Top Banner

of 26

Lessenreeks massacultuur

Jul 22, 2015

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

OPDRACHTOMSCHRIJVING

De verdeling van de lessen is als volgt: Het gekozen thema is, omdat:

Er is gekozen om voor elke praktijkles een theorieles vooraf te gaan. Vanwege de chronologische volgorde hebben we er voor gekozen eerst popart en hier op volgend conceptual art aan bod te laten komen. Ook omdat wij veronderstellen dat popart de leerling meteen aanspreekt omdat dit meer bekend is vanuit de belevingswereld van de leerling. Je krijgt dan de leerling makkelijker mee naar de volgende theorie les, conceptual art. Concept art is gekozen als op volgende theorie omdat het popart van Engeland naar Amerika ging en daaropvolgend het conceptual art kwam.

THEORIE EN PRAKTIJK

De inhoudelijke koppeling tussen KuA en KuP vindt plaats door:

De theorie is een voorbereiding op de praktijk. Om de leerling een tijdsbeeld te geven wat vooraf gegaan aan de tijd van nu. Welke invloeden de massamedia heeft gehad. Wat je daar nu mee kan bereiken. Bewust laten worden van de nieuwe media en de invloed daarvan. De leerlingen maken hier door de verbinding met de theorie en de praktijk, ze gebruiken de voorbeelden en informatie uit hun theorieles in hun praktijkles. Vergelijking met hoorcollege/discussie les en een praktijkles waarin de theorie en praktijk samen komen. Waarin voorbeelden worden gebruikt die uit de nieuwe media komen. Filmpjes, reclame etc.

DOEL

Het standpunt t.o.v. massacultuur en nieuwe media (uitgangspunt) is:

De leerlingen krijgen een artikel te lezen met wat informatie over privacy en tips en trics. Hierop volgend komt een onderwijsleergesprek die hun helpt een mening te vormen over deze punten uit de nieuwe media. Daaropvolgend gaan ze aan de slag met het maken van een foto die te maken heeft met een nieuwsitem. Bijvoorbeeld het artikel dat ze gelezen hebben. In deze les zoeken ze ook naar andere voorbeelden van nu en vroeger. (zie voorbeelden les) In de tweede les van praktijk zullen ze dit nog meer gaan toepassen. Zich bewust worden hoe nieuw media op hun inwerkt en hoe ze dit zelf kunnen inzetten. Ze gaan in de tweede les aan de slag met het maken van een kort filmpje., gebaseerd op reclames van vroeger (zie voorbeelden van deze les)

We hebben een aantal veranderingen aangebracht in onze omschrijving. We merkte dat we hierin sommige dingen niet goed hadden uitgelegd en hierdoor de verkeerde indruk hadden gegeven van ons concept. Met wat kleine veranderingen en de lessenreeks hopen we een goed beeld te vormen over ons concept.

Les 1 Theorie PopArt1. VOORBEREIDINGSMODEL

Dit model gebruik je om na te denken over het WAT, HOE en WAAROM van de hele lessenreeks in algemene termen dus1

DOELSTELLINGENwat wil ik, dat er geleerd is na afloop van deze les / lessen? Leerling kan een verbinding maken tussen theorie en praktijk Leerling herkent een onderdeel uit de periode Leerling bewust maken van de nieuwe media

EVALUATIEhoe controleer je wat er geleerd is van deze les/lessen? Klassengesprek, vragen/discussie voeren over het onderwerp

2

INHOUD: waarover gaat mijn les/welke onderwerpen komen aan bod?Titel : massacultuur Thema: Pop Art (Andy Warhol) invalshoeken 1+2

3

BEGINSITUATIE + DIDACTIEK (werkvorm) omschrijf de groep,lesuur, klas, situatie Gemiddelde groepsgrootte, VWO / bovenbouw De eerste les bestaat uit een theorie les over Pop Art. De les duurt 50 minuten. omschrijf didactische activiteit van de docent Docent geeft uitleg over het onderwerp, coachen/onderwijsleergesprek, stelt vragen, legt de huiswerkopdracht uit.

4

LEERPROCES VAN DE LEERLINGOp welke manier maakt de leerling/ student zich de leerstofstof eigen? Door een onderwijsleergesprek zal de leerling bewust worden van het onderwerp/leerstof. Door actualiteit. Hedendaagse beelden terug brengen naar PopArt. Door vragen zoals; wat vonden ze in die tijd van dit kunstwerk? Hoe kijk jij er nu tegenaan? Huiswerkopdracht waarin ze duidelijk hun mening geven over popart met beeldmateriaal.

5

LEERMIDDELEN DOCENTWelke materialen/technieken gebruikt de docent bij de uitleg / demonstratie / brainstorm / klassengesprek etc. Voor de inleiding maakt de docent gebruik van de Powerpoint. theorie over Engeland naar Amerika / Andy Warhol / PopArt. video: Bankys ;Exit to the gift shop (Brainwash)

LEERMIDDELEN LEERLINGWelke materialen/technieken / werkwijzen gebruiken lln/ studenten. Als huiswerk krijgen ze de opdracht om in beeldmateriaal hun mening te geven over het onderwerp. Dit moet in een spotprent.

2. FASERING VAN DE LESSEN

Dit model gebruik je om vanuit het eerste voorbereidingsmodel een indeling over verschillende lessen te makenA

PROBLEEM

Geef kort de probleemstelling aan, over welke inhoud gaat de lessen serie Bewust omgaan met nieuwe media en het terug brengen naar PopArt.

B Aantal lessen:

ORINTATIEFASE Informatie zoeken verzamelen beelden inventariseren (toetsmoment) feedback ONTWERPFASE Analyseren brainstorm onderzoeken ontwerpen experimenteren (toetsmoment) feedback UITVOERINGSFASE selecteren onderzoeken uitvoeren (toetsmoment) feedback PRESENTATIEFASE verslaglegging presenteren evalueren toetsmoment

Fase waarin de leerling zich orinteert op de opdracht Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Tijdens de theorieles krijgen de leerlingen diverse voorbeelden te zien,en ook door klassengesprek kunnen ze zich voorbereiden op het huiswerk/praktijkles. Fase waarin de leerling mogelijke oplossingen voor het probleem onderzoekt Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Als huiswerk gaan de leerlingen in groepen brainstormen, en een opzet maken voor het beeldmateriaal. De opdracht krijgen ze via facebook.

C Aantal lessen: D Aantal lessen:

Fase waarin de leerling keuze uit ontwerpen maakt en uitvoert in een eindproduct Beschrijf de leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Denk ook aan materiaal Aantekeningen maken en deelnemen aan discussies.

E Aantal lessen:

Fase waarin het onderzoek,verslag en eindproduct worden getoond resultaat bepaling werkvorm omschrijven De opdracht wordt tijdens de praktijkles gezamenlijk bekeken en besproken.

LES

3. UITVOERINGSMODEL Dit model gebruik je vooral om de organisatie en planning per les te bedenken.

BEGIN SITUATIE

Omschrijf de verwachte/ vereiste voorkennis Weinig kennis. Ze zijn er niet bewust van. Geef een korte beschrijving van de activiteit(en). Docent start klassikaal de les, met uitleg over de opdracht. Daarna legt ze de stof uit, met behulp van een powerpoint presentatie (afbeeldingen en videos) over PopArt.

ACTIVITEITEN welke soorten activiteiten gaan in de les plaatsvinden? TIMING hoe ga ik deze activiteiten verdelen in de beschikbare tijd? ( 1lesuur is 45/50 min)

planning activiteit Docent

WIE DOET WAT ?Leerling / student Luisteren,vragen stellen

5 min 30 min

Gezamenlijke start

15 min

Theorie uitleg over PopArt door middel van een powerpoint tussendoor wordt er door de docent vragen gesteld over het onderwerp/beeldmateriaal dat getoond wordt. Docent stelt de groep samen. Geeft huiswerk mee. Rond de les af.

Luisteren, leerling neemt deel aan het gesprek, denkt mee en geeft eigen mening.

Huiswerk noteren, met groep afspraken maken

MIDDELEN

Welke middelen (materialen / media / voorbeelden / apparatuur, etc) hebben docent n leerling nodig bij het uitvoeren van deze les? Denk ook aan wat je klaar moet leggen voor de les. Docent heeft de les goed voorbereid.( Powerpoint beeldmateriaal en de huiswerk opdracht). Leerlingen luisteren naar de stof en maken aantekeningen.

HUISWERK

Wat wil je thuis laten doen als afronding van deze les of als voorbereiding van de volgende les. Schat de tijd in die het huiswerk minimaal en maximaal kan gaan kosten (max 20 min !) Als huiswerk moeten de leerlingen de volgende artikelen gelezen hebben. http://www.facebook.com/safety/groups/teens/ Een eigen mening / ervaring over het onderwerp. In groepen gaan ze een opzet voor de praktijkles maken. Via facebook inleveren.

ORGANISATIE Kan voor meerdere lessen gelden

Hoe organiseer je: opruimen, opbergen van werk, opgeven van huiswerk, feedback De leerlingen krijgen aan het eind van de les tijd om het opgegeven huiswerk te noteren. Om afspraken met de groep te maken, en via facebook kunnen zij zich voorbereiden voor de praktijkles. Docent zal via Facebook feedback geven, en de vragen beantwoorden.

EVALUATIE LESDOELEN Dit hoeft niet elke les

Hoe en wanneer stel jij en/of leerling /student vast dat een leerdoel is behaald?

DOEL

HOE evalueren

WANNEER evalueren

Kennis over PopArt Verband leggen tussen hedendaagse beelden en van vroeger. Leerling kan een verbinding maken tussen theorie en praktijk Leerling herkent een onderdeel uit de periode Leerling bewust maken van de nieuwe media

Zowel tijdens de theorie les, als in praktijk. Door een opzet voor de praktijkopdracht te plaatsen op facebook.

Tijdens de theorieles en praktijkles / huiswerk / opdracht.

Dit moet voor de volgende praktijkles.

Tijdens de theoriestof door vragen te stellen, klassikaal gesprek te voeren.

Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren.

Uit eigen ervaring en mening.

Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren.

door de theoriestof, dit kan je terug zien in de opdracht.

Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren.

Aandachtspunten voor jezelf vanuit een POP en het behalen van de beoogde competenties Omschrijf (een) sterk(e) of zwak(ke) punt(en) waar je speciaal op wil letten deze les Door veel voorbeelden te zien breng je de leerlingen op ideen. Docent zal ook op Facebook voorbeelden plaatsen. Voorbeelden:

Het werk van Richard Hamilton Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" uit 1956 wordt als het begin van de popart beschouwd. The themas van popart zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Afbeeldingen van algemeen bekende beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao. Ook soepblikken, spaghettiverpakkingen, coca colaflessen en andere supermarktproducten zijn de onderwerpen in de kunstwerken.

Bankys - Exit to the gift shop http://www.youtube.com/watch?v=a0b90YppquE

Les 2 Praktijkles1. VOORBEREIDINGSMODEL

Dit model gebruik je om na te denken over het WAT, HOE en WAAROM van de hele lessenreeks in algemene termen dus 1

DOELSTELLINGENwat wil ik, dat er geleerd is na afloop van deze les / lessen? Leerlingen zijn op de hoogte van privacy Policies Leerlingen weten om te gaan met media als het gaat om informatie verzamelen. Leerlingen weten om te gaan met media als het gaat om informatie verzamelen. Leerlingen weten op welke manier ze een Qrcode in kunnen zetten. Leerlingen leren ontwikkelen van ideen voor beeldende oplossingen

EVALUATIEhoe controleer je wat er geleerd is van deze les/lessen? Op een gesloten groep in Facebook leveren de leerlingen hun huiswerk in. De leerlingen leveren een verslag in over wat welke visie ze hebben over de nieuwe media waar ze deel aannemen. Wat dit betekend voor hun nu en later.

2

INHOUD: waarover gaat mijn les/welke onderwerpen komen aan bod?Titel: Massacultuur Thema: Invalshoek 1 Kunst en religie, levensbeschouwing en invalshoek 2 Kunst en esthetica

3

BEGINSITUATIE + DIDACTIEK (werkvorm) omschrijf de groep,lesuur, klas, situatie

VWO leerlingen, gemiddelde groepsgrootte, bovenbouw, 50 min les. omschrijf didactische activiteit van de docent

Docent geeft de opdracht, doelen aangeven, legt de opdracht uit, coachen/onderwijsleergesprek, vragen stellen, beoordelen. 4

LEERPROCES VAN DE LEERLINGOp welke manier maakt de leerling/ student zich de leerstofstof eigen? Leerling zoekt uit hoe nieuwsitems getoond worden aan de massa hoe het er vroeger uit zag en hoe het er nu uitziet. Wat de verschillen zijn. De leerling gaat brainstormen welk nieuwsitem ze op een 'back to basic' manier kunnen tonen in een reclamefoto over het onderwerp ala Theo en Thea. Combineren hun reclamefoto met een Qrcode van deze tijd. Waarbij de link een connectie maakt met de bron die de leerling gebruikt. De leerling wordt door artikel attent gemaakt op de privacy policies. Door een onderwijsleergesprek zal de leerling zich bewust worden van deze punten, hier een eigen mening over vormen.

5

LEERMIDDELEN DOCENTWelke materialen/technieken gebruikt de docent bij de uitleg / demonstratie / brainstorm / klassengesprek etc. Artikelen die belangrijk zijn voor de leerkacht: http://voordeklas.wordpress.com/2011/10/04/ethische -vragen-over-het-gebruik-van-sociale-media-in-het-

LEERMIDDELEN LEERLINGWelke materialen/technieken / werkwijzen gebruiken lln/ studenten. Artikel die belangrijk is voor de leerling: http://www.facebook.com/safety/groups/teens/

onderwijs/ http://www.facebook.com/safety/groups/teachers/ Zie bijlage met afbeeldingen

http://www.qurify.com/nl/

2. FASERING VAN DE LESSEN Dit model gebruik je om vanuit het eerste voorbereidingsmodel een indeling over verschillende lessen te maken A

PROBLEEM

Geef kort de probleemstelling aan, over welke inhoud gaat de lessen serie. Nieuwsitems, tonen met back to basic middelen die via een reclamefoto (portret) getoond worden op een humoristische manier.

B Aantal lessen:

ORINTATIEFASE Informatie zoeken verzamelen beelden inventariseren (toetsmoment) feedback

Fase waarin de leerling zich orinteert op de opdracht Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Leerling zoekt voorbeelden uit het verleden (2) en heden (2). Gaat op zoek naar nieuwsitem wat hem aanspreekt.

C Aantal lessen:

ONTWERPFASE Analyseren brainstorm onderzoeken ontwerpen experimenteren (toetsmoment) feedback UITVOERINGSFASE

Fase waarin de leerling mogelijke oplossingen voor het probleem onderzoekt Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Inventariseert wat ze met dit item kunnen bereiken op een grappige manier. Zoeken van basic middelen om hun foto tot stand te brengen.

D Aantal lessen:

Fase waarin de leerling keuze uit ontwerpen maakt en uitvoert in een eindproduct Beschrijf de leerling-activiteit Werkvorm omschrijven. Denk ook aan materiaal Bekijken het item van Facebook en gaan na wat het onderwijsleergesprek voor hun betekend. Kort verslag met eigen mening/visie. Hun manier van inleveren van verslag is vrij. Dit kan een gedicht zijn, liedje, theaterstuk, stripverhaal etc. De leerlingen kunnen zowel in de les als buiten de les de foto maken. Het zal gedeeltelijk een thuisopdracht zijn maar weinig tijd kosten buitenschool. Fase waarin het onderzoek,verslag en eindproduct worden getoond resultaat bepaling werkvorm omschrijven Leveren de foto met qrcode in op de besloten pagina op Facebook.

selecteren onderzoeken uitvoeren (toetsmoment) feedback

E Aantal lessen:

PRESENTATIEFASE Verslaglegging presenteren evalueren toetsmoment

LES 1 praktijk

3. UITVOERINGSMODEL Dit model gebruik je vooral om de organisatie en planning per les te bedenken. Omschrijf de verwachte/ vereiste voorkennis

BEGIN SITUATIE

Leerlingen hebben een degelijk idee over privacy van Facebook. Leerlingen kennen begrippen als Theo en Thea, TV kantine etc. kennen het oude Villa Achterwerk (pop-art invloeden)Geef een korte beschrijving van de activiteit(en).

ACTIVITEITEN welke soorten activiteiten gaan in de les plaatsvinden? TIMING hoe ga ik deze activiteiten verdelen in de beschikbare tijd? ( 1lesuur is 45/50 min)

Klassikaal begin met uitleg over de opdracht, onderwijsleergesprek, uitreiken artikel, Research op de computer of boeken, verzamelen materiaal, maken foto.

planning activiteit Docent

WIE DOET WAT ?Leerling / student

Uitleggen opdracht, uitdelen artikel facebook. 5 min. Kort gesprek over privacy policies, 15 min. Groepjes begeleiden en coachen 10 min. (leerlingen actief bezig gezien tijdsdruk) Groepjes begeleiden en coachen10 min.

Luisteren, vragen stellen

Onderwijsleergesprek, leerling neemt deel aan het gesprek Leerlingen gaan op zoek naar voorbeelden en nieuwsitem op de computer.

een begin maken met materiaal verzamelen

Groepjes begeleiden en coachen10 min

Foto maken

MIDDELEN

Welke middelen (materialen / media / voorbeelden / apparatuur, etc) hebben docent n leerling nodig bij het uitvoeren van deze les?

Denk ook aan wat je klaar moet leggen voor de les. Artikel van facebook Computers, Fotocamera HUISWERKWat wil je thuis laten doen als afronding van deze les of als voorbereiding van de volgende les. Schat de tijd in die het huiswerk minimaal en maximaal kan gaan kosten (max 20 min !)

Foto bijwerken met een tekst en Qrcode die gelinkt is aan de bron. Op Facebook plaatsen. Kort verslagje over het onderwijsleergesprek met visie/mening van de leerling over het artikel dat ze gelezen hebben.. ORGANISATIE Kan voor meerdere lessen geldenHoe organiseer je: opruimen, opbergen van werk, opgeven van huiswerk, feedback

Huiswerk wordt verteld aan het begin van de les, staat ook in de opdracht van de leerling die samen met het artikel wordt uitgedeeld. Feedback zal via Facebook plaatsvinden door de comments die kunnen gegeven worden in de gesloten groep. Docent kan dit coachen. Er kan ook een evaluatie gesprek worden gestart via Facebook.

EVALUATIE LESDOELEN Dit hoeft niet elke les

Hoe en wanneer stel jij en/of leerling /student vast dat een leerdoel is behaald?

DOEL

HOE evaluerenDoor het onderwijsleergesprek en het korte verslag op verschillende manieren in te zetten. Gedicht, liedje,stripverhaal etc.

WANNEER evalueren

Leerlingen zijn op de hoogte van privacy policies. Leerling weet om te gaan met media als het gaat om informatie verzamelen. Leerlingen weten op welke manier ze een Qrcode in kunnen zetten. Leerling leren ontwikkelen van ideen voor beeldende oplossingen

Inleveren voor nieuwe praktijk les. En in de les zelf.

Aantonen van bron via Qrcode. Bij de foto zit een qrcode die ze gebruiken om hun bron te tonen.

Aantonen in eindwerk. Qrcode staat op de foto. Aantonen in eindwerk, en coachinggsprekken tijdens het werken.

Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren voor nieuwe praktijkles.

Voorbeelden voor leerlingen nu en toen

Ruben en Ruben in Linda Magazine

Koefnoen

Ook dat nog!

Theo en Thea

De Tv-kantine

Les 3 Theorie conceptuele kunst2. VOORBEREIDINGSMODEL

Dit model gebruik je om na te denken over het WAT, HOE en WAAROM van de hele lessenreeks in algemene termen dus 1

DOELSTELLINGENwat wil ik, dat er geleerd is na afloop van deze les / lessen? Leerling ziet een relatie tussen het concept en de ambacht Leerling krijgt een beeld van wat het is om als kunstenaar te werk te gaan. Leerling herkent een onderdeel uit de periode Leerling bewust maken van hoe breed het vak kunst te betreden is.

EVALUATIEhoe controleer je wat er geleerd is van deze les/lessen? Klassengesprek, vragen/discussie voeren over het onderwerp Tijdens de praktijkles, waar de leerlingen in groepsverband een concept gaan bedenken.

2

INHOUD: waarover gaat mijn les/welke onderwerpen komen aan bod?Titel: massacultuur thema: Conceptuele kunst (van Marcel Duchamp naar Joseph Beuys) invalshoeken 1+2+3

3

BEGINSITUATIE + DIDACTIEK (werkvorm) omschrijf de groep,lesuur, klas, situatie Gemiddelde groepsgrootte, VWO / bovenbouw De derde les bestaat uit een theorie les over Conceptuele kunst. De les duurt 50 minuten. omschrijf didactische activiteit van de docent Docent geeft uitleg over het onderwerp, coachen/onderwijsleergesprek, stelt vragen, begint de discussie, legt concepten t de huiswerkopdracht uit.

4

LEERPROCES VAN DE LEERLINGOp welke manier maakt de leerling/ student zich de leerstof eigen? Door een onderwijsleergesprek zal de leerling bewust worden van het onderwerp/leerstof Door actualiteit. Door eigen concepten te bedenken en uit te voeren. Door vragen zoals; Waarom zou dit werk tot kunst verheven zijn? Huiswerkopdracht waarin ze duidelijk hun mening geven over Conceptuele kunst, en hun eigen concepten gaan gebruiken.

5

LEERMIDDELEN DOCENTWelke materialen/technieken gebruikt de docent bij de uitleg / demonstratie / brainstorm / klassengesprek etc. Voor de inleiding maakt de docent gebruik van de Powerpoint. theorie over hoe we van Marcel Duchamp bij Joseph Beuys belanden.

LEERMIDDELEN LEERLINGWelke materialen/technieken / werkwijzen gebruiken lln/ studenten. De leerlingen bedenken een concept voor 1 minuut film aan de hand van de foto/spotprent van vorige praktijk

2. FASERING VAN DE LESSEN Dit model gebruik je om vanuit het eerste voorbereidingsmodel een indeling over verschillende lessen te maken A

PROBLEEM

Geef kort de probleemstelling aan, over welke inhoud gaat de lessen serie Bewust omgaan met het concept. Waarom doet de kunstenaar wat hij of zij doen? Fase waarin de leerling zich orinteert op de opdracht Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Tijdens de theorieles krijgen de leerlingen diverse voorbeelden te zien,en ook door klassengesprek kunnen ze zich voorbereiden op het huiswerk/praktijkles.

B Aantal lessen: C Aantal lessen:

ORINTATIEFASE Informatie zoeken verzamelen beelden inventariseren (toetsmoment) feedback ONTWERPFASE Analyseren brainstorm onderzoeken ontwerpen experimenteren (toetsmoment) feedback UITVOERINGSFASE

Fase waarin de leerling mogelijke oplossingen voor het probleem onderzoekt Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Als huiswerk gaan de leerlingen in groepen brainstormen, en een opzet maken voor het beeldmateriaal.

D Aantal lessen:

Fase waarin de leerling keuze uit ontwerpen maakt en uitvoert in een eindproduct Beschrijf de leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Denk ook aan materiaal Aantekeningen maken en deelnemen aan de discussie. Fase waarin het onderzoek,verslag en eindproduct worden getoond resultaat bepaling werkvorm omschrijven De opdracht wordt tijdens de praktijkles gezamenlijk bekeken en besproken.

selecteren onderzoeken uitvoeren (toetsmoment) feedback PRESENTATIEFASE

E Aantal lessen:

verslaglegging presenteren evalueren toetsmoment

3. UITVOERINGSMODEL

LES

Dit model gebruik je vooral om de organisatie en planning per les te bedenken.

BEGIN SITUATIE ACTIVITEITEN welke soorten activiteiten gaan in de les plaatsvinden?

Omschrijf de verwachte/ vereiste voorkennis Weinig kennis. Ze zijn er niet bewust van. Geef een korte beschrijving van de activiteit(en). Docent start klassikaal de les, met uitleg over de opdracht. Hierna legt hij het verband van Pop art naar Conceptuele kunst uit, Vervolgens via powerpoint uitleg over het conceptuele kunst van Duchamp naar Beuys. Een discussie moet er voor zorgen dat ze het conceptuele ervaren en beter gaan begrijpen, met behulp van een powerpoint presentatie (afbeeldingen en videos).

TIMING hoe ga ik deze activiteiten verdelen in de beschikbare tijd? ( 1lesuur is 45/50 min)

planning activiteit Docent

WIE DOET WAT ?Leerling / student Luisteren,vragen stellen

5 min

Gezamenlijke start

30 min

Theorie over Conceptuele kunst doormiddel van powerpoint tussendoor wordt er door de docent vragen gesteld over het onderwerp/beeldmateriaal dat getoond wordt. Docent stelt de groep samen. Geeft huiswerk mee. Rond de les af.

Luisteren, leerling neemt deel aan het gesprek, denkt mee en creert eigen mening.

15 min

Huiswerk noteren, met groep afspraken maken

MIDDELEN

Welke middelen (materialen / media / voorbeelden / apparatuur, etc.) hebben docent n leerling nodig bij het uitvoeren van deze les? Denk ook aan wat je klaar moet leggen voor de les. Docent heeft de les goed voorbereid.( Powerpoint beeldmateriaal en huiswerk opdracht). Leerlingen luisteren naar de stof en maken aantekeningen.

HUISWERK

Wat wil je thuis laten doen als afronding van deze les of als voorbereiding van de volgende les. Schat de tijd in die het huiswerk minimaal en maximaal kan gaan kosten (max 20 min !) Concept schrijven voor de film van 1 minuut. En op facebook plaatsen.

ORGANISATIE Kan voor meerdere lessen gelden

Hoe organiseer je: opruimen, opbergen van werk, opgeven van huiswerk, feedback De leerlingen krijgen aan het eind van de les tijd om het opgegeven huiswerk te noteren. Om afspraken met de groep te maken, en via facebook kunnen zij zich voorbereiden voor de praktijkles. Docent zal via Facebook feedback geven, en de vragen beantwoorden.

EVALUATIE LESDOELEN Dit hoeft niet elke les

Hoe en wanneer stel jij en/of leerling /student vast dat een leerdoel is behaald?

DOEL

HOE evalueren

WANNEER evalueren

Kennis over Conceptuele kunst Verband leggen tussen hedendaagse beelden en van vroeger. Leerling kan een verbinding maken tussen theorie en praktijk Leerling herkent een onderdeel uit de periode Leerling bewust maken van de nieuwe media

Zowel tijdens de theorie les, als in praktijk. Door een opzet voor de praktijkopdracht te plaatsen op facebook.

Tijdens de theorieles en praktijkles / huiswerk / opdracht. Dit moet voor de volgende praktijkles.

Tijdens de theoriestof door vragen te stellen, klassikaal gesprek te voeren.

Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren.

Uit eigen ervaring en mening.

Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren. Tijdens de les en het eindwerk dat ze inleveren.

door de theoriestof, dit kan je terug zien in de opdracht.

Door veel voorbeelden te zien breng je de leerlingen op ideen. Docent zal ook op Facebook voorbeelden plaatsen. Voorbeelden: Het werk van Marcel Duchamp, Fountain, 1917. Marcel Duchamp gebruikt regelmatig readymades, dat is een alledaagse voorwerp dat uit zijn context wordt gehaald door het in een museum te plaatsen en zo tot kunst bestempeld. Zo als de op z'n achterkant liggend porseleinen urinoir hier afgebeeld. Sinds Duchamp spreken we niet meer over wat is kunst?, maar vragen we ons voortaan af, wanneer is het kunst?

Joseph Kosuth, One and Three Chairs (1965) Beeldde hiermee het idee van de stoel af, door een afbeelding van een stoel naast een stoel te plaatsen, naast de definitie van een stoel.

Volgens Beuys heeft iedereen de potentie om kunstenaar te zijn. En is kunst gelijk aan het leven,het is er niet los van te zien.

(1974)performance. Beuys maakte kunst democratisch, bedoeld voor iedereen. En liet het het belang van kunst in politieke zin en in het onderwijs naar voren komen. Was zelf kunstdocent. In het conceptuele kunst is het idee het allerbelangrijkst. Het idee zet alles in beweging.

Beuys Joseph, 'Ik hou van Amerika en Amerika houdt van mij'

Beuys Joseph, Hoe leg je een foto's uit aan een dode haas,1965 performance.

Les 4 praktijk3. VOORBEREIDINGSMODEL

Dit model gebruik je om na te denken over het WAT, HOE en WAAROM van de hele lessenreeks in algemene termen dus 1

DOELSTELLINGENwat wil ik, dat er geleerd is na afloop van deze les / lessen? Het verschil in reclame tussen toen en nu Samenwerking Wat is conceptual art? en wat kan ik hier zelf mee doen?

EVALUATIEhoe controleer je wat er geleerd is van deze les/lessen? A.d.h.v een ingeleverd filmpje leveren de leerlingen de opdracht in.

2

INHOUD: waarover gaat mijn les/welke onderwerpen komen aan bod? Titel: Massacultuur Thema: Conceptart Invalshoek 3:Kunstenaar en opdrachtgever, invalshoek 4: vermaak

3

BEGINSITUATIE + DIDACTIEK (werkvorm) omschrijf de groep,lesuur, klas, situatie

VWO leerlingen, 50 minuten, gemiddelde groepsgrootte, bovenbouw omschrijf didactische activiteit van de docent

In het begin van de les legt de docent de opdracht uit daarna heeft de docent een begeleidende functie in deze les. De docent stuurt de leerlingen in de juiste richting en helpt ze waar nodig. 4 LEERPROCES VAN DE LEERLING Op welke manier maakt de leerling/ student zich de leerstofstof eigen? De leerling heeft in de vorige theorie en praktijklessen al geleerd over hoe reclame werkt en wat de verschillen zijn tussen vroeger en nu. Deze theorie kunnen de leerlingen nu verder in praktijk gaan brengen. A.d.h.v de foto die ze in de vorige praktijkles hebben gemaakt gaan ze nu een filmpje maken. In de vorige theorieles over concept art hebben ze al de opdracht gekregen om een concept te bedenken bij het filmpje. De leerlingen gaan in hetzelfde groepje als in de vorige praktijkles het filmpje opnemen. 5 LEERMIDDELEN DOCENT Welke materialen/technieken gebruikt de docent bij de uitleg / Beamer LEERMIDDELEN LEERLING Welke materialen/technieken / werkwijzen gebruiken lln/ studenten. Bronnen die belangrijk zijn voor de leerkacht: Reclame filmpjes van nu: (auto reclame) http://www.youtube.com/watch?v=NWGUz2UYFPA Verhaal omheen gebouwd, grappig, Groepsverband Filmcamera Computer

-

niet echt informatief, anders dan vroeger

(pepsi reclame) http://www.youtube.com/watch?v=np2vTkxWjtQ Verhaal, grappig, hetzelfde als vroeger

Reclame filmpjes van toen: (auto reclame) http://www.youtube.com/watch? v=4yqWWM_pICk&feature=related Informatief, op zijn doel af

(pepsi reclame) http://www.youtube.com/watch?v=MQfikxbS4zE Verhaal, gebruik van een popidool

2. FASERING VAN DE LESSEN Dit model gebruik je om vanuit het eerste voorbereidingsmodel een indeling over verschillende lessen te maken A

PROBLEEM

Geef kort de probleemstelling aan, over welke inhoud gaat de lessen serie. Reclamefilmpjes, Conceptart, Nieuwe Media. Hoe maak je een reclamefilmpje en hoe worden mensen hierdoor gemanipuleerd?

B

ORINTATIEFASE

Fase waarin de leerling zich orinteert op de opdracht Reclamefilmpjes worden getoond van toen en nu Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Leerlingen gebruiken informatie uit vorige lessen om een filmpje te maken. Hierdoor kan de docent zien of de leerlingen het begrepen hebben of niet.

Aantal lessen:

Informatie zoeken verzamelen beelden inventariseren (toetsmoment) feedback ONTWERPFASE Analyseren brainstorm onderzoeken ontwerpen experimenteren (toetsmoment) feedback UITVOERINGSFASE

C Aantal lessen:

Fase waarin de leerling mogelijke oplossingen voor het probleem onderzoekt Beschrijf leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Opdracht word nog verder geanalyseerd door de filmpjes die ze in het begin van de les te zien krijgen. Leerlingen hebben een concept bedacht voor hun filmpje. Fase waarin de leerling keuze uit ontwerpen maakt en uitvoert in een eindproduct Beschrijf de leerling-activiteit Werkvorm omschrijven Denk ook aan materiaal Leerlingen bespreken het concept en visualiseren a.d.h.v de gemaakte foto een reclame filmpje. Hierbij ontstaat een taakverdeling en een korte discussie. Leerlingen maken het filmpje in het klaslokaal/school of buiten in de buurt van de school. Hiervoor hebben de leerlingen ongeveer 30 minuten de tijd.

D

Aantal lessen:

selecteren onderzoeken uitvoeren (toetsmoment) feedback

E

PRESENTATIEFASE

Fase waarin het onderzoek,verslag en eindproduct worden getoond

Aantal lessen:

verslaglegging presenteren evalueren toetsmoment

resultaat bepaling werkvorm omschrijven Leerlingen leveren het filmpje in op de gesloten-facebook pagina. (evt filmpje op youtube uploaden)

LES 1 praktijk BEGINSITUATIE

3. UITVOERINGSMODEL Dit model gebruik je vooral om de organisatie en planning per les te bedenken. Omschrijf de verwachte/ vereiste voorkennis Leerlingen weten wat nieuwe media inhoud en wat het met mensen doet. Leerlingen weten wat concept art is en kunnen dit toepassen. Geef een korte beschrijving van de activiteit(en). Klassikaal begin van de les, voorbeelden van reclames,korte discussie over het concept, taakverdeling, film shooting, evt nabewerking.

ACTIVITEITEN welke soorten activiteiten gaan in de les plaatsvinden? TIMING hoe ga ik deze activiteiten verdelen in de beschikbare tijd? (1 lesuur is 45/50 min)

planning activiteit Docent Voorbeelden reclames, aan het werk zetten (5 min).

WIE DOET WAT ?Leerling / student Luisteren, vraagstellen,

Begeleiding leerlingen, behouden aan tijdslimiet (10 min) Begeleiding leerlingen, geven van handige tips (30 min) Afronden/opruimen les (5 min) MIDDELEN

Discusseren van het concept, taakverdeling.

Filmen, acteren, regisseren, evt nabewerking

Opruimen

Welke middelen (materialen / media / voorbeelden / apparatuur, etc) hebben docent n leerling nodig bij het uitvoeren van deze les? Denk ook aan wat je klaar moet leggen voor de les.

Videocamera,BeamerHUISWERK Wat wil je thuis laten doen als afronding van deze les of als voorbereiding van de volgende les. Schat de tijd in die het huiswerk minimaal en maximaal kan gaan kosten (max 20 min !)

Nabewerking filmpje, opsturen/inleveren/uploaden op facebookORGANISATIE Kan voor meerdere lessen gelden Hoe organiseer je: opruimen, opbergen van werk, opgeven van huiswerk, feedback Leerlingen moeten voor hun eigen filmpje zorgen, dus dat deze opgeslagen word op een usb stick zodat ze deze thuis verder kunnen bewerken. Zo niet , kan de docent de filmpjes opslaan op zijn usb stick en beschikbaar stellen in een vrij moment zodat de leerlingen alsnog hun filmpje mee kunnen nemen naar huis. Opruimen van de filmcameras gebeurd aan het einde van de les, elk groepje zorgt dat de filmcamera netjes in het bestemde hoesje zit met bijbehorende accesoires. De docent is verantwoordelijk om dit na te lopen zodat hij niks kwijt raakt.

EVALUATIE LESDOELEN Dit hoeft niet elke les

Hoe en wanneer stel jij en/of leerling /student vast dat een leerdoel is behaald?Als het filmpje geslaagd is en voldoet aan de eisen van de docent. Hiervoor is ook ruimte voor eigen invulling en kunnen leerdoelen overstegen worden.

DOEL Leerlingen weten wat nieuwe media inhoud. Leerlingen kunnen in groepsverband werken Leerlingen kunnen samen tot een goed eindproduct komen wat aansluit op de gegeven opdracht

HOE evalueren

WANNEER evalueren

Door besprekingen door de lessen heen

Samenwerking kiezen van concept en taakverdeling.

Evt. in de les als het niet goed gaat. Maar normaal gesproken gebeurd dit na het inleveren van het filmpje, in de eindbeoordeling

Eindfilmpje reclame

Na het inleveren van het filmpje.