Top Banner
WWW.LEV-VESTJYLLAND.DK • MØD OS OGSÅ PÅ FACEBOOK Herluf Simonsen Prisen ....................... 4 Temadag 24. okt. - Livskvalitet ............ 5 Nyt LEV Diskotek i Holstebro ..... 11 - 13 Musikgudstjeneste med Lis og Per ...... 6 Livsstilsændring sikrede World Games ......................... 19 Besøg i en erindringslejlighed .............. 7 Hvad er borgerrådgivning? ................. 29 AUGUST 2015 15. ÅRGANG HERNING • RINGKØBING-SKJERN • HOLSTEBRO • IKAST-BRANDE • LEMVIG • STRUER LEV -Vestjylland Udvikling for udviklingshæmmede Foto: Johan Gadegaard, Folkebladet Lemvig
18

Lev vestjylland 3 2015

Jul 23, 2016

Download

Documents

LEV Vestjylland

Kredsblad,Herluf Simonsen Prisen, Temadag 24. okt. - Livskvalitet, Nyt LEV Diskotek i Holstebro, Musikgudstjeneste med Lis og Per, Livsstilsændring sikrede World Games, Besøg i en erindringslejlighed, Hvad er borgerrådgivning?
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lev vestjylland 3 2015

WWW.LEV-VESTJYLLAND.DK • MØD OS OGSÅ PÅ FACEBOOK

Herluf Simonsen Prisen ....................... 4

Temadag 24. okt. - Livskvalitet ............ 5

Nyt LEV Diskotek i Holstebro ..... 11 - 13

Musikgudstjeneste med Lis og Per ...... 6

Livsstilsændringsikrede World Games ......................... 19

Besøg i en erindringslejlighed .............. 7

Hvad er borgerrådgivning? ................. 29

AUGUST 201515. ÅRGANG

HERNING • RINGKØBING-SKJERN • HOLSTEBRO • IKAST-BRANDE • LEMVIG • STRUER

LEV-VestjyllandUdvikling for udviklingshæmmede

Foto: Johan Gadegaard, Folkebladet Lemvig

Page 2: Lev vestjylland 3 2015

Jeg skriver dette på valgaftenen den 18. juni 2015.Det er den første valgkamp, efter jeg har forladt

arbejdsmarkedet. Det vil sige, at jeg har haft mu-lighed for at se rigtig meget tv og høre rigtig meget radio. Jeg har ikke hørt de handicappede nævnt en eneste gang. Jeg er både harm og skuffet. Har skrevet til både tv, radio og den skrevne presse. Ingen reaktion. Er der overhovedet andre end de pårørende, der tænker på de handicappede?

Hvad er det for et menneskesyn?Få dage før valget blev udskrevet fremlagde

Helle Thorning Smith velfærdsudspillet. Heller ikke her blev de handicappede nævnt. Hun star-tede ellers med at sige, at Danmark er blevet et bedre sted at være. For hvem spørger jeg? Det er ikke de udviklingshæmmede, der har fået det bedre.

Taksten, som kommunerne betaler, for at de udviklingshæmmede kan bo på bostedet, er sat ned. Dette medfører at der er færre hænder/per-soner til at tage sig af disse svage medmennesker.

For 2-3 år siden kom de udviklingshæmmede f.eks. stadig på en lille ferie og deltog i Sølund Musik Festival. Mange har ikke haft disse mulig-heder de seneste år. Vil Danmark virkelig være det bekendt?

Det er ikke kun ferie og udflugter, der er skåret væk. Den hjemmelavede mad er også forsvun-det. Fornøjelsen ved at kunne dufte maden blive fremstillet i ”huset” er væk.

Ligeledes er muligheden for det spontane valg af aftensmad væk sammen med muligheden for at hjælpe med fremstillingen af denne.

Der er mindre tid til personlig pleje – hjælp til bad, hårvask (så arpdannelse undgås), negle-klipning, rensning af ører og valg af passende/ klædelig påklædning.

Mindre tid til at kunne opdage begyndende sygdom, så der kan gribes ind i tide.

Muligheden for at blive kørt hjem på søndags-besøg hos familien er væk.

En gåtur eller cykeltur i den friske luft er hel-sebringende. Der er bare ikke tid til dette.

Der er måske sovende nattevagt, hvor der kunne være glæde og brug for en vågen nattevagt.

Mange brugere af dagtilbud har ferie i 3 uger, da dagtilbuddet er lukket. Disse 3 uger kan være lange for mange.

De går og venter på, hvornår det er deres tur til at komme med på en lille udflugt. Lidt ligesom at spille russisk roulette. Bare med omvendt fortegn – her vil man gerne være den, der bliver ramt af tilbuddet om at komme med på tur.

Alt dette er forringet livskvalitet for de udvik-lingshæmmede.

Er succeskriterierne for et godt liv, at man ikke fryser og ikke sulter? Håber det ikke.

Vi må som pårørende sammen med personalet på bostederne være kreative.

Vi må sørge for at få indskrevet i handleplanen efter Servicelovens §141, at det vil være udvik-lende for beboeren at komme på ferie (hvis det forholder sig således). Vi kan også søge ferie via Servicelovens §85, og endelig er der mulighed for at søge fonde.

Tilbage til det politiske. Helle siger i sin afskedstale, at Lars Løkke

Rasmussen overtager et Danmark i topform. Det har vi ikke mærket meget til.Lars Løkke Rasmussen siger i sin tale efter

valget, at Venstre vil tage sig af de udsatte, de som har brug for hjælp. Dette kunne jo være de handicappede.

Lad os håbe at den nye regering vil gøre noget godt for vores svage pårørende.

Edel Husted

Valg-KAMP for de udviklingshæmmede?

LEV VESTJYLLAND 3

Edel Hustedbestyrelses-

medlem

LEDEREN

Page 3: Lev vestjylland 3 2015

4 LEV VESTJYLLAND

Herluf Simonsen prisen 2015Christensen. De to arrangerede også det første handicap-svømmestævne i slutnin-gen af 70’erne.

Det arbejde, der startede i 1970’erne og 80’erne i idrætsudvalget, lagde grun-den for den idrætsaktivitet, der er i dag i de seks kommuner, der tidligere var Ringkøbing Amt.

Herluf Simonsen var uddannet lærer og havde en stor interesse for idræt i alle sammenhænge – ikke mindst for handi-cappede. Han var således medstifter af Ringkøbing Handicap Idræts klub. I 1990 gik det hele op i en højere enhed, da Herluf Simonsen blev ansat af Ringkøbing Amt som handicap-idrætskonsulent. Med ham kom der for alvor gang i udviklingen af idræt og motion for de handicappede og udviklingshæmmede.

LEV Vestjylland uddeler igen i år Herluf Simonsen prisen, som skal ære og hylde en person eller et hold/en gruppe, som har gjort noget helt særligt for at fremme motion, idræt og sundhed for udviklings-hæmmede.

Er der en person eller et hold/en gruppe, som har gjort noget helt særligt for at fremme motion, idræt og sundhed for udviklingshæmmede, som du synes fortjener prisen, så send en indstilling senest 15. august.

Prisen er opkaldt efter Herluf Simon-sen, den legendariske frontkæmper igen-nem fire årtier for idræt og motion for udviklingshæmmede.

Allerede i 70’erne var Herluf Simonsen med til at starte LEV Ringkøbing Amts-kreds Idrætsudvalg sammen med Liva

Som ansat i Dansk Handicap Idræts-Forbund deltog Herluf Simonsen i tre paralympiske lege – i Barcelona i 1992, Atlanta 1996 og i Sydney i 2000.

Herluf Simonsen prisen overrækkes i år den 2. september 2015, i forbindelse med Løvfaldsmarchen, som arrangeres af Tre Birke i Herning. Modtageren får prisen, sammen med et LEV serigrafi. Pri-sen overrækkes af Jens Norup Simonsen søn af Herluf Simonsen.

Send venligst indstillingsenest 15. august til:Kurt [email protected].: 6140 9025

Regionsaktiviteter 2015Arrangement Dato Arrangør

Løvfaldsmarch 2. sept. Tre Birke

Ældrefestival Dato følger Skelbækcentret, Ringkøbing

Bowlingstævne 4. nov. Struer Værkstedet

Sommerbold På Heden- et fodboldstævne for unikke børn og voksne

Hammerum IF og Kavlifonden inviterer til første ud-gave af SOMMERBOLD PÅ HEDEN lørdag den 15. august 2015 i Hammerum. Stævnet er for både børn og voksne med særlige behov.

Kom og se spændende kampe og oplev de enga-gerede fodboldspillere.

Da stævnet er det første af sin art i Hammerum IF, håber arrangørerne at der skabes opmærksomhed og god opbakning omkring stævnet, så det fremadrettet kan blive en tradition at mødes til Sommerbold på Heden.

Kampene afvikles i Hammerum på banerne ved Hammerum Hallen, Palle Fløesvej 28, fra kl. 9.45.

Læs mere her: www.sommerboldpaaheden.dk

Page 4: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 5

Sted: Foredragssalen, stuen,

Aktivitetscenteret, Danmarksgade 13, Holstebro

Kl. 9.00 Ankomst - kaffe

Kl. 9.15 Egon Bech Pedersen – Sundhed, hygiejne o.s.v.

Kl. 10.45 Pause

Kl. 11.00 Center for kommunikation – hjælpemidler, Ipad o.lign.

Kl. 12.30 Pause med frokost

Kl. 13.15 Frede Breuner – kost og adfærd

Kl. 15.45 Afslutning

Kl. 16.00 Farvel

Yderligere oplysninger: Edel Husted, tlf.: 2245 8306

Sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Alle er velkomne - og dagen er gratis.

Tilmelding senest d. 15. oktober, af hensyn til forplejning,

På mail til: [email protected]

www.lev-vestjylland.dk

Temadag

LEV Vestjylland afholder temadaglørdag d. 24. oktober 2015

Page 5: Lev vestjylland 3 2015

6 LEV VESTJYLLAND

Indbydelse til Musikgudstjeneste for udviklingshæmmede

Lørdag den 12. september i Nørrelandskirken kl. 11, Holstebro Til gudstjenesten får vi besøg af sanger duoen Lis og Per Gudstjenesten vil især byde på musik og sang Alle er velkommen. Frokost: Efter gudstjenesten er der mulighed for at spise frikadeller med kartoffelsalat i kir-kens menighedslokaler. Prisen for frokosten er 50 kr (gratis for ledsagere) Tilmelding til frokost kan ske fra 1. august til 7. spetember Der er plads til de første 150 som tilmelder sig med SMS (ikke telefon) på 51700070 eller på email: [email protected]. Oplys: Boenhed / navn og antal udviklingshæmmede og ledsagere. For at lette betalingen, samles boenhedens pengene i en kuvert. Enkeltpersoner betaler med aftalt beløb. Pengene bliver indsamlet under frokosten. På forhånd tak. Gudstjenesten arrangeres af pædagoger, repræsentant fra LEV og andre personer med tilknytning til udviklingshæmmede fra den vestlige del af Viborg stift. Med venlig hilsen Kell Najbjerg kontaktperson til arbejdsgruppen, der planlægger gudstjenester for udviklingshæmmede .

Page 6: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 7

Onsdag d. 24. juni drog en lille flok for-ventningsfulde brugere og personale fra Dagcenter Regnbuen/Tusindfryd i lkast mod Aarhus. Målet for sommerudflugten var den såkaldte erindringslejlighed som åbnede i 2012 i Den Gamle By, og som primært bruges til ældre som er ramt af demens.

Da vi ankom til Den Gamle By, blev vi modtaget af en ældre kvinde, Bente, som var klædt i spadseredragt, hat og sko - præcis som var hun trådt ud af en anden tid. Der var dog også straks en borger som udbrød: ”Sådan en hat havde min mor også!” Bente viste os herefter hen i lejligheden, hvor en liflig duft af kaffe og hjemmebagt kringle mødte os.

Lejligheden består af en 3-værelses lejlighed, som er indrettet som en lej-lighed fra 1950’erne. I det øjeblik man træder ind i lejligheden er det som at træde ind i en tidslomme, og vi var da også kun lige kommet indenfor, førend flere brugere var tilbage til en svunden tid i tankerne. ”Sådan en plante havde

en dejlig oplevelse at opleve brugerne se, dufte og føle på alle genstandene og finde gamle erindringer frem, fra da de var en lille pige/dreng. ”Sådan en syltede vi også med, da jeg var en lille landmandspige” og ”Neeeej, sådan duftede min mor”.

I Erindringslejligheden må man nemlig gerne røre og undersøge genstandene, da formålet er at aktivere sanserne og vække erindringerne hos den demente.

Besøget i Erindringslejligheden slut-tede med at vi alle sad i den fine dag-ligstue og sang fra Højskolesangbogen. Alle, som havde lyst, fik mulighed for at vælge sin yndlingssang.

Turen blev afsluttet med en lille gåtur i Den Gamle By, hvor også den medbragte mad blev indtaget.

Sidst på eftermiddagen vendte en flok trætte men glade brugere og personale hjem til lkast - fyldt op af en dag med dejlige oplevelser, fællesskab - og gode minder om en svunden tid.

Henriette Rahbek

vi hjemme - bare lidt større”.”Se lige der - sådan nogle postkort havde vi også”.

Herefter blev der serveret kaffe og kringle i den fine dagligstue - kaffekande og service var selvfølgelig alt sammen i gammel stil. Under kaffen blev der sendt forskellige genstande rundt... stivede forklæder, viskestykker og Richs kaffe-samlealbum samt diverse andre ting, som mange af brugerne kunne genkende og var begejstrede for.

Efter kaffen gik vi rundt i lej lig he den, hvor Bente var rigtig dygtig til at fortælle og til at sætte minderne i gang. Foruden entré og dagligstue består lejligheden af et soveværelse, et køkken og bade-værelse. I soveværelset var der bl.a. et gammelt sengemøbel med spejl, hårbør-ster, forskellige dufte og parfumer som f.eks. ”4711”, Nivea-creme osv. Dette var vældigt populært!

I køkkenet var der mange små fine gamle detaljer - komfur, stel, Madam Blå samt et fint spisekammer med emballage og madvarer fra en svunden tid. Det var

Tur til Den Gamle By: Erindringslejligheden

Minderne kom frem og blev fortalt.

Page 7: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 9

Tove snakker om, hvordan der blev lavet kaffe.

Et kig ind i soveværelset.

Minderne kom frem og blev fortalt. Rekvisitterne blev studeret nøje.

Page 8: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 11

Nyt LEV Diskotek i Holstebro60’eren lukkede her først i juli. Derfor har vi lavet aftale med Diskotek East End, Østergade 18. Fremover afholder vores diskotek der, det giver nogle meget bedre adgangsforhold da hele diskoteket er i ét plan i niveau med gaden, og der er god plads til at komme omkring.

Adressen er, Diskotek East End, Østergade 18, HolstebroHjemmeside: http://www.diskotekeast-end.dkSådan er East end indrettet, her er nogle billeder: www.kortlink.dk/h3pu

Vi ses d. 20. august.

Sidste diskoteksfest på ”60’eren”

Page 9: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 13

Hver gang torsdag fra kl. 19.00 til kl. 22.00.Med livemusik på FERMATEN.

Kunne I tænke jer at spille på FERMATEN?Ring til Inge-Lise og få en aftale.

www.lev-vestjylland.dk

Information• Du skal være fyldt 16 år. • Du skal betale 20 kr. i entre. • Fermatens garderobe koster 20 kr. • Ledsager / personale GRATIS entre.

Flere oplysninger Herning: Inge-Lise Pilgaard, tlf. 3031 9290 E-mail: [email protected]

Holstebro: Kurt Veise, tlf. 6140 9025E-mail: [email protected]

EAST END,Østergade 18, Holstebro

Fermaten,Smallegade 4, Herning

LEV-Vestjylland

DISKOTEK

20. august - East End24. september - FermatenLive: Knud Mose Band fra Herning STU22. oktober - East End26. november - FermatenLive: Se hjemmesiden

2015

Page 10: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 15

Fodbold i Måbjerg IFHar du et udviklingshandicap?Er du mindst 16 år?Er du vild med fodbold?

Så skal du da være med på Måbjerg IFs nye hold for udviklingshandicappede!Første træning på banerne i Måbjerg, Måbjerg Skolevej 6, Holstebro, er onsdag d. 26. august kl. 17.00 – 18.00, hvor trænerne Nicolai, Christian og Martin står klar til at give dig sved på panden og nogle sjove timer. Derefter træning hver onsdag, så længe vejret er godt nok.

Det koster kun 300,- pr. halvår og så får du endda 20% rabat på fodboldudstyr i SportMaster.

Du må gerne tage en ledsager med til træningen.Tilmelding og eventuelle spørgsmål til en af trænerne senest torsdag d. 20. august.

Som fodboldspiller skal du kunne:n Indgå i holdsportn Modtage en kollektiv beskedn Lære fodboldreglernen Løbe og sparke til en boldn Klare omklædning og bad selvstændigtn Være klar til at få sved på pandenn Være åben overfor nye udfordringer

Nicolai FjordPædagogTlf. 2810 5933

[email protected]

Christian HannibalErgoterapeutstud.Tlf. 2232 7900

[email protected]

Martin VestergaardFysioterapeutTlf. 4278 3954

[email protected]

Det friske trænerteamsom står klar til at træne dig:

Vi glæder os til at se dig!Venlig hilsen Måbjerg IF

En klub med plads til alle

HolstebroKommune

Page 11: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 17

”Der er dog plads til flere, men det, at der er plads til alle, har en stor værdi for mig. Der er både kørestolsbrugere og borgere med meget stor bevægelighed. Der er udfordringer til alle. Nogen gange sidder én over i en øvelse, fordi den er for svær, men så er han/hun med i den næste igen. Alle gør det så godt de kan, og vi griner og har det sjovt sammen. Det har samtidig en stor social værdi at være deltager på netop dette hold. Deltagerne på holdet kommer med ønsker om, hvad træningen skal indeholde. Der har bl.a. været gymnastikserie, zumba, styrketræ-ning, stafetter, boldspil og lege. Vi slutter sæsonen med en opvisning, hvor vi viser noget af det, som vi har lavet i årets løb. Dette foregår sammen med Modeshow i Solsikkerne i april måned.

Nu er tiden kommet til at udvide. Lemvig Gymnastikforening har beslut-tet at lave et hold: Sjov og bevægelse

Lemvig Gymnastikforening fik en hen-vendelse fra sundhedsguiderne i Lemvig, om at det kunne være dejligt, hvis der var et gymnastikhold for voksne med særlige behov. ”Det er ikke altid lige sjovt at stå sammen med alle ”normale”, hvis nu man ikke selv kan finde ud af det”. Dette blev sagt af en sundhedsguide fra Dag- og Døgncenter Lemvig, derfor tog de kontakt til den lokale gymnastikfor-ening og spurgte, om de ville oprette et hold for ”sådan nogen som os”.

Lemvig Gymnastikforening syntes, det var en rigtig god idé og oprettede et hold for voksne med særlige behov. Dette kører nu på fjerde år her til vinter. Holdet hedder ”Sjov og bevægelse for voksne med særlige behov”, hvilket giver tilla-delse til alle former for bevægelser gen-nem både gymnastik, leg, boldspil m.m. ”Holdet har været en succes”, udtaler Ulla Nees, som står som leder af holdet.

for børn og unge med særlige behov (ca. 10-18 år). Vi laver i første omgang 10 træninger fordelt fra uge 38 til 50. Det er onsdage kl. 18-19 i LGF-huset på Godsbanevej i Lemvig. Det er lige efter holdet med de voksne. Vi starter op, hvor der bliver aktiviteter, en lille forfrisk-ning og information omkring, hvad vi har tænkt os. Der er allerede nu tilsagn fra forældre, der gerne vil hjælpe. Det er jo fantastisk. Vi i LGF vil forsøge at tage os af aktiviteterne, men forældrehjælp til en omgang fællesspisning eller andre ting vil jo bare være med til, at der kan blive et sammenhold på tværs af familierne omkring holdets deltagere. Vi håber på stor opbakning til dette nye tiltag i LGF”, udtaler Hanne Sig Weibel, som sidder med i gymnastikudvalget i LGF.

Kom og prøv at være med og se om det er noget for dig. Vi ses.

Sjov og bevægelse i LemvigFoto: Johan Gadegaard, Folkebladet Lemvig

Page 12: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 19

tabt sig 30 kg som følge af en markant livsstilsændring. Det er lørdag aften i Vejen Idrætscenter, og Danmarks hold til Special Olympics World Summer Games (SOWSG) er samlet for første og sidste gang forud for afrejsen til Los Angeles, USA, den 21. juli. På fællessamlingen får atleter, trænere og ledere udleveret de tøjpakker, hele truppen skal bære un-der verdens største breddeidrætsstævne. Jens Christian, træner Eva Glad og resten

Af Jannik Lund Andersen

Jens Christian Jespersen har lagt sit liv om for at kunne deltage i Special Olympics World Summer Games 2015. Opbaknin-gen fra Special Olympics-træner Eva Glad er en stor grund til, at den 31-årige fynbo er sundere og mere lykkelig, end han har været i mange år. Samtidig er han en bedre bowlingspiller end nogensinde før.

Tøjet passer. Det meste i hvert fald. Og det er i sig selv en sejr for Jens Christian Jespersen, der på godt otte måneder har

af bowlingholdet er netop færdige med at afprøve de rød/hvide T-shirts og poloer med ”Denmark” på ryggen.

- Jamen det er da positivt. Det er no-get, jeg er meget stolt over, siger han ved udsigten til at skulle bære landsholdstøjet blandt de 7.000 idrætsudøvere fra 177 lande, der i år kommer til World Games.

Læs hele artiklen om Jens Christian på DHIF’s hjemmeside www.dhif.dk under Udgivelser.

Livsstilsændring sikredeWorld Games-billet

Page 13: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 21

hjælpe med dette. Gudstjenesten slut-tede med et stort svensk gospelkor. Det lød rigtig fint og var en god oplevelse.

Bjarne styrtede afsted for at stå i kø for at købe billetter til spisning og musik med Fede Finn og Funny Boys i Fritslaug om aftenen. Det lykkedes.

Så var det tid til Birte Kjær på den store scene. Hun er jo altid skøn at høre på. Vi fik (med stole) mast os ind et sted, hvor det viste sig, at der passerede rigtig mange mennesker forbi. Puha. Derefter var vi blevet sultne og stod i kø for at

Så har vi, et par først i 60’erne, været på vores første musikfestival. Da der jo ikke kan bevilliges personaletimer til at udvik-lingshæmmede kan komme på en sådan tur, måtte mor og far indstille GPS’en og tage en tur til Skanderborg.

Vi havde vores datter Mai med hjem-mefra og hentede hendes kæreste, Hen-rik, på Saustrup kl. 8.00.

Vi havde besluttet at deltage i guds-tjenesten i det store telt kl. 11. Vi var der i god tid, men der sad allerede en del kirkegængere i teltet.

Vi mødtes også med Winni og hendes mor Elma. De havde også valgt at deltage i gudstjenesten.

Der blev sunget salmer og holdt præ-diken og læst bøn. Der blev også delt nadver rundt. Der var mange præster, alle præster fra Skanderborg Sogn, til at

købe franske hotdogs, fyldt pandekage og drikkevarer. Men hvad, vi havde jo også hele dagen.

Vi osede lidt rundt og fandt et skyg-gefuldt sted, hvor Mai fik et lille hvil på græsset. Men der kom et par stykker mere, som gerne ville gøre hende sel-skab. Winni og Heidi (fra Aarhus) havde også lige brug for et hvil. Det var hyg-geligt, og vi kunne kikke på en lang kø af festivaldeltagere, som ventede på at få autografer af LIGA. Det var godt nok højt, da de spillede.

Sølund Musik Festival 2015

Page 14: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 23

Vi mødte også de andre fra Saustrup. Claus og Joan, Anne Sofie og hendes mor, Allan og Rikke, Casper og Lisbeth, Johan og Mette, Dianna og Kristina og Marlene og Heidi.

En is blev der også købt, og souvenir-butikken blev besøgt.

Rasmus Walther sang på den store scene, og han havde det varmt. Truede med at smide tøjet. Så blev der hujet. Han er en flot fyr, også med tøj på. Han synger godt.

Sidst på eftermiddagen besøgte Mai og mor teltet, hvor man kunne blive ma-let. Mai fik malet et rødt hjerte, hvori der stod Henrik + Mai. Det blev malet på den ene underarm. Maleren var rigtig sød at snakke med men vist også nybegynder.

Vores aftensmad spiste vi i Fritslaug. Der var rigtig mange gæster der, og mange frivillige til at servere. De gjorde et fantastisk arbejde. Cadeau til dem. Vi sad til bords med nogle STU-elever fra Løgstør og Winni og hendes mor.

Efter maden spillede Fede Finn op til dans. Gæsterne kendte deres sange og sang godt med.

Der var varmt i teltet, ligesom da vi var i Italien for to år siden. Mor måtte smide noget af tøjet. Det blev der grinet lidt af.

Vi rykkede udenfor teltet, hvor vi sta-dig kunne høre musikken, og hvor der var behageligt temperaturmæssigt.

Vi besluttede at høre lidt af Kim Larsens koncert og så køre hjemad. Vi havde lovet at tage Marlene med hjem til Saustrup.

Da klokken var 9, begav vi os afsted til bilen. Det var skønt vejr med solned-gang. Vi var trætte og tilfredse efter en dag med musik og fest.

Vi kørte hjem med solen lige imod os. Det var ubehageligt.

Henrik og Marlene blev afleveret på Saustrup, og vi andre tre kørte til Hol-stebro.

Tak for en oplevelsesrig dag.

Et forældrepar til en beboer på en af Region Midtjyllands bosteder.

Page 15: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 25

Sexualvejlederne fra Region Midtjyl-land havde også en stand.

Der blev spillet dejlig kendt musik, og der blev spillet mini-golf og hoppet i trampolin.

Torsdag d. 21. maj 2015 var der via Na-turværkstedet ved Saustrup inviteret til markedsdag.

I dagene inden kunne jeg følge med i, at der blev stillet store og små pavilloner op. Og der blev fundet mange stole frem. Der var inviteret 200 gæster.

Selve dagen startede med gråvejr og en enkelt dråbe. Men kl. 12 kunne vi tage solbrillerne frem.

Der var mange besøgende fra forskel-lige værksteder og dagtilbud. Der var brugere fra Struer, Lemvig, Holstebro, Vi-debæk og Randers og sikkert flere steder.

Jeg mødtes med mine venner fra Mul-tihuset, og jeg viste min lejlighed frem til interesserede. Dejligt at vise dem hvor-dan jeg bor.

Programmet for dagen lød på besøg ved boderne, hvor der kunne købes blomster, brænde, fuglehuse, hjem-melavede smykker, pynt til terrassen og bemalede sten.

Støttegruppen ved Saustrup havde en bod med T-shirts og muleposer.

Til frokost blev der serveret grillede pølser med brød og frikadeller med kold kartoffelsalat.

Eftermiddagskaffen blev serveret med brun og grøn kage.

Markedsdag på Saustrup og farvel til Henning Elkjær

Page 16: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 27

Der kunne også købes is af forskel-lig art.

Jeg fik en grøn sodavandsis, som jeg fik udslæt af.

Der var også mulighed for en heste-vognstur rundt i dette grønne landskab omkring Saustrup.

MEN der var en ledig plads ved siden af kusken. Der på sædet plejede Henning at sidde. Men Henning er her ikke mere. Henning døde pludseligt skærtorsdag morgen.

Jeg og mine kammerater på Saustrup savner Henning meget. Vi taler tit om ham og savner hans friske bemærkninger. Hver gang min far kom på besøg, spurgte Henning, hvad hedder du, og hvor bor du? Og det vidste han udmærket godt.

Han fjollede også med at sige, at han var døv. Det var han ikke. Henning fik altid mine aflagte ugeblade. Hvem skal nu have mine blade? Vi taler tit om, at Henning sidder oppe i himlen og vinker ned til os. Det var øv, at han gik glip af markedsdagen.

Jeg vil aldrig glemme Henning. Min gode kammerat og bofælle.

Vh Mai, Saustrup

Page 17: Lev vestjylland 3 2015

LEV VESTJYLLAND 29

10 andre lignende klager. Det siges, at kla-ger koster penge, siger Johan Busse, men dårlig sagsbehandling koster absolut mange penge. Hovedparten af dem, der klager, har en berettiget grund til at komme med en klage. Det er ikke sikkert de har ret, men der er ofte i klagen en beskrivelse, der giver forståelse for klagerens utilfredshed.

Johan Busse bruger billedet af folk i for-valtningerne, at de er gode til at løbe 100 m i det, man kan forestille sig er en stafet, men depechen kommer ikke med. Dette forvaltningsproblem bliver synligt når man står udenfor som Borgerrådgivningen gør.

En væsentlig del af klagerne handler om lang sagsbehandlingstid, det gælder f.eks. Handicapcentret. Som borger har man ikke ret meget at gøre ved det, man kan få medhold, og forvaltningen kan få kritik. Det er kendetegnet ved Borgerråd-givningen at den skal medvirke til at skabe forbedringer, hjælpe forvaltningerne til at løse deres opgaver bedre, vi skal forebygge en hel masse utilfredshed hos borgerne, siger Johan Busse.

Klagerne kan i store træk inddeles i tre forhold: Sagsbehandlingstid – personalets adfærd – praktiske løsninger. Med hensyn til personaleadfærd er klagerne heldigvis få, men handler om det man kan kalde dårlig opførsel. De praktiske løsninger kan være mangel på snerydning, pasning i dagsinstitution, mangler og service på biblioteker m.m.

De folk vi møder, siger Johan Busse, har et behov de ikke kan opfylde selv og har brug for andre, derfor er sagsbehandlingen vigtig.

Borgerrådgivningen på besøgBorgerrådgivningen sidder ikke bare og modtager og behandler klager. Den iværk-sætter på eget initiativ undersøgelser, der kan være foranlediget af større sager, eller undersøgelser om områder som kan have et forbedringspotentiale. Eksempelvis kan

Borgerådgivning opstårDa bydelsforsøgsordningen i København for år siden ophørte, havde politikerne et ønske om at se på andre måder at inddrage borgerne i byens udvikling og forvaltning. Der opstod i debatten et politisk ønske om, at København skulle have sin egen ombudsmand, som man kender det fra institutionen Folketingets Ombudsmand. Men ordet ombudsmand var beskyttet og kunne ikke sådan bruges om en institution i et andet regi. Men ideen var skabt, og politikerne i København besluttede, at byen skulle have en ombudsmandsordning, der fik navnet Københavns Borgerrådgivning. Københavns var den første kommune, der fik en sådan ordning. I dag er der borger-rådgivning i ca. 30 kommuner. Borgerråd-givningen blev åbnet i 2004 og har således haft 10-års jubilæum.

Sin helt egen institutionDet er en stor fordel for kommunen, men også for borgerne, at have en sådan insti-tution, idet den samler utilfredshed op fra borgere på tværs af forvaltninger og insti-tutioner. Og det er en pointe, at Borgerråd-givningen er uafhængig af forvaltningerne, borgerrådgiveren, og i København er det Johan Busse, ansat direkte af Borgerrepræ-sentationen. Det betyder af institutionen er sikret, at den kan tage vurderinger, der er baseret på noget rent fagligt, der er ingen skjult dagsorden, heller ikke politisk, der kan præge dets vurderinger.

Borgerådgivningen bistår borgerneEfter 10 år kan man se virkningen af at have en sådan institution. Kommunen er blevet bedre til at rette op på sine svipsere, fortæller Johan Busse og siger om Borger-rådgivningen, at den kan sikre, at der er et sted, hvor folk kan gå hen, hvis der er noget de er utilfredse med. Ved at modtage klager og behandle og vurdere dem, kan man undgå, at der efterfølgende kommer

en borger komme til skade, da en hjem-mehjælper har glemt at slukke for gassen, det kan forvaltningen godt finde ud af, men Borgerrådgivningen kan gå ind og kigge på sagen, og måske se på, om der er noget der sejler ad helvede til, at på dette område kan Københavns Kommune godt blive bedre. Det er bedre at vi retter op på problemerne end at komme på forsiden, altså forebygge ved at lave undersøgelser.

Borgerrådgivningen kommer også på besøg; det kan være i en svømmehal for f.eks. at se på tilgængelighed – eller det kan være på en institution.

Borgeren og klagevejHvis man som borger har noget at klage over, skal klagen i første omgang sendes til den forvaltning, som klagen handler om. Man har så mulighed for at rette op på de forhold, klagen handler om. Hvis man ikke får svar, eller et svar man mener er utilfreds-stillende, kan man så rette henvendelse til Borgerrådgivningen.

Der er ingen formkrav til klagen. Den kan være skriftlig men også f.eks. telefonisk. I sidste tilfælde er forvaltningen forpligtet til at skrive klagen ned.

Man skal ikke bo i København for at måtte klage, man skal have en relation til kommunen, erhvervsdrivende kan klage, en svensk turist kan klage f.eks. over en parkeringsbøde.

Når man klager, er der en tilbagemel-dingsgaranti i Københavns Kommune, man skal melde tilbage til borgeren senest 10 ar-bejdsdage efter klagens modtagelse – ikke nødvendigvis en afgørelse men en med-delelse om, at man arbejder med sagen.

Borgerrådgivningen har medvirket til, at sagsbehandlingstiden generelt er blevet kortere, sagsbehandlingen af klager er ble-vet bedre. Man har fået færre klager over Handicapcentret og færre, når det gælder sagsbehandlingstid.

Refereret af Lasse Rydberg

BorgerrådgivningenEn slags kommunal ombudsmandsinstitution

Hvad er borgerrådgivningen og

hvad kan den bistå med? Oplæg

ved borgerrådgiver Johan Busse

Page 18: Lev vestjylland 3 2015

B E S T Y R E L S E NBestyrelsesmedlemFormand - HB-medlemPårørenderådet,Center Midtbyen, StruerKurt Veise 6140 9025Email:[email protected]

Bestyrelsesmedlem KassererOle Trillingsgaard 2765 4345Email:[email protected]

Bestyrelsesmedlem SuppleantHandicaprådet Herning,Bestyrelsen forKnudmoseskolenSekretærInge-Lise Pilgaard 3031 9290Email:[email protected]

BestyrelsesmedlemGitte Troelsen 6127 9940Email:[email protected]

BestyrelsesmedlemKursusudvalgEdel Husted 2245 8306Email:[email protected]

BestyrelsesmedlemSuppleant Handicaprådet LemvigKursusudvalgHenriette Sværke Jakobsen 6175 6724Email:[email protected]

BestyrelsesmedlemMedlem af HandicaprådetLemvig KommuneJens Christian Iversen 9783 4736Email: [email protected]

BestyrelsesmedlemHandicaprådet, StruerKommuneLene Rysgaard 2099 5193Email: [email protected]

SuppleantBirtha Laursen 9742 0475Email: [email protected]

KontaktpersonLEV Ringkøbing-SkjernFlemming Nyborg Jensen 4043 1136Email:[email protected]

KontaktpersonLEV Ikast-BrandeTove Carlson 3012 7430Email: [email protected]

Studiekreds om udviklings-hæmmede og kirken,Viborg StiftBjarne Aarkrogh 4086 4506Email:[email protected]

Udvalg ved Nørrelands Kirke, HolstebroGudstjenester forudviklingshæmmedeKursusudvalgMargit Donslund 9787 5737Email: [email protected]

Adresser og telefonnumre

ANNONCER, SATS OG TRYK

Rosengrenen ApSHovedgaden 8 · 8670 Låsby

Tlf. 86 95 15 66 (kl. 8.30-12.00 og 12.30-15.00)

Mail: [email protected] hvortil alle spørgsmål

vedr. annoncer bedes rettet.

LEV’S RådgivningstjenesteTlf. 80 38 08 88 (LEV betaler samtalen)Telefonrådgivningen, for medlemmer, er åben kl. 10-12: mandag, tirsdag og onsdag. Udenfor åbningstiderne kan rådgivningen kontaktes pr. mail evt. med ønske om et tele-fonopkald. E-mail: [email protected] kan læse mere om LEV’s rådgivning på www.lev.dk

HUKH rådgivningHar du brug for hjælp eller rådgivning vedrørende udvik-lingshæmmedes særlige problemer og behov, kan du gratis henvende dig til: Den Uvildige Konsulentordning om Han-dicapområdet ”DUKH”, der kan træffes på tlf. 76 30 19 30.Se mere på www.dukh.dk

Dansk Handicap Idræts-ForbundTeam NordTingvej 11, 8800 Viborg . Tlf. 5159 7273Grethe Schøler PedersenMobilnr. 23 30 43 45 • E-mail: [email protected]

Arbejde og uddannelseLEV’s Klap projekt: www.klapjob.dkKLAP har til formål at få mennesker med kognitive vanskelig-heder, på førtidspension, ind på det ordinære arbejdsmarked.UU-Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejled-ning: www.uu-nordvestjylland.dkUndervisnings Ministeriet: Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov: www.kortlink.dk/e94kI JOB NU: Den direkte vej mellem virksomheder og men-nesker med nedsat funktionsevne: www.ijobnu.dkTV GLAD: www.tv-glad.dk

Artikler og billeder til kredsbladet sendes til:E-mail: [email protected] VeisePeter Bangs Vej 20, 7600 StruerTlf. 6140 9025Ønsker du et eksemplar af kredsbladet med din arti-kel/billeder? Så send os din postadresse.

DEADLINE FOR 2015 Tekst sendes senest Udkommer

Blad nr. 4 15. oktober November