Top Banner
LWR SERVICE CENTER vid ABB ATOM, Tegnér-området i Västerås Ett projekt av civ.ing H Krister Pettersson 1985-86 “Vi har 20 miljoner, som vi måste skatta bort, om vi inte investerar dem. Det behövs en attrapp av en kärnkraftsreaktor för utbildning och test av robotar och verktyg. Kan du bygga en sådan anläggning i någon av våra dåligt utnyttjade, äldre byggnader?” Detta var utmaningen till Krister, när han kom tillbaka 1985 till ABB Atom och Västerås, efter att ha arbetat som lokal projektledare för ABB Substations med tre gasisolerade ställverk i Saudiarabien. Ett program runt behov och möjlig lösning gjordes. Åldre byggnader och deras möjligheter, inom främst ABB Atoms Tegnér- område i Västerås, inventerades. Som byggnadsingenjör i botten, kunde Krister se möjligheterna i den tidigare kärnbränslefabrikens byggnad. Här fanns redan verkstäder i funktion. Det fanns en kraftig travers. Men, byggnaden var alldeles för låg för den höjd en reaktorattrapp måste ha. Och det skulle vara svårt, att efterlikna arbetsmiljön i ett kärnkraftverk - främst reaktorhallen. Ytterligare undersökning av byggnaden visade, att den var grundlagd på lera, med ca 4,5 m djup till urberget. Man skulle kunna ta bort det befintliga golvet, gräva ut och göra en ny grund för en tung reaktorattrapp på berg. Och den befintliga traversen skulle kunna bevaras och fungera ovanför reaktorattrappen, om “reaktorhallen” kunde byggas utanför, i stället för inom, den befintliga byggnaden. Taket på byggnaden var av lättbetong på prefabricerade betongbalkar. Med en del förstärkningsåtgärder skulle en lättkonstruktion av stål och plåt kunna bäras av den befintliga byggnadsstommen och ersätta det relativt tunga taket. Man skulle kunna få en hög, rejäl reaktorhall och dessutom utbildningslokaler med fin utsikt både in i “reaktorhallen” och ut över Mälaren. Och projektet med denna ombyggnation, attrapper mm skulle rymmas inom budgeten. Det färdiga Light Water Reactor (LWR) Service Center blev en lyckad utbildnings- och testanläggning och arbetsuppgift för Krister som “kreatör och projektledare”.
1

LWR Service Center KP Projekt

Aug 12, 2015

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: LWR Service Center KP Projekt

LWR SERVICE CENTER vid ABB ATOM, Tegnér-området i Västerås!Ett projekt av civ.ing H Krister Pettersson 1985-86!

!“Vi har 20 miljoner, som vi måste skatta bort, om vi inte investerar dem. Det behövs en attrapp av en kärnkraftsreaktor för utbildning och test av robotar och verktyg. Kan du bygga en sådan anläggning i någon av våra dåligt utnyttjade, äldre byggnader?”!Detta var utmaningen till Krister, när han kom tillbaka 1985 till ABB Atom och Västerås, efter att ha arbetat som lokal projektledare för ABB Substations med tre gasisolerade ställverk i Saudiarabien.!Ett program runt behov och möjlig lösning gjordes. Åldre byggnader och deras möjligheter, inom främst ABB Atoms Tegnér-område i Västerås, inventerades.!Som byggnadsingenjör i botten, kunde Krister se möjligheterna i den tidigare kärnbränslefabrikens byggnad. Här fanns redan verkstäder i funktion. Det fanns en kraftig travers. Men, byggnaden var alldeles för låg för den höjd en reaktorattrapp måste ha. Och det skulle vara svårt, att efterlikna arbetsmiljön i ett kärnkraftverk - främst reaktorhallen.!Ytterligare undersökning av byggnaden visade, att den var grundlagd på lera, med ca 4,5 m djup till urberget. Man skulle kunna ta bort det befintliga golvet, gräva ut och göra en ny grund för en tung reaktorattrapp på berg. Och den befintliga traversen

skulle kunna bevaras och fungera ovanför reaktorattrappen, om “reaktorhallen” kunde byggas utanför, i stället för inom, den befintliga byggnaden.!Taket på byggnaden var av lättbetong på prefabricerade betongbalkar. Med en del förstärkningsåtgärder skulle en lättkonstruktion av stål och plåt kunna bäras av den befintliga byggnadsstommen och ersätta det relativt tunga taket. Man skulle kunna få en hög, rejäl reaktorhall och dessutom utbildningslokaler med fin utsikt både in i “reaktorhallen” och ut över Mälaren. Och projektet med denna ombyggnation, attrapper mm skulle rymmas inom budgeten.!Det färdiga Light Water Reactor (LWR) Service Center blev en lyckad utbildnings- och testanläggning och arbetsuppgift för Krister som “kreatör och projektledare”.