Top Banner
DISTRIBUERAS MED SYDSVENSKAN 20 OKTOBER 2009 LUND HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS KARNEVALEN TAR FORM 12 VENTURE CUP I STARTGROPARNA 4 RÄTTVISEMÄRKT I LUND 4 HÅLLBAR SHOPPING 3 ESS – EN KLIMATNEUTRAL ANLäGGNING 10 LOKAL BANK FIRAR TIO åR 14 ANDAS BÅDE UTMANING OCH MÖJLIGHET ANDAS BÅDE UTMANING OCH MÖJLIGHET DET BYGGS FöR FULLT 6 MILJÖSTRATEGISKA ENHETEN KRAFTSAMLAR KRING KLIMATFRÅGORNA Läs mer på sidan 8 Vilket är ditt klimatlöfte? FORSKNING BLIR KUNDNYTTA 11 Läs mer på sidan 2 – staden som är full av hjärnkraft sidan 2 Vision 2025 Årgång 6 • Höst 2009 • Lösnummerpris 25 kronor
16

Lund

Apr 09, 2016

Download

Documents

Jenny Nirfalk

News, business
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lund

distribueras med sydsvenskan 20 oktober 20 09

LUNDHela denna bilaga är en annons

karnevalen tar form 12

venture Cup i startgroparna 4

rättvisemärkt i lund 4

Hållbar shopping 3

ess – en klimatneutral anläggning 10

lokal bank firar tio år 14

andas både utmaning och möjlighetandas både utmaning och möjlighet

Det byggs för fullt 6

miljöstrategiska enheten kraftsamlar kring klimat frågorna Läs mer på sidan 8

Vilket är ditt

klimatlöfte?

forskning blir kundnytta 11

Läs mer på sidan 2

– staden som är

full av hjärnkraft

sidan 2Vision2025

Årgång 6 • Höst 2009 • Lösnummerpris 25 kronor

Page 2: Lund

2 Hela denna bilaga är en annons

”● omkring tolvhundra deltagare samlades till konferensen. tillfället till ära hade ett tält, stort nog att täcka över fontänen och med sjuhundra sittplatser, upprättats i lundagård.

– Ett arrangemang av den här typen är perfekt att hålla i lund, menar sven-thore holm på företaget lunda-vision som varit projektledare för innovation in mind.

– här finns universitet, ideonparken och ett livligt företagsklimat. staden är full av hjärnkraft. men man kan inte förvänta sig att det kläcks konkreta idéer på den här typen av samman-komst. istället handlar det om att sätta igång tankeprocesser, som på sikt kan komma att resultera i något konkret.

en av konferensensens huvud-frågor var hur användare direkt kan gå in och påverka utvecklingen av nya produkter.

– internet och de sociala medierna har förändrat företagens möjligheter att hålla kontakt med sina kunder, för-klarar sven-thore holm. mötet i cyber-rymden kan på sitt sätt vara lika viktigt som möten i den fysiska verkligheten.

men att den fysiska miljön fortsatt spelar roll är lund med dess täta stadskärna och många mötesplatser ett bra exempel på.

– här springer folk ofta på varandra oplanerat och utväxlar tankar och idéer spontant. det är en bra förutsätt-ning för en kreativ miljö, säger sven-thore holm belåtet.

Text: Charlotte Wiberg

Omslagsbild: istockphoto.com • Tryck: BOLD / Sydsvenskan Tryck AB, Malmö 2009 • Copyright © 2009 Sydsvenskan Innovator AB • Lund – idéernas stad är tryckt på miljövänligt papper • Redaktionellt material lagras digitalt

Sydsvenskan Innovator AB är en av Sveriges mest erfarna och ledande producenter av redaktionella Event & Kundtidningar.Vi publicerar och utvecklar ämnesorienterad information i kreativa målgruppsinriktade tematidningar med en smart finansiering.För mer information: Claes Löfgren, tel +46 40 28 19 02 [email protected] Projektledare: Annika SivnertGrafisk Form: Jonathan Johnsson Annons: Annika Sahlström Traffic: Mia Nilsson Text: Media Resurs Öresund AB med flera Läsare ca 309 000 www.sydsvenskaninnovator.se Denna tidning produceras på uppdrag av Sydsvenskan.M E D I E F Ö R E T A G E T I S D S - K o N C E R N E N

Framtidsprojektet

Andas utmaning och möjlighet● förra året genomfördes ett om -fattande visionsarbete av lunds kommunpolitiker. syftet var att stärka kommunens utvecklings- och handlingskraft samt förbättra den kommunala servicen. resultatet blev framtidsprojektet Vision 2025 – ett koncept som andas utmaningar och möjligheter.

– Vi vill att folk ska vara intres-serade av lund, vilja bo i lund och investera i lund, säger Jan-inge ahlfridh som är stadens kommun-direktör.

vision 2025 fokuserar kring främst fyra punkter; ● kreativitet och handlingskraft, ● innovation och idéer, ● hållbar tillväxt ● attraktivitet och livskvalitet.

– när man tar fram en vision är det meningen att den ska finnas där som en ledstjärna. den ska också hela tiden fyllas på med nya mål så att man ständigt har något att sträva emot, konstaterar Jan-inge alhfridh.

och det är med en fräsch anda lund tar sig an utmaningen. inte bara har man lyckats nå upp till epitetet ”kunskapsstaden”. man var även en hårsmån ifrån att blir Europas kulturhuvudstad 2014. men trots att norrbelägna umeå sprang om lund

på mållinjen hänger inte staden läpp. Vision 2025 kretsar mycket kring att måna om både de internationella och nationella möten som sker varje dag här, samtidigt värna om det gamla och anrika som staden har att bjuda. på så vis tar man också vara på staden.

en annan viktig Del av visionen är samarbetet mellan alla olika aktörer som finns i staden så att även enskilda lundabor känner att de är delaktiga i de olika processerna.

– genom att alla tillsammans jobbar framåt kan vi också komma överens om var vi vill förflytta oss

och på så vis erbjuda livskvalitet för invånarna, menar Jan-inge ahlfridh.

trots de rådande kristiderna är lund en stad som ständigt expan-derar – under 2000-talet har staden utvecklats rejält, både när det kommer till befolkning och företag.

– alla människor, företag och orga-nisationer som finns här skapar det framtida lund tillsammans. i lund fick mycket initiativkraft, nytänkande och kunnande som fungerar starka drivkrafter, och det är vår största tillgång, säger Jan-inge almfridh.

Text: Linda Kante

Hur skapas en miljö där kreativt tänkande frodas? Vad är utmärkande för krea­tiva personer? Hur kan före­tag idag ta hjälp av varandra och av allmänheten vid ut­vecklingen av nya produkter och tjänster? Dessa och liknande frågor diskuterades när Lunds universitet tillsammans med Region Skåne i mitten av september anordnade konferensen ”Innovation In Mind 2009”.

staden är full av

hjärnkraft!

Lund centrum är ständigt expanderade och fler och fler butiker letar sig hit.foto: lund citysamVerkan

Inga bostadsköer.

kreatIva mIljöer.

damfotbollslaget torna Hällestad If tIll allsvenskan.

vision 2025 – leDstjärnan som ska utveCkla lunDs kommun i rätt riktning.

Page 3: Lund

3Hela denna bilaga är en annons

Shopping● lund särskiljer från sina grann-kommuner bland annat genom universitet och några stora företags dominerande ställning.

- lunds universitets nye rektor per Eriksson och hans bakgrund i näringslivet tror jag kommer att ha stor betydelse för det framtida före - tagsklimatet, säger Eva hlstenius och fortsätter, han förstår kopplingen mellan forskning och entreprenör-skap vilket sannolikt kommer att synas i nya företagsetableringar.

per erikssons rekrytering av mats lindoff, tidigare utvecklings-chef för sony Ericsson, och som nu är övergripande chef för hela inno-vationssystemet vid lunds univer-sitet, kommer enligt Eva ohlstenius sannolikt att betyda ett mer dyna-miskt utbyte mellan forskningsvärl-den och näringslivet.

- En annan utmaning för lund är att lyfta blicken från centralorten. lund är extremt bra på att mark-nadsföra sig, det finns en god upp - fattning i om vad lund är, men det finns ju så många fler orter runt lund med små och medelstora före-tag, säger Eva ohlstenius.

– styrkan från ideon med nya tekniska lösningar som resulterar i nyföretagande varvat med övrigt småföretagande och en fortsatt aktiv och öppen kommun är vad som krävs för att det unga företagandet ska vilja stanna kvar på orten tror Eva ohlstenius.

● shoppingen i centrala lund har mycket att bjuda. i en tusen år gam-mal miljö kan du låta dig inspireras av unika butiker och restauranger, vackra botaniska trädgården, popu-lära saluhallen eller varför inte ett av stadens anrika museum.

nu föregår även lund med gott exempel när det handlar om en mer hållbar handel.

– det finns ett stort engagemang kring fairtrade, det är många butiker som har lyft de frågorna, konstaterar karin loodberg.

i april 2007 utsågs lund till sveriges tredje fairtrade city.

– Vi ser en framåtgående utveck-ling kring fairtrade. En butik som om-tankE på stora södergatan är ett bra exempel på detta, säger karin loodberg.

förutom butiker som säljer när-producerade och rättvisemärkta mat-produkter ser också karin loodberg en uppåtgående trend när det kom-mer till ekologiska kläder och vintage.

– även de stora kedjorna tar in mer och mer ekologiska kläder och det är kanske lättare att nå allmänheten då. men jag tror att de små special-butikerna är viktiga. det finns alltid olika sorters kunder som har olika önskemål.

enligt en unDersökning som handelsföreningen i lund gjort visade lunds butiker omsättningsökningar på 10 - 15 procent under det första kvartalet i år – siffror som pekar på

att lunds citykärna är en attraktiv marknad.

– lund City har utrymme att hysa ännu fler hållbara butiker. Jag är all-deles säker på att lund har potential att bli en förebild när det kommer till rättvisemärkt och ekologisk handel, säger karin loodberg.

Text: Linda Kante

stärkta band mellan forskning och näringsliv

Det blåser ett friskare före­tagsklimat i Lund. – Jag tror att Lund har tagit en ny väg med ett annat mål än tidigare, säger Eva Ohlstenius, regionchef för Företagarna Region Syd.

Lund är en framtidstänkande stad och välkomnar gärna butiker som främjar en hållbar och miljövänlig handel. foto: lund citysamVerkan

EvEnEmang i Lund City OktObER ­ nOVEMbER

19-24 oktoberlitteralund – bokfestival för barn och unga.

27 novemberskyltsöndag med presentation av lunds luciakandidater.

Hållbara butiker i city

Eva Ohlstenius är regionchef för Före­tagarna Region Syd.

StörSta branSChErforskning & utveckling, utbildning 22Vård och omsorg 22tillverkningsindustri 14finans, konsulting 12

antaL nyStartadE förEtag2008 761 st2007 759 st2006 696 st

Källa: Lunds kommun

I Lund City frodas handeln. Samtidigt dyker allt fler hållbara butiker upp. – Det finns en stor kun­skap och medvetenhet hos folk här, säger karin Loodberg på kommunens miljöstrategiska enhet.

Page 4: Lund

4 Hela denna bilaga är en annons

● genom ett aktivt informations-arbete kring rättvis handel både inom kommunen och ute bland allmän-heten har kommunen nästan tre år i förväg uppnått en del av de uppsatta målen för den kommunala konsumtio-nen av rättvisa produkter. och butiker, kaféer och restauranger märker en ökad efterfrågan på rättvisa varor.

– det finns allt fler produkter att välja mellan och man vill servera kunderna schysta grejer, säger linda scott-Jacobsson.

lunD blev fairtraDe City 2007 och är just nu mitt uppe i rättvise-märkts kampanjveckor med fairtrade fokus. där ingår bland annat nordens

största fikapaus, som går av stapeln just idag.

– alla kan vara med. det är föreningen för rättvisemärkt som står bakom arrangemanget. nordens länder utmanar varandra och det land som har flest registrerade rättvisa fikapauser vinner, säger linda scott-Jacobsson.

fikapausen gäller om det så är tekoppen man dricker själv, efter-middagsfikat med mormor eller fikat med kompisarna, så länge minst en produkt är rättvisemärkt.

ära oCH berömmelse ligger i potten för det land som vinner.

– lund satsar om inget annat på att ha flest rättvisa fikapauser av alla, säger linda scott-Jacobsson.

bilder från kampanjen i lund kommer man att kunna hitta på: www.lund.se/fairtradecity.

och lunds kommun är verkligen på rättvis väg. målet för kaffe är att

● sedan starten 1998 har 10 600 affärsidéer tävlat och av dem har 3 600 utvecklats till reella företag. i mitten av oktober anordnades en kickoff inför årets tävling, och den som går och bär på en affärsidé har fram tills den 3 november på sig att anmäla sig till första momentet.

– många dröjer in i det sista. Vi brukar få in de flesta anmäl-ningarna de sista dagarna, berättar andré Johansson på Venture Cup syd i lund.

venture Cup består av fyra moment. deltagarna ska bland annat presentera en idé och en fullskalig affärsplan, och till slut anordnas en sverigefinal med de bästa bidragen från hela landet.

andré Johansson tycker att många borde ta chansen.

– det är en unik möjlighet att utvecklas och få kvalitativ feedback av mycket erfarna affärsutvecklare och entreprenörer, säger han.

Text: Elin Falkenström

Från idétill företag

– Det är mer än en tävling. Det är en process där både individer och affärsidéer utvecklas. Så beskriver projekt ­ ko ordinator André Johansson tävlingen Venture Cup som snart drar igång igen.

n arkitektbyrån lund Valentin ska rita den nya göteborgsoperan. En tillbyggnad i tre våningar väster om nuvarande operahuset skulle ge ytterligare tretusen kvadratmeter och tre separata utrymmen som

kan slås samman till en scen med en salong för 550 personer. tanken är en multifunktionell byggnad med servering, repetitionssalar, hörsal, konferens- och övningslokaler.

studie kring flyktingar prisasn sedan 2004 har lunds kommun till-sammans med lunds universitet haft en examensjobbpool. syftet är att fördjupa kontakten mellan kommun och universi-tet. som ett led i den här samverkan utses sedan 2006 två uppsatsvinnare, förstapris är 10 000 kronor. i år är det Jenny larsson som vunnit 1:a pris för sin uppsats ”När man kommer hit, känner man sig vilsen, det är helt annorlunda än i sitt hemland. En studie om nyanlända flyktingar som kommunplacerats i Lunds kommun 2007”.

liv och död tema på arkivens dagn den andra lördagen i november varje år är det arkivens dag. i år infaller dagen den 14:e november. då håller arkiv i hela norden öppet för allmänheten. i sverige enas arkiven om ett särskilt tema att hålla arrangemang omkring. detta år har man valt temat ”på liv och död”. på arkivcentrum syd i lund kommer man att kunna lyssna på föredrag om begravningsseder, moderna ruiner, skånska smittor med mera.

Vackert hus för skön musik

allt Fler

fikar rättvist i LundEngagemang och med vetenhet om rättvisa pro dukter ökar kraftigt i Lund. – när man väl förstår problematiken är steget inte långt att börja göra rätt, säger Linda Scott­Jacobsson, Fairtrade Citysamordnare i Lund.

vEnturE Cup är en ideell stiftelse med stöd av både företag och universitet.● 19 bidrag delar på en pris-pott på 300 000 kronor.● man kan tävla med upp till fem bidrag, antingen ensam eller i grupp.● idén får inte ha genererat omfattande försäljning innan tävlingen, utan ska vara ny.● Juryn består av 50 affärs-utvecklare och entreprenörer.

Rättvis fikapaus i stadshusets fikarum.foto cecilia åkesson

Page 5: Lund

5Hela denna bilaga är en annons

dEn KommunaLa KonSumtionEn av rättviSa produKtEr 2008:kaffe 49 procent, te 35 procent och bananer 9 procent målen, som sattes upp 2008 innebär att 40 procent av allt kaffe, te, bananer och choklad som kommunen konsu merar ska vara rättvist producerat, räknat på den totala kostnaden.

foto: ksenia semenoVa

40 procent ska vara rättvist och det har man redan nått.

– reaktionerna inom kommunen har varit mycket positiva. man har ändrat sina vanor vilket kanske inte alltid är så lätt när man är van vid en viss produkt, säger linda scott- Jacobsson.

engageraDe inom lunds näringsliv, privata företag, butiker, föreningar, idrottsföreningar jobbar tillsammans med kommunen för en rättvisare handel.

– rättvis handel och att lund är en fairtrade City förenar oss, det är väldigt viktigt att vi gör det här tillsammans med alla lundabor, säger linda scott-Jacobsson.

och hon är positiv om framtiden.– rättvis handel har medvind,

allt fler får upp ögonen för detta vilket gör att utvecklingen går i rätt riktning, säger linda scott-Jacobsson.

Lund fairtradE City● lund blev fairtrade City den 14 april 2007.● Varje år sker en om-diplomering för att motivera kommuner att kontinuerligt förbättra och utveckla arbetet med rättvis handel.

att vara fairtradE City innEbär … … att kommunen ska erbjuda rättvisa produkter till sina anställda.… att det finns ett visst utbud av rättvisa produk-ter på restauranger, hotell, caféer och arbetsplatser.… att det bedrivs ett aktivt informationsarbete som en styrgrupp tar hand om.

Page 6: Lund

6 Hela denna bilaga är en annons

Den ekonomiska krisen gjorde att många byggherrar fick tänka om och utvärdera sina pågående bostadsprojekt, tempot i byggena sänktes och planer lades om. bland annat har bostadsbyggandet på munins väg i linero stannat av och hamnat på ritbordet igen.

– det byggs lite mindre i år än tidigare. men det vänder snart igen, tror urban linse.

Ett projekt som pågått i flera år där det byggs för fullt just nu är på annehem. totalt ska nCC uppföra runt 250 småhus, mest radhus, med varierande utformning. området, som ligger ett tiotal minuter från cen-trum med cykel, har lockat många barnfamiljer. i nuläget har man ett 50-tal bostäder kvar att bygga innan om rådet står helt klart. Ett annat projekt i norr är fredslyckan på norra fäladen, där det byggs över hundra bostadsrätter. Just bostadsrätter är den vanligaste boendeformen när det handlar om nybyggda lägenheter i lund.

- det varierar från år till år, men det brukar vara ungefär en tredjedel av lägenheterna som är hyresrätter. Vissa år byggs mycket student- lägenheter, och då ökar andelen hyres lägenheter förstås, men det hjälper ju inte alla, säger urban linse.

i östra torn håller ett helt bostads-område på att smällas upp på en åker. det är flera olika byggherrar som ska bygga cirka 280 bostäder, både klimat smarta småhus i form av radhus, villor, studentbostäder och vanliga hyreslägenheter. de första husen står klara under hösten och hela bostadsområdet beräknas vara klart någon gång under 2011.

– det ska byggas en förskola i området också, och affärer finns inom en kilometers avstånd, säger urban linse.

även till de 200 nya bostads- rätter som planeras vid fjelievägen ska det inrymmas förskola i ett av husen.

i Centrum finns det inga åkrar att bygga på, utan där handlar det mer om att förtäta befintlig bebyggelse. i kvarteret harlösabanan 1 fanns det tidigare olika verksamheter, bland annat byggfirma och stenhuggeri. nu bygger lunds kommunala fastighets-bolag istället hyresrätter i varierande storlekar där. inflyttning planeras till våren enligt urban linse.

– intresset har varit stort enligt vad lkf själva säger. nu byggs det för fullt på andra etappen, med fasader, inredningar och så vidare.

för dem som är lite äldre finns ett par alternativ bland nybyggena. ribbingska sjukhemmet byggs om och renoveras och ska inhysa 29 lägenheter för dem som är 55+. och i väster bygger seniorgården mellan 30 och 40 lägenheter till samma målgrupp.

– det är tänkt för dem med ut -flugna barn och som säljer villan för att flytta till lägenhet istället, säger urban linse.

Text: Erik Sjöberg

De välplaneraDe lägenheterna är i storlek 1-4 rum och kök och har i de flesta fall en öppen planlösning. den generösa takhöjden på 2,6 meter ger

tillsammans med fina glaspartier ljus och rymd åt lägenheterna.

inflyttning är planerad i mars 2010

i ribbingska Huset byggs attraktiva hyreslägenheter i lummig parkmiljö för den som är 55+.

byggnaden uppfördes för cirka 100 år sedan och byggs nu varsamt om till 29 lägenheter där husets unika karaktär bevaras, som till exempel takhöjden upp till 3,6 meter och de franska fönsterna. lägenheterna, som är 2-4 rum och kök, är inflyttnings-klara i dec 2009.

Det byggs för fullt i Lund

NyproduktioNeN av Hyresrätter pågår För Fullt Hos lkF!

Just nu pågår bygget av 89 lägen­heter på Södra vägen, kv Harlösa­banan 1. Det här är ett centralt boende med modern och spännande arkitektur och bra service Stadsparken ligger inom nära promenad avstånd.

Det byggs bostäder på många håll i Lund. Allt ifrån bostadsrätter till hyreslägenheter och radhus. – Mycket folk flyttar till Lund så det finns ett behov av bostäder. Och det är flera intressanta projekt på gång, säger Urban Linse, exploateringsingenjör hos kommunen.

projEKt Som Snart Kan Komma igångSödra Råbylund: 160 bostäder i blandad form planeras. själva bostadsbyggandet har inte kommit igång än, och arbetet med gatorna planeras till våren.Dövstumskolan: här ska åttta lägenheter läggas till befintlig bebyggelse. arbetet kan komma igång under hösten.S:t Lars norr: gator och mark ska förbättras under hösten innan bostads-byggandet kan komma igång efter årsskiftet. det handlar bland annat om äldreboende och bostadsrätter, totalt 340 bostäder.

byarna intE LottLöSaStångby, Haraldsfält: Jm bygger för fullt. tre etapper färdiga, den fjärde etappen pågår. totalt rör det sig om ungefär 200 småhus, både fri-liggande och radhus. En förskola står klar inom området. Stångby, Väster 1: här plane-ras cirka 160 bostäder. själva bostadsbyggandet kommer igång under våren, men redan nu förbereds gator och mark. det rör sig om lägenheter, grupphus, bostadsrätter och villor. Dalby, Påskagänget: bygget av första etappen pågår. unge-fär 90 bostäder, mest småhus men även ett 20-tal lägenheter som lkf bygger. de andra etapperna har inte påbörjats ännu. man planerar även en skola i området.torna Hällestad, Lärarvägen: här planeras ett antal så kallade passivhus. planen är att bygget ska komma igång någon gång under nästa år.Genarp i kv Gräslöken: Vid norra infarten uppförs åtta lägenheter som parhus av lkf. lägenheterna är 3-4 rum och kök med öppen planlösning. Varje lägenhet har egen tomt med uteplats i väster läge. inflytt-ning är planerad i april 2010.

är du intrESSErad? anmäl ditt intresse på www.lkf.se under mina sidor. där du kan göra en boköanmälan eller ändra en tidigare anmälan.

Harlösabanan ska förvandlas till ett modernt boende med spännande arkitektur.

Urban Linse tror att byggandet snart kommer tillbaka till normal nivå igen. Men det är flera projekt på gång trots den ekonomiska krisen.foto: lena bengtsson

Fasad på Gräslöken i Genarp.

Page 7: Lund

7Hela denna bilaga är en annons

Den enda bank du behöver.

Ekonomin påverkar dig.

Men hur?

Är det läge att köpa en större bostad? Borde du spara - eller kanske både och?

Låt oss göra Ekonomikollen, så får du veta vad som gäller just för dig.

Lund 046-37 18 00, www.fofspar.se

skanska.se

Snart börjar vi bygget av Norra Terrassen – moderna kontorslokaler på bästa skylt- och kommunikationsläge intill Ideon. Självklart bygger vi husen som ”GreenBuildings”, med 25 % lägre energianvändning än gällande svensk norm, men inte nog med det.

På Norra Terrassen kommer vi att satsa på att ge dig och dina medarbetare en grön arbetsmiljö, både interiört och exteriört. För precis som vanligt vill vi att du som flyttar in i våra lokaler ska trivas så bra att du med glädje kan kalla din arbetsplats ditt andra hem.

För en närmare presentation av Norra Terrassen, hör av dig till Andreas Lundberg på 010 448 32 69 eller [email protected]

Din nya kontorsgranne?

LövsångarePhylloscopus trochilus

Page 8: Lund

8 Hela denna bilaga är en annons

● klimatkonferensen lund Cop15 - företagens klimatinnovationer som en del av den urbana utvecklingen, arrangeras av lunds kommun i sam - arbete med lunds universitet och sydsvenska handelskammaren i början på december. konferensen ska fungera som en plattform för gemen-

samt klimatarbete mellan offentliga, privata och ideella aktörer – fokus ska ligga på företagens klimatinnovationer.

anders Wijkman, vice ordförande tällberg foundation och romklubben, är inbjuden talare på konferensen. han har sedan lång tid tillbaka ett brett engagemang kring företagens

nyckelroll i arbetet för ett hållbart samhälle.

under konferens kommer en workshop att genomföras med fokus på bland annat hur företag ska kunna samverka med universitet och offent-liga aktörer för en gynnsam klimat-smart utveckling.

Företagen har en nyckelroll i klimatarbetet

● slumpmässigt utvalda lundabor har blivit inbjudna till två kvällar för att man tillsammans ska kunna visionera om hur livet i klimatvänliga lund ska se ut.

på det här sättet hoppas kommunen kunna fånga upp det engagemang som finns ute bland lundaborna. det handlar också om att ta fram de verktyg som kanske behövs för att man ska känna att man kan bidra till en klimatvänligare vardag.

många lundabor har redan gjort ett miljövänligare val och parkerat bilen, här kör man mindre bil än svensken i övrigt.

samarbetet kring de här frågorna är centralt. klimatfrågorna är globala såväl som lokala och man löser dem inte på egen hand.

därför hoppas nu kommunen på en driven dialog mellan lundaborna kring deras klimatsmarta idéer.

klimatfrågorna berör alla och måste också lösas gemensamt. Lund har länge bedrivit ett aktivt miljö­arbete. när nu kommunen kraftsamlar

kring klimatet handlar det om att fånga upp och ta till vara det djupa engagemang som finns runt om i kommunen och till­sammans hitta rätt klimatvägar.

klimatförändringarna är idag den största utmaningen för alla, både globalt och lokalt. Vissa lösningar riskerar att skapa nya problem. Städernas utveckling skapar utrymme för innovativt nytänkande.

Lund COP15

lundaborna bjuds in till Klimatdialog

Många Lundabor har redan gjort ett klimatvänligt val, här kör man mindre bil än i övriga Sverige.

FOtO: DRAGO PRVULOVIC/MALMöbILD

vill Du vara meD?utvalda personer från norra fäladen, tuna/professorsstaden och Veberöd har blivit särskilt inbjudna till klimatdialogen. om du bor i något av områdena och vill vara med, men inte fått någon inbjudan – hör av dig till oss! E-posta: [email protected] eller ring 046 - 35 64 47.

Hur ser din vardag ut? Vilka klimatsmarta val känner du att du kan göra? Hur vill du kunna påverka miljöarbetet? För att gemensamt kunna gå vidare i arbetet för ett hållbart samhälle arrangerar Lunds kommun under hös­ten en klimatdialog.

Kraftsamling kring

KLIMATfrågorna

Page 9: Lund

9Hela denna bilaga är en annons

Lund uppmanar alla att lämna sitt eget klimatlöfte. På kommunens hemsida finns en ”klimatknapp” som man kan klicka och lämna sitt löfte. nästan hundra Lundabor har redan lämnat löften på hemsidan. Här är några:

● unga människor från hela sverige är inbjudna. dessutom kommer delegationer från hela världen, till exempe kina, ukraina, armenien, indien, danmark, ryss-land, Vietnam, namibia, kanada, tyskland, portugal och burundi att delta i tinget. gästerna ska bo på fritidsgårdar och liknande. dessutom finns ett faddersystem där man erbjuder sig att hysa någon av de långväga gästerna.

ungDomstinget kommer att fokusera på tre spår: Det globala spåret – gruppen ska föra fram ett antal klimatbud-

skap till klimattinget som sedan ska rösta fram vilket budskap som ska förmedlas under klimat-konferensen i köpenhamn. Det lokala spåret – olika grup-per ska starta lokala klimatprojekt med ett uttalat mål i sikte. Det individuella spåret – workshops kring hur man själv kan bli mer klimatmedveten, studie-besök till platser med klimatvänliga alternativ.

möjlighet att välja vilket spår man vill följa kommer att ske online när alla är anmälda – och först till kvarn gäller…

Inspirerande Klimatlöften

Anders WijkmanFOtO: EUROPAPARLAMEntEt

LundS förEtag inbjudS tiLL KLimat- oCh EnErgiaLLanS

lunDs kommun inbjuder företag i lunds kommun att delta i en klimat- och energiallans! syftet är att lunds företag i nätverksform ska kunna utveckla sitt klimatarbete. om du som företag är intres-serad, eller bara vill veta mer, kontakta [email protected] eller karin loodberg 046 - 35 58 40.

INBJUDAN

Lund COP15

Klimatting lockar unga från hela världenUngdomars engagemang i klimatfrågorna går inte att ta miste på och inför COP15­mötet i köpenhamn arrangerar Lunds kommun klimatting för unga i åldrarna 12­25 år.

tinget välkomnar efteranmälningar!Gå in på www. ungilund.se

illu

str

atio

n: j

as

min

sto

lle

Kraftsamling kring

KLIMATfrågorna

gå in du också och lämna ett

kLIMAtLöFtE!

www.lund.se/klimat

Page 10: Lund

10 Hela denna bilaga är en annons

● – Jag blev imponerad över den miljömedvetenhet som finns i sverige när jag kom hit från grenoble, säger professor Colin Carlile, director för Ess.

det låg nära till hands att redan från början planera anläggningen uti-från ett energibesparande perspektiv.

– Ess måste inte bara vara en forskningsfabrik. här har vi en unik möjlighet att sätta en svensk standard internationellt och inspirera fler till klimatneutrala lösningar, säger Colin Carlile.

genom att äga sin elproduktion får man också kontroll över kostnaderna.

– förnyelsebar energi är lösningen. om vi skulle förlita oss på de tradi-tionella energikällorna skulle vi också tvingas betala för prisuppgångarna

vilket i sin tur riskerar att ekonomiskt drabba forskningen, säger Colin Carlile.

ess kommer att investera i förnyelsebara energikällor som vind- och vattenkraft, framöver också i biobränsle. kostnaderna hålls nere genom att ingen energi går till spillo utan återförs till systemet med målsättningen att göra så lite miljö-påverkan som möjligt.

klimatfrågorna ska genomsyra hela forskningsbyn, som kommer att bli en av Europas största och kraft-fullaste anläggningar. 500 personer kommer att arbeta inom Ess och över 2 000 forskare kommer att besöka anläggningen varje år för att utföra avancerad forskning på olika material.

- iDag finns Det sofistikerade system för att kontrollera inomhus-miljön, man ”eldar” inte mer än vad som behövs, säger Colin Carlile.

han påpekar också att om man placerat anläggningen i ett sydligare land skulle sannolikt kostnaderna bli högre:

– i sverige bygger man klimat-smart. kylan här gör till exempel att man är mycket duktig på att ta till vara på värmen vintertid.

Energistrategin innebär att den energi som produceras inom anlägg-ningen återförs, de anställda upp-muntras att tänka miljövänligt redan när ska ta sig till jobb, hela organi-sationen ska i varje del vara klimat-neutral.

– Ess ska inte bli en isolerad forsk-ningsby, utan fungera integrerat med resten av lund och med det följer att vi har höga ambitioner och klimatmål, säger Colin Carlile.

ess siktar på att bli Helt

Materialforskningsanläggningen ESS som kommer att byggas i Lund siktar på att bli världens första och största klimatneutrala forskningsanläggning. Den energi som används för att producera neutroner ska också återföras via fjärrvärmesystem.

klimatneutral

Professor Colin Carlile, director för ESS i Lund.

ESS­anläggningen öppnas 2019 och ska stå helt klar 2023.

Page 11: Lund

11Hela denna bilaga är en annons

● Join realiserar tillsammans med sina kunder avancerade tekniska produkter. man arbetar både forsk-ningsnära och produktionsnära. det handlar om själva tekniken, form och design, prototyp, konstruktion och slutligen tillverkning.

här finns också den företags-förankrade utblicken i världen, man förstår de kommersiella och ekonomiska villkoren för kunden.

– Vi kan ge råd om hur man går vidare med sin produkt, vi vet hur

stora företag fungerar och vem man ska vända sig till för att få saker att hända, säger göran nybom.

join fungerar som en plattform. med sina 20 specialister med allt från design, konstruktion, mekanik, fysik, elektronik, mjukvara, patent till projektledning, är det enkelt att inom Join samla just den spetskompetens som behövs i ett aktuellt projekt.

– när vi får ett nytt projekt sätter vi samman en grupp som kan lösa

just det uppdraget. projektgruppen kan sedan förändras allteftersom produkten utvecklas, säger göran nybom.

nätverkstänket är en av grund-bultarna hos Join. under ett och samma tak kan uppstartsföretagare och forskare få all den tekniska, juridiska och allmänna rådgivning som behövs för att strukturera och konkretisera sin produkt.

– man arbetar med oss för att få fart på utvecklingsprocessen och nå sina affärsmässiga mål, säger göran nybom.

En lyckad produktlansering kräver snabb och säker navigation.

– lund är fyllt av briljanta idéer och när det är goda tider flockas risk-kapitalet kring dem, framförallt

om man vet att det finns en organisa-tion bakom som kan stötta utveck-lingen, avslutar göran nybom.

Lund är möjligheternas stad och utvecklingsbolaget JOIn business & technology förverkligar forskningsidéer och avancerad teknologi till kundnyttiga produkter. – Här på JOIn har vi spetskompetens och åratal av erfarenhet kring hur man genomför en lyckad produkt­framtagning, säger Göran nybom, vd och civilingenjör.

joiN Förverkligar iNNovatioNer

join buSinESS & tEChnoLogybildades 2002. den nu väl etablerade organisationen är baserad på mångårig erfarenhet av traditionella konsultbolag. unikt är att alla på Join är associe-rade medarbetare med egna företag i botten. med Join konceptet vinner man bland annat minimal personal-omsättning, högsta engagemang och maximal personlig utveckling. den största vinnare är kunden, menar göran nybom, vd.

www.join.se

HoloMonitor M3, ett 3D­mikroskop från Lundaföretaget Phase Holographic Imaging i samarbete med JOIn.

Page 12: Lund

12 Hela denna bilaga är en annons

magiskt kul med

karneval!

bokfestival för ungan i samband med litteralund, bok-festivalen för barn och unga, hålls en konferens på temat barn- och ungdomslitteratur 22-23 oktober. de flesta arrangemang kommer att äga rum i lunds stadshall. huvud-arrangör är kultur lund på kultur- och fritidsförvaltningen i lunds kommun. deltagare kommer att kunna lyssna på författare som per nilsson, Erland loe, barbro lindgren med flera. men inte bara böcker kommer att diskuteras utan också barnradio, skrivpedagogik, barn-teater och mycket annat.

guidad tur till slagfältetn under hösten ges fyra möjlig-heter att under sakkunnig ledning besöka platserna för slaget vid lund. det är lunds turistbyrå som arrangerar guidade bussturer till slagfälten. den första turen går 24:e oktober, därpå följer ytterligare tre turer varannan lördag fram till den 4:e december. guide är lars lund-berg. föranmälan är obligatorisk, görs till lunds turistbyrå.

lunds skolor får väl godkäntn Efter att ha fått utmärkelsen bästa skolkommun 2008 har lund återigen tilldelats ett bra betyg av skolinspektionen. skolinspektionens övergripande intryck är att lunds kommun har goda förutsättningar för att ge barn i förskola och skol-barnomsorg en god pedagogisk verk- samhet och elever och studerande i alla skolformer en god utbildning. de förbättringsområden som lyfts fram är att ge elever ännu mer in flytande över sitt eget lärande och att samverkan mellan de olika skol-formerna kräver ytterligare insatser.

Ekologisk mat i kommunens kök n år 2012 ska 40 procent av den mat som köps in till kommunala kök i lund vara ekologisk. det är en målsättning som lunds kom-munfullmäktige har satt upp. under första halvåret av 2009 såg man en markant ökning av ekologiska livsmedel till lunds kommun. sett på förvaltningsnivå så ökar samtliga sin ekologiska andel. idag är den eko-logiska matinköpssiffran 35 procent.

lundaborna månar om studenternan bopoolen i lund kunde i höst redovisa en ökning på 600 uthyrda rum under perioden maj till septem-ber i år jämfört med förra året. totalt sett hade 1 500 rum förmedlats av bopoolen fram till och med den 22 september och har avsett allt från uthyrning av soffa till större rum och lägenheter.

början på höstterminen var en mardröm för en del lundastudenter. bostadslösa fick sova i militärtält som studen tkårerna placerat ut. då vädjade lunds universitets rektor, per Eriksson, till lundaborna att hyra ut rum till studenter och erbjöd själv sin egen soffa.

Lundakarnevalens Gynnare garanterar en valfri summa pengar om festivalen mot förmodan skulle gå med förlust. Malin Åkerman är den senaste Gynnaren.

Page 13: Lund

13Hela denna bilaga är en annons

Statsminister och Gynnare Fredrik Reinfeldt med kommittérepresentan­terna Oscar Edlund och Anna knutson.FOtO: DAnIEL bEnGtSOn/LUnDAkARnEVALEn

Utrikesminister och Gynnare Carl bildt med kommittérepresentanterna Oscar Edlund och Anna knutson.FOtO: DAnIEL bEnGtSOn/LUnDAkARnEVALEn

Emma Jangö är Festmästerichef för Lundakarnevalen 2010.

● – Jag börjar med brunch på blekingska. man äter så mycket man orkar för 50 kronor och det är bra mat. sen promenerar jag upp till ub och besöker arkivet. här finns så gott som allt som någonsin tryckts på microfilm. det är spän-nande att dyka ner gamla tidningar och få en inblick i dåtiden, tycker axel Jönsson.

Efter arkivet går han gärna in en sväng i museishoppen på kulturen. perfekt ställe att hitta fina presenter!

kvällen närmar sig och axel Jönsson styr stegen mot pub Vild-anden, på Väster.

– de har drygt 200 ölsorter, lagom sunkiga lokaler och riktigt goda pizzor, lovar han.

Text: Elin Falkenström

magiskt kul med

karneval!

● bakom karnevalen ligger mycket arbete, framför allt av en fjorton personer stor karnevalskommitté. En av medlemmarna är Emma Jangö, som har till uppgift att vara fest-mästerichef.

– det innebär att jag har hand om all mat och dryck som serveras innan, under och efter karnevalen, berättar Emma Jangö.

– karnevalsarbetet är ideellt. fritiden ägnas mer och mer till karnevalen, vilket faktiskt är väldigt roligt. man hänger med vänner, och

gör roliga saker – ingen dum fritid alls!

– i kommittén har vi träffats minst en gång i veckan sedan vi blev valda i februari. men vi kommer att börja träffas varannan eller varje dag vad det lider.

hittills har Emma Jangö inte upp-levt arbetet det minsta betungande.

- det är ett stort glädjeämne, kom-mittén är ett underbart gäng. lunda-karnevalen sprider så mycket glädje, så alla vi träffar och arbetar med är så otroligt positiva och härliga!

emma jangö, som kommer från dalarö i stockholms skärgård och läser till socionom, är ingen nybörjare i karnevalssammanhang.

– Jag var med i förra karnevalen, 2006, då jag blev aktiv i festmäs-teriet. det föranleddes nog av mitt engagemang på kristianstads nation. sedan dess har jag fortsatt vara aktiv, i nationen men också akademiska föreningen – där jag haft äran att få ett förtroendeuppdrag på heltid i två år. studentlivet står vidöppet för de som vi engagera sig och bildas, inte bara utbildas. det har jag utnyttjat maximalt och har också haft magiskt roliga år!

Text: Charlotte Wiberg

Förberedelserna till nästa års Lundakarneval är inne i ett intensivt skede. temat är satt, och benämningen på 2010 års karneval blir ”Rätt eller fel­karnevel” – ett namn som, rätt eller fel, bryter mot traditionen att låta ändelsen ­al ingå i förledet.

skön lördagi Lund

lundagårds AxEL JönSSOn tIPSAR

Du har en helt ledig lördag. Som ett oskrivet blad ligger den framför dig. Varför inte utnyttja den ordentligt? Lundagårds Axel Jönsson är biträdande chefredaktör på studenttidningen. Här tipsar om sina favoritställen och guidar dig till en riktigt skön ledig dag.

Axel Jönsson, biträdande chef­redaktör på studenttidningen Lundagård.

nedräkning fram till karnevalsstarten sker med jämna mellanrum. Den första var: Carl ”kalles kaviar­kalle” Ameln – Lundakarnevalen 2010:s första nedräknare.FOtO: GUStAV DAHLGREn/LUnDAkARnEVALEn.

fika på kafé brunius på mårtenstorget. litet, gemytligt o ch med fantastiska baguetter.

ta en tur till det djungeltempe-rerade växthuset i botaniska träd-gården. kolla in kiwifåglarna!

stans bästa utsikt finner du på det gamla sopberget på st hans backa. av vissa även utnämnd till världens bästa pulkabacke.

3snabbatips:

Page 14: Lund

14 Hela denna bilaga är en annons

HITTA DIN NYA BOSTAD PÅ ncc.se/boende

I vår släpper vi fl era nya hus med lågenergiprofi l till försäljning på vackra Lundaslätten – ett modernt boende i en expansiv region. Gör ett klimatsmart val och anmäl ditt intresse på ncc.se/boende, så får du alla nyheter om projekten och förhandsinformation om säljstarten.

STORLEK: 118–155 kvm. SÄLJSTART: Planerad till våren 2010.KONTAKT: Per Nordström, 040-31 74 36, [email protected].

STORLEK: 118–144 kvm.SÄLJSTART: Planerad till våren 2010.KONTAKT: Per Nordström, 040-31 74 36, [email protected].

LUND – NYA LINERO

I Nya Linero planerar vi för 30 lågenergihus med utsikt över Lundaslätten. Friliggande hus i ett respektive två plan blandas med sluttningshus på en plats med bra kommunika-tioner, nära Ideon och Lunds centrum. I de här småhusen satsar vi på hållbara material och miljöteknik du har nytta av i vardagen. En idyll med storstadsinslag. Läs mer och anmäl ditt intresse på ncc.se/linero.

LUND – DALBY

Öster om Lund, på den härligt böljande Lundaslätten och nära friluftsområdet Skrylle, planeras 30 friliggande småhus i ett respektive två plan. Alla med fokus på låg energi-användning och material som ger dig ett klimatsmart boende. På de fi na cykelvägarna tar du dig snabbt in till Lund. Här får du det bästa av två världar. Läs mer och anmäl ditt intresse på ncc.se/dalby.

HOLIANS!** Skånskt förstärkningsord, betyder väldigt mycket, t.ex. ”Ja, hon bagar en holians goer äggakaga!”

● färs och frosta sparbank är den lokala sparbanken med storbankens

alla fördelar. – det är viktigt för oss att

vara nära våra kunder. man ska känna att vi bryr oss om.

Vi kontaktar kunderna regelbundet för att boka in möten där vi går igenom ekonomin. oavsett om det är en privatperson eller en företagare, säger helena björkman.

just råDgivningen är en av bankens största styrkor. om man vill köpa lägenhet eller hus, vill spara inför pensionen eller till sina drömmars resa så är bankens medar-betare redo att hjälpa till för att nå målet.

– alla kunder hos oss får råd-givning av certifierade medarbetare. normalt en gång om året men är man i behov av mer rådgivning så får man givetvis det. för oss är kunderna inte någon engångsaffär, vi vill ha en långsiktig och personlig relation, säger helena björkman och betonar att det är viktigt att följa upp samtalen regelbundet.

– Vi tar hänsyn till dina planer och förutsättningar. Vi tar hänsyn till dig som individ. det är det professionell rådgivning handlar om.

nu för tiDen utför många allt mer bankärenden själva. mer än 80 pro-cent av alla transaktioner sker i dag via internet. men trots det har färs och frosta sparbank mer personal på kontoren än någonsin tidigare. i lunds kommun jobbar ett 30-tal medarbetare mot privatpersoner och ett tiotal mot företag. dessutom finns bankledning samt ett femton-tal personer i specialistgrupper i lund. helena björkman vill fortsätta att satsa på det personliga mötet i framtiden.

– att träffa vår kunniga och kom-petenta personal är guld värt. även om allt ska gå att göra snabbt och smidigt via nätet så är det kombina-tionen med det personliga mötet som är framtiden. Vi är bra på det redan i dag, men vi utvecklar oss ständigt.

de flesta människorna tycker om att mötas och kreativa möten ger enorm inspiration. det leder till bra affärer för kunderna. du ska känna dig trygg som kund i färs & frosta sparbank, säger helena björkman.

170 år på naCken. färs härads sparbank grundades 1839 på öveds kloster utanför sjöbo. nio år senare grundades frosta härads sparbank utanför hörby. 1989 gick de båda bankerna samman i färs & frosta sparbank ab, där sparbanksstiftel-sen färs & frosta äger 70 procent och swedbank äger 30 procent. det har visat sig vara ett framgångsrikt koncept, alla beslut fattas lokalt, samtidigt som produkter och tjänster utvecklas tillsammans med swedbank och många andra sparbanker runt om i landet.

– det är viktigt att ligga i framkant när det gäller ny teknik och erbjuda de tjänster våra kunder efterfrågar. nu kan du till exempel via ”bank i

den lokala banken MeD KunDen I cenTruMDet är dubbelt jubileum för Färs och Frosta Sparbank i år. 170 år sedan banken startade och tio år sedan etableringen i Lund. Och man står stark, trots finanskrisen. – Vi är finansiellt stabila, ett resultat av god rådgivning till våra kunder under lång tid, säger Helena björkman, som är bankchef för kontoren i Lund, Dalby och Södra Sandby.

Personal Privat I Lund. Personalen på kontoret i Dalby.Personalen på kontoret i Sandby.Personal Företag i Lund.

Helena björkmanFOtO: PEtER CARLSSOn

Page 15: Lund

15Hela denna bilaga är en annons

Edison Park är centralt beläget i de expansiva

delarna av nordöstra Lund – granne med ledande

företag, forskningskluster, LTH och universitetet.

Det exklusiva och visionära kontorskonceptet

samlar kreativa, innovativa företag i en miljö där

kvalité, service och komfort skapar dynamik och

växtkraft. Axis, Tactel, Enea, HiQ, Addeco och

Ström&Gullikson är några exempel på företag

som valt Edison Park.

Edison Park bjuder på spännande arkitektur

med fi na ljusinsläpp, rymd och utsikt samt tekniska

lösningar av hög kvalité. Som hyresgäst här har du

dessutom tillgång till topputrustade mötes- och

konferenslokaler. För den avslutande etappen av

Edison Park II, med planerad byggstart 2010,

planerar vi för en restaurangavdelning, espressobar,

bank och gym.

Väljer du att etablera dig här kan du själv vara

med och utforma lokalerna. Vi erbjuder givetvis

expertis inom de områden som rör fl ytt eller nyet-

ablering och fungerar gärna som partner i processen.

Fastighets AB Briggen har kontor i Edison Park II

på Emdalavägen 8, och hit välkomnar vi både nya

och gamla kunder.

Framtida börsraket?Vi har plats för fl er stjärnor.

Nyfi ken på området och lokalerna? Hör av dig! Vi

ordnar gärna visningar.

För mer information kontakta:Marianne Eggert

Fastighetsutvecklare/uthyrning

Direkt 046-38 58 70

E-post [email protected]

Läs mer på

briggen.se/edison

mobil” bland annat. föra över pengar mellan dina konton. för företagare erbjuder vi webbaserad bokföring direkt i internetbanken, vilket också är väldigt uppskattat, berättar helena björkman.

totalt har man 18 kontor i skåne från ystad till lomma. i lunds kommun finns kontor i lund, dalby och södra sandby. totalt arbetar 270 personer i banken.

banKEn Som gEr tiLLbaKa tiLL SamhäLLEtfärs & frosta sparbank ägs till 70 procent av sparbanksstiftelsen färs & frosta. stiftelsen verkar för att vinsten ska gå tillbaka till samhället genom bidrag, bland annat till kultur, idrott, näringsliv, forskning och samhällsut-veckling. banken kan på detta sätt bidra till området där man verkar.

– bland annat har vi satsat på kom-munens trädprojekt för att få till ett grönare lund. dels ekonomiskt, dels uppmuntrar vi kommuninvånarna att också göra en insats för miljön. det gäl-ler att få människor att inse att var och en kan med rätt enkla medel bidra till att minska klimatförändringarna, säger helena björkman.

● – af-borgen är själva navet för studentlivet. universitetsområdena är så utspridda och det här blir en samlingspunkt både för studenter och allmänhet, säger kristin olsman på akademiska föreningen.

borgen rymmer bland annat kafét athen, restaurang, tre scener och konferenssalar. det är också här som studentradion radio af och student-tevekanalen steve huserar.

och det är inte bara studenterna som välkomnas till af-borgen. under hösten och vintern erbjuds öppna studentaftnar, teater, spex och mycket annat.

– spexet drar många som läm-nat studentlivet bakom sig, och det samma gäller för studentteatern, berättar kristin olsman och hälsar allmänheten välkommen.

Text: Elin Falkenström

ALLMänheT”Hösten innebär bråda tider på ståtliga AF­borgen i Lund. Här arrangeras konferenser, möten och fester året runt, men just hösten är tiden då alla nya studenter för första gången hittar hit för baler och sittningar.

foto: gustaV dahlgren

”en sAMLIngspunKTför sTuDenTer och

utdrag ur höStEnS program:

Oktober22 stand-up comedy: klubb prickprick

November5 stand-up comedy: klubb prickprick6 studentafton med äventyraren fredrik sträng19 stand-up comedy: klubb prickprick22 premiär: lunds studentteater – the importance of being Ernest27 premiär: lundaspexarna

i december blir det mer stand-up samt premiär för student-teaterns uppsättning av den gråtande polisen.

biljetter säljs i af-borgens foajé.

Page 16: Lund

16 Hela denna bilaga är en annons

Vi bygger det nya

www.jm.se

Just nu planerar vi ett flertal spännande bostadsprojekt i Lund med omnejd. Bli VIP-medlem och få förtur till JMs nya bostäder. Anmäl dig nu på www.jm.se

● stefan Evertsson och hans kolleger planerar boende och spelscheman, mailar inbjudningar till lag världen över och ser till att hemsidan är ”up to date”.

turneringen går av stapeln mellan jul och nyår, och trots att det är ett tag kvar så har anmälningarna redan haglat in.

en nyHet är att från och med i år kommer spelen att ha ett tema.

i år blir det hälsotema.– Vi satsar på extra hälso-

sam mat på de olika boen-dena och det kommer att hållas föreläsningar om vikten av hälsosam kost, berättar stefan Evertsson.

i övrigt kommer mycket att vara sig likt.

– det blir disco, ledarfest och en elit-match mellan lugis herrar och ett ännu inte bestämt lag.

– lundaspelen är en stor grej för lund

och lugi, både sportsligt och ekonomiskt. staden

invaderas av ungdomar och det präglar mellandagarna,

säger stefan Evertsson.

Text: Elin Falkenström

hälsan i fokuspå årets luNdaspel

nedräkningen inför årets Lundaspel har börjat. – Direkt efter turneringen börjar vi planera inför nästa år, berättar Stefan Evertsson, adminis­trationsansvarig för Lunda spelen. För det krävs en hel del planering. Förra året deltog 464 lag, från 14 nationer, i turneringen som arrangeras av LUGI Handboll.