Top Banner
1 magasin: KMH Mötesplats för konst och vetenskap Äntligen byggstart för KMH:s nya hus Fredrik Malmberg Körprofessor med rätt att laborera Forskning genom musikdramatik Kent Olofsson, konstnärlig doktorand Krista Pyykönen Masterstudent med sikte på ny publik nr 01 – okt 2012
32

Magasin kmh nr 1 okt 2012

Mar 08, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Magasin kmh nr 1 okt 2012

1

magasin: KMHMötesplats för konst

och vetenskapÄntligen byggstart för KMH:s nya hus

Fredrik MalmbergKörprofessor med rätt att laborera

Forskning genom musikdramatik

Kent Olofsson, konstnärlig doktorand

Krista PyykönenMasterstudent med

sikte på ny publik

nr 01 – okt 2012

Page 2: Magasin kmh nr 1 okt 2012

2

Med det här första numret av Kungl. Musikhögskolans nya magasin hälsar jag dig välkommen att ta del av det rika smörgåsbord av kreativitet som KMH varje dag dukar upp.

Det består av ett brett utbud av konst-närliga och pedagogiska utbildningar, av forskning och utvecklingsarbete.

Och inte minst konserter, forsknings-projekt och annan samverkan med det omgivande samhället som präglar all högre musikutbildning 2012.

Premiären för det här magasinet sker mot bakgrunden av ett tragiskt kapitel i KMH:s historia. Den 30 maj 2012 avled vår rektor Johannes Johansson oväntat, mitt i sin gärning. (Se även minnesarti-keln på sid. 31.)

Johannes personliga engagemang i KMH lyser igenom i mycket av de händelser under 2011 och 2012 som vi beskriver på de här sidorna.

Dit hör hans strävan att alltid sätta stu-denten i centrum, och att främja kombi-nationen av konstnärligt skapande och en kritiskt reflekterande hållning.

Framför oss står nu ett antal spännande utmaningar som kommer att märkas både för allmänheten och i högskole-världen. Där ingår bland annat den fort-satta planeringen av våra nya byggna-der, en fortsatt uppbyggnad av den nya

InnehållUpptaktlärarutbildningen och den konstnärliga forskningen, liksom nya och spännande möten med publiken och våra samver-kanspartners.

Välkommen till KMH!

Cecilia Rydinger AlinTillförordnad rektor

magasin:KMHges ut två gånger om året och sprids bland annat till Kungl. Musikhögskolans konsertbesökare, samver-kanspartners, andra högskolor, bibliotek samt KMH:s studenter och anställda.

Ansvarig utgivare Måns Tengnér, kommunikationschef

Redaktion Måns Tengnér, Christina Hedlund. Om inget annat anges är texterna författade och bilderna tagna av redaktionen.

Adress KommunikationsavdelningenKungl. MusikhögskolanBox 27711115 91 StockholmTel 08-16 17 26www.kmh.se

Synpunkter och nyhetstips Har du förslag på vad vi ska skriva om? Hör gärna av dig!

Prenumeration Om du vill prenumerera och få magasinet levererat direkt hem i brevlåda - skicka ett meddelande till [email protected] med namn och postadress. Prenumerationen är kostnadsfri.

Omslagsfoto: Olle Bengtsson (Olle&Dom). Bilden föreställer den Gagliano-viola som nu spelas av årets vinnare av Jan Wallanderpriset, Sofia Lund-ström.

Grafisk form: Jonas NorénTryck: Kungl. Musikhögskolan

ISSN: 2001-4155

Foto: Stewen Quigley

En ny mötesplatsför konst och vetenskap .................................................3

Professor i kördirigering med rätt att laborera .........................................................6

Krista – masterstudent medsikte på ny publik..................................................................8

900 km till Teheran eller SL-buss till Kulturskolan.................................................11

Forskning genom musikdramatik..........................12

Improvisation och reflektion......................................14

2011-2012 – Detta har hänt..........................................16

En Gagliano i sikte.............................................................19

Musikens kraft i musikterapin...................................21

På ”pianoön” Gulangyu växerhoppet om samarbete med KMH..........................23

Alumner från KMH............................................................25

Jag och musiken.................................................................26

Runt Nordsjön med sjömansvisor i bagaget.................................................29

Page 3: Magasin kmh nr 1 okt 2012

3

I decennier har det planerats och utretts för att få en fullgod ersättning för Kungl. Musikhögskolans lokaler vid Valhallavägen i Stockholm.

Redan vid invigningen 1958 var den då nya byggnaden ett provisorium. Det låga, runda hus som från luften skulle ha formen av en G-klav förblev ofull-bordat, och kompletterades senare genom att KMH övertog delar av f.d. Statens Normalskola (som utgör den nuvarande huvudbyggnaden).

En ny mötesplats för konst och vetenskapEtt efterlängtat domslut i Mark- och miljööverdomstolen i maj 2012 ska nu ha undanröjt de sista hindren. KMH kommer att flytta in en stor nybyggnad som på ett spännande sätt kombinerar nyskapande arkitektur med kulturminnesskyddade stall- och ridhusbyggnader.–

Bland de sista i världenI omgångar har dock förhoppningarna på ett nybygge grusats av olika skäl. Till sist har Stockholm blivit en av de sista storstäderna i världen utan funktionella och representativa lokaler för högre musikutbildning.

Men nu ska de första spadtagen tas. Inom de närmaste åren försvinner alla nuvarande byggnader. De kommer att ge plats åt dels bostäder och dels musikhögskolelokaler som förenar ny arkitektur med de kulturminnesskyd-dade stall- och ridhusbyggnaderna från 1800-talet.

Så här kommer KMH:s nya huvudbyggnad se ut för den som närmar sig området från Valhallavägen. Foto: AIX arkitekter

En stötesten under planeringen har varit de gamla K-märkta byggnaderna på tomten, som inte får rivas. Lösningen är lika enkel som genial. 1800-tals-husen kommer ingå som delar i ett campusområde. Här syns ingången till det gamla ridhuset, som blir konsertsal för musik som kräver stor akustik. I mitten trävillan, och till höger skymtar den nya byggnaden. Foto: AIX arkitekter

Page 4: Magasin kmh nr 1 okt 2012

4

Prinsessan Christina fru Magnuson hör till dem som gått samman för att söka stöd för att ge KMH bästa möjliga förutsättningar i det nya huset.

Läs mer–www.kmh.se/nya_lokaler_2015

Trapphallen med ljusinsläpp ovanifrån. Till vänster syns entrén till en av konsertsalarna. Foto: AIX arkitekter

En akademisk spetsmiljöResultatet blir en ny central mötesplats för musik i Stockholm. Den ska äntligen ge KMH de förutsättningar som krävs för högre utbildning och forskning inom musik på 2000-talet.

För Akademiska Hus, som är KMH:s hyresvärd, innebär beslutet ett välkom-met klartecken att gå vidare med en stor stockholmssatsning.

– Vi ser fram emot att kunna förverkliga ännu en akademisk spetsmiljö i Stock-holm, säger Sten Wetterblad, regiondi-rektör för Akademiska Hus.

– Det här är ju dessutom ett stort och för stockholmsregionen viktigt projekt. Tillsammans med Stockholms stad, Länsstyrelsen och andra intressenter skapar vi en helhetslösning för ett helt kvarter.

Mycket mer än konsertsalarKMH:s nya byggnader innehåller bland annat flera nya konsertsalar i olika storlekar och för olika typer av musik. Men det handlar om betydligt mer än ytterligare ett konserthus. Konsertsalar, studior och undervisningslokaler är ju musikstudentens motsvarighet till avan-cerade utvecklingslaboratorier.

20 miljoner för att utvecklaDärför har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gått in med ett stöd om 20 miljoner kronor så att de nya lokalerna ska kunna utrustas för att utveckla ännu

outforskade former av möten mellan musik och publik.

Ett stort arbete återstår nu, när den re-dan långt gångna byggnadsplaneringen har återupptagits. Det ursprungliga huset (B-huset eller ”G-klaven”) är redan utrymt och kommer förmodligen att rivas i början av 2013. Inflyttning i det nya huset beräknas kunna ske cirka 2015/16.

Det runda B-huset rivs, det gula A-huset fungerar under byggtiden som temporära lokaler, men för-svinner även det när KMH:s nya lokaler står klara om 3-4 år. Foto: Leif Gustavsson

”Himlen är under dig när du flyger”Med sitt verk ”Taivas alla” vann Ilari Kullervo Hongisto, masterstudent i elektroakustisk musik vid KMH, i våras första pris i en internationell komposi-tionstävling som University Paris VIII utlyst för att uppmärksamma att det eu-ropeiska utbytesprogrammet Erasmus funnits i 25 år.

Den finska titeln Taivas Alla är med-vetet mångtydig. Innebörden kan både vara ”himlen är under dig när du flyger” och ”vad är det att leva utan ett hem”.

Kompositionen är skapad med hjälp av insektsljud från hela världen, fram-för allt syrsor. Totalt har 50 ljudkäl-lor använts. Ljuden själva är ganska likartade, därför har Ilari Hongisto i stor utsträckning använt sig av effekter, programmering och ljudbearbetning. Insekterna bildar olika typer av mindre ”ensembler” som delar av verket.

En stor del av Taivas alla har kompo-nerats utifrån fragment som innehål-ler aleatoriska polyrytmer. Det är en rytmiskt fri kontrapunkt, producerat av ett sequencerprogram, och där olika rytmer tvingas till samtidig handling, med målet att bilda nya, intressanta och ofta slumpmässiga kombinationer.

På kmh.se/ilari-hongisto kan man läsa en längre presentation av Ila-ris verk ”Taivas alla”. Även en länk till hans examensarbete ”Nature sound trilogy: the thinking behind three electroacoustic pieces created of sounds of nature”.

Page 5: Magasin kmh nr 1 okt 2012

5

Filip Jers tog som första munspelare någonsin masterexamen vid KMH:s jazz-institution för drygt år sedan, och han skördar ständigt nya framgångar.

I våras tilldelades han årets Alice Babs-stipendium på 50.000 kronor. Stipendiet överlämnades vid en konsert på Stock-holms konserthus den 23 april.

Arvid Ingberg årets LandgrenstipendiatNär det nyinrättade Nils Landgrenstipen-diet i april delades ut för första gången gick det till Arvid Ingberg, student på kandidatprogrammet i jazz vid KMH.

Bakom stipendiet står konsertarrangörs-föreningen Jazzakademien. Ett av syftena är att sammanföra unga musiker med etablerade artister, vilket också skedde i och med att Arvids band ”Arvid Ingberg Kvartett” fick agera förband när Nils Landgren själv, Bohuslän Big Band och Värmlandsoperans orkester gav en kon-sert i samband med prisutdelningen.

– Dessutom hoppade Nisse Landgren själv in och spelade några låtar med oss, berättar en nöjd Arvid Ingberg efteråt.

Filip Jers. Foto: Joakim Milder

Filip Jers är nu verksam som frilansande musiker med fokus på jazz och folkmu-sik. Förra året gav han ut sin första CD i eget namn, ”Spiro”, för vilken han fått stor uppmärksamhet även internationellt. Han turnerar intensivt, både i Europa och USA, främst med bandet ”Stockholm Lisboa Project”

Åtta minuters orkester-framgång i NorrköpingVigil, ett verk av Isak Edberg, master-student i komposition, spelades på en uppmärksammad after-work-konsert i Norrköping i maj. Molly Teleman skrev dagen efter i Norrköpings Tidningar:

”Skriv ett stycke på ungefär åtta minu-ter, sa de. Fem kompositionsstudenter tog sig an uppgiften. Den ena koncen-trerade sig på stråk, brass med mera, en annan gick åt det andra hållet – in i de minsta beståndsdelarna, mikrotonerna som ryms mellan pianotangenterna.”

”Isak Edberg (Stockholm) sade sig vilja reducera så mycket som möjligt. Renodla. Tonskulpturen Vigil skar fram som en meteor genom rymden, klang-erna vred på sig sakta och atmosfäriskt från olika vinklar.”

”Det var med påtaglig glädje som pro-fessor Karin Rehnqvist presenterade kompositionsstudenterna. Det betyder mycket för dem att få pröva sina krafter mot en fullskalig symfoniorkester, möj-ligheten kommer ju inte så ofta.”

Norrköpings symfoniorkester spelade, dirigerad av Michael Bartosch. Övriga kompositionsstudenter på konserten var Martina Tomner (Malmö), Ivan Cancialosi (Göteborg), Jonas Nord-ström (Göteborg) och David Riebe (Malmö).

Filip Jers – världsmästare och Alice Babs-stipendiat

Arvid Ingberg. Foto: Kicki Nilsson

Page 6: Magasin kmh nr 1 okt 2012

6

Professor i kördirigering med rätt att laboreraSom professor i kördirigering ansvarar Fredrik Malmberg för undervisningen av studenter i kördirigering och för KMH:s kammarkör. Men han vill också utveckla nya former av sam-arbeten, undersöka röstens möjligheter och ge studenterna verktyg för en föränderlig yrkesroll.–

Under våren 2011 tillträdde Fredrik Malmberg som professor i kördirige-ring. Det innebar att axla ett ansvar för KMH:s starka körtradition efter företrä-dare som Eric Ericson och Anders Eby.

– Det handlar mycket om att öka det nära samarbetet mellan kompositörer och dirigenter, säger Fredrik Malm-berg. Men också om att öppna dörrar mot andra kompetensområden.

– Det är viktigt att som professor vara öppen för kompetens utifrån, att inte tro att man ska göra allting själv.

VoiceLab och Forum för vokalmusik platser för analys och reflektionFredrik har därför tagit initiativ till två nya öppna seminarieserier, Forum för vokalmusik och VoiceLab.

Forumseminarierna riktar sig kanske i första hand mot institutionens egna studenter, men är öppna för alla intres-serade. De tar upp frågor kring t.ex. estetik, kulturpolitik eller ergonomi, men också sådant som har en direkt koppling till hantverket. Dit hör vikten av att komponera bra konsertprogram: att reflektera över vad man gör, varför man gör det och hur.

Som ett komplement har Fredrik tagit initiativ till projektet VoiceLab. Målet är att detta projekt ska kunna resultera i en regelbundet återkommande serie högre seminarier med deltagare från olika områden.

– Det här första årets försök med Voice-Lab har gjorts i samarbete med Kungl. Tekniska Högskolan. Här handlar det om att undersöka den akustiska rösten, och att ge möjlighet för kompositörer att komma hit och ganska prestigelöst testa idéer och tekniker.

Det är viktigt att öka ett nära samarbete mellan kompositörer och dirigenter. Även att öppna dörrar mot nya kompetensområden, menar Fredrik Malmberg. Foto: Johan Ljungström

Page 7: Magasin kmh nr 1 okt 2012

7

Hösten 2012 kommer fokus för VoiceLab att riktas mot bland annat hörspel, dvs. tal- och musikproduktioner skapade di-rekt för radio eller motsvarande media.

Det sker i nära samarbete med både Ra-dioteatern, KTH och KMH:s egna utbild-ningar i elektroakustisk komposition.

VoiceLab kommer också att ingå som en del av projektet Riter, som genomförs tillsammans med Musica Vitae i Växjö och Fredrik Malmbergs egen ensemble Svenska Vokalharmonin, med stöd från Statens Musikverk.

Samarbeten ger vidgade vyerFredrik har också andra samarbeten på gång för KMH:s studenter och lärare. Det gäller t.ex. projekt tillsammans med Radiokören, och tonsättaren Per Nør-gård, som är huvudperson i höstens ton-sättarfestival i Stockholms Konserthus.

Här undersöker Sten Ternström, professor i musikakustik vid Kungliga Tekniska högskolan tillsammans med musiklärarstudenten Josef Sjöblom hur övertons-spektrat blir med olika typer av röstansats.

Det innefattar medverkan i tonsättar-festivalens konsertprogram. På mot-svarande sätt kommer studenterna att kunna medverka i festivalen Sound of Stockholm.

En större konsert med ny musik under Nordiska Musikdagarna finns också i planerna, inklusive inspelning för radio.

Men det gäller också att seminarier och projekt får en återkoppling också till den dagliga utbildningen.

– En av de mest givande tillämpning-arna var ett konsert som vi kallade Sa-cred Concert/Geistliche Konzerte, där Duke Ellingtons musik mötte Heinrich Schütz’ 1600-talskompositioner.

– Det väckte en hel del viktiga frågor kring dirigentens roll i förhållande till kompgrupper – i det här fallet både

jazzgrupp och barockens continuo – som är något helt annat än att leda oackom-panjerad kör.

I det fallet var konceptet Fredriks eget. Målet är annars att i så hög utsträck-ning som möjligt lämna över ansvaret för reflektionen till studenterna själva.

Kördirigentens yrkesroll förändrasFredrik Malmberg framhåller att det inte räcker för en kördirigent idag att vara duktig på sitt. Det är nödvändigt att man har både bredd, flexibilitet och en medveten reflektion över yrkesrol-len.

– Kan vi t.ex. betrakta den traditionella fyrstämmiga körsången som helig, när sannolikheten är ganska stor att man som dirigent hamnar inför en kör med 30-40 kvinnor och kanske en man?

Våren är festivaltid för KMH. Nytt för 2012 var att jazzfestivalen New Sound Made utspelade sig på Kägelbanan vid

Södra Teatern. Ett 40-tal olika student-konstellationer framträdde under tre dagar på två scener i musik med stor

spännvidd: samtida jazz, fri improvisa-tion, swing, pop och soul, fusion och ”svenskjazz”.

New Sound Made – väletablerad jazzfestival nu på Söder

Fungerar det med ett fortissimo på det här stället och i det här höga läget? Kompositionsstudenten Patrik Jarlestam testar tillsammans med deltagarna på ett VoiceLab-seminarium olika sätt att sjunga det körstycke han håller på att skriva.

Foto: Håkan Larsson

Page 8: Magasin kmh nr 1 okt 2012

8

Krista – masterstudent med sikte på ny publikHon är pionjär, hon jobbar med musik gränsöverskridande, och det projektarbete hon just satt igång är högaktuellt. Möt Krista Pyykönen som är KMH:s första Joint Music-masterstudent.–

Krista Pyykönen är violinist och vio-linpedagog. Förra hösten påbörjade hon sina masterstudier vid KMH på pro-grammet ”Joint Music Master for New Audiences and Innovative Practice”, fritt översatt ”Gemensamt masterpro-gram i musik för ny publik och nyska-pande musikutövning”. En utbildning som ges i samarbete mellan lärosäten i Sverige, Island, Nederländerna och Storbritannien.

Krista har därmed sin hemvist på KMH, men kommer att gå en av terminerna vid musikkonservatoriet i Groningen i Nederländerna. Utbildningen inne-håller också olika nätverksträffar, workshops och andra internationella

kunskapsutbyten. Varje läsår inleds med en sommarkurs, som för övrigt i år äger rum under KMH:s värdskap.

Att det blivit just Joint Music Masterut-bildningen för Kristas var ett medvetet val. Hon har länge velat göra mera i sin yrkesroll än att ”bara” spela i symfoni-orkester.

– Som samhället ser ut idag kan vi inte vara musiker som sitter i konsertsa-larna och väntar på att publiken ska komma, säger hon. Vi måste vara aktiva och själva hitta vår publik. Undersöka var vi behövs och marknadsföra oss. Alla borde ställa sig frågan: Vem spelar vi för? Och varför?

I utbildningen ingår bland annat att problematisera sin egen konstnärs-roll, men också handfasta kunskaper om juridik och ekonomi. Nyligen har hon inom utbildningen gått en kurs på Södertörns högskola i kulturentrepre-nörskap.

– Vi fick lära oss kompetensanalys: Vad är det jag kan som jag kan leverera och sälja? Men också en jättebra introduk-tion till den lagstiftning som är viktig att känna till, berättar Krista.

Som examensarbete har Krista lyckats pricka in ett ämne som blivit högaktuellt i den svenska debatten: nämligen hur vi tar hand om våra gamla.

I sitt masterarbete vill violi-nisten Krista utforska sätt att arbeta musikaliskt med och för demenssjuka. Den interna-tionella masterutbildning hon går ger henne möjlighet att regelbundet utbyta kunskaper med musikstudenter från ett flertal europeiska länder. Foto: Stefan Nilsson

Page 9: Magasin kmh nr 1 okt 2012

9

Hon har redan inlett ett samarbete med ett vårdhem i Stockholms innerstad, som ska utmynna i en workshop för demens-sjuka och en skriftlig dokumentation.

Ännu så länge befinner sig arbetet i en inledningsfas. Kanske kommer hon att låta de gamla musicera så gott de för-mår, kanske på rytminstrument? Kanske foga in berättande element i det musika-liska? Bördig som hon är från Finland har hon Kalevala med sig.

Alla finländare har en relation till det berömda eposet, och det borde sitta i även när man blir gammal och sjuk,

resonerar Krista. Något som Kalevala finns inte i Sverige, men kanske andra synteser av text och musik som kan fungera?

Trots det tvärvetenskapliga perspek-tivet är utgångspunkten hela tiden Kristas roll som professionell violinist och violinpedagog.

– Det får jag aldrig glömma bort. Jag är helt inställd på att hålla en hög ambi-tionsnivå och fortsätta mitt övande hela tiden under den här utbildningstiden, det är jätteviktigt.

KMH på CD

KMH Jazz Orchestra Live in Tallinn – kompositioner i original eller arrang-emang för storband av bl.a. Thad Jones, Maria Schneider och Jimi Hendrix, men även av prof. Örjan Fahlström och Mats Hålling. Inspelad live vid en konsert i Tallinn i Estland.Dirigent: Örjan Fahlström.

Rite of Spring – orkesterverk av Stravinskij, Kokkonen och Medins med KMH Symfoniorkester, solist Johannes Rostamo, cello, dirigent: Paul Mägi.

KMH FOLK 2010 – folkmusikinstitutio-nens “storband” KMH Folk och Jonas Knutsson som producent, i ett pärlband egna låtar med rötter i bl.a. Sverige, Irland och Kurdistan.

Solrosen och molnet – körverk av två generationers studenter och lärare i komposition vid KMH: Lars-Erik Rosell och Mattias Sköld, med Mikaeli kam-markör och Rebaroque, solister: Sofia Niklasson, Janna Vettergren, Conny Thimander, Love Enström och Jenny Ohlson, dirigent prof.em. Anders Eby.

Julens visor – KMH FOLK gör nytolk-ningar av arton folkliga julvisor i en sam-produktion med Svenskt Visarkiv och Samfundet för visforskning, i anslutning till återutgivningen av Knut Brodins bok ”Julens visor” från 1936.

Tracks from KMH 2001-2009. Femton originallåtar av studenter vid musiklä-rarprogrammet, tillkomna inom ramen för kursen i rock- och poparrangering.

KMH har en lång tradition av att genom KMH-förlaget ge ut skivor, noter och läromedel. Sedan 2007 producerar KMH också en särskild serie CD-skivor, som representerar delar av den konstnärliga produktionen inom varje institution. Skivorna är avsedda för dokumentation, repre-sentation och promotion, men de finns även till försäljning. De går att köpa via studentkårens bokhandel och webbshop Not&Bok och via Naxos distribution. Smakprov finns på www.kmh.se.

Page 10: Magasin kmh nr 1 okt 2012

1010

Det var en rejält lång resväg Moshtagh hade för att komma till musiklektionerna, nittio mil enkel resa från hemstaden. Trumman på bilden är en daf, ett av få musikinstrument som inte var belagt med totalförbud under hans barndom i det efterrevolutionära Iran. Foto: Stefan Nilsson

Page 11: Magasin kmh nr 1 okt 2012

11

900 km till Teheran eller SL-buss till Kulturskolan–

Slagverkaren Moshtagh Feizyabi är född i kurdiska delen av Iran. Han har just gått färdigt första året på kandidat-programmet i folkmusik/konstmusik från andra kulturer. Under hans barn-dom, i den känsliga tiden efter revolu-tionen i Iran 1979, var musik absolut förbjuden. Att ha tillgång till några mu-sikinstrument var det inte tal om. Ändå växte han upp med en väldigt speciell taktkänsla, berättar han. I pappans och storebroderns smedja hörde Moshtagh ständigt ljudet från hammaren som slog mot städet. Rytmiskt och regelbundet.

– Om man tappar rytmen kan det bli farligt. Man måste vara ytterst noga när det är tre personer som slår på järnet!

– Mitt första riktiga instrument fick jag av min bror, det var en darbuka. Men det dröjde länge innan jag fick några musiklektioner. Det här var ju efter revolutionen. Sedan började jag spela daf. Den ansågs mer okej att spela av re-gimen, eftersom den är ett traditionellt tempelinstrument som brukar användas när dervisherna dansar. Då var det ett dussintal personer som spelade tillsam-mans, och jag lärde mig olika rytmer.

Det var först efter gymnasiet, som artonåring som han fick sin första riktiga musikundervisning, för en känd musiker i Teheran. Det blev en intensiv period. Tillvaron pendlade mellan lek-tionerna i Teheran 90 mil (!) från hans egen hemstad, tillbaka hem, öva mycket hemma, spela en del med några lokal-grupper, och så tillbaka till Teheran.

– Jag är ett sånt där Kulturskolebarn, säger nyckelharpspelaren Sunniva Abelli från Stockholm med ett skratt. Hon går också kandidatprogrammet som musiker, men med inriktning svensk folkmusik.

Sunniva började spela fiol när hon var åtta. Så hörde hon en bekant till sin mamma spela nyckelharpa en gång. prövade själv, och övergick så små-ningom till nyckelharpa helt. Kultur-skolan spelade mycket stor roll, men musiken fanns med hemifrån också. Både mamma och mormor spelade, och eftersom hennes mamma mest spelat västerbottnisk musik känner Sunniva att låttraditionen därifrån fungerar som någon slags grund i hennes eget spelande. Hon är uppvuxen i Stock-holm, och av det skälet har det annars egentligen inte funnits någon given tradition att spela i.

– Men både på Kulturskolan och senare har jag spelat väldigt mycket olika mu-sik, olika folkmusikstilar, världsmusik, olika prova-på-ensembler i olika klas-siska stilar, irländsk musik, filmmusik, jazz, stråkstämmor till poplåtar.

Moshtagh och Sunniva möts bland annat i folkmusikinstitutionens ”storband” KMH Folk, där all musik komponeras och arrangeras tillsam-mans av studenterna, som sammantaget har en brokig bakgrund av erfarenheter och stilar i bagaget. Moshtagh säger att ändå fanns i Iran något som saknas i Sverige:

– Jag är uppvuxen i en musikkultur där folkmusiken är ”den första genren”. Inte pop och rockmusik, som i Sverige. Här ser jag ju hur folkmusiken lever isolerat på något sätt. Den syns inte på teve. Jämför med när det är rockfesti-valer: Hela nationen samlas, det ges ut speciella tidningar.

Sunniva menar apropå detta att man måste ge de ovana lyssnarna en ingång till folkmusiken.

– Det kanske kan vara svårt att börja med att lyssna på spelmansmusik för fiol. Då är det bra att börja med något som är mer populärt och lättillgängligt.Sunniva tycker ändå att det har hänt en hel del sedan hon växte upp. Då var det jättenördigt. När jag sa i skolan att jag spelade folkmusik var det ingen som visste vad det var för nåt. Men numera verkar det som att man har hört nånting i alla fall. Det är accepterat som genre. Något håller på att hända!

Vitt skilda musikaliska uppväxtvillkor. Nyckelharp-spelaren Sunniva Abelli och slagverkaren Moshtagh Feizyabi konstaterar att det är just detta som kan vara en sådan tillgång i arbetet med ensemblen KMH Folk. Foto: Stefan Nilsson

KMH:s institution för folkmusik ger inte bara utbildningar i svensk folkmusik. Här fi nns också utbildningar som vänder sig till folkmusiker med andra rötter än den svenska och till utövare av konstmusik utanför den västerländska traditionen. Utbildningarna ger möjlighet både till fördjupningar i den egna traditionen och breddning mot västerländska traditioner. Perfekt läge för musikaliska och andra kulturmöten alltså?

Page 12: Magasin kmh nr 1 okt 2012

12

Den nationella konst-närliga forskarskolan – Nationella konstnärliga forskarsko-lan startade 2010. Den bedrivs vid en handfull av landets högskolor och universitet, med Lunds universi-tet som värdhögskola.

Tjugotalet forskarstudenter är aktiva, och de första beräknas ta sin konstnärliga doktorsexamen år 2015. KMH har två deltagare: Anna Einars-son och Kent Olofsson. Det övergripande syftet är att skapa en utbildningsstruktur för konstnärlig forskning i hela landet. Omfattande seminarieverksamhet, nätverksträ�ar. Vetenskapsrådet står bakom.

Forskning genom musikdramatik

Kent Olofssons konstnärliga forsk-ningsmetod går ut på att skapa en serie experimentella musikdramatiska verk som han är med och utarbetar, paral-lellt reflekterar över.

– Varje verk har en speciell fråga och undersökning som utgångspunkt, berät-tar Kent Olofsson. Jag utvärderar kun-skaperna och erfarenheterna från varje verk, och använder dem sedan i nästa. På så sätt kan man följa med i resonemang-en genom hela serien med verk.

Hamlet II: Exit Ghost var det första som tillkom inom ramen för hans forskarut-bildning. Det är skrivet för två skåde-spelare, live-elektronik och live-video. Pjäsen - för det är här alltså fråga om något som mer har drag av teaterpjäs än musikdramatik - har en stark dramatisk form, berättar han. Men för den skull bygger den inte på en given historia. Is-tället byggs formen av olika situationer, relationer, frågeställningar och teman.

– De dramatiska materialen sätts i rörelse framåt på ett sätt som påminner starkt om hur ett musikaliskt material kan presenteras, utvecklas och varieras och på så sätt skapa den övergripande formen, säger Kent.

Just denna egenhet - att teater kan ha musikalisk form utan att vara en musikalisk komposition - har han sedan utforskat vidare i nästa verk, kallat A Language at War.

Erfarenheterna kommer Kent Olofsson härnäst att ta med sig till nästa projekt. Det blir ett verk för sju skådespelare, sju sångare och sju högtalare, kallat Noli me tangere. Tanken är att det ska fungera som en slags kommentar till Orlando di Lassos madrigalsvit från 1500-talet, Lagrime di San Pietro.

Hur kan man som tonsättare hitta annorlunda och nya vägar för att skapa opera? Det bestämde sig tonsättaren Kent Olofsson för att ta reda på mer om, och han genomför sina undersökningar som doktorand inom ramen för den nationella konstnärliga forskarskolan.–

Page 13: Magasin kmh nr 1 okt 2012

13

Litet instrument – stort prisDan Laurin är gästprofessor vid KMH, och en av världens mest framstående blockflöjtister. I höstas blev hans konst-närskap belönat med ett av de förnäm-sta priser som går att uppbringa i mu-siksverige, Interpretpriset, som delas ut av Kungl. Musikaliska Akademin.

Dan Laurin fick priset för de insatser han gör som interpret. Men han fick också priset i egenskap av återskapare och nyskapare.

Vad innebär det då att vara återskapare av blockflöjtsmusik? I Dan Laurins fall handlar det bland annat om att han sam-arbetar med ledande instrumentmakare för att göra rekonstruktioner av äldre tiders instrument. Vilket i sin tur gjort att han kunnat presentera repertoar som tidigare legat ospelad. Ett spännande ex-empel är den blockflöjt som tillverkades speciellt för en inspelning av 1600-tals-tonsättaren Jacob van Eycks ”Der Fluy-ten Lusthof ”, det mest omfattande och variationsrika soloverk som någonsin skrivits för ett blåsinstrument.

Nyskapare är Dan också på så sätt att han gärna spelar samtida repertoar i kanske oväntade sammanhang. Till ex-empel elektroakustisk musik för elför-stärkt blockflöjt. Att låta blockflöjten bli ett instrument för nutida musik, som får klinga i de ”stora” symfoniska sam-manhangen förespråkar han ivrigt.

En kväll i januari 2012 fick publiken ta del av Kent Olofssons forskningsfrågeställ-ning om hur ett kompositoriskt formtän-kande kan användas som dramaturgiskt redskap. Då gjorde Teatr Weimar, den experimentella fria teatergrupp som Kent Olofsson samarbetat med för flera av sina verk, ett gästspel på KMH, för ett framförande av A Language at War. Foto: Jörgen Dahlqvist

Save the Date – årliginspiration för jazz-musikerSedan några år tillbaka arrangerar in-stitutionen för Jazz en inspirationsdag för alumner, ”Save the Date”. Tidigare studenter har bjudits in för att träffas, delta i seminarier, lyssna på föredrag, inspireras.

Man har haft paneldiskussioner på te-man som ”blev ni väl förberedda för er kreativa verksamhet genom er utbild-ning?”, ”Hur påverkas kreativiteten av jazzmiljöns ojämna könsbalans?” och andra ämnen.

Forskare med anknytning till musik och annan kreativ verksamhet har delat

med sig av sin kunskap. Några exem-pel: Fredrik Ullén, hjärnforskare vid KI, dessutom framstående pianist, som talat om forskningsrön kring improvisa-tion och hjärnan.

Örjan de Manzano hade ett liknande perspektiv när han utgick från det observerbara i hjärnans signalsystem och vad det säger oss om musikalisk kreativitet.

Vid den senaste upplagan av Save the Date, som ägde rum den 20 januari 2012, deltog de båda KMH-alumnerna Henrik Linder och Aaron Mellergård. De berättade om sitt och tredje band-medlemmen Jonah Nilssons framgång-ar med Dirty Loops, som gjort inter-nationell succé med marknadsföring nästan enbart via sociala medier.

Henrik Linder & Aaron Mellergård. Dan Laurin

Page 14: Magasin kmh nr 1 okt 2012

14

Improvisation och reflektionHan - jazzsaxofonist med improvisation som livsluft. Hon - klassisk violinist med stark förankring i konstmusiktraditionen, framför allt i den nutida repertoaren. På KMH möts de två, Joakim Milder och Anna Lindal, för att samtala om förhållandet mellan improvisation, interpretation och konstnärlig forskning. –

– För min del blev jag totalt ”hooked” på improvisation i samband med ett ton-sättarprojekt för några år sedan, berättar Anna Lindal. I projektet arbetade en ensemble med deltagare både från den klassiska sidan och jazzinstitutionen.

– Det var ett genombrott på ett speciellt sätt, att vi träffades där på musikalisk mark. Det blev inte bara att ”hoppa över gränser” i allmänhet, utan vi träf-fades i en slags musikaliskt gråzonsom-råde som var väldigt givande.

För Annas del handlar det inte om att improvisera över jazzskalor. Istället om att använda den samtida konstmusiken med dess uttrycksmedel.

– Instrumentellt har den en sorts al-fabet som också är mycket användbart inom improvisationen.

Brahms och mötet mellan improvisation och interpretationDet improviserande sättet att förhålla sig till musik har präglat henne mycket även som interpret av den klassiska konstmusiken. Som när hon för en tid sen gav en grupp studenter i uppgift att studera in en stråkkvartett av Brahms.

– Vi jobbade i flera veckor med vissa bitar av den här kvartetten. Till exem-pel fick de jobba bara med ackorden, stanna vid vissa tillfällen och improvi-sera, och diskutera. Det var ganska mo-digt, menar Anna, men det blev mycket lyckat. En del lät som barockmusik,

annat som jazz, något som Brahms, en del som en sorts halvrockmusik.

– Det var deras reflektioner kring Brahms! När de sedan väl spelade Brahms hade de liksom ”ätit” musiken, gjort en helt egen läsning. Det handlade inte om att hitta stilen, utan om att verk-ligen gå in i materialet, på ett eget sätt.

Förutseende är omöjligt– I övningsrummet förbereder man sig, men som improvisationsmusiker kan jag inte förutse vad som ska hända, säger Joakim Milder.

– Om jag ska dra det till sin spets så skulle man kunna säga att det inte är någon idé att förbereda sig. Vi vet ju inte hur de närmaste fem sekunderna ska gestalta sig. Då är det lämpligare att göra sig fri från föreställningarna om förberedelse, och istället inrikta sig på att reagera på det som sker.

Improvisationen blev en fristadJoakim Milders väg in i improvisations-musiken gick via barocken. Som liten spelade han blockflöjt, och då blev det mycket barockmusik.

Han blev driven, skicklig, konserterade flitigt i kyrkor, men säger att han till sist alltmer blev en ganska ”neurotisk” blockflöjtist. Det var i takt med att han förstod vad som var lämpligt i musiken, hur han borde spela. Då blev han både nervös och medioker, säger han själv.

– Sedan blev improvisationen därför en slags fristad.

– Men finns det inte rätt och fel också inom improvisationsmusiken? invän-der Anna Lindal.

– Jo, svarar Joakim Milder, men för min del handlar improvisation om att artikulera diffus musik som strömmar

omkring oss, plocka ner den. Den färdas genom ett instrument, och på vägen kommer den alltid att ha förändrats.

– Mitt jobb är att få ut så mycket som möjligt av hur den var innan den blev förvanskad.

Att spela lämpligt men ändå felUtifrån tanken om att man har en oförvanskad, ideal ström av musik att förhålla sig till föreslår Joakim att en definition på improvisation skulle kunna vara ”musik som inte låter sig interpreteras”.

– Det är otroligt spännande att tänka sig den här strömmen av musik som man hakar på, menar Anna.

– Detta hur vi upplever musik både som spelare och lyssnare. Vad är det för sorts flöden man går in i? Vad är det man väljer? Det är ett val hela tiden när man är i det här flödet från musiken. Är det ett påstående eller ett svar? Är det en brygga över till ett nytt skeende?

– Jag tror på ett lekfullt förhållande även till skriven musik, om än med väldigt stor respekt.

Improvisationens återkomst och tidstrogetrörelsenJoakim menar att det historiskt innebar problem när improvisationen försvann från den västerländska konstmusi-

– Instrumentellt har den nutida konstmusiken en sorts alfabet som också är mycket användbart inom improvisationen.

– Det var deras reflektio-ner kring Brahms! När de sedan väl spelade Brahms hade de liksom ”ätit” musiken, gjort en helt egen läsning.

Page 15: Magasin kmh nr 1 okt 2012

15

ken, när tonsättare i så hög grad kom att vilja styra och kalkylera exakt hur musiken skulle framföras. Det var som att man ville ta bort riskerna för att musiken inte skulle fungera. Men då underminerades ju också förtroendet för interpreten.

Anna hävdar att improvisationen är på väg tillbaka.

– Särskilt inom den nutida konstmusi-ken. Här finns en nytändning, och ett hopp om att här kan man gå vidare!

När det gäller interpretation, och interpretens frihet, så har en hel del förändrats bara de senaste årtiondena. En viktig anledning är tidstrogetrörel-sen inom den klassiska musiken. Där har det handlat om att gå tillbaka till källorna och undersöka musikens kon-

KMH:s diskussionsluncherSamtalet mellan Anna Lindal och Joakim Milder ägde rum vid en av KMH:s diskus-sionsluncher. Cecilia K Hultberg, professor i musikpedagogik var moderator. Luncherna är informella seminarier, och hör precis som konserterna till KMH:s öppna verksamhet. Alltså är inte bara studenter och personal välkomna dit, utan också allmänheten. Man lyssnar på en inledandning i ord, ljud och bild, sedan är ordet fritt. Allt medan åhö-rarna äter sina medhavda lunchlådor - vilket bidrar till att seminarierna blir så avspända och informella som är tanken.

Några exempel på ämnen som diskuterats på andra diskussionsluncher det senaste året:

- Nyckelharpsmetodik- Estetik och kreativitet i konstnärlig gestaltning- Musikens roll på jympapasset- Svenska jazzsångerskor- Live-sampling som konstnärligt redskap- Interaktion mellan video och nutida musik

www.kmh.se/seminarier

text. Nu är tidstrogetrörelsen inne i ett slags mognadsstadium. Därför har man nu också en helt annan frihet till den kunskap man fått om äldre tids uppfö-randepraxis. Allt det här, menar Anna

Lindal, har bidragit till att vitalisera musiken på bred front.

– Därför att man gått in andra vägar in i musiken, man har en sorts forskande förhållningssätt till interpretation.

– För min del handlar improvisation om att ar-tikulera di¢us musik som strömmar omkring oss, plocka ner den.

Anna Lindal, lektor i violin vid Klassiska institutionen och Joakim Milder, saxofonist och professor i improvisation vid Jazzinstitutionen avslutade sitt samtal vid diskussionslunchen med en kortare improvisation

Page 16: Magasin kmh nr 1 okt 2012

16

2011-2012: Detta har hänt...Ett urval av händelser på eller omkring Kungl. Musikhögskolan.

New Sound Made 2011. Foto: Stefan Nilsson

Page 17: Magasin kmh nr 1 okt 2012

17

20117-8 jan ”Save the date” Fortbildnings-dag för jazzmusiker, denna gång i sam-arbete med Musikhögskolan i Malmö, och med gästerna Örjan de Manzano (KI), Maria Sandgren (Södertörns högskola), Patrik Larsson (SOM, Export Music Sweden) m.fl.

16/1 ”Trumpetfrossa” på Nybrokajen 11 i samarbete med Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) m.fl.

18/1 Högskoleverket ger KMH tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med in-riktning mot arbete i grundskolans åk 7-9

3-6/2 Kom&Hör, Studenterna vid in-stitutionen för klassisk musik presente-rar KMH:s årliga festival för kammar-musik. Älskade klassiker av bl.a. Mozart och Brahms i sällskap av nyskriven musik av bl.a. Johan Jeverud, Jonas Forssell och Kjell Perder.

12/2 Masterclass med träblåsare från den legendariska Concertgebouworkes-tern (Amsterdam)

16/2 Planering påbörjas för en ny mas-terutbildning (”CoPeCo”) för kompo-sitörer och utövare i samarbete mellan Tallinn, Hamburg och Lyon

18/2  KMH:s styrelse beslutar om ny strategi för 2012-2014

18/2  KMH ansöker om utbyggd fors-karutbildning.

9/3 Midicosmos: Konsert med kompo-sitioner för självspelande disklavier, i samarbete med Högskolan för scen och musik i Göteborg

17/3 Prinsessan Christina fru Magnu-son blir ny medlem av KMH:s rådgi-vande grupp för donationsfrågor och externa relationer

8/4  Per-Henrik Holgerssons disputa-tion: ”Musikalisk kunskapsutveckling i högre musikutbildning”

24/3 KMH-studenten Oscar Treitler får 2011 års Jan Wallanderpris, instiftat av Handelsbanken och KMH, och får tillgång till en Gaglianoviolin från 1756 av Nicoló Gagliano (se sid. 19)

29/3  Seminarium med cellisten Svante Henryson: ”Att spela elförstärkt stråk”

vår 2011 Ombyggnaden av A-huset påbörjas som förberedelse för nybygget

9/4 För femtonde gången: LÅT! årets stora folkmusikmanifestation på KMH(april) Fredrik Malmberg ny körprofessor

25-27/4 Japansk riks-TV (NHK) söker talanger på KMH för det japanska TV-programmet ”Amazing Voice”

maj-juni Inspelning av första säsongen av SVT:s programserie ”Maestro” på KMH (se sid. 30)

26/4-3/5 Aurora Master Class an-ordnas i Vänersborg i samarbete med Aurora Chamber Music i Trollhättan-Vänersborg

29/4 Invigning av ”Centrum för gestaltning” (SU, KKH, KMH-MoM, Kista Teater) med mobiltelefondramat ”Antigones dagbok”

5/5 KMH inför ny visuell identitet och nytt grafiskt profilprogram, och lanse-rar samtidigt en ny webbplats

12/5 Lic-seminarium: Susanna Leijon-hufvud: ”Sångupplevelse - en klingande bekräftelse på min existens i världen.”

13/5 Lic-seminarium: Johan Nyberg: ”Man kan aldrig kunna allt om musik – det känns verkligen stort.”

16-18/5 New Sound Made, KMH:s stora jazz/popfestival, denna gång i Kungsträdgården

20/5 Lic-seminarium: Annika Falthin: ”Musik som nav i skolredovisningar.”

20/5 Lic-seminarium: Peter Falthin: ”Goodbye Reason Hello Rhyme.”

20-28/5 ljudOljud: Festivalen för komposition och dirigering, med ett stort antal uruppföranden av KMH:s kompositionsstudenter

31/5  Musikalisk iscensättning av det gamla ridhuset, som kan komma att bli orgelsal och konsertsal för musik med stor akustik

13/6 Lic-seminarium: Fredrik Påhls-son: ”Likvärdig bedömning av musika-liska kunskaper...”

21/6 Högskoleverket ger KMH tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med in-riktning mot arbete i gymnasieskolan

16-24/7 2011 Popkollo på Subtopia i Botkyrka för tjejer 12-18 år, i samarbete med Botkyrka kommun

8-19/8 European Master Classes and Orchestra samlar 180 studenter och 30 kursledare från hela världen för individuella master classes, kammarmu-sik och orkesterspel, i samarbete med Aurora Chamber Music i Trollhättan-Vänsersborg

14-18/9 Ripasso: en ny festival för tidig musik i Huddinge, arrangeras i sam-arbete med institutionen för klassisk musik

7/10  ”Berörd, bekräftad och berikad av musik”: Nationellt symposium om musikterapi, arrangerat av institutionen för musik, pedagogik och samhälle

9/10 KMH-studenten Andrej Power vinner Ljunggrenska tävlingen för unga musiker i Göteborg

Kom & Hör2011

Magnus Bunnskog

Page 18: Magasin kmh nr 1 okt 2012

18

10/10 Release för CD-albumet ”Tracks from KMH” med 15 låtar producerade inom lärarprogrammets kurs i rock- och poparrangering (se sid 9)

1-2/12 KMH delar monter med övriga konstnärliga högskolor i Stockholm på SACO:s utbildningsmässa

4/12 KMH gästas av utbildningsminis-ter Jan Björklund (se sid. 20)

10-13/12 KMH inleder samarbete med Xiamen-Gulangyu i Lina med fyra kon-serter i Kina (professor Rolf Lindblom och Yan Shuang, piano, brasskvintett under ledning av professor Sven-Erik Eriksson) Se sid. 23)

10/12 Folkmusikinstitutionens traditio-nella julkonsert genomförs för 30:e året!

16/12 Ann-Sofie Paulander disputerar på avhandlingen ”Meningen med att gå i musikterapi. En fenomenologisk studie om deltagares upplevelser (se sid. 21)

201220/1 ”Save the Date”: Jazzinstitutio-nens fortbildningsdag för jazzmusiker, denna gång med gästerna Fredrik Ullén, Björn Alterhaug, Suzanne Osten, Maria Taube, Dirty Loops m.fl. (se sid. 7)

2-5/2 Kom&Hör: 80 studenter vid institutionen för klassisk musik arrang-erar 2012 års stora kammarmusikfesti-val, i år bl.a. med en familjekonsert med Saint-Saëns’ Djurens karneval

20-24/2 Jazzvecka i Tumba med KMH Jazz Orchestra, studenter och lärare från KMH, samt elever och lärare från Estetiska programmet på Tumba gymnasium

22/3 Sofia Lundström, student på avancerad påbyggnadsutbildning i viola vid Edsbergs slott, vinner 2012 års Jan Wallanderpris (se nästa sida)

29/3 Sten Nordin, finansborgaråd i Stockholms stad besöker KMH

17/4 Audition till Talanginventeringen i Fittja, ett samarbete mellan KMH, för-eningen Farhang och Botkyrka kommun.

7/5 Domslut i Mark- och miljödomsto-len innebär att detaljplanen kan fast-ställas och vinna laga kraft. Byggpro-cessen kan därmed återupptas.

14-16/5 KMH:s årliga jazzfestival New Sound Made arrangeras denna gång på två scener på Kägelbanan vid Södra teatern

21-27/5 ljudOljud, festivalen för kom-position och dirigering, presenterar bl.a. ett stort antal uruppföranden av kompositionsstudenter på nio scener runt om i Stockholm.

Däribland ett samarbete med Opera-högskolan och Stockholms dramatiska högskola kring fyra nya kortoperor över Kassandramyten

23/5 Mats Uddholm disputerar på av-handlingen ”Om professionella aktörers musikpedagogiska definitionsmakt – En kulturhistorisk studie av samband mellan musikpedagogiska teorier och definitionsmakt.”

28/4-2/5 ”Sång under segel”: Projekt med studieresa för folkmusikstuden-terna till Rotterdam, Newcastle och Glasgow

24/5 KMH:s masterstudent i elek-troakustisk komposition Ilari Kullervo Hongisto vinner första pris i 2012 Eu-ropean Erasmus Composition Competi-tion of the University Paris VIII för sin komposition Taivas alla (se sid. 4)

30/5 KMH:s rektor Johannes Johans-son avlider oväntat. Han ersätts av prorektor Cecilia Rydinger Alin, som regeringen i juni utser till tillförordnad rektor.

8-19/8 European Master Classes and Orchestra. Master classes i samarbete med Aurora Chamber Music och Musi-kakademi Vänersborg.

Ur folkmusikernas julkonsertFoto: Foto: Hanna Källebo Neikter

Page 19: Magasin kmh nr 1 okt 2012

19

En Gagliano i sikte–Foto: Stefan Nilsson

Precis den idén väcktes för några år sedan av Handelsbankens VD Pär Bo-man. KMH:s rektor Johannes Johans-son kontaktades. Kanske ville KMH hjälpa till att hitta de rätta unga musi-kerna, om banken ” står för fiolerna ”, dvs. hjälper till med finansieringen? Självklart ville KMH vara med på

Varför ligger musikinstrument inlåsta i kassavalv, ospelade? Skulle inte ett företag kunna köpa in dem, och låta de mest begåvade unga musikerna få spela på dem?

denna resa. Det hela tog form av en pristävling, Jan Wallanderpriset, till vil-ken studerande på avancerad nivå i hela landet bjuds in för att provspela.

Prisets namn har tillkommit för att hedra Handelsbankens legendariske tidigare VD och ordförande, verksam på

1970-talet och numera hedersordföran-de. Jan Wallander deltog själv, numera några och nittio år, vid den senaste prisutdelningen.

Violinisten och KMH-studenten Daniel Migdal vann den första tävlingen 2010. Han fick därmed tillgång till en violin till-verkad av en av de italienska mästarbyg-garna på 1700-talet, Januarius Gagliano, som han mottog ur prinsessan Christina fru Magnusons hand. Han har själv sagt att bytet till den fiolen var som att byta upp sig från en Amazon till en Ferrari...

Page 20: Magasin kmh nr 1 okt 2012

20

KMH väcker ett allt större intresse hos beslutande politiker på både nationell och lokal nivå.

Bl.a. har utbildnings- och kulturminist-rarna Lars Leijonborg och Lena Adel-sohn Liljeroth, nuvarande utbildnings-minister Jan Björklund och Stockholms stads finansborgarråd Sten Nordin på egen begäran kommit till KMH. Det har t.ex. gällt samtal om konstnärlig forsk-ning i samarbete med andra lärosäten eller nya medier.

– Med Jan Björklund diskuterade vi också teori kontra praktik i musik-

Beslutsfattare på besök

2011 var det också en KMH-student, Oscar Treitler, som fick priset: yt-terligare en Gaglianofiol, fast denna gång byggd av en yngre familjemed-lem, Nicoló.

2012 var det alltså tredje gången gillt. Den här gången gällde det en viola, och det blev Sofia Lundström som vann titeln.

Och nu ser det ut som om kärnan i den gradvis växande samlingen Handelsbanken Classic Instruments kommer att kunna bli en hel Gaglia-nokvartett, eftersom violan är byggd av Giuseppe, Antonio och Giovanni Gagliano kring sekelskiftet 1800. Det förutsätter dock att violinma-karen Paul Barter, som varje år letar

lärarutbildningen, säger Anna Johans-son, ordförande i KMH:s studentkår KMS.

– Jan Björklund hade fått höra från studenter att de tyckte det var för mycket teori och för lite praktik. Jag menade att det inte behöver vara någon dragkamp: Det teoretiska kan jag till exempel redovi-sa genom att man håller lektioner för sina kurskamrater med just det innehållet.

Björklunds besök hos en grupp folkmu-sikstudenter genererade även en livlig facebookdiskussion om vilka insikter och förkunskaper man kan förvänta sig av en besökande minister.

Jan Björklund på rundvandring tillsammans med studentkårens ordförande Anna Johansson. Bakom dem syns KMH:s styrelseordförande Kerstin Elias-son. Foto: Stefan Nilsson

Tre årgångar Wallanderpristagare: Daniel Migdal 2010, Oscar Treitler 2011, Sofia Lundström 2012. Foto: Malin Nilsson, Stefan Nilsson

upp prisinstrumenten, lyckas hitta även en Gaglianocello. Det är betydligt svårare, eftersom bevarade celli i den här klassen är betydligt mera sällsynta på marknaden.

Pristagarna utses alltid av en interna-tionell jury som 2012 bestod av rek-tor vid KMH i Stockholm Johannes Johansson, professor Simon Rowland-Jones vid Royal College of Music i London, och professor Diemut Poppen vid Hochschule für Musik i Detmold i Tyskland.

Jan Wallanderpriset innebär alltså först och främst en möjlighet för framstå-ende studenter att kunna spela på förstklassiga historiska instrument som annars vore helt utom räckhåll.

Men priset innebär också ett viktigt steg i KMH:s allt aktivare arbete för att upprätta nya långsiktiga relationer med näringsliv och organisationer.

En viktig roll för detta växande samar-bete spelar också den galakonsert med KMH-studenter som ges på Musikaliska (Nybrokajen 11) i samband med varje prisutdelning. Här framträder förutom pristagaren studenter från KMH:s alla institutioner tillsammans med kända alumner, hittills t.ex. Robert Wells, The Real Group och Sofia Karlsson.

Page 21: Magasin kmh nr 1 okt 2012

21

Musikens krafti musikterapinVad är patientens och terapeutens upplevelse av det som sker i behandling med musikterapi? Det bestämde sig Ann-Sofie Paulander för att undersöka närmare. Hennes efterforskningar resulterade i en doktorsavhandling.–

Ur ett internationellt perspektiv är musikterapin i Sverige ett relativt out-forskat fält. De tre huvudinriktningarna som finns här (se faktaruta nästa sida), behövde få en grundlig vetenskaplig beskrivning. Detta blev ett startskott för Ann-Sofie Paulander när hon påbörjade sitt avhandlingsarbete. Ett djupare syfte med undersökningen var att få en förståelse av vad de som deltar i musikterapisessioner inom de tre inriktningarna upplever att det är som händer. På vilka sätt kan patienter och terapeuter, vuxna deltagares erfarande av sessionerna inom de tre inriktning-arna beskrivas?

Ann-Sofie Paulander använde sig med-vetet av en mångtydig empiri: video-filmer av sessionerna, intervjuer med deltagarna, minnesanteckningar och musikterapiinriktningarnas utbild-ningslitteratur. De patienter som deltog i sessionerna var alla vuxna, och hade kommit i kontakt med musikterapin på olika vägar, för stöd- eller special-undervisning inom skolan, genom den psykiatriska öppenvården, och några slutligen hade sökt upp terapin i själv-utvecklande syfte.

- Det jag ville se var om det finns nå-gonting som händer när musiken träder in i dessa sammanhang som jag inte har sett förut. Finns det något jag inte vet?

– Det mest framträdande draget var att det handlar så mycket om transcenden-tala upplevelser, säger Ann-Sofie. Delta-garna i musikterapisessionerna beskrev hur de upplevde att musiken blir till en egen kraft som ligger vid sidan av både terapeut och patient.

– En slutsats är därmed att den musi-kaliska kunskapen och kompetensen är central när man arbetar som musiktera-peut, betonar Ann-Sofie.

Patienterna beskrev det som att de ville ”vara i musik”, som någon av dem ut-tryckte det, och som att de ”var själva, men inte ensamma, eftersom de hade musik”. Detta fastän terapeuten fanns med i rummet. Tera-peuterna kunde berätta om liknande upplevelser.

En av dem sa i en intervju ”det känns som jag har musiken som medarbetare”. Musiken blev till en tredje part som var närvarande i rummet, någon som tera-peuten kunde ”lämna över till”.

Fenomenologin är tillsammans med her-meneutiken två grundläggande teo- retiska perspektiv som Ann-So-fie låtit genomsyra hela analy-se Begreppet fenomenologi står för ”läran om det som visar sig för medvetandet”. Det vill säga man stude- rar världen så som vi uppfattar den, inte som den ”är”.

Foto: Ola Bergengren

Page 22: Magasin kmh nr 1 okt 2012

22

Filosofen Maurice Merleau-Ponty och hans tankar om ”livsvärlden” liksom Paul Ricoeurs teorier om fantasierna och dess kommunikativa rörelser har haft stor betydelse för avhandlingen. Likaså Edmund Husserl och hans tan-kar om tidsmedvetandet, för att förstå hur musiken och musikterapisessioner-na fungerar. Det handlar om sådant som att varje tidpunkt vilken framträder som ett ”nu” genast och ohjälpligen gli-der undan och blir till ett förflutet ”då”, att nuet ackompanjeras eller påverkas av dåtiden och framtiden - och liknande filosofiska tankegångar som gärna låter sig appliceras på musikaliska skeenden.

Aktuella avhandlingar i musikpedagogikAvhandlingar som produceras inom KMH:s forskarutbildning i musikpe-dagogik (i samarbete med Stockholms respektive Lunds universitet) publice-ras av KMH-Förlaget. De är tillgängliga via studentkårens bokhandel Not&Bok och via universitetens databas DiVA.

DoktorsavhandlingarHolgersson, Per-Henrik: Musikalisk kunskapsutveckling i högre musikut-bildning: en kulturpsykologisk studie av musikerstudenters förhållningssätt i enskild instrumentalundervisning. Stockholm 2011.

Paulander, Ann-Sofie: Meningen med att gå i musikterapi: En fenomenolo-gisk studie om deltagares upplevelser. Stockholm 2011.

LicentiatuppsatserLeijonhufvud, Susanna: Sångupplevelse –

en klingande bekräftelse på min existens i världen. En fenomenologisk undersök-ning ur första-person-perspektiv. Stock-holm 2011.

Nyberg, Johan: Man kan aldrig kunna allt om musik – det känns verkligen stort. En pragmatisk studie om gymna-sieungdomars begreppsliggörande av kunskap och lärande i musik. Stock-holm 2011.

Falthin, Annika: Musik som nav i skolre-dovisningar. Stockholm 2011.

Falthin, Peter: Goodbye Reason Hello Rhyme: a study of meaning making and the concept development process in music composition. Stockholm 2011.

Påhlsson, Fredrik: Likvärdig bedömning i musik: lägesbeskrivning av arbete med likvärdig bedömning av musikaliska kunskaper i grundskolans obligatoriska musikkurs. Stockholm 2011.

Doktorsdisputation 23 maj 2012:Uddholm, Mats: Om professionella aktörers musikpedagogiska defini-tionsmakt – En kulturhistorisk studie av samband mellan musikpedagogiska teorier och definitionsmakt.

Musikterapisessionerna har vissa fasta ramar, en viss struktur. I avhandlingen liknar Ann-Sofie det vid ritualer. Det är när terapeuten håller sig alltför strikt vid dessa ramar och i alltför rigid mening använder de metoder eller den inriktning man arbetar utifrån, som det inte visar sig fungera väl.

– Det är oerhört viktigt att det finns en struktur, men det måste finnas flexibili-tet inom strukturen.

Tre inriktningar:Musikterapiutbildning på humanistisk och psykodynamisk grund ges vid KMH. Tera-peuten har en mångsidig musikterapeutisk metodrepertoar att tillgå med improvisa-tion, musiklyssning, instrumentalspel, sång och samtal. Utvecklingspsykologi, musikpsykologi, musikterapiteori, etik och bemötande utgör teoretiska redskap. Musikterapisessioner formas och utvecklas utifrån patientens behov och intresse. Utbildningen ger professionell musiktera-peutisk kompetens att planera, genomföra och utvärdera musikterapi med olika målgrupper.

Läs mera på www.kmh.se/kmh-38000

Funktionsinriktad musikterapi (FMT) beskrivs som en neuromuskulär behand-lingsmetod teoretiskt förankrad i bl.a. neuropsykologi och fysiologi. Musik som används består av kombinationer av me-lodislingor, rytmer och harmonier i korta fraser, ”koder”. Både patient och terapeut spelar. Förbestämt instrumentarium, till stor del slagverksinstrument. Terapeuten spelar piano. I sessionerna förekommer inga samtal. Utbildning till FMT- terapeut ges vid Musikhögskolan Ingesund, 90 hp på grundnivå. Halvfartsstudier under tre år. 

Guided Imagery and Music (GIM) går ut på att man lyssnar till inspelad musik, till största delen musik från konstmusikreper-toaren. Patienten ligger ner, avslappnad, och berättar för terapeuten vad hon/han upplever under lyssnandet. Sessioner omfattar ca 90 min, Huvudsaklig teori-grund är humanistisk och transpersonell psykologi. Utbildning anordnas privat av företaget Expressive Arts Stockholm AB, och är upplagd som deltidsstudier under 3-4 år fram till det att man kan bli auktori-serad BMGIM-terapeut.

Patienterna sa att de var själva, men inte en-samma, därför att de hade musiken. Terapeuterna å sin sida såg musiken som en medarbetare, en tredje part att lämna över till, berättar Ann-Sofie Paulander.

Page 23: Magasin kmh nr 1 okt 2012

23

På ”pianoön” Gulangyu växer hoppet om samarbete med KMH

För över sju miljoner turister årligen är Gulangyu en ovanligt naturskön plats, en blomstrande ö vid den kinesiska kusten. För ett antal svenska och kinesiska musikhögskolestudenter kan det om några år bli en annorlunda och utvecklande studieort. Det ska ske genom ett internationellt projekt, där KMH har beviljats 960.000 kr för att spela en ledande roll.–

I framtiden kan studenter från KMH komma att gå sina första två år av en kandidatutbildning i Stockholm, och se-dan ett avslutande år i Kina. Även vice versa: Kinesiska musikstudenter går i så fall två år i Gulangyu, sedan sista året i Stockholm.

– Studierna i Kina skulle förläggas i en skola som finns på ön Gulangyu. Det är inga problem med lokaler, det gäl-ler ”bara” att fylla dem med innehåll, säger professor Rolf Lindblom, som har

mångårig erfarenhet av samarbete med Kina. Bland annat är han regelbundet anlitad som gästlärare i piano vid kon-servatorierna i Peking och Shanghai.

Att samarbeta med Kinasvårt men ger resultatNär man ska samarbeta med Kina, menar Rolf, finns ofta ett stort intresse från kinesiskt håll, mycket kunskap - och förutsättningar för att det till slut kan landa i något väldigt bra. Men

vägen dit kan vara både kaotisk och svåröverblickbar.

Så för att sätta igång en process, träffa folk på plats och knyta nya kontakter gjordes en introduktionsresa i decem-ber 2011.

Där medverkade Rolf själv tillsammans med KMH:s rektor Johannes Johans-son, Sven-Erik Eriksson (professor i trombon och studierektor vid institu-tionen för klassisk musik), Rolfs hustru,

Page 24: Magasin kmh nr 1 okt 2012

24

den kinesisk-svenska pianisten Yan Shuang (som även fungerade som tolk och oundgänglig vägvisare till kine-siskt liv och tänkande i största allmän-het) och en brasskvintett bestående av KMH-studenterna Martin Markusson, Chiara Re, Markus Källman, Sebastien Borén och Alexander Skylvik.

Brassmusik i Kina ännu ett outvecklat fältAtt KMH:s studenter skulle repre-senteras just av en brasskvintett på det här introduktionsbesöket var Rolf från början på det klara med. Det är instrument som ligger honom nära om hjärtat. Dessutom, menar han, har vi från svenskt håll mycket att tillföra det kinesiska.

– Kunskapen om att spela brassinstru-ment är relativt outvecklad i Kina, till-lägger Sven-Erik Eriksson. De kinesiska lärosätena söker ständigt lärare utifrån till sina högre musikutbildningar.

Pianoön GulangyuAnnorlunda är det när det gäller violin, sång och särskilt pianospel. Här pågår i Kina en mindre revolution! Lang Lang är bara en i förtruppen bland dessa pianister i toppklass som landet fram-bringar. Nu hör det också till saken att Gulangyu har en extra stark tradition när det gäller musik, och då särskilt pianospel. Till den grad att den ibland kallas ”pianoön”.

Bland KMH:s alumner: Monica och Carl-Axel Domi-nique, pianister, kompositörer och kapellmästare.

Vad gör ni numera?Monica: Jag har precis spelat in CD:n ”Togetherness” tillsammans med min bror Palle Danielsson. Han gick också på KMH på 60-talet. Alldeles nyligen fick jag en beställning från Bohus Big Band, så nu ska jag skriva ytterligare en svit för storband.

Carl-Axel: Jag ska alldeles snart spela in en ny dubbel-CD med ”Tjugo be-traktelser över Jesusbarnet” av Olivier Messiaen. Hans musik tröttnar jag aldrig på! Jag håller också på med ef-terforskningar om John Cage som fyller 100 år i år. Monica och jag ska göra en fyrhändig hyllningskonsert till honom i Tyskland i höst.

När gick ni på KMH?Monica: Jag gick mellan 1957 och 1963.Carl-Axel: Jag började också 1957 och var klar 1966.

Vilken utbildning?Monica: Musiklärarpedagog och piano-pedagog.Carl-Axel: Musiklärarutbildning och musikledarutbildning, och solistdiplom i piano.

Varför ska man gå KMH?Båda: För att där finns så fantastiska lärare och möjligheter till musikalisk allmänbildning. Det var otroligt att ha Eric Ericsson i kördirigering, Tor Mann i orkesterdirigering, att kompa hos Charles Barkel, att få ha Gunnar Johansson i instrumentation, spela fiol hos Sven Karpe och Otto Kyndel. Helt enkelt att få träffa alla dessa storheter: Lars-Erik Larsson, Gunnar Johansson, Greta Eriksson, Sven Brandel, Gunnar Hallhagen....

– Det som är intressant med den där ön, berättar Rolf, är att det första man hör när man kommer dit är att folk sitter och övar piano! Framförallt små barn.

Swedish Music Week in WinterI Gulangyu hade man arrangerat en sär-skild temavecka, ”Swedish Music Week in Winter”, och för fullsatta konsertsa-lar gjorde brasskvintetten med KMH-studenterna tre digra program. Tonvik-ten låg på svensk 1900-talsmusik, med tonsättare som Bo Nilsson, Sven-David Sandström, Ture Rangström som några exempel. Dessutom genomförde Rolf en pianorecital, vilken också repriserades i Peking.

Sedan vistelsen i Kina har Stiftelsen för Internationalisering av högre utbild-ning och forskning (STINT) beviljat KMH ett stöd om 960.000 kr till pro-jektet.

Samarbetet kan också ge KMH en viktig roll i det som kallas ”China-Europe Music Culture Creative Accelerator”, och som handlar om att utveckla den kinesiska musiksektorn när det gäller framtida global musikproduktion, musik-konsumtion och musikaliskt ledarskap.

Gruppen från KMH hann även med ett besök på Himmelska fridens torg i bitande decemberkyla.Foto: Sven-Erik Eriksson

Fotnot: Till konserterna i Gulangyu hade Johannes Johansson specialkomponerat ett stycke för KMH:s brassensemble som uppfördes som extranummer. Integrerat i musiken fanns en melodi som är mycket välkänd lokalt på ön. Publikens jubel när stycket framförts visste inga gränser, till Johannes Johans-sons och de övriga svenska musikernas glädje.

Page 25: Magasin kmh nr 1 okt 2012

25

Alumner från KMHAtt KMH genom åren har varit ett givet val när det gäller kvalifi cerad musikutbildning är väl känt. Ändå är det få, även bland KMH:s studenter och anställda, som är riktigt medvetna om bredden i kompetenser och talanger bland alla framgångsrika före detta studenter. Listan här nedan visar bara ett litet axplock:

Pernilla Andersson, sångerska, låtskrivareTor Aulin, tonsättare, violinist, dirigentGunilla von Bahr, flöjtist, musikadminstratörHerbert Blomstedt, dirigentAndreas Brantelid, cellistPeter Jöback, sångare (övre raden vänster)Steve Dobrogosz, tonsättare, pianistSixten Ehrling, dirigentLotta Engberg, sångerska, programledareMalena Ernman, sångerska (övre raden mitten) Christian Lindberg, trombonist, kompositör, dirigentEric Ericson, kördirigent (övre raden höger)Hilding Rosenberg, tonsättare

Sven-David Sandström, tonsättareFredrik Ullén, pianist, professor i kognitiv neurovetenskapAnne Sofie von Otter, sångerska (nedre raden vänster)Jussi Björling, sångare (nedre raden mitten)Martin Fröst, klarinettistRigmor Gustafsson, sångerskaBengt Hallberg, pianist, kompositör, arrangörAnders Hillborg, tonsättareLars-Erik Larsson, tonsättareThe Real Group, vokalgruppStaffan Scheja, pianistSofia Karlsson, sångerska, låtskrivare (nedre raden höger)Robert Wells, pianist, tonsättare, arrangör m.m.

Ordet alumn kommer av latinets alumnus, som betyder lärjunge eller skyddsling.

I bl.a. USA har det länge varit vanligt att man när man tagit sin examen blir upptagen i en särskild alumnförening vid det universitet där man studerat. Detta system har med olika upp-lägg blivit allt vanligare också på vår sida av Atlanten.

En av grundtankarna är att både lärosätet och den före detta studenten har glädje av att hålla kontakt. Alumner kan fungera som ambassadörer, till exempel berätta för unga människor om sin utbildningstid. Framgångsrika alumner kanske kan hjälpa sina gamla lärosäten med pengar och kontakter.

I gengäld får alumnen glädje av att hålla kontakten med gamla lärare och kurskamrater, och allt det positiva det för med sig att höra till ett nätverk inom sitt ämne.

Flera institutioner och ämnes-grupper vid KMH har sedan länge väl etablerade alumnverk-samheter. På sikt är tanken att ett organiserat alumnnätverk för hela KMH också skapas.

Page 26: Magasin kmh nr 1 okt 2012

26

Jag och musiken

En elev sa: ”Varför sjunger vi bara sånger? Vi vill lära oss sångteknik!”.

En annan tyckte ”jag behöver inte hålla på med min musik i skolan. Jag vill lära mig något nytt”, berättar Maria. Projektet ”Jag och musiken” är ett samarbete mellan Botkyrka kommun och KMH. Det startade bland annat i en frågeställning kring hur det är att vara musiklärare idag när unga människor använder musik på radikalt nya sätt jämfört med för bara några decennier sedan. Det är youtubeklipp, spotify-listor, dataspelsmusik, appar...

Och vad får det för konsekvenser för musikundervisningen att barnen lever i en mångkulturell miljö? – Vi ville veta hur barn i tolv-trettonårs-

åldern ser på sig själva och sitt förhål-lande till musiken, säger Maria. Hur skulle de vilja att skolans musikunder-visning såg ut?

Kulturpedagogen Eva Dahlberg anställ-des och fick agera språkrör.

Under en termin i taget besökte hon ett tiotal gånger en skolklass och genom-förde workshops med eleverna. Barnen fick måla, skulptera, skriva. Uppdraget de hade var att gestalta sitt förhållande till musiken.

Kulturpedagogen lyssnade på barnens samtal, observerade, fotograferade och intervjuade. Sammanlagt träffade hon tre skolklasser i olika skolor i Botkyrka. Materialet har sedan sammanställts och analyserats av Ambjörn Hugardt, Eva

Dahlberg och Maria Pemsel själv. En del resultat var överraskande.

– Till exempel att det inte var någon konflikt mellan barnens teknikanvänd-ning och musiklärarnas kunskap. Det fanns inget förakt från ungdomarna gentemot lärare som de inte kände till tekniska nyheter. Barnen efterfrågade att musiklärarna skulle undervisa i det de är bra på - musik.

På liknande sätt var det med oron att musiklärare inte skulle klara av att anpassa sig till barnens mångkulturella bakgrund.

Återigen blev budskapet ungefär: lär oss det du själv är bra på. Att i skolan hålla på med sin ”egen” musik var inte viktigt för barnen.

– Barn vill ha lärare som kan lära ut musik, det finns ett sug efter kunskap, säger Maria Pemsel när hon berättar om de iakttagelser hon och hennes kollegor gjorde när de under fem års tid följde ett antal skolklasser i Botkyrka i deras musikaliska vardag. –

Page 27: Magasin kmh nr 1 okt 2012

27

KMH i Botkyrka – KMH och Botkyrka kommun bedri-ver sedan ett tiotal år ett långsiktigt samarbete. Det syftat bland annat till breddad rekrytering till kultur-skola och högre musikutbildning. Avsikten är också att tillföra KMH erfarenheter och kunskaper kring entreprenöriellt lärande, och fördju-pad kunskap kring hur ett interkul-turellt förhållningssätt kan användas som en resurs i skapandet av ett hållbart samhälle.

Under den innevarande avtalsperio-den vill parterna: • verka för pedagogiskt utvecklingsarbete

• öka mångfalden i musik- utbildning genom arbete med breddad rekrytering

• genomföra konstnärliga och pedagogiska aktiviteter

• inleda ett nytt arbete med Musik och Hälsa i Botkyrka Projektansvarig vid KMH: Maria Pemsel, institutionen för musik, pedagogik och samhälle (MPS)

Läs rapporten i sin helhet här: www.kmh.se/texter_botkyrka_kmh

Maria Pemsel, adjunkt vid institutionen för musik, pedagogik och samhälle (ovan). Bilderna visar några exempel på hur skoleleverna besvarade frågan ”Vad betyder musiken för dig?” (stora bilden och nedan)

Resultatet av ”Jag och musiken” finns sammanfattat i en rapport som förfat-tats av projektledaren Maria Pemsel själv i samarbete med KMH-kollegan Ambjörn Hugardt, lektor i musikpe-dagogik och kulturpedagogen Eva Dahlberg.

– Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade att ta del av och använda rapporten, eller höra av sig till någon av oss som skrivit den, säger Maria.

– Där finns mycket att hämta för den som jobbar som musiklärare, och för den som vill göra ett examensarbete el-ler högre forskning inom musikpedago-gik finns massor av ingångar. Rapporten är bara början!

Page 28: Magasin kmh nr 1 okt 2012

28

Jag är inte så väl förtrogen med keltisk musik men mitt intryck var nog att ensem-blespelet baserades mycket på unison styrka och för att få till det måste man lägga individualismen lite åt sidan och smälta ihop sig med resten och där kanske vi har något att lära oss.

Både England och Skottland överraskade mig! Vilken skillnad mellan den engelska och den skotska folkmusiken, mycket större än jag tidigare förstått.

Caroline Eriksson och Elias Friberg på en konsert vid universitet i Newcastle. Foto: Jonas Hjalmarsson.

I think also that on this trip, one of the most important aspects related to the contact with the new, (at least for me) was the fact that we could understand our own creative process in a di�erent perspective.

Page 29: Magasin kmh nr 1 okt 2012

29

Några snabbfrågor till Olof Misgeld, biträdande prefekt vid folkmusikinsti-tutionen och projektledare för ”Sång under segel”:

Vad gick det hela ut på?–Under två veckor i månadsskiftet april-maj gjorde vi en resa med tåg, båt och buss till olika platser kring Nord-sjön och på Brittiska öarna. Med oss hade vi en repertoar av sjömansvisor som vi arbetat med under hela läsåret.

Vilka var med på resan?– Så gott som alla studenter vid folk-musikinstitutionen, både de som går på kandidat- och masternivå var med. Dessutom tre lärare, Jonas Hjalmars-son, Ellika Frisell och jag själv. Totalt var vi 29 personer.

Vilka fördelar är det att ge sig ut på resa, förutom att det är roligt?– Man lär sig förstå sig själv. Vi har jobbat enligt en pedagogisk modell som kallas reorientering. Den går ut på att om man byter perspektiv så skapar man förutsättningar för flowupplevelser, vilket i sin tur hjälper till så att man kan se sig själv i ett annat ljus än till vardags.

Var det som en turné alltså?– Nej, även om vi gjorde konserter så var det ingen vanlig turné. Vi gjorde studiebesök och träffade studenter och lärare på folkmusikutbildningar och såg till att knyta alla möjliga kontakter i folkmusiksammanhang.

Runt Nordsjön med sjömansvisor i bagagetUnder hela året arbetade studenterna vid folkmusikinstitutionen med repertoaren av sjömansvisor. Man gjorde instuderingar, be-arbetningar och omtolkningar. Arbetet utmynnade i en resa till platser kring Nordsjön och brittiska öarna.–

– Sedan var resan egentligen bara en del av ett ännu längre projekt. Studen-terna hade förberett sig under hela läsåret, och den har varit en del av utbildningen både i individuella lektio-ner, ensemblespel, arrangering, kursen i frilanskunskap och allt möjligt.

Fick resan någon uppföljning?–Studenterna hade med sig ett antal frågor om folkmusik och folkmusikens roll som de skulle fundera över under resan. De frågorna har de besvarat skriftligen, och vi hade ett seminarium där de gjorde presentationer och redo-visade resan.

– Tanken är också att vårt inspelade material ska följa med som CD-skiva tillsammans med en bok om sjömans-visor som Samfundet för visforskning håller på att ge ut.

Page 30: Magasin kmh nr 1 okt 2012

30

Maestro på KMHRealityserien ”Maestro”, där olika kända personer får tävla i att lära sig di-rigera orkester och kör, har givit KMH en välkommen möjlighet att synas på bästa sändningstid i public service-TV.

Serien produceras av Nordisk Film för SVT, med SVT:s Camilla Lundberg som producent och projektledare.

Avsnitten spelas in på KMH och i Ber-waldhallen. Efter grundläggande arbete här på KMH går deltagarna vidare till att dirigera Radiokören och Radiosym-fonikerna.

Som coacher medverkar en rad lärare och musiker från KMH. Cecilia Ry-dinger Alin assisteras av Sonny Jansson och tidigare KMH-studenten David Björkman, liksom av Susanne Jaresand, professor i rytmik och rörelse samt Joakim Anterot, adjunkt i slagverksme-todik.

Första säsongen sändes i augusti-sep-tember 2011. Deltagare i tävlingen var då Petra Mede, Claes Elfsberg, Viveca

Lärn, Ola Rapace, Marit Bergman och Jörgen Kruth. Juryn bestod av KMH:s prorektor och professor i orkesterdiri-gering Cecilia Rydinger Alin, tillsam-mans med kördirigenten Gustav Sjök-vist och en gästledamot i varje program.

I maj 2012 spelades andra säsongen in, med planerad sändning i början av 2013.

KMH:s Sonny Jansson funderar på nästa steg i att instruera den entusiastiska tävlingsdeltagaren Marit Bergman, som till sist tog hem segern i första säsongen.

Bo Westman (prefekt) och Johnny Wingstedt (timlärare) intervjuades i webbtidskriften Computers in Enter-tainment. Här är ett udrag:

”MoMify” – en kärleksfull och fullt fungerande ”parodi” på musiktjänsten Spotify, utvecklad av KMH:s stu-denter i musik- och medieproduktion.

Tävlande i andra säsongen är prima bal-lerinan Anneli Alhanko, skådespelaren Cecilia Frode, komikern och programle-daren Kodjo Akolor, förre partiledaren Lars Ohly, skådespelaren Pia Johansson och fotbollsmålvakten Rami Shaaban.

Programledare blir komikern Petra Mede, som alltså medverkade som täv-lande förra säsongen.

Internationellt intresse för musik- och medie-produktion på KMH

JW: – Från början har vi varit tydliga med att fokus i musik- och mediepro-duktion på KMH ska vara på musiken. De flesta av våra lärare, även i tradi-tionellt ”icke-musikaliska” ämnen, har också en stark musikalisk bakgrund.

BW: – KMH erbjuder också stora möjligheter att möta och interagera med studenter från andra institutioner

och genrer, t.ex. klassisk musik, jazz och världsmusik. Vi sätter en ära att inte begränsa vårt program till en viss musikalisk genre.

JW: – Nyskapandet inom interaktiva media har länge varit fokuserat på visuella medier, men nu riktas upp-märksamheten mot musik och ljud. Ny ljudteknik poppar upp. Många ljudba-serade spel har varit framgångsrika.

– Våra alumner har också hittat intres-santa sätt att arbeta med ljud och musik för spel och webb. Några av dem ut-vecklar till och med egna kommersiella motorer för interaktiv musik.

BW: – Jag tror att det vi ser nu är bara toppen av ett isberg. Den växande antal böcker och artiklar om ämnen som rör detta område är också ett tecken på hur marknaden för ljud och musik växer.

Läs hela intervjun på http://cie.acm.org/articles/music-and-interaction-design-educating-tomorrows-media-designers-kmh/

Flera av MoM-studenternas produktio-ner finns tillgängliga på http://www.kmh.se/mom-studentproduktioner

Page 31: Magasin kmh nr 1 okt 2012

31

Johannes Johansson in memoriam

Rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Johannes Johansson avled oväntat 30 maj, i en ålder av 60 år. Hans närmaste anhöriga är Karin Johansson, hans systrar och deras barn.

Vid tiden för sin bortgång mitt i sin gär-ning hade Johannes Johansson nyligen nåtts av flera positiva och efterlängtade besked.

Till dem hörde ett förlängt förordnande som rektor för ytterligare en treårs-period och ett slutligt klartecken för Kungl. Musikhögskolans under många år uppskjutna nybygge.

Särskilt stolt var han över en stor dona-tion till KMH från Knut och Alice Wal-lenbergs stiftelse till stöd för konstnär-lig forskning.

När Johannes Johansson 2006 till-trädde som rektor för Kungl. Musik-högskolan förde han med sig gedigna

erfarenheter och ett etablerat anseende som tonsättare, kyrkomusiker och ut-bildningsadministratör, både i Sverige och internationellt.

Närmast före tiden på KMH innehade han tjänsten som en av två prefekter vid Musikhögskolan i Malmö. 2004-2011 var han också en uppskattad president för de europeiska musikhögskolornas samarbetsorganisation AEC (Associa-tion Européenne des Conservatoires, Académies et Musikhochschulen).

Johannes Johansson var också ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och Honorary Member vid Royal College of Music och Guildhall School of Music and Drama i London.

Han förmedlade en brinnande över-tygelse om musikens betydelse som positiv samhällskraft och om den högre musikutbildningens betydelse som en angelägen röst i det konstnärliga och vetenskapliga samtalet.

För Johannes Johansson stod studenter-na alltid i centrum som samtalspartners

i beslutande organ och arbetsgrupper, men framför allt som aktiva personer inom den egna utbildningen.

I fokus för arbetet stod också nystarten för KMH:s byggnadsprojekt. För Johan-nes Johansson var det ett yttre uttryck för visionen att göra KMH till ett cen-trum för högre musikutbildning och till en central konstnärlig och pedagogisk mötesplats.

Vi sörjer och minns en underbar vän, en stor visionär och en handlingskraftig ledargestalt.

Johannes lämnar efter sig ett stort tomrum. Men han har med sina insatser lämnat en god grund för oss alla att fortsätta hans gärning med inspiration och framtidstro.

Cecilia Rydinger Alintillförordnad rektor, professor, KMH

Peter Liljenstolpeförvaltningschef, KMH

Staffan Schejaprorektor, professor, KMH

Foto: Stefan Nilsson

Page 32: Magasin kmh nr 1 okt 2012

32

+46 8 16 18 00 Tel+46 8 664 14 24 [email protected]

Kungl. Musikhögskolani StockholmRoyal College of MusicValhallavägen 105Box 27711SE-115 91 StockholmSweden