Top Banner
ÖZEL LOKMAN HEKİM HASTANELERİ AYLIK YAYIN ORGANIDIR // ÜCRETSİZDİR // YIL:1 // SAYI: 7 // EYLÜL 2011 GAZETE Gripte riskli günler yaklaşıyor Ankaragücü kaptanı Hürriyet baba oldu Sayfa 2 Sayfa 5 Hürriyet ve Nur Gücer çifti Lok- man Hekim Etlik Hastanesi’nde dünyaya gelen kız çocuklarına ‘Karya Naz’ adını verdi. Dr. Safiye Göçer “Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü kişiler, kalabalık ortamlarda çalışan ve yaşayanlar aşı ol- malıdır” diye konuştu. Ailesel meme kanseri riski erken tedaviyle yok edildi Lokman Hekim ailesi iftar yemeğinde buluştu Kalbin yükü gebelikte artıyor Yandakçı, “ailesel meme kanseri” riskini erken teş- his ve koruyucu müdahale ile ortadan kaldırdı. Sağ memesinde kanser teşhisi nedeniyle operasyon geçiren hastanın anne ve 3 kız kar- deşinde de meme kanseri gö- rüldü. Bunun üzerine “ailesel meme kanseri” teşhisi ile er- ken müdahalede bulunuldu. Lokman Hekim Engürüsağ A.Ş ortakları, yöneticileri, dok- torları ve misafirleri geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi. Gazi Üniversitesi Sosyal Tesis- lerinde yapılan geleneksel iftar yemeğinde Sarıoğlu ve Gü- vendi konuştu. // Sayfa 10 Op. Dr. Elif Terzi, gebe- likten önce kalple ilgili problem yaşayanların gebelikte yakınmala- rının daha fazla olabi- leceğini söyledi. Terzi, gebelerin çarpıntı şi- kayetini dikkate al- ması ve zamanında kontrol için dok- tora başvurma- gerektiğini söyledi. // Sayfa 9 Op. Dr. Kemal Yandakçı, hastanın kanser olmayan sol memesini aldı. Yandakçı, ba- şarılı bir operasyon ve estetik müdahele ile memenin iç do- kusunu alarak yerine silikon protez yerleştirdi. // Sayfa 7 Lokman Hekim farkı S S 3 4 Mideniz yanmasın Kadın ve erkeğin korkulu rüyası Sayfa Sayfa Doç. Dr. Fahri Yakaryılmaz, hızlı yemek yeme alışkanlığı olanlar- da mide yanmasının önemli de- recede artacağını söyledi. Op. Dr. Mesut Tül, kadınlardaki menopoz gibi erkekte de belli bir yaştan sonra hormon seviyele- rinde değişiklik meydana geldi- ğini kaydetti.
12

Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

Mar 11, 2016

Download

Documents

Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011) Lokman Hekim Hastaneleri Gazetesi www.lokmanhekim.com.tr
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

ÖZEL LOKMAN HEKİM HASTANELERİ AYLIK YAYIN ORGANIDIR // ÜCRETSİZDİR // YIL:1 // SAYI: 7 // EYLÜL 2011

GAZETE

Gripte riskligünler yaklaşıyor

Ankaragücü kaptanı Hürriyet baba oldu

Sayfa 2Sayfa 5

Hürriyet ve Nur Gücer çifti Lok-man Hekim Etlik Hastanesi’nde dünyaya gelen kız çocuklarına ‘Karya Naz’ adını verdi.

Dr. Safiye Göçer “Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü kişiler, kalabalık ortamlarda çalışan ve yaşayanlar aşı ol-malıdır” diye konuştu.

Ailesel memekanseri riskierken tedaviyle yok edildi

Lokman Hekim ailesiiftar yemeğinde buluştu

Kalbin yükügebelikte artıyor

Yandakçı, “ailesel meme kanseri” riskini erken teş-his ve koruyucu müdahale ile ortadan kaldırdı.

Sağ memesinde kanser teşhisi nedeniyle operasyon geçiren hastanın anne ve 3 kız kar-deşinde de meme kanseri gö-rüldü. Bunun üzerine “ailesel meme kanseri” teşhisi ile er-ken müdahalede bulunuldu.

Lokman Hekim Engürüsağ A.Ş ortakları, yöneticileri, dok-torları ve misafirleri geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi.

Gazi Üniversitesi Sosyal Tesis-lerinde yapılan geleneksel iftar yemeğinde Sarıoğlu ve Gü-vendi konuştu. // Sayfa 10

Op. Dr. Elif Terzi, gebe-likten önce kalple ilgili problem yaşayanların gebelikte yakınmala-rının daha fazla olabi-leceğini söyledi. Terzi, gebelerin çarpıntı şi-kayetini dikkate al-ması ve zamanında kontrol için dok-tora başvurma-sı gerektiğini söyledi.// Sayfa 9

Op. Dr. Kemal Yandakçı, hastanın kanser olmayan sol memesini aldı. Yandakçı, ba-şarılı bir operasyon ve estetik müdahele ile memenin iç do-kusunu alarak yerine silikon protez yerleştirdi. // Sayfa 7

Lokman Hekim

farkı

SS

34

Mideniz yanmasın

Kadın ve erkeğinkorkulu rüyası

Sayf

aSa

yfa

Doç. Dr. Fahri Yakaryılmaz, hızlı yemek yeme alışkanlığı olanlar-da mide yanmasının önemli de-recede artacağını söyledi.

Op. Dr. Mesut Tül, kadınlardaki menopoz gibi erkekte de belli bir yaştan sonra hormon seviyele-rinde değişiklik meydana geldi-ğini kaydetti.

Page 2: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

MEVSİMSEL // LOKMANHEKİM2

Özel Lokman He-kim Etlik Hastanesi

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Safiye Göçer, mevsim geçişlerinde salgınlar ya-pabilen gribe karşı dikkatli olunmasını önerdi. Gribin hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan, hapşırma ve öksürme yoluyla, virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaştığını belirten Göçer, grip açısından riskli günler-in yaklaştığına dikkat çekti. Gribin, İnfluenza virüsleri tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Safiye Göçer, virüs vücuda girdikten sonra bulguların ortaya çıkmasının 2–3 gün sürdüğünü vurguladı. Göçer, gribin 2 günden fa-zla süren yüksek ateş, ök-

sürük, yaygın kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle ken-dini gösterdiğini anlattı ve şunları ilave etti: “Yapılması gereken bir hekime müracaat ederek muayene olmak ve hekimin gerekli gördüğü ilaçları kullanmaktır. Dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi ve istirahat hem şikâyetleri hafifletir hem de iyileşme sürecini hızlandırır. An-tibiyotik tedavisi grip esnasında faydasız ve gereksizdir. İyileşmenin geciktiği, şikayetlerin değişme gösterdiği bu gibi durumlarda tekrar hekime danışılmalıdır. Ayrıca grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak as-pirin kullanılmamalıdır.

Özellikle çocuklarda bu du-rum çok önemlidir.”Grip aşısı olunDr. Göçer, “Bazı hastalık gruplarında gribin mevcut hastalığı artırabileceği ya da başka komplikasyonlara se-bep olabileceği, bu sebeple kronik hastalığı olanların, 65 yaş üstü kişilerin, ka-labalık ortamlarda çalışan ve yaşayanların aşı olması önerilmektedir” dedi.

Hayati ihtiyaçlardan biri olan uyku, ortamın

sıcaklığından, odanın karanlık olmasına kadar pek çok fak-törden etkileniyor. Çok uyuyup, yine de yorgun uyanmak veya uykuda nefes almakta zorluk çekmek pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir.Lokman Hekim Sincan Has-tanesi Uyku Laboratuvarı So-rumlu Hekimi Op. Dr. Mansur Sezginer, uykuda horlayan, nefesi kesilen, uykudan nef-

esi kesilerek uyanan kişilerde uzun vadede hipertansiyon geliştiğini, kalp krizi, beyin kanaması ve şeker hastalığına yakalanma riski taşıdığını söyledi. Yatmadan önce alınan ilaç, çay, kahve, kolalı ve alkollü içeceklerin uykuyu etkilediğini söyleyen Sezginer, uykunun süresi kadar kalitesinin de ön-emine dikkat çekti. Sezgin-er, “Uykunun iyi olması için karanlıkta uyumak gerekiyor. Oda ne sıcak ne de soğuk olmalı.

Çocukların sağlıklı büyümeleri de kaliteli uykudan geçiyor, çünkü büyüme hormonu uyku-da salgılanıyor” dedi. Gece horlayan çocuğun mutlaka kontrolu ve tedavsi gerekir. Op. Dr. Mansur Sezginer, gece kaliteli uyuyamayan kişilerde kilo alım sorununun da bun-dan kaynaklandığını, yağı ya-kan hormon yeterli düzeyde salgılanamadığı için kişi ne kadar diyet yaparsa yapsın kilo veremeyeceğine dikkat çekti.

Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Op. Dr. Mansur Sezginer, gece kaliteliuyuyamayan kişilerde kilo alım sorunu da olabileceğinisöyledi!

Türkiye ilaca yılda yaklaşık 17 milyar lira harcıyor. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması ile yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçileceğini söyledi. Kerman, 2010 yılında yapılan ‘’Atık İlaç Hareketi’’ çalışmasında İzmir ve çevre illerdeki pek çok eve gidildiğini, atık ilaçların toplandığını ifade etti. Evde kullanılmayan ilaçların ayrı ayrı sınıflandırıldığını an-latan Kerman, ‘’Ortaya çıkan sonuçlardan biri, her 100 kutu ilaçtan 45’inin kutusunun dahi açılmamış olduğuydu. Biz, ilaca yılda yaklaşık olarak 17 milyar TL para ödüyoruz. Bu durumda, bu paranın önemli bir kısmının boşa gittiğini söyleyebiliriz’’ diye konuştu.

Uykusuzluk pek çok hastalığı tetikliyor

İlaca yılda17 milyar TLharcanıyor

Grip açısından riskligünler yaklaşıyor

“Korunma önlemlerine ne kadar dikkat

edilse de bazı hastalık gruplarında gribin

mevcut hastalığı artırabileceği ya da başka

komplikasyonlara sebep olabileceği, yoğun

çalışılan ortamlarda belirgin işgücü kaybına

sebep olduğu unutulmamalıdır.”

Page 3: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

LOKMANHEKİM

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

Risksiz ve acısız prostat ameliyatı

3// GÜNCEL

Yağmurlardan sonra büyürmüş başaklarSabırla olgunlaşırmış meyveler…

İnsan; aklını, bedenini, inancını, neslini, mül-kiyetini ve çevresini korumakla mükelleftir.

Bir başka ifadeyle yaşamak için yaşanılır bir dün-yaya ve yaşayacak bir akla, bedene, inanca, mül-kiyete ve nesle mecburdur. Tabi ki bunu sağlamak ve sürdürülebilir kılmak iktisat ile mümkündür. İnsan; düşünerek, üreterek, okuyarak, yazarak ve yaşayarak, öğreterek ve fakat iktisat ile aklını, bedenini, inancını, neslini, mülkiyeti ve çevresini koruyabilir ve yaşanılabilir bir yeryüzü ve erdemli yaşamlar miras bırakabilir. İktisat üzere yaşamak emek, zaman ve mülkiyeti gereksinimleri ölçüsünde kullanmak, israf ve cim-rilikten kaçınmak, varlığına ve yaşamını borçlu olduğu çevresine duyarlı ve saygılı olmakla müm-kündür. Emek; ekmeğin, gözyaşı; sevginin, kan; toprağın bereketidir. Yaşamı zamana adamak ve her anı iktisat ile taçlandırmak, kendimize ve çev-remize sevginin ve saygının ifadesidir. Bir başka ifadeyle yaşamı sanata dönüştürmek ve paha bi-çilmez, eşi ve benzeri olmayan yaşam sürdürebil-menin yegane yoludur iktisatla yaşamak. İnsan; yaratılışı gereği üretmeye, üremeye, tüketmeye ve paylaşmaya ihtiyaç duyar. Sınırsız bir güç ve sonsuz bir kaynak olamayacağına göre iktisat ile üretmeye, üremeye, tüketmeye ve paylaşmaya mecburdur ki yaşam fonksiyonlarını sağlıklı olarak sürdürebilen bir gezegen galaksideki yolculuğuna salimen devam edebilsin. Yaz gelir bakarsın bir başka manzara; kuruyan göllere bakakalırız. Son bahar gelir bakarsın bir başka manzara; sararan yapraklara hasret kalırız…Dünyanın çeşitli coğrafyalarında ve çeşitli toplum kesimlerinde yapılan bilim araştırma çalışmaları ortak bir gerçeğe işaret ediyor ki; emek, zaman, mülkiyet üzerinde iktisat ederek ihtiyaçlar ölçü-sünde kullanmak üretimde, paylaşımda % 25 artış sağlarken, tüketimde % 25 azalma sağlamakta ve üzerinde yaşadığımız gezegenin yaşam fonksiyon-larını tüm canlı ve cansız ekolojik dengesiyle birlik-te sağlıklı sürdürmesini %50 oranında arttırmak-tadır. İnsan olmanın gereğidir israftan, cimrilikten uzak; fakat iktisat ile hayatın tadını çıkarmak. Tabi ki zor ve yokuş bir yoldur günümüzde iktisat yolu, zira topraktır doyuran insan oğlunun gözünü ve hep bana gene bana veya niye sana açlığıyla çatla-tılmıştır dudaklar, paslandırılmıştır kulaklar, karar-tılmıştır kalpler, köreltilmiştir gözler ve dahi mutlu olduğunu zanneden çoğunluğun tüketim çılgınlı-ğının esaretinde kirletilmiştir asil ruhlar… Herhangi bir insan, zamanını nasıl sarf edeceğini düşünür, akıllı bir insan nasıl tasarruf edeceğini düşünür.Kar çiçeklerinin onur ve gururuyla baharda buluş-mak, hayatı israf ve cimrilikten arınmış, iğde çi-çeklerinin kokusuyla iktisat ile paylaşmak üzere… Sağlıcakla kalınız….

Dr. Kemal KartalLokman Hekim Sincan HastanesiBaşhekim Yardımcısı

Lokman Hekim Sincan Hastanesi Gastroenteroloji bölümü doktorla-

rından Doç. Dr. Fahri Yakaryılmaz, mide yanmasının 20 ile 50 yaş arasında birçok insanda görülen çok yaygın bir rahatsız-lık olduğunu söyledi. Midede yanma his-sinin yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissedilmeye başladığını belirten Yakaryılmaz, mide yanması şikayeti olanlara önemli uyarı-larda bulundu. Doç. Dr. Yakaryılmaz, “Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk de-ğişikliklere uğrayarak bağırsaklara gön-derilmek için hazırlanır. Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan za-rın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarır. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyama-masına yol açarak yanma hissine neden

olur” dedi. Yanmayı attıran faktörlerHızlı yemek yeme alışkanlığı olanlarda lokmaların tam çiğnenmeden büyük par-çalar halinde yutulması ve aynı zamanda aşırı hava yutulması nedeni ile midede şişkinlik ve yanmanın önemli derecede artacağı uyarısında bulunan Yakaryıl-maz, şunları söyledi:“Ağzınıza küçük lokmalar almak mide-nin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokma-ları uzun uzun çiğneyiniz. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağ-lar. Aşırı stres durumunda hormonal etki ile mide asit salgısı artmakta, mide kasıl-malarındaki koordinasyon bozulmakta yanma hissine sebep olmaktadır. İlaca sarılmadan önce bu yanmayı artıracak gıdalardan uzak durmak ilk basamakta önemlidir.”

Doç. Dr. Fahri Yakaryılmaz, hızlı yemek yeme alışkan-lığı olanlarda mide yan-masının önemli derecede artacağını söyledi.

Midenizyanmasın!

Prostat hastalığına yaka-lananlar, Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nde uygulanan “plasma va-porizasyon” ile ameli-yat korkularını yeniyor. Hem risksiz hem acısız modern bir prostat ame-liyatı için Ankara’nın çevre illerinden çok sa-yıda hasta Lokman He-kim Sincan Hastanesi’ne geliyor. Polatlı, Elmadağ, Nallıhan, Pursaklar ve Beypazarı’ndan gelen,

bıçak altına yatma riski-ni göze alamayan pros-tat hastalarının tercihi Lokman Hekim oluyor. Plasma vaporizasyon yöntemi hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Dr. Metin Taş, “Bilindiği gibi genellikle 50 yaş üzeri er-keklerde prostat bezinin aşırı büyüyerek idrar yo-lunu daraltmasıyla orta-ya çıkan hastalık, idrarın rahat bir şekilde dışarıya atılmasını engellemekte-

dir. Bu yüzden geri tepen idrar böbreklere zarar vermekte ve böbreği iş-lemez hale getirebilmek-tedir. Bu derece önemli hastalığın tedavisi ise an-cak ameliyatla mümkün olmaktadır. Ancak bıçak altına yatma riskini göze alamayan birçok prostat hastası vardır. Yeni sis-tem bu tür hastaların im-dadına yetişerek, prostat ameliyatında bir çığır aç-mış oldu” diye konuştu.

Page 4: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

GÜNDEM // LOKMANHEKİM

Lokman Hekim Sin-can Hastanesi Üroloji

Uzmanı Op. Dr. Mesut Tül, kadınlardaki menopoz gibi erkekte de belli bir yaştan sonra hormon seviyelerinde bir değişiklik meydana geldi-ğini söyledi. Mesut Tül, “45-50 yaşından itibaren erkeklik hormonu olan testosteron yanında böbreküstü bezin-den salgılanan aynı yapıdaki hormonlar devamlı bir dü-şüş gösteriyorlar, ama hiç bir zaman bu seviye, ileri yaşta bile, sıfır olmuyor” dedi. Tül, “andropoz “olarak da adlan-dırılan bu durumun, cinsel fonksiyonun gerilemesi ya-nında, cinsel arzu ve zihinsel fonksiyonlarda da düşmeye neden olduğunu vurguladı.

Strese neden oluyorAndropozun genellikle 50 yaş üstü erkeklerde görüldü-ğünü kaydedin Tül, şunları söyledi:“Seksüel performansta dü-şüklüğe bağlı olarak yıpratıcı bir strese neden oluyor. İçin-

de bulunduğu sıkıntıyı agresif hareketlerle dışa vuran hasta, çevresindeki olur olmaz her şeye sinirlenmeye başlıyor. Bu psikolojik bozukluk ise zamanla kişinin çekilmez bir hal almasıyla devam ediyor. Yaşadığı sorunlar nedeniyle bunalıma giren hasta, utan-dığı için doktora gitmemesi sonucunda kendini toplum-dan soyutlayarak içine kapa-nabiliyor.”

Ne yapmalı?Genel sağlık sorunlarının ya-nında özellikle damar hasta-lıklarına bağlı olarak gelişen sertleşme problemi ve pros-tat büyümesine bağlı idrar sıkıntıları nedeniyle düzenli hekim kontrolleri gereklidir. Eğer sertleşme olamıyorsa, günümüzde çok çeşitli ve güvenli ilaç tedavilerinden penil protezlere (mutluluk çubuğu) tedaviler uygulana-bilmektedir. Prostat büyü-mesi önemlidir çünkü idrar yolunu tıkayarak çok rahatsız eder.

4

Menopozda 45-50’liyaşlara dikkat!

Erkeklerin korkulu rüyası andropoz!

Kadın veerkeğinkabusu

Ortopedi ve Travmatoloji Ortopedi ve Travmatoloji kliniğimiz, modern tıbbın tüm imkanlarına sahip görüntüleme ve ameliyathane koşul-larında hizmet vermektedir. Yüksek teknolojiye sahip ameliyathane dona-nımları ile günün 24 saati her türlü Or-topedi ve Travma Cerrahisi uygulama imkanı vardır.

SAĞLIK TURUGenel CerrahiGenel Cerrahi bölümümüz, en son teknolojik cihazlarla 24 saat hizmet vermekte olup, her türlü cerrahi teda-viyi başarıyla uygulamanın dışında, ileri laparoskopik teknikler ve yoğun bakım tedavisi konusunda da 21. yüzyılın en teknolojik ve gelişmiş hastanesi olma yolunda hızla yol almaktadır.

Kadın Hastalıkları Hastanelerimizde doğumları gebelik boyunca muayene ve gebelik takibi yapan anne adayının kendi tercih ettiği doktoru gerçekleştirmektedir. Bu durum hastalarımızı psikolojik olarak rahatlatmakta, doğum heye-canını ve doğum korkusunu yen-mesini kolaylaştırmaktadır.

Özel Lokman Hekim Sin-can Hastanesi Kadın Has-

talıkları ve Doğum Kliniğinden Op. Dr. Aylin Totan, menopoz belirtileri başlayan kadınların mutlaka doktor kontrolünden geçmelerini tavsiye etti. Me-nopozun genellikle 45-50’li yaşlarda görülmeye başladığını belirten Op. Dr. Aylin Totan, menopozun en büyük belirti-sinin adet düzensizlikleri oldu-ğunu belirtti.Totan, ateş basması, terleme, çarpıntı yanı sıra zaman zaman yüzde ve boyunda medyana gelen kızarıklıkların menopoz belirtisi olabileceğini söyledi. “Bu belirtiler menopozun ilk dönemlerinde sıklık göster-se de zamanla azalmaktadır” diyen Dr. Totan, “Menopoz döneminde gerginlik ve sıkın-tı gibi psikolojik sorunlar da meydana gelirken uykunun kalitesi düşer. Cinsel birliktelikte ağrı hissi, idrar yapmada zorluk gibi be-lirtiler de menopoz döneminde görülen şikayetlerdir” dedi. Op. Dr. Aylin Totan, şöyle de-

vam etti: “Bu dönemde her kadın aynı şiddette belirtilerle karşılaş-maz. Hatta kimi bireylerde hiç sorun çıkmamakta ya da çok hafif seyretmektedir. An-cak; kendini iyi hissetmeyen, menopozun hayatını nasıl et-kileyeceğini merak eden birey-ler mutlaka doktorundan des-tek almalıdır. Kişinin menopoz dönemine bilinçli ve hazırlıklı girmesi menopoz belirtilerinin şiddetini azaltır. Menopozdan sonra insan vü-cudundaki total kemik kitle-sinde azalma görülür. Bu ne-denle kırık oranları da artabilir. Bunun için 20-30 yaşları civa-rında doğal yollardan kalsiyum alınması son derece önemlidir. Kemik kaybının önlenmesinde yaşam tarzının da rolü vardır. Bu dönemde hanımlara yürü-yüş önerilir. Sigara kullanımı da kemik kaybını artırdığı için sigarayı bırakması önerilir. Aşırı çay, kahve, kola gibi ka-feinli gıdaların kontrollü tüke-timi tavsiye edilir.”

Page 5: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

// GÜNDEMLOKMANHEKİM

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

Lokman Hekim Sin-can Hastanesi Çocuk

Sağlığı ve Hastalıkları bölü-münden Uzm. Dr. Gülben Efes, ilk 6 ay bebeğin tüm besin g e r e k s i -n i m l e r i n i karşılayan anne sütü-nün 6’ncı aydan sonra protein ge-reksinimini karşılasa da enerji, mi-neraller ve vitaminler gibi birçok grubu kar-şılamakta ye-tersiz kaldı-ğını söyledi. “Ek gıdalara geçiş zama-nını bebeğin sindirim ve nörolojik sis-t e m l e r i n i n gelişim dere-cesi ile psiko-sosyal gelişimi belirler” di-yen Lokman Hekim Sincan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Gülben Efes, be-beklerin beslenmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Ek gıdaya geçiş“İlk 4-6 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bu sürede yutma refleksi zayıf-tır. Bu nedenlerle anne sütü ile beslenen ve yeterli kilo alımı olan bebeklere 6’ncı aydan sonra ek gıdalara başlanmalıdır. Ek gıdalara başlamada gecikme yetersiz beslenmeye neden olurken erken başlanması anne sü-tünün azalmasına ve besin alerjisi gelişmesi riskinin

artmasına neden olur.”Aylara göre beslenme“İlk başlanacak ek gıdalar-dan biri meyve suyu ve pü-

residir. Kalori, mineral ve vi-tamin bakı-mından bebeği destekler an-cak fazla mik-tarda verilmesi iştahı kapata-bilir. Yoğurt da ilk verilecek ek b e s i n l e r d e n olmalıdır. Yo-ğurt evde ya-pılabilir veya hazır, katkı maddesiz be-bek yoğurtla-rından alına-bilir. Meyveli hazır yoğurt-ların kullanıl-ması uygun değildir. Sebze çorbaları, 6’ncı ayda diyete eklenmelidir. Yarım yumur-ta sarısı katı

pişmiş halde 6’ncı ayda di-yete eklenmelidir. Dana eti, tavuk eti gibi protein kay-nakları 7’nci ayda diyete eklenmelidir. Başta sebze çorbalarına kıyma şeklinde eklenirken ilerde çiğnemeyi öğrendiğinde köfte şeklin-de verilebilir. 8’inci aydan itibaren bebekler lokmayı çiğneyebilir, çatalla ezil-miş daha büyük taneli be-sinleri alabilir. Pilav, ma-karna, ekmek gibi tahıllar 8’inci ayda başlanmalıdır. 9-12’nci aylar aile sofrası için hazırlanan yiyecek-lerden bebek için uygun olanların bebeğe verebile-ceği başka bir deyişle be-beğin sofraya oturabildiği aylardır.”

5// GÜNCEL

Annelere ek besinverme önerileri

Ankaragücü’nün tecrübeli oyuncularından Hürri-

yet Gücer, babalık duygusu-nu tattı. Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi’nde gerçek-leştirilen doğumda Hürriyet Gücer’in eşi Nur Gücer, kız çocuğu dünyaya getirdi. Lok-man Hekim’de dünyaya göz-lerini açan bebeğe, Gücer çifti ‘Karya Naz’ adını verdi. Anka-ra Futbol Turnuvası maçların-dan dolayı, kadroda yer alan tecrübeli oyuncuya ailesi, eşi-nin gece geç saatlerde doğum yaptığını söylemezken başarılı oyuncu doğum haberini an-cak sabah antrenmanından sonra öğrenebildi. Eşinin do-ğum yaptığını öğrenir öğren-mez Teknik Direktör Mesut Bakkal’dan izin alan ve Lok-man Hekim Etlik Hastanesi’ne koşan oyuncu, Karya Naz be-beği sevip eşi Nur Gücer’i kut-ladıktan sonra aile bireyleriyle birlikte sevincini paylaştı. Baba olma duygusunu tadan başarılı oyuncu, “Bebeğimiz sağlıklı dünyaya geldiği için

çok mutluyum. İnşallah Kayra Naz bebek, aileme ve Anka-ragücü camiasına uğur getirir. Bu sezon yaşadığım iki önemli sevinç oldu. İlk sevincim ki-ralık oynadıktan sonra tekrar Ankaragücü’ne, şehrimin ta-kımına dönmem, ikincisi ise bebeğimizin dünyaya gelmesi oldu. Takım olarak bu sezon başarılı olup bir üçüncü sevinç yaşamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Ankaragücü’nünen küçük taraftarıLokman Hekim’dedünyaya geldi

Ankaragücü’nün başarılı futbolcusu Hürriyet, mutluluğunu Lokman He-kim Etlik Hastanesi Başhekim Yardımcısı Murat Kadir Erdem ile paylaştı.

Hürriyet ve Nur Gücer çifti, Lokman Hekim Etlik Hastanesi’nde dünyaya gelen kız çocuklarına ‘Karya Naz’ adını verdi.

Anne sütü ile beslenen ve yeterli

kilo alımı olan bebeklere 6’ncı aydan sonra ek

gıdalarabaşlanmalıdır.

Page 6: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

LOKMANHEKİM6 SEYAHAT //

Tatildesağlığınıza

dikkat edin

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatiller ve yolcu-

luklar da çoğaldı. Bu yoğunlu-ğu dikkate alan uzmanlar tatil öncesi ve sırasında alınması gereken sağlıkla ilgili bir takım önlemlere dikkat çekiyor. Yol-culukla ilgili risklerin yolcunun özelliklerine (yaş, cinsiyet, sağ-

lık durumu vs.) ve yolculuğun özelliğine (güzergah, amaç, sü-resi vs.) göre değiştiği belirtiliyor. Uygun koruyucu tedbirler ve özel önlemler, kötü sağlık sonuçları-nın risklerini düşürdüğünü kay-deden uzmanlar seyahat boyun-ca uyulması gereken genel sağlık kurallarını şöyle sıralıyor:

Tatile çıkmadan önce aşağıdaki sağlık

kontrollerinden geçmekte yarar var:

-Kalış süresine göre ilaç reçetesi temin ediniz ve

doktorunuzdan uygun bir sağlık çantası oluştur-

ma ile ilgili tavsiyeler alın,

-Diş kontrolünü yaptırın,

-Gözlük kullanıyorsanız yedek gözlük alın,

-Bazı özel koşullara bağlı diğer kontroller

(ör. Hamilelik, şeker hastalığı).

Sağlığınız için yılda bir kez check-up yaptırarak erken tanı ve tedavi fırsatını kaçırmayın. Risk grubunda olanların daha kısa aralıklarla Check-up yap-tırmaları gereklidir. Modern tıp hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağ-lamayı amaçlar. Çünkü hasta-lık ortaya çıktıktan sonra hem tedavisi çok daha pahalıdır hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olur. İşte bu ne-denle, hiç şikayeti olmasa da her insanın belirli periyotlar-la doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir.

Kaza alanına ilk ulaşan sizseniz dikkat! Yılda 1 kezCheck-up

Sokakta satılan yiyecek ve içe-ceklerin tüketi-minin hastalık riskini fazlasıy-la arttıracağını

unutmayın.

Kutulanmış veya şişelen-

miş, ağzı kapalı ve mümkünse pastörize edil-miş meşrubat-ları tercih edin.

Musluk suyu, doğal kaynak suyu ve hangi

suyla yapıldığı-nı bilmediğiniz buzlu içecekleri

içmeyin.

Haşerelere karşı gerekli

önlemleri alın. Sinek kovucu

spreylerkullanın.

Suyun bulaşık olabileceği

yerlerde, buzun da bulaşık ola-bileceğini göz önüne alarak,

içeceklere koy-mayın.

Mantar ve parazit enfek-siyonlarından korunmak için

ayaklarınızı temiz ve kuru

tutun.

Çiğ veya iyi pişmemiş tüm yiyecekler bu-laşık olma riski taşır. Bunları

yemektenkaçının.

Lokman Hekim Sincan Hastanesi Genel Cerrahi

Uzmanı Op. Dr. Kemal Yan-dakçı, trafik kazalarında mey-dana gelen can kayıplarına dikkat çekerek, kaza alanına ilk ulaşan kişilerin alması gere-ken öncelikli tedbirleri sıraladı. Yandakçı, şu bilgileri verdi:

Güvenliği sağlayın Öncelikle olay mahallinin, yaralıların ve kendinizin gü-venliğini sağlayın. Bunun için; kendi aracınızı sağ tarafta gü-venli bir yere park edip, dört-lü flaşörlerinizi yakın. Kazaya karışan araçların en az 50 m

gerisine ve ilerisine reflektör koyun. Araçlardan yanan var-sa söndürme çalışması yapın.Araçlar çalışıyorsa kontak anahtarlarını kapatın, el fren-lerini çekin, flaşörlerini yakın.

112’yi arayınYaralıların sayısını ve durum-larını anlamaya çalışarak, kaza yeri koordinatlarınızı da bil-direrek hemen 112 ambulans ve 155 polisi arayın ve yardım isteyin. İlkyardıma şimdi baş-layabiliriz. İlkyardım hayat kurtarırYaralıların durumunu anlama-

ya çalışın. İmkan varsa tüm ya-ralılara boyunluk takın. Önce solunum yollarını açmaya ça-lışın. Kanayan yaraları varsa baskı uygulayın ve eğer bu ya-ralar el, kol veya ayaklarda ise yaralanmanın gerisine turnike uygulayın. Eğer hastanın solu-num veya dolaşımı yoksa kalp ve solunum masajına başlayın. 30 kalp masajına karşılık 2 so-lunum verilmelidir. Kırık oldu-ğunu hissettiğiniz durumlarda hareket ettirmemeye veya kırık bölgesini herhangi bir sabitle-yici kullanarak yardım gelene kadar tespit etmeye çalışın.

Page 7: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

LOKMANHEKİM

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

7// MANŞET

Özel Lokman Hekim Sincan

Hastanesi’ne daha önce sağ me-

mesinde kanser teşhisi nedeniyle ge-

len ve operasyon geçiren bir hastanın

anne ve 3 kız kardeşinde de meme

kanseri görülmesi üzerine Yandak-

çı “ailesel meme kanseri” teşhisi ile

erken müdahalede bulundu. Op. Dr.

Yandakçı, hastanın kanser bulgusu-

na henüz rastlanmayan sol memesini

aldı. Yandakçı, başarılı bir operasyonla

hastanın estetik yöntemle memenin iç

dokusunu alarak yerine silikon protez

yerleştirdi. Memenin dış görünümü

tamamen korunarak içeriden meme

dokusu çıkartıldı. Alınan meme do-

kusu yerine protez yerleştirilerek me-

menin estetik görünümü korundu.

Uygulanan operasyon sayesinde has-

ta olası bir kanser riskinden kurtarıl-

dı. Op. Dr. Kemal Yandakçı, “Ailesel

meme kanser riski olan hastalarımıza

kanser olmadan kanser riskini orta-

dan kaldıran koruyucu mastektomi ve

aynı seansta da estetik ameliyat yapa-

rak başarılı bir uygulama gerçekleştir-

dik” diyerek operasyonun başarıyla

tamamlandığını söyledi.

Lokman Hekim Sincan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanların-

dan Op. Dr. Kemal Yandakçı, “ailesel meme kanseri” riskini

erken teşhis ve koruyucu müdahale ile ortadan kaldırdı.

Ailesel meme kanseritedavisindeLokman Hekim farkı

Ailesel meme kanseri nedir?Pek çok kadının aile öyküsünde kan bağı olan bir akrabasının meme kanseri öyküsü olabilir. Bazı nadir kadınların, anne veya baba tarafı olmak üzere aynı kan bağı kolundan birden çok meme kanseri olan yakını olabilir. Bu durumda, ailenin kadınlarının, uzun dönemde meme kanserine yola açan bozuk bir geni taşıması olasıdır. Ailesel meme kanseri denilen bu durum tüm meme kanserleri arasında an-cak % 5 kadarından sorumludur.

Beyin ve Sinir CerrahisiBeyin ve Sinir Cerrahisi branşında; yatan ve poliklinik hastalarımıza hizmet verilmektedir. Hastalarımızın beyin, omurilik-sinir ve omurga ameliyatları, uluslara-rası standartlara sahip ameliyathanelerimizde gelişmiş ameliyat mikroskobu ve skopi cihazımız yardımıyla basarıyla gerçekleştirilmektedir.

Azı da zarar çoğu da!SAĞLIK TURU

Kulak Burun BoğazKulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi bölümünde rahatsızlıklarınız; rahat bir ortamda, doğru yöntemlerle, en kısa sürede, güvenilir biçimde muaye-ne teşhis ve tedavi edilir. Üç temel duyumuzu sağlayan organlarda oluşabilecek fonksiyon bozuklukları ve hastalıkların teşhis, tedavi ve izleme amacına yönelik kaliteli sağlık hizmetleri sunulmaktadır.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Kar-

diyoloji Uzmanı Dr. İsmet Sarıkaya, yüksek tansiyon hastalığının belirti verme-den ilerleyebildiğini ve ha-yati önem taşıdığını belirtti. “Yüksek tansiyon hastaları-nın tedavileri bir ömür boyu hiç aksatılmadan sürdürül-melidir” uyarısında bulunan Sarıkaya, hastalığın tedavisi için en önemli adımın, has-talığın sebep ya da sebep-lerine ulaşmak olduğunu vurguladı. Sarkıkaya, yük-sek tansiyonun sebepleri arasında, şişmanlık, böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, hormon bozuklukları, stresli yaşam tarzının sayılabildiğini

belirtti. Yüksek tansiyon tedavisiYüksek tansiyon tedavisi hakkında bilgi veren Dr. İs-met Sarıkaya, “Ömür boyu kullanması gereken tansiyon ilaçları ile doktor kontrolün-de bir beslenme sistemi has-talığın olumsuz etkilerinden sizi koruyabilir. Spor yaparak kilo almayı engellemeniz, fazla tuzdan ve fazla kırmızı etten uzak durmanız, stresli yaşam tarzından uzak dur-manız, doktorunuzun verdiği tansiyon ilaçlarını kullanma-nız, sık sık doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir. Si-gara ve alkolü hayatınızdan çıkarmanız ve gece uykunu-zu almanız gerekir” dedi.

Page 8: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

LOKMANHEKİM

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

8 AKTUEL //

Lokman Hekim Etlik Hastane-

si Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa

Başarır, burun kanama-larının endişeye mahal

olmayan sebepler yüzün-den meydana geldiğini be-

lirtirken, “Ender de olsa önemli hastalıklıların belirtisi olabilir” uyarısında bulundu. Burun

içindeki damarların aşırı büyümesi sonucu burun

içinde tümörler oluşa-bileceğini ve bunun da kanama meydana getirebileceğini kay-deden Başarır, şun-

ları söyledi: “Çok

zararsız gibi görünen enfeksi-yon hastalıkları, nezle, şiddetli öksürük, sinüzit, kızamık, gibi hastalıklar burun kanaması-nın sebeplerinden olabilir. Yaşı ilerlemiş kişilerin burun damar yapılarında zamanla bozukluk-lar meydana gelmesiyle burun kanamaları başlayabilir. Kişi-nin kullandığı aspirin gibi kan pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar burun kanamasını gerçekleş-tirebilir. Akut lösemiler yani kan kanseri belirtisi de burun kanaması olarak kendini gös-terebilir. Alerjik burun hasta-lıkları, ani basınç değişiklikleri de burun kanamasına sebep olabilir. Kuru hava şartlarında

ve kimyasal madde buharları-nın olduğu yerlerde uzun süre kalma burun kanaması sebep-lerindendir.”“Burun kanamasının şiddeti-ne, tekrarlamasına göre deği-şiklikler gösterir. Doğal olarak da burun kanamasının tedavisi de sebebine göre farklılıklar gösterir” diyen Dr. Mustafa Başarır, şu uyarılarda bulundu:“Burun kanaması çok sık tek-rar ediyor ve uzun sürüyorsa, kanama çok fazla ve çok yo-ğunsa, kanama sebebiyle aşırı yorgun ve halsiz düşülüyorsa, kanama burundan dışarı doğ-ru akmak yerine, genize doğru akıyorsa doktora gidilmelidir.”

Özel Lokman Hekim Hastaneleri, başarılı sağlık

hizmetleri sunumunun yanı sıra Türk sporuna da destek vermeye devam ediyor. TRT Ankara Futbol Turnuvasına sponsor olan Özel Lokman Hekim Hastaneleri, bu kez de Maliye Milli Piyango Erkek Basketbol Takımına destek verdi. Geçtiğimiz yıl mücadele ettiği Bölgesel Lig’den bu yıl 2. Lig’e yükselen Maliye Milli

Piyango Erkek Basketbol Takı-mı oyuncuları, yeni sezon ön-cesinde Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçti.

Sosyal Güvenlik Kuru-mu (SGK), trafik kazala-

rı nedeniyle yaralanan kaza-zedelerin sağlık hizmetlerini sosyal güvencesi olup olma-dığına bakmaksızın karşıla-yacak. Trafik Kazaları Nede-niyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsi-line İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Res-mi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeli-ğe göre, “Trafik kazaları se-bebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum

ve kuruluşlarının sunduk-ları tedavinin gerektirdiği tüm sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güven-cesi olup olmadığına bakıl-maksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yer alan hükümler doğrul-tusunda karşılanacak.” SGK tarafından karşılanan sağlık hizmet bedelleri için bu yö-netmelikle belirlenen usul ve esaslara göre, ilgili sigorta şirketleri ve Güvence Hesabı tarafından SGK’ya aktarım yapılacak.

Burun kanaması hastalık habercisi olabilir mi?

Milli Piyango Lokman Hekim’desağlık kontrolünden geçti

Kazazedelerin sağlıkmasrafı SGK’dan

Page 9: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

// GÜNDEMLOKMANHEKİM

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

9

Kontak lens: Gebelik sırasın-da gözlük numarası değişen ve kontak lens problemi yaşayan kadınlarda kontak lens değişi-mi ya da yeni kontak lens alın-ması önerilmez. Buna karşılık, şikayet yaratmıyor ise gebelik

öncesi alınan kontak lenslerin kullanımı ya da gebelik sıra-sında alınacak kontak lenslerin kullanımı yasaklanmaz. Gebe, rahat kontak lens kullanabi-liyor ise buna devam edebilir. Ancak kontak lens kullanı-mında sıkıntılar ve problemler yaşıyorsa gebeliğin bitiminden bir ay sonrasına kadar kontak lens kullanımına ara vermeli-dir.

Hipertansiyon: Hipertansi-yon toplam gebeliklerin % 10 kadarında görülür. Preeklamp-side bulanık görme, ışık rahat-sızlığı, yaygın retina ödemi, görme alanı kayıpları, retina damar kalınlıklarında değişim-ler, retina altında su toplan-ması ve görme kaybı oluşa-

bilmektedir. En ciddi gebelik toksemisi olan eklampside % 15 oranında daha ciddi görme kaybı oluşmaktadır. Burada retina, görme siniri ve beynin görme merkezinde kanlanma problemleri sebep olarak suç-lanır. Gebelik toksemilerinde-ki körlükler, çoğunlukla bir-iki hafta içinde kendiliğinden dü-zelmektedir.

Şeker hastalığı: Şeker has-talığında göz dibi değişiklik-lerinin olması, diyabetik re-tinopati olarak adlandırılır. Gebelik ile birlikte diyabetik retinopatinin seyri hızlanır. 15 yıldan daha uzun süreli şeker hastalığı olanlarda 1/3 oranın-da proliferatif retinopati oluş-maktadır. Gebelik döneminde

diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybının önlenebilmesi için diyabeti bulunan tüm ge-belerin erken dönemde retina muayenelerinin yapılması ve şüpheli hastaların gebelik sıra-sında ve sonrasında sıkı takip-leri önerilir.

Glokom: Gebelikte artan progesteron, göz içi sıvının dışa akışını kolaylaştırarak göz içi basıncında azalmaya neden olmaktadır. Gebelik sırasında glokomun kontrolü kolaylaş-makta, çoğunlukla ilaçsız da olsa göz tansiyonu değerleri artmamaktadır. Buna karşılık gebelik sırasında glokom ilaç-larının güvenilirliği konusun-da bilgilerimiz yeterli düzeyde değildir.

Kalbin yükü gebelikte artıyorLokman Hekim Etlik Hastanesi Kadın Has-

talıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Terzi, gebelikten önce kalple ilgili problemle-ri olan hanımların gebelikte yakınmalarının daha faz-la olabileceğini söyledi. Bu durumun nedenini, “kalbin yükünün gebelikte daha çok artması” olarak açıklayan Elif Terzi, “Gebelikten önce tanı-sı konmuş kalp hastalığı olan hastaların gebelikten önce kardioloji uzmanı ile mutla-ka görüşmesi gerekir” uyarı-sında bulundu. “Gebeliğin ilk üç ayında bulantı, kusma nedeniyle

hastaların yeterince besle-nememesi, halsizlikle bera-ber tansiyon düşüklüğüne de neden olur” diyen Terzi, şunları söyledi:“Bunun sonucunda vücutta kan devrinin yeterli olabil-mesi için kalp hızı artar. Bu değişikliği gebeler çarpıntı olarak hisseder. Bulantı ve kusmanın olmadığı dönem-lerde bile değişen hormon durumu nedeniyle oluşan tansiyon düşüklüğü yine çar-pıntıya yol açar. Bu durumlar acil bir müdahale gerektir-mez, ancak aşırı tansiyon dü-şüklüğü nedeniyle olaşabile-cek baygınlık durumlarında

gebenin mutlaka hastaneye gelmesi gerekir.”Şikayetlerinazaldığı dönemGebeliğin 3-6 ay arasındaki dönemin gebelikte pek çok şikayetin azaldığı, rahat bir dönem olduğunu belirten Terzi, bu aylarda tansiyon düşüklüğüne bağlı çarpın-tı yakınmasında da azalma izlendiğini aktardı. Dr. Ter-zi, “Ancak büyüyen bebeğin yaptığı baskı veya annenin aşırı kilo alması nedeniyle or-taya çıkan karın içi basıncın-daki artış bazı gebelerde bu aylarda da çarpıntı şikâyetini artırabilir” dedi.

Hamileliktegözleretkilenebilir!

Lokman Hekim Sincan Hastanesi Göz Kliniği’nden Yrd. Doç. Dr. Sadık Kavaklı, gebelik döneminde çeşitli göz rahatsızlık-larının görülebi-leceğini söyledi. Kavaklı şu bilgileri verdi:

Gebelerin çarpıntı şikayetini dikkate alması ve zamanında kontrol için doktora baş-vurmasıgerekir.

Yrd. Doç. Dr.Sadık KAVAKLI

Page 10: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

BİZDEN HABERLER // LOKMANHEKİM

İrfan GÜVENDİ

10

Lokman Hekim personeli sosyal etkinliklerle bir araya gelmeye devam ediyor. Lokman Hekim

Ergürüsağ A.Ş. Muhasebe Birimi çalışanları belirli aralıklarla bir araya gelerek çeşitli organizas-yonlar gerçekleştiriyor. Muhase-be biriminden Yasin Yalçın, Ali Ertürk , Kadircan Yoğun, İsmail Şentürk’ün katıldığı son organi-zasyon Ramazan ayı içerisinde gerçekleşti. Birim personeli toplu iftar yaparak iş stresinden uzak-laşırken, aynı zamanda da keyifli dakikalar geçirdi.

Liglerin tatil olmasının ardın-dan Ankaragücü, Gençlerbirliği, Mersin İdmanyurdu, Sivasspor

ve Orduspor’un katılımıyla ger-çekleştirilen TRT Ankara Futbol Turnuvası’na Lokman Hekim Hastaneleri sağlık desteği verdi. Lokman Hekim Hastaneleri am-bulansı ve sağlık ekibi turnuva boyunca sporcu ve taraftarlara hizmet sundu. Turnuvanın şam-piyonu Mersin İdman Yurdu’nu yenen Ankaragücü oldu.

Muhasebe personeli buluştu Lokman Hekim’denfutbola sağlık desteği

Lokman Hekim Engürü-sağ A.Ş’nin geleneksel if-

tar yemeği 14 Ağustos Pazar günü Gazi Üniversitesi Sosyal Tesislerinde yapıldı. Gecede, Lokman Hekim Engürüsağ A.Ş ortakları, yöneticileri, doktor-ları ve misafirleri de hazır bu-lundu. Lokman Hekim Hasta-neleri Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Sarıoğlu ve Genel Müdür İrfan Güvendi

birer konuşma yaparak şirket faaliyetleriyle ilgili kısa bilgiler verdi. Ney dinletisi eşliğinde gerçek-leşen iftar yemeğine katılan davetlilere Özel Lokman He-kim Hastanelerinin tanıtımı-nın gösterildiği slayt izletildi. Lokman Hekim ailesini bir araya getiren gecenin konuk-ları birbirleriyle hasret giderme fırsatı buldu.

Özel Lokman Hekim Hastaneleri Genel Mü-

dürü İrfan Güvendi, 2010-2011 yıllarının Lokman He-kim Engürüsağ A.Ş açısından borsa yılı olduğunu belirtti. Borsa sürecini “Şirketimiz için önemli bir dönem” sözle-riyle değerlendiren Güvendi, “Halka arz yoluyla Sermaye Piyasası Kurulu denetimine tabi bir şirket haline geldik. Şirketin sanırsız bir ömre sa-hip olduğuna inandığımız için bu işi yaptık. Sürekli büyüme-yi sağlamak şirketimizin ön-celikli amaçlarındandır” dedi. Hastane yatırımlarına devam edildiğini açıklayan Güvendi, şirketin faaliyetlerinin çeşit-lendirilmesi için de çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Özel Lokman Hekim Hastaneleri Yönetim Ku-

rulu Başkanı Uzm. Dr. Mus-tafa Sarıoğlu, iftar yemeğinde kısa bir konuşma yaparak şir-ketin yatırımlarıyla ilgili katı-lımcılara bilgi verdi. Sarıoğlu, Lokman Hekim Hastaneleri-nin gerek fiziki konumu, ge-rek tıbbi hizmet sunumun-daki başarılarıyla son yıllarda adından sıkça söz ettirdiğini söyledi. Borsa sürecine ilişkin açıklamalarda da bulunan Sa-rıoğlu, ortaklara hisse alımına gitmeleri çağrısında bulundu. Sarıoğlu, “Kurumumuzun ya-kaladığı bu yükseliş trendi bizi ziyadesiyle memnun etmek-tedir. Ortaklara hisse alımına gitmeyi öneriyorum” dedi.

Hedef sürekli büyümek

“Hisse alın”çağrısı

Lokman Hekim Engürüsağ A.Ş ortakları, yönetici-leri ve doktorları iftar yemeğinde bir araya geldi.

İFTAR YEMEĞİNDE

BULUSTU Mustafa SARIOĞLU

LOKMAN HEKİM AİLESİ

Page 11: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

LOKMANHEKİM

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

11// BİZDEN HABERLER

Lokman Hekim Engürüsağ A.Ş. adına sahibi İrfan GÜVENDİ

Editör-Yazı İşleri Müdürü Bora AYDIN

Yayın Danışma Kurulu:Uzm. Dr. Mustafa SARIOĞLU

Dr. Mehmet ALTUĞUzm. Dr. Necmettin DİN

Doç. Dr. Celil GÖÇER Dr. Kemal KARTALDr. İbrahim UĞUR

Uzm. Dr. Metin TAŞDr. Murat Kadir ERDEM

Bayram GÜVENDİ Uzm. Dr. H. Ali YAKUT

Nazım BİLGEN Sara FARBOUDİ

Ümmühan DEMİREZEN Ömür ELBİSTANLIOĞLU

Yönetim Yeri:Zübeyde Hanım Mah. Aslanbey Cad.

No: 17 İskitler/Altındağ/ANKARA Tel: (0 312) 444 99 11

Tasarım:

21. Cadde No: 101 İvedikYenimahalle / ANKARA

Baskı Yeri:AFŞAR MATBAACILIK

Ağaçişleri Yapı Koop. 21. Cad. 599. SokakNo.: 29 İvedik / ANKARA

0 312 394 39 22-23

Baskı Tarihi: 8 Eylül 2011 Lokman Hekim Hastaneleri’nin

Yerel süreli Yayın Organıdır.Ayda bir kez yayınlanır. Ücretsizdir.

SOLDAN SAĞA 1-Bir insanı, bir eseri, bir konuyu, doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi - tenkit yabancı bir ağırlık ölçüsü birimi, 2- Öpücük-Şarkıda tekrar bölümü, 3- Maksat, gaye,erek, katıksız halis, 4- Orta - Bir nota - Tanzanya’nın plakası, 5- Bir tembih sözü - Sözlerinin tümü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri - İlgi eki, 6- İtterbiyum’un simgesi-‘peki anlamında bir sözcük - Tekrar dinlemek için üzerine ses kaydedilmiş olan yuvarlak levha, 7- Zorunlu ihtiyaç maddelerine resmi makamlarca konulan fiyat-Komisyoncu, 8-Peru’nun başkenti - Devlet İstatistik Enstitüsü (kısa) -Bir hayret ünlemi, 9- Biricik eşi olmayan - ara, arasında çölde esen rüzgar, 10-Herhangi bir işte tutulması gereken doğru yol, kural-Enerji, 11- Eserler - iğdiş edilmiş - İsrail’in pla-kası, 12-Delik açmaya yarayan bir alet - karşılıklı alıp verme

YUKARIDAN AŞAĞIYA1-Anne ve baba – Yemek, yiyecek, 2-Lütesyum’un simgesi – Herhangi aşırı bir şeyden şaşırmış, bunalmış – Bir dilek şart eki, 3- Asal –İncelik, naziklik, 4-Bir aletin, bir aracın veya bir biçimin ana çizgilerini gösteren çizim – Fizikte direnç birimi – Su yolu, kanal, 5- Mercan adası – Ağabey (kısa), 6- Bir İngiliz uzunluk ölçüsü birimi – Hafif sis – Söz ve davranışta herkesin beğendiği hal, terbiye, 7- Radyum’un simgesi – Kutup noktalarından geçecek ekvatoru dik olarak kestiği ve dünyayı çevrelediği varsayılan daire, 8- Büyük içecek – Eski bir Mısır tanrısı – Mısır’ın plakası, 9- Bir haber ajansı – İrin birikimi – Yaşı küçük olduğu halde sözleri ve davranışları büyükmüş gibi olan çocuk, 10- Yunan mitolojisinde müzisyen bir ozan – Lantan’ın simgesi – Stronsiyum’un simgesi11- sodyum’un simgesi – Sıvı yakacak, 12- Hareket etmeyen nesneler üzerindeki kuvvet dengelerini inceleyen bilim dalı – Tatbiki, pratik, uygulamalı

GAZETE

www.lokmanhekim.com.tr

AK Parti Ankara İl Baş-kanlığı Gençlik Kolları

yöneticilerinden oluşan bir he-yet, Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi’ni ziyaret etti.Ak Parti Ankara İl Başkanlığı Gençlik Kolları Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Fatma Karlar ve

beraberindeki gençler, Başba-kan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hastaları ziyaret edin’ tali-matı kapsamında önceki gün Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi’ne geldi. Ak Partili gençler, Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi’nde tedavi gö-

ren hastaları ziyaret etti ‘geç-miş olsun’ dileklerini iletti ve kırmızı karanfil verdi. Ak Partili gençlere hastane ziyaretinde, Özel Lokman Hekim Etlik Has-tanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Murat Kadir Erdem ve hastane yöneticileri eşlik etti.

Günler çok uzun ve sıcak na-sıl geçer, zor olacak diye dü-

şünerek başladığımız onbir ayın sultanı bir mübarek ramazan ayını daha geride bıraktık. Kudret dolu yüce rabbin verdiği sabırla, günler su gibi aktı geçti, bir ödevini daha yerine getirebilmenin hazzıyla Ra-mazana veda ettik; sabrımızın ödü-lü, kutlamaların en güzeli bayrama merhaba dedik. Bayram denince kimimizin aklında tatil planları canlanırken; kimimiz de eski bayramları hatırlayarak iç çekiyor ve ufak bir serzenişte bu-lunuyoruz. Sahi ne güzeldi eski bayramlar. Misafirler gelecek telaşı ile günler öncesinden başlardı ha-zırlıklar. Evin minik üyelerine bay-ramlıklar mutlaka alınır, minikler heyecan içinde bayram gelene ka-dar yeni elbise ve ayakkabıları ba-şuçlarında uyurlardı.Bayram günü tüm aile üyeleri er-kenden uyanır, en güzel bayram-lıklar giyilir, bayram namazından sonra aile içi bayramlaşma büyük mutluluk veren bir merasim halin-de gerçekleştirildi. Ölen büyüklerimiz için kabristan ziyaretleri yapılır ve bol bol dualar edilirdi. Akrabalar ve mahalle bü-yükleri ziyaret edilir, el öpülür, ha-yır duaları alınırdı. Tüm dargınlar bayramlarda barışırdı. Bayramda dargın kalmak olmazdı. Tabii ço-cukların sevinci, şeker biriktirilen keseler, harçlık bağlı mendiller, pamuk şekerleri, mahalleye kuru-lan atlı karınca ve şenlikleri unut-mamak gerek. Her biri diğerinden şenlikli geçen bayram günleri insa-nın kalbinde iz, içinde huzur bıra-karak geçer giderdi.Hayatın koşuşturması, yoğun iş temposu gibi birçok nedenle ihti-yaçlarımız, beklentilerimiz değişti ve tabii bayramlarda değişti. İşin özü ve unutulmaması gereken; sev-gi, hoşgörü sevinç ve beraberliktir bayramın temeli. Eski bayramların maneviyatında, çocukluğumuzun bayram yeri coş-kusunda tüm sevenlerimizle hep birlikte şeker tadında bir bayram geçirmiş olmalarını temenni ediyo-rum.

Bayram anısı

Filiz YıldırımDİLSİZİnsan kaynaklarıYönetmeni

AK Parti Gençlik Kolları’ndanLokman Hekim’e ziyaret

Page 12: Lokman Hekim Gazetesi - Sayı:7 (Eylül 2011)

www.lokmanhekim.com.tr // 444 99 11

GÜNDEM // LOKMANHEKİM