Pulju.

NAMIZNI TENIS

Tri medalje ArrigonijuV soboto in nedeljo je v Ljubljani potekalo državno prvenstvo RS za mlajše kadete in kadetinje.Naši mladi tekmovalci in tekmo-valke so se dobro odrezali saj so se vrnili domov kar s tremi meda-ljami. Kar dve od treh pa je osvojil Martin Kocjančič, ki je do sedaj pokazal najboljšo igro in to, ko je bilo najbolj potrebno. V posa-meznem delu je Martin za med štiri s 3:2 premagal Roka Trtnika iz Vesne Zalog. V polfinalu pa je 0:3 zgubil proti kasnejšemu zma-govalcu Lovru Jemcu iz Škofje Loke. Na glavni turnir in sicer med 16 najboljših se je uvrstil še Matija Novel. Za med 8 najboljših je 0:3 izgubil ravno proti klubske-mu kolegu Martinu Kocjančiču.Pri dekletih se je na glavni turnir uvrstila le Lea Paulin in sicer kot druga iz predtekmovalne skupine. Nato je turnir odigrala dobro kot zna in klonila šele v polfinalu. Tu jo je 0:3 premagala Aleksandra Vovk iz Logatca, kasnejša zmago-valka turnirja.V igri dvojic sta Matija Novel in Martin Kocjančič bila tretja. V polfinalu sta 1:3 zgubila proti ka-snejšima zmagovalcema turnirja Roku Trtniku iz Vesne in Maselu Seguli iz Ptuja. Pri dekletih sta se v dvojicah najbolše odrezali Man-ca Paljk in Lea Paulin z uvrstitvijo med najboljših 8. V četrtfinalu sta 0:3 zgubila proti Katarini Stražar iz Mengeša in Nuši Bolte iz Križ.

ški derbi Izola - Koper 1996 Veterani Izole iz leta leta 1996 Mandračeva odbojkarska ekipa 1996

Page 10: mandrac 1000

Pretorska palača KoperVabimo vas na ogled razstave

RIHARD BANDELJ RIKIMaske / Le MaschereRazstava bo na ogled do 22. marca 2013.

ČETRTEK, 21. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 19.00 (16.6. in 17.6.)

PotpodnogePlesni studio L A I studio za sodobni ples,

plesne delavnice in odrsko produkcijo. Vstopnina: 5 EUR.

Organizator: Center za kulturo, šport in prireditve Izola

PETEK, 22. JULIJ 2011Ljubljanska ulica - ob 18.00 – 23.00

Srečanje slovenskih harmonikarjevSodelovanje harmonikarjev iz različnih krajev Slovenije in harmoni-karjev iz Izole. Organizator: Kulturno društvo harmonikarjev Izola

SOBOTA, 23. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 20.00

!

Prost vstop!NEDELJA, 24. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 18.00

Park Pietro Coppo - ob 10.00 in Manziolijev trg - ob 19.00

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliPihalni orkester Izola

Organizator: Center za kulturo, šport in prireditve Izola, TGZ Izola, Občina Izola, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

PONEDELJEK, 25. JULIJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

TOREK, 26. JULIJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

SREDA, 27. JULIJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

ČETRTEK, 28. JULIJ 2011Manziolijeva palača - ob 19.00

PETEK, 29. JULIJ 2011Manziolijeva palača - ob 18.00

Kulturni dom Izola - ob 19.00

PETEK, 11. MAREC 2011Kulturni dom Izola - ob 20.00

ČETRTEK, 21. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 19.00 (16.6. in 17.6.)

PotpodnogePlesni studio L A I studio za sodobni ples,

plesne delavnice in odrsko produkcijo. Vstopnina: 5 EUR.

Organizator: Center za kulturo, šport in prireditve Izola

PETEK, 22. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 19.00

PotpodnogePlesni studio L A I studio za sodobni ples,

plesne delavnice in odrsko produkcijo. Vstopnina: 5 EUR.

Organizator: Center za kulturo, šport in prireditve Izola

SOBOTA, 23. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 20.00

!

Prost vstop!NEDELJA, 24. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 18.00

Park Pietro Coppo - ob 10.00 in Manziolijev trg - ob 18.30

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliPihalni orkester Izola

Organizator: Center za kulturo, šport in prireditve Izola, TGZ Izola, Občina Izola, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

PONEDELJEK, 25. JULIJ 2011Kulturni dom Izola - ob 17.30 in Manziolijeva palača - ob 19.00

Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

TOREK, 26. JULIJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

SREDA, 27. JULIJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

ČETRTEK, 28. JULIJ 2011Manziolijeva palača - ob 19.00

PETEK, 29. JULIJ 2011

Razstava ilustracij Roka Kleve Ivančiča V prostorih Borze znanja in Središča za samostojno učenje so

postavljene na ogled ilustracije Roka Kleve Ivančiča.

Razstava ilustracij Roka Kleve Ivančiča V prostorih Borze znanja in Središča za samostojno učenje so

postavljene na ogled ilustracije Roka Kleve Ivančiča.

ČETRTEK, 29.JANUAR 2009Kulturni dom Izola - ob 19.00

“Z AVTOM OKOLI SVETA”film avtorja Uroša Ravbarja

Znanstveno-raziskovalno središče Koper - knjižnica ob 18.00Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Založba Annales in Zgodovinsko društvo za južno Primorsko Koper vabita na predsta-vitev knjige:

Darko DarovecKRATKA ZGODOVINA ISTRE

Vljudno vabljeni!

Kino Odeon

PETEK, 30.JANUAR 2009Kino Odeon

SOBOTA, 31.JANUAR 2009Kulturni dom Izola - ob 18.00

Kino Odeon

NEDELJA, 1.FEBRUAR 2009Kino Odeon

PONEDELJEK, 2.FEBRUAR 2009Kino Odeon

TOREK, 3.FEBRUAR 2009Kino Odeon

SREDA, 4.FEBRUAR 2009Kino Odeon

ČETRTEK, 5.FEBRUAR 2009Kino Odeon

Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

Palača Manzioli Izola - ob 18.00SHOTO KLUB - ob 22.00

Mestna knjižnica Izola - ob 11.00

Kulturni dom Izola - ob 20.00

Park Pietro Coppo Izola - od 9. do 18. ure.

Zadružni dom v Kortah - ob 17.00

Hotel Delfin Izola - ob 20.00

Mestna knjižnica Izola- ob 19.00

Bioterapije po metodi Zdenka Domančićaod 2. novembra dalje ( mala dvorana) Informacije 040 668 916

ČETRTEK, 12. MAJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

PETEK, 13. MAJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

predavanje Vzgoja otrok ni na receptNa predavanju Zinka Ručigaj, avtorica knjige »Otroško srce je za-klad«, predstavi način vzgoje, ki sloni na ljubezni, vzpodbudi, po-

hvali, postavljanju meja in iskanju dobrega v otrocih.

SOBOTA, 14. MAJ 2011Manziolijeva palača - ob 20.00

19. pomladni koncertSodelovali bodo: Polifonični Pevski Zbor S. Abate iz Cordenons (UD), Pevski Zbor Croz Da La Stria Spiazzo iz Val Rendena (TN) ter Pevski Zbor Haliaetum.Comunita degli Italiani Pasquale Besenghi degli Ughi.

NEDELJA, 15. MAJ 2011

PONEDELJEK, 16. MAJ 2011

TOREK, 17. MAJ 2011Manziolijeva palača - ob 18.30

Koncert

pianista Luca Sacherja. Program: Scarlatti, Mozart, Beethoven, Debussi, Respighi, Chopin.Comunita degli Italiani Dante Alighieri

SREDA, 18. MAJ 2011

ČETRTEK, 19. MAJ 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

Gosta 57. večernega klepeta z »Zanimivimi Izolani« bosta

Elizabeta in Alen Pušpan, mati in sinZ blagovno znamko morskih dobrot Salladia sta ime Izole ponesla daleč naokrog. Zdaj zahajmo v Bujol. Ker tam riba diši po morju.

Stara italijanska šola - ob 17.30

predstavitev knjige “Chiudere il cerchio 2”avtorja Olinta Mileta Mattiuz in Guida Rumici.

Predavatelj: prof. Guido Rumici. Maria Pfeiffer bo prebrala določene odlomke iz knjige.Comunita degli Italiani Dante Alighieri, Unione Italiana di Fiume e Universita Popolare di Trieste

ČETRTEK, 31. MAREC 2011Kulturni dom Izola - ob 9.00 in 10.00

PETEK, 1. APRIL 2011Manziolijeva palača - ob 19.00

Predstavitev knjige

Riflessi garibaldini. Il mito di Ga-ribaldi nell’Europa asburgica.

Uredil Fulvio SenardiIstituto giuliano di storia, cultura e documentazione, Trieste-Gorizia / Universi-

ta degli Studi di Pecs. Dipartimento di italianistica 2009Na predstavitvi bodo sodelovali: Silvano Sau, Kristjan Knez in ured-

nik publikacije.Prost vstop!

SOBOTA, 2. APRIL 2011Kulturni dom Izola - ob 18.00

i

Prost vstop!NEDELJA, 3. APRIL 2011Kulturni dom Izola - ob 18.00

Comunita degli Italiani Pasquale Besenghi degli Ughi

PONEDELJEK, 4. APRIL 2011

TOREK, 5. APRIL 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

Kulturni dom Izola - ob 18.30

SREDA, 6. APRIL 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

Tečaji Indijiski kuhinjese bodo pričeli 10 novembra ob 18:00.

Vabim vse, ki se jih želijo udeležiti,da me pokličejo. Sasikala Perumal 051 266 387

Kino Odeon

Kino OdeonČet

12.maj19.00 Obred (The Rite)21.00 Neznanec (Unknown)

Pet13.maj

19.00 Obred (The Rite)21.00 Neznanec (Unknown)

Sob14.maj

19.00 Obred (The Rite)21.00 Neznanec (Unknown)

Ned15.maj

19.00 Neznanec (Unknown)21.00 Obred (The Rite)

Pon16.maj

19.00 Obred (The Rite)21.00 Neznanec (Unknown)

Tor17.maj

19.00 Neznanec (Unknown)21.00 Zajčja luknja

Sre18.maj

19.00 Neznanec (Unknown)21.00 Zajčja luknja

30.junija - Ljubljanska ulica, 10 - 14

Umetnost na cesti:Svečana montaža in naravnavanje

ulične sončne ure

sobota 3.december- Ljubljanska ulica, od 10.00 do 13.00 ure

LibrarnaRazdaja knjig, videokaset in zgoščenk klasične glasbe

sobota 3.december- Ljubljanska ulica, otvoritev ob 10.30 do 14.00 ure

Umetnost na cesti:Praznične karikature

sobota 7.april- Ljubljanska ulica, otvoritev ob 10.30 do 14.00 ure

Šicanje pirhovPrazstava fotografij, plakatove, zloženk, brošur, zgoščenk in video-

posnetkov Mediteran festivalIndijska kuhinja in Librarnah

sobota 31. marec- Ljubljanska ulica, otvoritev ob 10.30 do 14.00 ure

Mediteran na cesti:Prazstava fotografij, plakatove, zloženk, brošur, zgoščenk in video-

posnetkov Mediteran festivalIndijska kuhinja in Librarnah

sobota 19. maj - Ljubljanska ulica, otvoritev ob 10.30 do 14.00 ure

Vrt na cesti:Predstavitev mediteranskih in etno začimb društva Raznolikost

s predavanjem o sajenju zelišč in začimb na balkonih in terasah.Predstavitev zelišč Ljubljanske ulice. Kuhanje zelenjavne enolončnice.

Društvo prijateljev mladine Izola

ŠOLA NA POČITNICAHSpoštovani starši!Kot vsako leto tudi letos organiziramo počitniško varstvo – Šolo na počitnicah- za otroke od 1. do 5. razreda devetletke., in sicer od 27.6. dalje od 7. do 15.30 ure v na-ših prostorih na Gregorčičevi 21 (stara italijanska šola). Varstvo vključuje vsakod-nevno kopanje, razne ustvarjalne delavnice, igre na prostem, izlete,… Cena varstva s kosilom je 25 EUR na teden. Prispevek za varstvo in kosilo se poravnava vsak petek za tekoči teden. Zaradi boljše organizacije prosimo, če oddate prijavnice do 20.6. na našem sedežu, osebno med 12. in 16. uro ali po pošti. Za vse dodatne informacije smo dosegljivi na tel. 040/ 385-529 ali 031/775-739 oziroma po elektronski pošti : [email protected].

razpored za naš ŽGABUCIN med Mandračem in Bariero:

24.6. - kulturno društvo Svilena pot• - pokušina tajske, indonezijske, indijske hrane, predstavitev dejavnosti društva med 16. in 20. uro25.6.• - priložnost za pogovor z ameriškim pisateljem Rickom Hars-chem, ki je v teh dneh izdal knjigo Arjun&The Good Snake, ki se dogaja v Izoli, Indiji in ZDA

Društvo prijateljev mladine Izola poziva vsa DRUŠTVA, POSAMEZNIKE, OR-GANIZACIJE, ki bi želeli preko poletja predstavljati svoje dejavnosti ali izdel-ke na stojnici na trgu med stavbo uredništva Mandrača in restavracijo Bariera. Stojnica bo na voljo vsem, ki bodo to želeli. Zaradi organizacije prosimo vse zainteresirane, da pokličete na tel. 040 385529 ali nam pišete na mail [email protected], da si rezervirate termin.

ČETRTEK - 25.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

KIŠD-jevi kulturni večeri GUITAR SAX DUOKitarist Samo Turk in saksofonist Žiga Fabbro skupaj igrata v mnogih različnih glasbenih skupinah. V svoj repertoar sta tako vključila različne jazz standarde, nekaj etno komadov, predvsem pa dajeta

poudarek avtorski glasbi in skladatelju Franku Zappi, ki ga skušata interpretirat na svoj način.

PETEK - 26.AVGUST 2011Manziolijev trg - ob 20.30

ANA PUPEDANS svojimi pevskimi, pivskimi in siceršnjimi domislicami nas bo neizmerno

zabavala pivška glasbena skupina, ki je ni treba posebej predstaviti

SOBOTA - 27.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30

PUF 2011-Poulični lutkovni festival Teater ČIN ČIN (Slovaška) Lutke

Manziolijev trg - ob 20.30 MUZIKALProdukcija Mednarodne gledališke delavnice - Franku Zappi, ki ga

skušata interpretirat na svoj način.

NEDELJA - 28.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30, Manziolijev trg - ob 20.00

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliDruštvo »Brkinska godba 2000«

ČETRTEK - 11.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

KIŠD-jevi kulturni večeri

DUO BINHO CARVALHOBinho Carvalho že več let deluje na področju severne Italije, kot pevec, kitarist

in avtor. Nastopila bosta Binho Carvalho in David Morgan duo.

PETEK - 12.AVGUST 2011Manziolijev trg - ob 20.30

VIPSIDERS..vsi postali pevci smo čez noč, petje nam prinaša novo moč....

Skupina ljudi različnih starosti, poklicev,, izobrazbe, so se odločili vstopiti v mamljivi svet glasbe....pod vodstvom znanega primorske-ga glasbenika Roberta Vatovca je nastal odličen projekt, v katerem sodeluje več kot 20 nastopajočih

SOBOTA - 13.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30

PUF 2011-Poulični lutkovni festivalTina Oman; Metuljčica - lutkovna predstava.

Park Pietro Coppo - od 9.00 do 21.00

Sejem StarinManziolijev trg - ob 20.30

NA KOŽO NAPISANE PESMIPesmi Ferija Lainščka bo zapela LARA JANKOVIČ ob spremljavi odličnih glasbenikov ( Vitalij Osmačko, Matija Krečič, Žarko Vojno-vič, Petra Trobec)

NEDELJA - 14.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30, Manziolijev trg - ob 20.00

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliKD Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora

PONEDELJEK - 15.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

TOREK - 16.AVGUST 2011Terasa SGTŠ - ob 19.00

SREDA - 17.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.00, Manziolijev trg - ob 19.00

ČETRTEK - 18.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

KIŠD-jevi kulturni večeri

NAS TRI FUSION - JAZZ TRIOIgrajo avtorsko glasbo, katero pišejo in skladajo vsi trije, igrajo pa tudi nekaj

jazzovskih preoblečenih standardov... Njihova zvrst je mešanica fusiona, funka, smooth jazza in jazza

ČETRTEK - 4.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

KIŠD-jevi kulturni večeri

Portoroška glasbena skupina SONSSvoj repertoar glasbe bodo izvajali v akustični preobleki.

Nastopajoči: Gašper Gustinčič, Marko Žigon, Klemen Domjo, Gregor Vlačič, Peter Terčič.

PETEK - 5.AVGUST 2011Ljubljanska ulica - ob 18.00 – 23.00

SOBOTA - 6.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30

PUF 2011-Poulični lutkovni festivalSlovaška lutkovna predstava Neline teater, Slovaška.

Dvojčici: lutkovna predstava

Manziolijev trg - ob 20.30

RADIO ZASTAVA ( Italija )Odlična zasedba pihalcev, ki igrajo mešanico glasbe ( etno)Julijske kraji-

ne ( FriuliVenezia), balkanskih ritmov, klezmerja in še in še

NEDELJA - 7.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30, Manziolijev trg - ob 19.30

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliGodba na pihala GD Lovrenc na Pohorju

PONEDELJEK - 8.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

TOREK - 9.AVGUST 2011Terasa SGTŠ - ob 19.00

SREDA - 10.AVGUST 2011Park Pietro Coppo - ob 10.00, Manziolijev trg - ob 19.00

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliKulturno društvo Sveti Anton

ČETRTEK - 11.AVGUST 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

KIŠD-jevi kulturni večeri

DUO BINHO CARVALHOBinho Carvalho že več let deluje na področju severne Italije, kot pevec, kitarist

in avtor. Nastopila bosta Binho Carvalho in David Morgan duo.

Prost vstop!NEDELJA, 3. JULIJ 2011Park Pietro Coppo - ob 10.00 in Manziolijev trg - ob 19.00

Nedeljske poletne pihalne godbe v IzoliPihalni orkesterRudnik Mežica

Organizator: Center za kulturo, šport in prireditve Izola, TGZ Izola, Občina Izola, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

“Evolucija “ Prodajna razstava avtorja

Charlesa Škapina Na ogled bo do 20. avgusta.

7.avgust - Ljubljanska ulica, od 11.00 do 13.00

Šport na cesti:ulične poletne igre

I. Mednarodno prvenstvov namiznem golfu

sobota 2.junij - Ljubljanska ulica, dopoldan

Knjiga na cesti:Maxi Librarna

ČETRTEK - 26. JANUAR 2012Kulturni dom Izola - ob 19.00

predavanje z diapozitivi

“ŽIVLJENJE MED AMIŠI”Andreja Rustja, svetovna popotnica, je nekaj tednov preživela med Amiši v ameriški skupnosti v Pensilvaniji. Nanizala nam bo utrinke iz vsakdana te

nenavadne skupnosti, saj so Amiši znani po preprostem načinu življenja, obla-čenju in zavračanju moderne tehnologije. So skeptični do tujcev in jih pravilo-

ma ne gostijo.Vabljeni, vstopnine ni !

Mestna knjižnica - ob 19.00

potopisno predavanje po AvstralijiAyana Pešec in Nevenka Mulej iz zavoda VINDOL bosta predstavili svoje popotovanje po Avstraliji, kjer sta spoznali življenje Aboridžinov, njihovo

umetnost in folkloro. Njihove simbole sta prenesli na uporabne in okrasne keramične izdelke, ki jih izdelujeta v svojem ateljeju in si jih lahko ogledate

v kotičku ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola.

SOBOTA - 28. JANUAR 2012Kulturni dom Izola - ob 18.00

Komedija: “L’amor ze orbo”(Ljubezen je slepa)Režija: Denis Pitacco in Silvia Nardini.

ČETRTEK - 24.NOVEMBER 2011Kulturni dom Izola

Predavanje z diapozitivi: Živeti med Amiši odpade zaradi bolezni.

PETEK - 25.NOVEMBER 2011Manziolijeva palača - ob 18.00

Predstavitev knjige Roberta Spazzalija“LUIGI DRIOLI – un esempio di coerenza”

inpodelitev priznanja

“Isola d’Istria-2011”Na predstavitvi bo sodeloval tudi avtor.

SOBOTA - 26.NOVEMBER 2011Kulturni dom Izola - ob 18.00

11. FOLK & NOSEtno folkloristično srečanje

z gledališko skupino iz Skupnosti Italijanov iz Materade, Folk oktet iz Tara, »Salinari« Skupnosti Italijanov iz Pirana ter Etno gledališka

skupina iz Skupnosti Italijanov Dante Alighieri iz Izole.

NEDELJA - 27.NOVEMBER 2011Kulturni dom Izola - ob 19.00

ČETRTEK - 28.NOVEMBER 2011

Tečaj igranja kitareEnzo Hrovatin Vsak ponedeljek in torek v palači Manzioli info: 051 / 383 051

PETEK - 16.SEPTEMBER 2011Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

Manziolijev trg - ob 19.30

SOBOTA - 17.SEPTEMBER 2011Manziolijeva palača - ob 19.00

predstava

Večer bo vodila: Elena Bubola.

ČETRTEK - 8.SEPTEMBER 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

PETEK - 8.SEPTEMBER 2011

SOBOTA - 8.SEPTEMBER 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30

Manziolijev trg - ob 20.30

NEDELJA - 8.SEPTEMBER 2011Park Pietro Coppo - ob 10.30, Manziolijev trg - ob 19.30

PONEDELJEK - 8.SEPTEMBER 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

TOREK - 8.SEPTEMBER 2011Terasa SGTŠ - ob 19.00

SREDA - 8.SEPTEMBER 2011Park Pietro Coppo - ob 10.00, Manziolijev trg - ob 19.00

ČETRTEK - 8.SEPTEMBER 2011Park Pietro Coppo ob 20.00

SMEROKAZI

Native German teacher / Interpreter / translator- repetition (both English and German) • ponavljanje (angleščina in nemščina)

- private lessons or groups• individualne ure ali [email protected] • 0049-152-23033621

sobota 1.oktober - Ljubljanska ulica, otvoritev ob 10.30 do 14.00 ure

Umetnost na cesti:Paride Di Stefano slike

VADBA JOGEz Miranom vsak torek ob 19 uri vsako sredo ob 9 uri dopoldnez Deanom vsako sredo ob 20 uri

INFO: 051 349 552 Miran

VADBA JOGEz Miranom vsak torek ob 19 uri vsako sredo ob 9 uri dopoldnez Deanom vsako sredo ob 20 uri

INFO: 051 349 552 Miran

Potujoča knjižnica bo obiskala kraje v Občini Izola vsako 2. sredo v mesecu - 9. november in 17. december 2011 Korte (šola) 10.15 – 11.15Korte 14.30 – 15.00Malija 15.10 – 15.40Šared 15.50 – 16.20

Četrtek, 20.10 ob 19.00• : Čarobni svet aromaterapije. Prak-tično in varno uporabo eteričnih olj bo prikazala certificirana aromaterapevtka Melani Kovač.Petek, 21.10 ob 19.00: • Predavanje: Prelepa Slovenija. Janez Medvešek bo tokrat bo predstavil Slovenijo v malem.Sreda, 26.10. ob 19.00: Pravljični večer za odrasle.• Sveže zgodbice bodo pripovedovali člani skupine Ena brez namena, in sicer Ivanka Učakar, Irena Cerar, Kristina Menih, Katarina Nahtigal, Špela Pahor, Matjaž Štirn in ostali. Vabljeni, da s se-boj pripeljete tudi otroke.

Avto moto društvovabi v nove prostore

na Industrijski cesti 4 (pri Carboniju).

Nudimo vulkanizerske in avtomehanične usluge.

Nudimo tudi zelo ugodno obnovljene zimske gume z

garancijo in a-testom.

Ugodno oddajamo v najem avtopralnico.(Tel.: 041 614 942 )

Člani avto moto društva imajo za vse usluge 20% popusta.

razstava „ODSEVI NAŠEGA KRAJA“ članov slikarske delavnice KD LIK Izola pod mentorstvom Ivana Ljuba Parovela, v Sončni dvorani, ulica Giordana Bruna 6 v Izoli. ( pod stopniščem cerkve Sv. Mavra ). JANEZ LENASSI

- 50. LETAKrstilnica Sv. Janeza Krstnika (pri z.c. Sv Jurija) v Piranu.Razstava bo na ogled do 14. novembra 2011.

Razstava slik“Odsevi našega kraja” članov slikarske delavnice KD LU LIK Izola Razstava bo na ogled do 25.10.201, ponedeljek, sreda, petek, od17.00 do 19.00

Obveščamo vas, da z dne, 01.11.2011 velja zimski urnik:Si avvisano i visitatori del cimitero che a decorrere dal

01.11.2011 e` in vigore l’oraio invernale:

VSTOP NA POKOPALIŠČE IN MRLIŠKE VEŽEENTRATA AL CIMITERO E ALLE CAMERE ARDENTI:

Zimski urnik: vsak dan od 7.00 do 18.00Orario invernale: tutti i giorni dalle 7.00 alle 18.00

Društvo prijateljev mladine Izola in Familylabvabita na seminar za starše

Kako rečeš NE brez slabe vestiPostati partner in starš je pretežno zgodba o izrekanju ”ja”. Čemu torej se-minar o odraslih, ki naj bi govorili ”ne”? Tu je zato, ker imajo starši od vselej težave s tem, kako otrokom reči ”ne”.V sredo, 30. novembra 2011, od 17. – 20. ure, v prostorih DPM Izola, Gregorči-čeva 21, Izola. Seminar vodi Darja B. Vesel, dipl. soc. ped.,OBVEZNE PREDHODNE PRIJAVE NA [email protected] ali gsm: 040 385 529 (Bar-bara Bračanov)Prijave z vplačilom 15 eur sprejemamo do petka, 25.11.2011.

Galerija Salsaverde Izola

razstava ”IzBUBljeni svet” Maje Lesjak

ATELJE DUKA - PIRAN

“IL ROSSO, IL GIALLO, IL BLU” LIVIANA POROPAT

Kavarna Zvon Razstava rastlinskih motivov, poustvarje-nih v glini avtorice Mete Šmacelj Hudales z naslovom Tiho-Žitje

“Anima keramičarjev”, članov KD LU LIK Izola, ki je na-stala ob strokovni pomoči keramičarke Snežice Krajnc. Razstava bo na ogled do 2. decembra.

“Anima keramičarjev”, članov KD LU LIK Izola, ki je na-stala ob strokovni pomoči keramičarke Snežice Krajnc. Razstava bo na ogled do 2. decembra.

SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ki se želite samostojno učiti ali izpopolniti svoje znanje s pomočjo multimedijskih programov (npr. za učenje tujih jezi-kov, računalništva), ...Učenje v središču je brezplačno, pogoj je članstvo v knjižnici ter vnaprejšnja rezervacija datuma in ure učenja. Dodatne informacije na tel.št.: (05)6631-282.BORZA ZNANJA IZOLA Vsakdo lahko nekoga nekaj nauči. Ali vsakdo ima neko znanje, ki ga lahko posreduje, deli z drugimi, nadgradi. To je princip delovanja Borze znanja. V Borzi znanja zbiramo, urejamo in posredujemo podatke o ljudeh, ki znanje iščejo in o ljudeh, ki znanje ponujajo. Predmet ponudbe in povpraševanja predstavljajo znanja, ve-denja, veščine, ...Vse borzne informacije so brezplačne. Več informacij lahko dobite na tel.št.: tel.št.: 05 6631 282 ali na spletni strani www.borzaznanja.si

Ujeti trenutki Hele-

Vabimo vas na ogled razstave

JANKO KASTELIC“SEKVENCE”v Galerijo Pokrajinskega muzeja v Kopru.Razstava bo na ogled do 10. januarja 2012.

Vabimo vas na ogled razstave

“HYPER(I)REAL”ALOJZ JURCA, BARBARA JURKOVŠEK, ANDREJ PAVLIČ, ALEKSANDER PECA,PARIDE DI STEFANOna ogled v Galeriji Insula v Izoli do 26. januarja 2012.

RAZSTAVA ILUSTRACIJI ŠAVRINSKE LJUDSKE PE-SMI- KORTEŽANSKE - z naslovom …kvari, kuariči, ćubi, ću-bići … bo v Ljubljani 15. dec. 2011. ob 19. uri v Galeriji ZDSLU, Ko-menskega 8 (nasproti RTVja). Sredi januarja 2012 bo tudi v hostlu Stara šola Korte. Ilustriralo je Društvo slovenskih ilustratorjev.

Mule, društvo za celostno bivanje razpisuje javni anonimni likovno-literarni natečaj

za izdelavo motivacijskih razglednic z naslovom:

“ HRANA JE VRT ZA UŽIVANJE “Razglednica mora izražati namen in poslanstvo projekta (asociirati mora na spodbujanje k pridelavi hrane, širjenju znanja, sodelovanju na vrtovih, pripravi shrankov). Nagrajena bodo 3 (tri) posamezna dela, ki ne morejo biti od istega avtorja. Nagrade so udeležba na eni od delavnic na Irskem, v Veliki Britaniji in Nemčiji v času projekta do junija 2013. Organizacija nagrajencem krije stroške prevoza, bivanja in prehrane.Podrobnosti o pravilih si preberite na spletni strani www.mule.si

četrtek, 19. januar 2012 ob 18.00:• predavanje Odnosi: mi in ljubezen Predaval bo Bono Baršek, avtor knjige Resnica o življenju. Govora bo o partnerskih odnosih in spolnosti, moški in ženski energiji ter o pomenu sodelovanja in povezovanja za čas v katerem smo in ki prihaja. Pred-stavljene bodo tudi energijske tehnike in meditacije, s pomočjo katerih lahko razčiščujemo medsebojne odnose, jih ozaveščamo in si povrne-mo izgubljeno energijo.

Vljudno vabljeni na ogled skupinske fotografske razstave

OUR WORLD - NAŠ SVET

Društvo prijateljev mladine IzolaZIMSKA »ŠOLA NA POČITNICAH«•

Spoštovani starši!Tudi letos v času zimskih počitnic organiziramo varstvo otrok od 1. – 5. razreda OŠ. Varstvo bo potekalo v naših prostorih na Gregorčičevi 21 vsak dan od ponedelj-ka do petka od 7.30. do 15.30 ure. Organizirano bo tudi kosilo.V času varstva bomo izvajali različne delavnice, odšli na orientacijski pohod, se igra-li, poskušali pa bomo (odvisno od vremena) čim več časa preživeti zunaj.V petek, zadnji dan počitnic, pa bomo odšli na sankanje na Sviščake, če bo sneg, seveda. Izlet bomo izvedli, če bo prijavljenih vsaj 20 otrok, cena pa je 15 EUR/ose-bo, v ceno je vključen tudi čaj in topli obrok. Prijave zbiramo na našem sedežu na Gregorčičevi 21 od ponedeljka do petka od 14. do 18. ure ali na telefon 040 38 55 29.Zadnji dan za prijave je petek, 10.2.2012.Vabljeni, da se nam pridružite!

MEDIA KLUB• V mesecu marcu prične delovati krožek za učence višjih razredov osnovne šole in mladino, ki se zanimajo za nova ustvarjalna orodja. Spoznavali bomo digitalno kamero in računalniško obdelavo video posnetkov, fotografijo (digitalno in klasič-no), oblikovanje in pripravo teksta za tisk…Srečanja bodo potekala v naših prostorih na Gregorčičevi 21, in sicer vsak ČETRTEK OB 17 URIVse informacije dobite na tel. 040 385529 ali 031775739.

MEDIA KLUB ZVEZDE

Društvo prijateljev mladine Izola

V mesecu marcu prične delovati krožek za učence višjih razredov osnovne šole in mladino, ki se zanimajo za nova

Art kino Odeon V prihajajočem tednu si boste, lahko ogledali tri izje-mne filme, katere bomo začeli predvajati 8.2.! Najprej bo na spo-redu fantazijska pustolovščina, ČAROBNO POTOVANJE V AFRI-KO. Nadaljevali bomo z ciklom filmov LIFFe po LIFFu, na platno prihaja KOŽA, V KATERI ŽIVIM. Za vse ljubitelje dokumenternih filmov pripravljamo nekaj projekciji filma KUHATI ZGODOVINO, gre za izjemno zanimiv portret vojaških kuharjev, ki bo na sporedu zgolj do 12.2.!

Jurij

Kal

an -

Ulica

ČETRTEK - 7. JUNIJ 2012Ljubljanska ulica - ob 21.00

Četrtkovi kantavtorski večeriDean Semolič

predstavlja10 in 1 še neobjavljeno pesem

Zaželjen je prostovoljni prispevek v višini 5 Eur

PETEK - 8. JUNIJ IN SOBOTA 9. JUNIJ 2012Staro mestno jedro

DNEVI OLJK, VINA IN RIBetnološka prireditev

Briškula/trešet petek, 8. junija / prijave Sandi 041 736511

aTOREK- 5. JUNIJ 2012Kulturni dom Izola - ob 19.00

ateleSREDA- 6. JUNIJ 2012Kulturni dom Izola - ob 20.00

ČETRTEK - 1. MAREC 2012Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

PETEK - 2. MAREC 2012Manziolijeva palača- ob 19.00

Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

SOBOTA - 3. MAREC 2012Kulturni dom Izola - ob 17.00

V DEŽELI PRAVLJICKud Gledališče Steps, Izola, režija Zvonka Radojevič

Dežela pravljic je namenjena malim in velikim otrokom, ki jim pravimo odrasli. To je zanimiva dežela, kjer živijo različni liki –

pravljični in čisto navadni.

Manziolijeva palača- ob 18.00

koncert METACONFRONTIod Monteverdija do Gina Paolija, od Purcella do Beatlesov.... antič-nost v sodobnosti in sodobnost v antičnosti.Igrali bodo Carlo Tommasi, na flavti in violi Sofia Gonzato, na kitari Federico Rossignoli, na flavti in sopran Teodora Tommasi, na flavti Lorenzo Umer in prečni flavti Carlo Venier.

aPONEDELJEK - 5. MAREC 2012Gostilna Istra-Istria - ob 19.00

Večeri ob kaminuIgor Lija

predstavil se nam bo istrski kantavtor.

aTOREK - 6. MAREC 2012Manziolijeva palača- ob 18.00

PAROLEDIDONNE – literarni večer posvečen 8. marcu “Mednarodni dan žena”. Ob 19.00 odprtje razstave V OBLAKIH Biljane Babič.

Manziolijeva palača- ob 18.00.

SREDA - 7.MAREC 2012Kavarna Hotela Delfin - ob 19.00

Bilke v burjipraznična predstavitev pesniške zbirke izolskih pesnic.

Predstavila se bosta tudi pesnica Sonja Gombač inčastni gost Berto Pribac.

ČETRTEK - 8.MAREC 2012Kulturni dom Izola - ob 19.00

S kolesi po Vietnamu in KambodžiKljub vojnam in politični nestabilnosti v preteklosti, sta ti dve dr-žavi danes pravi oazi miru, brezmejnih lepot, riževih polj, rajskih peščenih plaž.Deželi so prekolesarili : Vilenka Bertok, Sonja Ma-

rancin, Gianni Marancin, Silvo Andrijašič in Tea Stopar.Vabljeni, vstopnine ni !

Galerija Meduza Koper Andrej Brumen Čop “Slepe miši”

Galerija Radovac KoperLjubo Radovac avtostereogrami

Mestna knjižnica Izola razstava izolskega umetnika in

glasbenika ENZA HROVATINA, Slike bodo na ogled do konca meseca junija v času odprtosti knjižnice.

Hotel Krka StrunjanVojko Aleksič “Krajine”- Piran, Strunjan

Kavarna ZVON - razstava slikHELENA ČOK Ujeti trenutki

Galerija Herman Pečarič PiranKATJA SMERDUROKA IN ZNAKPot žice in življenje besed žični objekti in kaligrafski zapisi

EKONOMSKA ŠOLA POPER

Boris in Sean RUTAR“

TORKOVA PRAVLJIČNA URA Potovanje se prične vsak torek ob 17. uri v Stekleni pravljični sobi. S seboj prinesite copatke.

SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE Središče za samostojno učenje je name-njeno vsem, ki se želite samostojno učiti ali izpopolniti svoje znanje s pomočjo multimedijskih programov,... info (05)6631-282.BORZA ZNANJA IZOLA Vsakdo lahko nekoga nekaj nauči. Ali vsakdo ima neko znanje, ki ga lahko posreduje, deli z drugimi, nadgradi.info 05 6631 282 ali na spletni strani www.borzaznanja.si

NADALJEVALNI TEČAJ – 2. stopnja FRANCOSKEGA JEZIKA ZA OTROKE za osnovnošolske otroke. Kako se kaj napiše in kako se kaj v francoščini pove, vas bo naučila knjižničarka Špela Pahor. Vabljeni vsako sredo od 15:30 do 16:30 v Stekleno pravljično sobo. Au revoir!

Manziolijeva Palačarazstava V OBLAKIHBiljana Babič

KD Svilena pot VABILOVabimo vse ženske, ki šivate, kvačkate, pletete, izdelujete na-kit ali kakršnekoli umetniške izdelke, da se nam pridružite na POMLADNEM MEDNARODNEM BAZARJU v soboto, 17.3. na Lju-bljanski ulici. Poskrbljeno bo za brezplačne stojnice, nujna pa je predprijava z opisom izdelkov na mail [email protected], in sicer najkasneje do 10.3.2012. Vabljeni!

Cafe central GrandHotel Portorož

razstava “Posvečeno njej”

Sončna dvorana / ulica Giordana Bruna 6

Vabimo vas na ogled razstave likovnih del

Spomladansko stepanjev Ljubljanski ulici

Koledarske pomladi še ni, utvarjalna pa se v Ljubljanski ulici zače-nja to soboto, 10. marca, od 10.00 do 13.00 ure, ko bodo ustvar-jalci iz Ljubljanske in Koprske vzdolž ulice razstavili nekaj svojih

novejših izdelkov in jih ponudili na ogled in za nakup. Istočasno se bodo stanovalci lotili urejanja svojega uličnega vrta, na svetlo bo prišla tudi tradicionalna Librarna, morda pa bo zadi-

šalo tudi po ribah, če bodo ribiči vrgli mreže.

Hotel Delfin - ob 20.00

koncertMOŠKI PEVSKI

ZBOR IZOLApod vodstvom prof.Antona baloha

Vabljeni, vstopnine ni !

HATHA JOGA Z MIRANOMVSAK PONEDELJEK 20.00 - 21.30 URE

VPIS V NOVO TROMESEČJE APRIL - JUNIJ (12 praks)Vabljeni na prvo srečanje, v ponedeljek, 2. aprila.

Informacije: 051 349 552

Gostilna Istra-Istria - ob 20.00

Večeri ob kaminuAlessio Colautti

- izjemno zabaven stand up komik, glasbenik in pevec.

V o j k o Aleksič

RAZSTAVA SLIK SLAVICE NASTOVSKIv cerkvi svetega Jakoba na Šaredu

Razstava bo odprta predvidoma do nedelje, 6.5.2012. Ogledi bodo možni ob nedeljah med 16. in 18. uro. Lučka ŠparovecRIS - ARS - KO Elementarnost kot likovna fascinacija

Društvo Svilena Pot 21. aprila organizira delavnico pletenja, ki bo potekala v prostorih DPM (Stara Italjanska šola, Gregorčičeva 21, Izola). Prijave zbiramo po e-mailu ali po telefonu, ker pa je število mest omejeno, je zadnji rok prijave 17.4.2012. Za več informacije preverite našo facebook stran: Kulturno Društvo Svilena PotDelavnica bo potekala od 14:00-17:45 - Cena: 35 EUR / osebo

Društvo Svilena Pot organizira delavnico pletenja,ki bo potekala v prostorih DPM (Stara Italjanska šola, Gregorčičeva 21, Izola). Prijave zbiramo po e-mailu [email protected] ali po telefonu 051 266 387. Za več informacije preverite našo facebook stran: Kulturno Društvo Svilena Pot. Delavnica bo potekala v soboto 21. april,od 14:00 do 17:45, Cena: 35 EUR / osebo

Kino Odeon12.7.12 19.00 Temne sence / 21.00 Izdana13.7.12 19.00 Zrcalce zrcalce / 21.00 Iron sky14.7.12 19.00 Izdana / 21.00 Temne sence15.7.12 19.00 Izdana / 21.00 Temne sence16.7.12 19.00 Izdana / 21.00 Temne sence17.7.12 19.00 Pupijeva dogodivščina / 21.00 Temne sence18.7.12 19.00 Pupijeva dogodivščina / 21.00 Diktator19.7.12 19.00 Pupijeva dogodivščina / 21.00 Diktator

Mestna knjižnica IzolaRazstavljajo v mesecu marcu: • razstava likovnih del slikarske skupine Društva Morje - Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Izole. Članice te skupine so svoja dela ustvarjale pod mentorstvom Ksenije Pfeifer, razstava ročnih izdelkov Ljudmile Deželjin iz Izole, razstava ročnih izdelkov Amine Dudine iz Izole.

SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ki se želite samostojno učiti ali izpopolniti svoje znanje s pomočjo multimedijskih programov (npr. za učenje tujih jezikov, računalništva), iskanju in-formacij prek spleta, pisanju dopisov, vlog za zaposlitev, seminarskih, raziskovalnih ali diplomskih nalog ter tiskanju. Učenje v središču je brezplačno, pogoj je članstvo v knjižnici ter vnaprejšnja rezervacija datuma in ure učenja. Dodatne informacije na tel.št.: (05)6631-282.BORZA ZNANJA IZOLA Vsakdo lahko nekoga nekaj nauči. Ali vsakdo ima neko znanje, ki ga lahko posreduje, deli z drugimi, nadgradi. To je princip delovanja Borze znanja. V Borzi znanja zbiramo, urejamo in posredujemo podatke o ljudeh, ki znanje iščejo in o ljudeh, ki znanje ponujajo. Predmet ponudbe in povpraševanja predstavljajo znanja, vedenja, veščine, spretnosti in informacije s kar najrazličnejših področij. Vse borzne informacije so brezplačne. Več informacij lahko dobite na tel.št.: tel.št.: 05 6631 282 ali na spletni strani www.borzaznanja.si

Spoštovani prebivalcistarega mestnega jedra!

Svet krajevne skupnosti Staro mesto obvešča,da se odslej lahko z vašimi vprašanji in pobudami tudi osebno zglasite na krajevni skupnosti v času uradnih ur.

Vabimo vas v ponedeljek, 4. junija, med 17. – 18. urov prostore male sejne dvorane na Kristanovem trgu 1.

Svet KS Staro [email protected]

NATIVE ENGLISH SPEAKERInštrukcije iz Angleščine. Pomoč pri pripravi na maturo in druge izpite, za vse ravni zahtevnosti. gsm: 051 266 387 gmail: [email protected]

Manziolijeva palačaRazstava fotografij

»L’ORO DI ISOLA«Remigia Grižoniča

Razstava fotografij

»L’ORO DI ISOLA«Remigia Grižoniča

Kulturno društvo Svilena pot v sodelovanju z Agrario, Občino Izola, TZ Izola in JP Komunala Izola vabi vse, ki imate na vrtu presežek zelenjave ali sadja in bi ga želeli prodati, da se nam pridružite na tržnici “Ruba sz moje njive” v soboto, 26.5.2012 od 8. do 13. ure. Na voljo bodo brezplačne stojnice, obvezne pa so predhodne prijave, in sicer do srede, 23.5. po telefonu 040 385529 ali mailu [email protected]. Tržnica je namenjena izključno Izolanom, ki pridelujejo zelenjavo doma, na svojem vrtu oz. njivi in to ne za namen prodaje na šir-šem trgu. Vabljeni!

10 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000 Vabimo vas na ogled razstave

“GELSKA ABECEDA”DONALD URQUHARTRazstava bo na ogled do 15. junija 2012.

četrtek 31

MOBY DICK - ob 21.00

Večer Stand UP komedijeANA MARIJA MI-

TIĆ

Razstavišče Monfort Portorož - razstava slik

Aleksij Kobal Nocturno

Razstavišče Monfort Portorož - razstava slik

Aleksij Kobal Nocturno

»Podjetje C studio s.p obveščavse udeležence v prometu,

da bo zaradi rekonstrukcije kanalizacijev lokalni cesti Belvedere – Strunjan, ki poteka skozi kamp Belvedere, spremenjen

prometni režim pred recepcijo kampa. Promet bo potekal izmenično enosmerno in

bo urejen z odstopom prednosti.

Dela se bodo pričela v ponedeljek, 11. junija 2012in bodo trajala do petka, 15. junija 2012.« 24 let GALERIJE INSULAgalerija INSULA SMREKARJEVA 20 IZOLA, tel. 05 / 641 53 03

razstava RIBE Novak Džamić, Laura Grusovin, Simon Kocjančič, Marino M. Istran, Janez Matelič, Fred Pittino, Costanzo Schiavi, Renato Silvestri

LITERARNI VEČER - Vanja Pegan – MorjeRadio Slovenija, 14.6.2012 - Prvi program ob 21:05 Slovenski pisatelj Vanja Pegan, ki zadnja leta živi v Izoli, je doslej izdal dve zbirki kratkih zgodb in tri romane, letos pa je izšla njegova nova zbirka kratke proze Štiri morske milje. V Literarnem večeru, ki ga je pripravil Matej Juh in naslovil Morje, boste slišali zgodbo z naslovom Gostilna ob morju iz pisateljeve najnovejše knjige ter nekaj odlomkov iz zbirke kratkih zgodb Nebo davnega poletja in romanov Čoln ter Pisatelj, Adam in pilot.

Obalni komorni orkester bo 30.junija, na Manziolije-vem trgu29.6. ob 21.00 - IZOLAFOLK na Mali Lonki

Ljubljanska ulica - ob 21.00

5.četrtkov kantavtorski večer “Pri špini”Enzo Hrovatin

Udeleženec in finalist najpomembnejšega kantavtorskega festivala Kantfest, avtor besedil in glasbe, član nekaj izolskih skupin in najboljši kuhar med kantavtorji.ČETRTEK 2.AVGUST 2012

Ljubljanska ulica - ob 21.00

5.kantavtorski večer “Pri špini”Enzo Hrovatin

Park Pietro Coppo - ob20.30KIŠD-jevi večeri

Denis Beganovič »Kiki« & Marko Čepak »Maki«PETEK 3.AVGUST 2012

Lonka - ob 21.00“Poletje v Izoli “ koncert

MAR DJANGO QUARTET&VITALI OSMAČKO

Balade in najnovejše uspešnice albuma “Vals Boston “Skladbe temeljijo na bogati tradiciji slovanskega Vzhoda !

Plac Pod Belvederjem - ob 22.00

Večer z Alex CvetkovaSOBOTA - 4.AVGUST 2012

Manziolijev trg - ob 21.00“Poletje v Izoli “ koncert

JULIJA KRAMAR & NOVA MUZIKAOdlična sopranistka prepleta čisto klasično glasbo s popularno,ob spremljavi glasbenikov, ki jim nista tuja ne jazz ne klasika.

Lonka - ob 18.00

Srečanje harmonikašev inzabava z glasbeno skupino Erazem

Plac Pod Belvederjem - ob 22.00

Tandem F.Sonik & Andrew TechniqueaNEDELJA - 5.AVGUST 2012

Park Pietro Coppo - ob 10.30 in Lonka - ob 19.30Nedeljske poletne godbe

KD Svoboda-godba na pihala Sv. Anton Hotel Krka StrunjanParide Di Stefano

Izola mjuzik festHangar pub Izola 21.7. sobota od 19.00Firefi ll (cover metal), Samo Zavišič in sin , Stigliz (jam), Đem band (jam), Grafenberg und the alkotesters (crossover), Not yet (punk rock iz Cerkna), Dance Mamblita (istrski punk’n’roll), Freedom Fighters (reggae sound set iz Kopra)

Dišave na cestiLila zgodbica

V soboto, 4. avgusta 2012 ob 10.30 bo v Ljubljanski ulici, ob galeriji Apeiron zavel blagodejen duh cvetke, ki je za mnoge med nami kraljica poletja. Sivka, ki nas že stoletja navdušu-je s svojo nezahtevnostjo, vonjem in lepoto, bo pokazala še nekaj skritih obrazov.

Predavanju o sivki, njenem gojenju, vrstah, zanimivostih iz sveta aromaterapije in predvsem neskončno raznoliki uporabi njenih iz-vlečkov, bo sledila predstavitev eteričnega olja in rožne vodice iz sivke, pridelane v Sloveniji, na voljo pa bodo tudi druga eterična olja. Za konec se bomo prepustili njihovim dišavam, odgovorili na vprašanja in poklepetali o mnogih načinih, kako nam lahko izbolj-šajo življenje.

Avtorica zgodbe, Nataša Špiranec Maurer, je prijateljica rastlin in navdušena raziskovalka vsega, kar nam lahko ponudijo. Na svojem vrtičku v srcu slovenskega Krasa, ob stalnem stiku z zdravilnimi in aromatičnimi zelišči, prejema lekcije, ki bi jih rada delila s čim širšim krogom ljudi. Zakaj? Ker so prijazne do narave, zdravja in predvsem naše duše.

Prijazno vabljeni!

sobota 25.avgustj - Ljubljanska ulica, od 10.30 do 14.00

Umetnost na cesti:Paride Di Stefano

“Lutke”

Ljudska pesem na kantavtorskem večeruGostja šestega kantavtorskega večera Pr’ špini danes, v četrtek ob 21.00 bo pevka, ljubiteljica ljudskega izročila, Marjetka Popovski. Težko bi o njej napisali kaj novega, razen tega, da bo njen tokratni nastop bolj intimen kot običajno, da bo zapela tiste pesmi, ki jih ima ona najraje, od slovenskih ljudskih do sevdalink in od zborovskih do lastnih pesmi, ki se jih je v teh letih nekaj že nabralo. Obljublja tudi nekaj presenečenj in verjamemo, da bo tudi drevi prijazen, glasbe poln večer.Paride DiStefano gre "na cesto"V sklopu tradicionalnih razstav z naslovom Umetnost na cesti se bo to soboto dopoldne (10.30) v Ljubljanski ulici v Izoli, na Largu Pr’ špini, predstavil mlad akademski slikar iz Italije Paride Di Stefano, ki ima sicer atelje v Izoli. Razstavil bo serijo slik v olju na platnu,

Galerija Herman Pečarič Piranskupinska razstava keramike

G 12 - Marta Pavlinc, Karel Pavlinc,Lučka Šićarov, Danica Žbontar

SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE Učenje v središču je brezplačno. info. tel.št.: (05)6631-282.BORZA ZNANJA IZOLA info.tel.št.: 05 6631 282 ali www.borzaznanja.si

Slikarski in foto ex temporeki je potekal ob Tednu starejših občanov.

Manziolijeva palačaEnzo HrovatinNe samo glasba…tudi barveRazstava bo na ogled do 12. novembra 2012.

Na Ljubljanski 22 v Izoli nas boste našli vsak dan v naši gale-riji. Vabimo vas na naslednje tečaje

GALERIJA 221. decembra• - batik – stara indonezijska tehnika slikanja na tekstil

20. novembra smo tudi začeli z izdelovanjem odeje za Izolo in z različnimi ročnimi spret-nostmi. Vabljeni vsi, ki vas zanimajo ročna dela in se nam želite pridružiti! Delali bomo dopoldne in popoldne. Dobrodošli! Kulturno društvo Svilena potVse nadaljnje

informacije 040 385529 Barbara ali 031 859 248 Janja

ATELJE DUKA PIRAN

"Barve mojih horizontov" PRIMOŽ

Mestna knjiž-

nica Izola - ob

17.00

Torkova

Sobotna joga smeha Vadba• poteka vsako soboto od 10. do 11. ure v pravljični sobi Mestne knjižnice Izola. Vadbo vodi vaditeljica joge smeha Nataša Kitić. Udeležba je brezplačna! č• etrtek, 29. november ob 19:00: 3. Primorski pravljični festivala. Gostja večera bo pisateljica in pesnica ter raziskovalka ljudskih pripovedi in pravljičarka Anja Štefan. petek, 30. november ob 19:00: Literarni večer z Nežo Maurer ob zaključku pro-• jekta Primorci beremo 2012. Literarnemu večeru z Nežo Maurer bo sledila pode-litev priznanj in knjižnih nagrad za vse, ki so s prebranimi petimi proznimi deli in eno pesniško zbirko projekt zaključili.torek, 4. december 2012 ob 19:00: Predstavitev knjige Krakajoči papagaj • - brazil-ske ljudske pravljice

SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ki se želite samostojno učiti ali izpopolniti svoje znanje s pomočjo multimedijskih programov (npr. za učenje tujih jezikov, računalništva), iskanju informacij prek spleta, pisanju dopisov, vlog za zaposlitev, seminarskih, raziskovalnih ali diplomskih nalog ter tiskanju. Učenje v središču je brezplačno, pogoj je članstvo v knjižnici ter vnaprejšnja rezervacija datuma in ure učenja. Dodatne informacije na tel.št.: (05)6631-282.BORZA ZNANJA IZOLA Vsakdo lahko nekoga nekaj nauči. Ali vsakdo ima neko zna-nje, ki ga lahko posreduje, deli z drugimi, nadgradi. To je princip delovanja Borze znanja. V Borzi znanja zbiramo, urejamo in posredujemo podatke o ljudeh, ki znanje iščejo in o ljudeh, ki znanje ponujajo. Predmet ponudbe in povpraševanja predstavljajo znanja, vede-nja, veščine, spretnosti in informacije s kar najrazličnejših področij. Vse borzne informacije so brezplačne. Več informacij lahko dobite na tel.št.: tel.št.: 05 6631 282 ali na spletni strani www.borzaznanja.si

Galerija Salsaverde Gramscijev trg 4 Izola

”A ŠE?! PA JA NE?!” avtor

Marko Jakše Torkova pravljična ura – vsak torek ob 17. uri v pravljični sobi• - Va-bljeni otroci od dopolnjenega 4. leta starosti. Otroci naj s seboj prinesejo tudi copatke. Vstop je prost.Sobotna joga smeha• Vadba poteka vsako soboto od 10. do 11. ure v pravljični sobi .Vadbo vodi vaditeljica joge smeha Nataša Kitić. Udelež-ba je brezplačna! Prijavite se lahko tel.št.: 05)6631-282 ali na e-naslo-vu: [email protected]

Vabimo vas na ogled razstave

ROK ZELENKO "POTOVANJA"

Razstava bo na ogled do 6. februarja 2013.

DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE IZOLAPRIPRAVLJA

BOLŠJI SEJEM PUSTNIH MASKV SOBOTO, 19.1.2013 OD 10. DO 16. URE

NA LJUBLJANSKI ULICI V IZOLI.Na brezplačni stojnici boste lahko prodali svoje stare maske ali pa poiskali

tisto, ki jo potrebujete med rabljenimi maskami. Vse informacije/ tel. 040 385529

torek, 22. Januar 2013 ob 19:00: • delavnica “Energijske tehnike za vsak dan” pov-zetih iz dvd-jev Magičnost gibanja. S prehodom v novo dobo je znanje o energijskih tehnikah zelo dobrodošlo. Gre za vedenje o tem, kako naša energija teče, kako jo si energijo povrnemo in jo na pravi način usmerjamo, ter kako se samozdravimo. Z uporabo različnih tehnik boste tako poskrbeli za svojo energijo, znali se boste zaščititi in prečistiti, ter uspešno ozdraviti čustva, vzorce in blokade. Delavnica je brezplačna, bodite oblečeni udobno. Udeležba je omejena na 20 sodelujočih. Delav-nico vodi Leticija Fortin s skupino Magičnost gibanja. Prijavite se na 051-306-846 ali na e-naslovu [email protected].

7. dnevno ohranjevanje zdravja v Termah ZrečeČlani in podporni člani, obveščamo vas, da bomo v ponedeljek 14.01.2013 pričeli z vpisovanjen za 7. dnevno ohranjevanje zdravja v Termah Zreče. odhod: 16.03.2013, prihod: 23.03.2013 Predsednik DI Izola: Franc Poropat

KD Svilena pot pripravlja od 15.-17.2. prvi izolski Literarni festival na katerem se bodo predstavili naši izolski ustvarjalci, povabili pa bomo tudi kakšnega gosta iz "celine". Vse ki bi želeli svoja dela predstaviti jav-nosti vabimo, da se javite na mail [email protected] ali na telefon 040 385529 za več informacij.

JERONIMA KASTELICANGELI REVOLUCIJERazstava bo na ogled do 6. marca 2013.

sobota, 2. marec 2013 ob 11:15: POGOVORNA SKUPINA ZA SAMSKE - va-• bimo vse samske osebe ne glede na starost (tudi razvezane, ovdovele..), ki se želijo pogovarjati o medosebnih odnosih, partnerstvu, prijateljstvu, o stiskah in smislu samskosti ter o iskanju primerne družbe zase, da se pridružijo pogovorni skupini za samske osebe.Srečanja so brezplačna. Zaželene so predhodne najave. Prijavite se lahko na tel.št.. (05)6631-282 ali na e-naslovu: [email protected]. četrtek, 7. marec 2013 ob 19:00: »Kašlerski« zaklad, prazgodovinska • naselbina v zaledju Izole - predavanje z naslovom »Kašlerski« zaklad, prazgodovinska naselbina v zaledju Izole. Kaštelir nad Kortami, tako imenovani »Kašler«, predstavlja eno večjih prazgodovinskih naselbin na območju južne Primorske, ki je bila poseljena od neolitika (5.000 pred našim štetjem) do zgodnje antičnega obdobja (1.-2. stoletje). Leta 2010 je UP ZRS Inštitut za dediščino Sredozemlja v sodelovanju z lastniki parcele na vrhu najdišča izkopal večjo sondo, v kateri so bili najdeni številni ar-heološki predmeti, med njimi tudi bronasta figurica psa. Predmeti pričajo o izjemnem pomenu naselbine v arheoloških obdobjih in o morebitnem obstoju prazgodovinskega svetiščnega prostora. Ob finančni pomoči Ob-čine Izola nastaja arheološki park, Kaštelir – kulturno-rekreacijski park, v okviru katerega se na najdišču ciklično izvajajo raziskave, ki prinašajo novo arheološko in kulturno vsebino prebivalcem KS Korte in občine Izo-la. Predavateljica bo s seboj prinesla tudi nekaj najdb, ki si jih bodo lahko obiskovalci ogledali. Predavala bo dr. Maša Sakara Sučević, kustodinja za arheologijo v koprskem pokrajinskem muzeju. Vstop je prost.

Galerija Alga / Kristanov trg 1

ISTRSKI POGLEDI Andrea Verdelago

četrtek, 14. marec 2013 ob 19:00: 65. »Večerni klepet z Zanimivimi Izo-• lani«. Gost večera bo, Timi Ećimović, ugledni raziskovalec, predavatelj, mislec, častni predsednik SEG Inštituta za klimatske spremembe, štirikratni nominiranec za Nobelovo nagrado za fiziko, dobitnik pomembnega med-narodnega priznanja Gusi peace prize v Manili. Pogovor z gostom bo vodila Nataša Benčič, novinarka Radia Koper-Capodistria.

MIRA LIČEN KRMPOTIĆ»BARVE DUSE«

drugi del razstave je na ogled vGaleriji Pokrajinskega muzeja v Kopru.Razstava bo na ogled do 3. aprila 2013.

Sončna dvorana / ulica Giordana Bruna 6 (pri cerkvi Sv.Mavra).

4. slikarskiex temporeSladka IstraRazstava bo na ogled do 24. marca, petek od 16.00-18.00, sobota 10.00-12.00 in nedelja 16.00-18.00

• SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJESredišče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ki se želite samostoj-no učiti ali izpopolniti svoje znanje s pomočjo multimedijskih progra-mov (npr. za učenje tujih jezikov, računalništva), iskanju informacij prek spleta, pisanju dopisov, vlog za zaposlitev, seminarskih, raziskovalnih ali diplomskih nalog ter tiskanju. Učenje v središču je brezplačno, pogoj je članstvo v knjižnici ter vnaprejšnja rezervacija datuma in ure učenja. Dodatne informacije na tel.št.: (05)6631-282.BORZA ZNANJA IZOLAVsakdo lahko nekoga nekaj nauči. Ali vsakdo ima neko znanje, ki ga lahko po-sreduje, deli z drugimi, nadgradi. To je princip delovanja Borze znanja. V Borzi znanja zbiramo, urejamo in posredujemo podatke o ljudeh, ki znanje iščejo in o ljudeh, ki znanje ponujajo. Predmet ponudbe in povpraševanja predstavljajo znanja, vedenja, veščine, spretnosti in informacije s kar najrazličnejših področij. Vse borzne informacije so brezplačne.Več informacij lahko dobite na tel.št.: tel.št.: 05 6631 282 ali na spletni strani www.borzaznanja.si

Galerija Alga Izola - ob 19.00

otvoritev razstave Istrski poglediANDREA VERDELAGO (It) olja na

platnu z istrsko motiviko.

Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

predavanje »Kašlerski« zaklad, prazgodovinska naselbina v za-

ledju IzoleKaštelir nad Kortami, tako imenovani »Kašler«, predstavlja eno

večjih prazgodovinskih naselbin na območju južne Primorske, ki je bila poseljena od neolitika (5.000 pred našim štetjem) do zgod-nje antičnega obdobja (1.-2. stoletje). Leta 2010 je UP ZRS Inštitut za dediščino Sredozemlja na vrhu najdišča izkopal večjo sondo, v kateri so bili najdeni številni arheološki predmeti, med njimi

tudi bronasta figurica psa. Predmeti pričajo o izjemnem pomenu

NEDELJA 17.MAREC 2012Kulturni dom Izola - ob 16.30

VELIKA NOČJE PRED VRATI!

Vabljeni na 9. mednarodni izolski velikonočni sejem starin, ki bov soboto, 30. marca 2013 od 9.00 do 19.00v parku Pietro Coppo Izola.Prijave za stojnice sprejemamo najkasneje do petka, 22. marca na tel. št.00386 40 385 550 ali po elektronski pošti [email protected]

V soboto, 23.3.2013 vas vabimo na

Pomladni bazar izdelkov domače obrti, ki bo potekal od 10. ure dalje na Ljubljanski ulici.ob 19. uri pa na na koncert v Manziolijevo palačo, kjer bodo nastopili

POETRIO (Mirjana Gvozdenac, Goran Radovanović in Dejan Zornada)

ter kvartet Aegidum. Vabljeni!Kulturno društvo Svilena pot

PETEK 29. MAREC 2013Kulturni dom Izola - od 9.00 in 10.30

Območno srečanje otroških gledaliških skupinob 9.30 Gledališče Steps Izola – najmlajša skupina

Matija Logar / prir. Zvonka Radojevič: Kralj v časopisu ' režija Zvonka Radojevičob 11.30 Najmlajša Talia Koper

Samanta Kobal: Moje mesto ' režija Samanta Kobalob 12.00 Gledališka skupina Familia Izolana OŠ Livade Izola

Dimitrij Kralj Fontana / prir. Gaja Jenko: Čisto navaden danmentor: Nevenka Čermelj Sedmak ' režija: Gaja Jenko

Plac društva Izolani, Ljubljanska 32 - ob 17.00Otvoritev arhitekturne razstave

Vzidave v staro mesto Izolamentor: Janez Koželj

Mestna knjižnica Izola - ob 19.00

predavanje Probiotiki - vir življenja in življenjske močiPredaval bo Mitja Gašperič. Vstop je prost.

Manziolijeva palača - ob 20.00

koncert Dean Semolič in gostjeRestavracija Moby Dick - 22.00

Live at Moby Dick: Rudi Bučar www.mobydickisola.com.

SOBOTA 30.MAREC 2013Manziolijev trg - ob 10.00

razstava MOTOHOV KOT 1999 - 2013razstava karikatur Marjana Motoha

Park Pietro Coppo, Lonka - od 9.00 do 19.00

VELIKONOČNI SEJEM STARIN "USAKE ŠĆIAT"

Lonka med 10.00 in 18.00 VITEZOVA OROŽARNALonka ob 16.00 ter 17.30 - RENESANČNI PLESI - Izvajalci : KUD Klati Vitez

V primeru slabega vremena bo sejem v soboto, 13. aprila.

Manziolijeva palača - ob 20.00

ethnoinsula 2013 - Tretji koncert s skupino

EMILIA MARTENSSON TRIO

petek, 29. marec 2013 ob 19:00: predavanje z naslovom Probiotiki • - vir življenja in življenjske moči. Uvodoma bo predstavljena razlika med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom. Poudarek bo na probiotikih in o tem, zakaj tako blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje, o zdravilnih učinkih kefirja, ter ne na zadnje kaj izbrati v “po-plavi” probiotičnih izdelkov? Poskušali bomo tudi odgovoriti na vpraša-nje, v čem se razlikuje ekološka pridelava od konvencionalne in ali je ekološko zares tudi dražje? Predaval bo Mitja Gašperič. Vstop je prost.

Blatni pretepi v San Simonu 1996 Lipicanci v Izoli 1996

ČETRTEK 28. MAREC 2012Manziolijeva palača - ob 18.00

Kulturni dom Izola – Mala dvorana - ob 19.00

SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJESredišče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ki se želite samostojno učiti ali izpopolniti svoje znanje s pomočjo multimedijskih programov (npr. za uče-nje tujih jezikov, računalništva), iskanju informacij prek spleta, pisanju dopisov, vlog za zaposlitev, seminarskih, raziskovalnih ali diplomskih nalog ter tiskanju. Učenje v središču je brezplačno, pogoj je članstvo v knjižnici ter vnaprejšnja re-zervacija datuma in ure učenja. Dodatne informacije na tel.št.: (05)6631-282.

BORZA ZNANJA IZOLAVsakdo lahko nekoga nekaj nauči. Ali vsakdo ima neko znanje, ki ga lahko po-sreduje, deli z drugimi, nadgradi. To je princip delovanja Borze znanja. V Borzi znanja zbiramo, urejamo in posredujemo podatke o ljudeh, ki znanje iščejo in o ljudeh, ki znanje ponujajo. Predmet ponudbe in povpraševanja predstavljajo znanja, vedenja, veščine, spretnosti in informacije s kar najrazličnejših področij. Vse borzne informacije so brezplačne.Več informacij lahko dobite na tel.št.: tel.št.: 05 6631 282 ali na spletni strani www.borzaznanja.si

SOBOTA - 6.APRIL 2013Kulturni dom Izola - ob 20.00

koncert Tržaški partizanski pevski zborPinko Tomažič iz Trsta in

Moški pevski zborDU Jagodje Dobrava

Page 11: mandrac 1000

Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000 11

BIOTERAPIJE PO METODIZDENKA DOMANČIĆA

Zdraviteljstvo z bioenergijo popravlja posame-znikom vse vrste težav in obolenj.

Najboljši učinek se dosega v povezavi s klasičnimi oblikami zdravljenja, saj preprečuje in odpravlja motnje in bolezni (preventiva in kurativa). To velja celo pri obo-lenjih, ki jih imamo za neozdravljive, saj tudi pri teh daje vidne pozitivne rezultate.

Za bioterapijo ne obstajajo lažje in težje bolezni, am-pak le posamezniki, ki potrebujejo posebno zdravljenje.

Tak pristop pokriva najširši spekter obolenj, kot so stres, depresije, obolenja ščitnice, kardiovaskularne teža-ve, razna vnetja (išias, hernia, …), migrene, obolenja pro-state, maternice, itd.

Skupina izkušenih terapevtov izvaja program šti-ridnevnih terapij v KULTURNEM DOMU IZOLA,

ulica Oktobrske revolucije 1, Izola.

terapije se bodo izvajale v terminih:od 11. 01. 2010 do 14. 01. 2010• od 18. 01. 2010 do 21. 01. 2010• od 25. 01. 2010 do 28. 01. 2010• s pričetkom ob 18.30 uri.

Za dodatne informacije in prijave pokličite na040-668-916 (Tamara Grbavac).

OBVESTILO O OBJAVI POZIVAza predloge kandidatov za sodnike porotnike

Okrožnega sodišča v KopruObveščamo vas, da je Okrožno sodišče v Kopru objavilo poziv v Uradnem listu RS, št. 88 z dne 5.11.2010, s katerim pozivajo predstavniške organe občin in druge pristojne predlagatelje na območju Okrožnega sodišča v Kopru, da predlagajo kandidate za sodnike porotnike Okrožnega sodišča v Kopru. Na občino Izola odpade 19 sodnikov porotnikov. Natančnejše informacije je mogoče dobiti na spletni strani Občine Izola (www.izola.si) in na občinskih oglasnih deskah. Obrazec za evidentiranje kandidatov je dosegljiv na omenjeni spletni strani ali ga zainteresirani lahko dvignejo v glavni pisarni Občine Izola ter na sedežih krajevnih skupnosti.

Služba za občinski svet in splošne zadeve

AVVISO SULLA PUBBLICAZIONE DELL’APPELLOa presentare le proposte di candidati a giudici

popolari del Tribunale distrettuale di CapodistriaVi informiamo che nella Gazzetta Uffi ciale RS n. 88, datata 5.11.2010, il Tribunale distrettuale di Capodistria ha pubblicato l’appello con il quale invita gli organi rappresentativi del comune e gli altri proponenti competenti del comprensorio del Tribunale distrettuale di Capodistria a presentare le rispettive proposte di candidati a giudici popolari del Tribunale distrettuale di Capodistria. Al Comune di Isola spetta di nominare 19 giudici popolari. Informazioni più dettagliate sono disponibili sul sito web del Comune di Isola (www.izola.si) e sugli albi comunali. Il modulo di candidatura è reperibile sul sito web indicato in precedenza, presso l’Uffi cio protocollo del Comune di Isola e presso le sedi delle comunità locali.

Servizio consiliare e affari generali

Rezerva

Obvestila za člane Društva invalidov Izola

Člane Društva invalidov Izola vljudno vabimo na ZBOR ČLA-NOV dne 5. februarja 2011 ob 16.uri. Prijave zbiramo na sedežu društva vsako sredo od 15. ure do 17. ure.Vabimo vas tudi ob ponedeljkih od 11. ure do 12. ure na razgibavanje težje po-kretnih oseb, ob četrtkih od 17. ure do 19. ure na delavnice ročnih spretnosti inob petkih od 17. ure do 19. ure na športne in miselne igre. Za vse aktivnosti je potrebna predhodna prijava na sedežu društva.

PRIDRUŽITE SE NAM, VESELI BOMO VAŠEGA OBISKA.

Vida Orbanič, podpredsednica DI Izola

Pri petju smo najbolj ubraniTo kar nam ne uspeva v politiki nam gre dobro pri petju. Tudi pri zborovskem, kjer je ubranost še kako potrebna. In Izolski pevski zbori, so vse boljši.

IZOLA KOT JO POZNAMO

Bralkam in bralcem, Izolankam in Izolanomčestitamo

ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, želimo vesele božične praznike in voščimo Srečno novo leto 2012

Uredništvo Mandrača

KI ČE NAM ČA ČA ČE NAM KIRubrika je namenjena aktivnim bralcem, ki želijo svoja razmišljanja in ocene aktualnega dogajanja v Izoli in širše deliti z bralci Mandrača in Izolani nasploh, pri tem pa spoštujejo temeljno novinarsko etiko in so hkrati zanimivi za širše bralstvo.

Postanite pevke zbora SINJI GALEBZakaj je dobro peti v pevskem zboru?Zako, ker je zborovsko petje ustvarjalno umetniška dejavnost, ki po-sreduje posebne glasbene vrednote, pevcem pa razvija višjo ravan estetske občutljivosti in odgovornosti do kulture okolja. Pri zborov-skem petju se razvijajo posameznikove sposobnosti, spretnosti in znanja, ki pevca usmerjajo v sprejemanje, doživljanje in izražanje muzikalnosti. Z geslom: Lepo je peti, dobro peti pa še lepše!, Ženski pevski zbor Sinji galeb vabi upokojenke (lahko tudi še delovno obvezne), da se jim pridružite prve dni septembra v prostorih Društva upokojencev Izola, Plenčičeva 3, ob ponedeljkih in sredah od 18 do 19.30. Informacije dobite lahko tudi po telefonu: 05 641-97-37 vsak ponedeljek od 09 do 11 ure in sredo od 15 do 17 ure. Vljudno vabljene!! Predsednica ŽPZ "Sinji Galeb" Zlata Radikon

Vzpostavitev morskih območij Natu-ra 2000 za sredozemskega vranjeka Phalacrocorax aristotelis desmarestii v Sloveniji - SIMARINE-NATURAŠtevilka pogodbe: LIFE10NAT/SI/141Vrednost projekta: 474.458 EURsofinanciranje EU: 284.675 EUR (60%)Obdobje izvajanja:1.9.2011–28.2.2015

Dragonja je tudi naša rekaUniverza v Ljubljani – Fakulteta za arhitekturo vabi na predstavitev knjige Park Dragonja. Krajinska in arhitekturna zasnova, ki bo danes, 31. 1. 2013 ob 17.00 uri v Pretorski Palači v Kopru. Monografija je avtorsko delo koprske arhitektke Martine Tomšič in univerzitetnega profesorja Janeza Koželja.

Pesniški večeri v DelfinuPo enomesečnem januarskem premoru bodo v hotelu Delfin po-novno pričeli z rednimi pevskimi in literarnimi večeri. Tako bo že v četrtek, 14. februarja, ko bodo pesmi ljubezni zadonele ob Va-

S pogovori proti osamljenosti

Foto

: Pri

mož

Upokojenci iz Jagodja na poti k humanitarni organizacijiZboru, ki je potekal v gostišču Ja-sna, kjer je nekakšen dom druš-tva, so prisostvovali tudi povablje-ni predstavniki izolskih društev in zavodov, vsi ostali pa so poslali pisna opravičila z željami po na-daljnjemu uspešnemu delu. Po-tem ko je bil potrjen tudi program društva za letošnje leto, na kate-rega prisotno članstvo ni imelo pripomb, je sledila informacija o tem, koliko nam program vrednoti naša občina. Po rezultatih razpi-sa, na katerega smo se prijavili s tremi programi, bomo prejeli do-bro polovico potrebnih finančnih sredstev, kar v celoti pokriva naše potrebe in pričakovanja.

Sledili sta malo bolj razgibani točki dnevnega reda: najprej obravnava sprememb statuta društva, s kate-rimi bi razširili dejavnost društva predvsem na humanitarno področ-je. Društvo z izvajanjem projekta starejši za starejše že opravlja hu-manitarna dela, le v statutu to ni podrobno zapisano. Vse to bi nam olajšalo delo pri pridobivanju statu-sa humanitarne organizacije. Neka-teri se s spreminjanjem statuta kot tudi s kandidacijsko listo, ki je sledi-la tej točki, niso strinjali, zato je sle-dilo javno glasovanje, ki je s tremi glasovi proti ter preostalimi 60 za, potrdilo tako statutarne dopolnitve kot tudi kandidacijsko listo za orga-ne društva.

V upravni odbor, ki ima 11 članic in članov so bili za 4 leta izvoljeni: Jo-žica Radujko kot predsednica, Bo-ris Debeljak kot podpredsednik, Anita Bubola kot tajnica, Nadja Mejak kot računovodkinja-bla-gajničarka in člani: Vika Dodič, Nadja Gregorovič,Vanda Hlaj,Toni Cerovac,Marija Herle , Mladen Markulin in Stanko Nežič.Z večino glasov so bili za člane nad-zornega odbora potrjeni: Filipič Silva, Marinšek Bojan in Jerman Hermina, za disciplinsko komisijo pa: Družina Travica, Pirš Vida in Klemenčič Ludvik.Gost zbora, predstavnik ZZB g, Jenko je pripomnil, da vse teče kot

naoljen stroj. Da lahko teče vse bolj ali manj gladko, je vloženo ogromno dela, porabljenega veliko prostega časa predvsem članov upravnega od-bora društva, saj je vse delo v celoti prostovoljno. Člani so delo opravili brez nagrad ali sejnin. Samo ustne zahvale in pohvale so dobili člani organov; ki so vestno opravljali delo v zadnjemu, nekateri pa tudi v več prejšnjih mandatih; kot tudi tisti, ki so se poslovili od teh funkcij, in sicer: Blažina Viarda, Ujčič Alek-sander, VERONIKA Jakopič, Alek-sander Hrovatin, Hočevar Franc, Ambrožič Marta in Cotič Esterina. Zato vsem njim še enkrat en velik hvala za nesebično in požrtvovalno delo v organih društva. Jožica Radujko

Pomen vzidave v starem mestnem jedruŠtudenti drugega letnika arhitekture so dobili za nalogo, da oblikujejo vzi-dave na različnih lokacijah, ki smo jih izbrali v stari Izoli. Problem vzidave v zgodovinsko tkivo mesta je za študente, ki bi se radi kaj naučili, še posebej privlačna tema. Čeprav vsaka novo zgrajena hiša prostor spremeni ne glede na to ali je že ali še ni pozidan, so vendarle prave vzidave le tiste hiše, s ka-terimi zapolnimo vrzeli v že povsem izoblikovanim prostorom. Ta ima svoj značaj, ima značilno zgradbo, svojo podobo in svoje prebivalce. Mesto je živ organizem, ki se ves čas spreminja, gradi in propada. Tako najdemo v starih mestih različne praznine, nezazidane parcele in opuščene hiše, ki jih je načel čas. To niso anonimni prostori, saj imata tudi prazna parcela ali ruševina tukaj svoje sosede, sta del ulice ali trga, ki naj jih nova vzidava dopolni. Vrzel je lahko na vogalu, med dvema hišama, lahko sega v globino uličnega niza, lahko je velika ali majhna, ozka ali široka. Vsaka praznina v starem mestu je po svoje edinstvena, za vsako veljajo dru-gačni pogoji, vsaki se je torej treba na primeren način prilagoditi. To pomeni, da pri vzidavah znanih rešitev ni mogoče uporabiti. Samo na osnovi pozna-vanja danih pogojev je mogoče med možnostmi in omejitvami iskati najbolj primerne rešitve za posamezno lokacijo. Vsaka oblika vzidave torej lahko nastane le postopoma s tehtanjem možnih rešitev prilagajanja na obstoječe. Na ta način lahko nova arhitektura staro ovrednoti tako, da se obstoječemu tkivu podredi, da ga dopolni ali preoblikuje. Z vsako vzidavo nove hiše se staro mesto prenovi in pomladi. Pri vsaki vzidavi je treba še posebej paziti, da so zagotovljene pravica do svetlobe, do osončenosti, pravica do pogleda, pravica do zasebnosti tako novih kot starih prebivalcev mesta. Študentska dela, ki jih predstavljamo, poskušajo dati čim bolj celovite odgo-vore na tako številne zahteve in jih vgraditi v svoje zamisli. Sodobna arhitek-tura govori v več jezikih. Odgovor na to, ali se je uspela pogovoriti s starim mestom, prepuščamo obiskovalcem razstave. Prof. Janez Koželj

OB 20 - LETNICI REDNEGA IZHAJANJA IN OB IZIDU 1.000. ŠTEVILKE TEDNIKA MANDRAČIN OCCASIONE DEL 20. ANNIVERSARIO E DEL 1.000 NUMERO DEL MANDRAČ

ART

PETEK / VENERDI 29 / 3 / 2013 ob / alle 17.00 PLAC - prostori društva Izolani, Ljubljanska ulica 32

VZIDAVE V STAREM MESTU IZOLArazstava arhitekturnih rešitev študentov 2. letnika Fakultete za arhitekturo, mentor prof. Janez Koželj

SOBOTA / SABATO 30 / 3 / 2013 ob / alle 10.00Manziolijev trg / Piazza ManzioliMOTOHOV KOT 1999 - 2013razstava karikatur Marjana Motoha

Nekaj, kar že vsi poznamo …V ponedeljek, 18. marca smo v družbi Simona Mandlja, bivšega budističnega meniha, ki že poldrugo leto vodi tečaje meditacije v izolski mestni knjižnici. Pogovarjali smo se o tem, kako nam lahko meditacija spremeni življenje.Meditacija je širok pojem in o tem ima vsakdo izdelano svojo predsta-vo. Simon nam je predstavil Budd-hovo pot, po kateri že sam hodi vrsto let in opisuje meditacijo kot način, ki vodi k notranjemu miru, globljemu razumevanju samega sebe in življenja okoli nas. V meditativnem stanju najdemo vse odgovore, saj spoznamo sebe takšne, kot smo v resnici; takrat utišamo um in svetloba lahko zasi-je. Vsa spoznanja so že v nas, tako kot vzroki za vsako situacijo, ki se nam dogodi. Ljudje nam postavljajo zrcalo in le igrajo igro, pa se tega niti ne zavedamo. Zato na duhovni poti ni obtoževanj in ne krivimo drugih, sami smo si ustvarili sleherno situ-acijo v svojem življenju in sami jo lahko razrešimo. Dober učitelj je tisti, ki te razume, ljubeče vodi in pravilno usmerja. Ljudje se učimo iz izkušenj in zato je pomembno, da se lahko zaupa-mo nekomu, ki nas razume in nam posreduje spoznanje, ki je očem nevidno, umu nedoumljivo in osebi neškodljivo.

V redni meditativni praksi se razvi-jajo lastnosti kot so modrost, razu-mevanje in sočutje. Predpogoj vsega pa je umiritev misli. Včasih je dose-žek že to, da svoje misli lahko sploh prepoznamo. Kolikor bomo vlagali, toliko bomo tudi želi. Bolj bomo vztrajni, bolj se bo naše zavedanje razširilo, lažje se bomo opazova-li ter prepoznavali. Nič novega ne bomo izzumili, le spomnili se bomo tega, kar že vsi poznamo.Več informacij na: http://www.novclovek.si/MG

Hura počitnice 1996 Jane in Jana Kavčič leta 1994

Razstavo arhitekturnih rešitev z načrti in maketami, bomo odprli v petek, 29. marca ob 17.00 uri v prostorih društva Izolani (Plac) v Ljubljanski ulici 32 v Izoli.

Page 12: mandrac 1000

DEAN SEMOLIČmorda niste vedeli ...forse non sapevate ...

29 / 03 / 2013ob alle 20.00

gostje ospitiANIKA HORVATTINA HRABARTULIO FURLANIČNANIMARKO TOMIČDEJAN ZORNADA

OBČINA IZOLA – COMUNE DI ISOLA Občina Izola na podlagi določil Pravilnika o oddajanju poslovnih stavb in poslovnih prostorov v najem (Urad-ne objave št. 13/95 ), Pravilnika o spremembah in do-polnitvah pravilnika o oddajanju poslovnih stavb in poslovnih prostorov v najem (Uradne objave št.14/98) in sklepa komisije za oddajanje poslovnih prostorov v najem objavlja

JAVNI RAZPISza zbiranje pisnih ponudb

za oddajo poslovnih prostorovv najem v Izoli:

PREDMET RAZPISA JE ODDAJA PRAZNIH POSLOVNIH PROSTOROV

- LJUBLJANSKA 40 – velikosti 26,75 m2 Izklicna cena mesečne najemnine 135,60 Eur Namen: trgovina z neživili, ali druga storitvena dejav-nost- KOPRSKA 20 – velikosti 84,57 m2

Izklicna cena mesečne najemnine je 539,88 Eur Namen: trgovina z neživili, ali druga storitvena dejav-nost (poslovni prostor je potrebno prenoviti)- SMAREGLIJEVA 10 – velikosti 24,60 m2

Izklicna cena mesečne najemnine 152,83 Eur Namen: storitvena dejavnost – pisarna- LJUBLJANSKA 32 – velikosti 8,80 m2

Izklicna cena mesečne najemnine 30,65 Eur Namen: skladišče

I. RAZPISNI POGOJI

1. Najemna pogodba bo v obliki notarskega zapisa sklenjena z izbranim najemnikom za nedoločen čas po končani usposobitvi prostora. Stroške notarske-ga zapisa plača najemnik. (Izlicitirana najemnina se usklajuje z rastjo drobno prodajnih cen.)

12 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000

IZRAČUN CENE VODARINE IN KANALŠČINE

predmet mera vrednost 1 m3 2 m3 3 m3 4m3 5 m3 10 m3 15 m3 20 m3 22 m3 VODARINA: Voda m3 0,885 � 0,8854 1,7708 4,427 8,854 13,281 17,708 Povračilo - taksa m3 0,1000 � 0,000 0,000 0,300 0,400 0,500 1,000 1,500 2,000 2,200 Vzdrževalnina dan 0,121 � 3,621 3,6210 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 5,5918 8,548 13,475 18,402 23,329 KANALIZACIJA Odvajanje m3 4,668 9,336 14,004 18,672 Čiščenje m3 1,123 2,246 5,615 11,230 12,353 Taksa m3 0,058 0,058 0,115 0,173 0,230 0,288 0,575 0,867 1,150 1,265 Omrežnina-odvajanje števec Omrežnina-čiščenje števec 16,258 24,021 31,789 39,547 POGOJI OBRAČUNA: VODARINA: voda, taksa v �/m3, vzdrževalnina v �/dan; vse z DDV, KANALŠČINA odvajanje, čiščenje taksa v �/m3; omrežnina v � na števec; vse z DDV. V TABELI JE ZARAČUNAN 30-dnevni ciklus t.j. ( 0,1207� x 30 dni = 3,6210 � / 30 dni) Ta podatek je iz računa za vodarino za stanovanje Mislej v računu za stan. blok Nazorjeva 13 pa je vzdrževalnina obračunana v višini 0,4825 � na dan z DDV.

SPRD

AČIN

E

Vsak ponedeljek VEČERI OB KAMINU

Medljan odprtih vratVabimo vas na DAN ODPRTIH VRAT Konjeniškega Kluba Med-ljan, ki bo 24.06.2012 na Turistični Kmetiji Medljan (pri Šaredu nad Izolo), s pričetkom ob 14:00Program: voden ogled kmetije, ko-vanje konja, priprava konja na ja-hanje (čiščenje, sedlanje in uzdanje konja), vodenje otrok na konju po maneži, predstavitev šole jahanja, dresura – mala quadriglia, predsta-vitev terapije s pomočjo konja, dre-sura – pax de deux, dresura – KÜR (prosti program z glasbo), tekmova-nje v spretnostnem jahanju.DEGUSTACIJA VIN IZ PRIZNANE IZOLSKE KLETI IN SREČELOV

Izolska Komunala je registrirala celo množico dejavnosti, nismo pa opazili, da bi med njimi bilo tudi gojenje gob. Škoda, kajti na svetil-niku očitno kar dobro uspevajo. V opozorilo tistim, ki bi jih zamika-le. Gobe so za enkratno uporabo. So namreč strupene.

foto

: Dar

e Če

keliš

foto: Dare Čekeliš

Tam, kjer si ti,ni sonca in ne luči.Le tvoj nasmehnam v srcih še živi.Nihče ne ve, kako boli,ko se zavedamo,da te več ni.

Leto je minilo odkar te ni več z nami.

Hvala sorodniki, hvala sosedi, hvala prijatelji, znanci in vsi, ki se ga spominjate, obiščete njegov grob, mu prižgete svečko in mene tolažite. Iskrena hvala

Vsi njegovi

Ludvik Ferk2011 - 2012

Božidar Darko Treven1931 - 2012

V torek 28. avgusta smo se na izolskem pokopališču poslovili od Darka Trevna, someščana jasnih misli in idej, dolgoletnega pevca in vseskozi družbeno angažiranega človeka. Darko je bil pevec polnih 60 let, vse od začetkov Moškega pevskega zbora Izola pa skoraj do danes, ko mu zdravje ni več dovoljevalo premagovati napore, ki jih prinaša petje v takšni zasedbi. Za svojo predanost zborovskemu petju je prejel tudi največje Galusovo pri-znanje. Bil je pevec do zadnjega trenutka, tudi ko je tako-le s poča-snim korakom hitel na pevske vaje.Družina in svojci pokojnega se iskreno zahvaljujemo Moškemu pevskemu zboru Izola, Urošu Bubniču in Galu Hartmanu za nese-bično pomoč pri organizaciji slovesa od našega Darka.

Izola, avgust 2012

15 let slikarskega druženja

Koni Steinbacher

MOZAIK

V četrtek, 15. novembra se je v Sončni dvorani Izola predstavilo li-kovno društvo Tuba iz Izole, ki letos praznuje petnajst let ustvarjal-nega delovanja. Dogodek, ki se ga je udeležilo veliko število obisko-valcev, je predstavil nekdanje in sedanje članice likovnega društva Tuba, ki ustvarjajo pod mentorskim vodstvom akademskega slikarja Gani LLALLOSHIA. Vodja Območne izpostave JSKD Izola, Zvon-ka Radojevič, je članicam podelila bronaste, srebrne in zlate znač-ke Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Predsednica društva, Zdenka Petek, je orisala petnajstletno delovanje društva, ki je pred-stavljeno tudi v katalogu, ki je izšel ob tej priložnosti. Za dobro vz-dušje na otvoritvi razstave je poskrbel tudi Drago Mislej Mef. Razstava bo na ogled do 25. novembra (petek, nedelja med 16.00 in 18.00, sobota od 10.00-12.00). Zvonka Radojevič

Lorella je zanimiva IzolankaMestna knjižnica Izola je minuli četrtek v sodelovanju z Italijan-sko samoupravno narodno sku-pnostjo iz Izole na »Večerni kle-pet z Zanimivimi Izolani« v Man-ziolijevo plačo povabila Lorello Flego. V pogovoru z radijsko kolegico Natašo Benčič je vneta modna izvedenka ter ljubiteljica vsega lepega nasploh, povezo-valka številnih pri reditev, otroš-ka psihologinja, mamica, goreča odbojkarica, strastna bralka, … – v slovenskem in v italijanskem jeziku – spregovorila o zakulisju televizijskega sveta, o modi, o svojem (družinskem) življenju v Izoli, … Več v prihodnji številki Mandrača!

Izlet prostovoljk projekta »starejši za starejše«Prostovoljke obeh izolskih društev upokojencev smo se 23. Oktora odpravile na delovni sestanek k prostovoljkam novomeškega druš-tva upokojencev, ki šteje kar 2.700 članov in vključuje 10 prosto-voljk, ki delujejo na evropskem projektu starejši za starejše.Na sedežu društva smo se seznanile z njihovim načinom dela, kako rešujejo finančne težave v teh težkih časih in kako uspešno ali manj uspešno pomagajo starejšim ljudem na širšem območju Novega mesta. Tudi tako, da ima vodja projekta 1x tedensko na se-dežu društva »socialno posvetovalnico«. Tedensko imajo še pravno posvetovalnico.Ogledale smo si njihove prostore v starem delu mesta tik ob Galeriji Božidarja Jakca. Srečanje pa smo zaključile ob tradicionalnem ko-zarcu cvička, blizu samostana Pleterje.

Vanda Hlaj, Koordinatorka projekta

Izolani dobrodelno v Šentvidu

foto

: Am

brož

Sočerga-Švedska-London-IzolaV soboto bo v okviru proslav za 1000. številko Mandrača, v sodelovanju z EthnoInsulo v Manziolijevi palači nastopila Emilia Martensson s svojim triom, v katerem igra še sestra Marina ter violinistka Alice Zawadzky.Emilia in Marina Martensson sta napol Izolanki, saj je njun stari oče iz Sočerge, stara mati pa iz Izole. Skoraj vsako leto sta se dekleti, ki sta skozi zgodbe starih staršev zelo povezani z našim krajem, prihajali k sorodni-kom na oddih. Tudi tokrat sta izkoristili priložnost, saj se v teh dneh že potikata po naših ulicah. A Martenssonovi, rojeni na Švedskem, ki pa profesionalno živita v Londonu, nista navadni dekleti, saj gre za vrhunski jazz pevki.Posebej Emilia je eden najlepših ženskih glasov sodobnega angleškega jazza, so zapisali glasbeni kritiki najuglednejših jazzovskih revij ob izidu njenega albuma And so it goes, ki ga je podpisal tudi pianist Barry Green. Imela je že nekaj odmevnih koncertov na največjih angleških jazz festi-valih. V Izoli bo Emilio na kitari spremljala sestra Marina, ki si ravno tako utira svojo pot na angleški glasbeni sceni, ter izvrstna violinistko Alice Zawadzky. V soboto se tako obeta izvrsten večer, obarvan v etno-jazz barve.

DEAN SEMOLIČmorda niste vedeli ...forse non sapevate ...

29 / 03 / 2013ob alle 20.00

gostje ospitiANIKA HORVATTINA HRABARTULIO FURLANIČNANIMARKO TOMIČDEJAN ZORNADA

Organizzatore / Prireditelj:

Patrocinio / Pokroviteljstvo:

MARTENSSONsZAWADZKY TRIO

30 / 03 / 2013alle ob 20.00Emilia Martenssonpiano/klavir & voce/glasMarina Martenssonchitarra/kitara & voce/glasAlice Zawadzkyviolino/violina & voce/glas

Organizzatore / Prireditelj:

Patrocinio / Pokroviteljstvo:

Morda niste vedeli, po petkovem koncertu pa boste.Dean Semolič je glasbenik od las do podplatov, predvsem pa glasbenik s srcem in idejami, raznovrstnež, ki vse zna. Je vr-hunski pianist, kitarist, pevec, skladatelj, aranžer, giblje se med klasiko in jazzom pa med šansono in pop glasbo. Takšen bo tudi njegov petkov večer ob 1.000 številki Mandrača. Začelo se bo s klavirskim koncertom ob sveči, nadaljevalo z gosti, potem bo zaigral in zapel ob klavirju, presedlal na kitaro in odpel nekaj svojih kantavtorskih pesmi, kjer se bo okrepil še z dodatno kitaro in saksofonom. Na koncu pa - vsi na oder, tako kot na takem koncertu mora biti. Koncert organiziramo umetniku, ki s svojo brezkompromisno ustvarjalno in izvajalsko držo ne more preživeti na slov-enski glasbeni sceni, zato bomo, namesto vstopnine, na koncertu prodajali njegovo avtorsko zgoščenko. Kupite jo: Slišali boste dobro glasbo, Dean pa se bo rešil kakšne položnice.

Emilia Martensson je eden najlepših ženskih glasov sodobnega angleškega jazza, so zapisali glasbeni kritiki najuglednejših jazzovskih revij ob izidu njenega albuma And so it goes, ki ga je podpisal tudi pianist Garry Green. Po odmevnih koncertih na največjih angleških jazz festivalih prihaja ta izvrstna pevka istrskih korenin v Izolo, skupaj s sestro Marino, ki si prav tako utira svojo pot na angleški glasbeni sceni in z izvrstno violinistko Alice Zawadzky. Obeta se zanimiv in raznovrsten večer na katerem bo kaj slišati ... in videti.Koncert pripravljamo v sodelovanju s Samoupravno italijansko skupnostjo iz Izole in festivalom Ethnoinsula.

KONCERT št. 1 CONCERTO num. 1DEAN SEMOLIČ klavir, kitara, glas, kompozicija, aranžma

& gostje/ospiti: ANIKA HORVAT, TINA KNAFELJC, TULIO FURLANIČ, NANI, MARKO TOMIČ, DEJAN ZORNADA

KONCERT št. 2 CONCERTO num. 2EMILIA MARTENSSON, MARINA MARTENSSON & ALICE ZAWADZKY

Nove zvezde britanskega jazza z istrskimi koreninami / nuove stelle del jazz britanico con le radici Istriane.

OB 20 - LETNICI REDNEGA IZHAJANJA IN OB IZIDU 1.000. ŠTEVILKE TEDNIKA MANDRAČ IN OCCASIONE DEL 20. ANNI-VERSARIO E DELL 1.000. NUME-RO DEL MANDRAČ

MUZIKA

Krvodajalca leta 1994

V petek bo Manziolijeva palača gostila izolskega pianista, kitarista, skla-datelja, aranžerja in mojstra šansone Deana Semoliča. Dean, ki se že vrsto let giblje med jazzom in klasiko, bo s pomočjo klavirja pripoveda-oval zgodbe, a tokrat ne bo sam, saj ga bodo spremljali izjemni gostje: Anika Horvat, Tina Hrabar, Tulio Furlanič, Nani, Marko Tomič in Dejan Zornada. Začelo se bo s klavirskim koncertom ob sveči, nadaljevalo z gosti, potem bo zaigral in zapel ob klavirju, presedlal na kitaro in odpel nekaj svojih kantavtorskih pesmi, kjer se bo okrepil še z dodatno kitaro in saksofonom. Na koncu pa - vsi na oder, tako kot na takem koncertu mora biti.

V soboto, 23.marca so v Šentvidu pri Lukovici organizirali dobro-delni koncert za družino Pogačar, ki jim je v začetku januarja pogorela cela domačija in gostilna Pri Gašperju, ki je bila znana daleč naokoli po svoji prijaznosti in dobri domači hrani.Organizatorji so bili člani ansambla Gamsi, ki so hkrati praznovali 20 let svojega delovanja in ves izkupiček koncerta namenili družini, ki je ostala brez vsega.Dobrodelnega koncerta se je udeležilo 15 ansamblov, posamezni-kov, med drugimi Mladi Gamsi, Trio Habjani, Bratje Poljanšek, Slovenski muzikantje, Korado... in tudi Marjetka Popovski, saj se je velikokrat srečevala z Božidarjem in Francko Pogačar na svojih pevskih in literarnih večerih v hotelu Delfin. Zakonca Pogačar sta bila namreč dolgoletna in redna gosta v hotelu Delfin in nista mogla skriti solza presenečenja, ko sta na odru od Marjetke prejela tudi drobno pozornost, vikend paket, ki jima ga je poklonil hotel Delfin ob teh tragičnih trenutkih. Božidar in Francka Pogačar se iskreno zahvaljujeta vsem, ki so pripomogli k tem koncertu in pomoči, rav-no tako izrekata zahvalo hotelu Delfin in direktorici Nini Golob, pa Marjetki in Vladu, ki sta skupaj tudi zapela, ravno tako prijateljema Ljubi in Mikiju iz Izole, ki so se skupaj udeležili dobrodelne prire-ditve njim v pomoč. ur

Obalni motoristi Kondor so nas ponovno prijetno presenetili s samo-iniciativno krvodajalsko akcijo, ki so jo izvedli 19.03.2013, deset dni po 60. Obletnici slovenskega krvodajalstva.Povedali so nam da so s seboj pripeljali še prijatelje. Skupno jih je bilo osemnajst, od teh so bili trije, ki so prvič darovali kri.Kot vemo so motoristi zelo ogroženi na cesti in velikokrat so žrtve nesreč. Krvodajalci pa so iz humanitarnih razlogov. Zahvaljujemo se obalnim motoristom Kondor za to lepo dejanje, njim in vsem moto-ristom pa želimo srečno in varno vožnjo.

Rdeči križ Izola

Predajajo se vetru in krvodajalstvu

Krvodajalca leta 1994 LDS, ZLSD, ZZP ?

Page 13: mandrac 1000

ta četrtek, petek in soboto (15., 16. in 17. november 2012)

POPUST NA VSA OBLAČILAPopust s tem kuponom obračunamo na blagajni. Pri vsakem nakupu lahko uveljavljate samo en kupon.

Manziolijev trg

OBČINA IZOLA – COMUNE DI ISOLA Občina Izola na podlagi določil Pravilnika o oddajanju poslovnih stavb in poslovnih prostorov v najem (Urad-ne objave št. 13/95 ), Pravilnika o spremembah in do-polnitvah pravilnika o oddajanju poslovnih stavb in poslovnih prostorov v najem (Uradne objave št.14/98) in sklepa komisije za oddajanje poslovnih prostorov v najem objavlja

JAVNI RAZPISza zbiranje pisnih ponudb

za oddajo poslovnih prostorovv najem v Izoli:

PREDMET RAZPISA JE ODDAJA PRAZNIH POSLOVNIH PROSTOROV

- LJUBLJANSKA 40 – velikosti 26,75 m2 Izklicna cena mesečne najemnine 135,60 Eur Namen: trgovina z neživili, ali druga storitvena dejav-nost- KOPRSKA 20 – velikosti 84,57 m2

Izklicna cena mesečne najemnine je 539,88 Eur Namen: trgovina z neživili, ali druga storitvena dejav-nost (poslovni prostor je potrebno prenoviti)- SMAREGLIJEVA 10 – velikosti 24,60 m2

Izklicna cena mesečne najemnine 152,83 Eur Namen: storitvena dejavnost – pisarna- LJUBLJANSKA 32 – velikosti 8,80 m2

Izklicna cena mesečne najemnine 30,65 Eur Namen: skladišče

I. RAZPISNI POGOJI

1. Najemna pogodba bo v obliki notarskega zapisa sklenjena z izbranim najemnikom za nedoločen čas po končani usposobitvi prostora. Stroške notarske-ga zapisa plača najemnik. (Izlicitirana najemnina se usklajuje z rastjo drobno prodajnih cen.)

IZRAČUN CENE VODARINE IN KANALŠČINE

predmet mera vrednost 1 m3 2 m3 3 m3 4m3 5 m3 10 m3 15 m3 20 m3 22 m3 VODARINA: Voda m3 0,885 � 0,8854 1,7708 4,427 8,854 13,281 17,708 Povračilo - taksa m3 0,1000 � 0,000 0,000 0,300 0,400 0,500 1,000 1,500 2,000 2,200 Vzdrževalnina dan 0,121 � 3,621 3,6210 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 5,5918 8,548 13,475 18,402 23,329 KANALIZACIJA Odvajanje m3 4,668 9,336 14,004 18,672 Čiščenje m3 1,123 2,246 5,615 11,230 12,353 Taksa m3 0,058 0,058 0,115 0,173 0,230 0,288 0,575 0,867 1,150 1,265 Omrežnina-odvajanje števec Omrežnina-čiščenje števec 16,258 24,021 31,789 39,547 POGOJI OBRAČUNA: VODARINA: voda, taksa v �/m3, vzdrževalnina v �/dan; vse z DDV, KANALŠČINA odvajanje, čiščenje taksa v �/m3; omrežnina v � na števec; vse z DDV. V TABELI JE ZARAČUNAN 30-dnevni ciklus t.j. ( 0,1207� x 30 dni = 3,6210 � / 30 dni) Ta podatek je iz računa za vodarino za stanovanje Mislej v računu za stan. blok Nazorjeva 13 pa je vzdrževalnina obračunana v višini 0,4825 � na dan z DDV.

Knjiga o Izoli je najlepše dariloDecember je mesec obdarovanj in knjiga je eno najlepših daril. Še posebej, če govori o domačih krajih in ljudeh, o zgodovini in zanimivostih tega območja. Srečko Gombač je vesten zbiratelj različnih zgodovinskih gradiv, ter avtor šte-vilnih zapisov in kar nekaj zanimivih knjig, ki jih predlagamo kot zanimivo no-voletno darilo, posebej če imate svoje bližnje nekje daleč od Izole in Istre. V njegovi zbirki so knjige:Tekmovanje za Schneiderjev pokal (Izola 2009) je knjiga, ki opisuje, kako je v prvih desetletjih 20. stol. v svetu nastajalo sodobno letalstvo.Brata Edvard in Josip Rusjan iz Gorice (Izola 2004). Knjiga z veliko slikovnega gradiva pripoveduje zanimivo zgodbo o začetkih slovenskega motornega letal-stva (tudi v italijanščini).Letala s sidrom – hidroplani v Portorožu. Gre za prvo slovensko knjigo o po-membnem obdobju letalske zgodovine tega prostora. Soavtor je Tomi Brezovec.Na zgoščenkah pa lahko dobite tudi knjige: Vlak Parenzana skozi naše kraje (Izola 2005), bogata slikovna monografija o nekdanji železniški progi Trst-Po-reč, Halietum-Rimljani v Izoli (Izola 2005), z veliko fotografijami opisuje po-

• ALO

JZ JU

RCA

Nastajajo tudi pogovori z IzolaniV pogovoru s Špelo Pahor smo izvedeli, da je v pripravi tudi po-dobna knjiga pogovorov z različnimi Izolani, ki jo pripravljata Špela Pahor in Kristina Menih. Kristina nam je ob tem povedala, da je vsaka od njiju naredila svoj izbor intervjuvancev

Kavarna Zvonrazstava slik

Ujeti trenutkiHelena Čok

razstava bo odprta do 30. junija

Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000 13

1. CETRTKOV kantavtorski vecerv Ljubljanski ulici v Izoličetrtek, 7. junija od 21.00 do 22.00

Dean Semolicpredstavlja

10 in 1 se neobjavljeno pesem

Zaželjen je prostovoljni prispevek v višini 5 Eur

Na drugi strani Bazoviške zagledam dva mo-žakarja, ki se počasi premikata. Mlajši pomaga ohranjati ravnotežje starejšemu možakarju. Oba sta pijana. Komaj hodita. Zanaša ju. Po-tem starejši sede na obcestni zid in pove nekaj nerazločnega drugemu.Jaz grem svojo pot. Začnem premišljevati o alkoholu in o njegovih vernih sledilcih. Alko-holizem, bolezen, ki jo kar naprej srečujemo v našem vsakdanjem življenju. Ni dogodka, bolj ali manj pomembnega, na katerem se ne pije in streže alkohol. Od rojstva otroka, njegovega krsta, birme, rojstno-dnevnih zabav, uspešno

končane mature, diplome, promocije v službi, poroke, ločitve do pogreba se vztrajno pije in nazdravlja. Pije se, ko je razlog za to in ko ni razloga za to. Pije se, ko si vesel, srečen, uspešen. Pije se, ko si žalosten, nesrečen in neuspešen. Pijejo mladi, stari, ženske in celo otroci. Nedavna raziskava je pokazala, da ima več kot 10 % slovenskih otrok prvo izkušnjo z alkoholom že pred vstopom v osnovno šolo.Vemo, da ni nič narobe, če popiješ kozarec ali dva. Celo zdravniki svetu-jejo kozarec črnega na dan. Narobe je, če popiješ pet, šest in več kozarcev dnevno, ker te to vodi v odvisnost od alkohola, te omamne tekočine, ki ti obljublja srečne in brezbrižne trenutke, beg od krute stvarnosti, v kateri

Zapisi iz KajuhoveAleksandra Krejči Bole

OBVESTILO O PREMIČNIH POPOLNIH ZAPOPRAH ZARADI PRIREDITVE 32. MARTINOV TEK IN POHOD 2012 V IZOLI

Obveščamo vas, da bo za potrebe izvedbe tradicionalne javne prireditve “32. MARTINOV TEK IN POHOD” v Izoli dne 11.11.2012, organizator CEN-TER ZA KULTURO, ŠPORT IN PRIREDITVE IZOLA, skladno z dovoljenjem; Urada za okolje , prostor, gospodarstvo in nepremičnine Občine Izola; za zaporo občinskih cest, izvedel v času od od 11:00 ure do 13:00 ure, pre-mično popolno zaporo sledečih prometnih površin: odsek Belveder-plaža Belveder, odsek Belveder-rt Ronek-Strunjan, križišče Belveder-strunjan, navezava na Parenzano, stara železniška proga, Južna cesta, odcep Bare-di-Kajuhova ul.,Industrijska cesta, Cankarjev drev.-križišče trg Republike, vzhodna vpadnica, Ul. Ob starem zidovju-Žustovičeva ul.-Tovarniška ul., Kosovelova ul.-ul. Ob pečini-ul. Sv. Petra- Kosovelova, ul.Ob pečini-severno nabrežje, sprehajališče ob obali-kopališče svetilnik, Sončno nabrežje-Veliki trg, peš pot-Tržnica Lonka-ob obali-Simonov zaliv. Večji del teka se bo odvijal po pločnikih oz. ob njih površinah namenjenih pešcem, prečkanja bodo po prehodih za pešce in po pešpoti “ Parenzana”. Na vseh pomembnih točkah ob trasi bo postavljena rediteljska služba orga-nizatorja in policija.

Podrobnejši program prireditve s povezavo na traso teka si lahko ogledate na spletni strani www.cksp-izola.si

Vse udeležence v prometu prosimo za strpnost ter dosledno spoštovanje prometne signalizacije in odredb pristojnih služb za urejanje prometa.Vse prizadete prosimo za razumevanje

Kultura in pustV galeriji Apeiron so te dni že na ogled in prodajo izvrstne ma-ske, ki jih je izdelal slikar Pari-de Di Stefano in so prave male kaširane umetnine, narejene iz papirja in škrobovega lepila. Lahko jih občudujete v izložbi galerije Apeiron pa tudi v galeriji sodobnega nakita Taktil, kjer so z njimi okrasili izložbe. Kdo ve, morda pa bomo nekoč, po vzoru

Plesna ERvolucija Kuda EratoV soboto se pripravlja nova plesna predstava domačega KUD Erato. Minilo je skoraj eno leto in pol od nadvse uspešne in odlično sprejete plesne predstave Od vzhoda do vzhoda in čas je že za nova presenečenja.Po zelo uspešni plesni predstavi Od vzhoda do vzhoda Kulturno umetniš-ko društvo Erato pripravlja novo pred-stavo, imenovano ERvolucija. Kot nam je povedala članica plesne sku-pine, Vesna Stojič, se ime predstave nanaša na Erato in njegovo evolucijo in revolucijo hkrati, mišljeno na tre-nutno stanje v kateremu živimo da-

nes.

“Razlogov, da bi nehali s tem, kar počnemo, je neskončno, a samo en je razlog, da nadaljujemo s tem,

Odtisnite si ZdravicoNaš sodelavec, slikar, grafik in karikaturist Marjan Motoh bo ob kulturnem prazniku pripravil ustvarjalno akcijo: Natisni si svojo Zdravico. Pred atelje bo postavil prešo s katero si bodo obiskovalci la-hko sami odtisnili posamezne kitice ali pa kar celo Prešerno-vo Zdravico. Marjan jo je pr-vič odtisnil pred tremi leti in takrat je nastala serija približ-no 50-tih kompletov Zdravice v obliki grafične mape, ki pa je zdaj že pošla. Če bi radi temu lepemu dariu-lu dali še oseben pečat, potem ste vabljeni v Ljubljansko uli-co, kjer bodo vsi ateljeji široko odprli vrata, Marjan pa pred atelje postavil še svojo prešo.

Barvni genski zapis v MKI Vsak ima svoje barve, a tega ne ve. Alenka Repenšek, nekdanja finančnica, pa nam lah-ko pri ugotavljanju našega barvnega spektra pomaga.Alenka Repanšek je nekdanja fi-nančnica, ki je pred leti iz »var-nega« okolja velikega slovenskega poslovnega sistema stopila na pot raziskovanja metafizičnih spo-znanj, tradicionalne kitajske me-dicine, predvsem pa je z iskrenim delom na sebi okrepila svoje zdra-vje in odpravila številne nekoris-tne vzorce obnašanja. Sedaj svoje znanje in izkušnje deli na različ-nih predavanjih in delavnicah. S poglobljenim študijem poveza-nosti karakternih lastnosti in barv-nega spektra je spoznala, da lahko tisočletja ohranjeno znanje metafi-zike tudi skozi barve prenese ogro-mno sporočil in praktičnih usmeri-tev. Z metodo metafizične barvne analize energetskega potenciala la-hko posameznik spozna svoj oseb-ni barvni energetski zapis, ki ga je prejel ob rojstvu, ko se naravni red vsakega od nas obarva »po svoje«. Barva las, kože, oči, ustnic, nohtov so zunanja manifestacija te kreacije in so zgolj odsev resnične moči in energije, s katero nas narava obarva od znotraj. fo

to: D

raga

n Si

nožič

foto

: Prim

Predstavili projekt Vodni in gozdni park Vinjole

V lucijski knjižnici je arhitekt Alexander Rot z Malije, 21. februarja, pred-stavil zanimiv in obsežen projekt Vodni in gozdni park Vinjole, ki lahko predstavlja veliko dodano vrednost nove turistične ponudbe.

Domačini, ki so dodobra napolnili knjižnico, so idejo pozdravili in se tudi strinjali, da turistična Občina Piran potrebuje dolgoročno naravno in eko-loško usmerjeno ureditev, ki bi bila tudi dodana vrednost turistični ponud-bi. Projekt je ocenjen na okoli 50 milijonov evrov, nudil pa bi zaposlitev 1000 ljudem. Vlagatelji bi se našli, potrebna pa je tudi zelena luč občine, ki bi idejo opredelila v občinskem podrobnem prostorskem načrtu. Večer je povezovala Adrijana Krajnc Vasovič.

V piranski občini imamo že nekaj naravnih znamenitosti, ki so pogoj za razvoj turizma, pa tudi nekatera zavarovana območja: Krajinski park sečo-veljske soline, naravni park Grič Stena, Rt Madona, naravni spomenik jezeri v Fiesi, Krajinski park Strunjan in drugi.Sedaj pa se nam ponuja projekt, ki sega kar na območje dveh občin. Pred-stavil ga je arhitekt Aleksander Rot.Po predstavitvi so tudi prisotni izrazili svoja zanimiva mnenja.

Projekt bi povezal zaledje z obalnim delom ter izkoriščal dobrine okoliške narave. S premišljenim posegom v naravo bi med Lucijo in Malijo uredili čudoviti dolino, ki bi privabila vse generacije gostov in domačinov. V parku bi bile avtohtone palme, športni center s stadionom, športni hotel Vinjo-le, urejene peš in kolesarske poti, panoramska cesta od Portoroža do Kort, kmetijski in živalski park, razgledni in vrteči stolp, restavracija nad Vinjo-lami, mini market, otroško igrišče, vse v istrskem slogu. Predvidena je tudi nova dvopasovna cesta do Malije, ki bi razveselila tamkajšnje prebivalce. S čolni bi se po potoku Fazan lahko pripeljali od Lucije do Vinjol. Rot po-udarja, da gre za tihi in nemoteči turizem v povezavi z naravo. V parku bi bila jezera, ki bi ustvarjala mikroklimo. Vodnih izvirov imamo dovolj, pravi. Energija bi bila alternativna. Skratka projekt bi bil vreden okoli 50 milijonov evrov in nudil bi zaposlitev 1000 ljudem. Arhitekt je omenil tudi traso bo-doče hitre ceste, ki ne bi smela ločiti Lucije na dva dela. Kaj bomo zapustili našim otrokom je Rot vprašal prisotne. Človekovo bivalno okolje je zaradi izginjanja naravne krajine vedno bolj ogroženo, turistično dogajanje pa je predvsem osredotočeno na ožji del Portoroža in Pirana, na zaledje pa radi pozabljamo, je poudaril.

Turizem nima investicijskih sredstev

Turisti pri nas v Sloveniji potrošijo tri milijarde evrov, kar predstavlja 8,5% BDP-ja oziroma je to znani multiplikativni dejavnik turizma, saj turisti tro-šijo tudi drugje, ne samo v hotelih. Po podatkih Ajpesa je gostinska panoga, katere prihodki znašajo 3,5 % BDP-ja, je v letu 2011 (podatkov za l. 2012 še ni) žal izkazala 70,155 milijonov evrov neto čiste izgube.Na Obali in Krasu, kjer deluje 232 gospodarskih družb s področja gostin-stva, so v letu 2011 izkazale 26,235 milijona evrov neto čiste izgube – od tega v piranski občini 24,835 milijona evrov. Tukajšnja gostinska podjetja so žal tudi precej zadolžena! Rešitev vidijo v pridobitvi evropskih sredstev in partnerskem odnosu. Vse turistične občine v Sloveniji – razen obmorske – so v letu 2012 zabele-žile porast števila prenočitev. Občine Koper, Izola in Piran, pa so zabeležile padec in to kar za 2,5%. Krepko so nas prehitele sosednje države – Hrvaška, Avstrija…Anketa, ki jo je opravil Statistični urad RS leta 2010 je pokazala, da več kot 80% tujih turistov v obmorskih krajih navaja kot pomemben motiv za obisk naravne lepote. Prav to pa se nam nudi v Vinjolah!

To je tista notranja moč, ki nas obda s sijajem in karizmo, ko se zares aktivira. Znano je, da lahko z bar-vami balansiramo počutje in da ima vsaka barva svojo osnovno vibracijo in vpliv. Manj poznano pa je, da so barve samo zunanja manifestacija resnične moči in energije, ki jo nosi-jo. BaZi natalna karta, ki jo priprav-lja Alenka Repanšek, je izdelana na podlagi datuma rojstva, vsebuje zapis fizičnih in »nevidnih« energet-skih potencialov v življenju. Bistvo analize je, da se skozi procese na-ravnega ritma in njegove podobe v

DOGAJA, DOGAJA

naravi osvoji razumevanje in barva moči, ki jo vsak nosi v sebi. Namen analize pa je, da razume-mo, kako in na kakšen način lahko to moč usmerimo in prečistimo, da lahko zablestimo v svojih naravnih barvah in ujamemo naravni tok osebnega ritma. Več o sami meta-fizični metodi boste izvedeli na na-slednji delavnici, ki bo 6. aprila v Strunjanu! KO

Usake ščiatPrihajajo velikonočni prazniki in organizatorji spet vabijo na tradicio-nalni, tokrat že 9. mednarodni izol-ski velikonočni sejem starin, poime-novan Vsake ščat, ki bo v soboto, 30. marca 2013 od 9.00 do 19.00 v parku Pietro Coppo in okolici.Ta največji letni sejem starin se je zdaj že dobro uveljavil in že nekaj let beleži rekordno udeležbo pro-dajalcev, zbirateljev pa tudi obisko-valcev. Zaradi kvantitete morda ne-koliko peša kvaliteta samega sejma za prave zbiratelje, vendar je sejem zato toliko bolj zanimiv za druge obiskovalce. Škoda je le, da je za so-boto 30. napovedano spremenljivo vreme, kar razstavljalcem gotovo ni ravno pogodu.V primeru slabega vremena bo se-jem v soboto, 13. aprila.

Društvo Svilena pot je v soboto organiziralo pomladni bazar, na katerem se je predstavilo kakšnih 15 razstavljalcev. Vreme še ni povsem uničilo spomladanskega razpoloženja, tako da so bili prisotni židane volje in zelo zadovoljni z obiskom. Druženje se je ob koncu “delovnega dne” preselilo v prostore Manziolijeve palače, kjer je Mirjana Gvozdenac predstavila ugla-sbitev štirih pesmi Barbare Motoh-Bračanov ter svojo pesem o malvaziji.

Pomladno zimski bazar

Ponovitev koncerta, ki so ga ob dnevu žena pripravili Pihalni orkester Izo-la, pevski zbor OŠ Livade in vokalna skupina Tamariska je privabila skoraj toliko obiskovalcev kot koncert, ki so ga pripravili ob mednarodnem dnevu žena. Takrat je bila dvorana kulturnega doma premajhna za vse, ki so želeli slišati izolske pevce, pevke in godce, zato so se odločili za ponovitev, ki je bila po izvedbeni plati morda celo boljša od prve, saj so si ob prvem koncer-tu že nabrali nekaj prepotrebnih izkušenj.

2. POPSi festival leta 1994 Picoli cantanti leta 1995

Page 14: mandrac 1000

14 Četrtek, 28. marec 2013, št. 1000

IZRAČUN CENE VODARINE IN KANALŠČINE

predmet mera vrednost 1 m3 2 m3 3 m3 4m3 5 m3 10 m3 15 m3 20 m3 22 m3 VODARINA: Voda m3 0,885 � 0,8854 1,7708 4,427 8,854 13,281 17,708 Povračilo - taksa m3 0,1000 � 0,000 0,000 0,300 0,400 0,500 1,000 1,500 2,000 2,200 Vzdrževalnina dan 0,121 � 3,621 3,6210 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 3,621 5,5918 8,548 13,475 18,402 23,329 KANALIZACIJA Odvajanje m3 4,668 9,336 14,004 18,672 Čiščenje m3 1,123 2,246 5,615 11,230 12,353 Taksa m3 0,058 0,058 0,115 0,173 0,230 0,288 0,575 0,867 1,150 1,265 Omrežnina-odvajanje števec Omrežnina-čiščenje števec 16,258 24,021 31,789 39,547 POGOJI OBRAČUNA: VODARINA: voda, taksa v �/m3, vzdrževalnina v �/dan; vse z DDV, KANALŠČINA odvajanje, čiščenje taksa v �/m3; omrežnina v � na števec; vse z DDV. V TABELI JE ZARAČUNAN 30-dnevni ciklus t.j. ( 0,1207� x 30 dni = 3,6210 � / 30 dni) Ta podatek je iz računa za vodarino za stanovanje Mislej v računu za stan. blok Nazorjeva 13 pa je vzdrževalnina obračunana v višini 0,4825 � na dan z DDV.

ŽIVLJENJE

Vsak ponedeljek VEČERI OB KAMINU

Izolska Komunala je registrirala celo množico dejavnosti, nismo pa opazili, da bi med njimi bilo tudi gojenje gob. Škoda, kajti na svetil-niku očitno kar dobro uspevajo. V opozorilo tistim, ki bi jih zamika-le. Gobe so za enkratno uporabo. So namreč strupene.

Upokojenci s pravniki za svoje penzijeOblast si je zakuhala lepo juho. Z odrekanjem pravice do nekaterih vrst pokojnin je namreč povzročila slabo voljo prizadetih pa tudi ostalih upokojencev in državljanov, potem ko so zadeve vzeli v roke pravniki in organizacije, ki zares zastopajo interese upokojencev pa se je najprej zgodilo Ustavno sodišče, nato pa val pritožb.

foto

: Aljo

ša K

riž

foto

: Pin

o Ju

rišev

foto

: Silv

an K

ompa

re

Ludvik Ferk2011 - 2012

Ampak, doma je vendarle najlepšeSkupina Izolanov, v glavnem upokojencev, ki sami sebe imenujemo Prijatelji Izole, smo se v začetku septembra udeležili lepega izleta v Milano in na jezero Maggiore.

TRIJE DOBRI DNEVIKUPON ZA 20% POPUSTta četrtek, petek in soboto (15., 16. in 17. november 2012)

POPUST NA VSA OBLAČILAPopust s tem kuponom obračunamo na blagajni. Pri vsakem nakupu lahko uveljavljate samo en kupon.

V občinskih stanovanjih se ne bojijo plinaObčina Izola je na vseh vgrajenih plinskih pretočnih grelnikih v občinskih stanovanjih vzpostavila brezhibno stanje. Pregled in servis plinskih pretočnih grelnikov je, po naročilu Občine Izola, opravilo podjetje GIPO.

Že dolgo – približno sto let- znamo narediti stekla, pri katerih je zgor-nji del namenjen gledanju na da-ljavo, spodnji del pa je namenjen bližinskemu delu (branju, pisanju, risanju, ročnim opravilom). To so bifokalna stekla, pri katerih se vidi meja – ravna črta med večjim zgor-njim delom za daljavo in manjšim spodnjim za bližino. Ljudje z bifo-kali imajo lahko brez težav kvalite-ten vid na daleč in blizu. S takimi očali so lahko ljudje ostro videli na bralni razdalji (približno 40 cm od oči) ter na daleč.

Kako pa je bilo pri teh očalih z vidom na vmesne razdalje – ti-ste med 50 in 100 centimetri? Na te razdalje, s takimi očali ni-smo mogli dovolj jasno videti.

Katera stekla pa omogočajo poleg gledanja na daleč in bli-zu tudi na srednje razdalje?Pred približno petdesetimi leti so naredili prva takozvana pro-gresivna stekla.Pri progresivnih steklih dioptri-ja postopno narašča od tiste, ki

je v zgornjem delu stekla in je namenjena gledanju na daleč, do tiste, ki je namenjena branju drobnih tekstov in finim/drob-nim ročnim opravilom. Torej so pri progresivnih steklih še vme-sne dioptrije, ki omogočajo upo-rabniku gledanje tudi na srednje razdalje - na oddaljenosti pred-metov 50 do 100 cm od oči. To

pa je ravno tista razdalja, ki je zadnja leta izredno pomembna.

Zakaj so srednje razdalje dan-današnji tako pomembne?Predvsem zaradi vedno širše uporabe računalnikov oz. mo-nitorjev, ki so običajno ravno na takšnih razdaljah od oči. Torej lahko oseba le s takšnimi – pro-

gresivnimi - stekli, dobro vidi na vseh funkcionalno uporabnih razdaljah.

Je pa zaradi tehnologije proi-zvodnje progresivnih stekel po-trebno vedeti, da imajo tudi takš-na stekla nekaj pomanjkljivosti. Največja in najpomembnejša je to, da iz širokega zgornjega dela za vid na daleč uporabni del stekla preide v ožji kanal, v katerem dioptrija postopoma narašča do tiste končne za bli-žino. Dolžina kanala je odvisna od dodatka (addicije) dioptrije, ki je potrebna za dober vid na blizu. Večji kot je doddatek, ožji in daljši je kanal. Potrebno je tudi vedeti, da se na progrevisna stekla ljudje navajajo nekoliko dlje, za oster vid na ra-zlične razdalje, pa je bistveno, da izberemo pravilen kot pogleda.

Sebastijan Žuraj, dr. med.;specialist oftalmolog; FEBO

Optika Mali - očesna ambulanta d.o.o., Prešernova 55, Izola

Progresivna stekla / očalaZadnjih nekaj deset let je tehnologija proizvodnje stekel za očala toliko napredovala, da danes lahko naredimo tako imenovana progresivna stekla.

Tega pa nismo bili vajeniV ponedeljek popoldne, še mračiti se ni dobro

Prihajajo novi in novi upravičenciNa izolskem Rdečem križu so zaskrbljeni, saj se stanje v občini nikakor ne izboljšuje, prej obratno, saj na njihova vrata trkajo novi in novi, vedno bolj mladi ljudje. Še sreča, da Občina Izola pomaga pri nakupu prehrambenih paketov, sicer upravičenim prosilcem ne bi imeli kaj dati. Štiričlanska družina pač ne more preživeti s 544 Euri.

Obiskala sva znanca v Domu upokojencev Izola. Zelo star gospod je. Pred leti mu je umrla hči edinka, stara 40 let, nekaj let nazaj pa še žena. Sam je živel v svojem stanovanju do lani, ko je življenje vdovca postalo naporno in nevarno. Živi, čeprav bi raje »šel« onstran in končal svojo pot na Zemlji.Hudo mi je bilo, ko sem se s težavo pogovarjala z njim. Hudo mi je bilo, ko sem gledala njegovo shujšano in precej nemočno telo. Hudo mi je bilo, ko sem za seboj zaprla vhodna vrata doma.Tudi moja generacija se neustavljivo bliža tej stavbi tišine, posebnega vonja, dolgih hodnikov z vrati sob, ki imajo napisana imena varovancev. Koliko jih je tam že zaprlo oči za vedno? Koliko senc se sprehaja po teh hodnikih?Človek resnično v svojem življenju preživi marsikaj. Prehodi dolgo pot, pot izpolnjeno z lepimi in manj lepimi dogodki. Toliko energije pora-bimo za uresničitev ciljev, ki smo si jih zastavili, za osrečitev nam po-membnih in bližnjih oseb ter za zidove hiš, ki ne morejo z nami onstran. Koliko skrbi pritiska na nas zaradi družinskih oseb in stvari povezanih z našim bivališčem? Potem pa ostaneš sam, zapuščen od najbližjih, od prijateljev, sodelavcev, družbe. Ležiš v postelji in premišljuješ o sebi, o njih, o mladosti in o sreči, ki je več ni. Pogrešaš svoje razvade in nava-de. Pogrešaš svoj kavč, televizijo, časopis, sprehod, pogovor s prijatelji. Pogrešaš svoje življenje. A poti nazaj ni. Čaka te druga, bolj boleča izkušnja, v kateri si pogosto sam. Zato je toliko bolj pomembna dobra beseda, nasmeh in prijaznost oseb, ki profesionalno delijo s tabo zadnji del tvoje življenjske poti. Osebje, ki dela v takšnih zavodih, je spoštovanja vredno in nepogrešlji-vo. Slišim, da je osebje v izolskem domu upokojencev dobro in kaže te značilnosti. Hvala jim.Ko sva prišla ven iz doma, nas je zunaj dočakal lep, sončen dan. Šla sva na sprehod ob obali, občudovala čolne, barke, jahte. Komaj sva dobila prosta stola v enem od barčkov na Sončnem obrežju. Medtem, ko sva pila kavo, sva si ogledovala mimoidoče, mamice z otroci, sprehajalce s hišnimi ljubljenčki, mlajše in starejše pare, kolesarje. Prepustila sva se prvim, toplejšim sončnim žarkom, ki jih čutiš na obrazu in lepo ti je.Ti prvi marčevski, sončni dnevi so kot balzam za utrujeno telo, izčr-pano dušo. Lepo dene sprostiti se, ne misliti na težave, ki nas pestijo, čeprav so še kako tu in nam bodo še naprej grenile življenje. Ampak danes je dan za boljše počutje, dan, ki ne bo nikoli več enak, dan, ki te lahko osreči, če si to sam želiš. Hecno je samo to, da se tega začneš zavedati, ko je prepozno, ko takšne izkušnje ne moreš več uresničiti. Morda si že star, imaš težave z hojo, sam si, nimaš življenjskega sopotnika/sopotnico ali se ti preprosto ne ljubi narediti še kaj zase, ker si enostavno razočaran. Ne da se ti odpreti vrata stanovanja in oditi ven, uživati v lepem sončnem dnevu.Jaz imam še vedno to možnost in željo. Ne zaprite vrata pred seboj. Pridite tudi vi ven. Vsaj sonce in njegova toplota sta zastonj.

Kolumna je novinarska zvrst v kateri avtor izraža svoj pogled na dogajanja in ljudi v skupnosti. Njegova stališča so lahko tudi stališča uredništva.

Zapisi iz KajuhoveAleksandra Krejči Bole

Kaj vemo novega o rakuZavod za zdravstveno varstvo Koper v sodelovanju z Univerzo na Primor-skem, UP Fakulteto za vede o zdravju, Onkološkim inštitutom Ljubljana, Državnim programom Svit, Državnim programom Zora, Slovenskim zdru-ženjem za boj proti raku dojk Europa Donna in Obalnim društvom za boj proti raku vabi na srečanje ob obeležitvi tedna boja proti raku, ki bo 5. mar-ca 2013 ob 17.00 uri v sejni sobi rektorata Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper (prvo nadstropje).Letošnji teden boja proti raku, ki poteka od 4. do 10. marca 2013, pod ge-

Ponosna Kortežanska pomladTisti, ki so se udeležili prireditve »Ohranimo kulturno dediščino« v četrtek, 21. marca 2013, ki jo je organiziralo Turistično društvo Šparžin iz Kort, se več kot strinjajo, da je bila filmska izpoved »Spomini skozi čas« doživetje, o katerem bodo še dolgo govorili.

Mojstra računanja na pametV začetku marca je, v Črnomlju na Osnovni šoli Mirana Jarca, potekalo finalno tekmovanja Hitro in zanesljivo računanje – Tekmuj sam s seboj, s časom in s sošolci.

Na tekmovanje se vsako leto uvrsti le 12 najhitrejših računarjev iz cele Slo-venije iz posamezne kategorije (v našem primeru četrtošolci in petošolci). V treh krogih so se pomerili v seštevanju in odštevanju, množenju in deljenju. Računajo pa brez vseh pripomočkov, tudi brez svinčnika in papirja. Edina predstavnika s Primorske sta bila Izolana, ampak bila sta čisto dovolj, saj je TAJANA VOKIĆ iz OŠ LIVADE, ki se je že tretjič udeležila držav-nega tekmovanja, letos premagala vse in osvojila prvo mesto, zato se je uvrstila še na meddržavno tekmovanje. Za razliko od Tajane se je LUKA ORBANIĆ iz OŠ VOJKE ŠMUC na državno tekmovanje uvrstil prvič, vendar je že dosegel odlično peto mesto. Učiteljici, Katja Bonaca, OŠ Livade in Neva Slavec, OŠ Vojke Šmuc, skupaj z vsemi nami obema čestitata, Tajani pa želimo čim boljši uspeh na meddr-žavnem tekmovanju v Ukrajini.

V Turističnem društvu Šparžin si prizadevajo povezati krajane, ohraniti kortežansko narečje, spo-ročila in navade, ki so jih kot otro-ci dobili od svojih staršev, babic in prababic.Film o KortahV domačem narečju so domačini Al-bin Mejak, Vilma Grbec, Atilij Bo-nin, Viktor Felda, Vergilij Panger, Ana Felda in Marija Panger pove-dali, kako so nekoč živeli, delali, odraščali in velikokrat bili lačni tudi kruha. Pokazali so nam, kje so prvi zgodovinski ostanki Kort, poti, ki so povezovale kraje, spomnili so se časov vojne, trpljenja in veselja ob osvoboditvi. Znali so se poveseliti in v svoji dobrosrčnosti deliti tisto, kar so imeli s tistimi, ki so imeli manj kot oni. Vse to smo posneli in nastal je prekrasen film.Ob njegovi projek-ciji si začutil, da so Kortežani ponosni in srečni, čeravno jim ni bilo vedno lahko. Tu-ristično društvo Špar-žin se sogovornikom v video publikaciji še enkrat zahvaljujemo, ker ste nam odprli vaša vrata in vaše srce. V praznični ve-čer nas je pospremil Nejc Grbec ob zvokih svoje harmonike.

Po prireditvi je sledilo dru-ženje ob do-mačih dobro-tah, ki so jih pripravile čla-nice in člani Turističnega društva Špar-žin. Posladkali smo se s tipič-

nimi domačimi sladicami: s pinco ali kuncanim krhom, fritlami, bile pa so tudi kroštole, kiflji, nakalda in kuhan sladko-slan štrukelj.Povabilo na sejemZa tiste, ki niste uspeli priti v Korte, jih boste lahko obiskali na veliko-nočnem sejmu v Izoli v soboto 30.03.2013, kjer si boste lahko zago-tovili svoj izvod filma. Tudi pristnih dobrot iz Kort ne bo manjkalo.

ZahvalaMIKLAVEC PAVEL

Ob slovesu od našega Pavleta se zahva-ljujemo zdravstvenemu osebju izolskega zdravstvenega doma, reševalne posta-je in bolnišnice Izola, obema pevskima zboroma, govorcem, vsem predstavni-kom organizacij, katerih član je bil ter predvsem vsem prijateljem in znancem, ki ste ga pospremili v tako velikem števi-lu na njegovi zadnji poti.

družina MiklavecIzola, marec 2013

V 89. letu starosti je umrla

Alojzija Barbaričudeleženka NOB iz Jagodja

Pogreb bo danes, v četrtek, 28. marca ob 14.00 na izolskem pokopališču.

Svojci cvetje hvaležno odklanjajo v korist Doma upokojencev Izola.

Izola, marec 2013

Vrsta za pakete RK leta 1993 Otroški pozdrav pomladi 1992

Page 15: mandrac 1000

DELO

- Brivnice in česalnice d.o.o., Ko-per iščemo, za poslovno enoto Izola, frizerko z 2 letnimi delovni-mi izkušnjami za redno zaposlitev Tel 040 982 298- Ponujam pomoč pri hišnih opra-vilih: čiščenje, likanje, pomivanje posode, po potrebi tudi starejšim osebam. tel 070 588 749- Ponujam inštrukcije Matemati-ke, Fizike, Kemije in Angleščine za osnovnošolce in srednješolce.Mentorstvo pri pripravi na izpi-te in izdelavi seminarskih nalog. Tel.: 041 345 634- NUDIM pomoč na domu ter či-ščenje poslovnih in stanovanjskih prostorov, najraje v okolici Pirana ali Lucije. Pokličite 041 753 166.- INŠTRUKCIJE francoščine za osnovne in srednje šole nudim. 031 413 233, Piran- Pomagam vam uspešno reševati težave z italijanščino in/ali angle-ščino - inštrukcije za vse stopnje. Portorož 041-55 66 38

PREDZADNJAČetrtek, 28. marec 2013, št. 1000 15

- Podarim kuhinjo Marles v zelo dobrem stanju. Vključe-ne so stenske omarice, posa-mezni elementi in korito. Tel.: 041-679-306- Prodam skoraj nov počivalnik z električnimi nastavitvami. Cena po dogovoru. informacije na telefon 041-717 814- Prodam športno ribiško opre-mo- 040 199 749- Prodam 20 let stare oljke sorte belica, lokacija Šared nad izolo. Cena po dogovoru. Tel.: 030 604 465

RAZNO

MALI OGLASINovi oglasi so označeni polkrepko.

NEPREMIČNINE

PRODAMO- Prodam dvosobno stanovanje (57,5m2) v centru Murske so-bote, v pritličju, z pridobljenim gradbenim dovoljenjem za pre-ureditev v poslovni proator. La-sten zavarovan parkirni prostor. cena 1.000 eur m2. tel 041 671 081- Prodam garsonjero v centru Izole - 040 199 749

KUPIMOHišo, del hiše ali stanovanja z vr-tom v bližini doma Dva topola, kupim. tel.: 041 647 400

NAJAMEMO- Najamem enosobno stanova-nje. Tel 070 530 781- Iščem enoinpolsobno ali dvosob-no stanovanje v izoli ali Kopru. tel 070 530 781

ODDAMO- Oddamo poslovni prostor za frizersko dejavnost ali nego te-lesa v obrtni coni Tel: 041 512 783

KRIMINALIJE

VOZILA IN PLOVILA

- Prodam pasaro dolžine 4,8 m z motorjem Yamaha 6 skoraj nov cena 2.200,00 eur.- Barko s komunalnim prive-zom, najraje pasaro, kupim. Tel.: 041 647 400- Ugodno prodam avto - Ško-da Felicia karavan 1.3, letnik 1996, prevoženih 198.000 Km, tehnični do junija 2013, zelene barve. Cena 280 Eur tel. 040 984 263- Prodam nov E-SKUTER zelo ugodno tel. 040 563 542 ali 05 641 31 37

Selma Bižal s.p.RAZLIČNA POMOČ NA DOMU-čiščenje, likanje, gospodinjstvoČIŠČENJE POSLOVNIH PROSTO-ROV IN STANOVANJSKIH STAVB- pometanje hodnikov, stopnišč, pomivanje oken, vrat itd.DNEVNO ČIŠČENJE IN VZDRŽE-VANJE STANOVANJDNEVNA POMOČ OSTARELIMDNEVNO VARSTVO OTROKInformacije na: 040 187 784

Prenosnik, ki to sploh niPolicisti so bili obveščeni da je bilo v noči na ponedeljek vlomljeno v poslovne prostore podjetja na Indu-strijski cesti. Ugotovljeno je bilo da je storilec med vikendom poškodo-val obešanko na vratih skladišča in tako vstopil v prostore ter iz pisarne ukradel računalnik z monitorjem.

Veseli vandrovčki 1Pri avtokampu Jadranka so policisti ustavili voznika in zoper njega odre-dili alkotest, ki je pokazal 0.66 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Odvze-li so mu vozniško dovoljenje, po ka-tero bo moral kar k sodniku, kjer se bo moral tudi zagovarjati.

Veseli vandrovčki 2Na Industrijski cesti so policisti ustavili voznika zaradi prekoračitve hitrosti, kateri pa je pred tem preveč pogledal v kozarec. Preizkus alkoho-liziranosti mi je pokazal 0,62 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Ostal je brez izpita, zaradi navedenih kršitev pa bo moral na zagovor k sodniku.Veseli vandrovčki 3Na Prešernovi cesti so policisti usta-vili voznika osebnega avtomobila. Odredili so mu preizkus alkoholizi-ranosti, ki je pokazal 0.52 mg/l al-kohola v izdihanem zraku. Vozil je tudi vozilo po poteku veljavnosti re-gistracije, zato so ga policisti oglobili v znesku 1.450 eur, ostal pa je tudi brez vozniškega dovoljenja.

PODARIM oblačila in dru-go opremo za dojenčka. Pokličite 041753166, An-dreja. Smo v Piranu.

Računalniško opismenjevanjeDruštvo upokojencev Izola obvešča, da bodo, v sklopu projekta VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA, maja 2013 organizirali računalniško izobraževanje. Delali bodo po programu: začetni, nadaljevalni tečaj, uporaba interneta in obdelava slik.Informacije in prijave na sedežu društva v ponedeljkih od 9. do 11. ure in sredah od 15. do 17. ure, po telefonu na štev. 6419-737 ali po mailu: [email protected]

MANDRAČ je tednik IzolanovNaslov: Veliki trg 1, 6310 Izola, TRR: 1010 0002 9046 354tel. 05/ 640 00 10, fax. 05/ 640 00 15, elektronski naslov: http://www.mandrac.si; e mail: [email protected] urednik: Aljoša MislejUredništvo: Aljoša Mislej, Marjan Motoh (ka-rikaturist) Drago Mislej, Davorin Marc, Pri-mož Mislej (foto)tehnični urednik: Davorin Marc e mail: sektor.tehnika@ mandrac.si Tednik izhaja v nakladi 2000 izvodov, cena 1,20 EUR. / Polletna naročnina: 29 EURO.Založnik: GRAFFIT LINE d.o.o., Izola; tel.05/ 640 0010 / Prelom: Graffit LineVpis v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS, pod zaporedno številko 522.

Incident, ki ga ni biloV soboto je na Sončnem nabrežju prišlo do incidenta, o katerem ni nihče pisal ali poročal, pa čeprav si nekaj vrstic vendarle zasluži.Zgodba je nadaljevanje obljube, ki jo je eden od bralcev podal preko Man-drača in jo kasneje tudi izpolnil. Z jajci nad divjake, je zapisal, v mislih pa je imel divjake, ki dirkajo po Sončnem nabrežju, jajca pa so bila seveda kokošja. Zdaj, po nekaj letih, je iskalec pravice mirno popival v enemu od okoliških lokalov, ko so mimo pridrveli varnostniki podjetja, ki prazni bankomate. “Vozili so vsaj 60 km/h”, je povedal. Na oko so torej trikrat prekoračili omejitev. Naš junak je zato vstal in se napotil proti Velikemu trgu, da jim kakšno pove, a kaj, ko so, na njegovo veliko presenečenje, že naslednji trenutek pridivjali mimo ovinka ob mandraču. “Prepozno sme se spomnil, da tukaj res nimajo kaj početi”, je še povedal. Tako se je nespametno postavil na cesto z namenom, da brcne v drveče vozilo, kar mu je tudi uspelo, a vozilo je zmagalo. “Odletel sem nekaj metrov stran. Takoj sem se dvignil in začel kričati, da so na tej cesti tudi otroci. Jezno sem začel trkati po vratih, a medtem, ko se mi je eden od varnostnikov posmehoval, je drugi samo grdo gledal, čez nekaj trenutkov pa je segel po pištoli in jo nabil. Pred mano je vstavil naboje!”.Dogodek se je vendarle končal s policijo, ki je prišla na kraj dogodka, in pešcu izročila samo opozorilo. A ve se, komu so dejansko naredili uslugo.

Page 16: mandrac 1000

Foto

: Am

brož

Mandrač je tednikwww.mandrac.si pa je izolski spletni dnevnikNaj vsako jutro tudi pri vas doma zadiši po svežih novicah, zanimivostih in napovedih, brez katerih ni moč biti pravi Izolan. Poleg novic pa boste tam našli tudi napovedi dogodkov v naši občini, brezplačno objavite osebno izkaznico vašega podjetja ali obrti, poiščete najmanjšo ulico ... V kratkem pa prihaja izolski blog.

Teden dobrega počutja na Belvederju

Restavracija hotela Marina, je ob kulturnem prazniku spet odprla vrata, za Valentinovo pa vabi na

RAZVAJANJE OB PRAZNIKU LJUBEZNI Scenarij je takšen-le:Ob prihodu se zbližata z mehurčki v rokah

Z ribjim cvetom podaljšata iskrice v očehOb jadranskih kapesantah je zapeljivejši vaš nasmeh

Domači plukanci z rakci potrdijo vajino vezStrastni ribji file v mediteranski omaki zapolni goreči srci

Sladki valentinov poljub

Hotel Marinatel.:+386/5/660 41 00 / fax.:+386/5/660 44 10

e-mail: [email protected] / www.hotelmarina.si Rezervacije na 031 656 452 ali 05/ 6604 100

GSM: 040 903 768

Foto

: Pa

co w

ww

.a-je

reb.

si

Foto

: S

aša

Ste

pano

v

Moško frizerstvo

ČIVGIN IZETMužčeva 8 05/ 641 33 31

Atelje usnja

JUDITKoprska 26 05/ 641 51 45

Foto

: Pe

ter

Prun

k

Foto

: Ed

i

Foto

: Per

o Pe

ro

NLB Premijsko varčevanje

Poslovalnica IzolaTrg republike 3Tel.: 05 663 06 00

www.nlb.si/premijsko-varcevanje

Izola kot Potemkinova vas

Izolanke in Izolani,čestitamo vam ob občinskem prazniku.

Dolher d.o.o.računalniški sistemi

Restavracija Bariera Izola

Foto

: Sak

i

Mot

ohov

kot

Tako so se na Manziolijevem trgu predstavili stanovalci Tartinijeve ulice. Še sam mojster Giuseppe Tartini bi bil ponosen na harmonije.

Hrvatinova batana s hriba

Edi Žgavec je državni prvak. Motor je majhen, prvak pa velik.

Pokopališče v Izoli, 1. 11. 2011

Foto

: Silv

an K

ompa

re

Martinovi maratonski utrinki

Kanele kot kanele, boste rekli. Pa ni čisto tako. To je še zadnja sku-pina kanel na območju svetilnika. Morda ne bi bilo slabo, če bi jih ohranili, če ne zaradi drugega pa za lep spomin na stare čase.

Na tenis igrišču v Simonovem zalivu so pripravili tradicionalni bo-žični turnir na katerem so tekmovali sami Božički in Božičke. Re-zultat sicer ni pomemben ampak lahko povemo, da je spet zmagala dvojica Okretič Diana in Knap Vili, vsi ostali pa so bili drugi.

Petkova umetnost v sliki in besedi

hvala zapozornost!

Ob mednarodnem prazniku žena je skupnost Italijanov Pasquale Besenghi degli Ughi v sodelovanju z Svetom žensk iz Trsta pripravila literarni večer z naslovom Paroledidona. Večer je bil uvod v serijo prireditev z naslovom “Primavera di donne” in tokrat so se predstavili: duet Slavo in Metka Ba-tista, ki izvajata ljudsko istrsko glasbo, izolska pesnica Dorina Beržan in mlada slikarka Biljana Babič. Drevi pa bo v Manziolijevi palači tudi tradici-onalna prireditev Donne e vino. Sledil bo koncert pianista Dejana Semoliča in nastop Enza Hrovatina.

Veliko praznikov je pred namiPraznik uporaPraznik delaPraznik svobode

zato

Naj živi upor !Naj živi delo !Naj živi svoboda !MandraCevci delamo, se upiramo in smo svobodni. Enako želimo tudi vsem našim bralcem.

20let

V Ljubljanski ulici pa so v soboto pripravili predstavitev vrta na ulici, saj se zdaj že lahko pohvalijo s 65 cvetličnimi lončki z različnimi zelišči in začim-bami. Za strokovni del pa so poskrbeli v Zavodu Raznolikost, saj so v ulico pripeljali lepo zbirko dokaj nenavadnih in skoraj ekzotičnih začimb, med katerimi je tudi paradižnik Izolan, ki menda doseže celo 800 gramov.

Foto

: Gor

ast R

adoj

evič

Mandrača ...Mandrač je velikokrat spremljal Izolane, ki so šli po svetu, med največjimi dosežki našega tednika pa je pohod do severnega tečaja, kjer je Jože Lorbek s spremljeval-cem razprl napis Izola in bogovom ledu po-kazal lokalni časopis mediteranskega me-steca.

... je Izole2012

Leta 1997 je v koprsko luko priplula prva ame-riška letalonosilka JF Ke-nedy. Mornarji so dobili nekaj ur prosto in so se razkropili po slovenski obali. Nekaj jih je prišlo tudi v Izolo, kjer so za-man iskali bordel, so pa namesto tega lahko ku-pili najnovejši Mandrač in z zanimanjem prebi-rali Kriminalije in Mefov uvodnik. 1997

Mandrač berejo na vseh kontinentih in tudi na Ze-lenortskih otokih imamo nekaj zvestih bralcev. Tudi otroci radi posežejo po Mandraču, saj pravijo, da jih zelo zanima, kakšen je šolski režim v Sloveniji posebej zanimiv pa jim je Kapučino šport, saj je iz napisa na majici jasno, kaj jih najbolj zanima.

Čeprav uradno ni med po-krovitelji, niti med prijate-lji festivala Kino Otok, je Mandrač prisoten tudi pri tej prireditvi. Letos smo organizatorje opozorili na film mongolske pevke Urne, ki je tudi postal del festivalskega programa, prišla je tudi Urna, sicer naša znanka iz Mediteran festivala, in pokazala, da tudi ona bere Mandrač.

Oktobra letos bomo proslavili 20 letnico rednega tedenskega izhajanja našega časo-pisa. Glede na to, da za ta jubilej ne bomo deležni tuje hvale, se bomo hvalili sami. Za naše bralce upravičeno, za tiste, ki nas ne marajo pa nam je itak vseeno.

2005

1997

Prihajajo kontejnerji s čipom?

Foto

: Pa

Brez komentarja

Ob 8. septembru, prazniku Krajevne skupnosti Jagodje – Dobravaiskreno čestitamo vsem krajanom.

Svet KS Jagodje - Dobravapredsednik Maks Filipčič

In potem pride jesen

Izola do BeogradaPizzeria

NAPAVerdijeva 2

05/ 641 51 40

Pozemanterija MAGDALENCA

Manziolijev trg 205/ 641 86 12

To so izolski Naj bralci 2012

Hiša s stilom Izola Pittonijeva 1, Tel: 05 64 18 457Urnik: PO-PE 8.00 - 20.00 SO: 8.00 - 14.00

Manufaktura Izola vnovembru praznuje 40 let!

Praznujte z nami tudi vi! 20 % popust

za en konfekcijski izdelek po vaši izbiri*Veljavnost: do 30.11.2012

10 % popustna izbrani kos iz programa perila*

Veljavnost: do 30.11.2012

Popust se obračuna pri blagajni. Popusti se med seboj ne seštevajo.

Prav vsi raèuni za opravljene nakupe v novembru bodosodelovali v žrebanju za privlaène nagrade 6.12.2012!

V petek dne 23.11.2012 vabljeni na vecer

Indijske kuhinjev gostilni Bariera od 17h dalje.

Za vas bo kuhala Sasikala Perumal.

Na izbiro bo mesna ali

vegeterjanska glavna jed in sladica.

Vljudno vabljeni!

Rezervacije na tel. 030 239 790

Voščimo praznike vesele,vam želimo pogače bele,torte sladke in dehteče,

pirhe rdeče, mnogo sreče.Saj veste kje?

Pri Perotumed parkom in Lonko.

Javno podjetje Komunala Izola bo s 1. decembrom letos v Ilirski in Mladinski ulici v Jagodju posku-sno vpeljalo projekt od vrat do vrat. Prednost takšnega sistema zbiranja odpadkov je, da je omogočeno loče-vanje odpadkov na domu in možnost motiviranja glede na dejansko odda-

V spomin na uspešen Martinov tek in pohod smo dobili fotografijo skupine pohodnikov, ki so se, med hojo, očitno tudi dobro zabavali.Tako kot obiskovalci sobotnega praznika kostanja in mladega vina, ki je napolnil Ljubljansko ulico v dokaz, da se da, tudi če ni denarja na odmet.

Foto

: San

di P

Foto

: Izt

ok Š

ušte

ršič

NAROČITE DANES ZA JUTRIZgodi se, da pozabite. Na toliko stvari je treba misliti in potem vas spreleti: Nisem naročil torte za hčerkin rojstni dan. Ali: Kam naj povabim moža za obletnico poroke ?V KAVARNI ZVON smo pripravljeni tudi na takšne trenutke.Izvrstno rojstnodnevno torto lahko naročite v zadnjem hipu, v naši lepo urejeni kavarni - slaščičarni pa lahko rezervirate tudi prostor za rojstnod-nevno zabavo vašega malčka ali za prijetno praznovanje odraslih.

Kavarna ZvonMorova 25 b / tel. 05/ 641 60 43

v petek 7.12.2012vabljeni na vecer

ajskeT Kuhinjev gostilni Bariera od 17h dalje.

Za vas bo kuhala

Amonwan Taeng On Cokelc.

v

Vljudno vabljeni

Rezervacije na tel. 030 239 790

20. novembra se je v 10-ih primorskih knjižnicah zaključil 6. projekt Primorci beremo. Projekt, ki se je pričel 23. aprila – na svetovni dan knjige, je v 7-ih mesecih ponovno potrdil, da je govora o največjem pro-jektu spodbujanja bralne kulture za odrasle v Sloveniji. Sklepna prire-ditev ob zaključku projekta je bila v petek, 30. novembra. Literarnemu večeru z Nežo Maurer je sledila podelitev priznanj in knjižnih nagrad vsem, ki so s prebranimi petimi proznimi deli in eno pesniško zbirko projekt zaključili. K. Orel

foto

: Prim

foto

: Prim

foto

: Prim

ožfo

to: S

emel

baue

r

Izola v znamenju pustaV soboto, 9. februarja bo Izola prizorišče 2. otroške istrske pustne po-vorke. Na prireditev, ki jo po pokroviteljstvom Občine Izola organizirajo Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Območna izpostava JSKD Izola in Turistično združenje Izola lahko sodelujejo otroci do 12. leta starosti. Pustne skupine in posamezne pustne maske bo ocenjevala in nagradila tričlanska komisija. Pustna povorka se bo pričela na Manzio-lijevem trgu ob 14. uri in se zaključila na Lonki, kjer bodo prisotne za-bavali Rudi Bučar in skupina Ne Me Jugat ter Gledališče Steps iz Izole. Prijave za sodelovanje v 2. otroški istrski pustni povorki zbiramo na sedežu OI JSKD Izola, Oktobrske revolucije 1. Dodatne informacije dobite na telefonski številki 05 66 31 390 in 031 866 837.

Izolski komunalci in strokovnjaki podjetij, ki so specializirana za kanalizacijske sisteme so v začetku tega tedna ponovno pregledovali “podzemlje” Velikega trga in sosednjih ulic. Tam namreč nenehno opažajo nabiranje peska v ceveh, kar pomeni, da se odtočne cevi prehitro polnijo, po drugi strani pa v sistem vdira tudi morska voda. Na KOmunali pravijo, da gre za rutinsko delo, ki pa se očitno ponav-lja zelo pogosto, saj cevi pregledujejo skoraj vsaka dva meseca.Povsem drugačne težave pa imajo galebi, ki komaj čakajo, da burja poneha in bodo ribiči spet šli na morje ter odvrgli kakšno podmer-sko sardelo ali kaj drugag užitnega. Do takrat pa je treba počakati.

foto

: Prim

Primorski fantje (in eno dekle) so konec prejšnjega tedna snemali nov videospot za svojo pesem, ki jo bodo skušali tudi na ta način približati poslušalcem. Seveda so za lokacijo izbrali Izolo, kjer so posneli večino svojih videospotov, izbrali pa so lokacijo, kjer smo ljudje naredili naravi še najmanj škode, to je svetilnik z okolico. Ali bomo enkrat ugotovili, kaj je zares lepo in kaj ne?

foto

: Deč

man

Čes

titka

Lik

ovno

dru

štvo

LIK

( Ed

o Le

sjak

)

foto

: Bra

nko

Furla

nič

In spet je padel sneg

Morda smo za kačami, morda smo malo staro-modni ali pa celo konzervativni,

retro, od an bot ....A naj bo kakorkoli že je, vseeno

VSEM IZOLANKAM in vsem BRALKAMČESTITAMO OB 8. MARCUmednarodnem prazniku žensk.

Radi vas imamo!

Morda smo za kačami, morda smo malostaromodni ali pa celo konzervativni,

retro, od an bot ....A naj bo kakorkoli že je, vseeno

VSEM IZOLANKAM in vsem BRALKAMČESTITAMO OB 8. MARCU

mednarodnem prazniku žensk.Radi vas imamo!

1000 Ponedeljek, 25. marec

Galerija Insula ob 11.00: posvet na temo: Neodvisnost lokalnih medijev

foto

: Aljo

ša

Čes

titka

Jer

onim

a K

aste

lic