Top Banner
100

Light world LED Lighting TECHNOLOGY

Feb 10, 2017

Download

Technology

Faruk ATLITÜRK
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 2: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 3: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 4: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

İÇİNDEKİLERTELEVİZYONU OTOMATİK OLARAK AÇABİLEN AKILLI AMPUL

LAMP 83 AYDINLATMA İLE SELUX İŞBİRLİĞİ

LONDRA FESTİVALİ

YENİ YÜZYILIN SİMGESEL BİNASI

YETİŞKİNLER İÇİN OYUN ALANI

AY’DAN ELEKTİRİK ÜRETECEĞİZ

İNTERAKTİF AÇILIŞ

ULKER SPORTS ARENA TURKCELL LOUNGE

YENİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ

AVANTGARDE COLLECTION TAKSİM SQUARE OTELİ

SAN FRANCISCO’NUN GURUR KAYNAĞI

SUUDİ ARABİSTAN’IN EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL YAPISI

YÜKSEK BİNA AYDINLATMALARI VE IŞIK KİRLİLİĞİPROF. DR. ZEKİ ASLAN

PHILIPS TÜNEL AYDINLATMASI

MOZAİK TASARIMA MODERN GÖNDERME

3 YENİ TÜNEL GELİYOR

LIGHTRAILS: DEMİRYOLU ALT GEÇİDİNDEN IŞILTILI BİR DÜNYAYA

RENK SKALASINA SAHİP TÜNEL

DİMÇAYI TÜNELİ AYDINLATILDI

ALT GEÇİTLER LED AYDINLATMA SİSTEMİ İLE IŞIL IŞIL OLUYOR

ALT GEÇİTLERE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

STARRY NIGHT

TÜNEL VE ALT GEÇİTLERDE AYDINLATMA TASARIMIDoç.Dr. Deniz Ayşe Yazıcıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi / Mimarlık Fakültesi / İç Mimarlık Bölümü

GELİŞEN TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TAKİP EDEN FİRMA: NİKİ ELEKTRONİK

BİTLİS’İN TÜNELLERİ SCHREDER’LE IŞILDAYACAK!

ENERJI TASARRUFLU TÜNEL AYDINLATMASI IÇIN AKILLI ÇÖZÜMLER

ÇELİK OLUKLU KONSTRÜKSİYONLU TÜNEL

TÜNELLERDE ACİL AYDINLATMANIN ÖNEMİEEC ELECTRONİCS

GÖKKUŞAĞI TÜNELİ

5

6

8

10

13

14

17

18

23

24

28

30

34

38

42

45

46

48

49

50

51

51

52

57

60

61

65

66

68

DÜNYADAN

DÜNYADAN

DÜNYADAN

DÜNYADAN

DÜNYADAN

DÜNYADAN

DÜNYADAN

DÜNYADAN

SEKTÖRDEN

SEKTÖRDEN

SEKTÖRDEN

SEKTÖRDEN

SEKTÖRDEN

SEKTÖRDEN

IŞIK VE SANAT

MAKALE

MAKALE

RÖPORTAJ

RÖPORTAJ

PROJE

PROJE

PROJE

PROJE

PROJE

PROJE

PROJE

PROJE

PROJE

2

Grn Medya A.Ş Adına İmtiyaz SahibiTuğçe Güliz

[email protected]

Proje Yöneticisi / Yazı İşleri MüdürüEzgi Tulunay Çağıldak

[email protected]

Genel Yayın YönetmeniEzgi Tulunay Çağıldak

[email protected]

Reklam DirektörüMusa Acar

[email protected]

Görsel YönetmenMusa Acar

[email protected]

Sosyal Medya YönetmeniMehmet Tuğrul

[email protected]

Junior EditörDuygum Doğa Ç[email protected]

Grafik TasarımErtaç Daryavuz

[email protected]

Reklam0551 241 38 84

İki ayda bir yayımlanan dergimiz basın meslek ilkelerine uymaya söz vermitşir. Yayımlanan yazı ve reklamların

sorumluluğu sahiplerine aittir. Gönderilen yazılar, yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez, yazılara

müdahale edilebilir. Kendi ürettiğimiz haberlerin hakları saklıdır kaynak gösterilerek yayınlamak mecburidir buna

uymayan kuruluşlara yasal işlem başlatılacaktır.

38.SAYI

Page 5: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

68

38

10 2418

81 86

SHENZHEN TÜNELİ

KISA KISA

13 AVRASYA GEÇİŞİ PROJESİ, ITA ULUSLARARASI TÜNELCİLİK ÖDÜLLERİ’NDE ‘YILIN BÜYÜK PROJESİ’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

TÜNEL AYDINLATMA ÜRÜNLERİ

YENİDEN DOĞUŞ

İHTİŞAMIYLA BÜYÜLEYEN METRO TÜNELİ

ÇEVRECİ ALT GEÇİT

GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİNDEN OLUŞAN ALT GEÇİT

SÜRÜKLEYİCİ TÜNEL AYDINLATMA KURULUMU

BÜYÜKŞEHİR’DEN KAMU BİNALARINA AYDINLATMA

A’DESIGN TASARIM ÖDÜLLERİ

71

72

74

76

78

81

85

86

88

89

90

DÜNYADAN

DÜNYADAN

SEKTÖRDEN

SEKTÖRDEN

IŞIK VE SANAT

PROJE

PROJE

PROJE

KISA KISA

ÜRÜN

Page 6: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

4

L I G H T W O R L D . 3 8

E D İ TÖ R D E N

Değerli LightWorld Okuyucuları,

Bu sayımızda dosya konusu olarak tüneller ve alt geçitleri ele aldık. Tüneller genel anlamıyla yer altından kazı yapmak suretiyle oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımını sağlamaktır. Geçitler ise bir yerden bir bölgeden geçmek için yapılmış olan yerlerdir. Çoğu zaman tünel ile karıştırılır ancak unutulmamalıdır ki her tünel bir geçit değildir. Osmanlı döneminde Lağımcılar tarafından inşa edilen tüneller, belki de bu alanda ülkemizde atılan ilk adımlardandır. Eski Mısırlıların da mezar yapımlarında kullanılacak olan su için tüneller kazdıkları bilinmekte.

Dünyanın gelişmiş ülkeleri akılcı bir tercihle, geçen yüzyılda çok büyük oranda raylı taşımacılığa yatırım yaptı. Ülkemizde de erken Cumhuriyet döneminde başlayan daha doğrusu önem kazanan bu projeler, 2012 yılında Tünelcilik Derneği’nin kurulması ile iyiden iyiye ivme kazanmıştır. Dünyada gerçekleştirilen sudaki ve karadaki bu zorlu projeler Türkiye’de daha ucuz olması nedeni ile bu yapımları gerekli kıldı. Benzer projeler ülkemizde ’de son birkaç yıldır yoğun yatırımlarla hayata geçirilmeye başladı.

Bütün dünyada olduğu gibi yol iyileştirme çabaları; kaliteyi, mimariyi ve aydınlatmayı esas olarak kabul eder. Tünel ve alt geçitler, seyahat mesafesini kısaltmak, sürücü ve yayalar için oluşabilecek tehlikeleri engellemek amacını göz önünde bulundurur.

Tüneller ve alt geçitlerde aydınlatmanın önemi oldukça büyüktür. Projeler için aydınlatmanın temel amacı, yolculuk sırasında yolcu güvenliğini ve konforunu korumaktır. Gündüz ve gece yolculuk şartları göz önüne alındığında, nitelikli bir aydınlatmada özellikle sürücünün gözlerinde, tünele yaklaşırken, tünelden geçerken ve tünelden ayrılırken göz kamaşmasına neden olmayacak şekilde bir aydınlatma tasarımı gerçekleştirilmeli. Eşit bir ışık dağılımı elde etmek için yerleştirilen armatürler, düzgün ve sıralı olarak konumlandırılmalı. Kapalı alanlarda tünel armatürlerinin ışık seviyeleri açık yollarda bulunan aydınlatmadan yüksek seviyede olmakla birlikte göz alıcı şekilde konumlandırılmamalı. Son yıllarda bu konuda eğitimli insanların artması, aydınlatma firmalarının bilinçlenmesi, son tüketiciyi de nitelik ve kaliteye yönlendirmiştir.

Bu sayımızda ‘Tüneller ve Alt Geçitler’ adlı özel dosyamız yanında, yer altı aydınlatmasının önemini, mimarinin ve aydınlatma tasarımının ne kadar hassas bir konu olduğunu vurgulamaya çalıştık. Ayrıca sizlere sektörel haberler, yurtiçi ve yurtdışı projeler, teknik ve görsel açıdan oldukça zengin bir içerik oluşturmaya çalıştık.

“Aydınlanma, insanın aklını kendisinin kullanmaya başlamasıdır.”Immanuel Kant

Ezgi Tulunay ÇağıldakGenel Yayın Yö[email protected]

YERALTI MİMARİSİNİN IŞIĞI

Page 7: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

5

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

Akıllı ev sistemleri hayatımızı kolaylaştırmaya devam edi-yor.  Sony’nin geliştirdiği akıllı

ampul, tek bir tuşa dahi basmaya ge-rek kalmadan diğer akıllı cihazları aktif hale getirebiliyor. Multifunctional Light olarak adlandırılan bu ampul, normal bir ampulden çok daha fazlasını vade-diyor. Üzerinde yer alan sensörler sa-yesinde odaya giriş yapıldığında açılan ampul, televizyonla bağlantı kurarak otomatik olarak açılmasını sağlıyor, klimayı açarak istenen dereceye geti-riyor, müzik çalabiliyor veya termostatı

kontrol edebiliyor. Ayrıca kullanıcının odaya girip girmediğini algılayabilmek için üzerinde bulunan hareket sensö-rünü güvenlik için de kullanabiliyor. Alarm kurulduğunda bir hareket algı-lanırsa alarm çalabiliyor. Ampulün tüm bu özellikleri akıllı telefonda yer alan yardımcı uygulama sayesinde yapılı-yor. LED aydınlatma kullanıldığı için aynı zamanda enerji tasarrufu da sağ-lanmış oluyor. 2016’nın ilk yarısında Ja-ponya’ya gelecek olan ampulün diğer pazarlarda ne zaman satışa sunulacağı henüz bilinmiyor.

TELEVİZYONU OTOMATİK OLARAK AÇABİLEN AKILLI AMPUL

Page 8: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

6

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

LAMP 83 AYDINLATMA İLE SELUX İŞBİRLİĞİ

Türk aydınlatma sektörünün öncü kuruluşlarından LAMP 83, Avrupa’nın en iyi dış aydınlatma firmalarından Alman Selux ile yaptığı stratejik işbirliği anlaşması sayesinde gü-

cüne güç katıyor. Selux’ün çok beğenilen dış aydınlatma ürün ve sistem çözümleri, hem ülkemizde hem de yakın coğrafya-lardaki nitelikli projelere, LAMP 83 servis kalitesi ve dağıtım ağı kullanılarak ulaştırılacak.

İç ve dış mekanlar için yüksek kaliteli mimari aydınlatma çö-zümleri üreten Selux ile özellikle iç mekan aydınlatmasında uzmanlaşmış LAMP 83’ün geçmişinde, aslında pek çok ortak nokta var. 1948’de Berlin’de üretime başlayan Selux’ün bünye-sinde yaklaşık 560 kişi çalışıyor. Öte yandan, 1963’te kurulan ve sene başında hayata geçirilen yeni üretim tesisi ve showroom yatırımı ile beraber büyüme trendini sürdüren LAMP 83 ise, 130 çalışanı sayesinde yarım yüzyılı aşkın bir süredir aydınlatma sektöründe hizmet veriyor. Her ikisi de birer aile şirketi olan

Selux AG ve LAMP 83, yüksek kaliteli aydınlatma aygıtları ile kişiselleştirilebilen aydınlatma sistemlerinin tasarlanması, pro-jelendirilmesi ve üretilmesinde uzmanlaşmış durumda.  Her iki firma da, LAMP 83’ün mevcut ürün ve hizmet gamına, Selux’ün uzmanlığı ve yüksek teknoji ürünü aydınlatma aygıtlarının ek-lenmesi ile oluşacak sinerjinin getirilerinden emin şekilde yola çıkıyor. Bu anlaşma sayesinde Türkiye ve komşu ülkelerin üst düzey aydınlatma aygıtları pazarındaki beklentilerinin karşı-lanması adına önemli bir adım atılmış olacak.

Aydınlatma sektörünün en tanınmış firmalarından birisi olan Selux, daha önce, New York’taki ‘Dünya Ticaret Merkezi Anı-tı’, Marsilya’daki ‘Eski Liman’ ve Stuttgart’taki ‘Porsche Müzesi’ gibi dünya çapında projelere imza atmıştı. Selux, müşterileri-nin kişiselleştirebildikleri modüler aydınlatma çözümlerini ge-liştirmeyi, kendisine misyon olarak edinmiş bir firma.

Page 9: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

7

L I G H T W O R L D . 3 8

Öte yandan, Almanya başta olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapan ve müşteri odaklı çalışan LAMP 83; mağazalar, alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, rezidanslar, müzeler, kamu binaları ve diğer yapılar için seri üretim veya ihtiyaca uygun özel tasarım aydınlatma aygıtlarını üretme konusunda uzman-laşmış vaziyette. Projelerinde ağırlıklı olarak LED çözümlerine yer veren LAMP 83, aydınlatma konseptinin belirlenmesi, bu konsepte uygun aydınlatma projelerinin hesaplanması ve özel tasarım ürünlerin üretilmesi gibi kabiliyetleri sayesinde, müş-terilerinin aydınlatma ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Uluslararası arenada her iki firmaya da güç katacak olan bu yeni anlaşma sayesinde LAMP 83, özellikle dış mekan aydın-latma projelerinde farklı ve seçkin bir noktaya ulaşacak. LAMP 83, ayrıca kendi tecrübesine, Selux’ün felsefesi ve teknolojisini de ekleyerek, müşterilerine benzersiz bir hizmet sunma şansını yakalayacak. Selux’ün yüksek kalitede dış aydınlatma aygıtları ile LAMP 83’ün iç mekanlardaki uzmanlığının bir araya gelmesi sayesinde; Türkiye’deki mimari ofisler, aydınlatma tasarımcıları ve proje firmalarının aydınlatma anlamındaki her türlü ihtiyaç ve beklentileri karşılanabilecek. 

S E KTÖ R D E N

Page 10: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

8

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

Page 11: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

9

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

LONDRA IŞIK FESTİVALİ

Londra’da ilk kez gerçekleşen Lumiere Işık Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Dört akşam boyunca sürecek olan festival, dünyanın en heyecan verici ışık çalışmalarına ev

sahipliği yapıyor. Festivalin en dikkat çeken kurulumu, sanat-çı Janet Echelman’ın 2011 yılında Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunaminin mikro saniye bazında şiddet değişimleri ile oluşturduğu çalışma. Tasarlanan anıtsal hava heykeli, yarım milyon düğümden fazla ve birbirine bağlı örgüler (sicim ipi)

ile  bir araya getirilerek gerçekleştirildi. Yukarıya bakıldığında, gözenekli formu ile gökyüzünü hareketli bir forma sokarken, aşağıya bakıldığında ise gölge oyunları ve çizgisel değişiklik-ler görünüyor. Akşam karanlığında ise etrafına dolanmış LED ışıklar sayesinde bambaşka büyüleyici bir görüntü ortaya çıkı-yor. Eserin kurulumunda Autodesk bilgisayar tasarımı kullanıl-mıştır. Özel bir Wi-Fi ağı ile ziyaretçiler istedikleri renk tonunu seçebilir.

Page 12: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

10

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

YENİ YÜZYILIN SİMGESEL BİNASI

Zaha Hadid’in imzasını taşıyan Opera Binası, Çin’in üçün-cü büyük şehri olan Guangzhou’da yer alıyor. Guangzhou Opera binası şehrin kalbinde, Pearl Nehri’ne hakim yeni

kültür merkezi bölgesinde yer almakta. En son tasarım ve in-şaat teknolojileri kullanılarak üretilen yapı, yeni yüzyılın simge-sel yapılarından biri olacak ve Guangzhou şehrinin Asya’nın en önemli kültür merkezlerinden biri olacağını belgeleyecek. Kaya formlarından esinlenen mimarisi eşsiz olan yapı, kentsel strük-tür ile nehir kenarı teraslarını birbirine bağlayarak, yeni gelişen şehrin kentsel fonksiyonları arasında diyalog kuruyor. 

Bina farklı açılara sahip elemanlar, eğik duvar ve tavanlardan oluşmakta. 1800 kişilik konser salonunun yanı sıra, lobi ve oturma salonundan oluşan resepsiyon alanı, bir çok fonksi-yonlu küçük salon, ofis ve destek bölümlerini kapsıyor. Cam cepheleri, taş kaplama panelleri ve çatı drenaj sistemlerini içe-ren yaklaşık 32,000 metrekarelik cephe tasarım paketleri Çin merkezli KGE-CAE firmasının danışmanlığı ile gerçekleştirildi. Projede özellikle cephe ile strüktürün birleştiği noktalardaki detaylar oldukça etkileyici.

Page 13: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

1 1

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 14: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

12

L I G H T W O R L D . 3 8

PROJE

Proje: Guangzhou Opera House

Lokasyon: Huajiu Road, Tianhe District, Guangzhou city, Guangdong - China

Tasarım: Zaha Hadid Architects, Londra

Üretim: Gooday International

Malzeme: HI-MACS® Alpine White

PROJE DETAYLARI

Page 15: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

13

L I G H T W O R L D . 3 8

YETİŞKİNLER İÇİN OYUN ALANI

Kanada’da gerçekleşen Pace Des Festivals kapsamında kurulmuş tahterevalliler, Lateral Office ve CS Design tasarım stüd-yosu tarafından kurgulanmış. Kurulum “Impulse” adını taşıyor ve yetişkinlere eğlenceli bir oyun alanı sunuyor. Harekete geçen tahterevalliler,  bir anda ışık saçmaya ve sesler çıkartmaya başlıyor. Tüm kurulum hareket halindeyken kendiliğinden

oluşan besteler ortaya yayılmakta. Enstalasyonun çevresindeki binaların üzerine ise tahterevallilerle senkronize hareket eden görüntüleri yansıtılıyor.

IŞIK VE SANAT

Page 16: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

14

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

AY’DAN ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

ENERJİ sektörünün 2035 yılında, yani bundan yaklaşık 20 yıl sonra gele-ceği noktayı, araştırmalar, uygulama

ve fikir aşamasındaki projelerden yola çı-karak oluşturulan dört senaryo üzerinden inceleyen KPMG raporu, enerji sektöründe yaşanan zorluklar ve krizlerin stratejik dü-şünce ve yaratıcılığa olan ihtiyacı ortaya çıkartarak, inovasyonu teşvik edeceğine işaret ediyor. Peki enerji sektöründeki ge-lişmelere bağlı olarak bizi nasıl bir gelecek bekliyor? İşte enerjide “Yarının fırsatları” olarak ortaya konulan ve gelecekte karşı-laşabileceğimiz bazı gelişmeler:• Kablosuz enerji (2019): Kablosuz elekt-rik aktarma konusunda ilk başarılı sonuç-lar, yeni kurulan bir şirket olan Ossia’nın “cota” sistemiyle alındı. Sistem, wi-fi,  bluetooth ZigBee’nin kullandığı dalga aralığını kullanarak on metre uzaklığa kadar enerji aktarımı yapabiliyor. Alıcı-

nın göndericinin görüş alanında olmadığı durumlarda bile enerji aktarımı başarılı bir şekilde test edildi.

• Batarya olarak kablo (2021): Gömleğini-zin cep telefonunuzu şarj edebilmesini ister miydiniz? Central Florida Üniversitesi’nde araştırmacılar elektrik depolama özelli-ği olan bir kablo geliştirdiler. Bu kabloyu lif haline getirerek veya tekstil ürünlerine entegre ederek her türlü kıyafeti bir batar-yaya dönüştürmek mümkün. Bu durumda elektriği sadece prizden değil giyim mağa-zalarından da alabileceğiz. Tekstil üretici-leri aynı zamanda elektrik üreticisi olacak.

• Duvardan ısıtma: Yeni geliştirilen alçı pa-neller kullanılarak geleneksel duvarlara sa-hip binalarda ısıtma maliyetleri yüzde 40’a kadar düşürülebiliyor. Panellerde alçının yarısı parafin parçacıklarından oluşuyor.

Bunlar sayesinde gün içinde emilen sıcak-lık gece boyunca içeri veriliyor.

• Ateşböceği aydınlatması (2025):  Biyoı-şıldama kullanan ateşböcekleri uygulanan enerjinin sadece yüzde 5’ini ısıya, yüzde 95’ini ise ışığa dönüştürebiliyor. Bu, mo-dern LED’lerin bile erişemediği bir oran. Bundan yola çıkan bazı araştırmacılar ateşböceklerinin genlerini ağaçlara akta-rarak biyolojik sokak aydınlatması geliştir-meye çalışıyor.

• Ahşaptan enerji (2022):  Maryland Üni-versitesi’nde (ABD) araştırmacılar ahşap lifleri kalayla kaplayıp sodyum çözeltisi içine yerleştirdi. Bu prototip 400 şarj dön-güsünü başarıyla tamamladı. Bu batarya örneğin güneş enerjisi tesislerinde büyük miktarlarda enerjinin depolanmasında kul-lanılabilir.

Page 17: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

15

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

• Güneş boyasından enerji (2023): Ku-antum noktalar, yani elektrik üreten nano parçacıklar, kaplama malzemesi-nin içine katıldığında boya olarak kul-lanılabilen güneş hücreleri ortaya çıkı-yor. Bu güneş boyası ile evlerin bütün duvarlarını güneş hücresi olmaksızın elektrik jeneratörüne çevirmek müm-kün olacak.

• Batarya olarak tuz (2017): Bu sistem günümüzde kullanılan bataryalardan çok daha ucuza mal edilebiliyor. Enerji kullanılarak tuz eritiliyor ve bu tuz bir sonraki tüketim artışına kadar muhafa-za ediliyor. Daha sonra ısı dönüştürü-cüler kullanılarak tuzdaki enerji açığa çıkarılıyor ve elektriğe dönüştürülüyor.

• Ay ışığından enerji (2020): Rawlemon Company’nin ürettiği yüksek verimli Beta.ray kolektörler ay ışığını bile elekt-riğe çevirebiliyor. Cep telefonlarının şar-jında kullanılacak ilk kitlesel üretim ürün-lerinin önümüzdeki günlerde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Sıra dışı gelişmeler

KPMG Türkiye Yönetici Ortağı Ayhan Üstün, gelecek senaryolarını etkileyebile-cek teknolojik gelişmeler arasında sadece enerjiyle ilgili değil diğer alanlarda yaşa-nacak gelişmelerin de etkili olabileceğini belirtti. Raporda bazı tahminler, yenilikçi yaklaşımlar, ileri  teknoloji  ve fütüristik bir yaklaşımla ele alınan bilimsel projele-rin bulunduğunu söyleyen Ayhan Üstün, “Örneğin, ay ışığından enerji üretmek, elektrik depolayan kablolar yapmak ya da ateşböceği gibi vücudunda elektrik üreten hayvanlardan faydalanarak yeni teknolojiler geliştirmek, gelecek bilimi senaryolarında yer verilen olası teknolo-jik gelişme fırsatları arasında yer alıyor. Diğer taraftan, daha sıra dışı gelişmeler olan karbondioksitten enerji üretmek, eski binaların ‘geri dönüşümü’ veya yük-sek miktarda enerji depolayabilen ‘süper pil’ icat edilmesi gibi projelerin olası et-kileri de raporda dikkate alınıyor” diyor. 

http://www.hurriyet.com.tr

Page 18: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

“Işık üzerimize güçlü bir şekilde parıldadığında, karanlık bize dokunmaya cesaret edemez.”

Ayın Işık Sözü

“Aydınlanma, insanın aklını kendisinin kullanmaya başlamasıdır”. Immanuel Kant

Page 19: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

17

L I G H T W O R L D . 3 8

İngiliz milyarder Joe Lewis’in kurduğu Tavistock Group tarafından oluşturulan Lake Nova’nın açılışı için bir kamu sanat projesi gerçekleştirildi. Florida’da gerçekleştirilen sanat kurulumu tasarımcı Jefre ve sahne sanatları, tiyatro tasarımcısı olan Michael Counts imzasını taşır. “Beacon” adı verilen yapı, cam panelleri sayesinde ışığı yansıtan bir güce sahiptir. Kurulumun aydınlatması

ise dünyaca ünlü sahne şovlarının aydınlatma tesisatlarını gerçekleştiren Ryan O’Gara’ya ait. 3-Legged Dog Media tarafından oluş-turulan 3D sistemi ile birleşen aydınlatma, yapının kavramını pekiştirmesine yardımcı olur.  Lake Nova Tower parkını çevreleyen 264 metrelik kurulum, LED aydınlatma sisteminin başlatılması ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakır. Her gece farklı videoların üzerinde gösterildiği “Beacon” sinematik bir halede izlenir. 3LD tarafından geliştirilen programlanmış müzik, ışık ve videolar multi-medya deneyimini ziyaretçileri için sunar.

İNTERAKTİF AÇILIŞ

D Ü N YA DA N

Page 20: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

18

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

ÜLKER SPORTS ARENA TURKCELL LOUNGE

Proje, işletmesi AEG Facilities tara-fından yürütülen, basketbol maçları dışında yıl boyunca çeşitli konser

ve gösterilere ev sahipliği yapan Fener-bahçe uluslararası spor kompleksi, Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilmiştir. Me-kan, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ça-tısı altında yıl boyunca düzenlenecek çeşitli kurumsal davet, tanıtım ve or-ganizasyonlara ev sahipliğinin yanında, Ülker Sports Arena içinde düzenlenecek maçlar dahil tüm organizasyonlarda

firmanın özel davetlilerinin ağırlanması amaçlı planlanmıştır. Tüm saha çalışması 800 m2 alanda, binanın hali hazırda ya-şayan ve çalışan bir yapı olması sebebi ile bina yönetiminin ilettiği haftalık program çerçevesinde gerçekleştirilmiş ve tüm uy-gulama çalışmaları 2 aylık bir sürede ta-mamlanmıştır.

Tasarımda çıkış noktası, mekanın hem gündüz, hem de gece kullanımına açık, firmanın kurumsal tanıtım, davet ve

toplantılarının yanında, komplekste gerçekleşecek tüm organizasyonlarda özel davetlilerin ağırlanacağı bir alan olarak kullanılma düşüncesidir. Bu yak-laşımla, işverenin geçmiş tecrübeleri ve yönlendirmeleri, mimari grubun kreatif yaklaşımı ile birleştirilerek firmanın ku-rumsal yüzünü ortaya koyacak, yumu-şak ancak dinamik ve teknolojik bir alan yaratılmıştır. Seçimleri yapılarak me-kanlara kazandırılan hazır ürünler dışın-da projedeki tüm imalatlar, malzemeleri

Page 21: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

19

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

ve renk seçimleri ile birlikte bir bütün olarak mimaristudio tarafından bu pro-jeye özel olarak tasarlanmış, imal ettiril-miş ve uygulaması yapılmıştır. Turkcell Lounge 3 ana mekandan oluşmaktadır; giriş-karşılama, ağırlama ve seyir. Bina-nın Doğu ve Batı girişlerinde davetlilerin karşılanıp mekana yönlendirilecekleri birer karşılama bankosu tasarlanmış-tır. Banko, tasarımı tamamlayan kabuk formundaki arka duvarı ile davetlilerin binaya ilk girişlerinde karşılarına çık-makta ve arka duvarı saran yapısıyla da

misafirleri asansörlere yönlendirmekte-dir. Kompleksin batı kanadı girişinden ulaşılan asansörler, en üst katta bulunan ana mekana direkt açılmaktadır. Asan-sörlerden çıkıldığında kurumsal kimlik vurgusu, tavan ve duvarlarda daha da iyi hissedilmektedir. Misafirlerin alana girişlerinde karşılama rolü oynayan bu mahal, dairesel formu, tavanındaki özel imalat LED armatürlerle oluşturulmuş logo ve yine özel olarak üretilen banko-su ile mekanın ilk ipuçlarını vermektedir.

Turkcell Lounge tasarım ve proje çalışması, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’ nin

Pazarlama İletişimi ve Etkinlik Yönetimi bölümünün açtığı

tasarım yarışması sonucunda, davetli yarışmacı olarak katılan mimaristudio ekibi tarafından

gerçekleştirilmiştir.

Page 22: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

20

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Giriş-karşılama alanından ağırlama ala-nına geçildiğinde tasarımda ön plana çıkan dairesel formların devam ettiği gö-rülmektedir. Mekanın genel kurgusunda, merkezindeki büyük servis barı çevre-sinde farklı noktalarda konumlandırılmış, davetlilerin oturarak ve ayakta ağırlanabi-lecekleri bölümler ile Turkcell ürünlerinin deneyimlenebileceği özel noktalar dikkat çekmektedir. Mimaristudio diğer proje-lerinde olduğu gibi kullanılan ürünlerin büyük çoğunluğunu mekanın parçaları olarak tasarlamıştır. Misafirlerin oturarak ağırlanmalarını sağlayan servis banko-sunun her iki yanındaki dairesel oturma grubu ve ona entegre büyük puf ile her iki tarafından da oturulabilen S formdaki kanepe, bu bakış açısı ile tasarlanmıştır.

Bu ürünlerle birlikte kullanılan sehpa, puf, salıncak ve bar tabureleri gibi mo-bilya grupları da tasarımı tamamlayan diğer parçalar olarak seçimleri yapılmış hazır ürünlerdir. Tüm bu ürünler davet, tanıtım, toplantı vb. organizasyonlarda kullanım amacına göre mekanın kur-gusunda hareket esnekliği de sağla-yabilmektedir. Gerek bar arkasında ta-sarlanan ayna kaplama pivot paneller, gerekse seyir alanını ağırlama alanından ayıran ayna kaplama duvarlar, mekanın derinlik etkisini artırmaktadır.

Ağırlama alanının ses ve görüntü sis-temi alt yapısı da özel olarak tasarlan-mış ve Mobinotech firması tarafından uygulanmıştır. Mekanın bu anlamda en önemli parçası olan 4X3 videowall ek-

ran cephesi, kullanılan tüm ekranlar tek bir ekran gibi kabul edilerek, onu saran çerçevesi ile eski bir TV’nin duvara yan-sıması olarak tasarlanmıştır. Son mekan olan seyir alanı ise yapılan tüm orga-nizasyonların davetli grubu tarafından yüksek konfor şartları ile izlemeleri adı-na oluşturulmuştur. Bu konfor şartları alanda kullanılan farklı ebattaki ekranlar ile de desteklenmiştir.

İç mimari tasarımdaki tüm bu detayların yanında aydınlatma tasarımı da meka-nın kimliğinde önemli bir role sahiptir. Gündüz ve gece modları, bu modlara bağlı ışık rengi seçenekleri ile tüm ay-dınlatma tasarımı mimaristudio liderli-ğinde Ukon Aydınlatma firması ile yü-rütülmüştür.

Page 23: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

21

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Mekanın kullanım ihtiyacına ve mimari bek-lentilere göre ideal konfor ve kullanım şart-larında aydınlatma değerleri hesaplanmış ve armatür seçimleri yapılmıştır. Mekanda-ki tüm aydınlatma armatürleri, elektronik bir aydınlatma kontrol sistemine bağlan-mış olup farklı kullanımlar için farklı renk ve süre seçenekleri ile senaryolar dahilinde sistemde tanımlanmıştır. Giriş alanında fir-ma logosu şeklindeki aydınlatma, her biri silindirik pleksi kapaklı, power LED ürün-lerden özel olarak üretilmiştir. Ağırlama alanı tavanındaki 90 cm ve 150 cm çapla-rındaki silindirik ürünler mimaristudio tasa-rımı olup, kabukları özel olarak üretilmiştir. Ürünlerde barisol gergi tavanı uygulanmış, ürün içindeki tüm RGB ve gün ışığı LED armatürler farklı senaryolarda aydınlatma kontrol sistemine bağlanmıştır.

Bina girişlerinde bulunan konuk karşıla-ma bankoları ile deneyimleme alanı otur-ma bankları mimaristudio tasarımı olup, yarı geçirgen akrilik üründen özel olarak imal edilmiştir. Bu ürünler içinde de ay-dınlatma kontrol sistemine bağlı RGB LED ürünler tercih edilmiştir. Diaresel formda-ki ağırlama alanları ile tribün alanlarında ise “Dark Aydınlatma”dan yuvarlak hat-lı, sıva üzeri ve gömme LED ve halojen ürünler seçilmiştir. Gerek tasarımı ile iş-veren grubun farklı alternatif kullanımları adına beklentilerini karşılaması, gerekse içinde bulunduğu uluslararası komplekse kazandırdığı değer bakımından proje he-define ulaşmıştır.

Page 24: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

22

L I G H T W O R L D . 3 8

Proje Adı: Turkcell LoungeProje Yeri: Fenerbahçe Uluslararası Spor Kompleksi, Ülker Sports Arena – İSTANBULİşveren: Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.Proje iç mekan alanı: 850 m2İç mimari tasarım: mimaristudioTasarımcılar: Ayça AKKAYA KUL & Önder KULFotograflar: Gürkan AKAYİnşaat yapım: Dilek MimarlıkElektrik yapım: Frekans Mekanik yapım: HMT Aydınlatma tasarımı: mimaristudio, Ukon Aydınlatma

Elektrik proje: Frekans ElektrikMekanik proje: HMT MekanikProje yılı: 2013Yapım yılı: 2013Finish materials:PVC zemin kaplaması: ForboÖzel imalat mobilya tasarımı: mimaristudioÖzel mobilya imalatı: Gözde MobilyaMobilya ve aksesuarlar: Mozaik, Connection, Pedrali, GotwobAydınlatma armatürleri: Ukon, Dark Lighting

PROJE DETAYLARI

P R OJ E

Page 25: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

23

L I G H T W O R L D . 3 8

YENİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ

Yenilenebilir kaynaklar arasında yer alan güneş enerjisi, özellikle küresel ısınmanın kendini göstermeye başla-dığı son yıllarda ciddi oranda kullanılmaya başlandı. Bu

enerjiden çok daha yüksek verimle yararlanmak adına hazırla-nan Rawlemon adlı küresel güneş konsantrasyon sistemi, her noktada verimli enerji üreterek dikkatleri üzerine çekmeyi ba-şarıyor.

Sabit güneş enerji panellerinin düşük verimi, hareketli panel-lerin yüksek maliyet ile rüzgara karşı dayanıksız olmaları ne-deniyle hazırlanan Rawlemon, top şeklinde geliştirilen Akrilik Polimer lensi ve arka tarafında bulunan güneşin duruma göre hareket eden özel toplayıcı mekanizması ile güneş ışınlarını tek bir nokta üzerine yoğunlaştırıyor ve böylece çok daha etkili ve verimli bir üretim gerçekleştirilebiliyor. Farklı ihtiyaçlara göre

10 cm boyutunda beta.ey S, 20 cm boyutunda beta.ey XL, 100 cm boyutunda beta.ray 1.0 ve 180 cm boyutunda beta.ray 1.8 olmak üzere dört farklı model olarak hazırlanan  Rawlemon güneş enerjisi sistemi, ilginç yapısını hayat geçirmek adına Kickstarter benzeri yapısıyla tanıdığımız Indiegogo üzerinde 120,000$ toplamayı hedefliyor. Proje kapsamında topladığı para ile öncelikle en düşük model olan beta.ey S’in üretimi ve sertifikaları için çalışmalarda bulunacağı belirtilen firma, ürün-ler üzerinde yer alan dahili bataryaların desteğiyle beta.ey S ile 27.5 Whr, beta.ey XL ile 55 Whr, beta.ray 1.0 ile 1.8 kWh ve son olarak Beta.ray 1.8 ile 5.4 kWh enerji depolayabiliyor ve farklı bağlantılar ile bu enerjiyi teknolojik ürünler (cep telefonu, tab-let, dizüstü bilgisayar vb.) üzerine aktarabiliyor.

http://www.donanimhaber.com

D Ü N YA DA N

Page 26: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

24

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 27: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

25

L I G H T W O R L D . 3 8

Taksim Mete Caddesi üzerinde strük-türü zayıflamış bir yapı yerine öneri-len Avantgarde Taksim Square Ote-

li, Kreatif Mimarlık tarafından kısa süreli konaklama ihtiyacına cevap verecek, kent merkezine yakın 59 odalı butik bir şehir oteli olarak tasarlandı. Bu projede mimari tasarım ilkesi olarak bulunduğu yerle iliş-ki kuran, Taksim Meydan’ını tanımlayan konut sırası tipolojisinin izlerinden giden, alçakgönüllü bir kimlik benimsendi. Her zaman oradaymış gibi vakur bir duruş sergileyen, dikey hatlara sahip dar cep-hede, imar koşullarının sağladığı imkânla odalar konsollarla dışarı taşırıldı ve görüş açıları artırıldı. 1924 yılında Frank Lloyd Wright ile birlikte kurulan Japon Inax firmasının, kendini temizleme özelliğine sahip, Yeşil Logo sertifikalı malzemeleri ile kaplanan dış cephede, kullanılan abar-tısız renk, doku ve detaylar sayesinde yapının Gezi Parkı’na bakan cephesinin Mete Caddesi’nin tipolojisine uyumlu ol-ması sağlandı.

Yalınlığın esas alındığı otel iç mekânında 17,5 m2’lik odaların olabildiğince geniş ve konukların bir otelden çok kendi evlerin-de hissetmelerini sağlayacak samimiyet-te tasarlanmasına dikkat edildi. Dar bo-yutlara sahip ortak alanlar ve koridorlar, aynalar ve yansıtıcı yüzeyler sayesinde genişletilirken gerek odalarda gerek-se diğer mekânlarda alışılageldik ahşap

kaplamalar yerine ferahlığı sağlayacak şekilde toprak tonlarında açık renkler ve tekstil tabanlı dokular tercih edildi. Oda-ların daha ferah hissedilmesi için duvar-larda geniş aynalar ve kayar kapılı banyo hacimleri tasarlandı. Oda içindeki bölücü cam seperatörler üzerinde İstanbul hikâ-yelerine ait pasajlara yer verildi.

Otelin genelindeki iç mekân ve aydınlat-ma tasarımı, misafirlerin kendilerini hem rahat hem de ayrıcalıklı hissedeceği şekil-de tasarlandı. Sıcak bir atmosfer yaratma amacı ile duvarlarda doğal ceviz kaplama, zeminde ise doğal taş kaplamalar tercih edilirken mekâna zenginlik ve derinlik ka-tan monoblok duvar kaplamaları, renkli cam ve organik katmanlı şeffaf paneller gibi yenilikçi malzemelere de yer verildi. Otelin karşılama ve bekleme amacı ile en çok kullanılan ortak mekânı olan lobi ise yerden tavana uzanan doğramasız cam-ları sayesinde sokağın sakin bir uzantısı gibi davranmakta. Benzer şekilde arka tarafta yaratılan çukur bahçeye bakan restoran ve kahvaltı salonu da konukla-rına sakin ve huzurlu bir atmosfer sunu-yor. Otelin ortak mekânlarında  işverenin kendi koleksiyonundan eserlerin yanı sıra Hasan Pehlevan ve Deniz Tunç’un sanat eserlerine de yer verilerek çağdaş sana-tın özgün örneklerinin konuklarla payla-şılması hedeflendi.

AVANTGARDE COLLECTION TAKSİM SQUARE OTELİ

P R OJ E

Page 28: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

26

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 29: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

27

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Mimari: Kreatif MimarlıkProje ismi: AVANTGARDE COLLECTION TAKSİM SQUARE OTELProje başlangıç-bitiş: 2012İnşaat başlangıç-bitiş: 2012-2013İşveren: Gençoğlu Gümüşsuyu OtelcilikKapalı alan: 3.000 m²Tasarım ekibi: Aydan Volkan, Selim Cengiç, Nesrin Asal, Aysun Şentürk, Aysun DüzkanFotoğraflar: Cemal Emden

PROJE DETAYLARI

Page 30: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

28

L I G H T W O R L D . 3 8

SAN FRANCISCO’NUN GURUR KAYNAĞI

1967 Albuquerque doğumlu sanatçı Leo Villareal,  gerçekleş-tirdiği interaktif aydınlatma tasarımları ile oldukça önemli bir yere sahip. Son olarak 2.9 km uzunluğundaki San Francisco köprüsü üzerinde gerçekleştirdiği dinamik proje ile gündem-de. Philips ActiveSite teknolojisi sayesinde ikonik San Fran-cisco köprüsünün 75. yıl dönümü kutlamaları için LED  ışıklar ile süslendi. 25.000 adet programlanabilir beyaz LED ışık ile gerçekleştirilen çalışmada Philips ürünleri kullanıldı. EW Flex

Compact ürünleri ile istenilen kaliteli sonuç elde edildi. Ku-rulumda ayrıca Philips ActiveSite sistemi ile uzaktan tanıma, programlama, veri analizi ve tesisatı yönetmek için kontrolü bir bulut bağlantı platformu geliştirildi. İlk olarak 2013 yılında ortaya çıkan kurulum bu yıl yeniden aydınlanacak. Düzenlenen yeni kurulum kendine özgü yeniliklere ve dört kat daha parlak LED aydınlatmaya sahip olarak karşımıza çıkacak.

D Ü N YA DA N

Page 31: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

29

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

Page 32: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

30

L I G H T W O R L D . 3 8

SUUDİ ARABİSTAN'IN EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL YAPISI Kral Fahd Milli Kütüphanesi Suudi Arabistan Krallığı’nın en önem-li kültürel yapılarından biridir. Profesör Eckhard Geber ve Alman Mimarlık firması Geber Arkitekten ekibi tarafından yeniden tasar-lanan proje başkent Riyad’da yer almaktadır. Gerçekleştirilen tasarım kentsel gelişimin yeniden düzenlenmesinde büyük bir rol oynamıştır.

P R OJ E

Page 33: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

31

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 34: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

32

L I G H T W O R L D . 3 8

Binayı çevreleyen yeni sembolik prizmatik bina, eski yapıyı bozma-dan muhafaza edebiliyor ve bilgi-

nin merkezini oluşturarak başkentte yeni bir simge halini alıyor. Binanın cephesi Ortadoğu mimari desenlerini referans alan tekstil ürünü filigranlarla kaplı. Mi-marlar cam kaplı çelik kubbesindeki haç şeklini bozmadan koruyarak, bu yapıya yeni bir yorum kattı. Küboid kabuk ve kendine özgü özelliklere sahip olan cam

örtü ve çelik kubbeye modern bir örtü sistemi tasarlandı. Bu tasarım sonucu at-mosferik bir ortam meydana geldi. Bina-nın aydınlatma çalışmasında ise olabildi-ğince gün ışığından faydalanılabilecek bir proje yürütüldü. Binanın cephe oluşumu-nu sağlayan, telkâri işlemelerinin altına yerleştirilen enerji tasarruflu armatürler ile gizli bir aydınlatma sistemi sağlandı. Dış cephelerde kullanılan soluk tenteler kurum için güçlü bir estetik kimlik oluştu-

rurken, ana işlevi olan aşırı güneş ışığına karşı kütüphane binasını, kullanıcıları ve kitap koleksiyonlarını güneşin yıkıcı etki-sinden korumaktadır. Başkent Riyad için Kral Fahd Milli Kütüphanesi, toplumda belirgin bir görüntüsü olan çağdaş cam mimarisinin en güzel örneğidir. Oldukça davetkar olan yeni tasarım binası, ziyaret-çilerine yumuşak, sakin ve nazik bir oku-ma mekanı sunar.

P R OJ E

Yer: Riyad, Suudi Arabistan

Mimar: Garber Architekten

Aydınlatma Projesi: Gerber Architekten

Proje Mimarı: Thomas Lücking

İşveren: Suudi Arabistan

Proje Yöneticisi: Thomas Lücking

PROJE DETAYLARI

Page 35: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

33

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

Page 36: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

34

L I G H T W O R L D . 3 8

YÜKSEK BİNA AYDINLATMALARI VE IŞIK KİRLİLİĞİ

Prof. Dr. Zeki ASLANwww.isikirliligi.org

LightWorld Aydınlatma Dünyası Dergisi’nin 2016 Ocak - Şubat sayısında Y. Mimar Çelik Erengezgin’in “Gökdelenler Aydınla-tılmalı mı?” başlıklı makalesini ilgiyle okudum. Yazar maka-

lesinde, yüksek binaların aydınlatılmasını yaşayanların uykusu-nu kaçıracak ışık düzeyine yükseltmemeye özen gösterilmesi, “rengarenk gece cephesi yaratıp binanın işlevinden insanları şüpheye düşüren bir ışık festivali havası yaratmanın” anlam-sızlığı, yansıtıcı özelliği olan dış cephe kaplamalarında alçak binalara göre daha özenli aydınlatma yapılması gereği ve acil durumlarda kolay tahliye gibi konuları işlemektedir. Ben bina

aydınlatması uzmanı değilim ama, bir ışık kirliliği çalışanı ola-rak, bu konuda söylemek istediğim birkaç şey var. Ülkemizde yeni konut siteleri, TOKİ yerleşim alanları, AVM’ler, gökdelenler hızla yaygınlaşıyor, şehirler dönüşüm geçiriyor; buna bağlı olarak ışık kirliliği hızla artıyor. Işık kirliliği, yani yan-lış dış aydınlatma, binaların yanlış ve aşırı aydınlatılması doğal yaşama müdahaledir. (Işık kirliliği konusuna yeni olanlar www.isikkirliligi.org sayfalarında gerekli bilgiyi bulabilirler.) Göçmen kuşlar göç zamanlarını mevsimlere göre ayarlar. Gece yönlerini

Bu ve diğer fotoğraflarda görülen aydınlatma lambalarından çıkan ışığın önemli bir kesri amacı dışında gökyüzünü aydınlatır.

Page 37: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

35

L I G H T W O R L D . 3 8

ay ışığı ya da yıldız ışığı kullanarak bulurlar. Ormanlık gibi do-ğal ortamda ışıklı boşluklar kuşların geçiş yollarını temsil eder. Yüksek binaların ışıklı pencereleri ise kuşları yanıltır ve onların yollarından sapmalarına neden olur. Her yıl milyonlarca kuş böy-le yüksek binalara çarpıp ölmektedir. “Kule tipi yaşam konutları” sayısının hızla arttığı İstanbul ve genel olarak Türkiye kuşların göç yolları üzerindedir. Burada benim ilk sorum şu: Acaba yük-sek binaların, gökdelenlerin mimari projeleri göçmen kuşlara so-run yaratmayacak şekilde tasarlanamaz mı?

Yanlış bina ve sokak aydınlatmalarından etkilenen yalnız göç-men kuşlar değildir. Konuyu uzatmadan birkaç örnek vermekle yetineceğim. Kaplumbağa yavruları, içgüdüleriyle, gece karan-lığında deniz ile kara arasındaki aydınlanma farkını algılayarak, denize giderler. Çevrede, yollarda ışık varsa ışığa yönelir ve ya-şamlarından olurlar.

Geceleyin ışığa, özellikle mavice zengin ışığa maruz kalan in-sanlarda MELATONIN hormonu üretiminin baskılandığı bi-liniyor; melatonin, uykuyu ve bağışıklık sistemini etkileyen hormonlarda gece - gündüz değişimini denetler. Bilimsel araş-tırmalar gösteriyor ki yapay aydınlatma ile gece-gündüz dön-güsünün (biyolojik saatin) bozulması, göğüs kanseri, prostat kanseri gibi kanser vakalarının, kalp rahatsızlıklarının, uyku

bozuklularının ve metabolizma hastalıklarının artmasına ne-den olmaktadır. Yapılan klinik araştırmalar gece vardiyasında çalışan kadınlarda göğüs kanseri riskinin arttığını gösteriyor. Yapay aydınlatma ile gece-gündüz döngüsünün bozulması gece beslenen hayvanlara zarar veriyor. Birçok yarasa türü sırf bu nedenle tükenme tehlikesi altındadır. Giderek artan ışık kir-liliği karanlık yıldızlı gökyüzünü, dolayısıyla astronomiyi tehdit etmektedir. Sokak lambaları ve binalardan gökyüzüne doğru yayılan ışıklar gök parlaklığını artırır, yıldızları görünmez kılar. Elektrik üretirken tükettiğimiz sınırlı petrol, doğal gaz ve kö-mür kaynaklarımızın önemli bir kısmını ışık kirliliği ile boşa har-cıyoruz; bu yolla atmosfer de kirletilmiş olmaktadır.

Erengezgin’in sözcükleriyle son sorum şu: “Her türlü aydınlat-ma daima yaşama müdahale değil, destek amaçlı” tasarlana-maz mı?

Bu ve diğer fotoğraflarda görülen aydınlatma

lambalarından çıkan ışığın önemli bir kesri

amacı dışında gökyüzünü aydınlatır.

Page 38: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 39: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

TÜNEL VE ALT GEÇİT AYDINLATMALARI

Page 40: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

38

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 41: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

39

L I G H T W O R L D . 3 8

PHILIPS TÜNEL AYDINLATMASI

P R OJ E

Philips, rakipsiz bir değer sağlayan basit çözümlerden yüksek performans alterna-

tiflerine kadar tüneller için bir dizi seçenek sağlıyor. Bileşenler, ihtiyaçlara göre seçiliyor ve daha sonra bu bileşenler bir araya getirilerek yalnızca ilgili proje-ye özgü bir aydınlatma sistemi oluşturuluyor. Bu nedenle, odak noktası ister ilk yatırım masrafı olsun, ister tüm kullanım süreci boyunca Toplam Mülkiyet Mali-yeti olsun, Philips duruma en uy-gun doğru çözümü oluşturuyor.

Bu yaklaşım kapsamında kulla-nılan ve LED teknolojisi için ta-sarlanan Tunelogic akıllı tünel aydınlatma kontrolü, karmaşık elektrik tasarımlarını en aza in-diriyor ve işgücü, trafik yönetimi ve sermaye masrafını önemli öl-çüde azaltıyor. TunneLogic, tünel boyunca aydınlatma sisteminin en uygun şekilde performans göstermesini sağlamak için ta-sarlanmıştır. Birçok ülkedeki zor-lu koşullarda ispat edilebilir proje verilerine göre Philips ile işbirliği yapmak proje maliyeti, rahatlık ve bakım açısından en iyi fırsatı sağlıyor.

Philips Bağlantılı Tünel Aydınlat-masının

Faydaları;

Philips, uzmanlığı ve deneyimi ile tünel projelerinin gerekliliklerine maliyet, rahatlık ve bakım açısın-dan mümkün olan en iyi çözümü üretir. Bu çözümün faydaları şöyle sıralanabilir:

• Tünel sahipleri ve işletmecile-ri: TunneLogic etkili, güvenilir ve emniyetlidir, kontrol ve bakımı kolaydır. Aydınlatma sisteminin sağlığı ile ilgili net bilgi yatırımı-nızı en iyi duruma getirir ve korur.• Tünel kullanıcıları: TunneLogic hassas L20 kontrolü sayesinde tünelin her bir kademesinde doğ-ru aydınlatma düzeyini sağlar, tü-nel kullanıcılarının emniyetini en üst düzeye çıkarır. Sisteme uzak-tan erişim, tüneli kapatmaksızın sürekli izlemenin mümkün olması anlamına gelir ve bu da trafiğin aksama oranını azaltır.• Tünel kurulum şirketleri: Sistem mimarisi modüler, tak-çalıştır özeliğiyle, kurulum süresini azal-tarak masraflı yol kapatma işlem-lerini en aza indirmek için tasar-lanmıştır.

Page 42: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

40

L I G H T W O R L D . 3 8

•Tünel bakım şirketleri: Sistem, uzun ömürlü ve bakımı kolay olmasının yanında, maliyetlerin öngörülmesi ile tünel kapama ve trafiğin aksamasını azaltmaya yardım edecek servis paketleri ve tahmin edilebi-lir masraflara da sahiptirler. Aydınlatmanın sağlığına ilişkin sistem bilgisine SCADA ara yüzünden ya da uzaktan erişilerek, ru-tin bakım etkin şekilde planlanabilir.

Philips TotalTunnel ile konforlu ve sürdü-rülebilir aydınlatma

Hollanda, Zwolle şehrinde bulunan Boxem Tüneli, Philips’in tüneller için özel dizayn edilen bağlantılı aydınlatma yak-laşımı ‘TotalTunnel’ ile yeniden aydınlatıl-dı. Proje tasarımı, ürün seçimi ve kullanım süreci hizmetleri yönetimini kapsayan TotalTunnel yaklaşımında, tünel FlowStar ve Tunnelogic ürünleriyle donatıldı. Böyle-likle tünel, yüksek kaliteli, ayarlanabilir ve kontrol edilebilir bağlantılı LED aydınlat-maya geçiş yaptı. Projede, enerji tasarrufu, LED aydınlatma ile birleştirilerek, sürücüle-rin konfor ve güvenliği esas alındı. Zwolle Belediyesi Proje Müdürü Toon van Beek, konuyla ilgili olarak: “Bu LED aydın-latma çözümü sayesinde hem enerjiden hem de bakım masraflarından büyük ölçü-de tasarruf ediyoruz. Bu da, sürdürülebi-lirlik ve güvenliğin bir arada olabileceğini kanıtlıyor. Bu tüneli daha sürdürülebilir, konforlu ve güvenli hale getirebilmemiz, Philips TotalTunnel yaklaşımı sayesinde oldu.” dedi.

Genel Bilgi;

Hollanda’da bulunan Zwolle şehrinin gi-rişinde, bir akarsu yatağı ile karayolunun kesiştiği bir noktada yer alan Boxem Tü-neli 11,70 metre yüksekliğindedir. İki şeritli ve tek geçitli olarak tasarlanan tünelin du-varları, denizden kazanılmış topraklardan oluşması sebebiyle alçak tutulmuştur. Phi-lips TotalTunnel konseptiyle inşa edilen bu tünel, en son teknoloji ürünü olan Philips tünel LED armatürü FlowStar ve Tunne-Logic kontrol sistemiyle donatılmıştır.Philips TotalTunnel, tünel aydınlatma sis-temlerine getirilen kapsamlı bir yaklaşım-dır. Philips’in LED alanındaki uzmanlığını müşterilerine özel çözümlerle aktarmasına ve böylece yüksek kalite, kontrol ve hiz-met desteği standartları sunan aydınlatma çözümleri üretebilmesine imkân tanır.

Amaç;

Yol, köprü ve tünel aydınlatmalarında LED’e geçiş, özellikle belediyelerin enerji

tüketimini düşürmesinde önemli rol oy-nuyor. Bu düşünceden hareketle Zwolle Belediyesi, Boxem Tüneli’ndeki enerji tü-ketimini minimize etmeyi ve LED aydınlat-maya geçiş yapmayı hedefleyerek Philips ile işbirliği gerçekleştirdi.

Çözüm;

Boxem Tüneli’nin yüksekliğinin 4,60 met-re olması sebebiyle, armatür ve montaj raylarının 10.5 cm’den az olması gerekliliği hesaplandı. 20-30 cm aralığında değişen diğer armatürlerin aksine, yüksekliği sa-dece 6.5 cm olan Philips FLowStar LED ile bu koşul sağlandı. Bağlantı kutuları hattın içine dâhil edildi ve bu da noktasal LED aydınlatma armatürlerinin tek bir hat üze-rine yerleştirilmesine olanak tanıdı.

Projeyle elde edilen faydalar;

TunneLogic ile ışık seviyesinin esnek bir şekilde ayarlanmasına izin veren, uzun ömürlü FlowStar kurulumu sayesinde, diğer tünel aydınlatma sistemleri ile kar-şılaştırıldığında her yıl enerjiden %34 oranında tasarruf sağlanabiliyor. Aydınlat-mada kullanılan uzun ömürlü LED tekno-lojisi bakım ihtiyacını neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Bu da, hem zaman ve paradan tasarruf sağlıyor, hem de tüneli kapatmaya gerek kalmadığı için trafikte yaşanabilecek sorunları en aza indiriyor. Bunun yanı sıra, böyle şık bir ışık şeridi göze daha çok hitap ediyor ve tünelin mi-nimalist tasarımıyla mükemmel bir birlik-telik oluşturuyor. Bu sistem, aydınlatmanın her zaman ayar-lanabilmesine olanak sağlıyor. Işık seviye-sini düşürebilmenin yanı sıra armatürlerin bir kısmını kapatmak dahi mümkün oluyor. Ayrıca, acil durumlarda ışık seviyesi çok kısa sürede %100’e kadar artırılabiliyor. Böylece güvenlik ve cankurtaran ekipleri ilk yardım yaparken daha geniş bir görüş mesafesine sahip oluyor. Bu işlem, hem tüneldeki bir panelden hem de bilgisayar yardımıyla uzaktan yapılabiliyor.

TunneLogic, tünel içindeki aydınlatmanın günışığıyla her zaman uyumlu olmasını da sağlıyor. Tünelin 105. metresinde, tünel girişindeki aydınlığı ölçen bir parlaklık öl-çer, tünelin ışık yoğunluğunu belirlemekte kullanıyor. Böylece her sürücünün gündüz veya gece sürüş deneyimine uygun sevi-yede ışık alması mümkün oluyor. Bu da, tünele giriş-çıkışları keyifli hale getirmenin yanı sıra güvenliğe de katkıda bulunuyor.

P R OJ E

Aydınlatmada dünya lideri Philips, tüneller için de bağlantılı

aydınlatma çözümleri sunuyor. Bu kapsamda geliştirilen ‘Totaltunnel’

yaklaşımı ile, proje tasarımı, ürün seçimi ve kullanım süreci hizmet-leri yönetimi entegre bir biçimde

oluşturulabiliyor.

Page 43: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

41

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 44: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

42

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 45: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

43

L I G H T W O R L D . 3 8

İtalya Napoli’de yer alan Toledo Metro tüneli ünlü sanatçı Salvador Dali’nin yakın ar-kadaşı Oscar Tusquets Blanca tarafından tasarlanmıştır. Eylül 2012’de hizmete başla-yan metro istasyonu. 40 metre derinliğiyle İtalya’nın en derin istasyonudur.  Tasarımı

bakımından 3 ayrı kademede projelendirilmiştir. 2012’de tamamlanan istasyon Katalan mimarisinin izlerini taşır ve görüntüsü itibariyle okyanusu andırır. Tasarım teması ola-rak duvar rengi, parlayan pullar, mozaikler, su ve ışığın mükemmel uyumunu simgeler. Tünelin içerisinde Güney Afrikalı sanatçı William Kentridge’ın tasarlamış olduğu duvar panosu projenin en dikkat çeken özelliklerindendir.

Metronun konumu bakımından proje neredeyse deniz seviyesinin altına kalır. Suyun al-tında yer alan kısımlar tamamen camdan yapılmış mozaikler ile çevrilidir. Toprak üze-rinde kalan kısımlarda da toprak rengine uygun mat yapılar tercih edilmiştir. Projenin aydınlatma tasarımı ise AIA’ya ait. Tünelin girişinde yer alan huni biçimli pencereler sa-yesinde gün ışığından da rahatça faydalanılabilmekte. Mimariye en uygun aydınlatma tasarımı için oldukça yoğun çaba harcayan sanatçılar, geliştirdikleri bir program saye-sinde LED’in ışık akısını kontrol edebilir.

MOZAİK TASARIMA MODERN GÖNDERME

P R OJ E

Page 46: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

44

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Yer: Napoli, İtalya

Mimar: Oscar Tusquets Blanca

Aydınlatma: AIA

Proje Yöneticisi: Giovanni Fassanaro

Proje Alanı: 13,228 m

PROJE DETAYLARI

Page 47: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

45

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

3 YENİ TÜNEL GELİYOR

660 milyon dolara mal olması planlanan tünellerin toplam uzunluğu 13 kilometreyi buluyor.

Mega kentte trafiği rahatlatmak amacıyla yeni karayolu tü-nelleri çalışmalarına bu yıl başlanacak. Dolmabahçe’den Ful-ya’ya 2 kilometrelik, Fulya’dan Levazım’a 4 kilometrelik, Leva-zım’dan da Baltalimanı’na 6 kilometrelik birbirleriyle bağlantılı karayolu tünelleri planlanıyor. 

TOPLAM UZUNLUK 13 KİLOMETRE 

Tünellerin birbiriyle bağlantılı olacak olması İstanbul’un kesin-tisiz ulaşımı anlamında önemli bir yere sahip. Bu sene içinde yapımına başlanacak olan Dolmabahçe-Fulya, Fulya-Levazım ve Levazım - Armutlu arasındaki alt karayolu tünelleri 2018’de tamamlanacak. 660 milyon dolarlık 3 projenin toplam uzunlu-ğu yaklaşık 13 kilometre. 

CEP OTOGARINA TRAMVAY HATTI 

Süresini dolduran Büyük İstanbul Otogarı’nın yerine İstan-bul’un birçok yerine yapılacak olan otogarlardan olan ve ya-pımı biten Alibeyköy’e ulaşım kolaylığı için Eminönü’nden Alibeyköy’e tramvay hattı inşa edilecek. Haliç kıyısı boyunca ilerleyecek 10 kilometre uzunluğundaki hat için toplam 492 milyon lira ayrıldı ve projenin 4 yılda bitirilmesi hedefleniyor. 

http://www.sabah.com.tr

Page 48: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

46

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

Page 49: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

47

L I G H T W O R L D . 3 8

Alabama şehir merkezinde 1931 yılında inşa edilen, Birmingham Demiryolu Alt Geçidi, Demiryolu Parkı adıyla yeni bir kentsel dönüşüm projesinin merkezinde

yer alıyor. Şehirde yaya trafiğini teşvik etmek için heykeltıraş ve kamu sanatçısı Bill Fitzgibbons ile eski demiryolu alt geçi-dini farklı bir tarzda aydınlatmayı tercih eden yerel yönetim, böylelikle karanlık tünelde meydana gelen olayları ve potan-siyel tehlikeleri de azaltmayı hedefliyor.

Sanatçının “LightRail” ismini verdiği alt geçit, sıcak ve renk-li tonlarda aydınlatılmış ve istenilen ilgiyi çekmiş durum-da. LED’le aydınlatılan eski tünel, bilgisayar destekli çalışıyor. Yeni haliyle farklı kurguların da mümkün olabileceğini göste-ren bu tünel aydınlatması, eskiyi yorumlamakta iyi bir örnek…

LIGHTRAILS: DEMİRYOLU ALT GEÇİDİNDEN IŞILTILI BİR DÜNYAYA

D Ü N YA DA N

Page 50: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

48

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

RENK “SKALASINA” SAHİP TÜNEL

Bundan tam olarak 5500 yıl önce Huni Fırıncılığı kültürü-nün önemli  merkezlerinden  olan Hollanda’nın Emmen bölgesi, tuz ve aşınmış kayaları ve verimli toprakları sa-

yesinde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bu kıymetli top-raklar daha sonra karşımıza gizemli taş mezarlarının yapımın-da ortaya çıkıyor. Tünelin aydınlatması, farklı bakış açıları ve aydınlatmada sanatsal bir yol izleyen Titia Ex ekibi tarafından gerçekleştirilmiş. Titia Ex’in Dolmen Light çalışması, bu aşın-mış kaya parçalarının Emmen şehri için ne kadar özel oldukla-rını bir kez daha vurguluyor. Emmen şehrinde yer alan Dolmen

Tüneli 253 metre uzunluğa sahiptir. Özel olarak hazırlanan pro-jede; şehrin verimli toprakları ve kayaları göz önünde bulun-durularak organik bir aydınlatma çalışması yapılmıştır. 4000 metrelik bu tünelin aydınlatması RGB LED sistemi ile uzaktan kontrol edilebiliyor. Tünel içerisinden geçen arabaların hızına göre adaptasyonu sağlanan aydınlatıcılar bir çok farklı renk skalası ile değişim göstermekte. Projede, IColor Flex MX gen2 kordon 13123 ft'ten (3962 m) armatür ürünleri kullanılarak, ke-yifli kısa bir yolculuk sunar.

Proje: Dolmen Işık, Hondsrug Tüneli

Aydınlatma Tasarımı: Titia Ex

Mimari Proje: Emmen Belediyesi, Titia Ex

Proje Yeri: Hollanda

PROJE DETAYLARI

Page 51: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

49

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

DİMÇAYI TÜNELİ AYDINLATILDI

Antalya  Büyükşehir Belediyesi,  Alanya Dimçayı’nda 12 mahalleye ulaşım sağ-layan grup yolu üzerinde bulunan tü-

neli aydınlattı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Birimi bünyesinde faaliyet gösteren teknik ekip, Dimçayı grup yolu üzerinde bulunan tü-neli ışıklandırdı. Bölgede bulunan 12 mahal-lenin ortak kullanımı olan grup yolu üzerinde bulunan 330 metrelik tünel, aynı zamanda yaz aylarında Dimçayı’nda piknik yapmak isteyen binlerce vatandaş tarafında da kulla-nılıyor. Birçok yerli ve yabancı turistin de kul-

landığı tünel, yapılan aydınlatma çalışmasının ardından trafik açısından daha güvenli hale geldi.

Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, “Daha önce özel idareye bağ-lı olan tüneldeki aydınlatma son derece ye-tersizdi. Tünel, Büyükşehir Belediyesi sorum-luluğuna geçtikten sonra bölgedeki yoğunluk nedeniyle daha güçlü bir şekilde aydınlatma gereği hissettik. Artık hem bölge insanı hem de yerli ve yabancı turistler, daha güvenli bir şekilde tünelden geçebilecek” dedi.

Page 52: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

50

L I G H T W O R L D . 3 8

ALT GEÇİTLER LED AYDINLATMA SİSTEMİ İLE IŞIL IŞIL OLUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, alt geçitlerdeki mevcut aydınlatma sistemlerini LED aydınlatma siste-

mi ile değiştiriyor.

ANKARA  (İHA) –  Ankara Büyükşehir Belediyesi, alt geçitlerdeki mevcut ay-dınlatma sistemlerini “LED” aydınlatma sistemi ile değiştiriyor. Bir yılda 10 bin ar-matürün değiştirileceği çalışmayla 164 alt geçit ışıl ışıl olacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Este-tiği Dairesi ekipleri, alt geçitlerdeki klasik armatürlerin “LED” aydınlatma sistemi ile değiştirilmesine başladı.  Eskişehir  Yolu üzerinde bulunan alt geçitlerden başlanan çalışma ile  DSİ  önü alt geçidi tamamen LED aydınlatma sistemi ile donatıldı. Kent Estetiği Dairesi ekipleri, Türkiye’de üç kat-lı olarak yapılan ilk modern alt geçit olan Akay Alt Geçidi’nde de LED aydınlatma sistemini kurma çalışmalarını sürdürüyor. 164 alt geçitte yer alan 10 bin armatürün bir yılda değiştirilmesi planlandı. LED ay-dınlatma sistemleri ile alt geçitler ışıl ışıl olacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin alt geçitlere kurduğu LED aydınlatma sistemleri “kla-sik” aydınlatma sistemlerine göre çok daha fazla tasarruflu. LED aydınlatma sis-temleri alt geçitlerde gündüz de yanacak. Böylece sürücüler karanlık ve aydınlık or-tamlara geçişlerde yaşanan kısmi körlük-ten korunmuş olacak.

Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı yetkili-leri, projenin gerçekleşmesiyle yüzde 62 oranında tasarruf sağlanacağını bildirdi-ler. Böylelikle alt geçitlerdeki aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi maliyetinin 2 yıl gibi kısa sürede karşılanacağı belirtil-di. Büyükşehir Belediyesi’nin alt geçitler-de yılda yaklaşık 15 milyon liralık elektrik masrafı bulunuyor.

Modern teknolojiyi de ilk kullanan kurum olması ile bilinen Ankara Büyükşehir Be-lediyesi, LED aydınlatma sisteminden rekreasyon alanlarında, tarihi ve simgesel yapıların gece aydınlatmasında da yarar-lanıyor.

http://www.haberler.com

S E KTÖ R D E N

Page 53: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

51

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

ALT GEÇİTLERE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Kaliforniya’nın San Jose şehir merkezinin Santa Clara Cad-desi boyunca yer alan alt geçidine sanatçı Dan Corson, tarafından animasyonlu LED kurulum düzenlendi. Alt ge-

çidin tavanında interaktif, teknolojik, dinamik ve farklılık ya-ratılarak alt geçit kullanıcılarına sunuldu. Gerçekleşen projede

1.000’in üzerinde boyalı halka kullanıldı. Yaya hareketlerini al-gılayan 81 hareket sensörlü LED, Phililps Lumileds tarafından projeye bağışlandı. Kurulum araçlar ve kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde kurgulanırken, yaya ve bisiklet kullanıcıları için özel efektler sunmakta.

STARRY NIGHT

Güney Boston’da yer alan Starry Night alt geçidi kamusal sanat programı kapsamında, Lisa Greenfield ve Daniel J. Van Ackere tarafından hayata geçirildi. İlk olarak 2009

yılbaşı gecesine özel olarak tasarlanan aydınlatma kurulu-mu daha sonra 2011 yılında New England Foundation for the Arts’tan (NEFA) bir hibe alınarak kalıcı bir kurulum haline geti-

rildi. Kurulumda sanatsal tasarımın görsel çekiciliği kadar yaya ve arabalı yolcuların konforu ve güvenliği de göz önünde tutul-muştur. Uzaktan kontrol edilebilen Pharos LPC X kontrol prog-ramı sayesinde özel gün ve gecelerde birçok farklı ışık şovları programlanabilir. Projede PhilipsCK LED’leri kullanılmıştır.

Page 54: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

52

L I G H T W O R L D . 3 8

Tüneller ve alt geçitler şehir içi trafiğini düzenlemek için belli standartlara uygun olarak inşa edilirler ve aydınlatıl-maları zorunludur. Otoyollara göre daha farklı tasarım ve

teknikler kullanılarak aydınlatılması gereken tüneller ve alt ge-çitler, gece olduğu kadar gündüz de yapay aydınlatma gerek-tirir. Bu durum her iki kamusal alanın da işlevselliği açısından önemli olduğu kadar güvenliği açısından da hayati önem taşır.

TünellerGünün 24 saati aydınlatma gerektiren kamuya açık alanlardan biri olan tüneller, güvenli seyahatin en önemli ayaklarından bi-rini oluşturması bakımından, son teknoloji ürünü uygulamaların kullanımını hak ederler. Bu nedenle yıllardır inşa edilen her yeni tünel için, tereddütsüz o günün son teknoloji ürünleri projenin bir parçası olmuştur; yenilenme projelerinde de durum aynıdır. Güven bakımından, her şeyden fazla önem kazanan söz konu-su alanlarda trafiğin aydınlatma mesafesini sağlayacak arma-tür kullanımı esastır. Kullanılan aydınlatma sisteminin parlaklık standartlarını karşılaması ancak herhangi bir stroboskopik et-kiyi önlemesi ve tekdüzelik sağlaması zorunludur.

Tünel içindeki aydınlatma seviyeleri, görünürlük ve güvenlik odaklı bir çözüm geliştirmek üzere kapsamlı bir araştırma ve mevcut teknolojileri kombine eden bir aydınlatma kurulumunu gözden geçirerek başlar. Armatürler tüneller içinde havayı kir-leten egzoz ve benzeri gazların yoğunluğu göz önüne alınarak tasarlanır. Paslanmaz malzeme, özellikle çelik ve sertleştirilmiş cam lens malzemeler korozyona dayanıklıdır. Aydınlatmalar arasındaki mesafeler önemlidir ve estetiğin ötesinde işlevini görecek yoğunlukta aydınlatma elemanı yükü gerektirir. Genel olarak uzun ömürlü aydınlatma elemanları kullanılarak oluştu-rulan tünel projeleri, daha çok floresan lambalar ve LED seçim-lerle sağlanır. Geliştirilmiş trafik güvenliğine uygun, aydınlatma renk seçimleri tünelin mimarisine özel olmak zorundadır. Zira aydınlatma tünelin iç kısmında farklı, tünel çıkışına doğru farklı şekilde tasarlanmalıdır.

Alt geçitlerŞehirlerin merkezi bölgelerinde, anonim sokaklarında ve alan-larında önemli rol oynayan alt geçitler, aynı zamanda kentsel kimliğin de bir parçası olurlar. Araç ve insan geçişlerinin en yo-ğun olduğu bölgeler olan şehir merkezlerinde, sosyal, estetik ve mekânsal değerler taşıyan alt geçitler, söz konusu merkezin en popüler noktalarını birbirine bağlayan yollardır. Işık, ses ve koku etkenlerinin ince hesaplanarak var ve yok olmasını sağla-ma hassasiyetiyle tasarlanan alt geçitler, güvenli geçişi teşvik

ederler. Hatta kimi zaman tasarım kalitesiyle şehrin estetik un-surlarından biri haline gelir, reform alanı olurlar.

Alt geçitler aynı zamanda yoğun araç trafiğinin olduğu kara-yollarında ve metrolarda yayaların güvenli ve rahat hareket et-melerini sağlarlar. Bu nedenle geçiş için gece ve gündüz kişisel güvenliği sağlayacak şekilde iyi bir aydınlatma tasarımı çok önemlidir, hatta aydınlatma tüm tasarım bütününün önemli bir parçasıdır. Belli standartlar çerçevesinde aydınlığı sağlamak için, ortak kullanıma ve aynı zamanda yüklü aydınlatma per-formansına uygun çeşitli tip armatürlerin düzenlenerek tasa-rıma dahil edilmesi gerekir. Aydınlatma armatürlerinin zaman ve çevre koşullarına dayanıklı olması en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bakım ve onarım sadece bütçede bir gider olarak değil, aynı zamanda güvenlik bakımından çok önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü aydınlığın kesin-tisizliği ve kullanım kalitesini artıracak aydınlatma sistemlerini seçmek ön şarttır.

Bugün tünel ve alt geçit aydınlatması ile ilgili hem tasarımları hem de işlevsellikleri açısından önemli projeler bulunmaktadır. Hatta bu projelerden bazıları uluslararası platformda ödüle la-yık görülmüştür.

Kingsun tünel aydınlatma projesi, Shenzhen-Çin

Shenzen’deki 120 kilometrelik otoyolun Kingsun Tüneli aydın-latma projesi LED aydınlatmalarla 2011 yılının temmuz ayında tamamlanarak hayata geçirilmiştir. Güçleri 60 ile 90W arasın-

TÜNEL VE ALT GEÇİTLERDE AYDINLATMA TASARIMI

Doç. Dr. Deniz Ayşe Yazıcıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi / Mimarlık Fakültesi / İç Mimarlık Bölümü

Page 55: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

53

L I G H T W O R L D . 3 8

da değişen LED ışıklar, 10 kilometrelik tünelin içindeki karayolu boyunca parlıyor. Gece boyunca mükemmel bir çalışma ve per-formans ile yüksek aydınlatma verimliliği sağlayan aydınlatma sistemi, yoğun trafiğin söz konusu olduğu tünel için mükem-mel bir çözüm oluşturmuş. Beyaz ve doğal ışık ile aydınlatılmış tünelden geçen sürücülerin çoğu, önceden var olmayan sürüş güvenliğinden ve çok daha net görülebilen yoldan memnunlar.

US 60 Queen Creek Tüneli aydınlatma projesi, Arizona-ABD

Karayolu sisteminin modernize edilmesi için sürdürülen proje kapsamında, bakım maliyetini azaltmak ve görüşü artırmak üzere gerçekleştirilen tünel aydınlatması, Arizona’nın ilk LED aydınlatmalı tünel projesi olmuş. Aydınlatma projesi, son tek-noloji ürünü; tünelin dışındaki ortam ışığına ve hava koşullarına bağlı olarak ışık seviyesini ayarlayan bir kontrol sistemini kap-sıyor. 1952 yılında inşa edilen tünelin görüş mesafesini artırmak üzere gerçekleştirilen projenin, kullanılan yeni aydınlatma sis-temi ile bakım sıklığını ve güç tüketimini önemli ölçüde azalt-ması da bekleniyor. Ayrıca projenin, Globe ve Phoenix metro alanları arasındaki güvenliği artırması hedeflenmiş

Dolmen Işık Tüneli, Hondsburg, Hollanda

Hollanda’nın Hondsburg yakınlarındaki Emmen şehrinde yer alan 235 metrelik tünel, bölgenin kayalık yapısına uygun bir projeyle hayata geçirilmiş. Bu özel kayalar arasındaki organik boşluk tünel duvarlarının inşasına fırsat vermiş ve günün son teknoloji teknikleriyle kayalar arasında bir geçit oluşturulmuş. Trafik hızına uyum sağlayan tünel ışık projesi, sürücülerin deği-şen hızına göre önceden programlanan, değişken renk paletiy-le kendi alanında ödüle layık görülmüş.

Urban Green, Stockholm-İsveç

Stockholm şehir merkezinde yer alan alt geçit, herkesin yoğun olarak kullandığı sokaklar ve alanların bulunduğu bölgede inşa

edilmiş. Şehrin kentsel kimliğinin bir parçası olarak gerçekleş-tirilen proje, doğa ve kültür arasındaki bağlantıyı vurgulayan kavramsal bir kurulum içeriyor. Şehrin en çok kullanılan yolun-da, köprünün altında bulunan geçit, modern şehir konseptin-den yola çıkılarak (ancak tüm örnekleri gibi kaderi ıssızlık olan alt geçitler göz önüne alınarak) tasarlanmış. İnsanlara ışık ve ses yoluyla güven vermesinin yanı sıra, pozitif bir atmosfer ya-ratarak, sosyalleşmeyi teşvik ediyor ve insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor.

Auburn Caddesi alt geçit projesi, Atlanta-ABD

Atlanta şehir merkezinde, üzerinde Auburn Caddesi bulunan alt geçitte, yeni aydınlatma sistemi, tabelalar ve duvarındaki sanat eseriyle, bu üç güzel fikir hayata geçirilmiş. Sivil Haklar yürüyüşçülerinin siluetini içeren duvar resmi, tek parça halinde ve alt geçit boyunca kesintisiz süren ikonik bir çalışma.

Yıldızlı alt geçit projesi, Boston-ABD

Boston’un güneyinde “Yıldızlı Gece” olarak adlandırılan alt ge-çit projesi, başlangıçta dönemsel bir sanat enstalasyonu olarak, yerel sanatçıların gerçekleştireceği bir Kamusal Sanat serisinin parçası olarak planlanmış ve hayata geçirilmiş. Uzaktan ku-manda edilebilen aydınlatmalarla yolun güvenli hale gelmesi ve bölgede neşe yaratılması amaçlanmış. Ancak daha sonra böl-gede yaşayanlar yapılan çalışmanın kalıcı olmasını Boston’daki yetkililerden isteyince, sanatçıların gerçekleştirdiği aydınlatma bileşenleri daha güçlü çözümlerle uzun vade için tasarlanmış bir projeye dönüştürülmüş. Ayarlanabilir ve değiştirilebilir ay-dınlatma yapılanması ile, tam renk spektrumu kullanılarak Bos-ton belediye bayrağı ya da takımyıldızları gibi programlanabilir görüntülerle kalıcı hale getirilmiş.

Page 56: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

54

L I G H T W O R L D . 3 8

Craiglinn alt geçit projesi, Cumbernauld, İskoçya

Bigg Design ve Zero-Waste Design yarışmalarında ödülü, çar-pıcı aydınlatma ve duvar tasarımlarıyla Cumbernauld alt geçit yenileme projesi almış. LED aydınlatma elemanları ile değişken efektler sağlanarak tasarlanan alt geçit duvarları, erken gün-batımında turuncu, geç günbatımında pembe, alacakaranlıkta mor, geceleri ise mavi renk tonlarına boyanıyor. Rahat, ilham verici ve eşsiz bir yolculuğun içinde hissettiren alt geçit son derece ilgi çekici; karanlık ve korkutucu alt geçitlere benze-miyor. Söz konusu renkli aydınlatma geçişleri sırasında tonlar değişirken; öte yandan duvar resimlerinde insanlar, kutlamalar, parklar ve mimarinin bir karışımı olan içerik bulunuyor. Enerji verimliliğinin önemli bir öncelik olduğu bu yenilikçi aydınlatma projesi, tüm alt geçit için sadece 6 standart akkor ampule eş-değer bir tüketimle, kolayca geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmiş.

Metro istasyonu projesi, Hamburg-Almanya

IALD (Uluslararası Aydınlatma Tasarımı Ödülleri) ödüllü Ham-burg Metro aydınlatma tasarımı projesi, dokuz ülkeden katılan farklı projeler arasından seçilmiş. Mükemmellik Ödülü’ne la-yık görülen proje, HafenCity Üniversite metro istasyonunda, platform üzerinde asılı 12 nakliye konteynırı ile tasarlanmış. Var olan alanı, kentin serbest liman bölgesini dönüştürmeyi amaçlayan geniş çaplı yeniden yapılanma projesi kapsamında gerçekleştirilen proje, LED içeren bir aydınlatma tasarımı. İs-tasyon, duvarlardan ve tavandan itibaren yumuşak renk yansı-maları oluşturmuş. Entegre geçiş sağlayan aydınlatma, büyülü ve yaratıcı bulunmuş. Ayrıca teknik uzmanlık ve desteklenen yüksek estetik başarı yorumlarıyla sürdürülebilir tasarım ödülü kategorisinde değerlendirilen proje, sürdürülebilirlik ilkelerine de uygun bulunmuş.

Formosa Bulvarı Metro İstasyonu, Kaohsiung-Tayvan

Tayvan, Kaohsiung’daki metro istasyonu için, “Sanatsal bir araç olarak yaratıcı aydınlatma armatürlerinin, bir toplu taşıma ala-nını canlandırmak için nasıl kullanılabileceğinin parlak bir ör-neği” yorumu yapılıyor. Kırmızı ve turuncu hatlar arasında bir aktarma istasyonu olan Formosa Boulevard, renkli camlarıyla “Işığın Kubbesi” olarak tanımlanıyor. Sanatçı Narcissus Quagli-ata tarafından gerçekleştirilen tasarım, 660 metrekarelik top-lam alana sahip. Kronolojik olarak düzenlenmiş dört tema insan hayatının hikayesini anlatıyor. Ortamını uhrevi bir deneyime dönüştüren renkli ışıkları, istasyonu şehrin en bilinen yerlerin-den birine, hatta düğünler ve turistler için popüler noktasına dönüştürmüş. “Rüzgar, Ateş ve Zaman” başlıklı çalışma İtalyan sanatçı Nargissus Quagliata’ya ait; 4500 parlak renkli cam pa-neli dünyanın en büyük cam eseri haline getiren çalışma 30 m yüksekliğinde. Paneller, su, ışık, ateş ve yeniden doğuş temala-rıyla, sevgi ve hoşgörü mesajlarıyla, insan hayatını betimliyor.

Westfriedhof Metro İstasyonu, Münih-Almanya

Tasarımı Ingo Maurer tarafından gerçekleştirilen istasyon, 1972 yılında başlayan metro ağının bir parçası. Sayıca az olan ilk is-

Page 57: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

55

L I G H T W O R L D . 3 8

tasyonlardan sonra gelen yeni istasyonların mimarileri genellik-le daha cesur olmuş. Bu istasyonunun aydınlatma kurulumları ise son derece renkli. Westfriedhof metro istasyonunu kullanan yolculara rahatlık hissi vermek için tasarlanan aydınlatma pro-jesi, kullanılan renkler ve ışıklar, geometrik aydınlatma tasarım-ları ile hayata geçirilmiş. Floresan aydınlatma yoluyla, arınmış bir istasyon tasarımı için yola çıkan Mimar Ingo Maurer ve Au-er+Weber ekibi, yaratıcı aydınlatma tasarımı ve içbükey arma-türlerle geçiş ortamını ışıkla başka bir atmosfere dönüştürüyor.

Komsomolskaya Metro İstasyonu, Moskova- Rusya

Üç büyük demiryolunun kesiştiği noktada yer alan istasyon, Ba-rok detayları, Korint sütunları ve özellikle avizeleriyle etkileme üzerine kurulu bir amaçla tasarlanmış. Pavel Korin tarafından yaratılan sekiz tavan mozaiği Rusya’nın kahramanlarının za-ferlerini betimliyor. Yer altında bir metro istasyonunda ihtişam duygusu yaratmak için, pirinçten yapılmış şık ve görkemli avi-zelerden faydalanmak ise Komsomolskaya’yı diğer istasyonlar arasında taçlandıracak ilginç bir fikir oluşturmuş. Moskova’nın Sovyet döneminden kalma sistemi içinde sık sık “halk sarayla-rı” adı verilen istasyonlardan biri olan Komsomolskaya mükem-mel, barok bir bakış açısıyla meydana getirilmiş

Bleecker Street/Lafayette İstasyonu, New York-ABD

Lafayette istasyonunda, sanatçı Leo Villareal tarafından tasar-lanan ışık heykeli, tavana monte edilmiş altıgen bir dizi LED

borudan oluşuyor. Alüminyum ve paslanmaz çelikten üretilen tasarım, özel bir elektrik donanımıyla petek form içinde görün-tülenen ve sürekli değişen bir renk ve desen dizisi ile büyüklere eğlence vaat ediyor.

Zoloti Vorota, Kiev-Rusya

Zoloti Vorota, Kiev’in en ünlü metro istasyonlarından biri; 1989 yılında Syretsko-Pecherska hattının, ilk aşamasının bir parça-sı olarak açılmış. G Koren ve V Fedko imzalı mozaikler, beyaz mermer tonoz ve sütunlar, mum ampullerle donatılmış avizeler ve granit zeminle son derece etkileyici bir istasyon.

Champs de-Mars, Montreal-Kanada

Montreal’in ilk metro ağının bir parçası olarak 1966 yılında açı-lan Ville-Marie’de yer alan istasyon, ressam Marcelle Ferron tarafından vitray pencerelerle tasarlanmış. Sanatçının gündüz ışığını kullanarak muhteşem bir başyapıta dönüştürdüğü metro istasyonu, kimilerine göre non-figüratif sanat eseri olarak en ünlü eser.

Page 58: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

56

L I G H T W O R L D . 3 8

Bund, Şangay- Çin

Resmi olarak bir metro olmayan Bund Gezi Tüneli, renkli ışıklarıyla Pu Nehri’nin altından geçiyor. Turistler bu tünelden geçerken ışık çubukları ile sarılmış bir tüpün içerisinde olmanın keyfini yaşıyor.

KAYNAKLARhttp://www.schreder.com/SiteCollectionDocuments/Additional-content/Schreder-Tunnel-Lighting-Catalogue-English.pdfhttp://www.opus.co.nz/projects/lyttleton-road-tunnel-lighting-upgrade/http://www.lighting.philips.com/main/cases/cases/tunnel/lundby-tunnel.htmlhttp://www.carbonreductiontechnology.com/subway-lighting.htmlhttp://www.researchgate.net/publication/222320835_Design_and_performance_of_pedestrian_subway_lighting_systemshttp://www.kingsunlights.com/led-tunnel-light/china/6.htmlhttp://azdot.gov/media/news/news-release/2014/12/23/adot-awarded-$1-million-grant-for-lighting-project-in-us-60-queen-creek-tunnelhttp://titiaex.nl/projects/project/32http://www.santacole.com/recursos/pdf/Urban%20Green_19_jan_eng%20edited-2.pdfhttp://www.ljusarkitektur.com/en/portfolio/urban-green/http://www.atlantaintownpaper.com/2014/01/public-input-wan-ted-auburn-ave-underpass-design/http://www.pharoscontrols.com/blog/2015/03/06/starry-night-underpass-boston/http://www.biggdesign.co.uk/Bigg_Design/Bigg_Design_-_Cum-bernauld_Underpasses.htmlhttps://www.iald.org/IALD/media/Media-Library/IALD%20Inter-national%20Lighting%20Design%20Awards/2013/2013Radiance.pdfhttp://www.kingsunlights.com/led-tunnel-light/china/6.htmlhttp://azdot.gov/media/news/news-release/2014/12/23/adot-awarded-$1-million-grant-for-lighting-project-in-us-60-queen-creek-tunnelhttp://titiaex.nl/projects/project/32http://www.santacole.com/recursos/pdf/Urban%20Green_19_jan_eng%20edited-2.pdfhttp://www.ljusarkitektur.com/en/portfolio/urban-green/ http://www.atlantaintownpaper.com/2014/01/public-input-wan-ted-auburn-ave-underpass-design/http://www.pharoscontrols.com/blog/2015/03/06/starry-night-underpass-boston/http://www.biggdesign.co.uk/Bigg_Design/Bigg_Design_-_Cum-bernauld_Underpasses.htmlhttps://www.iald.org/IALD/media/Media-Library/IALD%20Inter-national%20Lighting%20Design%20Awards/2013/2013Radiance.pdfhttp://subartsf.org/subway-lighting-can-be-a-work-of-art/http://delightfull.eu/blog/2012/11/26/10-worlds-most-beautiful-su-bway-stations/

Page 59: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

57

L I G H T W O R L D . 3 8

GELİŞEN TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TAKİP EDEN NİKİ ELEKTRONİK2011 yılında faaliyete geçen ve öncelikle LED aydınlatma teknolojilerinde hizmet veren Niki Elektronik, aradan geçen kısa süre içerisinde LED aydınlatma sektöründe öncü kuruluşlardan biri haline gelmiştir.

RÖPORTAJ

Page 60: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

58

L I G H T W O R L D . 3 8

2011 yılında faaliyete geçen ve öncelikle LED aydınlatma tek-nolojilerinden hizmet veren Niki Elektronik, aradan geçen kısa süre içerisinde LED aydınlatma sektöründe öncü kuruluşlardan biri haline gelmiştir. Kendi Ar-Ge birimlerinde geliştirdiği yeni-likçi tasarım ve teknolojiler, %100’e varan yerli üretim avantajıyla birleşerek kullanıcılarına kusursuz aydınlatma hizmetleri olarak yansımaktadır. Niki Elektronik, kalite ve estetikten taviz verme-yen bu üretim anlayışı ile gerek gündelik mekanlarda gerekse geniş çaplı projelerde LED kullanımının öneminin anlaşılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır.

•Tünellerin gece aydınlatması can ve mal güvenliği açısından bü-yük önem taşımaktadır. Bu sebeple tünel aydınlatmalarında en dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Tünel aydınlatmasında amaç; gece ve gündüz “Tünel Aydınlat-ma Tasarım Hızı” ile akan trafiğin, yolun tünel dışında olandan daha az olmayan bir emniyet ve rahatlık ile tünele yaklaşmasını, tünelde ilerlemesini ve tüneli terk etmesini sağlamaktır. Bir tü-nele yaklaşan araç sürücüsünde emniyet duygusunun korunma-sı esastır. Aksi takdirde sürücüler büyük olasılıkla tehlike içeren bir durum yaratarak ansızın yavaşlayabilirler.

Tünel aydınlatmalarında, yolda ve tünel içi duvarların alt bölüm-lerinde parıltı seviyesi, kamaşma ve ışık titremesi gibi fotomet-rik karakteristiklere dikkat edilmelidir.

Günışığının olduğu saatler tünel aydınlatması için en kritik saat-lerdir, çünkü insan görme sistemi tünel içi ve tünel dışındaki ay-dınlık seviyeleri arasındaki büyük farka uyum sağlamakta güçlük

RÖPORTAJ

Page 61: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

59

L I G H T W O R L D . 3 8

çekebilir. Uyum süresi aradaki fark ile doğru orantılı olarak art-maktadır. Bu sebeple günışığından tünele geçişteki aydınlık far-kının en aza indirgenmesi güvenli ve doğru tünel aydınlatma uygulamasında önem arz etmektedir.

•Yolcu güvenliğine uygun armatür ve LED armatür seçimleri na-sıl olmalıdır?

Işığın göze gelmemesi, göz kamaşma (UGR) seviyesinin düşük olması, doğru oranda aydınlatma sağlanması gibi ayrıntılara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılacak ürünlerden gelen ışığın skotopik değerinin fotopik değerlerinin altında olması kamaşmayı azaltacaktır. Bunun için öncelikle tünel bölgelerine uygun aydınlatma yapılması gerekmektedir.

Tünellerde beş ayrı Aydınlatma Bölgesi tanımlanmıştır.

•Dış Bölge•Eşik Bölgesi•Geçiş Bölgesi•İç Bölge•Çıkış Bölgesi

Dış Bölge, yolun hemen tünel girişindeki uzantısıdır. Tünele yak-laşan sürücünün tünelin içini görebilmesi gerekmektedir. Ancak bunu etkileyen pek çok faktör söz konusudur. Parıltı, kamaşma gibi faktörler eşik bölgesindeki aydınlatmayı da etkilemektedir. Tünelde belirlenmiş maksimum hızın fren mesafesi eşik bölgesi-nin uzunluğunu belirler ve dış bölgedeki kamaşmaya bağlı ola-rak eşik bölgesinde uygun bir aydınlatma yapılmalıdır.

Geçiş bölgesinde aydınlatma kademeli olarak düşürülerek iç bölgedeki sabit aydınlık seviyesine sürücülerin uyum sağlama-sına imkan verilmelidir.

•Türkiye’deki tünel aydınlatmaları sizce yeterli mi? Tüm tünelleri LED aydınlatma teknolojisine geçirmek mümkün mü?

Tünellerin aydınlatılması, yukarıda belirttiğimiz gibi mühendis-lik çalışmaları ile yürütülmekte ve bu doğrultuda uygulamalar yapılmaktadır. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta şudur ki; 24 saat kesintisiz aydınlatma yapılan tünellerde, mevcut ay-dınlatma elemanları ile yapılan uygulamalarda; bakım ve onarım maliyetlerinin fazlalığı, bunlara harcanan zaman işgücünün yük-sek olması ve tüketilen elektrik enerjisinin çokluğudur. Bu bağ-lamda tüm tünellerin; uzun ömürlü, bakım ve onarım maliyetleri minimuma indirgenmiş %50 ve üzeri enerji tasarrufu sağlayan LED’li aydınlatma teknolojisi ile aydınlatılması gerekliliği kaçı-nılmaz bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ve enerjinin yaşamdaki önemi ve değeri göz önüne alındığında, kademeli olarak yapılacak çalışmalar ile ülkemiz ve tüm dünya-da LED’li armatürlerin tüneller ve tüm aydınlatma alanlarında yer alacağını söylemek çok da zor olmasa gerek.

• Tünellerde rutubet, egzoz gazı ve benzeri gazların varlığı za-man içinde tahribatlara yol açmaktadır. Bu sebepler göz önüne alındığında armatür, kablolama ve montaj sırasında nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Tünellerde; güç besleme sisteminde bir arıza durumunda, ay-dınlatmanın en küçük kademesini devrede tutacak ve güvence altına alacak bir yardım besleme sisteminin sağlanması gerekir. Bunun için iki ayrı şebekeye sahip olmak, bir yardım jeneratörü ve akü grubundan şebekeyi beslemek gibi alternatiflerden biri kullanılmalıdır. Şayet LED dönüşümü yapılırsa jeneratör ve/veya akü grubuna ait maliyetler de aynı oranda düşecektir.

Ayrıca aydınlatma armatürlerinin ve tünel duvarlarının temizliği, armatürlerin ve diğer malzemelerin paslanmaya karşı dirençli olması ve armatür montaj yerlerinin (izin verilen maksimum tra-fik yüksekliğinden en az 25cm yukarıda olması gerekmektedir) doğru belirlenmesi de gereklilikler arasındadır.

• Son olarak Niki Elektronik’in bu konudaki çalışmaları hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Biz Niki Elektronik olarak, yaptığımız Ar-Ge çalışmalarımızda tünel aydınlatmalarında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz ürün-lerimizi 2014 ve 2015 yıllarında yapılan İstanbulLight ve LedLi-ghting Fuarlarında, kullanıcıların beğeni ve eleştirilerine sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Gelişen teknolojiyi yakından takip ediyor ürünlerimizde en doğru şekilde uygulamayı sürdürüyo-ruz. Biz hazırız…

RÖPORTAJ

Page 62: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

60

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Türkiye’nin ilk LED’li karayolu tüneli Schréder’den

Dünyanın lider aydınlatma firmalarından ve sadece aydınlatma için değil, aydınlatma kontrol sistemlerinin de çözüm ortağı olan Schréder, Bitlis 8 Ağustos, Buzlupınar ve Doğudeniz tünellerini aydınlatacak. Çalışmaları

hızla devam eden projelerden Buzlupınar ve Doğudeniz Türkiye’nin ilk LED’li karayolu tüneleri olacak.

Tünel aydınlatması alanında 40 yılı aşkın tecrübesiyle birçok önemli projeye imza atan Schréder, Türkiye’nin ilk LED’li karayolu tüneli olan Buzlupınar ve Doğudeniz tünellerini aydınlatacak. HID sistemiyle aydınlanacak olan Bitlis 8 Ağustos tüneli de Schréder kalitesiyle ışıldayacak.

Türkiye’nin ilk LED’li karayolu tünelleri

Bitlis Buzlupınar ve Doğudeniz tünelleri Türkiye’nin ilk LED’li karayolu tünel-leri olma özelliği taşıyor. 227 metre uzunluğa sahip Buzlupınar ve 166 metre uzunluğa sahip Doğudeniz tünellerinde tasarımlar, Schréder GL2 COMPACT LED’li tünel aydınlatma armatürleri ile gerçekleştiriliyor. İkişer şeritten oluşan tünellerde aydınlatma tasarım hızı ise 80 km/saat.

Tünellerin yaklaşım yolları aydınlatması da Schréder’in LED’li Yol aydınlatma armatürü AMPERA MAXI serisi ile gerçekleştiriliyor.

LED’le tasarruf ve konfor

Enerji kesintisi halinde konvansiyonel sistemdeki gibi ışık kaynağının rejime girmesi için anında devreye girebilen LED teknolojisiyle tünele araç yaklaş-tığında sistem hemen devreye giriyor. Günümüz LED ve kontrol teknolojisini kullanarak Schreder LED li tünel armatürleri tünellerde %45’lere varan enerji tasarrufu elde etmeyi mümkün kılıyor ve beyaz ışığı ile görsel konforu artı-rıyor.1981 metre uzunluğundaki çift tüpten oluşan Bitlis 8 Ağustos tüneli ise yine Schréder tarafından AF4 serisi HID konvansiyonel sistem ile aydınlatılıyor. Yaklaşım yollarında ise AMBAR serisi HID armatürler kullanılmıştır.

BİTLİS’İN TÜNELLERİ SCHREDER’LE IŞILDAYACAK!

Page 63: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

61

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

ENERJİ TASARRUFLU TÜNEL AYDINLATMASI İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER

LED teknolojisi ve kontrol sistemleri sayesinde tünel aydınlatması son yıllarda önemli derecede ilerleme göstermiştir. Son ge-lişmelere rağmen, tünellerin birçoğu halâ fazla enerji tüketimine sebep olan %100 HID çözümleriyle aydınlatılmaktadır ki bu

300m uzunluğunda bir tünel için 100kW’tan daha fazla toplam güç tüketimi demektir.

Bu yazıda; kontrol sistemleri, daha uzun bir armatür kullanım ömrü yönetimi ve LED aydınlatması kullanarak tünel aydınlatma-sının nasıl daha verimli olabileceğini göstereceğiz

Tünel aydınlatmasında verimliliği artırırken tasarruf sağlayabilmek için göz önünde bulundurduğumuz 5 alan olduğunu düşünü-yoruz:

1. Aydınlatma kademeleri için hassas bir yönetimin geliştirilmesi 2. Aydınlatma kademelerinin sayısının artırılması 3. Seviyelerin trafik hızına göre ayarlanması 4. Kontrol sistemlerinin entegrasyonu 5. LED teknolojisi kullanımı

İlk tünel aydınlatma tasarımını detaylandırmadan önce bir tünel aydınlatma tasarımının verimliliğini geliştirecek araçlar tanım-lanmalıdır.

1. Aydınlatma kademeleri yönetimi

Genellikle tünellerde giriş bölgesinde 4 farklı aydınlatma kademesi kullanılır. Ekteki tablo 1’de farklı aydınlatma kademelerini yönetmek için 3 alternatif sunuyoruz. “Basit” aydınlatma kademesi tipik bir aydınlatma kademesi yönetimidir, ki aynı armatür her aydınlatma kademesinde devrede-dir. Bu nedenle devre 1 (C1)’deki armatürlerin ışık kaynağı diğer ışık kaynaklarından daha önce kullanım ömrünün sonuna ulaşır. “Dim” olanağı sunan aydınlatma kademesi, ışık kaynaklarının yenilenmesi ve kurulum masraflarını optimize etmek üzere sadece ON/OFF değil, %50 dim ederek basit bir kontrol sistemiyle uygulanabilir. Üçüncü alternatif optimum çözümdür, çünkü yönetim sistemi aynı aydınlatma kademesini sağlayacak ışığı vermek üzere birkaç armatür grubu seçebilir. HID Çözümleri için armatür yenileme aralıkları 3 yıldan 8 – 10 yıla çıkarılmıştır, bu da bakım masraflarını önemli derecede düşürmektedir. Buna bağlı olarak, bir HID çözümünün bakım ömrü LED çözümünün bakım ömrüne ulaşabilir. Farklı aydınlatma kademelerini yönetmek üzere be-lirlenen bu üç alternatifli çözüm tek değildir, başka çözümler de bulunmaktadır.

ENERJI  TASARRUFLU  TÜNEL  AYDINLATMASI  IÇIN  AKILLI  ÇÖZÜMLER    

LED  teknolojisi  ve  kontrol  sistemleri  sayesinde  tünel  aydınlatması  son  yıllarda  önemli  derecede  ilerleme  göstermiştir.  Son  gelişmelere  rağmen,  tünellerin  bir  çoğu  halâ  fazla  enerji  tüketimine  sebep  olan  %100  HID  çözümleriyle  aydınlatılmaktadır  ki  bu  300m  uzunluğunda  bir  tünel  için  100kW’tan  daha  fazla  toplam  güç  tüketimi  demektir.  Bu  yazıda;  kontrol  sistemleri,  daha  uzun  bir  armatür  kullanım  ömrü  yönetimi  ve  LED  aydınlatması  kullanarak  tünel  aydınlatmasının  nasıl  daha  verimli  olabileceğini  göstereceğiz.   Tünel aydınlatmasında verimliliği artırırken tasarruf sağlayabilmek için göz önünde bulundurduğumuz 5 alan olduğunu düşünüyoruz:

1. Aydınlatma kademeleri için hassas bir yönetimin geliştirilmesi 2. Aydınlatma kademelerinin sayısının artırılması 3. Seviyelerin trafik hızına göre ayarlanması 4. Kontrol sistemlerinin entegrasyonu 5. LED teknolojisi kullanımı

İlk tünel aydınlatma tasarımını detaylandırmadan önce bir tünel aydınlatma tasarımının verimliliğini geliştirecek araçlar tanımlanmalıdır.

1. Aydınlatma kademeleri yönetimi Genellikle tünellerde giriş bölgesinde 4 farklı aydınlatma kademesi kullanılır. Ekteki tablo 1’de farklı aydınlatma kademelerini yönetmek için 3 alternatif sunuyoruz. “Basit” aydınlatma kademesi tipik bir aydınlatma kademesi yönetimidir, ki aynı armatür her aydınlatma kademesinde devrededir. Bu nedenle devre 1 (C1)’deki armatürlerin ışık kaynağı diğer ışık kaynaklarından daha önce kullanım ömrünün sonuna ulaşır. “Dim” olanağı sunan aydınlatma kademesi, ışık kaynaklarının yenilenmesi ve kurulum masraflarını optimize etmek üzere sadece ON/OFF değil, %50 dim ederek

Page 64: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

62

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

basit bir kontrol sistemiyle uygulanabilir. Üçüncü alternatif optimum çözümdür, çünkü yönetim sistemi aynı aydınlatma kademesini sağlayacak ışığı vermek üzere birkaç armatür grubu seçebilir. HID Çözümleri için armatür yenileme aralıkları 3 yıldan 8 – 10 yıla çıkarılmıştır, bu da bakım masraflarını önemli derecede düşürmektedir. Buna bağlı olarak, bir HID çözümünün bakım ömrü LED çözümünün bakım ömrüne ulaşabilir. Farklı aydınlatma kademelerini yönetmek üzere belirlenen bu üç alternatifli çözüm tek değildir, başka çözümler de bulunmaktadır.

2. CIE 88 eğrisine daha yakın Bir Tünel giriş bölgesi daima fazladan aydınlatılır. Bu fazla aydınlatma CIE 88: 2004 eğrisini daha iyi kullanarak ve dışarıdaki aydınlık seviyelerini dikkate alarak düşürülebilir. Bu tasarruflar, örneğin 4’ten 8’e kadar olan aydınlatma kademelerini artırarak %20’ye kadar ulaşabilir.

4 aydınlatma kademeli bir tünelde, L20 erişim bölgesindeki [Sekil 1a ektedir] parlaklık %60’a çıkarsa, yönetim sistemi %100 aydınlatma kademesini devreye alacaktır. Bu durumda güç gerekenden %40 daha fazladır. Örneğin %75 aydınlatma kademesi eklersek [Sekil 1b ektedir], kayıplar azalacaktır (%40 yerine % 15). Giriş bölgesinde %100 LED kurulum ile aydınlatma, CIE eğrisi 88’e kalıcı olarak yaklaştırılabilir.

Sekil 1a

Sekil 2a

2. CIE 88 eğrisine daha yakın

Bir tünel giriş bölgesi daima fazladan aydınlatılır. Bu fazla aydınlatma CIE 88: 2004 eğrisini daha iyi kullanarak ve dışarıdaki aydınlık seviyelerini dikkate alarak düşürülebilir. Bu tasarruflar, örneğin 4’ten 8’e kadar olan aydınlatma kademelerini artırarak %20’ye kadar ulaşabilir.

4 aydınlatma kademeli bir tünelde, L20 erişim bölgesindeki [Sekil 1’a] parlaklık %60’a çıkarsa, yönetim sistemi %100 aydınlatma kademesini devreye alacaktır.

Bu durumda güç gerekenden %40 daha fazladır.

Örneğin %75 aydınlatma kademesi eklersek [Sekil 1b ektedir], kayıplar azalacaktır (%40 yerine % 15). Giriş bölgesinde %100 LED kurulum ile aydınlatma, CIE eğrisi 88’e kalıcı olarak yaklaştırılabilir.

Page 65: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

63

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

Sekil 1a

Sekil 2a

3. Seviyelerin trafik hızına göre ayarlanması

Trafik hızı, tünel girişinde ihtiyaç duyulan parlaklık seviyesini belirlemede kritik bir unsurdur. Hız kriteri tünel aydınlatma tasa-rımında ilk enerji tasarruflarını oluşturmak için dikkate alınmalıdır. Şehir tüneli olması durumunda iş trafiği saatlerindeki trafik hızının ölçülmesiyle tünel girişindeki seviyeleri daha iyi uyarlayabiliriz. %5’ten %10’a kadar olan enerji tasarrufları bu şekilde elde edilebilir.

4. Kontrol sistemleri

Esnek bir kontrol sistemi, aydınlatmayı trafik yoğunluğuna göre uyarlamak, kirlilik çevresi ayarlama, dinamik aydınlatma boşalt-ma sistemleri ve daha fazlası gibi ekstra özellikleri entegre etmeye olanak sağlar. Armatürlerin, sayaçların veya diğer sistemlerin enerji tüketimleri ve arızalarını takip etmek ve raporlamak, tünel yöneticilerine ek bilgi ve ağa yönelik görünürlük sağlar.

5. LED teknolojisi

Geçmişte tünellerin tamamı HID armatürlerle aydınlatılırken günümüzde giriş bölgesi için HID veya LED çözümlere, gereklilikle-rin çok farklı olduğu iç bölgelerde ise neredeyse tamamiyle LED teknolojisine yönelmiş bulunuyoruz. Giriş; ülkeye, tünel türüne, yönelimine, hızına, vb. bağlı olarak 150 - 350cd/m² gerektirir. HID çözümü ile giriş bölgesi için 400W’a kadar olan kaynaklar gerekmektedir. Artık LED’lerin ışık akısı bu yüksek güçlü HID kaynaklarıyla yarışabilir. LED fotometrinin tünel geometrisine uyar-lanabilme kolaylığı, LED kurulumların daha az güç harcayarak aynı sonuçlara ulaşacağını garantilemektedir. İç zon için sadece 2 aydınlatma kademesine ihtiyacımız vardır: gündüz ve gece. Bu bölgede tamamıyla LED çözümlere yönelmek kolaydır, çünkü sadece 1 - 10cd/m² olan gereklilikler giriş bölgesinde ihtiyaç duyulandan çok daha düşüktür. LED kurulumların uzun kullanım ömrü de bir diğer avantajdır. Hiçbir yönetim olmadan, ışık kaynağını yenilemeksizin bu süreyi 12 yıl olarak düşünebiliriz.

Hibrid ya da LED aydınlatma çözümü?

En verimli çözümü tam olarak analiz edebilmek için 3 kurulum türünü karşılaştırdık: • %100 HID • Hibrid (LED ve HID kombinasyonu) • %100 LED.Her kurulum için 2 tür tünel analiz edildi:• 220m uzunluk için 150cd/m²’lik Parlaklık Eşiği (Lth) ve • 350m uzunluk için 350cd/m²’lik Parlaklık Eşiği (Lth).

Seçilen tünel, giriş zonunun sonuna ulaşmamızı garantileyecek kadar uzundur. İç zon tünel boyunca tekrarlanmaktadır. Dört gündüz aydınlatma kademesi: %100, %50, %25, %12.5; ve bir gece kademesi, temel gündüz kademesinin %33’ü dikkate alınmıştır.

Page 66: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

64

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

%100 HID kurulumu için armatürler yüksek-basınç sodyum (HPS) ve bi-power balastları ile donatılmıştır. İç bölge HPS veya floresanlarla aydınlatılmıştır. Hibrid kurulum için iç bölge ve ilk 2 aydınlatma kademesi LED’lerle aydınlatılmıştır. Geriye kalan aydınlatma kademelerinde HPS ampullü armatürler takılmıştır. LED armatürler iç kısım ve aydınlatma kademeleri arasında de-ğişmek üzere dim edilebilir. %100 LED kurulumu için tüm armatürler LED’lerle donatılmıştır ve dim edilebilmektedir.

Farklı aydınlatma çözümlerinin sonuçları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Sonuç

Tünel aydınlatması için aydınlatma kontrolü, yol aydınlatmasından bile daha gereklidir. Basit aydınlatma yönetimi, HID ile bile ilginç tasarruflar elde etmeyi mümkün kılıyor. Önemli derecede enerji tasarrufu ve düşük bakım masrafları sağlayabilecek verimli çözümler elde edebilmek için dim edilebilir LED armatürler kullanılması gerekmektedir. LED ve donanım sürücülerindeki geliş-meler artık tüm tünel uygulama ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüksek lümen paketleri sundukları anlamına gelmektedir. Ayrıca, bir LED çözümü tarafından sunulan beyaz ışık (HPS ampullerinden daha yüksek CRI verdiğinden) sürüş esnasında daha iyi görüş sunar ve tünel şartlarında genel güvenlik hissini artırır.

%100 HID kurulumu Hibrid kurulumu %100 LED kurulumu

HID kurulumuna kıyasla yıllık enerji tasarrufu - %15 - 20 %20 - 25

Bakım: armatür yenileme Her 3 yıl Her 12 yıl Her 12 yılHID kurulumuna kıyasla kurulan armatür miktarı - %5 - 10 daha %10 - 15 daha fazla armatür fazla armatür

Tablo.2 Farklı Çözümlerin Sonuçlarının Karşılaştırılması

%100 HID Uygulama Hybrid Uygulama %100 LED Uygulama

%100 HID Uygulamaya Kıyas-la Yıllık Enerji tasarrufu Oranı

%15 ila %20 %20 ila %25

Bakım : Lamba Değişimi Her 3 yılda bir Her 12 Yılda bir Her 12 Yılda bir

%100 HPS Uygulamaya Kıyasla Kullanılacak Armatür Sayısı

5 ila %10 Daha fazla armatür 10 ila %15 daha fazla armatür

Avantajları İç bölge Beyaz ışık %100 Beyaz Işık

Page 67: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

65

L I G H T W O R L D . 3 8

ÇELİK OLUKLU KONSTRÜKSİYONLU TÜNEL

Güney Hollanda’da Zoertmeer ve Gouda arasında yer alan Bleiswijk Tüneli 16 metre uzunluğa ve 6.5 metre yüksekliğe sahip olup yaya ve bisiklet kullanıcıları için

aydınlatıldı. Tünelin dış cephe kaplaması Balast Nedam Infra mühendisleri tarafından, oluklu çelik paneller ve çelik somun ile birbirine bağlı olarak oldukça kuvvetli bir yapı gerçekleşti-rildi. Tasarımcı ve mimarlar yolu en güvenli hale getirebilmek için yoğun çaba harcadı. Aydınlatmanın da oldukça önemli bir rol oynadığı çalışmada mekânsal etkiyi en iyi vurgulayan mavi LED’ler kullanıldı. Proje aynı zamanda Avrupa’nın en büyük çe-lik oluklu konstrüksiyonlu tünelidir.

D Ü N YA DA N

Page 68: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

66

L I G H T W O R L D . 3 8

R Ö P O R TA J

TÜNELLERDE ACİL AYDINLATMANIN ÖNEMİTescilli markası dolayısıyla sektörde EEC ELEKTRONİK adı ile tanınan şirket, deneyimli kadrosu ve 30 yılı aşan tecrübesi ile Acil Aydınlatma, Besleme ve Akü Şarj Üniteleri ile LED’li Aydınlatma üretimi ve ihracatı konusunda öncü ve lider bir kuruluştur. 25’i aşan ülkeye kendi markası ile ihracat yaparken yurt içi ve yurt dışında bulunan birçok firmaya OEM/ODM bazda üretim ve ihracat yaparak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

• Tüneller için acil aydınlatmaya neden ihtiyaç duyulur?

Uzun mesafeleri kısaltarak ulaşımı kolaylaştıran tünellerde za-man zaman trafik ve araç arızaları dolayısıyla yangınlar mey-dana gelmektedir. Bir yangın anında meydana gelen can ka-yıplarının büyük bir kısmı, yanan maddelerin çıkardığı duman ve zehirli gazlardan ileri gelmektedir. Tünel tipi yangınlarda duman ve ısı yanlara doğru çok hızlı bir şekilde yayılır. Bu tür acil durumlarda tünelde araçları ile mahsur kalan kişilerin dumandan etkilenmeden ortamdan bir an önce tahliye edil-mesini sağlamak açısından acil aydınlatma ve yönlendirme sis-temine ihtiyaç duyulur.

• Tünellerde insanların tahliyesi ne şekilde sağlanır?

Karayolu tünelleri genellikle yan yana bağımsız tüpler olarak tasarlanır. Belli aralıklarla tüpler arasında emniyetli geçiş nok-taları bulunur. Normalde bu geçiş noktalarında bulunan ve yangına dayanıklı olan yangın tahliye kapıları kapalıdır. Her-hangi bir acil durumda insanlar yol kenarlarında bulunan ışıklı acil aydınlatma ve yönlendirme işaretleri ile yan tüpe geçiş ka-pısının nerede ve kaç metre mesafede olduğunu görerek em-niyetli bir şekilde yangından kaçış sağlarlar.

Page 69: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

67

L I G H T W O R L D . 3 8

R Ö P O R TA J

• Tünellerde acil aydınlatma ve yönlendirme ne şekilde yapılır?

Yeşil renkli işarete sahip V tipi acil yönlendirme armatürleri tü-nel duvarına monte edilir. Bu armatürler tahliyenin hangi yöne yapılacağı, yan tüpe geçiş kapısının kaç metre mesafede oldu-ğunu bildirir. Bu armatürlerin, alt tarafından aydınlatma yapa-rak kaldırımın aydınlatılmasını sağlayan versiyonları da vardır. Ayrıca normalde düşük enerji ile yanarken acil bir durumda merkezden aldığı alarm sinyali ile yüksek enerjide yanan versi-yonlar da bulunmaktadır.

İnsanların tahliye edilmesini sağlayan bu armatürlerin yanı sıra tünel duvarına dik olarak monte edilmiş kırmızı ya da mavi renkli uyarı armatürleri de bulunmaktadır. Bunların bazıları yangın söndürücülerin yerini gösterir. Bu sayede henüz yeni oluşmaya başlamış bir yangına müdahale edilerek söndürüle-bilir. Bir kısmı ise acil telefonun yerini gösterir. Bu sayede merkeze uyarı verilerek hızlı müdahale edilmesi sağlanabilir.

• Acil aydınlatma armatürleri hangi malzemelerden üretiliyor?

Tünel tipi acil yönlendirme armatürlerinin gövdesi paslanmaz çelikten, yönlendirme levhası alev yürütmeyen malzemeden mamul olup ışık kaynağı olarak LED lamba kullanılmaktadır. Elektronik devre sıcak ve soğuk ortamlarda güvenle çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede yıllarca bakım gerektirme-den çalışır.

• Üretmiş olduğunuz Tünel Tipi Acil Aydınlatma Armatürleri nerelerde kullanılıyor?

İstanbul içinde bulunan Kağıthane-Bomonti, Dolmabahçe- Bomonti, Sarıyer-Çayırbaşı tünellerinin yanı sıra Bolu Tüneli, Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde bulunan birçok tünelde kurul-duğu günden itibaren güvenle kullanılmaktadır. Ayrıca Gürcistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan birçok tünelde ürünleri-miz kullanılmaktadır.

• Son olarak tünellerde acil aydınlatma ile ilgili vurgulamak is-tedikleriniz nelerdir ?

Birçok tünelde yasak savmak için takılan ürünleri görüyoruz. Bunların birçoğu tünel henüz işletmeye açılmadan bozuluyor ya da kötü tasarım dolayısıyla ışığı neredeyse yok gibi. Tünel-lerde kurulu olan bu cihazlar normal şartlarda gereksinimi his-sedilen ya da kullanılan ürünler değildir. Ancak acil bir durum meydana geldiği zaman gerektiği gibi çalışmalıdır. Herhangi bir şekilde çalışmaması durumunda bunun riski insan hayatıdır. Tasarımcı, işletmeci ya da müteahit bu sorumlulukla hareket etmelidir.

Page 70: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

68

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

GÖKKUŞAĞI TÜNELİ

Detroit Metro Havalimanı (DTW) Michigan’ın en büyük ve en işlek havalimanıdır. Detroit Metro Havalimanı’nı McNamara Terminali’ne bağlayan yolcu tüneli konsepti

Smith Grup tarafından oluşturulmuştur. Proje; cam sanatçısı, müzisyen, aydınlatma tasarımcısı, mimar ve besteci gibi bir çok farklı disiplinin bir araya gelmesiyle gerçekleştirilmiş.

Tünele uygun olarak yerleştirilmiş LED armatür tercihi ise Kinetik iCove 12 olarak seçilip uygulanmış. Her 10 panel ara-sına yerleştirilen LED armatürler sayesinde olağanüstü bir görsellik meydana çıkmakta. WYSIWYG programı ile senkro-nize hareket eden müzik sistemi yolculara unutulmaz bir de-neyim imkanı sunuyor.

Tünel aydınlatması Luminative Design grubundan Marcus Wuebker’e  ait. 20 yılı aşkın tecrübesi ile Marcus Wuebker  yüksek kalite sağlayan aydınlatma projelerine imza atıyor. Sınırsız bir tasarım anlayışı sunan firma, tiyatro, konser, fuar, tünel ve metro aydınlatmalarında en yaratıcı sonuçları elde etmekte. Cam sanatçısı Lauren Fyre’nin tasarladığı 135 kavis-li cam panel tünel boyunca bir yansıtıcı görevi üstlenmiştir. Projeye özel olarak ünlü besteci Victor Alexeeff tarafından bestelenen müzikal eşliğinde, dünyaya ait olmayan tamamen hayali bir mekan içerisinde kendinizi buluyorsunuz. Sonsuz-luk ve saydamlık hissi olabildiğince gerçekçi kurgulanmış proje aynı zamanda Merit Guth Ödülü ve birçok prestijli ay-dınlatma tasarı ödülü kazanmıştır.

Page 71: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

69

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 72: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

70

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Yer: Michigan

Aydınlatma Tasarımcısı: Luminative Design

Aydınlatma Danışmanı: Marcus Wuebker

Tasarım Ekibi: Smith Grup

PROJE DETAYLARI

Page 73: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

71

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

SHENZHEN TÜNELİ

Kingsun Optoelectronic Co Ltd, 16 yıldır gerçekleştirdiği sokak ve tünel aydın-latmaları ile sektörün lider firmaların-

dan biridir. Bünyesinde bulunan 400 mühen-dis ve profesyonel ekibi ile son teknoloji LED aydınlatma ürünleri üzerine çalışır. 100’den fazla patent sahibi firma, gerçekleştirdiği özel lens tasarımlarıyla da dikkat çekmekte. Kingus firması, Shenzhen tünel aydınlatma çalışmasında Artemis LED armatür serisini kullanmıştır. Artemis, mükemmel ışık dağı-

lımı, istikrarlı performans ve verimlilik gibi konularda oldukça iddialı bir ürün. Tünel içe-risinde yer alan geleneksel HPS ve MH LED ışıkları son teknoloji Artemis TL2R serisi LED armatürler ile değiştirildi. Ürün alüminyum alaşımlı gövde ve modern tasarım sonucu ortaya çıkmıştır. Toz, su, titreşim ve egzoz gazına dayanıklı olan ürün, sürücüler tarafın-dan oldukça olumlu eleştiriler almıştır.

Firma: Kingsun Optoelectronic Co Ltd,

Yer: Çin

Ürün: Artemis TL2R

PROJE DETAYLARI

Page 74: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

72

L I G H T W O R L D . 3 8

Manş TüneliManş Tüneli,  İngiltere  ile  Fransa’yı denizden birbirine bağ-layan Fransa ve İngiltere ortak yapımı bir demiryolu tüne-lidir.  1880’li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir demiryolu tüneli yapmak için kazı çalışmalarına başladıkları bilinmekte. Tünel 1800 metreye ulaştığında bası-nın, İngiltere’nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu.

Fransa ve İngiltere hükümetleri 1960’lı yılların ortalarında tü-nelin yapılması için tekrar anlaştılarsa da daha sonra yüksek maliyetleri gerekçe gösteren İngiltere, 1970’li yıllarda yapımı durdurdu. Bu süre içinde tünelin her iki taraftan 2,4 km’lik kısmı kazılmıştı. Manş Tüneli 1986’da tekrar gündeme geldi. Projenin maliyeti Fransız ve İngiliz firmalarından meydana gelen bir şirketler birliği tarafından çok sayıda bankadan borç alınarak ve hisse senedi çıkarılarak karşılandı. Dover ile Cala-is’yi birbirine bağlayan tünel 50.5 kilometre (31.4 mil) uzun-lukta olup, 6 Mayıs 1994’te tünel açılışı yapıldı. 14.000 işçinin görev aldığı bu projede, milyonlarca metrik tonluk taş, top-rak ve çamurun atılması için kazı makineleri kullanılmıştır. Tü-nelin su altındaki bölümünün uzunluğu 38 kilometredir. Tünel aydınlatmasında son teknoloji ürünler kullanılmış ve Comfort Light Optic’ler ile donatılmıştır.

Leardal TüneliNorveç’te bulunan Leardal Tüneli 24.51 kilometre uzunluğa sahiptir. 1995’de kazı çalışmalarına başlanan tünel 2000 yı-lında hizmete açılmıştır. Bergen ile Oslo’yu birbirine bağla-yan tünelden geçmek yaklaşık 20 dakika sürer. Mavi rengin hakim olduğu tünel içerisinde 6 km arayla dinlenme yerleri sıralıdır. Ayrıca tünelin bir bitişi olduğu izlenimi verebilmek için özel bir aydınlatma sistemi tasarlanmıştır. Toz ve egzoz dumanları dolayısıyla renkli cam filtreler kullanılmamıştır. Bu duruma alternatif olarak 58W’lık floresanlara yer verilmiş.

Thames TüneliÜnlü mühendis Marc Brunel ve oğlu Islambard Kingdom Brunel’ın eseri olan tünel Lonra’daki Thames Nehri’nin iki kıyısını birleştirir. İnşaatı 1825 yılında başlayan ve 1843’te tamamlanan Thames Tüneli, Thames Nehri’nin tam altından geçer. Hizmete açıldıktan sonra 20 yıl boyunca yayalara ve at abalarına hizmet veren tünel 396 metre uzunluğa sahip-tir. Burnel Museum tarafından Aralık 2007’de yenilenen tünel 2010 yılında yeniden açılmıştır. Transport for London (TfL)tarafından gerçekleştirilen aydınlatma çalışmaları sayesinde %60’lık bir enerji tasarrufu sağlar. Projenin esas amaçlarının başında  (CO2) emisyonlarını azaltmak yer alır.

Mont Blanc TüneliFréjus (12,8 km) ve Mont Blanc (11,6 km) tünelleri Fransa’yı İtalya’ya bağlar. Tünelin inşası yaklaşık olarak sekiz yıl sür-müştür. Yapımına Mayıs 1959’da başlanan proje 1965 yılında hizmete açılmış. Projede yaklaşık olarak bir milyon metreküp kaya taşınmıştır ve inşaat işçilerinin Mont Blanc tünelini her iki taraftan delmeleri üç buçuk yıllık bir zaman dilimi almış-tır. Proje süresince toplamda beş mühendis ve 350 işçi 4,6 milyon saat çalışmış. 1,6 kilometre uzunluğundaki tünel 1.381 metre yükseklikte İtalya’da başlar ve 1.274 metre yükseklikte Fransa’da biter. DMX kontrolü armatürler ile çevrili tünelde 20° optik 4020 projektörlere yer verilmiştir. Tünelin aydınlat-ma tasarımcısı ise L’Agence Lumiere’dir.

KISA KISA

Page 75: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

73

L I G H T W O R L D . 3 8

Eiksund TüneliNorveç’te bulunan Eiksund Tünel, Hareidlandet Adası ile Eika Adası’nı anakaraya bağlayan 7,7 km uzunluğunda bir tüneldir. 287 metre derinliğindeki tünelde sadece karayo-lu ulaşımı sağlanıyor. 2007 yılında hizmete girmesi plan-lanan  tünel  ancak 23 Şubat 2008 tarihinde açılabilmiştir. Köprü güçlendirme projesi kapsamında 285 adet LED ışık ile aydınlatıldı. Karbon emisyonlarını azaltan aydınlatma ar-matürleri %40 oranında tasarrufda sağlamakta.

Seikan TüneliSeikan Demiryolu Tüneli 1980 senesinde Japonya’da ya-pılmıştır. Dünyanın en uzun demiryolu tüneli olana Seikan, 53.85 kilometrelik bir tüneldir. Japonya’daki Honshu ve Hok-kaido adalarını birbirine bağlar. Tünelin 23.3 kilometresi de-nizin altından geçmektedir. Tünelin en derin yeri deniz sevi-yesinden 240 metre aşağıda ve deniz dibinden ise 100 metre derinlikte yer alır. 20 metrede bir konumlandırılmış mavi flo-resan lambalar ile sağlanan aydınlatma tasarımında en güçlü aydınlatma elemanları kullanılmıştır. Karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan projede %50 oranında tasarruf edilmiş. Homojen ışık dağılımı sağlayan armatürler güvenlik ve kon-forlu bir yolculuk sunar.

Tokyo Bay Aqua-LineTokyo Bay Aqua-Line Japonya’da Tokyo körfezini boydan boya geçen köprü tünel bağlantısıdır. Bu bağlantı Kanagava bölgesindeki Kawasaki şehri ile Chiba bölgesindeki Kisarazu şehirlerini birbirine bağlar. 1997 yılında açılan tünel 14 km’lik uzunluğa sahiptir. Deniz altına kalan kısmının uzunluğu ise 9.6 km’dir. Köprünün üstünde yer alan, eski tip aydınlatma armatürlerinin değişimi üzerine, 285 LED aydınlatma arma-türü monte edildi. Bu değişim işlemi sonucu karbon emisyo-nunun %40 oranında azaldığı görülmüştür.

KISA KISA

Page 76: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

74

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

AVRASYA GEÇİŞİ PROJESİ, ITA ULUSLARARASI TÜNELCİLİK ÖDÜLLERİ’NDE ‘YILIN BÜYÜK PROJESİ’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Page 77: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

75

L I G H T W O R L D . 3 8

S E KTÖ R D E N

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından karayolu tüneliyle birleştiren Avrasya Geçi-

şi Projesi, (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) mühendislik ve tünelcilik alanında dünyanın en saygın kuruluşları arasında yer alan ITA - Uluslararası Tünel ve Yer altı Yapıları Birliği tarafından ilk kez düzenle-nen ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri’nin Büyük Projeler dalında ‘Yılın Projesi’ (ITA Major Project of the Year) ödülüne layık görüldü.

Avrasya Geçişi Projesi, sahip olduğu yo-ğun inovasyon, ileri teknoloji ve güçlü mühendislik birikimiyle dünya tünelcili-ğinde çığır açan bir başarı örneği oldu. Tünelcilik alanında dünyanın en önemli birliği olarak sayılan ve merkezi İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan Uluslararası Tü-nel ve Yer altı Yapıları Birliği (ITA - In-ternational Tunnelling and Underground Space Association) tarafından düzenle-nen ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri, 19 Kasım’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Dünya genelinde 9 kategoride 110 baş-vuru arasından yapılan değerlendirme sonucunda Avrasya Geçişi Projesi, Büyük Projeler kategorisinde ‘Yılın Projesi’ (ITA Major Project of the Year) yarışında finale kaldı. Jürinin yaptığı son değerlendirme-de üç proje arasından Avrasya Geçişi ‘Yılın Büyük Projesi’ ödülüne layık görüldü. Av-rasya Geçişi Projesi’ni gerçekleştirmekte olan Yapı Merkezi ve SK E&C firmaları adı-na ödülü Proje Müdürü Naim İşli ve Proje Müdür Yardımcısı Jin Moo Lee aldı.

Katılımcılara yönelik proje sunumunu ise TBM Teknik Ofis Şefi Öncü Gönenç ger-çekleştirdi. Avrasya Geçişi, tünelcilikte çığır açtı T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Ha-berleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Ge-nel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlı-çeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve hem yatırı-mı hem de inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK Engineering & Construction tara-fından yürütülmekte olan Avrasya Geçişi Projesi’nin İstanbul Boğazı altında yürütü-len 3.344 metrelik tünel açma çalışmaları geçtiğimiz ağustos ayında tamamlanmış

ve tünelcilikte bir çığır açıldığının haberini vermişti. 19 Nisan 2014 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılı-mıyla başlatılan tünel açma çalışmaları, 22 Ağustos 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla yapılan törenle tamamlanmıştı.

Toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölüm-den oluşan Avrasya Geçişi Projesi’nin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunlu-ğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın 2 / 2 √ en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı. Bu pro-jede kullanılan TBM, tünel açma makine-leri içinde 33.3 kW/m2’lik kesici kafa gücü ile dünyada 1. sırada, 12 bar’lık tasarım ba-sıncı ile 2. sırada ve 13,7 m kazı çapı ile 6. sırada yer alıyor.

Toplam 1.672 bilezikten (ring) oluşan tü-nelde, olası büyük bir depreme karşı tü-nelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlar-da test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önü-ne alındığında TBM tünelcilik sektöründe dünyadaki ‘ilk’ uygulamadır.

Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleş-tirmesi için Yapı Merkezi ve SK E&C fir-malarının kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini de yapacak. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor. Projenin finansmanı ATAŞ tarafından temin edilen kredilerle Yapı Merkezi ve SK E&C firma-larının koyduğu sermaye ile sağlanıyor. İş-letme süresinin tamamlanması ile Avras-ya Geçişi kamuya devredilecek. Projenin 2016 yılı sonunda işletmeye açılması plan-lanıyor. Altyapı ihtiyaçlarının artması ve kaynakların en doğru şekilde kullanılması gerekliliği, gelişmekte olan yer altı seçe-neklerinin, en uygun çözümlerden biri olduğunu göstermektedir. ITA Uluslarara-sı Tünelcilik Ödülleri ise tünelcilik ve yer altındaki alanın etkin kullanımı konusunda öne çıkan başarılı çalışmaların ödüllendi-rilmesi ve uluslararası bilinirlik kazanması amacıyla verilmektedir.

Avrasya Geçişi Projesi, sahip olduğu yoğun inovasyon, ileri tek-noloji ve güçlü mühendislik birikimiyle dünya tünelciliğinde çı-ğır açan bir başarı örneği oldu.

Page 78: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

76

L I G H T W O R L D . 3 8

Aec illumination/ Galileo-T

Kaliteyi ve teknoliyi mükemmel ta-sarımla birleştiren Galileo-T ürünleri bir ömür boyu kullanım için tasarla-nır. Yüksek kaliteli malzemeler ve en yeni süreçlerin takibini yapar. Sıcak, soğuk, nem, egzoz dumanı ve titre-şimlere karşı dayanıklıdır.

http://www.aecillumination.com

Archiexpo/ Titus

Titus araba ve yaya tünelleri için ide-aldir. Agresif koşullara uyum sağla-yabilen armatür aside dayanıklı pas-lanmaz çelikten oluşur. Güçlü optik reflektörleri, simetrik ya da asimetrik montaj seçeneklerine uyum sağlar.

http://www.archiexpo.de

Leotek/ Eseta

Eseta LED armatürün yenilikçi OMNI sistemi geniş bir ışık dağılımı sağlar. Ürün isteğe bağlı olarak programla-nabilen hareket sensörü teknoloji-sine sahip. Alt geçitler ve garaj gibi alanlarda kullanılmak üzere tasarla-nan ürünün tasarımı güçlü ve sağ-lamdır.

http://www.leotek.com

 Fg-2-ww/ Ledbulbs

Sıcak beyaz ışık akısı sağlayan capony LED armatür   315º  ‘lik üstün bir ışık dağılımı sağlar. Tünel, depo, sokak aydınlatması ve benzin istas-yonu aydınlatmalarında kullanım ko-laylığı sağlar.

http://www.ledbulbs123.com

Sinclair/ Dávame Svetlu

Tünel aydınlatmaları için enerji verimlili-ğinde devrim niteliğinde bir ürün. Tama-men tünel aydınlatması için tasarlanan üründe 45W, 90W ve 180W’lık sürümler mevcut. Büyük çapta enerji tasarrufu-na katkı sağlayacak bir tasarım ürünü. Ürün detayları; Renk sıcaklığı: 5000K, Işık kaynağı: COB LED, Güç tüketimi: 100Wh, Işık akısı: 8700Im, Işık verim-liliği: 87Im/W Tasarruf: % 60 Ömrü: > 36.000 saat

http://www.sinclair-world.com

Slloop / TD-TL

Yenilikçi tasarımı ve üstün ısı dağılı-mı ile tünel aydınlatmalarına uygun-dur. Alüminyum kaplama gövdesi ve farklı tasarımı ile ilgi çekici. 30W, 60W,90W ve 150W sürümleri mev-cut ürün üç yıl garanti sunuyor. 30 ° -140 ° yansıtıcı seçenekleri de bu-lunur.

http://www.slloop.com

Tünellerde kullanılan aydınlatma ürünleri, yolcuların güvenliği ve konforu açısında oldukça önemlidir. Doğru aydınlatma çözümleri sayesinde ihtiyacımız olan verimliliği alabilmek ve tünel mimarisine uyumlu aydınlatma elemanları seçimi çok önemlidir. Bu konu kapsamında sizler için tünel aydınlatma ürünlerini araştırdık…

Tünel Aydınlatma Ürünleri

ÜRÜN

Page 79: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

77

L I G H T W O R L D . 3 8

GElighting /TLBt & TMO

GE’nin yeni tek ve çift modül tünel aydınlatma armatürü kolay bakımı ve araçsız bakım solüsyonu ile ol-dukça uzun ömürlü bir üründür. TLBt & TMO, tüneller, alt geçitler ve en-düstriyel alanlara özel optik kombi-nasyon çeşitliliği sağlar.

http://www.gelighting.com

Helist/  HL-FE100

Tünel, plaza, rıhtım ve bahçe aydın-latmalarına uygun olan ürün, 2700-7000K renk sıcaklığı ve 120°- 60°’lik ışık açısı sunar. Alüminyum gövde yapısına sahip ürün tüm zor koşulara rahatlıkla uyum sağlar. Birçok farklı montaj seçeneği bulunan ürün ba-kım gerektirmeden ortalama 50000 saat kullanım ömrü sunar.

http://www.helist.com.cn

MaxLed/ MaxLite

MaxLite tünel yol güvenliğini üst dü-zeye çıkartmak için tasarlanmış bir ürün. MaxLine armatür %70 enerji tasarrufu sağlar ve 118.000 saatlik bir kullanım sunar. 300W gücüne ulaşabilen aydınlatma armatürü si-metrik ve asimetrik ışık dağılımı ile sürücülerin göz konforunu korur.

http://www.maxlite.com

Surelight/ Chaos-4

Chaos-4 LED tünel aydınlatma ürü-nü, dahili MeanWell sürücüleri ile ol-dukça güçlü bir yapıya sahip. 30.000 saatlik kullanım ömrü sunan Chaos-4 LED fabrika, depo, havaalanları, tren istasyonu, futbol sahaları ve tünel aydınlatmaları için ideal bir seçenek.

http://www.surelight.com

Ttrtlighting/Verso

IP66 mühürlü mükemmel özelliklere sahip aydınlatma ürünü Verso aynı zamanda tüm zor koşullara uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Dar, orta, geniş, simetrik ve asimetrik dağılım-lara sahip ürün yol ve tünel projeleri için dizayn edilmiştir.

http://www.trtlighting.co.uk

Niki Elektronik/N1000-P-2 / 150w-2000K

Sodyum buharlı armatürlerin bire bir karşılığı olan 2000K renk sıcak-lığında olan ürün; endüstriyel aydın-latmalar alanında yüksek güvenlik gerektiren bölgelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.160lm/Watt değerleri ile tünel, hava ve deniz limanlarında önemli bir çö-züm alternatifi olarak yer almaktadır.

http://nikielectronic.com

ÜRÜN

Page 80: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

78

L I G H T W O R L D . 3 8

DÜNYADAN

Page 81: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

79

L I G H T W O R L D . 3 8

DÜNYADAN

YENİDEN DOĞUŞ

Formosa metro istasyonu Tayvan’ın Kaohsiung şehrindedir ve dünyanın en kalabalık metro istasyonlarının başında yer alır. Bu kentin sokaklarında ya da metro istasyonlarında, her yerde zarafet; kamu altyapı güzelliğini, sokak

mobilyaları, kamu sanat ve kentsel mimari öğelerini görebilirsiniz. 2 metro hattını birbirine bağlayan bu istasyonun en önemli özelliği “”Işık Kubbesi” ismi verilen tavanıdır. İtalyan sanatçı Narcissus Quagliata tarafından yapılan 30 metre çapın-daki renkli cam kubbenin yapımı tam olarak 4 yıl sürmüştür. 660 metrekarelik bir alana sahip olan istasyon, dünyanın en büyük halka açık sanat işlerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Kullanılan bütün camlar Almanya’dan özel olarak ge-tirtilmiştir. Kubbe, Su: Yaşam rahminde; Toprak: Refah ve büyüme; Işık: Yaratıcı ruh; Ateş: Yıkım ve yeniden doğuş temalarıyla insan hayatının hikayesini anlatı-yor. Proje ünlü Japon mimar Shin Takamatsu tarafından tasarlanmıştır. Bu projeler kentsel kalkınma, insanlık ve estetik değerlerin peşine düşülmesi gerektiğinin en güzel örneklerinden biridir.

Page 82: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

80

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

Page 83: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

81

L I G H T W O R L D . 3 8

İHTİŞAMIYLA BÜYÜLEYEN METRO TÜNELİ İlk metro hatları savaş sırasında bir sığınak olacak şekilde inşa edildiğinden dolayı, 2. Dünya savaşı

sırasında Genelkurmay karargahı olarak da hizmet vermiştir.

P R OJ E

Page 84: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

82

L I G H T W O R L D . 3 8

15 Mayıs 1935’te açılan Komsomolskaya metrosu Sovyetler Birliği halkının büyük emekleri sonucu bir sanat eseri gibi inşa edilmiştir. 1930’larda sa-nayileşmeye bağlı olarak nüfusun çoğalması üze-rine, Stalin’in beş yıllık planı çerçevesinde metro yapımına 1931 tarihinde başlanmıştır. Hükümetin aldığı karar sonucu tüm halk metro istasyonu-nun inşaatında görev almıştır. Kızıl Ordu asker-leri ve Komünist Gençlik Birliği’nden de 13 bini aşkın üye ise gönüllü olarak katılmıştır. İlk metro hatları savaş sırasında bir sığınak olacak şekilde inşa edildiğinden dolayı, 2. Dünya Savaşı sırasın-da Genelkurmay karargahı olarak da hizmet ver-miştir.

Günümüzde de sosyalizmin izlerini yansıtan met-ro, dünyanın en güzel metrosu olarak kabul gö-rür. Komsomolskaya, New York, Paris ve Londra metroları ile karşılaştırıldığında iç mimari ve de-korasyon olarak en etkileyici metrodur. Mosko-va'nın metro istasyonları, yer altı sarayları olarak da adlandırılır. Yüksek sütunlar, oymalı heykeller, şamdanlar tüm ihtişamıyla yer altını süsler. Pro-jenin yapımında pek çok sanatçı ve mimarın gö-rev aldığı bilinmekte.

Metro başlı başına bir  turizm  kaynağı da sayıl-maktadır. Ülkeye giriş yapan turistler bu tarihi metroyu ziyaret etmekte. Metronun haritasına bakıldığında başka sistemlerde olmayan ilginç bir harita yapısı vardır. Toplam 12 hattın bulun-duğu Moskova Metrosunda her hattın kendine ait ismi ve rengi bulunmaktadır. Hatlar genel-likle Moskova'nın dışından merkezine doğru yönlenmiştir. Sadece çember isimli -ring- hattı (20 km) tüm diğer hatları keserek transfer hattı gibi kullanılmasını sağlamıştır. Ayrıca hattın ismi ve istasyonların isimleri yolculuk sırasında anons edilmektedir. 2011 yılında yenileme kapsamında tüm aydınlatma ekipmanları dahil olmak üzere 584.800 aydınlatma cihazı yenilenmiştir. Mos-kova metrosu yılda taşıdığı yaklaşık 3,2 milyar yolcuyla ve 140 istasyonuyla dünyanın en büyük metro sistemlerinden biri olmaya devam ediyor.

P R OJ E

Page 85: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

83

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Page 86: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

84

L I G H T W O R L D . 3 8

P R OJ E

Yer: Komsomolskaya Square Krasnoselsky District

Central Administrative Okrug Moscow

Proje Tarihi: Aralık 1931

Proje Bitişi:  15 Mayıs 1935

PROJE DETAYLARI

Page 87: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

85

L I G H T W O R L D . 3 8

ÇEVRECİ ALT GEÇİT

30 yıllık tecrübesiyle dünya çapında kamu sanat projelerine imza atan sanatçı Warren Langley “Aspire” adını verdiği alt geçit aydınlatma projesi ile ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir malzeme kullanımı ile çevresel bir mesaj iletmekte. Otoyol alt geçidi görevi üstlenen proje, yaya güvenliğinin yanı sıra oldukça çevreci yapısı ile dikkatleri üzerine çekiyor.

IŞIK VE SANAT

Page 88: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

86

L I G H T W O R L D . 3 8

GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİNDEN OLUŞAN ALT GEÇİT

Teksas’ta Theo karayolunun kesiştiği Malone alt geçidi avi-zeler ile aydınlatıldı. Kamusal sanat proje örneklerinden olan çalışma, kültür ve yaratıcılığı kamçılamayı hedefler.

Terk edilmiş ve unutulmuş alt yapıları hayata kazandırır. Proje-nin aydınlatma çalışmasını Joe O’Connel ve Blessing Hancock adlı iki sanatçı tarafından gerçekleştirildi. Geri dönüştürülmüş bisiklet parçalarından oluşturulan avizelere “Ballroom Lumino-

so” adı verilmiştir. Avizelerin üzerinde yer alan desenler çıplak zeminde ışık ve gölge şovları oluşturur. Yaratılan mekan algı-sal olarak bir balo salonunu izlenimi sunar. Zekice düşünülmüş renk değiştiren avizeler ortama ruhani bir boyut kazandırır. LED aydınlatmaların her yöne eşit olarak dağılması için yoğun bir lümen hesaplaması yapılmış.

P R OJ E

Page 89: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

87

L I G H T W O R L D . 3 8

Yer: Texas, Malone Underpass

Aydınlatma Tasarımı: Blessing Hancock, Joe O’Connell

Sanayi Destek: Chrissy McMillan

Üretim : Ron Schneider

PROJE DETAYLARI

P R OJ E

Page 90: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

88

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

SÜRÜKLEYİCİ TÜNEL AYDINLATMA KURULUMU

Hollandalı tasarımcı Herman Kuijler, mimarlık ve sanatı birleştirerek Hollanda’nın Zutphen kentindeki iki alt ge-çit için ışık kurulumu gerçekleştirdi. İki farklı alt geçidi

kalıcı ışık sistemleri sayesinde fiziksel bir forma oturttu. Sanat-çı Herman Kuijler yaptığı açıklamada: Estetik ve erişilebilirli-

ği kullanıcı güvenliği ile birleştirmekten mutluluk duyuyorum dedi.  Marstunnel ve Konsterloren alt geçitleri bisikletlilere ve yayalara hizmet etmekte ve aynı zamanda değişen renk tonları ile etkileşime geçmekte.

Page 91: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

89

L I G H T W O R L D . 3 8

BÜYÜKŞEHİR’DEN KAMU BİNALARINA AYDINLATMA

Başkentte pek çok simge, tarihi yapı, kamu kurumu, park ve alt geçitleri aydınlatarak görsel güzellik kazandıran ve kentin tanıtımına, korunmasına katkı sağlayan Büyükşehir

Belediyesi, Yargıtay’dan sonra Ankara Adliyesi’nin Balgat’taki ek binasını da LED ışıklarla donattı.

İnsanlarla ışık arasındaki ilişkiyi araştırmak, dünyada dikkat çe-kici ve özgün projeleri teşvik etmek ve şehirleri daha yaşanılır hale getirmeye çalışmak amacıyla Uluslararası Şehir Aydınlatma

Birliği (LUCİ) tarafından, 2014 yılında Dubrovnik’te düzenlenen “city.people.light 2014” adlı uluslararası aydınlatma projeleri ya-rışmasında birinci seçilen Ankara Büyükşehir Belediyesi, aydın-latma uygulamalarına devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi, Yargıtay Başkanlığı’ndan sonra Adalet Sarayı Ek Binası, Yahyalar Merkez Camii ve Çamlıdere Ali Semer-kandi Türbesi’nin aydınlatmasını gerçekleştirdi.

S E KTÖ R D E N

Page 92: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

90

L I G H T W O R L D . 3 8

D Ü N YA DA N

A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması her yıl yapılan, dünyanın önde gelen uluslararası ve jürili ta-

sarım yarışmasıdır. A’ Tasarım Ödülleri çeşitli yaratıcı alanlarda farklı ülke ve disiplinlerden gelen sadece en iyi tasa-rımcıları öne çıkarmak için düzenlenir. Yarışma başvuruları ikili değerlendirme-den geçer ve deneyimli akademisyenler, seçkin basın mensupları ve başarılı pro-fesyonellerden kurulu tarafsız bir jüri he-yeti tarafından değerlendilir. A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması, tüm A’ Tasarım Ödülleri sahibine A’ Tasarım Ödülü ara-cılığıyla şöhret, prestij, tanıtım ve ulusla-rarası tanınma vaad eder.

“A’ Tasarım Ödülü”, ödüllü tasarımlar için çok imrenilen ve geniş kapsamlı bir ka-zanan setidir. “A’ Tasarım Ödülü” şunları ve daha fazlasını içerir: Metal çerçeve-de uluslararası tasarım mükemmeliyeti sertifikası, İtalya’daki gala gecesine da-vetiye, ödüllendirilen projenin online ve offline sergilenmesi, ödüllendirilen pro-jelerin A2 posteri, en iyi projeler andacı-nın basılı kopyası, lüks siyah kutusunda özel 3D baskılı metal ödül kupası, ger-çekten uluslararası hedef kitleye erişmek için projenin 20+ dile çevrilmesi, kaza-nanla röportaj, basın bültenine hazırlık ve dağıtım, yazışmalarınızda “A’ Tasarım Ödülü Kazananı Logosu”nu kullanmak

için lisans, ödüllü çalışmaların binlerce yayında tanıtılması, basın iş ortakları-mızın aracılığıyla medyada görünümü, Dünya Tasarım Sıralamalarına dahil edil-mesi ve çeşitli pazarlama araçlarına eri-şim.

A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması farklı ülke ve yaratıcı disiplinlerdeki en iyi ta-rarım çalışmalarının tanınması için ku-rulmuştur. A’ Tasarım Ödülleri ve Yarış-ması’nın ilk amacı tüm ülke ve endüstri alanlarındaki en iyi tasarımları öne çıka-rarak iyi tasarım uygulamaları ve disip-linleri için global farkındalık yaratmaktır. A’ Tasarım Ödüllerinin en önemli hedefi ise tasarımcıları, şirketleri ve markaları topluma fayda sağlayacak üstün ürün ve projeler üretmelerini sağlamaktır.

A’ Tasarım Ödülleri ve Yarışması’nın bilimin, tasarımın, yaratıcılığın ve tek-nolojinin sınırlarını zorlayarak toplumu ilerletmek gibi iyiliksever bir amacı da vardır. A’ Tasarım Yarışması tüm endüst-riyel sektörlerde yaratıcılığı, orijinal fikir-leri ve konsept üretimini ateşlemeyi ve ödüllendirmeyi hedefler. Ödül kazanan tasarımlara verilen A’ Tasarım Ödülü Ka-zanan Logosu dünyanın daha iyi bir yer olmasına yardım eden orijinal, fonksiyo-nel ve etkin tasarıma işaret eder.Her yıl, yenilik, teknoloji, tasarım ve ya-

ratıcılık üzerine odaklı projeler A’ Tasa-rım Ödülü ile ödüllendiriliyor. Katılımlar her yıl 28 Şubat’a kadar kabul ediliyor ve sonuçlar 15 Nisan’da açıklanıyor. Dünya çapında tüm tasarımcılar bu yarışmaya en iyi çalışma, proje ve ürünleri ile ka-tılmaya davet ediliyor. Katılımlar son 10 yılda tasarlanmış olmak kaydıyla kabul ediliyor.

A’ Tasarım Ödülleri Hakkında Daha Fazla Bilgi EdininA’ Tasarım Ödülleri Sunumuna Göz Atın: http://www.designaward.comA’ Tasarım Ödülleriin Derinlemesine Su-numu:  http://www.whatisadesignaward.comÖdüllü tasarımlara göz atın: http://www.awardeddesigns.comÖdüllü çalışma ve projelerin basın kitle-rine erişin: http://www.press-kit.orgÖdüllü Tasarımcıların Röportajlarını Okuyun:  http://www.design-interviews.comA’ Tasarım Yarışmasına çalışmalarınız-la katılın:  https://competition.adesig-naward.com/registration.phpDünya Tasarım Sıralamalarını keşfe-din:  http://www.worlddesignrankings.comA’ Tasarım Ödülü Logo ve Editoryal Re-simlerini indirin:  https://competition.adesignaward.com/downloads.html

A' TASARIM ÖDÜLLERİ VE YARIŞMASI'NA KATILIM İÇİN ÇAĞRI

Page 93: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 94: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

92

L I G H T W O R L D . 3 8

ÜRÜN

İkisi de 3000Kelvin. İkisi de 90CRI. Peki aşağıdaki han-gi ışık daha beyaz? CITIZEN, Below BBL (Temiz Beyaz) serisi ile yüksek renk kalitesinin yanında temiz ve parlak beyazı sunar. Beyaz LED ışığındaki yeşil hissini ortadan kaldıran CITIZEN, bu inovasyonuyla tekstil mağazalarının doğru ışık talebine cevap veriyor.

http://empaenerji.com/

İtalyan tasarımcılar Marco Lana ve Alberto Savettiere ta-rafından oluşturulan aydınlatma ürünü, kullanım alanları açısından oldukça güçlü bir ürün. Kolay kullanım özelliği ve alışılagelmişin dışındaki tasarımı ile oldukça iddialı.

http://www.designbuzz.com

3D baskılı LED ampul Nanoleaf’ın yeni ürünün prototipi hazır. Üçgen LED panellerden oluşan akıllı aydınlatma sistemi ile istenilen herhangi bir deseni duvarda düzen-leme imkanı sunuyor. Nanoleaf Hub telefon uygulaması ile senkronize olarak renk değişikliğini sağlar ve yarat-mak istediğiniz ortamı oluşturur. Üretimine 2016 yılının Temmuz ayında başlanması bekleniyor.

http://www.nanoleaf.me/

Aydınlatma ürünlerine yeni bir yaklaşım olarak geliştiri-len “Lumir C” sadece tek mum ile çalışıyor. Hiçbir güç kaynağı ve harici bağlantısı olmayan ürün, çevre dostu aydınlatmalara yeni bir alternatif olacak. “Lumir C” kü-çük bir mum ısı enerjisi ile aktif olmak üzere tasarlan-mış. Mum sayesinde oluşan sıcaklık doğrudan elektrik enerjisini ile LED aydınlatma sensörünü harekete geçiren termoelektriksel bir uygulama. http://www.lumir.co.kr

CITIZEN/Below BBL Marco Lana & Alberto Savettiere /Turn On

Nanoleaf/ Aurora Lumir/ Lumir C

Page 95: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

93

L I G H T W O R L D . 3 8

ÜRÜN

Kronleuchter modern avize tasarımı aydınlatma ürünle-rine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Sıra dışı ve etkile-yici olan ürün bir çok ödüllünde sahibidir. Açılır kapanır olan ürün farklı aydınlatma seçenekleri sunar. Tasarımcı Denis M. Hachinger tasarladığı ürünlerde işlevselliği ön planda tutar.

http://www.hachinger.com

Elena Salmistraro’nun tasarımı olan ‘MRND’ soluk renkli şi-şelerin kullanımı ile bütünlük sağlayan bir aydınlatma ya-ratmış. Orijinal şekilli şişelerin tasarımı Giorgio Morandi’in eserlerinden ilham alınarak oluşturulmuş. MRND özel seri-sinde tasarımı ve sanat iç içe geçmiştir.

http://www.elenasalmistraro.com

Morgan Ruben tarafından tasarlanan ürün, doğadan esin-lenilerek gerçekleştirilmiş. Çimlerin rüzgar estiği andaki görüntüsünü taklit eden ürün kendi ağırlığını ince sapı ile dengede tutar. 360 derece dönüş sağlayan Motus, dokun-matik sensorü sayesinde harekete geçer.

http://www.morganruben.com

Geleneksel el sanatlarından ilham alınarak tasarlanan ay-dınlatma ürünü, Abre İspanyolca ‘açık’ demektir. Ortamın loşluğunu yada parlaklığının kontrolünü tamamen kulla-nıcı kontrol eder. Cam, seramik ve ahşap bileşenlerinden oluşan Abre, Carlos Jimenez  tarafından tasarlanmıştır.

http://www.carlosjimenezdesign.com

Hachinger /Kronleuchter Elenasalmistraro/ Mrnd

Morganruben/ Motus Carlosjimenezdesign/Abre

Page 96: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

94

L I G H T W O R L D . 3 8

ÜRÜN

Tasarımcı Barend Massow tarafından üretilen aydınlatma ürünü, ilginç lazer kesimleri ile bir çok parçayı birbirine bağlar. 3D modelleme ile oluşturulan ürünün malze-melerinde doğal ahşap kullanılmış. Ürünün yüksekliği: 450.00mm, Genişliği ise 278.00mm’dir.

http://www.hemmesphere.co.uk

Montreal merkezli aydınlatma stüdyosu tarafından ha-yata geçirilen ürün, modernizemi ve endüstriyel çağa minimalist bir gönderme yapar. Ürün pirinç, toz boyalı alüminyum ve mermer malzemelerinden meydana gel-mektedir. Bir çok farklı kullanım şeklide sunmakta.

http://www.lambertetfils.com

Caretta deniz kaplumbağalarında ilham alınarak tasarla-nan aydınlatma ürünü, doğadan esintiler sunar. Kaplum-bağ kabuğunun bir soyutlaması olarak tasarlanan ürün, düzenli aralıklarla atmosferik bir aydınlatma sağlar. Dış mekan aydınlatmaları için üretilen lambada güneş paneli mevcut olduğundan, güneş enerjisi ile çalışmakta.

http://www.yankodesign.com

Köprü temalarından esinlenilerek tasarlanan lamba, saç ve alüminyum malzemeleri ile oluşturulmuş. Çağdaş bir tasarım anlayışını yansıtan lamba, “Loft” tarzına uygun olarak hizmet vermekte.

http://kononenkoid.com

Hemmesphere/ Aura with Copper Spinning

Lambertetfils /Beaubien

Konstantinos Kallipolitis/Turtle

Kononenko/ Sand Bridge

Page 97: Light world LED Lighting TECHNOLOGY

95

L I G H T W O R L D . 3 8

E T K İ N L İ K TA KV İ M İ

FESTİVAL

Pingxi Sky LanternTarih:19 Şubat 2016Yer: Tayvanİletişim: https://www.everfest.com

Yeon Deung HoeTarih: 7-8 Mayıs 2016Yer: Seoul, Güney Koreİletişim: https://www.everfest.com

Hallettsville’s Festival of LightsTarih: Kasım 2016Yer: TX Hallİletişim: http://www.hallettsville.com

TÜNEL FUARI

Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas FuarıYer: AnkaraTarih:26-28 Mayıs 2016İletişim: www.road2tunnel.com

Tünel Yapım Teknolojileri ve Ekip-manları FuarıYer: İstanbul Fuar MerkeziTarih:01-04 Eylül 2016İletişim:www.tunnelexpoturkey.com

FUAR

Lighttech 2016Tarih: 17-10 MartYer: İFM Yeşilköy Türkiyeİletişim: http://www.fuartakip.com

Elektrik, Elektronik ve Aydınlatma Ürünleri Tarih: 15-18 Mart 2016Yer: Pragİletişim: ww.amper.ca

Light&BuildingTarih: 13-18 Mart 2016Yer: Frankfurt, Almanyaİletişim: light-building.messefrankfurt.com

LED & LED Aydınlatma FuarıTarih: 6-9 Ekim 2016Yer: İFM Yeşilköy Türkiyeİletişim: www.ledfuari.comUluslararası Işık ve Ses Sistemleri FuarıYer: ÇinTarih: 26-29 Ekim 2016İletişim: prolight-sound-shanghai.hk.messefrankfurt.com

Prolight+SoundTarih: 5-8 Nisan 2016Yer: Frankfurt, Almanyaİletişim: www.messefrankfurt.com

Guangzhou LightingYer: Çin-GuangzhouTarih: 09-12 Haziran 2016İletişim: guangzhou-international-lighting-exhibition.hk.messefrankfurt.com

Tanzania LightexpoYer: TanzanyaTarih:02-04 Temmuz 2016İletişim: www.expogr.com/tanzania/lightexpo

Page 98: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 99: Light world LED Lighting TECHNOLOGY
Page 100: Light world LED Lighting TECHNOLOGY