Top Banner
LØDDERUP · ELSØ · LJØRSLEV · ØRDING SOGNE Punktum · Evangelisk alliances bedeuge · Luciaoptog · Alle kirker synger · Kyndelmisse · Livsglædens nødvendighed · Skriftemål VINTER 2015 LÆS BLANDT ANDET OM : Minikonfirmander i Ørding
8

Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

Jul 24, 2016

Download

Documents

Lødderup Elsø Ljørslev Ørding Kirkeblad
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

LØDDERUP · ELSØ · LJØRSLEV · ØRDING SOGNE

Punktum · Evangelisk alliances bedeuge · Luciaoptog · Alle kirker synger · Kyndelmisse ·

Livsglædens nødvendighed · Skriftemål

VINTER 2015

L Æ S B L A N D T A N D E T O M :

Minikonfirmander i Ørding

Page 2: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

2

… Punktum.

TIL EFTERTANKE

»PUNKTUM DELER TEKSTEN op så den er til at for-stå, og er derfor vores allervigtigste tegn«. Det har jeg lige læst. Og nu har du lige læst det. Sætnin-gen findes på Dansk Sprognævns hjemmeside –www.dsn.dk. Den grønne fane på forsiden henvi-ser til Retskrivningsordbogen. Den gule fane til Sproghjælp. Den blå til Nye ord i dansk. Vi kan godt tage den igen, for vi har det med at leve i nuet, og husker ikke længere så godt. Punk-tum deler teksten op så den er til at forstå, og er derfor vo-res allervigtigste tegn.

Uden punktum eller andre tegn ville vi ikke vide hvornår en sætning begynder og hvornår den ender og en an-den begynder uden tegn eller mellemrum mellem ordene villedethelegåudietogslet ikkeværetilatforståfornogenundtagengenierog særlinge.

Ja, uden tegn og mellemrum mellem ordene i det skrevne – ville vi alle være ordblinde og komme på mere end overarbejde. Uden tegn og mellemrum mellem ordene ville det skrevne falde fra hinan-den. Blive uforståeligt. Meningsløst. Men heldig-vis har vi tegnene og blandt dem gælder det: Punktum deler teksten op så den er til at forstå, og er derfor vores allervigtigste tegn.

Sådan er det i det skrevne sprog. Det allervigtigste tegn. Ellers går meningen tabt.

Nu kommer det kritiske. Hvordan har du det med meningen i dit liv? Er der mening eller er det ble-vet trummerum? Du ved det. Er der flere gråvejrs-dage end solskinsdage? Du ved det. Kan du sætte ord på, hvad det allervigtigste i dit liv er? Har det

med dig selv at gøre eller med dem du elsker?

Det må vi godt tænke med ind under jul, hvor vi skal høre om englesang og den glæde, der skal være for he-le folket. En søn er født os. Herredømmet skal være på hans skuldre. Det er Guds vigtigste tegn, allervigtig-

ste. Hans søn Jesus af Nazareth. Som forjættelse. Han skal komme. Som indfrielse. Han kom. Som forventning. Han skal komme igen. For han stod jo op fra de døde. Hvad punktummet er i det skrevne sprog, er han i menneskelivet. Grundlaget for vor eksistens. Det allervigtigste. Derfor er vi kirke. For hans skyld. For din skyld. Så det meningsløse ikke skal sejre. Også derfor er der igen i år åbent i præ-stegården juleaften, hvis nogen trænger selskab. Punktum.

Velsignet advent og glædelig jul.

Steen Sunesen, sognepræst

Han kom. Som forventning. Han skal komme igen. For han stod jo op fra de døde. Hvad punktummet er i det

skreve sprog, er han i menneskelivet.

2

Deadline til næste kirkeblad: 2. februar 2016 til [email protected]

Page 3: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

3

TIL EFTERTANKE

3

INDRE MISSION I FREDSØ - MØDER KL. 19.30Formand: Holger Dam, 6119 3778

10/12 Bibelkreds hos Holger Dam, Fredsøvej 69.

11/1 –16/1 Evangelisk Alliances Bedeuge, se program her til venstre.

21/1 Bibelkreds hos Alfred Josefsen, Hejlskovssving 24.

26/1 – 27/1 Bibelkursus v/pastor Ingolf Henoch Pedersen, Lødderup konfirmandstue.

4/2 Bibelkreds hos Steen Sunesen, Indmarken 4.

18/2 Bibelkreds hos Aage Christensen, Gl. Møllevej 12.

25/2 Kredsgeneralforsamling i Nykøbing missionshus.

3/3 Bibelkreds hos Tove Bjerrum, Lupinvej 44.

17/3 Bibelkreds hos Troels Bech, Tinghøjvej 12.

7/4 Bibelkreds Inger M. Andersen, Næssundvej 133.

INDRE MISSION I ØRDING - MØDER KL. 19.30Formand: Aage Kristensen, 9776 6282

9/12 Adventshygge i Ørding missionshus.

29/12 Juletræ i Ørding missionshus.

20/1 Årsmøde i Ørding missionshus.

26/1 – 27/1 Bibelkursus v/pastor Ingolf Henoch Pedersen, Lødderup konfirmandstue.

3/2 Samtalemøde hos Carl Mikkelsen, Tingstedvej 16.

10/2 Møde i Ørding missionshus.

25/2 Kredsgeneralforsamling i Nykøbing missionshus.

2/3 Samtalemøde hos Henning Bjerregaard, Asselsvej 133.

16/3 Møde i Ørding missionshus.

DANMISSION - MØDER KL. 14.30Nærmere oplysninger Alice H. Hansen, 9776 6276

26/1 Dagny Haaning, Legindvej 43.

23/2 Lilly Kristensen, Bjørndrupvej 62

Danmission strikker en del og man modtager gerne garn, hvis nogle har noget i overskud.

KIRKELIGEFORENINGER

EVANGELISK ALLIANCES BEDEUGE 2016Evangelisk Alliance er en bred sammen-slutning af kristne fra forskellige kirkegrup-peringer, der mødes – på kryds og tværs – i bøn i begyndelsen af det nye år. Derved understreges Jesu tale om at være grene på samme træ og apostlens ord om at væ-re lemmer på samme legeme.

Velkommen til disse aftner.

Temaet denne gang bliver »De fortabte sønner vender tilbage«.

Alle aftener kl. 19.30.

Mandag d. 11/1: Indre Mission, Missionshuset, Nørrebro 2, Nykøbing.

Tirsdag d. 12/1: Nykøbing Mors Frikirke, Ågade 8, Nykøbing.

Onsdag d. 13/1: KFUM & KFUK, Skovgade 17, Nykøbing.

Torsdag d. 14/1: Konfirmandstuen, Indmarken 4, Lødderup.

Fredag d. 15/1: Y’s Mens Club, Nykøbing Mors Kirkecenter, Kirkegade 2, Nykøbing

Lørdag d. 16/1: Indre Mission, Missionshuset, Nørrebro 2, Nykøbing.

ØRDINGTirsdag d. 12/1 kl. 19.30: Hos Martin Nørgaard, Møllersmindevej 3.

Onsdag d. 13/1 kl. 19.30: Hos Hans Pedersen, Tingstedvej 18.

Tors. 14/1 kl. 19.30: Hos Aage Kristensen, Asselsvej 131.

Page 4: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

4

SOGNENYT

Kirken på Mors VIL fællesskab, omsorg, ånd og kultur Visionsgruppen »Folkekirkens fremtid på Mors« blev nedsat i forbindelse med pastoratsomlægninger-ne i 2013. Gruppen (uret rundt) består af et bredt udsnit af repræsentanter fra forskellige pastorater: Henning Bang Nielsen (Nordøst Mors), Kirsten Nielsen (Øst Mors), Birgit Bisgaard (Nykøbing), Johannes Jørgensen (Sydøst Mors), Birgitte Landgrebe (Syd Mors), Jens Holm (Sydvest Mors), Peter Noer (Midtvest Mors) og Alex Larsen (Nordvest Mors).Målet med visionsformuleringen – se overskriften – er at sætte en rammende overskrift for ønskerne til kirkelivet på Mors. Nationalt er der fokus på, at »Kirken på landet« er vigtig for sammenhængskraf-ten i de tyndtbefolkede egne. Derfor er det vigtigt, at menighedsråd, kirkeligt ansatte og frivillige tager sin del af ansvaret for lokalsamfundets trivsel, og bidrager til en bevidstgørelse af, at Mors er et godt sted at bo. Flere samfundsdebattører siger, at danskere har materiel overflod, men mangler social og åndelig vel-færd. Antallet af eksempelvis ensomme er stigende. Kirke- og kulturminister Bertel Haarder er enig med ovennævnte røster. Han har udtalt, at han ønsker at styrke åndeligheden.Der er behov for et stærkt omsorgsfuldt fællesskab på Mors både mellem øens pastorater og i de en-kelte sogne, så den gode ånd og kultur kan blomstre – og det enkelte menneskes trivsel styrkes. Visionsformuleringen – se overskriften – blev vedtaget på provstiets budgetsamrådsmøde d. 10. sep-tember i Nykøbing Kirkecenter. Der blev bevilliget 30.000 kr. bl.a. til foredrags- og debataftner om visi-onsformuleringens værdier. Den første aften bliver mandag d. 14. marts og vil have fokus på fællesskab og omsorg. Der er positivt tilsagn om medvirken fra borgmester Hans Ejner Bertelsen og Søren Tolstrup Christensen, stiftspræst for diakoni i Viborg Stift.

Redigeret uddrag af visionsgruppens skrivelse til menighedsrådene

4

To fluer med et smæk i Ørding2. søndag i advent d. 6. december kl. 14.00 slår vi to fluer med et smæk i Ørding. Friskolen medvirker med luciaoptog og mini-konfirmanderne afslutter efterårets mini-forløb, hvor vi har været samlet om gode historier og udforsket kirken på kryds og tværs. Efter gudstjenesten er der kaffe i forsamlingshuset.

Alle kirker syngerTirsdag d. 26. januar kl. 19.00 i Vejerslev kirkeTirsdag d. 23. februar kl. 19.00 i Lødderup kirke

Vi synger især kendte salmer, men vil også lære nye salmer og melodier med iørefaldende rytmiske melodier af nutidige komponister. Oplev kir-kens arkitektur og hør dens historie fortalt i kort form af en kompetent person. Målet er at nå rundt til alle kirker på øen, med halvanden times sang-, musik- og fortælleaften hver måned. Du får en unik mulighed for at besøge nogle af de ældste bygninger på Mors og høre om deres historie.

I pausen bydes på en forfriskning. Aftenen er for alle – ingen entré.

Page 5: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

55

Kyndelmisse og Kjørmesgilde i Ørding Tirsdag d. 2. februar er der kyndelmisse – vinteren er på sit koldeste. Det véd Kjørmes Knud, så vi må holde en aftentjeneste i kirken og hygge os godt bagefter inden døre i Kirkehuset – godt med pandeka-ger og lidt underholdning. Det er kl. 19.00 i kirken.

Jeg bærer med smil mit smilForedragsaften i Aktivitetshuset i Ørding tirsdag d. 9. februar kl. 19.30

Forfatter, kulturjournalist og højskolemand Erik Lindsø gæster Ørding med et velop-lagt foredrag om livsglædens nødvendighed.

Sagt om Erik Lindsø: »Vi forstår godt, han er en af Danmarks mest efterspurgte fore-dragsholdere. Det var en rejsende i godt humør, der kom til Skalstrup Forsamlings-hus. Erik Lindsø er en ordenes troubadour. Vi grinede så tårerne trillede og følte bagefter, vi havde været i alvorligt selskab.«

Alle er velkomne – gratis adgang – kaffe m. brød 30 kr.

Indbydere: Menighedsrådene, Ljørslev-Ørding Beboerforening og Aktivitetshuset

LIVSGLÆDENS NØDVENDIGHED - Om tilværelsens muntre alvor ved Erik Lindsø, kulturjournalist, forfatter og højskolemand»Jeg har samlet på historier om glædesspredere og skrevet en hel bog om dem. Det var derfor, jeg be-gyndte at gå med hat, så jeg kan tage den af, når jeg møder dem«, lyder det fra Erik Lindsø.

Som han siger: »Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går. Det er de sidste, der har behov for, at en glædesspreder kigger forbi«.

Foredraget bygger på bogen – et muntert, livgivende foredrag, et mentalt kurbad. Om glæden spændt ud mellem livskraften og købekraften - om forskellen på lykken og glæden.

Erik Lindsø har gjort den erfaring, at glæden bedst forklares af dem, der har prøvet at miste den. »Sorg er en glæde, man ikke kan komme af med. Hvis vi ikke kendte glæden, kendte vi ikke sorgen. Det er i sorgen, jeg forstår, hvor stor glæden var til den, jeg mistede«. forklarer han. »Men glæden kommer ikke af sig selv. Man må lave opsøgende virksomhed. Hvis der ikke er noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til. Man må bøvle for glæden, og uden bøvl ingen begejstring.«

»Ved at leve livet, erfares det, men ved at elske livet forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det handler mit foredrag om«, siger Erik Lindsø.

Erik Lindsø er forfatter og kulturjournalist og en af landets mest efterspurgte foredragsholdere og fortæl-lere, der med muntre historier og humorens bid sætter tilværelsen under lup. Han har været højskolefor-stander på Rønshoved Højskole, programmedarbejder i Danmarks Radio og redaktør for Højskolebladet og Magasinet Grænsen. Erik Lindsø har senest udgivet bøgerne »Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder« og »Livet er i det mindste en historie værd«. Han er på vej med en bog om den danske sang.

Page 6: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

6

SOGNENYT

6

SkriftemålI den »gamle« indgangsbøn hedder det: »Herre, oplad nu således ved din Helligånd for Jesu Kristi skyld mit hjerte, at jeg af dit ord kan lære at sørge over (for) mine synder og at tro i liv og død på Jesus.« Firkan-tet sagt har det med at sørge over sine synder med bedrøvelse at gøre; at man er ked af det. Fair nok. Viste ens genvej sig at blive til omvej og fjerne én fra målet i stedet for at føre én tættere på, så er be-drøvelse på sin plads. Hvor lang tid skal man så gå i den bedrøvelse? Et helt liv? Er der mulighed for at komme videre? Her dukker ordet »for« i parentesen op. Det betyder at få tørret tåren af kinden, klaret røsten og få talt ud, få det sagt som det er.

At sørge for sine synder svarer til at få ryddet op i garagen eller børneværelset og ikke blot være bedrøvet over at det ligner et syndigt rod. Når der skal sørges for synderne, har kirken altid henvist til skriftemålet. Det gør vi stadig. På den måde kan bedrøvelsen erstattes med det frie mod – og fortiden hvile i fred.

Prøv det søndag d. 21. februar kl. 16.00 i Ljørslev.

Granpyntning på skabelonI efterårsferien afholdt ERFA Morsø i samarbejde med Syddansk Erhvervsskole, et to-dages grankursus ved Lødderup kirkegård. Kurset skulle indvi kirkegårdsmedarbejderne i kunsten at granpynte stående, således at kroppen og især knæene ikke lider overlast. Arbejdstilsynet tillader ikke mere end 4 timer på knæene om dagen.Vi var hele 22 kursister fra kirkegårdene på Mors. De fleste nok lidt skeptiske, som jeg: »Man kan da ikke stå op og granpynte!« Men jo,- det kan man. Og foruden plader fandt vi ud af at man også kan bruge cellemursten, reb, plastnet osv, som skabelon og få rigtig flotte resultater ud af det. Snart var vi alle bidt af denne metode, som jo er ny heroppe mod nord. I Sønderjylland har man anvendt metoden nogle år, mange steder. Sammen med faglærer Ole Daugaard var det også en sønderjyde der underviste os,- kir-kegårdsleder fra Gram, Jørgen B. Hansen.På Lødderup kirkegård har vi taget mod skabelondækning med glæde, men derfor er »den gamle« måde ikke glemt: Vi kombinerer metoderne så vi både er inde og ude, og kan jo mærke på egen krop at det er en rigtig god ide. Vi håber gravstedsejerne vi pynter for, vil være ligeså glade for vores arbejde som de plejer og er der spørgsmål, så bare spørg. Glædelig jul fra os på Lødderup kirkegård.

Ref.: graver Kaj Emil Pedersen

Page 7: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

7

PRAKTISK INFO

LØDDERUP-ELSØ-LJØRSLEV-ØRDING PASTORAT (LELØ)

Sognepræst Steen Sunesen Indmarken 4, Lødderup 7900 Nykøbing MTelefon 9772 1841E-mail [email protected] Hjemmeside www.lelø.dkAfløser På mandage og under ferie kan

sognepræst Peter Noer, Frøslev, kontaktes, 2323 1034

FORMÆND · KIRKEVÆRGER · ANSATTE

Lødderup-Elsø sogneFormand Margit Nielsen, 2325 6619Kirkeværge Harry Aggerholm Nielsen, 6134 9442Graver Lødderup: Kaj E Pedersen, 2322 0069 Tirsdag-fredag: 8-12 & 13-16Graver Elsø: Jens Sørensen, 2076 9142 Tirsdag-fredag: 8-12Organist Lana Michelsen, 2685 5833Kirkesanger Lødderup: Birgit Christensen, 9776 2586

Ljørslev sognFormand Finn Kortegaard, 9776 6033 Kirkeværge Torkil Hansen, 9776 6276 Graver Susanne V. Tidemann, 4018 5839 Organist Lana Michelsen, 2685 5833 Kirkesanger Birgit Christensen 9776 2586

Ørding sognFormand Henning Bjerregaard, 9776 6071 Kirkeværge Carl Mikkelsen, 9776 4246 Graver Niels Peder Jespersen, 5120 7435 Organist Lana Michelsen, 2685 5833 Kirkesanger Birgit Christensen 9776 2586

NYT FRA MENIGHEDSRÅDENE

Ljørslev kirkePalmekronen i Ljørslev Der har længe været mørkt i koret i Ljørslev kirke, men det er der nu rådet bod på. Gørtleren fra Gjøl har lavet et »Palmekro-ne« i lighed med den på Agerø. Samtidig er de andre lamper blevet pudset op, og fat-ningerne erstattet med messing, så det hele »taler« fint sammen.

Fra Kristeligt Dagblad har vi klippet følgende citater af kirkeminister Bertel Haarder.• Når man sidder i provstiudvalg og i me-

nighedsråd, skal man have større frihed til at træffe beslutninger. Det er jo langt-fra sikkert, at det er hensigtsmæssigt at gøre det samme i sogn B, som man gør i sogn A.

• Salmesangen er i det hele taget kirkens allervigtigste trækplaster. Og jeg ville så-dan ønske at præsterne ved dåben ville slutte af med at opfordre forældrene til at synge for deres børn om aftenen, når de skal sove.

• Den største udfordring for folkekirken li-ge nu er danskernes uendelig ringe vi-den om, hvad kristendom er. Hele debat-ten om den passus i regeringsgrundla-get, der lyder: »Danmark er et kristent land« har vist, hvor dårligt kendskabet er.

Henning Bjerregaard, Storup

7

Fa’r! Hvorfor?»Fa’r! Hvornår er man digter?«– Når man forstår at udtrykker noget, som alle forstår, sådan at kun få forstår det.«

Page 8: Lødderup/Elsø/Ljørslev/Ørding Kirkeblad Nr. 4 - 2015

GUDSTJENESTER242

Kirkebil bestilles: Dantaxi 9772 4711 eller Midtmors Turist 9776 7676

Team

Lynd

erup

· 971

7340

8

DECEMBER TID KIRKESøndag d. 6. 2. s. i advent 10.30 Lødderup

Lucia m. friskolen 14.00 Ørding*Søndag d. 13. 3. s. i advent 10.30 Ljørslev

Lucia m. friskolen 16.00 LødderupSøndag d. 20. 4. s. i advent 10.30 Noer ElsøTorsdag d. 24. Juleaften 10.30 Lødderup

13.30 Elsø14.45 Ljørslev16.00 Ørding

Fredag d. 25. Juledag 9.45 Lødderup11.00 Ljørslev

Lørdag d. 26. Anden juledag 10.30 ØrdingSøndag d. 27. Julesøndag 9.00 Noer ElsøJANUARFredag d. 1. Nytårsdag 16.00 LødderupSøndag d. 3. Helligtrekonger 10.30 ØrdingSøndag d. 10. 1. s. e. h. 3 k. 9.00 Noer LjørslevTorsdag d. 14. Evangelisk Alliance 19.30 Konfirmand-

stuen*Søndag d. 17. Sidste s. e. h. 3 k. 10.30 ElsøSøndag d. 24. Septuagesima 10.30 LødderupSøndag d. 31. Seksagesima 10.30 LjørslevFEBRUARTirsdag d. 2. Kyndelmisse 19.00 m. Kjørmesgilde Ørding* Søndag d. 7. Fastelavn 10.30 ElsøTirsdag d. 9. Konfirmandgudstjeneste 19.30 LødderupSøndag d. 14. 1. s. i fasten 10.30 ØrdingSøndag d. 21. 2. s. i fasten 10.30 Lødderup

16.00 m. skriftemål LjørslevTirsdag d. 23. Alle kirker synger 19.00 LødderupSøndag d. 28. 3. s. i fasten 9.00 Noer ØrdingMARTSSøndag d. 6. Midfaste 10.30 ElsøSøndag d. 13. Mariæ Bebudelse 9.00 Noer Ljørslev

*) Se

om

tale

inde

n i b

lade

t