Top Banner
Kulturstipendium till kreativ eldsjäl Kulturstipendiet från Vilhelmina kommun tilldelas i år Georg Lövgren från Nordansjö, som prisas för sin bygdeforskning samt för hur han bevarar histo- rien genom sina skapelser. ”Georgs dokumenterade skicklighet och förmåga att förmedla historien genom sina verk, är att betrakta som en betydande kulturgärning, som Vilhelmina kommun på detta sätt vill visa sin stora uppskattning för”, säger kommunen i sin motivering. Sidorna 16–17 Magnus Nilsson och Veronica Norlander från Hotell Borga- fjäll och spa samt 69 Grader, har startat ett nytt bolag, Borgafjällbackarna AB. Förra veckan blev det klart att de förvärvar halva berget, och målet är att utveckla skid- området. Redan i vinter planerar de att göra förbättringar. – Nu är vi två aktörer som går samman för att lyfta skid- området. Vi tror på samarbete när det gäller utvecklingen här i Borgafjäll, dessutom blir det så mycket roligare när man är flera som har samma mål, säger Magnus Nilsson, vd Borgafjällbackarna AB. Sidorna 4–5 Nytt bolag ska lyfta Borgafjälls skidbackar Foto: KRISTINA SANDIN A-POSTTIDNING En del av Tidningar i Norr AB • V 28 2 juli 2014 Årgång 6 Lösnummerpris: 15 kronor www.lastbilsträffen.se Välkommen till Lastbilsträffen i Ramsele 19-20/9 Nytt camp för unga i Åsele Sidan 6 Plass’n gjorde succé Sidorna 8–9 lag deltog i årets Swamp Soccer. Sidorna 20–21 19 Windelås vann på hemma- planen Sidorna 18–19 Den tålmodiga kampen för likvärdig vård går vidare. Sidan 2
36

Lt sommar 2014

Jul 22, 2016

Download

Documents

En av sommartidningarna LT 2014
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lt sommar 2014

Kulturstipendium till kreativ eldsjälKulturstipendiet från Vilhelmina kommun tilldelas i år Georg Lövgren från Nordansjö, som prisas för sin bygdeforskning samt för hur han bevarar histo-rien genom sina skapelser. ”Georgs dokumenterade skicklighet och förmåga att förmedla historien genom sina verk, är att betrakta som en betydande kulturgärning, som Vilhelmina kommun på detta sätt vill visa sin stora uppskattning för”, säger kommunen i sin motivering. Sidorna 16–17

Magnus Nilsson och Veronica Norlander från Hotell Borga- fjäll och spa samt 69 Grader, har startat ett nytt bolag, Borgafjällbackarna AB. Förra veckan blev det klart att de förvärvar halva berget, och målet är att utveckla skid- området. Redan i vinter planerar de att göra förbättringar.

– Nu är vi två aktörer som går samman för att lyfta skid- området. Vi tror på samarbete när det gäller utvecklingen här i Borgafjäll, dessutom blir det så mycket roligare när man är flera som har samma mål, säger Magnus Nilsson, vd Borgafjällbackarna AB. Sidorna 4–5

Nytt bolag ska lyfta Borgafjälls skidbackar

Foto

: KRI

STIN

A SA

NDIN

A-POSTTIDNINGEn del av Tidningar i Norr AB • V 28 • 2 juli 2014 • Årgång 6 • Lösnummerpris: 15 kronor

www.lastbilsträffen.seVälkommen till Lastbilsträffen i Ramsele 19-20/9

Nytt camp för unga i Åsele

Sidan 6

Plass’n gjorde succé

Sidorna 8–9

lag deltog i årets Swamp Soccer.

Sidorna 20–21

19

Windelås vann på hemma- planen

Sidorna 18–19

”Den tålmodiga kampen för likvärdig vård går vidare.

Sidan 2

Page 2: Lt sommar 2014

Den tålmodiga kampen för likvär-dig vård går vidare i Dorotea och Åsele. Lika envist vägrar den

socialdemokratiska majoriteten att ändra sitt beslut om att stänga vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea. Folkomröstnings-resultatet borde vara tydligt nog för att öppna sjukstugan igen.

Majoriteten i landstinget och Dorotea kommun är i akut behov av nya idéer och här ska de få en alldeles gratis:

Bilda en gemensam nämnd tillsam-mans med Strömsunds kommun, Dorotea kommun, landstinget i Västerbotten och Jämtland. Den nämnden ska ha i uppgift att bedriva primärvård (vårdcentral) och sjukstuga men också äldreomsorg och hemtjänst i Dorotea kommun och Tåsjö-området. I en sådan organisation kan akutvårdsplatserna öppnas igen på sjuk-stugan i Dorotea. Tåsjöborna får också vårdplatser på närmare håll än i dag.

Det hela skulle också bli ekonomiskt fördelaktigt genom att man bara behöver en förvaltningsorganisation i stället för fyra som i dag. Nämnden skulle dessutom få rekrytera läkare direkt och då skulle vi minska kostnaden för hyrdoktorer. För-slaget skulle också vara helt nyskapande i och med att det skulle vara första gången två kommuner och två landsting hittade på en gemensam lösning. Alla skulle vara

vinnare på förslaget: Kommunerna, landstingen och inte minst alla de som arbetat i flera år för den vård de faktiskt har rätt till. Och vi som bor i de glesare delarna av landet skulle få en verksamhet som är anpassad efter oss och våra behov.

Nu kör vi!

Adress: Umevägen 1, 921 45 LyckseleBondeg. 4, 923 32 StorumanVolgsjöv. 31, 912 32 VilhelminaRedaktionen: [email protected]: [email protected]: www.lokaltidningen.nuFöretagsannonser: Sonia Tilly, 090-711 [email protected]: [email protected] 3053, 903 02 UmeåWeb: www.lokaltidningen.nu

Debatt: [email protected]änt & Hört: [email protected]: VK Daily, UmeåUtges av: Tidningar i Norr ABAnsvarig utgivare: Jonatan Hjort, 073-818 00 06Distribution: Vid utebliven eller försenad tidning: Ring 0940-16 59 01, eller mejla [email protected]: 482 kronor/helårBankgironummer: 5272-3426

Jag ser dem komma nerför kyrkbacken. Hon går lite illa, stödjer sig på en käpp och på sin partner. Han är lite krokig. De har båda blivit lite kortare med åren, krympt ihop litegrann, som vi alla gör med stigande ålder. Men det är bara till

det yttre. Det här paret har funnit varandra på äldre dagar och när det gäller känslor spelar det ingen roll om du är 15 eller 80. Känslor är tidlösa.

Kanske blir vi slipade med åren, kanske blir vi luttrade av livet. Men nyfikenheten på livet blir aldrig gammal. Får du bara vara frisk har du mycket att dela med dig av. Det är synd att vi i dag är så dåliga på att förvalta den kunskap som generationer före oss kan bidra med.

I dag är det många gånger ungdomen som hyllas. Det ska vara fräscht och nytt. Aldrig har det väl sålts så mycket rynkkrämer och aldrig har vi väl jobbat så hårt för att fördröja åldrandet, åtminstone till det yttre.

På något sätt tycker jag att det blivit en omvänd värld. Förr såg de yngre upp till de äldre och tog vara på deras kunskaper och livserfarenheter. I dag premieras många gånger en pågående utveckling framför mognad och klokhet.

P1-programmet Tendens har nyligen haft en serie som hand-lar om åldrandet. Här berättar en kvinna om hur hon hajade till när hon mötte sin spegelbild i en affär. ”Vem är den där tanten?”, tänkte hon.

Jag kan känna igen mig i den bilden. Ibland blir jag förvånad när jag stöter på gamla klasskamrater. Har jag också blivit äldre?

Fortfarande finns den där lilla flickan inom mig och gammal tänker jag aldrig bli. Till det yttre, ja. Men aldrig till det inre.

En framgångsrik och ödmjuk äldre konstnär sa till mig en gång. ”Det viktigaste i livet är att ha barnasinnet och nyfikenheten kvar. Då blir du aldrig gammal i ditt sinne.”

KRISTINA SANDIN

Evigt ung

Gun FahlénPrenumeration0940- 16 59 [email protected]

Eric NordlundTf redaktör070- 345 48 [email protected]

Urban ViklundReporter0951- 58 49 [email protected]

Kristina SandinReporter0940- 16 59 [email protected]

2

Redaktionen ansvarar ej för insänt, icke beställt material. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Lokaltidningen är medlem i Tidningsutgivarna (TU).Upplagan är TS-kontrollerad.

Redaktionens rader

Lokaltidningen – 1 år sedan

Ledar- krönikaNicke Grahn, (FP)

”Lika envist vägrar den socialdemokratiska majoriteten att ändra sitt beslut om att stänga vårdplatser-na på sjukstugan i Dorotea. Folkomröst-ningsresultatet borde vara tydligt nog för att öppna sjukstugan igen.

Nicke Grahn

Gemensam nämnd kan öppna sjukstugan

Förra året denna vecka hölls Lapplandsveckan i Husbondliden utanför Lycksele. Hanna Mörtsell från Lycksele var ett av alla barn som besökte Lapplandsveckan och hon stortrivdes. Foto: SOFIE META

Caroline LundströmReporter0950- 40 29 [email protected]

9 juli 2014

Besök vår Facebooksidafacebook.com/lokaltidningeninlandet

Page 3: Lt sommar 2014

9 juli 2014 3

Ur havet steg bergetPå naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot får du fakta om världsarvets fenomen. Se utställningen om landhöjningen, geologin och livet i Höga Kusten. Med naturum som inspiration ger du dig ut till Höga Kustens pärlor.

Sommarens guidningar 23 juni – 17 augTisdagar kl. 11

Onsdagar kl. 11

Torsdagar kl. 10

Söndagar kl. 11

Mån – lör kl. 11

Familjevandring i Skuleskogen 2h

Skulebergets topp 35min

Vandring till Slåttdalsskrevan 5h

OBS: Föranmälan på 0613 – 700 200.

Lupptäcktsfärd 30 – 60 min

Floravandring 45minFör fler aktiviteter se: www.naturumhogakusten.se,www.facebook.com/NaturumHogaKusten, 0613 – 700 200

Foto: Pelle Kronestedt

Missa inte årets tillfälliga utställning Vem bor i Skuleskogen, där du kan komma in på naturum för att dela med dig av dina upplevelser. Dela dina fotografier, rita eller skriv om din upplevelse.

U t s t ä l l n i n g a r P r o g r a m

G u i d n i n g a r C a f é M a t

Fri entréÖppet alla dagar

9 – 19

Foto: Pelle Kronestedt

Var med och tävla!Ångermanlands landskapsdjur flyttade in från Norge 1922. Vilket är djuret? Mer om tävlingen på www.facebook.com/kerstinsuddeCampa eller hyr en stuga! Ring 0662-204 05 eller maila [email protected] Boka direkt på www.kerstinsudde.se samt i telefonen camping.se/Y11

Njut tillsammans på Kerstins Udde där Höga Kusten möter Lappland i restaurangens lokala mat och i Naturens Bästa upplevelserna.

Sol, lek och bad för hela familjen!

75 min sydväst om Umeå, 50 minuter norr om Ö-vik (skyltat Trehörningsjö fr väg 352)

FODERVÄRDARsökes till valpar och avelstikar

av rasen schäfer

Försvarsmaktens HundtjänstenhetHundavelsstation Sollefteå

Information och kontakt: [email protected] eller 0620-810 16

VÄLKOMMEN ATT BOKA BORD!

Tel 0661-107 10

Öppet dagligen www.bredbyns-gastgiveri.se

TURSITPRISER på rum under juli månad;

Enkelrum 550,-/natt, dubbelrum 850,-/natt

SILL & GRILLBUFFÉLördagar 28/6-2/8, kl 17-21245 kr (barn halva priset)

A LA CART alla söndagar 15-18

ALLTID DAGENS LUNCHAlltid dagens lunch

mån-fre 11-14.

Sommar 2014

SILVERSMEDJAN I SALSÅKERÖppet onsdag–lördag 12.00–17.00 • 2 juli– 9 augusti 070-684 08 83 • www.sigbrittmann.se • Höga Kusten

SpåmanVill du veta om din framtid?Kärlek, hälsa, ekonomi mm

Ring mig, även helger070 - 813 19 53

Spara annonsen!

PARADISET. LASARETTSGATAN 15, 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 [email protected] WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE

Varmt välkommen attsamla kraft hos oss.

Ett magiskt paradis

Gilla oss på

Facebook!Gilla Faccee

Upplevelsebadet är familjens paradis, där vår rikskända attraktion Magic Eye bjuder på 180 meter av ren badglädje – och med spekt akulära ljuseffekter från start till mål har banan blivit mer magisk än någonsin.

Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter medupplevelseduschar, vilrum, salt vattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt.

Sommar i Höga Kusten

Få investeringar är så lönsamma som en gåva till Rädda Barnen. Besök oss på www.räddabarnen.se och bli företagsvän idag.

R.O.I.

Page 4: Lt sommar 2014

LYCKSELE. En villa i Lycksele bjuds ut till försäljning för 1 925 000 kronor, vilket är det högsta utgångspriset någonsin i Lycksele. Villan har en boyta på 190 kvadratmeter. Det gällande rekordet för villor i Lycksele ligger på 1,8 miljoner kronor.

– Det var visning tidigare i veckan och det är för tidigt att säga om det blir budgivning, säger mäklaren Helen Johansson till Västerbottens-Kuriren.

LYCKSELE. I torsdags ägde rallycrosslandskamp rum i Höljes mellan Sverige och Norge. Lycksele MK:s Åselebo Mikael Dahlberg vann alla tre kvalheat och gick sedan även segrande ur A-finalen. Lycksele MK:s andra bidrag Joakim Evertsson gick det sämre för, han tog sig till A-final men laddade för hårt över ett backkrön, slog lös vänster bakhjul och tvingades därför bryta. Sverige vann landskampen och tog därmed revansch för fjolårets förlust.

Idén om att ha en hem- vändardag föddes genom att byaföreningens ordför- ande Mikael Ölmebäck la fram förslaget som togs väl emot.

Genom både mail och vanlig postgång har för-eningens planeringsgrupp sökt upp människor med kopplingar till byn för inbju-dan. De är själva överraska-

de över hur många som hit-tills anmält sig.

– Det är inte många byar som mer än sjudubblar sitt invånarantal under en dag, säger Mikael Ölmebäck.

Byn ligger omkring 35 kilo- meter från Lycksele mot Vilhelmina, och Örån flyter längs den. Det är ett 20-tal boende i byn.

Maria Hultin och Hans-Olof Dahlbom är födda och uppvuxna i byn, men de har bott på annat håll för att sedan flytta tillbaka igen. De trivs med friheten att ha nära till naturen. Mikael Ölmebäck har sommarstuga i byn, och hans mormor och morfar bodde här, så han känner sig som hemma.

– Man hade hela sin barn-dom här, man kan stigarna och fiskevattnen. Varje tuva är ett minne, säger Mikael Ölmebäck.

Under dagen kommer det serveras en lättare lunch och fika. Dagen kommer bjuda på olika upptåg, och de

Förra veckan blev det klart att det nya bolaget förvär-var halva berget med det befintliga liftsystemet av Yvonne och Bror Lövbrand, Borgafjällen hotell och anläggningar.

– Nu är vi två aktörer som går samman för att lyf-ta skidområdet. Vi tror på samarbete när det gäller ut-vecklingen här i Borgafjäll, dessutom blir det så mycket roligare när man är flera som har samma mål, säger Magnus Nilsson, som är vd för det nya bolaget.

Redan i vinter ska banområ-det förbättras. Tanken är att det ska bli som en lekpark för skidåkande barn och vuxna.

– Vi kommer också att satsa på skogsskidåkning, något som är Borgafjällens signum, säger Magnus Nils-son. Vi ska röja i skogen så att man kan åka mellan pisterna, det blir bättre möjligheter för skogsskid-åkningen.

Det finns också planer på att göra liftkorten flexibla.

– Om du kommer upp till

fjällen en vecka kanske du vill göra annat än att bara åka skidor. Om du till exem-pel köper ett tre-dagarskort ska du kunna välja vilka dagar de ska gälla, det be-höver inte vara tre dagar ef-ter varandra, säger Magnus Nilsson.

Det finns även långsiktiga planer för området, som en-ligt de nya ägarna ska lyftas rejält.

– Vi ska möta den ökade förväntan som gästerna fått från mera utvecklade skidorter och gärna bjuda på något därutöver.

På sikt ska det bli mera be-lysning i backarna och ett snökanonsystem.

– Även om vi är rätt snösäkra häruppe kan det ändå behövas lite hjälp på traven för att kom-ma igång tidigare på säsongen. Vi kommer också att satsa mera på trivsel ge-nom bra skyltning, person-lig service, fler toaletter, grillplatser och värmestu-gor.

Yvonne och Bror Löv-brand säger att de känner stor tillförsikt med de nya ägarnas planer. Nu lägger de sitt fokus på utveckling och igångsättning av det redan färdigprojekterade tomt- området och utbyggnad av liftsystemet på andra sidan berget.

KRISTINA SANDIN

BORGAFJÄLL. Hotell Borgafjäll och spa har tillsammans med 69 Grader Nord bildat ett nytt bolag, Borgafjällbackarna AB, för att utveckla skidområdet. – Vi ska säkra driften och ge hela anläggningen ett lyft, säger Magnus Nilsson, som tillsammans med sin sambo Veronica Norlander äger 69 grader nord.

Nytt bolag ska lyfta Borgafjäll

Hans-Olof Dahlboms barn Vincent, 6 år och Judith, 3 år är byns yngsta invånare. Foto: CAROLINE LUNDSTRÖM

Ägartrion till nya bolaget Borgafjällbackarna AB. Mikael Kraft, Veronica Norlander och Magnus Nilsson.

9 juli 20144

ÖRAVAN. På lördag arrangerar Öravan en hemvändar-dag. Hittills är det omkring 150 personer som anmält sig. De hoppas att det ska bidra till en ökad gemen-skap mellan de boende i byn och de som på något sätt har kopplingar till den. – Kanske kan vi få någon att flytta tillbaka till byn, eller i alla fall till kommunen, säger Hans-Olof Dahlbom.

Öravan sjudubblar sitt invånarantal

”Vi ska möta den ökade förväntan som gästerna fått från mera utvecklade skidorter och gärna bjuda på något därutöver.

Magnus Nilsson

Lyckseletalang gjorde succé i rallycrosslandskamp Prisrekord för Lyckselevilla

Page 5: Lt sommar 2014

INLANDET. Under helgen har det inträffat tre inbrott i personbilar i Vilhelmina och Lycksele. I Vilhelmina stals handväskor och i Lycksele rör det sig om en plånbok. Det stölderna har gemensamt är att de stals ur bilar där rutan krossats. Torbjörn Fjällström säger till Västerbottens Folkblad att de inte har några belägg för att det ska vara en liga som ligger bakom inbrotten.

INLANDET. Tillsammans arbetar kommunerna Åse-le Vilhelmina och Dorotea för att kartlägga sjöarnas utlopp och vattendjup. Tillsammans ingår de i Lona-projektet som ansva-rar för att sammanställa informationen.

Sjöars utlopp samt sjön i övrigt lodas och infor-mationen finns allt efter-

som arbetet fortskrider på www.sodralappland.nu

– Vi vill kunna ge en bra information om våra fis-kevatten till våra sport-fiskare, säger Jörgen Sikström i Dorotea, som är fiskeansvarig och pro-jektsamordnare för Lona- projektet.

SYLVIA SAMUELSSON

kommer sätta upp bilder på byns hus där alla deltagare kommer att få möjlighet att skriva om just sina minnen av ett specifikt hus.

Byaföreningen tycker det ska bli intressant att träffa de människor som anmält sig. Bland de anmälda finns

det personer som flyttat från byn på 1950-talet.

– Det ska bli kul att få ett ansikte på alla namn man hört talas om. Få veta vem den där personen är som gjort det här som folk pratar om, säger Linda Hultin.

CAROLINE LUNDSTRÖM

I fjol var första året som Daniel Svensson ansva-rade för marknaden i Dorotea. Det blev så fram-gångsrikt att han nu har kontrakt på arrangemang-et i tre års tid och förtur på ett kontrakt för ytterligare tre.

– Det känns jättebra och jag tror att vi kan utveck-la marknaden ännu mer, säger Daniel Svensson, som satsar på motor, rock och öltält.

En nyhet för i år är att lör-dagen viks åt en motordag. Då är det en rad företag som medverkar. Det blir en epa-träff och en vete-ranbilsträff och hemvär-net kommer att visa sin verksamhet.

Liksom ifjol är öltältet uppställt och där blir det servering och underhåll-

ning av en rad artister, bland andra kommer Kingen med sin föreställ-ning ”När rocken kom till Sveg”.

– På fredag kväll spelar 2 blyga läppar, mera kän-da söderut än här. Det här blir deras första spelning i Norrland, säger Daniel Svensson.

På måndag drar knalle-marknaden i gång och den pågår fram till på onsdag. Under alla dagar är det gratis hoppborg för bar-nen om vädret tillåter.

KRISTINA SANDIN

Daniel Svensson är mark-nadsgeneral i Dorotea. Nu har han ett kontrakt på att ansvara för marknaden i tre års tid. Foto: KRISTINA SANDIN

Dorotea marknad växer

Mikael Ölmebäck, Maria Hultin och Hans-Olof Dahlbom är enga-gerade i Öravans byaförening.

Foto: LARSERIK BRANTHOLM

9 juli 2014 5

”Man hade hela sin barndom här, man kan stigarna och fiskevattnen, varje tuva är ett minne. Mikael Ölmebäck

Öravan sjudubblar sitt invånarantal

DOROTEA. Till helgen är det åter dags för Dorotea marknad. Den tjuvstartar redan på fredag kväll med bandet 2 blyga läppar.– Doroteas marknad växer, säger mark-nadsgeneralen Daniel Svensson, som driver företaget Wild and fun.

Lomsjö i Åsele, känd för sin grova abborre lodas här av Sven Bertil Nordin. ”Ett tidskrävande arbete att loda hela sjön”, säger Sven Bertil som tillsammans med sin fru Agneta arbetat med att mäta vattendjupet i Lomsjö sjö.

Foto: SYLVIA SAMUELSSON

Vattendjupet mäts i Södra Lappland

personer flög till och från Lycksele flygplats i Juni. Ökningen under månaden var 18 procent jämfört med samma period förra året.1651

Misstankar om ligastölder

Foto

: SCA

NPIX

Page 6: Lt sommar 2014

dominerar ledigheterna.– Vi tror att det är bra att

ta en paus från det och ta del av fysiska träffar och akti-viteter, säger Birgitta Norr-länning, ABF Åsele.

Med lägret ser de en chans att uppmärksamma ung-domar på flera positiva aspekter som, enligt både

Norrlänning och Lindström, kommer med föreningslivet.

– Det är berikande både fysiskt och mentalt. Sen är den sociala biten inte att för-glömma, säger Lindström.

Planen är att Camp Åsele ska bli ett årligt återkom-mande inslag som kan vara med att bidra till en positiv anda i kommunen. En tan-

ke på att samarbeta mellan kommungränserna har fötts redan nu och förhoppning-arna är att initiativet ska ge effekter som sprider sig.

– Vi vill verka för en le-vande glesbygd och hoppas ju att det här kan ge ring-ar på vattnet, säger Urban Lindström.

Pauline Stahl

Den 14 juli är sista anmälningsdag till Camp Åsele. Om du vill delta kan du bland annat vända dig till Birgitta Norrlänning eller Urban Lindström på ABF i Åsele.� Foto:�PAULINE�STAHL

Lägret pågår en vecka och riktar sig till ungdomar föd-da 1998 till 2002. Veckan är ett samarbete mellan flera olika föreningar inom kom-munen tillsammans med ABF.

– Det var Petri Kivimäki på musikskolan som sökte sig till oss med den här idén redan i vintras. Sedan har vi spånat vidare och fler har anslutit sig under våren, säger Urban Lindström, på ABF i Åsele.

Arrangemanget bygger på inspiration från Sävar camp som är ett dagläger vars fo-kus är att stödja ungdomars roll i föreningslivet där de kan vara allt från deltagare, ledare, initiativtagare till beslutsfattare.

Under camp Åsele kom-

mer det vara möjligt att prova flera olika aktiviteter som exempelvis paintball, bågskytte, fiske och musik-spelande.

Främsta syftet är att ge ungdomar en chans att prova på de aktiviteter som finns att ta del av. Men veckan har även som mål att främja föreningslivet i sig och skapa ett engagemang för sin hemort.

– Föreningslivet är en stor motor på glesbygden. Ett rikt föreningsliv ska-par bra förutsättningar för en god uppväxtmiljö, säger Lindström.

Camp Åsele kommer även med ledorden utloggad och aktiverad, för att betona att det kan vara ett bra alterna-tiv till den teknik som för många ungdomar kanske

ÅSELE. I augusti anordnas för första gången lägret Camp Åsele. I en vecka ges ungdomar möjlighet att prova en mängd olika aktiviteter. Tanken är att både främja föreningslivet och locka till aktivitet.

Camp Åsele vill engagera unga

9�juli�20146

Västerbotten

önskar medlemmar och alla andra en www.foretagarna.se/vasterbotten skön sommar!

Om det händer...Det är vi som är turen i oturen!

Klipp ut rutan och lägg i plånboken i bilen.Ring detta nummer, så är Du i säkra händer!

DANSBUSS till och från Logen varje dans kväll från Umeå. Kl 20.00 från ICA Böleäng – Böle vägen – E4 till Vasaplan. Kl 20.20 Från Vasaplan (hållpl. L) – Ö:a Kyrkogatan – Cementv (Ersboda) – Mariehemsvägen – Strombergs väg – Ålidhems vårdcentral – Tomtebo – Täfteå Loge ca kl 21.00. Pris: 30:-/enkel. www.logen-taftea.se

LÖRDAG 12 JULI KL 21–01

DANSARNAS ELDORADO • 7 KM NORR UMEÅ (E4) Se skylt

Lö 12/7 Mats BergmansLö 19/7 Flamingokvintetten Lö 26/7 Elisa´sLö 2/8 Bengt Hennings

Sommarens danser

Lö 9/8 FramedLö 16/8 Claes LövgrensLö 23/8 DonnezLö 30/8 DANSFINAL

med Drifters

ALLAvägarbär till

Entré 170:- Husvagnsparkering med dusch • Servering • Korv

KS-Geoenergi har erfaren personal som har borrat över 7.000

bergsvärmehål. Fråga alltid priset av oss innan du gör en beställning

på bergvärmeborrning.

Bara för att vara säker på att du gjort en bra affär.

Välj erfarenhet när du beställer bergvärmeborrning!

För mer information ring:Rolf Söderberg 070-30 50 150

www.ks-geoenergi.se

Tel 090-815 81 • [email protected]

Golfpaket

från 400:-/persInklusive boende och greenfee

• 4-bäddsstugor 400:-/dygn

• Distansmedlemskap 950 kr Inklusive en veckas fritt spel och boende två nätter.

Mattex AntikButik 1 mil söder om Umeå.

Öppet ; alla dagar Juli 12-16

Tel. 070-315 53 00

Blomqvist Diversehandel ABTel: 090 - 350 66 ÖVERBODA

Den glada Butiken

30-års-

jubileum

Vi önskar alla kunder en trevlig sommar!

Bli fadder på plansverige.org/flicka

Utbilda

varje flicka!

Stöd vår forskningPG 90 07 22 - 0 BG 890 - 7610

www.ögonfonden.se

Marknadsför ditt företag med en annons i Ring 090-71 15 00

LANDET. Svartjobb, låg lön och dåliga arbets-villkor är vanligt inom hästbranschen i Sve-rige. Det skriver Land Lantbruk. Där ges flera exempel på orimliga arbetsvillkor; någon hade 2 000 kronor i månaden plus boende, en annan fick betalt i ridlektioner, en tredje förutsattes jobba elva timmar per dag, sex dagar i veckan, för 16 000 kronor totalt, lön och förmåner sammanräknat.

Stefan Johansson, vd i Hästnäringens na-tionella stiftelse, säger till tidningen att man ska ta tag i de här frågorna nu, och Tommy Karlsson, förhandlare på Almega tjänsteföretagen, säger att det är ett förkast-ligt sätt att behandla människor på.

Han säger också att det är låg anslutning till kollektivavtalen, både bland arbetsgivare och anställda i hästsektorn.

Flera svartjobb i hästbranschen

Sommar i Umeå

Page 7: Lt sommar 2014

9 juli 2014 7

SPA-resor 0940-801 80 • www.dikansbuss.se

Mio VilhelminaVidevägen 54. Tel. 0940-128 25

Sommaröppet t.o.m. v 34: Mån–Fre 9–17.30

Vi på MIO önskaralla en skön sommar

Vi önskar alla enskön Sommar!

TEl 0940-557 94 • 070-398 63 32 • [email protected]

C-borrare och Geotecmärket – har funnits i tidigare annonsering, hittar inte filen här hemma…

FÖRSLAG PÅ TEXT: Loggan Charlies Brunns- & energiborrning –

Din lokala borrare för

Vatten Geoenergi Prospektering Entreprenad

Vi har lång erfarenhet och lokal kännedom efter snart 20 års borrning i Västerbotten.

Ring Charlie 070-373 28 17

Din lokala borrareför Vatten Geoenergi

Prospektering Entreprenad

Ring Charlie070-373 28 17

Öppet alla dagar 9.00-18.30 www.mbergmansfisk.se

0940-250 90

försäljning av matdelikatesser från ortens producenter

SAGABODEN• MC-MUSEUM• CAFÉ & MAT• HEMSLÖJD

• Camping

Öppettider: Mån–Fre 10.00 - 17.30 Lör–Sön 11.00 - 16.00

Slingan 2 • Dikanäs www.sagastugan.vilhelmina.com

Telefon:0940-802 19 • 070-305 73 96

076-813 79 14

BESÖK SAXNÄS, RICKLUNDGÅRDENMUSEUM • ATELJÉER • CAFÉ

Kontakta oss för mer info 0940-143 68 • www.ricklundgarden.com

15/6 - 31/8 kl. 12-18

Övriga tider enligt

överenskommelse.

För elfte året i rad arrangerar vi Norrlands största motorfest. En vecka som innehåller det mesta inom motor-sport och nostalgi! Det finns också utrymme för lite udda arrangemang som t.ex. tävlingar på älven med vatten-skoter och snöskoter. Under kvällarna är det Rock´n´roll på torget och cruising i stan som gäller.

Se vårt program under: www.motorveckan.se

i Lycksele 19 - 26 juli

Pharaohs presenterar

070-568 07 47 Vilhelmina, Lövkullen

Vi önskar alla en skön sommar

Utför markarbeten och transporter

Lundqvist StugmotellVolgsjövägen 64

912 32 Vilhelmina0940-102 64

www.lundqviststugmotell.se

Prisvärtcentralt boende

Sommar i Lycksele

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

Sommar i Vilhelmina

Page 8: Lt sommar 2014

Det var allvar, det var hu-mor och framför allt visade Lena Dahlman och skåde-spelarna en spelglädje som publiken rycktes med i.

I söndags inleddes Ny-byggarveckan i Vilhelmi-na och redan på måndag kväll var det dags för en av höjdpunkterna, urpremiä-ren av ”Plass´n”. Uppskatt-ningsvis kom cirka 350 personer till premiären och allt som kunde upp-bringas av extra bänkar och stolar fick tas i anspråk.

Pjäsen är skriven av skåde-spelaren Lena Dahl-man och musiken är kompo-nerad av hennes man Lasse Olovsson.

Föreställningen bjuder på en resa i tid och rum. Lena Dahlman har läst på och

dramatiserat händelser och personer. Framför allt har hon tagit fasta på de starka kvinnor som en gång levde och verkade i Vilhelmina.

Med en fast men kärleksfull hand har hon regisserat fö-reställningen och amatör-skådespelarna gör ett fan-tastiskt jobb.

– Jag har jobbat med folk på Dramaten och Folk- teatern och jag måste säga att Vilhelminas amatör-skådespelare är lysan-de. Vilka talanger som göms här, säger Lena Dahl-man.

Två föreställningar den-na vecka har det blivit av ”Plass´n´”. Förhoppningsvis blir det fler så småningom. Det är den värd.

KRISTINA SANDINEwonne Sandqvist tar saken i egna händer när predikanten bara ber om mat i ställer för att göra något handlingskraftigt.

Foto: KRISTINA SANDIN

9 juli 20148

VÄNNÄS - BJURHOLMS PASTORATVälkomna!

MUSIK I SOMMARKVÄLLENVälkommen att slå dig ner i kyrkan och koppla av, vi erbjuder ett blandat utbud av musik. Som vanligt gäller fri entré menmed möjlighet att ge en frivillig kolllekt till Svenska kyrkans Internationella Arbete.

Sö 29/6 kl 19 i kyrkan Vännäsby - ”Prunus Padus” familjen Alf Häggkvist.

Lö 5/7 kl 19 i Bjurholms kyrka - ”Kenneth Nordwalls Swing-grupp”, solist Maria Bervelius.

Fre 11/7 kl 19 i Johanneskyrkan - ”David Nestander Trio” med en blandning av visor, covers och eget material. David Nestander - sång, gitarr, Andreas Jakobsson - keyboard, Petri Kivimäki - saxofon.

On 6/8 kl 19 i kyrkan Vännäsby - ”Duo Vox Vocalem” sång, cello, piano, gitarr och dragspel.

Lö 9/8 kl 19 i Johanneskyrkan - gäster från Italien tillsammans med Johanneskören. Från Italien Michele Viselli - tenor, Cristina Depascale - sopran, Gianmario Cavallaro - piano.

Nyttja rotavdraget!

Dränera källargrunden

Ring för offert!

När bra funktion och slitstyrka får råda,väljer du närservice

Slutskarvat! Tack vare vår tillverkningsteknik kan du få ditt plåttak i exakt den längd ni önskar, inga skarvar eller onödigt spill.

Se även www.vannasplat.se

Klickfals

Pannplåt VP-Elit

VP-20

Vännäs PlåtHuvudkontor/FabrikMarahällan911 94 VännäsTel: 0935-124 20

Återförsäljare • Närservice i VästerbottenVindeln • RVSSaedénsvägen 1, tel: 0933-101 45

Umeå • Umeå PlåtslageriLärlingsgatan 39A, tel: 090-12 02 12

Nordmaling • Sjödins PlåtTallgatan 16, tel: 0930-102 77

Lycksele • Strömberg & HäggströmTimmervägen 66, tel: 0950-10419

Skellefteå • AB Bergsbyns PlåtFinsliparvägen 11, tel: 0910-358 55

Storuman • Plåt & ByggspecialistenBlå vägen 207, tel: 0951-105 33

Sorsele • Sorsele PlåtLånggatan 5B, tel: 070-132 03 04

Dorotea • Järnhandel ABSveavägen 2, tel: 0942-100 70

Lövånger • Lövånger TräKungsvägen 6, tel: 0913-106 71

Robertsfors • Antnäs TimmerhusAntnäs 1, tel: 0934-350 32

Din leverantör av kompletta måttanpassande takpaket:- Snabb leverans- Vi har allt till ditt hus: • Hängrännor, stuprör • Snörasskydd, stegar & takbryggor • Lagerförda lister & beslag (även måttbeställda)- Fullständig plåtslageriservice, möjlighet att få dina stosar & skorstenar ”skräddarsydda”.Dessutom tillhandahåller vi:- Spirorör & detaljer samt ventilation- Fläktar, värmeväxlare & spiskåpor- Kaminer & skorstenar

Marahällan, 911 94 Vännäs Tel 0935-124 50

Ronny070-665 45 74

Jörgen - Försäljning070-346 57 21

Trävaror till rätt pris!Vi har lister, paneler, brädor och

plank mm. Välkommen till oss!Öppettider: mån-fre 7–16

lördagar 8–12

ENGLUNDS TRÄ AB

Vi erbjuder städning, fönsterputsning och flytthjälp till privatpersoner och företag i Vännäs och Umeå-området.

För information och priser ring Johan, mobil: 070-336 74 73

Vännäs Flytt & Städservice

VILHELMINA. Att se kantorn som glädjeflicka och kommunpolitikern som en svavelosande präst är en upplevelse bara det. Vilhelminas amatörskådespelare gjorde Lena Dahlmans ”Plass´n – en musikalisk skröna om livet i Kyrk-stan” till en bejublad föreställning som guidade oss genom en del av Vilhelminas historia.

Succé för ”Plass´n – en musikalisk skröna om livet i Kyrkstan”

Sommar i Vännäs

Page 9: Lt sommar 2014

9 juli 2014 9

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

12/6................... Drifters19/6 .......... Thor-Görans26/6 .............. Kindbergs3/7 ................ Streaplers10/7...... Mats Bergmans17/7 Flamingokvintetten24/7...................... Elisas31/7..... Bengt Hennings7/8...................... Jannez14/8................. MartinezFikaförsäljning & bar. Entré 160:-www.folkparkenskelleftea.se

SOMMARDANSERTorsdagar 20.00 – 00.00

www.bds.se

Slalomvägen 1, 931 70 Skellefteå • Telefon: 0910-71 11 00 [email protected] • www.edskelleftea.se

Kunskap, omtanke

och sommarerbjudanden

El & Diesel

ROTAK 43 LI• Upp till 50% lättare än

jämförbara blybatteri eller bensinklippare

• Miljövänlig tack vare litiumjon- batteri och effektsnål motor

• Första sladdlösa gräs-klipparen med Efficient Energy Management

CTEK MXS 3,8

595 SEK

FRITIDSBATTERI

795 SEK

75 Ah

T o m 31/7-14

169 SEK

Service av alla

bilmärken

T o m 31/7-14 Ord 509:-, t o m 31/7-14

BILVÅRDSHINK SONAX

Delbetala med BDS-kortet

För mer info. Fråga oss i butiken.

Specialisten på solavskärm-ning. Vid varje behov av fön-stertäckning - kontakta oss.

Öppet Må–fr 8–17Besöksadress:S:a Jvg 57, SkellefteåTel 0910-852 85

• Skyddsgaller• Persienner• Rullgardiner• Kornischer• Träpersienner• Myggfönster/

Myggdörrar• Lammelgardiner

OBS! 3 års skriftlig garanti.www.manisolskydd.se

BYT VÄV PÅ DINA GAMLA

MARKISER- ett billigt och bra

alternativ!MA

RK

ISE

R

Välkommen även tillMalå GlasTel 0953-108 88Martins MöblerTel 0961-102 17

SV

EN

SK

AS

OL

SK

YD

DS

RB

UN

DE

T

Vi hämtar din

SKROTBIL Ring för mer info.

0910-861 22

Billig Fast prislista för de delar ni skruvar lös själva hitar ni på vår hemsida.

www.skellefteabilskrot.se

•••••••Nu hittar du vårt lager

på Bildelsbasen.

Skellefteå museum

rekommenderar

Anmälan & info: [email protected]

BjörksKusfors

0915-200 06

SMULTRONSTÄLLET I STACKGRÖNNINANmed magnifika räkmackor och massor av annat!

Tel 0910-863 40 • www.cafekajutan.se

Sommar i Skellefteå

UTBILDA VARJE FLICKA!

Bli fadder på plansverige.org/flickaeller ring 08-58 77 55 00

Medverkande4 Ewonne Sandqvist, Karolina Lif, Barbro Lindfors, Inger Nilsson, Karin Blom, Gunnel Höök, Susanne Andersson, Maria Nilsson, Jenny Eriksson, Kicki Erlingsson, Maria Blom, Suzanne Sellin, Anita Johansson, Chararina Miebach, Perta Jonsson, Ulf Larsson, Malin Lindgren, Kristin Edmundsson, barn ur Änglakören.4 Regi och manus: Lena Dahlman.4 Musik och arrangemang: Lars Olovsson.4 Musiker: Lars Olovsson, Jerry Ericsson, Niclas Sundén.

Det blev trångt om utrymmet i Kyrkstan vid premiären för ”Plass´n”. Cirka 350 personer kom till föreställningen som uppskattades av publiken.

Här kommer flottarna till Vilhelmina.Maria Blom som Rossö-Bahia, glädjeflickan som hade sin verk-samhet i Kyrkstan.

”Vilhelminas amatörskåde- spelare är lysande. Vilka talanger som göms här.

Lena Dahlman

Succé för ”Plass´n – en musikalisk skröna om livet i Kyrkstan”

Page 10: Lt sommar 2014

HUSBONDLIDEN. För 95:e året i ordningen arrangerades Lappis i Husbondliden. Den kristna festivalen är ett upp-skattat arrangemang under sommaren. – Besökarna är väldigt positiva, säger Robert Granlöf, medlem i Lapplandsveckans styrelse.

Festivalen bjöd på bland annat semina-rier som handlade om aktuella ämnen med inbjudna föreläsare, som Patric Forsling, Ulrik Josefsson och Niklas

Lapplandsveckan togs väl emotPiensoho. Seminarierna behandlade så väl rasism som vikten av äktenska-pet, till hur du arrangerar ett kultur- arrangemang. Robert Granlöf berättar att de jobbat med att utveckla festiva-len.

– Vi har under några år jobbat med Barnens Lappis, Ung På Lappis och vi ser en ökning hela tiden med tillström-mande just med tanke på det.

Christer Jonsson som besökt festivalen årligen de senaste 20 åren ser positivt på att festivalen utvecklats till att erbjuda något för alla.

– Mina barnbarn sa att nästa år, då vill vi följa och vara här hela veckan,

det är ett bra betyg, säger han.För Christer är festivalen en trygg

plats som han vill återkomma till. Han poängterar att det är ett annat klimat på Lappis än på många andra typer av festivaler. På marken finns inget skräp och det behövs inga poliser på området.

– Det är en återhämtning både för kropp och själ att besöka festivalen, att träffa vänner, bekanta och släkt. Det är väldigt fina bibelseminarier här, säger Christer.

På festivalen är alla välkomna oavsett vilket samfund de tillhör. Christer som både är medlem i Svenska kyrkan och pingstvän tycker det är viktigt att

alla är välkomna.– Här är det demokrati som förmed-

las, det förmedlas gudstro och det positiva med den.

Festivalen har ingen exakt måttstock på hur många besökare de har, men Robert Granlöf säger att de kan se att det är ungefär samma mängd. Till och med något ökande varje år.

– När vi gjort räkningar tidigare, och när vi pratat med kommunen och utvärderat så har vi kunnat se att besöksantalet ligger på mellan 10 000 till 15 000 besökare varje år, säger Robert Granlöf.

CAROLINE LUNDSTRÖM

9 juli 201410

Laggträsket

Ett jakt & fiskeparadis i vildmarken!

070-323 01 56

www.laggtrasket.se

Laggträsket

Ett jakt & fiskeparadis i vildmarken!

070-323 01 56

www.laggtrasket.se

Laggträsket

Ett jakt & fiskeparadis i vildmarken!

070-323 01 56

www.laggtrasket.se

Boka guidad tur på vår tillgänglighetsanpassade flotte.

Ett jakt & fiskeparadis i vildmarken.

Ring:

070-323 01 56

www.laggtrasket.se

Laggträsket

Festivalveckan 19-24 juli

Dagligen 12:00-16:00Torsdagar 12:00-19:00

Öppettider 23 juni-30 augusti

– handbyggda båtar för insjö och kust– 5 sjösäkra modeller från 375–640

www.perssonbat.se info om åf: 0953–302 36

Marknadsför ditt företag med en annons i Ring 090-71 15 00

Sommar i Malå

”Här är det demo-krati som för-medlas.

Christer Jonsson

Christer Jonsson har besökt festivalen i många år.

Området är tekniskt anpassat. I alla tält finns bildskärmar för att alla ska kunna känna sig delaktiga, antingen genom att seminarierna sänds via skärmar eller som här då texten syns för allsången.

Det stora vita tältet i mitten av området syns på långt avstånd och här hålls de större evenemangen under Lapplandsveckan.

Stämningsfull allsång i ungdomstältet. Foto: CAROLINE LUNDSTRÖM

I Husbondliden finns det ingen matvaru-affär, men festivalen har ordnat så att det både finns en provisorisk matvaruaffär och möjlighet att köpa olika sorters mat på området.

Page 11: Lt sommar 2014

9 juli 2014 11

Långgatan 6, 924 31 Sorsele • 070-519 69 90Tel 0952-100 15 • www.e-rotor.se • e-mail [email protected]

Vi säljer TV,Jakt/yrkesradio,Antennteknik, Småel, Data/It tillbehör,MobiltelefonerMed mera....

Öppet Vardagar07.00-16.00

Välkommen!

Vi finns påIndustriområdet!

Återförsäljare av:

Vi tar kort

Visa/Mastercard

Dinersclub

Öppet vardagar07.00 - 16.00

Semesterstängt v.30-v.31

Vi är i akut behov av distriktsläkare och sjuk- sköterskor vid våra sjukstugor i Sorsele och i Malå.Sjukstugorna fungerar som ett ”mini-sjukhus” med tillgång till akutvårds-platser, röntgen och laboratorium. Vi bedriver akutsjukvård såväl som sedvanligt distriktsläkararbete. Vi behöver dig!

Är du intresserad? Ring Inger Sundin 070-595 55 26

Vi söker distriktsläkare och sjuksköterskor

LANDSTINGETS PRIMÄRVÅRD

VIOLAS

Nu kan du fynda - det lönar sig!

JULIMÅNADKÖR VI

REAI TÄLT

OCH BUTIK!

Blattnicksele Tel 070-399 77 99

0952-200 93

HYRBILAR Hyrbilar och minibussar

BILGLAS Byten på samtliga märken

FYRHJULSINSTÄLLNINGAR

BILTRUBBEL?Kontakta oss!

Service och reparationer på samtliga bilmärken

BILBÄRGNING Tel 070-225 80 45

Auktoriserad verkstad

ROCK OUT WILDSorsele 1-2 Augusti 2014

Biljetter och info: www.rockoutwild.comP - FLOYDDEALS DEATH

SHIRLEY BEE & THE BITCHSLAP

IDA CARLSSON

6TH AWAKENING

Sångworkshop med Eleonor Ågeryd

Dansuppträdande Morganas DöttrarFreda

g 17.0

0 - 02.

00

Lördag

13.30

- 02.00

Radiobilsrace

SONIC KHARMA

EMMA FRED

Dansuppträdande Morganas DöttrarOCTAGON

THEM LEGS

Rock-karaoke

HELLDORADO

JOHAN PIRIBAUER

Sorsele CampingSorsele CampingBelägen på gräsbevuxen udde vid

Vindelälven inne i Sorsele.

Öppet 08.00–22.00 • www.lapplandskatan.nu

Tfn 0952-101 24

• Tempererat bad

• Bangolf

• Badsjö

• Boulebana

• Tennisbana

• 4–6 bäddsstugor

• Husvagnsplatser och tältplatser

Sorsele

SLÄPVAGNSUTHYRNING, BENSIN, DÄCK,TIDNINGAR, LIVS OCH FAST FOODButiken fylld av biltillbehör

StationsgatanTel 0952-102 15

www.sorseleriverhotel.se

Välkomna!0952-121 50

SORSELE KOMMUNTel: 0952-140 00Fax 0952-142 93

[email protected]

Bostadsförmedlingen Tel: 0952-140 00 vx [email protected]

Öppettider: Måndag–Torsdag 9.00–12.00Fredag Stängt

Kontakta oss när det gäller lägenheter i Sorsele kommun.NY BOSTAD?

25 björnar får skjutas i årINLANDET. 25 björnar får skjutas vid årets björnjakt. Det blir två jaktområden och nu tillåts även åteljakt.

Tilldelningen är på samma nivå som de senaste åren och björnjakten delas in i två områden, ovanför respektive nedanför odlings- gränsen. Högst 16 av de 25 björnarna får fällas nedan-för odlingsgränsen.

I Västerbotten beräknas björnstammen uppgå till 300 djur. Foto: ARKIV

Nu ska Vilhelmina kyrkstad rustas upp. Redan i sommar börjar arbetet med reparationerna i Kyrkstan. För 1 miljon kronor blir det målning av fasader, ombyggnad och reparation av broar samt målning av ytterdörrar. Foto: KRISTINA SANDIN

Stöd vår forskningPG 90 07 22 - 0 BG 890 - 7610

www.ögonfonden.se

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas.Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se eller ring oss på 020-59 59 59.

Marknadsför ditt företag med en annons i Ring 090-71 15 00

Sommar i Sorsele

Page 12: Lt sommar 2014

Vasa kusts landmassa höjs med en kvadratkilometer per år.

Detta har skapat en skär-gård vacker nog att klassas som världsarv. Att vara i Va-sa och inte se skärgården är som att vara i Paris men inte se Eiffeltornet.

Både på turistbyrån i Va-sa och på Kongress Vasa är man överens om att det är just denna skärgård som man behöver trycka på för att locka svenskar.

– Det gäller att paketera skärgården på ett bra sätt, med både aktiviteter, mat och logi, säger Eva Swan-ljung, marknadsföringsko-ordinator, Vasaregionens turism AB.

Liksom med andra besöks- mål är det viktigt att hitta sin nisch. De flesta städer kan smälla upp hotell med bra logi. Däremot kan en-dast tre platser i Skandina-vien stoltsera med ett världs-naturarv.

Oavsett vilka förutsätt-ningar som finns så behövs smidiga paketeringar för att ro hem svenskarna. Det är

där Vasa har ett slagläge.– Vasa är inte som Umeå.

Vasa ligger inte vid en älv utan vid havet. Dessutom är staden väldigt kompakt och avstånden mellan oli-ka ställen är väldigt kort. Man behöver inte gå många minuter för att ta sig någon-stans, säger Maria.

Hon pekar mot en gammal och vacker byggnad ett sten-kast bort.

– Därifrån går till exempel skärgårdskryssningarna på sommaren, och här borta har vi Rantasipi Tropiclan-dia, säger Maria.

Äventyrsbadet intill ho-tellet sträcker sig som en fotbollsarena i skyn. Första tanken är barnfamiljer, men det visar sig att Tropiclan-dia liksom många andra hotell i Vasa satsar både allt från enkla övernattningar till långa vistelser och stora konferensgrupper.

– Här är det mycket läget som lockar. Du kan gå över isen till Vasa centrum på vinterhalvåret, säger Ma-ria och viftar ett finger mot viken som skär rakt genom

staden. P å

konfe-r e n s -h o t e l -len i V a s a är sats-n i n g på kul-tur och skärgård tydlig. Alla tycks dekorera minst ett konfe-rensrum i skärgårdstema, och bastun verkar vara lika viktig som receptionen.

På många hotell finns till och med möjligheten till pri-vat bastu på rummet.

Men, menar Maria. En bastu ska inte upplevas på ett hotellrum, utan i skär-gården på finskt vis. Det är få saker som är så skönt som att doppa sig direkt i havet efter bastun.

För den som vågar är inte björkriset långt borta.

– Det är hälsosamt att åka bort, och Vasa är ett ut-märkt ställe. Här klarar du dig dessutom väldigt bra på enbart svenska.

PONTUS NYMAN

VASA. Norge har Geirangerfjorden, Sverige har Höga kusten och Finland har Vasa skärgård. Skandinaviens enda, och tre av världens 193 vackras-te naturer enligt UNESCOS världsarvslista.– Det är så kargt, nästan som Lappland i stenmängd, och sedan havet på det. Man sicksackar mellan stenarna, säger Maria Backman, kommuni-kationschef, Kongress Vasa stad.Lokaltidningen tog färjan över kvarken.

En av världens 193 finaste naturer

9 juli 201412

Eva Swanljung.

Vasa är en äkta hamnstad. Maria Backman, Kongress Vasa, njuter utanför universitetsområdet. Här bjuder havet in till en av världens vackraste naturupplevelser.

Finländare vet hur det njuts. Vartenda övernattningsstäl-le har bastu, och många kan till och med erbjuda privat bastu på hotell-rummet.

procent av invånarna i Vasa pratar svenska som modersmål, men majoriteten kan prata både finska och svenska.23 Kongress Vasa

4 Kongress Vasa är mötesarrangörens kontakt- och servicepunkt i Vasa. Kongress Vasa representerar alla de aktörer som verkar inom mötesindustrin i Vasa. ”Alla månar vi om att ditt möte, konferens eller evenemang skall bli en minnesrik tillställning. Vi hjälper Dig att hitta guldkornen i Vasa.” Källa: Kongress Vasa

VASA. Vasabåtarna gästades under slutet av taxfree-tiden nästan av en miljon passagerare årligen. Men när den försvann och R-G Line tog över förvandlades en populär kryssning till en bespottad transport. Med färskt blod bakom rodret och en nygammal färja har nu förbindelsen börjat hitta tillbaka till sina glansdagar.

Vinden river i kinderna när jag kliver ut i Holm-sundskylan. Solen ligger på men några blygsam-ma plusgrader är allt den mäktar med. Framför mig reser sig den nygamla M/S Wasa Express mot skyn. 141 meter lång med plats för drygt 1 500 passagerare och 500 fordon.

Det är med en spänd förhoppning som jag går ombord. Med halva

släkten i Vasa har jag följt turerna med fär-jetrafiken från barndo-men. Fantastiska minnen av bollhav och taxfree- godis i drivor.

För de som hade åldern inne fanns även annat taxfree-go-dis, samt casino och bar. Sa-ker att göra som fördrev den fyra timmar långa turen.

Detta tog ett abrupt slut när taxfree avskaffades och R-G Line tog över linjen i ett decennium. A lá carte-res-taurang och bar byttes mot

pizza och film.Färjan blev en buss på

vatten. Från drygt en mil-jon passagerare per år till ungefär 60 000.

23-åriga Matilda Engström från Vasa rycker mig tillba-ka till verkligheten. Ett le-ende skiner upp bakom det blonda håret.

– Välkommen.Matilda har hand om kon-

ferens på båten, som blivit en del i storsatsningen på den svenska sidan sedan Wasaline tog över linjen. Det

är Umeå och Vasa kommun som tillsammans äger Wasa-line, och av drygt 30 tillfrå-gade passagerare tycker en person att det blivit sämre sedan bytet.

– Om man förväntar sig en splitterny kryssningsfär-ja så blir man ju besviken, men förväntar man sig R-G Line blir man jätteglad, sä-ger Matilda.

På båten finns två restau-ranger med a lá carte och skärgårdsbuffé, kafeteria, bar, kiosk, några spelma-skiner samt sektioner med bekvämare resestolar.

En som är nöjd med upp-lägget är skulptören Vesa Varrela från Tammerfors.

Med det buskiga skägget påminner han nästan om en sjöman.

– För oss är det mer exo-tiskt att åka till Sverige än södra Finland. Och så är det säkert för svenskarna också.

Han tittar på musikern Jarmo Julkunen intill och

får medhåll.– Sedan är det ju viktigt

att man bevarar en sådan här led, det är en oerhört viktig förbindelse mellan mellersta Finland och Sve-rige. Det gäller att värna om det som är bra.

PONTUS NYMAN

”För oss är det mer exotiskt att åka till Sverige än södra Finland. Och så är det säkert för svenskarna också.

Vesa Varrela, Tammerfors

Populärt att ta båten till Vasa

Vesa Varella från Tammerfors.

1miljon besökare,

årligen, hade Vasa- färjan som mest, innan

taxfree försvann.

Tuffa bud när från vänster: Kenneth Ahlgren, Anders Isomaa, Visar Tahiri och Prathop Costa från Jakobstad spelar poker på båten. ”Du har 9 outs av 47 möjliga. Om du inte sätter den här rutern nu så får du gå tillbaka till Vasa.”

Page 13: Lt sommar 2014

VASA. I alla tider har finländare använt Vasa-färjorna mer än svenskar. Men nu har fler svensk-ar fått upp ögonen för Kvarken.– Förr, under Vasabåtar-na, fanns en tradition att åka över till Vasa, men i tio år har ett last-fartyg gått. Nu har det förändrats och då vill vi återuppliva den traditio-nen, säger Catarina Fant, Wasaline.

Wasaline har det senas-te året storsatsat på den svenska sidan. Men att locka svenskar är inte det enklaste enligt Catarina Fant, marknadsförings- och kommunikationsdirektör, Wasaline.

Att fortfarande fler finlän-dare än svenskar tar båten tror Catarina beror på att det är smidigt för finlands-svenskar att vistas i Sverige då de talar samma språk.

Vad många svenskar kan-ske inte vet är att det är näs-tan lika enkelt för svenskar att vara i Vasa.

Vasa är tvåspråkigt, och de absolut flesta kan prata både svenska och engelska. Något som läggs extra stor vikt vid i serviceyrken. Du hittar inte en butik eller res-

taurang i Vasa där de inte pratar svenska.

– När man pratar med människor märker man att det blivit en otrolig skillnad på ett år. Förut fick man frågor som: ”Vadå, går det ens en färja?”, men så är det inte längre. Gensvaret har uteslutande varit positivt, säger Catarina.

Den överhängange majori-teten Lokaltidningen pratar med har alla samma åsikt. Det är roligt att besöka ett annat land, och båten har blivit betydligt mer spän-nande sedan Umeå och Vasa kommun tog över färjetrafi-ken av R-G Line och bytte ut ett fraktfartyg mot en kryss-ningsfärja.

PONTUS NYMAN

I Vasa klarar du dig på svenska

9 juli 2014 13

Vasa är en äkta hamnstad. Maria Backman, Kongress Vasa, njuter utanför universitetsområdet. Här bjuder havet in till en av världens vackraste naturupplevelser. Foto: PONTUS NYMAN

Under vår, sommar och höst går kryssningsturer ut till Vasa skärgård från denna plats. Många hotell har paketerade erbju-danden för både familjer och konferensgrupper, och för mindre grupper finns även möjlighet med övernattning ute i Skärgården.

Catarina Fant, Wasaline, tror att anledningen till att fler finlän-dare än svenskar åker med Wasaline är att de enkelt klarar sig i Umeå då de talar svenska. Men vad många svenskar inte vet är att det är nästan lika enkelt för svenskar att vara i Vasa. Nästan alla i Vasa pratar både finska och svenska och bland service- yrken är det ett krav. Foto: PRESSBILD

!Visste du att Kvarken i viss mån fortfarande är skattefritt. Allt du äter

och dricker ombord säljs fortfarande

taxfree.

Skulle du kunna tänka dig att semestra i Vasa?

Malin Lunde, Lycksele

– Ja, vi har åkt med Vasabåtarna förut men då klev vi inte iland i Vasa. Men vi kan tänka oss att gö-ra det igen.

Madeleine Sundin, Storuman

– Ja, det skulle jag och familjen vilja. Vi har hört talas om vattenpar-ken där och är en riktig vattenfamilj så det skul-le vara roligt att göra.

Margaretha Gustavsson, Stensele

– Ja, varför in-te. Har varit där förut och det var trevligt.

Visste du detta om Vasa?4 Det bor cirka 65 000 personer i Vasa. 123 000 i Vasaregionen.4 Vasa är Finlands soligaste stad med 1 900 soltimmar per år.4 Vasas strandlinje är 409 kilometer lång.4 Var femte person du möter i Vasa är högskolestuderande.4 I Vasa ordnades år 2009 drygt 72 000 mötesdagar och hela 12 internationella kongresser.4 Från Umeå är det 8 mil till Vasa om man tar färjan.4 I världsarvsområdet uppstår cirka en kvadratkilometer nytt land per år. 4 Fyren på Valsöarna planerades av samma arkitektbyrå som Eiffeltornet.4 Finlands längsta bro, Replotbron, finns i grannkommunen Korsholm. 4 Söderfjärden skapades av ett meteoritnedslag för 520 miljoner år sedan.4 I Närpes produceras 60 procent av Finlands tomater och 30 procent av gurkorna.

Källa: Kongress Vasa

Livemusik i baren får en fyra timmars kryssning att gå snabbt. Sex timmar i Vasa räcker för att se en hel del, och då hinner du med färjan tillbaka på kvällen. Inga övernattningskostnader. För de som önskar att stanna i Vasa finns ett överflöd av alterna-tiv i olika prisklasser.

Barnen har inga problem att hålla sig sysselsatta på Vasabåten.

Matilda Engström, 23 år, har hand om konferens på Vasabåten.

Page 14: Lt sommar 2014

Intresset för drycken föddes när han och hans fru Kata-rina Johansson startade sitt tidigare kafé, Indo café, 2004. De gjorde då kaffe på färdigrostade bönor.

– Jag tänkte, varför kan inte jag vara med i hela processen, att jag väljer vilka råa kaffebönor jag ska använda och att jag gör rostningen själv. Väljer vil-ken smak jag vill ha på mitt kaffe så jag kan leverera

till kunderna. Jag vill inte bara leverera kaffe som någon annan har rostat, jag vill följa hela processen själv, säger han.

De valde att lägga ner Indo café för att de kände att lokalen bland annat var för stor, det blev för mycket arbete och det började slita på kroppen. Glädjen i arbe-tet försvann.

I dag har de en mindre

lokal för kafferosteriet. Rosteriet går under benäm-ningen mikrorosteri, vilket innebär att rostningen sker i liten skala och rosterierna ofta har direktkontakt med odlarna.

Budha berättar att det blir en gemenskap mellan de olika mikrorosterierna, de hör av sig till varandra och ger varandra råd.

– För mig är det viktigare med kvalitet än kvantitet, säger han.

Budha vill inte bara sälja drycken, han vill utbilda sina kunder. Han vill att de ska få smaka kaffe som inte är gjort av de stora bolagen, där allt är datoriserat när det gäller rostning. Han tycker att de olika smakerna går förlorade när det mass-produceras.

– Kaffe är en kultur i Sve-rige, väldigt många dricker det. När man åker till bekan-

ta eller familjen, så frågar de inte ”Vill du dricka te?”, säger han.

Smakerna förändras hela tiden, det varierar från säsong till säsong. Många kunder tror att Budha smak-sätter kaffet, men det gör han inte. Smaken påverkas av många faktorer, till exem-pel hur länge du rostar det, vilket väder det är ute och vilka bönor som används. Kaffebönor är dock inga bönor, det är kärnor från röda frukter.

– Ibland smakar kaffet nötter, ibland choklad, nå-gon frukt, till exempel plom-mon eller ananas. Ibland har det en eftersmak av vin, säger Budha Sutedja.

Rosteriet har stängt på söndagar, då passar Budha på att testa nya rostningar, en process som kan ta tim-mar.

CAROLINE LUNDSTRÖM

Budha Sutedja har ett stort intresse för kaffe och processen kring att tillverka det. Han har utbildat sig inom kafferosteri hos Costas Pliatsikas, master barista i Umeå.� Foto:�CAROLINE�LUNDSTRÖM

Vill ge kaffet utrymme i Lycksele

9�juli�201414

Sommar i Storuman

Marknadsför ditt företag med en annons i Ring 090-71 15 00

Vi hjälper Er med allt inom utbildningsfrågor!

Tfn 0951-142 96www.storumanslarcentrum.se

0951-106 00 www.bjuhrsverkstad.se

Gör din servicehos oss och få:✓ Service enligt din tillverkares anvisningar✓ 12 månaders assistans- försäkring på köpet✓ Möjlighet att delbetala

STORUMAN

Tel: 0951-260 30, Järnvägsgatan 20(Mitt emot busstationen) Fullständiga rättigheter

Kita s KrogHelkväll i värmen med

God mat och dryck

Öppet: Mån–Fre 7–22 • Lör 8–22 • Sön & helg 9–22 Blå Vägen • Storuman • 0951-105 44 • www.essomacken.se

Ola Ludvigsson Bensin & Service AB

Verkstad • Däck • Kiosk • Fast Food

Välkommen in till Storumans mesta Mack!

Bensinautomat!

( f.d. Statoil )

LYCKSELE. Budha Sutedja tidigare ägare av Indo café har precis öppnat Budhas Kafferosteri. Han hoppas att fler ska få känna att kaffe kan vara så mycket mer än det kaffe som köps i en mat-varuaffär. – Min tanke var att jag öppnar ett kafferosteri i Lycksele, där jag kan bjuda in Lyckseleborna på en riktigt god kopp kaffe, som stannar kvar hela dagen genom smakupplevelsen, säger Budha Sutedja.

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas.Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se eller ring oss på 020-59 59 59.

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

Page 15: Lt sommar 2014

9 juli 2014 15

Roddstafett

Upplevelsevandring

Nationalälvens dag

Motormuseets dag

Skördemarknad

VernissageUtställning Vännäsdagarna

Musik

Dans

Sommarcafé

Grillkväll

Atelje

Ungdomscup

www.vannas.sewww.visitvannas.se

Sommari Vännäs

Tivoli & marknad

Bad

Evenemang sommaren 2014 kvartssida Västerbottningen.indd 1 6/13/2014 11:52:05 AM

Vi har öppet!

vännäs tur & retur

Secondhand

Vårt överskott går till hjälpinsatser och katastrofhjälp!Har du något du vill skänka, ring så kommer vi och hämtar.Det går också bra att själv lämna in saker i butiken när vi har öppet.

Örngatan 1 VännäsTelefon 0935-101 15, 0730-85 54 75

Måndag 17 - 19Tisdag 11 - 14onsdag 11 - 14

Torsdag 11 - 14Fredag 11 - 14Lördag 11 - 14

Vännäs 0935-131 40www.galvpart.se

Östra Spöland 72, Vännäs - 070 - 68 147 89

Hos oss hittar du Ekologiskt naturbeteskött från gården.

Lokalt fläskkött.Små delikatesser & annat smått & gott.

Öppet varje dag 12-17 hela sommaren

Boka hos oss vi tar hand om Din bil!Vi utför: service på alla bilar, hjulinställning, felsökningar,

AC, rutbyten, efterkontroller och mycket mer...

Västra Järnvägsgatan 2, Vännäs Tfn. 0935-512 15, www.vannasbilverkstad.se

Konferens • Aktiviteter • Tipspromenad • Badtunnor • Bastu • Festlokaler • Grillplatser • Luncher • Middagar •

BoendeStugby • Camping • Båt

Klipp ut annonsen = Vi bjuder på kaffe

med påtår för två personer

Företagare • Kompisgäng Skolklasser

[email protected]

070-643 60 71

Nostalgi Lanthandel & BensinstationPresentbutik, Loppis, Servering, Bad,

Fiske , Aktiviteter

MJUKGLASS &MILKSHAKE

Vegagatan 1, Vännäs • Tel 0935-109 30 • www.hotelvannas.se

Tel. 0935-141 75www.vannasbadcamping.se

SOMMARpå Hotel Vännäs

Tel 0935-109 33 • www.frasses.se

Välkomna önskar Kathrine & Bert-Ove med personal.

Lör 28/6 GRILLKVÄLL med musikunderhållning.

Fre 4/7 GRILLBUFFÈ med musikunderhållning.

Tor 10/7 FÖRFEST VÄNNÄSDAGARNA11-13/7 VÄNNÄSDAGARNA Fre-Lör till 02.00

Ons 23/7 MUSIKUNDERHÅLLNING utescenen

Lör 26/7 MUSIKUNDERHÅLLNING utescenen

Ons 30/7 MUSIKUNDERHÅLLNING utescenen

Lör 16/8 STORA SOMMARFESTEN

VÄNNÄSDAGARNAFörfest Torsdag 10/7

Underhållning & Sommar-quiz med HENKE BAER

Grilltallrik 110 kr

Underhållning hela helgen vissa tider på

hotellets utescen.

Massor av god mat &kalla drycker!

Dagens rätt hela helgen!Vännäsdagarnameny 16.00-20.00

Frukost Tors-Sön 7.00-9.00À la carte 16.00-20.00

Boka gärna bord.

Mjukglassmaskin med både

Öppet hela sommaren!Mån - Fre 10.30-21.00Lör - Sön 12.00-21.00

ÖPPET DAGLIGEN 10-20 Anmäl er till SimskolanPeriod 1: V.26-27 Period 2: V.28-29 Period 3: V.30-31

Anmälan, se hemsida: www.vannasbadcamping.se.Info: Tel. 0935-141 75 eller [email protected]

HOPPKUDDE 11x9 m

NYHET! NY MINIGOLFBANA

Hotellet med de stora möjligheterna

Trubaduren Börje Westberg • Coverbandet Ole Dole DoffStörre uteservering • Öltält • Buffé 17.00-20.00

Öppet till 02.00

ÅRETS SOMMARFEST!LÖRDAG 16 AUGUSTI

Boka in datumet redan nu för en härlig kväll med god mat och en ännu hemlig mycket välkänd artist. Se vidare annonsering.

Sommar på Hotel Vännäs!Fre 4/7 GRILLBUFFÉ med trubadur Henke BaerTor 10/7 FÖRFEST VÄNNÄSDAGARNA

Fre-Lör till 02.0011-13/7 VÄNNÄSDAGARNA

Ons 23/7 Little B-bird på utescenenLör 26/7 Tres Hombres på utescenenOns 30/7 MUSIKUNDERHÅLLNING utescenenLör 16/8 STORA SOMMARFESTEN med Martin Stenmarck

VÄNNÄS STÖRSTASko - Tyg - Garn - Presentbutik

EN SHOPPINGUPPLEVELSE!

Ö. Järnvägsgatan 20, Vännäs • 0935-102 20 • www.poppins.se

Välkommen!

Vännäs MotormuseumLägervägen 3, Vännäs.www.vannasmotormuseum.se

Öppet tider 21/6-17/8Mån-tor 12-17Fre-sön 12-16Tfn: 070-660 66 88

Sommar i Vännäs

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

Din gåva ger fler hjärtan chansen att klappa längre. Ring nu!Ring 0200-89 19 00 – pg 90 91 92-7

A4_1-4_248x20:Layout 1 09-03-09 09.51 Sida 4

Page 16: Lt sommar 2014

Byn Nordansjö ligger vid Malgomaj, mitt emot Skans-holm. Här i byn har Georg Lövgren bott i hela sitt liv.

– Vi fick väg först på 50-ta-let, berättar Georg. Innan dess fick vi ta oss över Mal-gomaj till Skansholm, på skidor om vintern och båt om somrarna.

– En senhöst både frös och snöade det. Vi blev isolerade i en månad. Varje dag åkte jag ut med en provstav för att testa isen och för varje dag kom en bit längre. Till sist kom jag fram till Skans-holm, säger han och skrat-tar åt minnet.

Georg Lövgren fick tidigt börja med att hjälpa till hem-ma. Som sex-åring var han hjälproddare till sin farmor när hon skulle lägga ut nät eller när hon skulle hälsa på någon.

Sedan fick han hjälpa sin pappa med allt vad det inne-bar med skogsarbete, i jord-bruket och med fisket.

– Från det att jag var tio fram till dess jag var 20 fick

jag lära mig mycket av min pappa. Jag var i skogen och högg med svans och yxa. Körde timmer och foder åt djuren. Mellan arbetet i skogen och på jordbruket byggde vi båtar. Pappa och jag byggde många båtar till-sammans.

När Georg Lövgren var 20 år blev hans pappa sjuk och Georg fick ta allt ansvar för jordbruket, hemmet och båt-bygget.

– Det var tungt, det blev inte så mycket ledigt. Men så småningom blev det lättare och jag kunde ta min motor-cykel och köra ut någon helg ibland.

Det var en sådan helg han träffade Eida, de kom att hålla ihop i 60 år innan hon för tre år sedan förolyckades i en drunkningsolycka.

– Jag träffade henne på en tur till Nästansjö. Jag tyck-te att hon var så bra att jag träffade henne flera gånger. Till slut sa hon att hennes mamma ville träffa mig.

– Det hon sa till oss var

”var rädda om varandra” och det har vi varit. Inte en enda gång har vi behövt va-ra arga på varandra. Vi fick tre pojkar tillsammans. Nu har jag nio barnbarn och nio barnbarnsbarn.

I dag bor alla barnen i trak-ten, två söner i Nordansjö liksom ett av barnbarnen.

– Det är många barnfamil-jer här, säger Georg. Jag tror att Nordansjö är den by i Vil-helmina som växer mest.

Nu bor Georg i en liten stuga som han själv har byggt.

– När vi blev gamla fick barnen ta över och då bygg-de jag den har stugan till Eida och mig.

Någonting som engage-rat Georg Lövgren sedan 50-talet är en konflikt med Vattenfall.

– När Malgomaj skulle regleras högg de ner skog på mitt skifte. Det blev en över-enskommelse att jag skulle få betalt per löpmeter men ännu har jag inte fått några pengar.

Tiden efter olyckan när han förlorade sin Eida blev svår.

– Vi hade ju varit till-sammans i 60 år, alltid varit vänner och gjort allting till-sammans. Jag sörjde henne djupt och jag hamnade i en livskris.

Men till slut bestämde sig Georg och försöka sluta sör-ja och gå vidare i livet.

– Då träffade jag Siv, som

bor i Vilhelmina. Hon räd-dade mitt liv. Hon fick mig att förstå att ingenting kan göras ogjort men att man måste gå vidare och ta tillva-ra på det som är här och nu.

Nu är de ofta tillsam-mans, Georg och Siv. De åker på utflykter med både båt och bil och i höst reser de tillsammans till Italien.

– Jag har henne att tacka för väldigt mycket.

KRISTINA SANDIN

VILHELMINA. Vilhelmina kommuns kultursti-pendium går i år till Georg Lövgren i Nordansjö. Han får utmärkelsen för sin bygdeforskning och för sin del i folkbildningen.– Det känns jätteroligt, säger Georg. Det passar bra med ett tillskott i börsen nu när jag ska resa bort.I september bär det nämligen i väg till Italien, tillsammans med livskamraten Siv.

Eldsjäl med öga för detaljer årets kulturstipendiat

9 juli 201416

ÄTT

ET P

OR

TRÄ

TTET

Sjöormen byggde Georg tillsammans med sin pappa på 50-talet. En mycket vacker träbåt som än i dag går på Malgomaj.

Motivering till stipendiet4 Georg Lövgren har i sitt yrkesliv och under sin fritid på ett förtjänstfullt sätt förvaltat och förmedlat ett mycket betydelsefullt kultur-arv. Georg har genom sin hantverksskicklighet tillverkat och skapat en mängd bruksföremål som båtar, knivar, fioler och kosor. Georg har också i högsta grad varit delaktig i folkbildningen och då som ledare för mer än 200 studiecirklar.4 Han fortsätter sin kulturgärning i dag med bygdeforskning och som medverkande i kommunens Nybyggarvecka.4 Georgs dokumenterade skicklighet och förmåga att förmedla historien genom sina verk, är att betrakta som en betydande kultur-gärning, som Vilhelmina kommun på detta sätt vill visa sin stora uppskattning för.

Georg LövgrenÅlder: 88 år.Familj: Tre barn, nio barn-barn, nio barnbarnsbarn.Aktuell: Vilhelmina kom-muns kulturstipendiat.Livsmotto: Bo kvar i Nordansjö.Bästa egenskap: Aldrig arg, helnykterist.Sämsta egenskap: Har alltid varit blyg. ”Så fort jag såg en jänte titte jag ner och gick därifrån.”Ouppfylld dröm: Resa till Italien, men nu blir det av.

Page 17: Lt sommar 2014

HEMAVAN. Glesbygds- Arvid analyserar heter Owe Eliassons sjunde bok om glesbygdens man. I den här boken ges bland annat en in-blick i butiksdöden. Och så utvecklas en varm och vargsäker sovsäck.

Owe Eliasson med en bak-grund som skogsarbetare, bonde och journalist hade sin litterära debut 2001 med diktsamlingen Dik-ter från Kussjön. Med sin sjunde bok om Glesbygds- Arvid har han gett ut sam-manlagt 13 böcker.

Han bor i Kussjön, Vin-deln, men gör regelbundna nedslag i sitt fritidshus i Stintbäcken, Hemavan.

I böckerna om Glesbygds- Arvid finns de fiktiva figurerna Glesbygds- Arvid, Kläpp-Harald och en rad andra tillfälliga be-sökare. Men där finns även beskrivet verkliga händel-ser från Owe Eliassons liv. Och där nämns inte sällan personligheter från södra Lappland.

I den senaste boken ana-lyserar Glesbygds-Arvid och Kläpp-Harald butiks-döden i glesbygden. En av slutsatserna är att turis-terna kan förbättra läget i landsbygden.

”Turisterna är lite kör-trötta och handlar därför i närmaste butik och om man därtill lägger en rätt hög miljömedvetenhet så är saken klar, man kör inte sex mil för en falukorv som finns på närmare håll”, säger Kläpp-Harald i bok-en.

De två figurerna möts också i en genomgång av kommunslogans över hela Sverige. Sorseles slogan ”He som hänn he hänn hänna” beskrivs som lite kaxig och fyndig.

”Den uttalad på äkta sor-

seledialekt måste vara som att skära en bit vällagrad ost och bara njuta”, står att läsa i boken Glesbygds- Arvid analyserar.

Boken har 64 olika kapitel om olika företeelser. Från dåtid och nutid. Ett kapitel handlar om hårmedel och att landsbygdens kvinnor tidigare skulle ha använt urin från kor för att för-bättra hårsvallet. Sanno-likt doftrikt!

Ett riktigt värmande inslag i boken är kapitlet om sov-säcken. Glesbygds-Arvid har tagit fram en sovsäck med ett blixtlås av härdat flygplansaluminium och med en stoppning av både hår och dun, bland annat hår från björn.

Det sistnämnda ska gö-ra att vargarna håller sig borta.

Och för att den ska vara garanterad varm har Arvid installerat en batteri- driven värmeväxlare som omvandlar kall ytterluft till värme ”inomsäcks”.

Priset för sovsäcken beräknas till 39 000 kro-nor.

URBAN VIKLUND

Owe Eliasson har gett ut sin sjunde bok om Glesbygds-Arvid.Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Glesbygdens man i ny bok

Eldsjäl med öga för detaljer årets kulturstipendiat

9 juli 2014 17

Georg Lövgren har ett eget museum. Här har han samlat sin slöjdalster och sin hembygs-forskning. Här visar han skålar svarvade ur samma björk.� Foto: KRISTINA SANDIN

39 000kronor är priset på sovsäcken som

Glesbygds-Arvid tagit fram.

Glesbygds-Arvid analyserar heter Owe Eliassons senaste bok. Foto: URBAN VIKLUND

Page 18: Lt sommar 2014

LYCKSELE. Den årliga championstriden på Lyckseletravet vanns av Ove A Lindqvist. Han har under travdagarna vunnit tre segrar. Det är första gången han vinner championtiteln på Lyckseletravet. – Det här var enda trav-banan här uppe jag inte vunnit champion på, säger Ove A Lindqvist.

Championpriset delas ut av Lokaltidningen till-sammans med Västerbott-ningen. Priset går till den segerrikaste kusken under årets travdagar på Lycksele-

travet. I år vann Ove A Lindqvist, vilket innebär att han vunnit champion- titel på alla travbanor i norra norrland. På Lyckseletravet har han tävlat många gång-er, men det här var första gången han vinner titeln här.

– Det känns bra, det känns kul att vinna på så gott som hemmabanan, för jag har rötter i Åskilje, säger Lindqvist.

Den 27 juni vann han med HereforcomissionF, sin andra vinst kom under kvällens sjunde lopp med Manstone’s Classic och den

tredje avgörande vinsten för titeln vann han med hästen Raska Fötter.

Han har kört travlopp sen han var 18 år och vann då sitt första lopp på Lyck- seletravet. Lindqvist växte upp i travfamilj, och har trav i blodet. Han tycker att hans styrka som trav-kusk är att han vågar ta chanser.

– Jag kör dem extremt lättbalanserade, därför kör jag lite ofta galopp också, men jag får lite snabbare hästar när jag kör dem lättare än vad andra gör. Jag chansar

Loppet började på sämsta sätt med först omstart och att Windelås fick punktering på ett av hjulen. Men det var inget som han stressade upp sig över.

– Loppet gick över för-väntan, jag trodde vi skulle hamna bland de sista, säger han.

De fick ett perfekt lopp, och Don Wiking låg på i spåret. Windelås kände i sista kur-van att det var dags att göra slag i saken och styrde då ut i tredje spår.

– Han är inte perfekt att köra i ryggar när det går för sakta, han vill lätt sätta nosen i nacken på den som

kör men det är inte så lätt att hålla honom heller. När vi styrde på kändes det gan-ska snabbt att de där framme skulle han tugga ner, säger han.

Don Wiking hade gott om krafter kvar på upploppet och de vann med god margi-nal innan Gustav Andersson med Monsvarten och Rob-ert Dunder med Guli Gry. Windelås beskriver Don Wiking som en häst med ett starkt psyke och mycket kraft. Han har haft honom i sin ägo i tre år och allt han gjort på tävlingsbanan har varit under hans trä-ning.

– Vi har en väldigt bra relation, han är en ögonsten, säger han.

Lokaltidningens lopp skedde för tredje året i rad på Lyck-seletravet, tidigare vinnare 2012 och 2013 var hästen Björli Svarten med Karl Halvarsson respektive Jan Norberg i sulkyn.

Don Wiking är halvbror med fölet Wild Lycken som namngetts genom Hästveck-ans namntävling.

CAROLINE LUNDSTRÖM

LYCKSELE. Trots omstart och hjulbyte höll Göte Windelås och Don Wiking lugnet, och sprang hem vinst med marginal på upploppet.– Det känns toppen att vinna på hemmabanan, säger Göte Windelås, kusk och ägare.

Lokal seger i Lokaltidningens lopp

Första championtiteln i Lycksele

Don Wiking och Göte Windelås gjorde bra ifrån sig på tävlingsbanan.

9 juli 201418

SPO

RT

SPO

RT

SPO

RT

SPO

RT

lite genom att jag vill ha ett resultat, säger Ove A Lind-qvist.

Lindqvist hade tidigare proffslicens men står i dag som elitlärling hos Thomas Claesson.

CAROLINE LUNDSTRÖM

”Det känns kul att vinna på så gott som hemmabanan.

Ove A Lindqvist

Ove A Lindqvist vann sin första championtitel på Lyckseletravet.

Foto: CAROLINE LUNDSTRÖM

Göte Windelås och hästen Don Wiking vann årets Lokal- tidningens travlopp på Lyckseletravet.

”När vi styrde på kändes det ganska snabbt att de där framme skulle han tugga ner.

Göte Windelås

Page 19: Lt sommar 2014

Lokal seger i Lokaltidningens lopp

Foto: CAROLINE LUNDSTRÖM

Gammal hästkärlek rostar aldrig. Foto: CAROLINE LUNDSTRÖM

9 juli 2014 19

För mer info ring:0952-600 10 • 070-390 50 26

GRUNDSTRÖMS STUGBY & AMMARNÄS

SNÖSKOTERUTHYRNING

Bo trivsamt & Naturskönt• Bäversafari

• Vandringsleder• Guidade båtturer

• Vidunderlig utsikt över fjällen och Vindelälven

Vi finns på Facebook Grundströms stugby

• Ren- och viltprodukter• Egen produktion• Gårdsbutik• Boende• Bensin

Lokalproducerade produkter

Anders Skum Fjällvilt ABBox 55, 924 22 Ammarnäs • Tel 070-600 60 27

E-post: [email protected] • www.fjallvilt.se

i EU-godkända lokaler

KvalitEt • URspRUnG • sERvicE

Välkommen!

- ett besökscentra om Vindelfjällens

naturreservatwww.vindelfjallen.se

Ammarnäs Livs

Mån-Fre 10 - 18Lördag 10 - 14Söndag 15 - 18

[email protected] • 070-6408763

Telefon 0952-600 03 [email protected]

www.ammarnasgarden.se

• Konferensaktiviteter • Avkoppling & relax • Måltider som lyfter konferensen

Konferens & kick-off

www.skulpturum.se Vindelåforsens Stugby

Vandringsvänliga Vindelfjällen

www.skulpturum.seVindelåforsens Stugby

Konstoch logi

070-611 03 01

Sommar i Ammarnäs

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas.Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se eller ring oss på 020-59 59 59.

En dag för brukshästenLYCKSELE. Dagen bjöd på uppvisning av bruks-hästar och redskapen timmersax och lunne-båge som används för att dra fram timmer ur skogen. Shetlandsponnyn Ängabogårds Dilba vis-ade prov på sina många kunskaper genom att även hon drog runt timmer på planen, hon som under

Ponnytravet sprang in på en tredjeplats. Publiken fick möjlighet att prova på att tömköra hästarna. Ebba Nystedt, åtta år, pro-vade att tömköra tre av hästarna.

– Det var jättekul, men lite svårt att hålla sig undan från timmerstockarna, de var så glidiga, säger hon.

CAROLINE LUNDSTRÖM

Siv Lundgren, Lycksele travsällskap, visar Ebba Nystedt hur hon ska hålla tömmarna.

Goliat står redo för att visa upp hur det går till att dra timmer-stockar med en timmersax. Linda Burman ses i bakgrunden.

Aktiviteter i Ammarnäs sommaren 20149-12/7: Filmfestival, arr dokumentärfilmaren Johan Palmgren. För program, se www.ammarnasfilmfestival.se samt affischer.12-13/7: Ammarnäsdagarna, festligheter med servering, musik och annan underhåll-ning på hembygdsgården.19/7: Fjällmarschen, längd 6,5 kilometer, 16 kilometer och 26 kilometer samt barnklass.3/8: Hembygdsgårdens dag.9/8: Invigning av Blomster-Lottas trädgård

med musik, servering och information om växter samt Lotta Berglunds odlar- gärning.10/8: Guidad vandring till Viktoriakyrkan från Kraipe rengärde.16/8: (H)juldagen på hjul utan motor från Ammarnäs till Sorsele.22-23/8: Invigning av Ammarnäs nya när-vandringsledsystem.23/8: Pärfestivalen.

Page 20: Lt sommar 2014

Lokaltidningen bjöd nu för allra första gången in till en golftävling och då med Lycksele golfklubb som värdbana och det med fler än 40 deltagare.

– Vi ska speciellt notera att antalet deltagare i C- klassen med hela 19 stycken är den bästa noteringen här på mycket lång tid, konsta-terade tävlingsledaren Len-nart Nilzon belåtet.

Vann A-klassen gjorde allt-så Janne Zakrisson med 71 netto, ett före klubbens ordförande Michael Sik-ström.

Zakrisson som har 3,6 i handicap var helnöjd:

– Det var min bästa runda här i år, framför allt puttern var glödhet och det var extra skoj då jag nyss köpt en ny, skrattade Janne.

Förra säsongen spelade Janne fantastisk golf, sänk-te sitt handicap från 4,6 till 3,3 och gick i snitt Lycksele-rundorna på 76,77 slag.

– I år har det varit lite segare, men nu har jag ta-git en lektion av Mathias

Ferry i Holmsund och köpt en ny putter, berättade Jan-ne.

Något som verkligen gav resultat denna kväll.

– Första gången i år jag har legat på den här ni-vån, sa Janne som officiellt delar banrekordet med en 73-runda men utanför täv-lingssammanhang gått än-nu vassare.

– Mitt golfmål är att sän-ka mitt handicap till ett nå-gonting, deklarerade A-klas-sens segrare.

B-klassen vanns av hem-maspelaren Fredrik Nilsson på 75 netto.

– Det trodde jag inte skulle räcka.

Tävlingens i särklass yngsta deltagare, tolvårige Oscar Kohlström, från Norr-mjöle GK och boende i Hörne- fors, var bäst i den deltagar-

mässigt stora C-klassen.– Det här var en jätterolig

och mycket trevlig kväll, tyckte Oscar som förmod-ligen var extra glad för att han förpassade pappa Peter till silverplaceringen.

Detta när Lokaltid-ningen för första gången någonsin arrangerade en golftävling, och det dess-utom i mycket härligt väder.

GUNNAR ERIKSSON

LYCKSELE. Lokaltidningen arrangerade en golf-tävling i Lycksele i fredags kväll.– Fantastiskt rolig och trevlig tävling inramat av ett suveränt väder, summerade A-klassens segrare Janne Zakrisson som gick runt på 77 bruttoslag vilket är mycket starka papper.– Min bästa runda i år, mycket skönt att det lossnade.

Två tävlingsdebutanter fanns med i startlistan. Från vänster, Jurate Skudrickiene, Lokaltidningen, Per Långström, debutant Lycksele GK, Bengt-Ivan Lidqvist, debutant Åsele GK, och Anders Nyberg, marknadsansvarig Lokaltidningen. Foto: GUNNAR ERIKSSON

De drygt 700 som besökte SM tävlingarna kunde njuta av väl arrangerade tävlingar, dramatiska matcher, god

mat och dryck inramat av strålande sol.

De 19 lag, med samman-lagt 360 deltagare, som

spelade om SM-titeln fick kämpa i de för ändamålet väl preparerade planerna, där lersörjan på vissa ställ-

en gick upp till knäna.Efter prisutdelning, er-

foderlig dusch och klädby-te avslutades kvällen med

Swamp-rock på Hotell Top-pen där Midnight Jokers spelade upp.

HÅKAN FJELL

Sveriges skitigaste mästerskap

9 juli 201420

SPO

RT

SPO

RT

SPO

RT

SPO

RT

Många pristagare4 Förutom den ”vanliga” golftävlingen arrangerade Lokaltid-ningen fyra håltävlingar. 4 Dessa vanns av Bengt-Ivan Lidqvist, Åsele, Kenneth Edskär, Lycksele, Peter Grubbström, Norrmjöle och Nils Danielsson, Lycksele.4 Lokaltidningens hederspris gick till Birgitta Frohm Lycksele, medan Janne Zakrisson fick ett extrapris för tävlingens bästa bruttoscore.

77bruttoslag noterades

segraren Janne Zakrisson för i

Lokaltidningens sommarkvällsgolf.

”Skitskoj! Så här många del- tagare i C-klassen har vi inte haft i Lycksele i så kallad modern tid.

Lennart Nilzon, tävlingsledare

Vinnare Swamp soccer 2014.Herrar: Ensilaget. Damer: Storuman Ladys, Storuman. Flickor: Vilhelminas småtjejer, Vilhelmina.Mix: Murphys lag. (Ensilaget och Murphys lag består i grunden av ett gäng skidåkare från hela Norrland med några värvningar från Storuman).

Vinnare av Swamp jump 2014Flickor: Isabell Björnfot, Umeå, 7,54 meter.Pojkar: Lukas Ram, Ö-vik, 6,86 meterDamer: Evelina Norman, Vilhelmina, 7,22 meterHerrar: Jonatan Ström, Storuman, 9,54 meter

STORUMAN. I helgen avgjordes SM i Swamp soccer i Storuman, ett arrangemang som är vida känt och nu tillsam-mans med Dansgalan blivit en efterlängtad tradition. Detta mycket beroende på Storuman IK och allt ideellt arbete som läggs ner för att tävlingarna och logistiken runt arrangemanget ska fungera.

SM i Swamp soccer avgjordes i helgen. Foto: HÅKAN FJELL

Suveränt spel i Lokaltidningens golftävling

Segrande trio i Lokaltidningens sommarkvällsgolf i Lycksele! Från vänster Janne Zakrisson (A-klassen), Oscar Kohlström (C) och Fredrik Nilsson (B).

Page 21: Lt sommar 2014

Birgitta Frohm hade med sig hunden Ozzy under hela rundan och fick för just det Lokaltidningens hederspris.

Swamp Jump.

9 juli 2014 21

Jan Sandström Kussjö 53, 922 93 Vindeln • [email protected]

0933-410 22 • 070-206 79 89

VINDELN

Glad sommar!!Sveriges mesta mack!Hökvägen 2, Vindeln • 0933-108 09

www.okq8.se

www.vimek.se

VIMEKS NYA DREAM TEAMVimek 610 och Vimek 404T5, marknadens mest effektiva maskiner för skonsam gallring.I vårt nya Dream Team har vi lyckats kombinera motor från CAT på 60 Hk och transmission från Bosch Rexroth till att leverera hög effekt, produktivitet, prestanda, allt med låg bränsleförbrukning och till en kostnadseffektiv maskingrupp.

Hitta oss på nätet: facebook.com/vimekab

naturcentrumVindelälvens

Vid Vindelforsarna i VindelnÖppet alla dagar 11-17 (kvällsöppet till 20 på torsdagar)070-697 20 46www.vindeln.se/naturcentrum

Öppet: Onsd- Sön 11-17 hela Juli & Augusti

070-3626557

Fryst FläskfileDansk

69:95/kg

Öppet:Mån-Fre 9 -21 Lördag 9-20 Söndag 10-20

Priserna gäller t o m 10/8-2014. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Häradsvägen 111, Vindeln • Telefon 0933-105 44

För mer info ring 0768-22 88 68

• Takomläggning • Plåtinklädnader • Regnhuvar • Hängrännor • Skorstenshuvar • Helinklädnader • Skorstensbeslag

Passa på att nyttja ROT-avdraget!- Ring oss för bästa pris på takplåt!

Hotell • Konferens • Gymwww.vindelngallerian.se

Telefon: 0933 - 200 25

GoMaten0933-400 04 • Granö

Öppettider:Mån–fre 10–19 • Lör 10–14

Här hittar ni det mesta i livsmedel samt guldkorn somrensuovas och renskav från Fjällvilt AB, Ammarnäs och

röding från Norums fiskrökeri.

Granöbygden’s miniköpcentrum!

Här finns Apotek, Systembolag, Mekonomen, lotter, Posten, frimär-

ken, Bussgods och DHL servicepoint.

Välkommen in!

GoMaten0933-400 04 • Granö

Öppettider:Mån–fre 10–19 • Lör 10–14

Här hittar ni det mesta i livsmedel samt guldkorn somrensuovas och renskav från Fjällvilt AB, Ammarnäs och

röding från Norums fiskrökeri.

Granöbygden’s miniköpcentrum!

Här finns Apotek, Systembolag, Mekonomen, lotter, Posten, frimär-

ken, Bussgods och DHL servicepoint.

Välkommen in!

Ploggränd 5 • 922 31 VindelnTel 0933-614 55

Bygga om eller bygga till?Kontakta oss!

Tfn. 0933-397 70www.vindelfrakt.se

vid behov av transporter

Vi levererar: Grus, sand, makadam & matjord.

Anlitaortens företag

Sommar i Vindeln

Se mer på vår Facebooksidafacebook.com/lokaltidningeninlandet

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

Suveränt spel i Lokaltidningens golftävling

”Funkar bara utslagen och putt-ningen stämmer, ja, då spelar man bra här i Lycksele.

Janne Zakrisson

Page 22: Lt sommar 2014

Namnet har den fått efter en av Vilhelminas histo-riska kvinnor som drev sin verksamhet i just Kyrk-stan.

Bakom idén med Sinne-nas konst står Mats Fahlén. Tanken är att alla sinnen ska beröras så att även den som synskadad ska få en konstupplevelse.

Medverkar gör konstnä-

rer och konsthantverkare från Vilhelmina. I år del-tar förutom Mats Fahlén, Gunilla Söder, Max Lund-

ström, Stig Gavelin, Johan-nes Blomqvist och Karin Edmundsson.

KRISTINA SANDIN

9 juli 201422

Service & Nyinstallation070 361 43 42 • Bjurholm

Allt inom RörmokningVärmepumpar från CTC, Nibe & Bosch

#K

LIP

P U

T O

CH

TA

ME

D T

ILL

BU

TIK

EN

Öppettider: Mån-fre 9-19 • Lör 9-18 • Sön 10-18

*gäl

ler

ej to

bak

, ap

otek

svar

or, s

pel

& p

ost

Vid uppvisande av denna kupong får du

på det duhandlar vid dettatillfälle!*

Gäller tom 13 juli

Bjurholm0932-100 82

5% RABATT5% RABATT

BJURHOLMSKOMMUN

• 19 juli Spelmansstämma i Johanneslund

• 23 juli Allsångskväll med Noblesz och gäster på hembygdsgården

• 1-2 augusti Angsjöns musikfestival

• 9 augusti Lastbilsmässa i Näsmark

• 23 augusti Traktordagen i Näsland

Fler evenemang finns på www.bjurholm.se

www.bjurholm.se • 0932-140 00

Händer i Bjurholm

Mån-Fre 9.30-17.00Torsdag 9.30-18.00 Lördag 9.30-13.00

Varmt välkommen in!

Ombud för:

Posten Frimärken

Kom och handla lokalt hos oss på Örträsk Livs.Vi ger dig utmärkt service och ett personligt bemötande.Tfn 0932-30015

BORTA BRA, MEN HEMMA BÄST!

ICA NäraSkivsjö

0933-530 01

ICA NäraÖrträsk

Handel & BensinV Örträsk

0932-301 74

Westmans LivsAgnäs Tel 0932-400 68

Karin och Stina

Vi önskar alla våra kunder en varm och trevlig sommar!

Öppettider: Mån-Ons 8.30-17.00. Tors-Fred 8.30-18.00. Lördag 8.30-13.00

Välkomna in och handla hos oss.

Karin och Stina

Sommar i Bjurholm

Marknadsför ditt företag med en annons i Ring 090-71 15 00

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas.Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se

Kultsjön en svensk pärlaVILHELMINA. Kultsjöom-rådet har röstats fram som en av de svenska pärlorna. I Världsnaturfondens kampanj har svanska folket röstat fram 21 platser och i Västerbotten blev det Kultsjöområdet.

Områdena ska vara plat-ser med en fantastisk natur men med många hotade arter och med ett stort behov av skydd.

Motiveringen lyder: Kultsjöområdet är vida känt för sin fina kvalitet av strömlekande röding. Kult-sjön erbjuder främst fiske efter röding och öring. Området är lättillgängligt och vintertid kan pimpel-fisket rekommenderas. Det bedrivs stora fiskevårdan-de åtgärder för att förbättra fisket i Kultsjön.

Taktil konst inviger nya konsthallen

Storvril med taktilt godis av Mats Fahlén.

Glesbygdsstöd av Gunilla Söder. Foto: KRISTINA SANDIN

VILHELMINA. I måndags var det vernissage på Sinnenas konst i den nya konst- och kulturhallen Flygar Oliva i Kyrkstan i Vilhelmina.

Page 23: Lt sommar 2014

Sikeå HavscampingVackert belägen vid havet

5 mil norr om Umeå.

Sikeåhamn - Sikeå Tel. 070-677 41 12

[email protected] www.legdeasikea.se

Välkommen till

Öppet:10-16 vard, 12-16 helger t om 31 aug, 0934-100 45

Robertsfors Bruksmuseumoch Bruksjärnväg

SnickarhjälpVi hjälper dig att få en start på det där byggprojektet du planerat för! Dörrbyte. Fönsterbyte, Ändringar, renoveringar, ombyggnationer. Vi anlägger och repa-rerar även enskilda avlopp och dräneringar.Kontakta oss: 0934-400 40, 070-555 22 88

BOTTNIA MASKINUTHYRNINGSe alla maskiner på www.bottniait.se

0934-400 40, 070-555 22 88

Hos oss kan du hyra skylift, släpvagnar, grävmaskiner och

massor av olika verktyg!

Norsjö 070-533 45 38 Norsjö Fiske och Fritid

Fiskeredskap & fritidsartiklar

Motor- & röjsågar

Nu är det skattjakt för alla barn... ... stora som små, bland resmål och campingar runt om i Gold of Lapland. Skattkartan delas ut på turistbyråer, av pirater på campingarna och finns på goldoflapland.com! Håll utkik, landkrabbor!

BENSIN • LIVS • TOBAK • GLASS

NORSJÖVALLEN

Beckers färg

Tapeter

Bensin & Diesel

Glass &Godis Lotter

Livs

Kaffe

Varmt välkomna!Martha & Thomas med personal

UPPTÄCK , UTFORSK A OCH UPPLE Vwww.visitrobertsfors.se

Marknad: Lokalproducerat livsmedel & hantverkVisning av stora och små lantbruksmaskinerTräffa djur! Hästar, Kor, Får, Getter m.m.Ponnyridning, mjölka en ko, kärna smör mm

Information av LRF, studieförbund och andra intressanta aktörer!!!!

GRÖNT EXPO23-24 augusti Stenfors Gård

Camping & Restaurang

Koppla av på Lufta Camping

Tel 0934-20488, www.luftacamping.seepost: [email protected]

Foto: dynamedia.se

Välkommen till en naturskön camping med restaurang, tempererat bad och minigolf mm. Nära till aktiviteter och upplevelser i Ostriket och Västerbotten. Gångavstånd till Ånäset och shopping, hantverk och sevärdheter.

Öppet varje dag kl 11-19Lunchbuffé, hembakat fika, middag. Kulturum.

Tel 0934-311 32 Mer info: www.tullgarden.com

Välkommen önskar Kim & Bengt

TullgårdenA N N O | 1 8 6 1 M E D H AV E T S O M G R A N N ETULLS

TATIO

NEN I RATAN

Välkomna till Westmans Café & Bar, ett Café och en Restaurangmitt i Bygdsiljum, med fantastisk miljö och anrika traditioner.

Öppettider juni – Aug mån-fre 10-20, Lör – Sön 12-20. Övriga månader öppet till 18:00.Välkomna in önskar Solveig, Jonny och Joakim med personal.

• Dagens Lunch mån-fre• Catering• Smörgåstårta • Fullständiga rättigheter

En övernaturlig resa med

Världens Längsta Linbana

Bokning & info 0918-21025 www.linbanan.com

Välkommen till

- med allt så nära!

Kiosk - Camp - Stuga - FiskeRestaurang - Golf - DansRastplats - Arrangemang

Tel: 0918-260 44 • www.fromhedensfiskecamp.se

Snickeriv. 1, Ånäset,Tel 0934-14296www.ostenslager.com

Ostens Lager i ÅnäsetOstens Lager i Ånäset...visar på lagringens betydelse för Väster-bottensostens goda smak. Utställning, ost-försäljning samt café. Öppet 24/6 - 10/8.Månd-lörd 10-16. Sönd 12-16.

Möjligheter på hög nivå! Beläget vid Västerbottens högsta berg i Åmliden, Norsjö.

Välkommen som sommargäst till Guldriket med många utflyktsmål.

Sommarpaket 23/6 - 10/8Logi och helpension fr. 919 kr

Bokning/info 0918-321 11www.kallan-hotell.se

KÄLLAN HOTELL SPA KONFERENS

Sommar i Robertsfors9 juli 2014 23

Sommar i Norsjö

Page 24: Lt sommar 2014

Det är kris inom svens-ka banksystemet. Krisen ligger hos bankerna och dess bankledningars brist- ande kompetens. De på finansinspektionen är inte kunniga. Under min bank-tid på 70-talet underkände de en gång till och med svenska statens borgen på grund av bristande kun-skapsnivå.

Jag har föreslagit att för att vara bank och använda

detta i sin marknadsföring ska du ha fått bankoktroj, som i dag.

Men att de banker, som ej uppfyller kravet för att vara bank, som Nordea, SEB och Swedbank, inte fortsätt-ningsvis ska ha bankoktroj. De kan fortsätta som låne- institut, men de är abso-lut inte banker. Se Peter Normans uttalande i Dagens Nyheter 31 maj.

Ett svårt problem att lö-sa säger han. Men sådant problem måste vara lätt att lösa. Till exempel införa lägre skatt för de riktiga bankerna, som erbjuder fullservice (Se DN 13 juni), eller omvänt högre skatt för de som inte har fullständig bankservice.

Det går snabbt att besluta dettaoch då behöver det inte ske genom ändring

av banklagen. Kontanter måste kunna användas i vårt glesbefolkade land. Vd för Swedbank, Wolf, säger med anledning av bankens datahaveri för en tid sedan,

”att alla borde ha kontanter gömda hemma”.

Du skall inte behöva åka från Vilhelmina till Stock-holm (700 kilometer) för att få ut sina sista 50 kronor

vid avslutande av konto i Nordea. Vad är det för bank-chefer vi har i dag?

BERNDT LUNDQVIST före detta bankchef

Härnösand

9 juli 201424

• Handikappanpassade bryggor • Utedass• Grillplats

Kontaktperson Bert-Åke 070-3748962

Välkomna!

put and take fiske i Svedjan Åsele

Fiskekort 100:-/3 fiskar

www.maggans.se • [email protected] Centralgatan 31D � ÅSELE

Tel: 0941 -109 37

Vi önskar er alla en trevlig och solig sommar! Satina, Mandel,

Arielle och Mariska.

Fri hemkörning inom tätorten

Egen odling

070-334 24 85 • 070-592 34 04Söråsele • Sune & Carl-Johan

Gilla oss på Facebook

ÅSELEKRAFT

Elleverantören nära dig!Centralgatan 31, ÅSELE Tel 0941-100 03

Felanmälan efter kontorstid: Tel 0941-104 66www.aselekraft.net

Centralgatan 31, ÅSELE Tel 0941-100 03Felanmälan efter kontorstid: Tel 0941-104 66

Elleverantören nära dig!

www.aselekraft.net

DOROTEAHUS I DOROTEA ABTel: 0942 - 140 40 vx • Fax: 0942 - 107 09www.doroteahus.se

Dorotea är en intressant ort som kan erbjuda mycket bra boende med närhet till skola, vård, omsorg, bibliotek, sport-/simhall med mera.

Mer information på hemsidan!

Lediga lägenheterRing 0942-140 45

Välkommen till Doroteahus!

ÅseleGrillenÖppet alla dagar

Norrstrand • 0941-101 15

Serveringstillstånd

FESTPLATSEN

HEMBYGDSOMRÅDET

M DKNARAÅSELEALL

TID 3

e

HELGEN I

JULI

● Vi utför skadereparationer på fordon åt försäkringsbolag, företag och privatpersoner.

● Nu börjar vi sälja Cardip, en gummibaserad färg med många användningsområden.

Nord Maint ABPlåt&Lack, Åsele • Den kompletta lackverkstan, med riktbänk, modern lackbox, plastlagning mm.

Tord, Börje och Kim • 0941-104 30 • 070-274 14 34Blåviksvägen 12 (verkstad), Adamsgatan 2 • 91931 Åsele

BILÄGARE Vid skada/krock kan du som ägare av ditt fordon och kund till ditt försäkringsbolag påverka att du får

Facebook!

...butiken med lite grann av allt möjligt!

Souvenirer och genuint hantverk

Storgatan 35, ÅseleTel 0941-104 64

www.annagarden.nu

Sommar i Åsele

Insänt

Kris i banksystemet

Foto: ARKIV

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

Page 25: Lt sommar 2014

9 juli 2014 25

www.jarnasklubb.se

Söndag - Torsdag

12.00 - 20.00Fredag - Lördag

12.00 - 22.00

Öppettider

Varje lördag från 5/7Räkbuffé med musikunderhållning.Förbokas: 070-386 55 56

NU MED FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Nordmaling • 0930-100 23

Handla hos oss på

Ica Supermarket Nordmaling i sommar!

Vi har de mesta, stort utbud av varor

bra priser och ett glatt humör...

Glad och solig sommar

önskar Lasse med personal

Nordmalings Camping • Tel 0930-312 50

Lenas VägkrogGod mat från vardag till fest

Lunchbufféalla dagar!à la carte, fika m.m.

Välkommen!Öppettider: Mån-Fre 8.00-20.00 Lör-Sön 10.00-20.00

Telefon: 0930-315 20 • Rödviksvägen 95 914 31 Nordmaling

Drömbostäder vid havet!Besök oss i kommunens tält på Nordmalings marknad18-19 juli så berättar vi om våra havsnära bostäder vid Notholmen. www.nordmaling.se/notholmen

Presenter för sommarens alla tillfällen!

Nordmaling - 0930-100 45

Glad sommar!Sommaröppettider:Mån-Fre 10-17Lör StäNgt

Skog & TrädgårdBåtar & BåttillbehörSport & FiskeFritidskläderCyklar & MopederTIKI Släpvagnar

Reservdelar till:Cykel, Moped, Mc, BåtSkog & Trädgård

Service & rep. avCykel, Moped, båtmotorskog & trädgårdsmaskiner

Skog & TrädgårdBåtar & BåttillbehörSport & FiskeFritidskläderCyklar & MopederTIKI Släpvagnar

Reservdelar till:Cykel, Moped, Mc, BåtSkog & Trädgård

Service & rep. avCykel, Moped, båtmotorskog & trädgårdsmaskiner

SANDSTRÖMSÅsgatan 8, 914 32 Nordmaling, 0930-105 33,

www.sandstromsport.se

MÅN-FRE 9,30-18,00 LÖR 9,30-14,00

Skog & TrädgårdBåtar & BåttillbehörSport & FiskeFritidskläderCyklar & MopederTIKI Släpvagnar

Reservdelar till:Cykel, Moped, Mc, BåtSkog & Trädgård

Service & rep. avCykel, Moped, båtmotorskog & trädgårdsmaskiner

SANDSTRÖMSÅsgatan 8, 914 32 Nordmaling, 0930-105 33,

www.sandstromsport.se

MÅN-FRE 9,30-18,00 LÖR 9,30-14,00

Välkommen!

Kyrkogatan 2 • 914 33 Nordmaling • 070-251 46 99

Kafé anno 1762

Vi ses på Olofsfors bruk i sommar!

Öppettider, program och information: www.olofsforsbruk.nu

Guidade turer, aktiviteter, museum, boende, ekologiskt �ka, lunchbu�é, traditionella färger och beslag, konsthantverk mm...

5,5 mil från Umeå och Örnsköldsvik

 

 

 

Välkommen att besöka Bildutställning,

Masonite- och Skolmuseum kl 13.00-16.00

Solskenshallen, Gamla skolan

RUNDVIKSDAGEN12 JULI

- En satsning på hållbart fiske -

Hembygdforskning Rundvik - Nordmaling

Marknadsför ditt företag med en annons i Ring 090-71 15 00

Sommar i Nordmaling

Page 26: Lt sommar 2014

Gargån ingår i Sorselefiskets fiskekort. Här är det Hugo Turesson som drillar harr. Foto: PRIVAT

Sorselefisket erbjuder fiske på ett och samma fiskekort i vatten som Laisälven, Gargån, Stensundsforsen, Norra Svergoträsk, Harr-träsket, Olsträsket, Storjuk-tan och Snorsen.

Under samma namn, Sorselefisket, erbjuds även småviltjakt i ett område där Borgjaure jakt & fiske-camp nordväst om Nalovar-do är centrum. Där går att

jaga hare och skogsfågel i ett fjällskogsreservat på 4 000 hektar.

– Sedan finns möjlighet att utöka jaktområdet ytterliga-re genom att köpa småvilt-kort på angränsande områ-den, säger Ulrik Turesson.

I slutet av mars i år tog han över bolaget Najgar AB, som ägts av Jan-Erik och Ragn-vi Sorsén i Forsnäs. De har

i många år arbetat med och utveck-lat jakt- och f i skef öre -taget Sor-selefisket. Och nu har Ulrik teck-nat avtal med Svea- skog och arren-derar av skogsbolaget en mängd fiske-vatten plus Borgjaure jakt & fiskecamp samt småviltsområdet som campen ligger i.

Han har vuxit upp vid stranden av Vindelälven mellan Ammarnäs och Kraddsele och har lång erfa-renhet av jakt och fiske. Han

har varit med om att utveck-la sportfisket i Kraddsele.

– Jag har där sett vilken potential det finns i fisket. Samma resa har jag tänkt ta Sorselefisket på.

Kraddselefisket sålde fiskekort år 2003 för 32 000 kronor.

– 2013 sålde vi för 350 000 kronor, säger han.

Han har jobbat som jakt- och fiskeguide, arrangerat älgjakter och jobbat flera sä-songer på turistbyrån i Sor-sele som ansvarig för fisket. Vintertid kör han testbil.

Nu satsar han helt på Sor-selefisket under barmarks-tiden.

– Sorselefisket har ett väl-

digt komplett fiskeområde med allt från små och stora sjöar och små åar upp till Laisälven och Stensunds-forsen i Vindelälven.

75 procent av Stensunds-forsen ingår i Sorselefisket.

– Jag har inte bara arren-de med Sveaskog utan även med några olika byalag.

Han tror att ett bra regelverk ska locka fiskare. Bland an-nat är det fångstbegräns-ningar för öring, röding och harr. Två fiskar per fiskare och dygn.

– Det är viktigt med ett hållbart och långsiktigt regelverk för fisket. Ochdet är attraktivt för de här fisk entusiasterna. Med ett bra regelverk kan du ta hit fler fiskare och fortfarande blir fisket bättre. Ett bra fiske går att göra bättre med ett bra regelverk.

URBAN VIKLUND

SORSELE. Ulrik Turesson har tagit över jakt- och fiskeföretaget Sorselefisket. Han kommer från Kraddseletrakten och har sett hur sportfisket där vuxit. Samma utveckling vill han se med Sorselefisket.

Gröna ängar, små röda stu-gor, äventyr i snåriga sko-gar, ljusa sommarnätter, picknick vid en ödestrand. Ett paradis där alla känner alla, långt ifrån storstadens trafik och stress.

Bilden av livet på lan-det är ofta romantiserad, men bortom idyllen finns en verklighet med dystra trender. Minskad syssel- sättning, utflyttning, åld-rande befolkning, minskad service och affärer som tvingas lägga ned. Statis-

tiken visar att 73 procent av västerbottningarna bor vid kusten och att på bara sex år förlorade 24 orter i länet sin sista butik.

Det är ingen hemlighet att glesbygden står inför stora problem, trots det handlar den politiska debatten säl-lan om hela Sverige.

När Norrland och dess glesbygd väl kommer upp i diskussion ses vi som en börda – en direkt mot- sättning till det viktiga ex-

portområdet vi utgör.Det är på tiden att gles-

bygdspolitiken förändras! Den ska inte enbart utgöras av ”konstgjord andning” med åtgärder i sista minu-

ten, utan måste ha en lång-siktig tanke.

Politiken som drivs idag syftar till att vara livsuppehållande, men lyckas knappt med det.

När den väl fyller sitt syfte leder den inte till utveckling.

Istället behövs en lång- siktig och hållbar politik som ger goda förutsättning-ar för en levande glesbygd. En politik som tar bort stelbenta regler som inte är anpassade för livet utanför städerna.

En viktig del är att under-lätta småföretagande med enklare regler och sänkt skatt. Småföretagande ut-gör idag 98 % av det privata

näringslivet i Västerbotten. Företagande ger sysselsätt-ning och därigenom pengar till kommunen, vilket gör den mer attraktiv att flytta till och att bo i. Det är ett viktigt verktyg för att mins-ka utflyttningen.

Västerbotten är mer än Skellefteå och Umeå, det är dags för en politik som ser hela länet.

Emma Strömberg Riksdagskandidat,

Folkpartiet Västerbotten

Båtar ingår i hyran för de som bor i stugorna i Borgjaure.Foto: URBAN VIKLUND

Jakt & fiskecampen ligger i ett 4 000 hektar stort fjällskogs- reservat. Här bär Ulrik fram lite ved till bastustugan i Borgjaure.

Foto: URBAN VIKLUND

9 juli 201426

Insänt

”Det är på tiden att gledsbygds-politiken inte enbart utgörs av ”konstgjord andning” med åtgärder i sista minuten.

”Det är viktigt med ett håll-bart och lång-siktigt regel-verk för fisket.

Ulrik Turesson

Ulrik Turesson.

Fiskelyckan är Ulriks heltidsjobb

Länge leve glesbygden

Page 27: Lt sommar 2014

27

Under vinjetten ”Hänt & hört” är Ni läsare välkomna att bidra. Här blandas högt och lågt med smalt och brett. Har du tagit en rolig bild, vill informera om din förenings möte eller tycka till om något aktuellt ämne, är det bara att starta datorn och skicka in ditt bidrag till:[email protected]

NT &

RT H

ÄStorumans PRO på resande fot

Förening besökte getfarmÅSELE. Djurskyddet Åse-le katthem har besökt getfarmen och Jettes gårdsmejeri i Högland, en resa, ett besök, vack-

ert väder och ett hjärt-ligt mottagande av far- mens ägare Jette Jakobs-sen och hennes man, samt förstås av farmens

25 getter och katten Pelle.Här fick alla besökarna

också tillfälle att köpa de varor som farmen produ-cerar som ost och glass

i olika smaker.Efter ett par timmars

trevlig samvaro ställdes kosan åter nu till Görans konditori i Dorotea, där

Åseleavdelningen passade på att ha sitt styrelsemöte och med lätt förtäring och kaffe.                            ÅKE ESPEGREN

9 juli 2014

www.ansiabadpark.se

i Lycksele erbjuder dig ett prisvärt boende med nyrenoverade och fräscha rum och central lokalisering på gångavstånd till centrum.

En utmärkt utgångspunkt för din vistelse i Lycksele, Staden i Lappland.

Mer info:

070-534 25 45

Renmarksvägen 13 • 921 42 Lycksele

Larsen’s Vandrarhem

Välkomna!

Lilla Bageriet AB • Bångvägen 8Lilla Torgcaféet • Storgatan 36

LYCKSELE • 0950 - 103 88www.lillabageriet.se • [email protected]

GLASSTÅRTOR

KAFFEBRÖD LÄTTLUNCHER

MATBRÖDBAKELSERMACKOR

Besök djurparken två dagar, Betala för en! - Fri entré påföljande dag.

• Nordisk fauna med bl.a. björn, varg och rävungar.• Nöjespark med karuseller

Underbara dagar!

0950-163 63www.lyckseledjurpark.com

LYCKSELEDJURPARK

LYCKSELEDJURPARK

Foto: Andreas Nilsson

3 x så kul!Inträde till tre sommaräventyr i Lycksele

LYCKSELE DJURPARKSveriges nordligaste djurpark- med nöjespark.Se nordiska djur på nära håll; varg, björn, lo och älg med flera. Prova karuseller, linbana, elbåtar mm.

ANSIA BADPARKSommarens mest vågade äventyr.Minst 25 grader i vattnet, vågbad, virvelkana,vattenfall och rutchbanor. Småbarnspool och lekpark.

GAMMPLATSENNatur och kultur i skön förening.På Lyckseles ursprungsplats finns mycket att upptäcka: sameviste, skogsmuseum,kulturbotanisk trädgård, diversehandel mm.

BiljettprisTre gånger så kul:245 kr/vuxen (ord pris 300 kr)140 kr/barn, 4-17 år (ord pris 170 kr)

Inträde till Ansia Badpark, Lycksele Djurpark och Gammplatsen. Inträdet till Lycksele Djurpark inkluderar ett besök i djurparken dag två utan extra kostnad. Biljetten kan köpas på resp. besöksmål.

Erbjudandet gäller23 juni - 10 augusti 2014.

Bokning: www.visitlycksele.se

Lycksele Bostäder ABStorgatan 21

921 81 Lycksele0950-169 40

[email protected]

Söker du boStad i LyckSeLe eLLer örträSk?Besök vår hemsida så kanske du hittar ditt nästa boende där!www.lyckselebostader.se

Sommar i Lycksele

Stöd vår forskningPG 90 07 22 - 0 BG 890 - 7610

www.ögonfonden.se

Besök vår hemsidawww.lokaltidningen.nu

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas.Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se eller ring oss på 020-59 59 59.

STORUMAN. En dag i mid-sommartid åkte en grupp från Storumans PRO till grannkommunen Vilhel- mina.

Resmålet var Kolgår-dens stugby och cam-ping, vackert belägen vid Volgsjön. Kolgården har fått sitt namn av att det en gång fanns ett antal kolmilor där. Författaren Dan Andersson, som be-sökt platsen, skrev då sin välkända visa ”Jag väntar

vid min stockeld medan timmarna skrida”.

En god lunch servera-des och gruppen guida-des runt i området. Sjön låg spegelblank och solen värmde. På hemvägen gjordes en del inköp mest läckerheter från en butik i närheten.

Nöjda av sommardagen åkte gruppen hemåt och ser nu fram emot kom-mande resor.

LILLEMOR FELLBRINK

”Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida.

Dan Anderssonförfattare

Page 28: Lt sommar 2014

KRYSSET v 28 Namn:...................................................................................

Adress:...................................................................................

Postort:...................................................................................

VINN

trisslotter!

Lös krysset och du kan vinna:1:a pris: 2 Trisslotter2:a-5:e pris 1 Trisslott

Din lösning oss tillhandasenast nästa fredag.Vinnare och lösningar presenterasom två veckor.

Skicka lösningen till nedanstående adress:Lokaltidningen, Box 3053903 02 Umeå (Märkes kryss och veckans nummer)

28

Lösning/Vinnare Lokaltidningens Krysset v 26

1:a pris: 2 trisslotterEva-Maria Lidström, Lycksele

2-5:e pris: 1 trisslottGra Hopfgarten, LatikbergHans Hansson, ÅseleEva-Sofie Jansson, StorumanLilly Sjölander, Svanbyn

9 juli 2014

Page 29: Lt sommar 2014

Vi firar

Diamantbröllop Dikt

Noel Jonsson Levander fyller 1 år onsdag 9 juli. Grattiskramar från mormor Christin och morfar Bengt i Åsele.

Grattiskramar till Elfrid Dahl-Renström som fyllde 2 år den 26 juni. Hälsningar gammelmorfar Lennart och Mariann.

Världens busigaste lilltroll, Saga Holmström Vilhelmina, fyller 3 år den 11 juli. Vi önskar dig en härlig dag med tårta och presenter i massor!

Den 10 juli 1954 vigdes Inga-Lisa Back och Stig Andersson i Umnäs kyrka. Vigselförrättare var Martin Ågren. Paret bytte namn till Anderback.

Kerstin Nilsson, Gärdsjönäs, Åsele och Sven-Ivar Lindholm Lyckan, Lycksele vigdes av Victor Svedberg den 5 juni 1954. Vittnen var Viviann och Kjell Persson. Brudens föräldrar evelina och Jakob Nilsson bjöd på kvällen mer än hundra gäster på middag med dans på Folkets hus.

29

GRATIS att skicka in firarhälsningar!Välkommen att skicka in firarhälsningar, foton, dikter, historier, teckningar, nyfödda, bröllopsbilder, uppvaktningar och tack. Ditt bidrag vill vi ha senast måndag i utgivningsveckan. Ladda upp ditt bidrag via vår hemsida www.lokaltidningen.nu eller e-posta [email protected] eller skicka till Lokaltidningen, Box 3053, 903 02 Umeå. Foton returneras endast i medsänt svarskuvert.

9 juli 2014

Namn: ................................................................................................................................................................................

Adress ................................................................................................................................................................................

Postadress........................................................................................................... ..............................................................

Telefon - även riktnr..........................................................................................................................................................

Personuppgiftsansvarig: 090-711 381, Gun Fahlén ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´

LT_4 GRATIS

Portobetalt

SvarsförsändelseKontonummer 900141500908 50 Umeå

Ja tack, jag vill prova 4 veckor utan kostnad.4veckor

GRATIS

SommarglädjeNu har nog sommaren kommit, som vi alla gillar,

för dom flesta på altaner satt sina grillar.

Penseer, som lyser både gula och blå,

dom i blomlådor, krukor och rabatter stå.

Många har bytt långa byxor mot korta

och snart är nog dom vita benen borta.

Folk sitter på torgets bänkar och myser,

just nu är det nog inte många som fryser.

Det är nog bäst att passa på, för sommaren är kort

och rätt vad de är så har den från oss svunnit bort.

Vivi-Anne Johansson

Page 30: Lt sommar 2014

30 Ladda upp din annons! www.lokaltidningen.nu 9 juli 2014

VapenHusqvarna, dubbelbössa cal 12, synliga hanar, säljes till högstbjudande. 0612-405 24 Ramvik

BildelarTill en SUV säljer jag en båge med fäste för extraljus. Pris: 1000 SEK 070-286 12 11 Långviksmon

BildelarVill säljer fyra fälgar med däck, passar utmärkt till en Chevy SUV. Bult Diameter: 139mm, innerhålet är 70mm. Däcket är av märke Michelin Alpin vinterdäck odubbad med ca 7mm kvar.Pris: 1600 SEK 070-286 12 11 Långviks-mon

Får, LammEkologiskt uppfödda djur av köttras korsning eller Gute får.Av vanda lamm eller be-testackor säljes eller uthyres.Pris från 500-/st m 070-621 12 87 Umeå

Kattunge3-färg.farfar CH norsk skog-katt, mor mco/Perbl.uppf. ifam. stora hundar, avm. rumsr. end ser. 0921-911 55, 070- 583 11 55 Boden

Kvarn å brunn1 st timrad väderkvarn 1500 kr 1 st timrad stor brunn 3500 kr 0663-310 11 Husum

Skruvdragaremarkita fabriksny nypris 6400 bortslumpas för 2000 kr 0663-310 11 Husum

Ved7 kub senvuxen blandved kapad å klyven 3150 kr billig frakt kan ordnas 0663-310 11 Husum

3-fas skarvsladdarEn 11,5 meter 4 mm2, med 16 A hane och 32 A hona - 200 :-, en med 4-stifts äldre handskar 10 meter lång - 180 :- 0702 - 17 61 95 Skorped

38 st bord38 st bord H=75 cm L=80 cm B=60 cm något ovala kan fo-gas samman .500 kr för alla. 070-241 70 67 kramfors

70-tals bokhyllaÄldre, lite mindre bokhylla i fint använt skick. Belysning finns i vitrindelen och ett litet barskåp döljer sig under den. 800kr. 070-633 59 60 Sidensjö

Antikt skrivbordssetAntikt skrivbords set. i marmor. Storlek 14,5 x 17,5 cm Brevkniv, bläckhorn, brevpress, brevställ, handtag utan sigill, Allt i bra skick, liten skada på handtag för sigill. Vikt 3,1 kg Nu sänkt Pris: 300:- 076-239 86 01 Domsjö

Byaloppis Ratan 13/6Loppis 13 juli 11-15. Blå snitsel vid gårdar med loppisbord.Mat, fika, glass Tullgården.Varmkorv, kaffe/kaka Byg-degården.Hantverk i Ratan firar 10 år med work-shop, hantverkstekniker 12-14. 070-316 69 92 Ratan

Foderbehållare2st foderbehållare i rostfritt material c:a 200 L till bra pris. 070-6619343 Sollefteå

Hundbur till Mitsubishi Formanpassad hundbur till Mitsubishi Outlander årsmo-dell 2007-2012. Vi har haft en labrador och en liten blandras hund i den, men har nu bytt bil. 0932-430 55, 076-804 43 02,070-657 58 83 Bjurholm

Husbil.Solifer 5500Snygg o välvårdad med nya s.o.v. däck .allt fungerar Senast bes.u.a. Förvarings box för ute möbler bakpåNy genrator o 2 nya batterier .stöldlarmad M.m. 16100m. Kom o se. Pris 71000:- 070-556 04 62 Vännäs

KompressorMindre kompressor på hjul, 24 l tank, med 4 tillbehör. 230 V. 500:- 0702-17 61 95 Skorped

Mercedes 200 E -90Fin bil går bra v s däck, två s är nya, besiktad tom 31 Jan 15 Ua. 37000 mil, drar inte olja Stereo med CDx4 mm. 070-236 08 36 Ursviken

Motorbåt Renken 2052Fin motorbåt med nyreno-verat drev och bra båtvagn, väldigt lätt att sjösätta och lasta. Årsmodell 1985. Längd 6,2 mInombordare OMC 3,0 130 hk. 2 Nya propellrar, kapell, plotter och ekolod medföljer. 75000 kr. 0932-430 55, 076-804 43 02,070-657 58 83 Bjurholm

Opel Astra 1,6 15 900:- Opel Astra 1.6 Comfort Kombi, Comfort, nybesiktad och service. 11900 mil, silvermetallic, KombiInfo: Bilen är besiktad fram till 2015-04-30, ABS bromsar, AC, Airbag förare och passagera-re, C-lås, CD-stereo, elhissar fram, elspeglar, fjärrstyrt c-lås, multifunktionsratt, servostyrning, stolvärme fram, Svensksåld, vinterhjul - dubb, sommarhjul, reservhjul, Yttertemperaturmätare. Med reservation för felskrivning. 072-191 20 73 Norrköping

Pontonbåt Lätt och. smidig fiskebåt lämplig vid flugfiske lätt-ransporterad i mindre bil pris 5000:- 070-556 04 62 Vännäs

ResestrykjärnResestrykjärn från IKEA, 110/220 V, fint skick, vikt 500g Sänkt Pris: 50:- 076-239 86 01 DOMSJÖ

Spegeldörrar 30-TalOlika storlekar en del påbörj avlutn. Mycket fina allmoge utan karm.150kr./st. Vid intresse ring 076-777 08 80 Hämtas i bureå

SpirorörSpirorör / Avgasrör till Gara-get, inre diam. 60 mm, L = 4,5 m, bra skick, Sänkt Pris: 75:- 076-239 86 01 DOMSJÖ

TalböckerTalböcker, Nr 1 ej öppnad, nr 2endast testad.1: Titel: SKUG-GA- Karin Alvtegen2: Titel : Det som aldrig sker-Anne HoltNr 1.Sänkt Pris: 100:-Nr 2. Sänkt Pris. 75:-Samtliga innehåller 9 CD. Vikt 520g 076-239 86 01 DOMSJÖ

TrälådaTrälåda, förvaringslåda mo-dellstörre med lock, handtag,

låsbygel,L = 90 cm, B = 59 cmH = 59 cm, volym ca. 260 L, Fint skick, Nu sänkt Pris: 150:- 076-239 86 01 DOMSJÖ

V 40 TD -99Volvo V40 TDI -99, fin i karos-sen, avställd, startar och går, 4000 kr el. högstbjudande 0702-17 61 95 Skorped

CykelGammal cykel med "hylla" framtill .1500 kr 070-241 70 67 Kramfors

Vedmaskin kap/klyvHydraulkombi 2600 E. Bra maskin, lite använd. 16 A, 4- klyvskniv. Kan dras efter bil, Atv. 17400 : - 0702-17 61 95 Skorped

BildelarPå grund av felköp säljer jag en sats stötdämpare till VW Golf 4 1J fr. 97, Seat Leon/Toledo 1M fr. 99, Skoda Octavia 1U eller till Audi A3 8L fr. 09/96-03.Det ingår också lager och dammskydd.Paketet är inte öppnad än.Pris: 2000 SEK 070-286 12 11 Långviks-mon

Hus i BurträskHyresfastighet (tvåfamiljs-hus), centralt i Burträsk, fjärrvärme, bredband. Säljes. Ring för visning 076-794 42 51 Burträsk

LoppisLoppis i LOKALEN i GUMBODA 5/7 11-17 VÄLKOMNA.Nytt o begagnat. 070-208 40 09 Ånäset

Moped - ShopperTrehjulig veteranmoped, NMV Shopper, 1977, röd, gott bruksskick, ej elstart, 2-stegs automat, ej backväxel 0730-504 531 Burträsk

Motorcykel Yamaha 550Yamaha XZ 550, 1982, röd, ca 3500 mil 0730-504 531 Burträsk

Aluminiumstegei bra skick. Längd: ca 5 m. Antal pimmar:15 . Pris 500:-. 070-5947483 Robertsfors

Begagnad takplåtBeg. Pannplåt längd: 9 ft - 274 cm, ett 20-tal 0702 - 17 61 95 Skorped

Torp till saluTorpet ligger ca 2 mil från Bjurhom, har avskilt läge, ligger nära Bastträsksjön. El, multna, sommarvatten, 2 braskaminer, förråd, vedhus finns. Lite rep. inomhus behövs. Säljes till bra pris. 073-046 70 42

LoppisI logen Rotsjön.1 Lör.12/7 och sö.13/7. 11-17.Lam-por,virkat,vävt,brode-rat,gardiner,porslin,smyck-en,spetsar,prydn.saker m.m.Välkomna - Rotsjön

VapenHusqvarna kal 24, typ Re-mington, svartkrut, högstbju-dande 0613-405 24 Ramvik

VapenHusqvarna 9,3x62, 5 skott, öppna rikt medel, kikarsikte medföljer, ej monterad. 1600 k. 0612-405 24 Ramvik

Matkällare, kyl950 Watt, matkällare eller slakthus, automatisk avfrost-ning, nyskick. 0933-600 25, 070-367 79 84 Åmsele

Torp35 km norr om Ö-vik, ostört, nära allm, väg, dåliga byggnader, saknas el. 7 ha skog, virkesförråd 100 m3sk, växande barrplant, jakträtt, skidbackar, skoter. lägst 50.000 kr. 0660-375 065

Krome Rundbalare2 st veterantraktorer, potatis-upptagare, Krome hövändare, slåttermaskin, luckerharv, mm mm 070-275 99 85 Nordmal-ning

VapenHusqvarna kal 24, typ Re-mington, svartkrut, högstbju-dande 0613-405 24 Ramvik

VapenHusqvarna, dubbelbössa cal 12, synliga hanar, säljes till högstbjudande. 0612-405 24 Ramvik

VapenHusqvarna 9,3x62, 5 skott, öppna rikt medel, kikarsikte medföljer, ej monterad. 1600 k. 0612-405 24 Ramvik

Matkällare, kyl950 Watt, matkällare eller slakthus, automatisk avfrost-ning, nyskick. 0933-600 25, 070-367 79 84 Åmsele

Torp35 km norr om Ö-vik, ostört, nära allm, väg, dåliga byggnader, saknas el. 7 ha skog, virkesförråd 100 m3sk, växande barrplant, jakträtt, skidbackar, skoter. lägst 50.000 kr. 0660-375 065

Krome Rundbalare2 st veterantraktorer, potatis-upptagare, Krome hövändare, slåttermaskin, luckerharv, mm mm 070-275 99 85 Nordmal-ning

Säljes

Gratis för privatpersoner!

Page 31: Lt sommar 2014

319 juli 2014

Halvbandaresöker Volvo halvbandare eller helbandare typ bamse eller IH . helst i Västerbotten eller Norrbotten. 070-214 07 83 Norsjö

Båt min ca.5mBåt som går använda till fiske min. 5 m gärna 6m. Med eller utan motor. 070-621 12 87 Umeå

Köpes Pinnsoffaönskar köpa en pinnsoffa liknande den på bilden, typ 50tal.. kan även tänka mig en med klädd sits. färg spelar ingen roll 073-045 04 22 vännäs

Trappa i aluminiumTrappa i aluminium för hus-bil/husvagn,Troligen tillverkat i Dorotea hos S-karosser3 eller 4 steg, ny eller beg. 076-239 86 01 DOMSJÖ

Stereoförstärkareköper en 70-tals förstärka-re,Pioneer sx 850 eller liknan-de även andra märken kan vara av intresse 0706371835 070-637 18 35 Bredbyn

Willys JeepWillys Jeep, även defekt och delar, även packmoped 070-224 68 35 Sundsvall

Säljes

Traktor säljesFerguson 35 X i bra skick. Med Bergsjölastare och Snökedjor. 070-253 78 26, 070-355 03 08 Vindeln

Traktor säljesFordson Major med Grä-vaggregat säljes p.g.a. flytt. 070-253 78 26, 070-355 03 08 Vindeln

Husvagn säljesFin Hobby Prestige -88. 6,80 lång, mysig och fin invändigt. En V-soffgrupp, kök i mitten med 2 sittp. + bord, toalett, skjutdörr till sovrum, dubbel-säng. Fina skåpluckor, många. Måste ses, vi bor utanför Kälarne. 0696-430 80

BortskänkesGammal nermonterad vävstol med diverse tillbehör bort-skänkes. Får hämtas. 070-629 75 74 Vännäs

Bensindrivet elaggregatLitet, passande husvagn, 1000 watt, 12 volt. 1000 kr. 2-stegspall för husvagn, 200 kr. Cykelställ för husvagn, nästan nytt, 200 kr. 073-059 13 34.

Fritidsboende uthyresUpplev Motala,Göta Kanal och Varamobadet. I gårdshus på landet med 3-4 bäddar, mo-dern standard. Ring för info, vi är norrlänningar. 0141-226 139, 070-692 04 39 Motala

Ladda upp din annons via hemsidan du ser i toppen på denna sida och välj en lig-

gande bild till din annons. Stående bilder kommer att

beskäras per automatik.

Viktig info

!

Ladda upp din

annons via hemsidan

Köpes

Uthyres

Passa på att sälja!

Vill du vara med ochrädda 5000 fler liv per år?

HJÄRTS JUKDOMARNA SKA BESEGRAS

Ring 0200 - 89 19 00eller pg 90 91 92-7 eller www.hjart-lungfonden.se

C3_1-10_80x43:Layout 3 09-03-25 12.59 Sida 4

Vilhelmina Lajvförening bjöd på trolljägarskola

Trolljägaren Egil Djupbeck från Vilhelmina lajvförening ledde trolljägarskolan vid Torvsjö Kvarnar Skogsmuseet. Foto: SYLVIA SAMUELSSON

”Det började som ett krypande obehag. Det kän-des inte längre tryggt att vistas i skogen. Timmer-huggarnas yxor förlorade sin skärpa och gick inte längre slipa vassa.

Barnen som brukade fiska i sjön kom tillbaks tomhänt. Kreaturen för-lorades spårlöst trots att

hagarna var hela. Något var fel i de stora skogar-na…”

Så gick berättelsen vid star-ten. Under ledning av den välkände trolljägaren Egil Djupbeck, som tillkallats av skogsbolagen för att reda ut situationen, inled-des trolljakten. Barnen fick

lära sig att se skillnaden mellan björnspår och troll-spår, hur du bäst agerar om du plötsligt står öga mot öga med älvor och hur de aktar sig för skogsråets lister.

Väl framme vid Kvarn-bäcken möttes trolljägarna av smeden med sina smed-drängar och mjölnarpigor-na som hade fullt arbete vid kvarnen.

Efter avslutad skolgång i Trolljägarskolan fick alla barnen ett Diplom

Tillsammans med Stiftel-sen Kvarnbäcken och Stu-dieförbundet Vuxenskolan kunde denna interaktiva teater genomföras.

SYLVIA SAMUELSSON

TORVSJÖ. Söndagens lajvarrangemang vid Torvsjö Kvarnar blev mycket lyckad. 56 barn med föräldrar, far- och morföräldrar gick den 40 minuter långa promenaden via basvägen vid Skogsmuseet till Kvarnbäcken. Efter vägen berättades en historia. Möten med skogens väsen, troll, vittror och skogsfeer innebar utmaningar för besökarna.

Troll.Älvor.

Skogsrå.Pigorna.

Page 32: Lt sommar 2014

32

Bestialiska mord, överna-turliga varelser, sex, blod och småstadsångest. Netfl ixserien ”Hemlock grove” är tillbaka med en andra säsong.

I förra säsongen härjade en mystisk mördare i den lilla staden Hemlock grove. Roman Godfrey, spelad av Bill Skarsgård, och Peter Rumancek (Landon Liboiron) slog sig ihop för att ta reda på vem den skyldige var. Samtidigt gjorde de otrevliga upp-

täckter om sig själva – de är båda något helt annat än vanliga människor.

I nya säsongen kämpar Roman med sitt förhållan-de till sin mamma och letar efter sin försvunna syster. Dessutom kommer det en nykomling till stan, Miranda Cates (Madeline Brewer från ”Orange is the new black”). Hon påverkar både Roman och Peter på sätt de inte kunnat ana.

Serien är skapad av skräckfi lmsregissören Eli Roth och i en ”bakom ku-

lisserna-fi lm” berättar han att de vill att andra säsongen ska gripa tag i tittarna med en gång.

– Det kommer defi nitivt att bli mer blod, säger Bill Skarsgård i fi lmen. En fontän av blod.

Andra Netfl ix-serier som ”Orange is the new black” och ”House of cards” blev succéer. Första säsongen av ”Hemlock grove” fi ck ett lite mer blandat mottagande, men nominerades till en Emmy. NETFLIX FREDAG

MoonSCIENCE FICTION ¡¡¡¡Sam (Sam Rockwell) tjänstgör på månbas sedan tre år, med en talandedator (Kevin Spacey) som enda sällskap. När hem-resan närmar sig händer något oväntat. Sällsamt fängslande av Duncan Jones. (Storbritannien, 2009) SVT2 FREDAG 21.45

Away we goKOMEDI ¡¡¡Ett bohemiskt ”30 nånting-par” – Burt (John Krasinski) och Verona (Maya Rudolph) – ska bli föräldrar och åker på roadtrip till släkt och vänner för att hitta nånstans att bo. Nedtonat men insiktsfullt, av Sam Mendes. (USA, 2009) TV4 LÖRDAG 15.00

Paranormal activityRYSARE ¡¡¡¡Ungt par (Katie Featherston och Micah Sloat) är nyinfl yttade i drömvilla och har över-vakningskameror i varje vrå. Entré: något okänt. Ruskig lågbudgetskräckis. (USA, 2007) TV4 SÖNDAG 1.10

Åter till blodig småstad

TV ONSDAG 9–TISDAG 15 JULI 2014FILMTIPS

Före ”Hemlock grove” har Bill Skarsgård bland annat medverkat i fi lmen ”I rymden fi nns inga känslor”.

Driver med landets väljareUnder våren har en stående punkt i pratshowen ”Robins” varit ”Nyfi ken på väljaren” – en humoristisk miniserie med fokus på väljarna i stället för politikerna. Nu fi nns alla åtta korta sketchavsnitt att se på webben. SVT HUMOR

Världsmästare ska koras i RioI tolv städer med namn som snarast för tankarna till salsarytmer och caipirinhadrinkar harfotbolls-VM spelats – nu är det dags för fi nal i Rio de Janeiro. Trion med Anna Brolin i spetsen guidar tittarna. TV4 SÖNDAG 20.50

Andreas rockar loss med BrolleFotbollsälskande Andreas Johnson hinner sticka in ett gästspel i ”Sommar-krysset” dagen före VM-fi nalen. I programmet upp-träder han tillsammans med Brolle som han även ska dra ut på folkparksturné med. TV4 LÖRDAG 20.00

Kungligt knasig familj håller hovKungafamiljen Holstein-Gottorp håller audiens på nytt när svenska komedi-serien ”Familjen Holstein-Gottorp” reprisstartar. Drottningen (Sissela Kyle) blir grön av avund när hen-nes väninnan anlägger en fontän. TV4 FREDAG 19.30

SPORTPLAY

MUSIK UNDERHÅLLNING

6.00 Rapport. 6.05 Sportnytt. 6.20 Sverige idag sommar. 6.30 Rapport. 6.40 Godbitar ur Gomorron Sverige. 6.55 Gomorron Sverige. 10.00 Guld på godset. 11.00 Brassgalen. 11.40 Det goda livet. 12.05 Allsång på Skan-sen. 13.05 Genialt eller galet. 13.25 Radiohjäl-pen. 13.30 Gomorron Sverige sammandrag. 14.00 SPORT Orientering. VM. Italien.

17.00 Familjehemligheter (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.15 Strömsö

Finlandssvenskt livsstilsmagasin från 2013. Jonathan går på som-marpicknick och presenterar in-slag med tips för skogsvandring, kalaspynt och hemgjord målar-färg. Även senare i natt.

18.55 Det söta livet Dansk matlagningsserie från 2012. Potatisbakelse och smör-degsrulle med katrinplommon.

19.20 Sverige idag sommar 19.30 Rapport 20.00 Uppdrag granskning

sommar Svenskt samhällsmagasin från 2014. Del 4 av 8. Programledare: Janne Josefsson, Karin Mattisson. Även senare i natt och 10/7.

21.00 Fotbolls-VM: W59–W60 SPORT Direkt. Semifi nal. Från Sao Paolo. Programledare: André Pops, David Fjäll. Kommentatorer: Chris Härenstam, Glenn Ström-berg. Experter: Johanna Frändén, Daniel Nannskog. (T)

1.00 Kill Bill – volume 2 ¿ ¡¡¡ Amerikansk action-thrillerfi lm från 2004. I rollerna: Uma Thurman, David Carradine.

3.15 Kalla krigets fordon 3.25 Genialt eller galet 3.45 Där ingen skulle tro att

någon kunde bo (R) 4.20 Uppdrag granskning

sommar (R) 5.20–6.00 Strömsö (R)

12.30 En utlandsfi nländare berättar. 13.05 Bol-lywood Boulevard. 14.05 Universum. 15.05 Vikingar.

16.00 Rapport 16.05 Andraland (R) 16.35 En man och hans bil (R) 16.40 Gamla tiders

hummerfi skarstugor 16.45 Kom närmare (R) 17.10 Lätta steg (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Oddasat 18.05 Vikingar (R)

Brittisk dokumentärserie från 2012. Del 2 av 3.

18.55 Mitt i naturen – tittarfi lm Del 13 av 36. Svenska folkets egna tittarfi lmspärlor.

19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 Lögnen (R)

Turkisk thrillerserie från 2012. Del 30 av 49. Ali går äntligen i pension för att leva ett stillsamt liv med Feride. Aylin vill påbörja en ny relation för att försöka glömma Selim. Repris från 2013.

20.00 Kören – sjung på jobbet Brittisk realityserie från 2013. Del 3 av 6. Kommer körledaren Gareth Malone få britterna att sjunga på jobbet? Även 10/7, 11/7 och SVT24 12/7.

21.00 Aktuellt 21.45 Vännerna (R)

Svensk novellfi lm från 2013.55-åriga Karen ligger död i sin lägenhet. Månader har gått utan att någon saknat henne. I rollerna: Anna Bjelkerud, Alexander Salzberger.

22.15 Pippa Lees hemliga liv ¿ ¡¡¡ Amerikanskt drama från 2009. I rollerna: Robin Wright, Mike Binder.

23.50 En askungesaga (R) Finsk livsstilsserie från 2012.

0.40–5.00 Nyheter

16.00 UR Samtiden (R) 19.00 En bok, en författare (R) 19.20 Fotografens favorit (R)

Kulturserie. Repris från 2013. Även 12/7.

19.35 Isländska möten (R) Reportageserie. Repris från 10/4.

20.05 Reportrar med speciella förmågor (R) Dokumentär. Den största dröm-men är att få intervjua USA:s president Barack Obama! Repris från 2013. Även 15/7.

21.00 Italienska trädgårdar: Veneto, Lucca och sjöarna (R) Repris från 2013. Även 10/7 och 13/7.

22.00 Dokument utifrån (R) Att fånga en fi nanshaj. Ameri-kansk dokumentär från 2014. Repris från 30/3. Även 11/7.

22.55 Är fåglarna smartast? (R) Österrikisk vetenskapsfi lm från 2012. Repris från 5/7.

23.50 En bok, en författare (R) 0.10–1.10 Indiska oceanen

5.30 Barnprogram. 8.00 Bolibompamorgon. 9.00 Sommarlov. 10.00 Barnprogram. 15.00 Pingvinerna från Madagaskar. 15.20 Lou. 15.35 Oscars oas. 15.45 Zombie hotell. 16.10 Spegel, spegel. 16.35 Flyg 29 saknas. 17.00 Tilly och hennes vänner. 17.10 Kul med Claude. 17.20 Daniel Tigers kvarter. 17.35 Lilla prinsessan. 17.45 Tess och Ubbe. 18.00–18.30 Bolibompa. 18.01 Tripp och Tropp upptäcker djur. 18.05 Pomos piano. 18.30–19.30 Sommarlov. Som-marlovskampen där två lag utmanar varandra i en tuff tävling om segern. Sommarlov är en direktsänd morgonshow där allt kan hända. 18.33 Benny Brun. Busschaufför. Det är roligt att köra 42:ans buss. 18.40 Bara på skoj. 19.00 Piratöarna. 19.30 Hollys hjältar. Australisk barn-serie. 19.55–20.00 Larva.

6.40 Nyhetsmorgon. 10.00 Leila bakar i Frank-rike. 10.30 Glamour. 11.00 Tillbaka till Aidens-fi eld. 13.20 Jamie Oliver: Middag på 30 minu-ter. 13.55 Paul Hollywoods pajer och desserter. 14.55 House. 15.55 Mia på Grötö.

16.55 Äntligen hemma 17.55 Att bygga sitt drömhus 18.25 Lotto, Joker och

Drömvinsten 18.35 Att bygga sitt drömhus,

forts 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig (R)

Svensk matlagningsserie från 2012. Del 15 av 68. Love står för dagens middag och han bjuder på råkbröst, rådjurssadel med blå-bärssås och ädelostpannacotta.

20.00 Grillmästarna Svensk matlagningsserie från 2014. Del 2 av 6. Christian och Karin tar hjälp av trebarnsfamiljen Palmberg-Ländén för att avgöra vem av deltagarna som kan tillaga den bästa campingmaten. Doma-re: Edward Blom. Även 13/7.

21.00 Mina jag och Irene ¿ ¡¡ Amerikansk komedi från 2000. Motorcykelpolisen Charlie är trevlig och omtänksam, men han har en personlighets-klyvning och när han inte tar sin medicin förvandlas han till Hank. I rollerna: Jim Carrey, Renée Zell-weger.

22.00 Nyheterna 22.15 Mina jag och Irene, forts

¿ Amerikansk komedi från 2000.

23.30 Brottskod: Försvunnen 0.35 House (R) 1.35 Medium (R) 2.30 Scott and Bailey (R) 3.45 Judys domstol (R) 4.15–4.45 Mitt märkliga

missbruk (R) 5.45–6.40 Feta familjer på diet

6.05 Just shoot me. 6.30 Stargate Atlantis. 7.25 Spin city. 7.50 The exes. 8.20 Jims värld. 9.15 Våra värsta år. 10.15 Community. 10.45 Simpsons. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Starga-te Atlantis. 13.35 Seinfeld. 14.35 Simpsons. 15.35 Family guy.

16.30 Scrubs (R) 17.30 Anger management 18.00 How I met your mother

Även i natt. 19.00 Family guy

Amerikansk animerad komedise-rie från 2008. Del 12–13 av 21. Peter och Brian tvingas gå med i en självhjälpsgrupp för alkoholis-ter. Men Peter vägrar inse att han har problem och får besök av Dö-den. Även 10/7.

20.00 Simpsons Amerikansk animerad komedi-serie från 1999-2000. Del 1–2 av 22. Mel Gibson anlitar Homer för att hjälpa honom att klippa om sin nya fi lm. Även 10/7.

21.00 Da Vinci-koden ¿ ¡¡ Amerikansk thriller från 2006. En tyst och stillsam kväll på museet Louvren i Paris sker ett mord. Detta mord är början på av-slöjandet av en illavarslande intrig innehållande hemligheter, som blivit beskyddade av ett sällskap sen Kristi dagar. I rollerna: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKel-len. Regi: Ron Howard.

0.00 Scrubs Amerikansk komediserie från 2002. Del 3–4 av 22.

1.00 How I met your mother (R) Amerikansk komediserie från 2009. Del 9–10 av 24.

2.00 Anger management (R) 2.25 Seinfeld (R) 3.15 The exes (R) 3.40 Spin city (R) 4.05 Jims värld (R) 4.55 Community (R) 5.20–6.05 Simpsons (R)

TV ONSDAG 9 JULI 2014

9 juli 2014

Page 33: Lt sommar 2014

33

6.00 Rapport. 6.05 Sportnytt. 6.20 Sverige idag sommar. 6.30 Rapport. 6.40 Godbitar ur Go-morron Sverige. 6.55 Gomorron Sverige. 10.00 Grillat med Hrefna. 10.25 Fett, fusk och frosseri. 10.55 Strömsö. 11.35 Uppdrag granskning sommar. 12.35 Svett & etikett. 13.05 En idiot på resa. 13.50 Genialt eller galet. 14.10 Gomor-ron Sverige sammandrag. 14.40 Minnenas tele-vision. 15.25 Klockan klämtar för dig. ¿ ¡¡¡¡ Amerikanskt drama från 1943.

17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Guld på godset 19.15 Kronprinsessan

Victorias fond 19.20 Sverige idag sommar 19.30 Rapport 19.52 Regionala nyheter 20.00 Mitt i naturen – sommar

Svenskt naturmagasin från 2014. Del 2 av 6. Djur som har långsam-het som sitt signum. Program-ledare: Martin Emtenäs. Även 11/7, 13/7 och SVT24 12/7.

21.00 Det stora kriget Europeisk dokumentärserie från 2014. Del 3 av 8. Lidandet. Intro-duceras av Peter Englund. Även 12/7 och SVT24 13/7.

22.00 Första världskrigets dödstunnlar (R) Brittisk dokumentär från 2013. Repris från SVT2 28/2. Även 13/7 och 14/7.

22.50 Projekt perfekt 23.20 Rapport 23.25 Allsång på Skansen (R) 0.25 Där ingen skulle tro att

någon kunde bo (R) 0.55 The Paradise (R) 1.45 Hemingway & Gellhorn

¿ ¡¡¡¡ Amerikanskt drama från 2012. I rollerna: Nicole Kid-man, Clive Owen.

4.15 Genialt eller galet 4.35 Det söta livet (R) 5.00–6.00 Guld på godset (R)

12.30 En utlandsfi nländare berättar. 13.05 Work of art. 13.50 Kyrkornas hemligheter. 14.05 Dans för singlar. 14.50 Fiskeskolan. 15.05 Vikingar.

16.00 Rapport 16.05 Andraland (R) 16.35 En man och hans bil (R) 16.40 Kören – sjung

på jobbet (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Oddasat 18.05 Vikingar (R)

Brittisk dokumentärserie från 2012. Del 3 av 3. Program ledare: Neil Oliver. Repris från 2013. Även 11/7.

18.55 Mitt i naturen – tittarfi lm Del 15 av 36. Svenska folkets egna tittarfi lmspärlor.

19.00 Vem vet mest? (R) Svensk frågesport från 2012. Programledare: Rickard Olsson. Repris från 2012. Även 13/7.

19.30 Lögnen (R) Turkisk thrillerserie från 2012. Del 31 av 49. Ali går äntligen i pension för att leva ett stillsamt liv med Feride. Repris från 2013. Även SVT24 11/7.

20.00 Segern – let’s make history (R) Svensk dokumentär från 2014. Om en historisk golfseger med svenska tjejer i huvudrollen. Repris från 1/1. Även 12/7, 13/7 och SVT24 16/7.

21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 Sportnytt 21.45 Kärlek på fi lm

¿ ¡¡¡¡ Danskt drama från 2007. I rollerna: Anders W Berthelsen, Rebecka Hemse.

23.25 Lätta steg (R) 23.55 En askungesaga

Finsk livsstilsserie från 2012. 0.45–5.00 Nyheter

16.00 UR Samtiden (R) 19.00 En bok, en författare (R) 19.20 Arkitekturens pärlor (R)

Svensk reportageserie från 2010. 19.30 Arkitektens hem och

verk (R) Dansk arkitekturserie. Julien De Smedt. Repris från 1/4.

20.00 Älskade clowner (R) Dokumentär. Vad är det som gör att vi skrattar åt clowner? Little Tich, som anses vara den första clownen, har efterföljare ända in i våra dagar. Repris från 2013. Även 12/7 och 13/7.

21.00 Världens museer (R) Historieserie. Repris från 30/6. Även 12/7, 13/7 och 15/7.

21.50 Dee Dee Ricks kamp mot bröstcancer Amerikansk dokumentär från 2011.

23.00 Italienska trädgårdar: Veneto, Lucca och sjöarna

0.00 En bok, en författare (R) 0.20–1.15 Från Alperna

till Donau

5.30 Barnprogram. 8.00 Bolibompa. 9.00 Som-marlov. 10.00 Barnprogram. 15.00 Pingvinerna från Madagaskar. 15.20 Lou. 15.35 Oscars oas. 15.45 Jimmy Neutron - underbarnet. 16.10 Spegel, spegel. 16.30–17.00 Flyg 29 saknas. 17.00 Tilly och hennes vänner. Irländsk barnse-rie från 2012. 17.10 Kul med Claude. Tysk barn-serie från 2008. 17.20 Daniel Tigers kvarter. Barnserie från 2012. 17.35 Lilla prinsessan. Brittisk tecknad serie från 2007. 17.45 Tess och Ubbe. Barnserie från 2010. 18.00–18.30 18.01 Cirkuskiosken. 18.25 Lata Lucy. Tysk barnserie från 2004. 18.30–19.30 Sommarlov. 18.33 Kampen. Kampen mot att lägga sig. 18.45 Caspers skrämskola. 19.00 Parallax. Australisk dramaserie. 19.30 Hollys hjältar. Australisk barnserie. 19.55–20.00 Larva.

6.40 Nyhetsmorgon. 10.00 Leila bakar. 10.30 Glamour. 11.00 Tillbaka till Aidensfi eld. 13.20 Jamie Oliver: Middag på 30 minuter. 13.55 Paul Hollywoods pajer och desserter. 14.55 House. 15.55 Mia på Grötö.

16.55 Äntligen hemma (R) 17.55 Att bygga sitt drömhus

Brittisk realityserie från 2013. Charlie åker till Wales för att träf-fa Josh och Rhina Cooper som planerar att riva ett gammalt hus och ersätta det med ett modernt.

18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Halv åtta hos mig (R)

Svensk matlagningsserie från 2012. Del 16 av 68. Tanja är sist ut av Kristianstadsborna att bjuda på middag.

20.00 Sommar med Ernst Svensk livsstilsserie från 2014. Del 3 av 8. Det är dags att göra klart köket och Ernst låter bygga en stor köksö med en bänkskiva av grön marmor. Programledare: Ernst Kirchsteiger. Även 12/7.

21.00 Hemma bäst ¿ ¡¡¡ Amerikansk komedi från 2006. I rollerna: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Terry Bradshaw.

22.00 Nyheterna 22.05 Sporten 22.09 Vädret 22.15 Hemma bäst

¿ ¡¡¡ Amerikansk komedi från 2006. I rollerna: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker.

23.05 Bloopers (R) 23.35 Brottskod: Försvunnen 0.35 House (R) 1.35 Medium (R) 2.30 Scott and Bailey (R) 3.45 Judys domstol (R) 4.10–4.45 Mitt märkliga

missbruk (R)

6.05 Just shoot me. 6.30 Stargate Atlantis. 7.25 Spin city. 7.50 The exes. 8.20 Jims värld. 9.15 Våra värsta år. 10.15 Community. 10.45 Simpsons. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Starga-te Atlantis. 13.35 Seinfeld. 14.35 Simpsons. 15.35 Family guy.

16.00 Family guy (R) 16.30 Scrubs (R) 17.30 Anger management 18.00 How I met your mother 19.00 Family guy

Amerikansk animerad komedi-serie från 2010. Del 14–15 av 21. Även 11/7.

20.00 Simpsons Amerikansk animerad komedise-rie från 1999-2000. Del 3–4 av 22. Homer får med Lisas hjälp jobb som matkritiker på en tid-ning. Även 11/7.

21.00 The green hornet ¿ ¡¡ Amerikansk komedi från 2011. Britt Reid lever ett ansvarslöst liv i Los Angeles, men när hans far dör tar han över jobbet som utgivare för ”The Daily Sentinel”. Efter att ha blivit vittne till ett brutalt rån tillsammans med kamraten och kung fu-exper-ten Kato får Britt en idé. I rollerna: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz. Regi: Michel Gondry.

23.25 Scrubs Amerikansk komediserie från 2002. Del 5 av 22.

0.20 How I met your mother (R) Amerikansk komediserie från 2009. Del 11 av 24.

1.20 Anger management (R) Amerikansk komediserie från 2013. Del 16 av 24.

1.50 Seinfeld (R) 2.40 The exes (R) 3.05 Spin city (R) 3.30 Jims värld (R) 4.20 Community (R) 4.45 Simpsons (R) 5.35–6.05 Just shoot me (R)

TV TORSDAG 10 JULI 2014

6.00 Rapport. 6.20 Sverige idag sommar. 6.30 Rapport. 6.40 Godbitar ur Gomorron Sverige. 6.55 Gomorron Sverige. 10.00 Guld på godset. 11.00 Minnenas television. 11.45 Familje-hemligheter. 12.40 Genialt eller galet. 13.00 SPORT Orientering. VM. Från Italien. 14.30 Drömträdgårdar. 15.30 SPORT Orientering. VM. Från Italien.

17.00 Latela – bilduellen 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.15 Brassgalen 18.55 Räddad av

konstiga höns (R) 19.20 Sverige idag sommar 19.30 Rapport 20.00 Fotboll: VM-magasin

Programledare: André Pops, David Fjäll.

21.00 Friidrott SPORT Diamond league. Från Glasgow. Kommentatorer: Jacob Hård, Anders Gärderud.

22.00 Rome Amerikansk dramaserie från 2005. Del 9 av 12. Även 12/7 och SVT24 16/7.

22.55 Rapport 23.00 Bates Motel (R)

Amerikansk thrillerserie från 2013. Del 9–10 av 10.

0.25 Strömsö (R) Finlandssvenskt livsstilsmagasin från 2013. Repris från 9/7. Även 12/7 och SVT24 13/7.

1.05 Grillat med Hrefna Isländskt matlagningsprogram från 2012. Repris från 8/7. Även 12/7, 14/7 och SVT24 13/7.

1.30 Det söta livet (R) 1.55 Svett & etikett (R) 2.25 Genialt eller galet 2.45 Allsång på Skansen 3.45–4.00 Fighting spirit 4.15 Mitt i naturen – sommar 5.15–6.00

Minnenas television: Bombardemagnus (R)

12.30 En utlandsfi nländare berättar. 13.05 Work of art. 13.50 Kyrkornas hemligheter. 14.05 Bästa sändningstid. 15.05 Vikingar.

16.00 Rapport 16.05 Stopptid deluxe (R) 16.35 En man och hans bil (R) 16.40 Korrespondenterna 17.10 Vännerna (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Oddasat 18.05 Vikingarnas

massgrav (R) Brittisk dokumentär från 2011. En tusen år gammal massgrav hittas i södra England.

18.55 Mitt i naturen – tittarfi lm Del 14 av 36.

19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 Lögnen (R)

Turkisk thrillerserie från 2012. Del 32 av 49. När Aylin och Halil tröstar varandra växer en stark gemenskap fram. Repris från 2013. Även senare i dag i SVT24.

20.00 Friidrott SPORT Direkt. Diamond league. Från Glasgow. Fortsättning i SVT1. Kommentatorer: Jacob Hård, Anders Gärderud.

21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 Sportnytt 21.45 Moon

¿ ¡¡¡¡ Brittiskt drama från 2009. Vi befi nner oss inom en snar framtid och Sam är den enda hyresgästen på ett energikraft-verk. Hans enda sällskap är datorn. I rollerna: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElli-gott. Regi: Duncan Jones.

23.20 Kören – sjung på jobbet (R) Brittisk realityserie från 2013.

0.20 En utlandsfi nländare berättar (R)

0.50–5.00 Nyheter

16.00 UR Samtiden (R) 19.00 En bok, en författare (R) 19.20 Världens natur:

Björnfamiljen (R) Brittisk naturserie från 2011. Repris från 7/7. Även 12/7.

20.10 Djuren som nästan dog ut (R) Fransk naturserie från 2013. Del 2 av 6. Det fanns en tid när även vilda hästar betade ängar och skogar.

21.00 Anthony Bourdain på okända platser Amerikansk resereportageserie från 2013. Kongo-Kinshasa. Även 12/7 och 15/7.

21.45 Actors studio: Anthony Lapaglia (R) Amerikansk intervjuserie. Repris från 31/1. Även 12/7, 13/7 och 14/7.

22.30 Dokument utifrån (R) Att fånga en fi nanshaj. Ameri-kansk dokumentär från 2014.

23.25 En bok, en författare (R) 23.45–0.15 Islands rikedom (R)

5.30 I drömmarnas trädgård. 5.55 Dip Dap. 6.00 Bert och Ernie på äventyr. 6.05 Sagor från zoo. 6.15 Ludovic. 6.30 Katja Katt. 6.40 Kalle och hans nalle. 6.50 Hannas hjälplinje. 7.00 Di-nosaurietåget. 7.15 Pipi, Pupu och Rosmari. 7.20 Nicke Nyfi ken. 7.45 Daniel Tigers kvarter. 8.00 Bolibompamorgon. 9.00 Sommarlov. 10.00 Barnprogram. 15.00 Pingvinerna från Madagaskar. 15.20 Lou. 15.35 Oscars oas. 15.45 Jimmy Neutron - underbarnet. 16.05 Lar-va. 16.10 Pyjamasklubben. 16.35 Flyg 29 sak-nas. 17.00 Tilly och hennes vänner. 17.10 Kul med Claude. 17.20 Daniel Tigers kvarter. 17.35 Lilla prinsessan. 17.45 Tess och Ubbe. 18.00–18.30 Bolibompa. 18.01 Vi på Saltkråkan. 18.25 Kom ketchup så går vi. 18.30–19.30 Sommarlov. 19.55–20.00 Larva.

6.40 Nyhetsmorgon. 10.00 Leila bakar. 10.30 Glamour. 11.00 Tillbaka till Aidensfi eld. 12.05 Tillbaka till Aidensfi eld. 13.20 Jamie Oliver: Middag på 30 minuter. 13.55 Paul Hollywoods pajer och desserter. 14.55 House. 15.55 Mia på Grötö.

16.55 Äntligen hemma 17.50 Hästen är din 17.55 Att bygga sitt drömhus

Brittisk realityserie från 2013. Del 6 av 30.

18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.30 Familjen Holstein–

Gottorp (R) Svensk komediserie från 2012. Del 1 av 10. Kungen vet inte vem som är vem av sina två trädgårds-mästare och försöker luska ut det utan att avslöja sig.

20.00 Förr eller senare Svensk frågesport från 2014. Del 3 av 10. Tävlar gör komikern An-ders Jansson, journalisten Anna Charlotta Gunnarson, program-ledaren Pontus Gårdinger och programledaren Kattis Ahlström.

21.00 Poirot NYTT Brittisk kriminalserie från 2013. Del 1 av 5. En vän till Poi-rots far hittas död och Poirot tar sig an fallet. Samtidigt undersöker Ariadne Oliver ett pars tragiska dödsfall som inträffade tretton år tidigare.

22.00 Nyheterna 22.15 Poirot, forts

Brittisk kriminalserie från 2013. 23.10 Ondskan

¿ ¡¡¡¡ Svenskt drama från 2003. I rollerna: Andreas Wilson, Henrik Lundström.

1.30 Franklyn ¿ ¡¡¡¡ Brittisk-franskt fan-tasydrama från 2008. I rollerna: Eva Green, Ryan Phillippe.

3.45–4.45 Jamie Oliver i Australien (R)

6.05 Just shoot me. 6.30 Stargate Atlantis. 7.25 Ben and Kate. 8.20 Jims värld. 9.15 Våra värsta år. 10.15 Community. 10.45 Simpsons. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Stargate Atlantis. 13.35 Seinfeld. 14.35 Simpsons. 15.35 Family guy.

16.00 Family guy (R) 16.30 Anger management 17.00 Storm riders 17.30 Cops 19.00 Family guy

Amerikansk animerad komedise-rie från 2008. Del 16–17 av 21. Peters favoritskjorta försvinner hos kemtävtten och han blir allde-les ursinnig på dem. Samtidigt försöker Brian göra succé på sin dejt med vännen Denise, vilket misslyckas totalt.

20.00 Simpsons Amerikansk animerad komedise-rie från 1999-2000. Del 5–6 av 22. Familjen Simpson går på bio. Snake beter sig oförskämt efter fi lmen. För att försvara Marges ära, utmanar Homer Snake på du-ell.

21.00 Star Trek ¿ ¡¡¡¡ Amerikansk science fi ction från 1979. Amiral James T Kirk får order om att samla sin besättning för att ta upp kampen mot en gigantisk och fi entligt inställd rymdfarkost. Den har kursen inställd mot Jorden. På sin väg mot Jorden förstör den allt som kommer i dess väg. I rollerna: William Shatner, Leonard Nimoy. Regi: Robert Wise.

23.40 Dune ¿ Amerikansk science fi ction från 1984. I rollerna: Kyle MacLachlan, Virginia Madsen. Regi: David Lynch.

2.25 Seinfeld (R) 3.15 Anger management (R) 3.35 Jims värld (R) 4.25–5.10 Ben and Kate (R)

TV FREDAG 11 JULI 2014

9 juli 2014

Page 34: Lt sommar 2014

34

6.00 Brassgalen. 6.40 Familjehemligheter. 7.35 Sverige idag sommar. 7.45 Uppdrag granskning sommar. 8.45 Engelska Antikrundan. 9.40 Svett & etikett. 10.10 Drömträdgårdar. 11.10 Skepp ohoj. 12.10 Grillat med Hrefna. 12.35 Fett, fusk och frosseri. 13.05 Guld på godset. 15.05 The Paradise.

16.00 Friidrott SPORT Direkt. Diamond league.

17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.15 Det goda livet

Brittisk matlagningsserie från 2013. Del 3 av 25. Squash. Även 13/7, 14/7 och senare i natt.

18.40 Downton Abbey (R) Brittisk dramaserie från 2013. Del 4 av 8. Även 13/7 och 14/7.

19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Fröken Frimans krig (R)

Svensk dramakomediserie från 2013. Del 3 av 3. Dagmar försö-ker smälta Ruben Lemans död och samla kvinnorna inför butiksöpp-ningen. Även 13/7 och 15/7.

21.00 Fotbolls-VM: L61–L62 SPORT Direkt. Bronsmatchen. Från Brasilia, Brasilien. Programledare: André Pops, David Fjäll. Kommen-tatorer: Chris Härenstam, Glenn Strömberg. Experter: Johanna Frändén, Daniel Nannskog. (T)

1.00 Morden i Midsomer Brittisk kriminalserie från 2014. Del 2 av 5. En serie mord i Midso-mer St Claire verkar vara inspire-rade av makabra bilder från en medeltida fresk som nyligen upp-täckts i kyrkans krypta.

2.30 Rome (R) Amerikansk dramaserie från 2005.

3.25 Strömsö (R) 4.15 Det stora kriget (R) 5.15 Brassgalen (R) 5.55–6.20 Det goda livet

7.30 Fame – året på Juilliard. 8.30 En utlands-fi nländare berättar. 9.00 Rapport. 9.05 Veten-skapens värld sommar. 10.00 Rapport. 10.05 Världens natur: Afrika. 11.00 Rapport. 11.05 Segern – let’s make history. 12.05 Rapport. 12.10 Filmvärldens okända stjärna. 13.40 Imorgon. 13.55 SPORT Orientering. VM. Herrar-nas och damernas stafett. Trentino.

16.00 Rapport 16.05 Orientering

SPORT VM. Herrarnas och damer-nas stafett.

16.55 10 saker du inte visste om (R) Historieserie. Även 14/7.

17.15 STCC Höjdpunkter från STCC i Falken-berg.

18.15 Triathlon VM.

19.20 Världens nordligaste spårvagn (R) Norskt reportage från 2011.

19.30 Fame – året på Juilliard Dokumentärserie från 2013. Del 2 av 6. Scenen. Julstress!

20.00 Joffrey, en dansrevolution i USA Veckans föreställning. Dans. 1956 skapade Robert Joffrey och Gerald Arpino det första riktigt ”amerikanska” danskompaniet. Även SVT24 13/7.

21.25 Mildred Pierce (R) Amerikansk dramaserie från 2011. Del 4 av 5. Restaurang-verksamheten omfattar nu även en lunchservering i Beverly Hills, men Mildred och kompanjonen Lucy tänker ännu större. Även 13/7 och SVT24 15/7.

22.35 Kobra (R) Svenskt kulturmagasin från 2013. B-fi lmsvågen. Även 13/7.

23.05 Korrespondenterna (R) 23.35 Nurse Jackie (R) 0.05 Uncle (R) 0.35–5.00 Nyheter

9.00 Actors studio: Anthony Lapaglia. 9.45 Fo-tografens favorit. 10.00 UR Samtiden.

16.00 Kampen för kvinnors rösträtt (R)

16.55 Världens natur: Björnfamiljen (R)

17.45 Uppfi nnarens revansch (R)

18.30 Världens museer (R) 19.15 Anthony Bourdain på

okända platser (R) 20.00 Studio natur (R)

Svenskt naturmagasin från 2013. 20.30 Programmen som

förändrade TV (R) Dokumentärserie från 2014. Ny-heter och sport. Vi besöker 24-timmarskanalen CNN, BBC:s nya nyhetshus för 6 000 medar-betare samt Yankee stadium.

21.00 På motorcykel genom Afrika (R)

21.55 Världen: I väntan på undergången (R)

22.50 Älskade clowner (R) 23.50–0.50 Hela världens

världskrig (R)

5.30 Barnprogram. 8.00 Bolibompamorgon. 9.00 Sommarlov. 10.00 Barnprogram. 15.00 Abbys fl ygande skola för feer. 15.10 Stor och li-ten. 15.20 Nicke Nyfi ken. 15.45 Hannas hjälp-linje. 15.55 Riddare Micke. 16.05 Pipi, Pupu och Rosmari. 16.15 Nasse. 16.20 Gaspard och Lisa. 16.30 Människans lilla planet. 16.35 Dino-saurietåget. 16.50 Williams önskestövlar. 16.55–17.00 Lata Lucy. 17.00 Tilly och hennes vänner. 17.10 Kul med Claude. 17.20 Daniel Ti-gers kvarter. 17.35 Lilla prinsessan. 17.45 Tess och Ubbe. 18.00–18.30 Bolibompa. 18.01 Bamse - världens starkaste björn. 18.15 Olivia. Barnserie från 2008. 18.25 Fem. 18.30–19.30 Sommarlov. 18.33 Fåret Shaun. Brittisk barnse-rie från 2013. 18.45 Bara på skoj. 19.00 Paral-lax. 19.30 Hollys hjältar. 19.55–20.00 Larva.

6.00–7.58 Barnprogram. 6.00 Bananer i pyja-mas. 6.10 Gissa med Frasse. 6.25 Scooby & Scrappy Doo show. 6.45 The looney tunes show. 7.10 Tom & Jerry. 7.20 Pop Pixie. 7.35 Mimmi & Mojje i Karibien. 7.58 Nyhetsmorgon. 11.30 Lotta på Liseberg. 13.00 Sommar med Ernst. 14.00 Abba i bilder. 15.00 Away we go. ¿ Komedi från 2009.

16.55 Lurad! (R) 17.55 Keno 18.00 Vinnare V75

Svenskt sportmagasin från 2013. Redovisning av dagens V75-tävlingar.

19.00 Nyheterna 19.30 Familjen

Holstein–Gottorp (R) Svensk komediserie från 2012. Del 2 av 10. Kungaparet håller middag för regeringen och perso-ner i näringslivet.

20.00 Sommarkrysset - med Lottodragningen Svensk underhållning från 2014. Del 4 av 10. På scenen står Yohio, Brolle, Andreas Johnson och Fox-es. Även 13/7.

21.20 Batman – återkomsten ¿ Amerikansk action från 1992. Batman ställs inför Pingvi-nen, en vanställd individ vars öns-kan är att bli accepterad i Got-ham. I rollerna: Michael Keaton, Danny DeVito. Regi: Tim Burton.

22.00 Nyheterna 22.15 Batman – återkomsten,

forts ¿ Amerikansk action från 1992. I rollerna: Michael Keaton, Danny DeVito Regi: Tim Burton.

0.00 Under belägring ¿ Amerikansk action från 1992. I rollerna: Steven Seagal, Tommy Lee Jones.

2.10–4.45 Livet efter detta ¿ ¡¡¡ Amerikanskt drama från 2010. I rollerna: Matt Damon, Cécile De France.

6.30 Scrubs. 9.00 Skål. 10.00 Fear factor USA. 11.00 Ink master USA. 12.00 Best ink. 13.00 Psych. 13.55 Star Trek. ¿ ¡¡¡¡ Ameri-kansk science fi ction från 1979. I rollerna: Willi-am Shatner, Leonard Nimoy.

16.30 Karate kid ¿ ¡¡ Amerikansk-kinesisk action från 2010. En tolvåring från Detroit fl yttar till Kina med sin mamma och drar på sig vre-den från en mobbare på sin nya skola. I rollerna: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson. Regi: Harald Zwart.

19.00 Simpsons Amerikansk animerad komedise-rie från 1992. Del 12–13 av 22.

20.00 Family guy Amerikansk animerad serie från 2007. Del 1 av 16. Familjen Grif-fi n spelar Star Wars. Peter får rol-len som Han Solo, Lois spelar prinsessan Leia och Chris får vara Luke Skywalker.

21.00 En djävul till fl ickvän ¿ Amerikansk komedi från 2001. Wayne och J.D. planerar att förhindra sin vän, Darren, från att gifta sig med Judith. Hon är domi-nerade och ondskefull och försö-ker förmå Darren att hoppa av de-ras band som gör covers av Niel Diamond-låtar. I rollerna: Jason Biggs, Steve Zahn, Jack Black. Regi: Dennis Dugan.

22.50 Accepted ¿ ¡¡¡ Amerikansk komedi från 2006. I rollerna: Justin Long, Blake Lively. Regi: Steve Pink.

0.45 Hajen 3 ¿ Amerikansk skräck från 1983. I rollerna: Dennis Quaid, Bess Armstrong.

2.40 True justice Amerikansk dramaserie från 2010. Del 13 av 13.

3.25 Caught on camera 4.15–6.30 Scrubs

TV LÖRDAG 12 JULI 2014

6.20 Latela – bilduellen. 7.20 Mitt i naturen – sommar. 8.20 Minnenas television: Bombarde-magnus. 9.05 Det goda livet. 9.30 Jacky Terras-son, jazzpianist. 11.00 Första världskrigets dödstunnlar. 11.50 En klassiker. 12.35 Allsång på Skansen. 13.35 Fröken Frimans krig. 14.35 Det söta livet. 15.00 Downton Abbey. 15.50 Fletch. ¿ ¡¡¡ Amerikansk komedi från 1985. I rollerna: Chevy Chase, Tim Matheson.

17.25 Folkrace prinsessorna NYTT Finsk realityserie från 2012.

17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.15 Fotboll: VM-magasin 19.00 Sportspegeln 19.30 Rapport 19.50 Kalla krigets fordon

Svensk historisk serie från 2013. Även 15/7 och 18/7.

20.00 Engelska Antikrundan Brittisk antikvitetsserie från 2011. Del 6 av 10. Programleda-re: Fiona Bruce. Även 14/7, 19/7, SVT24 16/7 och 19/7.

20.50 The Paradise Brittisk dramaserie från 2013. Del 6 av 8. Lucille berättar för Clara om sina känslomässiga tvivel gente mot Ballentine. Även 17/7, 19/7 och SVT24 18/7.

21.45 Lavendelfl ickorna ¿ ¡¡¡ Brittiskt drama från 2004. 1930-tal. I en fi skeby i Cornwall spolas en ung man upp på stranden. I rollerna: Maggie Smith, Judi Dench, Daniel Brühl.

23.25 Rapport 23.30 Mitt i naturen –

sommar (R) 0.30 Guld på godset (R) 2.30 Sportspegeln (R) 3.00 Svett & etikett (R) 3.30 Första världskrigets

dödstunnlar (R) 4.20–4.45 Räddad av

konstiga höns (R) 5.00–6.00 Latela –

bilduellen (R)

7.35 Kom närmare. 8.00 En utlandsfi nländare berättar. 8.30 En utlandsfi nländare berättar. 9.00 Rapport. 9.05 Kobra. 9.35 Min älskade, tokiga mamma. 10.00 Rapport. 10.05 Som-marandakt. 10.35 Örter – naturens eget apo-tek. 10.55 Mitt i naturen – tittarfi lm. 11.00 Rapport. 11.05 Mildred Pierce. 12.15 Rapport. 12.20 Från mull till guld – Camilla Plums krydd-växter. 13.20 Vem vet mest? 15.50 Fame – året på Juilliard.

16.20 Rapport 16.25 UR (R) 18.00 Guds kvinnor (R)

Brittisk dokumentärserie från 2012. Del 1 av 3. Även 14/7.

19.00 Världens natur: Afrika (R) Brittisk naturserie från 2012. Del 2 av 6. Det fi nns ännu nya historier att berätta om Afrikas savann. Även 19/7.

19.50 En natt med vargar Svensk naturfi lm från 2014. När det häftiga sommarnattsregnet avstannar kommer en ensam varg till myren i fi nskryska Karelen.

20.00 Weissensee NYTT Tysk dramaserie från 2013. Del 1 av 6. Den förlorade sonen. Det har gått sex år sedan vi mötte familjerna Kupfer och Hausmann och mycket är förändrat. Även 14/7, 16/7 och SVT24 19/7.

20.50 As time goes by Tysk kortfi lm från 2011. Om min-nesplatsen i Berlin för judarna som mördades under Förintelsen.

21.00 Aktuellt 21.15 Sportnytt 21.30 Stopptid deluxe

Svenskt sportmagasin från 2014. Del 6 av 10. Idrott och politik. Även 16/7, 18/7 och 19/7.

22.00 Maggie vaknar på balkongen (R)

23.15 Sommarandakt (R) 23.45 Segern – let’s

make history (R) 0.45–5.00 Nyheter

9.00 Älskade clowner. 10.00 UR Samtiden.

16.00 Människan sedd inifrån (R)

16.50 Programmen som förändrade TV (R)

17.20 Marina mysterier 17.35 Praktik på djursjukhuset

(R) Repris från 8/7. Även 14/7. 18.05 På motorcykel

genom Afrika (R) Fransk dokumentärserie från 2013. Från 12/7. Även 16/7.

19.00 UR Samtiden Tema (R) Repris från 23/3.

20.00 Italienska trädgårdar: Veneto, Lucca och sjöarna (R) Del 4 av 4. Veneto, Lucca och sjöarna. Repris från 9/7.

21.00 Indiska oceanen (R) Brittisk dokumentärserie. Repris från 2013. Även 14/7 och 16/7.

22.00 Världens museer (R) Från 10/7. Även 15/7 och 16/7.

22.50 Actors studio: Anthony Lapaglia (R)

23.35–0.35 Världen: I väntan på undergången (R)

5.30 Barnprogram. 8.00 Bolibompamorgon. 9.00 Sommarlov. 10.00 Barnprogram. 15.10 Stor och liten. 15.20 Nicke Nyfi ken. 15.45 Han-nas hjälplinje. 15.55 Riddare Micke. 16.05 Pipi, Pupu och Rosmari. 16.15 Nasse. 16.20 Gas-pard och Lisa. 16.30 Människans lilla planet. 16.35 Dinosaurietåget. 16.50 Williams önske-stövlar. 16.55 Lata Lucy. 17.00 Tilly och hennes vänner. 17.10 Kul med Claude. 17.20 Daniel Ti-gers kvarter. 17.35 Lilla prinsessan. 17.45 Tess och Ubbe. 18.00–18.30 Bolibompa. 18.01 Träd Fu Tom. 18.20 Masha och björnen. 18.30–19.30 Sommarlov. 18.33 Fåret Shaun. Brittisk barnserie från 2013. 18.45 Caspers skrämsko-la. Det är inte lätt att vara ett spöke, i alla fall inte ett snällt spöke som Casper. 19.00 Tjalles klubb. 19.30 Hollys hjältar. 19.55–20.00 Larva.

5.55–7.58 Barnprogram. 5.55 Tom och Jerry. 6.15 Justice league. 6.40 Batman. 7.05 Poké-mon. 7.30 Ap-tv med Zillah & Totte. 7.58 Ny-hetsmorgon. 11.30 Postkodlotteriets sommar-vinnare. 11.55 Sommarkrysset – med Lotto-dragningen. 13.15 The Millers. 13.50 Grillmäs-tarna. 14.50 Förr eller senare. 15.50 Jamie Oliver i Australien.

16.55 Min stora feta grekiska semester ¿ ¡¡ Amerikansk komedi från 2009. Georgia var en universitets lektor. Efter att hon varslats så testar hon lyckan som guide i Grekland. Tyvärr hatar hon allt vad det nya jobbet heter. Men det visar sig att fyradagsturen som hon nu ger sig ut på ska bju-da henne en del överraskningar. I rollerna: Nia Vardalos, Richard Dreyfuss, Alexis Georgoulis.

17.55 Keno 18.05 Min stora feta

grekiska semester, forts ¿ Amerikansk komedi från 2009.

19.00 Nyheterna 19.10 Sporten 19.25 Vädret 19.30 Fotbolls-VM

SPORT Direkt. VM. Final. Från Rio de Janeiro, Brasilien. Program-ledare: Anna Brolin, Olof Lundh, Hasse Backe. Kommentatorer: Jens Fjellström, Lasse Granqvist.

0.00 Late night Brazil Jesper Hussfelt med gäster sum-merar fotbolls-VM 2014.

1.10 Paranormal activity ¿ ¡¡¡¡ Amerikansk skräck-fi lm från 2007. I rollerna: Katie Featherston, Micah Sloat.

2.55–4.45 I think I love my wife ¿ ¡¡ Amerikansk komedi från 2007. I rollerna: Chris Rock, Kerry Washington, Gina Torres.

5.45–6.40 Feta familjer på diet (R)

6.30 Scrubs. 9.00 Psych. 10.00 Fear factor USA. 11.00 Amazing race. 12.00 Guldfeber. 13.00 Psych. 14.00 The loop. 15.00 Spin city.

16.00 Simpsons (R) 17.00 Family guy (R) 18.00 Ink master USA 19.00 Face off

Amerikansk realityserie från 2014. Del 16 av 16. McKenzie Westmore lär ut kroppsmålning.

20.00 How I met your mother Amerikansk komediserie från 2012. Del 15–16 av 24. Robins förfl utna som kanadensisk pop-stjärna kommer på tal igen och Marshall och Lily är mycket skep-tiskt inställda till Teds nya fl ick-vän. Även i natt.

21.00 2 1/2 män Amerikansk komediserie från 2013. Del 9–10 av 22. Walden går på dejt med en kvinna som är väldigt klumpig. På annat håll blir Alan involverad med en dam som berättar mer för honom än hon borde. Även i natt.

22.00 Men at work (R) Amerikansk komediserie från 2014. Del 9 av 10. Tyler frågar om Jude vill gå på dejt, medan Milo kämpar för att få Gibbs att gråta. Under en spontan dejt av-slöjar Neal en stor hemlighet.

22.30 Community Amerikansk komediserie från 2014. Del 4 av 13. Studiegrup-pen tar ett lögndetektortest som en del av Pierces testamente. Även i natt.

23.00 American dad 0.00 Brickleberry 0.30 How I met your mother (R) 1.30 2 1/2 män (R) 2.25 Community (R) 2.50 112 Aina 3.15 American dad (R) 4.05 Spin city (R) 4.55–6.05 Scrubs (R)

TV SÖNDAG 13 JULI 2014

9 juli 2014

Page 35: Lt sommar 2014

35

6.00 Rapport. 6.05 Sportspegeln. 6.30 Rap-port. 6.40 Godbitar ur Gomorron Sverige. 6.55 Gomorron Sverige. 10.00 Drömträdgårdar. 11.00 Sportspegeln. 11.30 Justitia – svenska som andraspråk. 11.50 Genialt eller galet. 12.10 En vecka i naturen. 13.10 Bloggistan. 13.40 Made in Finland: Minna Parikka. 14.10 Första världs krigets dödstunnlar. 15.00 Ett brott. ¿ ¡¡¡¡ Svenskt drama från 1940. I rollerna: Carl Barcklind, Sigurd Wallén.

16.35 Gomorron Sverige sammandrag

17.05 Engelska Antikrundan (R) 17.55 Nyheter 18.15 Folkhemmet på hjul (R) 19.10 Anjas resor 19.20 Sverige idag sommar 19.30 Nyheter 20.00 VM-Magasin

Programledare: André Pops, David Fjäll. Även 15/7 och 16/7.

21.00 Grattis kronprinsessan! Svensk underhållning från 2014. Kronprinsessan Victorias tradi-tionsenliga födelsedagsfi rande på Öland. Programledare: Mark Levengood. Även 15/7 och 16/7.

22.30 Kronprinsessan Victorias fond

22.35 Mrs Brown’s boys NYTT Brittisk-irländsk komedise-rie från 2011. Del 1 av 6. Även 15/7 och 18/7.

23.05 Rapport 23.10 Downton Abbey (R) 0.00 Första världskrigets

dödstunnlar (R) 0.50 Det goda livet (R) 1.15 Uppdrag granskning

sommar (R) 2.15 Brassgalen (R) 2.55 Folkrace prinsessorna (R) 3.25–3.45 Genialt eller

galet (R) 4.15 Engelska Antikrundan (R) 5.05 Grillat med Hrefna (R) 5.30–6.00 Fett, fusk och

frosseri (R)

10.00–10.02 SVT Nyheter 90 sekunder. 11.00–11.02 SVT Nyheter 90 sekunder. 12.00 SVT Nyheter 90 sekunder. 12.05 Erlend och Steinjo. 12.30 Från mull till guld – Camilla Plums kryddväxter. 13.00 SVT Nyheter 90 sek-under. 13.05 Åtta årstider. 13.45 Via Sverige. 14.00 SVT Nyheter 90 sekunder. 14.05 En ask-ungesaga. 15.00 SVT Nyheter 90 sekunder. 15.05 Guds kvinnor.

16.00 Rapport 16.05 Work of art (R) 16.50 10 saker du inte

visste om (R) 17.10 Sommarandakt (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Oddasat 18.05 Nordisk vildmark (R) 19.00 Vem vet mest? (R)

Svensk frågesport från 2012. Programledare: Rickard Olsson. Även 20/7.

19.30 Lögnen (R) Turkisk thrillerserie från 2012. Del 33 av 49. När Aylin och Halil tröstar varandra växer en stark gemenskap fram. Även 18/7.

20.00 Vetenskapens värld sommar Svenskt vetenskapsmagasin från 2014. Del 5 av 7. Havet tvingas svälja allt mer av den koldioxid vi släpper ut. Programledare: Victo-ria Dyring. Även 15/7 och 19/7.

20.55 Viberodden fyr (R) Norskt reportage från 2013. Del 20 av 23. Från 25/5.

21.00 Nyheter 21.30 Sportnytt 21.45 Gåtan J D Salinger

K special. I största hemlighet ar-betade regissören Shane Salerno i tio år med sin dokumentär om den gåtfulle författaren till ” Räddaren i nöden”, J D Salinger. Även SVT24 21/7.

23.50 Weissensee (R) 0.40–5.00 Nyheter

16.00 UR Samtiden (R)19.00 En bok, en författare (R)

Med Ola Wikander. Även i kväll. 19.20 Din plats i historien (R)

Reportage från 2010. 19.25 Actors studio:

Anthony Lapaglia (R) Amerikansk intervjuserie. Repris från 11/7.

20.10 Naturens drivkrafter (R) Nyzeeländsk naturserie från 2011. Del 1 av 6. Kiwin kan inte fl yga och fjäderdräkten är som en päls. Repris från 2012. Även 18/7 och 19/7.

21.00 Världen (R) Repris från 2013. Även 19/7 och 20/7.

22.00 Människan sedd inifrån (R) Brittisk vetenskapsserie. Re-pris från 2012. Även 20/7.

22.50 Indiska oceanen (R) Brittisk dokumentärserie. Repris från 13/7. Även 16/7.

23.50 En bok, en författare (R) 0.10–0.40 Praktik på

djursjukhuset (R)

5.30 Barnprogram. 8.00 Bolibompamorgon. 9.00 Sommarlov. 10.00 Barnprogram. 15.00 Pingvinerna från Madagaskar. 15.20 Lou. 15.35 Vicke viking. 15.45 Jimmy Neutron – underbar-net. 16.10 Pyjamasklubben. 16.35 Flyg 29 sak-nas. 17.00 Tilly och hennes vänner. 17.10 Kul med Claude. 17.20 Daniel Tigers kvarter. 17.35 Lilla prinsessan. 17.45 Tess och Ubbe. Barn-serie från 2010. 18.00–18.30 Bolibompa. 18.01 Sara och Anka. 18.05 Babar och Badous äventyr. Kanadensisk barnserie från 2011. 18.30–19.30 Sommarlov. 18.33 Kampen. Kampen mot matteprovet. 18.45 Vicke viking. Barnserie från 2013. 19.00 Piratöarna. Barn-serie från 2009. 19.30 Hollys hjältar. Australisk drama serie. 19.55–20.00 Larva. Animerad serie om två maskar.

6.40 Nyhetsmorgon. 10.00 Leila bakar. 10.30 Glamour. 11.00 Tillbaka till Aidensfi eld. 13.20 Jamie Oliver: Middag på 30 minuter. 13.55 Paul Hollywoods pajer och desserter. 14.55 House. 15.55 Mia på Grötö.

16.55 Äntligen hemma (R) 17.55 Att bygga sitt drömhus 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Halv åtta hos mig (R)

Svensk matlagningsserie från 2012. Del 17 av 68. Fyra stock-holmare ska turas om att bjuda varandra på middag och först ut är Robert. Han bjuder bland annat på nässel soppa, tandoori- och shanghaicurrymarinerad lax.

20.00 Lotta på Liseberg Svensk underhållning från 2014. Del 4 av 8. Uppträder gör Linus Svenning, Magnus Carlsson, Shirley Clamp och Oscar Zia. Programledare: Lotta Engberg. Även 19/7.

21.30 Beck: Gamen ¿ ¡¡ Svenskt kriminaldrama från 2006. Före detta idrottsmi-nistern, John Vedén, försvinner spårlöst efter att han har delat ut pris på en tv-gala. I rollerna: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Marie Göranzon. Regi: Kjell Sundvall.

22.00 Nyheterna 22.05 Sporten 22.10 Vädret 22.15 Beck: Gamen, forts

¿ Svenskt kriminal drama från 2006.

23.35 Brottskod: Försvunnen 0.35 House (R) 1.30 Medium (R) 2.30 Scott and Bailey (R) 3.35 Judys domstol (R) 4.00–4.30 Mitt märkliga

missbruk (R) 5.45–6.40 Feta familjer på

diet (R)

6.05 Just shoot me. 6.30 Stargate Atlantis. 7.25 Spin city. 7.50 The exes. 8.20 Jims värld. 9.15 Våra värsta år. 10.15 Community. 10.45 Simpsons. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Starga-te Atlantis. 13.35 Seinfeld. 14.35 Simpsons. 15.35 Family guy.

16.30 Scrubs (R) 17.30 Anger management 18.00 How I met your mother 19.00 Family guy

Amerikansk animerad komedi-serie från 2008. Del 18–19 av 21. Stewie och Brian reser tillbaka i tiden för att hindra Bertram från att mörda Leonardo da Vinci, och på så sätt avlägsna Stewie från jordens yta. Även 15/7.

20.00 Simpsons Amerikansk animerad komedise-rie från 1999-2000. Del 7–8 av 22. Apu bestämmer sig för att det är dag att skaffa barn. Även 15/7.

21.00 2 1/2 män Amerikansk komediserie från 2011. Del 18 av 24. Stridigheter-na förvärras när Waldens tidigare affärspartner dyker upp i hopp om att sluta fred. Även i natt.

21.30 Anger management Amerikansk komediserie från 2013. Del 7 av 24. Martin och Ed kör på någon med sin bil, vilket le-der till att Martin vidtar drastiska åtgärder för att gömma sina pengar.

22.00 Men at work 22.30 Enlisted 23.00 Scrubs 0.00 How I met your mother (R) 1.00 Anger management (R) 1.30 Seinfeld (R) 2.20 The exes (R) 2.45 Spin city (R) 3.10 2 1/2 män (R) 3.35 Enlisted (R) 4.00 Community (R) 4.25 Simpsons (R) 5.15–6.05 Just shoot me (R)

TV MÅNDAG 14 JULI 2014

6.00 Rapport. 6.05 Sportnytt. 6.20 Sverige idag sommar. 6.30 Rapport. 6.40 Godbitar ur Gomorron Sverige. 6.55 Gomorron Sverige. 10.00 Folkraceprinsessorna. 10.30 Fröken Fri-mans krig. 11.30 Grattis kronprinsessan! 13.00 Det söta livet. 13.25 VM-Magasin. 14.25 En klassiker. 14.55 Havets son. ¿ ¡¡ Svenskt drama från 1949. I rollerna: Per Oscars-son, Barbro Nordin.

16.30 Gomorron Sverige sammandrag

17.00 Grillat med Hrefna 17.25 Fett, fusk och frosseri 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Guld på godset 19.15 Kronprinsessan

Victorias fond 19.20 Sverige idag sommar 19.30 Rapport 20.00 Allsång på Skansen

Svensk underhållning från 2014. Del 4 av 8. Veckans gäster är Laleh, Jill Johnson & Doug See-gers, Annika Herlitz, The Real Gro-up och Ison & Fille.

21.00 Allsångsscenen är din - Laleh Svensk underhållning från 2014. För tredje sommaren i rad ska en folkkär artist hyllas lite extra i samband med Allsång på Skan-sen.

22.00 En idiot på resa Brittisk dokumentärserie från 2014. Även 16/7.

22.45 Rapport 22.50 The ring

¿ ¡¡¡¡ Amerikansk skräck från 2002. I rollerna: Naomi Watts, Martin Henderson.

0.40 Fröken Frimans krig 1.40 Mrs Brown’s boys 2.10 En vecka i naturen 3.10–3.20 Kalla krigets fordon 4.00 Drömträdgårdar (R) 5.00–6.00 Guld på godset (R)

10.00–10.02 SVT Nyheter 90 sekunder. 11.00–11.02 SVT Nyheter 90 sekunder. 12.00 SVT Nyheter 90 sekunder. 12.05 Erlend och Steinjo. 12.30 Från mull till guld – Camilla Plums kryddväxter. 13.00 SVT Nyheter 90 sek-under. 13.05 Grön glädje. 13.30 Bokcirkeln Sundholm. 14.00 SVT Nyheter 90 sekunder. 14.05 En askungesaga. 14.50 Seglarprästen. 15.00 SVT Nyheter 90 sekunder. 15.05 Nordisk vildmark.

16.00 Rapport 16.05 Fjällfolk (R) 16.45 Vetenskapens

värld sommar (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Oddasat 18.05 Nordisk vildmark (R)

Tysk naturserie från 2011. 18.55 Örtskolan (R)

Svensk faktaserie från 2013. 19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 Lögnen (R)

Turkisk thrillerserie från 2012. Del 34 av 49. Ali bestämmer sig för att konfrontera Nihat. Taner samarbetar med Cevdet.

20.00 Året var 1956 (R) Svensk dokumentär från 2005. 1956 var året när Elvis Presley slog igenom och Grace Kelly fi ra-de sagobröllop i Monaco.

21.00 Aktuellt 21.45 Uncle

Brittisk komediserie från 2014. Del 2 av 6. Andy övertalar Errol till att gå på Alfi es fördelsedags-kalas. Även 17/7.

22.15 Nurse Jackie (R) Amerikansk dramakomedi från 2010. Del 2 av 12.

22.45 Korrespondenterna (R) 23.15 Fame – året på

Juilliard (R) 23.45 Kom närmare (R) 0.10 Moderna spökhistorier -

romani chib/kelderash 0.45–5.00 Nyheter

16.00 UR Samtiden19.00 En bok, en författare (R)

Författarsamtal från 2014. Repris från 22/4. Även i kväll.

19.20 Reportrar med speciella förmågor (R) Dokumentär. Repris från 9/7.

20.15 Tillbaka till våra rötter (R) Tysk vetenskapsfi lm från 2011. Vi borde äta mera hälsosamt. Det tycker alla. Men hur?

21.00 Studio natur (R) Svenskt naturmagasin från 2013.

21.30 Praktik på djursjukhuset (R) Realityserie. Repris från 2013. Även 20/7 och 21/7.

22.00 Anthony Bourdain på okända platser (R) Amerikansk resereportageserie från 2013. Repris från 11/7.

22.40 Världen museer: Metropolitanmuseet (R)

23.30 En bok, en författare (R) 23.50–0.20 Programmen som

förändrade TV (R)

5.30 Barnprogram. 8.00 Bolibompamorgon. 9.00 Sommarlov. 10.00 Barnprogram. 15.00 Pingvinerna från Madagaskar. 15.20 Lou. 15.35 Vicke viking. 15.45 Jimmy Neutron - underbar-net. 16.10 Pyjamasklubben. 16.35–17.00 Flyg 29 saknas. 17.00 Tilly och hennes vänner. 17.10 Kul med Claude. 17.20 Daniel Tigers kvarter. 17.35 Lilla prinsessan. 17.45 Tess och Ubbe. 18.00–18.30 Bolibompa. 18.01 Max och Ruby. 18.20 Sandmaskar. Barnserie från 2007. Den här gången bildar maskarna ett tåg. 18.25 Molly Monster. 18.30–19.30 Sommarlov. Som-marlovsbussen kör en omväg på sin resa mot veckans land. Farah och Alex vill besöka olika sommarkompisar. 18.33 Gazoon. Fransk barn-serie från 2010. 18.40 Lilla Sportspegeln. 19.00–19.30 Parallax. 19.55–20.00 Larva.

6.40 Nyhetsmorgon. 10.00 Leila bakar. 10.30 Glamour. 11.00 Tillbaka till Aidensfi eld. 13.20 Jamie Oliver: Middag på 30 minuter. 13.55 Paul Hollywoods pajer och desserter. 14.55 House. 15.55 Sommar med Ernst.

16.55 Äntligen hemma Svensk inredningsserie från 2008.

17.55 Att bygga sitt drömhus Brittisk realityserie från 2013.

18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Halv åtta hos mig (R)

Svensk matlagningsserie från 2012. Del 18 av 68. Elin är dagens värd och hon serverar bland annat rökt renröra, ugns-bakad lax och lingonkolapaj.

20.00 Lurad! Brittisk underhållning från 2013. Del 3 av 6. Programledare: Ben Hanlin.

21.00 VM-krönika 2014 Svenskt sportmagasin från 2014.

22.00 Nyheterna 22.20 Sporten 22.25 Vädret 22.30 Rocky 3

¿ Amerikansk action från 1982. Rocky Balboa är världs-mästare i tungviktsboxning. Han anar inte att hans trogne manager Mickey matchar honom mot allt-för lätta motståndare. I rollerna: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burgess Meredith. Regi: Sylvester Stallone.

0.30 House (R) Amerikansk dramaserie från 2008. Del 16 av 24.

1.30 Medium (R) 2.25 Scott and Bailey (R) 3.25 Bloopers (R) 4.10–4.45 Mitt märkliga

missbruk (R) 5.45–6.40 Feta familjer

på diet (R)

6.05 Just shoot me. 6.30 Stargate Atlantis. 7.25 Spin city. 7.50 The exes. 8.20 Jims värld. 9.15 Våra värsta år. 10.15 Community. 10.45 Simpsons. 11.45 Stargate SG-1. 12.40 Starga-te Atlantis. 13.35 Seinfeld. 14.35 Simpsons. 15.35 Family guy.

16.30 Scrubs (R) 17.30 Anger management 18.00 How I met your mother 19.00 Family guy

Amerikansk animerad komedise-rie från 2008. Del 20–21 av 21. Familjen Griffi n drabbas av ström-avbrott, vilket leder till att de återberättar Stjärnornas krig genom att ersätta rollerna i fi lmen med sig själva. Även 16/7.

20.00 Simpsons Amerikansk animerad komedise-rie från 1999-2000. Del 9–10 av 22. Skolan räddas ekonomiskt av en klädfi rma, men Lisa upptäcker att eleverna blir utnyttjade som marknadsförare av fi rman. Även 16/7.

21.00 En galen natt ¿ ¡¡ Amerikansk komedi från 2010. Phil och Claire Foster lever ett tryggt, lugnt liv i föror-ten. För att inte fastna i rutiner går de ut på träff varje torsdag. I rollerna: Steve Carell, Tina Fey, Mark Ruffalo. Regi: Shawn Levy.

22.45 Scrubs (R) 23.45 How I met your

mother (R) 0.40 Anger management (R)

Amerikansk komediserie från 2013. Del 18 av 24.

1.10 Seinfeld (R) Amerikansk komediserie från 1996. Del 1 av 22.

2.10 The exes (R) 2.40 Spin city (R) 3.05 Jims värld (R) 3.55 Community (R) 4.15 Simpsons (R) 5.05–6.05 Stargate SG-1 (R)

TV TISDAG 15 JULI 2014

9 juli 2014

Page 36: Lt sommar 2014

Konferens, Spa, Nöjen & ÄventyrLYCKSELE • LAPPLAND

www.hotelllappland.se 0950-370 00

NJUTAV SOMMAREN

I LYCKSELE!

FLER SKÖNA PAKET...Spa-semesterKom och koppla av på vårt fräscha spa. Välj mellan tre sköna spa-paket.BRONS Logi, frukost, 2-rätters middag och tillgång till vår relaxavdelning.SILVER + Nack- och ryggmassage 50 min.GULD + Nacke-och ryggmassage 50 min samt Du & Jag Romantik.

Pris/pers. från: 795:-

Golfpaketet Ge dig själv en golfupplevelse utöver det vanliga med utmanande spel på Lycksele Golfbana. I pake-tet ingår: över-nattning i minisvit, frukostbuffé, 2-rätters middag, tillgång till Spa-avdelningen, pool och greenfee

Pris/person: 995:-Enkelrumstillägg 200:-

INKL.

GREEN-

FEE

GULD

SILVER

BRONS

Hotell Lapplands sommarpaket för hela familjen. Entré på Lycksele Djurpark där ni bland annat hittar Barnens Zoo. Här finns det en speciell djurpark bara förbarnen med många av våra husdjur. Lyckolandet innehåller massor av aktiviteter. Allt från att skjuta prick med pistol till att köra fyrhjulingar, bumper-båtar och åka karusell. 2 vuxna och 2 barn • Logi, frukost. Entré 2 dagar Lycksele Djurpark

PRIS FRÅN: 1.495:-Andra natten från 895:- för hela familjen

Inkl. entréLYCKSELEDJURPARK!

NJUT AV SOMMAREN I LYCKSELE!

Senior-paketetNjut av underbara semesterdagar hos oss! På menyn står rekreation, motion, kultur-upplevelser och givetvis god mat. • 3 Logi • 3 frukost • 3 middagar

Pris/person: 1.695:- Enkelrumstillägg 600:-Erbjudandet gäller förstås bara dig som är pensionär.

KOM

NÄR NI

VILL!